Nieuwbouw bijlage BNDeStem voorjaar 2011

16
nieuw bouw wonen leven genieten ontspannen ervaren werken April 2011 NIEUWBOUW IS EEN COMMERCIËLE UITGAVE VAN HET ADVERTENTIEBEDRIJF VAN BN DESTEM | PZC ‘Bouwen móet anders’ Duurzaamheid als doel Samen aan de slag Wat is welstand?

description

Nieuwbouw bijlage BNDeStem voorjaar 2011

Transcript of Nieuwbouw bijlage BNDeStem voorjaar 2011

Page 1: Nieuwbouw bijlage BNDeStem voorjaar 2011

nieuwbouwwonen leven genieten ontspannen ervaren werken

April 2011

NIEUWBOUW IS EEN COMMERCIËLE UITGAVE VANHET ADVERTENTIEBEDRIJF VAN BN DESTEM | PZC

‘Bouwen móet anders’

Duurzaamheid als doel

Samen aan de slag

Wat is welstand?

Page 2: Nieuwbouw bijlage BNDeStem voorjaar 2011

door Barend Pelgrim

Openhartig en met overduidelijke wortels in dedagelijkse praktijk geven twee bouwonderne-mers en twee vooraanstaande politici hun kijkop heden, verleden én toekomst. Daarbij schu-wen ze stevige conclusies niet en steken ze -waar nodig - de hand in eigen boezem.Opmerkelijk is de eensgezindheid over de be-trekkelijk gunstige situatie in deze provincie. Te-gelijk is er een eensluidende waarschuwing: hetis wel opletten geblazen om het evenwicht tebewaren. Wonen en leefbaarheid zijn inWest-Brabant een balanceeract aan het wor-den. Conclusie: ontwikkelaars, overheid en bou-wers zijn meer dan ooit op elkaar aangewezen.Brabants gedeputeerde Ruud van Heugten (ophet moment van het gesprek nog verantwoor-delijk voor volkshuisvesting) is realist. Zijn pro-vincie is er genadig vanaf gekomen. ,,Onze dipis toch kleiner dan elders. De markt is hetminst getroffen en dat geeft een goed gevoel.”

Hij wijst erop dat de maatregelen vanuit hetBossche provinciehuis om de bouw op gangte houden hun effect sorteerden. In materieelopzicht en op het consumentenvertrouwen.De zorg is er niet minder om. „De doorstro-ming is weg. Starters verliezen de toegangnaar een koopwoning. Er is de schrikreactievan de banken die terughoudend zijn met hy-potheken, er is de AFM die op zijn beurt debanken op de huid zit, en de huidige huizenbe-zitter blijft liever zitten en overweegt eerdereen verbouwing dan verlies te lijden bij eenverkoop.”

BETAALBAARHEIDDe markt is er een van tegenstellingen. Deklant staat meer dan ooit centraal. Dat lijkteen open deur. Maar toch: de vier heren bena-drukken het eensgezind. Alle partijen die be-trokken zijn bij nieuwbouwplannen kijken te-genwoordig een project tien keer extra na, op-timaliseren nog iets meer waar mogelijk en kij-ken voortdurend naar betaalbaarheid. Dat lijkttoch goed nieuws voor de consument. Niets isminder waar.Inderdaad is de vraag naar woonruimte in desteden onveranderd groot, schetst Peter vander Gugten. Hij is algemeen directeur van Pro-per- Stok, een bedrijf met een stevige reputa-tie op het gebied van conceptuele ontwikke-ling en creativiteit en ook medeverantwoorde-lijk voor Heijmans Vastgoed. „Het is wel com-plexer geworden. Gemeenten zullen voor con-tinuïteit moeten kiezen. Slimmer ontwikke-len.” Hij wijst daarbij op voorbeelden als Wille-mspoort en het project Groot Ziekengasthuisin Den Bosch.Er zit een schijnbare tegenstelling in de huidi-ge markt en de stedelijke woonbehoefte, al-dus Van der Gugten. De mogelijkheid om gro-te gebiedsopgaves te realiseren (Grand De-signs) is veel ingewikkelder geworden. De in-vestering is alleen niet op te hoesten voor deontwikkelaar, het politieke risico is vaak tegroot en het is helaas in deze tijd niet haal-baar om ‘een dergelijke gebiedsontwikkelingop voorhand sluitend te krijgen. De bouweraan tafel, Stephen de Wit (directeur Kortewegbouw) knikt bevestigend. „Wij proberen crea-tiever te zijn met onze producten. Het moetsimpeler en beter. Je kunt je tegenwoordigweer onderscheiden door je vakkennis.”Van der Gugten: „Klopt. Beter, slimmer enduurzamer. Nog meer nagaan voor wie je ont-wikkelt en bouwt”. De goed verstaander heeftdat opgepakt, aldus De Wit. „In onze sectorzie je twee tendensen: bedrijven die het goed

voor elkaar hebben en gereorganiseerd heb-ben, en de bedrijven die in hun voegen kra-ken. Er is behoefte aan kwaliteit.”

OPTIMISTIn dat licht toont wethouder Alfred Arbouwvan de gemeente Breda (Ruimtelijke Orde-ning) zich tegelijk optimist en bezorgde huisva-der. In 2010 werden duizend nieuwe wonin-gen opgeleverd en het aantal inwoners groei-de met 1.250 zielen. Er zijn zat economischekansen om te bouwen en vooruit te kijken,niet in de laatste plaats door de komst van deHSL en de gebiedsontwikkeling rond het sta-tion. “Er staat veel te koop, er is stagnatie ende doorstroming blijf achter. Gelukkig hebbenwe inzicht in de knelpunten.” Van Heugtenvalt bij. “Precies. Als je aan nieuwe plannenwerkt, haal de irreële elementen eruit. Betrekde eindafnemer - de bewoner - erbij.”De BV Nederland wacht echter nog forse uit-dagingen. Zo raakte onlangs bekend dat in2010 met 56.000 het laagste aantal nieuwewoningen is opgeleverd sinds 1952 (toen:

54.000). “In ons land zijn ruwweg zeven mil-joen woningen. We voegen daar jaarlijks rela-tief maar een klein beetje nieuwbouw aantoe”, cijfert Proper Stok-directeur Van derGugten. „Toch zijn er overal slechte en vrijwelafgeschreven wijken en wonen er een hoopmensen ‘verkeerd’. Tel daarbij op dat het ei-gen woningbezit economische en sociale stabi-liteit brengt. Er ligt dus nog een enormebouwopgave voor ons.”

GESTIMULEERDGedeputeerde Van Heugten slaat de brug naarde politiek-bestuurlijke werkelijkheid. “in de af-gelopen twee jaar hebben we vanuit de provin-cie nieuwbouwprojecten gestimuleerd met150 miljoen aan garantiestellingen. Dat werkt,maar het vergt een fors kapitaalbeslag. Wekunnen het niet blijven zoeken in financiëlesteunmaatregelen en de crisis redden met be-lastingmaatregelen. Ik denk dat we in toene-mende mate de oplossing gaan vinden in dehoek van de ruimtelijke ordening. Je moet ter-dege rekening houden met demografie, infra-

Uitdagingen in een

Jos van Dongen is Key account mana-ger bij BN DeStem, een ervaren mandie vanuit zijn werkveld de observatiesvan de gespreksdeelnemers op hoofdlij-nen deelt. Van Dongen fungeert alsgastheer voor het rondetafelgesprekvan BN DeStem. Hij is blij dat hij bijzijn gasten, veelal ook zijn klánten, re-gelmatig een glimlach op het gezichtziet verschijnen, ondanks de ernstigeondertoon van het gesprek. ,,Feit isdat het in de bestaande huizenmarktstagneert en dat daardoor de door-stroming in gevaar komt. Dat treftnatuurlijk de nieuwbouwsector.Maar ik zie tegelijk dat het er inde rest van Nederland heel watdramatischer voorstaat. Hierzetten bouwers én bestuur-ders er samen de schou-ders onder.’’

‘Doorstroming nodig’

Het eerste kwartaal van 2011 ligt achter ons en deNVM vreest door de tegenvallende cijfers in april alhet ergste. Een goed moment om een aantal kennerste vragen waar we staan. Opvallend: er is veel ondui-delijkheid. De woningmarkt is in geen enkel opzichtdezelfde als een jaar geleden, laat staan dat er nogvergelijkingen mogelijk zijn met de jaren negentig ofver daarvoor. Over een ding zijn de deelnemers aanhet rondetafelgesprek van BN De Stem het roerendeens: Brabant heeft eigenlijk niet te klagen.

Lachende gezichten ondanks moeilijke tijden: van links naar rechts wethouder AlfredArbouw, bouwondernemer Stephen de Wit, Gedeputeerde Ruud van Heugten, Josvan Dongen (gastheer BN DeStem) en projectontwikkelaar Peter van der Gugten foto’s Kees Bennema

Page 3: Nieuwbouw bijlage BNDeStem voorjaar 2011

structuur, cultuur, sportvoorzieningen, maat-schappelijke nutsvoorzieningen. Brabant is nueenmaal geen eenheidsworst. Maatwerk enkeuzes maken.”

LANGE TERMIJNDe sleutel ligt in samenwerking en langeter-mijndenken, geven de gespreksdeelnemersaan. „Balans is enorm belangrijk”, meent Ar-bouw. „Ik zie twee snelheden: de regioWest-Brabant wordt geconfronteerd metkrimp, terwijl Breda nog groeit. Daarmeewordt de positie van Breda als centrumstad inde regio de komende jaren alleen maar be-langrijker. Krachtige voorzieningen zijn dan es-sentieel. In volle vaart door dus met de Open-baar Vervoersterminal, daar profiteert de heleregio van mee. En meewerken aan de ontwik-keling van het Amphia Ziekenhuis tot toonaan-gevend topklinisch ziekenhuis. Tegelijkertijdmoet Breda wel de ruimte krijgen om voorzie-ningen te ondersteunen waar de regio vanprofiteert”, zegt de Bredase wethouder daar-over.

Van Heugten: „Dat klopt. Je moet uitkijkendat Breda niet als stofzuiger werkt. Het gaaterom dat er een belangrijke woonopgave is.Dus: focussen om al je inwoners met plezieren comfort te laten wonen. Migratie ontstaatdoor een gebrek aan kwaliteit. „Een geschiede-nis die zich herhaalt, aldus De Wit. „Dat is eenfenomeen van duizenden jaren oud. Als ietsniet goed is, zoeken mensen hun heil elders.We zijn misschien te lang blijven hangen in tegroot denken.”Van der Gugten haakt in op het kwaliteitsden-ken. „Alles valt of staat bij de grondpolitiek.Een kleine kern in krimp graaft zijn eigen grafals het centrum en de voorzieningen niet oporde zijn. Mijn advies: zorg dat je maatschap-pelijke vastgoed oké is, bijvoorbeeld met scho-len, bibliotheken, zwembaden, kinderopvang,cultuur, gezondheidszorg. Zo houd je een klei-ne kern vitaal en krachtig.”Arbouw: „Precies. De beweging van wegtrekvoorkomen. We hebben wellicht te laat be-seft hoe snel de samenstelling van de bevol-king verandert”, luidt zijn zelfkritiek.

roerige markt

‘De geschiedenis herhaalt zich’

‘Onze dip is kleiner dan elders’

‘Balans is enorm belangrijk’

‘Beter, slimmer en duurzamer’

Stephan de Wit (Korteweg Bouw)

Peter van der Gugten (Proper Stok)

Ruud van Heugten (Gedeputeerde)

Alfred Arbouw (Wethouder Breda)

nieuwbouw

Page 4: Nieuwbouw bijlage BNDeStem voorjaar 2011

Heeft u bouwgrond, dan zijn wij de ideale bouwpartner voor u.Onze architecten vertalen uw woonideeën in een uniek ontwerp.Kijk op www.roscobouw.nl voor de eerstvolgende infodag.Of bel 0412 - 455501 voor een vrijblijvende afspraak.

BOUW MET ZEKERHEID

Bosschebaan 64, 5384 VZ Heesch I T 0412 455501 I www.roscobouw.nl

een initiatief van:

architectonischeimpressie

verkoopinformatie:

Pastoor van Spaandonkstraat 24

4813 BS BREDA

T: 076 - 522 71 94

www.lambregtsensweep.nl

4 exclusieve (vrije) bouwkavels

oppervlakte kavels ca. 1400 m2

ruime bebouwingsmogelijkheden

volledige ontwerpvrijheid

4 exclusieve

bouwkavels !!

woonhof

KlavertjeVier

locatie: Groenstraat te Teteringen

d r o o m v i l l a?u w

Nog slechts

2 kavels

beschikbaar !

www. klavertjevier.nlwoonhof

M I N D E R H O U T O P S L E C H T S 1 5 A U T O M I N U T E N VA N B R E D A

EEN TWEE ONDER ÉÉN KAP MET GARAGE VOOR SLECHTS

€ 266.000,- v.o.n.• Woonkamer en keuken ca. 50 m2 • 3 SlaapkamerS (evt. 4)• perceelSoppervlakte tot 440 m2 • Inhoud 550 m3

VOORDELEN VAN HET WONEN IN BELGIË:Beter onderwijs en gezondheidszorg | Meer huis voor minder geldRustige woonomgeving | Goedkopere en flexibele kinderopvangZelfde hypotheek faciliteiten als in Nederland

KIJK VOOR MEER INFO EN EEN VIRTUAL TOUR OP: IMMONOORD.BE OF KINMAKELAARS.NL

VRIJHEID 147 2320 HOOGSTRATEN

TEL. +32 (0)3 314 81 91 WWW.IMMONOORD.BE

InlIchtIngenen verkoop: realISator:

MERELLAAN 122321 HOOGSTRATEN

GINNEKENWEG 1704835 NH BREDA

TEL: 076- 5 221 221 WWW.KINMAKELAARS.NL

EERSTE FASE NOG SLECHTS

1 WONING BESCHIKBAAR

komopdeopendagopdebouWplaatSMaandag 25 april (2e paasdag)

van 11.00 uur – 13.00 uurVekenakker 9-31 te Minderhout

volg a16 breda-antWerpen, afSlag meer, doorrIjden naar mInderhouthoogStraten, daarna zIet u het projectbord van het bouWplan.

TWEEDE FASE 40% VERKOCHT

InlIchtIngenen verkoop:

Informeer naar het aantrekkelIjke

Ing belgIë arrangement

NIEUWE BOSCHSTRAAT 404811 CZ BREDA

TEL.: 076 - 565 85 51 [email protected]

Page 5: Nieuwbouw bijlage BNDeStem voorjaar 2011

Op weg naar duurzaamheid

Marcel Bullinga is trendwatcher en futu-rist. Hij geeft masterclasses en fungeertonder meer als spreker en dagvoorzitterover de thema’s als toekomst & innova-tie.Bullinga is auteur van het interactieve En-gelstalige boek Welcome to the FutureCloud - the World in 2025 in 100 Predic-tions. Dat handelt over ‘mobiele men-sen, groene winst & gelukkige landen’.

http://www.futurecheck.com/nl/

door Barend Pelgrim

De consument pikt het niet meer: fantasielo-ze huizen, gemaakt van matige materialen.Terugblikkend op de afgelopen decennia iser best wat misgegaan. Er is in de jaren tach-tig slecht gebouwd, onderkent Stefan deWit, directeur van Korteweg Bouw. ,,De auto-matische piloot is eraf in de aannemerssec-tor. Je kunt tegenwoordig niet anders dankwalitatief hoogwaardig en duurzaam ont-wikkelen. We komen uit een tijd waarin hette makkelijk ging. Het heeft ons als bouwsec-tor laks gemaakt. De prikkels om te vernieu-wen en te luisteren naar je klanten ontbrak.”Het is een trend die onmiskenbaar is in debranche. Het massaproduct is ‘uit’. Hoeweler nog steeds een enorme vraag is naar wo-

ningen, zal het anders moeten en gaan.Op de keper beschouwd, heeft ieder tijd-perk zo zijn sporen nagelaten en de volgen-de generaties opgezadeld met een beladenerfenis. Er zijn de naoorlogse wijken toen ineen razend tempo volkshuisvesting nodigwas. Er is de jaren zestig-bouw met de mas-sale betonbouw en kolossale grijze apparte-mentencomplexen.

VINEXDaar zijn ook de typische jaren ‘70 en ‘80wijken met veel eenheidsworst en slecht ge-bouwde huizen. En in de jaren negentig ken-merkte de woningbouw zich vooral door deVierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra uit1991. De ambtelijk-bestuurlijke notitie diewe beter kennen als Vinex. Ofwel: grootscha-lige projecten in het buitengebied, veelalrond stedelijke agglomeraties.

Nogmaals: groots is uit. Het valt nauwelijksmeer te financieren, de zogenaamde GrandDesigns en vrijwel geen enkele opdrachtge-ver, overheidsinstantie of ontwikkelaarwenst zijn broek financieel nog te scheurenaan een risicodragend bouwproject.

PARTICULIERIn zijn boek Welcome to the Future Cloud voor-spelt futurist Marcel Bullinga bovendien eenaantal ontwikkelingen op gebied van bou-wen en wonen. In de komende decenniagaan we in toenemende mate naar particu-lier opdrachtgeverschap. We gaan ook meerrenoveren dan (her)bouwen. En alleen deduurzame, ecologisch verantwoorde bou-wers redden het, aldus Bullinga.Maar vooral legt hij er de nadruk op dat indi-vidualisering, personal touch de plaats inne-men van bulkproductie en eenheidsworst.,,Het gaat niet langer om massa”, bevestigtDe Wit vanuit zijn expertise. ,,Wij moetennagaan wat we willen bereiken met een wo-ningbouwproject. Hoe we dat willen berei-ken. Wat daar voor nodig is. En we zijn meerdan ooit tevoren bezig met serviceverle-ning.”Ook nieuw: zogenaamd transitiemanage-ment. Het tijdelijk gebruik van gebouwen engronden. Iedereen kent ze: de langdurigbraakliggende terreinen in binnensteden ofverouderde bedrijfsgebouwen die wachtenop de sloopkogel. De financiële krapte opde markt noopt tot meer zuinigheid. Een

pand kan tegenwoordig rustig nog twee ofdrie ‘gebruiksfuncties’ krijgen wanneer deoorspronkelijke taak als fabriek of kantoor er-op zit.In het centrum van Eindhoven (Strijp, Esch)is dat goed zichtbaar. Daar hebben voormali-ge Philips-opstallen een nuttig maar tijdelijkgebruik gekregen. Ooit zullen de pandenmoeten wijken, maar nu nog even niet, zolijkt het devies te klinken.Nog een stapje verder gaat het fenomeenvan stedelijke landbouw. Een fenomeen waar-bij braakliggend terrein aangewend wordtvoor tijdelijke voedselproductie.Zomaar een modegril? Niet volgens trend-watcher Bullinga. ,,In 2050 woont 70% vanons in steden. Regionale landbouw wordt be-langrijk als recreatief groen en ademruimtein de corridors tussen steden. Stedelijke land-bouw wordt trouwens nodig om de stede-ling van streekproducten te voorzien en omsteden te vergroenen. We gaan dus ookecht kassen en serres op daken van wonin-gen en gebouwen zien verschijnen.”

LEEFBAARHEIDHoe we uiteindelijk zullen terugkijken op debouwwoede van voor de economische crisisvan 2009? In die terugblik zullen steden prij-ken waar men te lang is doorgegaan met‘nieuwbouw in het weiland’.Daardoor is geparasiteerd en ingeteerd opde leefbaarheid en kwaliteit van oude kernen binnenstad. Vlissingen, Den Haag en ookRoosendaal zijn voorbeelden. ,,Met de ken-nis van nu hadden we eerder gereageerd enhadden we in de stad geïnvesteerd”, zegt deBredase wethouder Alfred Arbouw met zíjnbestuurlijke ervaring daarover. ”

Afrekenen met erfenis jaren tachtig

Wie is Bullinga?

Bouwers, ontwikkelaars, aannemers, gemeenten en plannen-makers weten dat het anders móet. Snel-snel een nieuw-bouwplan bedenken en op de goedkoopst denkbare manieruit de grond stampen. Er waait een nieuwe wind. Verant-woord en duurzaam bouwen wordt bon ton. ‘Vergelijk hetmet de autobranche. Wie koopt of leaset er tegenwoordignou nog een auto met een D-label?’

nieuwbouw

foto Stock.XCHNG

Page 6: Nieuwbouw bijlage BNDeStem voorjaar 2011

Op deze en de volgende pagina’s willen wij u een zo compleetmogelijk beeld geven van de nieuwbouwprojecten in hetverspreidingsgebied van deze krant.

Wanneer u informatie wenst omtrent één of meerdereprojectenkunt u contact opnemen met de makelaar die vermeld staat bijhet betreffende project.

Plaats Project / locatie Type / aantal woningen Koopsomindicatie Projectontwikkelaar/aannemer

Verkopende makelaar(s) website project

Achtmaal Schuttershof, type Stylo Trigoen Stylo Senso 13 woningen, nog 3 te koop vanaf 214.500 v.o.n. BVR Projectontwikkeling Heijblom makelaardij www.heijblommakelaardij.nl

Bavel De B van Bavel 38 woningen in 5 verschillendetypen 150.000 - 600.000 WonenBreburg+Jansen de Jong

Projectontwikkeling Arsibel en Van der Sande www.debvanbavel.nl

Kloosterhof 4 2/1 kapwoningen en 4vrijstaande woningen 420.000 - 535.000 Janssen de Jong

Projectontwikkeling van der Sande Nieuwbouwmakelaars www.vandersande.nl

Bergen op Zoom De Klaverwei 1 (laatste woning) 395.000 v.o.n. Aannemersbedrijf Van AgtmaalB.V. Baas Makelaars www.baasmakelaars.nl

Bosschenhoofd Noordkaap Nog 6 geschakelde woningenen 4 patiowoningen 196.560 - 379.000 Heja Projectontwikkeling BV van der Sande Nieuwbouwmakelaars

/ Evers Makelaardijwww.vandersande.nl /www.evers-makelaardij.nl

Oranjebosch 24 275.000 v.o.n. WSG Hypodomus www.oranjebosch.nl

OranjeboschLaatste schitterende woningmet eigen karakter te koop uitproject van 12 woningen

385.000 v.o.n. WSG Hypodomus en Evers Makelaardijwww.oranjebosch.nl/www.wsgnl.com/www.hypodomus.nl/www.evers-makelaardij.nl

Breda Binnen Buiten 276 koop- enhuurappartementen

gemiddeld 254.000 (huur600 tot 825) WonenBreburg + Laurentius Roga Westenburg www.bredabinnenbuiten.nl

Buitenplaats Marckhoek 15 patiowoningen en 76appartementen 395.000 - 2.000.000

Synchroon B.V. Utrecht +Vesteda B.V. Maastricht /Korteweg Bouw B.V. Breda

Schonck Schul & Compagnie B.V.Breda www.buitenplaatsmarckhoek.nl

Buitenplaats Marckhoek(Duivelsbruglaan, Ginneken)

15 luxe patiowoningen en 53royale en luxe appartementen

Patiowoningen: 395.000- 770.000 , Appartementen:425.000 - 2.000.000

Vesteda, Schonck Schul &Compagnie, Synchroon,Korteweg TBI Bouw

Schonck Schul & Compagnie www.buitenplaatsmarckhoek.nl

De Eilanden, Bernini 22 eengezinswoningen 259.000 - 434.000 v.o.n.OntwikkelingscombinatieWonenBreburg / NederlandsBouw Unie v.o.f.

Van de Water Makelaardij en Van derSande Nieuwbouwmakelaars www.sculptura-breda.nl

De kruif 9 appartementen 210.000 - 570.000Ebonex Holding BV /Aannemersbedrijf J.C. v.d. BroekB.V.

van der Sande Nieuwbouwmakelaars www.vandersande.nl

De Sculpturen (woontorenAppel en woontoren Corneille) 80 en 84 appartementen 187.000 - 396.000 v.o.n.

OntwikkelingscombinatieWonenBreburg / NederlandsBouw Unie v.o.f.

Van de Water Makelaardij en Van derSande Nieuwbouwmakelaars www.sculptura-breda.nl

Den Hertogh (Drie Hoefijzers) 17 appartementen 379.000 - 465.000 AM Schonck Schul & Compagnie en Vander Sande Makelaars www.wonenindriehoefijzers.nl

Dijk 7 (Teteringsedijk) 7 patiowoningen 265.000 Duursteen Schonck Schul & Compagnie www.schonckschul.com

Donkslagen 4 vrijstaand-geschakelde villa’s 415.000 - 464.000 v.o.n. Projectontwikkeling SchipperenB.V. Van de Water Makelaardij www.vandewatergroep.nl

Drie Hoefijzers 7 stadsvilla’s 530.000 - 699.000 v.o.n. AM Wonen / Van Grunsven B.V. Van de Water Makelaardij en Van derSande Nieuwbouwmakelaars www.wonenindriehoefijzers.nl

Drie Hoefijzers Den Hertogh 17 appartementen 379.000 - 465.000 AM BV van der Sande Nieuwbouwmakelaars/ Schonck Schul & Compagnie

www.vandersande.nl /www.schonckschul.com

Easy Street 246 appartementen 146.500 - 229.000 v.o.n.HEJA Projectontwikkeling B.V. /Aannemingsbedrijf Van AgtmaalB.V.

Van de Water Makelaardij, VB&TMakelaars en Singelveste AlleeWonen www.easystreetbreda.nl

Haagplein 23 appartementen 125.000 v.o.n. Hypodomus / Van der Sande www.haagplein.nl

Hagendael 11 appartementen 280.000 - 315.000 Liesbos Investment BV van der Sande Nieuwbouwmakelaars/ Zuyderleven

www.hagendael.nl /www.vandersande.nl /www.zuyderleven.com

Heilaarstraat 229 2 ruime en mooi gelegenbouwkavels van ca. 1075 m2 350.000 k.k. Lambregts en Sweep Makelaardij B.V. www.lambregtsensweep.nl

Heilaarstraat 241 2 ruime en mooi gelegenbouwkavels van ca. 1075 m2 350.000 k.k. Lambregts en Sweep Makelaardij B.V. www.lambregtsensweep.nl

Heuvelsprong 1 hoekwoning 278.000 Maas Jacobs BV van der Sande Nieuwbouwmakelaars/ Zuyderleven

www.vandersande.nl /www.zuyderleven.com

Landgoed De Buitenplaats 82 villa-appartementen 268.000 - 575.000 v.o.n. BVR Projectontwikkeling B.V. /BVR Bouw

Van de Water Makelaardij en RogaWestenburg Makelaars www.debuitenplaatsbreda.nl

Leyzicht 31 appartementen - nog slechts1 te koop! 274.000 v.o.n. Giesbergs Groep Van de Water Makelaardij en

Hypodomus Breda www.vandewatergroep.nl

Liesbosstraat/NieuweHeilaarstraat

8 luxe appartementen en 3commerciele ruimten vanaf 277.500 Hilva Groep Vastgoed &

Ontwikkeling B.V. Lambregts en Sweep Makelaardij B.V. www.hetkoetshuysbreda.nl

Nieuwe Buren (Antiloopstraat) 12 appartementen 227.000 Duursteen Schonck Schul & Compagnie www.schonckschul.com

Project Y ca. 85 appartementen en 7stadswoningen n.t.b. Heijmans Vastgoed B.V. Van de Water Makelaardij www.vandewatergroep.nl

Sculptura/Heuvel/Talmazone 164 koop- en 84huurappartementen

182.000 - 396.000 (huur:775 tot 1.250) WonenBreburg + NBU Van der Sande/Van Opstal en Van de

Water www.sculptura-breda.nl

Spring: Verbeetenstraat12 woon-werkwoningen, 20eengezinswoningen en 3000m2 commerciële ruimte

dure huur WonenBreburg

Verhuur woningen: WonenBreburg- Verhuur commerciële ruimtes: DeBoer. Storimans & Partners en MeeùsBedrijfshuisvesting

www.springbreda.nl

Stack 32 appartementen en 12stadsvillas 223.500 - 570.500 Heja Projectontwikkeling BV van der Sande Nieuwbouwmakelaars

/ Schonck Schul & Compagnie

www.stack-breda.nl /www.vandersande.nl /www.schonckschul.com

Stack (Valkenierslaan/Loevesteinstraat/Mathenessestraat)

12 woningen type stadsvilla en32 luxe appartementen

Stadsvilla: 369.500 -570.500, Appartementen:223.500 - 376.500

Heja Schonck Schul & Compagnie en Vander Sande Makelaars www.stack-breda.nl

Valkenierslaan twee 2/1 kapwoningen 448.000 Circumflex Projectontwikkeling van der Sande Nieuwbouwmakelaars/ Roga Westenburg Makelaars

www.vandersande.nl /www.rogawestenburg.nl

Veste Residentie Beukenhof(Prins Hendrikstraat)

28 royale, luxe appartementenmet zorgconcept 405.000 - 1.080.000 De Veste Groep - PBO Bouw

Rosmalen Schonck Schul & Compagnie www.residentie-beukenhof.nl

Water3blad in de wijkWaterdonken

116 appartementen waarvan23 koopappartementen en 22koopwoningen

140.400 tot 202.400 Singelveste AlleeWonen Breda /Korteweg Bouw B.V. Breda Singelveste AlleeWonen Breda www.water3blad.nl

Waterdonken De Vrijheid 36 midden- en hoekwoningen 340.500 - 364.700 v.o.n. ABB Ontwikkeling B.V. / ABBBouw Van de Water Makelaardij www.waterdonkendevrijheid.nl

Waterdonken Watervilla’s 19 watervilla’s - nog slechts 1te koop! 388.000 v.o.n. Hofwegen Projectontwikkeling

B.V.Van de Water Makelaardij en Schonck,Schul & Compagnie Makelaardij www.waterdonken.nl

Waterdonken Weidezicht 12 midden- en hoekwoningen- nog slechts 2 te koop! 345.000 - 375.000 v.o.n. Hofwegen Projectontwikkeling

B.V.Van de Water Makelaardij en Schonck,Schul & Compagnie Makelaardij www.waterdonken.nl

Waterdonken West 96 gezinswoningen 232.000 tot 268.500Baas & Groen ProjectenRotterdam + Stevast Advies B.V. /Korteweg Bouw B.V. Breda

Schonck Schul & Compagnie B.V.Breda www.waterdonken.nl

Waterdonken West(Waterdonken) 96 eengezinswoningen 225.000 - 275.000 Baas & Groen Schonck Schul & Compagnie en

Heidenreich Makelaars www.waterdonken-west.nl

Watervilla (Waterdonken) 19 woningen type watervilla 388.000 Heja Schonck Schul & Compagnie en Vande Water www.waterdonken.nl

Weidezicht (Waterdonken) 12 eengezinswoningen 345.000 - 375.000 Heja Schonck Schul & Compagnie en Vande Water www.waterdonken.nl

Chaam Heerebeemd 35 woningen - nog slechts 3 tekoop! 254.000 - 335.000 v.o.n. Meijshof Projectontwikkeling

B.V. / Maas Jacobs B.V.Van de Water Makelaardij enMakelaars- en adviesburo Broeders www.vandewatergroep.nl

Dongen 17 Ruime Woningen in deBeljaart

Hoek- tussen- en 2-0-1-kapwoningen, nog 13 woningente koop

vanaf 238.500 v.o.n.inclusief “Slimmer Kopen”korting

Vieya/Osdo Van den Bosch makelaars www.vandenboschmakelaars.com

De Reggestraat Hoek- en tussenwoningen, nog13 woningen te koop vanaf 213.000 v.o.n. Vieya/Osdo Van den Bosch makelaars www.vandenboschmakelaars.com

Haanse Hoef (aan deLeeuweriklaan) 10 zeer ruime bouwkavels 459.000 - 494.000 k.k. Wilstra Vastgoed B.V. Van de Water Makelaardij en Kanters

Garantiemakelaars www.vandewatergroep.nl

Huizen in de Beljaart fase II 40 woningen 235.000 - 500.000 v.o.n. HEJA Projectontwikkeling /Moeskops\’ Bouwbedrijf

Van de Water Makelaardij en KantersGarantiemakelaars www.vandewatergroep.nl

Laanwoningen aan de Klaproos(De Beljaart) nog enkele hoekwoningen 275.000 v.o.n. Vieya / b.v. Bouwbedrijf Osdo Van de Water Makelaardij www.vandewatergroep.nl

Looierij 37 appartementen en woningen n.t.b. HEJA Projectontwikkeling B.V. Van de Water Makelaardij en Van denBosch Makelaars www.vandewatergroep.nl

Patriciërshof 6 Patriciërswoningen vanaf 345.000 v.o.n.. Baron Projectontwikkeling /Osdo

Van den Bosch makelaars collegiaalmet Kanters Garantiemakelaars www.vandenboschmakelaars.com

Patriciërshof 8 Begijnhofwoningen vanaf 175.000 v.o.n.. Baron Projectontwikkeling /Osdo

Van den Bosch makelaars collegiaalmet Kanters Garantiemakelaars www.vandenboschmakelaars.com

Patriciërshof 6 Startersappartementen vanaf 149.000 v.o.n. Baron Projectontwikkeling /Osdo

Van den Bosch makelaars collegiaalmet Kanters Garantiemakelaars www.vandenboschmakelaars.com

Patriciërshof 7 Luxe appartementen vanaf 209.000 v.o.n. Baron Projectontwikkeling /Osdo

Van den Bosch makelaars collegiaalmet Kanters Garantiemakelaars www.vandenboschmakelaars.com

Dorst De Vliert 97 woningen n.t.b. Bouwfonds Van de Water Makelaardij www.vandewatergroep.nl

Dennenlaan 3 appartementen vanaf 173.000 k.k. Vromans-van Hal BV / J VerhulstB.V. Kin ERA Makelaars Rijen ww.kinmakelaars.nl

Woudbloesem, Sint Jorisveld 5 1 Vrijstaandewoning 549.000 v.o.n. Ouwehand Bouw &Vastgoedrealisatie Kin ERA Makelaars Rijen ww.kinmakelaars.nl

Page 7: Nieuwbouw bijlage BNDeStem voorjaar 2011

Op deze en de volgende pagina’s willen wij u een zo compleetmogelijk beeld geven van de nieuwbouwprojecten in hetverspreidingsgebied van deze krant.

Wanneer u informatie wenst omtrent één of meerdereprojectenkunt u contact opnemen met de makelaar die vermeld staat bijhet betreffende project.

Plaats Project / locatie Type / aantal woningen Koopsomindicatie Projectontwikkelaar/aannemer

Verkopende makelaar(s) website project

Etten-LeurBonAparte, hoek OudeBredaseweg / Anna vanBerchemlaan

3 stadswoningen / 12appartementen

vanaf 269.000 v.o.n. / vanaf309.000 v.o.n. BVR-Groep Heijblom makelaardij www.heijblommakelaardij.nl

Cloosterstaete 37 appartementen, nog enkelete koop vanaf 293.000 v.o.n. WSG Heijblom makelaardij www.heijblommakelaardij.nl

Cloosterstaete37 Luxe appartementen indiverse types met een hoogwooncomfort

vanaf 293.000 v.o.n. WSG Receveur & Partners en HeijblomMakelaardij

www.cloosterstaete.nl/www.wsgnl.com/www.receveur.nl/www.heijblommakelaardij.nl

Cluster 4 Schoenmakershoek,De Ambachtsvlinder 48 woningen, nog 8 te koop vanaf 265.000 v.o.n. G. van Hemert Groep Heijblom makelaardij, Receveur &

Partnerswww.heijblommakelaardij.nl,www.ambachtsvlinder.nl

Grauwe Polder 3 bouwkavels van 1120 tot 1135m2 300,00 v.o.n. per m2 Select Totaal Bouw Heijblom makelaardij www.heijblommakelaardij.nl

Grauwe Polder 142 Vrijstaande woning met dubbelegarage vanaf 598.000 v.o.n. Select Totaal Bouw Heijblom makelaardij www.heijblommakelaardij.nl

In ‘t Park 52 geschakelde woningen in 6verschillende woningtypes 220.000 - 379.000 Heja Projectontwikkeling BV van der Sande Nieuwbouwmakelaars

/ Heijblom Makelaardij

www.inhetpark.nl /www.vandersande.nl /www.heijblommakelaardij.nl

Lange Brugstraat 79 Vrijstaande woning met garage vanaf 638.500 v.o.n. Molenwiek Vastgoed b.v. Heijblom makelaardij www.heijblommakelaardij.nlLange Brugstraat 83 Vrijstaande woning met garage vanaf 629.000 v.o.n. Molenwiek Vastgoed b.v. Heijblom makelaardij www.heijblommakelaardij.nl

Leurse Haven 3 bovenwoningen, nog 2 tekoop vanaf 303.500 v.o.n. Maas-Jacobs Vastgoed Heijblom makelaardij www.heijblommakelaardij.nl

Project Prinsenstaete, Boeieraak/ Geerkade

39 appartementen, nog 4 tekoop vanaf 199.000 v.o.n. Bouwfonds Ontwikkeling / Rialto

Vastgoedontwikkeling Heijblom makelaardij www.heijblommakelaardij.nl

Schoenmakershoek Cluster 11 /Leurse Dijk

24 appartementen, nog 2 tekoop vanaf 256.000 v.o.n. Bouwbedrijf Garand bv Heijblom makelaardij www.heijblommakelaardij.nl

Schoenmakershoek Cluster 12,Fase 2

9 eengezinswoningen, nog 1 tekoop (hoek) vanaf 409.000 v.o.n. Van Ginneken Vastgoed /

Aannemersb. van Agtmaal Heijblom makelaardij www.heijblommakelaardij.nl

Schoenmakershoek Cluster 12,Fase 3 12 eengezinswoningen vanaf 269.000 v.o.n. Van Ginneken Vastgoed /

Aannemersb. van Agtmaal Heijblom makelaardij www.heijblommakelaardij.nl

Schoenmakershoek cluster 19C 1, 2/1 kapwoning 361.300 BVR groep / Wel projecten I BV van der Sande Nieuwbouwmakelaars/ Zegers Makelaardij

www.vandersande.nl /www.zegersmakelaardij.nl

Slagveld 31 vrijstaande nieuwbouwwoningmet garage vanaf 571.000 v.o.n. Heijblom makelaardij www.heijblommakelaardij.nl

Fijnaart Groenaert 85 woningen - nog slechts 9 tekoop! 224.000 - 339.000 v.o.n. D.W. Investments B.V. / Dura

Vermeer BouwVan de Water Makelaardij en WGMakelaars www.groenaert.nl

Goirle Frankische Driehoek Parkwoningen 260.000 v.o.n. Woonstichting Leystromen Kin Era Makelaars Tilburg & M&SMakelaars

Frankische Driehoek Parkappartementen 188.000 v.o.n. Woonstichting Leystromen Kin Era Makelaars Tilburg & M&SMakelaars

Geertruidenberg Het Oranjebastion90 prachtigeeengezinswoningen enappartementen

vanaf 239.000 v.o.n. WSG Verbrugge Goed voor elkaar enJoosen & van der Jagt Makelaars

www.oranjebastion.nl/www.wsgnl.com / www.verbrugge.comen www.joosenenvanderjagt.nl

Oranjebastion nog enkele appartementen + 1type D woning vanaf 239.000,- v.o.n. WSG Joosen & van der Jagt Makelaars www.joosenenvanderjagt.nl

Oranjebastion Laatste appartementen 239.000 - 429.000 v.o.n. WSG Verbrugge, goed voor elkaar... &Joosen en van der Jagt www.verbrugge.com

Oranjebastion - hoekwoning Laatste hoekwoning 349.000 v.o.n. WSG Verbrugge, goed voor elkaar... &Joosen en van der Jagt www.verbrugge.com

Oranjebastion appartementen Laatste appartementen 239.000 - 429.000 v.o.n. WSG Verbrugge, goed voor elkaar &Joosen en van der Jagt www.verbrugge.com

Oranjebastion woningen Laatste hoekwoning 349.000 v.o.n. WSG Verbrugge, goed voor elkaar &Joosen en van der Jagt www.verbrugge.com

Halsteren Dorpsstraat 122-124 6 appartementen 251.500 P.C. de Keijzer Onroerend GoedB.V. Baas Makelaars www.baasmakelaars.nl

Welbuiten 1 (laatste woning) 230.750 HEJA Baas Makelaars www.baasmakelaars.nl

Welbuiten Nog 1 vrijstaande woningbeschikbaar 230.750 Heja Projectontwikkeling BV

van der Sande Nieuwbouwmakelaars/ Baas Makelaars / vanOpstal GrosfeldMakelaars

www.vandersande.nl /www.baasmakelaars.nl /www.vanopstalgrosfeld.nl

Hoeven Le Petit Marais / hoek St.Janstraat - Akkerlingen 5 appartementen, nog 3 te koop vanaf 190.000 v.o.n. \’t Venneke BV / Bouwbedrijf

Gebroeders Nouws Heijblom makelaardij www.heijblommakelaardij.nl

Hulten Oude Baan 2 Bouwpercelen vanaf 169.000 v.o.n. Kin ERA Makelaars Rijen ww.kinmakelaars.nl

Oude Baan 1 Vrijstaandewoning 539.000 v.o.n.van Iersel Coppens BV/Architectenburo Luud vanGinneken

Kin ERA Makelaars Rijen ww.kinmakelaars.nl

Oude Baan 1 Vrijstaandewoning 529.000 v.o.n.van Iersel Coppens BV/Architectenburo Luud vanGinneken

Kin ERA Makelaars Rijen ww.kinmakelaars.nl

Kaatsheuvel Branderhof / BruisendDorpshart

40 hoogwaardige en betaalbareeengezinswoningen vanaf 229.500 v.o.n. VOF Bruisend Dorpshart/WSG/

Heijmans VastgoedDe Wit Makelaardij en Van de ZandeMakelaardij

www.branderhof.nl /www.dewitmakelaardij.nl enwww.zande.nl

De Els II ca. 129 woningen n.t.b. Stichting WSG en Pepping Van de Water Makelaardij en Van deZande Makelaardij wwww.vandewatergroep.nl

Loon op Zand Aan de Duinen ca. 14 woningen n.t.b. 10 Projects Van de Water Makelaardij www.vandewatergroep.nl

Made Prinsenpolder100 schitterende woningenin verschillende types en 38bouwkavels

Woningen vanaf 319.000 enbouwkavels vanaf 200.000v.o.n.

WSG en Volksbelang Daniëls Stokvis Makelaardij/BiemansOosterhout en Biemans Made

www.prinsenpolder.nl/www.wsgnl.com/www.danielsstokvis.nl/www.biemansmakelaardij.nl

Minderhout, Belgie Vekenakker 2/1 kapwoningen, nog 5beschikbaar vanaf 277.500 v.o.n. ROWA projects Kin Era Makelaars Breda/Era

Immonoord Hoogstraten www.kinmakelaars.nl

Oosteind De Eendracht 2 hoekwoningen 224.000 - 234.000 v.o.n. Thuisvester Van de Water Makelaardij en KlijsenMakelaardij O.G. www.vandewatergroep.nl

Oosterhout Bredaseweg Laatste appartement vanaf 175.000 v.o.n. PPB Verbrugge, goed voor elkaar... www.verbrugge.com

De Contreie ca. 800 woningen n.t.b. Diverse partijen Van de Water Makelaardij www.vandewatergroep.nlDe Wieken, Kastanjelaan Eengezinswoning 199.000 v.o.n Pakloon Vastgoed B.V. Noud Kops Makelaardij Oosterhout www.noudkopsmakelaardij.nl

In de Looierij 3 zeer exclusieve, monumentalewoningen 469.000 - 895.000 v.o.n. OSDO Ontwikkeling B.V. Van de Water Makelaardij www.vandewatergroep.nl

Meester van ‘t Hof 54 eengezinswoningen n.t.b. Vorm Ontwikkeling B.V. Van de Water Makelaardij www.vandewatergroep.nlNieuwe Bouwlingstraat Laatste appartement 289.000 v.o.n. PPB projecten Verbrugge, goed voor elkaar www.verbrugge.comStatendamweg 7 en 9 2 bouwkavels 209.500 k.k. Gebr. Gorisse Van de Water Makelaardij www.vandewatergroep.nl

Thornzicht 44 ruime appartementen 216.000 - 341.000 v.o.n. Thuisvester / BouwbedrijfRemmers B.V.

Van de Water Makelaardij en BiemansMakelaardij www.vandewatergroep.nl

Tilburgseweg Laatste twee-onder-??nkapwoning vanaf 225.000 v.o.n. Hoefnagel Verbrugge, goed voor elkaar www.verbrugge.com

Trademark 69 appartementen en 10vrijstaande woningen 139.900 - 520.000 Attent Projectontwikkeling van der Sande Nieuwbouwmakelaars www.trademark-oosterhout.nl /

www.vandersande.nl

Van der Made terrein ca. 160 woningen /appartementen n.t.b. Thuisvester Van de Water Makelaardij www.vandewatergroep.nl

Veersehof 13 vrijstaand geschakelde semi-bungalows 397.000 - 484.000 v.o.n. Beheer Maatschappij Gebroeders

Gorisse B.V.Van de Water Makelaardij en NoudKops Makelaardij www.vandewatergroep.nl

Warandepoort

26 vrije sectorwoningen- 21 starterswoningen - 62appartementen in huur- enkoopsfeer

-- Thuisvester / Korteweg BouwB.V. Breda --- www.thuisvester.nl

Warandepoort ca. 110 woningen /appartementen n.t.b. Thuisvester Van de Water Makelaardij www.vandewatergroep.nl

Veersehof vrijstaand geschakelde semi-bungalows 385.000 v.o.n. Gebr. Gorisse B.V. Noud Kops Makelaardij / Van de

Water Makelaardij www.noudkopsmakelaardij.nl

Oudenbosch De Vermuntsche Heeren fase 2

23 eengezinswoningen, 8 patio-bungalows en 10 twee-onder-één-kap woningen / vrijstaandewoningen / bouwkavels

vanaf 190.000,-- v.o.n. Bernardus Wonen KKM makelaars b.v. www.vermuntscheheeren.nl

Hart van Oudenbosch 1 twee-onder-één-kap woning 272.500 v.o.n. Bernardus Wonen KKM makelaars b.v. www.hartvanoudenbosch.nl

Maria Ter Engelen 11 starterswoningen vanaf 176.000 v.o.n. Bernardus Wonen KKM makelaars b.v. / EversMakelaardij o.z.

www.kkm-makelaars.nl /www.evers-makelaardij.nl

Markhaven West-Vaardeke 4 eengezinswoningen Koopsom vanaf 240.000v.o.n. Aannemersbedrijf Van Agtmaal Van Meer Makelaars Tel. 0165-33

12 33 www.markhaven.nl

Oak Park grenzend aanArboretum

20 luxe appartementen metruim balkon

Koopsommen vanaf357.800 v.o.n. Aannemersbedrijf Van Agtmaal Van Meer Makelaars Tel. 0165-33

12 33 www.oak-park.nl

Vermuntsche Heeren fase 1 1 twee-onder-één-kap woning 298.500 v.o.n. Bernardus Wonen KKM makelaars b.v. www.vermuntscheheeren.nl

Wielerbaan 2 vrijstaand geschakeldewoningen 399.000 - 419.000 Wel Diensten BV van der Sande Nieuwbouwmakelaars

/ VB&T Makelaarswww.vandersande.nl /www.vbtmakelaars.nl

Page 8: Nieuwbouw bijlage BNDeStem voorjaar 2011

Teteringen5 projecten

Breda29 projecten

Etten-Leur9 projecten

Dongen5 projecten

Oudenbosch6 projecten

Rijsbergen1 project

Tilburg1 project

Waspik1 projecten

Raamsdonksveer15 projecten

Geertruidenberg1 projecten

Chaam1 project

Oosterhout13 projecten

Schijf1 project

Zevenbergsche Hoek1 project

Bergen op Zoom1 projecten

Halsteren2 projecten

Steenbergen4 projecten

Tholen1 projecten

Roosendaal2 projecten

Hoeven1 project

Achtmaal1 projecten

Prinsenbeek1 projecten

Made1 projecten

Bavel2 project

H1Bosschenhoofd

2 projecten

Terheijden1 projecten

Dorst3 projecten

Fijnaart1 project

Raamsdonk1 projecten

Tilb

Rijen5 projecten

Hulten1 projecten

Oosteind1 project

‘s Gravenmoer2 projecten

1 project

Goirle1 projecten

Kaatsh2 projec

Minderhout1 projecten

Nieuwbouw is een commerciëleuitgave van het advertentiebedrijfvan BN/DeStem | PZC

Bladmanager:Johan van den Kieboom

Vormgeving:Janie van de PasFotografie:Kees Bennema / Aad Meijer

Redactiemanager:Herbert Kats

Wilt u adverterenin de volgende uitgave?Neem contact op met:

Team West-Brabant076 531 2255

Colofon

nieuwbouw

nieuwbouwin kaart

Page 9: Nieuwbouw bijlage BNDeStem voorjaar 2011

Teteringen5 projecten

Breda29 projecten

Etten-Leur9 projecten

Dongen5 projecten

Oudenbosch6 projecten

Rijsbergen1 project

Tilburg1 project

Waspik1 projecten

Raamsdonksveer15 projecten

Geertruidenberg1 projecten

Chaam1 project

Oosterhout13 projecten

Schijf1 project

Zevenbergsche Hoek1 project

Bergen op Zoom1 projecten

Halsteren2 projecten

Steenbergen4 projecten

Tholen1 projecten

Roosendaal2 projecten

Hoeven1 project

Achtmaal1 projecten

Prinsenbeek1 projecten

Made1 projecten

Bavel2 project

H1Bosschenhoofd

2 projecten

Terheijden1 projecten

Dorst3 projecten

Fijnaart1 project

Raamsdonk1 projecten

Tilb

Rijen5 projecten

Hulten1 projecten

Oosteind1 project

‘s Gravenmoer2 projecten

1 project

Goirle1 projecten

Kaatsh2 projec

Minderhout1 projecten

Nieuwbouw is een commerciëleuitgave van het advertentiebedrijfvan BN/DeStem | PZC

Bladmanager:Johan van den Kieboom

Vormgeving:Janie van de PasFotografie:Kees Bennema / Aad Meijer

Redactiemanager:Herbert Kats

Wilt u adverterenin de volgende uitgave?Neem contact op met:

Team West-Brabant076 531 2255

Colofon

nieuwbouw

nieuwbouwin kaart

Page 10: Nieuwbouw bijlage BNDeStem voorjaar 2011

Op deze en de volgende pagina’s willen wij u een zo compleetmogelijk beeld geven van de nieuwbouwprojecten in hetverspreidingsgebied van deze krant.

Wanneer u informatie wenst omtrent één of meerdereprojectenkunt u contact opnemen met de makelaar die vermeld staat bijhet betreffende project.

Plaats Project / locatie Type / aantal woningen Koopsomindicatie Projectontwikkelaar/aannemer

Verkopende makelaar(s) website project

Prinsenbeek PrinsheerlijkNog 2 hoekwoningen, 1 2/1kapwoning en 1 vrijstaandewoning

280.000 - 559.000 Aan de Stegge Roosendaal van der Sande Nieuwbouwmakelaars/ Woonaccent

www.ikwoonprinsheerlijk.nl /www.vandersande.nl /www.woonaccent.nl/breda

Raamsdonk Het Molenerf nog 2 tussenwoningen typeDe Vijzel 226.950 v.o.n. Rijn & Vecht Ontwikkeling Verbrugge, goed voor elkaar... &

Joosen en van der Jagtwww.verbrugge.com,www.joosenenvanderjagt.nl

Raamsdonksveer Bergsedijk - Rivierzicht Zuid 6 geschakelde villa\’s - nog 2te koop 350.000 - 370.000 v.o.n. WSG Verbrugge, goed voor elkaar &

Joosen en van der Jagt www.verbrugge.com

Collegeweg 12 appartementen Te huur vanaf 880 permaand WSG Verbrugge, goed voor elkaar www.verbrugge.com

De Keizer - Rivierzicht Zuid 15 exclusievekoopappartementen vanaf 449.000 v.o.n. WSG Verbrugge Goed voor elkaar en Van

de Water Makelaardij

www. keizerlijkwonen.nl/www.wsgnl.com / www.verbrugge.com/www.vandewatergroep.nl

De Keizer (aan de Spoordijk) 15 luxe appartementen 449.000 - 509.000 v.o.n. Stichting WSG / Zwaluwe bouw-en aannemingsbedrijf B.V.

Van de Water Makelaardij enVerbrugge Makelaardij www.keizerlijkwonen.nl

De Vlieger (Rivierzicht Zuid) 28 eigentijdse woningen 223.000 - 297.000 v.o.n. Stichting WSG / Zwaluwe bouw- en aannemingsbedrijf B.V.

Van de Water Makelaardij enVerbrugge Makelaardij

www.vandewatergroep.nl,www.verbrugge.com

De Vlieger/ Rivierzicht-Zuid28 compleet afgewerkteherenhuizen met authentiekeuitstraling

Prijzen op aanvraag WSG Verbrugge Goed voor elkaar en Vande Water Makelaardij

www.wsgnl.com /www.verbrugge.com enwww.vandewatergroep.nl

De Werff 51 appartementen 220.000 - 820.000 v.o.n. Van Hemert Groep Verbrugge, goed voor elkaar... &Receveur en Partners

www.verbrugge.com,www.wonenindewerff.nl

De Werff/Rivierzicht Noord 64 prachtig aan het watergelegen luxe appartementen

Van 220.000 tot 850.000v.o.n. WSG/Van Hemert Groep Verbrugge Goed voor elkaar en

Receveur en Partners

www.wonenindewerff.nl/www.wsgnl.com / www.verbrugge.comen www.receveur.nl

Heereland laatste appartement type M 329.000 v.o.n. WSG Joosen & van der Jagt Makelaars www.joosenenvanderjagt.nl,www.verbrugge.com

Heereland Laatste appartement - Type M6 Doe een bod WSGVerbrugge, goed voor elkaar... &Joosen en van der Jagt & Van deWater

www.verbrugge.com

Heereland fase II het laatste appartement 329.000 v.o.n. Stichting WSGVan de Water Makelaardij, VerbruggeMakelaardij en Joosen & Van der JagtMakelaars

www.heereland.nl

Heereland/Dongeburgh 53 luxe koopwoningen enappartementen Prijzen op aanvraag WSG

Van de Water Makelaardij/VerbruggeGoed voor elkaar/Joosen&vanderJagtMakelaars

www.wsgnl.com /www.heereland.nl

Het Block 12 patiowoningen 320.000 - 325.000 v.o.n. Volksbelang Verbrugge, goed voor elkaar... www.verbrugge.com

Rivierzicht Zuid nog 2 vrijstaande woningentype B en D vanaf 350.000 v.o.n. WSG Joosen & van der Jagt Makelaars www.joosenenvanderjagt.nl

Rivierzicht Zuid -Scheepswerflaan 6 vrijstaande villa 325.000 - 370.000 v.o.n. WSG Verbrugge, goed voor elkaar... &

Joosen en van der Jagt www.verbrugge.com

Rivierzicht Zuid - Zuiderhart Laatste watervilla 544.000 v.o.n. Bouwfonds Verbrugge, goed voor elkaar... & Vande Water www.verbrugge.com

Rivierzicht Zuid - Zuiderlicht Laatste patiowoning 427.000 v.o.n. Bouwfonds Verbrugge, goed voor elkaar... & Vande Water www.verbrugge.com

Rivierzicht-Zuid/Scheepswerflaan-Haven

6 Luxe, ruime, vrijstaandgeschakelde villa\’s

Van 325.000 tot 370.000v.o.n. WSG

Van de Water Makelaardij/VerbruggeGoed voor elkaar/Joosen&vanderJagtMakelaars

www.wsgnl.com /www.verbrugge.com enwww.joosenenvanderjagt.nl

Zuiderhart (Rivierzicht Zuid) nog één vrijstaande watervilla 544.000 v.o.n. Bouwfonds Ontwikkeling B.V. Van de Water Makelaardij enVerbrugge Makelaardij

www.vandewatergroep.nl,www.verbrugge.com

Zuiderlicht (Rivierzicht Zuid) de allerlaatste patiowoning 427.000 v.o.n. Bouwfonds Ontwikkeling B.V. Van de Water Makelaardij enVerbrugge Makelaardij

www.vandewatergroep.nl,www.verbrugge.com

Rijen Goudsmit Hoff 84 woningen / appartementen 217.500 375.000,- v.o.n. Brabanthuis B.V. / BouwbedrijfW. van Santvoort B.V.

Van de Water Makelaardij en KinMakelaars www.vandewatergroep.nl

Goudsmit-Hoff Rijen 3 Patiobungalows vanaf 295.000 WvanSantvoort Kin ERA Makelaars Rijen http://www.goudsmit-hoff.nl/Goudsmit-Hoff Rijen 1 vrijstaand geschakelde woning 375.000 v.o.n. WvanSantvoort Kin ERA Makelaars Rijen http://www.goudsmit-hoff.nl/Goudsmit-Hoff Rijen 7 2-onder-1kap woningen 335.000 v.o.n. WvanSantvoort Kin ERA Makelaars Rijen http://www.goudsmit-hoff.nl/Goudsmit-Hoff Rijen 2 Herenhuizen 269.000 v.o.n. WvanSantvoort Kin ERA Makelaars Rijen http://www.goudsmit-hoff.nl/Goudsmit-Hoff Rijen 1 Stadswoning 245.000 v.o.n. WvanSantvoort Kin ERA Makelaars Rijen http://www.goudsmit-hoff.nl/Goudsmit-Hoff Rijen 4 Appartementen vanaf 217.500 v.o.n. WvanSantvoort Kin ERA Makelaars Rijen http://www.goudsmit-hoff.nl/

Pastoor van Boxelhof 2 2-onder-1kap woningen 279.000 v.o.n. Aannemersbedrijf BotermansB.V. Kin ERA Makelaars Rijen ww.kinmakelaars.nl

Pastoor van Boxelhof 1 Vrijstaandewoning 319.000 v.o.n. Aannemersbedrijf BotermansB.V. Kin ERA Makelaars Rijen ww.kinmakelaars.nl

Statenlaan Bouwperceel 474.000 k.k. Kin ERA Makelaars Rijen ww.kinmakelaars.nlVliegende Vennen Vrijstaande woningen vanaf 448.000 v.o.n. Heijmans N.V. Kin Era Makelaars Rijen www.vliegendevennen.nl

Vliegende Vennen Vrijstaande woningen cascouitvoering vanaf 399.000 v.o.n. Heijmans N.V. Kin Era Makelaars Rijen www.vliegendevennen.nl

Vliegende Vennen 2 onder 1 kap woningen cascouitvoering vanaf 299.000 v.o.n. Heijmans N.V. Kin Era Makelaars Rijen www.vliegendevennen.nl

Vliegende Vennen 2 onder 1 kap woningen vanaf 339.000 v.o.n. Heijmans N.V. Kin Era Makelaars Rijen www.vliegendevennen.nlZwarte Dijk Bouwperceel 359.000 k.k. Kin ERA Makelaars Rijen ww.kinmakelaars.nl

Roosendaal Landerije fase 5 34 villa’s -- Aannemer Korteweg Bouw B.V.Breda --- --

Stadsgaarde 14 239.000 v.o.n. WSG Hypodomus www.wsgnl.com

s Gravenmoer De Croon Appartement, nog 1 te koop 189.000 v.o.n. Slagenland Wonen Van den Bosch makelaars www.vandenboschmakelaars.comElzenweide fase I (aan deHavenkade) 59 woningen in diverse typen 199.000 - 279.000 v.o.n. D.W. Investments b.v. / Dura

Vermeer Bouw Rosmalen B.V. Van de Water Makelaardij www.elzenweide.nl

Elzenweide fase II ca. 40 woningen n.t.b. D.W. Investments B.V. / DuraVermeer Bouw Rosmalen B.V. Van de Water Makelaardij www.vandewatergroep.nl

SchijfAppartementencomplexKerkzicht / St. Antoniusstraat51&53

2 appartementenvanaf 234.000 v.o.n. /huurprijs vanaf 750,00p/maand

Bouwbedrijf Gebroeders Nouws Heijblom makelaardij www.heijblommakelaardij.nl

Steenbergen Couveringepark / Molenweg 81 royaal opgezette woningenin een fraaie nieuwe woonwijk vanaf 185.000 v.o.n. WSG ism Aan de Stegge

Roosendaal Helmig Makelaardijwww.couveringepark.nl/www.wsgnl.com/www.helmigmakelaardij.nl

De Pastorie 12 appartementen 244.500 Baas Makelaars www.baasmakelaars.nl

Residentie Schootsvelden4 penthouses, 16appartementen, 26huurappartementen

249.000 v.o.n. WSD Projectontwikkeling Baas Makelaars www.baasmakelaars.nl

t Hof van Steenbergen 26 eengezinswoningen 234.000 v.o.n. Bouwbedrijf Boogert Baas Makelaars www.baasmakelaars.nlt Hof van Steenbergen 26 eengezinswoningen 234.000 v.o.n. Bouwbedrijf Boogert Baas Makelaars www.baasmakelaars.nl

Terheijden Westhof 30 Luxe, ruime en eigentijdseappartementen in diverse types

Van 257.000 tot 370.000v.o.n. WSG Daniëls Stokvis Makelaardij www.wsgnl.com en

www.danielsstokvis.nl

Teteringen De Poortershof (Om de HaenenNoord)

10 2-o-1 kapwoningenen vrijstaand geschakeldewoningen

342.000 - 459.500 v.o.n. Van de Ven Bouw enOntwikkeling B.V.

Van de Water Makelaardij en Van derSande Nieuwbouwmakelaars www.depoortershof.nl

Karakter, Schijfstraat 26 de laatste vrijstaande villa 583.000 v.o.n. HEJA Projctontwikkeling B.V. /Bouwbedrijf Boot Van de Water Makelaardij www.vandewatergroep.nl

Meulenspie 57 energieneutrale woningen 451.200 - 667.000 v.o.n. HEJA Projectontwikkeling B.V. /Bouwbedrijf Boot B.V.

Van de Water Makelaardij en Van derSande Nieuwbouwmakelaars www.meulenspie-breda.nl

Om de Haenen Noord(tegenover golfpark DeHaenen)

19 exclusieve vrijstaande villa\’s 575.000 - 949.000 v.o.n. Bouwfonds Ontwikkeling B.V. /b.v. Bouwbedrijf Osdo

Van de Water Makelaardij en Van derSande Nieuwbouwmakelaars www.omdehaenen.nl

Om de Haenen Noord Lobelia 1 vrijstaand geschakelde woning 450.000 v.o.n. Van de Ven Bouw enOntwikkeling B.V.

Van de Water Makelaardij en Van derSande Nieuwbouwmakelaars www.omdehaenennoord.nl

Woonhof Klavertje Vier, locatieGroenstraat

Nog 2 zeer royale bouwkavels ineen project van 4 bouwkavels 487.500 v.o.n. Hilva Groep Vastgoed &

Ontwikkeling B.V. Lambregts en Sweep Makelaardij B.V. www.woonhofklavertjevier.nl

Tholen Stadszicht II 14 Herenhuizen 279.800 v.o.n. Mulleners Vastgoed Baas Makelaars www.baasmakelaars.nl

Stadszicht II 11 bouwpercelen 165.500 v.o.n. Stadszicht Tholen B.V. Baas Makelaars www.baasmakelaars.nlTilburg De Heren van de Langendijk Patiobungalows vanaf 349.000 Vexpro B.V. Kin Era Makelaars Tilburg www.kinmakelaars.nl

Waalwijk Traverse/ Landgoed Driessen 32 ruime appartementen en 2penthouses vanaf 229.000 v.o.n. WSG Staete Makelaars en Daniëls Stokvis

Makelaardij

www.wsgnl.com /[email protected] enwww.danielsstokvis.nl

Waspik de Libertuinen nog 5 vrijstaande woningen vanaf 425.000 v.o.n. Slagenland Wonen Joosen & van der Jagt Makelaars www.libertuinen.nl

ZevenbergschenHoek De Boomgaard 10 vrijstaande woningen - nog

slechts 2 te koop! 554.000 v.o.n. Van der WeegenBouwontwikkeling B.V. Van de Water Makelaardij www.vandewatergroep.nl

Page 11: Nieuwbouw bijlage BNDeStem voorjaar 2011

8luxe koop-appartementen+ 3 commerciële ruimtenhoek Nieuwe Heilaarstraat / Liesbosstraat

www.hetkoetshuysbreda.nl

Lambregts & Sweep Makelaardij BVTel. 076 522 7194www.lambregtsensweep.nl

De Boer, Storimans & PartnersTel. 076 522 6090www.deboerstorimans.nl

inclusief

overbruggings

garantie van

2 jaar voor uw

eigen woning!

Het Koetshuys Breda:

Kom voor meer informatieen/of een geheel

vrijblijvend gesprek naar één vande verkopende makelaars :

nog slechts

enkele

appartementen

beschikbaar !!

Verkoopprijzen appartementen

vanaf inclusief

parkeerplaats in de parkeerkelder

Verkoopprijzen commerciële ruimten

vanaf excl. btw

Afmeting appartementen

tussen 93 m2 en 184 m2 bvo

R

€ 277.500,- v.o.n.

€ 210.000 v.o.n.

Centrumlocatie in Princenhage

uime buitenruimten

UwMakelaarin de regio

Laat uw woning zien aan ruim 330.000 lezers!

Op zaterdag 28 mei 2011 in Uw makelaar in de regio

Neem hiervoor contact op met uw makelaar

Page 12: Nieuwbouw bijlage BNDeStem voorjaar 2011

Midden in Oudenbosch, in de voormalige kloostertuin van klooster

Sint Anna, ontwikkelt Bernardus Wonen het unieke project Maria

ter Engelen. Het project, dat een parkachtige uitstraling heeft, omvat

onder meer diverse starterswoningen. Deze worden allemaal geken-

merkt door een schitterende architectuur en de toepassing van duur-

zame technieken. Met het centrum om de hoek zullen de toekomstige

bewoners heerlijk wonen in een groene en autoluwe setting. Inmid-

dels zijn de eerste bouwwerkzaamheden begonnen.

Parkachtige uitstralingHet plan krijgt een parkachtig karakter met veel groen. Dit wordt ver-

sterkt door het gebruik van wadi’s: natuurlijke, met gras begroeide ver-

lagingen die het regenwater op een natuurlijke manier afvoeren. Ook

worden nestkasten voor zwaluwen en voorzieningen voor amfibieën in

het plan aangebracht.

Duurzaamheid en techniekBij het ontwerp van de woningen is gekozen voor duurzame oplossin-

gen. Zo wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige isolatiematerialen en

zijn alle woningen uitgerust met vloerverwarming in combinatie met

een warmtepomp die gebruik maakt van de warmte van de grond. Hier-

mee wordt de woning in de winter verwarmd en in de zomer gekoeld. Dit

is niet alleen energiezuinig maar het biedt ook extra comfort.

Informatie en verkoop

Nog enkele starterswoningen te koop

Tel. 0165-322300

www.evers-makelaardij.nl

Tel. 0165-319 319

www.kkm-makelaars.nl

Vanaf € 170.400,- v.o.n.

Zalig wonen in je eigen park!

Nieuwsgierig? Kom dan op zaterdag 7 mei tussen 11.00 en

14.00 uur naar de bouwplaats en overtuig uzelf. De makelaars staan

klaar om al uw vragen te beantwoorden.

OPEN DAG ZATERDAG 7 MEI

Ingang bouwterrein via Groene Woud

Vorselaars Bouwbedrijf b.v. - Aardenhoek 10 - 4817 NE Breda

T: 076-5339585 I: www.vorselaarsbouw.nl

Bouwen zoals het hoort

Verkoopinformatie

Tel. (076) 56 56 056

va. € 230.000,- v.o.n.

Start verkoop 2e fase! 14 mei op de nieuwbouwlocatievan 11.00 uur - 14.00 uur

Meer informatie: www.waterdonken-west.nl

Tel. 0800 0909 777 (gratis)

NieuwbouwWest Brabant

Deze bijlage bereikt meer dan 330.000 lezers in West-Brabant! Wilt u dit ook?

Informeer dan eens naar de prima mogelijkheden van het regionale daglad BN DeStem.

Team West-Brabant

T (076) 531 22 55 E [email protected]

Page 13: Nieuwbouw bijlage BNDeStem voorjaar 2011

De gemeente Breda is met vijf CPO’s con-creet bezig. Twee in Prinsenbeek en driein Bavel. In Prinsenbeek is de eersteCPO-wijk een feit. De andere vier projec-ten worden nog dit jaar afgerond. Dedoorloopsnelheid van idee tot aan wo-nen is volgens Juten twee jaar. De grond-prijs in Breda varieert (voor niet-star-ters) tussen de €380 en €425 exclusiefBTW per vierkante meter.Wilt u ook bouwen in eigen beheer?Kijk op de website van uw gemeente.

door Sylvie Smeets

CPO is een trend. Regiomanager Zuid RenéMeyboom van werkgeversorganisatie Bouw-end Nederland vindt het een groeiende enboeiende manier van woningbouw. “Seriema-tige woningbouw voldoet meestal niet hele-maal aan de wensen van de consument.Voor consumenten die toch hun specifiekewoonwensen terug willen zien, is een CPOdé manier om een eigen droomhuis te bou-

wen.” De gemeente speelt hierin een groterol. Zij stellen namelijk grond beschikbaar.Gelijkgestemden kopen een kavel om de ei-gen wijk van de grond te laten komen. Hetcollectief is opdrachtgever voor een archi-tect en aannemer. Stap voor stap doorloopthet CPO met behulp van de gemeente hetproces naar de eigen droomwoning.

ANDERE MANIERTien jaar geleden heeft het ministerie vanVROM een norm opgelegd dat 30% van dewoningbouw voor rekening zou moeten ko-men van particuliere opdrachtgevers medeom de zeggenschap van woonconsumentente vergroten. Deze doelstelling wordt nogniet gehaald. Dat komt volgens projectleider

CPO Piet Juten van de gemeente Breda me-de doordat gemeenten moeten wennen aaneen hele andere manier van werken. “De af-gelopen jaren heb ik tientallen CPO-ideeënzien afbrokkelen omdat wij als gemeentenniet goed weten hoe met CPO om te gaan.We stellen te veel eisen, procedures durente lang en we missen de éénloket functiewaar CPO’ers terechtkunnen.” WethouderBergkamp is belast met het CPO in Breda enis er fervent voorstander van. Juten: “Vanuithet gemeentebestuur wordt er dan ook opgehamerd om niet te veel op processen tegaan zitten, maar ons meer open te stellen,klantvriendelijker te zijn en er samen met ini-tiatiefnemers iets moois van te maken.” Omde vaart erin te houden stelt de gemeente

Breda als voorwaarde dat er een projectbege-leider op een CPO zit. René denkt hier an-ders over: “Dat mannetje met de oliespuitmoet niet nodig zijn. Als de gemeente eenloket maakt met ‘CPO’ erop waar alle bur-gers met vragen of ideeën terecht kunnen,heb je dat niet nodig. De kosten die je alsCPO bespaart aan een projectontwikkelaaren aan gezamenlijke inkoop van aannemeren architect, moet je niet alsnog willen uitge-ven.”

GOED COMMUNICERENVolgens Bouwend Nederland is het voorbouwbedrijven verfrissend om metCPO-deelnemers in zee te gaan. Ze hebbenéén op één contact met de directe klantenin plaats van te werken met grote projectont-wikkelaars. Het is volgens Rene een interes-sante variatie in het werkpakket voor demeeste bedrijven. “Als je de juiste partijenbij elkaar hebt, je goed met elkaar kunt com-municeren en elkaar vertrouwt, kun je tegenhet beschikbare budget de beste kwaliteitrealiseren. Kortom: je krijgt meer huis voorje geld.”

CPO: bouwen met je buren

Dromenwonen

nieuwbouw

Een manier om relatief goedkoop je eigen kavel te bebou-wen is via een collectief particulier opdrachtgeverschap, kort-weg CPO. Dit wil zeggen dat je met een groep potentiëleparticuliere bouwers samen een project ontwikkelt en reali-seert zonder winstoogmerk. Bouwen met je toekomstige bu-ren dus.

De aanstaande nieuwe bewoners buigen zich over hún nieuwbouwpro-ject in Prinsenbeek. foto Aad Meijer

Page 14: Nieuwbouw bijlage BNDeStem voorjaar 2011

Interesse?Neem contact op met de woonmakelaar van Volksbelang, telefoon (0162) 51 33 91 of met

telefoon (0162) 52 12 97.

Nieuwbouw patio woningen in Het BlockAan Het Block (tussen de Beatrixlaan, Van Wijn gaarden-straat, Ambachts herenlaan en Wilhelminalaan) in Raamsdonksveer heeft Volksbelang samen met SIR-55 12 nieuwe patiowoningen gerealiseerd.

Deze patiowoningen beschikken over:• Een ruime entree met berging.• Lichte woonkamer met eethoek.• Een luxe open keuken (keuze uit drie opstellingen).• Vrijuit genieten in uw eigen binnentuin.• Een slaap- of studeerkamer op de begane grond.

• Een ruime badkamer op de begane grond met bad, douche,wastafel en hangcloset.

• Alle woningen zijn rolstoelgeschikt.• Op de eerste verdieping een slaapkamer met een berging

(mogelijkheid voor een tweede badkamer).• Een parkeerplaats op eigen grond.• Parkeergelegenheid in de directe omgeving voor bezoekers.• Inhoud van 435 m3.

Het Block12 patiowoningen in Raamsdonksveer

p p g g

Wat is Stichting SIR-55?Stichting SIR-55 is een consu menten-

organisatie, opgericht om aan de

behoeften en wensen van de medioren tegemoet te komen.

In alle projecten worden eisen gesteld met betrekking tot:

toegankelijkheid, omgeving, bruikbaarheid, veiligheid en

comfort. Een woning die het wonen en leven tot een ware

belevenis maakt!

Een deel van de

woningen is al verkocht.

Vanaf € 325.000,-

(v.o.n.)- Bezoek de modelwoning!

Vrije inloop iedere maandag-middag van 13.30 tot 16.30 uur

( )

TE KOOPTE HUUR

Page 15: Nieuwbouw bijlage BNDeStem voorjaar 2011

Welstand, is dat een verouderd begrip of is het nog steedseen waardevolle betekenis in de bouwwereld? Is het eenbeletsel of juist een waarborg tegen visuele gruwels? Vijfmeningen van mensen die er veel mee te maken hebben.

door Joyce Muilenburg

ZINVOLJan Voesenek, directeur NederlandseBouw Unie,,Welstand vind ik nog steeds een zin-volle betekenis hebben. Alleen devorm ervan kan veranderen, want wel-stand is aan tijd gerelateerd. Het isgoed dat we in gemeenten met eenwelstandscommissie te maken heb-ben. Deze commissie biedt een toet-send oog, kijkt op afstand mee enwaarborgt het stadsbeeld op lange ter-mijn. Ik doel voornamelijk op toonaan-gevende plekken in stedelijk gebied.Het zou een verarming zijn als ieder-een daar maar kan bouwen zoals hijdat wil. In de gebieden erbuiten magbest losser gekeken worden. Dat zieje` in de praktijk ook wel gebeuren.Problemen met de welstandscommis-sie heb ik nooit gehad. Het is maarhoe je zelf in elkaar steekt. Als je eenverantwoord plan hebt, goed onder-bouwde argumenten en een bepaaldambitieniveau, dan is de welstands-commissie alleen maar een waardevol-le aanvulling.”

VEROUDERDAdrie van Vuuren,directeur Maas-Jacobs Vastgoed BV,,Welstand is naar mijn mening een verouderd begrip maar heeft wel waarde. Hetvreemde is dat welstand bestaat uit architecten die een mening vormen over een planvan een collega-architect. Naar mijn mening moeten architecten, die aangesloten zijnbij één of andere organisatie de vrijheid en het vertrouwen hebben van de gemeente.Op deze wijze is het gevelbeeld gewaarborgd. Welstand is op dit moment regelmatigeen beletsel als er verder gekeken wordt dan waar het voor bedoeld is. Wanneer deprogrammering van een bepaalde locatie is vastgesteld, samen met de afdeling Ruim-telijke Ordening, zou welstand op deze basis een advies moeten geven. Helaas makenwe wel eens mee dat het welstandadvies niet aansluit bij de programmering waar wedan tijden mee bezig zijn geweest. Dit zou geen taak moeten zijn voor welstand. Wel-stand zou feitelijk op hoofdlijnen mee moeten kijken.”

De welstandscommissie bestaat meestaluit architecten met een ambtelijk secre-taris. Soms zijn er anderen dan architec-ten aan de commissie toegevoegd. Decommissie bekijkt hoe het bouwwerkeruit komt te zien, welke materialen ge-bruikt gaan worden, of het bouwwerkpast in de bestaande omgeving, of bijandere bouwplannen in de omgevingen of het voldoende kwaliteit heeft.

Het begrip welstand heeftbetrekking op de mate waar-in een bouwplan architecto-nisch past in de omgeving.Bouwplannen worden hierop ge-toetst door de welstandscommis-sie. De criteria waarop wordt ge-toetst worden vast gelegd in de zo-genaamde welstandsnota.

ALTIJD TOETSENMarcel Deelen,communicatieadviseur Gemeente Halderberge,,Wat de gemeente Halderberge betreft, is het geen verouderd begrip. We denkendat er altijd een esthetische toets moet plaatsvinden met betrekking tot de kwaliteit.Als dit toetsingscriterium vervalt, zou de buitenruimte kunnen verrommelen. De ma-nier hoe je dit als gemeente regelt zal altijd tegen het licht gehouden moeten wor-den. Je kunt dit aan de voorkant regelen door in de bestemmingsplannen het kwali-teitsniveau te borgen. Of zoals we nu geregeld hebben door middel van het plan tetoetsen bij de aanvraag. Draagvlak en service naar onze burgers moet hierbij vooropstaan.”

REDELIJKAlbert Cornel,manager Vastgoedontwikkeling AlleeWonen,,Inmiddels zijn gemeenten niet meer verplicht een welstandscommissie te hebben. Inmeerdere gemeenten staat dit dan ook ter discussie. De vraag blijft natuurlijk, watkomt hiervoor in de plaats? De commissie heeft/had de rol om een bouwplan te toet-sen aan ‘redelijke eisen van welstand’. De discussies gaan vaak over wat is redelijkmaar ook dat de eisen soms als subjectief ervaren worden. De welstandscommissiewerd in het verleden ook wel ‘de schoonheidscommissie’ genoemd. De vraag kan wor-den gesteld wat is schoonheid? Gezien door de ogen van vakdisciplines geeft ditsoms een andere beleving dan door de ogen van de consument. Het is misschien aante bevelen de samenstelling van de welstandscommissie te laten bestaan uit verschil-lende vakdisciplines en consumenten. Al jaren wordt gesproken over het verminderenvan de regelgeving en druk op projecten die hiervan uitgaat. De afgelopen jaren is debouw en ontwikkeling alleen maar geconfronteerd met nog meer regels en wetge-ving. De discussie over nut en noodzaak van ‘de welstandscommissie’ in diverse ge-meente kan een trendbreuk opleveren als het gaat om de regels.”LOSLATEN

Bob Bergkamp, wethouder Gemeen-te Breda,,Een fijne en mooie woonomgeving isbelangrijk en van alle tijden. Dat geldtook voor Breda. Er wordt hier nogsteeds veel gebouwd en verbouwd. Sa-men met initiatiefnemers is het eenuitdaging om het gezicht van Breda opde kaart te houden. Vanaf 2010 gevenwe een nieuwe invulling aan ‘wel-stand’. De verantwoordelijkheid ver-schuift naar burgers en gebruikers,zonder dat zij helemaal hun eigengang kunnen gaan. De hoeveelheid re-gels neemt af. De strakke toetsing vanbouwplannen wordt in de toekomstmeer los gelaten. Een mooie bebouw-de omgeving, voor prettig wonen, wer-ken, leven en recreëren, wordt steedsmeer een gezamenlijke verantwoorde-lijkheid.We onderzoeken nog we of we dezetrend verder kunnen doorzetten, bij-voorbeeld voor bedrijventerreinen. Degemeente houdt aan de andere kantwel sterk de regie op het historischstadsgezicht. In het verlengde van alleveranderingen gaan we de welstands-nota versimpelen, met gebiedsgerich-te criteria. Dit dereguleringsproces enuiteindelijk een nieuwe Welstandsno-ta, vraagt nog wel wat tijd.”

De commissie

Het begrip

nieuwbouw

Page 16: Nieuwbouw bijlage BNDeStem voorjaar 2011