BNDeStem werken in de zorg juni 2011

16
JONGEREN - OPLEIDINGEN - BEDRIJVEN JONGEREN - OPLEIDINGEN - BEDRIJVEN WERKEN IN DE ZORG IS EEN COMMERCIËLE UITGAVE VAN HET ADVERTENTIEBEDRIJF VAN BN DESTEM | PZC Zinvol bezig op de zorgboerderij

description

BNDeStem werken in de zorg juni 2011

Transcript of BNDeStem werken in de zorg juni 2011

Page 1: BNDeStem werken in de zorg juni 2011

JONGEREN - OPLEIDINGEN - BEDRIJVENJONGEREN - OPLEIDINGEN - BEDRIJVEN

WERKEN IN DE ZORG IS EEN COMMERCIËLE UITGAVE VAN HET ADVERTENTIEBEDRIJF VAN BN DESTEM | PZC

Zinvol bezigop dezorgboerderij

Page 2: BNDeStem werken in de zorg juni 2011

Het Amphia Ziekenhuis is op zoek naar gedreven specialisten en medewerkers die een bijdrage willen leveren aan patiëntvriendelijke en kwalitatief hoogwaardige patiëntenzorg.

Bent u ANIOS, anesthesie medewerker,

operatieassistent, IC-verpleegkundige of

klinisch perfusionist?

Dan komen wij graag met u in contact.Op www.amphia.nl vindt u onder Werken&Leren alle actuele vacatures.U kunt ons ook volgen op Twitter: AmphiaZKHuis.

Amphia Ziekenhuis, Molengracht 21, Postbus 90158, 4800 RK Breda. www.amphia.nlAcquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Het Amphia Ziekenhuis is een topklinisch opleidingsziekenhuis (STZ) en één van de grootste niet- academische ziekenhuizen van Nederland. Ruim 250 medisch specialisten, 4500 medewerkers en 300 vrijwilligers maken zich dagelijks hard voor hoogwaardige en patiëntvriendelijke zorg op drie locaties in Breda en Oosterhout. Kwaliteit en veiligheid staan daarbij hoog in het vaandel. Evenals een plezierige en inspirerende werkomgeving met veel eigen verantwoordelijkheid. De manier van werken zorgt voor gedreven en betrokken medewerkers die sterk verbonden zijn met het werk dat zij doen voor onze patiënten. Het Amphia Ziekenhuis investeert in opleiding en training en biedt volop kansen voor doorgroei en ontwikkeling.

Werkenin de zorg

Deze bijlage bereikt meer dan 310.000 lezers in West-Brabant. Wilt u dit ook? Informeer dan eens naar de prima mogelijkheden van BN DeStem en bndstem.nl

Verkoopteam west-Brabant (076) 531 2255email: [email protected]

w w w. a l l e v o . n l

Hollandiaplein 1, 4461 GT Goes

Postbus 79, 4460 AB Goes

Tel. 0113 - 24 91 70

E-mail [email protected]évo staat naast u.

Bezoek www.allevo.nlvoor informatie over al onze vacatures.

• Gediplomeerd Verzorgende

• Leerling Verzorgende(BBL)

• Huishoudelijke hulp

Wij zoeken jou!

Voor behandeling van:

- Pijn door artrose- Nekpijn / Schouderpijn- Hoofdpijn / Migraine- Whiplash / Duizeligheid- Lage rugpijn- Hernia / Ischias

Geregistreerde Chiropractoren

Hanne Ambrosius & Raf Peirelinck

Na een uitgebreid onderzoek kan de chiropractor de oorzaak van de klachtconstateren en deze specifiek behandelen. De oplossing voor veel problemen.Vergoeding door uw ziektekosenverzekering, mits aanvullend verzekerd.

Chiropractie Bergen op Zoom(in het Gezondheidscentrum)

L. Porquinlaan 1 - Bergen op ZoomTel. 0164 - 253577www.praktijkchiropractie.nl

Chiropractie Roosendaal

Brugstraat 10 - RoosendaalTel. 0165 - 546222www.chiropractieroosendaal.nl

BN DeStem Woensdag 8 juni 201142

Page 3: BNDeStem werken in de zorg juni 2011

door Ina Kuik

Het is geen nieuws dat de dubbelevergrijzing op termijn een probleemgaat vormen op de arbeidsmarkt inde zorg. Oudere werknemers gaanmet pensioen, de aanwas van jonge-ren is te klein. De vraag naar zorgneemt steeds maar toe. Dat de sectorop de korte termijn geen dramatischetekorten verwacht, is meer geluk danwijsheid. De zorg wordt een stevighandje geholpen door de economi-sche crisis. Meer jongeren kiezen voorvastigheid en in de zorg ben je im-mers bijna altijd verzekerd van eenbaan.

VERSCHILLENBijna altijd….. Want er is een verschiltussen aantallen en functies die nodig

zijn. Zo zijn er voldoende hooggekwa-lificeerde verpleegkundigen maar zijnverzorgenden op niveau 3 broodno-dig. Ook het onderscheid per regiomoet niet onderschat worden.West-Brabant en een deel van Zee-land zoals Walcheren kennen nauwe-lijks problemen, maar Zeeuws-Vlaan-deren heeft grote moeite om alle va-catures opgevuld te krijgen.

VOOR- EN NADELENViaZorg is de Zeeuwse organisatie dieonder meer de arbeidsmarkt in de ga-ten houdt. Volgens Renske Tellekampheeft Zeeuws-Vlaanderen inderdaadeen uitdaging: ,,Ouderen blijven, jon-geren trekken weg met als resultaateen snelle vergrijzing.’’ In West-Bra-bant volgt Transvorm de arbeids-markt. Adviseur Imago Paula Schoor-mans heeft onderzocht wat jongeren

de leukste aspecten aan een baan inde zorg vinden. ,,De omgang metmensen, echt iets kunnen betekenenvoor een ander en de afwisseling inhet werk.’’ De aspecten hoge werk-druk, laag salaris, werktijden en bezui-nigingen laten de weegschaal weer uit-slaan naar de andere kant. ,,Overigensis dit negatieve beeld niet erg realis-tisch. Onregelmatige werktijden leve-ren vaak extra toeslag op en de start-salarissen in de zorg zijn niet lagerdan elders.’’

LANGE TERMIJNBeide regio’s beseffen dat de situatieop de arbeidsmarkt op de langere ter-mijn zeker problematisch kan worden.De vergrijzing zorgt overigens niet al-leen in de zorg, maar so wie so in alleberoepsgroepen voor een scheefgroeiin vraag en aanbod. Alle sectoren vis-sen voor een deel van de oplossing indezelfde vijver van jongeren. ZowelViaZorg als Transvorm timmeren daar-om vroeg aan de weg om de jeugd en-thousiast te maken voor de zorg. Datbegint al met projecten voor basis-schoolleerlingen. Maar met promotiealleen kom je er niet. Andere oplossin-gen kunnen gevonden worden in bij-voorbeeld een grotere instroom vanzij-instromers en technische innovatie.

Jongeren kiezenvoor vastigheid 5

Ervaringbepaalt beeld

Werken in deZorg is eencommerciëleuitgave van hetadvertentiebedrijfvan BN DeStem|PZC

Vormgeving/graphics:Angela van Eck

Fotografie:Aad Meijer (o.m. cover)

Productcoördinatie:Dennis Willems/Herbert Kats

Sales: 076-531 22 [email protected]

Een bezoekje aan een bejaar-dentehuis is hartstikke leuk.Maar misschien niet voor desenioren als ze overlopen wor-den door kleuters en hungoedwillende juffen. Toch iskennismaken met de zorg be-langrijk, maar dan op regelma-tige en gestructureerde wijze.Daarom heeft Transvorm hetproject ZoWee! in het levengeroepen. Zorgorganisaties enbasisschoolleerlingen komenen blijven met elkaar in con-tact. Maar liefst 18 scholen en25 zorgorganisaties werktende afgelopen anderhalf jaarmee aan de pilot in de regioTilburg en Eindhoven.Het ‘bruggen bouwen’ is zosuccesvol dat ZoWee! wordtuitgerold over heel Noord-Bra-bant. (www.zowee.nl)

8

Zorg op maat

9

COLOFON

ZoWee! verbindtzorg en

onderwijs

Andere kijkop verplegen

Vrijwilligeronmisbaar

Schoon isbelangrijk

10

Een vakantiewerkster helpt een bewoner met drinken. foto Johan van Gurp

15

In de komende jaren, tenminste tot en met 2015, vallen er geen

grote gaten tussen vraag en aanbod aan personeel in de zorg in

Zeeland en West-Brabant. Dat is het resultaat van een hogere in-

stroom van jongeren bij de zorgopleidingen. Daarnaast timmert

de zorgsector behoorlijk aan de weg met campagnes.

6 & 9 &12 & 14:

INHOUD

woensdag 8 juni 2011 BN DeStem.nl

Werken in de zorg | 3

Page 4: BNDeStem werken in de zorg juni 2011

Kom langs bij Groenhuysen Select aan de Markt 6 in Roosendaal of kijk op www.groenhuysen.nl voor meer informatie.

Ook als je nog niet bent opgeleid voor een functie in de zorg, kun je als helpende of verzorgende aan de slag via de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL-traject).

Ga aan de slag bij Groenhuysen!

Werken én leren tegelijk.

• Groenhuysen biedt een goed salaris en uitstekende begeleiding• Groenhuysen betaalt je college- en boekengeld• Je werkt vanaf dag 1 met ouderen• Je gaat gemiddeld 1 dag per week naar school

Page 5: BNDeStem werken in de zorg juni 2011

door Ina Kuik

Een goede ervaring in de zorg vertelaan de buurvrouw. Een slechte vertelje aan iedereen. Verbaal ramptoeris-me. Natuurlijk gaat er, net als in iede-re beroepsgroep, wel eens iets mis.

Maar waarom zijn we geneigd om deincidenten eruit te pikken en de verha-len over alle goede zorgen stelselma-tig te negeren?

SFEERTJEPraktisch iedereen die in de zorg gaatwerken, wil mensen helpen. Dat is

een logische aanname, want voor debeloning, het aanzien of de carrière-mogelijkheden hoef je het niet tedoen. Ook Lieke du Bois van De Keer-zijde gaat daarvan uit. Maar soms ko-men die aspirant zorgverleners in eenheel negatief sfeertje terecht. Deklant voelt dat sfeertje. Verpleegkundi-gen doen routinematig en zonder ple-zier hun werk. Het welzijn van de pa-tiënt staat niet meer op nummer één.Nee, een deel van de imagoschadeheeft de zorg echt aan zichzelf te dan-ken, vindt du Bois.

EMPATHIEWat verstaan we onder goede zorg?Medische vakkennis, korte wachttij-den, goede maaltijden, hygiëne. Maar

invoelingsvermogen of empathie is,hoewel minstens zo belangrijk, niet al-tijd vanzelfsprekend. Dokters, ver-pleegkundigen en verzorgenden heb-ben het niet allemaal van nature. Datwordt pijnlijk duidelijk uit het boek‘Dokter is ziek’. Gonny ten Haaft voer-de indringende gesprekken met zorg-verleners die zelf ziek werden. Toenpas konden ze echt invoelen wat af-hankelijkheid van anderen betekent.In een mum van tijd verloren ze hunmondigheid.

NABOOTSENDe Keerzijde geeft trainingen die daarop gericht zijn. De trainers laten dezorgverleners acht, 24 of zelfs 48 aanden lijve voelen hoe het is om patiëntof cliënt te zijn. Je moet bellen omnaar het toilet te gaan. Je moet wach-ten tot je ‘s morgens uit bed gehol-pen wordt. Hoe comfortabel is zo’noperatiehemd dat aan de achterkantopen hangt? Hoe prettig is het alstwee artsen het weekeinde doorne-men terwijl jij een vervelend onder-zoek ondergaat? Alles wordt tot in dekleinste details nagebootst.

SPIEGELDu Bois weet dat ergens tijdens detraining het kwartje valt. ,,Eerst is hetnatuurlijk lachen. Niks mis mee, wanthet is ook teambuilding. Maar opeensvoelt het anders, zijn ze zich bewust

van hun afhankelijkheid en kwetsbaar-heid. Dan is ons doel bereikt.’’ Terug-val is er nauwelijks, daar zorgen onzespiegelneuronen voor. Tijdens iedereervaring maak je ze aan en je raakt zeniet meer kwijt. Zo zorgen ze ervoordat ook deze les in empathie in jebrein gegrift blijft staan. In een idealezorgwereld zou iedereen tijdens zijnof haar opleiding zo’n training moe-ten volgen, aldus du Bois.

KEERZIJDEVerbaal ramptoerisme, gebrek aan em-pathie, allemaal factoren die van in-vloed zijn. Is imago meetbaar? Nee,maar er zijn wel websites die de klant-tevredenheid meten. Daarin komende ziekenhuizen in West-Brabant enZeeland er met cijfers tussen de 6,8en 8,5 niet slecht af. Een collega-jour-nalist , vertegenwoordiger van een kri-tische en mondige beroepsgroep,heeft haar mening over de zorg dras-tisch gewijzigd. Van bezoeker werd zeplotseling vaste klant van het Francis-cus Ziekenhuis in Roosendaal. Hetwankele imago van de zorg strooktniet met haar ervaringen. ,,Natuurlijkloopt er een enkele lomperik of domgansje rond. Maar 99,9% van alle zorg-verleners hebben op mij als patiënt100% empathie en echte zorg losgela-ten. Dat mag ook wel eens gezegdworden. En niet alleen tegen de buur-vrouw.’’

Verbaal ramptoerismeschaadt imago

Het Amphia Ziekenhuis in Breda is met alledrie de locaties genomineerd voor de Gastvrij-heidszorg Awards 2011. Gastvrijheidszorg iseen belangrijke pijler van waardevolle zorg. Zie-kenhuizen, verzorgings- en verpleeghuizen enGGZ-instellingen werken steeds gerichter aaneen gastvrijheidsbeleid dat hun cliënten instaat stelt een waardevol bestaan te leiden. Be-

langrijk onderdeel hiervan is de manier waaropcliënten door het personeel geholpen wordenom dankzij een echt gastvrije bejegening eenrespectvol leven te genieten.De locaties van het Amphia zijn drie van detien genomineerden. Er zijn naast de ziekenhui-zen ook Awards in de categorieën verzorgings-en verpleeghuizen en GGZ-instellingen.

Amphia genomineerd voor Gastvrijheidszorg Awards

Zorgverleners hebben in sommige opzichten hun klanten net zo hard nodig als die hún zorg nodig hebben. Voor de beeldvorming is het oordeel van de klant cruciaal. foto Aad Meijer

De klanten in de zorg, wij dus, worden mondiger. We weten dat

we een keuze hebben. Het imago van de zorg moet dus opge-

krikt worden. Maar is die beeldvorming dan zo slecht? U kent

toch ook die ene zorgverlener die net een stapje extra zet in de

verzorging of verpleging van uw moeder, uw zoon, uw vriend of

vriendin?

woensdag 8 juni 2011 BN DeStem.nl

Werken in de zorg | 5

Page 6: BNDeStem werken in de zorg juni 2011

welzijn I zorg I kinderopvang I comfort

de plus van surplus

www.surplusgroep.nl

Surplus is een regionale stichting voor welzijn, zorg, kinderopvang, comfort en wonen met dochterstichtingen in West- en Midden-Brabant.Voor aanmelding, informatie en bemiddeling bel met het Surplus klantservicebureau tel. 0168-331826.

Of zoek je een baan in de zorg of wil je graag werken en leren tegelijk? Kijk dan op:

Met passie

en plezier in hun werk

zetten de medewerke

rs en vrij

willigers van Zorggroep Ter

Weel zich in voor de

mensen die wonen in de (k

leinschalige) verpleeg

- en ver

zorgingshuizen of die de dagbehandeling of dagverz

orging

bezoeken. Je

vindt onze zorgcentra i

n Goes, Krabbendijke,

Yerseke

, Hansweert en Kruiningen.

JIJ ZOEKT?

Een werkplek waar

jij jezelf

kunt zijn tussen

fijne collega’s e

n je volop ontwikkel-

en doorgroeimogelijkheden

krijgt? Waar

een uitgebreide inwerkperio

de standaard

is en de ar

beidsvoorwaarden uitste

kend zijn?

Zoek niet v

erder!

WIJ BIEDEN!

Momenteel hebben we ve

rschillen

de actuele v

acatures d

ie te vinden zijn

op onze website.

We zoeken

onder andere

verzorgenden op oproepbasis.

In de vakantiep

eriode ku

nnen we gemotiveerde zo

rg-

studenten een leer

zame en

leuke werke

rvaring bieden. Verder zo

eken wij vo

or alle locatie

s

vrijwilligers d

ie hun diverse kwalite

iten willen

inzetten binnen onze o

rganisatie.

INTERESSE?

Ons uitgangspunt is: ‘Kan niet,

bestaat n

iet!’. Heb je i

nteresse,

mail dan jouw mogelijk

heden

naar vaca

ture@terw

eel.nl en wij nemen contact

met je op. Heb je n

og vragen of wil je

meer informatie

kijk op www.terw

eel.nl of bel m

et afdeling

personeels

zaken tele

foonnummer 0113 – 21 68 78

MET

PLEZIER NAAR

JE WERK?

Draag jij

de ouderenzorg ook een warm hart toe?

WWW.TERWEEL.NL

Zorgbureau De Puzzel &

Logeerhuis De Oplossing

Biedt (thuis) zorg aan kinderen met, Autisme, ASS, PDD-nos, ADHD enaan kinderen met lichamelijk en/ of verstandelijke beperking.

Zuidzijde Haven 11 4611 HA Bergen op ZoomMeer informatie tel: 0164 230113

www.zorgbureaudepuzzel.nl

We zijn op zoek naar begeleiders!Tragel Zorg staat voor een goed leven voor mensenmet een verstandelijke beperking. Een breed pakketprofessionele zorg en dienstverlening. Midden in de samenleving waar dat kan, in een veiligeomgeving als dat nodig is. Gebruik maken van talen ten, kansen en mogelijkheden. Zo maken wij je wereld groter.

Meer vacatures en informatie op

www.tragelzorg.nl

BN DeStem Woensdag 8 juni 201146

Page 7: BNDeStem werken in de zorg juni 2011

Marylou Wittekamp (41), OudenboschPreventieassistente tandartsenpraktijk

Dennis Prinsen (37), BredaEerstelijns- en GZ psycholoog

Werken in de de zorg kent vele gezichten. Vakmensen zijn op tal van terreinen actief. Terwijl

buitenstaanders het werk al snel typeren als ‘zwaar’, spreken deze professionals zonder

uitzondering met liefde en betrokkenheid over hun vak. door Ina Kuik

Waarom een baan in de zorg?Op de middelbare school observeer-de ik al het gedrag van mensen. Vaakmet verwondering. Wat maakt dateen mens doet wat hij doet? Dat hetiets met mensen zou worden, stonddus al vroeg vast.

Waarom eerstelijnspsycholoog?Een eerstelijnspsycholoog staat naastde huisarts in de eerste lijn. Hij moeteen directe toegang hebben en geenwachtlijsten. De hulp is vaak kortdu-rend en klachtgericht. Je kunt directiets betekenen voor iemand.

Wat doet eeneerstelijnspsycholoog?Ik ben nogal nuchter, ik praat niet omte praten, het moet wel meerwaardehebben. Ik vind het verhaal van demens belangrijk. Je blijft immers je le-ven lang leren. Dat geldt overigensook voor mij. Naast mijn eigen prak-tijk werk ik 24 uur als zorgpadmana-ger bij de GGZ. Ik stuur daar eenteam aan dat zich bezig houdt met deaanmeldingen en de diagnostiek.

Welke opleiding heb je nodig?Een universitaire opleiding. Ik heb ge-studeerd aan de universiteit van Til-

burg. Daarnaast postacademsche op-leidingen en onlangs een MBA.

Wat zijn de leuke kantenaan je vak?Contact opbouwen met mensen opeen verdiepend niveau om samen er-gens te komen. Mijn praktijk is bijIn-Motion, een paramedisch centrumgericht op mobiliteit en bewegingsvrij-heid. Het is verrijkend om met colle-ga’s te zoeken naar een oplossing.Klachten van mensen hebben vaakeen mentale en een fysieke compo-nent.

Wat is minder?De gezondheidszorg wordt gezien alseen bedrijf. Dat is niet slecht. Geldmoet goed besteed worden. Maar detegenstrijdigheden zijn vervelend. DeGGZ moet toe naar minder opnamesen meer ambulante zorg. Maar dezorgverzekeraar/overheid verlaagt hetaantal vergoedingen voor een eerst-lijnspsycholoog van acht naar vijf.

Hoe kijkt men tegen uw vak aan?De meesten vinden het een mooi vak.Een enkeling denkt nog steeds dat wijgeitenwollensokken figuren zijn.

Waarom een baan in de zorg?De gezondheidszorg trok me aan. Ikwilde graag met mensen van alle leef-tijden werken. De keus was tussentandartsassistente of doktersassisten-te. Ik heb bij allebei de beroepen eenkijkje genomen. Doktersassistentewas eigenlijk een administratievebaan. Daarom heb ik gekozen voortandartsassistente.

Waarom preventieassistente?In veel tandartspraktijken verrichtende tandartsassistenten tegenwoordigveel meer handelingen aan de stoel,zoals wij dat noemen. Natuurlijk wor-den de patiënten niet zo maar losgela-ten op een assistente. Er gaat een ge-degen opleiding aan vooraf.

Welke opleiding?Tandartsassistente word je tegenwoor-dig via een MBO-opleiding op hetROC. Om door te leren voor preven-tieassistente moet je een opleidingvolgen bij de Nederlandse Maatschap-pij voor Tandheelkunde.

Wat doet een preventieassistente?Ik assisteer de tandarts, net als vroe-ger. Daarnaast verricht ik zelfstandigeen groot aantal handelingen, zoals

verdoven, foto’s maken, afdrukken ma-ken, tandsteen verwijderen, polijsten,beugelcontrole en beugels plaatsen.En natuurlijk adviseer ik mijn patiën-ten zo goed mogelijk.

Wat is leuk aan dit vak?De combinatie van het werken metmensen en de technische aspecten.Vergeleken bij de tandartsassistente isde verantwoordelijkheid veel groter.Het geeft dus meer voldoening.

Wat is minder?De praktijk waar ik werk, is opgegaanin een grote organisatie. Er meer re-gels gekomen en de planning is strak-ker. Je hebt soms het gevoel van eenrace tegen de klok. Gelukkig merktde patiënt daar niks van.

Hoe kijkt men tegen uw werk aan?Over het algemeen zitten mensenniet te springen om naar de tandartste gaan. Het is een uitdaging om juistde mensen met angst en vooroorde-len op hun gemak te stellen. Natuur-lijk zijn er mensen die zeggen: wat isdaar nou aan, de hele dag in mondenprutsen? Ach, soms is het inderdaadminder. Maar een pedicure heeft ookwel eens een klant met zweetvoeten.

woensdag 8 juni 2011 BN DeStem.nl

Werken in de zorg | 7

Page 8: BNDeStem werken in de zorg juni 2011

door Sylvie Smeets

Moet meneer Van den Berg drie keerper week douchen omdat het ver-pleeghuisprotocol dat voorschrijft ofomdat hij het zelf graag wil? En waar-om staat er 2 minuut 15 voor een toi-letbezoek van een verpleeghuisbewo-ner?Wat Jukema betreft zijn regels onder-geschikt aan de persoonlijke voorkeu-ren van verpleeghuisbewoners. Hij ont-wikkelde een nieuwe visie op ver-pleegzorg waar hij eerder dit jaar opis gepromoveerd.

Het komt er in het proefschrift ‘Bewa-rende Zorg’ van Jukema kort gezegdop neer dat de kwetsbare verpleeg-huisbewoner blijvend als uniek per-soon bewaard moet worden. Jukema

schetst: “Is het voor de teamleider be-langrijker dat het ‘werk’ om 10.00 uurgedaan is, of dat de verpleeghuisbewo-ners het naar de zin hebben?” Kort-om: respecteer en honoreer de wen-sen van de kwetsbare persoon en kijkniet naar de regels die de zorg uit-drukt in tijd dat eraan besteed magworden.

OPMERKZAAMJukema begrijpt wel waar die hangnaar beheersbaarheid vandaan komten vindt het niet onlogisch dat veel inmaat en getal wordt uitgedrukt. “Deoverheid denkt op deze manier kwali-teit te kunnen bewaken en beïnvloe-den, maar getallen gaan over gemid-delden en dan ben je per definitie dieunieke persoon kwijt.” En dat is nujuist waar het in de nieuwe visie opverpleegzorg over gaat. “De directedagelijkse zorg voor verpleeghuisbe-woners bevat meer dan wat verpleeg-enden feitelijk met hun handen doenof laten. Het is zeker zo belangrijk de-ze afhankelijke, kwetsbare mens hetgevoel te geven dat ze de inspanningvan een ander waard zijn.” Opmerk-zaamheid, gesprekjes en aandacht ge-ven verbondenheid, geborgenheid enrespect voor de ander aan. Maar daarlijkt met de minutenindicatie geen tijdvoor te zijn. Dat wordt ook onder-kend, maar wat is het alternatief? Methet proefschrift van Jukema is er wéleen andere weg. “Met mijn alternatiefwil ik goede zorg weer op de kaart

zetten. Goede zorg is zorg die ervarenwordt. En voorbij gaat aan alle lijst-jes.”

MEER HBO’ERSHet is volgens Jukema de hoogste tijddat er ruimte komt voor passendezorg die tot z’n recht komt. Al be-schrijft hij dit niet in z’n proefschrifthij heeft er wel een mening over:“Eerst is de politiek aan zet. Daarnamoet de beroepsgroep doordrongenzijn van de zorg die uitgaat van dewens van het unieke persoon, voelendat het er iets toe doet. Die ene ver-plegende maakt het verschil, maarmoet wel de tijd en de ruimte krijgendeze vorm van zorgverlening eigen temaken. Ze moeten ondersteund wor-den door managers. Managers moe-ten er zeker van kunnen zijn dat zij ophun beurt kunnen rekenen op zorgver-zekeraars. Daarnaast zouden er naastde mbo’ers meer hbo verpleegkundi-gen de verpleegzorg in moeten. Metde kennis van deze hbo’ers, kan vol-gens Jukema de zorg passender en ef-fectiever. Het is dan wel zaak dat ver-pleeghuizen de hbo verpleegkundigeneen kans geven en niet bij voorbaad alzeggen dat er geen budget is.”

Jukema, J.S. (2011).Bewarende zorg. Een visie voorverzorgenden en vepleegkundigen.Den Haag: BOOM Lemma(ISBN 978-90-5931-534-1)Zie ook www.bewarendezorg.nl

Een andere kijk op verplegen

Jan Jukema is hoofddocent toegepaste gerontologie aan dehogeschool Windesheim in Zwolle en is als onderzoeker be-trokken bij het lectoraat innoveren in de ouderen zorg. Zijnvisie op zorg kreeg vorm toen hij zelf jaren geleden als hboVerpleegkundige zag dat hetgeen hij op school leerde, niet tevergelijken is met wat er in de praktijk speelt. „Het is niet al-leen de effectiviteit van interventies waar de nadruk tijdensde opleiding op moet liggen. Het moet meer gaan over hoeje passende zorg kunt geven afgestemd op de situatie van dekwetsbare personen binnen de verpleeghuiszorg. Zij moetenervaren dat zij door de zorg op een herkenbare en aanvaard-bare wijze tot hun recht komen.”

Eigen ervaring

foto’s ANP

Een mens is een individu, óók

als hij ouder wordt. De zorg

die iemand nodig heeft moet

daar beter op worden afge-

stemd. Dat is kortweg de visie

van Jan Jukema, onderzoeker

en hoofddocent gerontologie.

BN DeStem.nl woensdag 8 juni 2011

8| Werken in de zorg

Page 9: BNDeStem werken in de zorg juni 2011

door Joyce Muilenburg

Natascha Fortanier is zo’n type: zelf-standig, ondernemend, creatief enniet erg gehecht aan structuur: „Ikwerkte hiervoor in een verpleegte-huis, maar was de overdaad aan regelsen procedures zat.”Natascha werd in die tijd door tweecollega’s gevraagd om samen een an-dere weg in te gaan. Zo ontstond huneigen Buurtzorgteam, die nu in totaaluit vier personen bestaat.

AANVULLEN„Dat luistert nauw hoor, een team op-zetten. Je moet een klik met elkaarhebben en elkaar ook goed kunnenaanvullen op verschillende kwalitei-ten. Gelukkig klopte dat bij ons alle-maal.” Natascha vertelt van de vele bij-eenkomsten die volgden. Hoe ze vaakbij elkaar aan de keukentafel zaten, ofop een terrasje.Pratend over de invulling van hunteam. „Buurtzorg beschikt niet overlandelijke kantoren, dus kom je in diefase vooral veel bij elkaar thuis. Ookspraken we met bestaande teams, omgoed in te kunnen spelen op de din-gen die op ons pad kwamen. En na-tuurlijk was er de regiocoach, die ons

bijstond als we dat wilden. Al met alwe zagen elkaar in die tijd vaker danonze eigen gezinnen!”

ZELFVERTROUWENDe plannen werden concreter. En daarwas de volgende stap: werkruimte zoe-ken. Je moet namelijk een ontmoe-tingsplek hebben waar je zo’n tien tottwaalf mensen kunt ontvangen.De locatie en de inrichting bepaal jeals team zelf. Je krijgt van de landelij-ke organisatie een klein budget endaar mag je je gang mee gaan.Natascha en haar team vonden eenmooie ruimte midden in het centrumvan het dorp Oost-Souburg, waar zezelf ook wonen. „Want dat is ook ge-relateerd aan het Buurtzorgconcept:wonen waar je werkt.”Er moest één en ander verbouwd wor-den, dus de partners werden er bij ge-haald. Tja, je bent eigen ondernemerof niet en Buurtzorg vraagt nu een-maal een hoge mate van zelfstandig-heid.Zo ook op het gebied van promotie.Het prille team kreeg van de landelij-ke organisatie een lijstje met pr-tips.Natascha: „En ook hier was de invul-ling weer geheel aan ons. Wij zijngaan praten. Bijvoorbeeld bij de ge-meente, ouderenbonden, fysiothera-

peuten en huisartsen. Ook gingen weouderavonden af, hielden lezingen,zorgden ervoor dat we in het telefoon-boek vermeld stonden, maakten fol-ders en posters. Daar ging uiteraardweer aardig wat tijd in zitten. En somskwam je jezelf behoorlijk tegen. Zoalseen lezing geven, of bij een ambte-naar je praatje houden, daar had ik ab-soluut geen ervaring in. Toch hebbenwe het allemaal gedaan en het bleekontzettend goed voor ons zelfvertrou-wen.”

GUNNENEn toen was alles gereed. Klaar omeindelijk de vele vakkennis en erva-ring in de praktijk te brengen. „Datwas spannend. Twee weken bleef hetstil. Toen kwam het eerste telefoon-

tje. Geweldig. We konden aan de slag.Weet je wat het is, je kunt nog zo’ngeweldig team hebben, zo’n mooi kan-toor, zoveel ervaring, maar het werkmoet je ook gegund worden. Onderandere door huisartsen, die hun pa-tiënten naar je doorverwijzen. Ofdoor de transferverpleegkundigen inziekenhuizen.”„Ons cliëntenaantal groeit langzaamen de samenwerking van het team ver-loopt heel goed, we zijn dus heel te-vreden.”Op de vraag hoe het zit als je te veelcliënten krijgt en daardoor niet meerde optimale aandacht kan geven, zegtNatascha: „Dan splitsen we. De op-dracht van Buurtzorg is: klein houden.Teams met veertig tot zestig cliënten,die worden gewoon te groot. Dus diemoeten splitsen. Niet altijd een een-voudige taak hoor, want op welke cri-teria splits je? Wie gaat er mee naarhet andere team? Welke cliëntenneem je mee? Ook daar moet je on-derling uit zien te komen. Eventueelmet ondersteuning van de regio-coach.”

BALANSDuidelijk is, dat je als Buurtzorgteamniet alleen heel veel plezier moet heb-ben in werken in de zorg, maar ookverantwoording willen dragen voor dedagelijkse ontwikkeling en kwaliteit.Investeren in een gezonde balans tus-sen kosten en opbrengsten, tussenvrijheid en verantwoordelijkheid.Alsof het je eigen zaak betreft. „Endat is nou precies waarom ik het zoleuk vind”, besluit Natascha.

Buurtzorgwil de

zaak kleinhouden

Uit de schaduw vanhet zorgsysteemAnnemarie van DalenUitgever Boom/LemmaISBN: 9789059316006

Buurtzorg: Menselijkheidboven bureaucratie

Jos de Blok/ Aart PoolUitgever: Boom/LemmaISBN: 9789059315563

Buurtzorg is opgericht door wijkverpleegkundi-ge Jos de Blok. Het bestaat sinds 2006 en werktmet zelfsturende teams wijkverpleegkundigenen wijkziekenverzorgenden.De teams plannen hun eigen werk en besprekenmet elkaar welke aanpak het beste is en nemenzelf nieuwe collega’s aan. Een team heeft geenleidinggevende, sommigen nemen een coördi-neerde taak op zich, anderen verdelen de takenonder elkaar. De teams krijgen ondersteuningvan regiocoaches en het hoofdkantoor in Alme-lo. Allen zijn met elkaar verbonden via een geza-menlijke website.

Meer over hetbegrip Buurtzorg

Zelf

Natascha Fortanier werkt als zelfstandig ondernemer voor Buurtzorg, foto Aad Meijer

Stel, je bent verpleegkundige of verzorgende IG en je regelt het

liefst zelf je zaakjes. Een eigen thuiszorgteam is dan geen gek

idee. Bijvoorbeeld Buurtzorg. Dat klinkt geweldig en voor een be-

paald type mens is dat ook zo.

woensdag 8 juni 2011 BN DeStem.nl

Werken in de zorg | 9

Page 10: BNDeStem werken in de zorg juni 2011

Saskia Knobel (41), Sint WillebrordHulp bij het Huishouden thuiszorg

Diana Guit (40), RoosendaalMammacare-verpleegkundige

Werken in de de zorg kent vele gezichten. Vakmensen zijn op tal van terreinen actief. Terwijl

buitenstaanders het werk al snel typeren als ‘zwaar’, spreken deze professionals zonder

uitzondering met liefde en betrokkenheid over hun vak.

door Ina Kuik

Waarom een baan in de zorg?Dat is een combinatie van factoren. Ikwilde graag iets betekenen voor ande-ren, maar in praktische zin was hetook goed te combineren met deschooltijden van mijn zoon.

Waarom Hulp bij het Huishouden?Ik heb drie klanten, allemaal alleen-staande bejaarde dames, maar drie he-le verschillende persoonlijkheden. Hetis prachtig om hen een luisterend oorte bieden en hun huisje proper te hou-den. Ik heb wel eens nagedacht overeen opleiding. Maar de zorgbiedershebben zo veel klanten op een dag-deel! Liever houd ik het zoals het is.

Wat doet een Hulp bijhet Huishouden?De naam zegt het al. Ik kom tweekeer per week bij ‘mijn’ dames poet-sen. Er is een lijst van dingen die ge-daan moeten worden, maar die heb-ben de dames en ik niet nodig. Ikweet feilloos wat er aan de beurt is.En vergeet mijn andere taak niet. On-der het genot van een kopje koffieeen praatje maken en vooral goed luis-teren hoe het met de dames is. Dataspect wordt wel eens vergeten, maaris heel belangrijk.

Welke opleiding heb je nodig?Mijn levenservaring is mijn opleiding,mijn invoelingsvermogen de bekro-ning.

Wat zijn de leuke kantenaan dit vak?De zelfstandigheid, niemand kijkt opje vingers. De kans om niet alleenvluchtig met mensen om te gaan,maar er ook echt een band mee op tebouwen. En verder vind ik poetsen ge-woon leuk. Fijn als alles weer lekkerschoon is!

Wat is minder?Ik kan geen minpuntjes bedenken. Ikdoe iedere dag met plezier mijn werk.

Hoe kijkt men tegen uw werk aan?Ze vragen wel eens: heb je thuis nogwel zin om te poetsen. Ja hoor, thuispak ik net zo vrolijk weer een nieuwemmertje sop.

Waarom een baan in de zorg?Zorgopleidingen boden mij de kansom te werken en te studeren tegelij-kertijd. Dat was de ideale combinatievoor mij. Mijn vader heeft mij eenduwtje gegeven in de richting van dezorg. Het is een goede keuze geweest.

Waarom mammacare-verpleegkun-dige?Een mammacare-verpleegkundigewerkt op de chirurgische polikliniekmet mensen die een aandoening heb-ben in de borst, waaronder borstkan-ker. Ik werkte al 13 jaar op een chirur-gische afdeling maar in deze speciali-satie kan ik nog meer een band op-bouwen met patiënten. Ik kan echtiets voor ze betekenen.

Wat doet een mammacare-verpleeg-kundige?Een mammacare-verpleegkundige isde spin in het web van de afdelingmammacare. Mijn twee collega’s IetArts , Ingrid van den Boom en ik staaner vanaf het begin van het proces, van-af het moment dat patiënten via dehuisarts of het bevolkingsonderzoekdoorgestuurd worden. Wij zijn bij allegesprekken van de patiënt met de chi-rurg, wij leiden de multidisciplinaire

gesprekken tussen de verschillendeartsen, wij voeren controles uit. Allesstaat in het teken van een zo goed mo-gelijke begeleiding van de patiëntenvoornamelijk met borstkanker.

Wat zijn de leuke kantenaan dit vak?Het is prachtig om een vertrouwens-band op te mogen bouwen met men-sen in een minder gelukkige periodevan hun leven.

Wat is minder?Ik ben ook maar een mens. Vijf slech-te uitslagen brengen op één middag,dat went nooit. Jonge mensen, oudemensen, het kan iedereen overko-men. Maar ook dat moet ik loslatenop weg naar huis. Dan gaat de muziekin de auto echt even keihard aan.

Hoe kijkt men tegen uw werk aan?Om verwarring te voorkomen, beginik eerst met uitleggen dat ik voorna-melijk met borstkankerpatiëntenwerk. Mamma is de Latijnse termvoor borst. Mammacare is dus borst-zorg. Is dat niet zwaar, vragen mensenvaak. Het antwoord is simpel: het isheftig, maar tegelijkertijd een héélmooi vak!

BN DeStem.nl woensdag 8 juni 2011

10| Werken in de zorg

Page 11: BNDeStem werken in de zorg juni 2011

Doe iets metje talent

Doe iets metje talent

door Joyce Muilenburg

Humanitas, de Nederlandse vereni-ging voor maatschappelijke dienstver-lening en samenlevingsopbouw wil ditprobleem wel even delen met ‘Wer-ken in de Zorg’. Hiervoor komen inde vestiging ‘Roosendaal’ wat mensenvan deze vrijwilligersorganisatie bijeen

om vanuit hun eigen functie naar desituatie te kijken. Zoals bestuurslidLeo Kievit: “Je kunt niet zomaar eenblik vrijwilligers opentrekken, het isecht lastig om mensen te vinden ente houden.”

TENDENSMarjan Mijnsbergen, die zich bezig-houdt met de pr weet dat ook. Zij

heeft zo haar eigen wijze van werven:“Ik spreek iemand gewoon aan waar-van ik denk: die zou wel eens ge-schikt kunnen zijn voor een project.Direct op de man af dus. Ik denk van-uit de basis: doe iets met je talent.””Ja”, zegt Leo “Dat doe jij en dat kanjij. Je bent een soort ambassadeurvoor de organisatie. Die zijn hard no-dig. Zelf vind ik het moeilijk om ie-mand op het juiste moment en op dejuiste wijze aan te spreken. Het is tocheen vaardigheid.”

Koffie op tafel, koektrommel in hetmidden. De sfeer is gemoedelijk. Dediscussie is niet nieuw. Humanitas be-staat al sinds 1945. Ongetwijfeldheeft men tendensen zien komen en

gaan. Van (te) veel vrijwilligers totheel weinig. Beleidsmedewerker ElskeJanssen: “Nu zie je bijvoorbeeld eenverschuiving in leeftijd. Eerst haddenwe veelal ouderen, mensen die nahun pensioen nog iets wilden beteke-nen voor de samenleving. Nu komener steeds meer jongeren die belang-stelling hebben. Wij werken op pro-jectbasis en de vrijwilliger vindt hetprettig om zich voor korte periode tebinden. Daarnaast kunnen ze zelf in-vulling geven aan het werk, want zespreken persoonlijk met de deelne-mer (cliënt-red) af wanneer ze elkaarzien. Deze manier van werken pastook bij jongeren.”

HOPPENMarjan beaamt dit: “De vrijheid van in-vulling is plezierig. En een jaar is teoverzien. Daarna kijken ze verder.Toch zijn er ook vrijwilligers die blij-ven. Ze hoppen, als het ware. Hebbenbijvoorbeeld eerst het maatjesprojectgedaan, wat we samen met het Oran-jefonds hebben opgezet, en kiezendaarna voor een ander project bijvoor-beeld opvoedingsondersteuning, of ar-moedebestrijding. Uiteraard met dejuiste scholing en begeleiding. En watheel af en toe ook gebeurt, is dat ie-mand eerst deelnemer is en later vrij-williger wordt. Laatst was er eenvrouw uit Ethiopië die gezinsonder-steuning nodig had en nu zelf taal-maatje is geworden. Dat is leuk.”

Daarnaast speelt verschuiving nietalleen een rol aan de vrijwilligerskant.Ook zie je een nieuwe trend in hetaanbod. Gemeenten doen steedsvaker een beroep op vrijwilligersorga-

nisaties. En ook de professionelehulpverlening heeft meer en meerinteresse in samenwerking. Elske:“Maatschappelijk Werk bijvoorbeeld,die ziet een cliënt ongeveer tien keerin een traject. Wij twee à drie keerper week en dan een jaar lang.Daarom kunnen wij veel betekenen,niet alleen voor de hulpvrager, ookvoor de instantie die deze hulpvragerbegeleidt. Dat geldt zeker ook voorandere instellingen, zoals Reclassering.We helpen mensen met het uitzoe-ken van hun administratie en spelendaardoor een belangrijke rol in hetvoor- of natraject van schuldhulpverle-ning.”

Leo: “Aan projecten dus geen gebrek.Onze zorg, onze positieve zorg, gaatuit naar het bereiken van de helemaatschappij, deelnemers én poten-tiële vrijwilligers.”

BIJ U IN DE BUURTHumanitas is er voor mensen die heteven niet in hun eentje redden. Ze vin-den steun in een van de 600 projec-ten, variërend van maatjescontactenbij inburgering tot het doorbrekenvan eenzaamheid. En van opvoedings-ondersteuning tot rouwverwerking.Jaarlijks geven ruim 10.000 vrijwilli-gers aan 36.000 deelnemers het zelf-vertrouwen terug dat ze nodig heb-ben om op eigen kracht iets aan hunsituatie te veranderen. De projectenen activiteiten van Humanitas wordendoor lokale afdelingen in het heleland georganiseerd. Welke projectenin uw buurt aangeboden worden,kunt u terugzien op de website:www.humanitas.nl.

’Maatjesproject’ is een verzamelbe-grip voor projecten die vrijwilligerséén-op-één koppelen aan iemand dieop bepaalde punten in het leveneven een coach, mentor of maatje no-dig heeft.Het kan gaan om het leren van de Ne-derlandse taal, om het bieden vanemotionele steun, maar ook om hulpbij zelfstandig wonen, of bijvoorbeeldhet aangaan van sociale contacten.Het maatjesproject is opgezet doorhet Oranjefonds, samen met Humani-tas.

Meer weten? Zie: www.nldoet.nl

Vrijwilligersorganisaties leveren een waardevolle bijdrage aan de

maatschappij. Ze verminderen de noodzaak van professionele

hulpverlening en bieden medewerkers voldoening en waarde-

ring. Eén probleempje: waar haal je ze vandaan, die vrijwilligers?

Maatjesproject

woensdag 8 juni 2011 BN DeStem.nl

Werken in de zorg | 11

Page 12: BNDeStem werken in de zorg juni 2011

.nl/abonneeAbonneevoordeelHome

De wereldberoemde schilder groeide op in de provincie Brabant en heeft hier

zijn sporen achtergelaten. Op vier locaties in deze provincie beleeft u nu nog

zijn Brabantse jaren. Ontdek waar de schilder geboren werd en hoe zijn

meesterwerk De Aardappeleters tot stand kwam. Loop waar Vincent liep en

bekijk Brabant door de ogen van een volleerd schilder.

Van Gogh Brabant geeft u de kans kennis te maken met het bijzondere levens-

verhaal van de schilder. Vijf Van Gogh-locaties in Brabant nemen u mee op deze

ontdekkingsreis: Informatiecentrum Van Gogh in Etten-Leur, Vincents Tekenlo-

kaal in Tilburg, het Vincent van GoghHuis in Zundert en het Vincentre in Nuenen.

De vijfde locatie het Noordbrabants Museum is tijdelijk gesloten. Vanaf eind

2012 zijn de echte schilderijen van Van Gogh hier weer te bewonderen.

Treed in de voetsporen van Van Gogh. Bezoek extra voordelig de 4 van Goghloca-

ties in Brabant en ontvang de VanGogh-dvd!

Normale prijs 4 bezoeken 2 personen en 1 dvd € 49,95

Abonneeprijs 4 bezoeken 2 personen en 1 dvd € 19,95*

* De voucher is uitsluitend verkrijgbaar via de webwinkel van uw dagblad. Meer

informatie en een link vindt u via www.bndestem.nl/abonneevoordeel

De voucher is geldig t/m 31 oktober 2011.

Van Gogh BrabantErvaar het leven van Vincent van Gogh in Brabant!

Zichtbaar Beter!www.zorgsaam.org

Ziekenhuis Ambulance Thuiszorg Ouderenzorg

Vacatures:

De uitgebreide omschrijvingen en het totale vacature aanbod vindt u op onze website:

www.zorgsaam.org/werken/vacaturesHeeft u naar aanleiding van de uitgebreide omschrijvingen nog vragen, dan kunt u contact

opnemen met de Carrièrewinkel van ZorgSaam op tel: 0115-677244.

Werken bij een werkgever waar je trots op kunt zijn, een werkgever die stáát voor medewerkers en patiënten/cliënten,

waar belevingsgericht gewerkt wordt. ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen is dé specialist in zorg voor jong en oud in

Zeeuws-Vlaanderen én daarbuiten. ZorgSaam biedt ziekenhuiszorg, ambulancezorg, thuiszorg en ouderenzorg.

Werktuigkundige

Staffunctionaris ICT/Security officer

Leerling IC-verpleegkundigen

Verzorgende 3IG in ZorgSaam Emmaus te IJzendijke

Leerling laborant functie-onderzoek longgeneeskunde

Medisch instrumentatietechnicus

Eerste medewerker centrale sterilisatie afdeling

Mondhygiëniste

Spreekuurverpleegkundige diabeteszorg

Een goed gevoel!Stichting Elisabeth is een organisatie op het

gebied van wonen, welzijn en zorg met speciale

aandacht voor senioren. Al 190 jaar bieden we

kwalitatieve zorg en ondersteuning op maat.

Dat doen we dagelijks vanuit verschillende locaties in en rondom Breda met meer dan duizend enthousiaste medewerkers en honderden vrijwilligers. Maar ook bij u thuis kunnen we alle ondersteuning bieden die u nodig heeft.

Werken bij Stichting Elisabeth

Medewerkers zijn een van de belangrijkste succesfactoren van Stichting Elisabeth en Elisabeth Zorg Thuis. Daarom doen wij er alles aan om hun talenten zoveel mogelijk te helpen ontwikkelen. Wij bieden hiervoor diverse in- en externe opleidingsprogramma’s. Ook voor stagiaires hebben we diverse mogelijkheden.

Wegens groei hebben wij momenteel verschillende vacatures bij Elisabeth Zorg Thuis. Kijk voor meer info op www.elisabethbreda.nl

Stichting Elisabethbestaat uit:• Locatie Galderseweg• Locatie Leuvenaarstraat• Locatie Overakker• Locatie Vuchterhage• Locatie Westerwiek• Locatie De Donk• Elisabeth Zorg Thuis• Merlinde, hotel dat

zorg draagt

Stichting Elisabeth

Postbus 901034800 RA Breda076 - 527 61 00 clië[email protected]

Stichting Elisabeth is HKZ-gecertificeerd

BN DeStem Woensdag 8 juni 201152

Page 13: BNDeStem werken in de zorg juni 2011

Cees Kooijmans (61), ZevenbergenBoer/werkbegeleider zorgboerderij

Leanne Otto (43), Bergen op ZoomManager Hospice

Werken in de de zorg kent vele gezichten. Vakmensen zijn op tal van terreinen actief. Terwijl

buitenstaanders het werk al snel typeren als ‘zwaar’, spreken deze professionals zonder

uitzondering met liefde en betrokkenheid over hun vak.

door Ina Kuik

Waarom een baan in de zorg?Het is heel boeiend om met mensenvan allerlei pluimage om te gaan. Ikwas 17 en zeven maanden toen ik inde zorg terecht kwam en ik werk ernog steeds met veel plezier.

Waarom manager van een hospice?Het is heel bijzonder om zorg te mo-gen verlenen aan mensen in hun laat-ste levensfase. Inde korte tijd dat men-sen bij ons wonen, van een paar we-ken tot een paar maanden, is er inten-sief contact.De cliënten en de familie kunnenecht van elkaar genieten omdat zehet regelen aan ons over kunnen la-ten.

Wat doet een managervan een hospice?De eerste tijd ben ik veel bezig ge-weest met het maken van beleid enhet op de kaart zetten van het hospi-ce. Maar waar ik het meeste van ge-niet is het begeleiden van die fantas-tische groep medewerkers.Zonder hen, vrijwilligers en professio-nals, zou dit niet kunnen functione-ren. Het hospice heeft zes apparte-menten en we hebben bijna tachtigmedewerkers.

Welke opleiding heb je nodig?Ik ben toegegroeid naar een manage-mentfunctie via een algemeen en eenacademisch ziekenhuis, de thuiszorgen de psychiatrie. Het helpt als jegoed met mensen kunt omgaan.

Wat zijn de leuke kantenaan dit vak?De omgang met verschillende men-sen die allemaal anders in het levenstaan. Ik leer er zelf ook van.

Wat is minder?Iedere bewoner komt hier om te ster-ven. Dat weet je en daar moet je te-gen kunnen. Maar vaak rouw je zelfook om het verlies van een bewoner.

Hoe kijkt men tegen uw werk aan?Ik moet vaak uitleggen wat een hospi-ce is en vooral dat het geen tranendalis. Samen lachen en samen huilen, le-ven en sterven in geborgenheid, daargaat het om.

Waarom een baan in de zorg?Ik heb altijd graag gewerkt met men-sen met een verstandelijke beperking.Het is een uitdaging om hen, op huneigen niveau, een volwaardige plaatsin de samenleving te geven.

Waarom een zorgboerderij?Mijn vrouw Ineke en ik hadden bei-den het idee: het kan anders in dezorg. Toen we twaalf jaar geleden dekans kregen om een zorgboerderij tebeginnen, hebben we die kans metbeide handen aangegrepen. Inmiddelsis het beheer van de boerderij overge-nomen door een grotere stichting enbeperk ik me tot het begeleiden vande cliënten bij het werken in de tuin.

Wat doet eenboer/werkbegeleider?Je kunt beter vragen wat hij niet doet.Op de zorgboerderij hebben we eenbiologische groentetuin, een winkelen kleinvee. Ik match de mensen methet werk en heb de leiding erover. Ie-dereen heeft zijn eigen talenten en in-teresses. Daar houd ik zo veel moge-lijk rekening mee. Maar ik zorg er-voor dat we ook het werk doen watminder leuk is. Een uurtje schoffelenmet zijn allen bijvoorbeeld.

Welke opleiding heb je nodig?Ik vind zelf een agrarische opleidingbelangrijker dan een agogische.

Wat zijn de leuke kantenaan dit vak?Mensen zinvol en productief bezigzien met het totale proces van bijvoor-beeld sla zaaien via uitplanten naareen mooie krop die in de winkel ver-kocht wordt. Mensen begeleiden zo-dat ze lekker in hun vel zitten.

Wat is minder?Alle administratieve rompslomp. Vooralles is een cursus nodig, een papier-tje. We zijn te veel bezig met rappor-teren.

Hoe kijkt men tegen uw werk aan?Mensen die op de boerderij komen,vinden het hartstikke mooi. Prachtigterrein, mooi gebouw, maar belangrij-ker nog een goede sfeer. Mensen le-ren hier omgangsregels, we hebbenrespect voor elkaar.

woensdag 8 juni 2011 BN DeStem.nl

Werken in de zorg | 13

Page 14: BNDeStem werken in de zorg juni 2011

Petra Burgers (48), MiddelburgVerpleegkundige

Diana Schipper (48), MiddelburgFysiotherapeut

Waarom een baan in de zorg?Als kind vond ik het al leuk om metmensen om te gaan. Ik wilde anderenaltijd helpen en beter maken.

Waarom fysiotherapie?Toen ik met fysiotherapie begon, be-stond dat vooral uit massage. Het wasecht werken met je handen waarbij jevooral fysiek contact had met je pa-tiënt. Ik kon voelen met wat voormens ik te maken had. Spieren maak-te ik los door het masseren. Tegen-woordig is het binnen de fysiothera-pie ‘hands off’. De moderne fysiothe-rapie bestaat vooral uit het de patiëntzelfstandig maken door oefeningenen adviezen. Of het lesgeven en bewe-gingstherapie in groepen.Ik vind heterg prettig dat ik deze twee vormenkan combineren. Mensen vinden hetook prettig als hun spieren los gemas-seerd zijn voor ze aan de oefeningenbeginnen.

Wat voor opleiding heb je nodig?De 4-jarige dagopleiding fysiotherapie.

Wat zijn de leuke kantenvan uw vak?Het directe contact met mensen vanalle leeftijden. Vooral bij oudere men-

sen vind ik het erg leuk om hun le-vensverhalen te horen.

Wat zijn de minder leuke kanten?De uitgebreide administratie. Verzeke-ringen vragen tegenwoordig uitvoeri-ge dossiervorming.

Hoe kijkt men tegen uw werk aan?Volgens mij vinden andere mensenhet best een interessant vak waar zeook vertrouwen in hebben. Ze staanopen voor adviezen. Het is dan ook al-tijd druk op de praktijk en zelfs alsmensen het zelf moeten betalen, blij-ven ze komen.

Geeft dit werk deverwachte voldoening?Zeer zeker. Dit ondanks het feit dathet een energie etend vak is. Maarhet is altijd weer fijn als je mensenaan het lopen krijgt of wanneer ie-mand met pijn binnenkomt die daar-na fluitend naar huis gaat.

Hebt u nog andere ambities?Die heb ik al waar gemaakt want ikheb aan mijn praktijk een medischefittness toegevoegd. En voor de ont-spanning heb ik recent een wellnessafdeling bijgebouwd.

Werken in de de zorg kent vele gezichten. Vakmensen zijn op tal van terreinen actief. Terwijl

buitenstaanders het werk al snel typeren als ‘zwaar’, spreken deze professionals zonder

uitzondering met liefde en betrokkenheid over hun vak. door Ina Kuik

Waarom een baan in de zorg?Voor mij stond het als kind al vast datik verpleegster wilde worden. Omdatik graag iets waardevols wil doen voorandere mensen.

Wat voor werk doet u?Ik werk als verpleegkundige in denachtdiens. Soms is dit terminalethuiszorg en soms is dit ambulantezorg voor korte zorgmomenten. Daar-naast ben ik bij de Zorgcentrale eer-ste aanspreekpunt tijdens avonden enweekenden. Ook heb ik met eenvriendin de Stichting Zorgeloos opge-zet. Die stichting organiseert week-endopvang voor kinderen met autis-me op een vakantiepark in Domburg.

Drie banen. Hoe combineert u dat?Het is allemaal parttime werk. De mo-menten dat ik niet werk besteed ikals alleenstaande moeder aan mijntwee autistische kinderen.

Wat voor opleiding hebt u?HBO Verpleegkunde en een postHBO opleiding Operationeel Manage-ment.

Wat is het leuke van uw werk?Mede door de verschillende banen de

enorme diversiteit. Alles wat ik leukvind, vind ik terug in mijn werk. Ikben wel eens alleen manager ge-weest, maar toen miste ik het directecontact met de mensen die zorg no-dig hebben. Voor mij is het werk aanbed belangrijk en ik vind het leuk omhet organiseren erbij te doen. Hetprettige van de verschillende vormenvan zorg is dat ik met mensen van al-lerlei leeftijden te maken krijg.

Wat is minder leuk?Dat de zorg tegenwoordig afhankelijkis van afgepaste tijden. Het is dikwijlsschipperen om toch dat beetje extrazorg te kunnen geven dat soms tochnodig is.

Hoe kijkt men tegen uw werk aan?Sommige mensen denken ook datwerken in de terminale zorg verve-lend is. Natuurlijk is niemand blij wan-neer iemand sterft maar het is heelwaardevol als je een zieke en de fami-lie kunt helpen het laatste stukje vanhet leven te verlichten. Dat geeft echtvoldoening.

Hebt u nog andere ambities?Nog volop. Ik zou de gaten in zorgnog meer willen opvullen.

BN DeStem.nl woensdag 8 juni 2011

14 | Werken in de zorg

Page 15: BNDeStem werken in de zorg juni 2011

Mooi voor elkaar

door Joyce Muilenburg

„Hoe gaat het op je werk?”„Niet goed, er moeten mensen uit.Misschien ik wel.”„Wat erg, wat nu?”„Geen idee. Maar werk zal ik altijdhebben. Desnoods ga ik schoonma-ken!”

Desnoods ga ik schoonmaken? Alsofiedereen dat maar kan. José Swee-broek is het daar niet mee eens. Zij ismedewerkster schoonmaakonder-houd bij Emergis, een centrum voorgeestelijke gezondheidzorg in Kloetin-ge.

BELEEFD„Schoonmaakwerk is een vak”, verteltJose. „Lang niet iedereen is er ge-schikt voor. Fysiek is het heel zwaaren je moet goed weten wat je doet,om geen rug- of schouderklachten tekrijgen. Daarnaast moet je over hetjuiste inzicht beschikken, keuzes kun-nen maken en weten waar de priori-teit ligt: wat is belangrijk, wat kaneven blijven liggen? Ook moet je vanalles weten over ontsmetting, onder-houd en middelen. We krijgen bijscho-ling, maar je moet het zelf ook zien.Doe je dat niet, dan ben je niet ge-schikt.”

José merkt dat mensen vaak vergetendat je op haar vakgebied over passen-de sociale vaardigheden moet beschik-ken. Zeker als je werkzaam bent ineen zorginstelling waar je te makenhebt met ander personeel enbewoners/cliënten.

’Hé, daar ligt nog een kruimel!’

„Er zijn echt medewerkers die denkendat wij niets van doen hebben met debewoners. Dat is natuurlijk juist welhet geval. Je maakt alles schoon, over-al waar bewoners komen en verblij-

ven. Bijvoorbeeld op deslaapkamers. Soms ligtiemand even opbed. Moet je daartoch zijn. Daaromkloppen we altijdeerst. En vragen of weons werk mogen komendoen.

En soms moppert iemand: ‘Hédaar ligt nog een kruimel!’Meestal ga ik er met wat humormee om. En beleefd blijven, altijdbeleefd blijven. Dat is heel belang-rijk. Het is geven en nemen. Als jedat met z’n allen op de afdelingdoet, krijg je veel voor elkaar.”

PLEZIERJosé vertelt dat ze heel goed contactheeft op haar eigen werkplek. Dat isafdeling Ouderenzorg. Verpleging enbewoners kennen haar. Zij kent hen.“Een vaste werkplek is fijn, je leertmet allerlei situaties omgaan. Zo is erdie mevrouw die meestal behoefteheeft aan een praatje. Maarsoms zit ze niet lekker in d’rhum en dan laat ik haarmet rust. Ik voel dat aan.Een andere bewonerzingt graag, ik zing dan ge-zellig mee.”

Haar baan vraagt veel.Eind van de weekvoelt José dat zehard gewerktheeft. Maar on-danks het zwarewerk heeft ze erontzettend veelplezier in. “Alsde boel weer op-geruimd is, alshet sanitairweer glimt, dandenk ik: we heb-ben het weer mooivoor elkaar.”

Transvorm is een organisatie die werkgevers en werknemers uit de zorg- en welzijnssec-tor in Brabant adviseert en ondersteunt op het terrein van arbeidsmarkt en opleiden.

Schoonmaakwerk kent veel mogelijkhedenSimone van Halen, communicatieadviseur van Transvorm: “Binnen de Nederlandse zorg- enwelzijnssector werken meer dan een miljoen mensen. Duizenden organisaties zijn er actief.De sector bestaat niet alleen uit ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, maar ook uitthuiszorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg, eerstelijnszorg, wel-zijn en kinderopvang. Daar kun je aan de slag in de meest uiteenlopende beroepen, dus ookals schoonmaker. De komende vakantieperiode is er weer veel vraag naar vakantiekrachtenvoor schoonmaakwerk.

Schoonmaakwerk kent behoorlijk veel verschillende beroepen en niveaus. Een deel van hetwerk is ongeschoold, maar er wordt ook wel gevraagd om een vmbo-diploma of hoger. Af-hankelijk van het karakter van de functie worden interne opleidingen aangeboden.”

Kijk voor actuele vacatures en informatie op: www.brabantzorg.net

Bij schoonmaken denk je niet meteen aan de zorg. Toch

is reinheid van het grootste belang als het gaat om de

omgang met kwetsbare mensen. Het vak verdient aan-

dacht: als het goed gebeurt is de zaak mooi voor elkaar.

Transvorm

woensdag 8 juni 2011 BN DeStem.nl

Werken in de zorg | 15

Page 16: BNDeStem werken in de zorg juni 2011

in dienst van mensen met een beperking in heel Brabant

Bijzonder

heel gewoon

en dichtbij

Ken jij Amarant?

Amarant biedt zorg, ondersteuning en huisvesting aan

kinderen, (jong) volwassenen en ouderen met een ver-

standelijke en/of lichamelijke beperking in heel Brabant.

Met ruim 4000 enthousiaste en deskundige collega's en

1000 vrijwilligers ondersteunen wij onze cliënten.

In onze dienstverlening richten wij ons op vijf doel-

groepen. Mensen met een lichte verstandelijke handicap,

een matige tot ernstige verstandelijke handicap, een

meervoudig complexe handicap, autisme of een lichame-

lijk handicap/niet aangeboren hersenletsel.

Afhankelijk van vraag en indicatie bieden wij zorg en

begeleiding aan huis, zorg met verblijf, behandeling,

dagbesteding en werk en begeleiding op school en bij

vrije tijd en huisvesting.

Werken bij Amarant is een prima keuze. Wij hebben tal van mogelijkheden in verschil-

lende functies op diverse locaties in heel Brabant.

Jaarlijks hebben wij zo'n 500 vacatures. Maar er is méér:

* Werken voor en met cliënten staat centraal

In al onze werkzaamheden staat de cliënt centraal; daar doen wij het tenslotte voor.

In onze dienstverlening aan cliënten streven wij naar optimale kwaliteit van zorg. En

natuurlijk hebben wij daarbij aandacht voor onze medewerkers.

Plezier in je werk is immers erg belangrijk.* Amarant Academie

In onze Amarant Academie tref je een breed én gespecialiseerd pakket van oplei-

dingen aan. Als medewerker bij Amarant krijg je de kans om regelmatig scholing te

volgen. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste inzichten en manieren van werken in

de zorg. Bovendien krijg je de kans om je te specialiseren, in aansluiting op ons doel-groepenbeleid.

* Flexpool

Ben je aan het einde van je opleiding of wil je als flexwerker aan de slag? Onze flex-

pool biedt je de kans om je te oriënteren binnen Amarant en werken en privé goed tecombineren.* BBL met baangarantie

Misschien beschik je nog niet over de gevraagde diploma's en vaardigheden. Dan kun

je toch bij ons terecht. Via onze BBL-opleiding medewerker maatschappelijke zorg kun

je werken en leren, mét baangarantie (BBL = beroepsbegeleidende leerweg).

Wil jij werken in de zorg?

Dan bieden wij je tal van mogelijkheden!

"De begeleidingsvragen van mijn cliënten zijn heel divers; helpme met mijn financiën en het huishouden, maar ook met hetmaken van vrienden. Mijn cliënten willen een begeleider dienáást hen staat, niet iemand die alles overneemt. Kennis,bijvoorbeeld van autisme, heb je nodig. Maar daarmee ben jeer niet. Dit werk doe je ook met je hart.In gesprek met een cliënt ben ik oprecht geïnteresseerd; hoegaat het met jou? Ik geef een steun in de rug, maar doe ooktijdig een stapje terug. Mijn cliënten bepalen immers zelf hoehun leven eruit ziet. Ik werk in een fijn team. Ieder van onswerkt individueel, maar wij zijn niet alleen. Wij steunen elkaaren wisselen veel uit. Via de Amarant Academie hebben wijruime scholingsmogelijkheden en daar maken wij goedgebruik van. Amarant is erg in ontwikkeling: de trein rijdt en ikstap voorlopig niet uit!"

Ingeborg begeleidt

zelfstandig wonende

cliënten met autisme

"Vanwege ernstige handicaps is het moeilijk voor mijncliënten om uit zichzelf contact te maken. Je moet geduldigzijn, dingen uitproberen, rustig wachten op een reactie encliënten ook niet overvragen.Zintuigen en fysiek contact, zoals bijvoorbeeld iemandshand vastpakken, zijn belangrijk. Het is een zoektocht, maarik haal veel voldoening uit de kleine contactmomenten.Van lieverlee leer je iemand beter kennen en dan weet je ookbeter wat die persoon jou probeert te vertellen."

Meer weten over werken bij Amarant?

Bel 013 464 59 06

of kijk op

www.amarant.nl/ werken bij amarant

Wil je meer informatie over de dienstverlening

van Amarant?

Bel 0900 8066

of kijk op www.amarant.nl

"Ik werk met licht verstandelijk beperkte mensen.Vaak is er veel misgegaan in hun leven. Denk aan verslaving,psychiatrische problemen en/of maatschappelijk probleem-gedrag. Stap voor stap brengen wij weer stabiliteit in hetleven van onze cliënten. Dat doen wij in een strikt programma,maar wel met wederzijds respect.Als begeleider moet je sterk in je schoenen staan en kunnenreflecteren op je eigen gedrag.Humor is een belangrijk onderdeel van onze begeleidingsstijl.Humor relativeert. Ik heb voldoening van mijjn werkwanneer een cliënt weer een beetje grip krijgt op zijn eigenleven."

Jan begeleidt licht

verstandelijk beperkte

cliënten met complexe

problemen (sglvg)

Petra begeleidt meer-

voudig complex

gehandicapte cliënten