De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

28
Bedrijventerrein Hazeldonk/Meer In de stoel Rien den Engelsman, directeur StarSweets Reportage Oosterhoutse bedrijventerreinen beveiligd Barometer Zuidwest-Nederland scoort: 6,1 West-Brabant 12e jaargang - nr. 3- 17 maart 2012 13 Special Voor kantoorruimte NEEMT EEN DEEL VAN DE ONDERNEMER UIT HANDEN NEEMT EEN DEEL VAN DE ONDERNEMER UIT HANDEN Zaken in oosterse sferen 2/3

description

De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

Transcript of De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

Page 1: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

BedrijventerreinHazeldonk/Meer

In de stoel

Rien den Engelsman,directeur

StarSweets

Reportage

Oosterhoutsebedrijventerreinen

beveiligd

Barometer

Zuidwest-Nederlandscoort: 6,1

West-Brabant 12e jaargang - nr. 3- 17 maart 2012

13

Special

Voorkantoorruimte

NEEMT EENDEEL VAN DEONDERNEMERUIT HANDEN

NEEMT EENDEEL VAN DEONDERNEMERUIT HANDEN

Zaken in oosterse sferen 2/3

Page 2: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

2 deOndernemer 17 maart 2012

Colofon

Tekst: Ron Gregoor

BREDA - Cultuur staat met goudenletters genoteerd in het jubileumboekvan de Business Club Breda. Eenavondje Chassé Theater, een wijnreis-je in oktober, een daadwerkelijk be-

Feest jarige businessclub

ADRESGEGEVENS:Postbus 3229,4800 MB BredaT: 076 - 5 312 255E: [email protected]

Column

ACCOUNTMANAGER:Jos van Dongentel: [email protected]

REDACTIEMANAGER:Ron Gregoor

VORMGEVING:Angela van EckNicole Hoepelman

Zullen we er nog eentje nemen voor we de zaal in gaan?

De verwachtingen vooraf zijn hoog gespannen.

Ik loop deze week een

beetje met de pest in

mijn lijf rond. Je kent

dat wel, net geen griep

maar nou ook weer

niet zo lekker dat je flui-

tend je collega’s van

het werk houdt.

En helemaal als ik naar

buiten kijk, springen de

tranen me in de ogen. Ze hebben de oude drukkerij ge-

sloopt. Van het eens zo trotse mediapark aan het Spinveld

rest slechts een kantoorpand, een bouwput en een hoop ste-

nen.

Ik heb het allemaal nog meegemaakt, de bouw van Dag-

blad De Stem. Van de drukke Bredase binnenstad naar een

nieuw bedrijventerrein. 1980, ik weet het nog goed. Het

jaar dat ik trouwde, het jaar dat ik chef van de redactie in Et-

ten-Leur werd en het jaar dat we een prachtig nieuw ge-

bouw openden. Daar kunnen we wel tachtig jaar mee toe,

zeiden we trots met de fles champagne in onze linker- en

een dikke sigaar in de rechterhand. Mooi niet dus.

Omdat ik de eerste helft van mijn journalistiek leven heb

doorgebracht op bijkantoren, was het hoofdkantoor van de

krant net zoiets als het huis van je ouders: je mocht er ko-

men, maar je moest je wel gedragen. Nergens tegenaan

schoppen, niet stiekem bier drinken, geen vieze moppen ver-

tellen.

Ik was ook altijd zenuwachtig als ik op het hoofdkantoor

rond liep. Het heeft jaren geduurd voordat ik er de weg

wist. Constant liep ik in bezemkasten als ik de uitgang

zocht. Hield een heel verhaal tegen de chef zetterij als ik ei-

genlijk de baas van de bezorging moest hebben.

Wat dat betreft is het allemaal wel wat makkelijker gewor-

den. Het gebouw bestaat nog slechts uit kantoren. Redactie

boven, commercie beneden en ik er tussenin. Soms boven,

soms beneden. Ik ben al lang niet zenuwachtig meer. De

meeste collega’s zien mij als een vaderfiguur. En dan moet

je rust uitstralen.

Ron Gregoor

Een van de grootste business-clubs in West- Brabant bestaattwintig jaar. Business Club Bredaviert dat een heel jaar, een van deabsolute hoogtepunten was welde uitvoering van ‘Vertellingenvan 1001 nacht’ door het Zuide-lijk Toneel, met als absolutehoofdrolspeler Marc Marie Huij-bregts afgelopen woensdag.

BLADMANAGER:Johan van den Kieboom

Voorzitter Frank van Beijsterveldt mag

Jubileum Bredasebusinessclub inoosterse sferen

deOndernemer verschijnt in een oplagevan 170.000 exemplaren

Tranen

deOndernemer is een uitgave van BN DeStem

Het Zuidelijk Toneel, met hier Marc Marie Huijbregts, zette een voortreffelijke voorstelling op de plan-ken voor de leden van de businessclub. Foto: Zuidelijk Toneel

WEBSITE:www.deondernemer-bndestem.nl

Page 3: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

17 maart 2012 deOndernemer 3

langrijke inbreng in de Bredase Cul-tuurnacht, waarbij vooral het CingelCollege zich manifesteerde, een actiemet landgoed en restaurant Wolfslaer,het zijn allemaal evenementen waarde ondernemers van West- Brabantzich het hele jaar mee beziggehoudenhebben of met plezier naar uitkijken.Met dus als hoogtepunt de uitvoeringvan ‘Vertellingen van 1001 nacht’door het Zuidelijk Toneel. Meer dan270 mensen van de businessclub kwa-men naar het theater voor niet alleende voorstelling, maar vooral ook voorde nazit en de uitleg van Chassé direc-teur Cees van Langeveld. “We wil-den Van Langeveld al eerder een ver-haal over cultuur in Breda laten vertel-

len. Tijdens de cultuurnacht bijvoor-beeld. Maar toen kwam ineens hetidee om dat te doen in zijn eigenChassé Theater. Het leek ons leukom daar dan ons jubileum te vieren.Met ook een goede voorstelling. Diehebben we gevonden”, zegt woord-voerder Peter Dirven van de BusinessClub Breda.

Het programma voor woensdaga-vond was in ieder geval goed gevuld.Voor de ondernemers had de club deStruktonfoyer (op de eerste etage) be-sproken. Daar werden de gasten rondhalf zeven ontvangen in sfeer, metkoffie, thee, een mondiale snoeperijmet Turkse baklava, Amerikaanse mi-

ni muffins en Indische spekkoek.Daar, in die Struktonfoyer, hieldCees van Langeveld dus zijn verhaalover Breda als cultuurstad, waarvanzijn Chassé organisatie een niet onbe-langrijk deel uit maakt. Na een toostop de businessclub gingen de deurenvan de Jupilerzaal open voor de ‘Ver-tellingen’.Dit weekend staat het Zuidelijk To-neel op de planken van het ChasséTheater met ‘Vertellingen van 1001nacht.’

De leden van de Business Club Bredamaken van vrijdag 19 tot en met zon-dag 21 oktober een driedaagse wijn-reis naar de Pfalz.

Nog even netwerken. Foto’s: Kees Bennemahet uitleggen voor de tv.

DRV Accountants & Adviseurs is met een team van 500 medewerkers en 11 vestigingen in Zuid-Holland, Zeeland enWest-Brabant een inspiratiebron voor nuchtere ondernemers.

Mr. Frank van den Broek FB is fiscalisten als partner verbonden aan

DRV Accountants & Adviseurs,vestiging DRV Roosendaal,

e-mail, [email protected]

Wellicht heeft u het zelf ook al ervaren. Sinds de zomer van 2011 merken veel ondernemers de gevolgen van de economische crisis. Door teruglopende omzet en rendement is het voor velen steeds moeilijker om alle facturen op tijd te voldoen. Daardoor beginnen er achterstanden te ontstaan in de betalingen aan schuldeisers, zoals de Belastingdienst. En dat is geen gemakkelijke crediteur.

De Belastingdienst is één van de belangrijkste schuldeisers voor veel ondernemers. Dat geldt vooral voor de periodiek af te dragen loonheffing en omzetbelasting. Kunt u de verschuldigde belasting niet (volledig) afdragen, of een reeds opgelegde aanslag niet (tijdig) betalen, dan kunt u uitstel van betaling aanvragen. De Belastingdienst hanteert echter een stringent beleid en stelt nogal wat voorwaarden voordat uitstel van betaling wordt verleend.

Soepeler invorderingsbeleidIn verband met de kredietcrisis is het invorderingsbeleid voor onder-nemers echter tijdelijk versoepeld voor ondernemers die als gevolg van de crisis in tijdelijke liquiditeitsproblemen zijn geraakt. Als u een verzoek om uitstel van betaling indient, moet u daarbij motiveren waarom u van mening bent dat uw (tijdelijke) liquiditeitsprobleem voornamelijk wordt veroorzaakt door de crisis. Vaak kan uw accoun-tant of belastingadviseur u daarbij ondersteunen.

Wel zekerheden verstrekkenVerder dient u er rekening mee te houden dat de Belastingdienst u zal vragen om zekerheid te verstrekken. U kunt daarbij denken aan een verpanding van roerende zaken, een (tweede of derde) hypotheek-recht of bankgarantie. Voor de meeste ondernemers zal het in de praktijk lastig blijken om aan deze voorwaarde van zekerheidsstelling te voldoen. Meestal zijn de zekerheden namelijk al gebruikt voor een bancaire financiering. Het zal duidelijk zijn dat hoe meer zekerheid u de Belastingdienst kunt verstrekken, hoe groter de bereidheid zal zijn om u uitstel te verlenen. In de praktijk wordt overigens ook wel, bij uitzondering, uitstel verleend voor kortere termijnen zonder dat er zekerheid hoeft te worden verstrekt.

Maximale termijnOok ten aanzien van de termijn van uitstelverlening stelt de Belas-tingdienst grenzen. De maximale termijn waarvoor zij uitstel mag verlenen bedraagt een jaar, maar dat is dan ook echt het maximum. Een verzoek om een langere termijn wordt doorgaans per definitie afgewezen.

Gegevens overleggenBij uw verzoek om uitstel van betaling dient u diverse gegevens mee te sturen, zoals onder meer jaarstukken van de afgelopen boekjaren, tussentijdse cijfers (voor zover voorhanden), een overzicht van debi-teuren en crediteuren, een overzicht van lopende opdrachten en een prognose voor de komende twee jaar.

Tot slot adviseren wij u om de Belastingdienst – net als andere credi-teuren – altijd tijdig te informeren dat u financiële problemen heeft en de loonbelasting en/of omzetbelasting niet (tijdig) kunt afdragen.

Page 4: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

4 deOndernemer 17 maart 2012

Tekst: Susanne de Kroon

HALDERBERGE - Naast het offi-ciële deel biedt de avond u volopkans om te netwerken in een prachti-ge ambiance met een heerlijk diner,ondersteund met een spetterend optre-den van de coverband KAAS.

De organisatie van het Ondernemers-gala Halderberge heeft de zeven be-drijven bekendgemaakt die kans ma-ken op de titel ‘Beste ondernemervan het jaar 2012’.Vorig jaar ging die titel naar Sofie Na-

gelkerke van IJssalon en lunchroomNagelkerke.

In twee categorieën zijnde volgende bedrijvengenomineerd:

* Business-to-Business* Tebecon* Bom Engineering* BOVI Sales PromotionBusiness-to-Consumer* Flesjewijn.com* Restaurant d’n Halder* Anne Celeste* Van Zuilichem en Partners

De Rabobank zal deze avond boven-dien een Startersprijs Halderberge uit-reiken, voor de meest veelbelovendestartende ondernemer van het afgelo-pen jaar.

De dresscode voor de avond is gala.

Voor de dames betekent dit een langefeestelijk jurk of rok. Voor de hereneen smoking.De opbrengst van de avond gaat naar

de Voedselbank Halderberge. DeVoedselbank zamelt bij producentenen distributeurs van levensmiddelende producten in die om één of andere

reden niet verkocht kunnen worden,maar die kwalitatief nog 100% goedzijn. De ingezamelde producten wor-den wekelijks verdeeld onder gezin-nen, die aan de door de Voedselbankgeformuleerde criteria voldoen. GoedOntmoet garandeert, dat de geschon-ken producten niet meer voor com-merciële doeleinden worden ge-bruikt, maar uitsluitend om mensenin nood te helpen.

Dit initiatief is mede tot stand geko-men door de medewerking van Ge-meente Halderberge, Ondernemers-Kring Halderberge, Studio iBiZZ, Ka-mer van Koophandel Zuidwest-Ne-derland, Kiwanisclub Halderberge enLionsclub Halderberge. Hoofdspon-sor van deze avond is de Rabobank.

Kaarten zijn tebestellen via de sitewww.ondernemersgala.nl

ETTEN- LEUR - De ideale wissel-werking tussen onderwijs en bedrijfs-leven bestaat alleen als de opleidingen het behaalde diploma een aantoon-bare bijdrage leveren voor het bedrijfen voor de werknemer. Dit betekenteen permanente uitwisseling van ken-nis over het vak en de mogelijkheidom deze kennis over te dragen op dewerknemer. “Uiteindelijk wil het be-drijf wel zijn investering terug verdie-nen”, aldus Koevoets. “Het bedrijfspant zich in om met ons te sprekenover de opleiding op maat, maar zijwil bij voorkeur een civiel effect heb-ben door de bedrijfsopleiding te kop-pelen aan een opleiding met een wet-telijk vastgesteld niveau.” Het is voorde directeur van P3transfer, als doch-ter van het ROC West Brabant en ge-vestigd in het Trivium in Etten-Leur,een belangrijke reden om participant

te zijn binnen Breda Business Club.“In tegenstelling tot de andere partici-panten, die voor subsidies terug kun-nen vallen op het Ministerie van On-derwijs Cultuur en Wetenschappen,ontvangen wij geen enkele subsidievan de overheid. Wij zijn de enigecommerciële poot binnen de Club ende contacten met het bedrijfslevenzijn voor ons daarom erg belangrijk.Wij zijn blij met het grote aantal be-drijven dat lid is van de Breda Busi-ness Club. Door de activiteiten daarga je anders met elkaar om, je creëerteen andere band met ondernemers.”

OpdrachtDoordat de andere ROC scholen welsubsidie krijgen, werken zij graagnauw samen met een commerciëlepartij. Er ontstaat daardoor een beterewisselwerking met het bedrijfsleven.“Het is een opdracht aan P3transferom veel te betekenen voor het ROC.Er vindt veel uitwisseling van kennisen ervaring plaats tussen de deelne-mende bedrijven, die lid zijn van deBreda Business Club en de verschillen-de ROC ‘s. Innovaties vanuit demarkt worden ingebracht bij het les-materiaal op het ROC.” De huidigeeconomische crisis zorgt ervoor dathet bedrijfsleven versnelt verandert.Mensen wisselen al dan niet gedwon-gen van baan en alleen goed zijn inde beoefening van het vak volstaatniet meer. “In de zes jaar dat wij alsP3transfer nu bestaan, zien wij dat descholing zich niet alleen richt op het

vak. Bedrijven vragen ons steeds va-ker om opleidingen en trainingen teontwikkelen waarbij het gebruik vansystemen in het bedrijf centraal staat.Bijvoorbeeld computersystemen bijvoorraadbeheer.” Niet alleen de toe-passingen veranderen, maar ook de in-zet en ontwikkeling van een mede-werker. “Ze moeten leren nadenkenover wat hun vak morgen en over-morgen van hen vraagt. Hoe eerderzij daar zelf mee komen, des te snellerkunnen ze mee in het veranderings-proces. Door actief bezig te zijn,word je eigenaar van je eigen ontwik-keltraject.”

Investeren in mensenVolgens Koevoets zijn bedrijven be-reid om geld te investeren in het op-leiden van hun medewerkers, onge-acht de economische situatie. Er isvoldoende aandacht voor de mensen

op de werkvloer en hun direct leiding-gevenden. “Vooral deze doelgroepenworden door ons opgeleid. De loop-tijd van de verschillende opleidingenverschilt sterk. Dat heeft onder ande-re te maken met de vooropleidingvan iemand of dat de opleiding meerbestaat uit het maken van praktijkop-drachten. Bedrijven die zelf hun me-dewerkers opleiden zijn vaak ook be-tere werkgevers. Het zijn bedrijvenwaar mensen graag willen werken.”Tussen de driehonderd en vierhon-derd mkb bedrijven maken gebruikvan het opleidingsaanbod van P3trans-fer. Voor de kleinere bedrijven be-staat de mogelijkheid om gezamenlijkin een branchevereniging opleidingente ontwikkelen. Op dit moment is erveel vraag naar chauffeursopleidin-gen, trainingen binnen de retail, oplei-dingen in de zorgsector en de maakin-dustrie en speciale competentietrajec-

ten bij het bankwezen. “Wij zijn con-tinu bezig met het ontwikkelen vannieuwe concepten om het bedrijfsle-ven nog beter van dienst te kunnenzijn. Als commerciële instelling moe-ten wij direct inspelen op veranderin-gen.” De economische situatie speelthierin zeker een belangrijke rol.Business is meer dan Breda alleenOverigens is zij wel van mening datde Club in de toekomst best watmeer haar vleugels mag uitslaan naarlandelijke thema’s en gastsprekers.“Veel van de leden hebben hun busi-ness ook in andere delen van hetland. Haal landelijke onderwerpennaar hier, maar laat deze omgevingook aan andere delen van ons landzien. De business is meer dan Breda al-leen.”

Meer informatie:www.p3tranfer.nl

Op zaterdag 14 april 2012 wordthet vierde OndernemersGala Hal-derberge gehouden. Deze exclu-sieve netwerkavond vol entertain-ment staat geheel in het tekenvan de verkiezing Beste Onderne-mer van het Jaar 2012. Het pro-gramma wordt gepresenteerd.

Hoe onderscheidt een oplei-dingsinstituut voor het bedrijfsle-ven zich van al die andere com-merciële bedrijfsopleiders? Hetantwoord van Margareth Koe-voets, directeur P3transfer is heelduidelijk: “In overleg met het be-drijf leveren wij interne opleidin-gen op maat. Het behaalde diplo-ma (meestal vmboniveau) is ge-lijkwaardig aan een wettelijk vast-gesteld niveau voor de opleiding.De werknemer heeft daardoor demogelijkheid ook buiten het be-drijf aan de slag te gaan op een ge-lijkwaardig niveau.”

Weer ondernemersgala in Halderberge

Bedrijvendie opleiden,

zijn beterewerkgevers

Ondernemersgala Haldersberge

Sofie Nagelkerke met haar gezin, de laatste winnaar.

Margareth Koevoets: ‘Interne opleidingen op maat.’ Foto: Aad Meijer

Page 5: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

17 maart 2012 deOndernemer 5Barometer Kamer van Koophandel

De economische lente in Zuid-west-Nederland is dus nog niet vanstart gegaan. Dit blijkt uit de economi-sche barometer van de Kamer vanKoophandel.

Het bedrijfsleven in de regio vraagtsteeds minder nieuwe medewerkers.Eén op de vijf bedrijven in Zuid-west-Nederland denkt er zelfs overom banen te schrappen. Elders in hetland laten de vooruitzichten een nogsomberder beeld zien. De verwach-ting is dat de werkloosheid in Zee-land en West-Brabant net als in de

rest van Nederland verder zal op-lopen. De sombere geluiden wareneind vorig jaar al te horen, maar in deeerste maanden van dit jaar wordendeze geluiden steeds heviger. Zo ver-wacht een kwart van alle bedrijven inde regio dat er de komende tijd min-der euro’s in de kassa komen. Dit per-centage ligt landelijk nog hoger.

Slechts één op de zes ondernemersverwacht een toename van de om-zet.. Ook is een flinke daling te zienvan het aantal orders bij het bedrijfsle-ven.“Dit is een helder signaal dat er opkorte termijn nog geen verbeteringwordt verwacht”, stelt de Kamer vanKoophandel. Door stijgende kostenstaan de bedrijfsresultaten behoorlijkonder druk. Zo verwacht 30 procentvan de ondernemers dat hun winst dekomende tijd daalt.”

BarstenOpvallend is dat de export in Zuid-

west-Nederland nog iets beter scoortdan elders in ons land. Ruim 20 pro-cent van de bedrijven ziet een groeivan de export, landelijk ligt dit per-centage iets lager. Zo’n 15 procentvan de ondernemers voorziet een da-ling (landelijk 17 procent). Toch ver-toont de export in Zeeland, als belang-rijke steunpilaar, enkele barsten. Zee-land heeft een exportaandeel vanruim 30 procent in de economie vande provincie.“Ook hier hebben bedrijven in metname de industrie last van de stijgen-de inkoopprijzen en energiekosten,waardoor de marges kleiner worden”,stelt de Kamer van Koophandel.

SomberHet beeld in de bouw blijft onvermin-derd somber. Een op de drie onderne-mers in de bouw verwacht een (verde-re) daling van de omzet. De proble-men in de woningbouw werken ookdoor naar andere branches. Ook dehorecasector heeft het momenteelmoeilijk. Daar verwacht een op devijf horeca-ondernemers een dalingvan de omzet. Hetzelfde geldt voorde winkeliers, door het lage vertrou-wen van consument, de dalendekoopkracht en de sterke concurrentie(ook van internet) moeten zij alles uitde kast halen om succesvol te zijn. Al-leen de groothandel laat positieve cij-fers zien.

Meer informatie:www.kvk.nl/cijferszwn

Chris RuttenKvK Zuidwest-Nederland

De Kamer van Koophandel ver-vult de rol van kenniscentrum: zevoorziet ondernemers en anderepartijen van actuele gegevens overde economie en het bedrijfslevenvan Zuidwest-Nederland. DeKvK beschikt over actuele en be-trouwbare gegevens uit diversebronnen waaronder het Handelsre-

gister. Ondernemers hebben dezeinformatie nodig voor business-plannen, vestigingsplaatsonder-zoek, marktonderzoek of ter on-derbouwing van andere (strategi-sche) beslissingen. Gemeenten enondernemersverenigingen kunnendankzij de gegevens hun beleid enstandpunten onderbouwen.

Consumenten en ondernemers inWest-Brabant en Zeeland hebbensteeds minder vertrouwen in deeconomie. Op zich niet gek alsmen kijkt naar de voortdurendeschuldencrisis in Europa en destijgende energieprijzen. Ook zitde woningmarkt flink op slot enzijn bezuinigingen uit Den Haagvoelbaar in de portemonnee.

KvK: Lente isnog ver weg

‘Ondernemers zijneen stuk somberdergeworden. Het beeldhier is iets positieveris dan gemiddeld inNederland.”

5,5

ALCOHOLSLOTPROGRAMMA

Mr. H. van Asselt (Henk)Advocaat en partner

Haans AdvocatenRoosendaal

ROOSENDAAL EN BERGEN OP ZOOMWWW.HAANSADVOCATEN.NL

Bij rijden onder invloed kan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) per 1 december 2011 een nieuw type maatregel opleggen, het zoge-naamde alcoholslotprogramma. Dit programma wordt opgelegd naast de on-geldigverklaring van uw rijbewijs en betreft een bestuurlijke maatregel naast de strafrechtelijke afhandeling. In het strafproces wordt vaak een geldboete in combinatie met een rijontzegging opgelegd.

Het alcoholslot is een startonderbreker die ingebouwd wordt in de auto. De bestuurder moet zowel voor als tijdens het rijden blazen. Het alcoholslotpro-gramma wordt verplicht opgelegd aan alcoholovertreders met een promillage van minimaal 1,3‰ (beginnende bestuurders 1,0‰). Het alcoholslotprogram-ma duurt tenminste twee jaar en de kosten komen volledig voor rekening van de overtreder.

Indien u niet deelneemt aan het alcoholslotprogramma, dan kunt u gedurende vijf jaar na het besluit tot ongeldigverklaring van uw rijbewijs en de opleg-ging van het alcoholslotprogramma, niet in het bezit komen van een geldig rijbewijs.

Indien u verwacht dat aan u tevens een rijontzegging zal worden opgelegd door de strafrechter doet u er verstandig aan om het alcoholslotprogramma eerst dan te starten na de rijontzegging. Immers, indien de rijontzegging halverwege het alcoholslotprogramma aanvangt, moet u na afl oop van de strafrechtelijke ontzegging weer geheel opnieuw aan het alcoholslotprogram-ma deelnemen met alle kosten van dien. Dit betekent dat u de totale kosten,

welke kunnen oplopen tot € 4.000,-, opnieuw zult moeten betalen.

Voor meer informatie over het alcoholslotprogramma en samenloop met de strafrechte-lijke procedure kunt u contact opnemen met een van onze strafrechtadvocaten, mr. Henk van Asselt en mr. Kitty Oomen.

Horeca-ondernemers verwachten een daling van de omzet. Foto: ANP

Page 6: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

6 deOndernemer 17 maart 2012

Tekst: Dorien van Dijk

HALSTEREN - In 2012 nam ImPro-via al vijftien nieuwe medewerkersaan, de meeste van hen zijn engineersdie op projectbasis bij grote opdrach-ten in de infra, energie of industrieaan de slag gaan. Het snel groeiendebedrijf met inmiddels honderd men-sen in dienst, is op zoek naar nogmeer talent. En als de klik er is, krijgtde sollicitant direct een vast contractaangeboden. “Voor ImProvia is ver-trouwen de basis van goed werkgever-schap”, aldus operationeel directeurVan de Goorberg. “En een vast dienst-verband voor onze medewerkers sluitaan bij deze visie.” Bovendien biedtdeze bewuste keuze voor eenniet-flexibele schil nog een andervoordeel: de klant krijgt niet telkenseen andere medewerker over devloer.Voordat een sollicitant een vast dienst-verband aangeboden krijgt, wordt hijwel uitvoerig getest. De hoofdvraagdie hij voorgeschoteld krijgt is: Benjij een ImProviaan? Een ImProviaanstaat voor geloof, durf en onbevangen-heid. Allereerst moet je in jezelf gelo-ven, maar ook in je collega’s. Durfslaat vooral op ondernemerschap ende wil om te leren. Daarnaast zoekthet bedrijf mensen met een openblik, die constructief en creatief kun-nen denken.”De term ‘ImProviaan’ bestaat al netzolang als het bedrijf zelf. Tijdens een‘hei-dag’ in 2009 is er meer inhoudgegeven aan de term en zijn er doorde medewerkers zelf tien kernwaar-den opgesteld waar een ‘ImProviaan’moet voldoen”, aldus Van de Goor-berg. Het begrip leeft binnen het be-drijf zo dat er zelfs een aparte websitevoor opgericht is: www.ikbeneenim-proviaan.nl

Samen aan het roerDe drie directeuren willen iedere indi-viduele ImProviaan het gevoel gevenmede aan het roer te staan van het 5,5jaar jonge bedrijf. “Wij betrekken demedewerkers actief bij de strategievor-ming”, legt financieel directeur DeWaard uit. “Iedereen in het bedrijfweet in hoofdlijnen waar we de ko-mende jaren naartoe willen. Een paarkeer per jaar houden we brainstorm-dagen, waarbij richting, strategie, pro-ducten en diensten worden bespro-ken. Onze medewerkers krijgen devrijheid om mee te denken, betrok-ken te zijn bij de keuzes die gemaaktworden en het mee-ontwikkelen vaneen product of een dienst. Dit bete-kent ook dat zij veel eigen verant-woordelijkheid krijgen, de ervaring isdat dit prettig werkt.”

Om de betrokkenheid verder te ver-groten wordt er elke maand een bij-eenkomst georganiseerd: een borrel,een feest, in welke vorm dan ook.Op deze gelegenheden legt het mana-gement verantwoordelijkheid af overde gevaren koers: wat is eruit geko-men? “We willen transparant zijn,nergens doekjes omheen winden. On-ze ervaring is ook dat wanneer men-sen weten hoe de vork in de steel ziten je hen meeneemt in het proces, zijook meer begrijpen”, aldus commer-cieel directeur Peter Voogt.”Medewerkers moeten het gevoelhebben dat ze in een laagdrempelige ,stimulerende omgeving terecht ko-men. Jij wilt iets bereiken, jij gaat hetdoen en wij als management coachen,stimuleren en motiveren. We lerenonze technische mensen zichzelf teverkopen aan klanten door hen sa-men met een verkoper op pad te stu-ren. Komt het technisch probleem tij-dens het gesprek met een mogelijkeopdrachtgever op tafel, dan kan onzetechnische man daar op inhaken enoplossingsgericht meedenken. Zo zietde klant ook meteen wat wij in huishebben.”

Waardering”Al deze bedrijfstechnische zaken ende sociale eigenschappen van ons be-drijf hebben bijdragen aan het win-nen van de prijs voor Beste BrabantseWerkgever”, zo is de overtuiging vanDe Waard. De jury stuurde een en-quête naar alle medewerkers van hetbedrijf. Hierop konden zij ondermeer hun mening geven over de se-

cundaire arbeidsvoorwaarden, het ver-zuimbeleid en de mogelijkheid tothet volgen van opleidingen.“Hier konden wij als directie geen en-kele invloed uitoefenen. Toen weeenmaal genomineerd waren, kwa-men juryleden Jan Schippers (voorma-lig directeur Philip Morris) en HenkOderkerk (directeur werkgeversorga-nisatie BZW) ons interviewen”, ver-telt Van de Goorberg. “Dat voelde al

als een stukje waardering. Er warentoch 75 bedrijven die zich ingeschre-ven hadden voor deze wedstrijd.”De drie directeuren willen de prijs ge-bruiken om hun snel groeiende be-drijf nog beter in de kijker te plaat-sen. “Het staat groot op onze websi-te”, aldus Voogt.“Er is een sticker in de maak voor on-ze bedrijfswagens en we zullen de ti-tel ook gebruiken in onze communi-

catie naar klanten en kandidaten.”Het is dan ook niet verbazingwek-kend dat een leasewagen tot de stan-daard uitrusting van de ImProviaanbehoort. En voor de junior-medewer-kers is er een speciaal bestickerde ‘Im-Provia- auto’. Lekker opvallend rood,daar kun je niet omheen en dat is ookprecies de bedoeling, want in 215 wilhet bedrijf zijn gegroeid naar 250 me-dewerkers.

ImProvia verwelkomde op 1maart maar liefst zeven nieuwecollega’s. Zij werden op hun ‘in-tro-dag’ meteen ondergedom-peld in de wereld van ImProvia:een lesje bedrijfshistorie, strate-gie, uitleg over pensioen en alleandere zaken die van belang zijnwanneer je bij een nieuwe werk-gever aan de slag gaat.

‘ImProvianen’ hebbenBeste Brabantse Werkgever

Prijs de beste werkgever

Vertrouwen is de basis waarop bij ImProvia wordt gewerkt. Foto’s: Aad Meijer

De directie van ImProvia: Peter van de Goorberg, Iwan de Waard en Peter Voogt.

Page 7: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

17 maart 2012 deOndernemer 7

Tekst: Ron Gregoor

BREDA - Met als thema: ‘laat zienwie je bent en toon wat voor Busi-ness je drijft’ manifesteerden 45 spon-sors zich twee dagen lang in het RatVerleghstadion. De derde editie vande NAC Business Fair was georgani-seerd door de NAC Business Club enObtes Business Consultancy uit Ber-gen op Zoom. De deelname was ex-clusief voor de NAC Businesscluble-den. Zoveel mogelijk leden met el-kaar en hun relaties in contact te bren-gen was de opzet van de BusinessFair.”En dat is uitstekend gelukt”, kijktcommercieel manager Hans van denDungen van NAC terug. Ondanks deeconomisch wat mindere tijden wasde belangstelling voor het jaarlijksebusinessevent groot. De eerste verdie-

ping in het stadion, ‘t Veem, kanhooguit 45 stands herbergen. En datdeed het deze keer. Met andere woor-den, de Business Fair was ‘uitver-kocht’. En uiteraard werden er volopzaken gedaan en genetwerkt.Op de tweede dag van de NAC Busi-ness Fair werd RüttchenAutowereld/Mercedes-Benz Neder-land gepresenteerd als nieuwe busi-nesspartner voor de komende zes jaar.Een onderdeel van het partnerschap is

de autodeal, die NAC en Rüttchenzijn overeengekomen. De leaseauto’s,waar NAC per auto een substantiëlebijdrage voor ontvangt, zijn exclusiefvan Mercedes- Benz en wordensteeds voor twee jaar geleverd.

Rüttchen behoort al sinds 1986 totde businessclub van NAC en is vanaf2003 NAC’s autoleverancier. Met hetbusinesspartnerschap wordt de samen-werking nog eens zes jaar voortgezet.

Op het voetbalveld gaat het evenwat minder met eredivisionistNAC, deze maand werd er eenklein zakelijk succes behaald inhet Rat Verleghstadion. Daarwerd de NAC Business Fair ge-houden, een ontmoeting van on-dernemers die iets hebben metNAC. Absoluut hoogtepunt: eennieuwe deal met autosponsorRüttchen.

Business Fair succes voor NACNetwerken zaken doen bij NAC

De enige keer datAsselbergs & Klinkhamer

Advocatenhet pleiten aan anderen overlaten…

Wilt u meer informatie over ons en ons juridische maat-werk, scan dan even de QR-code of kijk op ak-advocaten.eu

Letselschaderecht Vastgoedrecht Familierecht Ondernemingsrecht Arbeidsrecht Strafrecht

Nieuw.

Wie wil er zo geen zaken doen. Foto’s: Kees Bennema

Van alles wat op de Business Fair.

Page 8: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

8 deOndernemer 17 maart 2012

Tekst: Ron Gregoor

ETTEN-LEUR - Het symposiumvormt een onderdeel van het Project-plan Demografische ontwikkelingenvan Rabobank West-Brabant Noord.Als coöperatieve bank is de Rabo-bank nauw betrokken bij de klant,zijn bedrijf en zijn omgeving. Dit vatde bank samen onder de slogan ‘Sa-men zijn we de samenleving’. Debank wil zich daarom inzetten voormaatschappelijke thema’s.Demografische ontwikkelingen is op

de agenda van de bank gekomen naaraanleiding van ontwikkelingen in deregio. Daarover werd nogal eens een

keer bezorgd gesproken tijdens leden-raadsvergaderingen van de bank. Deleefbaarheidpijlers in de kernen brok-kelen langzaam af door leegloop envergrijzing. Plattelandsjongeren trek-ken naar de stad, ouderen blijven ach-ter en worden ook steeds ouder.Leegloop in landelijke gebieden is alenige tijd een hot item, de gevolgenzijn steeds duidelijker zicht- en merk-baar. Toch leeft dat nog niet echt bijeen groot deel van de mensen uit dediverse kernen, zo bleek uit onder-zoek van de Rabobank. “Men weetwel dat er misschien iets aan komt endat dit de nodige impact heeft, maardaar blijft het bij”, aldus Jack West-dorp, adviseur Coöperatie.Vandaar dat de bank zich als doelheeft gesteld om inwoners, onderne-mers, managers, politiek en burgersbewust te maken van het gevaar vanleegloop. De bank wil helpen te bekij-

ken hoe je moet omgaan met de ver-grijzing, wat je moet doen tegen deleegloop van kleine kernen en hoevergrijzing ook kansen biedt. Samen-werking en innovaties moeten gesti-muleerd worden. De Rabobank wildaarvoor als doelgroep de bestuur-ders, directieleden en andere besluit-vormers bij lokale, regionale en lande-lijke organisaties en alle betrokken on-dernemers benaderen om eens serieusde gevolgen van de leegloop van lan-delijke kernen te bespreken.De Rabobank trapt af met een semi-nar op dinsdag 24 april, in de NieuweNobelaer in Etten-Leur. Het seminarbegint om 17.30 uur en duurt tot22.00 uur. Na afloop van de bijeen-komst is er een netwerkborrel.De organisatoren zijn erin geslaagdom een topper te strikken: Guy Ver-hofstadt, oud premier van België.Daarnaast spreken ook Leo van Wis-

sen (nationaal) en Niek Bargeman(provinciaal) over de gevolgen vanvergrijzing op het platteland. Allesprekers krijgen 25 minuten om hunverhaal te doen. De insteek is dat hetseminar de genodigden een perspec-tief biedt en aanspoort om mee te den-ken in het behoud van de drie pijlersvoor de leefbaarheid. Men wordt naafloop van het seminar uitgenodigdzich in te schrijven voor workshops.Die worden in de periode na het semi-nar gratis aangeboden. Na de driesprekers wordt de interactie met dezaal gezocht. Een panel, bestaande uitde drie sprekers, ervaringsdeskundigeWim Ortjens en directievoorzitterHans Verdiesen, gaat in discussie metde zaal. Dagvoorzitter is Johan van Uf-felen, hoofdredacteur van dagbladBN DeStem.Het seminar is pas het begin van hetproject van Rabobank West-BrabantNoord. Hoe maak je iedereen bewustvan de gevolgen van de vergrijzing,wat doe je eraan om ook de landelij-ke kernen leefbaar te houden, hoekun je in samenwerking met elkaarhet hoofd boven water houden enwellicht is de vergrijzing ook wel eenzegen.Daarna houdt Rabobank een aantalworkshops voor bestuurders en onder-nemers uit het werkgebied van debank. De workshops worden bege-leid en ingeleid door ervaringsdeskun-digen. Er komen workshops met desubthema’s Wonen, Leefbaarheid enWerken. De invulling ervan kan ge-voed worden door ingeleverde sugges-ties tijdens het seminar.Ook de andere Rabobanken inWest-Brabant en Zeeland maken zichzorgen over de demografische gevol-gen in de gehele regio. Met hun geza-menlijk project “Zoektocht naar suc-ces” gaan zij zich sterk maken op hetgebied van leefbaarheid en zorg engrijpen. Zij laten zich eveneens inspi-reren tijdens het seminar van 24 april.

De vergrijzing is een zegen ishet thema van het seminar vanRabobank West- BrabantNoord, dinsdag 24 april. Debank heeft daarvoor een aantaltopsprekers uitgenodigd. Zij ge-ven, ieder op hun eigen vlak,hun visie op de problematiek.

Guy Maurice Marie-Louise Verhof-stadt is de belangrijkste spreker ophet seminar. Tegenwoordig Euro-parlementariër was Verhofstadt van12 juli 1999 tot 20 maart 2008 pre-mier van België.

Verhofstadt studeerde rechten aande Universiteit van gent. In die tijdbegon ook zijn politieke carrièrevia het Liberaal Vlaams Studenten-verbond kwam hij in contact metWilly De Clercq, kopstuk van dePVV in Gent.Verhofstadt geldt alsvernieuwer, zowel binnen zijn par-

tij (PVV, later omgevormd totVLD) als van de Belgische staat. Hijschreef vier Burgermanifesten.

De tweede spreker en panellid isprof. dr. Leo van Wissen. Hij is eco-nomisch demograaf aan de Rijks-universiteit van Groningen. Vol-gens hem zijn wij Nederlandersveel te somber over de vergrijzing.“Natuurlijk levert de vergrijzingproblemen op. Maar dat is minderdan de helft van het verhaal”, zegthij. “Het is tijd om ook de positie-ve kant van de vergrijzing te belich-ten.” Dat gaat hij de 24’ste aprildoen in Etten-Leur.

Een andere spreker en panellid isdrs. Niek Bargeman. Hij is de manbij de provincie Noord- Brabantdie zich bezighoudt met demografi-sche ontwikkeling en woningbouwin de beleidspraktijk van alledag.

Met ambitie is niets mis, maar derealiteitszin van plannen is somsnog ver te zoeken”, heeft hij meerdan eens gezegd. Hij legt een en an-der uit in de Nieuwe Nobelaer.Wim Ortjens, directeur Regiobran-ding Zuid- Limburg neemt zittingin het panel, dat die avond de dis-cussie aangaat met de zaal. Zuid-Limburg is de regio met de idealebalans tussen wonen, werken en le-ven.

Hans Verdiesen, directievoorzitterRabobank West- Brabant Noord issinds 2007 in functie. Hij is sterk be-trokken bij de samenleving. Zijncredo: ‘Niet afwachten, maar acte-ren op de ontwikkelingen.’ Hij ishet vijfde panellid.

Dagvoorzitter is Johan van Uffelen,hoofdredacteur van dagblad BN De-Stem.

Voor je huisarts naar een anderegemeente, winkels die sluiten,waarde van de huizen bijna gehal-veerd. Fictie of werkelijkheid? Inieder geval problemen om bij stilte staan. Dat doet RabobankWest- Brabant Noord. ‘De ver-grijzing is een zegen’ is het the-ma van een symposium op dins-dag 24 april in Theater NieuweNobelaer in Etten-Leur. De startvan een project dat zich richt opde drie pijlers die de leefbaarheidondersteunen: wonen, welzijn enwerken.

Guy Verhofstadt spreekt op seminar

Symposium Rabobank:Vergrijzing is een zegen

Jonge, vrolijke kinderen, daar moeten we naar toe op het platteland. Foto: ANP

Symposium vergrijzing

ONDERNEMER HOOFDELIJK AANSPRAKELIJK VOOR PREMIES BEDRIJFSPENSIOENFONDS

De vraag of uw bedrijf onder de werkingssfeer van een verplicht gesteld be-drijfspensioenfonds (BPF) valt is van groot belang. Indien dat namelijk zo is en uw bedrijf is niet aangesloten dan kan dat zelfs tot in het prive vermogen van de bestuurders van uw bedrijf gevolgen hebben.

Artikel 23 van de Wet Bpf 2000 bepaalt dat een bestuurder van een onderne-ming ook in zijn privé-vermogen aansprakelijk is in het geval dat de premies niet betaald worden, veroorzaakt door kennelijk onbehoorlijk bestuur door die bestuurder.

Het is dus van groot belang met enige regelmaat te onderzoeken of u wel bij het juiste BPF zit. Door wijziging in de bedrijfsactiviteiten, of door wijzigingen in de verplichtstellingen kunt u van het ene op het andere moment onder een dergelijke verplichtstelling komen te vallen, zonder dat u het zelf in de gaten hebt. Met grote financiele gevolgen.

De kosten van een dergelijk onderzoek door een gekwalificeerd Pensioe-nadviseur vallen in de praktijk overigens reuze mee. Een ervaren adviseur kan een dergelijk onderzoek vaak in een beperkt aantal uren doen, waardoor de nota eveneens beperkt kan blijven.

Dimitri Duine, Duine Adviesburo BV Register Master in Financial Planning,

CFP® Certified Financial Planner FFP gecertificeerd financieel planner

Register adviseur in Assurantiën, Register Pensioenadviseur,

DSI Beleggings Adviseur, Erkend Hypotheek Adviseur

Page 9: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

17 maart 2012 deOndernemer 9

Wat was zobijzonder aandeze stoel?Het leiding kun-nen geven aan eenfijne groep mensenen voor wat betreftde inkoop zo goedmogelijk gebruik ma-ken van je Internatio-naal netwerk. Na, indie tijd ruim 25 jaar,had de internationalezoetwarenwereld voormij niet zoveel gehei-men meer en ik kondaar dan ook gepast ge-bruik van maken. Daar-naast de vrijheid van hetondernemerschap in alhaar facetten.

Op welkestoelen heeft Uhiervoor gezeten?Van 1975 tot 1978 op eenstoel bij W.I.Verduijn BVtoen aan de Riethil te Bre-da. Van 1978 tot 1994deels op de stoel van Conti-nental Sweets Belgium BV-BA (toen onderdeel van deVerduijn-groep) en vanaf1990 tot 1994 op die van deVerduijn Groep. In ‘94 zijnwe verhuisd naar de Elftwegin Raamsdonksveer.

Hoe bent U bij dit be-drijf terecht gekomen?Tegen het einde van mijn mili-taire dienst, na in Rotterdammijn studie Bedrijfseconomie tehebben afgerond, heeft de heer

Verduijn met mij contact gezochten mijn interesse opgewekt voorzijn bedrijf. Ik ben daar dan ookop de dag van de arbeid, 1 mei1975 begonnen. StarSweets is op-gericht in 1996, waarna in 1997Brabo France S.A. gevestigd in Pa-rijs,Noisy le-Sec, werd overgeno-men.

Wat betekende het bedrijfStarSweets voor U ?Daar ik aan de wieg heb gestaanvan de oprichting van StarSweetsmaakt deze stoel extra bijzonder.Je beschouwt dit dan toch als jegeesteskind. Het in staat zijn ietsnieuws neer te zetten maakt hetspeciaal, vooral als het dan ooknog lukt. Je begint aan het echteondernemerschap hetgeen toch ge-heel anders is dan de functie van di-recteur- werknemer.

Welke rol heeft Verduijn inUw leven gespeeld?Een hele grote rol, de heer Ver-duijn heeft mij de zoetwarenwe-reld leren kennen en mij voor eenbelangrijk deel het ‘fingerspitzenge-fühl’ bij gebracht. Daarnaast gaf hijmij volledige vrijheid bij de ont-wikkeling van onze toenmalige ac-tiviteiten in België.

Is snoep een primairelevensbehoefte?Het is moeilijk voor mij dit te ont-kennen. Snoep brengt afleiding,plezier in het leven en is op een ge-paste manier onontbeerlijk vooronze kinderen. Wij kunnen nietzonder van de wieg tot het graf.Het begint immers al met de doop-

suiker, speelt een rol op de com-muniefeesten en kinderen kunnener zich ook mee profileren afhanke-lijk van de hypes die er zijn. Naar-mate wij ouder worden, verlegt deinteresse zich naar andere snoepca-tegorieën , maar het blijft altijdeen rol spelen!

Wat was en is het succesachter StarSweets?Vooral het bij voortduring introdu-ceren van nieuwe artikelen, Can-dy en Toy’s, al dan niet met de no-dige licenties. Denk aan Poke-mon, SpongeBob, Bob the Buil-der en vele anderen. StarSweets be-hoort tot de vernieuwers. Daarbo-ven is StarSweets een relatief klei-ne organisatie met een snel en ef-fectief beslissingsproces. Nadrukke-lijk gebruik kunnen maken en ini-tialiseren van Internationale allian-ties. De klantenkring bestaat uit degrootwinkelbedrijven en de gehelegroothandel in de betrokken lan-den. Met een omzet van ongeveer35 miljoen euro. Het assortimentbestaat voor een deel uit merkarti-kelen met daarnaast vele klassiekeen innovatieve kinderartikelen.

Hadden jullie lastvan de crisis?Ja, maar vele malen minder dandie bedrijven welke zich bezighou-den met duurzame consumptiegoe-deren. Zoetwaren zijn door de ja-ren heen redelijk conjunctuur- on-gevoelig.

Wanneer komen wijuit deze crisis?Zodra iedereen in Europa zich rea-

liseert dat wij van elkaar afhanke-lijk zijn en het met zijn allen moe-ten doen. Dit moet dan ook metmeer effectiviteit door de politiekworden benaderd en adequaat wor-den uitgedragen. Elk land moetzich beschouwen als een radertjein het Europees- en Internationaalgeheel.”Act Local and think Glo-bal”

Speelt Carnavalnog een rol?Na vanaf het begin van de 80-er ja-ren 5 jaren lid te zijn geweest vande Kielegatse Raad van Elf en daar-na 6 jaar vice-voorzitter van deBCV,is de affiniteit nu wel wat af-genomen. Maar inderdaad op car-navalsmaandag heb ik nog eenrondje Grote Markt en Haver-markt gedaan.

Met pensioen en nu?Ik ben nog niet toe aan het achterde geraniums zitten. Momenteelben ik adviseur voor enkele Chine-se fabrikanten, waarvoor ik hun be-langen probeer te behartigen bijhun Europese Importeurs.

Wat heeft U met China?Vanaf dag een, toen ik daar eind ja-ren negentig voor het eerst kwam,ben ik daar nadrukkelijk gefasci-neerd geraakt! Zoals bij bepaaldemensen de zee trekt, zoals men datzegt, heb ik dat met het Verre Oos-ten.

Hoe kunnen wij profiterenvan de opkomst vanlanden als India, Chinaen Brazilië?

Deze landen zullennog meer een voor-aanstaande rol gaanspelen op de wereld-economie , de Nieu-we Wereld. Zij zul-len veel meer danvoorheen op wereld-vlak hun stempel gaandrukken. Voor Neder-land wellicht een voor-deel gelet op de histo-risch uitstekende relatiemet deze landen.

Wanneer bentU het meest inUw element?Tijdens het onderhoudenvan mijn Internationalenetwerk en het daardooriets tot stand kunnen bren-gen. Verbinden!

Wat is U ambitie?Nog een aantal jaren actiefkunnen blijven, zij het opeen lager pitje en op een ver-antwoorde manier van het le-ven kunnen genieten.

Waar krijgen ze Udeze stoel voor uit?Een goed -zoals het was-Avondje NAC ! Bij tijd en wij-le een pint op vrijdagmiddagmet familie, vrienden of kennis-sen in het Ginneken.

Wilt U nog iets kwijt?Kijk zoveel mogelijk vooruit enleun niet te vaak en te lang op hetverleden! Dat houdt je jong!

Op zaterdag 21 april verschijntde arbeidsmarkt special

Naam:Rien den Engelsman, (63)

Functie:Eigenaar/directeur van StarS-weets. Is met pensioen en gaatChinese bedrijven adviseren.

Bedrijf:StarSweets Group.

Bijzonderheden:StarSweets is een Internationalwerkende Import-en DistributieOrganisatie actief in Nederland,België, Luxemburg en Frankrijkmet een 35 tal aantal werkne-mers. StarSweets verzorgt de Ver-koop, Marketing en Logistiekvoor buitenlandse fabrikanten,welke in onze territoria geen ei-gen verkoop-organisatie hebben.Hoofdkantoor gevestigd inNAC stadion.

DE STOEL Tekst: Ron Gregoor Fotografie: Kees Bennema

Page 10: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

10 deOndernemer 17 maart 2012

De laatste maanden loopt dewerkloosheid in de regio op endeze tendens zet zich naar ver-wachting door. Daarom heb ikmijn cijfer deze maand iets naarbeneden bijgesteld. Toch blijktuit de cijfers van het Centraal Bu-reau voor Statistiek dat de stij-ging van het aantal uitkeringsge-rechtigden in Breda zich beperkttot 1 procent. Breda scoort daar-mee ten opzichte van de 25 gro-te gemeenten het beste. Dat isniet voor niets. We voeren inBreda een scherp beleid uit endoen er alles aan om mensen meteen uitkering zo snel mogelijkaan het werk te helpen. Maar ermoet natuurlijk wel werk zijn endat is in Breda gelukkig nogsteeds zo.We hebben verschillende maatre-gelen in het leven geroepen omdie arbeidsbevordering te stimule-ren. De invoering van de BaanBonus Breda, de Uitstroombo-nus en de Alphacheque zijn daarmooie voorbeelden van. Daar-naast hebben we een speciaal uit-stroomprogramma in het levengeroepen. Onze klanten krijgenhulp met sollicitatiegesprekken,het opstellen van hun CV en zijgaan twee dagen per week aanhet werk. Het in oprichting zijn-de leerwerkbedrijf geeft mensende mogelijkheid om leren enwerken te combineren. Hier-door kunnen mensen hun vaar-digheden onderhouden en ver-der ontwikkelen zodat zij meerkansen krijgen op regulier werk.Zo doen we er alles aan om ie-dereen op wat voor manier te la-ten participeren.

Voor deze barometer leveren on-ze elf vestigingen in ZuidwestNederland input. Het cijferkrijgt daarmee een brede onder-bouwing. Wat ons opvalt, is datbedrijven die het voor aanvangvan de crisis goed deden (goedesolvabiliteit en liquiditeit) het nunog steeds aardig doen. Daar te-genover staan de berichten overtoenemende liquiditeitskraptemet als gevolg meer faillissemen-ten. Het lijkt wel of de econo-mie tot stilstand is gekomen.Hoe anders is dat bij onze ooster-buren. In Duitsland heerst eengroot consumentenvertrouwenen wordt er lustig op los ge-kocht. Er is zelfs een vraagover-schot naar vastgoed! Waar ginghet hier fout? Angst heeft Neder-land in zijn greep. Het consu-mentenvertrouwen is volledigzoek. De politiek lijkt niet instaat of bereid duidelijke signalenaf te geven om die angst weg tenemen. Verlaging van over-drachtsbelasting gaat gepaard metde discussie over de hypotheek-renteaftrek. Als het kabinet wijzebesluiten moet nemen over be-zuinigingen wordt dit overscha-duwd door een op politiek ge-win gestoelde discussie over deterugkeer van de gulden. Hetjournaille doet graag mee aan hetsentiment en zinspeelt zelfs opeen kabinetsbreuk als geen over-eenstemming wordt bereikt overde bezuinigingen. En de onder-nemer? De zwakkeren proberente overleven, de slimme zien kan-sen. Innoveren, specialiseren enstrategisch samenwerken lijkteen goede raad.

Recent kwam het EIB met hetverlossende woord dat de wo-ningmarkt pas een nieuwe im-puls krijgt als de koopmogelijkhe-den voor starters worden ver-groot. U begrijpt dat het woord“verlossende” door mij cynischbedoeld is. Deze conclusie heb-ben we met z’n allen 3 jaar gele-den al getrokken. En wat zoudan de oplossing zijn? Over-dachtsbelasting afschaffen! BesteEIB…..de verlaging overdrachts-belasting in 2011 heeft helemaalniets gedaan, kom met een echteoplossing!

Als dit rapport tot doel heeft teontdekken hoe de economie testimuleren, dan trekt de econo-mie aan tegen de tijd dat ik metpensioen ga.Ik ben een positief ingestelde on-dernemer die altijd en overallichtpuntjes en kansen ziet, maarhiervan schieten de tranen tochecht in je ogen.

De consument zit op de bank tewachten totdat ze in Den Haagknopen door gaan hakken. Totdie tijd neemt het consumeren afen oppotten toe. Men is bang!Duitsland loopt steeds verder opons uit en onze daadkracht is verte zoeken.

Het “Griekenlandrisico” lijkteven van de baan, dus er is weertijd voor ons binnenland. Bezorgde burger moed door DUIDE-LIJKHEID. Of we nou linksomof rechtsom gaan met de hypo-theekrente-aftrek, het maakt nietuit. Als de mensen maar wetenwaar ze aan toe zijn. Creëer con-sumentenvertrouwen en daar-mee drang naar consumeren eninvesteren.

6,5

Ronald ReunisPhilips

5,0

Geert van der HorstRabobank

6,5

Jan PollemansAlbert Heijn

Barometer

Guust VerpaalenPhidelity

Chris van LoonVakbond De Unie

Etienne VollebregtEssent Energies

Paul NijskensREWIN

5,9

4,0

6,0

6,0

6,0

6,0

Ingrid van KasterenDe Partners

Manfred ZurhorstDRV Accountants

Cees MeeuwisWethouder Breda

De barometer cijfer: 6,1

Wat krijg je als je een rasoptimist naast een criticaster zet. Binnen het teamvan experts dat in West- Brabant de economische barometer verzorgt,ontpopt Rob Franken, de bestuursvoorzitter van ROC West- Brabant zichal jaren als optimist. Hij geeft ook deze maand weer een 8. Daartegenovervinden we Guust Verpaalen, eens topman bij Philip Morris en nu kritischvolger van het management met zijn eigen bedrijf Phidelity. Hij geeft een 4.Wat is dus het gemiddelde? Een 6,1 deze keer.

6,5

Experts blijven

Page 11: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

17 maart 2012 deOndernemer 11

De onzekerheid in Nederlandneemt weer toe, door aangekon-digde extra bezuinigingen. Hetrechtvaardigt de vraag of het sti-muleren van economie de over-heid niet meer inkomsten zal op-leveren, dan het aandraaien vande duimschroeven. De omzetvan de winkels staan door enor-me veranderingen in de detail-handel gigantisch onder druk.De overheidsmaatregelen, ont-neemt hen de mogelijkhedenom hierop in te spelen. Recentonderzoek in de horeca laat alar-merende cijfers zien. Winkelcen-tra die het steeds meer moetenhebben van recreatief winkelenkunnen niet buiten de horeca.De eigenaren van winkel- en ho-recapanden en verpachters, waar-onder de brouwerijen, van hore-cagelegenheden zullen hun hu-ren, pachtprijs en drankprijzenmoeten afstemmen op hetgeenhaalbaar is voor hun huurders.Realiteitszin in Den Haag en bijgenoemde marktpartijen is hardnodig om de boel draaiende tehouden en niet met z’n allenvoor echte leegstand te komenstaan.

De Griekse schuldsanering is suc-cesvol gebleken. In ruil voor eentweede steunpakket van nieuweleningen en garanties door Eu-ro-overheden, zullen banken enandere beleggers een afschrijvingvan bij bijna 75 procent moetenaccepteren op hun Griekse vorde-ringen. Hiermee is in ieder gevalvoorkomen dat de Griekse staatfailliet gaat en Europa daarin opongecontroleerde wijze mee-sleept. Dichter bij huis werd metspanning uitgekeken naar de ra-mingen van het CPB voor 2012en de jaren erna. Voor 2012wordt een krimp van 0,75 pro-cent geraamd en een begrotings-tekort dat oploopt tot wel 5 pro-cent. Vanaf 5 maart zitten de coa-litiepartijen en gedoogpartnerPVV in het Catshuis voor eenheronderhandeling van het re-geerakkoord. Doel zal zijn omhet begrotingstekort onder de 3procent te brengen. Te hopenvalt dat eindelijk keuzes wordengemaakt en bepaalde hervormin-gen in gang worden gezet, metname op het gebied van de ar-beidsmarkt en de woningmarkt.Een groot deel van de Nederland-se bevolking verwacht ook eenbeperking van de hypotheek-renteaftrek waardoor de woning-markt nog meer op slot gaat zit-ten. De noodzaak dat er echt watgebeurt is groter dan ooit.

Het mooie weer geeft de burgerweer moed. Het wordt nooitmeer hetzelfde en we zullen nieu-we bronnen moeten aanborenom weer succesvol te kunnenzijn. Voor mij is het vastgoed degraadmeter van de economie.Door hier dagelijks actief in tezijn kan ik de temperatuur goedvaststellen. Op dit moment zitdat weer iets boven het vries-punt. En dat heeft dan niets temaken met de tijd van het jaarmaar met bedrijven die vooruitkijken. We kunnen blijven pra-ten over toenemende leegstand,over plannen die niet van degrond komen en over bankendie niet willen financieren. Maardaar lossen we de problemenniet mee op. We zullen moetenkijken naar de kansen die zichvoordoen en naar kansen die wekunnen creëren. Laten we dat po-sitief benaderen en uitdragen zo-dat er een positief sentiment ont-staat. Voor onze branche bete-kent dit dat we moeten innove-ren op het gebied van duurzaam-heid en nieuwe concepten moe-ten omarmen willen we succes-vol kunnen zijn. Daarnaast is her-bestemmen actueel, waarbij de sa-menwerking tussen de onderne-mer en de overheid essentieel is.Genoeg te doen wat mij betreft,de handen uit de mouwen.

Na een aantal jaren een bijdragete hebben mogen leveren aan de-ze rubriek, is het goed om de ba-lans eens op te maken. Dikwijlsben ik in die periode aangespro-ken op de inhoud van mijn bij-dragen. Meestal positieve reac-ties, inderdaad laten we het“doem denken” nu eens achterons laten want we dragen daar-mee zelf bij aan het crisisgevoel.75% van de crisis wordt veroor-zaakt door gebrek aan vertrou-wen en dat veroorzaken we vooreen belangrijk deel zelf. Daarheb ik steeds weer stelling tegenwillen nemen. Natuurlijk weetik wel dat dit een moeilijke perio-de is voor veel bedrijven, instel-lingen, gezinnen en dat laat mezeker niet onberoerd. En dankan het als wrang worden erva-ren als een persoon uit de samen-leving de hele situatie toch posi-tief waardeert. Maar het is mijnvaste overtuiging dat alleen eenpositieve grondhouding, eenhouding van “elke bedreiging istegelijkertijd een enorme kans”ons door deze moeilijke periodeheen helpt. En dat zouden be-leidsmakers, politici, journalis-ten, ondernemers en vele ande-ren weleens wat meer mogen la-ten zien. En voor iedereen diehet nog eens horen wil, de crisisis door zijn dieptepunt heen.Een 8, Juist deze keer

Terwijl we de maand februarimochten afsluiten met 1 onbetaal-de dag arbeid ziet de maandmaart er toch niet zo heel roos-kleurig uit. Uitzendbureaus lo-pen de deur plat om hun mensenaan het werk te krijgen. Terwijlondernemers steeds depressieverworden om hun wit, grijs envaak zwart verzuim. Diverseopenbare aanbestedingen wor-den door de overheid uitgesteld,terwijl bouwondernemingen ijve-rige calculaties hebben uitge-voerd. Ondertussen zijn we alle-maal haastig onze WOZ-waardeaan het controleren en in afwach-ting of we toch niet even een ju-rist in de hand moeten nemenom in beroep te gaan. Daar moes-ten we toch deze week nog evenlangs om al de lastige rechtsregelsen nieuwe inkoopvoorwaardenvan onze klanten te bespreken.Want willen we ons nu onder-scheiden van onze concurrentdan moeten we het toch weerhebben van speciaal werk, uitzon-derlijke service en maatwerk.We sluiten dan weer af , dat weweer iets beter ons best gaandoen ter compensatie voor deaanslepende (politieke) crisis.

Rob FrankenROC West-Brabant

Maarten KormelinkErnst&Young

Willem JonkmansJou

Leon de LobelDTZ Zadelhoff

Kristel GroenenboomContainer Service

De rest van het gezelschap is ookdeze maand redelijk eensgezind.Zij geven cijfers, variërend van 5,0tot 6,5. Iedereen maakt zich dezekeer zorgen om de bouw. Het wilmaar niet lukken. Innoveren op hetgebied van duurzaamheid, is deboodschap van Leon de Lobel. DeLobel, directeur van DTZ Zadel-hoff in Breda, is ons nieuw panel-lid. Zijn eerste cijfer is een 6,5.

6,0 6,56,5 6,5 8,0

eensgezind rond de zes hangen

Page 12: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

Naast Rabobank en Meeùs, werd Witlox VCS benaderd om een adviesrol in te nemen naar het bestuur en de aangesloten logis-tieke partijen. Frits van Ginneken, Belastingadviseur van Witlox VCS: ”Financiële dienstverleners her-kennen dezelfde problematiek als wij bij logistieke- en transportbe-drijven. Daardoor is de relatie snel gelegd. Witlox VCS is een geschik-te partij vanwege het groot aantal bestaande klanten in de logistieke- en transportsector.”Ruim 80% van de logistieke ge-bruikers van bedrijventerrein Hazeldonk-Meer is aangesloten bij Logistiek Centrum Hazeldonk-Meer. De huidige problemen zijn herkenbaar. De logistieke sector zit vooraan in de cyclus en vangt dus nu de eerste klappen van de ´dubbele dip´ op. Om hier op in te spelen is het van belang om snel te kunnen schakelen. Door de proactieve houding van de specialisten van Witlox VCS worden problemen tijdig gesignaleerd en op die manier ondervangen. Wynke Möller, Accountant van

Witlox VCS: ”Naast het bedienen van bestaande klanten, denken wij graag mee over vraagstukken van bedrijven die nog geen klant zijn. Wij krijgen regelmatig vragen die niet direct verband houden met onze dienstverlening. Toch ver-diepen we ons graag in dit soort vraagstukken omdat we er veel van leren. Die kennis kunnen we vervolgens weer delen, waardoor we onze expertise steeds verder uitrollen naar ondernemers.De consultants van Witlox VCS opereren onder de naam Finwire en zijn gespecialiseerd in het signaleren van problemen in on-dernemingen en het zorgvuldig uitstippelen van een marsroute om tot aanpassingen te komen“De logistieke bedrijven kennen elkaar, ze zitten bij elkaar in de buurt, werken regelmatig samen en hebben vaak dezelfde vraag-stukken en uitdagingen. Zij zijn er bij gebaat om gestructureerd met elkaar over de toekomst te praten”, vertelt Joost van Rooij, consultant van Finwire. “Bij transporteurs stroomt diesel door de aderen.

Door de alledaagse gang van zaken gaan zij voorbij aan zaken die op korte termijn (bijvoorbeeld subsidies) en lange termijn geld opleveren. Dan zijn wij er om de ondernemer daarin te onder-steunen. Het is onze taak om de vertaalslag te maken naar rende-ment en waardecreatie.”

Internationaal netwerk

Een groeiend aantal klanten van Witlox VCS doet zaken in het buitenland of wil graag de mogelijkheden onderzoeken. Daarom is Witlox VCS aangeslo-

Witlox VCS is een samenwerking aangegaan met het Logistiek Centrum Hazeldonk-Meer en fungeert als adviseur voor het bestuur en de ledenHet is een aanvullende dienstverlening van het bestuur van het Logistiek Centrum Hazeldonk-Meer om de betrokken bedrijven optimaal te ondersteunen.

Witlox VCS ontzorgt ook Logistiek Centrum Hazeldonk-Meer

Vestiging Breda Witlox VCS

Fellenoordstraat 72 4811 TJ BredaT: 076 - 522 53 30F: 076 - 514 98 89

E: [email protected]

Vestiging Etten-Leur Witlox VCS

Bredaseweg 131 4872 LA Etten-LeurT: 076 - 503 44 83F: 076 - 514 98 89

E: [email protected]

ten bij TIAG, The International Accounting Group, een wereld-wijde organisatie van onafhanke-

lijke accountants en belastingadvi-seurs. “Het is een gestructureerd netwerk met toegevoegde waarde voor onze klant”, legt Möller uit. Voor de ondernemers die zowel in Nederland als België actief zijn, kan op die manier een beroep wor-den gedaan op Belgische collega’s die zijn aangesloten bij TIAG. Door aan te sluiten bij dit inter-nationale netwerk is Witlox VCS in staat haar klanten nog breder te ondersteunen. Van Rooij: ”Het is onze taak om onze klanten te ontzorgen, of het nu om nationale of internationale vraagstukken gaat; dat is niet meer relevant.” De samenwerking met Logistiek Centrum Hazeldonk-Meer is een mooi voorbeeld van hoe Witlox VCS haar missie nastreeft: het op-timaal ondersteunen van onderne-mers met als doel een ́ rijker´ leven voor alle betrokken partijen.

Vlnr. Wynke, Joost en Frits.

workshops

De Ondernemer is een uitgave van onder andere:

www.bndestem.nlwww.ed.nlwww.brabantsdagblad.nl

Deze workshop wordt mede mogelijk gemaakt door:

www.syntens.nl

Studiedag Speciaal voor secretaressesOp Hyves zitten meer dan 5 miljoen Nederlanders, dagelijks worden er 3.000.000 tweets geplaatst, Youtube verwerkt 36.000 video’s per uur en op Flickr staan 3.600.000 foto’s. LinkedIn is in de zakelijke omgeving niet meer weg te denken.Steeds meer ondernemers zien de waarde van sociale media in. Ze weten alleen niet goed hoe te beginnen en hoe ze strategisch ingezet kunnen worden. U als secretaresse kunt daarbij helpen en uw rol pakken.

De boodschap is duidelijk: ‘Laat online geen kansen liggen!’. Tijdens deze middag krijgt u als secretaresse een introductie over sociale media en wordt er meer diepgaand op de fenomenen LinkedIn en Twitter ingegaan. Op vragen als ‘wat levert het me op?’, ‘kost het niet te veel tijd?’ en ‘waar kan ik mijn doelgroep vinden?’ wordt door Roland van de Pas, innovatieadviseur bij Syntens, uitgebreid antwoord gegeven.

Kom naar de workshop:

“Innoveren door sociale media”Deze studiedag wordt georganiseerd door De Ondernemer in samenwerking met Syntens.

Datum en locatie:28 maart 2012, Brabanthallen ‘s- Hertogenbosch van 12.00 uur – 17.00 uurtijdens Secretary Business Days

Het programma is als volgt:12:00-12:30 Ontvangst12:30-13:15 Start met basisintroductie sociale media. Wat is het en waar

komt het vandaan. Ook de vraag of het een hype is komt aan bod13:15-14:00 Wie gebruiken sociale media en welke (soorten) zijn er.

Hierbij wordt ingegaan op uw online en offline imago14:00-14:10 Korte pauze14:10-15:00 Vervolg imago in relatie tot website en klantcommunicatie15:00-15:30 Klantervaringscirkel en (toekomstige) ontwikkelingen15:30-16:30 Sluiting en gelegenheid tot netwerken

• Deze studiedag is bedoeld voor alle ondernemers en secretaresses uit het MKB die meer willen weten over Social Media (beginnersniveau)

• De prijs per deelnemer bedraagt e125,- (excl btw)• De studiedag gaat door bij 50 aanmeldingen

Voor aanmelding gaat u vóór 21 maart naar:

www.bndestem.nl/workshops

Voor vragen kunt u een mail sturen naar [email protected]

Over SyntensSyntens is op 1 januari 1998 opgericht op initiatief van het Ministerie van Economische Zaken. Een netwerk van gedreven adviseurs (landelijk 250) die weten hoe en waarmee je succesvol innoveert. Syntens helpt ondernemers vandaag om morgen zelf verder te groeien. Bovendien zijn de advieskosten voor rekening van de overheid en dus kosteloos voor Ondernemers. Die 250 adviseurs hebben gemiddeld 15 jaar advieservaring en zijn vooral afkomstig uit het MKB.

28 en 29 maart 2012 Brabanthallen ’s-Hertogenbosch

www.secretarybusinessdays.nl

Page 13: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

17 maart 2012 deOndernemer 13

Samenwerking

Belgen en Nederlanders:‘Een in onzeverscheidenheid’

Bedrijventerrein

Logistiek:Bereikbaarheid is cruciaal

Energie

Windmolens:

Nieuwe energie

Het gezicht

Secretariaat:De aanspreekpunten

Hazeldonken Meer

Special

Page 14: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

Almasy N.V.Magazijn- en archiefi nrichting

Strijbeekseweg 13

B-2328 HoogstratenTel. Nederland : 076 531 77 43

Email: [email protected]

TriStar Industries GroupHazeldonk 60354836 LA Breda

T: 076 - 596 34 34F: 076 - 596 22 88

E: [email protected]: www.reinigingsproducten.nl

www.info-instruments.com

Hazeldonk 6006 - 4836 LA Breda - P PO BOX 4925 - 4803 EX Breda - The Netherlands

T +31 (76) 5968214 - F +31 (76) 5961469 - M +31 (6) 47826167 - E [email protected] -

W www.kekglobal.com

Special Fruit nvEuropastraat 36

2321 MeerT: +32 3 317 06 67F: + 32 3 317 06 76

www.specialfruit.be

Hazeldonk 6268, 4836 LG BredaTel: 0031 (0)76-5969700Fax: 0031 (0)76-5969701

www.ruttchen.nl

Afval en RecyclingAmsterdamstraat 12

B-2321 Meer+32 (0) 3 315 83 99

[email protected]

“Wat dat betreft wordt het harde werken hier beloond en onze unie-ke marktaanpak (h)erkend,” aldus directeur Ton van Tilburg. De core business van A. van Tilburg telt een vijftal disciplines. Zo is daar allereerst het trailerservicebedrijf voor onderhoud van opleggers en aanhangers. Deze activiteit vindt op alle vier de locaties (Moerdijk, Etten-Leur, Roosendaal en Breda-Hazeldonk) plaats, waarbij Bre-da-Hazeldonk een unieke positie inneemt omdat daar klanten een totaalpakket aan onderhoud van trailers – inclusief transportkoeling

– geboden kan worden. Dan is er voorts de technische groothandel voor bedrijfswagenonderdelen, het hydrauliekbedrijf voor industriële en mobiele hydrauliek, Gaston hy-drauliek voor de opbouw van laad-kleppen en carrosserieën en ‘last’ maar zeker niet ‘least’ de machi-nefabriek die de onderneming een half jaar geleden opgestart heeft.

Langetermijnrelatie“We zijn dus van nogal wat mark-ten thuis en hebben ons de laatste jaren meer en meer doen gelden als een betrouwbare partner in techniek voor automotive en in-dustrie,” vervolgt Van Tilburg. “In de wijze waarop wij die markt te-gemoet treden, zijn we overigens zichtbaar onderscheidend. Zo is het ons streven de kosten voor de klant beheersbaar te houden. Van alle objecten die wij in onderhoud hebben, houden we tot in detail de kosten bij (schade en onderhoud duidelijk gescheiden). Op deze

manier kunnen wij onze klanten maatwerkonderhoudscontracten aanbieden. Voor nieuwe objecten is dat geen uitzondering, voor be-staande voertuigen en machines wel degelijk. Daarnaast spreken we met onze klanten ook heel strikte werkprocedures af, zodat zij weten wat ze van ons mogen ver-wachten. En staat hen specifi eke software – ontwikkeld op onze in-terne IT-afdeling – ter beschikking. Het zal vermoedelijk niemand meer verwonderen dat wij nadruk-kelijk een langetermijnrelatie met onze klanten nastreven.”

Best Managed Company“Een strategie die er ongetwijfeld mede voor gezorgd heeft dat wij vorig jaar de titel ‘Best Managed Company’ in de wacht hebben gesleept. Een heuse teampresta-tie, maar geenszins een aanmoe-diging om nu op onze lauweren te gaan rusten. We blijven am-bitieus en hebben het idee dat er nog steeds kwaliteitsslagen te maken zijn. Daarom ook dat we dringend op zoek zijn naar en-thousiaste, technisch geschoolde jongelui en medewerkers met ervaring om het team hier te ko-men versterken. Onze nieuwe medewerkers komen terecht in een bedrijf dat ‘Maatschappelijk

Verantwoord Ondernemen’ hoog in het vaandel draagt, veel energie steekt in opleidingen, voldoende doorgroeimogelijkheden biedt, een groot beroep doet op de eigen

verantwoordelijkheid maar zeker niet vergeet dat er ook ‘genoten’ mag worden getuige de diverse activiteiten die jaarlijks op het programma staan.”

AGIN Timmermans GoesVlasmarkt 6, Postbus 2139, 4460 MC

Tel: 0113-24 63 33, Fax: 0113-22 38 44E-mail: [email protected], Website: www.agintimmermans.nl

Het is economische crisis wat de klok slaat. Althans als je de berichtgeving in de media mag geloven. Heel wat bedrijven verkeren in zwaar weer en staan op springen. Dat laatste doen wij ook, maar dan om technisch geschoold personeel binnen te halen. Dit bedrijf groeit namelijk gestaag door en het huidige personeelsbestand van 135 vakmensen moet daarom nodig uit-gebreid worden.

Een job bij A. van TilburgDaar zit toekomstmuziek in

Hazeldonk 6004, Breda-Hazeldonk, 076-596.4000Plaza 7b, Moerdijk, 0168-386.000

Lokkerdreef 37b, Etten-Leur, 076-503.59.95Hoofdkantoor: Steenovenstraat 1, Roosendaal, 0165-85.20.60

Commercieel: [email protected], Jobs: [email protected], www.racesnelnaarjenieuwejob.nl

Hebben wij je interesse weten te wekken?Surf dan vandaag nog naar ‘www.racesnelnaarjenieuwejob.nl’

en wie weet begroeten wij jou binnenkort als onze nieuwe collega. Want onthoud:

Een job bij A. van Tilburg – Daar zit toekomstmuziek in!

Page 15: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

17 maart 2012 deOndernemer 15Special:

Tekst: Peter de Jong

HAZELDONK - Als vestigingsmana-ger van Mooy Logistics op Ha-zeldonk kent Pytrik van Meurs het be-lang van een goede bereikbaarheid.“We hebben een vestiging met dertigkantoor- en loodsmedewerkers. Wehebben 170 eigen auto’s en 270 chauf-feurs. We vervoeren groente en fruitvanuit de Rotterdamse haven naarhier. We beschikken over crossdock-ruimte met dertig loadingdocks en op-slagruimte. Vanuit Hazeldonk bedie-nen we supermarkten in heel Frank-rijk.”

De eerste activiteit waar hij zich voorhet bestuur mee bezighield was de col-lectieve inzameling van afval. “Decontacten met de inzamelaars van af-val had ik al via Mooy Logistics. Diekwamen goed van pas”, vertelt VanMeurs. “Daarna ben ik ook betrok-ken bij de parkeerproblematiek. Hetbeleid was dat ieder bedrijf op eigenterrein moest zorgen voor parkeer-voorzieningen. Maar bestaande bedrij-ven hadden geen ruimte en dus ont-stond er overlast op de wegen. Wezijn gesprekken gestart met de onder-nemers en met de gemeente.”

Betaald parkerenEr was nog een leeg terrein beschik-baar waar door de crisis in 2009 geenbelangstelling was om er te bouwen.“Nu begint deze kwestie weer actu-eel te worden. Er zijn gesprekkengaande over de inrichting van hetvoormalige douaneterrein. De rol vanons als LCHM is eigenlijk alleen nogenige druk uitoefenen omdat wegraag willen dat er wat gaat gebeuren.We hopen wild parkeren te voorko-men. Er zijn plannen voor betaald par-keren, zoals bij de haven van Rotter-dam ook gebeurt. Probleem daarbij is

dat chauffeurs uit landen van het voor-malig Oostblok dat vaak niet kunnenbetalen. We willen dus ook graag eenvoorziening voor vrij parkeren. Deprocedures lopen en we verwachtenbinnen een half jaar uitsluitsel over de-ze kwestie.”

Een andere kwestie waar Van Meurszich mee bezig heeft gehouden, is deparallelweg bij Hazeldonk, langs deA16. “Die is aangelegd in 2008 in hetkader van de revitalisering van het be-drijventerrein. In 2010 waren er ech-ter al flinke gaten gevallen in het as-falt. Eind juni moest een weghelftworden afgesloten, waardoor er al-leen nog eenrichtingsverkeer overkon rijden. En dat terwijl er meer be-drijven kwamen en de verkeersstro-men toenamen. We hebben de ge-meente gevraagd om een snel herstel,maar toen volgde een discussie metde aannemer over wie verantwoorde-lijk was voor betaling van het herstelvan de weg. Dat heeft veel tijd ge-kost. Uiteindelijk is het in augustus2011 allemaal goed gekomen. Deweg ziet er weer netjes uit.”

Planning onderhoudOok bij onderhoud aan de A16 is deLCHM betrokken bij de planning.“Rijkswaterstaat had het plan opgevatom het bedrijventerrein twee week-ends af te sluiten vanwege onderhoudaan de A16. Ik werk bij een bedrijfdat zeven dagen per week draait. Zozijn er hier meer. Dus afsluiten zoueen ramp zijn. We zijn daarom met-

een in overleg gegaan met de gemeen-te en Rijkswaterstaat. We hebbenmeegewerkt aan alternatieven om debedrijven bereikbaar te houden. Eenvolgende keer is het belangrijk datwij opnieuw tijdig worden betrokkenbij dergelijke plannen. We willengraag meepraten en meedenken overoplossingen. Nu worden we automa-tisch op de hoogte gehouden, zodatwe leden tijdig kunnen informerenover werkzaamheden of omleidingenin heel Brabant.”

Ook het strooibeleid van de wegen inde winter is een punt van zorg voorVan Meurs. “Op enkele belangrijkewegen wordt niet gestrooid. Dat le-vert gevaar op met zwaar verkeer.We hebben gesproken met Rijkswa-terstaat en gemeente, maar door reor-ganisaties en bezuinigingen kan hetstrooiplan niet worden uitgebreid.Vanwege het veiligheidsaspect blijvenwij een vinger aan de pols houden.We houden onze leden daarvan opde hoogte.”

ArbeidspoolDe mobiliteit waar Van Meurs zichmee bezighoudt, betreft niet alleen dewagens, maar ook het personeel.“We zijn bezig met een arbeidspool.Het idee is dat je soms mensen nodighebt in de middag van 5 tot 9 uur.Maar misschien hebben andere bedrij-ven wel arbeidskrachten nodig van 12tot 5. We hebben hier geen openbaarvervoer, dus medewerkers zijn afhan-kelijk van een auto. Dat betekentvaak dat ze dus ook fulltime willenwerken. In een arbeidspool zijn daarmogelijkheden voor”, stelt hetLCHM-bestuurslid. “Bedrijven heb-ben verschillende pieken in de werk-zaamheden. Bij de een ‘s ochtends ende ander ‘s middags. Als flex-mensendie pieken kunnen helpen opvangen,kan een arbeidspool helpen om dieuren aan te vullen tot een fulltimebaan. Een uitzendbureau zou dat kun-nen coördineren. Eerst inventariserenwat de wensen van de bedrijven zijnen dan medewerkers zoeken. We ho-pen al snel daarvoor een bedrijf tekunnen vinden.”

Bedrijven Hazeldonk

Het Logistic Center Ha-zeldonk-Meer draait 24 uur perdag, zeven dagen in de week. Datbetekent dat de 160 bedrijven con-tinu bereikbaar moeten zijn. Bin-nen het bestuur van LCHMhoudt Pytrik van Meurs zich daar-mee bezig. Parkeren, gladheid ofwegwerkzaamheden kunnen debereikbaarheid in gevaar bren-gen. “Voor ons is bereikbaarheidcruciaal. Anders kunnen we nietwerken”, zegt het LCHM-be-stuurslid.”

Bereikbaarheid is cruciaal

Pytrik van Meurs. Foto: Aad Meijer

160 bedrijven op Hazeldonk moeten continu bereikbaar zijn. Foto: Willem Paterik

Galder

Rijsbergen

N E D E R L A N D

B E LG I Ë

A58

A16

H A ZE L D O N K

Galdersemeren

Mastbos

Page 16: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

16 deOndernemer 17 maart 2012

Tekst: Peter de Jong

Meer - Frederik Pollet is al jaren be-trokken bij de bedrijvenverenigingLogistic Center Hazeldonk-Meer.“De bedrijvenvereniging LogisticCenter Hazeldonk bestond al meerdan vijftien jaar toen er sprake wasvan de toenadering van Meer. Aanlei-ding was een grote brand bij een trans-portbedrijf in Meer. De Nederlandsebrandweer wilde de Belgische colle-

ga’s helpen. Maar toen bleek dat deslangen niet konden worden aangeslo-ten omdat de koppelingen anders wa-ren.”De aanleg van de hogesnelheidslijn

was toen al begonnen. “Als daar eengroot incident zou optreden, zou hetvan belang zijn dat je elkaar op zijnminst kent. De gemeenten Breda enHoogstraten hebben de koppen bij el-kaar gestoken. Door die contactenzijn ook de bedrijven in Hazeldonken Meer in aanraking gekomen.Toen bleek dat er Europese subsidiebeschikbaar was in het kader van hetInterreg-programma is de samenwer-king in een stroomversnelling geko-men. We hebben bijvoorbeeld eenglasvezelnetwerk laten aanleggen ener is werk gemaakt van de beveiligingdoor een particulier beveiligingsbe-drijf. Daarnaast zijn er camera’s die al-le vervoersbewegingen registreren”,somt Pollet op.

PoldermodelDe samenwerking is uitstekend, zegtde Vlaming. “Maar natuurlijk zijn erverschillen. Nederlanders hebben hunpoldermodel en vergaderen om alles

op een rijtje te krijgen. Wij hebbeneen meer informele onderhandelings-procedure en doen meer achter decoulisse. Dat wil niet zeggen dat hetniet volgens de procedures gaat. Ikdenk dat we van elkaar veel kunnenleren”, lacht Pollet diplomatiek. “Jekunt zeggen wij zijn één in onze ver-

scheidenheid. Als organisatie hebbenwij in Meer en in Hazeldonk hetzelf-de publiek. In de transportwereld zijnde ondernemers snelle beslissers. Zezijn gewend om te gaan met onvoor-ziene omstandigheden. Het is dus on-ze taak om onze mensen goed op dehoogte te houden van nieuwe ontwik-

Tekst: Peter de Jong

BREDA -“Het Logistic Center Ha-zeldonk-Meer ligt zeer strategisch bin-nen Europa. We zitten binnen vieruur rijden van Parijs, het Roergebieden de Randstad. Dat is een gigantischverzorgingsgebied dat de chauffeurskunnen bedienen binnen de tijd datze weer moeten rusten. Iedereen hierheeft een link met de transportsector.We beschikken hier over één modali-teit: de weg. Dat beseffen we alle-maal. Daar ligt onze focus. Daaromkoesteren we deze plek en zorgen weer goed voor. Het parkmanagement isvoor ons dan ook een serieuze zaak.We financieren het als bedrijventer-rein en hebben een pot om ‘hetgroen en het grijs’ goed te onderhou-den. We doen dat samen met de over-heden. En waar het achterblijft bij on-ze wensen, schakelen wij een derde

partij in. Ondernemers beseffen datze ook een eigen verantwoordelijk-heid hebben. Ze zorgen er ook voordat hun eigen terreinen er goed uit-zien.”Met zijn eigen bedrijf A. van TilburgTrailerservice kwam hij in 1986 naar

Hazeldonk om daar truck- en trailer-service, carrosseriebouw en transport-koeling te verzorgen. “We hebbennu vijf filialen en zitten ook in Et-ten-Leur, Moerdijk en Roosendaal.We onderhouden trailers en zijn nietmerk gebonden. Met 135 mensen ver-

zorgen we het gehele onderhoud vangetrokken materieel, ook de hydrau-liek. Ook ontwerpen we hydrauli-sche machines. Daarnaast hebben weeen technische groothandel voor be-drijfswagenonderdelen en hydrauliek.Onderhoudskosten maken we inzich-telijk met een softwareapplicatie. Alseen bepaald onderdeel vaak kapotgaat, kan de eigenaar daar rekeningmee houden bij de aanschaf van eennieuw object.”

Unieke situatieAl snel werd Van Tilburg bestuurslidvan de LCHM. “Eerst was ik bestuurs-lid later ben ik voorzitter geworden.Dat ben ik nu een jaar of acht. Wehebben de samensmelting gehad metde ondernemers van Belgische kant.We hebben hier de unieke situatiedat we een grensoverschrijdend indus-trieterrein zijn. Ik werk dan ooknauw samen met mijn Belgischeco-voorzitter Frederik Pollet. Wehebben veel overleg en trekken geza-menlijk op.”De sfeer is goed, zegt de voorzitter.“We hebben echt een leuk en goedbestuur. Het fungeert als een eenheidwaarin mensen hun verantwoordelijk-heid pakken. De gedrevenheid is

enorm. Alles staat of valt bij een goedsecretariaat. Marie-Cecile Roovers re-gelt alles uitstekend. Zij werkt proac-tief en bewaakt de actiepunten.”Ondersteuning is er ook uit het be-drijfsleven. “We zijn blij met onze fi-nanciële partners Rabobank, Witloxvcs en Meeùs Breda. De ondersteu-ning is zeer welkom. Wij kunnen diebedrijven op onze beurt een platformbieden om direct te communicerenmet potentiële klanten.”

ActiepuntenDe afgelopen jaren is er veel werk ver-zet. “We hebben grote slagen ge-maakt op het gebied van veiligheid.Het bewakingsproject met beveili-gingscamera’s is van een hoog niveau.De veiligheid is altijd een actiepunt.De gemeente heeft flink geïnvesteerdin de aanpassing van de wegen en datis nu goed geregeld. Ook werken weaan een parkeerverbod op het terreinen de handhaving daarvan. Een anderhot item is de komst van een bewaaktparkeerterrein op het oude parkeerter-rein van de douane. We maken onser hard voor dat dit er komt en dat erook ruimte komt voor vrij parkeren.En natuurlijk zijn we actief met dekomst van de windmolens.”

Het bestuur van LCHM heeft ei-genlijk twee voorzitters. Ton vanTilburg is algemeen voorzitter eneerste aanspreekpunt voor Ha-zeldonk. In Meer is Frederik Pol-let co-voorzitter. De samenwer-king tussen de Nederlandse enBelgische ondernemers verlooptuitstekend. Er zijn al vele resulta-ten geboekt. Daarom zou hijgraag aan Belgische zijde meerdeelname zien.

Voorzitter Ton van Tilburg istrots op het Logistic Center Ha-zeldonk-Meer. “We zijn goed ge-organiseerd en ons bedrijventer-rein ziet er picobello uit. Datmoeten we koesteren. Hier is hetprettig ondernemen. Dat willenwe uitstralen.”

‘We zijn één in onze

Prettig ondernemen op

Belgen en Nederlanders naast elkaar.

Frederik Polet. Foto: Kees Bennema

Ton van Tilburg: ‘Goed georganiseerd’. Foto: Kees Bennema

Logistiek Centrum Meer. Foto: Kees Bennema

Page 17: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

17 maart 2012 deOndernemer 17Special:

kelingen. Aan Belgische kant hebbenwe 60 ondernemers. In Nederlandzo’n 100.”

Een miljard euroVeel kwesties betreffen zowel de Ne-derlandse als de Belgische kant, zoalsbijvoorbeeld de economische crisis.

Maar er zijn ook andere gevallen. “InBelgië is er het fenomeen dat de belas-ting op vrachtwagenbrandstof lager isdan in Nederland. De diesel voortrucks is bij ons goedkoper. We heb-ben vijf tankstations, waar een enor-me verkeersstroom van veel vrachtwa-gens wordt volgetankt. Zoveel dat er

jaarlijks voor een miljard euro aantaks binnenkomt. Dat heeft een enor-me impact met files als gevolg.””Wij moeten dus als LCHM onzestem verheffen. Dat is nodig omdatwe allebei in de uithoek van een ge-meente zitten. Er is snel aandachtvoor nodig. Aan de andere kant is hetmogelijk dat dit fenomeen snel ver-dwijnt als onze nieuwe regering be-sluit dat de belasting omhoog moet.Maar nu is de verkeersveiligheid eengrote zorg voor ons.”Pollet is directeur van Almasy inHoogstraten, een bedrijf met dertigmedewerkers dat gespecialiseerd is inmagazijninrichtingen voor het mid-den- en kleinbedrijf. “We zijn toele-verancier voor de logistieke sector.Als ondernemer heb ik per definitiegeen tijd voor het voorzitterschap”,stelt hij. Om er meteen aan toe te voe-gen: “Maar ik maak er tijd voor engeef er prioriteit aan. Waarom?Noem het maar maatschappelijke be-vlogenheid. Wij zijn immers geen ei-landen meer in twee verschillende lan-den. Er is behoefte aan overleg en wemoeten kijken naar gemeenschappelij-ke belangen. Als er problemen zijn,weten we elkaar meteen te vinden”,zegt de co-voorzitter.Vooral aan de Belgische kant zou Pol-let graag meer deelname zien in deLCHM. “. In Nederland zijn er meerondernemers lid. De grootste criticas-ters zouden eigenlijk meteen moetenbeginnen met participeren. Dat isvoor ons de uitdaging. Alle bestuursle-den doen hun werk belangeloos. Hetis mijn droom dat we een systeem uit-dokteren waarbij iedereen automa-tisch lid moet worden. Vanaf de zij-lijn is het veel te gemakkelijk kritiekte leveren.”

Binnen het LCHM-bestuur heeftReinier van Elderen veiligheid inzijn portefeuille.”Ik ben het aanspreekpunt voorEBN en SBBB en de beide gemeen-ten en alle leveranciers die hiermeete maken hebben. Veiligheid opeen bedrijventerrein als Hazeldonken Meer is van groot belang. Ge-zien de goederenstroom die 24 uurper dag doorgaat, hebben we geko-zen vooreen collectief veiligheidssysteem.Daarnaast zijn we continue met bei-de gemeenten en andere overhedenbezig om de veiligheid te waarbor-gen”, vertelt Van Elderen, die werk-zaam is als managing director vanFrigo Breda, dat is gespecialiseerdin de opslag van diepgevroren engekoelde levensmiddelen. Frigo ver-zorgt voor diverse multinationals deopslag en distributie in Nederland,België, Duitsland en Frankrijk.Van Elderen is binnen hetLCHM-bestuur ook verantwoorde-lijk voor de financiën. Hij zorgt ersamen met het secretariaat voor dat

alle bankzaken, in- en uitstromendegelden zodat deze goed en verant-woord worden beheerd en besteed.Dat is zeker in de huidige tijden be-langrijk. Ook voorzitter Van Til-burg beseft maar al te goed dat deondernemers in de logistiek moeilij-ke tijden doormaken. “We zien in-derdaad nogal eens wisselingen vanbedrijven. In 2008 heeft de sectordoor de crisis flinke klappen gehad.

Het ging daarna weer wat beter,maar nu gaat het weer wat minder.In het wegtransport moet alles klop-pen. Maar zelfs een goede organisa-tie is in deze tijd nog geen garantievoor succes. Daar staat tegenoverdat wij als vereniging met collectie-ve acties kortingen kunnen bedin-gen voor de ondernemers in Ha-zeldonk en Meer. Dat is mooi mee-genomen voor de leden.”

Bedrijven Hazeldonk

Binnen het LCHM-bestuur heeft Reinier van Elderen veiligheid in zijn portefeuille

verscheidenheid’

Logistic Center

EEN VOORBEELDIGESAMENWERKING

Frederik Pollet (Almesy BVBA) en Ton van Tilburg (A. van Tilburg Hydrauliek B.V.) zijn de huidige voortrekkers van Logistic Center Hazeldonk-Meer Ton Jongeneelen is senior accountmanager Grootzakelijke Relaties bij Rabobank Breda

Namens de gezamenlijkeRabobanken van West-Brabant

Belgen en Nederlanders die met respect voor elkaar duurzaam samenwer-ken. In het langgerekte grensgebied valt daar nog een wereld te winnen. Zo niet op Hazeldonk-Meer. Wat daar gebeurt overtreft de stoutste fantasie!

Maar liefst 120 grotendeels logistieke dienstverleners profiteren van de unieke ligging van het industriegebied. Want dat is precies waar het om gaat. Dit geldt niet alleen voor de positie tussen de wereldhavens Rotterdam en Ant-werpen. Vanaf Hazeldonk-Meer staan transporteurs binnen vier uur reistijd voor de deur van bijna honderd miljoen Europeanen in Parijs, het Roerge-bied, de Vlaamse Ruit en onze Randstad. Die vier uur is cruciaal binnen de wetgeving rond rij- en rusttijden voor chauffeurs. Een uitslaande brand aan de Belgische kant gaf de samenwerking een impuls. Toen de Nederlandse brandweer assistentie wilde verlenen, bleek de aansluiting tussen de slangen niet te passen…

Veel veranderd Vroeger was het hier het einde van de wereld voor ons. Hoogstraten had de hoogste werkloosheid van Vlaanderen. Veel ‘Ollanders’ kenden de locatie alleen als laatste tankstop voor de grens. Vanaf 1992 is er echter veel veran-derd. Internationale transporteurs en logistieke dienstverleners ontdekten de unieke ligging. Sindsdien groeit het aantal bedrijven en de werkgelegenheid als kool. Het gedeelte westelijk van de E19 (A16) is Belgisch. De oostelijke kant is van de Nederlanders. De snelweg en de HSL vormen de scheidslijn die alleen op papier bestaat.

Zelfredzaamheid De unieke ligging krijgt meerwaarde door de voorbeeldige samenwerking. Want daarin schuilt de werkelijke kracht. Van animositeit tussen Hollanders en Belgen is hier geen sprake. Wij werken als belangenvereniging samen om de uitstraling van het gebied naar een hoger niveau te brengen. Dat doen we overigens niet door bij de overheid aan te kloppen. Zelfredzaamheid dragen wij hier hoog in het vaandel. Ons parkmanagement ziet erop toe dat alles netjes en verzorgd blijft. Alle ondernemers dragen bij aan groenonderhoud, bewegwijzering en beveiliging. Als dat in orde is, kun je bovendien ook mak-kelijker eisen stellen aan de overheid.

Windmolens We zoeken samen de beste oplossing voor problemen. Het maakt niet uit waar die vandaan komt. Neem het glasvezelnet dat hier ligt. Een grensover-schrijdend netwerk is ongekend. Wij gaan nu ook aan de Nederlandse kant windmolens bouwen. Een project waarin Rabobank Breda participeert. Zij is met drie andere zakelijke dienstverleners partner van de bedrijfsvereniging Hazeldonk-Meer. Rabobank is als coöperatie dichtbij en betrokken en brengt kennis in over de financiering van windmolens.

PrimeurHazeldonk-Meer heeft met het Consolidation Center nog een primeur. Grote toeleveranciers bundelen hier hun goederenstromen voor een gemeenschap-pelijke milieu- en energiebesparende distributie naar winkeliers.

DAT IS DE KRACHT VAN HAZELDONK-MEER

Reinier van Elderen. Foto: Willem Paterik

Page 18: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

18 deOndernemer 17 maart 2012

Tekst: Peter de Jong

BREDA - Aan de Belgische zijde vande grens staan al de nodige windmo-lens langs de E19. In Nederlandwordt al een aantal jaren gesprokenover de komst van drie turbines.“Het bestemmingsplan is al definitiefgeworden”, vertelt Johan Creemers.“Drie locaties zijn vastgesteld. Erkomt een windmolen bij Chevrolet,een bij het monument van LCHM eneentje bij het bedrijfspand van Haten-boer, in de vijver. De windmolensworden groter dan de Belgische mo-lens.”Nu het bestemmingsplan is vastge-steld, wordt lijkt het project letterlijken figuurlijk de wind mee te hebben.Momenteel wordt gekeken naar deexploitatie. De gemeente Breda wilhet project graag uitvoeren op een fi-nancieel-economisch zo gunstig mo-gelijke wijze. De ontwikkeling magde gemeenschap niet te veel geld kos-ten, maar tegelijkertijd wil de gemeen-te wel participeren, zodat met de op-brengst van de windenergie andereklimaatprojecten kunnen worden be-kostigd.

Onderzoek”Studenten van Avans Hogeschoolhebben daar onderzoek naar gedaan.Daaruit zijn vier mogelijkheden naarvoren gekomen”, legt Creemers uit.“In het eerste scenario geeft de ge-meente de grond waarop de molensstaan in erfpacht aan de partij die demolens exploiteert. In de tweede op-tie is de gemeente initiatiefnemer enhoofdaandeelhouder in een samen-werking met meerdere partijen voorbeheer, onderhoud en exploitatie van

de molens, die dan eigendom zijn vaneen consortium. De derde mogelijk-heid is een ontwikkelingsmaatschap-pij die wordt opgezet door de ge-meente, die naast de ontwikkelingook de exploitatie van de windmo-

lens op zich neemt. In het vierde sce-nario richt de gemeente een ontwik-kelingsmaatschappij op en neemt deLCHM de exploitatie op zich.”Conclusie van de studie was dat scena-rio 2 de beste optie was voor de ge-

meente Breda wat betreft risico enrendement. De projectgroep adviseer-de de gemeente daarvoor te kiezenbij het uitvoeren van het Investerings-project Windturbines Hazeldonk. Degemeente richt dan een Gemeentelij-ke Ontwikkelingsmaatschappij Wind-energie Hazeldonk op en de LCHMneemt vervolgens de exploitatie opzich. Breda loopt dan het minste be-drijfsrisico. Ook het scenario waarbijBreda de kar trekt en als hoofdaan-deelhouder samen met marktpartijenalles ontwikkelt en exploiteert is voorde gemeente aantrekkelijk. Dat levertmisschien voor de gemeente uiteinde-lijk meer geld op, maar betekent ookmeer risico.

VoorkeurCreemers, in het dagelijks leven Euro-pees manager Operations & Logisticsbij Chevrolet, stelt dat het nog tevroeg is om te zeggen waar de voor-keur van de bedrijvenvereniging naartoe gaat. “Dat ligt aan de financiëlebijdragen die verwacht worden. Daar

is nu nog weinig over te zeggen. Weonderzoeken eerst de scenario’s om tezien waar onze voorkeur naar uitgaat.Bij de gesprekken was de Rabobankals sponsor van de LCHM ook aanwe-zig. De bank is bereid om mee te den-ken over een eventuele financiering.Een vervolgafspraak hebben we nogniet. Maar ik verwacht wel dat weover een aantal weken weer met degemeente om de tafel gaan zitten.”Voor alle betrokkenen is het zaak omde voorbereidingen serieus te nemen.Het gaat immers om grote investerin-gen. “De waarde van de turbines is 8miljoen euro”, vertelt Creemers.“Daarbij komt nog eens 4,5 miljoeneuro voor de inrichting van de instal-latie en de tussenstations. We moetenafwachten wat de mogelijkhedenzijn. We hopen dat het project snelverder kan. Dit zet ons als LogisticCenter Hazeldonk-Meer positief opde kaart. We laten hiermee zien datwij als industriële sector meegaan inhet groene denken. De windmolenszijn goed voor onze uitstraling.”

De drie windmolens die zullenverrijzen bij Logistic Center Ha-zeldonk-Meer (LCHM) produce-ren straks jaarlijks bijna 22 mil-joen kWh. Dat is net zoveel als dejaarlijkse energiebehoefte vanzo’n 6000 huishoudens. De ko-mende jaren moet er nog veelvoorbereidend werk worden ver-richt. Maar Johan Creemers, diezich binnen het LCHM-bestuurbezig houdt met dit onderwerp,hoopt dat er snel knopen wordengehakt. “Dan kunnen de molensin 2013 staan en draaien.”

Hoogste punt 150 meter

Het hoogste punt van de driewindmolens wordt 150 meter. Demasten zijn 105 meter en de rotorheeft een diameter van 90 meter.De zogeheten maximale tiphoogtewordt daarmee 150 meter. De dia-meter van de fundering wordt 20meter.Het Belgische windpark, waarvande molens er al staan sinds juni2004, bestaat uit turbines van hettype Vesta V80. Die hebben eenmasthoogte van 78 meter en eentiphoogte van 110 meter.De Belgische molens hebben eenvermogen van 2 megawatt. Demolens bij Hazeldonk leveren perstuk 3 megawatt, hetgeen neer-komt op een gemiddelde elektrici-teitsopbrengst van 21.900.000kWh per jaar. Het elektriciteitsver-bruik op Hazeldonk bedroeg in2010 11.406.711 kWh. Dat komtneer op een overcapaciteit van 10miljoen kWh per jaar. De energie-prijs bedroeg in 2009 gemiddeld 7eurocent per kWh.

WindmolensHazeldonkhebben dewind mee

Windmolens, goed voor 22 miljoen kWh per jaar. Foto: Willem Paterik

Johan Creemers Foto: Kees Bennema

Page 19: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

17 maart 2012 deOndernemer 19Special:

Tekst: Peter de Jong

HAZELDONK - Marie-CecileRoovers is zelfstandig onderneemster.Na een loopbaan als directiesecretares-se en managementassistent startte zein 2002 haar eigen bedrijf MCR eve-nementenorganisatie en in 2010KLANTENTAAL. MCR evenemen-ten is sinds 2010 onderdeel vanKLANTENTAAL.“Met een frisse blik op het bestaandeklantenbestand, een stappenplan enoriginele ideeën bereik je bestaandeen nieuwe klanten.” Marie-CecileRoovers houdt ondernemers graageen spiegel voor. Haar missie: onder-nemers inspireren, medewerkers en-thousiasmeren en klanten verrassen.Het resultaat: efficiënter werken enmeer betrokkenheid, wat omzet ver-hogend werkt.Sinds 2010 voert ze, in opdracht vanLCHM, het secretariaat van de bedrij-venvereniging. “Ik doe dit werk opprofessionele basis. LCHM is één vande opdrachtgevers van KLANTEN-

TAAL. Ik fungeer als aanspreekpuntvoor de organisatie en ben de spil tus-sen de leden, het bestuur en derden.Samen geven we structuur aan de or-ganisatie en de communicatie binnenen buiten LCHM. Het is belangrijkdat onze leden een goed aanspreek-punt hebben en weten wat het be-stuur doet.”Een keer in de zes weken is er be-stuursvergadering, twee keer per jaareen ledenvergadering en onze jaarlijk-se nieuwjaarsbijeenkomst.“Die bijeenkomsten hebben, buitenhet informatieve, ook een netwerk-functie. Ondernemers zijn druk methun eigen bedrijf en weten soms nietwat de buurman voor zaken doet ofwat zij voor elkaar kunnen beteke-nen. Op de ledenvergaderingen kun-nen ze zich aan elkaar presenteren.Daarnaast organiseren we tijdens de al-gemene ledenvergadering themabij-eenkomsten. Dit in samenwerkingmet de partners (sponsors) die iederop hun vakgebied zorgdragen vooreen goede spreker. Sprekers die erva-ring hebben in de transport en logis-tieke sector zowel in Nederland alsBelgië.”

LidmaatschapBuiten de bijeenkomsten is er volopwerk voor het secretariaat, legt Ma-rie-Cecile uit. “De deelnemende be-drijven zie ik niet als gewone leden,maar vooral als klant van LCHM. Zebetalen voor hun lidmaatschap. Wij

zorgen ervoor dat van dat geld ondermeer het parkmanagement wordt uit-gevoerd en dragen zorg voor de opti-malisatie daarvan. Ook voor de ge-meenten Hazeldonk en Breda is hetsecretariaat het aanspreekpunt.” Ach-ter de schermen wordt hard gewerktaan de professionele opzet van de or-ganisatie.“Het secretariaat heeft een professio-nele opzet om de bestuursleden nogbeter te kunnen ondersteunen, zodatzij zich kunnen concentreren op hunLCHM-projecten. Door professionali-sering van zaken laat je de leden zienen geef je hen het gevoel dat het be-stuur de zaken zeer serieus neemt.Het is tenslotte in ieders belang dathet alles goed geregeld en serieuswordt. We gaan de website upgradenen hebben de nieuwsbrief weer opge-pakt en uitgegeven aan de leden.” Ma-rie-Cecile heeft het goed naar de zinbij de bedrijvenvereniging.“LCHM is een leuke en interessanteclub om voor te werken. Je bent alssecretariaat nauw betrokken bij alle za-ken en projecten binnen de club.Transport en logistiek is een bijzonde-re wereld. Het draait hier 24 uur perdag door. Snel handelen en schakelenin deze branche is noodzakelijk. Daar-om staat de mail ook 24 uur per dagopen. We zijn altijd bereikbaar voorhet bestuur en de leden. Als er iets is,reageren we snel en ondernemen weactie. En dat werkt zeer effectief voorzowel het bestuur als de leden.”

Tekst: Peter de Jong

MEER - In het dagelijks leven isClaudia Oostvogels samen met haarbroer Edwin directeur van de logistie-ke onderneming Oostvogels. “Wezijn de derde generatie Oostvogelsbinnen het bedrijf. Ik werk er in to-taal meer dan twintig jaar. We heb-ben ongeveer 40.000 m2 opslagcapaci-teit, tachtig vrachtwagens en 150 per-soneelsleden verdeeld over drie filia-len in Hazeldonk en Meer. Ik geef lei-ding aan een van de Nederlandse ves-tigingen.””We zijn in 1987 met het bedrijf van-uit Achtmaal hierheen gekomen. Metonze onderneming zijn we al lang lidvan de bedrijvenvereniging. Toeneen collega het bestuur verliet, vroegde voorzitter of ik hem wilde opvol-gen. Daar heb ik ja op gezegd omdat

het me interessant leek om op dehoogte te zijn van wat er allemaal ge-beurt in en rond Hazeldonk en Meer.Bovendien wilde ik graag een steentjebijdragen aan het opknappen van hetbedrijventerrein. Dat was toen echtaan vernieuwing toe.”

Adviesraad”Mijn eerste activiteit was geld inza-melen voor een AED om levens tekunnen redden. Dat hadden we alsnel voor elkaar”, vertelt Oostvogels,die woont in Hoogstraten.Namens de LCHM zit ze in de Ad-viesraad voor Lokale Economie, eenforum waarin middenstand, zelfstandi-gen, mkb en grote bedrijven aan bodkomen. De Adviesraad kan initiatie-ven ontwikkelen die de lokale econo-mie bevorderen en ondernemers bij-staan. “Dat is boeiend werk. Ik kan

de gemeente adviseren en ook de on-dernemers. Groot voordeel is ook datdaardoor ik veel contacten heb in hetgemeentebestuur.”

Oostvogels heeft de laatste periodeweinig tijd gehad voor LCHM omdatze moeder werd van een zoon. “Maarnu krijg ik weer meer tijd. Ik wil ookweer meer gaan doen voor de vereni-ging. Samen met Marie-CecileRoovers ga ik de public relations optouw zetten. We gaan een nieuws-brief uitgeven voor de leden. Daar-naast hoop ik dat we meer Belgenkunnen overtuigen van het nut vanhet lidmaatschap. We willen er meerBelgische ondernemers bij betrekken.Het bedrijventerrein strekt zich uitover het grondgebied van Nederlanden van België. We zijn tenslotte éénclub voor Belgen en Nederlanders.”

Bedrijven Hazeldonk

Twee jaar geleden werd haar ge-vraagd of ze wilde invallen bijeen bestuursvergadering als notu-liste. Nu voert Marie-CecileRoovers op professionele wijzehet secretariaat van bedrijvenvere-niging Logistic Center Ha-zeldonk-Meer. Ze is het aan-spreekpunt voor het bestuur envoor de leden.

Het aanspreekpunt van Hazeldonk

’Eén club voorBelgen enNederlanders’

Marie Cecile Roovers: ‘Goed aanspreekpunt is belangrijk.’

Claudia Oostvogels. Foto’s: Willem Paterik

Page 20: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

17 EN 18 APRIL NAC STADION

‘T IS WEER TIJD VOOR EEN ECHT GESPREK

BEURS- ENNETWERKEVENT

BEURS- & STANDINFORMATIE:T: Edwin Mariouw Smit 06 560 51 530E: [email protected]

MARKETING & COMMUNICATIET: Okke Meeuwes 06 505 47 311E: [email protected]

BUSINESS POINT BREDA. DE BEURS VOOR REGIO BREDA

Van 14.00 tot 21.00 uur zal Business Point Breda

z’n 3e editie ingaan in het NAC stadion. Wat staat

u te wachten tijdens het B2B voorjaarsevent voor

de regio Breda; een spectaculaire opening, diverse

spraakmakende workshops, zeer verrassende

‘stands’, prachtig decor in een fantastische ambiance!

Het thema voor Business Point Breda is ‘Sla u door

2012’ Kijk op: www.businesspointbreda.nl

UW EIGEN BUSINESS POINT:Prijs voor uw Business Point is € 775,-* en is inclusief:• Statafel Luminato met 2 barkrukken afmeting 2 x 1 meter

• Fraaie verlichting met naamsvermelding op uweigen Business Point

• Achterwand• 100 relatie kaarten• Happy hour in De Parel plus entertainment• Logo vermelding op de landing page• Gratis logo vermelding in beurs catalogus• Gratis parkeergelegenheid voor de deur

Prijs voor eigen standruimte à € 85,-* p/m (min 6m2)* prijs is excl € 75,- voor media exposure en € 35,- voor administratie en excl. BTW

workshops

deOndernemer is een uitgave van onder andere:

www.bndestem.nlwww.pzc.nl www.brabantsdagblad.nl www.ed.nl

Studiedag: Zaken doen in en met België. België biedt volop kansen dicht bij huis! België biedt tal van groeikansen vlakbij voor MKB’s met exportplannen. Het succes wordt nog vergroot bij een goede voorbereiding en voorlichting. Als Nederlands bedrijf krijg je nl te maken met een andere mentaliteit, cultuur, regelgeving en voorschriften. Deze studiedag biedt u inzicht in de diverse groei-mogelijkheden en aandachtspunten. Gerenommeerde specialisten helpen u op weg gedegen deze markt te betreden.

Deze studiedag wordt georganiseerd door deOndernemer in samenwerking met NKVK (Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg.).

Datum en locatie 17 april 2012, Middelburg, Hotel Arneville

• Deze studiedag is bedoeld voor alle ondernemers uit het MKB die meer willen weten over export-mogelijkheden naar België en eventueel vestigen in België.

• De prijs per deelnemer bedraagt € 150,- (excl btw) • De studiedag gaat door bij 40 aanmeldingen

AanmeldenVoor aanmelding gaat u voor 10 april naar: www.deOndernemer-pzc.nl en klikt u op workshop.

Annuleren kan kostenloos tot en met 10 april. Daarna is annulering niet meer mogelijk en wordt het bedrag voor 100% in rekening gebracht. De workshop gaat door bij 40 aanmeldingen of meer. U ontvangt hierover één dag na sluiting van de inschrijfperiode een mail van ons.

ProgrammaDagvoorzitter: Johan van den Kieboom

Tijd Programma

13.30 - 13.50 uur Ontvangst

13.50 - 14.00 uur Welkomstwoord

14.00 - 15.45 uur Start programmaWat heeft Vlaanderen te bieden? Door Flanders Investment & Trade

Fiscale en juridische aspecten bij zaken doen in België. Door BDO Betalings- en finacieringssysteem

15.45 - 16.00 uur Pauze

16.00 - 17.30 uur Boekhouding en financiele rapportage.Door Unit4

Cultuurverschillen in het zakendoen. Door NKVK

Verschillen in marketing communicatie.

17.30- 18.30 uur Q & A met aansluitend een Belgisch getinte netwerkborrel

Over NKVK De NKVK (Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg C.V.B.A.) is het platform voor het uitwisselen van informatie en knowhow. Met haar bijna 100 jaar ervaring is zij de expert op het vlak van zakendoen met België en Luxemburg. Daarnaast biedt NKVK de basis voor unieke relaties met officiële instellingen, de distributiemarkt en collega bedrijven. Tevens biedt ze diverse gerichte opleidingen aan.

Heeft u nog vragen stuur dan een mail naar of bel voor meer info met 0118-434070.

Page 21: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

17 maart 2012 deOndernemer 21

PERSOONLIJK

PERSOONLIJK

Tekst: Sylvie Smeets

ETTEN-LEUR - Rolf Klinkhamerbegint met een voor de hand liggendvoorbeeld. “In de advocatuur speelttekstverwerking een grote rol. Of hetnu processtukken zijn of correspon-dentie met cliënten of tegenpartijen.Dertig jaar geleden gebeurde die tekst-verwerking nog op typemachines, alsfouten niet met Tipp-Ex konden wor-den gecorrigeerd betekende dat heelsimpel voor de secretaresse: alles over-typen. Kopieën van brieven beston-den uit doorslagen via carbonpapier.Menig advocaat werkte nog met eensecretaresse aan wie hij brieven of pro-cesstukken dicteerde, die de secreta-resse vervolgens in steno noteerde envervolgens uitwerkte.”

Van Oijen vult hem lachend aan: “Jekunt wel zien dat ik een stuk jongerben! Toen ik begon, werkte iedereenmet dicteerbandjes. Een secretaressewerkte dat met een koptelefoon ophaar typemachine uit.”Bij Asselbergs & Klinkhamer dicterenze nu alles digitaal. Iedere advocaatheeft een iPhone met een App waar-mee je simpel een dictaat inspreekt.Binnen een mum van tijd staat de be-treffende tekst bij de secretaresse opde computer. De uitgewerkte tekstkrijgt de advocaat vervolgens retourop z’n telefoon. Het mag duidelijkzijn wat een gemak dit allemaal metzich meebrengt.

ToegankelijkheidEen andere belangrijke toegevoegdewaarde van het internet is volgensKlinkhamer de toegankelijkheid vanjuridische bibliotheken. “Met simpelezoekopdrachten vind je binnen eenfractie van een seconde alle relevanteuitspraken, daar waar je vroeger somsletterlijk dagen in de bibliotheekmoest zitten om een en ander op eenrij te krijgen.”

SpecialismenEén van de grootste vakinhoudelijkontwikkelingen van de afgelopen ja-

ren in de advocatuur vindt Van Oijende toegenomen specialisatie van advo-caten.“Wij zijn er trots op dat wij ons alséén van de eerste kantoren vanWest-Brabant hebben toegelegd opspecialisaties en die ook hebben uitge-rold. Dat wij één van de eersten wa-ren is één van de oorzaken dat wijzijn uitgegroeid tot één van de groot-ste kantoren van West-Brabant. Bijnaal onze advocaten hebben specialisten-opleidingen gevolgd.” Dat was vroe-ger vrijwel ondenkbaar: bijna iedereadvocaat had meerdere rechtsdiscipli-nes en een algemene praktijk waarinje zowel echtscheidingen deed, alsstrafrecht als naar de Raad van Stateging voor een bestuursrechtelijke

kwestie was heel normaal. Dat soortalgemene praktijken zie je steeds min-der.Klinkhamer: “Als Asselbergs & Klink-hamer hebben wij alle specialisaties inhuis om onze zakelijke en particulierecliënten te bedienen. Voor onze zake-lijke klanten is het erg prettig om bij-voorbeeld over een aanbestedingsge-schil met een specialist te kunnen pra-ten, om het op dat moment spelendearbeidsprobleem diezelfde ochtendeen deur verder met een arbeidsrecht-specialist nog even door te nemen.”

Je leest regelmatig over de verhardingtussen de advocatuur en de Rechterlij-ke Macht. Klinkhamer denkt dat datin de strafrechtzaal meer speelt dan inhet civiele recht. “Als ik hoor hoe deverhoudingen zijn tussen het Open-baar Ministerie hier in het arrondisse-ment Breda en de strafrechtadvocatendie hier werken, dan valt het volgensmij reuze mee. En in het civiele rechtis de verhouding tussen de BredaseBalie en de Rechterlijke Macht vanoudsher uitstekend, daar is in de loopder jaren gelukkig niets aan veran-derd.”Wat in de loop van de tijd wel is toe-

genomen in de advocatuur is de com-mercie. Iedereen hield z’n hart vasttoen de Nederlandse Orde het ver-bod op reclame -dat advocaten jarengeleden hadden- liet varen. VanOijen is van mening dat dat allemaalkoudwatervrees was. De ervaringleert dat advocaten heel bescheidenzijn met reclame maken. “Ik denkook dat het vrij zinloos is om adver-tenties te plaatsen of om met je hoofdop een billboard te gaan staan. Jemoet gewoon kwaliteit leveren endie kwaliteit kenbaar maken. Daar ko-men mensen op af. Verwijzing ofwelgewone mond op mond reclame blijftonze belangrijkste bron van acquisi-tie.”

ToekomstEn over 30 jaar? Klinkhamer lacht:“Vraag dat maar aan Van Oijen, die isdan waarschijnlijk nog steeds aan hetwerk.”Van Oijen grijnst: “Het enige wat ikzeker weet is dat het kantoor Assel-bergs & Klinkhamer er dan nog staat.Waarschijnlijk met nog meer advoca-ten dan de 23 die wij nu hebben.Voor het overige zou ik zeggen, belme over 30 jaar eens op.”

De veranderende wereld van deAdvocatenkantoor Asselberg &Klinkhamer bestaat dit jaar 30jaar. Wat is er nu eigenlijk in deadvocatuur veranderd de afgelo-pen drie decennia? De Onderne-mer gaat in gesprek met RolfKlinkhamer en Hans van Oijen,partners van Asselbergs & Klink-hamer Advocaten. Dit jaar respec-tievelijk 34 en 25 jaar werkzaamin de advocatuur. advocatuur

Rolf Klinkhamer: Een van de oprichters van het bedrijf.

WIE: Hans van Oijen

GEBOREN: 11 december 1961

BEGONNEN: 1987

SPECIALITEIT: handels- en ondernemingsrecht

OPLEIDING: Universiteit van Rotterdam

WIE: Rolf Klinkhamer

GEBOREN: 1 augustus 1952

BEGONNEN: september 1982

SPECIALITEIT: NMI-mediator, onroerend goed

OPLEIDING: Universiteit Leiden

De veranderende wereldvan de advocatuur

Advocatuur in de loop der jaren

Hans van Oijen: ‘Al vroeg specialiseren was goed idee.’ Foto’s: Kees Bennema

Page 22: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

22 deOndernemer 17 maart 2012

Tekst: Peter de Jong

OOSTERHOUT - De gemeenteOosterhout telt 725 hectare aan be-drijventerreinen, verspreid over ze-ven locaties. Daarvan worden er mo-menteel zes beveiligd met ruim vijftigcamera’s: Weststad, Wijsterd, Hoeves-tein, Vijfeiken, Statendam en Ever-denberg. “We zijn in 2004 begonnenmet het plan voor dit camerasys-teem”, vertelt René de Wit, voorzit-ter van de SBBO. “Bedrijventerrein

Weststad was initiatiefnemer. West-stad kreeg subsidie in het kader vande Aanpak Urgente Bedrijvenloca-ties. Eerst hebben we diverse syste-men onderzocht. Aanvankelijk hiel-den we ons alleen bezig met West-stad, maar later hebben we het planbreder getrokken, over heel Ooster-hout. Uiteindelijk zijn we bij dit ca-merasysteem uitgekomen, waarbij debeelden van de toegangswegen en debedrijventerreinen live worden beke-ken.”

De aanschaf van het camerasysteemging volgens De Wit gepaard met eenforse investering.“In totaal ontvingen we 140.000 euroaan subsidie, maar daarnaast moestenwe 340.000 euro bij financieren. Hetproject bleef aanvankelijk hangen opde borgstelling voor de benodigde le-ning. Omdat de gemeente nu garantstaat, hebben we het project kunnenrealiseren.”

Wethouder Marcel Willemsen hechtdan ook een groot belang aan het pro-ject. “Een belangrijke factor voor ves-tiging van een bedrijf, is de veilig-heid. Dankzij dit systeem daalt de cri-minaliteit op bedrijventerreinen in on-ze gemeente. Oosterhout wordt daar-door aantrekkelijker als vestigings-plaats. Daarom is ons er veel aan gele-gen om een goede beveiliging te heb-ben van onze bedrijventerreinen. Wehopen dat zoveel mogelijk bedrijvengaan meedoen.”

Korting op premieVan de 550 bedrijven doet nu zo’n30 procent mee, schat Peter Loos,coördinator Economische Zaken enStedelijke Ontwikkeling van de ge-meente Oosterhout. “De kosten voordeelname zijn afhankelijk van een aan-tal zaken, zoals de aard van de produc-ten die een bedrijf maakt of in huisheeft, de grootte van de ondernemingen het aantal werknemers. Daar staattegenover dat de deelnemers kunnenrekenen op een fikse korting op deverzekeringspremie. Het Oosterhout-

se concept valt op. Iedereen is enthou-siast. Het is nu zaak om het productte vermarkten.” Kris de Roos, al lan-gere tijd verbonden aan de gemeensteOosterhout, met als aandachtsgebiedEconomische Zaken, gaat de acquisi-tie versterken om zo nieuwe deelne-mers aan te trekken. Wethouder Wil-lemsen: “Daarvoor is per week eendagdeel ingeruimd. Het is immers be-

De bedrijventerreinen in de ge-meente Oosterhout worden bevei-ligd met behulp van camera’s. Enmet succes. Het aantal inbrakenin bedrijven is flink gedaald. DeStichting Beveiliging BedrijvenOosterhout (SBBO) beheert hetsysteem. De stichting krijgt nueen nieuwe impuls van de ge-meente in de vorm van financiëleondersteuning en mankracht.Wethouder Marcel Willemsenvan Economische Zaken: “Zokan de aanpak verder worden ge-professionaliseerd en uitge-bouwd.”

Minder inbrakenbij bedrijven

Uit analyses blijkt dat er eendaling zichtbaar is in het aantalbedrijfsinbraken in Oosterhout.In 2010 hadden er in Ooster-hout 281 bedrijfsinbrakenplaats, terwijl er in 2011 204inbraken in bedrijfspandenplaatsvonden.De meest opvallende trend isechter, dat het aantal inbrakenop andere locaties wél toe-neemt. Opvallend is dat ditveelal omgevingen zijn waargeen cameratoezicht is. Dezeverschuiving van inbraken naaromgevingen zonder cameratoe-zicht is volgens de SBBO eenlandelijke trend. De effectenvan videobewaking wordenmet deze analyses duidelijkaangetoond.

Nieuwe impulsbeveiliging

bedrijventerreinenOosterhout

Bedrijventerrein beveiliging met camera’s

Oosterhout

W E S T S TA D

D E W I J S T E R D

V I J F E I K E N

E V E R D E N B E RG

H O E V E S T E I N

S TAT E N DA M

A59

A27

Hoeveneind, op en top beveiligd.

Page 23: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

17 maart 2012 deOndernemer 23

langrijk om zoveel mogelijk deelne-mers te hebben. Dat betekent dat destichting meer inkomsten krijgt en delening kan worden afgelost, waar degemeente voor garant staat. Hoemeer aansluitingen er zijn, hoe lagerde kosten worden per deelnemend be-drijf. De SBBO is immers een stich-ting die geen winst hoeft te maken.Belangrijk is dat ondernemers wetenwat de mogelijkheden en voordelenvan dit systeem zijn..”

Het streven is om 80 procent van deondernemers op de bedrijventerrei-nen te laten deelnemen, vertelt Loosenthousiast. “We gaan dit jaar vol inde acquisitie. We roepen de deelne-mende ondernemers op om anderen

te activeren om ook mee te doen.Het systeem stáát en draait goed. Deeffecten zijn al merkbaar. Freeriderskent dit systeem niet. Wie niet deel-neemt, heeft ook geen beveiliging.Als er iets gebeurt en je bent geendeelnemer, wordt geen actie onderno-men.”De stichting zelf ondergaat ookde nodige veranderingen. Het be-stuur bestond altijd uit ondernemers,die naast hun drukke werkzaamhedenveel energie in het project hebben ge-stoken.

De Wit: “Dat is lastig te combineren.In het nieuwe bestuur komen verte-genwoordigers van de besturen vande bedrijventerreinen. Ook wordteen adviesraad samengesteld met on-

der meer vertegenwoordigers vangemeente, ondernemers en politie.”

ParkmanagementDe toekomst van de SBBO is nu ver-zekerd met ondersteuning van de ge-meente en de financiering van de Ra-bobank Amerstreek. Wethouder Wil-lemsen: “Daar is de gemeente blijmee. De SBBO heeft in de loop derjaren een uniek project opgetuigdwat betreft de complexiteit en het feitdat het meerdere bedrijventerreinenomvat.” De wethouder ziet nog veelmeer mogelijkheden voor de stich-ting. “Ik zie parkmanagement als eenlogische vervolgstap. Je kunt denkenaan de intensivering van groenonder-houd en samenwerking op het gebiedvan energie of een gezamenlijke aan-pak van overlast. Dat zou je kunnenonderbrengen bij de SBBO. Maarook kan ik me voorstellen dat ermeer samenwerking komt in de ge-meenten van de Amerstreek, te we-ten Oosterhout, Geertruidenberg enDrimmelen. De gemeenten werkenal intensief samen. Dit beveiligings-project kan ook elders worden uitge-rold. De ondernemers op Domboschin Raamsdonksveer zijn al geïnteres-seerd. Als je zoiets grootschaliger be-nadert, kun je veel meer doen. Dat ismijn visie voor de toekomst van ditproject.”

Meer informatie:www.sbbo-oosterhout.nl

’Systeem heeft grote preventieve werking’

Het Oosterhoutse beveili-gings systeem is redelijkuniek te noemen. Gekozen isvoor het ‘live’ uitlezen vande beelden. Bij onraad wordtRAN Bewaking in Ooster-hout gewaarschuwd.

SBBO-voorzitter De Witspreekt van ‘schillen’ om de be-drijventerreinen. “Schil 1 wordtgevormd door de grenzen vande bedrijventerreinen. De twee-de schil zijn de wegen op de be-drijventerreinen. Schil 3 is hetterrein van de ondernemingenen schil 4 is inpandig. De SBBOhoudt zich alleen bezig met deschillen 1 en 2.”

De beelden worden verzamelddoor een netwerk aan kenteken-registratiecamera’s en beweegba-re, bolvormige domecamera’s.De beelden worden live uitgele-zen in de Regionale Toezicht-ruimte in Eindhoven.“Het live uitlezen is belangrijk.Daar gaat een belangrijke pre-ventieve werking van uit. Dank-zij een koppeling aan een databa-se van gestolen voertuigen, gaater een alarm af als er een gesto-len voertuig passeert. Gaat ereen alarm af bij een bedrijf, dandraaien de camera’s in de buurtdaarnaartoe en wordt meteeneen beveiligingsbedrijf of de po-litie ingeschakeld.”

Weststad, een van de grote bedrijventerreinen in Oosterhout. Foto’s: Gemeente Oosterehout

Bewakers lezen live de beelden uit.Wethouder Marcel Willemsen: ‘Criminaliteit daalt.’

Page 24: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

24 deOndernemer 17 maart 2012

Tekst: Ron Gregoor

BREDA - De Nassaulezing, eens inde twee jaar gehouden in de GroteKerk in Breda, is een initiatief vandagblad BN DeStem. De uitgeverijzocht begin 2006 bij de organisatie desamenwerking met de financiëledienstverlener Ernst & Young en Bu-siness Club Breda.Hoewel BN DeStem, Ernst&Youngen de Business Club Breda heel ver-schillende organisaties zijn, hebben zeéén ding gemeen: ze streven kwaliteitna en doen er alles aan om hun rela-ties goed te informeren over belangrij-ke onderwerpen. Met de Nassaule-zing wordt een platform gebodenvoor de overheid, het bedrijfslevenen het onderwijs in de regio om eenactueel thema te belichten.De organisatoren kozen de naam Nas-saulezing ‘omdat de Nassaus een be-langrijke rol hebben gespeeld in de ge-schiedenis van de stad Breda.’ Bredaprofileert zich dan ook als Nassaustad.De vierde Nassaulezing wordt uitge-sproken op dinsdag 8 mei. De bijeen-komst in de Grote Kerk begint om19.00 uur. Dagvoorzitter is TwanHuys, journalist en onder andere pre-sentator van Nieuwsuur. De Nassaule-zing begint om 20.00 uur. Daarnakunnen de aanwezigen Van Rompuyaan de tand voelen. Twan Huysspreekt later die avond ook nog eensuitgebreid met Arjo Klamer, hoogle-raar in de economie aan de ErasmusUniversiteit in Rotterdam.De Nassaulezing is bedoeld voor de

relaties van de drie organiserende part-ners.

Herman van Rompuy

Herman Achille van Rompuy, gebo-ren in 1947 in Etterbeek, lid van dechristendemocratische partij CD&V,is voorzitter van de Europese Raad.Hoewel men hem de president vanEuropa noemt, is dat niet de juiste be-naming. Zijn ambtstermijn begon op1 januari 2010 en eindigt in novem-ber 2014.Van Rompuy was tussen 23 decem-ber 2008 en 25 november 2009 pre-mier van België.Herman van Rompuy is een zoonvan economieprofessor Vic van Rom-puy. Hij is afkomstig uit een politiekefamilie, want ook zijn broer Eric, zusTine en zoon Peter zijn politiek ac-tief.Van Rompuy studeerde Grieks- La-tijnse humanoria in Brussel en latereconomie in Leuven. Hij begon als at-taché op de studiedienst van de Natio-nale Bank van 1972 tot 1975. In dietijd was hij ook ondervoorzitter vande CVP- jongeren. Eind jaren zeven-tuig was hij adviseur op de kabinettenvan CVP- ministers Leo Tindemansen Gaston Geens. Vanaf het middenvan de jaren tachtig behoorde VanRompuy tot de top van zijn partij.Hij onderhandelde mee over de tot-standkoming van een aantal kabinet-ten. Begin jaren negentig was hijvoorzitter van de CVP.In september 1993 werd Van Rom-puy minister van begroting. Daar-naast was hij vicepremier in de rege-ring Dehaene I en II. Als Begrotings-minister wist Van Rompuy het Bel-

gische begrotingstekort in zes jaar tijdsterk terug te dringen.Van Rompuy was tussen 23 decem-ber 2008 en 25 november 2009 pre-mier van België. Hij was de 66ste pre-mier van België.

Twan HuysTwan Huys (47) is sinds 1992 werk-zaam voor het televisieprogrammaNOVA, het programma dat laterover ging in Nieuwsuur. Daarvoorwas hij verbonden aan STAD RadioAmsterdam en de Vara. In 1999 werdhij voor NOVA correspondent in deVerenigde Staten met als standplaatsNew York. In de aanloop naar de pre-sidentsverkiezingen van 2004 presen-teerde Huys vanaf Times Square dezesdelige semi- live studioshow NovaNew York. In 2005 baarde hij opzienmet exclusieve interviews met deAmerikaanse soldate Lynndie Eng-land, die betrokken was bij misstan-den in de Abu Ghraib- gevangenis enmet Joran van der Sloot, die verdachtwerd van betrokkenheid bij de ver-dwijning van Natalee Holloway. In2006 kwam zijn boek ‘Ik ben eenNew Yorker’ uit over zijn correspon-dentschap voor NOVA. Sinds 2010presenteert Huys samen met MariëlleTweebeeke het actualiteitenprogram-ma Nieuwsuur, de opvolger van NO-VA.

Arjo KlamerArjo Klamer (58) is hoogleraar econo-mie van de kunst en cultuur aan de fa-culteit Erasmus School of History,Culture and Communication. Hij isde zoon van de bekende IKON- ra-diopastor Alje Klamer. Zijn jongerebroer Ronald is zakelijk en artistiekleider van Het Toneel Speelt.Klamer publiceert wetenschappelijkeartikelen en boeken en schrijft co-lumns in verschillende dagbladen.Die hebben vooral een economischeinvalshoek als kenmerk. Ook is hij be-stuurslid van verschillende cultureel-sociale instellingen, voorzitter van deVereniging Filosofie Oost West, datals doel heeft inzichten van de Ooster-se filosofie over te brengen in eenwesterse context.

De voorzitter van de EuropeseRaad, ook wel president van Eu-ropa genoemd, komt naar Breda.Op dinsdag 8 mei doet Hermanvan Rompuy in de Grote Kerk deNassaulezing. Hij geeft daar zijnvisie op de toekomst van Europaen de euro. Na toenmalig minis-ter van Defensie Henk Kamp, Eu-rocommissaris Neelie Kroes en di-recteur Lex Hoogduin van de Ne-derlandsche Bank heeft organisa-tor BN DeStem weer een topspre-ker voor het tweejaarlijks evene-ment.

Herman van Rompuydoet Nassaulezing

Netwerken Nassaulezing

Vlnr: Adri de Baar (BCB), Maarten Kormelink (Ernst&Young), Frank van Beijsterveldt (BCB),Henk van Ingen (BNDeStem), Peter dirven (BCB) en Olga van Hamersveld (BNDeStem)

TRANSPARANTIE LOONT

Aan de Stegge uit Roosendaalis een ontwikkelend bouwbedrijf actiefin de regio Zuid-West-Nederland

Voor meer informatie zie www.adsr.nlof bel 0165 - 56 06 02.

Onder de mensen die een jaar of twintig geleden zeiden “dat wordt toch niks, dat internet” bevonden zich waarschijnlijk veel van onze collega’s. Wij zijn nou eenmaal een behoudende beroepsgroep. Zo zijn er nu ook nog collega’s die het nut niet inzien van social media als Twitter, Facebook en LinkedIn. Meer iets voor jongeren, hoor je dan. Wat een achterhoedegevecht! Twitter koerst wereldwijd af op 600 miljoen accounts, per seconde komen er 33 bij. En Nederland voert de lijst van meest actieve twitteraars aan! Hoezo niet relevant voor de bouwwereld?

Social media zijn gewoon een feit en voor ons als branche was gis-teren het moment om te bedenken hoe we deze nieuwe manier van communiceren in ons voordeel kunnen gebruiken. Marjet Rutten en Inge Sijpkens schreven een boek over het nut en het gebruik van social media in de bouw-, installatie- en vastgoedsector met de toe-passelijke titel ‘Van weerstand naar transparant’. Als moderne orga-nisatie ontkom je gewoon niet meer aan internet en social media, vinden zij. Maar de grote vraag is: hoe ga je om met die transparan-tie? De directeur en marketingverantwoordelijke in de organisatie zijn echt niet de enige die op Twitter zitten. De schoonmakers, de mensen op de werkplaats en de klanten tweeten ook, over privé- én werkgerelateerde zaken. En als je pech hebt, niet in gunstige zin. Daar kun je op allerlei manieren mee omgaan: verkrampt het deksel op de pot proberen te houden of met openheid en transparantie een nadelige situatie in je voordeel omzetten.

Als organisatie bega je vandaag de dag een enorme fout door signalen van consumenten te negeren. Het begint met een klacht, maar één bericht op Twitter en Facebook later is er een menigte gemobiliseerd. Bekend is inmiddels het verhaal van Youp van ’t Hek die met zijn publiciteit T-Mobile veel imagoschade heeft toegebracht. Daarbij maakte hij natuurlijk handig gebruik van zijn bekendheid. Maar pas nádat hij incognito met klachten over de mobiel van zijn zoon keer op keer geen gehoor had gekregen. Wie brengt nu wie imagoschade aan? T-Mobile had ook eerder aan een adequate klachtenafhandeling kunnen werken.

Geen betere reclame dan een goede klachtafhandeling! Klanten blijken persoonlijke aandacht, het idee dat naar hen wordt geluis-terd, enorm te waarderen. Transparantie loont, zeker als je tijdig op mogelijke klachten anticipeert. Wij proberen al een aantal jaren nóg bewuster op klachten en problemen te reageren en transparant en duidelijk met onze klanten te communiceren. Daar krijgen we hele positieve reacties op. En dan zijn Twitter en Facebook opeens wel heel handige communicatiemiddelen. Je kunt direct met groepen kopers communiceren, je kunt kopers van een project helpen zich te organiseren en snel informatie met hen delen in woord en beeld.

Zelfs in een business-to-business-omgeving kunnen social media ongekende resultaten opleveren. Wij waren een tijd geleden voor een opdrachtgever op zoek naar een locatie en vroegen in diverse nieuwsgroepen op LinkedIn of men nog plekken kende. Naar aan-leiding hiervan kregen we zo’n twintig grondposities in het gebied van onze keuze aangeboden! Dat hadden we met andere communi-catiemiddelen niet zo snel voor elkaar kunnen krijgen.

Natuurlijk internet en social media zijn niet zaligmakend. Persoon-lijk contact is net zo belangrijk en uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om de kwaliteit van je product. Ook willen we er allesbe-halve voor pleiten om te pas en te onpas heel je hebben en houwen op internet te zetten. Laten we ons beperken tot informatie waar mensen ook iets aan hebben. Maar social media bieden veel kansen en die moeten we gewoon benutten. Om met Marjan Rutten en Inge Sijpkens te eindigen: “Met één druk op de knop kun je aan de wereld vragen hoe je het beter kunt doen en mensen denken gratis met je mee. Waarom zou je dat niet willen?”

Peter Jakobs Bas MoensDirecteur Directeur

Herman van Rompuy

Page 25: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

17 maart 2012 deOndernemer 25

Tekst: Patricia Akkermans

BREDA - Bedrijven laten hun strate-gische besluitvormingsprocessen vooreen groot deel afhangen van geografi-sche informatie. Een supermarktketendie een eerste vestiging in Roosen-daal wil openen, zal eerst willen we-ten hoeveel concurrerende supermark-ten er al in Roosendaal zijn, hoeveelmensen er in het verzorgingsgebiedwonen en of hun welstandsklasse aan-sluit bij het prijsniveau van de artike-len die geboden worden.

Het bedrijf Qmaps maakt bovenge-noemde antwoorden inzichtelijk,want Azat Agaronian heeft een plat-form ontwikkeld waar dit soort infor-matie te vinden is. Consumenten enbedrijven kunnen er zelf informatieop plaatsen. Daarnaast kan Agaronian

specifieke informatie voor bedrijvenverzamelen en een applicatie maken.Een voorbeeld van een applicatie diede enthousiaste ondernemer laatstheeft gemaakt, is alle info omtrent nu-cleaire fabrieken. Hij heeft hiervoorop een wereldkaart zichtbaar gemaaktwaar al dit soort fabrieken zich bevin-den, welke momenteel actief zijn,wie de eigenaar is en hoeveel ongeluk-

ken er gebeurd zijn. Dit soort infor-matie kan handig zijn voor bijvoor-beeld een milieugroepering. Maar er

zijn ook mensen die het interessantvinden om te weten hoeveel kerncen-trales er nu echt in de wereld ge-bouwd zijn.

InteractiefNa een HTS-opleiding Logistiek enuniversitaire studie Beleid en Organi-satie Wetenschappen heeft Agaronianzes jaar als inkoper gewerkt bij een be-drijf dat geografische kaarten maakt.Hij zat dus al in het wereldje.Agaronian: “Qmaps is een perfecteplek om kaarten te ontdekken, met el-kaar te delen en te analyseren. Wathet verschil is met Google Maps?Qmaps gaat nog een paar stappen ver-der dan Google Maps, want niet al-leen de locatie wordt aangegeven,maar je vindt er gelijk nog meer han-dige informatie. Daarnaast is een wille-keurige kaart op internet drie tot vijfjaar oud, statisch en niet interactief.Qmaps brengt daar verandering in

door kaarten juist dynamisch en inter-actief te maken. Het gaat hier om eenmondiale markt. De grote vraag is ofhet ons lukt om een grote speler teworden op deze markt dank zijn onzeunieke aanpak.”

CrisistijdOp de vraag of Agaronian het nietvervelend vindt om nu in crisistijdmet zijn bedrijf te starten, antwoordthij: “Ik vind dingen niet snel eng, hetheeft weinig zin om me druk te ma-ken over de crisis. Ik moet roeienmet de riemen die ik heb en gebruikvan de situatie maken. Zo zijn doorde crisis de kosten lager, want elke on-dernemer moet concurrerend zijn.Diensten kan ik nu dus goedkoper uitlaten voeren. Het ondernemerschapvind ik een heel leuke uitdaging,want als ondernemer maak je elkedag veel nieuwe dingen mee. Daar ge-niet ik enorm van.”

Het belangvan

geografieJe hebt een uniek idee en ziet hiertoekomstmogelijkheden in. Ditoverkwam Azat Agaronian (37jaar) uit Breda. Azat is gespeciali-seerd in het plaatsen van informa-tie op digitale geografische kaar-ten. Zo is niet alleen de locatiezichtbaar van hetgeen je zoekt,maar je treft ook cijfers en infor-matie over je zoekopdracht aan.Zijn bedrijf heet Qmaps.

Wie:Azat Agaronian

Bedrijf:Qmaps

Begonnen:1 januari 2012

Nadeel:‘Ondernemen betekent ook ge-duld hebben en dat is op zichniet leuk, maar wel noodzake-lijk.

Voordeel:’Ik ben iets aan het creëren water nog niet was. Dat geeft veelvoldoening’

De starter info op digitale kaarten

Azat Agorian is blij met zijn bedrijf. Foto: Kees Bennema

www.qmaps.nl

Page 26: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

Alle

prij

zen

zijn

te

verm

eerd

eren

met

BTW

Smederijstraat 10, Baarle NassauVrijstaand representatief bedrijfsobject op kleinschalig bedrijventerrein. Het perceel heeft een oppervlakte van circa 4.700 m². Aan de zijkant van het object is parkeergelegenheid gecreëerd ten behoeve van bezoekers.• bedrijfsruimte ca. 1.280 m² met entresolvloer• kantoorruimte ca. 260 m², verdeeld over begane

grond en eerste verdieping• bedrijfsruimte goed uitgerust met o.a. kracht-

stroom- en luchtaansluiting• uitbreidingsmogelijkheid van het object van ca.

1.400 m²• ruime parkeermogelijkheden en voorzien van

hekwerk met toegangspoort

Te huur / Te koop Baarle NassauBedrijfsobject gelegen op royaal perceel

Stationsweg 17, BredaKantoorgebouw ‘La Fontana’ ligt op steen-worp afstand van het trein- en busstation van Breda, heeft een representatieve uitstraling en voldoet aan de eisen van modern kantoorge-bruik. Geschikt voor dienstverleners met een baliefunctie, eventueel ondersteund door een back-office.• in totaal ca. 803 m² kantoorruimte beschikbaar• deelverhuur vanaf ca. 203 m² mogelijk• grote parkeercapaciteit op eigen, afgesloten,

parkeerterrein

Collegiaal met LUC Vastgoed Adviseurs

Te huur BredaOp steenworp afstand van station

Dorpsstraat 16, OssendrechtVoormalig kantoor van Rabobank, totaal circa 2.000 m² bestaande uit twee delen. Aan de voorzijde is het voormalige Raadhuis gelegen met een karakteristieke uitstraling. Aangren-zend is een modern, hoogwaardig gebouw gele-gen met een totaalmetrage van circa 1.575 m².• gesplitste verkoop behoort tot de mogelijkheden• objecten verkeren in een goede staat• gelegen op zeer ruime kavel• diverse invullingen mogelijk• aanvaarding per direct

Te huur / Te koop OssendrechtUniek object, vrij van BTW

Tinstraat 3 - 5, BredaDit kantoorgebouw ligt op een zichtlocatie langs de snelweg A16 (Rotterdam/Breda/Antwerpen). Het gebouw is in de afgelopen maanden gemo-derniseerd.• begane grond ca. 480 m², eerste verdieping ca.

350 m² en tweede verdieping ca. 545 m²• ruimte begane grond voorzien van overhead deur

ten behoeve van opslag/assemblage• zeer goed bereikbaar met eigen- en openbaar

vervoer. Station Breda/Prinsenbeek op loopaf-stand!

Collegiaal met Van de Water Bedrijfsmakelaars

Te huur BredaKantoorruimte op zichtlocatie

Gastelseweg 247, RoosendaalEen perceel bedrijfsgrond, inclusief woonhuis en bedrijfsruimte met bijbehorende nutsaan-sluitingen. Aan de Belder is een tweede perceel gelegen dat tevens te koop wordt aangeboden. Het is mogelijk deze percelen gezamenlijk te verwerven waardoor een perceel van circa 10.000 m² ontstaat.• perceelgrootte ca. 5.650 m²• uitbreiding mogelijk tot 10.000 m² • ontsluitingsmogelijkheid aan Belder en Gastelse-

weg• aantrekkelijke vraagprijs

Te koop RoosendaalPerceel bedrijfsgrond

Stationsplein 45, Etten-LeurEen vrijstaand kantoorpand, opgetrokken uit drie gemetselde bouwlagen en voorzien van een moderne inrichting. De eerste en tweede verdieping hebben een diepte van circa 8 meter en zijn derhalve zeer geschikt als kantoortuin. Begane grond circa 1.300 m².• totale vloeroppervlakte ca. 2.274 m² • alternatieve invulling mogelijk• aanvaarding per direct• vrij van BTW

Te huur / Te koop Etten-LeurVrijstaand kantoorpand nabij station

Spoordreef 2, Zevenbergschen HoekEen nieuwbouw bedrijfsobject met een ruim, modern kantoor opgetrokken uit drie bouw-lagen. De aangrenzende bedrijfsruimte wordt aangewend voor opslag van goederen en pro-ductiewerkzaamheden.• unieke gelegenheid aanbrengen reclame• voorzien van kraanbaan met 5 ton draagvermo-

gen• NS station op loopafstand• aanvaarding op zeer korte termijn• uitgebreid opleveringsniveau

Te koop Zevenbergschen HoekRepresentatief bedrijfsobject aan de A16

Minervum 7410, BredaDit fraaie bedrijfsobject is gelegen op bedrij-venterrein ‘Hoogeind I’ en biedt u de mogelijk-heid om uw organisatie op een adequate wijze te huisvesten in een hedendaagse omgeving. Het object maakt onderdeel uit van een be-drijfscomplex.• turn key kantoorruimte• zeer goed bereikbaar via de A27• vijf parkeerplaatsen op eigen terrein

Te huur BredaModern bedrijfsobject

Stepvelden 1 -19, RoosendaalComplex van aaneengeschakelde bedrijfsruim-ten, gelegen aan de entree van bedrijventer-rein ‘Borchwerf’. Buitenzijde van het complex is recent geheel gerenoveerd.• voor de verhuur is ca. 7.289 m² beschikbaar• units, vanaf ca. 2.000 m², kunnen zowel los van

elkaar als in combinatie worden verhuurd• voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein• aanvaarding per direct• voor meer informatie www.stepvelden.nl

Te huur RoosendaalBedrijfscomplex geschikt voor bulkopslag

Claudius Prinsenlaan 132, BredaIn dit markante kantoorgebouw bemiddelde DTZ Zadelhoff bij de verhuuur van circa 1.700 m² kan-toorruimte gelegen op de tweede verdieping, met parkeerplaatsen.Het object ligt op de A1 kantorenlocatie van Breda.Op dit moment is er nog circa 925 m² kantoorruimte beschikbaar. Deelverhuur mogelijk vanaf 361 m².

Te huur BredaRepresentatieve kantoorruimte

VERHUURD

IABC 5259, BredaMet betrekking tot dit bedrijfsobject bemiddelde DTZ Zadelhoff recentelijk bij de verhuur van circa 529 m² bedrijfsruimte en circa 163 m² kantoorruimte.Het object is perfect gelegen, nabij de diverse uitvalswegen en op steenworp afstand van de afrit van de A16.

Te huur BredaBedrijfsruimte met kantoor

VERHUURD

Plaza 24 D, MoerdijkIn dit bedrijfsobject aan de entree van Moerdijk be-middelde DTZ Zadelhoff bij de verhuur van circa 445 m² bedrijfsruimte en circa 65 m² kantoorruimte aan Stokvis Holding, ten behoeve van Wiegel transport equipment.Op het Plaza is nog 1 unit voor verhuur beschikbaar.

Collegiaal met Van der Sande VanOpstal Be-drijfsmakelaars

Te huur MoerdijkModerne bedrijfsunit met kantoor

VERHUURD

Page 27: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

17 maart 2012 deOndernemer 27

Tekst: Peter de Jong

BREDA - De werkgeversvereniginghoopt met de brief invloed uit te oefe-nen op de besprekingen van het kabi-net en gedoogpartner PVV de overnieuwe aanvullende bezuinigingenom de overheidsuitgaven terug tedringen. “Een zorgvuldige afwegingvan de effecten van bezuinigingsmaat-regelen die de bouwsector raken ishierbij noodzakelijk, aangezien diegrote schadelijke effecten kunnen heb-ben voor de bouw en de hele econo-mie”, schrijft Brinkman.Het juist tijd om te investeren in debouwsector oftewel de ‘motor van deeconomie’, reageert Brinkman op deramingen van het Centraal Planbu-reau (CPB).“De bouw moet dus niet een douwkrijgen, integendeel. Dat is het paard

achter de wagen spannen. Willen weweer beweging in de zaak krijgen danmoeten we investeren, want er isvoor de komende jaren bijvoorbeeldnog een echte behoefte aan goede wo-ningen op goede plekken. Dan heb ikhet over (vervangende) nieuwbouw,

maar ook over renovatie van verou-derde woningen en over energiezui-nigere huizen. Als je daarin inves-teert, werk je aan een degelijk funda-ment onder de economie.”

WoningtekortBouwend Nederland vindt dat ‘eengezonde en vitale bouwsector’ hardnodig is om alle maatschappelijknoodzakelijke bouwopgaven in de ko-mende jaren tijdig en adequaat te kun-nen realiseren.“Tot 2020 moeten er nog minstens500.000 nieuwe woningen wordengebouwd om aan de vraag van hetnog groeiende aantal huishoudensnaar woonruimte te kunnen voldoenen te voorkomen dat er, met name inde Randstad, een fors woningtekortontstaat.”Brinkman wijst er in de brief ook opdat het kabinet belemmeringen voorstarters weg moet nemen. “Startersvormen de sleutel om de woning-markt weer in beweging te brengen.Zij hoeven niet eerst een bestaandewoning te verkopen en iedere initiëleverhuisbeweging op de woningmarktleidt tot minimaal drie daarop volgen-de verhuisbewegingen. Het grote pro-bleem is dat het voor starters door destrikte toepassing van de nieuwe aan-gescherpte hypotheeknormen, vrij-

wel onmogelijk is om voldoende fi-nanciering te krijgen om een woningte kunnen kopen.”

VoorstellenBrinkman doet dan ook namensBouwend Nederland acht voorstellendie onder meer gericht zijn op onder-steuning van starters, verbetering vande doorstroming en vergroting vanhet aanbod op de huurmarkt. Zo vin-den de werkgevers dat het kabinet dehypotheekrenteaftrek intact moet la-ten. Ze vrezen dat een lagere aftrekgrote negatieve effecten heeft op dewaarde van de woningen, de koop-kracht van de huishoudens en op debouwproductie.

Ook willen de werkgevers de blokka-des voor starters op de woningmarktwegnemen. Banken moeten weermaatwerk gaan leveren bij de hypo-theekverlening, waarbij de inkomsten-perspectieven van de starters wordenmeegewogen. Verder pleiten ze voor

afschaffing van de overdrachtsbelas-ting. Daarnaast wil Bouwend Neder-land graag dat het kabinet maatrege-len neemt om de aflossing van hypo-theekschuld te stimuleren. Voor deschatkist is dat gunstig want er wordtminder rente afgetrokken. De over-heid zou moeten bepleiten bij de ban-ken dat ze de boetes schrappen en inplaats daarvan een bonus geven. Ban-ken zouden ook een lagere rente moe-ten hanteren voor hypotheken waar-bij wordt gespaard of afgelost. Opschenkingen en erfenissen die wor-den gebruikt om af te lossen, moeteen fiscale vrijstelling van toepassingworden.In de brief bepleit Bouwend Neder-land ook ingrepen om de huurmarktvan het slot te krijgen. Zo moet hetmiddensegment met huren van 650tot 900 euro meer worden ontwik-keld om doorstroming te vergroten.De werkgevers willen ook dat ermeer wordt geïnvesteerd in energiebe-sparing.

Situatie in bouwsector ongunstig

Bouwend Nederland wil dat hetkabinet bij de komende bezuini-gingen de zwaar geplaagde bouw-sector ongemoeid laat. Voorzit-ter Elco Brinkman doet hiertoenamens de 3500 leden een oproepin een brief aan premier Rutte.Brinkman vraagt om een aantalmaatregelen om de bouw doorde komende jaren heen te helpenen ervoor te zorgen dat de sectorsterker uit de crisis komt. Ook demiljarden extra bezuinigingenmoeten niet worden gezocht ininfrastructurele projecten of in dewoningmarkt, vindt BouwendNederland.

De economische crisis trekt diepesporten in de bouwsector. Sinds hetbegin van de crisis eind 2008 is deomzet in de sector met ruim 10 mil-jard euro (15 procent) teruggelopenen zijn er 40.000 arbeidsjaren vanwerknemers en uitzendkrachtenaan werkgelegenheid verloren ge-gaan. Dat blijkt uit cijfers van hetEconomisch Instituut voor deBouw (EIB).Het EIB verwacht dan ook dat de

bouwsector dit en volgend jaar incrisis blijft, als er geen steun komt.In de eerste helft van 2011 leek hetherstel van de productie op gang tekomen door de zachte winter endoor nog lopende crisismaatregelenzoals het lage BTW-tarief op reno-vatie en onderhoud van woningen.In de tweede helft van vorig jaarvond echter een omslag plaats doorhet verslechterd economisch kli-maat. De groei van de productie uit

het eerste halfjaar werd daardoorgrotendeels teniet gedaan.De vooruitzichten voor 2012 en2013 zijn ongunstig. Het EIB ver-wacht dat de bouwproductie ditjaar met 3,5 procent afneemt enook in 2013 is nog geen sprake vanherstel. In samenhang hiermee zul-len de komende jaren naar verwach-ting nog eens 10.000 arbeidsjarenaan werkgelegenheid verlorengaan.

‘Kabinet moet bouw ontzien’BOG oproep aan kabinet

Eelco Brinkman: oproep.

Het is nu de tijd om te investeren in de bouw, vindt Bouwend Nederland. Foto: ANP

Page 28: De Ondernemer BNDeStem 17 maart 2012

Bedrijfsobjecten

TE HUUR/TE KOOP

Multifunctioneel bedrijfscomplex gelegen op bedrijventerrein Vosdonk-West, nabij snelweg A58. Bedrijfsruimte vanaf 610m² tot 3.685m², eventueel gecombineerd met kantoorruimte vanaf ca 200m². Op eigen terrein zijn voldoen-de parkeerplaatsen aanwezig. In prijs verlaagd! Collegiaal met DTZ Zadelhoff.

Tussendonk 10-20 Etten-Leur

TE HUUR / TE KOOP

Tegenover het NS-station is een kleinschalig kantoorgebouw gelegen met achtergelegen parkeerruimte. Thans is er nog op de eerste ver-dieping een nette kantoorruimte (ca. 203 m²) beschikbaar voor de verhuur. Per verdieping heeft het gebouw eigen voorzieningen en de kantoren worden zeer compleet opgeleverd.

Stationsplein 2 Breda

TE HUUR

Op bedrijventerrein Heilaar-Noord, dichtbij de A16, wordt door Pronto Wonen een nieuw-bouwcomplex gerealiseerd t.b.v. haar afhaalma-gazijn. In het complex blijft een functionele be-drijfshal (705m²) voor de verhuur beschikbaar. De ruimtes op begane grond en verdieping (totaal 240 m²) kunnen eventueel worden aan-gewend t.b.v. kantoren en/of showroom.

Neerloopweg 47 Breda

TE HUUR

Zeer fraaie en complete kantoorruimte (groot ca. 147m²) gelegen op de begane grond van een klassiek herenhuis aan de rand van het centrum. Het pand is in 2007 met smaak geheel gerenoveerd. De ruimte wordt zeer compleet (o.a. voorzien van airconditioning, toilet, pantry en alarminstallatie) en instapklaar opgeleverd. Collegiaal met LUC Vastgoed Adviseurs.

Sophiastraat 36 Breda

TE HUUR

Het object is gelegen op bedrijventerrein Hoogeind. Het pand (bouwjaar 2001) heeft een eigen identiteit, mede door de hoogwaardige architectuur. Het object bestaat uit een bedrijfs-ruimte groot ca. 665m² met kantoren verdeeld over twee bouwlagen totaal ca. 200m². Perceelsgrootte 1.515m². Eigen parkeervoorzie-ningen aanwezig. Eventueel te huur.

Minervum 7354 Breda

TE KOOP

Bedrijfsruimte gelegen op uitstekend bereikbare locatie, op het hoogwaardig bedrijventerrein "Hoogeind". Het object bestaat uit een kleine kantoorruimte van 60 m² verdeeld over twee etages (o.a. voorzien van pantry en toilet) met achtergelegen bedrijfsruimte van 215 m² (o.a. voorzien van lichtstraten, heaters en kracht-stroom). 2 parkeerplaatsen op eigen terrein.

Minervum 7398 Breda

TE HUUR

Identiteitsvol solitair kantoorgebouw gelegen op bedrijventerrein Moleneind-Oost. Er zijn diverse zelfstandige ruimten beschikbaar op zowel de begane grond alsmede verdieping. Mogelijkheden vanaf 147m² tot 1.000m² / combinaties mogelijk. De oplevering geschiedt zeer volledig. Voldoende parkeerplaatsen aanwezig.

Takkebijsters 15-17 Breda

TE HUUR

Wilhelminasingel 19 Breda

Bedrijfs-/opslagruimte gelegen op bedrijventer-rein De Krogten. De ruimte is groot ca. 2.450m² en voorzien van 3 overheaddeuren, buitenter-rein met loading dock, kantoorruimte / kantine met toilet (ca. 20m²). Het object is tevens voorzien van alarm. Combinatie van kantoor c.q. kleinschalige bedrijfsruimten is mogelijk.

Eikdonk 8 Breda

TE HUUR

Op goed bereikbare perifere locatie komt een aantrekkelijk vrijstaand kantoorobject beschik-baar. De vloeroppervlakten variëren van 403m² tot 806m², eventueel uit te breiden met 390m² archief + secundaire ruimten. Het kantoor-object is voorzien van o.a. liftinstallatie, pantry, gedeeltelijk koeling / airco-units. Op eigen ter-rein voldoende parkeerplaatsen aanwezig.

Druivenstraat 25-31 Breda

TE HUUR / TE KOOP

Op een unieke locatie, midden in het centrum van Breda, komt dit op de hoek gesitueerd winkelpand beschikbaar. Het betreft een open winkel, groot 60m², met entree op de hoek van de Grote Markt en de Korte Brugstraat. Tevens is er een kelder aanwezig van 50m². In deze kelder is een pantry, toilet en bergruimte onder-gebracht. De frontbreedte bedraagt 14m¹.

Grote Markt 27 Breda

TE HUUR

Het aangeboden object is gelegen op industrie-terrein De Krogten en bestaat uit een kan-toorruimte met lift en dakterras op de etage (ca. 900m² - deelverhuur mogelijk vanaf ca. 445m²), showroomruimte (ca. 1.370m² - deelverhuur mogelijk vanaf ca. 685m²) en op-slagruimte (ca. 1.285m² - deelverhuur mogelijk vanaf 443m²). Hoogwaardig afwerkingsniveau.

Konijnenberg 88 Breda

TE HUUR

Open huis 17 en 24 maart tussen 12.00 en 13:00 uurOp een zichtlocatie langs een drukke doorgaande weg, de Westerparklaan, bevindt zich deze hoogwaardig afgewerkte show-room-/kantoorunit van ca. 356 m² BVO. Een opvallende locatie, dankzij de zeer moderne en in het oog springende architectuur. Deze moderne businessunit is opvallend zichtbaar, uitstekend bereikbaar en leent zich bij uitstek voor business-to-business activiteiten met een showroom-, kantoor- en/of ontvangstfunctie. Het interieur is bijzonder smaakvol afgewerkt met veel oog voor detail. Het

gehele pand wordt volledig turn-key opgeleverd. Vergelijkbare nieuwbouwobjecten vragen een zeer forse investering in inrichting en afwerking. Voor meer informatie: www. neerloopweg22 .nl.Collegiaal met MultiFlex Makelaarsdiensten.

Neerloopweg 22 Breda

TE HUUR

Aan de Nieuwe Haven, een uitstekend goed bereikbare zakenlocatie in het centrum, op korte afstand van station. Beschikbaar 240m², gerenoveerd en voorzien van indelingen / kan-toorkamers. Parkeren op eigen terrein alsmede op loopafstand van diverse parkeergarages.

Prinsenkade 9 Breda

TE HUUR

Het gebied de “3 Hoefijzers” wordt ontwik-keld tot een nieuwe centrumlocatie. De begane grond ruimte (233 m²) en het representatieve souterrain (200 m²) van de monumentale kantoorvilla “Lentehof” zijn beschikbaar. Het object is geheel gerenoveerd met behoud van authentieke elementen. Voldoende parkeer-ruimte aanwezig. Collegiaal met Van de Water.

Ceresstraat 4 Breda

TE HUUR

Op uitstekende locatie gelegen in de bekende Watertoren aan één van de singels van Breda kunnen wij u de kan-toorunits aan-bieden gelegen op de tweede (60 m²)en derde etage (55m²). De watertoren beschikt over vergaderfacilitei-ten die door de huurders kunnen

worden gebruikt. Er is een mogelijkheid om vanaf 30 m² te huren.

TE HUUR