BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

32
13 In de stoel Ruud Goetjaer, dansleraar en restauranthouder Feestje Waylon Terugblik Business Meeting Brabant Barometer West- Brabant scoort: 6,2 West-Brabant 12e jaargang - nr. 2- 18 februari 2012 Special Voor bedrijfshuisves- ting De dames van de nieuwe stap 2/3

description

BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Transcript of BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Page 1: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

13

In de stoel

Ruud Goetjaer,dansleraar en

restauranthouder

Feestje

Waylon

Terugblik

BusinessMeetingBrabant

Barometer

West- Brabantscoort: 6,2

West-Brabant 12e jaargang - nr. 2- 18 februari 2012

Special

Voorbedrijfshuisves-ting

De dames van de nieuwe stap 2/3

Page 2: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Tekst: Dorien van Dijk

BREDA - ’Eerste hulp na scheiding’klinkt misschien alsof je ineens zelfnergens meer toe in staat bent, maarwie tot de bijna tweehonderdduizendNederlanders per jaar behoort vanwie de relatie stuk gaat, weet voorwelke praktische problemen je kuntkomen te staan. De auto is weg bezui-nigd of je constateert vlak voordat jeje naar je werk wilt haasten, dat jeoverhemden niet gestreken zijn. Enbinnenkort is het voorjaarsvakantie.De kinderen komen een paar dagenlangs en je wilt wat leuks gaan doen.

Maar wat? Je vermoedt dat de oudstehet moeilijk heeft met de nieuwe si-tuatie, maar je vindt het lastig om hetgesprek aan te gaan. Hoe pak je zoietsaan?Annelies Hulsker en Elske Damen, deinitiatiefnemers van www.nieuwe-stap.nl hebben beide een mediation-praktijk en zagen regelmatig klantenworstelen met deze veel voorkomen-de problemen. “Maar als mediator zitje werk erop na het afhandelen van al-le formaliteiten. Het enige wat jekunt doen, is het stel de hand schud-den en hen sterkte wensen bij het op-nieuw opbouwen van hun leven.”

Nieuwe balansEen nieuw leven beginnen is meerdan de jacht openen op een nieuwepartner. Veel mensen komen zichzelftegen gedurende het scheidingsprocesen hebben er vooral behoefte aan omeerst hun eigen leven weer op de railste zetten. Een nieuwe balans zoekentussen werk en zorg voor de kinde-ren, je huis weer jouw thuis makenen die dingetjes die je partner altijdverzorgde, nu zelf onder de knie krij-gen. Hoe sluit je die nieuwe pc aan?En hoe regel je nu de bankzaken enverzekeringen?

Natuurlijk kun je op al deze vrageneen antwoord vinden, wanneer jeeen avondje op het internet surft.Maar wat zou het handig zijn als al de-ze aanbieders van diensten bij elkaarverzameld zouden zijn op één handi-ge website, zo dachten Annelies enElske. Een nieuw businessidee was ge-boren. Het afgelopen half jaar inves-teerden de dames in het vinden vanpartners die hun diensten op hun sitewilden aanbieden. In totaal waren zecirca een jaar druk met het ontwikke-len van het concept en het vormge-ven van de website die er overzichte-lijk èn aantrekkelijk uit moest komente zien. Eén van de publiekstrekkersop de site is acteur Barry Atsma, diena een langdurige relatie, enige tijdgeleden ook weer single werd. In eeninterview vertelt hij hoe hij zijn‘Nieuwe Stap’ beleefde.

Serious, fun, communityDe website is onderverdeeld in driehoofdpijlers: de serieuze zaken, funen een community waar je andere er-varingsdeskundigen tegen het lijfkunt lopen om bepaalde thema’s meete delen of adviezen bij in te winnen.“We zijn zeker geen datingsite”, bena-drukt Annelies nog maar even. “Voor

Colofon

ADRESGEGEVENS:Postbus 3229,4800 MB BredaT: 076 - 5 312 255E: [email protected]

ACCOUNTMANAGER:Jos van Dongentel: [email protected]

Column

REDACTIEMANAGER:Ron Gregoor

Nieuwe Stap,eerste hulp

na scheiding

VORMGEVING:Angela van EckJohn van der MostNicole Hoepelman

Journalisten en carna-

val, dat is geen ge-

slaagd huwelijk. Voor

ons betekent carnaval:

altijd werken. Ik heb

het daar jarenlang heel

moeilijk mee gehad.

Als mijn vrienden de vo-

gels uit de lucht bliezen

en van kroeg naar

kroeg marcheerden, liep ik in polonaise in Zwingelspaan ach-

ter Prins Carnaval aan. Hij voorop in de leutstoet, ik ver ach-

teraan. Balend met een Spa rood en een pen in mijn hand.

Voor iemand die vanaf zijn vijftiende in een carnavalsband

speelt, zijn er leukere bezigheden.

Mijn allereerste carnaval bij de krant was in 1975. Ik was de

jongste van de stadsredactie en dat betekende: weekend-

dienst. Ik zie me nog zitten, zondagavond op de redactie in

hartje binnenstad Breda. Mijn carnavalsband zou die avond

een beeld onthullen op het Kasteelplein. Ongemerkt ga je

letten op wat er buiten gebeurt. En ja hoor, om even na tie-

nen hoor ik de maten naderen. Een lange dag geweest,

hoor ik aan de kwaliteit van de muziek. Wat nog even bena-

drukt wordt door mijn collega Eugène Loomans, die fijntjes

opmerkt: ‘Ja, zo kan ik het ook!’ Zonder een woord te zeg-

gen, maak ik mijn dienst af. Rond één uur tref ik mijn vrien-

den eindelijk in de stamkroeg: ‘Je hebt wat gemist, joh!’

Zo ging dat dus altijd. Datzelfde jaar, woensdagochtend na

carnaval, loop ik door de stad naar mijn werk. Hoor ik in-

eens klompen, kijk op en zie mijn beste vriend nog in kiel

van de Grote Markt af komen. ‘Waar kom jij nou vandaan’,

vraag ik hem. ‘Ik heb gisteravond een heel leuk meisje ont-

moet, die vroeg naar jou. Maar ja, jij was er niet.’

De club bestaat volgend jaar vijftig jaar. Maken we een

groot feest van. En dan ben ik er wel bij. Want sinds een

jaar of tien heeft mijn hoofdredacteur mij teruggetrokken

uit het nieuwsfront. Te laat. Iedereen is zijn wilde haren

kwijt en beperkt het feest tot de zondagmiddag.

Ron Gregoor

Daar zit je dan: in een leeg ge-trokken huis met in de koelkastvoor de komende dagen een paarAH-stoommaaltijden. Je hebt jevoorgenomen om dit weekend -als de kinderen komen - zelf ach-ter het fornuis te gaan staan. Dehectiek van de scheiding heeftplaatsgemaakt voor een vreemd,hol gevoel. Zoveel praktische din-gen waar je tegenaan loopt.Nooit zo bij stil gestaan. NieuweStap, reikt jou de hand op het in-ternetplatform www.nieuwe-stap.nl

BLADMANAGER:Johan van den Kieboom

deOndernemer verschijnt in een oplagevan 170.000 exemplaren

deOndernemer is een uitgave van BN DeStem

Carnaval

Barry Atsma tussen Annelies en Elske in.WEBSITE:www.deondernemer-bndestem.nl

2 deOndernemer 18 februari 2012

Page 3: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

PERSOONLIJK

dat stukje hebben we een partner ge-zocht. Verder waken we erover datons forum niet wordt gebruikt voorhet leegkiepen van bakken vol ellen-de en scheldpartijen op exen. De in-

steek moet positief zijn.”Onder het kopje ‘serious’ vind je allesterug dat met jezelf, je kind(eren) enje werk te maken heeft. Elske: “Veelmensen bevinden zich na een schei-

ding op een kruispunt in hun leven.Ze willen bepaalde dingen andersdoen. Een coach zou hierbij kunnenhelpen. Ook wanneer je een tweede(samengesteld) gezin begint, kun jemisschien wat ondersteuning gebrui-ken. De statistieken wijzen immersuit dat een tweede relatie vaker ge-doemd is te mislukken dan de eer-ste.”Bij ‘fun’ worden op de website ondermeer workshops koken aangeboden.Geen opleiding tot sterrenkok of amu-sespecialist, maar gewoon: hoe zet jenu in een half uur een gezonde maal-tijd op tafel (liefst één die de kinderenook lekker vinden). En wat dacht jevan een kluscursus voor vrouwen? Jekunt aan het eind van de werkdag jepumps in de hoek gooien en wanho-pig naar die twee zielige draadjes uithet plafond staren, maar daarmeehang je geen nieuwe lamp op.Handen uit de mouwen en moet jeeens zien hoeveel je voor elkaarkrijgt. Annelies: “Wij beiden zijngeen ervaringsdeskundigen, maar heb-ben in onze praktijken heel veel schei-dende stellen voorbij zien komen.Nieuwe Stap erkent het feit dat de pe-riode na een scheiding eens moeilijkefase is: voor de één vaak iets meer dande ander. Anderzijds hopen we metonze website deze periode wat mak-kelijker te maken en mensen te inspi-reren. Humor ontbreekt daarom ookniet op de als tijdschrift vormgegevenwebsite. Ons motto is: Hoe eerder jeweer beter in je vel zit, hoe beter;voor jezelf, voor je kinderen en derest van je omgeving.”

Scheiding eerste hulp

WIE: Annelies Hulsker (46) en Elske Damen (42)

BEDRIJF: online- platform voor mensen die scheiden

BEGONNEN: 15 januari 2012

WAAR: regio Brabant

MEER WETEN: www.nieuwestap.nl

DRV Accountants en Belastingadviseurs is met een team van 500 medewerkers en 11 vestigingen in Zuid-Holland, Zeeland enWest-Brabant een inspiratiebron voor nuchtere ondernemers.

John Bouw FB, belastingadviseur en directeur bij DRV Accountants en

Belastingadviseurs, vestiging Breda. [email protected], 076-5233033

Heeft vitaliteitssparen de X-factor?

De regering treft maatregelen om ervoor te zorgen dat wij langer blijven werken. Daarom is in 2011 een nieuwe regeling geïntroduceerd: het vita-liteitspakket. Bij dit vitaliteitspakket worden nieuwe regelingen ingevoerd, zoals het vitaliteitssparen, maar sneuvelen er ook regelingen. Gaat het vitali-teitspakket brengen wat de overheid wil?

VitaliteitssparenIn 2013 wordt het vitaliteitssparen ingevoerd. Deze spaarregeling dient als een vrij opneembare aanvulling op inkomen en is bruikbaar voor bijvoorbeeld het verlenen van zorg, deeltijdpensioen of scholing. Daarmee beoogt de re-geling een betere balans tussen werken en vrije tijd.

Vitaliteitssparen is een regeling in de inkomstenbelasting en is daardoor toe-gankelijk voor zowel werknemers en ondernemers. Jaarlijks mag maximaal € 5.000 gestort worden op een vitaliteitsspaarrekening. De storting is fiscaal aftrekbaar in box 1. Er wordt pas belasting geheven op het moment dat er vanuit het tegoed wordt opgenomen. Het opgebouwde spaartegoed wordt overigens niet meegenomen als vermogen in box 3.

Op de vitaliteitsspaarrekening mag maximaal € 20.000 gespaard worden. Er gelden geen voorwaarden voor het opnemen vanuit het tegoed. Wel geldt er een beperking na het bereiken van de 62-jarige leeftijd: er mag dan maxi-maal € 10.000 per jaar van de vitaliteitsspaarrekening opgenomen worden.

Einde spaarloon en levensloopHet is al uitgebreid in het nieuws geweest dat de spaarloon- en levensloopre-geling plaats moeten maken voor het nieuwe vitaliteitssparen. Gebruikmaken van het spaarloon is vanaf 1 januari 2012 niet meer mogelijk. Voor de levens-loopregeling is - in tegenstelling tot de spaarloonregeling - een uitgebreide overgangsregeling gemaakt.

Overgangsregeling levensloopDe levenslooprekening blijft open voor deelnemers aan de levenslooprege-ling die op 31 december 2011 een saldo van minimaal € 3.000 op hun levenslooprekening hadden staan. Dit betekent dat deze deelnemers onder nagenoeg dezelfde voorwaarden de regeling kunnen voortzetten. Zij bou-wen alleen geen recht op levensloopkorting op.

Deelnemers met minder dan € 3.000 aan levenslooptegoed kunnen dit te-goed in 2012 of 2013 opnemen voor verlof. Bijstorten mogen ze niet meer.

Van levensloop- naar vitaliteitssparenAlle deelnemers aan de levensloopregeling kunnen in 2013 hun levensloop-tegoed zonder belastingheffing omzetten naar vitaliteitssparen. Deelnemers met een levenslooptegoed van minder dan € 3.000 die in 2013 dit tegoed niet omzetten naar vitaliteitssparen, worden op 31 december 2013 gecon-fronteerd met een verplichte belaste vrijval van hun levenslooptegoed.

Omzetten van levenslooptegoed in vitaliteitssparen na 2013 is mogelijk. Ech-ter het saldo boven de € 20.000 wordt belast.

Het is niet mogelijk om tegelijkertijd deel te nemen aan de levensloopregeling en vitaliteitssparen.

X-factorIn de loop van de jaren zijn er door de regering diverse regelingen bedacht en gesneuveld, denk aan het premiesparen, VUT of vroegpensioen. Het vitaliteitssparen lijkt een toegankelijke regeling, maar of zij succesvol wordt is mede afhankelijk van de levensverwachting van deze regeling. Hopelijk gaat zij langer dan één kabinet mee. Daarnaast moeten werknemers wellicht nog van het voordeel van langer werken overtuigd worden.

HEEFTVITALITEITSSPAREN DE X-FACTOR?

Elske Damen (links) en Annelies Hulsker. Foto’s: Willem Paterik

18 februari 2012 deOndernemer 3

Page 4: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Dow Chemicals, Vopak, Total, Verbrugge en Kloosterboer. In de havensvan Zeeland Seaports zijn talloze hoogwaardige industriële en logistiekebedrijven gevestigd en ze hebben daar allemaal goede redenen voor.

Zeeland Seaports is direct gelegen aan open zee en met een diepgang van 16,5 meter toegankelijk voor de grootste zeeschepen. Het aantalEuropese havens die dit laatste kunnen bieden, is op een hand te tellen.

Over de verbindingen met het achterland kunnen we kort zijn. Zowelover de weg, het spoor als het water is heel Europa snel (en filevrij) bereik-baar. Kortom, Zeeland Seaports biedt u de ideale vestigingslocatie, waar bovendien nog volop ruimte beschikbaar is.

Zoekt u een haven waar u te allen tijde op kunt bouwen?Maak dan eens kennis met de mensen van Zeeland Seaports. We zijngespecialiseerd in de ontwikkeling van nieuwe bedrijvigheid en kunnenu op allerlei manieren helpen bij uw vestigingsvraagstuk. We zijn dagen nacht bereikbaar en even bezield als onze collega’s in de Zeeuwsehavens. Waar geen negen tot vijf mentaliteit heerst en waar nog wordtmeegedacht met de klant. Geen wonder dat vele internationalebedrijven u al voor gingen.

Bel voor meer informatie over Zeeland Seaports naar +31 115 647 400of kijk op onze website. www.zeelandseaports.com

driven by dedication

Waarom veel gerenommeerde bedrijven de Zeeuwse havens ontdekten

Croon en DuPontCroon is sinds 1974 werkzaam bij DuPont. In eerste instantie om delen van de fabriek te herontwer-pen. De vraag van DuPont was om de fabriek nog veiliger te maken. In de opmerkelijke geschiedenis van DuPont heeft veiligheid altijd

een hoofdrol gespeeld. Zo is Du-Pont in de 19e eeuw begonnen als buskruitfabrikant. In die tijd waren de veiligheidsmaatrege-len bij dit bedrijf al uitzonderlijk hoog. Het feit dat de toenmalige directeur naast de fabriek woonde, zegt al genoeg. Toen DuPont zich in de vorige eeuw ging toeleggen op chemie en kunststoffen wer-den deze veiligheidsmaatregelen nog meer verscherpt. Het feit dat Croon haar relatie heeft kunnen continueren zegt genoeg over de veiligheidsfi losofi e van Croon. Voor het uitvoeren van dagelijkse elektrotechnische onderhoudsta-ken en grote fabriekstops heeft Croon de DuPont normen volledig geadopteerd. Als het op veiligheid aankomt, zitten beide bedrijven dus op één lijn.

Gemeenschappelijke doelen bereikenEdward Vos (42) is in 1995 als pro-jectleider bij DuPont begonnen. Edward, die een studie HTS-che-

mische technologie heeft afge-rond, werkt sinds 2009 als Main-tenance Manager bij DuPont en is de contactpersoon voor alle on-derhoudswerkzaamheden binnen Fluoroproducts. Hij werkt elke dag samen met zijn mensen om de in-gezette maintenance programma’s succesvol tot uitvoer te brengen en het resultaat hiervan te meten maar ook voelen. “Door een optimale onderhoudstaak te defi niëren, kun je tegen de juiste kosten een zo hoog mogelijke productiviteit van de fabrieken behalen. Tevens wil ik dat onze operations mana-gers er van op aan kunnen dat hun processen goed kunnen draaien. Deze doelen bereiken we, mede door onze lange samenwerking met onze huiscontractors zoals Croon.” aldus Edward.

StopsEens in de twee jaar wordt er bij DuPont Fluoroproducts een zoge-naamde ‘grote stop’ uitgevoerd. Tijdens zo’n stop wordt de gehele fabriek stilgelegd en vinden er gro-te onderhoudswerkzaamheden en verbeterprojecten plaats. Inmiddels heeft Croon 4 stops bij DuPont ge-draaid. Een intensief project waar in één keer zo’n 150 Croonwerk-nemers de fabriek ingaan om zo effi ciënt mogelijk maintenance en ook projectwerkzaamheden te verrichten. Door de zeer kundige voormannen en inbedrijfstellers van Croon, zijn deze ‘stops’ een

knap staaltje van vakmanschap en betrokkenheid.

De toekomstOm haar processen continu te ver-beteren maakt DuPont wereldwijd gebruik van het DuPont Production System (DPS). Met behulp van data die door de monteurs in SAP wor-den ingevoerd, worden anderen in staat gesteld om bijvoorbeeld on-derhoudsplannen te veranderen en verbeteren. Dupont wil graag sa-men met Croon naar de toekomst kijken. Zo betrekt ze Croon bij verbeteringen op gebied van werk-voorbereiding en onderhoudspro-gramma’s voor verlichting, tracing en ATEX gerelateerde apparatuur. Ook wordt Croon al betrokken bij inspectieprogramma’s die direct bijdragen aan het nog veiliger en effi ciënter maken van processen bij DuPont. “ Ik word blij, als alles er netjes en strak uitziet. Expliciet gaat mijn compliment uit naar de wijze

waarop de mensen van Croon hun werk in het veld uitvoeren en na een stop de area achterlaten. De kabels netjes vastgezet en gelabeld en alles is keurig schoon geveegd. Een goed voorbereide werkplek voor de dag van morgen. De basis van onze samenwerking blijft na-tuurlijk vertrouwen en wederzijds respect.” aldus Edward Vos.

• Onderschrift foto

AGIN Timmermans GoesVlasmarkt 6, Postbus 2139, 4460 MC

Tel: 0113-24 63 33, Fax: 0113-22 38 44E-mail: [email protected], Website: www.agintimmermans.nl

DuPont Dordrecht maakt deel uit van het wereldwijde E. I. Du Pont de Nemours and Company en behoort tot één van de grootste productielocaties van het bedrijf. DuPont voorziet de wereldmarkt sinds 1802 van hoogkwalitatieve wetenschap en techniek in de vorm van innovatieve producten, materialen en diensten. Zonder dat we er altijd bewust van zijn, vinden we producten van DuPont vaak in alledaagse zaken zoals bescher-mende kleding, anti-aanbaklagen, skibindingen, smartphones en doppen van parfumfl esjes. Croon werkt al sinds 1974, 24/7 bij DuPont Dordrecht. De Fluoroproducts Maintenance Mana-ger van DuPont, Edward Vos, vertelt over deze, inmiddels 38 jarige, samenwerking.

Croon Elektrotechniek draagt bij aan een veilig proces bij DuPont Dordrecht

• Onderschrift fotoEttenseweg 20, 4706 PB RoosendaalPostbus 3115, 4700 GC RoosendaalTel. +31 88 - 923 4055, www.croon.nl

Page 5: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Barometer Kamer van Koophandel

BREDA - Dat merken ook de win-kelkernen van Zuidwest-Nederland.Leegstand is voor veel kernen een pro-bleem. De hoogste percentages zijn tevinden in Geertruidenberg (13 pro-cent) en Vlissingen (12 procent). Ookvoor Terneuzen, Bergen op Zoom,Borsele en Roosendaal vormt leeg-stand een groot probleem. De aantrek-kelijkheid van het winkelgebiedkomt hiermee in gevaar. Dat heeft ge-volgen voor het aantal bezoekers ende sfeer in de winkelkern, maar ookvoor nieuwe zelfstandige winkeliersom zich te vestigen. De gemiddeldeleeftijd van de winkelier ligt in Zuid-west-Nederland vrij hoog. Zo hoog,dat bijna een derde van de onderne-mers in de detailhandel 55 jaar ofouder is. Jonge, ambitieuze, onderne-mers lijken in deze sector maar be-perkt aanwezig.Zij zien meer toekomst in het world-wide web; in een webwinkel. Ditlijkt een gouden greep. In Zuid-west-Nederland is het aantal webwin-kels in snel tempo toegenomen tot cir-ca 1.350. Toch zijn dit niet alleenmaar succesverhalen. We zien eengroot aantal webwinkels dat het uit-eindelijk toch niet redt en wordt op-geheven.Internet is dan ook geen trucje. Inter-net heeft invloed op alle facetten vanhet ondernemerschap; klanten, in-koop, de directe omgeving en marke-ting. Het gaat niet meer alleen om deconcurrentie met nieuwe winkels in

de omgeving, maar ook met wat eronline gebeurt. Daarnaast is ‘de win-kel’ veel meer onderdeel van ‘een dag-je uit’. Klanten zoeken niet meer al-leen naar producten. Ze zoeken eenbeleving die hun dag compleetmaakt.Wat moeten de winkelier en de web-winkelier hier nu mee? De succesfac-tor voor de één is een valkuil voor deander, en andersom. De oplossingvoor een duurzaam succes lijkt te lig-

gen in de combinatie. Het ontwikke-len van nieuwe concepten. Op zoeknaar het spannende midden, daarwaar sectoren elkaar ontmoeten. On-dernemers die hierin hun kansen her-kennen, helpt de Kamer van Koop-handel hier graag mee verder. Bijvoor-beeld via een adviesgesprek van eenuur of via het social media spreekuur.

Surf hiervoor naarwww.kvk.nl/ailzwn.

Chris RuttenKvK Zuidwest-Nederland

De wereld wordt steeds groter.Afstanden spelen steeds mindereen rol. Door internet zijn consu-menten over de hele wereld op-eens potentiële klanten gewor-den. Vooral op de detailhandelheeft dit grote impact. Doordatmensen op internet kopen is eenfysieke winkel geen noodzaakmeer voor de consument.

‘Klanten zoekenniet alleen naar pro-ducten in winkels,maar willen eenbeleving die hun dagcompleet maakt.’

Winkel versus webwinkel

5,5

GeertruidenbergVlissingen

TerneuzenBergen op Zoom

BorseleRoosendaal

Alphen-ChaamSteenbergen

MiddelburgTholen

SluisWoensdrecht

HulstBreda

HalderbergeSchouwen-Duiveland

Baarle-NassauGoes

ReimerswaalZundert

MoerdijkNoord Beveland

DrimmelenEtten-Leur

OosterhoutRucphen

VeereKapelle

Winkelleegstand in Zuidwest-Nederland per gemeente (2011)

13,1%

Webwinkels in Zuidwest-Nederland Starters

12,0%10,8%

10,6%10,6%10,6%

8,7%8,6%

7,9%7,7%

7,3%7,3%

7,1%6,4%6,4%

6,2%6,0%6,0%

5,8%5,8%

5,6%5,4%

4,4%4,2%4,2%

3,8%3,8%

2,1%Bron: Locatus

600

500

400

300

200

100

0

Bron: Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland

20062007

20082009

20102011

WERKGEVERSAANSPRAKELIJKHEID

Een werkgever is aansprakelijk voor een arbeidsongeval dat een werknemer in de uitoefening van zijn werk overkomt mits de werkgever zijn zorgplicht niet is nagekomen. Is de werkgever tekortgeschoten in zijn zorgplicht, dan moet hij de werknemer alle schade als gevolg van het arbeidsongeval vergoeden.

Geen zorgplicht bestaat voor situaties waarop de werkgever geen invloed kan uitoefenen, zoals ongevallen op de openbare weg. In die gevallen kan er echter, zoals de Hoge Raad al meerdere malen heeft aangenomen, wel een verplichting zijn voor de werkgever om een verzekering af te sluiten.

Eind vorig jaar heeft de Hoge Raad wederom op dit onderwerp een arrest ge-wezen. Een postbezorger was uitgegleden over een stuk bevroren sneeuw en vorderde schadevergoeding van de werkgever omdat deze geen verzekering had afgesloten.

In eerdere uitspraken van rechtbanken was bepaald dat werkgevers aanspra-kelijk zijn als zij geen verzekering hebben afgesloten voor bestuurders van voertuigen, fietsers, maar ook voor voetgangers. De Hoge Raad heeft aan dat laatste een eind gemaakt. Een voetganger die een eenzijdig ongeval overkomt, kan niet klagen dat zijn werkgever geen ver-

zekering heeft afgesloten. De postbezorger had dus “pech”.

Bent u werkgever en wilt u meer weten over zorg- en/of verzekeringsplicht? Neem dan contact op met een arbeids-rechtspecialist.

Mr A. Oomen (Albert)Advocaat

Haans Advocaten Roosendaal

ROOSENDAAL EN BERGEN OP ZOOMWWW.HAANSADVOCATEN.NL

Leegstand van winkels, een steeds groter wordend probleem. Foto: ANP

18 februari 2012 deOndernemer 5

Page 6: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Even poseren voorde fotograaf.

Waylon in actie. Foto’s: Kees Bennema

Hé, we maken er eentopavond van.

6 deOndernemer 18 februari 2012

Page 7: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Tekst: Ron Gregoor

BREDA - Kwaliteit in initiatievenen netwerken, daar staat de VOCvoor. VOC is een van de grootstenetwerkclubs in de regio West-Brabant. Een aantal keer per jaarkomen de leden bij elkaar.

Absoluut hoogtepunt ieder jaar ishet Ondernemersconcert. LiesbethList, die in de Sacramentskerk lied-jes van Edith Piaff zong, was in2007 de eerste topartiest, die Bredaaan deed. Sinds die tijd slaagt declub onder leiding van Louis Seeu-wen er steeds maar weer in om een

bekende artiest te laten optredenvoor zijn club. In 2010 kwam Robde Nijs, Karin Bloemen vertolkteer al eens haar geweldige show envorig jaar kreeg jong talent de gele-genheid zich te presenteren. En datgebeurt dan altijd in de sfeervolleSacramentskerk.Ook donderdag 2 februari was deSacramentskerk weer afgeladen volmet ondernemers uit Breda. Diekwamen allemaal voor Waylon,een van de meest populaire Neder-landse zangers van dit moment.Waylon heet eigenlijk Willem Bij-kerk, is 31 jaar. Hij noemde zich-zelf als artiest naar zijn grote idoolWaylon Jennings. Bijkerk tekendein 1997 al een contract bij EMI enmocht in Nahsville een plaat opne-men. Die kwam er nooit. Welwoonde en werkte hij in 2001 eenjaar in de Verenigde Staten. Hijwerd in ons land bekend nadat hijtweede eindigde in Holland’s GotTalent. Zijn platenmaatschappij

Universal Music bracht hem als eer-ste Nederlander onder bij het be-kende Motown label. Zijn eerstesingles Wicked Way verscheen be-gin augustus van 2009, eind diemaand kwam het album WickedWays uit. Zowel single als cd werdeen groot succes. Waylon won in2010 de 3FM Award voor bestenieuwkomer. Intussen is zijn twee-de album After All een groot suc-ces. Veel van zijn successen zonghij in Breda. En kreeg zijn dankba-re publiek massaal op de banken.

De Ondernemersconcerten vanVOC kenmerken zich niet alleendoor de kwalitatief goede concer-ten die de leden krijgen voorge-schoteld, de ‘afterparty’s’ mogen erook wezen. Als geen ander evene-ment is de jaarlijkse nazit in de Sa-cramentskerk een netwerkevene-ment van hoge kwaliteit. Zoals hetde VOC betaamt: kwaliteit in ini-tiatieven en netwerken.

Waylon krijgtondernemersop de bankenWat hebben Rob de Nijs, KarinBloemen, Liesbeth List en Way-lon met elkaar gemeen? Ze ga-ven alle vier een grandioos con-cert in de Bredase Sacraments-kerk. De doelgroep: onderne-mers in Breda. Organisator:VOC netwerkclub in Breda.

Ondernemersconcert netwerkclub

Een volle zaal, een prachtig podium en goede muziek. Wat wil je nog meer.

Hij schreeuwt het uit.

Even kijken, wat kunnen wevanavond verwachten.

ALTERNATIEVEN OP BANK FINANCIERINGEN KOMEN OP

Het is inmiddels algemeen bekend dat het vrijwel onmogelijk is geworden om bij banken een financiering voor zakelijke doeleinden los te krijgen.

Op dit ‘gat in de markt’ lijken zich nu nieuwe partijen te gaan richten. Op dit moment gaat het nog vaak om financieringen van vrij grote projcecten (vanaf vijf miljoen euro) en wordt er redelijke hoge eisen gesteld aan het eigen vermogen dat ingebracht moet worden. Een financier stelt op dit moment bijvoorbeeld als eis dat twintig procent van de totale investering in een project ingebracht moet worden.

Een andere opkomende financieringsmethode, welke meer geschikt is voor reeds bestaande bedrijven, is die van factoring. Hierbij wordt door de facto-ringmaatschappij direct bij aflevering van een product de nota voor bijvoor-beeld 80% betaald aan de producent. De factoringmaatschappij int vervol-gens de nota bij de afnemer en zodra deze (meestal na 30 – 60 dagen) het geld binnen heeft wordt de resterende 20% onder inhouding van kosten van de factoringmaatschappij (meestal 3%) aan de producent voldaan.

Dimitri Duine, Duine Adviesburo BV Register Master in Financial Planning,

CFP® Certified Financial Planner FFP gecertificeerd financieel planner

Register adviseur in Assurantiën, Register Pensioenadviseur,

DSI Beleggings Adviseur, Erkend Hypotheek Adviseur

18 februari 2012 deOndernemer 7

Page 8: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Tekst: Rob Steinmetz

BREDA - De Breda Pluim is eeninitiatief van de Bredase afdeling vanKoninklijke Horeca Nederland, deBredase VVV, het Retailplatform, deNHTV, de gemeente Breda en HetStadsblad, met als doel horeca- enandere ondernemers extra te stimule-ren om hun gasten en klanten in dewatten te leggen. Daartoe wordenhoreca- en andere zaken anoniembezocht en worden de bevindingenwekelijks gepubliceerd in HetStadsblad.

,,Je merkt dat deze verkiezing leeft on-der de ondernemers’’, vertelt MarliceDreessen, de directeur van de VVVBreda, namens de initiatiefnemers.,,Van wie zou er deze week genomi-neerd zijn… Stuk voor stuk reagerenze dan ook heel enthousiast als ze ge-nomineerd zijn. Je komt ook opsteeds meer plekken hun ingelijste ver-haal tegen. Iedere genomineerdekrijgt zo’n lijst bij de prijsuitreikingen dat wordt enorm gewaardeerd!’’Ook Breda als stad is gebaat bij deBreda Pluim.,,Toen we verkozen wer-den tot Beste Binnenstad van Neder-land werd die Breda Pluim ook na-drukkelijk vermeld. Als voorbeeldvan een eendrachtige samenwerkingom nog gastvrijer te zijn. Ook bij deverkiezing van de meest gastvrije stadkregen we niets dan lof voor dit initia-tief en scoorden we op dit punt heelhoog. Dat we het net niet gehaaldhebben, lag daar dan ook zeker nietaan.’’

Dreessen kijkt nu al uit naar de prijs-uitreiking. ,,Net als vorig jaar doenwe dat weer op een maandag, aan hetbegin van de avond. Dat is toen heelgoed bevallen. Bijna alle genomineer-

den waren ook present en hadden heterg naar hun zin. We zorgen ervoordat het hen aan niets ontbreekt. PeterElbers partycatering verzorgt zowelhet eten als de drank. Alle genomi-neerden worden voorgesteld aan dehand van een filmpje. tegen het eindvan de avond, zo rond de klok vanachten, worden de winnaars van2011/2012 bekendgemaakt.’’

De eerste Breda Pluim (van2007/2008) ging naar Dickens and Jo-nes . De Breda Pluimen van2008/2009 gingen respectievelijknaar Oil & Vinegar (vakjury) en eetca-fé de Corenmaet (publiek). In

2009/2010 waren de winnaars café deZeven Heuveltjes (vakjury) en :e Bal-lon (publiek) en in 2010/2011 Kixa(vakjury) en ‘t Stief Kwartierke (pu-bliek). Dit jaar (2011/2012) zijn er intotaal 32 genomineerden.

De lezers van Het Stadsbladen de bezoekers vanwww.stadsbladbreda.nlkunnen binnenkort weer hunstem uitbrengen op hunfavoriete Breda Pluim-ondernemer. Op de websitevan Het Stadsblad kunnen zedan alle nominaties ook nogeens nalezen.

BREDA - De NAC Business Fair, ge-organiseerd door de NAC BusinessClub en Obtes Business Consultancyuit Bergen op Zoom. Deelname is ex-clusief voor de NAC Business Cluble-den en heeft als doel om zoveel moge-lijk leden en hun relaties met elkaarin contact te laten komen. Uiteraard

zijn anderen welkom op de beurs.Op de eerste verdieping in ‘t Veem iser ruimte voor veertig stands. Bedrij-ven kunnen zich inschrijven voor deBusiness Fair. De inschrijvingen wor-den op volgorde van binnenkomst be-handeld en de indeling van de standswordt door loting bepaald.

Ieder lid van de NAC Business Clubkan 1 stand van 2 bij 1 meter huren.Stroomvoorziening is uiteraard aan-wezig. De stands worden voorzienvan de bedrijfsnaam van de huurder.Iedere deelnemer ontvangt ook vijftigentreekaarten om zijn relaties uit tenodigen. Een stand binnen kost 750euro. Bij die prijs zijn inbegrepen eenbetaalpas met een waarde van 60 euroen twee toegangsbewijzen voor hetbuffet, dat vrijdag 2 maart na afloop

wordt gehouden in De Cordial.Het is ook mogelijk om ruimte te hu-ren op het buitenterrein, op de routevan de parkeerplaats P5 naar de hoofd-ingang op P1. Het gaat om tien bui-tenkavels van ongeveer 50 vierkantemeter. Een kavel kost 400 euro, ookweer met betaalpas en toegangsbewij-zen voor het buffet. Deze kavels zijnuitsluitend bedoeld om groot materi-eel weg te zetten, bijvoorbeeld eenvrachtwagen, bus, heftruck of steiger.

De derde NAC Business Fair is voorhet publiek geopend op donderdag 1maart van 15.00 tot21.30 uur en opvrijdag 2 maart van 14.00 tot 19.30uur. Op donderdag is er om 21.30uur een netwerkborrel in ‘De Parelvan het zuiden’. Vrijdag om 20.30uur begint het buffet in de Cordial

In bioscoop Pathé op het Chas-séveld in Breda vindt op maan-dag 19 maart voor inmiddels al-weer de vijfde keer de prijsuitrei-king plaats van de BredaPluim.Er zijn twee ‘pluimen’ tevergeven: door een vakjury endoor de lezers van Het Stadsblad.

Vorig jaar was hij er even niet,maar op donderdag 1 en vrijdag2 maart staat het Rat VerlleghStadion in Breda weer open vooralle ondernemers uitWest- Brabant. De derdeeditie van de NAC BusinessFair is dan een feit.

Prijs eerste lustrum ‘de pluim’

De Breda Pluim gaat naar......

Derde NAC Business Fair op 1 en 2 maart

De organisatoren, vlnr: Ron Uyldert, Albert van Schendel,Marlice Dreessen en André Pleur.

De genomineerden van vorig jaar op een rij..

Volle bak op de tweede NACBusiness Fair. Foto: Kees Bennema

8 deOndernemer 18 februari 2012

Page 9: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Wat is er zobijzonder aandeze stoel?

Het is bijzonderdat je van je groot-ste hobby je werkkunt maken. Daar-bij werk ik in een“blije wereld”. Cur-sisten komen op dans-les omdat ze goed wil-len leren dansen maarhet ook heel leuk vin-den. Iedereen komt op-geruimd binnen. Ditwerk is bijzonder om-dat je ook op een ande-re manier iets voor ande-ren kunt betekenen. Tij-dens het dansen vergeetje je zorgen. Het is goedvoor geest en lichaam. Ikkan dat allemaal niet al-leen. Ik word onder-steund door een fantas-tisch team van medewer-kers, dat valtijd voor meklaar staat. Ook dat is heelbijzonder.

Op welkestoelen heeftu hiervoor gezeten?

Na het VWO heb ik gestu-deerd in Delft. In 1985 kreegik de kans om een dansschoolover te nemen in Etten-Leuren heb ik gekozen voor het on-dernemerschap en de dans-school.

Wat betekent hetbedrijf voor u?

Ik bén het bedrijf. In krantenwordt vaak over mij geschrevendat mijn leven wordt beheerstdoor dans. Dat klopt maar er isnog zoveel meer. In hetzelfdepand van de dansschool heb ikook een restaurant, werk ik aaneen detacheringsafdeling voordansleraren en mag ik, zo nu endan, enkele ondernemers, werk-zaam in een heel ander vakgebied,ondersteunen.Een heel goede vriend zei onlangsdat ik altijd mijn blik wil verrui-men. “Ondernemen is verder kij-ken dan de horizon”.

Dansen is plezier voortwee, ook in deze zwareeconomische tijden?

Dansen is nog steeds plezier voortwee. Dansscholen hebben het indeze tijd ook moeilijker dan voor-heen, maar het plezier bij de dan-sers is er niet minder om.

U bent internationaaljurylid. Hoe word je dat?

Vanzelfsprekend moet je de nodi-ge diploma’s hebben gehaald. Ver-volgens doe je ervaring op met hetjureren van kleine regionale wed-strijden, grote wedstrijden en even-tueel. nationale kampioenschap-pen. Het biedt natuurlijk voorde-len als je zelf ook uit de wedstrijd-wereld komt. Je dient je verderaan te sluiten bij internationale

dansorganisaties. Verplicht zijn deinternationale congressen. Daarnais het afwachten of dat je wordt uit-genodigd voor internationale wed-strijden.

Waar heeft hetjurylidmaatschap uzoal gebracht?

Ik ben regelmatig in Rusland ge-weest. De laatste jaren was ik ookin Finland en Bulgarije. Afgelopenweek was ik in Spanje om daar dekampioenschappen van Spanje tejureren. Vanwege drukte accep-teer ik niet alle uitnodigingenmeer.

Leert u zelf nog wel eensiets bij op het gebiedvan dans?

Elke dag leer ik nog bij. Weliswaarniet zozeer op danstechniek maarmeer op bewegingsleer en hoe ie-mand omgaat met leerprocessen.Soms vechten cursisten meer metzichzelf dan met de danspassen.

Danst u vaak en zo ja,met wie?

Ik dans elke dag tijdens het gevenvan dansles met een charmante as-sistente. Door een druk leven vanzowel Diana als van mij, dansenwij samen, enkel nog tijdens vakan-ties.

U exploiteert ook eenrestaurant op dezelfdelocatie?

In 2005 ben ik brasserie de Walsgestart. Dit bleek veel extra werkzodat de exploitatie is overgeno-men door iemand anders. Dooromstandigheden heb ik echter be-sloten om het restaurant weer zelfte exploiteren.Het restaurant komt onder leidingvan mijn dochter Mandy Goetjaer,momenteel nog werkzaam als assis-tent General manager in een hotelin Wijk aan Zee.

Loopt het restaurant goed?

Het restaurant gaat pas weer openrond 15 maart 2012. Het wordteen bistro waar gezinnen met kin-deren, volwassenen zonder kinde-ren en cursisten van de dansschoolheel goed én betaalbaar kunneneten. De menukaart is beperkt enheeft Belgische invloeden. De keu-ken staat onder leiding van een ge-renommeerde Belgische top kok.

Wanneer bent u hetmeest in uw element?

Ik ben het meeste in mijn elementals ik zie dat de mensen om mijheen en waarom ik geef, gelukkigzijn. In mijn bedrijf ben ik in mijnelement als ik zie dat mijn gastentevreden zijn en het naar hun zinhebben.Verder geniet ik enorm van gepas-sioneerde mensen. Mensen die, on-geacht wat ze doen, werken metliefde voor het vak. Fantastischhoe mensen, vol vuur en vlam,kunnen praten over hun werk.

Wat is uw ambitie?

Op de eerste plaatswil ik een goede le-venspartner, vader,zoon en vriend zijn.Met mijn bedrijf wilik onderscheidendzijn door uit te blin-ken in kwaliteit. Ver-der probeer ik met bo-venstaande foto uit tebeelden dat ik zowelals danser, als onderne-mer en als persoon inbalans wil zijn.

Waar krijgen ze udeze stoel voor uit?

Ik kom, ondanks dezecomfortabele stoel, hierheel gemakkelijk uit.Door veel werk en veelhobby’s zit ik er overigensniet zoveel in.Ik loop graag met mijnhond Dasher, een Cane Cor-so van ongeveer 70 kg.Een andere hobby is reizen.Ik ontmoet graag andere cul-turen en ben een liefhebbervan het maken van cruises.Sinds kort ben ik ook gestartmet golfen maar daar moet iknog wel het een en ander aandoen.

Naam:Ruud Goetjaer (52).

Functie:Ondernemer.

Bedrijf:Danscentrum Goetjaer verzorgtdanslessen, leidt op tot dansleraaren biedt wedstrijdtraining. Bistrod’n Oude Wals met kleine maaruitstekende kaart en tevens be-schikbaar voor bruiloften en par-tijen.

Bijzonderheden:Het bedrijf is gevestigd in Et-ten-Leur en heeft cursisten engasten van in en van ver buitende regio. Er wordt, door een ge-diplomeerd team, dansles gege-ven aan meer dan 45 groepenper week. Naast de groepslessenzijn er ook veel privélessen.

Op zaterdag 17 maart verschijntde Hazeldonk special

DE STOEL Tekst: Ron Gregoor Fotografie: Aad Meijer

18 februari 2012 deOndernemer 9

Page 10: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Afgelopen week sprak ik tweeondernemers die actief zijn in deregio West Brabant. De eerste,een Ingenieursbureau, onlangsverkozen tot Beste Werkgever,vertelde mij dat het bureau hetuitstekend doet in deze toch eco-nomisch barre tijden. Deze on-dernemer heeft heel goed naarde markt gekeken en tijdig ge-schakeld naar andere marktgebie-den. Het personeel is tijdig daar-op ingezet met als gevolg dat deomzet van de onderneming, te-gen de verdrukking in, groeit.Een ander voorbeeld is een be-drijf, actief in consumenten elek-tronica en witgoed meldde desge-vraagd dat het uitstekend ging.De ondernemer wist te vertellendat naar zijn mening het geheimzat in het kiezen voor duurzameproducten en oplossingen.Twee lichtpuntjes in een overi-gens stagnerende economie. Watis de conclusie. Ondernemers diebeweeglijk zijn en oog hebbenvoor de maatschappelijke trendshebben nog steeds een econo-misch perspectief. Stilstaan is perdefinitie achteruitgang.Dit geldt natuurlijk ook in hetgroot. Als we als maatschappijeen aantal structurele problemenop arbeidsmarkt, woningmarkten economie laten voor wat zezijn dan zullen we daarvan op ter-mijn hinder gaan ondervinden inonze concurrentiekracht naar deopkomende economieën zoals In-dia, Brazilië en China. Dezetwee Brabantse ondernemers heb-ben het wél begrepen.

Ik blijf optimistisch naar vorenkijken. Natuurlijk zitten we ineen zware tijd en voor velen on-der ons is het zelfs al een zwartetijd. Daarover geen misverstand.Maar, ik blijf er van uitgaan datwe uiteindelijk sterker uit de cri-sis naar voren komen. Ik schrijfdat al jaren en wat lees ik van-daag in Trouw? “De economi-sche lente breekt aan”. Er zijntenminste drie redenen om posi-tieve verwachtingen te mogenhebben.* De banken staan er beter voordan voorheen. Dit lijkt vooral tedanken aan beleid van de ECB.Goed nieuws!*Er is wel sprake van een reces-sie maar niet van een depressie.In Duitsland loopt het vertrou-wen van ondernemers in de toe-komst overigens al duidelijk open dat is een mooie graadmetervoor de grootste economie in Eu-ropa.*Mocht het misgaan met Grie-kenland, dan blijft dat beperkttot Griekenland. Eerder was menerg bang voor het effect van mee-sleuren van andere landen als Ita-lië en Spanje. Dat gevaar lijkt inbelangrijke mate geweken, derente op de staatsleningen van Ita-lië en Spanje daalt fors en dat iseen goed teken. Het vertrouwenin die landen is zich aan het her-stellen.Kortom, ik doe nog maar eenseen oproep om afscheid te ne-men van het doemdenken wantdat werkt als een “selffullfilling”mechanisme. Ook in deze ru-briek. Mouwen opstropen, kan-sen benutten, ondernemingszinde kans geven, de vele vertragen-de procedures in de stadhuizennaar de prullenbak verwijzen, in-novaties omarmen en met z’nallen dus zwaar “aan de bak”!

Decennia lang was de nutssectoreen redelijk voorspelbare econo-mische sector waarvan de indivi-duele bedrijven (keurig op pro-vincie gesorteerd en ‘ten algeme-nen nutte’ samenwerkend) inhoofdlijnen op de economischeontwikkelingen meedreven.Hoe anders is het nu. De liberali-sering en privatisering hebben desector ingrijpend veranderd. Er isvolop concurrentie en dat isgoed voor de consument. Hetaantal overstappers in de Neder-landse energiemarkt bedroeg in2011 bijna 1,4 mln. Dat betekentdat 9,9 procent van alle gas- enstroomaansluitingen door eennieuwe leverancier werd bele-verd. Energieleveranciers moe-ten knokken voor nieuwe klan-ten en klantbehoud. Naast decommerciële ontwikkelingen,staat ook de productietak nietstil. We zien een sterke opkomstvan duurzame energiebronnenzoals windparken, zonne-energieen vergistingsinstallaties. Alle-maal dragen ze hun duurzamesteentje bij. Zelf doen we dat bij-voorbeeld met windturbines enmet het meestoken van biomassaop de Amercentrale. Zo makenwe de energievoorziening in Ne-derland groener. De grote uitda-ging voor de energieproducen-ten is om aanbod en vraag op el-kaar af te stemmen. Waait hethard, dan is er veel goedkopewindenergie. Dat zet prijzen on-der druk en maakt dat grote cen-trales soms op een lager pitjemoeten. Valt de wind weg, danis het juist voor ons ‘alle hens aandek!’. ‘Ten algemenen nutte’ ineen vrije markt.

Barometer

Ronald ReunisPhilips

Cees MeeuwisWethouder Breda

Maarten KormelinkErnst&Young

Maarten ZurhorstDRV Accountants

Ingrid van KasterenDe Partners

Kristel GroenenboomContainer Service

Willem JonkmansJou

6,5

7,0

6,0

6,0

6,1

7,0

6,5

6,5 6,0

Etienne VollebregtEssent Energies

Chruis van LoonVakbond De Uniet

Rob FrankenROC West- Brabant

De barometer cijfer: 6,2

Je zou het niet verwachten. Juist in de maand dat we het aan alle kanten omonze oren krijgen, dat alle voorspellingen nog slechter zijn dan we verwacht-ten, dat de werkloosheid wel erg drastisch stijgt, blijven onze experts overhet algemeen redelijk optimistisch. Niet dat we nu ineens omhoog schieten,maar het gemiddelde cijfer stijgt langzaam, nu weer van 6,1 naar 6,2. En datondanks uitschieters, een 8 van onze rasoptimist Rob Franken, en een 4 vanonze ‘doemdenker’ Guust Verpaalen.

8,0

Barometer kruipt10 deOndernemer 18 februari 2012

Page 11: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Creativiteit en prioriteit zijn to-verwoorden . De consument iszich bewust van de gevolgen vande economische crisis. De uitga-ven moeten worden afgestemdop de inkomsten en dit is niet zocomplex als men wel denkt. Hetheeft meestal te maken met prio-riteiten stellen. Veel uitgavenzijn gerelateerd aan een hoge le-vensstandaard. Als men hier opbezuinigt en dingen zelf gaatdoen, dan ziet men dat dat veelzelfvoldoening geeft.Deze crisisnoodzaakt ons ook om creatie-ver met zaken om te gaan, duur-zaam komt dan als een vanzelf-sprekendheid in onze bezuinigenvoor.Voor kleine ritjes pakken we defiets,we gaan duurdere investerin-gen uitstellen tot het echt nodigis. De mobiele telefoons wordenniet meer bij iedere uitgave vaneen nieuw model omgeruild, tu-bes tandpasta worden nu echt he-lemaal leeggemaakt. Als we metal deze simpele dingen bewusteromgaan dan bezuinigen we alfors.

Kampioen tonpraoten, daar zijnwij goed in. Llaten we de cabare-teske betogen alstublieft beper-ken tot carnaval. Zeker het somsbedenkelijke niveau van tonpro-aten van politici ondergraaft hetvertrouwen van consumenten enprivate beleggers. En het ergsteis: je kunt er niet eens om la-chen. Herstel van het consumen-tenvertrouwen is belangrijk voorhet herstel van de economie.Maar nog belangrijker is dat deoverheid doordrongen wordtvan het belang van investeringenin R&D. Nederland steeg dezemaand weliswaar van de 8e naarde 7e positie op de EU-RanglijstInnovatie, maar blijft een volgerin plaats van een koploper. Depolitiek roept Nederlandse bedrij-ven op meer te innoveren. Eengoeie zaak en het bedrijfsleven -zeker hier in het Zuiden - vol-doet aan de ooit vastgestelde af-spraken in het kader van de Lissa-bondoelstelling. Maar de over-heid blijft in het Zuiden nogsteeds in gebreke en benut haarvliegwielfunctie nauwelijks. In-vesteringen nationaal effect.Waarom laat de overheid het bij‘tonproaten’ en geeft ze niet zelfhet goede voorbeeld zoals inDuitsland? Focus niet alleen opbezuinigingen maar durf ook teinvesteren en te faciliteren!

Na een lange periode van groteonrust en crisissfeer in Europazijn er weer stevige positieve sig-nalen te melden. De Duitse eco-nomie blijft het goed doen enNederland profiteert ervan. Deinterventie van de Europese Cen-trale Bank (ECB) om bankenvoor 489 miljard euro aan drie-jaarsleningen te voorzien geeftde bankensector lucht. Er lijktbovendien een oplossing aan tekomen met betrekking tot deschuldenproblematiek van Grie-kenland. Deze ontwikkelingenleiden ertoe dat het crisis sfeertjein Europa afvlakt en niet meer ie-dere dag prominent de media be-heersen. Ik ga ervan uit dat ereen groeiend vertrouwen bij on-dernemers en consumenten gaatontstaan. Uiteraard niet in elkesector maar er zijn genoeg secto-ren die het redelijk tot goeddoen en waar ondernemers vol-doende nieuwe kansen zien. Diesectoren zullen bij toenemendvertrouwen snel schakelen omklaar te zijn als de economieweer aantrekt. Mijn barometerstijgt daarom naar een zes.

Nadat onze economie in het der-de kwartaal van 2011 voor heteerst sinds de Grote Recessie van2009 kromp, stonden ook in hetvierde kwartaal de seinen oporanje: het consumentenvertrou-wen daalde zelfs tot onder hetlaagste niveau van 2009, terwijlde uitvoer -tot nu toe de motorachter het economische herstel -in oktober voor het eerst sindstwee jaar, kromp en de werkloos-heid weer terug is op het diepte-punt van begin 2010. Hoewel de-ze recessie waarschijnlijk minderdiep is dan de vorige (mits de eu-rocrisis niet uit de hand loopt), isde gevoelstemperatuur nu voorveel mensen lager: de koop-kracht daalt dit jaar fors, terwijldie in 2009 nog toenam.Hoewel consumenten het afgelo-pen jaar minder uitgaven daneen jaar eerder, beleefden auto-verkopers een topjaar. In 2011werden er 555.920 nieuwe -vooral zuinige - personenauto’sgeregistreerd, het hoogste aantalsinds 2003. Kopers van de zuini-ge auto’s konden in 2011 nogprofiteren van de vrijstellingvoor de bpm en lagere motorrij-tuigenbelasting. De uiteindelijkecijfers van de consumptiegroei indecember geven derhalve eenlicht vertekend beeld.

Tegenwoordig lijden veel men-sen aan wensdenken. Wensden-ken is het tegenovergestelde vandoemdenken! Doemdenkerszien overal beren op de weg ennemen zelden risico, ze wachtenaf en elk nieuw idee of plan tor-pederen ze gelijk met mogelijkezwarte scenario’s. De ‘wensden-ker’ is de rasoptimist, ziet nooitgevaar en neemt alle risico’s. Allewaarschuwingen wuift hij weg,niets is hem te dol, luchtkastelennajagen noemt de wensdenkerkansen pakken.Met doemdenkers krijgen wenooit een elfstedentocht. Derayonhoofden blijven thuis bij dekachel zitten en de route wordtniet sneeuwvrij gemaakt omdater toch wel een dooiaanval gaatkomen. Immers zo gaat het al-tijd. Wensdenkers sturen 16000deelnemers op te dun ijs op weg.Ja dan kunnen er zware ongeluk-ken gebeuren. Gelukkig beslis-sen bij de elfstedentocht nuchte-re Friezen. Geen doemdenkersen ook geen wensdenkers.Wat heeft dit met de economiete maken? Bij veel ondernemers,vooral in het MKB, bespeur ikdat nuchtere realisme gecombi-neerd met hard werken.

Paul NijskensRewin

Guust VerpaalenPhidelity

Peter SwinkelsVoorzitter BZW

Jan PollemansAlbert Heijn

Geert van der HorstRabobank

Het panel van experts die maande-lijks voor deOndernemer de baro-meter samenstellen, is alweer uitge-breid. Als vijftiende lid van de clubpresenteren we Etienne Vollebregt,clustermanager van de Amercentra-le van Essent Energie productie inGeertruidenberg. Goed dat we ookvan die kant een blik op ons econo-misch welzijn te lezen krijgen.

6,5 6,0 5,0 4,0 6,0

heel langzaam omhoog18 februari 2012 deOndernemer 11

Page 12: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

workshops

De Ondernemer is een uitgave van onder andere:

www.bndestem.nlwww.ed.nlwww.brabantsdagblad.nl

Deze workshop wordt mede mogelijk gemaakt door:

www.syntens.nl

Studiedag Speciaal voor secretaressesOp Hyves zitten meer dan 5 miljoen Nederlanders, dagelijks worden er 3.000.000 tweets geplaatst, Youtube verwerkt 36.000 video’s per uur en op Flickr staan 3.600.000 foto’s. LinkedIn is in de zakelijke omgeving niet meer weg te denken.Steeds meer ondernemers zien de waarde van sociale media in. Ze weten alleen niet goed hoe te beginnen en hoe ze strategisch ingezet kunnen worden. U als secretaresse kunt daarbij helpen en uw rol pakken.

De boodschap is duidelijk: ‘Laat online geen kansen liggen!’. Tijdens deze middag krijgt u als secretaresse een introductie over sociale media en wordt er meer diepgaand op de fenomenen LinkedIn en Twitter ingegaan. Op vragen als ‘wat levert het me op?’, ‘kost het niet te veel tijd?’ en ‘waar kan ik mijn doelgroep vinden?’ wordt door Roland van de Pas, innovatieadviseur bij Syntens, uitgebreid antwoord gegeven.

Kom naar de workshop:

“Innoveren door sociale media”Deze studiedag wordt georganiseerd door De Ondernemer in samenwerking met Syntens.

Datum en locatie:28 maart 2012, Brabanthallen ‘s- Hertogenbosch van 12.00 uur – 17.00 uurtijdens Secretary Business Days

Het programma is als volgt:12:00-12:30 Ontvangst12:30-13:15 Start met basisintroductie sociale media. Wat is het en waar

komt het vandaan. Ook de vraag of het een hype is komt aan bod13:15-14:00 Wie gebruiken sociale media en welke (soorten) zijn er.

Hierbij wordt ingegaan op uw online en offline imago14:00-14:10 Korte pauze14:10-15:00 Vervolg imago in relatie tot website en klantcommunicatie15:00-15:30 Klantervaringscirkel en (toekomstige) ontwikkelingen15:30-16:30 Sluiting en gelegenheid tot netwerken

• Deze studiedag is bedoeld voor alle ondernemers en secretaresses uit het MKB die meer willen weten over Social Media (beginnersniveau)

• De prijs per deelnemer bedraagt e125,- (excl btw)• De studiedag gaat door bij 50 aanmeldingen

Voor aanmelding gaat u vóór 21 maart naar:

www.bndestem.nl/workshops

Voor vragen kunt u een mail sturen naar [email protected]

Over SyntensSyntens is op 1 januari 1998 opgericht op initiatief van het Ministerie van Economische Zaken. Een netwerk van gedreven adviseurs (landelijk 250) die weten hoe en waarmee je succesvol innoveert. Syntens helpt ondernemers vandaag om morgen zelf verder te groeien. Bovendien zijn de advieskosten voor rekening van de overheid en dus kosteloos voor Ondernemers. Die 250 adviseurs hebben gemiddeld 15 jaar advieservaring en zijn vooral afkomstig uit het MKB.

28 en 29 maart 2012 Brabanthallen ’s-Hertogenbosch

www.secretarybusinessdays.nl

DE BUURJONGENS. SAMEN EN MET DE BUREN.

VAN € 98,- VOOR € 49,- SCHRIJF IN VÓÓR 1 MEI VOOR DIT

DINER IN DE BREDASE WEILANDEN

DE-BUURJONGENS.NL

28 JUNIUITNODIGINGBUITEN GEWOONDINEREN

corporate mobile messaging

Bredaseweg 175 I 4872 LA Etten-Leur I 076 - 501 69 33 I [email protected]

Kijk voor meer informatie op www.flynth.nl of www.gibogroep.nl.

ONTMOET DE BUURJONGENS 28 JUNI

BUUR ZOEKT

BUURIN SAMENWERKING MET:

Page 13: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Beginperiode

De initiatiefnemers:Begonnen inFlorijn College

De ambassadeurs

Meningen:

Een eer om te doen

De leden

Lijst:

Allemaal op een rij

Evenementen

Programma:Tal van hoogtepunten

Business ClubBreda 20 jaar

Special

18 februari 2012 deOndernemer 13

Page 14: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

W W W . D E T R O N . N L

Telecom die aansluit bij uw organisatie

Ontdek de kracht van OranjeDetron Telecom Solutions, Samen Sterk!

Kijk voor meer informatie over ons en onze

vestigingen op: www.detron.nl/telecom,

e-mail naar: [email protected]

of bel naar: 088 - 23 23 200

De ontwikkelingen in de wereld van de tele-communicatie staan niet stil. Nieuwe producten,diensten en oplossingen dienen zich in hoog tempo aan en klantvragen worden alsmaar complexer. Telecom schuift steeds verder op naar IT en omgekeerd is het niet anders. Wie zich onder deze omstandigheden wil onderscheiden, moet zichzelf voortdurend blijven vernieuwen. Daarom... gaat Finntax gaat verder als Detron Telecom Solutions.

Wij hebben afscheid genomen van de naam Finntax. Om de intensievere samenwerking metonze zusterbedrijven te onderstrepen, heten wij nu Detron Telecom Solutions en kiezen we voor een eenduidige uitstraling.

Telecom die aansluit bij uw organisatie.Dat is de belofte van Detron TelecomSolutions. Al tientallen jaren werken wij aan innovatieve oplossingen voor uiteenlopende communicatievraagstukken. Daarbij streven we steeds naar de beste oplossingen, die organisaties daadwerkelijk ondersteunen en vooruit helpen. We denken graag met u mee, maar ook verder.

Detron Telecom Solutions biedt grote, mid-delgrote en kleine organisaties de besteoplossingen, gebaseerd op de pijlers bereik-baarheid, efficiency en kostenbesparing.Oplossingen die ervoor zorgen dat u meertijd overhoudt voor uw eigen business.

Ondanks die groei is het idee van kleinschaligheid nooit overboord gezet. Korte lijnen, laagdrempelig-heid en een persoonlijke relatie, daar zijn klanten bij gebaat.Witlox VCS heeft gezocht naar een manier om de kracht van klein-schaligheid te koppelen aan de voordelen die een kantoor van haar omvang kan bieden. De oplossing is gevonden in het samenstellen van teams die geheel zelfstandig en klantgericht opereren en kunnen terugvallen op eigen specialisten op fi scaal en juridisch vlak, perso-nele diensten (salarisadministratie), corporate services, administratieve automatisering en subsidies. Wit-lox VCS is lid van TIAG (The Inter-national Accountancy Group); een wereldwijde organisatie van onaf-hankelijke accountants en belas-tingadviseurs. Ook bij zaken doen in het buitenland kunnen zij klan-ten optimaal ondersteunen.

“De klant is je beste ambassadeur”, vertelt Frits van Ginneken, belas-tingadviseur bij Witlox VCS. “Door

te werken in kleine teams, samen met onze klant, kennen we de on-derneming door en door en kunnen we optimaal adviseren.” Niet alleen op fi nancieel of fi scaal vlak worden de ondernemers geadviseerd. De betrokken medewerkers van Witlox VCS kijken naar alle aspecten van de organisatie. Alle verbeterpunten van de onderneming worden onder de loep genomen. Hierbij kun je denken aan procesbeheersing en automatisering van administratieve processen. Het bedrijfsresultaat is uiteindelijk een weerspiegeling van de beheersing van bedrijfs-processen. “Eigenlijk zijn wij een businesscoach voor onze klant. We hebben intensief contact, zijn con-tinu in overleg en werken samen met de klant om het gehele be-drijfsproces te optimaliseren. Deze werkwijze heeft ons zover gebracht en zal onderscheidend blijven in de toekomst”, zegt accountant Ron Brandwijk.

Van Ginneken: ”Door deze werk-wijze is Witlox VCS een kruispunt

voor problemen en oplossingen. We leven ons optimaal in in het be-drijf en de ondernemer en gaan op zoek naar een oplossing die passend is voor beide.” Hierdoor leveren we een bijdrage aan de ontwikkeling van de ondernemer en zijn onder-neming. De relatie die we hiermee creëren is van wederzijdse waarde op lange termijn. Het draagt bij aan het realiseren van onze missie; een “rijker” leven voor de drie betrok-ken partijen: de klant, de medewer-ker en Witlox VCS.

In 20 jaar tijd groeide Witlox VCS uit tot één van de grootste accountantskantoren van Breda. Met 130 medewerkers be-dienen zij een uitgebreid klantenbestand. Een groot aantal is gevestigd in de regio Breda, maar het overige deel is verspreid over het hele land. Bevlogen en betrokken adviseurs die naast hun specialisme oog hebben voor de mens achter de cijfers.

Een “rijker” leven met Witlox VCS

Vestiging Breda Witlox VCS

Fellenoordstraat 72 4811 TJ BredaT: 076 - 522 53 30F: 076 - 514 98 89

E: [email protected]

Vestiging Etten-Leur Witlox VCS

Bredaseweg 131 4872 LA Etten-LeurT: 076 - 503 44 83F: 076 - 514 98 89

E: [email protected]

Van alle studenten die jaarlijks op een van de MBO

colleges van ROC West-Brabant een studie volgen,

komen er velen op de arbeidsmarkt terecht via stage

of een baan. Er zijn zelfs studenten, die meteen de

uitdaging van een eigen onderneming aangaan.

Dank aan alle Business Club Breda-leden,

die hieraan een bijdrage leveren.

ROC West-Brabant,voor een ondernemende regio

www.rocwb.nl

U bereikt uw doelgroep beter met

Meer informatie?

De Ondernemer Brabant

T 076 - 5312 255 | E [email protected]

I www.deondernemer-bndestem.nl

Page 15: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Special:

Tekst: Peter de Jong

BREDA - Eind 1991 werd een eerstebijeenkomst gehouden in de boven-zaal van Ome Jan om te peilen of erbelangstelling was voor een initiatiefom oud-studenten te begeleiden. “Ikwist uit eigen ervaring dat er behoeftewas aan die ondersteuning”, verteltde huidige voorzitter Frank van Beijs-terveldt. “De zaal puilde helemaal uitvan de mensen. Pierre Peeters, voor-malig directeur van het Florijn Colle-ge, belde me op met de vraag of ik dekar wilde trekken. Zodoende ben ikvoorzitter geworden. Begin 1992 heb-ben we de eerste bijeenkomst gehou-den over fiscale aangelegenheden.Daar was veel vraag naar bij startendeondernemers.”Van Beijsterveldt - in het dagelijks le-ven directeur van Pouwels Advies -blikt terug met initiatiefnemer Peet-ers, die later voorzitter werd van hetCollege van Bestuur van het ROCWest-Brabant en nu projectontwikke-laar is bij zijn eigen onderneming,Wildhage Planontwikkeling BV.

Ook aan tafel zitten Albert van Schen-del, voormalig docent bij de afdelingDetailhandel van het Florijn Collegeen nu docent sport- en evenementen-management bij de NHTV. VanSchendel is oud-secretaris van de Busi-ness Club. De huidige secretaris isPeter Dirven. Hij werkt als stafmede-werker Marketing en Communicatievan het Florijn en van het Cingel Col-lege. Ook voormalig bestuurslid PaulAdank, docent aan het Florijn Colle-ge, is van de partij.

Sint Olof”Het mes sneed aan twee kanten”,vertelt Albert van Schendel. “HetOlof fuseerde toen met de Lauren-tius-MEAO. De meeste leerlingenvan het Olof gingen na hun detailhan-delsopleiding aan de slag met hun ei-gen zaak. Vanuit school wilden weeen netwerk creëren voor hen, waar-bij ze ook nog eens iets konden leren.Het was vanuit de school gezien ei-genlijk een soort ‘aftersales’ voor deleerlingen.””We hebben zelfs de Brabantse On-dernemersprijs gewonnen”, herinnertVan Schendel zich. Pierre Peetersvoegt toe: “De Business Club Bredais ook anders dan de meeste netwerk-clubs. Wij waren eigenlijk voorlopersvan de nu veel gebezigde TripleO-gedachte. De samenwerking vanondernemers, onderwijs en overheidbrengen wij inmiddels al jaren in depraktijk. Toen was al duidelijk dat wesamen aan de bak moesten.””De Sint Olof is belangrijk geweestvoor dit gezelschap”, zegt Van Schen-del. “Jarenlang was ‘dun Olof’ een be-grip. Dat was echt een apart feno-meen. Studenten en docenten had-den een bepaalde trots. Veel oud-stu-

denten hebben carrière gemaakt.Toen we begonnen werden zij mas-saal lid. De hang naar die oude schoolis belangrijk geweest voor het succesvan de Business Club Breda.”Peeters vult aan: “We hadden in hetbegin eigenlijk ook nog geen uitge-sproken ideeën over hoe het allemaalzou moeten. Wel hadden we veel ple-zier in het opzetten van de club en on-derkenden het belang van een goednetwerk. We zochten iemand meteen goed netwerk en zeiden tegen el-kaar dat we daarvoor Frank van Beijs-terveldt moesten hebben. Dat bleekgeen slechte greep want hij is nogsteeds voorzitter en het ledentalgroeit nog steeds.”

Groot succesHobbykok Albert van Schendel zorg-de bij de bijeenkomsten voor eten endrinken. ‘Eetvergaderingen’, noemende bestuursleden die nog altijd. Deeerste officiële netwerkbijeenkomstwas een groot succes.Paul Adank lacht: “De ondernemershingen met de benen buiten. Themawas de belasting. Er waren mensenaanwezig van de Belastingdienst. Defiscus werkte toen heel anders dan nuen was veel minder actief in het ge-ven van voorlichting. Als je controlekreeg, was je als startende onderne-mer helemaal niet blij. De medewer-kers van de Belastingdienst verteldende ondernemers waar zij op letten enwat zij van de ondernemers verwach-ten. Later hebben we nog meerderebijeenkomsten rond dit thema gehou-den. Maar we zijn ook andere, bij-voorbeeld culturele dingen gaandoen.”Eens in de vijf jaar waren er grote bij-eenkomsten met sprekers van naam

(zie verderop in dit katern). Ook wer-den regelmatig bedrijven bezocht ofnamen de leden een kijkje in een vande onderwijsinstellingen van hetROC West-Brabant. “Bij de grotesymposia hebben we zomaar 400 be-zoekers”, weet secretaris Peter Dir-ven. “Maar ook bij de reguliere be-zoeken aan bedrijven en instellingenzitten we tegenwoordig rond de 60tot 75 mensen. We nodigen relatiesuit en de leden doen hetzelfde. Diegenodigden kunnen kennis makenmet wie we zijn en wat we doen. Zowerven we weer nieuwe leden.”

Nieuwe naamDe naam van de Florijn BusinessClub werd vijf jaar geleden bij het vo-rige lustrum gewijzigd in BusinessClub Breda. Reden hiervoor was datmeerdere beroepsopleidingen van hetROC West-Brabant gingen participe-ren. Naast het Florijn College warendat het Cingel College (Horeca enToerisme), het Vitalis College (Zorgen Welzijn), het Radius College(Techniek), het Prinsentuin College(Groen), het Kellebeek College (Edu-maat) en P3transfer (bedrijfsopleidin-gen en avondcursussen).”Vroeger deden we alles in onze vrijetijd”, vertelt Adank. “Nu is het ge-heel meer geprofessionaliseerd. Net-werken is onderdeel geworden vanhet zakendoen. Dat hoort er nu hele-maal bij. En mede door de groei vande club en de toetreding van de ande-re onderwijsinstellingen is onze orga-nisatie ook echt een instituut gewor-den.”

Meer informatie:www.businessclubbreda.nl

Business Club Breda 20 jaar

Het begon ruim twintig jaar gele-den allemaal met informeel brain-stormen over hoe de oud-studen-ten van de Bredase detailhandels-school Sint Olof konden wordenondersteund bij hun eerste stap-pen naar het ondernemerschap.Sint Olof ging met andere scho-len op in het Florijn College endaar begon in 1992 de Florijn Bu-siness Club, de voorloper van dehuidige Business Club Breda. Deinitiatiefnemers van het eersteuur blikken terug op de historievan hun succesvolle netwerkclub,die nu zo’n 200 leden telt.

Business Club Breda altwintig jaar succesvol

De initiatiefnemers . Vlnr: Paul Adank, Frank van Beijsterveldt, Peter Dirven, Pierre Peeters en Albert van Schendel. Foto’s: Kees Bennema

Frank van Beijsterveldt

Paul Adank

Pierre Peeters

Albert van Schendel

Peter Dirven

18 februari 2012 deOndernemer 15

Page 16: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Florijn College(handel enzakelijkedienst-verlening)

”Het is belang-rijk dat wij onszelf blijven ontwikke-len, dat wij innovaties blijven toepas-sen in het onderwijsveld”, zegt Lisanvan Beurden, directeur Florijn Colle-ge. “Er zijn continue ontwikkelin-gen in het bedrijfsleven. Wij moetenweten wat er speelt, nauw betrok-ken blijven door bijvoorbeeld be-drijfsbezoeken. Een kijkje achter de

schermen werkt vaak verhelderend.Zo hebben we twee jaar geleden eenwerkbezoek gebracht aan Ikea. Ikhad niet zo’n goed beeld wat we bijdat bedrijf konden doen. Inmiddelszijn er contacten gelegd en mogelijklevert dat straks een stageplek op.”Ze is sinds 2005 actief betrokken bijde Business Club Breda en heeftdaarmee ook de uitbreiding met deandere ROC scholen in Breda vannabij meegemaakt. Naar haar me-ning zijn de branches handel en zake-lijke dienstverlening goed vertegen-woordigd binnen de club. Ze vindt

dat de club in de toekomst meer opzoek moet naar de wederkerigheidtussen bedrijfsleven en onderwijs.Dat kan bijvoorbeeld in de vormvan het organiseren van masterclas-ses en themabijeenkomsten op hetterrein van personeelsbeleid. “Ik zouin de toekomst graag zien, dat wevraag en aanbod nog beter op elkaarkunnen afstemmen. Dat we de ko-mende vergrijzing van de beroepsbe-volking goed kunnen opvangen metde instroom van jonge mensen. Datbetekent namelijk ook een verjon-ging binnen het bedrijfsleven.”

Cingel College (horeca, toeris-me, facilitair, brood en banket)”Wij willen graag iets betekenenvoor onze stage bedrijven”, aldusConny Janus, directeur Cingel Col-lege. “Onderwijs en bedrijfslevenwerken samen op bepaalde punten.Bijvoorbeeld ons praktijkrestaurantbij de horeca opleiding. Door met

echte gasten tewerken, doenonze leerlingenmeer praktijker-varing op. Dit isvan belang tij-dens de oplei-ding maar zekerook daarna als zeecht aan de slag

gaan. Je moet iets te bieden hebbenom iets extra’s te kunnen betekenenvoor de stage bedrijven.” Sinds1996 is ze al actief in de BusinessClub Breda, in eerste instantie nogvanuit het Florijn College. Het ideeachter de oprichting van de clubwas destijds het bieden van een net-werk aan oud-leerlingen, die op de-ze wijze jonge ondernemers uitmeerdere branches konden ontmoe-ten, maar dat idee is al snel verlaten.“Het succes van de Club is vooral tedanken aan de enorme variëteit vanbranches die vertegenwoordigdzijn. Het is een informele club en erzijn geen zware criteria om erbij tekomen. Het is een echte Bredasenetwerkclub.”

Radius College (techniek)”Het aantal bedrijven vanuit de tech-niek is te klein”, zegt Frans Bleu-mer, directeur Radius College. “Wijwillen als school aansluiten bij het be-drijfsleven. Wat moeten onze leerlin-gen kunnen? Wij willen weten watvoor mensen wij moeten opleiden.Wij willen inbreng hebben op deontwikkelingen in onze regio, bij-voorbeeld op het terrein van ICT.Daar gaan de ontwikkelingen zosnel. Het bedrijfsleven heeft de vak-kennis in huis, maar wij hebben ver-

stand van opleiden. Op dit momentstappen mensen over vanuit het be-drijfsleven naar het onderwijs. Wij le-ren hen didactische vaardigheden enonze leerlingen ontmoeten nieuwejonge ondernemers, die voor de klasstaan.” Hij is van mening dat de in-dustriekant binnen de Business ClubBreda beslist meer aandacht moetkrijgen. “Wij willen deze bedrijvenmeer aan ons binden.” Vooral de ge-sprekken met jonge ondernemersbinnen de Club en de manier waar-op zij hun zaken aanpakken boeien

hem zeer. “Een jonge onderneem-ster doet zaken in China en ver-koopt vervolgens via internet vanuitBreda. Hetzijn nieuwe,slimme ver-koopmetho-den met eenomzetgroeitegen eenverlaagd risi-co. Wiedoet dat jena?”

Prinsentuin College (agrarisch)”Wij willen onze opleiding graagpromoten in een breder perspectief.Dat betekent dat we ons vanuit deopleiding steeds meer willen richtenop ecologie, milieu, groene energie,biologisch afbreekbare productenen zo verder”, aldus Rein van deWal, sinds een jaar directeur Prinsen-tuin College. “De Business ClubBreda vormt een belangrijke schakelmet het bedrijfsleven. Van oudsherbedienen wij het ‘groene domein’,bloemensector, hoveniersbedrijf,paardenhouderij en dergelijke. Wijwillen onze leerlingen stimulerenom hun eigen natuur te ontdekkenen van daaruit een bijdrage te leve-ren aan een nieuwe groene samenle-ving. Op deze wijze een kenniscen-trum opbouwen lukt ons steeds be-ter. Het is de bedoeling dat we in sa-menwerking met het bedrijfslevenonze stageplaatsen beter kunnen in-vullen op de veranderingen in de sa-

menleving.” Het netwerk is be-doeld om contacten met het bedrijfs-leven goed te kunnen faciliteren.Hij is van mening dat dergelijke pro-cessen wel enkele jaren in beslag ne-men, maar vorig jaar heeft hij metde participatie in de organisatie vanOutdoor Breda zeer positieve erva-ringen opgedaan. Het was zijn eer-ste concrete ervaring met de relatieonderwijs en bedrijfsleven in depraktijk sinds zijn komst een jaar ge-leden naar het Prinsentuin College.“De samenwerking was een heelleuke ervaring voor de studenten.Voor de toekomst moeten we nogmeer denkenin termenvan Planet,People, Profiten kunnenwe ook nogde termPleasure toe-voegen.”

Peter Dirven(pr en com-municatie vanROC enBusiness ClubBreda

Een belangrijk element voor de parti-cipanten bij de Business Club Breda,bestaande uit zes ROC scholen metvestigingen in Breda, is de stage-rela-tie voor scholen. “Stageplekken

goed invullen, contacten met het be-drijfsleven, klankbord zijn voor hetbedrijfsleven als het gaat om onder-wijsvernieuwing. Deze zaken zijnzeer gebaat bij een goede onderlingesamenwerking”, zegt Peter Dirven,onder anderen verantwoordelijkvoor de public relations en communi-catie van de ROC scholen en de Bu-sinessclub. “De aanwas van nieuweleden gebeurt hoofdzakelijk via publi-

citeit en onze ambassadeurs van declub. Leden kunnen introducés mee-nemen naar de activiteiten om zokennis te maken met onze club. Bij-voorbeeld onze jaarlijkse Nassaule-zing in de Grote Kerk in Breda iseen reden voor bedrijven om lid teworden. Zelf vind ik dat altijd eenvan de hoogtepunten. Voor dit jaarstaat ons jubileum in het teken vancultuur. Vandaar onze culturele

avond in het Chassé Theater op 14maart.” Hij bezoekt zelf niet alle acti-viteiten, maar docenten zijn goedvertegenwoordigd bij bedrijfsbezoe-ken en dat is belangrijk voor vernieu-wing van lesprogramma’s. Een plat-form waar onderwijs en bedrijfslevenelkaar kunnen ontmoeten is het uit-gangspunt van de club. Goed opgelei-de mensen uit het mbo zijn zeer ge-wild bij het bedrijfsleven.

Kellebeek College(vertegenwoordigd diversebranches in de regio)

”Onze school biedt risicojongereneen fantastisch podium om werkerva-ring op te doen”, zegt Fred Zacht,directeur Kellebeek College. “Wijzijn de enige ROC school met loca-ties in de hele regio van West Bra-bant. Naast het onderwijs aan volwas-senen richten wij ons hoofdzakelijkop onderwijs voor risicojongeren.Zij vragen meer individuele aan-

dacht, omdat zij in het reguliere on-derwijs moeilijk te hanteren zijn.Het is belangrijk dat wij iets doenaan dit imago door ons onderwijsdaarop in te richten. Onlangs heb-ben wij met succes een avond in hetNAC-stadion georganiseerd voorBreda Business Club.” Deze locatieheeft een directe link met het onder-wijs van onze doelgroep.” Het isheel belangrijk om een goede relatiete hebben met het bedrijfsleven omzo deze jongeren, via een stageplaats,

een goedestart te gevenop de arbeids-markt.Veel van hengaan aan deslag in de horeca, maar ook in hetziekenhuis of een productiebedrijf.“Door de grote diversiteit vanbranches hebben wij voldoende mo-gelijkheden om te participeren endat maakt de Club tot een crucialepartner.”

De participanten van BCB

Vitalis College (mode,uiterlijke verzorging,veiligheid, zorg &welzijn)

”De Breda Business Club is niet al-leen bestemd voor het zoeken vanstageplaatsen. De Club heeft eenechte netwerkfunctie in de breed-te”, aldus Henny Verbeek, direc-teur Vitalis. “We zijn partners ineen onderwijsconcept. De platformszijn belangrijk voor profit ennon-profit organisaties, het ontmoe-ten en onderling verbinden van on-derwijs en bedrijfsleven. Het geza-menlijk onderzoeken van andersoor-tige bedrijfsvoering.” Een goedvoorbeeld hiervan vindt hij de orga-nisatie van de thema avond in hetverzorgingshuis Lucia. “Het waseen bijzondere bijeenkomst omdatde opleiding zich presenteerde in

een zorginstelling en het bedrijfsle-ven hiervoor had uitgenodigd. Deavond stond in het teken van de pro-blematiek rond dementie en wat datbetekent voor de naaste omgeving.De naaste omgeving heeft overdageen baan en daarnaast de (man-tel)zorg voor familieleden. Onderne-mers staan er vaak niet bij stil dat ditvan invloed kan zijn op het functio-neren van een medewerker. Het iseen verborgen fenomeen.” Voor detoekomst vande Club ziethij graag eenbetere mixvan branches.“Nu is er teveel profit ente weinignon-profit.”

Aan netwerkclubs in Bredaen omgeving geen gebrek.Genoeg plaatsen om elkaarals ondernemer te ontmoe-ten. Het aanbieden van inspi-rerende activiteiten is vaakwel een probleem en danloopt de belangstelling snel te-rug. Het is opvallend dat bijBusiness Club Breda het aan-tal leden juist flink is ge-groeid de afgelopen jaren.Ook de opkomst bij de diver-se activiteiten is met circatachtig leden per keer hoogte noemen. Reden voor eenfeestelijke jubileumviering.Hoe kijken de participantenaan tegen hun club?

Tekst: Annelies WijnenFoto’s: Willem Paterik

Een stage-relatie is belangrijk voor alle scholen van het ROC West- Brabant

Onze leerlingen doen meer praktijkervaring op

Meer werken vanuit groen denkenen dus ook duurzaam produceren

Ideeën opdoen tijdens de netwerkbijeenkomsten

Een kijkje achter de schermen werkt vaak verhelderend

Vind je bestemming

Het bedrijfsleven heeft de vakkennis, wij hebben verstand van opleiden

16 deOndernemer 18 februari 2012

Page 17: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Special:

Tekst: Peter de Jong

BREDA - Bijna maandelijks houdtde Business Club Breda bijeenkom-sten. Die gaan al lang niet meer alleenover de fiscus of de bedrijfsadministra-tie. De inhoud en aard van de bijeen-komsten varieert enorm. Er is ondermeer een netwerkdiner, een bedrijfs-bezoek en een golfevent. “Behalve deBusiness Club van NAC denk ik nietdat er in West-Brabant een netwerk-organisatie is te vinden die zoveel bij-eenkomsten heeft als wij”, stelt PierrePeeters. “We hebben een spreker ofeen bedrijfsbezoek. En na het offi-ciële programma is het netwerken be-langrijk. Het wordt wel eens laat,maar dat geeft niet. Want er wordenafspraken gemaakt en er worden za-ken gedaan. Er komt handel uit. Daarzijn we immers voor opgeleid.”Peeters weet waarover hij praat: “Ikzat in het onderwijs, maar ben er uitgestapt. Nu ben ik projectontwikke-laar en zit ik ook weer bij de netwerk-diners. Dat blijft leuk om te doen. Enbovendien: ik zit nu aan de anderekant en merk dat het in de praktijkdus echt werkt.”De huidige secretaris, Peter Dirven,vult aan: “Zo is het netwerken bij onseigenlijk in de praktijk ontstaan. Wehebben informele bijeenkomsten,waarbij iedereen snel contact kan leg-gen met elkaar. Met het netwerkdi-ner sturen we wat meer aan op het ge-richt kennismaken en zijn er rouleren-de tafelsettings, waarbij elke rondestart met een voorstelronde van alle ta-felgenoten over wat hij of zij doet.Dan leer je elkaar sneller kennen. Endan weet iedereen ook aan wie ze ietskunnen hebben.”

EffectiefBijeenkomsten worden regelmatig ge-houden bij bedrijven die de leden van

de Business Club Breda uitnodigen,maar ook in de onderkomens van dedeelnemende scholen, zoals in het Tri-vium in Etten-Leur, in restaurant BA-ROC van het Cingel College of degroene omgeving van het PrinsentuinCollege. “Voor de deelnemende scho-len is de club ook een goedkoop mar-ketinginstrument. Het onderwijskomt dichterbij de doelgroep onder-nemers op een zeer effectieve manier.En naar verhouding is het niet duur”,stelt Albert van Schendel.Ook voor de leden is de contributieniet duur. “Toen we twintig jaar gele-den begonnen, was de jaarlijkse con-

tributie 15 gulden. Nu betaal je vooreen jaar 75 euro”, vertelt Van Beijster-veldt. “Dat kan onder andere door deondersteuning van de instituten, diebijeenkomsten bij hun relaties organi-seren. Natuurlijk moet een golfeventof een netwerkdiner wel worden be-taald, maar dat kan door het groot aan-tal deelnemers tegen een gereduceerdtarief, vaak kostprijs. Voor die jaarlijk-se bijdrage heb je veel activiteiten.”

GroeiDie aantrekkelijke gedachte zorgdevoor een gestage groei van het aantalleden. Bij de start van de Florijn Busi-

ness Club telde het gezelschap zo’nzestig tot zeventig leden. Dat zijn ernu tweehonderd, zegt Van Beijster-veldt niet zonder trots. “We zien datde aanmeldingen komen uit een veelgroter gebied dan alleen de gemeenteBreda. Oosterhout, Tilburg, Roosen-daal en Etten-Leur doen ook mee.Mensen komen hierheen, omdat hierwat gebeurt. We zijn laagdrempeligen het aantal activiteiten is groot. Ikzou geen reden weten waarom ik hetlidmaatschap ooit zou opzeggen.”De Business Club Breda heeft twee‘ambassadeurs’: oud-secretaris Keesvan Fessem van de BZW en oud-di-recteur MathéBögels van Holland Ca-sino Breda. “Zij zorgen onder meervoor de acquisitie van nieuwe leden.Ook dragen ze ideeën aan voor be-drijfsbezoeken. Via hun relaties ko-men we weer aan veel nieuwe ingan-gen. We zijn al bij talloze bedrijvenen instellingen ontvangen, zoals Per-fetti Van Melle, CSM, De Koepel,Bakkersland, zorgverlener Thebe,IKEA, maar ook een veehouderij.”Een klein probleem steekt af en toede kop op. “We hebben wel eens teveel leden die actief zijn in de zakelij-ke dienstverlening. We hebben veel fi-nancieel adviseurs, advocaten, etc.Daar moeten we wel eens wat in bij-sturen. Maar problemen levert datniet op. De zakelijke dienstverleningis nu eenmaal een beroepsgroep diein deze regio goed is vertegenwoor-digd”, zegt voorzitter Van Beijster-veldt. “Bovendien is juist door de aan-sluiting van de diverse mbo-scholenals participant in de BCB sinds 2007ook nieuwe aanwas uit anderebranches gekomen. Dat maakt declub tot een gemêleerd gezelschap.”

Adri de Baar is al sinds 2001 bestuurs-lid van de Business Club Breda. Aan-vankelijk werkte hij als contractmana-ger bij Florijn Contract. Sinds enkelejaren is hij zelfstandig ondernemer enwerkt als bewindvoerder en inko-mensbeheerder onder de naam Rap-pórt De Baronie, in voornamelijk Bre-da en Oosterhout. “De laatste jarenzien we het aantal leden op de bijeen-komsten toenemen en dat is waar jehet voor doet. Een kwalitatief goedprogramma bieden, waarvan de orga-nisatie van a tot z klopt en wat de le-den boeit. Het netwerken komt daar-na vanzelf”, aldus Adri.

Gezellig en nuttigDe bijeenkomsten van de BusinessClub zijn volgens de aanwezigen in-formatief, gezellig en nuttig. PaulAdank: “Later ben ik ook betrokkengeweest bij de oprichting van een bu-sinessclub bij hockeyclub Zwart-Withier in Breda. Belangrijkste doel wasom geld bijeen te brengen voor hethockey. In deze businessclubs spelendiverse zaken een rol. De gezelligheidis belangrijk, maar natuurlijk ook demogelijkheid tot zakelijk gewin. Wedenken na over hoe we mensen kun-nen triggeren om mee te doen.”Wat alle aanwezigen in ieder gevalbindt, is dat allen een Bourgondischeinslag hebben.Van Beijsterveldt: “Onze plenaire ver-gadering vindt altijd plaats in een goe-de ambiance. Let wel: we vergaderenaltijd op een zakelijke en zeer effectie-ve manier. Dat duurt hooguit ander-half uur. En daarna is er weer ruimtevoor de Bourgondische inslag. Endan worden vaak de beste ideeën ge-boren.”

Business Club Breda 20 jaar

In twintig jaar tijd is de BusinessClub Breda uitgegroeid tot een in-stituut dat de gemeentegrenzenver overstijgt. Het leggen vancontacten is belangrijk, evenalshet terug kunnen vallen op men-sen met ervaring. De BusinessClub Breda is een actieve net-werkclub van zo’n tweehonderdondernemende mensen. Voorzit-ter Frank van Beijsterveldt: “Be-langrijk is dat de drempel laagblijft: de contributie is 75 europer jaar. Vergelijk dat eens metandere netwerkorganisaties.”

Lage drempel belangrijkvoor groei van de club

Het dagelijks bestuur, vlnr: Adri de Baar, Rob Witte, Conny Janus, Frank van Beijsterveldt en Peter Dirven.

Business Club Breda, dè netwerkclub voor jong en oud.

18 februari 2012 deOndernemer 17

Page 18: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

BREDA - De Business Club Bredaweet elke keer weer bekende sprekersnaar de meer grootschalige bijeen-komsten te halen. “Het eerste lus-trum was een groot feest”, verteltFrank van Beijsterveldt.“Voormalig keeper Hans van Breuke-len was de spreker en hij hield eenzeer aansprekend verhaal. Het wasvolle bak. Bij het tweede lustrum had-den we Hans Wiegel uitgenodigd alsspreker. Ook het toenmalige collegevan B en W was uitgenodigd. ChrisRutte was toen burgemeester en diewilde graag komen met enkele wet-houders. Ze moesten tijdens de raads-vergadering even wegglippen”, lachtde voorzitter.“En zangeres Edsilia Rombley moesttoen lange tijd wachten met haar op-treden omdat econoom Jacques Sij-ben maar doorging met zijn work-shops. Die nam alle tijd.”

Zo waren er veel memorabele evene-menten in de afgelopen twintig jaar.“Bij het derde lustrum hadden we alsspreker uitgenodigd Charles Groen-huijsen, voormalig correspondent vanhet NOS-journaal in de VerenigdeStaten. Hij sprak in de Grote Kerkover de globalisering. Het jaar daarophadden we Peter d’Hamecourt, dielang NOS-correspondent was in Mos-kou. Hij kwam samen met Guus Hid-dink, toen de Russische bondscoach.Hiddink was echt een publiekstrek-ker, maar d’Hamecourt had het mooi-ste verhaal.”

Iedere bijeenkomst trekt de nodigebezoekers. “Bij de grote evenemen-ten en symposia zijn dat er zeker 400.Dat zijn relaties van de participanten,van het ROC-West-Brabant en na-tuurlijk onze leden. Maar ook onzebedrijfsbezoeken trekken altijd zekerzo’n 60 tot 75 mensen”, zegt Van Be-ijsterveldt.

”Wij zijn al meer dan honderdjaar een begrip in Breda”, zegtRob Witte, eigenaar van Zeil-makerij C. Witte en tevens be-stuurslid van Business Club Bre-da. “Binnen het bedrijfslevenzijn er altijd wisselingen en de-ze netwerkclub biedt eenmooie gelegenheid om ieder-een te blijven ontmoeten. Wijrichten ons op de industriëlemarkt, bijvoorbeeld transport-bedrijven, maar ook op particu-

lieren. Ik haal regelmatigorders binnen via het net-werk.” Inmiddels is hij zestienjaar lid van de Club, waarvande helft als bestuurslid. Voorde toekomst ziet hij graag eenverdere ledengroei, vooralvanuit productiebedrijven entechnische bedrijven. “Webieden onze leden steeds meeractiviteiten en bedrijfsbezoe-ken.”Wij hebben elkaar veelte bieden

”Onze kennismaking liep viahet initiatief van het FlorijnCollege om Business Club Bre-da op te richten”, zegt JolandaMuijs van het gelijknamigeMuijs Scaldis.“Wij verzorgden destijds al hetvervoer voor de school met on-ze touringcars.” Het touringcar-

bedrijf uit Sint Willebrordricht zich op alle vormen vangroepsvervoer vanaf vierpersonen in binnen- enbuitenland.“Via het netwerk blijf je con-tact houden met elkaar, het iseen sociaal netwerk in combi-natie met zakelijke aspecten.

”In samenwerking met het Cin-gel College (ROC West-Bra-bant) gaan wij na de zomer vanstart met de Cas Spijkersacade-mie”, zegt Ton Pinxten na-mens Landgoed Wolfslaar.“Wij zijn betrokken vanuit devakinhoudelijke kant en zullenzeker ook stageplaatsen gaanaanbieden.” Wolfslaar zoektmeer aansluiting bij het regio-

nale bedrijfsleven. “De Bredaseclub heeft voor het merendeelleden afkomstig uit het MKBen is vooral regionaal georiën-teerd.”Binnenkort start een vrienden-actie voor de clubleden om deauthentieke moes- en kruiden-tuin na vijfhonderd jaar weerterug te halen naar het Land-goed.

Twintig jaar Business Club Breda isvoor bestuur en leden aanleidingom feest te vieren. Hoogtepuntenvan de afgelopen twintig jaar zijnop foto’s terug te vinden op deze pa-gina’s. Het programma voor dit jaarzit al helemaal vol.Dat begon in januari al met een be-drijfsbezoek aan Bakkersland. Of lie-ver gezegd, twee bedrijfsbezoeken,de belangstelling was zo groot dat

op twee dagen twee groepen een be-zoek brachten aan het bedrijf.Op 20 januari werd in Breda de Cul-tuurnacht gehouden en natuurlijkdeden leden van de BCB daaraanmee.Deze maand, de dertiende, werd inrestaurant BAROC een netwerkdi-ner gehoudenHoogtepunt wordt ongetwijfeld dejubileumborrel op 14 maart. Dat ge-

Landgoed Wolfslaar, Ton Pinxten

‘De evenementen,

”Al vanaf mijn eerste bijbaantjeben ik bezig met netwerken”,zegt Linda Dikmans, werk-zaam bij Sparq uitzendorganisa-tie en medeverantwoordelijkvoor de regio Breda en Til-burg. Sinds enkele maanden isde oud-leerling van het FlorijnCollege lid van de BusinessClub Breda.“In mijn huidige functie bemid-

delen wij mensen naar bedrij-ven waar het eerste klantencon-tact cruciaal is. Bijvoorbeeld demanier waarop je te woordwordt gestaan moet een bele-ving zijn voor de klant.”Ze is overtuigd van de meer-waarde van de Club en daaromdoet ze een oproep aan alleoud-leerlingen om zich aan tesluiten.

”Ons bedrijf richt zich hoofdza-kelijk op bedrijfsuitjes”, zegtRobbert Akkermans, zoon vaneigenaar Jos. “Dat kan zijn lou-ter ontspanning, teambuildingof een meer serieuze training.Sinds tweeënhalf jaar hebbenwe een golfbaan met korte ho-les.” Het jaarlijks golftoernooivan de Business Club Bredawordt mede door Akkermans

gesponsord. Akkermans junioris al verschillende keren meegeweest naar clubactiviteiten,nadat hij drie jaar geleden in dezaak is gekomen. “Het is heelbelangrijk dat bedrijven ons we-ten te vinden. Bovendien is hetinteressant om met andere on-dernemers te praten. Een uit-wisseling van kennis en erva-ring op elk gebied.”

Feestjaar voor Business Club Breda

Nooit klaar met profileren in de marktZeilmakerij C. Witte, Rob Witte

Van het eerste uur Muijs Scaldis, Jolanda Muijs

Belangrijk dat bedrijven ons weten te vindenAkkermans Leisure & Golf, Robbert Akkermans

Meerdere oud-leerlingen Florijn College zijn lidSparq uitzendorganisatie, Linda Dikmans

De Business Club Breda heeft deafgelopen jaren vele bijeenkom-sten gehouden. Er waren tallozebedrijfsbezoeken, culinaireavonden en vergaderingen.De lustrumfeesten waren zeerbijzonder. En vrijwel jaarlijksstaan bekende sprekers garantvoor een grote opkomst. Debestuursleden zijn er zelf enormenthousiast over. Oud-bestuur-der Albert van Schendel: “Degrote evenementen, dat is echtkicken.”

Guus Hiddink sprak op de Rusland dag van de club. Bezoek aan ISPC, tegenwoordig Hanos.

18 deOndernemer 18 februari 2012

Page 19: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Special:

RST Advocaten, Arjan Tiesing”Mijn lidmaatschap van Busi-ness Club Breda zorgt voor aan-loop naar ons kantoor van klan-ten en/of relaties”, zegt ArjanTiesing, advocaat bij RST Ad-vocaten en sinds 1998 lid vande Club.“Maar het levert ook een wis-selwerking op. Ik spar ook metleden over ideeën of geef ad-

vies. Dat maakt het voor onseen zeer waardevol netwerk.Ik zou voor de toekomst graagzien dat er vaker activiteitenworden georganiseerd metdaaraan een etentje gekoppeld.Het jaarlijkse netwerkdiner iserg gewild en mag best vakerterugkeren.Je kunt daardoor wat langer ingesprek met leden.”

”Ik ben zeer regelmatig bij declubactiviteiten aanwezig endat leidt vaak tot een afspraak”,zegt Elleke Thomassen, eige-naar Thomassen Business Gifts.“Ondernemers moeten nogmeer letten op hun uitgavenpa-troon en bezoeken nu zelf ookvaker de activiteiten om contac-ten te leggen. De persoonlijke

benadering wordt erg gewaar-deerd door onze klanten en datlevert ons ook meer klandizieop.”Sinds haar lidmaatschap in2002 hebben toename van leu-ke, interessante activiteiten ende groei van het ledenaantal bij-gedragen aan een goede en ster-ke Club in Breda.

”Vanaf het eerste moment vande oprichting van het Florijnnetwerk zijn wij lid”, zegtPeter Leijs, namens Mazars.“Wij vinden dit netwerk dusheel belangrijk, want anderswaren we wel gestopt. Als Bre-daas bedrijf kennen wij natuur-lijk langzamerhand wel allemensen die lid zijn, maar deson-

danks vinden wij het contactmet ondernemers in dit ver-band toch heel nuttig. Boven-dien zijn de bedrijfsbezoeken al-tijd leuk en kom je op plaatsenwaar je anders niet zo snel naar-toe gaat. Het is beslist de moei-te waard om je gezicht regelma-tig te laten zien op de georgani-seerde bijeenkomsten.”

”Al ben ik zelf niet meer actiefin het bedrijf van Gwenko, alsondernemer wil je altijd voe-ling houden met het bedrijfsle-ven”, zegt Wim Konings.“Vanaf het begin ben ik lid vanhet netwerk en dat bestondtoen uit circa twintig leden.We zijn dus vertienvoudigd inde afgelopen jaren. Er is veel af-

wisseling in leden en activitei-ten bij de Business Club Breda.Het is voor mij een leuke ma-nier om te kijken wat er alle-maal gebeurt met onderne-mers. Vooral de bedrijfsbezoe-ken vind ik nog altijd interes-sant, maar nu meer voor hetonderhouden van sociale con-tacten.”

beurt in het Chassé Theater. Vooraf-gaand is er, speciaal voor de ledenvan de businessclub, een voorstellingvan de voorstelling van het ZuidelijkToneel met onder andere Marc Ma-rie Huijbregts. Een voorproefje vande show, die het daaropvolgendweekend wordt gegeven.Op 18 april is er voor de leden vande Business Club Breda een bedrijfs-bezoek bij S & H Productfulfill-

ment. Herman van Rompuy, de eer-ste president van Europa, komt naarBreda. Dat gebeurt op 8 mei. VanRompuy geeft daar in de GroteKerk de tweejaarlijkse Nassaulezing.Business Club Breda is, samen metdagblad BN DeStem enErnst&Young, organisator van deNassaulezing.In juni wordt het tiende golfeventvan de Business Club Breda gehou-

den. Na de zomervakantie, in sep-tember maken de leden van BCBeen excursie naar het bedrijf VDL.Oktober is de wijnmaand. Ledenvan BCB maken dan een wijnreis.Een bezoek aan de DAF-truck fa-briek in Eindhoven, staat in novem-ber op het programma. En in decem-ber is er weer een bijeenkomst vanBredase netwerkclubs, waar de BCBzich presenteert.

Het bedrijf biedt nog altijd stageplaatsen aanGwenko Beleggingen, Wim Konings

dat is echt kicken’ Ontmoetingen in Breda is de rode draad

Business Club Breda 20 jaar

Zien en gezien worden Thomassen Business Gifts,Elleke Thomassen

Contacten onderhouden blijft belangrijk Mazars,accountants en financiële dienstverlening, Peter Leijs

Bijeenkomst bij NAC. Rob Franken in gesprek met Charles Groenhuijsen.

Het laatste bedrijfsbezoek van de leden van de Business Club Breda,vorige maand aan Bakkersland in Breda. Foto: Kees Bennema

18 februari 2012 deOndernemer 19

Page 20: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

20 deOndernemer 18 februari 2012

Page 21: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Special:

Tekst: Ad van Bladel

BREDA - Onbezoldigd proberen zijde voordelen van de vereniging overhet voetlicht te brengen. Dat lukt zebuitengewoon goed; zo’n 200 Breda-se ondernemers zijn er lid van. BCB,ontstaan vanuit het Florijncollege, be-staat dit jaar twintig jaar.Aan het eind van het interview vraagtMathé Bögels lachend maar ge-meend: ‘Wil je ook geen lid wor-den?’

Ze hebben beiden een lange carrièreachter de rug in het bedrijfsleven of(deels) bij de overheid. Kees van Fes-sem: ‘Ik heb onder meer gewerkt alssecretaris vanBrabantse/Zeeuwse Werkge-vers BZW. Bijde gemeenteBreda ben ikHoofd Econo-mische Zakengeweest maarik heb nogsteeds een ei-gen bedrijf: Bu-siness Development. In die hoedanig-heden heb ik natuurlijk een groot net-werk op kunnen bouwen van onder-nemers. Daar heb ik in mijn ambassa-deurschap bij BCB veel profijt van.Het zal ook wel hebben meegehol-pen bij het feit waarom ze me voordie rol hebben gevraagd.’Mathé Bögels heeft eveneens een lan-ge carrière achter de rug en heeft ooknu nog een eigen bedrijf. Bögels: ‘Ikben lang directeur geweest bij vesti-gingen van Holland Casino in Eind-hoven en in Breda. Mijn eigen bedrijfwerkt projectgewijs. Zo zit ik nu bij-voorbeeld parttime bij de gemeenteBreda als intermediair tussen het be-drijfsleven en de gemeente. Ik houdme bezig met het stroomlijnen en ver-eenvoudigen van processen tussenoverheid en ondernemers. Hoe kun-nen die worden vereenvoudigd enversneld. Erg leuk om te doen natuur-lijk. Ik heb altijd drukke banen gehaden vond het nog wat te vroeg om he-lemaal niks meer te willen doen. Datkan altijd nog.’

VoordelenHun ambassadeurschap voor BusinessClub Breda is hen aangeboden. Bei-den zijn aangezocht. ‘Ik weet bijna ze-ker mede vanwege ons grote net-werk’, vertelt Bögels. ‘Dat van mij isal aanzienlijk, maar Kees kent hele-maal veel mensen. Dat is voor eendergelijke club natuurlijk heel erg ple-zierig, het maakt de lijnen kort.’Kees van Fessem: ‘Ik vond het weleen eer toen ik werd gevraagd om am-

bassadeur te worden. Het is ook ont-zettend leuk om te doen. Zelfs na der-tig jaar werken in Breda kom ik af entoe nog ondernemers tegen die ikniet ken. Ik ervaar het nog steeds alsheel verfrissend.’ Als ambassadeur pro-beren ze de voordelen van het lid-maatschap over te brengen op onder-nemers die hiervoor mogelijkerwijsbelangstelling hebben. Mathé Bögels:‘Het is een enorm brede club onder-nemers; je komt ze ook overal tegen.In die breedheid zit ook het interes-sante. Per jaar wordt een aantal activi-teiten georganiseerd, deels ook doorons. Heel belangrijk is bijvoorbeeldde tweejaarlijkse Nassaulezing in deGrote Kerk, een initiatief van BCB,Ernst & Young en BN-De Stem waarsteeds enorm goede sprekers een ver-haal houden. Ook de jaarlijkse golf-dag die we houden is steeds een hoog-tepunt.’

BedrijfsbezoekenKees van Fessem: ‘Dan zijn er de be-drijfsbezoeken waarbij we organisa-ties bezoeken van onze leden. Ookdat is jaarlijks heel verhelderend engeeft je een inkijk in waar anderenbinnen BCB mee bezig zijn. Het isbovendien wederom een prachtige ge-legenheid om te netwerken en dat istoch ook zeker een van de belangrij-ke voordelen van onze club. Maarook heel belangrijk is dat onze ledenons kunnen inschakelen als ze een lijn-tje willen leggen naar een van de an-dere leden. Omdat wij natuurlijk ie-dereen wel kennen is het voor ons

makkelijk om mensen aan elkaar voorte stellen. Nog iets leuks, voor april iser, mede door mijn toedoen en medevoor onze leden, een bedrijfsbezoekmogelijk bij Airbus in Toulouse. Wehebben een Fokker 50 gecharterd; erkunnen nog leden mee.’ Hij lacht.

LaagdrempeligHoewel er natuurlijk, om allerlei rede-nen, jaarlijks weleens ondernemers deBCB verlaten, groeit het aantal ledennog steeds. Van Fessem: ‘Jaarlijks krij-gen we zo’n tien nieuwe aanmeldin-gen. Het is dan ook een heel laag-drempelige club. De contributie be-draagt maar 75 euro per jaar (fiscaal af-trekbaar) en je hebt een uitstekendplatform om je bedrijf te presenterenvoor al die ondernemers. Andere busi-nessclubs hebben vaak een aanzienlijkhogere fee. Het spreekt natuurlijkwel vanzelf dat je voor extra activitei-ten wat moet bijbetalen; het is geenall-in bedrag.’ Bögels valt hem bij:‘Het zou best eens kunnen dat hethuidige tijdsgewricht de aanwas vanleden stimuleert. Wanneer zaken nietzo heel voorspoedig gaan, ga je tocheens denken hoe je dat kunt verande-ren. BCB is daarvoor een uitstekend,en laagdrempelig instrument waar jebuitengewoon goed kunt netwerkenen - als je wilt - veel nieuwe contac-ten opdoet. Iedere Bredase onderne-mer kan er lid van worden. Ze zijnvan harte welkom.’

Meer informatie:www.businessclubbreda.nl

Business Club Breda 20 jaar

Het zijn barre tijden voorsommige ondernemers; daarwaar anderen er juist garen bijspinnen. Een tijd om op dekleintjes te letten en je misschiente richten op nieuwe klanten.Het leggen van contacten isdaarbij van wezenlijk belang.In veel gevallen is het op diemanier aantrekkelijk om lid teworden van een ondernemersver-eniging. Business Club Breda iszo’n vereniging met als oogmerkeen netwerk te vormen voorBredase ondernemers. Keesvan Fessem en Mathé Bögelszijn ambassadeurs van BusinessClub Breda.

‘Ambassadeur zijn is een eer’

Mathé Bögels

Kees van Fessem Foto’s: Kees Bennema

18 februari 2012 deOndernemer 21

Page 22: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Tekst: Manouk Gregoor

MOERDIJK -Wim Nelemans, MarcBorst en Adrian van den Bemt vor-men het bestuur van de stichting diehet ondernemersgala in het levenheeft geroepen. Samen met zeven an-dere commissieleden proberen ze hetsucces van 2011 te evenaren. Van denBemt: “Dat is geen makkelijke opga-ve. Er wordt nog steeds over de eer-ste editie gepraat. Er is meer dan ge-noeg animo, want alle kaarten zijnverkocht en er is zelfs een wachtlijstmet mensen die er graag bij zoudenwillen zijn.”

Het idee om ook in Moerdijk eenOndernemersgala te houden, komt ei-genlijk van Henk Strootman, lid vande Raad van Commissarissen van deRabobank. Hij benaderde Marc Borstmet het idee om het Ondernemersga-la zoals Halderberge dat kent, te intro-duceren in Moerdijk. Borst was di-rect enthousiast. Ze stelden een stuur-groep met Moerdijkse ondernemerssamen, die de schouders onder de or-ganisatie zet.

De stuurgroep werkt met vier com-missies. De jurycommissie heeft deonafhankelijke jury samengesteld enzoekt een dagvoorzit(st)er. Deze jurybezoekt de ondernemers die kans ma-ken om genomineerd te worden enbepaalt de uiteindelijke winnaar.Frank van Kuijk, Jos Borsboom enFerdinand van den Oever beslissendit jaar over het lot van de genomi-neerden. Oud- hockey- internationalMinke Booij was vorig jaar dagvoor-zitster, praatte de avond aan elkaar eninterviewde de genomineerden. Ditjaar zal Cynthia Abma deze rol opzich nemen.Cynthia Abma, bij sommigen beterbekend als Bianca Bouwhuis in de te-levisiesoap GTST, is naast actrice ookpresentatrice.

De Kamer van Koophandel levert delijst van bedrijven aan die aan de selec-

tiecriteria voldoen. Die criteria: hetmoet gaan om business-to-businessondernemingen die minstens vijf jaarbestaan, minimaal 5 fte’s in dienst heb-ben en positieve cijfers hebben die tij-dig zijn gedeponeerd. Uiteraard moetde onderneming zijn hoofdvestigingin de gemeente Moerdijk hebben. Deselectiecommissie maakt van de aange-leverde longlist van de Kamer vanKoophandel een shortlist van onge-veer 10 bedrijven. Die worden bena-derd of ze voor de nominatie in aan-merking willen komen. De selectie-commissie bezoekt het bedrijf, ver-

diept zich in de cijfers en toetst het be-drijf op verschillende onderdelen. Dekandidaat moet zichzelf volledigbloot geven. Borst: “En dat alles vooreeuwige roem, want daar draait dezeprijs om.”

En dan heb je nog de publiciteitscom-missie en de sponsorcommissie, vooreen dergelijk evenement even onmis-baar. “Een evenement als dit leeft bijde gratie van sponsoren,”vertelt MarcBorst, secretaris van de stichting. “Ra-bobank is onze hoofdsponsor en on-dersteunt de startersprijs. Zij hebbeneen goed beeld van de startersmarkt.”

Voorzitter Wim Nelemans vultaan:”Het is geweldig om te zien hoeandere partijen bij het gala betrokkenworden. Sponsoren zijn ondernemersuit de gemeente. Het zijn niet alleengeldschieters. Zo verzorgen zij bij-voorbeeld ook de aankleding van delocaties waar het evenement plaats-vindt. In samenwerking met AvansHogeschool leggen zes studenten deverslaglegging van de jury vast. Iederegenomineerde ontvangt een rapport.

Het leeft echt heel sterk binnen de ge-meente.”Er staat de 270 gasten van het Onder-nemersgala op vrijdag 16 maart eenvol programma te wachten. Na deontvangst in het gemeentehuis in Ze-venbergen worden de eerste twee gan-gen van het diner genuttigd in deMoerdijkzaal. Cynthia Abma neemthet dan over en toont de presentatie-

films van de genomineerden aan hetpubliek, waarna de genomineerdenop het podium kort worden geïnter-viewd.Voorafgaand aan de uitreiking van deOndernemersprijs bepaalt het publiekwie de starterprijs wint. Die krijgtdaarmee een aantal coachingsessiesmet de winnaar van de andere prijs,de Ondernemer van het jaar, diewordt gekozen door de jury.

Tijdens het dessert kan nagepraat wor-den over de uitslag. Vervolgens staataan de overkant van de straat, in detheaterzaal van De Borgh, de cover-band Flat Out te wachten om de fees-telijke avond muzikaal te omlijsten.Er is een zogenaamde Skybar voor degasten die in een rustigere omgevingwillen netwerken.Alle informatie over het Onderne-mersgala Moerdijk 2012 is te vindenop de website www.ondernemersgala-moerdijk.nl. Hier zullen op korte ter-mijn ook de genomineerden voor deStartersprijs bekend gemaakt worden.Volg de organisatoren via Twitter@moerdijkgala.

Op vrijdag 16 maart vindt detweede editie van het MoerdijkseOndernemersgala plaats. Voor detweede keer kiest Moerdijk danzijn ondernemer van het jaar.Nieuw dit jaar is de prijs voor bes-te starter. Hoofdsponsor Rabo-bank ondersteunt deze starters-prijs die het doel van de stichtingOndernemersgala Moerdijk on-derstreept: ondernemerschap sti-muleren.

Het bestuur

Wim Nelemans44 jaar oudWoonachtig in ZevenbergenEigenaar van Lock InspectionSystemsVoorzitter van de stichtingOndernemersgala Moerdijk

Marc Borst40 jaar oudWoonachtig in ZevenbergenSenior Vermogensmanager vanSchretlen & Co, Schretlen

& Co is de vermogensbeheerdervan de RabobankSecretaris van de stichtingOndernemersgala Moerdijk

Adrian van den Bemt38 jaar oudWoonachtig in ZevenbergenEigenaar van Van den Bemt &Verkroost AccountancyPenningmeester van de stichtingOndernemersgala Moerdijk

Cynthia Abma

Cynthia Abma, presentatrice vanhet Ondernemersgala in Moerdijk,is bijna dagelijks te zien op tv als Bi-anca Bouwhuis in de langslopendeNederlandse soap Goede Tijden,Slechte Tijden. Abma (42 jaar) iseen door de wol geverfde actrice.Ze volgde een opleiding aan de Fa-culteit Drama van de Hogeschoolvoor de Kunsten in Utrecht. Naasthaar opleiding volgde ze ook acteer-lessen bij het Lee strasberg TheatreInstitute en de HB Studio in New

York. Ze maakte in 1990 met eengastrol in ‘12 steden, 13 ongeluk-ken’ haar televisiedebuut. Niet veellater had ze een hoofdrol te pakkenin de dramaserie Spijkerhoek.

Met haar vriendin Mary- Lou Ste-nis speelde ze in ‘Vrienden voorhet Leven’. Gastrollen waren er inDlodder en de serie Sam Sam. In dezomer van 1994 werd ze gecastvoor een rol in de bekroonde dra-maserie Vrouwenvleugel. Gastrol-

len waren er voor haar bij de seriesWestenwind, Costa, Koppels enSpoorloos verdwenen.Cynthia Abma speelde in vierspeelfilms.

Abma was ook te zien als presenta-trice. Voor RTL 5 presenteerde zevan 2006 tot 2008 het verbouwings-programma ‘Vrienden houdenhuis’. Voor RTL 4 volgde daarophet vakantieprogramma ‘Bestem-ming Nederland.’

Genomineerd

De genomineerden voor deprijs voor Ondernemervan het Jaar zijn:- Bewa Groep Moerdijk- CARU Containers B.V.- Aldivèr Uitzendbureau B.V.- Bato Plastics B.V.- DK Polyester B.V.

Gala Moerdijk trekt volle zalen

Het bestuur van het Ondernemersgala Moerdijk. Foto: Aad Meijer

Ondernemersgala Moerdijk22 deOndernemer 18 februari 2012

Page 23: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Tekst: Ad van Bladel

ROOSENDAAL - Willemijn Peet-ers: ‘In de veertig jaar dat het COSnu bestaat, heeft het een enorme ont-wikkeling doorgemaakt. Hoewel deletters eigenlijk niet helemaal meerpassen staat de naam tegenwoordigvoor centrum voor internationale sa-menwerking. Er zijn acht regio’s, allegericht op het ontwikkelen en inspire-ren van bedrijven en jongeren omeen bewustwording te creëren vanwat MVO voor jouw specifieke orga-nisatie kan betekenen. Natuurlijk benje als ondernemer, daar houden wehet nu maar even bij, bezig om je be-drijf in de running te houden maar defeiten liggen genuanceerder. Als on-dernemer is het ook goed om jezelfde vraag te stellen: waar wil ik overvijf of tien jaar staan met mijn bedrijfen in hoeverre wil - maar vooral kan- ik rekening houden met mens, mi-lieu en maatschappij. Het af en toestilstaan, rondkijken en bedenken watje ook naar de toekomst eigenlijkwilt, is misschien moeilijk maar ooknoodzakelijk. Het kan zijn dat jejouw bedrijf op een andere maniermoet positioneren maar daar liggenook juist kansen. Kansen om een fi-nanciële meerwaarde te genereren.En die noodzakelijke verandering zal

toch vooral van ondernemers moetenkomen en dat gebeurt ook op het mo-ment. Als je moet wachten op deoverheid duurt het namelijk vrij lang.Te lang, als je het mij vraagt.’Willemijn Peeters vertelt dat MVObij grote organisaties al wel ingangheeft gevonden. ‘Die hebben door-

gaans geld en menskracht om er ie-mand op te zetten die dit initieert enuitrolt over de organisatie. Onze rolvan het regionaal bewust maken enverder helpen van die bedrijven diemaatschappelijk verantwoord willenondernemen ligt dus vooral binnenhet MKB. Een echte verandering bin-nen bedrijven die hiermee aan de slagwillen, vereist niet alleen kennis vanzaken maar ook een daaraan gekoppel-de verandering van houding en ge-drag. Onderzoek heeft aangetoonddat mensen vooral hun gedrag willenveranderen doordat ze via anderen ho-ren hoe positief dit kan uitpakken.Daarom werken wij zoveel mogelijkmet geselecteerde MVO-ambassa-deurs, ondernemers die op dit vlak aleen en ander doen en die er op een in-spirerende manier over willen en kun-nen vertellen. Het voordeel van deze

mensen is dat ze regionaal actief - endus vaak bekend - zijn waardoor je deboodschap heel duidelijk naar onder-nemers toe brengt. Tijdens die bijeen-komsten (zie kader) zie je de raderenin de hoofden van ondernemers somsbijna letterlijk draaien. Hoe kan ikeen en ander binnen mijn bedrijf im-plementeren. Het COS wijst hierbijde weg, verwijst door maar zal in ditkader nooit heel specifiek een bedrijfzelf doorlichten. Wij kunnen niet eenop een adviseren, maar kunnen tij-dens speeddates soms wel onderne-mers met elkaar in contact brengen.Zo rolt de bal eigenlijk verder en on-dernemers helpen en ondersteunen el-kaar hier ook in. Bewustwording vanwat sowieso mogelijk is, natuurlijkgeënt op het eigen bedrijf, is van we-zenlijk belang. Die bewustwordingproberen wij als COS, samen met on-

dernemers die al in dit vlak bezig zijn,uit te dragen.’

Horror of goud garenHet is een bijna verplicht onderwerp,zeker tijdens gesprekken overondernemen op middellange termijn:de ‘crisis’. Voor de een pure horror,een ander spint er goud garen bij.Speelt de economische dip van hetmoment maatschappelijk verant-woord ondernemen op een bepaaldemanier in de kaart? Willemijn Peet-ers: ‘Oh, dat denk ik wel hoor. MVObetekent toch dat je eens pas op deplaats maakt en jezelf bezint waar jemet je bedrijf naar toe wilt. Je moettoch al echte keuzes maken om te zor-gen dat je er over vijf jaar nog bentmet je onderneming. Het open eneerlijk kijken naar je bedrijf, desnoodsmet hulp van een externe partij,maakt het toepassen van ingrediëntenvoor MVO gemakkelijker. Vergeetniet dat je hierdoor je bedrijf op eenandere manier kunt positioneren watje uiteindelijk een sterkere concurren-tiepositie kan opleveren. ’

Ondernemers die meer willendoen met maatschappelijkverantwoord ondernemenkunnen daarvoor bij het COSterecht : www.mvoloont.com

Innovatie komtvan ondernemers

Maatschappelijk VerantwoordOndernemen (MVO) lijkt hetmoderne toverwoord te zijn vooreen adequate bedrijfsvoering indit tijdsgewricht. Steeds vakerwordt van ondernemers aandachtgevraagd voor mens, maatschap-pij en het milieu. Het COS is eenonafhankelijke organisatie dieondernemers ondersteunt bij hetkiezen voor een duurzametoekomst. Willemijn Peeters isals beleidsmedewerker werkzaamvoor de regio Brabant. Ze isdol op het toverwoord maarvooral op de kansen die MVOorganisaties biedt.

Activiteiten

Wie wil starten met maatschappe-lijk verantwoord ondernemen,kan hiervoor terecht bij het COS.Door middel van netwerkbijeen-komsten, MVO-excursies, deDuurzaam Doe Je Zelfshow, de ke-tensimulator en de tweejaarlijkseMVO-prijzen worden onderne-

mers en hun medewerkers bewustgemaakt van het belang van duur-zaam ondernemen en de voorde-len die dit biedt. Op de landelijkesite www.mvoloont.com vindt ugegevens van het COS bij u in debuurt en een agenda met informa-tie over activiteiten in de regio.

MVO duurzaam is overleven

Wat kunt u in de komende Ondernemer verwachten?

Datum Thema17 maart Gemeentespecial Hazeldonk21 april Arbeidsmarkt19 mei BOG

Meer informatie?deOndernemer West-BrabantT 076 5312 255E [email protected]

Willemijn Peeters: ‘Ingang bij grote organisaties.’ Foto: Aad Meijer

18 februari 2012 deOndernemer 23

Page 24: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Tekst: Ron Gregoor

DEN BOSCH - De tweede editievan Business Meeting Brabant trokveel bezoekers naar Congrescentrum1931. Aanzienlijk meer dan vorigjaar, toen de meeting haar premièrebeleefde. Zij kregen een mix voorge-schoteld van onder meer een onderne-mersbeurs, veel workshops, interessan-te lezingen, speeddates en een minidebat over goed werkgeverschap.Twee dagen Business Meeting Bra-bant, de geïnteresseerde ondernemerhoefde zich daar geen moment te ver-velen. Twee dagen lang lezingen vanbekende en succesvolle ondernemersen managers. Zoals Joke Driessen, Ge-neral Manager en directeur van ShellNederland Chemie, autocoureur TimCoronel, oud wereldkampioen(sprint) schaatsen Erben Wennemars,Thijs Zonneveld, de man die eenberg in Nederland wil bouwen ten be-hoeve van de wielersport en AlbertVerlinde, op Joop van den Ende na,Neerlands meest succesvolle produ-cer. Tiny Sanders, algemeen directeurvan PSV, Bart de Boer van de Efte-ling, Commissaris van de Koningin inBrabant Wim van de Donk, Eindho-vens burgemeester Rob van Gijzel,Izaak van Melle, gedeputeerde BertPauli, ze hadden allemaal stuk voorstuk een interessant verhaal te vertel-len. Zelden zat een congres zo vol in-teressante sprekers als dat van de Busi-ness Meeting Brabant.Hoogtepunt was ook dit jaar de be-kendmaking van Brabants BesteWerkgever van 2011. Of eigenlijk detwee beste werkgevers van Brabant:een in de profitsector en een in denon -profitsector. Twee winnaarsdus, Het Parktheater uit Eindhoven

Business Meeting Brabant , eindjanuari gehouden in 1931 Con-grescentrum en de Brabanthallenin Den Bosch, had dan toch eenWest- Brabants hoogtepunt.Technisch Ingenieursbureau Im-Podria uit Etten-Leur werd daaruitgeroepen tot Beste BrabantseWerkgever van 2011. De uitrei-king van de prijs was het absolutehoogtepunt van de tweede editievan Business Meeting Brabant,georganiseerd door de drie Bra-bantse kranten en Omroep Bra-bant.

Aan tafel voor advies.

Thijs Zonneveld, oud- wielrenner, legt zijn plannen uit om in onsland een berg van de eerste categorie te bouwen.

Discussie met ondernemers op het podium.

Even nakaarten na een leerzame workshop.

BREDA ZO STERK MOGELIJK OP DE KAART ZETTEN

Jos Koniuszek is oprichter/eigenaar van Runnersworld Breda (thans medevennoot aangezien hij binnenkort de zaak over gaat dragen)

Namens de gezamenlijkeRabobanken van West-Brabant

De detailhandel in Breda staat er behoorlijk goed voor. Een voorlopig hoog-tepunt is toch wel de uitverkiezing tot ‘Beste Binnenstad’ in 2009. Niettemin is er voor genoegzaam achteroverleunen geen tijd. Stilstand blijft nu een-maal achteruitgang. En dus liggen er opnieuw enkele fikse ambities op tafel. Ik ben alvast bereid daar opnieuw de schouders flink onder te zetten.

Ondanks dat ik het uiteraard al druk genoeg heb met mijn core business. De detailhandel is namelijk een buitengewoon dynamische tak van sport. Wat dat betreft hebben de ontwikkelingen zich in de 24 jaar dat ik deze zaak run in rap tempo opgevolgd. Waren er toentertijd slechts vijf zaken door het hele land die zich toelegden op hardloopschoenen. Vandaag de dag zijn er meer dan 50 zichzelf hardloopspeciaalzaak noemende winkels. En toch weten wij ons nog steeds onderscheidend te profileren.

Startersfonds Die opstart had nogal wat voeten in de aarde. Verschillende banken gaven nul op rekest. Ik had geen geld, geen onderpand en ook geen eigen huis… maar wel een goed onderbouwd businessplan. Bij de Rabobank had ik meer geluk. Ik kwam namelijk net op het moment dat zij het Startersfonds introduceerde. Ze zeggen wel eens dat toeval niet bestaat, maar ik ben toch echt door het geluk een handje geholpen. Rabobank is met het bedrijf mee-gegroeid, weet proactief op ontwikkelingen te reageren, vervult een prima klankbordfunctie en is niet bang risico’s te nemen.

Blijf bij je leest Hierdoor heeft het bedrijf een aardige groei kunnen realiseren. Tegelijkertijd ben ik wel altijd een groot voorstander gebleven van het principe ‘Schoenma-ker blijf bij je leest!’. Ik heb ooit gekozen voor superspecialisatie in lopen en ben van dat pad nooit afgestapt. Dat heeft de zaak geen windeieren gelegd, temeer daar wij op het terrein van advies en begeleiding onze meerdere nog niet gevonden hebben. Zeker nu hebben we de wind nogal mee, want (hard)lopen is populairder dan ooit tevoren.

Retail Platform Breda Wat niet automatisch wil zeggen dat de hele detailhandel floreert. Alhoewel Breda zichtbaar beter presteert dan andere grote Nederlandse winkelsteden. Die voorsprong willen we uiteraard niet gaan verspelen. Samenwerken is dan van het grootste belang. Niet alleen geldt de macht van het getal maar het is simpelweg een feit dat als je zaken samen aanpakt, je met minder energie (lees: geld) meer kunt bereiken. Zelf heb ik destijds mede het Retail Platform Breda opgericht en ben tevens de huidige voorzitter. Alle ondernemersver-enigingen van winkeliers in Breda zijn hierin vertegenwoordigd. Het Platform behartigt de ondernemersbelangen richting de gemeente en heeft in die ge-zamenlijkheid ook meegewerkt aan de Detailhandelsnota.

OndernemersfondsIn de meest recente visie hebben we opgetekend wederom alles in het werk te stellen om die titel ‘Beste Binnenstad’ te heroveren. Daarvoor is het van groot belang dat het ‘Ondernemersfonds’ waar we ons al zo lang hard voor maken er dit jaar echt komt. Ik ben er overigens van overtuigd dat het nu gaat lukken. Tenslotte hebben we allemaal hetzelfde voor ogen: Breda zo sterk mogelijk op de kaart zetten.

Breda PluimVanuit eenzelfde streven – en om wat reuring teweeg te brengen – is enkele jaren geleden ook de Breda Pluim in het leven geroepen. Een jaar lang wordt in Het Stadsblad maandelijks een ondernemer genomineerd, die uitblinkt in klantvriendelijkheid en gastvrijheid. Tijdens een feestelijke bijeenkomst wordt

uiteindelijk de Pluim uitgereikt aan zowel een horeca- als retailondernemer. Dat de Rabobank dit initiatief een warm hart toedraagt, blijkt wel uit het feit dat zij een genereuze sponsor hiervan is. Zij onderstreept hiermee haar betrokkenheid bij Breda maar weer eens!

24 deOndernemer 18 februari 2012

Page 25: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

ImPodria is besteWerkgever van Brabant

in de non- profitsector en ImProviauit Etten-Leur in de profit sector.Er hadden zich voor de prijs van Bes-te Werkgever 75 bedrijven en nonprofit instellingen aangemeld vooreen nominatie. Uiteindelijk bleven erdaarvan zes over. Behalve de win-naars waren dat A-Hak Drillcon inHelmond, NulVier kinderopvang inBoxtel, woningcorporatie Trudo inEindhoven en Woningstichting Et-ten-Leur.Bij de selectie werden de bedrijvendoor onderzoeks- en adviesbureauNewcom doorgelicht op zaken als be-drijfscultuur, stijl van leidinggeven,communicatie, opleidingsprogram-ma’s en arbeidsomstandigheden.Opvallend bij ImProvia noemt de ju-ry dat het bedrijf bij werknemers teboek staat als ‘professionele vrienden-club’ met een bedrijfscultuur diewordt gedreven door geloof, durf enonbevangenheid. Projectleiders en in-genieurs verdienen allemaal hetzelfde.Het bedrijf is sterk gericht op door-groeien. Iedereen wordt bewust ombeurten bij ongebruikelijke klussen in-gezet om zich verder te kunnen ont-

wikkelen.ImProvia startte in 2008 tijdens de cri-sis, maar slaagt er volgens de jury snelin door te groeien. Er werken tachtigmensen bij ImProvia. Die worden al-lemaal betrokken bij de strategie ont-wikkeling van het bedrijf.Volgens de jury onderscheidt HetParktheater zich vanwege de warme,persoonlijke werksfeer, waarbij ver-trouwen de basis is. Ook richting pu-bliek, reden waarom er bijvoorbeeldgeen kaarten gecontroleerd worden.Het publiek heeft ook een stem in deprogrammering.ImProdia en Het Parktheater kregende prijs uit handen van gedeputeerdevoor Economische Zaken van Bra-bant, Bert Pauli. Zij mogen zichzelfeen jaar lang de beste Werkgever vanBrabant noemen. Daarnaast verdien-den ze een advertentiecampagne ineen van de dagbladen (naar wens) ofOmroep Brabant ter waarde van10.000 euro.Business Meeting Brabant is een initia-tief van de drie Brabantse kranten BNDeStem, Brabants Dagblad, Eindho-vens Dagblad en Omroep Brabant. Erben Wennemars, enthousiast als altijd.

Business Meeting Brabant beste werkgever

De winnaars: de twee beste werkgevers van Brabant. Links Peter van de Goorberg van ImProvia en rechts Chiel Pastoor van het Paraktheater. Foto: Tim Rijnhout

18 februari 2012 deOndernemer 25

Page 26: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Kia heeft net een aantal nieuwe modellen geïn-troduceerd die er bepaald niet om liegen. DePicanto is de meest compacte uit het gamma.Een auto uit het in ons land zo populaireA-segment. Wellicht nog niet zo heel popu-lair onder zakelijke rijders, maar wie weet hoede balletjes in de toekomst zullen rollen. Omeen voorschotje op de conclusie te nemen: de-gene die zakelijk in een Kia Picanto 1.2CVVT gaat rijden, hoeft zich bepaald geen on-dergeschoven kindje te voelen. De auto, hoecompact ook, verrast op uitbundige wijze enheeft ten opzichte van Europese en Japansemodellen in deze klasse een aantal voordelendie niet voor de poes zijn.De Kia Picanto is in zijn huidige vorm, eenbuitengewoon pittige verschijning; te koopmet zowel drie als vijf deuren. Het interieurdoet heel volwassen en solide aan en het lijktof je in een auto bent gestapt uit een klasse ho-ger. De stoelen zitten uitstekend en achterinzijn zelfs drie gordels gemonteerd, opvallendbij een kleintje als dit die meestal als vierper-soons auto worden verkocht. Wellicht is het

minder prettig om achter in het midden eenrit naar Italië te doorstaan, maar voor kortereritten is het zeker mogelijk vermits iedereenwat inschikt. En het is nog gezellig ook na-tuurlijk.De Picanto is leverbaar met twee verschillen-de benzinemotoren. De - door particulierenhet meest aangeschafte - 1.0 CVVT driecilin-der versie komt tot 69 paardenkrachten. Devierpitter met een cilinderinhoud van 1,2 literheeft er 16 meer tot zijn beschikking; bestveel voor een auto met zulke bescheiden ma-ten. Deze laatste heeft een opmerkelijk rustigeloop en is verbazingwekkend soepel. Zestigkm/h in zijn vijfde versnelling wordt door deauto zonder mokken verdragen; echt een wa-gentje voor het Nieuwe Rijden dus. Qua pres-taties moet je natuurlijk niet al te veel ver-wachten maar in het Nederlandse verkeerkomt hij prima mee en tegenwoordig tellenzuinigheid en economie vaak sterker dan flit-sende prestaties. Er is al een Kia Picanto 1.0CVVT vanaf 7995 euro inclusief BTW. De1.2 CVVT is leverbaar vanaf 9295 euro.

Wie een auto zoekt in de zakelijkeklasse (in jargon het D-segment)komt al snel terecht bij de Duitse pre-miummerken Audi, BMW en Merce-des-Benz. Toch is er van oudsher eenmerk dat chique, snelle auto’s maakten dat weliswaar misschien zich kwali-tatief niet helemaal kan meten met deDuitse überklasse, maar deze omissievolop goedmaakt door een overvloedaan flair en stijl. Dat merk is Jaguar.In het zakelijke segment heeft het deprachtige XF in het programma. On-langs werd hij uitgerust met de eersteviercilinder die het merk ooit in eenmodel lepelde en het blijkt nog eendieselmotor ook. Is dat een bezwaar?Het antwoord is ronduit neen. DeXF 2.2 i4 diesel is een heerlijk soepe-le motor waarmee je - ook in dezeklasse - helemaal niks tekort komt.Het voor Jaguar nieuwe blok komt,net als de andere dieselmotoren diehet merk sinds een paar jaar in zijnmodellen legt, voort uit een samen-werking met het Peu-geot-Citroënconcern. De Fransen ma-ken al sinds jaar en dag schitterend lo-pende diesels en dat geldt ook zekervoor dit exemplaar dat 190 paarden-krachten op de weg zet. Ruim vol-doende om ook een auto van dezeklasse snel genoeg van zijn plaats tekrijgen (van stilstand naar 100 km/hin 8,5 seconden). Het heerlijke van

deze motor is dat hij bovendien heelstil is. Op de snelweg heb je nauwe-lijks in de gaten dat je met een vierci-linder diesel te maken hebt.De rijeigenschappen zijn dezelfde alsvan sterker gemotoriseerde XF’s endus ronduit goed. Het onderstel kan,blijkens de superpotente superchar-ged 5.0 liter XF-R, heel veel meeraan dan je in een van de dieseluitvoe-ringen ooit nodig zult hebben. Eengeruststellende gedachte.Ook het interieur is met zijn vele alu-miniumdelen smaakvol en strak, alzullen er ook mensen zijn die het war-me hout van de vorige generatie zul-len missen. Even wennen dus en geenandere auto in deze klasse heeft noghalve boomstammen in het interieur.Nog steeds bijzonder is de keuzescha-kelaar van de automatische versnel-lingsbak: een ronde metalen knop dieomhoog komt als de - rood pulseren-de - startknop wordt ingedrukt. Daar-na kan de gewenste versnelling wor-den ingelegd. Fraai en kennelijk be-valt het goed want je ziet ook in deaanzienlijk duurdere XJ’s terug enzelfs in de schitterende Range RoverEvoque.De afwerking van het interieur is zon-der meer goed en een en ander maakteen smaakvolle indruk. Al met al is deXF wellicht het overwegen waard alsje in dit segment winkelt en je wilt

eens wat anders. De auto rijdt heer-lijk, is chic en rijdt nog eens betrekke-lijk voordelig ook. Wat wil een mens

meer? De Jaguar XF 2.2 i4 diesel isverkrijgbaar vanaf 55.790 euro, inclu-sief belastingen.

Het duurt nog wel even voor hij bij de Neder-landse dealers staat, de Opel Mokka. Voor heteinde van dit jaar wordt hij niet bij de Neder-landse Opel-dealers verwacht. Maar dezeOpel Mokka zal naar verwachting best wat op-schudding in het nieuwe segment van de sub-compacte SUV. Met een lengte van 4.28 m ishij wat kleiner dan BMW X1 en de Audi Q3is hij en Opel verwacht erg veel van dit seg-ment. Het formaat en zijn vormgeving makenhem tot een krachtige, gedrongen verschij-ning. Hoewel de nieuwe Mokka nog niet in‘het echt’ te zien is geweest, de officiële intro-ductie is op de de Salon d’Automobiles de Ge-neve begin maart, maakt hij een fraaie indruk,zoals alle nieuwe Opels eigenlijk.De Mokka wordt verkrijgbaar met zoweltwee- als vierwielaandrijving en heeft stan-daard op alle varianten een start/stop auto-maat. Natuurlijk wordt hij in eerste aangebo-den met een keuze uit een drietal motoren,waaronder een dieselblok met een cilinderin-houd van 1,7 liter. De twee benzinemotorenhebben een cilinderinhoud van 1,6 liter óf

een turbomotor met een inhoud van 1,4 liter.Zowel deze laatste als de dieselvariant kunnenmet handschakeling of automaat worden gele-verd. Deze Mokka biedt, ondanks zijn com-pacte formaat, plaats aan vijf volwassenen. DeMokka introduceert nieuwe geavanceerdetechnologieën in het SUV B-segment, zoalseen reeks hulpsystemen die gebaseerd zijn ophet Opel Eye frontcamerasysteem, alsmedeeen achteruitkijkcamera.

Compacte gigant

Outsider met klasse

Sterke bak leut

Kia Picanto 1.2 CVVT

Jaguar XF 2.2 i4 diesel

Uw Regionaal Jaguar CentrumBOGAERS JAGUAR BREDA

MINERVUM 7118 4817 ZN BREDAT. 076 - 526 38 00 www.bogaers-jaguar.nl

Onderweg

Opel Mokka

Prijsn. De Jaguar XF 2.2 i4diesel is verkrijgbaarvanaf 55.790 euro.

26 deOndernemer 18 februari 2012

Page 27: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Tekst: Patricia Akkermans

DONGEN - Sprekers die zich al bijhaar bureau hebben aangesloten zijnbijvoorbeeld de nieuwslezers vanRTL 4 Antoin Peeters en RoelofHemmen en voetbaltrainer Foppe deHaan.

Een ledendag van de Rabobank, eeninspirerende avond voor medewer-kers en leden van een ondernemersor-ganisatie of de ingebruikname vaneen veld van een hockeyvereniging,

het zijn enkele voorbeelden van deevenementen die Carolien Tollenaarorganiseert. Daarnaast regelt ze allesvoor de bekende en minder bekendesprekers die bij haar bureau Tollenaar& Tollenaar aangesloten zijn.

”Ik zorg dat zij voor de juiste doel-groep ingezet worden. De sprekersvertellen op een inspirerende manierop bijeenkomsten over bijvoorbeeldde mogelijkheden van social media,het bereiken van een doel bij topsport

of over onderhandelen in de politiek.Ook heb ik mensen in mijn bestanddie op congressen dagvoorzitter kun-nen zijn. Zij begeleiden de dag ofavond en durven de discussie aan tegaan met het publiek of met de des-kundigen.” Dit laatste doet de enthou-siaste onderneemster zelf ook, maardan niet op de evenementen die zezelf organiseert: “Op de dagen ofavonden die ik zelf samenstel, wil ikvolledig beschikbaar zijn, wanneer erzich een probleem voor doet.”Volgens Tollenaar worden onderne-mers steeds creatiever. “Als het nietmeer lukt om op de huidige maniergeld te verdienen, bedenken ze eenandere aanpak om zich van de concur-rent te onderscheiden. Met een evene-ment kunnen ze klanten aan hun be-drijf binden. Ze moeten hierbij welvoor ogen houden, wat het doel is:een leuke avond voor relaties organi-seren, klanten binden of het bedrijfs-imago versterken.”

Zakenleven”De start van mijn bedrijf is me ont-zettend meegevallen. Ik dacht dat ikde eerste maanden nodig zou hebbenom klanten te zoeken, maar via mijnnetwerk had ik direct al een paar op-drachten. Via een zakenrelatie kreeg

ik ook de kans om Voetbal Internatio-nal On Tour te organiseren.”Voetbal International On Tour vindttwaalf keer per jaar plaats in telkenseen andere provincie. Het is een rela-tie-evenement voor het zakenleven,waarbij maatschappelijke organisatiesgesteund worden. Johan Derksen,Wilfred Genee en René van der Gijpvan het gelijknamige voetbaltelevisie-programma, presenteren dit avondvul-lende programma met diverse voetbal-prominenten in een stijlvolle omge-ving voor 600 gasten.

Inspirerende professionals”Ik vind het inspirerend om samenmet professionals uit andere vakgebie-den samen iets op te zetten. Als ikeen opdracht heb, waar mijn experti-se niet ligt, dan zoek ik daar de ge-schikte zzp’er voor uit mijn netwerk.Ik heb de HEAO-opleiding richtingCommerciële Economie gedaan, daar-na heb ik bij een sprekersbureau ge-werkt en de nodige ervaring opge-daan. Hoewel mijn ouders geen on-dernemers zijn (maar wel erg onderne-mend), wilde ik dit van jongs af aanzelf wel. Misschien omdat ik niet ie-mand ben die constant hetzelfde wildoen. Daarnaast vind ik het heerlijkom mijn eigen bedrijf te runnen!”

Evenementenvoor bedrijven

Carolien Tollenaar (29) uit Don-gen heeft Tollenaar & Tollenaarnog niet zo lang geleden opgezet.Vol passie runt ze dit bedrijf datzich richt op de organisatie vanoriginele evenementen voor hetbedrijfsleven. Daarnaast probeertze de inspirerende sprekers in tezetten op congressen en se-minars.

De starter feestjes voor bedrijven

Carolien Tollenaar: ‘Originele evenementen voor bedrijven.’ Foto: Kees Bennema

Wie:Carolien Tollenaar

Bedrijfsnaam:Tollenaar & Tollenaar Event &Management

Begonnen:November 2011

Nadelen:‘Administratie kost heel veel tijd.Maar ik wil wel weten hoe hetbedrijf er voor staat.’

Voordelen:‘De consequenties van mijn ei-gen keuzes. Maak ik goede keu-zes, dan pluk ik daar de vruchtenvan’

www.tollenaarentollenaar.com

18 februari 2012 deOndernemer 27

Page 28: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Tekst: Ron Gregoor

BREDA - Maar liefst 110 matcheswerden op papier vastgelegd met eenmaatschappelijke waarde van ruim155.000, euro. Niet gek voor ampertwee uur handelen.Inspirium Breda, een hospitality mallwaarin negen professionals gevestigdzijn op het gebied van horeca, zorg,onderwijs, office, leisure en retail éneen vestiging van de Colour Kitchenopende enthousiast haar deuren enserveerde voor de ruim 300 deelne-mers een prima ontbijt. Ruud van deBerg alias ‘James Verbond’ kwam om08.00 uur op spectaculaire wijze open interviewde Rombout Kerremans,

directeur van Betrokken Onderne-mers - Samen voor Breda over hetdoel van Meet & Match: “Meet &Match is een ontmoetingsevenementwaar commercieel en ideëel elkaarontmoeten. Naast netwerken en el-kaar beter leren kennen, wordt er ge-handeld in diensten, mensen, midde-len, kennis en kunde tussen lokale be-drijven, maatschappelijke organisatiesen de overheid. Wat de een overheeft of graag wil bieden, is voor deander wellicht zeer gewenst. Geld ishierbij taboe; het gaat om kennis, toe-gang tot netwerken, materiaal, facili-teiten en creativiteit. De match moetvoor beide partijen een win-win situa-tie opleveren.”

Wethouder Cees Meeuwis van Eco-nomische Zaken riep de aanwezigebedrijven op om zich vooral aan tesluiten bij het netwerk van BetrokkenOndernemers en hun maatschappelij-ke betrokkenheid te laten zien: “Destichting gaat voor u op zoek naar eengeschikte match. Met uw werkne-

Tekst: Henk van de Voorde

BREDA - Grace Boldewijn is eige-naar van engineeringsbureau Bocari,met vestigingen in Breda, Paramariboen Curacau. Belangrijker dan winstgenereren vindt ze ethisch en maat-schappelijk verantwoord onderne-

men. Ze investeert veel in sociale pro-jecten in Suriname. Zo startte Gracein het binnenland van haar vaderlandeen fabriek op om de regionale eco-nomie en werkgelegenheid te stimule-ren. Onder haar bezielende leidingheeft het eerste congres van het Suri-name Capital Investment Fund plaats-gevonden en wel op woensdag 8 fe-bruari in Driebergen. ,,Voor veel po-tentiële investeerders is Suriname rela-tief onbekend. Op het congres is uit-gebreid toelichten wat de investerings-mogelijkheden zijn met een focus opde nieuwe generatie Surinaamse on-dernemers. De ondernemers zijn ge-dreven en enthousiast en proberenmarktkansen te verzilveren, waarbijde economie van Suriname wordt ge-stimuleerd. Deze economie ligt op

een strategische locatie in het Caraï-bisch gebied, een sleutelpositie ten op-zichte van het Amerikaanse continenten met een goede ontsluiting naar Eu-ropa”, aldus Grace Boldewijn.

Met een nieuw kapitaalfonds wil Gra-ce, die tien jaar geleden in Londenwerd uitgeroepen tot European BlackBusiness Woman, veelbelovende jon-ge ondernemers op weg helpen omhun bedrijf succesvol te maken. ,,Deinvesteringen in dergelijke opstarten-de bedrijven stelt zij afhankelijk vandrie belangrijke succesfactoren. In deeerste plaats de bereidheid van de on-dernemers om zich professioneel te la-ten begeleiden. Daarnaast is een in-schatting van het te behalen rende-ment voor de investeerders van groot

belang. Verder is het een belangrijkwapenfeit dat het Suriname CapitalInvestment Funds in de opstartfaseeen 51 procent meerderheidsbelangheeft, waardoor we kunnen garande-ren dat de strategie van de bedrijvenin onze portfolio wordt gericht opgroei en rendement. Op deze wijzeontstaat een verantwoord investerings-klimaat met beperkte risico’s en aan-zienlijke groeimogelijkheden. Poten-tiële investeerders dragen tegelijker-tijd hun steentje bij aan een maat-schappelijk doel, namelijk het opbou-wen van een land dat een moeilijkeperiode achter de rug heeft. Op dezemanier krijgt het Surinaamse volkweer een toekomst. Het gaat bij onsfonds immers om meer dan investe-ren alleen”, aldus Boldewijn, direc-

teur Suriname Capital InvestmentFund. Boldewijn refereert aan de zo-genaamde Frontier markten, de vol-gende generatie van opkomendemarkten. Deze kenmerken zich dooreen hoge economische groei en klei-ne aandelenmarkten. ,,Frontier Mark-ten hebben het weliswaar historischtot nu toe niet zo goed gedaan als gro-tere opkomende markten. ,,Door deenergie- en grondstoffenhonger in de-ze grotere, meer ontwikkelde opko-mende markten zou er echter eennieuwe periode kunnen gaan aanbre-ken. De rendementscijfers over 2011lijken hier al een voorbode van tezijn. nieuw investeringsfonds geintro-duceerd dat zich richt op Suriname.Kan het gekozen concept van hetnieuwe Surinaamse investeringsfonds

Grace Boldewijn uit Breda is Suri-naamse van origine en wil graagNederlandse ondernemers wijzenop de onbegrensde mogelijkhe-den in haar thuisland. Het is eenland dat rijk is aan grondstoffen,zoals bauxiet, kaolien en goud.Het is tevens bij uitstek geschiktvoor de verdere ontwikkeling vanagro-industrie, toerisme en aller-lei vormen van dienstverlening.

Betrokken Ondernemers - Sa-men voor Breda hield dinsdag 7februari de vierde Meet & Match,hét relatie-evenement waar hetbedrijfsleven, gemeente en demaatschappij elkaar ontmoeten,netwerken en handelen in maat-schappelijke betrokkenheid.

‘Volop kansen in Suriname’

Meet & Match Breda: wederom

Met een bord in je hand vraag je de aandacht. Foto’s: Kees Bennema

Even zakendoen: wat kan ik voor je doen.

28 deOndernemer 18 februari 2012

Page 29: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

mers als vrijwilligers, kunt u actiefzijn om een goede daad te doen voorde medemens”.

Alle ingrediënten voor succes warenaanwezig: 71 Bredase bedrijven, 97maatschappelijke organisaties, een uit-stekende sfeer, enthousiaste vrijwilli-gers en fanatieke notarissen Frits vonSeydlitz en Nancy Bagchus die deene na de andere match bezegelden.Rombout Kerremans: “We zijn ergblij met het resultaat. Het is de vierdekeer dat we de Meet & Match organi-seren. Ondanks de koude was het ani-mo voor deelname zo groot en desfeer was zo goed dat we kunnen con-cluderen dat onze opzet wederommeer dan geslaagd is”. En het resul-taat van 110 matches en een maat-schappelijke waarde van ruim •155.000,- zegt eigenlijk meer dan ge-noeg. Daarnaast hebben partijen di-verse vervolggesprekken gepland dienog niet direct tot concrete matchesgeleid hebben, maar wel mogelijkconcreet zullen worden.

er voor zorgen dat politieke en econo-mische risico’s zodanig worden gema-naged dat Suriname een bijzonderkansrijke Frontier markt wordt? Gra-ce Bondewel denkt van wel. De re-

gio scoort al sinds enige tijd goed.Het is een gebied waarin andere Ca-raïbische beurzen volgens indexprovi-der MSCI tot de weinige winnaarsvan 2011 behoorden.

,,Nederland heeft met één Frontiermarkt een speciale band, namelijk Su-riname. Enerzijds is er de kolonialehistorie. Anderzijds is er een grootaantal Nederlanders van Surinaamseafkomst dat nog steeds nauwe bandenonderhoudt met familieleden in Suri-name. We hopen op geïnteresseerdendie volop investeringsmogelijkhedenzien om het land tot wasdom te hel-pen brengen Qua oppervlakte is Suri-name bijna vier keer zo groot dan Ne-derland, maar er wonen slechts491.000 inwoners. De Surinaamseeconomie heeft een profiel dat volopperspectief biedt, hetgeen tot nu toeniet of niet voldoende is onderkend.

Voor de presentatie:zie www.cifsuriname.org

Beleggen in degelijkesuccesvolle bedrijvenweer populair

Tekst: Ron Gregoor

BREDA - Rendementen van tiental-len procenten per week, dag en somszelfs per uur werden in het vooruit-zicht gesteld. Al in 2007 toondenRon Bauer en Piet Eichholtz, beideHoogleraar aan de Universiteit vanMaastricht, aan dat 90 procent van departiculiere beleggers structureel geldverliest op de beurs. Uit het onder-zoek kwam naar voren, dat beleggersteveel handelden en ook nog in dehierboven genoemde riskante produc-ten.

”Al jaren volg ik Warren Buffett zijndoen en laten op de beurs”, verteltprofessioneel analist Gerard Bastiaan-sen. Warren Buffett, 81 jaar oud, is ‘swerelds bekendste succesvolle beleg-ger. Hij heeft zijn geld verdiend doorte investeren in ondergewaardeerdeaandelen van top bedrijven en daar ishij inmiddels miljardair mee gewor-den. Op momenten, dat particulierebeleggers bang worden en de beursverlaten, slaat Buffett zijn slag. In1988 kocht hij zijn eerste aandelenCoca-Cola en dat aandeel heeft hemgeen windeieren gelegd.Volgens ingewijden heeft hij een ge-middeld rendement, bestaande uit uit-gekeerd dividend en koerswinst, vanmeer dan 20 procent per jaar. Er zijnmaar weinig beleggers die hem dat na-doen, bleek uit het Maastrichtse on-derzoek onder meer dan 70.000 parti-culiere beleggers. Jarenlang werdenaandelen van top bedrijven zoals Co-ca-Cola, Pepsi, McDonald’s enExxon Mobil met de nek aangeke-ken. Beleggen in degelijke aandelenwas niet sexy genoeg, maar inmiddelsis de mening van de belegger behoor-lijk veranderd.

”Investeren in dit soort bedrijvenzorgt ervoor dat je vermogen welgroeit. Natuurlijk is het spannend aan

de slag te gaan met riskante produc-ten, maar leg maar eens aan je partneruit waarom het vermogen jaar na jaarkrimpt in plaats van groeit.” GerardBastiaansen spreekt uit ervaring. Zelfis hij een tijd in de weer geweest methet kopen en verkopen van put- encallopties. Dagelijks zat hij uren voorzijn scherm, maar zag zijn vermogenkrimpen en de ontevredenheid bijzijn partner alleen maar toenemen. Inhet voorjaar van 2011 bezocht hij eenfinancieel seminar in Amerika en datinspireerde hem om GroeiDividendop de Belgische en Nederlandsemarkt te introduceren. “Op het semi-nar maakte ik kennis met een metho-de van beleggen, die al meer dan 45jaar succesvol wordt toegepast op deAmerikaanse markt. Ik heb de metho-de bestudeerd, aangepast, verfijnd engecombineerd met de manier van be-leggen van Warren Buffett. Vervol-gens is een team van professioneelanalisten en software specialistenmaanden in de weer geweest om desoftware te ontwerpen en de websitete bouwen.”

Begin december 2011 was het zoverdat de methode in de markt werd ge-zet. Vandaag de dag mogen beleggersweer trots zijn op het bezitten van de-gelijke aandelen en het ontvangenvan dividend. “Dividend is de trend,zeggen we op kantoor weleens gek-scherend, maar feit is wel dat hetgeen windeieren legt.”De GroeiDividend methode onder-scheidt zich door niet alleen het juisteaankoopmoment te bepalen, maarook het juiste verkoopmoment. Dezelange termijn strategie zorgt ervoordat het vermogen uiteindelijk hardergroeit. De methode is geschikt vooralle beleggers, die zonder stress, zelfhun vermogen gestaag willen latengroeien.De precieze werking is terug te vin-den in het door Gerard Bastiaansengeschreven E-boek. Het is kosteloosop de website www.GroeiDivi-dend.nl te verkrijgen. Een bondig ver-slag van het Maastrichtse onderzoekvolgt na enkele dagen vanzelf. Voorwie niet graag leest heeft hij een film-pje op de website geplaatst. Binnen10 minuten weet u hoe de methodewerkt.

Jarenlang was het not fancy aan-delen te hebben van ‘s wereldsbeste bedrijven. Particuliere be-leggers handelden liever in mo-derne, maar risicovolle, produc-ten zoals opties, turbo’s, speedersen meer van dit soort modieuzenamen.

een groot succesNetwerken het goede doel

Een drukte van belang, veel vraag, maar ook veel aanbod van diensten.

Grace Boldewijn is nog steeds verliefd op haar gebioorteland. Foto: Aad Meijer

Warren Buffett. Foto: ANP

Het stralende middelpunt van de Meet and Match.

18 februari 2012 deOndernemer 29

Page 30: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Alle

prij

zen

zijn

te

verm

eerd

eren

met

BTW

Baronielaan 16 - 18 - 20, BredaEen karakteristiek kantoorobject, in principe bestaande uit drie objecten die in de loop van de jaren aan elkaar zijn gekoppeld. De beschik-bare metrage van de kantoorruimte is verdeeld over drie bouwlagen. Tevens kent het pand eensouterrain/kelderruimte.• totale metrage bedraagt 2.400 m², deelverhuur/-

verkoop behoort tot de mogelijkheden• centrum snel en makkelijk bereikbaar• Breda zuid• parkeergelegenheid aan achterzijde

Te huur Te koop BredaKarakteristiek kantoorobject

Markendaalseweg 50, BredaZelfstandige, commerciële ruimte op de begane grond en zelfstandige kantoorruimte op de eer-ste verdieping (kantoor eventueel te splitsen in 2 units) gelegen in het centrum, op zeer korte afstand van het kernwinkelgebied.• commerciële ruimte ca. 240 m²• kantoor ca. 500 m² vanaf ca. 200 m²• afwerking in overleg• mooi uitzicht op het water in de stad• parkeerplaatsen in ondergelegen parkeergarageCollegiaal met MVGM Bedrijfshuisvesting B.V.

Te huur BredaCommerciële ruimte / kantoorruimte

Borchwerf 8, RoosendaalEen uniek bedrijfsobject gelegen aan de drukke doorgaande weg Borchwerf op het gelijknamige bedrijventerrein. De ruimte ligt tussen Karwei en Raab Karcher. Door deze ligging beschikt het pand over een hoge attentiewaarde met veel passanten. Gemeente Roosendaal heeft aan-gegeven mee te willen werken aan een invullingals zijnde bouwmarkt.• totale verhuurbare vloeroppervlakte van het

gebouw bedraagt ca. 3.150 m²• ruim voldoende parkeergelegenheid op eigen

terrein• aanvaarding per direct

Te huur RoosendaalWinkel-/ bedrijfsruimte naast Karwei

Bijster 9 - 23, BredaEen modern kantoorpand gelegen op de A1-kantorenlocatie van Breda, nabij de Claudius Prinsenlaan. Op dit moment is er ca. 1.830 m² representatieve kantoorruimte beschikbaar. Opvallend aan dit pand zijn de ruime centrale entree met vide, de grote raampartijen en de praktische indeelbaarheid.• verhuur mogelijk vanaf ca. 30 m² tot ca. 1.830 m²• kantoorruimten voorzien van nieuw systeempla-

fond met inbouw verlichtingsarmaturen• zeer goed bereikbaar zowel per auto als met

het openbaar vervoer• parkeren op eigen, afgesloten terrein en openbaar

parkeren aan de straat

Te huur BredaKantoorruimte op toplocatie

Hagemuntweg, Guldenweg, Etten-LeurOp industrieterrein ‘Vosdonk-Zuid’ te Etten-Leur gelegen bedrijfsverzamelcomplex, bestaande uit 34 units. Diverse invullingen zijn mogelijk. Het object is geschikt voor handel- en industriedoeleinden. Het complex is uitstekend onderhouden en biedt praktische bedrijfs-ruimten met (de mogelijkheid tot) inpandige kantoorruimte c.q. showroom.• thans zijn er 5 units in het complex beschikbaar,

units zijn er vanaf ca. 150 m² tot ca. 575 m²• parkeren op eigen terrein• aanvaarding in overlegCollegiaal met vb&t makelaars

Te huur Etten-LeurKleinschalige bedrijfsunits

Hogerwerf 20, RoosendaalMultifunctioneel bedrijfsobject, groot ca. 1.140 m², op een goed bereikbare zichtlocatie op bedrijventerrein ‘Borchwerf’ te Roosendaal. Het object is voorzien van een ruim verhard buitenterrein en er zijn voldoende parkeermo-gelijkheden.• ca. 823 m² bedrijfsruimte en ca. 320 m² kantoor-

ruimte• instapklaar• scherpe prijzen• direct beschikbaarCollegiaal met LNVO makelaars

Te huur Te koop RoosendaalBedrijfsobject op herkenbare locatie

Chasséveld 15D t/m 15G, BredaKantoorruimte op een centrale plek in de stad! Winkels en horeca op steenworp afstand en toch goed bereikbaar en voldoende parkeer-mogelijkheden, dat biedt kantoorgebouw ‘Het Turfschip’.• nog ca. 1.420 m² beschikbaar, in delen te huren• representatief gebouw met dito uitstraling• 10 minuten tot de snelweg A27• wij doen graag een interessant voorstelCollegiaal met Van de Water Bedrijfsmake-laars B.V.

Te huur BredaKantoor op een dynamische plek

Schellingstraat 22, Etten-LeurEen multifunctioneel bedrijfspand, met kan-toorruimte aan de voorzijde. Het object is gele-gen op het industrieterrein ‘Vosdonk-Zuid’ en voorzien van zeer ruime parkeervoorzieningen.• totale vloeroppervlakte ca. 3.100 m², onderver-

deeld in: ca. 865 m² kantoor/showroom, ca. 290 m² entresol en ca. 1.945 m² bedrijfsruimte

• traditionele hoogwaardige bouw• zeer goed bereikbaar via de A58• aanvaarding januari 2013Collegiaal met Van der Sande VanOpstal Be-drijfsmakelaars

Te huur Te koop Etten-LeurRepresentatief bedrijfsobject

Jan Vermeerlaan 259, RoosendaalDiverse units in dit bedrijvencomplex. Aan de doorgaande weg is gelegen deze herkenbare en representatieve unit, groot ca. 890 m². Ideaal voor het ‘showen’ van consumentenproducten. Andere huurders zijn: Euromaster,Tegeldiscount en Sander’s Woodworks.• benieuwd naar de andere units?• totaal circa 2.852 m²• aanvaarding direct• eerlijke huurprijs!Collegiaal met Charles Suijkerbuijk Bedrijfsma-kelaardij & Taxaties o.z.

Te huur RoosendaalGoede locatie aan doorgaande weg

Claudius Prinsenlaan 138 - 148, BredaIn dit prachtige kantoorgebouw zijn momenteel verschillende kantoorunits beschikbaar die zowel in combinatie als solitair kunnen worden gehuurd. Onderhavig gebouw maakt onderdeel uit van kantorenpark ‘Claudius Prinsen’, één van de meest representatieve kantoorlocaties van Breda. • van ca. 413 m² tot ca. 1.800 m²• turn-key oplevering (incl. inrichting) mogelijk• prima bereikbaar vanaf A27• centrum Breda op steenworp afstandCollegiaal met Van der Sande VanOpstal Be-drijfsmakelaars

Te huur BredaKantorenpark ‘Claudius Prinsen’

Plaza 16 - 18, MoerdijkRepresentatief bedrijfscomplex, op zichtloca-tie, geeft unieke gelegenheid tot exposure van uw bedrijf. Het geheel heeft een representa-tieve uitstraling en compleet opleveringsniveau. De locatie Plaza heeft voornamelijk een licht bedrijfsmatige invulling.• totale vloeroppervlakte ca. 2.892 m², onderver-

deeld in: ca. 1.954 m² bedrijfsruimte en ca. 938 m² kantoorruimte

• 43 parkeerplaatsen op eigen terrein • aanvaarding april 2012Collegiaal met Ooms Makelaars Bedrijfshuis-vesting B.V.

Te huur MoerdijkUnieke zichtlocatie aan A17!

Spoordreef 2, Zevenbergschen HoekEen nieuwbouw bedrijfsobject met een ruim, modern kantoor opgetrokken uit drie bouw-lagen. De aangrenzende bedrijfsruimte wordt aangewend voor opslag van goederen en pro-ductiewerkzaamheden.• unieke gelegenheid aanbrengen reclame• voorzien van kraanbaan met 5 ton draagvermo-

gen• NS station op loopafstand• aanvaarding zeer korte termijn• uitgebreid opleveringsniveau

Te koop Zevenbergschen HoekRepresentatief bedrijfsobject aan de A16

Page 31: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Tekst: Peter de Jong

ROOSENDAAL - Het gebied inRoosendaal ten zuiden van de Rucp-hensebaan stond eerder bekend als DeMeeten II. “Vanwege wisselende vi-sies van overheden hebben de beno-digde procedures een aantal jaren ge-duurd. Maar nu ligt het bestemmings-plan er”, vertelt Verhoeven. “Onderde naam Het Spectrum starten wemet de verkoop in samenwerkingmet de gemeente Roosendaal. Initia-tiefnemer is Bouwgroep Moonen,met vestigingen in Breda, Den Boschen Amsterdam. Moonen verkocht eer-der zeer succesvol een bedrijventer-rein in Breda, genaamd Heil-aar-Noord. Nu biedt zij kavels aan inRoosendaal waar ondernemers opmaat een bedrijfspand of kantoor kun-nen realiseren.”

VerkeerDe bereikbaarheid van Het Spectrumis uitstekend te noemen. “Het bedrij-venterrein is van alle kanten goed be-reikbaar. Gelegen nabij de A58 en deA17 is het de ideale gelegen plekvoor vracht- en personenverkeer. Ver-der ligt het bedrijventerrein als eenkruispunt op de as noord-zuid voorRotterdam - Antwerpen en de as

oost-west voor Breda - Vlissingen opslechts enkele autominuten van afslag22 (Zegge/Majoppeveld-Noord) enafslag 23 (Roosendaal-Oost).”Het Spectrum is verdeeld in 37 kavelsmet een grootte van zo’n 1200 totbijna 6000 vierkante meter. Bedrijfs-makelaar Verhoeven: “In totaal iszo’n 11hectare uitgeefbaar. De perce-len worden vrij uitgegeven. De ko-pers kunnen zelf gaan ontwikkelen enbouwen. Daarnaast hebben ze de mo-gelijkheid gebruik te maken van de er-varing en expertise van BouwgroepMoonen, die bijvoorbeeld bij Heil-aar-Noord in Breda uitstekend werkheeft geleverd tot volle tevredenheidvan ondernemers, zoals NouwensTransport en de vrachtwagendivisievan Van Tilburg-Bastianen. We kun-nen dus belangstellenden helpen metontwikkelen en bouwen van het nieu-we bedrijfspand. Binnen twaalf totvijftien maanden kan een compleetnieuw pand worden gerealiseerd.”

MKBHet Spectrum is speciaal bedoeldvoor bedrijven tot en met de milieuca-tegorie 3. “Het is geschikt voor groot-handelsbedrijven, bouwnijverheid enandere MKB-ondernemingen. Er kanlichte productie plaatsvinden, afhanke-lijk van de locatie. Dat heeft te ma-ken met de nabijheid van woningenin de wijken Kortendijk en Lang-donk. Die bebouwing maakt HetSpectrum extra aantrekkelijk. Je kuntdus wonen in de nabijheid van je be-drijf. Het is een van de laatste bedrij-venterreinen in de regio die deze mo-gelijkheden biedt”, stelt Verhoeven.De nabijheid van woningen en ont-sluitingswegen heeft een ander voor-deel, zegt de bedrijfsmakelaar. “Bo-vendien worden door deze aansluitin-gen hoge eisen gesteld aan groenvoor-zieningen en leefbaarheid. Er komtdus echt een hoogwaardig bedrijven-terrein. De gemeente heeft geïnves-teerd in de omgeving. De infrastruc-tuur ligt er al.”Verhoeven is zeer te spreken over dit

initiatief. “Je moet in deze tijd ook jenek durven uit te steken. Als je niksdoet, gebeurt er niks in deze markt.Bouwgroep Moonen durft te investe-ren. We besteden veel aandacht aanmarketing. We starten een website engaan breed de markt in. We zorgen er-voor dat we in beweging blijven endingen in gang zetten met reclame,advertenties. Ook gaan we onderne-mers actief benaderen. We hebben nual de eerste positieve reacties binnen.Dat stemt ons zeer positief.”

Meer informatie:www.vandersande.nl

BREDA - De gebouwen op het Hol-lemanterrein zijn al voor een groot ge-deelte gesloopt. De gemeente maakthet gebied bouwrijp voor nieuwe ves-tigers. Van de loodsen en kantorenvan transportbedrijf Van Dijk, datnaar de Franse Akker verhuisde, isniets meer over. De sloop is onder-deel van een bredere aanpak van debedrijventerreinen Krogten- Emer-Hintelaken met de naam Ruimtelijke-visie Stulemeijerputten/ Hollemanter-rein. Daarin worden de locaties her-ontwikkeld, wordt er een nieuweweg gebouwd van het Hekven naarde Backer en Ruebweg en komenlangs de Bethlehemloop en de Markfietspaden en ecologische zones.Een revitaliseringsfonds met daarin 7

miljoen euro moet Bredase bedrijven-terreinen langdurig up-to-date hou-den. Terreinen als de Emer, Hintela-ken en de Krogten zijn verouderd.Het fonds moet daar structureel veran-dering in brengen.Daarnaast gaat Breda ‘parkmanage-ment’ inzetten om de kwaliteit vanbedrijventerreinen op peil te brengenen te houden. Hierbij is het collectie-ve bedrijfsleven organisatorisch en fi-nancieel leidend en heeft de gemeen-te een ondersteunende rol.Tot voor kort bestond de ontwikke-ling van bedrijventerreinen in Neder-land uit de aanleg van wegen en deuitgifte van gronden aan eigenaren engebruikers. Na een aantal jaren zijnhet vastgoed en de openbare ruimte

op deze terreinen verouderd, omdatondernemers en gemeente te weinighebben geïnvesteerd. Gevolg is dat deeconomische waarde van bedrijventer-reinen daalt.Onder parkmanagement vallen alle ac-tiviteiten die bijdragen aan duurzaambeheer en onderhoud, en daarmeeaan het op peil brengen en houdenvan de kwaliteit, van bedrijventerrei-nen. Te denken valt aan gezamenlijkeinkoopcontracten op het gebied vanbijvoorbeeld energie waarin duurza-me energievormen zijn meegeno-men.Bredase ondernemersverenigingenhebben zich positief uitgesprokenover de invoering van parkmanage-ment op hun bedrijventerreinen.

De West-Brabantse markt voorbedrijfsonroerendgoed biedt eenbreed spectrum aan mogelijkhe-den. Binnenkort wordt het nogbreder. Letterlijk en figuurlijk. InRoosendaal start de verkoop vanHet Spectrum, een hoogwaardigbedrijventerrein met een kleineveertig kavels. De uiterst gunsti-ge locatie en een uitstekende be-reikbaarheid maken Het Spec-trum tot een prima project waarondernemers nu al belangstellingvoor tonen. BedrijfsmakelaarPeter-Paul Verhoeven van Vander Sande VanOpstal heeft danook goede verwachtingen. “Ikben blij dat we positief nieuwskunnen brengen.”

Het Spectrumin de verkoop

Hollemanterrein bijna bouwrijp

Plattegrond van Het Spectrum.

BOG bedrijventerrein 18 februari 2012 deOndernemer 31

Page 32: BNDeStem De Ondernemer 18-02-2012

Bedrijfsobjecten

TE HUUR/TE KOOP

Bedrijfs-/opslagruimte gelegen op bedrijventer-rein De Krogten. De ruimte is groot ca. 2.450m² en voorzien van 3 overheaddeuren, buitenter-rein met loading dock, kantoorruimte / kantine met toilet (ca. 20m²). Het object is tevens voorzien van alarm. Combinatie van kantoor c.q. kleinschalige bedrijfsruimten is mogelijk.

Eikdonk 8 Breda

TE HUUR

Winkelobject gelegen op uitstekend bereikbare centrumlocatie, op loopafstand van het centraal station. Het object betreft een zelfstandige winkelruimte van 160m² gelegen op de begane grond, voorzien van eigen pantry en toilet. Publieke parkeerplaatsen in directe omgeving.

Vlaszak 14 Breda

TE HUUR

Tegenover het NS-station is een kleinschalig kantoorgebouw gelegen met achtergelegen parkeerruimte. Thans is er nog op de eerste ver-dieping een nette kantoorruimte (ca. 203 m²) beschikbaar voor de verhuur. Per verdieping heeft het gebouw eigen voorzieningen en de kantoren worden zeer compleet opgeleverd.

Stationsplein 2 Breda

TE HUUR

Multifunctioneel bedrijfscomplex gelegen op bedrijventerrein Vosdonk-West, nabij snelweg A58. Bedrijfsruimte vanaf 610m² tot 3.685m², eventueel gecombineerd met kantoorruimte vanaf ca 200m². Op eigen terrein zijn voldoen-de parkeerplaatsen aanwezig. In prijs verlaagd! Collegiaal met DTZ Zadelhoff.

Tussendonk 10-20 Etten-Leur

TE HUUR / TE KOOP

Op een kleinschalig bedrijventerrein gelegen functioneel gebouwde bedrijfshal (ca. 640 m²) met luxe inpandige kantoorruimte (ca. 200 m²). Het pand leent zich uitstekend voor opslag en lichte productie. Het terrein is gesitueerd aan de westkant van Breda op zeer korte afstand van de A16 Rotterdam-Antwerpen.

Van de Reijtstraat 100 Breda

TE HUUR

Het monumentale pand, gelegen aan de kop van de Nieuwe Haven nabij het kern cen-trumgebied van Breda, betreft een vrijstaand object, onderverdeeld in een representatieve winkel-/ kantoorruimte (268m²) en achterge-legen magazijn (20m²). De kelder (200m²) is droog en op stahoogte. Oplevering in huidige staat. Collegiaal met LUC Vastgoed Adviseurs.

Tolbrugstraat 19 Breda

TE HUUR

Op het moderne bedrijventerrein Hoogeind II te Breda is een hoogwaardig zakencomplex gerealiseerd. Het bedrijventerrein heeft een uit-stekende ligging ten opzichte van de snelwegen A-16 en A-27. Thans is nog beschikbaar een bedrijfshal van ca. 1.025 m². De bedrijfsruimte kan in diverse oppervlakten worden gehuurd van 454 tot 1.025 m².

Minervum 7440 Breda

TE HUUR

Op bedrijventerrein Vosdonk-Zuid komt per direct een bedrijfsunit in de “Penninghof” beschikbaar voor de verhuur. Het betreft hier een functionele bedrijfshal (ca. 350 m²) met kantoren (ca. 70 m²). Het geheel is gelegen aan de Penningweg met goede aansluiting op de A58 (Breda/Etten-Leur/Roosendaal).

Penningweg 32a Etten-Leur

TE HUUR

Het betreft een uitstekend bereikbare locatie direct aan de A27. Het vrijstaande kantoorge-bouw (totaal ca. 2.211m²) kent twee individu-ele entrees, resp. toeganggevend tot de linker- en rechtervleugel (gerealiseerd in 4 lagen). Zeer flexibele mogelijkheden m.b.t. gebruik en indelingen, combinatie vloerlagen mogelijk / vanaf 205m². Parkeren op eigen terrein.

Takkebijsters 7-9 Breda

TE HUUR

Onderhavige winkelruimte (groot circa 275m²) is gelegen nabij de Ginnekenstraat (A1 winkel-locatie). De winkelruimte bestaat uit een ver-koop-/showroomruimte en diverse secundaire ruimten waaronder dagverblijf, magazijnfaci-liteit alsmede sanitaire groep. De frontbreedte bedraagt 9m¹. Er zijn voldoende openbare parkeermogelijkheden aanwezig.

Nieuwe Ginnekenstraat 39 Breda

TE HUUR

Kantoorruimten gelegen op een markante hoeklocatie aan de Zuidkant van het cen-trum van Breda zijn gelegen op de eerste (ca. 225m²) en tweede etage (ca. 292m²). Airco is aanwezig. 4 parkeerplaatsen beschikbaar op achtergelegen terrein.

Nieuwe Ginnekenstraat 38 Breda

TE HUUR

Twee fraaie bedrijfspanden gelegen aan de drukke doorgaande Westerhagelaan in Breda-West. De bedrijfspanden bestaan uit een kanto-rensectie van 310 m² en bedrijfsruimte van 317 m². Tevens is een entresol aanwezig van ca. 80 m². De panden zijn op eenvoudige wijze met elkaar te verbinden. Het geheel wordt turn-key opgeleverd. Koop wordt bespreekbaar gesteld.

Nikkelstraat 8-10 Breda

TE HUUR

Het moderne complex Bedrijvencentrum Neer-loop biedt iedere ondernemer de mogelijkheid een eigen unit te kopen tegen een aantrekke-lijke prijs. De bereikbaarheid vanuit het centrum en vanaf de A16 Rotterdam-Antwerpen is uitstekend. Inmiddels is al 50% verkocht. Vanaf 60 m² begane grond en 60 m² verdieping.

Neerloopweg 3-5 Breda

TE KOOP

Op het industrieterrein ‘Bosschendijk’ komt een vrijstaand bedrijfsobject (ca. 803 m²) met kan-toren (ca. 142 m²) en een royaal buitenterrein (2.300 m²) beschikbaar voor de verkoop. Het object leent zich uitstekend voor productie- en/of groothandelsdoeleinden. Volgens het bestemmingsplan is er een mogelijkheid op het perceel een dienstwoning bij te bouwen.

Nijverheidsweg 15 Oudenbosch

TE KOOP

Op goed bereikbare perifere locatie komt een aantrekkelijk vrijstaand kantoorobject beschik-baar. De vloeroppervlakten variëren van 403m² tot 806m², eventueel uit te breiden met 390m² archief + secundaire ruimten. Het kantoor-object is voorzien van o.a. liftinstallatie, pantry, gedeeltelijk koeling / airco-units. Op eigen ter-rein voldoende parkeerplaatsen aanwezig.

Druivenstraat 25-31 Breda

TE HUUR / TE KOOP

Dit solitaire verkoop-/showroomcomplex is uitstekend gelegen in een dynamisch ge-bied op zichtlocatie langs de snelweg A58. De showroomruimte met kantooraccommodatie is groot circa 2.000m². Het object is hoogwaar-dig afgewerkt. De frontbreedte van het object bedraagt 55m¹. Voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein. Recent in prijs verlaagd!

Ettenseweg 2 Roosendaal

TE HUUR / TE KOOP