BNDeStem De Ondernemer 21042012

32
De vergrijzing is een.... In de stoel Henry van Benten, ondernemer van het jaar in Moerdijk Special-item Arbeidsmarkt Barometer Zuidwest-Nederland scoort: 6,0 West-Brabant 12e jaargang - nr. 4 21 april 2012 15 Special Wij staan voor u klaar 076 5 209 209 of www.dtz.nl Voor al uw bedrijfshuisvesting. Als u hoge eisen stelt, is de keuze helder. Duidelijk. DTZ Zadelhoff NEEMT EEN DEEL VAN DE ONDERNEMER UIT HANDEN Talk about 2/3

description

BNDeStem De Ondernemer 21 april 2012

Transcript of BNDeStem De Ondernemer 21042012

Page 1: BNDeStem De Ondernemer 21042012

De vergrijzingis een....

In de stoel

Henry van Benten,ondernemer van

het jaarin Moerdijk

Special-item

Arbeidsmarkt

Barometer

Zuidwest-Nederlandscoort: 6,0

West-Brabant 12e jaargang - nr. 4 21 april 2012

15

Special

Wij staanvoor u klaar

076 5 209 209 of www.dtz.nl

Voor al uw bedrijfshuisvesting.

Als u hoge eisen stelt,is de keuze helder.Duidelijk. DTZ Zadelhoff

NEEMT EENDEEL VAN DEONDERNEMERUIT HANDEN

Talk about 2/3

Page 2: BNDeStem De Ondernemer 21042012

2 deOndernemer 21 april 2012

Colofon

Tekst: Peter de Jong

BREDA - Het begon allemaal op 1februari vorig jaar. “Daarvoor hebbenwe lang bij hetzelfde communicatie-bureau gewerkt en kenden we elkaardoor en door”, vertelt Natasja Gregor-owitsch.“Allebei vonden we het leuk om klan-ten goed te bedienen. Je ontwikkeltgaandeweg een eigen visie op hetvak, die we bij het bureau niet echtkonden uitdragen. We waren toe aanzelfstandigheid en wilden een eigendraai geven aan het werk. Communi-catie is a people’s business. Dat is onsuitgangspunt.”

Haar compagnon Karen Baelde vultaan: “We zijn bij nul begonnen aande keukentafel bij Natasja. We heb-ben eerst goed nagedacht over watwe wilden en op welke manier. Daar-na pas hebben we een huisstijl en eenwebsite ontworpen. We zijn nog naarde Startersdag geweest van de Kamervan Koophandel, maar we merktendaar eigenlijk dat we al verder warendan veel andere aanwezigen. Sommi-ge mensen waren net ontslagen endachten erover na of ze misschienvoor zichzelf zouden beginnen.”TALK ABOUT PR & Communica-tie werd opgericht. De dames hebbensamen twintig jaar ervaring in debranche. Die opgebouwde expertisegebruiken ze om PR-plannen te ma-ken, mediaplanningen uit te stippelenen free publicity te genereren voorhun klanten. Ook zijn ze gespeciali-seerd in onder meer het schrijven vanpersberichten en productintroductiesof PR- campagnes.

LifestyleAls ‘werkgebied’ koos het duo voorde lifestyle-branche. “Onze hobby.En we weten er veel van”, zeggen

Baelde en Gregorowitsch lachend.“We hebben inmiddels een behoor-lijk netwerk opgebouwd. We investe-ren in onze klanten en in journalis-ten. Het werkt beter als je je focust.Op deze manier kun je je relatiesmeer aandacht geven en dat betaaltzich hoe dan ook altijd terug. Boven-dien ligt ons hart in deze branche.Dan kun je effectiever werken als bu-reau en ook voor je klanten. We rich-ten ons op dining, living en giving:van tea-maker tot servies en buiten-lamp.”Binnen een maand na de start hadden

ze al hun eerste klant. Nu is TALKABOUT actief voor onder meer Vil-leroy & Boch, Boska Holland, Solisen Gacoli. Natasja: “We bezoekenbeurzen om trends te spotten, maarook om in contact te komen met lifes-tyle-merken en natuurlijk met journa-listen. We werken graag samen metveel partijen en zien andere bureausliever als collega’s dan concurrenten.Onlangs werden we zelfs door eencollega gebeld met de mededeling datze een leuke klant voor ons wist. Dathoeft zij natuurlijk helemaal niet tedoen. Maar het is verrassend om te

Communicatie Talk About

ADRESGEGEVENS:Postbus 3229,4800 MB BredaT: 076 - 5 312 255E: [email protected]

Column

ACCOUNTMANAGER:Jos van Dongentel: [email protected]

Public relations is

REDACTIEMANAGER:Ron Gregoor

VORMGEVING:Angela van EckNicole Hoepelman

Ik durf het bijna niet te

zeggen, maar ik heb

ooit eens opgetreden

in het televisieprogram-

ma Op Volle Toeren.

Het programma van

die presentator met die

grote snor, Chiel Mon-

tagne. Nu is optreden

een groot woord, ik

playbackte in een achtergrondkoortje op de muziek van

‘Het leven is goed in mijn Brabantse Land’.

Het was 1978, samen met mijn vrienden en collega’s fre-

quenteerde ik het café van kroegbaas en zanger Thijs van

der Molen in Breda. ‘Heb jij morgen tijd, we gaan televisie-

opnamen maken’, vroeg hij me eens ver na sluitingstijd. Tijd

had ik altijd, anders maakte ik het wel. ‘Om zes uur hier,

dan vertrekt de bus.’

En daar zaten we de volgende ochtend, om vijf minuten

over zes op weg naar Hilversum. Nog voor Oosterhout had

ik al spijt, maar terugkrabbelen kon natuurlijk niet meer. Een

uur later werden we vriendelijk ontvangen in de kantine van

de TROS, ze zouden ons wel roepen als we aan de beurt wa-

ren.

Dat deden ze, om half zeven ‘s avonds. Wij verveelden ons

de hele dag met het staren naar elkaar en naar de dames

van Luv, André van Duin, Ron Brandsteder, Nico Haak,

Henk Wijngaard en Willeke Alberti. Die hoefden niet te

wachten. Wij wel, heel lang.

Wij waren bijna als laatste aan de beurt. Drie coupletten de

lippen bewegen op een tekst die ik niet kende. Goed zo, u

kunt gaan, gilde de regisseur om drie minuten over half ze-

ven. ‘We hebben een hit’, schreeuwde Thijs van der Molen

nog even terug. Maar de regisseur was al lang weer bezig

met de laatste artiesten. Achter ons liepen een man met een

handkar en een dikke vrouw al te zingen. Na 34 jaar weet ik

nog precies wat: ‘En mien pao die lopt met un pietereuliekar

en mien moe die sjokt er achter aon.’ Na al die tijd krijg ik

dat liedje nog steeds niet uit mijn kop. Hoewel ik toch alle

mogelijke moeite doe om die dag te vergeten.

Ron Gregoor

Een PR- en communicatiebu-reau opzetten in deze roerige eco-nomische tijden is een hele stap.Natasja Gregorowitsch en KarenBaelde lieten zich niet ontmoedi-gen door de crisis en starttenruim een jaar geleden in BredaTALK ABOUT. En met succes:grote klanten weten het enthou-siaste en gedreven duo te vinden.“Als een merk voor ons kiest,worden we ook echt dat merk.We become you.”

BLADMANAGER:Johan van den Kieboom

deOndernemer verschijnt in een oplagevan 170.000 exemplaren

TV ster

Modern en toepasselijk ingericht kantoor van Talk About.

deOndernemer is een uitgave van BN DeStem

WEBSITE:www.deondernemer-bndestem.nl

Page 3: BNDeStem De Ondernemer 21042012

21 april 2012 deOndernemer 3

zien hoe snel we veel en goede con-tacten hebben kunnen opbouwen.”

Inspiratie”We kregen en krijgen vaak van klan-ten te horen dat we zo enthousiastzijn,” gaat Karen verder, “Ook vanjournalisten... TALK ABOUT ís Bael-de en Gregorowitsch. We doen veelsamen. Wíj zijn immers het bureau.We hebben elkaar nodig en we vul-len elkaar ook goed aan. En we zijn al-tijd bezig met ons werk. Als we in deauto zitten of we wandelen door destad dan praten we over wat we heb-

ben gezien in de media of over watde concurrenten van onze klantendoen. Inspiratie halen we overal van-daan. Van beurzen, gesprekken metstylisten, uit winkels of uit bladen.We lopen bijvoorbeeld regelmatignaar The Magazine Store op het VanCoothplein hier in Breda. Al die tijd-schriften met mooie reportages erin!Dat geeft weer nieuwe ideeën.””Zoiets voelt voor ons niet als wer-ken. Die interesse voor lifestyle heb-ben we toch al”, vult Gregorowitschaan. “En we gaan efficiënt met onzetijd om. We zitten veel op de weg, deauto is dan onze vergaderruimte.”

DromenDe zaken gaan goed bij TALKABOUT. Van economische tegen-wind hebben de dames weinig last.Natasja: “Het gaat eigenlijk heelgoed. We verdienen een lekkere bo-terham. We hebben al mooie klan-ten. En er zit nog veel in de pijplijn.We hebben het druk en zullen opden duur wel mensen nodig hebben.Het is ook onze ambitie om tegroeien. Maar eerst willen we zelf al-les op orde hebben. We wilden bij on-ze start niet lenen en geen schulden.Je moet geen onnodig geld uitgeven.Een telefoon en een laptop hebbenwe uiteraard gekocht. Geen iPhonemaar een goedkopere smartphone”,zegt ze nuchter.”We moeten eerst wat meer vet opde botten krijgen”, zegt Karen. “Ons

kantoor is nu nog op zolder. Maar,we hebben al een leuk huis gezien ofeigenlijk twee huizen met daarachtereen grote schuur waar je een kantoorvan kunt maken. Het is ook helemaalniet te koop maar daar gaat het nietom. Je moet blijven dromen.”

KabaalIntussen blijft het duo keihard wer-ken. “Public relations is niet alleenhet introduceren van een nieuw pro-duct. Dat is niet genoeg. Het is kabaalmaken, contacten leggen en goed kij-ken en lezen om nieuwe trends te sig-naleren. Daar zijn we constant meebezig”, legt Natasja uit.

Karen: “In ons werk zijn we natuur-lijk afhankelijk van de klant en zijndoelstellingen en marketingstrategie.We doen productintroducties, creë-ren naamsbekendheid. Het gaat omhet grote geheel en wij weten hoe jedat goed aanpakt. De klant is bijvoor-beeld expert in het maken van servie-zen. Wij zijn experts in publiciteit.””We maken eigenlijk gebruik van decrisis”, merkt Natasja op. “Mensenkunnen hun geld maar één keer uitge-ven. Ze zijn kritischer. Wij hebbeneen andere insteek: altijd persoonlijken in samenwerking met onze rela-ties. Als een merk voor ons kiest, wor-den wij ook echt dat merk. We beco-me you. We grijpen dan elke gelegen-heid aan om kabaal rondom het merkte maken.”

kabaal maken

DRV Accountants & Adviseurs is met een team van 500 medewerkers en 11 vestigingen in Zuid-Holland, Zeeland enWest-Brabant een inspiratiebron voor nuchtere ondernemers.

Mr. Frank van den Broek FB is fiscalisten als partner verbonden aan

DRV Accountants & Adviseurs,vestiging DRV Roosendaale-mail [email protected]

Als bij echtscheiding een van de partners juridisch eigenaar is van een on-roerende zaak en die onroerende zaak gaat naar de andere partner, dan is overdrachtsbelasting verschuldigd. Dat kunt u voorkomen.

Echtscheiding en overdrachtsbelastingAls in de huwelijkse voorwaarden of in een samenlevingscontract is opgeno-men dat de woning of een andere onroerende zaak het (juridisch) eigendom is van één van de partners en bij (echt)scheiding gaat die onroerende zaak naar de andere partner, dan moet u overdrachtsbelasting betalen: 2% bij een woning en 6% bij een niet-woning.

Als de woning of andere onroerende zaak een gemeenschappelijk goed is, dan is geen overdrachtsbelasting verschuldigd.

Voorkomen overdrachtsbelastingBij een echtscheiding kan een gemeenschap van goederen zo worden ver-deeld dat een van de partners een onroerende zaak verkrijgt zonder dat er overdrachtsbelasting is verschuldigd, ook al was de andere partner juridisch eigenaar. Dat kan via een geregistreerd partnerschap, zo blijkt uit recente rechtspraak.

De casus: twee partners, die samen eigenaar waren van tien panden, gingen een geregistreerd partnerschap aan onder de voorwaarde van uitsluiting van iedere gemeenschap van goederen, met uitzondering van de tien onroerende zaken. Een dag later werd dit partnerschap weer ontbonden. Daarbij werden zes panden toegescheiden aan de ene partner en vier panden aan de andere partner. Er werd een beroep gedaan op vrijstelling van overdrachtsbelasting.

De belastinginspecteur legde een naheffingsaanslag overdrachtsbelasting op met boete, omdat hij vond dat er sprake was van belastingverijdeling (fraus legis). Ook Gerechtshof Arnhem stelde vast dat belastingbesparing het enige motief was voor het aangaan van het geregistreerd partnerschap voor de duur van een dag. Aan de tweede voorwaarde voor fraus legis, dat door de handelwijze in strijd werd gehandeld met doel en strekking van de wet, was volgens het Hof echter niet voldaan. Tijdens de wetsgeschiedenis bij de tot-standkoming van de regeling was deze situatie namelijk al besproken en was er niets aan gedaan. Dat hield volgens het Hof in dat de gevolgen van deze handelwijze doelbewust waren aanvaard, waardoor geen sprake kon zijn van fraus legis.

Indien de Hoge Raad dit standpunt overneemt biedt het aangaan van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap met een beperkte gemeenschap van goederen, met het oog op een verdeling van onroerende zaken, een prima mogelijkheid om overdrachtsbelasting te besparen.

Voorkomen schenkbelastingOp dezelfde wijze kan de heffing van schenkingsrecht tussen partners wor-den voorkomen, als er vermogen overgeheveld moet worden van de ene naar de andere partner.

Hoewel we het definitieve oordeel van de Hoge Raad moeten afwachten, kan de uitspraak van het Gerechtshof in voorkomende gevallen worden toe-gepast en is er tenminste sprake van een pleitbaar standpunt. Daardoor kan een boete zonder meer worden voorkomen.

GEEN OVERDRACHTSBELASTING BIJ ECHTSCHEIDING

Karen Baelde links en Natasja Gregorowitsch: ‘Als een merk voor ons kiest, worden we dat merk’. Foto: Willem Paterik

Page 4: BNDeStem De Ondernemer 21042012

Croon en DuPontCroon is sinds 1974 werkzaam bij DuPont. In eerste instantie om delen van de fabriek te herontwer-pen. De vraag van DuPont was om de fabriek nog veiliger te maken. In de opmerkelijke geschiedenis van DuPont heeft veiligheid altijd een hoofdrol gespeeld. Zo is DuPont in de 19e eeuw begon-nen als buskruitfabrikant. In die tijd waren de veiligheidsmaatrege-len bij dit bedrijf al uitzonderlijk hoog. Het feit dat de toenmalige directeur naast de fabriek woonde,

zegt al genoeg. Toen DuPont zich in de vorige eeuw ging toeleggen op chemie en kunststoffen, wer-den deze veiligheidsmaatregelen nog meer verscherpt. Het feit dat Croon de relatie heeft kunnen continueren, zegt genoeg over de veiligheidsfi losofi e van Croon. Voor het uitvoeren van dagelijkse elektrotechnische onderhoudsta-ken en grote fabriekstops heeft Croon de DuPont-normen volledig geadopteerd. Als het op veiligheid aankomt, zitten beide bedrijven dus op één lijn.

Gemeenschappelijke doelen bereikenEdward Vos (42) is in 1995 als pro-jectleider bij DuPont begonnen.Edward, die een studie HTS-che-mische technologie heeft afgerond, werkt sinds 2009 als Maintenance Manager bij DuPont en is de contact-persoon voor alle onderhoudswerk-zaamheden binnen Fluoroproducts. Hij werkt elke dag samen met zijn mensen om de ingezette maintenan-ce programma’s succesvol tot uitvoer te brengen en het resultaat hiervan te meten maar ook te voelen. “Door een optimale onderhoudstaak te defi nië-ren, kun je tegen de juiste kosten een zo hoog mogelijke productiviteit van de fabrieken behalen. Tevens wil ik dat onze operations managers er van op aan kunnen dat hun processen goed kunnen draaien. Deze doelen bereiken we, mede door onze lange samenwerking met onze huiscontrac-tors zoals Croon”, aldus Edward.

StopsEens in de twee jaar wordt er bij DuPont Fluoroproducts een zoge-naamde ‘grote stop’ uitgevoerd. Tijdens zo’n stop wordt de gehele fabriek stilgelegd en vinden er grote onderhoudswerkzaamheden en ver-beterprojecten plaats. Inmiddels heeft Croon vier stops bij DuPont gedraaid. Een intensief project waar in één keer zo’n 150 Croonwerknemers de fabriek ingaan om zo effi ciënt mogelijk maintenan-ce- en ook projectwerkzaamheden

te verrichten. Door de zeer kundige voormannen en inbedrijfstellers van Croon, zijn deze ‘stops’ een knap staaltje van vakmanschap en betrok-kenheid.

De toekomstOm haar processen continu te ver-beteren maakt DuPont wereldwijd gebruik van het DuPont Production System (DPS). Met behulp van data die door de monteurs in SAP worden ingevoerd, worden anderen in staat gesteld om bijvoorbeeld onderhouds-plannen te veranderen en verbeteren. DuPont wil graag samen met Croon naar de toekomst kijken. Zo betrekt ze Croon bij verbeteringen op gebied van werkvoorbereiding en onder-houdsprogramma’s voor verlichting, tracing en ATEX gerelateerde appara-tuur. Ook wordt Croon al betrokken bij inspectieprogramma’s die direct bijdragen aan het nog veiliger en ef-fi ciënter maken van processen bij DuPont. “Ik word blij, als alles er netjes en strak uitziet. Expliciet gaat mijn com-

pliment uit naar de wijze waarop de mensen van Croon hun werk in het veld uitvoeren en na een stop de area achterlaten. De kabels netjes vast-gezet en gelabeld en alles is keurig schoon geveegd. Een goed voorberei-de werkplek voor de dag van morgen. De basis van onze samenwerking blijft natuurlijk vertrouwen en weder-zijds respect”, aldus Edward Vos.

• Edward Vos - Manager Maintenance Fluoroproducts

AGIN Timmermans GoesVlasmarkt 6, Postbus 2139, 4460 MC

Tel: 0113-24 63 33, Fax: 0113-22 38 44E-mail: [email protected], Website: www.agintimmermans.nl

DuPont Dordrecht maakt deel uit van het wereldwijde E. I.Du Pont de Nemours and Company en behoort tot één van de grootste productielocaties van het bedrijf. DuPont voorziet de wereldmarkt sinds 1802 van hoogkwalitatieve wetenschap en techniek in de vorm van innovatieve producten, materialen en diensten. Zonder dat we er altijd bewust van zijn, vinden we producten van DuPont vaak in alledaagse zaken zoals bescher-mende kleding, anti-aanbaklagen, skibindingen, smartphones en doppen van parfumfl esjes. Croon werkt al sinds 1974, 24/7 bij DuPont Dordrecht. De Fluoroproducts Maintenance Mana-ger van DuPont, Edward Vos, vertelt over deze, inmiddels 38- jarige, samenwerking.

Croon Elektrotechniek draagt bij aan een veilig proces bij DuPont Dordrecht

Ettenseweg 20, 4706 PB RoosendaalPostbus 3115, 4700 GC RoosendaalTel. +31 88 - 923 4055, www.croon.nl

U bereikt uw doelgroep beter met

Meer informatie?

De Ondernemer Brabant

T 076 - 5312 255

E [email protected]

I www.deondernemer-bndestem.nl

Page 5: BNDeStem De Ondernemer 21042012

21 april 2012 deOndernemer 5Barometer Kamer van Koophandel

Ook de situatie op de arbeidsmarktverslechtert. Wel zijn de onderne-mers in Zuidwest-Nederland mindersomber dan gemiddeld in Nederland.Dit blijkt uit de eerste kwartaaluitga-ve van de Logistieke Monitor Zuid-west-Nederland van de Kamer vanKoophandel.Logistieke ondernemers in Zuidwest-Nederland zijn in het eerste kwartaalvan 2012 duidelijk pessimistischerdan in het vierde kwartaal van vorigjaar. De logistieke barometer komtuit op 87 punten, tegen 119 punteneind vorig jaar. De barometer is geba-seerd op de verwachte ontwikkelingvan de omzet, export, orders en perso-neel. Landelijk zakt de barometer nogwat verder weg (77 punten). Onder-

nemers zijn vooral kritisch over deomzetontwikkeling en dan vooral debinnenlandse omzet.

Onderzoekbureau Panteia/NEA ver-wacht dat in de tweede helft van2012 de Nederlandse economie weeriets zal aan trekken. Daarmee zal hetvervoersaanbod dit jaar op hetzelfdeniveau blijven als in 2011. In 2013wordt een groei van het transportvo-lume voorzien van 1,3 procent.

ArbeidsmarktDe verslechterde bedrijfsresultatenhebben veel impact op de vraag naararbeid. Slechts 4 procent van de logis-tieke bedrijven verwacht in het 1stekwartaal meer personeel nodig te heb-ben, één op de vier voorziet een da-ling. Door de dalende vraag ligt hetaantal vacatures voor logistieke beroe-pen op een laag niveau. Tegelijkertijdlaat het aantal werklozen met eentransportberoep een stijgende lijnzien. In Zuidwest-Nederland stondenbegin 2012 bijna 2.500 personen meteen transportberoep ingeschreven bijhet UWV Werkbedrijf. In Zeeland ishet aantal werklozen in een jaar tijd

met 15 procent toegenomen. InWest-Brabant (+3 procent) en lande-lijk (+4procent) ligt deze toenameduidelijk lager. Vooral de jeugdwerk-loosheid is relatief sterk gegroeid.

BedrijvendynamiekIn het vierde kwartaal van 2011 zijner 55 logistieke starters in Zuid-west-Nederland (waarvan 39West-Brabant en 16 Zeeland) geregis-treerd.Ten opzichte van het derde kwartaal(62 starters) is er sprake van een da-ling. Starters zijn vooral actief als koe-riersdienst of wegvervoerder. Daar-naast waren er ook nog zo’n 23 overi-ge oprichtingen (extra vestigingenvan reeds bestaande bedrijven). Hiertegenover staan 60 opheffingen, eenstijging ten opzichte van het 3dekwartaal (52 opheffingen). Ook bij deopheffingen staan de koeriersdienstenbovenaan.

OverslagDe zeehavens van Moerdijk en Zee-land Seaports hebben een goed jaarachter de rug. Moerdijk bereikte in2011 een recordoverslag van 21,7 mil-joen ton (incl. binnenvaart), eengroei van ruim 16 procent. Ook Zee-land Seaports bereikte een record van35,5 miljoen ton, een groei van 7,7%.Ondanks de economische tegenwindzijn dit prima cijfers. In de havens vanRotterdam (+0,8 procent) en Amster-dam (+2,4 procent) lag de groei vande overslag op een lager niveau. InZeeland was de groei het grootst bijde droge bulk, in Moerdijk groeidede overslag van containers het sterkst.

De Logistieke Monitor Zuid-west-Nederland van het 1stekwartaal 2012 is te downloa-den via: http://www.kvk.nl/logistiekemonitorzwn

Chris RuttenKvK Zuidwest-Nederland

Door de grote concurrentie,stijgende kosten, kleine marges,maar vooral ook het verslechter-de economische klimaat ervarenlogistieke bedrijven op ditmoment veel tegenwind.Zowel ten aanzien van deomzet, export, orders enwinstgevendheid zijn onderne-mers pessimistischer geworden.

Hoge brandstofprij-zen, concurrentie eneen ongunstige con-junctuur maken hetleven van logistiekebedrijven zuur.

Zware tijden in logistiek

5,5

SOCIAL MEDIA IN HET ARBEIDSRECHT

mr. P.L. Nijmeijer (Paul)Haans Advocaten

Roosendaal

ROOSENDAAL EN BERGEN OP ZOOMWWW.HAANSADVOCATEN.NL

Tegenwoordig wordt door veel werknemers gebruik gemaakt van social media, zoals Twitter, Facebook en Hyves. Door een werknemer kunnen op deze social media (privé)berichten en foto’s worden geplaatst. In principe heeft een werknemer recht op vrijheid van meningsuiting en social media bieden dan ook bij uitstek een platform om je mening naar buiten te brengen. Werknemers dienen zich er echter van bewust te zijn dat de informatie, die zij op social media plaatsen, bekend wordt bij een groot publiek. Gedrag op social media is dus alles behalve privé. Een werknemer dient zich ook op social media als een goed werknemer te gedragen. Het op Facebook op ongefun-deerde wijze zwart maken van je werkgever of collega’s kan bijvoorbeeld tot ontslag leiden. Daarnaast kunnen social media een werkgever nogal wat informatie geven over een werknemer. Menig werknemer twittert zijn activiteiten rond, terwijl hij er niet op bedacht is dat deze informatie redelijk makkelijk bij de werk-gever of collega’s terechtkomt. Indien een werknemer zich ziek meldt met rugklachten en vervolgens op Facebook een foto van hemzelf al joggend door het park plaatst, heeft hij toch wat uit te leggen. Ook kan informatie op social media als bewijs dienen voor de overtreding van een concurrentie- of relatie-beding. Het actief werven van klanten van de ex-werkgever op social media kan namelijk in strijd zijn met een dergelijk beding. Als werkgever kun je er dus je voordeel mee doen om af en toe de social media websites te checken!

Ondanks mindere tijden in de logistiek en transport blijft het druk op de weg. Foto’s: ANP

Wel een goed jaar voor zeehaven Moerdijk.

Page 6: BNDeStem De Ondernemer 21042012

6 deOndernemer 21 april 2012

Tekst: Peter Oggel

WOUWSE PLANTAGE - Het zijnduizelingwekkende bedragen.Noord-Amerikaanse bedrijven heb-ben tot dusver voor ruim 520 miljarddollar in ons land geïnvesteerd. An-dersom heeft ook Nederland veelgeld in Amerika gestopt, zo’n slordige215 miljard.

De cijfers illustreren vierhonderd jaarhandelsbetrekkingen, historisch te dui-den met de aankomst begin zeventien-de eeuw van het VOC-schip De Hal-ve Maen in de haven van New Yorken het bezoek van Mark Rutte aanzijn Amerikaanse ambtsgenoot Ba-rack Obama, eind vorig jaar. Met alstoetje in januari dit jaar het vijftigjarigbestaan van de American Chamber ofCommerce (AmCham) in Neder-land.Tussen toen en nu zijn de VS uitge-groeid tot veruit de grootste investeer-der in Nederland; het totaal overstijgtdat van Brazilië en China samen. EnNederland prijkt in Amerika na hetVerenigd Koninkrijk en Japan opnummer drie.

Het is meer dan de som der delen. Definancieel-economische relatie weer-spiegelt zich vanzelfsprekend ook indirecte werkgelegenheid. Amerikaan-se bedrijven in ons land zijn goedvoor 225.000 banen; indirect komendaar nog eens een dikke 200.000 ar-beidsplaatsen bij. En aan de overzijdevan de oceaan zorgen Nederlandse eu-ro’s voor pakweg 335..000 betrekkin-gen. Afgeleide werkgelegenheid le-vert daar nog eens emplooi voor eenpaar honderdduizend mensen op.

Dagelijkse kostDroge feiten ogenschijnlijk, maar hetmoet even. Riëtte Blacquière, GuustVerpaalen en Bodo Wit schetsen de‘Amerikaanse connectie’ inhoudelijkmet een goede reden. Blacquière is di-recteur van de Amerikaanse Kamervan Koophandel; Verpaalen, commis-saris bij Philip Morris (grootste werk-gever van West-Brabant) en entrepre-neur, is voorzitter van de Brabantse af-deling en De Wit is projectmanagerforeign investments bij de BrabantseOntwikkelings Maatschappij (BOM).Als zodanig is ‘Amerika’ voor het drie-tal dagelijkse kost.

’Banden met bedrijven ver-stevigen.’Guust Verpaalen is voorzitter vanAmCham Brabant Chapter. De Bra-bantse afdeling van de AmerikaanseKamer van Koophandel is inmid-dels twee jaar actief. Doel is om ver-bindingen met en tussen Ameri-kaanse bedrijven te realiseren en teverstevigen.Het Brabant Chapter organiseertdaarvoor onder meer (netwerk)bij-eenkomsten en bedrijfsbezoeken.In april staat een bezoek aan PhilipMorris in Bergen op Zoom op hetprogramma, inclusief een seminarmet als thema ‘de toekomst van demaakindustrie in Nederland’; in ok-tober is er een congres over de aan-sluiting van het onderwijs op de ar-beidsmarkt.De afdeling ondersteunt en advi-seert Amerikaanse bedrijven op di-

verse terreinen, waaronder fiscaleaangelegenheden en subsidies.Waar nodig worden contacten ge-legd met overheidsinstellingen enkennisbronnen. Mede in dit ver-band is de Brabantse OntwikkelingsMaatschappij (BOM) in de persoonvan Bodo de Wit, projectmanagerforeign investments nauw bij hetChapter betrokken. Hij maakt deeluit van het kernteam. Daarin zittenverder vertegenwoordigers van het(Amerikaanse) bedrijfsleven: BertAertsen (Goodyear), Remko Kruit-hof (ExxonMobil), Sander Noorder-meer (Banner Pharmacaps), RobertWassenaar (Philip Morris), WillemBongaerts (Loyens&Loeff. Direc-teur Riëtte Blacquière vanAmCham complementeert het be-stuur van Brabant Chapter.De provincie Noord-Brabant teltruim 300 Amerikaanse bedrijven.

Bekende namen als Coca Cola (350werknemers) en Mars (1300), maarook bedrijven die bij het grote pu-bliek onbekend zijn.Paccar (manufacturing, R&D) ismet 4800 werknemers de grootste.Overige bedrijven zijn bijvoor-beeld: Georgia Pacific (450), PhilipMorris (1600), Amgen (550), Ten-nant (160), Abbott (200) en Tyco(350).In 2011 kozen meer dan tien Ame-rikaanse bedrijven voor vestiging inBrabant. De retailketen Forever21zette in West-Brabant het Europesehoofdkantoor en distributiecen-trum neer. Stream TV (3D techno-logy) startte in Eindhoven, in Gilzeopende Boeing een trainingscen-trum voor helikopteropleiding enin Den Bosch zette Endologix(medtech) een nieuwe verkoopkan-toor neer.

Tussen Noord-Brabant en de Verenigde Staten van Amerika boterthet wonderwel. De goede handelsrelatie vertaalt zich in de vestigingvan dik 300 Amerikaanse bedrijven op Brabantse bodem. Belangenbe-hartiger is AmCham Brabant Chapter, samenwerkingsverband van deAmerikaanse Kamer van Koophandel en de Brabantse OntwikkelingsMaatschappij (BOM). Jobs, jobs, jobs- daar gaat het om.

Amerika inBrabant

Bedrijven het belang van de Amerikanen

Wat is er Amerikaanser dan Coca Cola?

TOT

GOEDKOPER PRINTEN?

Test het zelf, zonder risico!Surf naar www.acesdirect.nl/buy&try

BUY & TRY

Page 7: BNDeStem De Ondernemer 21042012

21 april 2012 deOndernemer 7

´Brabant Chapter, een echt netwerk’

Tekst: Peter Oggel

’Brabant, a welcoming home’, koptAmCham News, het huisorgaan vande Amerikaanse Kamer van Koophan-del, vorig jaar in een special overNoord-Brabant. Het artikel analy-seert de Amerikaans-Brabantse betrek-kingen min of meer als een liefdesrela-tie, zojuist met de oprichting vanAmCham Brabant Chapter -zegmaar: een eigen afdeling van de Ame-rikaanse Kamer van Koophandel- aaneen tweede jeugd begonnen.

Zoveel geluk, men zou er haast vangaan blozen. Niettemin, duidt direc-teur Riëtte Blacquière van AmCham,zijn er in economisch opzicht veelovereenkomsten tussen de VerenigdeStaten van Amerika en de provincieNoord-Brabant. ‘Net als in een huwe-lijk’ vormen die de basis voor een pri-ma onderlinge verstandhouding. Eenverbintenis, weliswaar gebaseerd opverstand -de schoorsteen moet van-

zelfsprekend ook roken- maar even-eens op gevoel en wederzijds respect.Want: Brabant is een ‘mensenecono-mie’, een optelsom van gemoedelijk-heid, betrokkenheid en inzet. Waar-bij het resultaat telt.Dat alles maakt, zegt Bodo de Wit,dat Amerikanen zich in Brabant wel-kom en thuis voelen. Zijn werkgeveris de Brabantse Ontwikkelings Maat-schappij (BOM), samenwerkingsver-band tussen het ministerie van Econo-mische Zaken en de provincieNoord-Brabant. De BOM investeert(onder meer) in de acquisitie van in-ternationale bedrijven. Als projectma-nager houdt De Wit zich nadrukke-lijk bezig met de VS.Het moet gezegd: over zakelijke be-langstelling vanuit de buitenlandenheeft Brabant weinig te klagen. De

VS in het bijzonder: Noord-Ameri-kaanse ondernemingen zijn goedvoor een kleine dertig procent van detotale buitenlandse bedrijvigheid inBrabant, omgerekend naar het aantalarbeidsplaatsen zelfs veertig procent.

VerbeeldingHet zijn cijfers die tot de verbeeldingspreken. Van oudsher biedt de provin-cie domicilie aan een reeks gerenom-meerde bedrijven (Coca Cola, Mars,Philip Morris), maar de laatste decen-nia is de Brabantse ‘economische dy-namiek’ -high tech en logistiek in hetbijzonder- talk of the town in Ameri-ka. Met enige overdrijving weliswaar,niettemin overschrijdt de teller inmid-dels ruimschoots 300 bedrijven, geza-menlijk goed voor ruim 30.000 ba-nen. Er zijn weinig provincies die dat

Brabant kunnen nazeggen, glimlachtDe Wit.Even terug naar 2009. In april dat jaaris het Amerikaanse bedrijfsleven tegast op de High Tech Campus inEindhoven, Brabants paradepaardje.De uitnodiging is een initiatief van deBOM en the American Chamber ofCommerce. Saillant detail: het is deeerste keer dat AmCham (opgericht1961) buiten de Randstad een bijeen-komst organiseert. Want: het is ookin Amsterdam opgevallen dat in Bra-bant toch wel erg veel ondernemin-gen van Amerikaanse origine zitten.

De netwerkbijeenkomst in Eindho-ven vormt de opmaat voor het Bra-bant Chapter, nauwelijks een jaar la-ter officieel opgericht. De belangenvan AmCham en het Brabant Chap-ter lopen vanzelfsprekend parallel alsbelangbehartiger en spreekbuis vanhet Amerikaanse bedrijfsleven. Inmid-dels is er onder leiding van Guust Ver-paalen -oud-topman van Philip Mor-ris en als commissaris nog steeds actiefvoor het concern - een team aan deslag om de Brabantse tak vanAmCham stevig te profileren en in demarkt te zetten. Als gesprekspartnerén als verbinder. Dat gebeurt -ondermeer- met netwerkbijeenkomsten enseminars.

Politieke lobbyVanzelfsprekend liggen er ook lijntjesnaar lokale, provinciale en landelijkeoverheden én naar politieke gremiaom de belangen van de Amerikaansebedrijven onder de aandacht te bren-

gen. AmCham neemt in de politiekelobby doorgaans geen blad voor demond: jaarlijks publiceert de Cham-ber voor de Nederlandse overheideen priority list, in de vertaling eenlijst van aanbevelingen wat het Ameri-kaanse bedrijfsleven graag ingevoerdof gewijzigd zou willen zien.

Soms liggen die wensen politiek ge-voelig. Het Nederlandse ontslagrechtis de Amerikanen bijvoorbeeld al ja-ren een doorn in het oog. Moeite iser eveneens met de toenemende nei-ging van de overheid om bij voortdu-ring wetten en regels aan te passen,onder meer op het gebied van fiscali-teit ofwel het belastingklimaat. “Ame-rikaanse bedrijven”, doceert Verpaal-en, “zijn vooral geïnteresseerd in ze-kerheden en in de beschikbaarheidvan personeel.”

Het prioriteitenlijstje vertaalt tevensde zorg van AmCham dat Nederlandzich als vestigingslocatie uit de marktprijst. De Europese schuldencrisisvormt daarvoor een bedreiging. Ame-rikanen zijn pragmatisch, zegt RiëtteBlacquière, en wegen voor- en nade-len nuchter af. “Je vestigings- en in-vesteringsklimaat bepaalt hoe interes-sant je bent.”

In die zin behoort AmCham voor dediverse overheden een belangrijke ge-sprekspartner te zijn. De Chambervertegenwoordigt ruim 400 onderne-mingen, pakweg een kwart van de1700 Amerikaanse bedrijven in Ne-derland.

Want binnen de Nederlandse verhou-dingen kan Brabant zich verheugenin een warme belangstelling van hetAmerikaanse bedrijfsleven. Vanoudsher ligt er een stevig fundament.Philip Morris in Bergen op Zoom,Mars in Veghel, Coca Cola in Don-gen -het zijn aansprekende namen,met opgeteld 3.500 medewerkers opde loonlijst. Maar in de provincie zijnnog eens honderden bedrijven vanAmerikaanse origine actief. In vrijwelalle sectoren. High Tech, logistiek,maintenance, marketing&sales. Min-der bekende bedrijfsnamen wellicht,

maar daarom niet van minder belang.Ze investeren en zorgen voor werk.Neem Paccar (DAF) inEindhoven/Geldrop, met een kleine5.000 werknemers een van de groot-ste werkgevers in Brabant.

”De betekenis van Amerikaanse be-drijven voor de regionale economie isevident”, duidt De Wit, met enig ge-voel voor understatement. “Op eenberoepsbevolking van 1,1 miljoen iseen op de zes banen in Brabant gerela-teerd aan buitenlandse concerns; Ame-rikaanse bedrijven zorgen voor het

grootste deel van deze werkgelegen-heid. Alleen de Randstad trekt meerbuitenlandse vestigingen aan.”Wat Nederland, Noord-Brabant inhet bijzonder, dan zo aantrekkelijkmaakt voor de Amerikanen? Het ant-woord is samen te vatten in een reekstrefwoorden. Het fiscale klimaatspeelt een belangrijke rol, de socialeen maatschappelijke omstandighedeneveneens. De strategische ligging iseen plus: Nederland als toegangspoorttot Europa, inclusief een prima infra-structuur. Ook de kwaliteit van hetonderwijs scoort, en zeker niet te ver-

geten de medewerkers -zowel in be-schikbaarheid als in opleidingsniveau.

Slimste regioIn deze trits onderscheidt het gemoe-delijke Noord-Brabant zich boven-dien als een innovatieve regio, top 20in Europees verband. Noem Eindho-ven Brainport, broedplaats voor ken-nis en ontwikkeling, in 2011 uitgeroe-pen tot ‘de slimste regio ter wereld’.De High Tech Campus, in klein for-maat tegenhanger van Silicon Valley.Noem ook het Dutch Institute for Ad-vanced Logistics (Dinalog), logistiekuithangbord in Breda. En tel daarbijop dat Brabant op Europese ranglijs-ten hoog scoort op het gebied vaneconomische potentie, bedrijfsvrien-delijkheid en FDI-strategie (directebuitenlandse investeringen).

Het klinkt welhaast als een commer-cial. Maar, verzekert Riëtte Blacquiè-re, het zijn stuk voor stuk unique sel-ling points, in jargon. Sinds 2010heeft Brabant binnen de AmerikaanseKamer van Koophandel een eigen‘chapter’, afdeling zeg maar. VoorAmCham en BOM vertrekpunt omde Brabants-Amerikaanse banden aante halen en te verstevigen (zie kader).Het gemeenschappelijke belang is tevangen in een woord: werkgelegen-heid.”De trans-Atlantische connectie isvan enorme waarde, zeker in tijdenvan economische recessie “, consta-teert Blacquière. Maar de goede ver-staander beluistert in haar diagnoseook een waarschuwing. Want hetsteekt wel eens dat bestuursgremia inbilaterale relaties recentelijk vooral

oog lijken te hebben voor opkomen-de economieën, China met name. DeWit: “Acquisitie op nieuwe marktenis vanzelfsprekend. Zoek nieuwe klan-ten, maar vergeet je bestaande niet.Let dus ook op de belangen van je zit-tende bedrijfsleven en biedt hen eenplatform.”

ZegeningenNederland, tel je zegeningen, luidtdaarmee de boodschap. En: waak datAmerikaanse belangen -lees: een gun-stig vestigings- en investeringskli-maat- niet worden geschaad. Nee,nee, haasten Blacquière en De Witzich: geen paniek, het Amerikaansebedrijfsleven beschouwt Nederlandals land van vestiging nog steeds als‘zeer interessant’. De Wit schuift eenlijstje over tafel, waarop namen vanAmerikaanse bedrijven die zich in2011 in het Brabantse hebben geves-tigd. Forever 21, Endologix, Forever-Direct…. En kijk hier, bedrijven dievorig jaar hebben geïnvesteerd in uit-breiding. Cargill, Syncreon…

Niettemin bespeuren ze op hoofdkan-toren overzee soms wel eens enige on-rust. Over veranderingen in wet- enregelgeving bijvoorbeeld, en somsook over het politieke klimaat. En ishet ook niet zo dat concurrerende lan-den als Zwitserland, Ierland enLuxemburg al eens een potentieelklantje hebben afgesnoept?Verpaalen: “Efficiency en productivi-teit, daar gaat het de Amerikanen om.Maar Amerikanen vinden stabiliteitde belangrijkste factor. Zekerheid oplange termijn. Ik zou zeggen: over-heid, handel daar dan ook naar.”

Achteraf wekt het eigenlijk verba-zing dat AmCham Brabant Chap-ter pas twee jaar in de lucht is.Want: Noord-Brabant biedt altientallen jaren een warm onder-dak aan het Amerikaanse bedrijfs-leven. De relatie is gebaseerd opgeloof, hoop en liefde. “We zijneen echt netwerk, helemaal instijl met de Brabantse manier vanwerken’.

Philip Morris in Bergen op Zoom.

Vlnr: Riëtte Blacquière, Bodo de Wit en Guust Verpaalen

Page 8: BNDeStem De Ondernemer 21042012
Page 9: BNDeStem De Ondernemer 21042012

21 april 2012 deOndernemer 9

Wat is er zobijzonder aandeze stoel?

Het continue opti-maliseren van pro-cessen en het beden-ken van oplossingenvoor problemen dienu nog geen pro-bleem zijn.

Op welke stoelenheeft u hiervoorgezeten?

In het begin deed ik sa-men met mijn vaderhet inzamelen van kliek-jes voor onze eigen var-kens, door persoonlijkeomstandigheden was ikgenoodzaakt om alleenhet bedrijf voort te zet-ten. Ik heb het samenmet mijnmedewerkers/collega’s uit-eindelijk ontwikkeld totwat het nu is.

Hoe bent u bij ditbedrijf terechtgekomen?

Het is een familiebedrijf, vanorigine een varkenshouderij.Ik ben daarmee opgegroeid.

Het bedrijf bestaat sinds1950, wat is nu nog de linkmet de varkenshouderijvan toen?

De maag van een varken is verge-lijkbaar met de bacteriën in de ver-gister, alleen maakt de vergisterbiogas in plaats van vlees bij hetvarken.

Van varkensboer totenergieproducent.Wanneer kwam deommekeer?

De ommekeer kwam in 2000 toende etensresten welke nu de vergis-ter in gaan niet meer als voeder-middel verkocht mochten wordenaan de varkensindustrie.Om onze klanten van een oplos-sing te kunnen blijven voorzienben ik op zoek gegaan naar alterna-tieven, en ben bij vergisting uitge-komen.

Bewa vergist etensafval.Kunt u kort uitleggenhoe dat gaat?

De etensresten worden door inza-melaars bij ons aangeleverd, de ma-terialen welke er niet in thuis ho-ren worden verwijderd (o.a. plas-tic en bestek), daarna worden de

etensresten vermalen en verhit omvervolgens gefaseerd te worden ge-voed aan de bacteriën.

Het opwekken van biogas,hoeveel bespaart u jaarlijksop het aardgasverbruik?

Met het nuttig gebruiken van degeproduceerde restwarmte bespa-ren wij jaarlijks 1.000.000m3 aard-gas. Wij produceren elektriciteitvoor 2.500 huishoudens per jaar.

Kunt u dat proces kortuitleggen?

Doordat wij de geproduceerde rest-warmte optimaal benutten hebbenwij en onze warmteklanten (onzeburen) geen aardgas meer nodigvoor verwarmingsdoeleinden.Wij transporteren de warmte naardaar waar de vraag is door middelvan een ringleiding.

Hoe innovatief is uwbedrijf in Moerdijk?

Het ministerie van EconomischeZaken en de Provincie Noord-Bra-bant hebben ons aangemerkt alskoplopersbedrijf, wij doen datgenewaar we denken goed in te zijn,en spiegelen ons niet zozeer aan an-dere bedrijven. Wij zijn zo innova-

tief dat de wetgeving moeite heeftom ons bij te houden.

Hoe blijft u innovatief?

Op de eerste plaats ben en blijf ikondernemer, de branche waarinwij actief zijn maakt dat de geko-zen strategie bijna altijd duurzaamen vaak ook innovatief is. Het opti-maal beheren van een vergisting iseen relatief nieuw begrip, er moetdus nog veel ontwikkeld worden.

In 1992 verhuisde u vanWaddinxveen naar Moer-dijk. Waarom Moerdijk?

Vanwege de centrale ligging en deruimte die geboden werd, en nietin de laatste plaats vanwege de in-frastructuur.

Waar zit u in Moerdijk?

Onze mensen werken aan de Ap-pelweg. Verspreid over drie loca-ties daar.

Bent u blij met deondernemersprijsvan Moerdijk?

Natuurlijk ben ik daar blij mee, ikzie het als een extra bevestiging

dat gezien wordtdat wij een duur-zaam en innovatiefbedrijf zijn.

Wanneer bent uhetmeest in uw ele-ment?

Door innovatief bezigte zijn.

Wat is uw ambi-tie?

Zowel zakelijk als privégezond blijven, alsmededoor blijven ontwikkelenen het koppelen van pro-bleem en oplossing aan el-kaar binnen één regio.

Waar krijgen ze udeze stoel voor uit?

Je hebt al een strijd over-wonnen om mij in dezestoel te krijgen!

Naam:Henry van Benten (55)

Functie:Directeur Bewa Groep Moerdijk

Bedrijf:De Bewa Groep produceert opduurzame en innovatie wijzewarmte en elektriciteit door mid-del van vergisting van organischereststromen, het verwerken vanplantaardige oliën en vetten endeze hergebruiken in de biodie-selindustrie. Daarnaast verhuurtBewa 30.000 ton aan tankopslagin verschillende formaten tanks.

Bijzonderheden:Bij Bewa werken 11 vaste mede-werkers en 5 inleenkrachten.

Op zaterdag 19 mei verschijnt despecial Ondernemend Roosendaal

DE STOEL Tekst: Ron Gregoor Fotografie: Aad Meijer

Page 10: BNDeStem De Ondernemer 21042012

10 deOndernemer 21 april 2012

De marktomstandigheden zijnde afgelopen twee jaar sterk ver-anderd. Waren landen voorheenvooral bezig met de energievoor-ziening in eigen land, tegenwoor-dig zijn de West-Europese lan-den via meerdere hoogspannings-lijnen stevig met elkaar verbon-den. Chargerend gezegd is Euro-pa één koperen plaat. En kopergeleidt elektriciteit uitstekend.Het energiebeleid van een landheeft daardoor rechtstreeks in-vloed op de energiehuishoudingvan een buurland. In Duitslandbijvoorbeeld hebben zonne-ener-gie en wind-energie een enormevlucht genomen. Mooi zonnigweer met een lekker fris windjebij de buren zorgt voor een niette stoppen goedkope elektronen-stroom richting ons land. Tot let-terlijk een wolk voor de zonschuift. De traditionele groteenergiecentrales moeten die fluc-tuaties zien op te vangen en datvraagt om machines die snel ge-start, gestopt, op- en afgeregeldkunnen worden. Daar zijn ze(tientallen jaren geleden) eigen-lijk niet voor gebouwd. En zemogen eigenlijk ook niet duur-der produceren dan die goedko-pe wind- en zonne-energie. Aande grootschalige producenten deuitdaging om hun bestaande cen-trales flexibeler te maken én omgoedkoper te gaan produceren.Dat betekent enerzijds flink in-vesteren in bouten en moeren.Om andere brandstoffen te kun-nen gebruiken en meer energieuit diezelfde ton biomassa te ha-len. Anderzijds snijden in budget-ten en in kosten. Kortom, zwaarweer op komst.

“De enige zekerheid is de onze-kerheid.” Dit is een van mijn fa-voriete slogans. In deze moeilij-ke tijden is het kunnen omgaanmet onzekerheid een voorwaar-de om succesvol te zijn. Echterde mens valt vaak terug op eenbekende patronen. Bij gevaar bij-voorbeeld komt primair devlucht of vecht reactie naar bo-ven. Deze primaire reactie kan jein veiligheid brengen wanneer jetegenover een wild dier staat.Echter bij economische malaiseis het een niet aan te raden strate-gie.Optimisten ‘vluchten’ vaak in on-realistische dromen en pratenover kansen pakken, niet bij depakken neer blijven zitten etc.Loze termen en one-liners waar-mee ze eigenlijk de ‘beren’ op deeconomische snelweg willen ont-vluchten.Pessimisten ‘vluchten’ ook. Zijnemen stelling tegen elk initiatiefen idee voor verbetering doormaar te blijven wijzen op het on-overwinnelijke karakter van die-zelfde beren. De optimist ziettwee beren broodjes smeren, depessimist ziet alleen maar berenop de weg.Leiderschap dat het gevecht metde beer wil aangaan, dat is watwe nodig hebben. Waarschijnlijkkun je dat gevecht niet alleenaan, dus probeer je verbindingente leggen met anderen. Samencreatieve oplossingen bedenkenom de beer te verslaan.Ik zie steeds meer mensen diemet verbindend, integraal leider-schap het verschil aan het makenzijn. Er is dus hoop, maar ik wilde beer zijn huid niet verkopenvoordat hij geschoten is. Hettweede kwartaal van dit jaarwordt cruciaal. Hopelijk schie-ten we de beer voordat hij weerin winterslaap gaat.

Businesscoaches stimuleren be-drijvigheid in de wijk.Misschien in tegenstelling methet economisch tij, maar hetbruist tegelijkertijd in de stad vande nieuwe bedrijvigheid. Veelmensen overwegen een eigen be-drijf te starten en doen dat ook. .Een reden waarom we de ko-mende jaren extra aandacht beste-den aan deze doelgroep om henop weg te helpen naar een succes-vol bedrijf. Vanaf september2011 zijn we dan ook gestart methet project Business Coach Bre-da. Drie businesscoaches helpenbeginnende ondernemers in enondersteunen en begeleiden henbij het opzetten van hun bedrijfen de zoektocht naar adequatehuisvesting. Maar ook onderne-mers die al langer bezig zijn kun-nen terecht bij de business-coaches. Inmiddels hebben zichal meer dan 200 (startende) on-dernemers aangemeld. Dat isgoed voor de economie. Ik ziedan ook veel in deze persoonlij-ke benadering. Regelmatig ga ikbij een Bredase ondernemer opbezoek. Deze maand heb ik eenwerkbezoek gebracht aan eenaantal starters. De gedrevenheidvan al deze mensen is mooi omte zien. Met passie en plezier ver-telden zij mij over hun nieuwebedrijf. Van koffiezaak, maaltijd-service en luchtfotografie totkleermaker en mobiele crêperie.En dat is wat we willen berei-ken. Meer bedrijvigheid en dyna-miek in de wijk. Bent u ook eenvan die ondernemers die onder-steuning nodig heeft, kijk dan opwww.businesscoachbreda.nl”

Barometer

Leon de LobellDTZ Zadelhoff

Kristel GroenenboomContainer Service

Maarten KormelinkErnst&Young

Rob FrankenROC West-Brabant

Ingrid van KasterenDe Partners

Jan PollemansAlbert Heijn

Willem JonkmansJou

6,5

6,5

6,0

7,5

5,9

6,5

6,5

4,0 5,0

Guust VerpaalenPhidelitys

Etienne VollebregtEssent Energiest

Cees MeeuwisWethouder Breda

De barometer cijfer: 6,0

Het is jammer dat we in deze rubriek zo weinig ruimte hebben, ie-dere expert moet het in 200 woorden doen. Naarmate de economi-sche situatie slechter en ingewikkelder wordt, hebben de expertsmeer ruimte nodig om hun ideeën uit te leggen. Hier en daar heb-ben we daarom wat moeten schrappen. in het verhaal van Chrisvan Loon bijvoorbeeld. Hij maakt zich grote zorgen over het resul-taat van de Catshuisonderhandelingen en vreest dat dit ten kostegaat van de gewone man, de werknemer.

7,0

Sombere geluiden,

Page 11: BNDeStem De Ondernemer 21042012

21 april 2012 deOndernemer 11

Het Bisdom van Breda hield eenronde tafel conferentie over waar-den en normen in de economie.“Een waardevolle omgang metde economie is van belang voorde kwaliteit van de samenle-ving”. De reactie van bisschopLiesen op de statements ging pre-cies hier op in toen hij aangaf dateen kern van levensbeschouwin-gen is of je de ander werkelijkwilt zien. Zo stelde de bisschop“Je doet de ander tekort als jehem of haar niet werkelijk wilzien.” Mooi gesproken. Terugnaar de business, dan zien wenog steeds moeilijkheden in demarkt. We zien dat de marktvoor verlichting in een zeer sneltempo aan het veranderen is vantraditionele verlichting naar opLED gebaseerde oplossingen. Ditheeft een directe impact voorconventionele verlichting. Omleiderschapspositie te blijven be-houden is de aankondiging vanhet voorgenomen besluit tot real-locatie van productie lijnen. Ditvalt zwaar en brengt voor veelmensen binnen Philips grote on-zekerheid met zich mee. Philipszal alle inspanningen gaan doenom mensen te begeleiden vanwerk naar werk zowel binnen alsbuiten Philips. Zo heeft Philipsoprecht de intentie ‘elkaar tezien’. En dat gaat dan verder alsde mens als arbeidskracht.

Op moment dat ik dit schrijf zijnde bewoners van het Catshuisnog druk aan het onderhandelen.Het lijkt wel of de economen enbankiers het land hebben overge-nomen. Zelfs de PvdA spreekt alover modernisering van het ont-slagrecht en de WW. D66 laatzich ook niet onbetuigd en zouhet liefste de AOW-leeftijd di-rect willen verhogen, de WW be-perken tot een jaar en het ontslag-recht afschaffen.Het is zo dat economen in koorroepen dat elke beperking vande vrije handel in goederen dien-sten en mensen slecht is voor deeconomie. Dit is niks nieuws, inAmerika en Groot Brittannië,kennen we zo’n soort samenle-ving. Je bent daar als werknemernooit zeker van je baan en jekunt, zonder dat daar een redelij-ke grond voor is, tegen je wil,zonder enige vergoeding, ontsla-gen worden. Tot op heden ken-nen we dat niet in Nederland.Een werkgever moet een rede-lijk motief hebben om iemand teontslaan. Dat kan liggen in hetfunctioneren of in economischeomstandigheden. Zijn die zakenbewijsbaar aan de orde dan komje nu in Nederland ook redelijkeenvoudig van werknemers af.Heb je als werkgever geen rede-lijk motief dan betaal je gewoonde Kantonrechtersformule.

Nadat de eerste maanden van2012 het aantal nieuwe vestigersin West-Brabant in vergelijkingmet dezelfde periode in 2011nog op niveau was, is daarin nueen kentering waarneembaar, datis zorgelijk. Het lijkt erop dat deneerwaartse spiraal waarin de eco-nomie zich al enige tijd bevindtnu echt doorzet. De effectendaarvan zullen merkbaar zijn inde rest van dit jaar. Wat op ditmoment een extra belemmeringis bij het aantrekken van nieuwebedrijven is dat projectontwikke-laars niet meer op risico kunnenen willen bouwen. Dat betekentdat huurders die zich willen vesti-gen in een modern en direct be-schikbaar pand op dit momentniet goed kunnen worden be-diend. Met name in de logistiek,een sector waarin West-Brabanttraditioneel sterk is, begint ditproblematisch te worden. Het af-genomen vertrouwen bij Neder-landse ondernemers heeft te ma-ken met een lagere omzetver-wachting en het naar benedenbijstellen van de investeringen.Ook verwachten veel onderne-mers in 2012 minder personeelin dienst te hebben. Er zijn opdit moment weinig aanknopings-punten waarop enig zicht op ver-betering op de korte termijn kanworden gebaseerd, vandaar datmijn barometer daalt.

Geen gebrek aan gespreksstof inhet Catshuis! De onderhandelin-gen over de extra bezuinigingenduren maar voort. Op een cru-ciaal aantal discussiepunten lukthet kennelijk niet om overeen-stemming te bereiken. Deze be-sluiteloosheid kenmerkt voormijn gevoel niet alleen de huidi-ge politieke ontwikkelingen.Ook op het gebied van de ex-portontwikkeling, werkgelegen-heid en de omzetverwachtingenzie je kwakkelende sentimenten;het kan vriezen en het kandooien. Daar waar de gemoede-ren in het laatste kwartaal van2011 nog gematigd positief wa-ren, zie je in het eerste kwartaaleen - overigens niet ongebruike-lijke - terugval. Toch houd ikmijn rapportcijfer gelijk aan devorige keer. Want in het voorons zo belangrijke buitenlandzijn de ontwikkelingen niet we-zenlijk veranderd, en dus ookniet verslechterd. Ik hoop dat dietendens overwaait naar ons endat het een positieve wendinggeeft aan onze economische te-neur.

Naar verwachting is de omvangvan de economie in het eerstekwartaal van dit jaar gekrompen,maar in de kwartalen erna her-stelt de economie zich voorzich-tig, vooral door een herstel vande export. Over heel 2012 komtde reële groei naar verwachtinguit op -¾ procent. Dat is aanzien-lijk lager dan vorig jaar, vooraldoor het slechte jaareinde van2011. De wereldwijde economi-sche groei versnelt volgens deprognose in 2013 iets, waardoorde reële groei voor Nederlanduitkomt op 1 procent. De consu-ment laat het momenteel nogsteeds afweten. Hij is het nieuwejaar zuinig begonnen, vooraldoordat hij weinig vertrouwenheeft in de economie. In januaridaalde het consumptievolumemet 1,7 procent. Er werd vooralminder uitgegeven aan goede-ren. De verkoop van duurzameartikelen slonk met 4,4 procent,met als negatieve uitschieter defors lagere autoverkopen (-13,7procent). De consumptie vanoverige goederen zoals brandstof-fen en energie daalde door hetmilde winterweer met 5,3 pro-cent. Klein lichtpuntje is dat deconsumptie van diensten vrijwelonveranderd is gebleven.

Paul NijskensREWIN

Ronald ReunisPhilips

Geert van der HorstRabobank

Peter SwinkelsVoorzitter BZW

Chris van LoonVakbond De Unie

Er zijn meer mensen bezorgd.Geert van der Horst, die zijn opeen na laatste bijdrage levert omdathij naar Brussel vertrekt. Hij wordtdaar secretaris- generaal van de Uni-co Banking Group, het samenwer-kingsverband van de acht meest in-vloedrijke coöperatieve banken inEuropa. Van der Horst sombert om-dat de groei achterwege blijft endaarom het vertrouwen van consu-ment en producent daalt. Paul Nijs-kens, Etienne Vollebregt, en GuustVerpaalen geven een onvoldoende.Het gemiddelde cijfer is een 6,0,eentiende minder dan vorigemaand. Het wachten is nu op de re-sultaten van het Catshuisoverleg.

6,2 5,0 6,0 6,5 5,5

maar toch een zesje

Page 12: BNDeStem De Ondernemer 21042012

Alweer acht jaar geleden had Jan Verwiel het idee opgevat in Breda een kantoor te star-ten dat zich louter toelegt op het arbeidsrecht en vanuit die insteek specifi ek werkgevers te bedienen. Deze vorm van specialisatie heeft hem geen windeieren gelegd. Want ei-genlijk vanaf het prille begin zat de groei er goed in. Van-daag de dag adviseert en be-geleidt een team van ervaren en betrokken professionals – gepokt en gemazeld op het complexe terrein van het arbeidsrecht – een aanzien-lijk aantal (met name) mid-delgrote en grote bedrijven en instellingen in Breda en daarbuiten. Zij (h)erkennen unaniem de meerwaarde die een kwalitatief hoogstaand arbeidsrechtkantoor kan leve-ren boven een algemeen kan-toor waar arbeidsrecht slechts een van de vele disciplines is.

Voorkomen is beter dan genezen“En dat gaat dus veel verder dan een zaak bepleiten voor een rechter,” aldus Verwiel. “Dat is het traditionele beeld van de advocaat, waarmee wij al lang gebroken heb-ben. Natuurlijk staan we ons mannetje in de rechtszaal en

een stevige aanpak schuwen we zeker niet. Maar luidt een bekend gezegde niet ‘Voor-komen is beter dan genezen’? Door ons reeds in een vroeg-tijdig stadium in te schakelen, zijn confl icten – in het me-rendeel van de gevallen – te voorkomen; nu en in de toe-komst.”

DNA van het bedrijf “Wij willen dus een sparring partner voor de werkgever zijn en die zo belangrijke klankbordfunctie vervullen,” verduidelijkt Paul Kerkhof. “Advisering en begeleiding dragen wij hier sowieso hoog in het vaandel, maar zo houdt PUUR Advocaten zich ook specifi ek bezig met het geven van interne trainingen bij de cliënt, en wel aan HR advi-seurs en leidinggevenden. Met deze overdracht van ken-nis en ervaring op het terrein van arbeidsrecht wordt de or-ganisatie van cliënten sterker en het oplossingsvermogen groter.” “Wat de cirkel feite-lijk weer rond maakt,” con-cludeert Maaike Meinhardt. “Juist door mensen zelf op te leiden, zullen problemen eerder gesignaleerd worden waarop zij zo vroeg mogelijk kunnen anticiperen – er even-tueel beleid op maken – om

zo problemen voor te blijven. Het is dus niet verwonderlijk dat wij juist de langetermijn-relatie met onze cliënten na-streven. Door hun bedrijfsfi lo-sofi e te kennen – sterker nog: in het DNA van het bedrijf te komen – kunnen wij effectief maatwerk leveren.”

Best in = last out “Dat is nu belangrijker dan ooit tevoren,” laat Verwiel weten. “De almaar toene-mende en steeds ingewikkel-dere wet- en regelgeving staat (mede) aan de basis voor de intensieve betrokkenheid bij cliënten op het terrein van het arbeidsrecht. Kerkhof: “Daar komt de uit Amerika

overgewaaide claimcultuur nog bij. De ‘gouden hand-druk’ wordt meer en meer door werknemers als van-zelfsprekend beschouwd. En laten we ook de huidige eco-nomische recessie niet onbe-sproken laten.” “Die legt een steeds grotere druk op organi-saties, die niet zelden anders ingericht moeten worden,” vervolgt Verwiel. “Dat vraagt om een creatieve aanpak en dito oplossingen. Wij hebben al heel wat reorganisaties be-geleid. Samen met een werk-gever gaan we dan het traject in om in ieder geval kwaliteit zoveel mogelijk te behouden; het zogeheten ‘best in = last out’ principe. Ook ligt steeds vaker de vraag voor ‘Wat te doen met ‘oudere’ werkne-mers; revitaliseren of kiezen voor een andere optie?’ En datzelfde geldt voor de lang-durig zieke werknemer en de steeds verdergaande (fi nan-ciële) verplichtingen die dat voor een werkgever met zich meebrengt.”

Creatieve oplossingen “Creatief omgaan met ont-slagcriteria betekent overi-gens geenszins dat ontslag altijd de oplossing is,” wil

Maaike Meinhardt toch wel graag opgemerkt hebben. “Werkgevers varen vandaag de dag het beste bij een fl exi-bele organisatie. Er zijn tal van arbeidsrelaties die je kunt aangaan, buiten de traditio-nele arbeidsovereenkomst. Freelance contracten, oproep-overeenkomsten, ZZP-con-structies, payrolling; het zijn stuk voor stuk fl exibele oplos-singen die enorm aan popula-riteit winnen momenteel.”

Kennismaking metarbeidsrechtelijke scanHeel wat ondernemingen hebben hier inmiddels de vruchten van geplukt. Om de drempel voor nieuwe cliënten zo laag mogelijk te houden, kunt u profi teren van een eer-ste vrijblijvende arbeidsrech-telijke scan. Wij beoordelen dan bijvoorbeeld uw arbeids-overeenkomsten – of stellen deze op – of specifi eke vraag-stukken rondom een reorga-nisatie of individuele arbeids-confl icten. Maak een afspraak en ondervind al snel aan den lijve dat PUUR Advocaten ga-rant staat voor een creatieve en betrokken aanpak van uw arbeidsvraagstukken!

• Jan Verwiel, Advocaat vanaf 1985. Richtte acht jaar geleden PUUR Advocaten op.

AGIN Timmermans GoesVlasmarkt 6, Postbus 2139, 4460 MC

Tel: 0113-24 63 33, Fax: 0113-22 38 44E-mail: [email protected], Website: www.agintimmermans.nl

Als een geschil steeds serieuzere vorm aan begint te nemen, wordt de advocaat ingeschakeld. Maar tot wie wendt u zich als een inflexibele organisatie-structuur van het bedrijf eens kritisch tegen het licht gehouden moet worden? Of wanneer u aan de voor-avond van een grootscheepse reorganisatie staat en met alle wettelijke regelgeving niet langer weet hoe de beste kwaliteit aan boord te houden? Dan kunt u eveneens bij een advocaat aankloppen, althans… bij PUUR Advocaten!

PUUR AdvocatenVoor een creatieve en betrokken aanpak van uw arbeidsvraagstukken

• (Links) Paul Kerkhof, Advocaat vanaf 2002. • (Rechts) Maaike Meinhardt, Advocaat vanaf 2001.

PUUR Advocaten Claudius PrinsenhofVerlengde Poolseweg 18Postbus 56604801 EB Bredatel. (0)76 523 60 70fax (0)76 523 60 [email protected] www.puuradvocaten.nl

• Jan Verwiel, Advocaat vanaf 1985. Richtte acht jaar geleden PUUR Advocaten op.

Page 13: BNDeStem De Ondernemer 21042012

21 april 2012 deOndernemer 13Special:

Tekst: Laurens Lammers

BREDA - Op de Neder-landse arbeidsmarkt iseen uit de VS overge-waaid fenomeensteeds actiever: devirtuele assistent, af-gekort de VA. Hijof zij werkt voorkleine en middelgro-te ondernemingen ofgrote bedrijven alsHeineken en voert aller-lei ondersteunende taken uit.Van hulp bij het uitzoeken vaneen nieuwe telefoon op internettot en met het bijhouden vaneen Twitteraccount of Facebook-pagina. Kenden internetgebrui-kers een VA eerder al als een vir-tueel poppetje op een websitedat vragen beantwoordt, tegen-woordig is het ook iemand vanvlees en bloed die van alles uithanden neemt.

Helma de Boer (43) bijvoor-beeld is vrij bekend met hetwerk van een VA. Sinds 2004werkt ze fulltime achter de scher-men van Nederlandse bedrijven,waaronder grote verzekeraars enbeursgenoteerde ondernemingen. “Mijn taken zijn zeer divers”, zegt ze.“Denk aan telefonische vergaderin-gen notuleren, secretariaatvoering,het bijhouden van agenda’s en het re-digeren van een enkel briefje. Omdatik ook webontwikkelaar ben, ligt defocus bij mij vooral op werken aanwebsites, elektronische nieuwsbrie-ven en ander internetgerelateerdwerk.”

Ook een ondernemer die hulp zoektbij het inzetten van Twitter als com-municatiemiddel kan bij De Boer te-recht. Haar advies aan bedrijven watsociale media be-treft, is echter sim-pel: hou het eenvoudig, want over-daad schaadt.

Links naar reclame voor diensten enproducten zijn oninteressant, tenzij zemeerwaarde bieden.

”Een goede mix zit vooral in het aan-bieden van inhoudelijk interessanteberichten. Alleen als het functioneelis, kun je daar reclame-linksaan kop-pelen. Mijn ervaring is dat het bijTwitter vooral om het contact gaat.Bedrijven willen in beeld blijven.”

Van gedoe met klanten die tot in depuntjes aangeven wat wel en niet get-weet mag worden, heeft De Boer ver-der geen last.

“Als VA ben je vrij in de uitvoeringvan het werk als een bedrijf vertrou-wen in je heeft. Het is daarbij belang-rijk dat je je goed in de klant kuntver-plaatsen.”Hoe ‘virtueel’ ze in hetecht is, verschilt volgens De Boer van

klant tot klant. Sommige opdrachtge-vers heeft ze volgens ei-genzeggennog nooit ontmoet.

Hugo Woudsma ( 24) werkte al alsstudent als VA. Sinds drie jaar doet hijhet werk fulltime. “Ik heb al voor cir-ca twintig verschillende ondernemin-gen gewerkt”, zegt hij. tegenwoordigwerk ik voor klanten van het internet-marketingbedrijf Nederland Internet.

Ik schrijf voor sociale media, vulblogs, beantwoord vragen van klan-ten en help hen bij het uitvoeren vantechnische wensen.” Op de site vanzijn werkgever staat ook een kleinprofiel van Woudsma. Dat een VAook zijn of haar gezicht laat zien,vindt hij belangrijk. “In de kroeg be-gin je een gesprek ook niet zonder jeeerst voor te stellen. Sociale mediawerken pas goed als er echt een per-

soon achter een bericht zit.”Hoeveel mensen in Nederland hungeld verdienen als VA is onbekend.In het landelijk bestand van Money-penny, één van de grootste bureaus in

ons land voor het inhuren vanvirtuele assistenten, zitten

volgens oprichtster Ma-rianne Sturman (47)

zo’n 8.000 mensen,waaronder veelzzp’ers.

”Er zijn duizendenpersonen die alsVA aan de slag wil-len”, zegt ze.

”Van al die mensenhebben er circa 400

ook voor ons gewerkt.”Tot de belangrijkste taken

die assistenten uitvoeren, beho-ren momenteel vooral het maken vanafspraken, het beheren van agenda’sen het afhandelen van e-mail. Vol-gens Sturman is er echter ook behoef-te aan mensen die leuk kunnen schrij-ven en bekend zijn met sociale me-dia.Sturman: “Er is steeds meer vraagnaar schrijvers.

Onze assistenten zijn echter gemid-deld 40 jaar oud en hebben nog nietzoveel verstand van sociale media.”

Om dit probleem op te vangen, richt-te Sturman vorig jaar Cloudworkersop, een site waar studenten zich kun-nen melden die op projectbasis eenTwitter- of Facebookaccount willenbijhouden. De kosten voor het inhu-ren van een student bedragen circa 20tot 25 euro per uur.Sturman: “Vooral kleine onderne-mers denken vaak nog dat ze zelfmoeten twitteren en raken hier ge-strest van. Voor het uitbesteden vansociale media zijn ze echter nog huive-rig. Het gebeurt ook niet zo vaak, alis het wel een groeimarkt.

Bij grote bedrijven zie je dat veel in-ternetzaken al worden uitbesteed.”Moneypenny concurreert in de prak-tijk met grote sites als Guru.com,waarop honderden zzp’ers uit de helewereld hun virtuele diensten aanbie-den.

Toch heeft het bedrijf weinig last vanhet enorme aanbod van assistenten uitIndia of China. Sturman: “Onderne-mers doen vaak alleen een beroep opdat soort diensten als taal geen issueis. Die Indiase assistenten zijn echtervaak hoogopgeleide mensen die on-derzoek kunnen doen of een spreads-heet kunnen opzetten en doorreke-nen.”

Minder stress metvirtueel hulpje

Arbeidsmarkt

Een website actueel houden,twitteren, actief zijn opFacebook? Het kost ondernemersveel tijd en kan aardig wat stressopleveren. Een virtuele assistentbiedt uitkomst.

Illustratie: Job van der Molen.

Page 14: BNDeStem De Ondernemer 21042012

14 deOndernemer 21 april 2012

Tekst: Ad van Bladel

BERGEN OP ZOOM - Op het ter-rein dat door SABIC Bergen opZoom ter beschikking is gesteld, zijnfaciliteiten aanwezig om ondernemersdie op dit snijvlak opereren, in de ge-legenheid te stellen gebruik te makenvan de voorzieningen die een enormbedrijf als SABIC tot zijn beschikkingheeft. Dennis van der Pas (39) is alsprojectleider businessdevelopment bijREWIN West-Brabant nauw betrok-ken bij de Green Chemistry Campus.‘Wij richten ons echt op de business-kant van het verhaal; op de onderne-mers.’

Dennis van der Pas: ‘Stel dat je onder-nemer bent met een bedrijf dat bezigis met innovatie op het snijvlak vanchemie en agro. Dan kan het voorko-men dat je op een bepaald momentproeven moet doen in een uitstekenduitgerust laboratorium. Een kantoorkun je zo huren, maar een goed geou-tilleerd laboratorium, is natuurlijk aan-zienlijk moeilijker. Op dat vlak kande Green Chemistry Campus dateind september 2011 werd opgericht,misschien uitkomst bieden. In samen-werking met SABIC, een wereldwij-de gigant op het gebied van innovatie-ve plastics, is de Green ChemistryCampus ontstaan, een duurzaam inno-vatiepunt voor hen die de garageboxontgroeid zijn, maar nog te klein - ofniet kapitaalkrachtig genoeg - voorhet grotere werk. Omdat we in deomgeving van Bergen op Zoom geenuniversiteit hebben, hebben we bij deoprichting van de Green ChemistryCampus nadrukkelijk gekozen voorde businesskant. De Green Chemistry

Campus is een facilitaire organisatiedie duurzame ontwikkeling wil stimu-leren voor bedrijven op het gebiedvan chemie en agro. REWIN kanhaar netwerk inzetten en is daarmeefacilitair op gebieden als subsidiead-vies, intellectueel eigendom (paten-trecht) en bancaire zaken, Voor SA-BIC spelen er andere zaken om aandit project deel te nemen. Als groteinternationale onderneming hebbenzij meer moeite met snelle innovatiesen dat zie je nu juist wel bij MKB’ers.SABIC ziet veel voordelen in van sa-menwerking en zij werken dan ookvan harte mee aan het faciliteren vanondernemers in de genoemdebranches. Ik ervaar hen als zeer openen constructief meedenkend in watuiteindelijk de grootste groene cam-pus van ons land moet worden.’

Open innovatieVan der Pas vertelt dat er een ‘enormzwart gat’ kan bestaan tussen de fasevan het idee en het opschalen naargrotere schaal onderzoek en proefpro-ductie. ‘Dat is juist het vlak waar deGreen Chemistry Campus om dehoek kan komen kijken. Schaalver-groting is voor veel kleinere bedrij-ven een enorm probleem omdat dehoge kosten die ermee gepaard gaansoms niet kunnen worden opge-bracht. Een goed laboratorium is vanessentieel belang en dat wordt op deGreen Chemistry Campus aangebo-den. Naast die voordelen is het boven-dien nog zo dat bedrijven die er wer-ken ook onderling natuurlijk bandenkunnen aangaan om te kijken of, enwat, ze voor elkaar kunnen beteke-nen. Dat kan natuurlijk alleen als jeals ondernemer een stukje van je ei-gen kimono durft open te zetten. Ikben er van overtuigd dat open innova-tie een van de sleutels is om chemi-sche industrie voor Nederland te be-houden. Dat duurzaamheid daarbijeen sleutelwoord is zal en mag daarbijgeen verwondering wekken. Duur-zaamheid is denk ik zelfs van essen-tieel belang om verder te komen. Enbovendien is een groen imago natuur-lijk ook belangrijk voor een bedrijf.Voor nu, maar ook voor de toe-

komst.’De Green Chemistry Campusheeft inmiddels van de Provincie eenbijdrage gekregen om de eerste startte maken en de gemeente Bergen opZoom maakt de acquisitie mogelijkdoor een additionele investering. Bin-nenkort zal het derde bedrijf zich bin-nen de Green Chemistry Campus ves-tigen. Hoewel niet nadrukkelijk eenstreven, kan het zijn dat op den duurbehoefte is aan nieuwbouw, die zaldan waarschijnlijk ook op het terreinvan SABIC worden gevestigd. DeGreen Chemistry Campus verwachtin 2014 zo’n 12 tot 14 bedrijven te fa-ciliteren. In 2020 zelfs nog wel meer.Van der Pas vindt het lastig om ant-woord te geven op de vraag hoeveelextra werkgelegenheid dit wellichtvoor de regio kan betekenen. ‘Eenecht antwoord valt daar mijns inziensnog niet op te geven maar als ik zoeen ruwe schatting zou moeten ma-ken kom ik misschien wel aan 2500arbeidsplaatsen, inclusief die van detoeleveranciers natuurlijk.’

ErkentelijkheidOm succesvol te zijn is bekendheidvan de Green Chemistry Campus na-tuurlijk van groot belang. Dennis vander Pas: ‘Tot nu toe is het initiatief opbeperkte schaal wel bekend hoor,maar we werken hard aan de verho-ging van de naamsbekendheid. Zostaan we al in het innovatiecontractvan Biobased Economy van het Mi-nisterie van EL & I en gaan we, in-dien toegewezen, meedoen aan eenEuropees project. Ondernemers diezich op het snijvlak bevinden van che-mie en agro nodigen wij van harte uitom een keer te komen kijken, om in-spiratie op te doen en natuurlijk omte bezien wat we voor elkaar kunnenbetekenen. Vooralsnog zijn we in ie-der geval heel erkentelijk voor allesteun die we krijgen van SABIC, ge-meente Bergen op Zoom en de pro-vincie Noord-Brabant. Zonder hundeelname zou dit allemaal veel moei-zamer van de grond komen.

Meer informatie:www.greenchemistrycampus.nl

In een omgeving waarin zowelveel agrarische ondernemingen(agro) zijn gevestigd als chemi-sche bedrijven is West-Brabantals het ware de natuurlijke habitaten vestigingsplaats voor de GreenChemistry Campus. REWIN iseen van de initiators van dezebroedplaats voor ondernemer-schap op het snijvlak tussen dezetwee bedrijfstakken.

Missing link tussenagro en chemie

Dennis van der Pas: ‘ Duurzaam innovatiepunt.’ Foto: Aad Meijer

Agro en chemie Green Chemistry Campus

De toenemende vergrijzing zorgt voor veel onrust bij werkgevers en werknemers. Werkgevers moeten maatregelen nemen om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Het liefst echter denken ze er helemaal niet over na. Toch is de vergrijzing, ondanks de huidige economische crisis met een relatief hoog aantal werkzoekenden, een reëel gevaar.

Uit onderzoek blijkt dat werkgevers vinden dat het verlies van kennis het belangrijkste probleem is bij vertrek van oudere werknemers, zeker als het moeilijk is om de nodige instroom van jongeren te vervullen en daarmee de kennis op een juiste manier over te dragen.

In de open Nederlandse diensteneconomie, is kennis cruciaal voor een goede concurrentiepositie. Concurrentiepositie en productiviteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Basis voor een goede concurrentiepositie is kennis.

Door de financiële crisis staat het onderwerp vergrijzing minder hoog op de agenda van bedrijven. Maatregelen om de vergrijzing op te vangen zijn op de lange baan geschoven. Maar een slimme werkgever zal vooruitkijken en zich realiseren dat het behoud van kennis de sleutel is tot succes.

Hoe bindt en boeit een werkgever zijn medewerkers? Hoe maakt een werkgever zijn medewerkers tot echte ambassadeurs van zijn bedrijf zodat hij een aantrekkelijke werkgever wordt? Hoe kan kennis het meest effectief overgedragen worden?

Investeer in uw medewerkers! Boei, bind, beloon en behoud hen!

De ultieme invulling voor deze vier cruciale B’s is een jaarlijkse terugkerende incentive.

Een incentive met gegarandeerd lange termijn effect, is een inspirerende reis naar een bijzondere bestemming gecombineerd met een training.

Het investeren in dergelijke incentives, zorgt ervoor dat uw medewerkers ook de nieuwste technieken, vaardigheden en theorieën meekrijgen. En deze kunnen verbinden aan hun huidige kennis. Kennis die waardevol en nodig is.

Zorg ervoor dat uw medewerkers uw ambassadeurs worden en waarborg daarmee de continuïteit van uw bedrijf!

Kijk voor inspiratie op www.topincentive.nl en op www.groepsreisopmaat.nl .

Laat ons u adviseren!

Pelikaan Groepsreizen & Incentives 088-735 45 50

PELIKAAN REIZEN WAARBORGT DE CONTINUÏTEIT VAN UW BEDRIJF!

Page 15: BNDeStem De Ondernemer 21042012

21 april 2012 deOndernemer 15

Guy Verhofstadt

Vergrijzing gaatheel Europa aan

Wim Ortjens

Regiobrandingook in West- Brabant

Yves de Boer

Kijken naar watmensen nodig hebben

Seminar dinsdag 24 april 2012

‘De vergrijzingis een...

Page 16: BNDeStem De Ondernemer 21042012

16 deOndernemer 21 april 2012

Tekst: Peter de Jong

MAASTRICHT - Ortjens is direc-teur van de stichting vanaf de oprich-ting in 2008. “Daarvoor was ik hoofdcommunicatie van de gemeente Maas-tricht. Ik was altijd al groot voorstan-der van samenwerking om Zuid-Lim-burg als eenheid te positioneren. Na-tuurlijk zijn er grote verschillen bin-nen het gebied, maar mensen van bui-ten zien Zuid-Limburg als één regio.De overeenkomsten zijn groter dande verschillen. Toen ik gevraagd

werd voor deze functie heb ik dekans dan ook met beide handen aange-grepen.”Branding is nog een jong vak, legtOrtjens uit.“En zeker als het gaat over regio’s. Erzijn veel ideeën en theorieën, maarhet staat nog vroeg in de ontwikke-ling. Het is geen exacte wetenschap.We ontdekken nog steeds nieuwe din-gen. Effecten zie je vaak pas op de lan-ge termijn. Mensen willen zekerheid,maar die kunnen we nog niet bie-den.” De campagnes van Zuid-Lim-

Tekst: Yves de Boer

DEN BOSCH - Zoals in heel Neder-land het geval is, verandert ook in Bra-bant de samenstelling van de bevol-king sterk. De vergrijzing vormt hier-bij een van de meest prominente ken-merken. Volgens de laatste provincia-le prognoses groeit het aantal 65+-ersde komende decennia met ruim300.000 mensen, van 395.000 nu totongeveer 700.000 in 2040. Dat is eengroei van bijna 80 procent. Rond2040 bereikt de vergrijzing haar hoog-tepunt. Dan zal bijna 30 procent beho-ren tot de 65+-ers. Op dit moment iszo’n 16 procent van de Brabanders 65jaar of ouder. Door de alsmaar toene-mende levensduur groeit het aantal75+-ers het sterkst.

Met de vergrijzing zullen ook dewoonwensen en -behoeften van deBrabanders veranderen. We zullen dekomende jaren dan ook meer danooit aandacht moeten besteden aan

wat mensen willen, met name op hetgebied van wonen in combinatie methet verlenen van zorg en welzijnsdien-sten. Natuurlijk, er gebeurt al veel opdit vlak, maar er zal nog veel meermoeten gebeuren. Zo wordt bijvoor-beeld de toepassing van ICT-dienst-verlening in woningen steeds meernoodzakelijk. We moeten kijken naarwat mensen nodig hebben, hoe zewonen en hoe ze deel uitmaken vanhun omgeving; de leefbaarheid staathierbij steeds centraal.

Recentelijk heeft de provincie de toe-komstige vraag naar wonen met zorgen welzijn opnieuw in kaart gebracht.Naast de vergrijzing is hierbij ook re-kening gehouden met andere aspec-ten, die voor deze vraagraming vanbelang zijn.Zo blijkt uit onderzoek bijvoorbeeld,dat de zorgvraag iets hoger ligt bij al-leenstaanden en bij personen met eenlage(re) opleiding of een laag inko-men. Verschuivingen in de samenstel-ling van de (ouder wordende) bevol-king naar opleidings- en inkomensni-veau zijn dus van invloed op de toe-komstige vraag naar wonen met zorgen welzijn.

Het zal duidelijk zijn, dat er de ko-mende jaren nog flinke opgaven lig-gen op het vlak van wonen met zorgen welzijn. Hierbij maken we onder-

scheid tussen beschermd, verzorgd engeschikt wonen.

Voor het beschermd wonen, waar in-tensieve, 24-uurs nabije zorg wordtgeboden, zal het huidige aanbod (ca.12.000 voornamelijk intramuraleplaatsen) in Brabant zo ongeveer moe-ten verdubbelen tussen nu en 2040.Er zijn verschillende mogelijkhedenhier invulling aan te geven. Zo kanhet aantal verpleeghuisplaatsen wor-den uitgebreid en kunnen kleinschali-ge complexen voor intensieve zorgworden gebouwd, bijvoorbeeld voordementerende ouderen. Daarnaastkunnen bestaande verzorgingshuizenworden aangepast en geschikt wor-den gemaakt voor beschermd wonen.

Bij het verzorgd wonen speelt, naastde nieuwbouw van woonzorgcom-plexen en kleinschalige vormen vangroepswonen (met zorg), vooral hetopzetten van zorgsteunpunten een be-langrijke rol. Op dergelijke zorgsteun-punten kunnen zelfstandig wonendeouderen een beroep doen als zij zorgnodig hebben (‘oproepbare zorg’).De ‘lichtere’ vormen van zorg zullenimmers steeds meer in de woning ofin de (directe) woonomgeving gebo-den moeten worden, zodat de be-schikbare capaciteit in verpleeg- enverzorgingshuizen steeds meer inge-zet kan worden voor mensen die

Tekst: Ron Gregoor

ETTEN-LEUR - Aan het woordGuy Verhofstadt, de fractieleider vande Alliance van Liberalen Democra-ten voor Europa en voormalig pre-mier van België. Als geen ander on-derschrijft hij de belangen van de de-mografische ontwikkeling in Europa.Hij doet dat allemaal uitgebreid uit dedoeken tijdens het symposium ‘Devergrijzing is een zegen’ op 24 april inDe Nieuwe Nobelaer in Etten- Leur.

“Op wereldschaal betekent die massa-le verjonging een nooit geziene uitda-ging voor de strijd tegen de armoe-de”, zegt Verhofstadt. “Het rijkeredeel van de wereld kampt dan weermet een algemene veroudering of ver-grijzing van de bevolking.”

„Met alle gevolgen van dien voor debetaalbaarheid van onze pensioenstel-sels, voor de gezondheidszorg van zo-veel ouderen en voor andere onderde-len van onze sociale zekerheid. Wei-nig politici zijn zich bewust van deimpact van demografische ontwikke-lingen op de grote uitdagingen van de21ste eeuw. Die uitdagingen in datperspectief te vertalen is voor politicieen absolute voorwaarde om er hunbeleidsvoering te kunnen op afstem-men. Wat ons deel van de wereld be-treft, geldt dat zowel voor alle afzon-derlijke staten, voor de EuropeseUnie als voor de VN. Een van de poli-tici, die zich wel grote zorgen maaktover de consequenties van de vergrij-zing”, is Guy Verhofstadt van me-ning.

Guy Verhofstadt, geboren in 1953,was in de jaren 1999-2008 hij pre-mier van drie Belgische regeringen.Als zodanig vertegenwoordigde hijBelgië in het jaar 2000 op de millen-niumtop van de Verenigde Naties in

New York, onderschreef hij de mil-lenniumdoelstellingen van de VN enhad hij veelvuldige contacten met re-geringsleiders verspreid over de helewereld. Sinds 2009 is hij lid van hetEuropees Parlement. Daar is hij frac-tievoorzitter van de Alliantie van Libe-ralen en Democraten voor Europa.

Verhofstadt schreef vier burgermani-festen, die in België als progressief eninnovatief te boek staan. In de achtjaar dat hij regeringsleider was, heefthij veel hervormingen doorgevoerd.Met name in zijn Vierde Burgermani-fest besteedt hij uitgebreid aandachtaan de demografische ontwikkelingenin België. Daarin heeft hij het over desnelle ontwikkelingen zoals internet,die van onze samenleving een interna-tionale samenleving maken. Daarmoeten we niet bang voor zijn, vindthij.“Een van de meest ingrijpende veran-deringen in de geschiedenis voltrokzich in de vijftiende en zestiendeeeuw. De boekdrukkunst, de ontdek-king van Amerika, de wereld die plot-seling niet plat bleek te zijn, maarrond. De tijd van de reformatie.. Numaakt de wereld een dergelijke ont-wikkeling mee.”

Over de multiculturele samenlevingschrijft hij in zijn Vierde Burgermani-fest: “Het is niet je afkomst, maar jetoekomst die telt. De keuzes die jemaakt, die zijn van belang. Dat is devrijheid van ieder mens. En dat is watik individualisme, ‘positief individua-lisme’ noem.”

Over de vergrijzing en de rol van deoudere mens zegt Verhofstadt: “Hetis nodig dat iedereen meer werkt. Wemoeten mensen wel de keuze latenhoe en wanneer ze dat willen doen.Vandaar het voorstel van de individue-le loopbaanrekening waarbij een to-taal aantal uren moet worden gewerktom op een volledig pensioen recht tehebben. Oudere werknemers zoudenhet bijvoorbeeld kalmer aan kunnendoen om toch nog een tijdje door tegaan maar dan bijvoorbeeld in een for-mule van deeltijdse arbeid. Op die ma-nier zou de overgang van werk naarpensioen minder bruusk verlopen.”

Hoe gaan we in Brabant om meteen sterk vergrijzende bevolkingen met de veranderende woon-wensen als het gaat om het wo-nen met zorg en welzijn? Doorniet meer alleen te kijken naarhoevéél huizen er gebouwd moe-ten worden, maar vooral ooknaar wát mensen nodig hebben.

Ook West-Brabant kan veel heb-ben aan regiobranding. Door hetimago van de regio te verbredenen te versterken, kan de regiozijn aantrekkelijkheid vergroten.Dat stelt Wim Ortjens, directeurvan de stichting RegiobrandingZuid-Limburg, spreker bij hetsymposium van RabobankWest-Brabant Noord. De imago-campagne van zijn organisatieheeft er mede voor gezorgd dathet migratiesaldo in die streek najaren weer positief is.

‘Demografische ontwikkelingenhebben een enorme impact oponze sociaal-economischeontwikkeling en op het politiekebeleidsniveau. Van de thans7 miljard mensen is één miljardjonger dan 12, twee miljardjonger dan 24.’

Wonen met zorg en

Regiobranding kanVerjonging iseen uitdaging

Seminar Vergrijzing is...

Guy Verhofstadt: ‘Twee miljard mensen zijn aljonger dan 24.’

> 0, 8%

0,4 tot 0, 8%

0 tot 0, 4%

– 0,4 tot 0%

– 0,8 tot – 0, 4%

< – 0, 8%

groei

krimp

Gemiddelde jaarlijkse bevolkingsgroei (of krimp) in Brabantse gemeenten, 2011 t/m 2024 (prognose)

Steenbergen

Moerdijk

Bergenop Zoom

Roosendaal

Woensdrecht

Halderberge

Rucphen

Zundert

BredaEtten-Leur

Drimmelen

Werkendam

Oosterhout

Baarle-Nassau

Alphen-Chaam

Woudrichem

Aalbrug

Geertuiden-berg Waalwijk

DongenLoonop Zand

Gilze enRijen

Tilburg

Goirle

Hilvarenbeek

Oisterwijk

Oss

GraveCuijk

Landerd

Bernheze

Haaren

Heusden

Vught

Oirschot

BladelEersel

Veldhoven

Bergeijk

Reusel-de Mierden

Maasdonk‘s- Hertogenbosch

Boxtel

Best

Valkenswaard

Waalre

Eindhoven

Son

Sint-Oedenrode

Schijndel

Sint-Michiels-gestel Uden

Veghel

Laarbeek

Nuenen

Heeze-Leende

Cranendonck

Geldrop-Mierlo

Helmond

Someren

Boekel

Asten

Mill c.a.

Deurne

Gemert-Bakel

SintAnthonis

Boxmeer

Page 17: BNDeStem De Ondernemer 21042012

21 april 2012 deOndernemer 17

burg vallen op. “Maar regiobrandingis veel meer. Er zijn talloze activitei-ten om het gewenste imago van de re-gio tot stand te brengen. We hebbeneen stichting gevormd en stakehol-ders gezocht bij gemeenten, provin-cie, bedrijven en allerlei organisatiesom een gezamenlijke agenda te vor-men en acties te verbinden.”Een voorbeeld daarvan is volgens Ort-jens het WK wielrennen dat in sep-tember in Zuid-Limburg wordt verre-den. “Dat kun je gebruiken om dewereld het verhaal te vertellen van ditgebied. Natuurlijk zijn de heuvels be-langrijk, maar we willen in die zend-tijd ook zaken laten zien zoals de in-dustriële ontwikkeling en de innova-ties die het grote verband in deze re-gio tonen.”

MigratieVolgens de directeur zijn er raakvlak-ken van de situatie in Zuid-Limburgmet de rest van het land. “ In heel Ne-derland is de vergrijzing een pro-bleem. In de Randstad speelt het nogniet erg, maar daar groeit de vergrij-zing de komende jaren ook flink. Deberoepsbevolking is straks te klein ende vraag naar zorg neemt toe. De bio-logische krimp wordt in Zuid-Lim-burg veroorzaakt doordat er nogsteeds meer mensen doodgaan dan dater worden geboren. Maar het migra-tiesaldo is nu positief. Er komen meermensen binnen dan dat er vertrekken.Het bevolkingsaantal is daardoor sta-biel en zal dat volgens het CBS de ko-

mende vijftien jaar blijven.”Het is moeilijk om het exacte effectvan de actie van RegiobrandingZuid-Limburg daarin aan te tonen,zegt Ortjens. “Maar toch is regiobran-ding nodig want als je het niet doet,kent niemand buiten de regio jou.We kunnen wel aantonen dat mensenbehouden blijven voor Zuid-Lim-burg door onze acties om imago-as-pecten die waren weggevallen weerop te poetsen. Een verhuisbeslissing iseen complexe kwestie. Diverse facto-ren zoals werk, kwaliteit van leven,omgeving en cultuur spelen een rol.Het imago is belangrijk. Maar meteen slecht imago kun je het als regioin ieder geval wel vergeten. Je moetervoor zorgen dat mensen aan joudenken als ze overwegen te verhui-zen, op vakantie gaan of willen inves-teren.”

WaarheidOrtjens heeft wel tips voor West-Bra-bant. “Doe het samen! Blijf bij je ei-gen verhaal wat betreft identiteit. Jemoet niet iets bedenken wat nergensop slaat. Dat werkt niet omdat een ge-bied transparant is. Mensen trekkenerdoorheen en zien alles met eigenogen. Als ze dan ontdekken dat jeniet de waarheid hebt gesproken, isde schade groot. Dus denk goed naover wie je bent en wat je voor dedoelgroep kunt betekenen.””Als je vaststelt dat het imago van deeconomie in jouw regio tekortschiet,kun je dat compenseren door te wij-

zen op bijvoorbeeld innovatieve be-drijven”, gaat Ortjens verder. “Dancreëer je verbazing. Daar begint hetmee. Je maakt langzame maar duurza-me stappen. Zo kan West-Brabantook aanhaken en zorgen dat anderenwat meer te weten komt over die re-gio. Ook Brabant heeft kwaliteit vanleven, een zachte g en mooie land-schappen. Die warme kant is relevantvoor mensen die het gejaag en gejak-ker van de Randstad beu zijn. En dankan West-Brabant die mensen wijzenop de economische situatie, innovatieen op carrièrekansen.” ”Het is belang-rijk dat je geen dingen verzint, maarde spotlights richt op de unique sel-ling points van een gebied die men-sen niet kennen, of een beetje verge-ten waren. Zo heeft West-Brabant ab-soluut een toppositie ten opzichtevan de Randstad en de VlaamseRuit. Als je kijkt naar een vande meest succesvolle gebiedenin Europa - München en Beie-ren - dan kun je als West-Bra-bant ook zo’n positieclaimen. Hetverbinden van de economi-sche snelkookpan met demeer landschappelijke en tra-ditionele waarden; dat iswaar veel hoger opgeleidennaar snakken. En dat kanWest-Brabant bieden.

sterk hulpbehoevend zijn.Een en ander sluit ook aan op dewens van veel ouderen en chronischzieken om zo lang mogelijk zelfstan-dig te willen blijven wonen. De ver-grijzing, de daarbij behorende groterevraag naar zorgverlening en de im-pact ervan op de gezondheidszorg ma-ken van deze wens bovendien eennoodzaak. Door toepasssing van aller-lei (technische) middelen en aanpassin-gen in de woning en directe woonom-geving is dit in veel gevallen ook mo-gelijk. Een project als ‘Slimme Zorg’,dat door de ProvincieNoord-Brabant geïnitieerdis, sluit hier nauw op aan.

Een mooi voorbeeld van‘Slimme Zorg’ is het pro-ject ‘Gezond Thuis in Bre-da’. Het doel van dit pro-ject is om via moder-ne techniek mensende mogelijkheid tegeven langer zelf-standig thuis te

laten wonen. Zo is het bijvoorbeeldmogelijk om via een videoverbindingcontact te leggen te leggen met de ver-pleegkundige, andere gebruikers ofmantelzorgers. Door inzet vanICT-middelen krijgen mensen meergrip op hun eigen situatie en helpthet de sociale verbondenheid en con-tacten onderling te versterken.

De verwachte sterke groei van hetverzorgd en het geschikt wonen zalvoor het overgrote deel in de ‘regulie-re woningvoorraad’ zijn beslag moe-

ten krijgen. Tot het geschikt wo-nen rekenen we woningen diezodanig zijn aangepast, dat zegeschikt zijn voor ouderen enmensen met een beperking.Om in de opgaven voor ver-zorgd en geschikt wonen te

kunnen voorzien zul-len er tot 2040 nogruim 120.000 wo-ningen extra be-schikbaar moetenkomen in onze pro-vincie. Naast nieuw-bouw kan hierbij

ook de om- en ver-bouw van ‘gewone’

woningen tot nultre-denwoningen een sub-stantiële bijdrage leve-ren aan deze opgave.Voor het label ‘ver-

zorgd wonen’ is het hierbij wel nood-zakelijk, dat er een zorgsteunpunt inde buurt is of komt. Door gerichte in-grepen en aanpassingen kan een deelvan de bestaande woningvoorraad (enin veel gevallen ook relatief vrij een-voudig) geschikt gemaakt wordenvoor de steeds groter wordende doel-groep van ouderen en mensen meteen beperking. Theoretisch - zo laatonderzoek op basis van landelijke cij-fers zien - is met de inzet van dit in-strument een groot deel van de opga-ve in te vullen.

Ook biedt een (meer) gerichte wo-ningtoewijzing en woonruimteverde-ling mogelijkheden om te voorzien inde opgaven voor het verzorgd en hetgeschikt wonen. Met behulp van eendergelijk instrument kan worden be-vorderd, dat een groter deel van de(bestaande) voorraad aan ‘geschiktewoningen’ ook daadwerkelijk voorgenoemde doelgroep beschikbaarkomt en blijft. De laatste jaren is erop dit vlak al het een en ander be-reikt, waarbij vooral het meer enmeer op ouderen gerichte beleid vanwoningbouwcorporaties een belangrij-ke rol speelt.

Meer informatie en cijfersover de bevolkingsprognoseen genoemde projecten zijn tevinden op www.brabant.nl

welzijn in de provincie Brabant

ook in West-Brabant werken

Wim Ortjens:‘ Blijf bij jezelf.’

Yves de BoerGedeputeerdeRuimtelijkeOntwikkelingen Wonen

95+ jaar90 - 94 jaar85 - 89 jaar80 - 84 jaar75 - 79 jaar70 - 74 jaar65 - 69 jaar60 - 64 jaar55 - 59 jaar50 - 54 jaar45 - 49 jaar40 - 44 jaar35 - 39 jaar30 - 34 jaar25 - 29 jaar20 - 24 jaar15 - 19 jaar10 - 14 jaar

5 - 9 jaar0 - 4 jaar

mannen vrouwen

10.0

00

20. 0

00

30. 0

00

40.0

00

50.0

00

60.0

00

70.0

00

80.0

00

90.0

00

10

0.0

000

10.0

00

20. 0

00

30.0

00

40. 0

00

50.0

00

60.0

00

70.0

00

80.0

00

90.0

00

10

0.0

00

Leeftijdsopbouw van de Brabantse bevolking, 2040

Page 18: BNDeStem De Ondernemer 21042012

18 deOndernemer 21 april 2012

Avondvoorzitter en presentatorJohan van Uffelen,hoofdredacteur van crossmediale uitgeverij BN DeStem

Johan van Uffelen is sinds 2001 hoofdredacteur vanBN DeStem. Daarvoor was hij onder meer eindredacteurvan RTL Nieuws, hoofdredacteur van TV8 en de eerstehoofdredacteur van NU.nl Van Uffelen begon zijn journalistiekeloopbaan als verslaggever bij het Brabants Dagblad.

Als coöperatieve bank is RabobankWest-Brabant Noord nauw betrok-ken bij mensen, bedrijven en de om-geving. Op die manier kan de bankeen rol van betekenis spelen om dro-men te realiseren. De bank zet zichdan ook graag in voor maatschappe-lijke thema’s. Demografische ont-wikkelingen is zo’n thema. Daarbijkomt dat de Verenigde Naties 2012heeft uitgeroepen tot het Jaar van deCoöperatie. Het etaleren van hetcoöperatief ondernemen staat ditjaar dus ook bij de bank centraal.Rabobank West-BrabantNoord laat dat onder anderetot uitdrukking komen doorenergie, tijd, faciliteiten engeld te investeren in dit be-langrijke thema onder hetmotto “Samen zijn we sa-menleving”.Het thema demografische ont-wikkelingen is op de agendavan de bank gekomen naar aan-leiding van ontwikkelingen in deregio. Bezorgdheid daarover werdonder andere geuit tijdens leden-raadsvergaderingen. De leefbaarheid-pijlers in de kernen brokkelen lang-zaam af door leegloop en vergrij-

zing. Dit houdt in dat de jongere be-volking richting de grote stedentrekt, onder andere omdat het voor-zieningspeil daar hoger is en omdater meer werkgelegenheid is. Deoudere bevolking blijft achter. Voor-zieningen komen door deze leeg-loop van het platteland onder drukte staan. Dit alles raakt ook de bank.Binnen het werkgebied van de bankbetreft dat in hoogste mate de ge-meenten Moerdijk en Halderberge

en de kern Dinteloord. En in ietsmindere mate ook de gemeente Et-ten-Leur.

Directieleden Hans Verdiesen enGer de Weert hebben in aanvangmet diverse sleutelfiguren een inter-view gehad. Min of meer gelijktij-dig hebben ruim 400 organisatiesuit het werkgebied een schriftelijkeenquête ontvangen met 15 procentrespons als resultaat. Uit dat eigenonderzoek is gebleken dat het be-wustzijn van de gevolgen door de-mografische krimp niet groot is. Al-gehele conclusie: “Men weet weldat er misschien iets aan komt endat dit misschien impact heeft.”

Met de organisatie van het seminar“De vergrijzing is een zegen”en in het verlengde daarvan hetfaciliteren van een werkconferen-tie wil de bank de bewustwor-

ding en het urgentiebesef ver-hogen. Daarnaast wil de bank

perspectief bieden en samen-werking en innovaties

stimuleren om daarmee depijlers van de leefbaarheid in deregio overeind te houden.

Spreker en panellid Ministervan Staat Guy Verhofstadt

Guy Maurice Marie Louise Verhofstadt is de fractieleider van deAlliance van Liberalen Democraten voor Europa. Hij was premiesvan België van 12 juli 1999 tot 20 maart 2008. Verhofstadt is vanmening dat demografische ontwikkelingen een enorme impact oponze sociaal-economische ontwikkeling hebben en ook op het po-litieke beleidsniveau. “Weinig politici zijn zich bewust van de im-pact van demografische ontwikkelingen op de grote uitdagingenvan de 21ste eeuw. Die uitdagingen in dat perspectief te vertalenis voor politici een absolute voorwaarde om er hun beleidsvoeringop af te kunnen stemmen. Wat ons deel van de wereld betreft,geldt dat zowel voor alle afzonderlijke staten, voor de EuropeseUnie als voor de VN.”

Panellid Wim Ortjens,directeur Regiobranding Zuid- Limburg

Zuid- Limburg is de regio met de ideale balans tussen wonen, wer-ken en leven. Het sprookjesachtige landschap omzoomd door eeu-wenoude en hypermoderne steden die bruisen vancultuur en innovatie, zijn het zichtbare bewijs daarvan.Als ervaringsdeskundige vertelt hij hoe in Zuid- Limburgmet het thema ‘demografische ontwikkelingen’, bedreigingenworden omgezet in kansen.

Sprekers

Samen zijn wede samenleving

Programma

#

Spreker en panellid Niek Bargeman,beleidsambtenaar Provincie Noord- Brabant

”Met ambitie is niets mis, maar de realiteitszin van plannen issoms nog ver te zoeken”, constateert Niek Bargeman, de man diebij de provincie Noord- Brabant zich bezighoudt met demografi-sche ontwikkelingen en woningbouw in de beleidspraktijk van al-ledag. “Tegen de achtergrond van een afnemende woningbehoef-te en op termijn zelfs krimp is het de opgave meer realisme inplanning en programmering te brengen. Immers, hoe meer plan-nen er zijn, hoe minder er gebouwd wordt.”

Aanmelden

17.30 uur Ontvangst gasten met dinerbuffet

18.45 uur Welkom door directievoorzitter Rabobank West-Brabant Noord Hans Verdiesen

18.55 uur Uitleg programma door avondvoorzitter Johan van Uffelen, hoofdredacteur BN DeStem

19.00 uur Spreker Leo van Wissen

19.30 uur Spreker Niek Bargeman

20.00 uur Pauze

20.30 uur Spreker Guy Verhofstadt

21.00 uur Paneldiscussie

21.40 uur Conclusies en toelichting op werkconferentie

22.00 uur Borrel

Spreker en panellid Leo van Wissen,hoogleraar Economische Demografie

Nederlanders zijn veel te somber over de vergrijzing, vindteconomisch demograaf Leo van Wissen van de RijksuniversiteitGroningen. “Natuurlijk levert de vergrijzing problemen op. Maardat is minder dan de helft van het verhaal”, zegt hij.“Het is ook tijd om de positieve kant van de vergrijzing tebelichten.” De vergrijzing is een succesverhaal.Dat is de boodschap van Van Wissen.

#

#

#

#

Datum: dinsdag 24 april | Tijd: 17.30 uur- 22.30 uur

Geïnteresseerden zijn van harte welkom op het seminar ‘De vergrijzing is een…’op 24 april. Het is van belang dat belangstellenden zich van tevoren aanmelden,tot en met 23 april. Dat kan via de website: www.devergrijzingiseenzegen.nl

Locatie: Theater Nieuwe NobelaerAnna van Berchemlaan 24872 XE Etten-Leur

Seminar Vergrijzing is...

Page 19: BNDeStem De Ondernemer 21042012

21 april 2012 deOndernemer 19Special:

Is een versoepeling van hetontslagrecht noodzakelijk?

”De indruk wordt gewekt dat het hui-dige ontslagrecht werkgevers onvol-doende mogelijkheden zou biedenom in te grijpen wanneer dit noodza-kelijk is. Die mening deel ik niet. Hetis alleen wel noodzakelijk om de spel-

regels te kennen en een zaak goedvoor te bereiden.”

Kunt u een korte schetsgeven van het ontslagrecht?

”Een werkgever heeft twee mogelijk-heden om een arbeidsovereenkomstvoor onbepaalde tijd eenzijdig te (la-ten) beëindigen: door opzegging ofdoor ontbinding.Voor rechtsgeldige opzegging moeteen werkgever beschikken over eenontslagvergunning van het UWVWerkbedrijf, tenzij sprake is van eendringende reden voor ontslag opstaande voet of een geldend proeftijd-beding. Ontbinding kan alleen plaatsvinden door de kantonrechter na in-diening van een verzoekschrift.”

Wat zijn de belangrijkstekenmerken van beide wegen?

”Een kantonrechter beoordeelt voor-afgaand aan de ontbinding of sprake isvan voldoende reden om de arbeids-overeenkomst te ontbinden. Dit kanbijvoorbeeld disfunctioneren zijn ofeen verstoorde arbeidsrelatie. Bijontbinding beslist de kantonrechterof aan werknemer een vergoedingwordt toegekend. De kantonrechteris vrij om deze vergoeding naarredelijkheid vast te stellen, maar deveelbesproken “kantonrechtersformu-le” is in de praktijk leidend. Devergoeding wordt conform deze for-mule vastgesteld aan de hand van deleeftijd van de werknemer, het aantaldienstjaren en een correctiefactor.Wanneer de werkgever een ontslag-vergunning verzoekt bij het UWVWerkbedrijf, dan beoordeelt hetUWV of de voorgenomen opzeggingredelijk is. Deze route wordt veelalgebruikt bij het bestaan van eenbedrijfseconomische reden of hetbestaan van langdurige arbeidsonge-schiktheid. Het UWV Werkbedrijfbeslist alleen of de gevraagde ontslag-vergunning wordt toegekend ofgeweigerd. Wordt de vergunningverleend, dan kan de werkgever metinachtneming van de toepasselijkeopzegtermijn de arbeidsovereen-komst opzeggen. De werknemer kanachteraf een procedure bij de kanton-rechter starten en proberen eenvergoeding te krijgen wegens kenne-lijk onredelijk ontslag, maar dergelij-ke vorderingen worden meestalafgewezen. Wordt zo’n vorderingtoch toegewezen, dan wordt devergoeding begroot aan de handvan de daadwerkelijke schade enniet aan de hand van de voorwerknemers vaak meer lucratievekantonrechtersformule.”

Welke route wordt hetmeeste toegepast?

”Het zal je niet verbazen dat werkge-vers in economisch moeilijke tijdenveelal voor de goedkoopste oplossinggaan en kiezen voor het aanvragenvan een ontslagvergunning bij hetUWV Werkbedrijf. Zo kunnen zij deverschuldigdheid van (hoge) ontbin-dingsvergoedingen voorkomen.Bij toepassing van deze route dientwel eerst afscheid te worden geno-men van uitzendkrachten en perso-neel met een tijdelijk dienstverband.Wanneer het voornemen bestaatwerknemers te ontslaan uit een func-tie waarin meerdere mensen werk-zaam zijn, dan bepaalt de werknemerniet zelfstandig wie voor ontslag inaanmerking komt, maar vindt een be-rekening plaats aan de hand van het af-spiegelingsbeginsel. Het oudelast-in-first-out principe is genuan-ceerd door dit beginsel waarbij werk-nemers in dezelfde categorie uitwissel-bare functie op basis van leeftijdsgroe-pen worden ingedeeld. De groep metde meeste werknemers draagt als eer-

ste de werknemer voor die voor ont-slag in aanmerking komt. Binnen degroepen geldt wel het last-in-first-outprincipe.”

De goeden moeten dusonder de kwaden lijden?

”Wanneer je daarmee bedoelt te zeg-gen dat de werkgever geen mogelijk-heden heeft om een disfunctioneren-de werknemer te ontslaan in plaatsvan een goed functionerende collega,dan klopt dit niet. De werkgever kaneen individuele ontslagzaak tegen eendisfunctionerende werknemer starten.Er moet dan wel een dossier zijn op-gebouwd, waaruit blijkt dat van dis-functioneren sprake is en dat werkne-mer op zijn functioneren is aangespro-ken en de kans heeft gekregen zich teherstellen. Veel werkgevers vindendit lastig, maar in mijn ogen is eengoede evaluatie van werknemers envastlegging van zaken in een perso-neelsdossier altijd van belang in eenorganisatie.

Werkgevers vragen ookom meer flexibiliteit.Is het huidige systeemecht zo rigide?

”Dat valt best mee. Werkgevers heb-ben al de mogelijkheid om drie con-tracten voor bepaalde tijd aan te bie-den tot een maximum van 36 maan-den. Werkgevers maken hier ookveelvuldig gebruik van. Bepaaldecao’s bieden zelfs nog meer ruimte.Een contract voor bepaalde tijd looptvan rechtswege af, zonder dat een ont-slagprocedure noodzakelijk is.Het huidige recht biedt vaak meermogelijkheden dan wordt gedacht.Vergeet daarnaast niet dat de huidigeeconomische malaise een tijdelijk pro-bleem is en op termijn een probleemvan heel andere orde om de hoekkomt kijken, namelijk een verwacht

tekort aan gekwalificeerd personeel.Door vergrijzing treden veel werkne-mers uit en dreigt juist een tekortenaan gekwalificeerd personeel te ont-staan.”

`Dus u bent geen voorstandervan verdere versoepeling?

”Dat is juist. Ik denk dat de huidigewetgeving voldoende instrumentenbiedt om de arbeidsmarkt naar jehand te zetten. Dat versoepeling di-rect zou leiden tot aanname van meerpersoneel betwijfel ik. Versoepelingzal vermoedelijk juist nadelig uitpak-ken voor met name oudere werkne-mers. De politiek wil dat werknemerslanger blijven werken, maar een werk-nemer van 50 jaar of ouder die opstraat komt te staan komt op dit mo-ment nauwelijks aan de bak. Dezeproblematiek dient hoog op de poli-tieke agenda te staan.In plaats van de aanpassing van hetontslagrecht kan wellicht beter geke-ken worden hoe de positie van oude-re werknemers op de arbeidsmarktkan worden verbeterd. Verlaging vande kostenstructuur van oudere werk-nemers zou een bijdrage kunnen leve-ren. Uitbetaling van salaris naar func-tie in plaats van leeftijd kan daarbijeen rol spelen. Ook dienen werkge-vers en werknemers meer te investe-ren in opleiding naast het werk. Ken-nis is macht; de wetenschapper Fran-cis Bacon schreef het al in de zeven-tiende eeuw, maar anno 2012 geldthetzelfde.”

Jeroen van Kollenburg is werk-zaam op het gebied van arbeids-recht en heeft in dat kader veel-vuldig met het ontslagrecht temaken. Hij treedt met name opvoor werkgevers.

Arbeidsmarkt

Het ontslagrecht houdt degemoederen in ons land flinkbezig. De werkloosheidscijfersstijgen en de politiek beraadtzich over versoepeling vanhet ontslagrecht. VoordeOndernemer reden omeens te gaan informeren bij eenspecialist. ArbeidsrechtspecialistJeroen van Kollenburg - vanAsselbergs & KlinkhamerAdvocaten in Etten-Leur -geeft antwoord op een aantalvragen over het ontslagrecht.

Versoepelingontslagrecht

niet echt nodig

Jeroen van Kollenburg, tegenstander van soepeler ontslagrecht

WERKGEVER TOCH VERANTWOORDELIJK VOOR INGEHUURDE ZZP’ERS?!?

Hoewel een ZZP’er (Zelfstandig Zonder Personeel) een ondernemer is kan er toch werkgeversaansprakelijkheid ontstaan bij een inhurende werkgever. Zo heeft de Hoge Raad onlangs bepaald. De betreffende ZZP’er verloor als gevolg van een arbeidsongeval zijn been en had (zoals vele ZZP‘ers) geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en stelde het inhurende bedrijf aansprakelijk.De Hoge Raad oordeelde dat de aansprakelijkheid van de opdrachtgever ook kan bestaan voor personen die de werkzaamheden niet in dienstbetrekking verrichten, indien de persoon die buiten dienstbetrekking werkzaamheden verricht, voor de zorg voor zijn veiligheid (mede) afhankelijk is van degene voor wie hij die werkzaamheden verricht

De vraag of de rubriek ‘werkgeversaansprakelijkheid’ goed is meeverzekerd op de aansprakelijkheids verzekering voor bedrijven wordt hier extra belang-rijk mee. Check uw polis!

Dimitri Duine, Duine Adviesburo BV Register Master in Financial Planning, CFP® Certified Financial Planner FFP

gecertificeerd financieel planner Register adviseur in Assurantiën, Re-

gister Pensioenadviseur, DSI Beleggings Adviseur,

Erkend Hypotheek Adviseur

Duine Adviesburo0164-256 000www.duine.nl

Page 20: BNDeStem De Ondernemer 21042012

HET NIEUWE GEZICHTVAN AGRIDIENST EN ADSUITZENDBUREAU

“HET GAAT EROM DE JUISTE PERSOON OP DE JUISTE PLAATS TE KRIJGEN”

Agridienst uitzendbureau werd in 1998 door Leo Heijmans opgericht als eenmanszaak in Steenbergen. Van oorsprong met het uitlenen van (tijdelijk) personeel in de agrarische sector. Met vijf vaste medewerkers, het tweede bedrijf ADS en een nevenvestiging in Etten-Leur, is de organisatie inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig uitzend-bureau in diverse sectoren en functies in Zuid-West Nederland. Agridienst speciali-seert zich nog steeds in de agrarische/groen sector, ADS richt zich breder op diverse sectoren en functies. Naast het

uitzenden van personeel werd het diensten-pakket uitgebreid met payroll, detachering, werving & selectie, bemiddeling voor ZZP-ers, opleiding van uitzendkrachten en advies in personeelszaken.

BedrijfsopvolgingDit jaar volgt Ariën Heijmans zijn vader op, die overigens als adviseur aan het bedrijf verbonden zal blijven. Ariën Heijmans: “Ik heb veel ervaring opgedaan in de praktijk, en ben dagelijks te vinden op de werkvloer bij onze klanten: om contacten te onderhouden en nieuwe

contacten te leggen. Dat geldt naar twee kanten: potentiële opdrachtgevers, maar ook nieuwe vakbekwame medewerkers. Ook de gehele selectieprocedure behoort tot mijn taken. Ik ben heel praktisch in mijn denk- en werkwijze. Het is belangrijk om korte lijnen te hebben, het gaat erom de juiste persoon op de juiste plaats te krijgen.”

Nieuwe huisstijlAriën neemt het bedrijf over. Voor de overname is het bedrijf in een nieuw jasje gestoken.

U I T Z E N D B U R E A U

ADS

STEENBERGEN [HOOFDVESTIGING]

HOOGSTRAAT 7, 4651 VAT 0167 56 35 00, F 0167 56 24 [email protected]

ETTEN-LEURBREDASEWEG 185, 4872 LAT 076 508 35 [email protected]

AGRIDIENST.NL

U I T Z E N D B U R E A U

Agridienst

STEENBERGEN [HOOFDVESTIGING]

HOOGSTRAAT 7, 4651 VAT 0167 56 06 22, F 0167 56 24 [email protected]

ETTEN-LEURBREDASEWEG 183, 4872 LAT 076 508 35 [email protected]

ADSUITZENDBUREAU.NL

Oprichter Leo Heijmans van Agridienst en ADS Uitzendbureau draagt beide bedrijven

over aan zoon Ariën Heijmans. Leo blijft overigens wel als adviseur aan het bedrijf ver-

bonden. Bij een nieuwe start hoort ook een nieuwe huisstijl. Kortom: een nieuw gezicht

voor het krachtige en betrouwbare familiebedrijf: direct, persoonlijk, sociaal en betrokken.

“Onze nieuwe huisstijl is heel eenvoudig: duidelijke vormen en de twee beeldmerken hebben dezelfde stijl. Het zijn vriendelijke en transparante logo’s, die openheid uit-stralen. Niet uitbundig maar no nonsense. Dat past bij het directe, maar persoonlijke karakter van Agridienst en ADS. Direct, nuchter, betrouwbaar en geen ‘blabla’: dat is wat ons kenmerkt. We weten waar we over praten en gaan verder dan alleen ‘poppetjes plaatsen’. We hebben daarbij veel praktische ervaring en specifieke kennis in de verschillende branches.”

Persoonlijke benaderingHet familiebedrijf is groot geworden door mond-tot-mondreclame: “De uitspraak ‘afspraak is afspraak’ is ons dan ook op het lijf geschreven. Door het persoonlijke contact ontstaat een band met zowel onze opdrachtgevers als de mensen die voor ons werken. Daar ligt nu juist de kracht van ons familiebedrijf. Regelmatig op bezoek gaan op locatie om te kijken of alles naar wens is. Snel schakelen bij een plotseling tekort aan arbeidskrachten. Daarnaast moet je zorgen voor goede voorwaarden voor beide partijen. Zo werken we alleen met Nederlands sprekend personeel. Indien nodig zorgen wij ervoor dat uitzendkrachten ook gebruik kunnen maken van onze bedrijfswagens.”

workshops

www.bndestem.nlwww.ed.nl

De Ondernemer is een uitgave van onder andere:

www.brabantsdagblad.nl

Deze workshop wordt mede mogelijk gemaakt door:

www.syntens.nl

Studiedag Speciaal voor secretaressesOp Hyves zitten meer dan 5 miljoen Nederlanders, dagelijks worden er 3.000.000 tweets geplaatst, Youtube verwerkt 36.000 video’s per uur en op Flickr staan 3.600.000 foto’s. LinkedIn is in de zakelijke omgeving niet meer weg te denken.Steeds meer ondernemers zien de waarde van sociale media in. Ze weten alleen niet goed hoe te beginnen en hoe ze strategisch ingezet kunnen worden. U als secretaresse kunt daarbij helpen en uw rol pakken.

De boodschap is duidelijk: ‘Laat online geen kansen liggen!’. Tijdens deze middag krijgt u als secretaresse een introductie over sociale media en wordt er meer diepgaand op de fenomenen LinkedIn en Twitter ingegaan. Op vragen als ‘wat levert het me op?’, ‘kost het niet te veel tijd?’ en ‘waar kan ik mijn doelgroep vinden?’ wordt door Roland van de Pas, innovatieadviseur bij Syntens, uitgebreid antwoord gegeven.

Kom naar de studiedag:

“Innoveren door sociale media”Deze studiedag wordt georganiseerd door De Ondernemer in samenwerking met Syntens.

Datum en locatie:7 juni 2012, Evoluon Eindhoven Van 13.30 uur – 17.00 uur

Het programma is als volgt:13.30 - 14.00 Ontvangst14.00 - 14.45 Start met basisintroductie sociale media. Wat is het en waar

komt het vandaan. Ook de vraag of het een hype is komt aan bod14.45 - 15.30 Wie gebruiken sociale media en welke (soorten) zijn er.

Hierbij wordt ingegaan op uw online en offline imago15.30 - 15.45 Korte pauze15.45 - 16.30 Vervolg imago in relatie tot website en klantcommunicatie16.30 - 17.00 Klantervaringscirkel en (toekomstige) ontwikkelingen17.00 - 18.00 Sluiting en gelegenheid tot netwerken

• Deze studiedag is bedoeld voor alle ondernemers en secretaresses uithet MKB die meer willen weten over Social Media (beginnersniveau)

• De prijs per deelnemer bedraagt e125,- (excl btw)• De studiedag gaat door bij 50 aanmeldingen

Voor aanmelding gaat u vóór 1 juni naar:

www.bndestem.nl/workshops

Voor vragen kunt u een mail sturen naar [email protected]

Over SyntensSyntens is op 1 januari 1998 opgericht op initiatief van het Ministerie van Economische Zaken. Een netwerk van gedreven adviseurs (landelijk 250) die weten hoe en waarmee je succesvol innoveert. Syntens helpt ondernemers vandaag om morgen zelf verder te groeien. Bovendien zijn de advieskosten voor rekening van de overheid en dus kosteloos voor Ondernemers. Die 250 adviseurs hebben gemiddeld 15 jaar advieservaring en zijn vooral afkomstig uit het MKB.

Page 21: BNDeStem De Ondernemer 21042012

21 april 2012 deOndernemer 21Special:

Tekst:: Dorien van Dijk

BREDA - ”Het bedrijfsleven lijktniet altijd volledig op de hoogte tezijn van wat het MBO doet”, verteltToine Akkermans, die namens hetFlorijn College contacten legt met be-drijven. “Wij moeten daar nu ons ge-zicht laten zien,.” Is het contact eenmaal gelegd, danwil Van Beurden niets liever dan uit-leggen wat haar studenten allemaal inhuis hebben. “Ze kunnen veel meerdan alleen stage lopen! Wij runnenhier op school drie studentenbedrij-ven, onze studenten zijn dus ook al tij-dens schooluren heel praktijkgerichtbezig. Ze kunnen voor bedrijven pro-jecten in gang zetten die om welke re-den dan ook een lage prioriteit heb-ben gekregen. Denk aan het updatenvan bestanden, dataverrijking, klantte-vredenheidsonderzoeken of het on-der de loep nemen van een winkeldoor middel van mysteryshopping:welke route lopen de mensen door dewinkel, wat zijn de ongeziene hoe-ken en hoe klantvriendelijk is het ei-gen personeel?”

Door dit soort projecten ook binnende schoolmuren te doen voornon-profit organisaties en verenigin-gen, komen studenten tijdens hunechte stage veel beter beslagen ten ijs.Het gat tussen de schoolbank en dewerkvloer wordt veel kleiner. Alleenstage lopen in het buitenland was totvoor kort nog wel eens een drempel

voor MBO-studenten, maar daarkomt nu verandering in. Sinds vorigemaand is de gemeente Breda toegetre-den tot het Xarxa-netwerk, waarin26 grote en kleinere Europese stedenin negen landen stages faciliterenvoor elkaars studenten.

Internationale ambitiesHet idee om tot dit netwerk - watzijn oorsprong vindt in Barcelona -

toe te treden kwam vanuit het ROCWest-Brabant. Omdat enkel gemeen-tes kunnen toetreden tot dit netwerk,trok de onderwijsinstelling bij de stadBreda aan de bel. “Het initiatief pastbij de internationale ambities die on-ze stad heeft”, onderstreept wethou-der economie Cees Meeuwis, die on-langs met collega-wethouder SaskiaBoelema van Onderwijs een bezoekbracht aan het Florijn College en toe-zegde ook hun netwerken in te zet-ten om het contact tussen bedrijvenen de MBO-colleges van het ROCte bevorderen.Breda is de eerste Nederlandse stad inhet Xarxa-netwerk (Catalaans voor‘netwerk beroepsonderwijs’). Andere,grote steden zijn onder meer Antwer-pen, Berlijn, München, Madrid, Ro-me, Istanbul en Gothenburg. Maarook kleinere of meer onbekende ste-den zoals Rovaniemi, Oulu en Kuo-pio in Finland, La Rochelle in Frank-rijk en Gandia en Mislata in Spanjezijn lid. Jaarlijks vinden meer dan vijf-honderd studenten via dit netwerkeen stageplaats in het buitenland.“Een uitdaging op professioneel enpersoonlijk vlak”, zo onderstreept An-nejet Goede, beleidsadviseur interna-tionalisering vanuit het ROCWest-Brabant. “Hoewel elke stad eenmobiliteitsmanager heeft bij wie destudent met al zijn of haar vragen te-recht kan, moet de student het verdereven doen zonder sociaal vangnet.Wel kan een student aangeven of hij

liever zelfstandig of bij een gastgezinwordt geplaatst.”Xarxa vereenvoudigt de stap vanschool naar het werkend leven, maarstimuleert ook uitwisseling tussen do-centen en samenwerking tussen be-drijven, waardoor kennisuitwisselingtussen de verschillende Europese ste-den wordt gestimuleerd. De Neder-landse wetgeving zorgt er ondertus-sen voor dat studenten niet ‘op vakan-tie’ vertrekken naar het buitenland.De stage telt alleen mee als dezewordt gevolgd bij een erkend leerbe-drijf.

MatchOok op het Florijn College - dat zichricht op de sectoren handel en zakelij-ke dienstverlening - krijgen de studen-ten ingeprent dat zij voor een plekjein het bedrijfsleven wel wat moetendoen. Je bent je eigen product, ver-trouwen moet je afdwingen en het iseen misvatting dat een bedrijf alleen

voor jou moet zorgen. Daaromwordt er op school veel aandacht be-steed aan communicatievaardighedenen jezelf leren presenteren. Dat is nietaltijd even vanzelfsprekend op eenschool waar 47 nationaliteiten zijnverenigd. Een speciaal empowerment-programma helpt studenten bij wiehet niet vanzelf gaat hun verborgenpotentieel naar boven te halen en tebenutten. Daarna is het aan de schoolom een zo goed mogelijk match temaken tussen student en bedrijf. Eensuccesverhaal vergroot immers dekans op een langdurige samenwer-king met een bedrijf.

Akkermans: “Bij ons kunnen bedrij-ven al kennismaken met de nieuwegeneratie en leren hoe ermee te wer-ken. Hoe zet je bijvoorbeeld socialmedia, de laptop en het multifunctio-nele mobieltje in voor jouw bedrijf?De dynamiek van de jonge generatiekan zorgen voor een frisse wind dooreen bedrijf. Een ander voordeel is -met de vergrijzing op komst - dat jeals ondernemer in een heel vroeg sta-dium aan recruitment kunt doen enstudenten kunt strikken met internecursussen. Steeds vaker zien we dateen student bij een bedrijf blijft han-gen als het klikt. Onlangs hadden wezelf een management assistent nodigbij het Florijn College. We kijkendan eerst of er kandidaten zijn bij deafstuderende studenten, maar die ble-ken allemaal al voorzien!”

Arbeidsmarkt

De jeugd is onze toekomst en diekomt vanzelf. Kansen meestalniet, die moet je creëren. En daarwerkt het ROC West-Brabant sa-men met de gemeente Breda heelhard aan. Het Florijn College, 1van de 8 MBO colleges van ROCWest-Brabant, heeft zelfs eenfilmpje gemaakt, waarin direc-teur Lisan van Beurden de capaci-teiten en veelzijdigheid van haarleerlingen promoot. Zo wordt ac-tief de samenwerking met het be-drijfsleven gezocht. Ook is Bredaonlangs toegetreden tot Xarxa,een netwerk van 26 Europese ste-den dat internationale stages vanmet name MBO-studenten stimu-leert en mogelijk maakt.

Doorstroming

Van de 1700 studenten op hetFlorijn College stroomt nog al-tijd 40 tot 50 procent directdoor naar het HBO, nog eenseen percentage doet dit na eersteen jaartje werkervaring opge-daan te hebben.

MBO creëert kansen voorstudenten en bedrijven

Toine Akkermans: ‘Bedrijf weet niet altijd wat MBO doet.’

TOT

GOEDKOPER PRINTEN?

Test het zelf, zonder risico!Surf naar www.acesdirect.nl/buy&try

BUY & TRY

Wethouders Boelema en Meeuwis bezoeken Florijn College.

Lisan van Beurden. Foto’s: Kees Bennema

Page 22: BNDeStem De Ondernemer 21042012

Als er gedacht wordt aan de tradi-tionele advocaat krijgt dit aspect doorgaans de meeste aandacht, omdat het de belangstelling van mensen prikkelt. Maar in het vol-ledige scala aan juridische werk-zaamheden voert het procederen zeker niet de boventoon… althans niet bij Allied Advocaten. “Uiter-aard moet er weleens geproce-deerd worden om bepaalde doelen te bereiken, maar de advocaten van Allied Advocaten voelen zich meer adviseur dan procesadvocaat.”

OndernemersrechtAllied Advocaten is in 2008 uit een fusie ontstaan en maakt vanaf het prille begin een gestage groei door. Inmiddels heeft Allied Advo-caten kantoren in Huis ter Heide, Amsterdam en Breda, die bemand worden door een tiental gespe-cialiseerde advocaten. Tezamen beheersen zij het volledige vakge-bied van het ‘ondernemersrecht’. Zij adviseren ondernemingen op alle rechtsgebieden die relevant zijn voor de ondernemer, zoals bijvoorbeeld het arbeids- en on-

dernemingsrecht, algemeen con-tractenrecht, huurrecht en insol-ventierecht.

Laagdrempelig“En dat doen we snel, praktisch en effi ciënt,” aldus Stéphane van Gas-sen. “Bij de traditionele advocaat bestaat vaak het beeld: ‘De me-ter loopt en u merkt wel wanneer deze stopgezet wordt!’. Dat is aan ons niet besteed. Wij maken bij voorkeur aan de voorkant heldere afspraken over de vergoeding voor onze werkzaamheden. Dat schept duidelijkheid voor alle partijen. In-dien mogelijk hanteren wij zoveel mogelijk vaste tarieven voor vaste producten, zoals het opstellen of beoordelen van een arbeidsover-eenkomst of algemene voorwaar-den of een huurovereenkomst, maar ook voor het oprichten van B.V.’s.” “Wij gaan bewust ook zo-veel mogelijk naar klanten toe,” valt Mark van Langeveld hem bij. “Onze klanten vinden dat prettig en het biedt ons de mogelijkheid om te proeven aan de couleur lo-cale. De no-nonsense mentaliteit

die wij hierbij aan de dag leggen, benadrukt onze laagdrempeligheid nog eens extra.”

Sparren“Wij zien onszelf meer als advi-seur dan puur advocaat en willen meedenken/sparren met de onder-nemer in de uitoefening van zijn onderneming. En dat adviseren hoeft zeker niet altijd te gaan om een geschil. Zo kan iemand een onderneming willen starten en geen idee hebben welke rechts-vorm daar het beste bij past,” aldus Mark van Langeveld. “Of een on-dernemer die graag scherpe alge-mene voorwaarden op papier wil hebben maar niet weet hoe deze

op te stellen. Weer een ander wil dat er eens kritisch gekeken wordt naar de overeenkomsten die met leveranciers zijn gesloten. Het zijn zomaar wat voorbeelden van onze adviserende rol.”

Klankbord“Want juist door al in het be-gin met die ondernemer mee te

denken, kunnen achteraf pro-blemen worden voorkomen,” besluit Stéphane van Gassen. “Wij kunnen ondernemers dan ook eigenlijk alleen maar aan-raden eens wat vaker dat juridi-sche klankbord te zoeken.” ‘Bel eens wat vaker met een advo-caat’ luidt dan ook het advies van Allied Advocaten.

• Stéphane van Gassen en Mark van Langeveld

AGIN Timmermans GoesVlasmarkt 6, Postbus 2139, 4460 MC

Tel: 0113-24 63 33, Fax: 0113-22 38 44E-mail: [email protected], Website: www.agintimmermans.nl

“…Pas als het probleem echt uit de hand is gelopen en de ver-houdingen zo zijn verstoord dat praten geen zin meer heeft, wordt de advocaat ingeschakeld. De strijd wordt daarmee vaak onnodig naar een nog hoger plan getild en over de uitkomst kan alleen nog maar gegist worden.”

Specialisten in arbeids- en ondernemingsrecht

Etnastraat 20, 4814 AA Bredatel. (0)76 513 93 08, fax (0)76 515 68 87

[email protected] / [email protected] www.alliedadvocaten.nl

Advertorial

Mobiliteitsissues voor ondernemersMen weet het natuurlijk maar al te goed:• De gemiddelde reisafstand woon-

werkverkeer bedraagt 9 kilometer enkele reis.

• 55% van de Nederlanders pakt daarvoor de auto.

• 78% van de Nederlanders werkt de gehele dag op dezelfde locatie.

• Auto’s staan dus een groot deel van de dag onbenut stil.

• Het meeste zakelijke verkeer vindt binnen de stadsgrenzen plaats.

• Parkeergarages bouwen en parkeerplaatsen kopen is een dure aangelegenheid.

• Slimme mobiliteit wordt onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

• Slimme mobiliteit hoort bij slim ondernemen.

Het Urban Wheelz Center biedt bedrijven en organisaties de mogelijkheid om stil te staan bij de mobiliteit van nu en de toekomst. Bij het UWC kunt u terecht voor:• Onderzoek en mobiliteitsadvies• Verkoop en verhuur van innovatieve

(elektrische) mobiliteitsproducten• Inrichten en financiering voertuigenparken

De showroom van het Urban Wheelz Center is gevestigd op Strijp-S. Bedrijven en medewerkers krijgen hier de mogelijkheid om kennis te maken met de voertuigen van de toekomst en testritten te maken.

Mobiliteitsscan - Financiële mogelijkheden voor ondernemersHet laten uitvoeren van een mobiliteitsscan,

wat voor een bedrijf in kaart brengt waar de knelpunten zitten binnen en welke oplossingen daarop van toepassing zijn, is door de overheid uitgegeven Mobiliteitsvoucher, geheel gratis.

Om daarnaast besef van het mobiliteits-vraagstuk te krijgen zijn er diverse subsidies in het leven geroepen om bedrijven te stimuleren oplossingen te bedenken voor vraagstukken als woon-werkkosten, de gezondheid van medewerkers en bereikbaarheids- en parkeerproblemen.

Voor de aanschaf van bv elektrische voertuigen kunnen de Milieu-

investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL) worden ingezet.

Het gespecialiseerde team van het Urban Wheelz Center is van alle regels, mogelijkheden en oplossingen op de hoogte en derhalve een goede vraagbaak en adviespunt voor bedrijven.

Urban Wheelz Center gevestigd op Strijp-S in Eindhoven aan de Torenallee 20. Bel gerust voor een afspraak in onze showroom op 06-22204797. Of kijk voor meer informatie op www.urbanwheelzcenter.nl

Brabant MovesYou!

Mobiliteit goedkoper, slimmer en gezonder maken!Dat is de missie van het UrbanWheelz Center, Eindhoven (UWC)

iedere vrijdag-middag testritten!

Page 23: BNDeStem De Ondernemer 21042012

21 april 2012 deOndernemer 23Special:

Tekst: Peter de Jong

BREDA - Het idee voor het eerstevirtuele uitzendbureau van Neder-land is ontwikkeld door Léon Ver-haar. Daarvoor was hij een van de drij-vende krachten van Creyfs Uitzend-bureau en van detacheringsbedrijf Nu-merando. Toen hij zag dat er steedsmeer gebruik werd gemaakt van inter-net bij het vinden van de juiste baanstartte hij Flexibility, een geheel nieu-we franchiseformule in de uitzend-branche.”Tien jaar geleden gingen kandidatenmet hun cv naar het uitzendbureau”,vertelt Maeyke Verdonck, carrière-ad-viseur bij Flexibility. “Dankzij inter-net zoeken mensen tegenwoordigeen baan met de laptop op de bank.De match van een kandidaat en eenbaan komt in 90 procent tot stand viainternet en de laatste 10 procent aande tafel. Het was dus zaak voor Flexi-bility om de eigen organisatie zicht-baar te maken op internet. We zijndus allemaal te vinden op Facebook,Twitter en Linkedin en op Youtube.Er is veel aandacht voor het aantrek-kelijk houden en up-to-date makenvan de eigen site. In 2010 werd dewebsite door onderzoeksbureauWUA! uitgeroepen tot de beste deta-cheringssite.”Flexibility hanteert dan ook de stel-ling dat een fysiek kantoor in de bin-

nenstad niet meer nodig is. Neder-land is verdeeld in rayons. Daarin zijnde 110 carrière-adviseurs werkzaam.Zij zijn zelfstandig ondernemer enfranchisenemer. Het servicekantoorstaat aan de Ettensebaan in Breda. Demedewerkers daar nemen de franchi-senemers allerlei taken uit handen,waaronder centrale inkoop, de gehelesalarisadministratie en de verloningvan de kandidaten.”De meeste van ons zijn eenpitters”,vertelt Jolanda Bordewijk, carrière-ad-viseur in Breda. “Maar als organisatiezijn we gecertificeerd door debranchevereniging Algemene Bondvan Uitzendondernemingen. Dat be-tekent dat zaken zoals de afdracht vansociale premies goed zijn geregeld.Het hoofdkantoor ontlast ons op veelgebieden zoals de administratie en ver-zorgt opleidingen. Zo blijven wegoed op de hoogte van de laatste ont-wikkelingen in ons vakgebied.”

LevenservaringFlexibility is werkzaam in de vakge-bieden administratief, financieel, ma-nagement support en commercieel enmarketing op het niveau MBO en ho-ger. “We bemiddelen in vaste banen,maar ook voor tijdelijk werk “, legtHeleen de Groot uit, werkzaam inOosterhout. “Voordeel voor de kan-didaten en voor de opdrachtgevers isdat wij ervaren mensen zijn, zowelwat werk betreft als levenservaring.En daarnaast zijn we gedreven zelf-standige ondernemers die goed werkwillen leveren. Ik hoor dan ook vaakdat opdrachtgevers tevreden zijn om-dat de kandidaten die wij leveren eenhoog niveau hebben.”Maeyke Verdonck beaamt die woor-den. “Daarin speelt ook mee dat wijwonen in het werkgebied. We ken-nen de mensen en de bedrijven. Hetgaat ons niet zozeer om snelle plaatsin-gen van kandidaten, maar vooral ookom een langetermijnrelatie met dewerkgevers. Als wij er niet in slagenom een geschikte kandidaat te vindenvoor een vacature dan zeggen wij datook. Dat is eerlijk zaken doen. Daarin

onderscheiden wij ons van veel groteuitzendorganisaties.””We kunnen de kandidaten goed ad-viseren maar ook de opdrachtgevers.We zijn een volwaardige gesprekspart-ner voor ondernemers. We zijn im-mers zelf ook ondernemer. We ko-men opdrachtgevers tegen bij net-werkavonden”, vertelt Yvonne vander Velde enthousiast over haar werkin de regio Raamsdonksveer. “Wezijn zelfstandig maar kunnen onzekrachten bundelen in deze regio en te-rugvallen op het servicekantoor alsdat nodig is. We hebben in deze re-gio ook veel contact met zijn vieren.

Samen sta je sterk.”Flexibility lijkt zo de perfecte combi-natie te hebben gevonden van dekracht van ervaren mensen die hun ei-gen regio kennen en de digitale snel-weg waarop velen op zoek gaan naareen nieuwe baan. Jolanda Bordewijk:“Voordeel van het werken met Flexi-bility is dat als een werkgever een va-cature bij een van ons plaatst, diezichtbaar is op maar liefst dertig websi-tes en alle social media waarbij wijeen groot bereik hebben tot vele kan-didaten.”

FilmpjesDaarbij sluit ook de laatste ontwikke-ling aan: kandidaten kunnen zelf viade website filmpjes maken en plaatsenom zich te presenteren. Heleen deGroot: “Ze kunnen zich op die ma-nier voorstellen aan potentiële op-drachtgevers. Die krijgen meteen aleen goede eerste indruk van de kandi-daat. Hoe kijkt hij of zij in de cameraen hoe stelt de kandidaat zich voor?Dat zegt meer dan een papieren ver-haal.”Yvonne van der Velde vult aan: “Ikheb nu een kandidaat die nu nog inhet buitenland verblijft. Die is overeen maand in Nederland, maar zijnfilmpje is nu al te zien. Dat is allemaalmogelijk met onze werkwijze.”

Meer informatie:www.flexibility.nl

Succes met eennieuwe formule

Arbeidsmarkt

De zoektocht naar een baan be-gint meestal op internet. Duswaarom zou een uitzendbureaudan nog een kantoor hebben inde binnenstad? Flexibility brengtdie denkwijze in de praktijk. Hetuitzendbureau maakt optimaalgebruik van de mogelijkhedendie het web biedt. En met succes.Want sinds de start in 2006 isFlexibility nu gegroeid naar 110virtuele kantoren. De innovatieveformule is een fraaie mix van digi-tale service en persoonlijke aan-dacht van franchisenemers metervaring in de uitzendbranche.

Vier carrière-adviseurs van Flexibility. Vlnr: Jolanda Bordewijk, Heleen de Groot,Maeyke Verdonck en Yvonne van der Velde. Foto: Kees Bennema

SEPA

Ineke Bakvis houdt zich voornamelijk bezig met de administratie van het familiebedrijf Bade Import Export Groothandel B.V. (Outdoor Living) Rob Timmers is Consultant Financiële Logistiek bij Rabobank International Corporate Clients Nederland en Esmeralda Vos-Brusselaars is Adviseur Betaaldiensten bij Rabo-bank Het Markiezaat

Namens de gezamenlijkeRabobanken van West-Brabant

Het Nederlandse betalingsverkeer wordt steeds Europeser. Alle Europese landen – die de euro hebben ingevoerd – en banken werken aan de invoe-ring van één Europese betaalmarkt om het betalingsverkeer eenvoudiger en efficiënter te maken. Die markt wordt ook wel Single Euro Payments Area genoemd, ofwel SEPA.

Dit brengt als vanzelfsprekend de nodige veranderingen met zich mee; zowel voor particulieren als het bedrijfsleven. Voor die eerste groep zijn ze miniem maar voor ondernemers is het wat ingrijpender. Alhoewel het nu ook weer niet betekent dat de administratie volledig op de schop moet. Om iedereen zo goed mogelijk te begeleiden naar de invoering op 1 februari 2014 gaat Rabo-bank de komende tijd al haar communicatiekanalen aanwenden om iedereen SEPA-proof te maken. Er zal foldermateriaal komen, spotjes gaan de beeldbuis sieren, informatieavonden worden belegd en een groot aantal ondernemers wordt persoonlijk bezocht.

Internationaal bankrekeningnummer Vermoedelijk de belangrijkste verandering waarmee u geconfronteerd gaat worden, is dat een internationaal bankrekeningnummer (IBAN) de plaats gaat innemen van het Nederlandse rekeningnummer. Dit moet er – mede – toe gaan leiden dat het hele betalingsverkeer binnen Europa zo gestroomlijnd mogelijk gaat verlopen, tegen zo min mogelijke kosten en een gegarandeerde tijdlijn. Om dit voor elkaar te krijgen zullen er wijzigingen aangebracht moe-ten worden in uw administratieve systemen. Tools zult u hiervoor aangereikt krijgen.

Voordelen Maar die energie gaat zich ook uitbetalen; daar zijn wij van overtuigd. De voordelen van SEPA liegen er niet om. Het gemak van betalen met de euro – in de eurolanden – wordt met SEPA namelijk uitgebreid naar het girale beta-lingsverkeer, zoals overschrijvingen via internetbankieren en incasso’s. De vier belangrijkste voordelen van één Europese betaalmarkt zijn:• gemakkelijk betalen in Europa• veiliger en efficiënter betalingsverkeer• dezelfde spelregels voor onder meer valutering en verwerkingstijden• minder rekeningen nodig voor betalingen en ontvangsten in Europa.

Tijdwinst Voordelen die Ineke Bakvis wel bevallen. “Gemakkelijker, sneller en goedko-per; wat wil je nog meer! Als groothandel die erop gericht is het buitenleven voor mensen te veraangenamen – met andere woorden: van alle markten thuis op het terrein van kamperen (barbecues, fietsenrekken, luifels, zonne-panelen en wat al niet meer) – doen wij veelvuldig zaken over de grens. Dat vergt soms nogal een administratieve rompslomp, omdat ieder land zijn eigen systeem heeft. Om nog maar te zwijgen over de verschillende rekeningen die je her en der hebt lopen. Dat zal veel gemakkelijker gaan. Die tijdwinst kan alvast gestoken worden in het verder uitbouwen van het bedrijf. Want waar de economische crisis soms flink om zich heen slaat, zien wij ieder jaar weer opnieuw een gestage groei. Maar daarvoor moeten wel de handen flink uit de mouwen. Want ook in onze bedrijfstak gaat de uitspraak ‘Stilstand is ach-teruitgang’ zeker op!”

« Maakt u gebruik van een boekhoudpakket of betalen uw debiteuren via machtiging of acceptgiro? Dan moet u op termijn aanpassingen doen. Wilt u weten of uw bedrijf klaar is voor Europees betalen? Neem dan contact op met uw lokale Rabobank. »

EÉN EUROPESE BETAALMARKT

Page 24: BNDeStem De Ondernemer 21042012

Ooit opgestart in Rotterdam in 1935, is het bedrijf nu een kleine 50 jaar gevestigd in Sint Maartens-dijk, naar alle tevredenheid van de ca. 160 medewerkers afkomstig uit een straal van ca. 50 km rond de hoofdvestiging.

Positief signaal “Wij kennen weinig verloop onder het personeel en dat is een positief signaal. Het geeft aan dat mede-werkers hier voldoende mogelijk-heden krijgen om op een prettige manier te werken, maar ook om door te groeien naar andere func-ties. Zelf ben ik daar overigens het bewijs van,”vertelt Charlotte de Smit, HR Manager bij GEA Goed-hart. Ook het directieteam straalt het beeld van een toegankelijke organisatie uit en wil dit ook waar-maken in de ontwikkelingen van haar producten, processen en in medewerkers. “Sinds de overname door GEA, is Goedhart een volle dochter van dit Duitse concern, maar we functioneren nog steeds als een zelfstandige onderneming. Wij kunnen onze eigen koers va-ren, gericht op innovatie en duur-zaamheid,” vertelt Hans Traas, Chief Financial Offi cer ontspan-nen. Ontspannen, want het gaat goed met het bedrijf. “Het voelt soms wat vreemd om dit hardop te kunnen zeggen,” voegt Kees Nefs, Vice President Sales aan, “maar wij hebben een volle or-derportefeuille. Onlangs hebben we een megaorder gescoord in het Midden-Oosten. Dit is één van onze afzetgebieden met potentiële groeikansen. Dat klinkt tegenstrij-dig met alle onrust in deze regio, maar de investeringen in koelhui-zen, ed. gaan gewoon door en daar profi teren wij van.”

Toenemende orderintake Om de toenemende orderintake te kunnen handelen, is er besloten om in een tweeploegendienst te gaan draaien. “De levertijden lopen op

en wij willen onze productiecapa-citeit daarom uitbreiden. Het plan is nu om begin juni te starten met de gedeeltelijke tweeploegendienst. Eind april verwachten we dat de instemmingprocedure van OR en vakbonden rond is. We starten nu al met de werving van personeel om de uitbreiding van de capaci-teit in te kunnen vullen. Technisch personeel is redelijk schaars op dit moment, dus je moet daar tijdig mee starten,” legt Theo de Hond, Plant director uit. “Hier in Sint Maartensdijk staat de productie-lijn voor de ‘engineered to order ‘ opdrachten. Het gaat dan om de geavanceerde technische installa-ties, die volledig custom build hier worden ontworpen en uitgevoerd. Onze eigen engineering afdeling is een belangrijke unit binnen ons bedrijf. De engineers hebben zich allemaal ontwikkeld in het speci-fi eke vakgebied van koeltechniek, want een reguliere technische op-

leiding in dit vakgebied is er niet meer in Nederland. “Dit betekent intern opleiden en gerichte aan-vullende cursussen. Dat houdt dus ook in dat wij investeren in onze medewerkers om deze specialis-

tische kennis te ontwikkelen. Zelf ben ik ooit begonnen als tekenaar en nu lid van het directieteam. Zo kan een carrière verlopen bij GEA Goedhart!”

Naast de vestiging op Tholen heeft Goedhart een productieplant in

Praag. “Hier worden de standaard ‘catalogusproducten’ geprodu-ceerd en geassembleerd, maar is daarnaast opgezet als poort naar de Oost-Europese markt en Rus-land. Het technologisch centrum

blijft echter hier gevestigd en van hieruit rollen wij onze concepten en productiesystemen uit naar onze vestigingen en agentschap-pen over de hele wereld,” vult Traas aan.

Stabiele werkgever

GEA Goedhart heeft veel te bie-den met o.a. mogelijkheden voor een loopbaantraject voor ambiti-euze medewerkers. “We mogen ons bedrijf een stabiele werkgever noemen. Wij hebben in ons 75-ja-

rige bestaan altijd business gehad en inmiddels staan wij bekend als de wereldwijde specialist in lucht-koelers, warmtewisselaars, lucht-gekoeld condensors en specialiste in industriële koudetechniek!” kenschets De Hond het bedrijf nogmaals. “Voor ambitieuze me-dewerkers is er voldoende ruimte om door te groeien,” benadrukt HR manager De Smit. “Natuurlijk bieden wij ook goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in een prettige werksfeer.”

Kwaliteit “Er is al veel geautomatiseerd, maar een groot deel van onze pro-ductie is maatwerk en dat stelt ook andere eisen aan de levertijd. Dat is ook de reden dat wij in de twee-ploegendienst gaan werken. Wij leveren een goede kwaliteit tegen de juiste prijs met een strakke le-vertijd en een fl exibele instelling. Men ziet ons als de Audi of Mer-cedes in koeltechniekmarkt,”aldus Nefs. “Innovatie en kwaliteit staan hoog in het vaandel en besteden aandacht aan de ontwikkeling van MVO binnen ons bedrijf. Wie voor GEA Goedhart kiest, kiest voor een technische functie in een spe-cialistisch segment. En dat willen wij uiteraard ook in de toekomst blijven waarmaken!”

• Bij de foto no. 100 - Directieteam vlnr Kees Nefs, Hans Traas en Theo de Hond

AGIN Timmermans GoesVlasmarkt 6, Postbus 2139, 4460 MC

Tel: 0113-24 63 33, Fax: 0113-22 38 44E-mail: [email protected], Website: www.agintimmermans.nl

GEA Goedhart is een internationaal georiënteerd bedrijf in koeltechniek en marktleider op dit gebied. Het driekoppige directieteam heeft de dagelijkse leiding van een moderne en innovatieve organisatie waar ruimte is voor ontwikkeling van de producten, processen en medewerkers.

GEA Goedhart voert productiecapaciteit op

GEA Goedhart B.V.Nijverheidsweg 6, 4695 RC SINT MAARTENSDIJK

Tel. 0166 – 665665 www.goedhart.nl, [email protected]

GEA Goedhart zoekt voor uitbreiding naar een tweeploegendienst:

- Assemblagemedewerkers- Koelerbouwer- Lassers- Tekenaars

Met technische vakkennis van MBO niveau 1 t/m 4 en MTS/HTS werktuigbouw of elektrotechniek.

Page 25: BNDeStem De Ondernemer 21042012

21 april 2012 deOndernemer 25

Tekst: Ron Gregoor

ETTEN- LEUR - Rob Franken namvorige week afscheid als bestuursvoor-zitter van het ROC West- Brabant.Hij deed dat, heel opmerkelijk, nietvoor de bobo’s, maar tussen zijn me-dewerkers en studenten op de twee-jaarlijkse Onderwijsdag. Voor eenkeer stond nu eens niet de student,maar Rob Franken centraal.Dit gesprek met Franken gaat niet zo-zeer over de specifieke onderwijskantvan zijn werk, daarover heeft dagbladBNDeStem al ruimschoots geschre-ven. In een business-to-businessbladals deOndernemer past het meer omte praten over de economische kan-sen van intussen ‘zijn’ regio. Wanthoewel Franken Limburger is en te-rugkeert naar zijn boerderij in het oos-ten, heeft West- Brabant de afgelo-pen acht jaar wel degelijk zijn liefdegewonnen.Franken is optimistisch over de kan-sen van de regio. Als hij het over deregio heeft, praat hij over de Deltavan West- Europa. Van Rotterdamvia West- Brabant en Zeeland naarAntwerpen, daar liggen de kansen.En precies midden in die delta liggenWest- Brabant en Zeeland, waar nuzoveel gebeurt. “Je moet niet onder-schatten wat voor een capaciteit ditgebied heeft. Dit havengebied, daarstaan zelfs de Chinezen met openmond naar te kijken. Als Antwerpenen Rotterdam, met het hele gebieddaartussen, samenwerken, hebben weverreweg de grootste haven van dewereld. Dat moeten wij uitbuiten,wij liggen daar middenin. En precies

datzelfde geldt voor de procesindus-trie. We zijn ons onvoldoende be-wust van kwaliteit en massa, omvang.

Hij noemt de vier belangrijkste ont-wikkelingen. Maintenance, populairgezegd het onderhoud van kapitaalsin-tensieve goederen. Maintenance Val-ley wordt West- Brabant wel ge-noemd. Woensdrecht en Gilze-Rijen met prachtige ontwikkelingenop het terrein van vliegtuigtechniek.Innovatieve onderhoudsbedrijven ves-tigen zich in heel West- brabant. Enhet onderwijs haakt daar op in, ster-ker nog, is voorloper. Maintenance

opleidingen hebben in korte tijd gi-gantische stappen gezet. “Integraal on-derwijs, vanaf zeg maar de basis-school, VMBO, MBO, HBO tot uni-versiteit. In korte tijd hebben vijf uni-versiteiten zich aangesloten met eenmasteropleiding. Onderwijs is vaneminent belang voor het welslagenvan de maintenance plannen. Wijmoeten zorgen dat we de mensen le-veren, die daar aan het werk gaan.Dat is de basis.” ROC West- brabantis met zijn part 147 licentie voor vlieg-tuigtechniek Europees en zelfs mondi-aal uniek.Waar de regio ook mee scoort: trans-

port en logistiek. “De aanwezigheidvan Dinalog, het logistieke topinsti-tuut in Breda biedt gigantische moge-lijkheden. “De derde poot, waarin de regio natio-naal koploper is, is de ontwikkelingvan Biobased Economy. Duurzaam-heid in al haar facetten in de econo-mie. “Sabic en Avans zijn al een heeleind op weg om dat vorm te geven.Ons Markiezaat college haakt daaropin. In Breda zijn we bezig met de ecocampus op het terrein van het Prinsen-tuin college in samenwereking methet Radius college. En ook de provin-cie Zeeland zet hoog in op biobased

economy.”Maar, en daar blijft Franken steeds inhet gesprek op hameren, “al die ont-wikkelingen kunnen pas slagen als wedeltagericht denken. We zullen sa-men moeten werken met alle partijenin dat grote deltagebied. Samenwer-king tussen Rotterdam, Antwerpen,West- Brabant en Zeeland. Nog eenonmiskenbaar sterk punt van de regiois de samenwerking tussen de drie, nuzelfs vier O’s: Overheden, onderwijs,ondernemingen en onderzoek.”Daar is nog wel wat te winnen, geefthij toe. Nu Antwerpen en Rotterdamop één lijn zitten, moet ook het histo-risch gegroeide ‘eilanddenken’ vanZeeland omgezet worden in een coö-peratieve gedachte. “Wij hebben deafgelopen jaren de samenwerking ge-zocht in het mbo- onderwijs. Watmodellen weggelegd, niet om te ko-men tot een grote scholengemeen-schap, maar om gezamenlijk zakenaan te pakken. Dat is nog niet zogoed gelukt. Overigens heb ik welgoede hoop dat dit gaat veranderen.Vooral door de plannen die wij heb-ben om in Zuidwest Nederland ookop onderwijsgebied een topsportkli-maat te creëren. De ROC’s Zeelanden West- Brabant hebben erlkaar daar-in gevonden.”De ROC’s West- Brabant en Zee-land werken samen met hun CIOSopleiding. Afgesproken is dat die op-leiding meer body krijgt. De oplei-ding valt onder een coöperatie, waar-bij het ROC Zeeland de directeur enROC West- Brabant de bestuursvoor-zitter levert. Zo denken beide par-tijen de CIOS opleiding flink te kun-nen verbeteren.Onder de koepel van de coöperatievalt ook het Johan Cruijff Collegevan het ROC West- Brabant. Diekoepel zoekt de samenwerking metde topsportclubs in het initiatief vanDeltalent en kan behulpzaam zijn bijhet organiseren van topsportevene-menten, omdat de know-how in huisis. Kortom, de stichting Delta Sport,kan een sterke impuls leveren voor deontwikkeling van een topsportklimaatin de regio “En dat is weer belangrijkom de leefbaarheid in en dus de aan-trekkelijkheid van deze regio te bevor-deren.”

Rob Franken lijkt wel een onver-beterlijke optimist. Dat blijkt ie-dere maand weer uit zijn bijdra-gen aan de Economische Barome-ter van deOndernemer. “Ik ge-loof oprecht in de gigantische mo-gelijkheden die Zuidwest Neder-land heeft op economisch gebied.Maintenance, logistiek en trans-port, biobased economy ensport, daar kunnen zijn we we-reldtop in worden. World class isde norm, mits we blijven denkenin Deltaverband.”

Altijd denken in DeltaverbandOnderwijs afscheid van een optimist

Techniek is Top bij Cegelec• Bij de overheid is de bewustwording op gang gekomen dat Techniek een Top prioriteit is• Het bedrijfleven heeft dringend behoefte aan technisch personeel.• De aanstaande vergrijzing maakt het tekort aan technisch personeel groter.

Als internationale technische dienstverlener is bij Cegelec techniek als Top prioriteit vanzelf sprekend.

Door het grote gebrek aan technisch personeel is een vaste goed betalende baan inclusief carrière paden vanzelf sprekend. Als internationaaltechnisch dienstverlener spelen wij al een belangrijke rol in het verbeteren van het imago van techniek. Onze taak beperkt zich allang niet meer

tot het uitvoeren van opgedragen onderhoudswerkzaamheden.

Het informeren van onze klanten kring over markt ontwikkelingen, technische mogelijkheden, innovaties en duurzame alternatieven speelt hierbijeen belangrijke rol. Vandaar dat je Cegelec ook zult aantreffen op de Technische Vakbeurs in Goes op 25 en 26 april aanstaande. Op dezebeurs nodigen wij onze klanten uit voor een bezoek aan onze stand, waarbij we de nadruk leggen op de samen met IP ontwikkelde ATEXinspectie methodiek. Tijdens een 3 uur durende workshop in de ochtenduren van beide beursdagen, zetten wij aan de hand van een simulatieonze aanpak van de ATEX inspecties uiteen.

Cegelec is een internationale, technische dienstverlener met passie voor het vak. We komen met technische oplossingen die een toegevoegde

waarde leveren aan de processen bij opdrachtgevers en marktconform, duurzaam en innovatief zijn.

Nieuwsgierig wat Cegelec voor je kan bieden, kijk op www.cegelec.nl of neem contact met ons op. We zijn in de gelegenheid om bij te praten opde Technische Vakbeurs in Goes op 25 en 26 april.

Rob Franken legt het nog een keer uit. Foto: Kees Bennema

Page 26: BNDeStem De Ondernemer 21042012

���� � ������� � ������ � ����� � ���� �TECHNISCHE VAKBEURS

ZEELANDHALLEN GOES - 25 en 26 april 2012

Deelnemers:

• AD

• Afval Service Zeeland B.V.

• AGO

• Akkermans Techniek bv

• Arentis BV

• Artec Interim

• Asfra

• Aspen Aerogets

• Biermans BV

• Bison Goes

• Bison International

• BJC Tools

• Bloklader

• Bonfi x

• Bouwopleiding Zeeland

• Brammer

• Burg Equipment

• Burg Metaal

• Cegelec BV

• Centraal Service

• Chemische Fabriek Schiedam

• Cleanfi x

• De Leeuw Reclame- en

Bedrijfskleding

• De Nood technisch

onderhoud

• Deb

• Dibo

• Dom

• Eriks Service Center BV

• Furmanite

• Gerlasco BV

• Griffon

• Intersan NV

• Ironside

• Iso Tools• Jac Goud

• Kaba

• Kärcher

• Kelfort

• Koninklijke Hollestelle Groep

• Labrujère Staalbouw

• Ladderspecialist

• Laspartners Zeeland BV

• Liftall hijstechniek

• Makita elektrisch

• Manitou

• Masterlock

• Meeuwsen Trade & Metal

Services v.o.f.

• Meijers Staalbouw BV

• MRO Shop

• Nemef

• Overveld Aandrijftechniek

• Overveld Coating

• Overveld Machines

• Oxloc

• Radiateur Specialist Teunis

van Nes

• Rainbownets

• Refl exy Alutherm

• Remeha

• Risa Bevestigingstechniek

• Rovac

• Safe Tools

• SFA

• Spit-Paslode

• Spongeblasting Benelux B.V.

• Stabiplan BV

• Steelwelding Group

• Syntess Software BV

• Technische Handelsbureau

Vermaat BV

• Techno Centrum Zeeland

• Techno Marine

• van der Peijl Techniek

• van Dijnsen Beveiligingen B.V.

• van Keulen - Dakbedekking

• van Keulen - Loodgieters

• Vihamij

• Wagenvoorde Lastechniek

• Welding 4 All B.V.

• Wildkamp BV

• Würth Nederland BV

• Zarges

• ZSB Handel Constructie

• Zweestek BV

handelsonderneming

De technische vakbeurs is dé beurs voor professionals in de techniek. De beurs wordt gehouden in de Zeelandhallen in Goes, het centrum van Zuidwest-Nederland.

BezoekersBent u werkzaam in één van onderstaande branches of bent u beroepshalve daarbij betrokken, dan bent u van harte welkom op de Technische Vakbeurs.

· Bouw

· Transport- en overslag

· Chemische en petrochemische industrie

· Voedingsmiddelen- en procesindustrie

· Grond-, weg- en waterbouw

· Garage- en onderhoudbedrijven

· Technische installatiebedrijven GWL

· De agrarische sector

ToegangWilt u toegangskaarten ontvangen? Dan kunt u dieopvragen bij één van de exposanten of via de organisa-tie Event Services Center.

Event Services Center bv | Postbus 134 | 4460 AC Goes | [email protected] | www.technischevakbeurs.nl

De beurs is op 25 en 26 april dagelijksgeopend van 12.00 tot 21.00 uur.

OPENINGSTIJDEN

Mini-symposiumIn voorbereiding is een mini-symposium, dat in de ochtendvan de tweede beursdag zalplaatsvinden in het beurs-restaurant. Verdere detailsvolgen op de website:www.technischevakbeurs.nl.

466

114

1204

1204

1

Page 27: BNDeStem De Ondernemer 21042012

21 april 2012 deOndernemer 27

*Wanneer is de BusinessClub Breda ingestapt indit evenement?Met de voorbereiding, in 2009,voor de Nassaulezing van 2010 zijnwij als Business Club Breda, inge-stapt bij de organisatie.*Wat is het belang vanBCB bij een dergelijkevenement?Het geeft de de Business Club Bre-da een exposure, naar zowel de le-den als de regio. De samenwerkingmet de andere partners geeft ons demogelijkheid om contacten te leg-gen en te onderhouden met verte-genwoordigers van politiek, over-heid sociaal/maatschappelijke orga-nisaties.*Hoe belangrijk is hetnetwerkdeel van debijeenkomst?Netwerken is voor alle gastenbelangrijk. Omdat je een groteverscheidenheid aan gasten hebt,

is er altijd wel iemand die jeontmoet en die je weer voorsteltaan iemand anders. Dit soortcontacten kan voor iedereenprettig en zinnig zijn.*Waarom hebben weniet ieder jaar eenNassaulezing?De Nassaulezing is een tamelijkexclusief gebeuren omdat je tocheen bekende spreker uit wilnodigen. Deze sprekers hebbenvaak overvolle agenda’s die heellang tevoren vol gepland zijn.Wanneer je een spreker uitnodigtvoor over een jaar of zelfs ietslanger is de kans het grootst dat erja gezegd wordt. Ook uit kosten-overweging moet je dit niet elkjaar willen doen. Als BCB haddenwe het streven om elk lustrumjaareen evenement te organiseren.Dit jaar hebben we dat andersgedaan met een avondje Chasséi.p.v. een spreker.

*Hoeveelmoeitekost hetom ie-mand alsHermanvan Rom-puy binnen te halen?Dit zal een ieder verbazen,maar met de juiste contactenvalt dat reuze mee. Dit heeftongetwijfeld te maken met depresentatie van de Nassaulezingals exclusief evenement.* Wie staat er bovenaan hetlijstje om ooit nog eens hetspreekgestoelte in de GroteKerk van Breda te beklim-men en zijn Nassaulezinguit te spreken?Het is lastig namen te noemen om-dat het mede bepaald wordt doorde actualiteit van het moment ofeen nationale/internationale topperdie in het nieuws komt.

Nassaulezing: ‘top of the bill’

*Hoe is BN DeStem ophet idee gekomen omeen evenement als de Nas-saulezing te organiseren?Dat is al weer enkele jaren gele-den. Onze collega’s van de toen-malige Haagsche Courant organi-seerden de Hofstadlezing samenmet Ernst & Young. Ik was daarenthousiast over. Daarop ben iknaar de Bredase vestiging vanErnst & Young gestapt om ook inhet zuiden een dergelijke samen-werking aan te gaan.* Voor wie is deNassaulezing bedoeld?De Nassaulezing is voor de topvan het bedrijfsleven, het manage-ment van maatschappelijke organi-saties, onderwijs en belangrijke per-sonen uit de politieke wereld.Mensen met wie wij dus als regio-naal dagblad regelmatig te makenhebben bij ons journalistiekewerk, maar ook als mediapartner.*Waarom hebben weniet ieder jaar eenNassaulezing?Dat is organisatorisch ondoenlijkals je ervoor kiest alleen sprekersvan topniveau binnen te halen.Dat zijn mensen bij wie je mini-maal een jaar van tevoren een plekin de agenda moet zien te verove-ren. Bovendien ben je nooit zekerof ze komen, vanwege spoedeisen-de belangrijke (politieke) bespre-kingen.*Hoeveel moeite kosthet om een topsprekernaar Breda te halen?We hebben tot op heden altijdzeer invloedrijke sprekers gehad.Ik denk dat het de kracht is van

een serieusregionaalmedium,het groteaantalVIP’s inhet pu-bliek, delocatie (Grote Kerk), maar uiter-aard ook de samenwerking meteen grote naam in de financiëlewereld Ernst & Young. En sindstwee jaar is dan ook nog de Busi-ness club Breda aangehaakt. Par-tijen die dus flink wat gewicht inde schaal leggen.* Wie staat er bovenaanhet lijstje om ooit nog eensde Nassaulezing te doen?In principe kiezen we voor Neder-landstalige sprekers. Dat beperktons enigszins. Bovendien willenwe mensen die nog actief in hunfunctie zijn. Interessant zijn Neder-landers die een topfunctie bij eeninternationale organisatie hebben.Zo hadden we ooit bijna NAVOtopman Jaap de Hoop Scheffer,maar die wisselde net daarvoorvan baan.*Hoe hebben de organisa-toren elkaar gevonden”Eerst waren er BN DeStem enErnst &Young, daarna is de Busi-ness Club Breda aangesloten. Endaarmee brengen we niet alleenonze belangrijke relaties in, maarook onze expertise. Wij hebbenonze publiciteitskracht, Ernst &Young zorgt voor de financiële be-geleiding en de BCB regelt viaconnecties onder meer de mede-werking van opleidingen bij de to-tale organisatie.

*Wanneer is Ernst&Youngingestapt in dit evenement?Ernst & Young is sinds de eersteversie van dit evenement betrok-ken. Via contacten tussen BN de-Stem is deze samenwerking totstand gekomen.*Voor wie is deNassaulezing bedoeld?De Nassau-lezing is primairbedoeld voor representantenvan het bedrijfsleven, onderwijsen openbaar bestuur in metname West-Brabant maar ookdaarbuiten.*Wat is het belangvan Ernst&Young bijeen dergelijk evenement?Evenementen als de Nassaulezingzijn voor ons een belangrijke ma-nier om uiting te geven aan betrok-kenheid bij de regio en een plat-form te creëren waarop de publiekeen private sector over belangrijke

thema’s met elkaar kunnen spre-ken. Ernst & Young ziet het als éénvan haar maatschappelijke rollenom deze bijeenkomst te faciliteren.*Landelijk organiseert julliekantoor meer van dergelijkeevenementenEen heel mooi evenement is deHofstadlezing die wij jaarlijks inDen Haag organiseren. In het kadervan het Olympisch jaar zal JacquesRogge, voorzitter van het Interna-tional Olympisch Comité (IOC)ditmaal de lezing verzorgen.*Wie staat er bovenaan hetlijstje om ooit nog eens hetspreekgestoelte in de GroteKerk van Breda te beklim-men en zijn Nassaulezinguit te spreken?Het wensenlijstje is groot, maar bijieder evenement kijken we ookvooral naar de actuele ontwikkelin-gen. Voorop staat dat de spreker

een onder-werp breedmoet kun-nen belich-ten zodathet evene-ment rele-vant is vooreen brede doelgroep. Door een on-derwerp vanuit diverse invalshoe-ken te belichten, stimuleren we eenbrede, maatschappelijke dialoog endat is precies wat wij voor ogenhebben met de Nassaulezing.*Hoe hebben de organisato-ren elkaar gevonden?Wij zijn met elkaar in overleg ge-gaan omdat wij elkaars toegevoeg-de waarde bij een dergelijk regio-naal evenement in zagen. Tot opheden is deze toegevoegde waardebewezen en hebben we de samen-werking met deze partijen als zeerprettig ervaren.

Johan van Uffelen (BN DeStem)

Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, spreekt opdinsdag 8 mei in de Grote Kerk van Breda de Nassaulezing uit. Hetprogramma begint om 19.15 uur met de ontvangst van de gasten, VanRompuy spreekt vanaf 20.15 uur. De bijeenkomst duurt tot 22.30 uur.De Nassaulezing is georganiseerd door crossmediale uitgeverij BN De-Stem, financieel dienstverlener Ernst&Young en de Business Club Bre-da. deOndernemer vroeg de drie organisatoren naar hun ervaringenmet de organisatie van de Nassaulezing.

Maarten Kormelink (Ernst&Young)

Frank van Beijsterveldt (Business Club Breda)

Evenement Nassaulezing

Wat kunt u in de komende Ondernemer verwachten?

Datum Thema19 mei Gemeentespecial Roosendaal16 juni KvK Gent-Brugge-Antwerpen18 augustus Gemeentespecial

Meer informatie?deOndernemer West-BrabantT 076 5312 255E [email protected]

Page 28: BNDeStem De Ondernemer 21042012

28 deOndernemer 21 april 2012

De derde generatie Opel Combo legtde lat in het B Van segment nog ho-ger dan zijn voorgangers als het gaatom veelzijdigheid en bruikbaarheid.Aangezien dit zaken zijn die, samenmet een gunstige kilometerprijs, voorondernemers een grote rol spelen, zalook deze nieuwe Combo wel weereen rol van betekenis gaan spelen. Ophet gebied van lichte bestelauto’s envrijetijdsauto’s is deze nieuwe Opelbedrijfswagen een extra mogelijkheidvoor ondernemers om een juiste keu-ze te maken.

De nieuwe Combo is, wellicht voorvelen verrassend, gebaseerd op de FiatDobló die in 2011 uitgeroepen werdtot Internationale Bestelwagen vanhet Jaar. Opel hoopt ongetwijfeld dathet deze prestigieuze titel nu zelf inde wacht zal slepen want dat gene-reert altijd extra showroomverkeer enhogere verkopen. De samenwerkingmet Fiat is niet nieuw en in dezemarkt zie je dergelijke dwarsverban-den steeds vaker voorkomen om zo-doende de torenhoge ontwikkelkos-

ten wat in te tomen.Het nieuwe manusje-van-alles is inmeerdere carrosserie-uitvoeringen le-verbaar, zowel als Cargo bestelwagenen als Tour voor het vervoer van pas-sagiers. Overigens verwacht Opel datde eerstgenoemde voor zeker 90 pro-cent van de verkoopaantallen zal zor-gen. Het personenautodeel binnenhet Van B-segment is in ons land nogvrij klein.Opel komt geen moment te vroegmet de introductie van zijn nieuwe-ling want zijn voorganger was al sinds2001 op de markt. Buitengewoon isdat dit model, zelfs in zijn nadagennog tot de top drie van de markthoorde.De Combo is breed inzetbaar dankzijhet grote aantal leverbare uitvoerin-gen. Zo zijn er twee carrosserievarian-ten: met korte of lange wielbasis(2.755 respectievelijk 3.105 mm). Bei-de uitvoeringen zijn leverbaar als be-stelwagen (Cargo). De vijf- of zeven-persoons Tour-uitvoering is leverbaarmet de korte wielbasis. De versiesmet korte wielbasis worden naar keu-

ze geleverd met standaard dak of metverhoogd dak. Het assortiment vormtzo een flexibele basis voor zowel zake-lijk als voor veelzijdig gezins- en vrije-tijdsgebruik. De nieuwe Opel Com-bo gesloten bestelwagen is qua laad-vermogen en -volume nummer éénin meerdere segmenten. De ‘Car-go’-uitvoering gaat in zijn segmentop vele punten aan kop. Zo heeft hijde langste wielbasis in zijn segment(3.105 mm), het grootste laadvermo-gen in het segment (tot 1.025 kg in-clusief bestuurder), de grootste laad-ruimte in zijn segment met maximaal4,2 m3 en de hoogste toegelaten as-druk op de achteras (1.450 kg). DeCombo heeft verder in zijn segmentook de grootste laadhoogte van 1.550mm en de grootste deuropening metzijn achterdeur van 1.455 mm hoogen 1.231 mm breed en heeft tot slotmet 545 mm ook nog de laagste laad-drempel in zijn segment.MotorenDe meest compacte Opel bestelwa-gen biedt een brede serie aandrijvin-gen met vier dieselmotoren, een ben-

zinemotor en een motor op gecompri-meerd aard/biogas (CNG) die ook opbenzine kan lopen. Alle motoren, opde laatstgenoemde na, zijn uitgerustmet het in de personenautowereld zopopulaire start-stopsysteem. De instap-motor binnen het dieselsegment, de1.3 CDTI, biedt 90 pk en heeft - netals de andere blokken - uiteraard com-monrail inspuiting, een turbo en een

roetfilter. Voor de Tourversie is nogeen 1.6 CDTI motor beschikbaarmet evenveel pk’s. Wie meer krachtverlangt kiest voor de 1.6 CDTI met105 pk of de 2.0 CDTI met 135 pk.Het basismodel is als Cargo geslotenbestelwagen leverbaar met 95 pk ben-zinemotor en kost dan 9995 euro, ex-clusief bpm/btw. De auto’s zijn vanafheden leverbaar.

De Volkswagen Kever was de auto-mobiele icoon uit het midden van devorige eeuw. In de hang naar nostal-gie - en hoge verkoopcijfers - pro-beerde VW het nog eens met deNew Beetle. En hoewel het er in eer-ste instantie op leek dat het concerndaarmee een commerciële voltrefferin handen had, bleek dit nadien tochin mindere mate het geval. Met de na-gelnieuwe opvolger Beetle, hetwoordje ‘new’ verviel, hoopt Volks-wagen op betere tijden. De BeetleCabrio komt niet eerder dan in 2013.Hoewel bij een dergelijk modelslecht voorspelbaar, zou het best eenskunnen dat de nieuwe Beetle een watgroter commercieel succes wordt. Deauto ziet er aanzienlijk minder potsier-lijk uit en heeft veel meer de vorm ge-kregen van de eerste Kever. Volkswa-gen zet hem bovendien als een veelsportievere variant in de markt en

daarmee zou het best eens succesvolkunnen zijn. De Beetle is leverbaarmet een keuze uit drie benzinemoto-ren (1.2, TSi, 1.4 TSi en 2.0 liter TSi)en heel recent is de toevoeging vaneen 2.0 TDi dieselblok. De 1.2TSi-versie valt tot en met (leveringvoor) 1 juli in het 20 procents fiscalebijtellingtarief; voor de andere motor-versies geldt dit helaas niet.Je moet wel tegen aandacht kunnenals je met een Beetle op pad gaat. Deauto is een koppendraaier van jewel-ste. Het interieur heeft veel nostal-gische elementen ten opzichte vanhet oermodel, maar het bloemenvaas-je waarmee de New Beetle furoremaakte, heeft het toch niet gehaald.Het dashboard ziet er geinig uit en isduidelijk afleesbaar. Alles zit op deplaats waar je het verwacht. De stoe-len zitten ook op langere ritten goed.Minder gelukkig zullen de achterpas-

sagiers worden. Voor een charmanteinstap naar de achterbank moet je zo-wat Houdini heten; bovendien voelje jezelf er enigszins opgesloten.Op de weg biedt de Beetle weinigverrassingen, of je moet kiezen voorde 2.0 TSi die is voorzien van dezelf-de motor als de Golf GTi. Maar liefst200 paardenkrachten worden op hetwegdek losgelaten en wie het gaspe-daal vloert, wordt getrakteerd op eensportieve roffel. Hoefgetrappel van200 hengsten, een feest. De sportivi-teit van dit motortype liegt er nietom, zeker niet in combinatie met de

fijne DSG-bak (een aanrader). Snellebusinessboys (en -girls) zullen de felleacceleratie en het motorgeluid zekerweten te waarderen; hoewel de autoop constante snelheden voldoende stilis. Wat op lange ritten wel zo plezie-rig is en bijdraagt aan het comfort.Wel jammer is dat Volkswagen ervoor kiest om op de Sportversie eenspuuglelijke spoiler te monteren. Defraaie nostalgische lijn van de Beetlewordt er danig door verstoord. De200 pk-versie is alleen in dezeSport-trim te koop. Voor de anderemotorversies geldt een keuze uit drie

uitrustingsniveaus: Trend, Design enSport. Voor wie gewoon kek wilrondrijden, geen hoge kilometragesdraait en niet al te veel hecht aan ho-ge prestaties is de instapvariant mis-schien nog wel de leukste versie. Hijkost op een haar na 20 mille, inclusiefbelastingen, en valt nog even in hetfiscale 20 procents tarief.

Opel Combo helemaal vernieuwd

Minder glimlach,meer tanden

Opel Combo

Volkswagen Beetle

Onderweg

De BMW 1 serie is lever-baar vanaf 27.950 euro, in-clusief belastingen (116i).

Page 29: BNDeStem De Ondernemer 21042012

21 april 2012 deOndernemer 29

Tekst: Patricia Akkermans

BAVEL - “Op onze site vinden geïn-teresseerden meer dan 80 activiteiten

waarop gezocht kan worden. Dit vari-eert van wrakduiken, struisvogel rij-den tot raften of gewoon zonnen,”legt Paul Hooijdonk van Select-a-Ho-

liday uit. “Vrijwel alle bestaande va-kantiesites bieden alleen de mogelijk-heid om een accommodatie te zoe-ken via een land, regio of plaats. Jekunt aangeven of je een zwembadwilt, dichtbij zee wilt zitten of bij-voorbeeld een vrijstaand huis wilt hu-ren. Wij hebben meer mogelijkhedenom te zoeken. Vakantiegangers wil-len al lang niet meer alleen stilzittenaan een zwembad of strand. Ze willeniets doen tijdens hun vakantie! Wijspelen daar op in. Bij ons hebben va-kantiezoekers de mogelijkheid omeerst leuke activiteiten te selecteren,

daarna zoek het systeem van Se-lect-a-Holiday daar vakantieverblij-ven bij. Op deze manier komen deklanten op een vakantiebestemmingwaar ze van tevoren nog niet aan had-den gedacht. Natuurlijk kunnen klan-ten bij ons ook gewoon zoeken optype vakantie of traditioneel op be-stemming. We hebben meer dan1.200 comfortabele vakantiewonin-gen in onder andere Italië, Spanje,Portugal, Zuid-Afrika, Curaçao, IJs-land, Malta en Gran Canaria.”

ConcurrentiebedingHooijdonk komt uit de reisbranche.Hij runde jaren een soortgelijk bedrijfdat zich richtte op de verhuur van va-kantiewoningen in Zuid-Frankrijk.Na zijn scheiding is Paul uit dit be-drijf gestapt. Vanwege het concurren-tiebeding richt de ondernemer uit Ba-vel zich nu op de landen buitenFrankrijk.

”Je moet dan wel uit je comfortzonekomen om iets heel anders op te star-ten en dat is niet altijd fijn.” Hij ver-volgt: “Het leuke aan het onderne-merschap is dat als je een idee hebt, jehet helemaal naar eigen inzichtenvorm kunt geven. Dit gaat echtervaak anders dan verwacht.

Je spreek met deskundigen en vrien-den die er allemaal een ander idee opna houden. Soms denk je na zo’n ge-sprek: ‘Ja, zo kan het inderdaad ooken wordt jouw idee stapje voor stapjeuitgekristalliseerd.’ Toen het concepthelemaal vaststond van dit nieuwe be-drijf en ik me ingeschreven had bij deKamer van Koophandel kon ik aande slag. Ik had me echter niet gereali-

seerd hoeveel werk het met zich mee-bracht. Want alle plaatsen moestenmet goede up-to-date informatie aan-gevuld worden. Maanden zijn we eraan bezig geweest en op een gegevenmoment waren hier zelfs 22 mensenaan het werk. Het is dus ook een be-hoorlijke investering geweest die dekomende jaren terugverdiend moetworden. Ik besef ook dat het een risi-co is om helemaal vanuit het niets tebeginnen. Maar je moet risico’s ne-men om iets te bereiken. Ik heb er al-le vertrouwen in, want ik ken de va-kantiemarkt als geen ander. Het is dusecht een kwestie van lef hebben. Ikdenk altijd maar zo: ‘Don’t wait forthe future but create it.”

Vakantieboeken opactiviteit

Normaalgesproken zoek je een vakantie door een bestemming in tetypen op de internetsites van verschillende reisbureaus. Je vergelijktde verschillende plaatsen, de accommodaties en het bedrag dat jemoet betalen. Daarna boek je je reis. Het bedrijf Select-a-Holidayheeft een nieuwe manier gevonden waarop mensen een vakantieadreskunnen zoeken. Dit kan namelijk op activiteit. Je typt bijvoorbeeldin dat je wilt zwemmen met dolfijnen en daar komt een hele ritsadressen bij te staan van plaatsen in verschillende landen enaccommodaties waar je heen kunt gaan. Paul Hooijdonk (52 jaar) iseigenaar van dit nieuwe bedrijf dat gevestigd in Bavel is.

Wie:Paul Hooijdonk

Bedrijf:Select-a-Holiday

Waar:Bavel

Begonnen:1 februari 2012

Nadeel:‘Het aantal uren dat je somsmoet draaien’

Voordeel‘Het is een uitdaging om iets inde markt te zetten en te zorgendat het dan ook geld opbrengt’

De starter nieuwe internetsite voor vakantie

Paul Hooijdonk: zoeken uit tachtig activiteiten. Foto: Kees Bennema

www.select-a-holiday.nl

Page 30: BNDeStem De Ondernemer 21042012

Alle

prij

zen

zijn

te

verm

eerd

eren

met

BTW

Baronielaan 16-18-20, BredaEen karakteristiek kantoorobject, in principe bestaande uit drie objecten die in de loop van de jaren aan elkaar zijn gekoppeld. De beschik-bare metrage van de kantoorruimte is verdeeld over drie bouwlagen. Tevens kent het pand een souterrain/kelderruimte.• totale metrage bedraagt ca. 2.400 m²,

deelverhuur/-verkoop vanaf ca. 340 m² kantoor-ruimte is mogelijk

• centrum snel en makkelijk bereikbaar• gelegen in Breda-Zuid• parkeergelegenheid aan de achterzijde

Te koop / Te huur BredaKarakteristiek kantoorobject

Weidehek 8 C, BredaRepresentatieve en gebruiksklare kantoor-ruimte verdeeld over twee bouwlagen gelegen op een zichtlocatie langs de Emerparklaan te Breda.• ruimte maakt onderdeel uit van een groter be-

drijfscomplex• no-nonsense kantoorobject• parkeerplaatsen op eigen terrein en parkeergele-

genheid aan openbare weg• gelegen op zichtlocatie nabij A16 en A27

Collegiaal met Van der Sande Van Opstal Bedrijfsmakelaars

Te huur BredaRepresentatieve kantoorruimte

Bijster 9-23, BredaRepresentatief, modern en praktisch indeelbaar kantoorpand gelegen op de A1-kantorenlocatie van Breda, nabij de Claudius Prinsenlaan. Opvallend aan dit pand zijn de ruime centrale entree met vide en de grote raampartijen.• verhuur mogelijk vanaf ca. 430 m² tot ca. 1.830 m²• voorzien van nieuw systeemplafond met inbouw

verlichtingsarmaturen• zeer goed bereikbaar zowel per auto als openbaar

vervoer• parkeren op eigen, afgesloten terrein en openbaar

parkeren aan de straatCollegiaal met Van der Sande VanOpstal Bedrijfsmakelaars

Te huur BredaKantoorruimte op toplocatie

Westbroek 39-50, BredaKantoorgebouw ‘Puccini’ ligt in het gebied ‘Westerhage’, nabij de rijksweg A16.Het gebouw is modern van vormgeving en voor-zien van adequate kantoorruimte.• ca. 551 m² op de begane grond en ca. 380 m² op

de derde verdieping, deelverhuur mogelijk vanaf ca. 167 m²

• zeer goed bereikbaar per trein en eigen vervoer• voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein

Collegiaal met Van de Water Bedrijfsmakelaars B.V.

Te huur BredaRepresentatieve kantoorruimte

Moderne bedrijfsunits met inpandige kantoorruime in diverse metrages beschikbaar. De bedrijfsruimten zijn gelegen op goed bereikbare bedrijven-terreinen en zeer geschikt voor onder andere opslag, distributie of kleinschalige productie.De bedrijfsverzamelcomplexen zijn gelegen aan:

Er zijn units beschikbaar vanaf circa 100 m² bedrijfsruimte met circa 50 m² kantoorruimte tot circa 800 m² bedrijfsruimte met kantoorruimte. Er is tevens de mogelijkheid tot het huren van alleen kantoorruimte danwel bedrijfsruimte. Verhuurder biedt aan huurder een hoge mate aan flexibiliteit, waarbij de lijnen kort zijn en er direct contact is tussen huurder en verhuurder. De units hebben een compleet opleveringsniveau met onder andere een betonvloer, vrije hoogte minimaal circa 6 meter, heater(s), overheaddeur(en), lichtstraten, sanitaire voorzieningen, pantry, systeemplafonds en verlichting. Het opleveringsniveau is verschillend per complex en per aangeboden unit. De bedrijfsunits zijn tevens voorzien van ruim voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein.Huurprijzen vanaf EUR 11.750,- per jaar te vermeerderen met BTW. Graag bespreken wij de diverse mogelijkheden tot het huren van een bedrijfsunit.

Collegiaal met Van der Sande VanOpstal Bedrijfsmakelaars, De Boer, Storimans & Partners en Verbrugge Makelaardij

Te huur Gunstig gelegen bedrijfsunits (met kantoor)

Markendaalseweg 50, BredaZelfstandige, commerciële ruimte op de begane grond en zelfstandige kantoorruimte op de eerste verdieping (kantoor eventueel te splitsen in 2 units) gelegen in het centrum, op zeer korte afstand van het kernwinkelgebied.• commerciële ruimte ca. 240 m²• kantoor ca. 500 m², vanaf ca. 200 m²• afwerking in overleg• mooi uitzicht op het water in de stad• parkeerplaatsen in ondergelegen parkeergarage

Collegiaal met MVGM Bedrijfshuisvesting B.V.

Te huur BredaCommerciële ruimte / kantoorruimte

Hagemuntweg, Guldenweg, Etten-LeurOp industrieterrein ‘Vosdonk-Zuid’ te Etten-Leur gelegen bedrijfsverzamelcomplex, bestaande uit 34 units. Diverse invullingen zijn mogelijk. Het object is geschikt voor handel- en industriedoeleinden, uitstekend onderhouden en biedt praktische bedrijfsruimten met (de mogelijkheid tot) inpandige kantoorruimte c.q. showroom.• thans zijn er 5 units in het complex beschik-

baar, vanaf ca. 150 m² tot ca. 575 m²• parkeren op eigen terrein• aanvaarding in overlegCollegiaal met vb&t makelaars

Te huur Etten-LeurKleinschalige bedrijfsunits

Blankenweg 20, Bergen op ZoomGelegen temidden van (inter)nationale logis-tieke bedrijven, zoals Ricoh, DHL, Mepavex, TNT Fashion en Forever 21, multifunctioneel bedrijfsobject. Geschikt voor distributie in com-binatie met kantoor/showroom activiteiten.• ca. 3.600 m² bedrijfsruimte• ca. 1.500 m² kantoor/showroom• deelverhuur en tijdelijke huur mogelijk• uitbreiding met docks tot 1.500 m² mogelijk of

dienstdoende als buitenterrein• instapklaar

Collegiaal met Van Opstal Grosfeld Makelaars

Te huur / Te koop Bergen op ZoomRepresentatief en energiezuinig

Weidehek 8, BredaRepresentatief bedrijfscomplex gelegen op een zichtlocatie langs de Emerparklaan te Breda. De ruimte maakt onderdeel uit van een groter complex.• totale metrage ca. 1.500 m², onderverdeeld in ca.

650 m² bedrijfsruimte met entresol en ca. 850 m² kantoorruimte verdeeld over 2 bouwlagen

• gelegen nabij Emerparklaan• goede aansluiting op A16 en A27

Collegiaal met Van der Sande Van Opstal Bedrijfsmakelaars

Te huur BredaBedrijfscomplex op zichtlocatie

Stepvelden 1-19, RoosendaalComplex van aaneengeschakelde bedrijfsruim-ten, gelegen aan de entree van bedrijventer-rein ‘Borchwerf’. Buitenzijde van het complex is recent geheel gerenoveerd.• voor de verhuur is ca. 7.289 m² beschikbaar• units, vanaf ca. 2.000 m², kunnen zowel los van

elkaar als in combinatie worden verhuurd• voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein• aanvaarding per direct• voor meer informatie www.stepvelden.nl

Te huur RoosendaalBedrijfscomplex geschikt voor bulkopslag

• Nikkelstraat 23-25 & Zinkstraat 20 Breda (Muizenberg)• Weidehek 64-70 Breda (Achter-Emer)• Goeseelstraat 6 Breda (Doornbos)

• Mon Plaisir 102-104 Etten-Leur (Vosdonk)• Elftweg 32-54 Raamsdonksveer (Dombosch)

Page 31: BNDeStem De Ondernemer 21042012

21 april 2012 deOndernemer 31

Tekst: Peter de Jong

BREDA - Van der Sande en Van Op-stal zijn twee jaar geleden gaan samen-werken. “En dat bevalt nog altijd uit-stekend”, zegt Van Opstal.“We vullen elkaar goed aan. Daar-naast is het commercieel een goedestap geweest. We opereren als specia-listen in de bedrijvenmarkt. We heb-ben een fors marktaandeel dat steedsmeer gestalte krijgt. Dat heeft eenwervende werking. Als krachtigegroep kunnen we potentiële klantenbeter bereiken.”Zijn collega Peter-Paul Verhoevenvult aan: “We zijn bekend met de aan-bodzijde van de markt en ook met devraag. We hebben een breed aanbodaan kleine, middelgrote en grootscha-lige objecten en kunnen dan ook aaneen brede vraag voldoen. We koeste-ren ook de kleinere klanten want dat

zijn ondernemingen die vanwegehun potentiële groei kansen biedenvoor de toekomst.”

Bundeling”We krijgen steeds meer klanten oplandelijk niveau”, vertelt Van Opstal.“Ook overheden weten ons te vin-den. De markt ziet dat we ook onderdeze moeilijke omstandigheden ge-

woon doorgaan. Door onze toetre-ding tot Dynamis vergroten we onzemarkt, ook landelijk. Het samenwer-kingsverband telt 12 geselecteerde ma-kelaarskantoren met in totaal meerdan 350 medewerkers in 30 vestigin-gen. De kracht ligt in de combinatievan regionale expertise met een on-derlinge uitwisseling van de opgedanedeskundigheid en ervaringen. Deze

landelijke bundeling van regionalekrachten vormt de toegevoegde waar-de waarvan de opdrachtgever profi-teert.””Jaarlijks presenteert Dynamis rappor-ten over de woning-, bedrijfsruimte-en kantorenmarkt, de woningmarkten de kantoren”, gaat Verhoeven ver-der. “Er is ieder jaar het symposiumSprekende Cijfers met gastprekers uitde sector. Dynamis beschikt over eenprofessionele researchafdeling. Zokunnen we op elk gewenst ogenblikeen momentopname maken van bij-voorbeeld het aanbod, de vraag en detrends in bepaalde segmenten.”

LogistiekDe Dynamis-makelaars zijn ook in teschakelen voor onder meer haalbaar-heidsstudies of planconcepten.Van Opstal: “Een goede en betrouw-bare database is ontzettend belangrijk.Daar is Dynamis als instituut zeer pro-fessioneel mee bezig. In februari heeftde overkoepelende organisatie Dyna-mis Logistics geïnitieerd. Voor zoe-kers in de markt een concentratie vanlandelijk aanbod. Bijvoorbeeld het he-le gebied van Rotterdam, West-Bra-bant tot en met Venlo wordt door Dy-namis-bedrijfsmakelaars bediend. Weclusteren onze kennis van die sectoren kunnen logistieke opdrachtgeverseen duidelijke meerwaarde bieden.”Dynamis heeft de eerste aanzet gege-

ven voor de ontwikkeling van een ei-gen educatieprogramma. “In dit vakmoet je jaarlijks voldoen aan de eisenvan hercertificering. Je bent verplichtom studiepunten te halen en moetaan diverse criteria voldoen. Dynamisonderzoekt de mogelijkheden voorde ontwikkeling van een eigen gecer-tificeerd educatieprogramma, o.a.voor de jaarlijkse hercertificering”,zegt Van Opstal.

RICSDaarnaast mag Van der Sande VanOp-stal het predicaat Regulated by RICSvoeren.“Het Royal Institution Of CharteredSurveyors Nederland is de vastgoedau-toriteit die eisen stelt aan vakbe-kwaamheid en integriteit. Lid wor-den kan alleen na een assessment waar-in vakkennis en ethiek worden ge-toetst. Grote banken en overhedenverlangen inmiddels dit certificaat.”De tijdsgeest vraagt ook andere bena-deringen met bijbehorende protocol-len vanwege de hogere gestelde eisenvan opdrachtgevers, aldus Van Op-stal. Bijvoorbeeld voor deelname aaneen Europese aanbesteding moet jebeschikken over het RICS-certifi-caat. Overheden hanteren die normsteeds vaker. In Breda zijn er zo’n zeskantoren die zich bezighouden metbedrijfsonroerendgoed. Maar niet allekantoren beschikken over hetRICS-certificaat. Van der Sande Van-Opstal wél en wij spelen hiermee inop deze nieuwe ontwikkeling.””Bovendien zijn we het eerste kan-toor in Breda dat voldoet aan de eisenvoor de Taxatierichtlijn Commer-cieel Vastgoed van het Taxatie Mana-gement Instituut. We werken meteen taxatiesysteem dat volledig trans-parant is. Taxaties van bedrijfsonroe-rendgoed zijn daardoor inzichtelijk,vergelijkbaar en kwalitatief toetsbaar.Opdrachtgevers kunnen daar onlinein kijken. Financiers kunnen zien opwelke basis de taxatiekundige onder-bouwing is geschied.”Transparantie wordt steeds belangrij-ker merken de bedrijfsmakelaars.Verhoeven: “Daarom pakken we ditprofessioneel aan. We zijn bezig metde ontwikkeling van een systeemvoor de nieuwbouw. We leggen allesdigitaal vast. We werken webbased.Die lijn kunnen we doortrekken naarons kantoor. Wij zorgen ervoor datwe innoveren en dat onze educatieop peil blijft. En als we integer wer-ken dan blijven we ook in de toe-komst bij de topspelers behoren.”

ZUNDERT - Stemmen werkt een-voudig via het ‘Vind ik leuk’- princi-pe, bekend van Facebook. Tik op in-ternet in:http://bit.ly/StemOpAtelier. Onder

de stemmers verloot organisator vande verkiezing, de Bond van Neder-landse Architecten, een iPad.Twitteraars hebben de kans om per-soonlijk rondgeleid te worden door

architect Ernst Havermans vanOomen Architecten, de man die HetGastatelier ontworpen heeft. Zij moe-ten daartoe in Twitter of Linkedin devolgende regel kopiëren: Win rondlei-ding door de architect (bij RT)StemGastatelier Zundertbit.ly/WinRondleiding#GVHJ.Op Koninginnedag, 30 april, maaktde BNA de winnaar bekend. Danwordt ook bekend gemaakt wie deIpad wint. Iedereen heeft dus nog een

week de kans om te stemmen. HetGastatelier staat al weken in de toptien, de hoogste notering was de der-de plek. Maar het verschil in de top isklein.

Het Gastatelier maakt deel uit van hetvan Goghhuis in Zundert. Het staatnaast de kosterswoning van de vadervan Vincent van Gogh. Dat huis iseen aantal jaren geleden verbouwdtot expositieruimte en gastenverblijf.

Het nieuwe kunstatelier staat daar-naast, op de plek van een afgebrokenschuur. De woning is nu een galerievoor hedendaagse kunst, met op zol-der een gastenverblijf voor kunste-naars die worden uitgenodigd in hetnieuwe atelier te komen werken. Degalerie is een dependance van galerieDomArte in Rucphen.Het Gastatelier is ontworpen door ar-chitect Ernst Havermans van OomenArchitecten.

BREDA - “De BOG-markt isniet in balans”, zegt de ervarenbedrijfsmakelaar Jos vanOpstal. “De laatste drie jaarwas de markt moeilijk tebeïnvloeden. Vooral wijhebben te maken met demacro-economische invloeden.Maar we zijn bijzondergelukkig dat er sprake blijftvan bewegingen in de marktin deze regio.”

”De keuze in kantoren is verdrie-voudigd ten opzichte van vijf jaargeleden. Je kunt de prijs aanpassen,maar dat biedt niet altijd soelaas. Erzit een ‘prop’ in de kantorenmarkt.De leiding moet ontstopt worden,

maar dat gaat niet snel. Het senti-ment van de ondernemers is min-der goed en dat is een slechte voe-dingsbodem voor belangrijke inves-teringen.”Daar komt ook nog bij dat HetNieuwe Werken ervoor zorgt dater minder kantoorruimte de komen-de jaren nodig is. “Een werknemerhad voorheen een kantoor van18,5m² ter beschikking. Dat is nuzo’n 11,5m². Dat betekent effectief35% minder kantoorruimte.”

Toch ziet Van Opstal zeker positie-ve punten: “We zijn blij dat we inBreda functioneren. We hebbenhier zelfs een groei gezien van hetaantal arbeidsplaatsen in de detail-

handel. Ook opvallend, Elsevierheeft een onderzoek gehoudenwaaruit blijkt dat Breda op eenvierde plaats komt in de bestelokale economieën in Nederland.De ranking is gebaseerd op eenonderzoek op 40 economischeindicatoren zoals het infrastructuur,werkgelegenheid en voorraadbedrijventerreinen en kantoorruim-te. Het rapportcijfer is bijna een 8.De tijdsgeest geeft een drukkendeffect in de markt. Maar in Bredaen de regio worden nog altijdzaken gedaan. De toename van deblauw-oranje bebordingen enafficheringen bevestigt de dynami-sche aanpak van Van der SandeVanOpstal Bedrijfsmakelaars.”

De markt voor bedrijfsonroerend-goed heeft de afgelopen jarenveel veranderingen ondergaan.Dat heeft als gevolg datbedrijfsmakelaars meer moetensamenwerken en hun expertisemoeten vergroten om zich tekunnen onderscheiden. Van derSande VanOpstal Bedrijfsmake-laars - partner in Dynamis -is daar voortdurend mee bezig.“Hiermee kunnen we ons inde huidige markt onderschei-den”, zegt bedrijfsmakelaarJos van Opstal.

Het nieuwe Van Gogh Gastatelier in Zundert heeft een goede kansom het Nederlands Gebouw van het Jaar te worden. Nu nog staat hetgebouw van de 309 inzendingen op een vijfde plaats. De prijs van deBond van Nederlandse Architecten (BNA) is een publieksprijs. Wiewil dat het atelier in Zundert het gebouw van het jaar wordt, kanstemmen via http://bit.ly /StemOpAtelier. Twitteren kan ook.

Markt regio Breda blijft in beweging

Dynamisch met Dynamis

Alle stemmen naar het Van Gogh Gastatelier

BOG Specialisten in de markt

Peter Paul Verhoeven (links) en Jos van Opstal (rechts) Foto: Kees Bennema

Page 32: BNDeStem De Ondernemer 21042012

Bedrijfsobjecten

TE HUUR/TE KOOP

HUURPRIJS € 19,50 PER M²

Op het toonaangevende industrieterrein 'Vosdonk' zijn diverse bedrijfsruimtes te huur geschikt ten behoeve van grootschalige opslag en produktie.De navolgende units zijn beschikbaar:

UNIT 1 - 1.495 m²UNIT 2 - 2.865 m²UNIT 3 - 4.635 m²

Unit 2 heeft de beschikking over een aantal loadingdocks met levelers.

Tevens is het mogelijk diverse kantoorruimtes bij te huren. Totaal is hiervan ca. 1.350 m² beschik-baar. Rondom het pand is een groot buitenterrein gelegen wat mogelijkheid biedt voor parkeer- en manouvreerruimte.

Zeer aantrekkelijke huurcondities!

Het gehele complex wordt tevens te koop aangeboden tegen een scherpe vraagprijs.

Nijverheidsweg 23-25 Etten-Leur

TE HUUR / TE KOOP

Nette kantoor- en/of showroomruimte in een representatief bedrijfsverzamelcomplex aan de oostkant van de Haagse Beemden. Goed bereikbaar op enkele autominuten van de A16 en A59. Deze ruimtes zijn recentelijk volledig gerenoveerd en worden derhalve "instapklaar" aangeboden. Informeer naar de gunstige voor-waarden.

Voorerf 1-27 Breda

TE HUUR

De winkellocatie Tolbrugstraat 2 is gelegen op een uitstekende centrumlocatie in het voetgan-gersgebied van Breda. De winkel-/verkoop-ruimte met een frontbreedte van 17m¹ bestaat uit een entree met een open winkelruimte (78m²) gevolgd door een tweede gedeelte (43m²) van de winkel-/verkoopruimte. Een dagverblijf met magazijn (42m²) is aanwezig.

Tolbrugstraat 2 Breda

TE HUUR

Bedrijfs-/opslagruimte gelegen op bedrijventer-rein De Krogten. De ruimte is groot ca. 2.450m² en voorzien van 3 overheaddeuren, buitenter-rein met loading dock, kantoorruimte / kantine met toilet (ca. 20m²). Het object is tevens voorzien van alarm. Combinatie van kantoor c.q. kleinschalige bedrijfsruimten is mogelijk.

Eikdonk 8 Breda

TE HUUR

Op een uitstekende A1-locatie gelegen kan-toorruimte op de 1e verdieping van ca. 385m². De locatie Parkplan Oostpoort is direct aan de rijksweg A58 gesitueerd en heeft een uitste-kende ontsluiting naar de A16 (Rotterdam-Antwerpen). De kantoorruimte wordt turn-key opgeleverd. Voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein. Collegiaal met DTZ Zadelhoff.

Bredaseweg 113 Etten-Leur

TE HUUR

Dit A1 solitair kantoorgebouw met zichtwaarde aan de A16 beschikt over een luxe hoofdentree met vide. Totaal ten behoeve van verhuur is beschikbaar 1.848m² gelegen op de tweede, derde en vierde etage. Deelhuur is mogelijk vanaf 616m². De kantoren zijn luxe afgewerkt, voorzien van o.a. topkoeling. Parkeernorm 1:44. Collegiaal met Jones Lang LaSalle.

Lage Mosten 37-47 Basalt Breda

TE HUUR

Het aangeboden object is gelegen op industrie-terrein De Krogten en bestaat uit een kan-toorruimte met lift en dakterras op de etage (ca. 900m² - deelverhuur mogelijk vanaf ca. 445m²), showroomruimte (ca. 1.370m² - deelverhuur mogelijk vanaf ca. 685m²) en op-slagruimte (ca. 1.285m² - deelverhuur mogelijk vanaf 443m²). Hoogwaardig afwerkingsniveau.

Konijnenberg 88 Breda

TE HUUR

Op een uitstekend bereikbare locatie gelegen representatief kantoorpand komt de begane grond (ca. 310 m²) met eigen entree beschik-baar voor de verhuur. Het object is uitstekend bereikbaar vanaf de snelwegen en ligt op loopafstand van het station. Bij het gehuurde behoren 4 parkeerplaatsen. De ruimte is instap-klaar met diverse voorzieningen zoals airco.

Teteringsedijk 1 Breda

TE HUUR

Op het aantrekkelijke bedrijventerrein “Molen-eind” is een bedrijfsobject (ca. 695 m²) met ri-ant buitenterrein beschikbaar voor de verkoop, dat zich prima leent voor een eventuele her-ontwikkeling. Door de ligging nabij op- en afrit A27 is het object uitstekend bereikbaar. Perceel-oppervlakte ca. 3.793 m².

Heusing 2 Breda

TE KOOP

Aantrekkelijk winkelpand gelegen op een A2-locatie in het centrum van Breda. De winkel bestaat uit een winkelruimte met secun-daire ruimten op de begane grond, groot ca. 110m² met een magazijnruimte op de etage, groot ca. 90m². De frontbreedte van de winkel bedraagt ca. 6m¹. Diverse parkeergarages op loopafstand bereikbaar.

Korte Brugstraat Breda

TE HUUR

Multifunctioneel bedrijfscomplex gelegen op bedrijventerrein Vosdonk-West, nabij snelweg A58. Bedrijfsruimte vanaf 610m² tot 3.685m², eventueel gecombineerd met kantoorruimte vanaf ca 200m². Op eigen terrein zijn voldoen-de parkeerplaatsen aanwezig. In prijs verlaagd! Collegiaal met DTZ Zadelhoff.

Tussendonk 10-20 Etten-Leur

TE HUUR / TE KOOP

Een bijzonder representatief kantoorgebouw gelegen op de hoek Ettensebaan/Tuinzigtlaan, nabij op- en afritten van de A16 en A58. Door zijn vorm-, materiaal- en kleurgebruik heeft het een krachtige eigen identiteit. De belevings-waarde binnen is aangenaam hoog. Kan-tooroppervlakte totaal ca. 1.780m², deelhuur mogelijk v.a. 630m². Hoge parkeercapaciteit.

Tuinzigtlaan 15 Breda

TE HUUR

Woon-/werkpand bestaande uit een kantoor-/winkelruimte (Dorpsstraat 71) met een zelfstan-dige bovenwoning (Dorpsstraat 69). Het pand kent een mooi breed front en leent zich eventu-eel voor een invulling met meerdere gebruikers. Daarnaast beschikt het pand nog over een tweetal garages. Oppervlakte kantoor/praktijk: ca. 310 m² en bovenwoning ca. 80 m².

Dorpstraat 69-71 Chaam

TE KOOP