BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

36
Ondernemend Roosendaal 13 In de stoel Geert van der Horst, directievoorzitter Rabobank Roosendaal- Woensdrecht Reportage Bedrijventerrein Oude Molen Barometer West- Brabant scoort: 5,7 West-Brabant 12e jaargang - nr. 5 19 mei 2012 Special 076 5 209 209 of www.dtz.nl Voor al uw bedrijfshuisvesting. Duidelijk. DTZ Zadelhoff Gefundeerd kiezen NEEMT EEN DEEL VAN DE ONDERNEMER UIT HANDEN Netwerken na de Nassaulezing 2/3

description

BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

Transcript of BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

Page 1: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

OndernemendRoosendaal

13

In de stoel

Geert van der Horst,directievoorzitter

Rabobank Roosendaal-Woensdrecht

Reportage

BedrijventerreinOude Molen

Barometer

West- Brabantscoort: 5,7

West-Brabant 12e jaargang - nr. 5 19 mei 2012

Special

076 5 209 209 of www.dtz.nl

Voor al uw bedrijfshuisvesting.Duidelijk. DTZ Zadelhoff

Gefundeerd kiezen

NEEMT EEN DEEL VAN DE ONDERNEMER UIT HANDEN

Netwerken na de Nassaulezing 2/3

Page 2: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

2 deOndernemer 19 mei 2012

Colofon

Tekst: Ron Gregoor

BREDA - De vierde editie van deNassaulezing was meteen ook demeest succesvolle. Want mochten eer-der de toenmalige minister van Defen-sie Henk Kamp, EurocommissarisNeelie Kroes en Lex Hoogduin vande Nederlandsche Bank al rekenenop een aandachtig gehoor, Hermanvan Rompuy hield het publiek in debomvolle Grote Kerk in zijn ban.Meer dan een uur lang.Waar de meeste gasten waren uitge-gaan van een wat saaie spreker- deVlaamse president van Europa komtzo op het eerste gezicht niet over alseen begenadigd spreker- werden zijaangenaam verrast. Vol humor, geenmoment vervelend en vooral zeer ge-dreven hield hij een pleidooi voor Eu-ropa. Hij kreeg daarvoor een langduri-ge, ovationele staande ovatie.De organisatoren , de crossmedialeuitgeverij BN DeStem, financieeldienstverlener Ernst&Young en deBusiness Club Breda, hadden het nietbeter kunnen treffen. Een paar dagenna de verkiezingen in Frankrijk enGriekenland, die nu niet bepaald vlek-keloos voor de Europese gedachte wa-ren verlopen, kwam ‘de baas van Eu-ropa’ op bezoek. Die had wel het eenen ander uit te leggen.En dat deed hij. Haarfijn. Ook overde ontwikkelingen van het weekenddaarvoor. “Ach, wat Frankrijk betreftmaak ik me niet zoveel zorgen”, zeiVan Rompuy. “De nieuwe presidentHollande zegt dat hij de begrotings-doeleinden wil handhaven. Hij wil al-

leen een ruimere agenda met meer in-vesteringen in bijvoorbeeld werkgele-genheid. Maar daar hebben wij nietzoveel problemen mee.”Erger vond hij de winst van de ‘anti-Europeanen’ in Griekenland. Veel zeihij er niet over. Hij zuchtte en steun-de wat, ‘informateurs die na een hal-ve dag hun opdracht weer terugge-ven, dat voorspelt niet veel goeds’,maar ging daar verder niet op in.Ook niet na aandringen van ‘de zaal’.

“Pas als Griekenland een nieuwe rege-ring heeft die met plannen komt, ishet tijd genoeg voor een reactie.Maar het wordt een spannende zo-mer.” Het was de bedoeling dat VanRompuy zou spreken van kwart overacht tot vijf over half negen. Rondhalf tien verliet hij, onder luid ap-plaus, het podium.

TegenvallersDe organisatoren van de tweejaarlijk-

Evenement Nassaulezing

ADRESGEGEVENS:Postbus 3229,4800 MB BredaT: 076 - 5 312 255E: [email protected]

Column

ACCOUNTMANAGER:Jos van Dongentel: [email protected]

Van Rompuy kan

REDACTIEMANAGER:Ron Gregoor

VORMGEVING:Angela van EckNicole Hoepelman

Als ik mijn deur of

raam open zet, word ik

ondergedompeld in

jazzmuziek. Het

Jazzfestival Breda is in

volle gang en omdat ik

in de binnenstad woon,

maak ik het allemaal

van heel dichtbij mee.

Of ik mijn stulp verlaat

en mee ga swingen? Ik weet het nog niet.

In mijn jonge jaren heb ik een overdosis jazz gekregen. Om

met de Belgen te spreken: ‘ik had gedaan met de jazz.’

Ik zat net bij de krant, het was 1974 en ik werkte op de

stadsredactie. Mijn chef Gerard van Herpen schreef een

stuk over de Original Victoria Band, het oudste nog bestaan-

de Nederlandse jazzorkest, en kwam daar de naam tegen

van mijn vader. Die speelde daar vele jaren trompet. ‘Is dat

jouw..?’ ‘Ja, dat is mijn…’ Hij gaf mij zijn aantekeningen en

vanaf dat moment was ik de jazzredacteur van toen nog

Dagblad De Stem.

Ik kreeg een eigen rubriek, uitnodigingen voor bijna ieder

jazzfeest en iedere week wel een paar elpees. Ik schreef

hoesteksten voor platen van regionale orkesten. Iedere

week was er wel wat te doen in ‘the hottest place of the

south’. En het moest al heel gek gaan als ik daar niet bij

was.

Had ik er dan verstand van? Welnee. Ik was opgegroeid

met Beatles en Stones en mijn vader repeteerde thuis nooit.

Als ik wat wilde weten, vroeg ik dat aan Joep Peeters, nog

steeds Bredaas meest actieve jazzmuzikant. Van alles wat ik

over jazz schreef, begreep ik zelf de helft niet.

Ik heb dat zo’n vijf jaar gedaan. Toen was ik het beu. Ik had

het gehad met de jazz. De elpees verhuisden naar de zolder.

Nooit meer heb ik er nog een gedraaid. Ik heb ze weggege-

ven. Ik ben nu gedoemd de muziek live te gaan beluisteren.

En misschien doe ik dat ook wel. Maar dan moet het wel ter-

rasweer zijn. Ik ben ook wat jazz betreft een mooi weer lief-

hebber geworden.

Ron Gregoor

Herman van Rompuy, de presi-dent van Europa, kan niet meerkapot bij de bestuurders en detop van het West- Brabantse enZeeuwse bedrijfsleven. Zelden iseen Nassaulezing met zoveelvuur, humor en logica uitgespro-ken als op dinsdag 8 mei. “Wekunnen wel tot in de kleine uur-tjes met u over Europa praten”,zo nam de presentatrice vandienst, Astrid Kersseboom uitein-delijk afscheid van de spreker.Van Rompuy deed ruim driekwartier langer over zijn lezingdan was gepland, maar niemandin de volle Grote Kerk in Bredavond dat erg.

BLADMANAGER:Johan van den Kieboom

deOndernemer verschijnt in een oplagevan 170.000 exemplaren

Jazzgevoel

Geboeid luisteren de aanwezigen in de bomvolle kerk naar Van Rompuy.

deOndernemer is een uitgave van BN DeStem

WEBSITE:www.deondernemer-bndestem.nl

Page 3: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

19 mei 2012 deOndernemer 3

se Nassaulezing konden dus terugkij-ken op een zeer geslaagd evenement.Daar zag het er aan het begin van dieweek niet naar uit. De beoogdeavondvoorzitter en presentator TwanHuys zegde op het laatste moment af.Arjo Klamer, hoogleraar economieaan de Erasmus Universiteit, zou overde eurocrisis komen praten. Ook hijwas er niet. Hoofdredacteur Johanvan Uffelen van BN DeStem wistheel snel Astrid Kersseboom te strik-

ken, die de avond perfect in goede ba-nen wist te leiden. En omdat VanRompuy op zijn praatstoel zat, misteeigenlijk niemand het verhaal van Kla-mer. Het Koperkwintet van Het Bra-bants Orkest was er gelukkig wel.Het intermezzo van deze vijf blazerswas een lust voor het oor.

UitverkochtDe aanwezigen in de Grote Kerk, deNassaulezing was andermaal uitver-

kocht, bleven nog een uurtje hangen.Netwerken, bijkletsen, oude herinne-ringen ophalen en de loftrompet ste-ken over de president van Europa.En Van Rompuy zelf. “Ik ga nu naarhuis, want morgen heb ik weer eendrukke dag. Vier lezingen, ja allemaalweer over Europa. Dan ga ik ooknog naar Frankrijk, afscheid nemenvan president Sarkozy, waarmee ikprima heb samengewerkt, en de nieu-we president Hollande feliciteren.”

niet meer stuk

Netwerken na afloop in de historische kerk.

DRV Accountants & Adviseurs is met een team van 500 mede-werkers en 11 vestigingen in Zuid-Holland, Zeeland enWest-Brabant een inspiratiebron voor nuchtere ondernemers.

De belastingdienst verwacht dat u snel in actie komt als u te veel of te wei-nig btw hebt afgedragen. Het moet voortaan keurig volgens de richtlijnen, anders riskeert u een vergrijpboete.

Als ondernemer hebt u te maken met verschillende soorten belastingen. De omzetbelasting is hier een bekend voorbeeld van. Afhankelijk van diverse factoren doet u per maand, kwartaal of jaar aangifte voor de omzetbelasting. Onlangs heeft er een belangrijke wijziging plaatsgevonden in de manier waarop fouten in de aangifte omzetbelasting moeten worden hersteld.

SuppletieTot 1 januari 2012 was het mogelijk om een fout in een eerdere btw-aangifte te herstellen via een brief. Deze correctie wordt ook wel aangeduid als een suppletie. Indien op basis van zo’n suppletie een aanvullende btw-afdracht verschuldigd was, kon de Belastingdienst daarover een verzuimboete opleg-gen van maximaal 5% of € 4.920. Bij kleine correcties werd vaak geen boete opgelegd.

Regeling aangescherptVanaf 1 januari 2012 is de regeling voor het indienen van een suppletie aan-gescherpt. Er geldt voortaan een wettelijke verplichting op het indienen van een suppletie. Indien u de afgelopen vijf jaar teveel of te weinig btw heeft aangegeven, bent u verplicht dit te melden aan de Belastingdienst. Op het moment dat u niet voldoet aan deze actieve meldplicht kan de Belasting-dienst een aanvullende vergrijpboete opleggen. Deze boete kan oplopen tot 100% over het door u verschuldigde bedrag.

De nieuwe boete kan worden opgelegd als de correctie wordt gedaan nadat de inspecteur zelf al bekend is geworden met de onjuiste aangifte. Zolang u de verbetering uit eigen beweging indient, geldt alleen het bestaande boete-regime.

Hoe geeft u de btw-correcties door?Ondernemers kunnen een suppletie indienen door in te loggen op hun per-soonlijke domein. Het ingevulde formulier wordt, op dezelfde wijze als een btw-aangifte, elektronisch naar de Belastingdienst verstuurd.

Via formulierDaarnaast kunt u voor uw suppletie het formulier gebruiken dat de Belastingdienst voor dit doel heeft ontwikkeld. Als u de suppletie niet via het persoonlijk domein instuurt, is het gebruik van dit formulier verplicht. Het formulier is te downloaden op de website van de belastingdienst. U kunt ver-volgens het ingevulde formulier per post naar de Belastingdienst sturen. Het retouradres is in de kop van het formulier opgenomen. Ook het gebruik van dit retouradres is verplicht omdat de suppleties centraal worden verwerkt.

Kleine correcties bij btw-aangifteOm de administratieve lasten te beperken geldt vanaf 2012 ook een kleine versoepeling in de regels omtrent suppletieaangifte. Kleine correcties (dat zijn correcties tot per saldo € 1.000 te betalen of te ontvangen) kunt u ook verwerken in de eerstvolgende btw-aangifte. U hoeft dan geen gebruik te maken van het verplichte suppletieformulier. De kleine correcties moeten worden verwerkt in de juiste rubrieken van de aangifte. U ontvangt van deze correcties geen naheffingsaanslag of afzonderlijke teruggaafbeschikking.

Voorkomen is beter dan genezenDoor de nieuwe informatieverplichting bent u dus verplicht zelf de foutieve btw-aangifte te verbeteren. Verbeter dus tijdig en voorkom boetes!

BOETEVRIJ BTW CORRIGEREN

Peter de Koning is AA-accountant en als partner verbonden aan

DRV Accountants & Adviseurs.vestiging DRV Bergen op Zoom

[email protected]

Astrid Kersseboom praat nog even na met Herman van Rompuy. Foto’s: Willem Paterik

Page 4: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

Scoren in een stijgende markt is niet zo moeilijk. Juist in dalende mark-ten kan een degelijke vermogensbe-heerder zich positief onderscheiden. Contact blijven zoeken, cliënten informeren en portefeuilles samen-stellen met beheersbare risico’s en onbegrensde winstpotentie. Zo gaat Verwer & Janssen met haar clientèle om. Bij onverhoopte calamiteiten op de financiële markten blijft de schade binnen de perken en is er geen echte reden tot paniek. Met name vanwege die rustgevende factor laten cliënten hun vermogen graag beheren door specialisten zoals Verwer & Janssen.

,,Wij geven van tevoren aan wat de maximale risico’s zijn en zijn niet per-se afhankelijk van stijgende aandelen-koersen. Zelfs gelijk gebleven of licht gedaalde koersen kunnen, afhanke-lijk van het gestructureerde product, rendement genereren”, aldus drs. ing. Walter Janssen RBA, commercieel directeur bij Verwer & Janssen.

Fraai nieuw pandVerwer & Janssen Vermogensmanage-ment BV heeft zich bijna twee jaar geleden gevestigd in een fraai nieuw pand tegenover het station in Roo-sendaal. In bijna tien jaar tijd is Verwer & Janssen, ondanks de grillige econo-

mische omstandigheden, uitgegroeid tot een aansprekend bedrijf op het gebied van vermogensbeheer. De on-derneming is één van de weinige on-afhankelijke vermogensbeheerders in de regio Zeeland-West Brabant.

De mondiale beurzen zijn sinds de start van de kredietcrisis in 2008 zeer in beweging. Wat doe ik als belegger met mijn vermogen? Ga ik sparen te-gen een zeer lage rentevergoeding die zelfs de inflatie niet meer goedmaakt? Ga ik zelf beleggen via internet? Of schakel ik de kennis en ervaring in van een vermogensbeheerder? Dit laatste biedt vaak uitkomst. In ieder geval kan een vrijblijvend en oriënte-rend gesprek met vermogensbeheer-der Verwer & Janssen mensen op weg helpen. Algemeen directeur Evert Verwer blikt tevreden terug en vol vertrouwen vooruit.

,,Uiteraard zijn wij tevreden. In 2011 groeide ons bedrijf op alle gebied weer verder. Het vermogen onder beheer groeide met ruim een kwart en onze clientèle nam in een zeer zwak beursjaar desondanks met ruim dertig procent toe.” Het zijn cijfers die er niet om liegen en illustratief voor de succesvolle aanpak van Ver-wer & Janssen.

GrondleggerEvert Verwer is samen met Walter Janssen grondlegger van het floreren-de bedrijf. Evert startte bijna een de-cennium geleden zijn bedrijf vanuit een kantoor in St. Jansteen. Vanwege de gestage groei in de afgelopen jaren werd in 2010 een prachtig hoofd-kantoor geopend in Roosendaal. Het ligt recht tegenover het station en is uitstekend bereikbaar. Ook parkeren is geen enkel probleem. Het kantoor in St.-Jansteen is blijven bestaan als nevenvestiging. Verwer & Janssen beschikt ondertussen over een des-kundig en gemotiveerd team van een tiental medewerkers. Met deze equipe en het goed geoutilleerde kantoor, is Verwer & Janssen klaar voor de toe-komst en in staat om de verdere groei van het bedrijf te faciliteren.

De onderneming is door haar wortels zeer goed bekend met de specifieke wensen en behoeften van de Zeeuw-se en Brabantse beleggers. Maar slaat, door haar bezit van een Europees Paspoort, meer en meer de vleugels uit, tot zelfs over de landsgrenzen. ,,Er is een trend gaande waarbij grootban-ken vanwege reorganisaties en kos-tenbesparingen, goede beleggingsad-viseurs boventallig verklaren.

Wij hebben juist de afgelopen jaren senior beleggingsadviseurs aangeno-

men van ING Bank, ABN AMRO en Rabobank. Het zijn deskundige ad-viseurs die allen meer dan dertig jaar ervaring hebben in het beleggings-vak. Vermogende particulieren, maar ook bedrijven en instituten zien hun bank bovengenoemde beweging ma-ken. Doordat ze geen direct en her-kenbaar aanspreekpunt meer hebben, gaan ze eens rond kijken op de markt van vermogensbeheer. In Zeeland en West-Brabant komen ze dan al snel bij ons terecht. Bij ons staat namelijk de persoonlijke aanpak wel centraal.

GestructureerdbeleggenWat Verwer & Janssen Vermogensma-nagement BV zo uniek maakt is het feit dat het bedrijf zich heeft gespe-cialiseerd in vormen van ‘gestructu-reerd beleggen’. Daarbij wordt veelal de veiligheid van cash of obligaties met de rendementskansen van een aandelenbelegging gecombineerd. Cliëntportefeuilles worden samenge-steld met (verschillende combinaties

van) gestructureerde producten en sluiten naadloos aan bij de individu-ele wensen en doelstellingen van de cliënt. Deze zogenaamde ‘Maatwerk-portefeuilles’ kunnen, indien gewenst, worden uitgebreid met de traditio-nele asset categorieën zoals aandelen, obligaties en vastgoed (meestal in de vorm van beleggingsfondsen). Soms wordt er door Verwer & Janssen ook met derivaten (bijvoorbeeld opties) gewerkt.

AfsprekenBent u geïnteresseerd? Maak dan koste-loos en geheel vrijblijvend een afspraak voor een oriënterend gesprek. Ook voor een second opinion van uw por-tefeuille kunt u bij ons terecht.

U kunt hiervoor bellen naar: 0165-572 900 of het contactformulier invullen op de website:

www.vermogensmanagers.nl

Verwer & Janssen Vermogensmanagement:

Vermogensbeheer is dichterbijdan u denktGestadige groei van vermogensbeheer, ook onder het huidige eco-

nomische gesternte. Hoe is dat te realiseren ? Natuurlijk is ook Verwer & Janssen Vermogensmanagement geen ‘wonderdokter’, maar deze betrouwbare vermogensbeheerder is wel in staat om onder alle marktomstandigheden rendement te behalen voor haar verder uitdij-ende klantenkring.

Evert Verwer, tijdens een lezing op het hoofdkantoor in Roosendaal.

Is sparen met de huidige spaarrente voor

u geen optie? En bent u op zoek naar

beleggingsalternatieven om toch rendement

te maken op uw geld?

Beleg voor een mogelijke rente van 6%

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Ga naar www.rbs.nl/markets voor de brochure, het basisprospectus en de definitieve voorwaarden.© The RBS Bank of Scotland plc. Alle rechten, behalve indien expliciet toegekend, worden voorbehouden. Reproductie in welke vorm dan ook

van de inhoud van dit document is zonder voorafgaande schriftelijke toestemming verboden tenzij voor persoonlijk gebruik. AEX-Index® is een

geregistreerde merknaam van Euronext N.V. of haar dochterondernemingen (Euronext). Euronext is op generlei wijze betrokken bij de

totstandkoming of verkoop van RBS AEX® Obligaties, noch wordt door haar enig advies tot aankoop van RBS AEX® Obligaties gegeven.

Ontdek uw ideale RBS AEX® Obligatie op www.rbs.nl/obligaties

KANTOOR WEST-BRABANT KANTOOR ZEELAND

BRUGSTRAAT 88 ROOSENDAAL ANTONIUSDREEF 2 ST.-JANSTEEN

TEL: 0165-572900 TEL: 0114-322224

E-MAIL: [email protected], WWW.VERMOGENSMANAGERS.NL

Goed om te wetenVerwer & Janssen biedt zowel vermogensbeheer als vermogensadvies. Beide vormen van dienstverlening zijn al mogelijk vanaf € 100.000,-. Ze biedt voor een bestaande effectenportefeuille vanaf € 250.000,- de mogelijkheid van een second opinion, waarbij op een zeer uitvoerige wijze wordt gerapporteerd. In voorkomende gevallen wordt zij ook als consultant in de arm genomen.

Verwer & Janssen Vermogensmanagement BV werkt met Binck Bank en ABN AMRO als depotbanken, waar de cliënten hun effectenrekening aanhouden.

Verwer & Janssen is volstrekt onafhankelijk en als deelnemende instelling aangesloten bij het Dutch Securities Institute (DSI), bij de Beroepsver-eniging van Beleggingsprofessionals (VBA) en bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

LezingenVerwer & Janssen Vermogensmanagement organiseert weer een tweetal lezingen: op dinsdag 5 juni op haar vestiging in Roosendaal (Brugstraat 88) en op donderdag 7 juni in Hampshire Hotel Churchill in Terneuzen. De aanvang is 20.00 uur.

Verwer & Janssen werkt samen met verschillende partijen op het gebied van gestructureerde beleggingsproducten, waaronder ING, Barclays, So-ciété Générale, Commerzbank, Royal Bank of Scotland UBS en BNP Paribas. Royal Bank of Scotland zal op beide avonden een deel van de lezing voor haar rekening nemen. Waar Verwer & Janssen haar gedegen beleggingsconcept toelicht, spitst Royal Bank of Scotland zich toe op haar rol als productbouwer. Iedereen is van harte welkom; de entree is gratis. Svp vooraf wel opgeven via [email protected]

Page 5: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

19 mei 2012 deOndernemer 5Barometer Kamer van Koophandel

Kleinere kernen die een gunstige uit-gangspositie hebben voor de omgangmet komende trends en ontwikkelin-gen zijn Oosterhout, Tholen en SintMaartensdijk. Dit blijkt uit onder-zoek dat BRO in opdracht van de Ka-mer van Koophandel Zuidwest-Ne-derland heeft gedaan naar trends enontwikkelingen in 94 winkelgebie-den in de regio.

Er gebeurt de laatste jaren bijzonderveel in de detailhandel. Online winke-

len is versneld opgekomen, schaalver-groting heeft zich doorgezet, er zijnnieuwe winkelformules bijgekomenen bestaande zijn verdwenen, klantenzijn mobieler en via internet zijn zijveel beter geïnformeerd dan voor-heen. Daarnaast is de bevolkingssa-menstelling veranderd: er is sprakevan vergrijzing, soms zelfs krimp. Der-gelijke trends en ontwikkelingen heb-ben gevolgen voor het winkelland-schap. In hoeverre zijn de verschillen-de winkelcentra in Zuidwest-Neder-land opgewassen tegen de dingen diegaan komen? Hoe weerbaar zijn ze?

Een derde van de kernwinkelgebie-den in Zuidwest-Nederland is maarmatig opgewassen tegen de verande-ringen in koop- en winkelgedrag on-der invloed van internet. Dit zijnvoornamelijk kleine(re) kernen in de

buurt van meer winkelaanbod en/ofwaar de bevolking niet toeneemt ofzelfs krimpt. In Zeeland zijn dit bij-voorbeeld centrale winkelgebieden inZeeuws-Vlaanderen, Walcheren enNoord-Beveland. In West-Brabantbetreft het onder andere kernen in degemeenten Drimmelen, Rucphen enSteenbergen.

Een winkelkern die niet (goed) is op-gewassen tegen toekomstige trends enontwikkelingen is minder aantrekke-lijk voor de ondernemers die geves-tigd zijn in deze gebieden. Het heeftconsequenties voor de aantrekkelijk-heid van het centrum en dus voor hetaantal (potentiële) klanten. Een aan-trekkelijk winkelaanbod is echter ookessentieel voor de leefbaarheid in degemeente en dus is het ook de over-heid die consequenties zal ervaren.Leefbaarheid is namelijk van belangvoor een aantrekkelijk vestigingskli-maat. Als de leefbaarheid afneemt zalook de bevolking afnemen en zullengrote bedrijven en investeerders huninteresse verliezen.

Omgaan met de huidige trends enontwikkelingen is dus van belangvoor zowel ondernemer als overheid.Omdat de huidige uitdagingen creatie-ve oplossingen vereisen is samenwer-king tussen de verschillende partijenonontbeerlijk. Ondernemers zullen inmoeten spelen op ontwikkelingenrond het veranderende consumenten-gedrag. Dit zal impact hebben op hungehele bedrijfsvoering. De overheidzal kritisch naar beleidskeuzes moetenkijken om de innovatieve onderne-mers ook de nodige ruimte en toe-komstperspectief te geven. Indivi-dueel is het tij niet te keren, samenwel.

Chris RuttenKvK Zuidwest-Nederland

In Zuidwest-Nederland is slechtseen vijfde van alle kernwinkelge-bieden op dit moment goed opge-wassen tegen ontwikkelingen zo-als het nieuwe winkelen via inter-net. Dit zijn vooral de grote ker-nen zoals Breda, Middelburg,Bergen op Zoom en Goes.

Winkelgebieden nog nietklaar voor de toekomst

Een aantrekkelijkwinkelaanbod is es-sentieel voor de leef-baarheid. Onderne-mer en overheid kun-nen samen tij keren.

De UAV anno 2012

mr. J.J.C.M. Willemen (Joost)Haans Advocaten

Roosendaal

ROOSENDAAL EN BERGEN OP ZOOMWWW.HAANSADVOCATEN.NL

De Uniforme Administratieve Voorwaarden voor het uitvoeren van werken 1989 (UAV 1989) zijn vernieuwd. Dat is ook niet zo vreemd als men bedenkt dat die alweer sinds 1989 meegaan. 23 jaar! Een eeuwigheid in de (juridische) bouwprak-tijk. Des te opvallender is het dat de verschillen tussen de oude en de nieuwe UAV welbeschouwd meevallen.

De tekst van de nieuwe UAV 2012 is op 30 januari 2012 in de Staatscourant ge-publiceerd. Inmiddels zijn de eerste contracten onder toepassing van deze nieuwe UAV tot stand gekomen. Voor de goede orde, de UAV geen wetgeving. Het zijn standaard algemene voorwaarden, waarnaar in aannemingsovereenkomsten en bestekken wordt verwezen. Ze maken integraal onderdeel uit van de aannemings-overeenkomst.

De komst van de UAV 2012 heeft overigens niet tot gevolg dat de UAV 1989 onmiddellijk hun betekenis verliezen. Contracten waarin nog verwezen wordt naar de oude voorwaarden, worden gewoon onder die voorwaarden afgewikkeld. Aan uw bestaande contracten verandert dus niets.

Om verwarring te voorkomen is het wel zaak steeds goed in de gaten te houden welke voorwaarden van toepassing zijn, want hoewel de verschillen tussen de oude en de nieuwe UAV niet enorm zijn, ze zijn er wel degelijk. Zo is bijvoorbeeld de verplichting van de aannemer tot herstel van gebreken in bepaalde gevallen verlicht en is de waarschuwingsplicht van de aannemer voor kostenverhogingen uitdrukkelijk opgenomen. Ook zijn de bepalingen omtrent aansprakelijkheid na oplevering gewijzigd. Bent u benieuwd naar de overeenkomsten en verschillen en de gevolgen daarvan voor uw onderneming, neem dan gerust contact op met onze bouwrechtspecialisten.

5,5

Het winkelgebied van Breda is wel opgewassen tegen de concurrentie van het internetwinkelen.

Weerbaarheid centrumgebieden West-Brabant

Matig weerbaar Weerbaar Goed weerbaar

GeertruidenbergKruislandOssendrechtRoosendaalSprundelTerheijdenUlvenhoutWagenbergWillemstadZeggeZevenbergschenhoek

AlphenBaarle-NassauChaamDinteloordFijnaartHalsterenKlundertMadePutteRaamsdonksveerRijsbergenRucphenSt. WillebrordSteenbergenWouw

Bergen op ZoomBredaHoogerheideOosterhoutTeteringenZevenbergenZundert

Page 6: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

6 deOndernemer 19 mei 2012

PERSOONLIJK

BERGEN OP ZOOM - Oude Mo-len biedt werkgelegenheid aan zo’n700 fte. Robert van Splunter is bin-nen de gemeente Bergen op Zoomadviseur economie en heeft in diehoedanigheid veel met de bedrijvenop Oude Molen te maken. In zijnfunctie is hij bovendien verantwoor-delijk voor de uitgifte van bedrijfska-vels op Oude Molen en Noordland.Mariëlle ter Bogt is voorzitter van de(verplichte) ondernemersverenigingvan Oude Molen en samen met haarman eigenaar van Metrical metaalbe-werking BV.

Robert van Splunter: ‘Oude Molenontstond doordat er onvoldoende be-drijventerrein beschikbaar was. Gebo-ren vanuit de vraag, zou je dus kun-nen zeggen. Doel van de uitbreidingvan het bedrijventerrein was: behouden versterking van het vestigingskli-maat en het bieden van vestigingsmo-gelijkheden voor kleinschalige bedrij-vigheid.’ Mariëlle ter Bogt: ‘Wij wa-ren met ons bedrijf ook toe aan uit-breiding maar we hebben echt ge-wacht tot dit terrein hier beschikbaarkwam. Wij waren dan ook de eerstendie hier zich hier vestigden. Wij zoch-ten heel duidelijk naar een terrein datde uitstraling had die we voor ons be-drijf willen hebben en dit paste per-fect in dat plaatje. Hier konden wevolledig opnieuw beginnen en het he-lemaal inrichten zoals we dat zelf wil-den. Het is om een groot aantal rede-nen een buitengewoon prettige plekom te ondernemen. Wij voelen onshier heel erg thuis.’

Robert van Splunter: ‘De uitgifte vande bedrijfskavels gaat voorspoedig. Eris nog een aantal kavels dat kan wor-den aangekocht, met name op de ei-landen. Een van de grote voordelenvan dit bedrijventerrein is dat het eenzichtlocatie biedt langs de A4 die hierlangs loopt en in 2013 klaar is. De reis-tijd van Rotterdam naar Antwerpenwordt er maar liefst met dertig auto-minuten door verkort. Daarmee trekje natuurlijk het soort bedrijven aandat het terrein nóg meer smoel en uit-straling geeft.’

VoordelenDe ondernemersvereniging maaktzich op tal van manieren sterk voorOude Molen als modern, flexibel envolwassen bedrijventerrein. Mariëlleter Bogt: ‘Wij proberen zoveel moge-lijk aan de wensen en verlangens vande afzonderlijke ondernemers tege-moet te komen, maar ook als vereni-ging proberen we een blok te vor-men om zaken voor elkaar te krijgen.Belangrijk in dit geheel zijn de viernetwerkbijeenkomsten die we jaar-lijks houden, steeds gehouden bij eenvan de ondernemers op het terrein.Op die manier leer je elkaar kennen

en kun je wellicht zelfs onderling za-kelijk nog wel iets aan elkaar hebben.Zeker niet van minder belang is de ge-zamenlijke beveiliging die we hebbenopgezet. Een aantal jaren geledenwerd er veel ingebroken op het ter-rein. Begin vorig jaar hebben we alsvereniging met financiële steun vannog wat andere partijen waaronder degemeente Bergen op Zoom, voor hethele terrein een bollardsysteem lateninstalleren wat de veiligheid enormvergroot. Bij dit systeem zitten er bijde twee toegangswegen van OudeMolen palen in de grond. Deelnemen-de bedrijven hebben een alarminstalla-tie in hun pand, aangesloten op eenmeldkamer. Bij een inbraakalarm wor-den de bollards vanuit de meldkamer

omhoog gestuurd, waardoor niemandhet bedrijventerrein kan verlaten.Door middel van camera’s kan demeldkamer zien wie het terrein betre-den heeft en opvolgingsdiensten alsbewaking en/of politie sturen. Dezecontroleren of er werkelijk ongewens-te personen aanwezig zijn. Is dit niethet geval dan wordt het sein ‘veilig’gegeven en de bollards uiteraard weerneergelaten. Deze hele cyclus magmaximaal 15 minuten duren.’De beveiliging van Oude Molen iseen typisch voorbeeld van wat proac-tief denken wordt genoemd. De nade-rende ontsluiting van en naar de A4toe biedt uiteraard veel kansen en mo-gelijkheden maar maakt het terreinook enigszins kwetsbaar; dan is een

PERSOONLIJK

WIE: Robert van Splunter

ORGANISATIE: Gemeente Bergen op Zoom

FUNCTIE: Beleidsadviseur economie

VERANTWOORDELIJK VOOR: Uitgifte bedrijfskavels

VOORDELEN: Zichtlocatie langs de A4

NOG TE KOOP: Een paar kavels, o.a. op de eilanden

WIE: Mariëlle ter Bogt

BEDRIJF: Metrical Metaal

FUNCTIE: Voorzitter ondernemersvereniging Oude Molen

BIJZONDER: Het allereerste bedrijf dat zich er vestigde

PRIJS: Beste Brabants bedrijf bij landelijke Innovatieprijs

VOORDELEN: Beste plek om goed te ondernemen

De oorsprong van bedrijventer-rein Oude Molen in Bergen opZoom begon in 1995 rondom deCanadaweg, wat toen nog ge-meente Halsteren was. In 2000werd van gemeentewege het be-stemmingsplan gewijzigd en aanhet terrein een kleine 20 hectaretoegevoegd, bedoeld voor be-drijfskavels tot 5000 vierkante me-ter, milieucategorie II en III.

Prijswinnaars

Bedrijventerrein Oude Molenbiedt (mede) plaats aan een aantalondernemingen die recent in hetnieuws kwamen met prijswinnen-de activiteiten. Heel bijzonderdaarbij is Eco-Point, een bedrijfdat sterk is in innovatieve, ecologi-sche schoonmaak. Duurzaamheiden originaliteit zijn daarbij onmis-kenbaar belangrijke pijlers.Ook het bedrijf van Mariëlle terBogt en haar echtgenoot eindigde

zeer hoog bij de jaarlijkse landelij-ke Innovatieprijzen. Van Brabant-se bedrijven eindigen zij op de eer-ste plaats.ImProvia, met een vestiging opOude Molen, won zelfs twee prij-zen. Ze werden vorig jaar uitgeroe-pen tot Beste Werkgever in de pro-fitsector en kregen ook nog eensde FD Gazellenaward omdat zijdrie jaar lang een aanzienlijke om-zetgroei hebben laten zien.

Oude Molen: Een buitengewoon

Page 7: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

19 mei 2012 deOndernemer 7

goede beveiliging van groot belang.Naast deze belangrijke zaken als on-derlinge verbondenheid en veiligheidzijn er meer zaken die vanuit de vere-niging worden geregeld. Mariëlle terBogt: ‘We hebben hier hartsafe appa-ratuur, belangrijk en levensreddendbij hartfibrillatie maar ook belangrijkis de zorg voor de gecoördineerde af-valstromen op het terrein. Dit is voor-deliger terwijl toch iedere onderne-mer met het bedrijf zijn eigen afspra-ken kan maken. Wij vinden de samen-werking met de gemeente, maar ookmet politie en brandweer, van grootbelang en houden een aantal kerenper jaar bijeenkomsten waar alle par-tijen aanschuiven. Op die manier kun-nen in zeer korte lijnen eventuele pro-blemen aan de kaak worden gesteld,en zo mogelijk, snel worden opge-lost. Ook naar de toekomst toe heb-ben we plannen. Zo zijn we nu aanhet bekijken of we als bedrijventer-rein niet beter gezamenlijk onze ener-gie kunnen inkopen. We hebben eenextern bureau in de arm genomen diedit gaat begeleiden.’ Naast deze talrij-ke activiteiten heeft de ondernemers-vereniging onder meer gezorgd voornumerieke bewegwijzering en eenKVO-certificaat.

ParkmanagementDaarnaast wordt via de Stichting Park-management niet alleen gekeken naarhet eigen terrein maar wordt Oude

Molen zelfs gemeentebreed vertegen-woordigd in relatie tot de andere be-drijventerreinen binnen Bergen opZoom. Robert van Splunter: ‘De ge-meente stimuleert dit brede overlegzeer zeker. Immers, ondernemers,maar ook de gemeente, kunnen lerenvan het delen van de onderlinge erva-ringen. Op die manier zie je ook sa-

menwerkingsverbanden ontstaan endat is natuurlijk ook gemeentebreediets dat je heel graag wilt omdat hetde onderlinge samenhang en verbon-denheid bevestigt.’

Meer informatie:www.ondernemenin-bergenopzoom.nl.

DEN BOSCH- De VDL-groep uitEindhoven (grootbedrijf) en Venco-matic (MKB) uit Eersel hebben op deFloriade in Venlo uit handen van dePrins van Oranje de Koning Willem1 prijs ontvangen. Dat is de belangrijk-ste prijs voor ondernemers in Neder-land die iedere twee jaar wordt uitge-reikt voor het grootbedrijf en hetMKB.De VDL -groep is opgericht in 1953en sindsdien uitgegroeid tot een fami-liebedrijf met 79 ondernemingen in16 landen en ruim 7100 werknemers.De onderneming richt zich op de au-tomotive sector en is bekend door deontwikkeling en verkoop van halffa-brikaten en bussen.

Ook Breda heeft een vestiging vanVDL, VDL Steelweld. VDL Steel-weld is een internationaal georiënteer-de onderneming met vestigingen inNederland, Groot-Brittannië enDuitsland. Daar werken ongeveer200 mensen.Steelweld is een veelzijdig bedrijf ac-tief op het gebied van productieauto-matisering, toeleveringen en enginee-ring services. Het bedrijf ontwerpt,produceert en installeert gerobotiseer-de productiesystemen met een breedscala aan handling-, assemblage- enverbindingstechnieken voor indus-triële toepassingen.

VDL Steelweld staat bekend als inno-vatieve system integrator met veelknowhow aangaande geautomatiseer-de en gerobotiseerde productieproces-sen. Daarnaast is het bedrijf toeleve-rancier.

Vencomatic in Eersel is een produ-cent van welzijnsvriendelijke en inno-vatieve huisvestingsconcepten voorpluimvee. Zo is het bedrijf bekend ge-worden door de ontwikkeling van derondeelstal. Het familiebedrijf is opge-richt in 1983, heeft 150 medewerkersen is wereldwijd actief.De prijsuitreiking vond plaats in aan-wezigheid van Commissaris van deKoningin Wim van de Donk, diezeer recent de VDL-groep bezocht.Hij heeft de beide ondernemingen ge-feliciteerd. “Een bewijs van de krachten het innovatief vermogen van Bra-bantse ondernemers en een onderstre-ping van het belang van de maakin-dustrie in onze provincie” aldus deCommissaris van de Koningin. Gede-puteerde Bert Pauli van EconomischeZaken en Bestuur noemt beide bedrij-ven een voorbeeld voor andere onder-nemingen. ‘Ze blinken uit in vernieu-wende en eigenwijze producten endiensten, creëren toegevoegde waar-de. En daar moet Brabant het in detoekomst van hebben’.

prettig werkklimaat Brabantse bedrijvenwinnen Willem I-prijs

Bedrijventerrein Oude Molen

HYPOTHEEKRENTE AFTREK VERDER BEPERKT IN LENTE AKKOORD

De politiek is voorlopig overeengekomen dat bestaande hypotheken de huidige regeling blijven houden. Dat wil zeggen onbeperkte hypotheekrente aftrek voor maximaal dertig jaar (voor bestaande hypotheken te rekenen vanaf 01.01.2000).

Hypotheken die afgesloten worden na 1 januari 2013 verliezen elk jaar een stukje fiscale rente aftrek. Bij het berekenen van de fiscaal aftrekbare rente wordt voor deze hypotheken gedaan alsof het annuïteitenhypotheken zijn. Hierdoor vervalt elk jaar (een steeds groter wordend) deel van de rente aftrek.

Onduidelijk is nog hoe hier precies mee omgegaan zal worden, maar de fiscale aantrekkingskracht van de bankspaarhypotheek zal zeker een stuk minder worden.Er zullen zeker gevallen zijn waarbij het verstandig is om voor ingang van de nieuwe wet nog te kijken of de huidige hypotheek aangepast moet worden om zo optimaal te profiteren van de huidige, gunstige, regeling.

Voor starters kan het verstandig zijn om toch vooral voor de ingang van de nieuwe regeling een huis te kopen en te financieren.

Dimitri Duine, Duine Adviesburo BV Register Master in Financial Planning,

CFP® Certified Financial Planner FFP gecertificeerd financieel planner

Register adviseur in Assurantiën, Register Pensioenadviseur,

DSI Beleggings Adviseur, Erkend Hypotheek Adviseur

Mariëlle ter Bogt en Robert van Splunter in koudere weersomstandigheden op bedrijventerrein OudeMolen. Foto’s Aad Meijer

Lepelstraat

Halsteren

A4

B E D R I J V E N T E R R E I NO U D E M O L E N

Stee

nber

gsew

eg

De Eendrachtweg

Tholenseweg

Page 8: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012
Page 9: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

19 mei 2012 deOndernemer 9

Ziet u uit naaruw nieuwestoel?Jazeker. Een bij-zondere uitdaging.

Wat is er zoanders aandeze stoel invergelijkingtot de vorige?Totaal andere wereld,de Europese finan-ciële wereld in tegen-stelling tot Retailban-king op regionaal enklantniveau. Voortsfunctioneren op interna-tionaal toplevel in eenmeer dienende en orga-niserende rol in tegenstel-ling tot heden waarbij ik-zelf eindverantwoordelijkben en stuur op strate-gisch en operationeel ni-veau.

Op welkestoelen heeft uhiervoor gezeten?Vanaf 1992 ben ik eindver-antwoordelijk directeur bijdiverse opeenvolgende loka-le banken. Daarvoor als insol-ventiespecialist werkzaam bijJuridische Zaken RabobankNederland. Voorts heb ik ookop heel veel krukjes gezetenbij velerlei externe organisatiesen instellingen.

Hoe bent u bij dit bedrijfterecht gekomen?In 1984 heb ik stage gelopen en

een afstudeerscriptie geschrevenbij Juridische Zaken RabobankNederland over “Stille bewindvoe-ring door banken”. Tijdens opvol-gende diensttijd bij KoninklijkeMarine werd ik vanuit RabobankNederland geïnformeerd dat ereen vacature op mijn vakgebiedkwam en toen was het snel ge-piept.

U heeft destijds gekozenvoor de Rabobank. Had datevengoed ook een anderebank kunnen zijn?Had gekund, maar gezien voorge-schiedenis was dit de meest geredeweg. Ik had meerdere opties aaneinde diensttijd, maar hier zie je alhet bewijs van mijn overtuigingdat relatie en vertrouwen een bepa-lende rol spelen in het maken vankeuzes.

Wat doet de Rabobankbeter dan andere banken?Rabobank stelt de mens centraal,zowel de klant als de medewerker.Getuige hiervan is de huidige posi-tie als populaire werkgever en alssolide financiële instelling. De lan-ge verblijftijd van toegewijde enbetrokken mensen is kenmerkend.In de klantrelatie blijft Rabo abso-luut langer achter haar klantenstaan, ook in moeilijke situaties.Voorts is ze wat terughoudenderin de risicosfeer en is ze zich zeerbewust van haar maatschappelijkerol in de samenleving.

Wat is precies deUnico Banking Group?Een Europees samenwerkingsver-

band van acht coöperatieve ban-ken, bestaande uit het Franse Cré-dit Agricole, de Duitse DZ Bank,de Nederlandse Rabobank, deOostenrijkse Raiffeisenbank Inter-national, de Italiaanse Iccrea Ban-ca, de Zwitserse Raiffeisenbank,de Finse Pohjola Bank en deSpaanse Banco Cooperativo. Uni-co fungeert als topinstituut voordeze banken met als doelstellinghet verder ontwikkelen van profes-sionele samenwerking en krachten-bundeling op velerlei terreinen. Erfunctioneren zo’n twaalftal comi-tés variërend van Trade Financetot HRM. Ook twee dochterorga-nisaties, Uni Cash en Uni Lease,behoren tot de groep. UniCashzorgt bijvoorbeeld voor afhande-ling van kastransacties in 14 landenvoor 25 banken.

Merkt u dat uw klantenlijden onder de recessie?Ontegenzeggelijk gaat het metveel klanten stukken minder. Im-mer trachten wij vanuit begrip enrespect de klanten te benaderenom alle mogelijkheden te bezienwelke nodig zijn om ook dezemoeilijke tijd zoveel mogelijk zon-der kleerscheuren door te komen.

Wanneer komen we uitdeze crisis?Ik beschik niet over een kristallenbol. Ik maak me wel zorgen om-trent de intensiteit en de verwach-te duur van de huidige recessie.Zoals ik reeds lange tijd ook in deBarometer vermeld is het consu-mentenvertrouwen van doorslagge-vend belang om het tij te keren.

Alleen zijn er weinig tot geen stro-halmen voor de consument omzich aan vast te klampen. Zeker deonzekerheid op het nationale en in-ternationale politieke toneel geeftgeen noodzakelijk te achten hou-vast. Hoewel overtuigd liberaalmoet ik toch zeggen dat strong lea-dership in deze tijd onontbeerlijken hard nodig is. De burger moetweer vertrouwen in de toekomstkrijgen, dan gaan de motorenweer lopen. Ook beperkte of mati-ge groei is prima, de onstuimig-heid in de afgelopen decennia wasook voor velen onbegrijpelijk.

Wat zult u het meestmissen aan West-Brabant?De toch wel gemakkelijke maniervan omgang tussen mensen onder-ling, alleen jammer dat ze zich inWest-Brabant ietwat moeizaamprofileren buiten het eigen lands-deel. Iets meer trots en zelfvertrou-wen en extraversie zou daarbij welkunnen helpen.

Welke goedbedoelde raadkunt u het bedrijfsleven inWest-Brabant meegeven?Ondanks het huidige economischeklimaat zou ik ze graag een hart on-der de riem willen steken met hetadvies vooral door te gaan metcreatief en innovatief te blijven enalle mogelijke kansen beet te pak-ken welke kunnen leiden tot ver-hoging en verbetering van de resul-taten. Geen afwachtende houdingmaar gas erop. Een dag heeft 24uur en een week zeven dagen. Be-nut opportunities. Overigensneem ik hierbij graag een misvat-

ting weg: als Rabo-bank financierenwij nog steedsgraag goede onder-nemers en onderne-mingen.

Wanneer bent uhet meest in uwelement?Als ik dingen kan rege-len en zie dat er bewe-ging op gang komt.

Wat is uwambitie?Eerlijk gezegd heb ikzelf nimmer aan loop-baanplanning gedaan.Voor mij staat voorop ple-zier in mijn werk met eenzekere vorm van even-wicht naar mijn privéle-ven. Ik ga nu proberen ookvan Unico een meer gepro-fileerde club te maken waarstraks alle betrokkenen ookmet recht trots op kunnenzijn dat ze erbij horen. Dat isnog een hele klus in het Euro-pa van vandaag.

Waar krijgen ze udeze stoel voor uit?Vroeger voor een partijtje golf,maar dat doen we sinds de crisisvan 2008 niet echt meer. Graagverpoos ik me met mijn gezin.Met vier opgroeiende kinderen“never a dull moment”.

Naam:Geert van der Horst (50)

Functie:Directievoorzitter RabobankRoosendaal-Woensdrecht

Bedrijf:Rabobank Roosendaal-Woensdrecht

Bijzonderheden:220 werknemers, met kantorenin Putte, Hoogerheide, Wouwen Roosendaal, met meer dan6000 Neder-Belgen (private ban-king) als klant in het gebied bo-ven Antwerpen. Geert van derHorst gaat per 1 juni aan de slagals Secretaris- Generaal van Uni-co Banking Group in Brussel.

Op zaterdag 16 juni verschijnt despecial Ondernemend Zundert

DE STOEL Tekst: Ron Gregoor Fotografie: Aad Meijer

Page 10: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

10 deOndernemer 19 mei 2012

De verkiezingen bepalen de Eu-ropese koers. De uitslagen inGriekenland en Frankrijk roepentwijfels op over de implementa-tie van het Europese bezuini-gings- en hervormingsplan.In Nederland heeft de “Kun-duz-coalitie” er voor gekozenom aan de Europese begrotings-regels te voldoen, zij heeft maat-regelen getroffen. Daardoor liephet renteverschil tussen Neder-land en Duitsland snel terug, posi-tief voor de rating. Een deel vande bezuinigingen wordt afgewen-teld op de burgers. Een verho-ging van het Btw-tarief naar 21procent moet 4 miljard euro op-leveren. Daarnaast gaat ondermeer het eigen risico in de zorgomhoog. Dat is geen goednieuws voor de koopkracht vande consument. De reëel beschik-bare inkomens stonden al fors on-der druk. Het zal niet verrassendat de koopbereidheid onderconsumenten laag is. Vooral sec-toren die afhankelijk zijn van debinnenlandse vraag, zoals de de-tailhandel en de horeca, onder-vinden hier last van, terwijl de af-zetvolumes al laag waren.Er zijn gelukkig ook structurelemaatregelen getroffen. DeAOW-leeftijd gaat versneld om-hoog, en ook op de woning-markt wordt een begin gemaaktmet hervormingen. Om voorrenteaftrek in aanmerking te ko-men moeten vanaf januari 2013nieuwe hypotheken in 30 jaarvolledig en ten minste annuitairworden afgelost, er kan minderworden geleend en de over-drachtsbelasting blijft 2 procent.Hopelijk dragen deze maatrege-len een beetje bij aan een herstelvan vertrouwen.

In april is de inflatie licht gedaalden het consumentenvertrouwenlicht gestegen. In mei was er in-eens het lenteakkoord. Maar alwordt alles groen om ons heen,terwijl ik dit schrijf is het slechts11 graden en van lente nog geensprake. Zo voelt het ook met deeconomie: de temperatuur wilmaar niet stijgen.Verwachtingen bevestigen dat.Europees commissaris Rehnvoorziet voor dit jaar een dalingvan de Nederlandse economiemet 0,9 procent. Volgend jaarwordt een groei verwacht van0,7 procent. Het CBS gaat zelfsuit van een kleinere krimp (0,7procent) voor 2012 en een hoge-re groei (1,25 procent ) voor2013.Op dit moment zien wij in de cij-fers van het MKB van het eerstekwartaal 2012 nog geen verbete-ring t.o.v. 2011. Uiteraard perbranche verschillend, maar signa-len zijn “blij zijn als we maar eenlichte daling hebben van de om-zet”. Aan ondernemerschap, crea-tiviteit en innovatie geen gebrek.Nu de afnemers nog. De consu-ment zou weer moeten willen be-steden. Volgens bancaire informa-tie hebben we met zijn allen inhet vierde kwartaal van 2011 éénmiljard Euro gespaard. Als datgeld in de economie zou wordengepompt zou het wellicht snellerlente worden. Misschien gevende aankomende Olympische spe-len en het Europees kampioen-schap voetbal een duwtje in degoede richting.

Volgens eurocommissaris OlliRehn zit Europa in een milde re-cessie met zicht op herstel. Datherstel komt voor Nederlandeen kwartaal later dan dat vanDuitsland en Frankrijk, ofwel inhet laatste kwartaal 2012. Eenmooie uitdaging voor Nederlanden de Nederlandse politiek omte laten zien dat we dit heus welsneller kunnen, toch? LiesbethSpies (minister BinnenenlandseZaken) heeft wat mij betreft eenhele grote stap in de goede rich-ting gezet door zich vast te bijtenin de nullijn voor ambtenaren.Eindelijk iemand die het be-grijpt. In een economie waar wemet z’n allen de afgelopen jarenhebben moeten inschikken, waarontzettend veel mensen hun ba-nen verloren en nog meer men-sen al jarenlang geen salarisverho-ging hebben mogen meemakenis het ondenkbaar om medewer-kers van de overheid 1,8 procentsalarisverhoging te geven. Hetzou het bedrijf Overheid nietmisstaan als ze in tijden van crisiseens extra kritisch naar haar ei-gen personeelskosten zou kijken.Ik hoop dat Liesbeth en het Kun-duz-akkoord dit onderdeel vastkunnen houden! Mijn vertrou-wen in de economie krijgt daarzeker een positieve boost van!Er moet nog echt wel geknutseldworden aan het nu liggende Kun-duz-akkoord, maar op grote lij-nen is dit helemaal niet verkeerd.Zeker de voorgestelde wijzigin-gen hypotheekrente-aftrek mo-gen er zijn. Mijn cijfer deze keertoch voorzichtig opgetrokkennaar een 6,1. Aan de ene kantmisschien niet helemaal terechtwant op dit moment gaat hetnog niet echt beter met de eco-nomie, maar aan de andere kantzie ik weer volop kansen en daarga ik zeker voor.

Barometer

Paul NijskensREWIN

Guust VerpaalenPhidelity

Peter SwinkelsVoorzitter BZW

Cees MeeuwisWethouder Breda

Etienne VollebregtEssent

Jan PollemansAlbert Heijn

Ronald ReunisPhilips

5,5

4,0

6,2

6,5

5,0

6,5

7,0

6,2 6,1

Manfred ZurhorstDRV Accountants

Ingrid van KasterenDe Partners

Hans VerdiesenRabobank

De barometer cijfer: 5,7

Het zijn onzekere tijden. Het vertrouwen van ondernemer en consument isgedaald tot een dieptepunt. Steeds meer bedrijven komen in de problemenen werknemers vrezen voor hun baan. Een baan voor het leven bij die enebaas zit er al lang niet meer in. De stemmen uit Europa zijn al niet veel be-ter. De kiezer in Griekenland heeft Europa keihard laten vallen. En ondankshet Kunduz akkoord wordt de Nederlander niet optimistischer.

4,5

Sombere geluiden,

Page 11: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

19 mei 2012 deOndernemer 11

Juist in economisch moeilijke tij-den is het belangrijk om de vin-ger aan de pols te houden, je in-zicht te vergroten en orde op za-ken te stellen. De ondernemerdie precies weet hoe zijn zaak er-voor staat, weet precies waar hijaan toe is en kan kansen optimaalbenutten. De kunst is om erach-ter te komen waar die kansen lig-gen voor jouw bedrijf. Vaak lig-gen er interessante groeimogelijk-heden in je eigen klantenkring.Daarvoor moet je weten welkeklanten het meest winstgevendzijn en welke klanten de toe-komst hebben. Ken je klanten engeef de potentiële groeiers demeeste aandacht. Door klantente koesteren, cross- en upsellmo-gelijkheden te benutten en debeste verkoopmomenten in kaartte brengen, is veel winst te beha-len. Lokaliseer je beste klantenen zorg voor een goede klanten-service. Werk klantgericht enprobeer je zo min mogelijk ano-niem en onverschillig op te stel-len naar klanten toe. Daarnaastkun je door tijdig in te spelen opde wensen en behoeften vanklanten de klanttevredenheid ver-goten. Tevreden klanten zijn eer-der bereid om meer productenen diensten af te nemen en zor-gen vaak voor positieve reclamevoor je bedrijf.

Het kan niet genoeg gezegd wor-den, maar de val van het kabinetmaakt ons deze maand erg som-ber. Aanbestedingen wordenvoor de zoveelste keer uitgesteld.We waren al niet blij met de stij-gingen van brandstofkosten,loonkosten en natuurlijk de ge-bruikelijke vakantiegelden injuni. De verschepingskosten vanChina naar Europa stijgen aan-zienlijk met als gevolg dure im-port. Deze prijsstijging heeft eennog onverklaarbare reden aange-zien de vraag in de markt nogsteeds achterblijft. Dachten weniet dat we (vorig jaar) hoordenfluisteren dat de crisis bijna overwas? Zorgen over pensioenen,personeelstekort blijven aanspe-len in de metaal. De gemiddeldeleeftijd van een werknemer inonze branche is 47 jaar. Proble-men van instroom van jonge leer-lingen blijven bestaan. Om deaandacht af te leiden probeert desector zaken doen met buiten-land te promoten. Daar zou nogverborgen potentieel liggen vooronze metaalcollega’s. Maar ikmoet toch toegeven dat we vanonze Griekse, Franse, Italiaanseen Spaanse buren ook niet ergvrolijk worden. Enigste kans datwe ons iets meer met de Belgenverbonden voelen , aangezienwij nu ook weten hoe het is omgeen regering te hebben.

Het kraakt in de Eurozone. DeEuro-economie krimpt dit jaarmet 0.3 procent en is daarmee ineen milde recessie. In Spanje isde situatie echter dramatisch enin Frankrijk en Griekenland ismen de bezuinigingen zat en re-kenden kiezers massaal af met dezittende machtshebbers. Een eu-ro-exit voor Griekenland lijkteen realistisch scenario te wor-den. Nederland presteert momen-teel opvallend slecht. De belang-rijkste oorzaken: voortdurendeonzekerheid op de woning-markt, dalend consumentenver-trouwen en daardoor dalendeconsumptie. Voor 2013 wordtvoor Nederland een bescheidengroei van 0,7% verwacht. DeKunduzcoalitie sleutelde in eenpaar dagen - ongekend - een pak-ket in elkaar om aan de Europesetekortnorm van 3% te voldoen.Hiermee is een belangrijk signaalaan de financiële markten en derest van de EU afgegeven. Deextra bezuinigingsmaatregelenzetten de groei wel onder druk.De voorgestelde maatregelenrondom de hypotheekrenteaftrekzijn vooralsnog te beperkt omhet vertrouwen in de huizen-markt duurzaam te herstellen.De tekorten zullen snel omlaagmoeten zodat Nederland toe-gang tot de kapitaalmarkt be-houdt tegen betaalbare tarieven.

Bouwend Nederland en o/g ver-bonden bedrijven gaan door hetdiepste dieptepunt sinds jaren. 35procent meer faillissementen inde branche in 2012. En ik vreesdat we er nog dieper ingaan.Hoe dat zo? BTW + 2 procent.Enig idee, wat dat voor een opsla-gen zijn op kapitaalgoederen?Een overheid die miljarden uitonze economie haalt. Maatrege-len stem je af op de situatie, nietop regeltjes van 10 jaar geleden.Bang voor Europese boetes, diede Nederlandse regering destijdszelf heeft geëist. Zie de reactiesin Griekenland en de veranderin-gen in Frankrijk op te grotedruk. Bang dat de rente omhooggaat voor Nederland? Waarom?Gemis aan vertrouwen? Welke,van wie? Ons bedrijfsleven, onzeconsument?Banken die niet kunnen en/ofniet willen financieren, daarmeeinvesteringen, zoals de koop vano/g lamleggen, waardoor ze dewaarde van dat onroerend goed,hun eigen belangrijkste zeker-heid, verder onder druk zetten.Wat is er mis mee om wat langza-mer en in betere tijden de tekor-ten in te lopen? Wat is ergervoor de volgende generatie: eeneconomie die draait en hen kan-sen biedt, maar nog wel watgoed te maken heeft, of een fail-liete boedel.

West Brabant is opnieuw uitge-roepen tot logistieke hotspot datis wel positief en iets waar weons weer aan op kunnen trek-ken. De uitslag verbaast mij nietwant qua logistiek doen we hetgoed. Dat blijkt ook uit het feitdat DTZ Breda in 2011 landelijkde nummer 1 was wat betreft deafzet van logistieke meters. Eenleuke opsteker. Waar we goed inzijn moeten we koesteren en ver-der uitbouwen. Bedrijven blij-ven interesseren voor de regio isdaarbij essentieel. Op logistiek ge-bied gebeurt dit en gaat dit blijk-baar goed maar wat kantoren be-treft blijven we achter. We zul-len daar iets aan moeten doen. In-noveren dat is belangrijk. Zekernu nieuw aanbod hard opdroogten het realiseren van nieuwe kan-toren niet eenvoudig is. Hetnieuwe werken, optimalisatievan het aantal vierkante metersin gebruik en duurzaamheid zijnactuele onderwerpen. Eigenarenzijn absoluut bereid om daarinmee te denken en kantoorgebrui-kers hierin tegemoet te komen.Er hangt echter ook een prijs-kaartje aan en onder het motto le-ven en laten leven moet je daar-over met elkaar van gedachtenwisselen. Toe aan nieuwe verant-woorde huisvesting dan is nu detijd om zaken te doen.

Maarten KormelinkErnst&Young

Gillis PoppeAuto Poppe

Léon de LobelDTZ Zadelhoff

Willem JonkmansJou

Kristel GroenenboomContainer Service

Datzelfde geldt uiteraard voorWest- Brabant. Onze experts wor-den steeds pessimistischer. Waarvroeger alleen Guust Verpaalenmet vieren strooide, hebben we nuronduit een slecht rapport. Alles op-geteld en gedeeld komen we opeen 5,7, drietiende minder dan vori-ge maand. Dat is veel, voor zo’nkorte periode. En dat kan niet al-leen liggen aan het vertrek van on-ze eigen huisoptimist Rob Fran-ken. Die is, zoals bekend, gestoptbij het ROC West- Brabant enwoont nu in het oosten des lands.We hebben een nieuwe expert:Hans Verdiesen, topman van Rabo-bank West- Brabant Noord.

4,0 5,8 5,9 6,3 6,5

de eerste onvoldoende

Page 12: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

Ervaar het unieke gevoel van vrijheid!

Webasto Open Daken:■ Frisse lucht■ Meer licht■ Bescherming tegen hitte■ Kwaliteit met garantie■ Luxe uiterlijk van uw auto

Webasto Inbouwstation RoosendaalBelder 29, 4704 RK Roosendaal

Industrieterrein BorchwerfT: (0165) 33 21 33

[email protected]

workshops

De Ondernemer is een uitgave van onder andere:

www.bndestem.nlwww.ed.nlwww.brabantsdagblad.nl

Deze workshop wordt mede mogelijk gemaakt door:

Kom naar de studiemiddag:Uw opvolging borgen en vermogenbeschermen in financieel moeilijke tijdenU wilt uw opvolging binnen uw bedrijf borgen en uw vermogen beschermenin financieel moeilijke tijden?

Dan kan het nuttig zijn de zeggenschap en het eigendom over het bedrijf te splitsen.De oprichting van een STAK (Stichting Administratie Kantoor) biedt daarvoor eenoplossing. Maar hoe werkt dat? Wat zijn de voor- en nadelen; ook in juridisch enfi scaal opzicht? En: weten huidige STAK-bestuurders en de certifi caathouderseigenlijk wel precies waar hun bevoegdheden beginnen en waar ze ophouden?

De hoogste tijd om u eens uitgebreid te laten informeren over alle aspecten van uw STAK.

Deze studiemiddag wordt georganiseerd door De Ondernemer in samenwerkingmet KPMG Meijburg & Co en Banning NV

Datum en locatie:20 juni 2012, Willem II stadion Tilburgvan 14.30 uur – 18.30 uur

Deze studiemiddag is bedoeld voor:- Ondernemers, bestuurders, directies en certifi caat-

houders- (Familie)bedrijven die hun continuïteit en zeg-

genschap binnen het bedrijf goed geregeld willen hebben

- STAK leden die meer willen weten over hun mogelijkheden en bevoegdheden

De prijs per deelnemer bedraagt €195,- (excl btw)

Het programma is als volgt:14.30 – 15.00 uur Ontvangst15.00 – 15.10 uur Inleiding door dagvoorzitter Anita de Haas,

Chef economieredactie Brabants Dagblad15.10 – 15.45 uur Juridische aspecten door Mr.Dr. Robert Hendriks, Banning NV15.45 – 16.15 uur Fiscale aspecten door Mr. Cees Nijman, KPMG Meijburg & Co16.15 – 16.45 uur Pauze16.45 – 17.15 uur Praktijkcase17.15 – 17.45 uur Paneldiscussie met voorgaande sprekers17.45 – 18.30 uur Sluiting en gelegenheid tot netwerken

Voor aanmelding gaat u vóór 13 juni naar:www.bndestem.nl/workshops Voor vragen kunt u een mail sturen naar [email protected]

Over KPMG Meijburg & CoKPMG Meijburg & Co is thuis in, en vertrouwd met alle marktsegmenten.Het cliëntenbestand varieert van vermogende particulieren, kleine handelsondernemingen en familiebedrijven tot nationale en multinationale beursgenoteerde bedrijven, maar ook (lage-re) overheden en non-profi t organisaties behoren tot de relaties. Om uw organisatie optimaal van dienst te kunnen zijn, werken deze professionals samen in specialistische teams op alle (deel)terreinen van het belastingrecht. Multidisciplinair zetten zij hun kennis in bij specifi eke projecten, zoals fusies en overnames, bedrijfsopvolging en grensoverschrijdende zaken.

Over Banning NVBANNING NV is een onafhankelijk en gespecialiseerd advocatenkantoor (85 advocaten) met nationale en internationale cliënten en werkzaam in negen gespecialiseerde praktijkgebie-den. De unit Corporate/M&A begeleidt fusies, overnames, MBO’s, MBI’s, (silent) auctions, financieringen en herstructureringen. De hechte teams in deze unit beschikken over veel kennis en ervaring inzake eigendoms- en zeggenschapstructuren en beschikken bovendien over een ruime proceservaring, zodat ook bij het oplossen van geschillen verbandhoudend met de trans-actiepraktijk, de belangen van de cliënt optimaal worden behartigd.

www.banning.nl www.kpmg.nl

Page 13: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

19 mei 2012 deOndernemer 13

Chinees

Shinn Fu koos stadvanwege de ligging

Jan Bax

Pionieren in China

Vos Logistics

Roosendaal volgdeambities van het bedrijf

Ondernemend Roosendaal

Special

Page 14: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

Op 14 juli 1999 is Saver opgericht door de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Roosendaal en Woensdrecht. “Naast aandeel-houder zijn deze vier gemeenten tevens onze grootste opdrachtge-vers,” aldus communicatiemede-werker Daphne Ansems de Vries. “Onze core business is het inza-melen van afval, maar er zijn nog tal van andere diensten die we aanbieden, zoals veegdiensten, onkruid- en plaagdierenbestrij-ding, gladheidbestrijding en kol-kenreiniging.”

Intensieve samenwerking “We richten ons daarbij zeker niet uitsluitend op de burgers van onze gemeenten. Voor het bedrijfsleven zijn we eveneens van alle markten thuis. We zijn al heel wat intensie-ve samenwerkingsverbanden met ondernemers aangegaan, waarbij een maatwerktraject de weg is naar een aanzienlijke reductie van het restafval.” “Wij denken mee in oplossingen en proberen bedrijven ervan te overtuigen op een andere manier met hun afval om te gaan,” vervolgt Pierre Tax (manager servi-ces).

“Een boodschap die wij graag en veelvuldig voor het voetlicht bren-gen, niet alleen bij onze huidige klanten maar ook bij de jongere generatie, oftewel de volwassenen van de toekomst.” Zwerfvuilproblematiek Iemand die daar alles van weet is de elfjarige Maysam Amezian. Zij zit in groep 8 van basisschool ‘De Vlindertuin’ in Roosendaal, een van de twee basisscholen die on-langs deelnam aan het zwerfvuil-project. Een pilot, geïnitieerd door

Saver, om kinderen op een crea-tieve manier bewust te maken van het belang van een schone leefom-geving. Zij werden in een aantal bijeen-

komsten gevraagd mee te denken over oplossingen voor zwerfvuil-problematiek en hun ideeën te verwoorden en verbeelden. Het enthousiasme waarmee iedereen aan de slag ging, illustreerde nog maar eens de betrokkenheid van kinderen bij het milieu.

Robotprullenbak “Het milieu is toch ook heel be-langrijk. Wie wil er nou in een vieze, vuile omgeving leven?” ver-telt Maysam gedreven. “En toch zijn er nog steeds heel veel men-

sen die hun afval gewoon op straat gooien. Daarom heb ik samen met een ander meisje uit mijn klas een prullenbak gemaakt om iedereen nog eens duidelijk te maken dat daar snoeppapiertjes, blikjes en

andere troep in moet. De ‘robot-prullenbak’ noemden de anderen uit onze klas hem al snel. Hij was heel groot – wel 1.50m denk ik – helemaal versierd en had ook een gezicht met een grote, open mond want daar moest het afval door ge-gooid worden.”

Je moet altijd bijjezelf beginnen“Toen hij helemaal af was, heb ik een presentatie gehouden. Ik heb toen ook verteld over de foto’s die we hadden gezien van dode vogels met in hun maag geen eten maar gewoon afval. Echt heel erg zielig; daar schrok ik wel van hoor. En daarom is het dus heel belangrijk dat afval in de prullenbak wordt gegooid, want dan kunnen de vo-gels er niet bij. Toevallig was ook de wethouder er toen ik dat al-lemaal aan het vertellen was. Hij was heel enthousiast. Ik heb hem natuurlijk nog wel gevraagd of hij zijn afval ook scheidt. Net als ik

vindt hij dat je altijd bij jezelf moet beginnen.”

Leuk en leerzaam“We hebben ook nog een bezoek gebracht aan ‘De Kringloper’ en

we zijn naar Saver geweest om te kijken hoe daar afval gescheiden wordt. Daar speelden we ‘Ren je rot’ met allemaal moeilijke vragen. Weet je hoe lang het duurt voordat kauwgum dat je op de grond gooit verteerd is? Maar liefst 25 jaar! Hart-stikke leuk en leerzaam was het al-lemaal. Het project werd afgesloten met een tentoonstelling van alles wat gemaakt was. Iedereen kwam kijken en toen is ook een bord ont-huld – ‘Namens groep 8 van de Vlindertuin: Fijn dat u het afval in de container gooit!’ – wat we bin-nenkort in de wijk gaan zetten.”

Uw eigen portemonnee “Zelfs thuis recyclen wij nu. Mijn vader vond dit ook altijd heel be-langrijk en toen hebben we tegen de rest gezegd dat we voortaan het afval goed moeten gaan scheiden. Iedereen vond dat een goed idee. We moeten allemaal meehelpen om Nederland schoon te houden, vind ik!”

“Een mening die wij als Saver na-tuurlijk van harte onderschrijven,” aldus Tax. “Gelukkig zien wij steeds meer bedrijven hun afval gescheiden inzamelen. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er nog wel een wereld te winnen valt. Wij verrichten heel wat afval-stoffenanalyses bij bedrijven om in kaart te brengen wat weggegooid wordt. Men staat vaak versteld als ontdekt wordt wat er bespaard kan worden. Die strijd gaan we graag aan; niet alleen voor een schoner milieu maar zeker ook om kosten te besparen voor onze klanten!”

AGIN Timmermans GoesVlasmarkt 6, Postbus 2139, 4460 MC

Tel: 0113-24 63 33, Fax: 0113-22 38 44E-mail: [email protected], Website: www.agintimmermans.nl

Wist u dat het scheiden van afval u een besparing tot maar liefst 40% op de kosten voor afvalverwij-dering oplevert? Boven-dien bent u milieubewust bezig!

“Wie wil er nou in een vieze,vuile omgeving leven?”

Stepvelden 8Postbus 1032, 4700 BA Roosendaal

Tel: 0165-597 777, Fax: 0165-597 755E-mail: [email protected], Website: www.saver.nl

“Het milieu is toch ook heel belangrijk.”

“Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit ons in de genen. Wij zetten hoog in op kwaliteit, veiligheid, milieu en een duur-zame bedrijfsvoering. Op deze terreinen initiëren we regelmatig projecten voor verschillende doelgroepen. Het zwerfvuilpro-ject was daar al een goed voorbeeld van. Maar dat geldt zeker ook voor de uitleg die Saver onlangs aan zo’n 900 Roosendaalse basisschoolleerlingen heeft gegeven over de gevaren van de dode hoek bij vrachtwagens.”

Page 15: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

19 mei 2012 deOndernemer 15Special:

Tekst: Peter de Jong

ROOSENDAAL - Wie in de groteopslag rondkijkt, zou het niet zeggen.Maar buiten het seizoen werken inRoosendaal slechts vier mensen bij In-tex. “Voor de verkoop hebben weéén man. Het product verkoopt zich-zelf eigenlijk. De kwaliteit is echt eensterk punt van dit merk. We hebbenalles op het gebied van luchtbeddenen dergelijke en zwembaden tot80.000 liter. We leveren aan winkelsen importeurs. De aftersales doen weook hier. In het seizoen zetten wedaar wel extra mensen voor in”, legtBax uit.De kleine bezetting vormt een schrilcontrast met het gigantische moeder-bedrijf in het Chinese Xiamen. “Inhet hoofdkantoor werken meer dan15.000 mensen. Het hele complex iseen stad op zich. In totaal telt Intexwereldwijd 23.000 medewerkers. Wezijn wereldmarktleider in onzebranche.”

VliegveldenHet contact met de organisatie kwamtot stand in de jaren ‘80. Als een warepionier trok Jan Bax naar het VerreOosten, waar in die periode Europeseproductie naar toe verhuisde. “Ik waslogistiek dienstverlener. Vrijwel iede-re maand reisde ik naar Hong Kongen China om contacten te leggen ente zien of we interessante samenwer-kingen konden beginnen. De taal waseen probleem want voor Chinezenwas het destijds verboden om Engelste praten. De vliegvelden warenslecht. Daar was Seppe luxe bij”,lacht Bax. “Nu zijn het mooiste enmodernste vliegvelden ter wereld.Vaak werd je in de lobby van het ho-tel al aangesproken. Als je een visumaanvroeg, moest je diverse papiereninvullen, waaronder een formuliervan de Kamer van Koophandel. Diegegevens werden verspreid en zowerd je door allerlei mensen bena-derd.”Zo raakte Bax in contact met Intex.“De oprichter, mister Zee, begon inTaiwan en verhuisde het bedrijf laternaar China. Mijn logistiek bedrijf hebik in 1996 overgedragen aan Jack Mar-tens, die het als EDCR heeft voortge-zet. Met Intex besturen we vanuitRoosendaal de hele Europese markt.In Tsjechië hebben we nog een ver-koopkantoor. Daarnaast zijn er diver-se kantoren en agentschappen in Euro-pese landen. De producten gaan naartalloze winkels. Het begon vooral inFrankrijk. Daar ontstond de behoefteaan goedkopere producten die tocheen goede kwaliteit hadden. Daarna

ging het in sneltreinvaart.” Vanuit defabrieken in China gaan er jaarlijks35.000 containers met producten dehele wereld in. “Altijd schijnt wel er-gens ter wereld de zon”, merkt Bax la-chend op. “Hier in Roosendaal ont-vangen we jaarlijks 135 containers.En ook gaan er natuurlijk veel produc-ten rechtstreeks naar de klanten. In ja-nuari en juni hebben we altijd sa-lesmeetings en dan wordt het nieuweassortiment besproken met alle sa-les-medewerkers uit de gehele we-reld. Bij een goed voorjaar neemt deverkoop meteen toe. Als de spullendan naar de klanten gaan, starten weook met de aftersales, voor als er ietskapot gaat of er onderdelen thuis zijnzoekgeraakt.”De hal en het kantoor huurt Intex.“EDCR, dat hier aan de overkant isgevestigd, regelt de overige werk-zaamheden voor ons, zoals het voor-raadbeheer. Als het seizoen goed is -en we gaan ervan uit dat het dit jaarook het geval is - staat ook bij EDCRhet nodige aan voorraad van ons. Wezijn natuurlijk afhankelijk van hetweer. Bij een vroege zomer is hetmeteen ontzettend druk. Zeker in delaatste jaren kan het ook snel weer af-gelopen zijn. Maar daarom hebbenwe nu ook een solar cover, die houdtde warmte van het water vast. Zelfsals het kouder wordt, blijft de tempe-ratuur lekker.”Sales-specialist Marcel Husen vultaan: “Op jaarbasis verkopen we100.000 zwembaden. Als we echt eenkwakkelzomer hebben dan is dat aan-tal lager. We hebben meer dan 300producten op voorraad. Dat is veel,maar dat moet ook omdat het vaakimpulsaankopen betreft. We kunnenhet effect daarvan een beetje opvan-gen door ons ook te richten op deluxe luchtbedden voor in huis.”Intex is de grootste in het marktseg-

ment. “Ik werk hier nu al tien jaar enelk jaar weer heeft Intex 60 procentof meer marktaandeel in de hele we-reld. We zien veel anderen werkzaam-heden outsourcen. Intex doet alleszelf. We hebben zelfs een eigen dou-anekantoor en een eigen containerter-minal. Hoge kwaliteit in alles staat bijons voorop. Is er een probleem dankunnen ook wij vanuit Nederlandrechtstreeks contact opnemen met deverantwoordelijke. En dat in een orga-nisatie die over de hele wereld 23.000mensen telt. Alleen al in Xiamen wer-ken 15.000 tot 17.000 mensen. Endan hebben ze nog eens 125 hectaregrond bijgekocht naast het huidigecomplex”, vertelt Husen.

VeranderingenEn dat terwijl Bax in de loop der ja-ren de hoofdvestiging heeft zien ver-anderen in een enorm groot en fraaimodern complex. “Natuurlijk zijnrangen en standen nog altijd belang-rijk in China. Mister Zee is nogsteeds de hoogste baas met zijn 74jaar. Het personeel gaat pas naar huisals hij ook gaat. En ik kan je vertellendat hij vaak tot 23.00 uur door-werkt”, lacht Bax.“Maar toch verandert ook daar heelveel.Er is nu meer luxe en alles is mo-dern. De straatverlichting in meerde-re steden voorziet zichzelf van stroomdoor bijvoorbeeld zonne- en wind-energie. De ontwikkeling gaat heelhard daar. Vroeger zag je alleen maarfietsen met af en toe een auto. Dat isnu andersom. Ook de positie van dewerknemers verandert. Met het Chi-nese nieuwjaar zoeken veel mensenhun familie op. Ze maken vaak langereizen. Voor de fabrieken is het nogmaar de vraag of die mensen na de va-kantie terugkomen. Als ze ergens an-ders meer kunnen verdienen, ben jeze kwijt.”

Ondernemend Roosendaal

Voor de Chinese onderneming In-tex is Roosendaal de poort naarEuropa. Vanuit het bedrijf aanhet Venneveld wordt heel Europabediend voorzien van de bekendezwembaden, luchtbedden etc.,waarin Intex wereldmarktleideris. Roosendaler Jan Bax - vanoudsher logistiek dienstverlener -runt de onderneming al zo’n zesjaar. “In het begin was het echtpionieren in China.”

Pionier Jan Bax brengtChina naar Roosendaal

U bent ondernemer en heeft uw vorderingen neergelegd bij een incassopartner.Vervolgens hoort u niets meer en weet u niet welke acties uw incassopartner precies onderneemt en wat de resultaten daarvan zijn. En hoort u wel iets, dan duurt het allemaal zo lang. Het is logisch dat dit niet leidt tot een goede samenwerking. Toch spreek ik regelmatig ondernemers die zich herkennen in deze situatie. En dat verbaast mij elke keer weer.

Ik ben van mening dat je je er als incassopartner van bewust moet zijn dat jouw dienstverlening gepaard gaat met emotie. De opdrachtgever toont een hoge mate van betrokkenheid in een dergelijke samenwerking. En daar moet je als incassopartij op een goede manier op inspelen. In 2011 hebben wij een start gemaakt met FastForward Incasso, het nieuwe incasseren. Daarmee voorkomen we situaties zoals ik hierboven heb weergegeven.

Het werkt eigenlijk heel simpel. Inmiddels heeft Janssen & Janssen een indrukwekkende database van debiteuren opgebouwd. Het eerste wat we doen bij het behandelen van een vordering is een controle van deze database. Wanneer we een match vinden, biedt dat vele voordelen. Zo weten we meer over het betalingsgedrag van de debiteur en is er een grote kans dat we aanvullende informatie hebben, zodat we via diverse kanalen contact met de debiteur kunnen opnemen. Optioneel starten we ook nog een onderzoek naar aanvullende gegevens via social media.

Dan is er nog een tendens zichtbaar. Debiteuren zijn veel mondiger geworden en schrikken bovendien minder snel van communicatie van een incassopartij of een gerechtsdeurwaarder. Ze zien het incassotraject nog steeds als veilig. Met FastForwardIncasso houden we hier rekening mee. Na de controle van onze database zetten wij alle mogelijke middelen in om de debiteur te benaderen, hem te wijzen op de openstaande vorderingen en hem te manen tot betaling over te gaan.

Dit gehele traject duurt maximaal één maand. Na deze maand hebben we geheel of gedeeltelijk geïncasseerd. Wanneer we de betaling nog niet hebben ontvangen, volgt er een bevindingenrapport en een advies over hoe verder te gaan met deze debiteur. In dit bevindingenrapport staan alle door ons verrichte acties en de daarbij behorende resultaten. Kortom, snelheid en transparantie. Binnen één maand dus altijd een antwoord!

Hiermee wil ik laten zien dat het door creatief te denken ook anders kan. Een samen-werking rendeert in mijn optiek alleen als beide partijen écht de schouders eronder zetten en open naar elkaar communiceren.

Toine van den Oetelaar,Commercieel Directeur

Argon 31a 4751 XC Roosendaal(BedrijvenPark Borchwerf II)(0165) 33 24 00 [email protected]

Chinapionier Jan Bax: ‘Het product verkoopt zichzelf.’ Foto: Aad Meijer

Page 16: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

WWW.FLEXOFFICEPOINT.NL

Flex Office Point, Nieuwe Markt 65 � Roosendaal

Het kantoorgebouw gelegen aan de Nieuwe Markt 65 geeft demogelijkheid om op een flexibele manier kantoorunits op maatte huren voor betaalbare huurprijzen. De kleinere kantoorunits

zijn op de 2e verdieping gelegen en zijn in de volgendeoppervlaktes beschikbaar:

Units van 19 m², 22 m², 43 m² en 62 m². Op de overige verdiepingsvloeren bevinden zich grotere

kantoorunits met een oppervlakte van ca. 87 m² tot en met eengehele verdiepingsvloer van ca. 170 m².

Huurprijzen vanaf � 99,00 per maand per unit exclusief btwen servicekosten.

INFORMATIE: WWW.FLEXOFFICEPOINT.NLTel: 0165-399702

Flexibele kantoorruimten

WinkelruimtenNieuwe Markt 60-62 te RoosendaalOppervlakte ca. 116 m2.Met achtergelegen garage ca. 17 m2 en achteruitgang naar achtergelegen Expeditiestraat. Parkeergarage (betaald) voor de winkel.Huurprijs � 2.475,00 excl. btw p/m. Aanvaarding: per direct.

Nieuwe Markt 64 te RoosendaalOppervlakte ca. 141 m2.Hoekpand met achteruitgang naar ach-tergelegen Expeditiestraat. Parkeergarage (betaald) voor de winkel.Huurprijs � 2.825,00 excl. btw p/m. Aanvaarding: per direct.

Nieuwe Markt 63A te RoosendaalOppervlakte ca. 50 m2Gelegen in het centrum.Parkeergarage (betaald) voor de winkel. Huurprijs � 1.150,00 excl. btw p/m. Aanvaarding: per direct.

Nieuwe Markt 66 D/E te RoosendaalOppervlakte ca. 478 m2. Gelegen in het centrum.Bevoorrading middels achteruitgang. Parkeergarage (betaald) voor de winkel. Huurprijs � 6.500,00 excl. btw p/m. Aanvaarding: per direct.

Raadhuisstraat 1 te RoosendaalOppervlakte ca. 156 m2 op de begane grond en ca. 156 m2 op de 1e etage. Hoekpand met uitstraling. Het betrefteen gemeentelijk monument. Huurprijs � 3.850,00 excl. btw p/m. Aanvaarding: per direct.

Raadhuisstraat 27-29 te Roosendaal.Oppervlakte ca. 200 m2. Voormalige juwelier. Bevoorrading middels uitgang aan de achtergelegen Kuiperstraat. Mogelijkheid 3 parkeerplaatsen op afgesloten terrein bij te huren. Huurprijs � 3.750,00 excl. btw p/m. Aanvaarding: per direct

Raadhuisstraat 31 te RoosendaalOppervlakte ca. 157 m2.Bevoorrading middels achteruitgang naar achtergelegen Kuiperstraat. Huurprijs � 2.750,00 excl. btw p/m. Aanvaarding: per direct.

Raadhuisstraat 47 te RoosendaalOppervlakte. ca. 85 m2.Representatieve winkelruimte in rijksmonument, gelegen in het centrum. Huurprijs � 1.760,00 excl. btw p/m.Aanvaarding: per direct.

Bedrijfsruimte / horecaBorchwerf 30A te RoosendaalOppervlakte ca. 375 m2 en 50 m2 op de 1e etage.Bedrijfsruimte met kantoorruimte op bedrijventerrein. Voorzien van heater en overheaddeur.Huurprijs � 1.800,00 excl. btw p/m.Aanvaarding: per direct.

Enthousiaste ondernemer gezocht voor een uniek horeca-object in het winkelcentrum �De Passage� te RoosendaalDe horecaruimte bevindt zich in één van de mooiste passages van Nederland en bestaat uit een prachtig overdekt terras (176 m2, totaal circa 90 zitplaatsen) met keuken, inclusief opslag-/personeels-ruimte (23 m2) en een naastgelegen inpandig café (67 m2, totaal circa 50 zitplaatsen).De vraaghuurprijs voor deze horeca-ruimte bedraagt � 3.000 per maand excl. btw.Aanvaarding per 1 september 2012.

Wilt u meer informatie met betrekking tot bovengenoemde huurobjecten dan kunt u contact opnemen met de heer M. Kooijman en/of mevrouw L. Schut.H.G. Dirckxstraat 1 4701 AV Roosendaal Telefoon: 0165-399702 Fax: 0165-527930E-mail: [email protected]

Page 17: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

19 mei 2012 deOndernemer 17Special:

Tekst: Ad van Bladel

ROOSENDAAL - Toine van Gils:‘De eerste gebruiker van de nieuwevestiging is AkzoNobel. Voor de zo-mer van 2011 was duidelijk dat zehun logistiek op het gebied van ver-ven en voegmiddelen wilden uitbeste-den en het was heel prettig dat zedaarbij voor Vos Logistics hebben ge-kozen. Wij zochten naar een nieuwestrategische locatie waar wij eennieuw logistiek centrum konden star-ten voor meerdere klanten; een datbovendien als draaipunt voor onze dis-tributieactiviteiten in de Benelux kanfungeren. Het werd snel duidelijk datdit in de logistieke hotspot West-Bra-bant zou moeten komen. Uiteraardhebben we ons toen verdiept in onzeeisen in combinatie met beschikbarelocaties. In eerste instantie dachtenwij nog aan bestaande bouw - erstaan immers heel veel bedrijfspandenleeg - maar het werd al snel duidelijkdat deze geen van alle geschikt warenom dat wat wij wilden te verwezenlij-ken. En ombouw bleek in alle geval-len zelfs duurder dan nieuwbouw.Op dat moment was er een handvollocaties voor nieuwbouw beschikbaardie mogelijkerwijs aan onze eisen kon-den en wilden voldoen. We hebbenmet veel gemeenten gesproken entoen bleek dat Roosendaal heel posi-tief was over onze komst. Ze haddendezelfde mentaliteit als wij: bereidwil-lig om mee te denken waarmee ze on-ze ambities en ons tijdpad wilden enkonden volgen. De prijs was natuur-lijk ook belangrijk en zo kwamen webij Majoppeveld uit. Op 10 februariging daar de eerste paal de grond in.En in november zal het operationeelzijn.’

FlexibiliteitHet nieuwe logistieke centrum vormteen belangrijke toevoeging aan hetEuropese netwerk voor de drie clus-ters Cargo, Bulk en Logistic Services.Strategisch gelegen tussen de havensvan Rotterdam en Antwerpen ener-zijds en het achterland anderzijds,gaat Vos Logistics vanuit dit nieuwecentrum warehousing en distributieac-tiviteiten verder ontwikkelen voormeerdere opdrachtgevers. Toine vanGils: ‘Het nieuwe centrum inRoosendaal past naadloos in onze filo-sofie van vooruitstrevendheid enduurzaam ondernemen. Dat is natuur-lijk ook het mooie van een heelnieuw centrum opzetten: je kunt hethelemaal naar je eigen wensen - endat van je bekende klanten, doen.Het is een centrum dat zich sterk opde toekomst richt. Een toekomstwaarvan wij verwachten dat zich eenverder gaande tendens zal ontwikke-len in het uitbesteden van logistiekeprocessen. Wij, als Vos Logistics, kun-nen daar als middelgrote speler in de

markt, heel erg goed op inspelen. On-ze flexibiliteit is buitengewoon groot,we kunnen bij pieken, uitwijken naarandere Vos Logistics warehouses. Bo-vendien hanteren wij allemaal hetzelf-de systeem waarbinnen alle binnenko-mende, en uitgaande producten wor-den gescand en - heel belangrijk - alshet nodig is zijn onze medewerkersflexibel en kunnen in een andere vesti-ging worden ingezet. Bovendien ishet zo dat wij inspelen op de laatstetechnische ontwikkelingen in demarkt. Zo zijn wij bijvoorbeeld bezigmet een onderzoek naar voice-picking, een moderne manier van or-derpicking waarbij onze medewer-kers via een koptelefoon hun orderste horen krijgen. Groot voordeel hier-bij is natuurlijk dat ze hun beide han-den vrij hebben. De IT-ontwikkelin-gen gaan steeds verder en wij volgendie ontwikkelingen op de voet.’

DuurzaamheidVos Logistics vindt duurzaamheid bui-tengewoon belangrijk. Toine vanGils: ‘Wij zijn natuurlijk een dienst-verlenende onderneming en hebbendaarbij rekening te houden met onzeklanten. Niet alleen voor onszelf,maar ook onder hen merk je eensteeds sterkere bewustwording tenaanzien van duurzaam ondernemen.Bij de bouw van het nieuwe centrumhebben we zoveel als maar mogelijkis gekeken naar zo duurzaam moge-lijk bouwen. Zo wordt de nieuwe ves-tiging gebouwd volgens BREEAM(building research establishment envi-

ronmental assessment method) certifi-cering. Het is het belangrijkste enmeest gebruikte duurzaamheidkeur-merk voor gebouwen ter wereld. Ikkan wat voorbeelden noemen wat ditonder meer voor de bouw bete-ken:de verlichting is geschakeld mid-dels bewegingsmelders, het hemelwa-ter wordt opgevangen en gebruikt alsspoelwater voor de wc’s, het gebouwheeft een hoge isolatiewaarde en er is

vloerverwarming aanwezig wat eenbuitengewoon efficiënte methodevan verwarming is. Uiteraard zijn devloeren volledig vloeistofdicht en be-schikt het centrum over speciale PGS(Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen)compartimenten voor onder meer deopslag van brandbare vloeistoffen enspuitbussen. Het is natuurlijk eengreenfieldoperatie, uit het niks zoietsopzetten is en blijft fantastisch om tedoen.’

Lean Six SigmaPratend over bedreigingen en kansenbinnen de markt komt Toine vanGils al snel op een van de succesfacto-ren van Vos Logistics: meedenkenmet de klant. ‘Wij vinden het buiten-gewoon belangrijk om mee te den-ken met onze klant, ook al hebbenwe daar soms zelf niet eens directvoordeel bij. Mee bewegen met klan-ten is voor ons heel belangrijk. Ik kan

wel een voorbeeld geven. Samen meteen van onze klanten zijn we bezigmet een verbeterproject volgens LeanSix Sigma. Dat is een wereldwijd be-wezen en toegepaste methodiek voorhet ontwikkelen van (lean) processendie vrij zijn van variatie en resulterenin producten en diensten die de klantwenst.. De focus ligt er daarbij op jete verdiepen in wat de klant écht be-langrijk vindt en richt zich op het ver-hogen van de kwaliteit, reducerenvan kosten en uiteindelijk een grotereklantloyaliteit. Het uiteindelijke doelis een doorlopende en gestructureer-de verbetering van de organisatie. Opdie manier denken wij dat we tege-moet kunnen komen aan de wensenvan onze klanten, nu en in de toe-komst. Samen met klanten optrekkenen voor hen oplossingen bedenkenhoe het slimmer kan, daar zijn wij alsmoderne onderneming doorlopendmee bezig.’

Ondernemend Roosendaal

Europees logistiek dienstverlenerVos Logistics is bezig met debouw van een vooruitstrevendnieuw logistiek centrum op hetRoosendaalse industrieterrein Ma-joppeveld. In november moet hetoperationeel zijn. Director Con-tract Logistics Toine van Gils, on-der meer verantwoordelijk voorwarehousing en binnenlands ver-voer, is heel blij met de nieuwevestiging. ‘Het gaat goed, met debouw liggen we op schema enverwachten in november daad-werkelijk operationeel zijn.’

Medewerkers

Een van de voordelen van dekomst van Vos Logistics naarRoosendaal is uiteraard de positie-ve uitwerking op de werkgelegen-heid in de regio.Toine van Gils: ‘Binnen eendienstverlenende onderneming als

de onze maken medewerkers hetverschil. De komende periode zul-len we dus op zoek gaan naar pro-fessionele en ambitieuze nieuwemedewerkers. Geïnteresseerdenhouden dus het beste onze websitein de gaten.’

Roosendaal volgdeonze ambities

Er wordt al volop gebouwd aan de nieuwe huisvesting van Vos Logistics.

Een wagen van Vos Logistics, voortaan op weg naar Roosendaal.

Page 18: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

tel +31 164 713 405e-mail [email protected]

www.icdee.nlGroup 4 Securicor

t 0165 56 77 11 | e [email protected] | i www.arkus.nl

Bedrijfsmakelaardij | Agrarisch vastgoed | TaxatiesPlanschade - onteigeningen | Beheer | Advisering

Deskundig en doeltrefend

www.kermisnohou.nl

www.weekmarktnohou.nlwww.weekmarktnohou.nl

Page 19: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

tel +31 164 713 405e-mail [email protected]

www.icdee.nlGroup 4 Securicor

t 0165 56 77 11 | e [email protected] | i www.arkus.nl

Bedrijfsmakelaardij | Agrarisch vastgoed | TaxatiesPlanschade - onteigeningen | Beheer | Advisering

Deskundig en doeltrefend

www.kermisnohou.nl

www.weekmarktnohou.nlwww.weekmarktnohou.nl

Page 20: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

Duurzaamheid en duurzame ontwikkeling zijn de afgelopen twintig jaar gevestigde begrippen geworden.

U bereikt uw doelgroep beter met

Meer informatie?

De Ondernemer Brabant

T 076 - 5312 255 | E [email protected]

I www.deondernemer-bndestem.nl

Page 21: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

19 mei 2012 deOndernemer 21

PERSOONLIJK

Special:

Tekst: Peter de Jong

ROOSENDAAL - Roosendaal isvanwege de ligging nog altijd in trekis als vestigingsplaats voor bedrijven,stelt Verbraak. “Op de as Rotter-dam-Antwerpen liggen we zeer strate-gisch. Dat vertaalt zich in de komstvan mooie bedrijven naar onze ge-meente. Vos Logistics bouwt een gi-gantisch pand aan het Majoppeveld.Post.NL komt naar Roosendaal endat levert ruim 700 deeltijdbanen op.Ook het hoofdkantoor van Jan deRijk binnen onze gemeente geves-tigd”, zegt de wethouder niet zondertrots. “Nog altijd komen veel logistie-ke bedrijven deze kant op. Logistiekis voor ons een sterk punt. In de toe-komst hopen we ook op de effectenvan de Biobased Economy, waarbijbedrijven als Sensus, Sita en Cosuneen belangrijke rol spelen op het ge-bied van duurzaamheid en het ge-bruik van de restwarmte van afval.We trekken daarbij samen op met on-der meer de gemeenten Bergen opZoom, Steenbergen en Dinteloord.”

ZorgsectorDaarnaast gaat Roosendaal de komen-de jaren inzoomen op zorg. “In onzestrategische Agenda van West-Bra-bant. hebben we dat vastgelegd. Wehebben hier een sterke zorgstructuur.We hebben de partners van Onderne-mers, Onderwijs en Overheid samen-gebracht en daaruit is de FocusgroepZorg ontstaan. Er zijn al diverse ont-wikkelingen in gang gezet. Zo krijgthet Kellebeek College een zorgboule-vard, waar studenten de geleerde theo-rie in praktijk kunnen brengen, zodatze daar later in bijvoorbeeld een zie-kenhuis of zorginstelling meteen meeaan de slag kunnen.”Een ander initiatief is de website vanZorgstad Roosendaal, legt de wethou-der uit. “Die willen we voor de zo-mer in de lucht hebben. Daarop wil-len we alle informatie over het zorg-

aanbod samenbrengen. Ook de stich-ting Groenhuijsen ontplooit initiatie-ven en is bijvoorbeeld bezig met hetopzetten van een Parkinsonhuis. Hetis prachtig om te zien wat er allemaalgebeurt als die organisaties bij elkaarkomen en samen met bijvoorbeeldhet ROC West-Brabant initiatievenontwikkelen. Dan zie je dat projectenin een stroomversnelling komen.Door die samenwerking ontstaatmeer daadkracht.”

StartersOok starters mogen rekenen op aan-dacht van de gemeente. Verbraak:“We zijn trots op ons onderwijsleer-bedrijf Zinc in de Molenstraat. Daar-in werken organisaties samen als hetROC West-Brabant, Aramis Al-leeWonen, de gemeente en de Rabo-bank. Het starterscentrum is twee jaargeleden begonnen. In mei openen wein het pand Molenstraat 49 het twee-de starterscentrum. Vijftien bedrijfjeshebben een centrale balie en een se-cretaresse. De bedrijven mogen vijfjaar blijven. Daarna moeten ze door-stromen naar een eigen pand. Maar

eerder mag natuurlijk ook. We willenhen het liefst in de binnenstad hou-den. Een groep coaches begeleidt destarters. Bergen op Zoom heeft sindskort ook een starterscentrum en buur-gemeenten gaan aansluiten. Het isprachtig als je met een concept komten dat klein neerzet en verder kunt

uitrollen. Dat werkt goed.”Naast die bedrijvigheid is het winke-len in het centrum belangrijk. “Maarvolgens de voorspellingen verdwijnenmede door internet veel winkels inde komende jaren. Het is dus zaakom de binnenstad levendig te hou-den. We hebben hier een rijk scalaaan evenementen. Belangrijk om inde komende tijd goede verbindingente leggen tussen winkelen, evenemen-ten, horeca en een gezellige Markt.”

TaskforceVeel nieuwe verbindingen van de ge-meente met andere organisaties ko-men voort uit de Taskforce TripleRoosendaal, vertelt Verbraak. “Dat iseen initiatief van burgemeester Niede-rer, waarmee hij in zijn vorige ge-meente Weert in aanraking kwam. Sa-men hebben we belangrijke spelersuit het Roosendaalse veld van onder-wijs, overheid en ondernemers bijeen-gebracht, Daaruit zijn vier focusgroe-pen ontstaan met als aandachtspuntzorg, logistiek, leren en werken en re-

tail, waaronder ook de binnenstadvalt. Daarnaast is er als centraal themade branding van Roosendaal. We zoe-ken een beeldmerk dat bij Roosen-daal past. Dat is niet eenvoudig, wantRoosendaal is als een Zwitsers zak-mes met heel veel sterke elementen,zonder dat er iets echt uit springt. DeTaskforce Triple Roosendaal is eenbelangrijk instrument voor de tweedestad van West-Brabant om wat meeruit de schulp te kruipen. We zijn niettrots genoeg. Daar moeten we aanwerken.”

ChinaRoosendaal heeft goede betrekkingenmet organisaties als REWIN, BOMen Impuls Zeeland. Verbraak: “Bij dekomst van Chinese bedrijven naarRoosendaal heeft bijvoorbeeld RE-WIN een belangrijke rol gespeeld.West-Brabant moet ervoor zorgendat de regio de kaart blijft staan endus moet je een goede accountmana-ger hebben. REWIN speelt daarineen zeer belangrijke rol.” In april isopnieuw een grote handelsmissie van-uit de provincie Noord-Brabant naarChina geweest. “Ruim 130 vertegen-woordigers ondernemers, onderwijsen van de overheid zoals onze burge-meester Niederer, zijn onder leidingvan Commissaris van de KoninginWim van der Donk naar de provincieJiangsu geweest. De missie was be-doeld om nieuwe contacten tot standte brengen en bestaande contacten teverstevigen, om afspraken vast te leg-gen in contracten en om zakelijketransacties tot stand te brengen. Demissie is erg succesvol verlopen, inveel gevallen zeker boven verwach-ting. Iedereen is ervan overtuigd dater in China geweldige mogelijkhedenliggen om mee te kunnen profiterenvan de nog steeds sterk groeiende eco-nomie.”

Ondernemend Roosendaal

Roosendaal is bekend om zijn ver-bindingen. Snelwegen en hetspoor verbinden de stad op de asAntwerpen-Rotterdam met derest van Europa. Maar de gemeen-te is ook voortdurend bezig methet leggen van heel andere verbin-dingen, vertelt wethouder HansVerbraak van Economische Za-ken. “Samen staan we sterker indeze tijden van crisis. We wordener creatief van en roeien tegen destroom in. We zoeken voortdu-rend naar verbindingen.”

WIE: Hans Verbraak

FUNCTIE: Wethouder Economie

PARTIJ: CDA

UITGANGSPUNT: Samen sterker in tijden van crisis

ROOSENDAAL: Erg in trek vanwege ligging

’Crisistijd vraagt actie’

Juist deze crisistijd vraagt omactie, stelt Hans Verbraak, deRoosendaalse wethouder vanEconomische Zaken.

”Nog steeds komen er grote bedrij-ven naar Roosendaal. Voor Vos Lo-gistics hebben we ons uiterste bestgedaan om de benodigde vergun-ningen op tijd te regelen. Dat is ge-lukt. Een maand geleden zijn we be-gonnen de locatie voor Post.NLvoor te bereiden in Roosendaal.

Toen problemen ontstonden metde postbezorging in Den Bosch,bleek dat Post.NL dertig mensenkon gebruiken uit Roosendaal. Zijkonden beginnen in Den Bosch enin de zomer hier in Roosendaal aande slag. Mensen van Sociale Zakenzijn meteen gaan bellen en hebbenin een dag een club van 45 mensenopgetrommeld die nu een uitkeringhebben. Tijdens een selectiebijeen-komst zijn er 30 van overgebleven.Een week later gingen ze voor het

eerst met de bus van het stationnaar Den Bosch. Medio septemberhebben ze in Roosendaal een baan.Het leek een mission impossible,maar het is gelukt. In de tweedehelft van het jaar kunnen 100 men-sen aan de slag in deeltijd. Als ge-meente zijn we bezig daarvoor eenleertraject op te stellen. Vroeger be-geleidden we mensen naar een uit-kering. Nu begeleiden we hen naarwerk. Zo blijven we inspelen opnieuwe ontwikkelingen.”

Roosendaal legt verbindingen

Wethouder Hans Verbraak: ‘Roosendaal trekt nog steeds veel bedrijven.’ Foto: Aad Meijer

Page 22: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

22 deOndernemer 19 mei 2012 Special:

Tekst: Peter de Jong

ROOSENDAAL - Het bedrijf ShinnFu werd oorspronkelijk opgericht in1978 als Shinn Fu Auto Supply Com-pany door Michael Hung in Chia-Yi,Taiwan. “Nu zijn we wereldmarktlei-der in hydraulische hefwerktuigen inde automotive onderdelen- en acces-soiresmarkt”, legt Jess Chung uit. “In1988 ben ik bij het bedrijf gaan wer-ken als sales engineer en later als mana-ger. Al in 1978 had ons bedrijf kanto-ren in de Verenigde Staten en Canadaen in 1994 hebben we ook vestigin-gen opgezet in Europa en in Austra-lië.””Michael Hung stuurde één man naarde Verenigde Staten met 100.000 dol-lar en met de opdracht om een onder-neming op te starten. Later kreeg ikzelf die gelegenheid om Shinn Fu Eu-rope op te richten. Michael had ge-zien tijdens de Automechanika-beursin Frankfurt in 1992 dat ik een Duitsezwager had die in een advocatenkan-toor werkte en dat ik de Duitse taaleen beetje begreep. Toen hij beslooteen bedrijf te starten in Europa omonze producten hier echt te kunnenpromoten, moest ik vanwege mijn ta-lenkennis dan ook mee. Om in Euro-pa een onderneming te kunnen op-richten, heb ik veel research verricht.Omdat ik in Taiwan alleen voor deAmerikaanse markt had gewerkt, ken-de ik de Europese markt namelijkniet goed. Natuurlijk kreeg ik daarbijveel ondersteuning van het bedrijf.”

Beste locatieChung bezocht Nederland, België enDuitsland. “Ik ging naar Groningenin 1993 en naar Amsterdam en Rot-terdam. Ook bezocht ik Antwerpen,Luik en Hamburg in Duitsland. Te-rug in Taiwan rapporteerde ik dat debeste plaats om een bedrijf te starten

het zuiden van Nederland zou zijn ofhet noorden van België. Dit gebiedligt dichtbij de havens van Antwer-pen en Rotterdam en de mensen ken-nen meerdere talen. Commercieel enlogistiek gezien waren dit de meest in-teressante gebieden”, zegt de direc-teur.”We hadden een oude klant inRoosendaal. Zijn bedrijf ging in dieperiode failliet. Toen ik de tweedekeer in Europa was, kreeg ik contactmet hem. Hij werkte toen voor eenBelgisch bedrijf. We wilden hem alsvertegenwoordiger voor ons nieuweEuropese kantoor. Roosendaal is be-kend vanwege de goede logistiek,slechts 30 minuten verwijderd vanAntwerpen en 45 minuten van Rot-terdam. We kunnen hier beide ha-vens gebruiken. Nu verschepen wede meeste containers via Antwerpenomdat dat goedkoper is dan Rotter-dam. Roosendaal is niet zo druk alsRotterdam en de mensen in Brabantzijn gemakkelijker om mee te wer-

ken. Dat is natuurlijk wat ik zelf pas la-ter constateerde. Ik woon inmiddelsal 18 jaar in Roosendaal.””Toen we hier begonnen, hadden wetwee tafels en twee telefoons. Hetwas een beetje zoals in het WildeWesten. Maar gelukkig had ik eenzeer ervaren vertegenwoordiger. Inhet eerste jaar hadden we al een om-zet van een miljoen dollar en maak-ten we al een kleine winst.”

OpslagNu telt Shinn Fu Europe 22 mede-werkers. “We hebben hier in Roosen-daal kantoor en een opslag van 3000vierkante meter. We hebben ookveel reserve-onderdelen in voorraad.Elk jaar ontvangen we ongeveer 200containers met materiaal uit Taiwanen China. Daarnaast gaan veel produc-ten rechtstreeks naar de klanten.”Shinn Fu is wereldmarktleider in hy-draulische liftwerktuigen voor de au-tomotive onderdelen- en accessoires-markt, legt Chung uit. “We hebben

een reputatie voor uitzonderlijke kwa-liteit. We hebben een grote verschei-denheid aan krikken voor professio-neel gebruik, zoals in garages. Eenvan onze eigen uitvindingen is de‘Magic Lift’-krik. Gebruikers kunnende krik in een beweging naar de ge-wenste werkhoogte brengen. We le-veren ook gereedschapssets voorvrachtwagens aan bijvoorbeeld Sca-nia. Naar alle waarschijnlijkheid krij-gen we daarvoor ook een contractmet DAF. Daarnaast zijn bijvoor-beeld ook BVA Hydraulics en ACDelco acculaders onderdeel vanShinn Fu.”

GroeiDe internationale ondernemingShinn Fu Corporation telt in totaal1500 medewerkers die samen een jaar-lijkse omzet realiseren van meer dan200 miljoen dollar. Chung: “Wegroeien nog steeds in de automotivesector. Ook groeien we op de indus-triële markt. Omdat het technisch ni-

veau daarin hoger is, zijn de margesook groter. We leveren bijvoorbeeld6000 cilinders in drie jaar aan een En-gels kabelbedrijf voor windmolens inzee. Dat bewijst dat onze productenzeer goed zijn. Zo hebben we eengoede mix van producten, prijzen enservice. Dat geeft ons vertrouwenvoor de toekomst.”Ook zijn eigen toekomst in Roosen-daal ziet er goed uit, vertelt de heerChung. “Onze zoon is nu 19 en stu-deert aan de Erasmus Universiteit inRotterdam. Ik reis zo’n drie tot vierkeer per jaar naar Taiwan voor verga-deringen en om de fabriek te tonenaan onze klanten. Daarnaast komener regelmatig collega’s uit Taiwan opbezoek in Roosendaal. De meestevan onze medewerkers werken hier almeer dan vijf jaar, anderen al meerdan tien jaar. De mensen vinden heteen prettig bedrijf. De sfeer is goed.Het is een internationale omgeving.We mengen de culturen van Hollanden van Taiwan.”

ROOSENDAAL - Als boomkwekerweet je dat de markt een zo recht mo-gelijke boom vereist. Dat klinkt een-voudig, maar slechts weinig soorten

groeien vanzelf zo. Het vakmanschapvan de kweker is dan nodig om eengoed, verkoopbaar product af te leve-ren. Daar komt de Toptreeclip© van

pas. Die draagt er in sterke mate aanbij dat de nodige inspanning veel effi-ciënter wordt ingericht. Gevolg:winststijging door daling van arbeids-kosten, minder productieverlies, ver-betering van de arbeidsomstandighe-den en spreiding en grotere inzetbaar-heid van arbeid.

Voor advies en ideeën op dit gebiedspraken ze met innovatieadviseur Ro-

nald Groen van Syntens Innovatiecen-trum. Hij dacht vooral strategischmee met de ondernemers en brachtze in contact met interessante partijenuit zijn netwerk. Er volgden oriënte-rende gesprekken met producentenvan biologisch materiaal.

De Toptreeclip© was in eerst instan-tie puur voor eigen gebruik bedoeld,maar door het aanstekelijke enthou-

siasme van een toeleverancier in teelt-benodigdheden kwam de clip op demarkt. Afgelopen jaar werd de clipgeïntroduceerd en door enthousiastekwekers een seizoen gebruikt. “Dereacties zijn zonder uitzondering posi-tief en de bestellingen druppelen bin-nen.,”

Meer informatie:www.toptreeclip.com

Ondernemend Roosendaal

Het klinkt bijna als eenfilmscript: een jongeman uit Tai-wan wordt naar Nederland ge-stuurd om een nieuw bedrijf tebeginnen. In zijn bagage heeft hij100.000 dollar om te investeren.Nu, bijna achttien jaar later, is Jes-se Chung de succesvolle directeurvan Shinn Fu Europa aan de Tus-senriemer in Roosendaal. “De lo-catie van Roosendaal dichtbij dehavens van Rotterdam en Antwer-pen is ideaal voor ons.”

Simon en Anton Marcelissen van Gebr. Marcelissen boomkwekerijenuit Roosendaal bewijzen dat innovatie niet moeilijk hoeft te zijn.De kracht van hun Toptreeclip© zit hem juist in de eenvoud vanhet ontwerp. Daardoor neemt hij de kweker veel werk uit handen,verhoogt hij de kwaliteit en past hij in een milieuvriendelijke enduurzame teelt.

Shinn Fu kwam naarRoosendaal vanwege ligging

Topresultaat met de Toptreeclip©

Shinn Fu voelt zich helemaal thuis in Roosendaal. Foto: Aad Meijer

Page 23: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

19 mei 2012 deOndernemer 23

Tekst: Ad van Bladel

BREDA - Edwin Schaap isdirecteur/eigenaar van Payroll Facto-ry in Breda. Hij legt uit waarom Pay-rollen op dit moment zo’n hogevlucht neemt. ‘Door middel van pay-rollen neem je als het ware veel bal-last bij werkgevers weg. Het risico opziekte, de handling van acquisitie énvan loonbetalingen leg je zo bij depayroller neer. Dat maakt het daar-mee overigens niet een soort uitzend-bureau. Een uitzendorganisatie is erkort gezegd voor ‘piek en ziek’. Bijons wordt voornamelijk risico wegge-nomen doordat de werknemers diede opdrachtgever zelf heeft uitgeko-zen, bij óns in dienst zijn.’

Payrollen is het overnemen van for-meel werkgeverschap, zo legt EdwinSchaap (43) uit. ‘Je kunt het zien alseen verlengstuk van je ondernemingop HRM-gebied waarbij de onderne-mer in kwestie drie werkgeverskwes-ties overdoet aan de payroller: schaal-baarheid, beheersbaarheid en risico.De voordelen ervan zijn duidelijk.Hij, of zij, kan daarmee zijn kostbaretijd efficiënt besteden aan zijn/haarbedrijf maar houdt te allen tijde welzeggenschap over de medewerkers.Natuurlijk wordt voor deze diensteen bepaalde vergoeding gevraagdmaar doordat wij specialistisch en opgrote schaal werken en bekend zijnmet alle Cao’s, scheelt het in de prak-tijk, per uur haast niets. En kan het insommige gevallen zelfs voordeligeruitpakken.’

MKBPayroll Factory werkt voornamelijkvoor MKB-bedrijven. Edwin Schaap:‘Payrolling voornamelijk geschiktvoor bedrijven binnen het MKB diemeerdere personeelsleden hebben enwaar nogal wat mutaties zijn. Een be-drijf met één personeelslid die er ookal twintig jaar werkt is qua payrollenniet zo heel erg interessant. Wij doenjuist veel met die bedrijven waar opHRM-gebied veel gebeurt; waar veelmutaties zijn, de juiste salarisschalenmoeten worden berekend, het juisteaantal uren, dat soort zaken. Dat isvoor werkgevers interessant, want

daar gaat heel veel tijd in zitten. Tijddie liever - en beter - aan de core busi-ness wordt besteed. Maar ook op hetgebied van ziekteverzuim nemen wijvan onze opdrachtgever veel risicouit handen. Door onze gestroomlijn-de administratie en onze know howop het gebied van ziekte- en arbobe-leid weten wij als geen ander hoe wedaarmee moeten omgaan. Als iemandziek is, gaan wij ermee aan de slag.’

VeiligheidEdwin Schaap vertelt hoe zijn bedrijfwaar het maar kan en nuttig is, geau-tomatiseerd en gedigitaliseerd is.‘We werken naar onze klanten toemet portals. De handling voor klan-ten is beperkt maar hij/zij kan op ie-der gewenst moment gegevens vanzijn medewerkers inzien. Digitalise-ring is voor ons een strikte noodzaakomdat wij, willen we wat verdienen,ons bedrijf zo slim mogelijk moeteninrichten. Natuurlijk liggen er hiernog weleens papieren op ons bureau,

maar toch is het geheel zo digitaalmogelijk. Heel belangrijk daarbijnatuurlijk de veiligheid van degegevens. Een item dat de aandachtde laatste maanden nogal getrokkenheeft, en terecht. Voor ons is dieveiligheid heel belangrijk en we doener echt alles aan om die te garande-ren. De software loopt via professione-le datacenters. We hebben gigantischgeïnvesteerd in goeie software enhebben back-ups op verschillendeplaatsen. Vertrouwen is namelijk debasis van het geheel. Onze klantenkunnen dat gerust in ons hebben om-dat wij uitstekend op de hoogte zijnvan de specialismen op de arbeids-markt.Payrolling is een vak; een vak dat wijbeheersen. Ik vind het echt een heelmooie dienstverlening.’

SlimmerEdwin Schaap lijkt het hart op detong te hebben. Losjes maar gedrevengeeft hij antwoord op vragen met be-

trekking tot payrolling in het alge-meen en zijn bedrijf in het bijzonder.Het gesprek komt op MKB’ers enhun vertrouwen in hun accountant.

Edwin Schaap: ‘Veel MKB’ers varenblind op hun accountant is mijn erva-ring. Naar mijn mening is dat somsniet zo heel erg handig omdat een ac-countant een generalist is die door-gaans ook nog eens reactief reageert.Wij daarentegen zijn specialist op ve-lerlei gebeid en moeten bovendienwel proactief reageren. Daarin zitvoor een deel ons bestaansrecht. Ikzal ook wel moeten want er staanveel mensen op mijn loonlijst. En watPayroll Factory betreft: we moetenhier met betrekkelijk weinig mensenhet bedrijf draaiende houden. Datkan alleen maar als we het net evenslimmer doen.

SpecialismenHet kwam al een paar keer voorbij:specialismen. Schaap vertelt dat er be-

paalde administratieve branchespecia-lismen zijn. Edwin Schaap: ‘Je kunt jevrij gemakkelijk voorstellen dat de ad-ministratieve afwikkeling vanHRM-gegevens in de bouw heel an-ders zijn dan die van een retailer. Ikdurf echter gerust te stellen dat wijons op heel veel gebieden specialistkunnen noemen. En als we nog geenspecialist zijn, dan worden we het weldoor ons stevig te verdiepen in de ma-terie zodat we een perfecte aanslui-ting krijgen met onze opdrachtgeversin die branche. Alleen al vanuit com-mercieel oogpunt moeten we dat aldoen. Opdrachtgevers moeten wetendat ze bij ons aan het juiste adres zijn;dat wij net zo veel, of liever meer, we-ten van de HRM-kwesties in hunbranche. Alleen op die manier kun-nen ze zaken en kosten vergelijken.En ik denk dat wij er dan vaak goeduitspringen.’

Meer informatie:www.payrollfactory.nl

OOSTERHOUT - Vanaf 16.00 uurkunnen gasten vrij binnenlopen.Chef Bram Helleman verzorgt lekke-re borrelhapjes en de muzikale omlijs-ting is in handen van de Jonge Muzi-

kale Talenten van de zangstudio’s vanFrank Antens en Dries Oomen.

Deze muzikale middagen bieden deOosterhouters en natuurlijk eenieder

uit de regio de mogelijkheid om, on-der het genot van een drankje en hap-je, te genieten van de muziek, vrien-den te ontmoeten en te netwerkenmet (andere) ondernemers.Bij zonnig weer zullen de activiteitenbuiten plaatsvinden in de prachtigetuin van Zout & Citroen.Inmiddels zijn er twee bijeenkomstengeweest. Op 18 maart heeft het be-stuur van Jazz & Dance een cheque

ter waarde van 500 euro overhandigdaan Frank Antens en Dries Oomen.Deze cheque zal door de jonge talen-ten goed besteed worden.

Voor de agenda’s: de volgende Sun-day Afternoon Sessions zijn op 20mei, 17 juni, 15 juli, 19 augustus, 16september.The Jazz & Dance Night wordt ge-houden op zaterdag 27 oktober 2012.

In Oosterhout wordt dit jaar novem-ber alweer voor de 24’ ste keer deJazz and Dance Night gehouden. Inschouwburg De Bussel komt onderne-mend Oosterhout bij elkaar om te net-werken, maar vooral te kijken en luis-teren naar goede jazzmuziek. Zo wasvorig jaar Candy Dulfer met haar or-kest te gast in Oosterhout. Dit soortbijkeenkomsten wil de stichting dusmeer houden.

‘Je zou het in wezen een beetjekunnen vergelijken met het ver-schil tussen het kopen of het lea-sen van een auto. Je hebt hemniet in bezit, maar kunt hem welgebruiken. Dat is in wezen ookhet geval bij payrollen.’

De Oosterhoutse stichting Jazz & Dance houdt in de aanloop naarThe Jazz & Dance Night 2012 een aantal gezellige, jazzy SundayAfternoon Sessions. Deze inloopborrels vinden iedere derde zondagvan de maand plaats in de sfeervolle ambiance van RestaurantZout & Citroen, Ridderstraat 86 in Oosterhout.

Payrollen is mooie dienstverlening

Jazz & Dance Sunday Afternoon Sessions

Werk De Payroll Factory

Edwin Schaap tussen zijn mensen. Foto: Willem Paterik

Page 24: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

24 deOndernemer 19 mei 2012

BREDA - Dick Dresselhuis (66)weet waar hij over praat. Als alge-meen directeur van de NederlandseKamer van Koophandel in België enLuxemburg weet hij als geen anderwaar overeenkomsten en verschillenliggen en waar Nederlandse MKB’ersbeter op kunnen letten wanneer zegroeikansen zien bij onze zuiderbu-ren.

’België en Nederland grenzen natuur-lijk aan elkaar en hebben op veel fron-ten parallellen met elkaar. Beide lan-den zijn dichtbevolkt en hebben eengrote zakelijke potentie. Deels heb-ben we bovendien de taal als gemeen-schappelijk kenmerk. Maar verschil-len tussen deze tweelanden zijn er even-zeer. Ik heb nogsteeds de indrukdat een grenseen zakelijke ac-tieradius af-knelt. Mensenzien een grens

kennelijk nog altijd als hindernis, ookbij zakendoen. Dat de landen, on-danks hun ligging, van elkaar verschil-len is niet zo vreemd en heeft deelsmet hun geschiedenis en cultuur temaken. Het juridische stelsel in Bel-gië is bijvoorbeeld anders ingericht -naar de Code Napoleon - dan die inNederland. Maar de geschiedenis vande landen verschilt op meer punten.

België is veel langer bezet geweestdoor vreemde mogendheden wathen, denk ik, wat meer wantrou-wend naar derden heeft gemaakt.Een Nederlander is doorgaans watopener en sneller bereid vertrou-wen te geven. Een Belg peiltdoorgaans wat langer wat voorvlees hij of zij in de kuip heeft.

Dat zijn in het zakelijke ver-keer absoluut din-

gen om rekeningmee te houden.’

GroteverschillenDick Dressel-huis: ‘Het be-lang van eenworkshop alsdie nu, mede

door De Ondernemer, wordt georga-niseerd, zit hem in het feit dat je je-zelf mede hierdoor goed voorbereidtop het zakendoen met Belgische en-trepreneurs en de manier waarop zijdaar naar kijken. Het lijkt soms welof de twee landen te dicht bij elkaarliggen om aandacht te besteden aande verschillen ertussen. Maar succes-vol zakendoen in een ander land ver-eist voorbereiding en het respecterenvan regels en voorschriften. En datgeldt ook voor België.’ Dresselhuissomt wat verschillen op: ‘In eerste in-stantie mag het lijken of we dezelfdetaal spreken, maar het woordgebruikin Vlaanderen kan wezenlijk verschil-len met dat in Nederland. Een voor-beeldje: een Nederlandse onderne-mer die van een Vlaming hoort datzijn zakelijk voorstel is weerhouden,zal misschien teleurgesteld naar huisgaan terwijl hij een aantal dagen laterwél zijn offerte geaccordeerd op de

‘Wanneer ondernemers voor za-ken naar Japan of India gaanvindt niemand het vreemd als zezich terdege op deze trip voorbe-reiden, integendeel. Heel anderslijkt het echter te zijn, wanneerBelgië in het vizier komt als her-komstland van de handelspart-ner. Maar ook in relatie met Bel-gische ondernemers zijn de ver-schillen groot en levert een goedevoorbereiding soms tot wel ne-gentig procent tijdwinst op.’

Succesvol zakendoenin en met België

Drie tips* Zorg dat je met de goede ge-sprekspartner in contact komt.Netwerken is belangrijk; bouwvertrouwen op en heb geduld.* Belgen ervaren Nederlandersals assertief; zij verwachten ditook van ons. Wees dus nietoverdreven voorzichtig; blijfvooral jezelf.* Probeer vooral goed te luiste-ren en laat je gesprekspartneruitspreken. Een Belg kwetstniet graag en stelt niet graag te-leur.

België biedt tal van groeikansen vlak-bij voor bedrijven in het midden- enkleinbedrijf die expansieplannen heb-ben. Het succes wordt nog vergrootbij een goede voorbereiding en voor-lichting. Als Nederlands bedrijf krijgje namelijk te maken met een ande-re mentaliteit, cultuur, regelgevingen voorschriften. De studiemiddag‘Zaken doen in en met België’,woensdag 6 juni in Breda, biedtMKB’ers inzicht in de diverse groei-mogelijkheden en aandachtspunten.Gerenommeerde specialisten helpenhen op weg gedegen deze markt tebetreden.

De studiemiddag wordt georgani-seerd door deOndernemer in samen-werking met de Nederlandse Kamervan Koophandel voor België en

Luxemburg (NKVK).

Datum en locatie.Woensdag 6 juni,Hotel Princeville in Breda.* Deze studiemiddag is bedoeldvoor alle ondernemers uit het MKBdie meer willen weten over export-mogelijkheden naar België en zicheventueel willen vestigen in België.* De prijs per deelnemer is150 euro, exclusief btw.* De studiemiddag gaat door bij40 aanmeldingen

AanmeldenVoor de studiemiddag kan men zichaanmelden tot en met 1 juni via:www.bndestem.nl/workshops.Deelnemers ontvangen een dag nasluiting van de inschrijfperiode een

mail van de organisatie.

Over NKVKDe Nederlandse Kamer van Koop-handel voor België en Luxemburg ishet platform voor het uitwisselenvan informatie en knowhow. Methaar ruim 100 jaar ervaring is zij deexpert op het gebied van zakendoenin België en Luxemburg. Daarnaastbiedt de NKVK de basis voor uniekerelaties met officiële instellingen, dedistributiemarkt en collega- bedrij-ven. Tevens biedt ze diverse gerich-te opleidingen aan.

Het programma:13.30- 13.50 uur: Ontvangst13.50- 14.00 uur: welkomstwoord14.00- 15.45 uur: Start programma.Wat heeft Vlaanderen te bieden

Zaken doen met Belgen:‘Bereid je voor

Dick Dresselhuis.

Studiemiddag Zakendoen met Belgen

Studiemiddag Zaken doen in en met België

Makkelijk, snel enkosteneffectief inspelenop veranderingen

Coda

‘Best of class’ financieel

management, blijvende

flexibele integratie met uw

bedrijfs-applicatie(s).

Meer informatie:

www.unit4.nl

www.unit4.be

[email protected]

Financiële software

Agresso Business

World

De ERP oplossing met blijvende

flexibiliteit voor uw bedrijfs-

brede automatisering.

Page 25: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

19 mei 2012 deOndernemer 25

fax terugvindt. Een ander voorbeeld:wie in België een medewerker wilaannemen en het gewenste maandsala-ris hoort, dient te weten dat in Belgiëmaandsalarissen jaarlijks niet 12 maar13,92 keer worden uitgekeerd. Als jedat niet weet kan zij of hij wel be-hoorlijk wat duurder uitpakken na-tuurlijk. Ook in de Ziektewet zittenbehoorlijk grote verschillen tussen detwee landen en een belangrijk aspectdat meespeelt is de rol van de vakbon-den, die wezenlijk anders is dan inNederland. In België spelen vakbon-den een rol binnen de Ondernemings-raad binnen een bedrijf. Zij verdedi-gen de belangen van de leden en heb-ben bij werkloosheid - van Rijkswe-ge - een rol bij de uitbetaling van eenuitkering. De rol van de vakbonden iser niet sterker of zwakker, maar de fo-cus ligt ergens anders dan die in Ne-derland. Het is belangrijk dit te wetenvoor je jezelf waagt aan het zaken-

doen met de zuiderburen.’

Uitspreken en luisterenDick Dresselhuis: ‘Het karakter vaneen Belg is wel verschillend van datvan een Nederlander. Deze laat-sten lijken wat assertieverin hun taalgebruik. Maarals je in België succes-vol wilt zakendoen, ishet belangrijk dat jeweet dat een Belg(M/V) zijn gast of za-kenpartner niet graagkwetst of tegenspreekt.Als Nederlander moetje er rekening mee hou-den dat Belgen wat min-der direct zijn. Probeerzo goed mogelijk naarhen te luisteren en laathen vooral ook uit-spreken. In Belgiëis het belangrijk

elkaar eerst wat af te tasten vooraleermet concrete voorstellen ter tafel tekomen.’

LezingBinnen de studiemiddag Zakendoenin en met België op 6 juni geeft DickDresselhuis, in zijn functie van alge-meen directeur van de NederlandseKamer van Koophandel voor Belgiëen Luxemburg een lezing. Dick Dres-selhuis: ‘Ik wil het daarin voorname-

lijk hebben over de cultuurverschil-len binnen de twee landen,

geënt op het zakendoen.Aan de hand van persoon-lijke ervaringen en litera-tuur komen allerlei,voor het zakenlevenbelangrijke, aspectenaan bod.’

De studiemiddag Zaken doen met enin België is volgens bladmanager Jo-han van den Kieboom van deOnder-nemer ontstaan “vanuit het Wegenerperspectief dat ons blad een extra di-mensie wil en moet toevoegen aan deinformatieverstrekking zoals we dietoch al aan ondernemers bieden.”‘Een soortgelijk initiatief is al eerdertot stand gekomen en bleek een suc-ces te zijn. In die zin zien wij dit alseen aanvulling van onze rol: kwalita-tief goede informatie geven aan onzelezers binnen het MKB. Een dergelijkinitiatief als de studiemiddag is een uit-breiding van hetgeen wij ons ten doelstellen: zo breed mogelijk kwalitatiefgoede informatie geven aan lezers,ook als het over het buitenland gaat.’

Van den Kieboom ziet de rol van deOndernemer als volgt: ‘Wij zijn hettoonaangevende business2businessblad in de regio en vinden dat we van-uit die rol onze lezers helpen met eenkwalitatief hoogstaande samenwer-king met goede partijen als bijvoor-beeld de Nederlandse Kamer vanKoophandel voor België en Luxem-burg. Wij doen het samen met henen brengen dit naar onze lezers vanhet MKB. In die zin zijn wij zowel or-ganiserende als mediapartij voor hen.’“We verwachten toch zeker veertigdeelnemers, maar er is plaats voormaximaal 100 deelnemers. Deelnameaan de middag kost 150 euro, exclBTW. Een relatief kleine investeringvoor heel veel specifieke kennis.”

Dirk van Wal (BDO)

Zakendoen met België is be-langrijk voor Nederlandse on-dernemers omdat het de eerstestap is naar buitenlandse expan-sie. Het biedt het comfort vande nabijheid en dezelfde taal,maar anderzijds dwingt het deNederlandse ondernemer alleproblemen op commercieel, ju-ridisch, administratief en perso-neelsvlak te onderkennen, diehij in elk buitenland zal tegen-komen. België is het land bijuitstek om zonder al te veel op-startkosten als proeflabo te fun-geren.

door Flanders Investment& Trade

Fiscale en juridische aspectenbij zaken doen in Belgiëdoor BDO Accountantsen Belastingadvies15.45- 16.00 uur: Pauze16.00- 17.30 uur: Praktischeboekhoudkundige automatisering-soplossingen voor de verschillentussen Nederland en Belgiëdoor Unit 4 Business Software

Bancaire verschillen tussenNederland en BelgiëCultuurverschillen inhet zakendoen

17.30- 18.30 uur: Q&A met eenBelgisch getinte netwerkborrel

en luister goed…’

‘Wij willen intermediairzijn voor ondernemers’

Vorig jaar was de workshop zeer druk bezocht.

VANUIT VLAANDERENVAN ZAKENDOENHET PLEZIER

Bent u als Nederlander dol op het bourgondische trekje van

Vlaanderen? Bedenk dan dat er nog tal van andere redenen zijn

om zaken te doen vanuit deze welvarende regio. De hoge

kwaliteit van het onderwijs, de ruimte voor creativiteit en

innovatie bijvoorbeeld. Plus een bevoorrechte positie als

gastland van de NAVO en de Europese Unie. Dat alles

weerspiegelt zich in een bruisend bedrijfsleven, waarin uw

onderneming goed zal gedijen.

Trek in meer? Contacteer dan Flanders Investment & Trade.

Onze service en adviezen bij het opstarten van uw onderneming

in het kloppende hart van Europa zijn gratis.

Flanders Investment & Trade | Belgische ambassade | Koninginnegracht 86 |

NL - 2514 AJ ‘s Gravenhage | Nederland | T +31 70 416 81 06 | F +31 70 416 81 09

[email protected] | www.investinflanders.com | twitter.com/InvestFlanders

Johan van den Kieboom

Jaarlijks analyseert de Nederlandse

Kamer van Koophandel (NKVK) ver-

schillende sectoren uit de Belgische

markt. Deze rapporten bieden u naast

de actuele economische gegevens en

trends ook de contactgegevens van

de belangrijkste spelers uit de sector.

MARKTSTUDIES

Beschikbare rapporten:

• De Belgische Meubelmarkt

• De Belgische Petrochemischeindustrie

• De Belgische Foodservice

• Bio-, Micro- en Nano-technologie

• De Belgische Kledingsector

• De Belgische Doe-het-zelfmarkt

Daarnaast zijn er ook andere rapporten met onderwerpen als ‘het starten van een vestiging’ en ‘de verkoopsvoorwaarden’in België.

Bestel uw rapport via www.marktstudies.be

Prijs niet-leden: 175€

Prijs NKVK leden: 125€

www.nkvk.be www.marktstudies.be

Page 26: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

workshops

www.bndestem.nlwww.ed.nl

De Ondernemer is een uitgave van onder andere:

www.brabantsdagblad.nl

Deze workshop wordt mede mogelijk gemaakt door:

www.syntens.nl

Seminar Innoveren door Sociale MediaOp Hyves zitten meer dan 5 miljoen Nederlanders, dagelijks worden er 3.000.000 tweets geplaatst, Youtube verwerkt 36.000 video’s per uur en op Flickr staan 3.600.000 foto’s. LinkedIn is in de zakelijke omgeving niet meer weg te denken.Steeds meer ondernemers zien de waarde van sociale media in. Ze weten alleen niet goed hoe te beginnen en hoe ze strategisch ingezet kunnen worden.

De boodschap is duidelijk: ‘Laat online geen kansen liggen!’. Tijdens deze middag krijgt u een introductie over sociale media en wordt er meer diepgaand op de fenomenen LinkedIn en Twitter ingegaan. Op vragen als ‘wat levert het me op?’, ‘kost het niet te veel tijd?’ en ‘waar kan ik mijn doelgroep vinden?’ wordt door Roland van de Pas, innovatieadviseur bij Syntens, uitgebreid antwoord gegeven.

Kom naar het seminar:

“Innoveren door sociale media”Dit seminar wordt georganiseerd door De Ondernemer in samenwerking met Syntens.

Datum en locatie:7 juni 2012, Evoluon Eindhoven Van 13.30 uur – 17.00 uur

Het programma is als volgt:13.30 - 14.00 Ontvangst14.00 - 14.45 Start met basisintroductie sociale media. Wat is het en waar komt

het vandaan. Ook de vraag of het een hype is komt aan bod.14.45 - 15.30 Omgaan met sociale media. Hierbij wordt ingegaan op uw online

en offline imago en spelregels voor succesvolle sociale media.15.30 - 15.45 Korte pauze15.45 - 16.30 Uitleg over Linkedin, Twitter, Crowdsourcing en Youtube. Hoe

werkt het? Tips en voorbeelden. 16.30 - 17.00 Trends en (toekomstige) ontwikkelingen. Samenvatting en uitleg

handout met vele sociale media vormen en toepassingsmogelijk-heden voor uw organisatie.

17.00 - 18.00 Sluiting en gelegenheid tot netwerken

• Dit seminar is bedoeld voor alle ondernemers uit het MKB die meer willenweten over Social Media (beginnersniveau)

• De prijs per deelnemer bedraagt e125,- (excl btw)• Het seminar gaat door bij 50 aanmeldingen

Voor aanmelding gaat u vóór 1 juni naar:

www.bndestem.nl/workshops

Voor vragen kunt u een mail sturen naar [email protected]

Over SyntensSyntens is op 1 januari 1998 opgericht op initiatief van het Ministerie van Economische Zaken. Een netwerk van gedreven adviseurs (landelijk 250) die weten hoe en waarmee je succesvol innoveert. Syntens helpt ondernemers vandaag om morgen zelf verder te groeien. Bovendien zijn de advieskosten voor rekeningvan de overheid en dus kosteloos voor Ondernemers. Die 250 adviseurs hebben gemiddeld 15 jaar advieservaring en zijn vooral afkomstig uit het MKB.

workshops

Studiemiddag: Zaken doen in en met België. België biedt volop kansen dicht bij huis! België biedt tal van groeikansen vlakbij voor MKB’s met expansieplannen. Het succes wordt nog vergroot bij een goede voorbereiding en voorlichting. Als Nederlands bedrijf krijg je nl te maken met een andere mentaliteit, cultuur, regelgeving en voorschriften. Deze studiemiddag biedt u inzicht in de diverse groei-mogelijkheden en aandachtspunten. Gerenommeerde specialisten helpen u op weg gedegen deze markt te betreden.

Deze studiemiddag wordt georganiseerd door deOndernemer in samenwerking met NKVK (Neder-landse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg.).

Datum en locatie Woensdag 6 juni, Hotel Princeville te Breda• Deze studiemiddag is bedoeld voor alle ondernemers uit het MKB die meer willen weten over

exportmogelijkheden naar België en eventueel vestigen in België. • De prijs per deelnemer bedraagt € 150,- (excl btw) • De studiemiddag gaat door bij 40 aanmeldingen

AanmeldenVoor aanmelding gaat u tot en met 1 juni 2012 naar: www.bndestem.nl/workshops U ontvangt hierover één dag na sluiting van de inschrijfperiode een mail van ons.

Over NKVK De NKVK (Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg C.V.B.A.) is het platform voor het uitwisselen van informatie en knowhow. Met haar ruim 100 jaar ervaring is zij de expert op het vlak van zakendoen met België en Luxemburg. Daarnaast biedt NKVK de basis voor unieke relaties met officiële instellingen, de distributiemarkt en collega bedrijven. Tevens biedt ze diverse gerichte opleidingen aan.

Tijd Programma

13.30 - 13.50 uur Ontvangst

13.50 - 14.00 uur Welkomstwoord

14.00 - 15.45 uur Start programmaWat heeft Vlaanderen te bieden? Door Flanders Investment & Trade

Fiscale en juridische aspecten bij zaken doen in België. Door BDO Accountants en Belastingadvies

15.45 - 16.00 uur Pauze

16.00 - 17.30 uur Praktische boekhoudkundige automatiseringsoplossingen voor de verschillen tussen Nederland en België.Door Unit 4 Business Software

Bancaire verschillen tussen Nederland en België

Cultuurverschillen in het zakendoen. Door Nederlandse Kamer van Koophandel voor Belgie en Luxemburg

17.30- 18.30 uur Q & A met een Belgisch getinte netwerkborrel

Heeft u nog vragen stuur dan een mail naar of bel voor meer info met 0118-434070.

Programma

Page 27: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

19 mei 2012 deOndernemer 27

Tekst: Peter de Jong

BREDA - In het dagelijks leven isVan Kuijck werkzaam als zaakvoerdervan de Houtbank en Rewaste inMeer. “We zijn actief in het inzame-len en recyclen van afvalhout en be-drijfsafvalstromen. In het verledenwas ik mede-eigenaar van een park-

managementbureau. Dus ik heb denodige contacten en ervaring. Toenik vier jaar geleden bestuurslid werd,lag het dan ook voor de hand dat ikme daarmee bezig ging houden”, legtVan Kuijck uit.”Aan de Belgische kant van het bedrij-venterrein was er nog geen vereni-ging. Aan de Nederlandse kant wel.Parkmanagement is een uitstekendmiddel om ondernemers te overtui-gen lid te worden. We hebben hardgewerkt aan toegankelijkheid, aan hetopknappen en aan de veiligheid. Hetwas een behoorlijk pakket leuke pro-jecten die we konden aanbieden eneen aantal ondernemers is dan ook lidgeworden.”

EvaluatieNu is er volgens Van Kuijck een ‘na-tuurlijk evaluatiemoment’ aangeko-men. “De Interreg-subsidie van de

Europese Unie is gestopt. Daarommoeten we onze activiteiten andersdefiniëren. We zijn in een tweede fa-se gekomen en moeten de eigenbroek ophouden. Dat betekent dat jeeen pakket moet bieden aan de onder-nemers dat zo interessant is dat ze lidwillen worden en blijven. Ook onzebenadering van problemen wordt an-ders. Een voorbeeld is de aanpak vande verkeersdrukte bij de Belgischebenzinepompen. We hebben eenwerkgroep gevormd van pomphou-ders en gemeenten. Daaruit is een ver-keerscirculatieplan gekomen waarvande we pomphouders ‘eigenaar’ willenmaken. Ook als vereniging kunnenwe problemen of activiteiten ‘adopte-ren’. Een voorbeeld is het groenon-derhoud door de gemeente Breda.De gemeente moet bezuinigen. Mis-schien kunnen wij het wel goedkoperen beter zelf laten doen.”Een andere kwestie is de leegstandvan bedrijfspanden. “We maken hetmee dat eigenaren zoals grote bankenen verzekeraars niet eens weten dat zeeen hal bezitten. Het gevolg is dat er

geen onderhoud wordt gepleegd endat leegstaande hallen verloederen.Daarom willen we de loodseigenarenbetrekken bij de problemen. De ge-meente vindt dat ook en dat helptenorm. We zorgen samen voor draag-vlak. Ook door ons verkeers- en par-keerbeleid gebeurt er iets op het be-drijventerrein. Mensen zien dat enwillen meedoen.”

UrenParkmanager Dimitri Deiteren kannu slechts een aantal uren per weekzijn werk doen. Van Kuijck: “Dataantal uren is te klein. Nu komt teveel neer op de vrijwilligheid van debestuursleden. Er moet constant ie-mand mee bezig zijn. Er is al veel be-reikt. We hebben meer sociale cohe-sie gekregen. We weten nu wie debuurman is. De beveiligingscamera’sen de glasvezelkabel waren uniekeprojecten waar twee nationaliteitenbij betrokken waren.””Maar het zou allemaal nog veel be-ter kunnen”, verzucht Van Kuijck.“Bedrijven kunnen nog veel meer ge-

bruik maken van elkaars diensten. Bu-siness-to-business. Denk maar aan kor-ting voor medeleden bij de benzine-pompen. Het lijkt logisch, maar ie-mand moet het bedenken en opzet-ten. Ook bij de aanpak van de leeg-stand kan een parkmanager veel berei-ken door promotie. Hij kan het aan-spreekpunt zijn voor de gemeentes.Of landelijke initiatieven hier parachu-teren die hier toepasbaar zijn.”Belangrijk is dan dat de leden wetenwat er allemaal wordt gedaan, steltVan Kuijck helder. “Veel gebeurt na-tuurlijk achter de schermen. Dat moe-ten we verbeteren door een actuelerewebsite en een nieuwsbrief. We moe-ten onderwerpen zoeken voor presen-taties die interessant zijn voor alle be-drijven. Zo kunnen we de betrokken-heid vasthouden en vergroten. Daar-voor is financieel draagvlak nodig. Debijdragen van de leden zijn de basis.Maar daar moet meer geld bij. Alsmeer ondernemers lid worden, kun-nen we meer uren betalen en ervoorzorgen dat de parkmanager vaker ophet terrein is.”

De bedrijvenvereniging LogisticCenter Hazeldonk-Meer heeft alenorm veel bereikt op het gebiedvan parkmanagement. MaarTheo van Kuijck, binnen het be-stuur het aanspreekpunt voorparkmanagement, is nog langniet tevreden. “Wij zijn vrijwilli-gers en hebben een eigen zaak.Er moet iemand constant bezigzijn met parkmanagement. Hij ofzij moet het dagelijks gezicht zijnvan de vereniging.”

Parkmanagement professioneler

Bedrijventerrein Hazeldonk

Theo van Kuijck: Actief met inzamelen en recyclen.

Veel parkeergelegenheid op Hazeldonk Foto’s: Willem Paterik

Galder

Rijsbergen

N E D E R L A N D

B E LG I Ë

A58

A16

H A ZE L D O N K

Galdersemeren

Mastbos

Page 28: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

28 deOndernemer 19 mei 2012

Tekst: Annelies Wijnen

BREDA - Het was vorig jaar evenwennen voor bedrijven om jezelf tezien en te presenteren als gerecht.Voetbalclub NAC bijvoorbeeld, staatbekend als de ‘parel van het zuiden’en dan serveer je oesters. Van TilburgBastianen Breda is dealer van Audi enVolkswagen en vond de Duitse curry-worst een toepasselijke metafoor. EnLed Products&Solution serveerde eenamuse op een verlichte icecube. Maarwaarom huren bedrijven een ‘petitrestaurant’ om zichzelf te presenterenen hun relaties uit te nodigen? Jemoet toch je eigen producten presen-teren als je nieuwe klanten wilt trek-ken?

”Nee, juist niet”, zeggen Meeuwesen Mariouw Smit, initiatiefnemers enorganisatoren van BOURGON-DISCH BREDA. “Het aanbiedenvan een hapje en een drankje met eenbijzonder verhaal biedt een veel beteraanknopingspunt om met mensen incontact te komen. De ontspannen, ge-moedelijke sfeer waarop dit gebeurt,doet veel meer recht aan onzeBourgondische achtergrond.” Hier-mee wordt verwezen naar de Nas-sau-dynastie, die sinds 1400 verbon-

den is aan de stad. De Bourgondischeinslag van het geslacht Nassau werdeen dankbare inspiratiebron voor deopzet van dit evenement. “Culinairgenieten loopt als een rode draaddoor de geschiedenis. Het schijnt datvooral Willem van Nassau een grootliefhebber was van lekker eten. Hijliet enorme banketten aanrukken ophet Kasteel van Breda. De grote culi-naire schranspartijen van de Nassausleverde Breda de naam op eenBourgondische stad te zijn.”

Nationale uitstralingOm meer ondernemers bij

BOURGONDISCH BREDA tekunnen betrekken, is dit jaar gekozenvoor een tweedaagse editie in een am-biance met nog meer uitstraling, na-melijk de Grote Kerk. “Dit maakt hetvoor de deelnemende bedrijven aan-trekkelijker om ook relaties uit de re-gio en de rest van Nederland uit te no-digen”, zegt Meeuwes over het groot-ste beurs- en business to business net-werkevent van het najaar. “We wil-len meer toe naar een nationale uit-straling. Het is gebleken dat genoeggrotere bedrijven uit Breda zich natio-naal willen presenteren, omdat hunklanten en relaties van buiten de re-

gio komen.”

Behalve het bedrijfsleven wordt ditjaar ook de consument van harte uit-genodigd om een bezoek te brengenaan dit tweedaags evenement in histo-risch hartje Breda. Voor hen bestaatop een aangepaste wijze de mogelijk-heid om entreekaarten te kopen ende tien deelnemende restaurants uitBreda te bezoeken. Op deze wijzekunnen ook zij genieten van de culi-naire verrassingen in de Bourgondi-sche stad. Bovendien worden de deel-nemende restaurants waarschijnlijkweer uitgenodigd om de ‘beste amu-se’ te maken, die vervolgens wordt be-oordeeld door een vakkundige jury.“Deze restaurants komen in een ringrond de ‘petit restaurants’ (bedrijven)te liggen”, zegt Mariouw Smit. “Daar-mee is voor iedereen goed zichtbaarwat het zakelijk gedeelte is en wat hethorecagedeelte.”Het is de verwachting dat een kleinevijftig ‘petit restaurants’ zich zullenpresenteren tijdens dit tweedaags eve-nement. Om voor iedereen duidelijkte maken wie bedrijfsrelatie is en wieconsument zal met een speciaal mun-tensysteem worden gewerkt.

NetwerkconferentieOp donderdag 8 november wordt hetevenement geopend met een seminarover netwerken. Hiervoor worden derelaties van de deelnemende bedrij-ven uitgenodigd, maar ook andere bu-sinessclubs die actief zijn in Breda endirecte omgeving. Tussen tien uur’s morgens en één uur ‘s middags hou-den sprekers inleidingen over netwer-ken om vervolgens met elkaar in dis-cussie te gaan over verschillende stel-

lingen op dit terrein. Daarna gaan de‘petit restaurants’ open. Het culinaireevenement is beide dagen geopendtussen één uur ‘s middags en negenuur ‘s avonds. Bezoekers krijgen vol-doende gelegenheid om hun amusedi-ner samen te stellen en kennis te ma-ken met de verscheidenheid aan loka-le en regionale bedrijven.

Om mensen tijdig kennis te laten ma-ken met de vernieuwde opzet vanBOURGONDISCH BREDA is deaftrap gegeven tijdens de beurs Busi-ness Point Breda. Deze beurs werd ge-houden in het NAC-stadion op 17 en18 april. “Ik heb daar een goed ge-voel aan over gehouden”, zegt Meeu-wes. “De voorbereidingen in verbandmet het vernieuwde concept kostentijd, maar de mensen reageren enthou-siast. Er heerste een goede sfeer.”

Pre-eventOm alvast in de stemming te komenen de zomer te vieren, wordt op don-derdag 28 juni onder het motto ‘Bui-ten-gewoon dineren’ het pre-eventBOURGONDISCH BREDA ge-houden. Een natuurlijk en puur eventvoor ondernemers en hun medewer-kers in de weilanden van Breda. Ge-zonde en smaakvolle streekgerechtenvan een topcateraar, toepasselijke en-tertainment in een prachtig landelijkdecor. Wat vroeg op de avond, wanter moet voldoende gelegenheid zijnvoor de voetballiefhebber om het EKte volgen.

Meer informatie over deverschillende activiteitenBOURGONDISCH BREDA:www.bourgondischbreda.nl

Een nieuw concept uitproberenen het jaar daarop verder uitbou-wen in economisch turbulente tij-den vraagt durf en ondernemer-schap. En dat is precies wat OkkeMeeuwes (TutchCommunica-tion) en Edwin Mariouw Smit(Bared) uitstralen. Na een eerstesuccesvolle editie volgt in novem-ber van dit jaar een tweedeBOURGONDISCH BREDA. Dit-maal een tweedaags evenementin de Grote Kerk van Breda metmeer ruimte en mogelijkhedenvoor ondernemers om te netwer-ken. Ook ondernemers uit de re-gio en de rest van Nederland zijnvan harte welkom in dezeBourgondische stad.

Genoeg bedrijven willen zichnationaal presenteren

Evenement Bourgondisch Breda

Okke Meeuwes en Edwin Mariouw Smit organiseerden eerder dit jaar een geslaagde beurs in het NAC Stadion. Foto’s: Kees Bennema

Edwin Mariouw Smit.

Page 29: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

19 mei 2012 deOndernemer 29

Tekst: Ron Gregoor

JIANGSU - In april bezocht een gro-te handelsmissie vanuit de provincieNoord Brabant China. En dan vooralde provincie Jiangsu, waar al zo’n 20jaar mee samengewerkt wordt op eco-nomisch en cultureel gebied. Onderleiding van de Commissaris van deKoningin, Wim van der Donk, be-zochten ruim 130 vertegenwoordi-gers van deze provincie; overheids-mensen, ondernemers en vertegen-woordigers van onderwijs en kennis-

instellingen diverse steden in de pro-vincie Jiangsu .De missie was voor alle geledingen be-doeld om nieuwe contacten tot standte brengen en bestaande contacten teverstevigen, afspraken vast te leggenin contracten en om zakelijke transac-ties tot stand te brengen. Een grootsucces, in veel gevallen zeker bovenverwachting, kijken provincie, onder-nemers en bestuurders terug..De Brabantse delegatie viel met deneus in de boter. Op 16 april werd inYangzhou de nieuwe vestiging vanEco-Point geopend. Eco-Point Inter-national BV heeft haar hoofdkantoorin Halsteren. Directeur Ferry Samuelswerd afgelopen winter met zijn be-drijf door de Kamer van Koophandeluitgekozen tot creatiefste ondernemervan West- Brabant. Samuels en Eco-Point zoeken het nu ook in China.

Veilige productenEco-Point bestaat dit jaar 20 jaar. Hetfundament van het Eco-Point wordtgelegd door een duidelijke filosofie,de visie die ten grondslag ligt aan de

activiteiten van het bedrijf .De oprich-ters, Henk van Straaten en Ferry Sa-muels waren beide goed bekend metde conventionele chemische indus-trie. Hun innerlijke gedrevenheid,waarden en visie maakte dat ze destap namen om een eigen organisatieop te zetten en veilige producten tecreëren. Ze baanden zich succesvoleen weg door citrus, suikerbieten, ko-kosolie en maïs in te zetten in plaatsvan schadelijke en gevaarlijke grond-stoffen. Daarbij loopt ecologie vanhet begin af als een rode draad doorde organisatie. Duurzaamheid en ori-ginaliteit zijn hierbij onmiskenbarepijlers. Ook toen groen denken noggeen populair concept was.Ferry Samuels was er al jaren vanovertuigd dat er in China, met haarenorme economische ontwikkelin-gen, goede kansen voor zijn bedrijfzouden moeten liggen.De samenwerking tussen West-Bra-bant en Yangzhou (Jiangsu provincie)in China leidde er in 2008 toe dat ereen Chinese delegatie onder leidingvan vice-mayor Wen van Yangzhou,

het bedrijf in Halsteren bezocht. DeChinese delegatie was erg onder de in-druk van de prestaties en productenvan het bedrijf. Wen gaf aan datEco-Point ook maar in China een ves-tiging moest overwegen omdat zijnland juist aan dit soort bedrijven eengrote behoefte heeft.Samuels wilde dat allemaal zelf weleens zien en schreef zich in voor deeerstvolgende handelsdelegatie diedoor de regio West-Brabant werd ge-organiseerd en die onder leidingstond van de burgemeester van Bre-da; Peter van der Velden. Hij deeddat samen met een vriend, Shengzon

Chen, die destijds een restaurant inBergen op Zoom runde en al had aan-gegeven graag terug naar China te wil-len. Shengzon Chen was sprak boven-dien de nodige talen, altijd makkelijkals je iets wil weten of gedaan wil heb-ben.De deelname aan de handelsdelegatieopende voor Samuels vele deuren inChina; hij kwam op de belangrijksteplaatsen en ontmoette de belangrijk-ste mensen en raakte erg enthousiastover het land van de ongekende mo-gelijkheden. Hij besloot samen metShengzon Chen een vestiging vanEco-Point in China te gaan openen.

De Brabantse delegatie viel metde neus in de boter. Op 16 aprilwerd in Yangzhou de nieuwe ves-tiging van Eco-Point geopend.Eco-Point International BV heefthaar hoofdkantoor in Halsteren.Directeur Ferry Samuels werd af-gelopen winter met zijn bedrijfdoor de Kamer van Koophandeluitgekozen tot creatiefste onder-nemer van West- Brabant. Sa-muels en Eco- Point zoeken hetnu ook in China.

West- Brabants feestje in ChinaHandelsmissie Nuttig bezoek aan China

Wat kunt u in de komende Ondernemer verwachten?

Datum Thema16 juni Ondernemend Zundert18 augustus Automotiv

Meer informatie?deOndernemer West-BrabantT 076 5312 255E [email protected]

Vlnr: Jack Niederer, Marcel Willemsen en Ferry Samuels tussen de Chinese gastvrouwen.

Ferry Samuels verwelkomt de gasten.

Page 30: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

30 deOndernemer 19 mei 2012

Tekst: Sylvie Smeets

ZUNDERT - “Als ik bij de leveran-cier bijvoorbeeld horloges inkoop,weet ik direct en precies hoeveel ikvan welk sieraad wil. Juweliers voe-len, ruilen, kijken, twijfelen en wetenhet dan eigenlijk nog niet. Ik niet. Ikkies snel, puur op gevoel. Als de be-stelling een paar dagen of weken laterbinnenkomt, weet ik eigenlijk al nietmeer wat ik ingekocht heb, maar ziter iets tussen wat ik niet gekozen heb,zie ik dat direct”, zegt Maartje Ver-berk. Ze houdt niet van voorzichtiggedoe. Is er iets hot, dan kooptMaartje direct de hele collectie. Zopakt de klant nooit mis. De mi-mone-da, de geliefde ketting met munt erin,is dan ook in alle soorten, kleuren enmaten te verkrijgen in haar winkel.Ook al heeft ze geen marketingachter-grond, ze is een ware ondernemer enhaar keuzes blijken altijd de goede.Een goed team dat in de winkel staaten een professionele aftersales dienenals sleutel tot succes. De gunstige loca-tie in Etten-Leur draagt hier zekeraan bij. Vanuit de parkeergarage inhet centrum van Etten-Leur sta je bij

uitgang C zo bij Heaven voor dedeur. Recht tegenover Bakker Bartpronken horloges van onder meer demerken Fossil, Diesel, Ti Sento, Joshen DKNY dertien meter lang langsde winkelstraat. Je kunt er niet om-heen. “Mensen hebben in het voorbij-gaan, tijd genoeg om te beslissen omnaar binnen te komen,” lachtMaartje.

Mensen die een badkamer uitzoeken,kijken vaak chagrijnig. Van een nieu-we spijkerbroek kopen, worden ve-len kritisch op zichzelf. Maar koop jeeen sieraad, dan is dat anders. Je voelt

je tevreden. Gelukkig. Zo niet in hea-ven. Van de crisis heeft Heaven nooitlast gehad. Begin april heeft Heavenzelfs een tweede winkel in Zundertgeopend. Ook hier voelt ze dat zeeen ideale locatie gevonden heeft.”Nu is Zundert nog een ingeslapendorp, maar dat gaat snel veranderen,”voorspelt Verberk.

Tekst: Ron Gregoor

BREDA - Bij de gerealiseerde mat-ches waren ruim 1000 werknemers-vrijwilligers betrokken, die zich geza-menlijk ruim 11.000 werknemersvrij-

willigerssuren hebben ingezet. met deactiviteiten die de stichting coördi-neerde, werden ruim 7000 cliëntenen bewoners bereikt. Daarmee wer-den de resultaten van 2010 ruim-schoots overschreden.

Rombout Kerremans, directeur vande Stichting Betrokken OndernemersSamen voor Breda is dan ook eenheel tevreden mens. „ Met deze cij-fers zijn we erg blij. Steeds meer Bre-dase bedrijven tonen ook in dezemoeilijke tijden hun betrokkenheid.Dat doen zij door handjes, kennis enkunde of materialen ter beschikkingte stellen voor mensen en instellin-

gen, die dat zo goed kunnen gebrui-ken,Tel daarbij de uitslagen van het ge-houden klanttevredenheidsonderzoekop, waarin de matches en onze activi-teiten, waaronder twee Meet &Matchbijeenkomsten, met een 7,8 ge-waardeerd zijn, dan mogen we zeertevreden zijn.”

Grote ambities

Voor het lopende jaar, 2012 dus,heeft Rombout Kerremans grote am-bities. „WE willen onder andere dathonderd betrokken bedrijven zich bijde stichting aansluiten. We hebben

trouwens goede hoop dat dit gaat luk-ken. Bedrijven zien steeds meer demeerwaarde in van maatschappelijkbetrokken ondernemen. Zowel voorhet bedrijf als voor de medewerkersen de samenleving.”

´De stichting betrokken Onderne-mers Samen voor Breda verbindt be-drijven, maatschappelijke organisatiesen gemeente Breda in concrete pro-jecten met maatschappelijke beteke-nis. Zo draagt de stichting bij aan eenhechtere samenleving. De nadruk ligthierbij op bedrijfsvrijwilligers, die eenactieve bijdrage leveren aan maat-schappelijke organisaties, verenigin-

gen en stichtingen met inzet van ken-nis en kunde, menskracht en midde-len. Bij de stichting zijn nu zo’n zes-tig Bredase bedrijven aangesloten.Bedrijven zijn partner vanaf 750 europer jaar. In ruil daarvoor, al naar ge-lang het bedrag, ontvangen de bedrij-ven een op maat gesneden diensten-pakket. Dat kan zijn: toegang tot hetnetwerk, allerlei tips, advies en onder-steuning voor het opzetten en uitvoe-ren van een MBO programma, gratistoegang tot masterclasses en evene-menten die de stichting organiseerten publiciteit. De partner kan medede lokale MBO Breda agenda samen-stellen.

Betrokken Ondernemers Samenvoor Breda blikt in haar jaarver-slag 2011 tevreden terug. In datjaar werden 256 verbindingen ge-realiseerd tussen Bredase bedrij-ven en Bredase maatschappelijkeinstellingen en organisaties. Allesbij elkaar vertegenwoordigden zijeen maatschappelijke waarde vanruim 534.000 euro.

Toen winkelcentrum Etten-Leuracht jaar geleden in aanbouwwas, startte Maartje Verberk daarHeaven, jewels en watches. Zevoelde aan haar water dat dit déplek zou zijn voor haar eerstewinkel. Ze bleek gelijk te heb-ben, want ze gaat met haar 100vierkante meter winkel als eenspeer. Hoe deze ondernemer ditdoet? Gezond verstand, lef, door-zettingsvermogen en fingerspit-zengefuhl.

Zundert

Het centrum van Zundert gaattotaal op de schop. De hoofd-straat wordt omgelegd enmaakt plaats voor een eenrich-tingsstraat met leuke bloembak-ken. De passage waar Verberkmet haar winkel zit, krijgt eenmetamorfose. De shoarma za-ken worden ingeruild voor leu-ke winkeltjes waar je net weeriets anders koopt dan bij de gro-te ketens.Eenderde van de Zundertseklandizie komt uit Zundertzelf. Eenderde uit Breda en om-geving en een derde uit België.Verberk heeft in deze vestigingdan ook de gewaagdere varian-ten van haar merken liggen enzijn protserige merken als Nau-tica en Triwa aan de collectietoegevoegd.

Trends

Net zoals de felgekleurde broekenvoor hem en haar zijn deze lenteen zomer ook de felgekleurde hor-loges hot. Voor de dames vooralde kleinere horloges, vaak gecom-

bineerd met een felgekleurde arm-band.Ook de witte horloges met de rosé-gouden rand gaan als warmebroodjes over de toonbank.

Zundert‘feels likeheaven’

Betrokken Ondernemers blikt tevreden terug

Ondernemen Juweeltje

Maartje Verberk in haar winkel in Zundert. Foto: Kees Bennema

Page 31: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

19 mei 2012 deOndernemer 31

Tekst: Ron Gregoor

BREDA - Het eerste weekend vanjuni staat voor het zesde jaar in het te-ken van Smaakvol Breda. Proef metaandacht is dit jaar het thema. “Weverliezen elkaar uit het oog, altijdmaar druk, druk druk, hollen, vlie-gen, kant-en-klaarmaaltijden. Wehebben nog amper tijd voor elkaar.Dat gaan wij anders doen. Sameneten is de ultieme manier om weer na-der tot elkaar te komen”, staat bovende uitnodiging, die Smaakvol Bredade deur uit heeft gedaan.

Smaakvol Breda is een driedaags culi-nair evenement. Horecaondernemersuit Breda en omgeving presenterenzich en schotelende heerlijkste gerech-ten en wijnen voor. Met de aanschafvan turfjes, kosten 1 euro per stuk,kan de bezoeker zelf bepalen bij welkrestaurant ze iets gaan proeven. De en-tree is gratis.Het Chassé Park is drie dagen inge-richt als het grootste openlucht restau-rant van Breda. Smaakvol Breda be-gint op vrijdag 1 juni om 16.00 uurmet de Smaakvol preview. Dat is eenbusiness-to-business evenement, spe-

ciaal bestemd voor ondernemers uitBreda en omgeving. Om 16.00 uurgaan de poorten open voor de B2BPreview. Die is dan alleen toeganke-lijk voor ondernemers. Om 19.00uur gaat Smaakvol Breda open voorhet publiek.

De Smaakvol Preview is een uitste-kende gelegenheid om te netwerkenen met collega- ondernemers de hui-dige situatie in ondernemersland doorte nemen. Ondernemers kunnen en-treekaarten kopen voor 57,50 euro.Dat bedrag is inclusief 40 euro ter be-steding aan eten en drinken, entree,ontvangst met champagne en oesters,koffie en een bijdrage aan entertain-ment en sponsoring van SmaakvolBreda. Exclusieve Preview kaartenzijn te bestellen op www.smaalvolbre-da.nl. Voor het publiek is het culinai-re evenement geopend op vrijdag van19.00 tot 01.00 uur, zaterdag van16.00 tot 24.00 uur en zondag van13.00 tot 22.00 uur. De toegang isgratis, maar eten en drinken kan al-leen met betaling van turfjes.

Dit jaar voor het eerst zijn er in heteerste weekend van juni kookwork-shops voor kinderen van vier tot enmet twaalf jaar. ‘Koken met sterretjes’is opgezet om kinderen kennis te la-ten maken met de vele smaken aanvoeding. De kinderen worden bege-leid door twee pedagogische mede-werkers, die zelf niet alleen een passievoor de kookkunst hebben, maar ookal heel lang werken met kinderen. Dedrie workshop thema’s zijn: zoet- zoe-ter- zoetst, de hartige hap en onge-zond lekker.Zaterdagmiddag 2 juni van 16.30 tot17.45 uur wordt de workshop hartigehap gehouden.

Zondag van 13.30 tot 14.45 uur is decursus zoet-zoeter-zoetst. Van 15.15tot 16.30 uur is er weer een hartigehap workshop en van 17.00 tot 18.15uur kunnen de kinderen OngezondLekker koken.Kinderen kunnen voor vijf turfjes (5euro) deelnemen aan de workshops,ze moeten zich daarvoor dan weleven opgeven (www.smaakvolbre-da.nl).

Voor alweer de zesde achtereen-volgende keer wordt van vrijdag1 tot zondag 3 juni SmaakvolBreda gehouden. Het leuksteculinaire festival van West- Bra-bant gaat van start met deSmaakvol Preview, eenevenement voor ondernemendBreda. De mooiste wijnen, demeest smaakvolle gerechten,een gezellige ambiance in hetChassé Park en hopelijk eeninspirerend zonnetje.Netwerken in optima forma.

Deelnemers

De zesde editie van Smaak-vol Breda belooft, volgensde organisatoren, een top-jaar te worden. De lijst vandeelnemers groeit nogsteeds:* Adoe Catering en HenriBloem* Asian Fusion Merlina* Baroc (Cingel College)* Cafés Richard* Chocolat* D&D* Dickens & Jones* Golden Tulip Keyser en DareWines* Flesjewijn en Kastino* Flinstering* Frezzo* Holland Casino* Pasta en Pesto* Oliver le Breton* Peter Elbers en La Persistance* Rhodos* Samen Eten en Drinken(SED* Wijnhuis Oktober en Noord-zee* Wolfslaar

Smaakvol Breda:Proef met aandacht

Evenement Smaakvol Breda

HET IS NET EEN HUWELIJK!

v.l.n.r. Richard Danen, Theo de Jong, Ruud Bakker.Ruud Bakker en Theo de Jong zijn (onder meer) eigenaar/directeur van Mobiledrôme & Partners Richard Danen is Senior Accountmanager Zakelijke Relaties bij Rabobank Roosendaal-Woensdrecht

Namens de gezamenlijkeRabobanken van West-Brabant

Juist in economisch zwaar weer kun je als ondernemer laten zien uit wat voor hout je gesneden bent. Durf je tegen de stroom in te zwemmen of laat je de angst regeren? Onze recent behaalde wapenfeiten laten er al-vast geen misverstand over bestaan dat wij voor die eerste optie gekozen hebben. Evenals onze huisbankier, die ook bereid was risico’s te nemen en daarmee voorgoed kon afrekenen met het vooroordeel dat alle banken momenteel de hand stevig op de knip houden!

Het bedrijf Mobiledrôme & Partners is in 2006 opgericht, maar ons partner-ship was enkele jaren daarvoor al beklonken. Beiden hebben we in de jaren negentig het caravanbedrijf van onze ouders overgenomen (respectievelijk De Vossenhoek in Rucphen en De Jong-Van Hees te Nispen). In 1996 is in gezamenlijkheid de A58 groep opgericht. Langs de snelweg waren destijds verschillende bedrijven gevestigd die zich bewogen op de markt van de mo-biele recreatie. Zonder de zelfstandigheid van de afzonderlijke bedrijven op te geven, besloten we wel verschillende zaken (acties, reclame, marketing) in gezamenlijkheid op te pakken. Op het hoogtepunt telde onze club maar liefst negen leden, wat een zichtbare impuls aan de regio gaf.

Van alle markten thuis Daar is ons contact ontstaan en door de jaren heen alleen maar verder ver-sterkt. Om een lang verhaal kort te maken: halverwege het vorige decen-nium was de ontwikkeling van Borchwerf II een feit. Een uitgelezen moment om Mobiledrôme & Partners – waarbij die toevoeging onze samenwerking illustreert – op te richten en daar in een nieuwbouwpand onze intrek te nemen. Overigens als aanvulling hoor, want de deuren van de andere twee bedrijven gingen zeker niet op slot (zei het dat in 2010 De Jong-Van Hees is opgegaan in De Vossenhoek). Sterker nog: we hebben de afgelopen jaren niet bepaald stil gezeten en alleen maar meer bedrijven in deze sector opgericht/overgenomen. Het is een indrukwekkend rijtje vandaag de dag: een tweetal caravanbedrijven, een verhuurbedrijf, camperbedrijf, schade-herstelbedrijf/spuiterij en een stallingsbedrijf. In het najaar van 2012 zal daar nog een geavanceerd technocenter bij komen waar momenteel met man en macht aan gebouwd wordt. Hierdoor zijn we letterlijk van alle markten thuis, hebben onze gelijke nog niet gevonden en kunnen klanten daadwer-kelijk een totaalconcept bieden.

Die spreekwoordelijke klik Rabobank is door de jaren heen met ons meegegroeid en heeft zich laten gelden als een bank die bereid is met de ondernemer mee te ondernemen. Het contact tussen ons is in 2006 ontstaan toen wij ons gingen vestigen op Borchwerf II. Een vijftal verwachtingen spraken wij destijds uit:• Die spreekwoordelijke klik wilden we ervaren• De prijs moest goed zijn• Er moest sprake zijn van echt partnership• Vertrouwen in ons ondernemerschap wilden we voelen • De bank moest – net als ons – zo nu en dan bereid zijn risico te nemen.Bij de huidige bouw van ons technocenter en de overname van Vakantie en Sport BV hebben we weer eens nadrukkelijk ervaren dat zij ook in eco-nomisch mindere tijden bereid is proactief mee te denken en te investeren als er een goed onderbouwd plan op tafel ligt. Rabobank betuigt zich keer

op keer als een volwaardige partner waarop wij kunnen bouwen. Niet alleen in goede maar zeker ook in slechte tijden. Wat dat betreft is het net een huwelijk wat we met elkaar zijn aangegaan!

Smaakvol Breda is bijzonder populair bij de ondernemers. Foto: Kees Bennema

Page 32: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

32 deOndernemer 19 mei 2012

De vernieuwing van een nieuweFord Transit is in de wereld vande compacte bedrijfsbusjes altijdiets bijzonders. Al decennia langdraait het merk aan de top meevan verkopen van deze transport-giganten die je werkelijk overalziet. Het vernieuwde modelmunt weer uit in een aantal zakenwaaronder lage bedrijfskosten,zuinigheid van de (deels) nieuwemotoren en nieuwe technologie-ën. Tijd om de wijzigingen op denieuwe Transit van dichterbij tebekijken.

Tekst: Ad van Bladel

VLISSINGEN - De vernieuwingkondigt de komst aan van een van demeest efficiënte, duurzame en techno-logisch hoogstaande bedrijfsauto’s dieer op de Nederlandse markt te vindenis. In de 45 jaar dat de Transit op demarkt is, is de besteller, met een ver-koopaantal van 6,3 miljoen exempla-ren, commercieel een enorm succesgebleken.Binnen het ontwerp zijn zaken als zui-nigheid, duurzaamheid en milieuas-pecten altijd zeer belangrijk geweesten het is dus niet verwonderlijk datFord juist hierop extra heeft ingezet.Op het gebied van techniek bijvoor-beeld zijn de service-intervallen naareen periode van twee jaar gegaan of50.000 kilometer. Bovendien wordt

standaard een antiroest garantie ver-leend van twaalf jaar. Dit alles draagtbij tot een verlaging van de eigen-domskosten en heeft dus een directeweerslag op de verwachte kilometer-prijs. Samen met de laadruimte, even-tueel het laadvermogen en handelbaar-heid van de auto, zijn dit zaken die be-langrijk zijn bij de keuze van eennieuwe bestelwagen binnen dit seg-ment.Belangrijk voor zowel Ford als de on-dernemer die mogelijkerwijs een keu-ze wil maken uit het riante aanbodvan Transitmodellen is de aanwinstvan een serie nieuwe 2.2 liter Dura-torq TDCI-dieselmotoren. Bij zoweleen lager verbruik als uitstoot, produ-ceren ze wel meer kracht en koppel(tot wel 385 Nm toe) en bieden daar-mee rijkwaliteiten op verwenniveau.Ford’s staan immers altijd bekend omhet feit dat zowel de personenauto’sals de bedrijfswagens beschikken overeen heel goede wegligging. Er zijn zo-wel Transit’s te koop met voor- alsmet achterwielaandrijving. De voor-wielaandrijvers beschikken over mo-toren van 100 tot 140 pk, de achter-wielaangedreven versies van 100 totzelfs 155 pk. Top of the bill, cream ofthe crop is de vierwielaangedrevenversie met 125 pk, eveneens leverbaarmet de nieuwe motor. Geheel nieuwvoor de Ford Transit is de introductievan Smart Regeneratieve Charging.Deze voorziening zorgt ervoor dat de

dynamo meer stroom produceert wan-neer de auto op de remmen of op demotor afremt. Hierdoor neemt bij ac-celeratie en het rijden op kruissnel-heid de weerstand van de dynamo opde motor af, waardor er minder brand-

stof wordt verbruikt. Optioneel is van-af heden de introductie van een ge-avanceerd Auto-Start-Stop systeemwat de reductie van brandstofver-bruik en uitstoot van schadelijke gas-sen ook verder vermindert.

Wie op de weg om zich heenkijkt en erop let, merkt dat hetaantal nieuwe zeer grote auto’sbehoorlijk afneemt. In plaats daar-van worden auto’s uit het seg-ment eronder aangeschaft. Duszeg maar geen Audi’s A8, maarjuist de A6 wordt populairder.

Tekst: Ad van Bladel

VLISSINGEN - Ook in het segmentwaar voorheen de topklasse werd ge-reden. Dat lijkt voor die gelukkigendie in deze klasse kunnen winkelenoverigens misschien erger dan het is,want de auto’s uit het A6 en Merce-des E-segment zijn er de laatste jarenqua rijbeleving nog weer enorm opvooruit gegaan. Met het huidige tijds-gewricht in gedachten komen ook deauto’s die in dit zakelijke segmentworden gekocht met steeds kleineremotoren op de markt. Zo kwam Au-di in januari met de A6 2.0 TFSi opde proppen die in ons land een prach-tig appelgroen A energielabel heeft.Daarmee komt Audi tegemoet aandie klanten die weliswaar een ruime,comfortabele auto willen - die ze netzo luxe kunnen aankleden als een A8- maar het milieu niet teveel willenbelasten en een auto willen rijdenmet een relatief laag brandstofver-bruik.Om dit te bereiken lepelde het merkeen 2.0 TFSi-blok in het vooronder

met 170 pk. Om het verbruik verderte drukken werd een Multitronic au-tomaat gemonteerd die een wat lagerverbruik heeft dan reguliere automati-sche versnellingsbakken. Door zijn re-latief lichte hybride constructie vanaluminium en staal is de auto er nogvoldoende snel mee om met al hetverkeer mee te komen, en zelfs vaakvoor te blijven.Het interieur is - zoals het Audi be-taamt - van uitmuntende kwaliteit enziet er ook nog eens top uit met zijnflinke edelhouten (of aluminium) pa-nelen en fors uitklapbaar scherm voorde boordcomputer en navigatie. Hetspreekt voor zichzelf dat de stoelenook fantastisch zitten. Het onderstel iselektronisch instelbaar. Wie kiestvoor de modus efficiency rijdt zo zui-nig mogelijk, waarbij de start-stop au-tomaat zijn diensten bewijst. Zou opelke auto moeten zitten, hoewel bijdeze Audi steeds bij het starten eenlichte siddering door het koetswerkgaat wat het comfort ietwat geweldaandoet. Wat het verbruik betreft: bijhet gebruik van een paar dagen ge-middeld rijden, een mix van stadsver-keer, buitenwegen en snelweg, waseen verbruik mogelijk van rond 1:12.Niet echt schadelijk maar ook noggeen toonbeeld van schraperigheid.Voor dat verbruik krijg je wel een for-se, uitermate comfortabele wagenmet excellente rijeigenschappen eneen waarschijnlijk zeer lange levens-

duur. De kwaliteitsbeleving is in ie-der geval heel erg goed en de hele au-to maakt een prettige indruk. Boven-dien kun je deze auto zo luxueus aan-kleden als je maar wilt, vrijwel alle

Audi accessoires zijn voor dit modelbeschikbaar. Reken er dan wel op datde prijs nog wel flink wordt opge-schroefd, want daar hangt een heelfors prijskaartje aan.

Spaarvarken op Duitse leest

Beter, zuiniger, schonerFord Transit

Volkswagen Beet-le

Onderweg

De BMW 1 serie is lever-baar vanaf 27.950 euro, in-clusief belastingen (116i).

De Ford Transit isleverbaar met een vanaf-prijs van 18.150 euro,exclusief BTW.

Page 33: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

19 mei 2012 deOndernemer 33

Tekst: Patricia Akkermans

LAGE ZWALUWE - Marc-Jan Wit-te staat in de havens van Rotterdamprima zijn mannetje als leidinggeven-de. Samen met zijn team zet hij enor-me ladingen vast in zeecontainers.Zwaar werk waar een harde mentali-teit heerst. Hij doet dit in full-conti-nue- diensten: vijf dagen werken,vier dagen vrij. Omdat het onderne-men hem ontzettend aantrekt en hijnog tijd over heeft, is hij het bedrijfBiesbosch Rib Experience begonnen.Een rib wordt normaal gesproken ge-bruikt door brandweer en politie omsnel tussen booreilanden te varen,maar Witte maakt er enerverendetochten mee.

Via de regionale krant, het clubbladvan voetbalclub Feyenoord en socialmedia onderhoudt Marc-Jan Wittecontact met zijn doelgroep. Hij heeft

een site waarop geïnteresseerden uit-gebreide informatie kunnen vinden,maar vaak hebben zijn klanten ookspeciale wensen. Samen overleggenze dan en stellen ze een dag samen diebij het gezelschap past. “Negen vande tien keer benaderen geïnteresseer-den me via mijn website. Ik probeer

op hun wensen in te spelen: dus als erkaviaar moet komen, dan komt er ka-viaar.”

Racemotor op waterDrie tochten heeft de ondernemer uitLage Zwaluwe op zijn site staan. Zokan hij met zijn gezelschap naar Rot-

terdam, Dordrecht of op de Bies-bosch varen. Onderweg of naderhandwordt een lunch of diner gebruikt.Barbecueën behoort ook tot de moge-lijkheden.”Laatst waren er medewerkers vaneen bedrijf die een rondvaart dedenop een rondvaartboot op de Bies-bosch. Na het officiële gedeeltekwam ik met mijn rib langszij geva-ren en de waaghalzen konden metmij een tocht maken. Dit geeft eenextra dimensie aan zo’n dag. De men-sen die aan boord komen, krijgen eendrijfpak aan, dat warm en waterdichtis en een zwemvest. De rib is als eenpaard dat getemd moet worden. Jekunt het zien als een racemotor, maardan op het water. Natuurlijk is het ge-vaarlijk, want de boot komt ook losvan het water en springt soms weltwee meter hoog! De kracht van wa-ter moet je niet onderschatten, maarik zal er alles aan doen om het zo vei-lig mogelijk te doen.We weten allemaal wat hard varen is.Zodra ik gas geef, zie ik de beman-ning van oor tot oor grijnzen en men-sen voelen de adrenaline stijgen.Voor het ribvaren hoeft het trouwensniet perse mooi weer te zijn: op vlakwater heb je niet zo veel lol.”

Toekomst”Het is ook mogelijk om achter derib te waterskiën en te wakeboarden.Tevens zijn we in het bezit van een

band die achter de rib gehangen kanworden. Ik ben het hele jaar actiefmet mijn bedrijf, in de winter kun-nen mensen bij me terecht voor‘snerttochten’; een tocht met regelma-tige stops en natuurlijk een verster-king van de inwendige mens. Hoe detoekomst er uit ziet? Ik ben in over-leg met de gemeente over een stukgrond. Graag wil ik een terrein bij dehaven kopen. Zodat ik vanaf dit puntkan vertrekken en hier ook het etenkan verzorgen. Ik hoop dat het snellukt.”

De sensatie vanhet harde varen

Een teambuildingdag organise-ren die bij medewerkers veeladrealine opwekt? Ga dan metMarc-Jan Witte (37 jaar) uit LageZwaluwe in zee. Letterlijk wanthij heeft een rib waarmee hij heelsnel over het water vaart. Negenmensen kan hij meenemen op ditavontuur. ‘’Soms varen we wel100 kilometer per uur.”

De starter spectaculair varen

Marc- jan Witte: ‘Soms varen we wel 100 kilometer per uur.’ Foto: Aad Meijer

Wie:Marc- Jan Witte

Bedrijf:Biesbosch Rib Experience

Waar:Lage Zwaluwe

Begonnen:september 2011

Nadeel:‘Afketsen van deals na veeleerdere contacten.’

Voordeel:‘Het opbouwen vande contacten.’

www.biesboschribexperience.nl

Page 34: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

Alle

prij

zen

zijn

te

verm

eerd

eren

met

BTW

Stationsstraat 19, Bergen op ZoomEen half-vrijstaand monumentaal pand, gebouwd in eclectische stijl, gelegen op een unieke locatie in het centrum van Bergen op Zoom, op een steenworp afstand van het NS-station en het winkelgebied.• ca. 435 m² groot• vele karakteristieke elementen, waaronder glas-

in-lood ramen, marmeren lambrisering, marmeren schouw en geornamenteerde plafonds

• mogelijkheid tot woonhuis, kantoorruimte of een combinatie van wonen en kantoor/praktijk aan huis

• eigen afsluitbaar parkeerterrein

Te koop Bergen op ZoomHerenhuis (kantoor en/of wonen)

Iabc 5375, BredaDit bedrijfscomplex is gelegen op het voorma-lige Greenery terrein. Op dit moment wordt een deel van het complex te huur aangeboden. Op korte afstand van de snelweg A16.• ca. 1.490 m² magazijn• ca. 560 m² koelruimte• laadkuil met 4 overheaddeuren• compleet kantoor ca. 95 m²• beschikbaar op korte termijn

Te huur BredaGekoelde logistieke ruimte

Tramsingel 27, BredaModern kantoorgebouw, gerealiseerd in 2003, met hoogwaardige kantoorruimten. Op een herkenbare vestigingslocatie met goede bereik-baarheid voor autoverkeer en openbaar vervoer. Deels voorzien van een fraai inbouwpakket.• ca. 2.500 m² beschikbaar, huurbaar vanaf ca.

220 m²• 37 p.p. op eigen, afgesloten terrein• representatieve entree, meervoudige mechani-

sche ventilatie in combinatie met topkoeling

Collegiaal met Jones Lang LaSalle Vastgoed Adviseurs B.V.

Te huur BredaEigentijdse kantoorruimten

Druivenstraat 53, BredaRepresentatief bedrijfsobject bestaande uit to-taal circa 541 m² bedrijfsruimte inclusief 90 m² kantoor. Druivenstraat 51 is in gebruik bij Sigma Coatings B.V.• ca. 541 m² bedrijfsruimte• inclusief 8 p.p. aan voorzijde• pand kan aan eisen en wensen van de gebruiker

worden aangepast• op afgesloten terrein• ideaal voor groothandelsactiviteiten

Te huur BredaBedrijfsruimte met inpandig kantoor

Minervum 7006-7010, BredaMarkant bedrijfsobject, groot circa 2.900 m² gelegen op een herkenbare en goed bereikbare locatie. Het geheel heeft een representatieve uitstraling en een hoogwaardig opleveringsni-veau.• ca. 800 m² kantoorruimte en ca. 2.100 m² bedrijfs-

ruimte• ruime parkeermogelijkheden• in overleg is deelverhuur bespreekbaar• zeer goed bereikbaar via de A27

Te huur BredaAan de entree van Hoogeind

Stationsplein 45, Etten-LeurEen vrijstaand kantoorpand, opgetrokken uit drie gemetselde bouwlagen en voorzien van een moderne inrichting. De eerste en tweede verdieping hebben een diepte van circa 8 meter en zijn derhalve zeer geschikt als kantoortuin. Begane grond circa 1.300 m².• totale vloeroppervlakte ca. 2.274 m² • alternatieve invulling mogelijk• aanvaarding per direct• vrij van BTW

Te huur / Te Koop Etten-LeurVrijstaand kantoorpand nabij station

Emmastraat 2-6, BredaGemoderniseerde kantoorruimte gelegen op een uitstekend bereikbare locatie, direct bij het trein- en busstation en in de onmiddellijke nabijheid van het stadshart van Breda. De kan-toorruimte is voorzien van grote raampartijen en grote doorlopende vloervelden.• ca. 1.000 m² kantoorruimte beschikbaar, in units

v.a. ca. 130 m²• goed bereikbaar met zowel openbaar als eigen

vervoer• parkeren op eigen parkeerterrein

Collegiaal met LUC Vastgoed Adviseurs

Te huur BredaGerenoveerde kantoorruimte nabij station

Minervum 7410, BredaDit fraaie bedrijfsobject is gelegen op bedrij-venterrein ‘Hoogeind I’ en biedt u de mogelijk-heid om uw organisatie op een adequate wijze te huisvesten in een hedendaagse omgeving. Het object maakt onderdeel uit van een be-drijfscomplex. • ca. 153 m² kantoorruimte en ca. 170 m² bedrijfs-

ruimte• mogelijkheid om de bedrijfsruimte verder uit te

breiden• zeer goed bereikbaar via de A27

Te huur BredaModern bedrijfsobject

Dorpsstraat 16, OssendrechtVoormalig kantoor van Rabobank, totaal circa 2.000 m² bestaande uit twee delen. Aan de voorzijde is het voormalige Raadhuis gelegen met een karakteristieke uitstraling. Aangren-zend is een modern, hoogwaardig gebouw gele-gen met een totaalmetrage van circa 1.575 m².• gesplitste verkoop behoort tot de mogelijkheden• objecten verkeren in een goede staat• gelegen op zeer ruime kavel• diverse invullingen mogelijk• aanvaarding per direct

Te huur / Te Koop OssendrechtUniek object, vrij van BTW

Hoge Mosten 6b, BredaDTZ Zadelhoff bemiddelde recentelijk bij de verhuur van circa 320 m² kantoorruimte op de tweede verdieping.

Het kantoorpand ligt op een uitstekende loca-tie, op steenworp afstand van het NS station Breda-Noord/Prinsenbeek en de afrit Breda-Noord (A16). De centrale entree werd recent gemoderniseerd. Momenteel is er nog circa 1.290 m² beschikbaar, verdeeld over 3 bouwla-gen. Deelverhuur is mogelijk vanaf circa 220 m².

Collegiaal met LUC Vastgoed Adviseurs

Te huur Breda

Paardeweide 3g, BredaIn dit markante kantoorgebouw bemiddelde DTZ Zadelhoff bij de verhuur van circa 420 m² kantoorruimte gelegen op de eerste verdieping. Tot het gehuurde behoren 10 parkeerplaatsen.

In het object is momenteel nog circa 184 m² kantoorruimte beschikbaar.

Te huur Breda

Stepvelden 1-19, RoosendaalComplex van aaneengeschakelde bedrijfsruim-ten, gelegen aan de entree van bedrijventerrein ‘Borchwerf’. Buitenzijde van het complex is recent geheel gerenoveerd.• totaal ca. 10.760 m²• units, vanaf ca. 2.000 m², kunnen zowel los van

elkaar als in combinatie worden verhuurd• voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein• aanvaarding per direct• voor meer informatie www.stepvelden.nl

Te huur RoosendaalBedrijfscomplex geschikt voor bulkopslag

VERHUURD

VERHUURD

NIEUW IN PORTEFEUILLE

Page 35: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

19 mei 2012 deOndernemer 35

Tekst: Peter Oggel

GOES - Paul Fermont neemt hetwoord revolutie nadrukkelijk niet inde mond. Liever spreekt hij over evo-lutie als het gaat over recente ontwik-kelingen in de retail. Dat klinkt mis-schien wat vriendelijker, het laat on-verlet dat in de detailhandel het pro-ces der verandering in snel tempo ver-loopt.

Basis is samengevat in drie woorden:het nieuwe winkelen. De detailhan-del en daarmee ook winkelcentra on-dervinden de consequenties van stij-gende verkopen via internet in combi-natie met overbewinkeling en econo-mische dip.

Dat is in twee zinnen een hele mondvol. De klant is kritisch en verander-lijk. Het world wide web opent allewinkeldeuren. Boodschap-pen-voor-alledag moeten snel en ge-makkelijk, daarnaast is de consumentvooral geïnteresseerd in funshoppenin combinatie met een aantrekkelijkehoreca. Op zoek naar ‘beleving’, eenterrasje hoort erbij. Het zijn ontwik-kelingen, is de kern van het verhaalvan Fermont, die vragen om een nieu-we aanpak. Van alle partijen, voor degoede orde: gemeenten én winkelvast-goedmarkt.

Paul Fermont is directeur van make-laardij Faasse en Fermont in Goes, on-der meer gespecialiseerd in bedrijfson-roerendgoed (BOG). Hij is direct ofindirect betrokken bij diverse winkel-ontwikkelingsplannen in de Zeeuwsegemeenten.Denk goed na voordat de eerste spadede grond ingaat, is zijn boodschap, en

kijk vooral niet vanaf de zijlijn toehoe de wereld verandert. Het gaathierom: hoe blijf je als winkelgebiedaantrekkelijk? Hij maakt zich enigezorg. Onder invloed van het nieuwekoop- en winkelgedrag zullen stads-en winkelcentra zich moeten aanpas-sen om in de gunst van de consumentte blijven. Dat heeft dus direct te ma-ken met de bouw en vernieuwingvan winkelgebieden. In de binnenste-den met name, maar ook in de perife-re gebieden. Zie de ontwikkeling vanhet Middelburgse Mortiere.

In zijn maandelijkse column in dezekrant waarschuwde Fermont al eer-der. Want, legt hij de vinger op de ze-

re plek, bij verscheidene gemeentenliggen ontwikkelingsplannen al jarenop de plank, maar anno 2012 zijn diefeitelijk achterhaald. Wellicht ergernog is dat die verouderde plannenook nieuwe, op de markt toegesne-den initiatieven in de weg staan.Waarmee hij vooral ook wil zeggen:gemeenten en vastgoedsector, toon(politieke) moed, wees flexibel, durfte vernieuwen en maak duidelijkekeuzes. “Gemeentes deinzen soms te-rug omdat er in een ver verleden toe-zeggingen zijn gedaan. Dan wordtvastgehouden aan een plan, terwijldat niet meer levensvatbaar is. Dandreigt nieuwbouw bouw voor leeg-stand te worden.”

Vastgoedontwikkeling voor de detail-handel is in zijn ogen redelijk over-zichtelijk. Om te beginnen dit: niet el-ke winkel-op-de-hoek kan behoudenblijven, en dat hoeft ook niet, vindtFermont. Hij voorspelt dat de minderattractieve C-locaties in de komendejaren zullen verdwijnen, A- en B-loca-ties zullen zich moeten aanpassen.“Er zijn nu nog 2000 winkelconcen-traties in Nederland. in 2050 zullen ernog maar 500 zijn die echt meetellen.Locaties waar weinig traffic is zullenworden gesaneerd, het aantal winkelszal afnemen, maar niet het aantal vier-kante meters winkelruimte. De win-kelier zal moeten zorgen dat hij zitwaar het gebeurt, op de plek waar de

consument voor zijn inkopen naartoe wil.”

Wat dat in de praktijk betekent? Hijschetst een tweesporenontwikkeling.Winkelen in de binnenstad is ‘fun’,de overige boodschappen zijn vooralnoodzakelijk voor levensonderhouden daarmee ook routine. Bouwmark-ten, woonwinkels, supermarkten,

elektronicaketens… Die grootwinkel-bedrijven kunnen uitstekend aan derand van de stad -goed bereikbaar,gratis parkeren, prima aanbod.

Gemeenten moeten daar de ruimteen mogelijkheden voor scheppen,stelt Fermont. En in de binnenstad?Die moet vooral aantrekkelijk zijn.“Gemeenten moeten investeren in be-leving. In groen, in smalle en gezelli-ge winkelstraatjes, met gezellige en in-tieme pleintjes, in goede parkeerfacili-teiten zonder tijdsdruk. De binnen-stad is er met name voor het plezier.Voor specialiteitenwinkeltjes, kle-ding, boeken, schoenen, een juwe-lier. Faciliteer een goede horeca, voorde aantrekkingskracht van een stads-centrum van levensbelang. De erva-ring leert dat als de gemeente in hetcentrum investeert, de ondernemersdat ook doen. Het mes snijdt daarmeeaan twee kanten.”

Mensen zoeken beleving, is de rodedraad in het betoog van Fermont.Waarmee hij ook wil zeggen: zie web-winkelen niet als bedreiging, maar alskans, als extra verkoopkanaal en alsetalage voor de fysieke winkel. “Eenwebshop alleen werkt niet, zonder debeleving van een winkel. Maar maakook daar gebruik van digitale moge-lijkheden. Als ondernemer moet je jeaanpassen. Degenen die het meesteklagen, zijn ook degenen die nietmeer ontwikkelen.” In deze zin zul-len gemeenten en ondernemersorgani-saties ook moeten zorgen voor eendoeltreffende promotie van de stad,onder meer via sociale media en aan-trekkelijke publieksevenementen.Maar, adviseert Fermont, behoud jeschaarste, beperk het aantal vierkantemeters winkelruimte ter voorkomingvan leegstand. “Waak voor revolutie,zorg voor evolutie”, noemt Paul Fer-mont dat.

Gemeenten en vastgoedontwikke-laars moeten goed nadenken overde invulling van winkelcentra.Oude plannen staan nieuwe initia-tieven in de weg, waarschuwt ma-kelaar en projectontwikkelaarPaul Fermont. De retail is volopin beweging en dat vergt nieuwbeleid, is zijn boodschap. Eenslimme gemeente is op de toe-komst voorbereid.

Ontwikkeling vanwinkelgebieden vergt

andere aanpak

BOG Winkels

Nieuw beleid is nodig om de winkelstraten vol te houden. Foto: ANP

Paul Fermont. Foto: Willem Paterik

Page 36: BNDeStem De Ondernemer 19-05-2012

Bedrijfsobjecten

TE HUUR/TE KOOP

Representatief en solitair handelsobject gelegen op uitstekend bereikbare locatie, nabij de snelweg A27. Het complex bestaat uit een be-drijfsruimte, expeditieruimte en magazijnvloer (ca. 735m²) met kantoren op begane grond en verdieping (totaal ca. 240m²). Volledig afwerkings- en opleveringsniveau (o.a. airco en alarm). Parkeermogelijkheden op eigen terrein.

Minervum 7485 Breda

TE HUUR

Op een kleinschalig bedrijventerrein gelegen functioneel gebouwde bedrijfshal (ca. 640m²) met mogelijkheid tot realisatie van kantoor-ruimte (ca. 200m²). Het terrein is gesitueerd aan de westkant van Breda op zeer korte afstand van de A16 Rotterdam-Antwerpen.Het pand leent zich uitstekend voor opslag en lichte productie.

Van de Reijtstraat 100 Breda

TE HUUR

Multifunctioneel bedrijfscomplex (totaal ca. 6.490m²) gelegen op bedrijventerrein Vosdonk-West, nabij de snelweg A58. Op dit moment beschikbaar: bedrijfsruimte van ca. 830m², evt. gecombineerd met kantoorruimte vanaf ca. 195m² tot 585m². Voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein. In prijs verlaagd! Collegiaal met DTZ Zadelhoff.

Tussendonk 10-20 Etten-Leur

TE HUUR / TE KOOP

Bedrijfs-/opslagruimte gelegen op bedrijventer-rein De Krogten. De ruimte is totaal groot ca. 2.450m² en voorzien van 3 overheaddeuren, buitenterrein met loading dock, kantoorruimte / kantine met toilet (ca. 20m²). Het object is tevens voorzien van alarm. Diverse parkeer-plaatsen beschikbaar langs de openbare weg.

Eikdonk 8 Breda

TE HUUR

Het moderne complex Bedrijven-centrum Neerloop biedt iedere ondernemer de mogelijkheid een eigen unit te kopen tegen een aantrekkelijke prijs. De bereik-baarheid vanuit het centrum en vanaf de A16 Rotterdam-Antwer-pen is uitstekend te noemen. Er zijn diverse units beschikbaar vanaf 120m² (verdeeld over 60m² begane grond en 60m² op de etage) tot 180m². De units worden opgeleverd in casco staat en kunnen door iedere gebruiker naar wens worden ingedeeld en ingericht. De units zijn per direct beschikbaar.

Neerloopweg 3-5 Breda

TE KOOP

Op goed bereikbare perifere locatie komt een aantrekkelijk vrijstaand kantoorobject beschik-baar. De vloeroppervlakten variëren van 403m² tot 806m², eventueel uit te breiden met 390m² archief + secundaire ruimten. Het kantoor-object is voorzien van o.a. liftinstallatie, pantry, gedeeltelijk koeling / airco-units. Op eigen ter-rein voldoende parkeerplaatsen aanwezig.

Druivenstraat 25-31 Breda

TE HUUR / TE KOOP

Een bijzonder representatief kantoorgebouw gelegen op de hoek Ettensebaan/Tuinzigtlaan, nabij op- en afritten van de A16 en A58. Door zijn vorm-, materiaal- en kleurgebruik heeft het een krachtige eigen identiteit. De belevings-waarde binnen is aangenaam hoog. Kan-tooroppervlakte totaal ca. 1.780m², deelhuur mogelijk v.a. 630m². Hoge parkeercapaciteit.

Tuinzigtlaan 15 Breda

TE HUUR

oppervlakte kavels vanaf 1000m2

TE KOOPBEDRIJFSKAVELS

Bel direct: 076 - 514 74 54www.hetspectrum-roosendaal.nl

Een ontwikkeling van:

• Gunstige ligging midden inhandelsregio Antwerpen-Rotterdam-Breda;

• 2 minuten rijden van A58;• Kwalitatief hoogstaandnieuw bedrijventerrein;

• Ruime diversiteit aanbedrijfskavelsqua grootteen mogelijkheden;

• Volledig naar eigen wensen ontwerp bouwen;

• Ontwerp en realisatiebinnen 1 jaar mogelijk.

Een goede plek met veelruimte en alle voorwaardendie ondernemers zich maarkunnen wensen.

Een gunstig gelegen bedrijventerrein, met alle nodige randvoorwaarden,is vaak moeilijk te vinden. Daarom is er goed nieuws: In Roosendaal ophet nieuwe Bedrijventerrein Het Spectrum zijn nu bedrijfskavels te koopvanaf 1000 m2. Prijzen vanaf € 120,-/m2 (excl. BTW von).

RUCPHENSEBAAN

KERNWEG

KERNWEG

SPECTRUM

SPECTRUM

ELEMENTWEG

A58

A58

KAVEL

06

KAVEL

30

KAVEL

29

KAVEL

28

KAVEL

27

KAVEL

26

KAVEL

35

KAVEL

12

KAVEL

13

KAVEL

11

KAVEL

14

KAVEL

15KAVEL

16

KAVEL

17KAVEL

18KAVEL

19KAVEL

20KAVEL

21KAVEL

22KAVEL

23

KAVEL

25

KAVEL

24

KAVEL

36KAVEL

37

KAVEL

31KAVEL

32KAVEL

33KAVEL

34

KAVEL

07KAVEL

08KAVEL

09KAVEL

10

KAVEL

01

Deze kavelindeling is indicatief.Kaveloppervlaktes in overleg.

KAVEL

02KAVEL

03KAVEL

04KAVEL

05