Waalstand 2009 November

Click here to load reader

 • date post

  29-Jun-2015
 • Category

  Documents

 • view

  140
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Waalstand 2009 November

 • 1Waalstand Jaargang 20 nummer 2, november 2009

  Parqui ParkWonen op stand, richting strand

  Ons 3D-model We bouwen er op voort

  Babberspolder Direct vertrouwen,al in de eerste presentatie

 • 2Vele stappen vooruitBij het afscheid van Arie Punt passen lovende woorden, de afgelo-pen tien jaar hebben we grote stappen gezet. Onder zijn leiding is Waal uitgegroeid tot een stevige, innovatieve en betrokken bouwpartner. Voor Arie zijn er nieuwe uitdagingen in het ver-schiet. In deze Waalstand komt hij nog eenmaal aan het woord.

  Samen met Ebert van der Wal en Michel Schipper kan Waal verder worden uitgebouwd, de fundamenten zijn gelegd. Dat is een stevige uitdaging. Zeker in deze tijd. We kunnen nog veel stappen zetten. Deze stappen zetten we wel in een groeiscenario. Groei lijkt onze tweede natuur. Onze innovatieve insteek blijkt een ge-degen antwoord in deze spannende tijden. Met neoHOTPLANS, Wim, en het 3D-modelleren zien we onze voorsprong toenemen. Samen met opdrachtgevers ervaren we de voordelen: betere processen, lagere bouwkosten en minder faalkosten. Dat we daar-bij duurzaam willen samenwerken is wel duidelijk. Dat we ook duurzaam kunnen bouwen is nu officieel. Waal is sinds 17 septem-ber 2009 FSC-gecertificeerd. Ook hierin lopen we weer eens voorop.

  We kunnen elke uitdaging aan. Waal kan concurrerend meekomen met elke andere partij, daar ben ik van overtuigd. We leveren voor scherpe prijzen een hogere kwaliteit. Maar we draaien er niet om-heen. Als opdrachtgevers durven te kiezen voor een design-con-structmodel, zijn de voordelen van Waal nog een factor hoger.

  Met veel energie en plezier gaan we verder om Waal, ons team en de bouwprojecten van onze opdrachtgevers naar een nog hoger en nieuw plan te brengen. En dat kan dus gewoon tegen lagere kosten. Dat is geen belofte, dat is onze missie.

  Johan Krijgsman

  InhoudsopgaveProjectenHet Podium, Den Haag 3Schutsluis, Maassluis 6Club 2010, Schiedam 7Parqui Park, Hoek van Holland 7Basisschool t Schrijverke en De Windroos, Hellevoetsluis 12Dierentehuis De Nieuwe Waterweg, Vlaardingen 13Harnaschpolder, Delft 13De Dalen, Rozenburg 14De Kameleon, Amsterdam 14Babberspolder, Vlaardingen 18Parkrand, Maassluis 20

  De verdiepingTien jaar Arie Punt 43D-Modelleren met Joris Raaijmaakers 10De planontwikkelingsvisie van

  Ruud Bohnen 15

  Zegt u het maarMedewerkers geven Waal een 7,4 8Lars Boellaard, Westland Partners over de toegevoegde waarde van een notaris 9

  Kort nieuwsSymposium Koppen bij elkaar groot succes 16Waal is Triple A 17FSC-keurmerk voor Waal 17Nominatie Waal voor fd. Gazellen 17

  3

  Voor Haagwonen/Kristal bouwt Waal het Podium, 211 woningen. Natuurlijk voor een uit-

  dagend budget. Roel Koster van Kristal vertelt: Het Podium is n van de eerste projecten

  waar Lace Fence, het gekantkloste staal, van de gebroeders Verhoeven is toegepast. Dit

  unieke hekwerk won al meerdere prijzen, en wordt nu door Waal keurig in de bouw gebruikt.

  Hoe de ervaringen met Waal zijn? Eigenlijk zoals het altijd zou moeten zijn, weinig tot geen

  opleverpunten per woning. En dat is gek genoeg nog steeds hl bijzonder, een hele kunst!.

  Podium Den Haag de kunst van het bouwen

  COLOFON:Ontwerp en productie: Buro voor de Boeg | RotterdamRedactie: Johan Krijgsman, Janneke AlblasTeksten: Jan Luyendijk, Dik GusseklooFotografie: Michael van Oosten

  WaalSchiedamsedijk 22Postbus 165, 3130 AD VlaardingenTel. 010 - 248 28 28, Fax. 010 - 248 28 48info@waal.nl, www.waal.nl

 • 5Eind september kwam zn vertrek redelijk onverwacht. In een turbulente tijd, na een groot aantal interne veranderingen te hebben doorgevoerd. Maar nu Waal stevig op de rails staat, is de persoonlijke uitdaging voor Arie Punt ingevuld.

  Ik hou ervan om veranderingen door te voeren. Toen ik na bijna tien jaar achterom keek, constateerde ik dat alle ambities die we tien jaar terug hadden waren ingevuld. Daarmee zat mn werk erop, geeft hij als eenvoudige verklaring voor zijn vertrek.Die ambities waren een van de redenen om tien jaar terug de stap te maken naar Vlaardingen. Wat Van der Waal voor een bedrijf was?, herhaalt hij de vraag. Een beetje hap-snap. Een goed bedrijf met prima medewerkers. Maar ook een bedrijf dat nooit had gekozen, zoals het Waal van nu wel heeft gedaan, met planontwikkeling, woningbouw, onderhoud en renovatie voor met name corporaties, zorg- en onderwijsinstellingen. Tien jaar terug ben ik hier samen met een capabel team begonnen aan een flinke uitdaging. Waal op verschillen-de fronten doorontwikkelen en koploper maken, was de opgave.

  Activator voor de groeiAnno 2009 behoort Waal daadwerkelijk tot die koplopers, is de nuchtere con-statering. Niet zelden was het Arie Punt die initiatieven in gang zette - of op zijn minst de potentie ervan herkende. Het idee voor neoHOTPLANS kwam uit de koker van ASVB. Ik zag daar voordelen in en heb gezegd: wij gaan ook op die manier werken. Toch heeft het jaren geduurd voordat we die vruchten konden plukken. Mensen willen de dingen blijven doen zoals ze altijd doen. De introductie van neoHOTPLANS heeft onze opmars flink ondersteund. We kregen nieuwe klanten die ook dat voordeel van gestructureerd werken zien. Ik durf nu gerust te beweren dat het een activator is geweest voor de groei.Veel initiatieven die Waal onder Arie Punt nam, waren zelfs ongebruikelijk voor de branche. Een van de eerste dingen die we als management bij de start hebben gedaan, was er iemand van buiten bij halen. Die heeft de hele organisatie doorgelicht, met alle medewerkers gesproken over hoe zij over Waal dachten. Die openheid en transparantie heeft heel veel bijgedragen om het proces van veranderingen in gang te krijgen.

  Zie je wel!Want veranderen is vooral Stratego voor gevorderden. Doseren, stapje voor stapje. Arie Punt: Veranderen moet je met beleid doen. Je moet mensen ervan overtuigen dat het beter voor henzelf en voor het bedrijf is als ze dingen anders gaan doen. Je moet ook niet zeven dingen in n keer willen aanpassen. En als het dan goed gaat, dan kun je aantonen: zie je wel! Ik heb het geluk gehad dat er geen enkele reden is geweest om tien jaar terug met de botte bijl te gaan hakken. Het ging het bedrijf goed en er zaten goede mensen. Van de mensen die hier tien jaar terug zaten, denk ik dat 80 procent hier nu nog werkt. Er zijn alleen maar mensen bijgekomen. Van 140 naar 180. Het bedrijf had tien jaar terug veel eigen bouwplaatspersoneel, we zijn vooral gegroeid in UTA-medewerkers.

  Tien jaren waren genoeg voor Arie Punt om Waal door een decennium van veran-

  deringen te leiden. Van een regionale bouwer wist het bedrijf, toen nog Van der

  Waal geheten, uit te groeien tot een groep van formaat, actief in ontwikkeling,

  bouw, onderhoud en renovatie. Die prestatie op zijn eigen conto bijschrijven is

  het laatste dat Arie Punt zal doen. Feit is wel dat de inmiddels afgetreden direc-

  teur de constante factor was in de metamorfose van hapsnap-bouwer naar een

  bedrijf dat sterk op innovatie is gericht, met spraakmakende vernieuwingen als

  het neoHOTPLANS bedrijfsconcept en 3D-modelleren met Wim.

  De constante factor in een decennium van verandering

  Zn CV doet vermoeden dat Arie Punt Waal langer heeft gediend dan tien jaar. In die periode kwam Wim (het Waal Informatie Model) van de grond. Waal werd een van de eerste bedrijven die erin slaagde de technologie van het 3D-modelleren succesvol in praktijk te brengen. Waal Onderhoud & Renovatie introduceerde Waalplan, bedoeld als aanjager voor prestatiegericht onderhoud. De interne organisatie is gekanteld naar klantgericht. En van een aannemer die bij aanbestedingen maar lijdzaam moest hopen op de laagste prijs, is Waal getransformeerd tot lei-dende partij in design and construct opdrachten.

  Er staat een groep bedrijven die een goede reputa-tie heeft bij een groot aantal opdrachtgevers en die een rol speelt in de gehele levenscyclus van vast-goed. We bouwen voor scherpe prijzen, met een goede organisatie en binnen de tijd. En we leveren kwaliteit. Vooral die kwaliteit is belangrijk. Als je goede kwaliteit levert, valt er bij een opdrachtgever altijd over de prijs te praten.

  Met een gerust hartDie succesvolle aanpak heeft ook te maken met zn persoonlijke missie om een klant te doorgronden.

  Als bouwbedrijf moet je alles weten van een be-drijfsproces van een klant. Anders kun je die klant nooit goed bedienen. Dus zeiden wij tegen corpo-raties dat we woningen gingen ontwikkelen die precies 180 woonpunten zouden halen. Hoe we dat zouden doen, was onze zorg. Normaal rekent een corporatie dat zelf uit. Maar dat vind ik niet normaal, dat moeten wij doen.Zn afscheid was sober. Op een maandag, aan het eind van de dag met alle medewerkers. Hij neemt de tijd om naar andere uitdagingen uit te kijken. En om nog een keer tevreden achterom te kijken. Als Waal mogen we tevreden zijn met de gevulde order-portefeuille die we hebben. Als we verder kijken dan moeten we optimistisch blijven: er liggen genoeg kansen. Ik neem afscheid van zeer betrokken mede-werkers die samen een fantastisch bedrijf vormen. Met een gerust hart trek ik de deur achter me dicht.

  4

 • 6 7

  Het lijkt een project als zovele, maar voor Waal

  is project Schutsluis in Maassluis een bijzonder

  geval. In dit project komt een groot aantal

  ontwikkelingen samen en heeft Waal laten zien

  dat er op vele vlakken kan worden geprofiteerd

  van de nieuwe manieren van werken. Samen met

  de gemeente Maassluis en SGBB is er in korte tijd

  iets moois ontstaan. En dat moois zit niet alleen

  in de stenen, maar ook in het proces en de aanpak.

  Eigenlijk is Schutsluis n van de eerste projecten van Wim. Hier is als eerste gewerkt met de 3D-modellen en daarbij wordt hier al