Sintkrant PZC, 14 november 2009

12

description

Sintkrant PZC, 14 november 2009

Transcript of Sintkrant PZC, 14 november 2009

Page 1: Sintkrant PZC, 14 november 2009
Page 2: Sintkrant PZC, 14 november 2009

autostoelen, kinderwagens, babykamers, boxen,verzorgingstassen, bedtextiel, speelgoed, babykleding,

matrassen, babyfoons en verzorgingsartikelen

op de wintercollectie positiekleding en kinderkleding

*Niet in combinatie met andere aanbiedingen en niet geldig op Bugaboo,Quinny, Maxi-Cosi, Duimeland exclusiviteiten en reeds geplaatste bestellingen!

Chicco Winterbuggymet voetenzak

Nu € 119,-

Maxi-Cosi CabrioRed Flame Reflection

Nu € 89,-

President Rooseveltlaan 772 | Telefoon 0118 449098 | www.vanbellebaby.nl

Maxi-Cosi TobiRed Flame Reflection

Nu € 169,-

Boxkleed colourful CheckMulticolour, grijs of bruin

Nu € 39,-

Sintkrant2 Zaterdag 14 november 2009

Page 3: Sintkrant PZC, 14 november 2009

SintkrantZaterdag 14 november 2009

Sint Nicolaas was er al in de eerste eeuwen na Christus. Inder-daad, als barmhartige bisschop van het Turkse Myra. In de Middel-eeuwen raakte ook in ons deel van Europa de verering van dezeheilige in zwang. Vooral armen en kindertjes profiteerden ervan.En zo wordt al sinds de 15e eeuw de schoen gezet.De sint had het na de Tachtigjarige Oorlog zwaar. Met name Calvi-nisten hamerden op de vele heidense en paapse (katholieke) ele-menten die deze viering zou bevatten. Maar uiteindelijk wildenzelfs protestanten niet van het volksfeest af.Het is wel de vraag of de toenmalige Sint Nicolaas ooit zo populairwas geworden als hij nu is. Want pas door Jan Schenkman uit Am-sterdam kregen we de Sinterklaas zoals we die tegenwoordig ken-nen. Treffende naam, trouwens. Schenk-man klinkt bijna als eenpseudoniem. Deze onderwijzer (1803-1863) legde de basis in zijnboekje Sint Nicolaas en zijn knecht, waarin de tekst van Zie Gindskomt de Stoomboot was opgenomen. Daarmee kreeg de sint hetschip waar hij als beschermheilige van schepelingen -zijnduo-baan- wel recht op had.

SchimmelSchenkman introduceerde bovendienSpanje als afkomst van de goedheiligman(een dichterlijke vrijheid) en liet hem opeen schimmel over daken rijden.Zwarte Piet kreeg, als waarschuwing voor‘stoute kinderen’, niet alleen een zak eneen roe, maar mocht ook cadeautjes doorde schoorsteen laten zakken. Zo was deboel weer in evenwicht, in ieder geval

voor die tijd.Eigenlijk is er sinds de boeken van Schenkman steeds een beetjebij gekomen. Zo’n vijftig jaar geleden kregen we te horen dat hettoenmalige paard van Sinterklaas de naam van Majestueuzodroeg. Twintig jaar geleden werd de schimmel opgevolgd door deveel vriendelijker klinkende Amerigo. Wat de naam betreft zijn wijbeter af dan onze zuiderburen, waar de sint als metgezel het paardSlecht Weer Vandaag heeft gestald. Overigens weet Amerigo zichweer verzekerd van een eigentijdse opvolger. Als het veulen Pega-sus zijn naam ook maar een beetje waarmaakt kan de sint in detoekomst over daken vlíegen...En de legende werd verder opgefleurd en uitgebouwd. Neem onzezo vertrouwde pakjesavond. Die was er al heel lang, maar nampas na de Tweede Wereldoorlog een hoge vlucht. Keurig in de pasmet de toenemende welvaart. Sinterklaas werd van goedheiligmeer en meer goedgeefs.

TelevisieAl sinds de jaren dertig van de vorige eeuw kennen we de landelij-

ke intocht. Amsterdam kreeg de eer en hetwas ook weer de hoofdstad die in 1952 deprimeur kreeg van de eerste tv-uitzen-ding.Net als de pepernoten, cadeautjes,liedjes en gedichtjes inmiddels een onlos-makelijk deel van de viering zijn, zo issindsdien de televisie niet meer weg tedenken. Geheel passend bij de doelgroepspeelden vertrouwde helden uit Sesam-straat daarbij een voorname rol. Denk aanRik (Hoogendoorn), Lot (Lohr) en de on-vergetelijke ‘meneer’ Aart (Staartjes). Zijwaren er bij als de stoomboot -tegenwoor-dig veelzeggend Pakjesboot gedoopt- aan-meerde. Nu is de beurt aan de Klok-huis-generatie: in Schiedam staat JeroenKramer op de kade.

e legende vanNicolaas van Myra

is een opmerkelijk verhaalvan naastenliefde. Eigenlijkis ons Sinterklaasverhaaleen schoolvoorbeeld vanhoe iemand eeuwenlangkan voortleven als be-schermheilige. In dit gevalvan kinderen en schepelin-gen. Maar dat wil niet zeg-gen dat de traditie in deloop der tijd niet is aange-past. In tegendeel zelfs.

Door Herbert Kats

Colofon

Vormgeving: Nicole HoepelmanFoto’s: ANP ExtraCoördinatie: Herbert Kats

250

500

750

1000

1250

1500

1750

2000

Spanje

270 (circa)Geboorte van Nicolaas van Patarain Lycië, Turkije

340 (circa) 6 december. Sterfdag van Nicolaas bisschop van Myra, Turkije. Zijn heiligverklaring volgt twee á drie jaar later. Nicolaas geldt als beschermheilige van schippers en kinderen.

1360 Een van de oudste berichten over een Sinterklaasviering stamt uit 1360. In Dordrecht krijgen kinderen een dag vrij en een fooitje uit de stadskas om pret te maken.

Uit archiefstukken blijkt dat vanaf 1427 in de Sint Nicolaaskerk in Utrecht schoenen werden gezet op 5 de-cember, pakjesavond. Rijke Utrechters legden wat in de schoenen en de opbrengst werd verdeeld onder de armen op 6 december.

1087 Zeelieden roven de heilig verklaarde botten van St. Nicolaas uit Myra om ze in het Italiaanse Bari in een aan hem gewijde kerk onder te brengen. Bari was eeuwen-lang in Spaanse handen.

Het beroemde schilderij 'Het Sint Nicolaasfeest' (ca. 1665) van Jan Steen.

Het oudste bewijs van een openbaar optreden van Sinterklaas is te vinden in een kinderboek van 1783. Daarin wordt verteld dat Sint Nicolaas in het wit te paard door Brabantse steden rijdt, toegejuicht door kinderen. De schrijver laat duidelijk blijken dat het voor hem om bijgeloof gaat.

1848 Schrijver Jan Schenkman voert voor het eerst het hulpje van de sint op in zijn boek ‘Sint-Nicolaas en zijn knecht’.

De eerste werkelijke intocht (in Venray) dateert uit 1888

1964 Eerste intocht van Sinterklaas op televisie

1783

verlan

van

ris

Page 4: Sintkrant PZC, 14 november 2009

Sintkrant4 Zaterdag 14 november 2009

Ons nieuwe speelgoed-boek vol met aanbiedingen is uit! Kom hem snel halen in de winkel.

VissertoysGoes

Lange Kerkstraat 2 | 4461 JH Goes | Tel: 0113 - 216557

www.vissertoys.nl

Uw Speciaalzaak voor

Lingerie

Nachtmode

Badmode

Borstprotheses

“SYLVIA”

Speciaalzaak in

Dames- en Herenondermode

Zuidstraat 14, 4551 BL

Sas van Gent tel 0115 451607

Origineel sinterklaaskado!

Prijs: v.a. ee 199,-Uijterschootweg 22 - 4338 PN Middelburg - 0118-613659

[email protected] - www.zeelandaanhangwagens.nl

oosterweegje 54317 ad noordgouwe

telefoon 0111 401 381 www.beautydagen.nl

kado tip

Woontextiel Zonwering Bedderie

20% KORTINGLaat u inspireren door onze collectie. Naast tal van tapijt kwaliteiten zijn er uiteraard ook heel veel dessins in vinyl. Met onze ruime sortering aan kleuren en materialen slaagt u altijd. Wij helpen u graag met het maken van de juiste combinatie.

DE HELE MAAND NOVEMBER OP TAPIJT* VAN KIJKEN ,KIEZEN & KLEUREN

* Deze actie geldt uitsluitend voor kamerbreed tapijt ( 4 en 5 meter breed) uit de Kijken, Kiezen & Kleuren collectie en niet in combinatie

met andere acties, of op lopende orders. Vraag in de winkel naar de voorwaarden. Actie is alleen geldig bij bovenstaand adres.

Kijk voor meer inspiratie op

Grote Markt 22 4611 NS Hoek BosstraatBERGEN OP ZOOM

Tel.: 0164 - 234464www.juwelier-andriessen.nl

Officieel dealer van FESTINA - LOTUShorloges en sieraden

Ook het adres voor TEDORA colliers,armbanden en bedels

Page 5: Sintkrant PZC, 14 november 2009

SintkrantZaterdag 14 november 2009

Lips-Wiers, Roosendaal

Anneke _stadsdichter en‘al vele jaren 38_ heeft eenrotsvast vertrouwen in Sin-terklaas maar ze is ookeen tikkeltje nieuwsgierig:

Door Monique Meeuwisse

Majayambere (35), Woensdrecht

Hamza was ‘een vreemdeling’ toen hij negen jaar geleden uit Rwanda naarNederland kwam. Hij leerde toen pas sinterklaas kennen. ,,Ik begrijp dat desint uit Spanje komt. Eigenlijk toch wel vreemd dat hij dan geen Spaans kent.Ik heb als conciërge op een basisschool gewerkt en merkte dat de kinderenheilig in hem geloven. Die kinderen zouden het nog leuker vinden als hij enke-le woorden Spaans zou spreken.’’ Majayambere noemt het sinterklaasfeesteen typisch Nederlandse traditie. ,,De kinderen zijn altijd erg blij als hij opschool komt. Ik vind het sinterklaasfeest daar-door nog leuker dan het kerstfeest. Vooral ookdoor de zwarte pieten. Die zijn erg grappig. Ennee, ik vind dat zwarte beslist niet discrimine-rend. Het hoort bij de traditie. Je weet toch datze geschminkt zijn.’’

Klaassen (7), Breda

Mark schat dat de sint 70 jaar is. Hij is echt een fan van deoude man omdat hij elk jaar cadeautjes brengt. ,,Ik vraaglego en spelletjes voor mijn Xbox, leesboeken en snoep.Je moet natuurlijk niet alles willen vragen anders wordthet te duur voor de sint. De rest vraag ik gewoon volgendjaar.’’ Mark weet niet goed hoe het komt dat sint alles overhem weet: ,,Maar ik denk niet dat hij de pieten een heeljaar in Nederland laat, wantdan heeft hij in Spanje niet ge-noeg pieten. Volgens mij he-ten de pieten zwarte piet ge-noemd omdat ze zwart zijn.Voor de pieten ben ik nietbang want ze zijn altijd ergleuk.’’

Koeman (55),Tholen

Mineke bereidt zich met haar team van de Christelijke basis-school De Regenboog vol enthousiasme voor op het sinter-klaasfeest. ,,Een gezellig feest door de spanning, verrassin-gen en verhalen. Ik pas mijn lessen zoveel mogelijk aan sinter-klaas aan.”’ Het accent van het sinterklaas gebeuren ligt vol-

gens Koeman bij de kinderen maarze vindt het ook voor ouderen eenbijzonder feest: ,,Met surprises engedichten kun je iemand eens opeen leuke manier op de korrel ne-men zonder iemand te kwetsen.’’

van Genk (78), Middelburg

Jules houdt van de geheimzinnigheid rond Sinterklaas:,,Mijn kleinzonen Jules (4) en Yves (2) snappen maar nietdat sint alles weet. Maar dat heeft bij mij ook lang geduurd.Op 19 jarige leeftijd was ik aan het helpen bij een kinder-feest toen de sint mij onverwacht naar voren riep. Ik moestop mijn knieën en zijn ring kussen. Hij gaf me een uitbran-der voor al mijn kattenkwaad. Ik snapte niet hoe hij dat alle-maal wist en schaamde me dood.’’ De opa vindt de Sinter-

klaastraditie waardevol om-dat het kinderen eerbied leertvoor de oudere mens. ,,Hetkan ook geen kwaad dat sintkinderen af en toe tot orderoept. Maar ik ben wel blij datzwarte piet tegenwoordig eenvrolijke frans is.’’

De allochtoon

De dichter

Het kind

De onderwijzeres

De opa

Hoeveel talen spreekt SinterklaasLust Zwarte Piet een broodje kaas?

Welke namen staan in het Grote BoekWie krijgt de roe en wie de koek?

Dat zijn de dingen, die ik wil wetenom te onthouden en nooit te vergeten.Steeds tel ik, tot hij komt, de dagenSteeds weer vergeet ik het te vragen.

Is er iemand die mij deze dingen kan zeggenzodat ik het aan anderen uit kan uitleggen?Eén ding weet ik wél over Sints en Piets

Je moet in ze geloven, anders krijg je niets!

Sinterklaasvragen

Page 6: Sintkrant PZC, 14 november 2009

SintkrantZaterdag 14 november 2009

Vadertje en moedertje spelen, maar ook de dok-ter of de tandarts nadoen is een favoriete bezig-heid. Op deze leeftijd doen kinderen vaak een

rol na, ze spelen dan iemand anders.De meeste kleuters hebben een gro-te fantasie en het speelgoed voordeze leeftijd komt daaraan tege-moet. De nummer 1 in deze cate-gorie is een leuk en leerzaamspel voor de kleintjes.

Safari Verzorgingspost

Wie zorgt er voor de wilde dieren?

Met deze uitgebreide Playmobil Safari verzorgings-post krijgen alle gewonde reservaat dieren de aller-beste verzorging. Inclusief twee Playmobil speelfi-guren, allerlei dieren zoals een luipaard met wel-pen, een baby neushoorn, een baby zebra en eenaap. De set wordt geleverd met allerlei leuke acces-soires waaronder afneembare pleisters en ver-band. Goed voor urenlang speelplezier voor jon-gens en meisjes!

De mening van de jury:

Een aantrekkelijke vormgeving met veel wilde die-ren die er leuk uitzien. Kinderen maken nu ook ken-nis met dieren die je normaal alleen maar in een sa-faripark tegenkomt.

Ca. €49,99 - Playmobil

Een baby verkent de wereld om zich heen. Vooralfelle kleuren en geluiden trekken de aandacht. Dedreumes kan al weer wat meer. Speelgoed achterje aan trekken is dan leuk. Een dreumes zit vol vra-gen. Speelgoed kan antwoorden geven en moge-lijkheden stimuleren.Peuters bouwen met blokken, maken muziek enspelen graag met andere kinderen. Een spelletjespelen gaan ze nu steeds vaker doen. De winnaarin deze categorie is de Stadsdierentuin. Een leukspel voor kinderen in deze leeftijdscategorie.

Stadsdierentuin

De Grote stadsdierentuin bevat 12 speelse dieren

(mama/papa en kind), bouwwerken zoals de gro-te ingangspoort, figuurtjes, “eten” en allerlei die-renverblijven. Bij de sets horen ook kleurrijke Dup-lo stenen om mee te bouwen, zodat kinderen elkedag nieuwe, spannende belevenissen kunnen ver-zinnen!

De mening van de jury:

Dit spel bevat veel dieren, zelfs een vis, en leukespeelse attributen in deze dierentuin. Aantrekke-lijk voor kinderen is dat er verschillende dierentui-nen zijn te bouwen. En Dikkertje Dap kan op detrap. Een bezoek aan de dierentuin kan zo goedworden voorbereid maar ook nagespeeld.

Ca. €99,99 - Lego

a, Sinterklaas staat alweer voor de deur! Het is voor de

sint niet gemakkelijk om ieder jaar weer iets leuks of verras-

sends te kopen voor de kids. Het aanbod is enorm. Om te hel-

pen met de verlanglijstjes hebben we een aantal ideeën verza-

meld. We lieten ons voorlichten door Wilna van den Heuvel,

Docent Spel, maar ook woordvoerster van de verkiezing Speel-

goed van het Jaar. Zij geeft een toelichting bij de vijf winnaars.

In iedere categorie is dat er eentje.

Door Liselotte Vermolen

Kinderen zijn leergierig. Elkaar overtroeven vin-den ze leuk. Allerlei spelletjes spelen op deze be-hoefte in. Of dat nu buiten gebeurt of binnen datmaakt niet uit. De wetenschap gaat op deze leef-tijd een rol spelen en ze willen graag van allesonderzoeken. Leerzame spelletjes kunnen opeen speelse manier helpen lesstof van school be-ter onder de knie te krijgen

Mega Mindy spel‘De ontsnapte boef’Een ontsnapte boef heeft zich verstopt in deoude fabriek. Gelukkig is er nog Mega Mindy!Dit spel heeft 2 spelborden: 1 om op tafel te leg-gen en een tweede bord om onder tafel te spe-

Page 7: Sintkrant PZC, 14 november 2009

SintkrantZaterdag 14 november 2009

Deze categorie geeft de voorkeur aan spellenrond een thema waar je een tijd lang mee bezigbent of spellen die kennis testen. Ook in groe-pen spelen is leuk en wordt ook steeds meerdoor jong volwassenen gedaan.De laatste jaren komen er steeds meer verschil-lende soorten puzzels en ook dit jaar zijn debordspellen erg populair. De winnaar in deze ca-tegorie sluit perfect aan bij deze behoeften.

onvoorSPELbaar Paul de Leeuw

Zin in hilarisch speelplezier? Geen hotels ko-pen, graan verhandelen en houtjes neerleggen.In onvoorSPELbaar Paul de Leeuw strijdenteams onderling om bitterballen te ver-dienen. Vijf bitterballen kunnen in-gewisseld worden voor één ba-

mihapje. Teken blind, beeld uit en zing je snack-bakje vol. Leuke onderdelen, chaos en onvoor-spelbaarheid omschrijven dit spel. Met extradvd waarop speciaal gemaakte opdrachten vanPaul staan.

De mening van de jury:

Lachen, gieren, brullen! Met oog voor detail isde bitterbal en het fritesbakje gemaakt. Het con-cept is heel goed doorgevoerd.De dvd geeft een extra dimensie aan het spel,maar is niet per sé nodig.

Ca. €29,95 Identity Games

len. Dobbel je een weg door de oude fabriek en pro-beer langs de ladders in de kelders van de fabriek tegeraken. Kan jij als eerste eindigen op het vakje vande boef? In dit knettergekke spel zitten spelers nietsteeds samen rond de tafel, maar ook onder de ta-fel!

De mening van de jury:Met dit spel dat met twee speelborden wordt ge-speeld, een op en een onder de tafel, krijg je letter-lijk een extra dimensie. Een spel in een robuuste uit-voering voor kinderen. Het is snel te spelen en geeftruimtelijk inzicht.

Ca. €19,99 - Studio 100

Spelletjes spelen en kennis testen, voor de lolof om iets te leren, ze zijn allemaal geschikt.Ook poppen of auto’s uitstallen en constructie-bouwwerken maken wordt veel gedaan in dezeleeftijdscategorie. Ze willen leren en ontdekken,want ze zijn heel nieuwsgierig. Het winnendespel voor deze leeftijd is een oude bekende ineen nieuw jasje. Nog steeds geliefd en graag ge-speeld.

4x Vier op ‘n rij

Nu voor 4 spelers. Jekunt van weerskantenschijfjes in het raam la-ten vallen, dus je hebtnog meer kans om Vierop ‘n rij te scoren! Jekunt nu ook Vier op ‘n rijkrijgen door van de enekant naar de andere kantvan het speelraam te

gaan. Dreigen je tegenspelers te gaan winnen?Blok ze dan met de blokkers.

De mening van de jury:

Een geweldige toevoeging op een bekend spelmet een nieuwe uitdaging. Vier op een rij, nuook voor drie of vier spelers. Kan met twee spe-lers worden gespeeld, maar dan is het wel héélmoeilijk.Alles kan ín het spel worden opgeborgen, dusook handig om mee te nemen.

Ca. €26,50 - Hasbro

Page 8: Sintkrant PZC, 14 november 2009

SintkrantZaterdag 14 november 2009

Bereidingswijze:Maal, voor het vulsel, de ge-pelde amandelen. Vermengze met suiker en ei, de ge-raspte citroenschil, en zo no-dig een weinig water, tot eenmassa die aan elkaar blijfthangen, maar niet vochtigmag zijn. Vorm hiervan gelij-ke bolletjes.

Verdeel het deeg in zoveelstukken als men letters ma-ken wil. Rol deze stukken uitin reepen van circa 18 cmbreedte, die overal even dikmoeten zijn.

Leg hierop in het midden derolletje vulsel aan elkaar,vouw het deeg hieromheen,zo dat de randen elkaar be-dekken.Plak deze met een kwastjemet water op elkaar. Sla deuiteinden van iedere reep,zonder vulsel, naar boven omen plak die eveneens vast.Geef de letters nu den ge-wenste vorm en leg ze opeen met bloem bestooid bak-blik, de geplakte kant onder.Bestrijk de bovenkant met ge-klopt ei. Laat de letters in eenhete oven lichtbruin en gaarworden, in circa 20 minuten.

en beetje durfal waagt zich aan een ouderwetseboter of banketletter. Dan kún je ook het blader-deeg nog zelf maken, maar dat is misschien watveel gevraagd. Hierbij dus het recept, er van uit-gaande dat je al over (pakjes) bladerdeeg beschikt.

Ingrediënten:1 liter melk50 gram suiker25 gram cacaopoeder

Bereidingswijze:

Vermeng de cacao met de suiker.Roer dit met een gedeelte der koudemelk tot een dunne, vloeibare massa.Breng de rest van de melk aan de kook.

Giet er, roerende, de aangemengde cacao in.Laat alles nog 10 minuten doorkoken en schenk dan dechocolade in een keteltje.

PS: wie dat wil, mag natuurlijk het keteltje gewoon ver-vangen door een kan.

Ingrediënten:100 gram gewone suiker

circa 100 gram poedersuiker

circa een 1/2 deciliter water

enkele drupppels essence,

of een scheutje koffie-extract,

of marasquin, of 2 theelepeltjes cacao.

Ingrediënten:Circa 500 gram bladerdeeg(voor 2 grote letters)Vulsel:250 gram amandelen, 250 gram suiker, 2 eieren, de geraspte schil van 1/2 citroen

interklaas is een eeuwenoude traditie.Een traditie waarbij gezelligheid een

belangrijke rol speelt. Om in de juistesfeer te komen een paar klassieke recep-ten. Niet zo oud als de Sint, maar ouder-wets lekker in hun simpelheid. En, er ismeer dan pepernoten...

Aangepaste teksten afkomstig uitHet Nieuwe Kookboek uit 1920.

en dampende mok chocolademelk past prachtig bij hetsinterklaasfeest. Niet alleen op pakjesavond, maar ook in

de aanloop daar naartoe. Menig kind zal niet beter wetendan dat je zoiets maakt het met een paar

scheppen uit een bus met instant.Maar het kán ook anders.

Zonder dat het echt moei-lijk wordt. Belangrijkste in-grediënt: een beetje ge-duld. En niet vergeten heelgoed te roeren!

Bereidingswijze:

Maak van een deegplank oftafel een gedeelte met koudwater vochtig. Houd de restdroog.Zet de gewone suiker met hetwater op en kook dit samentot een dun stroopje, waarvande laatste druppel die vanden lepel valt in een draadjetrekt.Voeg een smaakje toe endaarna, onder sterk roeren,bij 1 of 2 lepels tegelijk, zoo-veel poedersuiker, tot de bo-dem van de pan zichtbaarwordt bij het roeren.Giet de massa, zoo snel mo-gelijk, in kleine hoeveelhedenop het vochtige gedeelte derplank.Laat vervolgens de borstplaat

even hard worden en ver-schuif ze vervolgens snelnaar het droge gedeelte.Is de borstplaat te week omze na het drogen te kunnenoplichten, dan kan alles in depan worden geschept, iets ko-kend water erop gegoten ende massa weer tot stroopdik-te worden ingekookt.De dubbele hoeveelheid poe-dersuiker moet dan wordentoegevoegd.

PS: zonodig vormen goedinvetten met boter enstroopje wat dikker maken.

oegegeven: een bombardement voor de tanden en aan-slag op de suikerspiegel. Maar voor wie écht zoet is, hoortborstplaat er ook helemaal bij. En variaties zijn mogelijk.Wel even goed laten afkoelen.

Page 9: Sintkrant PZC, 14 november 2009

SintkrantZaterdag 14 november 2009

Volgens kenners gaat de traditie van eetbare letters terugtot de middeleeuwen. De monniken hadden zo hun eigendidactische gaven om de kinderen aan het schrijven te krij-gen. Wie zijn eigen letter goed naschreef mocht het voor-beeld van brooddeeg opeten. Pas later werd het sjieker, zo-als iedereen weet. Inderdaad, de bekende ‘letter van ban-ket....”De gedachte dat de chocoladeletter van oudsher bij Sinter-klaas hoort is helemaal niet vreemd. Maar er zijn wel eenpaar kanttekeningen bij te plaatsen. En dan laten we diabe-tes even buiten beschouwing.

GietmalDe fabricage van de letters zoals wij die kennen, is amperhonderd jaar oud. Toch was het eind negentiende eeuw al

dusdanig een begrip dat het uitdrukkingenboek ‘Woorden-schat’ repte van chocoladeletters om duidelijk te makenmet welke grote, donkere letters bijvoorbeeld succesvol re-clame werd gemaakt.Voor de machinale productie worden vormen gebruikt.Toen die nog van ijzer waren kwamen die in hoofdzaak uitTilburg; tegenwoordig zijn ze meest van plasticNaast die gietmal is de vorm ook letterlijk van belang. Dechocoladeletter moet namelijk een beetje stevig van vormzijn om niet te snel te breken. Daarom valt de keus vaakop het type Egyptiënne met grote en zware krullen. De zo-geheten Bamboeletter doet het doorgaans weer beter bijbankerbakkers die hun producten (vaak met de hand doco-reren.

MeerwaardeOns deel van het land levert al heel lang een aandeel watbetreft zoetwaren, zeker sinds er suikerbietenteelt is. Arnovan Drongelen heeft al tien jaar een goede boterham aanchocoladeletters en bonbons. Zijn Chocolaterie Mauritsz inAxel levert prachtige figuren en letters van A tot Z, ondermeer handgespoten. ,,Die hebben toch meerwaarde”,vindt de eigenaar zelf.Bij Mauritsz wint de sint het nog altijd van de kerstman, alis de paashaas beiden de baas. ,,Maar ook bonbons als za-kelijk relatiegeschenk doen het goed.” Niet alleen vanwegede klandizie hecht Van Drongelen aan de sinterklaastradi-tie. ,,Het is toch een feest waar jong en oud naartoe leeft.”Heel slim wijst hij ook op de wetenschappelijk bewezenmeerwaarde van chocolade in de donkere dagen. ,,Het

beurt mensen op, vooral de pure chocola.”De specialisten op dit terrein hebben het zonder uitzonde-ring nu erg druk. Zeker sinds september. ,,In januari wordthet pas weer wat rustiger, al is het gelukkig het hele jaarwel levendig in onze zaken”, zegt Riny Bogers van hethoofdkwartier van Le Boulanger in Etten-Leur.Een greep van wat er in de winkels ligt: luxe opgemaakteletters (ook ‘gemarmerd’: melk, puur en wit door elkaar),mini-lettertjes, poppetjes gevuld met hazelnoot pralliné endiverse marsepeinen producten met als specialiteit amare-nen staven. En niet onbelangrijk: Sint en Piet worden hand-matig ingekleurd. Maar niet alleen het assortiment moethet verschil maken. ,,Het gaat ook om de feestelijke uitstra-ling van de zaken”, zegt Bogers.Zelf viert hij Sinterklaas uitbundig met het gezin. ,,Met dekleinkinderen maken we er een hele happing van. Mét cho-coladeletters. Uiteraard!”

BonbonsSpeciaalzaak La Bohème laat een ietwat afwijkend geluidhoren. Ruim een halve eeuw in de business en voorzienvan een eigen atelier. Natuurlijk hebben ze ook hier de cho-coladeletter. Maar klompen -groot en klein- van chocola-de, gevuld met bonsbons zijn toch duidelijk hét succes-nummer. „Met een mooie doos en een strik erom”, zegtW. van Valkenburg, voor ze zich naar haar klanten terugrept. Want ook in het monumentalel pand aan de BredasePrinsenkade is het druk. Nog meer met de kerst, zelfs.„Want dan gaan de bonsbons als warme broodjes over detoonbank.”

int en suiker geeft per definitiefeest. Dat gaat terug tot de tijd

dat suiker een luxe produkt was enalleen bij bijzondere gelegenhedenop tafel kwam.Aan zoetigheid geen gebrek. Naastde alom aanwezige peper- en kruid-noten zijn er natuurlijk lekkernijenvan marsepein en suikerbeestjes.Maar een Sinterklaasviering zonderchocolade, dat kán eigenlijk niet.

Door Herbert Kats

Page 10: Sintkrant PZC, 14 november 2009

Sintkrant10 Zaterdag 14 november 2009

ENDURA SHOW 200920, 21 EN 22 NOVEMBER A.S.

Vrijdag van 18.00 tot 22.00 uur / zaterdag en zondag van 10.30 tot 17.30 uur

Nieuwsgierig naar ons vernieuwde programma voor 2010 enwilt u persoonlijk kennismaken met

JOHAN MUSEEUWBreng dan een bezoek aan onze show.

Johan Museeuw is op zondag 22 november aanwezig. U kunt tijdens de show een testrit maken op een Museeuwracefiets om zelf te ervaren hoe geweldig deze fietsen zijn.

Wij ontvangen u graag tijdens de showdagen

Endura Sport is het adres voor gedegen advies op het gebied

van racefietsen, mountainbikes, trekking- en vakantiefietsen.

Groot assortiment accessoires en kleding.

Achter de Houttuinen 12 te MiddelburgTel 0118-65 04 85 www.endurasport.nl

even dienkeK E N N I S S P E L V O O R 2 - 6 P E R S O N E NO V E R Z E E L A N D E N D E Z E E U W E N

even dienke KENNISSPELVOOR2-6PERSONENOVERZEELANDENDEZEEUWEN

Hulst

Graauw

Clinge

Kloosterzande

Terneuzen

Ellewoutsdijk

Hoedekenskerke

Borssele

Ovezande

Nisse

Veere

Dishoek

MiddelburgArnemuiden

Nieuw- en St. JooslandOost-Souburg

RitthemVlissingen

Domburg

Oostkapelle

wissekerke

Neeltje Jans

Colijnsplaat

Burgh-Haamstede

Nieuw-Haamstede

Renesse

Brouwers-haven

Dreischor

Zonnemaire

Scharendijke

Serooskerke

ZierikzeeNieuwerkerk

Ouwerkerk

Bruinisse

Sint

Maartensdijk

Stavenisse

Sint Annaland

Oud Vossemeer

TholenPoortvliet

Kamperland

Kortgene

Kats

Zoutelande

Westkapelle

Grijpskerke

BiggekerkeLewedorp

Heinkenszand

Kloetinge

Kapelle

‘s-Gravenpolder

Goes

WilhelminadorpWolphaartsdijk

‘s-Heer Hendriks-kinderen

Kruiningen

Wemeldinge

Yerseke

Krabbendijke

Rilland

IJzendijke

Biervliet

Axel

ZaamslagHoek

Koewacht

Sluiskil

Philippine

Sas van Gent

Sluis

Cadzand-Bad

Breskens

Hoofdplaat

Oostburg

Aardenburg

Serooskerke

Sint Philipsland

Anna Jacobapolder

STARTFINISH

DD

De meest verrassende Zeeuwse geschenken

voor dit najaar!

Een fotoboek over de charme, de schoonheid en de veelzijdigheid van de meest waterrijke provincie van Nederland.

’Zeeland, het land waar ik geboren ben’

even dienkeK E N N I S S P E L V O O R 2 - 6 P E R S O N E NO V E R Z E E L A N D E N D E Z E E U W E N

Tegen inlevering van deze bonvan5 19,95 voor5

529,95Vanaf 1 november t/m 31 december bij alle boekhandels in zeeland

✃✃✃

5 17,5019,95

2400 vragen én antwoorden!

Zeelandland van wind, licht en water

FOTOGRAFIE ANKE LIGTERINGEN

WITH ENGLISH TEXTMIT DEUTSCHEM TEXT

• folklore

• steden

& dorpen

• natuur

• de zee

• visserij

De GrooteRoeibaerse

U I T G E V E R I J

DD

Page 11: Sintkrant PZC, 14 november 2009

SintkrantZaterdag 14 november 2009

Muziektheater De Sjiwawas mag zich met recht tot de ver-trouwelingen van de sint rekenen. De vaste Sinterklaas-band voor het personeel van BN/DeStem en de PZCbrengt de komende weken namelijk al voor het veertiendejaar (‘dat klinkt beter dan dat we het al dertien jaar hebbengedaan’) een speciale feestshow. Het zijn kenners van hetrepertoire.Drie leden van De Sjiwawas zijn voor de gelegenheid be-reid hun kennis met ons te delen. Dus de vraag aan Advan Dijck, Steven Rigter en Huub van Leent: wat is er nouzo leuk aan Sinterklaasliedjes?

KriebelenDomme vraag, natuurlijk. De voorpret spat meteen van degezichten af. ,,Al in juli begint het te kriebelen”, verduide-lijkt Steven. De Sjiwawas, die allemaal een ‘gewone’ baannaast het muziektheater hebben, beginnen dan al met derepetities voor het Sinterklaasfeest. ,,Bij 31 graden’’, lachtAd. Het zoeken draait dan altijd om liedjes die het verhaalvan dat jaar kunnen ondersteunen. Want de Sjiwawas noe-

men zich niet voor niets (kinder)muziektheater. Graad-meter is dat de leden van de band ‘iets’ met het liedjemoeten hebben. ,,Vaak is het een liedje dat we in onzeeigen omgeving horen”, zegt Huub. Dat hoeft overi-gens niet in de 5-decembersfeer te liggen. Is ook las-tig als je halverwege het al met de ideevorming begint.Handelsmerk is dan ook het ombouwen van een zomerhittot klaassong.Om een klassieker als ‘Zie ginds’ kán en wil de band nietheen. Toch is er altijd de ambitie om er een eigen draaiaan te geven in de vorm van een jazzy arrangementje ofeen country-sausje. „Country-Kapoentje.” Daarnaastbrengt de band eigen nummers. ,,Maar er moet altijd mee-gezongen kunnen worden’’, benadrukt Ad.

KnipoogDie aanpak slaat aan. Het Bredase gezelschap brengt deSintshow door het hele land. ,,Drie tot vier weken lekkerveel spelen, soms wel vijf optredens in een weekeind’’,zegt Steven.

Klassieke Sinterklaasliedjes horen niettemin bijde traditie, geven het publiek houvast. Voor Ad ishet feest echter niet compleet zonder een stevige

knipoog. ,,Sinterklaas mag nooit een boeman zijn.Een grap hoort er bij. Bij ons geen hoog Leidse Sleu-

teltjesgehalte. We zoeken altijd een beetje de grens op, zo-dat er voor volwassenen ook iets te beleven is. Pas danwordt het een show voor de hele familie.” Ofwel: „Feestenen dansen”, vat Huub kernachtig samen.Beter kan het niet, de aanloop naar 5 december.

Zang/percussie Ariane van DongenDrums Ralph MosiesGitaar Han van Leent

retgiRnevetSsaBSaxofoon/toetsen/dwarsfluit Huub van LeentTrombone/toetsen Hans RoelingZingende acteur Ad van DijckZingende acteur Noud van der BasLicht/geluid Matté van Leent/Robin Cranen

Meer info: www.sjiwawas.nl

Sinterklaas, wie kent hem nietHenk Temming en Henk Westbroek

Een lichtend voorbeeld van een nieuw si-netrklaasliedje dat géén eendagsvlieg isgebleken.

Klimmen op het dakDe Sjiwawas

Een eigen compositie met een ondeu-gend ondertoontje, favoriet bij velen dieeen show hebben bijgewoond.

Zie gids komt de stoombootOorsprong onbekend

De ultieme sint-song waar niemand om-heen kan.

ls er íets is dat het Sinter-klaasfeest sfeer geeft zijn

het wel de liedjes. Liedjes die jongén oud uit volle borst meezingen.Voornamelijk klassiekers waarvande tekst ons in het geheugen is ge-grifd. Toch wil ook de sint wel eensiets anders.

Door Herbert Kats

Drie man over

Page 12: Sintkrant PZC, 14 november 2009

Sintkrant12 Zaterdag 14 november 2009