Schoolgids Martinuscollege 2011- 2012

21
Martinuscollege, jouw plek! Schoolgids 2011-2012 alles in huis

description

schoolgids met informatie over opleidingen, onderwijs, missie, visie en resultaten van Martinuscollege in Grootebroek

Transcript of Schoolgids Martinuscollege 2011- 2012

Page 1: Schoolgids Martinuscollege 2011- 2012

Martinuscollege, jouw plek!

Schoolgids 2011-2012

allesin huis

Page 2: Schoolgids Martinuscollege 2011- 2012

3

InhoudVoorwoord 4

1.Allesinhuis 6

2.OrganisatievanhetMartinuscollege 10

3.Martinuscollegeinbeeld 11

4.Inrichtingvanhetonderwijs 14

5.Talentinontwikkeling 21

6.Onderwijsresultaten 23

7.Begeleidingvanleerlingen 27

8.Ouder(s)/verzorger(s)doenmee! 32

9.Openhuisenaanmelden 36

3

Page 3: Schoolgids Martinuscollege 2011- 2012

4 5

Martinuscollege, jouw plek!

Jemaaktvolgendschooljaarde

spannendeenbelangrijkestapvande

basisschoolnaardemiddelbare

school.Daarleerjenieuwedingen´je

ontdektwatjeleukvindtofgoedkunt

enjemaaktervriendenvoorhetleven.

Je wilt graag een school die bij jou past. Een school waar jij je op je plek voelt. Die school kies je dan ook met zorg. Dat begrijpen wij. Daarom willen we je graag helpen bij het maken van een keuze door je wat meer te vertellen over het Martinuscollege.

Het Martinuscollege biedt je goed onderwijs in een prettige omgeving. Met docenten die jou echt kennen en van hun vak houden. Met allerlei leuke en interessante activiteiten in en buiten schooltijd zoals een sporttoernooi, theaterbezoek, schoolfeesten en een jaarlijks uitstapje naar Disneyland Parijs of Walibi.

We zien graag dat jij je eigen talenten en interesses ont wikkelt. Dat je dingen doet waar je goed in bent. Daarom kun je bij ons kiezen uit vier stromen – sport, expressie, techniek of exact en global – en drie uur per week aan de slag met je passie.

Omdat je op de basisschool nog niet altijd precies weet welk niveau bij je past, kun je bij ons naar een dakpanklas. Dat is een brugklas waarin je een goed idee krijgt van het niveau van twee verschillende opleidingen. Zo kun je na het eerste jaar kiezen welke opleiding het best bij je past en wat het hoogst haalbare niveau is. Wij bieden je onderwijs dat je helpt je talenten te ontdekken en het mogelijk maakt dat jij deze talenten ontwikkelt. Ons onderwijs sluit aan bij de manier waarop jij het beste leert. Onderwijs op maat.

Kom je ook langs op ons open huis? Kijk rustig rond en praat met onze docenten en leerlingen. Zij kunnen je het beste ver­tellen waar het Martinuscollege voor staat. Zij zijn de mensen die het Martinuscollege maken tot wat het is: een veilige en prettige omgeving. Een plek waar ook jij je thuis zult voelen!

Methartelijkegroeten,

K.vanBergeijk

4 5

Page 4: Schoolgids Martinuscollege 2011- 2012

6 7

1. Alles in huisHetMartinuscollegeheeftallesineenhuis.

Vijfverschillendeopleidingenenvierstromen

waarjeuitkuntkiezen.Maarookbijzondere

projecten´excursies

´sporttoernooienenveel

leukebuitenschoolseactiviteiten.Leukengoed

gaanbijonshandinhand.

Het Martinuscollege is een regionale scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs en heeft alles in één huis: vmbo basis en kader (eventueel met leerwegondersteuning), mavo, havo, atheneum en gymnasium. Deze vijf opleidingen staan allemaal goed aangeschreven bij de inspectie.

Het heeft veel voordelen dat onze school alle onderwijs­soorten aanbiedt. Door goede doorstroommogelijkheden kun je de beste leerroute kiezen naar het diploma dat je wenst. Je kunt bij ons alle kanten op.

De voorzieningen op school zijn erg goed. Zo kunnen al onze leerlingen gebruikmaken van een rijk gevulde mediatheek die is ingericht naar de eisen van het onderwijs in alle leerjaren. Daarnaast hebben we aparte werkruimten, ICT­voorzieningen en speciale ruimten voor begeleiding door bijvoorbeeld een

jeugdarts, remedial teachers en ambu­lant begeleiders. Ook zijn er spreekkamers

voor leerplichtambtenaren en schoolmaat­schappelijk werk en is er een stilteruimte.

Grootenkleinschaliggeorganiseerd

Het Martinuscollege heeft een modern schoolgebouw. Dit gebouw is onderverdeeld in afdelingen, waar een afdelings­leider en een vaste groep docenten samen verantwoordelijk zijn voor het wel en wee van de leerlingen. Zo kennen de docenten jou ook echt en weten ze wat er speelt.

Je krijgt zoveel mogelijk les in een bepaald gebouwdeel waardoor je een thuisbasis hebt. Elk gebouwdeel heeft een eigen ingang, aula en een fietsenstalling. De gebouwdelen zijn overzichtelijk, goed ingericht en netjes onderhouden. Er is nadrukkelijk rekening gehouden met de kleinschalige opzet van het onderwijs. In de rustige en ruime omgeving van het Martinuscollege heerst een persoonlijke en gezellige sfeer waar je je al snel thuis zult voelen.

Op het terrein van de school bevinden zich in twee aparte gebouwen zes sportzalen die voldoen aan alle eisen. Ook een fitnesszaal ­ ingericht met professionele fitnessapparatuur ­ maakt onderdeel uit van het sportcomplex.

Algemeenchristelijkeschool

Het Martinuscollege is een algemeen christelijke school. Dat komt op onze school onder meer tot uiting in de lessen levensbeschouwing en soms bij de andere vakken, als daar aanleiding toe is. We benaderen je vanuit een christelijke levensvisie, met respect voor elkaar en voor elkaars

opvattingen. Ons uitgangspunt is geloof in een veranderende wereld, maatschappelijk bewustzijn en betrokkenheid, respect voor de persoonlijke waarde en veiligheid van andere mensen en openheid tegenover andersdenkenden.

Onzemissie

Het Martinuscollege is een school die duurzaam en goed voortgezet onderwijs combineert met een leuke, uitdagende en veilige plek voor leerlingen. Wij willen ervoor zorgen dat al onze leerlingen:• hun talenten ontdekken en ontwikkelen;• sociaal vaardig zijn en kunnen samenwerken;• een goede basis verwerven voor hun vervolgopleiding;• goede resultaten behalen;• een positief zelfbeeld ontwikkelen;• ervaren dat leren leuk kan zijn.

7

“Wij hebben

ons eigen plekkie op school en

dat

is erg gezellig”

6 7

Page 5: Schoolgids Martinuscollege 2011- 2012

8 9

Tijdens pauzes surveilleren onze medewerkers om erop toe te zien dat leerlingen zich goed gedragen. Zij spreken leerlingen direct aan als dit niet het geval is. Zo kun jij je veilig voelen.

KluISje en fIetSenStAllIngOm vermissing of beschadiging van eigen spullen te voor­komen mag je een kluisje gebruiken. In dit kluisje kun jij je jas en andere persoonlijke eigendommen opbergen. Je fiets kun je stallen in een van onze fietsenstallingen die onder zorg­vuldig toezicht staan van onze medewerkers.

SchoolcontActperSonen Als leerlingen op school worden geconfronteerd met onge­wenste intimiteiten kunnen zij zich wenden tot de school­contactpersonen. De namen en adressen van deze personen staan in de jaargids die je krijgt.

KlAchtenregelIng Het Martinuscollege is aangesloten bij de regionale klachten­regeling, waarin ook de klachtenregeling seksuele intimidatie is opgenomen. In onze jaargids vind je hierover meer informatie.

Eengezondeschool

Sommige pubers experimenteren graag met van alles en nog wat. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn. Maar bij het experimenteren met drugs, alcohol en sigaretten zijn de schade lijke gevolgen op de gezondheid van een puber groot.

Het gebruik van drugs en alcohol op het Martinuscollege is uitdrukkelijk verboden. Bij gebruik van drugs of alcohol nemen wij altijd contact op met je ouder(s)/verzorger(s). Wij proberen het gebruik van genotmiddelen onder onze leer­lingen terug te dringen en liefst te voorkomen. Dat doen we door in verschillende leerjaren te werken aan het project ‘De gezonde school’. Voorlichting, een anti­rook wedstrijd en een gastles door een ex­verslaafde zijn hier onderdelen van. De politie van Stede Broec en de Brijderstichting verlenen hun medewerking aan het project.

Eenveiligeschool

Je moet je prettig voelen op school. Daarom spannen wij ons in om het Martinuscollege een veilige school te laten zijn. Onze kleinschalige inrichting is goed voor de veiligheid. We hebben veel persoonlijke aandacht voor onze leerlingen en korte lijnen tussen de medewerkers. Zo houden we iedereen goed in het vizier.

reSpect voor elKAArEen goede sfeer in de klas en op school is erg belangrijk. Om de sfeer te bevorderen besteden wij veel aandacht aan de op­vang van nieuwe leerlingen. Verhoudingen tussen leerlingen onderling kunnen soms verstoord raken door pesten. Maar wij accepteren dat pesten niet. Wij treden direct en duide­lijk op tegen pestgedrag. Een ander pesten omdat hij of zij een andere huidskleur of cultuur heeft, een ander geloof of andere levensbeschouwing, een andere gezondheid, een ander geslacht of een andere seksuele gerichtheid heeft dan jijzelf, is niet toegestaan.

Jij bent van grote waarde voor de toekomst van onze samen­leving. Wij zijn er trots op om jou te begeleiden op je weg naar een zinvolle toekomst.

Onze docententeams vertalen de missie van de school in concrete doelen per afdeling. We streven daarbij naar een voortdurende verbetering van het onderwijs. Ons goed ont­wikkeld mentoraat en de kleinschalige organisatiestructuur ondersteunen deze vooruitgang. Alle afdelingen kunnen de eigen leerlingen zo ‘onderwijs op maat’ aanbieden. Voor jou betekent dit vooral dat je kunt rekenen op goed onderwijs.Door docenten die weten wat ze doen en van hun vak houden. Docenten die jou écht kennen.

Eenschoneschool

Een schone omgeving maakt dat je je prettig voelt. Binnen én buiten het schoolgebouw (op het schoolterrein) besteden wij daar veel aandacht aan. We verwachten van leerlingen dat zij hun eigen afval opruimen en hun werk­ en pauzeplek netjes achterlaten. Alle leer­lingen verrichten bij toerbeurt corvee in één van de aula’s.

8 9

Page 6: Schoolgids Martinuscollege 2011- 2012

10 11

De medezeggenschapsraad van het Martinuscollege bestaat uit 16 leden: • 8 leden gekozen door en uit het personeel;• 4 leden gekozen door en uit de ouder(s)/verzorger(s);• 4 leden gekozen door en uit de leerlingen.

2. 3.organisatie van het Martinuscollege

Martinuscollege

in beeldBestuurendirectie

Het Martinuscollege valt onder het bestuur van de Stichting voor Interconfessioneel voortgezet onderwijs in Oostelijk West­Friesland. Deze stichting heeft een bestuursvorm waar­bij onderscheid wordt gemaakt in het bestuur van de stichting en de Raad van Toezicht van de stichting.

De Raad van Toezicht houdt toezicht op het beleid van het bestuur, waakt over de algemene gang van zaken en toetst of de school haar maatschappelijke functie op de juiste wijze invult en vervult.

Het College van Bestuur is het bevoegd gezag van de school. De algemeen directeur vormt het College van Bestuur en is voorzitter van de directie. De directie bestaat verder uit twee sectordirecteuren, die samen leidinggeven aan de opleidingen.

Medezeggenschapsraad

Zoals op iedere school hebben wij ook een medezeggenschaps­raad. Deze is te vergelijken met een ondernemingsraad in een bedrijf. Een belangrijk verschil is dat in de medezeggenschaps­raad niet alleen de personeelsleden zijn vertegenwoordigd, maar ook de ouder(s)/verzorger(s) én de leerlingen. De be­voegdheden van de medezeggenschapsraad zijn vastgelegd in het medezeggenschapsreglement.

Sfeeropschool

Wij willen onze leerlingen stimuleren en motiveren, zodat zij optimaal kunnen functioneren. Daarvoor is niet alleen goed onderwijs, maar ook een goede sfeer nodig. Wij werken voort­durend aan een sfeer waarin iedereen goed kan presteren en zich prettig voelt. In een school is er ook behoefte aan duidelijke regels. Daarom krijgen alle leerlingen aan het begin van het schooljaar de gedrags­ en schoolregels op papier. Deze regels houden in dat je op het Martinuscollege plichten hebt, maar ook rechten.

10 11

Page 7: Schoolgids Martinuscollege 2011- 2012

12 13

Lesgebondenextraactiviteiten

Op het Martinuscollege krijg je ook activiteiten die een ver­dieping van het onderwijs zijn, de zogenaamde lesgebonden extra activiteiten. Denk aan project­ of werkweken, excursies, vieringen, sporttoernooien, veldwerk en projecten in de klas, zoals “schrijvers op school”. Dit zijn activiteiten die gewoon onderdeel van jouw lesprogramma zijn. Zo doe je in de brug­klas bijvoorbeeld veldwerk voor aardrijkskunde en biologie. Je voert dan leuke en praktische onderzoekjes uit in de omgeving van de school. Leerlingen die niet kunnen deel­nemen aan een bijzondere activiteit, krijgen binnen school een vervangende opdracht.

Niet-lesgebondenextraactiviteiten

Natuurlijk is onderwijs geven de belangrijkste taak van een school. Maar er is meer. Je brengt een belangrijk deel van je tijd door op onze school, daarom organiseren wij voor al onze leerlingen ook andere leuke activiteiten, zoals een leerjaarfeest, ’n kerstfeest of een muziekavond. Het zal je niet verbazen dat iedereen op school al deze feesten erg leuk vindt!

Activiteitenbuitenschooltijd

Met de bus naar Disneyland Parijs of Walibi, in de modder een oersurvival doen of samen met mariniers een stevige duik in het zwembad nemen; dit is slechts een greep uit de vele buitenschoolse activiteiten die het Martinuscollege vrij­blijvend organiseert. Soms gratis, soms tegen kostprijs. In tegen stelling tot de niet­lesgebonden activiteiten bepaal jij of je wilt deelnemen, want de activiteiten buiten schooltijd ­ of ABS zoals we ze noemen op school – zijn niet verplicht. Maar dat weerhoudt je er vast niet van om mee te doen!

Leerlingenraad

Ben je iemand die graag meedenkt en bijdraagt? Dan kun je je aansluiten bij onze leerlingenraad. Deze leerlingenraad overlegt wekelijks over allerlei zaken die op school gaande zijn en helpt bijvoorbeeld bij de organisatie van het school­feest, bij de herinrichting van het schoolplein en de jaarlijkse Valentijns actie. Als leerling kun je via de leerlingenraad je stem laten horen. Je kunt via de website van de school infor­matie opvragen of je meteen aanmelden bij de leerlingenraad.

Ziektevandeleerling

Het is verplicht om de lessen te volgen. Als je ziek bent, bellen je ouder(s)/verzorger(s) ‘s morgens naar school via 0228 510300. De docenten noteren de namen van leerlingen die afwezig zijn. Als een leerling afwezig is zonder dat dit is gemeld, neemt de school contact op met de ouder(s)/verzorger(s).

Uitvalvanlessen

Op www.martinuscollege.nl kun je ’s ochtends vanaf 7.00 uur zien of er wijzigingen in je lesrooster zijn. Als een les uitvalt door ziekte van een docent dan neemt in de onderbouw een andere docent deze les waar, of we passen het rooster aan. In de boven bouw kunnen leerlingen bij lesuitval huiswerk maken in de studieruimtes, lezen in de mediatheek of verblijven in de aula.

“Naar Disneyland Parijs met school. Niet verkeerd!”

12 13

Page 8: Schoolgids Martinuscollege 2011- 2012

14 15

4. Inrichting van het onderwijs

Het Martinuscollege heeft alle opleidingen in huis: vmbo basis en kader (met of zonder leerwegondersteuning), mavo, havo, atheneum en gymnasium. Een nieuwe leerling gaat bij ons naar een zogenaamde ‘dakpanklas’. De dakpanklas heeft als voordeel dat je een goed idee krijgt van het niveau van twee verschillende opleidingen. Op deze manier kun je kiezen welke opleiding het beste bij je past en wat voor jou het hoogst haalbare niveau is.

Je kunt bij ons instromen in een van onze zes brugklassen: lwoo, vmbo basis/kader, vmbo kader/mavo, mavo/havo, havo/atheneum of gymnasium (zie het schema met de inrichting van onze school hieronder). Zo kun je op het

Martinuscollege alle kanten op. Aan het eind van de brug­klas maak je een voorlopige keuze voor een opleiding. Na het tweede jaar vervolg je definitief je weg op één van deze opleidingen.

Brugklasvmbokader/mavo

De brugklas vmbo kader/mavo is een dakpanklas. We pre­senteren en toetsen in deze brugklas de leerstof op twee niveaus. Je legt in dit jaar een goede basis en krijgt een duidelijk beeld van het niveau dat bij je past: vmbo kader 2 of mavo 2. Daarmee is de vmbo kader/mavo brugklas een prima start voor leerlingen die voor mavo kiezen.

Brugklasvoormavo/havo

De brugklas mavo/havo is een dakpanklas. We presenteren en toetsen in deze brugklas de leerstof op twee niveaus. Je legt in dit jaar een goede basis en krijgt een duidelijk beeld van het niveau dat bij je past: mavo 2 of havo/atheneum 2. Daarmee is de mavo/havo brugklas ook een prima start voor leerlingen die voor mavo kiezen.

14 15

onze 6 brugKlASSen Brugklaslwoo

Van de leerlingen met een advies ‘vmbo leerwegonder­steunend onderwijs’ verwachten we dat zij wat extra ondersteuning nodig hebben om de opleiding met succes af te sluiten. Als jij een van deze leerlingen bent, dan bieden we je graag die begeleiding. Om te bepalen of jij deze ondersteuning nodig hebt, kijken we naar testgegevens en de informatie van de basisschool. Daarmee gaan we na welke ondersteuning wenselijk is en in welke vorm. Afhankelijk hiervan word je bij ons geplaatst in: • de brugklas lwoo waarin veel ruimte is voor individuele

ondersteuning door een kleine groepsgrootte (ongeveer 16 leerlingen) of

• de brugklas vmbo basis/kader met extra ondersteuning op beperkte onderdelen.

Je legt in dit jaar een goede basis en krijgt een duidelijk beeld of je het beste geplaatst kunt worden in lwoo 2 of vmbo basis 2.

Brugklasvmbobasis/vmbokader

De brugklas vmbo basis/vmbo kader is een zogenaamde dakpanklas. We presenteren en toetsen in deze brugklas de leerstof op twee niveaus. Je legt in dit jaar een goede basis en krijgt een duidelijk beeld van het niveau dat bij je past: vmbo basis 2 of kader 2.

vmbo kadervmbo basis

havomavolwoo mavo

vmbo kaderatheneum

havo gymnasium

vmbo basisvmbo basis / kader

vmbo tl(gl)vmbo tl(gl) / havolwoo vmbo kader

vmbo kader / tl(gl)

havohavo / vwo

vwo

havo / vwovwo

6e jaar

5e jaar

4e jaar

3e jaar

2e jaar

brugklas

advies basisschool

mbo (vm2)ha

vo

athe

neum

gym

nasi

um

vmbo

mav

o

lwoo

Page 9: Schoolgids Martinuscollege 2011- 2012

16 17

Brugklasvoorhavo/atheneum

De brugklas havo/atheneum is een dakpanklas. We presen teren en toetsen in deze brugklas de leerstof op twee niveaus. Je legt in dit jaar een goede basis en krijgt een duidelijk beeld van het niveau dat bij je past: havo/atheneum 2 of gymnasium 2.

Brugklasgymnasium

Het Martinuscollege heeft een aparte brugklas gymnasium. In deze brugklas besteden we niet alleen aandacht aan leer­lingen die duidelijk taalgeoriënteerd zijn, maar ook aan de leerlingen met belangstelling voor natuur, techniek, onderzoek en ontwerpen. Je krijgt de kans om je talenten optimaal te benutten.

Wanneer je bij ons op de gymnasiumopleiding komt, krijg je in leerjaar 1 klassieke culturele vorming, in leerjaar 2 Latijn en vanaf leerjaar 3 ook Grieks. In alle vakken werken we eraan om het programma te verdiepen en te verbreden. De docen­ten stemmen daar hun lessen op af. Je krijgt in de brugklas gymnasium alle mogelijkheden om je volledig te ontwikkelen.

HetMartinuscollegebiedtvijfopleidingenaan:

1. Vmbo basis en kader (met of zonder leerwegondersteuning)2. Mavo3. Havo4. Atheneum5. Gymnasium

onze 5 opleIdIngen

Leerlingen die op het Martinuscollege beginnen, kunnen hun opleiding op dezelfde school en in hetzelfde gebouw afmaken. Hierdoor is een doorlopende leerweg gegarandeerd. Ook als jij en je ouder(s)/verzorger(s) bij jouw overstap naar het voortge­zet onderwijs nog geen zicht hebben op wat je wilt en kunt.

Hoe jij je opleiding in de bovenbouw het beste kan voortzetten, wordt duidelijk in de loop van het tweede of derde leerjaar. Hierbij speelt, naast jouw capaciteiten en werkhouding, je be­langstelling een belangrijke rol. Mentoren en schooldecanen begeleiden je bij de keuzes die je kunt maken. Bij belang­rijke keuzemomenten betrekken we natuurlijk ook je ouder(s)/verzorger(s).

“Veel dingen

die we hier

doen zijn gaaf”

16 17

Page 10: Schoolgids Martinuscollege 2011- 2012

18 19

vAKrIchtIngen bovenbouw vMboVoor beide leerwegen geldt dat je een keuze moet maken voor een vakrichting die je leuk vindt. In de basisberoepsgerichte en kaderberoepsgerichte leerweg kun je kiezen uit drie vak­richtingen: 1. techniek 2. zorg en welzijn 3. economie4. digitale dienstverlening (ict­route)

Elke vakrichting kent een aantal verplichte vakken. Daarnaast moeten er ook vakken uit de vrije ruimte gekozen worden.

1. Techniek • metaaltechniek • instalektro ­ installatietechniek ­ elektrotechniek • bouwen, wonen en interieur ­ timmeren ­ metselen • fijnhout

2. Zorg en welzijn • verzorging • sport, dienstverlening en veiligheid

3. Economie • administratie en verkoop • horeca, toerisme en voeding

4. Digitale dienstverlening (ict)

vMbo-Mbo nIveAu 2Binnen de vakrichting zorg en welzijn kun je ­ na het be­halen van het vmbo­diploma basis zorg en welzijn ­ op het Martinus college de opleiding Helpende niveau 2 van het mbo volgen. Deze vervolgopleiding duurt twee jaar en is een samen­werking tussen het Martinuscollege en het Horizon College. Je volgt deze opleiding op het Martinuscollege waardoor je – na je vmbo­diploma – niet van school hoeft te veranderen.

2.Mavo

Het middelbaar algemeen voortgezet onderwijs (mavo) duurt vier jaar. Het mavo wordt ook wel de theoretische leerweg van het vmbo genoemd. Er worden geen beroepsgerichte vakken aangeboden. Op het mavo is wel de voorbereiding voor de richting landbouw mogelijk.Na het examen kun je je opleiding voortzetten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) niveau 4. Als je examenpakket aan bepaalde eisen voldoet, is doorstroming naar het vierde leerjaar havo mogelijk. Via een aanvullend onderwijsprogramma zorgen we voor een optimale aansluiting tussen mavo 4 en havo 4.

2. de kaderberoepsgerichte leerweg. Bij deze leerweg volg je vier algemene examenvakken en daarnaast een beroepsgericht examenprogramma. Beide leerwegen sluiten aan op een vervolgopleiding in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).

beroepSgerIchte vAKKen In de basis­ en kaderberoepsgerichte leerwegen kies je een beroepsgerichte vakrichting die een voorbereiding geeft voor een verdere beroepsopleiding. In het derde en vierde leer­jaar zijn de beroepsgerichte (praktijk­)vakken een belangrijk onder deel van het programma. Wekelijks volg je tenminste 12 uur les in de beroepsgerichte vakken. Op het Martinuscollege is er een groot aanbod. Je kunt kiezen uit de onderstaande vakrichtingen.

1. Vmbobasisenkader (metofzonderleerwegondersteuning)

Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) duurt vier jaar. Het vmbo wordt op twee niveaus aangeboden: de basisberoepsgerichte keerweg en de kaderberoepsgerichte leerweg. Kortweg vmbo basis en vmbo kader genoemd. Na het examen vmbo basis kun je je opleiding voortzetten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) niveau 2. Na het examen vmbo kader kun je je opleiding voortzetten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) niveau 3.

bovenbouw vMbo bASIS en KAderIn de bovenbouw van het vmbo bieden we twee leerwegen aan: 1. de basisberoepsgerichte leerweg.Bij deze leerweg volg je vier algemene vakken met daarnaast een beroepsgericht examenprogramma waaraan extra eisen worden gesteld. In deze leerweg geven we daarom meer be­roepsgerichte lessen.

18 19

Page 11: Schoolgids Martinuscollege 2011- 2012

20 21

5.3.Havo

Het hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo) duurt vijf jaar. Na het examen kun je je opleiding voortzetten in het hoger beroepsonderwijs (hbo). Ook kun je doorgaan naar de vijfde klas van het atheneum.

4.Atheneum

Het atheneum is een zesjarige opleiding. Het atheneum geeft je recht op toelating op universiteiten (en alle andere moge­lijke vervolgopleidingen).

5.Gymnasium

Het gymnasium is een zesjarige opleiding met Latijn en Grieks. Het gymnasium geeft je recht op toelating op universiteiten (en alle andere mogelijke vervolgopleidingen).

bovenbouw hAvo, AtheneuM en gyMnASIuM De bovenbouw van het havo (vanaf klas vier), het atheneum en het gymnasium wordt de tweede fase genoemd.

profIelenDe leerlingen van de bovenbouw kunnen kiezen uit vier vaste vakkenpakketten, de zogenaamde profielen. Deze profielen zijn: • natuur en techniek • natuur en gezondheid • economie en maatschappij • cultuur en maatschappij Een profiel is gericht op een bepaalde vervolgstudie. Het pro­fiel bestaat uit een gemeenschappelijk deel (dat zijn vakken die iedereen volgt), profielvakken, profielkeuzevakken en een vrij deel. In het vrije deel moet je nog minimaal één ander vak kiezen. Dat kunnen vakken zijn uit een ander profiel waar­door je examen kunt doen in twee profielen. Het kunnen ook vakken zijn die niet in een profieldeel zitten, maar die nuttig zijn bij een vervolgstudie. Bijvoorbeeld Spaans, management en organisatie en informatica. In het vrije deel geven we ook levensbeschouwing en loopbaanoriëntatie. In de derde klas krijg je uitgebreid informatie over vakken in de bovenbouw. De decaan verzorgt een intensief keuzebegeleidingtraject en je maakt Cito­toetsen om een duidelijk beeld van jouw niveau te krijgen. Op basis van die infor matie kun je in samenspraak met je docenten, decaan en je ouder(s)/verzorger(s) tot een weloverwogen profielkeuze komen. Hierdoor maak je aan het eind van leerjaar 3 gericht je definitieve profielkeuze.

talent in ontwikkeling

verSchIllende wenSen, 4 verSchIllende StroMen

1. sport

Leef je je graag uit in sport? In de sportstroom beoefen je veel verschillende sporten. Je leert door sport en spel samen­werken en organiseren én je volgt interessante clinics van topsporters of trainers van buiten de school.

2.expressie

Ben je vaak aan het dansen, zingen, fotograferen of tekenen? De expressiestroom biedt je theater, dans, fotografie, schilderen, architectuur en andere creatieve uitingsvormen. Jouw creatieve talent is in de expressiestroom volledig op zijn plek.

Jijhebtmisschienandereinteressesentalentendan

eenanderkind.Daarombiedenwijelkeleerlingdekeuze

tussenvierstromenoponzeschool:desportstroom´

deexpressiestroom´detechniek-ofexactstroomende

globalstroom.Jijkiestzelfdestroomdiejouhetleukst

lijkt.Indebrugklasvolgjedrieuurstroomonderwijsnaar

keuzealsonderdeelvanjeonderwijsprogramma.

20 21

Page 12: Schoolgids Martinuscollege 2011- 2012

22 23

3a.techniek

Heb jij wel eens een kapotte radio of wekker uit elkaar gehaald en ben je benieuwd hoe je deze weer aan de praat krijgt? Of wil je misschien zelf een apparaat bedenken en bouwen? Als jij naar het vmbo gaat, kun je de techniekstroom kiezen en met je handen aan de slag.

3b.exact

Als jonge onderzoeker ben je hier helemaal op je plaats! Nadenken over problemen, ontdekken en proefjes doen, zijn de belangrijkste ingrediënten van deze stroom. Speciaal voor de leerling van brugklas mavo/havo, havo/atheneum en gymnasium.

4.global

Ben je geïnteresseerd in wat achter de horizon ligt? De global stroom zet vensters naar de wereld open met talenonderwijs, buitenlandse gastsprekers, uitwisselingen en bedrijfsbezoeken. Dé stroom voor de Marco Polo in de dop.

6. onderwijs - resultaten

Vensters

Op het Martinuscollege kijken we op vier manieren of we goe­de resultaten boeken met het onderwijs dat we je geven: onze vier vensters. Dat doen we door de resultaten kindgericht, resultaatgericht, maatschappijgericht en toekomstgericht te beoordelen.

KIndgerIchtWe kennen je en geven je een eigen plek in ons schoolge­bouw. Onze school is in verschillende afdelingen opgedeeld. Iedere afdeling heeft een eigen afdelingsleider en een vast team van docenten. Deze kleinschalige structuur zorgt ervoor dat we veel tijd en aandacht hebben voor je.

We proberen jouw motivatie, betrokkenheid en interesse voor het onderwijs dat je volgt te bevorderen. Dat doen wij onder meer door onze leerlingen vier verschillende stromen aan te bieden in de onderbouw. Leerlingen kiezen één van de vier stromen in de eerste twee leerjaren van het vmbo en de mavo, en in de eerste drie leerjaren van het havo, atheneum en gymnasium. Zo zetten we in op ieders talent.

We bieden leerlingbegeleiding op maat en geven onderwijs dat rekening houdt met verschillen tussen kinderen. Ook

proberen we je het onderwijs op een aantrekkelijke manier aan te bieden via projecten, vakprofileringen en een optimale elektronische leeromgeving.

De school hecht aan een goede sfeer en bevordert een goed en veilig werkklimaat. Rechten en plichten formuleren we duidelijk. Wij zien dat een goede begeleiding een wezenlijke bijdrage levert aan jouw welbevinden en succes.

Het zorgadviesteam bespreekt leerlingen met een specifieke zorgvraag en adviseert mentoren en afdelingsleiders. Het team is een multidisciplinair zorgoverleg waarin professioneel geschoolde interne en externe leerlingbegeleiders samen­komen. In overleg met ouder(s)/verzorger(s) werkt het team voor deze leerlingen aan een oplossing op maat. De algemene zorgcoördinator coördineert het team.

22 2322 23

Page 13: Schoolgids Martinuscollege 2011- 2012

24 25

reSultAAtgerIchtWij willen zorgen voor een duurzame onderwijskwaliteit en een goed onderwijsrendement. We hechten daarbij veel waar­de aan het oordeel van onze leerlingen en hun ouders over ons onderwijs. Daarnaast zijn we blij dat niet alleen ouders en leerlingen, maar ook de onderwijsinspectie een uitgesproken positief oordeel heeft over onze onderwijsprestaties.

MAAtSchAppIjgerIchtEen brede en maatschappelijke vorming van onze leerlingen is wat wij bedoelen met maatschappijgerichtheid. We willen je sociale vaardigheden aanleren en verbreden, en je vertrouwen geven in een hoopvolle toekomst.

OnderwijsprestatiesvanhetMartinuscollege

Het onderwijsrendement van het Martinuscollege is ruim vol­doende. De onderwijsinspectie hanteert voor elke school in Nederland vier indicatoren: het ‘rendement onderbouw’, de ‘doorstroom bovenbouw’, de ‘examenresultaten’ en ‘verschil SE­CE’ (dat is het verschil tussen het schoolexamen en het centraal examen). Zie ook www.onderwijsinspectie.nl.

GoederesultatenZowel het vmbo als de mavo doen het goed. Ook als je de opleidingen vergelijkt met de andere scholen in de regio. De havo neemt daarin de toppositie in en onze vwo is de enige in de regio die op alle beoordelingscriteria voldoende scoort.

toeKoMStgerIchtToekomstgerichtheid is bij ons verbonden met ons streven leerlingen actief en zelfstandig te laten leren. Dat doen we op geleidelijke wijze. Zo zul je in de loop van je schoolcarrière steeds meer invloed hebben op je leerproces om goed voor­bereid te zijn op een vervolgstudie. Omdat ieder kind zijn of haar eigen tempo in de ontwikkeling heeft, is het van belang dat je op het juiste niveau begint. We hechten dan ook grote waarde aan het advies van de basisschool.

Kwaliteitszorg

We werken voortdurend en systematisch aan het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs en al het andere werk op school. Hierdoor zetten bijvoorbeeld afdelingsteams het hele jaar door concrete acties in zodat hun leerlingen goede studie­resultaten halen.

Via enquêtes onder leerlingen en ouder(s)/verzorger(s) ver­zamelen we informatie over hoe zij de kwaliteit van ons onder­wijs ervaren. Aan de hand van de uitkomsten van dergelijke onderzoeken werken we voortdurend aan kwaliteits­verbetering. Ook zijn er klankbordgroepen waarin ouder(s)/verzorger(s) en afdelingsleiders ervaringen uitwisselen.

Daarnaast werken we ook aan de speerpunten die het Ministerie van OCW heeft benoemd. Dit zijn de aantoonbare verbetering van taal­ en rekenprestaties, het uitblinken op alle niveaus en een passende kwalificatie voor alle leerlingen, burgerschapsvorming voor alle leerlingen ­ onder andere door maatschappelijke stages ­, goede en betrouwbare schoolexa­mens, het bewerkstelligen van een verbetercultuur en goede docenten met lesbevoegdheid en toegerust voor hun werk.

1. rendeMent onderbouwHet doorstroompercentage is het percentage leerlingen dat zonder vertraging in leerjaar 3 terecht komt. Landelijk ligt dat percentage tussen de 94% en de 100%. Het doorstroom­percentage op het Martinuscollege ligt hoger, namelijk tussen de 98% en de 100%. Het percentage leerlingen dat op of boven het advies van de basisschool wordt geplaatst in leerjaar 3 krijgt van de onderwijsinspectie het oordeel ‘gemiddeld’.

2. doorStrooMpercentAgeS bovenbouw Het doorstroompercentage bovenbouw wordt berekend door middel van de bevorderings­ en slagingspercentages. Eigen­lijk gaat het hier om de kans dat een leerling in één keer zijn of haar diploma haalt. 1

1 In het vmbo vermenigvuldig je dus twee percentages, namelijk het percentage ‘bevorderd van leerjaar 3 naar leerjaar 4’ en het percentage ‘geslaagd’. In de havo is één percentage meer be-rekend, namelijk het percentage ‘bevorderd van leerjaar 4 naar leerjaar 5’ en in het vwo komt daar het percentage ‘bevorderd van leerjaar 5 naar leerjaar 6’ bij.

“Er is echt een prettige sfeer hier op school”

24 25

Page 14: Schoolgids Martinuscollege 2011- 2012

26 27

doorStrooMpercentAge vMbo Het doorstroompercentage is in de loop der jaren iets toe­genomen. In 2008­2009 neemt het doorstroompercentage af bij de mavo (­3% punt) bij een slagingspercentage van 91% en bij de kaderberoepsgerichte leerwegen in het vmbo (­1% punt) bij een slagingspercentage van 97%. Bij de basis­leerlingen neemt het percentage toe (+4% punt) bij een slagings percentage van 97%. De doorstroompercentages zijn allemaal voldoende.

doorStrooMpercentAge hAvo en vwo

7.begeleiding van leerlingen

Het doorstroompercentage van de havo vertoont de laatste jaren een stijgende lijn. De havo heeft de laatste twee jaar een doorstroompercentage dat boven het landelijk gemiddelde ligt. Het slagingspercentage is daarbij gestegen van 86% in 2004­2005 naar 92% in 2008­2009.

De slagingspercentages in het vwo zijn in de beschouwde periode weliswaar gestegen van 89% naar 93%, maar de gemiddelde overgangspercentages zijn gedaald van 92% in 2004­2005 naar 89% in 2008­2009. Het doorstroompercen­tage ligt op het landelijk gemiddelde.

3. geMIddelde exAMenreSultAten De gemiddelde cijfers die onze leerlingen halen voor de centraal schriftelijke eindexamens van mavo, havo en vwo zijn vol­doende. Voor de beroepsgerichte leerwegen van het vmbo zijn de gemiddelde examenresultaten van onze leerlingen goed.

4. verSchIl Se-ceDe afwijking tussen het schoolexamen (SE) en het centraal eindexamen (CE) is gering. Voor alle schoolsoorten geldt na­melijk dat de afwijking tussen het gemiddelde centrale eind­examencijfer en het schoolexamencijfer minder is dan 0,5. Dat is volgens de onderwijsinspectie goed.

Mentor

De mentor speelt een hoofdrol in de begeleiding van een leer­ling. Vooral voor de nieuwe leerlingen is hij/zij erg belangrijk. De mentor is de docent die extra aandacht voor een klas heeft en voor de leerlingen zorgt. Hij of zij geeft niet alleen zijn vak, maar zorgt ook voor het aanleren van studievaardigheden zoals leren omgaan met een agenda en het aanleren van goede manieren om te leren.

Hetdoelvanleerlingbegeleidingis

datonzeleerlingenzichevenwichtig

ontwikkelen.Onzeschoolstructuuris

hieropaangepast.Perafdelingheeft

namelijkeenbeperktaantaldocenten

eenpaarjaardezorgvooreeneigen

leerlingengroep.Dezekleinschaligheid

biedtjeveiligheid.Jehoeftbijvoor-

beeldnietsteedstewennenaan

nieuwegezichten.Ookleerjeje

docentengoedkennenenzijjou.

Julliewetenwatjeaanelkaarhebt;ditzorgtvoorduidelijkheid.

26 27

doorStrooMpercentAge MAvo

Page 15: Schoolgids Martinuscollege 2011- 2012

28 29

Er is ook aandacht voor de sfeer in de klas. Hoe leer je goed naar elkaar te luisteren en wat doe je als er gepest wordt op school? Al met al ziet de mentor zijn of haar klas heel wat keren in de week. Daardoor is het ook de docent waar je met je vragen of problemen altijd terecht kunt.

SchoolvrAgenlIjStDe schoolvragenlijst is een belangrijk hulpmiddel voor de mentor. Dit is een vragenlijst die je na een paar maanden in­vult. De antwoorden geven een goede indruk van jouw welbe­vinden op school en zijn een hulpmiddel om problemen op het spoor te komen. De mentor is ook de contactpersoon voor de ouder(s)/verzorger(s). Zij spreken elkaar op de ouderavonden, maar vanzelfsprekend is ook tussentijds contact mogelijk.

Zorgvoorindividueleleerlingen

De gemiddelde leerling bestaat niet. Sommige leerlingen zijn wat sneller, anderen gaan wat langzamer. De leerlingen die wat sneller gaan en wat meer kunnen, komen aan hun trek­ken bij de extra stof waar dieper wordt ingegaan op de basis­stof. Maar wat als je problemen hebt omdat een onderdeel van de stof moeilijk is of omdat je ziek bent geweest? In die

gevallen bieden we je op verschillende manieren hulp.

Als er incidenteel een probleem is met een onderdeel van een vak is het gewoonlijk de vakdocent die wat extra tijd aan je besteedt. Dit kan ook na schooltijd gebeuren. Voor de

leerlingen die structureel problemen hebben, zijn er steunlessen. Zo wordt er met behulp van de computer individueel steunles ge­geven voor leerlingen met spellingproblemen of problemen met Frans, Duits of Engels. Ook

is er buiten de lessen begeleiding mogelijk voor leerlingen die problemen hebben met het leren, maken of plannen van hun huiswerk. En er is aandacht en hulp voor kinderen die dyslec­tisch zijn of handschriftproblemen hebben.

Leerlinggebondenfinanciering

Ook voor leerlingen met een handicap en/of een stoornis zijn er mogelijkheden om op onze school onderwijs te volgen. Deze leerlingen brengen extra geld mee van het ministerie van onder wijs: de zogenaamde ‘leerlinggebonden finan ciering’. In de praktijk praten we over ‘leerlingen met een rugzakje’. Voor de toelating van deze leerlingen bestaat er een speciale pro­cedure, waaruit blijkt of de leerling daadwerkelijk geplaatst kan worden. Deze procedure is op te vragen bij de leerlingen­administratie van de school via mail en telefoon.

Zorgadviesteam

Jaarlijks brengt het zorgadviesteam (ZAT) een verslag uit waarin zij ingaan op de ontwikkelingen rondom de zorg. Het ZAT is een multidisciplinair zorgoverleg waarin school­interne en schoolexterne leerlingbegeleiding samenkomen. Deel nemers aan het overleg van het ZAT zijn de drie zorg­coördinatoren, de schoolmaatschappelijk werker, de jeugdarts van de GGD, één leerplichtambtenaar namens alle leerplicht­ambtenaren uit de regio, de jeugdcoördinator van de politie en een vertegenwoordiger van het Orthopedagogisch Didactisch centrum.

28 29

Page 16: Schoolgids Martinuscollege 2011- 2012

30 31

Schooldecanaat

De schooldecanen helpen je bij het kiezen van een profiel, leerweg of vakrichting met de daarbij behorende vakken. Bovendien ondersteunen ze je bij het zoeken naar een ver­volgopleiding passend bij je mogelijkheden en interesses. De decanen doen dit werk in nauwe samenwerking met de mentor en vakdocenten. De hulp die je krijgt van de school­decaan bestaat onder andere uit: • klassikale voorlichting; • individuele begeleiding;• het verstrekken van informatiemateriaal dat op school ter

inzage ligt; • voorlichting over het mbo, hbo en wetenschappelijke op­

leidingen, onder andere via regionale bijeenkomsten en• voorlichting aan ouder(s)/verzorger(s) op ouderavonden.

Leerlingvolgsysteem

Het Martinuscollege heeft een leerling­volgsysteem dat we gebruiken als een hulp­middel bij de begeleiding van leerlingen. In het leerlingvolgsysteem zijn gegevens opgenomen over bijvoorbeeld jouw cijfers, je absentie en je school­loopbaan. Daarnaast registreren wij in het systeem ook gegevens over medische bijzonderheden, leerproblemen, extra begeleiding, of andere zaken die een school moet weten om een leerling goed te be­geleiden. Wij vragen de ouder(s)/verzorger(s) dan ook met nadruk om dergelijke informatie aan ons door te geven.

prIvAcyDe afdelingsleider beheert het leerlingvolgsysteem. Het is niet vrij toegankelijk voor andere docenten en/of medewerkers. Zodoende schermen we de privacy van iedere leerling zorgvuldig af.

“Eigenlijk voelde ik me al heel snel thuis op het Martinus”

30 31

Page 17: Schoolgids Martinuscollege 2011- 2012

32 33

8. ouder(s)/verzorger(s)

doen mee Veelouder(s)/verzorger(s)zijnactiefbijonze

schoolbetrokken.Zijbeslissen´denkenenleven

meemetdeschool.Indemedezeggenschapsraad´

deouderverenigingeninklankbordgroepen.

Daarnaasthelpenouder(s)/verzorger(s)mee

tijdensdeintroductiedagenenactiviteitendagen

aanhetbeginvanhetschooljaar´alsvrijwilliger

indemediatheekofbijdeverkoopvantheeof

melktijdensdepauzes.

Oudervereniging

De oudervereniging behartigt de belangen van de ouder(s)/verzorger(s) en leerlingen. De raad is actief betrokken bij verschillende activiteiten in de school zoals de diploma­ uitreiking. In de oudervereniging zijn bij voorkeur alle leer­jaren vertegenwoordigd. In totaal maken vijftien ouder(s)/verzorger(s) deel uit van het bestuur van de oudervereniging.

In de algemene jaarvergadering in het najaar stellen de be stuursleden zich voor en wordt gevraagd welke ouder(s)/verzorger(s) belangstelling hebben om het bestuur te versterken. In onze jaargids staan de namen van de contactpersonen. Na de jaarvergadering komt er altijd een onderwerp aan de orde dat de moeite waard is voor alle ouder(s)/verzorger(s) met een kind in het voortgezet onderwijs.

Klankbordgroepen

Wij betrekken de ouder(s)/verzorger(s) graag bij de gang van zaken in een afdeling. Op de kennismakingsavonden in de eerste weken van het schooljaar wordt gevraagd welke ouder(s)/verzorger(s) willen deelnemen in een klankbordgroep om het wel en wee van het Martinuscollege te bespreken. De ouder(s)/verzorger(s) en de afdelingsleiding praten in dit kader een aan­tal keren over de gang van zaken in hun afdeling.

Ouderavonden

In de loop van het schooljaar zijn er verschillende ouder­avonden. Voor alle leerjaren is er aan het begin van het schooljaar een algemene ouderavond, waarop de ouder(s)/verzorger(s) kennismaken met de mentor en geïnformeerd worden over de gang van zaken, de onderwijskundige opzet en vormen van specifieke begeleiding in het betreffende leerjaar.

Verder zijn er voorlichtingsavonden waarop de decaan de keuzebegeleiding voor de diverse profielen of leerwegen uiteenzet en zijn er thema­avonden waar onderwijs, bege­leiding of onderwijskundige ontwikkelingen centraal staan. Na elk rapport is er in een zogenaamd 10­minutengesprek gelegenheid de mentor en/of vakdocenten te spreken. In het 10­ minutengesprek worden de ouder(s)/verzorger(s) persoon­lijk op de hoogte gebracht van de vorderingen, het gedrag en de inzet van hun zoon of dochter.

Communicatiemetouder(s)/verzorger(s)

Wij vinden contact met ouder(s)/verzorger(s) belangrijk. We zetten veel verschillende middelen in om ouder(s)/verzorger(s) zo goed mogelijk op de hoogte te brengen van het reilen en zeilen van hun kind op het Martinuscollege. Dat doen wij door middel van:• Mentoren Elke leerling heeft een mentor als centraal aanspreekpunt. Deze mentor begeleidt de leerlingen uit een klas een heel studiejaar. Je kunt bij hem of haar terecht als je studieresultaten tegenval­len, of als het niet zo goed met je gaat of als je wilt praten over iets anders dat je bezighoudt. Ook ouder(s)/verzorger(s) mogen altijd contact opnemen met jouw mentor. Bij problemen met een specifiek vak kun je ook contact opnemen met de vakdocent.

Wij zijn als school heel blij met deze participatie. De bijdrage van ouder(s)/verzorger(s) is immers van groot belang om het leven van leerlingen op school afwisselender en gezelliger te maken. Daarnaast verkleinen we gezamenlijk de afstand tussen de school en ouder(s)/verzorger(s).

• rApportenHet schooljaar is verdeeld in vier rapportperiodes. Bij het eerste rapport krijg je een bijsluiter waarin we het rappor­tagesysteem uitleggen. Je kunt precies zien welke bevorde­ringsnormen we hanteren. Leerjaar 1 begint met een periode van vier à vijf weken, waarin je kunt wennen aan huiswerk en het systeem van beoordelen en rapporteren. In deze periode is er nog weinig huiswerk, dat je bovendien zoveel mogelijk in de klas en onder begeleiding van de docent maakt. De resultaten die je in deze weken haalt, worden samengevat in een gewenningsperioderapport, dat wij bespreken met je ouder(s)/verzorger(s). Deze resultaten tellen niet mee voor het jaarcijfer.• webSIteOp de homepagina van www.martinuscollege.nl staat een link naar ons leerlingenweb. Op deze speciale leerlingenwebsite kunnen jij en je ouder(s)/verzorger(s) ­ met gebruik van jouw unieke inlogcode ­ je cijfers inkijken. Zo weten jullie altijd pre­cies hoe jij ervoor staat. Daarnaast kun je op onze algemene site allerlei informatie vinden zoals een agenda, nieuwtjes en achtergrondinformatie.• InforMAtIebulletInWe plaatsen actuele informatie van de verschillende opleidingen in een informatiebulletin dat 7x per jaar verschijnt. • AlgeMene InforMAtIeAvondenSpeciaal voor de ouder(s)/verzorger(s) van onze leerlingen organiseren we een aantal keren per jaar een algemene informatieavond over het onderwijs op het Martinuscollege.

32 33

Page 18: Schoolgids Martinuscollege 2011- 2012

34 35

• theMA InforMAtIeAvondenNaast de algemene voorlichtingsavonden nodigen wij ouder(s)/verzorger(s) ook graag uit voor zogenaamde thema­avonden, met bijvoorbeeld informatie over beroepskeuze of studiefinanciering. • brIevenAls wij ouder(s)/verzorger(s) bijvoorbeeld op de hoogte willen brengen van speciale schoolprojecten, excursies en actuele ontwikkelingen, dan doen wij dit per brief. • jAArgIdSOnze jaargids bevat praktische informatie over het lopende schooljaar. Alle leerlingen krijgen bij aanvang van het school­jaar onze jaargids.

Boekenfonds

Aan het begin van het schooljaar ontvangen onze leerlingen de benodigde boeken via school, samen met een aantal aan­vullende zaken die afhankelijk zijn van het leerjaar. Voor de zomervakantie moet je deze boeken weer inleveren bij ons. Alle leerlingen maken gebruik van het gratis boekenfonds.

Ouderbijdrage

Het ministerie van OCW betaalt het onderwijs op scholen voor het voortgezet onderwijs in Nederland. Deze bekostiging voor­ziet helaas slechts in de basisvoorzieningen en is niet genoeg. Alle scholen in Nederland zien zich dan ook genoodzaakt om de ouder(s)/verzorger(s) een extra, weliswaar vrijwillige, bijdrage te vragen. In deze bijdrage zijn de volgende zaken begrepen.

AlgeMene bIjdrAge Uit deze bijdrage betalen we het grote schoolfeest dat we elk jaar voor al onze leerlingen organiseren en allerlei leerlingen­activiteiten zoals sportdagen, een bijdrage voor activiteiten buiten schooltijd (ABS) en kerst­ en paasvieringen. Ook het ge­bruik van materialen zoals tekenpapier, hout, chemicaliën en levensmiddelen voor verzorging of huishoudkunde betalen we uit deze bijdrage. Evenals de collectieve ongevallenverzekering die we voor alle leerlingen op school hebben afgesloten.

bIjdrAge excurSIe- en projectenfondS Vanuit dit fonds betalen we diverse excursies en projecten. Voor de activiteiten die binnen het programma vallen, brengen we gedurende de schoolloopbaan van onze leerlingen uitsluitend deze jaarlijkse bijdrage in rekening. Op deze manier besparen we in de administratieve kosten en voorkomen we tevens dat in bepaalde jaren een “piekbedrag” moet worden gevraagd.

extrA bIjdrAgeHet Martinuscollege heeft vier stromen per school. Voor de deelname aan de sport­, expressie en exact­ of techniek­stroom vragen wij een extra bijdrage. Vanuit deze bijdrage be­talen we clinics, sportkleding, extra excursies, voor stellingen, aanvullend materiaal, enzovoorts. Deze bijdrage wordt jaar­lijks vastgesteld.

wAt Moet u betAlen?Met de factuur sturen we een Overeenkomst vrijwillige ouder­bijdrage mee. Hierin is onder meer opgenomen waarvoor we de bijdragen gebruiken. Het gaat om vrijwillige bijdragen en de inschrijving op onze school is niet afhankelijk van het al dan niet voldoen van de vrijwillige ouderbijdragen. Het niet in tekenen op een dienst of activiteit dan wel niet (tijdige) betaling ervan kan wel betekenen dat de leerling bijvoorbeeld niet mee kan doen met een activiteit.

Hoewel wij nogmaals willen benadrukken dat het hier om vrij­willige bijdragen gaat, gaan wij er van uit dat alle ouders deze bijdragen zullen betalen, in het belang van het behoud van de activiteiten en diensten die we kunnen organiseren dankzij deze bijdragen. Met instemming van de oudergeleding van de medezeggen­schapsraad is voor het schooljaar 2010/2011 de algemene bijdrage voor leerlingactiviteiten en ­voorzieningen vastge­steld op e 16,­, de bijdrage voor het excursie­ en projecten­fonds voor de leerlingen van de onderbouw havo, atheneum en gymnasium en het vmbo op e 22,­ en voor de tweede fase havo, atheneum en gymnasium op e 29,­.

bIjdrAgen voor StroMen

stroom sport expressie techniek exact global

leerjaar 1 e 95,­ e 95,­ e 50,­ e 35,­ geen

leerjaar 2 e 95,­ e 95,­ e 50,­ e 35,­ geen

leerjaar 3 e 95,­ e 70,­ n.v.t. e 35,­ geen

Voor de globalstroom is geen aanvullende bijdrage ver­schuldigd. Voor het schooljaar 2011/2012 zal nog over een definitieve vaststelling van de ouderbijdrage overleg gevoerd worden met de medezeggenschapsraad en in het bijzonder met de oudergeleding.

34 35

• bAcK to SchoolTerug in de schoolbanken? Doen we! Speciaal voor de ouder(s)/verzorger(s) van onze leerlingen organiseren we leuke, leerzame en gezellige activiteiten. Denk bijvoor beeld aan een workshop exotisch koken in onze opleidings ­keuken, bonbons maken én proeven, een basiscursus klussen in en rond het huis of een lezing over het puberbrein. In onze Back to school­gids publiceren we het actuele aanbod voor schooljaar 2011.

(havo, atheneum, gymnasium)

nieuw!

Page 19: Schoolgids Martinuscollege 2011- 2012

36 37

9. open huis en aanmelden

Voorlichtingsavonden

Op dinsdag 7 en woensdag 8 december 2010 hebben we voorlichtingsavonden voor de ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen van groep 8. Ouder(s)/verzorger(s) krijgen hiervoor via de basisschool van hun kind een uitnodiging.

Meerweten?

Mocht je na het lezen van deze schoolgids nog vragen hebben, aarzel dan niet en neem contact op met een van de afdelings­leiders van onze onderbouw. Zij kunnen je vast helpen. Jij en/of je ouder(s)/verzorger(s) kunnen bellen met 0228 510 300. Vraag naar de afdelingsleider die hoort bij de brugklas waar jij graag meer over wilt weten.Brugklas lwoo dhr. J. BotmanBrugklas vmbo basis/kader dhr. M. van WijngaardenBrugklas vmbo kader/mavo dhr. M. van WijngaardenBrugklas mavo/havo mw. P. PeerenboomBrugklas havo/atheneum dhr. C. van DiepenBrugklas gymnasium mw. I. Mooren

Aanmeldeneninschrijven

Je kunt je bij ons aanmelden voor leerjaar 1 via je basisschool of bij een van de afdelingsleiders van de brugklassen.

Soms is het wenselijk je aanmelding persoonlijk toe te lichten. Voor leerlingen van hogere leerjaren gebeurt dit in een per­soonlijk gesprek. Na de bespreking van de aangemelde leerlingen in de toe­latingscommissie informeren we je ouder(s)/verzorger(s) schrifte lijk over de inschrijving. Het toelatingsbeleid van onze school ligt ter inzage bij de administratie van de school.

open huISJebentvanhartewelkomopeenvan

devolgendedagen:

-donderdag10februari 2011van19.00-21.30uur

-vrijdag 11februari 2011van19.00-21.30uur

-zaterdag 12februari 2011van10.00-12.00uur

Het is niet alleen leuk, maar ook belangrijk om een keer rustig en vrijblijvend rond te kijken op het Martinuscollege voordat je je eventueel inschrijft. Daarom organiseren wij op meer­dere dagen een open huis. Zo kun je een beter beeld van onze school krijgen. Je bent van harte welkom om met je familie langs te komen.

KoM je een KIjKje neMen? Je kunt tijdens ons open huis een kijkje nemen in verschil­lende lokalen en de aula’s, je kunt docenten en leerlingen ontmoeten en spreken en allerlei informatie verzamelen over onze dakpanklassen, stromen, activiteiten, lesmethoden, de leerlingenraad en nog veel meer.

36 37

Page 20: Schoolgids Martinuscollege 2011- 2012

3838

Kom je ook een

kijkje nemen? - donderdag 10 februari 2011 van 19.00- 21.30 uur

- vrijdag 11 februari 2011 van 19.00- 21.30 uur

- zaterdag 12 februari 2011 van 10.00- 12.00 uur

vmbo mavo havo atheneum gymnasium

Meer weten? Kijk op www.martinuscollege.nl of bel 0228 510 300

Martinuscollege, jouw plek!Martinuscollege, jouw plek!Martinuscollege,

jouw plek!Martinuscollege,

allesin huis

OPEN HUIS

Page 21: Schoolgids Martinuscollege 2011- 2012

De Aanloop 6, 1613 KW Grootebroek | T 0228 51 03 00 | E [email protected] | W www.martinuscollege.nl

allesin huis