OoCW magazine 2009

44

description

Dit magazine wordt speciaal uitgegeven voor de 10de editie van Oss on Classic Wheels

Transcript of OoCW magazine 2009

Page 1: OoCW magazine 2009
Page 2: OoCW magazine 2009
Page 3: OoCW magazine 2009

H i s t o r i e O s s o n C l a s s i c W h e e l s

Oss on Classic Wheels is ontstaan tijdens de viering van 600 jaar Stadrech-ten voor Oss in 1999. Een kleine groep enthousiastelingen heeft destijds op veler verzoek een toerrit georganiseerd, waaraan meer dan 100 voertuigen deelnamen.

In 2001 heeft een groep deelnemers uit 1999 het initiatief weer opgepakt en samen met een van de organisatoren van het eerste uur opnieuw een toerrit opgezet onder de naam “Oss on Classic Wheels”. Meer dan 125 vo-ertuigen reden de prachtige route in en rond Oss.

Sinds 2002 rijden meer dan 175 voertuigen de rit en heeft Oss on Classic Wheels intussen een vaste plaats gekregen op de jaarlijkse evenementen-kalender van de stad Oss. In de eerste helft van juni heeft u een grote kans in omgeving en in het centrum van Oss een ruime variatie aan klassieke voertuigen en een onderdelenmarkt te treffen.

Tijdens de 6de editie van OoCW in 2005 is er voor het eerst speciaal voor brommers een toerrit uitgezet. De opkomst was boven alle verwachting en met een totaal aantal van meer dan 200 deelnemers is Oss on Classic Wheels een evenement wat in de agenda van elke klassieker-liefhebber dient te staan.

12009 Oss on Classic Wheels www.oocw.nl

Page 4: OoCW magazine 2009

2www.oocw.nl Oss on Classic Wheels 2009

Page 5: OoCW magazine 2009

D e T o e r r i t v a n N o o r d - O o s t B r a b a n t

Auto’sAl bijna 10 jaar rijdt een grote variatie aan klassieke voertuigen mee. Auto’s van voor de oorlog tot en met ‘young-timers’. Ieder-een is van harte welkom. Het uitwisselen van ervaringen met ‘lot-genoten’ omtrent technische aspecten van een restauratie of gewoon samen genieten van de mooie lijnen van de carrosserie of het geluid van de motor.

MotorenEen gestaagd groeiende groep van motor-rijders vindt haar weg naar Oss. Engelse, Italiaanse, Duitse en andere merken rijden gebroederlijk samen door de mooie groene omgeving van Oss. Sommige strak gestoken in een leren motorpak en helm ander losjes gekleed in 30-er jaren stijl met leren helm en dito bril.

BrommersIn 2005 heeft de organisatie speciaal voor klassieke brommers uitgezet. De opkomst was boven alle verwachting. Gedurende de afgelopen jaren is er vervolg gegeven aan dit initiatief en zijn de brommers een essentieel onderdeel van het evenement geworden. Vooral de geluiden van herken-ning bij menig bezoeker, maakt het meer dan de moeite waard om deel te nemen.

Kofferbak-verkoopOss on Classic Wheels heeft veel te bieden. Auto’s, Motoren en Brommers, maar sinds een aantal jaren is er ook een uitgebreide aanbod van onderdelen en boeken. Hier vindt u miss-chien juist dat ene chrome afdekringetje waar u al jaren naar op zoek bent. Of dat werkp-laatsboek van uw klassieker uit 1957 met alle technische details .

32009 Oss on Classic Wheels www.oocw.nl

Page 6: OoCW magazine 2009

Vanga levert wereldwijd

kabelgerelateerd maatwerk en

mag zich als zodanig meester

in het verbinden noemen.

We voelen ons dan ook zeker

verbonden met de passie

van velen en verbinden

daar maar wat graag

onze naam aan.

ATHE ART OF INTERCONNECTION

w w w . v a n g a . c o m

4www.oocw.nl Oss on Classic Wheels 2009

Page 7: OoCW magazine 2009

H e t G e v o e l

Ik weet niet wanneer het bij u begonnen is maar bij mij zit het er al een tijdje in. Wanneer precies durf ik niet meer te zeggen maar op een gegeven moment had ik het. Waarschijnlijk opgelopen tijdens een verblijf in Italië.

Waar ik het over heb? Noem het maar het “Oldtimergevoel”, het gevoel wat je krijgt als je een oldtimer ziet, eraan sleutelt, poetst of ermee rijdt.Komt het nu door een herinnering aan vroeger, iets uit je jeugd? Zijn het de mooie ontwerpen uit een bepaalde tijd, het chroom, leer, hout of is het de techniek wat zo aanspreekt?

Eigenlijk maakt het allemaal niets uit. Het belangrijkste is dat we op onze eigen manier plezier beleven aan oude voertuigen. Personenauto, motor, bromfiets of vrachtauto, het voertuig is anders de beleving hetzelfde.

Deze beleving is ook de doelstelling van Oss on Classic Wheels (OoCW). Wij willen als organisatie in Oss en omgeving het Oldtimergevoel uitstralen. Daarom vinden wij het niet zo belangrijk wat u rijdt zolang het maar een voertuig is van voor een bepaald bouwjaar. Het gaat namelijk om de uitstraling van mens en voertuig. Beleving voor jong en oud.

52009 Oss on Classic Wheels www.oocw.nl

Page 8: OoCW magazine 2009

Meer weten of direct een oldtimerverzekering regelen?

Bel 0900-0234 (€ 0,05 p.m.) of ga naar www.polisdirect.nl

De oldtimerverzekering van Polis Direct voldoet

aan alle eisen van de FEHAC. Zo doen we niet aan

leeftijdsdiscriminatie van de bestuurder, erkennen

we clubtaxaties en heeft u een altijd-terug-garantie

na een ongeval. Bovendien is de oldtimerverzekering

scherp geprijsd. U bent al WA verzekerd vanaf 45

euro per jaar.

Geen bezwaar tegen een hoge leeftijd?

Wij ook niet.

6www.oocw.nl Oss on Classic Wheels 2009

Page 9: OoCW magazine 2009

Hierbij willen we graag met de “tijd” mee gaan. Tot nu toe namen alleen voertuigen gebouwd vóór 1975 deel. Maar het Oldtimergevoel moet voor iedereen toegankelijk zijn. Wat voor de een absoluut geen oldtimer is kan voor iemand anders dat wel zijn. Ieder voertuig vertegenwoordigt een bepaalde vervlogen tijd en roept herinneringen op uit die tijd. Wellicht zal daarom in de toekomst ook de inschrijving worden opengesteld voor voertuigen van later bouwjaren.

Op deze manier stellen wij zeker dat het Oldtimer gevoel in Oss en omgeving nog lange tijd gegarandeerd kan blijven.

Wij wensen u veel oldtimergevoel vandaag!

O s s o n C l a s s i c W h e e l s

Geert van HeesVoorzitter

72009 Oss on Classic Wheels www.oocw.nl

Page 10: OoCW magazine 2009

voor particulieren en bedrijven

L O O D G I E T E R S & D A K D E K K E R S S E R V I C E

Randmeer 65347 JW OSSTelefoon [email protected]

8www.oocw.nl Oss on Classic Wheels 2009

Page 11: OoCW magazine 2009

T i e n j a a r O s s o n C l a s s i c W h e e l s

De tiende editie van ‘Oss on Classic Wheels’. Dit evenement met meer dan 250 deelnemende auto’s, motoren en brommers; dit spektakel dat de belangstelling trekt van duizenden bezoekers, viert daarmee zijn tweede lustrum.

‘Oss on Classic Wheels’ 2009 belooft weer grootser dan voorafgaande jaren te worden. Terugkijkend mogen we blij zijn dat een groepje enthousiastelingen in 1999 op veler verzoek een toerrit organiseerde, in het kader van de viering van Oss 600 jaar. Meer dan 100 voertuigen onderstreepten de feestelijkheden, georganiseerd vanwege het feit dat Hertogin Johanna van Brabant Oss in 1399 stadsrechten verleende.

In 2001 pakte een groep deelnemers uit 1999 het initiatief weer op en zette samen met een van de organisatoren van het eerste uur opnieuw een toerrit op. ‘Oss on Classic Wheels’ was daar en meer dan 125 voertuigen reden een prachtige route door Oss en omgeving.

Inmiddels heeft ‘Oss on Classic Wheels’ een vaste plek op de jaarlijkse Osse evenementenkalender en rijdt sinds 2002, zo in de eerste helft van juni, een ruime variatie aan klassieke voertuigen in

92009 Oss on Classic Wheels www.oocw.nl

Page 12: OoCW magazine 2009

10www.oocw.nl Oss on Classic Wheels 2009

Page 13: OoCW magazine 2009

en rond het centrum van Oss. Meer dan 175 voertuigen schitteren en een onderdelenmarkt maakt het evenement compleet. ‘Oss on Classic Wheels’ kreeg een extra dimensie in 2005 toen voor het eerst ook voor klassieke brommers een toerrit werd uitgezet. De opkomst was boven verwachting en inmiddels zijn de brommers een essentieel onderdeel van het evenement. Samen met de gestaag groeiende groep van motorrijders – Engelse, Italiaanse, Duitse en andere merken rijden gebroederlijk samen door de mooie groene omgeving van Oss - zorgen ze dat de Osse ‘young- en oldtimers’ een prominente plek in de agenda van elke klassieker-liefhebber hebben.

Van harte daarom! ‘Oss on Classic Wheels’ is ook weer zo’n evenement waarvan ik zeg ‘dat is Oss!’

Ik zal er beslist zijn op zondag 14 juni. Samen met al die duizenden anderen!Op naar de volgende 10 jaar!

Herman Klitsie,Burgemeester van Oss.

112009 Oss on Classic Wheels www.oocw.nl

Page 14: OoCW magazine 2009

12www.oocw.nl Oss on Classic Wheels 2009

Page 15: OoCW magazine 2009

Geachte deelnemers aan Oss on Classic Wheels. Deze route is een geadvi-seerde route en geen verplichte route. De route bevat geen wedstrijdelement en dient gereden te worden conform de geldende verkeersreglementen. Er is geen tussenstop opgenomen in de route. Mogelijkheden voor koffie cq ontspanning worden speciaal gemeld. De route is ongeveer 90 km lang en gaat door en langs de kerkdorpen van de Gemeente Oss.

Oss (De Osse bedrijvigheid omvat moderne technologie en productie, logistiek, zakelijke dienstverlening en automatisering. Begin 2005 waren er 4776 bedrijven in Oss gevestigd, die werk boden aan 38.175 mensen. Bedrijven als Hartog en Zwanenberg zijn de voorouders van huidige multinationals als Van den Bergh Nederland/Unox (kant en klare soepen en sausen, maaltijdcomponenten) en Schering Plough (Organon R&D en productie van geneesmiddelen). In 2006 werd bekend gemaakt dat Organon de hoofdvestiging en hoofdkantoor voor alle internationale activiteiten in Oss vestigt. Schering Plough is met de bedrijven Organon en Diosynth de grootste werkgever in Oss. De medische farmaceutische sector is beeldbepalend en een speerpunt in de economische ontwikkeling. Rond deze bedrijven is een netwerk van toeleveringsbedrijven ontstaan. Naast R&D en productie en op medische producten afgestemde distributie en opslag, zijn er diverse groothandels gespecialiseerd in medische hulpmiddelen en operatie-instrumenten. In totaal werken in deze sector circa 5500 mensen, verdeeld over 20 bedrijven.Op cultureel gebied zijn in Oss te vinden het Jan Cunen museum (grote collectie Haagse School) en theater De Lievekamp, met een programma van opera tot cabaret. Sinds 2000 heeft Oss de Groene Engel, een cultuurpodium met een programma van popconcerten tot film- en theatervoorstellingen en het maandelijkse “politiek café” onder de naam Zout.)

1 Start in aangegeven richting2 Rotonde rechtsaf3 Stoplichten 2 x rechtdoor4 Einde bij stoplichten links5 Rotonde links af – Dorpenweg - richting Maasbommel6 Voor afgesloten brug rechtsaf – Sluisweg7 Weg volgen Tienmorgenstraat 8 Bij het veer weg volgen richting Megen9 Weg volgen Maasdijk10 Weg links volgen

13

Indien u problemen met uw voertuig krijgt, kunt u bellen metTakel- en Bergingsbedrijf de Kantsingel BV onder tel. nr. 06-18061154

2009 Oss on Classic Wheels www.oocw.nl

Page 16: OoCW magazine 2009

Verkoopvan alle merken personen- en bestelauto’s

Leasing, financiering en verzekering

Reparatie en onderhoud van alle merken personen- en bestelauto’s

Erkend APK Keurstation Airco service

Bandenservice

Takel- en Bergingsbedrijf & ANWB stadswegenwacht

Tankstation24 uur middels elektronische betaalwijze

Wasplaats4 zelfwascabine’s 24 uur per dag

Kortom: 168 uur per week staan wij voor u klaar

De Kantsingel BV – Kantsingel 8 – 5349 AJ Oss Tel: 0412-646451 -- [email protected] -- www.kantsingel.nl

14www.oocw.nl Oss on Classic Wheels 2009

Page 17: OoCW magazine 2009

Megen (Megen is een plaats 1600 inwoners, behorend tot de gemeente Oss. Het ligt aan de Maas. Megen is een historisch stadje (stadsrechten rond 1357) dat lange tijd een zelfstandig graafschap was. Het heeft uit die tijd twee kloosters (een van de Franciscanen St. Antonius van Padua en een van de Clarissen, St. Josephsberg), de Gevangentoren en een middeleeuws stratenpatroon behouden. Op 8 januari 1357 verleent graaf Willem Dicbier, Megen stadsrechten. Megen is dan een klein stadje gelegen aan de zuidzijde van omvangrijke meander van de Maas; stroomafwaarts van Grave en Ravenstein en stroomopwaarts van ´s Hertogenbosch. Megen 650 jaar stad 16 en 17 juni 2007 (zie www.megen650jaarstad.nl)

11 Op driesprong Rechts dijk af Verlengde Torenstraat, Megen in (Maas en Vestingroute) Mogelijkheid voor koffie

12 Einde straat rechtstaf Maasdijk13 LET OP voorrangsweg oversteken Dieden 5 – Harensedijk

Haren (Haren heeft ongeveer 773 inwoners. En is vooral bekend van De Harense Smid, een bedrijf dat in 1827 werd gestart door Jan van Schaijik. In de loop der tijd kwamen daar ook andere dingen bij, zoals wasketels en fietsenverkoop. Uiteindelijk verdween het smidsgedeelte en sinds 1978 begon men filialen te openen in andere plaatsen.)

14 1e Straat Links (Maasackerstraat)15 Einde links 16 Na molen dijk rechts verlaten

Dieden (De naam is een samenvoeging van dic (dijk) en den (een bewoonbare plaats). De naam betekent dus eigenlijk: bewoonbare plaats aan de dijk)

17 Direct kruising rechts – Achterstraat18 Kruising links – Rosmolenstraat19 1e Links - St Laurensstraat20 Einde links – St. Wilbertstraat

15

Indien u problemen met uw voertuig krijgt, kunt u bellen metTakel- en Bergingsbedrijf de Kantsingel BV onder tel. nr. 06-18061154

2009 Oss on Classic Wheels www.oocw.nl

Page 18: OoCW magazine 2009

Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

16www.oocw.nl Oss on Classic Wheels 2009

Page 19: OoCW magazine 2009

Demen (Demen dankt zijn naam aan het riviertje Demen. Dit riviertje ontsprong in de Peel en stroomde langs Zeeland, Herpen en Deursen en Dennenburg. Bij Demen mondde het riviertje uit in de Maas.)

21 Bocht rechts aanhouden – blijft St. Wilbertstraat22 Splitsing rechts aanhouden – Burg. Canersstraat23 Rechtsaf dijk oprijden

Neerlangel (Langel was een heerlijkheid in het Land van Herpen. Het dorp dankt de naam aan de smalle en langgerekte vorm van de heerlijkheid. Die strekte zich uit tot voorbij Overlangel. Toen in Ravenstein een kasteel werd gebouwd, werd Langel in tweeën gedeeld. Om de twee dorpen van elkaar te onderscheiden sprak men van Overlangel en Nederlangel. Nederlangel werd later Neerlangel

24 Dijk volgen25 Spoorlijn oversteken

Ravenstein (Ravenstein, vestingstad aan de Maas. Met de eeuwenoude grachten, straten en monumentale panden straalt het stadje iets bijzonders uit. Een stadswandeling - zelfstandig te maken of onder leiding van een stadsgids - is een mooie gelegenheid voor een uitgebreide kennismaking! Je vindt er ook het Museum voor vlakglas- en emaillekunst. Sinds 2004 heeft Ravenstein een voor Nederland uniek museum, waarin een overzicht van de glas-in-loodkunst en de glasschilderkunst in Nederland. Met een permanente tentoonstelling van de leden van de Vereniging van Nederlandse Emailleurs en exposities van moderne vlakglaskunst van Nederlandse kunstenaars. Het museum is het gehele jaar geopend op zaterdag en zondag van 11.00-17.00 uur. In de vakantieperiodes op dinsdag t/m vrijdag van 13.00-17.00 uur. Meer informatie: www.vlakglas-en-emaillekunst.nl

26 2e Rechtsaf Van Coothweg LET OP!! ALLEEN voor personenwagens. Bestel-en vrachtwagens moeten hier recht doorrijden en doorgaan met punt 30

27 Links onder stadspoort door28 Voor de pomp linksaf – Marktstraat Mogelijkheid voor koffie29 Na stadspoort einde weg rechtsaf Maasdijk Mogelijkheid voor

koffie30 Maasdijk links blijven volgen. Let op 2 x31 Na de kerk Neerloon eerste straat rechtsaf – Loonsestraat

17

Indien u problemen met uw voertuig krijgt, kunt u bellen metTakel- en Bergingsbedrijf de Kantsingel BV onder tel. nr. 06-18061154

2009 Oss on Classic Wheels www.oocw.nl

Page 20: OoCW magazine 2009

18www.oocw.nl Oss on Classic Wheels 2009

Page 21: OoCW magazine 2009

© 2009 Oss on Classice Wheels Pagina 18 www.oocw.nl

R a l l y s c h i l d e n O o C W 1 9 9 9 2 0 0 9 :

Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

19

R a l l y s c h i l d e n O o C W 1 9 9 9 - 2 0 0 9 :

2009 Oss on Classic Wheels www.oocw.nl

Page 22: OoCW magazine 2009

KAAL MASTEN : VOOR ELK DOEL EN IN ELKE VORM

Kaal Masten B.V. OssTel: 0412-674747 [email protected]

L I C H T M A S T E N

C A M E R A M A S T E N

S P O R T V E L D M A S T E N V E R K E E R S M A S T E N

R E C L A M E M A S T E N

Z E N D M A S T E N

20www.oocw.nl Oss on Classic Wheels 2009

Page 23: OoCW magazine 2009

Neerloon (De Maas heeft in de geschiedenis van Neerloon een prominente positie ingenomen. Niet verwonderlijk, de rivier stroomt pal naast de deur. Neerloon is één van de drie plaatsen in Noord-Brabant waar vroeger een doorwaadbare plaats in de rivier lag. De Romeinen maakten al gebruik van deze doorloopbare plaats, wat ook wel statio wordt genoemd. De Romeinen waren toen op weg naar wat nu Nijmegen is.)

32 Weg volgen ongeveer 1,5 km33 Y splitsing bij huisnummer 4 rechts aanhouden - Kromstraat

Overlangel (Overlangel had vroeger een haven, waar veel handel werd gedreven. Ook was er een scheepswerf te vinden. Al snel kwamen er cafés en winkeltjes. Op deze manier ontstond het dorp Overlangel. Nadat de schepen werden vervangen door stoomboten, werd Overlangel niet vaak meer aangedaan. Hierdoor werd de handel minder en de armoede kwam in het dorp. De kanalisatie van de Maas was de doodsteek voor het dorp.)

34 Kruising rechtdoor – Kerkstraat35 Na de school rechtsaf - Dr. Ruijsstraat36 Tweede straat links (haarspeldbocht) – Oude Graafsestraat37 Rechtdoor richting Reek38 Linksaf dijk op rijden – Neerloon 339 Eerste afslag rechtsaf richting Keent – nieuwe brug over dode

Maasarm

Keent (Keent is afgeleid van Keen, wat duidt op een barst of spleet. Dit heeft betrekking op het opgehoogde land, langs de rivier. De Maas liep oorspronkelijk zuidelijk van het dorpje en vormde ook toen de grensrivier. Vanwege het overstrominggevaar, en in het bijzonder naar aanleiding van een overstroming in 1925, werd de Meander van Keent in 1938 afgesneden en kwam Keent op de linkeroever van de gekanaliseerde rivier te liggen. In 1933 is ten zuiden van Keent een strook land gebruikt als Vliegveld voor een vliegtuigenshow in Overasselt. In de Tweede Wereldoorlog werd Vliegveld Keent gebruikt tijdens Operatie Market Garden.)

40 Na bord Keent rechtsaf41 Weg volgen – Zuijdenhoutstraat42 Bij splitsing Zuijdenhoutstraat volgen43 Bij splitsing rechtsaf – Velpseweg Picknickweiland aan l. zijde 44 Einde weg rechtsaf – Oude Maasdijk45 Rechtsaf, dijk volgen richting Overlangel46 1e straat linksaf - Hamelspoelweg47 LET OP U moet hier voorzichtig de Dorpenweg oversteken

21

Indien u problemen met uw voertuig krijgt, kunt u bellen metTakel- en Bergingsbedrijf de Kantsingel BV onder tel. nr. 06-18061154

2009 Oss on Classic Wheels www.oocw.nl

Page 24: OoCW magazine 2009

22www.oocw.nl Oss on Classic Wheels 2009

Page 25: OoCW magazine 2009

232009 Oss on Classic Wheels www.oocw.nl

Page 26: OoCW magazine 2009

24www.oocw.nl Oss on Classic Wheels 2009

Page 27: OoCW magazine 2009

48 Weg volgen – Hamelspoelweg Picknickplaats aan L. zijde49 Einde rechtsaf – Zandstraat

Herpen (Herpen telt ongeveer 2500 inwoners en was in de middeleeuwen onderdeel van het Land van Herpen. Het was de belangrijkste plaats in de regio. Het Land van Herpen omvatte het land, wat later het Land van Ravenstein zou worden.)

50 Na bord Herpen eerste straat rechtsaf – Kruisstraat51 Vierde straat linksaf Molenstraat52 Weg rechts volgen – Allard van Herpenplein Mogelijkheid voor koffie53 Voorrangskruising linksaf richting kerk54 Weg volgen55 Na viaduct op rotonde rechtsaf (“Café de Handwijzer”) -

Beemdenweg56 Weg volgen57 Einde weg rechtsaf – Heuveleindstraat58 Weg volgen richting kerk

Huisseling (In de geschiedenis van Huisseling heeft de kerk van Huisseling een prominente plaats. Deze is vaak afgebroken, maar ook weer elke keer opnieuw opgebouwd. In 1586 stond de kerk er al. Hij werd tijdens de belegering van Grave door de Hertog van Parma veelvuldig geplunderd en vernield.)

59 Voor kerk rechtsaf – Hamstraat60 Spiltsing linksaf – Grotestraat61 Na bord bebouwde kom Ravenstein einde weg rechtsaf – Schaafdries62 Bij rotonde derde afslag eraf – Dorpenweg63 Onder spoorviaduct door64 Bij eerste rotonde rechtsaf65 Na 200 meter linksaf – Hoogstraat

Deurssen – Dennenburg (De naam van het dorp betekent doorstroming van het water of overlaat. In Deursen is er ook het Klooster Soeterbeeck. Het is gesticht in 1732. De Zusters Augustinessen van Windesheim hebben het klooster bewoond. Deze zusters zijn oorspronkelijk afkomstig uit het klooster Soeterbeek te Nuenen, waaruit ze in 1732 verdreven zijn. Halverwege de negentiende eeuw werd er in Ravenstein een nevenklooster gebouwd: Huize Nazareth. Het is sinds 1997 in beheer van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Van het gebouw hebben zij een studiecentrum gemaakt. Het klooster Soeterbeeck is zoveel mogelijk in tact gebleven en bevat nog een vleugel uit het stichtingsjaar 1732. Een groot aantal kunstschatten is er terug te vinden.)

66 1e straat linksaf – Kuiperstraat

25

Indien u problemen met uw voertuig krijgt, kunt u bellen metTakel- en Bergingsbedrijf de Kantsingel BV onder tel. nr. 06-18061154

2009 Oss on Classic Wheels www.oocw.nl

Page 28: OoCW magazine 2009

26

lokaal nieuwsen muziek ...?

www.d-tv.nl

www.oocw.nl Oss on Classic Wheels 2009

Page 29: OoCW magazine 2009

67 Voor einde Deursen-Dennenburg Rechts (parallelweg op) - Laagstraat68 Na kerk rechts69 Kerkplein oprijden 70 Einde weg linksaf – Rechtestraat71 Weg volgen – Rondestraat72 Einde Links - Hoogstraat73 Op kruising links – Burg. Van de Puttenstraat74 Rotonde rechtdoor – Reiakker wordt Bredestraat75 3e straat Linksaf Waatselaarstraat Picknick mogelijkheid aan R. zijde76 1e rechts – Bruulweg77 Einde rechts – Koolwijksestraat78 Voorrangsweg oversteken ( rechts kerkje)79 Rechts aanhouden – Hoefstraat80 Rechtsaf – Hoefstraat blijven volgen81 Voorrangsweg links – Berghemseweg82 Wordt – Burg. Van Erpstraat83 Einde rechts blijft - Burg. Van Erpstraat Mogelijkheid voor koffie

Berghem (Berghem (Brabants: Barge) is een Noord-Brabants dorp aan de rand van Oss, met ca. 6500 inwoners. De naam “Berghem” is (waarschijnlijk) afgeleid van de woorden “Berga”en “Haim”, die respectievelijk “Berg” en “Woonplaats” betekenen. (zie ook onder naamhistorie Bergamo). Doordat het hoger gelegen was, was het beschermd tegen overstromingen van de Maas. Berghem ligt in een overgangsgebied met aan de zuidkant hoog gelegen zandgronden met een typisch Brabants landschap, zoals akker- en weidepercelen, bos- en heidegebieden. Aan de noordkant treft men laag gelegen polderlandschap met rivierklei van de maasvallei.Het meest bekend is Berghem waarschijnlijk om zijn jaarlijkse Verlichte Carnavalsoptocht, die elk jaar tienduizenden mensen uit het hele land naar het dorp toe trekt.)

84 Wordt na bocht Julianastraat85 Bij rotonde rechtsaf – Osseweg86 Bij stoplichten rechtdoor – Berghemseweg87 Bij stoplicht linksaf – Vijversingel88 Spoor over

“ De Kantsingel” mogelijkheid tot tanken middels bank-giro kaart

89 2e Rotonde rechts - Julianasingel90 2e kruising met stoplichten rechts richting Tiel – Dr Saal van

Zwanenbergsingel91 Rotonde rechtdoor92 Stoplichten linksaf – Euterpelaan

27

Indien u problemen met uw voertuig krijgt, kunt u bellen metTakel- en Bergingsbedrijf de Kantsingel BV onder tel. nr. 06-18061154

2009 Oss on Classic Wheels www.oocw.nl

Page 30: OoCW magazine 2009

Feliciteert

Met het 10 jarig bestaan.Voor Smits Opleidingen is 2009 ook een jubileumjaar, wij vieren ons 35 jarig bestaan. Al 35 jaar verzorgen wij met veel plezier onze opleidingen.

Smits Opleidingen verzorgt alle Rij & Transportopleidingen in de regio Oss, Uden, Veghel, Den Bosch en de Bommelerwaard.

Bezoek ook eens onze internetsite en laat u verrassen hoe een professionele opleider als Smits Opleidingen u de juiste kwaliteit garandeert.

Overigens: een goede rijopleiding volgt u maar één keer in uw leven !!!

Arno Smits - Smits Opleidingen www.SmitsOpleidingen.nl

28www.oocw.nl Oss on Classic Wheels 2009

Page 31: OoCW magazine 2009

292009 Oss on Classic Wheels www.oocw.nl

Page 32: OoCW magazine 2009

30www.oocw.nl Oss on Classic Wheels 2009

USSENSTRAAT 43A • 5341 PL OSS TELEFOON (0412) 631756 • TELEFAX (0412) 636145

Website: www.mdewit.nl • E-mail: [email protected]

Page 33: OoCW magazine 2009

93 Rotonde linksaf94 In bocht rechts aanhouden - Schaepmanlaan95 Rotonde rechts – Heihoeksingel wordt Heihoekstraat96 Wordt Kleinussenstraat – Huizenbeemdweg97 Einde rechts.98 1e straat linksaf - Tiendweg99 1e straat rechts – Weissestraat

Lith is een plaats en gemeente in de provincie Noord-Brabant. De gemeente telt 6.674 inwoners (2009) heeft een oppervlakte van 55,51 km2 (waarvan 4,70 km2 water) en ligt op een hoogte van 5 meter.De naam Lith betekent, behalve gerechtshuis, weg of overtocht. De Angelsaksische betekenis is een schip (lithan = varen)Lith heeft de bekendheid gekregen door het boek Dorp aan de Rivier van Antoon Coolen, dat in Lith verfilmd werd door Fons Rademakers (zie Dorp aan de Rivier). Ook vond in 2006 de premiére van het muziekwerk “dorp aan de rivier” plaats. Het stuk is gecomponeerd door Leon Vliex en werd uitgevoerd door de Lithse fanfare.

In 2007 en in 2008 is het boek “Dorp aan de Rivier” nagespeeld door verschillende verenigingen en personen uit de gemeente Lith en omgeving op een unieke locatie bij de Maas. Deze productie werd geregisseerd door de lithenaar Harold Schraven en de scriptbewerking was van de hand van Ans Jager, eveneens uit Lith.

100 Weg links aanhouden101 Einde links - Molenweg en direct weer links – Valkseweg102 Voorrangsweg rechts Mogelijkheid voor koffie103 Voorrangsweg volgen richting Oss – Kerkstraat (Sluizen)

Lithoijen heeft 890 inwoners (telling 2008). Het is gelegen tussen Oss en Lith aan de dode arm van de Maas en heeft daardoor veel waterrecreatie (nabij de Maximasluizen).Verder is het centrum aan het Prelaat van de Bergplein de moeite van bezichtigen waard. Het bezit een Neogotische kerk uit 1884, en een nonnenklooster uit de jaren dertig, wat nu in gebruik is als babyhuis.

104 Direct na “van Lieshout Auto’s” linksaf richting jachthaven - Osseweg105 Rechts dijk op rijden 106 Dijk blijven volgen Lithoijense Dijk wordt Oijense benedendijk107 “Oijen” inrijden

31

Indien u problemen met uw voertuig krijgt, kunt u bellen metTakel- en Bergingsbedrijf de Kantsingel BV onder tel. nr. 06-18061154

2009 Oss on Classic Wheels www.oocw.nl

Page 34: OoCW magazine 2009

Plan De Piekenhoef te BerghemWoon-werkwoningen

De laatste 3 nog te realiseren nieuwbouw woon-werkwoningen op royale kavels (vanaf 1188 m2).Prijzen kavels variëren van € 219.780,- tot € 220.150,- incl. BTW

Modern vormgegeven woningen in 2 varianten. Prijs woning variant 1 (grote woning)

€ 310.000,- incl. BTWPrijs woning variant 2 (kleine woning) € 267.750,- incl. BTW Bedrijfshallen variëren van 200 m2 tot en met 400 m2. Prijzen bedrijfshallen vanaf € 110.000,- tot en met € 165.000,- excl. BTW.

MEER INFORMATIE BESCHIKBAAR OP ONS KANTOOR !!

Prijs vanaf 597.530 v.o.nLaat ons uw huiswerk doen!kruisstraat 21, osstelefoon 0412 - 63 29 28www.krabben.nl

Plan De Piekenhoef te Berghem

Krabben Woon-werk 09-2008.indd 1 16-09-2008 14:16:47

32www.oocw.nl Oss on Classic Wheels 2009

Page 35: OoCW magazine 2009

332009 Oss on Classic Wheels www.oocw.nl

Page 36: OoCW magazine 2009

34www.oocw.nl Oss on Classic Wheels 2009

Page 37: OoCW magazine 2009

Oijen (Oijen is een dorp in de gemeente Lith. Oijen heeft circa 1.100 inwoners.)

108 wordt Oijense bovendijk daarna Kasteeldijk Links ziet U het kasteel van Oijen Ontstaan Het eerste kasteel was waarschijnlijk twaalfde-eeuws. Geschiedenis Het tweede kasteel Oyen werd in 1361 gebouwd op de plaats van het oudere huis. In 1511 werd het gesloopt. In 1594 werd op de plaats van de voormalige voorburcht het derde kasteel gebouwd. In 1826 zijn de stal en het koetshuis verbouwd tot woning en boerderij. De twee gebouwen werden verbonden door een muur waarin een nieuwe poort kwam met een brug naar de dijk. Bij de verbouwing werd een zestiende-eeuws hoektorentje bij het gebouw betrokken, en op de andere hoek werd een identiek torentje gebouwd. In 1837 werd het kasteel zelf afgebroken, en in 1930 werd de noordelijke gracht gedempt. De poort werd dichtgemetseld en de ingang verplaatst naar de oostkant. In 1985 werd muurwerk van de voorburcht geconsolideerd. Bewoners Maria van Kuyc verkocht Oyen in 1361 aan Maria van Brabant. Zij zou het tweede kasteel gebouwd hebben. Haar zwager, keizer Karel IV, verleende Maria tolrechten op de Maas, waarvan alleen Brabanders vrijgesteld waren. Na haar dood in 1399 kwam haar bezit via haar echtgenoot Reinoud III van Gelre, in handen van de hertogen van Gelre. De hertogen van Gelre, verpandden wegens constant geldgebrek hun bezittingen, waaronder ook Oyen. De heren Van Arkel, Van Rossum en Van Batenburg volgden elkaar op als bezitter. In 1474 kwam het in handen van Willem van Gent, heer van Rixtel, wiens nazaten het kasteel met kleine onderbrekingen meer dan een eeuw in bezit hielden. Karel van Egmond, hertog van Gelre gebruikte het als uitvalsbasis in de strijd tussen Gelre en Brabant. Om Brabant te vrijwaren van invallen heeft de stad ‘s-Hertogenbosch met steun van de stad Oss op last van landvoogdes Margaretha van Oostenrijk het kasteel neergehaald. Johan van Gent liet uiteindelijk het oude kasteel afbreken en op de plaats van de voorburcht een nieuw bouwen. De volgende eeuwen ging het kasteel over in diverse handen, tot in 1836 het kasteel gekocht werd door Josephus Smits uit Eindhoven, wiens familie zich sindsdien Smits van Oyen ging noemen. In 1973 werd het goed verkocht aan pachter Baggermans die het tot 1994 in bezit had. De heer en mevrouw Schuring-Smulders werden de nieuwe bewoners. Zij herstelden de schade die het huis bij een brand in 1956 had opgelopen. In 1997 werd de Vereniging Natuurmonumenten eigenaar van het land met de opstallen. Huidige doeleinden Het ene gedeelte is privé bewoond en het andere deel dient als kantoor en voorlichtingscentrum van de Vereniging Natuurmonumenten. Toegankelijkheid Het huis is niet te bezichtigen, maar vanaf de dijk te bekijken.

109 Na “Macharen” einde rechts dijk af. – Kerkstraat

35

Indien u problemen met uw voertuig krijgt, kunt u bellen metTakel- en Bergingsbedrijf de Kantsingel BV onder tel. nr. 06-18061154

2009 Oss on Classic Wheels www.oocw.nl

Page 38: OoCW magazine 2009

Galliersweg 46 5342 PN Oss 0412 634 801 www.janssen-motorenrevisie.nl

Reggestraat 29 5347 JG Oss 0412 650 649 www.boschman-autoschade.nl

36www.oocw.nl Oss on Classic Wheels 2009

Page 39: OoCW magazine 2009

T E N N I S

V O E T B A L

G O L F

H O C K E Y

37

T E N N I S

V O E T B A L

G O L F

H O C K E Y

2009 Oss on Classic Wheels www.oocw.nl

Page 40: OoCW magazine 2009

Oss Te le foon : 06- 50 555 932

38www.oocw.nl Oss on Classic Wheels 2009

Page 41: OoCW magazine 2009

Macharen (Macharen is een dorp in de gemeente Oss met circa 800 inwoners. Het ligt ongeveer 5 km noordelijk van de stad Oss. Te Macharen bevindt zich een sluis. In Macharen, dat in het plaatselijke dialect Macheren wordt genoemd, bevindt zich een neogotische rooms-Katholieke kerk (St. Petrus Banden, 1862, H. van Tulder) met een deels middeleeuwse toren. Tot halverwege de 20ste eeuw werd te Macharen de heilige Odrada vereerd en was het een regionaal bedevaartsoord.)

110 Weg rechtdoor blijven volgen Mogelijkheid voor koffie111 Rotonde rechtdoor richting Oss – Ossestraat wordt

Macharenseweg112 Einde linksaf – Koornstraat113 Rotonde rechts – Hertogensingel114 Stoplichten linksaf – Begijnenstraat115 Weg vervolgen om Kerk wordt Koornstraat116 Einde rechts en daarna rechts parkeerplaats oprijden en volg de

aanwijzingen van de verkeersregelaars

Indien u tijdens de start een kaart “genomineerd” gekregen heeft, dient u bij aankomst dit zichtbaar aan de voorzijde van de auto te leggen en u kenbaar bij de verkeersregelaar te maken. Hierop krijgt u een aanwijzing om op een aparte parkeerplaats de auto te parkeren, zodat alle genomineerden bij elkaar staan, tijdens de prijsuitreiking.

U kunt hier nog genieten van oldtimers, markt, hapje en een drankje.Rond 17.00 uur zal hier ook de prijsuitreiking zijn.

Wij vragen u nogmaals om uw e-mail adres te mailen naar [email protected] met vermelding van uw naam, adres en woonplaats gegevens. Wij zullen u dan op de hoogte houden van de activiteiten van Oss on Classic Wheels. De gegevens worden alleen hiervoor gebruikt en worden niet aan derden verstrekt.

Tevens hopen wij dat u genoten heeft van de 10e editie van OOCW.Foto’s en info op www.oocw.nl , ook van voorgaande jaren.

Organisatie Oss on Classic Wheels.

39

Indien u problemen met uw voertuig krijgt, kunt u bellen metTakel- en Bergingsbedrijf de Kantsingel BV onder tel. nr. 06-18061154

2009 Oss on Classic Wheels www.oocw.nl

Page 42: OoCW magazine 2009

Drukkerij Putters BVLongobardenweg 25342 PL OSS 0412 640 097

40

Drukkerij Putters

Longobardenweg 2

5342 PL Oss

0412- 64 00 97

www.drukkerij-putters.nl

www.oocw.nl Oss on Classic Wheels 2009

Page 43: OoCW magazine 2009

DatisOss(os) A5.indd 1 08-05-2009 14:53:21

Page 44: OoCW magazine 2009