Marmoleum magazine 2009

44
nr 1 | 2009 DESIGN & NATURE LIVE TOGETHER Binnenkijken STRAK OF KIDS PROOF VAN LIJNOLIE TOT LINOLEUM Marmoleum® Story BRUISEND VAN CONTRASTEN CITYTRIP VALENCIA Ruitje? Streepje? Kleurtje? KIES JE STIJL

description

Inspiring magazine about Marmoleum floors

Transcript of Marmoleum magazine 2009

Page 1: Marmoleum magazine 2009

nr 1 | 2009

Design & nature Live togetherBinnenkijkenStrak of kidS proofVan lijnolie tot linoleumMarmoleum® StoryBruisend Van contrastenCitytrip ValenCiaruitje? streepje? Kleurtje?Kies je stijl

Page 2: Marmoleum magazine 2009

2

4 17

27

Voor je ligt het eerste Marmoleum® Magazine, boordevol wooninspiratie en

informatie. Over de rijke geschiedenis van ons bedrijf, over de passie waarmee

we onze vloeren maken, maar vooral over de talloze mogelijkheden van

Marmoleum®: er zijn zoveel stijlen, kleuren en structuren dat je altijd een vloer

op maat kunt kiezen - van ingetogen chic tot uitgesproken hip (maar altijd enorm

behaaglijk). Marmoleum® heeft een verhaal en dat vraagt erom verteld te worden

in een inspirerende omgeving.

Dit nummer staat in het teken van contrasten. Warme tinten versus een strakke

industriële look. Ambachtelijke productie tegenover

moderne technologie. Een strakke inrichting of een

echt familiehuis. Het lijken misschien uitersten,

maar ze komen bij elkaar in een Marmoleum® vloer.

Onze grootste inspiratiebron is de natuur. Niet alleen

in de keuze van onze grondstoffen, maar ook in het

ontwerp. Marmoleum® is inmiddels beroemd om de

mooie, diepe tinten die, net als in de natuur, voor spannende tegenstellingen

kunnen zorgen. Toch passen ze zich naadloos aan elk interieur aan.

Het jaar 2009 staat in het teken van de ontmoeting tussen contrasten. Design en

natuur is zo´n contrast dat de laatste jaren steeds meer in elkaar overvloeit en

daarom sluit Marmoleum®, met onze rijke historie, goed aan bij deze trend.

Over contrasten gesproken: Valencia staat er bol van. Eeuwenoude kathedralen,

futuristische architectuur, stadse drukte en uitgestrekte zandstranden. Wie dit

jaar een Marmoleum® vloer koopt, maakt kans op een citytrip voor twee personen

naar deze bruisende stad. Waar, geheel in lijn met de Marmoleum® filosofie,

design en natuur elkaar ontmoeten.

We wensen je veel inspiratie toe!

De redactie

Ontmoeting van contrasten

“Strak deSign verSuS een echt familiehuiS. het

lijken uiterSten, maar ze komen bij

elkaar in onze vloeren”

/ nr.1 - 2009 Colofon > Cover: Walton crocodiles, C123 black croco Concept, editorial & lay out Art direction & vormgeving: Dedato ontwerpers en architecten, Amsterdam, Gertjan van der Putten Productie & styling: Forbo Flooring Marketing NL, Tabitha Prins Tekst: Agnès Michot, Niki Rap, Tabitha Prins (Forbo Flooring) Fotografie: Hotze Eisma, Simone de Geus, Bob Eshuis, Cas de Vree Druk: RotoSmeets GrafiServices, Utrecht/ EindhovenNiets uit deze uitgave mag op welke wijze of in welke vorm dan ook worden vermenigvuldigd of overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De informatie in dit magazine is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Toch is het mogelijk dat de vermelde gegevens onvolledig of onjuist zijn. De uitgever aanvaardt hiervoor geen aansprakelijkheid.

is een uitgave van Forbo Flooring B.V. Postbus 131560 AA KrommenieT 075 647 78 80F 075 628 37 [email protected] www.marmoleum.nl

Page 3: Marmoleum magazine 2009

3

17 Familie-proof Binnenkijken bij Lianne

20 Stijlcoach wordt het romantisch of modern?

23 Kijken, kiezen, stickers plakken 6 kleurkaarten met de nieuwste collecties 27 Shopping De allermooiste woonaccessoires

30 Citytrip Valencia Bruisende mix van oud & nieuw

36 Girls & boys special Van bloemenbehang tot olifantenmuur

39 Casual chic binnenkijken bij Nina & Tomas

42 Wist je dat... George Clooney Forbo fan is? (en nog veel meer Marmoleum® feiten)

17

10

20

4 Natuurschoon Marmoleum® Story

9 Open huis Laat je inspireren in de

Marmoleum® Modelwoning

10 Warm, klassiek, fris Combineren met de nieuwe Marmoleum® thuis selectie

15 Nieuws Shopping duurzaam design

30

Page 4: Marmoleum magazine 2009

Marmoleum® is al meer dan honderd jaar puur. over de natuur als inspiratiebron, Canadese lijnolie en op en top duurzaamheid: “onze vloeren gaan er met de jaren steeds mooier uitzien.”

4

Geheim recept elke Marmoleum® tint heeft een uniek kleur- recept dat bestaat uit natuurlijke pigmenten. sommige Marmoleum® dessins bestaan zelfs uit acht kleuren die in allerlei verschillende combinaties en intensiteiten met elkaar worden vermengd. Die rijke kleurbeleving komt terug in de namen van Mar-moleumvloeren. Denk bijvoorbeeld aan: withered prairie, eggplant purple, volcanic ash, evening meadow en golden sunset. De diepe kleuren zijn het resultaat van de natuurlijke pigmenten die door Forbo´s kleurexperts volgens een geheim recept ge-mengd worden, waardoor alle linoleumkleuren van Forbo uniek zijn.

natuur schoon

lijnzaadolie

Page 5: Marmoleum magazine 2009

marmoleum® story5

Marmoleum® werd ruim honderd jaar geleden uitge-vonden. ondanks de moderne productietechnieken van tegenwoordig heeft het zijn ambachtelijke karak-ter behouden: nog steeds wordt het gemaakt van na-tuurlijke, hernieuwbare en afbreekbare grondstoffen en nog altijd vormt de natuur de belangrijkste inspira-tiebron. “Woestijnrozen, lava, zandstranden, maar ook boomschors of een veld wilde bloemen: alles wat de natuur zo fascinerend en veelzijdig maakt, gebruiken wij bij het ontwerp van onze vloeren,” vertelt tamar gaylord, senior Designer Linoleum en verantwoorde-lijk voor de kleuren en uitstraling van Marmoleum®.

Geen twee stukjes hetzelfdeook de structuur van Marmoleum® is geïnspireerd op de natuur. tamar: “Door de pure grondstoffen die wij gebruiken, voelen de vloeren heel natuurlijk aan. een beetje zoals zand, gras of zachte steensoorten. en ze nemen, net als veel andere natuurproducten, snel de warmte van de omgeving op, waardoor ze heel be-haaglijk aanvoelen en je er graag op blote voeten op loopt, net als op zand of gras in de zomer. Wat ik ook heel bijzonder vind, is dat door de speciale productie-wijze geen twee stukjes vloer gelijk zijn. inderdaad,

Pijnhars PigmentHoutmeel

Page 6: Marmoleum magazine 2009

6

net als in de natuur, daarin is ook nooit iets precies hetzelfde. en Marmoleum® wordt net als bijvoorbeeld hout of steen met de jaren steeds mooier.”

jute per schip“Wat mij ook aanspreekt is dat de grondstoffen van Marmoleum® uit alle windstreken komen. Zo komt de lijnolie, een van de basisingrediënten van Marmo-leum®, uit Canada, net als het kalksteen dat wordt toe-gevoegd om de vloerbedekking extra duurzaam te maken. De pigmenten die linoleum zijn kleur geven komen uit verschillende europese landen en zijn eco-logisch verantwoord: ze bevatten geen zware meta-len zoals lood en cadmium. De hars komt van Portugese pijnbomen, houtmeel wordt aangevoerd uit verschillende europese landen en de jute die als ondergrond wordt gebruikt komt uit india en Bangla-

desh. het leuke is dat deze stof nog steeds in grote rollen, net als vroeger, per schip via het kanaal op het bedrijfsterrein wordt aangeleverd.”

Alles Gerecycled“De inzet voor natuur en milieu en een bewust ge-bruik van wat de natuur ons te bieden heeft, staat bij ons heel hoog in het vaandel. Daarom wordt in de fa-briek alles gerecycled. afgesneden randen worden bijvoorbeeld weer gebruikt als basis voor de jute waarop het Marmoleum® komt te liggen. en wat ook fijn is om te weten: na 25 tot 40 jaar gebruik is Marmo-leum® volledig biologisch afbreekbaar. Je kunt zeg-gen dat het zijn grondstoffen uiteindelijk teruggeeft aan de natuur. Daarom heeft Marmoleum® een Mi-lieukeur, een onafhankelijk en betrouwbaar keurmerk voor consumentenproducten.”

Page 7: Marmoleum magazine 2009

marmoleum® story7

met dAnk AAn mr. wAlton Linoleum wordt al bijna 150 jaar gemaakt. De schot Frederick Walton vroeg in 1860 patent aan voor dit product. De productnaam linoleum komt van de Latijnse woorden voor vlas (‘linum’) en olie (‘oleum’). De merknaam Marmoleum® is ontstaan naar aanleiding van de variant met een marmerachtige textuur. Dit dessin bestaat ook alweer honderd jaar. tegenwoordig is de merknaam Marmoleum® bekender dan de productnaam linoleum.

kijkje in de keuken? Zelf zien hoe lijnolie vermengd met hars, houtmeel en kalksteen een prachtige Marmoleum® vloer wordt? tijdens een tweeënhalf uur durende rondleiding in de Forbo fabriek krijg je een kijkje achter de schermen, van grondstof tot eindproduct. het bezoek eindigt in de Marmoleum® Modelwoning waar de complete collectie te zien is en je het effect van Marmoleum® op de vloer kunt bewonderen. er liggen ook stalen voor je klaar om thuis op je gemak te bekijken. Bel voor meer info en data: 075 647 72 34 of kijk op www.marmoleum.nl.

Page 8: Marmoleum magazine 2009

8

Nieuw van Flexa

ExtragrotekleurstalenDat is handig. Met deze extra grotekleurstalen zie je meteen hoe een kleur in de nieuwe kinderkamer staat. De kleurstalen zijn 100% kleurecht, groot formaat A5 en je bestelt ze gewoon online.

Bestel je kleurstalen op www.fl exa.nlen je hebt ze binnen vijf dagen in huis.

(ware grootte)

onlinekleurstalenbestellen

Vind je kleur met

Page 9: Marmoleum magazine 2009

Bezoek de Marmoleum® Modelwoning

inspiratie9

een nieuwe vloer uitzoeken aan de hand van een klein staaltje? Het kan. maar gaan kijken in de marmoleum® modelwoning is stukken inspirerender: daar krijg je het beste idee van alle mogelijkheden – en gratis advies!

als je wilt zien en ervaren hoe veelzijdig en sfeervol Marmoleum® kan zijn, is een bezoek aan de Marmoleum® Modelwoning een must. hier kun je in alle rust rondlopen door verschillende kamers die in uiteenlopende stijlen – van woonkamer tot keuken en van strak tot landelijk – zijn ingericht. Je vindt er creatieve vloerontwerpen en veel originele woonideeën.nog een pluspunt van de Modelwoning: alle Marmo-leum® collecties zijn er op groot formaat te zien. van je favoriete kleuren kun je gratis a4-stalen meenemen, zodat je thuis alvast een goede indruk kunt krijgen van het eventuele resultaat. Bovendien zijn er voor al je vragen professionele adviseurs aanwezig. Zij kunnen je alles over de uitgebreide Marmoleum® mogelijkheden vertellen. Kom je er niet uit qua kleur? op zaterdag kun je gratis kleuradvies krijgen, je kunt je hiervoor via de website inschrijven: www.marmoleum.nl ook kun je bellen met 075 647 72 34.

Waar & Wanneer?de marmoleum® modelwoning is te Vinden oP Het terrein Van ForBo Flooring (industrieweg 12 in assendelFt) en elKe woensdag en zaterdag Van 10.00 tot 17.00 uur te BezoeKen.

Page 10: Marmoleum magazine 2009

10

Wor d j e e i g e n

h u i s o n twe r p e rwarm chocobruin of liever een industriële look? of een combinatie? uniek patroon

erop? met de nieuwe marmoleum® thuis selectie kan het allemaal.

5220 | ploughed acre

Page 11: Marmoleum magazine 2009

inspiratie11

Page 12: Marmoleum magazine 2009

12

Om h e t j e ma k k e l i j k e r t e ma k e n , h e b b e n we

a l v a s t e e n s e l e c t i e v a n d e mo o i s t e k l e u r e n

e n d e s s i n s u i t o n z e c o l l e c t i e g ema a k t

3223 | emerald

3134 | azzuro

3882 | relaxing lagoon

3614 | evening meadow

180 | plaster

3355 | rosemary green

Page 13: Marmoleum magazine 2009

inspiratie13

De tijden veranderen en Marmoleum® verandert na-tuurlijk mee. Daarom wordt het assortiment om de

vier jaar aangepast aan de nieuwe trends en woonwen-sen. in samenwerking met architecten en designers heb-ben we dit jaar de grootste linoleumcollectie ter wereld ontwikkeld: global 3, een collectie die bestaat uit maar

liefst 164 kleuren en 11 verschillende structuren. van rijk gemarmerd tot effen, van zonnig geel tot lavazwart en van ingetogen klassiek tot uitgesproken vooruitstrevend. om het je makkelijker te maken, hebben we een selectie van de 60 mooiste kleuren en dessins uit deze collectie gemaakt: dat is de Marmoleum® thuis selectie.

5217 | withered prairie

3235 | tobacco leaf

3858 | Barbados

3407 | donkey island

5216 | Pacific beaches

3604 | hidden pink

Page 14: Marmoleum magazine 2009

14

meisjeskamerroze

De Marmoleum® thuis selectie bevat heel veel nieuwe kleuren en structuren. een greep uit het

aanbod: er zijn veel nieuwe nuances groen, een kleur die steeds vaker in het interieur opduikt. speciaal voor meisjeskamers hebben we een bijzondere kleur roze ontworpen. het is bewust geen prinsessen- of zuur-stokroze, zodat meisjes er niet te snel op uitgekeken zijn en het ook in een tienerkamer nog mooi staat. en er zijn twee helemaal nieuwe collecties bijgekomen: Walton Cirrus, een éénkleurig linoleum met een indu-striële look en een licht marmereffect in zes kleuren, en artoleum® striato, een vloer met een retro streep-

dessin en een knipoog naar hout. artoleum® striato is leverbaar in acht warme kleuren.

nog meer mogelijkheden

De nieuwe Marmoleum® thuis selectie biedt dankzij het uitgebreide kleuren- en structuurpalet nog meer mogelijkheden om te combineren. voor elke stem-ming, elke ruimte en elke stijl is een passende oplos-sing. De dessins zijn heel makkelijk onderling te combineren en het is mogelijk om een patroon of bij-zondere afbeelding te laten maken. en natuurlijk zie je op deze vloeren nauwelijks vuil en zijn ze makkelijk te reinigen, geluidsreducerend en slijtvast.

3126 | Kyoto

3125 | golden sunset

3351 | coral red

3127 | Bleeckerstreet

5213 | waving wheat

3230 | blush

Page 15: Marmoleum magazine 2009

Oud & nieuw > esther Mosselman, de ontwerpster achter happy-go-lucky, voorzag dit oude servies van een grafisch kruissteekdessin. er is ook een mooie theepot, bedrukt met oud-nederlandse verzen (‘Cust my, mijn soete; ha cust my’). www.winkelwilhelmina.nl

Heilige nacht > slapen in hogere sferen: het Kruis-herenklooster in Maastricht bestaat uit een groot klooster en een monumentale gotische kerk. ertussenin is een design-hotel verrezen: een fantastische plek om te overnachten en te genieten van heerlijk eten en bijzondere wijnen. www.chateauhotels.nl

Warme deken > afgedankte truien, spijker-broeken, matrassen: Jane stroink en Jantine de Wilde gebruiken het allemaal voor hun stoere handgemaakte pakdekens. Zo’n 15% van de omzet gaat naar een amsterdams daklozencentrum. www.ladak.nl

nieuws15

Terug naar de natuur > Marmoleum® is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen: grondstoffen die de natuur in overvloed biedt en die na gebruik weer aan de aarde ‘terug-gegeven’ worden. in de 25 tot 40 jaar van zijn bestaan wordt een Marmoleum® vloer alleen maar sterker.

Van de sloop > Piet hein eek is de godfather van de sloophouten

meubels. ook in zijn nieuwe sofa krijgen oude planken een nieuw

leven. www.pietheineek.nl

Duurzaamdesign

Voor bijzonderevogels > De Billbirdhouses van Michael Bom zijn gemaakt van gerecycled Fins berken multiplex en gevonden handgrepen. Ze zijn te koop via www.bomdesign.nl of www.studiohergebruik.nl, waar je nog veel meer ‘recycling-ontwerpen’ vindt.

Page 16: Marmoleum magazine 2009

Silhouette® Shades Sfeervol door zacht ge� lterd lichtLaat licht u dansen? Sfeerbepalend is het zeker. Zie het e� ect van Luxa� ex® raamdecoratie die een ander licht op leven werpt. Er is altijd een model dat precies uw woonwensen re� ecteert. Wat dacht u bijvoor-beeld van de Luxa� ex® Silhouette® Shades? Voor zijdezacht ge� lterd zonlicht. In vele kleuren leverbaar. Alles om u in vervoering te brengen. Meer inspiratie en informatie? Zie het licht op www.luxa� ex.nl

Designed by Luxafl ex®. Inspired by you.

3225

LUX0067 adv Silhouette.indd 1 24-12-2008 11:51:52

Page 17: Marmoleum magazine 2009

17gespot

lianne’s keuze

Het oude huis kreeg een karakteristieke vloer, maar wel eentje

die rennende kinderen en rondslingerend speelgoed aankan. En

die altijd behaaglijk aanvoelt.

family-proof

Fotografie Simone de Geus / styling Frans Uyterlinde

Page 18: Marmoleum magazine 2009

Toen Lianne de Bruijn samen met haar vriend Wouter

Stock een oud huis kocht van rond 1900, met paneel-

deuren, hoge plafonds en ornamenten, wisten ze

meteen dat ze een moderne, strakke vloer wilden die

een verrassend contrast zou vormen met het huis. “En

in verband met de kinderen die de hele dag in en uit

rennen, wilden we ook een vloer die je makkelijk kunt

schoonhouden,” vertelt Lianne. “Nadat we in de winkel

de enorme hoeveelheid kleuren en combinatiemoge-

lijkheden van Marmoleum® hadden gezien, en de

Marmoleum® Modelwoning in Assendelft hadden

bezocht waar je het effect van vloeren op grotere

oppervlaktes ziet, was de keuze snel gemaakt.”

echte blote-voeten-vloer

In de woonkamer kwam de chocoladebruine Marmo-

leum® die ontwerpster Miriam van der Lubbe maakte

voor de Dutch Design collectie. “Een superstrakke

vloer, maar door het lichte randje eromheen en de

antraciet bies langs de muur, past hij toch helemaal bij

de karakteristieke stijl van het huis. En wat wij erg

prettig vinden, is dat het een natuurlijk product is dat

ontzettend behaaglijk aanvoelt. Een echte blote-voeten-

vloer, zelfs zonder vloerverwarming.”

slim: marmereffect

In de hal wilde Lianne per se zwart-wit geblokte tegels

die bij de oorspronkelijke stijl van het huis passen. “Ik

zag ontzettend op tegen het onderhoud, maar in de

winkel vertelden ze dat deze Marmoleum® tegels door

het gemarmerde effect juist helemaal niet besmettelijk

zijn. Dat klopt echt. De kinderen kunnen in en uit lopen

zonder dat ik voortdurend moet schoonmaken. Ik haal

af en toe een de dweil over de vloer, en klaar.”

18

Page 19: Marmoleum magazine 2009

“Besmettelijk? Helemaal niet: ik haal er af en toe een dweil over en klaar”

19gespot

tijdloosIn de werkkamer is gekozen voor Marmoleum® walton 180 plaster, in de woonkamer zie je Marmoleum® Dutch Design M0812, een dunne strook Marmoleum® real 3139 lava en een brede bies Marmoleum® real 3137 slate grey. In de hal ligt Marmoleum® real gesneden in te-gels 2607 white marble en 2939 black.

Page 20: Marmoleum magazine 2009

20

stijlcoacheindeloos combineren met Marmoleum® click

763202

763876

763879

753202 753879

Wordt het een ruitje, een biesje of een streepje? romantisch of modern? kies je favoriete look.

met marmoleum® click kun je je eigen patroon maken en de mooiste kleurencombinaties samenstellen. zo kun je je vloer helemaal naar wens customizen en wordt je interieur nog persoonlijker. de 21 moderne kleuren van marmoleum® click zijn zo samengesteld dat ze onderling perfect te combineren zijn en daardoor een patroon kunnen vormen dat bij elke woonstijl past.

Page 21: Marmoleum magazine 2009

uitgelicht21

753209 753872

753209 753872

Page 22: Marmoleum magazine 2009
Page 23: Marmoleum magazine 2009

colle

ctie

ove

rzic

htde marmoleum® thuis selectie bestaat uit de 60 mooiste vloeren uit de linoleumcollec-

tie global 3 en is verkrijgbaar op rollen van 2 meter breed en 2,5 mm dik. de kleuren

met een * zijn ook verkrijgbaar in een dikte van 2,0 mm. wil je van de vloer van je keuze

gratis stalen ontvangen? ga dan naar www.marmoleum.nl of bel (075) 647 78 80.

Spring is in the airfris & natuurlijkWordt het lentegroen, vergrijsd petrol of een azuurblauwe tint? een lichte marmerstructuur of liever effen? Kijk voor sprankelende tinten achterop deze kaart. De stickertjes kun je gebruiken voor een persoon-lijke collage. voor uitgebreid advies kun je deze scheurkaart naar de Marmoleum® specialist meenemen.

de marmoleum® thuis selectie bestaat uit de 60 mooiste vloeren uit de linoleumcollec-

tie global 3 en is verkrijgbaar op rollen van 2 meter breed en 2,5 mm dik. de kleuren

met een * zijn ook verkrijgbaar in een dikte van 2,0 mm. wil je van de vloer van je keuze

gratis stalen ontvangen? ga dan naar www.marmoleum.nl of bel (075) 647 78 80.

industrial revolutionStoer & zenop zoek naar iets straks? effen zwart, gemarmerd bruin of paars, een knipoog naar de jaren 50? houd je van de kracht van een industriële look? Kijk voor sterke, ingetogen kleuren achterop deze kaart. De stickertjes kun je gebruiken voor een persoonlijke collage. voor uitgebreid advies kun je deze scheurkaart naar de Marmoleum® specialist meenemen.

de marmoleum® thuis selectie bestaat uit de 60 mooiste vloeren uit de linoleumcollec-

tie global 3 en is verkrijgbaar op rollen van 2 meter breed en 2,5 mm dik. de kleuren

met een * zijn ook verkrijgbaar in een dikte van 2,0 mm. wil je van de vloer van je keuze

gratis stalen ontvangen? ga dan naar www.marmoleum.nl of bel (075) 647 78 80.

let the sun shine Vrolijk & warmhet perfecte roze voor een meisjeskamer, de diepe schakeringen van een olieverfschilderij van rembrandt of een neutrale camelkleur: kijk voor de mooiste warme, aardse en zonnige tinten achterop deze kaart. De stickertjes kun je gebruiken voor een persoonlijke collage. voor uitgebreid advies kun je deze scheurkaart naar de Marmoleum® specialist meenemen.

3230 | blush

c123 | black croco

3355 | rosemary green

Page 24: Marmoleum magazine 2009

3828* | blue heaven

3603 | silent blue

3355 | rosemary green

c169 | greige croco 180 | plaster 186 | lead 173 | paving 3607 | grey dusk

3614 | evening meadow 3224 | chartreuse 3223 | emerald 3615 | iceland geyser

3219 | spa 3882* | relaxing lagoon 3134 | azzuro 3356 | cyanic blue

3856* | whispering blue 3221* | hyacinth 3030* | blue 3218 | deep ocean

3858* | Barbados

5216 | Pacific beaches

3861* | arabian pearl

3604 | hidden pink 3231* | natural amethyst 3229 | aubergine 3353 | eggplant purple 2784* | coffee

5217 | withered prairie 3235 | tobacco leaf 5220 | ploughed acre 3236 | dark bistre

3871* | silver birch 3874* | walnut 3613 | almost darkness 123 | black

3860* | silver shadow 3601 | warm grey 3866* | eternity 3872* | volcanic ash

3038* | caribbean

3846* | natural corn

3225* | dandelion

3125 | golden sunset 3126 | Kyoto 3351 | coral red 3230* | blush 3127* | Bleeckerstreet

3847* | golden saffron 3825* | african desert 3870* | red copper 3228 | red amaranth

3173* | van gogh 5213 | waving wheat 3226* | marigold 3174* | sahara

3407 | donkey island 3876* | camel 3233* | shitake 3412 | rembrandt palette

Page 25: Marmoleum magazine 2009

colle

ctie

ove

rzic

htmaak een patroon met de kleuren van jouw favoriete voetbalteam of accentueer je

zithoek door deze in je vloerpatroon mee te nemen. marmoleum® click is speciaal

gemaakt om zelf te leggen. Het is verkrijgbaar in 21 tinten en in panelen van 90x30 cm.

de panelen zijn 9,8 mm dik en worden geleverd in dozen van 7 stuks (ca. 1,89 m2). er

zijn ook marmoleum® click tegels van 30x30 cm. de tegels worden geleverd in dozen

van 7 stuks voor een oppervlakte van ca. 0,63 m2. wil je van de vloer van je keuze gratis

stalen ontvangen? ga dan naar www.marmoleum.nl of bel (075) 647 78 80.

Voor de collectie dutch design vroeg Forbo nederlandse topdesigners – zoals marcel

wanders, edward van Vliet en evelyne merkx – een marmoleum® vloer te ontwerpen.

Het resultaat: 12 vloeren met stuk voor stuk bijzondere kleuren. Van zonnebloemgeel

tot wit, en van gewaagd dieprood tot warm mosgroen.

marmoleum® dutch design is verkrijgbaar als banenmateriaal van 2,5 mm dik met

bijbehorende lasdraden. wil je van de vloer van je keuze gratis stalen ontvangen?

ga dan naar www.marmoleum.nl of bel (075) 647 78 80.

in de nieuwe collectie touch wordt de natuurlijke uitstraling van linoleum gecombi-

neerd met het comfort en het zacht verende karakter van kurk. touch is verkrijgbaar in

twee verschillende oppervlaktestructuren. touch duet heeft een opvallende

reliëfstructuur, door de combinatie van twee verschillende materialen, waardoor een

lichtspel ontstaat. touch solo heeft een effen mat oppervlak, waardoor het zacht en

warm oogt.

Beide zijn verkrijgbaar op banenmateriaal van 2,5 mm dik. wil je van de vloer van je

keuze gratis stalen ontvangen? ga dan naar www.marmoleum.nl of bel (075) 647 78 80.

3521 | touch duet suede

m1112 | kiki van eijk

753858 | barbados - 763880 | sky blue - 763860 | silver shadow

Page 26: Marmoleum magazine 2009

3521 | duet suede 3529 | duet clay 3523 | duet silica 3542 | solo reed 3540 | solo sepia3522 | duet desert

3527 | duet brick 3530 | duet moss 3524 | duet rock 3541 | solo sierra 3544 | solo elephant3528 | duet coral

3520 | duet bark 3531 | duet teal 3525 | duet basalt 3543 | solo earth 3545 | solo coal3526 | duet peat

m0212 | saar oosterhof m0312 | edward van vliet m0412 | claudy jongstra m0512 | piet hein eek m0612 | evelyne merkxm0112 | marcel wanders

753174 | sahara 753870 | red copper 753860 | silver shadow 753880 | sky blue 753205 | lapis lazuli753173 | van gogh

753203 | henna 753202 | wine barrel 753871 | silver birch 753876 | camel 753874 | walnut753846 | natural corn

753879 | raspberry 753127 | bleeckerstreet 753866 | eternity 753872 | volcanic ash 753209 | raven753038 | caribbean

753877 | pineapple 753878 | lime753858 | barbados

m0912 | li edelkoort m1012 | richard hutten m1112 | kiki van eijk m1212 | irma goedemondtm0712 | jurgen bey m0812 | miriam van der lubbe

alle kleuren zijn ook als square (30 x 30 cm) leverbaar.

Het dessinnummer begint dan met 76 in plaats van met 75.

Page 27: Marmoleum magazine 2009

27

Doe-het-zelf

Niet geschoteneen grappige knipoog naar de jachttrofeeën in kastelen: een hertje van triplex, waar gelukkig geen dierenleed aan te pas is gekomen. www.vlaemsch.be

shopping27

Zonder lijmmet marmoleum® click leg je heel eenvoudig zelf een mooie vloer. Het is

verkrijgbaar in panelen van 90x30 cm en vierkanten van 30x30 cm die dankzij het gepatenteerde clicksysteem makkelijk, snel en stevig aan

elkaar geklikt worden. de panelen zijn verkrijgbaar in 21 kleuren en talloze verschillende dessins en patronen, waardoor er oneindig veel

combinaties mogelijk zijn. en er komt geen druppel lijm aan te pas!

Klaar in 1 minuutDit grenen Zaishu krukje zet je binnen

een minuut zelf in elkaar en hij doet het ook goed als bijzettafeltje. Zo mooi en

handig dat-ie al veel designprijzen heeft gewonnen. www.soukshop.com [ook

verkrijgbaar via www.zaishu.com]

Pimp my house

Placemats van tijdschriftcovers, versierde dekens en zelfbeklede

stoelen: handwerken is weer helemaal hot. in het boek hip huis

vind je de leukste tips om je huis een originele en persoonlijke touch te

geven. Auteur: D. Proud, ISBN: 9789021510866, Kosmos Uitgevers

Trukendoosnot a Box heet deze makkelijk

te monteren lamp van golf-karton; het licht schijnt door

de uitgesneden lampvorm. De verpakking is meteen ook de

lamp, een milieubewuste investering dus.

www.nonplusultra.nl zie ook voor informatie over design

www.davidgraas.com

Boom opzettenLeuk voor de kinderkamer: deze vrolijke boom van vintagebehang. Hij bestaat uit 5 delen en 84 blaadjes en wordt geleverd met kwast, lijm en uitgebreide instructies. www.inke.nl

753874 - 753876 - 753870 - 753871

Page 28: Marmoleum magazine 2009

Zeegras aan de wandOok muren worden steeds ‘groener’: Oriental Wallcoverings is een handgemaakt behang van plantaardige vezels als riet, sisal, jute en zeegras. Daardoor is geen centimeter hetzelfde. www.eijffinger.nl

Feelgood kurknieuw van Forbo: touch, een vloer die net als marmoleum® gemaakt is van natuurlijke, hernieuwbare materialen. Het verschil is dat aan touch kurkmeel is toegevoegd, waardoor het aanvoelt en veert als kurk. touch is verkrijgbaar in twee verschillende structuren: duet, waarin glanzend en mat, ruw en glad zich op een subtiele manier afwisselen, en solo: een matte, effen vloer met een warme uitstraling.

schaapjes tellenDeze lieve poefjes van zachte

Nieuw-Zeelandse wol zijn in Nederland op reusachtige breinaal-

den gebreid. Ze worden geleverd met een heus identiteitsbewijs

waarop staat waar de wol vandaan komt en wie de poef heeft gemaakt.

www.christienmeindertsma.com

Natuur

Groenteschotelom op te eten zo mooi, is deze

schaal turdus. als er geen laklaagje overheen was gelegd, zou het ook zo

kunnen, want deze schaal is met de hand gemaakt van gedroogde groenten

als prei. www.mossi.nl

OervOrmDit mooie massieve en stabiele houten bijzettafeltje kan ook als krukje door het leven. het is een van de exemplaren uit de collectie unieke salontafels van het Kabinet. www.hetkabinet.nl

28

Huisje-boompjehet stedelijk Museum in amsterdam was zo gecharmeerd van deze boomkapstokken dat er eentje werd aangekocht voor de vaste collectie. Ze staan gelukkig ook heel mooi in je eigen hal. www.inekehans.com verkrijgbaar via www.lensvelt.nl

3523 | touch duet silica

Page 29: Marmoleum magazine 2009

DutchDesign

Showtimede toonkamer is een royale expositieruimte

in een deel van de monumentale Pastoe fabriek in utrecht, waar meer dan veertig

toonaangevende woonbedrijven hun producten laten zien.

sinds kort kun je er ook de marmoleum® vloeren van Forbo bewonderen.

www.toonkamer.nl

shopping29

Toppersmarmoleum® vroeg twaalf nederlandse topdesigners om een vloer te ontwerpen. Het resultaat: marmoleum® dutch design, een inspirerende collectie met onder meer een zonnebloemgele vloer van marcel wanders, een vloer waarin alle kleuren van de regenboog zijn verwerkt van richard Hutten en Kiki van eijks groene, ‘wilde’ vloer.

Groeten uit MakkumSpannend contrast: het molentje en het makkumse aardewerk van dit kopje zijn eeuwenoud, de vorm is nieuw. Net als de prijsstelling: die wordt bepaald door het aantal minuten dat eraan is gewerkt. www.tichelaar.nl

Boer zoekt tafelDe producten van het merk Hollandsche Waaren zijn ontworpen met een geslaagde knipoog naar traditionele Hollandse spullen, zoals dit tafelkleed Brabantsbont Blauw. www.hollandschewaaren.nl

Gluren

Benieuwd naar de interieurs waar beroemde nederlandse ontwerpers als

hella Jongerius, Marcel Wanders of Piet hein hein eek in wonen en werken? het boek how

they Work (010 Publishers) geeft een uitgebreide rondleiding achter de schermen. Verkrijgbaar via www.010.nl of de betere boekhandel.

Lesje topografieelk van de drie door Lotte van Laatum ontworpen snijplanken is gebaseerd op de geografische vorm van het gebied waarin de boom groeide. Je kunt kiezen uit drie gebieden: De veluwe, de noordoostpolder en salland. www.lottevanlaatum.nl verkrijgbaar via www.tuttobene.nl

m0112 | marcel wanders

Page 30: Marmoleum magazine 2009

oud & nieuw, klassiek & modernnatuur & architectuurtraditie & trends

ValenciaBruisend van contrasten

30

Page 31: Marmoleum magazine 2009

31

een geweldige mix van oude en nieuwe gebouwen, arabische, romeinse en christelijke invloeden, stad en strand, driehonderd dagen zon per jaar en de

geboorteplaats van de paella: welkom in valencia, de derde stad van spanje (na Madrid en Barcelona). De laatste tien jaar is deze bijzondere plek aan de oostkust bezig aan een inhaalslag. De sterkste motor achter deze metamor-fose is de bouw van de stad van Kunsten en Wetenschap-pen van de in valencia geboren santiago Calatrava. Deze architect is wereldberoemd: hij bouwde in 2004 het olympisch stadion in athene, en ook in nederland liet hij zijn handtekening achter. in de haarlemmermeer staan drie Calatrava bruggen en in Maastricht wordt op dit

moment een door hem ontworpen studentencampus gebouwd.

Helderwitte gebouwen, staal-blauwe luchtenDe monumentale stad van Kunsten en Wetenschappen blijft het meest spectaculaire werk van santiago Calatrava. het is een gigantisch complex dat onder meer een opera, een wetenschapsmuseum en een planetarium huisvest. De bouw van dit complex, waarvan de organische vormen geïnspireerd zijn op planten, bomen en dieren, duurde bijna vijftien jaar. Maar het was het wachten waard: hier kun je uren ronddwalen en de helderwitte gebouwen

31citytrip

Page 32: Marmoleum magazine 2009

32

bewonderen, die zich als kristalpaleizen tegen de staal-blauwe lucht aftekenen.

Van Goya tot avantgardeer is geen groter contrast denkbaar met de Catedral de santa María in de oude binnenstad. Deze kathedraal werd in de dertiende eeuw gebouwd en er hangen prachtige schilderijen van goya. ernaast ligt een van de leukste oude buurten van valencia, de Barrio del Carmen: een paar jaar geleden nog bouwvallig en groezelig, nu de plek voor hippe cafés en restaurants, boetieks en avantgarde galeries.

Paella van de marktin het oude stadscentrum vind je ook de negentiende-eeuwse, overdekte Mercado Central die architectonische elementen uit de art nouveau spannend combineert met modern design. in de honderden stalletjes vind je alle benodigdheden voor het maken van een goddelijke paella, – van saffraan tot de karakteristieke grote roestvrijstalen pannen – een gerecht dat oorspronkelijk uit valencia komt. Maar ook jamón Ibérico, hoogopgetaste geurige sinaasap-pels, hoeden, waaiers, lokale kaasjes, verse vis én hippe restaurants.

Page 33: Marmoleum magazine 2009

3333citytrip

Niet overslaan: de prachtige Santa María kathedraal – en daarna winkelen in het hippe Barrio del Carmen

Page 34: Marmoleum magazine 2009

34

Longdrink onder de palmenJe kunt valencia niet bezoeken zonder horchata te proeven, dé specialiteit van de stad. het is een zoete melkachtige drank op basis van aardamandelen. een van de meest authentieke plaatsen waar horchata – in een traditioneel longdrinkglas – wordt geserveerd, is horchate-ria de santa Catalina in de oude binnenstad, niet ver van de markt. Je krijgt er zoete brood- en biscuitstengels bij: genoeg energie om nog uren door deze prachtstad te lopen, de metro te nemen om een middagje te relaxen onder de palmen van het stadspark Jardín del turia, of per bus naar het kilometerslange zandstrand te gaan.

Even bijkomen? Bestel horchata, het energiedrankje van de Valenciaan

Page 35: Marmoleum magazine 2009

Slapen in een paleisje, prachtige musea bezoeken, shoppen, paella eten aan het strand en per Segway de straten verkennen. Zin in? Kijk dan snel hoe je kans kunt maken op drie onvergetelijke dagen.

Standplaats: luxe designhotelJe overnacht in Petit Palace Bristol, een 19e eeuws stadspaleis dat getransformeerd is tot driesterren designhotel.

het is gelegen in het oude hart van valencia met alle highlights bij de hand: de belangrijkste bezienswaardigheden, de mooiste pleinen, winkels, cafés en restaurants. een bezoek aan Ciudad de las artes y Ciencias, de futuristische stad van

kunsten en wetenschappen, mag natuurlijk niet ontbreken. Daarom ontvang je bij aankomst een toegangskaart tot deze stad en drie entreekaarten waarmee je ter plekke een bezoek kunt brengen aan het grootste zeeaquarium van

europa, een interactief wetenschapsmuseum en een hypermoderne 3D-bioscoop. om de stad verder te verkennen, kun je de volgende dag onder leiding van een gids een fiets- of segwaytocht maken

langs historische monumenten. Lunchen doe je in een van de vele authentieke tapasbars, of kies voor een visrestaurant aan het uitgestrekte zandstrand – want je kunt de stad natuurlijk niet verlaten zonder de enige echte

paella geproefd te hebben.

Exclusief Marmoleum® arrangement Win een Citytrip naar Valencia voor twee personen

Algemene voorwaarden: het Marmoleum® arrangement is exclusief: eenpersoonskamertoeslag, reis- of annuleringsverzekeringen en transfers van en naar de luchthaven. De actie is alleen van toepassing op particuliere aankopen van alle Marmoleum® collecties en de collectie touch uit dit magazine. De prijs is niet inwisselbaar voor een geldbedrag. Forbo is niet aansprakelijk voor enige vorm van schade die tijdens de reis optreedt.

Het arrangement- retourvlucht amsterdam-Valencia, (incl. luchthavenbelastingen en ecotax)

- 2 overnachtingen in een standaard tweepersoons-kamer in het hotel Petit Palace Bristol***

- 2 x ontbijtbuffet

- stadstour met gids per fiets (dagelijks van 10.00-13.00 uur) of per segway (za/zo 16.00-17.15 uur)

- gratis toegang tot ciudad de las artes y ciencias + 3 entreekaarten voor het aquarium, wetenschapsmuseum en de bioscoop

Winnen?Meedoen kan als je een Marmoleum® vloer van minimaal 50 vierkante meter aanschaft in de periode 1 april 2009 – 31 december 2009. stuur een kopie aankoopbon naar: Forbo Flooring B.v., t.a.v. Marketing nL, antwoordnummer 6, 1520 vP Krommenie. De winnaar ontvangt persoonlijk bericht en zal per 5 januari 2010 bekendgemaakt worden via www.marmoleum.nl.

Page 36: Marmoleum magazine 2009

girls

Geheime schatDit Kimono banKje zit niet alleen leKKer, het heeft ooK nog een geheime opbergruimte onDer De zitting. www.colorique.com ook verkrijgbaar bij keet in huis

Jippie, bedtiJdHoezo nog geen zin om te slapen? in dit prinsessenbed zijn mooie dromen verzekerd. www.keetinhuis.nl

sprookjeskamermarmoleum® CliCK is De iDeale basis voor een Kamer waarop elK prinsesje haar vrienDinnen Kan traKteren op een high tea. De mogelijKheDen zijn oneinDig. en morsen is geen probleem! marmoleum® CliCK is namelijK niet alleen maKKelijK zelf te leggen, maar ooK zo weer sChoon.

chinese muurDit behang uit De pip stuDio ColleCtie van eijffinger is

eigenlijK bestemD voor volwasse-nen, maar Door De warme Kleur roze en De speelse bloemenDes-sins zal het ooK bij De jongere generatie in De smaaK vallen.

www.eijffinger.nl

special

36

Ik ga op reIs...Deze vrolijk gestipte logeerkoffer is een must voor alle werelDreizigers

in spe. www.dekinderkameronline.nl

753846 - 753858

Page 37: Marmoleum magazine 2009

37

boys

OlifantengeheugenDe iDeale geheugensteun: Deze royale muursticker van kiDslaB waarop je met schoolBorDkrijt je to Do-lijst kunt schrijven. in het elephant pakket zitten ook een kraai en een muis om op De wanD te plakken. www.dekinderkameronline.nl

Stop! politie!Mini-agenten zien geen enkele overtreding Meer over het hoofd, want ze verplaatsen

zich razendsnel in deze geweldige loopauto. www.keetinhuis.nl

Lekker kLussenspeelse ruiten, stoere strepen, span-nenDe Combinaties: DanKzij De hanDige marmoleum® CliCK tegels - verKrijgbaar in maar liefst 21 Kleuren - leg je heel maKKelijK zelf een vloer en Kan De Kleine Doe-het-zelver in De Dop zelfs meehelpen.

nachtwachtSchotSe ruiten, Stoere

Strepen, gevaarlijke dieren: het perfecte beddengoed voor

avontuurlijke typeS. www.keetinhuis.nl

BaLLententdeze vrolijke rolgordijnen komen uit de vt Wonen collectie van luxaflex en zijn Speciaal voor jongenS ontWorpen. www.luxaflex.nl

special

763866 - 763872 - 763878 - 763860

Page 38: Marmoleum magazine 2009

38

Eijffinger_MarmoleumMagazine_2001 1 12-02-2009 15:15:15

Page 39: Marmoleum magazine 2009

casualchic

Het leukste aan hun nieuwe strakke én warme vloer? De persoonlijke touch, oftewel: acht sterren die op

onverwachte plekken opduiken.

39gespot

nina & tomas’ keuze

Fotografie Bob Eshuis / styling Frans Uyterlinde

Page 40: Marmoleum magazine 2009

“Meubels waarvan we dachten: die moeten eruit, zijn opeens weer mooi geworden”

40

Page 41: Marmoleum magazine 2009

Op een mooie zomerdag vlogen bij Nina-Oana

Constantinescu (30) en Tomas Hillebrand (30) de

oude grijze tapijttegels letterlijk het raam uit. Niet

omdat ze slaande ruzie hadden, maar om plaats te

maken voor hun nieuwe Touch vloer. “We waren al een

tijd helemaal klaar met die tegels, maar het duurde

even voordat we de ideale opvolger hadden gevonden,”

vertelt Nina-Oana. “We wilden graag een betonnen

gietvloer, maar dat is niet te doen in een huurhuis.

Toen liet iemand ons de nieuwe Touch collectie van

Forbo zien. Die vonden we meteen heel mooi. Het

heeft de matte uitstraling van een betonnen gietvloer,

maar het voelt een stuk warmer en zachter aan.”

samen sterren kijken

“Wat we er ook bijzonder vonden, is dat je een

persoonlijke uitstraling aan je vloer kunt geven. Wij

hebben alletwee iets met sterren. We kijken er samen

graag naar en ik vind sterren spannend als dessin,

accessoire of motief. Daarom vonden we het leuk om

op een subtiele manier sterren in onze nieuwe vloer te

verwerken. Je ziet ze alleen als je goed kijkt. Soms

horen we gasten opeens roepen: ‘Kijk, daar ligt een

ster!’. En dan vertellen we dat het er acht zijn. Soms

ontstaat een echte speurtocht.”

“Door onze nieuwe Touch vloer heeft ons huis een veel

chiquere uitstraling gekregen. En we hebben veel meer

zin om met meubels te schuiven en te experimenteren.

Meubels waarvan we dachten: die moeten eruit, zijn

opeens weer mooi geworden!”

41gespot

stijlvol grijsnina-oana en tomas kozen voor touch Solo in de grijze kleur elephant. Voor de contrasteren-de biezen en de sterren kozen ze de kleur Coal. in de slaapkamer ligt de aller-lichtste kleur Marmoleum®: nr. M0612. Het komt uit de collectie dutch design en is ontworpen door interieurarchitect evelyne Merkx.

Page 42: Marmoleum magazine 2009

42

(2)

(3)

2939 | black 3403 | asian tiger

(4) (5)

Wist je dat...

42

(1)

Page 43: Marmoleum magazine 2009

43

(6)

nieuws

Wist je dat...

... Marmoleum® specialisten de beste linoleum adviseurs zijn en dat bij de speciale shop-in-shop dealers alle dessins en kleuren van Marmoleum® op groot formaat staal te bewon-deren zijn? ... vloerverwarming en Marmoleum® heel goed samengaan? (1) ... Marmoleum® prachtig combineert met houten meubels omdat het beide natuurproducten zijn? (2) ... Marmoleum® vanwege de vlakke ondergrond en de wens voor vloerverwarming de ideale oplossing voor nieuwbouw-woningen is? ... de lijnolie in Marmoleum® zorgt voor een specifieke geur en een gelige waas (de droogkamerfilm), die al snel na het leggen verdwijnen? ... Marmoleum® in combinatie met het Forbo Quickfit onder-vloersysteem en Forbo Foam aan de 10 dB geluidsreductie-norm voldoet die geldt in appartementen? Bij Marmoleum® click hoef je alleen Forbo Foam te gebruiken om de norm te halen. ... je zelf in de marmoleum® modelwoning een vloer op maat kunt samenstellen of een persoonlijk ontwerp kunt laten ma-ken door een Marmoleum® kleuradviseur? (3) ... Forbo een fabrieksgarantie op Marmoleum® vloeren geeft van maar liefst 15 jaar ... george Clooney in de film Burn after reading “i like your floor. is it a Forbo?” uitroept? ... kleur 2939 al zeventig jaar bestaat en daarmee de oudste marmoleum® kleur is? (4) ... Marmoleum® vivace asian tiger 3403 de meestverkochte marmoleum vloer is? (5) ... Brad Pitt thuis een Forbo vloer heeft liggen, omdat hij er voorstander van is om de natuur te beschermen? ... er ook ‘prikbordlinoleum’ met kurk voor aan de muur be-staat: Bulletin Board®? (6) ... via www.marmoleum.nl kun je gratis a4 stalen bestellen, zelf een vloerontwerp maken, de technische brochure bestel-len en met de shopfinder de dichtstbijzijnde Marmoleum® specialist vinden.

Page 44: Marmoleum magazine 2009

EEn MarMolEuM collEctiE ontwikkEld door twaalf bEkEndE nEdErlandsE dEsignErs. twaalf klEurEn MEt Elk EEn EigEn vErhaal.

voor vErkoopinforMatiE ziE www.MarMolEuM.nl

82424/01042009