OH magazine Q3 2009

32
| 1 Ondernemend Hoofddorp aan het werk 3 SEPT 2009 THEMA NUMMER VASTGOED “Winst inzetten voor innovatie, dan ben je duurzaam bezig.” “Alles is anders dan een jaar geleden.” “De bouwsector is nog steeds heel traditioneel” JAARGANG 15

description

Ondernemend Hoofddorp magazine Q3 2009

Transcript of OH magazine Q3 2009

Page 1: OH magazine Q3 2009

| 1

Ondernemend Hoofddorp aan het werk

3s e p t 2 0 0 9

THEMA NUMMERVASTGOED

“Winst inzetten voor innovatie, dan ben je duurzaam bezig.”

“Alles is anders dan een jaar geleden.”

“De bouwsector is nog steeds heel traditioneel”

Jaargang 15

Page 2: OH magazine Q3 2009

Kruisweg 1007, 2131CR HOOFDDORP

Tel: 023-5634234 Fax: 023-5616800

E-mail: [email protected]

Website: www.hoteldebeurs.nl

Familie De Jong 25 jaar de trotse eigenaar

Hotel de Beurs trakteert!

Bent u Jarig?Dan trakteren wij u graag op een gratis 3-gangen verrassingsmenu (alleen voor de jarige job).

Deze uitnodiging is geldig in de week waarin u jarig bent. Neem geldig legitimatiebewijs mee, waarop uw geboortedatum staat vermeld.

ALLEEN OP RESERVERING !

Is het uw trouwdag? Na uw diner trakteren wij u graag op een romantisch dessert voor 2, afgeblust met een lekker kopje koffi e gecompleteerd met bonbons (alleen voor het bruidspaar).

Deze uitnodiging is geldig in de week van uw trouw-dag. Neem uw trouwboekje mee.

ALLEEN OP RESERVERING !

Is het uw trouwdag? Is het uw trouwdag? Bent u Jarig? Is het uw trouwdag?

DINER-strippenkaart MAKKELIJK te bestellen !per telefoon 023-5634234, via e-mail [email protected] of de website www.hoteldebeurs.nl

U ontvangt per post een pasje. Deze dient u bij afrekenen af te geven om zo het diner voor de strippenkaart te registreren. Registratie alleen mogelijk tijdens de betaling.

1984 - 2009

DINER-strippenkaart DINER-strippenkaart MAKKELIJK te bestellen !per telefoon 023-5634234, via e-mail [email protected] of de website www.hoteldebeurs.nl

U ontvangt per post een pasje. Deze dient u bij afrekenen af te geven om zo het diner voor de strippenkaart te registreren. Registratie alleen mogelijk tijdens de betaling.

Page 3: OH magazine Q3 2009

| 3

10 | 16 |

27 |

In dIt nummer:

7 |

Ondernemend Hoofddorp is het kwartaalmagazine van Ondernemend Hoofddorp

redactIeadresPostbus 490, 2130 AL Hoofddorp | E-mail: [email protected]

redactIeAnneke Copier | Henk Kuivenhoven | Anja Maas en Bertine Schröder.

VormgeVIng, lIthografIe en drukwerkGroen Offset Hoofddorp BV

adVertentIeVerkoopProScript Services, Houtwijkerveld 2 | 2131 ME Hoofddorp.Tel. 023 557 0774. E-mail: [email protected]

5 |Ondernemend Hoofddorp:géén borrelclub

7 |Ondernemers presenteren nieuw VCP

10 |Ook sportief zit u goed bij Ondernemend Hoofddorp

16 |Waarom nieuw bouwenondanks leegstand?

27 |Herinrichting Smaragdlaandit jaar een feit

| 1

Ondernemend Hoofddorp aan het werk

3S E P T 2 0 0 9

THEMA NUMMERVASTGOED

“Winst inzetten voor innovatie, dan ben je duurzaam bezig.”

“Alles is anders dan een jaar geleden.”

“De bouwsector is nog steeds heel traditioneel”

JAARGANG 15

Coverfoto:Ondernemend Hoofddorp aan het werkTon Hofstra Fotografie Hoofddorp bij Heyst Schilderwerken

5 |

Page 4: OH magazine Q3 2009

4 |

Beste leden,

Het jaar vordert snel, de dagen worden korter en de herfst staat voor de deur. En ook 2010 wordt een bijzonder jaar: het jaar waar we niet meer spreken over de kredietcrisis, maar wel waarin de reële recessie is begonnen. Voor veel ondernemers een lastig jaar waarin het knokken is om het hoofd boven water te houden.

De omstandigheden moeten in deze situatie optimaal zijn. En dat valt niet mee als je bijvoorbeeld winkelier bent in het centrum van Hoofddorp met een sinds maart half ingevoerd VCP en diverse bouwwerkzaamheden. Gezamenlijk met Hoofddorp Winkelstad trekken we op om te redden wat er te redden valt.

Deze uitgave van Ondernemend Hoofddorp heeft als thema vastgoed. Een veelbesproken en in het oog springende sector. In Hoofddorp zien we de woningbouw vertragen, mensen durven het niet aan om een nieuw huis te kopen. Onzekerheid over inkomen en de prijs van de oude woning doen de markt stagneren. Op het gebied van bedrijventerreinen

en kantoorparken wordt er momenteel wel degelijk gebouwd op De President en Beukenhorst Zuid. Misschien niet zo snel als we zouden willen, maar toch. En dat is natuurlijk prachtig.

Toch maak ik me wel zorgen. Op Beukenhorst Zuid worden binnenkort drie panden betrokken door bedrijven die nu gevestigd zijn op Beukenhorst West. Wat gaat dat betekenen voor dit terrein waar al de nodige leegstand is? Duizenden vierkante meters komen vrij. Kan de markt dit absorberen? Je zou zeggen voorlopig niet. Herstructurering van bedrijven- en kantorenlokaties is een belangrijk punt in onze overleggen met de gemeente. Wij zijn benieuwd naar de visie van de gemeente op Beukenhorst West.

De komende maanden besteden wij veel aandacht aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. We voeden de politieke partijen met wensen die wij vanuit ondernemerszijde hebben. Veel partijen besteden hier weinig aandacht aan, voor ons de uitdaging het ondernemerschap op de verkiezingsprogramma’s te krijgen.

Kortom: ook voor ons is het momenteel hard werken. We doen het graag om van 2010 en de jaren erna weer een groot succes te maken.

Lex Vonk, voorzitter

Wij zijn benieuwd naar de visie van de

gemeente op Beukenhorst West

Van achter de bestuurstafel

Page 5: OH magazine Q3 2009

| 5

Ondernemend HOOfddOrp:

veel méér dan alleen netwerken

Zoals de naam al zegt, legt P + A zich toe op het bedenken en organi-seren van de activiteiten die Ondernemend Hoofddorp organiseert. En met die activiteiten willen we zoveel mogelijk publiciteit genereren, waarmee Ondernemend Hoofddorp op de kaart gezet wordt en nieuwe leden worden aangetrokken. Anne: “Maar we willen niet alleen een netwerkplatform bieden – daarvan zijn er in de polder al genoeg

– maar ook actief mensen bij elkaar brengen. “Inderdaad”, vult Paul aan, “netwerken is niet alleen borrelen maar heeft een doel: zoek uit wie je nodig hebt.”

Anne vervolgt: “En zeer regelmatig zoeken wij samenwerking met anderen zoals de Meer Jazz familielunch samen met OVHZ, onze collega-ondernemersvereniging in Nieuw-Vennep, de bijeenkomst rond Olympia’s Tour en recentelijk de borrel op Haarlemmermeer Culinair. Door deelname aan deze City Marketing activiteiten wordt ook Ondernemend Hoofdorp in de ‘markt’ gezet. En niet te vergeten de jaarvergadering dit jaar in Nieuw-Vennep, waarbij we de ‘grens’ overgingen en de spreekwoordelijke slagboom openden.

Informatieve bijeenkomsten“Maar het is zeker niet alleen borrelen, voetballen of zeilen”, vervolgt Paul. “Ook inhoudelijke bijeenkomsten staan op de activiteitenkalen-der. Op 26 november bijvoorbeeld is er een informatieve bijeenkomst over reïntegratie. En als het aan mij ligt gaan we ook veel meer doen met de diverse bedrijventereinen, zoals het recente bedrijfsbezoek aan Korton op Graan voor Visch.“ Anne: “Behalve een inhoudelijk interes-sante bijeenkomst waren er relatief veel ondernemers van dat bedrij-venterrein die benieuwd waren naar wat er zich achter de gevel van het bedrijf - waar zij misschien wel elke dag langsrijden - afspeelt. Ook weer een voorbeeld van hoe wij onze taak zien: leden verbinden en opkomen voor hun belangen.” Geen borrelclubOndernemend Hoofddorp heeft op dit moment 388 leden. “En daar-mee zijn we de grootste ondernemersvereniging in Haarlemmermeer”, vervolgt Paul. “En krijgen we ook dingen voor elkaar, men luistert naar ons. Met name met Rob van Gaalen, die als onze politiek waarnemer de voor ondernemend Hoofddorp bestuurlijk belangrijke zaken nauw-lettend in het oog houdt, hebben we een belangrijk ‘wapen’ in handen om onze stem richting de politiek te laten horen.” Anne: “En dat is dan ook de belangrijkste pijler onder het beleid van Ondernemend Hoofddorp: belangenbehartiging. Een borrel drinken kun je overal,

maar de toegevoegde waarde van Ondernemend Hoofddorp ligt toch vooral in het opkomen voor de belangen van je leden.” Paul: “Juist vanuit het oogpunt van belangenbehartiging wil ik me de komende tijd qua ledenwerving specifiek gaan richten op Beukenhorst. Daar is best wel het nodige aan de hand: achterstal-lig onderhoud aan de infrastructuur en groenvoorziening, leegstand, gebrekkige bewegwijzering etc. In dat opzicht kan Ondernemend Hoofddorp een rol spelen om deze zaken aan te pakken en haar nut te bewijzen.” Ander speerpunt van Paul is ledenbehoud. “ ‘Zieltjes’ winnen is één, maar de relatie onderhouden is misschien nog wel be-langrijker: zorgen dat de kikkers in de kruiwagen blijven. En mocht er toch een uitspringen: vragen naar het waarom. Wat kunnen wij doen om hem of haar vast te houden.”

Tenslotte: sprekend over de P van Publiciteit kunnen we natuurlijk niet om dit magazine heen. Anne en Paul zijn het volledig met elkaar eens: “Op een blad als Ondernemend Hoofddorp mogen we best trots zijn, zowel qua vormgeving als inhoudelijk. Met name de recente restyling is erg goed geslaagd: strakke lay-out, prachtig nieuw logo, nieuwe naam Ondernemend Hoofddorp: krachtig en zakelijk, kortom precies waar we voor staan.”

In het vorige nummer van Ondernemend Hoofddorp hebben wij het belang van deelname in het Haarlemmermeers Onderne-

mers Platform (HOP) toegelicht. Nu is het de beurt om de Commissie Publiciteit en Activiteiten – kortweg P + A - nader voor

te stellen. Een prettig gesprek met Anne Toutenhoofd, voorzitter P + A en Paul Rijkse, ‘belast’ met de ledenwerving.

Netwerken heeft een doel:

zoek uit wie je nodig hebt.

Leden verbinden en opkomen voor

hun belangen.

“Op een blad als Ondernemend Hoofddorp mogen we best trots zijn,zowel qua vormgeving als inhoudelijk.”

Page 6: OH magazine Q3 2009

Kruisweg 811a | 2132 NG Hoofddorp | Holland Office Center | gebouw 4

T +31 (0)23 555 34 24 | www.yellow-communications.com

Sterk in creatieve pers-en marketingcommunicatie

HOE LEESBAAR IS EEN SNIPPER?

Of het nu gaat om prijslijsten,offertes, memo’s,administratie of brochures.Wij zorgen dat al uwvertrouwelijk papier en anderedatadragers professioneelworden vernietigd.

Daarmee voorkomt udat uw gegevens opstraat belanden. Telefoon: 023 - 532 1960

Page 7: OH magazine Q3 2009

| 7

In augustus wandelden de burgemeester, wethouders, raadsleden en winkeliers door het centrum om zelf te ervaren hoe de eerste fase van het VCP is uitgepakt. En die is volgens de winkeliers desastreus. Reden voor Hoofddorp Winkelstad en Ondernemend Hoofddorp om via een enquête in kaart te brengen hoe groot nu de omzetdaling precies is. En die is groot. Ten opzichte van het landelijke beeld is er volgens de deelnemers aan de enquête een extra omzetdaling die veroorzaakt wordt door het VCP. Reden voor een brandbrief aan verantwoordelijk wethouder Herman Tuning (milieu, verkeer en vervoer). En met resultaat! Want de wethouder nodigde leden van Hoofddorp Winkelstad en Ondernemend Hoofddorp uit voor een gesprek. Tijdens dit gesprek op 4 september overhandigde Marco van der Weijden, secretaris van Hoofddorp Winkelstad, de wethouder de uitslag van de enquête. “Code Rood”, stelde Van der Weijden. “Want voor veel winkeliers is het van levensbelang dat er op korte termijn iets gaat veranderen.”

Wethouder onder de indrukDe wethouder kreeg echter niet alleen de schrikbarende uitslag van de enquête overhandigd, hij kreeg ook een voorstel voor aanpassing van het VCP. Met de nadrukkelijke opmerking dat het plan is opgesteld door winkeliers en niet door verkeersdeskundigen. De wethouder was echter onder de indruk. In het plan van de winkeliers kan bijvoor-beeld verkeer uit de richting Nieuw-Vennep weer rechtdoor over de Hoofdweg naar de Kruisweg. Daarmee komt dan wel links afslaand verkeer vanaf het Van Stamplein te vervallen, maar door in de parkeergarage Vier Meren automobilisten al naar een bepaalde uitgang te verwijzen zal dat geen probleem opleveren: de uitgang bij Albert Heijn voor verkeer richting Nieuw-Vennep en de A4, de uitgang bij Dirk van den Broek

voor verkeer richting Hoofddorp Noord en Badhoevedorp. Een ander voorstel is de rijrichting van de Kruisweg om te draaien. Met het voorstel van Hoofddorp Winkelstad en Ondernemend Hoofddorp wordt een binnenring gecreëerd, met een rijrichting met de klok mee. Indien men de ring volgt komt men uiteindelijk 7 parkeergarages/-terreinen tegen. Mogelijk zou hiermee zelfs het kostbare PRIS-systeem overbodig worden, mits alle toegezegde toekomstige parkeerplaatsen ook daadwerkelijk en tijdig worden gerealiseerd, zodat bezoekers niet overbodig hoeven te blijven circuleren en snel een parkeerplek vinden. Het grote voordeel van dit nieuwe VCP is dat de doel-groep die komt winkelen hiermee voldoende gelegenheid wordt geboden om te parkeren; de doelgroep die de weg weet in het dorp, zal minder geïrriteerd raken omdat dit plan veel logischer is. Belangrijk hierbij is wel dat middels duidelijke bebording vroegtijdig de P-route wordt aangegeven.

Kruisweg tijdelijk 2 richtingenIn ieder geval is één van de wensen van de winkeliers – zij het tijdelijk - vervuld: vanaf 24 september tot uiterlijk 1 februari 2010 is op de Kruisweg weer tweerichtingsverkeer mogelijk. Met deze tijdelijke maatregel komt de wethouder tegemoet aan de wens van de winkeliers, die zeker met het oog op de na-derende feestdagen het centrum bereikbaar willen houden. Tevens gaf de wethouder aan regelmatiger met de winkeliers de stand van zaken te willen bespreken. Binnenkort gaat het college met de gemeenteraad de eerste fases van het VCP evalueren. “Ik neem dit voorstel zeker mee in de evaluatie”, beloofde de wethouder. “En aan de hand van de evaluatie kan het VCP, indien nodig, worden bijgesteld.’’ Kortom, er is nog hoop. Alleen komt die voor sommige winkeliers helaas te laat.

Het gaat bepaald niet goed met de winkeliers in het centrum van Hoofddorp. Door de gevolgen van het Verkeers

Circulatie Plan (VCP) en de huidige crisis zien zij hun omzet drastisch dalen. Aan de crisis valt weinig te doen,

maar wel aan het VCP. Daarom presenteerden winkeliersvereniging Hoofddorp Winkelstad en Ondernemend Hoofddorp

onlangs een alternatief.

HOOFDDORPCENTRUM

Ondernemers presenteren Beter vCp

Zo kan het ook: de knip in de Hoofdweg bij het Van Stamplein – inclusief voetgangersoversteekplaats - eruit en de rijrichting op de Kruisweg omdraaien richting Aalsmeer. Met dit voorstel van Hoofddorp Winkelstad en Ondernemend Hoofddorp wordt een binnenring gecreëerd, met een rijrichting met de klok mee.

kaartje: haarlems dagblad

Page 8: OH magazine Q3 2009

De HC is heel bereikbaar. Ook voor u.HC is dé informatieleverancier van Haarlemmermeer. Wekelijks ontvangen ruim 65.000 huishoudens de papieren versie door hun brievenbus én iedereen kan elke dag op onze site terecht voor het laatste nieuws. HC: Haarlemmermeers nieuws voor iedereen, altijd.Daarom schakel je HC in als je wat te zeggen hebt.

Uitgeverij Koning B.V., Robijnlaan 12a, Hoofddorp. Postbus 7, 2130 AA Hoofddorp. Tel. 023-5617361.www.hoofddorpsecourant.nl Redactie: [email protected], Adverteren: [email protected]

Print én web

www.hoeke.info

Robijnlaan 2 Hoofddorp,Graan voor Visch-Zuid

Tel (023) 554 40 55www.hoeke.info

v.a. 15.995,-

v.a. 17.495,-Alfa MiTO

QashQai+2Kia Soul

v.a. 24.990,-

Wij veranderen uw visie op lokaal adverterenMet ons lokale Koopplein bereikt u inwoners rondom uw bedrijf, die geïnteresseerd zijn in uw product. Voor een fractie van de kosten die u nu betaalt bij andere media. Uw button draait 365 dagen mee al vanaf € 300,-. Nog meer voordelen van adverteren op Koopplein.nl:• Uw rubrieksadvertentie verschijnt gratis op ons lande-

lijke Koopplein Nederland! • Koopplein.nl staat in de top 600 van best bezochte web-

sites van Nederland (bron: Alexa.com); via uw Koopplein-link wordt uw website sneller gevonden;

• Onze rubrieksadvertenties scoren hoog in Google. • U plaatst uw banner in de rubriek die het beste aansluit

op uw product of dienst.

Koopplein Hoofddorp e.o.Jan Bastiaansen, uitgeverTel:06-22922261E-mail:[email protected]

Page 9: OH magazine Q3 2009

| 9

“Ik zou hier graag veel meer mee willen doen”, besluit Rita. “Bij-voorbeeld een kleinschalig begrazingproject opstarten in het nieuwe groengebied, het Park 21. En dat dan in combinatie met een zorgboer-derij en een kaasboerderij. Arie en ik zijn echte Haarlemmermeerders. Het zou zonde zijn als de laatste boerderijen die er nog staan moeten verdwijnen. Maar voorlopig hebben we hier onze koeien”, besluit zij. “En dat is echt elke dag genieten.”Wie meer wil weten over de plannen van Rita rond het begrazingspro-ject of belangstelling heeft voor een ‘kratje koe’ kan het beste contact opnemen via de mail: [email protected]

Luyben Transportbedrijf, gevestigd aan de Kruisweg 1619 in Cruquius, is onlangs lid van Ondernemend Hoofddorp geworden. De activiteiten bestaan voornamelijk uit het vervoeren van goederen voor onder meer een groot aantal hoveniersbedrijven en stratenmakers.

Arie en Rita Luyben begonnen in 1985 met hun bedrijf. “Toen met één auto’, vertelt Rita. “Daarna werden het er zes en nu zijn het er nog drie. Meer dan genoeg.” Het transportbedrijf is de taak van Arie. Rita werkt in het gezondheidscentrum Overbos. Maar ze hebben ook nog een bijzondere hobby: vleeskoeien. En dan ook nog van een heel mooi Nederlands ras: Verbeterd Roodbont. “Dat is een ras van dikbillen”, legt Rita uit. En voor alle duidelijkheid, vleeskoeien worden gefokt voor de slacht. “Het is begonnen als hobby”, gaat Rita verder, “maar het begint steeds meer een bedrijfje te worden. Als we een koe voor de slacht hebben, dan vertel ik dat aan familie en vrienden. Je verkoopt een koe dus eigenlijk voor hij geslacht wordt. In kratjes van 20, 30 of 50 kilo en de inhoud heeft dezelfde verhouding als de koe. Biefstuk, gehakt, sukadelapjes, een entrecote en dergelijke, maar ook een stukje staart en tong, het zit er allemaal in. Maar elke koe is anders, dus je kunt nooit van tevoren zeggen hoeveel biefstuk er bijvoorbeeld in zit. En de belangstelling hiervoor is groot. We weten alleen nooit ver van tevoren wanneer een koe geslacht wordt.”

De hoogste tijd om naar de koeien te gaan kijken in een wei langs de Spieringweg. Een aantal koeien en kalfjes doet zich tegoed aan het sappige gras. In het midden staat Adriaan, een leasestier. Zodra Rita over het hek klautert, komt de kleine kudde haar kant op. Want na-tuurlijk heeft ze iets lekkers bij zich en dat weten ze. De dieren zitten duidelijk lekker in hun koeienvel.

een nieuw lid met een BiJzOndere HOBBy

Bestuur De Meerse stapt op Het bestuur van stichting schouwburg De Meerse is op 7 september afgetreden. Dit heeft alles te maken met de financiële positie vanDe Meerse: een tekort dat tot en met 2010 op zou kunnen lopen tot meer dan 750.000 euro. Het bestuur kwam vervolgens met twee reorganisatieplannen om de problemen het hoofd te bieden. Het eerste plan bood volgens de gemeenteraad onvoldoende garantie voor de toekomst; het tweede was volgens de raad te ‘draconisch’.In dit plan zou de sector beeldende kunst worden opgedoekt enHet Oude Raadhuis worden afgestoten. Het bestuur voelt zich nu niet meer in staat om met een nieuw bezuinigingsplan te komen, zo heeft het laten weten.

Om de continuïteit te waarborgen is oud-wethouder Rob van der Riet aangetrokken als interim-bestuurder. Oud-ambtenaar Ronald Speld treedt aan als interim-directeur en krijgt voorlopig de zakelijke leiding over de schouwburg. Beiden krijgen nog een tweede ‘man’ naast zich. Volgens wethouder Tuning is het de bedoeling dat de heren in elk geval vier maanden aanblijven. Hij sluit echter niet uit dat het langer duurt om definitieve bestuursleden en een geschikte directeur te vinden.

Vreemde uitspraak De Graaff“Het opstappen van het bestuur van stichting De Meerse is een feest. Dat zegt oud-directeur Cees de Graaff van De Meerse. “Wat een fantastisch resultaat, gerealiseerd door het doorzettingsvermogenvan het personeel van De Meerse”, aldus de Hoofddorpse Courant van 7 september. Uiteraard hebben wij geprobeerd om met het bestuur in contact te komen om hún visie te vernemen. Helaas bleek niemand voor commentaar beschikbaar.

AM Groep scoort met hygiëne AM Groep heeft als eerste leerwerkbedrijf in Nederland voor medewer-kers met een afstand tot de arbeidsmarkt voor de keuken het keurmerk veilig voedsel verkregen. Iedereen die daar werkt, inclusief de leiding-gevende, zijn cliënten met een handicap. Zij scoorden bij een keuring een 9,4. “Een prachtig resultaat”, aldus een woordvoerder, “want 7,5 is al voldoende om voor het keurmerk in aanmerking te komen. Er is gecontroleerd op ruim 300 punten. En dat onze medewerkers dit nu bereikt hebben? Daarop zijn we vanzelfsprekend erg trots.”

Page 10: OH magazine Q3 2009

Sanny van ’t Rustpunt druk in de weer met de broodjes warme beenham.

OOk spOrtief zit u gOed BiJ

Ondernemend HOOfddOrp

Und dann geht’s los!

Gewoon eenmooi plaatje!

Soms op het scherpstvan de snede.

Deli XL en Schenk: een dansje?

Van Kalmthout evalueert de 0-4 verlies tegen Versteeg + Tibboel.

Ook de vrouwen zijn fanatiek,maar wel met een glimlach.Het reglement zegt:

“Lichamelijk contactis verboden”!

10 |

De bankenchallenge: ING versus Rabo.

Rado Sport organiseert de verdediging.

Page 11: OH magazine Q3 2009

| 11

dat ondernemend hoofddorp ook in sportief opzicht haar mannetje staatbleek maar weer eens overduidelijk op ons Bedrijvenvoetbaltoernooi van 27 augustus.

activiteiten

De mascottevan SchenkMakelaars.

Jur viert de winst met een overslag.

John van Ooijen van de KvKneemt de tweede prijs Recreanten Plusin ontvangst van SV Hoofddorp voorzitter Lex Dors.

Ook de vrouwen zijn fanatiek,maar wel met een glimlach.

De poedelprijs was voor Fysio First.Zij misten de halve finale omdat ze dachten eruit te liggen en al aan het douchen waren .......Wat zei ik nou: geen lichamelijk contact Judith!

Het blijft natuurlijk een Fair Play toernooi:even goede vrienden.

alle foto’s zijn te vinden in het fotoalbum op onze website: www.ondernemendhoofddorp.nl

Het gemeenteteam Fanny’s Vrienden werd – verrassend - tweede bij de Recreanten......

En winnaar bij de Recreanten Plus werdende mannen van de Rabobank.

.... verslagen door Cox en Partners, de winnaarsin deze categorie.

met dank aan:

gastheer sV hoofddorp,de vrijwilligers, sponsors, speaker

ed kwint, fotograaf ton hofstra ennatuurlijk de spelers voor een

fantastisch toernooi!

Page 12: OH magazine Q3 2009

B U S I N E S S C O U R T A L M E R EH o g e k a n t

B U S I N E S S C O U R T O S D O R PA m s t e r d a m

B U S I N E S S C O U R T O S D O R PA m s t e r d a m

B U S I N E S S C O U R T O S D O R PA m s t e r d a m

A M S T O R E D A MO s d o r p

A M S T O R E D A MO s d o r p

Almere:

SHOWROOM, WERKPLAATS, MAGAZIJN OF KANTOOR

Amsterdam Osdorp:MULTIFUNCTIONEEL BEDRIJFSVERZAMELGEBOUW

13 MULTIFUNCTIONELE UNITSCentraal gelegen en vlakbij Schiphol, bouwt Ontwikkelings maat schappij Meerschip nu een multifunctioneel bedrijfsverzamelgebouw van ruim 13.500 m2 bvo bedrijfsruimte en 2.500 m2 bvo kantoorruimte. Het project bestaat uit 13 verschillende units die variëren tussen de 800 en 4.000 m2 bedrijfsruimte met bijbehorende kantoorruimte.

• Gunstig gelegen nabij Schiphol en uitvalswegen.• Internationale uitstraling.• Uitermate geschikt voor logistieke en internationaal georiënteerde

bedrijven, uit verschillende branches. • Flexibele gebruiksmogelijkheden.• Variatiemogelijkheden voor diverse (logistieke) bedrijven.• Karakteristieke hoogwaardige bouw en architectuur.• Groene en duurzame omgeving.• Directe aansluiting met openbaar vervoer.• Gecontroleerde toegang tot binnenterrein, goede beveiliging.

Amsterdam

Sloterdijk

Diemenrai

AMC

Ouderkerka/d/ Amstel

Amstelveen

Badhoevedorp

Halfweg

Zwanenburg

WestzanerOvertoom

Westzaan Koog a/d Zaan

OostaanBuitenhuizen

Vijfhuizen

Haarlem

Zaandam

Bovenkerk

Oosteinde

Aalsmeer

Oude Meer

Rozenburg

SchipholAirport

Hoofddorp

Amsterdam CS

Amsterdam Sloterdijk

Schiphol

Amstel

Amstel

Schellingwolde

Ransdorp

Durgerdam

Muiden

Muiderberg

HilversumseMeent

Nigtevecht

Weesp

Abcoude

Zunderdorp

Holysloot

Zuiderwoude

Broek in waterland

Het Schouw

Landsmeer

Watergang

Monnickedam

Marken

De PijpWatergraafsmeer

Duivendrecht

AmsterdamZuidoost

AmsterdamNoord

Buitenveldert

AmsterdamseBos

Sloten

Lijnden

Westgaarde

CoentunnelRuigoord

Nieuwe Meer

IJtunnel Het IJ

Gouwzee

Markermeer(IJsselmeer)

Prinsen-eiland

A10 A10

A10

A10

A10

A4

A4

A9A5

A8

A8 A7

A5

A9

A9

A9

A9

A9A2

A1

A1

A1A6

A2

Oostaan

Oostaan

Oostaan

Kruisweg 482, 2132 LA Hoofddorpwww.meerschip.nl

HoofddorpT: 023 - 565 7700AmsterdamT: 020 - 62 62 691

HoofddorpT: 023 - 554 17 50AmsterdamT: 020 - 540 55 55

INFORMATIE:PROJECTONTWIKKELING:

WWW.BC-OSDORP.NL

TE HUUR!

Page 13: OH magazine Q3 2009

| 13

“Voor ons was het in het begin ook nog een zoektocht naar wat het precies inhoudt om C2C te bouwen”, beaamt Kees Noorman, Projectdi-recteur van Park 20|20, het toekomstige businesspark op Beukenhorst Zuid. “Maar dat het anders moet, is wel duidelijk. Vroeger was het simpel, je had een kerk en een kroeg en daar werd in een cirkel omheen gebouwd. Maar kijk nu eens naar wat we de laatste jaren gecreëerd hebben. Grote kantoorkolossen die kavel na kavel uit de grond werden gestampt. En vooral geen voorzieningen in de buurt om in de pauze of na het werk even boodschappen te doen of een broodje te eten. Ik denk dat wethouder Arthur van Dijk voor een trendbreuk heeft gezorgd door Park20|20 hier mogelijk te maken. We moeten echt anders gaan denken en gaan zorgen voor een plek waar medewerkers het fijn vinden om naartoe te gaan. Vanuit die gedachte moet je gaan ontwikkelen en dat betekent goed nadenken in de beginfase. Iedereen weet dat de energie-kosten de komende jaren zullen gaan stijgen. Dus moet je op z’n minst een energiezuinig gebouw neerzetten. En dan niet proberen traditioneel te bouwen en er iets duurzaams in te stoppen, want dat werkt niet. De bouwsector is nog steeds heel traditioneel en dat moet verande-ren. Zo lang je de economische principes overeind houdt, is duurzaam bouwen niet duurder.”

Geen kostenpost meer“Sinds de afdelingen facility management en human resource over-leggen, komen er hele andere zaken naar voren. Een gebouw is geen kostenpost meer. Natuurlijk moet je zorgen dat het niet allemaal te zweverig wordt, maar het is nu eenmaal bewezen dat mensen die in een prettige werkomgeving zitten, beter presteren en minder ziek zijn. Duurzaamheid hoort tegenwoordig in elk aspect van een gebouw. Van gezondheid tot werkplezier, van materiaalgebruik tot installatietech-niek, van exploitatie tot schoonmaak- onderhoud. En dat tijdens alle levensfasen van een gebouw. We leggen de lat met dit project heel hoog en zullen daarop afgerekend worden. Er zit een groot afbreukrisico in als je dingen vertelt die je niet kunt waarmaken. Zeker omdat C2C een onderwerp is waarvan veel mensen nog steeds denken dat het een hype

is. De markt moet uiteindelijk betalen wat je bouwt. Als het project zo duur wordt dat niemand iets wil huren of kopen, doe je het niet goed. Dus je moet altijd de balans zien te vinden tussen wat de markt bereid is te betalen en de technische mogelijkheden.”

Eerste huurder bekendBSH Bosch & Siemens zijn de eerste huurder. Zij hebben getekend voor 7600 m2 showroom- en kantoorruimte. Kees Noorman: “De bouw van het nieuwe pand past precies in hun bedrijfsfilosofie. Maar ook de inrichting van het gebouw en de werkplekken zijn uniek. De werkplek wordt zo ingericht, dat er altijd en overal gewerkt kan worden. Of dit nu achter een bureau of vanuit een fijne fauteuil is. Productiviteit, open-heid, creativiteit en vitaliteit van de medewerkers staat hier voorop. En dat bereik je alleen met een duurzaam gebouw.”

duurzaam BOuwen is niet duurder

“Nee, te zien is er nog niets, alleen een bord met informatie. Maar we hopen binnenkort met de bouw te starten”, zegt Bauke de Jong, direc-teur van Regiobouw Haarlemmermeer. Hij doelt op het appartementen-project aan de Leimuiderdijk (nr 24) in Rijsenhout. “Initiatiefnemer is de heer J. Eikelenboom; Enzo architecten tekent voor het ontwerp. Zij zorgden ook voor de verbouwing van de graansilo in Burgerveen. Dat werd een fraai kantoor annex woonpand. Het project won indertijd de gemeentelijke Architectuurprijs.”Het gaat aan de Leimuiderdijk om vier appartementen, elk met aan de achterzijde een eigen garage/berging. Bovendien krijgt iedere woning –

eveneens op het achterterrein - een eigen parkeerplaats. De betreffende woonhuizen bieden veel comfort. “Royale appartementen verdeeld over twee bouwlagen. De onderste twee met zowel een voor- als achtertuin, de bovenste twee met zowel voor- als achter een balkon. Alle eigentijd-se mogelijkheden voor comfortabel wonen, eten, slapen en wassen zijn aanwezig. En het waterverkeer over de Ringvaart en de Westeinderplas-sen staat garant voor een fantastisch uitzicht.” De appartementen worden verkocht vanaf 399.000 euro vrij op naam. Geïnteresseerden kunnen zich melden via [email protected] en0297-385100. Contactpersoon is Jeroen van der Zon.

Regiobouw Haarlemmermeer ontwikkelt vier appartementen in Rijsenhout

Cradle to Cradle (C2C); duurzaam bouwen. Een hype of toch de toekomst?

Veel mensen denken verstand te hebben van duurzaam ontwikkelen, maar weinig mensen weten wat het precies betekent.

Kees Noorman: “Het is nu eenmaal bewezen dat mensen die in een prettige werkomgeving zitten, beter presteren en minder ziek zijn.”

Page 14: OH magazine Q3 2009

Nog enkele units

Het Guldenkwartier

28 casco-plus bedrijfsunits opBedrijvenpark Nieuw-Vennep Zuid

Prijzen vanaf € 133.250,- von, vanaf ca. 123m2 bvo

te koop

fax 020 - 653 30 [email protected]

Verkoopinformatie:

Units standaardvoorzien van:• Toiletruimte• Brandslanghaspel • Meterkast• Nooduitgang signalering

Bedrijvenpark voorzien van camerabeveiliging en parkmanagement

Oplevering oktober 2009

www.guldenkwartier.nl

94588 adv 264x196 fc.indd 1 24-09-2009 15:15:46

18 bedrijfsunits - TE KOOP(RIJSENHOUT - Bennebroekerweg 93)

Units standaard voorzien van:

· Toiletruimte

· Brandslanghaspel

· Meterkast

· Nooduitgang signalering

VAN LULING VASTGOED

Prijzen vanaf 122.000,– von excl. BTWVoor meer informatie:Stommeerweg 72h1431 EX Aalsmeer

T. 0297-53 21 44 E. [email protected]. www.vanlulingvastgoed.nl

18 bedrijfsunits DE RIJSEN -18 bedrijfsunits

94727 adv. bedrijfsunits Rijsenhout.indd 1 24-09-2009 15:10:52

Page 15: OH magazine Q3 2009

| 15

En dat vind je mooi of niet. Belangrijker is echter de veiligheid en de vele gebruiksmogelijkheden. Verder is het een kwestie van smaak.”

Ook maatschappelijk vastgoedMeerschip ontwikkelt meer bedrijfsverzamelgebouwen. Bijvoorbeeld bij de luchthaven Rotterdam. “Op Park Zestienhoven”, vertelt Cees verder. “Tegen het hek van de luchthaven aan hebben we een project ontwikkeld bestaande uit units van 200 tot 600 m2. Belangrijk daar is dat er geen ‘luchthavengebonden’ eis geldt. Maar we zijn ook in Almere bezig. Direct langs de A6, dus een prachtige zichtlocatie.”Met de categorie ‘bijzondere projecten’ is Meerschip zeker ook bekend. “In Utrecht hebben we een ‘maatschappelijk vastgoed’ project gedaan”, besluit Cees. “Samen met Arcadis en Volhuis Ontwikkeling. Een prachtig project in Utrecht Overvecht, bepaald niet een gemakkelijk gebied. We hebben daar een ontmoetingscentrum gerealiseerd, met een sporthal, veel bedrijfjes op het gebied van gezondheidszorg, een kerk en het Leger des Heils. En het functioneert boven verwachting goed. En ook al levert het financieel minder op dan commercieel vastgoed, het geeft de wijk een enorme positieve impuls. En dat is ook veel waard.”

Pal over de brug bij Lijnden ligt Business Park Amsterdam-Osdorp;een kwalitatief hoogwaardig bedrijventerrein van circa 20 hectare. Hier wordt door Ontwikkelingsmaatschappij Meerschip een bijzonder veilig project gerealiseerd: Business Court Amsterdam-Osdorp.

“Het is een mooie locatie waar de nadruk ligt op de samenhang tus-sen architectuur, het landschap, duurzaamheid en veiligheid”, vertelt directeur Cees Smit. “Ons project bestaat uit 13 verschillende units die variëren tussen de 800 en 4.000 m² bedrijfsruimte met bijbeho-rende kantoorruimte. In 2008 zijn we begonnen met de bouw en we verwachten in november de oplevering. De gesprekken met de eerste huurders zijn net van start gegaan. De units zijn heel multifunctioneel en geschikt voor kleine en middelgrote bedrijven. Vanwege de flexibele gebruiksmogelijkheden zijn er diverse activiteiten in te realiseren. Maar het meest belangrijke is het feit dat het binnengebied afsluitbaar is. Het heet niet voor niets Business ‘Court’. Je kunt dus veilig binnen het hek laden en lossen. En door de betonconstructie is het pand ook aanzienlijk minder inbraakgevoelig. Dat betekent ook wel dat het aan de buitenkant een beetje industrieel aandoet: modern en strak.

De unieke Open Dag voor bedrijfsvastgoed in de regio Haarlem-mermeer – Schiphol van Schenk Makelaars die eind vorige maand plaatsvond, was een succes. “We hebben er best veel publiciteit aan gegeven”, vertelt Laurens Schenk. “En dat heeft toch wel gewerkt. De reacties, zowel voor als tijdens de Open Dag, zijn veelbelovend geweest voor de komende periode. Wij hebben diverse personen daadwerkelijk op ons kantoor mogen ontvangen welke op zoek zijn naar nieuwe huisvesting. Er is zelfs een concrete transactie gereali-seerd naar aanleiding van deze Open Dag. Ook de komende periode verwachten wij nog nieuwe aanvragen. Zowel wij als onze opdracht-gevers zijn zeer positief over de actie. Al met al is de Open Dag zeker voor herhaling vatbaar.”

Open Dag Schenk Makelaars voor herhaling vatbaar

“Het meest belangrijke is het feit dat het binnengebied afsluitbaar is. Je kunt dus veilig binnen het hek laden en lossen”

Laurens Schenk (l) en Almar Bouwman:

“Er is zelfs een concrete transactie gerealiseerd naar aanleiding van deze Open Dag.”

veiligHeid Centraal in Business COurt

amsterdam-OsdOrp

Page 16: OH magazine Q3 2009

16 |

Tot het jaar 2001 zorgde de economische groei voor een piekvraag binnen de kantoor-sector. Hierdoor ontstond een speculatieve ontwikkelingsdrift, resulterend in de nieuw-bouw van kantoorpanden. Door de econo-mische recessie begin 2002 ontstond een explosieve toename van het aantal faillis-sementen en zijn veel bedrijven gefuseerd of gekrompen. Wat momenteel resulteert in een behoorlijke leegstand bij de kantoorpanden. Aan de ontbijtgasten de vraag hoe op deze marktontwikkelingen te reageren.

Frans poneerde direct een duidelijke stelling.

een bouwstop. opgelegd door de overheid om nieuwe bedrijfshuis-vesting in een tijd van substantiële leegstand tegen te gaan.

Het is even stil aan tafel. Arthur van Dijk reageert als eerst. “Er is natuurlijk een groot probleem”, stelt hij. “En draconische maatre-gelen zijn prima, maar als we kijken naar 2008 dan hebben we het zo slecht nog niet gedaan.Dit jaar is echter anders; we hebben een leegstand van 14,8 procent en dat is hoog. Maar je moet wel een nuancering aanbrengen.

Het grootste probleem zit in de Zuidtoren en op Schiphol-Rijk. De Zuidtoren was volledig verhuurd aan TNT Quest, maar die ging fail-liet. Dat is uitermate vervelend, maar je doet er niets aan. Verder is er de laatste zes jaren weinig nieuwbouw geweest en Haarlemmer-meer heeft nog steeds de voorverhuureis van 60 procent. Momenteel wordt er gebouwd aan Business Garden, maar daar zijn huurders voor. Maar we zien ook veel verplaatsingen, TNT gaat naar Beukenhorst Zuid, maar laat dan wel een leeg pand achter op Beukenhorst West. Daarom kijken we ook goed naar het transformeren van bedrijfspanden naar woningen, zeker in binnenstedelijke gebieden. Maar we hebben al eerder onze plannen bijgesteld en 3,5 miljoen vierkante meter uit de markt genomen. Dat blijkt niet genoeg. Volgend jaar moeten we dat dus weer bijstel-len. Ik ben het dus wel met de stelling is, maar ik ben geen voorstander van een bouwstop. Haarlemmermeer heeft in de regio een voortrekkersrol. En je moet ook internationaal kijken. Het moet niet zo zijn dat we wereld-wijd de naam krijgen van een gemeente waar niet meer gebouwd mag worden.”

laurens is het met de stelling van frans absoluut niet eens.

“Het geeft namelijk geen regulering”, legt hij uit. “Een groot aantal maatregelen is al genomen en die zijn goed. Je zou verder kunnen gaan: een voorverhuureis van 100 procent. Maar hoe duurzaam is een gebouw nog als je het achterlaat? De gebruikers zijn meestal huurders. Veel eigenaren zijn twee jaar geleden al anders gaan denken. Wij zijn nu bijvoorbeeld met een aantal eigenaren van panden op Beukenhorst West aan het kijken wat we daar aan kunnen doen. De duurzaam-heid van een gebouw wordt steeds belangrij-ker. Het zou ook de toekomst moeten zijn.”

Erwin Wessels: “Je ziet inderdaad een veran-dering. Beleggers van nieuwe kantoorpanden zijn niet meer bereid om enorme bedragen neer te leggen om een huurder tevreden te stellen. Tot een jaar geleden werden hoge incentives betaald om huurders te bewegen om uit hun bestaande kantoren te vertrekken en nieuwe kantoor in gebruik te nemen Ten gevolge van de economische recessie gaan an-dere voorwaarden gelden. Waar tenders (prijs-vragen) plaats vinden wint de bestaande bouw het nu van nieuw vastgoed. Langzaam maar zeker is de lucht uit het systeem gelopen. Er ontstaat immers steeds meer een vervangings-markt en dan is de trend toch meer naar een bestaand gebouw. Ook vinden er steeds meer verhuizingen binnen een gebouw plaats.”Bauke de Jong is het met Erwin eens. “We zijn niet meer zo wild aan het bouwen als een paar jaar geleden” stelt hij. “Na de aanslag op de Twin Towers is het al minder geworden. En toen de bouw net weer een beetje wilde,kregen we te maken met deze crisis.” Erwin zit nog even na te denken over de leeg-stand. Die is toch wel eens hoger geweest? “Inderdaad”, beaamt Arthur. “We hebben ook wel eens te maken gehad met 20 procent. Maar voor mij is wel duidelijk dat Beukenhorst

Arthur van Dijk: “In veel gevallen is de winst leidend en dat moet nu toch echt de vraag uit de markt worden.”

Erwin Wessels: “De laatste jaren zijn erg veel mensen

gestart met een eigen bedrijf waardoor de vraag naar

kantoren toenam.”

waarOm nieuw BOuwen terwiJl er

zOveel panden leeg staan?

Traditiegetrouw staat het thema ‘vastgoed’ centraal in het septembernummer van Ondernemend Hoofddorp.

En eveneens traditiegetrouw zat er om 7 uur ’s ochtends weer een markant gezelschap aan de ontbijttafel in

het Crowne Plaza Amsterdam Schiphol: Erwin Wessels, directeur Dura Vermeer Vastgoed, architect Joost Valk,

Laurens Schenk, directeur van Schenk Makelaars, Bauke de Jong, directeur Regiobouw en Arthur van Dijk,

wethouder Economische Zaken. Gespreksleider was Frans Sodekamp.

(

(

Page 17: OH magazine Q3 2009

| 17

Oost/Oost nooit meer 100 procent kanto-ren zal worden. We moeten echt naar een leegstandspercentage van maximaal 6 tot 7 procent.” Laurens haakt daar op in. “Er wordt vaak alleen maar naar de leegstand van de kantoren gekeken”, stelt hij. “Maar kijk eens naar Schiphol-Rijk, daar ligt het percentage op 35 procent. Beukenhorst West begint nu echt een probleem te worden en het ziet er niet naar uit dat we op korte termijn een hele groep nieuwe gebruikers kunnen binnenhalen. Ik denk dat we samen met de gemeente een slag moeten maken. Desnoods woningen in de lege kantoorpanden. Maar positief vind ik toch wel het gegeven dat de bedrijven wel in Haarlemmermeer blijven en niet massaal de polder verlaten.”

“In Amsterdam Zuidoost is net 30.000 vierkan-te meter ontwikkeld”, vertelt Joost Valk. “De laatste 15.000 meter heb ik voor leegstand zitten tekenen. Het maken van gebouwen moet veel menselijker worden. Geen rode, groene en blauwe stift meer, maar meer zoeken naar de balans. Dus meer regeneratief. Ik denk ook dat een herstel van de markt op de manier waarop we gewend zijn niet meer kan. Maar is ben absoluut geen voorstander van een bouwstop. De nieuwbouw moeten we even afremmen en serieus gaan nadenken over revitaliseren van de bestaande bouw. Er kan op dat gebied heel veel en het instrumentarium is nu voor handen.” Joost heeft qua werk drie jaar geleden drastisch het roer omgegooid.“Duurzaamheid is een begrip wat op veel gebieden uitgebreid in de aandacht is. Het is voor veel mensen duidelijk dat er iets moet veranderen. Wij studeren voortdurend en denken goed na over alle mogelijkheden die we kunnen gebruiken om voor de klant te ontwerpen naar de laatste inzichten op het gebied van duurzaamheid.”

Arthur is voorstander van revitaliseren. “Het gaat niet meer om solitaire gebouwen, we praten tegenwoordig veel meer over ge-biedsontwikkeling. Zoeken naar clusters waar diversiteit zit. Maar als er bedrijven willen verhuizen van Beukenhorst West naar Beuken-horst Zuid, dan kun je ze niet tegenhouden. Laten we, zoals Laurens al zegt, blij zijn dat ze niet weg gaan uit de gemeente. Maar het denken over ‘bouwen’ is anders geworden

vooral bij de overheid. Het gaat om meer dan werken alleen.”

frans vraagt of de voorverhuureis voor de hele regio geldt.

“Jazeker”, stelt Arthur die ook voorzitter is van Platform Kantoren en Bedrijven (Plabeka) van de Metropoolregio. “Er bestaat zelfs een sanctiebeleid. Vandaar ook dat er nu nagenoeg geen nieuwbouw is. Eerst hebben we 2 jaar geleden 3,5 miljoen vierkante meter in de regio verminderd, want toen hadden we nog 8,8 miljoen vierkante meter in de planning. Dat was echt veel teveel voor de Metropoolre-gio. Dat er nu een stagnatie plaatsvindt is op zich best goed, maar op deze recessie zaten

we natuurlijk niet te wachten. Tot 2030 heb-ben we nog 4,8 miljoen vierkante meter in de planning en dat is zeker voldoende. Wat oud is moeten we gaan revitaliseren of onderzoeken of ander gebruik mogelijk is. Wel gaan in ieder geval Amsterdam en wij kijken of de eerdere planning nog op schema is. We houden de vinger aan de pols. Nu willen we zien wat het effect wordt en zo nodig kunnen we nog wat bijsturen op de plannen.”

frans informeert bij laurens naar de huidige situatie bij huurders.

“Daar heb je diverse scenario’s,”antwoordt Laurens. “Sommige willen een deel van hun gehuurde ruimte terug geven, anderen kunnen

gewoon de huur niet meer betalen. Er is vraag naar het openbreken van contracten. Maar er zijn ook bedrijven voor wie verhuizen nu goed zou zijn, maar dat is op dit moment dan weer niet geloofwaardig. Het is een raar fenomeen. Maar marktpartijen kijken momenteel het meest naar flexibiliteit.” Die flexibiliteit zit bijvoorbeeld wel in bedrijfs-verzamelgebouwen? “Daarvoor geldt ook een voorverhuureis van 60 procent,” stelt Arthur. “Maar misschien moet daar het percentage wel van naar beneden. Het gaat altijd om kleine projecten en de opnametijd is vrij kort. Alleen wat is op dit moment de vraag? Je kunt als overheid wel maatregelen nemen, maar we willen toch ook de groei niet tegenhouden. Dus heb je goede samenwerking nodig, zodat je weet wat er speelt in de markt.” Erwin: “De laatste jaren zijn erg veel mensen gestart met een eigen bedrijf waardoor de vraag naar kantoren toenam. Dat heeft ook met de tijdgeest te maken, maar het is toch enigszins een groeiende markt.” Frans is het met Erwin eens: “Kijk naar Startgoed Amster-dam. Een initiatief van de afdeling Econo-mische zaken van de gemeente Amsterdam. Startgoed biedt betaalbare kleinschalige be-drijfsruimten voor startende en kleine bedrij-ven. Op verschillende plaatsen in de stad zijn bedrijfsverzamelgebouwen met ruimte vanaf 50 vierkante meter. Ideaal voor ondernemende mensen die voor zichzelf beginnen en voor kleine ondernemers die toe zijn aan goede be-drijfsruimte. Er is een latente behoefte, alleen staan de starters nergens geregistreerd. En je ziet hoe goed het functioneert in Amsterdam. De huurders helpen elkaar ook onderling.”

Joost Valk: “De nieuwbouw moeten we even afrem-men en serieus gaan nadenken over revitaliseren van de bestaande bouw.”

Bauke de Jong: “We zijn niet meer zo wild aan het bouwen als een paar jaar geleden”

(

(

Page 18: OH magazine Q3 2009

18 |

Laurens: “Kijk naar het oude pand van Modulex aan de Hoofdweg. Daar zijn nu bedrijven gevestigd die iets te maken hebben met de gezondheidszorg. Dat is een branche die jaarlijks 3 procent groeit.” Deze ontwikke-ling is overigens tot stand gekomen door een samenwerking van Frans Sodekamp Vastgoed-consultancy en Schenk Makelaars.Maar volgens Joost zit die groei niet alleen in de gezondheidszorg. “Mensen willen tegen-woordig echt in een gezonde omgeving werken. Wij hebben bijvoorbeeld een pakket ontwik-keld om panden te revitaliseren zodat het een gezond gebouw wordt. Je kunt ook de vraag creëren, maar daar moet je wel ethisch mee omgaan. Er wordt veel gedaan zonder overleg. Praat eens met mensen die er (moeten) werken. Want voor wie bouw je nu eigenlijk?”

Frans heeft nog een stelling:

panden van 25 jaar en ouder moeten worden afgebroken of zodanig worden gerestyled dat er een eigentijds gebouw voor terugkomt.

De overheid moet deze ontwikkeling stimu-leren met subsidies. “Waarom de overheid?” vraagt Laurens. “Laat de markt het zelf doen; een belegger kan het ook.” Arthur is het met Laurens eens: “Ik ben geen voorstander van subsidies. Zulke potjes zijn een keer leeg. En dan? Maar duurzaamheid inbrengen in oude panden, dat is toch wel een punt. Alleen moet je als gemeente dan niet klaar staan met sub-sidie, maar meedenken met de markt hoe je daar een slag kunt maken.” Erwin: “Een beleg-

ger zoekt continuïteit en zekerheid. Een huur-der wil flexibiliteit. En geen mens weet hoe we er over 15 jaar voor staan. Maar je kunt als overheid wel sturen. Wil je nieuw bouwen? Prima, maar dan heb je wel de verplichting iets te doen met het pand dat je achterlaat. Oftewel het duurzaam achterlaten.”

Frans informeert of er nog andere ideeën zijn. Zijn de ontwikkelaars niet inventief genoeg om op gewijzigde marktomstandigheden te reageren door middel van nieuwe concepten? Bijvoorbeeld Park 20/20 van Delta? Arthur: “Ik denk dat het een gebied is waar de vraag bepalend is voor het resultaat. We kennen daar een aantal basis voorwaarden; duurzaam bouwen is daar één van. Kijk naar Amsterdam Connecting Trade (ACT). Dat is het gebied ten zuiden van Schiphol en ten oosten van Hoofddorp en de Beukenhorsten. Dat is echt een duurzaam plan voor de toekomst. En we leggen ons niet vast voor over 5 jaar. Er wordt daar zeker gedacht vanuit de mensen die er moeten werken. Het is een antwoord op een andere manier van ontwikkelen. Maar of het werkt weten we pas over 10 jaar. En het is simpel: Delta is geen charitatieve instelling, die wil ook gewoon geld verdienen.”Maar dat geldt natuurlijk voor de bedrijven van alle gasten aan tafel. Erwin: “Ik vind wel dat wij bij Dura Vermeer een voorbeeldfunctie hebben. Onze divisies Bouw- en Vastgoed en Infrastructuur geven vorm aan Nederland en daarom zijn wij al heel lang met die duur-zaamheid bezig. Wij kijken 5 tot 10 jaar voor-uit. Niet omdat de klanten dat vragen, maar omdat wij dat zelf willen. We zijn ook steeds op zoek naar nieuwe technieken. Dit doen we niet alleen maar met vele partners waaronder de TU Delft. En één ding weten we al zeker:duurzaam bouwen hoeft niet duurder te zijn.”Dat brengt Frans bij een andere vraag.

duurzaamheid. Is het een commerciële truc of realiteit?

Joost: “Ik denk dat het niet meer te stoppen is.” Arthur: “Het leek commercieel te worden. Aan de andere kant er is nu een hybride scooter en die loopt 1:60. Er is dus heel veel mogelijk. Wat mij betreft moeten economie en

duurzaamheid samen gaan.” Bauke is het daar zeker mee eens. “Maar je moet het een kans geven”, stelt hij. “En je moet een beetje relati-veren. Wij bouwers zijn er in ieder geval klaar voor. En het werken met duurzame materialen is voor ons ook leuker.”Het is een bijzonder ontbijt, maar de klok tikt door. De hoogste tijd voor een laatste stelling. Frans: “De markt moet volledig de vrije hand krijgen, dan komt het allemaal weer goed.” Bauke is de eerste die heel stellig reageert. “Nee”, zegt hij. “Die kant moeten we echt niet meer op. Dan worden we weer op geld gestuurd. Ik vind wel dat de overheid moet meedenken, maar dat geldt ook voor de make-laars. Het mag allemaal wel wat transparan-ter.” Arthur vindt dat de markt zoveel mogelijk zelf moet doen. “In veel gevallen is de winst leidend en dat moet nu toch echt de vraag uit de markt worden.” Laurens: “Helemaal mee eens. We zijn de laatste jaren best veel met elkaar in gesprek. Maar transparanter werken zou wel prettiger zijn. Ook dezelfde cijfers delen, want daar schort het ook nog wel eens

aan. Er zou eigenlijk een verplichting moeten zijn om bepaalde zaken te melden om goed de markt te kunnen volgen.”Erwin is het zeker met Laurens eens maar, stelt hij “niet iedereen wil alles kwijt. Door internet is er al heel veel informatie beschikbaar, maar het vraagt wel om een andere manier van werken.” Joost krijgt als laatste het woord. “Transparant is goed, transparant werken is goed, maar genoegen nemen met een beetje minder rendement omdat het gezonder is, zou nog beter zijn. De winst inzetten voor innova-tie, dan ben je duurzaam bezig.”

Frans Sodekamp: “De markt moet volledig de vrije hand

krijgen, dan komt het allemaal weer goed.”

Laurens Schenk: “Kijk naar het oude pand van Modulex aan

de Hoofdweg. Daar zijn nu bedrijven gevestigd die iets te

maken hebben met de gezondheidszorg.”

((

Page 19: OH magazine Q3 2009

| 19

Hoe hard is de vuistregel: we gaan bouwen als 70% van de huizen ver-kocht is? Coert Zachariasse, CEO van Delta Projectontwikkeling en Rob van den Broek, commercieel directeur van hetzelfde concern, wilden daar op donderdag 23 juli best eens over filosoferen.

Kort daarvoor hadden ze samen met wethouder Arthur van Dijk in het collegekamer van het raadhuis hun handtekening gezet onder de koopovereenkomst opstalrecht Cinema Paradiso. Dit project kwam hierdoor weer tot leven. Door het faillissement van het Kantorenhuis, de aanvankelijke ontwikkelaar, zag het ernaar uit dat de plannen voor een bioscoop annex 126 (starters)koopappartementen een stille dood zouden sterven. Immers, de gemeente moest op zoek naar een partij

die bereid was tot overname. “En dat”, stelde Arthur van Dijk, “is nu eenmaal niet eenvoudig.

Het is dan ook erg verheugend dat Delta – we hebben al ervaring met ze op het Fokker Business terrein en op Beukenhorst Zuid – Cinema Paradiso wil afmaken.” Beide Delta-topmannen verklaarden blij te zijn met het vertrouwen dat Arthur van Dijk uitsprak. “We zijn in deze gemeente al aan de slag en daar hebben we een goed gevoel bij. Van daaruit zijn we ingestapt.”

Morgen beginnen ......Concrete data voor een bouwstart waren nog niet aan de orde. “Wan-neer u de eerste film kunt zien? We hopen tegen Kerstmis volgend jaar. Anders begin 2011.” Arthur van Dijk beloofde meteen - als Kerstmis inderdaad zou lukken - de eerste voorstelling verkleed als kerstman bij te wonen. Een uitspraak waaruit toch weer enige twijfel bleek over de haalbaarheid. “De eerste paal? Die zit al in de grond”, zei hij. “Alle palen trouwens. En ook het voorwerk – inclusief de voorbereiding voor de parkeergarage onder het raadhuis - is klaar. Wat ons betreft kan Delta morgen beginnen.” Dat vond Delta duidelijk te vroeg, maar Rob van den Broek durfde wel te speculeren over ‘een eerste steen tegen

het eind van dit jaar’. “Het gaat niet alleen om de bios. De verkoop van de appartementen speelt een hoofdrol. Er zijn diverse verkoopmani-festaties geweest en het loopt behoorlijk. Er zijn er nu (juli- red) 20 verkocht. Er zijn reserveringen uitgegeven tot een aantal van 50. Als die resulteren in een koopovereenkomst, ziet het er goed uit.” En in die redelijk vlotte verkoop had hij wel vertrouwen. “Alles is anders dan een jaar geleden. We zitten in een totaal andere markt. Dat neemt niet weg dat we dit project zien als een kans. De locatie is uitstekend: in het hart van Hoofddorp met rondom allerlei cultuur in aanbouw. De huizen zijn vooral voor starters, een groep die vraag genereert. Verder zijn de woningen aantrekkelijk geprijsd. Maar ja, financieringen vragen anno nu meer tijd. Het is een kwestie van het allemaal aanzien. Merk je dat er gang in de zaak zit, dan kunnen we best die 70% ombuigen naar 50%. Dat sluiten we niet uit.” Het sein voor Cinema Paradiso kan dus al op groen bij een ‘goed gevoel en vertrouwen’. “De kans dat het project alsnog moet worden afgeblazen? Die achten we klein”, liet Coert Zachariasse weten. “Maar helemaal uitgesloten is het niet. We zijn ingestapt en dat doe je omdat je er iets in ziet. We hebben inmiddels substantieel geïnves-teerd. Er kan altijd iets onverwachts gebeuren, maar investeren doen we, omdat we het af willen maken.”

Ervan uitgaande dat deze positieve insteek terecht is, beschikt Hoofddorp-centrum dus eind 2010 over een heuse bioscoop. “Met 6 zalen. Dat blijkt voor de exploitatie een goed getal.” Wie de exploitant wordt, staat nog niet vast. Er worden onderhandelingen gevoerd over exclusiviteit met Merral, verantwoordelijk voor de tijdelijke bios aan de Cor van der Meerstraat. “Mochten we er niet uitkomen: er zijn andere kandidaten. Ten aanzien van kandidaten voor exploitatie verwachten we geen problemen.”

startersleningen

Haarlemmermeer doet er alles aan om de bouw van Cinema Para-diso inderdaad nog in 2009 te laten starten. Onlangs werd bekend gemaakt dat een VROM-subsidie in het kader van de tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten wordt gebruikt om startersleningen aan te bieden voor alle appartementen in het woon/biosproject, zodat er snel voldoende huizen verkocht zijn om te kunnen gaan bouwen. Tot nu toe werden startersleningen alleen verstrekt aan inwoners van Haarlemmermeer. De gemeente wil dit financiële ruggesteuntje nu ook beschikbaar maken voor kandi-daatkopers die een economische binding hebben met Haarlem-mermeer. Hiervoor moet echter de betreffende verordening worden aangepast en de raad kan dan ook een vraag om goedkeurig van dit college-initiatief snel tegemoet zien.

Arthur van Dijk (l) en Coert Zachariasse: “Er kan altijd iets onverwachts gebeuren,

maar investeren doen we, omdat we het af willen maken.”

“Alles is anders dan een jaar geleden.

We zitten in een totaal andere markt.”

“We zijn ingestapt en dat doe je

omdat je er iets in ziet.”

Cinema paradisO HOpeliJk eind 2010 een feit

Page 20: OH magazine Q3 2009

Areal onderscheidt drie niveaus:

gebiedsniveau,

gebouwniveau

en

werkplekniveau.

Binnen deze niveaus passen wij verschil-

lende vormen van beheer toe, zoals:

Park Management

VVE Management

Vastgoed Management

Facility Management

Parkeer Beheer

Areal werkt in opdracht van gemeenten,

ontwikkelaars, beleggers, eigenaren en

huurders.

Bezoek ons op http://www.areal.nl

Beechavenue 135 1119 RB Schiphol-Rijk T: 020 750 33 88 F: 020 750 33 89 E: [email protected]

a real service

Te Huur KANTOOruNIT110 m2 + 3

In een kleinschalig,representatief

kantorencomplex teRozenburg/SchipholHet complex bestaat uit een tweetal

identieke kantoorvilla’s met eeneigen parkeerterrein, gelegen aan devoet van de Kaagbaan van Schiphol.

Op aanvraag sturen wij u graaguitgebreide informatie:

De zeer compleet uitgevoerde unit is gelegen op de begane grond, direct beschikbaar en onder meer voorzien van:•systeemplafond •airconditioning•pantry •teopenenramen•toiletten •kamerindeling•vloerbedekking •kabelgoten

P

Page 21: OH magazine Q3 2009

| 21

Hans de Jong (65) - samen met zijn echtgenote Mieke en hun drie

kinderen sinds jaar en dag eigenaar van Best Western Hotel

De Rustende Jager, Hotel De Beurs in Hoofddorp en Bar Steakhouse

d’Oude Molen - heeft onlangs het onroerend goed en de exploitatie

van de drie zaken officieel over gedaan aan de kinderen. Ter gelegen-

heid daarvan wordt op zaterdag 3 oktober een receptie gehouden.

Familie, vrienden en relaties van de drie bedrijven zijn van 15.00 uur

tot 18.00 uur welkom in Best Western Hotel De Rustende Jager in

Nieuw-Vennep. Dat er heel veel gasten zullen komen, maakt de

familie De Jong niet uit. Dat zijn ze wel gewend. Hans de Jong vindt

het een mooie afronding. De jeugd loopt al heel lang mee en ze

beschikken stuk voor stuk over ondernemerskwaliteiten, dus ook

daarover heeft hij geen zorgen. Hans junior runt al 15 jaar De Beurs,

Marcel is ooit begonnen als chef kok in De Rustende Jager en is daar

nu al een paar jaar directeur. Sylvia heeft d’Oude Molen. En daar

waar nodig, bijvoorbeeld met een grote catering, helpen ze elkaar.

Maar dat is altijd al zo geweest.

De drie horecabedrijven hebben hun eigen karakter. D’Oude Molen

staat bekend om zijn uiterst kleine (4m2) maar bijzonder goede keu-

ken. De Rustende Jager is een begrip in Haarlemmermeer; niet alleen

door de mogelijkheid voor feesten en partijen, maar ook vanwege de

catering die zij nagenoeg op elke locatie kunnen verzorgen. En Hotel

De Beurs, met eveneens voldoende ruimte voor feesten en partijen,

heeft alweer plannen voor nieuwbouw.

Hans de Jong: “Dat we als één familie drie succesvolle horeca-

ondernemingen hebben mogen ontwikkelen, daar ben ik best trots

op. Maar ik geef met een gerust hart het roer uit handen. We zijn

altijd een gastvrij en veelzijdig familiebedrijf geweest. Dat zal echt

niet veranderen. Alleen is de jeugd nu de baas.”

derde generatie de JOng aan Het rOer

In de drie jaar dat Haar-lemmermeer Culinair bestaat is het driedaagse evenement uitgegroeid tot een vaste waarde in menig agenda. Door de ongedwongen sfeer, de gezellige aankleding van het culinaire dorp en het

overheerlijke eten is het er goed vertoeven. Leden van Ondernemend Hoofddorp konden op de zaterdagvond in de VIP-tent netwerken met le-den van diverse ondernemersverenigingen, de Rotary, de Lions en (oud-)leden van de Junior Kamer. Als opwarmertje voor de rest van de avond

werd een hapje en een drankje geserveerd, waarna men uitzwermde over het culinaire dorp: het domein van de negen restauranthouders, die als goed gastheer, maar zeker ook als ondernemer, er alles aan deden om hun bedrijf op de kaart te zetten. Prima gerechten in aangepaste porties vonden gretig aftrek. Door die porties niet te groot te maken konden de bezoekers ook rouleren om vervolgens bij een van de andere topondernemers weer iets te proeven. Uiteraard lagen er op de tafels van de verschillende restaurants uitnodigingen om vooral ook een op de ‘thuisbasis’ langs te komen. Ook dat hoort bij goed ondernemerschap. Haarlemmermeer Culinair biedt ondernemers veel mogelijkheden. Naast sponsoring of bartering worden veelal relaties met hun achterban door bedrijven uitgenodigd om hier te genieten van een gezellige middag/avond met rustige muziek en een smakelijke maaltijd.

Ondernemend Hoofddorp op Haarlemmermeer Culinair

Foto: Kees van der Veer

Bestuurswisseling MKB Met ingang van 26 augustus heeft MKB Haarlemmermeer-Schiphol een nieuwe voorzitter in de persoon van Mr Dick Winters.De heer Winters – met Winters & De Vries Advocaten ook lid vanOndernemend Hoofddorp – volgt hiermee Rinus Meelis op, die vanaf het begin de voorzittersrol heeft vervuld.

Grieppandemie: wat doet u? Op onze Nieuwsflits van 2 september hebben wij slecht één reactie mogen ontvangen, te weten van Tempo-Team. Maar die heeft z’n zaak-jes dan ook goed op orde met onder andere een draaiboek teneinde de operationele gevolgen van de griep zoveel mogelijk te beperken.Als u hierin geïnteresseerd bent kunt u bellen met An-ja Goezinne op tel. 023 56 201 25 of [email protected] Tempo-Team mailt u dan kosteloos het draaiboek toe.

Page 22: OH magazine Q3 2009

Verwerking administraties • jaarrekeningen belastingaangiften • loonadministraties • adviezen

Bezoek onze website voor meer informatie: www.maassmit.nl

Maas+SmitAdministratie- en belastingadviseurs b.v.

Kruisweg 939-D, 2132 CD Hoofddorp, Tel. 023 – 56 98 660

Bespaar op uw accountantskostenKies voor een gecertificeerd administratiekantoor

NOAB

www.enter-winters.nl

Bennebroekerweg 281 | 1435 CJ Rijsenhout / Hoofddorp Tel: 0297 381 888 | Fax: 0297 381 889

• Startersbegeleiding• Begeleiding bij iedere ondernemingsfase• Accountancy• Administratieve dienstverlening• Fiscale dienstverlening• Salarisverwerking• Personeel & Organisatie• Financiële planning

Jadelaan 105Postbus 292130 AA HoofddorpT 023 - 561 20 79F 023 - 563 56 71

www.stukart.nl

Van ontwerp tot onderhoud!

U w c r e a t i e v e p a r t n e r i n g r o e n

Bel de SV Support Desk voor al uw vragen over:

• Verplichtingen en rechten bij verzuim

• Sociale verzekeringswetgeving (o.a. ontslag)

• Besluiten van het UWV

• Eigen Risicodragerschap WIA en ZW

• De gedifferentieerde premie en aanvragen WIA

• Ondersteuning bij bezwaar en beroep

Deskundig op twee fronten: ziekteverzuim en

sociale wet- en regelgeving

SV Support combineert specialistische kennis van

de sociale zekerheid met een vernieuwende visie

op verzuim: de Support Verzuim Aanpak.

Deze unieke combinatie zorgt voor een sterke

daling van het verzuim en aanzienlijke kosten-

besparingen.

Als dé specialist op het gebied van sociale

zekerheid bieden wij u bovendien de

SV Support Desk: 079 363 44 04(op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur; € 2,30 per minuut)

www.svsupport.nl

Page 23: OH magazine Q3 2009

| 23

de ark van nOaCH Op nOOrd . . . ?

Dit beeld troffen wij eind juli aan: een boot in het groen langs de Bijlmermeerstraat. Een boot? Jawel, en niet zo’n kleintje ook! En er waren deze zomer wel meer vreemde zaken aan de hand. Opeens werden openbare parkeerplekken bezet door bedrijfsmaterialen als kraanwagens en bouwketen. Tijd voor actie dus. En nadat Ondernemend Hoofddorp

deze overlast had gemeld bij de gebiedsma-nager heeft ook de gemeente actie onderno-men: zowel de boot als de meeste bouwketen zijn inmiddels verwijderd.

ParkeerperikelenToch gaat het niet helemaal goed op Noord. De Graftermeerstraat bijvoorbeeld biedt met

name door de lege – verwaarloosde – panden een nogal trieste aanblik. Voorts werden wij door een ondernemer attent gemaakt op het feit, dat vakantiegangers hun auto op Noord stallen in plaats van op Schiphol; een probleem dat ook speelt op andere bedrijvenlokaties. Hiervan is melding gedaan aan de gemeente maar die schijnt hier niets tegen te kunnen doen.

Illegale broodjeszaakAan de Wijkermeerstraat heeft een broodjes-zaak zijn intrek genomen in een pand, waar volgens het bestemmingsplan géén detailhandel mag plaatsvinden. Toch worden er broodjes en andere snacks verkocht. Wij hebben begrepen dat de kwestie ‘ergens’ op het gemeentehuis ligt, waar wordt onder-zocht of deze – illegale - praktijk gelegaliseerd kan worden. En dat lijkt ons geen juiste gang van zaken. Ook hierover heeft Ondernemend Hoofddorp contact opgenomen met gebieds-manager Hans Kleiss, die ons heeft beloofd de zaak uit te zullen zoeken. Wordt vervolgd!

HOOFDDORPNoord

“Eén gemeenteambtenaar die een vergunnin-gentraject van begin tot eind begeleidt, de zogenaamde groene golfambtenaar, zou veel kunnen oplossen.” Het was een van de wensen die op 24 juni naar voren kwam tijdens een gedachtewisseling tussen ondernemers en politici op initiatief van het Haarlemmermeers Ondernemers Platform (HOP) in de VIP-tent op het terrein, waar zich het 100ste Concours Hippique afspeelde.

Paarse krokodil nog niet wegDe paarse krokodil, symbool van gecompliceerde regelgeving, blijkt het Hoofddorpse raadhuis nog niet te hebben verlaten. Dick Winters formuleerde de problematiek. “Kleine zaken, dat loopt wel. Bij meer complexe zaken, bijvoorbeeld bouwprojecten, is het nog steeds een ondoorzichtige brij. Coördinatie binnen het raadhuis is slecht. De laatste vergunning verschijnt soms pas als de eerste al weer is verlopen. Is de politiek bereid dit op te pakken

en in te zetten op betere dienstverlening?” En een andere ondernemer stelde: “Als er bij mij iets niet goed gaat, merk ik dat onmiddel-lijk in mijn portemonnee, een ambtenaar heeft daar geen last van.” De vertegenwoordigde partijen – iedereen behalve de PvdA – erkenden de problemen van traagheid en onoverzich-telijkheid. Gezamenlijk kwam men tot de conclusie dat de operatie Focus Klant, ingezet om de dienstverlening te verbeteren, eigenlijk

is mislukt. Een harde waarheid die de politici mee mogen nemen naar de gemeenteraads-verkiezingen van 3 maart 2010, samen met wensen voor een betere (auto) bereikbaarheid - bekijk opnieuw het VCP! -, geld en aandacht voor vooral oudere bedrijventerreinen alsmede de ontwikkeling van meer werkgelegenheid, onder andere door de groei van Schiphol te faciliteren en al goedgekeurde projecten versneld te laten uitvoeren. Werk genoeg dus. Ondernemend Haarlemmermeer stuurde de gemeentebestuurders naar huis met een goed gevulde verlanglijst.

VervolgtrajectDe komende tijd zullen de schrijvers van de politieke programma’s door het HOP worden benaderd om er achter te komen of de ondernemerspunten ook daadwerkelijk worden meegenomen. Op (waarschijnlijk) 17 februari is er een vervolgbijeenkomst waarin de politiek nogmaals aan de tand gevoeld wordt.

Politiek debat: Focus Klant mislukt!

Dick Winters: “Coördinatie binnen het raadhuis is slecht.”

Page 24: OH magazine Q3 2009

www.rabobank.nl/agrarisch

Je vraagt je af waar je kracht ligt? Of je de overname kunt financieren? En hoe je het

bedrijf overneemt? Speciaal voor opvolgers in de agrarische sector ontwikkelde de

Rabobank een programma, het Rabo Opvolgers Perspectief. Dat geeft antwoord op

deze belangrijke vragen en geeft je de mogelijkheid je in de jaren voor de overname

persoonlijk en professioneel te ontwikkelen. Zo versterk je jouw ondernemerschap

en regel je de overname financieel uitstekend, ook in relatie tot je familie. Meer

weten? Maak een afspraak met je accountmanager. Het is tijd voor een bank die het

anders doet.

Rabo Opvolgers Perspectief Jouw investering is ons veel waard

Het is tijd voor de Rabobank.

500.51.047 A5 LI FC 1 14-04-2006 09:44:46

"Het mooiste plekje van Hoofddorp" is de benaming voor de plaats waar ons restaurantzich bevindt. Het is gelegen aan een waterpartij omgeven door prachtige oude treurwilgen. U kunt in onze serre, of 's zomers op ons terras, aan of boven het watergenieten van een heerlijke maaltijd. Wij hopen u snel te mogen begroeten in ons restaurant!

De keuken is geopend:• Lunch: • Diner:Maandag t/m vrijdag van 11.00-15.00 uur. Dagelijks van 17.00-22.00 uur.(geen lunch op zaterdag- en zondagmiddag)

Theatermenu:Gasten die een voorstelling gaan bijwonen in één van de theaters in Hoofddorp biedenwij de mogelijkheid om voortijdig bij ons te komen dineren. Wanneer u aangeeft dat unaar het theater gaat, zorgen wij ervoor dat u op tijd klaar staat.

Restaurant l’Hirondelle ligt op een loopafstand van slechts 500 meter bij SchouwburgDe Meerse vandaan.

www.lhirondelle.nl

Boslaan 7 • 2132 RJ Hoofddorp • tel. 023-5624628 • fax. 023-5622608

• Incasso’s • Debiteurenbeheer • Huurzaken

Kruisweg 949, 2132 CD Hoofddorp Telefoon: 023-5541212 Fax: 023-5541200

www.deurwaarderskantoorhaarlemmermeer.nlinfo@deurwaarderskantoorhaarlemmermeer.nl

Lid van VerenigingIncass en KBvG

71738 Circulaire maart 2007 22-03-2007 13:37 Pagina 12

Kruisweg 652, Hoofddorp, tel. 023-556 00 [email protected], www.millenaar.nl

Een beetje ondernemer verzekert niet élk risico...

V E R Z E K E R I N G E N P E N S I O E N E N E M P L O Y E E B E N E F I T S

Page 25: OH magazine Q3 2009

| 25

In Ondernemend Hoofddorp stellen we regelmatig nieuwe leden aan u voor, zoals hier impressariaat Eventos, bij monde van Maartje Houtzager.

“Ik ben zangeres en geef sinds anderhalf jaar leiding aan Eventos, music en events uit Hoofddorp. Deze eigen zaak is relatief iets nieuws, het zingen en met muziek bezig zijn niet. Vrijwel direct na mijn afstuderen - Conservatorium van Hilversum, richting pop en jazz – ben ik gaan werken als free lance zangeres. Ik werd begeleid door een vaste groep: Eventband. Als je regelmatig optreedt, raak je vertrouwd met het organisatieaspect van dat werk en toen leek het een goed idee dat

zelf te behartigen. Zo ontstond impressariaat Eventos. Wij staan garant voor muzikale acts van een uitstekend niveau, zowel voor de particulier met een feestje als de zakelijke klant. In dat laatste geval denk ik aan congressen, openingen, recepties en partijen, concerten en muziekfestivals. Voorbeeld? We traden op bij de heropening van Carré, we speelden in Paradiso bij de Michael Jackson Tribute en we waren te horen tijdens de Libelle Zomerweek. Hoe gevarieerd wilt u het hebben? Zowel op commercieel als artistiek gebied zijn we zonder meer veelzijdig. Via onze websites www.eventband.nl en www.eventos.nl laten we dat graag zien.” Kennen en gekend wordenNatuurlijk willen we ook graag weten waarom Eventos lid is geworden van Ondernemend Hoofddorp. Maartje: “Dat laat zich makkelijk raden: een impressariaat moet het hebben van kennen en gekend worden. Ondernemend Hoofddorp als de grootste belangenvereniging van Hoofddorp is daarvoor dé ontmoetingsplek bij uitstek.” Tenslotte willen we weten wat Ondernemend Hoofddorp kan betekenen voor Eventos. Maartje: “Voortvloeiend uit wat ik al eerder zei verwacht ik mogelijkheden om te netwerken. We willen laten zien wie we zijn en voor wie we iets kunnen betekenen. Voor de individuele leden, maar ook voor organisaties als Meerlive en Meerjazz die ook lid van Ondernemend Hoofddorp zijn. Een florerend bedrijfsleven doet het nóg beter met een juiste dosis entertainment.”

nieuw BiJ Ondernemend HOOfdOrp: eventOs

“Een florerend bedrijfsleven doet het nóg beter met een juiste dosis entertainment.”

Concours Hippique Hoofddorp 2010 Met een succesvol Concours Hippique achter de rug, is het bestuur van Stichting Vooruit al weer druk in de weer met de editie 2010. “De plannen voor 2010 beginnen voorzichtig vorm te krijgen, maar een definitief programma is er nog niet. Wel is er een datum: van 24 t/m 27 juni” aldus voorzitter Henk Prins tijdens de sponsorbij-eenkomst begin september. Sven Harmsen, bondscoach van de Junioren en Young Riders, roemde bij deze gelegenheid de uitstekende organisatie. “Een organisatie als deze heb ik nog nooit meegemaakt. Als er ergens iets ontbrak of nog gedaan moest worden, dan werd dat direct geregeld. Een prachtige bodem, mooie parcoursen en volop gezelligheid. Het was geweldig.”

Nieuwe manager Vlamboog

Per 1 september is Henk Zandvliet uit dienst getreden bij De Vlamboog. Hij is per die datum opgevolgd door Remo Bouwman in de functie van General manager.

Samenwerking Koopplein en l’HirondelleZoals Maartje Houtzager het op deze pagina stelt: Ondernemend Hoofddorp is dé ontmoetingsplek bij uitstek. In ieder geval hebben Koopplein en l’Hirondelle elkaar gevonden: in september hield Koopplein een speciale actie: wie 5 advertenties op Koopplein plaatste, maakte kans op een van de 10 diners voor 2 bij l’Hirondelle.

Jan Bastiaansen van Koopplein selecteerde juist dit restaurant “omdat het is gelegen op het mooiste plekje van Hoofddorp en de maaltijden met veel passie onder toezicht van Diana en Ron Auer worden bereid.” En ook voor volgende acties nodigt Jan ondernemers uit om contact met hem op te nemen, waarbij het vergroten van de naamsbekendheid van de betreffende ondernemer centraal staat. Info op www.koopplein.nl of tel. Jan: 06 229 222 61

Foto: Hoofddorpse Courant

V.l.n.r.: Jan Bastiaansen (Koopplein Hoofddorp), André Breed (Koopplein Nieuw-Vennep)

en Ron Auer (l’Hirondelle).

Page 26: OH magazine Q3 2009

Het Centrum voor Bedrijven en Instellingen (CBI) is hét aanspreekpunt voor gevestigde ondernemers, nieuw te vestigen ondernemers, startende ondernemers en bestuurders van instellingen zoals scholen en sportverenigingen.

Het Centrum voor Bedrijven en Instellingen biedt u:- informatie over bestemmingsplannen

.a.o roov negninnugrev revo seivda -

horeca en detailhandel

- advies over mogelijkheden bedrijfshuisvesting

nee nav netrats teh revo eitamrofni -

onderneming of over vastgesteld

economisch beleid

nav nennalpsgnilekkiwtno revo eitamrofni -

bedrijventerreinen, kantoorlocaties en

winkelcentra

edgitseveg revo eitamrofni -

Haarlemmermeerse ondernemingen

Waar kunt u terecht?Het CBI is gevestigd in het raadhuis in Hoofddorp.

Bezoekadres: Raadhuisplein 1,

2132 TZ Hoofddorp.

Postadres: Postbus 250, 2130 AG Hoofddorp.

Telefoon: 023 567 60 06 / Fax 023 567 60 01

Email: [email protected]

www.haarlemmermeer.nl/cbi

Openingstijden loket op werkdagen:Vrije inloop van 09:00 - 13:00 uur

Op afspraak van 13:30 - 17:00 uur

Telefonisch bereikbaar van 09:00 - 17:00 uur

Ondernemen in Haarlemmermeer? Het CBI helpt.

Boslaan 31

2132 RJ Hoofddorp

T 023 - 567 20 50

F 023 - 567 20 51

www.bss-hoofddorp.nl

Dé sluitende oplossingvoor uw bedrijf

detacherenleerwerkbedrijfreïntegratie

Hoofdweg 583, 2131 MT Hoofddorp

Postbus 53, 2130 Hoofddorp

T: 023 - 566 15 66

F: 023 - 566 15 69

E: [email protected]

W: www.amgroep.nl

detacherenleerwerkbedrijfreïntegratie

Hoofdweg 583, 2131 MT Hoofddorp

Postbus 53, 2130 Hoofddorp

T: 023 - 566 15 66

F: 023 - 566 15 69

E: [email protected]

W: www.amgroep.nl

detacherenleerwerkbedrijfreïntegratie

Hoofdweg 583, 2131 MT Hoofddorp

Postbus 53, 2130 Hoofddorp

T: 023 - 566 15 66

F: 023 - 566 15 69

E: [email protected]

W: www.amgroep.nl

detacherenleerwerkbedrijfreïntegratie

Hoofdweg 583, 2131 MT Hoofddorp

Postbus 53, 2130 Hoofddorp

T: 023 - 566 15 66

F: 023 - 566 15 69

E: [email protected]

W: www.amgroep.nl

Page 27: OH magazine Q3 2009

Jo-Else Seinstra, gebiedsmanager Graan voor Visch Zuid, was hier zeer duidelijk over: “De Smaragdlaan is vóór het eind van 2009 heringericht.” Een mooi resultaat, dat mag worden toegeschreven aan de klankbord-groep Graan voor Visch van Ondernemend Hoofddorp.

Aan de even zijde van de Smaragdlaan wordt de groenstrook heringericht tot 22 haakse parkeerplekken. Zowel deze als ook de andere kant van de straat wordt een blauwe zone, dat wil zeggen dat de maximum parkeertijd 2 uur zal zijn. Ondernemend Hoofddorp en de aan de Smaragdlaan gevestigde bedrijven verwachten dat hiermee de straat een stuk veiliger zal worden en dat de bereikbaarheid van de bedrijven voor zowel leveranciers als de klanten wordt gewaarborgd.De klankbordgroep heeft het verzoek gedaan om de bochtbeschermers, die nu nog in het groen aan de Smaragdlaan liggen, te verplaatsen naar elders op het terrein, een en ander uiteraard in goed overleg met de

ondernemers aldaar. Voorts is gesproken over de (illegale) doorgang Jadelaan-Opaallaan via het parkeerterrein van Hartgerink en Klomp, hetgeen gevaarlijke verkeerssituaties oplevert. In het verleden is geprobeerd dit te reguleren met een hoogtebegrenzer, maar die werd keer op keer beschadigd. Momenteel (medio september, red.) staat er niets. Frans Stukart, voorzitter van de klankbordgroep, is in contact met de heer Klomp over de beste oplossing.

Challenge 2.0In de bijeenkomst van de klankbordgroep eind juni kwam ook de discotheek ter sprake, die toen net (her)opend was onder de naam Imperium. Op 19 augustus hadden Frans Stukart en Martijn de Ruijter van de klankbordgroep samen met Jo-Else en Ramon Boerlijst (gemeente) een prettig gesprek met eigenaar Arco Koot van Challenge 2.0 – zoals die nu heet – en DJ Orlando, verantwoordelijk voor de programmering. En het moet gezegd, we waren behoorlijk onder de indruk van de veiligheidsmaatregelen die men heeft

genomen: strikt deurbeleid (zonder pasje en legitimatie kom je er echt niet in), strenge huisregels, geen schimmige hoekjes meer, afgesloten parkeerterrein met bewaking, overal camera’s en na het weekend wordt de omgeving opgeruimd. Ondernemend Hoofd-dorp is nog met de gemeente in gesprek over een mogelijke taxistandplaats c.q. een andere manier om de bezoekers snel af te voeren. Inmiddels is Challenge 2.0 lid geworden van Ondernemend Hoofddorp: lijkt ons een leuke locatie voor een bedrijfsbezoek.

| 27

De bouw van minimaal acht windturbines zit in een cruciale fase. De windturbines met een minimaal vermogen van 20 MW kunnen energie gaan leveren aan ongeveer 14.000 huishoudens. Nadat de gemeenteraad in 2006 daartoe een uitspraak heeft gedaan is er vanuit het gebied zelf hard gewerkt aan mogelijke realisering. De Raad gaf toen aan: in het gebied, dóór het gebied en vóór het gebied en sloot projectontwikkelaars uit. Het was en is een unieke opdracht: organiseer het samen! De daartoe uit het gebied voortgekomen initia-

tiefgroep en kerngroep heeft uitvoerig contact gehad met vertegenwoordigers van eigenaren. Uit dit door de raad gewenste draagvlak is een Samenwerkingsovereenkomst ontworpen, die momenteel is/wordt aangeboden aan eigenaren in het zoekgebied ten zuiden van de N207. Procesbegeleider Rob van Gaalen (oud-dijkgraaf Waterschap Groot-Haarlem-mermeer) houdt zich daarmee namens de daartoe opgerichte stichting bezig. Volgens hem kunnen er voldoende grondposities aangeboden worden waar op basis van

opstalrecht over gegaan kan worden tot de bouw van minimaal acht windmolens. Als de grondposities bekend zijn worden er 3 modellen ontworpen die, na inspraak, zullen worden voorgelegd aan de gemeenteraad. De gemeente kan dan positief aansluiten bij de ook door het Rijk en Provincie gewenste plaatsing van windmolens in het gebied.

Windpark Haarlemmermeer-Zuid

HerinriCHting smaragdlaan dit Jaar een feit!

HOOFDDORPGraan voor visch

Page 28: OH magazine Q3 2009
Page 29: OH magazine Q3 2009

In een tent op de Jadelaan zagen onze leden een bijzonder leuke film. Herkenbaar ook: een ondernemer die geconfronteerd wordt met een netwerk dat eruit ligt, falende helpdesk en meer problemen, waardoor het hele bedrijf plat komt te liggen. Uiteindelijk lukt het met Korton wèl en kan de ondernemer weer gewoon doen waar hij goed in is: ondernemen.

Ook de presentatie van Erik Hulzebosch zorgde voor de nodige hilarische momenten. Onder het motto ‘Haal alles er uit wat er in zit’ vertelde hij over zijn schaatscarrière en hoe hij gekomen is waar hij nu is – “met alleen 2 jaar LTS”. Heel grappig: een aanrader!

Met zeer veel dank aan de medewerkers van Korton voor de perfecte organisatie: leuke presentaties, een lekkere barbecue, interessante rondleiding en de verloting van een minilaptop: helemaal top!

kOrtOn Haalde alles eruit wat erin zat

activiteiten

Nu eens geen droge presentatie met powerpointplaatjes, cijfers en verkooppraatjes maar een komische minifilm en een

al even komische presentatie door Erik Hulzebosch tijdens het Open Huis van de Korton Group op 24 september.

| 29

alle foto’s zijn te vinden in het fotoalbum op onze website: www.ondernemendhoofddorp.nl

de kOmende aCtiviteitenPersoneelskosten zijn hoog. Een laag verzuim en snelle re-integratie zijn daarom enorm belangrijk. Op 26 november a.s. organiseert Ondernemend Hoofddorp, in samenwerking met sV support en het poortwachtercentrum noord-holland Zuid, een informatieve bijeenkomst rond dit thema.Het Poortwachtercentrum is een netwerk van werkgevers in de regio die onderling vacatures en te re-integreren werknemers uitwisselen. SV Support heeft een nieuwe visie op verzuim en biedt werkgevers advies en ondersteuning bij onder meer een effectieve aanpak van het ziekteverzuim, in combinatie met grondige kennis van wet- en regelgeving.

Op 1 oktober zijn we te gast bij skicentrum hoofddorp aan het Arnolduspark. Frans Witkamp laat u graag kennismaken met de mogelijkheden die het skicentrum – en dan met name aan ondernemers – biedt. Marian Janssen (samenbrengen.nl) verzorgt een workshop “Hoe werf ik nieuwe klanten”.

En dan zien wij u ook graag op woensdag 14 oktober rond 16.30 uur voor een gezellige netwerkborrel op de B2B dagen in Expo Haarlemmermeer te Vijfhuizen. Voormalige judocoach Cor van der Geest zal uit de doeken doen wat er nodig is om de top te bereiken. Talent, hard werken, de juiste keuzes maken en méér: allemaal zaken die niet alleen gelden in de wereld van de sport maar ook opgaan voor het bedrijfsleven.

aanmelden voor deze activiteiten kan via www.ondernemendhoofddorp.nl

Page 30: OH magazine Q3 2009

Boslaan 72132 RJ Hoofddorptel. 023 - 562 46 28fax. 023 - 562 26 08

Keuken geopend:

Lunch ma t/m vrij 11.00-15.00 uur Diner 7 avonden 17.00-22.00 uur

De mooiste locatie van Hoofddorp www.lhirondelle.nl

Verzekeringen

Pensioenen

Hypotheken

Met vestigingen in:

Ω Aalsmeer

Ω Beverwijk

Ω Hoofddorp

www.athena.nl

Athena HoofddorpKruisweg 6162132 CH HoofddorpTelefoon 0297-234 570E-mail [email protected]

Athena A6 Hoofddorp 92x136.indd 1 26-03-2009 11:01:50

IT moet voor u werken......niet andersom

[email protected] - www.rdcomputers.nl - 023 5634722

Page 31: OH magazine Q3 2009

wwwwwwwwwWebWegWijzer

ELEKTROTECHNIEK EN BEVEILIGING

saff ier laan 6, 2132 vz hoofddorp - www.elsenga.n l

Voor het actuele aanbod

www.schenkmakelaars.nl

Postbus 3103 2130 KC Hoofddorp Tel. 023 - 557 22 88 Fax 023 - 557 97 33

E-mail: [email protected]

www.enter-winters.nl

Scherp voor ondernemers

www.lust4lunch.nlT: 06 385 40 576E: [email protected]

Voorbelangenbehartiging

en netwerken:

www.ovh.nl

www.running-business.nl

85662 www.pagina 23-09-2008 12:50 Pagina 1

Dé informatieleverancier van Haarlemmermeer

www.hoofddorpsecourant.nl

Op internet te Vinden Op

www.OndernemendhOOfddOrp.nl

Page 32: OH magazine Q3 2009

Building relationships

Groen Offset Hoofddorp BV

Bijlmermeerstraat 8

2131 HG Hoofddorp

The Netherlands

Telefoon +31 (0)23-5542370

Fax +31 (0)23-5621192

[email protected]

www.groen.nl