Eventbranche Magazine 1-2010

64
1 event branche.nl platform voor live communicatie en mice Minister de Jager Doodsteek voor evenementen? Stop de no show Branche zoekt naar oplossingen Failliet en dan… Vallen en opstaan maart 2010 1 Exclusief NIDAP-onderzoek Dieptepunt voorbij? jaargang 1

description

1 Stop de no show Minister de Jager Branche zoekt naar oplossingen Doodsteek voor evenementen? Failliet en dan… Vallen en opstaan jaargang 1 platform voor live communicatie en mice event branche.nl

Transcript of Eventbranche Magazine 1-2010

Page 1: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

1

eventbranche.nlplatform voor live communicatie en mice

Minister de JagerDoodsteek voor evenementen?

Stop de no showBranche zoekt naar oplossingen

Failliet en dan…Vallen en opstaan

maart 2010 1

Exclusief NIDAP-onderzoekDieptepunt voorbij?

jaargang 1

Page 2: Eventbranche Magazine 1-2010

Event Department is een onafhankelijk evenementenbureau, dat u kunt inschakelen als uw eigen tijdelijke (externe) evenementenafdeling, voor de coördinatie en realisatie van o.a. uw: productintroductie, brandevent, gala, bedrijfsfeest, jubileum, fusie event, relatie event, personeelsfeest, promotie event, award event, opening of première.

Ervaar de toegevoegde waarde van een bureau!

Opdrachtgevers o.a. Akzo Nobel – ABN Amro - Aveda – Danone – Esquire - HeinekenMaandag – Pathé Nederland – TVM – VNU Media – Warner Bros - Yacht

020 42 333 24 | [email protected] | www.eventdepartment.nl

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

adv5.pdf 1 18-3-2010 19:07:49

Page 3: Eventbranche Magazine 1-2010
Page 4: Eventbranche Magazine 1-2010

Fort Voordorp

VERGADERINGEN • BEURZEN • PRODUCTPRESENTATIES • JUBILEA • CONGRESSEN • ONTSPANNENDE EN FEESTELIJKE EVENEMENTEN

Een uniek verdedigingswerk uit

1869, onderdeel van de Nieuwe

Hollandse Waterlinie, nabij Utrecht.

Volledig gerestaureerd en speciaal

ingericht voor alle denkbare evene-

menten, voorzien van de modern-

ste faciliteiten, maar met behoud

van de historische sfeer.

een bolwerk van mogelijkheden

Fort Voordorp b.v.Voordorpsedijk 28B3737 BK GroenekanTel. 030-2735354 Fax 030-2733363E-mail: [email protected]

VOOR 40 TOT 1.500 PERSONEN

815806 Fort Voordorp ad210x255.indd 1 07-10-2008 15:27:13

Page 5: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

5

inho

ud

eventbranche.nl

nhoud

i 9 EventBranche Nieuws

11 Het EventBranche-team stelt zicht voor

12 Interview Minister De Jager

16 NIDAP onderzoek

23 Branchevereniging: PMO&E

25 EventLearning

26/27 EventSociety

29 Column Nauta Schreurs

31 Branchevereniging: CLC-VECTA

35 Failliet en dan…

38 Dolf de Vries biedt crisis het hoofd

42/43 Cases

45 Nieuwe Locaties

46 De Rotterdam

48 Column Patrick Roubroeks

51 OCEANDIVA

53 Amstelhal

54 EventTransfers

55 Column Frans Miggelbrink

MICE

56 Agenda

58 MICE Nieuws

60 Zuid Afrika en het WK

62 Positieve incentivetrend

11

Wij maken uw vakblad

16 NIDAP verwacht stabilisatie

38 Dolf de Vries: kwaliteit en enthousiasme

53 Gemiste kans vlakbij ArenA

12 Minister reageert

op kritiek

46 20 tot 30

aanvragen per dag

58 Zuid Afrika

in WK-sfeer

35 Het aangrijpende

verhaal van Simon Zoetebier

Page 6: Eventbranche Magazine 1-2010

“Van Dam begon ooit als luxe slagerij en is nu al meer dan 50 jaar dé naam voor culinair genieten in Amsterdam en omstreken. We kijken de mensen recht in de ogen en bieden een topproduct. Dat is waarom zoveel mensen voor Van Dam Catering kiezen. Amsterdams, Ambachtelijk enAmbitieus. Als dat u aanspreekt, bel me dan: 06 54653005.”

René van Dam

www.vandamcatering.nl

Page 7: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

7

them

a

ColofonUitgever: Marion Andriessen

Redactie: Sjoerd Weikamp (hoofdredacteur), Marion Andriessen (eindredactie), Marcella Brouwer (redactie MICE) , Helen Zwiers (redactie MICE), Marye Hendriks, Frans Miggelbrink, Jan Brands, Patrick Roubroeks, Bram Nauta en Roger Schreurs. Met medewerking van CLC-VECTA en IDEA.

Fotografi e: Photonic, Punkmedia e.a.

Coverfoto: Photonic.nl Vlnr Ad Bastiaanse, Jan-Franco Adamo en Arjen Lemstra.

Senior Account Manager:Mark Wichmann 0314 [email protected]

Sales en traffi c:Marye Hendriks 0314 [email protected]

Vormgeving:Goedkoopstevormgevers.nl, Groningen

Druk:Senefelder Misset, Doetinchem Branchenieuws, tips of vragen?Neem contact op met de redactie:Postbus 500, 7000 AM Doetinchem

Tel: 0314 333453

Mail: [email protected]

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomati-seerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door printouts, kopieën, of op welke andere manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De informatie in deze uitgave is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Uitgevers en auteurs zijn niet aansprakelijk voor mogelijke handelingen en/of beslissingen gebaseerd op deze informatie.

Eventbranche Magazine is een uitgave van Proef Media BV.

BrancheGebabbelGeld verdienen met no show?Het moet maar eens afgelopen zijn. Aanmelden voor een evenement en dan niet op komen dagen. Zonder opgaaf van reden. Asocialer bestaat bijna niet. Complete buffetten gaan linea recta de vuil-nisbak in. Duur personeel wordt voor Jan met de korte achternaam ingezet. En een halfvolle zaal is niet bevorderlijk voor de sfeer. Stop de no show!

Voor dit eerste EventBranche Magazine staken enkele eventbedrijven de koppen bij elkaar om die verdomde no show de kop in te drukken. Op de vraag wie zich wel eens zelf schuldig had gemaakt aan no show, gingen vrijwel alle handen de lucht in… Heel eerlijk van ze, maar het is toch van de zotte? Dat besef drong meteen door tot de panelleden. Hoe kunnen we nou als branche achteloos accepteren dat een gemiddeld evenement 10 procent no show heeft? Sterker nog, we houden er massaal rekening mee in offertes, bestellingen en bemanning. Dweilen met de kraan open. Tijd voor actie.

Het leverde een lijstje met tools op waarmee de opdrachtgever direct aan de slag kan. Concrete actiepunten die geld opleveren en de enorme ‘waste’ tegengaan. Die afvalberg is onacceptabel. Zeker omdat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij iedere multinational, uw opdrachtge-ver, bovenaan de agenda staat.

No show is puur een mentaliteitskwestie. Er zijn te veel mensen die denken: ‘ach, wat maakt het uit?’. Nou, veel dus! Lees het artikel op pagina 20 en 21 en doe er wat mee. Want de branchege-noten kwamen al heel snel tot maatregelen. Bijvoorbeeld een tweede uitnodigingsronde waarbij aangemelde gasten die verhinderd zijn, zich alsnog eenvoudig kunnen afmelden. Het is allemaal niet zo moeilijk. Een beter evenement begint bij uzelf.

Het no show-artikel is een prima voorbeeld van ons en uw nieuwe vakblad. EventBranche Maga-zine wil een vakblad zijn dat mét de branche concrete problemen aanpakt. Interessant, inhoudelijk en informatief dat zijn de steekwoorden (zie pagina 11). Ook op www.eventbranche.nl vindt u alles over uw branche.

Veel leesplezier, namens het EventBranche Magazine-team,

Sjoerd Weikamp, hoofdredacteur / [email protected]

eventbranche.nl

oorwoordv

“Van Dam begon ooit als luxe slagerij en is nu al meer dan 50 jaar dé naam voor culinair genieten in Amsterdam en omstreken. We kijken de mensen recht in de ogen en bieden een topproduct. Dat is waarom zoveel mensen voor Van Dam Catering kiezen. Amsterdams, Ambachtelijk enAmbitieus. Als dat u aanspreekt, bel me dan: 06 54653005.”

René van Dam

www.vandamcatering.nl

Page 8: Eventbranche Magazine 1-2010

Echt partnerschap betekent dat wij 365 dagen per jaar beschikbaar zijn voor u als opdrachtgever. Met volle aandacht. Met een vastberaden focus op kwaliteit, commitment en service. Het is deze insteek die Hulskamp al meer dan 38 jaar aan de top houdt. Innovatief, trendsettend en vooral energiek.Kijk voor meer informatie op www.hulskamp.nl

Partnership by

Vestigingen

Utrecht

Den Bosch

Rijnmond

Den Haag

Zwolle

Arnhem

Page 9: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

9

Even

tBra

nche

Nie

uws

EventBrancheNieuws

ArenA speelt slim in op WK-koortsTijdens de wedstrijd Nederland - Denemarken op maandag 14 juni 2010 organiseert de Am-sterdam ArenA in samenwerking met Maison van den Boer een WK-Picknick. Voor bedrij-ven en organisaties die niet naar Zuid Afrika afreizen een prima alternatief. Een picknick op het heilige gras van de ArenA met op twee stadionschermen van 65 vierkante meter de wedstrijd live, terwijl u met collega’s of rela-ties al picknickend de wedstrijd kunt kijken. Slim concept van de stadionlocatie, die inclu-sief ontvangst, entertainment en derde helft te boeken is voor 64,50 pp exclusief BTW.Podiumbouwer XXL-Eventsupport faillietHelaas is het economische tij nog niet ge-keerd. XXL-Eventsupport uit Velserbroek, een bekende naam in de branche op het gebied van podiumbouw, is failliet. De Haarlemse rechtbank heeft volgens Het Haarlems Dag-blad het faillissement inmiddels uitgespro-ken. XXL-Eventsupport leverde onder meer aan ID&T, Q-Dance, Dance Valley en Bolly-wood in Amsterdam Arena. De curator laat in de regionale krant weten dat de dalende vraag van festivalorganisaties naar personeel waarschijnlijk de hoofdreden is dat de zaak failliet is gegaan.

Convenant garandeert veiligheid sportieve eventsBrancheverenigingen VeBON (buitensporton-dernemingen) en IDEA (evenementenbureaus) hebben op 12 februari een convenant onder-tekend om de veiligheid bij sportieve evene-menten te waarborgen. De ondertekenaars zeggen alles in staat te stellen om sportieve evenementen alleen uit te laten voeren door TÜV-veiligheid gecertifi ceerde bedrijven. Vei-ligheid is zeker na de noodlottige ongevallen van afgelopen jaren een belangrijk agenda-

punt voor de brancheverenigingen. IDEA en VeBON hebben daarom de noodklok geluid en bieden met het convenant opdrachtgevers een veiligheidsgarantie.

20 jaar Van Eeden en 10 jaar Aaaha!Twee opvallende jubilea in de evenemen-tenbranche. Diederick van Eeden, wereldbe-roemd in de eventbranche, viert zijn 20-jarig bestaan met Van Eeden Evenementen. ‘Niks is leuker dan met een opdrachtgever te spar-ren over het evenement, een concept te ver-zinnen, locaties te bezoeken, onderhandelen met toeleveranciers en natuurlijk de uitvoer. Altijd weer spannend, want je kan het maar één keer goed doen. En ook ontspannend als het zo loopt zoals je het samen bedacht hebt. Samen met de opdrachtgever. Die ook elke keer weer anders is en een ander soort evenement wil.’ Ook Erik Peekel viert met zijn Aaaha! the Actor Factory een jubileum. Met zijn pay-off ‘wij verrijken communicatie met humor en interactie’, heeft Peekel in een de-cennium een geheel eigen positie in de eve-nementenbranche ingenomen. Voor dagelijks branchenieuws en onze online nieuwsbrief: www.eventbranche.nl

Van Eeden bij de Gouden Giraffe: nooit te oud voor een ijsje.

EventBranche Quotes

In dit eerste EventBranche ma-gazine opvallende uitspraken van de MPI [R]evolutie Conference:

“Creatieve mensen…pff…lastig hoor: ze willen allemaal een duidelijke brie� ng, maar tegelijkertijd ook alle vrijheid van de wereld”

Jonas Schmidt van Q-dance legt het dilemma van samenwerken met creatieve mensen bloot.

“Aan tafel met incapabele mensen, die zich dan ook nog eens uit gaan spreken over jouw concept. Pas in een tweede fase kom je dan met de juiste mensen in gesprek” ,

antwoordt Pieter Schure van Pino Pro-ducties desgevraagd naar zijn grootste ergernis bij pitches.

“Het is voor u het einde der tijden. Helaas is er voor u in de toekomst niets meer te doen. Ga maar een opleiding doen, of iets anders, maar voor u houdt het hier op. Fysiek bij elkaar komen is echt zonde van de tijd” ,

Lykle de Vries krijgt de zaal vol event- en meetingplanners stil door te stellen dat de technische ontwikkelingen fysiek bij elkaar komen overbodig maakt.

Page 10: Eventbranche Magazine 1-2010

Ook weten wat er speelt in uw branche? Neem dan nu een abonnement op EventBranche Magazine

Voor slechts 99 euro per jaar ontvangt u:

■ Zes keer per jaar hét vakblad EventBranche Magazine

■ Twee keer per jaar het glossy EventBranche Trendmagazine

■ Wekelijks de online EventBranche Nieuwsbrief

■ Zes keer per jaar een persoonlijke uitnodiging voor de EventBranche Borrels

■ Korting op congressen, workshops, online diensten en andere initiatieven

eventbranche.n

l

1

eventbranche.n

lplatform voor live communicatie en mice

Minister de Jager

Doodsteek voor

evenementen?

Stop de no show

Branche zoekt naar

oplossingen

Failliet en dan…

Vallen en opstaan

maart 2010 1

Exclusief onderzoek

Dieptepunt voorbij?

jaargang 1

eventbranche.nlplatform voor live communicatie en mice

Ga naar www.eventbranche.nl/abonneren en neem vandaag nog een abonnement

Maak kans op een VIP trip!Neemt u voor 15 april een abonnement? Dan maakt u ook nog eens kans op een onvergetelijke, 5-daagse VIP trip voor 2 personen naar het Adam & Eve-hotel in Belek, het mooiste designhotel van Turkije. www.adamevehotels.com

Page 11: Eventbranche Magazine 1-2010

11

eventbranche.nl

Even

n vo

orst

elle

n

EventBrancheMagazine

De mensen achter uw vakbladEventBrancheMagazine

De mensen achter uw vakbladegin 2010 ging de stekker uit FZ. Bij uitgever Reed Business paste het blad niet meer

in de toekomstvisie. Salesman Mark Wichmann en redacteur Sjoerd Weikamp bleven

niet bij de pakken neerzitten. Samen met uitgever Marion Andriessen startten zij direct

een nieuw vakblad: EventBranche Magazine, aangevuld met de online activiteiten op

EventBranche.nl. b‘Samen met de branche interessante vakbladen en online content maken, dat is onze uitdaging. Op de pagina hiernaast ziet u wat wij bieden en waar u als abonnee van profi teert’, aldus het EventBranche-team, dat zich kort voorstelt:

Naam: Mark WichmannLeeftijd: 42 jaarFunctie en doelstelling: “Ik ga me als senior accountmanager hard maken om vooral hel-der te zijn qua tarieven, oplages, bezoekersaantallen en doelgroepen. De eventbranche verdient beter dan wat er nu geboden wordt. Het is zinloos om met mijn relaties te discussiëren over tarieven als ze zich niet verdiepen in wat er door ons geboden wordt. De branche is bezig met ROI, ik ga ze dat bieden met onze communicatiemiddelen. Plannen met duidelijke doelstellingen. Boter bij de vis.”

De eventbranche is voor mij: ‘Een inspirerende branche met een grote mate aan diver-siteit. Ik voer mijn gesprekken in achteraf gelegen opslagruimtes, chique kantoren, in schepen, in kroegen, clubs…geweldig! Ik ben verknocht aan de branche en dat mag zo nog lang blijven.’

Naam: Sjoerd WeikampLeeftijd: 30 jaarFunctie en doelstelling: ‘Als hoofdredacteur ben ik verantwoordelijk voor alle content, zowel on- als offl ine. In mijn ogen moet een vakblad omarmt worden door de branche zelf. Door de samenwerking met de brancheverenigingen is dat al een beetje gelukt. Het artikel over no show is een goed voorbeeld van hoe wij ons willen profi leren: samen met de branche problemen aanpakken en gevoelige onderwerpen bespreekbaar maken (zie het interview met de minister). Daarbij is onze insteek om de redactiedeur altijd open te laten staan. Iedere branchegenoot moet met ideeën, nieuws, vragen en tips bij ons terecht kunnen.

De eventbranche is voor mij: ‘Een branche waar ik mij volledig thuis voel. Creatieve, hardwerkende en innovatieve mensen. Misschien wel het mooiste aan deze branche: ieder eve-nement valt of staat met samenwerken. Organisator en opdrachtgever, toeleveranciers en cate-raars samen creëren ze een communicatiemedium waarbij de boodschap hart en hoofd bereikt.’

Naam: Marye HendriksLeeftijd: 20 jaarFunctie: sales en traffi c

De eventbranche is voor mij: ‘Als nieuwkomer in de branche verwacht ik veel van onze bladen en online producten. Ik merk na een paar weken al dat er zowel aan advertentie- als redactiezijde in de branche behoefte is aan een écht vakme-dium. Tot nu toe voel ik me als een vis in het water. Leuk dat de bedrijven met wie ik tot nu toe contact heb gehad, mij stuk voor stuk ‘welkom heten in de branche’. Dat geeft een goed gevoel. Ik voel me al helemaal thuis.’

Naam: Marion AndriessenLeeftijd: bij redactie bekendFunctie en doelstelling: ‘Alle over-koepelende zaken neem ik voor mijn reke-ning. Een uitgever van een vakblad moet in mijn ogen altijd bezig zijn met het zoeken naar toegevoegde waarde. Hoe kunnen we branchegenoten need to know infor-matie geven? Naast een soort helikopter toezicht op onze producten, zal ik me dan ook bezig gaan houden met strategische allianties en het neerzetten van congres-sen, workshop en andere inhoudelijke bij-eenkomsten. ’

vlnr Sjoerd Weikamp, Marye Hendriks, Marion Andriessen en Mark Wichmann.

Page 12: Eventbranche Magazine 1-2010

12

eventbranche.nl

Nieuwe werkkostenregeling genadeklap voor evenementen?

Minister reageert op kritiek uit branche

rote onrust in de evenementenbranche. ‘De doodsteek voor events’, was zelfs één van

de reacties. Maar is de nieuwe werkkostenregeling van het ministerie van Financiën

echt zo desastreus voor onze branche? Of is de nieuwe regeling vooral een zegen,

omdat een groot deel van de papieren rompslomp niet meer ingevuld hoeft te worden?

Speciaal voor EventBranche Magazine geeft minister De Jager inzicht in de nieuwe

regeling en reageert hij op kritiek uit de branche.g

Page 13: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

13

Min

iste

r De

Jage

r

Er is in onze branche nogal wat paniek en on-duidelijkheid ontstaan over de nieuwe werk-kostenregeling. Wat is de status van de nieuwe werkkostenregeling? Verandert er nog iets door de val van het kabinet? En wat houdt de nieuwe werkkostenregeling in het kort in voor eventondernemers?

Minister De Jager: ‘De nieuwe werkkostenre-geling is op zich heel transparant. Vanaf 2011 mogen bedrijven 1,4 procent van hun fi scale loonsom onbelast besteden aan zaken als personeelsfestiviteiten, kerstpakketten, fi et-sen en andere zaken. Dit percentage is gelijk aan het gemiddelde dat nu aan deze posten door werkgevers wordt uitgegeven. Bepaalde grote kostenposten, zoals het gebruik van de laptop van de zaak, bijscholings- en verhuis-kosten vallen buiten de nieuwe regeling. De nieuwe regeling, die 29 kleinere regelingen vervangt, is overigens al defi nitief. De val van het kabinet doet daar niets aan af. Vanaf 1 ja-nuari 2011 kunnen werkgevers kiezen tussen de oude en de nieuwe regeling. Vanaf 1 januari 2014 is de nieuwe regeling op alle werkgevers van toepassing.’

Wat zijn de voor- en nadelen voor de evenementenwereld?‘De nieuwe regeling is veel eenvoudiger voor ondernemers. Zij maken hierdoor minder kos-ten. Onder de nieuwe regeling hoeft een werk-gever bijvoorbeeld niet meer op individueel niveau bij te houden welke vergoedingen aan werknemers worden gedaan. De totale kos-tenbesparing voor het Nederlandse bedrijfsle-ven wordt geschat op 340 miljoen euro. Het ef-fect van de nieuwe regeling op bedrijven in de evenementenbranche zal van geval tot geval verschillen, aangezien dit effect samenhangt met het gedrag van individuele klanten.’

Toch is de kritiek uit de branche niet van de lucht. Diverse brancheorganisaties stuurden

een brandbrief naar Den Haag (zie kader). De voorzitters van de brancheverenigingen uitten zich in heldere taal: ‘Het kabinet heeft niet nagedacht over de implicaties voor onze branche’, zegt IDEA-voorzitter Gerben Plas-meijer. CLC-VECTA-directeur Jan Brands over de nieuwe wet: ‘Mijn schrikbeeld is verlies van arbeidsplaatsen en faillissemen-ten’. Ook Marije Breuker van SITE Nederland is overtuigd van de negatieve gevolgen: ‘Het is de genadeklap voor de incentivebranche.’

Dat zijn scherpe uitspraken. Wat is uw reactie op deze kritische geluiden?De Jager: ‘De vereenvoudiging van de werk-kostenregeling is een algemene maatregel, die per saldo voordelig uitpakt voor onder-nemers. Maar helaas is het onvermijdelijk dat sommige ondernemingen niet profi -

teren. Ook binnen verschillende branches kunnen de effecten voor ondernemingen uiteenlopen. De zorgen van de evenemen-tenbranche zijn mij bekend. De branche is bij uitstek gevoelig voor conjuncturele schomme-lingen. In slechte tijden zal de vraag naar hun producten relatief snel teruglopen, maar bij een aantrekkende economie gebeurt het omgekeerde.’

U gaf in een eerder stadium al aan: bij een dergelijke regeling zijn winnaars en verliezers. Behoren wij niet gewoon bij de verliezers?‘Nee, dat lijkt mij een zeer voorbarige con-clusie. De branche maakt een moeilijke periode door. Hoe dit zich in de toekomst zal ontwikkelen en wat de invloed van de nieuwe werkkostenregeling zal zijn, valt nog te bezien. Door de conjunctuurgevoe-ligheid is de evenementenbranche gelukkig zeer veerkrachtig. Ik heb als staatssecreta-ris van Financiën een groot aantal maatre-gelen genomen die ondernemers helpen de crisis het hoofd te bieden. Daar profi teert ook de evenementenbranche van. Zo heb ik de MKB-winstvrijstelling verhoogd naar 12% en is de vennootschapsbelasting voor

‘Per saldo pakt de regeling voordelig uit’

‘Ik zie de eventbranche als zeer innovatief’

De soep wordt niet zo heet gegeten‘We zijn met deze regeling terug bij af’, laat Jan Brands (CLC-VECTA) weten. Brands doelt op de ‘Paarse Krokodil’. ‘Vergoedingen en verstrekkingen voor personeelsfeesten, personeelsreizen en personeelsverenigingen worden geheel vrijgesteld, indien driekwart van de werknemers of driekwart van de werknemers van een functionele eenheid recht hebben op deze vergoeding of verstrekking’, was in dit kostenvergoedingregime te lezen. Met de nieuwe regeling is dat dus afgelopen. ‘De nieuwe wet creëert natuurlijk een probleem, maar wie toen kon overleven, kan dat nu ook’, zegt Brands. ‘Bovendien is er een overgangsregeling waardoor de werkgevers ervoor kunnen kiezen nog even onder het oude regime te vallen. De soep wordt dus niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend.’

Consequenties zijn niet te overzien Het doet de ondernemer in Brands deugt dat de nieuwe wet de administratieve lastendruk ver-laagt. ‘Tegelijk is het ook een bezuiniging waarvan de lasten op onze schouders afgewenteld worden. Wat daarvan de consequenties zijn, kan ik niet overzien. Het vet wat op de botten zat, is er bij de bedrijven in onze branche wel af. Er zit geen rek meer in. Er hoeft maar wat kleins te gebeuren en je zit direct in een hausse van problemen.’

Page 14: Eventbranche Magazine 1-2010
Page 15: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

15

Min

iste

r De

Jage

r

MKB-ondernemers verlaagd. Daarnaast kan men BTW afdragen op kwartaalbasis in plaats van op maandbasis.’

Hoe kijkt u eigenlijk tegen de zakelijke evenementbranche aan? ‘Ik zie de evenementenbranche als zeer in-novatief en goed in staat in te spelen op ver-anderende marktomstandigheden. Dat event-marketing en live communicatie belangrijke communicatiemiddelen zijn, staat voor mij buiten kijf en ik kan mij goed voorstellen dat bedrijven hier in de toekomst meer gebruik van gaan maken. Dat is een mooi perspectief voor de evenementenbranche.’

Minister De Jager benadrukt tot slot dat het voor alle ondernemers een moeilijke tijd is. ‘De huidige economische crisis is een zware. Alle sectoren hebben het moeilijk. Ik hoop en wens van harte dat de evenementenbranche zich er goed doorheen zal slaan. De overheid doet haar best de juiste crisismaatregelen te treffen, maar gemakkelijk is het niet. Heb vertrouwen in de toekomst, dat hoort ook bij ondernemen.’

IDEA-voorzitter vs ministerEventBranche Magazine stelde IDEA-voorzitter Gerben Plasmeijer in de gelegenheid om de mi-nister nog extra aan de tand te voelen. Een kort vraag-antwoord gesprek.

Hoe denkt u de nieuwe regeling te gaan handhaven?Minister De Jager: ‘De nieuwe werkkostenregeling heeft geen gevolgen voor de handhavings- instrumenten die op dit moment door de Belastingdienst worden ingezet. Doordat het voor be-drijven administratief eenvoudiger wordt is het voor de Belastingdienst ook gemakkelijker.’

Evenementen zijn een belangrijk onderdeel qua communicatie binnen de verkiezingen. Hoe ziet u het inzetten van evenementen (live communicatie) bij de campagnes voor verkiezingen of andere overheidscommunicatie die gevoerd wordt om burgers te informeren?De Jager: ‘Het is belangrijk om zoveel mogelijk kiezers te bereiken. TV en radio krijgen daarom de meeste aandacht. Rond het Binnenhof zijn vrijwel permanent cameraploegen aanwezig. Zij maken het voor politici eenvoudig om hun publiek te bereiken. Daarnaast maken we gebruik van andere communicatiemiddelen, zoals advertenties, speeches, werkbezoeken en manifestaties. Evenementen zijn zeker belangrijk, vooral als je er aandacht op radio en TV mee kunt krijgen, want dat vergroot het bereik.’

Belastingdienst gaat niet anders handhavenWat is het mooiste evenement dat u zelf ooit hebt meegemaakt?‘Het mooiste zakelijke evenement was de G20 in Washington. Volkomen onverwacht kwam ik terecht op de top van regeringsleiders in het Witte Huis. Dat is een ervaring die ik niet snel zal vergeten. Verder bezoek ik in mijn vrije tijd graag popconcerten, zoals van de Red Hot Chili Pep-pers en Bruce Springsteen. Vorig jaar was ik op het North Sea Jazz festival in Rotterdam. Helaas heb ik voor dat soort dingen te weinig tijd.’

Page 16: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

16

Is er licht aan het eind van de tunnel?

Na dramatische budgetdalingen lijkt de ergste crisis voorbij

aNIDAP-directeur Paul van der Wal kwam vorig jaar tot de simpele en harde conclusie: ‘we zitten in een klassieke recessie’. Op speciaal verzoek van EventBranche Magazine neemt Van der Wal de meest opvallende cijfers van 2009 met u door en kijkt waar mogelijk alvast naar wat 2010 ons nog gaat brengen. Van der Wal wil het woord groei niet gebruiken, maar verwacht wel een stabilisatie van de neer-gang. De knik voorbij? Stabilisatie‘Voor zakelijke evenementen geldt dat grote organisaties in 2009 fors hebben gesneden.Door de bank genomen, zullen de budget-ten vergeleken met 2009 gelijk blijven. Al zie je wel verschillen per sector. In 2009 was er bijvoorbeeld een groot verschil tussen de eventbudgetten van bedrijven uit de primaire sector (industrie, transport en bouw) waar het budget met 25 procent afnam en de secun-daire sector (zakelijk/financiële dienstverle-ning, ict, diensten) waar de daling veel minder was. Toch reken ik voor beide sectoren pas op marktgroei aan het eind van 2010, maar dat zal het afgeronde onderzoek binnenkort wel-licht blootleggen.’

HerstelMet name als het gaat om personeelsevene-menten lijkt de markt langzaam op te gaan krab-belen. Dat is ook niet zo vreemd, omdat daar in de periode 2007-2009 de eventbudgetten van opdrachtgevers in bijvoorbeeld in de secundaire sector met liefst 40 procent in elkaar klapten. Uit de vele onderzoeksinterviews die het NIDAP in-middels achter de rug heeft, concludeert Van der Wal: ‘De markt voor personeelsevenementen zal zich in de tweede helft van 2010 licht herstellen. Maar dat betekent nog wel dat de markt te klein blijft voor het aantal aanbieders. Concurrentie en kortingen konden wel eens eventbedrijven in de problemen brengen.’ Met het achterblijven van omzet en de daaruit volgende onderbezetting aan de aanbiederszijde is de verwachting van het NIDAP dat er voorlopig nog met hogere kortingen geschermd zal worden. In 2009 ondervroegen de NIDAP-onderzoekers opdrachtgevers naar de reden voor het gekrom-pen budget. Opvallend daarbij was dat de kleinere budgetten voor zakelijke evenementen door ruim 70 procent werd toegeschreven aan de econo-mische crisis en bezuinigingen. Bij personeelse-venementen was de reden van de budgetdaling

slechts bij een kwart te wijten aan economische omstandigheden. ‘Dat zou kunnen betekenen dat het zakelijke evenementensegment zich in 2010 toch eerder gaat herstellen, mits de recessie ten einde komt.’ Overigens is het branchesentiment positiever te noemen. Waar bij ondervraging in 2008 nog slechts 11 procent verwachtte dat in 2009 het budget zou toenemen, verwacht nu 27 procent dat in 2010 het budget ten opzichte van 2009 zal zijn toegenomen. Bij personeelsevene-menten is dat percentage positieve denkers zelfs 38 procent, tegenover 12 procent in 2009. Korte termijn of voorbode?Uit de resultaten van het onderzoek voor 2010 zijn indicatoren te vinden die wijzen op het bewijs voor een doorzettende trend in evenemetenland: korte termijn boeken. Er zijn namelijk beduidend minder boekingen voor het najaar van 2010 die nu al in de agenda staan. Het kan natuurlijk ook een voorbode zijn voor een slecht tweede deel van 2010. ‘Toch durf ik daar niets over te zeg-gen’, aldus Van der Wal. ‘Ze merken wel dat er minder boekingen en reserveringen zijn, maar wellicht heeft dat te maken met later boeken, of meer standaard arrangementen, die laat geboekt kunnen worden.’

chteraf kan er een zwart randje om het evenementenjaar 2009. De branche kreeg

te maken met teruglopende eventbudgetten tot soms wel meer dan 25 procent.

En de toekomst lijkt ongewis. Eventbedrijven verkeren in moeilijkheden en voor veel

eventcollega’s begint de vetlaag te slinken. Een exclusieve inkijk in de voorpublicatie

van de onderzoeksresultaten van het Bedrijfsevenementenonderzoek 2010 van

onderzoeksbureau NIDAP geeft hoop. Zijn we het dieptepunt gepasseerd?

Onderzoeksgegevens gebundeldHet NIDAP geeft jaarlijks het KEN Jaarboek uit. KEN wordt op basis van controlled circulation verspreid onder meer dan 3000 managers en functio-narissen in de grootste ondernemingen en organisaties van Nederland. Zij zijn allen inhoudelijk betrokken bij de inkoop, budgettering of planning van evenementen voor het personeel of voor zakelijke relaties. De doelgroep die KEN ontvangt is door NIDAP nauwkeurig geselecteerd en gescreend. KEN blijft een jaar lang actueel. U kunt onder meer participeren in het NIDAP-onderzoek. Voor meer informatie kijkt u op www.nidap.com/ken of houdt u www.eventbranche.nl in de gaten waar regelmatig nieuws van en over het NIDAP te vinden is.

Page 17: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

17

NID

AP

eventbranche.nl

Handige cijfers voor organisatoren:Interessant om op in te spelen, zijn de manieren van opdrachtgevers om kosten te besparen. In onderstaande tabellen vindt u voor zakelijke en 0personeelsevenementen de kostenposten waar eventmanagers per bedrijfsgrootte op besparen. Doe er uw voordeel mee:

Waar ook steeds meer duidelijkheid in komt, is op de vraag wie er betrokken is bij de bepaling van het evenementenbudget én wie er verantwoorde-lijk is voor de feitelijke besteding van het budget. Voor de eerste vraag is het als vanzelfsprekend dat de directie hier veelal een beslissende stem in heeft. Bij 85 procent van de zakelijke evenementen ligt die verantwoording en beslissingsbevoegdheid bij de directie of het management. Echter, voor personeelsevenementen is dat nog slechts 66 procent. In de helft van die gevallen is de personeelsvereniging ook betrokken bij de budgetbepaling. Ook de marketing- en/of communicatieafdeling speelt een groot rol bij het bepalen van budgetgrootte en de verantwoordelijkheid van de besteding.

TotaalBedrijfsgrootte

100-199 200-499 500+

Sommige typen evenementen worden minder frequent georganiseerd 59 67 60 51

Er worden minder verschillende typen evenementen georganiseerd 48 33 49 62

Er wordt bezuinigd op de locatie 39 41 40 36

Bij bepaalde evenementen wordt meer dan een doelgroep gecombineerd 35 26 36 42

Er wordt bezuinigd op de catering 33 36 25 39

Er wordt bezuinigd op andere typen toeleveranciers 26 29 17 34

Geen van deze 8 11 8 5

Weet [nog] niet 3 4 0 5

TotaalBedrijfsgrootte

100-199 200-499 500+

Sommige typen evenementen worden minder frequent georganiseerd 73 74 77 68

Er wordt bezuinigd op de locatie 59 63 58 56

Er worden minder verschillende typen evenementen georganiseerd 49 56 52 40

Er wordt bezuinigd op de catering. 46 33 52 52

Er wordt bezuinigd op andere typen toeleveranciers 45 44 39 52

Bij bepaalde evenementen wordt meer dan een doelgroep gecombineerd 37 37 32 44

Weet [nog] niet 1 0 3 0

TABEL 4: Manieren om op de kosten te letten bij de organisatie van zakelijke evenementen binnen de organisatie toegepast, naar bedrijfsgrootte

TABEL 3: Manieren om op de kosten te letten bij de organisatie van personeelsevenementen binnen de organisatie toegepast, naar bedrijfsgrootte

Page 18: Eventbranche Magazine 1-2010
Page 19: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

19

Col

umn

Jan

Bra

nds

Col

umn

Jan

Bra

nds

Winnaars en verliezers

beste Sjoerd, door de bank genomen begrijp ik direct waar je heen wilt met de vragen die deze columns ope-nen. Maar in dit geval heb ik jouw introductie drie keer moeten lezen. Ik be-greep het echt niet.

Want wat is nu het probleem? Ondernemers die klagen over het mogelijk verkrijgen van een opdracht? Het moet niet gekker worden! Natuurlijk, het is fi jn als ruim voor de ople-verdatum een opdracht gegund wordt en het is geweldig als er geen concurrenten zijn die meedingen naar dezelfde opdracht, maar dat is winnen zonder trainen, schoonmaken zon-der poetsen en afvallen zonder bewegen ook. Onlangs mocht ik aanwezig zijn bij een pre-sentatie van Marc Lammers, schrijver van het boek: “Yes, een crisis!”. Behalve dat Lam-mers het gelijk aan zijn kant heeft, hij was immers de coach van het dameshockeyteam dat goud won in Beijing, overtuigde hij ook als spreker. Als een sportman het heeft over succesvol zakendoen in crisistijd dan spreekt hij over winnaars en verliezers. En hoewel het gehoor grotendeels uit advocaten bestond, durf ik de vergelijking met onze branche wel aan. Wat kunnen we als evenementenbran-che doen tegen een trend van korte voor-bereiding en meer concurrentie? Helemaal niets, behalve een gat in de lucht springen. Want als de omstandigheden zwaar zijn, krij-gen we een kans ons te onderscheiden van de rest. Degene die zich het best aanpast aan de veranderende omgeving heeft de grootste kans op overleven, op succes. Om te voorko-men dat de onwelwillende lezer denkt ‘Ja, je hebt makkelijk praten, maar hoe dan?’ geef ik hier vijf overwegingen waardoor je als onder-nemer in de categorie winnaars terecht komt:

1. Onderneem (actie)Om met de woorden van Lammers af te trap-pen: ‘Verliezers wachten tot iets gebeurt, winnaars laten iets gebeuren.’ Stilstand is

achteruitgang. Veranderingen komen overi-gens pas dan tot stand als de wil om te ver-anderen er is. Innoveer en wees creatief. Be-denk dat verschillende oplossingen mogelijk zijn. Praat met de opdrachtgever of desnoods een externe adviseur over de ervaringen en stel de ‘waarom-en-waarvoor-vraag’ steeds opnieuw. Leer van (de fouten van) anderen. Train langer of effi ciënter dan de concurrent.

2. Creëer inzichtOntwikkel een heldere strategie en doelstel-lingen die SMART-plus zijn (specifi ek, meet-baar, acceptabel, realistisch, tijdsgebonden en succesvol). Analyseer successen van je-zelf en de concurrentie, neem het op tegen tegenstanders die de positie innemen die jij wilt hebben. Wees realistisch, bedenk aan welke pitch je wel en niet mee wilt doen (ver-laat het standpunt meedoen is belangrijker dan winnen).

3. Benut het potentieelElke opdracht verdient 100% aandacht, elke keer opnieuw. Stel jezelf serieus de vraag wat jouw ambities zijn en die van de medewer-kers. Welke doelstellingen je jaarlijks wenst te behalen en meet dit af aan wat er voor no-dig is om dit te realiseren. Nodig belangheb-benden uit tot deelname, laat je spelers (me-dewerkers) meedenken, stel ze open vragen die ze zelf kunnen beantwoorden. Denk niet voor ze, maar betrek ze.

4. Verbeter je sterke puntenStel de klant centraal. Een wedstrijd wordt niet gewonnen op je zwakke punten. Benut daarom je sterke punten en bouw ze uit. Excelleer in je eigenheid. Werk aan perfecte samenhang tussen techniek, coördinatie en gevoel, en kom al doende in een ‘fl ow’.

5. Denk en handel positief:Door gebrek aan vertrouwen en een nega-tief zelfbeeld verkleinen de kansen op suc-ces. Geloof daarom in eigen kunnen. Sla ‘Fire them up’ van Carmine Gallo er eens op na. Zijn eerste geheim voor succes: “Ignite Your Enthusiasm: Light a fi re in your heart before

sparking one in theirs”. Vrij vertaald ‘Ontsteek eerst je eigen heilig vuur’. Stop met te zeg-gen ‘Dat kan ik op zo’n korte termijn toch niet realiseren’ of ‘Het zal wel weer naar ... gaan’. Topcoach Pieter Frijters zegt: ‘Vermijd woorden als eigenlijk, proberen en moeilijk.’ Voor de volledigheid voeg ik hier zelf ‘hopen’ nog maar aan toe: ‘Ik hoop dat het een mooi evenement wordt’, laat mij het ergste vrezen. Dus, Sjoerd, de eerstvolgende keer dat je dergelijke taal uit de mond van een branche-genoot optekent, kun je het best maar even ruiken of er sprake is van overmatig alco-holgebruik of vragen naar voorgeschreven medicijngebruik. Als dat niet zo is dan kun jij de diagnose stellen: je spreekt met een ver-liezer! Want iedere zakenman of -vrouw die excuses aandraagt in plaats van oplossingen te bedenken of die spreekt van moeilijkheden in plaats van mogelijkheden is de equivalent van TV Tien en Video 2000. En daar kunnen we al een tijdje niet meer naar kijken.

Jan Brands is directeur van CLC/ VECTA en beantwoordt in zijn column vragen van hoofd-redacteur Sjoerd Weikamp.

Beste Jan, de meest gehoorde klachten vanuit de branche zijn momenteel (en ik citeer) ‘de vaak belachelijk korte aanvraagperiode’ en het doorgeslagen pitchgedrag. Hoe kijk jij tegen deze doorzettende trend aan? Wat is jouw advies voor organiserende bedrijven en belangrijker nog: wat kunnen we als branche aan deze lastige ontwikkelingen doen?

Page 20: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

20

oDe ochtenddiscussie werd geopend met de stelling: hoe kunnen we als evenementen-branche over MVO praten als we wekelijks te maken hebben met ongewilde waste door een hoge no show? ‘Het zou mooi zijn wan-neer we als branche onze eindklant kunnen bedienen met een soort toolkit. Waarmee zij de bezoekers van hun evenement duidelijk kunnen maken wat de gevolgen zijn van wel aanmelden en niet komen opdagen zonder tijdige opgaaf van reden’, aldus DeFabrique-directeur Sybren Ophof. Met die toolkit als in-

steek discussieerde een afgewogen selectie van onze branche over het terugdringen van de no show.

Wat is precies het probleem?Ook al zijn er geen wetenschappelijke cijfers, maar uit een rondgang blijkt dat bij het ge-middelde evenement rekening wordt gehou-den met 10 procent no show. ‘Maar daar zit direct weer een probleem’, weet Justin van Hooydonk van NBC Nieuwegein. ‘Vaak krijgt een bureau de opdracht voor 1200 gasten,

geeft er vervolgens 1100 door aan de lo-catie, die er op haar beurt 1000 van maakt om de waste te beperken.’ Want die waste is als vanzelfsprekend het grote probleem. Cateraar Gerard Kerkhoff: ‘Los van het geld en personeel, is vooral de voedingsmiddelen-waste natuurlijk doodzonde.’

ngemerkt is het onderdeel geworden van de dagelijkse praktijk van iedere

eventprofessional, de no show. Er gaat geen zakelijk evenement voorbij of de

opdrachtgever en organisator krijgen te maken met no show’ers: gasten die zich wel

aanmelden voor een evenement, maar niet op komen dagen. Zonder blikken of blozen

houden organisatoren standaard rekening met een no show van 10 procent om zo

‘overproductie’ tegen te gaan. Evenementenlocatie DeFabrique en EventBranche

Magazine sloegen de handen ineen en mobiliseerden diverse bedrijven uit de branche

om de no show gezamenlijk terug te dringen.

‘No show leidt tot minder budget’

eventbranche.nlLocatie: DeFabrique

Datum: 3 maart, 08.00 uur ’s ochtendsWaarom: als branche gezamenlijk de no show een halt toeroepenWat: een open discussie om de branche bewust te maken van de gevolgen van no show en om opdrachtgevers tools te geven om dit probleem eenvoudig aan te kunnen pakken.Wie: Ad Bastiaanse (Acteur, spreker, moderator), Alex Bontenbal (La Promesse Groep), André van den Berg (Xcentive/Impaction), Britta Albers (Hogeschool Inholland), Gerard Kerkhoff (La Vie Catering), Jacqueline Lycklema (Getronics), Jan Brands (CLC-VECTA), Jette Neeteson (Ministerie van Justitie), Justin van Hooydonk (NBC Nieuwegein / KHN), Lieke Hoonhorst (DeFabrique), Marcel Eilering (EventAssist), Simon Renes (Effect Groep), Sjoerd Weikamp (EventBran-che.nl) en Sybren Ophof (DeFabrique).

Ad Bastiaanse zette de boel op scherp als presentator: wat kunnen we als branche doen aan de no show?

Page 21: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

21

No

Sho

w

No show is vooral een mentaliteitskwestie wordt geconcludeerd. ‘Het draait daarbij vooral om communicatie. Gasten moeten een eenvoudige mogelijkheid krijgen zich af te melden en tege-lijkertijd moeten wij ze duidelijk maken wat de gevolgen zijn als ze zich niet afmelden en niet op komen dagen’, schetst Alex Bontenbal van La Promesse. ‘En ook de aanpak van een organisa-tie als HSMAI werkt; zij brengen gewoon kosten in rekening voor de no show’ers’, kijkt CLC-VECTA-directeur Jan Brands naar de aanpak van zijn collegavereniging. Ook Jette Neeteson van het ministerie van Justitie, kent de werking van een ‘boete’, maar ziet ook de beperking ervan: ‘In mijn tijd als eventmanager bij BMW lieten wij gasten ook betalen als ze niet kwamen opdagen, maar naar prospects toe, doe je dat toch niet zo snel. Een probleem is er zeker, want de hoge no show bij overheidscongressen leidt uiteindelijk tot minder budget.’ André van den Berg (Xcen-tive/Impaction) trekt misschien wel de meest terechte conclusie: ‘Als het evenement minder van kwaliteit is, heeft dat een hoge no show tot gevolg.’ Simon Renes van Effect Groep geeft het nut van de discussiebijeenkomst aan: ‘Het is in ieder geval een probleem dat we gezamenlijk kunnen verhelpen. De bezoeker erbij betrekken en duidelijk maken wat no show voor gevolgen heeft. Anders moeten we standaard die 10 pro-cent vasthouden en als je dan helemaal niets doet, wordt het erger.’

Bewust makenBritta Aalbers, docent InHolland, vindt ook dat het bewust maken bij opdrachtgever, gast, maar ze-ker ook branche zelf essentieel is om de no show terug te dringen. ‘Je moet durven je gast aan te spreken op de gevolgen.’ Dat ook de branche zelf wakker geschud moet worden om dit probleem niet te laten escaleren onderschrijft Marcel Ei-lering van EventAssist. Zijn bedrijf is gespeciali-seerd in online registratie. ‘Zijn wij niet gezamen-lijk een deel van de oorzaak van hoge no show? Ons complete uitnodigingstraject is gericht op zo veel mogelijk JA. De actie om nee te zeggen ligt bij de bezoeker zelf. Eigenlijk zouden we ze nog eens moeten vragen: weet je zeker dat je komt? Maar durven we dat?’ Met de vraag ‘wat kun-nen wij als eventbranche doen om de no show terug te dringen?’, trekken de panelleden zich in subgroepen terug om tot actiepunten te komen, waarmee de no show direct kan worden aange-pakt. Een groot aantal voorstellen kan direct in de praktijk worden gebracht. ‘Wordt vervolgd’, zijn dan ook de veelbelovende slotwoorden van Sy-bren Ophof. EventBranche Magazine destilleerde uit de discussieochtend al een aantal tools om de no show terug te brengen.

Tools om no show terug te dringen:Communicatietraject- begin bij het begin, dus zorg voor selectieve uitnodigingen naar de juiste mensen die passen bij de doelstelling van het evenement en benader deze persoonlijk.

- werk met een tweetrapsraket, richt je niet alleen op zo veel mogelijk gasten, maar creëer een tweede uitnodigingsronde waar de gast alsnog kan aange-ven dat hij wellicht alsnog verhinderd is.

- in DeFabrique wordt een fi lmpje getoond dat op indrukwekkende wijze laat zien wat er met voedsel op een evenement gebeurt als een gast niet komt opdagen. Voeg dit fi lmpje of een dergelijke boodschap toe aan je uitnodiging.

- waar het al heel normaal is dat onderaan een mail staat eerst goed aan het milieu te denken alvorens uit te printen, zou ook ter voorkoming van no show een standaard zin in uitnodigingen moeten: don’t spoil the party, wordt als voorbeeld genoemd.

Financiële Prikkels- denk bij interne evenementen aan doorberekingen in het salaris, of het terug laten komen in beoordelingsgesprekken. Extern kun je aangeven dat no show een donatie naar een goed betekent.

- in de toolkit moeten zowel belonende als bestraffende maatregelen komen. Awareness- om de opdrachtgever aware te maken, is het voorstel om in offertes stan-

daard het hoofdstuk no show op te nemen en hier open en eerlijk over te zijn.- als branche zorgen voor ambassadeurs die het probleem voor het voet-

licht brengen.- duidelijk maken dat je eigenlijk geld kunt verdienen door de no show

aan te pakken.- een continu appel doen en dus altijd in dialoog blijven, zowel van branche

naar opdrachtgever, als opdrachtgever naar gast.

eventbranche.nl

‘Als we niets doen, wordt het erger’

De diverse groepen gaven handvatten voor een toolkit

Page 22: Eventbranche Magazine 1-2010

EEn EvEnEmEnt? ACS biEdt u dEpErfECtE AudioviSuElE ondErStEuning!

dedicated to your performance

Als u regelmatig evenementen of zakelijke bijeenkomsten organiseert, dan denken wij graag met u mee.

Wilt u een kleine, intieme bijeenkomst of gaan uw gedachten uit naar een indrukwekkend evenement met de modernste AV-technieken? ACS audiovisual solutions is dé toonaangevende leverancier van tijdelijke audiovisuele faciliteiten. Kortom: beeld, geluid en licht.

Dedicated to your performance: de belofte van ACS aan al onze klanten. Onze dienstverlening steunt op hoogwaardige techniek, maar wordt waargemaakt door onze mensen. Onze professionele technici staan 24 uur per dag voor u klaar. Omdat wij weten hoe belangrijk uw bijeenkomst voor u is.

Meer informatie?020 606 93 [email protected] www.acsaudiovisual.com

bezoek ons op Event10: Stand d84

ACS Event A4 v1.indd 1 16/03/2010 21:03

Page 23: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

23

Bran

chev

eren

iging

Nieu

ws‘Een museum is in eerste instantie niet bedoeld

als eventlocatie. Daarom zijn er nogal wat hob-bels in de weg te vereffenen naar een goed in-gebed eventbeleid binnen musea’, weet Leon Kruitwagen, eindverantwoordelijke voor het platform. Het beleid van de PMO&E wordt be-paald door een Platformraad, voorgezeten door Hanneke Broeders van het Gemeentemuseum Den Haag. Een van de raadsleden is Patricia Bracke van het Museum Kranenburgh in Ber-gen. Zij geeft aan wat het bestaansrecht en de meerwaarde zijn van een dergelijk platform.

Waarom een platform speciaal voor musea?‘Er bestond – en bestaat – grote behoefte bij de eventverantwoordelijken binnen musea om elkaar te ontmoeten. Je hebt wat uit te leggen als je een museale locatie gaat gebruiken voor evenementen. De organisatie is hier veelal niet op ingesteld en het vergt nogal wat om de ver-taalslag naar events te maken. Echter events bieden een uitgelezen mogelijkheid om het museum bij een groter publiek onder de aan-dacht te brengen en het levert natuurlijk extra fi nanciële middelen op.’

Wat is er inmiddels bereikt? ‘Door alle informatieoverdracht en kennisuit-wisseling krijgen eventafdelingen steeds meer een eigen plek in de museale organisaties. Het ledennetwerk functioneert daarbij uitstekend en we kijken ook over de grens wat daar gebeurt. Daarnaast zijn er collectieve leveringsvoorwaar-den opgesteld en is het inkoopproces onder de loep genomen.’

Maar is het ledenbestand met 50 musea wel representatief?‘Het is een mooi aantal en vrijwel alle grote mu-sea zijn vertegenwoordigd. Maar In vergelijking met het totale aantal musea in Nederland is het van belang het aantal musea uit te breiden.’

Welke internationale contacten bestaan er?‘Als museum krijgen we steeds meer contac-ten, bijvoorbeeld door ‘bruiklenen’ aan musea in andere Europese steden. Met PMO&E gaan we binnenkort een kijkje nemen in Londen. Interessant, want in Engeland worden op gro-tere schaal events in musea georganiseerd. Een kijkje in de keuken is dan heel leerzaam.’

BrancheverenigingNieuws:

PMO&E

het Platform Museale Ontvangsten en Evenementen, kortweg PMO&E, is in drie

jaar tijd uitgegroeid naar ruim 50 leden. De vereniging komt op voor de belangen

van toonaangevende museale instellingen, die hun locatie beschikbaar stellen

voor ontvangsten en evenementen.

Maar wat is nou de meerwaarde?Leon Kruitwagen (PMO&E): ‘Het belang-rijkste doel van de PMO&E is het uitwis-selen van ervaringen en kennis op het gebied van het initiëren en coördineren van zakelijke ontvangsten en evenemen-ten binnen een museum. Daarnaast ont-vangen de leden informatie over actuele ontwikkelingen, juridische- en zakelijke aspecten tijdens de ledenbijeenkomsten. Natuurlijk inspireren de leden elkaar on-derling. Waardoor men op verantwoorde wijze optimaal gebruik maakt van museale omgevingen. En tegelijkertijd geen geweld aan de functie en collecties van dergelijke instellingen doet. ‘Onder de leden van het Platform bevinden zich tal van gerenommeerde musea zoals het Bonnefantenmuseum, Centraal Mu-seum, Rijksmuseum, Gemeentemuseum Den Haag, Zuiderzeemuseum, Kunsthal, Filmmuseum, Naturalis, Van Abbemuse-um, NEMO, Paleis Het Loo, Legermuseum, Groninger Museum. Meer informatie op www.museumevents.nl

Page 24: Eventbranche Magazine 1-2010

HOE INTENSER DE ERVARINGHOE KOSTBAARDER DE HERINNERING

Waar je het ziet is hoe je het ziet. Hier zie je alles op z’n mooist, beleef je het intens. Een galadiner, feest, beurs, presentatie, award uitreiking of congres... in de enorme ballroom

met betoverende LED-verlichting wordt het een onvergetelijke ervaring. Het RAI Elicium, waar je ook met weids uitzicht perfect kunt vergaderen of een training kunt houden, staat

voor evenementen met ongekende allure en elegantie. Uw gasten genieten er van de lekkerste catering. En duurzaamheid voor alles! Bijvoorbeeld ons hypermoderne energiesysteem. Deze slaat warmte en koude voor later gebruik op in de grond.

Ik leid je graag rond op www.rai-elicium.nl

Amsterdam RAI Convention Centre | [email protected] | +31 20 549 17 22 | www.rai.nl

Ik leid je graag rond op www.rai-elicium.nl

Elicium NL 210x297.indd 1 19-03-2010 13:58:00

Page 25: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

25

HOE INTENSER DE ERVARINGHOE KOSTBAARDER DE HERINNERING

Waar je het ziet is hoe je het ziet. Hier zie je alles op z’n mooist, beleef je het intens. Een galadiner, feest, beurs, presentatie, award uitreiking of congres... in de enorme ballroom

met betoverende LED-verlichting wordt het een onvergetelijke ervaring. Het RAI Elicium, waar je ook met weids uitzicht perfect kunt vergaderen of een training kunt houden, staat

voor evenementen met ongekende allure en elegantie. Uw gasten genieten er van de lekkerste catering. En duurzaamheid voor alles! Bijvoorbeeld ons hypermoderne energiesysteem. Deze slaat warmte en koude voor later gebruik op in de grond.

Ik leid je graag rond op www.rai-elicium.nl

Amsterdam RAI Convention Centre | [email protected] | +31 20 549 17 22 | www.rai.nl

Elicium NL 210x297.indd 1 19-03-2010 13:58:00

Even

tLea

rnin

g

25

1. Overtuigende persoonlijke presentatie

Persoonlijke presentatie wordt steeds belang-rijker en van doorslaggevend belang, vooral in de pitch. “We merken dat eventmanagers niet veel ervaring hebben met presenteren, je kunt dan nog zo’n geweldig concept hebben maar als je het niet weet te verkopen is dat doodzonde. Persoonlijke presentatie wordt ab-soluut een speerpunt in onze leergangen”, al-dus Harry de Winter, directeur Master in Event Management.

2. Professioneel projectmanagement

Iris Eshel, docent bij Master in Event Ma-nagement, werkzaam geweest voor organi-saties zoals Mojo Concerts en Dance Valley, vertelt dat er steeds meer behoefte is aan duidelijkheid en professionaliteit. “Je wilt weten wat je aan de ander hebt, kunnen we met elkaar door of niet? Zorg ervoor dat rolverdeling, verantwoordelijkheden en af-spraken per fase worden bevestigd”. Margitt Dijksteel, EventManager SBS Broadcasting, beaamt dit. “Na het volgen van de leergang Basic Event Management, heb ik het project-managementmodel voor onze organisatie passend gemaakt. Het hele proces inclusief deadlines en doorlooptijd is nu helder, dat

brengt heel veel rust en meer professionali-teit in onze projecten.”

3. Meetbare resultatenDoor bezuinigingsrondes is er nog meer vraag naar effectiviteit en meetbare resultaten. “Je moet je meer dan voorheen afvragen: ‘heb ik dit echt nodig om het gewenste effect te bereiken?” aldus Rein Korthals Altes, docent Pitchen en directeur van aRTi Producties. “Ook opdrachtgevers die wel voldoende budget hebben beperken zich tot wat puur noodzake-lijk is. Het mag allemaal niet te poenerig zijn”. Karoline Wiegerink, docent Accountability en onder meer parttime lector Cityhospitality & Citymarketing aan de Hogere Hotelschool in Den Haag, bracht onlangs over dit thema het boek EventMarketing uit.

4. Risicomanagement; heb ik verantwoordelijk gehandeld?

Wie zich vergeet voor te bereiden loopt niet altijd risico maar als je in een drama terecht komt zijn alle schijnwerpers op jou gericht. Cursisten vragen zich terecht af: ‘ heb ik naar alle redelijkheid gehandeld’? Het drama bij Hoek van Holland maar ook de aanslag tij-dens Koninginnedag zijn incidenten. De kans dat dit u overkomt is minimaal maar u moet weten waar uw verantwoordelijkheid begint en

ophoudt. “Het is belangrijk dat verantwoorde-lijken hun verantwoordelijkheid nemen. Voor organisator en gemeente is het belangrijk lead en controle te houden”, aldus Rene Halfens van Van As Advocaten.

5. Nieuwe Media, hoe raak je vertrouwd met de techniek?

We moeten ons er niet blind op staren maar feit is dat we social media niet meer links kun-nen laten liggen. “Cursisten willen weten hoe je de lifecycle van een evenement kunt ver-lengen om een groter rendement uit hun eve-nement te halen”, aldus docent Cees Rosman en eigenaar van Eventconcept. “Social en new media zijn de nieuwe tools binnen geïntegreer-de marketingcommunicatie.” Gerrit Heijkoop, eigenaar van buro Vivo.nu en ouddeelnemer van Basic Event Management ziet de sleutel tot succes vooral in het vertrouwd raken met nieuwe technieken. De doelgroep zelf in bewe-ging laten komen.

Wilt u meer informatie over deze thema’s en opleidingen van Master in Event Management? Kijk op www.masterineventmanagement.nl. Naast de leergangen biedt Master in Event Ma-nagement haar alumni een online community op Linkedin. EventBranche Magazine onder-steunt de praktijkgerichte opleidingen.

Top 5 opleidingsbehoefte Waar willen we allemaal beter in worden?

Top 5 opleidingsbehoefte Waar willen we allemaal beter in worden?

mMaster in Event Management ontwikkelt sinds 2007 samen met praktijkdocenten

leergangen voor (ervaren)eventmanagers. Wat zijn de trends en ontwikkelingen in de

praktijkgerichte opleidingen? En wat vertelt dit ons over toekomstige ontwikkelingen in

de branche? Een top 5.

Page 26: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

Even

tSoc

iety

26

Fotografi e: PhotonicWie: Ruim 500 branchegenotenWaar: Claus Hotel en Event Center HoofddorpBijzonderheid: de allerlaatste FZ Brancheborrel

EventSociety:

Kijk, als je dan hier klikt, dan zie je dat er 506 mensen binnen zijn.’

Het BloemBloemBowlingTeam: ‘Zijn dat nou designkegels of lelijk bloempotten?’

“…en hoe was je jeugd?’, vroeg de eventpsychiater”

Leo Claus wordt op de vingers getikt: ‘Geef dat ding maar weer snel terug.’

Big Brother Bart: ‘Jullie spelen vals!’

En wij maar denken dat die Professor Drabb handen leest…

De Brancheborrelaars van het jaar

Even(t) plassen met: ’Maak je niet druk jongens, ik gebruik een groothoeklens.’

Melanie van Uitert en Jeroen den Otter heb-ben elkaar gevonden: Network Outsourcen…

Diederick tegen Roger: ‘Na 15 jaar Branche-Borrels begin je steeds meer op mij te lijken’

Photonic Paparazzi schiet onder meer Simon Renes en de mannen van EventAssist

Brancheborrel Claus

Page 27: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

27

Even

tSoc

iety

Fotografi e: EventBranche MagazineWie: Ruim 1200 branchegenotenWaar: RAI Amsterdam, afterborrel in EliciumBijzonderheid: winnaars Xsaga, Stetz, De Belevenis en Arjan van Dijk (Event Personality)

EventSociety:

Gouden Giraffe 2010

Ad en Arjen verbeelden de goede sfeer De Rotterdam en Amsterdam RAI tezamen

Het was goed toeven in RAI Elicium

Gjilke van Masterineventmanagement helpt de catering

75 jaar eventervaring op één foto

Scoop: Rob Captijn vertrekt naar USA

Hotels van Oranje en Eventex kunnen het goed vinden…

Hulskamp en EventPitcher tillen netwerken naar een nieuw level

Page 28: Eventbranche Magazine 1-2010
Page 29: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

2929

Onze eigen Bakas Columnisten Bram Nauta (Nauta Evenementencommunicatie) en Roger Schreurs (Loco Enzo) mailen met elkaar over hete hangijzers in de branche. Beide evenementmannen steken hun mening niet onder stoelen of banken.

Col

umn

JNau

ta e

n S

chre

urs

29292929

Col

umn

JNau

ta e

n S

chre

urs

Van: Loco Enzo [email protected]: Bram Nauta <[email protected]>

Hey vrolijke Fries,

We mogen aanblijven als columnisten. Kunnen we onze vakanties naar het Verre Oosten (of ga jij weer naar Brazilië) in ieder geval vastleggen. Was even bang dat we niet meer konden schrijven in één van de vakbladen van de branche. Hoeveel vakbladen kan een branche hebben vind jij?

Van: Bram Nauta [email protected]: Loco Enzo <[email protected]>

Beste Roger,Vanavond was ik als gast bij een bijeenkomst van een bank. Meester schnabbelaar Adjiedj Bakas mocht zijn gehoor meenemen in de toekomst. Dat deed hij wederom goed en boeiend. Bakas had goed nieuws voor ons vak en ook voor de bladen. Er blijft behoefte aan informatie. Snelle informatie gratis, achtergrondinformatie betaald. Bovenal blijft er behoefte aan ontmoetingen. Zo gaf hij aan dat Amazon zijn 1e winkel gaat openen. Omdat de klanten van Amazon elkaar willen ontmoeten. `Live` blijft dus business evenals `de bladen`. Waar het volgens mij om gaat is een integrale afstemming tussen de verschillende kanalen. Ik denk dat Sjoerd en Mark dat wel meegenomen hebben in hun ondernemingsplan….

Van: Loco Enzo [email protected]: Bram Nauta [email protected]

Da’s inderdaad goed nieuws. Kunnen wij tenminste ‘live’ blijven organiseren. Ben het wel met Adjiedj, jou en een paar andere wijsneuzen eens dat de mediumkeuze voorafgaand (en na afl oop) van een event zal gaan wijzigen. Ik leer elke dag weer van onze jonge medewerkers hier op kantoor, die middels Hyves, Linked In, Twitter en FaceBook op de hoogte blijven van alle nieuwtjes en ook uitnodigingen. Hetzelfde zal voor de media gelden maar dan komt toch weer een beetje mijn ouwe-lullen hart naar boven: Vind het lekker om een blad in handen te hebben. Dus wederom mijn vraag aan jou: hoeveel branchebladen kan de eventbranche hebben??

Van: Bram Nauta [email protected]: Loco Enzo <[email protected]>

Ik weet het niet. Echt niet! Hoeveel bureaus kunnen we hebben? Met de helft van jouw inkomen is nog menig-een blij! Onlangs heb ik je gebeld om van gedachten te wisselen. Toen was je aan het skypen met Amerika. Volgens mij ben je behoorlijk door-ontwikkeld ondanks je enigszins belegen imago. In dat kader; heb je nog een voorspelling wat we op event10 gaan meemaken?

Van: Loco Enzo [email protected]: Bram Nauta <[email protected]>

Hey Bram, hoezo doorontwikkeld? Nu een reactie vanaf de I Phone. Op event10 zullen we ongetwijfeld weer kennis gaan maken met de nieuwste communicatiesnufjes en hun toepassingsmogelijkheden. Mooi dat we in 1 of 2 dagen weer worden bijgeschoold daar in Utrecht. Minstens zo belangrijk (en daar zal het ALTIJD om blijven draaien), we zien elkaar weer even. We schudden elkaar stevig de hand, we horen elkaar, we proeven elkaar, we ruiken elkaar, ...... Een grotere vorm van Live Communicatie bestaat er niet. Laat nu net de hele branche haar geld verdienen met Live Communicatie. Ik ben van de partij hoor in Utrecht!!Dit bericht is verzonden vanaf de I-Phone. Wij kunnen uitgebreider op uw bericht reageren vanaf ons kantoor. Bij voorbaat dank voor uw begrip. Loco Enzo

Van: Bram Nauta [email protected]: Loco Enzo <[email protected]>

Nu snap ik waarom ze je de Bakas van de branche noemen. ’s Lands meest gevraagde trendwatcher heeft ook overal wel iets over te zeggen.

Page 30: Eventbranche Magazine 1-2010

Nu u bewust invulling geeft aan duurzaam ondernemen mag u ook strengere eisen stellen aan

leveranciers. Met het jongste wagenpark van Nederland, voorzien van Euro5 motoren, kan

Koninklijke Beuk gegarandeerd schoon en milieuvriendelijk personenvervoer verzorgen. Tel daarbij

op de jarenlange ervaring in evenementen- en congresvervoer, de chique uniforme uitstraling

van de touringcars, de chauffeurs die logistiek uitdagend vervoer gewend zijn, het voortraject,

coördinatie op locatie en de projectevaluatie. Laat Beuk uw duurzame partner zijn!

touringcars travel

van berckelweg 32 • postbus 150 • 2200 ad noordwijk

t 071 365 65 65 • f 071 365 65 66 • [email protected]

Laat u het milieu al bewust meespelenin de vervoerskeuze voor uw event?

www.beuk.eu www.degroenebeuk.nl

event2010beukA4.indd 1 16-3-10 11:58

Page 31: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

31

CLC

Vec

ta

31

Onderzoek meerwaarde van Live CommunicatieCLC-VECTA heeft het initiatief genomen voor een onderzoek naar de meerwaarde van Live Communicatie. Met gerenommeerde partners uit de wetenschappelijke hoek wil de bran-cheorganisatie een gestructureerd onderzoek opzetten naar die meerwaarde. Doelstelling is door middel van kennis meerwaarde voor verschillende geledingen in de achterban te leveren. Over het algemeen gaat het om meer inzicht te vergaren in de verschillende stakeholders in de markt. Hiertoe is een start gemaakt met de oprichting van het Live Com-munication Research Centre. Door een drie-jarig onderzoeksprogramma op te zetten in samenwerking met specialisten dr. Karoline Wiegerink en dr. Ed Peelen wordt de continuï-teit gewaarborgd.

De Nationale ExpojaarprijsVanaf 2010 wordt de samenwerking tussen de Nationale Expojaarprijs en CLC-VECTA geïnten-siveerd. De ‘Nationale Expojaarprijs’ beloont excellente prestaties van live communicatie. De prijs heeft als doel een positief imago te creëren voor het medium en positioneert het als een ef-fectief en krachtig marketingmiddel. Cases die voor de ‘Nationale Expojaarprijs’ worden geno-mineerd hebben een voorbeeldfunctie: het zijn goed doordachte, rendabele live-communicatie-projecten. Middels het etaleren van nominaties en winnaars in zoveel mogelijk vakmedia wordt het medium breed onder de aandacht gebracht. Voor sponsoring: Rene de Kok, 0346-352444 of [email protected]

BUMA STEMRA: tarieven bevrorenRecent was het gezamenlijke Gebruikers-overleg Auteursrecht van VNO-NCW en MKB-

Nederland bijeen. Op de agenda de voortgang van het overleg tussen gebruikers en Voi©e (de vertegenwoordiger van de auteurs- en naburige rechtenorganisaties zoals BUMA en Sena). De betrokken partijen hebben met BUMA STEMRA en andere auteursrechten-organisatie afgesproken dat soorten “mu-ziekgebruik” en daarbij behorende tarieven onderwerp zijn van onderling overleg. Daarbij zijn alle al bestaande afspraken voor 2010 bevroren. Dat betekent dat bestaande tarie-ven alleen voor infl atie mogen worden gecor-rigeerd. Wijzigingen of nieuwe ‘regelingen’ (zoals het embedded-tarief) worden alleen met wederzijds goedvinden doorgevoerd. CLC-VECTA onderhandelt gezamenlijk met de VNPF (Poppodia en Festivals) en VSCD (Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) over zaken als grondslagen en tarieven. Be-doeling is te komen tot transparantie, geen onvergelijkbare regelingen en het betalen van redelijke en billijke tarieven.

VECTA Garantiefonds bewijst waardeVele VECTA leden maken gebruik van het VECTA Garantiefonds. Zo ook Marc van Laere met zijn bedrijf Marc van Laere Producties. Van Laere weet uit de praktijk hoe belangrijk het VECTA Garantiefonds kan zijn en licht een tref-fende praktijksituatie nader toe.

“Wij hadden voor een buitenlands congres VECTA Garantiefonds afgesloten. Dit congres vond plaats in een paviljoen in de Alpen, met overnachting in een chaletdorp. Door zwaar noodweer is een aantal chalets twee dagen voor het congres ernstig beschadigd. Wij hebben deze noodsituatie direct gemeld bij VECTA Garantiefonds. Binnen 1 uur belde de

schade-expert mij. Uitgangspunt was natuur-lijk om het congres door te laten gaan en ik kreeg vrijbrief om die maatregelen te treffen om de doorgang te bewerkstelligen. Het ac-tieplan bestond uit het invliegen van de CEO van de opdrachtgever, waardoor er vanuit de klant een beslissingsbevoegde persoon aan-wezig was en het zoeken naar een alternatie-ve locatie. Door een goed en vlot overleg met de schade-expert kon letterlijk direct actie worden ondernomen en werden alle kosten die verband hielden met het door kunnen la-ten gaan van het congres vergoed.”

Marc van Laere: “Het is heel bijzonder dat je als evenementenbureau gezamenlijk met de klant en de schade-expert zoekt naar een op-lossing waarvan de fi nanciële consequenties zijn gedekt. Dat laatste stelt je in staat ade-quaat te handelen.”

www.clcvecta.nl

BrancheverenigingNieuws: CLC-VECTA start onderzoek naar meerwaarde Live Communicatie

d De brancheorganisatie CLC-VECTA bundelt de belangen van ondernemers die

werkzaam zijn in de Live Communicatie Branche. Het gaat hierbij om organisatoren

van beurzen, congressen, evenementen en hun toeleveranciers.

Ondanks de zwaar beschadigde chalets kon het congres doorgaan

Page 32: Eventbranche Magazine 1-2010

www.amsterdamarena.nl

WAT U OOK VERZINTWIJ MAKEN HET MOGELIJK

350701010 BS 210x297 zand.indd 1 11-10-2006 15:06:18

Page 33: Eventbranche Magazine 1-2010

Geen meeting maar een event? Dat kan bij Regardz. Wij hebben diverse locaties. Dus altijd het perfecte decor voor jouw event. Of je nou denkt aan een uitbundig bedrijfsfeest, een productpresentatie of intiem event voor select publiek. Het kan allemaal.

En nog veel belangrijker: de mensen en de middelen die zorgen dat wat je wilt vertellen goed overkomt. Je kunt ons de regie geven, het script laten schrijven of de marketing tools laten aanreiken. Je mag ook alles bij ons neerleggen. De keus is helemaal aan jou.

Voor ons is het belangrijk om te horen aan welk soort event je denkt en wat je wilt bereiken. Over de locatie en de invulling worden we het zeker eens.

Ga naar regardz.nl/events en laat je verrassen door de mogelijkheden van onze vier Event Centers.

regardz.nl

Een verrassend event...bij Regardz.

112-612_Adv_Label_210x297_EventB1 1 19-03-2010 09:28:12

Page 34: Eventbranche Magazine 1-2010

Project2:Opmaak 1 16-03-2010 11:39 Pagina 1

Page 35: Eventbranche Magazine 1-2010

35

eventbranche.nl

De andere kant van de eventmedaille:

‘Na het faillissement stortte mijn hele wereld in’

ax’ Party Company was drukdoende om het oosten van Nederland opnieuw op de

evenementenkaart te zetten. In recreatiegebied Het Hulsbeek bij Oldenzaal leek de

multifunctionele locatie Max’ Buitenhuis tezamen met Max’ Events na een vliegende start

klaar voor een succesverhaal. Maar daar waar de evenementenwereld in botsing komt

met de vastgoedwereld, daar verandert een droom in een ongekende nachtmerrie.m

‘Waar ik in mijn jongere jaren juist bij twijfel ergens in zou springen, de gok zou wagen, heb ik nu gezien wat het met je kan doen’

Page 36: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

36

Financieel, fysiek en emotioneel ging hij er volledig doorheen. ‘In de eerste maand na het faillissement sliep ik 16 uur per dag…’ Lange tijd sloot hij zichzelf af van de buitenwereld. De weinige keren dat hij onder de branchegenoten kwam, was zijn gezicht grauw en zijn ogen dof. Nog altijd is de emotie  duidelijk hoorbaar in zijn stem, toch zit er weer een strijdbaar en vitaal persoon aan de tafel in het evenementencom-plex van Content Themafeesten in Beerzerveld. Er zit weer leven en passie in de ogen van Simon Zoetebier en dat vertaalt hij naar een prachtige upgrading van zijn themafeestenbedrijf. Een open verhaal over de schaduwkant van de eve-nementenwereld en de wederopstanding.  

Wat er aan vooraf gingZoetebier had naam gemaakt in de branche met het perfectioneren van themafeesten in de pro-vincie. Wellicht zullen sommige eventcollega’s het ‘platte feesten’ noemen, maar Zoetebier had er met Content Themafeesten een kunst van gemaakt om die feesten tot in de details neer te zetten. Vanuit die gedachte leidde hij zijn ei-gen personeel op, stond alles en iedereen in het

teken van de gast op het evenement en ook al klinkt dat nu logisch, Zoetebier onderscheidde zich met die aanpak. Zijn bedrijf in Beerzerveld groeide al snel uit tot een bloeiend en winstge-vend bedrijf. ‘Het liep bij Content fantastisch. Maar toen ik benaderd werd voor het project in Oldenzaal, had ik aan één rondleiding op het terrein ge-noeg: wow, wat een superlocatie. Alle mogelijk-heden voor zakelijke evenementen, activiteiten, maar ook bruiloften en concerten. Na het be-studeren van de plannen was ik er heilig van overtuigd: hier ga ik helemaal voor. Tot aan de opening van het pand bleef die overtuiging. Het klopte ook allemaal. Zowel zakelijke als parti-culiere gasten stonden in de rij. De gemeente, de regio en omliggende ondernemers, iedereen werkte mee. Maar eenmaal in het pand begon-nen de problemen.’

Wat er mis ging‘Eigenlijk is het pand nooit echt opgeleverd. We zouden er in december in kunnen, maar dat liep maanden uit. Zelfs tijdens de bouwpe-riode hebben we evenementen georganiseerd. Uiteindelijk kregen we de sleutel op 1 juni en op 3 juni hadden we een groot feest gepland. Kunst en vliegwerk was het. We hebben eve-nementen gehad waar de mensen hun jassen aan moesten houden, omdat de verwarming niet gemaakt werd. Dat kwam vooral omdat de aandeelhouders strubbelingen kregen. De eige-naar, de bouwer en de installateur kwamen er niet meer uit, dat resulteerde in het stilleggen van alle werkzaamheden. Als ondernemer in de eventbranche moest ík daar voor boeten. Noem

het naïef of stom, maar ik had slechts onze gas-ten voor ogen en heb dus een groot bedrag zelf geïnvesteerd. Ik zag nog altijd die fantastisch mooie locatie voor me en dan moet in mijn be-leving alles indrukwekkend zijn, zowel binnen als buiten. Uiteindelijk investeerde ik op eigen rekening een half miljoen.’

‘Het mag duidelijk zijn, ik was te naïef, want in de bouw- en onroerendgoedwereld gelden simpele principes: is het rendement te laag, dan worden er geen kosten meer gemaakt. De onderlinge ruzie en mijn evenementenhart zorg-den ervoor dat ik die investering op me nam. Achteraf had ik dat natuurlijk nooit moeten doen en had ik een claim moeten neerleggen, maar de trein liep al, sterker nog het was een snel-trein en dus moest er gas gegeven worden. We draaiden al snel enkele tonnen omzet.’ Bedrijfs-evenementen voor 1500 man, Nick en Simon in concert, dinnershows en ga zo maar door. Max’ Buitenhuis leek een succesverhaal, maar achter de schermen verslechterde de situatie. ‘Op een gegeven moment ga je het financiële plaatje be-kijken en dan trek je al snel de conclusie dat je te lang te goedgelovig bent geweest.’

Het faillissement‘Lange tijd heb ik gedacht dat we er wel uit-kwamen. Maar toen externe mensen de zaak door gingen lichten, ging er een enorme beer-put open. Zelfs in die periode hebben we nog een keer om tafel gezeten, waarbij we tot oplos-singen voor de toekomst kwamen. We spraken af om plannen voor een hotel uit te werken en gingen heel positief uit elkaar. We gaan er uit komen, was de gezamenlijke conclusie. Maar daarna werd het stil. Doodstil. Voor mijn gevoel kon ik toen nog twee dingen doen: kop in het zand of nu maatregelen nemen. En dus is in die periode het faillissement aangevraagd.’  

‘Langzaam komt dan die dag…Dan belt de cu-rator met de mededeling dat de sleutels ingele-verd moeten worden. Daar rijd je dan in je een-

‘Op eigen rekening

investeerde ik een

half miljoen’

‘Met onze themafeesten gaan we Back

to Basic’

De prachtig gelegen eventlocatie in Oldenzaal kende achteraf louter verliezers

Page 37: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

failli

et e

n da

n

37

tje. Op weg naar huis. En hoe dichter bij huis, hoe vermoeider ik werd. Letterlijk bij mijn oprit voelde ik me volledig overwerkt en was ik dicht-bij een zenuwinzinking. Dat is een gevoel…dat is écht niet prettig. Thuis klapte ik volledig in el-kaar. Ik was helemaal kapot en sliep dagen. Ra-tioneel denken gaat niet meer en de overvloed aan emoties kon ik geen plek geven. Het enige contact dat ik had met de buitenwereld was met mijn psychiater. Zelfs bij Content Themafeesten liet ik me niet zien.’

De wederopstandingZoetebier takelde zienderogen af. En eigenlijk is het een wonder dat hij nu, maanden later, weer kwiek en vol vuur er tegenaan gaat. Hoe kom je uit zo’n diep dal? ‘Uit gesprekken met ban-ken en juristen bleek dat de simpelste uitweg een persoonlijk faillissement zou zijn. Maar daar was ik gewoon te eigenwijs voor. Elf jaar lang heb ik ziel en zaligheid in de zaak gestopt. Mijn hart lag echt bij evenementen en dat zou je dan van de één op de andere dag allemaal kwijt zijn. Op het moment dat er voor het eerst hoop gloorde kreeg ik weer geloof en energie. ‘Er is een mogelijkheid om Content te behouden’, die conclusie was voor mij de ommekeer.’

‘Doordat ik me volledig op het Max’ project had gestort was ik drie jaar lang niet meer als lei-dinggevende bij Content Themafeesten betrok-ken geweest. De eerste avond dat ik weer in Beerzerveld rondliep, schrok ik me rot: alles was verwaterd en we hadden als bedrijf stil-gestaan. Ik herkende mijn eigen concept niet meer. Het gevoel was eigenlijk helemaal weg. Voor mezelf heb ik toen na even nadenken drie ontwikkelingsblokken gemaakt: één voor me-zelf, één voor de concepten en eentje voor het personeel met wie ik door wilde gaan. Om me-zelf op de rit te houden, heb ik mijn weken in-gedeeld aan de hand van die blokken. Gewoon heel kinderachtig het aantal uur per blok indelen om zo met kleine stapjes vooruit te gaan en me-zelf niet de kans te geven om te verzanden in mijn frustraties. In die tijd liet ik me ook weer zien in de branche. En misschien klinkt het fout, maar door gesprekken met branchegenoten, die aangaven dat ze het ook niet makkelijk had-den, vond ik een soort soulmates. Dat heeft mij goed gedaan. Als ik nu kijk hoe Content Thema-feesten weer middenin deze branche staat en hoe succesvol het allemaal weer loopt, dan ben ik zo ontzettend trots.’

Terwijl de emoties rond het faillissement nog duidelijk in Zoetebier zitten en het fi nanciële verhaal nog niet afgehandeld is, haalt Simon Zoetebier vooral zijn voldoening uit de wederop-standing van Content Themafeesten. ‘We heb-

ben het interieur aangepast en geïnvesteerd in licht en geluid. Ons bedrijf is nu weer van deze tijd. Of investeren na alles, nu heel eng is? Je overweegt in ieder geval nog beter dan voor-heen. Als die euro er uiteindelijk voor zorgt dat er een beter feest staat en het wow-gevoel bij de gast er is, dan is investeren niet eng hoor. Bij Content Themafeesten zijn we nu druk bezig om ons breder te oriënteren. Kijken wat er mogelijk is in onze directe omgeving. Zo hebben we al arrangementen waar we bij een nabijgelegen boerenbedrijf langs gaan, daar hebben we een themafeest omheen ontwikkeld. Maar ook brui-loften met een thema, passend bij de trend om bruiloften en evenementen in kleinere groepen te organiseren. Met onze themafeesten gaan we echt Back to Basic, waarbij de prijs-kwaliteit-verhouding het allerbelangrijkste is. Op www.themafeesten.nl zie je ons vernieuwde aanbod.’

‘Of ik verbaasd ben dat ik er weer ben? Nee. Het heeft misschien iets te maken met mijn sport-verleden (Zoetebier was een topatleet, red.). Ik weet wat winnen en verliezen is, hoe je moet incasseren en hoe je weer moet doorgaan. Op mijn dieptepunt heb ik natuurlijk ook nagedacht over een leven zonder Content. Maar dat zag ik echt niet voor me. Hier ligt mijn hart. Ik wil nu gewoon alles wat achter me ligt afsluiten en verder bouwen aan dat fantastische bedrijf dat we inmiddels weer sterk hebben neergezet. Uit de laatste gesprekken met de bank haal ik vertrouwen dat het ook fi nancieel goed gaat ko-men. Wat zou het mooi zijn als ik dat laatste juk ook van me af kan gooien…’

Terugkijken en leren Nu Zoetebier bezig is zijn Content Thema-feesten weer in de vaart der evenemen-tenwereld op te stuwen, vindt hij zelf dat hij weer meer dan 100 procent terug is. ‘Ik heb mijn horizon verbreed. Zakelijk door te kijken naar activiteiten in de om-geving die passen bij onze themafeesten en privé door alles wat ik geleerd heb in die rotperiode.’

‘Een ding is zeker, het concept in Olden-zaal kent alleen maar verliezers. Achteraf was de stap te groot en had er een soort van tussenstap in moeten zitten, waarbij ik bijvoorbeeld in loondienst had moeten beginnen. In negatief opzicht had ik nooit verwacht dat ik zo diep kon zakken. Ik ben voor een groot deel het geloof in de mede-mens verloren. Als ik iemand ook maar een beetje wantrouw, dan zet ik er een streep door. Aan de andere kant word je daardoor zakelijk veel scherper. Het was een zware les om te leren de juiste afwegingen te maken. Nog los van het feit dat ik geleerd heb alles desnoods vier keer zwart op wit te zetten, is mijn ultieme tip: bij twijfel niet doen. Waar ik in mijn jongere jaren juist bij twijfel ergens in zou springen, de gok zou wagen, heb ik nu gezien wat er met jezelf, je omgeving, je relatie en je hele leven ge-beurd. Want in een dergelijke zaak gaat er weer failliet dan het bedrijf zelf.

Zoetebier deelt zelf weer de kaarten uit en zit met Content Themafeesten weer in een stroomversnelling

Page 38: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

38

Krijgt de entertainmentbranche de hardste klappen?

Krijgt deentertainmentbranche de hardste klappen?

Krijgt de entertainmentbranche de hardste klappen?

e entertainmentsector krijgt klap op klap. De economische omstandigheden leiden tot

het herzien van prijzen en bedrijven kiezen sneller voor het onbekende talent, dan voor

de dure bekende namen. Ook het faillissement van The Entertainment Group dreunt nog

fl ink na. Maar de creatieve ondernemers zitten niet bij de pakken neer. dRasmuzikant Dolf de Vries heeft met zijn be-drijf Dolf de Vries Musics zijn sporen in de eventbranche ruimschoots verdiend en snapt de sprongen van een kat in het budgetnauw. Met ongebreideld enthousiasme biedt hij de crisis het hoofd. Bovenal gelooft hij in de meer-waarde van het op een juiste manier inzetten van muziek en entertainment op maat: ‘Brief ons tijdig over concept en budget, dan haal je eruit wat er echt in zit.’

Opgegroeid met muziek stond De Vries al op zijn twaalfde op het podium en is daar eigen-lijk nooit meer vanaf gekomen. In zijn kantoor in het Friese Uitwellingerga blijkt De Vries een aantal eigenschappen te hebben, die van hem de ideale evenementenmusicus maken. ‘Mijn liefde voor muziek is zo groot dat ik niet in hokjes denk. We maken dan ook arrange-menten voor muziek onder bedrijfsvideo’s, tot de complete muzikale invulling op maat voor

‘Maak nou geen reclamespot

zonder je naam te vermelden’

eventbranche.nl

Dolf de Vries Musics biedt crisis het hoofd Dolf de Vries Musics biedt crisis het hoofd

Page 39: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

39

them

a

evenementen en zelfs bedrijfsmusicals. Er zijn jaren geweest dat ik 500 tot 600 arrangemen-ten maakte in compleet uiteenlopende stijlen.’ Aangevuld met het organisatorische talent van zijn vrouw Jelly draait zijn bedrijf nog altijd op volle toe-ren binnen de zakelijke evenementenwereld.

Is de tijd van grote namen en dure A-artiesten voorbij en kiest de opdrachtgever meer en meer voor onbekend talent op bedrijfsevenementen?‘Dat zou best een doorzettende trend kunnen zijn. Er is een enorme pool aan muzikale duizendpo-ten van topniveau, maar onderschat de kracht van een A-artiest niet. Je merkt dat er bedrijven zijn die kiezen voor níet die grote naam, maar vooral een combinatie van de onbekende crack en de grote naam is prachtig. Uiteindelijk geldt voor beiden: een goede artiest trekt altijd de aandacht. Maar je moet niet vergeten: de grote namen hebben niet voor niets een grote naam. Dat is ook de reden dat Dolf de Vries Musics dit jaar met een unieke grote artiest de evenemen-tenmarkt gaat veroveren (zie kader).’

Waar zit voor jou als musicus de uitdaging op evenementenvlak?‘Het werken naar een nadrukkelijk doel toe is altijd een uitdaging. Als de opdrachtgever ons tij-dig brieft, zijn doel uitlegt en het budget duidelijk maakt dan kan ik de muziek dusdanig fi netunen dat de meerwaarde optimaal is. Voor mij is het prachtig om onderdeel te zijn van een evenement met een duidelijke communicatieve doelstelling. Er zijn veel bureaus die dat echt fantastisch kun-nen, dan is een evenement net een soort sprook-je. Om het communicatiedoel te bereiken moet alles van A tot Z kloppen, ook de muziek en het entertainment moeten volledig in het concept op-gaan. Doe je dat niet, dan maak je als bedrijf een soort reclamespot zonder je naam te vermelden.’

Behoren jullie bij de posten waar een eventmanager als eerste op bezuinigd?‘Opdrachtgevers moeten niet onderschatten dat elk onderdeeltje van een evenement moet klop-pen om het uiteindelijke doel te bereiken. Een organisatiebureau speelt daarbij een grote rol, maar ook bij de cateraar moet alles kloppen. Elk onderdeel is een vak apart. Onze kracht is muziek op maat binnen het concept. Met al die specifi eke kennis en expertise van al die toeleveranciers kom je pas tot een goed evenement, dat moet een bedrijf zich realiseren. Ik ga toch ook niet mijn auto zelf repareren. ’

Hoe reageren jullie als bedrijf op de huidige economische omstandigheden?‘Wij zijn bezeten van ons vak, dat resulteert in onuitputtelijk enthousiasme en het ontwik-kelen van nieuwe ideeën. Naast het lanceren van een grote artiest (zie kader) ontwikkelen we concepten zoals The Non Stop International Jam Session, waarbij de artiesten en het pu-bliek elkaar uitdagen in inspireren. Deze show is muzikaal dusdanig opgezet dat de namen van de artiesten verwisselbaar zijn en er per evenement op basis van beschikbaarheid en budget ingezet kunnen worden. Daarbij is de gouden tip: geen pauzes, want op een evene-ment is een pauze echt killing.’

Een pauze op een evenement is killing

eventbranche.nl

Wat zegt de branche?Eventbranche Magazine peilde de mening van enkele entertainmentbedrijven. Erik Peekel (Aaaaha! the Actor Factory), Alice en Herman van Diejen (Firts Class Entertainment), Michael Blankespoor (Boekjeartiest.nl) en Hans Verschuuren (GIG WORLD) voelen de economische klap.

Is de klap het hardst in de entertainmentsector?Peekel: ‘Iedereen moet nu kosten snijden. De extraatjes moeten het bezuren. Wij merken een daling in de boekingen van niet-functioneel entertainment. Zodra het een functie heeft (bijvoorbeeld publiek trekken of deelnemers in gesprek brengen) dan wordt er zeker niet op bezuinigd. De kunst is dus om je meerwaarde aan te tonen, meer dan ooit.’ De overige ondervraagden beamen dit en zien dat kwaliteit ook nu overleeft.

A-artiesten nu not done? Van Diejen: ‘Volgens ons worden de toppers veelal geboekt op bedrijfsevenementen waarbij de directie “even”wil laten zien wat allemaal kan tijdens zo’n feest. Wij zullen de klant ook direct op het feit wijzen hoe hij het budget van een topper anders kan besteden met wat mindere “grootheden” maar wel inventiever, creatiever en verrassender.’ Peekel vult aan met een praktijkvoorbeeld: ‘Het afgelopen jaar hoorden we wel eens bij een briefi ng: “Er is best goed budget, maar het mag er niet uitzien alsof het veel gekost heeft”. Onder die hypocrisie zullen a-artiesten best te lijden hebben.’ Verschuuren: ‘Als je als bedrijf personeel naar huis moet sturen is een’ motivatiefeestje’ met wat ’ fun’ wellicht op z’n plaats, maar daar moeten dan geen ‘dure’ artiesten 30 minuten met een bandje komen zingen.’

Boeken opdrachtgevers nog te vaak een standaardact, terwijl de toege-voegde waarde van entertainment binnen het concept ligt?Verschuuren is het hier volledig mee eens, Blankespoor in mindere mate: ‘Ik denk dat dit 30% is, valt dus wel mee, we moeten er ook niet te spannend over doen. Een conceptloos “dom” maar geweldig feest heeft ook zo zijn toegevoegde waarde.’ Peekel: ‘Entertainment kan ‘smoel’ geven aan je evenement. Vaak creëren we visuele fi guren, die aansluiten op het evenement. Die worden in het voortraject en ook in het natraject ingezet in webfi lmpjes en foto’s. Dat kost niet veel extra, maar heeft een fl inke impact.’

Dolf de Vries Musics biedt crisis het hoofd Dolf de Vries Musics biedt crisis het hoofd

Dolf de Vries Musics zet in op kwaliteitWie was toch die verpletterende artiest, die tijdens de Gouden Giraffe Frank Sinatra neerzette alsof The Voice himself weer op het podium stond? Het was Stephen Trif-fi tt, het nieuwe paradepaardje van Dolf de Vries Musics. Triffi tt is voor de Bene-lux exclusief te boeken bij Dolf de Vries. Dat De Vries daarmee een internationale topartiest in huis heeft, blijkt wel uit de recensies: “He really does sound exactly like Frank Sinatra” (The Guardian UK). He’s “Talk of the Town” in the UK en the USA (Las Vegas). Meer informatie op www.dolfdevriesmusics.nl

Page 40: Eventbranche Magazine 1-2010

Servaasbolwerk 1a3512 NK Utrecht

Tot en met 2012 heeft Vredenburg vanwege de verbouwing van haar oorspronkelijke pand in de binnenstad twee locaties in Utrecht:

Vredenburg Leidsche Rijn (1520 zitplaatsen en geschikt voor bijeenkomsten vanaf 350 personen) en Vredenburg Leeuwenbergh (250 zitplaatsen).

In Vredenburg Leidsche Rijn vinden m.b.t. B2B vooral grote congressen, kick-off events en productpresentaties plaats; Vredenburg Leeuwenbergh heeft de functie van kleine zaal en is geschikt voor o.a. kleine congressen, symposia en bruiloften. Beide zalen voldoen aan de meest actuele eisen op het gebied van akoestiek en comfort voor artiesten en publiek.

Vredenburg heeft een zeer ervaren salesafdeling die u graag verder helpt en adviseert in de aanloop naar, en de uitvoering van uw evenement.

Wij hebben een groot netwerk van gespecialiseerde partners die op alle vlakken helpen om uw evenement tot een succes te maken! Vredenburg is vrij met betrekking tot (food-)catering.

Vredenburg Leeuwenbergh is een gemoderniseerd, authentiek gebouw met top uitstraling in de binnenstad en zeer geschikt voor kleinere congressen, bijeenkomsten en als trouwlocatie. In het verleden heeft het dienst gedaan als Pesthuis, Medisch Laboratorium en Militair Hospitaal.

In 2006 heeft het een volledige renovatie ondergaan en is het omgebouwd tot tijdelijke kleine zaal van Vredenburg Utrecht. In plenaire opstelling heeft de Leeuwenbergh maximaal 250 zitplaatsen. Indien de tribune wordt weggehaald, kan men in de Leeuwenbergh met maximaal 400 personen borrelen.

Leeuwenbergh

Adv EventBranche 420x297mm.indd 2 22-03-10 13:49

Page 41: Eventbranche Magazine 1-2010

J.C. Verthorenpad 1003541 MV Utrecht

Vredenburg Leidsche Rijn is een multifunctionele locatie voor congressen, symposia, bedrijfsfeesten, beurzen, kick-off events, festivals, shows of concerten, en product-presentaties tot 1520 personen seated. In popopstelling kunnen we zelfs 2000 personen herbergen (1000 personen staand en 1000 seated).

Vredenburg heeft extra accommodaties bijgebouwd d.m.v. gestoffeerde tenten die aan het gebouw vast staan en ook los kunnen worden gehuurd (480m2). De foyers van Leidsche Rijn zijn ook separaat te huur.

030 286 22 02www.vredenburg.nl/[email protected]

Leidsche Rijn

Foto

grafi

e: F

rank

Em

ous

en I

rene

Vijf

vink

el

Adv EventBranche 420x297mm.indd 3 22-03-10 13:49

Page 42: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

42

Case: van Strip naar Chip

rDe introductie van de OV-chipkaart was naast een enorm logistiek traject bovenal een feeste-lijk moment. Op het bordes van het Rotterdam-se stadhuis transformeerde staatssecretaris Tineke Huizinga de laatste Rotterdamse OV-strippenkaart tot gloednieuwe OV-chipkaart. Met veel bombarie en bijpassend protocol deponeerde Huizinga de strippenkaart in een zogenaamde transformatiemachine. Enkele seconden later dwarrelde de strippenkaart in een golf van confetti over de hoofden van het publiek. De machine fabriceerde met ‘oorver-dovend industrieel gestommel’ de eerste gou-den OV-chipkaart. Deze werd offi cieel aange-boden aan Hans Rat, de grondlegger van de OV-strippenkaart.

FlashmobOnder het toeziend oog van 250 genodig-den ontstond aansluitend een opvallende ‘fl ashmob’ van dansende burgers met grote OV-chipkaarten. Er was opzwepende muziek,

otterdam is de eerste stad in Nederland die geheel is overgaan op de OV- chipkaart.

Sinds 11 februari 2010 is het niet meer mogelijk om in het openbaar vervoer van

stadsregio Rotterdam gebruik te maken van de OV-strippenkaart. Namens de

Rotterdamse vervoerder RET was MOVE, bureau voor live marketing uit Haarlem, nauw

betrokken bij deze grootschalige transitie.

Cas

es

een zangeres die uit een geparkeerde bus haar opwachting maakte en een hoofdrol voor de directeuren van de drie Rotterdamse ver-voersmaatschappijen. Zij namen ieder hun ei-gen OV-chipkaart in ontvangst en activeerden aansluitend de allereerste rit in het openbaar vervoer van stadsregio Rotterdam.‘De samenwerking tussen RET en MOVE kwam tot stand in een tijdsbestek van minder dan drie weken. De realisatie van het project, van idee tot productie, verliep voorspoedig en ken-de een prachtig eindresultaat’, aldus Frouke Albers, directiewoordvoerder van RET.

Media aandachtAlbers vervolgt: ‘De interesse van de landelijke pers en het belang van deze transitie voor de Stadsregio Rotterdam en haar vervoersmaat-schappijen RET, Connexion en Qbuzz gaven de doorslag om dit opvallende evenement te or-ganiseren. De introductie van de OV-chipkaart en het uitgebreide fl ashmobmoment voor het stadhuis haalden het NOS journaal, RTL nieuws, Hart van Nederland, diverse landelijke en regionale dagbladen en internetdiensten.’

Page 43: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

43

Cas

es

e

h

vent Department produceerde begin maart voor haar nieuwe opdrachtgevers RTL 4 en

Endemol Nederland de 4000e afl evering van Goede Tijden, Slechte Tijden. Voor 1 avond

stond het Tuschinski Theater in Amsterdam in het teken van Nederlands langstlopende soap.

et bijzondere aan het concept voor de introductie van de nieuwe BMW 5 Serie Sedan

was dat de genodigden onderdeel vormden van de première. Alles gebeurde boven

en om hen heen. De Heineken Music Hall was door Adriaanse/van Kuyk Brand Events

getransformeerd tot een warme, sfeervolle, moderne club met diverse dealerlounges

waar gastvrijheid optimaal beleefd kon worden.

Het doel van dit evenement was om de echte fans en de cast een hele speciale avond te bezorgen. Gedurende de avond waren er live schakelingen met televisieprogramma’s als RTL Boulevard en Shownieuws. Op het grote scherm in zaal 1 was live te zien wat er buiten op de rode loper gebeurde. De gasten kregen zowel de 3999e afl evering als de dubbele 4000e afl evering te zien. Onder toeziend oog van enthousiaste fans werd de cast na afl oop op het podium door Albert Verlinde gehuldigd. Waar normaal een groot gedeelte van de

gasten meteen na de fi lm vertrekken, bleven de fans nu heel de avond in de foyer om een glimp op te vangen van hun idolen.

‘RTL en Endemol zijn zeer tevreden over de totale productie. Ze gaven aan dat de samen-werking zo fl exibel verliep dat het leek alsof we al jaren samenwerkten. Voor ons was het een zeer geslaagd evenement, waarbij zowel de fans, de media, de cast en de opdracht-gever een fantastische avond hebben gehad’, aldus Event Department.

Een onderdeel van de première van de nieuwe BMW 5 Serie Sedan was de onthullingshow. Hiervoor is Adriaanse/van Kuyk Brand Events een samenwerking aangegaan met de Otter creators. De focus van de onthullingshow lag op het communiceren van de visie van BMW en de waarden van de nieuwe BMW 5 Serie

in het bijzonder. Het concept van de onthul-lingshow was daarom opgebouwd uit vijf lijnen (Plezier, Visie, Dynamiek, Innovatie en Design) die samen de nieuwe BMW 5 Serie vormen. Deze lijnen werden vormgegeven door live presentaties. Deze presentaties wer-den ondersteund door choreografi eën tussen

en boven de genodigden, impactvolle visuals en projecties. Design is één van de belang-rijkste waarden van de nieuwe BMW 5 Serie. Daarom was de gastheer van de avond Adrian van Hooydonk, de Nederlandse Head of De-sign BMW Group. Hij introduceerde iedere lijn en presenteerde de vijfde lijn Design. Het was een audiovisueel spektakel met vier (naadloze) schermen van 37 meter breed en 6 meter hoog die een spectaculaire 360 graden view vormden. De conceptcar “Vision Effi cientDyna-mics” was voor het eerst in Nederland en had dan ook een bijzondere rol tijdens deze premi-ère. Deze conceptcar gaf fysiek invulling aan de toekomstvisie van BMW. Na de onthulling konden de ruim 2.500 genodigden van BMW dealers onder het genot van bijzondere culi-naire creaties de nieuwe BMW 5 Serie Sedan van dichtbij bewonderen.

Case: Event Department en GTST

Case: Adriaanse/ Van Kuyk en BMW

Page 44: Eventbranche Magazine 1-2010
Page 45: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

45

Nie

uwe

loca

ties

Events in een veilinghalVlakbij de A15, op 35 autominuten van Utrecht staat de Coop Veiling Midden-Betu-we. Waar het 100 jaar oude gebouw in An-delst jarenlang gebruikt werd als veilinghuis voor groente en fruit uit de Betuwe, ontstaat nu een bijzondere evenementenlocatie.

Ben Scheffer is verantwoordelijk voor de nieuwe locatie. Scheffer verdiende zijn spo-ren als chef in tal van grote keukens. Sinds kort staat hij op eigen benen. Samen met zijn compagnon Freek Peters bouwt hij aan dit project. Authenticiteit en duurzaamheid vor-men de rode draad in het bedrijf. ‘Eenheids-worst genoeg in deze regio’, vindt Scheffer. ‘Het wordt hoog tijd voor een bijzonder con-cept. En hier past duurzaam ondernemen met eerlijke producten heel goed bij.’

Veiling Midden Betuwe kan straks evenemen-ten aan van kleine tot zeer grote groepen, in diverse ruimten. Maar het meest in het oog springend is de, in oude glorie gerestaureer-de, ‘afmijnzaal’ met veilingklok. ‘Ideaal voor presentaties, lezingen en forumdiscussies’, roept Scheffer enthousiast.

Hotel in een voetbalstadionGolden Tulip Parkstad Zuid Limburg opent 14 april offi cieel haar deuren. Bijzondere

deuren, want het gloednieuwe hotel is gesitu-eerd in het Parkstadstadion van Roda JC. De eerste gasten zijn echter nu al welkom, in de 76 kamers en 6 vergaderzalen aan de noord-zijde van het stadion. Met name de skybox met uitzicht op het hoofdveld is bij bedrijven favoriet om een inspirerende brainstormses-sie of een gastvrije ontvangst te organiseren. Bovendien worden er nog voor de zomer vier extra appartementen op de vierde verdieping opgeleverd, bedoeld voor een langer verblijf.

De omgeving van Golden Tulip Parkstad is ook erg aantrekkelijk voor plezier en vrije tijd. Dankzij het prachtige Zuid-Limburgse land-schap, attracties als Gaiapark Kerkrade Zoo en evenementen als Pinkpop zullen veel gas-ten ook in hun vrije tijd de weg naar Golden Tulip Parkstad weten te vinden. D-E-R-U-I-M-T-E breidt uitDe locatie in Goudriaan heeft een aantal extra ruimtes in gebruik genomen. Een extra ruimte van 80m2 is uitermate geschikt voor cursus-sen en trainingen met groepen tot 30 perso-nen. In de nieuwe locatie zijn alle technische middelen aanwezig.

Daarnaast is er een exclusieve accommodatie voor bijvoorbeeld (bestuurs)vergaderingen tot een man of 10. Een loungeruimte, een stu-

dio en de unieke U-Ruimte maken van D-E-R-U-I-M-T-E een zeer complete locatie. Het bijzondere aan D-E-R-U-I-M-T-E is, dat het opgezet is door communicatiespecialisten die zelf ook communicatie- en brainstormsessies organiseren. Vanuit die specifi eke behoefte zijn de bestaande en nieuwe ruimtes opgezet. Dus ook met alle middelen die optimaal bij-eenkomsten ondersteunen, zoals in bijna elke ruimte hi-tech grootbeeldprojectie, surround-sound systems, airconditioning, enzovoorts.

Studio Cé als evenementenlocatieDe beroemde televisiestudio van Paul de Leeuw is tegenwoordig ook in te zetten als evenementenlocatie. De locatie heeft diverse concepten ontwikkeld zoals de Lieve Paul-setting en de Paul en Cor Dichtbij-muziek-show, maar ook workshops, vergaderingen en allerlei meetings en events kunnen onder-dak vinden in de studio. Bob de Rooy zou wel eens een heel bijzonder effect kunnen heb-ben tijdens een congresdag.

Dat liet Stephan Nugter, business develop-ment manager, van de studio in Almere tij-dens de Gouden Giraffe weten. De betiteling blackbox zou de studio, met haar intieme concepten, te kort doen. Al is het alleen maar omdat de studio qua licht en geluid volledig ingericht is.

Nieuwe locaties

Evenementen in een oude ‘afmijnzaal’

Page 46: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

46

e Rotterdam, het immense schip in de Rotterdamse Maashaven was koren op de molen

van de media. Een kostenberaming die in no time opliep van enkele miljoenen naar

ruim 200 miljoen euro, uitgestelde openingsdata en tot overmaat van ramp het dossier

asbest. Maar wie denkt dat het om een zinkend schip gaat, heeft het volledig mis. De

Rotterdam is hot en lijkt nu al hét eventsucces van 2010. Het grote geheim? Openheid,

betrokkenheid en een eventomgeving die zijn gelijke niet kent.dAls het enorme schip aan de rand van de Rotterdamse centrumwijk Katendrecht opdoemt, schieten de krantenkoppen on-gewild voorbij. Negatieve publiciteit is ook

publiciteit, maar het moet zo frustrerend zijn als je ziel en zaligheid in dit enorme project stopt, terwijl er continu nieuwe me-diarelletjes ontstaan.

eventbranche.nl

Crisis op De Rotterdam? 20 tot 30 aanvragen per dag!

Rotterdam veel duurder en later open Na enkele uitgestelde openingsdata opende het schip haar deuren begin dit jaar voor zakelijke groepen. Vanaf medio februari mogen dagjesmensen gratis aan boord om het labyrint van gangen en mogelijk-heden te ontdekken. Ook al hangt er een uitgelaten sfeer onder de bezoekers, het moet toch haast zo zijn dat er achter de schermen gemengde gevoelens zijn na de complete soapserie die zich rondom het schip afspeelde. Henk Kroneberg, die als directeur van On Board On Shore (onderdeel van Jaarbeurs Catering) verantwoordelijk is voor de zakelijke evenementen aan boord van het schip, neemt die voor-oordelen direct weg: ‘We hebben momenteel te maken met 20 tot 30 aanvragen per dag, met een piek van 90 aanvragen op één dag. Er staan al 600 boekingen in de agenda. Het salesteam is uitgegroeid tot 10 man en draait overuren.’ In totaal zorgt een team van 30 man, onder de On Board On Shore-vlag, voor de exploitatie van ruim 6000 vierkante meter feest-, congres- en theaterruimte aan boord.

Kamervragen over asbest Rotterdam Maar die budgetoverschrijding van honderden miljoenen? De asbest die van boord verwijderd moest worden? Het moet toch zijn naweeën hebben gehad? ‘De budgetoverschrijding had grotendeels te maken met uitbreiding en kwa-liteitsverbetering van het eerste plan. Voor ons heeft het eigenlijk geen negatieve effecten gehad. Eigenaar woningcorporatie Woonbron kreeg vooral de negatieve publiciteit over zich heen’, begint Kroneberg in alle eerlijkheid. Het moet evident zijn dat de uitgestelde openingsda-tum wel invloed heeft gehad op de bedrijfsvoe-ring van On Board On Shore. ‘Maar dat hebben we goed getackeld. Wij hebben in alle openheid onze relaties goed en persoonlijk geïnformeerd.’

Een volle theaterzaal tijdens één van de eerste evenementen aan boord

Page 47: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

47

De

Rot

terd

am

eventbranche.nl

Gepokt en gemazeld‘Dit is zeker niet mijn laatste project. Ik ga hier een mooi afgerond project achterlaten. Als we er voor zorgen dat 90 procent van wat we nu neer zet-ten gewoon goed bedacht is, dan kan ik hier over een paar jaar terugkomen en genieten van een geoliede evene-mentenmachine’, en dat is precies waar Henk Kroneberg zijn passie en energie uithaalt. Dat trucje slaagde onder meer al bij het positioneren van The Factory. Een meester in het team-builden en opbouwen van nul af aan. ‘Ik zet slechts de vangrails uit, maar verder moet het teamgevoel en de be-trokkenheid zorgen voor zelfstandige medewerkers die optimaal functione-ren. Collega’s als Rene Waerts, maar ook Frank Wentink, De Otter, De Vries en Verhaaf sr. zijn mensen waar ik bewondering voor heb: authentieke creativiteit en betrokkenheid. Met mijn ervaring voeg ik daar kwaliteits-belevenis aan toe. Het moet van het begin tot het eind kloppen, dan kan een evenement dat onbeschrijfbare kippenvelmoment creëren. Van dat moment geniet ik nog altijd.’ Waar Kroneberg zijn eventcarrière afrondt? ‘Het enige dat ik nog niet gedaan heb, is een hotel van nul opbouwen…’, droomt Kroneberg al weer weg. ‘Maar voorlopig eerst maar eens werken aan het succes van De Rotterdam.’

Crisis op De Rotterdam? 20 tot 30 aanvragen per dag!

Miljoenen aan opdrachten misgelopenKroneberg: ‘ We hebben 120 partijen moeten annuleren. Dat heeft ons miljoenen aan omzet gekost, maar bijna allemaal hebben ze alsnog bij ons geboekt. Gewoon omdat we vanaf het moment dat we met opdrachtgevers om tafel zaten, duidelijk hebben gemaakt dat de openingsdatum onderhevig was aan vertragingen. In iedere boeking zat een clausule. Toen het duidelijk werd dat we onze richtdatum niet gingen halen, hebben we alle opdrachtgevers persoonlijk benaderd. Ik ben er ook echt trots op dat we slechts één schadeclaim te verwerken hebben gekregen. Het gros van de overige bedrijven heeft alsnog geboekt. Dat zegt alles.’

Een vergelijking met welke andere locatie dan ook gaat mank. Het schip is imposant in grootte, verschei-denheid, maar vooral in beleving. De smalle gangen, het authentieke meubilair, de diverse zalen, een ho-tel en theater aan boord; het complete pakket zorgt voor het gevoel van het cruiseschip dat ooit in 1959 het ruime sop koos. Maar is het huidige succes te danken aan die unieke locatie, of stunt De Rotterdam met haar prijzen? ‘Wij zijn zeer kwaliteitsbewust. Bij een dergelijke locatie, die zich onderscheidt door haar unieke beleving, past ook kwaliteit. Simpele praktijkvoorbeelden? Gekwalifi ceerd en getraind per-soneel, servicegerichtheid, beleving toevoegen aan iedere ontvangst, ruim voorzien in eigen middelen en AV-apparatuur en een eigen keuken aan boord. Maar er staan bijvoorbeeld ook altijd verse bloemen op de 380 tafels. In dit soort kwaliteitspunten blijven we fl ink investeren. Daarmee zijn we zeker geen spot-goedkope locatie en profi leren we ons met die kwaliteit en allure in het hogere segment, maar bieden we vooral value for money. Op een locatie als deze moet eigenlijk iedere week een groots galadiner zijn.’

Altijd een 8 of 9Kroneberg werkt vanaf dag één aan het teamgevoel. Voor een groot evenement even persoonlijke alle medewerkers toespreken, altijd een hapje en drankje met elkaar na afl oop en samen de dag beoordelen met een cijfer. ‘Ieder evenement op De Rotterdam moet een 8 of 9 scoren. Het gaat er om dat je een trots gevoel creëert bij alle medewerkers. Dit drijvende evenementendorp heeft 40.000 vierkante meter oppervlakte, dus moet je fl exibel zijn. Belangrijker nog: als team moet je jezelf verantwoordelijk voelen voor de locatie. Is dat gevoel er niet, dan kan het hier snel een vuilnisbelt worden.’

De Rotterdam heeft zakelijk gezien de wind vol in de zeilen en dat in deze tijd. Durft Kroneberg al in de toekomst te kijken, wanneer de nieuwigheid van de locatie af is? ‘Dit is een tijdloos icoon, het is niet vergelijkbaar. Nergens in Europa is een locatie met een dergelijke synergie tussen evenementenlocatie, hotel, conferentieruimten, break-outrooms en theater. Wij verwachten zeker anderhalf tot twee jaar te kunnen profi teren van de early adapters. Maar voor bedrijven die nu de hand op de knip houden, zijn wij straks als de economie weer aantrekt, de ideale locatie. Dus wat dat betreft komt die crisis ons niet eens zo slecht uit. Ook als conferentieoord hebben we hoge verwachtingen. Internationale opdrachtgevers tonen nu al interesse. Waar zij meestal kozen voor steden als Madrid, Praag, Berlijn of in Nederland Amsterdam, staat nu opeens De Rotterdam ook op de shortlist.’

Het immense schip arriveert in de Maashaven

Page 48: Eventbranche Magazine 1-2010

Verleg uw grenzen met OCEANDIVA! Kom aan boord van onze unieke schepen en beleef ruimte, kwaliteit en een onvergetelijke sfeer. Diner, feest of varende roadshow; de unieke combinatie van uitstraling, capaciteit en mobiliteit maakt alles mogelijk.Verleg uw grenzen en organiseer uw evenement op OCEANDIVA! Kijk voor meer informatie op www.oceandiva.nl.

lancering 3de schip april 2010

Page 49: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

4949

Een jaar of wat geleden kwam ik er één te-gen in het Vondelpark. Bimbo-box schijnen ze te heten in het echt. Ze werden gemaakt in Keulen en maakten vanuit die Duitse stad een opmars in Europa. Ze staan nu zelfs op ro-mantische stedentrip bestemmingen als San Francisco en op de Kurfürstendamm in Ber-lijn. Maar ook nog in Nederland bij het Am-sterdamse reclamebureau Kessels Kramer op de Lauriergracht, daar staat er ook nog één. Toen ik daar laatst te gast was om te praten over een leuk project ‘durfde ik het bijna niet te vragen’. Zou ie het nog doen? Ik drukte op de knop en… ja hoor, hij deed het. Het ap-paraat speelde de oorverdovende soundtrack van mijn jeugd.

Eenmaal thuis ben ik gaan zoeken op inter-net. Daar vond ik ook deze foto. Bij nadere bestudering van de informatie die ik aantrof bleek dat er in 1991 nog 22 van dergelijke ‘boxen’ in Nederland waren te vinden. En dat terwijl ik ze vroeger toch bij elke wil-

lekeurige V&D heb zien staan. Ik vond ook iets aardigs over de geluidstechniek die in de ‘aapjeskast’ werd gebruikt. Ze noemde dat de ‘tettifoon’, een woord dat bij Babbel-onië niet zou hebben misstaan. Fantastisch. De muziek in die kasten is meestal vreemd-soortig maar er zijn er ook met nummers van de Beatles, met wie daarvoor ongetwijfeld geen BUMA deal is gemaakt. Beluister ze maar eens op youtube. Heerlijk!

Maar waarom ben ik zo geïnteresseerd in dat ding? Was het slechts ‘de spiegel van mijn jeugd’ of is er meer?

Al schrijvend, formuleerde ik het antwoord. Het apparaat gaat over een deel van ons vak. Je gooit er voor een dubbeltje in en een ge-paste belevenis valt je ten deel. Een duidelijk voorbeeld van ‘u vraagt wij draaien’. Maar is ons vak niet meer, hoor ik u denken? Na-tuurlijk, maar in essentie komt het er toch op neer dat een klant wat vraagt en dat wij dan

massaal in de rij gaan staan om de gewenste emotie op verzoek te leveren.

Gelukkig draaien wij dat vastgeroeste sys-teem bij mijn bureau steeds vaker om en ver-rassen wij potentiële klanten ongevraagd met een goed idee. In sommige gevallen zie je de klant in onze ‘aapjeskermis‘ kijken. En den-ken: hé, dat is toevallig, daar was ik net mee bezig. Vaak rollen daar mooie opdrachten uit omdat de basisemotie van het plan klopt. Soms ook niet. Maar dan heb ik in ieder geval nog die foto van ‘de aapjeskermis’: spiegel van mijn ziel.

Patrick Roubroeks www.xsaga.nl

(Xsaga won dit jaar wederom een Gouden Giraffe, dit keer voor de opening van de Hermitage. In EventBranche Magazine schrijft creatief directeur Patrick Roubroeks over beelden en indrukken die hem inspiratie geven.)

roeger. Vroeger kwam je ze nog wel eens tegen. Ik noemde het –thuis in Roermond- ‘De

apenkermis’; kinderattractie van vervlogen dagen. Je gooide er een duppie in en er klonk

muziek. De motoriek van de aapjes was verre van soepel, het geluid was blikkerig, de boxen

waren slecht. Maar toch: de wereld brak bij elk duppie een beetje open. vWhat’s going on ?

Col

umn

patri

ck ro

ubro

eks

Verleg uw grenzen met OCEANDIVA! Kom aan boord van onze unieke schepen en beleef ruimte, kwaliteit en een onvergetelijke sfeer. Diner, feest of varende roadshow; de unieke combinatie van uitstraling, capaciteit en mobiliteit maakt alles mogelijk.Verleg uw grenzen en organiseer uw evenement op OCEANDIVA! Kijk voor meer informatie op www.oceandiva.nl.

lancering 3de schip april 2010

Page 50: Eventbranche Magazine 1-2010

meeting, teambuilding, kick off, congres of feest?

BUSINESS OR PLEASURE

Hotel & event center

bosweg 15 | 2131 lX Hoofddorp | t 023 556 0065 | www.claus.nl

advertentie_EB_210x297mm_DEF.indd 1 17-03-2010 16:29:46

Page 51: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

51

OC

EAN

DIV

A

Classic? Is dat jullie poging om in te springen op de Back to Basic-gedachte? ‘OCEANDIVA staat voor moderne evenemen-tenschepen, maar in deze tijd is de behoefte ook aan back to basic. Zo is de OCEANDIVA CLASSIC geboren. OCEANDIVA CLASSIC staat voor klassiek in een modern jasje. Tot in de puntjes verzorgd, maar de led-verlichte bar-ren, tafels en fl atscreens zijn achterwege ge-laten. De OCEANDIVA CLASSIC oogt qua vorm klassiek, maar is overgoten met een modern OCEANDIVA sausje. Met de komst van dit schip kunnen we alle klanten voorzien van een passend OCEANDIVA schip.’

Wat bieden jullie aan op de Classic, qua prijsstelling, soorten evenementen, etc?‘We richten ons ook met dit schip op de B2B markt. Net als de andere schepen leent het zich voor diverse evenementen. Verschil zit in de prijs, omdat de hightech materialen zoals led-verlichte bars achter wegen zijn gelaten. Daarom kan dit schip het scherpst worden verhuurd. Ook de aanwezigheid van standaard meubilair zorgt voor een extra scherpe prijs.’

Jullie gaan letterlijk tegen de stroom in, investeren in deze tijd getuigd van een krachtig bedrijf. Is dat ook het signaal dat jullie af willen geven? ‘Kracht en vertrouwen zijn inderdaad de sig-nalen die wij willen afgeven. We denken anti-cyclisch en dat bewijst zich bij ons.’

Zijn jullie als bedrijf groeiende? En wat verwachten jullie van de nieuwe Classic, qua aantal evenementen en wellicht groeimarkten? ‘Met het gedreven en gepassioneerde team is OCEANDIVA continu bezig met vernieuwing en probeert alle uitdagingen aan te gaan en kansen te benutten. Zo blijft de OCEANDIVA inderdaad groeien. Met de OCEANDIVA CLAS-SIC hopen we toegankelijker te zijn voor een groter publiek, simpelweg omdat we nu nog meer te bieden hebben. Elk OCEANDIVA schip heeft haar eigen identiteit en dus is er vol-doende keuze voor iedereen. De CLASSIC zal zich door haar back to basic visie zeer goed lenen als locatie waarbij geen toeters en bel-len gewenst zijn, een vraag die vaak gesteld wordt. Voor personeelsfeesten of andere eve-nementen tot 500 personen is de CLASSIC uitstekend geschikt. Ook is het schip ideaal

voor bruiloften. Alle OCEANDIVA schepen zijn overigens offi ciële trouwlocaties.’

Hoe ziet de toekomst er voor OceanDiva uit? Wat zijn de plannen en wat verwachten jullie van de markt?‘De toekomst van de DIVAGROUP BV zal in het teken staan van groei, uitbreiding en het ver-der verstevigen van onze leidende marktpo-sitie in varende evenementenschepen in Ne-derland, België en Duitsland. Wij denken dat de markt niet spectaculair zal groeien. Door onze marktbenadering en nieuwe innovatieve ideeën verwachten wij een veel groter deel van de markt naar ons toe te trekken.’

OCEANDIVA komt met derde schip

Ondernemen tegen de stroom in

z e zijn er nog wel: ondernemers die juist nu investeren. Inspringen op de crisis.

Maar hoe doe je dat als bedrijf in evenementenschepen? OCEANDIVA-eigenaar

Edwin Petersen denkt anticyclisch en lanceert daarom de OCEANDIVA CLASSIC.

Page 52: Eventbranche Magazine 1-2010

Héman Verhuurservice BV - Joan Muyskenweg 34 - 1099 CK AmsterdamT. 020 6686858 - F. 020 6686408 - E. [email protected]

(op-)bouwend goed!

adv event branch.indd 1 12-03-10 10:26

Page 53: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

53

Am

stel

hal

Amstelhal gemiste kans in ArenA-gebied

et wordt gekscherend wel eens het epicentrum van evenementenland genoemd: het

gebied rondom de Amsterdam ArenA. Nergens in Nederland is een plek zo dichtbevolkt

met evenementenlocaties. De ArenA, Heineken Music Hall (HMH) en straks Ziggo Dome.

Onder de rook van deze locaties, lag al jaren een gemiste kans: de Amstelhal. Die kans

wordt nu gepakt. h

Een gefaciliteerde Black Box op één van de hoogst aangeschreven A-locaties van het land, met een capaciteit tot 2500 gasten. Met deze capaciteit vult de Amstelhal qua grootte de HMH en de Ziggo Dome perfect aan. Hoe kan het dat niemand de ongekende mogelijkheden van deze nieuwe evenementenlocatie op die unieke plek inzag?

Uit navraag blijkt het een samenloop van om-standigheden, waarbij de recessie een ‘posi-tieve’ rol speelt. De Amstelhal was tot voor kort een squash- en tennishal op het Amstelborgh-terrein, vlakbij de ArenA. Dat hele gebied, met onder meer de Amstelborgh/ Borghland golf-baan, zou plaats gaan maken voor kantoor-bouw. Door de economische omstandigheden is dat project met minimaal zes jaar uitgesteld en zag een groep ondernemers haar kans schoon om de Amstelhal volledig ‘op te pim-pen’ tot een volwaardige evenementenhal.

Squashbaan wordt breakoutroomMede als gevolg van de economische omstan-digheden werd besloten om de investering niet torenhoog op te laten lopen. Dat resulteerde in een slimme recycling van de huidige hal. Zo worden de ruimtes waar de squashbanen nu liggen in tact gehouden. Daardoor ontstaan breakoutrooms, die met een mooie aankleding voor een bijzondere invulling van een evene-ment kunnen zorgen. Met de juiste decorateur verandert de hal in een prima evenementenlo-catie (zie artist impressions).

Preferred suppliers gezochtWaar eerst voor ieder event in de hal alle aan-kleding, trussen en dergelijke tijdelijk naar binnen werden gesjouwd, om vervolgens weer afgebroken te worden, moet de hal nu kant en klaar zijn voor evenementen. Daarom worden alle randvoorwaarden, inclusief led-verlichting, in de Amstelhal geplaatst.De locatie is daar-

naast op zoek naar preferred suppliers, die vooral het gemak van de opdrachtgever die-nen. ‘Qua prijs en de kennis van de locatie moeten zij als preferred supplier van meer-waarde zijn voor de opdrachtgever’, aldus de ondernemers. Wel benadrukken zij dat er geen gedwongen winkelnering zal plaatsvin-den: alles kan en mag.

De eigen producties, pr en marketing rondom de Amstelhal komen te liggen bij het Amstel-hal Productie Team. Met Mireille Feddema (van Feast of Friends) en Sandra Klein (Amstelborgh) zit daar de nodige evenementenexpertise. Eén van de voornemens van het productieteam is om de locatie tegen een scherpe marktcon-formprijs neer te zetten. Zo kan een gemiste kans nog wel eens uitgroeien tot een voltreffer.

Amstelhal feiten en cijfers:Gelegen bij zakencentrum Amsterdam Zuidoost en Amstel Business Park, vlakbij snelwegen A10 en A2■ Op steenworp afstand van Amsterdam

Arena, Heineken Music Hall & Arena boulevard

■ Afmetingen grootste hal; 3.100 m2, lengte 83 x breedte 38 meter

■ Hoogte; 15 meter■ Make-over met Black Box, carré trussen

&basis licht■ 4 grote leveranciers ingangen voor

laden en lossen■ Capaciteit 2500 personen (feest)■ 1200 eigen parkeerplaatsen

Page 54: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

54

e zakelijke evenementenbranche is volop in beweging. Op Eventbranche.nl en in onze

gratis wekelijkse nieuwsbrief vindt u regelmatig berichten over personeelsmutaties. In

Eventbranche Magazine een selectie van de meest opvallende transfers.dArjan Keizer manager partyservice Vermaat Groep

Hij was een beetje hét eventgezicht van de RAI, maar inmiddels is Arjan Keizer (39) aangesteld als manager partyservice van de IJsselsteinse horecaondernemer Vermaat. Keizer was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor de verkoop van grote evenementen bij Amsterdam RAI en is nu per 1 december 2009 bij Vermaat Partyservice verantwoordelijk voor zowel de commerciële afdeling als de operatio-nele afdeling.

Account-manager Smits van Arjan van Dijk naar LibémaLibéma heeft met Bart Smits een nieuwe account manager Zakelijke Markt. Smits was vanaf 2003 als accountmanager werkzaam bij de Arjan van Dijk Groep. Smits is bij Libéma verantwoordelijk voor de verhuur van alle Libéma locaties aan professionele evenementenorganisatoren. Libéma Beurzen & Evenementen verwacht met het aantrekken van Smits snel het marktaandeel op de zakelijke markt te kunnen laten groeien. Libéma Beurzen & Evenementen breidde haar team eerder dit jaar al uit met de aanstelling van een nieu-we business unit manager, Frank de Bot.

Hassing verruilt Happy Company voor Canal CompanyBen Hassing is eind 2009 gestart als sales executive bij Canal Company. Daarvoor was Hassing lange tijd werkzaam voor Happy Company in Amsterdam. Naast Canal Company, voor diverse groepsar-rangementen, heeft het bedrijf ook de labels CanalBus, CanalBike en CanalHopper in de markt staan.

Berend Bouwman van De Boer naar Amsterdam RAIAmsterdam RAI heeft haar team versterkt met Berend Bouwman. Bouwman werkte jaren bij De Boer Tenten en is bij de RAI aangesteld als Business Devolpment Ma-nager. ‘Bij Amsterdam RAI ben ik 10 jaar geleden begonnen als Sales Manager bij RAI Exhibitions. Na vijf jaar ben ik overge-stapt naar   De Boer Tenten. Als Account Manager Events heb ik mooie projecten gerealiseerd zoals Stichting De Belevenis en de Quote 500. Toen de functie van Busi-ness Development Manager bij Amsterdam RAI voorbij kwam, was het geen moei-lijke keuze om terug te gaan. Amsterdam RAI is een dynamische organisatie die de afgelopen vijf jaar nog verder geprofes-sionaliseerd is. Als Business Development Manager bij Amster-dam RAI Convention Centre heb ik de uit-daging nieuwe orga-nisatoren van beurzen en events naar de RAI toe te halen.’

Rolf Rienks naar All Events Group De All Events Group heeft het centrale salesteam, dat zich bezighoudt met het genereren van sales voor zakelijke, ac-tieve en feestelijke events en arrange-menten, uitgebreid met een Senior Ac-countmanager. Rolf Rienks neemt in zijn nieuwe functie een schat aan ervaring mee en moet ervoor zorgen dat de positie van de All Events Group op de zakelijke markt verder wordt verstevigd. Rienks heeft ruime ervaring in de branche op-gedaan door het vervullen van de rol van eventmanager in de olie- en gasindustrie en account- en projectmanagerfuncties bij de Arjan van Dijk Groep.

Janneke Staarink producent bij Xsaga

Janneke Staarink is per 1 februari als producent in dienst bij het in Amsterdam gevestigde Xsaga, bureau voor Brands & Events. Staarink was bijna vier jaar als algemeen directeur verantwoordelijk voor het internationale theaterfestival Oerol op Terschelling. Daarvoor was zij onder meer werkzaam bij IDTV als uitvoerend produ-cent van de afdeling events. Bij Xsaga zal Staarink als producent verantwoordelijk zijn voor de zakelijke en personele aanstu-ring van alle evenementen.

Even

tTra

nsfe

rs

EventTransfers

Page 55: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

55

Eventer Henk van A. ademt duurzaam, leeft duurzaam maar bovenal verkoopt alle events duurzaam volgens Eventer Henk van B. Duur-zame sustainability. Daar liggen hopelijk zijn eigen “future” kansen in gladgestreken duur-zame brabbel. Alles neutraal en anders poot hij persoonlijk een geranium om de milieu-schade af te kopen. Natuurlijk is het Al Gore voor en ijsbeer achter. Vooral die zielige baby IJsbeer op die smeltende ijsschot en opgege-ten door zijn moeder. Zo duurzaam dood en vooral door onze schuld. 

Hij rijdt duurzaam van verkoopkans naar ver-koopkans in de nieuwste car-innovation met een open source mobiliteitsconcept, maar die zie je nooit want die staat altijd net bij de garage. Alles is bij hem cradle to cradle. Zijn ex is nu upgecradelt naar een jongere uitgave en de downcycling onder zijn ogen is duur-zaam afgekocht. Biodiversity heeft hij onder druk van zijn nieuwe vriendin duurzaam moe-ten afzweren. Net terug van zijn ecologische

skivakantie is hij heavily concerned en is de environment zijn persoonlijke stiefkind.

Events en duurzaamheid. Duurzame sustai-nability roept ie om de andere zin en niemand gelooft er meer een drol van. Of neem Henk van B.  onze internet goeroe. Henk heeft de sociale media als personal branding ingezet. Elke dag om acht uur in de morgen meldt deze online-goeroe Henk van B. zich bij zijn online gemeenschap. Groet digitaal:”All Friends”. Gooit zijn eerste gedachte:”Ons le-ven is wat ons denken ervan maakt” online  en danst daarna met zijn eigen liefje Tweetje-Greetje een stukkie  als levensfi losofi e door de fl arden van de ochtendwierook.  Sleurt haar daarna offl ine volgens zijn laatste blog-posting, met de Argentijnse ochtend-roos tus-sen de tanden onder de douche om ze in een onmogelijke “Paso Doble” te leggen wat via Twitterpic tot ons komt. Ze twitteren de hele dag nog na. Samen nemen ze tegen tienen cross media de ochtendkranten door en blog-

gen elkaar over de old-school mentions van de gepasseerde levenshouding. Hij vanuit zijn esoterische GAMMA tuinhuis naar zijn online netwerk en zij blogt therapeutisch vanuit de IKEA voorkamer over deze dagelijkse levens-content. Samen werken ze dagelijks online voor een hoger bewustzijn van het esoteri-sche event gevoel. Zo tweeten ze de event-wereld rond vanuit hun social media voor-hoede en bestoken ze ons met citaten van iedereen behalve van zichzelf. Bombarderen ze zichzelf tot topblogger en online goeroe en niemand gelooft er een tweede drol van.

Bij elke vette nieuwe wind die er opborrelt rent de hele eventbevolking achter de noviteit aan en roepen zich telkens weer uit als goe-roes, die er te pas en te onpas over oreren. Greenwashing, ze zijn er gewoon goed in…

Frans Miggelbrink.Dagvoorzitter / Presentatorwww.miggelbrink.nl

bGreenwashing

Col

umn

Fran

s M

igge

lbrin

katterijen event accounters omarmen duurzaamheid als economische reddingsboei. Elke

bedrijfsmatige eventscheet onder de vlag van duurzame CO2 reducing. Het optredende

levenslied onder de vlag van duurzame innovation.

All in, met groen geld in de eventbranche?

Page 56: Eventbranche Magazine 1-2010

V I L L A R U I M Z I C H TVilla Ruimzicht is een prachtig viersterren hotel met een rijke

historie. De gasten laten zich verrassen door het monumentale

en karakteristieke gebouw, het eigentijdse interieur, het

professionele personeel maar vooral de relaxte sfeer.

E I G E N T I J D S G E N I E T E N I N E E N H I S T O R I S C H E O M G E V I N G

S L E E P I NVilla Ruimzicht heeft 42 ruime kamers,

ingedeeld naar zes unieke thema’s. Lifestyle,

Zakelijk, Beeld en Geluid, Care, Romantisch

en Waterpret! Alle kamers beschikken over

extra grote Auping-bedden, fl atscreen TV,

superbadkamers en gratis draadloos inter-

net en zijn ingericht naar Dutch Design.

Lichtinval is uniek door de Amerikaanse

shutters en de kleur in de kamer kan men

naar eigen smaak aanpassen.

Zien is Geloven!

P A R T Y O NOp zoek naar de perfecte locatie voor een

trouwerij, receptie, event of (bedrijfs) feest?

Villa Ruimzicht beschikt over verschillende

ruimtes die gebruikt kunnen worden als

feestlocatie. Elke ruimte heeft zijn eigen

charme voor kleine of grote groepen tot

350 personen. De perfecte locatie voor

een spetterend feest, culinair genieten en

heerlijk slapen na afl oop.

E A T O U TEigentijds dineren kunt u in het luxe

restaurant Take Your Time. Eigenzinnig

vertoeven kan in BITES met kleine originele

gerechten.

T O M E E TKleine en grote meetings in een Villa van dit

formaat bieden een unieke ambiance voor een win-

ning team. De zes vergaderruimtes zijn standaard

voorzien van luxe meubilair, geluidsapparatuur en

draadloos internet en beschikken over veel daglicht

en break-out ruimtes binnen en buiten.

Daarnaast beschikt Villa Ruimzicht over Het Witte

Huis dat zich kenmerkt door een moderne en strak-

ke inrichting met diverse ruimtes voor vergadering

en ontspanning. Daarnaast verzorgt Villa Ruimzicht

uiteenlopende workshops binnen de vergader-

arrangementen.

Villa Ruimzicht

ds van Dijkweg 40

7001 CV Doetinchem

+31 (0)314 - 320680

[email protected]

www.hotelvillaruimzicht.nl

Page 57: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

57

Age

nda

■ Event – dinsdag 13 en woensdag 14 april VENUEZ 10 Vakevenement waar hospitality en style professionals de laatste

trends op hospitalitygebied kunnen bewonderen. De beurs in de Cruise Terminal Rotterdam heeft veel aandacht voor horeca, maar kan heel inspirerend werken vooe event bedrijven.

www.venuez.nl

■ Event – dinsdag 13 t/m donderdag 15 april PromZ Event 2010 Vakbeurs voor de branche van promotionele producten en diensten in

Jaarbeurs Utrecht. Handig om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en voor de vulling van goodiebags of het uitdelen van gadgets op evenementen en beurzen.

www.promz.nl

■ Event – maandag 26 april 2010 EventBranche Magazine Brancheborrel De oude FZ Brancheborrel in ere hersteld. Dé plek voor alle event-

branchegenoten om met elkaar te netwerken en bij te praten. De eerste editie van de nieuwe Brancheborrels onder de EventBranche Magazine-vlag vindt plaats in de Amstelhal.

www.eventbranche.nl

■ Event – dinsdag 11 mei 2010 Leergang Advanced Event Management De advanced cursus van EventLearning start dit jaar op dinsdag 11

mei. Ook hier gaat het om een 5-daagse cursus op diverse locaties, waar ervaren branchegenoten hun specifi eke kennis delen.elen.

www.masterineventmanagement.nl

■ MICE - Dinsdag 18 mei 2010 ANTOR MICE informatiemarkt De jaarlijkse ANTOR MICE informatiemarkt wordt dit jaar gehouden

op 18 mei in Kasteel De Vanenburg in Putten. Op deze bijeenkomst kunnen meetingplanners vrijblijvend kennis maken met een vijftiental buitenlandse bestemmingen voor zakelijke bijeenkomsten.

www.micenederland.nl

■ Event – woensdag 19 en donderdag 20 mei Nationale AVManifestatie 2010 Beurs waar de audiovisuele branche bij elkaar komt. Zakendoen, net-

werken en bijpraten over ontwikkelingen binnen de branche staan centraal. AV-bedrijven tonen het allernieuwste wat ze te bieden heb-ben op AV-gebied. Locatie: Studio 22, Media Park Hilversum.

www.avmanifestatie.nl

■ MICE – donderdag 20 mei 2010 HSMAI Love @ fi rst site Op donderdag 20 mei (13.00 - 19.00 uur) organiseert HSMAI i.s.m.

Hands-On Advies: Love @ First Site - Meet your (customers) world online! Tijdens dit congres wordt stilgestaan bij de meest relevante ICT, SEO, Web- en Social Media ontwikkelingen die zich afspelen in uw vakgebied. Alles wordt die middag zo gericht mogelijk en direct toepasbaar gebracht.

www.hsmai.nl

■ MICE - Dinsdag 25 t/m 27 mei 2010 IMEX Frankfurt IMEX Frankfurt is naast de EIBTM in Barcelona Europa’s internationale

vakbeurs voor de meeting industrie. Editie 2009 bood 3.500 exposan-ten uit meer dan 150 landen en trok bijna 9.000 bezoekers. De achtste editie vind plaats van 25 tot en met 27 mei 2010 in Messe Frankfurt.

www.imex-frankfurt.com

■ MICE - Woensdag 9 en donderdag 10 juni Expovisie Live Expovisie Live 2010 in de Brabanthallen ’s Hertogenbosch brengt ie-

dereen die zich professioneel bezighoudt met beurzen samen. Inno-vaties, ontwikkelingen en een ontmoetingsplek voor vakgenoten. Een netwerkbeurs waar je als exposant, beursorganisator, congresorgani-sator, standbouwer, toeleverancier of dienstverlener moet zijn.

www.expovisie.nl/live

Event en MICE Agenda

V I L L A R U I M Z I C H TVilla Ruimzicht is een prachtig viersterren hotel met een rijke

historie. De gasten laten zich verrassen door het monumentale

en karakteristieke gebouw, het eigentijdse interieur, het

professionele personeel maar vooral de relaxte sfeer.

E I G E N T I J D S G E N I E T E N I N E E N H I S T O R I S C H E O M G E V I N G

S L E E P I NVilla Ruimzicht heeft 42 ruime kamers,

ingedeeld naar zes unieke thema’s. Lifestyle,

Zakelijk, Beeld en Geluid, Care, Romantisch

en Waterpret! Alle kamers beschikken over

extra grote Auping-bedden, fl atscreen TV,

superbadkamers en gratis draadloos inter-

net en zijn ingericht naar Dutch Design.

Lichtinval is uniek door de Amerikaanse

shutters en de kleur in de kamer kan men

naar eigen smaak aanpassen.

Zien is Geloven!

P A R T Y O NOp zoek naar de perfecte locatie voor een

trouwerij, receptie, event of (bedrijfs) feest?

Villa Ruimzicht beschikt over verschillende

ruimtes die gebruikt kunnen worden als

feestlocatie. Elke ruimte heeft zijn eigen

charme voor kleine of grote groepen tot

350 personen. De perfecte locatie voor

een spetterend feest, culinair genieten en

heerlijk slapen na afl oop.

E A T O U TEigentijds dineren kunt u in het luxe

restaurant Take Your Time. Eigenzinnig

vertoeven kan in BITES met kleine originele

gerechten.

T O M E E TKleine en grote meetings in een Villa van dit

formaat bieden een unieke ambiance voor een win-

ning team. De zes vergaderruimtes zijn standaard

voorzien van luxe meubilair, geluidsapparatuur en

draadloos internet en beschikken over veel daglicht

en break-out ruimtes binnen en buiten.

Daarnaast beschikt Villa Ruimzicht over Het Witte

Huis dat zich kenmerkt door een moderne en strak-

ke inrichting met diverse ruimtes voor vergadering

en ontspanning. Daarnaast verzorgt Villa Ruimzicht

uiteenlopende workshops binnen de vergader-

arrangementen.

Villa Ruimzicht

ds van Dijkweg 40

7001 CV Doetinchem

+31 (0)314 - 320680

[email protected]

www.hotelvillaruimzicht.nl

MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■

MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■

Page 58: Eventbranche Magazine 1-2010

Voor internationale trendsetters die van top tot teen verwend willen worden is Adam & Eve Hotels een aanrader. Dit unieke Special Category design-hotel in Belek aan de Turkse Rivièra is hip en stijlvol en wordt omringd door prachtige golfbanen. Het unieke hotel biedt ook een passend concept, bijzondere service, oogverblindende party’s, tongstrelende culinaire avonturen en de ideale ruimte voor elke vergadering of bijeenkomst. Voor 8 tot 800 gasten. Werkelijk alles is mogelijk.

Made in Heaven

High Class Design Luxury Comfort Hotel

THE BEST HOTEL IN TURKEY

WORLD’S LEADING DESIGN HOTEL

EUROPE’S LEADING COUPLES RESORT

www.adamevehotels.comBelek - Antalya - Turkey

Page 59: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

59

Mic

eNie

uws

Londen en Parijs zijn met grote voorsprong de topbestemmingen van de zakenreizigers uit de Benelux. ‘De resultaten verrassen ons niet’, verklaart Peter Buis, algemeen directeur van BCD Travel Benelux. ‘Parijs en Londen zijn van oudsher zakencentra waarmee Belgen en Nederlanders zeer nauwe contacten hebben. Zowel vanwege de culturele verwantschap als omwille van gemeenschappelijke commerci-ele mogelijkheden.’

Ook CheapTickets.nl deed onderzoek naar de meest populaire bestemming voor Nederland-se zakenreizigers in Europa:

Schokkende conclusies op MPI Conferentie342 MICE-professionals troffen elkaar begin maart in Amsterdam RAI Elicium. MPI Neder-land vierde haar 15de verjaardag met een con-gres vol stof tot nadenken. Maar liefst vijftien sprekers deelden hun kijk op een verande-rende wereld. Hun observaties vertaalden zij in concrete ideeën en stof tot nadenken voor de MICE- branche.

Op het moment dat de new media-mannen aan het woord kwamen, ging een schokgolf door de zaal met meetingplanners. Lykle de

Vries speelde advocaat van de duivel door te stellen dat fysieke meetings overbodig worden door digitale communicatievormen. ‘Informatie is beschikbaar in overvloed. Alle denkbare ken-nis wordt ontsloten en toegankelijk vanaf mo-biele apparaten in de broekzak. Deelnemers bepalen dus zelf wat relevant is, organisatoren hebben ze niet langer nodig om te bepalen wat ze willen horen’, was zijn boodschap.

Martijn Aslander deed daar nog een schepje bovenop. Hij vroeg zich af wat er voor nodig is om organisatoren in beweging te krijgen. ‘Elke bijeenkomst is een kopie van een an-der samenzijn. Waarom zou je als organisa-tor niet de moeite nemen om deelnemers elkaar te laten verrijken? De kans is groot dat een willekeurige deelnemer met zijn netwerk een groot probleem van een andere deelnemer op kan helpen lossen. Dan kom je tot echte relevantie. Bij elkaar komen wordt veel zinvoller indien je samen een uitdaging aangrijpt: bijvoorbeeld een sociaal project oppakken samen.’

MiceNieuws Londen wint van Parijs

volgens onderzoek van BCD Travel heeft Londen Parijs verstoten als nummer

één zakelijke bestemming. In de top 3 van meest aangevlogen bestemmingen

van zakenreizigers in de Benelux staat Frankfurt op 3. Voor de bestemmingen

buiten Europa is New York de nieuwe nummer 1 in de plaats van Dubai. BCD

Travel constateerde in 2009 een forse groei van de verkoop van e-tickets voor

treinreizen. Daarnaast was er bij de zakenreisbestemmingen buiten Europa een

sterke vertegenwoordiging van de Golfstaten voor de Belgische reizigers. Voor de

Nederlandse reizigers zijn de Aziatische staten de snelste stijgers.

Top 5 volgens BCD Top 10 volgens CheapTickets.nl(tussen haakjes de plaats in 2008)

1Londen (2) 1 Londen

2Parijs (1) 2 Milaan

3Frankfurt (4) 3 Barcelona

4München (3) 4 München

5Milaan (-) 5 Kopenhagen

De Quote van Rob den Hartog, Incentive Europe op micetravel.tv: ‘De interesse bij bedrijven om in 2010 evenementen te organiseren is met 25 procent gestegen in verhouding tot 2009. Het zijn zeer positieve signalen.’

MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■

MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■

Page 60: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

60

Zakendoen op z’n Zuid-Afrikaans Netwerken bij de Big Five

en wildernissafari, de Big Five spotten, een balletje slaan op golfbanen van wereldfaam,

verwend worden in state-of-the-art wellnesscentra, verblijven in tophotels en genieten

van excellente wijnen. Dat Zuid-Afrika tot de verbeelding spreekt, is een feit. Evenals dat

de ‘Rainbow Nation’ alles in huis heeft voor een geslaagde meeting of incentive.eEen jetlag is altijd vervelend, zeker voor de ‘zake-lijke’ reiziger. Gelukkig hoeft u zich hier in Zuid-Afrika geen zorgen om te maken, want…geen jetlag! Dit alleen al maakt Zuid-Afrika tot een aantrekkelijke verre MICE-bestemming. Het on-gekende natuurschoon, de culturele rijkdom en de grote diversiteit aan zakelijke faciliteiten; Zuid-Afrika vormt het perfecte decor voor een succes-volle incentive, geslaagd congres of businesstrip. En met het WK in aantocht, is een zakelijk bezoek aan dit land dit jaar leuker dan ooit.

Anneli Bronkhorst, directrice van wwtourism en PR dame van de prestigieuze hotelketen Sun International, is voor de Nederlandse markt het

aanspreekpunt voor zakelijke boekingen naar Zuid-Afrika en weet als echte Afrikaanse als geen ander waar ze over praat. “Zuid-Afrika heeft ei-genlijk alles. Goed weer, een prachtige natuur, avontuur, uitstekende hotels, heerlijk eten, zalige wijnen en vriendelijke mensen. Dat maakt de mogelijkheden ongekend.”

In WK sferenHet zijn bijzondere tijden voor Zuid-Afrika. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het WK 2010 (11 juni -11 juli). Het feit dat Nederland zich hiervoor heeft gekwalifi ceerd plus dat het het eerste WK is dat in Afrika wordt georganiseerd, maakt het extra bijzonder. De bezoeker profi teert

er fl ink van. Zo is de infrastructuur aanzienlijk verbeterd, worden de luchthavens van Johan-nesburg, Kaapstad en Durban uitgebreid en gemoderniseerd en komt er een raillink tussen Johannesburg, O.R. Tambo Airport en Pretoria. Ook de hotelbranche doet mee. Zo opende vorig jaar een One&Only Hotel in Kaapstad, waar en-kele wedstrijden worden gespeeld, en tellen ook het nabijgelegen Fish Hoek en Blouberg enkele nieuwe hotels. Het bekende Cape Town Internati-onal Convention Centre, één van de belangrijkste zakenlocaties van Zuid-Afrika, is bovendien in ruimte verdubbeld en zijn ook in Johannesburg en Durban nieuwe congrescentra geopend. Zuid-Afrika is er klaar voor. Ook na de WK.

eventbranche.nl

Table Bay Hotel op loopafstand van het CapeTown WK-stadion

■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE Sun City is in vele opzichten adembenemend

■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE

Page 61: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

61

ZAF

eventbranche.nl

Wist u dat Zuid-Afrika…■ ook wel de ‘Rainbow Nation’ wordt ge-

noemd? Zuid-Afrika telt een enorme mengelmoes aan culturen en religies.

■ ruim dertig keer zo groot als Nederland is? Het inwoneraantal is daarentegen nog geen drie keer zo groot.

■ 11 offi ciële talen kent? Het Afrikaans lijkt veel op het Nederlands.

■ niet alleen wildernis, bergen en droge woestijnen kent, maar ’s winters ook sneeuw?

■ de ‘wieg van de mensheid’ wordt ge-noemd? Bij Langebaan zijn de oudste voetsporen van de ‘homo sapiens’ ge-vonden.

■ de oudste bekende meteoorkrater ter wereld herbergt? De ‘Vredefort’ stortte 2 miljard jaar geleden neer en is inmiddels Werelderfgoed.

■ een wel heel bijzondere straat heeft? De Vilakazi Street in Soweto is de enige straat ter wereld waar twee Nobelprijs-winnaars hebben gewoond, namelijk Nelson Mandela en aartsbisschop Des-mond Tutu.

Sterrenclassifi catiePrijspeil: ****Partnermogelijkheden: ****Winkelen: *****Uitgaan: ****Stranden: ****Sporten: *****Restaurants: *****Wegen: ****Openbaar vervoer: *

WetenKlimaat: de Zuid-Afrikaanse seizoenen zijn tegenovergesteld aan die in Nederland. Zuid-Afrika is het hele jaar door prima te bezoeken, al kan het in de zomer behoorlijk heet worden. Wildleven spotten kan het beste in de winter.Veiligheid: Steden als Johannesburg kunnen op sommige plaatsen onveilig zijn. Voor het WK zijn wel extra veiligheidsmaatregelen genomen.Reistijd: vlucht duurt ca 10 uur, geen tijdsverschil en dus geen jetlag!Dresscode: “Voor meetings en incentive is een spijkerbroek niet geschikt, maar erg formeel hoeft ook niet. Gemakkelijk, maar toch netjes”, aldus Anneli Bronkhorst.Belangrijke data 2010: Mensenrechtendag (21 maart), African Freedom Day (27 april), WK 2010 (11 juni–11juli), Dag van het Cultureel Erfgoed (24 september). Voor meer evenementen in het ka-der van het WK 2010, kijk op de website van de Nederlandse Kamer van Koophandel voor Zuidelijk Afrika: www.sanec.nl.Meer informatie: www.wwtourism.org, [email protected] en [email protected]

TopadressenThe Palace of the Lost City - Sun CitySun City, 170 kilometer ten westen van Johannesburg, is het bekendste resort van Zuid-Afrika, dat uit vier hotels en een heus wildpark bestaat. Paradepaardje is het vijfsterrenhotel The Palace of the Lost City. Sun City telt vijftig vergaderruimtes, met fl exibele mogelijkheden. Zowel binnen- als buitenruimtes kunnen gebruikt worden voor diners, bijeenkomsten, concerten of andere doeleinden. Van incentives voor kleine groepen tot internationale conferenties voor meer dan duizend man; het is er allemaal mogelijk.

The Table Bay Hotel - KaapstadVergaderen terwijl u uitkijkt op de beroem-de Tafelberg; het kan in The Table Bay Hotel. Dit vijfsterrenhotel beschikt over een intiem conferentiecentrum, geschikt voor bijeen-komsten van maximaal 300 personen. De mogelijkheden zijn wel heel divers, door de aanwezigheid van o.m. een balzaal en een paviljoen. Goed om te weten: het nieuwe WK-stadion ligt op steenworp afstand..

Meer info over deze en andere Sun International accommodaties: www.suninternational.com.

QuoteMarije Breuker, voorzitter van SITE Nederland en directeur van Motivation Travel BV:“Ik heb meerdere incentive reizen naar Zuid-Afrika georganiseerd. Wat vooral veel indruk heeft gemaakt is de gastvrijheid van de mensen en de prachtige omgeving. Ook is het weer vaak goed en de prijs-stelling aantrekkelijk. Wat betreft zakelijke faciliteiten hebben de Zuid-Afrikanen het goed begrepen. Ze weten precies wat be-drijven nodig hebben voor een geslaagde incentive. Ik raad bedrijven dan ook aan om Zuid-Afrika hoog op de agenda te zetten. Het is dichterbij en toegankelijker dan je denkt. Combineer ook zeker verschillende gebieden en steden als Johannesburg en Kaapstad, want het land is te mooi om op één plek te blijven.”

Zuid-Afrika voor…■ Bourgondiërs‘Work hard, play hard’, zo luidt het beken-de motto. De beste deals worden immers tijdens een gezellig diner gemaakt. De Zuid-Afrikaanse keuken is een bijzondere mengelmoes, waarbij traditioneel Zuid-Afrikaanse gebruiken als de braai, oftewel een barbecue, moeiteloos bestaan naast moderne technieken als moleculair ko-ken. De perfecte bediening, waar de Zuid-Afrikaanse restaurants om bekend staan, maakt het compleet. En dan hebben we het nog niet eens over de Zuid-Afrikaanse wijnen die tot de wereldtop behoren. Met name de Sauvignon Blanc wordt hoog-gewaardeerd. Bourgondisch ingestelde zakenrelaties imponeert u dus met een bezoek aan één van de beroemde wijn-estates als Stellenbosch.

■ GolfersNetwerken en tegelijkertijd actief bezig zijn; waar kan dit beter dan op de golf-baan? Zuid-Afrika beschikt over enkele van de mooiste golfbanen ter wereld. Bij-voorbeeld The Royal Cape, gelegen in het berglandschap ten noorden van Kaapstad, en de golfbaan in het Kruger National Park, thuisbasis van de Big Five. Of ga voor de baan in Sun City. Bij de waterhindernis van de 13de hole zwemmen echte krokodillen. Wie durft?

Aan entertainment en activiteiten geen gebrek

MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■

Page 62: Eventbranche Magazine 1-2010

eventbranche.nl

62

Positieve trend in incentiveland

h

Carlson Wagonlit Travel (CWT) is gespecia-liseerd in zakenreizen, incentives en events en heeft kantoren in meer dan 157 landen. Een grote speler op de incentivemarkt die de laatste ontwikkelingen prima bloot kan leg-gen. Jeroen Duiker manager operations in de Amsterdamse vestiging van CWT Meetings & Events kijkt kritisch naar de markt.

Hoe kijkt CWT Meetings & Events momenteel tegen de markt aan? ‘ Je ziet dat de markt weer in beweging komt, het aantal aanvra-

gen per maand schiet weer omhoog en is het dubbele vergeleken met een jaar geleden. Op basis van deze kerngetallen hebben we er alle vertrouwen in dat de markt weer aantrekt. Echter is het lastig te voorspellen hoe de rest van het jaar zal verlopen, dit heeft te maken met het pitch gedrag van klanten en de ver-korte lead time. Het lijkt erop dat de business steeds meer naar ad-hoc oplossingen ver-schuift. Gematigd positief dus.’

Waar richten jullie je vooral op: is er bijvoorbeeld een verschuiving in de MICE-branche (meer congressen, minder events)?‘We zien in de markt dat het uitbesteden van de evenementenorganisatie nog steeds in ont-wikkeling is. Bedrijven richten zich meer op hun core-business en zoeken partners in de orga-nisatie van meetings en events. Daarbij krijgen we steeds meer te maken met procurement/inkoop die als gatekeeper fungeert voordat een voorstel de creatieve marketing- of HR-afdeling bereikt. Dat vergt weer een hele andere aanpak om de boodschap goed over te laten komen.’

Hoe spelen jullie als bedrijf in op de jongste ontwikkelingen?‘Voorheen werden we vooral gezien als logis-tieke co-organisator. Dit doen we uiteraard nog steeds vol overgave, maar door het inhu-ren van creatievelingen en conceptbedenkers kunnen we ook op dat vlak steeds meer voor klanten betekenen. Je ziet dan ook duidelijk dat er in de evenementen- en incentive bran-che een intensieve samenwerking is tussen een organisator als CWT Meetings & Events en de opdrachtgever. Als allround bureau probe-ren we uiteraard alle doelgroepen effi ciënt te

bedienen met producten die aansluiten op de wensen van onze klanten.’

Wat is er momenteel gaande in de zakelijke reizen en incentive branche? Klapt die tak van sport geheel in elkaar, of zoeken boekers naar alternatieven?‘Op het gebied van complete incentivetrajec-ten is het nog rustig in de markt, echter in de eerste paar maanden zien we een positieve trend ten opzichte van de aanvragen. Je ziet dat bedrijven toch graag hun personeel wil-len belonen. Creativiteit en fl exibiliteit is wel een vereiste. Een weekend wordt een dag- of avondevenement en dichter bij huis, maar er wordt nog steeds beloond, gereisd en ge-feest. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en imago worden steeds belangrijkere aspecten, daarbij worden fun events vaker gecombineerd met een zakelijk gedeelte in het programma.’

Zijn er verder nog trends die jullie signaleren?‘Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol, zowel op het vlak van meetings als bij evene-menten. Sinds 2007 hebben wij een intensieve samenwerking met FairGround en werken we aan ons label Connect Worlds Together. Met een 360 graden visie op het gebied van peo-ple en planet bieden we een productaanbod voor duurzame meetings & events aan, hier in Nederland, maar ook als de klant naar het buitenland gaat. Daarnaast heeft cocreatie ook bij ons zijn intrede gedaan. Op het gebied van concepten, creatie en inhoud werken wij sa-men met specialisten en experts om onze klant een zo compleet mogelijk aanbod te bieden.’

et is een eenvoudige en harde conclusie: als het economisch minder gaat, dan gaat

het slecht met de incentivebranche. Helaas klopt dit in grote lijnen, maar ook in de

markt van zakelijke reizen en incentives is een positieve trend ingezet. Al vereist ook

hier het ad hoc beslissen van opdrachtgevers een andere aanpak.

Het aantal aanvragen is verdubbeld

vergeleken met vorig jaar

CW

T M

eetin

gs &

Eve

nts

Jeroen Duiker (CWT) is gematigd positief over de ontwikkelingen in de MICE-markt

■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE

■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE ■ MICE

Page 63: Eventbranche Magazine 1-2010

Positieve trend in incentiveland

www.burovanotterloo.nl

artiesten - muziek - entertainment

0297-520000 • [email protected]

adv_BvO_A4_fc.indd 1 31-3-09 15:52:26

Page 64: Eventbranche Magazine 1-2010

De inrichting van JAN Verhuur heeft altijd een verhaal. De collectie van JAN Verhuur bestaat uit unieke, originele en soms zelf antieke inrichting en rekwisieten. De mogelijkheden van JAN Verhuur zijn talrijk. Voor ieder evenement bestaat een bijpassende unieke inrichting.

Bijzondere inrichting en rekwisieten voor evenementen

JAN Verhuur Westkanaaldijk 5 - 10 +31 (0)30 753 12 34 [email protected] www.janverhuur.nl