CJP Magazine augustus 2010

of 43/43
THE TUNES FOLK-’N-ROLL WWW.CJP.NL NUMMER 4 AUG 2010 HET JAAR VAN DE DOORBRAAK NASRDIN DCHAR GUMMBAH NET NIET VERSCHENEN BOEKEN CJP DEALS: NIEUWE TOPKORTINGEN!
 • date post

  22-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  229
 • download

  2

Embed Size (px)

description

CJP Magazine augustus 2010

Transcript of CJP Magazine augustus 2010

 • the

  tunesFolk-n-Roll

  WWW.

  CJP.NL

  N

  UMME

  R 4

  AUG

  2010

  Het jaaR van de dooRbRaak

  nasrdin dchar

  GUMMBAHnet niet veRscHenen boeken

  cjP deals:nieuwe

  toPkoRtingen!

 • TEKST JASPER VAN VUGT

  FOTOGRAFIE TITIA HAHNE

  DANSEN OP CONTRABAS EN

  TREKZAK The Tunes, dat klinkt een beetje arrogant. Zo van: wij hebben de liedjes. Misha: Dat heb ik nog nooit gehoord. Muzikanten proberen vaak de vreemdste bandnamen te verzin-nen, zodat je opvalt als je de naam googelt. Bij ons kwam je eerst steeds bij iTunes terecht. Dat is nu wel anders. Ik vind de bandnaam vet goed, maar dacht dat we zouden worden aangesproken omdat we de smerigste commercile naam aller tijden uit de kast hadden getrokken. Maar arrogant, nee.

  Jullie hebben een nieuw genre in het leven geroe-pen: folk-n-roll. Wat is er zo bijzonder aan jullie muziek dat het een eigen genre verdient? Aram: Dat gebeurde eigenlijk vanzelf. Het was niet zo dat we dachten: we missen nog een genre in het grote alfabet der muziekgenres, dus laten we er zelf een verzinnen. Het was meer dat we wilden vastleggen wie wij zijn en wat we doen. Van de vijf mensen die in The Tunes zitten, komen er drie uit de folkmuziek en twee uit de rock-n-roll. Dat alleen al was een reden om die twee kampen bij elkaar te brengen.Misha: Wat is nou een genre? De muziek was er eer-der dan het naampje. Er zitten elementen van zowel folk- als rock-n-roll in. Of het straks een apart vakje in de cd-winkel krijgt boeit me niet.

  Muzikanten willen nooit dat hun muziek in een hokje geplaatst wordt, en jullie bedenken er zelf een. Misha: Omdat het ons eigen hokje is. Als het nodig

  is kunnen we het dus ook zelf ombouwen en aanpas-sen.

  Jullie omschrijven de muziek van The Tunes als ouwelullenmuziek voor jonge mensen. Waarom spelen jullie geen jongemensenmuziek voor jonge mensen? Misha: We gebruiken een contrabas en een trekzak in onze muziek. Alleen het woord trekzak al, dat kom je niet tegen in de Hitkrant. In dat opzicht is het ouwelullenmuziek. Maar de muziek zelf is helemaal niet voor ouwe lullen en de mensen die op onze lied-jes dansen zijn onder de dertig. Ons album Pududu! moet je echt niet luisteren als je zeventig bent en hartkwalen hebt. Het is een hartaanvalalbum, er zit enorm veel energie in.

  En er zitten veel invloeden uit Franse volksmuziek in jullie sound. Zijn jullie in het verkeerde land geboren?Misha: Die Franse invloeden komen van Remco, onze trekharmonicaspeler. Die is altijd van de Bretonse folk geweest. Zelf heb ik qua Franstalige muziek alleen naar Jacques Brel geluisterd. En dat was nog een Belg ook.

  Jullie hebben een tournee door Frankrijk gedaan waarbij jullie op straat speelden. Waarom juist daar? Aram: Op een dag zijn we met zn vijven de bus in gesprongen en gewoon gaan rijden.Misha: Het was lekker makkelijk, je rijdt gewoon

  NET WANNEER JE DACHT DAT ELK MUZIEKGENRE WEL ZO ONGEVEER IS UITGEVONDEN KOMT HET AMSTERDAMSE VIJFTAL VAN THE TUNES AANZETTEN MET FOLK-N-ROLL. OUWELULLENMUZIEK VOOR JONGE MENSEN, ZO OMSCHRIJVEN ZE HUN COMBINATIE VAN ROCK-N-ROLL EN FOLKMUZIEK. AAN DE VOORAVOND VAN DE RELEASE VAN HUN DEBUUTALBUM PUDUDU! VROEG CJP ZANGER/GITARIST MISHA VELTHUIS (22) EN DRUMMER ARAM HAAGSMAN (25) OM OPHELDERING.

  INTERVIEWTHE TUNES

  TREKZAK

  40 41

  Acteur NAsrdiN dchAr (31) Neemt zich Altijd N diNg voor: groots deNkeN. eeN succesvol motto, wANt komeNd jAAr is hij iN verschilleNde film- eN theAterproducties te zieN. helemAAl zoNder risicos is dAt Niet. ik moet oppAsseN dAt ik mezelf Niet verlies iN mijN werk.

  tekst Anouk Vleugels

  fotografie Merlijn DooMernikIntervIew

  Mensen ontroeren, dat vind ik Magisch

  nAsrDin DchAr

  Binnenkort gaan er twee van jouw films in pre-mire, ben je te zien in een aantal toneelstuk-ken en sta je op de planken met een solovoor-stelling. komt dit jaar de grote doorbraak van nasrdin Dchar? ik hoop het wel. Als al mijn films en voorstel-lingen succesvol worden, zet ik zeker een grote stap vooruit.

  Met welk project begin je? met rabat, een roadmovie over drie Nederlands-marokkaanse vrienden, gespeeld door Achmed Akkabi, chico kenzari en mijzelf. Als een van de jongens met de taxi van zijn vader naar rabat moet rijden, besluiten de andere twee met hem mee te gaan. onderweg gebeurt er van alles, wat weer gevolgen heeft voor hun vriendschap. ik heb fucking veel zin om aan het project te beginnen, maar ik vind het ook doodeng. we gaan bijvoor-beeld guerrilla-filmen en daarbij kan best iets misgaan. maar daar probeer ik nu nog niet mee bezig te zijn.

  2726

  tekst Louis BoLLee

  FOtOGRAFIe Mark roBinson

  Edinburgh staat bekend als echte festivalstad. Normaal is het Schotse visitekaartje

  al een leuke weekendbestem-ming, maar als er een festival losbarst verdubbelt het aantal mensen in de bijna 450.000 inwoners tellende stad en is niets te gek. Het lijkt dan op een wekenlange Koninginnedag: verklede mensen, straattheater en Schotse dronkenlappen die dansen in de zon. Inwoners vergelijken het met Kerstmis in New York kneiterdruk, maar iets wat je absoluut eens moet meemaken (zie kader op pag. 66). Toch zie je juist buiten het festivalseizoen wat het vooral bij backpackers populaire Edinburgh tot een echte hidden gem maakt. De Schotse hoofdstad is een studentenstad met spookachtige kastelen, een prachtige vulkaan en het beroemde schaap Dolly. Tel hier de honderden bruine kroegen en de sympathieke Schotse persoonlijkheid bij op en je hebt een stad die voor iedereen iets te bieden heeft.

  MiddeLeeuws Manhattan Tik Edinburgh in op Google en je krijgt honderden fotos van Old Town, het oude stadscentrum vol pittoreske huisjes en het daarbo-

  trip

  HOEzO EDINburGH? Daar rEGENT HET lTIjD, KuN jE allEEN maar HaGGIS ETEN EN STaaN STOffIGE mu-SEa. NIKS vaN waar. IN rEalITEIT IS EDINburGH EEN ONONTDEKT zONNIGE STaD mET EEN EDGY STuDENTEN-ScENE, SpOOKacHTIG STaDcENTrum EN lOcalE GE-frITuurDE DElIcaTESSEN: EEN STaD vOOr IEDErEEN, EEN EcHTE cHTE HIDDEN GEm.

  Edinburgh: hidden gem

  6362

  Uit het voorwoord:Net niet verschenen boeken zijn boeken die om uiteenlopende redenen de boekhandel nooit haal-den, maar waarvan wel een volledig manuscript alsmede een dummy voorhanden is. Meestal is de reden een geschil over geld tussen de uitgeve-rij enerzijds en de schrijver anderzijds. Ook kun-nen er andere redenen zijn. Naar schatting liggen er wereldwijd een miljoen net niet verschenen boeken opgeslagen. Puur op gevoel heb ik er daar een honderdtal van voor het nageslacht gered.

  Gummbah

  3534

  BEGIN SEPTEMBER VERSCHIJNT BIJ UITGEVERIJ DE HARMONIE HET BOEK NET NIET VERSCHENEN BOEKEN, SAMENGESTELD DOOR GUMMBAH. GELUKKIG DENKT IEMAND NOG AAN ONS COLLECTIEF GEWETEN. ZONDER GUMMBAH WAS DIT ONDERSCHATTE DEEL VAN DE SCHONE KUNST VERLOREN GEGAAN. EEN KLEINE GREEP VIND JE OP DEZE PAGINAS.

  NET NIET VERSCHENEN BOEKEN

  35

  INHOUD

  nasRdin dcHaRHet jaar van de doorbraak

  26

  24 gummbaH Net niet verschenen boeken

  tHe tunes Folk- n-Roll40

  4544

  IntervIew

  Sterke verhalen

  Ze Zijn pas 22 jaar en afgestudeerd aan de Met FilM School in Londen, maar hebben nu aL een eigen fiLm in de bioscoop. en dat Zonder aanZienLijk budget Ze werden afgeweZen door fiLmfondsen en bnn. het kLinkt aLs een sterk verhaaL, maar dat is het niet: teddy cherim en kees van nieuwkerk kregen het echt voor eLkaar.

  tekSt Sara Mok

  FotograFie ISabella rozendaal

  44

  NEE, JIJ TREKT VOLLE ZALEN!

  EEN CABARETIER ZONDER PUBLIEK HEEFT WEINIG KANS VAN SLAGEN. EN DUS ZIJN LACHERS, BETWETERS EN MENSEN MET EEN ZWAKKE BLAAS PART OF THE JOB. ZES GRAPPENMAKERS OVER ENERGIE IN DE ZAAL, BLUNDERS OP HET PODIUM EN STOORZENDERS IN HET HEETST VAN DE SCNE.

  De Dames Voor Na Vieren (Hanneke Drenth en Anne van Rijn) zoeken in hun voorstel-lingen regelmatig assistentie bij het publiek. En dat verloopt niet altijd even vlekkeloos.

  Anne: Vroeger dacht ik dat het aan de zaal lag als de voorstel-ling niet overkwam. Maar nu weet ik dat onze energie overslaat op het publiek. Als we mensen naar voren halen en ze zeggen nee, dan heeft dat vaak te maken met onze manier van aanspreken.Hanneke: Gelukkig komt het niet vaak voor dat ze niet willen meewerken. De mensen die we eruit pikken proberen nog weleens grappig te doen. Dan gaan ze terugpraten terwijl we midden in een scne zitten.Anne: Dat moet je niet doen, denk ik dan. Je moet doen wat wij

  zeggen. We gaan er toch niet op in, want het past vaak niet in de scne.Hanneke: Wat ook vreemd is: mensen op het podium snappen soms niet wat ze moeten doen.Anne: Dan gaan ze op hun han-den van een tot vijf tellen terwijl ik gevraagd heb of ze een aantal vingers in de lucht willen steken. Gelukkig kun je er dan met de rest van het publiek, dat wel snapt wat de bedoeling is, alsnog een grap van maken.

  Hanneke: Maar de blunders komen niet alleen uit het publiek, we maken ze zelf ook. Zo heb ik in een scne weleens een handstand gedaan tegen iemand die dat niet zag aankomen. Zat hij daar met een bult op de eerste rij. Ook zocht ik voor de voorstelling altijd naar een geschikte Rob en Gerda, een stel dat lekker mee zou werken. Dat ging driehonderd keer goed. Tot ik per ongeluk een keer een lesbisch stel uitkoos. www.damesvoornavieren.nl

  DE DAMES VOOR NA VIEREN

  54 55

  TEKST CAROLIEN DIRCKEN

  FOTOGRAFIE ANKE LEUNISSEN

  volle zalenCabaretiers vs. hun publiek

  54 62

  4 DENNIS WAS HIER7 COLOFON10 RECENSIES EN AGENDA 24 SERIOUS TALENT32 cJP DEALS50 LOWLANDSQUIZ60 STIJL ACHTEROVER70 PASKRAKERS 74 WINNEN 81 SERVICE82 ARJEN LUBACH

  kees & teddySterke verhalen

  edinbuRgHHidden Gem in Schotland

  3

 • 54

  oveR de FotogRaaFDennis Duijnhouwer heeft altijd een camera op zak en struint de hele wereld af om beelden toe te voegen aan zijn altijd groeiende verzameling. Hij is op dit moment bezig aan een overzichtsboek van zijn eerste vijf jaar als professioneel fotograaf.

  DeNNIs wAs HIer

  dennis: samen met schrijver andr Platteel heb ik bijna een halfjaar gewerkt aan het boek Our World, over jongeren in Rotterdam. dit is benny, een van de jongeren die ik gevolgd heb, bij de kapsalon van zijn opa op de binnenweg.

  Opas kapsalOn our world

 • 7COLOFON

  CJP Magazine aug/seP 2010Jaargang 19, nuMMer 4

  CJP Magazine is ht Magazine over Cultuur. heb Je oPMerkingen over het blad of wil Je ideen voor onderwerPen of interviews aandragen? Mail dan naar [email protected]

  redaCtieadres CJP Magazine, Postbus 3572, 1001 aJ aMsterdaM, tel: (020) 521 02 20PersberiChten kunnen naar [email protected]

  hoofd Media en Marketing suzan daMenhoofdredaCteur arne van terPhovenart direCtor lava grafisCh ontwerPers, aMsterdaM vorMgeving lava grafisCh ontwerPers,Marie beerenhouteindredaCtie kiM van der Meulen, hanneke sPiJkerMedewerkers aan dit nuMMer robbert blokland, steven den boer, esMee Croqu, Carolien dirCken, MerliJn dooMernik, dennis duiJnhouwer, titia hahne, MeriJn henfling, hlya kiliaslan, anne kleisen, anke leunissen, arJen lubaCh, ren van der Meer, kiM van der Meulen, sara Mok, govrien oldenburger, JanneMieke oostra, Mark robinson, isabella rozendaal, alwin sloMP, riCki van der tas, anouk vleugels, JasPer van vugt bladManager hester leeflanguitgever CJPlithografie Colorset, aMsterdaMdrukwerk senefelder Misset, doetinCheM distributie sandd en edgissn 1871-6652

  adverteren in CJP Magazine? bel voor inforMatie en tarieven Met aPPrentiCe uitgevers: [email protected]

  aanleveren advertentieMateriaal [email protected]

  voor de belangriJkste vragen over Je CJP-lidMaatsChaP: zie Pagina 79. voor verdere vragen over CJP, bel de CJP infoliJn: (010) 264 60 00, Mail naar [email protected] of kiJk oP www.CJP.nl.

  hoofdredaCteurarne van terPhoven

  eindredaCtiekiM van der Meulen

  hanneke sPiJker

  COVERfOtOgRafiE MerliJn dooMernik

  vorMgevingdaan hornstra

  bladManagerhester leeflang

  Medewerkersrobbert blokland

  steven den boer Carolien dirCken

  dennis duiJnhouwer titia hahne MeriJn henfling hlya kiliaslan

  arJen lubaCh

  Vamos a la playa!

  ren van der Meer sara Mok

  govrien oldenburger

  anke leunissen

  JanneMieke oostra isabella rozendaal

  alwin sloMP anouk vleugels JasPer van vugt

  Mark robinson

  Cline laMe

 • 9TeksT Sara MokfoTo kippa MyPod

  Actrice LisA smit (16) timmert hArd AAn de weg: ze begon hAAr fiLmcArrire met de griezeLbus, beLAndde op de shortList vAn de rembrAndt AwArds met de thriLLer tbs en heeft nu een hoofdroL te pAkken in het drAmA shocking bLue. geLukkig kAn ze reLAxen met hAAr fAvoriete muziek.

  Local Natives Warning SignLocal natives is een vrij nieuwe band uit Los Angeles. ik ben laatst naar hun concert geweest en dit nummer klonk live ontzettend vet. het is een cover van talking heads. hoewel die band ook heel goed is, vind ik deze versie van het nummer fijner om naar te luisteren.

  The Beatles Within You Without You dit is helemaal geen typisch beatles-liedje; het is heel hippieachtig en psychedelisch. ik zet wel vaker een nummer dagenlang op repeat, om er vervolgens nooit meer naar te luisteren, maar dit blijft leuk. de tekst is ook bijzonder. het gaat over een bron van energie, waar we allemaal uit voortkomen. zo zie ik het leven ook.

  Lisa Smit

  iPod van Lisa SmitType iPod: ipod classicKleur: zwartHoeveel? 80 gbWaar? Altijd als ik onderweg ben.

  Beirut Nanteseen typisch kippenvelnummer. op Youtube staat een gewel-dige versie van dit liedje die gespeeld werd in de take Away show, een frans programma waarbij artiesten hun muziek op straat spelen, met zo min mogelijk instrumenten. supervet. bij dit nummer kan ik soms niet wachten om m te kunnen luisteren. wel moet je tegen het stemgeluid van de zanger kunnen. ik vind het prachtig, maar smaken verschillen.

  Holden Ce Que Je Suisik zocht op Youtube naar dj James holden en kwam toen bij dit franse nummer terecht. ik spreek geen frans, maar door dit liedje zou ik dat wel graag willen! de titel betekent: dat wat ik ben. wel jammer dat holden zo onbekend is in nederland. toen ik vorig jaar in Los Angeles was met een vriendin, hoorden we dit nummer ineens op de plaatselijke radio. dat gaf me een geweldig geluksgevoel.

  Blf Dansen aan Zee ik hou veel van nederlandstalige muziek en dit is mijn favoriet. Als ik naar dit nummer luister denk ik aan mijn vriendje of aan een goede vriendin van me. het liefst zou ik dan een gitaar willen pakken en het voor ze spelen. Jammer genoeg heb ik geen muzikaal talent en blijft het bij luisteren.

  Lisa Smit is nu te zien in de film Shocking Blue, een drama waarin ze samen met onder anderen Dragan Bakema speelt.

 • MAKENOFKRAKEN

  FILM THE RAINBOW WAR-RIORS OF WAIHEKE ISLANDDocumentaire over milieuactivisten in de jaren zeventig, aan boord van Greenpeace-schip Rainbow Warrior. Jarenlang actievoeren: hoe kijken ze daarop terug?

  TE VEEL KEUZE IS KILLING VOOR IEDERE ZICHZELF RESPECTERENDE CULTUURLIEFHEBBER. HET MAKEN OF KRAKEN-PANEL MAAKT DE KEUZE MAKKELIJKER.

  Topdocu over de Iggy Pops onder de milieuactivisten. Deze Greenpeace-veteranen slepen je mee in de geschiedenis van hun heftige actieverleden. Maar ook hun leven van nu is interessant; zo wonen ze op een paradijselijk eiland.

  Tegenwoordig vinden we mensen op barricades een beetje naef of wereldvreemd, maar na deze documentaire zou ik willen dat ik een fractie van de passie van de bemanningsleden had. De prachtige archiefbeelden maken deze documentaire helemaal de moeite waard.

  Vlug! Ontfutsel een verroest wrak, maak er een boot van, schilder er een regenboog en een duif op en vaar naar die jappen, die walvissen neerharpoenen. Voor je het weet ben je een oude grijze man op een Puch.

  Lievelingsfi lm: Lola RenntLievelingsalbum: 'Alles van Queens Of The Stone Age,maar als ik moet kiezen Songs For The Deaf. 'Waar hoop je dat CJP jou naartoe stuurt? 'Een tentoonstelling van fotograaf Gregory Crewdson.'

  Lievelingsfi lm: 'Donnie Darko of Mean Girls. Ligt eraan hoe ik heb geslapen.'Lievelingsalbum: Statues van MolokoWaar hoop je dat CJP jou naartoe stuurt? 'Een ashmob-dans!'

  Lievelingsfi lm: AmlieLievelingsalbum: Risn Murphy Waar hoop je dat CJP jou naartoe stuurt? 'Zolang het niet de Toppers in Concert zijn, vind ik het best.'

  JORINDE BEIJERLING (20)STUDENT FOTOGRAFIE

  MARK ROBINSON (25)PROGRAMMAMAKER

  ANNE VAN DEN HOOGEN (21)STUDENT TAAL EN CULTUUR

  10

  TEKST JORINDE BEIJERLING, MARK ROBINSON, ANNE VAN DEN HOOGEN

  EXPO INFERNOPOLIS BOIJMANS VAN BEUNINGENDeze zomer fungeert een onderzeeboot-loods als dependance van Boijmans Van Beuningen. Hier zie je de meest bizarre sculpturen: onthoofde lichamen, poep, sperma en veel piemels.

  MUZIEK JACK PAROW JACK PAROWDe Zuid-Afrikaanse rapper Jack Parow heeft met zijn eerste single Cooler As Ekke (Cooler dan ik) een bescheiden YouTube-hit te pakken.

  Niet gereisd deze zomer? Ik stuur je hierbij naar deze expo. Oftewel: naar havens, de Derde Wereldoorlog en een tot appartement verbouwde baarmoeder. Raar? Nee, leuk! En goed voor een frisse kijk op de wereld.

  Infernopolis is een voorproefje op hoe de wereld er na 2012 uit moet zien. Je wandelt door een gigantische industrile loods vol rondslingerende lichamen met militaire accessoires. Niet bepaald gezellig, maar wel heel indrukwekkend.

  Ok, een expo met de naam Infer-nopolis belooft geen paradijselijke plaatjes, maar als het mensenrecy-cling had geheten, had ik meer aan Interpolis gedacht. Hoewel de locatie van deze expo echt subliem is.

  Rap in grappig klinkend Zuid-Afri-kaans en noem jezelf de gevaarlike romantiese rap superstar. Dan kun je bij mij niet meer stuk. Dit is de nieuwe Jeugd van Tegenwoordig, met een vleugje white trash van de New Kids.

  Een knettergekke Zuid-Afrikaanse rapper die veel zon, woede en humor uit je boxen knalt. Dat je door die rare taal geen idee hebt waarover hij eigenlijk rapt, neem je meteen voor lief. Iedereen is vast weleens cooler as ekke.

  Jack Parow is cooler es ekke en ook cooler dan Die Anwoord. Zuid-Afrikaanse rap is erg fascinerend: sinds wanneer noemen wj kijken niet meer koekeloeren? Dat is toch vele malen cooler.

  Het type boek dat je buitenshuis niet durft te lezen. Want: totaal niet politiek correct, maar ook niet echt grappig. En niet geslaagde oorlogsgrappen zijn al snel naar.

  De tekenstijl van De Poortere is een beetje kinderachtig en dat botst heel erg met het onderwerp. Het is toch gek dat je door lieve kleurtjes en schattige kraaloogjes ineens Hitler sympathiek gaat vinden.

  Nee, sorry. Dit is niet aan mij besteed. Hoewel de tekstloze plaatjes eruitzien alsof het striplezen voor beginners is heb ik steeds geen idee wat de clou is.

  BOEK DE ZOON VAN PIETER DE POORTEREKomisch bedoeld stripboek over de ctieve zoon van Hitler, die tegen wil en dank in de gigantische voetsporen van zijn vader moet treden. Rustig blijven, dit klinkt fouter dan het is.

  door die rare taal geen idee hebt

  11

 • 12

  DOEN AUGUSTUS

  T/M 29 AUGUSTUS EXPO TROPISCH NEDERLAND Nederland was ooit een subtropisch paradijs vol tijgers, olifanten en giraffen. De ijstijd heeft daar verandering in gebracht, maar in de loop der eeuwen zijn genoeg indrukwekkende fossielen en botten teruggevonden die bewijzen dat we niet altijd in de regen zaten. Je vindt ze in het Teylers Museum in Haarlem.www.teylersmuseum.eu

  SPOT

  T/M 22 AUGUSTUS EXPO DE VALSE VERMEERS VAN VAN MEEGERENIn 1937 hield Hans van Meegeren het museum Boijmans Van Beuningen goed voor de gek door ze daar wijs te maken dat zijn schilderij een echte Vermeer was. Na deze ontdekking kon er gelukkig om gelachen worden en nu hangen zijn kopien zelfs naast het werk van de echte meester. Ook een kunst, je zo een groot museum binnenkletsen.www.boijmans.nl

  6 T/M 22 AUGUSTUS FESTIVAL DE PARADE AMSTERDAM Op het rondreizende theaterfestival de Parade zie je iedere zomer de meest bijzondere voorstellingen, bak je je eigen poffertjes, draai je rond in de zweefmolen. Met CJP ga je naar binnen voor de helft van het geld: je betaalt nog maar 3,50. En op de speciale CJP paradedag (8 augustus) krijg je 1,- korting op iedere voorstelling.www.deparade.nl

  14 T/M 22 AUGUSTUS FESTIVAL GRACHTENFESTIVAL Dit negen dagen durende festival is de traditionele opening van het klassieke muziekseizoen. Dat wordt ingeluid met meer dan 150 voorstellingen varirend van muziektheater tot een Jazz-les, aangevuld met architectuurrondvaarten en zelfs ets- en wandeltochten. Maar het gaat toch om de muziek. Ga daarom op zoek naar een van de gratis huis- tuin- en dakterrasconcerten.www.grachtenfestival.nlVANAF 19 AUGUSTUS VANAF 19 AUGUSTUSFILM COLD SOULS Acteren met faalangst, je moet het maar kunnen. Acteur Paul (gespeeld door Paul Giamatti) krijgt het niet voor elkaar en laat ter voorbereiding op de grootste rol van zijn carrire zijn ziel weghalen door een gespecialiseerd bedrijf. Dat lijkt een prima plan, tot zijn ziel uit bewaring gestolen wordt en Paul zich in vreemde bochten moet wringen om m weer terug te krijgen.www.pathe.nl

  30 + 31 AUGUSTUS CONCERT EELSDe muziek van Eels, de band rondom singer/songwriter Mark Everett, varieert van ruige rock tot rustige pop. Wel zijn de meeste teksten melancholiek: Everett heeft in zijn leven genoeg leed meegemaakt om jarenlang verdrietige verhalen te vertellen rond het kampvuur. En om volle zalen mee te betoveren. Niet zo gek dus, dat hij twee avonden achter elkaar in Paradiso staat.www.paradiso.nl

  T/M 4 SEPTEMBER MUSICAL CRAZY SHOPPING THE MUSICALEuro minder waard? Boeiend! De vier dames van deze Sex & the City-achtige musical winkelen vrolijk door. Zij zijn het gelukkigst met een kledingkast vol nieuwe aankopen. Maar dat geluk blijkt van korte duur, wanneer er een aantal pijnlijke momenten in de lingeriekleedkamer plaatsvinden. Gelukkig biedt Dominee Bob een afkickcursus.www.carre.nl

  T/M 17 OKTOBER EXPO CHARLOTTE SALOMONDe joods-Duitse Charlotte Salomon had geen onbezorgde jeugd: zowel oma als moeder pleegden zelfmoord. Om haar verdriet te verwerken stortte ze zich op de schilderkunst, wat resulteerde in een prachtig oeuvre. Haar schilderijen inspireerden lmmakers en schrijvers, onder wie Jonathan Safran Foer (Everything is illuminated). Een deel van deze expositie werd door hen gemaakt. www.jhm.nl

  MET CJP 50% KORTING OP DE ENTREEPRIJS50

  %MET JE PAS

  2,50 KORTING

  2,5

  0

  MET JE PAS 3,50 KORTING

  3,50

  MET JE PAS TOT 3,- KORTING

  3,-

  MET JE PAS TOT 2,- KORTING

  2,-

  MET JE PAS 1,- KORTING

  1,-

  CRAZY SHOPPING THE MUSICAL

  MET CJP 40% LAST-MINUTE-KORTING OP DE ENTREEPRIJS

  40%

  GRACHTENFESTIVAL

  TOT 2,50 CJP-KORTING

  13

  SEPTEMBERDOEN

  4 SEPTEMBER FESTIVAL VALTIFESTMTV en Meubelstukken organiseren dit jaar traditiegetrouw weer het stadsfestival Valtifest. Op de Amsterdamse NDSM-werf vind je djs, bands, heerlijk eten, straatmode, kunst- en vliegwerk, creativiteit, humor en nieuwe en bekende acts. Het feest begint thuis al, want een dresscode is verplicht. Thema van dit jaar is Its a religion. Daar houdt iedereen zich aan; duik dus vast in je moeders kledingkast.www.valtifest.nl

  SPOT

  MET CJP 50%

  KORTING OP DE

  ENTREEPRIJS50

  %

  MET JE PAS 3,50 KORTING

  3,50

  MET JE PAS

  7,50 KORTING

  7,5

  0MET JE PAS 7,50 KORTING 7,50

  MET JE PAS TOT 2,- KORTING

  2,-

  MET JE PAS TOT 2,- KORTING 2,-

  MET JE PAS TOT 2,- KORTING

  2,-

  MET JE PAS 1,50 KORTING

  1,50

  17 SEPTEMBER T/M NOVEMBER THEATER HERCULISHDJ Irie mixt niet alleen vette beats, hij mixt via zijn platen ook live video images aan elkaar. Samen met twee dansers vertelt hij het verhaal van Hercules, die naar Nederland verhuist en verschillende opdrachten moet uitvoeren om in te burgeren. Herculish is een spectaculaire combinatie van breakdance, hiphop, spo-ken word, contemporary dance, motion capture en humor. www.balls.nl

  VANAF 16 SEPTEMBER FILM SPLICEEven wat menselijk DNA toevoegen terwijl je dieren aan het klonen bent: klinkt als een slecht plan. In deze sci- is Dren het resultaat van deze praktijken: een illegaal mensachtig diergeval dat liefdevol in het geheim wordt opgevoed door de wetenschappers die haar creerden. Leuk en schattig, tot Dren in de puberteit komt. www.pathe.nl

  VANAF 16 SEPTEMBER FILM THE AMERICANFotograaf Anton Corbijn gooide in 2007 hoge ogen met zijn debuut lm Control, waarin zijn fotogra sch talent zich perfect bleek te vertalen naar het witte doek. The American is zijn tweede lm, met George Clooney als huurmoordenaar op zn retour, die na een mislukte klus ontslagen wordt en maar niet kan wennen aan zijn nieuwe lifestyle.www.pathe.nl

  VANAF 22 SEPTEMBERTHEATER RICHARD III ORKATERShakespeare meets Tom Waits in deze moderne bewerking van het klassieke stuk Richard III. Richard aast op de troon van zijn vader, maar moet daarvoor eerst wel zijn oudere broers uitschakelen. Het stuk barst van de intriges, moord, humor en nu dus ook van Tom Waits muziek. Met Gijs Scholten van Aschat in de hoofdrol.www.ssba.nl

  25 SEPTEMBER CONCERT FICTION PLANEDe naam Fiction Plane zou een anagram zijn van Infant Police, oftewel kind van (The) Police. Geen gekke gedachte, aangezien zanger Joe de zoon is van de legendarische Sting. Hoewel hij qua uiterlijk en stem ontzettend veel weg heeft van papa hoef je bij deze Engelse rockers niet te vrezen voor The Police 2.0. Eerder al in een uitverkocht Paradiso, nu in de Oosterpoort. www.de-oosterpoort.nl

  27 SEPTEMBER CONCERT ONE NIGHT OF QUEENQueen-coverbandjes zijn niet bepaald exclusief; bezoek een willekeurig vijftigplus-verjaardagsfeestje en er staat er wel een. Maar deze steekt er met kop en schouders boven uit: de overgebleven oorspronkelijke leden van de legendarische band prijzen Garry Mullen om zijn niet van echt te onderscheiden imitatie van rockgod Freddy Mercury. The show does go on.www.luxortheater.nl

  28 SEPTEMBER CABARET JOEP ONDERDELINDEN NATPostbode Siemen uit Zaai is het beste Villa Achterwerk-exportproduct sinds Rembo & Rembo, maar in het dagelijks leven gaat deze cabaretier-met- aporen door het leven als Joep Onderdelinden. In zijn voorstelling NAT valt er ook zonder zijn boerse accent genoeg te lachen.www.theaterdeomval.nl

 • Climax als mokerslagHet is moeilijk als Nederlander de Argentijnse thriller El Secreto de sus Ojos, die onze Oorlogswinter zijn Oscar ontnam, onbevooroordeeld te bekijken. Maar zelfs zonder die chauvinistische wrok blijft het gissen waarom de Oscarjury deze adequate, maar modale thriller over een gepensioneerde rechercheur die na vijfentwintig jaar in een onopgeloste moordzaak duikt, verkoos boven het indrukwekkender Franse Un Prophte of gedoodverfde winnaar Das Weisse Band. De onverwachte en schokkende climax raakt je als een mokerslag, maar de honderddertig minuten durende lm had dat eindpunt ook wel in anderhalf uur kunnen bereiken.El Secreto de sus Ojos Regie: Juan Jos Campanella. Draait vanaf 26 augustus in de bioscoop.

  FILM TEKST ROBBERT BLOKLAND

  Aanstekelijke rumbaDe documentaire Benda Bilili! volgt de gelijknamige band, bestaande uit zeven door polio verminkte straatmuzikanten die hun eerste plaat opnemen in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Met dit album wisten ze vorig jaar de aandacht van de hele wereld op zich te vestigen. Het onverwoestbare enthousiasme van de voor het leven getekende mannen is aanstekelijk, net als de lm en vooral de swingende mix van rumba, blues, reggae en funk die ze maken. Het wachten is op de geromantiseerde Hollywoodver lming waar dit verhaal zich uitstekend voor leent zet de Oscars maar klaar!Benda Bilili! Regie: Renaud Barret en Florent de la Tullaye. Vanaf 19 augustus in de bioscoop; draait ook op Lowlands.

  Tijdgeest met humorDe economische crisis gaf regisseur Oliver Stone reden om na twintig jaar een vervolg te maken op zijn klassieker Wall Street, waarin hij de graaicultuur van de jaren tachtig bekritiseerde. Speculant Gordon Gekko (Michael Douglas) komt nu na twee decennia vrij en lijkt een ander mens geworden. Maar de vos lijkt zijn streken toch niet verloren te zijn, wanneer zijn ambitieuze schoonzoon (Shia LaBoeuf) bij hem aanklopt voor advies. Wall Street 2 weet de tijdgeest weer prima en met humor te vatten n leert ons terloops dat Nederland in de Gouden Eeuw verantwoordelijk was voor de eerste loze speculatiegolf.Wall Street 2: Money Never Sleeps Regie: Oliver Stone. Draait vanaf 23 septem-ber in de bioscoop.

  14

  FILMMET CJP TOT 2,- KORTING OP

  DE BIOS 2,-

  Carice en de pestdodenNa een aantal optredens als vrouw van heeft Carice van Houten in de aangenaam rauwe horror lm Black Death eindelijk een fatsoenlijke rol in een Engelstalige lm te pakken. Ze schittert naast Sean Boromir Bean als middeleeuwse heks die pestdoden uit de dood opwekt als hobby.Black Death Regie: Christopher Smith.

  DVD

  15

  Cage, drank, drugsDe dagen van Nicolas Cage de laatste tijd vooral te zien in matige actie lms als serieus acteur leken geteld. Maar met deze vrije remake van de culthit uit 1992 levert hij weer Oscarwaardig werk af. Het origineel was een gitzwart drama over een rechercheur die zich verliest in drank en drugs, maar Cage maakt er met verve een kluchtige bedevaart van.Bad Lieutenant Regie: Werner Herzog.

  DVDCJP-KORTING OP DVDS. CHECK: CJP.NL/DEALS10

  %

  Wie met wie?Uitstekende, want aanstekelijke, maar conventionele romkom die de besognes van twintig geliefden op Valentijnsdag volgt. Wie eindigt met wie? Regisseur Garry Marshall (Pretty Woman) wist een enorm blik Hollywoodsterren te regelen, onder wie Ashton Kutcher, Bradley Cooper, Jamie Foxx en Julia Roberts.Valentines Day Regie: Garry Marshall.

  bersexy dramaVampiers staan symbool voor alle gediscrimineerde minderheden in de sublieme nieuwe HBO-serie True Blood. Als de bloedzuigers in de nabije toekomst dezelfde rechten krijgen als mensen, leidt dit tot veel verzet. Geestelijk vader Alan Ball (Six Feet Under, American Beauty) bevestigt zijn reputatie als leverancier van broeierig, grappig, onconventioneel en vooral bersexy drama.True Blood, seizoen 1 Regie: Alan Ball.

 • THEATER TEKST MERIJN HENFLING

  Van het platteland naar de stadVeel musicals in Nederland zijn gemaakt naar beproefd Amerikaans concept of remakes van oude series of lms. Gelukkig worden er steeds vaker ook originele producties gemaakt, zoals nu Petticoat met Chantal Janzen en Freek Bartels in de hoofdrollen. De makers van de succesmusical Ciske de rat schreven het verhaal van het Groningse plattelandsmeisje Pattie dat ervan droomt om wereldberoemd te worden. Het zijn de jaren vijftig, Nederland verkeert nog in een diepe slaap en Pattie besluit naar de grote stad te vertrekken. In Amsterdam leert ze dat doorbreken nog niet zo makkelijk is. Petticoat is een feelgoodmusical over het Nederland van toen, gemaakt met de blik van nu. Oh ja: Henny Vrienten (Doe Maar) tekende voor de muziek.Petticoat, vanaf 18 september in veertien grote theaters, zie www.musicals.nl/petticoat.

  16

  Persoonlijk en feestelijkElke dag gaat er wel ergens in Nederland een toneelstuk in premire. Dat kun je dus nooit allemaal bijhouden. Gelukkig is er theaterfestival TF, dat elk jaar in september de hoogtepunten van het afgelopen seizoen presenteert met een of cile juryselectie en een randprogrammering in het Fringe Festival. Uit de selectie hier drie tips: 1) Van de brug af gezien van Toneelgroep Oostpool, een klassieker over een migrantenfamilie met een superieure cast van jonge spelers; 2) A lattente du livre dor, Vlaams theaterfeestje over de band met oud-kolonie Congo; 3) Dit is mijn vader, een persoonlijke voorstelling waarin theatermaker Ilay den Boer (24) zijn vader het podium op sleept.TF en Amsterdam Fringe Festival, van 2 t/m 11 september in Amsterdam, zie www.tf.nl.

  Koppige koppenKarakter van F. Bordewijk staat nog altijd op veel leeslijsten bij Nederlands. Logisch, want hoewel het boek uitkwam in 1938 is het nog altijd meeslepend en blijkt de thematiek universeel: het generatiecon ict van vader en zoon. Karakter beschrijft het leven van de jonge jurist Katadreuffe en zijn vader Dreverhave, een gevreesde deurwaarder. Met ijzeren discipline probeert de jonge zoon zich uit zijn eenvoudige milieu op te werken tot advocaat, maar hij wordt voortdurend tegengewerkt door een geheimzinnig persoon zijn vader, blijkt later. Na de ver lming uit 1997 is er nu ook het toneelstuk met Joost Prinsen en Waldemar Torenstra als vader en zoon. Regisseur Ger Thijs verbeeldt het verhaal van de botsing tussen twee koppige Nederlanders.Karakter van F. Bordewijk, vanaf 11 september in het theater, zie www.humstu.nl.

  THEATERTOT 50 % LAST MIN

  UTE

  CJP-KORTING

  OP THEATER50

  %

  FOTO

  : PIEK

  FOTO

  : ROY

  BEUS

  KER

  FOTO

  : MOO

  N SAR

  IS

  21 NOV. IN

  ROTTERDAM

  VOOR MAAR

  10,-

  10,-

  CABARET

  17

  Dikke pechEllen Dikker speelde in haar debuutprogramma Toendra dames die net wat verder gaan dan we gewend zijn. In een strak gemonteerde voorstelling presenteerde ze vrouwen met eigenzinnige oplossingen voor moderne problemen. Ze schakelde van een sympathieke Vlaamse, een Poolse emigrante en een Nederlandse moslima naar een kakmadam en een ouderwetse Groningse. Haar personages worstelden met deze tijd, waarin bedrijven fuseren, je privacy verloren gaat en de crisis toeslaat, maar de aanbiedingen je om de oren blijven vliegen. In haar nieuwe show Fjord wil ze die lijn voortzetten. Ze belooft een ode aan het stomme toeval, de dikke pech en de sneue vergissing, met opnieuw de nodige bijzondere types.Fjord van Ellen Dikker, dit seizoen in het theater, zie www.ellendikker.nl.

  Interessante gastenDe nieuwe Najib Amhali of Theo Maassen vind je bij de Cabarestafette. Voor wie het niet kent: n avond, drie jonge cabaretiers. Talenten van wie je nu nog nooit gehoord hebt en die later weleens heel groot kunnen worden. Dit jaar staan er weer veel interessante gasten op de planken, vaak afkomstig van cabaretfestivals. Neem bijvoorbeeld twee nalisten van het afgelopen Leids Cabaret Festival (een ijzersterke editie): winnaar Jeroen Leenders (een bizarre Belg) en publieksfavoriet Emilio Guzman (slim en charmant). Daarnaast tippen we ook Jan van Maanen, een retrocabaretier die op het laatste Amsterdams Kleinkunst Festival mensen stuk liet gaan van het lachen en het festival op zn sloffen won.Cabarestafette, vanaf september in heel Nederland, zie www.cabarestafette.nl.

  Talent voor typetjesYora Rienstra (29) kwam, zag en overwon op het Amsterdam Kleinkunst Festival van 2009. Ze toerde het afgelopen seizoen met een kort programma langs de theaters en gaat vanaf september avondvullend met haar debuut Aan jou heeft het niet gelegen. In dit muzikale programma zit veel persoonlijk leed, van de cabaretire zelf en van de nodige tragikomische guren. Yora, in 2006 afgestudeerd aan de Amsterdamse Kleinkunstacademie, heeft een talent voor het spelen van typetjes. Zo speelde ze tijdens het festival een zenuwachtige vrouw die al haar problemen krampachtig weg lacht en een stevige Surinaamse tante die maar doorploetert op haar saaie kantoor. Vanachter de piano zingt ze liedjes over praktische vrouwen en liefde aan de waterkant. Wie weet komt ze heel misschien wel met een meezinger.Aan jou heeft het niet gelegen van Yora Rienstra, dit seizoen in het theater, zie www.yorarienstra.nl.

  CABARETTOT 50 % LAST MINUTE CJP-KORTING OP CABARET50%

  FOTO

  : COR

  BINO

  FOTO

  : RUU

  D BAA

  N

 • Van de ene hijs crack naar de anderePortret van een verslaafde als een jonge man van Bill Clegg is een autobiogra sche roman en gaat over de periode waarin de schrijver zwaar verslaafd was aan crack. Zijn leven leek perfect: mooie baan in de uitgeverswereld, leuke vriend, een agenda vol afspraken en de juiste looks. Toch glijdt hij langzaam af tot een doorsnee junk, die van hijs naar hijs leeft en vlucht voor alle hulp die hem wordt aangeboden. Knap beschreven is de absolute drang om te scoren, ook al doet hij daarmee de mensen in zijn directe omgeving veel pijn. Hij gaat totaal zelfdestructief te werk, maar blijft overleven. Met dit mooie boek als resultaat van alle ellende is hij daar nu waarschijnlijk erg blij mee.Portret van een verslaafde als een jonge man, Bill Clegg

  BOEKEN TEKST ANNE KLEISEN

  Gebroken gezinNog zon vrolijke titel. De Franse auteur Tristane Banon beschrijft in haar boek Als de vleugelslag van een vlinder de wraakactie van een jonge vrouw, Flore, op haar afwezige vader. Ze heeft hem nooit gekend, maar weet via een rouwadvertentie achter het adres te komen. Ze zoekt m op en probeert erachter te komen wat voor man haar vader is. Lijkt hij op de avonturier die ze van hem maakte in haar kinderfan-tasien? Is hij een goede vader voor zijn wl erkende kinderen? Via een doortrapte actie weet Flore de levens van haar vader en zijn gezin hevig te ontwrichten, al lucht het haar niet op. Het boek is in het begin wat rommelig geschreven, maar gaandeweg voel je toch met Flore mee. Zeker voor diegenen die uit een gebroken gezin komen is de leegte die de vader achterlaat herkenbaar.Als de vleugelslag van een vlinder, Tristane Banon

  Tic van liefdeloze jeugdEen volwassen debuut, zo kan Ik houd van u van Nicole van Nierop genoemd worden. Hoofdpersoon Alice groeit op als jongste van drie kinderen, met een moeder die haar nooit heeft gewild. Dat weer-houdt Alice er niet van om met alle macht van haar mooie moeder te houden: ze heeft er alles voor over om diens goedkeuring te krijgen. Ook als moeder ervandoor gaat om een schrijfcarrire op te bouwen, denkt Alice alleen aan manieren om haar terug te krijgen. Ze vindt troost en rechtvaardig-heid in de Bijbel, waar ze dan ook scheutig uit citeert. Ze slaat wel vaker vreemde taal uit voor een jong kind en haar gedrag is behoorlijk onnavolgbaar. Dat mensen een rare tic krijgen van een liefdeloze jeugd had wel iets minder dik aangezet mogen worden. Ik houd van u, Nicole van Nierop

  18

  GAMES

  19

  TEKST STEVEN DEN BOER 5% CJP-KORTING CHECK: CJP.NL/DEALS 5

  %

  Oude bekende verrastBij Mario denk je aan de Italiaanse loodgieter die de prinses moet redden. En daar is niks aan veranderd in Super Mario Galaxy 2. Maar het driedimensionaal rondstuiteren op planeten is wel geperfectioneerd in dit tweede deel. Met alle originele vijanden en de vele verwijzingen naar oude Mario-delen met je wel genieten van deze nieuwe game. Omdat er zoveel aandacht is besteed aan het ontwerp van de levels word je keer op keer verrast en uitgedaagd. Erg bijzonder voor die Italiaanse loodgieter die we al jaren kennen.Super Mario Galaxy 2 Wii

  Poor lonesome cowboyEen eenzame cowboy met stijl neerzetten; dat is tot nu toe alleen klassieke westerns als The Good, the Bad and the Ugly en stripheld Lucky Luke gelukt. Maar nu hebben de makers van GTA het gelukkig ook in een game gedaan. Red Dead Redemption weet niet alleen de westernsfeer perfect weer te geven, maar biedt ook nog eens een verslavende shooter. Als je met zn achten een rivaliserende cowboyposse hebt aangevallen in multiplayer-modus is het daarna goed uitrusten bij het kampvuur, terwijl de coyotes huilen naar de volle maan.Red Dead Redemption Xbox 360, ook beschikbaar voor PS3

  Lego is een vakJe wist dit misschien niet, maar Harry Potter is de eerste vier jaar op Zweinstein blijven zitten en heeft in die periode alleen maar met Lego zitten spelen. Door het uitgebreide verhaal van Harry en zijn vrienden zijn er genoeg person-ages en avonturen om uit te werken en daarom werkt de combinatie van de tovenaarsleerling en de gekleurde steentjes zo goed. Het is de eerste Harry Potter-game die er netjes uit ziet, maar wel precies hetzelfde doet als zn voorgangers Lego Star Wars en Lego Indiana Jones. Harry had in die vier jaar best iets originelers kunnen maken, maar ach, het blijft leuk.Lego Harry Potter: Years 1-4 Xbox 360, ook beschikbaar voor PC, PS2, PS3, PSP, NDS

 • CD TEKST HLYA KILIASLAN

  ZomeravondplaatjeEen kwart eeuw en zeven miljoen verkochte platen later komt Suzanne my name is Luka Vega met een bijzondere, zwoele zomeravondverzameling. Op Close Up Vol. 1 covert ze een selectie van haar eigen hits in uitgeklede versie, wat ook REM, Tupac, Destinys Child, Will Smith en Lil Kim al eens met haar nummers deden. Dus waarom ook niet. De komende twee jaar volgen er trouwens nog drie thema-tische coveredities, hou ze in de gaten.Suzanne Vega Close Up Vol. 1, Love Songs

  UndergroundsoundEen band die de dbs doet pompen en doet denken aan de vuige alternatieve grunge-undergroundsound van Sonic Youth, Dinosaur Jr. en Nirvana. Dead Confederates tweede plaat staat vol scheurende gitaren en lo -smerigheid, maar deze keer melodi-euzer en met meer nuance en beheersing. Benvloed door de bands waarmee ze getoerd hebben (Meat Puppets, Alberta Cross), verkennen ze op Sugar nieuwe stijlen voorbij de bleke psychedelica van hun debuut. Muziek Voor Gevorderden, dat wel.Dead Confederate Sugar

  Lieve liedjesNa een pauze van vier jaar is The Magic Numbers terug met een album vol mierzoete, meerstemmige, melancholieke folkpopliedjes en warme harmonien zoals alleen broers en zussen die kunnen maken. De strijkarrangementen zijn van de legendarische Robert Kirby, bekend van zijn werk met Nick Drake en Elvis Costello (The Runaway was helaas het laatste album waar Kirby aan zou werken, hij overleed in 2009). Niet de meest spannende of sexy release van het jaar, maar wel weer ambachtelijk mooi. The Magic Numbers The Runaway

  20

  CD 10 % CJP-KORTING OP

  CDS. CHECK:

  CJP.NL/DEALS10%

  Goeie chemieNu de beats van The Chemical Brothers (Hey boy, hey girl ) niet langer alleenheersend zijn in het genre, zouden ze onder (in)druk van al die andere vette dance-acts rare dingen hebben kunnen uithalen in een geforceerde drang naar vernieuwing. Maar niets van dat. Deze eigenwijze gasten doen gelukkig nog steeds gewoon wat ze zelf willen en dat is precies waar hun succes vandaan komt. Check naast de nieuwe cd Further vooral ook even de vette videos die in de sfeer van het album zijn geschoten, via www.thechemicalbrothers.com. The Chemical Brothers Further

  EXPO

  21

  Open kunstpodiumOok benieuwd wat er bedoeld wordt met linkse hobbys? Het Centraal Museum in Utrecht heeft een presentatie gemaakt met werk van de jongste generatie beeldend kunstenaars, vormgevers en architecten die subsidie (startstipendium) kregen van het Fonds BKVB. Deze kunstenaars zijn niet bang om hun mening over de huidige maatschappij met je te delen. Met alle verschillende disciplines en talenten die in de tentoonstelling samenkomen van vormgeving, architectuur en fotogra e tot illustratie, schilderkunst en dans wordt een breed beeld gegeven van wat er op dit moment leeft in de kunst.Recht voor zijn raap t/m 12 september, Centaal Museum Utrecht, zie www.centraalmuseum.nl.

  TEKST JANNEMIEKE OOSTRA

  Geniale mislukkingenRoman Signer gebruikt doodgewone, dagelijkse objecten en situaties in zijn lms en videos, maar het resultaat is hilarisch en geniaal. Deze Zwitserse kunstenaar heeft lang moeten wachten op erkenning, aangezien humor een van de laatste taboes in de kunst schijnt te zijn. Signers eenzame worsteling met de natuurwetten is meestal tot mislukken gedoemd en dat heeft een tragikomisch effect, maar met kinderlijk en-thousiasme en volharding zet hij zijn acties voort. Het liefst met behulp van buskruit.Roman Signer t/m 5 september, Bonnefantenmuseum in Landcommanderij Alden Biesen (Belgi), zie www.bonnefanten.nl en www.alden-biesen.be.

  GorillacommentaarGorilla is een visuele column van vijf getalenteerde gra sch ontwerpers die in tekst en beeld commentaar geven op de actualiteit. Drie jaar lang stond hun beeldcolumn dagelijks op de voorpagina van de Volkskrant. In de vorm van posters, kranten, magazines en videos toont Gorilla nu zijn cultureel en poli-tiek gengageerde, vaak een beetje schurende, maar vooral ook grappige beeldcommentaren. Varirend van de strijd tussen Obama en Clinton tot de confrontaties tussen Wilders en Cohen.Gorilla formeert! t/m 18 september, Graphic Design Museum Breda, zie www.graphicdesignmuseum.nl.

  FOTO

  : RUB

  EN HA

  MELIN

  K

  CJPERS KRIJGEN

  3,50 KORTING

  3,50

  Geniale mislukkingen

  MET CJP 4,- I.P.V. 8,-50%

  GRATIS

 • UITGAAN TEKST GOVRIEN OLDENBURGER FOTOGRAFIE LUUK MEIJER

  De locatieLeren fauteuils, stoffen lampenkappen, bloemetjesbehang: De Nieuwe Anita oogt als een woonkamer. Die van je oma. Wil je naar binnen, dan druk je op de bel. Het is even schrikken als niet oma, maar de doorbitch opendoet, maar leg zeven euro neer en ze laat je door. De Hollandse nostalgie houdt niet op bij het interieur: bier komt uit esjes en kost twee euro. Achter het caf stuit je op de kelder met podium/dansvloer. En had-den we de cocktailbar al genoemd? En nadeel: rond enen gaan de lichten uit.

  Zo a (21, student en stagiair bij Subba-cultcha!) heeft een hartige taart voor de band gemaakt en drinkt nu haar eerste caipirinha. Ik moet een beetje opletten of iedereen het naar zijn zin heeft. De band was supergoed, ze spelen rock op een ironische manier. De mensen die hier komen zijn individualistisch. Deze bril heb ik in Londen gekocht, vintage.

  De muziekMaar het feest begint dan ook al vroeg in dit ex-kraakpand. Meestal met een bandje, daarna een dj. Vanavond staat Ariel Pinks Haunted Graf ti in de kelder en dat betekent een overvolle Nieuwe Anita. Ariel Pinks (als we zo vrij mogen zijn) klinkt als The Smiths, The Doors en Pink Floyd, verkoopt geen cds maar cassettebandjes en lijkt te zijn weggelopen uit de serie The Young Ones. Voor het eerst sinds 1985 balen we ervan dat onze walkman kwijt is. Na de band blijft er een veertigkoppig publiek over voor electro en jarentachtigmuziek.

  De sfeerZoals elke huiskamer nodigt ook De Nieuwe Anita uit tot keuvelen. En van keuvelen is nog nooit iemand slechter geworden. Het American Apparel-publiek bestaat uit snor (man), grote bril (man/vrouw), strakke broek (man), gegolfd haar (man) en groot shirt/bloemetjesjurk (vrouw). Hier en daar kniest iemand: De band was niet goed te zien. Maar h, waar kun je tegen-woordig je favoriete band nog zien voor zeven ballen? Een jne bijkomstigheid is het fruit op de cocktailbar.

  Sebastian (22, uitwisselingsstudent uit de VS) looooooves De Nieuwe Anita. Het is een jne onafhankelijke scene, niet zo mainstream. En veel zwarte brillen. Ik hou van zwarte brillen. De rookruimte is cool. De cocktailbar ook, al probeer ik het vandaag bij bier en marihuana te houden. Een ambitieus plan, maar ik moet morgen studeren.

  Keuvelen in omas huiskamer

  22

  ER ZIJN DRIE ELEMENTEN DIE EEN FUIF VAN EEN NACHTMERRIE ONDERSCHEIDEN: EEN AAIBAAR PUBLIEK, EEN LOCATIE MET ONVERWACHTE DETAILS EN MUZIEK MET BLIEPJES EN CLIMAXEN. KUN JE DIE AFVINKEN, DAN ZIT JE GEBEITELD. HOE WAS DAT IN DE NIEUWE ANITA IN AMSTERDAM?

  UITGAAN BIJ VEEL POPPODIA

  KRIJG JE CJP-KORTIN

  G

  KORTING

  Chris (26, student publieksgeschiedenis) peinst even en concludeert: Misschien is dit wel de leukste bar van Amsterdam. Het doet me aan Berlijn denken. Vooral de hoe jzervormige bar is leuk. Dat is een mooie quote, h? Hoe jzervormig. Het trekt een hip Amsterdams publiek, toffe lui. Als ik mijn bril niet op had gehad, was me niet veel ontgaan hoor. Ik heb maar min n.

  De feestgangers

  Subbacultcha!, De Nieuwe Anita, Frederik Hendrikstraat 115, Amsterdam, zie www.denieuweanita.nl. Entree: 7,-

  INTERNET

  23

  TEKST Ren van deR meeR

  Pasta la The Godfather Men neme meel, tomaten, eieren en spinazie. Mix het met kaas, room en boter en voil: je hebt precies het pastagerecht zoals het langskomt in The Godfather: Part III. Meer filmrecepten vind je op www.movierecipes.net.

  Fotos van Albert Opa vertelt: honderd jaar geleden had je geen digitale cameras, geen Google Earth en geen mobieltjes waarmee je alles en iedereen altijd kon filmen. Wel had je meneer Albert Kahn, een fotografiepionier die als een van de eersten een kleurencamera had waarmee hij de wereld over reisde. Hollandse boeren, stoere Chinezen, cowboys en een bedeesd Londen kreeg Albert voor zijn lens. Het resultaat zijn duizenden sprookjesachtige kleurenfotos van een wereld die we bijna zijn vergeten. Verbaas je over Alberts fotos en klik op Around the World vanaf www.albert-kahn.fr/english.

  Gedeelde smart Op www.everythingisterrible.com weten ze wel raad met dubieuze rec-lames en lelijke videos van weleer. Door verdriet op een hoop te vegen kunnen de mooiste dingen ontstaan, zoals schitterende compilaties waarmee de site zelfs langs bioscopen trekt. Komt alles toch nog goed.

  Manuscript gevraagd De moderne schrijver post zijn manuscript op www.tenpages.com, leunt achterover en laat zijn talent de rest doen. Aandeelhouders investeren hier namelijk in veelbelovende verhalen en duwen talent zo naar de top. Manuscript gepost en na vier maanden achterover leunen nog geen aandeel verkocht? Trek je conclusies, droog je tranen en zoek een gewone baan.

  Subbacultcha!, De Nieuwe Anita, Frederik Hendrikstraat 115, Amsterdam, zie www.denieuweanita.nl. Entree: 7,-

 • YasminAls beginnende bAnd of Artiest kun je wel een duwtje in de rug gebruiken. 3fM bedAcht dAAroM serious tAlent: een keurMerk voor MuziektAlent wAArvAn we Meer gAAn horen. cjP duwt Mee. Aflevering 8: YAsMin.

  BIOYasmin (19) is er vroeg bij. Op haar derde loopt ze rond met een gitaar en op haar zesde zit ze op gitaarles. Zon tien jaar later ontdekt Yasmin dat ze ook kan zingen en vanaf dat moment is het definitief aan tussen haar en de muziek. Ze volgt een popopleiding in Rotterdam, verzamelt een band om zich heen en scoort met haar gitaarsound en krachtige stem een platencontract bij 8ball Music. Producer Holger Schwedt (die eerder samenwerkte met onder meer DI-RECT en VanVelzen) helpt Yasmin met het schrijven van rocknummers, waaronder de single Why Dont You Go. Eind 2010 komt haar volledige album uit.

  24

  YasminTEKST Ren van deR MeeRfoTografiE alwin SloMp

  Je had op Je zeSde al gitaaR-leS. dat iS wel heel vRoeg. MoeSt dat van Je oudeRS? Nee joh, dat wilde ik zelf. Ik was als klein meisje al met muziek bezig, ik werd er vrolijk van. Zat ik daar met een notenboek met kinderliedjes, haha. Ik leerde toen Vader Jacob spelen. Dat vond ik te gek, hoor. De rock kwam pas later.

  hoe Rock-n-Roll ben Je? Dat valt mee. Ik hou van een feestje, maar gebruik geen drugs of zo. Ik ben zuinig op mijn stem en hou goed in de gaten of ik niet te lang doorga. Mensen denken vaak dat ik enorm stoer ben, ze zien me als een rockchick. Als ze me spreken, zijn ze verbaasd dat ik zo normaal ben.

  wat een vReSeliJk Saai nuMMeR en ik heb al een hekel aan anouk, SchRiJft ene pieteR op inteRnet alS Reactie op Jouw Single. wil Je ietS tegen pieteR zeggen? Niet echt. Het is fijn als mensen mijn muziek mooi vinden, maar je kunt nooit iedereen tevreden stellen. Als je het niks vindt, moet je er lekker niet naar luisteren. Of kom een keer live kijken. Soms zien mensen me als het zoveelste meisje met een gitaar, totdat ik inplug en ze horen wat ik kan. Ik geef ook gewoon solos weg, dat verwacht niet iedereen.

  welke SteRalluReS wil Je gRaag ontwikkelen?Daar ben ik helemaal niet mee bezig. Het gaat mij om de muziek, niet om beroemd zijn. Het geeft mij geen kick als mensen me herkennen. Tot nu toe gebeurt dat sowieso zelden, behalve in Maas-sluis waar ik ben opgegroeid en nog steeds woon. Als ik op de radio of tv ben geweest, hoor ik het van de hele straat.

  Je band beStaat uit alleMaal JongenS. Met wie fliRt Je het MeeSt? Met niemand, joh. Dat gedoe binnen een band vind ik een slecht idee. Ik ken verhalen van bands waarin dat wel gebeurde en meestal liep dat slecht af. Dan werd het wat, daarna toch weer niet en toen viel de halve band uit elkaar. Ik hou het dus gewoon bij muziek maken, ok?

  Je Speelde Met Je band in de Wereld draait door. hoe zenuwachtig waS Je?Ik stond te shaken. Voor een normaal optreden ben ik ook nerveus, maar dit was bijna niet leuk meer. Ik hoorde de avond ervoor pas dat ik in de uitzending

  kon komen. Heel onwerkelijk om daar dan de volgende dag echt te staan. Toen ik het later terugzag, was het net of ik naar iemand anders keek.

  wat vooR SooRt coMMeRcial Mag Jouw Muziek gebRuiken? Als ik mag kiezen? Jeans. Of een motormerk, of stoere schoenen. Het moet wel bij me passen. Onder een reclame voor shampoo of hondenbrokken zul je mijn muziek niet horen, hoewel het soms raar kan lopen. Kijk naar Miss Montreal. Zij brak door met een liedje voor kaas.

  nog even teRug naaR pieteR en ziJn kRitiek. hiJ veRgeliJkt Je Met anouk. teRecht? Dat hoor ik vaker. Anouk is de enige echte rockzangeres van Nederland en ik zing ook rock, dus een vergelijking is snel gemaakt. Het is natuurlijk leuk als mensen dat doen, maar het geeft ook aan hoe weinig rock er in ons land is. Daar wil ik, samen met mijn gitaar, graag wat aan veranderen.

  Meer info: www.yasminmusic.nl en www.cjp.nl/3fm.

  Ik geef ook gewoon solos weg, dat verwacht nIet Iedereen

  25

 • ACTEUR NASRDIN DCHAR (31) NEEmT ZICH ALTIJD N DING VOOR: GROOTS DENKEN. EEN SUCCESVOL mOTTO, WANT KOmEND JAAR IS HIJ IN VERSCHILLENDE FILm- EN THEATERPRODUCTIES TE ZIEN. HELEmAAL ZONDER RISICOS IS DAT NIET. IK mOET OPPASSEN DAT IK mEZELF NIET VERLIES IN mIJN WERK.

  tekst anouk vleugels fotografie meRlijn doomeRnikINtervIew

  Mensen OntrOeren, dat vind ik Magisch

  nasRdin dcHaR

  binnenkort gaan er twee van jouw films in pre-mire, ben je te zien in een aantal toneelstuk-ken en sta je op de planken met een solovoor-stelling. komt dit jaar de grote doorbraak van nasrdin dchar? Ik hoop het wel. Als al mijn films en voorstel-lingen succesvol worden, zet ik zeker een grote stap vooruit.

  met welk project begin je? met rabat, een roadmovie over drie Nederlands-marokkaanse vrienden, gespeeld door Achmed Akkabi, Chico Kenzari en mijzelf. Als een van de jongens met de taxi van zijn vader naar Rabat moet rijden, besluiten de andere twee met hem mee te gaan. Onderweg gebeurt er van alles, wat weer gevolgen heeft voor hun vriendschap. Ik heb fucking veel zin om aan het project te beginnen, maar ik vind het ook doodeng. We gaan bijvoor-beeld guerrilla-filmen en daarbij kan best iets misgaan. maar daar probeer ik nu nog niet mee bezig te zijn.

  2726

 • IK DACHT: WIE KOmT ER NOU EEN UUR LANG NAAR mIJ KIJKEN?

  vanaf eind september ben je te zien in de film Tirza. Het boek en het toneelstuk bestonden al; is het verhaal nu niet een beetje uitgekauwd? Dat denk ik niet. Het boek heeft zo veel impact gehad: lezers vinden het f fantastisch, f walgelijk. Daarom verwacht ik dat veel mensen ook benieuwd zijn naar de film. Bovendien zijn het stuk en de film erg verschillend. Op het toneel wordt Jrgen Hofmeester, de hoofdper-soon, door Kees Hulst gespeeld. Hij doet dat op een luchtige manier, waardoor er veel gelachen kan worden tijdens de voorstelling. In de film speelt Gijs Scholten van Aschat de rol op een meer vervreemdende manier. Gijs heeft daar ook een prachtige kop voor; wat mij betreft is hij de Robert de Niro van de Lage Landen.

  de afgelopen maanden stond je voor het eerst alleen op het podium, met je solovoorstelling De titel is focking lastig. Hoe was dat? Nergens mee te vergelijken. In het stuk vertel ik over mijn familie, over vooroordelen en hoe het is om als kind van marokkaanse ouders op te groeien in Nederland. Tijdens het schrijfproces dacht ik steeds: waar ben ik mee bezig? Wie komt er nou een uur lang naar mij kijken? maar toen ik het speelde, werkte het gewoon. mensen begrepen het.

  Hoe merkte je dat? Nadat ik met het stuk op de Uitmarkt gestaan had, mocht ik het twee weken in Theater Bellevue spelen. Fantastisch, maar de titel bleek letterlijk nogal lastig voor het wat oudere lunchtheaterpu-bliek. De eerste dagen stond ik dus voor tien man op te treden. maar de reacties waren zo goed, dat de zaal de laatste dagen helemaal vol zat. Ik kreeg na afloop een mailtje van een vrouw. Ik

  had eerst mijn twijfels, maar ik ben toch focking blij dat ik ben gekomen, schreef ze.

  in je voorstelling verwerkte je ook veel actuali-teiten, waaronder politieke kwesties. wat vond je van de verkiezingsuitslagen? Daar ben ik best van geschrokken. Ik wist dat de PVV een behoorlijke achterban had, maar ik had niet verwacht dat die zo groot zou zijn. En wat ik misschien nog enger vind, is dat iedereen er zo schijnheilig over doet. Ik hoor nooit iemand zeg-gen: Ik stem op Geert Wilders. Vreemd, want blijkbaar zijn anderhalf miljoen mensen het met zijn standpunten eens.

  maak je je zorgen? Ik ben er wel veel mee bezig. Niet per se in negatieve zin; ik raak er ook door genspireerd. Dus het is overdreven om te zeggen dat ik me echt zorgen maak. Ergens denk ik ook: laat Wilders dan maar regeren. Laat hem er maar een gigantische puinhoop van maken. Dan is een groot deel van zijn achterban er ook meteen klaar mee.

  momenteel werkt scenarioschrijfster maria goos aan een monoloog voor jou. das niet verkeerd. Nee, dat is te gek. Ze had eerder al sMoeDer gemaakt, een stuk over moeders. En nu komt er oumi, moeder in het marokkaans, waarin mijn moeder en de band die ik met haar heb centraal staan.

  wat weet maria goos daarvan? Vooraf nog vrij weinig, maar ze heeft zich er sterk in verdiept. We zijn zelfs samen naar marokko geweest. Daar hebben we vooral veel

  BIOde nederlands-marokkaanse nasrdin dchar groeit op in het brabantse steenbergen. Hoewel hij als kind al graag toneelstukjes opvoert, kiest hij na zijn middelbare school toch voor een degelijke studie: bedrijfseconomie. maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. in 2002 belandt nasrdin bij toneelgezelschap Rotterdams leF, en vanaf dan is er geen weg meer terug. inmiddels heeft hij meegewerkt aan theaterproducties van o.a. Het toneel speelt, Ro theater en likeminds. daar-naast was hij op tv te zien in De Troon en Deadline.

  28 29

 • met mijn moeder gepraat, maar we hebben ook met de rest van de familie opgetrokken en mijn moeders geboortedorp bezocht. maria spreekt natuurlijk geen marokkaans en kent de cultuur niet, maar toch was ze daar kind aan huis. Heel bijzonder.

  speelt je afkomst een grote rol in Oumi ?Absoluut. Het stuk gaat ook over mij, mijn achtergrond, en de loyaliteitskwesties waarmee ik te maken heb. Zo hechten mijn ouders veel waarde aan marokkaanse tradities, maar ook aan die van Nederland, waar ik geboren ben. Vooral toen ik jonger was, was dat weleens lastig. Toen had ik twee verschillende levens: thuis een marokkaans leven en buiten de deur een Nederlands. Tegenwoordig heb ik dat minder, maar de tegenstrijdigheid blijft. Ik merk bijvoor-beeld dat ik me vaak moet verdedigen voor wat andere marokkaanse Nederlanders doen. Of dat ik als die leuke marokkaanse jongen word neergezet. Als uitzondering op andere marokkanen, die blijkbaar niet leuk zijn.

  komt er na Oumi nog een solovoorstelling?Ik hoop het wel. Er staat nog niets op papier, maar denk dat mijn volgende voorstelling over de liefde zal gaan.

  ben je gelukkig in de liefde? Niet meer, helaas. Ik heb ruim negen jaar een relatie gehad, maar die is nu voorbij. Ze was mijn eerste grote liefde, dus dat is erg heftig. Ik zoek nu veel afleiding, onder meer in mijn werk. Daar moet ik wel mee oppassen, want daar kan ik me volledig in verliezen. Dat is prima zolang ik veel kan spelen of repeteren, maar niet als het theaterseizoen voorbij is. Dan val ik echt in een zwart gat. Gelukkig krijg ik het komend jaar behoorlijk druk.

  jezelf verliezen, hoort dat bij het vak? Ik denk het wel. Ik ben continu bezig met mijn werk en probeer altijd groots te denken. Overal

  hangen een soort ballonnetjes in de lucht, die wel of niet kunnen leiden tot iets moois. Iets interessants op tv? Even opschrijven. Iemand op straat? Onthouden. En misschien gebruik ik het later. Of niet.

  als je dan even groots mag denken: waar sta je over tien jaar? Dan hoop ik in Nederland zowel een toneel- als filmprijs op zak te hebben. En dat ik erkend word als acteur, door zowel het grote publiek als cri-tici. Dat vind ik toch wel belangrijk. Ik hoop dat mensen uit het vak over tien jaar zeggen: Die Nasrdin Dchar, daar moet je eens mee gewerkt hebben. Dat lijkt me tof.

  lonkt een carrire in het buitenland? Als ik een film als Un Prophte zie, weet ik: dit wil ik ook. Dus als ik zon rol zou mogen spelen, zou ik daar geen moment over nadenken. maar ik reis echt niet op de bonnefooi af naar Hollywood. Daarvoor hou ik te veel van Nederland en het werk dat ik hier mag doen.

  want nederland is het land van de onbegrensde mogelijkheden?Niet helemaal. Het probleem in Nederland is dat er ontzettend veel getypecast wordt. Zo word ik altijd als lieve jongen gecast, terwijl ik graag eens een keiharde zakenman of overspelige echtgenoot zou spelen. Daarnaast wordt er hier veel waarde gehecht aan bekendheid. Laatst nog: ik deed auditie voor een rol, het ging goed en ik kwam door de eerste ronde. En de tweede, en de derde. Het resultaat: Sorry, maar we willen toch een bekendere acteur voor de rol. maar ach, zolang ik veel mag spelen hoor je mij niet klagen. Laat mij maar op de bhne staan en een verhaal vertellen dat er toe doet. mensen ontroeren, of laten lachen. Dat vind ik magisch.

  voor meer info over de projecten van nasrdin dchar, check www.cjp.nl.

  30

 • 25% KORTING OP INTEST AUTO- EN mOTORRIJLESSEN25

  %

  HET IS VAAK ZO: DE SUBTIELE, KLEINE OORDOPJES DIE BIJ JE mP3-SPELER KRIJGT KLINKEN NERGENS NAAR, mAAR DE KOPTELEFOONS mET HET mOOISTE GELUID ZIEN ER NIET UIT. TOT DAAR INEENS SKULLCANDy WAS. KOPTELEFOONS DIE ER WL GOED UIT ZIEN, VAN STRAK DESIGN TOT OVER-THE-TOP-BLING BLING, EN DAN OOK NOG EENS mET SUPER GELUID. JIJ KRIJGT 15% KORTING OP JE ONLINE BESTELLINGEN.

  skullcandy

  10% ONLINE KORTING mET JE CJP-PAS10 %

  lifestyleaccessoRize10% KORTING mET CJP-PAS (LET OP: 14 AUGUSTUS DE HELE DAG 20% KORTING)

  ameRica today15% ONLINE KORTING mET CJP-PAS

  coolcat10% KORTING mET CJP-PAS

  exPo10% KORTING mET CJP-PAS

  FRontRunneR10% KORTING mET CJP-PAS

  newmeSUCCES AGENDAS20% ONLINE KORTING

  sHoemixx10% ONLINE KORTING mET CJP-PAS

  six10% KORTING (LET OP: 28 AUGUSTUS DE HELE DAG 20 % KORTING)

  skullcandy10% ONLINE KORTING mET CJP-PAS

  welikeFasHion10% KORTING mET CJP-PAS

  weReldwinkel10% KORTING mET CJP-PAS

  lezenako10% KORTING mET CJP-PAS

  de slegte10% KORTING mET CJP-PAS

  issTOT 75% ONLINE KOR-TING mET CJP-PAS

  volkskRant cultuuRabonnementVOOR 9,95 PER mAAND

  Waar we je nog wel even op attent willen maken zijn de CJP Deals. Dat is onze stoere verzamel-naam voor de kortingen buiten de cultuur. En daar word je niet bepaald slechter van. Sterker nog, eigenlijk heeft CJP in iedere categorie wel een goede deal voor je.

  check de actuele voorwaarden, aanbiedingen en uitzonderingen op cjp.nl/deals.

  Deals inDexALS WE JE NOG mOETEN UITLEGGEN DAT JE mET JE CJP-PAS KORTING KRIJGT OP ENORm VEEL FILmS, THEATERSTUKKEN, mUSEA EN FESTIVALS KUNNEN ER TWEE DINGEN AAN DE HAND ZIJN. 1: WIJ ZIJN KNETTERGEK. 2: JIJ HEBT DE AFGELOPEN JAREN ONDER DE GROND GELEEFD. DAT GAAN WE JE DUS NIET OPNIEUW VERTELLEN.

  dellTOT 100,- ONLINE KORTING OP NIEUWE LAPTOP

  ameRica today15% ONLINE KORTING mET CJP-PAS

  KIJK VOOR ALLE KORTINGEN OPcjP.nl/deals

  reizenkilRoy 50,- KORTING BIJ BESTEDING VANAF 500,- stayokay 2,50 KORTING PER NACHT

  waaRbenjij.nu15% KORTING OP AFDRUKKEN FOTOALBUm

  muziek, DvD & gamesvanleest10% KORTING OP CD'S EN DVD'S 5% OP GAmES

  bijenkoRF10% KORTING OP CD'S EN DVD'S 5% OP GAmES

  mobielcjP mobielGRATIS ONDERLING SmSEN VOOR CJPERS

  fun & sportsnowwoRld 4,- KORTING

  fiets, scooter & auto anwb25% KORTING OP INTEST AUTO- EN mOTORRIJLESSEN

  centRal bikes5% ONLINE KORTING

  computersdellTOT 100,- ONLINE KORTING OP NIEUWE LAPTOP

  verzekeringenDE SCHERPSTE PREmIES mET JE CJP-PAS

  scooteRveRzekeRing

  autoveRzekeRing

  ongevallen oPzitten-denveRzekeRing

  takecaRenow!KORTING VIA JE VERENI-GING OF WERKGEVER

  VAN EEN PRACHTIGE NIEUWE TENT TOT DAT ENE HANDIGE HOOFDLAmPJE DAT JE TIJDENS LOWLANDS

  KUNT GEBRUIKEN EN VAN SCHOENEN TOT BASKETBALLEN: VOOR HET

  BEGIN VAN IEDERE REIS, SPORTACTIVITEIT OF FESTIVAL ZIT JE GOED BIJ PERRy SPORT. EN OP ALLES KRIJG JE NU 7,5% KORTING. OK OP DE VELE ACTIES EN AANBIEDINGEN.

  PERRy

  7,5%KORTING

  mET JE

  CJP-PAS7,5%

  ALS JE JONG BENT, WORDT AUTORIJDEN JE NIET

  GEmAKKELIJK GEmAAKT. AAN HET PUNTENRIJBEWIJS

  KUNNEN WE NIETS DOEN, mAAR WE KUNNEN JE WEL EEN HEEL

  VOORDELIGE AUTOVERZEKERING BIEDEN. DE VOORDELEN VOOR

  CJPERS: UITSTEKENDE NIEUWWAARDEREGELING, GEEN POLISKOSTEN,

  DE VOORDELIGSTE PREmIE, GEEN EIGEN RISICO.

  anwb

  Be exPlorDinary! KILROy IS DE COOLSTE REISOR-

  GANISATIE VAN NEDERLAND. TENmINSTE, ALS JE IETS

  mEER WIL DAN mET EEN BUS LALLENDE ZWAKZINNIGEN NAAR SALOU.

  ExOTISCHE BESTEmmINGEN, WERELDREIZEN, STUDIES EN STAGES IN

  HET BUITENLAND, VRIJWILLIGERSWERK; KILROy REGELT ALLES WAT

  mAAR LANG EN VER IS. BIJ EEN BESTEDING VANAF 500,- KRIJG JE

  50,- KORTING.

  kilRoy

  50,- KORTING

  BIJ BESTEDING

  VANAF 500,-

  50,-

  100,- KORTING mET JE CJP-PAS

  100,-

  WERKEN, STUDEREN, GAmEN, mUZIEK DOWN-LOADEN, FOTOS UPLOADEN EN FILmS KIJKEN: JE DOET HET OVERAL EVEN mAKKELIJK mET EEN LAPTOP VAN DELL. mET JE CJP-PAS KRIJG JE TOT 100,- KORTING OP SPECIAAL SAmENGESTELDE LAPTOPS.

  dEll

  32 33

 • uit het voorwoord:Net niet verschenen boeken zijn boeken die om uiteenlopende redenen de boekhandel nooit haal-den, maar waarvan wel een volledig manuscript alsmede een dummy voorhanden is. meestal is de reden een geschil over geld tussen de uitgeve-rij enerzijds en de schrijver anderzijds. Ook kun-nen er andere redenen zijn. Naar schatting liggen er wereldwijd een miljoen net niet verschenen boeken opgeslagen. Puur op gevoel heb ik er daar een honderdtal van voor het nageslacht gered.

  Gummbah

  3534

  BEGIN SEPTEmBER VERSCHIJNT BIJ UITGEVERIJ DE HARmONIE HET BOEK net niet verschenen Boeken, SAmENGESTELD DOOR GUmmBAH. GELUKKIG DENKT IEmAND NOG AAN ONS COLLECTIEF GEWETEN. ZONDER GUmmBAH WAS DIT ONDERSCHATTE DEEL VAN DE SCHONE KUNST VERLOREN GEGAAN. EEN KLEINE GREEP VIND JE OP DEZE PAGINAS.

  net niet verschenen bOeken

  35

 • 36 37

 • 38 39

 • tekst jasPeR van vugt fotografie titia HaHne

  dansen Op cOntrabas en

  trekzak The tunes, dat klinkt een beetje arrogant. zo van: wij hebben de liedjes. misha: Dat heb ik nog nooit gehoord. muzikanten proberen vaak de vreemdste bandnamen te verzin-nen, zodat je opvalt als je de naam googelt. Bij ons kwam je eerst steeds bij iTunes terecht. Dat is nu wel anders. Ik vind de bandnaam vet goed, maar dacht dat we zouden worden aangesproken omdat we de smerigste commercile naam aller tijden uit de kast hadden getrokken. maar arrogant, nee.

  jullie hebben een nieuw genre in het leven geroe-pen: folk-n-roll. wat is er zo bijzonder aan jullie muziek dat het een eigen genre verdient? aram: Dat gebeurde eigenlijk vanzelf. Het was niet zo dat we dachten: we missen nog een genre in het grote alfabet der muziekgenres, dus laten we er zelf een verzinnen. Het was meer dat we wilden vastleggen wie wij zijn en wat we doen. Van de vijf mensen die in The Tunes zitten, komen er drie uit de folkmuziek en twee uit de rock-n-roll. Dat alleen al was een reden om die twee kampen bij elkaar te brengen.misha: Wat is nou een genre? De muziek was er eer-der dan het naampje. Er zitten elementen van zowel folk- als rock-n-roll in. Of het straks een apart vakje in de cd-winkel krijgt boeit me niet. muzikanten willen nooit dat hun muziek in een hokje geplaatst wordt, en jullie bedenken er zelf een. misha: Omdat het ons eigen hokje is. Als het nodig

  is kunnen we het dus ook zelf ombouwen en aanpas-sen.

  jullie omschrijven de muziek van the tunes als ouwelullenmuziek voor jonge mensen. waarom spelen jullie geen jongemensenmuziek voor jonge mensen? misha: We gebruiken een contrabas en een trekzak in onze muziek. Alleen het woord trekzak al, dat kom je niet tegen in de hitkrant. In dat opzicht is het ouwelullenmuziek. maar de muziek zelf is helemaal niet voor ouwe lullen en de mensen die op onze lied-jes dansen zijn onder de dertig. Ons album Pududu! moet je echt niet luisteren als je zeventig bent en hartkwalen hebt. Het is een hartaanvalalbum, er zit enorm veel energie in.

  en er zitten veel invloeden uit Franse volksmuziek in jullie sound. zijn jullie in het verkeerde land geboren?misha: Die Franse invloeden komen van Remco, onze trekharmonicaspeler. Die is altijd van de Bretonse folk geweest. Zelf heb ik qua Franstalige muziek alleen naar Jacques Brel geluisterd. En dat was nog een Belg ook.

  jullie hebben een tournee door Frankrijk gedaan waarbij jullie op straat speelden. waarom juist daar? aram: Op een dag zijn we met zn vijven de bus in gesprongen en gewoon gaan rijden.misha: Het was lekker makkelijk, je rijdt gewoon

  NET WANNEER JE DACHT DAT ELK mUZIEKGENRE WEL ZO ONGEVEER IS UITGEVONDEN KOmT HET AmSTERDAmSE VIJFTAL VAN THE TUNES AANZETTEN mET FOLK-N-ROLL. OUWELULLENmUZIEK VOOR JONGE mENSEN, ZO OmSCHRIJVEN ZE HUN COmBINATIE VAN ROCK-N-ROLL EN FOLKmUZIEK. AAN DE VOORAVOND VAN DE RELEASE VAN HUN DEBUUTALBUm PUDUDU! VROEG CJP ZANGER/GITARIST mISHA VELTHUIS (22) EN DRUmmER ARAm HAAGSmAN (25) Om OPHELDERING.

  INtervIewtHe tunes

  40 41

 • naar beneden.misha: We hadden geen idee waar we heen zouden gaan. Dat bepaalden we onderweg pas: Gaan we hier links of rechts?. Zo reden we door tot het donker werd en uiteindelijk belandden we in Rouen. Dat was puur toeval.

  jullie staan bekend als een echte live-band en treden overal op. wat is de vreemdste plek waar jullie hebben gespeeld? misha: Toen we in Frankrijk waren, zag een bege-leidster van autistische kinderen ons spelen. Ze vroeg of we voor hen wilden optreden. Zo stonden we een dag later voor twintig van die kinderen te spelen

  op een verlaten zorgboerderij in Parijs. Vanaf het moment dat we begonnen plukten ze aan de snaren van Jelles contrabas en gingen ze helemaal los. Die kids hadden totaal geen controle meer over zichzelf. Na het optreden hebben we nog met ze gevoetbald. We verloren.

  bij jullie optredens zijn altijd enorm veel meisjes. Hebben jullie zo veel nichtjes? (Aram en misha schateren het uit.) misha: meisjes zijn over het algemeen cooler dan jongens, dus is het logisch dat we meer vrouwen trekken. En het is ouwelullenmuziek, dat trekt ook vrouwen aan. Je kunt er niet vanuit gaan dat ze

  komen omdat we zo aantrekkelijk zijn, want dat is niet zo.aram: meisjes dansen en schreeuwen, ze gaan veel meer uit hun dak. Jongens blijven vaak wat timide staan kijken. Bij kinderen doen we het ook goed. Vorige week speelden we voor tweeduizend kinderen in een openluchttheater. Ze klommen het podium op en voor we het wisten hadden we duizend schreeuwende en dansende kinderen om ons heen. Ze kenden de liedjes niet, maar voelden het wel. Ze gingen helemaal uit hun dak. misschien zijn we wel de nieuwe K3.

  jullie debuutalbum heet Pududu!. wat betekent dat? aram: Dat is onmogelijk uit te leggen. Het is een krachtterm; de energie van het album in klanken gevat.

  de songteksten zijn vaak erg donker, terwijl de muziek juist heel vrolijk is.misha: Als je zulke vrolijke muziek maakt als wij kun je niet ook nog eens gaan zingen over ballon-nen en konijnen. Die teksten geven tegenwicht en zijn veelal ironisch. Een van onze liedjes klinkt heel vrolijk en daarin zing ik dat ik mijn vriendin probeer te vermoorden, maar dat ze steeds vlucht. Dat vind ik wel passen in die vrolijke context. Ik draag mijn steentje bij aan de traditie van de murdersong (lacht).

  een van jullie liedjes heet Elisabeth Taylor. daarin zing je een paar keer I do like Doritos. dat is ordinaire sluikreclame! aram: Wij waren eerder dan Doritos!misha: Nu moeten we zorgen dat het nummer te horen is in een commercial van Doritos. Doritos, als jullie dit lezen: bel me.

  wat is jullie volgende doel nu het album uit is?misha: We mikken op grote festivals als Pinkpop en Lowlands. Daar hebben we altijd van gedroomd. Onze muziek werkt daar, dat hebben we op andere festivals al gemerkt. www.thetunes.nl

  ONZE SONGTEKSTEN GAAN NIET OVER BALLONNEN EN KONIJNEN

  4342

 • 4544

  INtervIew

  sterke verHAleN

  ZE ZIJN PAS 22 JAAR EN AFGESTUDEERD AAN DE Met filM school IN LONDEN, mAAR HEBBEN NU AL EEN EIGEN FILm IN DE BIOSCOOP. EN DAT ZONDER AANZIENLIJK BUDGET ZE WERDEN AFGEWEZEN DOOR FILmFONDSEN EN BNN. HET KLINKT ALS EEN STERK VERHAAL, mAAR DAT IS HET NIET: TEDDy CHERIm EN KEES VAN NIEUWKERK KREGEN HET ECHT VOOR ELKAAR.

  tekst saRa mok fotografie isabella Rozendaal

 • de film van de twee vrienden heet sterke verhalen en gaat over kersverse student dennis van der molen (achmed akkabi), die het hart van de mooie sanne (sallie Harmsen) wil veroveren. om indruk op haar te maken, laat hij zich overhalen een pingun uit artis te stelen. dat heeft nogal wat gevolgen voor zijn eerste zomer na het eindexa-men, die verder in het teken staat van seks, drugs en wilde feesten.

  Het verhaal is gebaseerd op jullie eigen leven en vrienden in amsterdam. waren er in londen niet genoeg interessante mensen om over te schrij-ven? teddy: We woonden in een flat met achthonderd medestudenten. Dat was niet echt gezellig; meer een soort Bijlmerbajes. We hadden dus al snel heimwee naar ons oude leventje in Amsterdam. Gingen we een beetje vette verhalen van vroeger uitwisselen. Na een tijdje ging er een lampje branden: h, hier zouden we een toffe film over kunnen maken.

  wat voor verhalen vertelden jullie elkaar? kees: Verhalen over de tijd dat we nog bij de web-site Spunk werkten, toen we zeventien waren. Zaten we na redactievergaderingen weer eens te blowen op een bankje.teddy: We kwamen nooit de leuke clubs in, omdat we er zo jong uitzagen. En terwijl ik weer een hele avond in een portiek ging hangen, kregen onze vriendinnen het wl voor elkaar. Dat soort grappen.

  je jeugdverhalen op papier zetten is n ding, er een hele film van maken iets anders. Hoe is het balletje gaan rollen? kees: Ik liet een vroege versie van het script aan mijn moeder lezen. Die vond het wel leuk, maar snapte er ook geen fuck van. Ze gaf het script aan een vriend van haar, martin Lagestee, die een filmproductiebedrijf runt (Lagestee Film, dat ook sl8n8 produceerde, red.). Hij kwam met wat tips. Zo hadden we aan het einde een explosie bedacht, waar

  martin heel streng over was: niet doen, past er niet bij, schrappen. We pingpongden een beetje heen en weer terwijl wij in Londen zaten en hij in Amsterdam en uiteindelijk nam hij een soort mentorrol aan.teddy: We hebben alles zelf geregeld, van gratis ca-meras tot sponsors voor het budget, maar hij stond altijd achter ons met tips en wijze adviezen.

  een paar scnes van de film spelen zich af op pro-minente amsterdamse locaties, zoals de dam en het museumplein. Hoe zijn jullie met jullie zonder budget aan de vergunningen hiervoor gekomen?kees: We zijn gewoon met de cast en crew naar die locaties toe gegaan, heel vroeg in de ochtend. En dan maar filmen. We konden geen vergunning krijgen, dus dan maar op de gok. De instelling was: als we worden opgepakt, dan filmen we ergens anders wel verder. Op de eerste dag hadden we meteen ontzettende mazzel, want de nacht ervoor waren er scnes gefilmd voor komt een vrouw bij de Dokter. De agenten die rondliepen dachten dat we bij Reinout en Carice hoorden en zwaaiden zelfs aardig naar ons.

  indrukwekkend. Hoe hebben jullie het dan voor elkaar gekregen acteurs als Halina Reijn en Pierre bokma te strikken?kees: We hebben ze gewoon opgebeld en het lief ge-vraagd. Onze vrienden die de casting deden hebben ze overgehaald. Het is maar voor een dag, we halen je op en brengen je weg, je hebt toch zomervakantie, er staat lekker eten klaar en het wordt hartstikke gezellig.

  spannend, zulke ervaren lui op de set terwijl je zelf nog maar net begonnen bent.kees: Pierre Bokma, Hans Kesting en youp van t Hek speelden hun scnes alle drie op dezelfde dag, dus ja, ik stond stijf van de zenuwen. Na een tijdje zag ik dat Pierre een scne iets te agressief speelde, dat moest wat minder. maar ja, toch lastig om zomaar op hem af te stappen en dat van hem te vragen. Uiteindelijk heb ik het wel gedaan: Nou

  ALS WE WORDEN OPGEPAKT, FILmEN WE ERGENS ANDERS WEL VERDER

  4746

 • Pierre, eh, misschien zou je het een klein beetje an-ders kunnen doen, namelijk zo en zo.. Hij zei niets, maar keek me aan en knikte. Toen de camera weer draaide, deed hij het precis zoals ik bedoelde.

  Heb je verder geen last gehad van stressmomen-ten? kees: Natuurlijk zaten we weleens de handen in het haar. Op dag vijftien was de pot ineens leeg en moesten we snel nog even een nieuwe sponsor regelen. maar wat in zulke situaties erg hielp, is dat we het met zn tween deden.teddy: Als Kees stond te stressen moest ik wel kalm blijven. Die verantwoordelijkheid voel je wel.

  kees, heeft jouw beroemde vader (matthijs van nieuwkerk, red.) niet af en toe even geholpen als het tegen zat?kees: Nee, totaal niet. Uiteraard heeft hij me wel erg gesteund. Ik mocht altijd bij mijn ouders uithuilen, maar in financieel opzicht of qua con-necties heeft mijn vader nul komma niets met deze productie te maken gehad.

  en de casting werd dus door vrienden verzorgd. kees: Sterker nog: het overgrote deel van de cast en crew bestaat uit onze eigen vrienden. mensen die totaal geen ervaring hadden voordat ze ons gingen helpen.teddy: We hebben een vriendin van mij gevraagd voor de kleding, omdat ze er zelf ook altijd wel leuk uitziet. En een vriend die de sponsoring regelde vond het zo leuk om mee te helpen dat hij zich inmiddels heeft aangemeld voor de filmacademie.kees: En hij is toegelaten! Veel van onze vrienden twijfelden: wat moeten we met ons leven? Door deze ervaring hebben ze richting gekregen. Daar ben ik erg trots op.

  de film draait in de bios, jullie zijn afgestudeerd, hoe nu verder?teddy: We willen meer films maken. Een gangster-film zou wel vet zijn.kees: Eerst maar even kijken hoe deze film gaat lopen. Dat hij is opgepikt om in de bios te draaien vinden we al heel wat!

  standaard korting bij Path-tag

  Sterke Verhalen is nu in de bioscoop te zien. meer info op www.sterkeverhalendefilm.nl.

  mET CJP TOT 2,- KORTING OP DE BIOS

  2,-

 • boodscHaPPenlijstje Op Lowlands wordt 1250 kilometer toiletpapier inge-kocht. Ook laat de organisa-tie 13.000 kilo drinkbekers aanrukken. Dat is nog eens shoppen.

  oudgediendenBelgische superband dEUS speelde maar liefst zes keer op Lowlands en staat daar-mee op de eerste plaats in het lijstje oudgedienden. Op een gedeelde tweede plaats staan De Heideroosjes, Underworld en Heather Nova met alle drie vijf optredens op hun naam. De derde plek-ken zijn voor The Chemical Brothers, Live, Zita Swoon en Junkie xL, die allemaal vier keer aanwezig waren.

  gescHiedenisLowlands is van de grote festivals misschien de jong-ste, maar de geschiedenis van de naam gaat ver terug. Al in 1967 werd er een festi-val georganiseerd onder de naam A Flight to Lowlands Paradise, kortweg Flight.

  1 de afgelopen vier jaar was de magneetbar een van de grote trekpleisters op het fes-tivalterrein. dit jaar hebben de mensen achter deze pubiekslie-veling echter een nieuw concept bedacht, waar de lowlanders zlf op het podium staan. Hoe heet deze splinternieuwe bar op lowlands 2010?a) Timbuktub) De Wasmachinec) ogoNONogod) De IJsbar

  2 lowlands heeft altijd ruim baan gegeven aan acts die nog aan het begin van hun car-rire staan. Helaas zijn niet al deze acts anno 2010 nog onder ons. welke twee vroeg overle-den artiesten stonden allebei op de editie van 1994?a) Elliott Smith & Herman Broodb) Jimi Hendrix & Kurt Cobainc) Jeff Buckley & Gurud) michael Hutchence & Aaliyah

  qUIz

  De GrOte CJP lOwlANDsqUIz

  tekst niels van nimwegen

  Met pas drie namen op het af-fiche was er afgelopen maart al geen kaartje meer te krijgen. Lowlands 2010 is de snelst uit-verkochte editie van het festival ooit. Alleen CJPers konden nog enkele felbegeerde tickets scoren. Sinds Willy Wonka zijn fabriek openstelde is er niet meer zon run geweest op kaarten. En daar houdt de vergelijking met Roald Dahls beroemde verhaal niet op. Ok, er zijn dan wel geen Oempaloempas, maar verder slagen de organisatoren van het jaarlijkse multimedia-festijn er in een behoorlijk sprookjesachtige sfeer te scheppen. Wie s avonds onder de grote

  3 lowlands staat bekend om de prachtige aankleding en huisstijl die weer zijn bedacht door art-director Peter te bos. met welke band heeft deze lowlands-coryfee zelf opgetre-den op het festival?a) Focusb) Claw Boys Clawc) Gotchad) Spinvis

  4 een goede podiumbestor-ming garandeert dat men-sen nog jaren over je optreden zullen praten. iggy Pop deed het vier jaar geleden in de grolsch-tent, maar de absolute koningen van de podiumbestorming zijn toch de osdorp Posse. de bhne stortte zelfs bijna in onder het gewicht van het publiek. in welk jaar was dit?a) 1995b) 2000c) 1993

  schoorstenen doorloopt naar het terrein moet toch even slikken bij het zien van de prachtige aankleding. misschien is dat ook wel Het Geheim van Biddinghui-zen. De reden waarom duizenden springerige folkmeisjes, hippe danceboys, metalliefhebbers, grijzende veertigers en ver-stokte hiphoppers jaarlijks de bedevaartstocht naar Flevoland ondernemen. A Campingflight to Lowlands Paradise is namelijk nog net zoals het in 1993 begon: gek, creatief en bovenal uitzon-derlijk vernieuwend. Dit jaar mis-schien nog wel meer dan andere jaren. Volbloed hoofdacts van het kaliber Pearl Jam of metallica ontbreken zoals gebruikelijk, maar een blik op het programma

  van 2010 maakt duidelijk dat er meer dan ooit

  voor het experiment is gekozen. Van de gruizige post-house van Actress tot en met de trippy pop van Brooklyn-scenesters yeasayer ademt het programma een zucht naar vernieuwende klanken, met hier en daar een verrassend nos-talgisch uitstapje (The Specials). Bovendien is Lowlands de ultieme plek om artiesten uit andere takken van sport te bekijken. Theatermakers, comedians, dans-groepen, twee bioscopen en veel straatkunst maken Lowlands tot een festival waar je drie dagen kunt doorbrengen zonder een noot muziek te luisteren. Tel daarbij de gezelligheid van plekken als de Groovetube, Lima en talloze an-dere barren op en je hebt een cocktail die garant staat voor drie dagen

  plezier.

  5150

 • met je cjP-pas kon je dit jaar maar liefst een tientje goedkoper naar lowlands en daar bovenop geven we nu ook nog een lowlands-pretpakket weg aan een grote lowlandskenner. ben jij een echte lowlands-expert? dan zouden deze vragen geen probleem voor je moeten zijn. stuur de antwoorden naar: [email protected] meedoen kan tot 20 augustus.

  5 misschien komt het door het wk, maar dit jaar kun-nen we spreken van een kleine zuid-afrikaanse invasie. ok, een mini-invasie, maar toch. welke twee zuid-afrikaanse acts sieren dit jaar de line-up?a) Hef & nderb) Die Antwoord & Jack Parowc) marcel Dettmann & Ben Klockd) Caribou & Beach House

  6 op lowlands ontstaan vaak spontaan nieuwe rituelen. zo scandeerde het publiek in 2004 aan n stuk door een mannennaam, naar wie in 2007 weer de vers aangenomen ter-reinconcirges zijn vernoemd. welke mannennaam was dit?a) Basb) Klaasc) Nicod) Theo

  7 na jaren trouwe dienst bleek afgelopen editie ineens de wortel op het terrein bij de ingang verdwenen. wat is ermee gebeurd?a) Boze inwoners van Elburg hebben hem gestolenb) Neergestort op eiland bij de Alphac) Sugar Lee Hooper is er in begravend) Gekocht door Flaming Lips-frontman Wayne Coyne

  8 ieder jaar is het natuurlijk weer lekker smikkelen geblazen. Hoeveel restaurants kun je op het lowlands-terrein vinden?a) 25b) 50c) 75d) 100

  9 unique selling point van lowlands? s nachts gaan de gitaren uit en de draaitafels aan. zo kun je dit jaar onder andere de waanzinnige live-show van Plastikman bewonde-ren. onder welke naam is deze artiest nog meer bekend?a) Len Fakib) Speedy Jc) Derrick mayd) Richie Hawtin

  10 traditiegetrouw gaan de echte nachtbrakers tot in de vroege uurtjes door in het lowlandscaf. Het zweet zal weer van het tentzeil druipen. wat is het meest gedraaide nummer in het lowlandscaf?a) Abba Voulez-Vous?b) Pearl Jam Alivec) Rage Against The machine Killing in The Named) Alpha Beat The Spell

  52

 • nee, jij trekt vOlle zalen!

  EEN CABARETIER ZONDER PUBLIEK HEEFT WEINIG KANS VAN SLAGEN. EN DUS ZIJN LACHERS, BETWETERS EN mENSEN mET EEN ZWAKKE BLAAS Part of the joB. ZES GRAPPENmAKERS OVER ENERGIE IN DE ZAAL, BLUNDERS OP HET PODIUm EN STOORZENDERS IN HET HEETST VAN DE SCNE.

  de dames voor na vieren (Hanneke drenth en anne van Rijn) zoeken in hun voorstel-lingen regelmatig assistentie bij het publiek. en dat verloopt niet altijd even vlekkeloos.

  anne: Vroeger dacht ik dat het aan de zaal lag als de voorstel-ling niet overkwam. maar nu weet ik dat onze energie overslaat op het publiek. Als we mensen naar voren halen en ze zeggen nee, dan heeft dat vaak te maken met onze manier van aanspreken.Hanneke: Gelukkig komt het niet vaak voor dat ze niet willen meewerken. De mensen die we eruit pikken proberen nog weleens grappig te doen. Dan gaan ze terugpraten terwijl we midden in een scne zitten.anne: Dat moet je niet doen, denk ik dan. Je moet doen wat wij

  zeggen. We gaan er toch niet op in, want het past vaak niet in de scne.Hanneke: Wat ook vreemd is: mensen op het podium snappen soms niet wat ze moeten doen.anne: Dan gaan ze op hun han-den van een tot vijf tellen terwijl ik gevraagd heb of ze een aantal vingers in de lucht willen steken. Gelukkig kun je er dan met de rest van het publiek, dat wel snapt wat de bedoeling is, alsnog een grap van maken.

  Hanneke: maar de blunders komen niet alleen uit het publiek, we maken ze zelf ook. Zo heb ik in een scne weleens een handstand gedaan tegen iemand die dat niet zag aankomen. Zat hij daar met een bult op de eerste rij. Ook zocht ik voor de voorstelling altijd naar een geschikte Rob en Gerda, een stel dat lekker mee zou werken. Dat ging driehonderd keer goed. Tot ik per ongeluk een keer een lesbisch stel uitkoos. www.damesvoornavieren.nl

  de daMes vOOr na vieren

  54 55

  tekst caRolien diRcken fotografie anke leunissen

 • jan jaap van der wal krijgt men-sen aan het lachen met stand-upcomedy, tv-programmas en avondvullende voorstellingen. daarbij is concentratie altijd een vereiste. voor hem n het publiek.

  jan jaap: Veel mensen kennen mij van televisie. Zodra ze me op het podium zien, vervallen ze automatisch in hun tv-modus. Ze gaan dus ook naar de wc wanneer ze daar zin in hebben. Dat vind ik vooral in kleine zalen grappig, want daar leg ik de show gerust stil en wacht ik tot iemand weer terug is. En keer ben ik zelfs ie-mand gaan ophalen op de gang: die durfde niet meer naar binnen. Over het algemeen zijn Neder-landers in het theater erg rustig: alleen in studentensteden wordt nog weleens iets teruggeroepen. Regelmatig pik ik daarom zelf iemand van de eerste rij, als ik gescand heb of er iemand zit die bij de grap past. Het liefst kies ik mannen die een beetje sukkelig zijn, want die zeggen van de

  zenuwen vaak grappige dingen.Als cabaretier weet je nooit met welk gevoel je publiek de zaal in komt. Soms zitten mensen de hele avond boos te kijken met twee lege plekken naast zich. Of ze zitten met hun hoofd nog bij de oppas die te laat was. Dan is het de kunst om ze dat binnen twee minuten te laten vergeten. Natuurlijk ben ik zelf ook niet

  bij al mijn voorstellingen even geconcentreerd. Dan ben ik net in Den Helder geweest en sta ik de volgende dag vier uur in de file naar middelburg. Het liefst wil ik de show er dan gewoon snel doorheen knallen, maar dat is gevaarlijk. Je brengt dat gevoel namelijk over op het publiek en dat is niet de bedoeling. www.comedytrain.nl

  jan jaapvan der wal

  jennifer evenhuis stond vorig jaar in de finale van cameretten. Het afgelopen seizoen maakte ze in de finaletour van het festi-v