CJP Magazine augustus 2010

download CJP Magazine augustus 2010

of 43

 • date post

  22-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  223
 • download

  2

Embed Size (px)

description

CJP Magazine augustus 2010

Transcript of CJP Magazine augustus 2010

 • the

  tunesFolk-n-Roll

  WWW.

  CJP.NL

  N

  UMME

  R 4

  AUG

  2010

  Het jaaR van de dooRbRaak

  nasrdin dchar

  GUMMBAHnet niet veRscHenen boeken

  cjP deals:nieuwe

  toPkoRtingen!

 • TEKST JASPER VAN VUGT

  FOTOGRAFIE TITIA HAHNE

  DANSEN OP CONTRABAS EN

  TREKZAK The Tunes, dat klinkt een beetje arrogant. Zo van: wij hebben de liedjes. Misha: Dat heb ik nog nooit gehoord. Muzikanten proberen vaak de vreemdste bandnamen te verzin-nen, zodat je opvalt als je de naam googelt. Bij ons kwam je eerst steeds bij iTunes terecht. Dat is nu wel anders. Ik vind de bandnaam vet goed, maar dacht dat we zouden worden aangesproken omdat we de smerigste commercile naam aller tijden uit de kast hadden getrokken. Maar arrogant, nee.

  Jullie hebben een nieuw genre in het leven geroe-pen: folk-n-roll. Wat is er zo bijzonder aan jullie muziek dat het een eigen genre verdient? Aram: Dat gebeurde eigenlijk vanzelf. Het was niet zo dat we dachten: we missen nog een genre in het grote alfabet der muziekgenres, dus laten we er zelf een verzinnen. Het was meer dat we wilden vastleggen wie wij zijn en wat we doen. Van de vijf mensen die in The Tunes zitten, komen er drie uit de folkmuziek en twee uit de rock-n-roll. Dat alleen al was een reden om die twee kampen bij elkaar te brengen.Misha: Wat is nou een genre? De muziek was er eer-der dan het naampje. Er zitten elementen van zowel folk- als rock-n-roll in. Of het straks een apart vakje in de cd-winkel krijgt boeit me niet.

  Muzikanten willen nooit dat hun muziek in een hokje geplaatst wordt, en jullie bedenken er zelf een. Misha: Omdat het ons eigen hokje is. Als het nodig

  is kunnen we het dus ook zelf ombouwen en aanpas-sen.

  Jullie omschrijven de muziek van The Tunes als ouwelullenmuziek voor jonge mensen. Waarom spelen jullie geen jongemensenmuziek voor jonge mensen? Misha: We gebruiken een contrabas en een trekzak in onze muziek. Alleen het woord trekzak al, dat kom je niet tegen in de Hitkrant. In dat opzicht is het ouwelullenmuziek. Maar de muziek zelf is helemaal niet voor ouwe lullen en de mensen die op onze lied-jes dansen zijn onder de dertig. Ons album Pududu! moet je echt niet luisteren als je zeventig bent en hartkwalen hebt. Het is een hartaanvalalbum, er zit enorm veel energie in.

  En er zitten veel invloeden uit Franse volksmuziek in jullie sound. Zijn jullie in het verkeerde land geboren?Misha: Die Franse invloeden komen van Remco, onze trekharmonicaspeler. Die is altijd van de Bretonse folk geweest. Zelf heb ik qua Franstalige muziek alleen naar Jacques Brel geluisterd. En dat was nog een Belg ook.

  Jullie hebben een tournee door Frankrijk gedaan waarbij jullie op straat speelden. Waarom juist daar? Aram: Op een dag zijn we met zn vijven de bus in gesprongen en gewoon gaan rijden.Misha: Het was lekker makkelijk, je rijdt gewoon

  NET WANNEER JE DACHT DAT ELK MUZIEKGENRE WEL ZO ONGEVEER IS UITGEVONDEN KOMT HET AMSTERDAMSE VIJFTAL VAN THE TUNES AANZETTEN MET FOLK-N-ROLL. OUWELULLENMUZIEK VOOR JONGE MENSEN, ZO OMSCHRIJVEN ZE HUN COMBINATIE VAN ROCK-N-ROLL EN FOLKMUZIEK. AAN DE VOORAVOND VAN DE RELEASE VAN HUN DEBUUTALBUM PUDUDU! VROEG CJP ZANGER/GITARIST MISHA VELTHUIS (22) EN DRUMMER ARAM HAAGSMAN (25) OM OPHELDERING.

  INTERVIEWTHE TUNES

  TREKZAK

  40 41

  Acteur NAsrdiN dchAr (31) Neemt zich Altijd N diNg voor: groots deNkeN. eeN succesvol motto, wANt komeNd jAAr is hij iN verschilleNde film- eN theAterproducties te zieN. helemAAl zoNder risicos is dAt Niet. ik moet oppAsseN dAt ik mezelf Niet verlies iN mijN werk.

  tekst Anouk Vleugels

  fotografie Merlijn DooMernikIntervIew

  Mensen ontroeren, dat vind ik Magisch

  nAsrDin DchAr

  Binnenkort gaan er twee van jouw films in pre-mire, ben je te zien in een aantal toneelstuk-ken en sta je op de planken met een solovoor-stelling. komt dit jaar de grote doorbraak van nasrdin Dchar? ik hoop het wel. Als al mijn films en voorstel-lingen succesvol worden, zet ik zeker een grote stap vooruit.

  Met welk project begin je? met rabat, een roadmovie over drie Nederlands-marokkaanse vrienden, gespeeld door Achmed Akkabi, chico kenzari en mijzelf. Als een van de jongens met de taxi van zijn vader naar rabat moet rijden, besluiten de andere twee met hem mee te gaan. onderweg gebeurt er van alles, wat weer gevolgen heeft voor hun vriendschap. ik heb fucking veel zin om aan het project te beginnen, maar ik vind het ook doodeng. we gaan bijvoor-beeld guerrilla-filmen en daarbij kan best iets misgaan. maar daar probeer ik nu nog niet mee bezig te zijn.

  2726

  tekst Louis BoLLee

  FOtOGRAFIe Mark roBinson

  Edinburgh staat bekend als echte festivalstad. Normaal is het Schotse visitekaartje

  al een leuke weekendbestem-ming, maar als er een festival losbarst verdubbelt het aantal mensen in de bijna 450.000 inwoners tellende stad en is niets te gek. Het lijkt dan op een wekenlange Koninginnedag: verklede mensen, straattheater en Schotse dronkenlappen die dansen in de zon. Inwoners vergelijken het met Kerstmis in New York kneiterdruk, maar iets wat je absoluut eens moet meemaken (zie kader op pag. 66). Toch zie je juist buiten het festivalseizoen wat het vooral bij backpackers populaire Edinburgh tot een echte hidden gem maakt. De Schotse hoofdstad is een studentenstad met spookachtige kastelen, een prachtige vulkaan en het beroemde schaap Dolly. Tel hier de honderden bruine kroegen en de sympathieke Schotse persoonlijkheid bij op en je hebt een stad die voor iedereen iets te bieden heeft.

  MiddeLeeuws Manhattan Tik Edinburgh in op Google en je krijgt honderden fotos van Old Town, het oude stadscentrum vol pittoreske huisjes en het daarbo-

  trip

  HOEzO EDINburGH? Daar rEGENT HET lTIjD, KuN jE allEEN maar HaGGIS ETEN EN STaaN STOffIGE mu-SEa. NIKS vaN waar. IN rEalITEIT IS EDINburGH EEN ONONTDEKT zONNIGE STaD mET EEN EDGY STuDENTEN-ScENE, SpOOKacHTIG STaDcENTrum EN lOcalE GE-frITuurDE DElIcaTESSEN: EEN STaD vOOr IEDErEEN, EEN EcHTE cHTE HIDDEN GEm.

  Edinburgh: hidden gem

  6362

  Uit het voorwoord:Net niet verschenen boeken zijn boeken die om uiteenlopende redenen de boekhandel nooit haal-den, maar waarvan wel een volledig manuscript alsmede een dummy voorhanden is. Meestal is de reden een geschil over geld tussen de uitgeve-rij enerzijds en de schrijver anderzijds. Ook kun-nen er andere redenen zijn. Naar schatting liggen er wereldwijd een miljoen net niet verschenen boeken opgeslagen. Puur op gevoel heb ik er daar een honderdtal van voor het nageslacht gered.

  Gummbah

  3534

  BEGIN SEPTEMBER VERSCHIJNT BIJ UITGEVERIJ DE HARMONIE HET BOEK NET NIET VERSCHENEN BOEKEN, SAMENGESTELD DOOR GUMMBAH. GELUKKIG DENKT IEMAND NOG AAN ONS COLLECTIEF GEWETEN. ZONDER GUMMBAH WAS DIT ONDERSCHATTE DEEL VAN DE SCHONE KUNST VERLOREN GEGAAN. EEN KLEINE GREEP VIND JE OP DEZE PAGINAS.

  NET NIET VERSCHENEN BOEKEN

  35

  INHOUD

  nasRdin dcHaRHet jaar van de doorbraak

  26

  24 gummbaH Net niet verschenen boeken

  tHe tunes Folk- n-Roll40

  4544

  IntervIew

  Sterke verhalen

  Ze Zijn pas 22 jaar en afgestudeerd aan de Met FilM School in Londen, maar hebben nu aL een eigen fiLm in de bioscoop. en dat Zonder aanZienLijk budget Ze werden afgeweZen door fiLmfondsen en bnn. het kLinkt aLs een sterk verhaaL, maar dat is het niet: teddy cherim en kees van nieuwkerk kregen het echt voor eLkaar.

  tekSt Sara Mok

  FotograFie ISabella rozendaal

  44

  NEE, JIJ TREKT VOLLE ZALEN!

  EEN CABARETIER ZONDER PUBLIEK HEEFT WEINIG KANS VAN SLAGEN. EN DUS ZIJN LACHERS, BETWETERS EN MENSEN MET EEN ZWAKKE BLAAS PART OF THE JOB. ZES GRAPPENMAKERS OVER ENERGIE IN DE ZAAL, BLUNDERS OP HET PODIUM EN STOORZENDERS IN HET HEETST VAN DE SCNE.

  De Dames Voor Na Vieren (Hanneke Drenth en Anne van Rijn) zoeken in hun voorstel-lingen regelmatig assistentie bij het publiek. En dat verloopt niet altijd even vlekkeloos.

  Anne: Vroeger dacht ik dat het aan de zaal lag als de voorstel-ling niet overkwam. Maar nu weet ik dat onze energie overslaat op het publiek. Als we mensen naar voren halen en ze zeggen nee, dan heeft dat vaak te maken met onze manier van aanspreken.Hanneke: Gelukkig komt het niet vaak voor dat ze niet willen meewerken. De mensen die we eruit pikken proberen nog weleens grappig te doen. Dan gaan ze terugpraten terwijl we midden in een scne zitten.Anne: Dat moet je niet doen, denk ik dan. Je moet doen wat wij

  zeggen. We gaan er toch niet op in, want het past vaak niet in de scne.Hanneke: Wat ook vreemd is: mensen op het podium snappen soms niet wat ze moeten doen.Anne: Dan gaan ze op hun han-den van een tot vijf tellen terwijl ik gevraagd heb of ze een aantal vingers in de lucht willen steken. Gelukkig kun je er dan met de rest van het publiek, dat wel snapt wat de bedoeling is, alsnog een grap van maken.

  Hanneke: Maar de blunders komen niet alleen uit het publiek, we maken ze zelf ook. Zo heb ik in een scne weleens een handstand gedaan tegen iemand die dat niet zag aankomen. Zat hij daar met een bult op de eerste rij. Ook zocht ik voor de voorstelling altijd naar een geschikte Rob en Gerda, een stel dat lekker mee zou werken. Dat ging driehonderd keer goed. Tot ik per ongeluk een keer een lesbisch stel uitkoos. www.damesvoornavieren.nl

  DE DAMES VOOR NA VIEREN

  54 55

  TEKST CAROLIEN DIRCKEN

  FOTOGRAFIE ANKE LEUNISSEN

  volle zalenCabaretiers vs. hun publiek

  54 62

  4 DENNIS WAS HIER7 COLOFON10 RECENSIES EN AGENDA 24 SERIOUS TALENT32 cJP DEALS50 LOWLANDSQUIZ60 STIJL ACHTEROVER70 PASKRAKERS 74 WINNEN 81 SERVICE82 ARJEN LUBACH

  kees & teddySterke verhalen

  edinbuRgHHidden Gem in Schotland

  3

 • 54

  oveR de FotogRaaFDennis Duijnhouwer heeft altijd een camera op