DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2009 Q3)

of 18 /18
Onderzoeksrapport 3e kwartaal 2009

description

De DM Barometer is een onderzoek van DDMA, OMG/Mailmedia en Tijdschrift voor Marketing naar de bestedingen en trends in de dialoogmarketing (directe en interactieve marketing).

Transcript of DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2009 Q3)

Page 1: DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2009 Q3)

Onderzoeksrapport 3e kwartaal 2009

Page 2: DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2009 Q3)

DM Barometer

De DM Barometer is een onderzoek van DDMA, OMG/Mailmedia en Tijdschrift voor Marketing naar de bestedingen en trends in de dialoogmarketing (directe en interactieve marketing).

Vier keer per jaar peilt de DM Barometer de DM branche. Tweemaal wordt gevraagd naar de bestedingscijfers in dialoogmarketing (DM Barometer enquête) en tweemaal wordt een specifiek thema uit de branche nader enquête) en tweemaal wordt een specifiek thema uit de branche nader onderzocht (DM Barometer Special).

Kijk op www.ddma.nl bij ‘kenniscentrum’ voor meer informatie over het onderzoek. Hier zijn onder andere alle onderzoeksrapporten van 2005 t/m 2009 te downloaden.

Meldt u aan als PANELLID van de DM Barometer en ontvang elk kwartaal als eerst gratis het uitgebreide onderzoeksrapport met de laatste kengetallen uit de dialoogmarketing branche.

Page 3: DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2009 Q3)

Respons

Deze DM Barometer enquête is digitaal uitgezet onder de abonnees van de nieuwsbrief van DDMA, Communicatienieuws en Marketing Online. De enquête bestaat uit meerkeuzevragen, een aantal open vragen en stellingen.

Dit kwartaal hebben 92 marketeers een bijdrage geleverd aan de DM Barometer.

Page 4: DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2009 Q3)

Kengetallen

• In het 3e kwartaal van 2009 wordt gemiddeld 43% van het marketing-budget voor dialoogmarketing ingezet.

• 55% van de bedrijven heeft in 2009 gemiddeld een totaal marketing-budget tot aan € 50.000. 7% heeft meer dan € 1.000.000 aan marketing te besteden.

46% van de bedrijven heeft in 2009 gemiddeld een dialoogmarketing-• 46% van de bedrijven heeft in 2009 gemiddeld een dialoogmarketing-budget tot aan € 25.000. 5% heeft meer dan € 500.000 aan dialoogmarketing te besteden.

• Het dialoogmarketingbudget wordt voornamelijk besteed aan de kanalen 1) eigen website 20%, 2) geadresseerd drukwerk 18% en 3) e-mail marketing 17%.

• Een marketeer verdeelt het dialoogmarketingbudget gemiddeld over 4 à 5 verschillende kanalen.

Page 5: DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2009 Q3)

Kengetallen

• 52% van de marketeers verwacht dat in 2009 meer wordt uitgegeven aan dialoogmarketing in het Nederlands bedrijfsleven dan vorig jaar. Daarentegen verwacht 23% dat de uitgaven lager uitvallen en een kwart van de marketeers stelt dat deze gelijk zullen zijn.

• De marketeer wil bovenal sales en leads bereiken met bestedingen aan dialoogmarketing.

• De marketeers achten de kanalen eigen website, geadresseerd drukwerk, e-mail marketing en telemarketing het meest effectief bij het benaderen van klanten. Bij het benaderen van prospects zijn de kanalen eigen website, search engine marketing, geadresseerd drukwerk en e-mail marketing het meest effectief.

• Van de (nieuwe) marketingkanalen passen de marketeers vooral online communities (55%) en word-of-mouth (44%) toe in de marketingstrategieën.

Page 6: DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2009 Q3)

Kengetallen

• Een grote meerderheid van de marketeers laat de keuze om een dialoogmarketingkanaal wel of niet in te zetten beïnvloeden door kostenefficiency (95%), segmentatiemogelijkheden (86%) en accountability (80%). De factoren consumentenirritatie (48%) en zelfregulering/wetgeving (42%) zijn minder van invloed.

• Ondanks dat de kosten van tv reclames omlaag zijn gegaan door de kredietcrisis, zet slechts een enkeling (4%) meer in op het kanaal tv. kredietcrisis, zet slechts een enkeling (4%) meer in op het kanaal tv.

• Wanneer een bedrijf moet bezuinigen, heeft dat bij 47% gevolgen voor de campagnemix die wordt ingezet. Bij de overige 53% heeft een bezuiniging echter invloed op het aantal campagnes.

• Een kleine meerderheid (42%) is het eens met de stelling Chris Anderson slaat in zijn nieuwe boek FREE de spijker op z’n kop waarin hij beweert dat ‘gratis’ het nieuwe fundament wordt voor businessmodellen. De meerderheid (58%) is het echter niet eens met deze stelling.

Page 7: DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2009 Q3)

DialoogmarketingbudgetWelk percentage van uw totale marketingbudget heeft u in het 3e kw van 2009 ingezet voor directe en interactieve marketing (dialoogmarketing)?

Page 8: DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2009 Q3)

DialoogmarketingbudgetWat is het totale marketingbudget van uw bedrijf in 2009?

Page 9: DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2009 Q3)

DialoogmarketingbudgetWat is het budget voor direct en interactieve marketing

(dialoogmarketing) van uw bedrijf in 2009?

Page 10: DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2009 Q3)

DialoogmarketingbudgetWat is de verdeling van uw budget voor direct en interactieve marketing (dialoogmarketing) in het 3e kwartaal van 2009?

Page 11: DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2009 Q3)

Bestedingen dialoogmarketing

Hoe denkt u dat de uitgaven aan direct en interactieve marketing (dialoogmarketing) in het Nederlands bedrijfsleven in 2009

zullen uitvallen ten opzichte van vorig jaar?

Page 12: DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2009 Q3)

Bestedingen dialoogmarketing

Welk resultaat wilt u bereiken met uw bestedingen aan directe en interactieve marketing (dialoogmarketing)?

De marketeers zijn gevraagd voor elk resultaat een waardering te geven op de schaal van 0 tot 5, geven op de schaal van 0 tot 5, waarbij 0 = niet belangrijk en 5 = heel belangrijk. De cijfers in de grafiek duiden de gemiddelde scores aan.

Page 13: DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2009 Q3)

In dialoog met de klantWelk kanaal is volgens u effectief bij het benaderen van

bestaande klanten?

De marketeers zijn gevraagd voor De marketeers zijn gevraagd voor elk kanaal een waardering te geven op de schaal van 0 tot 5, waarbij 0 = niet effectief en 5 = heel effectief. De cijfers in de grafiek duiden de gemiddelde scores aan.

Page 14: DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2009 Q3)

In dialoog met de klantWelk kanaal is volgens u effectief bij het benaderen van prospects?

De marketeers zijn gevraagd voor De marketeers zijn gevraagd voor elk kanaal een waardering te geven op de schaal van 0 tot 5, waarbij 0 = niet effectief en 5 = heel effectief. De cijfers in de grafiek duiden de gemiddelde scores aan.

Page 15: DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2009 Q3)

Inzet marketingkanalenWelke (nieuwe) vormen van marketing past u momenteel toe

in uw marketingstrategieën?

Page 16: DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2009 Q3)

Inzet marketingkanalenWelke factoren zijn van invloed op de keuze om een direct,

interactief marketingkanaal wel of niet in te zetten?

Page 17: DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2009 Q3)

Stellingen

Door de kredietcrisis zijn de kosten van tv reclames omlaag gegaan. Daarom zet mijn bedrijf meer in op het kanaal tv.

Als mijn bedrijf moet bezuinigen, heeft dat gevolgen Als mijn bedrijf moet bezuinigen, heeft dat gevolgen voor de campagnemix die wordt ingezet en niet voor het aantal campagnes.

Chris Anderson slaat in zijn nieuwe boek FREE de spijker op z’n kop waarin hij beweert dat ‘gratis’ het nieuwe fundament wordt voor businessmodellen.

Page 18: DM Barometer - De graadmeter van DM bestedingen (2009 Q3)

Meer data, resultaten en informatie?

www.ddma.nl

Dutch Dialogue Marketing AssociationDutch Dialogue Marketing AssociationWG Plein 508

1054 SJ Amsterdam020 – 452 84 13

Jonneke Prinsen, Onderzoek [email protected]