BovenIJ ziekenhuiskrant Open Dag 2015

4
Het BovenIJ ziekenhuis: Zorg goed voor elkaar! Open Dag 21 maart 2015 10.00 – 15.00 uur Doe de diabetes-risicotest Bezoek ons kinderziekenhuis! Laat uw ogen testen Live galblaas-operatie op 21 maart! BovenIJ ziekenhuiskrant Op zaterdag 21 maart is het Open Dag in het BovenIJ ziekenhuis! Er valt van alles te ontdekken, te leren en te beleven. Iedereen die wil weten wat er allemaal gebeurt in een ziekenhuis is welkom. Check uw gezondheid Hoe staat het met uw bloeddruk? Laat het meten! Weten hoe het met uw BMI (Body Mass Index) is gesteld? Kom langs bij interne geneeskunde! Risico op diabetes? Doe de test! Stel een vraag Heeft u andere vragen op het gebied van uw gezondheid? Veel van onze specialisten zijn zaterdag 21 maart aanwezig. Kom langs op de afdelingen KNO, oogheelkunde, neurologie, radiologie, dermatologie, plastische chirurgie, orthopedie, cardiologie en vele andere en stel uw vraag. U bent van harte welkom op zaterdag 21 maart tussen 10.00 en 15.00 uur. Beleef het mee!

description

Speciale editie van de BovenIJ ziekenhuiskrant voor de Open Dag op zaterdag 21 maart 2015

Transcript of BovenIJ ziekenhuiskrant Open Dag 2015

Page 1: BovenIJ ziekenhuiskrant Open Dag 2015

Het BovenIJ ziekenhuis: Zorg goed voor elkaar!

Open Dag 21 maart 2015 10.00 – 15.00 uur

Doe de diabetes-risicotestBezoek ons kinderziekenhuis!

Laat uw ogen testen

Live galblaas-operatie op 21 maart!

BovenIJ ziekenhuiskrant

Op zaterdag 21 maart is het Open Dag in het BovenIJ ziekenhuis! Er valt van alles te ontdekken, te leren en te beleven. Iedereen die wil weten wat er allemaal gebeurt in een ziekenhuis is welkom.

Check uw gezondheidHoe staat het met uw bloeddruk? Laat het meten!Weten hoe het met uw BMI (Body Mass Index) is gesteld? Kom langs bij interne geneeskunde! Risico op diabetes? Doe de test!

Stel een vraagHeeft u andere vragen op het gebied van uw gezondheid? Veel van onze specialisten zijn zaterdag 21 maart aanwezig. Kom langs op de afdelingen KNO, oogheelkunde, neurologie, radiologie, dermatologie, plastische chirurgie, orthopedie, cardiologie en vele andere en stel uw vraag.

U bent van harte welkom op zaterdag 21 maart tussen 10.00 en 15.00 uur.

Beleef het mee!

Page 2: BovenIJ ziekenhuiskrant Open Dag 2015

De ouderdom komt met gebreken, is een gevleugelde uitdrukking. Vallen komt vaak voor bij ouderen. Bij de geriater kunt u terecht voor tips voor het voorkomen van vallen. Ouderen hebben vaak ook meerdere aandoeningen tegelijkertijd. Kom langs en ervaar wat de geriater kan betekenen bij het ouder worden U vindt geriater Foka Doorenspleet op de afdeling Revalidatie en Herstel.

21 maart Open Dag van 10.00 - 15.00 uur

Oudere mensen vallen vaker: voorkom het!

Laat uw stem horen!Kom tijdens de Open Dag ook bij ons langs, de cliëntenraad van het BovenIJ ziekenhuis. Als cliëntenraad zorgen wij dat uw stem gehoord wordt. Uw ervaringen en mening gebruiken wij voor verbeteringen in het ziekenhuis. Zo zijn vorige maand de zitbanken in de hal van het ziekenhuis aangepast. Het is nu veel makkelijker om weer uit de bank op te staan, dankzij betere vulling en handige armsteunen. Wel zo prettig.

Wij zijn er voor uMechteld van der Westen, Vera Bakker, Barbara Eugster, Ineke van Gestel, Wim Raap, Canan Uyar, Martin van der Wal, Aissa Zanzen (leden cliëntenraad BovenIJ ziekenhuis) email: [email protected], twitter: @bovenijclienten

De apothekersassistentes vertellen alles over hun werk; van het uitdelen van medicijnen tot het beschermen van uw persoonlijke medicijngegevens. U kunt een film bekijken over het bereiden van medicijnen voor de patiënten in het ziekenhuis. Wilt u zelf ook aan de slag? Was uw handen en kijk naar het verschil.

Hoe worden medicijnen bereid?

21 maart

Op ons nieuwe dagcentrum op de 2e etage is tijdens de open dag van alles te doen. Kom langs en neem meteen een kijkje op deze mooie nieuwe afdeling.

Zorg rondom kankerDirect bij binnenkomst vindt u informatie over onze zorg rondom kanker. Het BovenIJ ziekenhuis is onderdeel van het Oncologisch Centrum Amsterdam. Maak hier kennis met de medewerkers die hierbij nauw betrokken zijn. Zij kunnen u alles vertellen over de verschillende zorgtrajecten (borst-, darm-, long- en prostaatkanker) die patiënten doorlopen binnen het Oncologisch Centrum. U kunt ook informatie krijgen over hoofdhuidkoeling en koelhandschoenen. Verder zijn diverse patiëntenverenigingen aanwezig.

KNO-behandeling kinderenKinderen moeten wel eens hun neus- en keelamandelen laten verwijderen. In het BovenIJ ziekenhuis bereiden we de kinderen altijd intensief voor op een speelse manier. Natuurlijk kun je er nu ook wat leuks doen: kleurplaten kleuren, vissen naar cadeautjes en er is een grabbelton.

Orthopedie• Leer alles over de behandeling van een schouder of knie.• Neem plaats in een rolstoel en bezoek de ‘drive-in’ bioscoop. • Schouder- of knieklachten? Laat een echo maken.

Veel te doen dus op de tweede etage, bezoek ons mooie Dagcentrum!

Leren en werken in het BovenIJ ziekenhuisWorkshop injecteren in een sinaasappel en drukverband aanleggen.

Op het dagcentrum kunt u een workshop volgen over het aanbrengen van een drukverband op een oefenpop. Daarnaast kunt u leren injecteren op een sinaasappel. Van het ontluchten van de spuit tot het uitspuiten van de injectie. Volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar zijn van harte welkom. Aan het eind van de workshop ontvangt u een “sinaasappel-injectie-certificaat”.

Ook is er hier informatie te krijgen over beroepsmogelijkheden in de zorg.

Veel te doen op

ons nieuwe dagcentrum

Sushi maken en proevenIn het restaurant op de 1e verdieping staat de hele dag een kraam voor u klaar waar twee koks uit het restaurant een sushidemonstratie houden. Bij deze demonstratie geven de koks tips over het maken van sushi waarna u het zelf mag gaan proberen. Verder kunt u kijken naar een film over hoe het er in de keuken van het ziekenhuisrestaurant aan toe gaat. Jong en oud is welkom om te komen kijken, proberen en proeven.

Hoe werken uw zintuigen?Zoet of zuur? Warm of koud? Chocola of vanille? Wat je proeft, ruikt of voelt heeft van alles te maken met je zintuigen. Hoe werkt dat eigenlijk? De afdeling neurologie geeft uitleg en laat via allerlei proefjes zien hoe zintuigen werken.

Samenwerken aan goede CVA zorgEen herseninfarct of hersenbloeding (CVA) komt altijd onverwacht. Na de ziekenhuisopname realiseert u zich vaak pas dat dit gevolgen heeft voor uzelf en uw omgeving. Ondersteuning door de zorgverleners van de CVA ketenzorg Amsterdam-Noord kan uitkomst bieden. TIA/CVA nazorg verpleegkundige Annet Verburg en de medewerkers van het Beroerte Advies Centrum vertellen u hier graag meer over.

Page 3: BovenIJ ziekenhuiskrant Open Dag 2015

21 maart Open Dag van 10.00 - 15.00 uur

Tijdens de Open Dag zetten we onze deuren open. Kom gezellig langs op ons gezondheidsplein! Er is ook koffi e en wat lekkers voor de liefhebbers. Kinderen kunnen zich laten schminken en een gipsarmband krijgen bij de gipsmeesters. Verder kunt u ook kennismaken met verschillende zorgverleners, zoals een wondspecialist, dermatoloog, plastisch chirurg, medisch pedicure, gipsverbandmeester en huidtherapeut.

Laat uw wond verzorgenHeeft u een wond waar u al langer dan drie weken last van heeft? De wondspecialist bekijkt uw wond en bespreekt de klacht met u. Afhankelijk van uw klachten wordt de wond schoongemaakt en verzorgd.

Zitten uw schoenen nog goed? De orthopedisch schoenmaker beoordeelt uw schoenen en geeft advies.

Last van uw voeten? De medisch pedicure behandelt uw voeten en geeft advies over voetverzorging.

Flaporen of een haperende vinger? De plastisch chirurg geeft uitleg over de verschillende behandelingen met plastische chirurgie.

Ontmoet ons bij het BovenIJ Wond Expertise Centrum (WEC)

Maak kennis met het Longfonds!

Onze longen zijn van levensbelang. Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) wil gezonde longen gezond houden en strijdt tegen longziekten. Ook willen zij longziekten voorkomen en mensen met een longziekte goede zorg geven. Maak kennis met de vrijwilligers van het Longfonds. Zij geven u graag meer informatie over het leven met een longziekte.

LongpuntHet Longpunt is een ontmoetingsplek voor longpatiënten: om meer te weten te komen over hun longaandoening en ervaringen uit te wisselen met andere longpatiënten. Een plek waar bezoekers leren omgaan met de beperkingen door hun longziekte. Bij de stand van het Longfonds kunt u meer informatie krijgen over het Longpunt. De bijeenkomsten zijn 1x per maand in het BovenIJ ziekenhuis.

KindveiligeomgevingOnveilige situaties voor kinderen in en rond het huis en tijdens het slapen zijn te voorkomen op het moment dat ouders weten waar ze op kunnen letten. De kinderafdeling geeft tips en adviezen over een veilige (slaap)omgeving.

Check je plekje… én je spatader!

Wilt u weten of uw moedervlek gezond is? Heeft u last van spataderen en vraagt u zich af hoe uw spataderen behandeld kunnen

worden? Verdachte plekjes en spataderen kunt u laten beoordelen door de dermatoloog.

U krijgt uitgebreide informatie over spataderen en bespreekt samen met de dermato-loog welke behandelingen er mogelijk zijn. ‘In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn spataderen niet alleen een cosmetisch probleem’, vertelt dermatoloog Martin Meijs. ‘Afgezien van de gevoelsklachten (pijn en kramp) kunnen spataderen op lange termijn ook leiden tot ernstige klachten zoals eczeem en open been. Gelukkig is het pijnlijke, complexe strippen vervangen door moderne technieken die wij in het BovenIJ spatadercentrum ook hanteren.’ U leert ook hoe u uw huid kunt beschermen tegen de zon en hoe uw huid zelf kunt controleren. Dermatoloog: ‘Veel mensen in Nederland hebben een licht huidtype, en mensen gaan steeds vaker naar zonnige vakantiebestemmingen. Ook buiten de zonvakan-ties ontspannen veel mensen in de zon, door te fi etsen, golfen of wandelen. Verstandig zonnen, voldoende bescherming en regelmatige controleren van de huid is erg belangrijk.’

Zwanger? Laat een pretecho makenBent u meer dan 12 weken zwanger? Tussen 10.00 en 14.00 uur maakt onze gynaecologe een pretecho van uw baby op komst. Op de afdeling Verloskunde kunt u alle informatie krijgen over bevallen in het BovenIJ ziekenhuis.

Ervaar de beperkingen na een hersenbloedingWat ervaart iemand na een hersenbloeding? Welke beperkingen treden er op en wat kan iemand nog wel? Op de afdeling Revalidatie & Herstel kunt u via allerlei activiteiten ervaren welke beperkingen iemand kan hebben na een hersenbloeding. De diëtiste en logopediste laten zien waarom het eten van verdikt voedsel na een hersenbloeding nodig is. Ook legt de logopediste uit welke moeilijkheden er met spreken kunnen zijn. Wat als een hand niet meer functioneert? Bij de ergotherapeut kunt u zelf ervaren welke inspanning nodig is als een van beide handen niet meer werkt zoals voorheen. De fysiotherapeut laat u een parcours lopen alsof u een hersenbloeding hebt gehad. Lopen gaat dan niet meer zoals u gewend bent. Misschien helpt een brace, gemaakt door de instrumentenmaker. Er zijn ook vrijwilligers aanwezig van patiëntenvereniging Hersenletsel.nl

Aan tafel met de directeurWat vindt u belangrijk aan uw ziekenhuis? Wanneer hebben wij volgens u de zorg goed voor elkaar? Wat zouden wij nog meer voor u kunnen doen? Graag ga ik daarover met u in gesprek van 11.00 – 11.30 uur of van 13.30 – 14.00 uur.

Edwin van der Meer, voorzitter Raad van Bestuur BovenIJ ziekenhuis

Borstvoeding? Natuurlijk doenBorstvoeding is de beste voeding voor uw baby. Het BovenIJ ziekenhuis ondersteunt moeders van gezonde en zieke pasgeborenen bij het geven van borstvoeding. Heeft u vragen over borstvoeding? Kom langs tijdens de Open Dag en stel uw vraag aan de lactatiekundige.

21 maart

Page 4: BovenIJ ziekenhuiskrant Open Dag 2015

Speciale editie voor de Open Dag van het BovenIJ ziekenhuis op 21 maart 2015.

Redactie en tekstAfdeling Communicatie en Voorlichting BovenIJ ziekenhuis

Fotografi e: afdeling Communicatie & Voorlichting, Henk Rougoor

Productie: Romeo Delta, Lichtenvoorde, www.romeodelta.nlT. 0544 - 35 22 35

Vormgeving: Chris Nijhof - Romeo Delta

Drukwerk: Rodimedia

Bezoekadres:Statenjachtstraat 1, 1034 CS AmsterdamT. 020 - 634 63 46E. [email protected]

Colofon

Laboratorium: op de eerste etage kunt u terecht voor het bepalen van uw bloedgroep. Verder kunt u hier zelf leren prikken op een bloedprik-arm en urinesedimenten en malaria bekijken. Ook kunt u meedoen aan een quiz.

Endoscopie: de medewerkers geven u een rondleiding over de afdeling en geven informatie over verschil-lende materialen. Ook is er aandacht voor het landelijke bevolkingsonder-zoek naar darmkanker.

Radiologie: wilt u meer weten over de verschillende radiologische on-derzoeken? Loop dan binnen bij de afdeling radiologie. U kunt een kijkje nemen bij de CT-scan, de nieuwe MRI en de katheterisatie kamer.

KNO: bekijk de demonstratie van hoorhulpmiddelen en laat uw gehoor testen. De KNO-arts is aanwezig tussen 10.00 – 14.00 uur.

Wat is er nog meer te doen?

Komt u met uw elektrische auto naar onze Open Dag? Op het parkeerterrein is het mogelijk om uw auto op te laden. Hiervoor zijn vier parkeerplaatsen beschikbaar. Deze plaatsen zijn niet alleen bestemd voor elektrische auto’s. In geval van grote drukte kan het voorkomen dat deze parkeerplaatsen bezet zijn.

Opladen elektrische auto’s

Kopje koffi e?Bij de speciale

koffi epunten is er gratis koffi e en thee.

BovenIJsjeBij de ijskar

kunt u een heerlijk ijsje uitkiezen.

Açık kapı günümüze hoşgeldiniz!21 mart cumartesi günü saat 10.00 15.00 arası BovenIJ hastanesinde görülecek çok şey var. Hastanemizde ne olup bittiğini öğrenmek isteyen herkese kapılarımızı sonuna kadar açtık.

Çocuklar hasta bebeklerini ya da ayıcıklarını çocuk hastanesindeki oyuncak doktoruna gösterebilirler. Diğer bölümlerde de güzel etkinlikler bulunmaktadır, örneğin ameliyata bakmak, çocuklar için yüz boyama, kolu alçıya alma, balon palyaçosu! Tansiyonunuz nasıl, kalp ve damarlarınız ne durumda? Şeker hastalığında riskiniz ne? Doktor ve çalışanlarımız sağlık durumunuzu değerlendirir ve tavsiyelerde bulunurlar. Bütün detaylarıyla beyin felçinden sonra hayat, kanser hakkında bilgilendirme, BovenIJ hastanesinde çalışmaya kadar bütün sorularınızı personelimiz cevaplamak için hazır bulunacaktır. Gelin görün!

Açık kapı günümüze hoşgeldiniz!21 mart cumartesi günü saat 10.00 15.00 arası BovenIJ hastanesinde görülecek çok şey var. Hastanemizde ne olup bittiğini öğrenmek isteyen herkese kapılarımızı sonuna kadar açtık.

Zo werkt zorg 21 maartKom kijken tijdens de Open Dag

Hulp in een andere taalIs Nederlands niet uw moedertaal of heeft een andere culturele achtergrond? In het BovenIJ ziekenhuis werken verpleegkundig zorgconsulenten (Arabisch of Turks) die begeleiding en ondersteuning bieden bij uw afspraak op de polikliniek of tijdens uw opname in het ziekenhuis. Zij geven uitleg over een ziekte, onderzoek of behandeling. Op de Open Dag staan zij klaar om uw vragen te beantwoorden.

Muzikaal optreden! Zanger Barry van Vliet treedt op van 12.30 - 13.00 uur en van 13.30 - 14.00 uur!

Check uw gezondheid!Tijdens onze open dag kunt u op verschillende plekken uw gezondheid laten testen en advies hierover krijgen. Hoe staat het met uw bloeddruk? Wilt u weten hoe het met uw BMI (Body Mass Index) is gesteld? Laat het meten! Hoe hoog is uw risico op diabetes? Doe de test! Hoe staat het met uw gehoor? Bij de polikliniek oogheelkunde kunt u terecht voor een oogdrukmeting en een globale brilmeting.

Operatieafdeling: kom kijken in een echte operatiekamer. Kinderen kunnen zich omkleden als operatie-assistent en ouders kunnen hiervan zelf foto’s maken.

Cardiologie: maak kennis met onze zorg voor uw hart en leer 's middags reanimeren.

Centrale sterilisatie afdeling: steriel werken in een ziekenhuis is heel be-langrijk. U kunt nu zelf zien hoe dat in het BovenIJ ziekenhuis geregeld is. De medewerkers vertellen u graag meer.

Nog meer kinderactiviteiten • Schminken op het Wond Expertise

Centrum • Gipsarmband bij de gipsverbandmeesters • Vissen in de grabbelton op het

Dagcentrum• Babypop badderen en eendjes vissen bij

Verloskunde • Kinderziekenhuis en berendokter op de

kinderafdeling

• Schminken op het Wond Expertise

• Gipsarmband bij de gipsverbandmeesters • Vissen in de grabbelton op het

• Babypop badderen en eendjes vissen bij

• Kinderziekenhuis en berendokter op de

21 maart

Live galblaas operatie: kijk mee en stel uw vragen tijdens de live operatie.

Het ziekenhuis is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf dehalte is het twee minuten lopen tot de ingang van het ziekenhuis. Voor inlichtingen over vertrektijden en buslijnen kunt u bellen met 0900 –9292 of kijken op www.9292ov.nl, www.gvb.nl of www.arriva.nl.Er is ook parkeergelegenheid.

BovenIJ ziekenhuis makkelijk bereikbaar!