Belleman september 2015

32
Driemaandelijks stedelijk informatieblad Stad Hamont-Achel jaargang 39 nr. 159 september 2015 De Belleman Hamont-Achel en Strausberg Partnerschap ondertekend Begraafplaatsen Najaarsschoonmaak Gezond water Vervang uw loden leidingen Verborgen parels Bibliotheekweek OCMW Gezond binnen

description

 

Transcript of Belleman september 2015

Page 1: Belleman september 2015

Driemaandelijks stedelijk informatieblad Stad Hamont-Achel

jaargang 39 nr. 159 september 2015

De Belleman

Hamont-Achelen Strausberg

Partnerschap ondertekend

BegraafplaatsenNajaarsschoonmaak

Gezond waterVervang uw

loden leidingen

Verborgenparels

Bibliotheekweek

OCMWGezond binnen

Page 2: Belleman september 2015

2

Bevoegdheden Burgemeester en schepenenBURGEMEESTERTHEO SCHUURMANS (CD&V)Slipstraat 49Telefoon: 011 80 26 [email protected]

SCHEPEN ILSE JASPERS (BALANS) Kapelstraat 17 Telefoon: 011 44 58 81 en 0496 18 50 18 [email protected]

SCHEPENGUY JOOSTEN (CD&V)Burg 89 Telefoon: 011 44 60 84 en 0495 20 11 [email protected]

SCHEPEN DAISY WINTERS (CD&V)Sommisstraat 1Telefoon: 0476 69 59 20 en 011 73 52 50 [email protected]

SCHEPENBEN SCHUURMANS (CD&V)Oude Weg 9Telefoon: 0474 48 12 [email protected]

OCMW VOORZITTERSERGE VANDER LINDEN (CD&V)Bevrijdingsstraat 40Telefoon: 0476 39 58 [email protected]

SCHEPENWILLY MERTENS (CD&V)Nieuwstraat 38Telefoon: 011 62 10 [email protected]

ZITDAG STADHUIS: vrijdag van 16.30 tot 17.30 uur

BEVOEGDHEDEN: algemeen beleid, communicatie en inspraak veiligheid: politie, brandweer, verkeer, burgerlijke stand, kerkhoven lokale economie, openbaar vervoer

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN:jeugd en jeugdwelzijn wonen en huisvesting onderwijsgezin

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN: cultuur, bibliotheken, kunstonderwijs milieu en duurzaamheid informatie en I.C.T.ontwikkelingssamenwerking erfgoed en monumenten, evenementen relatie parochiale centra

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN: ruimtelijke ordeningjuridische zakenlandbouwgrondverhandelingen

ZITDAG OP AFSPRAAK BEVOEGDHEDEN: sportkinderopvang en IBOtoerismehoreca

ZITDAG OP AFSPRAAK BEVOEGDHEDEN: openbare werkenstedelijk patrimoniumbeheer personeel en organisatie

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN: OCMWwelzijn en senioren sociale economie en PWAfi nanciën

www.hamont-achel.be

Page 3: Belleman september 2015

3Belleman / september 2015

Beste Hamont-Achelaren,

Inhoudstafel

Gemeenteraad en college

De zomer van 2015 zullen we ons nog lang herinneren: het was een mooie De zomer van 2015 zullen we ons nog lang herinneren: het was een mooie De zomer van 2015 zullen we ons nog lang herinneren: het was een mooie De zomer van 2015 zullen we ons nog lang herinneren: het was een mooie De zomer van 2015 zullen we ons nog lang herinneren: het was een mooie zomer met schitterend weer en dus veel buitenactiviteiten. zomer met schitterend weer en dus veel buitenactiviteiten.

Mooi weer maakt meteen een verschil en dat deed het weer ook op Mooi weer maakt meteen een verschil en dat deed het weer ook op zaterdag 29 augustus toen de stad de talrijke vrijwilligers uit de sectoren zaterdag 29 augustus toen de stad de talrijke vrijwilligers uit de sectoren sport, cultuur, jeugd, welzijn, toerisme, zorginstellingen etc. bedankte. Deze sport, cultuur, jeugd, welzijn, toerisme, zorginstellingen etc. bedankte. Deze talrijke vrijwilligers - meer dan 500! - werden getrakteerd op een gezellige talrijke vrijwilligers - meer dan 500! - werden getrakteerd op een gezellige zomeravond in Italiaanse sfeer; ongedwongen gezellig samen zitten; een zomeravond in Italiaanse sfeer; ongedwongen gezellig samen zitten; een hapje en drankje nuttigen en vooral genieten van de babbel, het contact. hapje en drankje nuttigen en vooral genieten van de babbel, het contact. En dat alles kon buiten met prachtig weer in de mooie omgeving van het En dat alles kon buiten met prachtig weer in de mooie omgeving van het Michielshof. De leden van het schepencollege, gemeente- en OCMW-raad Michielshof. De leden van het schepencollege, gemeente- en OCMW-raad waren van dienst om te tappen en spijs en drank rond te dragen. waren van dienst om te tappen en spijs en drank rond te dragen.

Zegt de volksmond niet: “je krijgt het weer dat je verdient“?

De talrijke vrijwilligers verdienen deze ‘dankuwel’ omdat ze kleuring geven De talrijke vrijwilligers verdienen deze ‘dankuwel’ omdat ze kleuring geven aan Hamont-Achel en zo zorgen dat onze samenleving warmer, boeiender aan Hamont-Achel en zo zorgen dat onze samenleving warmer, boeiender en gezelliger is en veel mensen dankzij hun inzet erbij blijven horen. en gezelliger is en veel mensen dankzij hun inzet erbij blijven horen.

Ondertussen is het schooljaar begonnen, is de vakantiemodus uitgeschakeld en is iedereen weer in zijn gewone doen.

Het najaar zal druk zijn voor de stad Hamont-Achel. Er staan heel wat uitdagingen te wachten die het beste van ons en onze medewerkers vragen. Want talrijke dossiers moeten tot een goed einde gebracht worden. De voornaamste zijn: de afwerking en ingebruikname van de nieuwe gemeentewerf, de start van de bouw van het Huis van het Kind, de opstart van de renovatie en vergroting van sporthal De Koekoek, de verdere planning met de nodige aankoop van grond voor de aanleg van een gescheiden fi etspad langs de Bosstraat, Hamonterweg en een deel van de Thomas Watsonlaan, de verdere uitwerking van het renovatiedossier van het Ursulinenklooster, het opstarten van het RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) voor een dynamisch Hamont centrum met hierin plaats voor wonen, winkelen, horeca, diensten, parkeren en veilig verkeer, het afronden van de visie op een vernieuwend woonbeleid met aandacht voor de verwerving van gronden voor betaalbare huur- en koopwoningen en kavels aangeboden door de overheid en kansen voor de private woningmarkt.

Naast deze nieuwe initiatieven blijft er de dagelijkse zorg voor de dienstver-lening, het ruime aha!-aanbod, de kinderopvang, het vergunningenbeleid, het onderhoud van wegen, riolering, groen, etc.

Dit alles vraagt veel inspanningen van onze medewerkers op wie het stadsbestuur kan rekenen. Deze medewerkers zorgen ervoor dat Hamont-Achel haar grenzeloze charme kan blijven uitspelen; ook zij verdienen van ons allen een ‘dankuwel’.

Uw Burgemeester Theo Schuurmans

Gemeenteraad en college 2Veiligheid 7Burgerzaken 9Milieu en duurzaamheid 11Bibliotheek 18Men zegge het voort 20OCMW 24

www.hamont-achel.be

Page 4: Belleman september 2015

4 www.hamont-achel.be

Gemeenteraad en college

Lut was sinds begin jaren 80 ononderbroken eindredactrice van het gemeentelijk infoblad

dat u nu leest. Maar liefst 128 edities werden door Lut met de grootste zorg, van begin tot

eind samengesteld.

Op 1 augustus ging Lut Pellens met pensioen, na een loopbaan van maar liefst 44 jaar bij het gemeentebestuur van Achel en vervolgens Hamont-Achel.

Op 1 april 1971 ging ze aan de slag als ‘gemeentebediende-opsteller’ bij de gemeente Achel. Samen met toenmalig gemeentesecretaris Bartel Follon en met Jacky Schuurmans hield ze er de administratieve molen draaiende.

Als gevolg van de fusie tussen Hamont en Achel op 1 januari 1977 moesten de functies opnieuw verdeeld worden en door haar ruime er-varing groeide Lut al snel uit tot manusje-van-alles binnen het gemeen-tebestuur. Ze volgde de personeelszaken en militieverrichtingen op en meer dan eens werd een beroep gedaan op haar grondige kennis van de gemeente, zoals bij het vastleggen van nieuwe straatnamen en bij het opstellen van het infoblad, De Belleman, het gemeentelijk infoblad dat u nu leest en waarvan Lut sinds begin jaren 80 ononderbroken eindredac-trice was. Maar liefst 128 edities werden door Lut met de grootste zorg, van begin tot eind samengesteld. Lut ging geregeld zelf op verkenning in Hamont-Achel, op zoek naar interessante nieuwsfeiten. Ze zorgde voor de inhoudelijke en taalkundige correcties en voor een vlotte leesbaar-heid. Tevens zetelde Lut gedurende 15 jaar als secretaris in de sportraad.

Lut doorliep bijna alle gemeentelijke diensten en was achtereenvolgens opsteller, onderbureelhoofd en bestuurschef en personeelsverantwoordelijke. Lut zorgde in deze functie niet enkel voor een cor-recte uitbetaling van de wedden, daarvoor steeds de nieuwste wetgeving op de voet volgend, maar bovenal was ze een luisterend oor voor vele perso-neelsleden. Wie bij Lut binnen ging met een vraag, kwam nooit zonder antwoord buiten. Hoog of laag in rang maakte daarbij voor Lut geen verschil; ze deed voor iedereen haar uiterste best.

Na 44 jaar trouwe dienst mag Lut genieten van haar welverdiende pensioen.

Met pensioen

Tijdens de vakantiemaanden is de parking in de schoolomgeving op ’t Lo uitgebreid door de stadsdiensten. Voorheen was er te weinig capaciteit en was de organisatie van het parkeren niet optimaal. Op twee plaatsen (’t Lo en Collegestraat) werd geparkeerd om kinderen af te zetten en op te halen. Aan de achterzijde van de school (Collegestraat) is er echter te te halen. Aan de achterzijde van de school (Collegestraat) is er echter te weinig ruimte waardoor de situatie ’s morgens en ’s avonds vaak chaotisch en onveilig werd.

Uitbreiding parking ’t LoHet stadsbestuur zocht samen met de scholen en de ouderraad naar een oplossing. Vanaf het huidige schooljaar zullen de leerkrachten, die minder talrijk zijn dan de leerlingen, parkeren aan de achterzijde de leerlingen, parkeren aan de achterzijde van de school (Collegestraat). De parking van de school (Collegestraat). De parking aan de voorzijde (’t Lo) werd verdubbeld en aan de voorzijde (’t Lo) werd verdubbeld en wordt volledig ter beschikking gesteld van wordt volledig ter beschikking gesteld van de ouders om hun kinderen af te zetten en de ouders om hun kinderen af te zetten en weer op te halen. weer op te halen.

Voor de verdubbeling van de parkeerruimte Voor de verdubbeling van de parkeerruimte op ’t Lo kon het stadsbestuur gebruik op ’t Lo kon het stadsbestuur gebruik maken van de gronden die toebehoren aan maken van de gronden die toebehoren aan de paters Salvatorianen.de paters Salvatorianen.

Page 5: Belleman september 2015

5

Gemeenteraad en college

5Belleman / september 2015

Begin februari werd gestart met de bouw van een nieuwe stadswerf, waar nieuwe, ruime en veilige werkplaatsen voor de technische diensten van de stad ingericht zullen worden.

De ruwbouw van de stadswerf is ondertussen klaar. De aannemers zijn momenteel bezig met de afwerking, zoals de inrichting van de kantoorruimten, sanitair, elektriciteitswerken en buiten- en binnenschrijnwerk. De omgevingswerken worden door het stadspersoneel zelf uitgevoerd. Zo zijn de voorzieningen voor gescheiden riolering reeds aangelegd en werden de putten voor de recuperatie van het hemelwater reeds ingegraven.

Zonder onvoorziene omstandigheden kan de nieuwe stadswerf tegen het einde van 2015 in gebruik worden genomen.

In het voorjaar werd door de stadsdiensten nabij de Onze Lieve Vrouw In het voorjaar werd door de stadsdiensten nabij de Onze Lieve Vrouw In het voorjaar werd door de stadsdiensten nabij de Onze Lieve Vrouw in Nood-kapel, een nieuwe ontmoetingshut gebouwd, uitgerust met in Nood-kapel, een nieuwe ontmoetingshut gebouwd, uitgerust met in Nood-kapel, een nieuwe ontmoetingshut gebouwd, uitgerust met rustbanken en picknick-gelegenheden. Deze ontmoetingshut is een rustbanken en picknick-gelegenheden. Deze ontmoetingshut is een plaats voor samenkomst en een rustpunt voor fi etsers, wandelaars en plaats voor samenkomst en een rustpunt voor fi etsers, wandelaars en andere recreanten, en tevens een schuilplaats bij plotse regen buien en ongunstige weersomstandigheden.

Het is de bedoeling om dit type van ontmoetingshut ook te voorzien op andere locaties, zoals bij de parking van kampeerplaats ’t Mulke, waar de huidige schuilhut aan vervanging toe is.

Ontmoetingshut in Orchideeënlaan

Deze ontmoetingshut is een plaats voor samenkomst en een rustpunt voor fi etsers,

wandelaars en andere recreanten, en tevens een schuilplaats bij plotse regen buien

en ongunstige weersomstandigheden.

De ruwbouw van de

stadswerf is ondertussen klaar.

De aannemers zijn momenteel

bezig met de afwerking,

zoals de inrichting van de

kantoorruimten, sanitair,

elektriciteitswerken en

buiten- en binnenschrijnwerk.

Nieuwe stadswerf: stand van zaken

Page 6: Belleman september 2015

6 www.hamont-achel.be

Gemeenteraad en college

Tijdelijk parkeren in blauwe zoneEr zijn steeds meer voertuigen in het verkeer die allemaal een plaats willen om te parkeren. Zo zijn er voertuigen die willen parkeren voor korte tijd en voor langere tijd. Inwoners willen ’snel’ even naar de winkel terwijl bezoekers de stad willen verkennen. Voor beide activiteiten samen is er regelmatig onvoldoende ruimte.

Om deze reden beschikt Hamont-Achel sinds enkele jaren over zogenaamde blauwe zones, waar men slechts tijdelijk kan parkeren.

Om de parkeerduur te kunnen vaststellen is het leggen van een blauwe parkeerschijf ter hoogte van de voorruit verplicht.

In Hamont is er een blauwe zone op de volgende locaties:

• Bosstraat 6 (3 parkeerplaatsen)• Brouwersstraat 17 (parkeerstrook

tussen Burg en Houtakker)• Kapelstraat 2 (kinderdagverblijf)• Stad 2 tot en met 24• Stadswaag 1- 5

(enkel rechtse parkeerstrook)• Stationsstraat 44• Wal 26: parking Bibliotheek

In Achel op volgende locaties:• Dorpsstraat 1-3• Michielsplein 32 - 36

De dagen en uren waarop het tijdelijk par-keren geldt en ook de maximaal toege-stane parkeertijd, verschillen per locatie. De bestuurders dienen dus steeds de nodige aandacht te besteden aan de borden die per parkeerstrook opgesteld staan.

In Hamont-Achel zijn twee parkeerwach-ters aangesteld die parkeerovertredingen kunnen vaststellen en beboeten. De boete bedraagt € 12,50 per overtreding.

Personen met een invaliditeitskaart zijn vrijgesteld van het gebruik van de parkeer-kaart.

Zomerfeest IBO De PagadderOp vrijdag 28 augustus sloot de buitenschoolse kinderopvang De Pagadder naar jaarlijkse traditie de vakantie af met een groot zomerfeest, deze keer rond het thema ‘Reis doorheen Europa’. De begeleidsters, vakantiewerkers en vrijwilligers zorgden samen met de kinderen en hun (groot)ouders voor een speelse en feestelijke dag: er werd gespeeld op het strand van Spanje, gedanst rond de meiboom van Zweden, Alpen beklommen in Oostenrijk en zoveel meer.

Zowel kinderen als ouders konden in een originele Engelse postbus een post-kaart versturen met daarop hun ervaringen van de voorbije zomervakantie. Een ideaal instrument voor de buitenschoolse opvang om de werking blijvend te verbeteren.

De gemeenteraad van Hamont-Achel keurde tijdens de gemeenteraadszitting van 1 juni 2015 de overeenkomst tot het vestigen van een stedelijk partnerschap met de Duitse stad Strausberg goed.

Eind juni 2015 trok een Hamont-Achelse delegatie, bestaande uit burgemeester Theo Schuurmans, schepen Guy Joosten en fractieleiders Roger Mertens, Jean Pellens en Jacky Umans, ter gelegenheid van het 775-jarig jubileum van Straus-berg, naar Strausberg om het stedelijk partnerschap plechtig te ondertekenen en om vervolgens te kijken waar beide steden nog wat van elkaar kunnen opsteken: Strausberg heeft immers een doeltreffende interne organisatie en wordt geken-merkt door de ondernemingsgeest die er heerst op het vlak van mobiliteit en ener-gievoorziening.

Partnerschap Strausberg ondertekend

Page 7: Belleman september 2015

7Belleman / september 2015

Test alarmsirenesHet crisiscentrum van het Ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat op donderdag 1 oktober tussen 11.45 en 13.15 u de alarmsirenes worden getest. Deze sirenes kunnen ingezet worden bij noodsituaties om de bevolking te waarschuwen, en worden daarom aan regelmatige testen onderworpen.

Op het ogenblik van de test zal de sirene een NBC alarmsignaal geven NBC alarmsignaal geven NBC alarmsignaal(nucleair, biologisch, chemisch). Dat is een gemoduleerde huiltoon die na een korte periode herhaald wordt, gevolgd door een ‘ding dong’ geluid en de gesproken boodschap ‘proefsignaal’.

Indien u bij noodgevallen verwittigd wil worden via andere kanalen, kan u zich inschrijven op www.be-alert.be.

Veiligheid

Noodnummers 112 of 101 bellen?In België zijn er twee belangrijke noodnummers voor dringende hulp:

• 112 voor ambulance en brandweer

• 101 voor politie

Wanneer de tussenkomst van de hulpdiensten niet dringend is, belt u beter de lokale brandweer (Noord-Limburg: 011 54 29 00), uw huisarts of de lokale politie (HANO: 011 44 08 20)

De politiezone HANO is ook actief op facebook!Wilt u gerichte en interessante info over uw lokale politie? Vind en like de politie dan snel op: www.facebook.com/Politiezone.HANO

HoofdkantoorEnergiestraat 33910 NeerpeltTelefoon: 011 44 08 20E-mail: [email protected]

WijkkantoorBosstraat 28 bus 13930 Hamont-AchelTelefoon: 011 44 63 86E-mail: [email protected]: [email protected]

Openingsuren politiekantoorOpeningsurenOpeningsurenMa-di-woe-vrij: van 7 tot 19 uurDo: van 8 tot 20 uurZa: van 9 tot 13 uur

Voor administratieve stukken: elke werkdag (behalve zaterdag) van 8 tot 12 en van 13 tot 17 uur.

OpeningsurenOpeningsurenMa-di-woe: van 9 tot 12 uurDo: van 16 tot 19 uur

Sommige situaties, zoals gasreuk of een storing aan de installatie, vereisen een snelle melding aan netbeheerder Infrax.

Hieronder vindt u de belangrijkste telefoonnummers:

Infolijn: 078 35 30 20 (normaal tarief)Van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 20.00 u en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 u

Gasreuk: 0800 60 888 (gratis)24u op 24u, 7 dagen op 7

Storingslijn: 078 35 34 33 (normaal tarief)24u op 24u, 7 dagen op 7

Defecte straatlampen: 0800 60 777 (gratis)

Vanuit het buitenland naar de info - of storingslijn bellen?+32 11 75 27 27 (normaal tarief)

Infrax: belangrijke telefoonnummersSommige situaties, zoals gasreuk

of een storing aan de installatie,

vereisen een snelle melding aan

netbeheerder Infrax.

Page 8: Belleman september 2015

8 www.hamont-achel.be

BRANDWEERCONTACTGEGEVENSHOOFDPOST Brandweer Noord-Limburg Norbert Neeckxlaan 52 3920 Lommel Tel: 011 54 29 00 Fax: 011 55 25 42 [email protected] www.brandweernoordlimburg.bewww.brandweernoordlimburg.beOpeningsuren hoofdpost: alle dagen uitgezonderd weekend- en feestdagen van 8 tot 21 uur.

VOORPOSTHeuvelerweg 243910 NeerpeltTel: 011 54 29 00Fax: 011 55 25 [email protected]

Veiligheid

Op 27 september 2015 zet post Neerpelt van hulpverleningszone Noord-Limburg zijn deuren wagenwijd open. Wie meer wil weten over de werking van de brandweer, is van harte welkom.

Diverse spectaculaire demonstraties geven een beeld van het gevarieerde takenpakket van de brandweer, zowel voor als achter de schermen.

De kleinsten worden verwend met animatie allerhande: zo kunnen ze zich uitleven op een springkasteel of meerijden met een echt brandweervoertuig en spuiten met een lans als een professional.

27 september vanaf 13.30 u, post Neerpelt, Heuvelerweg 24, 3910 Neerpelt.

Opendeurdag voorpost Neerpelt

Page 9: Belleman september 2015

Belleman / september 20159

Midden oktober starten de stadsdiensten met de najaarsschoonmaak op de begraafplaatsen, zodat die er begin november piekfi jn bij liggen. Vanaf 1 december zullen de verwelkte bloemen worden opgeruimd.

Graag vestigen we uw aandacht op de geldende reglementering inzake bloemen en planten op de stedelijke begraafplaatsen. Artikel 30 stelt het volgende:

‘De bloemen en planten op de graven aangebracht, moeten steeds in ‘De bloemen en planten op de graven aangebracht, moeten steeds in goede staat onderhouden worden. Wanneer ze afgestorven zijn, moeten ze goede staat onderhouden worden. Wanneer ze afgestorven zijn, moeten ze verwijderd worden naar de daartoe bestemde plaats. Bij gebreke hiervan verwijderd worden naar de daartoe bestemde plaats. Bij gebreke hiervan zal de opruiming gebeuren door de stadsdiensten. Voor de graven wordt zal de opruiming gebeuren door de stadsdiensten. Voor de graven wordt beplanting met kleine struikjes en bloemen slechts toegelaten tot een beplanting met kleine struikjes en bloemen slechts toegelaten tot een maximale breedte van 15 cm en een maximale hoogte van 30 cm.’maximale breedte van 15 cm en een maximale hoogte van 30 cm.’

Rond Allerheiligen zullen aan verscheidene graven op de begraafplaatsen Rond Allerheiligen zullen aan verscheidene graven op de begraafplaatsen Rond Allerheiligen zullen aan verscheidene graven op de begraafplaatsen Rond Allerheiligen zullen aan verscheidene graven op de begraafplaatsen van Hamont en Achel weer bordjes geplaatst worden betreffende van Hamont en Achel weer bordjes geplaatst worden betreffende van Hamont en Achel weer bordjes geplaatst worden betreffende grafconcessies die in de loop van 2017 vervallen.grafconcessies die in de loop van 2017 vervallen.

Wij blijven er ons van bewust dat de kennisgeving aan de nabestaanden Wij blijven er ons van bewust dat de kennisgeving aan de nabestaanden van een nakend verval van een grafconcessie niet direct op de meest van een nakend verval van een grafconcessie niet direct op de meest discrete manier gebeurt, maar willen toch benadrukken dat het hier enkel discrete manier gebeurt, maar willen toch benadrukken dat het hier enkel gaat om een geheugensteuntje voor de nabestaanden en dat de wetgeving gaat om een geheugensteuntje voor de nabestaanden en dat de wetgeving op de begraafplaatsen ons bovendien geen andere werkwijze toestaat.op de begraafplaatsen ons bovendien geen andere werkwijze toestaat.

Artikel 7 § 2 van het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en Artikel 7 § 2 van het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging bepaalt letterlijk: “Minstens één jaar voor het verstrijken van de concessie, maakt de burgemeester of zijn gemachtigde een akte op waarbij eraan herinnerd wordt dat de aanvraag om hernieuwing bij hem moet toekomen. Een afschrift van deze akte wordt een jaar lang zowel bij het graf als aan de ingang van de begraafplaats uitgehangen. Als er tijdens dit jaar geen aanvraag voor hernieuwing wordt gedaan, vervalt de concessie.”

Burgerzaken

Najaarsschoonmaak begraafplaatsen

Grafconcessies

‘De bloemen en planten op

de graven aangebracht,

moeten steeds in goede

staat onderhouden worden.

Bij gebreke hiervan zal de

opruiming gebeuren door de

stadsdiensten.’

© U

t Klik

t

De wetgever heeft deze werkwijze ingevoerd om geen andere reden dan dat het zeer moeilijk is om alle nabestaanden van een overledene op te sporen en aan te schrijven.

Mogen wij derhalve vragen om begrip voor deze werkwijze, en iedereen verzoeken de bekendmakingsbordjes te laten staan. Indien de concessie wordt verlengd, of indien men ons laat weten dat er geen verlenging zal worden aangevraagd, worden deze bordjes door de stadsdiensten verwijderd.

Niets belet u zo nodig nu reeds navraag te doen naar de vervaldatum van de concessie van het graf van uw familielid, en indien nodig of gewenst nu reeds een aanvraag tot verlenging (of kennisgeving van niet-verlenging) in te dienen.

Page 10: Belleman september 2015

Identiteits-kaart

Breng bij ieder bezoek aan de dienst

burgerzaken uw identiteitskaart mee!

Voortaan kunt u bij het onthaal van het OCMW terecht voor: • Aanvraag en informatie pensioenen• Aanvraag en informatie invaliditeit• Aanvraag en informatie parkeerkaart

Burgerzaken

maandag: van 8.30 tot 12.30 uurdinsdag: van 8.30 tot 12.30 uurwoensdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uurwoensdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uurdonderdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 16 tot 18.30 uurdonderdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 16 tot 18.30 uurvrijdag: van 8.30 tot 12.30 uur

Het stadhuis is gesloten op:Maandag 2 november (Allerzielen)Woensdag 11 november (Wapenstilstand)Donderdag 24 december

Stad 40 - 3930 Hamont-AchelTelefoon: 011 44 50 40Fax: 011 44 72 37E-mail: [email protected]: www.hamont-achel.be

Openingsuren stadhuis

10 www.hamont-achel.be

Bewaar uw PIN- en PUK-codeBewaar de pin- en pukcode van uw identiteitskaart goed. U heeft deze steeds vaker nodig, bijvoorbeeld bij adreswijziging, online invullen van de belastingbrief, opvraging van uw dossier bij het FOD Sociale Zaken, jobstudenten om in te loggen bij Student@work, enz.

Bij verlies van de codes kan u nieuwe aanvragen via www.ibz.rrn.fgov.bewww.ibz.rrn.fgov.be, waar u klikt op ‘herdruk pin-puk codes’. Na twee weken kan u de codes afhalen en activeren op het stadhuis.

Bewaar de pin- en pukcode van

uw identiteitskaart goed.

U heeft deze steeds vaker nodig.TelefoonboekenUit onderzoek bleek dat 8 op 10 abonnees de telefoongidsen nog willen blijven ontvangen. Om te voorkomen dat deze gidsen ook bedeeld worden aan niet-gebruikers, is er de mogelijkheid om zich uit te schrijven via een link onderaan de startpagina van de website www.goudengids.bewww.goudengids.be.

Personen die zich voor deze datum uitschrijven, met vermelding van hun adres en telefoonnummer, zullen bij de volgende bedeling geen exemplaar meer ontvangen.

Vrijdag 25 december (Kerstmis)Donderdag 31 decemberVrijdag 1 januari 2016 (nieuwjaarsdag)Vrijdag 1 januari 2016 (nieuwjaarsdag)

Familiale aangelegenhedenVanaf deze editie zal de lijst met familiale aangelegenheden (geboortes, huwelijken en sterfgevallen) niet langer gepubliceerd worden in de Belleman. Een van de redenen hiervoor is dat we merken dat deze lijst de laatste jaren meer en meer gebruikt wordt voor commerciële doeleinden. Zo krijgen de ouders van pasgeborenen na de publicatie van de geboorte van hun kindje in de Belleman, reclame van diverse fi nanciële instellingen die hun spaarproducten willen aanprijzen. Een andere reden is dat het gebruik van deze lijst tot pijnlijke situaties kan leiden: zo werden de ouders van een inmiddels overleden kindje uitgenodigd voor een infodag op een kleuterschool. Verder is het zo dat niet iedereen in de mogelijkheid is om vrij te kiezen om al dan niet in de Belleman vermeld te worden: aangiftes van geboorten gebeuren immers bij het gemeentebestuur van de geboorteplaats en overledenen kunnen uiteraard zelf niet meer aangeven of ze hun naam vermeld willen zien. Tenslotte stellen we vast dat de publicatie van deze gegevens niet langer in overeenstemming te brengen is met de toepassing van de wetgeving inzake de bescherming van de privacy.

Om bovenstaande redenen heeft het stadsbestuur beslist om de lijst met fa-miliale aangelegenheden niet langer te publiceren.

Page 11: Belleman september 2015

Belleman / september 201511

Op het recyclagepark worden tal van afvalsoorten selectief ingezameld. De recycleerbare afvalsoorten zoals papier, glas, hout en elektrische apparaten worden in aparte containers verzameld. Afval dat samengesteld is uit verschillende materialen is moeilijk recycleerbaar en kan u deponeren in de grofvuil container. Voorbeelden zijn groot speelgoed dat niet herbruikbaar is, glaswol en isolatiemateriaal, oude matrassen, matten en tapijten, vloerbekleding, versleten sanitair materiaal, …

Het is niet de bedoeling om zomaar alles in deze grofvuil container te gooien. Daarom vragen wij u om thuis alles goed te sorteren in de verschillende afvalsoorten alvorens u naar het recyclagepark vertrekt. Dit vergemakkelijkt uw bezoek aan het recyclagepark en is beter voor de portemonnee, want grofvuil deponeren kost geld. Vraag advies aan de parkwachter, deze helpt u graag verder! U kan ook sorteerregels raadplegen via www.limburg.net/sorteerregelswww.limburg.net/sorteerregels.

Milieu en duurzaamheid

Het is niet de bedoeling om zomaar alles in deze

grofvuil container te gooien. Daarom vragen wij u

om thuis alles goed te sorteren in de verschillende

afvalsoorten alvorens u naar het recyclagepark

vertrekt.

Grofvuil ≠ alles bij elkaar!

Van frituurolie tot biodieselWist u dat gebruikt frituurolie of -vet een tweede leven krijgt aan de pomp? Want als u het naar het recyclagepark brengt, wordt het verwerkt tot biodiesel. Het kost u niets en u bent in één moeite verlost van uw afvalprobleem, terwijl u ook nog eens zorgt voor een schoner milieu. Over een tankbare oplossing gesproken.tankbare oplossing gesproken.tankbare

Sedert 1 september 2015 heeft Hamont-Achel samen met Hechtel-Eksel Esmée van Gerven als woondeskundige in dienst.

Dat betekent dat u als burger bij haar terecht kan aan het woonloket voor al uw vragen rond premies, subsidies en fi scale voordelen op vlak van energiebesparende maatregelen, woonverbeteringen en woningaanpassingen.

Wanneer: Iedere woensdag van 9:00u tot 12:00u of op afspraakWaar: Stadhuis Hamont-AchelStad 40, 3930 Hamont-AchelContact: Esmée van Gerven, woondeskundigeTel: +32 11 44 50 40E-mail: [email protected]

Woonloket

De volgende documenten dient u mee te brengen naar het loket:

• Aanslagbiljet personenbelasting van inkomstenjaar 2012 & 2013

• Offertes/facturen van de werken

• Attest beschermd afnemer* (indien van toepassing )

* Elke huishoudelijke afnemer die van de sociale maximumprijs voor elektriciteit en aardgas kan genieten, is een ‘beschermde afnemer’.

Page 12: Belleman september 2015

Vlaanderenis milieuVlaanderenis milieu

GEZOND WATEROOK JOUW ZORG

VU: M

ichi

el V

an P

eteg

hem

, VM

M

Ik kan loden leidingen (nog) niet vervangen. Wat nu?

In sommige gevallen kun je loden leidingen niet (meteen) vervangen. Omdat je bijvoorbeeld de vloer moet open-breken, of omdat er geen geld is voor verbouwings-werken. Neem dan maatregelen om het loodgehalte in het water zo laag mogelijk te houden.

TIP 1: Drink geen kraantjeswater dat lang heeft stil -gestaan in de leidingen. Hoe langer water stilstaat in een leiding, hoe meer lood het opneemt. Laat het water ’s ochtends en na afwezigheid overdag 2 minuten lopen. Vul dan een karaf met water om van te drinken.

TIP te zetten of eten te maken. Lood lost makkelijker op in warm dan in koud water. Neem daar dus koud kraantjeswater voor.

TIP 3: Overweeg om een nieuw, tijdelijk leidingen -stelsel te laten a anleggen naar de kranen die je het vaakst gebruikt om van te drinken. Leg bijvoorbeeld een tijdelijke toevoerleiding naar de keuken, in af -wachting van een echte renovatie. Het oogt niet zo mooi, maar het kan de blootstelling aan lood sterk verminderen.

TIP te maken voor een baby. Zwangere vrouwen en kinderen tot 6 jaar drinken best zo weinig mogelijk kraantjeswater met lood.

Hoe herken ik loden leidingen?

Het gebouw is ouder dan 1970?

NEE

Er zijn wellicht geen loden leidingen aanwezig

JA

Een magneet blijft hangen aan de leiding

JA

Lood is niet ma gnetisch. Deze leiding is van s taal

NEE

De kleur van de waterleiding is

roodbruin of lichtgroen JA

De waterleiding is van koper

NEE

De leiding heeft verdikkingen en geen aparte koppelstukken

aan kruispunten NEE

Dit is geen loden leiding

JA

De kans is groot dat het om een loden

leiding gaat

Ook deze tips helpen je verder op weg: een loden waterleiding is grijs van kleur . Laat je niet misleiden door geverfde leidingen; aantikken met een metalen voorwerp geeft een dof geluid;

loden leidingen zijn vaak dikke, kronkelige buizen.

Nog vragen? Bel 1700 of mail naar [email protected]. www.vmm.be/gezondwater

12 www.hamont-achel.be

Milieu en duurzaamheid

Tot 1970 legde men in heel wat huizen loden waterleidingen. Lood is sterk, waterdicht en toch buigzaam: het ideale materiaal. Intussen weten we dat lood giftig is: het stapelt zich op in het lichaam en tast het skelet, de organen en het zenuwstelsel aan. Vooral baby’s en jonge kinderen kunnen ziek worden als ze water met lood drinken.

“Gezinnen die in een ouder huis

wonen, doen er goed aan hun

woning te controleren. Dat geldt ook

voor gerenoveerde huizen, want niet

elke renovatie gebeurt even grondig.

Moeilijk bereikbare leidingen laat

men soms gewoon liggen”,

vertelt Katrien Smet van de VMM. “Ook in scholen waar kinderen kraantjeswater drinken, is een grondige controle aangewezen. En in crèches, jeugdlokalen … Veel openbare gebouwen staan er al lang, dan is een controle geen overbodige luxe.”

Hoe herkent u loden leidingen?Lood kan u niet uit het drinkwater halen door het te koken. De leidingen vervangen is de beste keuze. Maar hoe weet u of een leiding van lood is? Met deze tips komt u al een heel eind:

• een loden waterleiding is grijs van kleur, een koperen leiding is roodbruin of lichtgroen;

• lood is niet magnetisch. Kunt u een magneet aan de leiding hangen, dan is ze veilig;

• aantikken met een metalen voorwerp geeft een dof geluid;• een loden waterleiding heeft geen koppelstukken maar wel

verdikkingen aan kruispunten.

Vlak naast de watermeter liggen de leidingen meestal bloot: daar kan u makkelijk nagaan of ze uit lood bestaan. Als de leidingen aan de watermeter van lood zijn, is de kans groot dat ook in de rest van het gebouw loden leidingen liggen. Die laat u best allemaal vervangen. Twijfelt u of een leiding van lood is gemaakt, vraag dan advies aan een loodgieter.

Ik kan mijn loden leidingen niet vervangen. Wat nu?In sommige gevallen is het niet mogelijk om loden waterleidingen op korte termijn te vervangen. Omdat u bijvoorbeeld de vloer moet openbreken, of omdat er geen budget is voor een grondige renovatie. Neem dan maatregelen om de blootstelling aan lood via het kraantjeswater te beperken.

• Gebruik geen water dat lang heeft stilgestaan in de leidingen. Lood lost op in stilstaand water. Na een nachtje slapen of een lange werkdag laat u kraantjeswater best eerst een tijdje lopen voor u ervan drinkt.

• Lood lost makkelijker op in warm dan in koud water. Neem dus koud kraantjeswater en kook dat om koffi e te zetten of eten klaar te maken.

• Gebruik geen kraantjeswater om fl esvoeding te maken voor een baby. Beperk het gebruik van kraantjeswater door zwangere vrouwen en kleine kinderen tot 6 jaar.

• Overweeg de aanleg van een tijdelijke nieuwe toevoer naar de belangrijkste afnamepunten. Vaak is het haalbaar om enkel de toevoerleiding naar bv. de keuken te vervangen. Zo kan u de blootstelling aan lood sterk reduceren.

Gezond water - vervang uw loden leidingenLoden waterleidingen zijn ongezond, vooral voor kleine kinderen. Het lood lost op in het kraantjeswater en berokkent schade aan ons lichaam. Vooral in oude gebou-wen kunnen nog loden leidingen liggen. In de nieuwe campagne ‘Gezond water, ook jouw zorg’ roept de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op om loden leidingen te vervangen.

Meer weten? www.vmm.be/gezondwaterwww.vmm.be/gezondwater

Page 13: Belleman september 2015

13

Milieu en duurzaamheid

Pesticidenvrij onderhoud van de kerkhovenSinds 1 januari 2015 is de nieuwe Vlaamse wetgeving inzake Sinds 1 januari 2015 is de nieuwe Vlaamse wetgeving inzake pesticidengebruik van kracht. Gemeenten maar ook zorginstellingen, pesticidengebruik van kracht. Gemeenten maar ook zorginstellingen, scholen, kinderdagverblijven, sportclubs, … mogen geen pesticiden meer gebruiken. Ook burgers mogen hun trottoir niet meer met pesticiden behandelen.

Pesticiden vormen een bedreiging voor het milieu, de waterkwaliteit en het behoud van duurzame waterreserves. We moeten ook onze gezondheid beter beschermen tegen de gevaren van pesticiden. Kwetsbare groepen zoals kinderen, jongeren, oudere mensen en mensen met een zwakke gezondheid lopen gevaar door pesticiden of afbraakproducten daarvan.

Vanaf 1 januari 2015 mogen geen pesticiden meer gebruikt worden:

• op alle terreinen die horen bij een openbare dienst of daarvoor gebruikt worden, zoals schoolterreinen, terreinen van de gemeente, voetpaden, zorginstellingen, perrons;

• op alle terreinen gelegen in een drinkwaterbeschermingsgebied;

• in een zone van 6 meter langs oppervlaktewater zoals bijvoorbeeld grachten, waterlopen en vijver;

• op bermen.

Ook de kerkhoven vallen dus onder deze bepalingen. Het stadsbestuur zal er zelf overgaan tot toepassing van alternatieve onkruidbestrijdingsmethodes. Daarnaast streeft de stad naar minder onderhoud door aangepaste verhardingen en beplantingen.

Maar ook aan de burger wordt er gevraagd om geen gebruik te maken van pesticiden of schadelijke chemicaliën op de kerkhoven. Voor het verwijderen van groene algenaanslag en mos op de stenen, kan men gebruik maken van biologisch afbreekbare middelen die in de handel verkrijgbaar zijn.

Week van het bos 2015 - wandelen achter De TompDe Tomp is een plaats van geschiedenis en natuur, maar toch ook een plaats met nog enige mysterieuze trekjes.Op zondag 11 oktober van 13.00 tot 17.00 u zet de stad Hamont-Achel i.s.m. het Agentschap voor Natuur en Bos en met toestemming van de familie Lauwers, de poort van De Tomp open.

Het publiek heeft dan de mogelijkheid om door het gebied te wandelen, via een uitgezette wandelroute. De gidsen van het Grevenbroekmuseum en van de plaatselijke heemkundige kringen zullen dan ook enige uitleg geven bij de toren zelf.

De GROS organiseert een derde repair café!Na het succes van de twee vorige edities, organiseert de GROS (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking) een derde editie van het repair café. Dit vindt plaats op vrijdag 20 november van 18.00 tot 21.00 u in het Michielshof te Achel.

Voor volgende zaken kan je terecht in het repair café:

• een fi ets die een onderhoudsbeurt nodig heeft of stuk is;

• een computer waar iets mee scheelt;• touchscreens van I-pads, I-phones, lcd-

schermpjes;• camera’s, backcovers voor vervangen van

accu’s, batterijen, lenzen;• defecte huishoudapparaten en ander klein

elektrisch materiaal;• kleding die hersteld moet worden, ritsen

plaatsen;• parelkransen om te herstellen.

De reparatie zelf is gratis, onderdelen dienen wel betaald te worden. Tijdens het repair café kunnen zowel kinderen als volwassenen zich amuseren met gezelschapsspelen.

De deelname is gratis.

Belleman / september 201513

Page 14: Belleman september 2015

14 www.hamont-achel.be

Het Regionaal Landschap Lage Kempen en de KU Leuven werken Kempen en de KU Leuven werken samen om de Kastanjedreef in Be-verbeek nieuw leven in te blazen. De Kastanjedreef, die vertrekt aan de Laathoeve en zuidwaarts loopt, is toe aan een stevig onderhoud. In het meest zuidelijke stuk van de dreef staan de oudste Amerikaan-se eiken. U hebt misschien al ge-merkt dat dit stuk erg aan het afta-kelen is: verschillende bomen zijn afgestorven of staan op sterven na dood en bovendien zijn er ook al verschillende bomen omgewaaid. Als er niet ingegrepen wordt om de dreef te herstellen, blijft er straks geen dreef meer over, maar resten er enkel nog een aantal individu-ele bomen.

Zijn de bomen ziek?De dreefbomen zijn op zich niet ziek. Amerikaanse eiken worden gewoon veel minder De dreefbomen zijn op zich niet ziek. Amerikaanse eiken worden gewoon veel minder oud dan inlandse zomer- of wintereik. Deze dreefbomen sterven van ouderdom. Het wordt dan ook tijd dat er ingegrepen wordt om te zorgen dat we toch een dreef overhouden. Momenteel biedt deze dreef nestgelegenheid voor verschillende vleermuizensoorten: de rosse vleermuis, watervleermuis, gewone grootoorvleermuis en misschien zelfs franjestaart. De vleermuizen hebben het moeilijk in Vlaanderen en Europa en daarom is het belangrijk dat we deze dreef herstellen.

Is het dan verantwoord om deze bomen te vellen?Er gaan niet zomaar bomen geveld worden. Er is goed nagedacht over welke bomen zonder risico’s voor de vleermuizen weg kunnen en bij welke bomen er extra maatregelen nodig zijn. Vleermuizen huizen vooral in oude spechtengaten en holtes in levende bomen. Eens de bomen dood zijn, zijn ook de holtes in deze bomen niet meer geschikt als nestgelegenheid. Dode bomen kunnen dus geveld worden. Daarnaast zijn er een aantal aftakelende bomen, met mogelijk bewoonde gaten, die toch best geveld worden. Afstervende Amerikaanse eiken krijgen immers veel dode takken, die een gevaar vormen voor wandelaars, fi etsers en ruiters in de dreef. Om echter geen individuele vleermuizen te kwetsen of te doden bij het vellen van deze bomen, worden de vleermuizen op voorhand verplaatst. Dit doen we door de nesten dicht te nieten met een plastic. Zo kunnen ze nog wel naar buiten, maar niet meer naar binnen. Ze gaan dan zelf op zoek naar een andere geschikte nestplaats. Dit dichtnieten gebeurt begin oktober. De jongen zijn dan groot genoeg om zelfstandig uit te vliegen en voedsel te zoeken. Het is ook in dit seizoen dat veel vleermuizen alweer op zoek gaan naar hun winterverblijfplaatsen en dus sowieso verhuizen.

Herstelmaatregelen in Kastanjedreef BeverbeekExtra aandacht voor vleermuizen

Page 15: Belleman september 2015

15

Milieu en duurzaamheid

Belleman / september 2015

Wordt de hele dreef ineens vervangen?Niet de hele dreef wordt geveld. Verschillende bomen zullen blijven staan Niet de hele dreef wordt geveld. Verschillende bomen zullen blijven staan zodat deze overblijvende bomen toch nog een min of meer aaneengesloten bomenrij vormen. Ook dit is belangrijk voor de vleermuizen. Vleermuizen gebruiken kleine landschapselementen als corridor en om zich te oriënteren. Daarnaast zijn de bomen die blijven staan, net dié bomen waar al een aantal spechtengaten en dus nestgelegenheden voor vleermuizen in aanwezig zijn. Door een deel van de bomen te laten staan, wordt de impact op de vleermuizenpopulatie zo veel mogelijk beperkt.

Wat gaat er nu juist gebeuren?In het begin van de herfst verhuizen de vleermuizen. Tijdens de winter zal iets meer dan de helft van de bomen gerooid worden en vervangen worden door jonge tamme kastanjes en winterlindes. Op lange termijn zijn de vleermuizen gebaat met deze herstelmaatregelen. De dreef wordt behouden, met verschillende boomsoorten van verschillende leeftijden. De uitvoering van deze werken wordt mee gefi nancierd door Vlaanderen en Europa om zo de vleermuizenkolonies in Beverbeek te beschermen.

Op zondag 18 oktober organiseren Regionaal Landschap en KU Leuven (Afdeling Bos, Natuur en Landschap) een landschapswandeling doorheen het gebied. Tijdens deze wandeling bezoeken we het oude landbouwlandschap rond Beverbeek en de omliggende bossen en natuur. Er wordt dieper ingegaan op het ontstaan van dit landschap, de geschiedenis, de aanwezige landschapselementen, het huidige beheer, … Uiteraard lopen we ook door de dreef waar de herstelmaatregelen uitgevoerd zullen worden en lichten we de werken toe.

Op zondag 18 oktober organiseren Regionaal Landschap en KU Leuven (Afde-ling Bos, Natuur en Landschap) een land-ling Bos, Natuur en Landschap) een land-schapswandeling doorheen het gebied.

Deze wandeling vertrekt om 14.00 u aan de Laathoeve aan het begin van de Kastanje-dreef (Beverbeek 21)

Meer info bij Regionaal Landschap Lage Kempen via mail [email protected] of telefonisch via 011/78 52 59 of bij de beheerder van het gebied [email protected] (016/97 32 38).

Page 16: Belleman september 2015

www.hamont-achel.be16

Eind augustus is de Vlaamse Milieumaat-schappij (VMM) gestart met de bouw van een vistrap op de Warmbeek ter hoogte van watermolen het Mulke (Molendijk). Die moet ervoor zorgen dat de vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen en hun paaiplaatsen kunnen bereiken.

Nu worden de vissen opgehouden door een betonnen drempel in de Warmbeek net stroomopwaarts van de Molendijk. Het verval aan deze drempel kan tot één meter oplopen. Vissen die zich stroomafwaarts in de Warmbeek bevinden, kunnen dit knelpunt niet passeren. Na realisatie van deze vistrap zullen vissen in de Warmbeek stroomopwaarts kunnen zwemmen van de monding in de Dommel (Eindhoven) tot in Neerpelt. De bouw van de vistrap gebeurt met fi nanciële steun van het Visserijfonds van het Agentschap voor Natuur en Bos.

De werken worden in overleg met de stad Hamont-Achel gerealiseerd. De stad is verheugd dat de Vlaamse Milieumaatschappij deze werken uitvoert. Hamont-Achel koestert haar waardevolle natuurelementen en de betrokken diensten zijn ervan overtuigd dat deze werken een bijzondere meerwaarde bieden voor de waterloop.

Hoe werkt een vistrap?De visdoorgang wordt ongeveer 200 m lang en werkt echt als een gewone trap. Er worden 12 ‘treden’ gebouwd met telkens een hoogteverschil van 8 cm. Daarover kunnen vissen wel stroomopwaarts zwemmen. In de Warmbeek wordt opwaarts van de vistrap ook een ‘paairiffl e’ aangelegd. Dat is een zone met sneller stromend water over een beekbedding van grind. Een ideale paaiplaats voor zeldzame beekvissen zoals de kopvoorn en de serpeling.

Dat we op die plaats zeldzame vissoorten mogen verwachten, blijkt uit het visbestandsonderzoek dat het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) voerde op de Warmbeek. Ze vonden een aantal voor Vlaanderen zeldzame soorten zoals de beekprik en de serpeling, stroomafwaarts van het Mulke. De beekprik is een Europees beschermde soort, die maar op een aantal locaties in Vlaanderen voorkomt. De realisatie van deze visdoorgang is zowel belangrijk voor de realisatie van de doelstellingen van de Europese kaderrichtlijn Water als voor de natuurdoelen van de Europese Habitatrichtlijn.

Duur van de werkenDe werken zullen 60 werkdagen duren. De einddatum is bij normale werkomstandigheden voorzien op 10 november. De graafwerken voor de aanleg van de vistrap gebeuren onder archeologische begeleiding.

Waarom we vistrappen bouwenJoke Schauvliege, Vlaams minister van Natuur: “67 van de bijna 200 Europese zoetwatervissoorten zijn bedreigd in hun voortbestaan door menselijk ingrijpen op de waterlopen. De oorzaak hiervan is, voor ongeveer de helft van deze vissoorten, het verhinderen van de vrije migratie. Daarom zetten mijn administraties VMM en ANB zich in om het natuurlijk verval van waterlopen te herstellen. Waar dat niet mogelijk is, leggen we vistrappen en nevengeulen aan.”

In Vlaanderen zijn er nog veel migratieknelpunten. Daarom is er de databank vismigratie, waarin je kan opzoeken waar vissen gehinderd worden in hun migratie en waar er maatregelen nodig zijn.

Meer info op www.vismigratie.bewww.vismigratie.be

Bouw vistrap op de Warmbeek aan watermolen het Mulke in Hamont-Achel

Page 17: Belleman september 2015

17Belleman / september 2015

Milieu en duurzaamheid

Info:• I.v.m. administratieve gegevens/betalin-

gen: Inverde, Mevr. Wendy Gordts, telefoon 02 553 81 61, e-mail: [email protected]

• I.v.m. stuks/volume/ligging: boswachter P. Schuurmans, telefoon 0479 79 93 65

Let op:De betaling kan meteen op 24/10 gebeuren, maar uitsluitend via bancontact. In dat geval wordt de kapvergunning ook direct uitgereikt en kan er dus direct gekapt worden.De betaling kan ook achteraf gebeuren, nadat de koper de factuur heeft ontvangen. Die betaling kan echter alleen via overschrijving gebeuren. Daarna ontvangt de koper de kapvergunning per post.

10 oktober: Nacht van de DuisternisOp 10 oktober 2015 vieren we de 20ste editie van Nacht van de Duisternis. Dan doven verschillende gemeenten, waaronder de stad Hamont-Achel, de openbare verlichting voor een avond en kunnen inwoners even proeven van de rust en gezelligheid van een donkere nacht.

Met deze jaarlijkse campagne zetten Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder (VVS) de impact van lichtvervuiling in de kijker.

Want er wordt te veel en verkeerd verlicht. We kunnen best met minder verlichting, zonder daarbij aan veiligheid in te boeten. Even vaak wordt de verlichting naar boven de hemel in gestraald. Met alle gevolgen van dien: te veel nachtelijke verlichting leidt tot slaapgebrek en tot gezondheidsproblemen bij mensen. Maar ook het bioritme van planten en dieren lijden eronder. Bovendien is een te fel verlichte nacht ook een enorme energieverspilling.

Op 10 oktober 2015 neemt de sterrenkundige vereniging ‘De Noorderkroon’ in Hamont-Achel deel aan de nacht van de duisternis. Iedereen is dan vanaf 20.00 u welkom op de sterrenwacht De Noorderkroon bij het domein De Bever.

Houtverkoop aan de bevolkingOp zaterdag 24 oktober om 9.00 u vindt de openbare verkoop van 32 loten brand- en geriefhout plaats. Geïnteresseerden melden zich in de wintertuin van het Michielshof te Achel.

Voorwaarden:• De verkoop geschiedt volgens art. 55 van het Bosdecreet van 13 juni

1990 en onder de veilingsvoorwaarden geschreven voor de bossen toebehorende aan openbare instellingen.

• Het kappen dient te gebeuren vóór het broedseizoen (uiterlijk tot 31 maart 2016).

• Iedereen die per adres 50 m³ of meer hout wil kopen of exploiteren uit openbaar bos moet erkend zijn volgens de Vlaamse erkenningsregeling en op de verkoop een erkenningskaart kunnen voorleggen.

• Het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (o.a. broek met zaagbescherming) bij gebruik van de kettingzaag is voor iedereen verplicht.

• De bomen dienen laag (max. 10 cm. vanaf de grond en evenwijdig met de grondoppervlakte) bij de grond gekapt te worden.

• De boom die het nummer van het lot draagt, mag niet gekapt worden, tenzij dit uitdrukkelijk op de verkoopsdag vermeld wordt.

• Bomen met blauw gestipte tekens mogen absoluut NIET gekapt worden en dienen ten alle tijden te blijven staan.

• Het niet naleven van de verkoopsvoorwaarden kan leiden tot uitsluiting van deelname aan toekomstige houtverkopen.

Page 18: Belleman september 2015

punt

Bibliotheek

Bibliotheken in een verrassend daglicht zetten, dat is het opzet van de jaarlijks terugkerende bibliotheekcampagne van Locus tijdens de maand oktober. De Bibliotheekweek (die dit jaar loopt van 11 tot 18 oktober) staat dit jaar volledig in het teken van ‘Verborgen parels’. Tijdens de Bibliotheekweek zet ook de bibliotheek van Hamont-Achel haar verborgen parels in de kijker! Welke boeken kregen (nog) niet de aandacht die ze verdienden en mogen best wel eens uit de schaduw? Leners en bibliotheekpersoneel krijgen de kans om hun ‘pareltjes’ naar voren te schuiven en zo een ‘draai’ te geven aan de collectie.

Onder het motto ‘onbekend is onbemind’ zet de bibliotheek in op minder gekende maar daarom zeker niet minder goede literatuur. En u kan daarbij helpen! Vanaf 1 oktober kan u stemmen op uw favorieten uit een long list van 25 werken. De verkozen toppers verschijnen vanaf eind oktober in een gratis en tijdelijke Verborgen parels-app (dus enkel voor tablets en niet voor e-readers), gedurende 3 maanden. Meer info volgt! Maar u kan alvast eens kijken op www.verborgenparels.be.

18 www.hamont-achel.be

Openingsuren bibliotheek/UiTpunt Hamont, Wal 26Telefoon: 011 44 84 60maandag 09.00 tot 12.00 u 14.00 tot 17.00 udinsdag 09.00 tot 12.00 uwoensdag 09.00 tot 12.00 u 14.00 tot 17.00 udonderdag 09.00 tot 12.00 u 15.30 tot 19.00 uvrijdag 09.00 tot 12.00 u 15.30 tot 19.00 uzaterdag 10.00 tot 12.00 u

Achel, Michielsplein 3 bus 2Telefoon: 011 80 35 64maandag 17.00 tot 19.00 udinsdag 10.00 tot 12.00 uwoensdag 14.00 tot 17.00 uzaterdag 10.00 tot 12.00 u

De bibliotheken en het UiTpunt zijn gesloten op:Maandag 2 november (Allerzielen)Woensdag 11 november (Wapenstilstand)Donderdag 24 december t.e.m. vrijdag 1 januari 2016

Website bibliotheek: www.hamont-achel.be/bibliotheek

E-mail bibliotheek: [email protected]

E-mail UiTpunt: [email protected]

Bibliotheekweek: op zoek naar verborgen parels

Page 19: Belleman september 2015

19

Bibliotheek

WebetalageVan thuis uit de catalogus raad-Van thuis uit de catalogus raad-Van thuis uit de catalogus raad-plegen, uw boeken verlengen of plegen, uw boeken verlengen of plegen, uw boeken verlengen of een reservering plaatsen: het kan!een reservering plaatsen: het kan!een reservering plaatsen: het kan!Via hamont-achel.bibliotheek.behamont-achel.bibliotheek.be kan u kan u kan u online niet alleen opzoeken, maar ook online niet alleen opzoeken, maar ook bibliotheeknieuws lezen, de activiteiten bibliotheeknieuws lezen, de activiteiten van de bib opvolgen, de vinger aan de pols van de bib opvolgen, de vinger aan de pols houden van de actualiteit in de (literaire) wereld, de nieuwste aanwinsten bekijken (fi ctie, non-fi ctie, DVD’s), u laten inspireren door themagebonden boekenlijsten, zelf aankoopsuggesties doen, …

Kortom: u kan er heel wat ideeën opdoen om de collectie (ook eens op een andere manier) te verkennen.

En voor de kinderen … is er Bili Junior, een catalogus op kindermaat, met boeken en DVD’s voor kinderen en adolescenten.

Start voorleeshalfuurtje Het nieuwe schooljaar is alweer uit de startblokken; de dagen volgen Het nieuwe schooljaar is alweer uit de startblokken; de dagen volgen Het nieuwe schooljaar is alweer uit de startblokken; de dagen volgen opnieuw het vertrouwde ritme van werk en school. De bibliotheek pikte opnieuw het vertrouwde ritme van werk en school. De bibliotheek pikte opnieuw het vertrouwde ritme van werk en school. De bibliotheek pikte begin september de draad van de klasbezoeken terug op. begin september de draad van de klasbezoeken terug op.

Elke dinsdag en donderdag komen kinderen van de kleuter- en lagere Elke dinsdag en donderdag komen kinderen van de kleuter- en lagere scholen van Hamont en Achel in de bibliotheek boeken ontlenen voor thuis of in de klas. Een fi jne samenwerking tussen bib en school, die niet alleen dynamiek brengt in de bibliotheek, maar ook bijdraagt aan de leesbevordering van kinderen: een gedeelde doelstelling.

Het begin van het schooljaar luidt bovendien een gloednieuw voorleesjaar in. Het voorleeshalfuurtje is een vaste waarde geworden binnen de werking van de bibliotheek.

Een enthousiast team van voorleesouders zet haar schouders onder een verrassend voorleesjaar en zal ook dit jaar weer wekelijks een stukje betovering brengen op woensdagmiddag.

Een team dat bovendien versterking krijgt. Want ook in de bibliotheek van Achel zal vanaf dit schooljaar opnieuw voorgelezen worden.

Gedreven voorlezers zijn trouwens nog steeds welkom. Lees je graag voor en wil je hiervoor wel wat tijd vrij maken? Neem dan even contact op met de bibliotheek (011/448460) of mail naar [email protected].

De voorleesvlam wordt weer aangestoken op woensdag 30 september om 13.30 u in de bibliotheek van Hamont en Achel.

Van harte welkom!

Belleman / september 2015

Een enthousiast team van voorleesouders zet haar

schouders onder een verrassend voorleesjaar en

zal ook dit jaar weer wekelijks een stukje betovering

brengen op woensdagmiddag.

Page 20: Belleman september 2015

Men zegge het voort

20 www.hamont-achel.be

Het PWA kan uw afval ophalen en voor u vervoeren naar het recyclagepark.Elke soort afval dat op het recyclagepark afgeleverd kan worden, halen we op voor u.

Prijs:U betaalt na de ophaling het ticket van het recyclagepark en een factuur van het PWA waarvan de basisprijs 5,00 € bedraagt. (€ 5 per 2m³ afval)

TIP: Koop een BIG BAG voor uw (groen)AFVALKoop op het PWA een herbruikbare BIG BAG (80x80x80 cm) die u kan vullen met groenafval. Het PWA transporteert deze big bag naar het recyclagepark waarna deze thuis weer afgeleverd wordt. De prijs van de big bag bedraagt € 10.

Dienst grafzorgDoor omstandigheden kan u de begraafplaats van een dierbare overledene misschien niet regelmatig bezoeken. Het schoonhouden en het verwijderen van blad en vuil wordt dan al eens overgeslagen. Dit is waar de dienst grafzorg van het PWA het dan van u overneemt.

De dienst grafzorg van het PWA staat in voor de verzorging van het graf, zodat het er steeds waardig en verzorgd uitziet (bladeren en vuil verwijderen, grafsteen schoonmaken, onkruid verwijderen en aarde losharken, schade melden).

Totale kostprijs per gepoetst graf: 1 PWA-cheque (leveren dienst) + € 1 (poetsproduct)

Prijs 1 PWA-cheque:• Gebruikers met het WIGW-statuut: € 5,95• Andere gebruikers: € 6,20

Laat uw (groen)afval door het PWA ophalen!

PWA Hamont-Achel vzwMichielsplein 1 - Bus 23930 Hamont-Achel

ContactpersoonPWA: Liesbet Scheelen Tel 011 44 89 85Mail: [email protected]

OpeningsurenMaandag 09.00 - 12.00 uurWoensdag 13.30 - 16.30 uurDonderdag 13.30 - 16.30 uur

Voor meer informatie kan u zich onderde openingsuren steeds aanmelden op het PWA van Hamont-Achel. U kan eveneens een informatiebrochure aan vragen die gratis wordt verzonden naar uw thuisadres.

Page 21: Belleman september 2015

21

Men zegge het voort

Hiermee meld ik het volgende: het wegdek is beschadigd het rioolputje is verstopt / straatkolk de fi ets- en voetpaden dienen hersteld het onderhoud van zijbermen of beplanting is gewenst het ruimen van grachten is gewenst er is een sluikstort er is een gevaarlijke verkeerssituatie er is signalisatie gewenst de bushalte voldoet niet defecte verlichting anderen

Plaats:

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

Opmerkingen:...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

Afzender (naam, adres, tel./GSM): ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

datum: handtekening: e-mail: ........................................................................................................................................................................................

U kan deze meldingskaart opsturen naar het adres op de achterzijde of deponeren in de brievenbus aan het stadhuis. Aan anonieme kaarten wordt geen gevolg gegeven.

het wegdek is beschadigd het rioolputje is verstopt / straatkolk de fi ets- en voetpaden dienen hersteld het onderhoud van zijbermen of beplanting is gewenst het ruimen van grachten is gewenst er is een sluikstort er is een gevaarlijke verkeerssituatie er is signalisatie gewenst de bushalte voldoet niet defecte verlichting anderen

21Belleman / september 2015

65-Plussers betalen vanaf 1 september 50 euro bij De LijnSinds 1 september dienen 65-plussers te betalen voor Sinds 1 september dienen 65-plussers te betalen voor hun vervoerbewijs. 65-plussers kunnen genieten van een voordelig Omnipas 65+ abonnement. Voor 50 euro reizen ze een jaar lang onbeperkt met alle reguliere bussen en trams van De Lijn. Mensen die reeds over een MOBIB-kaart beschikken, kregen van De Lijn automatisch een brief, vergezeld van een overschrijvingsformulier.

Vergeet uw MOBIB-kaart niet te registrerenSinds 1 september moet u uw MOBIB-kaart bij elke op- en overstap registreren. Hiervoor volstaat het om uw kaart voor de blauwe cirkel onderaan de MOBIB-ontwaarder te houden. Zodra de ontwaarder uw kaart herkent, verschijnt er een vinkje op een groen veld op het scherm. Dan mag u doorlopen.

Voordeliger tarief?Voor een VG-abonnement (vervoersgarantie, voor bv. personen met een leefl oon) betaalt u slechts 40 euro per jaar. Opgelet: het statuut ‘Vervoersgarantie’ is niet hetzelfde als het statuut ‘Verhoogde Tegemoet-koming’. Als u het statuut ‘Verhoogde Tegemoetkoming’ hebt, blijft het tarief hetzelfde als de Omnipas 65+ (50 euro). Personen met een han-dicap (PmH-abonnement) blijven gratis reizen. U gebruikt hiervoor uw kartonnen Omnipas die geldig blijft tot herroeping.

Nog vragen?Surf naar delijn.be/tarieven of bel naar De Lijn Info op het nummer 070 220 200 (€ 0,30/min.).

Dienstregeling op www.delijn.beOp de website van De Lijn Op de website van De Lijn Op de website van De Lijn heeft elke stad of gemeente heeft elke stad of gemeente heeft elke stad of gemeente een eigen webpagina. een eigen webpagina. De pagina van onze stad of gemeente De pagina van onze stad of gemeente bestaat uit twee onderdelen: ‘nieuws’ en bestaat uit twee onderdelen: ‘nieuws’ en ‘lijnen’.

Bij Nieuws vindt u info over evenementen waarvoor De Lijn bussen inlegt, promo-acties, wijzigingen in het aanbod, lang-durige omleidingen, belbussen, derde-betalersysteem en voorverkooppunten.

Onder het tabblad Lijnen vindt u alle bus-lijnen die in uw stad of gemeente rijden, met directe link naar de dienstregeling en eventuele omleidingen.

65-plussers kunnen genieten van een voordelig

Omnipas 65+ abonnement.

65-Plussers betalen vanaf 65-Plussers betalen vanaf

Page 22: Belleman september 2015

www.hamont-achel.be22

Men zegge het voort

Meldingskaart

Stadsbestuur Hamont-AchelInfodienstStad 403930 Hamont-Achel

Awel, ik wil… … een vrijwilliger worden bij Awel? Als vrijwilliger bij Awel luistert u naar de vragen en verhalen van kinderen en jongeren, denkt en voelt u met hen mee. En maakt u zo het verschil voor die ene jongere of dat kleine meisje. U kiest zelf langs welke weg u dat wil doen: telefoon, e-mail, chat of forum. Awel, ik wil nog meer en schrijf me in! Surf naar www.awel.be/word-vrijwilligerwww.awel.be/word-vrijwilliger of geef een seintje via [email protected] of 02 534 37 43.

Tot 2012 werd de Opvoedingswinkel in Noord-Limburg georganiseerd door de lokale besturen binnen de OCMW-vereniging Welzijnsregio.

Intussen is het een gezamenlijk initiatief van de CKG’s (Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning) ‘De Hummeltjes’ en ‘De Stap’ met de gemeenten Bree, Neerpelt, Overpelt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Meeuwen-Gruitrode en Peer. De Opvoedingswinkel heeft zijn stek op de Jeugdcampus in de Bermstraat 9/2 te Neerpelt, maar is met lokale activiteiten en consultatiemogelijkheid aanwezig in de deelnemende gemeenten.

Meer info: 011 80 59 07Website: www.opvoedingswinkelnoordlimburg.be Website: www.opvoedingswinkelnoordlimburg.be

In de Opvoedingswinkel kan u terecht met vragen over het opvoeden van kin-deren en jongeren. Opvoeden gebeurt elke dag, het is leuk en uitdagend. Toch is het niet altijd gemakkelijk. Elke ouder heeft twijfels, onzekerheden en vragen bij het opvoeden van kinderen en jon-geren.

Opvoedingswinkel Noord-Limburg

Page 23: Belleman september 2015

23Belleman / juni 2015juni 2015

nieuws van de provincie limburgwww.limburg.be www.facebook.com/limburgbe www.facebook.com/limburgbe www.facebook.com/limburgbe twitter.com/limburgbe

Limburg investeert in fi etspadenMeer en meer Limburgers nemen de fi ets. Naar school, van en naar het werk, naar de stad, … Logisch. Fietsen is leuk, gezond én steeds veiliger. De provincie Limburg doet dan ook heel wat inspanningen om het comfort van de fi etsers te verhogen: samen met de gemeentebesturen en de scholen.

Op het juiste (fi ets)padHet Limburgse fi etsroutenetwerk is internationaal bekend. Maar niet alleen recreatief wil Limburg een Fietsparadijs zijn. Zo investeert de provincie al jaren in de aanleg van fi etspaden op drukke verbindingen. Dat gebeurt onder andere via het Fietsfonds, dat de provincies en de Vlaamse overheid in 2006 oprichtten. Bij de aanleg van een nieuw functioneel fi etspad ‘sponsort’ dit fonds 80% van de kosten: 40% komt van de Vlaamse overheid, 40% van je provincie. De gemeente vult de resterende 20% aan.

Tandwieltje bijstekenDe volgende jaren steekt de provincie nog een tandje bij. Voor de aanleg van ‘snelle fi etsverbindingen’ hoeft de gemeente vanaf 2016 niets meer te betalen. Provincie Limburg neemt hiervoor namelijk ook de resterende 20% voor haar rekening. Een bewuste keuze. Deze fi etsverbindingen over langere afstand zijn zoveel mogelijk gescheiden van het gemotoriseerde verkeer en doorkruisen Limburg

van oost naar west en van zuid naar noord. Dergelijke veilige en snelle trajecten doen het fi etsverkeer sterk toenemen. En dat is goed voor het milieu, de ontlasting van onze autowegen én … de gezondheid van de Limburgers.

Van snelbus tot fuifbusDe provincie draagt ook nog op andere manieren bij tot de veiligheid op de weg. Denk maar aan de snelbussen die we inzetten voor onze studenten. Die rijden van Noord-Limburg naar universiteitssteden zoals Leuven, Antwerpen en Brussel, en stimuleren jongeren om vaker de bus te nemen.

En dan zijn er nog de fuifbussen die organisatoren van fuiven gratis kunnen aanvragen. Deze bussen pendelen tussen de fuifl ocatie en dorpskernen in de buurt. Zodat de jongeren veilig kunnen fuiven en mama en papa … op beide oren kunnen slapen.

Welke Limburgse talenten breken door?Doorbreken als popmuzikant, dj of stand-up comedian: veel jongeren dromen ervan. Limburg geeft hen de kans om zich te tonen. De volgende weken vinden nieuwe edities van Limbomania, DJ-mania en Comedymania plaats. In totaal schreven meer dan 200 Limburgse jongeren zich in. De jury selecteerde hieruit 32 popacts, 32 dj-acts en 20 moedige grapjassen. In lokale voorrondes geven deze talentvolle Limburgers het beste van zichzelf. Zin om de Bekende Limburgers van morgen vandaag al te ontdekken? Je vindt alle info over de voorrondes op www.limbomania.be, www.dj-mania.be en www.comedymania.be.

Meer info? Neem contact op met Michèle Bours van de Provinciale Jeugddienst: 011 23 72 84 of [email protected]

Oog in oog met de gladiatorenOoit oog in oog gestaan met een gladiator? Ooit de spanning gevoeld in een arena, vlak voor een gevecht op leven en dood? Dit najaar pakt het Gallo-Romeins Museum in Tongeren uit met een nieuwe spraakmakende expositie. ‘Gladiatoren – Helden van het Colosseum’ voert je terug naar het Oude Rome. Authentieke wapens, helmen, Europese topstukken, levensechte fi guren, meeslepende fi lms, interactieve installaties: ze brengen de wereld van de gladiatoren tot leven. Een onvergetelijke expo in samenwerking met het Colosseum in Rome. Ideaal voor groepen én … gezinnen dankzij de boeiende kinderprogramma’s.

Meer info? Kijk op www.galloromeinsmuseum.be of mail naar [email protected]

© F

lori

an R

amak

ers

- pr

ovin

cie

Lim

burg

© F

lori

an R

amak

ers

- pr

ovin

cie

Lim

burg

© F

lori

an R

amak

ers

- pr

ovin

cie

Lim

burg

© G

allo

Rom

eins

Mus

eum

© R

obin

Rey

nder

s -

prov

inci

e Li

mbu

rg

limburg.be

Een initiatief van deprovincie Limburg

Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt, BE

Page 24: Belleman september 2015

24 www.hamont-achel.be

In deze rubriek wil het OCMW u informeren over een aantal wetenswaardigheden die voor u van belang kunnen zijn. Nadere inlichtingen zijn steeds te bekomen bij de sociale dienst, het OCMW-secretariaat en de plaatselijke beleidsmensen.plaatselijke beleidsmensen.

OCMW Hamont-AchelOCMW Hamont-AchelMichielsplein 1, 3930 Hamont-AchelMichielsplein 1, 3930 Hamont-AchelTelefoon: 011 80 55 50Telefoon: 011 80 55 50Fax: 011 80 55 59E-mail: [email protected]

Centrum voor BasiseducatieBent u vroeger niet lang naar school geweest? Kreeg u minder kansen om te leren? Schrijf u dan in voor een cursus bij Basis-educatie LiMiNo.

Basiseducatie helpt u om in uw eigen tempo kennis en vaardigheden op te frissen en te versterken. Dat kan op het vlak van taal, rekenen, computer of algemene vorming.

Er is een ruim aanbod van cursussen zoals:• Met plezier leren lezen en schrijven;• Ook aan leesplezier kan je werken• Basiscursussen Frans en Engels• Vlotter leren rekenen• Kennismaken met de computer• Slim beheer: meer doen met minder geld• Cursus rijbewijs• Gezond eten en leven• Leren werken met moderne apparaten

Meer info op www.basiseducatie-limino.be, of telefonisch op het nummer 011 44 03 73

OCMW

Aanvraag studietoelage Wat is een school- of studietoelage?Een school- of studietoelage is fi nanciële steun van de Vlaamse overheid om Een school- of studietoelage is fi nanciële steun van de Vlaamse overheid om de kosten voor de school of studie te helpen dragen. de kosten voor de school of studie te helpen dragen. Een schooltoelage is bestemd voor kleuters of leerlingen in het lager of secundair onderwijs. Ook studenten aan een hogeschool of een universiteit kunnen recht hebben op een toelage.De leerling of student moet les volgen aan een instelling die door de Vlaamse Gemeenschap erkend is.

Wie kan een toelage krijgen?Of u een toelage krijgt, hangt in grote mate af van de samenstelling én het inkomen van uw gezin. ls uw inkomen te hoog is, dan krijgt u geen toelage.

Hoe kunt u een aanvraag doen?Een aanvraag online indienen is veruit het gemakkelijkst, u hoeft geen postzegel meer te kopen en de meeste gegevens over uw gezinssamenstelling zijn al automatisch ingevuld.Heeft u echter geen computer of heeft u moeite met deze procedure, dan kan het OCMW u helpen met deze aanvraag.Kom langs op de zitdag van de sociale dienst op het OCMW en breng uw identiteitskaart mee. Aanvragen voor het schooljaar 2015-2016 kunnen ingediend worden tot en met 1 juni 2016.

Voor meer info kan u bellen naar het gratis nummer 1700, elke werkdag van 9.00 tot 19.00 u, of de website www.onderwijs.vlaanderen.bewww.onderwijs.vlaanderen.be raadplegen.

© U

t Klik

t

Centrum voor Basiseducatie

Page 25: Belleman september 2015

25Belleman / september 2015

OCMW

Energie-adviseurs van

Duwolim bieden gratis

technisch advies, helpen

de juiste keuzes maken,

de lening en premies

aanvragen. Indien nodig

helpt de adviseur ook om

de juiste aannemers te

vinden en de werken te

controleren.

Duwolim: Vlaamse energieleningMet de Vlaamse energielening helpt de Vlaamse overheid par-ticuliere eigenaars bij de fi nanciering van energiebesparende ingrepen aan hun woning. Voor Limburg werd de uitvoering toe-vertrouwd aan Duwolim.

Energie-adviseurs van Duwolim bieden gratis technisch advies, helpen de juiste keuzes maken, de lening en premies aanvragen. Indien nodig helpt de adviseur ook om de juiste aannemers te vinden en de werken te controleren.

Elke Limburgse particuliere eigenaar kan tot € 10000 ontlenen voor het plaatsen van hoogrendementsglas en bijhorende raamprofi elen, het vervangen van verwarmingsinstallaties door een energiezuinige verwarmingsketel of voor isolatie van dak, kelder en muren. Ook de installatie van een warmtepomp of zonneboiler is mogelijk.

De lening moet worden terugbetaald over vijf jaar, aan een intrest van 2%. Voor fi nancieel kwetsbare gezinnen bedraagt de intrest 0%.

Voor Duwolim betekent de Vlaamse energielening de verderzetting van een service die de organisatie al vijf jaar uitbouwt in Limburg. Duwolim verstrekte al bijna 2000 leningen.

Duwolim is een coöperatieve organisatie met sociaal oogmerk. Partners zijn Infrax, Limcoop, Onesto, Centrum Duurzaam Bouwen en Stebo. Dankzij de beslissing van de Vlaamse Regering kan Duwolim haar succesvolle aanbod verderzetten. Voorwaarden, aanvraagprocedures en het vertrouwde advies blijven onveranderd.

Precieze informatie over de aard van de toegelaten werken, de kwetsbare doelgroepen, de procedure van aanvraag en de mogelijkheden tot professioneel advies zijn te raadplegen op www.duwolim.be, via 089 77 81 29 of via [email protected].

Page 26: Belleman september 2015

26 www.hamont-achel.be

OCMW

Dienst rechts-hulp OCMWDe dienst rechtshulp biedt ju-ridisch advies en bijstand aan elke inwoner van de gemeente. Iedereen kan immers in een situatie verzeild geraken die hem/haar juridisch in een moei-lijk parket brengt. In die omstan-digheden is het nuttig dat u op de hoogte bent van uw rechten en plichten.

Spreekuren: dinsdag van 9.00 uur tot 12.00 uur.

Huisartsenwachtpost In het weekend en op feestdagenDe huisartsenwachtpost organiseert de weekendwacht van de huisartsen van Bocholt, Neerpelt, Overpelt, Peer, Hamont-Achel en Hechtel-Eksel.Vanaf vrijdagavond 20 uur tot maandagmorgen 8 uur zijn telkens 3 artsen actief in de wachtpost. Ook op wettelijke feestdagen is de wachtdienst bemand.Twee artsen werken op de wachtdienst, de derde gaat vanuit de wachtdienst op huisbezoek bij patiënten. In de wachtdienst is er naast de twee artsen ook een administratief medewerker aanwezig voor het onthaal van de patiënten en de administratie. De huisartsenwachtpost is gevestigd in het oud ziekenhuis in Neerpelt, Stationsstraat 76 en is bereikbaar op het nummer:

011 60 40 60‘s NachtsIn de week ’s nachts is het nummer 011 60 40 60 wel operationeel. Alleen zal u dan niet op de huisartsenwachtpost terechtkomen, die is namelijk gesloten doorheen de week. Een computerstem zal u vragen om uw postcode in te tikken en u wordt automatisch doorverbonden met de dienstdoende huisarts van wacht: die kan u dan consulteren in zijn eigen kabinet, dus niet in de wachtpost. Voor bijkomende informatie kan u terecht op de website: www.huisartenswachtdienstnoordlimburg.bewww.huisartenswachtdienstnoordlimburg.be

Vanaf vrijdagavond 20 uur tot

maandagmorgen 8 uur zijn

telkens 3 artsen actief in de

wachtpost. Ook op wettelijke

feestdagen is de wachtdienst

bemand.

Page 27: Belleman september 2015

27Belleman / september 2015

OCMW

Maakt u zelf geweld mee? Maakt u zelf geweld mee? Bel 1712Bel 1712Wat is 1712?1712 is een hulplijn voor elke burger die vragen heeft over geweld, 1712 is een hulplijn voor elke burger die vragen heeft over geweld, misbruik en kindermishandeling. Ervaren hulpverleners van de centra voor algemeen welzijnswerk (CAW) en de vertrouwenscentra kindermishandeling staan u bij. Ze geven informatie en advies of verwijzen u door naar verdere hulpverlening.

Voor wie?Maakt u zelf geweld mee?Bent u bezorgd over iemand anders of zit u met een vermoeden van geweld?Heeft u ooit geweld meegemaakt en zit het u nog steeds dwars?Bent u bang dat u soms uw zelfbeheersing kwijt raakt en iemand ongewenst pijn doet?Doet u mee met een groep pesters en voel u zich daar schuldig over?

Bel dan 1712 !1712 is er voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen.

1712 is er voor elke vraag over elke vorm van geweld of misbruik. Niet alleen lichamelijk geweld, ook psychisch, economisch of seksueel geweld.

1712 is er voor slachtoffer en dader, jongen en meisje, man en vrouw, homo en hetero.

Wanneer kun u bij 1712 terecht?Elke werkdag, van maandag tot vrijdag, van 9.00 tot 17.00 u.

Wat belooft 1712?Het gesprek is gratis en discreet: uw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en u kan desgewenst anoniem blijven.

Wat doet 1712?1712 neemt de tijd om naar u te luisteren, geeft informatie over de betekenis van geweld en misbruik en over de wereld van hulpverlening en justitie. 1712 geeft advies over uw rechten en over de manier waarop uw best reageert op geweldsituaties. Samen met u worden alle risico’s van de situaties in geschat en van de acties die ondernomen kunnen worden. Mogelijk verwijst 1712 u verder naar een centrum algemeen welzijnswerk, een vertrouwenscentrum kindermishandeling of een andere dienst.

Meer info op www.1712.be of telefonisch op 1712.

Noodnummer zelfmoordlijnDe Zelfmoordlijn is gratis te berei-ken via het noodnummer 1813.Het initiatief kadert in het actieplan suïcidepreventie, waarmee de Vlaamse regering het aantal zelfdodingen in Vlaanderen tegen 2020 met 20 procent wil doen dalen tegenover het jaar 2000. Het aantal zelfdodingen in Vlaanderen ligt bij de hoogste in Europa.

Mensen in suïcidale crisis kunnen de klok rond terecht op 1813. Daarnaast is er ook een digitaal platform, www.zelfmoord1813.be, dat alle hulpmiddelen en diensten rond de preventie van zelfdoding toegankelijk maakt.

Meer info op www.zelfmoord1813.be

Tele-onthaal: bel 106Tele-Onthaal: praten is de eerste stap.

Tele-Onthaal is 24 uur op 24 uur, 7 dagen op 7 bereikbaar op het telefoonnummer 106.

Via de website kan u ook chatten met Tele-Onthaal.

Bij Tele-Onthaal kan u terecht met al uw vragen en problemen. De anonimiteit is verzekerd.

U kan Tele-Onthaal 24u/24 bereiken via de telefoon: BEL 106

Meer info op www.tele-onthaal.be

Page 28: Belleman september 2015

28 www.hamont-achel.be

Als vuistregel geldt dat u uw woning continu moet ventileren en minstens twee keer per dag 15 minuten moet verluchten.

Van 23 tot 29 november vindt de tweede actieweek ‘Gezond binnen’ plaats. Dagelijks

brengen we heel wat tijd binnen door. In Vlaanderen is dat gemiddeld zo’n 85% van

onze tijd, waarvan het grootste deel thuis. Het is dan ook logisch dat de verse, gezonde

lucht binnen snel is opgebruikt.

Gezond binnen: geef lucht aan uw woning

Geef lucht aan uw woningDoor 24 uur op 24 te ventileren en verluch-ten, zorg je voor voldoende verse lucht bin-nen. Dit is nodig want vocht en schadelijke stoffen stapelen zich op in uw woning. Dit maakt de lucht binnen vaak slechter dan buiten. Door te verluchten vermijdt u de opstapeling van CO2, vocht en schadelijke stoffen die tot gezondheidsklachten kun-nen leiden.

• U vermijdt dat schimmels en huisstofmijt vrij spel krijgen door vochtopstapeling en zo allergieën en astma veroorzaken.

• U vermijdt klachten als hoofdpijn, allergie, astma … die het gevolg kunnen zijn van opstapeling van schadelijke stoffen die vrij kunnen komen uit materialen en producten.

• U vermijdt hoofdpijn of een onwel gevoel, veroorzaakt door te veel CO2 in de lucht.

• U vermijdt het risico op CO-vergiftiging door een te kort aan zuurstof in ruimtes met open verbrandingstoestellen en slechte afvoer van rookgassen.

Energieverlies?In een verwarmde ruimte zal ventileren of verluchten zonder ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem zorgen voor energieverlies. Er komt immers kou-dere lucht binnen. Maar toch is dat energieverlies meestal kleiner dan gedacht. Hoewel bij het verluchten van uw woning een (beperkt) energieverlies hoort, is het ook in koude periodes belangrijk om aandacht te besteden aan een gezond bin-nenklimaat.

Page 29: Belleman september 2015

CENTRA VOOR ALCOHOL-ENANDERE DRUGPROBLEMEN LIMBURG vzw

29Belleman / september 2015

OCMW

BBZ voor grensar-beiders met vragenHet Bureau Belgische Zaken (BBZ) uit Het Bureau Belgische Zaken (BBZ) uit Het Bureau Belgische Zaken (BBZ) uit Nederland organiseert spreekuren waar u Nederland organiseert spreekuren waar u Nederland organiseert spreekuren waar u gratis, op afspraak, terecht kan met al uw gratis, op afspraak, terecht kan met al uw gratis, op afspraak, terecht kan met al uw vragen over sociale zekerheid in de ver-vragen over sociale zekerheid in de ver-vragen over sociale zekerheid in de ver-houding België - Nederland. Het kan gaan houding België - Nederland. Het kan gaan over zaken zoals ziektekostenverzekerin-over zaken zoals ziektekostenverzekerin-gen, kinderbijslag, ouderdomspensioen of gen, kinderbijslag, ouderdomspensioen of uitkeringsrechten bij werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid.

De zitdagen vinden plaats in Lommel en Neerpelt. U kan een afspraak maken via 0031 76 548 58 40

Meer info op www.svb.nl

Het Bureau Belgische Zaken

(BBZ) uit Nederland organi-

seert spreekuren waar u

gratis, op afspraak, terecht kan

met al uw vragen over sociale

zekerheid in de verhouding

België - Nederland.

StookoliepremiePersonen die in 2015 huisbrandolie aankopen, kunnen een verwarmings-Personen die in 2015 huisbrandolie aankopen, kunnen een verwarmings-Personen die in 2015 huisbrandolie aankopen, kunnen een verwarmings-toelage aanvragen bij het verwarmingsfonds.toelage aanvragen bij het verwarmingsfonds.

De verwarmingsperiode loopt het hele kalenderjaar door, maar u kan per De verwarmingsperiode loopt het hele kalenderjaar door, maar u kan per gezin slechts één keer per jaar het maximumbedrag (€ 210) verkrijgen. gezin slechts één keer per jaar het maximumbedrag (€ 210) verkrijgen.

De tussenkomst hangt af van de prijs van de gefactureerde brandstof. Het fonds komt voor maximum 1500 liter per stookseizoen (van 1 januari tot en met 31 december) en per gezin tussen.

Voor personen die zich verwarmen met aan de pomp gekochte mazout of lamppetroleum heeft het fonds een forfaitaire tussenkomst van € 210 voorzien.

Wie kan een beroep doen op deze fi nanciële tussenkomst?• Personen met recht op een verhoogde verzekeringstegemoetkoming

van de ziekte en invaliditeitsuitkering (omnio-statuut,-WIGW).

• Personen waarvan het jaarlijks bruto belastbaar gezinsinkomen is lager of gelijk aan € 17083,39, verhoogd met € 3162,60 per persoon ten laste (bedragen per 01/09/2015). Voor de berekening van dat inkomen wordt rekening gehouden met het kadastraal inkomen (x3) van andere woningen dan de gezinswoning.

• Personen met een schuldbemiddeling in het kader van de wet op het consumentenkrediet of een collectieve schuldenregeling en die de verwarmingsfactuur niet kunnen betalen.

De toelage moet binnen de 60 dagen na de levering aangevraagd te worden op het OCMW. Dit kan tijdens de openingsuren op het OCMW.

Meer info op www.verwarmingsfonds.bewww.verwarmingsfonds.be of op het gratis telefoonnummer 0800 90 929

Nieuws vanwege CAD“Ik wil mijn vriendinnen niet steeds lastig vallen met de situatie van mijn zoon! Nu kan ik op het CAD mijn verhaal kwijt en denken ze samen met mij na om mijn zoon te stimuleren zijn leven te veranderen. Het lucht op!” (ouder van druggebruiker)

“Jarenlang heb ik alcohol gebruikt om me beter te voelen, totdat ik er geen controle meer over had en het steeds meer werd! Met steun van het CAD vond ik de weg naar nuchterheid en nu werken we aan de onderliggende depressie, die ik als oorzaak van mijn verslaving beschouw!”

“Ik vrees dat ik nog een eind te gaan heb, maar ik weet nu dat er iemand is die me bijstaat.”

De Centra voor Alcohol- en andere Drugproblemen (CAD) zijn er voor mensen die problemen hebben met alcohol, gokken, internet, illegale drugs en/of medicatie.

Wie ermee te maken krijgt kan contact opnemen op het nummer 011 64 78 11 of via [email protected]

Enkele nuttige links:www.cadlimburg.bewww.cadlimburg.bewww.alcoholhulp.bewww.alcoholhulp.bewww.cannabishulp.bewww.cannabishulp.bewww.gokhulp.bewww.gokhulp.bewww.drughulp.bewww.drughulp.be

CAD Noord- Limburg vzw - Stationsstraat 76/4 - 3910 Neerpelt

Page 30: Belleman september 2015

30 www.hamont-achel.be

OCMW

Op maat van uw noden en behoeftenAfhankelijk van de situatie bespreekt u samen met de maatschappelijk werker hoeveel hulp noodzakelijk en mogelijk is. Eenmaal de hulp is opgestart, komt de verzorgende aan huis om u te helpen bij volgende taken:

• Huishoudelijke taken: boodschappen doen, maaltijden bereiden, was en strijk, onderhoud van de woning.

• Verzorgende taken: hygiënische verzorging, geneesmiddelen halen, …• Bijkomende taken: gezelschap, administratie, opvang en ondersteuning bij

probleemsituaties.

Hoeveel bedraagt de kostprijs?De prijs die u betaalt, wordt berekend op basis van uw inkomsten en is een uurbedrag. Maandelijks ontvangt u een factuur voor de geleverde prestaties.

Welzijnsregio: dienst gezinszorgIs het soms moeilijk om het huis-houden op punt te houden?De dienst Gezinszorg en Aanvullende Thuiszorg van Welzijnsregio Noord-Limburg helpt u graag verder.

Welzijnsregio Noord-Limburg is ontstaan door een samenwerking tussen de verschillende OCMW’s van Noord-Limburg. De OCMW’s van Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt en Peer zijn een samenwerking aangegaan. Ze bieden gezamenlijk verschillende diensten aan, waaronder de dienst voor Gezinszorg en Aanvullende Thuiszorg.

Wat doet de dienst Gezinszorg en Aanvullende Thuiszorg voor jou?Het huishouden beredderen is een zware opgave indien u geconfronteerd wordt met ziektes, een handicap, een operatieve ingreep, omdat u al op leeftijd bent of omdat u het even moeilijk heeft.

Een verzorgende van de dienst Gezinszorg en Aanvullende Thuiszorg kan bij u aan huis komen om u bij te staan bij de dagdagelijkse taken.

Meer informatie nodig?Indien u meer informatie wenst of een aanvraag wil doen voor gezinszorg kan u contact opnemen met het OCMW of Welzijnsregio Noord-Limburg.

OCMW Hamont-Achel, Michielsplein 1, 3930 Hamont-Achel011 80 55 50

Dienst Gezinszorg Welzijnsregio Noord-LimburgKerkstraat 1, 3910 Neerpelt011 66 87 99Verantwoordelijke: Silvia Creemers, [email protected]

Page 31: Belleman september 2015

OCMW

31Belleman / september 2015

Hamont-Achel is een gezonde gemeente. Dit jaar zetten we het thema ‘bewegen’ extra in de kijker. Bewegen is namelijk goed voor onze gezondheid.

Het stadsbestuur van Hamont-Achel wil iedereen in de mogelijkheid stellen om beweging op maat te vinden. Daarom werd van 6 tot en met 13 september de Week van de Beweging georganiseerd. Iedere inwoner ontving Week van de Beweging georganiseerd. Iedere inwoner ontving Week van de Bewegingeen brochure met daarin een ruim aanbod aan bewegingsactiviteiten. Hopelijk bent u zeker eens enkele sporten of activiteiten gaan uitproberen.

Maar natuurlijk stoppen we niet met bewegen na deze week. Neem de brochure nog eens en kijk welke uitdagingen u voor zichzelf gaat stellen. Wie weet vindt u wel de beweging die u zocht!

Tijs Gorssen op de sappentrapper tijdens het dorpsfeest werd de laureaat in juni.

En ook oud-leidingsploegen zoeken beweging op. Zo ook deze dames van chiro Hamont die een dag met de go-carttrein in Mechelen gingen fi etsen. Zij zijn de winnaars voor de maand augustus.

De foto van de maand juli is ingestuurd door Marita

Damen. Met de hele familie wandelden ze 9 km in de

buurt van Xhoffraix. Het kwik steeg richting 30°C dus een verfrissing in de Bayehon en de Warche was welkom. De jongste deelnemer was 7 en

de oudste 77 jaar.

Hamont-Achel beweegt

Wat hebben we nog in petto?Dit jaar hebben we iedereen in beweging gezet. Volgend jaar zetten Dit jaar hebben we iedereen in beweging gezet. Volgend jaar zetten we het thema ‘voeding’ in de kijker. Heeft u interesse in dit thema en we het thema ‘voeding’ in de kijker. Heeft u interesse in dit thema en heeft u misschien zelf enkele leuke ideeën rond gezonde voeding, heeft u misschien zelf enkele leuke ideeën rond gezonde voeding, die het stadsbestuur samen met u kan uitwerken? Laat het ons die het stadsbestuur samen met u kan uitwerken? Laat het ons weten en neem contact op met Marijke Van Lindt (dienst welzijn) op weten en neem contact op met Marijke Van Lindt (dienst welzijn) op 011 80 55 50 of [email protected].

Voor de fotowedstrijd zijn onderstaande foto’s uitverkoren als ‘foto van de maand’:

Wilt u ook kans maken om de fotowedstrijd te winnen? Geen nood, de wedstrijd is nog niet afgelopen en duurt tot het einde van dit jaar. Dus stuur gerust nog leuke foto’s door naar [email protected] om te laten zien dat ook u beweegt! U kan het wedstrijdreglement terugvinden via www.hamont-achel.be/gezondegemeentewww.hamont-achel.be/gezondegemeente of via de facebookpagina: www.facebook.be/hamontachelgezondwww.facebook.be/hamontachelgezond

Page 32: Belleman september 2015

www.hamont-achel.be

Verantwoordelijke uitgever De Belleman: College van burgemeester en schepenen, Stad 40, 3930 Hamont-Achel, Telefoon: 011 44 50 40, E-mail: [email protected], Website: www.hamont-achel.beDrukwerk: Drukkerij Boonen, Hamont-Achel Concept: Nelson, Leuven Vormgeving: Circuze, Bree

Belleman / september 201532

OCMW

Het OCMW is telefonisch bereikbaar elke werkdag van 08.30 - 12.30 en 13.30 - 17.00 uur.

Hulpvragen zullen doorverwezen worden naar de openingsuren

SOCIALE DIENSTMaandag: 09.00 - 12.00 uurDinsdag: 09.00 - 12.00 uurWoensdag: 13.30 - 16.30 uurDonderdag: 13.30 - 16.30 uurVrijdag: 09.00 - 12.00 uur

Tijdens deze uren kan u op het ONTHAAL terecht voor de aanvraag verwarmingstoelage, aanvragen pensioen en tegemoetkoming aan mindervaliden.

Opladen van de budgetmeter Infrax (enkel bancon-tact, geen cash geld) is ook mogelijk tijdens deze uren.

DIENST OUDEREN EN THUISZORGBest neemt u telefonisch contact tijdens de openingsuren zodat we u gericht kunnen helpen.

DIENST RECHTSHULPDinsdag: 09.00 - 12.00 uurDinsdag: 09.00 - 12.00 uur

Wanneer kan u terecht bij het OCMW?

WAAR IS HET OCMW?WAAR IS HET OCMW?U vindt het OCMW in het Gemeenschapshuis Achel, U vindt het OCMW in het Gemeenschapshuis Achel, Michielsplein 1 te 3930 Hamont-Achel.Michielsplein 1 te 3930 Hamont-Achel.Telefoon: 011 80 55 50 - Fax: 011 80 55 59Telefoon: 011 80 55 50 - Fax: 011 80 55 59e-mail: [email protected] e-mail: [email protected]

HET OCMW IS GESLOTEN OP:HET OCMW IS GESLOTEN OP:Maandag 2 november (Allerzielen)Maandag 2 november (Allerzielen)Woensdag 11 november (Wapenstilstand)Woensdag 11 november (Wapenstilstand)Donderdag 24 decemberDonderdag 24 decemberVrijdag 25 december (Kerstmis)Vrijdag 25 december (Kerstmis)Donderdag 31 decemberDonderdag 31 decemberVrijdag 1 januari 2016 (nieuwjaarsdag)Vrijdag 1 januari 2016 (nieuwjaarsdag)

Waarom haalt u best een griepprik?Bent u 65-plusser, bent u zwanger of hebt u gezondheidsproblemen zoals diabetes, een ziekte aan longen, hart, lever of nieren? Dan is het risico op complicaties door griep veel hoger. Daarom laat u zich best vaccineren vanaf midden oktober. Zo hebt u de beste kans om geen griep te krijgen in de winter.

Waarom werkte het vaccin vorig jaar minder goed?Elk jaar zijn er andere griepvirussen. De Wereldgezondheidsorganisatie stemt het vaccin af op het griepvirus dat waarschijnlijk zal overheersen in het najaar.

De griepprik bood vorig jaar minder bescherming dan verwacht. Het virus dat de ronde deed, was een variant van het virus waarvoor het vaccin werd gemaakt. Toch verandert dat niets aan de aanbeveling om elk jaar een griepprik te halen. Want met een vaccin verkleint u de kans dat u griep krijgt. Krijgt u toch griep, dan bent u door de vaccinatie minder ziek en zijn er minder complicaties. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte, zoals diabetes, verergert.

Hoeveel kost een griepvaccin?Risicogroepen krijgen het griepvaccin voor bijna de helft terugbetaald. Verblijft u in een woonzorgcentrum dan is het zelfs gratis. Wilt u weten of u tot een risicogroep behoort en hoeveel het griepvaccin precies kost, vraag het dan na bij uw huisarts.

Wist u dat elke winter 1 op de 10 mensen griep krijgt? U kan zich laten inenten in de ‘vaccinatiemaanden’ oktober en november.

Tijd voor de griepprik

Meer weten over griep en griepvaccinatie? Surf naar www.griepvaccinatie.be.