Belleman september 2014

28
Driemaandelijks stedelijk informatieblad Stad Hamont-Achel jaargang 38 nr. 155 september 2014 De Belleman Grafconcessies Verlengen Onkruid Milieuvriendelijke bestrijding Klimaatweek Programma Nieuwe verkaveling Berkenstraat Achel Statie OCMW Mantelzorghuis jongdementie

description

 

Transcript of Belleman september 2014

Page 1: Belleman september 2014

Driemaandelijks stedelijk informatieblad Stad Hamont-Achel

jaargang 38 nr. 155 september 2014

De Belleman

GrafconcessiesVerlengen

OnkruidMilieuvriendelijke

bestrijding

KlimaatweekProgramma

Nieuwe verkaveling

Berkenstraat Achel Statie

OCMWMantelzorghuis

jongdementie

Page 2: Belleman september 2014

www.hamont-achel.be2

Bevoegdheden Burgemeester en schepenenBURGEMEESTERTHEO SCHUURMANS (CD&V)Slipstraat 49Telefoon: 011 80 26 [email protected]

SCHEPEN ILSE JASPERS (BALANS) Kapelstraat 17 Telefoon: 011 44 58 81 en 0496 18 50 18 [email protected]

SCHEPENGUY JOOSTEN (CD&V)Burg 89 Telefoon: 011 44 60 84 [email protected]

SCHEPEN DAISY WINTERS (CD&V)Sommisstraat 1Telefoon: 0476 69 59 20 en 011 73 52 50 [email protected]

SCHEPENBEN SCHUURMANS (CD&V)Oude Weg 9Telefoon: 0474 48 12 [email protected]

OCMW VOORZITTERSERGE VANDER LINDEN (CD&V)Bevrijdingsstraat 40Telefoon: 0476 39 58 [email protected]

SCHEPENWILLY MERTENS (CD&V)Nieuwstraat 38Telefoon: 011 62 10 [email protected]

ZITDAG STADHUIS: vrijdag van 16.30 tot 17.30 uur

BEVOEGDHEDEN: algemeen beleid, communicatie en inspraak veiligheid: politie, brandweer, verkeer, burgerlijke stand, kerkhoven lokale economie, openbaar vervoer

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN:jeugd en jeugdwelzijn wonen en huisvesting onderwijsgezin

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN: cultuur, bibliotheken, kunstonderwijs milieu en duurzaamheid informatie en I.C.T.ontwikkelingssamenwerking erfgoed en monumenten, evenementen relatie parochiale centra

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN: ruimtelijke ordeningjuridische zakenlandbouwgrondverhandelingen

ZITDAG OP AFSPRAAK BEVOEGDHEDEN: sportkinderopvang en IBOtoerismehoreca

ZITDAG OP AFSPRAAK BEVOEGDHEDEN: openbare werkenstedelijk patrimoniumbeheer personeel en organisatie

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN: OCMWwelzijn en senioren sociale economie en PWAfi nanciën

Page 3: Belleman september 2014

www.hamont-achel.be 3Belleman / september 2014

Beste Hamont-Achelaren,

Inhoudstafel

Gemeenteraad en college

De zomervakantie is voorbij, de school is begonnen. Alles begint opnieuw in De zomervakantie is voorbij, de school is begonnen. Alles begint opnieuw in De zomervakantie is voorbij, de school is begonnen. Alles begint opnieuw in de dagelijkse routine te verlopen. Ik hoop dat u allen, ondanks het feit dat het de dagelijkse routine te verlopen. Ik hoop dat u allen, ondanks het feit dat het de dagelijkse routine te verlopen. Ik hoop dat u allen, ondanks het feit dat het de dagelijkse routine te verlopen. Ik hoop dat u allen, ondanks het feit dat het weer zich in augustus niet echt van zijn beste kant heeft laten zien, genoten weer zich in augustus niet echt van zijn beste kant heeft laten zien, genoten hebt van de vakantieperiode en vol goede moed weer aan de slag bent gegaan.hebt van de vakantieperiode en vol goede moed weer aan de slag bent gegaan.

Wij zijn er in elk geval weer klaar voor en kijken uit naar de uitdagingen die Wij zijn er in elk geval weer klaar voor en kijken uit naar de uitdagingen die voor ons liggen. In de voorbije periode is er hard gewerkt aan een aantal voor ons liggen. In de voorbije periode is er hard gewerkt aan een aantal dossiers en in de loop van de volgende maanden hopen wij daar de eerste dossiers en in de loop van de volgende maanden hopen wij daar de eerste resultaten van te zien.

Zo is er de bouw van de nieuwe stadswerf. De bouwvergunning is aangevraagd Zo is er de bouw van de nieuwe stadswerf. De bouwvergunning is aangevraagd en de aanbesteding volgt spoedig. Goede voorzieningen zijn nodig om goed en de aanbesteding volgt spoedig. Goede voorzieningen zijn nodig om goed werk ten dienste van de bevolking te kunnen afl everen. Wij hebben de werk ten dienste van de bevolking te kunnen afl everen. Wij hebben de voorgaande jaren ruim geïnvesteerd in allerlei materiaal en met de bouw van voorgaande jaren ruim geïnvesteerd in allerlei materiaal en met de bouw van de nieuwe stadswerf ronden wij dit af. Zo kunnen onze medewerkers er op een de nieuwe stadswerf ronden wij dit af. Zo kunnen onze medewerkers er op een professionele manier voor zorgen dat het openbaar domein mooi verzorgd blijft, professionele manier voor zorgen dat het openbaar domein mooi verzorgd blijft, dat het groen onderhouden wordt, dat de voetpaden, fi etspaden en wegen dat het groen onderhouden wordt, dat de voetpaden, fi etspaden en wegen onderhouden worden, dat onze gebouwen in orde zijn, dat de kerkhoven onderhouden worden, dat onze gebouwen in orde zijn, dat de kerkhoven onderhouden worden, …. Als we regelmatig te horen krijgen dat Hamont-Achel er zo mooi bij ligt dan is dit in grote mate te danken aan deze medewerkers van de stad.

Daarnaast is er het Huis van het Kind. We hopen in de loop van het najaar de plannen af te hebben zodat de werken in 2015 kunnen starten. Dit Huis van het Kind wordt meer dan een gebouw; het brengt voorzieningen en diensten bij elkaar die met opvoeding bezig zijn. Zo hopen we in te spelen op de talrijke vragen en verwachtingen van de jonge gezinnen.

Het restauratiedossier met vernieuwing van het dak, ramen, verwarming en elektriciteit en allerlei herstellingswerken van de geklasseerde kapel van de zusters Ursulinen kan ook afgerond worden in het najaar. Het zal dan wachten worden op de toekenning van de 80% toelage vanwege de Vlaamse Gemeenschap om deze restauratiewerken aan te vatten.

Nog in het najaar zal de NMBS starten met de aanleg van een parking en een overdekte fi etsenstalling aan het station van Hamont. Vanaf december zal de trein van en naar Antwerpen elk uur Hamont bedienen.

Het dossier voor de aanleg van een gescheiden fi etspad langs de Bosstraat en Hamonterweg is eindelijk in een stroomversnelling gekomen: de grondinnames kunnen gebeuren en hopelijk slagen we erin om samen met het Vlaams Gewest de werken in 2015 te starten.

Onze stad is in staat deze noodzakelijke investeringen te doen omdat Hamont-Achel fi nancieel gezond is. De tering naar de nering zetten betekent in Hamont-Achel gelukkig niet besparen maar wel prioriteiten leggen in onze investeringen. En dat zullen wij doen. Onze bekommernis is er voor te zorgen dat Hamont-Achel een aantrekkelijke stad blijft, nu en in de toekomst. Dat is de uitdaging die wij aangaan.

Theo SchuurmansBurgemeester

Gemeenteraad en college 2Veiligheid 5Burgerzaken 6Milieu 9Ruimtelijke ordening 15Bibliotheek 16Men zegge het voort 19OCMW 24

Page 4: Belleman september 2014

4 www.hamont-achel.be

Met pensioen

Met ingang van 1 augustus is personeelslid Dina Van Otterdijk met pensioen.

Zij trad op 1 april 1987 in dienst als schoon-maakster.

Dina stond voornamelijk in voor het onder-Dina stond voornamelijk in voor het onder-houd van het Gemeenschapshuis in Achel houd van het Gemeenschapshuis in Achel waar buiten de OCMW-diensten ook de waar buiten de OCMW-diensten ook de bibliotheek en de politiediensten waren bibliotheek en de politiediensten waren in ondergebracht. in ondergebracht. in ondergebracht. in ondergebracht.

Het was de tijd dat er nog geen sprake was Het was de tijd dat er nog geen sprake was Het was de tijd dat er nog geen sprake was Het was de tijd dat er nog geen sprake was van oprichting van politiezones en dat de van oprichting van politiezones en dat de van oprichting van politiezones en dat de van oprichting van politiezones en dat de gemeente zelf nog gevangeniscellen had in gemeente zelf nog gevangeniscellen had in de kelderruimte voor tijdelijke opvang van de kelderruimte voor tijdelijke opvang van ordeverstoorders.ordeverstoorders.

Na 27 jaar dienst gaat zij met pensioen.Na 27 jaar dienst gaat zij met pensioen.

Verkoop geschenkartikelenWilt u graag uitpakken met een orgineel geschenk of wilt u zelf een beetje ambassadeur van Hamont-Achel zijn, dan kan u terecht in het UiTpunt voor één van volgende artikelen:

Verkoop merchandisingartikelen Tarief• Balpen met logo Hamont-Achel 1,00 euro• Vlag met met offi ciële kleuren Hamont-Achel 57,00 euro• Vlag met logo Hamont-Achel 36,00 euro• Muismatje met logo Hamont-Achel 2,50 euro• Boodschappentas met logo Hamont-Achel 3,00 euro• Paraplu met logo Hamont-Achel 7,50 euro• Teutenbeeldje

per stuk 12,50 euro bij afname min. 10 stuks 10,00 euro• Parasol (zonder voet) met logo Hamont-Achel 25,00 euro• Parasol (Horecazaken) 10,00 euro• Waterkaraf 10,00 euro• Fluovestje met logo Hamont-Achel 2,00 euro• Fotoboek Hamont-Achel 15,00 euro• Fotoboek Hamont-Achel met sierlijke hoes 20,00 euro• Handdoek stad Hamont-Achel 10,00 euro• Pin Hamont-Achel 1,00 euro

Verder zijn ook tal van toeristische kaarten en brochures verkrijgbaar.

Bijkomende info: UiTpunt, Wal 26, 011 44 50 40 of [email protected]

Gemeenteraad en college

Veiligheid

Noodnummers 112 of 101 bellen?In België zijn er twee belangrijke noodnummers voor dringende hulp:

• 112 voor ambulance en brandweer• 101 voor politie

Wanneer de tussenkomst van de hulpdiensten niet dringend is, belt u beter de lokale brandweer (brandweer Lommel: 011 54 29 00), uw huisarts of de lokale politie (HANO: 011 44 08 20)

Page 5: Belleman september 2014

5

Tractorsluis in De Giskens Om de verkeersveiligheid bij de kruising van de Ambachtstraat met de Om de verkeersveiligheid bij de kruising van de Ambachtstraat met de Om de verkeersveiligheid bij de kruising van de Ambachtstraat met de Giskens te verhogen zijn er enkele aanpassingen gemaakt. Nadat eerst Giskens te verhogen zijn er enkele aanpassingen gemaakt. Nadat eerst Giskens te verhogen zijn er enkele aanpassingen gemaakt. Nadat eerst een proefopstelling is geplaatst om het effect te kunnen inschatten is er een proefopstelling is geplaatst om het effect te kunnen inschatten is er nu een defi nitieve oplossing voorzien.

In de Giskens is een tractorsluis aangebracht waardoor nu enkel landbouwvoertuigen de verbinding met de Winter kunnen maken. De constructie bestaat uit een betonblok van 20 cm hoog in het midden van de weg en 2 bloembakken aan de zijkanten. Een moeilijk tot niet te nemen hindernis voor auto’s.

Ter hoogte van de kruising met de Ambachtstraat zijn wegversmallingen geplaatst. Op deze manier wordt de snelheid van de voertuigen verlaagd geplaatst. Op deze manier wordt de snelheid van de voertuigen verlaagd en de verkeersveiligheid verhoogd.

Nieuwe website politiezone HANO De politiezone HANO (Hamont-Achel - Neerpelt - Overpelt) heeft een volledig nieuwe website geïntroduceerd.

U vindt er tal van antwoorden op veelgestelde vragen, en zoveel meer … De nieuwe website voorziet bijvoorbeeld om in ‘1 klik’ uw wijkagent te vinden met alle informatie daaromtrent, door eenvoudig uw straat-naam in te geven. De website is ontwikkeld met het oog op de toekomst: zo biedt hij extra gemak voor smartphone-, tablet- en laptopgebruikers, omdat de website zich automatisch aanpast aan de grootte van het scherm dat wordt gebruikt.

De website www.hano.be wordt dagelijks onderhouden en up to date gehouden en past zo perfect bij de transparante manier van werken in het kader van ‘politiezorg met gemeenschapszin’.

Veiligheid

BRANDWEERCONTACTGEGEVENSHOOFDPOST Brandweer Lommel Brandweer Lommel Brandweer Lommel Norbert Neeckxlaan 52 Norbert Neeckxlaan 52 Norbert Neeckxlaan 52 3920 Lommel 3920 Lommel Tel: 011 54 29 00 Tel: 011 54 29 00 Fax: 011 55 25 42 Fax: 011 55 25 42 [email protected] www.brandweerlommel.beOpeningsuren hoofdpost: alle dagen uitgezonderd weekend- en feestdagen van 8 tot 21 uur.

VOORPOSTBrandweer LommelHeuvelerweg 243910 NeerpeltTel: 011 54 29 00Fax: 011 55 25 [email protected]

De politiezone HANO is ook actief op facebook!Wilt u gerichte en interessante info over uw lokale politie? Vind en like de politie dan snel op: www.facebook.com/Politiezone.HANO

HoofdkantoorEnergiestraat 33910 NeerpeltTelefoon: 011 44 08 20E-mail: [email protected]

WijkkantoorBosstraat 28 bus 13930 Hamont-AchelTelefoon: 011 44 63 86E-mail: [email protected]

Openingsuren politiekantoorOpeningsurenOpeningsurenMa-di-woe-vrij: van 7 tot 19 uurDo: van 8 tot 20 uurZa: van 9 tot 13 uur

Voor administratieve stukken: elke werkdag (behalve zaterdag) van 8 tot 12 en van 13 tot 17 uur.

OpeningsurenOpeningsurenMa-di-woe: van 9 tot 12 uurDo: van 16 tot 19 uur

5Belleman / september 2014

De Giskens

Tractorsluis in De Giskens Tractorsluis in De Giskens

Page 6: Belleman september 2014

6 www.hamont-achel.be

Burgerzaken

BegraafplaatsenBloemen en plantenTeneinde teleurstelling te voorkomen, willen wij even uw aandacht vestigen op de geldende reglementering inzake bloemen en planten op de gemeentelijke begraafplaatsen.

‘Artikel 30. De bloemen en planten op de graven aangebracht, moeten steeds in goede staat onderhouden worden. Wanneer ze afgestorven zijn, moeten ze verwijderd worden naar de daartoe bestemde plaats. Bij gebreke hiervan zal de opruiming gebeuren door de stadsdiensten. Voor de graven wordt beplanting met kleine struikjes en bloemen slechts toegelaten tot een maximale breedte van 15 cm en een maximale hoogte van 30 cm.’

Onderhoud begraafplaatsenMidden oktober wordt begonnen met de najaarsschoonmaak op de begraafplaatsen. Ook zal de groendienst met ingang 1 december de verwelkte bloemen op de graven opruimen.

GrafconcessiesRond Allerheiligen zullen aan verscheidene graven op de begraafplaatsen van Hamont en Achel weer bordjes geplaatst worden betreffende grafconcessies die in de loop van 2016 vervallen.

Wij blijven er ons van bewust dat de kennisgeving aan de nabestaanden van een nakend verval van een grafconcessie niet direct op de meest discrete manier gebeurt, maar willen toch benadrukken dat het hier enkel gaat om een geheugensteuntje voor de nabestaanden en dat de wetgeving op de begraafplaatsen ons bovendien geen andere werkwijze toestaat.

Artikel 7 § 2 van het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging bepaalt letterlijk: minstens één jaar voor het verstrijken van de concessie, maakt de burgemeester of zijn gemachtigde een akte op waarbij eraan herinnerd wordt dat de aanvraag om hernieuwing bij hem moet toekomen. Een afschrift van deze akte wordt een jaar lang zowel bij het graf als aan de ingang van de begraafplaats uitgehangen. Als er tijdens dit jaar geen aanvraag voor hernieuwing wordt gedaan, vervalt de concessie.

De wetgever heeft deze werkwijze ingevoerd om geen andere reden dan dat het zeer moeilijk is om alle nabestaanden van een overledene op te sporen en aan te schrijven.

Mogen wij derhalve vragen om begrip voor deze werkwijze, en iedereen verzoeken de bekendmakingsbordjes te laten staan. Indien de concessie wordt verlengd, of indien men ons laat weten dat er geen verlenging zal worden aangevraagd, worden deze bordjes door onze diensten verwijderd.

Niets belet u zo nodig nu reeds navraag te doen naar de vervaldatum van de concessie van het graf van uw familielid, en indien nodig of gewenst nu reeds een aanvraag tot verlenging (of kennisgeving van niet-verlenging) in te dienen. Een verlenging van een grafconcessie kan aangevraagd worden voor 15 jaar en de kostprijs hiervoor bedraagt 150,00 euro.

Richt u daartoe tot de dienst burgerzaken/begraafplaatsen op het stadhuis.

Bewaar uw PIN- en PUK-codeBewaar de pin- en pukcode van uw identiteitskaart goed. U heeft deze steeds vaker nodig, bijvoorbeeld bij adreswijziging, online invullen van de belastingbrief, opvraging van uw dossier bij het FOD Sociale Zaken, jobstudenten om in te loggen bij Student@work, enz.

Bij verlies van de codes kan u nieuwe aanvragen via www.ibz.rrn.fgov.bewww.ibz.rrn.fgov.be, waar u klikt op ‘herdruk pin-puk codes’. Na 2 weken kan u de codes afhalen en activeren op het stadhuis.

Dienstverlening

Vanaf heden kan u ook op

het OCMW in Achel terecht voor

aanvragen inzake invaliditeit,

pensioenen en parkeerkaarten.

Begraafplaatsen

Page 7: Belleman september 2014

7Belleman / september 2014

Burgerzaken

Familiale aangelegenhedenGeboorten in juni 2014Geboorten in juni 201402.06 Nina De Doncker, Schutterijstraat02.06 Nina De Doncker, Schutterijstraat05.06 Mirte van Mierlo, Fabrieksstraat07.06 Adam Aouna, Kloosterstraat13.06 Suzanne Das, Mulk17.06 Joy Van den Rul, Bevrijdingsstraat17.06 Jason Daams, Molensteenstraat19.06 Wietse Schuurmans, Haag19.06 Didier Houben, Kerkstraat22.06 Aboubacar Diomande, Hoogstraat22.06 Onah Van de Broek, Watertorenstraat24.06 Zoë de Vries, Den Holdert24.06 Lizzy Noels, Kievitstraat 26.06 Mahir Kaddouri, Dorpsstraat26.06 Vinn van der Wiel, Achel Statie28.06 Ryan Scheepers, Schering

Geboorten in juli 201402.07 Vince Jannis, Graanstraat08.07 Warre Bloemen, Klaprooslaan11.07 Amar Alic, Kloosterstraat21.07 Rafael Beglarian, Erkstraat21.07 Rafael Beglarian, Erkstraat23.07 Mies Kums, Molensteenstraat23.07 Mies Kums, Molensteenstraat24.07 Thomas van Dijk, Seringenlaan24.07 Thomas van Dijk, Seringenlaan25.07 Mattia Tosco, Stad25.07 Mattia Tosco, Stad28.07 Lucas Rutten, Graanstraat29.07 Hudeyfa Souilah, Salvatorstraat30.07 Vince Janssen, Haagdoornsstraat30.07 Noud Plessers, Schutterijstraat31.07 Dean van den Dungen, Rodenrijt

Geboorten in augustus 201407.08 Vince Boelaers, Erkstraat07.08 Wout Boelaers, Erkstraat08.08 Yassin Bourimi, Stationsstraat17.08 Yassine Merhrioui, Woonerf17.08 Yassine Merhrioui, Woonerf18.08 Evi van Cranenbroek, 18.08 Evi van Cranenbroek, Bevrijdingsstraat Bevrijdingsstraat20.08 Miran Zurel, De Stel20.08 Miran Zurel, De Stel22.08 Umut Yildirim, Emmelenhoek22.08 Guusje Blokx, Rodenbachstraat

Sterfgevallen in juni 201405.06 Ghislaine Buteneers, 81 jaar07.06 Jan Daniëls, echtgenoot Rita Gielen, 64 jaar Rita Gielen, 64 jaar Rita Gielen, 64 jaar17.06 Kitty van Kleef, echtgenote17.06 Kitty van Kleef, echtgenote17.06 Kitty van Kleef, echtgenote Willy Didden, 74 jaar Willy Didden, 74 jaar Willy Didden, 74 jaar17.06 Louisa Hollanders, echtgenote17.06 Louisa Hollanders, echtgenote Pierre Louwers, 80 jaar Pierre Louwers, 80 jaar18.06 Anna Bloemen, weduwe Jaak Braeken, 91 jaar25.06 Helena Bastiaens, weduwe Mathijs Joniaux, 90 jaar25.06 Maria Huijers, weduwe Theodoor Plas, 89 jaar28.06 Albert Meurs, echtgenoot Agnes Janssen, 81 jaar28.06 Marie-Louise Gylaer, weduwe Medard Brouwers, 84 jaar

Sterfgevallen in juli 2014Sterfgevallen in juli 201402.07 Jan Belien, echtgenoot02.07 Jan Belien, echtgenoot Francine Vanmeensel, 75 jaar Francine Vanmeensel, 75 jaar07.07 Willy Emmers, echtgenoot07.07 Willy Emmers, echtgenoot Helena van Moorsel, 65 jaar Helena van Moorsel, 65 jaar15.07 Dimphina Geurts, weduwe15.07 Dimphina Geurts, weduwe Guillaume Didden, 70 jaar Guillaume Didden, 70 jaar18.07 André Schurmans, 53 jaar18.07 André Schurmans, 53 jaar20.07 Agnes Van Mierlo, weduwe20.07 Agnes Van Mierlo, weduwe Antoon Kuppens, 88 jaar Antoon Kuppens, 88 jaar22.07 René Berben, echtgenoot22.07 René Berben, echtgenoot Toke Douw, 72 jaar22.07 Mia Janse, echtgenote Guus Zabel, 84 jaar28.07 Huguette Wijnants, echtgenote28.07 Huguette Wijnants, echtgenote Gerard Dirkx, 75 jaar

Sterfgevallen in augustus 201401.08 Theo Peeters, 75 jaar07.08 Vince Boelaers, 0 jaar07.08 Wout Boelaers, 0 jaar13.08 Thea Pellens, echtgenote Pierre Kwanten, 71 jaar17.08 Paula Keynen, 49 jaar22.08 Fanny Put, weduwe Jaak Gijbels, 86 jaar25.08 Theresia Rijcken, weduwe Jan Poelmans, 87 jaar Jan Poelmans, 87 jaar26.08 Harry van het Erve, echtgenoot26.08 Harry van het Erve, echtgenoot An Regelink, 73 jaar An Regelink, 73 jaar27.08 Colette Dejong, echtgenote27.08 Colette Dejong, echtgenote Pierre Boonen, 74 jaar Pierre Boonen, 74 jaar29.08 Henriëtte Verpoorten, weduwe29.08 Henriëtte Verpoorten, weduwe Louis Rutten, 91 jaar Louis Rutten, 91 jaar31.08 Frans Vaesen, echtgenoot31.08 Frans Vaesen, echtgenoot Mia Willems, 79 jaar Mia Willems, 79 jaar

Huwelijken in juni 2014Huwelijken in juni 2014Huwelijken in juni 201407.06 Bob Alders07.06 Bob Alders07.06 Bob Alders en Inge Schuurmans en Inge Schuurmans16.06 Jan Kwanten16.06 Jan Kwanten en Tine Vanesch20.06 Chris Schepers en Ellen Bitters28.06 Guido Martens en Hanneke Tijskens

Huwelijken in juli 201404.07 Tom Lunenburg en Britt Schoemans04.07 Jeffrey Tankink en Dorota Jaworek07.07 Bill Martens en Tamara van der Wallen12.07 Kristof Custers en Laura Kauffmann12.07 Willy Lauwers en Maria Vliegen26.07 Maarten Mertens26.07 Maarten Mertens en Sandra Leynaert en Sandra Leynaert

Huwelijken in augustus 201402.08 Tom Sutens en Tine Bex09.08 Alexander Nijboer en Anke Colson14.08 Michiel Custers en Kimberley Claes14.08 Franco Meus en Lize Van Hertem16.08 Jeroen Lambers en Judith Peerlings16.08 Maarten Vandenboer16.08 Maarten Vandenboer en Nita Seutens en Nita Seutens

Page 8: Belleman september 2014

Identiteits-kaart

Breng bij ieder bezoek aan de dienst

burgerzaken uw identiteitskaart mee!

8 www.hamont-achel.be

maandag: van 8.30 tot 12.30 uurdinsdag: van 8.30 tot 12.30 uurwoensdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uurwoensdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uurdonderdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 16 tot 18.30 uurdonderdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 16 tot 18.30 uurvrijdag: van 8.30 tot 12.30 uur

Het stadhuis is gesloten op:Maandag 10 november 2014 (brugdag)Dinsdag 11 november 2014 (Herdenking Wapenstilstand)Dinsdag 11 november 2014 (Herdenking Wapenstilstand)

Stad 40 - 3930 Hamont-AchelTelefoon: 011 44 50 40Fax: 011 44 72 37E-mail: [email protected]: www.hamont-achel.be

Openingsuren stadhuis

Uit onderzoek bleek dat 8 op 10 abonnees de telefoongidsen nog willen blijven ontvangen. Om te voorkomen dat deze gidsen ook bedeeld worden aan niet-gebruikers, is er de mogelijkheid om zich uit te schrijven via een link onderaan de startpagina van de website www.goudengids.be

Personen die zich voor deze datum uitschrijven, met vermelding van hun adres en telefoonnummer, zullen bij de volgende bedeling geen exemplaar meer ontvangen.

Burgerzaken

De deadline voor uitschrijving voor onze regio is 13 oktober 2014.

Telefoonboeken

Page 9: Belleman september 2014

Milieu en duurzaamheid

Belleman / september 20149

Recycleer uw frituurolieWist u dat gebruikte frituurolie of -vet een tweede leven krijgt aan de pomp?Wist u dat gebruikte frituurolie of -vet een tweede leven krijgt aan de pomp?Wist u dat gebruikte frituurolie of -vet een tweede leven krijgt aan de pomp?Want als u het vet naar het recyclagepark brengt, wordt het verwerkt Want als u het vet naar het recyclagepark brengt, wordt het verwerkt Want als u het vet naar het recyclagepark brengt, wordt het verwerkt tot biodiesel. Het kost u niets en u bent in één moeite verlost van uw tot biodiesel. Het kost u niets en u bent in één moeite verlost van uw afvalprobleem. Ondertussen zorgt u ook nog eens voor een schoner afvalprobleem. Ondertussen zorgt u ook nog eens voor een schoner milieu. Over een tankbare oplossing gesproken.

Breng uw gebruikte frituurolie of -vet gratis naar

het recyclagepark voor recyclage.

Met Belgerinkel naar de winkelReeds voor de negende keer nam de stad Reeds voor de negende keer nam de stad Reeds voor de negende keer nam de stad deel aan de actie ‘Met Belgerinkel naar de deel aan de actie ‘Met Belgerinkel naar de deel aan de actie ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’, in samenwerking met Unizo en 70 Winkel’, in samenwerking met Unizo en 70 Winkel’, in samenwerking met Unizo en 70 deelnemende handelaars. Dit jaar kregen de deelnemende handelaars. Dit jaar kregen de deelnemende handelaars. Dit jaar kregen de deelnemers per keer dat ze met de fi ets of te deelnemers per keer dat ze met de fi ets of te voet naar de winkel gingen, een lotje.voet naar de winkel gingen, een lotje.

In Hamont-Achel werden zo’n 5378 lotjes geregistreerd. Hiermee kwam de stad op de 82ste plaats van de in totaal 176 deelnemende gemeentes in Vlaanderen. In Limburg deden 16 gemeentes mee en eindigde Hamont-Achel op de tweede plaats, na Hasselt. Opvallend was dat zelfs mensen van buiten Hamont-Achel, die hier op vakantie waren, deelnamen aan de actie. Zo werden er deelnemers uit Gent, Merksem en Wimmertingen geregistreerd.

De winnaars werden op vrijdag 4 juli uitgenodigd op het stadhuis voor een gezellige receptie. De hoofdprijs, een mooie fi ets, ging naar Anny Peeters. De overige 40 laureaten ontvingen een waardebon.

De winnaars die niet aanwezig konden zijn op de prijsuitreiking, kunnen nog tot 31 oktober hun prijs afhalen op het stadhuis.

OPENINGSUREN RECYCLAGEPARK

Het park is open op:Maandag Gesloten GeslotenDinsdag 9.00 tot 12.30 uur 13.00 tot 16.00 uurWoensdag 9.00 tot 12.30 uur 13.00 tot 16.00 uurDonderdag 9.00 tot 12.30 uur 13.00 tot 17.00 uurVrijdag 9.00 tot 12.30 uur 13.00 tot 16.00 uurZaterdag 9.00 tot 12.30 uur 13.00 tot 16.00 uur

Het park is gesloten op:• Zaterdag 1 november 2014 (Allerheiligen)• Dinsdag 11 november 2014 (Wapenstilstand)

Vanaf dinsdag 28 oktober a.s. gaat de winteruurregeling in op het recyclagepark.

Voor meer info kunt u terecht bij Limburg.net: tel. 0800 90 720 e-mail: [email protected]

Page 10: Belleman september 2014

10 www.hamont-achel.be

Het pesticidenverbod betekent dat de groendienst op zoek moet naar creatieve manieren om de onkruidgroei tegen te gaan.

Zo zullen vanaf dit najaar zoveel mogelijk bestaande beplantingen in onze dorpskernen worden omgevormd naar onderhoudsvriendelijke beplantingen, onder meer door het gebruik van houtsnippers om de groei van onkruid tegen te gaan. Tijdens het komende winterseizoen zal een proefproject worden opgezet op het kerkhof van Achel, waarbij veelvuldig gebruik zal worden gemaakt van bodembedekkers. Het gebruik van die bodembedekkers, het manueel wieden van onkruid en de inzet van een bosmaaier en veegmachine zijn belangrijke middelen om tot een pesticidenvrij beheer te komen.

Zoals reeds gemeld in de vorige editie van de Belleman, zullen steden en gemeenten vanaf 1 januari 2015 geen pesticiden meer mogen gebruiken voor het beheer van parken, bermen, straten, etc. Het stads-bestuur van Hamont-Achel heeft het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen de laatste jaren reeds drastisch beperkt op eigen initiatief.

Hamont-Achel bestrijdt onkruid op milieuvriendelijke wijze

Waarom pesticidenverbod? Pesticiden vervuilen onze leefomgeving. Ze dringen name-lijk in de bodem en tasten het grondwater aan. Ze vloeienook mee met het regenwater naar de riolen en in de waterlopen. In waterwingebieden voor drinkwater zijn zelfs specifi eke zuiveringstechnieken nodig om pesticiden te verwijderen uit het water. Verder zijn pesticiden schadelijk voor de fauna en fl ora.

Pesticiden vervuilen onze leefomgeving. Ze dringen namelijk in de bodem en tasten

het grondwater aan. Ze vloeien ook mee met het regenwater naar de riolen en in de waterlopen.

Ondanks de geleverde inspanningen zal er hier en daar onkruid tussen de tegels van paden en pleinen te zien zijn. Maar zelfs met onkruid tussen de tegels kan een straat proper zijn. Onkruid is nog steeds een natuurlijke begroeiing en is dus nog altijd te verkiezen boven het gebruik van pesticiden.

Page 11: Belleman september 2014

MilieuMilieu en duurzaamheid

11Belleman / september 2014

TankslagDe gemeenten Neerpelt, Overpelt en Hamont-Achel organiseren dit jaar De gemeenten Neerpelt, Overpelt en Hamont-Achel organiseren dit jaar De gemeenten Neerpelt, Overpelt en Hamont-Achel organiseren dit jaar opnieuw een ‘tankslag’. De bedoeling is om via een grote aanbesteding opnieuw een ‘tankslag’. De bedoeling is om via een grote aanbesteding opnieuw een ‘tankslag’. De bedoeling is om via een grote aanbesteding iedereen de kans te geven om buiten gebruik gestelde mazouttanks tegen iedereen de kans te geven om buiten gebruik gestelde mazouttanks tegen een voordeeltarief te laten verwijderen.

Dus, bent u met de verwarming overgeschakeld van stookolie naar aardgas of een warmtepomp en is de mazouttank niet meer nodig, dan kunt u meedoen met de grote aanbesteding. Geef nu reeds uw naam, adres en het type mazouthouder (ondergronds of bovengronds en het aantal liters) door. Vanaf heden wordt de procedure van groepsaankoop doorlopen zodat vanaf begin 2015 de eerste tanks kunnen gezuiverd en verwijderd worden.

Er werd al eens een ‘tankslag’ georganiseerd in 2008. Toen werden meer dan 450 oude mazouthouders op een professionele wijze leeggemaakt, gezuiverd en ofwel verwijderd, ofwel opgevuld met zand.

De bedoeling is om via een grote aanbesteding

iedereen de kans te geven om buiten gebruik

gestelde mazouttanks tegen een voordeeltarief te

laten verwijderen.

Sterilisatie van katten verplichtWie een kat wil verkopen of weggeven, dient er voor te zorgen dat het dier gesteriliseerd is. Alle katten moeten namelijk gesteriliseerd, geïdentifi ceerd en geregistreerd worden wanneer ze een nieuw baasje krijgen.

De maatregel moet het aantal zwerfkatten en het aantal katten dat in een asiel wordt gestopt in toom houden. Een niet-gesteriliseerde kattin kan per jaar twee keer werpen en tijdens haar leven tientallen nakomelingen voortbrengen. Een behoorlijk aantal ervan dreigt vroeg of laat in een asiel te belanden of als zwerfkat in de natuur te worden achtergelaten. De enige afdoende manier om dat in te perken, is een sterilisatie en een registratie.

Duurzame kringloopfi etstochtOp zondag 22 juni was er de duurzame kringloopfi etstocht van de Stad Hamont-Achel en de gemeente Neerpelt i.s.m. de kringloopkrachten. Het goede weer, de meer dan 300 bezoekers, het enthousiasme van de bedrijven en verenigingen maakten er een succesvolle dag van. Volgende stopplaatsen konden deze dag doorlopendbezocht worden:

• Infostand van de Stad Hamont-Achel, Imker François Janssen en Plant van Hier, Stationsplein te Hamont-Achel

• Bosbouwbedrijf Vandervelden, Middenweg 13 te Hamont-Achel

• Aardbeienbedrijf, Johan Schuurmans, Kapelstraat 56 te Hamont-Achel

• Bioshop en Velt-stand, Boseind 25 te Neerpelt

• Carwash, Heuvelerweg 46 te Neerpelt

Bij de stopplaatsen werd uitleg gegeven en kon men deelnemen aan de wedstrijd door vragen te beantwoorden die per stopplaats voorzien waren. Deze wedstrijd werd gewonnen door Liesbet Machielsen. Zij mocht op vrijdag 4 juli een verhoogde moestuinbak in ontvangst nemen.

Wie een kat wil verkopen of weggeven, dient er voor

te zorgen dat het dier gesteriliseerd is.

TankslagTankslag

Page 12: Belleman september 2014

12 www.hamont-achel.be

Zondag 5 oktober 2014 Cinema Walburg, 15.00 - 17.00 u,

inkom gratis

Documentaire en aangrijpende verhalen over het leven in het Zuiden (i.s.m. GROS)

Regisseur Greet Habraken, afkomstig uit Hamont-afkomstig uit Hamont-Achel, maakte verschillende Achel, maakte verschillende documentaires over het

leven in het Zuiden. Zo is ze meermaals naar Congo geweest en heeft ze voor de vzw Mama’s aan de Evenaar in Gemena en Bwamanda DR Congo een documentaire gemaakt over ‘Spiralen van Hoop’. Het doel van de vzw Mama’s aan de Evenaar is samenwerken met vrouwengroepen in de evenaarsstreek van Congo. Ze ondersteunen mama’s omdat zij de sociale en economische motor zijn van het gezin en de samenleving. De vzw zorgt er voor dat ze een inkomen kunnen verwerven en steunt hen in hun strijd voor meer zelfrespect en een waardig leven. Men bouwt mee aan hun ontwikkeling en geeft hen kansen. Door dit initiatief gaat het leven van deze Congolese gezinnen er drastisch op vooruit.

Esther, woonachtig in Hamont-Achel, is afgelopen zomer voor de derde keer naar Haïti gereisd, een van de armste landen ter wereld. Het is een land van grote contrasten. Je kan er genieten van de rijke en idyllische Caraïbische natuur en stranden, terwijl er zich daarnaast een wereld van armoede afspeelt. Esther is voornamelijk aangetrokken door het (nood)lot van de vele kinderen in het land. Tijdens haar reizen was ze dan ook vooral actief als vrijwilligster in een weeshuis. Haar laatste reis verbleef ze grotendeels in een opvangtehuis voor jongeren. Van daaruit deed ze onderzoek voor haar thesis rond restaveks, slaafkinderen in Haïti. Graag vertelt ze over haar ervaringen en belevenissen in Haïti.

Maandag 6 oktober 2014‘Advies op maat over jouw bouw- en verbouwvragen en een infoavond over Leningen voor het bouwen, kopen of renoveren van een woning’ADVIES OP MAAT Michielshof, 18.30 u, inkom gratis Gaat u (ver)bouwen en heb je concrete vragen over hoe dat nu precies zit met isoleren, ventileren en verwarmen? En wil je een maximale winst halen met een optimale investering? Geeft u persoonlijke vraag door met zoveel mogelijke informatie over jouw (ver)bouwplannen naar de dienst stadsontwikkeling, contactpersoon: Caroline Dreezen, [email protected] of tel. 011 44 50 40 vóór 1 oktober. Er wordt een uur afgesproken, vanaf 18.30 u is een deskundige van DuBoLimburg aanwezig in het Michielshof om persoonlijk advies te geven. Kan u uw deze avond niet vrijmaken, geen nood bij Dubolimburg kan u steeds terecht voor een afspraak. Indien u de infoavond over leningen ook wilt kan een afspraak gemaakt worden voor de start of na de infoavond.

INFOAVOND LENINGENMichielshof, 19.00 u, inkom gratisAls u een woning bouwt, koopt of renoveert is het vaak noodzakelijk om een lening aan te gaan bij een kredietverstrekker. Het afsluiten van een hypothecaire lening is een belangrijke gebeurtenis waarbij u best niet over één nacht ijs gaat. De markt biedt immers veel verschillende hypothecaire kredieten aan waaruit het moeilijk kiezen is.

Om u hierbij grondig te informeren organiseert de stad Hamont-Achel in samenwerking met Wonen in Noord-Limburg een infoavond waar deze verschillende kredietvormen aan bod komen. Alle aanwezigen krijgen een uitgebreide documentatiemap mee.

Programma• Wat is een hypothecair woonkrediet? Welke formules bestaan er? • Een woonkrediet vanaf 1,5% voor gezinnen met een beperkt inkomen Vlaams

Woningfonds)

MEER INFO: Sociaal adviseurs WIN0479 60 46 83 (Steven Maesen): [email protected] 60 46 19 (Nida Polat): [email protected]

Programma Klimaatweek Geen geitenwollensokkentoestanden, wel veel info en praktische tips voor een duurzamer leven, interessante lezingen en straffe voorstellingen voor een breed publiek. Van zondag 5 tot en met zaterdag 11 oktober 2014, vindt de eerste klimaatweek van Hamont-Achel plaats. Ziehier het programma:

Milieu en duurzaamheid

Gaat u (ver)bouwen en hebt u concrete vragen over hoe dat nu

precies zit met isoleren, ventileren en verwarmen? En wilt u een

maximale winst halen met een optimale investering?

Geen geitenwollensokkentoestanden, wel veel info en praktische tips voor een duurzamer leven, interessante lezingen en straffe

Page 13: Belleman september 2014

1313

Milieu en duurzaamheid

Dinsdag 7 oktober 2014Michielshof, 19.30 - 22.00 u, inkom gratis (inschrijven verplicht via dienst stadsontwikkeling, Caroline Dreezen, op 011 44 50 40 of [email protected])

Infoavond energiezuinig verlichten(i.s.m. Dialoog en met steun van provincie Limburg en Infrax)Verlichting kan een belangrijk aandeel vormen in uw elektriciteitsverbruik. Hoe kunt u op dit verbruik besparen en tegelijkertijd aan comfort winnen? Tijdens deze infosessie leert u de verschillende begrippen kennen die van belang zijn bij de keuze van een lamp.

Verder komen de verschillende soorten lampen en armaturen met hun eigenschappen en de regelgeving aan bod. U maakt kennis met de mogelijkheden van dimmers en tijdsregeling. Tot slot leert u de basis om een eigen lichtplan op te stellen.

Woensdag 8 oktober 2014Voorlees halfuurtje: Archibal de boekenworm De bibliotheek van Hamont organiseert elke woensdag een voorleeshalfuurtje voor kinderen tussen 4 en 8 jaar telkens om 13.30 u.

Op woensdag 8 oktober 2014 leest men het boek Archibal voor. Een initiatief van Talismanneke en FSC België. Een verhaal voor iedereen die van boeken en bomen houdt!

Woensdag 8 oktober 2014De Posthoorn, 14.00 - 17.00 u, gratis deelname, maximaal 12 kinderen (inschrijven verplicht via dienst stadsontwikkeling, Caroline Dreezen, op 011 44 50 40 of [email protected])

Kookworkshop vergeten groen-Kookworkshop vergeten groen-ten voor kinderen van 14.00 tot ten voor kinderen van 14.00 tot 17.00 u in De Posthoorn.17.00 u in De Posthoorn.

In de vroege middeleeuwen werd er geen voedsel ingevoerd van verre streken.

Men gebruikte de groenten van het seizoen Men gebruikte de groenten van het seizoen die in de eigen streek groeiden. Heel veel die in de eigen streek groeiden. Heel veel van deze groenten uit vroegere (klooster)van deze groenten uit vroegere (klooster)tuinen kennen we nu zelfs niet meer. tuinen kennen we nu zelfs niet meer. In deze kookworkshop wordt gekookt met In deze kookworkshop wordt gekookt met een aantal vergeten groenten. een aantal vergeten groenten.

Alle koks in spe worden op woensdag 8 Alle koks in spe worden op woensdag 8 oktober met koksmuts, schort en snijplank oktober met koksmuts, schort en snijplank verwacht voor een heuse kookworkshop verwacht voor een heuse kookworkshop voor kinderen van het eerste tot en met het voor kinderen van het eerste tot en met het zesde leerjaar.zesde leerjaar.

Donderdag 9 oktober 2014Stadhuis van Hamont-Achel, 19.30 - 22.00 u,

inkom gratis (inschrijven verplicht via dienst stadsontwikkeling, Caroline Dreezen, op 011 44 50 40 of [email protected])

Infoavond verwarmen Infoavond verwarmen met houtpelletsmet houtpellets(i.s.m. Dialoog en met steun van (i.s.m. Dialoog en met steun van provincie Limburg en Infrax)provincie Limburg en Infrax)Hoe kan u energiezuinig verwarmen met Hoe kan u energiezuinig verwarmen met houtpellets? Verwarmen met pellets kan houtpellets? Verwarmen met pellets kan in kachels, kachels in combinatie met in kachels, kachels in combinatie met radiatoren en pelletketels, al dan niet samen radiatoren en pelletketels, al dan niet samen met de aanmaak van sanitair warm water.met de aanmaak van sanitair warm water.

Elk van deze systemen wordt toegelicht Elk van deze systemen wordt toegelicht t i jdens deze infoavond. Ook de ti jdens deze infoavond. Ook de aandachtspunten bij de keuze van de aandachtspunten bij de keuze van de toestellen en bij de integratie ervan in de toestellen en bij de integratie ervan in de woning komen aan bod. U komt eveneens woning komen aan bod. U komt eveneens te weten waar u op moet letten bij de te weten waar u op moet letten bij de aankoop en de opslag van houtpellets.aankoop en de opslag van houtpellets.

Belleman / september 2014september 2014

Page 14: Belleman september 2014

14 www.hamont-achel.be

Vrijdag 10 oktober 2014Michielshof, 18.00 - 22.00 u, gratis inkom

Eerste Repair Café in Hamont-Achel

De GROS en zijn lidorganisaties, organiseren op vrijdag 10 oktober een eerste Repair Cafe, met de steun van Netwerk Bewust Verbruiken.

We gooien ontzettend veel weg. Ook voorwerpen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. In het Michielshof draait op 10 oktober alles om repareren en duurzaamheid. Tussen 18.00 en 22.00 u krijgen bezoekers de mogelijkheid om, met krijgen bezoekers de mogelijkheid om, met hulp van deskundigen, hun kapotte spullen hulp van deskundigen, hun kapotte spullen te repareren. Alles waar wat aan hapert te repareren. Alles waar wat aan hapert krijgt in het Repair Café een tweede leven. krijgt in het Repair Café een tweede leven.

Er zijn verschillende elektriciens aanwezig Er zijn verschillende elektriciens aanwezig die goed zijn in het herstellen van kleine die goed zijn in het herstellen van kleine elektrische apparaten. Naaisters die uw elektrische apparaten. Naaisters die uw kledij weer in orde maken en veel van kledij weer in orde maken en veel van naaimachines kennen. Een fi etsenmaker naaimachines kennen. Een fi etsenmaker die de fietsen kan herstellen. Een die de fietsen kan herstellen. Een kralenmaakster die kralen herstelt, een kralenmaakster die kralen herstelt, een breister etc.

Dus kom met jouw apparaat, kleding Dus kom met jouw apparaat, kleding of fi ets etc. naar deze avond en laat het of fi ets etc. naar deze avond en laat het maken. Indien u al weet dat een stekker maken. Indien u al weet dat een stekker dient vervangen te worden dan kan u het dient vervangen te worden dan kan u het te vervangen onderdeel reeds meebrengen. te vervangen onderdeel reeds meebrengen. Kostprijs: de onderdelen.

Milieu en duurzaamheid

Programma Klimaatweek (vervolg)Gelijktijdig worden er twee workshops gegeven. In samenwerking met Fairy Fox en vzw De Blokkendoos leert u uit afval mooie juwelen of speelgoed maken. Deze workshops zijn gratis toegankelijk de hele avond door. En bovendien zullen het Voedselteam en de Kringloopkrachten u meer info geven over het voorkomen van voedselverspilling, tips hoe koken met restjes en je vragen beantwoorden over hoe composteer etc.

Ook de lidorganisaties van de GROS stellen hun projecten voor. Het wordt een gezellig samen zijn waar je tijdens je herstellingen ook kan proeven van de randactiviteiten. Zelfs als je geen stuk voorwerp hebt zal het een fi jn vertoeven zijn in dit Repair Café.

Zaterdag 11 oktober 2014Bibliotheek Hamont 9.00 u - 12.00 u & Bibliotheek Achel 10.00 - 12.00 u, gratis inkom

Literair Fairtrade verwendag in Bib (organisatie van de bibliotheek van Hamont-Achel)De Bibliotheekweek is het bibfeest bij uitstek met tal van activiteiten op de agenda. Dit jaar zelfs in een feestjasje n.a.v. 30 jaar Bibliotheekweek! De aftrap wordt gegeven met de jaarlijkse Verwendag met de feestelijke fairtrade hapjes. Boeken en bubbels: een inspirerende combinatie!

Alles waar wat aan hapert

krijgt in het Repair Café

een tweede leven.

Gelijktijdig worden er twee workshops gegeven. In samenwerking met Fairy Fox

Page 15: Belleman september 2014

Kolleberglaan

Klaprooslaan

15Belleman / september 2014

Nieuwe verkaveling in AchelReeds vele jaren biedt het stadsbestuur aan haar inwoners de kans om betaalbare bouwkavels, koop- en huurwoningen aan te schaffen. Hamont-Achel sloeg deze weg reeds jaren geleden in wegens de hoge particuliere grond- en woningprijzen, die in onze stad boven het Vlaamse gemiddelde lagen en nog steeds liggen. Heel wat jonge inwoners trokken om die reden de stadsgrenzen over.

Meer dan 250 bouwkavels werden de voorbije jaren reeds verkocht aan de jonge Hamont-Achelaren. De Kolleberg, Pachtweg, Huisveld, Rangeerweg, Margrietstraat, Windmolenstraat, … het zijn maar enkele voorbeelden van verkavelingen waar in de loop der jaren nieuwe gemeenschappen zijn gesticht. Het stadsbestuur is bovendien voortdurend op zoek naar nieuwe verkavelingsmogelijkheden.

De nieuwste verkaveling, die de naam Berkenstraat zal dragen, situeert zich op de oude voetbalterreinen van Achel VV. Een dertigtal bouwkavels zullen dit najaar te koop worden aangeboden, terwijl een vijftiental andere kavels bestemd zijn voor sociale woningbouw (lot 32).

Welke kavels zijn te koop?Momenteel zijn er nog enkele halfopen bebouwingen beschikbaar in de Kolleberg - en Klaprooslaan. In het najaar worden de kavels in de Berkenstraat te koop aangeboden.te koop aangeboden.

Ruimtelijke ordening

Hoe inschrijven?Indien u ouder bent dan 18 jaar en interesse heeft in een stedelijke bouwkavel, kan u zich registreren op de wachtlijst.

U kan contact opnemen met de dienst stadsontwikkeling (Caroline Dreezen) telefonisch op 011 44 50 40 of per e-mail op [email protected].

Meer informatie over de beschik-bare bouwkavels en over de voorwaarden vindt u opwww.hamont-achel.be/bouwkavels

Verkaveling Berkenstraat in Achel Statie

Verkaveling Klaprooslaan

School

Sint

Odi

liala

an

Berkenstraat

Haagdoornstraat

Page 16: Belleman september 2014

16 www.hamont-achel.be

Bibliotheek

BibliotheekweekDe rode loper van 11 tot 19 oktoberDe Bibliotheekweek zet al 30 jaar lang alle bibliotheken in het zonnetje. Deze feesteditie breit verder op de campagne van vorig jaar ‘Thuis in de bib’. De bibliotheek blijft immers een plek waar iedereen zich thuis voelt. En u voelt zich pas echt thuis als u dingen kan delen met andere mensen en uw gedacht kan zeggen. De bibliotheek stelt zich open voor de kennis van het grote publiek door een sterk statement: #iedereenbibliothecaris en lanceert een campagne waarin iedereen die zijn passie wil delen, zichzelf (voor even) tot bibliothecaris kan benoemen …

De Bibliotheekweek wordt feestelijk gestart met de jaarlijkse verwendag. Op zaterdag 11 oktober wordt u in de bib van Hamont verwend met een (h)eerlijk hapje en een drankje tussen 9 en 12 uur. De bib van Achel rolt die dag de rode loper uit vanaf 10 uur.

In het midden van de Bibliotheek-week, op woensdag 15 oktober om 20.15 u, heeft de bib van Hamont Geert De Weyer te gast.

Hij deelt zijn grote passie voor strips tijdens een boeiende tijdens een boeiende lezing over de rol lezing over de rol van de vrouw in van de vrouw in stripverhalen. Ook stripverhalen. Ook wie weinig van strips wie weinig van strips houdt, zal grote ogen houdt, zal grote ogen opzetten!

In zijn lezing geeft (strip)journalist Geert In zijn lezing geeft (strip)journalist Geert De Weyer een opmerkelijke inkijk in de De Weyer een opmerkelijke inkijk in de manier waarop vrouwen in de Belgische manier waarop vrouwen in de Belgische strip sinds de jaren veertig/vijftig behandeld strip sinds de jaren veertig/vijftig behandeld werden. Met talrijk uniek beeldmateriaal werden. Met talrijk uniek beeldmateriaal en verrassende anekdotes toont hij aan en verrassende anekdotes toont hij aan hoe (traag) de (emancipatie) evolutie zich hoe (traag) de (emancipatie) evolutie zich aftekende.

Op zondag 19 oktober kan u in de bib van Achel van 10 tot 12 uur terecht voor het jaarlijks Literair Ontbijt.

Te gast zijn twee jonge dichters uit het Gentse die best al wat op hun poëtisch palmares hebben.

Sylvie Marie bracht onlangs haar derde dichtbundel uit. David Troch werd in juni benoemd tot vierde stadsdichter van Gent en trad hiermee in de voetsporen van o.a. Erwin Mortier en Peter Verhelst.

Samen spelen ze een spelletje poëziepingpong in de bib. Het lot bepaalt wie van hen beiden met een gedicht begint. Na dat gedicht pikt de ander erop in met een gedicht dat er op één of andere manier op aansluit. Zo rijgen ze de gedichten aan mekaar en ontstaat een verhaal dat alle kanten opspringt.

Het Literair ontbijt is gratis. Inschrijven kan aan de balie van de bibliotheek van Hamont of Achel of via [email protected]. Het aantal plaatsen is beperkt.

Bibliotheek

Bibliotheekweek

© S

teph

an V

anfl e

tere

n

Page 17: Belleman september 2014

17Belleman / september 2014

Bibliotheek

De bib … digitaal!De bib … digitaal!Mijn Bibliotheek.beDe bib van Hamont-Achel beschikt over een mooi digitaal aanbod. Om De bib van Hamont-Achel beschikt over een mooi digitaal aanbod. Om van dit aanbod gebruik te maken, moet u zich registreren op een digitale van dit aanbod gebruik te maken, moet u zich registreren op een digitale bibliotheekaccount. Die account heet ‘Mijn Bibliotheek’. Hiervoor hebt u een eenmalige activeringscode nodig die u aan de balie van de bib kan krijgen. Vraag naar uw (gratis) ‘Mijn bibliotheek-Ticket’.

Stappenplan: 1. Vraag een ‘Mijn bibliotheek-ticket’

2. Ga naar http://mijn.bibliotheek.be

3. Duid aan dat u lid bent van de bibliotheek van Hamont-Achel en klik op ‘Registreren’.

4. Voeg uw unieke ticketcode in (één ticket per persoon)

5. Kies een gebruikersnaam, e-mailadres en paswoord, en vul de gegevens in. Klik op ‘Profi el aanmaken’

6. U bent nu voor één jaar geregistreerd en u hebt toegang tot de digitale collecties van de bibliotheek (o.a. het krantenarchief)

GoPress Krantenarchief thuis beschikbaarHet GoPress Krantenarchief kan u doorzoeken Het GoPress Krantenarchief kan u doorzoeken Het GoPress Krantenarchief kan u doorzoeken in de bibliotheek. Het is geïntegreerd in de in de bibliotheek. Het is geïntegreerd in de bibliotheekcatalogus. Ga naar de catalogus en bibliotheekcatalogus. Ga naar de catalogus en selecteer linksboven in plaats van ‘catalogus’ ‘krantenarchief’. Zoek een artikel en klik gewoon door om het te lezen.

Als lid van de bib kan u ook thuis het krantenarchief gratis raadplegen. U kan de volledige tekst lezen van artikels uit de bekendste Vlaamse kranten (met twee publicatiedagen vertraging) en tijdschriften van de Roulartagroep (twee weken na publicatie).

Om thuis artikels te kunnen lezen moet u de eerste keer een ‘Bibliotheekticket’ ophalen in de bib. U kan zich met dit unieke nummer registreren op mijn.bibliotheek.be.

U kan dus alle kranten en tijdschriften van thuis uit doorsnuffelen en de krant van vandaag (en die van gisteren) lezen in de bib.

Als lid van de bib kan u ook

thuis het krantenarchief gratis

raadplegen. U kan de volledige

tekst lezen van artikels uit de

bekendste Vlaamse kranten

(met twee publicatiedagen

vertraging) en tijdschriften van

de Roulartagroep (twee weken

na publicatie).

Page 18: Belleman september 2014

Bibliotheek

E-boeken in de bib Meer dan 400 E- boeken zijn beschikbaar in de bib. Het volledige aanbod vindt u op http://e-boeken.bibliotheek.be

U kan ze gratis lezen op de computer in de bib. Maar dan hebt u natuurlijk heel wat vrije uurtjes nodig. Geen nood, u kan ze ook via de app ‘E-boeken in de bib’ (via Google Play Store of App Store van Apple) lezen op uw tablet (zowel Apple als Android) of smartphone.

Als lid van de bib kan u voor 5 euro 3 e-boeken downloaden en thuis op uw gemak lezen. Vanaf het moment dat u begint te lezen, krijgt u 4 weken leestijd, daarna verdwijnt het boek van uw scherm. U kan het dus niet verlengen. U kan dus ook geen boete krijgen, maar moet er enkel voor zorgen dat u tijdig het einde van het verhaal haalt.

Stappenplan: 1. Koop een e-boekenkaart in de bib

2. Download de ‘e-boeken in de bib’ app

3. Open uw Mijn Bibliotheek account

4. Klik in het menu links op “e-boeken”

5. Typ de code van uw e-boekenkaart in om uw leentegoed toe te voegen

6. Kies een e-boek en bevestig uw keuze.

7. Begint u het e-boek te lezen, start uw leesperiode van 4 weken

De webetalage U kan op hamont.bibliotheek.be niet alleen de catalogus raadplegen, maar ook heel wat bibliotheeknieuws lezen, de uitbreidingsactiviteiten van de bib opvolgen, de vinger aan de pols houden van de actualiteit in de (literaire) wereld, de nieuwste aanwinsten bekijken (fi ctie, non-fi ctie, DVD’s), u laten inspireren door themagebonden boekenlijsten, zelf aankoopsuggesties doen, … Kortom: u kan er heel wat ideeën opdoen om de collectie (ook eens op een andere manier) te verkennen. Natuurlijk kan u nog steeds online uw boeken verlengen, een boek of DVD reserveren, uw uitleengeschiedenis bekijken … De webetalage zal regelmatig aangepast worden en up to date gehouden worden.

En voor de kinderen … is er Bili Junior! Een catalogus op kindermaat, met boeken en DVD’s voor kinderen en adolescenten.

Herinneringsmail voor het verstrijken vervaldatumDe vervaldatum van uw uitleningen uit De vervaldatum van uw uitleningen uit het oog verloren? Dan kan de boete het oog verloren? Dan kan de boete snel oplopen ... We doen er echter alles snel oplopen ... We doen er echter alles aan om dat te vermijden. Als u dat wil, aan om dat te vermijden. Als u dat wil, sturen we u vanaf nu altijd een mailtje sturen we u vanaf nu altijd een mailtje wanneer die vervaldatum in zicht komt.wanneer die vervaldatum in zicht komt.

Wat moet u hiervoor doen? Simpel: Wat moet u hiervoor doen? Simpel: gewoon even uw e-mailadres gewoon even uw e-mailadres doorgeven. Dit kan op twee manieren: doorgeven. Dit kan op twee manieren: ofwel aan de balie in de bib, ofwel zelf ofwel aan de balie in de bib, ofwel zelf via de computer.

Maar let op: deze herinneringsmail is Maar let op: deze herinneringsmail is een extra vorm van dienstverlening die u een extra vorm van dienstverlening die u niet ontlast van uw verantwoordelijkheid niet ontlast van uw verantwoordelijkheid de materialen op tijd weer in te leveren. de materialen op tijd weer in te leveren. Ook wanneer de e-mail om welke reden Ook wanneer de e-mail om welke reden dan ook niet goed wordt ontvangen, dan ook niet goed wordt ontvangen, dient u zich aan de vervaldatum te dient u zich aan de vervaldatum te houden.

18 www.hamont-achel.be

Openingsuren bibliotheek/UiTpunt Hamont, Wal 26Telefoon: 011 44 84 60maandag 09.00 tot 12.00 u 14.00 tot 17.00 udinsdag 09.00 tot 12.00 uwoensdag 09.00 tot 12.00 u 14.00 tot 17.00 udonderdag 09.00 tot 12.00 u 15.30 tot 19.00 uvrijdag 09.00 tot 12.00 u 15.30 tot 19.00 uzaterdag 09.00 tot 12.00 u

Achel, Michielsplein 3 bus 2Telefoon: 011 80 35 64maandag 18.00 tot 20.00 udinsdag 10.00 tot 12.00 uwoensdag 14.00 tot 17.00 udonderdag 18.00 tot 20.00 uvrijdag geslotenzaterdag 10.00 tot 12.00 u

Het UiTpunt en de bibliotheken zijn gesloten op:Zaterdag 1 november 2014 (Allerheiligen)

Dinsdag 11 november 2014 (Herdenking Wapenstilstand)

Zaterdag 15 november 2014 (Feest van de Dynastie)

Website bibliotheek: www.hamont-achel.be/bibliotheek

E-mail bibliotheek: [email protected]

E-mail UiTpunt: [email protected]

Page 19: Belleman september 2014

19Belleman / september 2014

Men zegge het voort

Opportunitas Dienstenbedrijf Noord-Limburg is een initiatief van het OCMW, Opportunitas Dienstenbedrijf Noord-Limburg is een initiatief van het OCMW, Opportunitas Dienstenbedrijf Noord-Limburg is een initiatief van het OCMW, PWA en UNIZO Hamont-Achel. Opportunitas heeft een erkenning als PWA en UNIZO Hamont-Achel. Opportunitas heeft een erkenning als PWA en UNIZO Hamont-Achel. Opportunitas heeft een erkenning als invoegbedrijf (*) en is actief in de sociale diensteneconomie. Het kantoor invoegbedrijf (*) en is actief in de sociale diensteneconomie. Het kantoor is gevestigd in het gemeenschapshuis te Achel.

(*) Een invoegbedrijf is een onderneming die bereid is kansengroepen een duurzame tewerkstelling te garanderen met aandacht voor opleiding en begeleiding in een arbeidsomgeving waar maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal staat.

Opportunitas biedt verschillende diensten aan:

Huishoudelijke hulpTaken zoals poetsen, strijken, ramen wassen, koken of boodschappen doen kunt u toevertrouwen aan een professionele huishoudhulp van Opportunitas via het systeem van de dienstencheques.

Strijken buitenshuisLaat uw was aan huis ophalen. Slechts 2 dagen later wordt de keurig gestreken was teruggebracht. Bij Opportunitas wordt niet gewerkt met een puntensysteem, u betaalt de effectief gestreken tijd.

WassalonDe thuisverpleging staat in voor de persoonlijke hygiëne, de huishoudhulp voor het onderhoud van de woning, de PWA’er voor het tuinonderhoud, … maar wie helpt u met de persoonlijke was? Wij bieden een toegankelijk en betaalbaar alternatief aan.

Opportunitas Dienstenbedrijf staat in voor de reiniging van persoonsgebonden was van residenten in woon- en zorgcentra (bejaardenhuizen), zorginstellingen, ouderen, hulpbehoevenden, alleenstaanden en kansarmen.

De was wordt twee maal per week opgehaald en op deze momenten wordt de zuivere, geplooide en gestreken was teruggebracht.

Kleine herstellingen aan de kleding worden uitgevoerd in het wassalon. Hierbij gaat het om het aanzetten van knopen, zomen herstellen, …

Wij bieden onze dienstverlening aan tegen een zeer democratische prijs. Op deze manier wordt het uitgeven van de persoonlijke was voor iedereen Op deze manier wordt het uitgeven van de persoonlijke was voor iedereen haalbaar en betaalbaar. Bij ons betaalt u geen stukprijs, maar een vast maandelijks bedrag ongeacht de hoeveelheid was.

Verantwoordelijke Opportunitas:Liesbeth De MeyerTel: 011 80 55 55Mobiel : 0476 21 08 76E-mail: [email protected]

Adres:GemeenschapshuisMichielsplein 1 bus 13930 Hamont-Achel

Openingsuren:Maandag: 09.00 - 12.00 u Dinsdag: 09.00 - 12.00 uWoensdag: 13.30 - 16.30 uDonderdag: 13.30 - 16.30 uVrijdag: 09.00 - 12.00 u

U wenst gebruik te maken U wenst gebruik te maken U wenst gebruik te maken van onze diensten:van onze diensten:Snelste weg: gewoon telefoneren naar 011 80 55 55 of even op kantoor langsko-men. U wordt er verder geholpen.

Prijs huishoudelijke hulp en strijken:Per gepresteerd uur betaalt u 9,00 euroen het is bovendien fiscaal aftrekbaar (netto 6,30 euro per uur). De diensten van het wassalon worden gefactureerd.

Opportunitas Dienstenbedrijf Noord-Limburg

Page 20: Belleman september 2014

20 www.hamont-achel.be

Men zegge het voort

Wat te doen met uw (GROEN)AFVAL? Laat uw (GROEN)AFVAL naar het RECYCLAGEPARK brengen door het PWA! Om gebruik te maken van deze handige dienst komt u gewoon even langs op het PWA-kantoor. Mocht u niet in deze mogelijkheid zijn dan volstaat een eenvoudig telefoontje ook. De PWA-beambte legt onmiddellijk een afspraak met u vast waarna het afval op het afgesproken tijdstip opgehaald en vervoerd wordt naar het recyclagepark.

U betaalt na de ophaling het ticket van het recyclagepark en een factuur van het PWA waarvan de basisprijs 5,00 euro bedraagt.

HANDIGE TIP: koop een BIG BAG voor uw GROENAFVALKoop op het PWA een herbruikbare BIG BAG (80 x 80 x 80 cm - 10 euro) die u kan vullen met groenafval. Het PWA transporteert deze BIG BAG naar het recyclagepark waarna uw BIG BAG thuis terug afgeleverd wordt!

PWA-activiteit: nu ook grafzorgHet PWA kan mensen die hulp nodig hebben, ondersteunen met een brede waaier aan activiteiten, taken en klusjes.

In dit artikel willen we onze NIEUWE dienst ‘GRAFZORG’ even in de kijker zetten!Deze dienst is opgericht omdat men soms door omstandigheden niet regelmatig naar de begraafplaats van een dierbare overledene kan gaan. Het schoon houden en het verwijderen van bladeren en vuil durft men dan al eens overslaan. Dit is waar de dienst grafzorg van het PWA het dan van u overneemt! De dienst grafzorg van het PWA staat in voor de verzorging van het graf, zodat het er steeds waardig en verzorgd uitziet. Het stadsbestuur blijft uiteraard de begraafplaatsen onderhouden.

Kostprijs per gepoetst graf: 1 PWA-cheque (leveren dienst) + 1,00 euro (poetsproduct)

Prijs 1 PWA-cheque:• Gebruikers met het WIGW-statuut:

5,95 euro• Andere gebruikers: 6,20 euro

Graag meer informatie over deze dienst? Neem dan contact op met ons!

Het PWA kan mensen

die hulp nodig hebben,

ondersteunen met een

brede waaier aan activiteiten,

taken en klusjes.

Fietsen graverenJaarlijks worden tal van onbeheerde fi etsen teruggevonden. Slechts een klein aantal kan door de politie terugbezorgd worden aan de eigenaar. Door uw fi ets te laten graveren zorgt u ervoor dat in geval van fi etsdiefstal uw fi ets terug bezorgd kan worden. Het graveren gebeurt door de stadsdiensten maar omdat er in de winterperiode bijna geen vraag hierna is zullen wij in de toekomst enkel graveren van april tot en met september.

Eerst volgende afspraak: 15 april 2015.

PWA Hamont-Achel vzwMichielsplein 1 - Bus 23930 Hamont-Achel

ContactpersoonPWA: Liesbet Scheelen Tel 011 44 89 85Mail: [email protected]

OpeningsurenMaandag 09.00 - 12.00 uurWoensdag 13.30 - 16.30 uurDonderdag 13.30 - 16.30 uur

Wat te doen met uw (GROEN)AFVAL?

Page 21: Belleman september 2014

Hiermee meld ik het volgende:het wegdek is beschadigd

het rioolputje is verstopt / straatkolk de fi ets- en voetpaden dienen hersteld het onderhoud van zijbermen of beplanting is gewenst het ruimen van grachten is gewenst er is een sluikstort er is een gevaarlijke verkeerssituatie er is signalisatie gewenst de bushalte voldoet niet defecte verlichting anderen

Plaats:

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

Opmerkingen:

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

Afzender (naam, adres, tel./GSM): ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

datum: handtekening: e-mail:................................................................................................................................................................................................................

U kan deze meldingskaart opsturen naar het adres op de achterzijde of deponeren in de brievenbus aan het stadhuis. Aan anonieme kaarten wordt geen gevolg gegeven.

het rioolputje is verstopt / straatkolk de fi ets- en voetpaden dienen hersteld het onderhoud van zijbermen of beplanting is gewenst het ruimen van grachten is gewenst er is een sluikstort er is een gevaarlijke verkeerssituatie er is signalisatie gewenst de bushalte voldoet niet defecte verlichting anderen

21Belleman / september 2014

Men zegge het voort

De opvoedingswinkelHet stadsbestuur organiseert in samenwerking met de opvoedingswinkel Het stadsbestuur organiseert in samenwerking met de opvoedingswinkel Het stadsbestuur organiseert in samenwerking met de opvoedingswinkel Noord-Limburg een lezing over Noord-Limburg een lezing over

‘Faalangst: wat als ik niet slaag?’ ‘Faalangst: wat als ik niet slaag?’ Wanneer: donderdag 27 november om 20 uurWaar: Michielshof, Michielsplein te Hamont-AchelInkom is gratis

Tijdens deze lezing wordt er vanuit concrete situaties en voorbeelden ingegaan op het thema faalangst. De typische kenmerken van een passief en actief faalangstig kind worden besproken zodat ouders kunnen toetsen en actief faalangstig kind worden besproken zodat ouders kunnen toetsen of hun kind faalangstig is of simpelweg last heeft van examenstress. De verschillen hiertussen worden uitgelegd en de behandelingsmogelijkheden worden voorgesteld. Hier wordt er met concrete verhalen en situaties gewerkt. Nadien is er mogelijkheid tot vraagstelling.

De volledige vormingskalender van de opvoedingswinkel Noord-Limburg vindt u op Noord-Limburg vindt u op Noord-Limburg vindt u op www.hamont-achel.bewww.hamont-achel.bewww.hamont-achel.bePraktischPraktisch• De opvoedingswinkel is er voor ouders van • De opvoedingswinkel is er voor ouders van

kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar.kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar.

• U kan vijf gesprekken vastleggen, deze zijn gratis en gebeuren met de grootste zijn gratis en gebeuren met de grootste discretie.

• Gesprekken zijn strikt vertrouwelijk en u krijgt deskundige antwoorden op maat.

• Vragen kunnen ook telefonisch of per mail gesteld worden.

Meer info:Tom Meeus Tom Meeus [email protected]@opvoedingswinkelnoordlimburg.betel. 011 80 59 07tel. 011 80 59 07www.opvoedingswinkelnoordlimburg.bewww.opvoedingswinkelnoordlimburg.bewww.facebook.com/OpvoedingswinkelNLwww.facebook.com/OpvoedingswinkelNL

Page 22: Belleman september 2014

www.tele-onthaal.be

22

Men zegge het voort

Meldingskaart

Houtverkoop aan de bevolkingDe openbare houtverkoop van brand- en geriefhout door het stadsbestuur gaat door op zaterdag 25 oktober 2014. De verkoop gaat niet meer ter plaatse door maar wordt voor de eerste maal georganiseerd in het Michielshof in Achel.

Samenkomst om 9 uur.Nieuw: directe betaling is mogelijk via bancontact in de zaal. Het gaat om 46 loten naald- en loofhout.De informatiebladen liggen vanaf 3 oktober klaar op het stadhuis bij de dienst stadsontwikkeling.

Vrijwilligers gezocht

In oktober start Tele-Onthaal Limburg weer een opleiding voor vrijwilligers.Bent u sociaalvoelend en kan u luisteren naar mensen die het moeilijk hebben? Kan u 1 maal per week 4 uren naar Hasselt komen? Bent u bereid om ook nachtdiensten te doen? Dan biedt Tele-Onthaal u zinvol en verrijkend vrijwilligerswerk !

Een informatiebrochure kan u aanvragen via het secretariaat tel. 011 22 77 67of via [email protected].

Meer weten over Tele-Onthaal?Bezoek onze website www.tele-onthaal.be

Stadsbestuur Hamont-AchelInfodienstStad 403930 Hamont-Achel

Houtverkoop door Agentschap Natuur en BosHet Agentschap voor Natuur en Bos verkoopt op 18 oktober loofhout op stam en gestapeld in de regio Noord-Limburg. Voor inlichtingen kan u terecht bij Raf Verschueren op het regiokantoor Bree, Ter Rivierenwal 9a ([email protected] - 0499 86 52 83).

Page 23: Belleman september 2014

Diploma is doorslaggevendWie vroegtijdig de school verlaat – zonder di-ploma – tuimelt veel sneller in de werkloosheid. Jongeren die een technische opleiding afbreken, lopen dubbel zoveel risico om na 1 jaar zonder werk te zitten. Voor wie in de beroepsopleiding zit, ligt dat risico zelfs drie keer hoger. Mét een diploma is het een heel ander verhaal. Daar heb-ben jongeren uit een technische of beroepsoplei-ding vaak zelfs meer mogelijkheden dan jongeren die de arbeidsmarkt betreden met alleen een diploma algemeen secundair onderwijs op zak.

De juiste studiekeuzeEen diploma is duidelijk dé sleutel om werk te vinden. De eerste vereiste is een studiekeuze te maken die aansluit bij de interesses, vaardigheden en talenten van de jongere. Want wat je graag en goed doet, hou je nu eenmaal gemakkelijk vol. De provincie vindt het dan ook belangrijk dat ou-ders en jongeren geholpen worden om de juiste keuzes te maken.

Motiveren om vol te houdenDe meeste schoolverlaters zonder diploma zijn jongens. Vaak uit sociaal kwetsbare gezin-nen. Leerkrachten kunnen op hen een positieve invloed uitoefenen. Hen motiveren om door te zetten en de vicieuze cirkel te doorbreken. Daarom ijvert de provincie ervoor dat onze toekomstige leerkrachten al in hun opleiding met dergelijke scenario’s omgaan. Zodat ze leren hoe ze de motivatie bij deze jongeren kunnen aanwakkeren.

Goed voor onze provincieMinder laaggeschoolde werklozen: het is niet alleen goed voor de jongeren zelf, het is ook een zegen voor de provincie. Goed opgeleide mensen zijn nu eenmaal voor veel bedrijven een reden om zich in een regio te vestigen. En hoe meer bedrijven er naar Limburg komen, hoe meer jobs er zijn en hoe sterker de werkloosheid daalt. Ook bij jongeren. Of hoe individuele diploma’s de toekomst van onze hele provincie kunnen bepalen.

Iedereen een diplomaJEUGDWERKLOOSHEID Het aantal laaggeschoolden ligt in Limburg hoger dan het Vlaamse gemiddelde. Dat weerspiegelt zich in het aantal werkloze jongeren. 1 werkzoekende Limburger op 5 is vandaag jonger dan 25. Daarom spant de provincie zich in om nieuwe jobs te creëren. Maar ook … om jongeren te motiveren hun studies af te maken.

nieuws van de provincie limburg©

Rob

in R

eynd

ers

- pr

ovin

cie

Lim

burg

www.limburg.be www.facebook.com/limburgbe twitter.com/limburgbe

Mijn begeleider mag gratis meeEen theatervoorstelling, muziekoptreden, sportmanifestatie of tentoonstelling meepikken: voor personen met een handicap is het niet altijd evident. Daarom riep het provinciebestuur de begeleiderspas in het leven. Een pas op naam waarmee Limburgers met een handicap gratis iemand naar evenementen kunnen meenemen. Twee voor de prijs van één dus. Heel wat orga-nisatoren in Limburg erkennen de pas. Om in aanmerking te komen, moet je in Limburg wonen én een attest kunnen voorleggen. Het aanvraag-formulier, de voorwaarden en details vind je terug op de website van de provincie.www.limburg.be/steunpunttoegankelijkheid-Begelei-derspas

G-sport: nu G-ratis brochureSporten: het is gezond én bezorgt je leuke sociale contacten. Jammer genoeg zijn er nog te weinig personen met beperkingen die op regelmatige basis sporten. Vaak omdat ze niet

beseffen dat er ook in hun buurt heel wat aangepaste sportinitiatieven zijn. De provincie wil daar iets aan doen. Met een gratis brochure die G-sporten promoot en stimuleert. De brochure bevat een alfabetisch overzicht per sporttak van alle sportmogelijkheden voor personen met een beperking. Je kunt ze gratis aanvragen bij Ronny Wasiak van de Provinciale Sportdienst. Bel hem op 011 23 72 60 of mail naar [email protected]/g-sport

© R

obin

Rey

nder

s -

prov

inci

e Li

mbu

rg©

Rob

in R

eynd

ers

- pr

ovin

cie

Lim

burg

© R

obin

Rey

nder

s -

prov

inci

e Li

mbu

rg©

Rob

in R

eynd

ers

- pr

ovin

cie

Lim

burg

limburg.be

Een initiatief van deprovincie Limburg

Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt, BE

23Belleman / september 2014

Page 24: Belleman september 2014

24 www.hamont-achel.be

In deze rubriek wil het OCMW u informeren over een aantal In deze rubriek wil het OCMW u informeren over een aantal In deze rubriek wil het OCMW u informeren over een aantal wetenswaardig heden die voor u van belang kunnen zijn. wetenswaardig heden die voor u van belang kunnen zijn. wetenswaardig heden die voor u van belang kunnen zijn. Nadere inlichtingen zijn steeds te bekomen bij de sociale dienst, Nadere inlichtingen zijn steeds te bekomen bij de sociale dienst, het OCMW-secretariaat en de plaatselijke beleidsmensen.het OCMW-secretariaat en de plaatselijke beleidsmensen.

OCMW Hamont-AchelOCMW Hamont-AchelMichielsplein 1, 3930 Hamont-AchelMichielsplein 1, 3930 Hamont-AchelTelefoon: 011 80 55 50Fax: 011 80 55 59E-mail: [email protected]: [email protected]

Huisartsen-wachtpost In het weekend en op feestdagen.De huisartsenwachtpost organiseert de weekendwacht van de huisartsen van Bocholt, Neerpelt, Overpelt, Peer, Hamont-Achel en Hechtel-Eksel.Vanaf vrijdagavond 20 uur tot maandagmorgen 8 uur zijn telkens 3 artsen actief in de wachtpost. Ook op wettelijke feestdagen is de wachtdienst bemand.Twee artsen werken op de wachtdienst, de derde gaat vanuit de wachtdienst op huisbezoek bij patiënten. In de wachtdienst is er naast de twee artsen ook een administratief medewerker aanwezig voor het onthaal van de patiënten en de administratie. De huisartsenwachtpost is gevestigd in het oud ziekenhuis in Neerpelt, Stationsstraat 76 en is bereikbaar op het nummer:

011 60 40 60‘s NachtsIn de week ’s nachts is het nummer 011 60 40 60 wel operationeel. Alleen zal u dan niet op de huisartsenwachtpost terechtkomen, die is namelijk gesloten doorheen de week. Een computerstem zal u vragen om uw postcode in te tikken en u wordt automatisch doorverbonden met de dienstdoende huisarts van wacht: die kan u dan consulteren in zijn eigen kabinet, dus niet in de wachtpost.

Zelfstandigen in fi nanciele moeilijkheden

Bent u zelfstandige en gaat het niet goed met uw zaak, dan kan u contact opnemen met vzw TUSSENSTAP. Deze organisatie geeft individuele begeleiding aan zelfstandigen in moeilijkheden en na een faling.

Elke situatie is anders. Als u hulp vraagt bij Tussenstap, zullen zij samen met u bekijken welke de verschillende mogelijkheden zijn. Tussenstap bekijkt met u welke stappen u kan zetten om niet failliet te gaan. Is uw zaak al failliet verklaard, dan kijken ze welke rechten u hebt op een vervangingsinkomen.

Tussenstap werkt met vrijwilligers. Het zijn mensen die weten wat het betekent om zelfstandige te zijn.

Telefoon: 02 21 22 362E mail: [email protected] of www.tussenstap.beBent u boer of tuinder, dan kan u contact opnemen met ‘Boeren op een kruispunt’.Telefoon: 09 330 67 43 of 0800 99 138Of www.boerenopeenkruispunt.be

Page 25: Belleman september 2014

V.U

.: D

irk

Dew

olf,

Age

ntsc

hap

Zorg

en

Gez

ondh

eid,

Kon

ing

Alb

ert

II-la

an 3

5 bu

s 33

, 103

0 Br

usse

l – v

ersie

201

4

Vlaanderen is zorg

Zwanger, 65+, diabetes of chronisch ziek? Bescherm jezelf: laat je vaccineren.

LAAT GRIEP DEZE WINTER IN DE KOU STAAN

AGENTSCHAP ZORG & GEZONDHEID

GRIEPVACCINATIE.BE

25Belleman / september 2014

OCMW

Laat griep deze winter in de kou staan

Elke winter duikt de griep weer op. Voor sommige mensen is griep gevaarlijker dan voor andere. Ouderen, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren lopen een hoger risico op complicaties. Deze risicogroepen kunnen zich het best laten vaccineren. Vanaf half oktober is het vaccin beschikbaar en voor risicogroepen wordt het voor bijna de helft terugbetaald. Voor mensen in woonzorgcentra is het griepvaccin gratis.

Geen banale ziekteDe meeste personen met een goede gezondheid overwinnen griep na een week. Bij ongeveer 10% van de grieppatiënten treden complicaties op, vooral van de luchtwegen. Ongeveer 10% daarvan moet gehospitaliseerd worden. Fatale afl oop is niet uit te sluiten, zeker niet bij ouderen.Personen die beroepshalve voor risicogroepen zorgen, beschermen door griepvaccinatie niet enkel zichzelf, maar ook de mensen voor wie ze zorgen.

Een veilig vaccinJaarlijkse griepvaccinatie is de enige manier om griep te voorkomen en het maakt de kans dat u ziek wordt veel kleiner. Krijgt u ondanks vaccinatie toch nog griep, dan bent u minder ziek en complicaties worden geringer. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte verergert (bijvoorbeeld ontregeling van diabetes). Ook voor zwangere vrouwen is het veilig, zij kunnen zich vanaf 14 weken zwangerschap laten vaccineren en beschermen zo zichzelf en hun kind.

Griepvaccin terugbetaald aan risicogroepenHet vaccin koopt u bij uw apotheker met een voorschrift van de huisarts. Bewaar het in de koelkast, anders wordt het waardeloos. Ga naar uw huisarts en laat u vaccineren. Het griepvaccin kost tussen de 10 en 12 euro, maar wordt voor de helft terugbetaald aan mensen uit de risicogroepen. Sommige mutualiteiten betalen het zelfs volledig terug.

Behoort u tot de doelgroep, vraag dan zeker raad bij uw huisarts of apotheker. Meer informatie: www.griepvaccinatie.be en www.infl uenza.be

Een vluchteling zijn, betekent

vluchten voor de bedreiging

van leven of vrijheid. Dit is nooit

een vrije keuze en verder heeft

men het recht op internationale

bescherming.

Wereld-vluchtelingendag20 juni was ook dit jaar Internati-onale Dag van de Vluchteling.Met deze dag willen de Verenigde Naties aandacht en begrip vragen voor vluchtelin-gen. De Verenigde Naties hebben in 1951 het vluchtelingenverdrag aangenomen. In deze nadere uitwerking van artikel 14 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat dat ‘eenieder het recht heeft asiel te zoeken en dat te genieten’. Het verdrag beschrijft wie als vluchteling kan beschouwd worden en welke verplichtingen staten, die het verdrag ondertekend hebben, op zich moeten nemen.

In 2001 werd voor de eerste keer de Wereldvluchtelingendag georganiseerd.

Het is een speciale herdenkingsdag voor de miljoenen vluchtelingen die op zoek zijn naar een rechtvaardige toekomst. Deze dag wordt gevierd in meer dan 100 landen.

Een vluchteling zijn, betekent vluchten voor de bedreiging van leven of vrijheid. Dit is nooit een vrije keuze en verder heeft men het recht op internationale bescherming.

Het OCMW van Hamont-Achel vangt 20 personen, die een lopende asielprocedurehebben, op in het Lokaal Opvang initiatief (LOI). De opdracht van het LOIis het verlenen van materiële hulp volgenshet bed-bad-broodprincipe, zodat de basisbehoeftes vervuld zijn.

Opvolging van het dossier, familiale situatie, psychosociaal welzijn, onderwijs en levenskwaliteit worden verzekerd door de maatschappelijk assistenten van Een vluchteling zijn, betekent door de maatschappelijk assistenten van Een vluchteling zijn, betekent het OCMW.

Een vluchteling zijn, betekent vluchten voor de bedreiging van leven of vrijheid. Dit is nooit een vrije keuze en verder heeft men het recht op internationale bescherming.

Page 26: Belleman september 2014

26 www.hamont-achel.be

OCMW

in WZC Immaculata OverpeltWoonzorgcentrum Immaculata is een nieuwe dienstverlening gestart die zich zal richten naar mensen met jongdementie alsook naar hun familieleden en mantelzorgers.

Over jongdementie wordt gesproken als het dementieproces gestart is voor de leeftijd van 65 jaar. Vaak bevinden personen met deze ziekte zich nog in een actieve fase van hun leven. In vergelijking met dementie op oudere leeftijd zijn de vragen die rijzen in de naaste omgeving daarom ook complexer.

Tijdens informele ontmoetingsavonden kunnen ervaringen gedeeld worden. De mantelzorger leert beter omgaan met emoties, kan nieuwe invalshoeken verkennen en vergroot zo zijn draagkracht. Ook zijn er informatieve avonden waarbij een thema centraal staat en een deskundige toelichting geeft.

Op de ontmoetingsavonden zijn familieleden en de persoon met dementie zelf van harte welkom. Mantelzorghuizen werken samen met vzw IN-Z zodat, wie dat wenst, een oppashulp kan inschakelen voor het thuisblijvende familielid. Voor het aanvragen van een oppas neemt u tijdig contact op met IN-Z, en vermeldt u het mantelzorghuis. U kan hen bereiken tussen 9.00 en 12.30 uop 011 52 54 85.

PRAKTISCHE INFODINSDAG 7 OKTOBER: info-avond

‘De beleving bij jongdementie’ door Johan AbrahamsDINSDAG 25 NOVEMBER: info-avond

‘Dorg-traject bij jongdementie’ door Sociaal Huis OverpeltEn dit telkens om 20 uurLOCATIE: WZC Immaculata, Dorpsstraat 58 te OverpeltDeelname is GRATIS, inschrijven niet nodig.

Indien u meer informatie wenst of op de hoogte wil blijven van verdere initiatieven dan kan u contact opnemen met Veerle Janssen of Wendy Ceelen (011 80 56 50) of mailen naar [email protected]

Mantelzorghuis jongdementie Noord-Limburg

Page 27: Belleman september 2014

27Belleman / september 2014

OCMW

Dag zonder krediet, elke dag van het jaar!Tips voor fi nanciele rust - Tips voor fi nanciele rust - het hele jaar door!‘Dag zonder krediet ‘ is een jaarlijkse actie georganiseerd door een platform van 19 organisaties met als doel elke burger 19 organisaties met als doel elke burger te informeren en sensibiliseren tegen de gevaren van ‘gemakkelijk krediet’ en tegen het risico van schuldoverlast (cfr. www.dagzonderkrediet.bewww.dagzonderkrediet.be)

TIP: onderzoek op welke uitgaven u kan besparen. u kan besparen. Gebruik premies en sociale rechten.Hebt u een goed zicht op uw fi nanciële situatie?

Dan kan u dingen veranderen:

• wat vinden u en uw gezin echt belangrijk?

• minder belangrijke uitgaven kan u schrappen.

• voor andere kan u een goedkopere oplossing zoeken:

> gas en elektriciteit: www.vreg.bewww.vreg.be

> gsm, telefoon, internet …: www.bestetarief.be

> informatie over premies en/of sociale rechten kan u vinden op: www.rechtenverkenner.be

RESULTAAT: misschien kan u wel meer met uw geld doen dan u dacht!Budgetplanner: www.budgetplanner.bewww.budgetplanner.be

Rechtshulp voor iedereen De dienst rechtshulp biedt juridisch advies en bijstand aan elke inwoner van de gemeente. Iedereen kan immers in een situatie verzeild geraken die hem/haar juridisch in een moeilijk parket brengt. In die omstandigheden is het nuttig dat u op de hoogte bent van uw rechten en plichten. Het behoort tot de taak van het Welzijnspunt om zijn inwoners hierover te informeren.Wilt u meer weten over uw rechten en plichten? Of zou u verder willen gaan om de rechten en voordelen waarop u aanspraak maakt te verkrijgen? Wilt u hierover meer informatie of hulp? Dan kan u steeds terecht bij de dienst rechtshulp op het OCMW.

Met welke problemen kan u er terecht?De problemen kunnen van allerlei aard zijn, zoals bijv.:• relatieproblemen met partner of kinderen• echtscheiding, omgangsrecht, onderhoudsgeld enz.• voogdij• voorlopige bewindvoering• huur• kopen en verkopen• erfrecht en testamenten

Welke juridische hulp krijgt u aangeboden?• informatie en advies• bemiddelen met de tegenpartij• helpen opmaken van brieven• verwijzen naar advocaten, notarissen, rechtbanken, kosteloze

tweedelijnsbijstand• (pro deo) en kosteloze rechtsbijstand• de jurist gaat niet naar de rechtbank voor u

en stelt geen besluiten op in uw rechtszaak

Welke kostprijs is hieraan verbonden? Deze juridische dienst-verlening is volledig gratis, voor zover het om persoonlijke belangenbe-hartiging gaat.

Spreekuren: Elke dinsdag tussen 9.00 en 12.00 u in de kantoren van het OCMW. U kunt Sandra Dekelver telefonisch eveneens elke dinsdag bereiken via het nummer van het OCMW (011 80 55 50) en dit tijdens de kantooruren.

De Mobiliteitscentrale voor Aangepast Vervoer LimburgIedereen met een mobiliteitsbeperking kan voor vervoersvragen sinds kort terecht bij de provincie Limburg, meer bepaald bij MAV-Limburg (Mobiliteitscentrale voor Aangepast Vervoer Limburg). Via het gratis nummer 0800 17 666 kan u bij de MAV iedere werkdag van 9.00 tot 12.00 u en van 13.00 tot 16.00 u terecht voor alle informatie rond vervoersmogelijkheden voor personen met een mobiliteitsbeperking.Bovendien bieden de MAV-medewerkers u ook de mogelijkheid om direct via hen uw rit te boeken bij een taxibedrijf dat aangepast vervoer aanbiedt. Een handige service die er niet enkel voor zorgt dat u via compensatie aan een betaalbaar tarief uw rit kan uitvoeren, maar die er ook voor zorgt dat de taxi u op het door u gewenste uur op de juiste plaats komt oppikken!

Heeft u vragen over aangepast vervoer of wilt u laten onderzoeken of u in aanmerking komt voor zo’n compensatie, neem dan kosteloos en vrijblijvend contact op met het team van de MAV Limburg.0800 17 666 - [email protected]

• overeenkomsten• gerechtelijke procedure• aanvraag pro deo advocaat e.a.

Uitgebreide informatie over dit gecompenseerd vervoer vindt u ook op www.limburg.be/mav

Opstart mobiliteitscentrale en aangepast vervoer

Page 28: Belleman september 2014

www.hamont-achel.be

Verantwoordelijke uitgever De Belleman: College van burgemeester en schepenen, Stad 40, 3930 Hamont-Achel, College van burgemeester en schepenen, Stad 40, 3930 Hamont-Achel, Telefoon: 011 44 50 40, E-mail: [email protected], Website: www.hamont-achel.beDrukwerk: Drukkerij Boonen, Hamont-Achel Concept: Nelson, Leuven Vormgeving: Circuze, Bree

Belleman / september 201428

OCMW

U kan ons telefonisch bereiken elke werkdag tussen 08.30 - 12.30 en 13.30 - 17.00 uur. Verder zijn er volgende zitdagen:

SOCIALE DIENSTMaandag: 09.00 - 12.00 uurDinsdag: 09.00 - 12.00 uurWoensdag: 13.30 - 16.30 uurDonderdag: 13.30 - 16.30 uurVrijdag: 09.00 - 12.00 uur

DIENST OUDEREN EN THUISZORGBest neemt u telefonisch contact tijdens de openingsuren zodat we u gericht kunnen helpen.

JURIDISCHE DIENSTDinsdag: 09.00 - 12.00 uur

VERWARMINGSTOELAGEVrijdag: 09.00 - 12.00 uurVrijdag: 09.00 - 12.00 uur

Wanneer kan u terecht bij het OCMW?

OPLADEN BUDGETMETER INFRAXBelangrijk om weten is dat men niet kan betalen met cash geld, maar enkel met bancontact. enkel met bancontact. Maandag: 09.00 - 12.00 uurMaandag: 09.00 - 12.00 uurWoensdag: 13.30 - 16.30 uurWoensdag: 13.30 - 16.30 uurVrijdag: 09.00 - 12.00 uurVrijdag: 09.00 - 12.00 uur

WAAR IS HET OCMW?U vindt de Sociale Dienst in het Gemeenschapshuis Achel, Michielsplein 1 te 3930 Hamont-Achel.U vindt de Sociale Dienst in het Gemeenschapshuis Achel, Michielsplein 1 te 3930 Hamont-Achel.Telefoon: 011 80 55 50 - Fax: 011 80 55 59 - e-mail: [email protected]: 011 80 55 50 - Fax: 011 80 55 59 - e-mail: [email protected]

HET OCMW IS GESLOTEN OP:Maandag 10 november 2014 (brugdag) - Dinsdag 11 november 2014 (Herdenking Wapenstilstand)Maandag 10 november 2014 (brugdag) - Dinsdag 11 november 2014 (Herdenking Wapenstilstand)

Wat is een school- of studietoelage?Een school- of studietoelage is financiële steun van de Vlaamse overheid om de kosten voor de school of studie te helpen dragen. Een schooltoelage is bestemd voor kleuters of leerlingen in het lager of secundair onderwijs. Ook studenten aan een hogeschool of een universiteit kunnen recht hebben op een toelage. De leerling of student moet les volgen aan een instelling die door de Vlaamse Gemeenschap erkend is.

Wie kan een toelage krijgen?Of u een toelage krijgt, hangt in grote mate af van de samenstelling én het inkomen van uw gezin. Als uw inkomen te hoog is, krijgt u geen toelage.

Hoe kunt u een aanvraag doen?Een aanvraag online indienen is veruit het gemakkelijkst, u hoeft geen postzegel meer te kopen en de meeste gegevens over uw gezinssamenstelling zijn al automatisch ingevuld. Heeft u echter geen computer of heeft u moeite met deze procedure dan kan het OCMW u helpen met deze aanvraag. Kom langs op de zitdag van de sociale dienst op het OCMW en breng uw identiteitskaart mee. Zij helpen u verder met de aanvraag.Aanvragen voor dit schooljaar kunnen ingediend worden tot en met 1 juni 2015.

Aanvraag studietoelage

Een schooltoelage is bestemd voor kleuters of leerlingen in het lager of secundair onderwijs. Ook studenten aan een hogeschool of een universiteit kunnen recht hebben op een toelage.

Vlaanderenis onderwijs

Dien je aanvraag in van 1 augustus 2014

tot en met 1 juni 2015.

Hulp nodig bij je aanvraag? Kijk op

www.studietoelagen.be, bel gratis 1700

of ga naar het schoolsecretariaat of de

studentenvoorzieningen.

studietoelagenVraag ze op tijd aan

(vanaf de kleuterschool).

1 op 4 heeft er recht op.

Van kleuter tot student.school- en

WWW.STUDIETOELAGEN.BE OF BEL 1700

V.U

. Mar

leen

Dep

utte

r, Ag

ents

chap

voo

r ho

ger

onde

rwijs

, vol

was

sene

nond

erw

ijs e

n st

udie

toel

agen

, Afd

elin

g St

udie

toel

agen

, Kon

ing

Alb

ert

II-la

an 15

, 121

0 Br

usse

l. •

Scho

olja

ar 2

014

-201

5