Belleman september 2013

28
Driemaandelijks stedelijk informatieblad Stad Hamont-Achel jaargang 37 nr. 151 september 2013 De Belleman Begraafplaatsen Concessies Nieuwe bomen Hooghaag Opvoedingswinkel Terug in Hamont-Achel Awel, ik wil ... vrijwilliger worden OCMW Budgetmeters opladen

description

 

Transcript of Belleman september 2013

Page 1: Belleman september 2013

Driemaandelijks stedelijk informatieblad Stad Hamont-Achel

jaargang 37 nr. 151 september 2013

De Belleman

BegraafplaatsenConcessies

Nieuwe bomenHooghaag

OpvoedingswinkelTerug in

Hamont-Achel

Awel, ik wil ...vrijwilliger worden

OCMWBudgetmeters

opladen

©je

roen

@ci

rcuz

e

Page 2: Belleman september 2013

www.hamont-achel.be2

Bevoegdheden Burgemeester en schepenenBURGEMEESTERTHEO SCHUURMANS (CD&V)Slipstraat 49Telefoon: 011 80 26 [email protected]

SCHEPEN ILSE JASPERS (BALANS) Kapelstraat 17 Telefoon: 011 44 58 81 en 0496 18 50 18 [email protected]

SCHEPENGUY JOOSTEN (CD&V)Burg 89 Telefoon: 011 44 60 84 [email protected]

SCHEPEN DAISY WINTERS (CD&V)Sommisstraat 1Telefoon: 0476 69 59 20 en 011 73 52 50 [email protected]

SCHEPENBEN SCHUURMANS (CD&V)Oude Weg 9Telefoon: 011 66 40 [email protected]

OCMW VOORZITTERSERGE VANDER LINDEN (CD&V)Bevrijdingsstraat 40Telefoon: 0476 39 58 [email protected]

SCHEPENWILLY MERTENS (CD&V)Nieuwstraat 38Telefoon: 011 62 10 [email protected]

ZITDAG STADHUIS: vrijdag van 16.30 tot 17.30 uur

BEVOEGDHEDEN: algemeen beleid, communicatie en inspraak veiligheid: politie, brandweer, verkeer, burgerlijke stand, kerkhoven lokale economie, openbaar vervoer

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN:jeugd en jeugdwelzijn wonen en huisvesting onderwijsgezin

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN: cultuur, bibliotheken, kunstonderwijs milieu en duurzaamheid informatie en I.C.T.ontwikkelingssamenwerking erfgoed en monumenten, evenementen relatie parochiale centra

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN: ruimtelijke ordeningjuridische zakenlandbouwgrondverhandelingen

ZITDAG OP AFSPRAAK BEVOEGDHEDEN: sportkinderopvang en IBOtoerismehoreca

ZITDAG OP AFSPRAAK BEVOEGDHEDEN: openbare werkenstedelijk patrimoniumbeheer personeel en organisatie

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN: OCMWwelzijn en senioren sociale economie en PWAfi nanciën

Page 3: Belleman september 2013

www.hamont-achel.be 3Belleman / september 2013

Beste Hamont-Achelaren,

Inhoudstafel

Gemeenteraad en college

Na een schitterende zomer 2013, waarin iedereen kon genieten van de Na een schitterende zomer 2013, waarin iedereen kon genieten van de Na een schitterende zomer 2013, waarin iedereen kon genieten van de Na een schitterende zomer 2013, waarin iedereen kon genieten van de Hamont-Achelse gastvrijheid, gaf de maand september het startsein voor een Hamont-Achelse gastvrijheid, gaf de maand september het startsein voor een Hamont-Achelse gastvrijheid, gaf de maand september het startsein voor een nieuw schooljaar, een nieuw werkjaar voor de talrijke jeugd, sport, culturele en nieuw schooljaar, een nieuw werkjaar voor de talrijke jeugd, sport, culturele en andere verenigingen, een nieuw aha!-seizoen en ga zo maar door. andere verenigingen, een nieuw aha!-seizoen en ga zo maar door.

Hamont-Achel leeft! En als stadsbestuur zijn we ervan overtuigd dat wij hier Hamont-Achel leeft! En als stadsbestuur zijn we ervan overtuigd dat wij hier ten volle voor moeten gaan en dat wij dit in samenwerking met burgers en ten volle voor moeten gaan en dat wij dit in samenwerking met burgers en verenigingen moeten doen. Wij doen dit op vele manieren: gaande van de verenigingen moeten doen. Wij doen dit op vele manieren: gaande van de steun via een aanmoedigingstoelage voor het organiseren van buurtfeesten, steun via een aanmoedigingstoelage voor het organiseren van buurtfeesten, het leggen van een nieuwe moderne sportvloer in sporthal De Posthoorn, het leggen van een nieuwe moderne sportvloer in sporthal De Posthoorn, de werkingstoelage voor Hamonttisser, het onderhouden van de sportvelden de werkingstoelage voor Hamonttisser, het onderhouden van de sportvelden tot het in orde houden van een veilige schoolomgeving enzovoort.tot het in orde houden van een veilige schoolomgeving enzovoort.

Maar we zien dit nog ruimer. Wij willen ruimte en kansen scheppen voor Maar we zien dit nog ruimer. Wij willen ruimte en kansen scheppen voor iedereen. Niet alleen in de vrije tijd maar ook in het dagelijkse leven waarin iedereen. Niet alleen in de vrije tijd maar ook in het dagelijkse leven waarin mensen gaan werken, zich verplaatsen, winkelen, elkaar ontmoeten, zorg mensen gaan werken, zich verplaatsen, winkelen, elkaar ontmoeten, zorg dragen voor elkaar.

De taken voor de steden en gemeenten worden elk jaar ruimer en de verwachtingen van hun inwoners volgen deze evolutie. In Hamont-Achel groeien we mee.

Om op al deze vragen antwoorden te bieden is een goede organisatie vereist, maar ook voldoende middelen: mensen, geld en materiaal.

De Vlaamse steden en gemeenten werken momenteel aan de BBC (beleids- en beheerscyclus).

De Vlaamse overheid legt deze nieuwe vorm van budgettair evenwicht voor een periode van 6 jaar op voor alle steden en gemeenten. Het is voor alle steden en gemeenten een hele klus om dit evenwicht in te plannen.

In Hamont-Achel zijn de voorbereidingen volop bezig en valt deze opdracht mee. Het feit dat Hamont-Achel als een van de weinige steden en gemeenten geen schuld heeft, helpt natuurlijk enorm in het zoeken naar dit budgettair evenwicht.

Nieuwe taken, stijgende kosten (o.a. de pensioenlast), verminderde inkomsten (o.a. minder energieopbrengsten en wegvallen Dexia dividend) zullen de bestuurders van deze stad scherp houden in de zoektocht naar fi nancieel evenwicht.

Dat is de grootste bestuurlijke uitdaging voor dit najaar.

Theo SchuurmansBurgemeester

Gemeenteraad en college 2Veiligheid 6Burgerzaken 8Nutsvoorzieningen 10Milieu en duurzaamheid 11Bibliotheek 16Men zegge het voort 20OCMW 23

Page 4: Belleman september 2013

4 www.hamont-achel.be

Met pensioenJean Cortens Sinds 1 juli 2013 is Jean Cortens met pensioen. Hij trad op 16 mei 1988 in dienst als technisch beambte.

Voor hij in dienst trad bij ons bestuur was Jean ruim 5 jaar actief als ondergronds mijnwerker bij de Kempische Steenkolen-mijnen in Winterslag.

Jean was bij ons bestuur voornamelijk actief in de bouw- en diverse aanverwanteonderhoudswerken. Tegelen, vloeren, voegen en metselen waren zijn dagdage-lijkse taken.

De restauratie van het kapelleke in de Hoek en de herstelling van de Sint Lutgardisbrug in Achel waren zijn laatste opdrachten.

Na 25 jaar dienst verlaat Jean de werf om van zijn pensioen te genieten.

Verkoop geschenkartikelenWilt u graag uitpakken met een orgineel geschenk of wilt u zelf een beetje ambassadeur van Hamont-Achel zijn, dan kan u terecht in het UiTpunt voor één van volgende artikelen:

Verkoop merchandisingartikelen Tarief• Balpen met logo Hamont-Achel 1,00 euro

• Vlag met wapenschild Hamont-Achel 57,00 euro

• Vlag met logo Hamont-Achel 36,00 euro

• Muismatje met logo Hamont-Achel 2,50 euro

• Boodschappentas met logo Hamont-Achel 1,50 euro

• Paraplu met logo Hamont-Achel 7,50 euro

• Teutenbeeldje per stuk 12,50 euro

bij afname min. 10 stuks 10,00 euro

• Parasol (zonder voet) met logo Hamont-Achel 25,00 euro

• Parasol (Horecazaken) 10,00 euro

• Waterkaraf 10,00 euro

• Fluovestje met logo Hamont-Achel 2,00 euro

• Fotoboek Hamont-Achel 15,00 euro

• Fotoboek Hamont-Achel met sierlijke hoes 20,00 euro

• Handdoek stad Hamont-Achel 10,00 euro

• Pin Hamont-Achel 1,00 euro

Verder zijn ook tal van toeristische kaarten en brochures verkrijgbaar.Bijkomende info: UiTpunt, Wal 26, 011 44 50 40 of [email protected]

Gemeenteraad en college

Sus PellensSinds 1 september is Sus Pellens met pensioen. Hij trad op 1 april 1974 als deeltijds hulp-bibliothecaris (zoals men dat toen noemde) in dienst bij het voormalig gemeentebestuur van Achel. Naast zijn functie als leraar bij het NIKO, stond hij 6 uren per week klaar om de uitleningen in de bibliotheek te verzorgen.

Sus was een vrijwilliger van het eerste uur. Voor hij in dienst trad was hij van 1968 tot maart 1974 vrijwillige medewerker in de bibliotheek die toen gehuisvest was in de raadszaal van het oude gemeentehuis aan de Kasteeldreef in Achel.

Sus heeft het bibliotheekwezen zien evolueren tot een modern apparaat waar naast uitleningen van boeken ook fi lms, cd’s, internettoepassingen en tickets kunnen bekomen worden. Nu mag hij gaan genieten van zijn pensioen.

Page 5: Belleman september 2013

Beleidsorganen, zoals gemeenteraad of het college van burgemeester en Beleidsorganen, zoals gemeenteraad of het college van burgemeester en Beleidsorganen, zoals gemeenteraad of het college van burgemeester en Beleidsorganen, zoals gemeenteraad of het college van burgemeester en Beleidsorganen, zoals gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen, kunnen of zijn in sommige gevallen zelfs wettelijk verplicht, schepenen, kunnen of zijn in sommige gevallen zelfs wettelijk verplicht, schepenen, kunnen of zijn in sommige gevallen zelfs wettelijk verplicht, schepenen, kunnen of zijn in sommige gevallen zelfs wettelijk verplicht, advies in te winnen bij de stedelijke adviesraden.advies in te winnen bij de stedelijke adviesraden.advies in te winnen bij de stedelijke adviesraden.

Hamont-Achel heeft de volgende adviesraden:Hamont-Achel heeft de volgende adviesraden:• Jeugdraad• Jeugdraad• Sportraad• Sportraad• Cultuurraad• Cultuurraad• Seniorenraad• Adviesraad Ruimtelijke Ordening (GECORO)• Adviesraad voor Leefmilieu (MINARAAD)• Raad van beheer Plaatselijke Openbare Bibliotheek• Gemeentelijke raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS)• Beheersorgaan gemeenschapscentrum Hamont-Achel

AdviesradenGemeenteraad en college

Restauratiewerken Kapel van de HoekBegin juni werd het ‘kapelleke van de Hoek’ door de stadsdiensten gerestaureerd.

Deze kapel werd in 1946 gebouwd door de buurtgemeenschap van de Hoek op privé grond van de familie Moors. De kapel werd toegewijd aan O.L. Vrouw van de Vrede uit dankbaarheid omdat de familie de oorlog zonder al te veel schade was doorgekomen. Oorspronkelijk stond deze kapel aan de andere kant van de weg.

In het begin van het jaar 1960 werd het wegtracé van de Hoek gewijzigd. Hierdoor kwam de kapel op het openbaar domein te liggen.

Brug hersteldDe Sint Lutgardisbrug aan de Kluizerdijk werd door de stadsdiensten De Sint Lutgardisbrug aan de Kluizerdijk werd door de stadsdiensten hersteld. Deze brug over de Warmbeek werd beschadigd door een verkeersongeval. Omdat de brug zo zwaar beschadigd was drongverkeersongeval. Omdat de brug zo zwaar beschadigd was drongeen algehele en grondige herstelling zich op. een algehele en grondige herstelling zich op.

Beleidsorganen, zoals

gemeenteraad of het college

van burgemeester en

schepenen, kunnen of zijn

in sommige gevallen zelfs

wettelijk verplicht, advies in

te winnen bij de stedelijke

adviesraden.

Belleman / september 20135

Page 6: Belleman september 2013

6 www.hamont-achel.be

Waar ligt de grens?Zoals bekend bevindt de Achelse Kluis zich zowel op Belgisch als op Nederlands grondgebied: de grenslijn gaat letterlijk door de gebouwen. De oudste gebouwen, waaronder de brouwerij, liggen op Belgische grondgebied. De visuele landsgrens op de weg is een tijdje geleden door asfalteringswerken vervaagd. Veel bezoekers gingen dan ook tevergeefs op zoek naar de ‘grens’. De stadsarbeiders hebben de grens met de twee vlaggen opnieuw op de weg geschilderd.

Voor de bezoekers is het nu écht duidelijk in welk land men zich bevindt.Via de achterdeur van de Achelse Kluis verlaat u België en komt u via de zijdeur op Nederlands grondgebied terecht.

InbraakpreventieDe lokale politie HANO organiseert in samenwerking met het stadsbestuur een informatieavond over inbraakpreventie.

Deze informatieavond gaat door op maandag 4 november 2013 om 19.30 u in cinema Walburg, Kerkstraat 28 in Hamont-Achel. De uiteenzetting door de lokale politie duurt ongeveer 45 minuten en na een pauze is er vervolgens gelegenheid voor vragen uit het publiek. Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis. Tijdens de pauze biedt het stadsbestuur de aanwezigen een drankje aan.

Nieuwe sportvloerTijdens het zomerverlof werd in sporthal De Posthoorn in Hamont een nieuwe zwevende sportvloer gelegd. De oude sportvloer was na 24 jaar aan vervanging toe. Sporthalgebruikers zijn tevreden over deze zwevende sportvloer omdat belasting op spieren en gewrichten hierdoor wordt verminderd.

Veiligheid

Noodnummers 112 of 101 bellen?In België zijn er twee belangrijke noodnummers voor dringende hulp:

• 112 voor ambulance en brandweer• 101 voor politie

Wanneer de tussenkomst van de hulpdiensten niet dringend is, belt u beter de lokale brandweer (brandweer Lommel: 011 54 29 00), uw huisarts of de lokale politie (HANO: 011 44 08 20)

HoofdkantoorEnergiestraat 33910 NeerpeltTelefoon: 011 44 08 20E-mail: [email protected]

WijkkantoorBosstraat 28 bus 13930 Hamont-AchelTelefoon: 011 44 63 86E-mail: [email protected]

Openingsuren politiekantoorOpeningsurenOpeningsurenMa-di-woe-vrij: van 7 tot 19 uurDo: van 8 tot 20 uurZa: van 9 tot 13 uur

Voor administratieve stukken: elke werkdag (behalve zaterdag) van 8 tot 12 en van 13 tot 17 uur.

OpeningsurenOpeningsurenMa-di-woe: van 9 tot 12 uurDo: van 16 tot 19 uur

Deze informatieavond gaat door op maandag 4 november 2013

om 19.30 u in cinema Walburg, Kerkstraat 28 in Hamont-Achel.

Page 7: Belleman september 2013

7Belleman / september 2013

Veiligheid

Oversteekplaatsen verlichtOm de veiligheid van overstekende voetgangers te verbeteren heeft het stadsbestuur verlichting laten plaatsen bij de volgende oversteekplaatsen:

• aan de basisschool van ’t Lo• aan de Budelpoort ter hoogte van het oude postkantoor• aan de Generaal Dempseylaan in Achel ter hoogte van het dokterspaadje.

Sint MaartensvurenVerenigingen die een St. Maartensvuur willen organiseren, dienen dit tijdig Verenigingen die een St. Maartensvuur willen organiseren, dienen dit tijdig Verenigingen die een St. Maartensvuur willen organiseren, dienen dit tijdig aan te vragen bij de dienst vrije tijd. De politiediensten en de brandweer De politiediensten en de brandweer dienen tevens op de hoogte gebracht te worden.Meer info: UiTpunt, Wal 26, [email protected]

OctopuspaalBegin september zijn er bij enkele lagere scholen in de gemeente octo-puspalen geplaatst.

Deze palen moeten de weggebruikers erop wijzen dat er in de school-omgeving een snelheidsbeperking van 30km/u geldt. De werkgroep verkeersveiligheid koos in overleg enkele scholen uit waar een paal nuttig zou kunnen zijn.

Geen loslopende hondenHet politiereglement is heel duidelijk: de eigenaars of houders van honden mogen de dieren niet onbewaakt laten rondzwerven.

Honden dienen aan de leiband gehouden te worden:• op de openbare wegen, wandel- en fi etspaden• in de openbare bossen• in parken (arboretum en visvijver)• op recreatieoorden.

Op de speelpleinen, fi t-o-meter, sportvelden (met uitzondering van de door de stad aangeduide hondenoefenterreinen), plantsoenen, speeltuinen en begraafplaatsen zijn honden verboden.

Dit verbod geldt niet voor visueel gehandicapten of andere mindervaliden met hun geleidehond, politiediensten en erkende bewakingsondernemingen met waak-, speur- en verdedigingshonden.

Iedere begeleider van een hond is steeds verplicht in het bezit te zijn van een daartoe geschikt opvangmiddel voor het verwijderen (meenemen naar huis of deponeren in een vuilnisbak) van de uitwerpselen van zijn dier. Het opvangmiddel moet op het eerste verzoek van de bevoegde ambtenaar worden getoond.

Het politiereglement is heel

duidelijk: de eigenaars of

houders van honden mogen

de dieren niet onbewaakt laten

rondzwerven.

Page 8: Belleman september 2013

8 www.hamont-achel.be

Burgerzaken

maandag: van 8.30 tot 12.30 uurdinsdag: van 8.30 tot 12.30 uurwoensdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uurdonderdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 16 tot 18.30 uurvrijdag: van 8.30 tot 12.30 uur

Het stadhuis is gesloten op:Vrijdag 1 november 2013 (Allerheiligen)Maandag 11 november 2013 (Herdenking Wapenstilstand)Vrijdag 15 november 2013 (Feest van de Dynastie)

Openingsuren UiTpunt: zie pagina 19

Stad 40 - 3930 Hamont-AchelStad 40 - 3930 Hamont-AchelTelefoon: 011 44 50 40Fax: 011 44 72 37E-mail: [email protected]: [email protected]: www.hamont-achel.beWebsite: www.hamont-achel.be

Openingsuren stadhuisUw PIN- en PUK-

code goed bewarenDenk er aan, bewaar uw pin- en pukcode, u heeft deze steeds meer nodig, o.a. bij adreswijziging, online invullen van de belastingbrief, opvraging van uw dossier bij het FOD Sociale Zaken, jobstudenten om in te loggen bij Student@work, enz.

Bij verlies van de codes kan u nieuwe aanvragen via www.ibz.rrn.fgov.bewww.ibz.rrn.fgov.be. Klik hier op pin-puk codes. Na twee weken kan u de codes afhalen en activeren op het stadhuis.

BegraafplaatsenBloemen en plantenTeneinde teleurstelling te voorkomen, willen wij even uw aandacht vestigen op de geldende reglementering inzake bloemen en planten op de gemeentelijke begraafplaatsen.

‘Artikel 30. De bloemen en planten op de graven aangebracht, moeten steeds in goede staat onderhouden worden. Wanneer ze afgestorven zijn, moeten ze verwijderd worden naar de daartoe bestemde plaats. Bij gebreke hiervan zal de opruiming gebeuren door de stadsdiensten.

Voor de graven wordt beplanting met kleine struikjes en bloemen slechts toegelaten tot een maximale breedte van 15 cm en een maximale hoogte van 30 cm.’

Onderhoud begraafplaatsenHalf oktober wordt begonnen met de najaarsschoonmaak op de begraafplaatsen. Ook zal de groendienst met ingang van 2 december de verwelkte bloemen op de graven opruimen.

GrafconcessiesRond Allerheiligen zullen er weer bordjes geplaatst worden aan een aantal graven op de begraafplaatsen van Hamont-Achel om duidelijk te maken dat de grafconcessie in de loop van 2015 vervalt. Wilt u niet dat er aan het graf van uw familielid een bordje komt te staan, kom dan tijdig informeren bij de dienst burgerzaken/begraafplaatsen op het stadhuis. U kunt al vanaf 3 jaar vóór de vervaldatum van het graf de concessie laten verlengen.

Wij begrijpen dat de bordjes aan de graven niet meteen de meest discrete manier zijn om u te laten weten dat de grafconcessie gaat vervallen. We willen graag benadrukken dat het alleen maar gaat om een geheugensteuntje voor de nabestaanden. Het is voor de stadsdiensten zeer moeilijk om alle nabestaanden van een overledene op te sporen en aan te schrijven. Daarom heeft de wet verplicht om deze bordjes aan het graf te zetten. Zo wordt er niemand vergeten.

Artikel 7 § 2 van het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen bepaalt letterlijk: minstens één jaar voor het verstrijken van de concessie, maakt de burgemeester of zijn gemachtigde een akte op waarbij eraan herinnerd wordt dat de aanvraag om hernieuwing bij hem moet toekomen. Een afschrift van deze akte wordt een jaar lang zowel bij het graf als aan de ingang van de begraafplaats uitgehangen. Als er tijdens dit jaar geen aanvraag voor hernieuwing wordt gedaan, vervalt de concessie.

Wij vragen u dan ook om begrip voor deze werkwijze en vragen iedereen om de bordjes te laten staan. Als u de concessie komt verlengen of als u ons laat weten dat de familie de verlenging niet nodig vindt, worden de bordjes door onze diensten verwijderd. Bij de dienst burgerzaken geeft men u graag alle nodige informatie over het graf van uw familielid, en verneemt u wat u kunt doen om een verlenging of niet-verlenging correct door te geven.

Page 9: Belleman september 2013

9Belleman / september 2013

BurgerzakenFamiliale aangelegenhedenGeboorten in juni 2013Geboorten in juni 201301.06 Zinedine El Masdouki, 01.06 Zinedine El Masdouki, Stationsstraat04.06 Chaima Aouna, Kloosterstraat06.06 Thure Nijs, Keunenlaan11.06 Robbe Schrooten, Watervang13.06 Mathis Custers, Thomas Watsonlaan14.06 Liv Raaijmakers, Sint Odilialaan15.06 Bentley en Mackenzie Houtepen, Merelstraat 16.06 Alice White, Bien20.06 Roos Das, Sint Odilialaan29.06 Bjarne Huibers, Erkstraat30.06 Chernor Jalloh, Past. Lemmensstraat

Geboorten in juli 201302.07 Soraya Alamräni, Budelpoort03.07 Jurre Hoeben, Dorpsstraat05.07 Vjenna Dirks, Mulk15.07 Minoek Mathijssen, Balenhoek16.07 Noor Mertens, Teutenstraat18.07 Lars Dreessen, Erkstraat21.07 Sia Odedra, Eind24.07 Damon Wintjens, Smele25.07 Emma Lucas, Haag26.07 Malik Zurel, Haverstraat

Geboorten in augustus 201306.08 Bilal Aazzam, Erkstraat07.08 Noa-Li Lunenburg, Meester Saklaan13.08 Epke Dreesen, Rangeerweg16.08 Maithe Blokx, Rodenbachstraat16.08 Maithe Blokx, Rodenbachstraat26.08 Philou Schuurmans, Dorpsstraat26.08 Philou Schuurmans, Dorpsstraat28.08 Brent Cox, Hoek29.08 Marnik Plas, Ambachtstraat29.08 Marnik Plas, Ambachtstraat30.08 Febe Van Langendonck, Burg30.08 Febe Van Langendonck, Burg

Huwelijken in juni 201301.06 Niels Ceyssens en Karen Bloemen01.06 Thijs Retera en Judith Geboers07.06 Erno Croymans en Ilse Boonen15.06 Leopold Simons en Hilde Van Craen en Hilde Van Craen21.06 Adam Thijs en Elizabeth Kolf29.06 Marc Schildermans 29.06 Marc Schildermans en Inge Weltens

Huwelijken in juli 2013Huwelijken in juli 2013Huwelijken in juli 201301.07 Jacobus Berben01.07 Jacobus Berben01.07 Jacobus Berben en Sander Burghoorn en Sander Burghoorn en Sander Burghoorn13.07 Kenny Peeters13.07 Kenny Peeters en Joyce van Kampen en Joyce van Kampen27.07 Wout Van de Broek en Anke Hoeben

Huwelijken in augustus 201302.08 Glenn Empsen en Marijke Steensels09.08 Jos Emmers en Josephina Beerens10.08 Dimitri Dolders en Leentje Pellens17.08 Wouter Tips en Anke Jaeken17.08 Roel Valkeneers en Andrea Wielockx20.08 Matijs Oyen20.08 Matijs Oyen en Aldegonda Boonen en Aldegonda Boonen

Sterfgeval april 2013Sterfgeval april 201320.04 ter Steege Jacques, 20.04 ter Steege Jacques, geestelijke, 84 jaar geestelijke, 84 jaar

Sterfgevallen in juni 2013Sterfgevallen in juni 201303.06 Mia Derickx, 83 jaar03.06 Mia Derickx, 83 jaar08.06 Jo de Zwart, echtgenoot08.06 Jo de Zwart, echtgenoot Jet Ras, 73 jaar Jet Ras, 73 jaar14.06 Nora Waelburgs, echtgenote14.06 Nora Waelburgs, echtgenote Theo Leyssen, 66 jaar Theo Leyssen, 66 jaar21.06 Bert van Krugten, echtgenoot21.06 Bert van Krugten, echtgenoot Jeanne Spapens, 86 jaar Jeanne Spapens, 86 jaar22.06 Ria Stevens, echtgenote22.06 Ria Stevens, echtgenote Jeff Lambrechts, 57 jaar Jeff Lambrechts, 57 jaar Jeff Lambrechts, 57 jaar Jeff Lambrechts, 57 jaar22.06 Pater Henri Ulenaers, 78 jaar22.06 Pater Henri Ulenaers, 78 jaar22.06 Pater Henri Ulenaers, 78 jaar23.06 Corry Weterings, weduwe 23.06 Corry Weterings, weduwe Toon Kilsdonk, 88 jaar Toon Kilsdonk, 88 jaar

Sterfgevallen in juli 201301.07 Jan Smolders, weduwnaar Drika Mertens, 86 jaar03.07 Trees Bozon, echtgenote03.07 Trees Bozon, echtgenote03.07 Trees Bozon, echtgenote Theo Kronenburg, 80 jaar Theo Kronenburg, 80 jaar Theo Kronenburg, 80 jaar04.07 Nelly Bernaerts, echtgenote04.07 Nelly Bernaerts, echtgenote04.07 Nelly Bernaerts, echtgenote René Hollanders, 77 jaar René Hollanders, 77 jaar07.07 Mia Rooymans, weduwe07.07 Mia Rooymans, weduwe Toine Gielen, 85 jaar Toine Gielen, 85 jaar08.07 Thieu Bex, 76 jaar08.07 René Van Lishout, 60 jaar23.07 Mia Willems, echtgenote Thieu Ramaekers, 81 jaar28.07 Willem Beliën, echtgenoot Elisa Govers, 86 jaar 30.07 Leonie Schuurmans, echtgenote Jef Leyssen, 65 jaar Sterfgevallen in augustus 2013 01.08 Lisa Bloemen, weduwe Jef Habraken, 89 jaar03.08 Hilke Wesselink, weduwe03.08 Hilke Wesselink, weduwe Hendrik Haanstra, 88 jaar Hendrik Haanstra, 88 jaar06.08 Antonius Hendriks, weduwnaar06.08 Antonius Hendriks, weduwnaar Catharina Verbrugge, 96 jaar 26.08 Gert Govers, echtgenoot Gertruda Hendrikx, 83 jaar28.07 Alda Kauffmann, weduwe Mathieu Schuurmans, 86 jaar28.08 Jeanne Cuyvers, weduwe Nelis Goldschmitz, 85 jaar31.08 Jaak Meylaers, echtgenoot Annie Duysters, 75 jaar

Page 10: Belleman september 2013

10

De paaltjes van de fi ets- en menroutes zijn reeds uitgerust met Lambertcoördinaten. Bent u in een noodsituatie? Dan kan u de cijfers op het plaatje doorbellen naar het nummer ‘112’. Zo weten de hulpdiensten onmiddellijk waar u bent.

Naast deze paaltjes werden er op strategische plaatsen in Hamont-Achel ook een vijftal reddingspunten geplaatst.

De reddingspunten in Hamont-Achel zijn op volgende plaatsen aangebracht:

• Buitenheide• Bremstraat• Picknickplaats Den Draad• Grensdijk (hoek zandweg)• Beverbeekseheide/Kluizerdijk

www.hamont-achel.be

Naast een ongeval kan u als bezoeker en natuurliefhebber via deze weg ook een (beginnende) natuurbrand melden aan de interventiediensten. Komt u een reddingspunt tegen dat beschadigd is of waarvan de cijfercode onduidelijk is geworden? Neem als u kan een foto en stuur deze naar [email protected].

ReddingspuntenLimburg is de groene provincie bij uitstek. Ook in Hamont-Achel kan u naar hartenlust wandelen, fi etsen, paardrijden en genieten van de natuur. Maar wat als u iets aan de hand krijgt? Hoe weet u dan waar u bent? Om drama’s te vermijden, heeft de provincie Limburg een uniek systeem van herkenningspunten op poten gezet.

Grootschalig Referentie Bestand (GRB)In opdracht van het AGIV (het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen) zal de fi rma Grontmij te Hasselt opmetingen verrichten te Bree, Hamont-Achel, Leopoldsburg en Meeuwen-Gruitrode. Dit kadert in de opmaak van een Grootschalig Referentiebestand ten behoeve van de overheid en nutsbedrijven. Deze werkzaamheden worden verricht in de periode van augustus 2013 tot juli 2014.

Bent u in een noodsituatie? Dan kan u de cijfers op het

plaatje doorbellen naar het nummer ‘112’. Zo weten de

hulpdiensten onmiddellijk waar u bent.

Nutsvoorzieningen

Page 11: Belleman september 2013

Belleman / september 201311

Goed nieuws voor wie plannen heeft om een woning te bouwen of verbouwen. Goed nieuws voor wie plannen heeft om een woning te bouwen of verbouwen. Goed nieuws voor wie plannen heeft om een woning te bouwen of verbouwen. Iedere Limburger kan zijn bouw- of verbouwplannen laten doorlichten door Iedere Limburger kan zijn bouw- of verbouwplannen laten doorlichten door Iedere Limburger kan zijn bouw- of verbouwplannen laten doorlichten door het Centrum Duurzaam Bouwen. Dankzij de steun van de provincie Limburg het Centrum Duurzaam Bouwen. Dankzij de steun van de provincie Limburg en de stad Hamont-Achel kan dat bovendien erg goedkoop.en de stad Hamont-Achel kan dat bovendien erg goedkoop.

Elk jaar wordt er aardig wat gebouwd en verbouwd in Hamont-Achel. Het stadsbestuur wil haar inwoners graag helpen bij het omzetten van hun bouw- of verbouwplannen in comfortabele, energiezuinige en milieuvriendelijke woningen.

Wilt u uw wooncomfort verbeteren en tegelijk op energie besparen? Wilt u weten of zonne-energie iets voor uw huis is? En wat met warmtepompen? Isolatie? Hemelwater? De specialisten van Steunpunt Dubolimburg geven u graag informatie op maat. Helder, klaar en duidelijk. Zodat u meteen weet welke voordelen op jou liggen te wachten.

QuickscanHebt u een concrete vraag over één bepaald aspect van uw (ver)bouw(ing)? Reserveer u een gratis Quickscan. In maximaal 30 minuten geeft onze adviseur u een kort mondeling advies. Een Quickscan vindt plaats op donderdag in het Centrum Duurzaam Bouwen in Heusden-Zolder. Reserveren doet u op nummer 011 51 70 57 of [email protected]

PlanadviesWilt u uw volledige bouwplan laten screenen? Dan reserveert u een uitgebreid Planadvies. Onze adviseurs (ingenieur/architect) onderzoeken uw (ver-)bouwplannen op het vlak van duurzaam bouwen en wonen. Naast de klassieke thema’s zoals energie- en waterbesparing komt ook materiaal- en ruimtegebruik aan bod. Daarnaast is er aandacht voor de fysieke inplanting van het gebouw, het opzoeken van daglicht, aandacht voor de binnenluchtkwaliteit en de aanpasbaarheid en toegankelijkheid van uw woning. Het advies legt de nadruk op maatregelen met een grote winst op comfort, energie- en watergebruik en een beperkte investering zodat de meerinvestering zich op korte termijn terugverdient in de energie- en waterrekening.

Voor een Planadvies betaalt u maar 50 euro omdat de stad Hamont-Achel een overeenkomst heeft met Dubolimburg. In het andere geval kost het u 100 euro. Een Planadvies vindt plaats op donderdag in het Centrum Duurzaam Bouwen in Heusden-Zolder. Reserveren doet u op nummer 011 51 7057 of [email protected]

Planadvies duurzaam bouwenMilieu en duurzaamheid

Meer informatie? Centrum Duurzaam Bouwen PLANADVIES - Patrick KwantenMarktplein 7 bus 13550 Heusden-Zoldertel. +32 11 51 70 57fax +32 11 57 12 [email protected]

Het departement Leefmilieu, Natuur en Energie besliste op 19/08/2013 dat voor het RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) Hamont-Rand de opmaak van een Plan-MER (milieueffectrapportage) niet nodig is.

De screeningsnota en de beslissing kunnen geraadpleegd worden op de website van de dienst MER (www.mervlaanderen.be)www.mervlaanderen.be) met dossiercode SCRPL13136 en bij de dienst stadsontwikkeling in het stadhuis tijdens de openingsuren en dit tot en met 29 november 2013.

Opmaak Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Hamont-rand

Page 12: Belleman september 2013

12 www.hamont-achel.be

De actie ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’ heeft van 4 mei tot en met 8 juni voor sfeer gezorgd in Hamont-Achel. Met dank aan Unizo Hamont-Achel dat in deze periode zorgde dat Hamont-Achel helemaal opfleurde door de fleurige fietsen op verschillende plaatsen te stallen.

Onze stad nam voor de achtste keer deel aan deze populaire fietscampagne, die ondanks het slechte weer tijdens deze periode, een groot succes was. Zo is er dit jaar toch ongeveer 15% meer gefi etst dan vorig jaar! Fietsen is dan ook gezond en wist u dat door dagelijks dertig minuten te fi etsen u al voldoet aan de Vlaamse beweegnorm om een goede gezondheid te behouden. Bovendien is fi etsen gezond voor de gemeente, want er zijn dan veel minder auto’s op de wegen waardoor de CO2-uitstoot ook vermindert.

Aan het einde van de actie werden niet minder dan 800 volle spaarkaarten verzameld, goed voor 5.600 fi etsritjes naar de winkel. Dankzij de talrijke fi etsers betekent dit 2.464 kg minder CO2-uitstoot in het verkeer en voor Hamont-Achel.

De beloningen voor deze mooie inspanningen zijn:• 1 prachtige authentieke Achiellefi ets, geschonken door het stadsbestuur en

gewonnen door Anita Lemmens uit Hamont.

• een bluebike abonnement.

• liefst 42 VVV-bonnen. Deze bonnen werden verloot onder de volle spaarkaarten die we binnenkregen.

De deelnemende handelaars en de winnaars werden op het stadhuis uitgenodigd om hun prijs in ontvangst te nemen tijdens een receptie.

Tijdens de twaalfde editie van de fi etspromotiecampagne ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’ moedigden 64 handelaars hun klanten aan om met de fi ets te komen. Met de slogan ‘Fiets je kern gezond’ en gezond-heidsconsulente Martine Prenen als boegbeeld, wil de campagne aantonen dat fi etsen niet alleen goed is voor uw lichaam, het is ook gezond voor Hamont-Achel.

Met Belgerinkel naar de Winkel

Onze stad nam voor de achtste keer deel aan deze populaire fi etscampagne, die ondanks het slechte weer tijdens deze periode, een groot succes was. Zo is er dit jaar toch ongeveer 15% meer gefi etst dan vorig jaar!

Page 13: Belleman september 2013

Milieu

13Belleman / september 2013

Milieu en duurzaamheid

Wij informeren u!

Infoavond: ‘Welke energiezuinige verwarming kies ik best voor mijn nieuwe woning?’Wist u dat 50 tot 70 % van uw energierekening naar de verwarming van uw woning gaat? Het loont dus zeker de moeite om even stil te staan bij de keuze van de verwarmingsinstallatie voor uw nieuwbouwwoning.Zuinige condensatieketels zijn vandaag de standaard geworden. En dat is een goede zaak, want deze ketels halen zeer hoge rendementen. Maar u kunt nog een stapje verder gaan en kiezen voor ‘groene warmte’. In uw woning hebt u immers verschillende mogelijkheden om zelf groene warmte op te wekken uit de zon, uit biomassa of de omgevingswarmte uit de lucht, water of bodem. Investeringen in energiezuinige en groene verwarmingssystemen zijn bovendien in enkele jaren terugverdiend.

Om u op weg te helpen, organiseert de provincie Limburg hierover samen met Infrax, Dubolimburg en stadsbestuur Hamont-Achel een infoavond in het kader van de campagne ‘Warm Limburg’.

Op 17 oktober 2013 om 19.30 u in de raadzaal van het stadhuis te Hamont-Achel legt een professional uit voor welke verwarmingssystemen u kunt kiezen in een energiezuinige nieuwbouwwoning en welke premies u hiervoor kunt krijgen. Hij geeft u meer inzicht in de werking van een installatie en haar onderdelen. Zowel radiatoren en convectoren als vloerwarming en wandverwarming komen aan bod. De nadruk ligt op verwarming op basis van hernieuwbare energiebronnen met pelletketels en warmtepompen. Er wordt voldoende tijd voorzien om vragen te stellen.

Deelname aan de infoavond is gratis, maar u moet zich wel vooraf inschrijven. Inschrijven kan via de website www.warmlimburg.bewww.warmlimburg.be of via de Energieadvieslijn: tel. 078 15 01 86. De infoavond start om 19.30 u.

Meer info: www.warmlimburg.bewww.warmlimburg.be of tel. 078 15 01 86

WANNEER IS HET RECYCLAGEPARK OPEN ? Tot en met zaterdag 29 oktober 2013 kunt u op volgende tijdstippen uw afval naar het park brengen. Daarna is de winteruurregeling van toepassing.Maandag Gesloten GeslotenDinsdag 9.00 tot 12.30 uur 13.00 tot 17.00 uurWoensdag 9.00 tot 12.30 uur 13.00 tot 17.00 uurDonderdag 9.00 tot 12.30 uur 13.00 tot 18.00 uurVrijdag 9.00 tot 12.30 uur 13.00 tot 17.00 uurZaterdag 9.00 tot 12.30 uur 13.00 tot 16.00 uur

Voor meer info kunt u terecht bij Limburg.net: tel. 0800 90 720 e-mail: [email protected]

Het recyclagepark is gesloten:1 november 2013 (Allerheiligen)

Infoavond: ‘Isoleren van bestaande muren’Veel bestaande woningen hebben massieve muren of spouwmuren zonder isolatie. Meer dan een kwart van de warmte gaat via deze weg verloren. Muurisolatie beperkt de warmteverliezen. In deze sessie leert u de verschillende manieren om bestaande muren te isoleren. U leert zowel de mogelijkheden als de beperkingen kennen van buitenisolatie, binnenisolatie en het vullen van bestaande spouwen.

Wilt u meer weten over hoe u uw muren moet isoleren dan helpen we u graag op weg. De provincie Limburg organiseert hierover samen met Infrax, Dialoog en stadsbestuur Hamont-Achel een infoavond.

Op 7 november 2013 om 19.30 u in de raadzaal van het Stadhuis te Hamont-Achel legt een professional uit hoe u bestaande muren het best kan isoleren.

Deelname aan de infoavond is gratis, maar u moet zich wel vooraf inschrijven. Inschrijven kan via de milieudienst tel. 011 44 50 40, e-mail: [email protected]. De infoavond start om 19.30 u.

Wist u dat 50 tot 70 % van uw energierekening

naar de verwarming van uw woning gaat?

Page 14: Belleman september 2013

14 www.hamont-achel.be

Van 1 tot 31 oktober 2013 organiseren de Vlaamse afvalintercommunales, Valorfrit en uw gemeente weer de Grote Inzamelmaand voor frituurolie. Hét moment om uw gebruikte frituurolie of -vet naar uw recyclagepark te brengen. Wie weet kan u daarmee uw vrienden en familie gratis een portie friet aanbieden! En bovendien maakt u kans op een gloednieuwe friteuse of een van de 1000 cinematickets.

Ga naar uw recyclagepark … en nodig al uw vrienden uit voor een pakje friet!Tijdens de Grote Inzamelmaand krijgt u één tombolabiljet per liter gebruikte frituurolie of -vet die u correct inlevert. Dus hoe meer u binnenbrengt, hoe meer winstkansen! Op dat tombolabiljet staat een unieke code. Geef die in op www.inzamelmaand.be en u weet meteen of u een cinematicket binnenhaalt. Niet gewonnen? Geen nood, u maakt nog steeds kans op een friteuse en een waardebon voor een mobiele frituur. Die laat u aan huis komen en dan kan u uw vrienden, familie en kennissen verwennen met heerlijke frietjes!

Het milieu deelt in de winstNog een andere goede reden om uw gebruikte frituuroliën en -vetten naar uw recyclagepark te brengen? Correct ingezameld kunnen ze gerecycleerd en hergebruikt worden, bijvoorbeeld als milieuvriendelijke biodiesel. Spijtig genoeg verdwijnen veel van die oliën en -vetten nog steeds in de gootsteen, het toilet, de tuin, het riool of tussen het restafval. En zo spoken ze rond in ons milieu om veel schade te berokkenen: verstopte afvoerbuizen en leidingen, bodem- en watervervuiling, ... Breng uw gebruikte frituuroliën- en vetten dus altijd naar uw recyclagepark!

Per bezoek aan het recyclagepark krijgt u maximaal 8 tombolabiljetten. Het volledig wedstrijdreglement en meer info over de inzamelmaand vindt u op www.inzamelmaand.be.

FrituurolieBreng uw frituurolie binnen en trakteer uw vrienden op een lekker pakje friet.

Tijdens de Grote Inzamelmaand

krijgt u één tombolabiljet per

liter gebruikte frituurolie

of -vet die u correct inlevert.

Page 15: Belleman september 2013

Milieu

15Belleman / september 2013

Milieu en duurzaamheid

Eigen haard is goud waard… maar als u die open haard, inbouwhaard of houtkachel … maar als u die open haard, inbouwhaard of houtkachel … maar als u die open haard, inbouwhaard of houtkachel verkeerd gebruikt, loopt uw gezondheid gevaar. Speel op verkeerd gebruikt, loopt uw gezondheid gevaar. Speel op verkeerd gebruikt, loopt uw gezondheid gevaar. Speel op veilig en stook slim!U mag uitsluitend droog en onbehandeld hout verbranden. Wie vezelplaat, U mag uitsluitend droog en onbehandeld hout verbranden. Wie vezelplaat, triplex, geverfd hout, krantenpapier, plastic of ander afval verbrandt, zet zijn gezondheid op het spel en bezorgt de buren heel wat hinder. Voor het verwerken van al deze afvalstoffen bestaan veilige, milieuvriendelijke alternatieven, zoals de selectieve huis-aan-huisinzamelingen of het containerpark.

Droog onbehandeld hout dat volledig verbrandt, produceert nauwelijks ongezonde stoffen.

In de handel is uitstekend brandhout te koop dat gedroogd is. Vers hout laat u minstens één en liefst twee jaar onder een afdak drogen. Als u dikke stronken klieft, verliest het hout sneller vocht.

Zo stookt u gezond• Zorg voor een voldoende hoge schoorsteen die goed trekt en laat deze

minstens één keer per jaar door een vakman vegen.

• Steek de kachel aan met aanmaakhout of natuurlijke aanmaakblokjes en gebruik geen krantenpapier, brandspiritus of paraffi neblokjes.

• Laat het vuur vanzelf doven. Sluit de luchttoevoer niet af, zo voorkomt u onvolledige verbranding en ongezonde stoffen.

• Let op de kleur van de rook: witte of nauwelijks zichtbare rook wijst op een goede verbranding, donkere rook is een alarmsignaal.

• Bewaar de as in een onbrandbare, gesloten bak en geef dit afval mee met het huisvuil.

• Stook liever niet op mistige, windstille dagen.

• Zorg altijd voor voldoende verse lucht en wees extra waakzaam wanneer het KMI waarschuwt voor CO-vergiftiging.

Info en tips: www.stookslim.be

Nieuwe bomenEind september/begin oktober worden er 66 bomen in de woonwijk Hooghaag in Achel gerooid. In deze straat staan 4 verschillende soorten bomen nl. eiken, linden, haagbeuken en esdoorns.

Sommige bomen hebben onvoldoende vrije stamhoogte, staan te kort bij elkaar of te kort bij een verlichtingspaal of omheining. De eikenbomen hebben last van processie-rupsen enz.

Om al deze problemen op te lossen worden half november nieuwe bomen aangeplant.De nieuwe bomen zijn hazelaars. Het aantal wordt teruggebracht tot 52 stuks.

Page 16: Belleman september 2013

16 www.hamont-achel.be

Ratten

De bruine rat is een zoogdier, behorende tot de orde van de knaagdieren. Haar belangrijkste fysieke kenmerken zijn de grijs-bruine, fi jn behaarde pels, de kale, geringde staart, die in tegenstelling tot deze van de zwarte rat, korter is dan haar lichaamslengte. Volwassen bruine ratten wegen tussen 300 en 500 gram en ze kunnen uitgroeien tot een lengte van 25 cm en meer. Het zijn zeer behendige klimmers en zwemmers en verder zijn het zowel uitstekende hoogspringers (tot 70 cm), als verspringers (tot 120 cm)

Zowel mensen als dieren kunnen besmet geraken met allerlei ziektes waaronder de ziekte van Weil, hantavirus, tularemie, pest en rattenbeetkoorts. Weliswaar moet hier onmiddellijk aan worden toegevoegd dat deze ziekten slechts uitzonderlijk worden vastgesteld bij de mens. Rekening houdend met het feit dat ze per dag tot één vierde van hun lichaamsgewicht aan voedsel kunnen opnemen, hoeft het niet te verwonderen dat ze beslag kunnen leggen op een groot aandeel van de voedselvoorraden die eigenlijk bestemd zijn voor mens en dier en dat ze deze bovendien ook nog eens ernstig bevuilen. Dit alles zijn meteen de belangrijkste redenen om deze dieren te bestrijden.

De bestrijding van ratten kan op verschillende manieren gebeuren:PREVENTIE: daaraan moet in eerste instantie gedacht worden en de volgende maatregelen zijn daarbij zeker aan de orde:

• en zorgvuldige opslag en verwerking van afval (gesloten containers die tijdig worden afgevoerd en die geplaatst worden in goed afgesloten gebouwen)

• etensresten niet achteloos deponeren bij kleinvee of op composthopen• dierenvoeders bewaren in goed afgesloten containers• dieren enkel maar overdag voederen en er zorg voor dragen dat ’s avonds

en ’s nachts geen voedsel beschikbaar is voor onze huisdieren (en dus ook niet voor ratten)

• vermijd dichte aanplantingen en houtopslagplaatsen rond kippenrennen en hokken van dieren

• en plant deze zo ver mogelijk vandaan bij grachten en waterlopen. Idem dito voor opslag van voedselvoorraden.

MECHANISCHE BESTRIJDING: dit kan met behulp van klemmen en vangkooien. Mits deze middelen verstandig worden ingezet kunnen ze zeer effi ciënt zijn. Hoewel het gebruik van deze middelen arbeidsintensief is, genieten ze bij een kleinschalige bestrijding de voorkeur. Ze zijn immers niet milieubelastend en de resistentie tegen gif wordt, net als bij preventieve maatregelen, in belangrijke mate voorkomen.

CHEMISCHE BESTRIJDING: dit betreft dan vooral giftige lokazen in de vorm van graantjes, gifblokjes en pasta’s. Aan deze middelen moet als laatste worden gedacht,waarbij een aantal regels zeker in acht moeten worden genomen:• gebruik uitsluitend gif op basis van difenacum.• rattenvergif moet altijd aangeboden worden in afgesloten lokaasdozen. Deze

dozen worden best voorzien van een aanwijzing dat het gaat om gif(doodshoofd in opvallende kleur) en van het telefoonnummer van het antigifcentrum (070/245.245).

Onze gemeente wil u behulpzaam zijn bij de rattenbestrijding. Heeft u een ratten-probleem, dan kan u een beroep doen op onze rattenvanger, Mark Reynders. U kan hem bereiken op 0476 21 33 66. Zijn diensten zijn gratis voor de inwoners. Risico-inrichtingen (vb. bakkerijen, landbouwbedrijven) kunnen eveneens een beroep op hem doen. Zijn advies is gratis, handelingen zijn betalend.

Wat u zeker moet weten over (de bestrijding van) bruine ratten

Page 17: Belleman september 2013

Milieu

17Belleman / september 2013

Milieu en duurzaamheid

Infosessie duurzaam en energiezuinig bouwenWilt u energiezuinig bouwen, maar ziet u door het bos de bomen niet meer? Welk systeem moet u kiezen, aan welke normen moet u voldoen, wat zijn de verschillen in kostprijs en terugverdientijd?

Om u te helpen antwoorden te vinden op al deze vragen, organiseert Wonen in Noord-Limburg in samenwerking met de Noord-Limburgse gemeenten, Dialoog, de provincie Limburg en Infrax infosessies over duurzaam bouwen.

Het wordt een heel praktische sessie waarbij we, aan de hand van een concreet voorbeeld uit de praktijk, uitleggen welke systemen er voor handen zijn en hoe u echt duurzaam en energiezuinig kan bouwen. We geven richtprijzen mee en de terugverdientijd van de verschillende investeringen. Zo kan u voor uzelf uitmaken hoe ver u wilt gaan in uw bouwproject.

We organiseren 3 infosessies in de regio Noord-Limburg. De sessies zijn gratis en vooraf inschrijven is niet nodig. • Dinsdag 1 oktober 2013 in de Muzezaal van CC Palethe in Overpelt, vanaf 19 u.

• Maandag 21 oktober 2013 in de Trouwzaal van het Huis van de Stad in Lommel, vanaf 19 u.

• Woensdag 27 november 2013 in het Heem in Meeuwen-Gruitrode, vanaf 19 u.

Voor meer informatie kan u steeds Voor meer informatie kan u steeds terecht bij de sociaal adviseurs terecht bij de sociaal adviseurs van Wonen in Noord-Limburg: van Wonen in Noord-Limburg: • Steven Maesen, 0479 604 683, • Steven Maesen, 0479 604 683,

[email protected]@wonennoordlimburg.be

• Monique Vanduffel, 0479 604 705, • Monique Vanduffel, 0479 604 705, [email protected]@wonennoordlimburg.be

• Nida Polat, 0479 604 619, [email protected]

Wilt u energiezuinig

bouwen, maar ziet u

door het bos de bomen

niet meer? Welk systeem

moet ik kiezen, aan welke

normen moet ik voldoen,

wat zijn de verschillen

in kostprijs

en terugverdientijd?

Page 18: Belleman september 2013

18 www.hamont-achel.be

BibliotheekportalenBibliotheken zijn door evoluties op het internet niet langer de plaats waar het zoeken naar informatie start. Niettemin beschikken bibliotheken nog steeds over uitstekende selecties van rijke en goed ontsloten informatiebronnen. Bibliotheken kunnen daarom ook op het internet nog een belangrijke rol spelen. Om die rol waar te maken is het nodig dat bibliotheken met hun collecties, activiteiten én diensten gevonden worden op internet.

Eens de bibliotheek op het web gevonden is, wordt verwacht dat de zoekom-Eens de bibliotheek op het web gevonden is, wordt verwacht dat de zoekom-geving voor de collectie uitnodigend, aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk is. Tijdsinvesteringen om de publiekscatalogus per bibliotheek of provincie aan te passen aan de noden en wensen van de tijd worden met het Bibliotheekpor-talen-project gezamenlijk als één project opgenomen. De bibliotheek heeft wel de mogelijkheid om de zoekomgeving een herkenbaar lokaal gezicht te geven.

Met bibliotheekportalen bedoelen we dus de ontwikkeling van een gemeenschappelijke, gebruiksvriendelijke en herkenbare zoekomgeving die toegang biedt tot bibliotheekcollecties in Vlaamse Openbare Bibliotheken. Zo heeft de vertrouwde bili.be ondertussen een nieuw kleedje. Neem eens een Zo heeft de vertrouwde bili.be ondertussen een nieuw kleedje. Neem eens een kijkje op http://hamont-achel.bibliotheek.behttp://hamont-achel.bibliotheek.be

Dé grote jaarlijkse campagne focust zich op de huiselijkheid en het gastvrije karakter van de bib. Het thema is dan ook ‘Kom binnen en zet u!’De bibiotheek van Hamont en Achel worden dan geprofi leerd als de plek waar het goed toeven is. De huiskamer als metafoor voor de bib: een gezellige, geborgen en zorgzame de bib: een gezellige, geborgen en zorgzame plek. Waar zowel bezoekers als personeel het verschil maken.

Dus … Kom binnen en zet u …

De bibliotheekweek van 12 tot 20 oktober.

Het volledige programma van

de week van de bibliotheek is

opgenomen in de Vrijetijdskrant.

© Ja

na D

e Ko

cker

e

Page 19: Belleman september 2013

Bibliotheek

19Belleman / september 2013

Openingsuren bibliotheek/UiTpunt Hamont, Wal 26Telefoon: 011 44 84 60maandag 09.00 tot 12.00 u 14.00 tot 17.00 u

dinsdag 09.00 tot 12.00 u

woensdag 09.00 tot 12.00 u 14.00 tot 17.00 u

donderdag 09.00 tot 12.00 u 15.30 tot 19.00 u

vrijdag 09.00 tot 12.00 u 15.30 tot 19.00 u

zaterdag 09.00 tot 12.00 u

Achel, Michielsplein 3 bus 2Telefoon: 011 80 35 64maandag 18.00 tot 20.00 udinsdag 10.00 tot 12.00 uwoensdag 14.00 tot 17.00 udonderdag 18.00 tot 20.00 uvrijdag geslotenzaterdag 10.00 tot 12.00 u

De bibliotheken van Hamont en Achel zijn gesloten op:• Vrijdag 1 november 2013

(Allerheiligen)• Zaterdag 2 november 2013

(Allerzielen)• Maandag 11 november 2013

(Herdenking Wapenstilstand)• Vrijdag 15 november 2013

(Feest van de Dynastie)

Website bibliotheek: www.hamont-achel.be/bibliotheek

E-mail bibliotheek: [email protected]

CollectieDe uitgebreide collectie boeken, strips, fi lms zijn online terug te vinden op de website www.hamont-achel.bibliotheek.beU ziet meteen of het boek uitgeleend of aanwezig is. Is het boek aanwezig maar in de andere locatie (Hamont of Achel) dan wordt het boek gratis voor u naar de juiste locatie gebracht. Wilt u een boek van een andere bibliotheek bv. Hasselt, Lommel, Antwerpen … dan kan u voor 3 euro hiervoor een aanvraag plaatsen. U krijgt bericht als het boek voor u klaar ligt.

U kan boeken, strips, DVD’s, en tijdschriften (uitgezonderd het laatste nummer) gratis uitlenen voor 3 weken. Indien gewenst en niet gereserveerd voor een andere lener kan u de uitgeleende werken 2x verlengen. Brengt u de boeken te laat terug, dan moet u 0,10 cent per dag per boek betalen.

Nieuwe service! Leners van wie de bib het e-mailadres heeft, krijgen binnenkort twee dagen voor de vervaldatum van de uitgeleende materialen een herinneringsmail met de boodschap om de boeken in te leveren of om ze te verlengen.

U kan zelf uw e-mailadres ingeven of controleren www.hamont-achel.bibliotheek.be, of het doorgeven via [email protected] of aan de balie van het UiTpunt. Dus bezorg ons uw e-mailadres en u ontvangt (weldra) een herinneringsmail.

VoorleeshalfuurtjeVanaf woensdag 2 oktober kunnen de kinderen van 4 tot 7 jaar weer Vanaf woensdag 2 oktober kunnen de kinderen van 4 tot 7 jaar weer Vanaf woensdag 2 oktober kunnen de kinderen van 4 tot 7 jaar weer terecht in de bib van Hamont voor het wekelijkse voorleeshalfuurtje. terecht in de bib van Hamont voor het wekelijkse voorleeshalfuurtje. Van 13.30 u tot 14.00 u lezen voorleesmoeders een spannend, Van 13.30 u tot 14.00 u lezen voorleesmoeders een spannend, grappig of ontroerend verhaal voor. De eerste dag maken ze er zeker weer iets speciaals van. Ouders die de kinderen brengen, kunnen tijdens het voorleeshalfuurtje (samen) wachten in het leescafé.

Wij zoeken kandidatenOok in de bib van Achel zouden we graag opnieuw starten met het voorleeshalfuurtje. Bent u kandidaat voorleesmoeder, geef ons dan een seintje op nummer 011 44 84 60 of kom even langs tijdens de openingsuren in Achel.

Page 20: Belleman september 2013

NIEUW!

20 www.hamont-achel.be

Houtverkoop aan de bevolkingOpenbare houtverkoop van brand- en geriefhout door het stadsbestuur gaat door op zaterdag 26 oktober 2013.

Het gaat om 59 loten naald- en loofhout. Plaats van samenkomst wordt bekend ge-maakt via andere stedelijke infokanalen.

PWAHet PWA kan mensen die hulp nodig hebben, ondersteunen met een brede waaier aan activiteiten, taken en klusjes. In dit artikel willen we de onze dienst ‘dierenoppas’ even in de kijker zetten!

Dierenoppas Een PWA-werknemer kan op regelmatige basis ter plaatse komen om het uw HUISDIER(EN) te (helpen) BEWAKEN of VERZORGEN. Vb.: hond uitlaten, vogelkooien zuiver houden, kippen voederen, …

Meer info: neem contact op met het PWA en informeer naar de mogelijkheden!

Laat uw afval THUIS OPHALEN en TRANSPORTEREN naar het RECYCLAGEPARK! Om gebruik te maken van deze handige dienst komt u gewoon even langs op het PWA-kantoor. Mocht u niet in de mogelijkheid zijn, een eenvoudig telefoontje volstaat ook!

De PWA-beambte legt onmiddellijk een afspraak met u vast waarna het afval op het afgesproken tijdstip opgehaald en vervoerd wordt naar het recyclagepark.

U betaalt na de ophaling het ticket van het recyclagepark en een factuur van het PWA waarvan de basisprijs 5,00 euro bedraagt.

Een BIG BAG voor uw GROENAFVALKoop op het PWA een herbruikbare BIG BAG (80 x 80 x 80 cm - 10,00 euro) die u kan vullen met groenafval. Het PWA transporteert deze BIG BAG naar het recyclagepark waarna uw BIG BAG thuis terug afgeleverd wordt!

PWA Hamont-Achel vzwMichielsplein 1 - Bus 23930 Hamont-AchelContactpersoonPWA: Liesbet ScheelenTel 011 44 89 85Mail: [email protected]

OpeningsurenMaandag 09.00 - 12.00 uurWoensdag 13.30 - 16.30 uurDonderdag 13.30 - 16.30 uur

Het PWA kan mensen die hulp nodig hebben, ondersteunen met

een brede waaier aan activiteiten, taken en klusjes.

Men zegge het voort

Page 21: Belleman september 2013

21Belleman / september 2013

Men zegge het voort

Opportunitas Hulp in het huishouden!Opportunitas Dienstenbedrijf Noord-Limburg is een initiatief van het OCMW, PWA en UNIZO Hamont-Achel. Opportunitas heeft een erkenning als invoegbedrijf (*) en is actief in de sociale diensteneconomie. Het kantoor is gevestigd in het gemeenschapshuis te Achel.

(*) Een invoegbedrijf is een onderneming die bereid is kansengroepen een duurzame tewerkstelling te garanderen met aandacht voor opleiding en begeleiding in een arbeidsomgeving waar maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal staat.

Opportunitas biedt verschillende diensten aan:• Huishoudelijke hulp• Strijken buitenshuis• WassalonOpportunitas staat in voor de reiniging van persoonsgebonden was van residenten in woon- en zorgcentra (bejaardenhuizen), ouderen, hulpbe-hoevende, alleenstaande mannen, kansarmen. Deze dienstverlening wordt aangeboden tegen een zeer democratische prijs.

Wenst u gebruik te maken van deze diensten?De snelste weg: gewoon bellen naar 011 80 55 55 of even op kantoor langskomen. U wordt er verder geholpen.

PrijsPer gepresteerd uur betaalt u 8,50 euro en het is bovendien fi scaal aftrekbaar (netto 5,95 euro per uur). De diensten van het wassalon worden gefactureerd.

Opportunitas zoekt enthousiaste huishoudhulpen!Bent u iemand met verantwoordelijkheidszin, die alles graag netjes heeft en graag poetst? Opportunitas zoekt mensen die zelfstandig, precies kunnen werken en die klantvriendelijk zijn.

Verantwoordelijke Opportunitas:Liesbeth De MeyerTel: 011 80 55 55Mobiel: 0476 21 08 76E-mail: [email protected]

Adres:GemeenschapshuisMichielsplein 1 bus 13930 Hamont-Achel

Openingsuren:Maandag: 09.00 tot 12.00 uurDinsdag: 09.00 tot 12.00 uurWoensdag: 13.30 tot 16.30 uurDonderdag: 13.30 tot 16.30 uurVrijdag: 09.00 tot 12.00 uur

Awel, ik wil … een vrijwilliger worden bij Awel. Als vrijwilliger luistert u naar de vele vragen en verhalen van kinderen en jongeren via telefoon, e-mail, chat of forum. U denkt en voelt mee met uw oproepers en maakt zo het verschil voor die ene jongen of dat kleine meisje. Awel, ik wil nog meer en schrijf me in. Kijk snel op www.awel.be/word-vrijwilliger of geef een seintje via [email protected] of 02 534 37 43.

Page 22: Belleman september 2013

22

Men zegge het voort

www.hamont-achel.be

Oproep aan alle inwoners met een hart voor recht-vaardige Noord-Zuidverhoudingen. Wilt u meehelpen aan ontwikkelingsprojec-ten in onze gemeente sluit u dan aan bij de gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssa-menwerking, kortweg GROS. GROS is een erkende adviesraad.

• Hebt u een zwak voor Latijns-Amerika, draagt u Afrika een warm hart toe of spreekt het Oosten u aan?

• Of hebt u zelf een project in het Zuiden?

• Of bent u als vrijwilliger in de weer voor een vereniging die werkt voor de verbetering van de situatie van de armsten in het Zuiden?

• Of hebt u zin om samen in Hamont-Achel de handen uit de mouwen te steken en leuke noord-zuidactiviteiten te organiseren?

Interesse? Ook wanneer u niet tot een organisatie behoort bent u welkom.

Neem contact op met de dienst stadsontwikkeling (Caroline Dreezen, deskundige duurzaam wonen en leven), op nummer 011 44 50 40 of stuur een mailtje vóór 10 oktober 2013 naar [email protected]

De opvoedingswinkel is terug in Hamont-Achel!Sinds 1 juli 2013 is de Opvoedingswinkel terug in Hamont-Achel. Het gemeentebestuur van Hamont-Achel engageert zich om de komende drie jaren de Opvoedingswinkel mee te ondersteunen en kan daarvoor in ruil beroep doen op de expertise van het geschoold pedagogisch personeel van de Opvoedingswinkel Noord-Limburg. Het aanbod was gedurende enige tijd onderbroken, maar nu kan u voor informatie over opvoeding en voor pedagogisch advies weer terecht bij de Opvoedingswinkel Noord-Limburg. Het initiatief is overgenomen door de CKG’s (Centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning) ‘De Hummeltjes’ en ‘De Stap’ en is gevestigd te Neerpelt, Bermstraat 9/2. Het werkingsgebied omvat de negen Noord-Limburgse gemeenten: Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt en Peer.

U kan contact opnemen met:Hanne Claessens, [email protected] 80 59 07 - 0474 966 490www.opvoedingswinkelnoordlimburg.bewww.opvoedingswinkelnoordlimburg.bewww.facebook.com/OpvoedingswinkelNLwww.facebook.com/OpvoedingswinkelNLLike onze Facebookpagina en maak kans op een prijs. Per 50 likes verloten we een boek over opvoeden!

12 oktober: Wereld Reuma DagOp 12 oktober is het Wereld Reuma Dag. Op deze dag wordt overal ter wereld aandacht gevraagd voor de reumaproblematiek.Ook onze gemeente doet mee! Hebt u zelf een reumatische aandoening? Wilt u meer informatie over uw ziekte of behandeling? Bent u op zoek naar lotgenoten? ReumaNetkan u op weg helpen! Meer info op www.reumanet.be en [email protected].

Op zaterdag 12 oktober 2013 wordt de 18de Nacht van de Duisternis georganiseerd en dit op initiatief van Bond Beter Leefmilieu, vzw Preventie Lichthinder en de Vereniging voor Sterrenkunde. Dan blijft het ’s avonds in Hamont-Achel donker en kunnen de inwoners even proeven van de rust en gezelligheid van een donkere nacht. Met deze jaarlijkse campagne willen de initiatiefnemers de impact van lichtvervuiling in de kijker zetten.

Meer info vindt u op de website van de vereniging voor sterrenkunde. www.vvs.be

Page 23: Belleman september 2013

23Belleman / september 2013

Juridische dienstDienst voor juridische informatie en adviesrechtshulp OCMWSpreekuren: dinsdag van 9 tot 12.00 uur. U kan juriste Sandra Dekelver eveneens telefonisch contacteren op dinsdag via het nummer van het OCMW (011 80 55 50) en dit tijdens de kantooruren.

In deze rubriek wil het OCMW u informeren over een aantal In deze rubriek wil het OCMW u informeren over een aantal In deze rubriek wil het OCMW u informeren over een aantal In deze rubriek wil het OCMW u informeren over een aantal wetenswaardig heden die voor u van belang kunnen zijn. wetenswaardig heden die voor u van belang kunnen zijn. Nadere inlichtingen zijn steeds te bekomen bij de sociale Nadere inlichtingen zijn steeds te bekomen bij de sociale dienst, het OCMW-secretariaat en de plaatselijke beleids-dienst, het OCMW-secretariaat en de plaatselijke beleids-mensen.

Met pensioenNa jarenlange inzet kan Antoinette Steensels gaan genieten van een Na jarenlange inzet kan Antoinette Steensels gaan genieten van een welverdiend pensioen.welverdiend pensioen.

Antoinette stond in voor het onthaal op het OCMW, maar was ook verantwoordelijk Antoinette stond in voor het onthaal op het OCMW, maar was ook verantwoordelijk voor de personeelsadministratie en daarnaast de planning en opvolging van voor de personeelsadministratie en daarnaast de planning en opvolging van de poetsdienst. We wensen haar uitdrukkelijk te bedanken voor haar bijdrage.de poetsdienst. We wensen haar uitdrukkelijk te bedanken voor haar bijdrage.

OCMW Hamont-AchelMichielsplein 1, 3930 Hamont-AchelTelefoon: 011 80 55 50Fax: 011 80 55 59E-mail: [email protected]

OCMW

Huisartsen-wachtpost In het weekend en op feestdagen.De huisartsenwachtpost organiseert de weekendwacht van de huisartsen van Bocholt, Neerpelt, Overpelt, Peer, Hamont-Achel en Hechtel-Eksel.Vanaf vrijdagavond 20 uur tot maandagmorgen 8 uur zijn telkens 3 artsen actief in de wachtpost. Ook op wettelijke feestdagen is de wachtdienst bemand.Twee artsen werken op de wachtdienst, de derde gaat vanuit de wachtdienst op huisbezoek bij patiënten. In de wachtdienst is er naast de twee artsen ook een administratief medewerker aanwezig voor het onthaal van de patiënten en de administratie.

De huisartsenwachtpost is gevestigd in het oud ziekenhuis in Neerpelt, Stationsstraat 76 en is bereikbaar op het nummer:

011 60 40 60‘s NachtsIn de week ’s nachts is het nummer 011 60 40 60 wel operationeel. Alleen zal u dan niet op de huisartsenwachtpost terechtkomen, die is namelijk gesloten doorheen de week. Een computerstem zal u vragen om uw postcode in te tikken en u wordt automatisch doorverbonden met de dienstdoende huisarts van wacht: die kan u dan consulteren in zijn eigen kabinet, dus niet in de wachtpost.

Page 24: Belleman september 2013

24 www.hamont-achel.be

Budgetmeters INFRAX maakt het herladen van budgetmeters sneller en handigerWie een budgetmeter voor elektriciteit en/of aardgas heeft, kan voortaan zelf zijn budgetmeter-kaart herladen aan speciale betaalautomaten. Die staan vanaf nu opgesteld op diverse plaatsen in Vlaanderen. Bij Infrax is dat in de klantenkantoren. Maar ook bijna alle OCMW ’s - zoals ook het OCMW van Hamont-Achel - hebben zo’n oplaadpunt. De nieuwe herlaadmogelijkheid is net zo eenvoudig als betalen in een winkel en vermindert de wachttijd.

Klanten met een budgetmeter konden tot nog toe de kaart van hun budgetmeter herladen bij een loketmedewerker van Infrax of in het OCMW . Met de nieuwe betaalautomaten kan iedereen nu zelf snel en makkelijk geld op de budgetmeterkaart zetten. Enkel een bankkaart met Bancontact/Mister Cash-functie is daarvoor nodig.

Herladen in drie stappenHerladen in drie stappenHet herladen van de budgetmeterkaart gebeurt in drie stappen. • Eerst betaalt u met uw bankkaart wat u op uw kaart wilt zetten. • Vervolgens neemt u een ticket als betaalbewijs.• Dan zet u het bedrag over naar uw budgetmeterkaart.

Overal herladenU kunt opladen in andere gemeenten dan waar u woont. Handig als u ergens in de buurt werkt of bent. Controleer wel eerst op welke uren dit mogelijk is! Infrax is intussen helemaal klaar met het plaatsen van de nieuwe betaalautomaten.Een budgetmeter wordt in de plaats van de normale elektriciteits- of aardgasmeter geplaatst en werkt met een oplaadkaart. Laadt u voor 50 euro op, dan krijgt u voor 50 euro elektriciteit of aardgas.

De budgetmeter werkt tot u geen krediet meer hebt, dan valt hij uit. U kunt eventueel gebruik maken van het noodkrediet of een gegarandeerde minimumlevering. Wanneer uw energieleverancier u niet meer wil bevoorraden en u niet tijdig een andere leverancier vindt, wordt u automatisch klant van de sociale leverancier (de netbeheerder, zoals Infrax). Die zal in geval van betalingsmoeilijkheden overgaan tot de plaatsing van een budgetmeter.

Klanten worden geïnformeerdAlle klanten bij wie zo’n budgetmeter geplaatst is, hebben thuis een brief en een folder gekregen waarin de nieuwe manier van opladen staat uitgelegd. Wie nog vragen heeft, kan contact opnemen met Infrax.

Meer info? Infrax tel 078 35 30 20. U kunt ook een fi lmpje bekijken op YouTube (tik in: Infrax: opladen budgetmeter) en op de website van Infrax.(http://www.infrax.be/nl/elektriciteit/budgetmeter-elektriciteit/elektronisch-opladen). De uren voor het opladen in het OCMW van Hamont-Achel vindt u elders terug!

Page 25: Belleman september 2013

25Belleman / september 2013

OCMW

Basiseducatie: als u leert staat u sterker De centra voor Basiseducatie organiseren cursussen voor De centra voor Basiseducatie organiseren cursussen voor laaggeschoolde volwassenen.1 op 7 volwassenen in Vlaanderen is laaggeletterd. Laaggeletterd zijn, wil zeggen dat u problemen hebt met lezen, schrijven of rekenen. Een brief begrijpen of schrijven, een factuur controleren, een formulier invullen, een rekening betalen, ondertitels lezen ... Allemaal basisvaardigheden.

Als u vroeger niet lang naar school bent geweest, is het echter niet altijd gemakkelijk om uw plan te trekken op het gebied van lezen, schrijven of rekenen.

Het centrum voor Basiseducatie LiMiNo organiseert cursussen om de kennis van taal en rekenen, computer of algemene vorming op te frissen en te versterken.

Basiseducatie organiseert cursussen beter leren lezen en schrijven, vlotter leren rekenen, op weg naar werk, u eerste stappen in de computerwereld, slim beheer: meer doen met minder geld, rijbewijs, gezond eten en leven, leren werken met moderne apparaten ...

Meer info op www.basiseducatie-limino.be, of telefonisch op het nummer 011 44 03 73

WereldvluchtelingendagDonderdag 20 juni was het Internationale Dag van de Vluchteling.Met deze dag willen de Verenigde Naties aandacht en begrip vragen voor vluchtelingen. De Verenigde Naties hebben in 1951 het vluchtelingenverdrag aangenomen. In deze nadere uitwerking van artikel 14 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat dat ‘een ieder het recht heeft asiel te zoeken en dat te genieten’. Het verdrag beschrijft wie als vluchteling kan beschouwd worden en welke verplichtingen staten, die het verdrag ondertekend hebben, op zich moeten nemen.

In 2001 werd voor de eerste keer Wereldvluchtelingendag gehouden.

Het is een speciale herdenkingsdag voor de miljoenen vluchtelingen die op zoek zijn naar een betere toekomst. Deze dag werd in meer dan honderd landen gevierd. ‘Een vluchteling zijn, is vluchten voor de bedreiging van zijn leven of vrijheid, dit is nooit een vrije keuze, en verder, heeft men het recht op internationale bescherming’.

Het OCMW Hamont-Achel vangt op dit ogenblik 21 personen op die een lopende asielprocedure hebben. Deze mensen wachten op een beslissing over hun asielaanvraag. Zij verblijven in onze gemeente op verschillende plaatsen.

OCMW

Het OCMW Hamont-Achel vangt op dit ogenblik 21

personen op die een lopende asielprocedure hebben.

Wachtdienst apothekersAls u wilt weten welke apotheker in de buurt van dienst is, kan u de website raadplegen: www.apotheek.be

U kan ook bellen op het betalend telefoonnummer 0900 10 500 (0,45 euro/min.).

TandartsenCentraal nummer voor de wachtdienst van tandartsen: 0903 36 950 De centrale zal u doorverbinden naar de juiste tandheelkundige.

OsteopatenU kan bellen naar het nummer 0494 30 72 20 of via www.upo.be

Het centrum voor

Basiseducatie LiMiNo

organiseert cursussen om

de kennis van taal en

rekenen, computer of

algemene vorming op te

frissen en te versterken.

Page 26: Belleman september 2013

26 www.hamont-achel.be

OCMW

Wat is een school- of studietoelage?Een school- of studietoelage is fi nanciële steun van de Vlaamse overheid om de kosten voor de school of studie te helpen dragen.

• Een schooltoelage is bestemd voor kleuters of leerlingen in het lager of secundair onderwijs.

• Een studietoelage is bestemd voor studenten aan een hogeschool of universiteit. De leerling of student moet les volgen aan een instelling die door de Vlaamse Gemeenschap erkend is.

Wie kan een toelage krijgen?Of u een toelage krijgt, hangt in grote mate af van de samenstelling én het inkomen van uw gezin. Als uw inkomen te hoog is, krijgt u geen toelage.

Hoe komt u te weten hoe hoog uw inkomen mag zijn?

• Bel naar het gratis nummer 1700.

• Kijk op www.ond.vlaanderen.be/studietoelagenwww.ond.vlaanderen.be/studietoelagen

Hoe kunt u een aanvraag doen?ONLINE/OP PAPIER. Surf naar www.ond.vlaanderen.be/studietoelagen/aanvraagwww.ond.vlaanderen.be/studietoelagen/aanvraagen klik op ‘Online diensten’.

Een school- of studietoelage is fi nanciële steun van de Vlaamse overheid om de kosten voor de school of studie te helpen dragen. Of u een toelage krijgt, hangt in grote mate af van de samenstelling én het inkomen van uw gezin. Als uw inkomen te hoog is, krijgt u geen toelage.

Info:Vlaams Ministerie van Onderwijs en VormingAfdeling StudietoelagenHendrik Consciencegebouw 1AKoning Albert II-laan 151210 Brussel

Studietoelage

Page 27: Belleman september 2013

27Belleman / september 2013

Rijden met een handicap: CaraHet leven is niet altijd zo eenvoudig als we zouden willen. Het leven is niet altijd zo eenvoudig als we zouden willen. Het leven is niet altijd zo eenvoudig als we zouden willen. Mensen met een beperking willen ook mobiel zijn. Hun Mensen met een beperking willen ook mobiel zijn. Hun Mensen met een beperking willen ook mobiel zijn. Hun rijvaardigheid wordt onderzocht door het Cara. Het Cara rijvaardigheid wordt onderzocht door het Cara. Het Cara staat voor het Centrum voor Aanpassing aan het Rijden staat voor het Centrum voor Aanpassing aan het Rijden voor gehandicapte Automobilisten.Als u door een handicap moeite hebt om een auto, motor, vrachtwagen of bus te besturen, moet u bij Cara uw rijvaardigheid laten testen. Dat geldt zowel voor wie al een rijbewijs heeft als voor wie nog aan de rijopleiding moet beginnen (of het theoretisch examen al achter de rug heeft). De mensen van het Cara nemen praktijktests af en onderzoeken of u medisch geschikt bent om een voertuig te besturen. Mensen met een lichamelijke handicap, maar ook mensen die bijvoorbeeld concentratie- of gedragsstoornissen hebben, moeten langs het Cara passeren.

De beslissingen van het Cara zijn niet zomaar zwart-wit. Vaak is de conclusie dat u een auto kan besturen onder bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld dat de auto aan uw handicap wordt aangepast.

Als Cara u (eventueel onder voorwaarden) rijgeschikt verklaart, krijgt u een rijgeschiktheidsattest waarmee u een voorlopig rijbewijs, uw ingeleverde rijbewijs of een leervergunning kan aanvragen.

Hulp en adviesHet Cara kan beslissen dat u alleen met een aangepaste auto de baan op mag, maar aanpassingen zijn duur.

Wat nu? In elk geval kan u uw rijbewijs behalen: het Cara stelt de rijscholen gratis aangepaste lesauto’s ter beschikking. Ook voor andere praktische en administratieve zaken kan u bij het Cara terecht: waar kan u uw auto laten aanpassen, welke fi nanciële tussenkomsten bestaan er, hoe zit het met de autokeuring, enzovoort.

Verplichte kost!De dienstverlening van het Cara is volledig gratis én verplicht. Als u een handicap hebt en toch met een ’gewoon’ rijbewijs blijft rondrijden, is dat strafbaar. Als u een ongeval hebt, kan de verzekering bovendien de schadevergoeding terugeisen die ze aan de tegenpartij moet uitbetalen. Dat betekent in sommige gevallen een levenslange schuldenberg ...

Het Cara is een onderdeel van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid. Cara, Haachtsesteenweg 140, 1130 Brussel, tel. 02 244 15 11, e-mail: [email protected], website: www.bivv.be

OCMW

Limburgs platform voor zelfhulp en ontmoetingsgroepenHet Limburgs Platform voor Zelfhulp en Ontmoetingsgroepen vzw is de uitdrukking van de samenwerkingsbereidheid van zelfhulpgroepen, patiëntenverenigingen en ontmoetingsgroepen in Limburg. Al langer dan 20 jaar stelt het LPZO zich tot doel de zelfhulpbeweging in Limburg te bevorderen. Er zijn groepen voor o.a mensen met fysieke problemen, verslaving, handicaps, psychosociale problemen.

Meer info over de bestaande zelfhulp en ontmoetingsgroepen op www.lpzo.bewww.lpzo.be.

De mensen van het Cara

nemen praktijktests af en

onderzoeken of u medisch

geschikt bent om een voertuig

te besturen. Mensen met een

lichamelijke handicap, maar

ook mensen die bijvoorbeeld

concentratie- of gedragsstoor-

nissen hebben, moeten langs

het Cara passeren.

Page 28: Belleman september 2013

www.hamont-achel.be

Verantwoordelijke uitgever De Belleman: College van burgemeester en schepenen, Stad 40, 3930 Hamont-Achel, Telefoon: 011 44 50 40, E-mail: [email protected], Website: www.hamont-achel.beDrukwerk: Drukkerij Boonen, Hamont-Achel Concept: Nelson, Leuven Vormgeving: Circuze, Bree

Belleman / september 201328

OCMW

Laat u tijdig vaccineren tegen seizoensgriep.Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elke winter opnieuw opduikt. Gemiddeld krijgt ongeveer 1 op 10 mensen griep. Meestal geneest u vanzelf na enkele dagen, maar bij sommige mensen kan griep ernstige gevolgen hebben. Vaccinatie is de enige manier om u tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen.

De ideale vaccinatieperiode ligt tussen half oktober en half november. Met een voorschrift van de huisarts kan u bij de apotheker een vaccin kopen. Bewaar het vaccin in de koelkast, anders wordt het waardeloos. Ga naar uw huisarts om uw te laten vaccineren.

Het griepvaccin kost tussen de 11 en 12 euro, maar wordt voor de helft terugbetaald aan mensen uit de risicogroepen. Sommige mutualiteiten betalen het zelfs volledig terug.

Meer informatie over griep en griepvaccinatie vindt u op www.griepvaccinatie.bewww.griepvaccinatie.be en www.infl uenza.be.

Zo ziek als een hond? Liever niet.

Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elke winter opnieuw opduikt. Gemiddeld krijgt ongeveer 1 op 10 mensen griep. Vaccinatie is de enige manier om u tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen.

U kan ons telefonisch bereiken elke werkdag tussen 08.30 - 12.30 en 13.30 - 17.00 uur (uitgezonderd op woensdagvoormiddag). Verder zijn er volgende zitdagen:

SOCIALE DIENSTMaandag: 09.00 - 12.00 uurDinsdag: 09.00 - 12.00 uurWoensdag: 13.30 - 16.30 uurDonderdag: 13.30 - 16.30 uurVrijdag: 09.00 - 12.00 uur

DIENST OUDEREN EN THUISZORGBest neemt u telefonisch contact tijdens de openingsuren zodat we u gericht kunnen helpen.

JURIDISCHE DIENSTDinsdag: 09.00 - 12.00 uur

VERWARMINGSTOELAGEVrijdag: 09.00 - 12.00 uurVrijdag: 09.00 - 12.00 uur

Wanneer kan u terecht bij het OCMW?OPLADEN BUDGETMETER INFRAXBelangrijk om weten is dat men niet kan betalen met cash geld, maar enkel met bancontact. Maandag: 09.00 - 12.00 uurMaandag: 09.00 - 12.00 uurWoensdag: 13.30 - 16.30 uurWoensdag: 13.30 - 16.30 uurVrijdag: 09.00 - 12.00 uurVrijdag: 09.00 - 12.00 uur

WAAR IS HET OCMW?U vindt de Sociale Dienst in het Gemeenschapshuis Achel, Michielsplein 1 te 3930 Hamont-Achel.U vindt de Sociale Dienst in het Gemeenschapshuis Achel, Michielsplein 1 te 3930 Hamont-Achel.Telefoon: 011 80 55 50 - Fax: 011 80 55 59 - e-mail: [email protected]: 011 80 55 50 - Fax: 011 80 55 59 - e-mail: [email protected]

HET OCMW IS GESLOTEN OP: Vrijdag 1 november 2013 (Allerheiligen)Maandag 11 november 2013 (Herdenking Wapenstilstand) - Vrijdag 15 november 2013 (Feest van de Dynastie)Maandag 11 november 2013 (Herdenking Wapenstilstand) - Vrijdag 15 november 2013 (Feest van de Dynastie)