Belleman maart 2014

28
Driemaandelijks stedelijk informatieblad Stad Hamont-Achel jaargang 38 nr. 153 maart 2014 De Belleman Station Hamont Terug op de spoorwegkaart Verkiezingen Gaan stemmen op 25 mei Met Belgerinkel naar de winkel Doe mee! Subsidies Isolatie en energiezuinige woningen OCMW Stookoliepremie

description

 

Transcript of Belleman maart 2014

Page 1: Belleman maart 2014

Driemaandelijks stedelijk informatieblad Stad Hamont-Achel

jaargang 38 nr. 153 maart 2014

De Belleman

Station HamontTerug op de

spoorwegkaart

VerkiezingenGaan stemmen

op 25 mei

Met Belgerinkel naar de winkel

Doe mee!

SubsidiesIsolatie en

energiezuinige woningen

OCMWStookoliepremie

©je

roen

@ci

rcuz

e

Page 2: Belleman maart 2014

www.hamont-achel.be2

Bevoegdheden Burgemeester en schepenenBURGEMEESTERTHEO SCHUURMANS (CD&V)Slipstraat 49Telefoon: 011 80 26 [email protected]

SCHEPEN ILSE JASPERS (BALANS) Kapelstraat 17 Telefoon: 011 44 58 81 en 0496 18 50 18 [email protected]

SCHEPENGUY JOOSTEN (CD&V)Burg 89 Telefoon: 011 44 60 84 [email protected]

SCHEPEN DAISY WINTERS (CD&V)Sommisstraat 1Telefoon: 0476 69 59 20 en 011 73 52 50 [email protected]

SCHEPENBEN SCHUURMANS (CD&V)Oude Weg 9Telefoon: 0474 48 12 [email protected]

OCMW VOORZITTERSERGE VANDER LINDEN (CD&V)Bevrijdingsstraat 40Telefoon: 0476 39 58 [email protected]

SCHEPENWILLY MERTENS (CD&V)Nieuwstraat 38Telefoon: 011 62 10 [email protected]

ZITDAG STADHUIS: vrijdag van 16.30 tot 17.30 uur

BEVOEGDHEDEN: algemeen beleid, communicatie en inspraak veiligheid: politie, brandweer, verkeer, burgerlijke stand, kerkhoven lokale economie, openbaar vervoer

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN:jeugd en jeugdwelzijn wonen en huisvesting onderwijsgezin

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN: cultuur, bibliotheken, kunstonderwijs milieu en duurzaamheid informatie en I.C.T.ontwikkelingssamenwerking erfgoed en monumenten, evenementen relatie parochiale centra

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN: ruimtelijke ordeningjuridische zakenlandbouwgrondverhandelingen

ZITDAG OP AFSPRAAK BEVOEGDHEDEN: sportkinderopvang en IBOtoerismehoreca

ZITDAG OP AFSPRAAK BEVOEGDHEDEN: openbare werkenstedelijk patrimoniumbeheer personeel en organisatie

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN: OCMWwelzijn en senioren sociale economie en PWAfi nanciën

Page 3: Belleman maart 2014

www.hamont-achel.be 3Belleman / maart 2014

Beste Hamont-Achelaren,

Inhoudstafel

Gemeenteraad en college

HAMONT STAAT WEER IN HET SPOORBOEKJE!

Na 57 jaar rijdt er opnieuw een personentrein vanuit Hamont Station. Een heelNa 57 jaar rijdt er opnieuw een personentrein vanuit Hamont Station. Een heelNa 57 jaar rijdt er opnieuw een personentrein vanuit Hamont Station. Een heelheuglijk moment dat in de geschiedenis van ons stadje een plaats krijgt. heuglijk moment dat in de geschiedenis van ons stadje een plaats krijgt.

We vieren dit op zondag 6 april. Na de offi ciële symbolische opening van het We vieren dit op zondag 6 april. Na de offi ciële symbolische opening van het Station Hamont, kan iedereen vanaf ’s middags gratis vanuit Hamont naar Station Hamont, kan iedereen vanaf ’s middags gratis vanuit Hamont naar Neerpelt en nadien terug naar Hamont sporen. Het gedetailleerd programma Neerpelt en nadien terug naar Hamont sporen. Het gedetailleerd programma wordt via de media bekend gemaakt.

De eerste trein naar Antwerpen zal vanuit Hamont Station op maandag De eerste trein naar Antwerpen zal vanuit Hamont Station op maandag 7 april om 05.24 u vertrekken. Het zal een emotioneel moment zijn als de 7 april om 05.24 u vertrekken. Het zal een emotioneel moment zijn als de eerste trein met opschrift Hamont aankomt in ons station! Een moment dat eerste trein met opschrift Hamont aankomt in ons station! Een moment dat het vele lobbywerk en herhaalde besprekingen tot op de hoogste niveaus in het vele lobbywerk en herhaalde besprekingen tot op de hoogste niveaus in Brussel doet vergeten: een beloning voor het lange werk ten dienste van Brussel doet vergeten: een beloning voor het lange werk ten dienste van Hamont-Achel.

De geschiedenis van Hamont Station wordt in een apart artikel in deze De geschiedenis van Hamont Station wordt in een apart artikel in deze Belleman geschetst; ik verwijs er graag naar. Het is een verhaal van verval omdat de grens, die het station groot maakte, meteen ook de reden was van het verval van Hamont Station.

Een hedendaagse grens in het verenigde Europa brengt geen werkzaamheden meer met zich mee zoals douaneverrichtingen en alles wat er vroeger aan gekoppeld werd. Maar spijtig is die grens in de hoofden en de organisatie van het land als grens blijven steken waardoor Hamont-Achel veelal als “terminus” (eindbestemming) behandeld wordt. En net die benadering maakt dat we als grensstad steeds een extra tandje moeten bijsteken om “iets” gedaan te krijgen.

Maar als de grenzen in het verenigd Europa vervagen ligt ons stadje erg centraal en kan onze ligging een voordeel betekenen in dit verenigde Europa. Troeven hebben we: onze groene en mooie (woon)omgeving, ruime culturele, sport- en welzijnsvoorzieningen, 107 ha industrieterreinen, enzovoort.

Alleen is onze ontsluiting nog een te groot nadeel: een eerste stap is gezet met de treinverbinding naar Antwerpen. De volgende stappen zijn elektrifi catie van die spoorlijn met als sluitstuk de doortrekking van de lijn Hamont tot Weert. Dan sluit Hamont-Achel aan op het ruime Nederlandse spoorwegnet met verbindingen naar Noord- en Zuid-Nederland en van daaruit naar Duitsland en ligt Hamont-Achel via het spoor centraal in Europa. Aan deze uitdaging gaan we de volgende jaren werken met de overtuiging dat ook hier “de aanhouder kan winnen”.

Maar eerst gaan we genieten van de heropening van Hamont Station: het was in 1957 dat de laatste personentrein reed en dat is ... 57 jaar geleden: tijd voor een feestje!

Theo SchuurmansBurgemeester

Gemeenteraad en college 2Veiligheid 7Burgerzaken 8Milieu en duurzaamheid 12Men zegge het voort 18OCMW 23

Page 4: Belleman maart 2014

4 www.hamont-achel.be

De toenmalige gemeente Hamont was in het midden van de 19de eeuw een relatief belangrijk centrum in Noord-Limburg, maar voor de rest van het land afgelegen en bijna onbereikbaar. Daar kwam verandering in toen in 1874 begonnen werd met de aan-leg van de IJzeren Rijn: Hamont kreeg een spoorwegstation en, daar in die tijd grenzennog fysieke grenzen waren, moesten alle treinen naar Nederland en verder aan de grens stoppen en van locomotief verwisselen. Daardoor ontstond er een belangrijke spoorweginfrastructuur. Bovendien was Hamont toen voor Vlaanderenhet enige grensstation met Duitsland en dus groeide ons station uit tot een van de belangrijkste van het net.

Station Hamont terug op de spoorwegkaart

In 1914, voor het uitbreken van WOI, had Hamont-Achel een station met meer dan 30 sporen, een locomotievenwerkplaats met machinisten en stokers en onderhoudspersoneel, een smidse, een onderhoudsploeg voor sporen en seinen. In totaal werkten er toen in Hamont rechtstreeks en onrechtstreeks meer dan 300 spoorwegmensen. Als men daarbij de handelszaken en de horecazaken rond het station rekent, dan komt men tot de vaststelling dat Hamont een belangrijk economisch centrum geworden was in Noord-Limburg.

Jammer genoeg brak in 1914 WO I uit met al zijn verschrikkingen. Maar niemand kon toen voorzien dat de oorlog ook voor ons station zware gevolgen zou hebben: omwille van zijn neutraliteit moest Nederland zijn grenzen sluiten voor militaire transporten tussen Duitsland en België, waardoor de IJzeren Rijn en dus ook het grensstation Hamont gedurende vier jaar in onbruik geraakten.

Omdat het Duitse leger absoluut een spoorverbinding moest hebben met het Ruhrgebied (oorlogsindustrie) werd noodgedwongen, ter hoogte van Tongeren, een nieuwe spoorlijn afgetakt op de lijn Hasselt-Luik. Die liep door de Voerstreek naar Montzen-Aachen. Wat een noodoplossing was voor het Duitse leger, bleek een opportuniteit te zijn voor Wallonië na de wapenstilstand: nu had men een bijkomende opportuniteit te zijn voor Wallonië na de wapenstilstand: nu had men een bijkomende verbinding vanuit het Luikse industriebekken naar Duitsland. En in Montzen stelde verbinding vanuit het Luikse industriebekken naar Duitsland. En in Montzen stelde men ook meteen vast dat een grensstation een potientiële bron van tewerkstelling kan zijn. Daardoor ontstond een tweestrijd tussen de grenspunten Montzen en Hamont, die uiteindelijk door Montzen gewonnen werd. Het goederenverkeer, vooral dit vanuit Antwerpen, werd stelselmatig omgeleid via Montzen en met het verval de dit vanuit Antwerpen, werd stelselmatig omgeleid via Montzen en met het verval de IJzeren Rijn verminderde ook het belang van het station van Hamont, dat uiteindelijk geen rol meer speelde in het goederenvervoer.geen rol meer speelde in het goederenvervoer.

Maar Hamont was niet enkel belangrijk voor het goederenvervoer. Ook voor het reizigerstransport speelde Hamont een rol. De internationale verbinding Antwerpen- Mönchengladbach liep immers via Hamont. Maar vanaf 1953 werd die internationale verbinding opgeheven en werd het treinverkeer beperkt tot Hamont, tot ook dit in 1957 stopte.

7 april 2014 is de startdatum

voor een nieuwe dienstregeling

voor passagiers.

Page 5: Belleman maart 2014

Gemeenteraad en college

Belleman / maart 20145

We geven hierna een overzicht van de geschiedenis met We geven hierna een overzicht van de geschiedenis met zijn ups en downs van ons station:zijn ups en downs van ons station:

• 01.06.1879: opening van het station Hamont als grensstation op de • 01.06.1879: opening van het station Hamont als grensstation op de • 01.06.1879: opening van het station Hamont als grensstation op de internationale lijn Antwerpen-Mönchengladbach (beheerd door de internationale lijn Antwerpen-Mönchengladbach (beheerd door de internationale lijn Antwerpen-Mönchengladbach (beheerd door de Maatschappij Le Grand Central Belge).

• 04.08.1914: inval van Duitsland in België (WO I) met als gevolg de sluiting van de IJzeren Rijn omwille van de neutraliteit van Nederland.

• 04.10.1953: stopzetten van de internationale reizigersdienst Antwerpen-Weert-Mönchengladbach. Hamont wordt het eindpunt van de lijn vanuit Antwerpen en is dus geen grensstation meer maar slechts een station aan de grens.

• 02.06.1957: stopzetten van de reizigersdienst Mol-Hamont. Hamont is nu nog een stationnetje waar alleen maar enkele goederentreinen voorbij rijden.

• 28.05.1978: de reizigerstreinen worden opnieuw voorzien vanuit Mol naar Neerpelt. Hamont blijft in de kou staan.

• 1988: de reguliere goederendienst wordt helemaal weggetrokken van onze lijn, behalve twee “Hückepacktreinen” die in Montzen niet kunnen passeren.

• Die treinen verdwijnen ook in 1991. Hierdoor is Hamont - behoudens de trein met zinkerts voor Budel zinkfabriek - helemaal van de spoorwegkaart verdwenen.

Maar ... Hamont-Achel heeft niet stil gezeten. Dankzij de aangehouden inzet is de stad erin geslaagd om vanaf oktober 2008 de heropening van het station bespreekbaar te maken. In 2009 kreeg het stadsbestuur de principiële toezegging dat er opnieuw treinen zouden komen. Door de werken die uitgevoerd moesten worden en door de prioriteit die het parlement gaf aan de beveiliging van de spoorinstallaties (na het zware ongeval in Buizingen), werd uiteindelijk maandag 7 april 2014 vastgelegd als startdatum voor een nieuwe dienstregeling voor passagiers:

• 3 piekuurtreinen naar Antwerpen ‘s morgens (05.24, 06.27 en 07.22 u)

• 2 piekuurtreinen vanuit Antwerpen ‘s avonds (aankomst om 17.37 en om 18.37 u).

• De studententrein uit Leuven op vrijdagavond en die naar Leuven op zondagavond.

• Bovendien onderhandelen we nog om ook de toeristische treinen in de zomer vanuit Hamont te laten vertrekken.

En vanaf december 2014 staan we helemaal in het volledige treinaanbod van de NMBS. Het heeft veel moeite gekost, maar het resultaat is er!

In memoriam Woensdag 18 december 2013 overleed in het rusthuis in Hamont Cyriel Leeten. Hij werd 81 jaar.

Zijn overlijdensbericht bereikte ons net na het drukken van de vorige uitgave van de Belleman. Toch wil ons bestuur nog even stilstaan bij dit overlijden.

Cyriel Leeten was de eerste burgemees-ter van de fusiegemeente Hamont-Achel.

Hij was 12 jaar (twee ambtstermijnen) burgemeester van deze fusiegemeente,namelijk van 1 januari 1977 tot en met 31 december 1988. Enkele jaren geleden kreeg hij van de gemeenteraad de titel van ereburge-meester toegewezen. Hij was ook ruim 30 jaar voorzitter van de voetbalclub KVV Hamont-Lo.

Hamont-Achel zal de goede en mooie herinneringen aan deze ereburgemees-ter blijven koesteren.

© U

t Klik

t

Page 6: Belleman maart 2014

6 www.hamont-achel.be

JobstudentenTijdens de gemeenteraadszitting van 24 februari werden de voorwaarden voor de tewerkstelling van jobstudenten bij het stadsbestuur gewijzigd. De stad wil daarmee alle studenten een gelijke kans geven op een studentenjob. Voortaan komen eerst de studenten aan bod die in het verleden nog geen studentenjob hadden bij het stadsbestuur. Vervolgens gebeurt de selectie door middel van loting. Een uitzondering hierop zijn de jobstudenten voor het IBO, de buitenschoolse kinderopvang. Om een kwalitatieve opvang te waarborgen, legt Kind & Gezin diplomavoorwaarden op die de stad strikt moet en zal volgen.

Voor de zomervakantie is de stad op zoek naar een veertigtal gemotiveerde jobstudenten. Meer info en het inschrijvingsformulier vindt u terug op www.hamont-achel.be/jobstudenten. Kandidaturen kunnen enkel worden ingediend in het stadhuis op vrijdag 9 mei van 18.00 tot 19.00 u en zaterdag 10 mei van 9.00 tot 10.00 u.

Verkoop geschenkartikelenWilt u graag uitpakken met een orgineel geschenk of wilt u zelf een beetje ambassadeur van Hamont-Achel zijn, dan kan u terecht in het UiTpunt voor één van volgende artikelen:

Verkoop merchandisingartikelen Tarief• Balpen met logo Hamont-Achel 1,00 euro• Vlag met met offi ciële kleuren Hamont-Achel 57,00 euro• Vlag met logo Hamont-Achel 36,00 euro• Muismatje met logo Hamont-Achel 2,50 euro• Boodschappentas met logo Hamont-Achel 3,00 euro• Paraplu met logo Hamont-Achel 7,50 euro• Teutenbeeldje

per stuk 12,50 euro bij afname min. 10 stuks 10,00 euro• Parasol (zonder voet) met logo Hamont-Achel 25,00 euro• Parasol (Horecazaken) 10,00 euro• Waterkaraf 10,00 euro• Fluovestje met logo Hamont-Achel 2,00 euro• Fotoboek Hamont-Achel 15,00 euro• Fotoboek Hamont-Achel met sierlijke hoes 20,00 euro• Handdoek stad Hamont-Achel 10,00 euro• Pin Hamont-Achel 1,00 euro

Verder zijn ook tal van toeristische kaarten en brochures verkrijgbaar.

Bijkomende info: UiTpunt, Wal 26, 011 44 50 40 of [email protected]

Gemeenteraad en college

Zitdagen belastingenVoor het invullen van belastingbrieven worden zitdagen georganiseerd op het stadhuis (raadzaal)

• Maandag 2 juni 2014 van 9.00 tot 15.00 u (doorlopend)

• Dinsdag 3 juni 2014 van 9.00 tot 15.00 u (doorlopend)

Wat meebrengen:• Belastingbrief

• Identiteitskaart/vreemdelingenkaart

• Loonfi ches 2013

• Bewijzen van de aftrekposten die ingebracht worden

• Voor energiebesparende maatregelen naast de facturen ook de bewijzen van betaling

• Voor Nederlandse inkomsten: jaaropgave 2013 + specifi catie van de maand december 2013 + bewijzen sociale bijdragen

Jobstudenten gezocht voor de zomervakantie

Alle stads- en OCMW-diensten zijn gesloten op vrijdag 13 juni 2014zijn gesloten op vrijdag 13 juni 2014zijn gesloten op

Page 7: Belleman maart 2014

7Belleman / maart 2014

Veiligheid

HoofdkantoorEnergiestraat 33910 NeerpeltTelefoon: 011 44 08 20E-mail: [email protected]

WijkkantoorBosstraat 28 bus 13930 Hamont-AchelTelefoon: 011 44 63 86E-mail: [email protected]

Openingsuren politiekantoorOpeningsurenOpeningsurenMa-di-woe-vrij: van 7 tot 19 uurDo: van 8 tot 20 uurZa: van 9 tot 13 uur

Voor administratieve stukken: elke werkdag (behalve zaterdag) van 8 tot 12 en van 13 tot 17 uur.

OpeningsurenOpeningsurenMa-di-woe: van 9 tot 12 uurDo: van 16 tot 19 uur

Jaaroverzicht brandweer LommelInterventies Interventies In totaal heeft de brandweer van Lommel 1709 interventies uitgevoerd In totaal heeft de brandweer van Lommel 1709 interventies uitgevoerd In totaal heeft de brandweer van Lommel 1709 interventies uitgevoerd in 2013. Bovendien waren er 42 loze oproepen (meldingen zonder in 2013. Bovendien waren er 42 loze oproepen (meldingen zonder interventie). Dit is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar (1405 interventie). Dit is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar (1405 interventies). De jaarlijkse schommelingen in het aantal zijn voornamelijk te wijten aan schommelingen in de wespenverdelging (714 oproepen in 2013) en eventueel noodweer.

Het stormfront van 24 december zorgde voor de feestdagen nog voor veel schade ten gevolge van omgevallen bomen en hevige windvlagen. Meer dan 100 oproepen werden geregistreerd.

Afgelopen jaar rukten de brandweerlieden 219 maal uit voor een brand. Dit is vergelijkbaar met voorgaande jaren.

Preventie Het aantal uitgevoerde preventieopdrachten daalde lichtjes ten opzichte van vorig jaar. Toch werden ruim 1200 preventieopdrachten uitgevoerd. Dit aantal is exclusief oefeningen, opleidingen, opvolging burgerlijke aansprakelijkheid en interventiedossiers.

Noodnummers 112 of 101 bellen?In België zijn er twee belangrijke noodnummers voor dringende hulp:

• 112 voor ambulance en brandweer• 101 voor politie

Wanneer de tussenkomst van de hulpdiensten niet dringend is, belt u beter de lokale brandweer (brandweer Lommel: 011 54 29 00), uw huisarts of de lokale politie (HANO: uw huisarts of de lokale politie (HANO: 011 44 08 20)

Oproep vrijwilligers inbraakpreventieHet aantal woninginbraken is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. De stad Hamont-Achel wil deze plaag, samen met verschillende andere veiligheidspartners, dringend een halt toe roepen. Omdat veilig wonen begint met veilige leefgewoonten, willen we de inwoners van Hamont-Achel proactief preventieadvies aanbieden. Dat gaan we doen door gerichte huis-aan-huisbezoeken, waarbij bewoners geadviseerd worden hoe ze hun woning beter kunnen beveiligen. En daar hebben we u voor nodig! Bent u enthousiast, hebt u af en toe een dagje vrij en wilt u een expert worden in veilig wonen? Geef u dan snel op als vrijwilliger inbraakpreventie!

Voor inschrijvingen en verdere toelichting kan u terecht bij Annick Kauffmann, per telefoon op 011 44 50 40 of per e-mail op [email protected].

BRANDWEERCONTACTGEGEVENSHOOFDPOST Brandweer Lommel Brandweer Lommel Brandweer Lommel Norbert Neeckxlaan 52 Norbert Neeckxlaan 52 Norbert Neeckxlaan 52 3920 Lommel 3920 Lommel Tel: 011 54 29 00 Tel: 011 54 29 00 Fax: 011 55 25 42 Fax: 011 55 25 42 [email protected] www.brandweerlommel.beOpeningsuren hoofdpost: alle dagen uitgezonderd weekend- en feestdagen van 8 tot 21 uur.

VOORPOSTBrandweer LommelHeuvelerweg 243910 NeerpeltTel: 011 54 29 00Fax: 011 55 25 [email protected]

Jaaroverzicht brandweer LommelJaaroverzicht brandweer Lommel

Page 8: Belleman maart 2014

8 www.hamont-achel.be

Burgerzaken

In welke gevallen kan u bij volmacht stemmen?1. Wegens ziekte of gebrekkigheid.

Deze onbekwaamheid wordt aangetoond door een medisch attest.

2. Om beroeps- of dienstredenen. Deze onmogelijkheid wordt aangetoond

door een attest dat afgegeven wordt door uw werkgever.

3. Om studieredenen. Deze onmogelijkheid wordt aangetoond

door een attest van de instelling waar u les volgt.

4. Omwille van een verblijf in het buitenland wegens vakantie.

Deze onmogelijkheid wordt vastgesteld door de burgemeester van uw woon-plaats (of zijn afgevaardigde), na voor-legging van de nodige bewijsstukken, of, indien u een dergelijk bewijsstuk niet kan voorleggen, op basis van een verklaring op eer bij de burgemeester.

5. Omwille van de uitoefening van het beroep van schipper, marktkramer of kermisreiziger, een toestand van vrijheidsbeneming of omwille van geloofsovertuiging.

Deze onmogelijkheid wordt vastgesteld door de burgemeester (of zijn afgevaardigde), na voorlegging van de nodige bewijsstukken, of, indien u een dergelijk bewijsstuk niet kan overleggen, op basis van een verklaring op eer bij de burgemeester.

Wie kan men aanwijzen?U kan uw volmacht aan elke andere kiezer geven. Een kiezer mag slechts één volmacht hebben. Deze kiezer zal wel moeten gaan stemmen in het stembureau waar u als volmachtgever normaal gezien had moeten stemmen. Een Belgische kiezer kan enkel een andere Belgische kiezer en geen onderdaan van een andere lidstaat van de Europese Unie aanduiden als gevolmachtigde, aangezien deze niet voor de verkiezing van de Kamer en van het Gewest-/Gemeenschapsparlement mag kiezen. Een kiezer die onderdaan is van een andere lidstaat van de Europese Unie mag daarentegen wel een Belgische kiezer aanduiden als gevolmachtigde.

Wat moet u als volmachtgever doen?Als volmachtgever moet u vooreerst het volmachtformulier invullen. Het volmachtformulier vindt u op de site www.verkiezingen.fgov.bewww.verkiezingen.fgov.be of kan u gratis verkrijgen in het stadhuis. Het formulier is eenvoudig in te vullen en er dient alleen een attest te worden toegevoegd. In alle gevallen kan u deze volmacht geven tot op de dag van de verkiezingen. Enkel in het geval u op vakantie vertrekt, moet u deze volmacht minstens 1 dag op voorhand geven.

Wat moet de volmachtdrager doen?De volmachtdrager moet voor u gaan stemmen in het stembureau van de volmachtgever. Om de volmacht te kunnen gebruiken moet hij volgende documenten bij zich hebben:• het ingevuld en ondertekend volmachtformulier;• het bijbehorend attest;• zijn eigen oproepingsbrief;• en zijn eigen identiteitskaart.

Het kan nuttig zijn voor de volmachtdrager dat hij ook beschikt over uw oproep om te weten naar welk stembureau hij moet gaan.

Bij volmacht stemmenIn België geldt de stemplicht. Het is echter mogelijk dat u zich, om uiteenlopende redenen, op de dag van de verkiezingen niet naar het stembureau kan begeven om uw stem uit te brengen. In dat geval kan u toch stemmen door een volmacht te geven aan een andere kiezer.

Verkiezingen op 25 meiOp zondag 25 mei trekken we weer naar de stembus, ditmaal voor de samenvallende nationale, regionale en Europese verkiezingen. Enkele weken voor aanvang van de verkiezingen ontvangt u uw oproepingsbrief in de brievenbus. De inwoners van Hamont stemmen in de Posthoorn, terwijl het Michielshof fungeert als stemlokaal voor de inwoners van Achel.

Meer informatie?Voor meer informatie kan u zich richten tot de dienst burgerzaken op het stadhuis, de website www.verkiezingen.fgov.be raadplegen of het callcenter van de FOD Binnenlandse zaken contacteren, telefonisch op 02 518 21 16 of per e-mail op [email protected].

Page 9: Belleman maart 2014

9Belleman / maart 2014

Burgerzaken

Proefstemmen Ook voor de verkiezingen van zondag 25 mei biedt het stadsbestuur Ook voor de verkiezingen van zondag 25 mei biedt het stadsbestuur Ook voor de verkiezingen van zondag 25 mei biedt het stadsbestuur haar inwoners weer de kans om te oefenen op de stemcomputers.haar inwoners weer de kans om te oefenen op de stemcomputers.haar inwoners weer de kans om te oefenen op de stemcomputers.Deze proefsessies gaan door op volgende data, telkens tijdens de Deze proefsessies gaan door op volgende data, telkens tijdens de openingsuren:

• Maandag 5 tot en met donderdag 9 mei in het gemeenschapshuis te Achel (OCMW, Michielsplein 1)

• Maandag 12 tot en met donderdag 15 mei in het stadhuis (Stad 40)

Ook voor de verkiezingen

van zondag 25 mei biedt het

stadsbestuur haar inwoners

weer de kans om te oefenen

op de stemcomputers.

VreemdelingendienstHet loket vreemdelingen bevindt zich nu niet meer aan het begin, maar aan het einde van de gang in het stadhuis.

Tegelijkertijd werden de openingsuren aangepast als volgt:• open op maandag - dinsdag - donderdag - vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur• open donderdagavond van 16.00 tot 18.30 uur.LET OP: woensdag is het loket gesloten!

Wij verruimen wel de mogelijkheid om buiten de loketuren op afspraak te werken.

Tel.: 011 44 50 40 • E-mail: [email protected]

Uw PIN- en PUK-code goed bewarenBewaar uw pin- en puk-code van uw identiteitskaart, u heeft deze steeds meer nodig. Denk hierbij aan een adreswijziging, het online invullen van de belastingbrief, opvraging van uw dossier bij het FOD Sociale Zaken, jobstudenten om in te loggen bij Student@work, enz. Bij verlies van de codes kan u nieuwe aanvragen via www.ibz.rrn.fgov.be, waar u klikt op ‘herdruk pin-puk codes’. Na twee weken kan u de codes afhalen en activeren op het stadhuis.

Page 10: Belleman maart 2014

10 www.hamont-achel.be

Bevolkingscijfers Op 1 januari 2014 telde Hamont-Achel 14.245 inwoners. Dit is een daling van 17 inwoners tegenover vorig jaar. Volgens land van herkomst is dit bevolkingscijfer opgesplitst als volgt:

AFGHANISTAN 2ALBANIË 2ALGERIJE 1ANGOLA 6ARMENIË 1AUSTRALIË 1BELGIË 9705BOSNIË-HERZEGOVINA 1BRAZILIË 10BULGARIJE 7CHINA 7COLOMBIA 3CONGO 2DOMINICAANSE REPUBLIEK 1DUITSLAND 34ECUADOR 1EGYPTE 8FILIPIJNEN 2FINLAND 1FRANKRIJK 3GHANA 1GRIEKENLAND 1GROOT-BRITTANNIË 25GUINEE 19 GUINEE-BISSAU 1HONGARIJE 11INDIA 3INDONESIË 7IRAK 2IRAN 2ISRAËL 1ITALIË 15IVOORKUST 1KAMEROEN 1KENIA 2

KOSOVO 1KROATIË 1MALI 1MAROKKO 47MOLDAVIË 1NEDERLAND 4113NIGERIA 1OEKRAÏNE 4OEZBEKISTAN 3POLEN 49PORTUGAL 44ROEMENIË 3

SRI LANKA 1SURINAME 1SYRIË 2THAILAND 11TOGO 2TSJECHIË 2TUNESIË 1TURKIJE 15VADERLANDSLOOS 1VERENIGDE STATEN 9VIETNAM 1 VLUCHTELINGEN 7WIT-RUSLAND 1ZWEDEN 3ZWITSERLAND 1

TOTAAL 14245

14245CONGO 2

14245CONGO 2DOMINICAANSE REPUBLIEK 114245DOMINICAANSE REPUBLIEK 1DUITSLAND 3414245DUITSLAND 34ECUADOR 114245ECUADOR 1EGYPTE 814245EGYPTE 8FILIPIJNEN 214245FILIPIJNEN 2

RUSLAND 4

14245RUSLAND 4SENEGAL 414245SENEGAL 4SIERRA LEONE 614245SIERRA LEONE 6SLOVAKIJE 214245SLOVAKIJE 2SOMALIË 114245SOMALIË 1SPANJE 1414245SPANJE 14

maandag: van 8.30 tot 12.30 uurdinsdag: van 8.30 tot 12.30 uurwoensdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uurwoensdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uurdonderdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 16 tot 18.30 uurdonderdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 16 tot 18.30 uurvrijdag: van 8.30 tot 12.30 uur

Het stadhuis is gesloten op:Paasmaandag 21 april 2014Donderdag 1 mei 2014 (feest van de Arbeid)Vrijdag 2 mei 2014 (brugdag)Donderdag 29 mei 2014 (O.H. Hemelvaart)Vrijdag 30 mei 2014 (brugdag)Pinkstermaandag 9 juni 2014Vrijdag 13 juni 2014

Stad 40 - 3930 Hamont-AchelTelefoon: 011 44 50 40Fax: 011 44 72 37E-mail: [email protected]: www.hamont-achel.be

Openingsuren stadhuis

Openingsuren bibliotheek/UiTpunt Hamont, Wal 26Telefoon: 011 44 84 60maandag 09.00 tot 12.00 u 14.00 tot 17.00 udinsdag 09.00 tot 12.00 uwoensdag 09.00 tot 12.00 u 14.00 tot 17.00 udonderdag 09.00 tot 12.00 u 15.30 tot 19.00 uvrijdag 09.00 tot 12.00 u 15.30 tot 19.00 uzaterdag 09.00 tot 12.00 u

Achel, Michielsplein 3 bus 2Telefoon: 011 80 35 64maandag 18.00 tot 20.00 udinsdag 10.00 tot 12.00 uwoensdag 14.00 tot 17.00 udonderdag 18.00 tot 20.00 uvrijdag geslotenzaterdag 10.00 tot 12.00 u

Het UiTpunt en de bibliotheken zijn gesloten op:Paasmaandag 21 april 2014Donderdag 1 mei 2014 (feest van de Arbeid)Donderdag 29 mei 2014 (O.H. Hemelvaart)Pinkstermaandag 9 juni 2014Vrijdag 13 juni 2014

Website bibliotheek: www.hamont-achel.be/bibliotheek

E-mail bibliotheek: [email protected]

E-mail UiTpunt: [email protected]

Identiteits-kaart

Breng bij ieder bezoek aan de dienst

burgerzaken uw identiteitskaart mee!

Page 11: Belleman maart 2014

Belleman / maart 201411

Burgerzaken

Familiale aangelegenhedenGeboorten in december 2013Geboorten in december 201304.12 Fatma Eisa, Brouwersstraat04.12 Fatma Eisa, Brouwersstraat08.12 Noor Dedeken, Erkstraat11.12 Aya El Attar, Meulenpeike11.12 Emir Balci, Brouwersstraat15.12 Milan Michalak, Thomas Watsonlaan19.12 Rhibana Winters, Keunenlaan20.12 Elif Gülcemal, Michielsplein25.12 Lena Coemans, Budelpoort31.12 Femke Vos, Teutenstraat

Geboorten in januari 201406.01 Paulo van Veenendaal, Stadswaag07.01 Lotte Hartog, Inkensven08.01 André Rodrigues Castel Branco Tavares, Oude Baan10.01 Stan Peeters, Posthoornstraat10.01 Jake Hulsbosch, Thomas Watsonlaan13.01 Liam Slegers, Deken Dolsstraat13.01 Lenke Jansen, Hooghaag14.01 Guus Prinsen, Rozenlaan16.01 Febe Stevens, Zandhaag19.01 Sky Bielen, Kerkplein24.01 Esmé Stappers, Meester Saklaan28.01 Willemijn van Ooijen, Bandel30.01 Kay van Casteren, Kievitstraat30.01 Hamza Delibalta, Bosstraat31.01 Sami Chahlaoui, Huisveld31.01 Younes Mezgani, Erkstraat

Geboorten in februari 201402.02 Axel Van Driel, Rangeerweg04.02 Tess Poelmans, Windmolenstraat06.02 Ibrahima Galloh, Kloosterstraat14.02 Sophie Akkermans, Mulk15.02 Naiel Bantri, Molenstraat15.02 Naiel Bantri, Molenstraat18.02 Mathias Steensels, Rangeerweg18.02 Mathias Steensels, Rangeerweg20.02 Nina Noukens, Vlasstraat20.02 Nina Noukens, Vlasstraat24.02 Haithem Rami, Kloosterstraat24.02 Haithem Rami, Kloosterstraat27.02 Anne-Rike Habets, Salvatorstraat27.02 Anne-Rike Habets, Salvatorstraat28.02 Sam De Vos, Oude Baan28.02 Sam De Vos, Oude Baan28.02 Xhem Berisha, Haverstraat28.02 Xhem Berisha, Haverstraat

Huwelijken in december 2013Huwelijken in december 20136.12 Theo Stevens 6.12 Theo Stevens en Marleen Jolling en Marleen Jolling11.12 Jasper Cuppens11.12 Jasper Cuppens en Miranda van de Kamp en Miranda van de Kamp20.12 Erwin Plessers20.12 Erwin Plessers en Karen Vaesen en Karen Vaesen23.12 Reza Jafari en Havva Ürkmez en Havva Ürkmez

Sterfgevallen in januari 201403.01 Frie Van Otterdijk, echtgenoot Marie-Louise Bemong, 75 jaar04.01 Lode Rommes, weduwnaar04.01 Lode Rommes, weduwnaar04.01 Lode Rommes, weduwnaar Lie Didden, 88 jaar Lie Didden, 88 jaar Lie Didden, 88 jaar07.01 Door Paesen, weduwnaar07.01 Door Paesen, weduwnaar07.01 Door Paesen, weduwnaar Julia Lemmens, 89 jaar Julia Lemmens, 89 jaar13.01 Louis Janssen, echtgenoot13.01 Louis Janssen, echtgenoot Petra Didden, 84 jaar15.01 Jeanne Buteneers, echtgenote Cor Schmidt, 77 jaar16.01 Yolande Leplat, 89 jaar16.01 Tina Kwarten, weduwe Christiaan Overzier, 87 jaar17.01 Maurice Van Vlierden, weduwnaar Aloysia Vos, 80 jaar18.01 Thijs Schuurmans, 1 jaar18.01 Harrie Huibers, echtgenoot Catho Emmers, 81 jaar23.01 Rosa Van Driel, 88 jaar23.01 Catho Rooymans, echtgenote Adriaan Mertens, 83 jaar27.01 Jeanne Langers, weduwe Pierre Joosten, 89 jaar31.01 Jeanne Lauwers, 81 jaar

Sterfgevallen in februari 201403.02 Maria Soors, weduwe Henri Evens, 94 jaar06.02 Antoinette Beliën, echtgenote Mathieu Thirion, 82 jaar13.02 Frederik Kooi, echtgenoot Saskia Breukhoven, 57 jaar Saskia Breukhoven, 57 jaar17.02 Jeske Van der Vorst, weduwe17.02 Jeske Van der Vorst, weduwe17.02 Jeske Van der Vorst, weduwe Gerard Deboel, 89 jaar Gerard Deboel, 89 jaar Gerard Deboel, 89 jaar17.02 Frans Seutens, echtgenoot17.02 Frans Seutens, echtgenoot17.02 Frans Seutens, echtgenoot Mia Baens, 70 jaar Mia Baens, 70 jaar Mia Baens, 70 jaar23.02 Mia Coenjaerts, weduwe23.02 Mia Coenjaerts, weduwe23.02 Mia Coenjaerts, weduwe Jean Boonen, 91 jaar Jean Boonen, 91 jaar Jean Boonen, 91 jaar25.02 Alda Schalley, echtgenote25.02 Alda Schalley, echtgenote25.02 Alda Schalley, echtgenote Toine Goossens, 85 jaar Toine Goossens, 85 jaar Toine Goossens, 85 jaar

Huwelijken in januari 2014Huwelijken in januari 2014Huwelijken in januari 201420.01 Mart Ramaekers 20.01 Mart Ramaekers 20.01 Mart Ramaekers en Anne Straver en Anne Straver20.01 Kemal Ulus 20.01 Kemal Ulus en Silvia Kruizinga

Huwelijken in februari 201407.02 Davy Broekmans en Nele Rutten14.02 Henri Emmers en Lizette Veraa14.02 Bart Koninkx en Cindy Hoogmartens14.02 Patrick Ziyan en Jolanda Verhoeven20.02 Piet Seegers en Johanna Jeucken24.02 Mihail Patrascu en Natasja Heussen

RECHTZETTING VORIGE EDITIESterfgevallen december 201325.10 Hubert Van Driel, echtgenoot Julienne Tips, 82 jaar82 jaar

Sterfgevallen in december 201303.12 Mia Boonen, 78 jaar06.12 Christine Cornelissen, weduwe Adriaan Lucas, 86 jaar06.12 Pauline Van Lishout, 91 jaar11.12 Joke Kauffmann, 23 jaar23.12 Paul Cox, weduwnaar Alda Rutten, 90 jaar26.12 Adriaan Van Lishout, 80 jaar29.12 Roza Vrolix, weduwe29.12 Roza Vrolix, weduwe Theo Vangerven, 77 jaar Theo Vangerven, 77 jaar

Page 12: Belleman maart 2014

12 www.hamont-achel.be

‘Met Belgerinkel naar de Winkel’, dat is dit jaar elke dag winnen! Doe van zaterdag 26 april tot zaterdag 31 mei met de fi ets of te voet boodschappen bij een handelaar in onze gemeente, en u maakt elke dag kans op mooie prijzen!

Inwoners die zich voor hun boodschappen te voet of met de fi ets te verplaatsen, dragen bij aan de leefbaarheid van Hamont-Achel. Onze stad wordt hierdoor rustiger, veiliger en aangenamer om in te vertoeven.

Wie van zaterdag 26 april tot zaterdag 31 mei bij een deelnemende handelaar winkelt, met de fi ets of te voet, ontvangt dit jaar geen stempel op een spaarkaart maar een Belgerinkel-lot met een unieke code. U registreert dit lot op www.belgerinkel.bewww.belgerinkel.be,en maakt zo kans op een van de dagelijkse nieuwe mooie prijzen, uitgereikt over heel Vlaanderen. Iedere rit naar een deelnemende handelaar is een nieuwe kans om een prijs te winnen!

En heeft u tijdens de campagneperiode nog niks gewonnen? Niet getreurd, u maakt dan nog steeds kans op de unieke Achielle retro-fi ets en andere mooie prijzen, exclusief voorbehouden voor de deelnemers in onze gemeente. De stad en UNIZO hopen zo om weer minstens even goed te doen en rekenen daarbij op uw fi etsende inzet.

Voor het tiende jaar op rij organiseren Bond Beter Leefmilieu, UNIZO, de Gezinsbond en de Christelijke Mutualiteit de succesvolle campagne ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’. UNIZO Hamont-Achel en de stad Hamont-Achel hebben al negen jaar op rij de inwoners aangesproken om hun auto te laten staan en hun boodschappen met de fi ets te doen.

Met Belgerinkel naar de winkel

Meer info: dienst stadsontwikkeling, Caroline Dreezen, 011 44 50 40 of [email protected]

Supermarkt Delhaize, Abdijstraat 40Wielershop Achel, Achel Statie 95Standaard Boekhandel, Bernard Kempplein 1ABlokker, Bernard Kempplein 1BZeeman, Bernard Kempplein 1DKapsalon Elien, Bien 13aBax - Fietswinkel, Bosstraat 39Bax - Doe het zelf en huishoudcenter, Bosstraat 47Boonen Interieur, Bosstraat 94Schuurmans - Lipkens - Tuincentrum AVEVE, Bosstraat 96Horta, Bosstraat 119Food Emotions, Bosstraat 160Linea Capelli Kapsalon, Burg 38Kaasmakerij Boonen, Catharinadal 5Marelle topslagerij - traiteur, Dorpsstraat 12Jago - Spar Achel, Dorpsstraat 30Optiek Geenen, Dorpsstraat 38Apotheek Thijs, Eind 40De Verfwinkel bvba, Generaal Dempseylaan 12Aardbeienbedrijf Munters-Nijs, Hamonterweg 165Bowilek Electro, Hamonterweg 183Zonnevlecht - (Rita Vanhie - Huidverzorging), Hoek 36

M’inc, Hooghaag 29Boonen Papierhandel, Houtakker 3Schuurmans Johan - verse aardbeien, Kapelstraat 56Parfummerie - Schoonheidsinstituur Driesen, Kerkstraat 14Kapsalon Nathiza, Kerkstraat 16Beliën Harrie, Kleine Haart 31AAchel Press, Michielsplein 34Patisserie Kwanten-Vanesch, Michielsplein 48Esthetisch Instituut Beauty4you, Sint Odilialaan 74 bus 4Paper Point, Stad 16 bus 5Oxfam Wereldwinkel, Stad 17Kapsalon Diane, Stad 28Optiek Eye Care, Stad 30Bakker Van Hout, Stad 33‘t Primeurke, Stad 35Bustelli Lingeri, Stad 6 bus 5Van Baelen Electronics, Stadswaag 15GB Supermarkt - Carrefour, Stationsstraat 34Brood & Banket Huibers, Stationsstraat 51A‘t Kluspunt, Stationsstraat 053Bij Flor, Stationsstraat 71Ribelle Boutique, Stationsstraat 109

1 st Light, Thomas Watsonlaan 2Bakkerij Schuermans, Thomas Watsonlaan 8Roymans BVBA, Thomas Watsonlaan 14Kludde muziek & kado, Thomas Watsonlaan 44Kapsalon Nancy, Thomas Watsonlaan 70Tuincentrum - Hobbyvoeders Hendrikx nv, Thomas Watsonlaan 104Kapsalon Hairstudio Els Lauwers, Vloedstraat 55Kapsalon Hairstudio Els Lauwers, Vloedstraat 55Stad Hamont-Achel, Stad 40Bibliotheek Achel, Michielsplein 3Bibliotheek Hamont, Wal 26VVV Hamont-Achel, Generaal Dempseylaan 1Flipkens Ingeborg, Marktkramer, Stad 40Joris Paul, Marktkramer, Stad 40Neuteleers Christiane, Marktkramer, Stad 40Schoeters Denise, Marktkramer, Stad 40Verbeek Frank, Marktkramer, Stad 40Verdonk Carina, Marktkramer, Stad 40Cuppens Jos Marktkramer, Stad 40Singh Jasvir Marktkramer, Stad 40

Bij de volgende handelaars kan u, als fi etsende klant, uw spaarkaart laten afstempelen:

Page 13: Belleman maart 2014

MilieuMilieu en duurzaamheid

13Belleman / maart 2014Hooghaag

Tegoed huisvuilzakkenVanaf 2014 schakelen Limburg.net en uw stadsbestuur over op een nieuw aanrekensysteem van de kosten voor afvalinzameling en -verwerking. De vergoeding die u als burger betaalt, geeft u onder andere automatisch recht op een tegoed aan bordeaux huisvuilzakken. De toekenning van het tegoed is gewijzigd ten opzichte van 2013:

• gezin van 3 personen: 2 rollen grote huisvuilzakken en 1 rol kleine huisvuilzakken

• gezin van 4 personen of meer: 3 rollen grote huisvuilzakken

De aanrekening en het tegoed zijn gebaseerd op de gezinssamenstelling van 1 januari 2014.

• gezin van 1 persoon: 3 rollen kleine huisvuilzakken

• gezin van 2 personen: 2 rollen grote huisvuilzakken

Papier en kartonElke maand wordt uw oud papier en karton bij u opgehaald. We stellen

echter vast dat het papier en karton vaak wordt aangeboden in plastic

bakken, boxen, manden, tonnen of plastic zakken. Dat is echter niet

toegelaten … Oud papier en karton mag ENKEL aangeboden worden in

gesloten kartonnen dozen of stevig samengebundeld met een touw.

Zo voorkomt u ook dat het wegwaait.

DrukfoutOp de wikkel grote bordeaux huisvuilzakkenHeeft u onlangs uw tegoed aan huisvuil-zakken afgehaald of een rol gekocht? Dan bestaat de kans dat er op de wik-kel van de rol een drukfout staat. Op de wikkel van een rol grote huisvuilzakken staat normaal gezien de volgende tekst:

Limburg.netGrote huisvuilzakken10 stuks44 liter

De leverancier van de bordeaux huis-vuilzakken heeft echter een hoeveelheid rollen van het groot formaat zakken af-geleverd met een wikkel waarop ‘kleine’ in plaats van ‘grote’ huisvuilzakken staat gedrukt. De inhoud van een zak (44 liter) staat wel correct vermeld op de wikkel. Geen paniek dus, de huisvuil-zakken onder deze wikkel zijn wel de-gelijk grote zakken. U kunt dit als volgt nakijken:

• Op de wikkel van de rol staat 44 liter vermeld

• Op de huisvuilzak staat vermeld dat het max. gewicht 10 kg mag zijn

Limburg.net verontschuldigt zich voor hetfoutje op de wikkel.

Bomen aangeplantTweede levenskansTen behoeve van het herinrichtingsproject aan de Warmbeek bij het Mulke (aanleg vispassage) dienden de eiken, enkele jaren geleden aangeplant op het perceel van Afdeling Natuur en Bos tegenover het Mulke, verwijderd te worden. Deze bomen zijn in uitstekende gezondheidsconditie en zijn nog niet te groot om te verplanten. Het zou zonde zijn dat deze bomen zomaar gekapt zouden worden.

Deze eiken zijn daarom in samenwerking met de boswachter ter plaatse met voldoende wortelkluit gerooid en heraangeplant op andere geschikte plaatsen in onze stad. Onder andere rond de nieuw aangelegde vierde ring van het boskerkhof werden deze eiken aangeplant, en ook langs de Kiekoet, ter vervanging van de laanbomen die in de loop der jaren ter plaatse verongelukt, afgestorven of zwaar beschadigd zijn. Op die manier krijgen deze eiken een tweede levenskans.

Nieuwe bomenIn de woonwijk Hooghaag in Achel zijn midden februari 53 esdoorns In de woonwijk Hooghaag in Achel zijn midden februari 53 esdoorns (Acer rubrum ‘Scanlon’) aangeplant. Zij vervangen de gerooide eiken, linden, haagbeuken en esdoorns.

Page 14: Belleman maart 2014

14 www.hamont-achel.be

Milieu en duurzaamheid

Openstaand bedrag? Geen toegang meer tot het park!Vanaf 1 januari 2014 krijgt u enkel nog toegang tot het recyclagepark als u geen negatief saldo heeft. Dit betekent dat het negatieve bedrag in elk geval betaald moet zijn voordat u terug toegang krijgt tot het recyclagepark. Indien u zich niet eerder terug aanbiedt of met betalingsvoorschotten werkt, moet het negatieve saldo betaald worden binnen de 21 dagen. Bij niet-betaling worden kosten aangerekend.

Hoe betalen op het recyclagepark?1. BancontactU kiest voor bancontact aan de betaalzuil en rekent vervolgens af.

2. BetalingsvoorschotU stort op voorhand een bedrag op de rekening van Limburg.net: IBAN BE25 0910 1247 95 82 - BIC GKCC BE BB. Bij het verlaten van het park wordt het verschuldigde bedrag automatisch in mindering gebracht van het voorgestorte bedrag. Vergeet bij de mededeling zeker niet de naam en het adres te vermelden van de partij voor wie de voorstorting bedoeld is.

3. Thuis Kies enkel voor deze oplossing als u uw betaalkaart niet bij heeft bij het buitenrijden van het park. U kiest voor overschrijving op de betaalzuil. De zuil geeft u uw eID terug, samen met een ticket waarop het rekeningnummer, het verschuldigde bedrag en een gestructureerde mededeling staan. Betaal thuis onmiddellijk uw openstaande schuld aan de hand van de informatie op het ticket.

Opgelet: wanneer u kiest voor overschrijving, betekent dit niet dat u thuis een overschrijvingsformulier toegestuurd zal krijgen om uw openstaande saldo te vereffenen. Het ticket dat uit de zuil komt, geldt als overschrijvingsformulier. Houd er ook rekening mee dat de verwerking van een overschrijving enkele dagen tijd in beslag neemt.

Tip: wanneer u niet werkt met een betalingsvoorschot, betaalt u best met bancontact wanneer u het park verlaat. Zo weet u zeker dat u de volgende keer zonder problemen het park kunt binnenrijden.

OPENINGSUREN RECYCLAGEPARK

Het park is open op:Maandag Gesloten GeslotenDinsdag 9.00 tot 12.30 uur 13.00 tot 17.00 uurWoensdag 9.00 tot 12.30 uur 13.00 tot 17.00 uurDonderdag 9.00 tot 12.30 uur 13.00 tot 18.00 uurVrijdag 9.00 tot 12.30 uur 13.00 tot 17.00 uurZaterdag 9.00 tot 12.30 uur 13.00 tot 16.00 uur

Het park is gesloten op:Donderdag 1 mei (Feest van de Arbeid)Donderdag 29 mei (Hemelvaart)Vrijdag 15 augustus (O.L.V. Hemelvaart)

Vanaf dinsdag 1 april gaat de zomeruurregeling in op het recyclagepark. Vanaf 1 april tot en met zaterdag 25 oktober 2014 kunt u op volgende tijdstippen uw afval naar het park brengen:

Voor meer info kunt u terecht bij Limburg.net: tel. 0800 90 720 e-mail: [email protected]

Page 15: Belleman maart 2014

Milieu

15Belleman / maart 2014

Milieu en duurzaamheid

Dubolimburg en de provincie Limburg starten vanaf 1 januari 2014 Dubolimburg en de provincie Limburg starten vanaf 1 januari 2014 met Eerste Hulp Bij Duurzaam Bouwen, een concept dat het advies van met Eerste Hulp Bij Duurzaam Bouwen, een concept dat het advies van Dubolimburg in een overzichtelijk aanbod giet. Naast het bestaande advies worden ook huisbezoeken aan het aanbod toegevoegd. Inwoners van Limburg kunnen gratis een beroep doen op de Huisdokter die hen aan huis en op maat adviseert wat betreft duurzame verbouwingen en vooral de te behalen winsten op vlak van budget, comfort én milieu.

Nieuw: huisdokterInwoners van Limburg kunnen gedurende 2 uur het gratis advies van een Dubolimburgspecialist inroepen aan huis. We begeleiden Limburgse particulieren die renovatiewerken uitvoeren met een voldoende hoog ambitieniveau. Ze krijgen van een bouwspecialist van Dubolimburg advies op maat aan huis. We bekijken concreet welke duurzame ingrepen nodig zijn om er voor te zorgen dat de woning meteen al klaar is voor de toekomst, om op die manier te vermijden dat nu wordt gedaan wat later niet meer kan worden veranderd.

Wie komt in aanmerking voor een huisbezoek?Particuliere woningen op grondgebied Limburg die grondig gerenoveerd of verbouwd worden. Ook renovaties die stapsgewijs worden uitgevoerd - waarbij nu ingrepen gebeuren waar later gemakkelijk op kan verdergewerkt worden, in de opstap naar een doorgedreven gerenoveerde woning - komen in aanmerking.

Belangrijk is dat het ambitieniveau voldoende hoog is: niet streven naar de huidige maar naar de toekomstige norm om nu al van een woning te genieten die ook in de toekomst goed presteert, zowel op energetisch vlak als wat betreft materialengebruik, isolatie/ventilatie, verwarming en andere duurzame aspecten. Dit wordt geval per geval bekeken. Het hangt onder andere af van het budget van de verbouwer. Het principe is: wat men doet goed en degelijk uitvoeren, streven naar een Bijna-EnergieNeutrale woning (BEN-woning) en stapsgewijs werken.

Aanmelden voor een huisbezoek kan via website www.eerstehulpbijduurzaambouwen.bewww.eerstehulpbijduurzaambouwen.be. U vindt er meer informatie en een invulformulier.

Meer advies van DubolimburgWie niet in aanmerking komt voor een huisbezoek, kan nog steeds zijn voordeel doen met het traditionele adviesaanbod van Dubolimburg namelijk de gratis quickscans, het bouwadvies en het bouwadvies xl.

Meer informatie op www.eerstehulpbijduurzaambouwen.be

Eerste Hulp Bij Duurzaam BouwenDubolimburg stuurt de Huisdokter GRATIS op pad

Dubolimburg en de provincie Limburg

starten vanaf 1 januari 2014 met Eerste Hulp

Bij Duurzaam Bouwen, een concept dat het advies

van Dubolimburg in een overzichtelijk aanbod giet.

Page 16: Belleman maart 2014

16 www.hamont-achel.be

De subsidie van de stad bedraagt voor:1. superisolerende beglazing: 5 euro per

m², met een maximum van 125 euro (of 25 m²), indien geplaatst door een geregistreerd aannemer;

2. dakisolatie: - 2 euro per m², met een maximum van 240 euro (of 120 m²), indien geplaatst door een geregistreerd aannemer - 1 euro per m², met een maximum van 120 euro (of 120 m²), indien zelf geplaatst;

3. muurisolatie: zowel spouwmuurisolatie als buitenmuurisolatie: - 2 euro per m², met een maximum van 267 euro (of 133,33 m²) indien geplaatst door een geregistreerd aannemer

4. vloerisolatie: zowel op volle grond als boven niet verwarmde ruimte: - 2 euro per m², met een maximum van 267 euro (of 133,33 m²), indien geplaatst door een geregistreerd aannemer

Voor het bouwen van een energiezuinige woning:Voor het bouwen van een nieuwbouwwoning met een E-peil van 60:• voor een huis: 500 euro + 20 euro per E-peilpuntverbetering.• voor een appartement: 200 euro + 10 euro per E-peilpuntverbetering.

Voor het bouwen van een nieuwbouwwoning met een E-peil van 40 of lager:• voor een huis: 900 euro• voor een appartement: 400 euro

Aanvragen worden gedaan via Infrax en niet via de stad. Met één aanvraagformulier kan u dus twee subsidies krijgen. Wie een subsidie krijgt van Infrax, ontvangt nadien automatisch nog een subsidie van de stad.

Ook nog subsidie voor:• Installatie van een hemelwaterput bij een bestaande woning (bouwvergunning

verkregen vóór 1 september 1999). Subsidie is eenmalig en bedraagt 250 euro.

• Installatie van een infi ltratievoorziening. Subsidie is eenmalig en bedraagt 250 euro.

• Installatie van een individuele voorbehandelingsinstallatie voor afvalwater. Subsidie is eenmalig en bedraagt de helft van de bewezen kosten met een maximum van 1000 euro.

• Aanplanting van lijnvormige elementen. Dit omvat kleine landschapselementen bestaande uit bomen en/of struiken en hoogstamboomgaarden. Subsidie bedraagt voor bosplantsoen en heesters maximaal 0,25 euro/stuk en voor hoogstammige bomen maximaal 5 euro/stuk, met een maximum van 75% van de aankoopprijs per plantsoort en een maximumbedrag van 125 euro per aanvrager en per dienstjaar.

Voor meer informatie over voorwaarden en aanvraagformulieren kan u terecht bij de dienst stadsontwikkeling in het stadhuis (tel. 011 44 50 40).

Subsidies voor isolatie en energiezuinige woningen!Stad Hamont-AchelDe stad verleent subsidie voor dakisolatie, vloerisolatie, muurisolatie, kelderisolatie en superisolerende beglazing en voor het bouwen van energiezuinige woningen. Een goed begin om energie te besparen in de woning is zorgen voor een goede isolatie. Netbeheerder Infrax voorziet al verscheidene jaren bovenvermelde subsidies. Wie isolatie aanbrengt, superisolerende beglazing of een energiezuinige woning bouwt plaatst en een subsidie ontvangt van Infrax, zal hierbovenop nog een subsidie van de stad Hamont-Achel ontvangen. De voorwaarden voor het bekomen van de subsidie zijn dezelfde als die van Infrax.

Milieu en duurzaamheid

De stad verleent subsidie voor dakisolatie, vloerisolatie, muurisolatie, kelderisolatie en

superisolerende beglazing en voor het bouwen van energiezuinige woningen.

Een goed begin om energie te besparen in de woning is zorgen voor een goede isolatie.

Page 17: Belleman maart 2014

17Belleman / maart 201417Belleman / maart 201417

Netbeheerder - InfraxIn 2014 blijft Infrax investeren in energiebesparende maatregelen zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie of nieuwe ramen heel aantrekkelijk. Er zijn immers geen drastische besparingen doorgevoerd. Integendeel, bepaalde premies van Infrax zijn gestegen ten opzichte van 2013!

Dakisolatie via aannemer €6/m² (Rd - waarde minstens 3.5)

€7/m² (Rd - waarde minstens 4)

€8/m² (Rd - waarde minstens 4.5)

Dakisolatie doe-het-zelf €3/m² (Rd - waarde minstens 3.5)

€3.5/m² (Rd - waarde minstens 4)

€4/m² (Rd - waarde minstens 4.5)

Buitenmuurisolatie €15/m² (R - waarde: minimum 2 m²K/W)enkel via AANNEMER

Spouwmuurisolatie €6/m² (lambda - waarde van maximaal 0.065 W/mK, volledige spouw wordt gevuld, spouw minstens 50 mm)

Vloerisolatie €6/m² (Rd minimumeis van 1,2 m²K/W)enkel via AANNEMER

Hoogrendementsbeglazing * bij vervanging enkel glas: €12/m² (U-waarde max. 1.1)

* bij vervanging enkel/dubbel glas: €15/m² (U-waarde max. 0.8)

Gelijktijdig nieuwe ramen met hoogrendementsglas plaatsen en muurisolatie

* bij vervanging enkel glas: €48/m² (U - waarde max. 1.1) max. €1680

* bij vervanging enkel/dubbel glas: €60/m² (U-waarde max. 0.8) max. €2100

De facturen van de ramen en muurisolatie moeten binnen een periode van 12 maanden vallen om als gelijktijdig beschouwd te worden. Alleen het glas in de ramen vervangen is niet voldoende, er moeten volledig nieuwe ramen geplaatst worden.

Warmtepompen premie voor de plaatsing van een nieuwe warmtepomp, met een maximum van €1700 (€210/ elektrisch compressorvermogen).

Zonneboiler premie van €550/m²nieuw geplaatste thermi-sche zonnecollectoren die voor de productie van sanitair warm water worden gebruikt met een maximum van €2 750; max 50% factuur, Solar Keymark label is verplicht!

Condensatieketel premie van €800 - enkel voor beschermde klanten

Milieu en duurzaamheid

Federale overheidBelastingvermindering is mogelijk voor het plaatsen van dakisolatie door een aannemer. Verlaging van de belastingvermindering voor intresten van groene leningen.

Voor meer informatie over de diverse premies, kan u contact opnemen met sociaal adviseur Nida Polat, telefonischop 0479 60 46 19 of per e-mail op [email protected]. U kan ook naar de zitdag komen, elke woensdag van 9.00 tot 11.00 u in het stadhuis. Breng in dat geval volgende documenten mee:

• Aanslagbiljet belastingen inkomsten 2011 en 2012.

• Attest kadastraal inkomen (=onroerende voorheffi ng of grondbelastingen)

• Offertes en facturen van de werken

• Attest beschermd afnemer (attest handicap en jaarafrekening van uw elektriciteitsleverancier)

Page 18: Belleman maart 2014

18 www.hamont-achel.be

Men zegge het voort

Ster 1: Fair Trade ambassadeursOm de eerste ster binnen te halen, dient de trekkersgroep van de GROS (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking) zich te laten omringen door een aantal Fair Trade ambassadeurs. Deze mensen helpen actief mee en nemen deel aan activiteiten om Fair Trade blijvend op de kaart te zetten in onze stad. Iedereen die zich aangesproken voelt mag zich kandidaat stellen.

Ster 2: Fair Trade FansDe tweede ster bestaat eruit om regelmatig activiteiten te organiseren waarbij zoveel mogelijk mensen zich door onze activiteiten aangesproken voelen en als het ware ‘Fair Trade Fans’ worden. De ambitie is om 25% van de Hamont-Achelaars tot fan uit te roepen. Dit betekent dat deze mensen weten waarvoor Fair Trade staat en bewust minstens 4 keer per jaar Fair Trade producten kopen.

Mensen die reeds regelmatig Fair Trade producten kopen, kunnen zich registreren op www.fairtradegemeenten.bewww.fairtradegemeenten.be.

Ster 3: Fair Trade communicatieDeze ster omvat alle mogelijkheden die de GROS/trekkersgroep kan ondernemen om haar streven naar het engageren zoveel mogelijk Fair Trade Fans kenbaar te maken. Ook de communicatie over alle activiteiten rond Fair Trade telt hiervoor mee.

Ster 4: Fair Trade StraatDeze ster vormt de meest concrete van alle vijf de sterren. De GROS roept volledige straten op om zich samen te engageren en zo een Fair Trade Straat te worden. Zodra de bewoners van minstens 30 huizen per straat, of 70% van de huizen indien er minder dan 30 huizen in de straat zijn, Fair Trade Fan zijn en deze erkenning aan hun voorgevel hangen, is er sprake van een heuse Fair Trade Straat en is de vierde ster binnen.

Ster 5: Fair Trade Bestuur De vijfde ster gaat verder dan het aanbieden van Fair Trade producten in de gemeente, maar behelst vooral het beleidsmatig blijven inzetten op Fair Trade.

Het stadsbestuur heeft zich op 20 februari 2014 geëngageerd om samen met de trekkersgroep/GROS zich in te zetten voor het behalen van de titel van vijfsterren Fair Trade Gemeente.

Indien u de uitdaging wil aangaan om één of meerdere sterren samen binnen te halen, neem dan contact op met Caroline Dreezen, telefonisch op 011/445040 of per e-mail op [email protected].

Hamont-Achel behaalde op 13 mei 2007 de titel van Fair Trade Gemeente. Uiteraard wil de stad deze titel behouden en boven-dien de uitdaging aangaan om een vijfsterren Fair Trade Gemeente te worden.

Fair Trade Gemeente

Oproep aan alle handelaars/horecazaken! Verkoopt u Fair Trade producten of lokale producten, laat het dan weten. Dan wordt

uw zaak opgenomen op de vernieuwde website www.fairtradegemeenten.be/hamont-www.fairtradegemeenten.be/hamont-

achel. Laat het ons weten via de bovenvermelde contactgegevens.

Oproep aan alle verenigingen/scholen! Organiseert u activiteiten rond Fair Trade, biedt u Fair Trade producten aan binnen

de werking en wilt u hierrond graag iets ondernemen? Laat het ons dan weten via

bovenvermelde contactgegevens en vervolgens wordt uw initiatief kenbaar gemaakt

op www.fairtradegemeenten.be/hamont-achelwww.fairtradegemeenten.be/hamont-achel.

Page 19: Belleman maart 2014

Hiermee meld ik het volgende:het wegdek is beschadigd

het rioolputje is verstopt / straatkolk de fi ets- en voetpaden dienen hersteld het onderhoud van zijbermen of beplanting is gewenst het ruimen van grachten is gewenst er is een sluikstort er is een gevaarlijke verkeerssituatie er is signalisatie gewenst de bushalte voldoet niet defecte verlichting anderen

Plaats:

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

Opmerkingen:

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

Afzender (naam, adres, tel./GSM): ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

datum: handtekening: e-mail:................................................................................................................................................................................................................

U kan deze meldingskaart opsturen naar het adres op de achterzijde of deponeren in de brievenbus aan het stadhuis. Aan anonieme kaarten wordt geen gevolg gegeven.

het rioolputje is verstopt / straatkolk de fi ets- en voetpaden dienen hersteld het onderhoud van zijbermen of beplanting is gewenst het ruimen van grachten is gewenst er is een sluikstort er is een gevaarlijke verkeerssituatie er is signalisatie gewenst de bushalte voldoet niet defecte verlichting anderen

19Belleman / maart 2014

Men zegge het voort

Nieuwe verlichtingOp de Hees (tussen Watertoren-straat en Winter) in Hamont werd straatverlichting aangebracht. Ook straatverlichting aangebracht. Ook straatverlichting aangebracht. Ook werden de bermen opgeschoond.werden de bermen opgeschoond.werden de bermen opgeschoond.

OmgevingswerkenRond de kapel van de Heilige Theresia, op de kruising Rond de kapel van de Heilige Theresia, op de kruising Rond de kapel van de Heilige Theresia, op de kruising van de Mulk en de Toomstraat, werden omgevingswerken van de Mulk en de Toomstraat, werden omgevingswerken van de Mulk en de Toomstraat, werden omgevingswerken uitgevoerd door de stadsdiensten. De oude uitgegroeide beplanting werd verwijderd en vervangen De oude uitgegroeide beplanting werd verwijderd en vervangen door een rozenperk, de bestrating werd vernieuwd en bovendien werden de regenwaterafvoeringen heraangelegd.Om het karakter van rust- en ontmoetingsplaats helemaal in ere te herstellen, werden door de stad ook enkele zitbanken geplaatst. In de komende weken zal de stad ook nog de voordeur vernieuwen.

De kerkfabriek van Sint Laurentius is van plan om de kapel aan de binnenkant te restaureren. Vrijwilligers van de buurt en van de kerkfabriek zullen deze restauratiewerken uitvoeren.

Ut K

likt

Page 20: Belleman maart 2014

20

Men zegge het voort

www.hamont-achel.be

Stadsbestuur Hamont-AchelInfodienstStad 403930 Hamont-Achel

Meldingskaart

De opvoedingswinkel Het stadsbestuur organiseert in samenwerking met de opvoedingswinkel de vorming ‘Positief opvoeden’

Wanneer: maandag 19 mei 2014 om 20 uurWaar: Cinema Walburg, Kerkstraat 28 te Hamont-AchelWaar: Cinema Walburg, Kerkstraat 28 te Hamont-AchelInkom is gratis

Opvoeden is niet altijd eenvoudig. Tijdens deze vorming zal Greet Beliën tips geven over hoe u op een positieve manier kan omgaan met het gedrag van uw kind. Zo wordt opvoeden leuk. De volledige vormingskalender van de opvoedingswinkel Noord-Limburg vindt u op www.hamont-achel.be

Praktisch• De opvoedingswinkel is er voor ouders van kinderen en jongeren

van 0 tot 18 jaar.• U kan vijf gesprekken vastleggen, deze zijn gratis en gebeuren

met de grootste discretie.• Gesprekken zijn strikt vertrouwelijk en u krijgt deskundige antwoorden op maat.• Vragen kunnen ook telefonisch of per mail gesteld worden.

Meer info:Tom Meeus - [email protected]. 011 80 59 07 - www.opvoedingswinkelnoordlimburg.bewww.opvoedingswinkelnoordlimburg.bewww.facebook.com/OpvoedingswinkelNLwww.facebook.com/OpvoedingswinkelNL

Website voor ouders met opvoedingsvragen over gezonde leefstijlHoe leer ik mijn kind groenten eten? Hoe stel ik grenzen rond tv kijken of gamen? Wat als mijn zoon of dochter over cannabis begint? Ouders van kinderen en jongeren tussen 2 en 18 jaar kunnen met deze vragen terecht op www.gezondopvoeden.bewww.gezondopvoeden.be.

Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) sloeg de handen in elkaar met de Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen (VAD) en UGent om de eerste website in Vlaanderen te maken waar opvoedingsvragen over verschillende gezondheidsthema’s (gezonde voeding, beweging en zitgedrag, tabak, alcohol en cannabis) samen aan bod komen.

Met behulp van artikels, filmpjes waarin herkenbare discussies tussen ouders en kinderen worden nagespeeld, interactieve tests en doe-opdrachten geeft de website ouders de kans om over concrete situaties na te denken of zelf hun opvoedingsvaardigheden aan te scherpen.

Meer info op www.vad.be

Het stadsbestuur organiseert in samenwerking met de opvoedingswinkel de vorming ‘Positief opvoeden’

De opvoedingswinkel Website voor ouders

Page 21: Belleman maart 2014

21Belleman / maart 2014

Men zegge het voortPWATUINMANNEN GEZOCHT!TUINMANNEN GEZOCHT!U bent WERKLOOS, u hebt GROENE VINGERS én u wil snel weer aan de slag?U bent WERKLOOS, u hebt GROENE VINGERS én u wil snel weer aan de slag?U bent WERKLOOS, u hebt GROENE VINGERS én u wil snel weer aan de slag?Start als TUINMAN of -VROUW bij het PWA!

Het PWA, alleen maar voordelen!U kan een extra centje bijverdienen bovenop uw stempelgeld. En dit volledig belastingvrij!

• U hebt de vrijheid om uw taken zelfstandig in te plannen en uit te voeren.

• Tijdens het PWA-werk zal u op verschillende plaatsen terecht komen, waardoor het PWA u een zeer gevarieerde en boeiende functie kan aanbieden!

• U kan naargelang uw eigen “kunnen” het minimum en maximum (70 uren) aantal uren dat u werkt zelf bepalen.

• Een groot deel van de “klanten” van het PWA is hulpbehoevend. Met het PWA-werk draagt u een steentje bij aan het welzijn van de ouderen en zwakkeren uit onze samenleving.

• U dient geen materiaal mee te nemen naar de “klanten” van het PWA. Het is verplicht dat ze het materiaal zelf ter beschikking stellen.

Wat zijn de voorwaarden om te werken voor het PWA?• U bent jonger dan 46 jaar:

u ontvangt sinds minstens 2 jaar stempelgeld

• U bent ouder dan 46 jaar: u ontvangt sinds minstens 6 maanden stempelgeld

Voor meer informatie kan u zich tijdens de openingsuren steeds aanmelden op het PWA te Hamont-Achel. U kan eveneens een informatiebrochure aanvragen die gratis wordt verzonden naar uw thuisadres.

Wat te doen met uw (GROEN)AFVAL? Laat uw (GROEN)AFVAL naar het RECYCLAGEPARK brengen door het PWA! Om gebruik te maken van deze handige dienst komt u gewoon even langs op het PWA-kantoor. Mocht u niet in deze mogelijkheid zijn, volstaat een eenvoudig telefoontje ook.

De PWA-beambte legt onmiddellijk een afspraak met u vast waarna het afval op het afgesproken tijdstip opgehaald en vervoerd wordt naar het recyclagepark. U betaalt na de ophaling het ticket van het recyclagepark en een factuur van het PWA waarvan de basisprijs recyclagepark en een factuur van het PWA waarvan de basisprijs recyclagepark en een factuur van het PWA waarvan de basisprijs € 5,00 bedraagt.

PWA-activiteit in de kijker!in de kijker!in de kijker!Het PWA kan mensen die hulp nodig hebben, Het PWA kan mensen die hulp nodig hebben, Het PWA kan mensen die hulp nodig hebben, ondersteunen met een brede waaier aan ondersteunen met een brede waaier aan ondersteunen met een brede waaier aan activiteiten, taken en klusjes. activiteiten, taken en klusjes.

Nu willen we onze “BOODSCHAPPENDIENST en dienst ONDERSTEUNING bij ADMINISTRATIEVE FORMALITEITEN” even in de kijker zetten!

WIE kan er gebruik maken van deze dienst? Ouderen, zieken en bejaarden

Inhoud BOODSCHAPPENDIENST?Deze dienst is opgericht om ondersteuning te bieden aan mensen die het moeilijk hebben om de afstand naar de winkel af te leggen, om de zware winkeltassen in te laden, te dragen en weer uit te laden.

U kan ook beroep doen op deze dienst als u wenst dat iemand u vervoert en vergezelt naar een afspraak (bv. doktersafspraak, begeleiden van kinderen naar sportactiviteit...).

Inhoud DIENST ONDERSTEUNING ADMINISTRATIEVE FORMALITEITEN?U kan de hulp van een PWA-werknemer ook inroepen voor administratieve taken bij u thuis (bv. bankoverschrijvingen invullen, papierwerk in orde brengen,…).

Wilt u beroep doen zo’n handige hulp via het Wilt u beroep doen zo’n handige hulp via het PWA? Neem dan contact op met ons!

PWA Hamont-Achel vzwMichielsplein 1 - Bus 23930 Hamont-Achel

ContactpersoonPWA: Liesbet Scheelen Tel. 011 44 89 85Mail: [email protected]

OpeningsurenOpeningsurenMaandag 09.00 - 12.00 uurMaandag 09.00 - 12.00 uurWoensdag 13.30 - 16.30 uurWoensdag 13.30 - 16.30 uurDonderdag 13.30 - 16.30 uurDonderdag 13.30 - 16.30 uur

Page 22: Belleman maart 2014

22

Hoe Limburg jouw gemeente ondersteuntBIBLIOTHEKEN De gemeenten staan steeds meer onder druk. Financieel, door complexe regelgevingen én de hogere eisen van hun inwoners. De provin-cie helpt hen hierbij. Met subsidies, opleidingen, advies en door de organisatie van gezamenlijke aankopen.

Eén lidkaart: 31 bibliothekenEen mooi voorbeeld daarvan is het provinciale bibliotheekbeleid, dat jouw gemeente helpt om een professionele en moderne bibliotheek uit te bouwen én … in stand te houden. Zo beheert de provincie voor 31 bibliotheken de bibliotheek-catalogus. Aangesloten Limburgse gemeenten moeten zo niet zelf investeren in software of hardware. Hun medewerkers krijgen ook gratis opleidingen. Ook in Hamont-Achel is de biblio-theek hierop aangesloten. Voordeel voor jou? Met je lidkaart kun je terecht in alle 31 aangeslo-ten Limburgse bibliotheken. Je kan eveneens via de digitale bibliotheekcatalogus van thuis uit je boeken verlengen en online reserveren.Wist je trouwens dat je ook boeken uit andere bibliothe-ken kunt reserveren en ophalen in je eigen bib?

Proeftuin digitale collectieDigitaal materiaal speelt een steeds belangrijkere rol in de bibliotheek van de toekomst. Samen

met een aantal lokale bibliotheken onderzoekt de provincie hoe je zo’n digitale collectie een onderdeel van je bibliotheek wordt. Zodat de Limburgers binnenkort ook digitale bestanden zoals e-boeken en krantenarchief bij hun lokale bibliotheek kunnen opvragen.

En de samenwerking gaat nóg verder. Met het project ‘Taalgarage’ helpt de provincie je gemeente aan zelfstudiemateriaal voor anders-talige inwoners die zelf Nederlands willen leren. Het project ‘Boekbaby’s’ stimuleert dan weer taalgevoel bij de allerjongsten via voordelige babypakketten. Als partner van gemeenten zet de provincie zich in om ook uw gemeente te ondersteunen.

Ouderenzorg nodig? Klik en vind!Iedereen krijgt er mee te maken: een moment waarop je dringend op zoek moet naar tijdelijke zorg en opvang voor je zorgbehoevende ouders of grootouders. Maar waar begin je te zoeken? In nauw overleg met de gemeenten bundelde de provincie de Limburgse centra voor kortverblijf op één handig online platform. Op www.kortver-blijven.be krijg je een overzicht van de beschik-bare zorgkamers in jouw regio. Je kunt er zelfs kamers reserveren. Zo is het mogelijk om snel een oplossing te vinden voor de zorgbehoevende ouderen uit jouw directe omgeving. De informa-tie wordt aangeleverd door de zorgcentra zelf. De site is ook handig voor sociale diensten en thuiszorgdiensten die hulpbehoevende ouderen doorverwijzen.Bekijk de website op www.kortverblijven.be

Energie besparen? Milieuvragen? Wij luisteren!Alles wat je altijd al wilde weten over energie, duurzaam bouwen en het klimaat? Je vindt de antwoorden op de provinciale Energiead-vieslijn. Wanneer krijg ik een energiepremie? Bel 078 15 01 86! Wie kan me helpen met de technische aspecten van duurzaam bouwen? 078 15 01 86! Hoe zit het nu precies met die kli-maatcampagne? 078 15 01 86! Waar en wanneer kan ik me inschrijven voor een infoavond over energiebesparing of snel advies over duurzaam

bouwen? 078 15 01 86! Ook jouw gemeente kan hier op elk moment terecht! Handig om haar lo-kale energie- en milieubeleid op de juiste manier vorm te geven.Provinciale Energieadvieslijn: 078 15 01 86

nieuws van de provincie limburg

© R

obin

Rey

nder

s -

prov

inci

e Li

mbu

rg

© R

obin

Rey

nder

s -

prov

inci

e Li

mbu

rg

www.limburg.be www.facebook.com/limburgbe twitter.com/limburgbe

© w

ww

.kor

tver

blijv

en.b

e

Gezocht! Vrijwilligers met een hart voor natuur en biodiversiteit! Sluit aan bij de werkgroepen van LIKONA. Neem hiervoor contact op via [email protected] of www.likona.be

limburg.be

Een initiatief van deprovincie Limburg

Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt, BE

Page 23: Belleman maart 2014

23Belleman / maart 2014

OCMW

Dienst voor juridische informatie en advies - rechtshulp OCMWSpreekuren: dinsdag van 9.00 uur tot 12.00 uur. U kunt Sandra Dekelver telefonisch eveneens elke dinsdag bereiken via het nummer van het OCMW (011 80 55 50) en dit tijdens de kantooruren.

In deze rubriek wil het OCMW u informeren over een aantal In deze rubriek wil het OCMW u informeren over een aantal In deze rubriek wil het OCMW u informeren over een aantal wetenswaardig heden die voor u van belang kunnen zijn. wetenswaardig heden die voor u van belang kunnen zijn. Nadere inlichtingen zijn steeds te bekomen bij de sociale Nadere inlichtingen zijn steeds te bekomen bij de sociale dienst, het OCMW-secretariaat en de plaatselijke beleids-dienst, het OCMW-secretariaat en de plaatselijke beleids-mensen.mensen.

OCMW Hamont-AchelMichielsplein 1, 3930 Hamont-AchelTelefoon: 011 80 55 50Telefoon: 011 80 55 50Fax: 011 80 55 59Fax: 011 80 55 59E-mail: [email protected]: [email protected]

Huisartsen-wachtpost In het weekend en op feestdagen.De huisartsenwachtpost organiseert de weekendwacht van de huisartsen van Bocholt, Neerpelt, Overpelt, Peer, Hamont-Achel en Hechtel-Eksel.Vanaf vrijdagavond 20 uur tot maandagmorgen 8 uur zijn telkens 3 artsen actief in de wachtpost. Ook op wettelijke feestdagen is de wachtdienst bemand.Twee artsen werken op de wachtdienst, de derde gaat vanuit de wachtdienst op huisbezoek bij patiënten. In de wachtdienst is er naast de twee artsen ook een administratief medewerker aanwezig voor het onthaal van de patiënten en de administratie. De huisartsenwachtpost is gevestigd in het oud ziekenhuis in Neerpelt, Stationsstraat 76 en is bereikbaar op het nummer:

011 60 40 60‘s NachtsIn de week ’s nachts is het nummer 011 60 40 60 wel operationeel. Alleen zal u dan niet op de huisartsenwachtpost terechtkomen, die is namelijk gesloten doorheen de week. Een computerstem zal u vragen om uw postcode in te tikken en u wordt automatisch doorverbonden met de dienstdoende huisarts van wacht: die kan u dan consulteren in zijn eigen kabinet, dus niet in de wachtpost.

Page 24: Belleman maart 2014

24 www.hamont-achel.be

De provincie heeft ons echter laten weten dat er in het kader van de interne staatshervorming onlangs nieuwe afspraken werden vastgelegd tussen de Vlaamse overheid en de provincies. Eén van die afspraken bepaalt dat provincies in de toekomst geen individuele tegemoetkomingen aan burgers meer mogen voorzien. De provinciale mantelzorgtoelage was een van die tegemoetkomingen.

Concreet betekent dit dat vanaf 2014 de provinciale mantelzorgtoelage zal worden stopgezet. Dit staat volledig los van de gemeentelijke mantelzorgtoelage. Deze zal gewoon verder worden uitbetaald.

De gemeentelijke mantelzorgtoelage van het OCMW van Hamont-Achel is een fi nanciële vergoeding die onder bepaalde voorwaarden wordt uitbetaald aan de familieleden en kennissen, ook mantelzorgers genoemd, die instaan voor de thuisverzorging van een zorgbehoevende oudere.

OCMW

Mensen die een gemeentelijke mantelzorgtoelage toegekend krijgen, hadden in bepaalde situaties ook recht op een provinciale mantelzorgtoelage. De gemeentelijke mantelzorgtoelage blijft maar de provinciale mantelzorgtoelage verdwijnt.

Mantelzorgtoelage

Deze voorwaarden zijn de volgende:1. De zorgbehoevende oudere moet minstens de leeftijd van 65 jaar bereikt hebben.

2. De zorgbehoevende oudere moet op de datum van aanvraag minstens één maand gedomicilieerd zijn in Hamont-Achel en er ook effectief verblijven.

3. De mantelzorger staat daadwerkelijk in voor de verzorging van de zorgbehoevende oudere.

4. De oudere moet zorgbehoevend zijn. Deze zorgbehoevendheid moet aangetoond worden ofwel met een invaliditeitsattest van het Ministerie van Sociale zaken ofwel door een Katz-schaal ingevuld door een arts. De volgende score moet behaald worden:

a. Als de oudere inwonend is en op hetzelfde adres als de mantelzorger gedomicilieerd is: 9 punten op het invaliditeitsattest van het Ministerie van Sociale Zaken of een score A of hoger op de Katz-schaal.

b. Als zij niet op hetzelfde adres verblijven: 12 punten op het invaliditeitsattest van het Ministerie van Sociale of een score B of hoger op de Katz-schaal.

5. De mantelzorger kan geen aanvraag doen indien de zorgbehoevende bejaarde zijn echtgeno(o)t(e) of partner is.

6. De zorgbehoevende oudere mag niet opgenomen zijn in een woonzorgcentrum.

Voor meer informatie neemt u contact op met Anita Boonen. Zij is bereikbaar op het OCMW op dinsdagvoormiddag en woensdagnamiddag. Bureelontvangst steeds na telefonische afspraak.

Page 25: Belleman maart 2014

25Belleman / maart 2014

OCMW

StookoliepremieStookoliepremiePersonen die in 2014 huisbrandolie aankopen, Personen die in 2014 huisbrandolie aankopen, Personen die in 2014 huisbrandolie aankopen, kunnen een verwarmingstoelage aanvragen.kunnen een verwarmingstoelage aanvragen.De verwarmingsperiode loopt het hele kalenderjaar door, maar u kan per De verwarmingsperiode loopt het hele kalenderjaar door, maar u kan per gezin slechts één keer per jaar het maximumbedrag (210 euro) verkrijgen. gezin slechts één keer per jaar het maximumbedrag (210 euro) verkrijgen. De tussenkomst hangt af van de prijs van de gefactureerde brandstof. Het fonds komt voor maximum 1.500 liter per stookseizoen (van 1 januari tot en met 31 december) en per gezin tussen. Voor personen die zich verwarmen met aan de pomp gekochte mazout of lamppetroleum heeft het fonds een forfaitaire tussenkomst van 210 euro voorzien.

Wie kan een beroep doen op deze fi nanciële tussenkomst?• Personen met recht op een verhoogde verzekeringstegemoetkoming

van de ziekte en invaliditeitsuitkering (omnio-statuut, WIGW).

• Personen waarvan het jaarlijks bruto belastbaar gezinsinkomen is lager of gelijk aan € 16.965,47, verhoogd met € 3.140,77 per persoon ten laste. Voor de berekening van dat inkomen wordt rekening gehouden met het kadastraal inkomen (x3) van andere woningen dan de gezinswoning.

• Personen met een schuldbemiddeling in het kader van de wet op het consumentenkrediet of een collectieve schuldenregeling en die de verwarmingsfactuur niet kunnen betalen.verwarmingsfactuur niet kunnen betalen.

De toelage moet binnen de 60 dagen na de levering aangevraagd worden op het OCMW. Dit kan elke vrijdag van 9 tot 12 uur.

Meer info krijgt u via www.verwarmingsfonds.bewww.verwarmingsfonds.beof op het gratis telefoonnummer 0800 90 929.

Sinds 1 januari maakt ook Bree deel uit van Welzijnsregio en van het Sociaal Verhuurkantoor (SVK). Daarmee is de volledige regio met de 9 gemeenten uit het vroegere Gewestplan Noord-Limburg afgedekt: een werkingsgebied met 150.000 inwoners, een gebied van 9 gemeenten waarbinnen de lokale besturen in de toekomst hun samenwerkingsinitiatieven willen structureren.

Personen die in 2014

huisbrandolie aankopen,

kunnen een verwarmingstoelage

aanvragen. De verwarmings-

periode loopt het hele

kalenderjaar door, maar u kan

per gezin slechts één keer

per jaar het maximumbedrag

(210 euro) verkrijgen.

Hulplijn bij geweld of misbruik - 1712Het gratis nummer 1712 is een hulplijn bij vragen over geweld of misbruik. De site www.1712.be werd vernieuwd.

Alle stads- en OCMW-diensten zijn gesloten op vrijdag 13 juni 2014zijn gesloten op vrijdag 13 juni 2014zijn gesloten op

Page 26: Belleman maart 2014

26 www.hamont-achel.be

OCMW

‘Dag zonder krediet‘ is een jaarlijkse actie georganiseerd door een platform van 19 organisaties met als doel elke burger te informeren en sensibiliseren tegen de gevaren van ‘gemakkelijk krediet’ en tegen het risico van schuldoverlast. www.dagzonderkrediet.bewww.dagzonderkrediet.be

Dag zonder krediet - elke dag van het jaar!

Tips voor fi nanciële rust - het hele jaar door!Tips voor fi nanciële rust - het hele jaar door!Geef geen geld uit zonder dat u zicht hebt op uw situatieGeef geen geld uit zonder dat u zicht hebt op uw situatie• Sorteer eerst uw ‘papieren’: facturen, betaalbewijzen, rekeninguittreksels, • Sorteer eerst uw ‘papieren’: facturen, betaalbewijzen, rekeninguittreksels, verzekeringscontracten …. verzekeringscontracten ….• Sorteer ook de papieren die u nadien ontvangt.• Sorteer ook de papieren die u nadien ontvangt.• Maak dan een overzicht van uw fi nanciële situatie:• Maak dan een overzicht van uw fi nanciële situatie: - Hoeveel inkomsten hebt u? - Hoeveel inkomsten hebt u?

- Hoeveel vaste kosten hebt u (bv. gas / elektriciteit)?- Hoeveel vaste kosten hebt u (bv. gas / elektriciteit)?- Hoeveel terugkerende, niet vaste kosten hebt u - Hoeveel terugkerende, niet vaste kosten hebt u (bv. school-, medische kosten)? (bv. school-, medische kosten)?- Hoeveel hebt u nodig om te eten en drinken?- Hoeveel hebt u nodig om te eten en drinken?

Een duidelijk zicht op uw inkomsten en uitgaven geven u de kans om bij te sturen Een duidelijk zicht op uw inkomsten en uitgaven geven u de kans om bij te sturen waar nodig, bepaalde aankopen uit te stellen en over voldoende middelen te kunnen waar nodig, bepaalde aankopen uit te stellen en over voldoende middelen te kunnen beschikken bij onverwachte uitgaven. Misschien geeft het wel de mogelijkheid een beschikken bij onverwachte uitgaven. Misschien geeft het wel de mogelijkheid een “extraatje” opzij te zetten voor ontspannende activiteiten.“extraatje” opzij te zetten voor ontspannende activiteiten.

Resultaat: misschien kan u wel meer met uw geld dan u dacht!Resultaat: misschien kan u wel meer met uw geld dan u dacht!Budgetplanner: www.budgetplanner.bewww.budgetplanner.be

Wat is een school- of studietoelage?Een school- of studietoelage is fi nanciële steun van de Vlaamse overheid om de kosten voor de school of studie te helpen dragen. Een schooltoelage is bestemd voor kleuters of leerlingen in het lager of secundair onderwijs. Ook studenten aan een hogeschool of een universiteit kunnen recht hebben op een toelage. De leerling of student moet les volgen aan een instelling die door de Vlaamse Gemeenschap erkend is.

Wie kan een toelage krijgen?Of u een toelage krijgt, hangt in grote mate af van de samenstelling én het inkomen van uw gezin. Als uw inkomen te hoog is, krijgt u geen toelage.

Hoe kunt u een aanvraag doen?Een aanvraag online indienen is veruit het gemakkelijkst, u hoeft geen postzegel meer te kopen en de meeste gegevens over uw gezinssamenstelling zijn al automatisch ingevuld. Heeft u echter geen computer of heeft u moeite met deze procedure dan kan het OCMW u helpen met deze aanvraag. Kom langs op de zitdag van de sociale dienst op het OCMW en breng uw identiteitskaart mee. Zij helpen u verder met de aanvraag. Aanvragen voor dit schooljaar kunnen ingediend worden tot en met 1 juni 2014.

Aanvraag studietoelage

Een schooltoelage is bestemd voor kleuters of leerlingen in het lager of secundair onderwijs.

Ook studenten aan een hogeschool of een universiteit kunnen recht hebben op een toelage.

Of u een toelage krijgt, hangt in grote mate af van de samenstelling én het inkomen

Page 27: Belleman maart 2014

27Belleman / maart 2014

OCMW

Leifl ijn - 078 15 11 55Wat?De LEIFlijn maakt deel uit van het LevensEinde Informatie Forum. Dit project De LEIFlijn maakt deel uit van het LevensEinde Informatie Forum. Dit project is een open initiatief en bestaat uit mensen en verenigingen die streven naar een menswaardig levenseinde voor iedereen, waarbij respect voor de wil van de patiënt voorop staat. De LEIFlijn is bereikbaar op alle werkdagen, tussen 9 en 17 uur. U kan ook terecht op leifl [email protected].

Voor wie?Deze telefoonlijn is bedoeld voor iedereen die vragen heeft rond het levenseinde:

• Mensen met een ernstige ongeneeslijke aandoening (en hun omgeving) die meer willen weten over:

- pijnbestrijding- de mogelijkheden van psychologische begeleiding- vragen rond begrafenis of crematie- rouw- de administratieve en praktische regelingen bij een overlijden- fi nanciële gevolgen- spirituele opvang (o.a. rol van pastor; moreel consulent)

• Mensen met een ernstige ongeneeslijke aandoening die geen behandeling willen opstarten of deze willen stoppen en de nood hebben hierover te praten.

• Mensen met een ernstige ongeneeslijke aandoening (en hun omgeving) die meer willen weten over de mogelijkheden van palliatieve zorg.

• Mensen (met een ernstige ongeneeslijke aandoening) die meer willen weten over een wilsverklaring of een levenstestament.

• Mensen die ondraaglijk lijden door een ernstige ongeneeslijke aandoening (door ziekte of ongeval) en die een euthanasie overwegen, maar daar nergens mee terechtkunnen

• Alle hulpverleners die over het voorgaande meer willen weten.

Vele praktische antwoorden op al deze vragen zijn ook te vinden in het LEIFblad. U kan dit downloaden op LEIFblad. U kan dit downloaden op www.leif.bewww.leif.be..

Noodnummer zelfmoordlijn De Zelfmoordlijn is gratis te bereiken via het gratis noodnummer 1813.

Het noodnummer moet de drempel voor de burger verlagen.

Het initiatief kadert in het actieplan suïcidepreventie, waarmee de Vlaamse

regering het aantal zelfdodingen in Vlaanderen tegen 2020 met 20 procent wil

doen dalen tegenover het jaar 2000. Het aantal zelfdodingen in Vlaanderen

ligt bij de hoogste in Europa.

Mensen in suïcidale crisis kunnen voortaan de klok rond terecht op 1813.

Daarnaast komt er ook een digitaal platform, www.zelfmoord1813.be,

dat alle hulpmiddelen en diensten rond de preventie van zelfdoding

toegankelijk maakt. Tele-Onthaal blijft te bereiken op het gratis nummer 106.

Deze telefoonlijn is bedoeld

voor iedereen die vragen

heeft rond het levenseinde

Page 28: Belleman maart 2014

www.hamont-achel.be

Verantwoordelijke uitgever De Belleman: College van burgemeester en schepenen, Stad 40, 3930 Hamont-Achel, College van burgemeester en schepenen, Stad 40, 3930 Hamont-Achel, Telefoon: 011 44 50 40, E-mail: [email protected], Website: www.hamont-achel.beDrukwerk: Drukkerij Boonen, Hamont-Achel Concept: Nelson, Leuven Vormgeving: Circuze, Bree

Belleman / maart 201428

OCMW

U kan ons telefonisch bereiken elke werkdag tussen 08.30 - 12.30 en 13.30 - 17.00 uur. Verder zijn er volgende zitdagen:

SOCIALE DIENSTMaandag: 09.00 - 12.00 uurDinsdag: 09.00 - 12.00 uurWoensdag: 13.30 - 16.30 uurDonderdag: 13.30 - 16.30 uurVrijdag: 09.00 - 12.00 uur

DIENST OUDEREN EN THUISZORGBest neemt u telefonisch contact tijdens de openingsuren zodat we u gericht kunnen helpen.

JURIDISCHE DIENSTDinsdag: 09.00 - 12.00 uur

VERWARMINGSTOELAGEVrijdag: 09.00 - 12.00 uur

Wanneer kan u terecht bij het OCMW?

OPLADEN BUDGETMETER INFRAXBelangrijk om weten is dat men niet kan betalen met cash geld, maar enkel met bancontact. Maandag: 09.00 - 12.00 uurWoensdag: 13.30 - 16.30 uurWoensdag: 13.30 - 16.30 uurVrijdag: 09.00 - 12.00 uurVrijdag: 09.00 - 12.00 uur

WAAR IS HET OCMW?U vindt de Sociale Dienst in het Gemeenschapshuis Achel, Michielsplein 1 te 3930 Hamont-Achel.U vindt de Sociale Dienst in het Gemeenschapshuis Achel, Michielsplein 1 te 3930 Hamont-Achel.Telefoon: 011 80 55 50 - Fax: 011 80 55 59 - e-mail: [email protected]: 011 80 55 50 - Fax: 011 80 55 59 - e-mail: [email protected]

HET OCMW IS GESLOTEN OP: Donderdag 1 mei 2014 (Feest van de Arbeid) - Vrijdag 2 mei 2014 (brugdag) Donderdag 1 mei 2014 (Feest van de Arbeid) - Vrijdag 2 mei 2014 (brugdag)Donderdag 29 mei 2014 (O.H. Hemelvaart) - Vrijdag 30 mei 2014 (brugdag) - Pinkstermaandag 9 juni 2014Donderdag 29 mei 2014 (O.H. Hemelvaart) - Vrijdag 30 mei 2014 (brugdag) - Pinkstermaandag 9 juni 2014Vrijdag 13 juni 2014

Het krijgen van een ongeneeslijke ziekte kan het leven ingrijpend verstoren in lichamelijk, emotioneel, sociaal, praktisch en existentieel opzicht.

De patiënt en zijn familie worden over-donderd door een storm van emoties, daarnaast zijn er vele sociale gevolgen, bijvoorbeeld wanneer de patiënt afhan-kelijk raakt. De confrontatie met een ongeneeslijke ziekte en sterven kan leiden tot een emotionele crisis.

Pallion wil de levenskwaliteit van de palliatieve patiënt die thuis of in een thuisvervangend milieu verblijft optimaliseren. Met advies, praktische hulp en emotionele ondersteuning trachten de deskundigen palliatieve zorg de patiënt, zijn omgeving en de betrokken hulpverleners bij te staan. Zij ondersteunen en geven advies via telefonische contacten of, indien gewenst, door middel van huisbezoeken. De dienstverlening van Pallion is aanvullend op de huisarts, verpleegkundige, diensten voor gezinshulp, … Hierbij tracht Pallion het overleg tussen hulpverleners te bevorderen want samenwerken staat centraal.

Pallion wenst iedereen die betrokken is een palliatieve situatie hierin te ondersteunen: voor nog meer kwaliteit van leven en sterven. Dat is essentieel in ieders leven.

De hulpverlening is kosteloos. Pallion is 24/24 uur te bereiken op het nummer 011 81 94 74. Voor meer informatie kan je ook terecht op www.pallion.bewww.pallion.be. Indien een huisbezoek of een begeleiding opgestart wordt, is een doorverwijzing van de huisarts nodig.

Pallion van Listel vzw biedt palliatieve thuiszorg in Limburg

Pallion wil de levenskwaliteit van de palliatieve patiënt die thuis of in een thuisvervangend milieu verblijft optimaliseren.