Belleman december 2014

32
Het stadsbestuur nodigt u uit voor een nieuwjaarsborrel op 11 januari. zie pag. 5 Driemaandelijks stedelijk informatieblad Stad Hamont-Achel jaargang 38 nr. 156 december 2014 De Belleman Sneeuw- en ijzelbestrijding Stedelijke diensten staan paraat Stroomtekort Wat doet Hamont-Achel? Ieder uur een trein Hamont-Antwerpen PWA Waaier aan activiteiten OCMW Dienstencentrum De Kring

description

 

Transcript of Belleman december 2014

Het stadsbestuur

nodigt u uit voor

een nieuwjaarsborrel

op 11 januari.

zie pag. 5

Driemaandelijks stedelijk informatieblad Stad Hamont-Achel

jaargang 38 nr. 156 december 2014

De Belleman

Sneeuw- en ijzelbestrijding

Stedelijke diensten staan paraat

StroomtekortWat doet

Hamont-Achel?

Ieder uur een trein

Hamont-Antwerpen

PWAWaaier aan activiteiten

OCMWDienstencentrum

De Kring

©R

ob W

albe

rs

www.hamont-achel.be2

Bevoegdheden Burgemeester en schepenenBURGEMEESTERTHEO SCHUURMANS (CD&V)Slipstraat 49Telefoon: 011 80 26 [email protected]

SCHEPEN ILSE JASPERS (BALANS) Kapelstraat 17 Telefoon: 011 44 58 81 en 0496 18 50 18 [email protected]

SCHEPENGUY JOOSTEN (CD&V)Burg 89 Telefoon: 011 44 60 84 [email protected]

SCHEPEN DAISY WINTERS (CD&V)Sommisstraat 1Telefoon: 0476 69 59 20 en 011 73 52 50 [email protected]

SCHEPENBEN SCHUURMANS (CD&V)Oude Weg 9Telefoon: 0474 48 12 [email protected]

OCMW VOORZITTERSERGE VANDER LINDEN (CD&V)Bevrijdingsstraat 40Telefoon: 0476 39 58 [email protected]

SCHEPENWILLY MERTENS (CD&V)Nieuwstraat 38Telefoon: 011 62 10 [email protected]

ZITDAG STADHUIS: vrijdag van 16.30 tot 17.30 uur

BEVOEGDHEDEN: algemeen beleid, communicatie en inspraak veiligheid: politie, brandweer, verkeer, burgerlijke stand, kerkhoven lokale economie, openbaar vervoer

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN:jeugd en jeugdwelzijn wonen en huisvesting onderwijsgezin

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN: cultuur, bibliotheken, kunstonderwijs milieu en duurzaamheid informatie en I.C.T.ontwikkelingssamenwerking erfgoed en monumenten, evenementen relatie parochiale centra

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN: ruimtelijke ordeningjuridische zakenlandbouwgrondverhandelingen

ZITDAG OP AFSPRAAK BEVOEGDHEDEN: sportkinderopvang en IBOtoerismehoreca

ZITDAG OP AFSPRAAK BEVOEGDHEDEN: openbare werkenstedelijk patrimoniumbeheer personeel en organisatie

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN: OCMWwelzijn en senioren sociale economie en PWAfi nanciën

www.hamont-achel.be 3Belleman / december 2014

Beste Hamont-Achelaren,

Inhoudstafel

Gemeenteraad en college

De eindejaarsfeesten zullen het dit jaar met minder licht moeten doen. De eindejaarsfeesten zullen het dit jaar met minder licht moeten doen. De eindejaarsfeesten zullen het dit jaar met minder licht moeten doen. De mogelijke stroomuitval, waarover u verder in deze editie van de De mogelijke stroomuitval, waarover u verder in deze editie van de De mogelijke stroomuitval, waarover u verder in deze editie van de De mogelijke stroomuitval, waarover u verder in deze editie van de Belleman meer verneemt, is hier de oorzaak van. Overheden maar ook Belleman meer verneemt, is hier de oorzaak van. Overheden maar ook Belleman meer verneemt, is hier de oorzaak van. Overheden maar ook particulieren willen alvast bezuinigen op de (te) uitbundige kerstverlichting. particulieren willen alvast bezuinigen op de (te) uitbundige kerstverlichting. Ook onze stad zal dit jaar heel beperkt kersverlichting aanbrengen. Ook onze stad zal dit jaar heel beperkt kersverlichting aanbrengen.

Maar moet het daarom minder gezellig zijn in deze donkere dagen? Maar moet het daarom minder gezellig zijn in deze donkere dagen?

Met minder kan het soms ook méér worden! Misschien kan het besef dat Met minder kan het soms ook méér worden! Misschien kan het besef dat we leven op een van de veiligste en bijna meest perfect georganiseerde we leven op een van de veiligste en bijna meest perfect georganiseerde plekjes van deze wereld hiertoe bijdragen.

Want zeg nu zelf: wereldwijd zijn er miljoenen mensen die leven op een plek: Want zeg nu zelf: wereldwijd zijn er miljoenen mensen die leven op een plek:

• waar men zich niet elke dag de vraag stelt wat, maar eerder óf ze • waar men zich niet elke dag de vraag stelt wat, maar eerder óf ze uberhaupt iets zullen eten;

• waar hun veiligheid niet gegarandeerd wordt en waar elke dag het risico • waar hun veiligheid niet gegarandeerd wordt en waar elke dag het risico bestaat dat zij of leden van hun gezin iets overkomt en dit straffeloos blijft!;bestaat dat zij of leden van hun gezin iets overkomt en dit straffeloos blijft!;

• waar een mening uiten en kritiek hebben op de macht of ‘anders’ zijn duur kan komen te staan;

• waar ziek worden of zonder werk vallen hen totaal afsnijdt van de elementaire benodigdheden;

• waar er simpelweg veel minder kansen zijn.

Kortom: we hebben het voorrecht om hier te mogen leven in een samenleving die zeker niet perfect is maar die alle kansen geeft en velen roept om ook naar hier te komen en hun eigen land te verlaten.

En als we dit jaar wat minder kerstverlichting hebben, laten we dan even stilstaan bij het besef dat velen het altijd met veel minder dan wij moeten doen: ook in onze eigen omgeving waar niet iedereen, om gelijk welke reden, mee kan.

Laten we daar even aan denken wanneer we straks bij familie en vrienden uitrusten en de sfeer van Kerstmis en Nieuwjaar delen.

Ik wens alle inwoners een mooi eindejaar toe. Dat ieder de tijd vindt om met familie en vrienden te vertoeven en het even stil te maken, wetende dat mooie momenten gekoesterd mogen worden.

Uw Burgemeester Theo Schuurmans Gemeenteraad en college 2

Veiligheid 8Burgerzaken 10Nutsvoorzieningen 12Milieu en duurzaamheid 17Bibliotheek 19Men zegge het voort 20OCMW 24

4 www.hamont-achel.be

Met pensioen ‘Stadhuis Hamont-Achel, goedemorgen’Sinds eind 1984 werd iedereen die naar het stadhuis belde op die manier begroet. Door de man met de begripvolle warme stem, door de man die iedereen op vriendelijke wijze te woord stond en doorverbond met de juiste dienst, door de welsprekende man met het luisterend oor. Door Roger Ceelen, de stem van het stadhuis.

Eenmanscentrale met olifantengeheugenRoger kwam eind 1984 als telefonist in dienst van het stadsbestuur. Niet vanzelf-sprekend voor iemand die nagenoeg vol-ledig blind is. Maar Roger wist meteen van aanpakken: waar er voorheen niet veel structuur zat in het telefoonverkeer, slaagdeRoger er snel in om een sterke een-manscentrale uit te bouwen. Hij maakte er een erezaak van om elke inkomende oproep met steeds dezelfde portie vriende-lijkheid te beantwoorden. Met zijn scherp ontwikkelde talent om 1001 stemmen te herkennen, kon Roger snel zijn telefonische weg vinden binnen Hamont-Achel en ver daarbuiten.

Gemeenteraad en college

PlantrekkerOp een leergierige manier ging Roger steeds om met de nieuwste technologieën, die hij als een enorm hulpmiddel zag om zijn handicap te compenseren. Databases en websites zijn immers zoveel handiger dan een papieren telefoonboek. websites zijn immers zoveel handiger dan een papieren telefoonboek.

Naast telefonist fungeerde Roger tijdens zijn loopbaan ook als bode in het stadhuis. Naast telefonist fungeerde Roger tijdens zijn loopbaan ook als bode in het stadhuis. Elk stukje trapleuning, elke plant en elk lichtschakelaar van het gebouw staan in Elk stukje trapleuning, elke plant en elk lichtschakelaar van het gebouw staan in zijn geheugen gegrift, net zoals de weg van de bushalte naar het stadhuis en terug, zijn geheugen gegrift, net zoals de weg van de bushalte naar het stadhuis en terug, die hij dagelijks alleen afl egde.die hij dagelijks alleen afl egde.

“Ik ben niet blind”Klagen over zijn handicap heeft nooit iemand Roger horen doen. Die handicap re-Klagen over zijn handicap heeft nooit iemand Roger horen doen. Die handicap re-lativeren daarentegen des te meer. “Ik ben niet blind, ik zie gewoon amper”, is een lativeren daarentegen des te meer. “Ik ben niet blind, ik zie gewoon amper”, is een lativeren daarentegen des te meer. “Ik ben niet blind, ik zie gewoon amper”, is een van zijn uitspraken die zijn voortdurende optimisme typeren. Doodserieus zeggen van zijn uitspraken die zijn voortdurende optimisme typeren. Doodserieus zeggen van zijn uitspraken die zijn voortdurende optimisme typeren. Doodserieus zeggen van zijn uitspraken die zijn voortdurende optimisme typeren. Doodserieus zeggen “mijn lievelingskost is blinde vink” of “ik zal wel een oogje in het zeil houden” en dan “mijn lievelingskost is blinde vink” of “ik zal wel een oogje in het zeil houden” en dan “mijn lievelingskost is blinde vink” of “ik zal wel een oogje in het zeil houden” en dan “mijn lievelingskost is blinde vink” of “ik zal wel een oogje in het zeil houden” en dan “mijn lievelingskost is blinde vink” of “ik zal wel een oogje in het zeil houden” en dan wachten tot iemand schuchter durft te lachen; dat is Roger ten voeten uit.wachten tot iemand schuchter durft te lachen; dat is Roger ten voeten uit.wachten tot iemand schuchter durft te lachen; dat is Roger ten voeten uit.wachten tot iemand schuchter durft te lachen; dat is Roger ten voeten uit.

PensioenOp maandag 22 december legde Roger voor de laatste keer de hoorn neer in het Op maandag 22 december legde Roger voor de laatste keer de hoorn neer in het Op maandag 22 december legde Roger voor de laatste keer de hoorn neer in het stadhuis. Hij heeft zijn taak meer dan volbracht. stadhuis. Hij heeft zijn taak meer dan volbracht.

Hij zal gemist worden. Door de collega’s, door de oud-collega’s, door burgemees-Hij zal gemist worden. Door de collega’s, door de oud-collega’s, door burgemees-ter, schepenen en raadsleden, door telefonisten van andere gemeenten en instan-ter, schepenen en raadsleden, door telefonisten van andere gemeenten en instan-ties, door de buschauffeur, door de marktkramers, door de postbode, door Jan en ties, door de buschauffeur, door de marktkramers, door de postbode, door Jan en alleman.alleman.

Mocht u zich ooit afvragen wie toch die vriendelijke man was die u aan de lijn had Mocht u zich ooit afvragen wie toch die vriendelijke man was die u aan de lijn had Mocht u zich ooit afvragen wie toch die vriendelijke man was die u aan de lijn had Mocht u zich ooit afvragen wie toch die vriendelijke man was die u aan de lijn had (en die vraag krijgen we bijna dagelijks): wel, dat was Roger. (en die vraag krijgen we bijna dagelijks): wel, dat was Roger. (en die vraag krijgen we bijna dagelijks): wel, dat was Roger. (en die vraag krijgen we bijna dagelijks): wel, dat was Roger.

Roger gaat genieten van zijn welverdiende pensioen. Samen met zijn maten fi etsen Roger gaat genieten van zijn welverdiende pensioen. Samen met zijn maten fi etsen Roger gaat genieten van zijn welverdiende pensioen. Samen met zijn maten fi etsen Roger gaat genieten van zijn welverdiende pensioen. Samen met zijn maten fi etsen op de tandem, boeken luisteren, samen met Annita uitwaaien in Zeeland, …: het op de tandem, boeken luisteren, samen met Annita uitwaaien in Zeeland, …: het op de tandem, boeken luisteren, samen met Annita uitwaaien in Zeeland, …: het op de tandem, boeken luisteren, samen met Annita uitwaaien in Zeeland, …: het is hem van harte gegund.

Bedankt Roger,

en, zoals je het zelf al lachend zou zeggen: tot ziens!

Mocht u zich ooit afvragen wie toch die vriendelijke man was die u aan de lijn had (en die vraag krijgen we bijna dagelijks): wel, dat was Roger.

Gemeenteraad en college

5

Gemeenteraad en college

5Belleman / december 2014

De gemeenteraad,

het college van burgemeester

en schepenen en het personeel

wensen u een vreugdevol

Kerstfeest en een voorspoedig

2015!

Nieuwjaarsborrel! Op zondag 11 januari 2015 organiseert het stadsbestuur een nieuwjaars-Op zondag 11 januari 2015 organiseert het stadsbestuur een nieuwjaars-Op zondag 11 januari 2015 organiseert het stadsbestuur een nieuwjaars-borrel voor al haar inwoners. Deze nieuwjaarsdrink vindt plaats in het borrel voor al haar inwoners. Deze nieuwjaarsdrink vindt plaats in het borrel voor al haar inwoners. Deze nieuwjaarsdrink vindt plaats in het park voor het Simonshuis/Grevenbroekmuseum te Achel (Generaal Demp-park voor het Simonshuis/Grevenbroekmuseum te Achel (Generaal Demp-park voor het Simonshuis/Grevenbroekmuseum te Achel (Generaal Demp-seylaan 1).

Van 11 tot 13 uur zijn alle inwoners van harte welkom. De gemeente-raadsleden dienen voor iedereen graag een hapje en een drankje op.

Om iedereen maximaal de kans te bieden om naar de nieuwjaarsdrink af te zakken, heeft het stadsbestuur een pendelbus ingelegd. Alle inwo-ners van Achel Statie, Hamont en Hamont-Lo krijgen de mogelijkheid om gratis de pendelbus te nemen.

Route 1: Achel-Statie/Achel-Centrum (bus 1)10.30 u bushalte Rodenrijt (Klein Eind)10.35 u bushalte Achel-Statie10.40 u bushalte kerk Achel-Statie10.45 u bushalte Leenderdijk10.50 u bushalte Sommisstraat10.55 u Simonshuis

Route 2: Hamont-Lo/Achel (bus 2)10.30 u bushalte kerk Hamont-Lo10.35 u bushalte Graanstraat10.40 u bushalte Wit-Gele Kruis Salvatorstraat10.45 u bushalte sporthal Hamont10.50 u bushalte Bosstraat (bejaardenhuis)10.55 u bushalte Bosstraat (Horeca Van Hout)11.00 u bushalte Quatre Bras/Thomas Watsonlaan11.05 u Simonshuis

Route 3: Achel-Statie/Achel-Centrum (bus 1)11.30 u bushalte Rodenrijt (Klein Eind)11.35 u bushalte Achel-Statie11.40 u bushalte kerk Achel-Statie 11.45 u bushalte Leenderdijk11.50 u bushalte Sommisstraat11.55 u Simonshuis

Route 4: Hamont-Lo/Achel-Centrum (bus 2) 11.30 u bushalte kerk Hamont-Lo11.35 u bushalte Graanstraat11.40 u bushalte Wit-Gele Kruis Salvatorstraat11.45 u bushalte sporthal Hamont11.50 u bushalte Bosstraat (bejaardenhuis)11.55 u bushalte Bosstraat (Horeca Van Hout)12.00 u bushalte Quatre Bras/Thomas Watsonlaan12.05 u Simonshuis

Om 13.00 u rijden de bussen terug richting Hamont-Lo en Achel-Statie.

Tip voor een leuk eindejaarscadeauEen aha!-geschenkpakket met daarin een waardebon voor een gezellige aha!-avond (fi lm, theater, muziek, …) en twee fl esjes Achel Trappist. Te koopaan de balie van het UiTpunt.

aan de balie van het UiTpunt.

De prijs bedraagt 3 euro voor het pakket, vermeerderd met de vermeerderd met de gewenste waarde gewenste waarde van de aha!-bon.van de aha!-bon.

6 www.hamont-achel.be

De stadsdiensten houden de weersomstan-digheden nauwgezet in het oog en indien de situatie het vraagt, zullen de strooirondes onmiddellijk aangevat worden. Omdat de stadsdiensten niet overal tegelijk kunnen zijn heeft het stadsbestuur haar prioriteiten vertaald in een strooiplan, dat bestaat uit drie fases.

In de eerste fase worden de gemeentelij-ke hoofd- en verbindingswegen, alsook de fi etspaden en schoolomgevingen, binnen anderhalf uur na het vertrek van de strooi-diensten behandeld zodat elke inwoner binnen een straal van 500 meter op een gestrooide weg kan geraken. Indien er vries-weer voorspeld wordt, kan deze fase ook preventief worden uitgevoerd. Meestal ruk-ken de strooiwagens in dat geval al uit om 03.00 u ’s ochtends, wanneer de strengste vorst optreedt.

Enkel bij temperaturen lager dan -7° Celsius wordt overwogen of strooien wel zinvol is: het zout verliest dan immers zijn werking.

De gewestwegen (N71- N748 en N76) wor-den door de strooidiensten van Wegen en Verkeer sneeuw- en ijzelvrij gehouden.

Indien nodig en afhankelijk van het weerty-Indien nodig en afhankelijk van het weerty-pe, treedt aansluitendpe, treedt aansluitend fase twee in werking. Een aantal minder drukke wegen wordt dan Een aantal minder drukke wegen wordt dan behandeld, wat elke inwoner toelaat om bin-behandeld, wat elke inwoner toelaat om bin-nen een straal van 200 meter op een ge-nen een straal van 200 meter op een ge-strooide weg te komen.strooide weg te komen.

Gemeenteraad en college

Sneeuw- en ijzelbestrijding in staat van paraatheidDe winterdagen komen er weer aan en daarom zijn de stedelijke diensten weer paraat om indien nodig in te grijpen voor de sneeuw- en ijzelbestrijding.

De derde fase wordt uitgevoerd wanneer de winterse weersomstandigheden langere tijd blijven aanhouden en de andere wegen vrijgemaakt zijn.

Net zoals de voorgaande jaren werd ook voor deze winter weer een grote voorraad strooizout aangelegd. De voorbije winters hebben bewezen dat deze aanpak loont; om de wegen ook nog bij de laatste winterprikken berijdbaar te kunnen houden, is een dergelijk hoge voorraad geen overbodige luxe.

Om het strooiplan te kunnen realiseren, beschikt de stad over twee strooiwagens en vier sneeuwschaven. Bovendien is er ook nog een smalspoortractor uitgerust met een zoutstrooier en met een schaaf om de fi etspaden vrij te maken. Tussen 1 november en 15 maart staan twee personen dag en nacht standby om de strooironde aan te vatten bij noodweer. Naast het vrijhouden van de wegen doen onze stadsdiensten er ook alles aan om de toegankelijkheid van de openbare gebouwen te vrijwaren. Daarvoor dienen de bekende gele zoutbakken verspreid over de hele gemeente, vijftig stuks in totaal. Bij vriesweer worden deze bakken twee maal per week bijgevuld.

Toch willen wij de medewerking van onze inwoners vragen om de voetpaden ter hoogte van hun woningen sneeuwvrij te maken, opdat voetgangers veilig kunnen passeren. Dit behoort tot de burger-lijke verplichtingen. Het is echter niet de bedoeling om de sneeuw te verplaatsen naar het fi etspad of de straat.

Omdat de stadsdiensten

niet overal tegelijk kunnen

zijn heeft het stadsbestuur

haar prioriteiten vertaald in

een strooiplan, dat bestaat

uit drie fases.

7Belleman / december 2014

BOBBEN is … een feestbus nemen op oudejaarBegin 2015 veilig en zonder parkeerstress met De Lijn. De buschauffeurs Begin 2015 veilig en zonder parkeerstress met De Lijn. De buschauffeurs Begin 2015 veilig en zonder parkeerstress met De Lijn. De buschauffeurs bobben immers mee en brengen u vlot naar uw feestje en weer naar huis.bobben immers mee en brengen u vlot naar uw feestje en weer naar huis.

Feestbussen in Hamont-AchelHamont-Achel wordt bediend door feestbus 425 (Hamont - Achel - Overpelt - Neerpelt - Hamont) en 426 (Hamont - Neerpelt - Overpelt - Achel - Hamont). De dienstregeling van deze feestbussen vindt u op www.delijn.be/oudejaarwww.delijn.be/oudejaar. Of bel De LijnInfo op 070 220 200 (0,30 euro/minuut). De medewerkers zijn daar ook de hele oudejaarsnacht paraat om uw vragen te beantwoorden.

Gemeenteraad en college

U reist gratisU reist gratisU reist gratisAlle inwoners van Hamont-Achel reizenAlle inwoners van Hamont-Achel reizenAlle inwoners van Hamont-Achel reizengratis met oudejaar dankzij de fi nanci-gratis met oudejaar dankzij de fi nanci-gratis met oudejaar dankzij de fi nanci-ele tussenkomst van het stadsbestuur. ele tussenkomst van het stadsbestuur. ele tussenkomst van het stadsbestuur. Om hiervan gebruik te maken, haalt Om hiervan gebruik te maken, haalt u uw gratis biljet op voorhand af aan u uw gratis biljet op voorhand af aan de balie van het UiTpunt (Wal 26) of de balie van het UiTpunt (Wal 26) of in de bibliotheek van Achel (Michiels-plein 3 bus 2), uiterlijk op 23 december. Op de bus kunt u geen gratis biljet krijgen.

Met uw gratis biljet kunt u

op oudejaarsavond en -nacht

en op nieuwjaarsdag tot

middernacht gebruikmaken

van de gewone diensten van

De Lijn en van de speciale

feestbussen.

Kermis en marktDe kermissen en jaarmarkten voor 2015 zijn als volgt vastgelegd:

Plaats Datum Wijze van bepaling

KERMISSEN

Achel-Centrum 02.08.15 1ste zondag van augustus

Achel-Centrum 11.10.15 zondag 9 oktober of de zondag erna

Achel-Statie 23.08.15 4de zondag van augustus

Hamont-Centrum 31.05.15 zondag na Pinksteren

Hamont-Centrum 25.10.15 zondag 21 oktober of de zondag erna

Hamont-Lo 19.07.15 voorlaatste zondag van juli

JAARMARKTEN

Hamont-Centrum 02.06.15 kermisdinsdag

Hamont-Centrum 27.10.15 kermisdinsdag

KERSTMARKT

Hamont-Centrum 12.12.15 voorlaatste zaterdag voor Kerstmis

8 www.hamont-achel.be

Het initiatief betekent een win-win situ-atie voor elk korps. Aanvankelijk beperkte de samenwerking zich tot de domeinen logistiek, personeel en ICT. Zo werden er akkoorden afgesloten om voortaan in as-sociatie te gaan voor een aantal logistieke zaken. Bijvoorbeeld de aankoop van kan-toorbenodigdheden, het beheer van het voertuigenpark, telefonie, internet, verze-keringsdossiers en ICT.

Ook de toegang tot de lokale politiesoft-ware ISLP werd gestroomlijnd, zodat iedere politieambtenaar van de drie korp-sen toegang heeft tot de pc’s van de drie politiezones. Ook rond het personeels-beheer is er samenwerking tot stand ge-komen. Er wordt gewerkt met dezelfde (en zelf ontwikkelde) personeelsdatabank en er zijn afspraken gemaakt voor een eenvormige aanpak rond zaken als deeltijds werken en ziekteverzuim.

In een volgende fase kreeg de samenwerking op het terrein meer gestalte. Naast de bestaande afspraken omtrent een gezamenlijke permanentie slachtofferbejegening en het gebruik van cellen, worden sedert vorig jaar ook gezamenlijke verkeersacties georganiseerd.

Sinds 1 september van dit jaar worden ook de beurtrollen voor de offi cieren samen georganiseerd. Voorheen werden deze wachtbeurten apart georganiseerd door elke politiezone, ieder voor het eigen grondgebied. Er werd recent een protocol afgesloten om de wachtbeurten voortaan samen te organiseren. Deze werkwijze is effi ciënter en door de nieuwe werkwijze krijgen we meer en beter “blauw” op straat. Die effi ciëntiewinst zien we trouwens ook bij het samenwerkingsprotocol voor de slachtofferbejegening. De samenwerking wordt binnen een zestal maanden geëvalueerd. Maar tot heden wordt het partnerschap in alle drie de korpsen als een meerwaarde ervaren.

De samenwerking moet niet alleen leiden tot meer effi ciëntie, maar ook tot een betere service voor de burgers.

Politiezones slaan de handen in elkaarAl een drietal jaren wordt er samengewerkt tussen de Noord-Limburgse politiezones HANO (Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt), Kempenland (Leopoldsburg, Hechtel-Eksel en Peer) en Lommel. De drie politiekorpsen breiden hun partnerschap steeds verder uit.

De politiezone HANO is ook actief op facebook!Wilt u gerichte en interessante info over uw lokale politie? Vind en like de politie dan snel op: www.facebook.com/Politiezone.HANO

HoofdkantoorEnergiestraat 33910 NeerpeltTelefoon: 011 44 08 20E-mail: [email protected]

WijkkantoorBosstraat 28 bus 13930 Hamont-AchelTelefoon: 011 44 63 86E-mail: [email protected]

Openingsuren politiekantoorOpeningsurenOpeningsurenMa-di-woe-vrij: van 7 tot 19 uurDo: van 8 tot 20 uurZa: van 9 tot 13 uur

Voor administratieve stukken: elke werkdag (behalve zaterdag) van 8 tot 12 en van 13 tot 17 uur.

OpeningsurenOpeningsurenMa-di-woe: van 9 tot 12 uurDo: van 16 tot 19 uur

De samenwerking moet niet alleen leiden tot meer

effi ciëntie, maar ook tot een betere service voor de burgers.

Veiligheid

Belleman / december 20149

Op 1 januari 2015 gaat de brandweerzone Noord-Limburg defi nitief Op 1 januari 2015 gaat de brandweerzone Noord-Limburg defi nitief Op 1 januari 2015 gaat de brandweerzone Noord-Limburg defi nitief van start. Concreet betekent dit dat de brandweerzone Noord-Limburg van start. Concreet betekent dit dat de brandweerzone Noord-Limburg van start. Concreet betekent dit dat de brandweerzone Noord-Limburg de 11 gemeenten Bocholt, Bree, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, de 11 gemeenten Bocholt, Bree, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt en Peer Leopoldsburg, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt en Peer verenigt en beschermt.

De bedoeling van de schaalvergroting is de kwaliteit van de brandweer te verhogen. Een betere hulpverlening, onder meer door intensievere op-leiding, moet de veiligheid van burgers en personeel vergroten. Positief nieuws voor onze burgers waar we graag zorg voor dragen.

‘Recent werd de verdeelsleutel door alle gemeenteraden van de elf gemeenten goedgekeurd zodat we op 1 januari 2015 defi nitief van start kunnen gaan met de hulpverleningszone.’, zegt zonecoördinator Jan Jorissen. ‘Met de brandweerzone beogen we een gelijke kwaliteit van hulpverlening aan de gehele zone, maar ook investeringen in de veiligheid en opleiding van brandweerlieden.’

Voor de burger zijn de nakende veranderingen nauwelijks waarneem-baar. Elke gemeente of stad die nu over een brandweerkazerne beschikt, zal die op 1 januari 2015 nog steeds hebben. De interventies zullen even snel als vroeger gebeuren. Enkel de organisatie ervan wordt dan bovenlokaal geregeld. Eén brandweerzone genereert vele voordelen: een aanzienlijke schaalvergroting, één administratie, één boekhouding. Bo-vendien is een van de belangrijkste elementen in de hervorming - het hele land wordt ingedeeld in brandweerzones – het feit dat elke brand-weerman hetzelfde statuut heeft. Brandweerlieden zullen overal dezelfde vergoeding krijgen en ook dezelfde opleidingen moeten volgen zodat er uniformiteit in de wereld van de brandweer heerst.

Op termijn zal er ook sterker ingezet worden op samenwerking. Samen-werking tussen de posten van de zone en tussen de zones onderling.De oprichting van een brandweerzone betekent ook dat in elke gemeen-te dezelfde prijs voor bepaalde interventies gehanteerd zal worden en iedereen kan rekenen op dezelfde service.

Brandweerzone Noord-LimburgBRANDWEERCONTACTGEGEVENSHOOFDPOST Brandweer Lommel Brandweer Lommel Brandweer Lommel Norbert Neeckxlaan 52 Norbert Neeckxlaan 52 Norbert Neeckxlaan 52 3920 Lommel 3920 Lommel Tel: 011 54 29 00 Tel: 011 54 29 00 Fax: 011 55 25 42 Fax: 011 55 25 42 [email protected] www.brandweerlommel.beOpeningsuren hoofdpost: alle dagen uitgezonderd weekend- en feestdagen van 8 tot 21 uur.

VOORPOSTBrandweer LommelHeuvelerweg 243910 NeerpeltTel: 011 54 29 00Fax: 011 55 25 [email protected]

Noodnummers 112 of 101 bellen?In België zijn er twee belangrijke noodnummers voor dringende hulp:

• 112 voor ambulance en brandweer• 112 voor ambulance en brandweer• 101 voor politie

Wanneer de tussenkomst van de hulpdiensten niet dringend is, belt u beter de lokale brandweer (brandweer Lommel: 011 54 29 00), uw huisarts of de lokale politie (HANO: 011 44 08 20)

De bedoeling van de schaalvergroting is de kwaliteit van de brandweer te verhogen. Een betere hulpverlening, onder meer door intensievere opleiding, moet de veiligheid van burgers en personeel vergroten. Positief nieuws voor onze burgers waar we graag zorg voor dragen.

Veiligheid

Burgerzaken

Bewaar uw PIN- en PUK-codeBewaar de pin- en pukcode van uw Bewaar de pin- en pukcode van uw identiteitskaart goed. U heeft deze steeds identiteitskaart goed. U heeft deze steeds vaker nodig, bijvoorbeeld bij adreswijziging, vaker nodig, bijvoorbeeld bij adreswijziging, online invullen van de belastingbrief, online invullen van de belastingbrief, opvraging van uw dossier bij het FOD opvraging van uw dossier bij het FOD Sociale Zaken, jobstudenten om in te Sociale Zaken, jobstudenten om in te loggen bij Student@work, enz.

Bij verlies van de codes kan u nieuwe Bij verlies van de codes kan u nieuwe aanvragen via www.ibz.rrn.fgov.bewww.ibz.rrn.fgov.bewww.ibz.rrn.fgov.bewww.ibz.rrn.fgov.bewww.ibz.rrn.fgov.bewww.ibz.rrn.fgov.be, waar u klikt op ‘herdruk pin-puk codes’. waar u klikt op ‘herdruk pin-puk codes’. Na 2 weken kan u de codes afhalen en Na 2 weken kan u de codes afhalen en activeren op het stadhuis.

Najaarsschoonmaak begraafplaatsenAllerheiligen is weer voorbij en inmiddels heeft de nachtvorst haar intrede gedaan. De najaarsschoonmaak op de stedelijke begraafplaatsen is in uitvoering. De ver-De najaarsschoonmaak op de stedelijke begraafplaatsen is in uitvoering. De ver-welkte bloemen en bloemstukken werden verwijderd, zodat de begraafplaatsen er weer piekfi jn bij liggen tegen de eindejaarsperiode.

Dienstverlening

Vanaf heden kan u ook op

het OCMW in Achel terecht voor

aanvragen inzake invaliditeit,

pensioenen en parkeerkaarten.

Identiteits-kaart

Breng bij ieder bezoek aan de dienst

burgerzaken uw identiteitskaart mee!

maandag: van 8.30 tot 12.30 uurdinsdag: van 8.30 tot 12.30 uurwoensdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uurwoensdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uurdonderdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 16 tot 18.30 uurdonderdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 16 tot 18.30 uurvrijdag: van 8.30 tot 12.30 uur

Het stadhuis is gesloten op:Woensdag 24 december 2014Donderdag 25 december 2014Vrijdag 26 december 2014

Stad 40 - 3930 Hamont-AchelTelefoon: 011 44 50 40Fax: 011 44 72 37E-mail: [email protected]: www.hamont-achel.be

Openingsuren stadhuis

Woensdag 31 december 2014Woensdag 31 december 2014Donderdag 1 januari 2015Donderdag 1 januari 2015Vrijdag 2 januari 2015Vrijdag 2 januari 2015

10 www.hamont-achel.be

Burgerzaken

Familiale aangelegenhedenGeboorten in september 2014Geboorten in september 201401.09 Sebe Nulens, Koleneind01.09 Sebe Nulens, Koleneind02.09 Fenna Duijsters, De Kempkens02.09 Anry Joenanov, Hoek03.09 Sam Fiddelaers, Burg04.09 Kiki Maas, Nieuwstraat05.09 Taulan Berisha, Bosstraat10.09 Noor Stelten, Rangeerweg10.09 Valentina Verwey, Schutterijstraat11.09 Noud Staals, Keunenlaan12.09 Aissatou Diallo, Kloosterstraat14.09 Lorena Souveryns, Dorpsstraat20.09 Daniël Patrascu, Hooghaag24.09 Lyana Kogel, Merelstraat27.09 Nore Schuurmans, Bleekstraat27.09 Hazel Moris, Stationsstraat27.09 Lieke Goris, Lozenweg27.09 Nabil Lammouy, Rodenbachstraat29.09 Shawn Swusten, Posthoornstraat

Geboorten in oktober 201408.10 Maya Szymczak, Kerkbosstraat16.10 Loreana Dirks, Mulk21.10 Siem Broekmans, ’t Lo23.10 Vince Geusens, Thomas Watsonlaan28.10 Sophie Beelen, Pachtweg

Geboorten in november 201401.11 Vince Heijlen, Watertorenstraat04.11 Alae Sakkour, Kloosterstraat04.11 Zümra Yildirim, Schutterijstraat05.11 Hannah Lamers, Sint Odilialaan10.11 Philip Slim, Kolleberglaan17.11 Louïc Umans, Altaarhoeve17.11 Louïc Umans, Altaarhoeve21.11 Salahudeen Essakkati, Dorpsstraat21.11 Salahudeen Essakkati, Dorpsstraat

Huwelijken in september 2014Huwelijken in september 201405.09 Nico Smets05.09 Nico Smets en Lisan Breemans en Lisan Breemans06.09 Tim Goversen06.09 Tim Goversen en Ellen Grobben en Ellen Grobben13.09 Pascal Schutters13.09 Pascal Schutters en An Kauffmann en An Kauffmann13.09 Jonas Geerits13.09 Jonas Geerits en Stefanie Diels en Stefanie Diels19.09 Günther Leppens19.09 Günther Leppens en Cindy Eerdekens en Cindy Eerdekens19.09 Ben Paesen19.09 Ben Paesen en Inge Theuwissen en Inge Theuwissen20.09 Paul Van Langendonck20.09 Paul Van Langendonck en Cornelia van Oyen en Cornelia van Oyen27.09 Robby Schulpen27.09 Robby Schulpen en An Umans en An Umans27.09 Stefan Emmers27.09 Stefan Emmers en Mieke Melotte en Mieke Melotte

Sterfgevallen in oktober 201401.10 Jaak Stevens, weduwnaar Jo Tijssen, 81 jaar03.10 Miek van Nunen, echtgenote03.10 Miek van Nunen, echtgenote03.10 Miek van Nunen, echtgenote Hub Wilms, 77 jaar Hub Wilms, 77 jaar Hub Wilms, 77 jaar04.10 Gerard Simons, echtgenoot04.10 Gerard Simons, echtgenoot04.10 Gerard Simons, echtgenoot Dina Huibers, 72 jaar Dina Huibers, 72 jaar08.10 José Tops, weduwe08.10 José Tops, weduwe François Van Baelen, 96 jaar François Van Baelen, 96 jaar11.10 Harry Geers, echtgenoot Ine Scholtens, 65 jaar14.10 Doortje van Rooij, weduwe Jacob van Gemert, 83 jaar23.10 Maria Martens, weduwe Pierre Daemen, 85 jaar25.10 Harie Winters, weduwnaar Lisa Jacobs, 94 jaar27.10 Harry Schuurmans, echtgenoot Petra Palmans, 91 jaar27.10 Joep Kwanten, weduwnaar Maria Dilissen, 79 jaar28.10 Gerrie van Rijswijck, 73 jaar30.10 Jet Caels, weduwe Toon Baens, 90 jaar

Sterfgevallen in november 201406.11 Mariette Mertens, weduwe Lambert Stevens, 84 jaar Lambert Stevens, 84 jaar07.11 Piet Vanbussel, echtgenoot07.11 Piet Vanbussel, echtgenoot Mia Vaes, 64 jaar Mia Vaes, 64 jaar20.11 Elizabeth Jacobs, weduwe20.11 Elizabeth Jacobs, weduwe Cornelis Vis, 95 jaar Cornelis Vis, 95 jaar24.11 Theo Janssen, echtgenoot24.11 Theo Janssen, echtgenoot Mietje Stienaers, 80 jaar Mietje Stienaers, 80 jaar28.11 Marc Joosten, 49 jaar28.11 Marc Joosten, 49 jaar29.11 Geertje Compaan, echtgenote29.11 Geertje Compaan, echtgenote29.11 Geertje Compaan, echtgenote René Vervoort, 71 jaar René Vervoort, 71 jaar René Vervoort, 71 jaar René Vervoort, 71 jaar

Huwelijken in oktober 2014Huwelijken in oktober 2014Huwelijken in oktober 201403.10 Jacky Stevens03.10 Jacky Stevens03.10 Jacky Stevens en Joyce Kogel en Joyce Kogel03.10 Roeland Beliën03.10 Roeland Beliën en Karen Mertens04.10 Ronnie Slegers en Inge Houben13.10 Jory Willemsem en Elena Bozhinovska25.10 Johan Palmans en Mieke Mertens31.10 Roel Engelen en Sofi e Lemmens

Huwelijken in november 201408.11 Jan Bakermans en Ilse van Hazendonk21.11 Mohammad Jalloh en Assiatou Bah

Sterfgevallen in september 201408.09 Catharina Lemmens, echtgenote Wilhelmus van Nunen, 71 jaar15.09 Mia Sutens, echtgenote André Beliën, 83 jaar19.09 Yvonne Versmissen, 80 jaar20.09 Fons Schuurmans, echtgenoot Mia Kuppens, 85 jaar21.09 Adrianus Rops, echtgenoot Maria Dings, 87 jaar Maria Dings, 87 jaar26.09 Tom van Rooij, weduwnaar26.09 Tom van Rooij, weduwnaar Jeanine Cox, 73 jaar Jeanine Cox, 73 jaar

Belleman / december 201411

12 www.hamont-achel.be

Elektriciteit kan niet in grote hoeveelheden opgeslagen worden.Ten eerste moeten we een belangrijk principe voor ogen houden: het is vooralsnog technisch onmogelijk om elektriciteit op grote schaal op te slaan. Elektriciteit moet dus geproduceerd worden op het moment waarop ze verbruikt wordt. Om het elektriciteitsnet normaal te laten werken, moeten de productie en het verbruik van elektriciteit voortdurend in evenwicht worden gehouden.

Het voortdurend verzekeren van het evenwicht op het net, betekent met andere woorden dat men ervoor moet zorgen dat er op elk moment genoeg stroom is om aan de vraag van de verbruikers te voldoen. Daarin hebben verschillende spelers een rol:

DE ELEKTRICITEITSLEVERANCIERS EN -PRODUCENTENDe elektriciteitsleveranciers sluiten contracten af met particulieren, ondernemingen en industriële klanten. Zij kopen vervolgens de elektriciteit die ze nodig hebben om aan de vraag van hun klanten te voldoen aan bij de producenten die de elektriciteitscentrales, windturbines of andere productiemiddelen bezitten. U betaalt uw factuur aan de leverancier (bv. Electrabel, Eni, Lampiris, Luminus …).(bv. Electrabel, Eni, Lampiris, Luminus …).

DE NETBEHEERDERSDe beheerders van het elektriciteitsnet vervoeren de stroom van de centrales naar de verbruikers. Er zijn twee types netbeheerders:

Een transmissienetbeheerder die de elektriciteit op hoogspanning beheert op het nationale niveau, die het hoogspanningsnet onderhoudt en uitbreidt, die in real time controleert of de productie en het verbruik in evenwicht zijn en zo nodig correcties uitvoert. In België is dat Elia.

In meerdere distributienetbeheerders (Eandis en Infrax) die elk op een bepaald grondgebied zorgen voor de lokale distributie of verdeling. Zij zorgen ervoor dat de stroom toekomt in de woningen, ondernemingen, ziekenhuizen, instellingen enz. en onderhouden het laagspanningsnet. Zij zijn het die uw meterstanden komen opnemen.

DE FEDERALE OVERHEIDDe federale overheid bepaalt het globale energiebeleid en waakt erover dat de productiemiddelen voor elektriciteit kunnen voorzien in de vraag van de verbruikers van ons land. Ze neemt hiervoor de gepaste maatregelen.

Elektriciteitsschaarste treedt op als de productie sterk daalt en er geen elektriciteit in voldoende hoeveelheden kan worden ingevoerd om aan de vraag van de consumenten te voldoen.te voldoen.

De federale overheid en Elia, de beheerder van het transmissienet voor elektriciteit, De federale overheid en Elia, de beheerder van het transmissienet voor elektriciteit, zien er voortdurend op toe dat het aanbod van en de vraag naar stroom in ons zien er voortdurend op toe dat het aanbod van en de vraag naar stroom in ons land in evenwicht is. Maar komende winter staan we er slecht voor. Drie van onze land in evenwicht is. Maar komende winter staan we er slecht voor. Drie van onze zeven kernreactoren zijn immers gesloten, waardoor onze productie fors verkleint. zeven kernreactoren zijn immers gesloten, waardoor onze productie fors verkleint. Dit betekent dat indien we in heel Europa te kampen krijgen met een lange periode Dit betekent dat indien we in heel Europa te kampen krijgen met een lange periode van hevige koude en tegelijk met de afwezigheid van wind, onze mogelijkheden van van hevige koude en tegelijk met de afwezigheid van wind, onze mogelijkheden van elektriciteitsaankoop bij de buurlanden beperkt zijn. De kans op een stroomtekort elektriciteitsaankoop bij de buurlanden beperkt zijn. De kans op een stroomtekort wordt dan reëel.wordt dan reëel.

Stroomtekort in Belgie: hoe kan dat?

Nutsvoorzieningen

Wat is nu precies het probleem?

Het probleem dat ons land momenteel kent is eenvoudig samen te vatten: • 3 kernreactoren liggen stil;• meerdere gascentrales zijn gesloten;• invoeren van elektriciteit is niet altijd mogelijk;• hernieuwbare energie wordt niet altijd geproduceerd:

windmolens kunnen immers maar produceren als het waait.

Het is moeilijk voor te stellen dat een zo essentiële hulpbron als elektriciteit zou kunnen ont-breken in ons dagelijks leven met al zijn elektrische toepassingen. Deze winter is het risico op stroomtekort in België echter reëel. Om te begrijpen hoe het zover is kunnen komen moeten we kijken naar het elektriciteitssysteem in zijn geheel.

Stroomtekort in Belgie: hoe kan dat?

1313

NutsvoorzieningenBehalve bij een onvoorzien incident, kunnen we op voorhand een risico Behalve bij een onvoorzien incident, kunnen we op voorhand een risico op stroomtekort vaststellen en erop anticiperen. Elektriciteit in grote hoe-op stroomtekort vaststellen en erop anticiperen. Elektriciteit in grote hoe-veelheden opslaan is helaas niet mogelijk. Maar als ieder van ons zijn veelheden opslaan is helaas niet mogelijk. Maar als ieder van ons zijn veelheden opslaan is helaas niet mogelijk. Maar als ieder van ons zijn veelheden opslaan is helaas niet mogelijk. Maar als ieder van ons zijn veelheden opslaan is helaas niet mogelijk. Maar als ieder van ons zijn elektriciteitsverbruik maximaal beperkt zodra er een tekort wordt aange-elektriciteitsverbruik maximaal beperkt zodra er een tekort wordt aange-elektriciteitsverbruik maximaal beperkt zodra er een tekort wordt aange-elektriciteitsverbruik maximaal beperkt zodra er een tekort wordt aange-elektriciteitsverbruik maximaal beperkt zodra er een tekort wordt aange-kondigd, kunnen we een stroomtekort vermijden. We weten allemaal dat kondigd, kunnen we een stroomtekort vermijden. We weten allemaal dat kondigd, kunnen we een stroomtekort vermijden. We weten allemaal dat wanneer we te veel toestellen tegelijk op hetzelfde stopcontact aanslui-wanneer we te veel toestellen tegelijk op hetzelfde stopcontact aanslui-wanneer we te veel toestellen tegelijk op hetzelfde stopcontact aanslui-ten, de zekering springt. Wel, dit geldt bij uitbreiding ook voor het hele ten, de zekering springt. Wel, dit geldt bij uitbreiding ook voor het hele ten, de zekering springt. Wel, dit geldt bij uitbreiding ook voor het hele land: als we veel meer verbruiken dan er op het net beschikbaar is, wordt de voorziening afgesloten om technische problemen op grote schaal te voorkomen.

Belleman / december 2014december 2014

Hoe kan ik mij voorbereiden op een stroomonderbreking?• Laad uw elektronische toestellen op (tablet,

laptop, mp3-speler, GSM,…). Tijdens de stroomuitval zullen de mobiele netwerken stroomuitval zullen de mobiele netwerken stroomuitval zullen de mobiele netwerken stroomuitval zullen de mobiele netwerken en vaste telefoonlijnen mogelijk verstoord en vaste telefoonlijnen mogelijk verstoord en vaste telefoonlijnen mogelijk verstoord en vaste telefoonlijnen mogelijk verstoord zijn. zijn.

• Maak een noodpakket klaar: zaklampen • Maak een noodpakket klaar: zaklampen • Maak een noodpakket klaar: zaklampen • Maak een noodpakket klaar: zaklampen • Maak een noodpakket klaar: zaklampen • Maak een noodpakket klaar: zaklampen (controleer de batterijen), kaarsen of thee-(controleer de batterijen), kaarsen of thee-(controleer de batterijen), kaarsen of thee-(controleer de batterijen), kaarsen of thee-lichtjes, medicijnen, warme kleren, eventu-lichtjes, medicijnen, warme kleren, eventu-lichtjes, medicijnen, warme kleren, eventu-lichtjes, medicijnen, warme kleren, eventu-eel een radio op batterijen.eel een radio op batterijen.

• Zorg voor iets te eten en te drinken: doe war-• Zorg voor iets te eten en te drinken: doe war-me soep in een thermosfl es, alsook warm me soep in een thermosfl es, alsook warm water om de babyvoeding op te warmen.water om de babyvoeding op te warmen.

• Bereid uw koelkasten en diepvriezers voor: • Bereid uw koelkasten en diepvriezers voor: het is beter om de koelkast en diepvriezer het is beter om de koelkast en diepvriezer niet te openen. Zelfs zonder elektriciteit kan niet te openen. Zelfs zonder elektriciteit kan voeding 3 tot 6 uur op temperatuur blijven. voeding 3 tot 6 uur op temperatuur blijven. Plaats een bakje met ijsblokjes in de diep-Plaats een bakje met ijsblokjes in de diep-vriezer vóór de onderbreking. Als u na de vriezer vóór de onderbreking. Als u na de onderbreking merkt dat het ijs gesmolten is onderbreking merkt dat het ijs gesmolten is en daarna weer bevroren (dus wanneer de en daarna weer bevroren (dus wanneer de blokjes één grote blok geworden zijn) dan blokjes één grote blok geworden zijn) dan weet u ook dat hetzelfde met het eten is ge-weet u ook dat hetzelfde met het eten is ge-beurd.beurd.

• Denk aan kwetsbare personen.• Denk aan kwetsbare personen.

• Schakel gevoelige elektronische toestellen • Schakel gevoelige elektronische toestellen (tv, pc, …) uit om schade te voorkomen door (tv, pc, …) uit om schade te voorkomen door een stroomstoot bij het heropstarten.een stroomstoot bij het heropstarten.

Ook een afschakeling in Hamont-Achel?Heel België is opgedeeld in 6 schijven. Hamont-Achel valt volledig in schijf 4.Dit wil zeggen dat wanneer er een stroomonderbreking komt, eerst schijf 6 en dan 5 worden uitgeschakeld alvorens wij zonder stroom vallen. De stroomonderbreking zal slechts enkele uren duren, waarschijnlijk op momenten van piekverbruik, tussen 17 en 20 uur.

Samen kunnen we een afschakeling helpen vermijden.Als we allemaal een inspanning doen om ons stroomverbruik te beperken, kunnen we een afschakeling helpen vermijden. Dit geldt zowel voor de inwoners van de gemeenten die afgeschakeld worden als voor de andere mensen. Vele kleintjes maken één grote. Laten we er dan ook iets aan doen, niet alleen voor onszelf, maar ook voor familie en vrienden, ondernemingen, … want iedereen kan er rechtstreeks bij betrokken zijn.

Zeven dagen vóór een effectief risico op een stroomtekort maken de bevoegde ministers de bevolking attent op de noodzaak van een vermindering van onze elektriciteitsconsumptie. In laatste instantie, zullen ze op de vooravond van een eventueel tekort beslissen welke distributiecabines worden afgeschakeld.

Hoe kan ik meehelpen?• Schakel onnodige verlichting uit.

• Zet uw thermostaat lager en trek een trui aan.

• Zet elektrische apparaten niet in stand-by maar schakel ze volledig uit.

• Vermijd het gebruik van strijkijzer, wasmachine, droogkast, fornuis, microgolfoven, afwasmachine of stofzuiger, behalve wanneer het absoluut noodzakelijk is. Gebruik deze toestellen bij voorkeur na 22 uur.

• Moedig uw familie en vrienden aan hetzelfde te doen.

Het is moeilijk voor te stellen dat een zo essentiële hulpbron als elektriciteit zou kunnen ontbreken in ons dagelijks leven met al zijn elektrische toepas-singen. Deze winter is het risico op stroomtekort in België echter reëel.

www.offon.be

14 www.hamont-achel.be

Nutsvoorzieningen

Stroomtekort in Belgie: hoe kan dat? (vervolg)En wat als het toch zover komt?• Blijf geduldig en kalm.

• Rij niet onnodig met de auto: verkeerslichten werken niet, spoorwegovergangen zijn gesloten.

• Opgelet met kaarsen! Laat deze nooit onbewaakt achter en doof ze voor u naar bed gaat. Gebruik liever theelichtjes of zaklampen.

• Open de koelkast en diepvriezer niet onnodig.

• Trek gevoelige elektrische apparaten uit om schade tijden het heropstarten te voorkomen.

• Zet om dezelfde redenen de thermostaat van de verwarming op het minimum.

• Telefoneer enkel indien dat noodzakelijk is: gebruik bij voorkeur sms.

• Sluit ramen en deuren om de warmte binnen te houden maar let op met koolmonoxide (CO) vergiftiging indien u met gas, mazout, kolen of hout verwarmt.

• Volg de berichtgeving: gebruik een radio op batterijen.

• Laat een lichtschakelaar ingeschakeld, zo ziet u meteen of er weer elektriciteit is.

Stroomtekort in Belgie: hoe kan dat? (vervolg)

Opgelet met het gebruik van liftenGebruik 1 uur voor de afschakeling de lift niet meer!Doordat de hulpdiensten tijdens de afschakeling moeilijk bereikbaar zijn kan het zijn dat u enkele uren moet wachten voordat u bevrijd kan worden uit een vastgelopen lift.

En wat als het licht weer brandt?• Schakel uw elektrische toestellen niet allemaal tegelijk weer aan. Wacht tot het

elektriciteitsnetwerk hersteld is om een overbelasting te vermijden.

• Doof alle kaarsen, zeker wanneer u gaat slapen.

• Controleer het eten in de koelkast en diepvriezers. Controleer ook het bakje met ijsblokjes om te zien of de inhoud gesmolten is. Gooi het eten weg bij het geringste vermoeden van bederf. Gezondheid boven alles!

• Informeer naar de toestand van kwetsbare familieleden en buren.

• Als u een noodgenerator gebruikt mag deze niet verder gebruikt worden als de stroom opnieuw ingeschakeld wordt

• Indien u uw noodkit gebruikt hebt, vergeet deze dan niet aan te vullen voor een nieuwe noodsituatie.

Wat doet Hamont-Achel?Samen met de provincie Limburg is er een draaiboek Elektriciteitsonderbreking 2014 uitgewerkt om zoveel mogelijk problemen te voorkomen. Tijdens de 2014 uitgewerkt om zoveel mogelijk problemen te voorkomen. Tijdens de 2014afschakeling voorziet het stadsbestuur vier informatiepunten waar de inwoners terecht kunnen voor dringende hulp die wellicht telefonisch niet gegeven kan worden.

Het stadhuis (Stad 40) en het gemeenschapshuis (Michielsplein 1) worden voorzien van generatoren waarmee de nodige elektriciteit kan opgewekt worden. De politie en de hulpdiensten van het Rode Kruis zullen aanwezig zijn op deze locaties zodat dringende hulpverlening mogelijk is. Zowel voor dringende interventies als allerhande vragen kan je terecht op deze informatiepunten.

Bij de parochiezaal van Achel Statie (Sint-Odilialaan 58) en ’t Lo (Leeuwerikstraat 6) zal iemand van de politiediensten aanwezig zijn met een Astridradio. Een Astridradio is het enige communicatiemiddel dat blijft werken tijdens een stroomuitval. Hiermee kan de politie het informatiepunt in het stadhuis en andere hulpdiensten bereiken.

Vanuit de politiezone HANO zullen zo veel mogelijk politiepatrouilles op straat Vanuit de politiezone HANO zullen zo veel mogelijk politiepatrouilles op straat te zien zijn. De politiediensten zien toe op verkeersveiligheid alsook voor extra bewaking op industrieterreinen.

De stad wil het goede voorbeeld geven om minder elektriciteit te verbruiken. Tijdens de kerstperiode zal er enkel accentverlichting opgehangen worden in het centrum en zal de traditionele kerstverlichting niet verschijnen in het straatbeeld.

Meer informatie vindt u terug op de websites:terug op de websites:terug op de websites:www.economie.fgov.bewww.economie.fgov.bewww.winterklaar.bewww.elia.bewww.offon.be

NOODGEVAL?101 Politie100 Ambulance100 Brandweer112 Als het niet anders kan

15Belleman / december 2014

Ieder uur een trein Op zondag 7 april werd de eerste passagierstrein sinds 1957 feestelijk ontvangen in het station van Hamont. Met de nieuwe vervoersregeling van de NMBS, die op 14 december van start ging, is Hamont inmiddels het nieuwe eindstation van de lijn Antwerpen. Dit betekent dat er dagelijks ieder uur een trein vanuit Hamont richting Antwerpen vertrekt. De eerste trein vertrekt om 05.27 u en daarna ieder uur om 20 minuten na het uur. Tussen 07.39 en 22.39 ukomt er ieder uur een trein aan in Hamont.

Vertrektijden Aankomsttijden

05.27 u 07.39 u06.20 u 08.39 u07.20 u 09.39 u… ….21.20 u 22.39 u

Wilt u een ticket kopen, dan kan dat op het perron aan de automaat. De automaat biedt niets dan voordelen: via een gebruiksvriendelijke verkoopdialoog kan je kiezen uit een preselectie van producten en bestemmingen die in deze stopplaats het vaakst gevraagd worden. U kan er niet enkel contant, maar ook met bancontact en kredietkaart betalen. Tevens kan u op de automaat de abonnementen op uw MOBIB-kaart verlengen en de geldigheidsperiode ervan controleren. Voor andere vervoersbewijzen kan u terecht in het station van Neerpelt of op de website van de NMBS: www.belgianrail.bewww.belgianrail.be

De nieuw aangelegde parking voorziet plaats voor 81 voertuigen en 5 parkings voor andersvaliden. Ook is er een nieuwe fi etsenstalling voorzien voor 126 fi etsen en 8 bromfi etsen.

De Lijn past eveneens de dienstregeling van de bussen aan. Dit heeft geen invloed op de rijtijden voor de bussen die Hamont-Achel aandoen.

Nutsvoorzieningen

© U

t Klik

t

Met de nieuwe

vervoersregeling van de

NMBS, die op 14 december

van start ging, is Hamont

inmiddels het nieuwe

eindstation van de lijn

Antwerpen. Dit betekent dat

er dagelijks ieder uur een

trein vanuit Hamont richting

Antwerpen vertrekt.

www.hamont-achel.be

Nutsvoorzieningen

Wintertips: bescherm uw waterleiding en watermeterWinterse temperaturen kunnen ervoor zorgen dat uw waterleiding en watermeter bevriezen. Dit is niet alleen onaangenaam, het kan u ook heel wat geld kosten. Om dit te vermijden, geeft De Watergroep graag enkele tips.

• Zorg ervoor dat de temperatuur in alle lokalen met waterleidingbuizen steeds boven het vriespunt blijft.

• Is het niet mogelijk een vorstgevoelig lokaal te verwarmen? Plaats dan een elektrisch verwarmingslint parallel met de leiding en de watermeter. Let wel op voor kunststofbuizen en voor het binnenwerk van de watermeter: deze kunnen smelten door de warmte. Wikkel dus nooit een verwarmingslint rond de leiding, maar leg het verwarmingslint parallel. Knutsel niet zelf iets in elkaar, maar doe een beroep op een vakman.

• Geef de nodige aandacht aan buitenkraantjes en leidingen in of tegen koude • Geef de nodige aandacht aan buitenkraantjes en leidingen in of tegen koude buitenmuren, vooral als die zijn blootgesteld aan koude wind.buitenmuren, vooral als die zijn blootgesteld aan koude wind.

• Is de woning in de winter onbewoond? Speel dan op veilig en sluit het water af. • Is de woning in de winter onbewoond? Speel dan op veilig en sluit het water af. Vergeet niet vooraf alle leidingen leeg te laten lopen. Draai daarom alle kranen Vergeet niet vooraf alle leidingen leeg te laten lopen. Draai daarom alle kranen open nadat u de hoofdkraan heeft dichtgedraaid.open nadat u de hoofdkraan heeft dichtgedraaid.

• Aangezien niet alle lekken (onmiddellijk) zichtbaar zijn, controleert u best • Aangezien niet alle lekken (onmiddellijk) zichtbaar zijn, controleert u best regelmatig de stand van uw watermeter. Stelt u plots een hoog verbruik vast? Ga regelmatig de stand van uw watermeter. Stelt u plots een hoog verbruik vast? Ga dan op zoek naar de oorzaak. U kan bv. ’s avonds voor het slapengaan de stand dan op zoek naar de oorzaak. U kan bv. ’s avonds voor het slapengaan de stand van uw watermeter noteren. Indien u ’s nachts geen water verbruikt hebt en u stelt van uw watermeter noteren. Indien u ’s nachts geen water verbruikt hebt en u stelt ’s morgens toch een gewijzigd verbruik vast, dan zit u waarschijnlijk met een lek.’s morgens toch een gewijzigd verbruik vast, dan zit u waarschijnlijk met een lek.

Om goed voorbereid te zijn, controleert u best voor de winter of de hoofdkraan goed Om goed voorbereid te zijn, controleert u best voor de winter of de hoofdkraan goed sluit en de leegloopkraantjes in de buurt van de hoofdkraan goed werken. Zo komt sluit en de leegloopkraantjes in de buurt van de hoofdkraan goed werken. Zo komt u in de koude wintermaanden niet voor verrassingen te staan.u in de koude wintermaanden niet voor verrassingen te staan.

Wat doet u als de leidingen toch bevroren zijn?Wat doet u als de leidingen toch bevroren zijn?• Indien er nergens in de woning water is, dan is hoogstwaarschijnlijk de aansluiting • Indien er nergens in de woning water is, dan is hoogstwaarschijnlijk de aansluiting

bevroren. Sluit eerst de hoofdkraan af. Ontdooi het gedeelte binnenshuis met de bevroren. Sluit eerst de hoofdkraan af. Ontdooi het gedeelte binnenshuis met de haardroger, vertrekkende van het tappunt naar de hoofdkraan. Gebruik nooit een haardroger, vertrekkende van het tappunt naar de hoofdkraan. Gebruik nooit een brander. Pas op met leidingen in kunststof omwille van smeltgevaar. Beweeg de brander. Pas op met leidingen in kunststof omwille van smeltgevaar. Beweeg de haardroger voortdurend heen en weer. haardroger voortdurend heen en weer.

• Draai nadien de hoofdkraan slechts een beetje open, want er zouden wel eens • Draai nadien de hoofdkraan slechts een beetje open, want er zouden wel eens buizen gesprongen kunnen zijn en dan zit u met waterschade na ontdooiing. Na buizen gesprongen kunnen zijn en dan zit u met waterschade na ontdooiing. Na controle kan de hoofdkraan volledig opengezet worden.controle kan de hoofdkraan volledig opengezet worden.

• Als de watermeter of de aansluiting buitenshuis bevroren is, dient u de hulp in te • Als de watermeter of de aansluiting buitenshuis bevroren is, dient u de hulp in te roepen van uw drinkwaterbedrijf.

• Als u er niet in slaagt om de leidingen te ontdooien, kan u enkel wachten tot het • Als u er niet in slaagt om de leidingen te ontdooien, kan u enkel wachten tot het warmer wordt en dan ontdooien de leidingen vanzelf. In dat geval houdt u de warmer wordt en dan ontdooien de leidingen vanzelf. In dat geval houdt u de hoofdkraan best dicht als u niet thuis bent of gaat slapen. Zo vermijdt u eventuele hoofdkraan best dicht als u niet thuis bent of gaat slapen. Zo vermijdt u eventuele lekken bij plotse dooi.

• In geval van waterschade neemt u best contact op met uw verzekeraar. • In geval van waterschade neemt u best contact op met uw verzekeraar. Maak hiervoor de nodige foto’s.

Voor meer tips kan u terecht op de website Voor meer tips kan u terecht op de website www.dewatergroep.bewww.dewatergroep.be.

16

Winterse temperaturen kunnen

ervoor zorgen dat uw waterlei-

ding en watermeter bevriezen.

Dit is niet alleen onaangenaam,

het kan u ook heel wat geld

kosten. Om dit te vermijden,

geeft De Watergroep graag

enkele tips.

Straatverlichting blijft branden op ‘t LoMidden oktober is een aannemer in opdracht van Infrax begonnen met het aanleggen van aardgasleidingen. Deze leidingen worden aan de kant van de even huisnummers van ’t Lo en de Salvatorstraat gelegd. Om de verkeersveiligheid in de werkzone te verhogen zal de openbare verlichting, op vraag van politie HANO, gedurende de werken ook ’s nachts blijven branden. Deze maatregel zal geen enkele invloed hebben op een mogelijke afschakeling van de elektriciteit tijdens de komende winter. Een tekort dreigt immers pas bij piekverbruik, wat ’s nachts niet het geval is.

De werken zullen iets langer duren dan oorspronkelijk voorzien door de moeilijke werkomstandigheden ter plaatse en de vele nutsleidingen in de berm. Het einde van de werken is voorzien voor het voorjaar van 2015.

uw waterleiding en watermeter

17Belleman / december 2014

Milieu en duurzaamheid

Repair caféOp vrijdag 10 oktober vond in het Michielshof voor de eerste keer een ‘Repair Café’ plaats. De Gemeentelijke Raad voor Café’ plaats. De Gemeentelijke Raad voor Café’ plaats. De Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS), haar Ontwikkelingssamenwerking (GROS), haar Ontwikkelingssamenwerking (GROS), haar lidorganisaties en het stadsbestuur sloegen lidorganisaties en het stadsbestuur sloegen lidorganisaties en het stadsbestuur sloegen hiervoor de handen in elkaar. hiervoor de handen in elkaar.

Handige en enthousiaste techniekers en Handige en enthousiaste techniekers en vrijwilligers stonden klaar om bezoekers vrijwilligers stonden klaar om bezoekers hun kapotte kleine elektrische toestellen, hun kapotte kleine elektrische toestellen, fietsen, kleding, kralen, stoelen en computers te herstellen. Met dit Repair Café willen we voorkomen dat defecte voorwerpen, die nog te herstellen zijn, op de vuilnisbelt belanden. Deze voorwerpen kregen hierdoor een tweede leven.

Verder werd advies gegeven inzake de juiste onderdelen/benodigdheden voor eventuele herstellingen. Tevens kon men workshops volgen zoals juwelen en speelgoed maken met afvalmateriaal. Verder was het Repair Café een gezellig samenzijn met mensen uit de buurt en maakten de lidorganisatie van het GROS van de gelegenheid gebruik om hun werking voor te stellen. De GROS was zeer tevreden over de opkomst en kijkt uit naar een volgend Repair Café dat zal plaatsvinden op vrijdag 27 februari van 18 tot 21 uur in het Michielshof te Achel. Dus gooi uw defect toestel, kleding, stoel, computer of fi ets nog niet weg maar kom ermee naar het volgend Repair Café! Het Repair Café was bovendien een sociaal gebeuren en een gezellig samen zijn van mensen uit de buurt.

Veldbloemen voor de inwonersHeeft u een braakliggend stukje of een verloren hoekje in de tuin, dan kan Heeft u een braakliggend stukje of een verloren hoekje in de tuin, dan kan Heeft u een braakliggend stukje of een verloren hoekje in de tuin, dan kan u dit inzaaien met veldbloemen. Door dit stukje tuin in te zaaien met een u dit inzaaien met veldbloemen. Door dit stukje tuin in te zaaien met een u dit inzaaien met veldbloemen. Door dit stukje tuin in te zaaien met een veldbloemenmengsel, vermijdt u het gebruik van pesticiden, heeft u een veldbloemenmengsel, vermijdt u het gebruik van pesticiden, heeft u een veldbloemenmengsel, vermijdt u het gebruik van pesticiden, heeft u een hele zomer lang een prachtig kleurenpakket aan bloemen en helpt u bijen hele zomer lang een prachtig kleurenpakket aan bloemen en helpt u bijen en andere insecten aan voedsel (stuifmeel en nectar).

De stad Hamont-Achel zal kort na Pasen 2015 haar inwoners een 100-tal pakketjes veldbloemenzaad van 100 g ter beschikking stellen. Het zaadmengsel heet ‘Brandenburger’. Het bevat de volgende soorten veldbloemen: bernagie (10%), boekweit (25%), kaasjeskruid (3%), klaproos (2%), klaver (6%), phaecelia (15%), korenbloem (1%), luzerne (5%), mosterd (10%), radijs (10%), serradella (5%), wikke (4%) en zonnebloemen (4%). De veldbloemen worden in het voorjaar gezaaid en bloeien van mei tot september. Met 100 g kan ± 1,5 are (150 m²) ingezaaid worden. Het gebruik is eenvoudig: maak de bodem los, hark deze gelijk en zaai het zaad. Het zaad bijmengen met fi jn zand vergemakkelijkt het zaaien.

In de volgende Belleman zal u kunnen lezen wanneer en waar het zaad afgehaald kan worden.

Hoe zien die bloemen er nu uit?

Bernagie (10%)Bernagie (10%)

Klaver (6%)

Mosterd (10%)

Wikke (4%)Wikke (4%)

Zonnebloemen (4%)

Boekweit (25%)Boekweit (25%)

Phaecelia (15%)

Radijs (10%)

Klaproos (2%)Klaproos (2%)

Kaasjeskruid (3%)Kaasjeskruid (3%)Kaasjeskruid (3%)

Korenbloem (1%)Korenbloem (1%)

Serradella (5%)Serradella (5%)

Luzerne (5%)Luzerne (5%)Luzerne (5%)

Bibliotheek

Zwerfvuilactie straat.Net 2015Doe mee op 20, 21 of 22 maart!

Genoeg van al dat zwerfvuil langs de straten? Ook Genoeg van al dat zwerfvuil langs de straten? Ook in 2015 trekken we weer samen de straat op om in 2015 trekken we weer samen de straat op om onze gemeentelijke wegen te bevrijden van al dat onze gemeentelijke wegen te bevrijden van al dat zwervend vuil. Samen met uw klas, vereniging, het zwervend vuil. Samen met uw klas, vereniging, het buurtcomité of een aantal vrienden of familieleden buurtcomité of een aantal vrienden of familieleden kan u een handje toesteken om uw buurt weer kan u een handje toesteken om uw buurt weer proper te maken. U werkt niet enkel aan een beter proper te maken. U werkt niet enkel aan een beter en aangenamer leefmilieu, u kan er nog wat aan verdienen ook!

Wat? Opruimactie zwerfvuil: beide kanten van de gemeentewegen worden ontdaan van zwerfvuil. Sluikstorten worden genoteerd en nadien door de stad opgeruimd.

Wanneer? Vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 maart 2015.

Wie kan deelnemen? Scholen, verenigingen, particulieren (families, buurtcomités, vriendenkringen, …). Scholen en verenigingen krijgen nog een schriftelijke oproep via Limburg.net uiterlijk op 30 januari 2015.

Particulieren melden zich rechtstreeks bij de stad bij Caroline Dreezen (tel. 011 44 50 40, e-mail: [email protected]). Vermeld zeker uw naam, het aantal deelnemers en hoeveel kilometers u wil opruimen. Inschrijven is mogelijk tot en met 27 februari 2015.

Vergoeding? Per opgeruimde kilometer betaalt Limburg.net 15 euro uit. Dat bedrag wordt door de stad doorgestort aan de deelnemers. Na uw inschrijving krijgt u een aantal straten toegewezen en het nodige materiaal zoals vuilzakken, handschoenen, ….

Ook dit jaar wordt de internationale actie ‘Let’s do it! World Clean Up’ in de aandacht gebracht.

Taxusinzameling levert 60 000 euro opDeze zomer is er opnieuw taxussnoeisel ingezameld in de recyclageparken. Tussen 15 juni en 30 augustus 2014 is er massaal snoeisel van de taxushaag binnengebracht. Op het recyclagepark van Hamont-Achel en Neerpelt werd 59,84 m³ ingezameld. In het taxussnoeisel zit de kostbare stof baccatine, een basisgrondstof voor de aanmaak van een belangrijk medicijn in de behandeling van verschillende soorten kanker.

Per kubieke meter ingezameld taxussnoeisel schenkt de inzamelaar, boomkwekerij Van Hulle, 50 euro aan organisaties die zich actief inzetten in de strijd tegen kanker. In 2014 is er in de provincie Limburg en de stad Diest 1.229 m³ taxus ingezameld, wat 60.000 euro opleverde! De afvalintercommunale heeft deze inkomsten geschonken aan vzw Kleine Prins, vzw Erica Thijs, Limburgs Kankerfonds, Think Pink vzw en Kom op tegen Kanker- onderzoeksproject Klimop. Dank u om uw taxussnoeisel binnen te brengen op het recyclagepark en zo de strijd tegen kanker te ondersteunen.

18 www.hamont-achel.be

Openingsuren bibliotheek/UiTpunt Hamont, Wal 26Telefoon: 011 44 84 60maandag 09.00 tot 12.00 u 14.00 tot 17.00 udinsdag 09.00 tot 12.00 uwoensdag 09.00 tot 12.00 u 14.00 tot 17.00 udonderdag 09.00 tot 12.00 u 15.30 tot 19.00 uvrijdag 09.00 tot 12.00 u 15.30 tot 19.00 uzaterdag 09.00 tot 12.00 u

Achel, Michielsplein 3 bus 2Telefoon: 011 80 35 64maandag 18.00 tot 20.00 udinsdag 10.00 tot 12.00 uwoensdag 14.00 tot 17.00 udonderdag 18.00 tot 20.00 uvrijdag geslotenzaterdag 10.00 tot 12.00 u

De bibliotheken en het UiTpunt zijn gesloten vanaf woensdag 24 december tot en met vrijdag 2 januari.

Website bibliotheek: www.hamont-achel.be/bibliotheek

E-mail bibliotheek: [email protected]

E-mail UiTpunt: [email protected]

Milieu en duurzaamheid

19Belleman / december 2014

Bibliotheek

Bibliotheek geslotenDe bibliotheken en het UiTpunt zijn gesloten vanaf woensdag 24 december De bibliotheken en het UiTpunt zijn gesloten vanaf woensdag 24 december tot en met vrijdag 2 januari.

Zaterdag 3 januari openen we de deuren opnieuw van 9 tot 12 uur in Zaterdag 3 januari openen we de deuren opnieuw van 9 tot 12 uur in Hamont en van 10 tot 12 uur in Achel.

Deze sluitingsperiode telt natuurlijk niet mee als uitleningsdagen. M.a.w. Deze sluitingsperiode telt natuurlijk niet mee als uitleningsdagen. M.a.w. de boeken die u in december uitleent kunnen langer in uw bezit gehouden worden.

Belangrijk is om de datum op het ticket niet uit het oog te verliezen.

Is uw leesperiode toch (bijna) verstreken, dan hebt u de volgende mogelijkheden:

• De boeken zo snel mogelijk terug binnenbrengen• De boeken in de boekengleuf deponeren• De boeken telefonisch verlengen tijdens de openingsuren• De boeken via mail verlengen: [email protected]• De boeken via de website van de bib verlengen:

hamont-achel.bibliotheek.be (ook te vinden via de website van de stad, linksonder op BILI.be klikken)

BibliotheekcatalogusDe catalogus is de moeite waard om eens te bekijken. Ze beperkt zich niet meer louter tot het raadplegen van de collectie, maar u kan er alle aspecten van de bibliotheek ontdekken. Naast de covers van de nieuwe aanwinsten, vindt u themagebonden boekenlijsten, allerlei bibliotheek- en boekennieuws, de Zebracinema-collectie en de bibagenda.

BibliotheekboeteDe boete voor het laattijdig terugbrengen van de boeken (€ 0,10 per dag, per boek) kan u vermijden, door uw e-mailadres te bezorgen aan de bibliotheekmedewerker. Heeft u dit al gedaan, maar nog geen herinneringsmail ontvangen, controleer dan even uw ontvangen, controleer dan even uw e-mailadres (zelf via de catalogus of aan de balie). Wilt u deze mail ook ontvangen voor uw zoon of dochter, dan moet u even controleren of op hun naam het e-mailadres genoteerd staat, zoniet ontvangt u natuurlijk geen herinnering.

Opgelet: deze herinneringsmail ontlast u niet van uw eigen verantwoordelijkheid om de materialen tijdig in te leveren. Ontvangt u geen e-mail, om welke reden dan ook, en vergeet u de inleveringsdatum, dan moet u de boete betalen. Beschouw de herinneringsmail als een extra service zonder garantie.

Bibliotheek-boekengleufOok de boekengleuf is een handig instrument om de boeken, tijdschriften of dvd’s tijdig in te leveren. Ze is 24 uur op 24 uur open.

U moet er enkel rekening mee houden dat u de boeken één dag voor de inleverdatum deponeert in de boekengleuf. De brievenbus wordt immers bij aanvang van de uitleningen geledigd. Brengt u ze na de openingsuren binnen, worden ze pas ’s anderdaags ontvangen.

Zowel de bibliotheek van Hamont als van Achel beschikken over een boekengleuf (links van de toegangsdeur).

Ook volgend jaar …

blijft de bib een plek

voor ontmoeting, informatie,

vorming en ontspanning.

Met oog voor de noden van nu

maar ook voor de behoeftes van de toekomst.

BibliotheekcadeaubonGeef eens een e-boekenkaart cadeau als u niet weet

welk cadeau u aan iemand moet geven.

De e-boekenkaart ter waarde van 5 euro is geschikt

voor iedereen die beschikt over een eigen tablet

of smartphone. Met één e-boekenkaart kan u drie

e-boeken lezen. Vanaf het moment dat u het zelf gekozen E-boek downloadt,

kan u het gedurende vier weken lezen. Daarna verdwijnt het van uw scherm.

Meer info via e-boeken.bibliotheek.be of in de bib.

20 www.hamont-achel.be

Men zegge het voort

Sneeuw ruimen Wie het wenst kan sneeuw laten ruimen door het PWA! Een PWA-medewerker komt de wettelijk verplichte klus uitvoeren; voetpaden, straatgoten en rioolputjes worden sneeuw- en ijsvrij gemaakt.sneeuw- en ijsvrij gemaakt. De kortste weg van de voor- of achterdeur naar de De kortste weg van de voor- of achterdeur naar de brievenbus en het voetpad wordt ook sneeuwvrij gemaakt. Materiaal te voorzien door de gebruikers/klanten: sneeuwschop, borstel en strooizout.

Prijs: 6,20 euro per begonnen werkuur Uitzondering: 5,95 euro per begonnen werkuur voor personen met het WIGW-statuut.Neem tijdig contact op met het PWA om u in te schrijven voor deze dienst!

Het PWA-kantoor is gesloten van maandag 22 december tot en met vrijdag 2 januari.Voor mensen die op voorhand ingeschreven zijn kan de dienstverlening tijdens de sluiting van het PWA-kantoor wel verzekerd worden!

PWABoodschappendienst Deze dienst is opgericht om ondersteuning te bieden aan mensen die het moeilijk hebben om de afstand naar de winkel af te leggen, om de afstand naar de winkel af te leggen, om de zware winkeltassen in te laden, te dragen en weer uit te laden.

U kan ook een beroep doen op deze dienst als u wenst dat iemand u vervoert en vergezelt naar een afspraak. (bv. doktersafspraak, begeleiden van kinderen naar sportactiviteit, …)

U kan de hulp van een PWA-werknemer ook inroepen voor administratieve taken bij u thuis (bv. bankoverschrijvingen invullen, papierwerk in orde brengen, …)

Wilt u beroep doen zo’n handige hulp via het PWA? Neem dan contact op met ons!

Zieken- en bejaardenhulp!Zieken- en bejaardenhulp!Deze dienst is opgericht om mensen die behoefte hebben aan sociaal contact of mensen die begeleiding/oppas/hulp wensen voor een bejaard/ziek of inwonend familielid te ondersteunen.

Voorbeelden: toezicht en gezelschap houden, eten opwarmen en helpen met eten, samen wandeling maken, boodschappen doen, papierwerk in orde brengen, begeleiden naar een doktersbezoek, helpen bij aangename tijdsbesteding, …

Wil u beroep doen zo’n handige hulp via het PWA? Neem dan contact op met ons!

Let wel: Het PWA mag wel geen verzorgende en/of verpleegkundige taken of huishoudelijk werk uitvoeren!

PWA Hamont-Achel vzwMichielsplein 1 - Bus 23930 Hamont-Achel

ContactpersoonPWA: Liesbet Scheelen Tel 011 44 89 85Mail: [email protected]

OpeningsurenMaandag 09.00 - 12.00 uurWoensdag 13.30 - 16.30 uurDonderdag 13.30 - 16.30 uur

Zieken- en bejaardenhulp door PWA is opgericht om mensen

die behoefte hebben aan sociaal contact of mensen die

begeleiding/oppas/hulp wensen voor een bejaard/ziek

of inwonend familielid te ondersteunen.

Sneeuw ruimen

21Belleman / december 2014

Men zegge het voort

Het PWA kan mensen die hulp nodig hebben,

ondersteunen met een brede waaier aan activiteiten,

taken en klusjes.

Wat kan het PWA voor u betekenen? Het PWA kan u ondersteuning met een brede waaier aan activiteiten en klusjes!

Hiermee meld ik het volgende: het wegdek is beschadigd het rioolputje is verstopt / straatkolk de fi ets- en voetpaden dienen hersteld het onderhoud van zijbermen of beplanting is gewenst het ruimen van grachten is gewenst er is een sluikstort er is een gevaarlijke verkeerssituatie er is signalisatie gewenst de bushalte voldoet niet defecte verlichting anderen

Plaats:

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

Opmerkingen:...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

Afzender (naam, adres, tel./GSM): ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

datum: handtekening: e-mail: ........................................................................................................................................................................................

U kan deze meldingskaart opsturen naar het adres op de achterzijde of deponeren in de brievenbus aan het stadhuis. Aan anonieme kaarten wordt geen gevolg gegeven.

het wegdek is beschadigd het rioolputje is verstopt / straatkolk de fi ets- en voetpaden dienen hersteld het onderhoud van zijbermen of beplanting is gewenst het ruimen van grachten is gewenst er is een sluikstort er is een gevaarlijke verkeerssituatie er is signalisatie gewenst de bushalte voldoet niet defecte verlichting anderen

TUINonderhoud, KLUSJESTUINonderhoud, KLUSJES

BOODSCHAPPEN doen & VERGEZELLEN bij afspraken

Dienst GRAFZORG

Bewaken/Verzorgen HUISDIEREN

Laat uw afval thuis OPHALEN en WEGBRENGEN door het PWA!

Zieken-, bejaardenOPPASZieken-, bejaardenOPPAS SNEEUWruimenSNEEUWruimen

Men zegge het voort

22

Meldingskaart

Stadsbestuur Hamont-AchelInfodienstStad 403930 Hamont-Achel

OnthaaloudersIn onze stad zijn er momenteel 21 onthaalouders werkzaam voor de dienst Gezinsbond. Zij bieden dagopvang aan kinderen van 0 tot 3 jaar of buitenschoolse opvang aan kinderen 3 tot 12 jaar. Het tarief voor onze opvang is afhankelijk van het inkomen van u als ouder. Deze prijs wordt vastgelegd op het attest kindcode dat u als ouders kan bekomen via de website van K&G (www.kindengezin.be/mijnkindengezin).

Wilt u meer informatie over de kinderopvang via onthaalouders of over onthaalouder worden dan mag u contact opnemen met de dienstverantwoordelijken voor Hamont-Achel via het nummer 011 57 53 99 of email [email protected] (Hamont) of [email protected](Achel).

In onze stad zijn er momenteel

21 onthaalouders werkzaam

voor de dienst Gezinsbond.

StudieleningDe Limburgse studielening, een kans voor u.Wat: Een studielening zonder rente tussen 500 euro en 3000 euro.

Voor wie: • Studenten in Limburg in het hoger (beroeps)onderwijs• Studenten die studeren buiten Limburg als die studie niet in Limburg

wordt aangeboden

Info: Contactpunt Limburgse Studielening op het telefoonnummer 011 30 59 43, website www.limburg.be/studieleningwww.limburg.be/studielening

nieuws van de provincie limburgwww.limburg.be www.facebook.com/limburgbe twitter.com/limburgbe

Hoe Limburg jouw gemeente economisch ondersteuntECONOMIE De land- en tuinbouw vervult een belangrijke ruimtelijke en economische rol op het platteland. De provincie Limburg liet een studie uitvoe-ren over de landbouwsector en het agrobusinesscomplex. De resultaten vormen een belangrijke informatiebron voor burgers, landbouw- en plattelandsactoren, en steden en gemeenten.

Het provinciebestuur nam het initiatief voor de opmaak van kaarten over de landbouw- en plat-telandssector. Aan de hand van deze kaarten wil-len we nauwgezet inzicht krijgen in de land- en tuinbouwsector, het bredere agrobusinesscom-plex, alsook in de socio-economische situatie van het platteland in Limburg. De Dienst Landbouw en Platteland van de provincie Limburg bundelde en analyseerde de kaarten tot een publicatie “De Limburgse land- en tuinbouw in kaart”.Uit de resultaten blijkt dat de land- en tuin-bouw nog steeds een voorname sector met een grote maatschappelijke rol is. Anno 2014 is de agrarische sector nog steeds de belangrijkste ruimtegebruiker en is daardoor mede verant-woordelijk voor het hedendaagse Vlaanderen. Het provinciaal land- en tuinbouwbeleid is daarom sterk verweven met het beleid inzake ruimtelijke ontwikkeling, toerisme, leefmilieu, na-tuur en economie.

Economisch centrale rolDe land- en tuinbouwsector vormt een belang-rijke spil in ons economisch systeem. De 3 000

Limburgse landbouwbedrijven zorgen uiteindelijk voor een totale tewerkstelling van meer dan 20 500 mensen in de productie, toelevering, handel en verwerking van land- en tuinbouw-producten. Daarnaast worden jaarlijks meer dan 31 000 seizoensarbeiders ingezet, voornamelijk in de fruitsector. De economische waarde van het landbouwnetwerk wordt in Limburg geschat op 6,2 miljard euro. De primaire sector is goed voor jaarlijks 670 miljoen euro.De provincie onderstreept met deze publicatie het belang van de land- en tuinbouw. “De Lim-burgse land- en tuinbouw in kaart” bevat gede-tailleerde informatie over de land- en tuinbouw-sector in Limburg. Daardoor is de publicatie een belangrijke informatiebron voor zowel steden, gemeenten als burgers. Wie de publicatie wenst te bekomen, kan ze gratis opvragen bij de Dienst Landbouw en Platteland. Meer weten of jouw gratis exemplaar van de kaart bestellen? Bel naar Wim Tollenaers, Dienst Landbouw en Platteland op het nummer 011 23 74 47 of mail hem via [email protected].

© R

obin

Rey

nder

s -

prov

inci

e Li

mbu

rg

Limburg klimaatneutraal: word energiecoach!De provincie Limburg wil klimaatneutraal worden. Ook jouw gemeente ging mee het worden. Ook jouw gemeente ging mee het worden. Ookengagement aan om meer dan 20 % CO2 te besparen tegen 2020. De grootste vermindering kunnen we boeken met een slimmer huishoude-lijk gebruik van energie. De nieuwe provinciale energiecampagne focust op een lager elektrici-teitsverbruik en start in 2015. Met de mogelijke elektriciteitstekorten tijdens de komende winter is elektriciteit besparen bovendien dubbel belangrijk. Onderzoek heeft bewezen dat de Limburger systematisch beter scoort op vlak van energieverbruik dan de gemiddelde Vlaming. Dat is geen toeval: in Limburg hebben we een lange traditie om samen zuinig om te springen met energie. Doe nu nog beter: haal je elektriciteits-factuur verder omlaag.Geef jij zelf al het goede voorbeeld en wil je andere Limburgers inspireren als vrijwillige energiecoach?Meld je aan of vraag meer info bij Niki Saenen, Dienst Milieu en Natuur op het nummer 011 23 83 33 of mail naar [email protected]

Beleef het fi etsroutenetwerk nóg intenserHet Limburgse fi etsroutenetwerk is intussen een begrip in de provincie en ver daarbuiten. De allermooiste paden, samengevlochten tot een duidelijk bewegwijzerd web: een succesre-cept waarvan heel veel fi etsers genieten. Het garandeert een stabiele werkgelegenheid voor de vrijetijdseconomie. Daarom is permanente investering in het netwerk belangrijk. En dat doet de provincie. Dankzij SALK is er 1,5 miljoen euro om de verscheidenheid aan landschappen nog sterker te presenteren. Hoe? Met splinternieuwe trajecten over het water, in de lucht en onder de grond. Zoals een vlottend fi etspad over een vijver, een route tussen de kruinen van de bomen en zelfs een traject met een ondergrondse erva-ring. Nog meer reden om er zelf (nog) eens langs te gaan. En daarna heerlijk onderuit te zakken op een gezellig terrasje. Limburg, dat is genieten!Meer weten? www.toerismelimburg.be/fi etsen

© L

ucas

Dan

iëls

- p

rovi

ncie

Lim

burg

© R

obin

Rey

nder

s -

prov

inci

e Li

mbu

rg©

Rob

in R

eynd

ers

- pr

ovin

cie

Lim

burg

© R

obin

Rey

nder

s -

prov

inci

e Li

mbu

rg

limburg.be

Een initiatief van deprovincie Limburg

Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt, BE

23Belleman / december 2014

24 www.hamont-achel.bewww.hamont-achel.be

In deze rubriek wil het OCMW u informeren over een aantal wetenswaardig heden die voor u van belang kunnen zijn. Nadere inlichtingen zijn steeds Nadere inlichtingen zijn steeds te bekomen bij de sociale dienst, te bekomen bij de sociale dienst, het OCMW-secretariaat en de het OCMW-secretariaat en de plaatselijke beleidsmensen.plaatselijke beleidsmensen.

OCMW Hamont-AchelOCMW Hamont-AchelMichielsplein 1, 3930 Hamont-AchelMichielsplein 1, 3930 Hamont-AchelTelefoon: 011 80 55 50Fax: 011 80 55 59E-mail: [email protected]

Huisartsenwachtpost In het weekend en op feestdagenDe huisartsenwachtpost organiseert de weekendwacht van de huisartsen van Bocholt, Neerpelt, Overpelt, Peer, Hamont-Achel en Hechtel-Eksel.Vanaf vrijdagavond 20 uur tot maandagmorgen 8 uur zijn telkens 3 artsen actief in de wachtpost. Ook op wettelijke feestdagen is de wachtdienst bemand.Twee artsen werken op de wachtdienst, de derde gaat vanuit de wachtdienst op huisbezoek bij patiënten. In de wachtdienst is er naast de twee artsen ook een administratief medewerker aanwezig voor het onthaal van de patiënten en de administratie. De huisartsenwachtpost is gevestigd in het oud ziekenhuis in Neerpelt, Stationsstraat 76 en is bereikbaar op het nummer:

011 60 40 60‘s Nachts‘s NachtsIn de week ’s nachts is het nummer 011 60 40 60 wel operationeel. In de week ’s nachts is het nummer 011 60 40 60 wel operationeel. Alleen zal u dan niet op de huisartsenwachtpost terechtkomen, die is namelijk gesloten doorheen de week. Een computerstem zal u vragen om uw postcode in te tikken en u wordt automatisch doorverbonden met de dienstdoende huisarts van wacht: die kan u dan consulteren in zijn eigen kabinet, dus niet in de wachtpost. Voor bijkomende informatie kan u terecht op de website: www.huisartenswachtdienstnoordlimburg.bewww.huisartenswachtdienstnoordlimburg.be

OCMW

Ontdek al uw rechten in één onlinegids

www.rechtenverkenner.be

Sociale rechten Haalt u er alles uit?

V.U

.: G

erda

Van

der

Pla

s, A

fdel

ing

Wel

zijn

en

Sam

enle

ving

, Kon

ing

Alb

ert

II-la

an 3

5 bu

s 30

, 103

0 Br

usse

l

CENTRA VOOR ALCOHOL-ENANDERE DRUGPROBLEMEN LIMBURG vzw

25Belleman / december 2014

OCMW

CAD‘Ik wil mijn vriendinnen niet steeds lastig vallen met de situatie van mijn zoon! Nu kan ik op de CAD mijn verhaal kwijt en denken ze samen met mij na om mijn zoon te stimuleren zijn leven te veranderen. Het lucht op!’ (ouder van druggebruiker)’

‘Jarenlang heb ik alcohol gebruikt om me beter te voelen, totdat ik er geen controle meer over had en het steeds meer werd! Met steun van de CAD vond ik de weg naar nuchterheid en nu werken we aan de onderliggende depressie, die ik als oorzaak van mijn verslaving beschouw!’

‘Ik vrees dat ik nog een eind te gaan heb, maar ik weet nu dat er iemand is die me bijstaat.’

Centra voor Alcohol- en andere Drugproblemen (CAD): problemen met alcohol, gokken, internet, illegale drugs en/of medicatie.

Er zijn spanningen, zorgen, … U zoekt te ontsnappen … Ben ik daar niet te ver in gegaan? Wat er aan doen? Blijf er dan niet langer mee zitten!

U kan het CAD contacteren op het nummer 011 64 78 11 of [email protected] - www.cadlimburg.bewww.cadlimburg.be

www.alcoholhulp.bewww.alcoholhulp.be www.cannabishulp.bewww.cannabishulp.bewww.gokhulp.bewww.gokhulp.bewww.drughulp.bewww.drughulp.be

CAD Noord-Limburg vzw - Stationsstraat 76/4 - 3910 Neerpelt

RechtenverkennerWat vindt u in de rechtenverkenner?De website www.rechtenverkenner.be geeft een online overzicht:

• van sociale rechten: premies en andere voordelen op het vlak van onderwijs, arbeid, wonen, welzijn, energie, vervoer, justitie ...

• voor kwetsbare groepen: ouderen, chronisch zieken, personen met een handicap, werkzoekenden, personen met een laag inkomen ...

• door verschillende overheden: federale, Vlaamse, provinciale en lokale overheid

De basisinformatie over elk recht is opgenomen in een gedetailleerde fi che met daarin:

• een omschrijving van het recht• de voorwaarden waaraan u moet voldoen• de aanvraagprocedure• de documenten die u bij uw aanvraag moet meebrengen• de contactgegevens van de dienst waar u het recht aanvraagt• een overzicht van andere interessante rechten

Sociale rechten. Haalt u er alles uit?

26 www.hamont-achel.be

OCMW

Alleen wonen is een stap in het onbekende. Men verlaat een vertrouwde en beschermde omgeving en komt soms onvoldoende voorbereid terecht in een nieuwe wereld waarin men zelf verantwoordelijk is voor de fi nanciën. Het OCMW en het CAW ervaren een stijging van het aantal jongeren dat bij het OCMW en CAW aanklopt met een fi nanciële hulpvraag. Er zijn dan ook steeds meer gezinnen die kampen met een overmatige schuldenlast.

Budget4Life richt zich in eerste instantie tot leerlingen van het 6de en 7de jaar secundair onderwijs. Zij leren er de basisprincipes van budgetteren, maar ook de gevaren en gevolgen van schuldenlast.

De beurs ging door in Noord-Limburg van 4 november t.e.m. 3 december in het Verblijfscentrum ’t Pelterke te Overpelt.

Wie vragen heeft over dit thema, kan terecht bij Wendy Heins, e-mail: [email protected]

Wat als u morgen op eigen benen staat?! Dat is de vraag die Budget-4Life wil stellen aan de jongeren. Vroeg of laat gaat elke jongere de deur uit. Met de interactieve ten-toonstelling ‘Budget4Life’ wil BIZ (BudgetInZicht) Limburg samen met de Noord-Limburgse OCMW’s de jongeren hierop voorbereiden.

Budgetbeurs budget4life

Alleen wonen is een stap in het onbekende. Men verlaat een vertrouwde en beschermde omgeving en komt soms onvoldoende voorbereid terecht in een nieuwe wereld waarin men zelf verantwoordelijk is voor de fi nanciën.

27Belleman / december 2014

OCMW

Wie over de Nederlandse-Belgische grens gaat werken of wonen, wordt met heel wat vragen over de sociale zekerheid geconfronteerd. Want wat zijn de gevolgen voor uw pensioen, ziektekosten en kinderbijslag? Hoe zit het met de studiefi nanciering?

Wat gebeurt er als u ontslagen wordt? Waar moeten werknemer en werkgever rekening mee houden als er personeel uit een ander land wordt aangetrokken? Vaak kan u voor antwoorden terecht op de pensioendienst, bij uw ziekenfonds of vakbond.

U kan – op afspraak – ook gratis terecht bij het Bureau Belgische Zaken (BBZ). Op de spreekuren van BBZ kunt u op afspraak, met al uw vragen over sociale zekerheid in de verhouding Nederland - België. U kunt vragen stellen over:• ziektekostenverzekeringen,• kinderbijslag,• ouderdomspensioen • uitkeringsrechten bij werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Wie over de Nederlandse-Belgische grens gaat

werken of wonen, wordt met heel wat vragen over

de sociale zekerheid geconfronteerd. Want wat zijn

de gevolgen voor uw pensioen, ziektekosten en

kinderbijslag? Hoe zit het met de studiefi nanciering?

Hoe maakt u een afspraak?U kunt een afspraak maken voor een gesprek van 30 minuten. Dit doet u via het telefoonnummer: (0031) (0)76-5485840. Wanneer er onvoldoende afspraken zijn, gaat het spreekuur niet door. Het Bureau neemt dan contact met u op en zoekt samen naar een oplossing.

BBZ organiseert zitdagen in Neerpelt en Lommel.

• De zitdag in Neerpelt gaat door op de VDAB Werkwinkel, Sooi Willemsplein 1, de vierde woensdag van de maand van 9.30 tot 12 uur.

• De zitdag in Lommel gaat door in het Huis van de Stad, Hertog Janplein 1, de eerste donderdag van de maand van 14 tot 16.30 uur.

Grensarbeider - spreekuren Bureau Belgische Zaken

Tips voor fi nanciële rust - het hele jaar door‘Dag zonder krediet‘ is een jaarlijkse actie georganiseerd door een platform van 19 organisaties met als doel elke burger te informeren en sensibili-seren tegen de gevaren van ‘gemakkelijk krediet’ en tegen het risico van seren tegen de gevaren van ‘gemakkelijk krediet’ en tegen het risico van schuldoverlast (www.dagzonderkrediet.bewww.dagzonderkrediet.be)

TIP: ga verstandig om met krediet(kaarten) Krediet of een lening kan nuttig zijn, maar:

• Zorg er steeds voor dat u niet te veel moet afbetalen per maand. • Zorg er steeds voor dat u niet te veel moet afbetalen per maand. Kijk naar uw budget!

• Vaak is het beter eerst te sparen en nadien pas aan te kopen.• Vaak is het beter eerst te sparen en nadien pas aan te kopen.• Wees extra voorzichtig met kredietkaarten en gebruik deze alleen als • Wees extra voorzichtig met kredietkaarten en gebruik deze alleen als

het niet anders kan.• Met deze kaarten geeft u vlug meer uit dan u had bedoeld.• Intresten verbonden aan deze kaarten lopen soms hoog op, waardoor • Intresten verbonden aan deze kaarten lopen soms hoog op, waardoor

u vaak veel meer uitgeeft dan gepland!

Een verstandig gebruik geeft u de voordelen van een krediet en behoedt Een verstandig gebruik geeft u de voordelen van een krediet en behoedt u voor hoge intresten en onvoorziene extra uitgaven!

RESULTAAT: MISSCHIEN VERDIENT U WEL MEER MET UW GELD DAN U DACHT!

Info: www.wikifi n.be/dzk

Dag zonder krediet - elke dag van het jaar !

28 www.hamont-achel.be

Met welke problemen kan u er terecht?De problemen kunnen van allerlei aard zijn, zoals bv.:

• relatieproblemen met partner of kinderen• echtscheiding, omgangsrecht, onderhoudsgeld enz.• voogdij• voorlopige bewindvoering• huur• kopen en verkopen• erfrecht en testamenten• overeenkomsten• gerechtelijke procedure• aanvraag pro deo advocaat e.a.

Welke juridische hulp krijgt u aangeboden?• informatie en advies• bemiddelen met de tegenpartij• helpen opmaken van brieven• verwijzen naar advocaten, notarissen, rechtbanken,

kosteloze tweedelijnsbijstand• pro deo en kosteloze rechtsbijstand• de jurist gaat niet naar de rechtbank voor u

en stelt geen besluiten op in uw rechtszaak

Welke kostprijs is hieraan verbonden?Deze juridische dienstverlening is volledig gratis, voor zover het om persoonlijke belangenbehartiging gaat.

OCMW

De dienst rechtshulp biedt juridisch advies en bijstand aan elke inwoner van de gemeente. Iedereen kan immers in een situatie verzeild geraken die hem/haar juridisch in een moeilijk parket brengt. In die omstandigheden is het nuttig dat u op de hoogte bent van uw rechten en plichten.

Wilt u meer weten over uw rechten en plichten? Of zou u verder willen gaan om de rechten en voordelen waarop u aanspraak maakt te verkrijgen? Wilt u hierover meer informatie of hulp?

Dan kan u steeds terecht bij de dienst Dan kan u steeds terecht bij de dienst rechtshulp op het OCMW.

Rechtshulp voor iedereen

SPREEKUREN:Elke dinsdag tussen 9.00 en 12.00 u in de kantoren van het OCMW.

U kunt Sandra Dekelver telefonisch eveneens elke dinsdag bereiken via het nummer van het OCMW (011 80 55 50) en dit tijdens de kantooruren.

29Belleman / december 2014

Geestelijke gezondheid Geestelijke gezondheid is ook voor u belangrijkIn onze samenleving heerst er nog steeds een taboe over onze geestelijke gezondheid en over psychische klachten. We praten er liever niet over. Bijna 60% van wie psychische problemen heeft, zoekt daarvoor ook geen hulp. Nochtans verdienen deze problemen zorg en aandacht. Daarom moet u ze ook durven te benoemen.

Als iemand uit onze persoonlijke omgeving met een geestelijk gezondheidsprobleem kampt, zeggen we doorgaans iets als ‘Hij heeft een dipje’ of ‘Hij heeft het moeilijk’. We durven psychische aandoeningen vaak niet te benoemen. Psychische problemen: daar hebben alleen de anderen last van, denken we vaak onterecht.

Aanvaarden dat psychische problemen deel uitmaken van het leven van veel mensen is een eerste stap om er zorgzaam en begripvol mee te leren omgaan.

Psychische problemen zijn veelal begrijpelijke menselijke reacties op specifi eke situaties en zijn niet zomaar enkel een biomedische, genetische, neurologische reactie of een ziekte van de hersenen.

Eén op vier mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met een geestelijk gezondheidsprobleem. Ook u kent vast iemand die aan een psychische aandoening lijdt.

Op de website www.geestelijkgezondvlaanderen.bewww.geestelijkgezondvlaanderen.be kan u lezen waarom geestelijke gezondheid ook u aanbelangt.

In onze samenleving heerst er nog steeds een taboe over

onze geestelijke gezondheid en over psychische klachten.

We praten er liever niet over. Bijna 60% van wie psychische

problemen heeft, zoekt daarvoor ook geen hulp.

OCMW

Aanvaarden dat

psychische problemen

deel uitmaken van het

leven van veel mensen

is een eerste stap om er

zorgzaam en begripvol

mee te leren omgaan.

30 www.hamont-achel.be

Hiermee beantwoordt het dienstencentrum aan de toenemende behoefte van ontmoeting en vorming bij de lokale gemeenschap, zowel bij zorgbehoevende als niet- zorgbehoevende senioren.

Concreet zal er iedere week op dinsdag en donderdag, zowel voormiddag als na-middag de gelegenheid zijn om te kunnen deelnemen aan de activiteiten. Dit zullenactiviteiten zijn zoals zitturnen, infonamiddagen, wandelingen, gebaknamiddag,ontspanning … maar ook op termijn vorming zoals een cursus Windows 8 bijvoor-beeld.

’s Middags wordt er ook de gelegenheid gegeven aan senioren een warme maal-tijd te komen eten om 12 uur in het gemeenschapshuis te Achel. Hiermee komt het dienstencentrum tegemoet aan de vraag om ook voor Achelse senioren een beter bereikbare, toegankelijke warme maaltijdbedeling te organiseren. In een gezellige zaal, samen met leeftijdsgenoten uit eigen gemeente, is het altijd wel aan-genaam om op deze manier het middagmaal te eten. De maaltijd zal aangeboden worden aan 6 euro en kan iedere namiddag telefonisch gereserveerd worden in het dienstencentrum. Reservatie zal verplicht zijn, uiterlijk op vrijdag om 16 uur (voor de maaltijd van dinsdagmiddag) of op dinsdag om 16 uur (voor de maaltijd van donderdagmiddag). Aanmeldingen voor de warme maaltijden kunnen vanaf 15 december gedaan worden.

De concrete kalender van het dienstencentrum zal verschijnen in de voorjaars-brochure van De Kring, die vanaf midden december gratis ter beschikking is in het dienstencentrum. Ook via andere lokale infokanalen zal deze info verspreid worden. Meer informatie kan u steeds verkrijgen bij Liesbet Clijsters 011 61 05 88.

Vanaf januari start het dienstencentrum De Kring met het organiseren van activiteiten en ontspanning in het gemeenschapshuis te Achel, waar vroeger de bibliotheek was op het gelijkvloers en ook het OCMW gelegen is.

Deze uitbreiding van het dienstencentrum is een aanvulling op de bestaande werking in Hamont.

Het doel van het lokaal dienstencentrum is om preventief senioren en hun families te informeren, ontmoetingskansen aan te bieden en vorming te organiseren om op die manier zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen.

Dienstencentrum De Kring breidt uit naar Achel

Vanaf januari start het dienstencentrum De Kring met het organiseren van activiteiten en ontspanning in het gemeen-schapshuis te Achel, waar vroeger de bibliotheek was op het gelijkvloers en ook het OCMW gelegen is.

31Belleman / december 2014

Bewegen is gezondVoldoende beweging is belangrijk voor de gezondheid. Bewegen maakt u energieker en verbetert uw humeur. Ook op fysiek en sociaal vlak zijn er tal van voordelen bij het bewegen.

Er wordt aangeraden om elke dag 10.000 stappen te zetten. In de drukke dagelijkse routine is hier vaak geen ruimte voor. Creatieve ideeën helpen ons hier toch een oplossing voor te vinden.

Hier vindt u 5 handige tips om (ongemerkt) te bewegen: 1. Ga tijdens het tanden poetsen of het douchen afwisselend op uw tenen

en uw hielen staan.

2. Parkeer uw auto zo ver mogelijk van uw bestemming of stap een bushalte eerder uit.

3. Loop rond terwijl u aan het telefoneren bent.

4. Neem de trap in plaats van de lift of roltrap. Voor wat extra beweging: beklim de trap met twee treden tegelijk.

5. Betrek uw gezin in uw beweegmomenten. Introduceer bijvoorbeeld Dinsdag Wandeldag en ga op dinsdagavond met het hele gezin een eindje wandelen.

Bewegen is belangrijk voor jong en oud en in alle mogelijke vormen. Het is niet zozeer belangrijk om intensief te sporten, dan wel om in beweging te zijn op maat van uw eigen kunnen.

In het jaar 2015 wil het stadsbestuur dan ook meer de aandacht vestigen op het thema ‘bewegen’ voor alle inwoners, jong en oud.

De winter … fi jn voor iedereen?De winter staat voor de deur… JOEPIE, sneeuwpret!! Maar dit geldt niet De winter staat voor de deur… JOEPIE, sneeuwpret!! Maar dit geldt niet De winter staat voor de deur… JOEPIE, sneeuwpret!! Maar dit geldt niet voor iedereen. Denk maar aan de oudere generatie of mensen die zorgbe-voor iedereen. Denk maar aan de oudere generatie of mensen die zorgbe-voor iedereen. Denk maar aan de oudere generatie of mensen die zorgbe-hoevend zijn. Hebt u iemand in gedachten? Probeer dan deze checklist inhoevend zijn. Hebt u iemand in gedachten? Probeer dan deze checklist inte vullen en zet uw beste beentje voor. Veel succes!

Ik ben een keertje extra op bezoek geweest Ik heb de oprit sneeuwvrij gemaakt Ik heb de blaren van de bomen opgeruimd Ik heb de brievenbus leeg gemaakt Ik heb hem/haar mee op een uitstapje genomen Ik heb hem/haar mee op een uitstapje genomen Ik heb hem/haar extra boodschappen meegebracht Ik heb hem/haar extra boodschappen meegebracht

OCMW

Ik ben een keertje extra op bezoek geweest Ik heb de oprit sneeuwvrij gemaakt Ik heb de blaren van de bomen opgeruimd Ik heb de brievenbus leeg gemaakt Ik heb hem/haar mee op een uitstapje genomen Ik heb hem/haar extra boodschappen meegebracht

Denk aan de oudere generatie

of mensen die zorgbehoevend zijn.

In het jaar 2015 wil

het stadsbestuur meer

de aandacht vestigen op

het thema ‘bewegen’ voor

alle inwoners, jong en oud.

www.hamont-achel.be

Verantwoordelijke uitgever De Belleman: College van burgemeester en schepenen, Stad 40, 3930 Hamont-Achel, Telefoon: 011 44 50 40, E-mail: [email protected], Website: www.hamont-achel.beDrukwerk: Drukkerij Boonen, Hamont-Achel Concept: Nelson, Leuven Vormgeving: Circuze, Bree

Belleman / december 201432

OCMW

Het OCMW is telefonisch bereikbaar elke werkdag van 08.30 - 12.30 en 13.30 - 17.00 uur.

Hulpvragen zullen doorverwezen worden naar de openingsuren

SOCIALE DIENSTMaandag: 09.00 - 12.00 uurDinsdag: 09.00 - 12.00 uurWoensdag: 13.30 - 16.30 uurDonderdag: 13.30 - 16.30 uurVrijdag: 09.00 - 12.00 uur

Tijdens deze uren kan u op het ONTHAAL terecht voor de aanvraag verwarmingstoelage, aanvragen pensioen en tegemoetkoming aan mindervaliden.

Opladen van de budgetmeter Infrax (enkel bancon-tact, geen cash geld) is ook mogelijk tijdens deze uren.

DIENST OUDEREN EN THUISZORGBest neemt u telefonisch contact tijdens de openingsuren zodat we u gericht kunnen helpen.

DIENST RECHTSHULPDinsdag: 09.00 - 12.00 uurDinsdag: 09.00 - 12.00 uur

Wanneer kan u terecht bij het OCMW?

WAAR IS HET OCMW?WAAR IS HET OCMW?U vindt het OCMW in het Gemeenschapshuis Achel, U vindt het OCMW in het Gemeenschapshuis Achel, Michielsplein 1 te 3930 Hamont-Achel.Michielsplein 1 te 3930 Hamont-Achel.Telefoon: 011 80 55 50 - Fax: 011 80 55 59Telefoon: 011 80 55 50 - Fax: 011 80 55 59e-mail: [email protected] e-mail: [email protected]

HET OCMW IS GESLOTEN OP:HET OCMW IS GESLOTEN OP:Woensdag 24 december 2014Woensdag 24 december 2014Donderdag 25 december 2014Donderdag 25 december 2014Vrijdag 26 december 2014Vrijdag 26 december 2014Woensdag 31 december 2014Woensdag 31 december 2014Donderdag 1 januari 2015Donderdag 1 januari 2015Vrijdag 2 januari 2015

De zorgbeurs die zondag 14 september in het Michielshof georganiseerd werd door het OCMW was een absolute voltreffer! Deze beurs is het eerste project van de dienst Welzijn die sinds begin dit jaar is opgestart vanuit de samenwerking tussen OCMW en Stad Hamont-Achel.

Massale belangstelling voor de zorgbeurs in Hamont-Achel

De vele bezoekers stonden versteld van het ruime (en vaak ongekende) aanbod van diensten en instanties die rond het thema ‘zorg’ actief zijn. De 45 diensten, organisaties en verenigingen die hun diensten voorstelden aan het brede publiek waren zeer tevreden over de ruime opkomst en interesse van de bezoekers. Ook Vlaams minister van welzijn, volksgezondheid en gezin Jo Vandeurzen bracht een bezoek aan de zorgbeurs en was zeer lovend over het initiatief.

Op hetzelfde tijdstip opende het OCMW de deuren zodat iedereen het vernieuwde gemeenschapshuis kon bezoeken en kennis kon maken met de verschillende diensten binnen het huis. Ook hier stonden heel wat mensen versteld van het ruime aanbod aan diensten. Het was een zeer geslaagde dag!