Komozine september 2015

56
komozine HET glœdnieuwe MAGAZINE VAN KOMOSIE VZW MET DE VINGER AAN DE POLS IN DE SOCIALE-ECONOMIESECTOR Jaargang 1 - september 2015 voedseloverschotten De Schenkingsbeurs is online Energiesnoeiers Nieuwe contracten Komosie Wegwijs op Rotonde De Kringwinkel Hergebruik op het recyclagepark Verder in dit nummer: Zoveel spullen zoveel verhalen | De dag van Nancy Versavele | FAVV-omzendbrief

description

Het gloednieuwe magazine van KOMOSIE VZW met de vinger aan de pols in de sociale-economiesector.

Transcript of Komozine september 2015

Page 1: Komozine september 2015

komozineHET glœdnieuwe MAGAZINE VAN KOMOSIE VZW MET DE VINGER AAN DE POLS IN DE SOCIALE-ECONOMIESECTOR

Jaargang 1 - september 2015

voedseloverschottenDe Schenkingsbeurs is online

EnergiesnoeiersNieuwe contracten

KomosieWegwijs op Rotonde

De Kringwinkel Hergebruik op het recyclage park

Verder in dit nummer: Zoveel spullen zoveel verhalen | De dag van Nancy Versavele | FAVV-omzendbrief

Page 2: Komozine september 2015

2

Page 3: Komozine september 2015

3

inhoudWelkom 5

komozie! 6

Koepelnieuws 9

Het platform Schenkingsbeurs is online 10Aan de slag met overschotten uit de supermarkt 12De nieuwe FAVV-omzendbrief: moeten we nu blij zijn? 14Lokale voedselschenkingen makkelijker dankzij nieuwe BTW-beslissing 17Registreren kan/moet je leren 19Nieuwe contracten voor de Energiesnoeiers 20Zoveel spullen, zoveel verhalen 23Test 123, nieuw kassasysteem voor de sector 26Is De Kringwinkel duurder geworden? 27Ook kantoorspullen verdienen een tweede leven 28Betalen met ecocheques in De Kringwinkel kan vanaf nu 29Rotonde, dé plaats voor vernieuwing,kennis en ervaring 30

De dag van ...Nancy Versavele 34

Zo fijn was... De Kringwinkel op de festivalweide 40

Dossier recyclagepark Producthergebruik op het recyclagepark 42

Restjesrecept

Frittata met spaghetti 49

Sectornieuwtjes 50

Upcyclingtip

DIY: je eigen servies 54

Kalender 55

Oproep 56

--------------------------------------------------------------KOMOSIE vzw, Koepel van Milieuondernemers in de Sociale Economie, overkoepelt alle Kringwinkelcentra en Energiesnoeiersbedrijven in Vlaanderen. De vzw is actief in de social-profitsector op het kruispunt van milieu & sociale economie. Vanuit diezelfde aandacht van KOMOSIE voor nieuwe initiatieven ontstond het project Sociaal aan de slag met voedseloverschotten. Meer weten? www.komosie.be

Colofon Redactie Marleen Vos, Jurgen Blondeel, Liesbeth De Schamphelaere, Els Poelmans, Tine Van Rumst, Etienne Rubens, Caroo Torfs, An Coninx, Hans Pauwels, Christophe Loubry Eindredactie Liesbeth De Schamphelaere, Marleen Vos Vormgeving Nicole Willemse Verantwoordelijke uitgever Marleen Vos, Uitbreidingsstraat 470, 2600 Berchem

Page 4: Komozine september 2015

4

Page 5: Komozine september 2015

5

Welkom

Olie loont niet meerVan 30 november tot en met 11 december 2015 vindt in Parijs de 21ste jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats. De Standaard zal tot dan, samen met enkele andere internationale kwaliteitskranten, dagelijks berichten over de klimaat- opwarming onder de slogan ‘Olie loont niet meer’. Een ware marathon die publiek en beleid via verschil-lende invalshoeken wil wijzen op de noodzaak om vandaag maatregelen te treffen tegen de opwarming van de aarde.

Een duidelijke keuze tegen ‘klimaatopwarmingsvermoeidheid’, daar kunnen we niet tegen zijn. Als sector dragen we al ons steentje bij: meer hergebruik realiseren, meer woningen isoleren, meer voedsel van de afvalberg redden. Maar misschien kunnen we nog meer!

We dagen iedereen uit om tips en ideeën te geven met onze sector nóg meer te doen. Energiesnoeiers die een scan van de Kringwinkels en magazijnen uitvoeren? Een slimme routing van de vrachtwagens om het brandstofverbruik te verminderen? Een originele manier om onze werknemers met openbaar vervoer of met de fiets op het werk te krijgen? Het zijn maar een paar voor de hand liggende ideeën. Jullie zijn ongetwijfeld veel vindingrijker!

Hebben jullie een beter idee?Stuur jullie beste klimaattips voor de sector in via [email protected] vóór 1 november.

Wij selecteren de 3 beste tips en belonen de winnaars met een trip naar Parijs met de klimaattrein om deel te nemen aan de grote internationale manifestatie op zondag 29/11.

Marleen

Marleen VosAlgemeen directeur KOMOSIE vzw

Welkom bij het vernieuwde magazine van KOMOSIE. We hopen jullie met dit Komozine nog meer te inspireren en te in-formeren over wat er leeft in onze sector en daarbuiten. Hopelijk genieten jullie ervan.

Alle reacties, suggesties of tips zijn welkom op onze redactie. Gewoon een mailtje naar [email protected] volstaat! Veel leesplezier.

Page 6: Komozine september 2015

66

komozie!

Inspiratieboek voedseloverschotten & sociale economie

Inspiratie nodig om sociaal aan de slag te gaan met voeseloverschotten? Het In-spiratieboek ‘Voedselover-schotten en opportuniteiten voor de sociale economie’ is te koop bij KOMOSIE. Voor € 12 leest u alle resul-taten van het Innovatiepro-ject dat KOMOSIE in 2015 afrondde i.s.m. de veiling BelOrta, MIVAS - Goed Gevoel vzw, Leren Onder- nemen vzw, Sociaal Win-

kelpunt vzw en Levanto vzw. Het zit boordevol praktische praktijkvoorbeelden en tips om meteen aan de slag te gaan.

Meer info of het boek bestellen (€12)? Ga naar www.komosie.be/voedselverlies > innovatieproject en inspiratieboek

“De klimaatimpact van een niet-geïsoleerde negentiende-eeuwse stadswoning is on-geveer de helft van die van een ‘ecologische’ passiefwoning in het buitengebied. Waar-om? De tweede noopt de bewoners tot intens autogebruik. Willen we écht werk maken van een klimaatbeleid, maar ook van ener-giebeleid, milieubeleid én mobiliteitsbeleid, dan moeten we een einde maken aan onze auto-afhankelijkheid.”

Kris Peeters, De Standaard 18/06

Iedereen op de fiets in het Meetjesland Het Meetjesland is biljartvlak. Ideaal om de fiets op te springen en te blijven rijden, zo dachten ze bij De Kringwinkel Meetjes- land. Daarom startten ze het neven-project Viva Velo.

Viva Velo, uw streekvelotheek, wil iedereen op de fiets en bezorgt een goede huurfiets tegen een di-toprijs. Fietsen huren voor lange of korte periodes? Gewoon je fiets(en) on line reserveren en afhalen in de vier winkels van De Kringwinkel Meetjesland. Of je kan ze ook la-ten leveren op een locatie naar keu-ze of bij één van de ambassadeurs.

Benieuwd geworden? Alle info op www.vivavelo.be

Niet te missen: de leukste en interessantste nieuwsfeiten voor jullie gespot

Page 7: Komozine september 2015

77

Leuk adresjeEven een weekendje weg of de Gentse Feesten van nabij beleven? De appartementen van Sleepstreet zijn helemaal ingericht in retrostijl. Al vanaf € 65 per nacht (min. 2 nach-ten) verblijf je in een apparte-ment of huisje en beleef je Gent als een hippe local.

www.sleepstreet.be

Nieuwe partners voor de Schenkingsbeurs

DESCHENKINGS- BEURS

VOORDELEN voor jou als ontvanger1 Je organisatie wordt zichtbaar

voor potentiële schenkers in de regio.

2 Vind gemakkelijker schenkingen · 1 platform met verschillende toepassingen;· Schenk hier ook je eigen overschotten.

3 Garantie op kwalitatieve voeding

4 Bespaar kosten · Dankzij schenkingen van voedseloverschotten dalen je eventuele aankoopkosten.

5 Bepaal zelf welke schenking je aanvaardt

voor jou als schenker1 Schenk gemakkelijker

· Steeds een oplossing op jouw maat;· Professionele ondersteuning op aanvraag;· Je bepaalt zelf aan wie je schenkt en wat je schenkt.

2 Beter schenkingsbeheer· Duidelijk statusoverzicht en betere traceerbaarheid van je schenkingen;

· Je schenkt aan erkende verenigingen en organisaties;· Je documenten (ophaalbon, BTW …) worden automatisch ingevuld.

3 Voor elk bedrijf actief in de voedingssector

4 Bespaar kosten · Je bespaart op vernietigingskosten van je overschotten.

5 Maatschappelijk verantwoord ondernemen · Door voedseloverschotten te schenken, speelt jouw bedrijf een actieve rol in duurzame ontwikkeling;

· Je maatschappelijk engagement wordt zichtbaar.

De Schenkingsbeurs is een initiatief van initiatief van initiatiefKOMOSIE vzw, FdSS vzw en Level IT:

Met de financiële steun van:

REGISTREER je vandaag nog!

Laten we samen voedselschenkingen vergemakkelijken en schrijf je bedrijf of organisatie vandaag nog in op

sc en in s eu s e.

lle in en aa en www.schenkingsbeurs.be | [email protected] | tel sie 03 281 03 30 (NL) | tel 02 223 37 74 (FR)

Samen voedsel- schenkingen vergemakkelijkenwww.schenkingsbeurs.be

De website www.schenkings-beurs.be is een initiatief van o.a. KOMOSIE om voedsel-schenkingen te vergemakke-lijken en voedseloverschotten te bestrijden. Sinds kort is de website online (meer hierover verder in dit blad).

Meer goed nieuws is dat niet minder dan 3 nieuwe part-ners dit initiatief financieel on-dersteunen: sinds 1 juli 2015

de Stad Antwerpen (voor € 5.000) en het Fonds Duur-zaam Mate ria len- en Energie-beheer beheerd door de Ko-ning Boudewijnstichting (voor € 25.000) en vanaf oktober 2015 de OVAM (€ 10.000).

Dankzij deze subsidie zal KOMOSIE het komende an-derhalf jaar kunnen blijven werken aan de uitbouw van de Schenkingsbeurs.

Meer info? Zie www.schenkingsbeurs.be of www.fdme.be/ meta-nav/ondersteunde-projecten/

Partner worden van de Schenkingsbeurs? Schrijf dan in op www.schenkingsbeurs.be/partners/ inschrijving-als-partner/

Page 8: Komozine september 2015

88

Wie naar het werk fietst, is minder afw�igPro Velo R&D, een Belgische vereniging die fiet-sen stimuleert, onderzocht de economische im-pact en werkgelegenheid in Brussel en Wallonië bij het inzetten van de fiets als woon-werkver-keer. Wie naar het werk fietst, werkt per jaar gemiddeld één dag meer dan wie niet met de fiets naar het werk komt. Deze positieve impact op het absenteïsme zorgt voor een win-win voor Brusselse werkgevers. In 2012 bespaarden zij zo meer dan 20 miljoen euro. In Wallonië was dat 12,5 miljoen euro.

De voordelen zijn niet enkel financieel. Dankzij het gebruik van de fiets zouden er ook 40 ver-keersdoden minder zijn.

Een lief vinden in De Kringwinkel? Het Eén-programma ‘Vind je lief’ bedacht een leuke eerste date voor de deelnemers: een huis-kamer inrichten met Kringwinkelspullen. Als dat geen relatietest is!

De Kringwinkel Mechelen ontving hen met open armen en zorgde ervoor dat de winkel er pico-bello uitzag. Voor twee van de koppels zag het er alvast veelbelovend uit, want ze zetten de avond in elkaars gezelschap verder. Nu nog af-wachten of er iets meer uit groeit ...

Hierbij nog enkele sfeerbeelden voor wie de uitzending heeft gemist.

Zoveel % van de wereldbevolking heeft nog nooit van de opwarming van de

aarde gehoord. Dat blijkt uit een onder-zoek van de Princeton University.

Nog veel werk aan de winkel dus, vooral in landen waar het opleidings-

niveau laag ligt. In de Westerse landen weet meer dan 90% wel al

dat de aarde opwarmt.

40%

Page 9: Komozine september 2015

koepel nieuws

Page 10: Komozine september 2015

10

HET PLATFORMSCHENKINGSBEURS

IS ONLINE Samen kunnen we voedselschenkingen vergemakkelijken!

door Etienne Rubens

Waarom een schenkingsplatform? Elke dag worden tonnen voedingswaren die nog perfect eetbaar zijn vernietigd. Anderzijds hebben voedselhulp- en sociale organi-saties steeds meer nood aan levensmiddelen voor mensen in armoede.De Schenkingsbeurs biedt een oplossing door be-drijven uit de voedingssector (de schenkers) in ver-binding te brengen met voedselhulp- en sociale or-ganisaties (de ontvangers). Iedereen wint erbij!KOMOSIE heeft mee meer dan 2 jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de Schenkingsbeurs ism FdSS en LevelIT.

Goed nieuws: sinds 1 juli 2015 is dit platform om voedselschenkingen te vergemakkelijken online! Neem eens een kijkje op www.schenkingsbeurs.be.

Wat is de Schenkingsbeurs?Door het aanbieden van 1 platform met 3 modules voor schenkers en ontvangers biedt de Schenkings-beurs een efficiënte en professionele oplossing voor de verschillende situaties in voedselschenkingen. Vooral lokale schenkingen worden makkelijker.

Wilt u kwalitatieve voedseloverschotten ontvangen? Dan kan u zich als voedselhulp- of sociale organisatie via de geografische kaart gemakkelijk bekend maken bij potentiële schenkers in uw regio en uw verwachtin-gen en noden duidelijk maken. U kan ook (occasione-le) schenkingen die u interesseren online reserveren. En u kan zich kandidaat stellen voor een gestructu-reerde samenwerking op lange termijn voor systemati-sche schenkingen van bv. super markten. In dat geval biedt de Schenkingsbeurs begeleiding op maat voor de organisatorische en technische aspecten van zo’n samenwerking. Meer info hierover vindt u in het vol-gende artikel in deze Komozine of op www.komosie.be/voedselverlies > Schenkingsbeurs.

--------------------------------------------------------------

voedseloverschotten

www.schenkingsbeurs.be

Page 11: Komozine september 2015

11

Voor wie? Iedereen uit de voedingssector kan voedsel schenken: van bakker, producent tot groente - boer of supermarkt.Voedsel ontvangen kan door een organisatie, verenging of onderneming (geen particulieren) en op voorwaarde dat de ontvangen eetwaren niet voor eigen gebruik bedoeld zijn en ook niet in dezelfde toestand met commercieel oogmerk verkocht worden. Ze worden wel gebruikt ten bate van: | armoedebestrijding (bv. voedselhulp via voedselbedelingsinitiatief of sociale kruidenier, verwerking in een sociaal restaurant)

| en/of maatschappelijke integratie van kansengroepen (bv. sociale-economie- organisatie die hiermee tewerkstellings- kansen aanbiedt, volkskeukens).

Geïnteresseerd?Ga naar www.schenkingsbeurs.be en schrijf nu in!Bekijk ook de folder en de video op www.schenkingsbeurs.be/media voor meer info en ontdek er alle voordelen!

Nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren: [email protected].

Samen kunnen we voedselschenkingen vergemakkelijken!

De Schenkingsbeurs is een initiatief van KOMOSIE vzw, FdSS en Level IT en geniet de steun van de POD Maatschappelijke Integratie, de Vlaamse Minister voor armoedebestrijding, de Brusselse overheid, de stad Antwerpen, de OVAM, het Fonds Duurzaam Ma-terialen en Energiebeheer beheerd door de Koning Boudewijnstichting en talrijke andere partners.

Met de financiële steun van:

» SCHRIJF NU IN EN HELP VOEDSELOVERSCHOTTEN EN ARMOEDE DE WERELD UIT.

Page 12: Komozine september 2015

12

voedseloverschotten

aan de SLAG MET OVERSCHOTTEN UIT DE SUPERMARKT--------------------------------------------------------------U kon het reeds lezen op pag. 10: De Schenkingsbeurs is intussen realiteit. Schenkers en afnemers van overschotten kunnen elkaar online vinden! Dit maakt het voor supermarkten een stuk makkelijker om sociale organisaties in hun buurt te vinden. Wil je als organisatie graag samenwerken op een structurele manier? Dan kan je beroep doen op KOMOSIE.

WAT HEBBEN WE VOOR JE IN PETTO?

Om verwerking van overschotten in goede banen te leiden denken we dat het belangrijk is om het lokaal bestuur te betrekken als promotor of facilitator.

Er zijn verschillende samenwerkingsscenario’s met een supermarkt mogelijk:

| Samenwerking tussen 1 su permarkt en 1 organi-satie die elke dag de overschotten ophaalt.

| Samenwerking tussen 1 supermarkt en verschillen-de organisaties die beurtelings de overschotten komen ophalen of 1 organisatie die de over-schotten bij meerdere winkels ophaalt.

| Stadsbrede of gemeentelijke samenwerking waar (een gedeelte van) de overschotten op een cen-trale plaats terecht komen en van daaruit worden opgehaald of geleverd aan sociale organisaties.

| Sociale organisaties kunnen zelf overschotten ophalen of een logistieke ondersteuner doet dit.

door Caroo Torfs

Page 13: Komozine september 2015

13

voedseloverschotten

Door in te spelen op ervaringen uit de praktijk zul-len er nog meer scenario’s en variaties op bestaan-de scenario’s ontstaan.

In welk scenario een sociale organisatie ook te-recht komt, het is nodig zich intern voor te berei-den op het gebruik van overschotten. Er komen immers nogal wat vragen kijken hierbij:| Is de regelgeving voor gebruik van overschotten voldoende gekend (favv, btw ...)?

| Waarom gebruik maken van overschotten? Wat ermee bereiken?

| Hoe ons daarop organiseren, rekening houdend met het beleid van de supermarkt? Hoe medewerkers/vrijwilligers motiveren en voorbereiden?

| Hoe bereiden we dit materieel en financieel voor?

| Hoe volgen we alles op?

Komosie kan organisaties bij deze interne voorbe-reiding ondersteunen. Dat kan gaan van het door-geven van een checklist over het samenbrengen met een andere sociale organisatie met ervaring in een gelijkaardig scenario, tot stap voor stap bege-leiding van de interne organisatie.

Komosie faciliteert verder de samenwerking met de supermarkt, zoveel mogelijk gebruik makend van het internetplatform schenkingsbeurs.

Dat houdt in dat we:| Overleg faciliteren/coördineren tussen sociale organisaties, lokaal bestuur en schenker om tot een werkbaar model te komen, rekening hou-dend met de eisen van het FAVV.

| Een concrete planning uitwerken voor samen-werking tussen betrokkenen.

| Het samenwerkingscontract tussen een samenwerkingsverband en supermarktketen mee onderhandelen.

| Opties in schenkingsbeurs op maat maken en uitleg geven over het concreet gebruik ervan.

| Uitwisseling tussen afnemers van voedselover-schotten faciliteren, en hieruit lessen trekken voor verdere verbetering en onderhandeling.

Indien er een schenker is in een bepaalde buurt, maar geen ontvanger, zullen we zelf proactief uit-kijken naar (een) geïnteresseerde ontvanger(s).

WAT KOST DIT?

Het grootste gedeelte van dit werk kan onderge-bracht worden in het hefboomproject ‘Sociaal aan de slag met voedseloverschotten van supermark-ten’. Maar in hetzelfde project is voorzien dat soci-ale organisaties een beperkt gedeelte bijdragen in de kosten. Vandaar de volgende prijsdifferentiatie:

| Voor de supermarkten: dagprijs van € 750 (excl.btw). De tijdsbesteding schatten we als volgt in: indien de optie in de Schenkingsbeurs reeds op maat is gemaakt: ± 2 dagen, indien deze nog niet bestaat: ± 4 dagen. Dit is een eenmalige kost.

| Voor sociale organisaties: begeleiding in het kader van een hefboomproject: € 150/dag (excl. btw en vervoerskosten). D.w.z. samenwerking opzetten tussen ontvanger en bedrijf uit de voedingssector in een lokaal project.

De tijdsbesteding schatten we als volgt in:- Als er al een samenwerking lopende is: 1 opleiding over gebruik van de Schenkings- beurs + 1 overleg = 1 à 2 dagen.

- Als de samenwerking nog moet opgezet worden: 1 opleiding over het gebruik van de Schenkingsbeurs + 2 overleggen + 1 opvolgingsoverleg = 2 à 3 dagen.

De kosten voor deze begeleiding kunnen door de verschillende organisaties gedeeld worden, d.w.z. indien het 4 organisaties zijn is dit € 150/4 = € 37,5/dag (+ btw).

Meer info: www.komosie.be/voedselverlies en www.schen-kingsbeurs.be of mail [email protected].

Page 14: Komozine september 2015

14

voedseloverschotten

DE NIEUWE FAVV-OMZENDBRIEF Moeten we nu blij zijn? door Etienne Rubens

--------------------------------------------------------------Op 22 juli 2015 publiceerde het Federaal Agentschap voor de VoedselVeiligheid (FAVV) een nieuwe om-zendbrief. Het FAVV reikt hierin richtlijnen aan voor de interpretatie van houdbaarheids data, traceerbaar-heid, etikettering en in vriezen van voorverpakte levens middelen. Het wil hiermee een sociaal en duurzaam voedselveiligheidsbeleid bevorderen, de con su ment maximaal beschermen en voedselverspilling tegengaan.

Deze nieuwe omzendbrief ver-vangt de vorige m.b.t. dezelfde bepalingen van augustus 2013.

De omzendbrief spreekt over voed selbanken en liefdadigheids-verenigingen. Die laatste worden ruim gedefinieerd: “vzw met een menslievend karakter die levens-middelen verstrekken aan kans ar-men in het kader van voedselhulp en armoedebestrijding”. Onder an dere sociale restaurants en social e kruideniers worden hier expliciet bij gerekend.

Goed nieuws Voedselschenkingen op de ver­valdag worden gemakkelijker.

De belangrijkste wijziging is dat producten op vervaldag mogen worden ingevroren en nadien uit-gedeeld aan de eindconsument, weliswaar onder de volgende strikte voorwaarden: | De koudeketen wordt nooit onderbroken in het bijzonder tijdens het verzamelen en het transport. Minimaal dienen de producten in een koelbox geplaatst te worden.

| De temperatuur van de levens-middelen wordt steekproefs-gewijs bij ontvangst gecontro-leerd.

| De invriesdatum op de ver-pakking wordt vermeld en de de vermelding “onmiddellijk verbruiken na ontdooiing” wordt toegevoegd op de verpakking.

| De ingevroren levensmiddelen worden niet langer dan 2 maan-den na invriezen verdeeld.

| De levensmiddelen moeten minstens 48 u ingevroren zijn alvorens ze verdeeld worden.

Deze omzendbrief komt volgens ons tegemoet aan de realiteit dat supermarkten en handelaars meer en meer voedseloverschotten op de vervaldag willen schenken, terwijl de klanten toch een maxi-male bescherming moeten blijven krijgen. Deze omzendbrief is ook goed nieuws voor organisaties die met supermarkten samen-werken die hun producten slechts vlak voor de vervaldatum uitdelen (zoals bv. Delhaize of Carrefour).In de praktijk verwachten we dat vooral sociale restaurants het meeste voordeel kunnen halen uit deze omzendbrief. Zij kunnen de producten immers meteen verwer-ken na ontdooiing.

FAVVFederaal Agentschap voor de Veiligheid van

de Voedselketen

Page 15: Komozine september 2015

15

voedseloverschotten

Slecht nieuws Voedselschenkingen op de vervaldag worden gemakkelijker.

We zetten toch enkele bedenkingen op een rijtje:

| Doordat de condities van invriezen een stuk meer gedetail - leerd zijn, verhoogt de druk op de voedselhulporganisaties om over meer diepvriescapaciteit te beschikken, wat al een knelpunt is in deze sector.

| Deze maatregel versterkt de perceptie bij schenkende bedrijven (bv. supermarkten) dat schenken aan liefdadig-heidsverenigingen op de vervaldatum acceptabel is. Dit maakt verdere verdeling of verwerking wel erg moeilijk.

| Wat met producten die niet ingevroren kunnen worden? Als een liefdadigheidsorganisatie deze pas op de vervaldag ontvangt, is het organisatorisch heel moeilijk om deze op een goede en voedselveilige wijze nog te kunnen verdelen of verwerken.

| Zal de omzendbrief schenkers die vroeger tijdig de producten op vervaldag -2 of -1 uit de rekken haalden er niet toe aanzetten om hun producten nu ook pas op de vervaldag te schenken?

| Mensen in armoede die hun voedselpakket komen ophalen of aankopen in een sociale kruidenier moeten diepgevroren producten ook op geschikte wijze kunnen vervoeren. Wie zal de nodige diepvrieszakken of koelboxen voorzien en betalen?

| Organisaties mogen de vrije plaats in hun diepvriezer maar voor 50% vullen. We vermoeden dat het voor veel orga nisaties in de praktijk niet evident is om hieraan te voldoen.

KOMOSIE heeft regelmatig constructief overleg met het FAVV.

Zo mocht KOMOSIE de ontwerp-brief nog voor publicatie inkijken, en toetste ze deze af bij enkele lokale sociale organisaties die momenteel reeds verse producten inzamelen bij supermarkten. Wij deelden onze vragen en reflecties mee aan het FAVV. Toch blijven we bij het lezen van de nieuwe omzendbrief met diver-se onbeantwoorde vragen zitten:

| Zijn de condities voor het invriezen enkel van toepassing op voorverpakte voedselover-schotten die hun vervaldag naderen of ook op aangekoch-te voorverpakte producten van deze sociale organisaties?

| Waarom geldt deze omzend-brief enkel voor voorverpakte artikelen en hoe moeten we dan omgegaan met niet-voor-verpakte verse (bv. vlees-) producten?

Page 16: Komozine september 2015

16

voedseloverschotten

KOMOSIE zal haar en uw vragen bespreken met het FAVV om duidelijke antwoorden te verkrijgen.

In overleg met de overheid en de betrokken federaties van de voedingssector zoals COMEOS willen we aandacht vragen voor de logistieke en organisatorische moeilijkheden die de condities van invriezen en in het bijzonder het schenken op de vervaldag met zich meebrengen. Welke flankerende maatregelen kunnen er genomen worden om hieraan tegemoet te komen en welke goede voorbeeldpraktijken kunnen we samen in de verf zetten? Dit hoeft niet noodzakelijk veel geld te kosten als er ook creatief en constructief samengewerkt wordt. Bv. het invriezen kan gebeuren door de supermarkt zelf in eigen diepvriezers en de ophaling gebeurt dan daags nadien door de sociale organisatie.

Zit u zelf met vragen en/of bedenkingen, bezorg ze ons! [email protected]

U vindt de omzendbrief op www.favv.be/levensmidde-len/omzendbrieven/_docu-ments/2015-07-22_circ-ob_ NL_voedselbanken_v2.pdf

Page 17: Komozine september 2015

17

voedseloverschotten

LOKALE VOEDSELSCHENKINGEN

MAKKELIJKER DANKZIJ NIEUWE BTW-BESLISSING... maar er is nog werk aan de winkel

door Etienne Rubens--------------------------------------------------------------

Tot juli 2013 was het voor een verkoper duurder om zijn niet-verkochte voedingswaren te schenken dan ze te vernietigen. Waarom? Op weggeschonken voedingswaren moest je nog al tijd btw betalen. Sinds 31 juli 2013 kan je, onder spe ci - fieke omstandig he-den, voedingswaren schenken zonder dat je de btw erop moet betalen. Deze btw-beslissing beperkte zich ech-ter tot schenkingen aan de erkende voedselbanken en bij hen aangesloten organisa-ties. Lokale handelaars die kleine-re hoeveelheden willen schenken konden moeilijker van deze fisca-le maat regel gebruik maken.

Huidig minister van financiën Van Overtveldt breidde daarom deze regeling uit. Nu kunnen ook lo-kale overheden (zoals OCMW’s) en door hen erkende lokale ca-ritatieve instellingen gebruik ma-

ken van deze btw-regeling. Op zich is deze maatregel een positieve ontwikkeling, maar er zijn nog een aantal problemen voor onze sector. De huidige regeling laat bijvoorbeeld niet toe

dat het voedsel bewerkt wordt. Warme maaltijden kunnen dus niet. Bovendien mogen we deze ook niet “verkopen” aan een hele lage prijs. Het voedsel moet gratis worden weggeschonken.

Hierdoor kunnen de sociale restaurants en sociale kruide-niers in de praktijk moeilijk genieten van deze uitbreiding van de btw-maatre-gel inzake voedsel-schenkingen.

KOMOSIE heeft de-ze problemen aangekaart tijdens een onderhoud op het Kabinet Van Overtveldt. Het kabinet wil eerst de huidige uitbreiding van de btw-maatregelen inzake voedsel overschotten evalueren.

“Op zich is de nieuwe btw-maatregel een positieve ontwikkeling, maar er zijn nog een

aantal problemen voor onze sector.”

Page 18: Komozine september 2015

18

voedseloverschotten

Dit is voorzien begin 2016. We hebben gevraagd om recht-streeks betrokken te worden bij de verdere besprekingen van nieuwe noodzakelijke maatrege-len. Het Kabinet heeft bevestigd dit te zullen doen.

KOMOSIE zal de vinger aan de pols houden in dit dossier. Van zodra het mogelijk is, onderne-men we stappen om de regeling verder te bespreken. We doen dit in overleg met de sector, col-lega-federaties (SKV, FdSS …) en de federaties uit de voedings-sector. In afwachting zullen we met de sector ook onderling uit-wisselen en analyseren hoe bv. sociale kruideniers en sociale restaurants hier pragmatisch mee kunnen omgaan.

Meer info? U vindt de btw-beslissing terug op Rotonde of op de Fiscale en juridische databank van de Fod Financiën.

Page 19: Komozine september 2015

19

energiesnoeiers

REGISTREREN KAN/MOET JE

LERENNa heel wat wikken en wegen werd in januari de knoop definitief door-

gehakt: de Energiesnoeiers en KOMOSIE beslisten om een nieuwe module voor Energiesnoeiers te ontwikkelen in ECLIPS. Intussen zijn de leden en

KOMOSIE hard aan het werk om het systeem op punt te stellen

door An Coninx

--------------------------------------------------------------

Dé aanleiding om een nieuw registratiesysteem in te voeren was de beleidsdruk op de Ener-giesnoeiers in het najaar van 2014. Door goed in kaart te brengen wat de Energiesnoeiers doen, kunnen ze beter hun meer-waarde en relevantie aan tonen. Minister van energie Turtelboom wil dat de energiescans zo veel mogelijk leiden tot de uitvoering

van grote energie besparende investeringen, zoals dakisolatie. Ze wil dit nog dit jaar evalue-ren. We moesten dus snel scha-kelen voor het nieuwe registra-tiesysteem!

Het nieuwe systeem is echter niet alleen interessant voor het beleid. Het zal er ook voor zor-gen dat de Energiesnoeiers hun

dossiers op een eenvoudige ma-nier kunnen beheren. Op termijn hopen we dat de ECLIPSmodule zo gebruiksvriendelijk wordt dat het alle verschillende excelover-zichten van de Energiesnoeiers zal vervangen. Het ontwikkelen van een nieuw softwarepakket gaat echter niet van vandaag op morgen. Het is een werk van lange adem. KOMOSIE buigt zich samen met leden Energiesnoeiers van de expertengroep en de werk-groep regelmatig over prakti-sche en inhoudelijke bekom-mernissen. We zijn optimistisch, maar ook realistisch: de eerste rapporten zullen nog niet 100% zijn wat we ervan verwachtten, maar we blijven eraan werken tot het goed zit!

Dé aanleiding om een nieuw besparende

Page 20: Komozine september 2015

20

energiesnoeiers

NIEUWE CONTRACTENVOOR DE ENERGIESNOEIERS

Tijdens de Algemene Vergadering van KOMOSIE op 30 april 2015 keurden de leden de nieuwe contracten tussen KOMOSIE en de Energiesnoeiers goed.

Intussen kreeg elk Energiesnoeiersbedrijf een nieuw contract.

--------------------------------------------------------------

De nieuwe contracten komen er naar aanleiding van de gewijzig-de beleidsaccenten. De Vlaamse Regering verwacht nu immers dat de energiescans waar mogelijk leiden tot een grote energie besparende in vestering, nl. dak-iso la tie. Dat vergt dat de Energiesnoeiers-sector zich an ders or ganiseert dan voor-heen.

Wat verandert er?

De eerste belangrijke nieuwig-heid in de contracten is dat Ener-giesnoeiers zich voortaan organi-seren in clusters. Dit zorgt ervoor dat Energiesnoeiersbedrijven in dezelfde regio beter samen-werken. Energiesnoeiers die bv. enkel energiescans uitvoeren, geven nu systematisch adressen

door aan collega’s in dezelfde regio die ook isolatiewerken uit-voeren. Zo activeren de Energie-snoeiers elk potentieel adres.

Verder engageren de Energie-snoeiers zich met de nieuwe con-tracten ook om bepaalde streef-cijfers te halen als cluster. Zo is elke organisatie in de cluster mee verantwoordelijk voor het grotere geheel.

Per Energiesnoeiersbedrijf is er een streefcijfer voor het aantal

energiescans dat ze moeten uitvoeren bij doelgroepen bui-ten de sociale huisvestingsmaat-schappijen.

Voor dakisolatie is het streefcijfer minder concreet. Dit is omdat we nog niet concreet weten wat het poten-tieel is. Bij hoeveel energiescans is er een dak aanwezig of is dat dak nog niet

geïsoleerd? Dit moeten we nog ondervinden. Maar de Energie-snoeiers engageren zich wel om elk dossier waar er mogelijkhe-den zijn, een traject naar isolatie op te starten.Als een scan uitein-delijk niet resulteert in de uitvoe-ring van dakisolatie, zullen ze altijd een reden geven waarom dat zo is.

De nieuwe beleidsaccenten zorgen ervoor dat de Energiesnoeiers zich

anders moeten organiseren

door An Coninx

Page 21: Komozine september 2015

21

De laatste grote verandering in de contracten verwijst naar de manier waarop al deze inspan-ningen geregistreerd worden. KOMOSIE werkt momenteel samen met de leden volop aan een registratiesysteem op maat van de sector. Daarvoor haken we ons karretje aan het systeem dat voor De Kringwinkels is uit-gewerkt. Er is intussen een Ener-giesnoeiersmodule in ECLIPS. Elk Energiesnoeiersbedrijf of de cluster zal haar activiteiten regis-treren in ECLIPS, zodat we een-voudig rapporten kunnen maken op sectorniveau.

Daarmee kunnen we het beleid laten zien welke inspanningen de Energiesnoeiers leveren om de doelstellingen van de Vlaam-se Regering voor de energie-scans te halen.

Page 22: Komozine september 2015

22

MIJN OUDE TREINBAAN

IS VOOR MIJSUPERLEUK!

ZOVEEL SPULLEN, ZOVEEL VERHALEN

KOM NAAR DE DAG VAN DE KRINGWINKEL

17 OKTOBER17 OKTOBERKOM NAAR DE DAG VAN DE KRINGWINKEL ZOVEEL SPULLEN, ZOVEEL VERHALEN

Page 23: Komozine september 2015

23

de kringwinkel

ZOVEEL

SPULLEN ZOVEEL

VERHALENIedereen die in een Kringwinkel(centrum) werkt zal het kunnen beamen: in De Kringwinkel passeren dagelijks spullen met een bijzonder verhaal.

Met onze nieuwe campagne willen we die spullen én hun verhaal in de kijker plaatsen, en tonen hoe De Kringwinkel verschillende werelden met elkaar verbindt.

--------------------------------------------------------------

In maart hebben we de Retrodag, in oktober de Dag van De Kring-winkel en tijdens de feestdagen hebben we de actie ‘geef een stukje van jezelf’ cadeau. Om De Kringwinkel ook in de maand juni onder de aandacht te brengen, lanceerden we de campagne ‘verbinden van werelden’.

“Om impact te creëren bij gevers en kopers kozen we voor opval-lende beelden. We volgen als het ware het traject van een tafel, zetel en treinbaan die in De Kring-winkel belanden. De voorwerpen hebben al een heel verhaal achter de rug, en De Kringwinkel zorgt ervoor dat ze een heel nieuw ver-haal kunnen beleven. Op die ma-nier verbinden we verschillende werelden met elkaar,” aldus Krist Pauwels van Choco.

De nieuwe beelden kregen een plaats op affiches (in de winkels, horecazaken, bib’s en 1200 stuks via het Boomerang netwerk), post-kaartjes en boekenwijzers. Maar daar bleef het niet bij. “We wilden ook onze klanten, fans en gevers betrekken”, zegt Els Poel-mans. ”Daarom schreven we een wedstrijd uit met de oproep om de mooiste, leukste, meest ontroeren-de Kringwinkelverhalen met ons te delen”. Facebookads gaven mee ruchtbaarheid aan de wedstrijd. Mét resultaat, want niet minder dan 179 verhalen belandden in onze mailbox!

We kregen zo’n leuke, mooie en ontroerende verhalen binnen, dat het niet gemakkelijk was om 5 winnaars te kiezen. Daarom be-sloten we om er iets meer mee te

doen, en de campagnebeelden ook in het najaar te gebruiken voor Dag van De Kringwinkel.De oorspronkelijke affiches kregen een feestelijke toets met vlaggetjes en confetti én kregen de nieuwe titel ‘zoveel spullen, zoveel verha-len’ mee. Daarnaast maken we een actiewebsite (www.kringver-halen.be) om de verhalen van de winnaars én net-niet-winnaars te delen. Natuurlijk sturen we ook een nieuwe radiospot de ether in om iedereen aan te sporen om naar onze Dag van De Kringwin-kel te komen. Je ontdekt er tal van Kringverhalen en kan meedoen aan onze fotowedstrijd.

Benieuwd geworden? Hou onze facebookpagina en website in de gaten en geniet mee van al die mooie Kringwinkelverhalen!

door Liesbeth De Schamphelaere

Page 24: Komozine september 2015

24

de kringwinkel

HIERBIJ ALVAST EEN KLEIN VOOR SMAAKJE VANOP WWW.KRINGVERHALEN.BE: 2 winnende verhalen van onze wedstrijd.

De winnende inzending van Sofie Demaerel uit Clabecq

Sometimes the little things bring the greatest joy“Dat geluk in kleine (en iets minder kleine) dingen zit, weet De Kringwinkel als geen ander. Nog niet zo heel lang geleden, botste ik er op een aantal verborgen schatten.

Maak kennis met (van links naar rechts): King Georges, Granny Georgette, Marmer Marc en last but not least Her-meline de wasmachien.

Georges & Georgette waren in een vorig leven wel licht ie-mands favoriete handpoppen. Zij kregen vaak een hoofdrol toebedeeld en het gerucht doet de ronde dat zij zelfs menig Oscars (beste acteur/actrice) wonnen in het betere poppen-kasttheater. Beide zijn vandaag op pensioen en brengen hun oude dag door samen met Marmer Marc, waarover later meer. In hun vrije tijd gaan ze het liefst naar de kapper.Marmer Marc heeft een zwaar parcours afgelegd. Zijn littekens (lees: krassen) doen vermoeden

dat hij hoofdzakelijk gebruikt werd voor het versnijden van fruit & groenten. Nu geniet hij in alle rust van zijn tweede leven als dienaar. Marc is een natuurliefhebber en houdt van klassieke muziek. Tot slot is er nog Hermeline de wasmachien. Zij zorgt er voor dat haar vrien-

den niets tekort komen en draait op volle toeren. Haar hobby's zijn dansen en uitgaan met vriendinnen.

Kortom: ze kunnen niet zonder elkaar leven. Net zoals ik niet meer zonder hen kan.”

Page 25: Komozine september 2015

25

de kringwinkel

Ontdek alle verhalen of stuur je eigen verhaal in op www.kringverhalen.be.

Het winnende verhaal van Brenda Deflem uit Berlaar

Een broer voor ‘Konijn’“Toen mijn dochter Whitley – ze overleed helaas vier jaar geleden op 20-jarige leeftijd – geboren werd, zat er naast haar wiegje een pluche konijntje, dat mijn man en ik toen ooit eens op de kermis uit een grijpertjesmachine gehaald hadden. Het was liefde op het eerste gezicht tussen mijn dochter en dat pluche ding.

De volgende jaren waren ze letterlijk onafscheidelijk en Whitley zeulde “Konijn”, zoals het origineel genoemd werd, overal mee, tot bijna in haar dagelijkse bad en op het toilet toe. Door de jaren heen waren de oogjes eruit gevallen, was het helemaal schraal geworden, gescheurd, en als kers op de taart werd het een keertje onthoofd. Telkens werd het moeilijker om het hersteld te krijgen. En telkens was mijn dochter haar verdriet net een beetje ontroostbaarder als het konijn weer eens gehavend van een uitstapje terugkwam. Slapen zonder Konijn was ondenkbaar en meer dan eens deden we behoorlijk wat kilometers om het terug te gaan ophalen als ze het ergens laten liggen had. Eénmaal moesten we het zelfs uit een kledingcontainer vissen waar het per ongeluk in terecht ge-komen was! Ik was dus begrijpelijkerwijze als de dood om het ding een keertje voorgoed kwijt te raken.

En toen, op een onverwachte slentertocht door de Kringwinkel, zat daar op een rekje ... het evenbeeld van konijn!!! Net hetzelfde pakje, net dezelfde kleurtjes, neusje en oogjes. Ik heb het meegenomen naar huis en denk niet dat ik mijn dochter haar gezichtje ooit vergeet toen ze het in haar handen kreeg. Ik had het vooral als “reserve” gekocht, maar het heeft jarenlang gewoon een extra plaatsje gehad, naast zijn versleten dubbelganger, en staat nu nog steeds naast haar foto op de kast.

Dank je wel, Kringwinkel.”

Page 26: Komozine september 2015

26

de kringwinkel

TEST 123NIEUW KASSASYSTEEM

VOOR DE SECTORdoor Hans Pauwels

In het voorjaar 2015 liet KOMOSIE de koppeling met een nieuw kassasysteem ont-wikkelen. Dit nieuwe systeem 4RETAIL wordt naast Shopplus aangeboden aan de sector.Het grote verschil zit in de hard ware. Waar Shopplus gebruikt maakt van een standaard desktop of laptop, maakt 4RETAIL gebruik van een touch screen systeem met een geïntegreerde computer.

Op dit moment wordt het nieu-we kassasysteem getest door 4 verschillende Kringwinkels zo-dat we de kinderfouten kunnen detecteren en oplossen. Ver-wachting is dat we het systeem kunnen uitrollen tegen december 2015. KOMOSIE voorziet dit najaar nog een demomoment voor alle geïnteresseerde centra.

--------------------------------------------------------------

Getest en (bijna) goedgekeurd: het nieuwe kassasysteem 4RETAIL.

Page 27: Komozine september 2015

27

de kringwinkel

IS DE KRINGWINKEL DUURDER

GEWORDEN?Het is een vraag die we vaak krijgen en waar we tot voor kort geen duidelijk antwoord op hadden. Daarom startten we vorig jaar met de prijzenindex. Het

tweede jaar van de prijsopvraging is aangebroken. Een eerste meetpunt?

Vorig jaar maakten we een korf met 35 vaak voorkomende Kring-winkelproducten, gaande van een kindertruitje, een set van 6 eetkamerstoelen, tot een roman of een koffiezet van het merk Philips. Het overzicht is gestof-feerd met beeldma-teriaal en verdere specificaties om de vergelijking zo correct mogelijk te maken.

Het is niet evident om na 1 jaar al conclusies te trek-ken. Zo hebben vorig jaar 15 centra deelgenomen, dit jaar 21 centra. Niet alle winkels ver-kopen het volledige gamma en vorig jaar hebben we enkel ge-middeldes op centrumniveau op-gevraagd. Dit jaar zijn we tot op

winkelniveau gegaan. Een voor-zichtige poging: van de 15 cen-tra in 2014 verkochten er 11 het volledige opgevraagde gamma. Als we het prijzen gemiddelde

van die centra vergelijken met dit jaar, merken we een prijsdaling van € 982,94 naar € 948,70. Het gemiddel de van de centra die het volledi ge gamma verko-pen en dit jaar aan de peiling hebben deelgeno men ligt een stuk lager: € 903,52.

Ter vergelijking: voor ditzelfde basisaanbod betaal je bij een ge-wone retailer al snel € 2.789 tot € 11.445.

We kunnen dus al voorzichtig stellen dat De Kringwinkel niet duurder is geworden, en zelfs gemiddeld iets goedkoper!

Misschien nog even dit: voor een set van 6 glazen en een

hon denmand betaalde de Vla-ming in 2015 resp. € 1,49 en € 4,68, even veel als in 2014. Een spelletje Risk, rolschaatsen, een kookpot, een dekbed en een aantal meubelen vielen iets duurder uit dan het jaar ervoor.

“Gemiddeld gezien is De Kringwinkel in 2015 iets goedkoper dan in 2014”

--------------------------------------------------------------

door Els Poelmans

Page 28: Komozine september 2015

28

de kringwinkel

OOK KANTOORSPULLEN VERDIENEN EEN

TWEEDE LEVENSamenwerking tussen De Kringwinkel en de VDAB

In het voorjaar van 2015 werd de vroegere informele samenwerking rond her­gebruik tussen VDAB en De Kringwinkel uitgebreid naar een heuse overkoepelende afspraak. We hebben de afgelopen maanden niet stilgezeten en zijn direct samen aan de slag gegaan. Tijd dus om een eerste balans op te maken in een gesprek met Kim Devos, milieumedewerker bij de centrale diensten van VDAB.

KW: Wat zijn jullie eerste ervarin-gen en indrukken na een aantal maanden samenwerken via deze nieuwe afspraak?

KIM: De eerste indruk was er eentje van enthousiasme en “goesting” om er meteen in te vliegen. Het kwam ook goed uit! Er was een grote verhuizing ge-pland in Oost-Vlaanderen waar-bij we meteen de handen in me-kaar konden slaan. Net zoals de Kringwinkel steunen wij voluit de sociale tewerkstelling en stimule-ren we hergebruik, dus we had-den elkaar snel gevonden!De collega’s van de financiële diensten hebben alvast laten we-ten dat de samenwerking vlot en correct verloopt. En alle mede-

werkers vinden het super: de or-ganisatie, de samenwerking en vooral dat we op die manier de sociale tewerkstelling een hand-je kunnen helpen en onze afge-schreven spullen zo een tweede leven krijgen. Zo kan iedereen zijn steentje bijdragen en komt onze samen-leving alweer een stapje dichter bij Duurzaam Ondernemen. Een Win-Win voor iedereen!

KW: Hebben jullie al zicht op hoeveel materiaal er de afgelo-pen maanden opgehaald is door De Kringwinkel?

KIM: Het gaat hier concreet over allerhande zgn. “afgeschreven” kan toor materiaal, zoals bureaus,

stoelen, tafels, kapstokken, klein bureaumateriaal, ICT, enz. - meer dan 1200 stuks in totaal. Koploper is Oost-Vlaanderen met 559 stuks, gevolgd door Limburg met 465 stuks, 143 stuks voor West-Vlaanderen en Antwerpen is goed voor 96 stuks. Dit zijn ui-teraard maar voorlopige cijfers, want er ligt nog heel wat werk op de plank voor het najaar!

KW: Hoe “eindigt” kantoorma-teriaal bij VDAB nu eigenlijk als “afgeschreven”?

KIM: Er is binnen VDAB een ‘pro-cedure buitengebruikstelling’, die de Ladder van Lansink volgt, waar - bij hergebruik bovenaan de trap staat. Eerst kijken we of we het

--------------------------------------------------------------

door Christophe Loubry

Page 29: Komozine september 2015

2929

de kringwinkel

mate riaal bij VDAB nog elders kunnen gebruiken. Vervolgens ge-ven we ons personeel de moge-lijkheid om dit materiaal aan te ko-pen. De volgende stap is dan de ophaling door de diensten van De Kringwinkel. Als het materi-aal écht niet meer kan gebruikt worden, omwille van onherstel-baar of onveilig, dan wordt het af gevoerd via een erkende afval-verwerker.

KW: Zien jullie nog andere vor-men van samenwerking mogelijk met De Kringwinkels?

KIM: Er is nog steeds het idee om onze verkopen aan perso-neel door De Kringwinkel te laten organiseren in onze kantoren, waarbij eventueel onze cursis-ten van de verkoopsopleidingen zouden kunnen meehelpen, zeg maar een “Kringwinkel op ver-plaatsing”. We kijken ernaar uit om de samenwerking uit te brei-den, en eventueel interprovinciaal te bekijken welke goederen waar best kunnen ingezet worden.

KW: Laatste vraag: hoe zien jul-lie de toekomst voor deze samen-werking?

KIM: Rooskleurig! (Of zou ik groenkleurig moeten zeggen?)

KW: Dankuwel, Kim, wij zijn al-vast super tevreden met het opge-haalde materiaal!

Meer informatie over Duur-zaam Ondernemen bij VDAB:www.vdab.be/vdab/duurzaam

Vanaf nu ook ecocheques in De Kringwinkel

… tenminste als de Kringwinkels een contract afsluiten met de aanbieders.

Het heeft wat om het lijf gehad, maar in de zomer was de kogel dan toch door de kerk. Kring-winkels kunnen voortaan eco-cheques aanvaarden voor de betaling van bepaalde tweede-handsproducten; textiel, boeken, meubilair, houten speelgoed en fietsen.

Een 12-tal Kringwinkels liet al-vast weten een contract met de twee aanbieders Sodexo en Edenred te hebben gesloten.

Het is nog te vroeg om over resul-taten of extra klanten te spreken.De meeste Kringwinkels zien dit als dienstverlening aan bestaan-de klanten, maar hopen ook meer klanten naar de winkel te lokken.

Extra communicatie over het gebruik van ecocheques zal al-vast helpen. Met KOMOSIE en met beide aanbieders bekijken we hoe en via welke kanalen we dit zullen doen.

VDAB zet zijn schouders onder duurzaam ondernemen

door Marleen Vos

Page 30: Komozine september 2015

30

komosie

ROTONDEDÉ PLAATS VOOR NIEUWS,

KENNIS & ERVARINGDe kennis en ervaring in de sector zit verdeeld over honderden personen.

Rotonde, het gloednieuw communicatieplatform helpt om beter met collega’s uit de sector te communiceren, toegang te krijgen tot belangrijke bestanden en

op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes.

De kracht van onze sector zit in het delen. Toch is het niet zo eenvoudig om foto’s van goede praktijken, interessante opleidin-gen, nieuwe ideeën en concrete ervaringen te delen. Daarom ont-wikkelde KOMOSIE ‘Rotonde’. Rotonde is het centrale punt waar KOMOSIE en de leden onder-ling kennis en informatie kunnen delen. We hopen hiermee een sterkere en spontane uitwisseling van ervaring en ideeën te beko-men. En zo te zorgen voor inno-vatie, inspiratie en kennisdeling.

WAT KAN JE ALLEMAAL DOEN OP ROTONDE?

| Een vraag stellen aan je collega’s uit de sector, of reageren op vragen van andere leden.

| Via Yammer kan je andere leden informeel informeren over bv. openingen van winkels, verschijningen in de pers of leuke berichten uit jouw organisatie. En natuurlijk blijf je zelf ook op de hoogte van wat er leeft in de sector.

| Zien welke vormingen en events KOMOSIE organiseert en welke externe opleidingen interessant kunnen zijn voor jouw organisatie.

| Belangrijke documenten raadplegen/downloaden (huisstijlgids, modelovereenkomsten ...).

| Verslagen van werkgroepen, ledengroepen ... raadplegen.

--------------------------------------------------------------

door Jürgen Blondeel

Page 31: Komozine september 2015

31

komosie

ROTONDE VS. YAMMER

Rotonde bestaat uit 2 delen: Rotonde zelf en Yammer. | Op Rotonde vind je nieuws,

sectorvragen, een kalender, verslagen en bestanden.

| Yammer is een soort Face-book, maar dan voor bedrij-ven. Het is een gesloten web-site waar je heel gemakkelijk berichten en info kan delen.

Waarom zowel Rotonde als Yammer? Wellicht heeft je organisatie zo wel een website als een Facebook-pagina. Hetzelfde voor Rotonde: op Rotonde vind je de berichten en bestanden met langere nieuws-waarde, bv. handleidingen, druk-werkbestanden. Op Yammer vind je de snelle nieuwtjes.

OP DE HOOGTE BLIJVEN

Van een aantal rubrieken houdt Rotonde je automatisch op de hoogte. Op maandag ontvang je een mail met de nieuwe KOMOSIE-vormingen en events, op donderdag een mail met de nieuwe sectorvragen.

Wil je ook mails ontvangen voor andere rubrieken zoals nieuws, externe events en vormingen, nieuwe bestanden? Dan kan je zelf een ‘Waarschuw mij’ instellen.

Wil je weten hoe dit moet? In elke organisatie is er een key-user die de Rotonde-opleiding volgde en je verder kan helpen. Je vindt ook een handleiding op Rotonde bij de Help (linkerbalk startpagina).

Op Rotonde vind je berichten

en bestanden met een langere

nieuwswaarde.

Yammer is het sociale medium van

de sector. Dit is de plek bij uitstek

om bv. nieuwtjes uit je organisatie

of interessante links te delen.

Rotonde

Yammer

Page 32: Komozine september 2015

32

komosie

Hoe geraak

je op Rotonde?

1. Ga naar rotonde.komosie.be (zonder www. ervoor)Tip: maak hiervan een bladwijzer of favoriet in jouw browser.Alternatief: je geraakt ook op Rotonde via www.komosie.be. Klik in de linkerbalk door op Rotonde (enkel leden).

2. Meld je op de juiste plaats aan met je emailadres.Vink aan: ‘Aangemeld blijven’

Je komt nu op de voorpagina van Rotonde.

Krijg je de foutmelding ‘De bewerking is mislukt. We kunnen ... helaas niet vinden in de adreslijst’? Dan moet je in het inlogscherm onderaan klikken op ‘Aanmelden met een Microsoft-account’.

Page 33: Komozine september 2015

33

komosie

En op Yammer?

Toegang aanvragen

Op de voorpagina van Rotonde vind je een nieuwsfeed van Yammer. Zo moet je Yammer niet apart openen.

Je kan Yammer ook als een aparte pagina openen: www.yammer.com/komosie-rotonde. Dan krijg je alle opties te zien.

Tip: maak hiervan een bladwijzer of favoriet in jouw browser.

Je kan je toegang tot Rotonde aanvragen via de key-user van jouw organisatie of via [email protected]

Om in te loggen gebruik je een e-mailadres.

| Heeft jouw organisatie Office365 (Office in de cloud)? Gebruik dan je werkadres als login.

| Heb je dit niet, maar wel een (prive) hotmail-, live-, mns-adres? Neem dan dit als login.

| Heb je geen van voorgaande? Registreer dan eerst je werk-emailadres bij signup.live.com.

Dit e-mailadres dient enkel als login. Sowieso gaan alle Rotondemails naar het e-mailadres van je werk.

Page 34: Komozine september 2015

de dag van ...

Nancy Versavele medewerkster bij de Energiesnoeiers van BND Kortrijk vzw

Page 35: Komozine september 2015

35

8:00Klaar voor een nieuwe werkdag!“Mijn dag begint met het lezen van de binnengekomen mails. Ik no teer of er nieuwe aanvragen voor energiescans of het SDIP zijn, en bekijk of er dringende zaken zijn die we moeten oplossen.”

9:30 “Tijd om de planning van de energiescans op te maken. Ik bel potentiële klanten op, maak afspraken en maak de planning voor onze 4 Energiesnoeiers.”

9:00 Overleggen met de collega’s“Kort overleg met mijn collega Steve. We bekijken de planning voor de energiescans van deze week en de SDIP-dossiers die ver-dere opvolging nodig hebben. Steve zorgt voor het opvragen van offertes bij verschillende aan-nemers als een eigenaar in teresse heeft om zijn dak te isoleren. Ik laat hem weten voor welke dos-siers hij in gang moet schieten.”

Wie is Nancy Versavele?42 jaar

Werkt bij BND Kortrijk vzw sinds 2009

Woont in MoorsledeGetrouwd, 1 dochter van 18Vrije tijd gaat vooral naar haar dieren, en dat zijn er een hele hoop: een hond, konijn, katten en parkieten.

BND Kortrijk vzw neemt samen met een aantal andere Energiesnoeiersbedrijven uit West-Vlaanderen het voor-touw in het Sociaal Dakisolatieproject (SDIP). BND slaag-de erin om vorig jaar maar liefst 69 dossiers goedge-keurd te krijgen. Een van de drijvende krachten achter het SDIP-verhaal is Nancy Versavele. Zij zorgt ervoor dat geen enkel potentieel dossier blijft liggen. We volgden haar een dagje en ontdekten een gedreven dame!

Wat is het Sociale Dak Isolatie Project (SDIP)?De Vlaamse overheid zorgt voor een extra hoge premie van € 23/m² geplaatste dakisolatie voor woningen op de private huurmarkt, die bewoond wor-den door kwetsbare huurders. Verhuurders kunnen deze premie niet rechtstreeks aanvragen bij de netbeheerders, maar moeten beroep doen op een promotor, zoals de Energiesnoeiers van BND Kortrijk vzw. Zij bege-leiden de (ver)huurders bij de voorbereiding en uitvoering van de isolatiewerken.

de dag van ...

Page 36: Komozine september 2015

36

10:30Een geïnteresseerde woningeigenaar. “Ik krijg telefoon van een verhuurder die van het SDIP heeft gehoord. Ik geef uitleg over het project. De uitdaging is nu vooral om te weten te komen of hij in aanmerking komt voor een premie. Daarom stel ik een aantal vragen: zijn huurprijs ligt hoger dan € 450, en hij weet niet he-lemaal zeker op zijn huurder tot de doelgroep behoort. Ik noteer al zijn gegevens in mijn ‘super-excellijst’, en beloof hem terug te contacteren eens ik meer info heb.”

10:45Check bij het OCMW“Ik neem contact op met het OCMW om te kijken of ze de huurder ken-nen. Blijkt dat de huurder al een tijdje geen OCMW-klant meer is. Na een telefoon met Infrax blijkt ook dat de huurder geen sociaal tarief of bud-getmeter heeft. De eigenaar heeft dus geen recht op een verhoogde premie, enkel op de normale pre-mie. Voor ons wordt het dossier hier dus helaas afgesloten. Ik verwittig de eigenaar.”

11:45Een koud dossier!“Energiesnoeier Danny komt terug van een energiescan en heeft een potentieel SDIP-dossier ontdekt! Dit noemen we een koud dos-sier omdat de eigenaar nog van niets weet, en wij hem dus warm moeten maken. Tijdens de energiescan gaan onze Energiesnoeiers na of het dak is geïsoleerd en maken ze alvast wat foto’s. Van zodra ze merken dat het dak niet geïsoleerd is en het om een private huurwoning gaat, rinkelt er een belletje bij hen. Indien ze potentieel zien voor het SDIP, dan vragen ze aan de huurders om de gegevens van de eigenaar én laten ze hen meteen een aan-vraag tekenen. Ik verzamel al deze gegevens per dossier en kan van start gaan.”

Enkele cijfers (2014)Totaal door de sector goed-gekeurde SDIP dossiers: 556

Antwerpen: 73Vlaams-Brabant: 33Limburg: 17Oost-Vlaanderen: 96West-Vlaanderen: 337

Gemiddelde per organisatie: 30,9

BND Kortrijk: 69

de dag van ...

Page 37: Komozine september 2015

37

12:00Tijd voor actie! “Ik neem contact op met het OCMW en pols naar de relatie tussen de huurder en verhuurder. Soms ligt deze zo gevoelig dat een SDIP niet zal lukken. Meestal is er geen probleem en kan ik de eigenaar telefonisch contacteren. Ik geef hem wat uitleg en stuur een brief met een folder naar hem op. Als er na een paar weken nog geen reactie is, dan bel ik de eigenaar nog eens op. Als hij geïnteresseerd is, dan vraagt Steve offertes op en ik zorg daarna voor de premieaanvragen bij de netbeheerders. De laatste stap is de goedkeuring van de netbe-heerders, en dan kunnen de werken van start gaan.”

13:00Tijd voor even ontspanning “In het kader van de actie ‘Fit en wel in ons vel’ kregen we hier 2 ping-pongtafels. Een spelletje tafeltennis is dé ideale manier om actief te ontspannen tijdens de middag.”

14:00Meeting met sociaal verhuurkantoor (SVK).

“De sociale verhuur-kantoren zijn een be langrijke partner voor ons. Zij geven ons adressenlijsten van hun patrimoni-um waar we ener-giescans kunnen doen en SDIP dos-siers kunnen opstar- ten. Samen met Va- lerie zit ik samen

met RSVK Waregem om feedback te geven over de woningen waar we een scan hebben uitgevoerd. Natuurlijk laten we hen ook weten welke daken mogelijk geïsoleerd kunnen worden via het SDIP. Het SVK zal contact opnemen met de eigenaars om te kijken of ze geïnteresseerd zijn. Zij kennen de eigenaars immers het beste. Als ze een dossier willen starten, doen wij de verdere opvolging.”

Het geheim vanBND Kortrijk? Heel wat Energiesnoeiers geven aan dat het hen aan mankracht ontbreekt om SDIP volwaardig uit te bouwen. SDIP is (administratief) immers geen voor de hand liggend verhaal waarvoor de finan-ciering als puntje bij paaltje komt, eigenlijk ontoereikend is. Het vergt dus veel goede wil van een organisatie om zich er op te organiseren.

Valerie Vanhoutte, coördina-tor: “Bij de Energiesnoeiers van BND Kortrijk vzw is het SDIP een gedeelde verant-woordelijkheid. De Energie-snoeiers die de energiescans uitvoeren, stellen tijdens de energiescan de mogelijkhe-den voor SDIP vast, Nancy centraliseert die potentiële dossiers in een excel en zet dan de boel verder in gang. Collega Steve zorgt op zijn beurt voor de offertes, … Dankzij goede contacten met de OCMW’s en sociale ver-huurkantoren hebben we bo-vendien een goede toestroom van adressen waardoor we ook veel dossiers kunnen be-handelen en een permanente bron van inkomsten hebben.”

de dag van ...

Page 38: Komozine september 2015

38

15:30 De pitbull in Nancy “Soms vragen mensen mij hoe ik dit allemaal bijhoud. Wel, mijn superexcellijst is mijn gids. Ik noteer hier alle dossiers die zijn opgestart, afgerond en wat de status is van elk dossier. Eens om de paar maanden speel ik pitbull en ga ik door álle dossiers. Ik bel alle eigenaars op en ik vraag hen hoe het staat met de isola-tie van hun dak. Hebben ze de offertes gekregen? Ondervinden ze problemen? Kunnen we er-gens bij helpen? Ik merk dat de verhuurders dit enorm appreciëren. Het laat ons ook toe een goed beeld te vor-men van de staat van onze dos-siers en sommige een extra duw-tje te geven om terug op spoor te geraken. Bovendien kunnen we zo ook heel transparant rapporte-ren, iets wat toch heel belangrijk is om onze meerwaarde aan te tonen.”

16:30De dag zit erop!

de dag van ...

Page 39: Komozine september 2015

zo fijn was ...

Page 40: Komozine september 2015

40

De Kringwinkel op de festivalweide

De festivalzomer zit er alweer op en ook De Kring-winkel was te vinden op tal van festivalweides. We laten je graag nog even mee nagenieten.

1 De Kringwinkel De Koop zorgde ervoor dat het jonge volkje zich kon uitleven op een minigolf en een muziek-muur gemaakt van herbruik-bare spullen tijdens het Your’in festival in Bokrijk.

2 Voor het Boekensalon Kust

richtte De Kringwinkel een prachtige retro huiskamer in.

3 De Kringwinkel Teleshop voorzag de Kaleidoscoop, openluchtcinema in Aalst van leuke vintage zetels. De me-dewerkers testten en zagen dat het goed was!

4 Op Rock Zottegem werd stevig gerockt op de foto- en verkleedstand van De Kring-winkel Vlaamse Ardennen.

5 De Kringwinkel Ateljee en De Kringwinkel ‘t rad vrolijk-ten Dranouter op met een leuke fotostand en een baby-bar voor de allerkleinsten.

6 De Kringwinkel Opnieuw & Co verwende de bezoekers van Sfinks in Boechout met een mobiele Kringwinkel, poncho’s en ‘kontkussers’. Een creatieve manier om de kussens uit onverkoopbare sofa’s toch nog een toffe bestemming te geven!

7 Het festivalterrein op Reggae Geel bleef deze zomer pro-per dankzij De Kringwinkel Zuiderkempen. Bezoekers kregen gratis Moöbius trash design gadgets in ruil voor bekertjes.

8 De Kringwinkel Hageland maakte van Suikerrock ge-bruik om met fietsen reclame te maken voor hun winkels.

9 De Kringwinkel Okazi bouwde een heuse Kring-winkel op de camping, haalde herbruikbare spullen op en zette een enthousiast promoteam in op Pukkelpop.

Page 41: Komozine september 2015

41

7

4

1

8

9

3

5

6

2

Page 42: Komozine september 2015

dossier recyclagepark

Page 43: Komozine september 2015

43

dossier recyclagepark

PRODUCT- HERGEBRUIK

OP HET RECYCLAGEPARKEen extra kans tot afvalvermindering

Het container- of recyclagepark is dé plaats waar bewoners naartoe gaan met hun groter afval. Bij dit ‘afval’ zitten helaas nog dikwijls heel wat herbruik-bare producten. Gelukkig kunnen deze producten vaak nog een tweede leven

krijgen dankzij een slimme aanpak. Een aantal Kringwinkels heeft werk gemaakt van een nauwe samenwerking met lokale recyclageparken en

slaagt er zo in om de afvalberg te verkleinen.

Wat zegt de wetgeving?Een containerpark (in de toekomst zal enkel nog de term recyclagepark’ worden gebruik) is een vergunde in- richting waar particulieren en eventueel ook bedrijven onder toezicht op vastgestelde dagen en uren bepaalde gesorteerde huishoudelijke afvalstoffen en eventueel met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafval- stoffen kunnen deponeren.

Recyclagepark: een goede plaats voor selectie op hergebruik?

Op een recyclagepark kunnen huishoudelijke afvalstoffen selectief wor den ingezameld en opgeslagen. Hoewel bewoners gratis beroep kunnen doen op De Kringwinkel voor het ophalen van hun herbruik-bare goederen, blijkt in de praktijk dat mensen toch nog vaak her-bruikbare goederen als afval meenemen naar het recyclagepark.

Heel wat van die goederen zijn voor kringloopcentra interessant voor selectie op hergebruik: afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA), textiel en grof vuil.

In 2014 zamelden de kringloopcentra via de recyclageparken 13.260 ton goederen in die in aanmerking kwamen voor hergebruik of selectie op hergebruik. Dit komt overeen met 2 kg/inwoner. Een kleine 20% van de totale inzameling van de kringloopcentra komt dus via het recyclagepark.

--------------------------------------------------------------

door Tine Van Rumst

Page 44: Komozine september 2015

44

dossier recyclagepark

Textiel en AEEA zijn verplichte af-valstromen op het recyclagepark en leveren extra hergebruik op. In 2014 zamelden de kringloop-centra 1471 ton of 16,2% van alle textiel in via de recyclage-parken. 4 kringloopcentra zame-len integraal AEEA in via het re-cyclagepark. In 2014 goed voor 8.403 ton of 44% van het totaal ingezameld AEEA door kringloop -centra in Vlaanderen.

Het onbenutte po­tentieel van de her­gebruikcontainer

Sommige recyclage-parken bieden een aparte hergebruikcon-tainer aan om herge-bruik te stimuleren, maar dit is niet verplicht. Een hergebruikcontainer is nochtans dé ideale manier om de consu-ment bewuster te laten omgaan met zijn afval. Je kan immers te-gelijkertijd sensibiliseren en nog

herbruikbare producten uit de afvalfase redden.

25 kringloopcentra hebben een hergebruikcontainer staan op 1 of meerdere recyclageparken. In 2014 zamelden ze zo 3237 ton of 0.5 kg/inwoner in. Aange-zien al deze goederen reeds een selectie op hergebruik ondergin-gen, kunnen we ervan uitgaan

dat dit louter hergebruik betreft. 10% van de Vlaamse hergebruik-doelstelling wordt met andere woorden via dit inzamelkanaal gerealiseerd.

Dat hier, mits een goede aan-pak, nog veel potentieel zit, be-wijzen De Kringwinkel Kust en De Kringwinkel Zuiderkempen. Beide centra vallen op door hun hoog hergebruikcijfer op het re-cyclagepark: resp. 1,8 kg/inw en 2,3 kg/inw.

Sensibilisering: afval aan­pakken aan de bron

Hoewel al heel wat spullen een tweede leven krijgen via het recyclagepark, is er nog heel wat werk aan de winkel om mensen bewust te ma-ken van het belang van afvalverminde-ring en hergebruik.

Het lokaal afvalbeleid is georga-niseerd volgens de Vlaamse prio riteitenladder, waarbij preventie en hergebruik bovenaan staan. Het is belangrijk om de consu-ment hiervan bewust te maken, zeker tijdens zijn bezoek aan het recyclagepark. Hoe kan ik in de toekomst zorgen voor minder af-val? Zitten er tussen het afval dat naar het recyclagepark wordt gebracht nog herbruikbare pro-ducten?

Een sterk informatie-, communi-catie- en doorverwijsbeleid kan helpen om bewoners aan te zet-ten om zelf reeds een selectie te doen op nog herbruikbare pro-ducten alvorens naar het recycla-gepark te gaan.

“De Kringwinkel Zuiderkempen is koploper in hergebruik op het recyclagepark:

ze zamelen maar liefst 2,3 kg/inwoner in via de hergebruikcontainer.”

Page 45: Komozine september 2015

45

dossier recyclagepark

SuccesverhaalDe Kringwinkel Zuiderkempen en het recyclageparkoffensiefDe Kringwinkel Zuiderkempen is koploper in de sector qua her-gebruik op het recyclagepark. Aimé Golvers – stafmedewerker operationeel beleid bij de Kring-winkel Zuiderkempen – leert ons waarom de recyclageparken in hun verzorgingsgebied zo goe-de hergebruikcijfers opleveren. Volgens Aimé kan het trouwens nog beter en is er ook in hun re-gio nog groeipotentieel!

“Wij zijn actief op 18 recyclage-parken in ons verzorgingsgebied. De goede cijfers zijn een gevolg van een jarenlange inspanning en een goede samenwerking met de twee intercommunales IOK en IVAREM en met de parkwach-ters”, aldus Aimé. Op elk recyclagepark staat een hergebruikcontainer (volume zeecontainer), waarin de klanten herbruikbare goederen kunnen deponeren. Deze selectieve in-zameling zorgt voor bijna 718 ton goederen, goed voor meer dan 21% van hun totale inzame-ling. “Dit zijn geen exacte ge-wichten”, verklaart Aimé, “maar gewichten op basis van turflijsten die door de chauffeurs worden ingevuld.” De turflijst bevat ver-

schillende producten, elk product heeft een vastgelegd gemiddeld gewicht dat door heel de sector wordt gebruikt.”

Op de recyclageparken van IOK staan ook textielcontainers. Deze integrale inzameling zorgt bijko-mend voor bijna 212 ton textiel, goed voor iets meer dan 6% van de totale inzameling. Het textiel dat zo wordt ingezameld wordt gewogen, het gaat dus over exacte gewichten.

De Kringwinkel Zuiderkempen heeft geen eigen personeel staan op de recyclageparken. “Het is dus heel belangrijk dat het re-cyclageparkpersoneel De Kring-winkel genegen is, zij zorgen immers voor de aanlevering van de goederen,” legt Aimé uit. De parkwachters krijgen een op-leiding van hun werkgever, de intercommunales. “Een goede

samenwerking met de intercom-munales en de parkwachters is cruciaal. Jaarlijks bezoekt een verantwoordelijke van de Kring-winkel de recyclageparken om de knelpunten te bespreken. De parkwachters kunnen ook steeds met hun vragen bij ons terecht.” De goederen moeten ook vol-doen aan de kringwinkelnormen. De parkwachters sorteren ter plaatse het nog herbruikbaar ma-teriaal uit. Hierbij maken ze ge-bruik van een folder van de Kring-winkel, waarin staat wat wel en wat niet in aanmerking komt voor hergebruik. Aimé: “Deze folder is belangrijk om discussies met de klanten te vermijden. De herge-bruikcontainer staat immers op het ‘niet-betalend’ deel van het recyclagepark”.

samenwerking met de intercom

de kringwinkel zuiderkempen

Actief op 18 recyclageparken Hergebruikcontainers: goed voor 718 ton inzame-ling (21% / tot. inzameling) Textielcontainers: goed voor 212 ton inzame-ling (6% / tot. inzameling)

Page 46: Komozine september 2015

46

dossier recyclagepark

3 succesfactoren van De Kringwinkel Zuiderkempen voor een goede samenwerking

1. Haal regelmatig op

Elke container wordt op een vast tijdstip leeggemaakt. Sommi-ge containers wekelijks, andere zelfs 2 of 3 keer per week. Dit gebeurt op basis van ervaring. Er is ook een zomer- en een win-terregime: in de zomer worden de containers meer leeggemaakt dan in de winter. Aimé Golvers: “De vakantieperiode is blijkbaar hét moment bij uitstek om naar het recyclagepark te gaan. Het is belangrijk dat de containers dan op regelmatige basis worden leeggemaakt. Zo zijn ze nooit overvol, en blijft het overzichtelijk voor de parkwachters en de ophaalploeg.”

2. Zorg dat de container zichtbaar isDe containers staan goed zichtbaar op de recyclageparken in het gratis gedeelte, op een plaats waar de parkwachters goed zicht hebben op de containers. Ze zijn voorzien van rekken met bakken, zodat ook de kleine spullen in de bakken kunnen worden gezet, zo blijft alles ordelijk!

3. Doe een charmeoffensief“Elk jaar in het voorjaar organiseren we een recyclageparkoffen-sief in enkele parken”, aldus Aimé. Een verantwoordelijke van de Kringwinkel spreekt dan een zaterdag lang alle klanten aan over de hergebruikcontainer en de goederen die nog in aanmerking komen voor hergebruik. Dit is ook de ideale gelegenheid om de band met de parkwachters aan te scherpen. “We verwennen ze dan ook al eens met wat koffiekoeken. Bovendien wordt dit event aangekondigd in het gemeentekrantje, alweer een manier om over onze werking te communiceren.”

TIP! Combineer leveren & ophalen in 1 ritAimé: “Om alles zo efficiënt mogelijk te laten verlopen proberen we steeds om ophalingen te combineren met leveringen in de buurt van de recyclageparken. De vrachtwagens vertrekken dus vol (met levering) en komen vol terug (met goederen van het recyclagepark).”

Page 47: Komozine september 2015

47

de kringwinkel kust

Actief op 8 recyclageparken Heeft eigen medewerkers op het recyclagepark Bijna 1/3de van de totale inzameling gebeurt via de recyclageparken

dossier recyclagepark

SuccesverhaalKringwinkel Kust en OCMW zetten samen in op tewerkstelling op het recyclageparkOok de Kringwinkel Kust scoort meer dan gemiddeld op de inza-meling van herbruikbare goede-ren via het recyclagepark. Hun sleutel tot succes heet tewerkstel-ling.

De Kringwinkel Kust is actief op de 8 recyclageparken in hun re-gio. Bart Herremans, directeur van De Kringwinkel Kust: “Op bijna elk recyclagepark werkt

er een medewerker (in het sta-tuut van artikel 60) die, samen met de parkwachter, de herge-bruikcontainer bewaakt. De me-dewerkers worden begeleid en opgevolgd door een begeleider van de Kringwinkel.”

Dankzij deze samenwerking le-veren deze recyclageparken al bijna 6 jaar een aanzienlijke hoe-veelheid herbruikbare goederen

af. In 2014 zorgde dit voor bijna een derde van de totale inzame-ling van de Kringwinkel Kust.

Een schoolvoorbeeld van hoe te-werkstelling van kwetsbare groe-pen en hergebruik ook op het re-cyclagepark elkaar vinden. Een partnerschap tussen de intercom-munale, de Kringwinkel en het OCMW dat we elders in Vlaan-deren sterk kunnen aanbevelen!

De Kringwinkel en het recyclagepark: goede buren?

Sommige Kringwinkels positione-ren zich strategisch naast het re-cyclagepark. Zorgt dit ervoor dat klanten eerst via de Kringwinkel rijden om hun nog herbruikbare goederen te doneren alvorens naar het recyclagepark te rijden?

We gingen ten rade bij De Kring-winkel Antwerpen die in Kapel-len een Kringwinkel heeft net naast het recyclagepark.“In Kapellen worden veel goede-ren gebracht en we denken dat de aanwezigheid van het recy-clagepark daar een rol in speelt, aldus Fred Goossens. ”Het is ook

heel eenvoudig om klanten door te sturen als de goederen die ze brengen niet geschikt zijn. Wij zien dus wel wat voordelen. Op het recyclagepark van Kapellen staat trouwens geen hergebruik-container.”

Ook bij Spoor 2 horen we een gelijkaardig geluid met betrek-king tot hun Kringwinkel in Zele. “Klanten geven vaak aan dat ze een bezoek aan de Kringwinkel combineren met een bezoek aan het recyclagepark”, zegt Katrien Vehent. “We moeten de klanten echter regelmatig teleurstellen

als blijkt dat we geen kapotte goederen aanvaarden en dat ze hiervoor – tegen betaling – terecht kunnen op het recyclage-park. Op het recyclagepark zelf staat geen hergebruikcontainer en de signalisatie naar de Kring-winkel voor het brengen van nog herbruikbare goederen kan zeker beter! Zo weten nog steeds heel wat Zelenaars niet dat wij achter het recyclagepark gelegen zijn. Het aantal gebrachte goederen ligt niet merkbaar hoger dan in onze andere winkels.”

Page 48: Komozine september 2015

dossier recyclagepark

Experiment:pop-up

recyclagepark met aandacht

voor hergebruik

resulaten pop-up recyclagepark Hulden-berg tot op hedenLaatste zaterdag mei: 33 brengers; 1.459 kg herbruikbare goederen

Laatste zaterdag juni: 25 brengers; 607 kg herbruikbare goederen

Laatste zaterdag juli: 19 brengers; 390 kg herbruikbare goederen

Tussen mei en oktober 2015 experimenteert Ecowerf elke laatste za-terdag van de maand met een pop-up recyclagepark in de gemeente Huldenberg. Op die manier willen ze testen of zo’n inzameling renda-bel is en of de inwoners er gebruik van zullen maken.

De gemeente Huldenberg heeft geen eigen recyclagepark. De inwo-ners kunnen hun afval & herbruikbare goederen brengen naar het recyclagepark van de buurgemeente Bertem. De gemeente Hulden-berg deed een beheersoverdracht van hun afvalinzameling naar de intercommunale EcoWerf. Die organiseert nu tussen mei en oktober een pop-up recyclagepark.

Tijdens deze periode is er ook een vrachtwagen van De Kringwin-kel SPIT aanwezig om herbruikbare goederen aan te nemen (en de niet-herbruikbare goederen onmiddellijk door te verwijzen naar de echte afvalcontainers). Er worden telkens ook folders meegegeven van De Kringwinkel.

Geert Verstraete van Kringwinkel SPIT: “Een echte evaluatie is pas zinvol na de volledige periode, maar de cijfers tot op heden tonen aan dat er wel degelijk herbruikbare goederen worden gebracht. Dit initiatief moet ook kunnen groeien, burgers moeten deze nieuwe dienst nog gewoon worden.”Dit bewijst ook de ervaring die SPIT heeft in Overijse, Hoeilaart en Ter-vuren. Sinds een paar jaar worden er 3 inzamelzaterdagen per jaar georganiseerd. “In heb begin was de opkomst eerder zwak, geleide-lijk aan is dit gegroeid en nu zijn er regelmatig meer dan 50 brengers, goed voor 2 volle vrachtwagens herbruikbare goederen” aldus Geert.

Page 49: Komozine september 2015

restjesreceptFrittata met spaghettiLUNCHGERECHT VOOR 2 PERSONEN

kliekje spaghetti, ongeveer 100 g3 à 4 eierenpeper en zout1 rijpe tomaathalve rode peper, ragfijn gesneden10 blaadjes basilicum, gesneden2 eetlepels olijfolie2 eetlepels flinters Parmezaanse kaas

Eindbestemming voor restje spaghetti.

Frittata is een soort hoge omelet waarbij alle ingrediënten, ook de pasta, door het ei heen gemengd worden.

1 Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop de eieren met 1 eetlepel water los met peper en zout. Halveer de tomaat, verwijder zaad en sap en snij het tomatenvlees in kleine stukjes. Meng de rode peper, tomatenstukjes, spaghetti en basilicum door het ei.2 Verwarm de olie in een pan met antiaanbak-laag, stort de ei-spaghettimassa hierin en be-weeg de pan een beetje heen en weer. Bak het geheel heel langzaam op een klein vuurtje. Als de randen aan de bovenkant stollen, de kaas eroverheen strooien. 3 Laat de frittata in een vuurvaste schaal glij-den en zet die even in de hete oven, tot de kaas is gesmolten en goudbruin kleurt. Prik met een satéprikker in het ei. Komt de prikker er droog uit, dan is je frittata klaar. 4 Garneer met mooie toefjes basilicum. Eet er een frisse tomatensalade en versgebakken cia-batta bij. Lekker met een glas rode chianti.

TIP! Je kan hier van alles in kwijt; restjes cham-pignons, garnalen, ham, mozzarella, paprika, stukjes gegrilde kip, een schepje pastasaus. De mogelijkheden zijn oneindig. Heb je eieren over na het maken van de omelet? Die kun je bijvoorbeeld prima verwerken in nasi goreng.

Dit is een recept uit ‘Het nieuwe kliekjesboek’ (Puck Kerkhoven 2014)

49

Page 50: Komozine september 2015

sectornieuwtjesENERGIESNOEIERS

Energiesnœiers adviseren apparaat op maatSinds 1 juli kunnen kwetsbare huishoudens een renteloze energielening krijgen voor de aankoop van een energiezuinige koelkast, wasmachine of diepvries. Ook de Energiesnoeiers krijgen een rol in het verhaal.

Tijdens de energiescan kijken de Energiesnoeiers ook naar huis-houdtoestellen. Sluit het toestel nog goed? Hoe oud is het? Is er ijsvorming?

Soms stuurt een toestel de ener-giefactuur de hoogte in. Maar voor heel wat kwetsbare huis-houdens is de aankoop van een nieuw toestel niet evident. Samenlevingsopbouw werkte daarom het project “Apparaat op maat” uit. In dat project kun-nen verschillende huishoudens in Beerse via een rollend fonds een nieuw toestel aankopen.

Minister van energie Turtelboom liet zich inspireren en besliste om voor een kwetsbare doelgroep de energielening uit te breiden. De Energiesnoeiers gaan dus sinds 1 juli na of een toestel aan vervanging toe is. Dat doen ze op basis van 3 criteria: de leef-tijd van het toestel, de staat ervan en de grootte. Als de bewoner tot de doelgroep behoort, bezorgt de Energiesnoeier een advies aan het energiehuis (de vroegere lokale entiteiten) dat vanaf dan overneemt en de verdere aan-koop begeleidt. Wij zijn alvast benieuwd naar het resultaat.

VOEDSELOVERSCHOTTEN

Strijd tegen voedselverspilling en armoede hand in hand in de KringkruidenierDe Kringwinkel Zuiderkempen en het OCMW van Herentals hebben de handen in elkaar geslagen om een nieuw initiatief op te zetten: de Kringkrui-denier. Deze budgetwinkel is gelegen op de so-ciale campus Spiegelfabriek naast de Kringwin-kel. In deze food outlet store worden onverkochte voedingswaren aan een lagere prijs aangeboden. Iedereen is er welkom en de sociale klanten (men-sen in armoede) krijgen een korting. Zoals bij elke

sociale kruidenier zijn ontmoeting en een vrijwilli-gerswerking belangrijke aspecten van het concept. Het is niet alleen een plaats om te winkelen, maar ook een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoe-ten en kunnen meedraaien. In het najaar bekijken de initiatiefnemers of dit concept, waarbij strijd te-gen voedselverspilling en bestrijding van armoede hand in hand gaan, succesvol is en ook in andere regio’s kan opgezet worden.

50

Page 51: Komozine september 2015

DE KRINGWINKEL

ELECTRABEL EN DE KRINGWINKEL GEVEN KANTOORMEUBELEN TWEEDE LEVEN

Nog meer nieuws uit Antwerpen: op zaterdag 18 juli organiseerde De Kringwinkel Antwerpen de publieksverkoop van de gebouwen van Electrabel in Antwerpen. Zo’n 1800 stuks kantoormeubilair gin-gen aan zachte prijzen de deur uit.

Elke Longin, Head of Logistics & Facility Management van Electra-bel vertelt: ”Onze medewerkers in Antwerpen verhuisden naar

het Kievitplein. Een giganti-sche operatie, die Electrabel zo duurzaam mogelijk wilde aanpakken. Hiervoor werd een

samenwerking aangegaan met de Kringwinkel Antwerpen. Het gezamenlijke hoofddoel: zoveel mogelijk meubilair hergebruiken en zo weinig mogelijk op de af-valberg laten belanden.”

Frank Dingemans, projectleider van De Kringwinkel Antwerpen: “De Kringwinkelsector ziet dat zowel lokale partners als bedrij-ven uit de reguliere economie in het kader van hun MVO-strategie toenadering zoeken. Wij kunnen hen helpen bij de recuperatie van onverkoopbare overstocks en afgeschreven bureaumateriaal.” De opbrengst van de verkoop gaat naar het verder creëren van jobs voor mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt en het verkleinen van de afvalberg – de dagelijkse missie van De Kringwinkel.

ENERGIESNOEIERS

BND Kortrijk vzw viert

feest In 2015 bestaat BND Kortrijk vzw 10 jaar.

Een goede reden om van naam te veranderen!

Op vrijdag 2 oktober vindt de officiële voorstelling van de nieuwe naam en logo plaats.

51

Page 52: Komozine september 2015

DE KRINGWINKEL

Nieuwe KringwinkelsDe afgelopen maanden openden er alweer een heleboel nieuwe Kringwinkels.

Sinds 20 juni heeft De Kringwinkel ’t rad een nieuwe winkel in Brug-ge. Iedereen welkom in de Dirk Martensstraat 15, Sint-Andries.

De Kringwinkel Opnieuw & Co opende een gloednieuwe mega-Kringwinkel in Nijlen. De vijfde telg in de familie vind je op de Grote Steen- weg 55 in Kessel (Nijlen).

Sinds kort pronkt ook Sint-Lievens- Houtem met een Kringwinkel. Op het Marktplein nr. 62 vind je bij De Kringwinkel Teleshop 450m2 aan Kringwinkelgeluk & een OXFAM wereldwinkel.

In Gent kwam er een gloednieuwe Kringwinkel Ateljee in de Kortrijkse-poortstraat nr. 44. Je vindt er onder meer een leuke breihoek waar je letterlijk mee kan komen breien aan het verhaal van De Kringwinkel. Goed gevonden, toch?

52

Page 53: Komozine september 2015

DE KRINGWINKEL

In de pijplijn Nieuwe winkel in Zomergem

De Kringwinkel Meetjesland zal een nieuwe winkel openen op de Grote Baan (N9) Zomergem. Het wordt een hippe kleding- en boekenwinkel. “We merken en voelen dat er in het Meetjesland nog steeds mensen zijn die nog nooit een Kringwinkel binnenstapten”, zegt Sofie Schoonackers van Kringwinkel Meetjesland. “Door ons te positioneren langs een drukke verkeersas en een vernieuwende winkel neer te zetten, willen we net die mensen aantrekken. Een aantal bekende Vlamingen met Meetjeslandse roots zullen het gezicht van de nieuwe winkel te worden. Roos Van Acker en acteur Daan Hugaert hebben al toegezegd.”

De Kringwinkel EcosoVanaf 1 oktober 2105 gaan

De Kringwinkel WRAK en Mechelen samen de wereld in

onder een nieuwe naam: De Kringwinkel Ecoso. Samen zullen ze verder ecologisch en

sociaal ondernemen. www.ecoso.be

Een webshop voor De KringwinkelVorig jaar kreeg De Kringwinkel Hageland een subsidie om een webshop te ontwikkelen, die ook voor de sector bruikbaar zou zijn. Na veel zwoegen, overleggen en nadenken is het project in de eindfase beland. Binnen enkele weken zal www.kringshop.be online zijn en kan je alvast naar hartenlust online shoppen bij De Kringwinkel Hageland. Het is de bedoeling dat later nog meer centra op aan boord stappen. Meer info hierover volgt in de loop van het najaar.

Kledij inzamelen voor het goede doelDe Kringwinkel Antwerpen or-ganiseert in het kader van ‘De warmste week’ van Stubru ‘The Empty Shop’. Tijdens de maand december zullen ze een lege winkel openen. Bedoeling is dat mensen kledij brengen en dat zo op het einde van de actie een volle winkel ontstaat. H&M zet mee haar schouders onder het project. De opbrengsten van de verkoop gaan naar Kamiano. Om in de gaten te houden: Koningin Mathilde is zelfs uitge-nodigd en de kans is groot dat ze toezegt. We duimen alvast!

Meer nieuws volgt op hun facebookpagina en website.

53

Page 54: Komozine september 2015

project

UpcyclingtipDIY: je eigen serviesEen saai wit servies een persoonlijke toets geven hoeft niet moeilijk te zijn. Een paar porselein-stiften en wat creativiteit. Meer heb je niet nodig om origineel te zijn!

WAT HEB JE NODIG?

Een paar kopjes, kommen of borden (uit De Kringwinkel natuurlijk)Porseleinstiften (o.a. te vinden bij AVA of Pippoos)Een ovenEen beetje geduld

HOE GA JE TEWERK?

1 Was je servies even af vooraf zodat de verf beter hecht.

2 Laat je creativiteit de vrije loop en teken erop los met de porseleinstiften. Niet meteen inspi-ratie? Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de Pinterest pagina van De Kringwinkel in de rubriek ‘Hergebruik je servies!’.

3 Durf je niet meteen aan de slag? Maak bij-voorbeeld met potlood een schetsje en trek deze daarna over met de porseleinpen. Of gebruik kalk- of carbonpapier om de tekening op je servies over te brengen.

4 Bak het servies nog even af in de oven (de duurtijd is afhankelijk van het type porselein-stift waar je mee werkt). Daarna is het servies gebruiks- en vaatwasbestendig. Er bestaan ook porseleinpennen die je alleen goed moet laten drogen (zonder afbakken) maar het resultaat blijft dan minder lang mooi.

En je bent klaar om vrienden op de koffie te vragen!

Bron: www.draadenpraat.nl en www.elskeleenstra.nl

servies beschilderen met een porseleinstift: weinig inspanning, knap resultaat.

54

Page 55: Komozine september 2015

55

KALENDER NAJAAR 2015

DO 24 ­ VR 25 SEPTEMBERKOMOSIE: Teamtweedaagse

Wij zijn even niet bereikbaar terwijl wij nadenken over jullie en onze toekomst.

VR 16 OKTOBERVOEDSELOVERSCHOTTEN: Wereldvoedseldag

Vandaag is het de Wereldvoedseldag. De dag bestaat sinds 1981 en werd ingesteld door de Wereldvoedselorganisatie FAO van de Verenigde Naties als monument voor de honger in de wereld. Ieder jaar heeft een eigen thema. 2015 is uitgeroepen tot het internationale jaar van de bodem.

www.fao.org/world-food-day

ZA 17 OKTOBERDE KRINGWINKEL: Dag van De Kringwinkel

‘Zoveel spullen, zoveel verhalen’. Kom ze ontdekken in de Vlaamse Kringwinkels of doe mee met onze foto-actie en WIN!

www.dekringwinkel.be, www.kringverhalen.be

DO 26 ­ VR 27 NOVEMBERKOMOSIE: KOMOSIE-congres ‘Bouwen’

Duinse Polders, Blankenberge

MA 30 NOVEMBER ­ VR 11 DECEMBERALGEMEEN: Klimaatconferentie Parijs

De COP21, de eenentwintigste klimaatconferentie van de VN, vindt plaats in Parijs. COP staat voor de Conference of Parties; hierbij komen alle partijen die onderdeel uitmaken van het UNFCCC, het klimaatverdrag van de VN, bijeen.

www.cop21.gouv.fr/en

WO 2 ­ VR 18 DECEMBERDE KRINGWINKEL: The Empty Shop

Inzameling kledij voor het goede doel door De Kringwinkel Antwerpen.

www.theemptyshop.be

VANAF DECEMBERDE KRINGWINKEL: start campagne ‘Een stukje van mezelf’

Geef dit jaar eens een stukje van jezelf cadeau tijdens de feestdagen.

www.eenstukjevanmezelf.be

Page 56: Komozine september 2015

56

oproep

PROJECT: werken aan de toekomst van lokaal

duurzaam materialenbeheerDe Openbare Vlaamse Af val stoffen maat-schap pij (OVAM) wil lokale besturen onder-steunen bij het opzetten van vernieuwende projecten op het vlak van materialenbeheer. De thema’s die aan bod kunnen komen zijn niet op voorhand afgebakend.

We zijn op zoek naar inspirerende en inno-vatieve projectideeën die inspelen op uitda-gingen bij een gemeente of intergemeente-lijke samenwerkingsverband.

Mogelijke invalshoeken zijn het tegengaan van voedselverlies, duurzaam wonen en bou-wen, het ondersteunen van de deeleconomie of het stimuleren van hergebruik, reparatie, selectieve inzameling en recyclage.

Ook voorstellen die nieuwe doelgroepen aanspreken, andere logistieke oplossingen uitproberen of willen investeren in een be-paalde technologische ontwikkeling, komen in aanmerking; kortom, alles wat de lokale kringloop stimuleert en groeikansen biedt.

Alle ideeën zijn welkom, op voorwaarde dat ze niet onder andere subsidieregelin-gen vallen én dat ze vernieuwend zijn.

Een jury beoordeelt de projectideeën en se-lecteert de meest veelbelovende initiatieven. Vervolgens werkt de initiatiefnemer een pro-jectidee uit tot een volwaardig projectvoorstel en valt er een definitieve beslissing over de mate waarin het ondersteunt wordt.

Per jaar trekt de OVAM maximaal 500.000 euro uit voor de uitwerking van enkele projec-ten. Het subsidiepercentage bedraagt 50% van de aanvaardbare projectkosten.

Geïnteresseerd? Dien uw projectidee in vóór 1 oktober 2015 met behulp van een sjabloon. Alle informatie en het sjabloon vindt u op ovam.be/subsidies-voor-lokale-besturen.

KOMOSIE vzw Koepel van Milieuondernemers in de Sociale Economie

Uitbreidingstraat 470, 2600 Berchem T 03 281 03 30 | [email protected] | www.komosie.be