Infoborsbeek editie september 2015

36
1 item item item Het Driewervenplan Eerste Hulp Bij Dementie Het verdwenen kasteel Parkeren in Borsbeek UITNEEMBAAR KATERN SENIORENFEESTEN gemeentelijk informatieblad september 2015 9

description

 

Transcript of Infoborsbeek editie september 2015

Page 1: Infoborsbeek editie september 2015

1

item

item

item

Het Driewervenplan

Eerste Hulp Bij Dementie

Het verdwenen kasteel

Parkeren in Borsbeek

UITNEEMBAAR KATERN

SENIORENFEESTEN

gemeentelijk informatieblad • september 2015

9

Page 2: Infoborsbeek editie september 2015

EHBD - Eerste Hulp Bij Dementie

Openbaar vervoer voor 65+Een ecologisch speelplein voor Borsbeek

Openbaar onderzoek RUP Koude BeekvalleiReglement rioleringsinfrastructuur

Publiek-Private samenwerking Driewervenplan

Uitgelezen: al het nieuws uit je bib!

Parkeren in Borsbeek

Uitneembaar katern:Seniorenfeesten

Een grote broer voor Klein Lawijt

3

4

extra

10

5

17

6

12

gemeentelijke dienstenGemeentehuis, de Robianostraat 6403 320 94 [email protected]

openingsurenmaandag tot vrijdag: 8.45 tot 12 uurmaandag: 17.30 tot 20 uurwoensdag: 13.30 tot 16 uur

Snelle info

www.borsbeek.be

noodnummersPolitie: 101 of 112 (gsm)Brandweer: 100Lokale Politie Zone Minos: 03 321 17 00Brandweer Borsbeek: 03 321 33 23

overige dienstenBibliotheek: 03 322 01 76Recyclagepark: 03 350 08 14PWA-Zita: 03 450 89 65Kunstschool Academia: 03 321 22 66Basisschool De Klinker: 03 321 20 21Buitenschoolse opvang Stekelbees:03 309 41 07

OCMW - Sociaal HuisLucien Hendrickxlei 1703 366 48 [email protected]

openingsurenvan maandag tot vrijdagtelkens van 9 tot 12 uurmaandagavond van 18 tot 20 uur

8

Het verdwenen kasteel van Borsbeek

In beeld: De zomer van Borsbeek14

Uit in Borsbeek19

Page 3: Infoborsbeek editie september 2015

3

Actua

An Claes (Jeugddienst)"Mensen leven alsmaar langer en dus komen ook steeds meer kinderen via grootouders in aanraking met dementie. Voor ouders blijft het een ziekte die moeilijk uit te leggen is. Daarom moest de koffer ook genoeg info bevatten voor kinderen. Zo zit er een prentenboek in dat je kan gebruiken als leidraad voor een gesprek. Daar-naast organiseren we voor de vierdejaars van onze scholen een voordracht rond het boek Een opa met gaatjes, gekoppeld aan een vorming voor ouders die meer hulpmiddelen aangereikt willen krijgen. Deze vindt plaats op 15 september om 19 uur in de raadzaal van het gemeen-tehuis. Hiervoor moet je je vooraf bij mij inschrijven."

21 september is Wereld Alzheimerdag. Dementie is een ziekte die dankzij de stij-gende vergrijzing een steile opmars maakt. Zo zullen er in 2030 in Vlaanderen naar schatting 130.000 mensen aan dementie lijden en zal 70% daarvan thuis wonen. Omdat dementie niet alleen de zieke treft maar ook zijn omgeving, speelt Borsbeek in op de groeiende vraag naar informatie met een Eerste Hulp Bij Dementie-koffer.

Annie Coninx (WZC Compostela)"Compostela heeft niet alleen een dementie-afde-ling maar biedt demente-renden ook dagopvang, kortverblijf en andere ondersteunende diensten aan. Belangrijk om weten is, dat het geen ziekte is van ouderen alleen - de jongste die bij ons binnen-gebracht werd, was er 36. En het aantal getroffenen blijft stijgen, wat betekent dat rusthuizen niet voor volledige opvang zullen kunnen blijven zorgen en dat thuiszorg eens zo belangrijk wordt. In de instellingen is alles al be-hoorlijk goed geregeld. Het probleem zit 'm vooral bij de thuiswonende demen-terenden. Daar moet meer op ingezet worden. Deze koffer is een belangrijke eerste stap."

Leen De Coninck (Bibliotheek)"Om te verwijzen naar her-inneringen uit het verleden hebben we gekozen voor een retrokoffer. We hebben geprobeerd er voor ieder-een van 9 tot 99 jaar iets in te stoppen, zowel voor familie en vrienden als voor professionals, zoals mensen in de thuiszorg, rusthuis-medewerkers, huisartsen, ... Zo zit er een strip in, romans, prentenboeken, een liedtekstbundel met CD, een DVD en folders om bij te houden. Van Marc Tritsmans mochten we een gedicht gebruiken om bin-nenin de koffer te beves-tigen. In de bib staat ook een stand met alle verdere materiaal dat beschikbaar is. Bovendien is daar op 19 september om 11 uur een infosessie met de Alzhei-mer Liga Vlaanderen."

Wendy Van Acker (Seniorendienst)"Toen ik de EHBD-rugzak van Turnhout onder ogen kreeg, wist ik meteen dat dit ook iets voor ons was. Eerste Hulp bij Dementie biedt een antwoord op de toenemende vraag naar informatie over deze ziekte en hoe er best mee om te gaan. Een vermoeden of diagnose van demen-tie roept veel vragen op. Mensen hebben vaak een negatief beeld over het verloop van de ziekte. Het EHBD-koffertje is een leidraad die de zoektocht naar informatie vergemak-kelijkt. Samen met demen-tie-expertisecentrum Orion en mijn collega's heb ik me gebogen over de concrete invulling ervan. We bren-gen twee EHBD-koffers in omloop: één in de bib en één in Compostela. "

Borsbeek biedt EHBD

Meer info www.orion.be Wendy Van Acker 03 320 94 14 | Leen De Coninck 03 322 01 76 | An Claes 03 320 94 21 | Annie Coninx 03 366 50 90

Page 4: Infoborsbeek editie september 2015

4

Actua

TIjdens de derde editie van de jaarlijkse batterijeninza-melactie daagde Bebat de Antwerpse gemeentes uit om tussen 1 en 31 mei 2015 zoveel mogelijk gebruikte batterijen in te zamelen. Maar liefst 66% van de gemeen-ten nam de uitdaging aan en samen slaagden we erin 39.346 kilogram op te halen. Onbetwiste winnaar werd Borsbeek, met een totaal van 117.085 batterijen, goed voor 257,67 gram per inwoner. En dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor ons, want voor deze inspanningen worden we binnenkort beloond met een ecologisch speelplein op maat, uitsluitend gemaakt uit recycleerbare materialen!

Nu begint het denkwerk. Waar gaan we deze speel-tuin installeren? De jeugddienst, technische dienst en jeugdraad buigen zich met veel enthousiasme over deze uitdagende vraag. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd!

De verzamelwoede kende in Borsbeek héél even geen grenzen. Aanbellende kinderen, oproepen via Facebook, propvolle koffers ... De actie van Bebat bracht ons hele dorp op de been voor één doel: zoveel mogelijk batterijen inzamelen en daarmee een speelplein verdienen. Wat nog het strafste is van allemaal? We hebben dat het beste gedaan van ALLE gemeenten in Antwerpen!

Schouderklopje voor jezelf!

65+ op tram of bus

Bebat-spaaractie levert Borsbeek een gloednieuw speelplein op

Het gratis gebruik van bus en tram voor senioren is vanaf 1 september verleden tijd. Van dan af hebben 65-plussers een betalend vervoersbewijs nodig bij het rijden met bus of tram in Vlaanderen. Ook op de Borsbeekse bus dus!

Vanaf 1 september is het gedaan met gratis rijden, behalve voor oudstrijders, kinderen tot en met 5 jaar en personen met een handicap en hun begeleiders. Speci-aal voor senioren creëerde De Lijn daarom de Omnipas 65+, een abonnement dat hen voor 50 euro per jaar in staat stelt om onbeperkt gebruik te blijven maken van tram of bus. Vanaf 17 ritten per jaar is de aanschaf van zo'n kaart al de moeite.

Heb je al een MOBIB-kaart (contactloze elektronische kaart), dan ontvang je in augustus vanzelf een uitno-diging om je abonnement om te zetten. In alle andere gevallen kan je meer info verkrijgen bij De Lijn.

Meer info De Lijnwinkel | www.delijn.be | 070 220 200

Photo: Marc Sam

son CC via flickr

Senioren rijden niet meer gratis

Page 5: Infoborsbeek editie september 2015

5

Uit de raad

Een nieuwe toekomst voor de Koude Beekvallei

Het RUP wil het bouwvrije karakter van het openruimtegebied verzekeren. Tegelijker-tijd worden er maatregelen gepland om de toegankelijkheid te verbeteren en de binding tussen de open ruimte en de dorpskern te verbeteren. Aan de randen worden een aantal projectzones afgebakend waar gebouwd kan worden en de toegang versterkt kan worden.

Het dossier ligt gedurende de volledige perio-de van het openbaar onderzoek ter inzage op de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening. Daar kan je van maandag tot vrijdag tijdens de openingsuren van het gemeentehuis inkijken. Bezwaren of opmerkingen moeten uiterlijk op 24 september per aangetekende brief of tegen ontvangstbewijs bezorgd wor-den aan: Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening, de Robianostraat 64,2150 Borsbeek.

Meer info [email protected] | www.borsbeek.be

Het ontwerp van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) vallei van de Koude Beek werd op 22 juni voorlopig aanvaard door de gemeenteraad. Van 27 juli tot en met 24 september kan je het ontwerp, de plan-MER-screening en het onteigeningsplan inkijken en eventuele bezwaren uiten.

Een nieuwe reglementering voor de riolering

Openbaar onderzoek RUP Koude Beekvallei ter inzage in het gemeentehuis

Op 22 juni keurde de gemeenteraad een nieuw regle-ment goed voor de aanleg van rioleringsinfrastruc-tuur in ontwikkelingen. Het legt de verplichtingen vast die iedere ontwikkelaar voortaan heeft tegen-over Pidpa.

Het nieuwe reglement is van toepassing sinds 5 juli en bevat bepalingen over de aanleg van rioleringsinfrastructuur en de manier waarop de riolering naar Pidpa moet worden overgedragen. Het gaat uit van de volgende doelstellingen:

- geen nieuwe lozingen van afvalwater in het milieu;- streven naar het meest verantwoorde scenario;- voorzien van een gescheiden rioleringsinfrastructuur;- kosteloze overdracht van de rioleringsinfrastructuur;- onmiddellijke betrokkenheid van Pidpa;- kostendekkende vergoeding.

Heb je bouwplannen? Informeer dan tijdig of je project moet voldoen aan dit reglement.

Meer info [email protected] www.borsbeek.be

Photo: Marc Sam

son CC via flickr

Page 6: Infoborsbeek editie september 2015

6

Uit de raad

De gedurfde droom van het DriewervenplanHet gemeentebestuur koestert ambitieuze plannen voor Borsbeek met als inzet een nog betere dienstverlening en ruimte voor wonen in het dorpshart. De sleutel tot verwezenlijking ligt in een Publiek-Private Samenwerking of PPS. Als één of meer privébedrijven de handen in elkaar willen slaan met Borsbeek, wordt onze gemeente de komende jaren een bezige bouwwerf.

Gemeentebestuur beoogt publiek-private samenwerking

Het ‘Driewervenplan’ bestaat, zoals de naam al zegt, uit drie werven of projecten met een heel verschillend karakter, maar met één doel: de bewoners van onze gemeente een aangename en kwalitatieve leefom-geving aanbieden op ieders maat. Project nummer één wil voorzien in meer en betere woningen voor senioren, meergezinswoningen voor jonge starters en eengezinswonin-gen met een tuin. De wens om de gemeentelijke diensten te centrali-seren krijgt vorm in project nummer twee. Derde project op het verlang-lijstje is een nieuw gebouw voor Academia dat tegelijk dienst doet als toegangspoort tot Fort 3 en balkon naar de open ruimte.

Om het denkwerk tastbaar te maken,

ging de gemeente van start met de opmaak van een masterplan voor de hele zone die zich bevindt tussen de Akkerdonkstraat, Lucien Hendrickxlei en Schanslaan. Er werd nagedacht over het soort bebouwing en de inplanting ervan, het voorzien van voldoende groen en parkeergele-genheid.

Het masterplan Doolweg moet kan-didaat-bouwteams enthousiasmeren om samen met de gemeente dit pro-ject te realiseren. Zonder enige vorm van samenwerking zou het financieel immers niet haalbaar zijn. Er werd daarom ook een juridische leidraad opgemaakt die bepaalt over welke kwaliteiten een bouwteam minstens moet beschikken om een samen-werking aan te gaan. Zowel deze

leidraad als het masterplan werden goedgekeurd door de gemeenteraad van juni 2015.

PROJECT 1: betaalbaar wonen in het centrum

De kiem van het hele plan ligt in de huidige staat van de seniorenwo-ningen aan het Leike. Hoewel nog maar 23 jaar oud, zijn deze toe aan vernieuwing. De slijtage is zoda-nig vergevorderd, dat de kost van een renovatie niet opweegt tegen nieuwbouw. Bovendien is de vraag naar betaalbare seniorenwoningen groter dan het huidige aanbod van 15 woningen.

Foto: Google Earth

Page 7: Infoborsbeek editie september 2015

7

Al deze factoren hebben het ge-meentebestuur ertoe aangezet te kiezen voor een nieuw project. Met zo'n 7000 m2 is het Leike immers groot genoeg om meer dan 15 wo-ningen te voorzien zonder in te boe-ten aan leefkwaliteit. Naast senioren-woningen wordt er ruimte voorzien voor eengezinswoningen met een tuin en meergezinswoningen aan de rand van twee nieuw te creëren pleinen. Behalve nieuwe woningen wordt er dus ook ruimte gecreëerd voor openbare verblijfsruimte en ge-meenschappelijk groen. Op die ma-nier worden alle troeven van wonen in het centrum uitgespeeld: vlakbij de lokale handel en dienstverlening en op een boogscheut van de open ruimte. De aanleg van een nieuwe groene verbinding tussen de twee beekvalleien versterkt dit effect.

De gemeente is uiteraard niet de enige eigenaar van de hele zone Doolweg. Alle eigenaars worden betrokken en warm gemaakt om mee vorm te geven aan dit project. De vzw Compostela toonde zich al bereid tot deelname. Ook met een aantal particuliere eigenaars werden al gesprekken aangeknoopt.

PROJECT 2:één administratief centrum

Een tweede project dat het gemeen-tebestuur graag zou verwezenlijken, is het samenvoegen van de gemeen-telijke diensten van het gemeente-huis, het OCMW en de politie. Deze samenwerking wordt gestimuleerd door de Vlaamse overheid om de dienstverlening te optimaliseren. Voor inwoners zou dit concreet betekenen dat ze terecht kunnen op een centrale plaats, van waaruit ze meteen naar de juiste persoon geleid worden om hun vraag te beantwoor-den. Om te zien hoe dit in de praktijk kan werken, is het gemeentebestuur al bij verschillende andere gemeen-ten op bezoek geweest.

Samenwerkende diensten zitten bij voorkeur ook samen op één locatie. Om dit te bereiken, zijn er meerdere mogelijkheden, zoals een uitbrei-

Wat is een PPS?Een PPS of Publiek-Private samenwerking is een samenwerkingsver-band waarin de overheid en de private sector een project aanpakken om meerwaarde te realiseren, en dit op basis van een heldere taak- en risicoverdeling. De meerwaarde kan financieel, maatschappelijk of operationeel zijn. PPS biedt de mogelijkheid om de overheid en de bedrijven zo te laten samenwerken dat ze elk datgene kunnen doen waarin zij het beste zijn. Centraal staat de idee van een winwinsituatie.

ding van het gemeentehuis met een nieuw gedeelte van meerdere verdiepingen of een nieuw gebouw op een andere, bereikbare locatie. Vandaag is er nog geen concreet plan. De uiteindelijke keuze zal gemaakt worden na overleg met de kandidaat-bouwteams. Uit de ingediende voorstellen zal immers worden gekozen voor het scenario dat ruimtelijk, maar ook budgettair het beste scoort.

PROJECT 3: een nieuw gebouw voor Academia

De creativiteit van de cursisten van Academia verzinnebeelden in een nieuw gebouw is het opzet. De haalbaarheid is afhankelijk van de budgtettaire marge die overblijft na projecten 1 en 2. In ieder geval moet het pand meer worden dan een schoolgebouw. Het zou een uitno-digende toegangspoort moeten vormen tot Fort 3 en kan dienst doen als terras met een blik op de unieke omliggende open ruimte.

De Publiek-Private Samenwerking

Om al deze plannen financieel levensvatbaar te maken, heeft het gemeentebestuur beslist een over-heidsopdracht uit te schrijven voor een Publiek-Private Samenwerking, kortweg PPS. Aangezien er nog veel pistes zijn, werd geopteerd voor een concurrentiedialoog, een procedure die speciaal ontwikkeld werd voor complexe opdrachten. Ontwerp-teams (ontwerper, aannemer en

ontwikkelaar) kunnen hun eigen visie voorstellen aan de gemeente. Op basis van voortdurend overleg en bijsturing wordt uiteindelijk gekozen voor het voorstel dat zowel ruimtelijk als financieel het meest kwalitatief blijkt.

In het Driewervenproject zouden de gemeente en eventuele andere lo-kale partners (zoals bv. Dienstencen-trum Compostela en huisvestings-maatschappij De Ideale Woning) de gronden aan de Doolweg inbren-gen. Het gekozen ontwerpteam zou op zijn beurt zorgen voor de constructie van de woongelegenhe-den, waarvan een deel voorbehou-den zou blijven voor onze senioren. Winst zou de aannemer halen uit de verkoop van de woningen. Hierdoor zou de gemeente Borsbeek geen geldelijke investeringen moeten doen: de opbrengst van de gronden zou immers aangewend kunnen worden om projecten twee en even-tueel ook drie te realiseren.

Maar liefst 21 bouwteams hebben leidraad en masterplan opgevraagd. Ze hebben tijd tot half september om hun interesse te laten blijken voor een of meerdere werven en aan te tonen dat ze aan alle inschrij-vingscriteria voldoen. Daarna zal de gemeente beslissen welke teams eventueel weerhouden blijven om de concurrentiedialoog aan te gaan.

Dit verhaal wordt dus zeker vervolgd en het gemeentebestuur en Info-Borsbeek houden je op de hoogte.

Meer info [email protected] www.borsbeek.be

Page 8: Infoborsbeek editie september 2015

Dossier

Parkerenin Borsbeek

8

Nieuw reglement voor Zone Minos

Het Koninklijk Besluit dat de aanleiding vormde voor al deze wijzigingen, zette politiezone Mi-nos (waartoe Borsbeek behoort) ertoe aan het gezamenlijke politiereglement te herzien. Het nieuwe politiereglement wordt van kracht op 1 september. Je kan het inkijken via onze website, onder de rubriek ‘reglementen en verordeningen’.

Naar aanleiding van een Koninklijk Besluit over stil-staan en parkeren verandert er vanaf 1 september een en ander in verband met de blauwe parkeerzo-nes in Borsbeek. Op deze pagina's signaleren wij niet alleen de wijzigingen zelf, maar geven we ook een overzicht van alle centrumparkings in Borsbeek én de regels die er gelden.

Overtredingen op stilstaan en parkeren worden binnenkort niet meer behandeld door het Belgische parket. Net zoals gemengde inbreuken zullen ze vanaf 1 september bestraft worden met een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS-geldboete). De processen verbaal voor GAS-boetes worden in opdracht van onze gemeente opgevolgd door de intercommunale Igean milieu & veiligheid.

Op deze gang van zaken wordt in Borsbeek slechts één uitzondering gemaakt: de controle op parkeren in zones met beperkte parkeertijd of zogenaamde 'blauwe zones', waar gebruik van een parkeerschijf

verplicht is. Deze controle werd uitbesteed aan extern parkeerbedrijf Besix Park, dat vanaf 1 september gemachtigd is om parkeerboetes uit te schrijven in Borsbeek.

Wat verandert er?De verplichte wijziging in de aanpak van het foutparkeren zette ons gemeentebestuur er bovendien toe aan om de functie van een aantal parkeerplaatsen in de Robianostraat te herzien.

Zo worden zestien plaatsen uit de blauwe zone tussen huisnummers 97 en 139 omgevormd tot plaatsen waar voor onbeperkte duur geparkeerd mag worden. De functie van deze

plaatsen - ruimte bieden aan mensen die met de wagen kwamen winkelen - strookt daar immers niet meer met de huidige noden.

Daarnaast worden, ter hoogte van het postkantoor en voor de apotheker nabij het kruispunt met de Frans Beirenslaan, telkens twee parkeerplaatsen gereserveerd voor kortparkeren (max. 30 minuten).

1 septemberDe nieuwe parkeerregels gelden vanaf het moment dat de signalisatie aangebracht is. Dat zou al in de loop van deze zomer moeten gebeuren. De controles van Besix Park gaan vanaf 1 september van start.

Page 9: Infoborsbeek editie september 2015

9

maximum 2 uur parkeren

- Hoofdingang begraafplaats 10 - Parking kerk 21- Woonerf kerk 10- de Robianostraat aan kerk 3- Jozef Reusenslei aan kerk 4

BLAUWE ZONESIn deze zones geldt op werkdagen (dus niet in het weekend) tussen 9 en 18 uur een maximum parkeer-duur. Het gebruik van de parkeerschijf is verplicht en deze mag niet verzet worden voordat het voertuig de parkeerplaats verlaten heeft. Controles op te lang parkeren worden vanaf 1 september uitgevoerd door parkeerbedrijf Besix Park.

Geen beperking qua tijdsduur. Controles op foutpar-keren (bv. voor een garagepoort, op het trottoir of zebrapad, ...) worden hier nog altijd uitgevoerd door ons politiekorps, maar overtredingen resulteren in GAS-boetes opgemaakt door Igean.

- langsheen de hele deRobianostraat, Lucien Hendrickxlei, Jozef Reusenslei en zijstraten.- Zij-ingang begraafplaats 29- Plein voor de Watertoren 38

VRIJE PARKEERZONES

maximum 30 minuten parkeren

- de Robianostraat aan nr 139 (apotheek) 2- de Robianostraat aan nr 56 (post) 2- Akkerdonckstraat aan nr 2 (apotheek) 2- Jozef Reusenslei aan nrs 31-39 4

LEGENDE

max 30 min. max 2 uur vrij parkeren

Meer info www.borsbeek.be [email protected]

Page 10: Infoborsbeek editie september 2015

10

Historisch

Het domein van kasteel Reyneborgh heeft een eeuwenoud verleden. Zo werd de site al in de 11e eeuw gebruikt als 'schans' - verborgen toevluchtsoord voor vee en mensen. Een eerste vermelding als 'maneri-um' of stenen verblijfplaats volgde in 1232, toen de Antwerpenaar Willem Nose het wegschonk aan het St.-Elisabethgasthuis.

Terug naar school ...in een voormalige lusthofSeptember markeert niet alleen het begin van het nieuwe schooljaar, maar ook de start van de werken aan de nieuwe schoolgebouwen op de Lucien Hendrickxlei. Achter de speelplaats en fietsenstalling van het Sint-Jozefsinstituut stond eeuwenlang het enige echte Borsbeekse kasteel. In de loop der jaren onderging Hof Reyneborgh een metamorfose van toevluchtsoord over hof van plaisantie en klooster tot school.

Historisch

Het verdwenen kasteel van Borsbeek

Drie eeuwen lang bleef het stil rond Reyneborgh, tot Barbara Rockox, weduwe van Ferdinand Dassa, het in 1563 te koop stelde tijdens de bloei-periode van de Antwerpse Hoven van Plaisantie. 'Hoven van Plaisan-tie' waren buitenverblijven van de Antwerpse adel en rijke burgerij. Ze ontstonden in de 16de eeuw toen de adel en burgerij grote hoeves buiten

de stad opkochten en verbouwden tot ‘namaakkastelen’. Ondanks de grachten en hoektorens hadden ze geen militaire functie en dienden ze enkel als buitenverblijf en decor voor vermaak. Zo waren er vaak literaire of muzikale voorstellingen, en kwamen geleerde of literaire gezelschappen samen om te filosoferen. Op het einde van de 16de eeuw werden de

Page 11: Infoborsbeek editie september 2015

Historisch

Meer info DocC Borsbeek [email protected] www.docc-borsbeek.be

meeste van deze 'lusthoven' platge-brand en geplunderd, om in de 17de eeuw heropgebouwd te worden.

Ook Reyneborgh werd eind 16e eeuw door een brand vernield. Wie het weer opbouwde, zoals afgebeeld op de kopergravure, weten we niet. Wel weten we dat het tijdens de 18de eeuw in handen kwam van de familie de Villegas. Hoewel vader Diego en zoon Louis in Antwerpen resideer-den, vertoefde Louis tijdens zijn oude dag het liefst in Borsbeek, waar hij in 1794 ook overleed.

Gravin Amelia von Stolberg, de weduwe van graaf Louis François de Robiano, was de laatste bewoner van het kasteel. Zij stelde Reyneborgh in 1855 als vakantieverblijf en recreatie-oord ter beschikking van de paters Jezuïeten, die in Antwerpen het han-delsinstituut Sint-Ignatius hadden opgericht.

Twintig jaar later, op 12 juni 1875,

werd het domein toevertrouwd aan de Congregatie van de Zusters van het Arme Kind Jezus, onder de strikte voorwaarde dat het intus-sen bouwvallige 'castel' bewaard moest blijven. Het eerste - voorlopi-ge - schoolgebouw werd in 1876-1877 gefinancierd door gravin von Stolberg. Hier deden de eerste zeven Borsbeekse meisjes hun intrede in de ‘nonnekensschool’. Het werd nog vóór 1895 weer afgebroken.

In 1883 telde het internaat 66 leerlin-gen. Toen dat er 90 werden in 1885, ontstond de behoefte aan slaapgele-genheid buiten het klooster. Het huis van bakker Stijnen aan de Wevers-straat (naast het politiekantoor) bood een voorlopig onderkomen aan 30 meisjes en 2 zusters.

Een betere oplossing kwam er in 1886, toen Gravin von Stolberg-Wen-gerode-Clothilde de Robiano haar kasteel aan de Congregatie ver-kocht. Een half jaar later werd de

Toen en nu1. Kerk Sint-Jakob mét toren-spits (later verwijderd tijdens W.O. I).

2. Afbraak van kasteel Reynen-borgh in 1889.

3. Op de achtergrond het eer-ste schoolgebouw uit 1877. Het bestond uit zes lokalen, waarvan drie op de boven- en drie op de benedenverdie-ping. Het werd nog vóór 1895 weer afgebroken.

4. In het pensionaat uit 1888 vonden de zusters – na de afbraak van het kasteel – een onderkomen tot het nieuwe klooster en de kapel, opge-richt op de plaats van het afgebroken kasteel, af waren.

Jacques Le Roy (1633 - 1719), baron van Broechem-Oelegem liet de ‘hoven van plaisantie’ in het toenmalige hertogdom Brabant op koperplaat graveren. De gravure links dateert uit 1678. Achter de getoonde gebouwen bevindt zich nu de Robianostraat.

eerste steen gelegd van een nieuw gebouwcomplex bestaande uit een pensionaat, een knechtenhuis en stallingen, plus het rectorshuis aan de Robianostraat (nu kindertehuis).

In 1888 waren pensionaat en bijge-bouwen voltooid. Het daaropvolgen-de jaar werd het kasteel afgebroken en vervangen door een nieuw klooster. De verdere uitbreiding zou nog duren tot het midden van de vorige eeuw. Zo werd in 1966-1967 nog een stuk aan de oostgevel van het pensionaat bijgebouwd.

De bouw van de nieuwe gebouwen aan de Lucien Hendrickxlei zorgt voor het verdwijnen van de contai-nerklassen en luidt alweer een nieuw hoofdstuk in voor deze opmerkelijke locatie.

11

Page 12: Infoborsbeek editie september 2015

12

Uitgelezen

Vers van de pers: onze nieuwe aanwinsten

K3 Dierenhotel Kristel heeft een verblijf geboekt in een luxueuze beautyfarm. Josje en Karen gaan datzelfde weekend stiekem in het dieren-hotel helpen bij Bas, op wie de drie meisjes verliefd zijn. Maar als de navigatiesystemen per ongeluk verwisseld worden, komen de meisjes aan op de verkeerde bestemming.

The Missing (serie)Het leven van Tony en Emily Hughes veran-dert in een nachtmerrie wanneer hun vijf-jarige zoon Oliver vermist raakt tijdens een vakantie in Frankrijk. Acht jaar later krijgen ze hoop wanneer nieuw bewijs opduikt.

Unbroken Deze film is gebaseerd op de bestseller van Laura Hillenbrand en geregisseerd door Angelina Jolie. Tijdens de tweede We-reldoorlog neemt atleet Louis Zamperini dienst bij de Amerikaanse luchtmacht. In mei 1943 stort zijn bommenwerper neer boven de Stille Oceaan. Samen met twee andere bemanningsleden overleeft hij 47 dagen op de open zee in een reddingsvlot en wordt daarna gevangen genomen door de Japanse marine en naar een Japans krijgsgevangenenkamp gebracht.

Berelekker - Lies Vervloet & Laura JanssensDit toffe boekje en de andere verha-len in deze superdiverse kinderboe-kenreeks zijn het resultaat van een multicultureel particpatieproject met steun van de Vlaamse overheid, de Stad Antwerpen, het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Nationale Loterij.

In de zoo - Heidi Walleghemkom binnen in de Zoo en beleef er avonturen met Pom, Sil, Bel de kat en een heleboel andere dieren! Letter na letter. Woord voor woord. Zin per zin. De verhalen volgen jouw eigen leesweg. Ontdek de magie van zelf leren lezen. Stap voor stap.

Kunst voor jou - allerlei plekken- Susie Brooks Dit boek geeft kinderen (en ouders) inspiratie om hun fantasie de vrije loop te laten en prachtige kunstwer-ken te creëren. Duidelijke uitleg bij de projecten, met eenvoudige stap-voor-stap aanwijzingen.

VolwassenenEi , de beste recepten - Blanche Vaughan Zijn veelzijdigheid maakt het ei onmis-baar in recepten uit de hele wereld. Dit originele boek bekijkt alle kanten van het ei.

Jeugd Audio-visueel

Trappist, de tien heerlijke bieren - Jef Van den SteenIn dit boek maak je kennis met het rijke palet aan geuren, kleuren, smaken en verhalen achter deze bieren.

Bibliotheek Borsbeek Lindenboomstraat 3 03 322 01 76

[email protected]

Openingsuren maandag van 14 tot 17 uur

en van 19 tot 21 uur dinsdag van 10 tot 12 uur woensdag van 10 tot 12 uur, van 14 tot 17 uur en van 19 tot 21 uur donderdag van 10 tot 12 uur vrijdag van 19 tot 21 uur zaterdag van 10 tot 12 uur

Page 13: Infoborsbeek editie september 2015

13

Lees & genees Dat bibliotherapie wordt toegepast in de vorm van zelfhulpboeken is al jaren geweten, maar ook fictie wordt door literatuurliefhebbers als oppepper gebruikt bij emotionele conflicten. Soms betovert het verhaal, soms is het een idee of de houding van een personage in een soort-gelijke situatie die inspirerend werken. Sinds kort geeft de bib elke maand een tip uit de eigen boekenapotheek.

Deze maand: de tien beste romans om Belezen over te komen. De eerste vijf mogen gewoon niet ontbreken in je leeslijst; de tweede vijf zullen de indruk wekken dat er een gigantisch literair landschap in je hoofd zit.

1. De grote Gatsby (F. Scott Fitzgerald)2. De toverberg (Thomas Mann)3. Max Havelaar (Multatuli)4. Moby Dick (Herman Melville)5. De avonden (Gerard Reve)6. Geheime kamers (Jeroen Brouwers)7. Een schitterend gebrek (Arthur Japin) 8. De gevarendriehoek (A.F.Th van der Heijden)9. De schaduw van de wind (Carl Ruiz Zafón)10. Ongeduld (Stefan Zweig)

Op initiatief van Bibnet/Locus mochten 644 bib-collega’s afgelopen juni 1 tot 5 sterren toekennen aan 85 opgegeven titels. Het resultaat: 25 Neder-landstalige titels uit de 21ste eeuw die tot nu niet zo bekend zijn, maar meer dan lezenswaard zijn, verrassend en aan te bevelen! Dit najaar word ook jij als lezer betrokken en zal je de titels zelf kunnen rangschikken in een gratis Verborgen parels-app. Kom alvast eens kijken naar onze themastand!

Eerste Hulp Bij Dementie

Van 21 tot 27 september vindt de Week van de Dementie plaats. Dementie is een ziekte die veel vragen oproept, zowel bij patiënten als hun leefomgeving. Om hieraan tegemoet te komen, stelden wij een Eerste Hulp Bij Dementie-koffer-tje samen met zorgvuldig geselecteerde informa-tie rond dit het thema. Je leest er meer over op pagina 3. Ontlenen of rerveren doe je in de bib. Daar vind je trouwens ook een themastand met nog véél meer materiaal over deze ziekte.

Maak kennis met onze bibburen!De openbare bibliotheken van Borsbeek, Malle, Ranst, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven en Zoersel worden bibburen! In het eerste wer-kingsjaar van dit intergemeentelijke samenwer-kingsverband zullen drie gezamenlijke acties uitgewerkt worden:- Samen wordt de Stripgids aangekocht.- Elke bib koopt 20 titels aan voor de wisselcol-lectie anderstalige boeken Engels en Frans.- Voor het project ‘Geluk zit in een klein boekje’ zal elke bib tijdens de Bibliotheekweek in okto-ber activiteiten organiseren rond ‘Geluk’. De resultaten van deze gezamenlijke acties kan je herkennen aan het logo, waarin de na-men van alle deelnemende gemeenten verwerkt werden.

Uitgelezen

Page 14: Infoborsbeek editie september 2015

14

In beeld De zomer van BorsbeekBorsbeek feest!Op 3, 4, 5 en 6 juli werd er in gans Bors-beek gefeest naar aanleiding van de door-tocht van de Ronde van Frankrijk. Stonden onder meer op de planning: feestontbijt, kinderconcert, summer city bobbing, dansmiddag, muziekavond en nog veel, veel meer. De opkomst was massaal en het enthousi-asme hartverwarmend, het zonnetje deed haar best en de renners ook. En zo werd het een supergeslaagd feestweekend!

Borsbeek feest! was natuurlijk ook een doorslaand succes dankzij alle mensen die onbaatzuchtig hebben meege-werkt aan de creatieve en/of praktische kant. Daarom ook: een dikke dankuwel aan iedereen! Graag lanceren we bij deze meteen ook een oproep voor wie zich geïnspireerd voelt om binnenkort het coolste winterfeest te organiseren dat Borsbeek ooit gezien heeft. Zin? Kom langs op de eerste winterfeest-vergadering op dinsdag 15 september om 20 uur in het gemeentehuis! Meer info bij Nicky Bulens op 03 320 94 20.

Dag Bert en BobDeze zomer namen we afscheid van twee mannen van gewicht in Borsbeek: schooldirecteur Bert Bernaerts van Instituut Sint-Jozef en korpschef Bob Deboel van politiezone Minos gingen in juni allebei met pensioen.

Bert Bernaerts werd in 1987 schooldirecteur van Sint-Jozef en bleef bijna 30 jaar ononderbroken op post. Voor die tijd had hij er al een respectabel aan-tal jaren op zitten als leerkracht bij Sint-Aloysius in Deurne. Hoewel zijn pensioen officieel pas ingaat op 1 september, werd zijn afscheid op de laatste vrijdag van het schooljaar al in de kijker gezet door zijn leerlingen en collega's. Hij wordt opgevolgd door Ime Dehon.

Bob Deboel deed zijn intrede bij het Antwerpse poli-tiekorps in 1978. Negen jaar later werd hij benoemd tot adjunct-commissaris van Wommelgem en in 1990 werd hij politiecommissaris-korpschef in Wommelgem. In 2001 werd hij commissaris van politie-korpschef van de politiezone Minos, vier jaar later hoofdcommissaris - korpschef van dezelfde zone. De procedure voor de aanstelling van een nieuwe korpschef is in volle gang.

Wij willen beide heren graag hartelijk bedanken voor hun gepassioneerde inzet en wensen hen een deugd-doend pensioen toe!

Page 15: Infoborsbeek editie september 2015

15

De zomer van Borsbeek

Dystopia verovert Fort 3De gedroomde groei van het ambitieuze Dystopia Festival is tijdens de tweede editie bewaarheid geworden. Zo’n 3.000 bezoekers vonden zaterdag 11 juli de weg naar Fort 3 in Borsbeek voor absolute topdj’s als Dj Sneak, Ian Pooley en Derrick Carter. "We kregen enorm veel positieve reacties. En dat sterkt ons om het Dystopia-verhaal verder gestalte te geven," zeggen organisatoren Tim Van Mierlo, Christophe Van Hostaijen en Tanja Rogiest.

Foto

: Tho

mas

Geu

ens

Page 16: Infoborsbeek editie september 2015

In beeld

16

TIjdens het Seniorenfeest worden de jubilarissen gehuldigd, staat er een

heerlijk feestmenu op het program

ma en brengen D

iana More en Ivo

Pauwels variété m

et een zeer hoog humorgehalte. D

olkomische sketches,

knotsgekke typetjes in aangepaste kostuums en herkenbare m

elodietjes m

aken van deze show een am

usant spektakel. H

et programm

a (onder voorbehoud):14 - 14.30 uur : speech van de burgem

eester

en huldiging van de jubilarissen

14.30 - 15.30 uur : eerste deel van de show15.30 - 16 uur : pauze16 - 17 uur : tw

eede deel van de show17 uur : diner

Tourist LEMC & Flip Kowlier in De SchuurDe Antwerpse rapper Tourist LeMC, zijn West-Vlaamse collega-muzikant Flip Kowlier en producer Youssef Chellak vereeuwigden een stukje Borsbeek! De heren zakten afgelopen zomer af naar De Schuur om een videoclip op te nemen bij het liedje De Troubadours van Tourist's album En Route. Het resultaat kan je onder meer zien op YouTube.

Foto

: Bor

iann

.be,

Bor

sbee

k

Zomerbar en Dansb(a)arSchureLure, Dansb(a)ar, Zomerbar, ... de hele zomer is het al feest in De Schuur, zowel indoor bij regenweer als in openlucht tijdens een of andere hittegolf. Live muziek, danslessen en lekker lees-voer; een hapje en een drankje; gratis kinderanimatie, ... niet alleen Borsbekenaren weten De Schuur tegenwoordig te vinden.

In beeldFo

to: B

oria

nn.b

e, B

orsb

eek

Page 17: Infoborsbeek editie september 2015

DIN

SDAG

13 OKTO

BER

TIjdens het Seniorenfeest worden de jubilarissen gehuldigd, staat er een

heerlijk feestmenu op het program

ma en brengen D

iana More en Ivo

Pauwels variété m

et een zeer hoog humorgehalte. D

olkomische sketches,

knotsgekke typetjes in aangepaste kostuums en herkenbare m

elodietjes m

aken van deze show een am

usant spektakel. H

et programm

a (onder voorbehoud):14 - 14.30 uur : speech van de burgem

eester

en huldiging van de jubilarissen

14.30 - 15.30 uur : eerste deel van de show15.30 - 16 uur : pauze16 - 17 uur : tw

eede deel van de show17 uur : diner

Als afsluiting van de w

eek vindt er op zondag 18 oktober een spetterende show

namiddag plaats in G

emeentelijk

Sport- en Ontm

oetingscentrum Ter Sm

isse. Ben je 67+ en inw

oner van Borsbeek? Dan nodigen w

ij je bij deze van harte uit!

Om

het milieu te ontzien en

alles vlotter te laten verlopen, zijn w

ij afgestapt van het systeem

van de uitnodigings- en bevestigingsbrieven. Enkel de jubilarissen krijgen nog een brief m

et uitnodiging. A

lle andere senioren krijgen hun toegangskaartjes na inschrijving op het gem

eentehuis. Alle info

hierover vind je onderaan.

OPG

ELET !

38e SENIO

RENFEEST

zondag 18 oktober 2015

Page 18: Infoborsbeek editie september 2015

dins

dag

13 o

ktob

er 2

015

38e

SEN

IORE

NW

EEK

Ook

dit

jaar

zet

ten

we

onze

Bor

sbee

kse

se

nior

en e

en g

anse

wee

k in

de

kijk

er. D

at w

il ze

ggen

dat

er w

eer g

efee

st m

ag w

orde

n! D

it

jaar

pla

nnen

we

onze

sen

iore

nact

ivit

eite

n in

de

wee

k va

n 13

tot e

n m

et 1

8 ok

tobe

r 201

5.

Ben

je 5

5+ e

n in

won

er v

an B

orsb

eek?

Dan

ben

je

van

har

te w

elko

m! E

en k

aart

wed

stri

jd, e

en

wan

delin

g, e

en c

ultu

urav

ond

... z

oals

je k

an

zien

, is

er v

oor e

lk w

at w

ils.

Kaar

tlief

hebb

ers

wor

den

om 1

3 uu

r ver

wac

ht in

Die

nste

ncen

trum

Zi

lver

enho

ek v

oor e

en s

pann

ende

kaa

rtw

edst

rijd

met

als

inze

t enk

ele

leuk

e pr

ijzen

en

een

moo

ie b

eker

. In

tege

nste

lling

tot d

e ge

won

e ka

artn

amid

dage

n in

Zilv

eren

hoek

, moe

t je

je v

oor d

eze

activ

iteit

voor

af in

schr

ijven

!

KAA

RTN

AM

IDD

AG

: ZIL

VERE

NH

OEK

, 13

UU

R

Om

het

mili

eu te

ont

zien

en

alle

s vl

otte

r te

late

n ve

rlop

en, z

ijn w

ij af

gest

apt

van

het s

yste

em v

an d

e du

izen

den

uitn

odig

ings

- en

beve

stig

ings

brie

ven.

A

lle in

fo d

ie n

odig

is o

m in

te s

chri

jven

vo

or d

e Se

nior

enw

eek

en h

et S

enio

ren-

fees

t zitt

en d

aaro

m v

erva

t in

DIT

ka

tern

. Als

je d

it le

est,

heb

je d

us a

lles

in

hand

en o

m je

in te

sch

rijv

en!

OPG

ELET

!

Page 19: Infoborsbeek editie september 2015

vrijd

ag 1

6 ok

tobe

r 201

5

Afs

praa

k aa

n Te

r Sm

isse

voo

r een

boe

iend

e vo

etra

lly d

oorh

een

Bors

beek

. O

nder

weg

pro

bere

n w

e de

ant

woo

rden

te v

inde

n op

alle

vra

gen,

terw

ijl o

ns

op v

ersc

hille

nde

tuss

enst

ops

alle

rlei l

ekke

rs e

n ge

zond

s ge

serv

eerd

wor

dt. I

n Ru

st- e

n Ve

rzor

ging

steh

uis

Com

post

ela

wac

ht o

ns e

en z

oete

afs

luite

r. Vo

orzi

e co

mfo

rtab

el s

choe

isel

en

- ind

ien

nodi

g - r

egen

kled

ij!

VOET

RALL

Y: T

ER S

MIS

SE,

STA

RTEN

KA

N T

USS

EN 1

2.30

- 13

.30

UU

R

Muz

iekp

edag

oog

Jule

s D

e Be

ule

geef

t al j

aren

lang

voo

rdra

chte

n ro

nd m

uzie

kgen

res

en b

ezit

de g

ave

om z

ijn p

ublie

k te

boe

ien

met

zi

jn e

ntho

usia

sme

en w

elge

koze

n w

oord

en. T

ijden

s de

Cul

tuur

avon

d br

engt

hij

een

voor

drac

ht in

woo

rd e

n be

eld

over

jazz

trom

boni

st e

n bi

gban

dlei

der G

lenn

Mill

er.

CULT

UU

RAVO

ND

: TER

SM

ISSE

, 19

UU

R

dond

erda

g 15

okt

ober

201

5

Insc

hrijv

en v

oor e

en o

f mee

r van

dez

e ac

tivi

teit

en d

oe je

vóó

r 19

sept

embe

r bij

Wen

dy V

an A

cker

op

het g

emee

nteh

uis,

via

het

e-m

aila

dres

sen

iore

n@bo

rsbe

ek.b

e of

via

het

tele

foon

num

mer

03

320

94 1

4.

Page 20: Infoborsbeek editie september 2015

Vergeet je kussentje niet mee te brengen, zodat

je verzekerd bent van een comfortabele m

iddag!

Inschrijven voor dit feest kan op m

aandagen 7 en 14 septem

ber van 13 tot 19 uur en op donderdag 9 septem

ber van 13 tot 17 uur in het gem

eentehuis bij W

endy Van Acker.

Ter plekke krijg je je gepersonaliseerde toegangskaart. Ben je zelf niet zo goed te been, dan m

ag je iem

and anders sturen om

je kaart op te halen. Ivo Pauw

els en D

iana More

Page 21: Infoborsbeek editie september 2015

17

Volwassenenkoor La Why? en kinder-koor Klein Lawijt krijgen er in septem-ber een broertje bij: 'Groot Lawijt'. Dit derde koor is bedoeld voor jongeren van 13 tot 18 jaar. Wij vroegen dirigent Steven Snijders om tekst en uitleg.

Waarom een derde koor?Steven Snijders: “Zowel de leden van La Why? als die van Klein Lawijt komen naar ons koor omdat ze graag zin-gen. Maar natuurlijk geeft dat zingen een extra kick als het repertoire aansluit bij je persoonlijke leefwereld. En daarin speelt leeftijd een grote rol. Er zijn grote verschil-len in een groep waar kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar samen komen. Een 16-jarige is niet meer geïnteres-seerd in een kinderliedje en voor een kind van 9 is een Engelstalig nummer niet altijd zo evident. Precies omdat het plezier in het zingen bij ons voorop staat, hebben we besloten om de groep te splitsen en dit derde koor,

het jongerenkoor Groot Lawijt, op te starten.”

Hebben jullie voldoende leden om de twee koren van zangers te voorzien?“Klein Lawijt telde tot nu toe een 30-tal kinderen en jongeren uit Borsbeek en omstreken. We houden dus twee mooie groepjes over, maar het spreekt voor zich dat nieuwe leden - zowel jongens als meisjes - meer dan welkom zijn. En, nu ik er toch over bezig ben, we zouden ook nog wat meer mannen kunnen gebruiken in La Why.”

Aan welke vereisten moet je als zanger voldoen om lid te kunnen worden?“Je moet graag zingen. Dat is voor ons de belangrijkste en eigenlijk de enige vereiste. Je hoeft geen noten te kunnen lezen of zangles te volgen. Al is enige toonvast-heid mooi meegenomen. We oefenen alle nummers sa-men in, de ene keer gaat dat wat vlotter dan de andere, maar samen komen we er wel.”

Welk genre brengen jullie?

In de kijker

Een grote broer voor Klein LawijtNaast een kinder- en een volwassenenkoor, nu ook een jongerenkoor

In volle actie tijdens een flashmob in het Centraal Station.

Page 22: Infoborsbeek editie september 2015

1818

“Wij zijn een popkoor en zingen gemengd meerstem-mige bewerkingen van herkenbare, nieuwe en oude popnummers, zowel Engels- als Nederlandstalig. Denk bijvoorbeeld aan Home van Dotan of Happy van Pharrel Williams maar evengoed aan nummers van Marco Bor-sato of Boudewijn de Groot. De meeste stukken zingen we a capella of met pianobegeleiding.”

Treden jullie ook op?“Dat gebeurt regelmatig. Zo hebben we al concerten gegeven in Sint-Niklaas en in Wijnegem. We hebben gezongen bij de heropening van de Sint-Jacobuskerk na de restauratie, en bij kerstconcerten verspreid over de hele provincie Antwerpen. Ook bij de viering van 750 jaar Borsbeek waren we van de partij. Verder zingen we al eens een huwelijksmis, als de trouwers hun gading vinden in ons genre. Dat klinkt misschien wat cru maar ik wil er gewoon mee zeggen dat wij niet afwijken van ons repertoire. We willen trouw blijven aan onszelf en gaan niet ineens stukken brengen die niet bij ons pas-sen. Maar vragen zij een popnummer dat wij nog niet kennen, dan willen we dat wel instuderen.”

Welke ervaringen blijven jullie het meeste bij?“We hebben al enkele unieke optredens mogen doen. Zo werd Klein Lawijt gevraagd om deel te nemen aan een wedstrijd in De Efteling. Het sprookjes-avonturen-park was op zoek naar een koor om op te treden in een van hun musicals. Twee keer zijn we daar naar toe ge-weest. We hebben er gezongen en tegelijkertijd mogen genieten van het park. Ook een televisieoptreden staat al op ons cv. Tijdens de aankomst van Sinterklaas op de kaaien in Antwerpen, stond La Why? samen met Bart Peeters aan Het Steen om de Heilige Man zingend te verwelkomen. Zoiets vergt enige organisatie, maar is heel leuk om te doen.En binnenkort, op 6 oktober, werkt La Why? mee aan een theatervoorstelling van Wim T. Schippers in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. We weten nog niet exact wat ons te wachten staat, maar dat maakt het extra spannend. Dat zijn echt bijzondere en toffe erva-ringen die onverwacht op ons pad komen.”

Organiseren jullie zelf optredens?“Sinds onze oprichting in 2002 hebben we zelf twee concerten georganiseerd: een Engelstalige opvoering om ons vijfjarig jubileum te vieren en een Nederlands-talig concert ter gelegenheid van ons tienjarig bestaan. Dit laatste was in het cultureel centrum van Merksem, samen met de a capella groep Voice Male. Twee jaar geleden hebben we het begin van het nieuwe seizoen ook eens ingezet met een flashmob in het Centraal Station. Klein Lawijt zette het gezang in en de koorleden van La-Why?, die tussen het publiek stonden, vielen gaandeweg en vanop hun plaats in. Stuk voor stuk stelden ze zich op achter Klein lawijt. Samen zon-gen we dan nog enkele nummers en daarna wandelden

alle koorleden al zingend weg. Dat was heel geslaagd.Hoewel we geen jubileum te vieren hebben, plannen we een volgend optreden in 2016. De exacte datum is nog niet bekend maar die volgt zeker op onze website.”

Zingt de dirigent zelf ook?“Toevallig ben ik net terug van een koorstage in Frank-rijk. En daar was ik om te zingen, niet om te dirigeren. Hoewel ik vroeger veel gezongen heb (in het Kathe-draalkoor van Antwerpen en bij Voice Male) komt dat er niet meer van sinds ik dirigeer. Maar het plezier van het zingen had ik wel onmiddellijk terug te pakken. Dat gevoel probeer ik als dirigent dan weer over te dragen op de koorleden.”

Meer info www.la-why.be Repetities: om de twee weken op maandag-

avond in Dienstencentrum Compostela

Steven Snijders: "Het belangrijkste is graag zingen."

In de kijker

GEZOCHTOp zoek naar een nieuwe hobby, toekomstige passie of zinnige tijdsbesteding? September vormt voor veel Borsbeekse verenigingen en clubs niet alleen de start van een nieuw seizoen maar ook dé gelegenheid om nieuwe leden aan te trekken. Zingen, badmintonnen, volleyballen, turnen, een studie aan de kunstacademie, een plaatsje in het Winterfeest-vrijwilligersteam, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Over onze zoektocht naar vrijwilligers met feestkrie-bels lees je meer op pagina 14, een overzicht van het aanbod van onze Borsbeekse verenigin-gen vind je op pagina 29. Doen!

Page 23: Infoborsbeek editie september 2015

19

maand • maand • maand jaar

Iedereen die een activiteit organiseert, kan dit bekend maken via ons informatieblad. Dit doe je door je activiteit in te voeren op www.uitdatabank.be. Activiteiten die zo worden ingevoerd, verschijnen automa-tisch in InfoBorsbeek en op de website van de gemeente.

Daarnaast staan alle activiteiten ook op www.uitinvlaanderen.be en pikken tal van media ze op. Het is wel belangrijk om je activiteiten tijdig in te voeren als je wil dat ze in het informatieblad verschijnen. Voor de editie van september is de uiterste indiendatum 23 juli 2015.

Doen

Kijken en luisteren

Bezoeken

Uit met de kinderen

in Borsbeek Augustus 2015

IJsroom smullenFeestelijke namiddag met ijs, gevolgd door een kop koffie of thee met versnapering en advocaat.

Wanneer? woensdag 19 augustus van 13.30 tot 16.30 uur Waar? De Jakob, Jan Govaersstraat 33Prijs? € 10

Meer info Okra | [email protected]

03/295 38 03

19AUG

BingoWanneer? Eén keer per maand op donderdag van 13.30 tot 16 uur. Op 20 augustus en 17 september.Waar? Lokaal Dienstencentrum Zilverenhoek, Doolweg 62150 Borsbeek

Meer info Bruno Lauwers | 0475 58 63 22

20 AUG

BursebarTijdens de Bursebar kan je aan de Leeuwenpoort van Fort 3 terecht voor een gezellige avond met pint en animatie. Messy Gess bestijgt het podium op 22 augustus voor een popcoveravond. Op 19 september komt Not So Much langs. Met hun alternatieve punkrock wisten ze de voorbije jaren een stevige livereputatie en een trouwe fanbase uit te bou-wen. Leuk om te weten: de videoclip van hun nummer Lost in the resistance werd opgenomen aan de Leeuwenpoort …

Wanneer? zateredagen 22 augustus en 19 september. Waar? Leeuwenpoort, Fort 3, Frans Beirenslaan

Meer info [email protected]

www.bursefeesten.be

22AUG

Page 24: Infoborsbeek editie september 2015

20

Vino Fiesta WijntourEen bewegwijzerde fietstocht van 35 km over mooie landelijke wegen. Het parcours brengt je langs De Von-deling in Lint, Baràbas en de Boecherie in Boechout, en De Schuur in Borsbeek, waar je onder begeleiding van wijnkenners een selectie wijnen kan proeven.

Wanneer? zondag 23 augustus van 11 tot 18 uurWaar? Starten kan in elk van de vier deelnemende zaken.Prijs? 5 euro. Reserveren noodzakelijk.

Meer info 0496 513 063

[email protected]

23AUG

Oogstfeest op de boerderij

Haegevelde is een startend boerderijproject in Bors-beek waar op een ecologische manier groenten wor-den geteeld. Er worden workshops en meewerkdagen georganiseerd. Leden zijn welkom om mee te helpen, bij te leren en hun eigen kennis en kunde te delen met anderen. Ook dit jaar organiseert samenboerderij Haegevelde een Oogstfeest, om mensen die dicht bij de natuur staan en interesse hebben in verse ecologische groen-tes, bij elkaar te brengen. We geven rondleidingen, je kan verse ecologisch geteelde groenten kopen (specialiteit: allerlei soorten eettomaten) en er zijn verse sapjes, broodjes/hapjes en soep. Er worden workshops en spelletjes georgani-seerd, zoals kubb en croque. Wie petanque wil spelen, neemt best zijn eigen ballen mee... Het veld en aanpa-lende loods lenen zich perfect voor kinderen om

onbeperkt te ravotten, terwijl de ouders rustig kunnen genieten van het groen. Een feest voor mensen die interesse hebben in natuur en ecologisch moestuinieren: rondleidingen, workshops voor jong en oud, spelletjes, plukverse groentenverkoop, zadenruil en -verkoop, ... Een zalig relaxte zondagnamiddag om te ravotten in de wei of te genieten van de groene omgeving. Met hapjes recht van 't veld, soep van Haegeveldse reuzencour-getten, broodjes, versgeperst sap of een fris pintje.

Wanneer? zondag 23 augustus van 13 tot 21 uurWaar? CSA Haegevelde Oude Haegevelde 6

Meer info http://haegevelde.be | [email protected]

23AUG

Page 25: Infoborsbeek editie september 2015

21

Jap TapJAPTAP is een tof openluchtcafé op een gezellig groen pleintje in het centrum van Borsbeek. Een prima gelegenheid om te genieten en gezellig bij te babbelen. Wij zorgen voor pittige live muziek, een frisse pint en een lekker hapje.

Wanneer? zaterdag 29 augustus vanaf 18 uurWaar? Pleintje Zonneburcht Hoek Schanslaan & Akkerdonckstraat

Meer info [email protected]

www.japtap.be

Opendeurdag brandweer

Kom kennismaken met ons brandweerkorps en maak een ritje in een echte brandweerwagen. De sfeer van een echte brandweerkazerne is met niets te vergelijken.

Wanneer? zaterdag 30 augustus van 11 tot 18 uur Waar? Brandweerkazerne, Doolweg 10

Meer info [email protected]

29AUG

30AUG

Dansb(a)arGratis zuiders dansfeest met gratis salsa-dansinitatie van 20 tot 21 uur. DANSB(A)AR is: plezier, relaxen, romantiek, vuurschalen, vrij in & uit, een sfeervolle setting, food & drinks en veel tof dansvolk. Kom open-air dansen op het zomerterras of bij regen romantisch tussen de woonwagens in De Schuur.

Wanneer? Op 28 augustus van 19 tot 24 uurWaar? De Schuur, Fort 3, Frans Beirenslaan 2A

Meer info www.alleslooptoprolletjes.be

[email protected]

Augustus 2015

28AUG

Page 26: Infoborsbeek editie september 2015

22

Open Tuindag Samentuin VinkenierswegTransitie en de gemeente Borsbeek hebben de handen in elkaar geslagen om een samentuin op te starten aan de Vinkeniersweg. Een samen-tuin is een gemeenschappelijke moestuin waar een groep mensen samen beslissingen neemt over opbouw en beheer. Onze samentuin is een plek waar iedereen welkom is ongeacht leeftijd, opleidingsniveau, afkomst, gezinssituatie… ieder werkt mee volgens eigen mogelijkheden en tijdsinvestering. Het ecologisch kweken van groenten, bloemen en kleinfruit is uiteraard de bedoeling, maar het contact en samenzijn is minstens even belangrijk. Ben je geïnteresseerd in gezonde groenten uit eigen tuin, wil je meer te weten komen over onze samentuin en de eco-logische teeltwijze, of wil je gewoon eens komen kijken? Op onze Open Tuin-dag ben je welkom voor een rondleiding, een drankje en hapje!

Wanneer? zaterdag 5 september tussen 14 en 16 uur Waar? De samentuin aan de Vinkeniersweg (naast de hondenweide).

Meer info [email protected]

5SEP

BloedinzamelingEen leven redden hoeft niet zo moeilijk te zijn. Bloed geven kost bijna geen moeite, duurt maar even en kan net datgene zijn wat een slachtoffer in levensgevaar nodig heeft. Geef je al bloed in Borsbeek of Wommelgem of wil je donor wor-den? Noteer dan zeker volgende datum in je agenda.

Wanneer? donderdag 3 september van 18 tot 20.30 uurWaar? Ontmoetingscentrum ter Smisse, Louis Van Regenmortellei 6

Meer info www.rodekruisbowo.be

[email protected] 0477 23 93 15

3SEP

Bezoek politiemuseum AntwerpenEen unieke kans voor onze senioren om een bezoek te brengen aan het politiemuseum van en te Antwerpen. Zeker als je weet dat het museum binnenkort definitief z’n deuren sluit. De rondleiding wordt verzorgd door commissaris Adré De Wispelaere en zijn collega. Zij zullen jullie verwelkomen in de hal van de politietoren, Oudaan 5, 2000 Antwerpen. Graag ter plaatse om 13.15 uur stipt! Inschrijving is verplicht bij de senioren-dienst. Wees er snel bij, want er zijn maar een beperkt

aantal plaatsen.

Wanneer? donderdag 3 september om 13.15 uurWaar? Politietoren,Oudaan 5, 2000 Antwerpen

Meer info www.borsbeek.be

03 320 94 14 [email protected]

3SEP

Page 27: Infoborsbeek editie september 2015

23

Infosessie aangepast wonen / woning verhuren aan SVKDe dienst huisvesting en de seniorendienst orga-niseren een infosessie rond wonen en senioren met als thema SVK Woonweb. Woonweb is een sociaal verhuurkantoor dat woningen (ver)huurt in Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Hove, Kont-ich, Lint en Mortsel. Tijdens de infosessie komen twee punten aan bod: ouderen stimuleren naar aangepast wonen en een eigendom verhuren aan SVK. Door kleine aanpassingen te maken aan uw woning kan je als senior langer thuis blijven wonen. Welke kleine aanpassingen kan ik doen? En kan ik hiervoor subsidies aanvragen? Waarom is een sociaal verhuurkantoor je ideale partner? Wat zijn de voordelen en nadelen?

Wanneer? maandag 7 september om 19.30 uurWaar? Raadzaal gemeentehuis Borsbeek, de Robianostraat 64

Meer info www.borsbeek.be | 03 320 96 75

[email protected]

7SEP

September 2015

Davidsfonds-dagreis naar Strépy en MonsBusuitstap naar de scheepslift van Strépy en Mons, Culturele hoofdstad 2015. In Strépy bezoeken we het informatiecentrum, maken we een boottocht, versassen we met de kabellift, en rijden we terug met treintje. In Mons wacht ons een gezamelijke lunch en gegidst bezoek aan het historisch centrum, het stadhuis, de tuin van de burgemeester en de kerk… Wanneer? zaterdag 12 september om 8 uurWaar? Parking Watertoren Louis HendrickxleiPrijs? 55 euro (leden 50 euro), te betalen vóór 30 augustus op BE66 7895 0721 5543 op naam van Davidsfonds.

Meer info 03 322 53 33 | 03 366 53 69

www.davidsfonds.be

De vrolijke atheïstWaarom hebben zoveel levensbeschouwin-gen zo'n moeilijke relatie met vrolijkheid? Ook atheïsme, denkt men, want dat is toch een louter intellectuele, beredeneerde positie, en je kan toch niet leven zonder geloof? Flosoof Jean Paul Van Bendegem, auteur van het boek De vrolijke atheïst komt vertellen hoe hij dat ziet. Voor hem is atheïsme veel meer dan het afwijzen van een god: het biedt een positief wereldbeeld dat wel een bevredigend antwoord kan geven op de vraag hoe in het leven te staan. Hij zal het vertellen op zijn eigen humorvolle manier en je uitnodigen tot zelfspot en zelfironie.

Wanneer? zaterdag 12 september van 10.30 tot 12 uurWaar? Bibliotheek, Lindenboomstraat 3Prijs? Gratis voor leden van het Willemsfonds; niet-leden betalen 2 euro. (Lezing met de steun van het Vlaams fonds voor de Letteren)

Meer info 03 322 53 33 | 03 366 53 69

www.davidsfonds.be

12SEP

12SEP

Photo: Jean-Pol Grandmont

Page 28: Infoborsbeek editie september 2015

24

ParochiefeestenQUIZVooraf inschrijven door storting van 15 euro op rekening BE04 7331 0619 5731, met vermelding "Quiz" + naam van de ploeg. Ploegen van maxi-maal 6 personen.Wanneer? vrijdag 18 september om 20 uur

TWEEDEHANDSBEURS GEZINSBONDMet café.Wanneer? zaterdag 19 september , 14 tot 16 uur

PHOUSE MIXED Dansen met onder meer Slongs Dievanongs (21 uur), Dj dinocerices feat dj thexerox! (22 uur), Music Migrant (23 uur), Coupé Deluxe (24 uur)Wanneer? zaterdag 19 september om 20.30 uurPrijs? vvk 8 euro, aan de kassa 10 euro.Kaarten via www.phousemixed.be, Walter Mortelmans, (de Robianostraat 73), bij KBC Eric Vereycken (Schanslaan 90) of P House, tijdens de openingsuren (J. Goovaersstraat 33).

RESTAURANTVanaf 13 uur is iedereen welkom op het grootste terras van Borsbeek, met live-muziek, kinderani-matie op de Schanslaan en pannenkoeken.Wanneer? zondag 20 september vanaf 12 uurPrijs? 15 euro (volwassenen), 2 euro (kinderen). Vooraf reserveren is NIET nodig.

Meer info [email protected]

www.denjakob.be www.phousemixed.be Eric Vereycken | 0473 38 48 85

18SEPVoorlezen in de bib

Luister je graag naar verhaaltjes? Kleuters van 3-5 jaar zijn welkom in onze gezellige vertelhoek!

Wanneer? woensdag 16 september van 14 tot 15 uurWaar? Bibliotheek, Lindenboomstraat 3

Meer info Bibliotheek Borsbeek 03 322 01 76 | [email protected] http://borsbeek.bibliotheek.be

16SEP

GemeenteraadDe zitting is openbaar voor alle agendapunten die niet over personen gaan. Deze agendapunten hangen ter inzage aan het gemeentehuis en je vindt ze ook op onze website.

Wanneer? maandag 14 september om 20 uurWaar? Raadzaal van het gemeentehuis

Meer info Gemeentebestuur Borsbeek 03 320 94 00 | [email protected]

14SEPT

Contactmoment Alzheimerliga VlaanderenRaymonda Poeck vertelt over de Alzheimer Liga en specifiek over de lokale Familiegroep Demen-tie. De info is heel breed en reikt hulpmiddelen aan voor iedereen die met dementie te maken heeft. (zowel mantelzorgers, als kinderen, als professionelen, …)

Wanneer? zaterdag 19 september van 11 tot 12 uur in de bib.Waar? Bibliotheek, Lindenboomstraat 3

Meer info Bibliotheek Borsbeek 03 322 01 76 | [email protected] http://borsbeek.bibliotheek.be

19SEP

Vorming rond dementieVorming voor ouders die meer hulpmiddelen aangereikt willen krijgen om met hun kinderen te praten over dementie. Inschrijven verplicht.

Wanneer? dinsdag 15 september om 19 uurWaar? Raadzaal van het gemeentehuis

Meer info Seniorendienst Wendy Van Acker

03 320 94 14 | [email protected]

15SEP

Page 29: Infoborsbeek editie september 2015

25

Luisterconcert 'Gebak'Elly en Koen brengen een selectie van hun mooi-ste Nederlandstalige luisterliedjes. Warmte voor elkaar is een stemmig liedjesprogramma. Waarlijk vitamien-tjes voor je hart. Iedereen is van harte welkom! Koffie/thee + gebak inbegrepen

Wanneer? zaterdag 19 september om 14.30 uur (deuren 13.30 uur)Waar? Parochielokalen St.-Jan Berchmans,

de Robianostraat 214Prijs? 9 euro (in voorverkoop 7 euro)

Meer info Riky Smet 03 295 38 41

Mia Meukens 03 295 70 98

19SEP

Schure lure - seizoenssluiter ZomerbarGratis familiefestival met o.a. De thee van Tom, Kermis op Rolletjes, ritjes met tractor en boe-renkar, woonwagenfotostudio, crea-workshops, Tattoo on Wheels, woonwagenbar, snacks op rolletjes, pastabuffet à la Pé, Johnnie de Hambur-gerking, IJsboer Wim, ...Live muziek in De Koninck-caravan met Les Tzigales: swing, musette en gipsyjazz. Ongecom-pliceerd ontstressen!

Wanneer? zondag 27 september, van 13 tot 21 uur Waar? De Schuur, Fort 3Prijs? Gratis

Meer info www.alleslooptoprolletjes.be

[email protected]

27SEP

VleermuisavondIn de winter komen honderden vleermuizen in het fort slapen. Eind september mag je nog even op bezoek komen om kennis te maken. Trek mee door de gangen van het fort van Bors-beek en ontdek deze wondere wereld. Kom oog in oog te staan met een echte vleermuis.Eens op het Fort, volg de pijlen van NatuurpuntVoorzie steeds : zaklamp, waterdicht schoeisel en een warme trui.Dit jaar extra : proef eens een lekker biertje, de gageleer. Meer info hierover ter plaatse.

Wanneer? zaterdag 26 september om 19 uur (gezinnen met kinderen) en om 20.30 uur (ieder-een). Duur : ongeveer anderhalf uur.Waar? Fort 3, Fransbeirenslaan 4Prijs? Gratis, inschrijven niet nodig.

Meer info www.schijnvallei.be

26SEP

September 2015

Page 30: Infoborsbeek editie september 2015

26

Repair CaféTransitie Borsbeek, Burse vzw en Open Garage organiseerden reeds tweemaal een Repair Café en Geefplein. We hernemen ons succesnummer graag samen met de seizoensafsluiter van Schu-relure... In ons Repair Café kan je kapotte spullen gratis laten herstellen op zeven standen: snit en naad, computers en co, klein elektro, hout, me-taal, fietsen en scooters. Op ons geefplein kan je spullen achterlaten die je niet meer nodig hebt, maar die nog bruikbaar en in goede staat zijn.

Wanneer? zondag 27 september van 14 tot 17 uur Waar? JOC Tuitvlugt, Fort 3, Fransbeirenslaan 4

Meer info [email protected]

www.repaircafé.be

NaaicursusWerken met tricotstof: we maken een T-shirt met lange of korte mouw, voor volwassenen of kinderen. Verschillende modellen met patronen zijn beschikbaar, eigen patroonboeken zijn wel-kom. Eigen naaimachine gewenst en eventueel verlengdraad. Lesgeefster: Wilke Gordijn.

Wanneer? woensdag 30 september van 19.30 tot 22 uur. Vervolg op 14 oktober, 28 oktober, 18 november en 2 decemberWaar? Den Jakob, Jan Goovaersstraat 33 Prijs? Voor de hele lessenreeks 30 euro voor le-den van de Gezinsbond / 40 euro voor niet-leden. Na bevestiging het juiste bedrag storten op Rek.Nr. BE76 9796 2788 0395.

Meer info [email protected]

30SEP

Historische zomerwandelingDe zomerwandeling van DocC Borsbeek focust dit jaar op het verleden van Borsbeek als ‘glazen dorp’. Een kleine 50 jaar geleden was meer dan de helft van onze gemeente ingenomen door agrarische activi-teiten, vooral tuinbouw. Tijdens de wandeling komt vooral het hoveniersverleden van Borsbeek-Oost aan de orde, onder leiding van Cel Van Nuffelen en Frans Vlaeymans. Zij groeiden erin op en kunnen honderduit vertellen. Snel inschrijven is de boodschap!

Wanneer? zondag 27 september om 13.45 uur Waar? Sociaal Huis, Lucien Hendrickxlei 17

Meer info [email protected] [email protected]

27SEP

27SEP

Page 31: Infoborsbeek editie september 2015

27

Doorlopende activiteiten

Zomerbar De Schuur

Welkom in De Schuur voor een zomers terrasje. In het unieke decor van nostalgische woonwa-gens met een streepje muziek en leuk leesvoer. Live muziekoptredens met De Koninck-caravan (elke eerste zondag van de maand). Retro-spelle-tjespakket en gratis kinderanimatie door Crea-Ti-ne&Co. Zandboot, baby- en peuterspeelhoekje. Avonturenparcours Fort 3 op 100 meter van De Schuur.

Wanneer? elke zondag van mei tot en met sep-tember, van 13 tot 21 uurWaar? De Schuur, Fort 3, Frans Beirenslaan 2

Meer info www.alleslooptoprolletjes.be [email protected]

GezondheidswandelingenEen half uurtje wandelen, iedereen kan het! Naast alle positieve invloeden voor onze gezond-heid is ook het sociale aspect van het wandelen in groep heel belangrijk. Je hoeft niet in te schrij-ven, wie komt wandelt mee. De wandeling is ook toegankelijk met rolstoelen en buggy’s.

Wanneer? Elke dinsdag van 10.30 tot 11 uur, dienstencentrum Zilverenhoek

Elke donderdag van 10.30 tot 11 uur, Floris Primspark

Meer info Gezondheidsraad Borsbeek 03 320 94 14 | [email protected]

KubbKUBB is afkomstig uit Zweden en zou volgens de legende een oud Vikingspel zijn. Tegenwoordig is het een populair gezinsspel en worden de petanqueballen vaak ingeruild voor KUBB-stokken.Het doel van het spel is de koning om te gooien, die geplaatst is in het midden van het veld, nadat alle KUBB's op de speelhelft van de tegenstander zijn omvergeworpen.

Wanneer? Elke woensdag van 14 tot 16 uur bij droog weerWaar? Parochiehuis De Jakob, Jan Govaersstraat 33

Meer info Dina Truyts Okra - St Jacobus Borsbeek 0495 63 38 52

YogaWees niet langer moe, onevenwichtig , stijf of gestresst! Met onze yogalessen voel je je beter in je vel en meer energiek! Tijdens de lessen is er veel aandacht voor het losmaken van rug, nek, schouders en heupen. Diepe relaxatie tot slot.

Wanneer? Vanaf 3 september elke donderdag van 20 tot 21 uur, uitgezonderd schoolvakantiesWaar? Parochiehuis Den Jakob, Jan Goovaers-straat 33Prijs? Een 10- beurtenkaart geldt van september tot en met december. Kostprijs: 70 euro voor leden Gezinsbond / 80 euro voor niet leden. Na bevestiging het juiste bedrag storten op reke-ningnummer BE76 9796 2788 0395.

Meer info [email protected]

0486 47 16 92

Page 32: Infoborsbeek editie september 2015

28

Hobbynamiddag haken en breienWanneer? Elke tweede en derde donderdag van de maand tussen 13 en 17 uurWaar? Seniorenlokaal, Karel Soetelaan 25

KaartenWanneer? Elke donderdag van 19 tot 23 uurElke maandag van 13 tot 17 uurWaar? Seniorenlokaal, Karel Soetelaan 25

Meer info Seniorendienst | 03 320 94 14

SeniorenturnenWanneer? Elke dinsdag van 9 tot 10 uur (uitgezonderd tijdens schoolvakanties)Waar? Sport- en ontmoetingscentrum Ter SmissePrijs? 15 euro voor 10 beurten.Kaarten verkrijgbaar bij de seniorendienst.

Meer info Seniorendienst | 03 320 94 14

Zumba goldAl dansend fit blijven? Dat kan ... met het con-cept Zumba-Gold, een aangename en amusante inspanning. En wie danst er niet graag?

Wanneer? Elke zondag van 11 tot 12 uurWaar? Sport- en ontmoetingscentrum Ter Smisse

Meer info Gerda Thibos

[email protected] | 0496 76 75 23

Kaartwedstrijd voor senioren

Wanneer? Om de twee weken op disndag om 13.30 uur. Deze maand op 8 en 22 september.Waar? Lokaal Dienstencentrum Zilverenhoek, Doolweg 62150 Borsbeek

Meer info kaartwedstrijd Ludo Verswijvelen | 0475 56 44 89

PetanqueWanneer? Elke woensdag bij mooi weer vanaf 14 uur

SeniorenturnenWanneer? Elke dinsdag van 10.30 tot 11.30 uur (uitgezonderd schoolvakanties).

Taiji Wanneer? Elke donderdag van 19.30 tot 21.30 uur (uitgezonderd schoolvakanties)

Yoga voor 50+Wanneer? Elke donderdag van 10 tot 11 uur (uitgezonderd schoolvakanties).

HobbyclubWanneer? Om de twee weken op maandag van 14 tot 16 uur. Deze maand op 17 augustus, 14 en 28 september.

'Zot van Antwerken'Wanneer? Om de twee weken op woensdag van 19 tot 23 uur. Deze maand op 2 en 16 september.

Meer info Dienstencentrum Zilverenhoek, Doolweg 6 Annie Coninx | 03 366 50 90

Page 33: Infoborsbeek editie september 2015

29

Proeflessen AcademiaHeel de maand september kan je bij Academia gratis een proefles naar keuze komen volgen. Geldig voor alle graden vanaf 6 jaar.

Wanneer? heel de maand septemberWaar? Academia, Fort 3, Frans Beirenslaan 2a

Meer info www.academia-borsbeek.be

[email protected] 0470.01.85.60

Nieuw volleybalseizoenGemengd en recreatief volleybal. Jongeren, ou-deren, mannen en vrouwen nemen het elke zon-dagmorgen van 10.30.tot 12.00 uur tegen elkaar op. Zin om mee te doen ? Kom gerust eens langs. Ervaring is niet noodzakelijk. Al doende leer je.

Wanneer? Elke zondagmorgen van 10.30 tot 12 uurWaar? Sport- en Ontmoetingscentrum Ter Smis-se, Louis Van Regenmortellei 6

Meer info 03/321.22.08

Nieuw badmintonseizoenDe Borsbeekse badmintonclub start zijn nieuw seizoen op 1 september. Recreatieve badminton voor jong en oud, man en vrouw. Spelplezier met toffe mensen. Wil je deze fantastische sport leren kennen, kom gerust, geheel vrijblijvend, eens kijken en/of ineens meespelen.

Wanneer? Elke zondag van 14.30 tot 16 uurWaar? Sport- en Ontmoetingscentrum Ter Smis-se, Louis Van Regenmortellei 6

Meer info 03/366.27.08

[email protected] www.borsbeekbadminton.be

Eerste koorrepetitie La Why?, Klein & Groot Lawijt

Aftrap voor het nieuwe zangseizoen.

Wanneer? elke maandag van 20 tot 22 uurWaar? Lokaal Dienstencentrum Zilverenhoek, Doolweg 6

Meer info http://la-why.be

Nieuw turnseizoenVanaf maandag 6 september opent turnkring Relax weer zijn deuren voor al wie recreatief en naschools wil komen turnen. Bij ons kan iedereen terecht ongeacht leeftijd, geslacht en afkomst. Ie-dereen wordt met open armen ontvangen en zal kunnen turnen naar zijn of haar kunnen. Zij die meer talent hebben kunnen mits selectie door-groeien naar wedstrijdafdelingen acrobatische gymnastiek en tumbling. Vanaf de leeftijd van 3 jaar kunnen kinderen bij ons terecht in onze kleuterafdeling. Komt gerust een kijkje nemen of volg een proefles en ontdek zo onze ongelooflijk toffe turnsport.

Wanneer? Maandag 7 septemberWaar? Turnkring relax vzw de Robianostraat 54

Meer info www.turnkringrelax.be

[email protected] 03 321 05 85

Nieuw seizoen !

Page 34: Infoborsbeek editie september 2015

30

1.

De cultuurdienst wou haar programmatie al een tijdje uitbreiden en een fotografiecursus stond vanaf dag één op het verlanglijstje. Door een samenwerking aan te gaan met Azura kan de gemeente geïnteres-seerden zowel een basisopleiding aanbieden, als een vervolgcursus die dieper ingaat op themafotografie. In de eerste cursus leer je over soorten camera’s, scherpte, diafragma, sluitertijd, kleur, flitsen en alle andere technische aspecten van fotografie. In de vervolgcursus, die vanaf februari 2016 georganiseerd wordt, komt de foto op zich meer in beeld en worden onder meer compositie, portret- en straatfotografie, nachtfotografie, architectuur, en zo meer belicht.

Voor wie daarna zijn/haar honger nog niet heeft kun-nen stillen, zijn er ook drie infoavonden, na de cursus themafotografie, waarin uitgelegd wordt hoe foto’s opgeslagen, gesorteerd en bewerkt kunnen worden in het fotobeheerprogramma Picasa. Dit met het oog op het aanvullen van het gemeentelijk assortiment van foto’s en het uitbreiden van de collectie van

Binnenkort

DocC, de lokale vereniging die instaat voor het verza-melen en bewaren van lokaal beeldmateriaal. Op deze manier kan InfoBorsbeek binnenkort misschien aange-vuld worden met foto’s die door de Borsbekenaren zelf worden aangeleverd. Info Borsbeek wordt zo ook een beetje jouw Info Borsbeek.

Digitale fotografie voor beginners

De cursus ‘Digitale fotografie voor beginners’ gaat van start op maandagavond 9 november en bestaat uit vijf lessen en één terugkommoment. Vanaf maandag 29 september kunnen Borsbekenaren zich hiervoor inschrijven. De inschrijvingen voor inwoners van andere gemeenten gaan pas van start op maandag 19 oktober.

Er worden maximum 12 deelnemers toegelaten en de deelnameprijs bedraagt 50 euro per persoon. De lessen vinden plaats in het gemeentehuis, in lokaal De Vos (de

Vanaf november biedt de gemeente een fotografiecursus aan voor zowel amateurfotografen als de ervaren fotograaf. Hiervoor gaat de gemeente in zee met Azura, de regionale erfgoedcel, waardoor de cursus verder gaat dan de technische kant alleen en je als fotograaf ook evenementen, architectuur en straatbeelden leert vastleggen.

Fotografiecursus

Page 35: Infoborsbeek editie september 2015

31

1.

HeksenwandelingHou zaterdag 24 oktober vrij in je agenda!Het gemeentelijk feestcomité organiseert dan een griezelige heksenwandeling voor iedereen. Dan worden ook de winnaars bekend gemaakt van de ballon- en tekenwedstrijd. Kom, als je durft!

Wanneer? zaterdag 24 oktoberPrijs? Gratis

Meer info [email protected]

Dagwandeling voor senioren

Naar goede gewoonte organiseert de senioren-raad ook dit jaar weer een dagwandeling om ons stapseizoen goed in te zetten. Dit keer gaat de dagwandeling naar het grensgebied Heide Kalmthout/Stabroek. We komen samen op het plein aan de watertoren om stipt om 09 uur te vertrekken. Je kan deze wandeling met contant geld betalen op het gemeentehuis bij onze seniorenconsulent. Verde-re informatie en een folder kan u krijgen op de seniorendienst, per mail of telefoon.

Wanneer? donderdag 1 oktober van 9 uurWaar? Plein aan de watertoren Lucien Hendrickxlei 17Prijs? 28 euro

Meer info 03 320 94 14 (Wendy Van Acker)

03 321 75 30 (Emiel Henderickx) 03 321 73 25 (Rik Kolenberg) [email protected]

vroegere jeugd- en seniorendienst). Een fototoestel (een spiegelreflexcamera of eenvoudig digitaal toe-stel, geen smartphone) moet je zelf voorzien.

- Maandag 9 november, 19.30 tot 22 uur: soorten camera’s en fotografie, resolutie en kadrage- Maandag 16 november, 19.30 tot 22 uur: algemene uitleg toestel, ISO, licht en lichtmeting- Maandag 23 november, 19.30 tot 22 uur: scherpte, diafragma en scherptediepte, witbalans- Maandag 30 november, 19.30 tot 22 uur: sluitertijd – beweging, instellingen – scènekeuze, zelfonspanner – meervoudige opnames- Maandag 7 december, 19.30 tot 22 uur: kleur, belichtingscompensatie, flitsen, tegenlicht & histogram, voorbereiding en problemen- Maandag 25 januari, 19.30 tot 22 uur: terugkommoment - bespreking beeldverhaal

Vervolgcursus themafotografie

In februari volgend jaar wordt de opleiding fotogra-fie verdergezet. Al wie de eerste cursus volgde, mag hieraan deelnemen. Mensen die ineens willen deel-nemen aan de vervolgcursus moeten over voldoende ervaring en kennis beschikken: dit wordt beoordeeld en beslist door de lesgever per aanvraag. Ook hier-voor bedraagt de deelnameprijs 50 euro per persoon.

- Dinsdag 23 februari, 19.30 tot 22 uur compositie, verhaal vertellen met de camera, reportage- Zaterdag 12 maart, 19.30 tot 22 uur portret en straatfotografie- Dinsdag 22 maart, 19.30 tot 22 uur nachtfotografie en interieurfotografie- Zaterdag 16 april, 19.30 tot 22 uur architectuur en landschap- Dinsdag 26 april, 19.30 tot 22 uur op pad: voorbereiding, tijdens het fotograferen en nabewerking- Dinsdag 7 juni, 19.30 tot 22 uur terugkommoment - bespreking fotoreportage

Meer info en inschrijvingen Dienst Cultuur

03 320 94 20 [email protected]

Page 36: Infoborsbeek editie september 2015

PMD maakte vroeger een groot deel uit van ons huisvuil. Door het apart te sorteren en in te zamelen wordt een hoop ver-pakkingsmateriaal gerecycleerd in plaats van verbrand. En zelf hebben we er ook voordeel bij, want een PMD-zak is stukken goedkoper dan een huisvuilzak of -container.

Iedereen weet hoe PMD gesorteerd moet worden … of toch bijna iedereen. Het PMD-residu (dit is de som van al het ver-keerd gesorteerd PMD) bedraagt in onze regio meer dan 16 %. De meest gemaakte fout is dat de P van PMD wordt gelezen als plastic. De P staat echter alleen voor plastic flessen en flacons. Alle andere plastic afval mag dus niet bij het PMD!

Om je te helpen bij de sortering stuurt IGEAN begin september jobstudenten op pad. Deze controleren in enkele straten van Borsbeek de aangeboden zakken op zichtbare afwijkingen.

1. Geen zichtbare afwijkingen in de PMD-zak: IGEAN feliciteert! De bewoners van het huis krijgen een brief om hen te feliciteren met hun goede sortering.

2. Wel zichtbare afwijkingen in de PMD-zak: IGEAN sensibiliseert! De jobstudenten bellen aan om de bewo-ners te melden dat er iets fout in de PMD-zak zit. Er wordt ook meer uitleg gegeven bij de PMD-sorteerregels. De inwoners krijgen een brief waarin ze gewezen worden op de foute sorte-ring van hun PMD.

Met deze positieve PMD-actie proberen we het PMD nóg beter te sorteren!

Meer info: www.igean.be | www.betersorteren.be | 03 350 08 14

Je PMD-zak wordt gecontroleerd!

Samen zorgen we voor juist gesorteerd PMD!