Sirene september 2015

27
Inhoudsopgave Voorwoord Van de voorzitter Van de kantinecommissie Voorst bestaat 75 jaar Nachttoernooi Agenda Eerste elftal start Voorst 1 gestart in De Regel De Derde Helft Colofon Sportpark De Forst VV Voorst Beelelaan 1 7383 BH Voorst 0575-501715 Rek.nr.: 3662.03.916 Website www.vvvoorst.nl [email protected] E-mailadres [email protected] Redactie Michel Nijdeken ’s-Gravelandseweg 32-7 1211 BT Hilversum 06 - 428 228 50 Foto’s Daan Noordhuizen www.daannoordhuizen.nl De Sirene Editie: 2015

description

http://www.vvvoorst.nl/jdownloads/De_Sirene/sirene_september_2015.doc

Transcript of Sirene september 2015

Page 1: Sirene september 2015

Inhoudsopgave

VoorwoordVan de voorzitterVan de kantinecommissieVoorst bestaat 75 jaar

Nachttoernooi Agenda jaarvergaderingEerste elftal start sponsoractieVoorst 1 gestart in vierde klasseDe RegelDe Derde Helft

De Derde Helft

7

Hoofdbestuur

Colofon

Sportpark De ForstVV Voorst

Beelelaan 17383 BH Voorst

0575-501715Rek.nr.: 3662.03.916

[email protected]

[email protected]

RedactieMichel Nijdeken

’s-Gravelandseweg 32-71211 BT Hilversum

06 - 428 228 50

Foto’sDaan Noordhuizen

www.daannoordhuizen.nl

De SireneEditie: 2015

Page 2: Sirene september 2015

Voorzitter Secretaris PenningmeesterHenk WijtenhorstRijksstraatweg 727383 AT [email protected]

Patricia BeumkesEmperweg 177399 AE [email protected]

Willy BoskampKamperfoeliestraat 27383 XS [email protected]

Wedstrijdsecretaris MaterialenFerry van TilDe Windvang 207383 XW [email protected]

Harry EekhuisKruizemunstraat 47383 XM [email protected]

Jeugdcommissie

Voorzitter enWedstrijdsecretaris

Secretaris Technische commissie en Scheidsrechters

Gerrit BrummelmanTrepkesweide 217399 AM [email protected]

Marie-José van DeurzenKleine Enkweg 97383 DC Voorst0575-501080

Edwin te KampeDillestraat 77383 XT [email protected]

Pupil van de Week en Scheidsrechters

Activiteitencommissie

Richard Oosterwijk06-48590555

René Franken0575-502183

Bas Franken Tije Bosse0575-842470 06-15061926

Diversen

Consul Kantine Sponsoring/PRGertie DolmanSchoolstraat 177383 CC Voorst0575-502412

Hannie BrouwerKruizemuntstraat 17383 XL [email protected]

Albert KerkmeijerTijmstraat 157383 XR [email protected]

Scheidsrechtersbegeleiding Vertrouwenspersoon Sportmasseuse Harry TeunissenH.H. Wilkenstraat 367383 CJ Voorst0575-501793

Heidi PentermanZwarteweg 87383 AK [email protected]

Liesbeth StrijkerDiederikweg 4a7383 RD Klein Amsterdam055-301019006-13858197

Page 3: Sirene september 2015

Voorwoord door: Michel Nijdeken

Heerlijk! Het nieuwe seizoen is weer begonnen. De bal rolt weer. We hebben even kunnen uitrusten, maar kunnen nu weer met de belangrijkste bijzaak van het leven bezig zijn.

In juni is het wel even lekker. Voor mij is het dan vakantie en dan ben ik heel even met andere zaken bezig. Maar de maand juli is toch wel overleven. Dan is het verlangen naar die bal wel zo groot, dat ik niet kan wachten tot het voetbalseizoen weer begint.

Ondanks dat ik sinds een jaar een kleine tachtig kilometer van ‘ons’ dorp af woon, probeer ik nog zoveel mogelijk de verrichtingen te volgen. Ik ben blij dat de sportieve prestaties van het eerste elftal in opwaartse lijn zitten en hoop dat Voorst 1 zich de komende jaren tot een stabiele vierde klasser kan ontwikkelen.

Positief vind ik ook, voor zover ik dat van een afstand kan beoordelen, de hoeveelheid jeugd die nog bij een kleine vereniging als Voorst aanwezig is. Wederom is het gelukt een A, B en C-elftal op de been te brengen. Dat is in mijn voetbaltijd bij Voorst wel anders geweest. Jarenlang was er geen A-elftal, terwijl dat dat juist zo’n belangrijk elftal is voor de doorgroei van de jeugd naar de senioren.

Het vernieuwde hoofdveld ligt er werkelijk prachtig bij. Het terras, het nieuwe scorebord, de geplaatste dug-outs en reclameborden zijn bij elkaar een mooi plaatje. Hier mogen wij als club trots op zijn. De verrichtingen van alle vrijwilligers hierin zijn te prijzen.

Voor het komende seizoen wens ik alle spelende leden veel succes en plezier toe. Ik hoop dat alle leden zich naast hun voetbalactiviteiten, ook willen inzetten om de vereniging te helpen. De roep om vrijwilligers is groot. Het is misschien een cliché, maar vele handen maken licht werk.

Page 4: Sirene september 2015

Van de voorzitterdoor: Henk Wijtenhorst

Mijn vorige bijdrage eindigde met een vooruitblik op onze jubileumviering. Mijn verwachting was hoog en ik overdrijf niet als ik nu stel dat deze verwachting nog is overtroffen: we kunnen terugzien op een prachtige jubileumviering.

De reünie was een feest van herkenning, met een fantastische opkomst en onze 75-jarige jubilaris Bertus van Beek als stralend middelpunt. Het ouder-kind-toernooi hadden we eigenlijk moeten opnemen. Met een beetje knippen en plakken had dat een film opgeleverd van hilarische confrontaties van twee generaties, inclusief het bijpassende commentaar. De receptie was erg goed bezocht en vooral gezellig. En de feestavond was de waardige finale.

Hulde voor de vele mensen die dit jubileum mogelijk hebben gemaakt en met name dank aan de jubileumcommissie: Jetty Korenblek, Maren Bosse, Rene Franken, Albert Kerkmeijer, Frans Arendsen en voorzitter Johan Hendriksen.

De promotie naar de 4e klasse was het 2e hoogtepunt van vorig seizoen. Inmiddels zijn de stofwolken van deze viering weer gaan liggen en zijn de eerste wedstrijden gespeeld. Toch lastig, een klasse hoger. Er moet nog een tandje bij, maar ik heb alle vertrouwen in de spelersgroep en de staf. Aan de andere kant van ons sportieve spectrum - het 45+ voetbal – liep het de eerste toernooien dit jaar ook niet echt florissant. Tijdens het laatste toernooi wat ‘het’ er ineens, met een toernooizege als bekroning. Uiteraard is dit een vergelijking met een knipoog. We moeten ook niet te moeilijk doen over een stroeve start. Er zit voldoende kwaliteit in de groep om nog een niveaustap te maken.

Page 5: Sirene september 2015

En nu ik het over niveau heb: we proberen ook met de jeugdopleiding een niveaustap te maken. Dat was het centrale thema tijdens een recente bijeenkomst met ons jeugdkader. Onze hoofdtrainer Jan Ligtenberg zette de trainers en leiders aan het denken aan de hand van twee vragen: wat verlang je van de vereniging en wat verlang je van jezelf. Dat leverde een goede discussie op met als concreet resultaat dat zowel voor de pupillen als voor de junioren een paar trainers aan de slag gaan met de opbouw van de trainingen. Voor deze gelegenheid wil ik daar graag een ambitie voor formuleren. We zouden als vereniging in staat moeten zijn een 1e

selectie minimaal op het niveau van de 4e klasse te handhaven. Met een lagere ambitie doen we onszelf tekort en een hogere ambitie lijkt op dit moment niet realistisch. Als we dit willen waarmaken zullen we de jeugdopleiding daar op moeten richten. We hebben al redelijk in beeld welke doelen we per leeftijdsgroep moeten nastreven. We kunnen nog winst boeken met de trainingsvormen en de trainingsopbouw. Er is dus nog wel wat te doen, maar de eerste stappen zijn gezet.

Ter afsluiting graag aandacht (en tijd) voor onze algemene ledenvergadering op woensdag de 14e oktober, vanaf 20.00 uur in onze kantine. Uw aanwezigheid wordt op prijs gesteld en praat vooral mee over onze ambities.

Page 6: Sirene september 2015

Van de kantinecommissie door: Hannie Brouwer

Wat is het seizoen weer geweldig van start gegaan. In augustus rustig aan beginnen met trainen en begin september een leuke opening met het druk bezochte jeugdtoernooi! De kantinebezetting was prima geregeld! Bedankt allemaal.

Ook dit jaar verzorgt de schaakvereniging voor ons de ranja op maandagavond. De kantinebezetting op de zaterdagen was in no time geregeld. Dank jullie wel, ouders! Op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond is de bezetting (bijna) rond. Fijn Michiel, onze vaste barman, die op donderdagavond tot in de late uurtjes blijft.

Wij kijken uit naar de komende activiteiten: de kaartmarathon, het 45+ toernooi en de schaakavonden; vele uren gezelligheid.

We hebben een aantal mededelingen voor het barpersoneel:*Op dit moment staan er nog literflessen limonade in de koeling die eerst opgemaakt moeten worden. De flessen zijn overgebleven van het jubileum en konden niet retour. * Achter de balie ligt een map waar je bijzonderheden kunt noteren. Lees de map even door als je een bardienst gaat draaien.

Met ingang van dit seizoen maken de leerlingen van de Bolster de kleedkamers weer schoon op vrijdagmorgen. We zijn hier natuurlijk heel erg blij mee, want dan hoeven we voorlopig geen teams in te schakelen. Vaak komen ze met twee groepen en poetsen ze alle kleedkamers. Soms lukt het door allerlei omstandigheden niet en blijft er een kleedkamer ‘niet schoon’ achter. Ik probeer dit op donderdag- of vrijdagavond op te lossen, maar dat lukt mij niet altijd.

Daarom aan iedereen het vriendelijke, maar dringende verzoek om de kleedkamers altijd goed geveegd achter te laten na een training of een wedstrijd! Dat scheelt voor alle schoonmakers enorm veel werk en tijd.

Alvast bedankt voor jullie medewerking.

Page 7: Sirene september 2015

Voorst bestaat 75 jaar door: Johan Hendriksen

Onze vereniging bestond 15 juni 2015 75 jaar. De festiviteiten vonden plaats op vrijdag 19 en zaterdag 20 juni.

De jubileumcommissie, bestaande uit Jetty Korenblek, Maren Bosse, René Franken, Albert Kerkmeijer, Frans Arendsen en Johan Hendriksen is bijna twee jaar bezig geweest met de voorbereidingen voor het jubileum.

Op vrijdag 19 juni werd door het bestuur en de jubileumcommissie een krans gelegd bij de gedenkplaat van de ontvallen leden. Daarna vond de reünie plaats voor leden en oud-leden. We mochten deze avond maarliefst 240 (oud-)leden verwelkomen. Een geweldige happening. Veel oude (sterke) verhalen werden opgehaald en vooral het oude meidenelftal met Henk en Henk hebben geweldig genoten.

Zaterdagmorgen werd het jeugd- en ouderstoernooi gehouden met daarbij diverse attracties. Heel veel jeugd en ouders hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging en het was een gezellige morgen. Ter afsluiting was er patat en een frikandel voor de jeugd.

Zaterdagmiddag stond in het teken van de officiële receptie. Deze werd door ruim 80 mensen bezocht. Sprekers waren er namens de gemeente Voorst en de KNVB.

’s Avonds de feestavond voor leden en vrijwilligers. Er waren 180 mensen aanwezig. Het werd een gezellig samenzijn mede dankzij de muziek van onze plaatselijke topmuzikanten. Bernard Mulder had een bijzondere speech, die achter dit stuk te lezen is. Het eerste elftal werd gehuldigd in verband met de promotie naar de vierde klasse.

De jubileumcommissie kan terugkijken op een geslaagd jubileum en wil nogmaals iedereen heel hartelijk bedanken die heeft bijgedragen tot het slagen van ons jubileum.

Page 8: Sirene september 2015

Speech Bernard Mulder

Guten Abend meine Damen und Herren,Ai, maak ik weer dezelfde fout als 20 jaar geleden

Goedenavond Dames en Heren,Voorst 75 jaar, het is me wat en dat dan een overloper daar iets over moet gaan zeggen, terwijl mijn ervaring is dat er genoeg in Voorst en hier bij VV Voorst zijn, die de mond groot zat hebben.

Wat is nu het belangrijkste geweest voor een voetbalvereniging om 75 jaar te kunnen bestaan?Nou? DE BAL!Waarom DE BAL?Als er namelijk geen bal was geweest, hadden we nu waarschijnlijk 75 jaar grasmaaien gevierd. Ook leuk! Nu zijn er genoeg bij, die meer gras dan ballen raken, maar dit terzijde.

DE BAL: ooit begonnen als varkensblaas en ja, je kon gisteren op de reünie de koppers van vroeger er zo uit halen.

Door de jaren heen is DE BAL nogal eens veranderd, qua materiaal dan. Qua eigenschap is ‘ie eigenlijk nog steeds hetzelfde: DE BAL wil nooit wat jij graag wilt. Des te knapper is het om al die jaren met slechte ballen te spelen en ook nog kampioen te worden, Of zoals tegenwoordig: promoveren! Het verschil moet toch ergens in zitten, jongens. Houd het maar op DE BAL, mannen.

Er is een spreuk, die zegt dat sommigen niet weten of er lucht of zand in de bal zit. Nou, als je bij Voorst voetbalt of gevoetbald hebt, dan komt die twijfel vanzelf een keer. Wat een kogels hebben we hier gehad, zeg.

We hebben ballen gehad, die er voor zorgden dat je de pieren op het veld kon horen hoesten. Nu ik het er zo over heb, komt de wrevel weer boven, want we hebben ballen gehad waardoor de mollen dachten aan een nieuwe wereldoorlog……. En sommige buren ook!

Hele harde ballen, die door het vangnet schroeiden en de plaatselijke kolenschuur lieten afbranden.

Page 9: Sirene september 2015

Hele zachte ballen, die je bij een genomen corner kon inhalen om hem alsnog zelf in te koppen. Ballen, die bij het koppen als een badmuts over je hoofd zakte (en nu niet allemaal naar mij kijken.. Dank U!) W e hebben ballen gehad, waarmee je nog geen flesje kon raken. Flesje de bal dan weer wel.

We hebben spelers gehad, die na het scoren van een hattrick de bal niet eens wilden hebben. We hebben een spitsje gehad, die op de doellijn dacht: daar waag ik mijn staart niet aan. Zo hebben we zelfs ballen gehad, die onze buurjongens nog niet wilden hebben, terwijl ze over het algemeen toch…. de rest mogen jullie zelf invullen.

Er zijn uit frustratieballen weggeschoten richting De Bongerd, De Beele, Barmentloo. Ze werden door enthousiaste supporters sneller gevonden dan de verborgen tuinen van Loman.

Wat zou er toch gebeurd zijn als we al die foute ballen wel goed hadden kunnen raken? Dan hadden we waarschijnlijk niet slechts naar Deventer of Doetinchem hoeven rijden…

En… hoeveel letsel is er wel niet opgelopen door het koppen van die ballen?

Ik durf te wedden, dat als we onze jubileumcommissie, bestaande uit twee dames, één oud keeper en een paar geblesseerden, niet gehad hadden, had hier niemand geweten van ons 75-jarig bestaan… zoveel letsel.

Maar nu we dit jubileum met ons allen mogen meemaken, moeten we het ook goed gaan vieren! Tegen alle voetballers en voetbalsters wil ik graag nog even zeggen: Denk goed om je benen. En tegen de club: Zorg dat er altijd 1 bal overblijft,

want zonder bal is er geen bal aan.

Dank u wel en LEVE VV VOORST!

Page 10: Sirene september 2015

Agenda jaarvergadering d.d. 14-10-2015 door: Patricia Beumkes

1. Opening2. Notulen jaarvergadering 20143. Ingekomen stukken en bestuursmededelingen4. Huldiging leden

- 25 jaar- Dhr. G. Dolman

- 40 jaar - Dhr. T. Albers - Dhr. W. Blikman - Dhr. H. van de Brink - Dhr. D. Hoekman - Dhr. C. Hoetink

- Dhr. W. Sarink - 50 jaar - Dhr. F. Heimensen - Dhr. J.H. Peters - 60 jaar - Dhr. G.W. Nijkamp - Dhr. J. Sarink

5. Verslag secretaris6. Verslag jeugdcommissie7. Behandeling jaarstukken door de penningmeester8. Contributie 2015/20169. Verslag kascommissie10. Verkiezing kascommissie11. Bestuursverkiezing

Herkiesbaar: Henk Wijtenhorst (voorzitter)12. Benoeming leden van verdienste13. Rondvraag14. Sluiting

Page 11: Sirene september 2015

Eerste elftal zet sponsoractie opdoor: Jan Ligtenberg

Het eerste elftal van Voorst is dit jaar begonnen met een sponsoractie. Deze actie houdt in dat er per gescoord doelpunt in de competitie een bedrag wordt gedoneerd. Deze sponsoring wordt niet gebruikt voor een avondje stappen of uit eten gaan, maar het doel is om de vereniging een handje te helpen.

De spelers willen graag een poloshirt om als eenheid de verenigingen te bezoeken. Willen ze een keer duurdere trainingsballen dan het budget toelaat, dan komt het uit dit potje. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Verder wil de spelersgroep deze sponsors meer naar de sportvelden brengen om zo het contact tussen de Voorstenaren en de vereniging dichter bij elkaar te brengen.

De spelers zoeken dus sponsors in hun eigen kring en gaan niet iedere deur langs. Wil je toch hier aan deelnemen, meld je dan bij een speler van het eerste elftal.

Het minimale bedrag is 50 eurocent per doelpunt. Aan het eind van het seizoen is er een feestavond voor de sponsors die minimaal 35 euro hebben bijgedragen. Komt men niet aan dat bedrag, dan kan men het potje aanvullen tot 35 euro. De feestavond is uitsluitend voor de sponsors. Wil de eega ook graag mee, dan is het mogelijk om 35 euro te doneren.

Deze avond wordt door het eerste georganiseerd en zal ook uw gastheer zijn. Deze avond is natuurlijk voorzien van hapje en een drankje. Verder is er een quiz die avond, waarbij de vragen over het eerste elftal gaan en er natuurlijk leuke prijzen te winnen zijn. Hopelijk melden zich nog vele.

Een prettig voetbal seizoen.

Page 12: Sirene september 2015

Voorst 1 gestart in vierde klasse door: Jan Ligtenberg

Het nieuwe seizoen is nu een paar wedstrijden oud. Hierbij een korte terugblik op voorbereidingsperiode.

De selectie is aangevuld met enkele jonge spelers. Youri Fransen, Niek de Haan en Noud van Deurzen zijn toegevoegd aan de selectie. De laatste twee zullen hun wedstrijden hoofdzakelijk in de A-jeugd spelen. Ze zullen veel met de selectie meetrainen en zeker minuten gaan maken in de senioren.

Dennis Klumpert heeft een kruisbandoperatie achter de rug. Op zijn vroegst, zullen we hem in april volgend jaar terug zien. Ook Rick Tempert is waarschijnlijk lang uit de roulatie. Vanwege problemen met zijn pees in de knie, is hij er de komende tijd niet bij.

In de voorbereiding speelden wij voornamelijk tegen vierde klassers. In de beker hadden we zelfs een derde en tweede klasser als opponenten. Dat zijn nuttige wedstrijden. Je zag in de voorbereiding, dat de spelers aan een hogere niveau ging wennen. Vooral de laatste twee bekerduels waren goed te noemen. Hoewel de wedstrijden tegen AZC en Brummen met een 1-0 verlies de boeken in zal gaan, waren we tevreden over de speelwijze.

De twee competitiewedstrijden werden respectievelijk met 2-1 verloren en 2-2 gelijkgespeeld tegen Loenermark en TKA. Tegen Loenermark werd vijf minuten voor tijd nog een strafschop gemist. Een buitenkansje om daar ook een punt weg te halen. Tegen TKA werd vlak voor tijd gelijk gemaakt. Een vooruitgang ten opzichte van vorig seizoen, toen we tweemaal verloren. De laatste wedstrijd werd met enorm veel strijd dit binnen gehaald.

Helaas hebben we dit jaar nog geen winst geboekt, maar dat komt er zeker aan. Hopelijk kunnen we veel supporters verwelkomen om ons te steunen in de vierde klasse. Het doel is om ons hand te haven in de vierde klasse.

Page 13: Sirene september 2015

De Regel door: Michel NijdekenDe Regel door: Michel Nijdeken

Het voetbal bestaat uit zeventien regels. In elke editie van De Sirene wordt er een van die regels behandeld. In deze editie wordt regel 14 uitgelegd: de strafschop. Verder gaan we in op de nieuwe interpretatie van de buitenspelregel.

Er zijn twee soorten strafschoppen te onderscheiden in de spelregels. De strafschop tijdens de wedstrijd en een strafschop in een strafschoppenreeks.

De technische uitvoering van een strafschop tijdens de wedstrijd heeft een aantal regels. Vanzelfsprekend moet de bal op de strafschopstip liggen. Tevens moet voor iedereen duidelijk zijn wie de strafschop neemt. De doelman moet op de doellijn blijven, met het gezicht naar de bal, totdat de bal gespeeld is. De overige spelers moeten zich bevinden in het speelveld, buiten het strafschopgebied, achter de strafschopstip en op tenminste 9.15 meter van de bal. Hiervoor dient de halve cirkel aan het gebied.

Als hieraan is voldaan zal de scheidsrechter het teken geven voor het nemen van de strafschop. De nemer moet de bal in voorwaartse richting trappen. De aanloop mag niet meer onderbroken worden, op het moment dat het standbeen naast de bal staat. Deze laatste regel is in de afgelopen jaren veranderd. Vroeger mocht men niet meer stilstaan tijdens de aanloop. Dit is dus een goede uitvoering van een strafschop.

We zien steeds vaker dat spelers vroeg inlopen tijdens een strafschop. Zelden wordt hier nog voor gefloten. De laatste keer dat het in de Eredivisie gebeurde was tijdens PSV - FC Groningen.

Voor het beoordelen of er een overtreding wordt begaan door te vroeg inlopen, moet eerst de uitwerking van de strafschop worden afgewacht. De vraag is of er sprake is van ‘voordeel’. Als een verdediger te vroeg inloopt, en de nemer scoort, is het een doelpunt. Gaat de bal mis, dan mag de strafschop worden overgenomen.

Page 14: Sirene september 2015

Loopt de aanvaller te vroeg in, en wordt er gescoord, dan moet de strafschop worden overgenomen. De Engelse bond had dus gelijk, hoewel de beslissing van de UEFA zeer vreemd is. Gaat de bal mis, dan volgt een indirecte vrije schop.

In het voorbeeld van PSV - FC Groningen heeft scheidsrechter Higler niet gezien dat ook spelers van FC Groningen te vroeg inliepen. Hoewel iedere objectieve voetbalkijker wel kan leven met de genomen beslissing, had spelregeltechnisch de penalty moeten worden overgenomen. De uitkomst van de strafschop is in deze situatie niet van belang: Als beide partijen te vroeg inlopen, moet de strafschop altijd worden overgenomen.

De nemer mag de bal niet voor de tweede keer raken als de bal niet door een andere speler is getoucheerd. Als de bal terugkomt van de paal of lat, dan volgt een indirecte vrije schop wegens het tweemaal spelen van de bal.

Tijdens de strafschoppenserie is de enige vraag die niet geldt voor een reguliere strafschop: Wanneer is de uitwerking van de strafschop afgerond. Als de bal naast, of over gaat, dan is dat een duidelijk verhaal. Verder gaat het erom dat de bal stil ligt op de grond, of in de handen van de doelman. Dit doelpunt is discutabel, maar terecht toegekend. Ook deze regel is reeds aangepast. Eerder was het zo dat als de bal de grond had geraakt, nadat deze terugkwam van paal, lat of doelman, dat de uitwerking was voltooid.

Tot zover de strafschop. Zoals elk jaar, zijn ook dit jaar weer een aantal kleine spelregelwijzigingen doorgevoerd. Dit jaar is de buitenspelregel weer aangepast. De scheidsrechtersbaas van Nederland, Dick van Egmond, legt in een filmpje uit wat er is veranderd aan de regel en licht dit aan de hand van enkele voorbeelden uit het seizoen 2014-2015 toe. Het is zeker het bekijken waard. Zo bent u weer op de hoogte van de huidige regel. De link naar het filmpje is hier te vinden.

Page 15: Sirene september 2015

De Derde Helft door: Michel Nijdeken

In deze rubriek komt elke uitgave van de Sirene een lid van de VV Voorst aan het woord. Hij of zij beantwoordt enkele vragen en geeft daarna de spreekwoordelijke pen door.

Voor deze versie van “De Derde Helft” is Marco Gerritsen aan het woord.

Wilfred Pasman wilde graag weten wat het verschil is tussen het trainen en coachen van een meisjesteam en jeugdteam. Kun je eerst kort uitleggen van welke teams je afgelopen jaren coach bent geweest?“De afgelopen jaren ben ik coach/trainer geweest van diverse jeugdteams. Ik ben een jaar of 10 geleden, voor de tweede keer, begonnen bij de F-pupillen, omdat mijn zoon Dennis hierbij ging voetballen. Daarna ben ik tot aan de D-pupillen met hem meegegaan. Daarna ben ik gevraagd om het clusterteam meisjes Voorst/Cupa/Wilp te gaan trainen.”

Wat maakt het coachen in algemene zin zo leuk voor jou?“Het zit niet specifiek in coachen, maar het gaat om het bezig zijn met mensen en een steentje bij te kunnen dragen aan de algemene ontwikkeling van de speel(t)ers. Als trainer/coach ben je onderdeel van de opvoeding en ontwikkeling van de jongeren en probeer je de regels, afspraken, normen en waarden van de vereniging over te dragen naar de speel(t)ers. Ik vind het jammer dat juist dit onderdeel in algemene zin ondergewaardeerd wordt binnen het gehele voetbal. In feite hoef je alleen maar tijdens de wedstrijd te kijken en te luisteren wat er zoal gebeurt in en om het veld, waartoe ook ouders en supporters behoren. Daarnaast is het een primaire taak van een jeugdtrainer om de speel(t)ers beter te maken.

Wat vind je leuker: Het coachen van een meisjesteam of jeugdelftal. Waarom?“Tot voor drie jaar geleden zou ik zeggen de jongens, omdat ik geen enkele ervaring had met het trainen van meisjes. Ik heb de meisjes drie jaar lang getraind en niet gecoacht; Mariette ten Hove en Albert de Haan waren hiervoor verantwoordelijk. Terug naar je vraag: ik heb beiden heel erg leuk gevonden en is voor mij hierin geen verschil.

Page 16: Sirene september 2015

Wat zijn de verschillen?“De verschillen zijn lastig te benadrukken doordat ik jongetjes van 6-10 jaar moet gaan vergelijken met meisjes 14-18 jaar. Wat mij heel erg is opgevallen is, is de essentie hoe de meiden voetbal beleven. Daar is al heel veel over geschreven en benoemd. Als jeugdscheidsrechters van VV Voorst wil ik benoemen dat het fluiten van de meiden erg plezierig was. Dat komt, omdat er door de meiden niet, na een beslissing, werd gezeurd. Daar heb je de kern in mijn ogen wel te pakken. Voetbal is en blijft een spel.”

Wat zijn de lastige zaken van het trainen van een jeugd- en meisjeselftal?“Ik heb hierin geen enkele lastige zaken ervaren. Zolang je eerlijk, duidelijk en consequent naar eenieder bent is er geen vuiltje aan de lucht.”

Kun je een omschrijving geven hoe jij je trainingen opbouwt? “Net zoals iedere trainer, doe ik ook een warming-up, oefenstof en partijvorm. Deze facetten probeer ik in elkaar te laten overlopen. Bij de pupillen deden Wilfred Pasman en ik veel met circuittrainingen, waarbij alle elementen van het voetbal de revue passeerden. Daarom ben ik ook een heel groot voorstander van deze circuittrainingen. Pupillen en jeugdspelers leren elk jaar weer nieuwe onderdelen van het voetbal en ik zie dat het op lange termijn zijn vruchten afwerpt. Het is niet voor niets dat topspelers tussen de 25 en 28 jaar echt top zijn, omdat zij dan het voetbalspel volledig beheersen. Uitzonderlijke talenten zoals Messi en Christiano Ronaldo nagelaten.”

Bereid jij de trainingen voor een meisjeselftal anders voor? Spelen er andere zaken een rol?“Eigenlijk was dit bij de meiden niet veel anders qua trainingsopbouw. Ik eindig wel elke training met minimaal 20 minuten partijspel. Daarvoor kom je trainen toch?”

Wat ga je de komende jaren doen op voetbalgebied?“Niets. Tenzij mijn dochter wil gaan voetballen. Dan pak ik de trainingskleren weer op.”

Tot slot, wie nodig jij uit voor de volgende Derde Helft en wat wil je van hem/haar weten? “Niek de Haan. Ik zou graag willen weten hoe het is om als talent gezien te worden en hoe hij zelf het verschil ervaart tussen Voorst 1 en Voorst A1.”