Band (september 2015)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jan Konings, Sint-Antoniusplein 15, 2910 Essen Jaargang 17, nummer 3 (september - oktober - november 2015) Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties www.antwerpen.beweging.net - [email protected] vraagt het parlement om de aanvraagtijd voor assistentie in grote stations te ver- minderen tot één uur. Hierdoor zouden reizigers met een beperkte mobiliteit spontaan een uitstap kunnen doen met de trein, zonder dit een dag op voorhand aan te vragen. Verder moeten er onder andere ook be- paalde perrons verhoogd worden en aanduidingen voor blinden aangebracht worden. Bij de aankoop van nieuwe trein- stellen moet er voldoende aandacht aan de toegankelijkheid geschonken wor- den. Tot slot vraagt het parlement om na te gaan welke problemen men met de nieuwe ticketautomaten ondervindt. Het is nu aan de regering om hier werk van te maken en wij dromen verder van een toe- gankelijk station in Essen. De trein nemen in het station van Essen is voor mensen met een beperkte mobiliteit geen pretje. Om tot het juiste perron te geraken, moet je eerst een heleboel tre- den af- en opgaan. Voor mensen in een rolstoel, maar ook voor personen met een buggy, koffer, krukken , ... is dit een zware, om niet te zeggen onmogelijke, opdracht. Nochtans moet de trein voor hen ook een optie zijn en blijven om zich te verplaat- sen. Ook in Brussel is men bezorgd over de toe- gankelijkheid van de stations in ons land. Begin juli dit jaar keurde de Kamer van Volksvertegenwoordigers unaniem een resolutie, ingediend door parlementslid Jef Van den Bergh, voor verbetering van treinvervoer voor reizigers met een be- perkte mobiliteit goed. Met deze resolutie band Station van Essen moet voor iedereen toegankelijk zijn

description

Driemaandelijkse publicatie van bewegingspunt Essen

Transcript of Band (september 2015)

Page 1: Band (september 2015)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jan Konings, Sint-Antoniusplein 15, 2910 EssenJaargang 17, nummer 3 (september - oktober - november 2015)Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisatieswww.antwerpen.beweging.net - [email protected]

vraagt het parlement om de aanvraagtijd voor assistentie in grote stations te ver-minderen tot één uur. Hierdoor zouden reizigers met een beperkte mobiliteit spontaan een uitstap kunnen doen met de trein, zonder dit een dag op voorhand aan te vragen.

Verder moeten er onder andere ook be-paalde perrons verhoogd worden en aanduidingen voor blinden aangebracht worden. Bij de aankoop van nieuwe trein-stellen moet er voldoende aandacht aan de toegankelijkheid geschonken wor-den. Tot slot vraagt het parlement om na te gaan welke problemen men met de nieuwe ticketautomaten ondervindt. Het is nu aan de regering om hier werk van te maken en wij dromen verder van een toe-gankelijk station in Essen.

De trein nemen in het station van Essen is voor mensen met een beperkte mobiliteit geen pretje. Om tot het juiste perron te geraken, moet je eerst een heleboel tre-den af- en opgaan. Voor mensen in een rolstoel, maar ook voor personen met een buggy, koffer, krukken , ... is dit een zware, om niet te zeggen onmogelijke, opdracht. Nochtans moet de trein voor hen ook een optie zijn en blijven om zich te verplaat-sen.

Ook in Brussel is men bezorgd over de toe-gankelijkheid van de stations in ons land. Begin juli dit jaar keurde de Kamer van Volksvertegenwoordigers unaniem een resolutie, ingediend door parlementslid Jef Van den Bergh, voor verbetering van treinvervoer voor reizigers met een be-perkte mobiliteit goed. Met deze resolutie

band

Station van Essenmoet voor iedereentoegankelijk zijn

Page 2: Band (september 2015)

2 BAND | SEPTEMBER 2015

Jubileum-editie Pruuverkesroute

Naar aanleiding van het vijfjarig bestaan van Pasar Essen vond op zondag 7 juni 2015 de jubileumeditie plaats van de ‘Pruuverkesroute’. In samenwerking met VV Essen en de Landelijke Gilden stonden vijf locaties en proevertjes in de kijker.

dan ook heeft meegewerkt aan deze suc-cesvolle en onvergetelijke dag. Het geeft zo’n goed gevoel dat er in de leidende groep al over een volgende keer gespro-ken wordt!

Corry Verhulst

Dit werd met veel glans en plezier gedaan tot groot jolijt van de aanwezigen.

Onder de stralende zon was het voor ie-dereen (deelnemers, aanwezigen en in-richters) een zeer geslaagd evenement. Bedankt aan ieder die op welke manier

Omdat het de vijfde keer was, besloot men 555 deelnemers toe te laten. De in-schrijvingen waren op twee dagen tijd volledig uitverkocht. Uiteindelijk mochten 600 mensen deelnemen, organisatorisch gezien was dat het maximum.

De gezinsfietstocht liep over een afstand van 34 km. De start werd gegeven aan de Oude Pastorij. Daar kregen ze een koek en flesje water mee voor onderweg. Ver-volgens ging het richting Zorgboerderij Rommenshoef voor een worstenbroodje en dan naar Hof ter Weyden voor een ape-ritief met een hapje. De deelnemers kre-gen ook de kans om de prachtige tuin van het domein te bezoeken. De vierde halte was de boerderij van Jan Uytdewilligen voor verse yoghurt en aardbeien. Daarna lag er een lekker kippenboutje klaar aan de Marantvijver Horendonk. Daarna terug naar de Oude Pastorij waar nog gebak en pralines lagen te wachten.

Om deze jubileumviering een extra fees-telijk tintje te geven mocht, de plaatselijke coverband ‘Verniet Steendood’ het podium in de tuin van de Oude Pastorij opfleuren.

Page 3: Band (september 2015)

3BAND | SEPTEMBER 2015

Het klimaat verandert. Dat heeft ook voor Antwerpen gevolgen. De regenbuien worden nu al heviger waardoor er meer wateroverlast in de stad ontstaat. Ook zal de temperatuur in de stad stijgen waardoor steeds meer mensen last krijgen van de hitte.

Oppervlakte onthardenWe kunnen veel verharde oppervlakte in de stad ‘ontharden’. Door het verharden van opritten, pleinen, daken, ... kan steeds minder regenwater ter plekke in de grond sijpelen. Daardoor treden bij hevige re-genval overstromingen op.

Het verharde oppervlak kan op twee ma-nieren beperkt worden. Ten eerste door wegen en andere verharde oppervlakken niet groter te maken dan strikt noodzake-lijk. Ten tweede door daar waar mogelijk, bijvoorbeeld voor voetpaden, halfverhar-ding toe te passen. Door het verminderen van het verharde oppervlak vergroten we de bufferende werking en versterken we de aanvulling van het grondwater. Daar-naast wordt ook ons microklimaat er beter van en komt er meer ruimte voor diertjes en planten. Ook thuis kan je kijken of er in je (voor)tuin nog ruimte is voor onthar-ding.

Tijdelijke waterbergingBij heel zware buien kan de riolering niet al het water slikken en kan wateroverlast ontstaan. Om de riolering te ontzien, kun-nen we bijvoorbeeld meer open water realiseren of wateropvang onder de grond creëren. Er bestaan al voorbeelden van ondergrondse waterberging in parkeerga-rages of het aanleggen van zogenaamde ‘waterpleinen’.

Rotterdam heeft het eerste grote water-plein van de wereld. Bij droog weer zijn er mooie plekken om te basketballen en te skaten, bij zware regenval kunnen de bassins het regenwater van het plein en de daken opvangen. Dat water hoeft daardoor niet meer naar het riool, dat dus minder snel zal overstromen. Zo helpt het plein om droge voeten te houden terwijl regenbuien steeds heftiger worden. Ook thuis kan je regenwater opbergen door het gebruik van een regenton of regenput. Regenwater hergebruiken is bovendien ook interessant voor je portemonnee.

We moeten dit niet als een bedreiging, maar ook als een kans zien. Als we met de klimaatverandering nu al rekening houden in plannen en infrastructuurwer-ken, dan zijn er talloze mogelijkheden die meehelpen om van Antwerpen nog meer een stad te maken die aantrekkelijk is om te wonen, te recreëren, te werken en te investeren. Ook thuis kan je zelf heel wat doen.

Meer groen in de stadMet meer groen in de stad kunnen we regenwater opvangen en wateroverlast voorkomen. Met bomen, struiken, plan-ten, groene gevels, geveltuinen en groene daken maken we de stad aantrekkelijker en kunnen we de gevolgen van tempera-tuurstijging beperken. Daardoor vermin-deren hittestress, de gezondheidseffecten en eerder overlijden als gevolg van hoge temperaturen. In de stad Antwerpen heb je tegenwoordig trouwens geen vergun-ning meer nodig voor het aanleggen van een geveltuintje.

Antwerpen voorbereiden op

klimaatverandering

Denk na en doe mee tijdens ‘Waterproef’Beweging.net Antwerpen organiseert drie avonden onder de naam ‘Waterproef’ op 5 oktober, 19 oktober en 9 november telkens van 20 tot 22 uur in vergadercentrum De Stroming, Nationalestraat 111 in Antwerpen. Aan deze infoavonden zit een vervolgtraject waarbinnen we plaatselijke actoren, vrijwilligers en verenigingen stimuleren om zelf en samen met ons aan de slag te gaan.

- Maandag 5 oktober - Prof. Dr. Ir. Patrick Willems (KUL): Impact van de klimaatverandering op Antwerpen. Ir. Hans De Preter (Waterwegen & Zeekanaal): Hoe wordt de stad door het Sigmaplan beschermd tegen overstromingen? Luk Vanmaele en Tompy Hoedelmans (stedenbouwkundigen): Hoe geven we water de ruimte in de stad? Vroeger, nu en in de toekomst.- Maandag 19 oktober - Arnoud Molenaar, Programmanager van Rotterdam Climate Proof: Wat leren we uit de aanpak in Rot-terdam? Griet Lambrechts, klimaatverantwoordelijke Stadsontwikkeling Antwerpen: Studies en maatregelen in Antwerpen. - Maandag 9 november - Wat kunnen we samen zelf doen? We inspireren met vijf voorbeelden en gaan in gesprek: Hoe maken we de stad klimaatbestendig en tegelijk beter om in te leven?Conclusies door Minister Joke Schauvliege.

Info en inschrijven: [email protected] - tel. 03 220 12 22 - 5 euro voor de drie avonden

Page 4: Band (september 2015)

4 BAND | SEPTEMBER 2015

Bouwweekend metOok kunnen de kinderen weer iets maken met strijkparels of een kleurplaat kleuren aan onze grote knutseltafel. Ook (groot)ouders zijn weer welkom. Wanneer de kinderen zich amuseren, kunnen zij ge-zellig in onze zithoek vertoeven met een hapje en drankje. Wat niet mag ontbreken is onze speciale ‘altijd prijs’-tombola voor kinderen en volwassenen.

KWB-bestuur Essen-Heikant

KWB Essen-Heikant organiseert zaterdag 7, zondag 8 en woensdag 11 november voor de vierde keer een Bouwweekend. Dit jaar kunnen de kinderen en (groot)ouders naar harte lust bouwen met CLICS.

Het concept blijft zoals de voorgaande jaren. De kinderen kunnen hun fantasie de vrije loop laten om iets mooi te maken met CLICS. Géén fantasie? Géén probleem, want wij zorgen voor bouwplannen.

Zaterdag 7 novemberZondag 8 novemberWoensdag 11 novemberTelkens van 10 tot 19 uur

Parochiezaal Heikant Heikantstraat 138 - Essen

Inkom gratis.Info: 03 667 51 [email protected]

Nieuws uitDonderdag 21 mei bezorgde Ziekenzorg haar leden een aangename namiddag in de parochiezaal. In de voormiddag brachten de kernleden de zaal in orde met mooi gedekte tafels en bloemetjes. De koude schotels werden klaargemaakt voor 47 personen.Om 14 uur vertelden twee vrijwilligers van C O D A over hun werking. Guy draaide hierbij een filmpje. Tijdens de pauze was er koffie of thee met koek. Vervolgens was er het tweede gedeelte om vragen te stellen. Wij dankten de vrijwilligers van C O D A voor hun uitleg en de verzachtende hulp en, in soms, de laatste wens die zij bieden aan terminale patiënten.

Dan was het tijd om de hongerige te spij-zen. Thuis zitten vele mensen alleen en nu gezellig met iedereen samen smaakt dit eens zo goed. Zelfs een dessert kon er ook nog bij. Nadien ging men stilaan huis-waarts. Onze ijverige kernleden ruimden alles op en zelfs onze proost bood een hel-pende hand met opgestroopte mouwen.Ik hoop dat het voor onze leden een gezel-lige namiddag was!

De Ziekenzorgkern

Page 5: Band (september 2015)

5BAND | SEPTEMBER 2015

Hoe ziet u demobiliteit van de toekomst?

Hoe verplaatsen we ons in 2020, 2050 of 2100? Gebruiken we de zelfrijdende wagen of de elek-trische fiets, delen we auto’s en fietsen, werken we met een mobiliteitsbudget in plaats van bedrijfswagens, betalen we een slimme kilometerheffing, hoe zien de wegen er uit, ... ? Bewegingsmandatarissen Dirk de Kort en Caroline Bastiaens willen dit van naderbij bekijken. Samen met tal van mobiliteitsexperten en ook samen met u!

Dit najaar organiseren Vlaams Volksvertegenwoordigers Dirk de Kort en Caroline Bastiaens drie inspiratiemomenten rond de mobiliteit van de toekomst. Deze momenten, telkens op zater-dagvoormiddag, stimuleren alle geïnteresseerden om mee na te denken over de manier waarop we de uitdagingen en opportuni-teiten van mobiliteit in de toekomst het best kunnen aanpakken.

De wereld, en daarbij ook de manier waarop we ons verplaat-sen, verandert immers constant en daar moeten overheden slim op inspelen. Dirk en Caroline willen dan ook van u horen hoe u de toekomst ziet op vlak van mobiliteit. Na boeiende en inspire-rende toelichtingen door mobiliteitsexperten is er bij elk inspira-tiemoment ruimte voor het debat. U bent van harte welkom om mee na te denken over onze toekomst!

Op zaterdag 26 september is Dirk de Kort de gastheer bij het in-spiratiemoment in de regio Rupel Zuid dat zich toelegt op inno-vatie. In De Schorre (Boom) komen sprekers zoals Thierry Geerts, de topman van Google Belgium, Dirk Snauwaert van de firma Van Hool, Alex De Swaef van EV-point en Veerle van der Linden van Eandis aan bod. Zij vertellen over de infrastructuur van de toekomst, de zelfrijdende wagen, hybride voertuigen, elektri-sche laadpunten en schonere brandstoffen.

Op zaterdag 3 oktober verwelkomt Caroline Bastiaens je op een boeiende voormiddag rond de fiets in de stad Antwerpen. Dit gaat door in de gebouwen van beweging.net in de Natio-nalestraat 111. Thema’s zoals fietsdelen, de elektrische fiets en fietsherstellingen komen aan bod. De deelnemers springen daar-na de fiets op en komen zo meer te weten over praktische punten van de fiets in de stad.

Het laatste inspiratiemoment wordt op zaterdag 10 oktober ge-organiseerd in de regio Voor- en Noorderkempen. De focus ligt hier op het anders betalen en organiseren van mobiliteit. Auto-delen, rekeningrijden, het mobiliteitsbudget, mobiliteit op het platteland zijn maar enkele van de interessante thema’s die hier besproken zullen worden. De locatie voor dit inspiratiemoment is de Coppenskazerne in Brasschaat, een mooi voorbeeld van een herbestemming van een militaire campus naar een bedrijventer-rein.

Inschrijven kost niets en kan viawww.cdenv.be/mobiliteitsdagen

www.carolinebastiaens.be www.dirkdekort.be

Page 6: Band (september 2015)

6 BAND | SEPTEMBER 2015

Mia, Mieke, Vicky en Martine organiseren de poetsdienstzorg bij Familiehulp Ant-werpen met veel enthousiasme. ‘Bij deze dienstverlening gaat het om het regelma-tig onderhoud van bewoonde ruimtes’, vat Mieke samen. ‘Hygiëne in WC, keuken en badkamer is een eerste prioriteit. Daar-naast gaat het om stofzuigen, dweilen, afstoffen en soms strijken. Of een grotere taak die niet wekelijks terugkomt, zoals gordijnen wassen of keukenkasten uit-

kuisen. Ook de ramen kunnen aangepakt worden als dit veilig kan.’

Afstemming tussen vraag en zorgbe-hoefteEen vaste poetshulp komt bij cliënten thuis op een specifiek moment in de week. ‘Meestal gaat het om een blok van vier uur poetshulp die we wekelijks of tweeweke-lijks inplannen’, vertelt Martine. ‘Voor de hulp opstart, stellen we tijdens een huis-

bezoek het aanbod van onze dienst voor. We leren de cliënt met zijn noden, wensen en waarden kennen. Met deze info stem-men we ons aanbod zo goed mogelijk af op de behoeften van de cliënt.’Mia stipt aan dat er sprake moet zijn van een zorgbehoefte om hulp te krijgen van de poetsdienst zorg. ‘Dit betekent dat mensen omwille van hun leeftijd, fysieke of mentale klachten bij ons kunnen aan-kloppen. Ook overbelaste mantelzorgers

Poetsdienst Familiehulp ook in EssenNaast gezinszorg, biedt Familiehulp sinds 65 jaar ook een poetsdienst zorg aan voor inwoners van Antwer-pen-centrum en enkele districten. Deze dienstverlening breidt nu uit naar alle geïnteresseerden met een zorgbehoefte in Kapellen, Stabroek, Hoevenen, Berendrecht, Zandvliet, Wuustwezel, Kalmthout, Bras-schaat, Ekeren en Essen.

Mia, Mieke, Martine en Vicky (vlnr):’Mensen kunnen omwille van hun leeftijd, fysieke of mentale klachten bij Familiehulpaankloppen voor poetshulp. We stemmen ons aanbod zo goed mogelijk af op de vraag van de cliënt of mantelzorger.’

Page 7: Band (september 2015)

7BAND | SEPTEMBER 2015

2-3-4 oktoberPompoenfeesten KWB-Wildert

Zondag 11 oktoberWandelen ‘Rondom De Lilse BergenVertrek Heuvelplein Essen om 12.45 uur.Pasar EssenLudo Verhulst – 0499 743 302

Woensdag 14 okoberRed je rugFemma Wildert

Dinsdag 20 oktober Simply ItalianFemma Horendonk

Woensdag 15 oktoberOntbijt en avondfilm ‘Brabançonne’Femma Centrum

Donderdag 25 oktober Filmavond in Rex ‘Verdwaald in het geheugen’

Zondag 8 novemberWandeling Steenbergen/Welberg ‘Om-metje Bergh en VaertVertrek Heuvelplein Essen om 12.45 uur.Pasar EssenLudo Verhulst – 0499 743 302

Zondag 15 novemberSint-HubertusvieringMis om 10 uur met jachthoorngeblaas. Wildverkoop ten voordele van Zieken-zorg Horendonk.Info: Gemma – tel. 03 667 46 29

Woensdag 18 novemberLampenkapjes makenFemma Horendonk

Donderdag 19 november Kookles: Pizza de luxeFemma Wildert

Vrijdag 27 novemberQuiz in Gildenhuis-EssenFemma centrum

Zaterdag 13 december Eindejaarsfeest Pasar EssenIn ‘Natuurvriendenhuis De Berk’Info: André Jacobs - 0478 594 925

agendadie hun handen niet kunnen gebruiken draaien we dop van drankflessen alvast open. Deze zorg op maat vereist specifieke aandacht en scholing van ons personeel maar biedt een enorme meerwaarde.’

Vorming voor personeel’We dragen communicatie en goede af-spraken hoog in het vaandel’, benadrukt Martine. ‘Onze poetshulpen signaleren ons tijdig als er zich iets onregelmatig of onrustwekkend voordoet.’

‘De huishoudhulpen en hun verantwoor-delijke komen maandelijks samen. Dan overlopen we de werkplanningen, bespre-ken problemen en zorgen voor ondersteu-ning. Regelmatige vorming maakt dat ons personeel van aanpakken weet in minder evidente situaties. Zo kregen ze al bijscho-ling rond productkennis, milieuvriendelijk omgaan met materiaal, aandacht voor ergonomie, omgaan met personen met bepaalde ziektebeelden’, schetst Vicky.

‘Hiermee onderscheiden we ons van de klassieke poetsdienst of de poetsdienst met dienstencheques,’ benadrukt Mieke.

vragen hulp bij de belangrijkste poet-staken. Als wij hun praktische zorgen opvangen, kunnen zij genieten van meer positieve momenten met hun naasten. Voor de bijdragebepaling kijken we naar het inkomen. Bij mensen met een beperkt pensioen of vervangingsinkomen ligt de bijdrage lager’.

Langer kwalitatief thuis blijvenDe vier collega’s omschrijven het overkoe-pelende doel van de poetsdienst zorg als mensen in hygiënische omstandigheden langer kwalitatief thuis laten wonen door ze te ondersteunen in het onderhoud van hun woning.

‘We werken op maat van elke cliënt’, vult Vicky aan. ‘Bij de ene cliënt nemen we de zorg bijvoorbeeld volledig over, terwijl we anderen aanmoedigen in hun zelfred-zaamheid en stimuleren in wat ze nog zelf kunnen. Daarbij houden we steeds reke-ning met de cliënt en zijn of haar zorgbe-hoefte.’

Mia geeft voorbeelden: ‘Bij blinde of slechtziende personen moet alles terug netjes op zijn plaats staan. Bij personen

Extra paar zorgzame handen nodig?Zoek je hulp voor ouders of familie?

Neem vrijblijvend contact op met Familiehulp Antwerpentel. 03 220 12 40

www.familiehulp.be

Zanger-muzikant Jan De Smet en auteur-performer Erik Vlaminck brengen een draaikolk van doordenkers, meezingers en wondere verhalen. Ze delen het podium met talentvolle mensen die het in het leven niet op een presenteerblaadje kregen. Deze markante samen-werking zorgt voor een beklijvend en hartverwarmend programma.

Première op woensdag 21 oktober om 20 uur in Vergadercentrum De Stroming, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen.Tickets: 12 euro, 3 euro voor Welzijnsschakels en andere armoedeor-ganisatiesReservatie: [email protected] - tel 03 220 12 22Andere voorstellingen ontdek je op www.antwerpen.beweging.net

‘De Gemakkelijke Stoel’ is een sociaal-artistieke productie van be-weging.net Antwerpen, Welzijnszorg en Welzijnsschakels ter on-dersteuning van de Welzijnszorgcampagne ‘Een toekomst zonder armoede’.

De gemakkelijke stoel

Page 8: Band (september 2015)

8 BAND | SEPTEMBER 2015

werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.DVV-agent in Essen:Stationsstraat 522910 Essen

eretekens uitgereikt waaronder 8 speciale eretekens voor leden met meer dan 50 jaar lidmaatschap. Prominenten van dienst om deze eretekens uit te reiken waren, naast verbondsvoorzitter Jos Schrauwen, de burgemeester van Essen Gaston Van Tichelt en de voorzitter van de lokale afdeling Walter Verswyver.

De avond sloot feestelijk af met een hapje en een drankje. Via deze weg wensen wij de militanten van ACV-Essen te bedanken voor de organisatie van deze bijzonder geslaagde avond!

Bij 850 leden die in aanmerking kwamen voor een bron-zen, zilveren, gouden of speciaal ereteken viel een uit-nodiging in de bus. Op een bijzonder sfeervolle avond waren ongeveer 180 mensen aanwezig.

Een speech van verbondsvoorzitter Jos Schrauwen over de hui-dige economische realiteit leidde de avond in. Daarna konden de gedecoreerden hun ereteken ophalen. Er werden een 130-tal

Vrijdag 29 mei organiseerde de lokale ACV-kern van Essen een decoratieviering om de ACV-leden wonende in Essen en deelgemeenten te bedanken voor hun jarenlange lidmaatschap.

Jarenlang ACV-lidmaatschap in de kijker