Kringloopkrant september 2015

20
V.u.: secretaris Luc Dom, Gemeenteplein 1 2550 Kontich DE KRINGLOOPKRANT EEN INITIATIEF VAN DE GEMEENTELIJKE KRINGLOOPKRACHTEN, ONDER AUSPICIËN VAN HET GEMEENTEBESTUUR De kringloopkrachten hebben een prima kringloopseizoen achter de rug. Zo was er de succesvolle Eco- opentuindag en kende het standje op de Eco- boerenmarkt in Waarloos heel wat bijval. We deden vitamientjes en een kleurtje op in onze tuintjes, waar we het compost inwerkten en onze plantzaadjes inzaaiden. Het duurde niet lang voor de eerste bladstengeltjes hun kopje boven de grond staken. We volgden het groeiproces en konden niet wachten tot we van onze gewassen konden proeven! Tuinieren in eigen tuin brengt heel wat werk met zich mee maar het is ook een gezonde en rustgevende hobby. Bovendien is het een ideale manier om ideeën en gewassen uit te wisselen met de familie en de buren. Wie vindt het nu niet leuk om een lekkere courgette, prei, sla of bakje aardbeien te ontvangen? Hoe je het ook bekijkt, tuinieren brengt onze gemeenschap dichterbij. Vraag dat maar aan de samentuiners in de Duivenstraat of de kringloopkrachten!

description

 

Transcript of Kringloopkrant september 2015

Page 1: Kringloopkrant september 2015

V.u.: secretaris Luc Dom, Gemeenteplein 1 – 2550 Kontich

DE

KRINGLOOPKRANT

EEN INITIATIEF VAN DE GEMEENTELIJKE KRINGLOOPKRACHTEN, ONDER AUSPICIËN VAN HET GEMEENTEBESTUUR

De kringloopkrachten hebben een prima kringloopseizoen achter de rug. Zo was er de succesvolle Eco-opentuindag en kende het standje op de Eco-boerenmarkt in Waarloos heel wat bijval.

We deden vitamientjes en een kleurtje op in onze tuintjes, waar we het compost inwerkten en onze plantzaadjes inzaaiden. Het duurde niet lang voor de eerste bladstengeltjes hun kopje boven de grond staken. We volgden het groeiproces en konden niet wachten tot we van onze gewassen konden proeven! Tuinieren in eigen tuin brengt heel wat werk met zich mee maar het is ook een gezonde en rustgevende hobby. Bovendien is het een ideale manier om ideeën en gewassen uit te wisselen met de familie en de buren. Wie vindt het nu niet leuk om een lekkere courgette, prei, sla of bakje aardbeien te ontvangen?

Hoe je het ook bekijkt, tuinieren brengt onze gemeenschap dichterbij. Vraag dat maar aan de samentuiners in de Duivenstraat of de kringloopkrachten!

Page 2: Kringloopkrant september 2015

2

De kringloopkrachten hopen dat ook jullie een welverdiende vakantie hadden en hopen jullie mede met dit krantje ook aan de slag te krijgen met het kringlopen. In deze uitgave hebben we het kort over de Eco-opentuindag van Velt, de Eco-boerenmarkt in Waarloos, de komst van de Sapmobiel in Waarloos, tuinwerkzaamheden in de herfst, de lessenreeks rond tuinieren van De Volkstuinen en natuurlijk het aanbod aan plantgoed van de 22e editie van de Behaagactie. De Eco-opentuindag van VELT Op 7 juni werd de tuinpoort van de Natuur & Museumtuin in de Duivenstraat opengezet voor de Eco-opentuindag van Velt.

De kringloopkrachten, samentuiners, Velt, de Ekowinkel, de Kontichse wijngilde, een imker, een mandenvlechtster en het gemeentebestuur sloegen de handen in elkaar om de bezoekers te verwelkomen, hen uitleg te geven en te animeren.

Het weer was schitterend, wat een dergelijk evenement alleen maar ten goede komt! Onze samentuiners en de Velt - leden gaven de bezoekers uitleg over permacultuur (cfr. Kringloopkrantje editie april 2015).

De kringloopkrachten gaven dan weer uitleg over composteren en het kringlopen en de bezoekers kregen een pottenlikker als geschenk toen ze meededen aan de VLACO-wedstrijd ‘red de restjes’. Geïnteresseerden kregen ook lessen rond insecten in de

Page 3: Kringloopkrant september 2015

3

compostbak en insectenpotjes maken. Er werden twee blote voetenpadden aangelegd zodat je kon voelen hoe het was om door natuurlijke bodembedekkers te lopen zoals zand, houtsnippers, walnoten en zelfs door compost. De allerkleinsten vonden het natuurlijk heerlijk om hier met handen en voeten van te genieten!

Daarnaast gaf de plaatselijke imker een demonstratie over

het oogsten van honing… … en gaf mandenvlechtster Lieve Lieckens een les kranzen en vlinders vlechten. Tot slot voorzagen de mensen van de Eko Winkel en de Kontichse Wijnmakersgilde alle bezoekers van heerlijke fruitsapjes met en zonder alcohol.

De

Page 4: Kringloopkrant september 2015

4

Eco- en boerenmarkt De kringloopkrachten namen dit jaar deel aan de Kontich Kazerne Meifeesten en sloten samen de zomer af op de Eco- en Boerenmarkt in Waarloos. De Boerenmarkt van Waarloos werd vroeger georganiseerd door de lokale boeren op het basketbalpleintje achter de kerk van Waarloos en is nu uitgegroeid tot een heus succesverhaal dankzij de samenwerking met de lokale landbouwers, de oude ambachten, de lekkernijen en de animatie.

Ook dit jaar namen de marktkramers met plezier deel aan deze gezellige en veelzijdige markt. Bezoekers konden kennismaken met streek- en lokale producenten van fruit, groenten, zuivel en honing,... en werden verrast bij de talrijke

standen met originele, lekkere en ecologische proevertjes zoals frozen yoghurt, zeewierhapjes, quinoaslaatjes of veggi-burgers. Ook de insectensnackbar was aanwezig en de KVLV bakte spek met eieren. Je kon snuisteren tussen knutselmateriaal, juweeltjes, natuurproducten, aardewerk, tweedehands tuingereedschap, plantjes,…

Page 5: Kringloopkrant september 2015

5

Er was ook randanimatie voor jong en oud: een koe melken, een ei oppompen, een smoothie maken op de fiets, een praatje maken met de valkenier of een touwvlechter,… Je kon kennis maken met ecologische en duurzame initiatieven uit de streek: Velt, Permacultuur, Natuurpunt, zadenbibliotheek en de kringloopkrachten,natuurlijk.

We staken onze handen uit de mouwen en onze tent was nog maar net opgesteld toen de eerste bezoekers al langskwamen met wat vragen over het kringlopen. De bezoekers kregen uitleg over het houden van kippen, het opstarten van

een compostvat en het verwerken van compost in de tuin. Onze kringloopkrachten leefden zich dan ook uit omdat we niets liever hebben dan mensen te kunnen helpen. Het kringloopverhaal ligt nauw aan ons hart en het is ook zo gevarieerd: composteren, mulchmaaien, tuinlessen, wat zaaien we, wanneer zaaien we, wanneer oogsten we, hoe kunnen we compost verwerken in onze moestuin, ... ? Onze kringloopkrachten gaven les over insecten in de compost en hielden workshops oorwormpotjes maken. Heb je het gemist? Niet getreurd, we zien elkaar op de volgende Eco- en Boerenmarkt in augustus 2016!

Page 6: Kringloopkrant september 2015

6

Ideaal voor nakomers: nazomers In het Frans ‘été indien’, in het Engels ‘Indian summer’, in onze contreien ‘nazomer’ of zelfs ‘oudewijvenzomer’: het zijn allemaal bredere termen die de periode aanduiden van begin september tot half november waarin het nog zomerachtig weer kan zijn. Onze moestuin profiteert mee wegens ideale omstandigheden voor na- en laatkomers, misschien zefs telaatkomers zoals:

aardbeien: bij stralend weer maken ze ook nog inwendig hun bloemen aan en gaan vervolgens in rust tot maart of april

plant nu de roze bollen of witte tenen van herfstlook in grond met bij voorkeur een hoge pH-waarde van 6,5-7 en oogst tijdens de zomer van 2016. Doe hetzelfde met wat platronde plantuitjes, overwinter ze en oogst de uien in de loop van het voorjaar

wie in september volgende bladgroenten zaait of plant, kan er vaak tot diep in de winter van genieten. Zaaimogelijkheden: kervel, veldsla, winterpostelein en winterspinazie. We planten nog enkele andijvie- en groenlof- of suikerbroodplanten in onze serre. Ze verdragen goed de koude en zelfs wat vorst, net als snijselder. Eikenblad- en late kropsla planten we als ideale herstsalade tot begin oktober.

Probeer eens de oude methode van weeuwenteelt uit en geniet zéonder verwarmde kas extra vroeg van aspergebroccoli of winterbloemkool en –spitskool. Zaaien in het najaar levert vóór putje winter zo goed als volgroeid plantmateriaal op. Op een overwinteringsperiode in de koude kas volgt uitplanten in het vroeg voorjaar: Primeurgroneten verzekerd, tenminste met variëteiten die geschikt zijn voor weeuwenteelt!

Haal vorstgevoeliger kruiden als bieslook en peterselie binen. Verhuis ze in potten naar een keukenraam om lang(er) vers te kunnen plukken. O ja, weet ook dat onrijpe tomaten binnen rustig verder rijpen.

(Bron: Tuinhier magazine, editie augustus 2015)

Page 7: Kringloopkrant september 2015

7

Tuinwerkzaamheden in de siertuin Planten klaarmaken om te overwinteren: Indien bepaalde kamerplanten verpot moeten worden, wacht dan niet tot in de herfst of de winter. Doe het nu. De dagen worden steeds korter en er is te weinig licht om planten in groei te houden. Kuipplanten hebben reeds hun laatste (potasrijke) meststoffen gekregen. Geniet van de laatste bloemen en laat ze rustig afrijpen. Zo kunnen ze met stevige wortels en takken de winter ingaan. Knolbegonia’s staan nu nog volop in bloei maar vergeet niet dat deze planten nu ondergronds bezig zijn stevige knollen te vormen die vooral goed moeten afrijpen. Afrijpen wil zeggen voldoende reserves opslaan in de knollen om te kunnen overwinteren en volgend jaar weer scheuten en bloemen te geven. Hetzelfde gebeurt bij de gladiolen, dahilia’s, lelies, Crocrosmia en alle andere bol- en knolgewassen. Meststoffen om planten te doen groeien zijn nu overbodig en zelfs schadelijk bij het afrijpen. Zaaien September is één van de beste maanden om gras te zaaien. Meestal is het klimaat gunstig. Niet te warm maar toch warm genoeg om graszaad te doen kiemen. Het is wat vochtiger, er kiemen minder zomeronkruiden enz. En er is voldoende tijd om voor de winter nog een redelijk dicht grastapijt te vormen. Je kan wellicht nog één of tweemaal maaien. Het is meteen ook de best onkruidbestrijding. Met ‘wieden’ doe je meer schade dan goed. Het volgende jaar heb je dan een volwaardig gazon. Oogsten Hou je van strobloemen (Helichrysum) en andere materialen om, in de winter, droogboeketten te maken? Je kan ze nu oogsten. En nu dat we het toch over zaadjes hebben en het oogsten van….Plantzaad

Page 8: Kringloopkrant september 2015

8

Zaaddragers Planten bloeien om zo, na bestuiving, zaden te vormen. De zaadvorming kan heel decoratief zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan de zaaddozen van het juffertje-in-het-groen (Nigella) of de lampionplant (Physalis). Wie ieder jaar een stukje bloemenweide zaait, kan nu zaden oogsten van papaver, korenbloemen (Centaurea), bolderik (Agrostemma), Cosmea, Coreopsis, slaapmutsje (Eschscholtzia), zonnebloemen (Helianths), goudsbloem (Calendula) enz.

(Bron: Tuinhier magazine, editie augustus 2015)

De Zadenbib Misschien heb je het al gehoord? Misschien al eens gelezen in het infobladje van Kontich? De bibliotheek van Kontich start met een Zadenbib. In een zadenbib kan je gratis zaden ‘lenen’. Deze bib werkt zonder uitleentermijn of boetes. Het enige dat we vragen is dat onze klanten proberen om zelf zaden te oogsten van planten uit hun tuin om deze aan de bib te schenken. De bib lanceert een warme oproep om alvast de zadenbib te bevoorraden met zaden van planten, bloemen, kruiden of groenten uit de eigen tuin. Breng de zaadjes binnen tijdens de openingsuren van de bib en dit in een gesloten omslag met de soortnaam van de zaden, de oogstdatum en een mailadres. De bib zoekt ook vrijwilligers die de geoogste zaden mee komen verpakken in kleine zakjes en voorzien van een etiket met de nodige info en zaaitips. Geïnteresseerden kunnen zich melden op [email protected]. Wil je leren hoe je zaden kan oogsten en bewaren? We organiseren binnenkort een opleiding voor vrijwilligers. Als je meer wilt weten over zaden oogsten, dan raden wij je aan om volgende website te raadplegen: www.mijnzadenbib.be en www.mijntuin.org

Page 9: Kringloopkrant september 2015

9

Voedselverlies, waarom is het een probleem? Economische impact van voedselverlies In 2009 besteedt een gemiddeld Belgisch gezin 15,3 % van zijn uitgaven aan voeding (ofwel ± 5.300 euro per jaar) (bron: Het gezinsbudget en de gezinsuitgaven, OIVO, 2011). 4 tot 11 procent (ofte 212 à 583 euro) daarvan (afhankelijk van de bron) wordt verspild, thuis bij de consument. Dit verlies heeft sowieso een impact op het budget van de consument. Daarbovenop kost ook de (al dan niet selectieve) inzameling en verwerking van voedselafval aan consument en overheid handenvol geld. Zowel voedsel verliezen als verloren voedsel verwerken heeft dus een economische impact. Ecologische impact van voedselverlies Voedsel verspillen doet de productie van voedsel stijgen en verhoogt ook onnodig de ecologische consequenties van die voedselproductie: • biodiversiteitsverlies: op wereldschaal blijft de vraag naar zuivelproducten en vlees toenemen, en het daarvoor noodzakelijke landbouwoppervlak eveneens. Zuivel en vlees zijn namelijk producten die veel ruimte vereisen voor de productie van veevoer. Als een stijgende vraag naar landbouwgrond leidt tot het ontginnen van natuurgebieden, dan komt de biodiversiteit in het gedrang. • klimaatverandering en CO2 -uitstoot: naast schade aan de biodiversiteit worden er ook broeikasgassen uitgestoten tijdens de voedselproductie. Koolstofdioxide (CO2 ) en methaan (CH4 ) zijn twee belangrijke broeikasgassen. De CO2 - impact van melk- en vleesproductie blijkt vier keer groter dan die van fruit- en groentenproductie (bron: www.ademe.fr). Minder vlees eten is dus goed voor het milieu. Uiteraard spelen herkomst (vb. lokaal geproduceerd of ingevoerd uit verre landen met de daarbij behorende CO2 -uitstoot van het transport) en de omstandigheden waarin de dieren of planten gekweekt zijn ook een belangrijke rol. • verzuring en vermesting: andere vormen van milieubelasting door voedselproductie zijn verzuring en vermesting. Uit de mest van dieren komen stoffen vrij zoals ammoniak, fosfaat en nitraat. In Vlaanderen is dit in bepaalde regio’s een probleem omdat er door de vleesproductie veel meer mest geproduceerd wordt dan nodig is om het land te bemesten. Dan kunnen deze stoffen schadelijk zijn voor milieu en onze drinkwatervoorziening. Daarbij horen ook afvalproductie, waterverbruik en watertekort Bestrijdingsmiddelen en schaarste en uitputting van onze grondstoffen. (bron: Vlaco vzw)

Page 10: Kringloopkrant september 2015

10

Groenten opkweken vanuit je keukenresten: Voedsel is duur. Als je zelf de aankopen voor het huishouden doet, dan weet je dat wel. Alhoewel het weinig waarschijnlijk is dat je helemaal zelfbedruipend wordt, kan je de voedselkosten toch al een stuk reduceren door heel creatief om te springen met je keukenrestjes. Keukenrestjes kan je in een nieuw gerecht verwerken, composteren, aan de kippen geven… maar er zijn ook een reeks groenten waarvan je het schraapsel, de hoofdjes, de wortelresten, het groeikopje … gewoon kan ‘herplanten’ waarna zich een nieuwe plant ontwikkelt. Kweek je eigen ‘overschotgroentjes’! Daar gaan we… Gember: heerlijk pittig en vaak gekocht en gebruikt bij keelpijn. Maar de wortel droogt snel uit. Weggooien dan maar? Nee hoor. Stop het overschotje van de wortelstok in een ruime pot vol compost en tuingrond, en giet regelmatig. Zet nooit de plant buiten in temperaturen onder de 10°C en zet hem ook niet in direct zonlicht. Na enige maanden ontwikkelt er een mooie gemberplant, waar je na een 8 à 10 maanden een grote wortel van kan oogsten. Look: ben je niet zo een looketer, maar heb je wel look in huis om af en toe wat gerechten op smaak te brengen? Zit je soms met een overschot aan lookteentjes die je niet direct opgebruikt krijgt? Druk de teentjes een drietal centimeter diep in onbegroeide tuingrond. Best doe je dat in oktober of begin november. Wanneer in het vroege voorjaar de teentjes beginnen uitlopen ontwikkelt er zich snel een stevige lookplant. Oogst in juli. Pompoen: zijn je kinderen en kleinkinderen ook zo zot van halloween, en kerven ze eind oktober in een hele reeks gekochte pompoenen akelige gezichtjes. Dan weet je ongetwijfeld dat er in zo een pompoen massa’s grote zaden zitten. Die hoef je niet weg te gooien. Laat ze een drietal weken op krantenpapier, in de zon drogen, berg ze dan goed op, zaai ze half april buiten in de tuin en tegen eind augustus staat je tuin vol gratis Halloweenpompoenen. Bovenstaande droog- en zaaimethodiek is ook goed toe te passen voor bv. tomaat, rode peper, paprika …

(bron: Vlaco KringloopZine)

Page 11: Kringloopkrant september 2015

11

Behaag Natuurlijk 2015 Natuurpunt pakt voor het 22ste jaar op rij uit met de grootscheepse campagne ‘Behaag… Natuurlijk’, een actie van de MINA-raad en het gemeentebestuur, op initiatief van Natuurvereniging Natuurpunt. Het is een pleidooi voor duurzaam en streekeigen groen. Hagen, bomen en klimplanten worden aan een democratische prijs aangeboden. Vooral het streekeigen karakter van de beplanting en de betekenis hiervan voor de fauna worden benadrukt.

Bestellen van het plantgoed kan tot uiterlijk 23 oktober, 12 uur. Neem het informatieblad ‘september 2015/ 45ste jaargang – nr.8’ door wanneer die in je bus valt. Hierin ga je het volledig overzicht krijgen van welk plantmateriaal te koop is, de prijslijst, op welk rekeningnummer je stort en het bestelformulier. Rond deze periode raadpleeg je

ook de website van de milieudienst. Extra aanbod: Bijenhotels te koop Het gaat niet zo goed met de bijen. Honingbijen verdwijnen uit hun korven en de wilde bijen doen het zo mogelijk nog slechter. Hoog tijd voor acties! Kortom, voor Natuurpunt een prima moment om ook bijenhotelletjes te koop aan te bieden aan 20 euro. Bewaar het hotelletje enkele maanden, en hang het op een zonnige plaats in je tuin tijdens de komende lente. Van maart tot oktober gaan zich daar boeiende taferelen afspelen met verhalen over verleiding en bedrog, metselaars en behangers, macho’s en huisvrouwen.

Page 12: Kringloopkrant september 2015

12

Wist je trouwens dat wilde bijen niet steken? En dat ze solitair leven en elk een eigen nestje maken, en dat ze vooral bessenstruiken, fruitbomen en andere gewassen bestuiven? Deze bijenhotelletjes worden gemaakt door Den Atelier in Niel en de sociale werkplaats van Natuurpunt in Ekeren, arbeidszorgcentra voor mensen, die omwille van een arbeidsbeperking, niet terecht kunnen in de gewone tewerkstelling.

Aangeboden haagpakketten Er worden 12 verschillende pakketten aangeboden, naargelang de ruimte die je wenst te beplanten. Het plantgoed is tussen 80 en 120 cm groot (behalve de taxus, zie lager). Cursief gedrukte soorten zijn autochtoon. Pakket 1: Houtkant Wie over voldoende ruimte beschikt (een strook van ongeveer 20 m lang en 3 m breed), kan een houtkant aanplanten. Het onderhoud is zeer beperkt: een kapbeurt om de 5 à 10 jaar. Soorten: zomereik, haagbeuk, winterlinde, zoete kers, vogelkers, lijsterbes. 12 planten: 6 soorten, 2 planten per soort, goed voor 20 m. Prijs: 7,50 euro Pakket 2: Houtkant voor natte en moeilijke gronden Een houtkant als pakket 1, maar met soorten die bestand zijn tegen een vochtige bodem. Soorten: zwarte els, grauwe wilg, schietwilg, boswilg, Gelderse roos en hazelaar. 12 planten: 6 soorten, 2 planten per soort, goed voor 20 m. Prijs: 6,50 euro Pakket 3: Geschoren doornloze haag Een echte omheininghaag, waarvan de hoogte afhankelijk is van zijn functie. Deze haag wordt meestal twee maal per jaar gesnoeid: voor en na de zomer. Daardoor kan men de haag de gewenste vorm geven, zodat deze weinig ruimte inneemt. Bloemen en bessen krijgen echter geen kans uit te groeien. Soorten: wilde liguster, veldesdoorn, olm, rode kornoelje, haagbeuk en Gelderse roos. 24 planten: 6 soorten, 4 planten per soort, goed voor 8 m. Prijs: 14 euro

Page 13: Kringloopkrant september 2015

13

Pakket 4: Doornhaag Ondoordringbare haag voor afscherming. Minimale snoei voor bloem en vruchtvorming. Soorten: sleedoorn, eenstijlige meidoorn, egelantier, hondsroos. 24 planten: 4 soorten, 6 planten per soort, goed voor 8 m. Prijs: 13 euro Pakket 5: Bloesem- en bessenhaag Een pakket met bloeiende en bessendragende struiken. Door minimale snoei in het najaar om de 2 jaar zullen de struiken uitbundig bloeien en vruchten dragen, wat heel wat vogels aantrekt. Door de variatie in soorten is bloei verzekerd tot in de zomer. De haag kan naargelang het snoeiritme 1 à 2 m breed worden. Soorten: sleedoorn, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, rode kornoelje, sporkehout en wilde kardinaalsmuts. 24 planten: 6 soorten, 4 planten per soort, goed voor 8 m. Prijs: 13,50 euro Pakket 6: Veldesdoornhaag Haag bestaande uit één plantensoort, geschikt als geschoren tuinafrastering. Ondanks de naam heeft deze haag helemaal geen doornen of stekels. De veldesdoorn wordt ook Spaanse aak genoemd. Mooi fijn blad met opvallende herfstkleur. Daar deze plant vrij humusrijke grond vraagt, is hij minder geschikt voor echte zandgronden. Soort: veldesdoorn - 25 planten. Goed voor 6,25 m. Prijs: 16 euro. Pakket 7: Meidoornhaag Haag bestaande uit één plantensoort, geschikt als geschoren tuinafrastering. Deze sterk doornige plant komt ook tot bloei, indien hij kortgeschoren gehouden wordt. De witte bloemen worden als nectarproducenten bezocht door veel insectensoorten. De rode bessen worden gegeten door allerlei vogelsoorten zoals onze wintergasten, kramsvogel en koperwiek. Soort: eenstijlige meidoorn - 25 planten, goed voor 6,25 m. Prijs: 15 euro

sleedoo

rn

Page 14: Kringloopkrant september 2015

14

Pakket 8: Bijenbosje Een bosje of een haag waarbij vooral aan nectar- en pollenopbrengst werd gedacht. Dat hebben onze wilde bijen immers nodig.

Soorten: egelantier, hondsroos, sporkehout, veldesdoorn, winterlinde en zoete kers. 12 planten, 2 planten per soort. Prijs: 7 euro Pakket 9: Vogelbosje Dit minipakket is bedoeld voor wie geen haag wenst te planten, maar een hoekje vrij heeft voor een klein bosje, een ideaal nestplaatsje voor onze vogels. Soorten: kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, rode kornoelje en sporkehout. 5 planten: 5 soorten, 1 plant per soort. Prijs: 3 euro Pakket 10: Taxushaag Haag bestaande uit één plantensoort, geschikt als geschoren lage tuinafrastering. Taxus is een inheemse naaldboom. Hij groeit goed op zonnige tot beschaduwde plaatsen op vochtige, goed doorluchte, matig voedselrijke, humeuze grond. De plantjes zijn 40 tot 60 cm hoog. Hou er rekening mee dat dit een zeer traag groeiende plant is. Voordeel is dan weer dat je weinig snoeiafval hebt. De plant is giftig. Een taxushaag is onze enige streekeigen haagsoort die ‘s winters groen blijft. Taxus staat de laatste jaren in de belangstelling wegens zijn kostbare inhoudsstof baccatine die gebruikt wordt voor kankerbestrijdende medicijnen. Soort: taxus - 10 planten. Goed voor 2,5 m. Prijs: 16 euro Pakket 11: Haagbeukenhaag Bekende boerenerfhaag, wordt meestal op 1,5 m geschoren, voor en na de zomer. Niet te verwarren met een haag van (rode) beuk. Soort: haagbeuk - 25 planten, goed voor 6,25 m. Prijs: 17 euro Pakket beukenhaag geschrapt Ook al ging het in het verleden om de natuurlijke groene variant, besloten we beukenhaag uit het aanbod te schrappen. In tegenstelling tot de beuk als boom, is de haagvorm ecologisch een stuk minder interessant. Tevens is beuk gevoelig voor vocht, wat vaak het geval is in Kontich, waardoor verzwakking optreedt wat

Page 15: Kringloopkrant september 2015

15

zich uit in aantastingen door schimmels. Daarom werd bij beuk de meeste uitval genoteerd. Lang behoud van het blad omwille van privacy is een veel gehoord argument, doch weinig relevant in het winterseizoen door slechts zeer beperkt gebruik van de tuin. We verwijzen graag naar andere pakketten als alternatief. De haagbeuk is uitermate geschikt als haag en vormt een zeer dichte haagstructuur maar waarom probeert u niet eens een gemengde geschoren haag: door de gespreide bladvorming in het voorjaar en bonte kleurschakering in het najaar, brengt u in alle seizoenen meer variatie in uw tuin. Bomen Naast de traditionele knotwilgen zijn de bomen van het jaar de mispel en de zomereik. Knotwilg Prijs: 3 euro Een mooie landelijke knotwilg bekom je door het aanplanten van een knotwilgpoot. Dit is een tak afgehakt van een andere knotwilg, ongeveer 2,5 m lang en 4 tot 6 cm doorsnede. Indien deze poot ongeveer 60 cm diep wordt geplant, zal ze wortel schieten en uitgroeien tot een volwaardige knotwilg. De knotwilgpoten worden geoogst bij beheer in natuurgebieden van Natuurpunt. Mispel (Mespilus germanica) Prijs: 39 euro

Deze struik bloeit mooi en geeft nog lekkere vruchten ook. Mispel bevrucht zichzelf, dus zijn twee exemplaren voor de bestuiving en vruchtzetting niet nodig. De sierwaarde bestaat in hoofdzaak uit grote witte bloemen die aantrekkelijk geuren. Mispels hebben een niet te natte, kalkrijke grond nodig en zijn absoluut

Page 16: Kringloopkrant september 2015

16

zonaanbidders. In mei - juni komen er grote witte bloemen aan de struik. De zoetige geur is onmiskenbaar. Pas na 3 of 4 jaar geeft de struik vruchten.. De aangeboden bomen hebben een stamomtrek van 10 à 12 cm op 1 m hoogte. De hoogte is ongeveer 2,5 tot 3 m. Er wordt een steunpaal van 2.5 m meegeleverd.

Zomereik (Quercus robur) Prijs: 40 euro Zomereik groeit op diverse standplaatsen, zowel op lichte als op zware gronden mits de doorwortelbaarheid voldoende is. De voorkeur gaat uit naar vochtige leemhoudende en voedselrijke bodems.

De soort is gevoelig voor stagnerend en hoog grondwater. Droogte wordt goed verdragen. De lichteisen zijn afhankelijk van de standplaats: op zandige en droge gronden vraagt de eik veel licht, op kleiige en vochtige groeiplaatsen verdraagt hij meer schaduw. In heel wat Vlaamse bossen is hij de belangrijkste loofboom en van nature dominant. Denk eraan: de zomereik kan tot 40 meter hoog worden met een brede en open kroon. Enkel aan te planten indien daar voldoende ruimte voor is. De aangeboden bomen hebben een stamomtrek van 10 à 12 cm op 1 m hoogte. De hoogte is ongeveer 2,5 tot 3 m. Er wordt een steunpaal van 2,5 m meegeleverd. Individuele planten De klimplanten wilde kamperfoelie, hop en klimop en de haagplant hulst worden individueel verkocht. Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum) Prijs: 4 euro Hop (Humulus lupulus) Prijs: 4 euro Bosrank (Clematis vitalba) Prijs: 4 euro Hulst (Ilex aquifolium) Prijs: 2 euro per stuk

Page 17: Kringloopkrant september 2015

17

TERUG VAN WEGGEWEEST: AANBOD COMPOST Indien je gebruik wil maken van het aanbod van gratis compost, dien je een recipiënt mee te brengen naargelang de gewenste hoeveelheid: stevige zak, aanhangwagentje,... Reken op een emmer per drie plantgaten voor hagen en twee emmers voor het aanplanten van een boom.Gelieve op het bestelformulier aan te duiden of je belangstelling hebt. Maximaal 2 m³ en zo lang de voorraad strekt.

Een info-avond wordt georganiseerd op zaterdag 26 september 2015 om 11 uur in het Ecohuis ‘t Kleibrood, ’s Herenbaan 129 in Boom. Kom je met de auto dan kan je best parkeren op een parking in de Beukenlaan of in de Acacialaan. Beide parkings zijn op wandelafstand van het

Ecohuis ’t Kleibrood. Info: 03 887 13 72 of [email protected] Tijdens deze avond stelt Natuurpunt, in samenwerking met de gemeente Boom de 22ste editie van Behaag...Natuurlijk voor. Tijdens een presentatie worden de pakketten en prijzen voorgesteld. Tevens wordt de campagne: Plant van Hier voorgesteld. In de tuin van het Ecohuis werden de verschillende haagplanten, die te koop worden aangeboden, aangeplant zodat de deelnemers meteen een idee hebben hoe de planten eruit zien. Inkom is gratis.

Je vindt ook meer informatie op www.natuurpunt.be/behaag Hier vind je o.a. afbeeldingen van de aangeboden planten en verwijzingen naar botanische

websites.

Ook zin om te kringlopen? Kringlopen, de nieuwe en actieve levensstijl voor iederen die milieubewust wil consumeren. Wij zoeken mensen die contact zoeken met anderen, graag composteren, tuinieren, kippen houden, milieubewust zijn, …

en graag hun kennis delen met anderen. Je bent welkom!

Wil je graag vrijblijvende informatie? Contacteer ons via [email protected] of via 03 450 78 69

Page 18: Kringloopkrant september 2015

18

Belangrijke evenementen in het najaar 2015! De Sapmobiel® in Waarloos op 29 en 30 september! Heb je zelf appels van hoogstamfruit in de tuin staan? Je kan dan na inschrijving, minimaal 75 kg tot maximaal 250 kg appels laten persen door De Sapmobiel® die ter beschikking wordt gesteld door de gemeente Kontich en de Boomgaardenstichting. Deze fruitpers staat op dinsdag 29 en woensdag 30 september 2015 op de parking van het Berkenhof, Ferdinand Maesstraat 95, 2550 Kontich, telkens van 10 tot 17 u. De Sapmobiel® is een grote aanhanger waarop een fruitpers en pasteurisatiemodule zijn gemonteerd, die de appels rechtstreeks verwerken tot jouw eigen, verpakt appelsap. Het fruit gaat eerst door een wasmodule, vervolgens door een rasp en bandpers waarna het sap via een buisfilter en opslag in de pasteurisatiemodule terechtkomt. Hier krijgt het een kortstondige pasteurisatie bij 80 °C. Vervolgens wordt het onmiddellijk afgevuld in een kiemvrije bag-in-box van 5 of 3 liter, waardoor het sap minstens 18 maanden houdbaar is. Eenmaal geopend nog minstens 2 maanden te gebruiken. Er kan helaas geen ander soort fruit geperst worden, hou hier rekening mee. Inschrijven gebeurt enkel via [email protected] of bel naar 012 39 11 88.

Page 19: Kringloopkrant september 2015

19

Aanbod lessenreeks omtrent tuinieren De milieudienst organiseert voor de derde keer een lessenreeks omtrent tuinieren. Deze nieuwe reeks loopt in het verlengde van de vorige maar je hoeft deze zeker niet te hebben gevolgd om nu deel te nemen. Het gaat om volgende lessen, ze vinden plaats in het najaar:

Snoeien van Pitfruit, dinsdag 22/09/2015;

Ecologische siertuin, dinsdag 27/10/2015. Alle lessen gaan door in de Bibliotheek van Kontich, zaal Sint-Jans, Sint-Jansplein 8, 2550 Kontich, telkens om 19.30 u. en duren 2,5 u. met korte pauze. De lesgevers zijn aangesloten bij vzw Tuinhier Je kan meer lezen op http://www.tuinhier.be/ De les is volledig gratis en toegankelijk voor iedereen Je inschrijven is wel verplicht, beperkte plaatsen. Inschrijven kan via [email protected] of via 03 450 78 68. Dag van het eetbare landschap – 20 september 2015 - Openluchtmuseum van Bokrijk Sterrenbanket met voedseloverschotten – 20 september 2015 – van 12 tot 18 uur - picknick op basis van voedseloverschotten op de Broeltorens en de Verzetskaai in Kortrijk Natuurfestival – 3 & 4 oktober 2015 – www.west-vlaanderen.be/nachtegaal Open bedrijvendag IGEAN – 4 oktober – van 10 tot 17 uur - composteersite te Brecht Floraliën in Gent – 22 april tot 1 mei 2016

Page 20: Kringloopkrant september 2015

20

Advies van een kringloopkracht nodig? Raadpleeg de vrijwilligers:

Naam Adres Telefoon / E-mail

Beyens Robert Peter Benoitlaan 21 03 457 76 11

Ceulemans Frans Dennenlaan 5 03 457 97 41

De Bruyn Erik Mechelsesteenweg 163

03 457 16 07

Filliers Ingrid Drabstraat 199 0473 22 16 82

Hendrickx Jos Koningin Astridlaan 110

03 457 13 19

Laenens Steve Groeningenlei 76 03 457 85 66

Voorbraeck Danny danny.voorbraeck@

telenet.be

‘Why try to explain miracles to your children when you can just have them plant a garden.’ Tobert Brault ‘Een tuin aanleggen, is geloven in de toekomst.’ Audrey Hepburn ‘In onze kringlooptuin genieten we van vrolijke bloemen, geurende struiken, fluitende vogels, fladderende vlinders, lekker en zelfbereid eten en drinken, familie en vrienden, een heerlijk zonnetje en vele ontspannen momenten’ Één van de hoera-kreten tijdens het Kringloopweekend