Bakery Next 16 2012

32
Opinie: Menno ’t Hoen reageert op alle commotie over volkoren Nederlandse bakkers bakken 3FM Serious Request broodje De vakkrant voor bakkend Nederland! Nieuwe belastingwet legt bom onder MKB-krediet Het Belastingplan 2013, een wetsvoorstel dat op korte termijn in de Tweede Kamer wordt behandeld, vormt een rem op kredietverlening, waaronder leasing en leverancierskrediet. In de nieuwe belastingwet staat een wijziging op het gebied van bodemzaken, die leasemaatschappij- en en andere kredietverleners dwingt voorzichti- ger te zijn met het geven van financiering. • Lees verder op pagina 21 ‘Domme ondernemers zijn succesvoller!’ We geven in Nederland ruim 30 miljard euro per jaar uit aan onderwijs. De huidige kabinetsfor- mateurs denken met ‘goede’ scholing onderne- merschap en innovatie te stimuleren. Olaf Rut- ten waagt dit te betwijfelen, ondernemerschap leer je niet alleen in de collegebanken. Veel succesvolle ondernemers hadden op school de grootste moeite om overeind te blijven. • Lees verder op pagina 19 Terugblik op de Iba De IBA 2012 in München bood de 70.000 bak- kers, banketbakkers, cateraars en beleidsmakers in de levensmiddelendetailhandel een blik in de toekomst De bezoekers kwamen uit 177 landen naar de beurs.. Er was sprake van een nieuw record: 1.255 exposanten uit 58 landen zorgden voor een compleet overzicht van de markt. • Lees verder op pagina 26 20 24 Jaargang 2 | Week 44 | 2012 | Nummer 16 16 DE VAKKRANT VOOR BAKKEND NEDERLAND

description

De vakkrant voor de bakkerijbranche. Een unieke bladformule voor en door professionals uit de bakkerijbranche. Vol actualiteiten, opinie, introducties, vraag- en aanbod, wetenswaardigheden. Kortom het blad waar de sector van achter het bureau, voor de oven tot in de winkel op zit te wachten.

Transcript of Bakery Next 16 2012

Page 1: Bakery Next 16 2012

Opinie: Menno ’t Hoen reageert op alle commotie over volkoren

Nederlandse bakkers bakken 3FM Serious Request broodje

De vakkrant voor bakkend Nederland!

Nieuwe belastingwet legt bom onder MKB-kredietHet Belastingplan 2013, een wetsvoorstel dat op korte termijn in de Tweede Kamer wordt behandeld, vormt een rem op kredietverlening, waaronder leasing en leverancierskrediet. In de nieuwe belastingwet staat een wijziging op het gebied van bodemzaken, die leasemaatschappij-en en andere kredietverleners dwingt voorzichti-ger te zijn met het geven van financiering.

• Lees verder op pagina 21

‘Domme ondernemers zijn succesvoller!’We geven in Nederland ruim 30 miljard euro per jaar uit aan onderwijs. De huidige kabinetsfor-mateurs denken met ‘goede’ scholing onderne-merschap en innovatie te stimuleren. Olaf Rut-ten waagt dit te betwijfelen, ondernemerschap leer je niet alleen in de collegebanken. Veel succesvolle ondernemers hadden op school de grootste moeite om overeind te blijven.

• Lees verder op pagina 19

Terugblik op de Iba De IBA 2012 in München bood de 70.000 bak-kers, banketbakkers, cateraars en beleidsmakers in de levensmiddelendetailhandel een blik in de toekomst De bezoekers kwamen uit 177 landen naar de beurs.. Er was sprake van een nieuw record: 1.255 exposanten uit 58 landen zorgden voor een compleet overzicht van de markt.

• Lees verder op pagina 26

20

24

Jaargang 2 | Week 44 | 2012 | Nummer 16 16D E V A K K R A N T V O O R B A K K E N D N E D E R L A N D

Page 2: Bakery Next 16 2012

|2

Oftewel in normaal Nederlands: Laat zien wat je waard bent! 11 oktober De Rekenkamer. Bijna 600.000 kijkers zaten voor de buis. Bakkers, consumenten andere ‘belanghebbenden’. We waren er allemaal getuige van hoe de discussie vooral over de prijs(verschillen) en de kosten ging. Als je vluchtig keek gebruik-te iedereen, van ambachtelijke- tot industriële bakker, zo’n beetje dezelfde ingrediënten. Tsja, dan is het verschil wel heel groot tus-sen de ambachtelijke bakker en de supermarkt. Garm Besseling verdedigde het ambacht, door met oprechte trots te vertellen dat de bakker er liefde in stopt. Dat is dan de liefde waarvoor je als consument dan kennelijk wel betalen moet? Maar hoe herken je die liefde? En wil je als consument voor liefde betalen? Of merk je dat aan het brood, of aan de benade-ring in de winkel, of moet je dat dan maar geloven?

Je voelt het aan alles. De valkuil van de prijsdiscussie stond en staat nog steeds wagenwijd open. Een we zien het allemaal. Dat is hetzelfde als de Belg die op straat op een afstand van vijftig meter een bananenschil ziet liggen en dan roept: ‘Nee hè, daar ga ik weer!’ Je moet er dus omheen lopen, het ontwijken. Een andere weg kiezen. Voor de ambachtelijke bakker, heet die weg ‘onderscheid’ en toegevoegde waarde. Ik weet het, het zijn nogal eens container-begrippen, modewoorden, maar ze zijn zo ongelofelijk waar! Laat de passie, die Garm Besseling, Joep Gommans en vele anderen hebben voor het vak en dat ook uitstralen een voorbeeld zijn voor vele collega’s. Je hebt namelijk mensen die het doen gebeuren, mensen die het zien gebeuren en mensen die zich afvragen wat er allemaal gebeurt. Zorg dat je bij de eerste groep hoort. Dan neem je initiatieven. Ook richting de consument. Uiteindelijk beslist hij of zij waar de euro’s die aan het dagelijks brood worden besteed, terecht komen. In de kassa van de bakker, of in de kassa van de supermarkt.

De boodschap is helder. De bak-ker moet nóg meer de consument opzoeken. Actief en vooral zelf, persoonlijk dus. Met alle respect voor de vele goede winkeldames, maar de bakker die als vakman de creativiteit uitstraalt kan het ver-schil maken. Wees nou eerlijk, het is toch prachtig als de chef-kok bij jou aan tafel komt uitleggen waar hij je heerlijke creatie van gemaakt

heeft. Dan krijgt een lekker pro-duct een gezicht, een handteke-ning. Meerwaarde. En dààr gaat het om. Om meerwaarde. Niet om kostprijzen. Natuurlijk spelen die een rol, maar als deze de doorslag gaan geven, is de bakker verlo-ren en dat is absoluut niet nodig. Uit (bijna) dezelfde ingrediënten vind ik nog steeds het brood van de ambachtelijke bakker lekker-der dan zelfs de beste variant van de plaatselijke supermarkt, maar men hoort mij niet zeggen dat het brood van de supermarkt slecht is. Zeker niet. En juist daar schuilt het gevaar. Hoe lang blijft de bakker de voorsprong houden op kwali-teit, als toch iedereen met dezelfde grondstoffen werkt?

Inhaken op (lokale) gebeurtenis-sen en actuele zaken zijn voor een bakker vele malen gemakkelijker dan voor de supermarkt. En ook dat persoonlijke contact. Natuur-lijk is dat vaak niet zo heel een-voudig, want de nachtelijke werk-tijden staan dat behoorlijk in de weg. Dan zou je bijvoorbeeld met een groot TV scherm in de winkel kunnen werken waar de bakkerij in bedrijf te zien is. En waar de bakker zich ook aan zijn wach-tende klanten kan presenteren en een boodschap mee kan geven.

De consument, het publiek pro-actief opzoeken dus. Het ambacht in de schijnwerpers. Mooie voor-beelden zijn de aandacht in RTL4 Koffietijd voor Echte Bakker De Koning en straks de actie met het Serious Request Broodje in het glazen huis. Ook het Schoolont-bijt is zo’n moment dat de bran-che het publiek opzoekt. 2 en 3 november had ook zo’n moment kunnen zijn. Maar dat is een gemiste kans, nu dat volgens de organisatoren wegens ‘gebrek aan inschrijvingen’ moet worden uit-gesteld. Kwestie van slecht orga-niseren, of is het echt desinteresse onder de ambachtelijke bakkers?. Wie het weet mag het zeggen Ik mag toch hopen op het eerste? Of is de wens de vader van de gedachte? Nee toch?

Hans Sangers

COLOFON

2e jaargang, week 44, 2012, nr. 16

Bakery Next, de vakkrant voor bak-kend Nederland. Een unieke bladfor-mule voor en door professionals uit de bakkerijbranche.

Verschijnt 18 x per jaar

Uitgave van:Addictive MediaSchoolstraat 6, 8603 XL SneekTel: 0515-432140Fax: 0515-432153www.addictivemedia.nl

BE OUR NEXT FRIEND:Nederland € 70,00 per jaar excl. 6% btw. Extra nummer € 6,50 (excl. btw en verzendkosten) ‘Be our next friend’ kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd. Als vakkrant zijnde, hanteren wij de opzegregels uit het verbintenissenrecht. Wij gaan er van uit dat u de krant ontvangt uit hoofde van uw beroep. Hierdoor wordt ‘Be our next friend’ steeds stil-zwijgend met een jaar verlengd.

Redactie:Hans SangersWendy Noordzij

Redactieadvies:Robert van de Leur, Coen de Kok, Frans Stommel, Gert-Jan Venema.

Aan dit nummer werkten mee: Frederik Jan van der Meulen, Loura Keijzer, Joep Gommans, Clous van Mechelen, Olaf Rutten

Fotografie:Coverfoto: ZeelandiaFoto hartpagina: Puratos

Verkoop:André SchoppenTel: 0515-432140 / [email protected] WubsTel: 0515-432140 / [email protected]

Vormgeving: Peter Tiel Paula Kuiper

Druk: Dijkman offset

ISSN: 2212-8247

Disclaimer: De Redactie van Bakery Next stelt zich niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden berichten of gedane uitspraken en behoudt zich het recht voor om ingezonden artikelen te weigeren of in te korten. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of overgenomen in welke vorm dan ook, zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van de uitgever.

Opinie: Menno ’t Hoen reageert op alle commotie over volkoren

Nederlandse bakkers bakken 3FM Serious Request broodje

De vakkrant voor bakkend Nederland!

Nieuwe belastingwet legt bom onder MKB-kredietHet Belastingplan 2013, een wetsvoorstel dat op korte termijn in de Tweede Kamer wordt behandeld, vormt een rem op kredietverlening, waaronder leasing en leverancierskrediet. In de nieuwe belastingwet staat een wijziging op het gebied van bodemzaken, die leasemaatschappij-en en andere kredietverleners dwingt voorzichti-ger te zijn met het geven van financiering.

• Lees verder op pagina 21

‘Domme ondernemers zijn succesvoller!’We geven in Nederland ruim 30 miljard euro per jaar uit aan onderwijs. De huidige kabinetsfor-mateurs denken met ‘goede’ scholing onderne-merschap en innovatie te stimuleren. Olaf Rut-ten waagt dit te betwijfelen, ondernemerschap leer je niet alleen in de collegebanken. Veel succesvolle ondernemers hadden op school de grootste moeite om overeind te blijven.

• Lees verder op pagina 19

Terugblik op de Iba De IBA 2012 in München bood de 70.000 bak-kers, banketbakkers, cateraars en beleidsmakers in de levensmiddelendetailhandel een blik in de toekomst De bezoekers kwamen uit 177 landen naar de beurs.. Er was sprake van een nieuw record: 1.255 exposanten uit 58 landen zorgden voor een compleet overzicht van de markt.

• Lees verder op pagina 26

20

24

Jaargang 2 | Week 44 | 2012 | Nummer 16 16D E V A K K R A N T V O O R B A K K E N D N E D E R L A N D

Van de redactie

BakeryNext •nlRegelmatig willen wij u als lezer een stelling voorleggen en u vragen om hierop te reageren door het er mee eens te zijn, of juist niet. Het liefst gebruiken wij dan stellingen, die u bijzonder aanspreken.

Mail uw stelling naar [email protected] of vul de deze bon in en stuur deze naar Redactie Bakery Next, Schoolstraat 6 8603 XL Sneek. Faxen mag ook: 0515-421260.

Mijn stelling die ik eens aan de collega’s in de branche wil voorleggen is:........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

U blijft anoniem! Niemand weet dat de stelling van u afkomstig is.

Be good and tell it!

Op de eerste dag van de Week van de Veiligheid (8 tot en met 14 oktober 2012) is het Hoofdbe-drijfschap Detailhandel (HBD) gestart met een actiecampagne voor meer veiligheid in de win-kels. Deze campagne, die loopt tot en met maart 2013 en houdt in dat bij 10.000 winkels in Neder-land een gratis Veiligheidscheck wordt uitgevoerd. De Veilig-heidscheck omvat een quickscan op 12 snel te controleren risico-punten in en rond de winkel. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie verrichtte samen met HBD-voorzitter Elrie Bakker, de landelijke aftrap en deed de eerste Veiligheidscheck in winkelcentrum In de Bogaard in Rijswijk.

De campagne ‘Hoe veilig is uw zaak? Doe de veiligheidscheck!’ is bedoeld om winkeliers beter bewust te maken wat zij zelf kunnen doen om de veiligheid in en rond de winkel te vergroten. Dat kan al met eenvoudige maatregelen die relatief weinig tijd en investeringen vergen en veel opleveren. Voor de Veilig-heidschecks wordt samengewerkt met ROC’s die opleidingen verzor-gen op het gebied van veiligheid. Het mes snijdt zo aan twee kanten: de ondernemers krijgen veiligheids-advies en de leerlingen doen nuttige praktijkervaring op. Tot en met eind maart 2013 wordt bij in totaal 10.000 winkels een Veiligheidscheck uitgevoerd. In de Week van de Veiligheid werden win-kels in Rijswijk, Zwolle, Arnhem, Huizen en Bussum gecheckt. Onder

begeleiding van het Hoofdbedrijf-schap Detailhandel voeren ROC-studenten de Veiligheidschecks in de winkels uit. Zij controleren – in hun beveiligingsuniform – de win-kels op 12 belangrijke aandachts-punten. Dat gaat om zichtbare zaken, zoals de aanwezigheid van camera’s, een confrontatiemonitor (waarop de klant zichzelf kan zien), de aanwezigheid van huisregels, het gebruik van een afroomsysteem, een overzichtelijke winkelinrichting, etc. Ook de alertheid van mede-werkers wordt gecheckt. Zo wordt gekeken of de klant begroet wordt als hij de winkel binnenkomt. Na afloop van de quickscan krijgt de ondernemer de veiligheidschecklist met de uitslag, en aanvullende tips & tools. Daarmee kan hij zelf maat-regelen nemen ter verbetering van punten die nog niet in orde zijn.

ActiewebsiteDe campagne omvat ook een actie-website: www.hoeveiligisuwzaak.nl Op deze site is te lezen waar en wanneer de Veiligheidschecks wor-den gehouden. Een filmpje laat zien wat de Veiligheidscheck inhoudt. Men kan men Veiligheidscheck ook downloaden, om zelf de quickscan uit te voeren. Dat kan interessant zijn voor winkeliers op plaatsen waar de Veiligheidscheck niet door ROC studenten zal worden uitge-voerd.

Gratis veiliGheidscheck voor 10.000 winkels

Landelijke campagne gestart in Week van de Veiligheid

Compliment voor een collega of leverancier? Laat het ons weten op

[email protected]

Page 3: Bakery Next 16 2012

| 3

KUNSTSTOFWAND- ENPLAFONDBEKLEDING

Wij maken uw wanden en plafonds weer als nieuw!

Wij zijn specialist in bekleden van wanden en plafondsmet kunststofprofielen voor alle bedrijven in de

voedingsmiddelenindustrie

Wij plaatsen tevens scheidingswanden al danniet voorzien van ramen, deuren of isolatie.

Geen werkuitval tijdens montage (wij werken ook ‘s nachts en in weekenden)!Vraag nu een gratis informatiemap aan, of een vrijblijvende gratis offerte!

Roth, klasse met kunststof!

Roth Kuststof Wand & PlafondbekledingVrusschenhusken 2A

6422 PL Heerlentel. 045 - 541 75 71fax 045 - 543 29 95e-mail: [email protected]: www.firmaroth.nl

- 5 jaar garantie - Koude- en hittebestendig- Isolerend/geen onderhoud - Spuitwaterdicht- Makelijk te reinigen - Condensvrij- Stoot/slagvast - Naadloos

KUNSTSTOFWAND- ENPLAFONDBEKLEDING

Wij maken uw wanden en plafonds weer als nieuw!

Wij zijn specialist in bekleden van wanden en plafondsmet kunststofprofielen voor alle bedrijven in de

voedingsmiddelenindustrie

Wij plaatsen tevens scheidingswanden al danniet voorzien van ramen, deuren of isolatie.

Geen werkuitval tijdens montage (wij werken ook ‘s nachts en in weekenden)!Vraag nu een gratis informatiemap aan, of een vrijblijvende gratis offerte!

Roth, klasse met kunststof!

MONTAGE

Roth Kunststof Wand & PlafondbekledingVrusschenhusken 2A

6422 PL Heerlentel. 045 - 541 75 71fax 045 - 543 29 95e-mail: [email protected]: www.firmaroth.nl

- 5 jaar garantie - Koude- en hittebestendig- Isolerend/geen onderhoud - Spuitwaterdicht- Makelijk te reinigen - Condensvrij- Stoot/slagvast - Naadloos

NieuwPVC VloeistofdiChte

Vloeren (HACCP goedgekeurd)

iN het assortimeNt

BEL-OLIEBOL

De nieuwste en goedkoopste doseermachine met lift van Nederland

Bel voor de introductieprijs 06 53831798

www.doseermachine.nl

TEL. (020) 624 60 02FAX (020) 620 89 39EMAIL:[email protected]

BedrijfskledingBetereSEDERT 1891

J . ZOETELIEF B.V.

VAN SLINGELANDTPLEIN 51051 DD AMSTERDAMHOMEPAGE: www.zoetelief.nl

Telefoon: 020-6246002 Fax: 020-6208939 E-mail: [email protected] www.zoetelief.nl

VV-mei12-Zoetelief.indd 1 03-05-12 13:19

Maatwerk bedrijfskleding is

onze standaard

Na de zomer is bakkerij Vene-kamp vanuit de tijdelijke bak-kerijlocatie terugverhuisd, naar de originele bakkerij aan de Fer-dinand Bolstraat in Amsterdam. Circa 2 jaar geleden moesten de bakkerij en de winkel vanwege de bouw van De NoordZuidLijn verhuizen naar een tijdelijke locatie aan de Ceintuurbaan.

Naast de huidige bakkerij komt een metrostation voor De Noord-ZuidLijn. Vanwege verzakkingsge-vaar diende het bakkerijpand een nieuwe fundering te krijgen om er zo ook voor te zorgen dat het pand geen schade zou oplopen, vanwege de werkzaamheden onder de grond.TenBa heeft Koert van Egmond, eigenaar van bakkerij Venekamp, in dit project begeleid door onderhan-delingen te voeren met de Noord-ZuidLijn over de verhuizing en bijkomende kosten. Daarnaast is het nieuwe bakkerij plan ontwikkeld en is door TenBa de volledige bak-kerijrealisatie gecoördineerd. Het bakkerijpand werd eerst door de NoordZuidLijn volledig gestript en voorzien van een nieuwe fundering, kelder en begane grond vloer. Dit

alles gebeurde terwijl de Noord-ZuidLijn ook bezig was rondom het pand met sloop- en bouwwerk-zaamheden voor het metrostation. Tal voor voorzieningen en bouw-kundige zaken konden pas in de daadwerkelijk afbouwfase van de bakkerij worden opgelost, omdat er

voor die tijd geen zicht was op hoe het pand eruit zou komen te zijn.Nadat de NoordZuidLijn het casco pand weer had overgedragen aan bakkerij Venekamp is de afbouw en inrichting van de bakkerij door

TenBa in gang gezet. Gedurende deze hele periode is de planning strak in de gaten gehouden, omdat de tijdelijke bakkerij locatie aan een huurcontract werd gehouden. Met de verhuizing realiseerde TenBa de complete afbouw en inrichting binnen de gestelde planning en

produceert de splinternieuw inge-richt bakkerij en de door Emondt ingerichte winkel weer op de ver-trouwde locatie aan de Ferdinand Bolstraat.

Bakkerij Venekamp weer aan de Ferdinand Bolstraat

De economische crisis beïnvloedt de groei van het midden- en kleinbedrijf in de EU negatief. Schattingen laten zien dat er tussen 2008 en 2011 zo goed als geen groei in de MKB-werkge-legenheid is geweest, hoewel er verschillen bestaan tussen de afzonderlijke lidstaten. Verder presteert het MKB in de high- en medium-tech-sectoren en in de kennisintensieve dienstverlening beter dan in andere sectoren. Dit blijkt uit de SME Performance Review, een onderzoek van Eco-rys in opdracht van de EC. RuggeNgRAAt vAN De ecoNomieHet MKB is de ruggengraat van de Europese economie. Met in totaal zo’n 20,7 miljoen bedrijven beslaat het meer dan 99 procent van alle

bedrijven in de EU. Het onderzoek wijst uit dat groei van het MKB in 2011 praktisch tot stilstand is geko-men. Er zijn echter ook positieve signalen in verschillende afzonder-lijke lidstaten voor 2012. Recente cijfers tonen aan dat de MKB-sector zich in steeds meer lidstaten herstelt, met slechts drie lidstaten die een daling van de toegevoegde waarde en werkgelegenheid tonen (in 2009 nog 22 lidstaten). Voor 2012 wordt verwacht dat nog maar twee landen in deze negatieve situatie verkeren. PRestAties NeDeRlAND Het MKB in Nederland heeft moeite gehad om uit de crisis te komen. De prestaties op toegevoegde waarde en werkgelegenheid in 2011 lagen nog steeds onder het niveau van 2008. Een lichtpunt is dat voor 2012

verwacht wordt dat het Nederland-se MKB op toegevoegde waarde én op werkgelegenheid licht zal groeien. Ecorys stelt dat voor het bereiken van solide MKB-prestaties in de toekomst een optimaal func-tionerend ondernemingsklimaat essentieel is. Dit geldt vooral voor de high-tech en kennisintensieve sectoren (elektronica, geneesmidde-len, juridische en boekhoudkundige diensten, wetenschappelijk onder-zoek en de creatieve sector). Het onderzoek toont tevens het belang van de rol van universiteiten in het overbruggen van de kloof tussen onderzoek in de publieke sector en het bedrijfsleven, om meer innova-tieve starters te stimuleren. Bron: Briskmagazine

MKB in Europa vertoont tekenen van herstel

Page 4: Bakery Next 16 2012

|4

van der Pol Product van de maand november

BoerenstrudelAls product van de maand heeft Van der Pol voor november gekozen voor de Boerenstrudel. Dat is een voorgerezen roomboter bake-off diepvriesproduct. Een hartige snack, gevuld met blokjes ham, uien en een bechamelsaus en tot slot gegratineerd met kaas De strudels moeten 25 à 26 minuten gebakken worden op 165 à 175 °C, met veel stoom. Ze wegen per stuk 130 gram en ze zijn per 50 stuks verpakt in een doos. Het artikelnummer is 07620. Gedurende de maand november met 15% korting via de grossier.

Ambachtelijke bakkers kun-nen zich onderscheiden met een nieuw keurmerk: De Bewuste Bakker. Dit nieuwe keurmerk staat voor ambachtelijke bakkers die een stap verder gaan met het reduceren van zout in brood. De Bewuste Bakker vermindert het zoutgehalte verder dan de norm van 1,5 procent op meelbasis, welke per 1 januari 2013 ingaat. De Bewuste Bakker kan tot wel 50% onder deze norm uitkomen. Het brood van deze bakkers blijft daarbij net zo lekker smaken als de consument van hen gewend is. Deze claim is afkomstig van Akzo-Nobel Salt Specialties. Een teveel aan zout, ofwel natrium, wordt in verband gebracht met een ver-hoogde kans op hart- en vaatziek-ten. Ongeveer 25% van het zout dat de gemiddelde Nederlander iedere

dag consumeert komt uit brood. Consumenten kunnen hun dage-lijkse zoutinname dus aanzienlijk beperken door brood met minder zout te eten. De bakkerijbranche zet een gezonde stap door het zoutgehalte per 1 januari 2013 terug te brengen van 1,8 naar 1,5 procent op meelba-sis. Bakkers met het keurmerk De Bewuste Bakker gaan nog een stap verder door het zoutgehalte onder de 1,5 procent te reduceren. Zij kunnen het zoutgehalte verlagen tot slechts 0,75 procent op meelbasis. Het nieuwe keurmerk De Bewuste Bakker laat zien dat het eenvou-dig is om zout te verminderen en toch lekker brood te bakken. Dit is mogelijk dankzij Suprasel® OneGrain®, een nieuw product van AkzoNobel Salt Specialties. Het

bijzondere aan dit nieuwe zout is dat iedere korrel bestaat uit normaal keukenzout, een mineraalzout en een natuurlijk aroma (gistextract), waardoor het product exact dezelfde werking heeft als keukenzout. Met Suprasel OneGrain hoeven bakkers de receptuur en bereidingswijze van hun brood niet aan te passen. Testen van het Nederlands Bak-kerij Centrum (NBC) wijzen uit dat zowel volume, uiterlijk, structuur, malsheid als smaak van het brood gelijk blijven.Bakkers zijn volgens de producent enthousiast over de eenvoudige toepassing en de positieve reacties van hun klanten: Arjan Marsman van Bakkerij Slomp uit Westerhaar stelt: ‘Met Suprasel OneGrain kun-nen wij voldoen aan de richtlijnen en hoeven we toch weinig tot geen aanpassingen in de deegverwerking te maken.’

Peter de Kruyf, (Ambachtsbakker de Kruyf, Mijdrecht): ‘OneGrain-zout maakt voor het productieproces geen verschil. En de klanten zijn blij met gezonder brood.’Bas van Esch van Bakkerij van Esch uit Zevenhuizen vertelt: ‘Veel van onze klanten die het brood kopen met OneGrain zijn blij. Ze krijgen in één klap de helft minder zout binnen, maar de smaak wordt niet aangetast.’

Bakkers kunnen gratis kennisma-ken met Suprasel OneGrain en zelf ervaren hoe gemakkelijk het is om zout te reduceren. Meer informatie hierover staat op www.debewuste-bakker.nl/bakkers/gratis-proberen. Deelnemende bakkers die het zoutgehalte terugbrengen tot onder de norm van 1,5 procent op meelba-sis, komen in aanmerking voor het keurmerk ‘De Bewuste Bakker’. Zij ontvangen een gratis communica-tiepakket met deursticker, posters en leaflets. De Bewuste Bakkers krijgen tevens ondersteuning in de vorm van zowel landelijke als regionale publiciteit.

Ondanks een zorgvuldige plan-ning houden de winkels van Bak-kerij Jonker dagelijks een aantal onverkochte broden over. Sinds kort worden deze broden verza-meld door GP Groot Afvalver-werking en omgezet in speciaal Biogas. Toen de bedrijfswagens van Bakkerij Jonker aan vervan-ging toe waren was de keuze snel gemaakt: een Iveco bus en een Fiat Fiorino, beide geleverd door Twisk Trucks en die allebei rijden op Biogas. Eigenlijk rijden deze nieuwe bedrijfswagens dus op het eigen oude brood!

Naast deze milieuvriendelijke wijze van bezorgen, doet Bakkerij Jonker nog meer voor een groenere toe-komst met de nieuwste producten in de lijn ‘Hart voor Westfriesland’. Speciaal voor deze producten zoeken, proeven en selecteren de

bakkers de allerbeste lokale ingredi-enten. Smaakvolle, eerlijke en pure producten. En door producten uit de regio te halen worden er minder transportkilometers gemaakt en dat

scheelt weer CO2 uitstoot. Voor het nieuwste Molenbrood en Molen-speculaas selecteerden de bakkers van Jonker het Biologische Molen-meel van Korenmolen ’t Roode Hert

in Alkmaar. In oude geschriften is er al sprake van een molen op deze plaats sinds 1610. Op wind-kracht wordt hier het biologisch verbouwde graan vermalen tot Biologisch Molenmeel. Het afvullen van de zakken meel wordt gedaan door mensen van Fermento met een verstandelijke beperking.

Nieuw in het assortiment is ook de Klaverkaascroissant. De kaas wordt gemaakt in de Westfriese kaasma-kerij van de familie Klaver. Speciaal voor de nieuwe Klaverkaascroissant selecteerden de bakkers de Boeren Jong Belegen Klaverkaas, die onge-veer 8-10 weken heeft gerijpt. De rijke Westfriese kleigrond zorgt voor mals gras en dat levert uiteindelijk melk op van bijzondere kwaliteit. Dat maakt de smaak van deze crois-sant tot wat hij is.

‘De Bewuste Bakker’ zet nieuwe norm voor minder zout in brood

Auto’s bakkerij Jonker rijden op oud brood

Met de overname van Nutribake in Zwitserland heeft Bakels de beschikking gekregen over een groot assortiment authentieke broodmixen. De eerste introduc-tie van dit ruime assortiment is nu een feit, want vanaf nu is Pane Maggia verkrijgbaar. Dit brood dat al eeuwenlang met veel trots en traditie wordt gebakken in het Maggiadal in Zwitserland is een sterk aromatisch brood met een authentieke smaak. De oorsprong hiervan zit in het lange proces, bijna 24 uur, voordat Pane Mag-gia klaar is. Pane Maggia heeft hierdoor ook de karakteristieke knapperige korst en een kruim met ruime poriën. Het wordt gemaakt van extra donker Ruchmehl, blijft onder andere door de hoge wateropname lang vers en is clean label. Pane Maggia past in de huidige trend van e-nummervrij, authentiek en ambachtelijk. De mix voor Pane Maggia is erg gebruiks-vriendelijk, want er hoeft alleen nog maar water, gist en zout aan toegevoegd te worden.Pane Maggia past bij het ontbijt, bij soep, bij kaas en wijn. Ook

gedroogd als toast met wat krui-denboter is het zeer geschikt. Door zijn ronde vorm en zijn afmeting en de speciaal meegeleverde papieren broodzakken valt Pane Maggia op in het broodschap.

Bij de introductie van Pane Maggia ontvangen de bakkers een toon-bankleaflet, verschillende verwer-kingsrecepturen (o.a. voor gevuld brood) en speciale papieren Pane Maggia-broodzakken.

Bakels introduceert Pane Maggia

Beedigd Makelaar OG en gecertificeerd TaxateurLijsterbeslaan 8, 3831 XK LeusdenT 31(0)33 432 35 52, F 31(0)84 836 63 [email protected]

Te koop banketbakkerij met broodverkoop, gelegen in plaats-je in het noorden van Gronin-Gen. Het betreft hier echt een leuke dorpsbakkerij welke uiter-mate geschikt is voor creatieve en enthousiaste handen, hier is een ruime woning bij aanwezig. Dit is een perfecte banketbakke-rij voor startende ondernemers, Bel ons gerust voor aanvullende informatie.

Te koop broodbanketbakke-rij gelegen op goede locatie in Den HaaG, het overgrote deel van de omzet wordt gerealiseerd door broodverkoop, het banket aandeel is minimaal.Deze bakkerij is 3 maanden in het jaar gesloten dus omzet stijgende mogelijkheden zijn ruimschoots aanwezig zowel de inventaris als de onroerende zaak dient te worden gekocht. Bel gerust voor aanvullende informatie.

Bezoek ook onze site: 3Wmakelaars.nl

Een vertrouwde naam en snelle service

Ter overname hartje amsTerDam broodbanketbak-kerij annex croissanterie, hier is tevens zondagopenstelling mogelijk, ruime mogelijkheden om huidig omzetniveau naar boven bij te stellen zijn hier vol-op aanwezig, mede gelet op het groot aantal toeristen wat dage-lijks op deze locatie aanwezig is. Inventaris verkeert in goede staat van onderhoud, deze bakkerij is te koop ivm. veranderde ambitie huidige eigenaar. Bel ons gerust voor meer informatie

Ter overname broodbanket filiaal gelegen op de kop van winkelcentrum in grote plaats in het Oosten van het land. Gehele inventaris verkeert in goede staat van onderhoud, het gehele cen-trum krijgt een Up Grading waar-bij het filiaal pal tegenover de in/uitgang van de supermarkt komt te liggen. In dit centrum zijn tal van landelijk bekende filiaalke-tens vertegenwoordigd. Vlotte overname prijs, bel gerust voor aanvullende informatie.

Overweegt u om over te gaan tot verkoop van uw onderneming? Bel ons voor een vrijblijvend gra-tis gesprek.Ook voor al uw taxa-ties bent u bij ons aan het juiste adres.

Wegens recente verkopen in opdracht te koop en/of te huur gevraagd: BAKKERIJEN in het gehele land. Bel gerust voor een informatief gesprek, wij hebben serieuze gegadigden in het ge-hele land.

in verkoop

Page 5: Bakery Next 16 2012

| 5

074 265 77 88NL

053 80 97 54BE

allesondercontrole.com

ebro. Kwaliteit frituurvet onder controle.

1533AdvBakeryNext_FOM.indd 1 08-10-12 14:19

Turn

Key Concept

www.kaakgroup.com

Van silo tot krat

083170_Kaak adv NBT 340x240f NL Df.indd 1 10-03-2009 11:40:07

Ik kreeg er behoorlijk spijt van. We hadden ineens bezoek. Een neef die ik 10 jaar niet had gezien stond voor de deur met zijn vrouw en twee leuke dochters. Na wat nou ja, hoe bestaat ‘t, had je niet even kunnen bellen, wat zijn jullie groot geworden, hoe kom je d’r zo bij ineens lang te komen, wat een verrassing, jonge jonge dat is toch helemaal te gek, zei ik, allemaal naar binnen ik ga gebak halen, zetten jullie vast koffie. Zo stond ik ineens bij de banketbak-ker, waar ik al jaren voorbijloop, binnen. Verstand van gebak heb ook eigenlijk niet, nou ja appel-gebak, daar kunnen ze weinig aan bederven en heeft nog een weliswaar klein ‘gezond’ etiketje. Mens wat een zaken doen ze daar. Niet alleen het bekende gebak maar ook belegde broodjes naar wens die er heerlijk uitzien maar als de liefhebbers voor je aan de beurt zijn heb je wel wat geduld nodig. In plaats dat ze al een idee hebben wat ze willen consumeren zeggen ze, zo eens even kijken en laten de blik verlekkerd langs vlees, kaas en kroketten dwalen. Als ze voor de betere banketbak-kers kroket kiezen wordt de file als maar langer. Ik keek op de klok en dacht wat lunchen die mensen vroeg, want bewaren tot de lunch doen ze vast niet met het oog op de banketbakkers versheid. Ik zag de mensen met een gelukzalig gezicht naar buiten lopen met hun

zoet of zout, warm of koud. Nog één dame voor me. Doet U mij maar drie gevulde koeken. Het aardige meisje achter de toonbank pakt met een soort tang ( hoe heet

zo’n ding officieel?) drie gevulde koeken en wil ze in het zakje doen. Oh sorry, zegt de vrouw doe toch maar drie tompoezen. Het zakje is de verkeerde maat dus een ander zakje, een andere tang en dan verdwijnen bijna de drie tompoezen. Ach, neem me niet kwalijk, duizend maal sorry hoor, het moeten toch drie kano’s worden en nog graag een broodje oude kaas zegt de dame. Een beetje geïrriteerd doet het verkoopstertje de kano’s zonder peddel in het zakje en loopt naar de broodjes balie. Ze heeft de oude kaas nog niet in haar hand of het moet van de dame toch maar komijn worden. We horen

allemaal dat het meisje iets zegt maar zo zacht dat we allemaal staan te raden. Oh ja, en een broodje kroket. We zien aan de bewegingen van het verkoopster-tje dat de spanning stijgt. Of nee, weet U wat, doe maar een ham-burger. Weer horen we wat gemor. Wat zegt U vraagt de dame. Ik zeg niks zegt het meisje. Jawel U zegt iets heel vervelend. Ik zei niks. Ik hoorde anders duidelijk dat U

commentaar heeft. Ja hoor, nou gaat ’t mis. De verkoopster is haar geduld verloren. Ik zeg dat we hier in de zaak niet op lastige klanten zitten te wachten. En U hoeft bij mij in de schoenenzaak ook niet meer te komen, zegt de wat rood aangelopen dame en kachelt de winkel uit. Oei, nou ben ik aan de beurt.

Clous van Mechelen (1941)

Actief muzikant en componist en bekend

creatief in de Amsterdamse reclamewereld

(0.a. Big City met Tol Hansse, Sjef van Oekel,

Grolsch). www.clousvanmechelen.nl

Bron: www.pensionado.nl

amsterdamse Gein:

Ik ga gebak halen

De campagne rond ‘100% Volko-ren’ is begonnen! Commercials op radio en tv, advertenties in gedrukte media, promotiepakketten, maar ook trainingen voor bakkers en winkelpersoneel. Heeft u de ‘Vol-koren bus’ ook al gespot? Om dit gezonde initiatief kracht bij te zet-ten, hebben het NBC, Voorlichtings-bureau Brood en Beko Verpakkingen een verpakkingslijn ontwikkeld. Deze verpakkingen brengen niet alleen onderscheid aan in de win-kel, maar ook bij de consument. De verpakkingslijn bestaat vooralsnog uit 3 varianten: een hele en halve geparaffineerde, papieren broodzak en een LDPE bagloader broodzak. De biologische paraffine is een pri-meur voor de Nederlandse markt en de verpakkingen zijn voorzien van het ‘100% VOLKOREN’ logo.

Voor het verpakken van een half vloerbrood en speciaal brood zijn er een papieren zakken ontwikkeld van geparaffineerd gebleekt Kraft . De paraffine is 100% biologisch afbreekbaar. Het formaat is 35 x 17,5 x 10,5 cmVoor een heel brood is er een papieren zak van gebleekt Kraft met biologische paraffine.. Het formaat is 52 x 17,5 x 10,5 cmDe derde variant tenslotte is de standaard LDPE 28x47 bagloader broodzak, geschikt voor een heel brood. Hiervan is het formaat 28 x 47 cm

De ‘100% VOLKOREN’ verpak-kingslijn is verkrijgbaar bij Beko Verpakkingen in Nijmegen, bij de BakePlus filialen en bij alle Beko inkoopverenigingen.

Beko Verpakkingen lanceert ‘100% Volkoren’ broodzakken

Page 6: Bakery Next 16 2012

|6

De Pentawards is een belangrijke internationale prijs voor verpak-kingsdesign. Het is de eerste en enige wereldwijde competitie

gewijd aan verpakkingsdesign in de breedst mogelijke zin. De jury is zeer internationaal met verte-genwoordigers uit onder andere

Amerika, Canada, Groot-Brittannië, Zweden, Frankrijk, Japan en China. Het bekroonde design van Zui-velrijck zal worden opgenomen in ‘the Package design book 2012’. De uitreiking van de Pentawards heeft plaatsgevonden in Parijs.

NeDeRlANDs lANDschAPZuivelrijck gespecialiseerd in biologische zuivel, ontwikkelde samen met designbureau Brandnew Design uit Amsterdam een positi-onering voor Zuivelrijck. Op basis hiervan hebben de designers het nieuwe merk verder vormgegeven. De verpakkingen van Zuivelrijck laten een typisch Nederlands land-schap zien, waarin je van bovenaf een kijkje kan nemen in het fictieve ‘Zuivelrijck’. Je ziet de beroemde zwart bonte koeien grazen in een

modernistisch landschap met reigers, eenden, slootjes en een heuse hooimijt. Bijzonder is dat alle verpakkingen een ander deel van het Zuivelrijck laten zien.

bio-zuivel vooR DuuRzAme koffie éN cAPPucciNoZuivelrijck introduceerde vorig jaar als eerste in Nederland biologische koffiemelk in cupjes. De bio-kof-fiemelkcupjes worden inmiddels gebruikt op luchthavens, bij evene-menten, in koffiebars en restaurants. Begin dit jaar is ook een biologische en fairtrade rietsuikerstick geïntro-duceerd in dezelfde uitstraling als de cupjes. In augustus dit jaar introduceerde Zuivelrijck als eerste in Nederland biologische koffiemelk in pak. Dit product is uniek in Nederland. Tegelijkertijd breidde Zuivelrijck haar assortiment ook nog verder uit met biologische halfvolle en volle houdbare melk in pak. De volle melk wordt met name door barista’s graag gebruikt voor bijvoorbeeld het maken van cappuccino.

Internationale onderscheiding voor Zuivelrijck biologisch

Zuivelrijck heeft de internationale onderscheiding Pentawards 2012 gekregen voor het vernieuwende verpakkingsdesign van het biologi-sche Zuivelrijck, dat veel wordt gebruikt in de horeca.

Dubet, intermediair voor hoge kwaliteit gebruikte machines en complete productielijnen voor de bakkerij-, chocolade- en biscuit-industrie heeft een nieuwe huis-stijl en website.

De website heeft een nieuwe uitstraling, biedt visueel meer overzicht, heeft een laagdrempelige zoekfunctie en ook social media zijn geïntegreerd. ‘Eigentijds en gebruiksvriendelijk’, aldus Rino van

der Burght, Managing Partner van Dubet. ‘Omdat mensen meer en meer visueel zijn ingesteld, vindt men ook een animatie op onze website’, vertelt hij. Door middel van het zien van deze animatie wordt in 100 seconden duidelijk wie we zijn en wat we doen. Nieuw is ook de ‘deal van de maand!’. Hier vindt men maandelijks een interes-sant item voor een zeer scherpe prijs!

Nieuwe huisstijl en website voor Dubet

Uitdagende tijden vragen volgens Dobla om een vernieuwende aan-pak waarbij de klant geholpen moet worden met de service die hij verwacht en verdient!

Dat was voor Dobla reden om haar Salesteam voor de Benelux anders vorm te geven. Met ingang van 1 oktober jl. is Harm Jansen daarom aangesteld in de functie van Sales Manager Benelux. Harm heeft een ruime ervaring in diverse functies in de Bakkerij, Horeca en Foodservice.

Bart van der Steen zal in de functie van Key Account Manager de belangen van de grotere accounts gaan behartigen. Rene Domstorff, Jacques Winnen en Erik Smit blijven als Account Manager de klanten in hun eigen regio bedienen. Dobla verwacht met deze organisatie de markt slagvaardiger te kunnen bedienen en de service naar de klant verder te optimaliseren.

Dobla past Salesteam Benelux aan

MAKOMBI.NLwaterkoelers & doseerapparaten

T 0413 29 29 03F 0413 22 84 45

[email protected]

mincedveal… smaakmakers van...gehakt

www.mincedveal.nl T.020 - 632 41 85

[email protected]

i

HOLLAND3369E.G.

HACCPGecertificeerd

1000-21-0000-6818 NBOV 2011 kleur: fc

Willemsen Isolatiebouw B.V.Sophialaan 6

3542 AR UtrechtT (030) 241 01 26F (030) 241 41 29

www.willemseniso.nl

Willemsen Isolatiebouw B.V. Sophialaan 63542 AR UtrechtT (030) 241 01 26F (030) 241 41 29E [email protected] www.willemseniso.nl

Op al onze aanbiedingen van goederen en dien-sten en op alle met ons te sluiten overeenkomsten zijn uitsluitend van toepassing onze algemene verkoop-, leverings- en betalingsvoorwaarden, gedeponeerd ter griffi e van de Arrondissements-rechtbank te Utrecht op 8 juli 1988, onder akte-nummer 411/88. Op schriftelijke aanvraag wordt een exemplaar toegezonden.

• KOEL- EN VRIESHUIZEN• INVRIESTUNNELS• BEDRIJFSRUIMTES• KOEL- EN VRIESDEUREN• BRANDWANDEN EN -DEUREN

WILLEMSEN • KOEL- EN VRIESBOUW

Briefpapier.indd 1 01-12-2008 11:58:50

• KOEL- EN VRIESHUIZEN• INVRIESTUNNELS• BEDRIJFSRUIMTES• KOEL- EN VRIESDEUREN• BRANDWANDEN EN -DEUREN

1_2_liSp_fc_A.indd 1 05-01-11 13:44

Prikkelende mening?

We zijn er benieuWd naar!

[email protected]

Page 7: Bakery Next 16 2012

| 7

In december zullen weer miljoenen Nederlanders in de ban zijn van de 3FM Serious Request actie voor het Rode Kruis. Dit jaar staat het Glazen Huis in Enschede. Ambachtelijke bakkers kunnen nu meedoen met deze mega actie. Met de verkoop van het “Serious Request” broodje. Bijzonder cranberry-muesli brood in de vorm van een knoop. Met een speciale doos als verkoopverpakking. Leuk om te geven en lekker om te krijgen. Zeelandia levert een totaalpakket, inclusief cranberries, muesli melange, bakvormen en verpakking. Daarnaast opvallend winkel promotiemateriaal. Kortom: een bijzondere actie die veel media-aandacht krijgt en bovendien ‘serieus’ geld oplevert. Voor het goede doel en voor u!

Zeelandia zet ambachtelijk bakkend Nederland op de kaart

Bak mee voor 3FM Serious Request

Bakken voor 3FM Serious Request? Vraag ernaar bij uw Zeelandia adviseur

of bel met onze klantenservice 0800 0367

Op www.3fm.nl/seriousrequest leest u alles over de 3FM Serious Request actie van 2012

Postbus 9 | 4300 AA ZierikzeeT 0111-419000 | www.zeelandia.nl

SERI USREQUEST

BROODJE

SERI USREQUEST

BROODJE

SERI USREQUEST

BROODJE

Het jaar 2012 is voor Dekom, uit het Brabantse Nuenen, een bijzonder jaar. Deze leverancier van decoraties bestaat dit jaar namelijk 25 jaar.

‘In dit kader hebben onze klanten reeds gebruik kunnen maken van diverse leuke acties: maandelijkse acties met grossiers en 25 jubileum aanbiedingen in onze najaarscatalo-gus’, aldus eigenaar Maarten Peters .De oprichting in 1987 heeft Maarten Peters niet meegemaakt, maar sinds de overname van het bedrijf in

1994 heeft Dekom een stevige groei doorgemaakt waarvan het einde volgens Peters nog niet in zicht is. Met een derde verhuizing, mede door ruimtegebrek in mei 2010 naar weer een groter pand, heeft Dekom opnieuw mogelijkheden om het assortiment te gaan breiden. ‘Als leverancier van decoraties in suiker, chocolade, marsepein en kunststof is ons assortiment enorm’, aldus Maarten Peters. ‘Daardoor is onze voorraad navenant groot. In 1995 moesten we al om dezelfde reden verhuizen en hebben we nu weer vijf tot zes keer meer maga-zijnruimte gerealiseerd. De opslag is nu helemaal afgestemd op de tegenwoordige eisen (ISO22000) die gesteld worden aan het opslaan van deze producten. Daarnaast vervul-len wij voor onze klanten uiteraard ook de functie van voorraadhou-dende partij en kunnen wij met dit nieuwe pand gelukkig weer even vooruit’.De afnemersgroep van Dekom bestaat via inkooporganisaties en grossiers vooral uit ambachtelijke bakkers, maar Dekom heeft ook industriële bakkers, de bonbonin-dustrie en de horeca als klant. ‘Voor zover mij bekend is, zijn wij het enige bedrijf dat zo’n breed pakket decoraties biedt. Partijen kunnen in principe voor alle decoraties bij

ons terecht en hebben zij zodoende één aanspreekpunt, één levering en één factuur. Dat maakt het werk allemaal eenvoudiger. Doordat wij zo’n groot pakket bieden, zijn wij ook in staat een goede prijs te bie-den. Ik denk dat onze prijzen voor een groot gedeelte van onze private label producten, wel vijftien tot

twintig procent lager liggen dan bij onze con-collega’s. Je kunt dus wel stellen dat de prijs-kwaliteit verhou-dingen een sterk punt is bij Dekom’. Een ander punt waar Peters zich hard voor maakt en wat als ele-

mentair aangeduid mag worden, is de manier van zaken doen. Peters: ‘Bij ons geldt: Afspraak = Afspraak! Wij houden ons altijd aan gemaakte afspraken. Natuurlijk zijn we niet roomser dan de Paus en kan er altijd iets fout gaan, maar we nemen in zo’n geval altijd vooraf contact op met onze klanten en komen met een oplossing. Wij doen wat we zeggen. We doen dit al 18 jaar zo en we horen steeds vaker: Wil je het goed en snel opgelost hebben, dan moet je Dekom bellen’.Ook Dekom gaat mee met de tijd. Sinds juni 2011 heeft Dekom een totaal vernieuwde website en is zij van plan om in de nabije toekomst te starten met digitale nieuwsbrie-

ven waarin de klanten op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen en waarbij actiefor-mulieren toegevoegd kunnen wor-den. Peters: ‘We zijn bezig met totaal nieuwe producten, maar dat is iets voor een later stadium. Voorlopig richten we ons op het ondersteunen van onze klanten’.

Decoratiespecialist Dekom viert 25-jarig bestaan

Waarom genoegen nemen met minder?Als het een broodsnijmachine van Beko Bakkerij Techniek kan zijn.

www.beko-techniek.nl • 024-6486288 • [email protected]

Na ruim 30 jaar zal directeur Jan-Erik Barendsen met ingang van het nieuwe jaar het stokje overdaragen. Hij verlaat de orga-nisatie op eigen verzoek om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Daarmee komt een definitief einde aan de betrokkenheid van de familie Barendsen bij het door hen opgerichte Bakkerijmuseum in Hattem.

De dagelijkse leiding wordt over-gedragen aan conservator Fred Voskuil, die ook al meer dan 25 jaar werkzaam is binnen het museum. Daarnaast wordt het management-team uitgebreid met Rianne van der Worp. Rianne heeft brede ervaring in de toeristische sector en zal zich als facilitair manager vooral richten op de marketing- en horeca- aspec-ten van het museum.

Ook de rol van het stichtingsbestuur wijzigt. Het bestuur komt dichter op de organisatie te staan en zal enkele taken overnemen, waaronder het

direct ondersteunen van het MT. Uiteraard blijft het museum zich ook in de toekomst richten op het borgen en uitdragen van onze nati-onale bakkerijhistorie en blijft de locatie vanouds toegankelijk voor publiek en vakgenoten.

Fred Voskuil (l), Rianne van der Worp (m). Jan-Erik Barendsen(r). Foto: Eva Posthuma

Nederlands Bakkerijmuseum krijgt nieuwe leiding

Hogervorst BakkerijserviceBoezemweg 23-a PijnackerTel.: 015-3697583 Fax: 015-3699598www.bakkerijovens.com• OVENS • RIJSKASTEN • SERVICE

Beschikbaar: 400 stuks, als nieuwgereinigde ovenwagens met nieuwe ofgebruikte Colson kogellagerwielen.Voor o.a. Becker, W.P., Bongard,FN Aerotherm, etc.

TE KOOP AANGEBODEN

W.P. Rototherm rotatieoven,

type REA 1020, in nieuwstaat met 4 platenwagens

15 etages 600 x 800 mm

Page 8: Bakery Next 16 2012

|8

Ex Ex

De Bakkerij Architect is met een nieuwe dienst gestart: ‘bak-kerij winkelinterieurs’. Speciaal voor bakkers die een afwijkend en bijzonder winkelinterieur zoeken. Nadat meerdere keren de vraag was gesteld of De Bakkerij Architect ook een interieurop-dracht zou kunnen verzorgen, is besloten interieurontwerp toe te

voegen aan het bestaande dien-stenpakket Een goed interieur-ontwerp trekt én bindt klanten. De Bakkerij Architect beschikt nu over een architect die ‘out of the box’ denkt en nieuwe, crea-tieve concepten vertaalt naar een winkel ontwerp. Al naar gelang de klantwensen met subtiele of rigoureuze aanpassingen.

Primus Ouwelfabriek BV Oostzaan Tel.: 075-6164061 [email protected] meer informatie: www.primusouwel.nl

meer m

ogelijk dan je d

enkt

!

De w

ereld van ouwel.....

De Bakkerij Architect ontwerpt nu ook winkelinterieurs!

Branche agenda

What’s • NExT?

Een paar weken geleden reisde een gezelschap bakkers af naar Kampala, de hoofdstad van Uganda. Met een missie: het ope-nen van een ‘Kiss’ opleidingsbak-kerij voor Ugandese vrouwen. Alles in samenwerking met de organisatie; ‘Bake for Live’.

De start in Kampala omvatte ook een bezoek aan een van de vesti-gingen van ‘BBrood’. Deze westerse bakkerij is eigendom van Renee Pater, dus zij kon alles vertellen over de voor- en nadelen van een bak-kerij in Uganda. De cultuur in Afrika is zo bijzonder en anders, dat het overwinnen hiervan op zich al een uitdaging is. Het was verfrissend om te zien met hoeveel aandacht de broden gebakken en gepresenteerd werden. Via Jinja, slapen bij de Non-nen, naar Tororo, waar de groep bij de Little Sisters Tororo ontvangen werden. Op deze compound is de Kiss Bakkerij gevestigd. Naast een grote bakkerij van Bake for Live. De groep Ugandese bakkers in spé had al enkele trainingsdagen achter de rug. Zij presenteerden hun produc-ten, die door de Nederlandse bak-kers gekeurd en geproefd werden. Geen slecht resultaat en een uitda-ging om dit te verbeteren. De groep Bakery Society leden werd daarna

opgesplitst. Een commerciële groep, voor verkoop van de producten, een productontwikkelingsgroep en een inkoopgroep. De lokale grond-stoffen werden bij elkaar gezocht en aangekocht op de plaatse-lijke markt. Inkoopprijzen werden onderhandeld en vastgesteld. Uiteindelijk werden hier samen met de Ugandese dames behoorlijk lek-kere producten van gebakken. Iets

zoeter dan we gewend zijn, maar op basis van Millet, mais en suikerriet. Pinda’s, banaan, zoete aardappel, kaneel en margarine als grondstof-fen, en waar nodig ondersteund met Tarwe, uit Rusland....., want dat wordt lokaal niet verbouwd.De dames en de bakkers werden

steeds enthousiaster en er jkwa-men best mooie producten uit de hout gestookte oven. We hebben geproefd, geroken en uiteinde-lijk de prijzen bepaald, die hoger

waren dan wat zij gewend zijn. Het verkoopteam had goede deals gemaakt met de plaatselijke Indi-sche zakenman. Hij was bereid om de producten te verkopen in zijn supermarkt. Gigantisch mooi om te zien dat door de blanke interventie de prijs verzesvoudigd werd.Na twee leerzame dagen trokken wij de deur achter ons dicht. Emoti-oneel, blij, voldaan en allemaal met een gevoel dat dit slechts het begin van het verhaal is. Uganda en Bake for Live hebben nog een lange weg te bewandelen, maar de harten van de bakkers van Bakery Society heb-ben zij gewonnen!

Jeroen van der Waal

reisverslaG

Bakery Society opent Kiss Bakkerij in Uganda

NovembeR 2012

13 en 14 november BakkersVakWedstrijden - Drachten28 november Vergadering HBA/HBD-commissie-Brood-en-Banket

JANuARi 2013

7 t/m 10 januari Horecava - Amsterdam26 – 30 januariSalon National de la Boulangerie/Intersuc - Lyon

mAARt 2013

10 en 11 maartBakkersvak 2013 - Rosmalen

APRil 2013

6 en 7 april Nationale selectie dagen World Chocolate Masters Zundert

sePtembeR 2015

IbaMünchen

Nieuw design van SHUFFLE MIX

Shuffle Mix heeft de PLC bediening geïntroduceerd.Het is nu mogelijk om met de touchscreen bediening99 recepten op te slaan van onder andere:kapsel, cakes, macrones, botercrèmes, meringues, slagroom, plantaardige room, crème fresh, moussesen alle dessert producten.

Shuffle Mix is verkrijgbaar in de volgende capaciteiten.Type Cap kg/hr Power KW L x BR x H. Weight KG100 10-100 0,75 70x70x110 80250 50-250 2,2 80x70x130 240500 100-500 3 80x70x130 2851000 200-1000 5 120x90x280 350

Shuffle-mix BVWattstraat 15, 3771 AG BarneveldTel: 0342-450322, Fax: [email protected]

www.shufflemix.com

Page 9: Bakery Next 16 2012

| 9

Waarom genoegen nemen met minder?Als het een broodsnijmachine van Beko Bakkerij Techniek kan zijn.

www.beko-techniek.nl • 024-6486288 • [email protected]

Al 18 jaar is Huize Goegebeur een zaak met naam en faam in Roeselare. Het creatieve bak-kersbrein van Kris Goegebeur leverde zopas - in de vorm van een boek - 60 toprecepten van patisserie en fruit. ‘Soms onge-ziene combinaties, maar ook doenbaar voor de hobbybakker’, zo verzekerde hij. Straks gaat meester-patissier ook lesgeven. De bakkerij zal minder open zijn en is eigenlijk ook over te nemen. Huize Goegebeur in de Meense-heirweg is een begrip in Roeselare. Meester-patissier Kris Goege-beur, die onder meer zijn strepen verdiende bij Mahieu in Brussel en Van Wely in Nederland, streek 18 jaar geleden neer in Roeselare. Hij heeft er momenteel nog altijd zijn brood- en banketbakkerij, maar Kris Goegebeur ziet zijn professionele toekomst in een breder perspectief. In zijn tweede boek neemt hij de lezer mee in de wereld van fruit en banket. ‘Met acht fruitsoorten en diverse variëteiten creëerde ik eigenhandig 60 recepten. Het boek is bedoeld voor de hobbybakker, maar ook mijn collega-bakkers zul-len er zeker iets aan hebben.’Ondertussen verbreedt Kris Goege-beur ook steeds meer zijn professi-onele horizon. Hij is begonnen met lesgeven in Syntra West in Brugge. Een nieuwe opleiding ‘bakkerij, chocolade en ijsbereiding’ die met-een was volgeboekt. Op dinsdag, woensdag en donderdag staat hij nu voor de klas. De bakkerij zal die dagen dus niet open zijn. Wel nog de rest van de week, in het weekend en in de schoolvakanties.’

Bron: Knack.be

Kris Goegebeur helpt hobbybakker op weg met patisserie en fruit

boterham van

30 kilo voor

sint-vincentius

school

Voor de ‘Dag van het brood’ heeft bakkerij Hemelsoet uit Oostakker een gigantische boterham gebakken voor de school Edugo Sint-Vincentius. De leerlingen besmeerden de boterham met fairtrade choco, waarna de hele school er kon van genieten.

22 kilo bloem zat er in de boterham die bakker Peter Hemelsoet woensdagochtend 17 oktober voor de school Edugo Sint-Vincentius maakte. De boterham had een afmeting van 1 bij 1,5 meter en woog 30 kilogram. ‘Mijn schoonvader heeft er een speciale mal voor gemaakt.’ Daarin legde bakker Hemelsoet 38 grote broden die hij in de oven schoof. Eenmaal gebakken, haalde hij er de top-jes af met een zaag die hij hier speciaal voor had gefabriceerd.Rond een uur ‘s middags ging het richting Edugo Sint-Vincentius, waar de leerlingen van het derde studie jaar de boterham in plakjes sneden en besmeerden met choco. Een belegde boterham kostte 20 cent. Het ingezamelde geld is naar de Voedselbank gegaan.

Bron: Het Nieuwsblad

Page 10: Bakery Next 16 2012

|10

internet

Ga eens vreemd!

Ik geef advies en trainingen op het gebied van Online Marketing, Mobiele Marketing, E-business en Social Media.

U kunt mij bereiken via email ([email protected]) en telefonisch op 06-41817663 of bezoek mijn website: www.frederikjan.nl

Kijk eens naar een ander. Kijk naar de buurvrouw (of buurman). Kijk eens hoe die ander eruit ziet, wat hem of haar zo mooi maakt. Alleen maar die van jezelf bekijken wordt ook saai en zorgt bovendien voor tunnelvisie. Ik vind het heerlijk naar een ander te kijken. Span-nend! Fris! Uitdagend! En het kan ook nog eens leerzaam zijn. En dan mag het!

Als jullie dachten nooit meer huiswerk te hoeven maken, dan heb je dat verkeerd gedacht. Jul-lie ‘opdracht’ voor de komende maand is om minimaal 3 bezoe-ken te brengen aan een bedrijf dat niets met bakkersproducten te maken heeft. Ik wil graag dat jul-lie eens kijken bij iemand anders in de keuken, de digitale online marketing keuken.De reden waarom ik dat vraag is de volgende: ik ben gevraagd om de ondernemersvereniging van Schiermonnikoog te helpen bij de online activiteiten van de aan-gesloten winkeliers. Daarbij help ik bij het creëren van een een-duidig beeld naar buiten van de BV Schiermonnikoog, oftewel het product Schiermonnikoog neer te zetten voor de buitenstaander (toekomstige toerist). Ik zie hier dat andere winkelbranches met dezelfde problemen rondlopen op het online marketingvlak. Ook hebben deze ondernemers juist andere frisse ideeën over hoe toe-risten (klanten) aan te trekken via het internet en social media.Door te praten met verschillen-de soorten bedrijven, winkeliers en ondernemers krijg je vanzelf nieuwe frisse ideeën. Iedereen is tenslotte bezig met het aantrek-ken van mensen, of je ze nu klan-ten, kopers of toeristen noemt. Dat maakt niet uit.Het internet is zoals eerder gezegd een duurzaam productiemiddel, dat het behalen van de doelen van de organisatie sneller, beter en goedkoper moet laten verlo-pen. Het internet is dus een mid-del, niet een doel! Social Media, Google, Facebook en Twitter zijn dus ook allemaal middelen om een hoger doel te bereiken. Iede-re ondernemer moet voor zichzelf bepalen wat dit doel is en waar hij naartoe wil werken. Ik adviseer ook om niet alleen korte termijn doelen te stellen, maar ook te kij-ken waar je als ondernemer over 5 jaar wilt staan, hoe je daar kunt komen en welke middelen je daar-

voor nodig hebt. Offline (appara-tuur) en online (internet). Natuurlijk is het fijn om zoveel mogelijk volgers op Twitter en Facebook te hebben. De grote vraag is echter wat je met al die volgers gaat doen? Hoe ga je die ‘likes’ verzilveren in daadwerke-lijke aankopen in je winkel. Het zou fijn zijn dat je de hypotheek zou kunnen betalen met 3000 vol-gers op Twitter, helaas accepteert de bank dat (nog?) niet. Bedenk dus acties en manieren om die vol-gers telkens te blijven betrekken bij je bedrijf. De reden dat ze een keer besloten hebben je te volgen, zegt al dat ze je een kans willen geven. Je mag ze immers ‘storen’ met berichten over je producten en acties. Verbreek dit vertrouwen dan niet. Het is een kostbaar goed dat iemand zijn tijd opoffert om een berichtje te lezen van jou. Maak dit elke keer weer tot een waardevol moment, waarbij zowel jij als de lezer een goed gevoel hebben (en een toegevoegde waarde). Let wel: niet elk contact levert een financieel gewin op, soms moet je eerst investeren in een goed gevoel zodat de mensen later ‘vanzelf’ in je winkel komen. Probeer daarom ook niet te snel te ‘cashen’, een relatie heeft ook tijd nodig. Deze groeit langzaam, heeft zorgvuldig onderhoud nodig en is met één foutje om zeep te helpen. Mijn aanbod voor een website scan geldt overigens nog steeds, dus als u uw website wilt laten checken, dan doe ik dit voor de eerste 25 aanmeldingen gratis en u krijgt een mooi rapport toege-stuurd.

Frederik Jan van der MeulenOnline Marketing & Strategie Specialist

Frituurbakken speciaal voor de

0515 - 33 19 58 • [email protected] • www.v-technology.nl

• extra diep

• afdruiprekken

• digitale temperatuur regeling

• timers inclusief zoomer

• dompelrekjes

• aft apkraan

• manden

• deksels

• dubbel (2 x 60) en triple uitvoering (3 x 60)

• optie met werkblad

speciaal voor de

• digitale temperatuur regeling

• dubbel (2 x 60) en triple uitvoering (3 x 60)• dubbel (2 x 60) en triple uitvoering (3 x 60)

Banketbakkerij Speekenbrink uit Oosterhout heeft in 2012 de hoogste score behaald bij de jaar-lijkse kwaliteitsbeoordeling van Heerlijk & Heerlijk. Met een 8,31 gemiddeld liet hij zijn ruim 100 gildebroeders achter zich. Alle Heerlijk & Heerlijk-leden, samen goed voor circa 165 ver-kooppunten, zijn beoordeeld. Het onderzoek is grotendeels uitgevoerd door het NBC in Wageningen.

esseNtiële oNDeRDeleNRick Out van het MCB licht toe: ‘Het doel is dat alle aangesloten ban-ketbakkers blijven voldoen aan de verwachtingen van de consument en aan de kwaliteitseisen van onze vereniging. De normering bestaat uit vier essentiële onderdelen: pro-ductkwaliteit, staat van de winkel en kennisniveau van het verkoop-personeel, financiële gezondheid en inzet voor de vereniging.’ Het MCB, waarvan Heerlijk & Heerlijk

de consumentennaam is, voert deze kwaliteitsbeoordeling uit sinds 2011. Banketbakkerij Speekenbrink is dus als eerste lid uitroepen tot winnaar. Rick Out: ‘Er is heel hoog gescoord door onze leden, maar met een gemiddelde van maar liefst 8,31 was Speekenbrink de allerbeste. Een geweldige prestatie! Dit verdient dan ook een groot compliment voor Mark, Yvonne en al hun productie- en winkelmedewerkers.’

Deze organisatie zet de uitvoering voort van alle regelingen die de afzonderlijke medebewindsafdelin-gen van de productschappen tot op heden uitvoerden. De samenvoeging van deze activiteiten binnen één werkorganisatie is een belangrijke mijlpaal, en past in het streven van

de productschappen om te komen tot een algehele samenwerking in de toekomst. Hiermee wil men tevens de kwaliteit, continuïteit en efficiency van de werkzaamheden waarborgen. De medebewindorganisatie is nu grotendeels gezamenlijk gehuisvest in Zoetermeer. Het Productschap

Tuinbouw verhuist per 1 januari naar hetzelfde adres. Informatie over de In 2013 krijgt het proces van samengaan verder vorm door het bundelen van de ondersteunende afdelingen, zoals administratieve-, personele-, juridische- en facilitaire werkzaamheden in één serviceor-ganisatie. Bij de samenwerking zijn betrokken het Hoofdproductschap Akkerbouw (Akkerbouw, Diervoe-der, Wijn), het Productschap Vee en Vlees, het Productschap Pluimvee en Eieren, het Productschap Tuinbouw, het Productschap Margarine Vetten en Oliën, Productschap Vis en het Productschap Zuivel.

JaarliJkse ledenbeoordelinG heerliJk & heerliJk

Hoogste score voor Banketbakkerij Speekenbrink

Mijlpaal in proces van samengaan productschappenDe productschappen zetten een grote stap in het proces van samen-gaan van de organisaties in één ketenorganisatie. Per 16 oktober zullen de activiteiten van de afdelingen Marktregelingen en Medebewind van het Productschap Zuivel, het Productschap Tuinbouw, het Pro-ductschap Vee en Vlees, het Productschap Pluimvee en Eieren, het Hoofdproductschap Akkerbouw en het Productschap Vis worden samengevoegd in één werkorganisatie: de Medebewindorganisatie Productschappen (MO-productschappen).

de weesPer moPPentrommel

Een man maakt op zijn werk een nogal slome indruk. De baas komt langs en vraagt wat er aan de hand is. De man antwoordt: ‘Ik weet het niet, ik heb het gevoel dat alles mislukt, dat alles als los zand door m’n handen glipt. Ik zie het niet meer zitten...’ Zegt de baas: ‘Kop op kerel. Heb ik ook eens gehad! Ik ben toen twee weken lang alle pauzes naar huis gegaan om me door mijn vrouw te laten verwennen. Dat heeft prima geholpen! Dat zou jij ook moeten doen...’ Een paar dagen later komt de baas weer langs op de afdeling. De man loopt vrolijk rond en heeft zichtbaar plezier in zijn werk. Zegt de baas: ‘Ik zie dat het weer prima gaat! Je hebt mijn advies zeker opgevolgd?’ ‘Inderdaad,’ zegt de man: ‘Trouwens, nooit geweten dat u zo mooi woont!’!

Page 11: Bakery Next 16 2012

| 11

Spotlights

Mastro, type SP 250 € 4500,-

www.bakkerijbedrijfsverzorging.nl

Wildeboer

Tel.06-51290786

Unidos en oliebollenbak

www.bakkerijbedrijfsverzorging.nl

Bakkerij Zeeuws Vlaanderen

www.bakkerijbedrijfsverzorging.nl

Een bakker ziek?

www.bakkerijbedrijfsverzorging.nl

www.bakkerijbedrijfsverzorging.nl

Adverteren?

Michel Ben Salah Tel. 06-43030102

[email protected]

Te koop bij:

Te koop

Te koop bij: 3W Makelaars

www.mijninvalbakker.nl

Marco van Esterik Tel. 06-11167077

[email protected]

Invalbakker bij:

extra werk ziekte, vacature inbedrijfsname vakantie

Invalbakker is nog beschikbaar voor :

Zuid en Midden Nederland

www.bakkerijbedrijfsverzorging.nl

Verkocht

Beschikbaarheid

www.mijninvalbakker.nl

Te koop bij:

Boelen Bakkerijmachines Tel. 0599-470746

� Complete oplossing voor een scherpe prijs.

� Breed assortiment, zowel nieuw als gebruikte

bakkerijmachines.

� Flexibel en prestatiegericht.

� Leverancier van Euroblades, de broodsnijmes

die 4x zo lang meegaan.

Voor meer informatie over onze productenzie onze website: www.boelenbakkerijmachines.nl

U kunt ons natuurlijk altijd mailen en bellenMail: [email protected].: 0599 - 470746

Adres: Ambachtsweg 6d, 9563 TV Ter Apelkanaal

Onze partner voor service en onderhoud� Gespecialiseerd in de installatie, service en het onderhoud van ovens,

machines en installaties voor de brood-, banket- en koekbakkerij.� In geval van storing kunt u ze dag en nacht, 7 dagen per week bereiken

op telefoonnummer: 074 - 2595162.Adres: Binnenhavenstraat 6, 7553 GJ Hengelo

Nieuw in ons assortiment !Exclusief in Nederland bij Boelen Bakkerijmachines en Quality Fix

Alex van der Weide riep de gasten op hun ‘merkwaardige’ en daarmee unieke verhaal te vertellen. ‘Gun de consument zijn genot, maar pak daarin wel je verantwoorde-lijkheid op als producent’. ‘Breng nieuwe elementen aan door met kleur, geur en smaak te spelen’, aldus Prof Dr Fred Brouns. Shopo-

loog Sophia van Splunteren legde uit hoe consumenten als gevolg van het hebben van teveel keuze simpelweg kortsluiting in hun brein krijgen. Ook Rudolph van Veen, die het avondprogramma op 9 oktober verzorgde sprak over ‘less is more’. ‘Verleid de consument dan ook met eenvoudige communicatie’.

‘het is oNze veRANtwooRDeliJkheiD het Juiste te geveN’In de aansluitende parallelle sessies gingen de gasten aan de slag met foodpairing, sensorisch onder-zoek en technologische innovatie. Duizendpoot Alain Caron sloot het Puratos Banket Forum af. Op het

menu stond een verrassende cho-colade soep uit een bamboe bakje. De Braziliaanse chocolade met een cacaopercentage van 70% was slechts één van de 25 ingrediënten. De boodschap van Caron was: ‘ik sta elke dag weer nieuwsgierig op en vraag mij af wat ik nog beter kan doen. Ik zie het als mijn persoon-lijke verantwoordelijkheid om het juiste te geven en te maken voor mijn klanten en mijn kinderen.’

Puratos zet in op verantwoord genieten van banket

‘Vertel het verhaal waaruit blijkt wie je bent, wat je levert, wat een ander daaraan heeft en hoe je daadwer-kelijk anders bent’, zijn de concluderende woorden van Alex van der Weide die op 10 oktober het tweede Puratos Banket Forum opende met zijn visie op verantwoord verrassen. Puratos heeft vorig jaar dit forum geïnitieerd met als doel de Nederlandse industriële banketspelers te inspireren.

coNsumeNt PositiefInmiddels hebben meer dan dui-zend vestigingen van supermarkten en ruim 100 vestigingen in andere branches Alleen pinnen-kassa’s. MKB-ers zijn tot nu toe terughou-dend. Het onderzoek maakt dui-delijk dat consumenten inmiddels aardig vertrouwd zijn geraakt met Alleen-pinnen-kassa’s. Ze ervaren dit type kassa’s als positief. Naast gemak van betalen wordt met name het aspect veiligheid genoemd. Voor hen zelf en voor de medewerkers.

Ondernemers hoeven dus niet bang te zijn voor grote hoeveelheden negatieve reacties. Er is juist een groeiend begrip.

lAgeRe kosteN DooR AlleeN-PiNNeNEIM heeft berekeningen gemaakt voor bedrijven in vier branches: drogisterijen, mode, tankstati-ons en restaurants. De grootste besparingen vallen te maken door modewinkels als die helemaal geen contant geld meer aanvaarden. Zij

besparen jaarlijks € 1500,- per kassa. Een restaurant dat een Alleen-pinnen-kassa invoert bespaart daarmee € 810,- en een tankstation € 550,-. Drogisterijen handelen hun betalingsverkeer al behoorlijk efficiënt af. Zij besparen slechts € 40,- per kassa.

milJoeNeN te besPAReN oP bRANcheNiveAuIn alle gevallen blijkt dat het invoeren van Alleen-pinnen kos-tenbesparend werkt. Stel dat in de onderzochte branches alle onder-nemingen over zouden schakelen op Alleen- pinnen- kassa’s in hun vestigingen, dan zouden deze bran-ches tussen de € 900.000,- (drogis-terijen) en meer dan € 25 miljoen (mode) kunnen besparen. Eind 2011 berekende EIM dat supermarkten per kassa tussen de € 560,- en € 970 besparen per omgevormde kassa. Als alle supermarkten de helft van hun kassa’s zouden omvormen tot Alleen pinnen-kassa’s, wordt volgens EIM € 22 miljoen bespaard. In de supermarktbranche is een Taskforce actief die supermarkten bij de omvorming begeleidt.

Bron: SBEB

Alleen-pinnen-kassa’s ook voor MKB veilig en betaalbaarOp steeds meer locaties treffen klanten kassa’s aan waar je alleen met een betaalpas kunt betalen. Meestal zijn het supermarkten die naast combi-kassa’s ook Alleen-pinnen kassa’s hebben. Dit soort kassa’s wordt ingevoerd om de veiligheid te verhogen. Maar het overschake-len op Alleen-pinnen-kassa’s is ook financieel aantrekkelijk. Ook voor het MKB. Invoeren leidt zeker niet tot hogere kosten; er is zelfs sprake van een besparing variërend van € 40,- tot zelfs € 1500,- per kassa. Dit blijkt uit onderzoek van EIM in opdracht van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen (SBEB).

Page 12: Bakery Next 16 2012

|12

Rechtsvormwijziging

Financiering

Bedrijfsbeëindiging

BAKKERIJ ADVIES | TAXATIE | REALISATIE

TEL. (020) 624 60 02FAX (020) 620 89 39EMAIL:[email protected]

BedrijfskledingBetereSEDERT 1891

J . ZOETELIEF B.V.

VAN SLINGELANDTPLEIN 51051 DD AMSTERDAMHOMEPAGE: www.zoetelief.nl

Telefoon: 020-6246002 Fax: 020-6208939 E-mail: [email protected] www.zoetelief.nl

VV-mei12-Zoetelief.indd 1 03-05-12 13:19

Dé specialist in bedrijfskleding voor

de detailhandel in de foodsector

Hogervorst BakkerijserviceBoezemweg 23-a PijnackerTel.: 015-3697583 Fax: 015-3699598www.bakkerijovens.com• OVENS • RIJSKASTEN • SERVICE

Beschikbaar: 400 stuks, als nieuwgereinigde ovenwagens met nieuwe ofgebruikte Colson kogellagerwielen.Voor o.a. Becker, W.P., Bongard,FN Aerotherm, etc.

TE KOOP AANGEBODEN

Recente Dijko oven in volledige RVS uitvoering. Voorzien van zware stoomvoorziening en

elektronische thermostaat. Oven verkeert in absolute nieuwstaat.

Cap. 8 platen 600 x 800 mm

Lixero uw professionele partner voor verlichting

Lixero heeft zich gespecialiseerd als partner en leverancier op het gebied van alle soorten verlichting voor in de retail, horeca, gezondheidszorg, industrie en kantorenmarkt. Wij worden graag uitgedaagdmee te denken over de meest uiteenlopende verlichtingsvraagstukken en zijn ervan overtuigd dat we met onze kennis en uitgebreide productenpallet oplossingen aanbieden die voldoen aan de huidige en toekomstige wensen en eisen van onze en uw klanten.

/ Innovatie / Visie / Maatwerk / Kennis

T +31 (0)493 - 311 314F +31 (0)493 - 311 321E [email protected] www.lixero.eu

Op 9 oktober heeft Boudewijn Nijmeijer de Gouden Gard 2012 veroverd na een spannende strijd. Deze prestigieuze vakwed-strijd voor jong patisserietalent vond plaats bij het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) in Wageningen. De Zilveren Gard werd gewonnen door Evert van Heumen en de Bronzen Gard ging naar Kevin van der Zwet. Esther van Vliet ging er vandoor met de Talentenprijs.

Aan de wedstrijd om de Gouden Gard deden acht jonge vaktalenten mee. De kandidaten maakten aan de hand van een eigen gekozen thema een showstuk, twee iden-tieke desserttaarten, drie soorten friandises, twee soorten bonbons en drie soorten marsepeinfiguren. In totaal kregen zij zeven uur de tijd.Volgens de juryvoorzitter Hans Tros was het niveau van de deelnemers hoog met durf voor nieuwe technie-ken. ‘Winnaar Boudewijn Nijmeijer heeft door hele opdracht heen de meeste technieken en vernieuwing laten zien. Een showstuk op hoog niveau, een fraaie desserttaart met een uitstekende smaak, dun geglaceerd zoals het hoort. Op alle fronten stak hij er boven uit. Voor de Gouden Gard is Boudewijn een voorbeeld voor het niveau dat de vereniging nastreeft’.

tAleNteNPRiJsDe Talentenprijs was een prooi voor Esther van Vliet. Tijdens de wed-strijddag leverden de 32 deelnemers twee identieke desserttaarten in, vergezeld van een beschrijving en receptuur.

De volleDige uitslAg:weDstRiJD gouDeN gARDGouden Gard - Boudewijn Nijmeijer (Crème de la Crème, Zoeterwoude)Zilveren Gard - Evert van Heumen

(Banketbakkerij Prins, Alblasserdam)Bronzen Gard - Kevin van der Zwet (Patisserie Vermeer, Lisse)

weDstRiJD tAleNteNPRiJs1e plaats - Esther van Vliet (Huize

van Wely, Noordwijk)2e plaats - Robert Dekkers (Patis-

serie Teurlings, Breda)3e plaats - Lisette van der Hoeven

(Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk)

extRA PRiJzeNNaast de prijzen om de Gouden Gard en de Talentenprijs was nog een aantal prijzen te winnen tijdens de wedstrijddag.

coNsumeNteNPRiJsOnder de deelnemers aan de Talen-tenprijs werd tevens een Consu-mentenprijs beschikbaar gesteld. Hiervoor werden de producten beoordeeld op smaak, uiterlijk, snijdbaarheid en gemak van mee-nemen. De Consumentenprijs is dit jaar gewonnen door Robert Dekkers (Patisserie Teurlings, Breda).

sociAl meDiA PRiJsNieuw dit jaar was de uitreiking van de Social Mediaprijs onder de deel-nemers aan de Gouden Gard. De prijs werd toegekend aan de kandi-daat die via Twitter en Facebook de meeste stemmen binnenhaalde voor zijn of haar showstuk. De eerste Social Media prijs is gewonnen door Evert van Heumen (Banketbakkerij Prins, Alblasserdam).

mARketiNgPRiJsVoor het beste verkoopbare product onder de deelnemers aan de Gou-den Gard wordt jaarlijks een Marke-tingprijs beschikbaar gesteld door het banketbakkersgilde Heerlijk & Heerlijk. Dit jaar is de prijs gewon-nen door Gouden Gard-winnaar Boudewijn Nijmeijer (Crème de la Crème, Zoeterwoude).

Boudewijn Nijmeijer wint Gouden Gard 2012

Müssana Nederland 0548-654126www.mussana.nl

Page 13: Bakery Next 16 2012

| 13

10% 20% 30% 40% 50%KORTING TOT 80%!

We gaan iets nieuws doen!Maandag 15 oktober gaat de outletstore van Vipam dagelijks open. De uitverkoop zal in ieder geval duren tot het einde van dit jaar. De outlet is geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur-17.00 uur. Laat graag weten als u interesse heeft in onze outlet.

Tijdens deze outlet presenteren Tijdens deze outlet presenteren we ons hele najaarsprogramma en uitverkoop met kortingen tot wel 80%. Kortom, ons doel is met name onze producten die uit het assortiment gaan of uitverkocht mogen worden met interessante kortingen voor u van de hand te doen. U kunt de producten direct meenemen en afrekenen.

Wij beschikken over een pinautomaat.

Graag zien wij u tegemoet en laat ons graag weten wanneer u komt.

Met vriendelijMet vriendelijke groet,

Directie en medewerkers Vipam.

bezoekadres: Poppenbouwing 26A | 4191NZ | Geldermalsen | [email protected] | www.vipam.nl | T 0345 56 56 70 | Geldermalsen

Unieke eigenschappen

Perfecte slagroom

Gekoelde kop

Energiezuinig

Gebruiksvriendelijk

Eenvoudige reiniging

Hoge opslag

Woertman Nederland B.V.4e Garnizoensdok 83439 JD Nieuwegein

T. (030) 608 41 41 www.woertman.nlinfo woertman.nl

Kies voor kwaliteit, kies voor Sanomat slagroomautomaten

95dz53_Adv_Sanomat_100x135mm.indd 1 28-08-12 08:46

Wordt vriend van Bakery Next

Op maandag 8 oktober zijn er opnames gemaakt in de Strijense vestiging van Echte Bakker De Koning aan de Kerkstraat 41.voor het RTL 4 televisie programma koffietijd

Televisiekok Casper Bürgi reisde met zijn ploeg naar de Hoeksche waard om bij Bakkerij de Koning een met tonijn en paprika gevulde volkorenbol te maken. Hier werd ook het productieproces van de vol-korenbol uitgelicht. Het program-maonderdeel is een promotie voor volkorenbrood, in opdracht van het Nederlands Bakkerij Centrum NBC om het volkorenbrood meer onder de aandacht van het publiek te brengen.Het programma is een drieluik van

graanteler (Basjan Niemansverdriet uit Strijen), molenaar (Molen de Vriendschap uit Weesp) en bakker

De uitzendingen waren op vrijdag 12, woensdag 17 en woensdag 24 oktober.

Opnames van RTL4 koffietijd bij Echte Bakker De Koning

De Noordkopbakkers is een groep ambachtelijke bakkers in de Kop van Noord Holland die één passie hebben en dat is elke nacht voor de klant lekker vers brood en banket maken in eigen bakkerijen. Boven de lijn Egmond - Koog aan de Zaan is een aantal Noordkopbakkers actief met samen 28 winkels.

De vereniging bestaat al ruim 50 jaar en is destijds opgericht met als doel het gezamenlijk inkopen van grondstoffen en verpakkingen. De naam was toen ‘Inkoopvereniging Wieringermeer en Omstreken’. In 2007 is de vereniging omgedoopt tot ‘Noordkopbakkers’.Het inkopen was inmiddels niet meer het hoofddoel, maar dat is nu met collega bakkerijen in midden en klein bedrijf elkaar ondersteunen met onder meer acties en recepten. Eens per drie weken komen de leden hiervoor een avond of middag bij elkaar in een van de aangesloten bakkerijen. Ook het ondersteunen van jonge ondernemers in de sector

is een activiteit die de verenging hoog in het vaandel heeft staan en waar menig jonge bakker gebruik van heeft gemaakt.

PRoDuct- eN wiNkelkeuRiNgeNEen ander doel van de vereniging is de kwaliteit van de producten te waarborgen en waar mogelijk te verbeteren. Hiertoe worden minimaal 4 keer per jaar product-keuringen gehouden. Als extra stimulans om de kwaliteit van de producten hoog te houden, wordt jaarlijks de ‘Noordkopbakker van het jaar’ verkozen. De producten worden dan gekeurd door landelijk bekende keurmeesters, die hun spo-ren hebben verdiend in de brood en banketbakkerij.

Ook het keuren van de winkels op hygiëne en presentatie en het geven van productinformatie aan de win-keldames en cursussen, zoals BHV, zijn activiteiten die de Vereniging Noordkopbakkers voor hun leden verzorgt.

Nieuwe leDeNOm krachtig en slagvaardig te blijven is de vereniging ‘Noordkop-bakkers’ altijd op zoek naar nieuwe leden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij voorzitter Eric Stevers op telefoonnummer. 0228-522477 of bij het secretariaat via [email protected].

De AgeNDA vooR 2012 eN 2013 is Al behooRliJk gevulD met ActiviteiteN:

13 november: stavenkeuring en demonstratie door Van der Pol bij Bays in Den Helder

10 December: stollenkeuring en demonstratie door Meneba bij De Haan in Egmond-Binnen

12 januari: eten bij Partycentrum ‘De Vlietlanden’ in Wervershoof

4 februari: bezoek aan Ireks in Heeze

26 februari: branchedag en cake keuring NBOV in Heerhugowaard

4 maart: Paasstollen keuring bij Stevers in Zwaagdijk- Oost

1 april: rondleiding bij Opmaat in Hoorn

6 mei: croissantskeuring bij Koning

3 juni: slotavond en jaarvergadering.

‘colleGiale samenwerkinG maakt ons sterker’

Noordkopbakkers zoekt nieuwe leden

Page 14: Bakery Next 16 2012

Doseer dé besteoliebollen met de

0515 - 33 19 58 • [email protected] • www.v-technology.nl

• enkele en dubbele uitvoering

• multi-functioneel

• neemt al uw handmatige doseringen over

• eenvoudig te reinigen

• in hoogte verstelbaar

• leverbaar in combinatie met onze frituurbakken

Ook produceren wij appelbeignetlijnen, volautomatische frituurlijnen tot 20.000 oliebollen per uur, hefk iepinstallaties en telbanen met automatische aan- en afvoersystemen.

|14

Het Borisgebakje en The Voice of Kroenenberg

column

In 2004 prijkte ons Borisgebakje in een artikel op de voorpagina van de Telegraaf. Vanaf dat moment was ook voor ons de ware gekte losgebarsten en haalde dit initia-tief onder andere Het Financieele Dagblad, de Nieuwe Revue, Radio 538 en diverse regionale media in Limburg. Idols2 was een hype, Boris was een hype, en ons ‘Boris-gebakje’ liftte daarop mee

Het Borisgebakje ontstond bij toeval. Boris was klant in onze winkel in Venlo en kwam een fototaart voor zijn jarige zoontje afhalen. Idols was helemaal hot en de liveshows waren nog maar nét begonnen. Onze oplettende medewerker Ivo grapte tegen Boris ‘of we zijn foto ook niet op een taart mochten zetten’ en zo begon het hele circus.

Rexona had tijdens Idols1 het jaar ervoor posters gemaakt van alle deelnemers maar had in 2004 gekozen voor een andere give-away die niet aansloeg. Omdat er geen posters waren maar er wel behoefte aan was maakten wij posters van Boris. De poster werd gratis weggegeven bij 4 Borisge-bakjes en we organiseerden een wedstrijd in Venlo waarbij mensen de poster voor de raam hingen en prijzen konden winnen. Ons succes hing uiteraard af van het succes van Boris zelf, en gelukkig won Boris Idols2 waardoor deze hele actie wekenlang succesvol was. Venlo hing vol met posters en de mensen stonden rijen dik voor onze deur om gebakjes te kopen.

mARliesgebAkJeCollega Gerard Besseling uit Hoogkarspel had in dezelfde periode een ‘Marliesgebakje’, ook deelneemster aan de liveshows. Onderling grapten we per sms en e-mail over onze gebakjes. Er ont-stond een klein competitiegevoel

en collega Besseling sms’te me dan ook feliciterend toen onze actie in full colour de Telegraaf haalde.

De actie met Boris leerde ons wederom dat inspelen op de actualiteit kan leiden tot bekend-heid ver buiten de eigen regio, wat zeker een positief effect heeft gehad op ons imago in de jaren erna.

voice of kRoeNeNbeRgWe zijn 8 jaar en vele talenten-shows later. Het succes van de eer-ste Idolsjaren is nauwelijks meer te overtreffen, maar The Voice of Holland is veruit de best bekeken talentenjacht. Dit jaar is één van de deelnemers Bart Reinders uit het dorp Kronenberg (of zoals we dat in dialect zeggen: Kroenen-berg) dat binnen onze gemeente ligt. Bart woont inmiddels in Die-ren maar blijft een graag geziene dorpsgenoot.

Toen ik op de TV zag dat Bart de voorronde door kwam wat een plek in ‘the battles’ oplevert, begon het direct te kriebelen. Na wat heen en weer facebooken met een enthousiaste Bart is nu het vlaaitje ‘The Voice of Kroenenberg’ een feit. Geholpen dit keer door de social media wordt er al lekker ‘gesproken’ over ons vlaaitje. We hopen natuurlijk dat Bart het ver gaat schoppen bij The Voice, uiter-aard allereerst voor Bart zelf. Als de Telegraaf dan weer een leuk artikel zoekt voor op hun voorpagina; wij houden ons aanbevolen ;-)

Joep GommansBakker met Passie voor brood, vlaai en The Voice of Kroenenberg!

bron: http://versbrood.blogspot.com

Bakkersbeheer is de naam van een nieuw, online hulpmiddel voor tablets en pc’s dat banket-bakkers helpt om eenvoudig te voldoen aan de hygiëneregels. De tool is ontwikkeld door Horeca Beheer Online, van Peter en Brigitte den Ouden, voorheen eigenaar van ijssalon Vivaldi in Hoorn. Via Bakkersbeheer krijgt de bakker inzicht in zaken als uren van werknemers, schoon-maak, temperaturen, ontvangst leveringen, recepten en voor-raden.

Hygiëne is van groot belang voor een bakker. Helemaal als hij ook ijs in assortiment heeft. Alleen, hoe hou je overzicht met al die regels waaraan je als ondernemer moet voldoen? ‘Bakkersbeheer biedt uitkomst’, stelt Den Ouden. De tool die via een tablet als app of via de pc via www.mijn.bakkersbeheer.nl met een persoonlijke login is te benaderen, bevat naast de voor iedere versondernemer verplichte aandachtspunten Werknemers, Schoonmaakschema, Temperaturen en Ontvangst levering, zes extra

modules: Recepten, Labels vers-producten, Voorraad van artikelen, Voorraad ijsbakken diepvries, Pasteurisatie en bereiding en Terug-koelen.‘Eenmaal ingelogd met gebruikers-naam en wachtwoord, laat Bakkers-beheer zich heel simpel navigeren’, legt Den Ouden uit. ‘Onder de knop ‘Werknemers’ is het mogelijk de werktijden van de werknemers bij te houden in een dag- en maand-overzicht. Het Schoonmaakschema geeft duidelijk aan wat er die dag moet worden schoongemaakt. Bij ‘Temperaturen’ registreert de bakker de temperaturen van de apparatuur. ‘Ontvangst levering’ biedt de moge-lijkheid tot het checken en digitaal vastleggen van toeleveringen.’‘In de Receptenmodule beheert de ondernemer overzichtelijk al zijn receptuur. ‘Voorraad artikelen’ geeft aan wanneer de voorraad te laag is en maakt automatische een bestellijst aan. Via Pasteurisatie en bereiding worden de ijsmixbe-reiding en het terugkoelen ervan, digitaal geregistreerd. De module Voorraad ijsbakken diepvries biedt een beheersysteem voor het bij- en

afboeken van de ijsbakken. Verder geeft het systeem automatisch een melding van alle werkzaamheden die op een dag moeten gebeu-ren. Ook printen labels voor het voorzien van het versassortiment van productie- en THT-datum is mogelijk.’

Begin april is de eerste versie van de hygiëne-app in gebruik geno-men. Sinds die tijd ontving Peter den Ouden vele positieve reacties: zowel van ondernemers, als van inspecteurs. We verwachten de tool de komende tijd verder te kunnen uitrollen. Ook richting ijssector en cafetaria’s.’ Het gebruik van Bak-kersbeheer kost €44,95 per maand, voor de basismodule. Aanvul-lende modules kosten €4,95 per maand. De eerste maand zijn de extra modules gratis, zodat bakkers de tools kunnen uitproberen. De aansluitkosten bedragen €65. Een bijkomstigheid is dat bakkers hun H.A.C.C.P. gegevens kunnen opstu-ren die gratis worden geprogram-meerd, zodat de gebruiker een kant en klaar systeem in handen krijgt.

Bakkersbeheer: eenvoudige hygiënetool voor bakkers

Page 15: Bakery Next 16 2012

| 15

Op donderdag 27 september jl. vond het Bakery Nexus Col-lege met het thema Het Nieuwe Ondernemen plaats in het Bakery Institute te Zaandam. De ont-vangst was omlijst met prachtige patisserie, gemaakt door leer-lingen van het Bakery Institute. In een zaal in de Oude Verkade koekjesfabriek heette scheidend voorzitter van Bakery Nexus, Co Schilder, iedereen welkom.

Anna Hutten startte met de retail trends; de invloed van online media, ontwikkelingen op dit gebied en consumenten inzichten. Zo liet Hutten de aanwezigen zien wat de invloed kan zijn van de ruim vier miljoen ‘smartphone’ gebruikers die Nederland inmiddels heeft en wat hun beoordelingen voor de retailer kunnen betekenen. Twee belang-rijke en groeiende consumenten-

groepen, de nieuwe ouderen en de jongeren, gaan ieder op hun eigen wijze met sociale media om. Door deze juist te combineren met het traditionele verkoopkanaal kunnen beide doelgroepen aangesproken worden en tot de klantenkring van de bakker gerekend worden.Hutten gaf voorbeelden van het ’s avonds online bestellen van brood en banket, dat dan ’s ochtends vers af te halen is bij de bakker. En videoschermen in winkels en eta-lages die in de VS worden gebruikt om de klant 24/7 naar de winkel te trekken. Door de consument gemak in combinatie met de juiste beleving te bieden, zal de consument tot aankoop overgaan, ook als de prijs wat hoger ligt.

Jan-Willem Grievink (o.a. EFMI) zette de verschillende krachten die van invloed zijn op de ver-

koop uiteen. Bakkers hebben een referentiekader waarbinnen gewerkt wordt. Invloeden van buitenaf zijn vaak groter dan wellicht gedacht. Grievink ziet mogelijkheden voor de bakker om zich verder te onder-scheiden, door gebruik te maken van deze externe factoren. Zo is bijvoorbeeld bij Nederlanders het aanpassingsvermogen voor wat

betreft smaak groot. Bakkers kunnen hierop inspelen door broden met bijzondere smaken te ontwikkelen. Ook vragen diverse consumentengroepen om minder traditionele producten en hoeveel-heden. De bakker kan zich als spe-ciaalzaak onderscheiden door uniek te willen zijn. Hij kan snel inspelen op actuele trends.

Het College werd op het netwerk-plein afgesloten met een borrel en smakelijk buffet. Drie bedrijven konden geïnteresseerde bakkers helpen door te pakken op de onder-werpen. Na een geslaagd Bakery Nexus college vol relevante infor-matie en kansen voor de bakkerij, ontving bij vertrek iedereen nog een aandenken.

Collse Heide 46, 5674 VN Nuenentel. 040 2842050 - fax 040 2842373

[email protected] - www.dekomart.nl

De mooiste decoraties

voor de mooiste momentenDe mooiste decoratiesDe mooiste decoratiesDe mooiste decoraties

voor de mooiste momentenvoor de mooiste momenten

DEKA01_adv_93,5x132.indd 1 17-08-12 10:52

Bakery Nexus college: ‘Het Nieuwe Ondernemen’

Page 16: Bakery Next 16 2012

|16

Page 17: Bakery Next 16 2012

| 17

Lekker!

Uw foto ook een keer op deze plaats of op de voorpagina?Dat kan! Wij zien uw inzending graag tegemoet per mail op [email protected], of per post of op ons Redactie adres Schoolstraat 6 8603 XL SneekLiefst voorzien van het ‘verhaal’ of de betekenis erachter.

Page 18: Bakery Next 16 2012

|18

www.bouwer-officier.nlRijndijk 139

Hazerswoude-RijndijkTelefoon (071) 34 19 000

Fax (071) 34 12 716

Financieel advies!

Op de IBA in München, de groot-ste bakkerijtentoonstelling ter wereld, reikte een onafhankelijke vakjury bestaande uit vooraan-staande bakkers, technische inge-nieurs en wetenschappers aan KOMA Koeltechnische Industrie B.V. uit Roermond de innovatie-trofee IBA 2012 uit. KOMA kreeg deze trofee voor haar innovaties in de ontwikkeling van natuur-lijke koudesystemen.

KOMA kreeg deze onderscheiding voor haar innovatie om het veel gebruikte freon in koelinstallaties te vervangen door verdamping op basis van CO2 en condensors op propaan. Beide zijn natuurlijke gas-sen, zuiniger in energie en goedko-per dan freon. KOMA was hiermee de eerste in haar branche die deze (inmiddels gepatenteerde) techniek presenteerde voor de bakkerijbran-

che. Inmiddels draaien stekkerklare koelinstallaties al volledig op pro-paan en deze leveren een energie-besparing op van 16%.Ook de besturing van de KOMA koelinstallaties is vernieuwd en volgt de nieuwste technieken van I-Phone en I-Pad. De nieuwe gene-ratie bakkerijmanagers en -mede-werkers kunnen zo met hun instal-laties communiceren en kunnen deze eenvoudig op afstand, zonder tussenkomst van modem, bedienen. Bijkomend aspect is dat ook de TeleGuard nu via IP digitaal com-municeert met de meldkamer van KOMA. Langzame verbindingen behoren daarmee tot het verleden. Wereldwijd is IP praktisch overal beschikbaar en inmiddels stabiel getest. Overgang op IP is eenvoudig en voor bestaande KOMA relaties qua investering bewust zeer laag geprijsd.

KOMA wint Iba innovatietrofee 2012

Chocolaterie Hulshof gaat uit-breiden met een winkelvestiging in de Molenstraat 24 te Lochem. Naast deze nieuwe winkel zal Chocolaterie Hulshof ook haar workshopactiviteiten onderbren-gen in een nieuw onderkomen, het oude postkantoor aan de Markt 8, eveneens in Lochem. De winkel zal op1 november haar deuren openen. De workshopactiviteiten starten vanaf 19 november aanstaande. In de winkel in Eibergen worden de bestaande activiteiten gewoon voortgezet. Lochem is na markt-onderzoek dus gekozen als tweede vestigingsplaats. Deze plaats biedt vele kansen en mogelijkheden. Uit doelgroeponderzoek is gebleken dat in Lochem behoefte bestaat aan goede, eerlijke en ambachte-lijke producten. Daarnaast trekt de gemeente Lochem jaarlijks veel toeristen, die ook naar pure bele-ving op zoek zijn. Tot slot is Lochem uitstekend bereikbaar. Dit is weer van belang voor de toekomstige plannen van Chocolaterie Hulshof.

Hans Hulshof, de man achter de chocolaterie, wil zijn passie voor chocolade met een nog breder publiek delen. In Eibergen en omgeving staat hij bekend om zijn kwalitatief hoogwaardige bonbons, waarmee hij reeds meerdere malen hoge ogen gooide in wedstrijden als de ‘De Lekkerste Bonbon van Nederland’. In 2008 werd hij zelfs Nederlands kampioen. Chocolate-rie Hulshof wil verder groeien en haar naam en producten beter in de markt positioneren. Daarvoor is een

extra winkel met meer oppervlakte, maar zeker ook met uitstraling en beleving nodig. Naast de bestaande producten zal het assortiment de komende tijd uitgebreid worden. De winkel waar Chocolaterie Huls-hof zich gaat vestigen is de oude Jamin-winkel aan de Molenstraat In Lochem. Een winkel met een karakteristieke gevel, welke past bij de uitstraling van de chocola-terie. Daarnaast biedt deze winkel voldoende ruimte om vele choco-ladeproducten aan te bieden, maar vooral om de beleving met betrek-king tot de natuurlijke grondstof cacao te ervaren. De winkel zal tot en met december een eenvoudige invulling kennen. In de tussentijd wordt het winkelconcept verder ontwikkeld en per 1 januari zal de winkel tijdelijk gesloten worden voor het ondergaan van een totale metamorfose. Naar verwachting zal

de winkel medio februari officieel geopend worden. In de tussentijd kan het publiek toch al kennis gaan maken met de producten van Cho-colaterie Hulshof.

Naast de winkel zal medio novem-ber in het oude postkantoor, in samenwerking met Tante Pos, een ruimte worden ingericht waarin het publiek het ambacht van de chocolaterie kan bewonderen. En natuurlijk kan men één van de vele chocoladeworkshops volgen. Chocolaterie Hulshof heeft gekozen voor deze unieke en markante locatie, omdat er voldoende ruimte voorhanden is. Het belangrijkste is echter dat ook hier een warme sfeer van echte beleving heerst. Deze beslissing houdt overigens in dat Chocolaterie Hulshof haar activitei-ten met Stroets Bakstudio & Zo in Neede niet verder zal voortzetten.

Chocolaterie Hulshof binnenkort ook in Lochem

Page 19: Bakery Next 16 2012

| 19

KOMA

INN

OVA

TI

E IN KOUDE TECHNO

LOG

IE

www.koma.com

Onze vernieuwingen brachten revolutionaire veranderingen aan in het

productieproces in bakkerijen. Wereldwijd kwam hiervoor waardering. En nog

steeds halen wij onze inspiratie elke dag uit de vragen van onze klanten die ons

steeds weer opnieuw uitdagen tot het bedenken van nog betere oplossingen in

smaakconservering. Als wereldwijd bedrijf en marktleider in de koudetechniek

bouwen wij continu aan onze positie. Hierdoor blijven wij alert op nieuwe

ontwikkelingen, mogelijkheden en kansen. Uw vertrouwen in onze ervaring en

onze “coole” passie voor wat u echt nodig heeft zijn onze drijfveren. Nu, maar

zeker ook in de toekomst.

Bakken is een uitdaging: de juiste temperatuur, lucht-circulatie en luchtvochtigheid zijn van groot belang. Daarom biedt KOMA mij vooruitstrevende oplossingen.

OCD

A.n

l KO

MA

2022

KOMA KNOW-HOWNU EN IN DE TOEKOMST

DeegverDelers van veMag vanaf € 49.000,-

• nauwkeurig in gewicht,

• zonDer olieverbruik,

tel uit uw winst !!!

| Lekstraat 11 | 5347 KT | OSS - Nederland | Tel. +31 (0)412 64 08 58 | E-mail: [email protected] |

AutoNomieZelfstandig kunnen handelen, eigen-wijs en actief zoeken naar groeikan-sen, is een belangrijke eigenschap van een ondernemer. Op de meeste hbo-opleidingen en universiteiten worden de studenten klaargestoomd binnen de van tevoren in de studie-gids omschreven competenties en vaardigheden. Eigenwijsheid leer je zo eerder af dan aan!

gAt iN De mARkt zieNEen neus voor zaken hebben. Het gat in de markt zien en daarop

inspringen. Het signaleren van kansen. Een gat in de markt dat voel je, terwijl de meeste opleidingen je leren om de ‘gaten’ te beredeneren en onderzoeken. Steve Jobs liet in zijn biografie niet voor niets opte-kenen dat hij marktonderzoek weg-gegooid geld vond, ‘hoe kan ik aan mensen een mening vragen over iets dat hun voorstellingsvermogen te boven gaat?’

Risico AANgAANBereidheid om verantwoorde risico’s aan te gaan. Kunnen leven

met onzekerheden van financiële en andere aard. Naar mijn mening wordt er op scholen alles aan gedaan om studenten zekerder te maken. Dat is jammer, je kunt ze beter leren om onzekerheid te accepteren als een gegeven en hoe ze er mee om kunnen gaan.

geDReveNheiDVisie en gedrevenheid. Heilig geloof in het eigen idee. Optimisme. Ervoor gaan. De vaardigheid om grote hoeveelheden kennis op te nemen is heel mooi en tegelijkertijd

weet ik dat drive en optimisme uit een ander vaatje komen. Ik noem het ‘roeping’ of is het simpelweg ‘talent’? Een onuitputtelijk bron van energie die zorgt dat je als onderne-mer gedreven wordt.

veRlies NemeNIn staat zijn je verlies te nemen. In staat zijn om af en toe met iets te stoppen en met frisse moed aan iets nieuws te beginnen. Wanneer kap je en wanneer zet je door? Ook dit is een kwestie van aanvoelen, intuïtie en ´Fingerspitzengefühl’ en niet zozeer van beredeneren. Op school ontwikkel je met name je rationele kant en dat is nuttig. Daarnaast is het belangrijk ook je intuïtieve kant te ontwikkelen. Onze creativiteit en gedrevenheid om te ondernemen komen uit een andere bron. Het is mogelijk om bovenge-noemde competenties te versterken

oPinie

Domme ondernemers zijn succesvoller!We geven in Nederland ruim 30 miljard euro per jaar uit aan onderwijs. De huidige kabinetsformateurs denken met ‘goede’ scholing ondernemerschap en innovatie te stimuleren. Dat waag ik te betwijfelen, ondernemerschap leer je niet alleen in de collegebanken. Veel succesvolle ondernemers hadden op school de grootste moeite om overeind te blijven. Op basis van hun studie-cv zouden zij bij menig bedrijf niet eens worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Zo hebben Richard Branson, Walt Disney, Jamie Oliver, Ingvar Kamprad (IKEA), Steve Jobs en onze eigen John de Mol en Joop van de Ende hun school of vervolg-opleiding niet voltooid. Hieronder volgen enkele eigenschappen die essentieel zijn voor ondernemers en waarvan het de vraag is of ze in het huidige onderwijs aandacht krijgen.

Wordt vriend van

Bakery Next

met behulp van bepaalde ervarings-oefeningen. Jammer genoeg worden deze in het reguliere onderwijs nog maar weinig ingezet. Of succesvolle ondernemers trouwens ook voor het merendeel blond zijn weet ik niet.

Olaf Rutten

Olaf Rutten is directeur van Zoek en Leef bv. Ondernemer pur sang, richtte als student zijn eerste bedrijf Dufec op waaraan hij ruim 20 jaar leiding gaf. Het verbinden van zingeving en financiële kracht is zijn specialiteit. Olaf is auteur van het boek `Minder werken, meer verdienen’. Zie ook www.zoekenleef.nl

Page 20: Bakery Next 16 2012

|20

Met Silowacht®

kiest u voor continuïteitin uw productieproces.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)?

oVer kwaliteit geproken

Wat me de laatste tijd bezig houdt, is maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo vraag ik me af wat het nu precies betekent en op welke wijze dit onderwerp inte-ressant is voor de bakkerijbranche.

Om eerlijk te zijn, had ik in de eerste jaren dat MVO om de hoek kwam kijken er niet zoveel mee en zag ik het vooral als een ‘manage-menttool’. Ik dacht: ‘Allemaal leuk en aardig, maar er moet wel geld verdiend worden’. Nu merk ik dat MVO steeds belangrijker wordt en je er als bedrijf eigenlijk niet meer omheen kunt. Wel zijn er verschil-lende manieren om met MVO om te gaan. Zo bedoel ik met MVO niet zozeer de arbeidsvoorwaar-den van personeel. In Nederland is dat duidelijk vastgelegd en zijn werknemers goed beschermd. De enige kanttekening hierbij is hoe er soms door, niet nader te noemen, uitzendbureaus met tij-delijk personeel wordt omgegaan. Het zijn waarschijnlijk excessen, maar dat dit niet altijd even netjes gebeurt is een feit. Maar de vraag hoe er met personeel wordt omge-gaan, kan natuurlijk wel heel goed gesteld worden aan producenten van bakkerijgrondstoffen (bijv. van palmvet, cacao, kokos).

Wat ik zelf vooral als een belangrijk onderwerp van maatschappelijk verantwoord ondernemen zie, is zorg voor de klant. Een goed voor-beeld hiervan vind ik de zoutre-ductie in bakkerijproducten. Deze ontwikkeling is in gang gezet en ik hoor vanuit de consumenten-markt geen berichten dat men de zoutpot weer op tafel zet. Dus dat is positief. Wat ik me hierbij wel afvraag is, waar de grens ligt tus-sen zorg en betuttelen en waar de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de klant ligt. Bij de producent of de klant zelf?

De overheid en consumenten- en supermarktorganisaties pleiten voor minder vet en minder suiker in producten en voor meer light producten. Voor veel banketpro-ducten betekent dit dat receptu-ren moeten worden uitgekleed en dat er smaaktechnisch nog maar weinig van het product overblijft. Alsof je in een stuk karton hapt. Nu zag ik onlangs de reclame van

supermarktorganisatie C1000, waarin een vrij stevige man heer-lijk zat te smikkelen van een bord vol met gevulde koeken voor zijn neus. Het kon, omdat het simpel-weg zo goedkoop was. Ook dit valt volgens onder maatschap-pelijk verantwoord ondernemen: het niet voor een appel en een ei te koop aanbieden van minder gezonde producten.Persoonlijk denk ik dat hier een gedeelde ver-antwoordelijkheid ligt. De produ-cent dient de klant goed te infor-meren over de voedingswaarde van een product, maar uiteinde-lijk is het de verantwoordelijkheid van de klant zelf, hoeveel hij van het product eet.Misschien is het een goed idee om mensen weer de waarden van eten weer mee te geven. Ik zeg niet dat vroeger alles goed was, maar het was meer met mate. In het weekend voor het hele gezin: één fles frisdrank en wat lekkers bij de koffie en als er bezoek was, een zak chips. Ik geloof niet in het verhaal van luxe artikelen uitkleden en light maken, dan kun je beter een klei-nere versie van het product aan-bieden of de klant beter voorlich-ten. Geniet, maar eet met mate, is het devies!

meeR PRAktische tiPsIndien u vragen heeft over deze column of over andere zaken aan-gaande kwaliteit- en voedselvei-ligheid, nodig ik u uit om via het volgende e-mailadres contact met mij op te nemen: [email protected]. Ik voorzie u dan graag van een praktisch antwoord!

Loura Keijzer, eigenaar/adviseur van Kwaliteit is Kracht.

Zeelandia laat warme bakkers dit jaar het 3FM Serious Request broodje bakken. In de week voor Kerst zullen weer miljoenen Nederlanders in de ban zijn van deze mega actie. Warme bak-kers kunnen nu meedoen met de verkoop van het Serious Request broodje. Per broodje gaat 1 euro naar het Rode Kruis.

Al negen jaar organiseert 3FM in samenwerking met het Rode Kruis een nationale inzamelingsactie voor een stille ramp. Drie DJ’s van 3FM sluiten zich in de week voor kerst zes dagen op in een glazen studio (dit jaar op de Oude Markt in Enschede). Ze eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie. De 3FM DJ’s roepen zo veel mogelijk mensen op om tegen betaling een plaat aan te vragen, geld te doneren of zelf een actie op te zetten. 3FM Serious Request vraagt dit jaar aandacht voor de wereldwijde babysterfte. Een stille ramp, die jaarlijks 5,5 miljoen slachtoffertjes maakt, met name in Afrika en Zuidoost Azië.

bRooDJe iN eeN DoosJeHet Serious Request broodje is cranberry-mueslibroodje in de vorm van een knoop, gevuld met cranberries en rozijnen. Het broodje zal worden verkocht in een opval-lend doosje. Ook leuk om weg te geven of te krijgen. Zeelandia biedt totaalpakketten voor 60 broodjes, inclusief cranberries, bakvormen en verpakkingsdoosjes, die samen met BEKO-Verpakkingen zijn ontwik-keld. Het broodje wordt voor 5 euro verkocht, waarvan 1 euro ten goede komt aan het Rode Kruis. Het idee voor een Serious Request broodje komt van bakker Peter Dunselman uit Den Helder. Hij had plannen voor een dergelijk initiatief in zijn eigen regio. In overleg met Zeelan-dia is het plan ontstaan om bakkers in heel Nederland met de initiatief mee te laten doen.

RoDe kRuis eNthousiAstHanna Emmering, persvoorlichter bij het Rode Kruis voor 3FM Serious

Request, is blij met dit initiatief: ‘Het is mooi om te zien dat de actie steeds meer van alle lagen van het publiek wordt. Je ziet kleinschalige particuliere initiatieven, maar ook grote bedrijfsmatige projecten. Wij zijn heel blij met dit initiatief van de ambachtelijke bakkers. De bakker maakt onderdeel uit van het dagelijks leven van de consu-ment: iedereen eet brood. Daarbij is het 3FM Serious Requestbroodje sympathiek, het spreekt echt aan. Iedereen die ervan hoort krijgt een brede, blije grijns. Je hebt er meteen een idee en een gevoel bij, en we hopen dan ook op een groot bereik en natuurlijk een mooie bijdrage’.

eeRste bRooDJeOp woensdag 10 oktober is het eerste Serious Request broodje aan-geboden aan Rode Kruis ambassa-deur en 3FM DJ Eric Corton op het Media Park te Hilversum. De plan-ning is dat het het Serious Request broodje meteen na Sinterklaas in de winkels te koop is bij zoveel moge-lijk bakkerswinkels in heel Neder-land. De verkoop loopt daarna ruim twee weken door tot aan de kerst. De actiepakketten zijn vanaf medio november beschikbaar.

cheque AANbieDeNIn de week voor kerst zal door warme bakkers een grote waarde-cheque worden overhandigd bij het Glazen Huis in Enschede. De

Zeelandia Zet ambachteliJke bakkeriJ oP de kaart in december

Nederlandse bakkers bakken 3FM Serious Request broodje

verwachting is dat dit een aanzien-lijk bedrag zal worden. De initiatief-nemers dromen van 100.000 euro of meer. Deze actie zal zeker bijdragen aan het positieve imago van de ambachtelijke bakkerij. Zeelan-dia heeft als ‘startkapitaal’ alvast € 5.000,- gedoneerd.

meeDoeNBakkers die meedoen kunnen de actie in hun winkels en daarbuiten communiceren met A1 stoepbord-posters, A2 posters en A4 toon-bankkaarten. Daarnaast zorgen de bedrukte verpakkingsdoosjes ook voor extra attentiewaarde. Meer info is ter verkrijgen bij afdeling Marketing & Customer Support van Zeelandia via 0800-0367.

Voor iedere

‘Next Friend’ die

zich in november

aanmeldt, maakt

Bakery Next € 5 over

naar het Rode Kruis.

Page 21: Bakery Next 16 2012

| 21

Het Belastingplan 2013, een wets-voorstel dat op korte termijn in de Tweede Kamer wordt behan-deld, vormt een rem op krediet-verlening, waaronder leasing en leverancierskrediet. In de nieuwe belastingwet staat een wijziging op het gebied van bodemzaken, die leasemaatschappijen en andere kredietverleners dwingt voorzichtiger te zijn met het geven van financiering.

Dat blijkt uit een analyse van de Nederlandse Vereniging van lease-maatschappijen (NVL), die haar zorgen in een open brief kenbaar maakt. Door de voorgestelde wijziging krijgt de Belastingdienst straks voorrang op leasemaatschap-pijen en andere schuldeisers bij een nakend faillissement van een bedrijf. Artikel IX van het Belasting-plan 2013 gaat in op de spelregels die gelden bij bodemzaken, ofwel de inventaris en machines die worden gebruikt op de productie-locatie of vestigingsplaats van een ondernemer.

In het artikel staat beschreven dat onder meer leasemaatschap-pijen bij de fiscus moeten melden dat zij het geleverde of geleasete object willen claimen in een situatie van dreigend faillissement van de afnemer en vervolgens gedurende 4 weken wachten. Hierdoor heeft de Belastingdienst de mogelijkheid – en ruim de tijd – om het object te claimen en vissen leasemaatschap-pijen en leveranciers die op basis van leverancierskrediet hebben geleverd achter het net. ‘Het gevolg zal zijn dat het MKB nog moeilij-

ker aan krediet zal komen, net nu bedrijven dit zo hard nodig hebben’, zegt Peter-Jan Bentein, secretaris-generaal van de NVL.

Een zwaarwegend gevolg van de voorgestelde wetswijziging is dat financiers hun financieringsbe-leid zullen aanpassen waardoor afnemers niet meer met externe hulp van financiers – of alleen tegen aanvullende zekerheden of hogere kosten – de aankoop van productie-middelen kunnen realiseren.‘De crisismaatregel die de overheid

met Artikel IX van het Belastingplan doet, brengt de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven ernstig in gevaar’, zegt Bentein. ‘Een van de risico’s is dat bedrijven hun investeringen zullen uitstellen, wat een negatief effect heeft op de eco-nomische groei. Bovendien zullen leveranciers van machines niet eens meer overwegen een betalingsuit-stel toe te kennen, aangezien hun positie volledig wordt uitgehold. Dus niet alleen bedrijven die krediet nodig hebben worden getroffen, ook bedrijven die bijvoorbeeld machines leveren aan andere bedrij-ven.’

sPoeDADvies RAAD vAN stAteDe NVL is van mening dat de overheid zich illusies maakt over de verwachte (belasting)opbrengsten.

‘De maatschappelijke kosten zullen de baten overstijgen’, zegt Bentein. De NVL eist onmiddellijke intrek-king van dit wetsvoorstel uit het Belastingplan 2013. ‘Wij weten ons gesterkt door het spoedadvies van de Raad van State waarin gelijklui-dende argumenten haarscherp zijn beschreven’. De NVL, die aan de basis heeft gestaan van het Lease-besluit dat sinds 1999 tot op heden regels geeft rond de verdeling van objecten van een insolvente onder-neming, vraagt dat het Ministerie van Financiën een grondige con-sultatie met financiers en met het bedrijfsleven organiseert. Het lijkt er op dat het Ministerie van Financiën nu te kort de bocht neemt.

Bron: Financieel Management

Nieuwe belastingwet legt bom onder MKB-krediet

nieuw keurmerk

voor allerGenen

in voedinG

Een pas ontwikkeld Euro-pees certificatieschema voor al lergenenmanagement moet voor consumenten een einde maken aan de onduidelijkheid over ‘mag bevatten’ vermeldingen op producten. Allergenen Con-sultancy, Dutch Spices en Service Allergie Suisse ont-wikkelden dit schema, dat zich baseert op VITAL 2.0.

In de rekenmethode VITAL 2.0 is de gekozen portiegroot-te bepalend voor de hoogte van de actiegrens voor aller-genen. De actiegrens bepaalt uiteindelijk of een allergeen als `may contain’ op het eti-ket komt. ‘TNO adviseert om uit te gaan van daadwerkelijke consumptie en niet van aan-bevolen portiegroottes’, aldus Geert Houben van TNO. Thédor van der Vleuten van Dutch Spices meldde over het schema: ‘Het is een allergeen-vrij keurmerk; ‘if it is not on it, it is not in it’. De reacties zijn enthousiast; zo omarmt Jumbo Supermarkten het idee voor haar huismerkproducten’. De lancering van een aller-genenvrij keurmerk ontving gemengde reacties. Belangen-organisaties voor allergiepati-enten lieten zich positief uit. Ook de wetenschap is vóór een keurmerk met de kanttekening dat het voldoen aan VITAL 2.0 niet automatisch allergenen-vrij betekent. Weer een nieuw keurmerk zou verwarring kunnen scheppen voor de consument. Een kriti-sche noot vanuit producenten was dat bedrijven zonder dit keurmerk in een negatief dag-licht worden geplaatst, alsof zij hun allergenenmanagement niet op orde hebben.

Bron: Duurzaamnieuws.nl

Page 22: Bakery Next 16 2012

|22

U KUNT HIERBIJ DENKEN AAN O.A.:• Werkbanken • Broodkoelwagens • Ovenwagens • Bakplaten

• Grondstofwagens • Beplating • etc.

Voor meer informatie of voor specifi eke wensen kijk op onze website of neem vrijblijvend contact met ons op.

Web: www.rvsbewerkingkampen.nlE-mail: [email protected]: 06-21107411

Rvs Bewerking Kampen is een bedrijf dat zich bezig houdt met o.a. roestvrijstalen producten binnen de bakkerij tegen scherpe prijzen.

Noord- en Oost-NederlandStef AlferinkM 06 - 53 32 56 49

Noord-HollandRoger van AsseltM 06 - 41 00 95 33

Zuid-NederlandFrans van HuëtM 06 - 53 86 69 33

Midden-NederlandRob van DommelenM 06 - 81 46 24 13

Beesdseweg 3-5 • 4104 AW Culemborg • Telefoon +31(0)345 - 820 204 • [email protected] • www.vanasseltenalferink.nl

van Asselt & Alferinkverkoop en service

van complete bakkerijtechniekvoor heel Nederland

BOLLENKASTENOVENS

VERDEELOPBOLLERSAFWEGERS

UITROLMACHINESREMRIJSKASTEN

BROODSNIJMACHINESRVS WERKBANKEN

Leveranciervan

de deegrol

2 en 3 november zou het zover zijn. De landelijke Open Dagen bij de Ambachtelijke Bakker. Een goed initiatief van het Voor-lichtingsbureau brood om de ambachtelijke bakker weer te promoten onder het grote pub-liek. Naast het Schoolontbijt een prima activiteit, om de branche, het vak, het ambacht weer eens even duidelijk onder de aandacht te brengen, zodat we aan de con-sument kunnen tonen waarom ze bij ons moet (blijven) kopen.Natuurlijk doen wij hier aan mee. Op vrijdag en zaterdag is er lek-ker veel publiek, dus dan kunnen we ons goed presenteren aan veel bestaande en nieuwe klant-en. Met de decemberpiek in het verschiet een prima moment. Zo gezegd zo gedaan: extra personeel ingeroosterd, reclamemateriaal (kalenders) aangeschaft om weg te geven. Extra inkoop gepland, diverse demo’s uitgewerkt, weg-gevertjes ingeslagen, in de plaat-selijke media en in de winkel de open dag alvast aangekondigd, enzovoorts. Met andere woorden we waren er helemaal klaar voor.

wAReN?Waren ja, want wie schetst onze verbazing? Het gaat niet door!

Het wordt uitgesteld tot in het voorjaar! Een oud gezegde luidt ‘van uitstel komt afstel’. Zou dat hiermee ook zo zijn? Zijn dan alle kosten van het reclamemateriaal weggegooid geld? Kan dan alles bij het oude papier? Nu zijn we er niet klaar voor, maar klaar mee!De aanmelding is heel vrijblijvend, er zijn ook bakkers die wel mee doen zonder zich aan te melden. En moeten we er nu maar op ver-trouwen dat het in het voorjaar wel doorgaat? Menigeen zal den-ken, ‘laat maar zitten’ en zo gaat er een prachtige kans verloren. En dat ‘gebrek aan belangstelling’, waarom het niet doorgaat, neem ik met een korrel zout. Een misser van jewelste, waar ze zich bij het Voorlichtingsbu-reau Brood (lees: Het NBC) voor zouden moeten schamen. Mijn Open Dag gaat gewoon door op 3 november, want ik wil niet voor schut staan bij mijn klanten, maar dat er nu geen landelijke aandacht aan wordt gegeven, daar baal ik wel van. En als straks in het voor-jaar de landelijke open dagen zijn, doe ik niet mee. Twee keer in een half jaar is me net te veel van het goede. Maar mijn klanten horen en lezen het dan wel in de media en ik doe niet mee. Sta ik toch een beetje voor aap. U wordt bedankt!

Gert GeudensBakkerij Geudens, Wessem

In de rubriek De Deegrol kunnen lezers hun ongenoegen kenbaar maken over het slechte optreden of presteren van een bep-aald persoon, een bedrijf of een organisatie in de branche.

Voorlichtingsbureau Brood, Bedankt!

Vier trotse studenten (Donovan Berends, Janieke Boon, Jiska Maarsen en Stan Daams) van de opleidingen Horeca, Toe-risme en Bakkerij van Rijn IJssel Vakschool Wageningen hebben internationale prijzen gewonnen tijdens de internationale AEHT (Association Européenne des Eco-les d’Hotellerie et de Tourisme) -vakwedstrijden in Macedonië. Deze wedstrijden van de Euro-pese Associatie van Hotel- en Toerismescholen vonden plaats van 8 tot en met 13 oktober.

Donovan Berends (tweedejaars stu-dent toerisme) won goud met zijn plan om het Toerisme in Macedonië te verbeteren. Dit plan maakte hij samen met een student uit Italië. Janieke Boon (vierdejaars student horeca manager ondernemer) won goud tijdens de wedstrijd Barista*. Samen met een Oostenrijkse student uit Oostenrijk bleek zij de beste Barista!

Jiska Maarsen (vierdejaars student ondernemer bakkersbedrijf) met al haar kennis over de banketbak-kerij, maakte samen met een Finse student enkele prachtige producten van zanddeeg. Dankzij deze prach-tige creaties won zij zilver tijdens de wedstrijd Patisserie. Zilver ging ook

naar Stan Daams (student fast track horeca manager ondernemer) voor management. Stan Daams maakte samen met een Finse student een uitstekend ondernemersplan. De studenten van Rijn IJssel Vak-school Wageningen deden dit jaar mee aan de onderdelen Restaurant

Service and Wine Serving, Culinary Art, Pastry, Barista, Tourist Destinati-on en Management level 5. In totaal deden ruim 500 studenten, waarvan zes van Vakschool Wageningen, uit circa dertig landen mee.

Bron: Hoog en Laag

Internationale prijzen voor studenten Vakschool Wageningen

Page 23: Bakery Next 16 2012

| 23

Waarom genoegen nemen met minder?Als het een broodsnijmachine van Beko Bakkerij Techniek kan zijn.

www.beko-techniek.nl • 024-6486288 • [email protected]

XL

Bel voor meer info 038-3333152 • www.covekaschoonmaak.nl

Bijna alle schoonmaak werkzaamheden kunnen wij in het weekend, tijdens verbouwingen en in de vakantie periodes voor u verzorgen.

Wij reinigen: • broodwagens • ovenwagens • platenwagens • kruisrekwagens • bakplaten • broodkoppels etc.

T 013 - 511 45 45 www.chocolateriealbert.nl

Geef uw assortiment tijdens de komende

feestdagen een extra impuls.

Keuze uit meer dan 30 sintproducten.

Bestellen kan via telefoon, fax of e-mail!Sint

Speculaasjes kennen een lange geschiedenis waarin Germanen, pausen, opstandelingen, Sinter-klaas, de Verenigde Oost-Indi-sche Compagnie, koekplanken, liefde, de Camera Obscura en een rijwielfabriek allemaal een rol speelden. In het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem staat speculaas in al zijn vormen in de maand november centraal tijdens de Workshops Speculaas.

Het Nederlands Bakkerij Museum organiseert in de maand novem-ber een reeks historisch getinte workshops waarin bezoekers onder leiding van vakmensen écht ambachtelijk speculaas leren maken en nog veel meer.Na een uitgebreide ontvangst ver-tellen de bakkers eerst iets over de lange en intrigerende geschiedenis van het speculaasje. In dit verhaal

staan met name de grondstoffen centraal. Daarna is het aanpak-ken geblazen en leert men hoe een ambachtelijk speculaasdeeg wordt gezet, want het zetten van een goed speculaasdeeg is een precies werk. Na een uitleg over gevuld speculaas worden de ouderwetse koekplan-ken of prenten tevoorschijn gehaald waarvan de afbeeldingen terug-gaan op eeuwenoude symbolen. De aspirant-bakkers leren hoe ze het deeg in planken moeten verwerken. Vervolgens is het zaak het deeg te lossen van de planken en de deeg-figuren op de juiste manier op de bakplaat te leggen en af te bakken.Behalve een koekvrijer maken de deelnemers ook een gevuld koekhart met spijs van de allerbeste kwaliteit. Na een pauze met thee, koffie en warme chocolademelk en natuurlijk ook gevuld speculaas, is het tijd voor het nostalgische

koekvergulden dat zo mooi is beschreven in de Camera Obscura van Hildebrand. Het koekvergulden gebeurt niet, zoals in de 19e eeuw, met bladgoud en een konijnenstaart maar met diverse tinten glazuur, papierstroken en suikertjes.Aan het einde van de workshop worden de resultaten gezamen-lijk bewonderd en mag iedereen zijn eigen koekvrijer en koekhart meenemen plus een leuk tasje met informatie en recepten.Deze workshops vinden voor individuele deelnemers en groe-pen plaats van dinsdag tot en met vrijdag. Ze duren ongeveer 3 uur en de aanvangstijden zijn in overleg. De kosten bedragen € 25,- per persoon. Voor nadere informatie en voor het opgeven van deelnemers kan men bellen met het Museum op telefoonnummer 038 – 44 17 15.

Speculaasworkshops in het Nederlands Bakkerijmuseum

Page 24: Bakery Next 16 2012

|24

R E N D E M E N T D O O RT O E P A S S I N G V A N T E C H N I E K

Robert Scottstraat 11, 7825 AR Emmen | T +31 (591) 31 33 77 | F +31 (591) 31 17 15

www.venematechniek.nl

Een nieuw product, maar nog geen machine om het te fabriceren?Een probleem in een productielijn? Een machinale toepassing vinden voorarbeidsintensief handmatig werk? Het zijn kwesties waar elk productie-bedrijf vroeg of laat mee te maken krijgt. Venema Techniek & Serviceheeft zich gespecialiseerd in het maken van klantspecifieke machines.Totaaloplossingen waarmee u uw productiedoelstellingen kan bereiken ofverder optimaliseren. Uw ideale partner, ook op het gebied van engineering,onderhoud, reparaties en totaal-revisie! * Venmatic platen- en koppelhandling systeem

Diosna dealer:verkoop, service

onderdelen!

EEN BEGRIP INDE FOODSECTOR!

* Venmatic 24000 kleinbroodlijn

* VenmaticDecojet Roboticwatersnijder

* WendelknederWV240a

We eten in Nederland te veel brood. Meer dan goed voor ons is. Het zou beter zijn om brood een andere rol te geven in ons voedingspatroon. Namelijk die van begeleider van een maaltijd die vooral bestaat uit groente, fruit, vis, noten, eie-ren en in mindere mate kaas en vlees.

Dat was het punt dat ik wilde maken met mijn artikel op de opiniepagina van de Volks-krant. De enorme opschud-ding (zowel steun als kritiek) die het artikel teweegbracht, kwam vooral door de vette kop die de Volkskrant erbij had bedacht: ‘Van volkoren worden we alleen maar dikker’. Wie het artikel goed leest, ziet dat ik dat niet beweer. Ik ben niet tegen volkorenbrood. Sterker, ik maak het zelf met veel suc-ces. Ik vind alleen dat de cam-pagne van het Voorlichtings-bureau Brood te eenzijdig de voordelen van volkorenbrood benadrukt. En daarmee maken ze het mij als bakker onnodig moeilijk, omdat ik simpelweg mijn klanten een eerlijk verhaal wil vertellen over het product dat ze kopen.

Het Voorlichtingsbureau Brood verwijst naar de advie-zen van het Voedingscentrum. Dat adviseert om 7 volkoren boterhammen per dag te eten, en daarnaast 5 opscheplepels pasta, rijst of aardappelen. Veel te veel, stel ik en veel voedingswetenschappers zijn het hiermee eens. Het Voe-dingscentrum verwijst op haar beurt naar de adviezen van de Gezondheidsraad.

In 1998 vroeg Ab Klink, toen-malig minister van Volksge-zondheid, de Gezondheids-raad om hun voedingsadviezen aan te passen aan ‘de huidige stand van de wetenschap’. Pas in 2006, 8 jaar later, kwam hier-op een antwoord: de Schijf van Vijf bleef vrijwel ongewijzigd (iets meer groente, iets minder alcohol) en we moesten vooral meer bewegen. Dat was het.

Ik denk dat wij heel goed weten dat we veel groente moeten eten, niet te veel alcohol moe-ten drinken en meer moeten bewegen. Vertel ons liever waar we minder van moeten eten en hoe we dit in ons drukke dagelijkse bestaan voor elkaar kunnen krijgen.

Het resultaat zal zijn dat we gezonder oud worden. En dat willen we toch allemaal?

Menno ’t Hoen

opinie

Ondernemers besteden veel tijd aan juridische zaken. Een derde van het bedrijfsleven heeft 2 of meer juridische kwesties per jaar. Bovendien kosten diezelfde juri-dische kwesties de ondernemer veel tijd. In 29 procent van de gevallen zelfs meer dan 3 dagen.

Dit blijkt uit onderzoek van ARAG en BusinessCompleet.nl onder 1272 ondernemers. Uit eerder onderzoek bleek bovendien dan 60% van de

ondernemers in dergelijke gevallen geen adviseur inschakelt. En juist daar schuilt een risico in volgens ARAG en BusinessCompleet.nl. Het opstellen van juridische documenten zonder diepgaande kennis, creëert namelijk voor alle betrokken partijen een verhoogd risico. Met name in het geval van arbeidscontracten, algemene voor-waarden en leveringscontracten. Deze documenten dienen helder en correct opgesteld te worden.

Juist om ellende in de toekomst te voorkomen.BusinessCompleet.nl en ARAG hebben de handen inéén geslagen, op zoek naar een effectieve oplos-sing voor het MKB. Een oplossing waarbij ondernemers laagdrempelig antwoord kunnen krijgen op een-voudige maar belangrijke juridische vragen. Daarom openen ARAG en BusinessCompleet.nl de eerste volledig gratis Juridische Hulplijn voor het MKB, met nummer 033-

4342522. Directeur Serge Eikhoudt van BusinessCompleet.nl: ‘Op dit nummer kunnen ondernemers allerhande soorten vragen stellen en mogen bovendien rekenen op een vakkundig antwoord. Want met deze hulplijn krijgen ondernemers toegang tot de juridische specialis-ten van ARAG. De enige voorwaar-de is wel dat zij abonnee zijn van BC.nl, wat gelukkig ook helemaal gratis is.’ De initiatiefnemers hopen met dit initiatief dat het MKB zich bewuster wordt van juridische kwesties en de risico’s die men daarbij loopt. Maar ook dat ondernemers beter voor-bereid zijn in de toekomst en veel onnodige conflicten voorkomen kunnen worden.

Bron: BusinessCompleet

MKB verliest veel tijd aan juridische kwesties

Page 25: Bakery Next 16 2012

| 25

Rogil voert voor voedingsfabri-kanten en retailers consumenten-onderzoek uit om de sensorische aspecten (geur, smaak, textuur,) van producten te evalueren. Daarbij hanteert Rogil zowel kwalitatieve als kwantitatieve methodes. Die geven fabrikanten inzicht in de manier waarop hun product door de klant wordt gepercipieerd. Zo kunnen producten worden bijge-steld om hogere slagingskansen op de markt te garanderen. Ludovic Depoortere, Managing Director Rogil: ‘Uit onderzoek is gebleken dat zelfs producten die hoog scoren op ‘overall liking’, geen garantie bieden op succes. Er zijn heel wat onbewuste, voornamelijk door emo-ties gedreven factoren in het spel. Met behulp van methodes uit de neurowetenschappen kan Rogil die onbewuste factoren meten om zo het meest ‘relevante’ productprofiel samen te stellen.’

emotioNele ReActie sPReekt boekDeleNRogil onderzocht meer dan tien veelgebruikte producten van grote merken, waaronder Côte d’Or cho-colade, Douwe Egberts koffie, melk, Belle Vue Kriek en wasverzachter. Een van de belangrijke bevindingen van het onderzoek was het ver-schil in emotionele reactie tussen het proeven van melk en een zoet bier. ‘Onze hersenen reageren veel positiever op het zoete bier dan op neutrale melk’, aldus Depoortere. ‘Er zijn ook duidelijke verschil-len tussen de reactie van mannen en vrouwen waarneembaar. De hersenen van mannen vertonen een veel sterkere, positieve reactie op donkere, bittere chocolade terwijl die van vrouwen beter reageren op zoetere melkchocolade.’ Bij blinde proeven met het ruiken aan verschillende wasverzachters, gaven vrouwen de voorkeur aan het sterk geparfumeerde Silan, terwijl man-nen eerder vielen voor de zachtere geur van Robijn.

Waarom genoegen nemen met minder?Als het een broodsnijmachine van Beko Bakkerij Techniek kan zijn.

www.beko-techniek.nl • 024-6486288 • [email protected]

STIJL vo lgens L in thorst ®

www. i n t e r i eu r svoo rdebakke r. n l

De professionele interieurs van Linthorst onderscheiden zich door drie kenmerken:• Praktisch • Stijlvol • Duurzaam

Linthorst maakt het verschil... voor u!Linthorst helpt u om uw concurrentiepositie te versterken. En wel door uw interieur onderscheidend en klantgericht vorm te geven.

Wilt u uw eigen signatuur uitdragen? Maak dan snel een afspraak met één van onze adviseurs. Bel 0318 - 48 60 62

ONTWERP EN UITVOERING LINTHORST

Vrouwenbrein reageert anders op chocola dan mannenbrein

Kennis is macht Het onderzoek van Rogil waarbij de onbewuste reactie wordt gemeten ten aanzien van producten, biedt fabrikanten meer inzicht in de

werkelijke perceptie van consumen-ten. Het neuromarketingonderzoek vervangt de andere onderzoeksme-thodes niet, maar is wel een waar-devolle aanvulling. Door het meten en registreren van de emotionele reactie (hersengolven, oogbewegin-gen, responstijden) en de lichamelij-ke reactie (zogenaamde galvanische huidreactie, bijvoorbeeld ‘kippenvel’ krijgen) op geur en smaak kunnen fabrikanten hun producten voortaan beter afstemmen op de consument.

Bron: Robin Kramp/LinkedIn

Marktonderzoeksbureau Rogil meet voor het eerst onbewust gedrag consumenten met toepassingen uit neurowetenschappen. Dit bureau voor markt- en sensorisch onderzoek is er als eerste in de Benelux in geslaagd om toepassingen uit de neurowetenschappen aan te wen-den om het onbewuste (koop)gedrag van consumenten te meten. Met behulp van onder andere EEG en speciale brillen die de oogbewegin-gen registreren, meet Rogil de lichamelijke reacties van consumenten op geur en smaak. De resultaten van die onderzoeken stellen voe-dingsfabrikanten in staat hun producten beter af te stemmen op de echte voorkeur van consumenten.

Page 26: Bakery Next 16 2012

|26

‘Onze verwachtingen zijn meer dan vervuld’, zegt Peter Becker, voorzit-ter van de Centrale Vereniging van Duitse Bakkers, ‘ten eerste kwamen er meer gasten vanuit het buiten-land naar de Iba. Ten tweede ben ik bijzonder verheugd dat er zoveel Duitse bakkers naar hun belangrijke beurs toe zijn gekomen. Ze maakten goed van de gelegenheid, die zich slechts om de drie jaar voordoet,

gebruik om zich weer volledig op de hoogte te laten stellen. Nergens anders is dan ook zo’n uitgebreide selectie van verschillende bedrijven te vinden. Deze tevredenheid over de beurs wordt ook weerspiegeld in de online-enquête’. Tijdens de zes beursdagen was met bakkers, banketbakkers, cateraars, restauranthouders en beleidsmakers

‘Goede sfeer en hoGe investerinGsbereidheid’

Terugblik op de Iba

De beste bakker ter wereld• Frankrijk wint overall in de Iba Cup • Het Bakkers Team uit Duitsland wint in de categorie brood• Japan demonstreert het opvallendste paradepaardje

Drie dagen lang hebben 24 kandidaten uit 12 landen gestreden om de Iba Cup. Er zijn ware kunstwerken gemaakt van brood, waarbij het centrale thema ‘muziek’ op verschillende manieren tot uitdrukking kwam. Het Franse team kwam ook deze keer als winnaar uit de bus. Maximilian Tétard en Dylan Parent mochten het ‘officieuze wereldkam-pioenschap’, voor het bakken, dat om de drie jaar wordt toegekend in het kader van de IBA, komen verdedigen. De Fransen stonden in 2009 met afstand op het hoogste podium. Nu wonnen ze met slechts een punt voorsprong op de bakkers uit Luxemburg. De derde plaats ging naar het team uit Nederland. In de individuele categorie voor het beste brood kwamen de Duitse bakkers het best uit de strijd. Het Duitse team had voor het thema Rock ’n Roll gekozen en de muziek uit de tijd van Elvis voor de gelegenheid omgedoopt in ‘Bread ’n Roll. ‘Aanvankelijk dachten we bij muziek aan klassiek en toen hebben we besloten om iets anders te doen,’ aldus René Krause, een van de teamleden. ‘We wilden niet iets alledaags bakken en zo kwam ‘The King of Rock ’n Roll’ als een silhouet op de broden. Het pronkstuk werd iets klassieker. Dat was een harp met een dansend paar op de voorgrond. Maar in deze categorie werd het Japanse team beloond met de eerste plaats danzkij een perfect uitgevoerd showstuk’.

uit de foodretail de hele doelgroep goed vertegenwoordigd. ‘De IBA is voor de branche een ongeëvenaarde

en noodzakelijke trendsetter’, zegt Dieter Dohr, CEO van GHM Gesell-schaft mbH voor ambachtelijke beurzen. ‘Elke bezoeker vindt op de Iba oplossingen voor zijn individu-ele uitdagingen. Energie-efficiëntie, hygiëne, verpakking, of koffie zijn allemaal zaken die steeds belangrij-ker worden in de toekomst. En dit werd op een indrukwekkende wijze getoond tijdens de beurs.’De exposanten waren ook positief over de beurs. Hoewel het zes-daagse evenement, minder bezoe-kers trok dan in de zeven dagen van het vorige evenement, heerste er tevredenheid omdat ‘alle belangrijke beslissers er waren’, zegt Becker.

80 procent van de bedrijven gaf de Iba de kwalificatie ‘goed tot uitste-kend’. De sfeer in München zal hier zeker toe hebben bijgedragen. ‘Voor mij, maar ook voor bezoekers is het altijd fascinerend om de standbouw te zien, maar ook de live-demon-straties van de machines’ Ambachtelijk bakkers- patissiers-werk tot in de perfectie ervoeren de bezoekers van de nationale en internationale wedstrijden: de Iba Cup voor bakkers, het Duitse kampioenschap voor ‘Bäckermeister’ en de Iba Cup voor patissiers. Deze laatste werd georganiseerd door de Duitse federatie van banketbakkers. De aftrap werd dit jaar (een dag

voor de opening) gevormd door een topdiscussie tussen gerenommeerde sprekers, zoals EU-commissaris John Dalli, prof. dr. Klaus Töpfer en prof. dr. Hans-Werner Sinn over onderwerpen als voedselveiligheid en trends in de bakkerij-industrie. De volgende editie van de Iba vindt plaats in september 2015, ook weer in het beurscomplex van München.

De IBA 2012 in München bood de 70.000 bakkers, banketbakkers, cateraars en beleidsmakers in de levensmiddelendetailhandel een blik in de toekomst De bezoekers kwamen uit 177 landen naar de beurs. Zes dagen lang, lieten zij zich informeren over ontwikkelingen in de markt en over toekomstige trends in de branche. Er was sprake van een nieuw record: 1.255 exposanten uit 58 landen zorgden voor een compleet overzicht van de markt waarvoor het publiek een hoge tot zeer hoge waardering uitsprak: Bijna 95 procent van de bezoekers was unaniem: Het assortiment van IBA was uniek en verdient daarom de kwalificatie ‘goed tot uitstekend’.

Page 27: Bakery Next 16 2012

| 27

DE VAKKRANT VOOR BAKKEND NEDERLAND

Be Our Next Friend Dat kan, want nu is er Bakery Next, de nieuwe vakkrant voor de bak-kerijbranche. Een unieke bladformule voor en door professionals uit de bakkerijbranche. Vol actualiteiten, opinies, introducties, vraag- en aanbod, wetenswaardigheden. Kortom de krant waar velen in de sector van achter het bureau, voor de oven tot in de winkel op zaten te wachten.

Laagdrempelig, verrassend, uitdagend, prikkelend, actueel en han-dig. Dat zijn onze kernwaarden. Bakery Next wordt namelijk niet alleen gemaakt vóór professionals in de sector, maar ook dóór professionals in de branche. Ook als lezer krijgt u namelijk alle ruimte om redactionele

inhoud aan te leveren. Of het nu gaat om een productintroductie, een nieuwe dienst, of het geven van ongevraagde adviezen, kritiek, commen-taar, visie et cetera.

Dankzij onze formule houden we de kosten laag, zodat wij u deze krant kunnen blijven toesturen. Dat willen we zo lang mogelijk zo volhouden, dus bouwen we graag een blijvende relatie met u als lezer op. We nodigen u daarom van harte uit om “Our Next Friend” te worden. Dat kan voor een bedrag van slechts 70 euro per jaar. Niet alleen ontvangt u voor dat bedrag 18 keer per jaar Bakery Next, maar u doet automatisch mee aan exclusieve verlotingen onder alle “friends” van Bakery Next. Verder zullen wij u in de toekomst met voorrang betrekken bij onze nieuwe ontwikkelingen.

BakeryNext •nl

Maak kans op een Josto!Als u ‘Next Friend’ wordt van Bakery Next ontvangt u niet alleen 18 keer per jaar deze krant, maar u doet automatisch mee aan exclusieve verlotingen onder alle ‘friends’ van Bakery Next. Per 100 ‘friends’ verloten we een Josto RVS afvalzakhouder t.w.v. ± € 540,-. Voor iedere ‘Next Friend’ die zich in november aanmeldt, maakt Bakery Next € 5 over naar het Rode Kruis.

In december zullen weer miljoenen Nederlanders in de ban zijn van de 3FM Serious Request actie voor het Rode Kruis. Dit jaar staat het Glazen Huis in Enschede. Ambachtelijke bakkers kunnen nu meedoen met deze mega actie. Met de verkoop van het “Serious Request” broodje. Bijzonder cranberry-muesli brood in de vorm van een knoop. Met een speciale doos als verkoopverpakking. Leuk om te geven en lekker om te krijgen. Zeelandia levert een totaalpakket, inclusief cranberries, muesli melange, bakvormen en verpakking. Daarnaast opvallend winkel promotiemateriaal. Kortom: een bijzondere actie die veel media-aandacht krijgt en bovendien ‘serieus’ geld oplevert. Voor het goede doel en voor u!

Zeelandia zet ambachtelijk bakkend Nederland op de kaart

Bak mee voor 3FM Serious Request

Bakken voor 3FM Serious Request? Vraag ernaar bij uw Zeelandia adviseur

of bel met onze klantenservice 0800 0367

Op www.3fm.nl/seriousrequest leest u alles over de 3FM Serious Request actie van 2012

Postbus 9 | 4300 AA ZierikzeeT 0111-419000 | www.zeelandia.nl

SERI USREQUEST

BROODJE

SERI USREQUEST

BROODJE

SERI USREQUEST

BROODJE

Stuur deze bon naar: Bakery Next Schoolstraat 68603 XL Sneek

U kunt deze ook faxen naar 0515-432153 of mailen;[email protected]

U kunt ook op www.vriendvan.nl de bon invullen.

Ja, ik word ‘Next Friend’ van Bakery Next.

Ik betaal € 70,- (excl. 6% BTW) per jaar tot wederopzegging.

S.V.P. INVULLEN IN BLOKLETTERS

Naam bedrijf : ...........................................................................

Contactpersoon : ................................................................ M / V

Adres : ...........................................................................

Postcode : ...........................................................................

Plaats : ...........................................................................

Telefoon : ...........................................................................

E-mail : ...........................................................................

Twitter : ...........................................................................

Handtekening : ...........................................................................

www. bakerynext. n l

Opinie:

Menno ’t Hoen

reageert op alle

commotie over

volkoren

Nederlandse

bakkers

bakken 3FM

Serious

Request

broodje

De vakkrant voor bakkend Nederland!

Nieuwe belastingwet legt

bom onder MKB-krediet

Het Belastingplan 2013, een wetsvoorstel dat

op korte termijn in de Tweede Kamer wordt

behandeld, vormt een rem op kredietverlening,

waaronder leasing en leverancierskrediet. In de

nieuwe belastingwet staat een wijziging op het

gebied van bodemzaken, die leasemaatschappij-

en en andere kredietverleners dwingt voorzichti-

ger te zijn met het geven van financiering.

• Lees verder op pagina 21

‘Domme ondernemers

zijn succesvoller!’

We geven in Nederland ruim 30 miljard euro per

jaar uit aan onderwijs. De huidige kabinetsfor-

mateurs denken met ‘goede’ scholing onderne-

merschap en innovatie te stimuleren. Olaf Rut-

ten waagt dit te betwijfelen, ondernemerschap

leer je niet alleen in de collegebanken.

Veel succesvolle ondernemers hadden op school

de grootste moeite om overeind te blijven.

• Lees verder op pagina 19

Terugblik op de Iba

De IBA 2012 in München bood de 70.000 bak-

kers, banketbakkers, cateraars en beleidsmakers

in de levensmiddelendetailhandel een blik in de

toekomst De bezoekers kwamen uit 177 landen

naar de beurs.. Er was sprake van een nieuw

record: 1.255 exposanten uit 58 landen zorgden

voor een compleet overzicht van de markt.

• Lees verder op pagina 26

20

24

Jaargang 2 | Week 44 | 2012 | Nummer 16

16D E V A K K R A N T V O O R B A K K E N D N E D E R L A N D

Page 28: Bakery Next 16 2012

|28

De BakkersplaatsGeef hier uw gratis korte advertentie op voor

BakeryNext •nl uitgave 17 - 2012

Rubriek(en) (a.u.b. aankruisen). n Aangeboden n Gezocht

n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n nn n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n nn n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n nBedrijfsnaam : .......................................................... Contactpersoon : ..........................................................Adres : ....................................................................................................................................................Postcode : .......................................................... Plaats : ..........................................................Telefoon : .......................................................... E-mail : ..........................................................

Fax, of stuur dit formulier naar Bakery Next t.a.v. de redactie: Faxnummer: 0515 - 43 21 53Schoolstraat 6, 8603 XL Sneek Óf mail uw tekst naar [email protected]

REDACTIEFORMULIERDit heb ik voor in het volgende nummer

van BakeryNext •nlRubriek(en) (a.u.b. aankruisen).n Nieuws over ons bedrijf (product, actie, nieuwe medewerk(st)er, winkelopening)n Collegiale tip (bijvoorbeeld voor meer omzet)n Mijn succesverhaaln ‘De Garde’ (Compliment voor een collega of leverancier)n ‘De Deegrol’ (Standje voor iemand)n Familieberichten (trouwen, geboorte, overlijden)n De Weesper Moppentrommel (moppen)n Dit vind ik ervan (ingezonden stukken en reactie op andere artikelen)n Anders nog iets? (iets anders wat u nog wilt melden aan de branchegenoten)

Bedrijfsnaam : .......................................................... Contactpersoon : ..........................................................Adres : ....................................................................................................................................................Postcode : .......................................................... Plaats : ..........................................................Telefoon : .......................................................... E-mail : ..........................................................

Fax, of stuur dit formulier naar Bakery Next t.a.v. de redactie: Faxnummer: 0515 - 43 21 53Schoolstraat 6, 8603 XL Sneek Óf mail uw tekst naar [email protected]

De BakkersplaatsPLAFONDREINIGING

Plafond reinigen snel en efficiënt.Noodzakelijk bij HACCP. Green Clean.Tel 0497-530666

[email protected]

U zoekt en wij vinden Schrijf u gratis in bij 3W Makelaars

en wij houden u op de hoogte van alle inkomende bakkerijen die in de verkoop

komen. Mail naar [email protected] met uw naam en de rest gaat vanzelf.

Te KoopSnijkop voor een Hobart inclusief 3 messen.

Kalmeijer pepernotenwals RVS vlaaienstansBrother Fax 2820

Tel.nr. 06-12935458

AANGEBODENChocoladevormen Macrolon voor het

maken van bonbons en flikkenJan Ykema

Provinciale weg 719865 AC OpendeTel. 0594-659180

Email: [email protected]

Te koopBakker Bart Vestiging Meppel

Voor inlichtingen: 06-48527456

AANGEBODENBrood-/banketbakkers - Heel Nederland

www.uitzendbureauhetambacht.nlTel 0591-555442AANGEBODEN

4 koekplaten ca. 1,5 meter lang8 tulbandvormen, div. taartpannen,

20 vlaaipannenF. Smit

Tel. 0525-661228

AANGEBODENAllround brood / banketbakker

werkgebied max 1,5 uur reistijd met auto vanuit Breda - www.ubad.nl

Tel. 06-48049287

AANGEBODENTer Haar bollenkast 408 bruto. 12 delig met 34 schommels. Invoer links, uitvoer rechts.

(b x h) 257 x 264 cm. Diepte voet 65 cm, diepte luifel 245 cm.

Inlichtingen 06-53 325 649

AANGEBODENTe huur: diepvries stockageruimte voor

200 pallets. Omgeving OostendeSt. Aubertus NV

Tel: +32 (0)59 702311Email: [email protected]

AANGEBODENV-Technology Oliebollen bakautomaat

Capaciteit 3500 stuks per uurSteevens

Tel.: 046- 4269090Email: [email protected]

GEZOCHTErvaren broodbakkers in de regio’s

Zuid-Holland Acht-uitzendburo

Vacature: 802001. Tel: 079 361 72 66www.acht-uitzendburo.nl

GEZOCHTBroodbakker-Deegmaker

voor een ambachtelijk bakkersbedrijfdat dagelijks streeft naar topkwaliteit.

Brood-en banketbakkerij C.J. Aardoom BV.’s-Gravendeel

Tel.: 078-6731551E-mail: [email protected]

GEZOCHTBanketbakker

voor een ambachtelijk bakkersbedrijfdat dagelijks streeft naar topkwaliteit.

Ben je creatief, ondernemend en vernieuwend ingesteld neem dan

gerust contact met ons op.Brood-en banketbakkerij C.J. Aardoom BV.

’s-GravendeelTel.: 078-6731551

E-mail: [email protected]

Te koop: gereviseerde blikkensmeermachine

(merk Teson),handspijspersapparaat,

40 aluminium diepvries platen 60x80 en een appelschilmachine t.e.a.b.

Bakkerij KwakmanP. Kwakman

Huizerweg 136, 1402 AK BussumTel: 035-6915567

Email:[email protected]

Te koop Koekbakken:76x26x8 (3)48,5x26 (7x)56x25 (5x)

90x26 (12x waarvan. 5 nieuwe).(Alle maten zijn inwendig)

V-Technology BVStephan Venema

Pottenbakkerstraat 10a, 8601 WS SneekTel: 0515 - 33 19 58Mob: 06-20 000 481

Te koopZ.G.A.N. RVS Werkbank op wielen

met 4 laden met daarin losse RVS bakken naast elkaar over de hele lengte van de tafel.Opberg frameruimte onder de tafel, los van

de vloer.Afm. 2400x900x900

V-Technology BVStephan Venema

Pottenbakkerstraat 10a8601 WS Sneek

Tel: 0515 - 33 19 58Mob: 06-20 000 481

Te koopZeer Nette en goed onderhouden Hobart

menger D-300 op frame met beveiliging (sta hoogte)2x Bekken, Garde , Vlinder, Spiraal.

V-Technology BVStephan Venema

Pottenbakkerstraat 10a8601 WS Sneek

Tel: 0515 - 33 19 58Mob: 06-20 000 481

Te koopBruidsstanders aluminium

2x5 verdiepingen en 2x3 verdiepingen.V-Technology BVStephan Venema

Pottenbakkerstraat 10a8601 WS Sneek

Tel: 0515 - 33 19 58Mob: 06-20 000 481

AANGEBODENZ.g.a.n. waterhaspel (Bosgraaf)

Incl. slang en spuitmondT.e.a.b.

Bakkerij TeeselinkJan Teeselink

Ambachtstraat 466971 BS BrummenTel. 0575 – 561319

Email: [email protected]

TE KOOP2x Siloba Silo (2 ton)Met alle toebehoren

Geheel RVSA.Vermeulen

Grote straat 305841 AB Oploo

Tel. 0485-381463

TE KOOP64 nieuwe broodkoppels

A.VermeulenGrote straat 305841 AB Oploo

Tel. 0485-381463

Te koop gevraagd: in goede staat verkerende vlaaistansmachine.

[email protected]. 088-0881913

Ter overname aangeboden:Wegens familieomstandigheden

Patisserie, chocolaterie, giftshop Jolie ShirleyIn het centrum van Alkmaar

Shirley Verhaarttel. 06- 28158146

[email protected]

GezochtReproducties Bakkerij- en winkeltaferelen

Van Anton Pieck kalenderOriginele uitgave Calvé (plm. 1950-1960)

Eventueel ruilenBakkerij Van KeulenTel: 06-12553279

Aangeboden :Rvs werktafel met afvalzak houder

14x plaatrekken van 80x60 cmLxbxh : 90x195x105 cm

In zeer goede staatDubet B.V.

Tel: 073-534-0840E-mail: [email protected]

Aangeboden :Strikkenapparaat. Voor het maken van strikken

T.e.a.b.Anton Remmerswaal

Tel. 070-3200587Email:[email protected]

Aangeboden Hand gedreven speculaas machine uit de

jaren 30.Functioneert nog

Joep Weijers Tel. 0455-315655

Email: [email protected]

AANGEBODENWinkelinventaris: Koning

broodjes/gebak/koek/bonbons€ 3000,-

Tel. 071-4014109www.bakkerijhaasnoot.nl

GEZOCHT:Ervaren banketbakkers in de regio’s

Zuid-Holland Voor meer info: Acht-uitzendburo

Vacature: 802002Tel: 079 361 72 66

www.acht-uitzendburo.nl

TE KOOP:Bongard Electro rotatieoven voor plaatmaat

40 x 60 cm of 40 x 80 cm.Staat op een grote pallet.

Prijs incl. 2 ovenwagens: € 5.000,--Tel: 06-51259700

TE KOOP:

FN Aerotherm Electro rotatieoven voor plaatmaat 60 x 80 cm.

Prijs: € 4.000,--Tel: 06-51259700

TE KOOP:

Hommel broodverkleiner.Prijs: € 1.000,-. Tel: 06-51259700

Te koop / Te huur: Een keurig nette banketwinkel (nagenoeg nieuw) gelegen aan de Dorpsstraat 65 te Landsmeer. De winkel

kent een oppervlakte van ongeveer 70 m2 en heeft een huur van € 2.680,00 per maand excl.

BTW. De inventaris/huurdersbelang is zowel tegen leaseovereenkomst als tegen koopsom

over te nemen. J. Appelman Tel.: 033 2475555

AANGEBODEN Bewaarkast/0-gradenkast z.g.a.n. € 600,--

Versbakker Van Veenen. Jan Bult. Tel. 06-22693940

AANGEBODEN Brood/Banket bakker is per direct opzoek naar

nieuwe fulltime uitdaging. Regio/Omgeving 50km rond Breda, België is ook mogelijk!

Tel: 06-52336330. E-mail: [email protected]

GEZOCHT Amandelwrijfmachine voor het breken

van de cacaobonen voor onze chocolade productie. Wie o wie kan ons helpen?

Of met een betere methode om de bonen te kraken en ontvliezen.

Kees Raat - Tel.:+31(0)20 3301955. E-mail: [email protected]

AANGEBODEN 400 aluminium bakplaten 60 x 80 met

3 hoge randen 5 jaar oud met teflonlaag. Prijs € 5,00 per stuk. Echte Bakker Koenen.

Het Vergun 22, 6931 KD Westervoort. Tel.: 026-3118254

E-mail: [email protected]

AANGEBODEN Werkbank met RVS werkblad. en twee

voorraadladen Mogelijkheid voor het opbergen van gebakplaten. Lengte 4 meter, werkhoogte

1 meter De bank is in zeer goede staat. Bakkerij van Voorthuizen Hoofdweg 230, 6744 WR Ederveen. Tel. 06-53860961

AANGEBODEN Twee broodrekken voor een actief Probat oven 4 etages. In goede staat tegen elk aannemelijk

bod. Brood kratten slechts € 2,- per stuk. Bakkerij van Voorthuizen. Hoofdweg 230, 6744 WR Ederveen. Tel. 06-53860961.

AANGEBODEN Gebakskoeling (hoog model), Platenrek, Oventafel, RVS Gasfornuis (4 pits), RVS Afzuigkap + motor, RVS Winkelplaatjes.

Banket Van Gorsel, Markt 20, 4501 CK Oostburg. Tel.: 0117-452221

E-mail: [email protected]

AANGEBODEN Diosna kuiplifter, Type HK240, Dubet BV

Rino van der Burght. Uilecoteweg 20, 5324 JT Ammerzoden.

Tel: 073-534-0840. E-mail: [email protected]

AANGEBODEN:VLB broodsnijmachines, automaat en

halfautomaat, beschikbaar 12,5 mm 230V ook gereviseerd op voorraad.

TwentradeTel: 06-24325811

Te koop: LIMBURGIA vestiging van 70m2 in de regio

Rotterdam. Verkoop van Limburgse vlaaien en

koffiecorner.Midden in stadshart met alle bekende

winkelformules. Tel. 06-50524198

AANGEBODENAllround brood / banketbakker

werkgebied max. 45 min reistijd met auto vanuit Zutphenwww.ubad.nl

Tel. 06-48049287

AANGEBODENZelatechniek Koppel/platen invetmachine

Type ZN1250 bouwjaar 1993Compeet RVS incl. handspuit

Dubet BVRino van der Burght

Uilecoteweg 205324 CC: Ammerzoden

Tel: 073-534-0840E-mail: [email protected]

TE KOOPOvenmond Le Passe

Voor decoratie in winkelKerkstraat 22

6336 BB HulsbergTel: 045-4052018

GEZOCHT:1e Banketbakker / patissier

Die innovatief en creatief met vak bezig wil zijn.

Sollicitaties naar:Schoemaker De Echte Bakker

Statenweg 477824 CT Emmen

TE KOOPRhima Afwasmachine DR53

Heeft onderhoudsbeurt gekregen van Rhima.Prijs € 950

Jolie ShirleyGedempte Nieuwesloot 103, 1811 KR Alkmaar.

Tel. 06-83256785E-mail: [email protected]

Page 29: Bakery Next 16 2012

| 29

Van de Leur Banketspecialiteiten bv adresseren Postbus 222, 8700 AE Bolsward bellen +31-(0)515 57 57 17* mailen [email protected] surfen www.vandeleur.nl

M e t V a n d e L e u r h e e f t u a l t i j d t o p p r o d u c t e n i n h u i s , w a a r m e e u t r o u w e k l a n t e n m a a k t .

Met de Open Vlaaien van Van de Leur kunt u eindeloos variëren. Verrassende smaakcombinaties,nieuwe technieken, inspelen op de seizoenen en actualiteiten; de mogelijkheden zijn onbegrensd. De Open Vlaaien zijn gemaakt van een luchtig gerezen gistdeeg en een door Van de Leur zelf ont-wikkelde banketbakkersroom. Voor u als banketbakker vormen de Open Vlaaien een basis vantop kwaliteit, waarop u zelf uw eigen creaties maakt. Maak gebruik van verse, eerlijke en regionale ingrediënten en speel hiermee in op de laatste consumententrends. Extra omzet gegarandeerd!Van de Leur helpt u hier graag bij.

Bestel de Open Vlaaien bij uw groothandel of via uw Van de Leur-vertegenwoordiger.

Steeds weer wat nieuws presenteren?Varieer op basis van Open Vlaaien ø 9, 10 en 11 cm

265x390 VDLaug2012_Opmaak 1 31/07/12 15:25 Pagina 1

Page 30: Bakery Next 16 2012

|30

MF Horeca personeelsdienstenTel: 050 -3112244www.mfhoreca.nl MKB NederlandTel: 015-2191212www.mkb.nlNBOVTel: 0182-693030www.nbov.nlNederlands Bakkerij CentrumTel: 0317-471247www.nbc.nlNederlands Bakkerijmuseum ‘Het Warme Land’Tel: 038-4446190www.bakkerijmuseum.nlPrécon Food ManagementTel: 030-6566010www.precon-food.nlProductschap AkkerbouwTel: 079-3687502www.productschapakkerbouw.nlProject TechniekTel: 073-5991402www.projecttechniek.nlTenBa Taxatie en BakkerijadviesTel: 0317-471211www.tenba-bv.nl

DoseringBakon food equipment bvTel: 0113-244330www.bakon.eu.com/nlMakombi BVTel: 0413-292903www.makombi.nlRademaker BV Tel: 0345-543543www.rademaker.nlTerlouw / UnidosTel: 055-5768628Sartorius BVTel: 030-6025030www.sartorius-mechatronics.nlwww.e-teken.nl Theo van Vliet Weesp BVTel: 0294-416040www.theovanvliet.nlV-TechnologyTel: 0515-331958www.v-technology.nlWillemse & van Engelen Bakkerijmachines BVTel: 0165-557035www.w-en-ve.nl

eetbare bedrukkingBouwhuis BakkerijgereedschappenTel: 0548-623016www.bouwhuis.comPrimus Ouwelfabriek BVTel: 075-6164061www.primusouwel.nl

etiketteringAvery Dennison Tel: 030-2632233www.averydennison.comBakkerssoftware nvTel: 073-5944010www.bakkerssoftware.com CikamTel. 036-5397234www.cikam.nlCompadTel: 053-4329995www.compad.nlHandelsonderneming Tonnie Vugts B.V.Tel: 073-5941029www.etikettenkoning.nl Marti Orbak SoftwareTel: 0174-638694www.marti-orbak.nl.nlTegra Systems BVTel: 0228-582780www.tegrasystems.nl

formulesAmbachtsbakkerTel: 033-2999053www.ambachtsbakker.nlBart’s RetailTel: 024-6782782www.bakkerbart.nlEchte BakkersgildeTel: 0317-424342www.echtebakker.nlHeerlijk & HeerlijkTel: 0345-470070www.banket.nlMultiVlaai Retail B.V.Tel: 073-2020993www.multivlaai.nlTop Bakkers B.V.Tel: 055-5998222www.topbakkers.nl

geconditioneerde ruimteIsosystems BVTel: 0314-322630www.isosystems.nl

Frans Beekwilder BVTel: 020-623 32 22www.beekwilder.comBouwhuis BakkerijgereedschappenTel: 0548 623016www.bouwhuis.com De Groot B.V. Nougat-KrokantenTel: 020-4821487www.butterscotch.nlDekomTel: 040-2842050www.dekomart.nlDobla BVTel: 072-5760770www.dobla.comJ. Gort Decoraties V.O.F.Tel: 036-5370144www.gortdecoraties.nlHoogenboom Benelux b.v. / Barry CallebautTel: 076-5978460www.hoogenboom-benelux.nl Mourik BVTel: 088-1114111www.mourikfoodservice.nlPrimus Ouwelfabriek BVTel: 075-6164061www.primusouwel.nlVipam International B.V.Tel: 0345-565670www.vipam.nl

DeegverwerkingGlobe BV FoodequipmentTel: 053- 428 1416www.globefoodequipment.nlKaak Nederland BVTel: 0315-339111www.kaak.nlKalmeijer B.V.Tel: 070-3888950www.kalmeijer.comQuality Fix Tel: 074-2595366www.quality-fix.nlRademaker BV Food processing equipmentTel: 0345-543543www.rademaker.nl Venema Techniek & ServiceTel: 0591-313377www.venematechniek.nlWerner & Pfleiderer - Haton B.V.Tel: 077-3071860www.wp-haton.com

Dienstverlening3W MakelaarsTel: 033-4323552www.3wmakelaars.nlArbo ContentTel: 050-5293400www.arbocontent.nlBakeplus BVTel: 0418-597444Vestiging HaaftenTel: 077-3829090Vestiging VenloTel: 0316-527441Vestiging Zevenaarwww.bakeplus.nlBakkerij Bedrijfsverzorging NederlandTel: 0320- 214106www.invalbakker.nlBakkersbelang Verzekeringen Tel: 033-2475566www.bakkersbelang.nlBeko Advies BVTel. 0346-584184www.beko-advies.nlBouwer & Officier AccountantsTel: 071-3419000 www.bouwer-officier.nlBeko BeneluxTel: 0344-714714www.beko-benelux.nlCadansinterimTelefoon: 06-46353756www.cadansinterim.nlDe Bakkerij Architect BVTel: 0317-47 12 39www.debakkerijarchitect.nlFrederik-Jan van der MeulenInternet Marketingspecialist/AdviseurTel: 06-41817663www.frederikjan.nlUitzendbureau Het AmbachtTel. 0591-555442www.uitzendbureauhetambacht.nlInbak All into FoodTelefoon 085-2100172www.inbak.nlInterpolis PensioenbeheerTel: 050-5235500www.interpolis.nlKwaliteit is krachtTel: 06-51799412www.kwaliteitiskracht.nl

Theo van Vliet WeespTel: 0294-416040www.theovanvliet.nlTromp Group BVTel: 033-2994373www.trompgroup.nlTwentradeTel: 06-24325811 UnikonTel: 0342-415752www.unikon.netUnispraywww.unispray.nl0347-322097Vemag.nl B.V.Tel: 0412 - 640 858www.vemag.nl Venema Techniek & ServiceTel: 0591-313377www.venematechniek.nlV-TechnologyTel: 0515-331958www.v-technology.nlWerner & Pfleiderer - Haton BVTel: 077-3071860www.wp-haton.comWinterhalter NederlandTel: 0161-220520www.winterhalter.nlWillemse & van Engelen Bakkerijmachines BVTel: 0165-557035www.w-en-ve.nlWoertman Nederland BVTel: 030-6084141www.woertman.nl

bakkerskledingChaud Devant Kokskleding en bakkerskledingTel: 020-4941930www.chauddevant.nl Devagro BedrijfskledingTel: 040- 2518304www.devagro.nl J. Zoetelief B.V.Tel: 020-6246002www.zoetelief.nl

chocoladeAdviesburo 4PTel: 0181 - 631599www.4p.nlArticorTel: 046-4745160 www.articor.nl Belcolade NVTel: 0168-326260www.puratos.nlBonbon Atelier N. Limmen BVTel: 075-6140571www.bonbonatelierlimmen.nlLa Confrérie BVBonbons en chocoladeTel: 0165-518888 www.laconfreriebv.nlChocolaterie Albert bvTel: 013-5114545www.chololateriealbert.nlDobla BVTel: 072-5760770www.dobla.comHandelsonderneming Zilco BVTel: 036-5304519www.zilco-industrial.nlHenk Koenen V.O.F. Chocoladevormen en machinesTel: 0161-452516www.henkkoenen.nlHoogenboom Benelux b.v. / Barry CallebautTel: 076-5978460www.hoogenboom-benelux.nl Lagosse Chocolaterie BVTel: 072-5745 584www.lagosse.nlManfred Spaargaren confiserieTel: 0297-540890www.manfredspaargaren.nlMourik BVTel: 088-1114111www.mourikfoodservice.nlSteensma / DamcoTel: 058-2330660Vestiging LeeuwardenTel: 010-4350522Vestiging Vlaardingenwww.steensma.comwww.damco.euVan Ham Groothandel B.V.Tel: 013-5051591www.vanhamgroothandel.nlVipam International B.V.Tel: 0345-565670www.vipam.nl

DecoratiesArticorTel: 046-4745160 www.articor.nl

Meijers Pan-Glaze vofTel: 0543-512301www.bakvormen.nlMussana Nederland bvTel: 0548-654126www.mussana.nlRvs Bewerking KampenTel: 06-21107411www.rvsbewerkingkampen.nl

bakkerijmachinesAVTTel: 076-5415260www.avt.nuVan Asselt en Alferink BVTel: 0345-820204www.asselt-alferink.nlBaas Food EquipmentTel: 070-3209152www.baasfood.nlBeko Bakkerij TechniekTel: 024-6486288www.beko-techniek.nlBeldosTel. 0032-36464048www.beldos.comB & O Bakkerijtechniek BVTel: 0165-316341www.benobakkerijtechniek.nlBoelen BakkerijmachinesTel: 0599-470746www.boelenbakkerijmachines.nlBSH DalenTel: 0524-552655www.bakkerijservice.nlEurobladesTel: 0599-470746www.euroblades.comFRITSCH GmbHTel: 0049-9326830www.fritsch.infoGlobe BV FoodequipmentTel: 053- 428 1416www.globefoodequipment.nlTer Haar Bakkerijmachines BVTel: 0548-616088www.terhaarnijverdal.nlHandelsonderneming HengeloTel. 074-2590900 Kaak Nederland BVTel: 0315-339111www.kaak.nlKalmeijer B.V.Tel: 070-3888950www.kalmeijer.comKeyBAKE BVTel: 0321-841214www.keybake.comInterbake BVTel: 0548-622751www.interbake.nlKönig NederlandTel: 0183-682868www.koenig-rex.comKortlever Technisch Buro BVTel: 0183-352955 www.kortlever.nlMüssana Nederland BVTel: 0548-654126www.mussana.nlQuality Fix Tel: 074-2595366www.quality-fix.nlRademaker BV Tel: 0345-543543www.rademaker.comRobertpack Industrial & PackagingTel: 038-4652089www.robertpack.nlJan de Ruyter bakkerij-installatiesTel: 0181-627652www.jdr.nlRoelofs Bakkerijmachines ServiceTel: 0575-524268 www.roelofs.nlS&T Veendamtel: +31625096880www.serviceentechniek.nl Shuffle-Mix BVTel: 0342-450322 www.shufflemix.comSmulders Horeca-apparatuur en BakkerijmachinesTel: 040-2012086 www.smulders.netG. Spronk & Zn. BVTel: 0488-452051www.spronkbakkerijmachines.nlSurplus SelectTel: 0321- 335500www.surplusselect.nlTAL BVTel: 0524- 517545www.talbv.nl

bake/make offBakery to Bakery / FoodstudioTel: 013-5951000www.bakerytobakery.nlBanketbakkerij van Strien B.V.Tel: 0186-626326www.koekjes.nlBrinkers VriesVers Food Service/ Beuk Patisserie BVTel: 0172-509640www.brinkerspatisserie.comBrown & Serve B.V.Tel: 0299-684959www.brown-serve.comComeba foodservice BVTel: 0524-524928www.comeba.nlCSM Benelux BVTel: 0800-8647762www.csmglobal.com/BeneluxDauphine Nederland BVTel: 0487-502117www.dauphine.nlDélifrance Nederland bvTel: 0180-485111www.delifrance.nlDero FoodsTel: 0183-500373www.derofoods.nlD. van der Pol & Zonen bv / Wolff ButterbackTel: 0416-692785www.vdpol.nlDUET bake off productsTel: 024-6782782www.duetbakeoffproducts.nl Duuk Bake-Off Specialities BVTel: 030-6910686www.duuk.nlEuropastry BeneluxTel: 0181-698208www.europastry.nlHeavens Bakery GMBHTel: 0513-62 52 75www.heavensbakery.deHessing Bake-OffTel: 0174-385642www.hessing-bakeoff.nlLantmannen Unibake Nederland (Pastridor)Tel: 0343-514514www.pastridor.nlProcema BVTel: 0345-534748www.procema.nlVandemoortele NVTel: 0800-9991999www.vandemoortele.nl

bakkerijgereedschapAVTTel: 076-5415260www.avt.nuBeko Bakkerij TechniekTel: 024-6486288www.beko-techniek.nl Boelen BakkerijmachinesTel: 0599-470746www.boelenbakkerijmachines.nlBouwhuis BakkerijgereedschappenTel: 0548 623016www.bouwhuis.comCapway pan BVTel: 0321-311977www.capwaypan.nlDe Combinatie Bakkerijtechniek BVTel. 030-6962167www.de-combinatie.nlCOVEKA B.V. Bakkerij- en GrootkeukentechniekTel: 038-3313685www.coveka.nlCoveka Schoonmaak B.V.Tel: 038-3333152www.covekaschoonmaak.nlEverBake GroupTel: 088-7300000www.everbake.nlFrancois ProductsTel: 079-3619031www.francoisproducts.nlJosto Stainless Steel Engineering BVTel: 0529-482244www.josto.nlKeyBAKE BVTel: 0321-841214www.keybake.com

AccountancyAMS AccountantsTel. 0523 - 61 05 57www.ams-accountants.nlBouwer & Officier AccountantsTel: 071-3419000 www.bouwer-officier.nlFlynth Tel. 0546-831010 vestiging AlmeloTel. 026 – 3542600 vestiging ArnhemTel. 045-5272777 vestiging BrunssumTel. 0475-375500 vestiging RoermondTel: 040-2043 090vestiging ValkenswaardTel: 0348-422 180 vestiging WoerdenTel: 038-4535 499 vestiging Zwollewww.flynth.nlHummel & HummelTel: 0348-412263www.hummelenhummel.nl

AutomatiseringAVTTel: 076-5415260www.avt.nuCapway Systems BVTel: 030-7007700www.capway.nlCompad SoftwareTel: 053-4329995www.compad.nlCSB-System Benelux BVTel: 076-5307676www.csb-system.comDENATEC-LERCO N.V.Tel: 0032-34892295www.denatec-lerco.beEvers KassasystemenTel: 073 645 8110www.evers-kassasystemen.nlFoodsafety FacilitiesTel: 0118-410006www.foodsafetyfacilities.nlHolland Bakkerijsystemen B.V.Tel: 0548-542573www.holland-systemen.nlIngenieursbureau PromptTel: 0517-418878www.fritec.nlJMS Automatisering B.V.Tel: 0174-291000www.jmsautomatisering.nlKaak Nederland BVTel: 0315-339111www.kaak.nlKeyBAKE BVTel: 0321-841214www.keybake.comMarti Orbak SoftwareTel: 0174-638690www.marti-orbak.nlProject TechniekTel: 073-5991402www.projecttechniek.nlRademaker BV Tel: 0345-543543www.rademaker.comS&T Veendamtel: +31625096880www.serviceentechniek.nl Siloba nvTel: 0032-52423818www.siloba.beSilowacht B.V.Tel: 038-4670666www.silowacht.nlSpiromatic NVTel: 06-20403870www.spiromatic.comSysCoData Tel: 073-5944010 www.syscodata.nl Technisch Buro RittershausTel: 030-2312392www.rittershaus.euwww.terhaarnijverdal.nlTer Haar Bakkerijmachines BVTel: 0548-616088www.terhaarnijverdal.nlTromp Group BVTel: 033-2994373www.trompgroup.nlVenema Techniek & ServiceTel: 0591-313377www.venematechniek.nlV-TechnologyTel: 0515-331958www.v-technology.nlWerner & Pfleiderer - Haton B.V.Tel: 077-3071860www.wp-haton.comZeelandia Technical SolutionsTel: 0111-481044www.zeelandia.com/technicalsolutions

Nuttige adressen Wilt u uw bedrijfsgegevens ook in deze lijst? Stuur dan een e-mail naar [email protected]. Deze lijst is met de grootste zorg samengesteld. Heeft u toch wijzigingen of aanvullingen, laat het ons weten op [email protected]

Page 31: Bakery Next 16 2012

| 31

Cofely GDF SUEZTel: 026-3692911www.cofely-gdfsuez.nlJasca Food Technology BVTel: 0541-293688www.jasca.nlJaveko BVTel: 076-5720586www.javeko.nlKoevering Koeling & Airconditioning BVTel: 0499-375918www.koeveringkoeling.nlLampe Technical Textiles bvTel: 0515-445544www.lampe.nl Rijndorp Klimaat BVTel: 0172-423060www.rijndorp.nlRoma IsolatiesystemenTel: 0162-512012www.romaned.nlWillemsen IsolatiebouwTel: 030-2410126www.willemseniso.com

gistAB Mauri Tel: 0168-388533www.abmauri.com Algist-Bruggeman Benelux B.V.Tel: 0032-92570808www.algistbrug.be

grondstoffenAB Mauri Tel: 0168-388533www.abmauri.com Algist-Bruggeman Benelux B.V.Tel: 0032-92570808www.algistbrug.be Backaldrin Benelux BVTel: 076-5201047www.backaldrin.comBak SpeciaalTel: 033-4654810www.bakspeciaal.nl Bakels Senior-N.V.Tel: 0294-414559www.bakels-senior.nlBelcolade NVTel: 0168-326260www.puratos.nlBroer Bakkerijgrondstoffen BVTel: 0182-612055www.broerspijs.com Contined BVTel: 0317-465410www.contined.nlCSM Benelux BVTel: 0800-8647762www.csmglobal.com/BeneluxD. van der Pol & Zonen bvTel: 0416-692785www.vdpol.nl Dawn Foods BeneluxTel: 076 572 41 40www.dawnfoods.nl Eicom Barneveld0342-490700www.eicom.nl Esbaco VOFTel: 0229-210112www.esbaco.nl Finma BVTel: 010-4154310www.finma.euGB PlangeTel: 078-6525600www.gb-plange.comHavero Hoogwegt BVTel: 026-3228520www.havero.nlHela Thissen bvTel: 077-3204204www.hela.nlHoogenboom Benelux BV / Barry CallebautTel: 076-5978460www.hoogenboom-benelux.nlIreks GmbHTel: 040-2263800www.ireks.nlJKT Foods Europe BVTel: 070-7110288www.jktfoods.com Karlshamns BV Speciaalvetten Tel: 075-6278477Koopmans Meel BVTel: 058-2948494www.koopmansmeel.nlKrijger MolenaarsTel: 0111-461234www.krijgermolenaars.nl Meneba B.V.Tel: 010-4238911www.meneba.comMourik BVTel: 088-1114111www.mourikfoodservice.nlPuratos NV0168-326260www.puratos.nlRanks Meel BVTel: 0183-606200www.ranksmeel.nl

Remia C.V.Tel: 030-2297911www.remia.nlRuitenberg IngrediëntsTel: 0571-270000www.ruitenberg.nlSmilde BakeryTel: 0299-372856www.smildebakery.nlSuiker UnieTel: 0165-525252www.suikerunie.comSonneveld Group B.V.Tel: 078-6442525www.sonneveld.comSteensma / DamcoTel: 058-2330660Vestiging LeeuwardenTel: 010-4350522Vestiging Vlaardingenwww.steensma.comwww.damco.euVamo produkten v.d. bakkerij BVTel: 026-3646205www.vamo.nlWestfälische Lebensmittelwerke Lindemann GmbH & Co. KGTel: 0049-522382030www.lindemann-food.deKoninklijke Zeelandia Nederland b.v.Tel: 0111-419000www.zeelandia.nl

iJsCarpigiani NederlandTel: 040-2353535www.carpigiani.comLaan HeilooTel: 072-5331425www.laan.nlValmar BeneluxTel: 030-6084144www.valmar-benelux.nl

koel & vriesVan Asselt en Alferink BVTel: 0345-820204www.asselt-alferink.nlDawsonrentals(Nederland) BVTel: 010-4952955www.dawsonrentals.nlEmondt’s Koeltechniek en Winkelinrichting BVTel: 053-4314466www.emondt.nlEurofoursTel: 078-6760635www.eurofours.nlGram Nederland BV Tel: 0546-454252www.gram.nlHeinen Freezing gmbhtel: 0049-44511220www.heinen.bizHHS RVS ProductenTel: 0575-565349www.h-hs.nl/koelcelstelling Gerben Hekman BakkerijtechniekTel: 0548-610523www.gerbenhekman.nlJaveko BVTel: 076-5720586www.javeko.nlKoma Koeltechnische Industrie BVTel: 0475-474700www.koma.comLTITel: 0348-554405 www.lti-bv.nlMIWE NederlandTel: 0342-465606www.miwe.nlRijndorp Klimaat BVTel: 071-5415500www.rijndorp.nlG. Spronk & Zn. BVTel: 0488-452051www.spronkbakkerijmachines.nlWillemsen Koel- & vriesbouwTel: 030-2410126www.willemseniso.nl WP-Koeling Beneluxtel: 077-3071860www.wp-haton.com

kruiden & specerijenHela Thissen BVTel: 077-3204204www.hela.nlJ.S. Polak Koninklijke Specerijenmaalderij B.V.Tel: 0521-514040www.polak.nlRaps BVTel: 0499-373525www.rapskruiden.nlVipam International B.V.Tel: 0345-565670www.vipam.nl

oliënDübör Nederland b.v.Tel: 0162-421111www.dubor.nlLevo Produktenmij BVTel: 0517-394141www.levo.nl

Smilde FoodsTel: 0513-639639www.smildefoods.nlSonneveld Group B.V.Tel: 078-6442525www.sonneveld.comVandemoortele NVTel: 0800-9991999www.vandemoortele.nlKoninklijke Zeelandia Nederland b.v.Tel: 0111-419000www.zeelandia.nl

ouwelsPrimus Ouwelfabriek BVTel: 075-6164061www.primusouwel.nl

ovensVan Asselt en Alferink BVTel: 0345-820204www.asselt-alferink.nlBaas Food EquipmentTel: 070-3209152www.baasfood.nl Boelen BakkerijmachinesTel: 0599-470746www.boelenbakkerijmachines.nlDen Boer Baking Systems BVTel: 0529-438383www.denboerbs.nlBouwhuis Dekeghel NVTel: 0032-24606022www.dekeghel.beEverBake GroupTel: 088-7300000www.everbake.nlEurofoursTel: 078-6760635www.eurofours.nlFri-Jado BVTel: 076-5481000www.frijado.nlHebaco Bakovenbouw BVTel: 0548611010www.hebaco.nlHogervorst BakkerijserviceTel: 015-3697583www.bakkerijovens.comLevens Cooking & Baking Systems BVTel: 0161-459100www.leventi.comLute Brouwer OventechniekTel: 0548-614798www.lutebrouwer.nlMIWE agency NederlandTel: 0342-465606www.miwe.comQuality Fix Tel: 074-2595366www.quality-fix.nlRittershaus Technisch BuroTel: 030-2312392www.technischburo.comG. Spronk & Zn. BVTel: 0488-452051www.spronkbakkerijmachines.nlTheo van Vliet Weesp BVTel: 0294-416040www.theovanvliet.nlWerner & Pfleiderer-Haton BVTel: 077-3071860www.wp-haton.comWoertmann Nederland BVTel: 030-6084141www.woertman.nl

Petit foursVan de LeurBanketspecialiteitenTel: 0515-575717www.vandeleur.nlPatisserie UniqueTel: 035-5882395www.patisserieunique.nl

ProductielijnenCapway Systems BVTel: 030-7007700www.capway.nlKaak Nederland BVTel: 0315-339111www.kaak.nlRademaker BV Tel: 0345-543543www.rademaker.comRittershaus Technisch BuroTel: 030-2312392www.technischburo.comSiloba nvTel: 0032-52423818www.siloba.beVan der Pol Bakery EquipmentTel: 033-2994373 www.vanderpol.nlVenema Techniek & ServiceTel: 0591-313377www.venematechniek.nlV-TechnologyTel: 0515-331958www.v-technology.nlWerner & Pfleiderer - Haton BVTel: 077-3071860www.wp-haton.com

Reiniging & hygiëneAllergenen ConsultancyTel: 033-2770571www.allergenenconsultancy.nlAsito FoodTel: 0546-484950www.asito.comBioClimAirTel: 0252-626962www.bioclimair.nlCoveka Schoonmaak B.V.Tel: 038-3333152www.covekaschoonmaak.nlGullimex BVTel: 074-2657788www.gullimex.comGreen CleanTel: 0653-200937www.green-clean.nlHHS RVS ProductenTel: 0575-565349www.h-hs.nl/schuimtank KeyBAKE BVTel: 0321-841214www.keybake.comLamers Reinigingstechniek BVTel: 0314-623341www.lamersequipment.nlLampe Technical Textiles bvTel: 0515-445544www.lampe.nl Mafo Holtkamp BVTel: 0546-575360www.mafo.nlRHIMA Nederland B.V. Tel: 035 - 609 8181 www.rhima.com Spiromatic NVTel. : 0620403870www.spiromatic.comUnikonTel: 0342-415752www.unikon.net

RevisieBSH DalenTel: 0524-552655www.bakkerijservice.nl

RijskastenVan Asselt & Alferink BVTel: 0345-820204www.asselt-alferink.nl Boelen BakkerijmachinesTel: 0599-470746www.boelenbakkerijmachines.nlEurofoursTel: 078-6760635www.eurofours.nlGerben Hekman BakkerijtechniekTel: 0548-610523www.gerbenhekman.nl Koma Koeltechnische Industrie BVTel: 0475-474700www.koma.comLTITel: 0348-554405 www.lti-bv.nlMIWE NederlandTel: 0342-465606www.miwe.nlRijndorp Klimaat BVTel: 071-5415500www.rijndorp.nlG. Spronk & Zn. BVTel: 0488-452051www.spronkbakkerijmachines.nlWP-Koeling Beneluxtel: 077-3071860www.wp-haton.com

silo’sSiloba nvTel: 0032-52423818www.siloba.beSilowacht B.V.Tel: 038-4670666www.silowacht.nlSpiromatic NVTel : 06-20403870www.spiromatic.com

snij- en inpakmachinesAVTTel: 076-5415260www.avt.nuHaddeman Machines B.V.Tel. (076)- 504 09 78www.haddemanmachines.nl Mettler Toledo BVTel: 0344-638363www.mettlertoledo.nlSkillpackTel: 078-6933900www.skillpack.nlVenema Techniek & ServiceTel: 0591-313377www.venematechniek.nl

spijs & marsepein Broer Bakkerijgrondstoffen BVTel: 0182-612055www.broerspijs.com Esbaco VOFTel: 0229-210112www.esbaco.nl

Koninklijke Zeelandia Nederland b.v.Tel: 0111-419000www.zeelandia.nlSteensma / DamcoTel: 058-2330660Vestiging LeeuwardenTel: 010-4350522Vestiging Vlaardingenwww.steensma.comwww.damco.euVipam International B.V.Tel: 0345-565670www.vipam.nl

vakbladenBakery NextTel: 0515-432140www.bakerynext.nlBakkers in bedrijfTel: 088-2944834www.bakkersinbedrijf.nlBakkerswereldTel: 0314-349925www.bakkerswereld.nlNBT MagazineTel: 024-3246146www.nbtmagazine.biz

verlichtingLixeroTel: 0493-311314www.lixero.eu

verpakkingenAVTTel: 076-5415260www.avt.nuChocapack31(0)88 6500165www.chocapack.comDe Beer Verpakkingen BVTel: 071-5809207www.debeerverpakkingen.nlBeko VerpakkingenTel: 024-3786644www.beko-verpakkingen.nlBunzlTel: 026 -3843838www.bunzl.nl Conpax Servo Wrap BVTel: 0487-588111www.conpax.nlDekker Packaging - AntalisTel: 036-5397511www.dekkerpackaging.comGullimex BVTel: 074-2657788www.gullimex.comHaddeman Machines BVTel : 076-5040978www.haddemanmachines.nl Havelaar verpakkingen BVTel: 075-6400100www.havelaar-verpakkingen.nlNiverplastTel: 0548-538380www.niverplast.comO/K Packaging Systems BVTel: 0252-216250www.okpackaging.comPaardekooperTel: 0186-648222www.paardekooper.nlRobertpack Industrial & Packaging Equipment BVTel: 038-4652089www.robertpack.nlSkillpackTel: 078-6933900www.skillpack.nlVeer KartonTel: 075-6284659www.veerkarton.nlTonnie Vugts Handelsonderneming BVTel: 073-5941029www.etikettenkoning.nlUlma PackagingTel: 0345-623800www.ulmapackaging.nl

verzekeringenBakkersbelang Verzekeringen Tel: 033-2475566www.bakkersbelang.nl Interpolis PensioenbeheerTel: 050-5235500www.interpolis.nlMeeùs AssurantiënTel: 0800-2356338www.meeus.com

vlaaienDigivlaai.nlTel: 088-1269000www.digivlaai.nlVan de LeurBanketspecialiteitenTel: 0515-575717www.vandeleur.nl

vleesproductsMinced Veal BVTel: 020-6324185www.mincedveal.nl

vloeren en wandenBolidtTel: 078-6845444www.bolidt.nl

Devafloor06-12723838www.devafloor.nlDuracrylTel: 010-4505231www.duracryl.nlJaveko BVTel: 076-5720586www.javeko.nlMiddelhof vloer- en wandtechniekTel: 0316-240664www.bakkerijvloer.comMultipoxTel: 0578-696755www.multipox.nlFirma Roth Tel: 045-5417571www.firmaroth.nlSmit VloersystemenTel: 0314-345627www.smitvloeren.nlVloersch BVTel: 0181-776286www.vloersch.nlWillemsen IsolatiebouwTel: 030-2410126www.willemseniso.com

vruchten & NotenArticorTel: 046-4745160 www.articor.nl Contined BVTel: 0317-465410www.contined.nlCSM Benelux BVTel: 0800-8647762www.csmglobal.com/BeneluxDawn Foods BeneluxTel: 076 572 41 40www.dawnfoods.nl Steensma / DamcoTel: 058-2330660Vestiging LeeuwardenTel: 010-4350522Vestiging Vlaardingenwww.steensma.comwww.damco.euVS Apple Industries BVTel: 0527-203917www.vsapple.comKoninklijke Zeelandia Nederland b.v.Tel: 0111-419000www.zeelandia.nl

wegen en metenDelta Ohm Benelux BVTel: 085-2731917www.deltaohm.nlGullimex BVTel: 074-2657788www.gullimex.comSartorius BVTel: 030-6025030www.sartorius-mechatronics.nlwww.e-teken.nl Testo BV Tel: 036-5487000 www.testo.nlWeegtechniek HollandTel: 036-5222030www.weegtechniek.nl

winkelinrichtingEmondt Koeltechniek en winkelinrichtingTel: 053-4314466www.emondt.nlEsmé InterieurbouwgroepTel: 050-5470044www.esme.nlInterieurbouw Hans van de GoorTel: 0492-383055www.hansvandegoor.nl Interieurbouw Koning BVTel: 0252-623020www.interieurbouwkoning.nlLinthorst Professionele Interieurs bvTel: 0318-486062www.interieursvoordebakker.nlRedie InterieursTel: 0499-573232www.redie.nl

zuivelproductenFrieslandCampina ProfessionalTel. 040-2951200www.debic.nlCSM Benelux BVTel: 0800-8647762www.csmglobal.com/BeneluxZuivelvers BVTel: 0172-650794www.zuivelvers.nl

overige productenMarkus & Markus Siroopwafels bvTel: (0182) 61 88 24www.markus-waddinxveen.nl

Page 32: Bakery Next 16 2012

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

JOSTO: UW ADVISEUR

VOOR EN UW

PRODUCENT VAN

MAATWERK

RVS- INTERIEURS

JOSTO bv Evenboersweg 10, Nieuwleusen 0529 48 22 44 www.josto.nl [email protected]