Bakery Next 4 2011

24
Koopgedrag consument verandert ingrijpend Inzet nieuwe technologie geeft impuls aan winkelgebieden Het winkel- en koopgedrag van consumenten verandert de komende jaren ingrijpend, volgens het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). Het gebruik van nieuwe technologie, met name mobiel internet, leidt er toe dat consumenten winkels en winkelgebieden veel gerichter gaan bezoeken. Immers niet alleen vooraf thuis, maar ook onder- weg op de smartphone heeft de consument alle informatie bij de hand. En bij twijfel kan, via sociale media, nog even met vrienden worden overlegd. Lees verder op pagina 6 Pure online winkels verliezen terrein De stijgende tendens van puur online kopen is niet meer. Lang niet alles wordt online beslist en aan- geschaft. Consumenten willen beide: een fysieke én online winkel. Zij willen daarmee zelf bepalen wat ze waar, wanneer en hoe kopen. Lees verder op pagina 9 bakery next www.bakerynext.nl | Jaargang 1 | Week 49 | 2011 Nr. 4 BakkersVakwedstrijden: Arno Vreeling Kampioen 2011 zie artikel op pagina 3 Koekjesbakkerij Veldt slimste bedrijf 2011 zie artikel op pagina 5 Succesverhalen: ‘Blije klanten en boze bakkers’ zie artikel op pagina 16 Steeds meer belangstelling voor biologisch brood Wet- en regelgeving bij overstap op biologische producten Er komt steeds meer belangstelling voor biolo- gische producten. Dat geldt voor groente, zuivel, vlees, maar ook voor brood. Bakkers zoals Menno ’t Hoen (zie elders in deze krant) zijn er bijzonder succesvol mee. Stel je overweegt om over te stap- pen op biologische producten, waar moet je dan beginnen en wat zijn dan de spelregels waar je je aan moet houden? Deze en andere vragen hebben we eens voorgelegd aan Loura Keijzer, deskundige op het gebied van kwaliteitszorg en regelgeving. Lees verder op pagina 14 De vakkrant voor bakkend Nederland! bakery next

description

De vakkrant voor de bakkerijbranche. Een unieke bladformule voor en door professionals uit de bakkerijbranche. Vol actualiteiten, opinie, introducties, vraag- en aanbod, wetenswaardigheden. Kortom het blad waar de sector van achter het bureau, voor de oven tot in de winkel op zit te wachten.

Transcript of Bakery Next 4 2011

Page 1: Bakery Next 4 2011

Koopgedrag consument verandert ingrijpend

Inzet nieuwe technologie geeft impuls aan winkelgebiedenHet winkel- en koopgedrag van consumenten verandert de komende jaren ingrijpend, volgens het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). Het gebruik van nieuwe technologie, met name mobiel internet, leidt er toe dat consumenten winkels en winkelgebieden veel gerichter gaan bezoeken. Immers niet alleen vooraf thuis, maar ook onder-weg op de smartphone heeft de consument alle informatie bij de hand. En bij twijfel kan, via sociale media, nog even met vrienden worden overlegd.

❱ Lees verder op pagina 6

Pure online winkels verliezen terrein De stijgende tendens van puur online kopen is niet meer. Lang niet alles wordt online beslist en aan-geschaft. Consumenten willen beide: een fysieke én online winkel. Zij willen daarmee zelf bepalen wat ze waar, wanneer en hoe kopen.

❱ Lees verder op pagina 9

bakery ❱nextwww.bakerynext.nl | Jaargang 1 | Week 49 | 2011 Nr. 4

BakkersVakwedstrijden:

Arno VreelingKampioen 2011❱ zie artikel op pagina 3

Koekjesbakkerij Veldt slimste bedrijf 2011❱ zie artikel op pagina 5

Succesverhalen:‘Blije klanten en boze bakkers’❱ zie artikel op pagina 16

Steeds meer belangstelling voor biologisch brood

Wet- en regelgeving bij overstap op biologische producten

Er komt steeds meer belangstelling voor biolo-gische producten. Dat geldt voor groente, zuivel, vlees, maar ook voor brood. Bakkers zoals Menno ’t Hoen (zie elders in deze krant) zijn er bijzonder succesvol mee. Stel je overweegt om over te stap-pen op biologische producten, waar moet je dan beginnen en wat zijn dan de spelregels waar je je aan moet houden? Deze en andere vragen hebben we eens voorgelegd aan Loura Keijzer, deskundige op het gebied van kwaliteitszorg en regelgeving.

❱ Lees verder op pagina 14De vakkrant voor bakkend Nederland!

bakery ❱next

Page 2: Bakery Next 4 2011

Voor u ligt alweer de vierde editie van uw nieuwe vakkrant. Tevens de laatste van 2011, het jaar waarin Bakery Next het licht zag. Van de branche en door de branche, dat is de kern van Bakery Next.

Door de vele positieve reacties via email, Twitter en in per-soonlijke gesprekken, zijn wij gesterkt in ons doel om van Bakery Next de komende jaren een succes te maken. Samen met u. Door voor u een product te maken dat iets toevoegt en een platform biedt voor de gehele branche. Dat kan alleen als we onderscheidend zijn en blijven en door goed te luisteren naar onze doelgroepen. Naar u dus. Blijf ons daarom voorzien van nieuws, ideeën, prikkelende stellingen om aan uw branche-genoten voor te leggen. En geef in Bakery Next nou eens een compliment aan iemand die volgens u voor uw bedrijf of voor de hele branche iets uitzonder-lijks heeft gedaan. Of juist een spreekwoordelijke ‘klap met de deegrol’, voor een bedrijf dat het in uw ogen volledig heeft laten afweten. Zo houden we elkaar scherp en wordt de branche als geheel sterker!. Dus ook uw kritiek op deze vakkrant is dus meer dan welkom, daar wordt Bakery Next alleen maar beter van en dan voegen wij echt iets toe. Voor u. Blijvend.

Met nog een paar spannende omzetweken in december voor de boeg, waarin uiteindelijk bepaald wordt hoe 2011 er ten opzichte van 2010 voor u uit gaat zien, dwalen de gedachten natuurlijk allang richting 2012. Velen hebben de begrotingen en de plannen voor het nieuwe jaar al helemaal rond, anderen zijn er nog volop mee aan de slag.

Ook 2012 zal in het teken staan van onderscheid. Daar gaat het namelijk om. Ongeacht of u dat nu doet met een bijzondere winkel, met uw assortiment, de productkwaliteit, met biologi-sche producten, een krachtige webwinkel, of op een andere manier. In het (voor de klan-ten relevante) onderscheid zit het succes. Er worden in onze branche bijna wekelijks prijzen verdeeld, variërend van de beste

cake, de lekkerste banketstaaf tot het beste vloerbrood of kerststol. Prima dat we elkaar de prijzen toekennen en bokalen uitreiken en elkaar zo stimuleren om de productkwaliteit steeds maar weer te verbeteren, maar de echte hoofdprijs is en blijft een trouwe consument of zakelijke klant, die telkens weer voor uw producten kiest en voor uw onderscheidende manier van werken.

Kiezen om gekozen te worden2012 zal ook weer de nodige ver-anderingen met zich meebren-gen, waar menigeen de zoveelste bedreiging in ziet en anderen juist nieuwe kansen. Dat heeft niets met die verandering zelf van doen, maar juist alles met hoe je er zelf in staat als onder-nemer. Je kunt er bewust voor kiezen om te profiteren van die veranderingen of juist bewust niet. Kies in ieder geval en voer die keuze consequent door in de hele bedrijfsvoering. Want de klant kiest namelijk ook, elke dag opnieuw. Het nieuwe winkelen is zo’n verandering: de smartphone neemt een centrale rol in bij het oriëntatie- en koopgedrag. De pure online shop is alweer op zijn retour. De echte winkel in combinatie met de webshop, dát willen de mensen. Ambachtelijke bakkers: hier ligt dé kans! Kies om ook in 2012 (weer) gekozen te worden.Ondanks alle zakelijke pro-blemen en uitdagingen is deze periode er ook een om van te genieten in huiselijke kring. Dat moeten we vooral ook niet vergeten. Daarom wenst Bakery Next u naast natuurlijk alle zakelijke successen hele fijne feestdagen en een in alle opzich-ten voorspoedig 2012 toe.

Hans Sangers ❰

COLOFON

1e jaargang, week 49, 2011, nr. 4

Bakery Next, de vakkrant voor bakkend Nederland. Een unieke bladformule voor en door profes-sionals uit de bakkerijbranche.

Verschijnt 18 x per jaar

Uitgave van:Addictive MediaSchoolstraat 6, 8603 XL SneekTel: 0515-432140Fax: 0515-432153www.addictivemedia.nl

BE OUR NEXT FRIENDe-mail [email protected] Nederland € 70,00 Per jaar excl. 6% btw. Extra nummer € 6,50(excl btw en verzendkosten)Be our next friend kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd.

Redactie:Hans Sangers, 0515 – 432140 E: [email protected]: @BakeryNext

Redactieadvies:Robert van de Leur, Coen de Kok, Frans Stommel, Gert-Jan Venema.

Medewerkers aan dit nummer:Loura Keijzer, Erik Molenschot,Frederik Jan van der Meulen

Fotografie:Coverfoto: Bakery NextHartpagina: Inpetto fotografisch, Chris van den Bijgaart.

Verkoop:André SchoppenTel: 0515-432140 / [email protected]

Wilfred WubsTel: 0515-432140 / [email protected]

Vormgeving:Peter Tiel

Druk:Rodi Media

Disclaimer: De Redactie van Bakery Next stelt zich niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden berichten of gedane uitspraken en behoudt zich het recht voor om ingezonden artikelen te weigeren of in te korten. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigdvuldigd en/of overgenomen in welke vorm dan ook, zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van de uitgever.

Koopgedrag consument verandert ingrijpend

Inzet nieuwe technologie geeft impuls aan winkelgebiedenHet winkel- en koopgedrag van consumenten verandert de komende jaren ingrijpend, volgens het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). Het gebruik van nieuwe technologie, met name mobiel internet, leidt er toe dat consumenten winkels en winkelgebieden veel gerichter gaan bezoeken. Immers niet alleen vooraf thuis, maar ook onder-weg op de smartphone heeft de consument alle informatie bij de hand. En bij twijfel kan, via sociale media, nog even met vrienden worden overlegd.

❱ Lees verder op pagina 6

Pure online winkels verliezen terrein De stijgende tendens van puur online kopen is niet meer. Lang niet alles wordt online beslist en aan-geschaft. Consumenten willen beide: een fysieke én online winkel. Zij willen daarmee zelf bepalen wat ze waar, wanneer en hoe kopen.

❱ Lees verder op pagina 9

bakery ❱nextwww.bakerynext.nl | Jaargang 1 | Week 49 | 2011 Nr. 4

BakkersVakwedstrijden:

Arno VreelingKampioen 2011❱ zie artikel op pagina 3

Koekjesbakkerij Veldt slimste bedrijf 2011❱ zie artikel op pagina 5

Succesverhalen:‘Blije klanten en boze bakkers’❱ zie artikel op pagina 14

Steeds meer belangstelling voor biologisch brood

Wet- en regelgeving bij overstap op biologische producten

Er komt steeds meer belangstelling voor biolo-gische producten. Dat geldt voor groente, zuivel, vlees, maar ook voor brood. Bakkers zoals Menno ’t Hoen (zie elders in deze krant) zijn er bijzonder succesvol mee. Stel je overweegt om over te stap-pen op biologische producten, waar moet je dan beginnen en wat zijn dan de spelregels waar je je aan moet houden? Deze en andere vragen hebben we eens voorgelegd aan Loura Keijzer, deskundige op het gebied van kwaliteitszorg en regelgeving.

❱ Lees verder op pagina 14De vakkrant voor bakkend Nederland!

bakery ❱next

Van de redactie

Juist in lastige markten is ruimte voor onderscheidende producten

Team Koolhof van Echte Bakker Vedder uit Deurne is uitgeroe-pen tot de vezelrijkste bakke-rijwinkel van Nederland. De verkiezing van de ‘vezelrijkste bakkerijwinkel’ was de afslui-ting van de Nationale Vezelwe-ken van 10 t/m 24 september, geïnitieerd door Gb Plange. Tijdens deze weken werden consumenten bewust gemaakt van het belang van het eten van voldoende vezels.

Belang van vezelsEchte Bakker Vedder werd door de jury, bestaande uit een afvaardiging van de initiatiefnemers van de Nati-onale Vezelweken, gekozen. Volgens de jury heeft het winkelteam van Vedder de winkel zeer vezelrijk aangekleed en klanten consequent aangesproken op het belang van vezelrijke voeding. Zo waren er proefpakketjes voor de klanten, een proefplank met vezelbroden op de toonbank en sprongen de dames op de fiets om vanuit de broodmand proefpakketjes uit te delen aan het

winkelende publiek van Deurne. ‘Echte Bakker Vedder Koolhof is een mooi uithangbord voor de Nationale Vezelweken’, aldus de jury. Het win-kelteam van vestiging Koolhof wint met de uitverkiezing tot vezelrijk-ste bakkerijwinkel een pakket aan parfumeriebonnen ter waarde van 500 euro.

Nationale VezelwekenTijdens de Nationale Vezelwe-ken wordt de consument bewust gemaakt van het belang van vezels. De ambachtelijke bakker promoot m.b.v. het speciale actiepakket zijn gehele assortiment vezelrijke broden. De ambachtelijke bakker is dé specialist om de consument over vezels en vezelrijke broden te infor-meren. Gb Plange is initiatiefnemer van de Nationale Vezelweken. NBOV (Nederlandse Brood- en Banketbak-kers Ondernemers Vereniging), Bak-kers in Bedrijf, het Echte Bakkersgil-de en Zeelandia zijn partner en het Voedingscentrum en de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) ondersteu-nen de Nationale Vezelweken. ❰

Verkiezing in kader van Nationale Vezelweken

Echte Bakker Vedder heeft vezelrijkste bakkerijwinkel

Regelmatig willen wij u als lezer een stelling voorleggen en u vragen om hierop te reageren door het er mee eens te zijn, of juist niet. Het liefst gebruiken wij dan stellingen, die u bijzonder aanspreken.

Welke stelling zou u nou eens aan de collega’s in de branche willen voorleggen?Mail uw stelling naar:

[email protected] of vul de deze bon in en stuur deze naar Redactie Bakery Next, Schoolstraat 6 8603 XL Sneek. Faxen mag ook: 0515-432153.

Mijn stelling is: .............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Uw stelling blijf anoniem.

Het Ambacht voegt een aan-tal faciliteiten toe voor haar opdrachtgevers en uitzend-krachten. Zo komt er een nieuw portal, kunnen uitzendkrachten zich nu collectief verzekeren en is er voor de uitvoering van de sociale zekerheid een nieuwe partner gekozen.

Het Ambacht krijgt begin volgend jaar een eigen portal waar uitzend-krachten en opdrachtgevers online hun urenregistratie kunnen bij-houden. Daarnaast kunnen zij hier ook de loonbriefjes en jaaropgaven downloaden. Verder is Het Ambacht een samenwerking aangegaan met NSP Zorgcollectief in Emmen. Hier kunnen uitzendkrachten collectief verzekerd worden tegen ziekte-kosten en NSP regelt voortaan ook de verzekeringen in het geval van

arbeidsongeschiktheid of overlijden.Tenslotte heeft Het Ambacht een overeenkomst gesloten met Acture uit Nijmegen . Zij zijn een private uitvoerder van de sociale zekerheid en geven uitvoering aan de Ziekte-wet. Acture neemt de plaats in van het UWV. De premies worden voort-aan aan hen afgedragen en in het geval van ziekte gaan zij ook samen met de uitzendkracht op zoek naar een oplossing. ❰

Uitzendbureau Het Ambacht verhoogt de service

Hogervorst BakkerijserviceBoezemweg 23-a PijnackerTel.: 015-3697583 Fax: 015-3699598www.bakkerijovens.com• OVENS • RIJSKASTEN • SERVICE

Beschikbaar: 400 stuks, als nieuwgereinigde ovenwagens met nieuwe ofgebruikte Colson kogellagerwielen.Voor o.a. Becker, W.P., Bongard,FN Aerotherm, etc.

2 |

Page 3: Bakery Next 4 2011

| 3

Be Our ❱Next Friend Dat kan, want nu is er Bakery Next, de nieuwe vakkrant voor de bakkerijbranche. Een unieke bladformule voor en door professionals uit de bakkerijbranche. Vol actualiteiten, opinie, introducties, vraag- en aanbod, wetenswaardigheden. Kortom het blad waar velen in de sector van achter het bureau, voor de oven tot in de winkel op zaten te wachten.

Laagdrempelig, verrassend, uitdagend, prikkelend, actueel en handig dat zijn onze kernwaarden. Bakery Next wordt namelijk niet alleen gemaakt vóór professionals in de sector, maar ook dóór professionals in de branche. Ook als lezer krijgt u namelijk alle ruimte om redactionele inhoud aan te leveren.

Of het nu gaat om een productintroductie, een nieuwe dienst, of het geven van ongevraagde adviezen, kritiek, commentaar, visie etcetera.

Dankzij onze formule houden we de kosten laag, zodat wij u deze krant kunnen blijven toesturen. Dat willen we zo lang mogelijk zo volhouden, dus bouwen we graag een blijvende relatie met u als lezer op. We nodigen u daarom van harte uit om our Next Friend te worden. Dat kan voor een bedrag van slechts 70 euro per jaar (excl. 6% BTW). Niet alleen ontvangt u voor dat bedrag 18 keer per jaar Bakery Next, maar u doet automatisch mee aan exclusieve verlotingen onder alle ‘friends’ van Bakery Next, per 100 ‘friends’ verloten we een Josto RVS afvalzakhouder t.w.v. ± € 540,-. Verder zullen wij u in de toekomst met voorrang betrekken bij onze nieuwe ontwikkelingen. ❰

S.V.P. INVULLEN IN BLOKLETTERS

Naam bedrijf : ...........................................................

Contactpersoon : ................................................. M / V

Adres : ...........................................................

Postcode : ...........................................................

Plaats : ...........................................................

Telefoon : ...........................................................

E-mail : ...........................................................

Twitter : ...........................................................

Handtekening : ..........................................................

bakery ❱next De vakkrant voor bakkend Nederland

Ja, ik word ‘Next Friend’ van Bakery Next. Ik betaal € 70,- (excl. 6% BTW) per jaar tot wederopzegging.

Koopgedrag consument verandert ingrijpend

Inzet nieuwe technologie geeft

impuls aan winkelgebieden

Het winkel- en koopgedrag van consumenten

verandert de komende jaren ingrijpend, volgens

het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). Het

gebruik van nieuwe technologie, met name mobiel

internet, leidt er toe dat consumenten winkels en

winkelgebieden veel gerichter gaan bezoeken.

Immers niet alleen vooraf thuis, maar ook onder-

weg op de smartphone heeft de consument alle

informatie bij de hand. En bij twijfel kan, via sociale

media, nog even met vrienden worden overlegd.

❱ Lees verder op pagina 6

Pure online winkels

verliezen terrein De stijgende tendens van puur online kopen is niet

meer. Lang niet alles wordt online beslist en aan-

geschaft. Consumenten willen beide: een fysieke

én online winkel. Zij willen daarmee zelf bepalen

wat ze waar, wanneer en hoe kopen.

❱ Lees verder op pagina 9

bakery ❱nextwww.bakerynext.nl | Jaargang 1 | Week 49 | 2011 Nr. 4

BakkersVakwedstrijden:

Arno Vreeling

Kampioen 2011

❱ zie artikel op pagina 3

Koekjesbakkerij

Veldt slimste

bedrijf 2011

❱ zie artikel op pagina 5

Succesverhalen:

‘Blije klanten en

boze bakkers’

❱ zie artikel op pagina 14

Steeds meer belangstelling voor biologisch brood

Wet- en regelgeving bij overstap

op biologische producten

Er komt steeds meer belangstelling voor biolo-

gische producten. Dat geldt voor groente, zuivel,

vlees, maar ook voor brood. Bakkers zoals Menno

’t Hoen (zie elders in deze krant) zijn er bijzonder

succesvol mee. Stel je overweegt om over te stap-

pen op biologische producten, waar moet je dan

beginnen en wat zijn dan de spelregels waar je je

aan moet houden? Deze en andere vragen hebben

we eens voorgelegd aan Loura Keijzer, deskundige

op het gebied van kwaliteitszorg en regelgeving.

❱ Lees verder op pagina 14

De vakkrant voor bakkend Nederland!bakery ❱next

Stuur deze bon naar Bakery Next, Schoolstraat 4, 8603 XL Sneek. U kunt deze ook faxen naar 0515-432153 of mailen; [email protected]

Echte Bakker Gommans opent vierde winkel in Boxmeer

Op 1 november droegen André en Wilma Vermeulen hun winkel in Boxmeer over aan Bas en Joep Gommans uit Sevenum. Hiermee was hun vierde winkel een feit. Voor deze bijzondere gelegen-heid brachten ze in Boxmeer een speciale krant uit met daarin veel informatie over hun bedrijf, hun producten, de keuze voor grondstoffen uit de eigen regio en natuurlijk met allerlei feestelijke openings-aanbiedingen. En zoals het een moderne ambachtelijke bakkerij betaamt, stellen ze in deze krant direct de webshop voor aan hun nieuwe klanten in Boxmeer. ❰

Het wedstrijdprogramma bestond uit verschillende klassen waarvoor 956 bakkers zich hadden inschrijven. Een van de klassen was het maken van een sierstuk met het thema ‘10 jaar BakkersVakWedstrijden. Menig uurtje is er door de bakkers aan besteed. Dit jaar was René Huisman, van bakkerij Het Oude Westen de winnaar in deze klasse.Binnen de Jeugdklasse werd Sietse Terpstra Van Banketbakkerij de Korenbloem uit Sneek tot winnaar uitgeroepen. Hij behaalde de meeste punten met het maken van aman-delbroodjes, roomboteramandel-staven en gevulde croissants met een zoete en hartige vullingen.Tijdens de uitreiking van de prijzen hadden beide verenigingen nog belangrijk nieuws te melden. Vanaf januari 2012 gaan ze namelijk samen verder als Stichting BakkersVakWed-strijden. Alle aanwezigen kregen vanwege het tienjarig bestaan een speciale, in samenwerking met Bak-

kers in Bedrijf ontwikkelde, krant mee als aandenken. In deze Bak-kersVakCourant zijn onder andere

BakkersVakWedstrijden 2011de winnaars van de vorige edities geïnterviewd en is de grote winnaar van vorig jaar, Cor van Wijngaarden, in het zonnetje gezet.

Bakery Institute De 10 studenten van het Bakery Institute, die in 18 weken worden opgeleid tot brood- en banketbak-ker, hebben de eerste helft van hun opleiding met groot succes afgerond. tijdens deze BakkersVakWedstrijden in Drachten. Zij wisten maar liefst drie maal een derde prijs en vijf maal een tweede prijs te behalen in de categorieën stokbrood, mediter-raan brood, croissants, cupcakes en saucijzenbroodjes. ‘Een fantas-tisch resultaat waar we erg trots op zijn, zeker als je bedenkt dat deze studenten pas acht-en-een-halve week als bakker aan de slag zijn in Zaandam’, vertelt Francois Brandt, docent boulangerie & viennoiserie, enthousiast. ‘Het maakt ons zeer nieuwsgierig naar de resultaten tijdens de examenweek eind januari waarbij een showtafel met boulan-gerie, viennoiserie en patisserie-producten moet worden gemaakt’, voegt Vicky Littlejohn, directeur van het Bakery Institute, eraan toe. ❰

Tijdens de tiende editie van de Noord-Nederlandse BakkersVak-Wedstrijden, georganiseerd door FCV/GCV, is de Kampioensprijs uitgereikt door niemand minder dan Pierre Wind. Kampioensbak-ker van 2011 is Arno Vreeling geworden van Bakkerij Vliegende-hond uit Wolvega.

Is jou ook een bijzondere of leuke tweet opgevallen? Laat het ons weten via Twitter (BakeryNext) of via email op [email protected]

Opmerkelijke tweets

De volgende bakkers kozen onlangs voor als nieuw gereviseerde A1 bakkerijovens:

• Bakkerij van Pooij - Volendam• Stichting OlmenEs - Appelscha• Banketbakkerij Stoffer - Delft• Bakkerij de Kruyf - Zevenhoven• Bakkerij De Diamanten Ring - Delft• Bakkerij de Vlaam - Gouda• Bakkerij Hirdes - Krabbendijke• Bakkerij Luken - Monster• Bakkerij Ammerlaan - Berkel en Rodenrijs• CVV Glutenvrij - Wijhe

Nog ca. 50 stuks als nieuw gereviseerde A1 bakkerijovens beschikbaar. Deze doen niet onder voor nieuwe ovens.

Bezoek onze showroom in Pijnacker.

Hogervorst BakkerijserviceBoezemweg 23-a PijnackerTel.: 015-3697583 Fax: 015-3699598www.bakkerijovens.com• OVENS • RIJSKASTEN • SERVICE

COLSON OVENWAGENWIELENUit voorraad leverbaar tegen scherpe prijzen. Vandaag besteld, overmorgen in huis!

3 | | 3

Page 4: Bakery Next 4 2011

Als Verkoopmanager adviseert en ondersteunt Willem de deelnemende bakkers. Hij helpt de bakker zijn webwinkel optimaal in te richten, adviseert over de implementatie van de webwinkel en zet samen met de bakkers acties op, zoals de DigiVlaai Stuntweken.

‘We merken dat het voor sommige bakkers lastig is om de DigiVlaai webwinkel te combineren met het dagelijkse werk. Want dat gaat natuurlijk ook door en neemt alleen nog maar toe bij een succesvolle webwinkel,’ begint Willem te vertel-len. ‘Aan een webwinkel moet, net als aan de ‘echte’ winkel, natuurlijk ook aandacht worden besteed. Het gaat niet vanzelf. Daarom bieden wij volop ondersteuning aan de bakker en ben ik hiervoor dagelijks onderweg.’

Als eerste gaat Willem vandaag naar Bakkerij Weit & Anneke Hamersma in Grootegast, waar hij een afspraak heeft over de DigiVlaai Stuntwe-ken. Ze willen meer omzet via hun webwinkel op DigiVlaai. Om dat te bereiken, moet DigiVlaai vooral ook bekend worden gemaakt in de omgeving. Willem biedt hiervoor de DigiVlaai Stuntweken actie aan,

bedoeld om de ambachtelijke bakker als dé vlaaienspecialist op de kaart te zetten. ‘De actie heeft als hoofd-doel om DigiVlaai lokaal bekend te maken en de DigiVlaai-bakkers extra omzet te bezorgen. Dit doen we door vier weken lang te stunten met de vlaaien: een 22 cm-vlaai voor slechts € 4,95. Het idee is dat dit mensen aanspoort een probeer-aankoop te doen en ze zo kennis te laten maken met de topkwaliteit van de ambachtelijke bakker. Dit doet hen terugkomen. Niet alleen huidi-ge, maar vooral ook nieuwe klanten worden hiermee bereikt. Tijdens (of direct na) de DigiVlaai Stuntweken deelt de bakker kortingsbonnen uit die te besteden zijn op www.digivlaai.nl. Dit motiveert de klant om een vervolgaankoop te doen via DigiVlaai. De naamsbekendheid van zowel de bakker als DigiVlaai worden hiermee vergroot.’, zo legt hij vol enthousiasme uit.

Weit Hamersma is enthousiast en besluit hier vol mee aan de slag te gaan. Om de actie succesvol te com-municeren, stelt DigiVlaai een aantal opvallende materialen beschikbaar: spandoeken, banners, posters, leaflets, mailings, kortingsbonnen en advertenties. Als alles besproken is,

helpt Willem nog een half uurtje bij het inrichten van de winkel met de promotiematerialen.

De volgende stop is Echte Bakker John Meinds. Hier zijn de taken duidelijk verdeeld: meneer Meinds bestiert de bakkerij en mevrouw Meinds gaat de webwinkel op DigiVlaai en hun eigen website onderhouden. Door een koppeling tussen hun eigen website en www.digivlaai.nl wordt hun website beter bezocht en wordt er hoger in Google gescoord. Willem geeft mevrouw

Meinds een duidelijke uitleg over DigiVlaai, waardoor zij eenvoudig hun webwinkel up-to-date kan houden. ‘Het is uitermate belangrijk om een up-to-date webwinkel te hebben. Dat is wat de consument verwacht. De producten die daar worden aangeboden, moeten ook echt leverbaar zijn. Daarnaast geeft het een consument vertrouwen als zij ziet dat er regelmatig een update in het profiel staat, omdat ze dan weet dat er aandacht voor de web-winkel en daarmee voor de klant is,’ licht Ensink toe. Door gezamenlijk achter de computer te oefenen - met een aantal grapjes tussendoor - heeft mevrouw Meinds het snel onder de knie.

Tegen tien uur wordt er een bezoek gebracht aan Bakkerij H. van Veenen, van de familie Brinks, die ook de hulp van Willem heeft ingeroepen. Willem legt hun de mogelijkheden van A tot Z uit. Hoe ze hun eigen prijzen kunnen invoeren, eigen

Een dag op pad met DigiVlaaifoto’s kunnen uploaden en eigen producten in de webwinkel kun-nen plaatsen. Naast vlaaien kun-nen dit ook broden, broodjes en lokale specialiteiten zijn. Willem licht toe: ‘Voor de bakker is dit een extra omzetmogelijkheid. Het is erg handig als je samen met gebak ook brood kunt bestellen! En bedrijven bestellen direct wat broodjes voor de lunch. Hiermee kan de bakker zich onderscheiden van andere vlaaien-aanbieders die geen andere bakke-rijproducten aanbieden.’Tijd voor de lunch gunt Willem zich niet, want hij gaat door naar de volgende bakker. Dat is Bak-kerij Jan Stok in Klarenbeek. Ook deze bakker heeft zich kortgeleden aangesloten bij DigiVlaai. Vader Stok coördineert het reilen en zeilen in de bakkerij en dochter Stok is verant-woordelijk voor de webwinkel. Doel van vandaag is om hun webwinkel op DigiVlaai online te zetten, zodat er voortaan ook online bij Bakkerij Jan Stok besteld kan worden. Willem legt de werking van de website uit en richt samen met de bakkersdoch-ter de webwinkel in. ‘Er is hen al een groot aantal bakkers voorgegaan, dus ik kan meneer en mevrouw Stok voorzien van allerlei tips uit de prak-tijk,’ zegt Willem. Er worden leuke teksten bedacht, producten worden toegevoegd en de postcodegebieden voor de bezorging worden ingevuld. Er is veel ruimte voor eigen beleid van de bakkerij. De bakker bepaalt namelijk zelf waar en wanneer hij bezorgt en hoeveel bezorgkosten hij daarvoor berekent. Ook de levertijd wordt door de bakker zelf bepaald. Dergelijke gegevens kan hij allemaal

aangeven in zijn profiel op DigiVlaai. Willem: ‘Wij vinden het belangrijk om de bakker hierin vrijheid te geven. Daarnaast is dit ook de kracht van DigiVlaai: het bestaat uit ‘echte’ winkels met elk zijn eigen identiteit, bij de consument in de buurt. Dit geeft de consument vertrouwen en onderscheidt DigiVlaai van de concurrenten.’

Willem: ‘Mijn doel is om dagelijks de ambachtelijke bakkers te helpen extra omzet te maken. De concur-rentiedruk is hoog, maar door met de juiste middelen in te spelen op de behoeften van de klant kunnen we samen de ambachtelijke bakkerij promoten. DigiVlaai is een middel dat nog dagelijks groeit. De online wereld lijkt soms groot en ondoor-zichtig, maar biedt te veel kansen om links te laten liggen. Sterker nog: het is de toekomst. DigiVlaai begrijpt dat het soms moeilijk lijkt, dus helpen wij de ambachtelijke bakkers hier graag bij.’

DigiVlaai, dé webshop exclusief voor ambachtelijke bakkers, erkent dat je niet ‘zomaar even’ internet verovert en een succesvolle web-winkel hebt. Daar is tijd voor nodig. Tijd om de naamsbekendheid te vergroten, zowel onder bakkers als onder particuliere en zakelijke (potentiële) klanten. Maar ook moet de webshop goed ingericht en georganiseerd worden. Het team van DigiVlaai ondersteunt de deel-nemende bakkers hierbij. Zowel vanuit kantoor.als langs de weg hebben Willem Ensink en Nynke Ponne daar zo langzamerhand een dankbare dagtaak aan.

4 |

Beedigd Makelaar OG en gecertificeerd TaxateurLijsterbeslaan 8, 3831 XK LeusdenT 31(0)33 432 35 52, F 31(0)84 836 63 [email protected]

Ter overname broodbanket filiaal gelegen op de kop van winkelcentrum in grote plaats in het oosTen van heT land. Gehele inventaris verkeert in goe-de staat van onderhoud, het gehe-le centrum krijgt een Up Grading waarbij het filiaal pal tegenover de in/uitgang van de supermarkt komt te liggen. In dit centrum zijn tal van landelijk bekende filiaal-ketens vertegenwoordigd. Vlotte overname prijs. Bel gerust voor aanvullende informatie.

Ter overname Broodbanket filiaal gelegen aan groot win-kelcentrum in een plaats van de regio roTTerdam, tevens zijn hier diversen mogelijkheden aanwezig, o.a. kleinschalige productie of het starten van een koffiecorner waar zeker behoefte aan is in dit centrum. Uiteraard zijn hier tal van bekende lande-lijke filiaalketens aanwezig.Bel ons gerust voor uitgebreide informatie.

Bezoek ook onze site: 3Wmakelaars.nl

Een vertrouwde naam en snelle service

Te Koop toonaangevende brood banketbakkerij in dichtbevolkte woonwijk op Curaçao. Hui-dig omzet niveau bedraagt thans ca. € 25.000,-- per week en kan zeker nog naar hoger peil worden gebracht, vraag onze uitgebreide brochure aan.Wij kunnen voor u de financie-ring hier vanuit Nederland in orde laten brengen

Te Koop broodbanketbakkerij gelegen op goede locatie in den haag, het overgrote deel van de omzet wordt gerealiseerd door broodverkoop, het banket aandeel is minimaal. Deze bakkerij is 3 maanden in het jaar gesloten dus omzet stijgende mogelijkheden zijn ruimschoots aanwezig zowel de inventaris als de onroerende zaak dient te worden gekocht.Bel gerust voor aanvullende infor-matie.

Overweegt u om over te gaan tot verkoop van uw onderneming? Bel ons voor een vrijblijvend gra-tis gesprek.Ook voor al uw taxaties bent u bij ons aan het juiste adres.

Wegens recente verkopen in opdracht te koop en/of te huur gevraagd: BAKKERIJEN in het gehele land. Bel gerust voor een informatief gesprek, wij hebben serieuze gegadigden in het ge-hele land.

in verKoop

Page 5: Bakery Next 4 2011

| 5

Pater: ‘Degenen die het verschil gaan maken hier in de komende jaren, zijn de mènsen achter de koekjes. Het is een genot om te zien hoe de mensen groeien, hoe ze opstaan in het bedrijf.’ Syntens Innovatiecen-trum organiseerde onder de noemer van ‘MKB Krachtcentrale’ voor de tweede keer de wedstrijd het Slimste Bedrijf. Tijdens de finale in Arnhem behaalde Koekjesbakkerij Veldt ver-uit de meeste stemmen. In de finale stonden verder Liftintermediair uit

Moordrecht, Bosch Scharnieren uit Doetinchem en Webdesigning uit Nijmegen. Ingrediënten voor succesDe jury beoordeelde alle inzendin-gen op onderdelen als leiderschap, flexibilisering, zeggenschap van medewerkers en benutting van talent en vakmanschap. Deze jury bestond uit Jan Bommerez, Olga Plokhooij, Jan van Setten en Axel Jansen van Jazo Zevenaar, het slim-

ste bedrijf van 2010. De jury werd voorgezeten door Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland. Biesheuvel: ‘MKB-Nederland staat voor alle ondernemers in Nederland. We benadrukken graag de ‘bakker om de hoek’ of de kleine bouwon-dernemer, want juist daar kunnen innovaties en slimmer werken het verschil maken. Medewerkers betrekken, hun talenten gebruiken en deze ontwikkelen, leiden tot een hogere arbeidsproductiviteit, omzet en winst. Slim werken is voor elke MKB-er een ingrediënt voor succes!’

Slimste BedrijfDe verkiezing van Het slimste bedrijf van Nederland wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegen-heid in het kader van het Actieplan Arbeidsveiligheid. Het Ministerie steunt deze dag vanuit haar visie dat een verdere verbetering van de arbeidsveiligheid vooral zal moeten plaatsvinden door gedrag- en cul-tuurverandering. Belangrijke thema’s zijn gezond en veilig werken, goed ondernemerschap en de duurzame inzetbaarheid van personeel. Cul-tuur, inspirerend leiderschap en het betrekken van medewerkers stonden centraal op de Energiedag. Doel van de wedstrijd is deze bedrijven zichtbaar te maken, te feliciteren met hun resultaat en hiermee andere organisaties te laten leren van deze ervaring. ❰

MAKOMBI.NLwaterkoelers & doseerapparaten

T 0413 29 29 03F 0413 22 84 45

[email protected]

Nieuw design van SHUFFLE MIX

Shuffle Mix heeft de PLC bediening geïntroduceerd.Het is nu mogelijk om met de touchscreen bediening99 recepten op te slaan van onder andere:kapsel, cakes, macrones, botercrèmes, meringues, slagroom, plantaardige room, crème fresh, moussesen alle dessert producten.

Shuffle Mix is verkrijgbaar in de volgende capaciteiten.Type Cap kg/hr Power KW L x BR x H. Weight KG100 10-100 0,75 70x70x110 80250 50-250 2,2 80x70x130 240500 100-500 3 80x70x130 2851000 200-1000 5 120x90x280 350

Shuffle-mix BVWattstraat 15, 3771 AG BarneveldTel: 0342-450322, Fax: [email protected]

www.shufflemix.com

- ADVERTENTIES -Achter de schermenNiet alleen fysiek bij de bakkers, maar ook - minder zichtbaar - vanuit kantoor is DigiVlaai constant bezig met… ja, waarmee eigenlijk? ‘Met van alles en nog wat,’ lacht Nynke Ponne, Commercieel Mana-ger van DigiVlaai. ‘We doen hier veel verschillende activiteiten, waarbij de focus ligt op het vergroten van de naamsbekendheid van DigiVlaai. Naamsbekendheid vergroten kan echter op vele manieren. Het ene moment zitten we met televisiema-kers rond de tafel, de volgende dag met Nederlands bekendste radio-zender en de dag daarop maken we advertenties voor dagbladen. Het is altijd zoeken naar de meest effec-tieve inzet van beschikbare media.’

Nynke: ‘We zijn hier de hele dag online. Dáár gebeurt het namelijk, daar zijn de klanten van Digi-Vlaai ook. Op Twitter wordt over ons gesproken, dus daar zijn we. Hetzelfde geldt voor Facebook, daar kan zelfs al gewinkeld worden! We zijn hiermee de eerste die vlaaien via Facebook verkoopt. We kijken ook goed naar de statistieken van onze eigen website, zoals het aantal bezoekers en welke pagina’s zij vooral bekijken, zodat we aan de hand hiervan de website kunnen optimaliseren.’We nemen even een kijkje bij de helpdesk van DigiVlaai, het hart van de klantenservice. Hier worden telefonisch en per e-mail vragen van bakkers en van consumenten beant-woord. We vragen aan één van de medewerkers wat de meest gestelde vragen zijn: ‘Waarom doet mijn eigen bakker hier niet aan mee? Kan de vlaai ook worden gesneden? Kan ik er ook 100 worstenbroodjes bij bestellen? Dit is een greep uit de vragen die we dagelijks krijgen van consumenten. We proberen zelf zo veel mogelijk vragen direct te beantwoorden, maar soms verwijzen we de klant door naar de bakker omdat die uiteindelijk het beste weet wat hij verkoopt.’ Bakkers kunnen ook bij de helpdesk terecht met vragen en advies over de website. ‘Vragen over het aanpassen van het assortiment worden weleens gesteld, alsook over de overige specialiteiten die een bakker via DigiVlaai kan ver-kopen. En mocht een bakker ergens tegenaan lopen, bijvoorbeeld tijdens vakantie, of bij overmacht, dan kunnen ze ons ook bellen, zodat we samen naar een oplossing kunnen zoeken’, zo legt Nynke uit.DigiVlaai is opgericht om de ambachtelijke bakker mee te laten profiteren van de trend van online winkelen en daar is DigiVlaai dag in dag uit mee bezig. Vandaag leert ons dat er bij DigiVlaai van alles gebeurt om de Nederlandse bakkers een flinke omzetimpuls te geven. ❰

Dankzij meedenken en oplossingsgerichtheid van medewerkers

Koekjesbakkerij Veldt slimste bedrijf 2011

Koekjesbakkerij Veldt uit Veenendaal van ondernemer Kees Pater is op 3 november, tijdens de Energiedag in Arnhem gekozen tot het slimste bedrijf van Nederland 2011. ‘Het bedrijf verdient niet de titel, de medewerkers hebben het verdiend. Zij hebben de regie in eigen hand genomen en daar ben ik apetrots op!’ riep Pater na de bekendmaking. Koekjesbakkerij Veldt heeft een aanzienlijke groei doorgemaakt: het aantal vaste medewerkers steeg tot 25 en de omzet is verdrievoudigd. Volgens de ondernemer komt dit vooral door het meedenken van medewerkers en doordat ze zelf in innovatieteams de oplossingen regisseren.

Van der Pol gaat door met het promoten van de Wolf ButterBack producten. Inmid-dels bestaat het assortiment uit meer dan 70 verschillende producten en regelmatig wordt daar een nieuw product aan toegevoegd.

Met het Product van de Maand biedt Van der Pol alle bakkers van Nederland de mogelijkheid om

elke maand een ander roomboter product met een flinke korting te proberen. Voor december heeft Van der Pol gekozen voor de Roomboter Berliner bol met abrikozenvul-ling. Deze is gemaakt van luchtig roomboterdeeg en royaal gevuld met een heerlijke abrikozenvul-ling. De Berliner bol heeft een fijne roombotersmaak en is een lekker luchtig en fruitig tussendoortje.

Na ontdooien is de Berliner bol gereed voor consumptie. De Roomboter Berliner bol met abrikozenvulling weegt 70 gram en ze zijn per 66 stuks verpakt in een doos. Het artikelnummer is 07713. Uit voorraad leverbaar door de grossier. Gedurende de maand december met 20% korting. ❰

Van der Pol product van de maand december

Roomboter Berliner bolmet abrikozenvulling

Page 6: Bakery Next 4 2011

6 |

Een vrouw heeft een facelift ondergaan en is daar nogal trots op. Ze komt bij de bakker en zegt: ‘bakker, u kunt nogal goed schatten, hoe oud schat u mij?’. De bakker kijkt haar goed aan en zegt: ‘nou 36, 37 jaar?’ De vrouw zegt: ‘nee hoor ik ben al 46’. Daarna gaat ze naar de slager en vraagt hem hetzelfde, waarop de slager ook zegt: ‘36 37.’ De vrouw zegt: ‘nee hoor ik ben al 46’. Daarna is de groenteman aan de beurt, maar die is erg druk, waarop ze het aan een man die naast haar staat vraagt. De man zegt dat die het alleen kan zeggen als hij haar eerst mag betasten. De vrouw gaat, hoewel ze het vreemd vindt, akkoord en de man begint haar te betasten. Op een gegeven moment zegt de vrouw ‘nou weet je al wat?’ De man zegt daarop, ‘O ja je bent 46’. De vrouw hoogst verbaasd zegt ‘hè, kun je dat dan voelen?’ Waarop de man zegt: ‘nee ik stond zojuist achter je bij de bakker’! ❰

Heb je een leuke mop? Stuur hem dan naar: [email protected] maak gebruik van het formulier in deze krant

De Weesper moppentrommel

www.bouwer-officier.nlRijndijk 139

Hazerswoude-RijndijkTelefoon (071) 34 19 000

Fax (071) 34 12 716

De eindejaarstips zijn er weer!

Het winkel- en koopgedrag van consumenten verandert de komende jaren ingrijpend, volgens het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). Het gebruik van nieuwe technologie, met name mobiel internet, leidt er toe dat consumenten winkels en winkelgebieden veel gerichter gaan bezoeken. Immers niet alleen vooraf thuis, maar ook onderweg op de smartphone heeft de consu-ment alle informa-tie bij de hand. En bij twijfel kan, via sociale media, nog even met vrienden worden overlegd.

Winkelgebieden kun-nen hierop inspelen en het contact met de klant, en de service aan-merkelijk verbeteren. Zo krijgen winkelgebieden weer een nieuwe impuls. Het HBD presenteerde dit toekomstbeeld (op basis van onderzoek van Q&A Research) bij de opening van het Landelijk infor-matiecentrum Het Nieuwe Winkelen in Veenendaal.

Het Nieuwe Winkelen betekent volgens het HBD dat de consument overal gebruik maakt van mobiele informatie, continu verbonden is met sociale netwerken en dat

ook altijd de locatie van de consument

bekend is. Deze drie gegevens maken dat ‘Het Nieuwe Winkelen’ volop kansen biedt voor de gevestigde detailhandel. Immers zij kunnen de communicatie met en de service aan de klant aanmerke-lijk verbeteren door van de digitale aanwezigheid gebruik te maken.

Meer service en belevingMet het Nieuwe Winkelen neemt de service en beleving in de winkels toe. Elrie Bakker voorzitter van het HBD: ‘Je kunt met je telefoon een code in de etalage aflezen om te kijken of dat jurkje ook in jouw maat op voor-raad is, en dat kan dan dus ook als de winkel dicht is. Of je kunt aan de hand van je boodschappenlijstje een route door een binnenstad plannen. Heel handig in steden waar je de weg niet kent. Winkeliers kunnen digitaal spaarsystemen aanbieden, waarmee je je parkeerkosten terug-verdient of een appelpunt bij de kof-fie. Er zijn tal van mogelijkheden.’

Gezamenlijke aanpak door ondernemers noodzakelijkVolgens het onderzoek ‘Het Nieuwe Winkelen’ is het noodzakelijk dat ondernemers hun bedrijfsvoering integraal onder de loep nemen. Het is niet voldoende om te gaan twitteren of een Facebook account te openen. De bedrijfsvoering dient er op gericht te zijn om maximaal te communiceren met de klant. Dat vraagt dus bijvoorbeeld ook dat alle voorraad- en productinformatie digitaal beschikbaar is. Die informa-tie is immers nodig om de bezoeker optimaal te informeren via lokale zoekmachines. Het Nieuwe Winke-

Koopgedrag consument verandert ingrijpend

Inzet nieuwe technologie geeft impuls aan winkelgebieden

len stelt ook eisen aan gemeenten en vastgoedeigenaren. Zo is gratis WiFi een vereiste voor succes. Dit kun je alleen bereiken als je als win-kelgebied gezamenlijk optrekt.

Landelijk informatiecentrumOm een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden rond het Nieuwe Winkelen heeft het HBD in Veenen-daal een proefproject opgezet. Daar wordt, onder andere in samen-werking met de gemeente en het binnenstadsmanagement, gekeken welke mogelijkheden ondernemers hebben. Om de resultaten ook aan andere ondernemers(organisaties), gemeenten en vastgoedontwikke-laars te presenteren is in Veenendaal het landelijk informatiecentrum gevestigd, dat op 4 november

Puur voor de Bakker 2012Sonneveld Group B.V. introduceerde in 2009 het programma ‘Puur voor de Bakker’. Met als doel kennis te behouden en te vermeerderen en te delen in de Nederlandse ambach-telijke bakkerijsector. In het vernieuwde programma voor 2012 zijn er naast de leerzame workshops die het programma biedt, ook weer diverse studietrips, zoals een bezoek aan de IBA bakke-rijbeurs of een ontdekkings-tocht naar de mooie Itali-aanse broodspecialiteiten in Milaan.

Nederlandse bakkers kunnen deelnemen aan het ‘Puur voor de Bakker’ programma door middel van het afsluiten van een contract, gebaseerd op extra kilo’s ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze extra kilo’s vertegenwoordigen een puntenaantal. Deze punten zijn vervolgens in te wisselen tegen één of meerdere activiteiten uit het programma 2012. ❰

officieel is geopend. Bezoek aan het informatiecentrum kan op afspraak via: www.hbd.nl/aanmeldenhnw. ❰

Bron: ANP

Damco Amandelspijs Superieur is een amandelspijs op basis van scharreleieren, het bevat geen conserveringsmiddelen en heeft een hoger aandeel amandelen dan voorheen. Door een uitgelezen

amandelmelange en een geoptimali-seerd productieproces is het product volgens de producent smaakvoller dan ooit. Amandelspijs Superieur is verkrijgbaar in dozen van 25 kg. ❰

Damco Amandelspijs Superieur verbeterd

Page 7: Bakery Next 4 2011

| 7

Twee dagen per week, op vrijdag en zaterdag, is de bakkerij van Frans de Buck open en de winkel loopt als een trein. Het is er soms zelfs zó druk dat de klanten buiten in de rij voor de deur moeten wachten. Piershil is blij met zijn ambachtelijke bakker. En dan te beden-ken dat het kort na Koninginnedag in 2010 als een soort grap begonnen is.

Frans en zijn inmiddels overleden vader Gerrit de Buck hadden namelijk nog maar een jaar geleden besloten de winkel te sluiten. Gerrit was toen 82 jaar en had er al 57 jaar op zitten en het ging gewoon niet meer. Frans werkte al vanaf zijn vijftiende bij vader Gerrit in de bak-kerij en zag het niet zitten om in zijn eentje de bakkerij voort te zetten. Hij vond werk bij een collega bakker.Vlak voor Koninginnedag vroeg een aantal van zijn voormalige klanten of Frans voor hen nog wel zijn befaamde oranje Tompoucen zou willen maken. Deze uitdaging nam hij aan, want de bakkerij was nog in perfecte staat. De oranje tompoucen vlogen de deur uit. 900 stuks in een dorpje als Piershil. De klanten

zeiden massaal: ‘ga toch weer open man!’ Na overleg met moeder Igny, die al die jaren de winkel gerund had en nog steeds bij de bak-kerij woont, besloot Frans het erop te wagen. Maar nu moest hij echt alles alleen doen: èn de verkoop èn de productie. Twee dagen per week ging de winkel open. In de zomer kwam daar ook de woensdag nog bij, maar dat bleek niet te werken. ‘Ik ben weer helemaal opgeleefd’ zo vertelt de inmiddels 57 jarige Frans. Hij verkoopt ruim 100 verschillende producten, waaronder vele soorten brood, broodjes, tompoucen (natuurlijk), gevulde koeken, amandelbroodjes, een assortiment hartige broodjes en vooral boterletters, een van de specialiteiten van Bakkerij De Buck. Duizenden heeft hij er vroeger samen met zijn vader gemaakt. Ze waren beroemd in de hele Hoekse Waard. Ook dit jaar maakt hij er weer duizend, zo schat hij in. Frans maakt weer ouderwets lange dagen, maar houdt ook nog wel een beetje vrije tijd over. Zijn klanten zijn er blij mee dat hij weer helemaal terug is. ❰

Bron: Hoekse Waard Exclusief. Foto: Henk van den Heuvel

Het begon als een grap

Piershil omarmt zijn eigen warme bakker

Op 10 november vonden op het hoofd-kantoor van HEMA in Amsterdam de halve en hele finale van de taartbak-wedstrijd plaats. Deze wedstrijd was georganiseerd in het kader van de 85ste verjaardag van HEMA De win-naar is de noten caramel taart gewor-den van Laura Schreur uit Giethoorn. De jury prees de heerlijke luchtige smaak. Behalve een cadeaubon en een jaar lang gratis taart, neemt HEMA deze taart in het assortiment op met als naam: ‘de taart van mevrouw Schreur’.

Zo’n 140 taarten met als smaak bijvoor-beeld bokkenpootjes, worteltjes, advocaat, hemelse chocola, frisse limoen of haver-vlokken en originele namen zoals ‘lief-heersbeest’, ‘kinder-winter- wonder-taart’ of ‘lovely taart’ zijn door de halve finalisten onderling gekeurd en geproefd. Daaruit zijn 14 taarten geselecteerd voor de finale. In deze finale heeft een vakjury de taarten beoordeeld op smaak, uiterlijk, originaliteit

en presentatie. Deze vakjury, bestond uit banketbakkers van HEMA, toppatissier Frank Haasnoot, Nanette Booij, de schrijf-ster van het boek ‘Sugar Sweet Secrets’, Marjolein Hurkmans, redactielid van Vrouw magazine en Suzanne The, chef redactie van Delicious. Deze jury oordeelde dat de taart van mevrouw Schreur eruit sprong door de pure eenvoud van het ambachte-lijke recept en de heerlijke luchtige smaak. De taart is daardoor zowel overdag als ’s avonds na het eten een traktatie.

De winnares, Laura Schreur uit Giethoorn, reageerde erg verrast: ‘ik had dit echt niet verwacht! Deze taart is volgens een ambachtelijk recept gebakken en dat doe ik al jaren op deze manier’. Over een aantal maanden zal de taart van mevrouw Schreur verkrijgbaar zijn in alle HEMA filialen met een taartafdeling. Hiervoor gaat de win-nares eerst naar de HEMA bakkerij om te kijken hoe de taart op grote schaal gepro-duceerd kan worden. ❰

Taart van mevrouw Schreur krijgt landelijke bekendheid

Noten-caramel taart winnaar HEMA taartbakwedstrijd

| 7

074 265 77 88NL

053 80 97 54BE

allesondercontrole.com

TTX 110

GRATIS GELDIG TOT 31-12-2011

BIJ AANSCHAF

FOM 310

ebro. Kwaliteit frituurvet onder controle.

1458AdvBakeryNext_FOM.indd 1 02-11-11 09:49

KUNSTSTOFWAND- ENPLAFONDBEKLEDING

Wij maken uw wanden en plafonds weer als nieuw!

Wij zijn specialist in bekleden van wanden en plafondsmet kunststofprofielen voor alle bedrijven in de

voedingsmiddelenindustrie

Wij plaatsen tevens scheidingswanden al danniet voorzien van ramen, deuren of isolatie.

Geen werkuitval tijdens montage (wij werken ook ‘s nachts en in weekenden)!Vraag nu een gratis informatiemap aan, of een vrijblijvende gratis offerte!

Roth, klasse met kunststof!

KUNSTSTOFTECHNIEK ROTHDe Beitel 112a6422 PB Heerlentel. 045 - 541 75 71fax 045 - 543 29 95e-mail: [email protected]: www.firmaroth.nl

- 5 jaar garantie - Koude- en hittebestendig- Isolerend/geen onderhoud - Spuitwaterdicht- Makelijk te reinigen - Condensvrij- Stoot/slagvast - Naadloos

Page 8: Bakery Next 4 2011

8 |

CONSTANTE TEMPERATUUR

GELIJKMATIGE LUCHTCIRCULATIE

JUISTE RELATIEVE VOCHTIGHEIDJUISTE RELATIEVE VOCHTIGHEIDJUISTE RELATIEVE VOCHTIGHEID

CONSTANTE CONSTANTE

GELIJKMATIGE LUCHTCIRCULATIEGELIJKMATIGE LUCHTCIRCULATIE

CONSTANTE CONSTANTE

GELIJKMATIGE LUCHTCIRCULATIEGELIJKMATIGE LUCHTCIRCULATIE

JUISTE RELATIEVE VOCHTIGHEIDJUISTE RELATIEVE VOCHTIGHEID

KOMA met TLR-formule, uw betrouwbare partnerin alle fasen van het bakproces

Geniet van het comfort van vers!

CLEVER CONDITIONING CONCEPTSwww.koma.com

OCD

A.n

l KO

MA

1013

Postbus 94 3860 AB Nijkerk

Tel. 033 247 55 66Fax. 033 245 98 94

www.bakkersbelang.nl

- Collectieve verzekeringen, dus scherpe premies- Uitstekende polisvoorwaarden- Persoonlijk kontakt, bij ons bent u géén nummer- 60 jaar ervaring in de bakkerij- Zeer snelle schadeafhandeling- Gratis overstapservice en deskundig advies

Bel ons voor een gratis analyse

Wij spreken uw taal

Page 9: Bakery Next 4 2011

| 9

Vers uit de oven: uit het laatste nieuws blijkt dat mensen naast een webwinkel ook graag een fysieke winkel willen bezoeken. Mensen willen zich eerst oriën-teren via het internet en hebben de behoefte om de aankoop in de fysieke winkel te doen. Dit geeft aan dat het hebben van een web-winkel alléén vaak niet afdoende is. Veel bedrijven hebben geïnves-teerd in een webwinkel en hopen dat een webwinkel hun (finan-ciële) problemen oplost. In het ergste geval laten ze hun fysieke winkel voor wat het is.

Wil je een webwinkel? Stel dan duidelijke en meetbare doelen.Voordat je begint met het opzet-ten van een webwinkel, moet je nadenken over een aantal aspecten en de gevolgen hiervan. Vraag jezelf eerst eens af of je wel een webwinkel nodig hebt en waarom je een webwinkel wilt opzetten. Het opzetten van een webwinkel kan namelijk de inkomsten van de fysieke winkel kannibaliseren of juist versterken. Dit hangt er sterk van af hoe je de webwinkel gaat gebruiken en wat de doelstellingen van de webwinkel zijn. Zoals ik vorige keer al noemde: is je voornaam-ste inkomstenbron een fysieke winkel, zorg dan dat de web-winkel (of je online aanwezig-heid) ondersteunend is aan deze fysieke (‘echte’) winkel.

Bepaal vervolgens wat je doelen zijn met de webwinkel; maak deze doelen eenvoudig, realis-tisch, meetbaar en overzichtelijk. Ingewikkelde doelstellingen zorgen voor problemen. Door je resultaten maandelijks te verge-lijken met je doelen, kun je in een oogopslag zien of en zo ja waar je eventueel moet bijsturen.

Voor het opzetten van een web-winkel kan je óf kant-en-klare software gebruiken, óf een web-winkel op maat laten bouwen. Dit laatste is vrij kostbaar en hier zal een kosten-baten analyse gemaakt moeten worden. De kant-en-klare software pakket-ten voor webwinkels zijn vaak erg goed en zeer betaalbaar in gebruik. Mijn advies is om eerst goed te kijken wat deze software pakketten te bieden hebben, voordat een ontwikkeltraject gestart wordt voor een maatpak-ket. Ik help u graag bij het maken van de juiste keuze. Het opzetten en inrichten van een webwinkel is de eerste stap. Het begint echter pas als een klant een bestelling heeft gedaan bij de webwinkel. Denk goed na over de volgende zaken; hoe ga je om met de binnengekomen bestellingen? Ga je zelf elke bestelling apart afhandelen en versturen? Of wacht je op meer-dere bestellingen die je tegelijk laat versturen? Doe je dit zelf of laat je dit door een leverende par-tij doen (het zogenaamde ‘drop shipping’)?

Hoe ga je om met producten die niet goed zijn afgeleverd bij de klant? Mag de klant het product gratis retour sturen of zijn hier kosten aan verbonden? Verstu-ren van bakkersproducten moet zorgvuldig gebeuren, gewoon in een doosje stoppen is wellicht niet altijd afdoende.

Daarnaast moet de klant betalen voor de bestelling. Gebeurt dit meteen op in de webwinkel via creditcard, iDeal of een andere manier van internetbetalen (zoals PayPal), dan zijn hier transactie-kosten aan verbonden. Bereken je deze kosten (gedeeltelijk) door aan de klant of zorg je ervoor dat de marges groot genoeg zijn? Laat je de klant achteraf betalen, dan is een betalingsadministra-tie onmisbaar met alle voor- en nadelen van dien.

Wellicht een idee voor de komen-de drukke periode met Kerst: ‘hoe te zorgen voor veel omzet zonder veel voorraad over te houden?’ Een mogelijke oplossing is door reguliere klanten in de vooraf-gaande weken een coupon met een code mee te geven. Deze code kunnen ze via de webwin-kel (of website) invullen bij het plaatsen van hun bestelling. Deze bestelling kan via iDeal meteen al betaald worden. De klant haalt de bestelling op in de winkel (of als het druk is, ‘aan de achter-kant’). De code zorgt ervoor dat je deze dienst alleen aanbiedt aan mensen die uit de buurt komen. Iemand die te ver weg woont, heeft hier namelijk weinig aan.

Internet of geen internet, voor een bakkerij geldt natuurlijk nog altijd dat het product zelf een zeer belangrijke verkoopfactor is, maar er is meer voor nodig om succes te hebben. Het lekker ruikende en prachtig uitziende producten moet je in een echte winkel ervaren en beleven. De webwinkel kan bij dit proces wel heel goed ondersteunend zijn, maar niet vervangend.

PS Ik ben erg benieuwd naar jullie verhalen en vragen over het inter-net en Social Media. Ik gebruik graag jullie input voor mijn vol-gende columns. ❰

Frederik Jan van der MeulenInternet Marketing specialist en adviseur.

Traditie, lokaal, innovatief en lekker. Zomaar wat steekwoor-den voor de Haagse Hopjes Cake die Meesterbakker Rood-enrijs afgelopen week d.m.v. een ludieke introductieactie onder de aandacht van zijn klanten bracht.

Niemand minder dan de Haagse cabaretier Sjaak Bral kwam de Haagse Hopjes Cake proeven. Hij vond het zo lekker dat hij zichzelf spontaan uitriep tot ‘Ambassadeur van de Haagse Hopjes Cake’. Sjaak nam officieel de eerste doosjes in ontvangst. Het originele Haagse Hopje is weer terug in Den Haag, de snoepjes worden er al jaren niet meer gemaakt.

Haagse Gemeenteraad:Tegelijkertijd smulde de voltal-lige Haagse gemeenteraad van de Haagse Hopjes Cake tijdens de raadsvergadering. Wethouder Mar-jolein de Jong had van de Haagse Hopjes Cake gehoord en vond dit zó

leuk dat ze een tas vol verse cakejes op kwam halen om tijdens de raads-vergadering te serveren. De Haagse VVV werd zo enthousiast van de nieuwe cake dat ze er melding van maakten op de website.

Verpakking:Voor de verpakking van de Haagse Hopjes Cake liet Arjan Roodenrijs een mooi doosje maken, het ont-werp werd gemaakt door Matthijs Wiegant, een stagiair die als studie-opdracht eerst onderzoek deed naar de juiste kleurstelling. Het resultaat leverde een doosje op voorzien van de herkenbare Haagse skyline.

Roodenrijs voorziet verder elk blokje Haagse Hopjes Cake van een origi-neel Haags Hopje. Arjan Roodenrijs: ‘hiermee geef ik de klanten eigenlijk iets extra’s. Hebben ze het cakeje op, dan hebben ze nog een snoepje …’

De historie achter het Haagse HopjeHet Haagse Hopje is vernoemd naar baron Hendrik Hop (1723-1808) oud gezant der Staten van Holland, die verslaafd was aan koffie. Op een avond liet hij zijn kop koffie, met suiker en room op de kachel staan. De volgende ochtend bleek de inhoud een koffie-karamel te zijn geworden. Hop vond die brokken erg lekker. Toen hij korte tijd later van zijn dokter geen koffie meer mocht drinken, vroeg hij zijn onderbuurman, bakker Theodorus van Haaren, voor hem van die ‘brokken koffie’ te maken. Ze werden al gauw ‘de brokken van baron Hop’ genoemd en kregen in 1880 de naam ‘Haagsche Hopjes’.

Haagse HarrySjaak Bral vond tussen het signeren door ook nog even de tijd om mede namens de Haagse striptekenaar Marnix Rueb,een gouden beeld uit te rijken aan Bakker Roodenrijs.Het gouden beeld draagt de toepasselijke naam ‘Haagse Harry’ genoemd naar de bekende strip-figuur. Dit beeldje wordt alleen uitgereikt aan ondernemers die zich onderscheiden door hun ‘Haags-heid’. ❰

Meer informatie over de Haagse Hopjes cakemix is te vinden op www.bakels-senior.nl

Haagse Hopjescake

Meesterbakker Roodenrijs houdt ludieke introductieactie

internet

Wordt het een digitale Kerst?

De stijgende tendens van puur online kopen is niet meer. Lang niet alles wordt online beslist en aangeschaft. Consumenten willen beide: een fysieke én online winkel. Zij willen daar-mee zelf bepalen wat ze waar, wanneer en hoe kopen.

Oftewel cross channel retail. ‘Dé toekomst’, voorspelt ABN AMRO samen met partner CBW Mitex, in het sectorrapport over retail. Hoe-wel de online verkoopcijfers nog steeds spectaculair zijn, moeten retailers volgens ABN AMRO de offline kanalen zeker niet verge-ten. Echt onderscheidend kun je namelijk vooral zijn in een ‘stenen’ winkel.

De hoofdconclusie uit het pas verschenen ABN AMRO bran-cherapport over de toekomst van retail laat geen twijfel mogelijk: Retailers moeten zowel hun online als offline activiteiten op orde heb-ben om commercieel succesvol te zijn in de toekomst. Beide zijn dus nodig. Daarmee komt er een einde aan de solitaire opwaartse spiraal van het online kopen. Het onder-zoek is toegespitst op zes secto-

ren van de retail: doe-het-zelf-, elektronica-, mode-, schoenen-, sport-, en de woonbranche.

In 2015 is cross channel retail verantwoordelijk voor 54,1% van de verkopen. De online kopers van dit moment geven aan de fysieke winkel meer te gaan opzoeken. Hierdoor daalt het aandeel van pure online kopers van 10,4% naar 8,8%. Opvallend is verder dat de voorkeur voor uitsluitend online kopen niet leeftijdsgebonden is. ‘Onderscheidend zijn is vooral mogelijk in een fysieke winkel. Bij het online shoppen kiest de consument grotendeels voor gemak: shoppen wanneer je maar wilt, eenvoudig prijzen vergelijken. Maar in de fysieke winkel kun je het onderscheid echt ‘ondergaan’. Beleving en goed personeel dat deskundig adviseert zijn daarbij heel belangrijke factoren’, legt sec-tor banker retail Michel Koster uit.

Zoeken en vergelijkenVoor het zoeken van een product geeft 85% van de consumenten de voorkeur aan online mogelijk-heden. Opvallend daarbij is dat het verschil tussen zoekmachines

en websites van fysieke winkels eigenlijk is vervallen. Consumen-ten geven daarbij de voorkeur aan websites van fysieke winkels boven die van pure online winkels.

Dat geldt overigens ook in meer-dere mate voor het online vergelij-ken van producten. Ook hier geeft de consument de voorkeur aan cross channel players. Bijzonder is overigens dat de ‘ouderwetse’ huis-aan-huis folders hun positie behouden. Ze zijn en blijven het belangrijkste offline massamedium om in te zoeken.

KlantoordeelProduct en winkel reviews gaan het verschil maken. Op dit moment weegt 31% van de consumenten het online oordeel van andere klanten mee bij de beslissing om een product te kopen. Dit gaat zeker 10% stijgen. Ook de winkel reviews nemen een vlucht. In 2015 laat een op de drie consumenten zijn winkelkeuze afhangen van een online review. ❰

Bron: De Ondernemer

Pure online winkels verliezen terrein

Page 10: Bakery Next 4 2011

10 |

Chocolaterie Pierre uit Hillegom is de winnaar van de HBD Retail Jaarprijs ‘Leukste winkel om bij te werken 2011’. Dat maakte Elrie Bakker, voorzitter van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) en tevens juryvoorzitter, 9 november bekend tijdens de uitreiking van de Retail Jaarprijzen in Hilversum. De andere twee genomineerden waren de vestiging van Miss Etam in Leidschendam en het Nootdorpse filiaal van DA Drogisterij & Parfumerie. De winnaar ontvangt een bedrag van € 2.500,- dat mag worden besteed aan iets leuks voor de winkel en het team dat daar werkt.

‘Chocolaterie Pierre heeft kans gezien een team op te bouwen waar de arbeidsvreugde vanaf spat. De sleutelwoorden daarbij zijn sfeer, flexibiliteit, betrokkenheid

Chocolaterie Pierre wint HBD Retail Jaarprijs 2011

‘Leukste winkel om bij te werken’

en oprechte interesse in elkaar’, zo stelde de jury in haar rapport. Cho-colaterie Pierre was vorig jaar ook al genomineerd. Volgens de medewer-kers was er echter alle aanleiding

om het bedrijf opnieuw voor te dragen. Na de vorige verkiezing is hard gewerkt om nog beter en leuker te worden. Eigenaar Gert van Soest: ‘We hebben het juryrapport

van vorig jaar goed doorgenomen en waar dat kon ook daadwerkelijk punten verbeterd. Zo zijn we inmid-dels officieel leerbedrijf en ook de ontwikkeling van de medewerkers krijgt meer aandacht. Om iedereen nog beter bij de les te houden is er meer structuur gebracht in het werkoverleg. Heel belangrijk want we zijn deze week een tweede ves-tiging in Haarlem gestart.’

JuryDe jury voor de verkiezing ‘Leuk-ste winkel om bij te werken 2011’ bestond uit Lilian Bakhuijsen, bestuurder divisie handel FNV Bondgenoten, Jaap Koster, oud-voorzitter van de Centrale Bran-chevereniging Wonen en Joyce Rosenthal, beleidsadviseur arbeid HBD. HBD-voorzitter Elrie Bakker was voorzitter van de jury. ❰

ING Retailjaarprijzen

Niet meer denken vanuit de winkelWoensdag 9 november vond de 16e editie van het ING Retail Jaarprijs Gala plaats. Tijdens het feeste-lijke gala in Studio 21 in Hilversum - gepresenteerd door Anita Witzier - wer-den in totaal tien publieks- en vakjuryprijzen van de ING Retail Jaarprijs uitge-reikt. HEMA, Boekhandel Van de Ven, Pimera en Tieleman Keukens waren de hoofdprijswinnaars.

Uiteraard werd er tijdens de avond ook stilgestaan bij de ontwikkelingen in de retail-markt. Een aantal opvallende uitspraken over retail en internet:

Dirk Mulder (Sectormanager Handel ING): ‘De zoek-tocht van de consument zal steeds vaker online begin-nen. Nu gaat circa 5% van de retailomzet via internet; de verwachting is dat dit gaat groeien naar circa 30%. De verwachte groei van de ver-koop via internet zal impact hebben op de structuur van de sector. Minder omzet via fysieke winkels.’

Daarnaast werd er stilgestaan bij de ijzersterke combina-tie van een stenen winkel met een internetwinkel. De zogenaamde combinatie van ‘bricks en clicks’ (een bakste-nen winkel en een webwin-kel) levert de winkelier én de consument meerwaarde op. Winkeliers kunnen meerdere verkoopkanalen inzetten en hun service optimaliseren, voor consumenten biedt de webwinkel gemak en de ‘echte’ winkel beleving en vertrouwen.

Kitty Koelemeijer (hoogleraar Marketing & Retailing aan de Nyenrode Business Univer-siteit) merkte hier onlangs in het reclamevakblad Adfor-matie het volgende over op: ‘Retailers hebben sterk de neiging om vanuit de winkel te denken. Nieuwe verkoop- en communicatiekanalen zijn zo slechts een verlengstuk van de winkel. Dat moet anders, een integrale aanpak is vereist. Denken vanuit het geheel met het retailmerk als uitgangspunt en de winkel als één van de kanalen - naast internet en mobiel inter-net - om het merk over het voetlicht te krijgen. ❰

Bronnen: http://retailjaarprijs.com

Adformatie

Page 11: Bakery Next 4 2011

| 11

Met deze reclameslogan in mijn achterhoofd wil ik mijn ervaring met u delen.

Vroeger kwam ik, door mijn liefde voor het Mecklenburger paard, veel in het voormalige Oost Duitsland, in de regio Mecklen-burg Vorpommern. Ik had daar kennissen die daar een heel groot biologisch akkerbouwbedrijf run-den. Daarnaast hielden ze paar-den, gewoon als hobby Het was vooral liefdewerk en in gelóven biologische akkerbouw. Het was een hele organisatie, zeker de bemesting. Maar nog veel lastiger was het om rekening houden met anderen. De buurman-akker-bouwer bijvoorbeeld die geen biologisch bedrijf had. Hoe stond de wind toen hij besloot om zijn land te gaan bemesten of om er bestrijdingsmiddelen op los te laten? Zomaar een klein prak-tisch aspect met mogelijk grote gevolgen.

Standaard werd er tijdens het oogsten een vast aantal meters gewas aan de kant van de buurman, afgekeurd. Want stel je eens voor dat de hele partij zou worden afgekeurd doordat er, onbedoeld weliswaar, toch bestrijdingsmiddelen in het graan werden aangetroffen.

Ik had veel respect voor de inzet van die mensen. De biologische teelt is kwetsbaarder voor wat betreft milieu-invloeden en je moet met heel veel zaken reke-ning houden. Nu is de omgeving daar prachtig en helemaal niet rijk. Mijn kennissen hadden er aan de universiteit landbouw-kunde gestudeerd en wisten daardoor precies waar ze al die jaren mee bezig waren en ook waarom. Maar of ze er echt een goede boterham aan verdienden, betwijfelde ik.

Ook in bakkerijen, zie ik deze overtuiging om het ‘goed ‘ te doen voor het milieu en voor de toekomst van de mensen en hun

kinderen regelmatig terug. Terwijl het ook de bakker niet gemak-kelijk wordt gemaakt, door alle regelgeving die hier aan vast zit. Daarbij verbaast het mij persoon-lijk elke keer weer, dat het zo duur is om biologisch te mogen produceren. Alle geldelijke afdrachten die gedaan moeten worden, wanneer een bakker ‘biologisch’ wil produceren, bijvoorbeeld. Het zou voor mij persoonlijk allemaal een stevige belemmering zijn om biologisch te gaan produceren.

De consument weet dat hij of zij voor biologische producten meer moet betalen, maar veel mensen kunnen in deze crisistijd gewoon-weg niet meer betalen. Hierdoor sluit je al snel een hele groep welwillende consumenten uit, wat jammer is.Van mij mag de overheid hier wel eens meer over nadenken. Volgens mij schiet het ‘biologisch-is-logisch’ verhaal, zijn doel op deze manier namelijk vreselijk voorbij!

Meer praktische tipsIndien u vragen heeft over deze column of over andere zaken aangaande kwaliteit- en voedsel-veiligheid, nodig ik u uit om via het volgende e-mailadres contact met mij op te nemen: [email protected]. Ik voorzie u dan graag van een praktisch antwoord! ❰

Loura Keijzer, eigenaar/adviseur van Kwaliteit is Kracht.

Is biologisch wel zo logisch?

OVer kwaliteit gesprOken

Tijdens de Bakkerij Dagen 2012 van 4 tot en met 6 maart in Amsterdam RAI. geeft ook het Nederlands Patisserie Team acte de présence. Het team pakt uit met een scala aan activiteiten op de beursvloer.

Jurering Dutch Pastry AwardTijdens de dertiende editie van de Dutch Pastry Award strijden patisserietalenten weer om deze prestigieuze prijs, die voor 2012 het thema ‘de onderwaterwereld’ heeft gekregen. Deze vakwedstrijd is geïnitieerd om ook in Nederland een wedstrijd neer te zetten van internationaal niveau. De jurering van de Dutch Pastry Award 2012 vindt op zondag 4 maart plaats. De prachtige showstukken en crea-ties kunnen doorlopend worden bewonderd. De Dutch Pastry Award wordt vervolgens op dinsdag 6 maart uitgereikt aan de beste patis-

sier van Nederland. In 2011 was dat Tom van de Veen.

Battle Nederlands Patisserie TeamHet Nederlands Patisserie Team zoekt op alle beursdagen ook onderling de competitie op in een ‘battle’. Twee leden van het NPT gaan met elkaar de strijd aan om in een korte tijd een showstuk, een dessert of een taart te bereiden.

Het Nederlands Patisserie Team laat ook een ‘Freestyle’ zien. In de peri-ode dat er geen battle is, laten de leden op de beursvloer verschillen-de technieken en voorbereidingen zien, die deels terugkomen tijdens de battle. Beursbezoekers kunnen de NPT-leden dan ook ‘de buis van het lijf’ vragen over patisserie.

Demonstratie Ice Carving Op internationale patisseriewed-

strijden vormt icecarving vaak een belangrijk wedstrijdelement. In Amsterdam RAI geeft Jan Willem Jansen, Nederlands Kampioen Ice-carving en lid van het Nederlands Patisserie Team, op alle beursdagen spectaculaire icecarving-demon-straties.

Over Bakkerij DagenTijdens de Bakkerij Dagen passeren alle facetten van het bakkersvak de revue. Er wordt aandacht besteed aan het product, maar ook aan het productieproces, samenwer-kingsvormen, winkelinrichting en presentatie. Naast noviteiten en workshops kent hét landelijke platform voor de bakkerijbranche diverse spannende wedstrijden en informatieve demonstraties. De Bakkerij Dagen 2012 worden van 4 tot en met 6 maart gehouden in Amsterdam RAI. De organi-satie van de Bakkerij Dagen is in handen van Amsterdam RAI, onder auspiciën van de Stichting Bakkerij Toeleveranciers Federatie (BTF). De openingstijden van de beurs zijn op zondag 4 maart van 10.00 tot 18.00 uur, maandags van 10.00 tot 19.00 uur en dinsdags van 10.00 tot 17.00 uur. ❰

Meer informatie is te vinden op www.bakkerijdagen.nl.

Wie volgt Tom van de Veen op als beste patissier?

Nederlands Patisserie Team aanwezig op bakkerij dagen 2012

Zeelandia heeft op 11 november de Lean and Green Award van het Connektprogramma Duur-zame Logistiek ontvangen. De heer Gerlof van Hoek, Direc-teur Operations, kreeg hem uitgereikt door Nico Anten, managing director van Connekt. Deze prijs wordt uitgereikt aan bedrijven die zich actief inspan-nen om hun logistieke proces duurzamer te maken.

MissieZeelandia in Zierikzee beschikt over een eigen distributiecentrum en wagenpark. Door een reeks van activiteiten zal aan de criteria van de Award worden voldaan. Al een aantal jaren wordt aandacht besteed aan optimalisering van ritplannin-gen en aan de vermindering van het aantal ‘lege’ ritten én van het totale aantal gereden kilometers. Verder heeft Zeelandia een eigen ‘AdBlue’

tankstation en worden nieuwe vrachtwa-gens uitgerust met zuinige ‘Euro 5’ motoren. Deze optelsom van maatregelen resulteert in een reductie van mini-maal 20 procent van de CO2 uitstoot in 2012 ten opzichte van 2007. Dit past hele-maal in de missie van Zeelandia om een betrouwbare en duurzame onderneming te zijn.

Duurzame LogistiekHet programma Duurzame Logis-tiek wil een concrete bijdrage leveren aan de verduurzaming van de logistieke keten. Het programma ondersteunt 250 zogenoemde ‘koplopers’. Dat zijn bedrijven in de logistieke sector die zich willen

verbinden aan de doel-stelling hun CO2-

uitstoot in 2012 met 20 procent te reduceren. Hierbij ondersteunt en verbindt Connekt bedrijven met het oog op het vast-

stellen en integre-ren van duurzaam-

heiddoelstellingen in de logistieke bedrijfsvoering.

Lean and Green AwardHet toekennen van de Lean & Green Award gebeurt op basis van een schriftelijk plan, waarin concrete CO2-doelstellingen zijn vastgelegd en KPI’s (Kritieke Prestatie Indicatoren) zijn bepaald. Het Connektprogramma Duurzame Logistiek wordt uitgevoerd door Connekt namens het ministerie van Infrastructuur en Milieu. ❰

20 procent minder CO2 -uitstoot door transport in 2012

Zeelandia ontvangt Lean and Green Award

Hogervorst Bakkerijservice heeft beschikbaar:

Nagenoeg nieuwe Becker Thermosifon wagenoven

Capaciteit: 4 x 72 = 288 broden Afm. 4480 mm breed en 1420 mm diep Oven is computergestuurd en wordt geleverd incl. wagens.

Te bezichtigen samen met nog 45 andere ovens in onze showroom. Inclusief prima 24 uursservice voor nu en in de toekomst. Alle onderdelen op voorraad!

Hogervorst BakkerijserviceBoezemweg 23-a PijnackerTel.: 015-3697583 Fax: 015-3699598www.bakkerijovens.com• OVENS • RIJSKASTEN • SERVICE

COLSON OVENWAGENWIELENUit voorraad leverbaar tegen scherpe prijzen. Vandaag besteld, overmorgen in huis!

Page 12: Bakery Next 4 2011

12 |

Page 13: Bakery Next 4 2011

| 13

Trots!

Page 14: Bakery Next 4 2011

‘In de praktijk gaat het nogal eens mis’, zo begint ze stellig. ‘Men start heel enthousiast met productont-wikkeling en toch eindigt het hele traject alsnog in een teleurstelling.

Steeds meer belangstelling voor biologisch brood

Wet- en regelgeving bij overstap op biologische producten

Puur omdat er meer bij komt kijken dan wat men in eerste instantie had verwacht’. Dat is de ervaring die Loura Keijzer van Kwaliteit is Kracht in haar adviespraktijk heeft

Er komt steeds meer belangstelling voor biologische producten. Dat geldt voor groente, zuivel, vlees, maar ook voor brood. Bak-kers zoals Menno ’t Hoen (zie elders in deze krant) zijn er bijzonder succesvol mee. Stel je overweegt om over te stappen op biologische producten, waar moet je dan beginnen en wat zijn dan de spelregels waar je je aan moet houden? Deze en andere vragen hebben we eens voorgelegd aan Loura Keijzer, deskundige op het gebied van kwaliteitszorg en regelgeving.

opgedaan omtrent de overstap op biologische producten. Ze voegt hier onmiddellijk aan toe dat ze de mensen zeker niet wil ontmoedigen, want zelf is ze een voorstander van biologisch produc-ten. In één ding is Loura echter heel duidelijk: ‘een goede voorbereiding is het halve werk’. Waar moet je als bedrijf aan voldoen om je ‘biologisch’ te mogen noemen?Op de website van SKAL (www. SKAL.nl) staat exact beschreven

waar je als bedrijf aan dient te vol-doen om jezelf ‘biologisch’ te mogen noemen. Hierbij maakt het niet uit of je nu een kleine bakkerij bent of een grote. Alle regels zijn voor ieder-een gelijk. Verder vind je op deze site informatie over welke stappen doorlopen moeten worden en ook kun je daar een informatiepakket aanvragen. Ze gaat nog even door:

“Een biologisch product dient aan een aantal regels te voldoen, onder andere:

1. Het voedsel mag pas als ‘biolo-gisch’ aangemerkt worden als minstens 95% van de agrarische ingrediënten van biologische oorsprong is.

2. Het gebruik van genetisch gemo-dificeerde organismen (GGO) en

van met GGO’s geproduceerde producten is nog altijd verboden in de biologische productie. Onbedoeld kunnen er, bijvoor-beeld door vermenging van ingrediënten, genetisch gemodi-ficeerde organismen (GGO’s) in voorkomen. De maximale grens per ingrediënt is hierbij gesteld op 0,9% GGO’s”.

Deze en andere regels geven direct de complexiteit aan in het geval een product samengesteld is uit veel verschillende (samengestelde) ingrediënten.

Hoe moet je dan je inkoop organiseren?Loura: ‘Ik adviseer eerst biologische grondstoffen te zoeken. Met behulp van de zoekfunctie op de website van SKAL, kun je gecertificeerde bedrijven vinden, die goedgekeurde biologische grondstoffen verkopen. Houd er dan wel rekening mee dat eindproducten vaak minder sterk/stabiel zijn, omdat bepaalde hulp-stoffen niet gebruikt mogen worden in de recepten. De verwerking van de grondstoffen is vaak moeilijker omdat dat er minder rek/elasticiteit in de grondstoffen zit. Ook zal hier-door meer uitval ontstaan. Om een grondstof te maken die de gewenste eigenschappen zo dicht mogelijk benadert, is goed contact en overleg met leverancier van grondstoffen erg belangrijk’.

Zijn er bedrijven voor wie het gemakkelijker is om over te stappen?‘Hoe moeilijk of gemakkelijk het is om over te stappen, hangt deels af van het product. Maar naar alle waarschijnlijkheid zal het voor een bedrijf dat reeds gecertificeerd is volgens BRC/IFS/HACCP en/of ISO, wat gemakkelijker zijn om de biologische productie binnen deze kwaliteitszorgsystemen in te passen’, aldus Loura Keijzer.

Als je aan alle regels voldoet, mag je dan direct beginnen?‘Nee, zeer zeker niet!’, zegt Loura beslist. ‘Allereerst moeten alle producten aangemeld te zijn bij SKAL en verder moet, voordat je de biologische producten mag gaan verkopen, het bedrijf goedgekeurd zijn door SKAL. Dat gebeurt door middel van een audit. SKAL laat deze audits uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf, Control Union. Eenmaal gecertificeerd wordt het bedrijf jaarlijks geaudit’

Moeten bakkers rekening houden met extra kosten, als ze gecertificeerd willen worden als biologisch bedrijf?Loura: ‘Inderdaad zit aan certifi-cering ook een kostenplaatje:’ Ten eerste betaal je een eenmalige regis-tratiebijdrage van €300, - . Eventuele bijkomende kosten zijn sterk afhan-kelijk van je keuze of je een normale procedure of een spoedprocedure wilt volgen en ook is het aantal loca-ties dat gecertificeerd moet worden bepalend voor de kosten. Bij een spoedprocedure, wat inhoudt dat de inspecteur binnen 5 dagen je bedrijf moet komen bezoeken, gelden dub-bele tarieven’.‘Naast deze eenmalige registratie betaal je jaarlijks een basisbijdrage van €650,- per SKALnummer. Hier bovenop kan nog eens sprake zijn van een toeslag. Deze geldt bij extra locaties op meer dan 10 km van de eerste eenheid en bij export’.‘Bereiders, importeurs en hande-laren onder eigen handelsnaam betalen naast de basisbijdrage een variabele bijdrage. Landbouwers met omvangrijke bereidersactiviteiten kunnen door SKAL als bereider worden aangemerkt. SKAL berekent de variabele bijdrage door mid-

14 |

Opgericht in de jaren tachtig, als volledig servicebedrijf voor bakkerijsilo’s, en inmiddels uitgegroeid tot een gespecialiseerd en kundig team van 25 medewerkers, die bij storingen 24 uur per dag 7 dagen per week voor u klaar staan.

Rudolf Dieselstraat 7, 8013 NJ ZwolleTel: 038 - 46 70 666 Fax: 038 - 46 70 688E-mail: [email protected]

ANTWOORDCOUPON n Ja, ik wil graag informatie over het servicecontract om dagelijkse

problemen te voorkomen en een gedegen onderhoud te voeren.

Naam : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Bedrijf : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Adres : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Postcode | Plaats : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Telefoon | Fax : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

E-mail : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Fax deze coupon naar 038 - 46 70 688

U hoeft niet metde billen bloot!De Arbeidsinspectie heeft aan de bakkerij- én zoetwarensector laten weten in de maanden januari tot en met maart 2012 een inspectie uit te voeren bij - in totaal - 300 bedrijven verdeeld over ambachtelijke/industriële bakkersbedrijven en bedrijven in de zoetwarenindustrie.

Vooral de bakkersbedrijven die enkele jaren geleden zijn bezocht en toen kritische op- en aanmerkingen hebben gekregen worden nu opnieuw bezocht.

De inspectieronde wordt vooraf per brief aangekondigd aan alle bakkersbedrijven.

De Arbeidsinspectie zal voornamelijk letten op machineveiligheid, fysieke belasting, (stof)explosiegevaar (ATEX) en grondstofallergie. Silowacht is uw partner om niet met de billen bloot te hoeven!

Vul daarom onderstaande bon in en vraag vrijblijvend informatie over het servicecontract.

Met Silowacht®

kiest u voor continuïteitin uw productieproces.

Page 15: Bakery Next 4 2011

| 15

del van een gestaffeld percentage over de gerealiseerde omzet van de gecertificeerde producten van het voorgaande kalenderjaar. Hierbij geldt de volgende staffel:

Over de omzet van: Variabele bijdrage in % € 0,00 - € 900.000,00 0,00 € 900.000,00 - € 2.300.000,00 0,20 € 2.300.000,00 - € 23.000.000,00 0,10 € 23.000.000,00 - € 45.000.000,00 0,05 ≥ € 45.000.000,00 0,01

Tenslotte zijn er nog toeslagen voor extra inspecties en/of monsternames, hetzij op initiatief van de onderne-mer, hetzij op initiatief van SKAL. Hierbij worden tarieven gehanteerd variërend van €100,- tot €750,-.

Dus als je voor biologische produc-ten kiest, dan kun je er maar beter

zoveel mogelijk in je assortiment opnemen?‘Inderdaad. Het tarievenstelsel dat ik net heb uitgelegd laat duidelijk zien dat de kosten gelijk zijn ongeacht het aantal biologische producten dat wordt geproduceerd. Dus hoe meer biologische producten er worden geproduceerd, hoe lager de kosten per product. Uiteindelijk zal een kosten-batenanalyse moeten uitwijzen of het produceren van bio-logische producten voor een bakker interessant is’.

Wat is nou een typische ‘uitglijder?’Loura: ‘Da’s een goede vraag en daarvan heb ik zeker een aantal dui-delijke voorbeelden. Eigenlijk meer kleine waarschuwingen. En dat is het gebruik van hulpstoffen en deco-ratiematerialen. Spray voor bakblik-ken bijvoorbeeld of decoratiezaden

op letten dat het overgebleven deeg van niet-biologische producten absoluut niet verwerkt wordt in biologische producten. Andersom is dat geen probleem’. Zorg er verder voor dat de massabalans klopt. En wat ook nog belangrijk is, is dat je alle biologische producten voorziet van het EU-logo voor biologische producten.

Kortom: er liggen volop kansen voor bakkers die biologische producten willen gaan aanbieden aan hun klanten. Daarmee kunnen ze een belangrijk onderscheid creëren ten opzichte van de concurrentie. Hier-tegenover staat dat men dan wel met hele duidelijke wet- en regelge-ving te maken krijgt. Dit maakt het werken vaak iets minder efficiënt met andere woorden: de productie-kosten worden ook wat hoger. Verder

vergt het nog wat financiële mid-delen. Tegenover deze hogere kosten staat dan wel een onderscheidend assortiment, waarvoor de klant een (iets) hogere prijs moet en meestal ook wel wil betalen. Overstappen op ‘biologisch’ is hiermee naast een principiële keuze, ook een financiële keuze, waarover goed moet worden nagedacht. ❰

PBI-Dansensor introduceert twee nieuwe producten: de MAP Mix Provectus en MAP Check 3. De MAP Mix Pro-vectus is een krachtige en veelzijdige gasmenger. De MAP Check 3, een efficiënte analyzer, die is ontworpen om samen te werken met deze nieuwe gasmenger.

De MAP Mix Provectus is een revolutionaire “slimme” gasmen-ger voor Modified Atmosphere Packaging (MAP) voor flow- én vacuümpackers. Deze gasmenger maakt gebruik van de nieuwste mass-flowtechnologie die nog niet eerder werd toegepast in de verpakkingssector. Deze techno-logie garandeert een opmerkelijk compact, krachtig, veelzijdig en eenvoudig te gebruiken gasmeng-systeem.

De menger is compact, zeer veel-zijdig en biedt een hoog debiet. Het grote aantal gassamenstel-lingen dat bij MAP wordt gebruikt kan worden afgedekt met slechts twee modellen. De Provectus levert een flow tot 1500 l/min. Voor een grotere capaciteit worden eenvoudig twee of meer units aan elkaar gekoppeld. Een variabele aanvoerdruk is geen probleem. Een ander belangrijk gegeven is de zeer geringe drukval over de menger, dit maakt werken met stikstof- of zuurstofgeneratoren mogelijk.De MAP Mix Provectus modellen mengen twee of drie gassen. Het instrument is programmeerbaar. Er zijn tien verschillende pro-gramma’s voor o.a. het instellen van het gasmengsel, uitgangsdruk, flow of vacuümtoepassing, etc. Het aanraakscherm en intuïtieve software zorgen voor comfortabele

en eenvoudige bediening. Het instrument kan gekoppeld worden aan het procesbeheerssysteem voor bewaking en registratie van parameters zoals gasverbuik, gas-flow, gasmengsel, etc.Voor constante monitoring, automatische correctie van de verschillende gasmengsels, flow en maximale efficiëntie, kan de

Provectus gekoppeld worden aan de MAP Check 3, de nieuwste gasanalysator van PBI-Dansensor. De introductie van beide appa-raten vindt daarom gelijktijdig plaats. De MAP Check 3 heeft een nieuw 5” kleurenaanraakscherm voor een groot gebruiksgemak. PC software wordt meegeleverd en voor connectiviteit zijn een USB, Ethernet en Modbus TCP uitgang beschikbaar. De MAP Check 3 combineert bewaking van de gasstroom op een verticale of horizontale flowpacker met real-time controle van het spoelen via een geavanceerde GasSave-

functie. Voor de meeste gebruikers betekent dit een vermindering van het gasverbruik met 20-50%.De MAP Check 3 is dus ontwor-pen om naadloos samen te wer-ken met de MAP-Mix Provectus. De analyzer bewaakt voortdurend het uitgaande gasmengsel. Zodra het zuurstofniveau wijzigt, zorgt de Provectus automatisch voor aanpassing van de gasstroom. Deze geavanceerde feedback zorgt onder alle omstandigheden voor de juiste gassamenstelling bij een ultieme efficiëntie, consistentie en kwaliteit. Dit heeft grote besparin-gen en minder afval als resultaat. ❰

Nieuw van Gullimex

Slimme gasmenger en analyzer voor flow- en vacuümpackers

en –noten. Strooibloem kan ook zo’n uitglijder zijn: in de praktijk komt het nog wel eens voor dat het recept klaar is en ook het productieproces onder controle is en dat de fout gemaakt wordt dat men strooibloem gebruikt die niet biologisch gecer-tificeerd is. Sommige bedrijven zijn hierdoor in de problemen gekomen. Laat ik duidelijk zijn: een biologisch bedrijf kan gewoon minder flexibel zijn en er dient aandacht besteed te worden aan de kleinste details!’

Heb je nog meer tips of aandachts-punten voor bakkers die overwegen om over te stappen op biologische producten?Loura: ‘Jazeker, belangrijk aan-dachtspunt is dat iedere receptwij-ziging en iedere nieuwe receptuur beoordeeld moet worden. Verder moet je er bij restverwerking goed

Donderdag 24 november was het opnieuw feest bij Callebaut. Winnaar van de World Choco-late Masters, Frank Haasnoot werd ’s middags door de spon-sors verrast met zijn gewonnen prijzen.

De wereld kampioen sleepte eind oktober in Parijs de titel ‘World

Chocolate Master’ in de wacht. Na een periode van drukte was het nu tijd om de prijzen in ontvangst te nemen.

Naast een prijscheque van € 6.000,- van de organisatie Callebaut en Cacao Barry, won Frank onder ande-re een tempereermachine van Selmi, diverse Kitchen Aid producten, een

wielmachine van Prefamac en mag hij eigen mallen laten ontwikkelen bij Chocolate World.

In de Chocolate Academy in Zun-dert, waar Frank Haasnoot een jaar geleden tijdens de voorrondes ook werd gehuldigd werd het glas gehe-ven op deze mooie overwinning. ❰

(V.l.n.r.): Jord Althuizen (Shoot my Food) Wiet Koenen, Henk Koenen (Henk Koenen), Tom Bauweraerts (Selmi), Hans van den Bosch (Hoogenboom Benelux),Onne van Loon (Kitchen Aid), Frank Haasnoot (Winnaar World Chocolate Masters 2012), Harm Jansen, Ton Jongejan (Hoogenboom Benelux), Jurgen Koens (Ambassadeur Cacao Barry), Tommaso Santi (Chocolate World), Mieke Stoffels (Hoogenboom Benelux), Chirstine Timmermans (Prefamac), Myrte Crucq (Hoogenboom Benelux).

Prijsuitreiking Frank Haasnoot in Chocolate Academy

Hogervorst Bakkerijservice heeft beschikbaar:

3 stuks 6 etage Becker Thermopower wagenovens met ovenwagens. Gereviseerd tot absolute nieuwstaat.

Capaciteit: 2 x 96 = 192 broden. Afm. 2630 mm breed en 1830 mm diep Uitvoering met: - nieuwste type infrarood branders - Becker Zeta ovencomputers - Convectieventilatoren

Incl. prima 24- uursservice voor nu en in de toekomst. Alle onderdelen op voorraad.

Hogervorst BakkerijserviceBoezemweg 23-a PijnackerTel.: 015-3697583 Fax: 015-3699598www.bakkerijovens.com• OVENS • RIJSKASTEN • SERVICE

COLSON OVENWAGENWIELENUit voorraad leverbaar tegen scherpe prijzen. Vandaag besteld, overmorgen in huis!

Page 16: Bakery Next 4 2011

ieder 625 van dezelfde broden op één dag maken. Geweldig’, aldus de merkbaar enthousiaste en gedreven bakker-ondernemer.

Ambachtelijke academicus‘Voordat je met deze bijzondere onderneming bent gestart, heb je vast marktonderzoek gedaan en je (potentiële) klanten gevraagd naar hun wensen?’Menno’s verrassende antwoord klinkt net zo logisch als de vraag: ‘Nee, ik heb niemand bij mijn plan-nen betrokken en ook geen enkel marktonderzoek gedaan. En dat terwijl ik afgestudeerd ben op mar-keting! Het leren bakken van Frans brood, in Frankrijk welteverstaan, kwam in mijn geval aan de ene kant doordat ik na mijn universitaire studie ook graag nog een ambacht wilde leren. Aan de andere kant was ik ervan overtuigd dat er iets miste op de Nederlandse broodmarkt: ori-gineel, zuiver gemaakt Frans brood,

zonder toevoegingen en gebak-ken op de stenen vloer van de

oven. Puur op eigen inzicht dus. Terug in Nederland

heb ik een klein Frans low budget bakkerijtje ingericht met tweede-hands apparatuur. Het meel importeerde ik zelf uit Frankrijk en na een paar weken proefdraaien, reed ik met een mand vol vers

gebakken broden naar de betere restaurants in

Rotterdam. Daar kwamen direct de eerste klanten

uit (waaronder van Herman den Blijker en Cees Helder).

De broden verkochten zichzelf eigenlijk, en dat doen ze feitelijk nog steeds. ‘Dus eigenlijk toch een beetje marktonderzoek onder toprestau-rants?’, ‘Tja, als je het zo wilt zien’, zegt Menno met een knipoog.

De grootste uitdagingHet klinkt allemaal zo logisch en gemakkelijk, maar er zullen toch ook zaken zijn geweest waar je tegen-aan bent gelopen bij de uitvoering qua producten, grondstoffen, inkoop, leveranciers, marketing, PR en pro-

motie, regelgeving et ceteraMenno: ‘de grootste uitdaging was het vinden van een goede Franse molen die bereid was om in Neder-land te leveren met de kwaliteit meel die ik wilde. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij de molen die ook leverde aan de bakkerij waar ik in Parijs heb gewerkt. Er zijn namelijk niet zo heel veel molens in Frankrijk die een goede en redelijk constante kwaliteit biologisch meel verkopen. En verder heb je een aantal specifieke materialen nodig

(doeken, plankjes, mesjes) maar die zijn natuurlijk heel gemakkelijk via internet te vinden. Ik spreek boven-dien inmiddels een aardig woordje Frans, en dat maakt in Frankrijk nogal een verschil’, zo licht hij toe.De eerste jaren heb ik behalve een leuke sticker op mijn Peugeot Part-ner (ook Frans dus) trouwens nooit iets aan PR of promotie gedaan. Doordat mijn brood gebruikt werd door een aantal betere restaurants in Rotterdam, kwam de vraag van-zelf op gang. Zowel de horeca, de

te volgen en natuurlijk heb ik daarna de grote bakkers in Parijs ontmoet. Maar ik kan toch niet zeggen dat er daar één tussen zat die mij buiten-sporig heeft geïnspireerd. Het is toch vooral je eigen stijl ontdekken, denk ik. Hoewel, nu ik er iets langer over nadenk, kan ik toch Lionel Poilâne niet ongenoemd laten. Ik ben geen liefhebber van zijn brood, maar het wordt wel de hele wereld over gevlogen.

Hij heeft een smal assortiment en heeft rigoureuze keuzes gemaakt in hoe hij zijn brood bakt: 24 hout-gestookte steenovens staan in een cirkel en iedere oven heeft 2 eigen bakkers met een eigen deegmachi-ne. Zo kan hij 15.000 broden van de allerhoogste kwaliteit per dag bak-ken. Eigenlijk zijn het 24 ambach-telijke bakkerijtjes naast elkaar die

We vroegen Menno allereerst wat hem heeft doen besluiten om op biologi-sche producten over te schakelen. Menno: ‘ik ben niet overgescha-keld, want ik heb vanaf het begin met biologisch meel gewerkt. Het grappige is dat mijn zuurdesemcul-tuur, die ik ruim 10 jaar geleden zelf heb gekweekt, zelfs actiever is met biologisch meel’. ‘Ook wel logisch’, vult hij direct aan, ‘want er zit geen verontreiniging in de vorm van bestrijdingsmiddelen in, waardoor de wilde gistcellen zich makkelijker kunnen vermenigvuldigen’. Tot onze verrassing voegt hij er onmiddellijk aan toe dat niet al zijn broden biolo-gisch zijn. ‘Want voor het echte franse stok-brood gebruik ik een fantastische kwaliteit crèmekleurige, niet gecorrigeerde Franse bloem (‘tradition Française’) die nu eenmaal (nog) niet biologisch verkrijg-baar is in de kwaliteit die ik zoek’, zo licht hij toe.

Het grote voorbeeld‘Wie is of was jouw ‘grote voorbeeld’ je ‘inspirator’ om met dit avontuur te beginnen?’, is onze volgende vraag aan deze mar-kante ondernemer.‘Eckart Wintzen. Maar dat was geen bakker’, lacht Menno. ‘Hij was een succesvol, onconventioneel den-kende ondernemer en mens. Helaas veel te vroeg overleden. Ik heb één keer ruim anderhalf uur met hem gesproken in zijn kasteel in Doorn en dat gesprek was behoorlijk inspirerend. Kort daarna trok ik naar Frankrijk om een bakkersopleiding

‘Blije klanten en boze bakkers’

Biologisch authentiekFrans desembrood

succesVerhalen: ‘VanmennO’

Biologische producten komen steeds meer ‘in’. Meer en meer consumenten vragen er naar en de verkrijgbaarheid is allang niet meer beperkt tot gespecialiseerde bio-winkels. Maar er bestaan ook veel vooroordelen tegen biologisch geteelde en geproduceerde voedingsmiddelen. Twijfels ook, zeker bij ondernemers om er mee te beginnen. Reden voor Bakery Next om in gesprek te gaan met Menno ’t Hoen, eigenaar van Bakkerij ‘vanmenno’ in het Utrechtse IJsselstein, die zeer succesvol is met zijn biologische broden en die niet schroomt om zijn mening te geven, zo bleek ons. Gevraagd en ongevraagd.

16 |

®

Wij wensen U prettige feestdagen en een succesvol 2012!

www.bouwer-officier.nlRijndijk 139

Hazerswoude-RijndijkTelefoon (071) 34 19 000

Fax (071) 34 12 716

St. Nicolaas

Energieweg 20 5071 NP Udenhout Nederland tel: 013 - 511 45 45 / 511 41 85 fax: 013 - 511 42 65 e-mail: [email protected] website: www.chocolateriealbert.nl

Geef uw assortiment tijdens de komende feestdagen een extra impuls, met deze kwaliteitsproducten van Chocolaterie Albèrt. Bestellen kan via telefoon, fax of e-mail!

Sint_kerst_265x186mm 15-09-2011 10:36 Pagina 2

KUNSTSTOFWAND- ENPLAFONDBEKLEDING

Wij maken uw wanden en plafonds weer als nieuw!

Wij zijn specialist in bekleden van wanden en plafondsmet kunststofprofielen voor alle bedrijven in de

voedingsmiddelenindustrie

Wij plaatsen tevens scheidingswanden al danniet voorzien van ramen, deuren of isolatie.

Geen werkuitval tijdens montage (wij werken ook ‘s nachts en in weekenden)!Vraag nu een gratis informatiemap aan, of een vrijblijvende gratis offerte!

Roth, klasse met kunststof!

KUNSTSTOFTECHNIEK ROTHDe Beitel 112a6422 PB Heerlentel. 045 - 541 75 71fax 045 - 543 29 95e-mail: [email protected]: www.firmaroth.nl

- 5 jaar garantie - Koude- en hittebestendig- Isolerend/geen onderhoud - Spuitwaterdicht- Makelijk te reinigen - Condensvrij- Stoot/slagvast - NaadloosBouwplannen?

Deskundig advies enbegeleiding vanontwerp tot realisatie

Bel Geerlof Haaring of Pieter Rölingvan TenBa, (0317) 47 12 11 of kijk opwww.tenba-bv.nl

Page 17: Bakery Next 4 2011

| 17 | 17

Nederlandse chefs houden elkaar goed in de gaten, als de gasten, begonnen te vragen waar ze dat lekkere brood konden kopen. En zo kwamen er verkooppunten voor particulieren. Geen eigen winkels hoor, maar bestaande bakkerijen of delicatessenwinkels die mijn brood graag in hun assortiment wilden opnemen’.

Biologisch en niet biologisch in één bakkerijDaarnet vertelde je dat je naast je biologische broden het Franse stok-brood (nog) bakt met niet biologisch meel. Hoe hou je deze grondstofstro-men gescheiden in je bedrijf, want de regelgeving is toch behoorlijk streng op dat gebied?‘Klopt. Maar we staan onder strenge controle van SKAL. Die checkt natuurlijk onze biologische meelin-koop en onze biologische broodver-koop. In de bakkerij werken we met silo’s waarin altijd dezelfde grondstof zit. Biologisch brood bakken we van een ander type meel dan het rustieke stokbrood. Verwarring is (met dank aan de receptencomputer) onmoge-lijk. Om aan alle normen te voldoen, beginnen we in een schone bakkerij met de productie van al het biologi-sche (desem)brood. Als het laatste desembrood in de rijskast staat, begint in de bakkerij de productie van het niet-biologische brood. Het was even puzzelen, maar het is op deze manier erg overzichtelijk’.

Blije klanten en boze bakkersWat waren eigenlijk de belangrijkste reacties van klanten, concurrenten en instanties, nadat je ‘echt’ begonnen was?Menno: ‘Ik werd overspoeld door blije klanten. Zowel de betere chefs als hun gasten reageerden uitgela-ten op de terugkeer van ‘het echte brood’, zoals zij het noemden. Dat het mogelijk is om zonder toevoe-gingen of verbeteraars (en in het geval van mijn desembrood zelfs volledig zonder gist) zulk lekker en knapperig brood te bakken, werd soms met ongeloof ontvangen. Con-currenten zagen mijn succes wel, maar ik was voor hen geen echte bedreiging, omdat ik in het begin alleen werkte en een minimale pro-ductiecapaciteit had. Doordat ik veel aandacht kreeg in de media, liep er af en toe wel eens een boze bakker mijn bakkerijtje binnen. Na een arti-

kel in Bakkerswereld waarin ik zei dat Nederlandse bakkers geen Frans stokbrood kunnen bakken, stond er prompt een kokende bakker op de stoep die behoorlijk overtuigd was van zijn eigen stokbrood. Er is een hoop onwetendheid bij Nederlandse bakkers over de Franse manier van brood bakken. Maar ik wil niemand het geluk van zijn eigen producten afnemen. Ik ben alleen een klassiek geschoolde Franse bakker en zie in Nederland nauwelijks eerlijk en lekker Frans brood. Ook al wordt het wel vaak zo genoemd. Vraag het aan een willekeurige Franse bakker in Frankrijk en je zult hetzelfde antwoord krijgen.Ook instanties hadden het in het begin lastig met me. Na een uitzending van het programma ‘Keuringsdienst van Waarde’ over brood, waarin ik tekeer ging tegen de toevoeging van gitzwart gebrande

mout aan witte bloem, publiceerde het Voedingscentrum een officieel persbericht. Ik stelde namelijk dat het toevoegen van deze gebrande mout alleen maar gedaan werd om klanten te laten geloven dat ze een donker en dus gezond broodje in hun handen hadden. Dat heeft natuurlijk niets met de vezelwaarde te maken. Ik had verder gezegd dat de gitzwart gebrande mout een kankerverwekkende stof is en toen kregen Nederlandse bakkers in hun winkels prompt vragen van klanten als: ‘Krijg ik kanker van dat donkere brood?’. Dat had ik helemaal niet zo gezegd, maar mensen luisteren vaak slecht en het woord ‘kanker’ ligt natuurlijk sowieso nogal gevoelig’.

SuccesfactorWaarin schuilt jouw grote succes?‘Het succes zit ‘m toch vooral in het product zelf. Het brood is niet alleen

heel lekker, maar wordt ook zonder toevoegingen gemaakt (geen vet-stoffen, geen broodverbeteraars en geen mout). Het wordt op de stenen vloer van de oven gebakken (zonder gaasmatten of bakpapier) en dat geeft een waanzinnig mooie scherpe korst. Mijn brood onderscheidt zich van het brood van concurrenten in smaak, korst en uiterlijk en boven-dien is mijn desembrood van echt 100% huisgemaakt zuurdesem zon-der toegevoegde gist. Een zeldzaam-heid in Nederland en tegenwoordig ook in Frankrijk’.

WebshopJe broden worden door het hele land verkocht via delicatessenzaken en bakkerswinkels, ‘echte’ winkels dus, maar je hebt ook een eigen webshop met verzending door het hele land. Hoe belangrijk is deze webshop voor je bedrijf? ❭❭ Lees verder op pagina 19

Page 18: Bakery Next 4 2011

18 |

Bakkerij-halffabrikaten

Plantijnweg 11 | 4104 BC Culemborg | Telefoon (0345) 53 47 48Fax (0345) 53 35 53 | [email protected] | www.procema.nl

KONSTANT-KWALITEIT

Directie en medewerkers danken U voor de goede relatie in het afgelopen jaar, en wensen U hele fijne feestdagen.

Ook in 2012 staan we weer graag voor U klaar met onze ‘ovenheerlijke’ produkten.

Page 19: Bakery Next 4 2011

| 19

Vervolg van pagina 17 ❭❭ ‘De webshop is ontstaan omdat ik eerst nog niet zoveel verkooppunten had buiten de Randstad. Maar ook elders in het land wonen veel mensen die van eerlijk en lekker brood houden. De webshop was een gemakkelijke manier om ook deze klanten van mijn brood te voorzien. Het is ook niet concurrerend met mijn weder-verkopers omdat webshopklanten een doos brood tegelijk kopen en bovendien de verzendkosten betalen. De broden krijgen ze voor 80% afgebakken thuisbezorgd, waardoor ze prima te bewaren zijn in de vriezer. Het afbakken kan in iedere huis-tuin-en-keuken oven. De webshopbestellingen zijn het afgelopen jaar enorm gegroeid. En dat zonder dat we er zelf reclame voor hebben gemaakt. De website wordt met name gebruikt om meer achtergrondinformatie over mij (de bakker) en over de soorten brood die ik maak te weten te komen. Ik heb er ook een paar filmpjes op gezet waar ik in voorkom. Die worden heel veel bekeken. Ik heb de website met opzet in lijn gehouden met mijn product: functioneel, helder en eer-lijk, zonder overbodige franje’.

Zijn er nou ook nog dingen, waarvan je achteraf zegt ‘dat had ik anders willen doen?’Menno kijkt bijna verontschuldigend als hij antwoordt: ‘nee, en ik bedoel dat niet arrogant hoor, maar eigen-lijk niks. Ik heb al tien jaar lang ont-zettend veel plezier in mijn werk en nu de bakkerij behoorlijk is gegroeid, kom ik meer aan zaken toe zoals de website/webshop die ik zelf gemaakt heb. Natuurlijk werk ik ook mee in de bakkerij, maar de bakkers die ik zelf opgeleid heb, kunnen gelukkig ook prima zonder mij dit brood exact bakken zoals ik het wil’.

Ambachtelijke bakkers van Neder-land: ‘onderscheid je van de industrie’Op onze vraag welke toekomst Menno ziet voor de ambachtelijke bakkerijsector in Nederland, betrekt voor het eerst zijn gezicht als hij zegt: ‘Daar ben ik eigenlijk vrij som-ber over. Tenminste als een aantal Nederlandse ambachtelijke bakkers blijft doen wat ze nu doen: brood maken dat zich niet genoeg onder-scheidt van wat er in de industrie gemaakt wordt. Ze jagen hierdoor hun klanten naar de broodafdeling van de supermarkt, waar zij toch al langs liepen en waar hetzelfde brood goedkoper aangeboden wordt. Bij Albert Heijn ligt, vind ik tenminste,

zelfs spannender brood dan bij veel ambachtelijke bakkers. Het bak-kersvak is volgens mij in Nederland behoorlijk uitgehold doordat nogal wat bakkers werken met dezelfde kant-en-klare mixen, zonder daar nog een eigen draai aan te geven. De insteek is denk ik om zo snel mogelijk van een zak meel naar een gebakken brood te komen. Vrij-wel alle door de molens bedachte recepturen hanteren in mijn ogen veel te grote hoeveelheden gist, te lange kneedtijden, te weinig water, een te hoge deegtemperatuur en een idioot korte bulkrijs van 30 minuten. Dit druist tegen alle broodwetten in. Zonder toevoegingen kun je volgens mij op deze manier simpelweg geen goed brood bakken. Lekker brood bakken zonder verbeteraars is onvoorstelbaar lastig. Maar dat is mijn vak en voor mij dé uitda-ging. Ik vind het noodzakelijk dat we ons met onze producten meer gaan onderscheiden van de indus-triële (supermarkt)bakkers. In mijn ogen is er veel te veel aandacht voor de ‘beleving van de klant’. Wat ik bedoel te zeggen is dat de Nederlandse ambachtelijke bakker alleen kan overleven als hij zich op productgebied kan onderscheiden ten opzichte van de industriële bak-ker en dat gebeurt nu te weinig. Er wordt in mijn ogen te veel gepraat over de beleving van de klant en daar vloeien allerlei kunstige (maar dure!) winkelconcepten uit voort, maar daarmee zul je het niet structu-reel winnen’.

Biologisch alléén is zeker niet voldoende‘Je hebt heel bewust voor biologisch brood gekozen. Hoe zie je de toe-komst voor biologische producten in het algemeen, dus niet alleen brood?’‘Het is belangrijk dat je product méér is dan alleen biologisch. Men-sen zijn niet bereid om structureel extra te betalen voor een minder lekker product dat bovendien sneller bederft, maar wel biologisch is. Ik zie het biologisch zijn van mijn brood als de kers op de taart: mijn brood is eerlijk, lekker, traceerbaar: niet alleen het graan, maar ook de bakker heeft een gezicht en als klap op de vuurpijl is het ook nog biologisch. In natuurvoedingswinkels werkt het op broodgebied vaak andersom. Het brood dat daar wordt aangeboden, lijkt gebakken door bakkers die ineens niet meer gebruik mogen maken van broodverbeteraars: het is compact, loodzwaar, heeft een droge en totaal niet knapperige korst

‘We zijn toch zeker Sinterklaas niet...’De tijd van het gulle geven is weer aangebroken. Na Sint-Maar-ten komt Sinterklaas gevolgd door de Kerst, al dan niet met man.

Ook zakelijk is de tijd van geven aangeboden. Relatiegeschenken en kerstkaarten duikelen over elkaar heen om te laten schijnen hoe blij we zijn dat we het weer een jaar met elkaar hebben uitgehouden. De kerstkaart wordt vaak vooraf gegaan, of op de voet gevolgd, door een schrijven met aangekondigde prijsverhogingen. Het lijkt alsof het magi-sche moment bijna daar is… één januari. We mogen weer. Alles uit de kast. De prijzen gaan dit jaar…. Omhoog!Raar eigenlijk; ergens hebben we samen afgesproken dat als we 365 dagen hebben gehad, we dan weer aan een nieuw jaar beginnen. Op zich een heldere afspraak, alleen waar in die afspraak staat dat leverend Nederland aan kopend Nederland dan een hogere prijs in rekening mag brengen??De brieven op zich variëren van vermakelijk via uiterst arrogant tot onbe-grijpelijk. Het prijsverhogingenregister wordt volledig opengetrokken. De weinig originele leveranciers gooien het op gestegen loonkosten (ook al maken die soms nauwelijks deel uit van de kostprijs van het eindpro-duct) of verhoging van de brandstofprijs (nooit gebaseerd op gemiddelde stijgingen, altijd op de piek). De onzekere leveranciers verschuilen zich achter ‘beslissing van het hoofdkantoor in de UK’ (denk niet dat je daar iemand te spreken krijgt, ook al vraag je erom) of ‘gestegen wereldmarkt-prijzen’ (gevolgd door ingewikkelde eenzijdige berekeningen). De laatste groep is het ergste: de leveranciers die geen onderbouwing menen te hoeven geven. Daarmee is de reden dan ook duidelijk: machtsposities worden benut en de tijdelijke voordelen van een verkopersmarkt ten volle uitgebuit. Als de reactie aan de andere kant van de tafel even voorspelbaar is, begint het loven en bieden en het rituele handjeklap. Beter is natuurlijk om op basis van argumenten met tegenvoorstellen te komen. Als inkoper hoor je de markten te kennen, weet je wat de alternatieven zijn en zorg je ervoor dat er uitwijkmogelijkheden voorbereid zijn voor het geval dat de gesprekken op bovengenoemde (drog?) redenen zouden vastlopen. In het uiterste geval speelt de verkoper zijn laatste kaart, vaak uit emotie: ‘het gaat toch niet alleen om de prijs’….. en dan is het enige wat we nog kunnen denken: ‘Nee, maar we zijn toch zeker Sinterklaas niet!’. Die is trouwens net het land uit….

Zullen we eens een jaartje overslaan met cadeautjes geven? ❰

Erik MolenschotInbak – All-into Food

Inbak B.V. is een onafhankelijke inkooporganisatie voor producenten uit de (vers)foodindustrie. Inbak volgt de marktontwikkelingen, signaleert trends en inventariseert wensen en behoeften van klanten. Onze inkopers maken het verschil voor hun klanten door kennis van het inkoopproces te combineren met kennis van de markt, het product, de trends en het productieproces.

Voor meer informatie zie www.inbak.nl of bel met 085-2100172

Berichten Van de inkOOpmarkt

Hogervorst BakkerijserviceBoezemweg 23-a PijnackerTel.: 015-3697583 Fax: 015-3699598www.bakkerijovens.com• OVENS • RIJSKASTEN • SERVICE

COLSON OVENWAGENWIELENUit voorraad leverbaar tegen scherpe prijzen. Vandaag besteld, overmorgen in huis!

succesVerhalen: ‘VanmennO’ en ziet eruit alsof het ongerezen de oven is ingegaan. En ook weer uitgekomen. Een dergelijk product verkoop je alleen aan klanten die overtuigd biologisch brood eten en de ongemakken op de koop toene-men’.

Onderscheid en eigenheid Heb je nog een advies voor je col-lega’s?‘Ga je eigen weg, laat je niet van de wijs brengen en zorg voor onder-scheidend vermogen!’ Dat is het welgemeende advies van Menno aan collega-bakkers, of ze nou bio-logische producten maken, of niet. Ik zou me niet blindstaren op biolo-gisch brood’, zo vervolgt hij, ‘de kers op de taart begint niet met de kers, maar met de taart. Zorg er dus eerst voor dat je over voldoende vak-kennis beschikt. Dat maakt ook je positie ten opzichte van leveranciers sterker. Je wordt dan immers minder afhankelijk van standaard mixen en recepturen. Ga je eigen weg en luis-ter niet zonder meer naar alle goed-bedoelde adviezen om jou het leven makkelijker te maken door alleen maar kant-en-klare mixen te gebrui-ken. De kwaliteit van het ambacht moet terug naar de ambachte-lijke bakker: jij bent de vakman en de leveranciers moeten heel erg hun best doen om jou perfecte grondstoffen te leveren. Als goede ambachtelijke broodbakker moet je namelijk in staat zijn om fantastisch brood te bakken zonder de stan-daardmixen en -recepturen van je leveranciers. Daarvoor moet je wel over voldoende vakkennis beschik-ken. Volg aanvullende opleidingen of cursussen om inspiratie en kennis op te doen. Dit kan in Frankrijk, maar ook in Duitsland. Ik denk dat er een enorme markt is voor vloergebakken Duits brood in Nederland, maar ik zie het nauwelijks. Focus je op typen brood die niet door de industrie gemaakt (kunnen) worden (slappe degen, lange voorrijzen, etc). Alleen je eigen weg leidt naar bestaansrecht en onderscheidend vermogen en niet in de laatste plaats naar de vol-doening van het bakker zijn. Want wat is er nou mooier dan het bakken van brood?’, zo eindigt Menno zijn vlammende betoog. ❰

Eén�taxatiebureau�voor�al�uw�taxaties!

Taxaties�voor:Brandverzekering�(7:960�BW)

Aan-�en�verkoop�bakkerij

Rechtsvormwijziging

Toe-�of�uittreding�van�vennoten

Financiering

Bedrijfsbeëindiging

Ook�voor�alle�taxaties�van�uw�onroerend�goeden�financiële�begeleiding!

TenBa�BV,�Taxatie�&�BakkerijadviesAgro�Business�Park�75-83,�6708�PV�Wageningen

Postbus�360,�6700�AJ�WageningenT:�0317-471211,�F:�0317-471290,�E:�[email protected]

Page 20: Bakery Next 4 2011

De BakkersplaatsGeef hier uw gratis korte advertentie op voor Bakery❱Next uitgave week 2 - 2012:

Rubriek(en) (a.u.b. aankruisen).

n Aangeboden n Gezocht

n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n nn n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n nn n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n nBedrijfsnaam : .......................................................... Contactpersoon : ..........................................................Adres : ....................................................................................................................................................Postcode : .......................................................... Plaats : ..........................................................Telefoon : .......................................................... E-mail : ..........................................................

Fax, of stuur dit formulier naar Bakery Next t.a.v. de redactie: Faxnummer: 0515 - 43 21 53Schoolstraat 6, 8603 XL Sneek Óf mail uw tekst naar [email protected]

RED❱ACTIEFORMULIERDit heb ik voor in het volgende nummer van Bakery❱Next:

Rubriek(en) (a.u.b. aankruisen).n Nieuws over ons bedrijf (product, actie, nieuwe medewerk(st)er, winkelopening)n Collegiale tip (bijvoorbeeld voor meer omzet)n Mijn succesverhaaln ‘De Garde’ (Compliment voor een collega of leverancier)n ‘De Deegrol’ (Standje voor iemand)n Familieberichten (trouwen, geboorte, overlijden)n De Weesper Moppentrommel (moppen)n Dit vind ik ervan (ingezonden stukken en reactie op andere artikelen)n Anders nog iets? (iets anders wat u nog wilt melden aan de branchegenoten)

Bedrijfsnaam : .......................................................... Contactpersoon : ..........................................................Adres : ....................................................................................................................................................Postcode : .......................................................... Plaats : ..........................................................Telefoon : .......................................................... E-mail : ..........................................................

Fax, of stuur dit formulier naar Bakery Next t.a.v. de redactie: Faxnummer: 0515 - 43 21 53Schoolstraat 6, 8603 XL Sneek Óf mail uw tekst naar [email protected]

20 |

De BakkersplaatsTE KOOP: 14 stuks professionele RVS figuuruitstekers, slechts enkele keren gebruikt. 17 tot 23 cm lang t.w. 2x kip,

varken, kangaroe, dolfijn, neushoorn, haas, olifant, vis, kuiken, mannetje, huisje, kok en

kasteel. Totaalprijs: € 250,- Tel: 06-51259700

TE KOOP: complete KOMA remrijskast-

bedieningskast, type CPU-A computer, met alle temp/vocht sensors.

Prijs: € 500,-- Tel: 06-51259700

TE KOOP: één etage Becker electro-oven met stenen vloer 59 x 90 cm. Kan gewoon

op 220V stopcontact. Prijs: € 1250,-- Tel: 06-51259700

TE KOOP: zeer nette en goede Becker Thermosifon wagenoven met één deur.

Capaciteit: 110 broden, met 3 RVS ovenwagens.

Prijs prima werkend en geplaatst (bij voldoende grote doorgang): € 17.500,--

Hogervorst Bakkerijservice PijnackerTel: 015-3697583

TE KOOP: zware ORWAK vuilpers,

vulopening vierkant 50 cm, slechts enkele keren gebruikt.

Prijs: € 4.000,- Tel: 06-51259700

TE KOOP: originele platenwagens,

15 etages 600 x 800 mm, niet van nieuw te onderscheiden, met nieuwe Colson

kogellagerwielen voor Bongard 8.60-8.61-8.62-8.63-8.64. Prijs: € 400,-- per stuk.

Hogervorst Bakkerijservice Pijnacker Tel: 015-3697583

TE KOOP:

originele Becker Wentel platenwagens, 15 of 16 etages 600 x 800 mm, met nieuwe

Colson kogellagerwielen.Prijs € 400,-- per stuk. Direct leverbaar.

Hogervorst Bakkerijservice PijnackerTel: 015-3697583

Voor warmte in de tuin, FACKLA.NL. Tuinhaarden van Cortenstaal voor informatie

bel 06-51513138 of kijk op internet

Tuininrichtingen van Cortenstaal, van plantenbak tot vuurkorf.

FACKLA.NL of kijk op youtube

Afvalzakhouders van JOSTO op Bakkerspraat.nl op voorraad bel voor een

snelle levering. 0529-480508

Bakkerspraat.nl geeft laagste prijs garantie op de grondstofwerkbanken bel en

bestel. 0529-480508

Verkoopadvies voor de bakkerij.......Bedrijfsadvisering kijk op

AdviesTechniek.nl Laat je informeren, je kunt niet alles zelf weten

Aangeboden: laag model platenwagen voor € 395,- geschikt voor platen 60x40, mail

naar [email protected]

GEzOchT:Ervaren deegmaker/ovenist - Amsterdam

Vacature: 2011049Uitzendbureau ‘Het Ambacht’

Vaart ZZ 9, 7833 AA Nieuw-AmsterdamTel. 0591-555442 / 06-27872267www.uitzendbureauhetambacht.nl

GEzOchT:Leidinggevende banketbakker - Almelo

Vacature: 2011085Uitzendbureau ‘Het Ambacht’

Vaart ZZ 9, 833 AA Nieuw-AmsterdamTel. 0591-555442 / 06-27872267www.uitzendbureauhetambacht.nl

GEzOchT: Broodbakker voor in een open bakkerij -

Den HaagUitzendbureau ‘Het Ambacht’

Vaart ZZ 9, 7833 AA Nieuw-AmsterdamTel. 0591-555442 / 06-27872267www.uitzendbureauhetambacht.nl

GEzOchT:Broodbakker voor in een open bakkerii -

AmsterdamUitzendbureau ‘Het Ambacht’

Vaart ZZ 9, 7833 AA Nieuw-AmsterdamTel. 0591-555442 / 06-27872267www.uitzendbureauhetambacht.nl

AAnGEBOdEn:Leerling bakkers brood & banket zijn op zoek naar BBL plek - Drenthe/Groningen

Uitzendbureau ‘Het Ambacht’Vaart ZZ 9,7833 AA Nw.-AmsterdamTel. 0591-555442 / 06-27872267www.uitzendbureauhetambacht.nl

Voor warmte in de tuin, FACKLA.NL. Tuinhaarden van Cortenstaal

voor informatie bel 06-51513138 of kijk op internet

Tuininrichtingen van Cortenstaal, van plantenbak tot vuurkorf.

FACKLA.NL of kijk op youtube

Afvalzakhouders van JOSTO op Bakkerspraat.nl op voorraad bel voor een

snelle levering 0529-480508

Bakkerspraat.nl geeft laagste prijs garantie op de grondstofwerkbanken bel en bestel

0529-480508

Voor 2e hands bakkerijproducten kijk op Bakkersplaats.nl, zelf je account

aanmaken en verkoop je spullen aan een collega, GRATIS

Aangeboden: laag model platenwagen voor

€ 395,- geschikt voor platen 60x40, mail naar [email protected]

Voor 2e hands bakkerijproducten kijk op Bakkersplaats.nl, zelf je account aanmaken

en verkoop je spullen aan een collega, GRATIS.

AAnGEBOdEnPlafond reinigen snel en efficiënt

Noodzakelijk bij HACCP.Green Clean

Eindhovenseweg 3A5524 AN Steensel

[email protected]

GEzOchTBroodbakker met liefde voor authentiek brood. Voor banketbakker in Amsterdam

KwekkeboomPapaverweg 36, 1032 KJ Amsterdam

020-4353030

U zOEKT En wiJ VindEn Schrijf u gratis in bij 3W Makelaarsen wij houden u gratis op de hoogte van alle inkomende bakkerijen die in

de verkoop komen.Mail naar [email protected] met uw

naam en de rest gaat vanzelf.

U wilt verkopen en een onafhankelijk en objectief advies?

Bel dan 3W Makelaars voor een GRATIS 1e gesprek bij u ter plaatse.Telefoon 033-432 35 52

TE KOOPBakker Bart Vestiging Meppel

Voor inlichtingen: 06-48527456

TE KOOP Bakkerswinkelinventaris. Zeer mooi (in nieuwstaat) met o.a.

gebakkoeling,bonbonkoeling, snackkoeling en broodcascade. Ongeveer 6.30 – 7

meter.. In originele opstelling te zien bij bakkerij C.Kros in Kerkdriel. Tel. 0418-

631421/633755 of 06-25407565

TE KOOPSnijkop voor een Hobart inclusief 3 messen.

Kalmeijer pepernotenwals RVS vlaaienstansBrother Fax 2820

Tel.nr. 06-129353458

Branche agendaDecember 20119 - 11 december Culinair Evenement ‘Eten & Drinken Rotterdam15 december Eindejaarsborrel MKB-VNO-NCW

Januari 201218 januari Halve finale ‘De lekkerste bonbon van Nederland’ Erembodegem (B)

29 jan. t/m 1 feb. ISM Keulen

Maart 20122 maart Finale ‘De lekkerste bonbon van Nederland’ volgt3 t/m 7 maart Europain Parijs4 t/m 6 maart BakkerijDagen Amsterdam27 t/m 30 maart Anuga Foodtech Keulen

April 201217 – 19 april Week van de Ondernemer (MKB Nederland)

September 201216 t/m 21 september IBA München23 t/m 26 september InterMopro, InterCool, InterMeat Keulen

What’s ❱ Next?

De verkoop van biologische pro-ducten heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Met name binnen de productcatego-rieën zuivel en koffie is het aan-deel biologisch sterk gegroeid.

Zuivelrijck, de Nederlandse biologi-sche zuivelonderneming, die dit jaar als eerste in Nederland, België en Duitsland biologische koffiemelk in cupjes introduceerde, komt nu ook met biologische rietsuikersticks in dezelfde uitstraling.

Bio koffiemelkcupjesIn Nederland is Zuivelrijck in juni gestart met de verkoop van cup-jes biologische koffiemelk in een dispenserdoos voor o.a. tea- en lunchrooms. In september volgde de consumentenverpakking voor natuurwinkels en supermarkten.

Bio rietsuikerEen aantal klanten dat gestart was

met de biologische koffiemelk in cupjes van Zuivelrijck gaf aan dat er ook behoefte was aan biologi-sche rietsuikersticks in dezelfde stijl, zodat ze als duo bij de koffie gepresenteerd kunnen worden. Aan dit verzoek heeft Zuivelrijck gehoor gegeven.De verpakking laat een typisch Nederlands landschap zien, waarin je van bovenaf een kijkje kunt nemen in het fictieve “Zuivelrijck”. Je ziet de beroemde zwartbonte koeien grazen in een modernistisch land-schap met reigers, eenden, slootjes en een heuse hooimijt. ❰

Biologisch duo voor de lunchroom

Compliment voor een collega of leverancier? Laat het ons weten op [email protected]

bakery ❱next

Page 21: Bakery Next 4 2011

| 21

M e t Va n d e L e u r h e e f t u a l t i j d t o p p r o d u c t e n i n h u i s , w a a r m e e u t r o u w e k l a n t e n m a a k t .

Van de Leur Banketspecialiteiten bv adresseren Postbus 222, 8700 AE Bolsward bellen (0515) 57 57 17* mailen [email protected] surfen www.vandeleur.nl

Uw klanten willen gemak. Bezorggemak, betaalgemak en bestelgemak. Met DigiVlaai speelt u hier perfect op in, want u biedt uw bestaande én nieuwe klanten dit bestelgemak voor verse vlaaien en andere specialiteiten.

DigiVlaai en alle deelnemende ambachtelijke bakkerijen hebben ervoor gezorgd dat consumenten en bedrijven bijna overal in het land beschikken over dit digitale bestel- en bezorggemak. Dus gaan we DigiVlaai landelijk promoten. We zoeken de consument op. Voor u! Mocht u nog geen deelnemer zijn, dan kan dat nog wel want we zoeken nog collega’s. Laat geen kansen meer liggen!

Uw voordelen van DigiVlaai nog even op een rij:• Uw lekkere ambachtelijke verse vlaaien online bestelbaar• Mogelijkheden om ook uw andere specialiteiten digitaal aan

te bieden• Meer consumenten en bedrijven worden uw klant via internet• Online zelf uw eigen professionele actiecommunicatie maken

en bestellen• Minimale investering in maximale professionaliteit• Exclusiviteit voor ambachtelijke (banket)bakkerijen

Met DigiVlaai heeft u het perfecte middel in handen om uw klantenkring blijvend uit te breiden en uw omzet te laten groeien. DigiVlaai helpt u daarbij.

Wij zijn klaar voor de digitale toekomst. Doet u mee? Mail, bel of fax dan naar Van de Leur Banketspecialiteiten bv voor het maken van een afspraak.

DigiVlaai bezorgt u extra klanten en u bezorgt de vlaaien

www.digivlaai.nl

Page 22: Bakery Next 4 2011

22 |

Dosering ❱Bakon food equipment bvTel: 0113-244330www.bakon.eu.com/nlMakombi BVTel: 0413-292903www.makombi.nlRademaker BV Tel: 0345-543543www.rademaker.nlTerlouw / UnidosTel: 055-5768628Sartorius BVTel: 030-6025030www.sartorius-mechatronics.nlwww.e-teken.nl Theo van Vliet Weesp BVTel: 0294-416040www.theovanvliet.nlV-TechnologyTel: 0515-331958www.v-technology.nlWillemse & van Engelen Bakkerijmachines BVTel: 0165-557035www.w-en-ve.nl

Eetbare bedrukking ❱Bouwhuis BakkerijgereedschappenTel: 0548-623016www.bouwhuis.com

Etikettering ❱Avery Dennison Tel: 030-2632233www.averydennison.comCompadTel: 053-4329995www.compad.nlHandelsonderneming Tonnie Vugts B.V.Tel: 073-5941029www.etikettenkoning.nl Marti Orbak SoftwareTel: 0174-638694www.marti-orbak.nl.nlTegra Systems BVTel: 0228-582780www.tegrasystems.nl

Formules ❱AmbachtsbakkerTel: 033-2999053www.ambachtsbakker.nlBart’s RetailTel: 024-6782782www.bakkerbart.nlEchte BakkersgildeTel: 0317-424342www.echtebakker.nlHeerlijk & HeerlijkTel: 0345-470070www.banket.nlTop Bakkers B.V.Tel: 055-5998222www.topbakkers.nl

Geconditioneerde ruimte ❱Isosystems BVTel: 0314-322630www.isosystems.nlCofely GDF SUEZTel: 026-3692911www.cofely-gdfsuez.nlJaveko BVTel: 076-5720586www.javeko.nlKoevering Koeling & Airconditioning BVTel: 0499-375918www.koeveringkoeling.nlLampe Technical Textiles bvTel: 0515-445544www.lampe.nl Rijndorp Klimaat BVTel: 0172-423060www.rijndorp.nlRoma Isolatiesystemen Tel: 0162-512012www.romaned.nlWillemsen IsolatiebouwTel: 030-2410126www.willemseniso.com

Gist ❱AB Mauri Tel: 0168-388533www.abmauri.com

Dobla BVTel: 072-5760770www.dobla.comJ. Gort Decoraties V.O.F.Tel: 036-5370144www.gortdecoraties.nlHoogenboom Benelux b.v. / Barry CallebautTel: 076-5978460www.hoogenboom-benelux.nl Mourik BVTel: 088-1114111www.mourikfoodservice.nlVipam B.V.Tel: 0345-565670www.vipaminternational.com

Deegverwerking ❱Globe BV FoodequipmentTel: 053- 428 1416www.globefoodequipment.nlKaak Nederland BVTel: 0315-339111www.kaak.nlKalmeijer B.V.Tel: 070-3888950www.kalmeijer.comQuality Fix Tel: 074-2595366www.quality-fix.nlRademaker BV Food processing equipmentTel: 0345-543543www.rademaker.nl Venema Techniek & ServiceTel: 0591-313377www.venematechniek.nlWerner & Pfleiderer - Haton B.V.Tel: 077-3071860www.wp-haton.com

Dienstverlening ❱3W MakelaarsTel: 033-4323552www.3wmakelaars.nlArbo ContentTel: 050-5293400www.arbocontent.nlBakkersbelang Verzekeringen Tel: 033-2475566www.bakkersbelang.nlBouwer & Officier AccountantsTel: 071-3419000 www.bouwer-officier.nlBeko BeneluxTel: 0344-714714www.beko-benelux.nlCadansinterimTelefoon: 06-46353756www.cadansinterim.nl Inbak All into FoodTelefoon 085-2100172www.inbak.nlInterpolis PensioenbeheerTel: 050-5235500www.interpolis.nlKwaliteit is krachtTel: 06-51799412www.kwaliteitiskracht.nlMKB NederlandTel: 015-2191212www.mkb.nlNBOVTel: 0182-693030www.nbov.nlNederlands Bakkerij CentrumTel: 0317-471247www.nbc.nlNederlands Bakkerijmuseum ‘Het Warme Land’Tel: 038-4446190www.bakkerijmuseum.nlPrécon Food ManagementTel: 030-6566010www.precon-food.nlProductschap AkkerbouwTel: 070-3708708www.productschapakkerbouw.nlProject TechniekTel: 073-5991402www.projecttechniek.nlTenBa Taxatie en BakkerijadviesTel: 0317-471211www.tenba-bv.nl

UnikonTel: 0342-415752www.unikon.netVenema Techniek & ServiceTel: 0591-313377www.venematechniek.nlV-TechnologyTel: 0515-331958www.v-technology.nlWerner & Pfleiderer - Haton BVTel: 077-3071860www.wp-haton.comWinterhalter NederlandTel: 0161-220520www.winterhalter.nlWillemse & van Engelen Bakkerijmachines BVTel: 0165-557035www.w-en-ve.nl

Bakkerskleding ❱Chaud Devant Kokskleding en bakkerskledingTel: 020-4941930www.chauddevant.nl Devagro BedrijfskledingTel: 040- 2518304www.devagro.nl J. Zoetelief B.V.Tel: 020-6246002www.zoetelief.nl

Chocolade ❱ArticorTel: 046-4745160 www.articor.nl Belcolade NVTel: 0168-326260www.puratos.nlBonbon Atelier N. Limmen BVTel: 075-6140571www.bonbonatelierlimmen.nlLa Confrérie BVBonbons en chocoladeTel: 0165-518888 www.laconfreriebv.nlChocolaterie Albert bvTel: 013-5114545www.chololateriealbert.nlDobla BVTel: 072-5760770www.dobla.comHandelsonderneming Zilco BVTel: 036-5304519www.zilco-industrial.nlHenk Koenen V.O.F. Chocoladevormen en machinesTel: 0161-452516www.henkkoenen.nlHoogenboom Benelux b.v. / Barry CallebautTel: 076-5978460www.hoogenboom-benelux.nl Lagosse Chocolaterie BVTel: 072-5745 584www.lagosse.nlMourik BVTel: 088-1114111www.mourikfoodservice.nlSteensma BVTel: 058-2330660www.steensmafood.nlVan Ham Groothandel B.V.Tel: 013-5051591www.vanhamgroothandel.nl

Decoraties ❱ArticorTel: 046-4745160 www.articor.nlFrans Beekwilder BVTel: 020-623 32 22www.beekwilder.comBouwhuis BakkerijgereedschappenTel: 0548 623016www.bouwhuis.com De Groot B.V. Nougat-KrokantenTel: 020-4821487www.butterscotch.nl DekomTel: 040-2842050www.dekomart.nl

Mussana Nederland bvTel: 0548-654126www.mussana.nlBakkerijmachines ❱Van Asselt en Alferink BVTel: 0345-820204www.asselt-alferink.nlBaas Food EquipmentTel: 070-3209152www.baasfood.nlBeko Bakkerij TechniekTel: 024-6486288www.beko-techniek.nlBeldosTel. 0032-36464048www.beldos.comB & O Bakkerijtechniek BVTel: 0165-316341www.benobakkerijtechniek.nlBoelen BakkerijmachinesTel: 0599-470746www.boelenbakkerijmachines.nlBSH DalenTel: 0524-552655www.bakkerijservice.nlEurobladesTel: 0599-470746www.euroblades.comFRITSCH GmbHTel: 0049-9326830www.fritsch.infoGlobe BV FoodequipmentTel: 053- 428 1416www.globefoodequipment.nlTer Haar Bakkerijmachines BVTel: 0548-616088www.terhaarnijverdal.nlKaak Nederland BVTel: 0315-339111www.kaak.nlKalmeijer B.V.Tel: 070-3888950www.kalmeijer.comKeyBAKE BVTel: 0321-841214www.keybake.comInterbake BVTel: 0548-622751www.interbake.nlKönig NederlandTel: 0183-682868www.koenig-rex.comKortlever Technisch Buro BVTel: 0183-352955 www.kortlever.nlMüssana Nederland BVTel: 0548-654126www.mussana.nlQuality Fix Tel: 074-2595366www.quality-fix.nlRademaker BV Tel: 0345-543543www.rademaker.comRobertpack Industrial & PackagingTel: 038-4652089www.robertpack.nlJan de Ruyter bakkerij-installatiesTel: 0181-627652www.jdr.nlRoelofs Bakkerijmachines ServiceTel: 0575-524268 www.roelofs.nlShuffle-Mix BVTel: 0342-450322 www.shufflemix.comSmulders Horeca-apparatuur en BakkerijmachinesTel: 040-2012086 www.smulders.netG. Spronk & Zn. BVTel: 0488-452051www.spronkbakkerijmachines.nlSurplus SelectTel: 0321- 335500www.surplusselect.nlTAL BVTel: 0524- 517545www.talbv.nlTheo van Vliet WeespTel: 0294-416040www.theovanvliet.nlTromp Group BVTel: 033-2994373www.trompgroup.nl

Banketbakkerij van Strien B.V.Tel: 0186-626326www.koekjes.nlBrinkers VriesVers Food Service/ Beuk Patisserie BVTel: 0172-509640www.brinkerspatisserie.comBrown & Serve B.V.Tel: 0299-684959www.brown-serve.comComeba foodservice BVTel: 0524-524928www.comeba.nl CSM Benelux BVTel: 0800-8647762www.csmglobal.com/BeneluxDauphine Nederland BVTel: 0487-502117www.dauphine.nlDélifrance Nederland bvTel: 0180-485111www.delifrance.nlDero FoodsTel: 0183-500373www.derofoods.nlD. van der Pol & Zonen bv / Wolff ButterbackTel: 0416-692785www.vdpol.nlDuet Bake off productsTel: 073-6312656www.duetbakeoffproducts.nlDuuk Bake-Off Specialities BVTel: 030-6910686www.duuk.nlEuropastry BeneluxTel: 06-20010954www.europastry.nlHeavens Bakery GMBHTel: 0513-62 52 75www.heavensbakery.deHessing Bake-OffTel: 0174-385642www.hessing-bakeoff.nlLantmannen Unibake Nederland (Pastridor)Tel: 0343-514514www.pastridor.nlProcema BVTel: 0345-534748www.procema.nlVandemoortele NVTel: 0800-9991999www.vandemoortele.nl

Bakkerijgereedschap ❱AVTTel: 06-23230511www.avt.nuBeko Bakkerij TechniekTel: 024-6486288www.beko-techniek.nl Boelen BakkerijmachinesTel: 0599-470746www.boelenbakkerijmachines.nlBouwhuis BakkerijgereedschappenTel: 0548 623016www.bouwhuis.comCapway pan BVTel: 0321-311977www.capwaypan.nlDe Combinatie Bakkerijtechniek BVTel. 030-6962167www.de-combinatie.nlCOVEKA B.V. Bakkerij- en GrootkeukentechniekTel: 038-3313685www.coveka.nlCoveka Schoonmaak B.V.Tel: 038-3333152www.covekaschoonmaak.nlEverBake GroupTel: 088-7300000www.everbake.nlFrancois ProductsTel: 079-3619031www.francoisproducts.nlJosto Stainless Steel Engineering BVTel: 0529-482244www.josto.nlMeijers Pan-Glaze vofTel: 0543-512301www.bakvormen.nl

Accountancy ❱Adcedet BVTel: 0318-430 923www.adcedet.nl Bouwer & Officier AccountantsTel: 071-3419000 www.bouwer-officier.nlGibo Groep / CAD Accountancy Tel. 0546-831010 vestiging AlmeloTel. 026 – 3542600 vestiging ArnhemTel. 045-5272777 vestiging BrunssumTel. 0475-375500 vestiging RoermondTel: 040-2043 090vestiging ValkenswaardTel: 0348-422 180 vestiging WoerdenTel: 038-4535 499 vestiging Zwollewww.gibogroep.nl

Automatisering ❱Capway Systems BVTel: 0343-523776www.capway.nlCompad SoftwareTel: 053-4329995www.compad.nlCSB-System Benelux BVTel: 076-5307676www.csb-system.comDENATEC-LERCO N.V.Tel: 0032-34892295www.denatec-lerco.beFoodsafety FacilitiesTel: 0118-410006www.foodsafetyfacilities.nlHolland Bakkerijsystemen B.V.Tel: 0548-542573www.holland-systemen.nlIngenieursbureau PromptTel: 0517-418878www.fritec.nlJMS Automatisering B.V.Tel: 0174-291000www.jmsautomatisering.nlKaak Nederland BVTel: 0315-339111www.kaak.nlMarti Orbak SoftwareTel: 0174-638690www.marti-orbak.nlProject TechniekTel: 073-5991402www.projecttechniek.nlRademaker BV Tel: 0345-543543www.rademaker.comSiloba nvTel: 0032-52423818www.siloba.beSilowacht B.V.Tel: 038-4670666www.silowacht.nlSpiromatic NVTel: 06-20403870www.spiromatic.comTechnisch Buro RittershausTel: 030-2312392www.rittershaus.euTromp Group BVTel: 033-2994373www.trompgroup.nlVenema Techniek & ServiceTel: 0591-313377www.venematechniek.nlV-TechnologyTel: 0515-331958www.v-technology.nlWerner & Pfleiderer - Haton B.V.Tel: 077-3071860www.wp-haton.com

Bake/Make off ❱Bakery to Bakery / FoodstudioTel: 013-5951000www.bakerytobakery.nl

Nuttige adressen

Page 23: Bakery Next 4 2011

| 23

Algist-Bruggeman Benelux B.V.Tel: 0032-92570808www.algistbrug.be

Grondstoffen ❱AB Mauri Tel: 0168-388533www.abmauri.com Algist-Bruggeman Benelux B.V.Tel: 0032-92570808www.algistbrug.be Backaldrin Benelux BVTel: 076-5201047www.backaldrin.comBak SpeciaalTel: 033-4654810www.bakspeciaal.nl Bakels Senior-N.V.Tel: 0294-414559www.bakels-senior.nlBelcolade NVTel: 0168-326260www.puratos.nlBroer Bakkerijgrondstoffen BVTel: 0182-612055www.broerspijs.com CSM Benelux BVTel: 0800-8647762www.csmglobal.com/BeneluxD. van der Pol & Zonen bvTel: 0416-692785www.vdpol.nl Damco Bakkerijgrondstoffen B.V.Tel: 010-4350522www.damco.euEsbaco VOFTel: 0229-210112www.esbaco.nl GB PlangeTel: 078-6525600www.gb-plange.comHavero Hoogwegt BVTel: 026-3228520www.havero.nlHela Thissen bvTel: 077-3204204www.hela.nlHoogenboom Benelux BV / Barry CallebautTel: 076-5978460www.hoogenboom-benelux.nlIreks GmbHTel: 040-2263800www.ireks.nlKarlshamns BV Speciaalvetten Tel: 075-6278477Koopmans Meel BVTel: 058-2948494www.koopmansmeel.nlKrijger MolenaarsTel: 0111-461234www.krijgermolenaars.nl Meneba B.V.Tel: 010-4238911www.meneba.comMourik BVTel: 088-1114111www.mourikfoodservice.nlPuratos NV0168-326260www.puratos.nlRanks Meel BVTel: 0183-606200www.ranksmeel.nl Remia C.V.Tel: 030-2297911www.remia.nlRuitenberg IngrediëntsTel: 0571-270000www.ruitenberg.nlSmilde BakeryTel: 0299-372856www.smildebakery.nlSuiker UnieTel: 0165-525252www.suikerunie.comSonneveld Group B.V.Tel: 078-6442525www.sonneveld.comSteensma BVTel: 058-2330660www.steensma.nl Unifine Food & Bake Ingredients Tel: 076-5724140www.unifine.nlVamo produkten voor de bakkerij BVTel: 026-3646205www.vamo.nl

Westfälische Lebensmittelwerke Lindemann GmbH & Co. KGTel: 0049-522382030www.lindemann-food.deKoninklijke Zeelandia Nederland b.v.Tel: 0111-419000www.zeelandia.nl

Koel & Vries ❱Van Asselt en Alferink BVTel: 0345-820204www.asselt-alferink.nlDawsonrentals(Nederland) BVTel: 010-4952955www.dawsonrentals.nlEmondt’s Koeltechniek en Winkelinrichting BVTel: 053-4314466www.emondt.nlEurofoursTel: 078-6760635www.eurofours.nlGram Nederland BV Tel: 0546-454252www.gram.nlHeinen Freezing gmbhtel: 0049-44511220www.heinen.bizHHS RVS ProductenTel: 0575-565349www.h-hs.nl/koelcelstelling Gerben Hekman BakkerijtechniekTel: 0548-610523www.gerbenhekman.nlJaveko BVTel: 076-5720586www.javeko.nlKoma Koeltechnische Industrie BVTel: 0475-474700www.koma.comLTITel: 0348-554405 www.lti-bv.nlMIWE NederlandTel: 0342-465606www.miwe.nlRijndorp Klimaat BVTel: 071-5415500www.rijndorp.nlG. Spronk & Zn. BVTel: 0488-452051www.spronkbakkerijmachines.nlWillemsen Koel- & vriesbouwTel: 030-2410126www.willemseniso.nl WP-Koeling Beneluxtel: 077-3071860www.wp-haton.com

Kruiden & specerijen ❱Hela Thissen BVTel: 077-3204204www.hela.nlPolak Koninklijke Specerijenmaalderij BVTel: 0521-514040www.polak.nlRaps BVTel: 0499-373525www.rapskruiden.nl

Oliën ❱Levo Produktenmij BVTel: 0517-394141www.levo.nlSmilde FoodsTel: 0513-639639www.smildefoods.nlVandemoortele NVTel: 0800-9991999www.vandemoortele.nlKoninklijke Zeelandia Nederland b.v.Tel: 0111-419000www.zeelandia.nl

Ouwels ❱Primus Ouwelfabriek BVTel: 075-6164061www.primusouwel.nl

Ovens ❱Van Asselt en Alferink BVTel: 0345-820204www.asselt-alferink.nlBaas Food EquipmentTel: 070-3209152www.baasfood.nl

Boelen BakkerijmachinesTel: 0599-470746www.boelenbakkerijmachines.nlDen Boer Baking Systems BVTel: 0529-438383www.denboerbs.nlBouwhuis Dekeghel NVTel: 0032-24606022www.dekeghel.beEverBake GroupTel: 088-7300000www.everbake.nlEurofoursTel: 078-6760635www.eurofours.nlFri-Jado BVTel: 076-5481000www.frijado.nlHebaco Bakovenbouw BVTel: 0548611010www.hebaco.nlHogervorst BakkerijserviceTel: 015-3697583www.bakkerijovens.comLevens Cooking & Baking Systems BVTel: 0161-459100www.leventi.comLute Brouwer OventechniekTel: 0548-614798www.lutebrouwer.nlMIWE agency NederlandTel: 0342-465606www.miwe.comQuality Fix Tel: 074-2595366www.quality-fix.nlRittershaus Technisch BuroTel: 030-2312392www.technischburo.comG. Spronk & Zn. BVTel: 0488-452051www.spronkbakkerijmachines.nlTheo van Vliet Weesp BVTel: 0294-416040www.theovanvliet.nlWerner & Pfleiderer - Haton BVTel: 077-3071860www.wp-haton.comWoertmann Nederland BVTel: 030-6084141www.woertman.nl

Petit Fours ❱Van de LeurBanketspecialiteitenTel: 0515-575717www.vandeleur.nlPatisserie UniqueTel: 035-5882395www.patisserieunique.nl

Productielijnen ❱Capway Systems BVTel: 0343-523776www.capway.nlKaak Nederland BVTel: 0315-339111www.kaak.nlRademaker BV Tel: 0345-543543www.rademaker.comRittershaus Technisch BuroTel: 030-2312392www.technischburo.comSiloba nvTel: 0032-52423818www.siloba.beVan der Pol Bakery EquipmentTel: 033-2994373 www.vanderpol.nlVenema Techniek & ServiceTel: 0591-313377www.venematechniek.nlV-TechnologyTel: 0515-331958www.v-technology.nlWerner & Pfleiderer - Haton BVTel: 077-3071860www.wp-haton.com

Reiniging & Hygiëne ❱Allergenen ConsultancyTel: 033-2770571www.allergenenconsultancy.nlAsito FoodTel: 0546-484950www.asito.comBioClimAirTel: 0252-626962www.bioclimair.nl

Coveka Schoonmaak B.V.Tel: 038-3333152www.covekaschoonmaak.nlGullimex BVTel: 074-2657788www.gullimex.comGreen CleanTel: 0653-200937www.green-clean.nlHHS RVS ProductenTel: 0575-565349www.h-hs.nl/schuimtank Lamers Reinigingstechniek BVTel: 0314-623341www.lamersequipment.nlLampe Technical Textiles bvTel: 0515-445544www.lampe.nl Mafo Holtkamp BVTel: 0546-575360www.mafo.nlRHIMA Nederland B.V. Tel: 035 - 609 8181 www.rhima.com Spiromatic NVTel. : 0620403870www.spiromatic.comUnikonTel: 0342-415752www.unikon.net

Revisie ❱BSH DalenTel: 0524-552655www.bakkerijservice.nl

Rijskasten ❱Van Asselt & Alferink BVTel: 0345-820204www.asselt-alferink.nl Boelen BakkerijmachinesTel: 0599-470746www.boelenbakkerijmachines.nlEurofoursTel: 078-6760635www.eurofours.nlKoma Koeltechnische Industrie BVTel: 0475-474700www.koma.comLTITel: 0348-554405 www.lti-bv.nlMIWE NederlandTel: 0342-465606www.miwe.nlRijndorp Klimaat BVTel: 071-5415500www.rijndorp.nlG. Spronk & Zn. BVTel: 0488-452051www.spronkbakkerijmachines.nlWP-Koeling Beneluxtel: 077-3071860www.wp-haton.com

Silo’s ❱Siloba nvTel: 0032-52423818www.siloba.beSilowacht B.V.Tel: 038-4670666www.silowacht.nlSpiromatic NVTel : 06-20403870www.spiromatic.com

Snij- en Inpakmachines ❱AVTTel: 06-23230511www.avt.nuMettler Toledo BVTel: 0344-638363www.mettlertoledo.nlSkillpackTel: 078-6933900www.skillpack.nlVenema Techniek & ServiceTel: 0591-313377www.venematechniek.nl

Spijs & Marsepein ❱Broer Bakkerijgrondstoffen BVTel: 0182-612055www.broerspijs.com Damco Bakkerijgrondstoffen B.V.Tel: 010-4350522www.damco.nlEsbaco VOFTel: 0229-210112www.esbaco.nl

Steensma BVTel: 058-2330660www.steensma.nl Koninklijke Zeelandia Nederland b.v.Tel: 0111-419000www.zeelandia.nl

Vakbladen ❱Bakery NextTel: 0515-432140www.bakerynext.nlBakkers in bedrijfTel: 088-2944834www.bakkersinbedrijf.nlBakkerswereldTel: 0314-349925www.bakkerswereld.nlNBT MagazineTel: 024-3246146www.nbtmagazine.biz

Verpakkingen ❱AVTTel: 06-23230511www.avt.nuDe Beer Verpakkingen BVTel: 071-5809207www.debeerverpakkingen.nlBeko VerpakkingenTel: 024-3786644www.beko-verpakkingen.nlBunzlTel: 036-5478600www.bunzl.nl Conpax Servo Wrap BVTel: 0487-588111www.conpax.nlDekker Packaging - AntalisTel: 036-5397511www.dekkerpackaging.comGullimex BVTel: 074-2657788www.gullimex.comHavelaar verpakkingen BVTel: 075-6400100www.havelaar-verpakkingen.nlO/K Packaging Systems BVTel: 0252-216250www.okpackaging.comPaardekooperTel: 0186-648222www.paardekooper.nlRobertpack Industrial & Packaging Equipment BVTel: 038-4652089www.robertpack.nlSkillpackTel: 078-6933900www.skillpack.nlVeer KartonTel: 075-6284659www.veerkarton.nlTonnie Vugts Handelsonderneming BVTel: 073-5941029www.etikettenkoning.nlUlma PackagingTel: 0345-623800www.ulmapackaging.nl

Verzekeringen ❱Bakkersbelang Verzekeringen Tel: 033-2475566www.bakkersbelang.nl Interpolis PensioenbeheerTel: 050-5235500www.interpolis.nlMeeùs AssurantiënTel: 0800-2356338www.meeus.com

Vlaaien ❱Digivlaai.nlTel: 088-1269000www.digivlaai.nlVan de LeurBanketspecialiteitenTel: 0515-575717www.vandeleur.nl

Vleesproducts ❱Minced Veal BVTel: 020-6324185www.mincedveal.nl

Vloeren en wanden ❱BolidtTel: 078-6845444www.bolidt.nlDuracrylTel: 010-4505231www.duracryl.nl

Javeko BVTel: 076-5720586www.javeko.nlMultipoxTel: 0578-696755www.multipox.nlFirma Roth Tel: 045-5417571www.firmaroth.nlSmit VloersystemenTel: 0314-345627www.smitvloeren.nlVloersch BVTel: 0181-776286www.vloersch.nlWillemsen IsolatiebouwTel: 030-2410126www.willemseniso.com

Vruchten & Noten ❱Contined BVTel: 0317-465410www.contined.nlCSM Benelux BVTel: 0800-8647762www.csmglobal.com/BeneluxSteensma BVTel: 058-2330660www.steensma.nl Unifine Food & Bake Ingredients Tel: 076-5724140www.unifine-fbi.nlVS Apple Industries BVTel: 0527-203917www.vsapple.comKoninklijke Zeelandia Nederland b.v.Tel: 0111-419000www.zeelandia.nl

Wegen en Meten ❱Delta Ohm Benelux BVTel: 085-2731917www.deltaohm.nlGullimex BVTel: 074-2657788www.gullimex.comSartorius BVTel: 030-6025030www.sartorius-mechatronics.nlwww.e-teken.nl Testo BV Tel: 036-5487000 www.testo.nlWeegtechniek HollandTel: 036-5222030www.weegtechniek.nl

Winkelinrichting ❱Emondt Koeltechniek en winkelinrichtingTel: 053-4314466www.emondt.nlEsmé InterieurbouwgroepTel: 050-5470044www.esme.nlInterieurbouw Koning BVTel: 0252-623020www.interieurbouwkoning.nlRedie InterieursTel: 0499-573232www.redie.nl

Zuivelproducten ❱FrieslandCampina ProfessionalTel. 040-2951200www.debic.nlCSM Benelux BVTel: 0800-8647762www.csmglobal.com/BeneluxWoertman Nederland BVTel: 030-6084141www.woertman.nlZuivelvers BVTel: 0172-650794www.zuivelvers.nl

Wilt u uw bedrijfsgegevens ook in

deze lijst? Stuur dan een e-mail naar

[email protected].

Deze lijst is met de grootste

zorg samengesteld. Heeft u toch

wijzigingen of aanvullingen, laat het

ons weten op [email protected]

Page 24: Bakery Next 4 2011

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

JOSTO:

UW ADVISEUR

VOOR EN UW

PRODUCENT VAN

MAATWERK

RVS- INTERIEURS

JOSTO bv Evenboersweg 10, Nieuwleusen 0529 48 22 44 www.josto.nl [email protected]