Bakery Next 1 2012

24
Nieuwe regels etikettering bakkerijsector Bakkers krijgen te maken met nieuwe regels voor etikettering. Bedrijven krijgen drie jaar de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen. De Nederlandse Brood en Banketbakkers Onder- nemersvereniging (NBOV) heeft alle resultaten en veranderingen op een rijtje gezet. Lees verder op pagina 7 MKB ziet wel brood in ondernemerschaponderwijs De afgelopen jaren krijgt ondernemerschapon- derwijs meer en meer aandacht van de over- heid. Steeds meer scholen, van basisschool tot en met universiteit, besteden in het reguliere lesprogramma aandacht aan ondernemen. Lees verder op pagina 14 bakery next www.bakerynext.nl | Jaargang 2 | Week 2 | 2012 Nr. 1 Brood met 50% minder zout is net zo lekker zie artikel op pagina 19 Verwerk uw restant Oliebollenmix op een winstgevende manier zie recept op pagina 5 We willen minder eten verspillen, maar we doen het niet zie artikel op pagina 15 ‘Komst bankbelasting funest voor ondernemers’ ‘De invoering van een bankbelasting zou een slechte ontwikkeling zijn voor ondernemers, zo vindt MKB-Nederland. Ondernemers en banken zouden juist meer met elkaar moeten samenwerken’. Dat zei voorzitter Hans Bies- heuvel in zijn jaarrede tijdens het jaarcongres van MKB-Nederland. Lees verder op pagina 17 De vakkrant voor bakkend Nederland! bakery next

description

De vakkrant voor de bakkerijbranche. Een unieke bladformule voor en door professionals uit de bakkerijbranche. Vol actualiteiten, opinie, introducties, vraag- en aanbod, wetenswaardigheden. Kortom het blad waar de sector van achter het bureau, voor de oven tot in de winkel op zit te wachten.

Transcript of Bakery Next 1 2012

Page 1: Bakery Next 1 2012

Nieuwe regels etikettering bakkerijsectorBakkers krijgen te maken met nieuwe regels voor etikettering. Bedrijven krijgen drie jaar de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen. De Nederlandse Brood en Banketbakkers Onder-nemersvereniging (NBOV) heeft alle resultaten en veranderingen op een rijtje gezet.

❱ Lees verder op pagina 7

MKB ziet wel brood in ondernemerschaponderwijsDe afgelopen jaren krijgt ondernemerschapon-derwijs meer en meer aandacht van de over-heid. Steeds meer scholen, van basisschool tot en met universiteit, besteden in het reguliere lesprogramma aandacht aan ondernemen.

❱ Lees verder op pagina 14

bakery ❱nextwww.bakerynext.nl | Jaargang 2 | Week 2 | 2012 Nr. 1

Brood met 50% minder zout is net zo lekker❱ zie artikel op pagina 19

Verwerk uw restant Oliebollenmix op een winstgevende manier❱ zie recept op pagina 5

We willen minder eten verspillen, maar we doen het niet❱ zie artikel op pagina 15

‘Komst bankbelasting funest voor ondernemers’‘De invoering van een bankbelasting zou een slechte ontwikkeling zijn voor ondernemers, zo vindt MKB-Nederland. Ondernemers en banken zouden juist meer met elkaar moeten samenwerken’. Dat zei voorzitter Hans Bies-heuvel in zijn jaarrede tijdens het jaarcongres van MKB-Nederland.

❱ Lees verder op pagina 17De vakkrant voor bakkend Nederland!

bakery ❱next

Page 2: Bakery Next 1 2012

Met deze standaard openingszin begon ons nieuwe schooljaar vaak. Net als met de meeste cli-ché’s is ook dit maar al te waar. 2011 zit er op, 2012 ligt nog bijna helemaal blanco voor ons. Het is aan onszelf om er (weer) wat moois van te maken!

Nu de geur van oliebollen nog maar net weggetrokken is en alleen de boekhouder en de accountant zich nog volledig storten op 2011, zitten onder-nemers allang midden in 2012 en verder. De blik naar voren gericht dus.

Vele beslissingen zijn al geno-men, vele vragen beantwoord. Wel of niet investeren in een nieuwe oven, wel of niet verbou-wen, wel of niet die overname doen of zelf de zaak verkopen?. Pittige beslissingen in een tijd waarin er vanuit Den Haag en Brussel nou niet bepaald opbeurende signalen komen. De minister van financiën had het zelfs over “storm”. Natuur-lijk is dat waar en zitten we in moeilijke tijden. Dat is duidelijk. Maar het is een gegeven. De kunst is nu, om met dat gegeven iets te doen dat werkt. Blijven roepen dat het moeilijk is en dat het allemaal door anderen is veroorzaakt, brengt de oplossing echt niet dichterbij. Simpelweg de prijzen laten zakken is al helemaal geen oplossing. Dat ruïneert je rendement en tast je geloofwaardigheid ook nog eens aan.

Belangrijk is om uit te blijven gaan van eigen kracht en goed te blijven luisteren naar wat klanten en potentiële klanten van u verwachten. Natuurlijk

moet je extra scherp blijven hier en daar wat bijstellen en creatief worden, maar opeens iets heel anders gaan doen, brengt trouwe klanten in verwarring. Dezelfde dingen béter doen, net dát beetje verschil maken, waardoor klan-ten verrast worden, dat helpt. Klanten blijven uw winkel dan trouw, ook wanneer het econo-misch even tegenzit.

Ook Bakery Next gaat het tweede kalenderjaar alweer in. Met een prima start in 2011, hebben we onze plek gevon-den, maar veel belangrijker de branche heeft ons gevonden. Wij gaan door op de ingeslagen weg. Met u, voor u en door u. Blijf ons daarom voorzien van nieuws, moppen, kritiek en complimen-ten voor wie dan ook bedoeld, leuke verhalen, successen en natuurlijk…. foto’s! Uit de oude doos, maar ook recent materiaal, liefst met het verhaal erachter. Dan blijven we, samen met u, ook in 2012 een vakkrant maken zoals u die graag ziet.

Ik wens u namens het team van Bakery Next een in alle opzich-ten gezond en voorspoedig 2012 toe.

Hans Sangers ❰

COLOFON

2e jaargang, week 2, 2012, nr. 1

Bakery Next, de vakkrant voor bakkend Nederland. Een unieke bladformule voor en door profes-sionals uit de bakkerijbranche.

Verschijnt 18 x per jaar

Uitgave van:Addictive MediaSchoolstraat 6, 8603 XL SneekTel: 0515-432140Fax: 0515-432153www.addictivemedia.nl

BE OUR NEXT FRIENDe-mail [email protected] Nederland € 70,00 Per jaar excl. 6% btw. Extra nummer € 6,50(excl btw en verzendkosten)Be our next friend kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd.

Redactie:Hans Sangers, 0515 – 432140 E: [email protected]: @BakeryNext

Redactieadvies:Robert van de Leur, Coen de Kok, Frans Stommel, Gert-Jan Venema.

Medewerkers aan dit nummer:Erik Molenschot, Frederik Jan van der Meulen, Nyncke Post-huma

Fotografie:Coverfoto: Bakery NextHartpagina: Stockfoto

Verkoop:André SchoppenTel: 0515-432140 / [email protected]

Wilfred WubsTel: 0515-432140 / [email protected]

Vormgeving: Peter Tiel

Druk: Rodi Media

ISSN: 2212-8247

Disclaimer: De Redactie van Bakery Next stelt zich niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden berichten of gedane uitspraken en behoudt zich het recht voor om ingezonden artikelen te weigeren of in te korten. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigdvuldigd en/of overgenomen in welke vorm dan ook, zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van de uitgever.

Nieuwe regels etikettering bakkerijsectorBakkers krijgen te maken met nieuwe regels voor etikettering. De Productinformatie Veror-dening treedt op z’n vroegst begin december 2011 in werking. Bedrijven krijgen drie jaar de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen. De Nederlandse Brood en Banketbakkers Onder-nemersvereniging (NBOV) heeft alle resultaten en veranderingen op een rijtje gezet.

❱ Lees verder op pagina 7

MKB ziet wel brood in ondernemerschaponderwijsDe afgelopen jaren krijgt ondernemerschapon-derwijs meer en meer aandacht van de over-heid. Steeds meer scholen, van basisschool tot en met universiteit, besteden in het reguliere lesprogramma aandacht aan ondernemen.

❱ Lees verder op pagina 14

bakery ❱nextwww.bakerynext.nl | Jaargang 2 | Week 2 | 2012 Nr. 1

Brood met 50% minder zout is net zo lekker❱ zie artikel op pagina 19

Verwerk uw restant Oliebollenmix op een winstgevende manier❱ zie recept op pagina 5

We willen minder eten verspillen, maar we doen het niet❱ zie artikel op pagina 15

Voorzitter MKB-Nederland hoopt invoering tegen te kunnen houden

‘Komst bankbelasting funest voor ondernemers’‘De invoering van een bankbelasting zou een slechte ontwikkeling zijn voor ondernemers, zo vindt MKB-Nederland. Ondernemers en banken zouden juist meer met elkaar moeten samenwerken’. Dat zei voorzitter Hans Bies-heuvel op 7 november in zijn jaarrede tijdens het jaarcongres van MKB-Nederland.

❱ Lees verder op pagina 17De vakkrant voor bakkend Nederland!

bakery ❱next

Van de redactie

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Regelmatig willen wij u als lezer een stelling voorleggen en u vragen om hierop te reageren door het er mee eens te zijn, of juist niet. Het liefst gebruiken wij dan stellingen, die u bijzonder aanspreken. Welke stelling zou u nou eens aan de collega’s in de branche willen voorleggen? Mail uw stelling naar: [email protected] of vul de deze bon in en stuur deze naar Redactie Bakery Next, Schoolstraat 6 8603 XL Sneek. Faxen mag ook: 0515-432153.

Mijn stelling is: .............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Uw stelling blijf anoniem.

De Nonnevotten van Steevens kwa-liteitsbakkerij, die eerder al twee-maal door de Limburgse Dagbladen als beste van Limburg werden uitgeroepen, gingen er vlot in bij de bezoekers. Nonnevotten zijn Sittardse gebakjes, die nu al vanaf oktober tot en met april te koop zijn, maar vroeger alleen met de ‘Vaste-laovend’ en Half Vasten.

GeschiedenisDe geknoopte deegriempjes werden s’ morgens in olie gebakken en daarna bestrooid met suiker. In de middag nam men ze mee naar de optocht om uit te delen. Waarschijn-lijk zijn ze al eeuwen oud, want al in 1676 werd dit gebak aan de Franse bevelhebber aangeboden die de

Opening carnavalseizoen

Bakkerij Steevens deelt 11000 Nonnevotten uitOp de 11e van de 11e werd traditioneel het carnavalseizoen geopend op ’t Vrijthof in Maastricht. Dat gebeurde om 11 minuten over 11 met het zingen van het Limburgs Volkslied voor de 25.000 bezoekers. Daarna brachten topartiesten uit ’t Limburgse de hele dag hun liedjes ten gehore aan het publiek. Steevens kwaliteits-bakkerij heeft deze dag voor de carnavalisten 11.000 Nonnevotten gebakken en gratis uitgedeeld.

stad wilde innemen. Oorspronkelijk komt de Nonnevot volgens Chris-tian Steevens van de gelijknamige bakkerij als carnavalsgerecht uit het Duitse Rheinland gebied, waar de nonnenbroodjes al heel lang als Vastenavondbrood dienden. Die strik of knoop is kenmerkend voor de Nonnevot. Men beweert dat men vroeger ronde broodjes maakte met een kruis erin, maar omdat deze te breekbaar waren, is de huidige vorm ontstaan. Dit symbool staat voor verbondenheid en voor eenheid, bijvoorbeeld tussen man en vrouw. Daarom dienen volgens de legende man en vrouw op goede vrijdag samen een Nonnevot eten als teken van hun eeuwige liefde. ❰

De Volendamse Bakkerij van Pooij heeft voor haar nieuwe bakkerij voor de ovens, de rijskasten en de wasemkap van Hogervorst Bakkerijservice gekozen. De ovens zijn gerevi-seerde A1 ovens.

Zo koos Van Pooij voor een dubbele Becker Thermosifon ladenoven, een Becker Thermopower inschietoven,

Bakkerij Van Pooij in het nieuw

een Becker Thermosifon wagenoven en een W.P. Rototherm rotatieoven. Deze laatste is overgeplaatst van de banketbakkerij van Van Pooij naar de nieuwe bakkerij. De verhuizing van deze oven heeft plaatsgevonden via een gat in het dak, omdat de oven dan in zijn geheel overgeplaatst kon worden en nog dezelfde dag op de nieuwe locatie weer in bedrijf kon worden genomen. ❰

2 |

Page 3: Bakery Next 1 2012

| 3

Is jou ook een bijzondere of leuke tweet opgevallen? Laat het ons weten via Twitter (BakeryNext) of via email op [email protected]

Opmerkelijke tweets

Van der Pol gaat door met het promoten van de Wolf ButterBack producten. Inmiddels bestaat het assortiment uit meer dan 70 ver-schillende producten en regelmatig wordt daar een nieuw product aan toegevoegd.

Van der Pol product van de maand januari

Roomboter Berliner bol naturel, met abrikozen- of met framboos/aalbesvulling

maand een ander roomboter product met een flinke korting te proberen. Voor januari heeft Van der Pol geko-

zen voor de Roomboter Berliner bol-len naturel, met vulling van abrikoos of framboos/aalbes.Deze Roomboter Berliner bollen zijn gemaakt van een luchtig roombo-ter deeg en royaal gevuld met een smaakvolle vulling van abrikozen, of een combinatie van frambozen en aalbessen. De Berliner bollen hebben een fijne roombotersmaak en zijn geschikt als luchtig en fruitig tussendoortje. Het enige wat u hoeft te doen, is ontdooien en eventueel nog decoreren met een laagje poe-dersuiker of glaceren met een laagje fondant. De Roomboter Berliner bollen wegen 70 gram, zitten per 66 stuks in een doos, artikelnummer 07710 (naturel), 07713 (abrikoos) en 07712 (framboos/aalbes).

Gedurende de maand januari met 15% korting! Uit voorraad leverbaar, via de grossier. ❰

Op 14 november heeft de com-missie verkiezing Leerbedrijf van het Jaar 2012 Bakkerij elf bedrijven geselecteerd voor de titel ‘Leerbedrijf van het Jaar 2012 Bakkerij’.

Dat zijn:• Bakkerij Heerschap• Meesterbakker Roodenrijs• Banketbakkerij De Roset• Bakker Ron• Bakkerij Voermans• Bakkerij Verba• Bakkerij Kamphuis• Bakkerij Jan van Dommelen• Bakkerij Koopmans VOF• Bakker Wijnand• Banketbakkerij De KorenbloemDeze elf geselecteerde leerbedrijven krijgen in januari 2012 een audit in

25 april vindt de finale plaats

Elf bedrijven in de race voor titel Leerbedrijf van het Jaar 2012

hun bedrijf. Dan worden ze beoor-deeld op de onderdelen: betrokken-heid bij het opleidingsproces, visie op opleiden, aanwezigheid van een opleidingsplan, personeelsbeleid, opleidingsklimaat, deelname aan activiteiten, vervullen van ambassa-deursrol en de opleidingsresultaten. Ook worden de praktijkbegeleider, de leerling en het ROC gevraagd om hun visie op het leerbedrijf te geven.Eind januari 2012 nomineert de commissie op basis van de auditrap-portages drie leerbedrijven voor de

titel ‘Leerbedrijf van het Jaar 2012 Bakkerij’. Half maart 2012 mogen de genomineerde leerbedrijven hun opleidingsfilosofie toelichten bij de commissie. De uiteindelijke winnaar van de titel wordt op woensdag 25 april 2012 tijdens de MBO Kampi-oenendag in Wageningen bekend gemaakt.De verkiezing Leerbedrijf van het Jaar is een gezamenlijk initiatief van Kenwerk en sociale partners NBOV, NVB, CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten om de beste leerbe-drijven in de spotlights te zetten. De verkiezing is in het leven geroepen om het leren in de praktijk te stimu-leren en de waarde die leerbedrijven voor de bakkerijsector hebben, onder de aandacht te brengen. ❰

Tijdens het bedrijfsbezoek van de Commissaris van de Koningin John Jorritsma onlangs aan Van de Leur Banketspecialiteiten bv te Bolsward, is gebleken dat de Commissaris graag een stukje vlaai eet. Op enthousiaste wijze vertelde hij over zijn opvoe-ding, waarin vlaaien ook een rol speelden.

Jorritsma bracht een werkbezoek aan de Bolswarder vlaaienbakker in het kader van zijn belangstel-ling voor het Friese bedrijfsleven en voor de recent in gebruik genomen nieuwbouw van Van de Leur. De Commissaris van de Koningin was erg geïnteresseerd in de diverse onderdelen van de bedrijfsvoering en liet zich uitvoerig voorlichten over het productieproces, het nieuw-bouwproject en de teamgeest bij de industriële bakkerij die al sinds 1994 in de Elfstedenstad is geves-

Commissaris van de Koningin bezoekt Van de Leur

tigd. Natuurlijk werd ook uitgebreid stilgestaan bij de verhuizing van het bedrijf destijds vanuit Sliedrecht naar Bolsward naar aanleiding van wervende spotjes met Hans Wiegel, één van de voorgangers van de heer Jorritsma, in de hoofdrol.

Het nieuwbouwgedeelte van Van de Leur Banketspecialiteiten bv betreft een uitbreiding van circa 2500 m² en is begin vorig jaar in gebruik geno-men. Het nieuwe gedeelte is aan het huidige pand gebouwd en betekent een verdubbeling van de produc-tieoppervlakte. Er is een nieuwe productielijn in gebruik genomen en er is een splinternieuwe, gro-tere invriesinstallatie bij gekomen. Daarnaast is de inpakafdeling fors vergroot en biedt de nieuwbouw extra opslagruimte. Met de uit-breiding anticipeert Van de Leur op een toename van de productie verwachte. ❰

Met het Product van de Maand biedt Van der Pol alle bakkers van Nederland de mogelijkheid om elke

Het storingsbeeld is volledig veranderd in de afgelopen 25 jaar, signaleert Jos Hogervorst. Had je vroeger alleen maar: ‘onderdeel defect-vervangen-storing opgelost’, nu zijn heel veel storingen en hape-ringen eens per week of één keer per nacht. Alleen met veel informa-tie kan de monteur effectief zo’n hapering oplossen. En doordat de

communicatie over storingen nogal eens moeilijk gaan, heeft Hogervorst Bakkerijservice een storingsformulier ontwikkeld. Om zo effectief mogelijk de storing op te kunnen lossen, wordt er een aantal belangrijke gegevens gevraagd, waaronder het telefoonnummer van de bakker die de storing heeft geconstateerd. ❰

Hogervorst Bakkerijservice maakt storingsformulier

Aloys Lurvink (52) is bakker in Doetinchem. Hij heeft twintig mensen in vaste dienst. Op druk-ke dagen bakt hij zo’n 750 bro-den. Lurvink: ‘Ik heb een grote bakkerij en een flink magazijn. Het leek mij wel interessant om eens te kijken wat ik voor die ruimtes precies kwijt ben aan verlichting en of dat misschien goedkoper zou kunnen’.

‘In mijn zaak hangen 38 TL-balken, die gemiddeld zo’n tien tot twaalf uur per dag branden. ’s Nachts om 1 uur gaan ze aan, de volgende middag gaan ze weer uit. En dat zes dagen per week. Dat kost me jaarlijks ongeveer 1.800 Euro, alleen aan verlichting’.‘Toen ben ik samen met Essent een rekensom gaan maken om te kijken of dat niet goedkoper zou kunnen. Het vervangen van al mijn TL-instal-laties, inclusief de armaturen, zou erg duur zijn. Een andere optie was het installeren van een nieuw soort hoogfrequente TL-balk, die met een

speciale besparingsadapter in de bestaande armaturen past. Die zou wel 40 procent zuiniger zijn dan de ouderwetse TL-balk’.

Rustig licht‘Ik wilde het licht natuurlijk wel van tevoren even zien, dus we hebben als proef één balk opgehangen. Die gaf inderdaad een mooi helder wit licht. Rustiger dan de oude. Een set met zo’n zuinige TL-balk inclusief adapter kost 31 Euro en als je ze laat installeren, komt het op 35 Euro. Alle lampen in mijn zaak vervangen, kost me dus ruim 1300 Euro’ ‘Omdat ik jaarlijks 40 procent, zeg 700 Euro, op mijn verlichtingskosten bespaar, heb ik die investering dus binnen twee jaar terugverdiend. En dan heb ik nog niet eens meegere-kend dat die nieuwe lampen drie keer zo lang mee gaan als de oude. Voor mij was de beslissing dus snel gemaakt’.‘Dat ik veel minder energie verbruik, is voor mij in eerste instantie een financieel verhaal. Het milieu en al

die duurzaamheidsinitiatieven: dat is gewoon business. Eén grote pop-penkast. Niemand weet precies hoe het klimaat werkt. Voor hetzelfde geld hebben we binnen vijf jaar een ijstijd’.‘Deze nieuwe TL-balken zijn vooral geschikt voor de productieruimtes in de bakkerij en het magazijn, want in de winkel moet je wat warmer en mooier licht hebben. Je producten moeten er goed uitkomen. Dus daar heb ik nog gewoon ouderwetse spots, in verschillende kleuren’‘Ik ben nu bijna 53 en al 27 jaar actief als zelfstandige. De planning is dat mijn zoon in 2013 de zaak over-neemt, dus ik doe de investering ook met het oog op zijn toekomst in het bedrijf. Die nieuwe lampen hebben een levensduur van ongeveer 24.000 branduren, dus met ons gebruik gaan ze zeker zeven jaar mee. Tegen die tijd hoop ik al een paar jaar met pensioen te zijn, maar mijn zoon kan dus nog wel even vooruit.’

Bron: Z24

Bakker Lurvink bespaart 40 procent op verlichtingskosten

3 | | 3

Page 4: Bakery Next 1 2012

Op een ludieke wijze heeft Mercedes-Benz dealer EMA in Venlo de nieuwe Mercedes-Benz B-Klasse door plaatsgenoot Broekmans Patisserie in choco-lade laten inpakken.

Op 29 en 30 november werd door een chocolatier van Broekmans in de showroom van EMA Venlo dit nieuwe model van Mercedes-Benz met chocolade bedekt. Dit was nog

nooit in Limburg en Noord-Brabant vertoond.

Op 6 december kon iedereen naar deze Mercedes-Benz dealer komen om een stukje chocolade van deze auto af te halen en raden hoeveel chocolade Broekmans heeft moeten gebruiken om deze nieuwe B-Klasse in chocolade te verpakken. De hoofdprijs was een weekend rijden met deze Mercedes-Benz. ❰

Broekmans Patisserie pakt Mercedes in met chocolade

‘Het interieur heeft een basic uit-straling en dat geldt ook voor ons product, het is echt, ‘what you see, is what you get’, zoals de Rotterdam-mer in het leven staat: het is wat het is, basta!’, aldus Pieter Soeteman.

Alle meubels zijn verrijdbaar, waar-door men flexibel is als het gaat om buitenverkoop, of als ze een keer de winkel anders willen indelen. Het is allemaal mogelijk. Net als de stad is de bakker, naar zijn eigen zeggen ‘constant in beweging’.

Klootwijk staat al ruim 60 jaar bekend in het Rotterdamse als een

Stoere inrichting voor Klootwijk’s nieuwe vlaggenschipVoor hun filiaal in winkelcentrum ‘Carnisse Veste’ in Barendrecht heeft Bakkerij Aad Klootwijk gekozen voor een geheel nieuw interi-eur. De broodafdeling van dit filiaal is op een eigenwijze en eigen-tijdse manier ingericht met een éénlaags presentatie, die gemakke-lijk tot eind van de middag vol oogt. Dit is volgens Pieter Soeteman bevorderend voor de verkoop. De presentatie is gemakkelijk bij te vullen is en zeer onderhoudsvriendelijk. Tevens is het voor de medewerkers een prettige oplossing, want bukken en strekken is verleden tijd, ARBO- technisch verantwoord dus.

‘stoere bakker’. Dat hebben ze ver-taald in de uitstraling van het interi-eur, en dat wordt benadrukt door het logo dat geprint is op de planken. Dat lijkt als een soort brandmerk in het hout te staan. ❰

Spelt kent zijn oorsprong in de vroege middeleeuwen, toen werd deze graansoort al ver-bouwd. Men erkende toen al de geheimen van de spelt. Doordat iedereen steeds meer bewust met voeding omgaat, blijken steeds meer consumenten geïn-teresseerd te zijn in producten, gemaakt van zuivere en streek-eigen spelt. Die bewustwording vertaalt zich in een groeiende vraag naar speltproducten, zoals speltbrood en speltvlaai, waar-mee bakkers zich kunnen onder-scheiden. De telersvereniging ‘Kollenberger Spelt’ ondersteunt bakkers met voorlichting en promotie.

Spelt is een zogenoemd stevig en robuust oergraan en heeft een pittig aroma. Ruim 5.000 jaar geleden

werd het naar Europa overgebracht, waarna de Romeinen het in Limburg introduceerden. Tot in de Middel-eeuwen was spelt wijdverbreid, maar werd daarna ‘verdreven’ door andere tarwesoorten, die hogere opbreng-sten opleverden en een gemakkelij-kere verwerkingsgraad hadden. De spelt verdween van het toneel, maar is nu bezig aan een come back.Meer dan andere soorten is spelt-graan erg gevoelig voor het weer. Bij de oogst moet de korrel namelijk goed droog zijn, want als de korrel bij het malen ook nog maar ietsje vochtig is, heeft de bakker daar uiteindelijk last van, het deeg wordt dan namelijk ook te snel te nat. In tegenstelling tot tarwe bevinden de vitale voedingsstoffen in spelt zich in de binnenste kern van de speltkorrel. Bij spelt blijven deze voedingsstoffen tijdens het maalproces behouden,

omdat de graankorrel verpakt is in drie zogenaamde kolfjes

Duurzaam en gezondSpelt heeft volgens de telers een beter eiwitgehalte en bevat meer vitamine B1, aminozuren, vitaminen en essentiële vetzuren dan tarwe. De gezonde ingrediënten zorgen voor een unieke smaakbeleving. Spelt kan tevens een rol spelen bij het voorko-men en verminderen van een aantal gezondheidsproblemen Naast het bieden van gezondheidsvoordelen, is spelt ook een duurzaam graan. Zo is spelt goed bestand tegen invloeden van buitenaf en zijn er dus minder gewasbeschermingsmiddelen nodig bij de teelt. Spelt wordt verder vooral regionaal verwerkt en dat betekent dat er weinig transport nodig is, wat ook weer gunstig is voor de CO2 uitstoot.

Telersvereniging ondersteunt bakkersVanwege het verantwoord onder-nemen en het in stand houden van de regionale voedselketen hebben zes Limburgse akkerbouwers enkele jaren geleden de ‘Coöperatieve Telersvereniging Kollenberger Spelt’ opgericht. Een samenwerkings-verband om het destijds nagenoeg verdwenen Kollenberger Spelt met zijn unieke kwaliteiten onder de aandacht te brengen. Huub Die-deren, een van de initiatiefnemers: ‘Juist vanwege zijn eigenschappen en sterk regionale karakter bedach-ten we dat Kollenberger Spelt wel eens goed zou kunnen concurreren met de meer gangbare granen zoals bijvoorbeeld tarwe’. De coöperatie staat inmiddels aan de basis van een succesvolle regionale keten waarin

naast de akkerbouwers Huijts (Voe-rendaal), Roebroek (Beek), Vogels (Schinnen), Willems (Valkenburg) en Diederen (Geleen) ook de Mechelse Commandeursmolen en de groot-handels Rob Peters en Bakeplus zijn verbonden, die samen 80% van de Limburgse bakkers bedienen. Diederen: ‘Met een rotsvast vertrou-wen in dit mooie en tegelijkertijd innovatieve Oergraan zijn we met vijftig hectare gestart. We zijn sterk afhankelijk van de bakker, die een bewuste keuze moet maken om met Kollenberger Spelt te werken. We ondersteunen bakkers graag in die keuze door het geven van goede voorlichting en door collectieve pro-motie. Spelt is niet alleen voor ons, maar ook voor de bakker een manier om onderscheidend en verantwoord bezig te zijn. Steeds meer bakkers raken daarvan overtuigd’. ❰

KOLLENBERGER SPELTKollenberger Spelt dankt zijn naam aan de Sittardse locatie waar het aanvanke-lijk werd geteeld. Het wordt ingezaaid in oktober, november en groeit nog voor de winter uit tot een plantje met drie tot vier blaadjes. In het voorjaar, als het kwik boven de vijf graden uitstijgt, groeit het weer verder. Rond augustus is de plant volgroeid en klaar voor de oogst. In tegenstelling tot andere graansoorten kan men Spelt na het oogsten niet meteen tot meel worden gemalen. Eerst moeten de kroonkafjes die de korrel zorgvuldig beschermd hebben eraf gepeld worden. Daarna kan de molenaar aan de slag. De kafjes worden gebruikt als strooisel in stallen, Zo gaat het niet verloren.

Spelt biedt bakkers onderscheid

De herontdekkingvan het oergraan

Beko start met ijsverpakkingenDe verkoop van ijs biedt voor bakkers extra omzetkansen. Beko Verpakkingen gaat zich naast verpakkingen voor de ambachtelijke en industri-ele brood- en banketbak-kerij daarom ook richten op ijsverpakkingen. Op de vakbeurs IJsVak 2012 op 6 en 7 februari in de Fabrique in Utrecht, zullen de PP IJs-bekers, kartonnen IJsbekers, IJslepels, koeldraagtassen en premium kwaliteitsservetten worden gepresenteerd. ❰

4 |

Beedigd Makelaar OG en gecertificeerd TaxateurLijsterbeslaan 8, 3831 XK LeusdenT 31(0)33 432 35 52, F 31(0)84 836 63 [email protected]

Ter Overname Broodbanket filiaal gelegen aan groot win-kelcentrum in een plaats van de regiO rOTTerdam, tevens zijn hier diversen mogelijkheden aanwezig, o.a. kleinschalige productie of het starten van een koffiecorner waar zeker behoefte aan is in dit centrum.Uiteraard zijn hier tal van bekende landelijke filiaalketens aanwezig, bel ons gerust voor uitgebreide informatie.

Ter Overname hartje amsTerdam broodbanketbak-kerij annex croissanterie, hier is tevens zondagopenstelling mogelijk, ruime mogelijkheden om huidig omzetniveau naar boven bij te stellen zijn hier vol-op aanwezig, mede gelet op het groot aantal toeristen wat dage-lijks op deze locatie aanwezig is. Inventaris verkeert in goede staat van onderhoud, deze bakkerij is te koop ivm. veranderde ambitie huidige eigenaar. Bel ons gerust voor meer informatie

Bezoek ook onze site: 3Wmakelaars.nl

Een vertrouwde naam en snelle service

Ter Overname broodbanket filiaal gelegen op de kop van winkelcentrum in grote plaats in het OOsTen van heT land. Gehele inventaris verkeert in goe-de staat van onderhoud, het gehe-le centrum krijgt een Up Grading waarbij het filiaal pal tegenover de in/uitgang van de supermarkt komt te liggen. In dit centrum zijn tal van landelijk bekende filiaal-ketens vertegenwoordigd. Vlotte overname prijs, bel gerust voor aanvullende informatie.

Te KOOp toonaangevende brood banketbakkerij in dichtbevolkte woonwijk op CuraçaO. Hui-dig omzet niveau bedraagt thans ca. € 25.000,-- per week en kan zeker nog naar hoger peil worden gebracht, vraag onze uitgebreide brochure aan.Wij kunnen voor u de financie-ring hier vanuit Nederland in orde laten brengen .

Overweegt u om over te gaan tot verkoop van uw onderneming? Bel ons voor een vrijblijvend gra-tis gesprek.Ook voor al uw taxaties bent u bij ons aan het juiste adres.

Wegens recente verkopen in opdracht te koop en/of te huur gevraagd: BAKKERIJEN in het gehele land. Bel gerust voor een informatief gesprek, wij hebben serieuze gegadigden in het ge-hele land.

in verKOOp

Page 5: Bakery Next 1 2012

| 5

MAKOMBI.NLwaterkoelers & doseerapparaten

T 0413 29 29 03F 0413 22 84 45

[email protected]

Ex Ex

- ADVERTENTIES -Handige tip van Zeelandia

Verwerk uw restant Oliebollenmixop een winstgevende manierHet is knap vervelend als je na de feestdagen of een evenement blijft zitten met producten en grond-stoffen, waar je (voorlopig) niets meer mee kunt. Oliebollenmix lijkt hier ook toe te behoren, maar dat is niet zo. Zeelandia heeft namelijk een aantal recepten ontwikkeld, waarmee u op een winstgevende manier uw restant Oliebollenmix kunt verwerken. Dat zijn de hartige toast, sloffen en doppen. Recept, vulling en decoratie zijn voor deze drie producten gelijk aan elkaar, slechts de werkwijze verschilt.

Werkwijze Hartige ToastMeng de ingrediënten van de decoratie tot een kruidenmix.Spuit een langwerpige pie-plate (30 x 8 cm) in met Carlex.Bestrooi de bodem van de pie-plate met ca. 20 gram kruidenmix.Van alle grondstoffen een beslag maken.In de planeetmenger 7 minuten draaien met de vlindergard in de 2e versnelling.De vulling direct door het beslag mengen.Beslagtemperatuur 27°C.Spuit met een spuitzak (zonder spuitmond) 400 gram beslag in de pie-plates met kruidenmix.Narijs 20 minuten.Bakken met iets stoom.Oventemperatuur 240°C.Baktijd 20 minuten.Na voldoende afkoeling in plakjes snijden van ca. 3 cm.Nadrogen in een oven van 140°C.Droogtijd ca. 30 minuten.Uitkomst ca. 500 stuks

Werkwijze Hartige DoppenMeng de ingrediënten van de decoratie tot een kruidenmix.Spuit de flexipan mat (3051) in met Carlex.Bestrooi de bodem met ca. 3,5 gram kruidenmix.Van alle grondstoffen een beslag maken.In de planeetmenger 7 minuten draaien met de vlindergard in de 2e versnelling.De vulling direct door het beslag mengen.Beslagtemperatuur 27°C.Spuit met een spuitzak (zonder spuitmond) 65 gram beslag in de flexipan mat met kruidenmix.Narijs 20 minuten.Bakken met iets stoom.Oventemperatuur 240°C.Baktijd 15 minuten.Uitkomst 313 stuks

Werkwijze Hartige SloffenMeng de ingrediënten van de decoratie tot een kruidenmix.Spuit een langwerpige pie-plate (30 x 8 cm) in met Carlex.Bestrooi de bodem van de pie-plate met ca. 20 gram kruidenmix.Van alle grondstoffen een beslag maken.In de planeetmenger 7 minuten draaien met de vlindergard in de 2e versnelling.De vulling direct door het beslag mengen.Beslagtemperatuur 27°C.Spuit met een spuitzak (zonder spuitmond) 400 gram beslag in de pie-plates met kruidenmix.Narijs 20 minuten.Bakken met iets stoom.Oventemperatuur 240°C.Baktijd 20 minuten.Uitkomst 51 stuks

Recept10000 g Pan. Oliebol (*)700 g gist7200 g water1000 g olijfolie (**)

Vulling750 g fetakaas (blokjes)750 g zwarte olijven (gesne-den)

Decoratie700 g geraspte kaas110 g Blauwmaanzaad220 g Sesamzaad45 g kummel25 g zeezout15 g paprikapoeder5 g peper

* Pan. Oliebol bevat zout!** In verband met het s.g. de olie altijd wegen.

Van 3 tot en met 7 maart vinden in het Expositiecomplex Paris-Nord Villepinte in Frankrijk de Europain en Intersuc plaats, de internationale vakbeurs voor brood, banket, ijs, chocolade en suikerwerk. Daar zal een uitge-breid aanbod apparatuur, mate-rialen en ingrediënten te zien zijn en er vinden tal van demon-straties plaats in diverse stands. Verder worden er internationale innovatiewedstrijden gehouden, waarbij de meest opvallende innovaties in de schijnwerpers komen te staan. Tenslotte vindt er beloning van jong talent plaats. De aankomende editie van Europain & Intersuc omarmt alle beroepen uit deze sector, met elk zijn eigen specifieke kenmerken.

Uitgebreid actueel aanbod De Europain 2012 biedt profes-sionals in de bakkerij de kans hun aanbod te vernieuwen, zodat zij beter kunnen reageren op de nieuwe eisen van klanten en veranderingen in het consumptiepatroon en dus om hun bedrijf en omzet te ontwik-kelen. De beurs presenteert een zeer uitgebreid aanbod van apparatuur en materieel voor bakkerijen, labo-ratoria en keukens, winkelinrichting, grondstoffen, ingrediënten en voe-dingsmiddelen, geschikt voor zowel de ambachtelijke als de industriële

bakkerij, en chocolade- en suiker-werken. Al deze noviteiten stellen hen in staat zich te ontwikkelen en zelf te anticiperen op de grote veran-deringen binnen het beroep.

InspiratiebronIn 2012 zullen de Europain en de Intersuc meer dan ooit een bron van inspiratie vormen voor alle betrokkenen uit de bakkerssector. In het hart van de Cube, de nieuwe beursruimte van 4000 m², worden

prestigieuze wedstrijden en demon-straties georganiseerd: de Coupe du Monde de la Boulangerie (Wereld-beker Bakkerij), waar 36 kandidaten uit 12 landen de strijd met elkaar aangaan, en de Wereldbeker voor Suikerkunstwerken met teams uit 12 landen. Tenslotte concurreren 8 Europese teams in het kader van de Internationale Culinary Cup.In deze unieke sfeer, onthullen ‘s werelds meest getalenteerde bakkers-patissiers al hun vaardighe-

den aan het publiek. Een belangrijke inspiratiebron voor professionals. ❰

Europain & Intersuc: brood en banket in al zijn vormen

Bijzonder hoogleraar Rob Holland pakt ongezond eetgedrag aan

Veel ongezond eetgedrag is automatisch en min of meer onbewust. We eten zonder al te veel nadenken een (extra)

zak chips leeg, scheppen nog eens op, terwijl we eigenlijk al genoeg hebben gegeten. Hoe dit gedrag ontstaat en wat we eraan kunnen doen, dat gaat Rob Holland de komende jaren onderzoeken in een bijzondere leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam. De leer-stoel wordt gefinancierd door het Leerstoelen- en Wetenschapsfonds van het Voedingscentrum.

Naast zijn aanstelling als hoogleraar aan de UvA blijft de heer Holland wer-ken als universitair hoofddocent op de afdeling Sociale en Cultuur Psycho-logie van de Radboud Universiteit in Nijmegen. ❰

Bron: Het Voedingscentrum

Page 6: Bakery Next 1 2012

6 |

www.bouwer-officier.nlRijndijk 139

Hazerswoude-RijndijkTelefoon (071) 34 19 000

Fax (071) 34 12 716

Ook in 2012!

Inkoop: trucje of strategisch instrument?Weinig vakgebieden hebben de afgelopen jaren zo’n ontwik-keling doorgemaakt als het inkoopvak. Waar begin jaren ’90 van de vorige eeuw inkoop vooral nog gezien werd als een veredelde bestelfunctie of het loket wat nog even iets over de prijs wilde roepen als al het andere al gezegd was, zie je nu op verschillende universiteiten en hogescholen in het land leer-stoelen op Inkoopgebied.

De redenen hiervoor zijn divers. Enerzijds is er top-down vanuit grote bedrijven de oodzaak erkend om inkoop als professie serieuzer te gaan nemen. Dit heeft ertoe geleid dat inkoop sinds begin 2000 steeds vaker op directieniveau vertegenwoordigd is. Daarnaast ontstond de nood-zaak om meer belang aan inkoop te hechten in economisch zwaardere tijden waar het niet meer vanzelfsprekend is dat de bijdrage aan het resultaat alleen maar aan de verkoopkant gerealiseerd kan worden. Integendeel. Ook de beroepsvereniging, Nevi, heeft een belangrijke bijdrage geleverd, onder meer door opleidingen tot standaard te ver-heffen en steeds beter te maken. Het ontstaan van inkoopcombinaties was een logisch gevolg van het bovenstaande. Op het moment dat het vak zich ontwikkelde, werd de behoefte aan goede inkopers met een lange termijn visie groter. Aan de bovenkant van de markt opereren professionele inkopers die in sommige gevallen meer kennis hebben van producten en markten dan hun leveranciers. Aan de onderkant in de keten groepeerden grote marktpartijen zich tot nog grotere organisaties. De individuele onder-nemer met een productielocatie waar geproduceerd en verkocht moet worden kan de inkoop er dan niet ‘even bij doen’. Volumevergroting, kennis van de markten, juiste moment van kopen kunnen inschatten, wordt gemakkelijker door bedrijven bij elkaar te brengen. Deze ontwikkeling stopt niet meer. Markten zijn volatieler dan ooit en die schommelingen verdwijnen niet meer maar worden alleen maar heftiger en nog minder voorspelbaar. Het kiezen van de goede, of juist de verkeerde momenten om te kopen kan het verschil betekenen tus-sen wel of geen marge, of op zijn minst voorsprong dan wel achter-stand oplopen op de concurrentie. Het antwoord op de titel van dit stuk ligt nu voorhanden. Inkoop is zeker geen trucje en wordt door een steeds bredere groep personen op wetenschappelijke manier benaderd. Maar bovenal is het een combinatie van vaardigheden, bezit en gebruik van de juiste kennis en systemen, maken van de juiste analyse en kunnen inschatten van de machtsbalans en wederzijdse belangen. We kijken uit naar een mooi nieuw inkoopjaar en wensen alle lezers van Bakery Next een gezond, gelukkig en succesvol 2012. ❰

Erik MolenschotInbak – All-into Food

Inbak B.V. is een onafhankelijke inkooporganisatie voor producenten uit de (vers)foodindustrie. Inbak volgt de marktontwikkelingen, signaleert trends en inventariseert wensen en behoeften van klanten. Onze inkopers maken het verschil voor hun klanten door kennis van het inkoopproces te combineren met kennis van de markt, het product, de trends en het productieproces.

Voor meer informatie zie www.inbak.nl of bel met 085-2100172

Berichten Van de inkoopmarkt

Jeroen de Vries, eigenaar van Bakker Bart Hoog Catharijne in Utrecht, blijft investeren in groei- en vers strategieën. Onlangs heeft hij een nieuwe oven in zijn winkel laten plaat-sen, de Cube air 625 met rijskast van MIWE.

Jeroen heeft primair vanuit consu-mentenoogpunt gekozen voor deze capaciteitsvergroting. ‘Deze oven draagt bij aan de versbeleving van de consument’, aldus Jeroen. ‘Ik heb nu de mogelijkheid om de charges meer over de dag te verspreiden, waardoor ik naast ovenverse broodjes ook de hele dag een lekker geurende winkel heb.’ Hij merkt namelijk al jaren dat naast prijs ook kwaliteit en versbe-leving zeer belangrijke aspecten zijn die meetellen bij de afweging om over te gaan tot een aankoop. Bijkomend voordeel van de aanschaf van deze nieuwe oven is een beter beheersbare derving. ‘Ik merk nu al dat ik minder derving heb doordat ik gedurende de gehele dag mijn productaanbod beter kan beheren’ geeft Jeroen aan.Ook biedt deze oven een aantal, voor de consument minder zicht-bare, voordelen. Zo zijn de ovens van MIWE door de jaren heen steeds energiezuiniger geworden. Jeroen geeft aan dat een moderne onderne-ming maatschappelijk verantwoord dient te ondernemen. Daarnaast vindt hij het voordeel in energiekos-

Bakker Bart Hoog Catharijne investeert in nieuwe oven

ten een leuke bijkomstigheid.Naast deze voordelen is er voor Jeroen persoonlijk nog een ander groot voordeel, door de capaciteits-

vergroting kan hij later in de och-tend starten met bakken waardoor hij de extra tijd kan gebruiken voor andere belangrijke zaken. ❰

Het Nederlands Bakkerij-museum in Hattem heeft een nieuwe hypermoderne bakkerij in gebruik genomen. De visie hierachter ontstond enkele jaren geleden, geïnspireerd door het Textielmuseum dat moderne weefmachines integreerde in een historische omgeving. ‘Steeds meer bezoekers vragen namelijk ook naar de werking van een moderne bakkerij’, aldus muse-umdirecteur Jan-Erik Barendsen op 17 december tijdens de offici-ele in gebruik name.

Barendsen vervolgt: ‘Dat kunnen we nu laten zien. Dit geeft moge-lijkheden om nieuwe workshops te ontwikkelen. En 2012 gaan we

gebruiken om tot een eigen, histo-risch brood- en banketassortiment te komen. En wie weet, kunnen we ooit nog wel de bakkerij van de toekomst laten zien.’

Harry Leijten, hoofdredacteur van Bakkerswereld, verrichtte de officiële openingshandeling, Leijten sprak over de waarde van het museum voor de bakkerijbranche. ‘In dit museum wordt niet alleen het cultu-reel erfgoed van de bakkerij bewaard en getoond aan publiek. Ook de activiteiten die het museum de laatste periode heeft ontwikkeld, zijn van grote toegevoegde waarde voor de branche’. Zo is er de Bakkerijwiki die op dit moment wordt afgerond, waarmee het museum haar docu-

mentatiecentrum digitaal beschik-baar stelt voor de branche.

Barendsen: ‘Zo’n project kost natuurlijk erg veel geld. Dat is alleen maar mogelijk met de steun van derden. Zo heeft Beko Techniek ons een forse korting gegeven op de apparatuur, sponsort Koopmans ons biologische meel en levert AB Mauri ons gratis de koningsgist. Ook hebben we een bijdrage ontvangen van Stichting Sociaal Fonds Bakkers-bedrijf en het Weerstandsfonds der Nederlandse Bakkerij. En uiteraard proberen we bij dit soort projecten altijd samen te werken met lokale bouwbedrijven.❰

Bakkerijmuseum neemt moderne bakkerij in gebruik

Page 7: Bakery Next 1 2012

| 7

Laurien Flohil Account Manager Sonneveld

Per 1 november jl. is het verkoopteam van Son-neveld Group B.V. uitgebreid met Laurien Flohil als nieuwe Account Manager. In deze functie is zij verantwoordelijk voor de regio West-Nederland en heeft ze hoofdzakelijk de grotere ambachtelijke bakkerijen in haar portefeuille. Laurien rapporteert in deze functie aan de Ver-koopleider Nederland Ambacht, Bart Ebbers.

Laurien heeft een ruime ervaring in de bakkerijsector. Ze is hier al vanaf haar zestiende jaar werkzaam en is begonnen als bakker. De laatste jaren is zij in diverse commerciële functies actief geweest.Laurien Flohil is telefonisch bereikbaar op 06-20138467 en per email op [email protected]. ❰

Bakkers krijgen te maken met nieuwe regels voor etikettering. Bedrijven krijgen drie jaar de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen. De Nederlandse Brood en Banketbakkers Ondernemers-vereniging (NBOV) heeft alle resultaten en veranderingen op een rijtje gezet.

De afgelopen drie jaar heeft de NBOV samen met de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB), het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) en het Productschap Akker-bouw gewerkt aan het werkbaar houden van de nieuwe regels. Daar-voor zijn praktische oplossingen

Nieuwe regels etikettering bakkerijsector

aangereikt bij de Rijksoverheid en de Europese Com-missie. Er is onder andere stilgestaan bij de definitie van niet-voorverpakte bakkerijproducten, allergenen, stuksaanduiding op de verpakking, anders etiketteren, ingevroren en ontdooide bakkerijproducten, voedings-waardedeclaratie en herkomstetikettering.Er is besloten dat de stuksvermelding op een aantal bakkerijproducten blijft toegestaan. De definitie van niet-voorverpakte bakkerijproducten is gedeeltelijk verruimd. Ambachtelijk geproduceerde voorverpakte producten worden uitgezonderd van de verplichte voedingswaardedeclaratie. Toch is van administratieve lastenverlichting geen sprake. Via de site van de NBOV is de laatste stand van zaken te downloaden. Ook is in een matrix per onderwerp te zien wat de resultaten en veranderingen zijn. In 2012 worden de diverse onderdelen stapsgewijs nader toegelicht. ❰

Juf Mireille van Zuijlen en haar klas stonden wel even gek te kijken toen ze op 30 novem-ber bij het Bakkerijmuseum in Medemblik werden ontvangen met ballonnen en bloemen. De juf was namelijk de miljoenste bezoeker.

Mireille was nog nooit bij De Oude Bakkerij geweest. Ze keek ernaar uit om met haar groep 3/4 van OBS Oeboentoe uit Purmerend naar het museum te komen. ‘We dachten een leuk uitje te hebben met de klas. Maar dit is wel héél leuk!’

Juf Mireille en de andere juf, Sonja Kesting, kregen een boeket en een museumjaarkaart. Voor alle kinderen was er een zak snoep en een vrij-kaartje voor de familie om nog eens te komen. ❰

Bron: Noord-Hollands Dagblad

Juf Mireille miljoenste bezoeker bakkerijmuseum

Nieuwe prijzenoorlog supermarkten‘Onder supermarkten is een nieuwe prijzenoorlog te verwachten. De Neder-landse supers zien hun omzetten onder grote druk staan en zullen er alles aan doen hun marktaandeel vast te houden’. Dit voorspelt retail- en merkendes-kundige Paul Moers van marketingbureau PM.SMS.

Afgelopen jaar zagen de supermarkten hun omzet slechts 2,5 procent hoger uitkomen tot een hoogte van bijna 33 miljard euro. Daarmee maken ze alleen de inflatie nog goed, wat in feite betekent dat de omzet aan het stagneren is. Moers: ‘Dit is een volko-men nieuwe situatie voor supermarkten, die vele jaren van voortdurende groei hebben gekend’. ❰

Bron: ANP

| 7

ebro. Voedselveiligheid. Loggers en voedselthermometers.

074 265 77 88NL

053 80 97 54BE

ebro.

allesondercontrole comallesondercontrole com

1458AdvBakeryNext_EBITLC.indd 1 13-09-11 10:50

WAPEN OVAAL SPECIAAL KOFFERTJE FLORENCE

EENHOORN PADDESTOEL VERREKIJKER ALBÈRT NOOT

GRAND MARNIER SWEET NUT BEN HUR RUMKOGEL

AARDBEI CUBAANSE KUS KONINGSKROON ALBÈRT GLAD

GLOBE PETJE VLIEG CERICETTE STOOMWALS

ZEBRA ACCORDEON FRIESCHE STAARTKLOK LILI

MARASQUIN KAATJE CAFÉ BRASIL SUNNY DAY

MANNON CROQUANT BOUCHÉE POIRE WILLIAM

OVAAL ROYAAL TROPICAL UIL SICILIË SUIKERVRIJ

T 013 - 511 45 45 www.chocolateriealbert.nl

Page 8: Bakery Next 1 2012

8 |

Begin 2011 hebben Bakkerij Service Hagel en Van Asselt & Alferink gezamenlijk de activiteiten van MAFO Food Equipment (v/h Holtkamp) overgenomen en ondergebracht in de gezamenlijke nieuwe onderneming H2A. ‘We hebben met de Slim een fantastische verdeler, maar we misten in ons assorti-ment nog de opboller, een bollenkast en een langmaker’ licht Stef Alferink toe. ‘En nu we zelf produce-ren, kunnen we onze jarenlange praktijkervaring met kwaliteit en gebruiksgemak direct toepassen in onze eigen machines’.

Als eerste is de bollenkast aange-past naar de maatstaven van de moderne Nederlandse bakkerij en uitgerust met een innovatief bedieningspaneel. Het assortiment

Eerste projecten H2A zijn inmiddels opgeleverd

Samenwerking Bakkerij Service Hagel met Van Asselt & Alferink werpt vruchten af

omvat verder een kegelopboller die volgens Alferink tot de beste in de wereld wordt gerekend. Daarnaast produceert H2A in de fabriek in Coevorden onder andere broodsnij-

machines (waaronder een tafelmo-del), kleinbroodsnijmachines en (compact) opmakers. ‘De moderne kwaliteitsbakker gebruikt topma-chines en wil daarover geen zorgen

hebben en vertrouwt erop dat al zijn medewerkers die machines kunnen bedienen. Dat is het uitgangspunt waaraan we geen concessies doen’, gaat Stef Alferink verder. ‘We hebben nu een ijzersterke combinatie en een flexibel slagvaardig service- en productiebedrijf. Sinds onze opstart verkopen we boven verwachting veel bollenkasten en kegelopbollers die naar volle tevredenheid gebruikt worden. Ook Belgische, Duitse en Engelse bakkers weten H2A inmid-dels te vinden’.

Naast het HEIN oven- en machine-assortiment zullen tijdens de Bakke-rijDagen ook de producten van H2A Nederlandse Bakkerijmachines op de stand van Van Asselt & Alferink getoond worden. ❰

Hogervorst BakkerijserviceBoezemweg 23-a PijnackerTel.: 015-3697583 Fax: 015-3699598www.bakkerijovens.com• OVENS • RIJSKASTEN • SERVICE

Beschikbaar: 400 stuks, als nieuwgereinigde ovenwagens met nieuwe ofgebruikte Colson kogellagerwielen.Voor o.a. Becker, W.P., Bongard,FN Aerotherm, etc.

24 uurs Vapac service,alle onderdelen op voorraad.Ook verzending stoomcilinders en onderdelen per post.Mail uw bestelling [email protected]

1000-21-0000-6818 NBOV 2011 kleur: fc

Willemsen Isolatiebouw B.V.Sophialaan 6

3542 AR UtrechtT (030) 241 01 26F (030) 241 41 29

www.willemseniso.nl

Willemsen Isolatiebouw B.V. Sophialaan 63542 AR UtrechtT (030) 241 01 26F (030) 241 41 29E [email protected] www.willemseniso.nl

Op al onze aanbiedingen van goederen en dien-sten en op alle met ons te sluiten overeenkomsten zijn uitsluitend van toepassing onze algemene verkoop-, leverings- en betalingsvoorwaarden, gedeponeerd ter griffi e van de Arrondissements-rechtbank te Utrecht op 8 juli 1988, onder akte-nummer 411/88. Op schriftelijke aanvraag wordt een exemplaar toegezonden.

• KOEL- EN VRIESHUIZEN• INVRIESTUNNELS• BEDRIJFSRUIMTES• KOEL- EN VRIESDEUREN• BRANDWANDEN EN -DEUREN

WILLEMSEN • KOEL- EN VRIESBOUW

Briefpapier.indd 1 01-12-2008 11:58:50

• KOEL- EN VRIESHUIZEN• INVRIESTUNNELS• BEDRIJFSRUIMTES• KOEL- EN VRIESDEUREN• BRANDWANDEN EN -DEUREN

1_2_liSp_fc_A.indd 1 05-01-11 13:44

mincedveal… smaakmakers van...gehakt

www.mincedveal.nl T.020 - 632 41 85

[email protected]

i

HOLLAND3369E.G.

HACCPGecertificeerd

Page 9: Bakery Next 1 2012

| 9

De Carpigiani Gelato University heeft als doel om de cultuur, pas-sie en kennis van ijssalons over

de hele wereld te verbeteren en om het publiek deze beleving, het plezier en de smaak van echt

ambachtelijk Italiaans ijs bij te brengen. Carpigiani streeft ernaar om alle ondernemers en enthou-siaste patissiers die zich willen verdiepen in het bereiden en verkopen van ambachtelijk Ita-liaans ijs, te assisteren en kennis hierover met hen te delen. ❰

Steeds meer bedrijven gebruiken een groter deel van hun beschik-bare budget om Social Media in te zetten. Dit kan zijn Twitter, Face-book, Hyves en dergelijke. Andere zijn van plan deze promotiemid-delen in te zetten. De afgelopen twee jaar is het gebruik van Social Media enorm gegroeid. Iedereen wil op de een of andere manier hieraan meedoen. Echter hoe ver-taalt de tijd en energie die u in Social Media steekt zich nou in concrete omzet? Uiteindelijk gaat het daar natuurlijk wel om!Bedrijven en instellingen zul-len het komende jaar het meest investeren in het méten van het gebruik van Social Media. Diverse bronnen geven deze trend aan. Hier vlak onder staat het meten van e-mailcampagnes en van de bezoeken op de websites. Eerst werd er veel geld gestoken in het daadwerkelijk gebruik van Social media. Nu raakt men meer geïn-teresseerd wat Social Media nu daadwerkelijk oplevert.Voor alles wat een ondernemer doet op het internetgebied geldt dat het een doel moet dienen. Elk uur dat een organisatie besteedt aan Social Media, moet ergens terugverdiend worden. Anders kost het alleen maar tijd (=geld). Voor het gebruik van Social Media moet je daarom doelstellingen formuleren. In grote lijnen komen hierbij drie aspecten aan de orde:1. Opbrengsten: wat levert het mij

op in keiharde Euro’s?2. Kosten: welke kosten zijn aan

het gebruik van Social Media verbonden?

3. Klanttevredenheid: levert de inzet van Social Media ook (meer) tevreden klanten op?

Om deze aspecten te kunnen meten, moet u zogenaamde ‘Key Performance Indicatoren’ (KPI’s) opstellen. Dit zijn doelstellingen opgedeeld in hapklare kleinere meetbare(!) stukken, waardoor u snel en goed inzicht krijgt of uw doelstellingen ook werkelijk behaald worden. Maandelijks, of soms nog vaker, krijgt u als ondernemer al een overzicht van het financiële func-tioneren van uw bedrijf. Waarom dan niet een overzicht hoe u pres-

teert in het internet domein of in Social Media? Als klantgerichte ondernemer zou ik naast de finan-ciële informatie ook willen weten hoe de mensen (op het internet) over mijn bedrijf denken. Regel-matig een beknopt overzicht met daarin de stand van zaken per KPI en de doelstellingen; zijn de kos-ten nog onder de gestelde grens? Is de klanttevredenheid gestegen naar het gestelde niveau? Zorgt het gebruik van Social Media ook voor meer omzet? Dat zou ik als ondernemer willen weten! Als een bepaald product niet ver-koopt, zelfs wanneer er veel tijd in is gestoken, wordt dit product geschrapt. Waarom zou je dat dan met internet en Social Media anders doen?Voordat u begint met het gebruik van Social Media, adviseer ik u om eerst te beginnen met luiste-ren naar wat er op internet over uw bedrijf, uw producten enzovoorts wordt gezegd. Daarna moet al deze informatie die is verzameld wor-den geanalyseerd. Het is namelijk handig te weten welke personen of weblogs het meest invloedrijk zijn op je marktgebied. Welke heb-ben een positieve invloedssfeer en welke laten zich negatief uit over uw producten of service (bijvoor-beeld na een vervelende ervaring jaren geleden). Na het analyseren weet je precies waar je staat en kan je actief mee gaan doen (het zogenaamde ‘engaging’).Dit laatste zal ik een volgende keer verder uitwerken voor u. Ik hoor daarom graag uw ervaringen, ver-zoeken en vragen wat betreft het internet en alle aspecten hiervan. ❰

Frederik Jan van der MeulenInternet Marketing specialist en adviseur.

internet

Social Media: kostenpost of inkomstenbron?U kent het vast wel: op een verloren moment lekker bladeren

in een fotoboek of struinen in een schoenendoos met foto’s. De ene keer hebben deze foto’s een speciale betekenis, of zit er een verhaal achter, de andere keer zijn het gewoon leuke plaatjes uit vervlogen tijden om bij weg te dromen. Deze keer ziet u enkele foto’s van Mirjam Schultz, Belle’s Brood Banket en ChocolaterieWilhelminalaan 65, Alphen aan den Rijn

Uit de oude doos

Zo werd het brood rondgebracht door over-over-grootmoeder Schultz rond 1940.

De oude brood- en banketbak-kerij Schultz rond 1900, bekend van de siroop-wafels Later verbasterd tot stroop-wafels.

Wilt u ook eens een of meer leuke foto’s tonen aan uw branchegenoten, stuur ze dan naar [email protected] Liefst voorzien van het ‘verhaal’ erachter. ❰

Met Datapaq procesregistratie biedt Gullimex een complete HACCP-oplossing voor het ovenproces. Temperatuurloggers en isolatieboxen van Datapaq zijn gebouwd voor continu gebruik onder extreme tempe-ratuurcondities en veeleisende omstandigheden. Al meer dan 15 jaar zet Gullimex deze produc-ten in. Vooral in de bakkerij- en voedingssector waar wordt (voor)gebakken, gestoomd, gefrituurd, gedroogd, gerookt, geroosterd, ingevroren, gesteri-liseerd of gepasteuriseerd.

Datapaq biedt een ruim assorti-ment isolatieboxen, ontworpen voor uiteenlopende oventypes, processen en omgevingscondities. Van een box die 7 minuten bescherming biedt bij 600°C tot een box die 20 uur houdt

Gullimex gaat Datapaq producten intensiever promoten

bij 800°C in een continuproces.De Datapaq-systemen bieden volgens Gullimex zeer betrouwbare en nauwkeurige in-procesprofielen van zowel product als oven. Ze zijn een-

voudig in gebruik, want een meting is door de speciale voelers snel op te zetten en uit te voeren. De geavan-ceerde software biedt de gebruiker vele analysemogelijkheden. ❰

Grote landelijke bestelling voor DigiVlaai

DigiVlaai, dé webshop exclusief voor ambachtelijke bakkers, heeft een grote landelijke bestelling van ruim 450 vlaaien mogen verzorgen. Een marktonderzoeksbureau besloot een groep respondenten te bedanken door hen met een lekkere vlaai te verrassen. Veel bakkers verspreid over het hele land hebben vervolgens met uiterste zorg de vlaaien bezorgd.

De opdrachtgever koos voor DigiVlaai aan de hand van een smaaktest. De kwaliteit van de ambachtelijke bakker heeft de doorslag gegeven en daar mag, volgens DigiVlaai de branche erg trots op zijn!. ❰

Dagelijks workshops van diverse ijsmeesters

Carpigiani Gelato University aanwezig tijdens Bakkerij DagenOok de Carpigiani Gelato University zal prominent aanwezig zijn tijdens de aankomende Bakkerij Dagen in Amsterdam RAI. Diverse maestro’s, ijsmeesters van Carpigiani, presenteren dage-lijks verschillende workshops van 40 minuten, gevolgd door anderhalf uur ‘hands on’ zelf ijs maken met het publiek.

Ik geef advies en trainingen op het gebied van Online Marketing, Mobiele Marketing, E-business en Social Media.U kunt mij bereiken via email ([email protected]) en telefonisch op 06-41817663Of bezoek mijn website: www.frederikjan.nl

Page 10: Bakery Next 1 2012

10 |

Door een netto belastingvoordeel van tien procent vangt de onderne-mer geld terug voor investeringen in bedrijfsmiddelen en exploitatiekos-ten. De enige harde eis tot nu toe is dat de externe kosten aantoonbaar zijn ingezet voor speur- en ontwik-kelingswerk.

OndernemerEnige voorzichtigheid is wel aan te raden. Hoewel er breed is aange-kondigd dat de regeling er komt en

deze beslist vanaf 1 januari 2012 van kracht is, moet de nieuwsgierige ondernemer het nu nog stellen met een voorlopig wetsontwerp. De definitieve kaders van de regeling moeten nog worden vastgesteld en dus valt nu nog niet exact te zeggen welke bedrijfsmiddelen voor aftrek in aanmerking komen. Even-min is helemaal duidelijk hoe de exploitatiekosten moeten worden geïnterpreteerd. Maar ondanks de onzekerheden en bezuinigingen is

het wél duidelijk dat het kabinet de innovatiekracht van ondernemers belangrijk genoeg vindt om er de komende jaren flink voor in de buidel te tasten. Het budget voor 2012 is voorlopig vastgesteld op 250

miljoen euro en het plan is vanaf 2014 jaarlijks structureel 500 miljoen euro voor de uitvoer van de regeling uit te trekken.

Netto belastingvoordeel De RDA is bedoeld voor onderne-mers die investeren in de ontwik-keling van nieuwe producten of diensten en mag worden toegepast naast de bekende Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO), waarmee een deel van de loonkosten besteed aan R&D-werk wordt vergoed. Met de RDA kun-nen investeringen in onder andere huur van apparatuur, aanschaf van materialen en investeringen in een laboratorium fiscaal worden

afgetrokken. Het percentage van de extra aftrek voor 2012 is in het wetsontwerp vastgesteld op 40 procent. Dit levert in de vennoot-schapsbelasting – bij een tarief van 25 procent - een netto voordeel op van 10 procent. Ook ondernemers die inkomstenbelasting betalen krijgen belastingkorting. De hoogte hangt af van het belastingtarief dat de ondernemer betaalt.

WBSOWanneer de definitieve regeling wordt gepresenteerd, is nog niet bekend. Buiten de wetenschap dat de bedrijfsmiddelen en exploitatie-kosten onderdeel moeten zijn van R&D-projecten, is er een aantal voorwaarden bekend gemaakt waaraan een RDA-aanvraag straks moet voldoen. Zo moet het schriftelijke verzoek om in aanmerking te komen voor de RDA worden ingediend bij Agentschap NL. Hiervoor gaan ongetwijfeld, net als bij de WBSO, termijnen gelden, maar de details daarover zijn nog niet gepubliceerd. Agentschap NL stelt de hoogte vast van de relevante kosten en investeringen die voor de RDA in aanmerking komen: dit wordt de RDA-grondslag. Over deze grondslag wordt het aftrekper-centage losgelaten. Het bedrag op die RDA-beschikking is aftrek-baar van de fiscale winst op de datum van dagtekening. Tegen een RDA-beschikking kan net als bij bijvoorbeeld de WBSO-beschikking, bezwaar worden ingesteld. Ook zal de ondernemer net als voor andere stimuleringsregelingen aan bepaalde administratieve eisen moeten voldoen. Vanuit praktisch oogpunt is al aangegeven dat er qua administratieve regeltjes zo veel mogelijk aansluiting wordt gezocht bij de vormgeving, procedures en regels van onder meer de WBSO. ❰

Bron: Sprout

Nieuwe fiscale regeling voor ondernemersTerwijl er in Den Haag wordt gesneden in de subsidiepotten voor ondernemers, komt de overheid wel met een zeer aantrekkelijke fiscale regeling op de proppen die de innoverende ondernemer vanaf 2012 volop kan gaan benutten: de Research & Development Aftrek (RDA).

Peter Rademaker nieuwe verkoopadviseur Beko Bakkerij TechniekPer 1 december is Peter Rade-maker als verkoopadviseur West-Nederland in dienst getre-den. Hij volgt Laurien Flohil op die op 24 oktober Beko Bakkerij Techniek heeft verlaten.

Als ver-koopadvi-seur voor het rayon West-Nederland is Peter Rademaker verantwoor-delijk voor de advise-ring in en verkoop van

bakkerijmachines en (winkel)ovens. Peter Rademaker is geen onbekende in de branche. Voorheen heeft hij o.a. gewerkt bij KOMA Koeltech-nische Industrie te Roermond en Rademaker BV te Culemborg. Peter Rademaker is bereikbaar op num-mer 06-30446209 en per e-mail [email protected]

DOBLA BVGalileïstraat 26 - 1704 SE HeerhugowaardTel.: 072 576 07 77 - Fax: 072 574 60 14Mail: [email protected]

DOBLA is tOOnAAngeVenD prODucent VAn chOcOLADe DecOrAties-, tOppings- , cups en het excLusieVe chef’s cOLLectiOn AssOrtiment

dobla.com

Nieuw:Fluwelen ei

Adv_BakeryNext_Januari.indd 1 27-12-11 16:29

Page 11: Bakery Next 1 2012

| 11

Pomme Termond won daarmee een jaar lang gratis brood van de Bis-schopsmolen en een ‘Rondje boer-molenaar-bakker’ voor 10 personen, mede aangeboden door de Kollen-berger Spelttelers. Maastricht Culi-nair feliciteerde de winnaar met een cadeaubon t.w.v. €50 te besteden bij

een van de aangesloten leden. De beide andere genomineerden, Iona Baggerman, bedenkster van het Kaneel Kerststerretje van Spelt, en Philippe Disse, degene achter het Keersepuuneke, zijn ook in de prijzen gevallen. Ook zij ontvangen ieder een jaar lang gratis brood

en als extra geste van Maastricht Culinair een waardebon t.w.v. € 25. Frank van Eerd van de Bisschops-molen, de initiatiefnemer van deze wedstrijd, licht toe: ‘De producten van de drie kandidaten zijn erg in de smaak gevallen bij zowel onze gasten als bij onze bakkers. We waren aangenaam verrast door de positieve reacties van het publiek en ook zeker de grote betrokkenheid van de drie kandidaten. Vandaar ons besluit om alle drie de kandidaten een jaar lang gratis brood aan te bieden’. ❰

De Bisschopsmolen schreef wedstrijd uit onder haar klanten

Sneeuwballen winnaar van crowd source actieDe Sneeuwbal van Pomme Termond is eind december door het publiek als lekkerste kerstproduct verkozen. Toen ze de kans kreeg om met haar eigen productidee in de winkel te komen, greep ze die kans meteen aan. De sneeuwballen zijn bollen van croissantdeeg met appel-hazelnootvulling en speciaal voor de kerst omringd door een dun laagje witte chocolade.

Brood- en Banketbakkerij Leo Geerts uit Biezenmortel vierde onlangs haar 50 jarig bestaan met als hoogtepunt een drukbe-zochte open dag op 5 november.

De bakkerij is in 1961 gebouwd in Biezenmortel, voorheen een kerk-dorp van Udenhout. Oprichter Leo Geerts (rechts op de foto) moest het 50 jaar geleden opnemen tegen 9 bakkers om zo’n tweeduizend klanten te bedienen.Door er voor te zorgen dat hij steeds de eerste was, wist hij veel klanten aan zich te binden. Het was toen erg hard werken en weken van 90 uur waren eerder regel dan uit-zondering. De nacht van vrijdag op

zaterdag werd vaak overgeslagen. Zaterdagavond als het werk klaar was, had Leo er 36 uur aan een stuk op zitten.‘Daar doen ze nu bijna een hele week over’ merkt Leo droogjes op. Links op de foto zien we de huidige eigenaren Kees en Hélène Evers (dochter van Leo) die de zaak in 1996 overnamen.Het bedrijf is inmiddels uitge-groeid tot een onderneming met 20 medewerk(st)ers. Vele instel-lingen zijn klant en Leo Geerts is lid geworden van Top Bakkers. De naam Leo Geerts blijft voortbestaan, niet alleen uit eerbetoon aan Leo, maar ook omdat Leo een goede naam had op gebied van kwali-

Bakkerij Leo Geerts bestaat 50 jaarteit. De ‘handtekening’ van Leo is daarom het beeldmerk.Tijs, de kleinzoon van Leo, heeft in 2009 een bakkerswinkel in Uden-hout geopend. Tijs wilde, dat Leo Geerts weer terug zou komen in Udenhout. De winkel is in 2010 uit-gebreid met delicatessen. Tijs werkt in zijn winkel met 3 vaste krachten en 5 oproepkrachten. ❰

André van der Padt nieuwe directeur Meneba

Met ingang van 16 december is André van der Padt benoemd tot algemeen directeur van Meneba. Hij volgt daar-mee Jan de Ruiter op die deze functie het afgelopen jaar heeft ingevuld.

André van der Padt heeft ruime ervaring opgedaan in de levensmiddelenindus-trie als bestuurder binnen bedrijven als Cosun, Wessanen, Campina en laatste-lijk in de bakkerijsector bij Continental Bakeries. ❰

Dat stelt de Rabobank in hun gelanceerde eVisie ‘Werk aan de Winkel!’. In dit rapport komt naar voren dat winkeliers nog teveel denken dat klanten alleen aankopen doen in een stenen winkel en de webshop een verplichte aanvulling is. Vol-gens de Nederlandse bank moeten ondernemers streven naar een integrale klantbe-nadering voor een optimale relatie met de klant.

Uit de door Rabobank gepu-bliceerde eVisie ‘Werk aan de Winkel!’ blijkt dat ondernemers in de detailhandel hun verkoop-kanalen nog niet of onvoldoen-de klantgericht inzetten. Volgens de bank zien ondernemers hun online winkel nog te veel als een verplichte aanvulling op de stenen winkel. Handelaars zou-den hun klantcontacten meer integraal moeten managen. Via omni channel retailing moet de winkelier de consument in ieder afzonderlijk kanaal kunnen herkennen en hem hierdoor

persoonlijk moeten kunnen benaderen. In het rapport beschrijft de Nederlandse bank dat het koopgedrag van Neder-landse consumenten verandert. In 2005 lag het aantal online aankopen nog op bijna twintig miljoen, in 2011 zal dit aantal naar hun verwachting stijgen naar ruim zeventig miljoen. De bank zegt dat de fysieke winkel nog wel blijft bestaan, maar dat deze winkel een andere functie zal gaan hebben. De winkel moet een aanvulling bieden op de koopbeleving, een beleving die vaker op het internet begint. ‘Een optimale bedrijfsorgani-satie is niet langer ingericht per verkoopkanaal, maar op het koopgedrag van de consu-ment’, stelt de Rabobank in het rapport. Volgens de bank draait omni channel retailing om het creëren van een eenduidig aanbod binnen een uniforme merkbeleving, het bedrijf moet geen kanaal zijn met een merk dat eraan hangt. ❰

Bron: Customer Talk

Rapport ‘Werk aan de Winkel’

Winkeliers reageren niet goed op veranderend koopgedrag

Door de sluiting van een bakkerij in Geldrop in 2013 komen per saldo acht banen te vervallen bij Peijnenburg dat onderdeel uitmaakt van Lotus Bakeries.

De directie sluit in 2013 de deuren van een verouderde bakkerij in Geldrop en verplaatst de productie naar een tweede bakkerij in die plaats en naar het Friese Sintjohan-nesga. De bakkerij in Geldrop zal zich toeleggen op de productie van de ontbijtkoek van Peijnenburg. De fabriek in Sintjohannesga richt zich op de productie van luxe ontbijt-

koek en per stuk verpakte ontbijt-repen zoals Snelle Jelle. In Geldrop verdwijnen daardoor 25 banen, terwijl er in Friesland 17 arbeids-plaatsen bijkomen. De directie sluit gedwongen ontslagen niet uit. Per saldo staan er dus acht banen op de tocht.

Peijnenburg zal ongeveer €18 mil-joen investeren in de modernisering van beide bakkerijen. Door de spe-cialisatie van beide productielocaties verwacht Peijnenburg nog beter en flexibeler in te kunnen spelen op de toenemende en veranderende vraag naar ontbijtkoek. ❰

Peijnenburg sluit bakkerij in Geldrop

Page 12: Bakery Next 1 2012

12 |

Page 13: Bakery Next 1 2012

| 13

Genoeg ‘gezaaid’ voor het nieuwe jaar ?

Page 14: Bakery Next 1 2012

De Nassaubol is het afgelopen voorjaar ontwikkeld op initiatief van de Bredase Rudolf Steiner-school en wordt gebakken door bakker Dennis de Jong. Sinds een paar weken is het een offici-ele lokale delicatesse die, zo is de bedoeling, straks op verschillen-de plekken in Breda te koop is.

De Nassaubol die is gemaakt van roomboter, krenten, bosvruchtenba-varois en een karamellaag, leverde de bakker de titel ‘Nassaustad Ambassadeur’ op. Hij ontving een glazen plaquette met die naam voor naast de deur. De Stichting Breda Nassaustad benoemt elk voorjaar en najaar nieuwe ambassadeurs

(zonder dat de oude vertrekken). In totaal zijn er nu elf. Allemaal perso-nen en ondernemingen die iedereen laten merken dat ze zich in Breda

De Nassaubol: de nieuwste echt Bredase versnapering

De afgelopen jaren krijgt onder-nemerschaponderwijs meer en meer aandacht van de over-heid. Steeds meer scholen, van basisschool tot en met univer-siteit, besteden in het reguliere lesprogramma aandacht aan ondernemen.

Tot nu toe was echter niet bekend wat het bedrijfsleven, met name het midden- en klein bedrijf (MKB), vindt van de kwaliteit en aansluiting van dit onderwijs. EIM heeft dit onder ruim 2000 MKB-ondernemers onderzocht. Uit de analyse blijkt dat ruim twee derde van de MKB-onder-nemers vindt dat ondernemend gedrag en ondernemerschap bij jongeren via het onderwijs bevorderd moeten worden. De verwachting

Het bestaande pand was aan vernieuwing toe. Daarnaast was er meer ruimte nodig voor de productie en ondersteunende ruimten. Omdat het nieuwe centrumplan van de gemeente op dat moment nog niet gereed was moest Bakkerij Heslinga

Start nieuwbouw Heslinga’s Smulpaleis Zwaagwesteinde

eigenlijk op de nieuwe stedenbouw-kundige eisen vooruit lopen. In goed overleg met gemeente en architect is er een pand ontworpen dat een jaren 30 industriële ‘look’ heeft met moderne tintjes. Zo traditioneel als de buitenkant eruit ziet, zo modern

wordt deze nieuwe ambachtelijke bakkerij aan de binnenkant. De bakkerij voldoet binnen enkele maanden aan de nieuwste eisen en wensen op bakkerijgebied. Het gehele ontwerp van de bakkerij is uitgevoerd door bakkerijadviesbu-reau TenBa BV uit Wageningen, Ade-ma Architecten uit Dokkum verzorgt de bouwkundige ondersteuning en de (ver)bouw wordt gerealiseerd door aannemersbedrijf Bouwgroep Dijkstra-Draisma uit Dokkum. Mul-tigrou Techniek uit Grou verzorgt de bakkerijinstallaties en Esmé verzorgt de winkelinrichting. ❰

Na een voorbereidingstijd van bijna 2 jaar is de nieuwbouw van Bakkerij Heslinga’s Smulpaleis uit Zwaagwesteinde gestart. De bakkerij is verhuisd naar een tijdelijke locatie. Op de buitenmuren en een paar binnenmuren na staat het pand er op dit moment kaal bij. Begin 2012 moet een volledig nieuwe bakkerij klaar zijn op de bestaande locatie. Het ontwerp van het pand moet volledig passen in de nieuwe centrumplannen van de gemeente. Dat verklaart de voorbereidingstijd van ruim 2 jaar.

in een echte Nassaustad bevinden, compleet met de bijbehorende gastvrijheid. ❰

Bron: BN/De Stem

MKB ziet wel brood in ondernemerschaponderwijs

is dat jongeren door het onderne-merschaponderwijs daadwerkelijk ondernemender worden en dat er op termijn hierdoor meer onder-nemers zijn. Slechts een klein deel van de MKB-ondernemers is op dit moment al betrokken bij het onder-nemerschaponderwijs. Dit gebeurt voornamelijk via het aanbieden van stages aan leerlingen. Nog eens een kwart wil graag een rol gaan spelen in de toekomst, vooral via het verzor-gen van gastlessen op scholen. Het MBO is volgens MKB-ondernemers het meest geschikte onderwijsniveau voor het aanbieden van onderne-merschaponderwijs, terwijl het pri-maire onderwijs hiervoor juist geen geschikt onderwijsniveau is. ❰

Bron: Docentenplein

Bakker Van Maanen uit Katwijk heeft de MVO Award ontvan-gen. Dat is een prijs die wordt toegekend aan bedrijven die verantwoord ondernemen. De appeltaart van Van Maanen is zo’n product. De Katwijkse bak-ker gebruikt biologisch geteelde appels van landgoed Olmenhorst uit Lisserbroek.

Tijdens een druk bezochte Coöpera-tieavond ontving directeur Johan van Maanen de MOV Award uit handen van Ferry Huurman, directeur bedrij-

Echte Bakker Van der Veerkomt met ‘lolliebol’De Barneveldse bakker komt met een nieuwe uitvinding op het gebied van eten: de lolliebol. Kleine oliebollen op stokjes. Bakker Jaap van der Veer legt het even uit: ‘Dat zijn kleine oliebollen, die je op een stokje kunt serveren als borrelhapje. Ze hebben het formaat van een bitterbal en zijn verkrijgbaar in een hartige en een zoete variant.’

De hartige variant is met spek, gefruite uitjes en rundvleesragout. De zoete lolliebol zit vol met Zwitserse room en specerijen, vermengd met suiker. Volgens Van der Veer is de uitvinding ‘iets compleet nieuws’. En dit is nog niet alles: ‘Ik ben van plan om nog een stapje verder te gaan, maar daar kan ik nu nog niets over zeggen.’Tijdens de bakkersvakwedstrijden in Drachten werd de Barneveldse bakker beloond met een prijs van Pierre Wind voor zijn uitvinding. Van der Veer ontving ook prijzen voor zijn sesambollen, witbrood, mediter-raans brood, rondo’s, chocolademuffins, kindercupcakes, saucijzen-broodjes en oliebollen. ❰

Bron: Dichtbij

ven van Rabobank Katwijk. Johan is met recht trots op het ontvangen van de award. ‘Met deze prijs wordt de waardering en erkenning uitge-sproken dat wij ook op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen op de goede weg zijn’, aldus Johan. ‘Ondernemen is meer dan alleen zaken doen. Wij vinden het als organisatie belangrijk dat we in al onze besluiten ons bewust zijn van de ander en onze omgeving.’ ❰

Bron: Leidsch Dagblad

Van Maanen maatschappelijk verantwoorde ondernemer

14 |

Page 15: Bakery Next 1 2012

| 15

Jaarlijks gooien alle Nederlan-ders samen voor 2,5 miljard euro aan goed voedsel weg. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Milieu Centraal en het Voedingscen-trum. Toch zegt 80 procent van de mensen bereid te zijn om zelf minder te verspillen.

De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks ruim veertig kilo goed voed-sel in de vuilnisbak. Dat is negen procent van het eetbare voedsel dat we in huis halen. Daarnaast gieten we elk jaar nog eens een onbekende

hoeveelheid dranken (zoals koffie, sap en frisdrank) door de gootsteen. Voedselverspilling is het weggooien van voedsel dat opgegeten had kun-nen worden. Een grote meerderheid van de mensen onderschat de eigen voedselverspilling.Waarom Nederlanders zoveel weg-gooien heeft meerdere oorzaken. Een belangrijke oorzaak is te ruim inkopen. Aanbiedingen, voordeel-verpakkingen en andere voordeel-acties verleiden tot te veel kopen. Consumenten denken zelf verspil-ling het beste te kunnen voorkomen

door met een boodschappenlijst de inkopen te doen. Bijna een kwart van de consumenten gebruikt zelden of nooit een boodschappenlijst, en uit onderzoek blijkt dat zij 40 procent meer weggooien dan de gemiddelde consument. Te veel koken is ook een oorzaak. Mensen weten niet hoeveel rijst of pasta zij moeten koken en gooien het restant weg. Verder is angst voor bederf een reden om voedsel weg te gooien. Zodra de THT-datum is bereikt, gooit 20 tot 50 procent het voedsel meteen weg, zonder eerst te

ruiken of te proeven. Meer dan de helft van de mensen kent het ver-schil tussen de THT- en TGT-datum dan ook niet.Voedselverspilling voorkomen is goed mogelijk. Milieu Centraal en het Voedingscentrum richten zich met de actie ‘Eten is om op te Eten’ op het verminderen van voedselver-spilling. Het Voedingscentrum heeft een nieuwe App ‘Slim koken’ om consumenten te helpen om op maat te koken en eten op de juiste wijze te bewaren. Milieu Centraal heeft een Weggooitest om het eigen weg-gooigedrag in kaart te brengen. De activiteiten zijn mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door Agro & Co. ❰

Bron: Voedingscentrum

‘Eten is om op te eten’

We willen minder eten verspillen, maar we doen het niet

Mark van Wijk proefbakker bij Van der Pol

Per 2 januari is Mark van Wijk bij D. van der Pol en Zonen B.V. in Wijk en Aalburg in dienst getreden als proefbakker. In deze functie is hij tevens ver-antwoordelijk voor productont-wikkeling. Mark is de opvolger van Ton Baltussen, die nog tot eind maart werkzaam is bij Van der Pol en daarna gebruik gaat maken van de VUT-regeling.

Mark van Wijk (1971) heeft de bakkersoplei-ding gevolgd, is in het bezit van een onder-nemersdiplo-ma en heeft de lerarenoplei-ding gevolgd.

Gestart als banketbakker is Mark daarna in diverse functies binnen deeg producerende bedrijven actief geweest. Nu de opvolging van Ton Baltussen met de benoeming van Mark van Wijk gewaarborgd is, ver-wacht Van der Pol de komende jaren mee te kunnen groeien in de markt- en trendontwikkelingen en deze te vertalen naar haar afnemers.Mark van Wijk is bereikbaar op telefoonnummers 0416-699128 en 06-53978142. En per e-mail via: [email protected]. ❰

De Weesper moppentrommel

Hoeveel domme blondjes zijn er nodig om een chocolade-cake te maken?

Heb je een leuke mop? Stuur hem dan naar: [email protected] maak gebruik van het formulier in deze krant

50. 1 voor het beslag en 49 om de M&M’s te pellen.

TAKE A POWERBREAK!

Zeelandia introduceert PauzeKoekenmix. Hiermee maakt u op een rationele manier lekkere PauzeKoeken: een heerlijk, handig tussendoortje vol energie. PauzeKoek biedt u oneindig veel mogelijkheden om te variëren, met smaak en vulling. Met PauzeKoeken kunt u jong en oud verwennen en verrassen met trendy en rationale producten. Uiteraard ondersteunt Zeelandia de introductie met opvallend promotiemateriaal, zoals een handige toonbankdisplay en aansprekende productstickers. PauzeKoek wordt gepresenteerd als impulsartikel, maar zal snel daarna een vaste waarde zijn binnen uw assortiment!

Heerlijk handig tussendoortje

PauzeKoek, daar is altijd ruimte voor

Vraag ernaar bij uw Zeelandia vertegenwoordigerof bel met onze Klantenservice via 0800 0367

Postbus 9 | 4300 AA ZierikzeeT 0111-419000 | www.zeelandia.nl

TAKE A POWERBREAK!

Vol energie

Gaat erin als koek!

Lekkerrrrrrr!

Heerlijk handig! Kakelvers van

je eigen bakker

Break: smullen!

TAKE A POWERBREAK!OPLADER

Compliment voor een collega of leverancier?

Laat het ons weten op [email protected]

bakery ❱next

Page 16: Bakery Next 1 2012

®

Ook in 2012 staan onderstaande partners weer voor u klaar om er een succesvol jaar van te maken

www.bouwer-officier.nlRijndijk 139

Hazerswoude-RijndijkTelefoon (071) 34 19 000

Fax (071) 34 12 716

St. Nicolaas

Energieweg 20 5071 NP Udenhout Nederland tel: 013 - 511 45 45 / 511 41 85 fax: 013 - 511 42 65 e-mail: [email protected] website: www.chocolateriealbert.nl

Geef uw assortiment tijdens de komende feestdagen een extra impuls, met deze kwaliteitsproducten van Chocolaterie Albèrt. Bestellen kan via telefoon, fax of e-mail!

Sint_kerst_265x186mm 15-09-2011 10:36 Pagina 2

KUNSTSTOFWAND- ENPLAFONDBEKLEDING

Wij maken uw wanden en plafonds weer als nieuw!

Wij zijn specialist in bekleden van wanden en plafondsmet kunststofprofielen voor alle bedrijven in de

voedingsmiddelenindustrie

Wij plaatsen tevens scheidingswanden al danniet voorzien van ramen, deuren of isolatie.

Geen werkuitval tijdens montage (wij werken ook ‘s nachts en in weekenden)!Vraag nu een gratis informatiemap aan, of een vrijblijvende gratis offerte!

Roth, klasse met kunststof!

KUNSTSTOFTECHNIEK ROTHDe Beitel 112a6422 PB Heerlentel. 045 - 541 75 71fax 045 - 543 29 95e-mail: [email protected]: www.firmaroth.nl

- 5 jaar garantie - Koude- en hittebestendig- Isolerend/geen onderhoud - Spuitwaterdicht- Makelijk te reinigen - Condensvrij- Stoot/slagvast - Naadloos

Bouwplannen? Deskundig advies enbegeleiding vanontwerp tot realisatie

Bel Geerlof Haaring of Pieter Rölingvan TenBa, (0317) 47 12 11 of kijk opwww.tenba-bv.nl

QR codes komen steeds meer ‘in’ en ze worden steeds breder toegepast. Dat varieert van het efficiënter laten verlopen van conferenties, tot T-shirt labels en MP3 files. In de vorige editie van Bakery Next kon u al lezen hoe QR codes op verpakkingen kunnen worden gebruikt om uitgebreide productinformatie te verstrekken. Nu heeft het Duitse bedrijf Qkies de QR code nog een andere toepassing gegeven. Zij combineren de QR codes met koekjesmix, zodat je zelf een unieke persoonlijke boodschap aan elk koekje mee kunt geven voor iemand anders

Qkies — een samenwerkingsproject van de Juchem Gruppe, een Duits levensmiddelenbedrijf en DFKI, een Duits onderzoeksinstituut voor kunstmatige intelligentie— kunnen

gebruikt worden voor veel uiteen-lopende toepassingen, van het ver-sturen van uitnodigingen voor een feestje tot een zakelijk bericht. Na het bakken kan men de koekjes decoreren met de, op eetbaar papier gedrukte, meegeleverde QR codes. De ontvanger van het koekje scant the QR code met zijn of haar smart

Met QR code koekjes een persoonlijke boodschap versturen

Phone en wordt direct doorgelinkt naar een filmpje op YouTube, een foto op Flickr of een door de afzen-der geschreven persoonlijke bood-schap op een webpagina.Qkie koekjesmix is online verkrijg-baar, ieder doosje is voldoende voor 20 Qkies. ❰

Bron: Springwise

Een bakkerij in Groot-Brittannië heeft 20.000 pond verlies geleden na een uit de hand gelopen reclameactie. De bakkerij uit Reading had via de reclamesite Groupon een promotieactie op touw gezet. Er bleek echter zoveel animo voor de cupcakes die de bakker in de aanbieding deed, dat het bedrijf uiteindelijk een flink verlies draaide. Dat schreef de Britse krant The Telegraph onlangs.

Reclameactie kost bakkerij flinke duit

Via Groupon konden cupcake-liefhebbers een korting van 75% krijgen op een pakketje met daarin

12 cupcakes. In totaal werden er maar liefst 102.000 cupcakes besteld, een aantal dat veel hoger lag dan

de bakker had verwacht. Normaliter gaan de cakejes voor 26 pond (per twaalf) de deur uit, tijdens deze actie voor slechts 6,50.

‘We hebben de actie stopgezet toen er 8500 bestellingen binnen waren gekomen. We konden het niet aan. Het is een nachtmerrie geweest,’ aldus de eigenaresse. Uiteindelijk kostte de actie het bedrijf 20.000 pond (zo’n 23.000 euro) onder meer omdat er extra personeel moest worden ingehuurd. ❰

Bron: Spits

Met dit gedachtegoed en deze intentie is op 1 oktober De Bak-kerij Architect van start gegaan. Dit is een nieuw architectenbu-reau voor de bakkerijbranche. Johan van der Woude is mede-initiatiefnemer en architect van dit bedrijf.

De Bakkerij Architect richt zich op de hele bakkerijmarkt. Of het nu gaat om een gevelwijziging van een winkel, een totale nieuwbouw op een bedrijventerrein of een con-structieve wijziging. Met inmiddels een aantal ontwerpen op zijn naam zegt De Bakkerij Architect zich al aardig thuis te voelen in de bakke-rijbranche. Johan vertelt: ‘De meeste architectenbureaus slaan binnen de bakkerijbranche vaak de plank mis door het niet accepteren dat inrich-ting van een bakkerij en de bakkerij-processen belangrijker zijn dan het pand ‘Wij benaderen dit andersom, vult hij aan. ‘Wij accepteren het ontwerp van de inrichting. Ongeacht of dit nu gemaakt is door de bakker zelf, een machineleverancier of een adviesbureau. Wij ontwerpen daar een pand omheen!’.

‘Ons specialisme is ervoor te zorgen dat we een pand ontwerpen om het

bakkerijproces heen dat gewenst is door de bakker, maar dat ook aan-sluit bij alle wetgeving en natuurlijk bij de welstandseisen!’, zegt Van der Woude. ‘En dat maakt De Bakkerij Architect uniek.’

Daarnaast onderscheidt De Bakkerij Architect zich, volgens de initiatief-nemers, door de specifieke bakkerij-kennis, de tariefstelling en door het plan van aanpak af te stemmen op de bakker en zijn onderneming. Het moet snel, goed en simpel blijven. Of het nu gaat om kostenef-ficiënt bouwen of juist om toonaan-gevende bouw, alles is mogelijk bij De Bakkerij Architect.

De Bakkerij Architect merkt dat bakkerijen vaak verkeerd geïnter-preteerd worden door gemeenten, omwonenden en wetgeving. ‘Juist door vooraf de ideeën en plannen goed, slim en innovatief neer te leg-gen bij gemeenten krijgen we sloop- en vergunningen vaak sneller voor elkaar. Uiteraard schrikt De Bakkerij Architect ook niet terug voor de moeizamere projecten waar omwo-nenden of gemeenten dwarsliggen’, zo besluit Van der Woude. ❰

Een pand moet aangepast worden op de bakkerij en niet andersom!

Müssana Nederland 0548-654126www.mussana.nl

Hogervorst BakkerijserviceBoezemweg 23-a PijnackerTel.: 015-3697583 Fax: 015-3699598www.bakkerijovens.com• OVENS • RIJSKASTEN • SERVICE

COLSON OVENWAGENWIELENUit voorraad leverbaar tegen scherpe prijzen. Vandaag besteld, overmorgen in huis!

Ter Haar Bakkerijmachines b.v.Van den Bergsweg 2 - 7443 CK Nijverdal - 0548 616088

Ter Haar oliebollenlijnrendeert 12 maanden per jaar

Van 1350 tot wel 2500 oliebollen per

uur als het er op aankomt. En de rest

van het jaar te gebruiken als een solide

werkbank. Dat is de CP oliebollenlijn

van Ter Haar. Iedere verwarmingssectie

voorzien van een eigen digitale Jumo

thermostaat. Praktisch, ergonomisch,

binnen en buiten te gebruiken met een

temperatuurregeling tot op 0,1°C

nauwkeurig.

Meer weten over de CP oliebollenlijn of andere eigen fabricaat apparatuur, bekijk de filmpjes op onze website:

www.terhaarnijverdal.nl

Hogervorst Bakkerijservice

16 |

Page 17: Bakery Next 1 2012

| 17 | 17

De laatste weken van het jaar waren drukke weken voor de bakkerij-branche. We hebben de pepernoten alweer achter ons gelaten, de kerst-pakketten zijn verdeeld en u heeft hopelijk genoten van het kerstdi-ner, met uw eigen prachtige specia-liteiten. De laatste week knalden we nog na met de appelspecialiteiten en oliebollen. Kortom, december stond weer synoniem voor eten, gezelligheid en drukte in de bak-kerijbranche, toch?December was bij uitstek de maand waarin wij (weer) konden laten zien wat het ambacht in huis heeft. Maar ook in januari, februari, maart…..ja het hele jaar door, moeten of kunnen we kansen benutten om te laten zien waar de ambachtelijke bakkerijbranche voor staat.

We hebben 2011 nu achter ons gela-ten. ‘een roerig jaar voor de bak-kerij’. Zeggen we dit niet elk jaar? De goede voornemens komen ook altijd om de hoek kijken. Maar zo snel als ze worden bedacht, wor-den ze vaak ook weer ontkracht. De intentie is in ieder geval goed. Houd daar aan vast.

Mijn voornemen voor 2012 is om vooral te doen wat ik leuk vind. Daar krijg ik energie van. Neem nou marketing. Onmisbaar in de bedrijfsvoering, maar nog te vaak een ondergeschoven kindje. In ons bedrijf staat de marketing al lange tijd centraal. Mijn goede voorne-men is om hier erg bewust mee aan de slag te gaan en dit met u te delen.Vanuit een duidelijke marketings-trategie kun je uitstralen wat je wilt.

Heeft u de visie al klaar voor 2012? Waar gaat u op inzetten? Omzet-verhoging, klantenaantallen verho-gen, merkverbetering, meer bele-ving. Zeg het maar.Heb in ieder geval een doel voor ogen en bouw daar op voort. De weg er naar toe uitstippelen en dit

delen met uw medewerkers. Want uw medewerkers zijn uw ambas-sadeurs, zij maken en verkopen uw producten.

Mijn tip is om het jaar te starten met punten waar u aan wilt werken, en deze SMART te maken. Vul voor u zelf deze smart-analyse in:

Specifiek: Wat is uw doelstelling, stel de vragen; wat, waar, wanneer, wie en hoeveel.Meetbaar: Hoe kan ik dit toetsen, Actiegericht: De doelstelling moet energie losmaken, is er draagvlak?Realistisch: Zie uw doel als project en durf dit aan te gaan.Tijdgebonden: Geef een duide-lijke start en einddatum aan.

Werk bovenstaand rijtje uit. Dit is het begin van de juiste marketing-strategie. Natuurlijk is een rapport schrijven gemakkelijker dan de uit-voering ervan. Het moet wel realis-tisch/haalbaar zijn.Ga eens wat vaker/regelmatig vóór de ‘toonbank’ staan. Bezoek andere bedrijven (ook niet bakkerijge-richt).Bezoek branche-evenemen-ten en praat met collega’s. Leg voor deze dingen momenten vast in uw agenda.

Samen staan we sterk!

Nyncke PosthumaEchte Bakker Posthuma te Wommels, Bolsward en Sneek

column

De Noordkopbakkers is een groep ambachtelijke bakkers in de Kop van Noord Holland die één passie hebben en dat is elke nacht voor de klant lekker vers brood en banket maken in eigen bakkerijen. Boven de lijn Egmond - Koog aan de Zaan is een aantal Noordkopbakkers actief met samen 28 winkels.

De vereniging bestaat al ruim 50 jaar en is destijds opgericht met als doel het gezamenlijk inkopen van grondstoffen en verpakkingen. De naam was toen ‘Inkoopvereniging Wieringermeer en Omstreken’. In 2007 is de vereniging omgedoopt tot ‘Noordkopbakkers’.

Het inkopen was inmiddels niet meer het hoofddoel, maar dat is nu met collega bakkerijen in midden en klein bedrijf elkaar ondersteunen met onder meer acties en recepten. Eens per drie weken komen de leden hiervoor een avond of middag bij elkaar in een van de aangesloten bakkerijen. Ook het ondersteunen van jonge ondernemers in de sector is een activiteit die de verenging hoog in het vaandel heeft staan en waar menig jonge bakker gebruik van heeft gemaakt.

Product- en winkelkeuringenEen ander doel van de vereniging is de kwaliteit van de producten te waarborgen en waar mogelijk te ver-

‘Collegiale samenwerking maakt ons sterker’

Noordkopbakkers zoekt nieuwe leden

Voorzitter MKB-Nederland hoopt invoering tegen te kunnen houden

‘Komst bankbelasting funest voor ondernemers’

beteren. Hiertoe worden minimaal 4 keer per jaar productkeuringen gehouden. Als extra stimulans om de kwaliteit van de producten hoog te houden, wordt jaarlijks de ‘Noord-kopbakker van het jaar’ verkozen. De producten worden dan gekeurd door landelijk bekende keurmeesters, die hun sporen hebben verdiend in de brood en banketbakkerij.Ook het keuren van de winkels op hygiëne en presentatie en het geven van productinformatie aan de win-keldames en cursussen, zoals BHV, zijn activiteiten die de Vereniging Noordkopbakkers voor hun leden verzorgt.

Nieuwe ledenOm krachtig en slagvaardig te blijven is de vereniging ‘Noord-kopbakkers’ op zoek naar nieuwe leden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij secretaresse Lous Baas in Hoogwoud. Ze is telefonisch bereikbaar op telefoon 0226-354510, per fax op 084-2290997 en per email op [email protected]. ❰

Onduidelijkheid overtaal winkelverbod

‘De invoering van een bankbe-lasting zou een slechte ontwik-keling zijn voor ondernemers, zo vindt MKB-Nederland. Ondernemers en banken zouden juist meer met elkaar moeten samenwerken’. Dat zei voorzitter Hans Biesheuvel op 7 november in zijn jaarrede tijdens het jaar-congres van MKB-Nederland.

Meer lucht voor ondernemers ‘De overheid moet regels, belas-tingen en instrumenten anders inrichten: ze moeten ondernemers lucht geven, in plaats van afknijpen’, zo sprak Biesheuvel. De invoering van een bankbelasting zou volgens hem gelijk staan aan het verder dichtdraaien van de kredietkraan voor ondernemers. Zijn oproep richting de politiek: ‘begin niet aan zo’n belasting’. Biesheuvels ideale situatie: meer ruimte voor onderne-mers. Banken spelen daar volgens de voorzitter een grote rol in. ‘Een bank moet meegaan in de ambitie van een ondernemer, meedenken over het omzetten van onze creativiteit in producten. Daar ontbreekt het de laatste jaren aan.’

Minister Verhagen Dat minister Maxime Verhagen ook in de zaal zat, maakte Biesheuvels oproep direct, al ging Verhagen niet op Biesheuvels verzoek in. De minister hield het bij het wijzen op verschillende manieren waarop het kabinet nú al helpt en nog gaat

helpen bij het verkrijgen van krediet. Verhagen doelde op het fonds van 500 miljoen euro voor leningen voor vernieuwende projecten en de verhoging van het budget voor de garantieregeling voor het MKB van 700 miljoen naar 1 miljard euro.

Bovendien kunnen ondernemers uit het MKB volgend jaar 10 procent van hun investeringen in innovatie van de belasting aftrekken. ❰

Bronnen: MKB Servicedesk, MKB-Nederland, NUzakelijk

In een recente rechtszaak inzake overtreding van een winkelverbod, vroeg een officier van justitie op dat punt om vrijspraak, omdat het winkelverbod niet in de eigen taal was opgelegd.

Omdat dit geen heel duidelijk geval was en er meer aanklachten tegen de Roemeense man waren, kwam

het in dit geval wel tot een veroorde-ling. Detailhandel Nederland vreest dat het taalargument in de toekomst vaker aangegrepen zal worden. ‘Van een winkelier kan niet verlangd worden dat hij het verbod vertaalt in misschien wel honderd talen’, aldus de woordvoerder. Detailhandel Nederland verwacht dat het aantal opgelegde winkelverboden voor 2011 uitkomt op ca. 10.000. Dat zou zo’n 10 procent meer zijn dan in 2010. ❰

Bron: ANP

Het aantal opgelegde winkelverboden loopt gestaag op en wordt door winkeliers als succesvol ervaren, maar nu dreigt onduidelijk-heid over deze maatregel. Het gaat erom of zo’n winkelverbod in de eigen taal opgelegd zou moeten worden, aldus een woordvoerder van de brancheorganisatie begin november.

Goede voornemens!

bakery ❱next De vakkrant voor bakkend Nederland!

KUNSTSTOFWAND- ENPLAFONDBEKLEDING

Wij maken uw wanden en plafonds weer als nieuw!

Wij zijn specialist in bekleden van wanden en plafondsmet kunststofprofielen voor alle bedrijven in de

voedingsmiddelenindustrie

Wij plaatsen tevens scheidingswanden al danniet voorzien van ramen, deuren of isolatie.

Geen werkuitval tijdens montage (wij werken ook ‘s nachts en in weekenden)!Vraag nu een gratis informatiemap aan, of een vrijblijvende gratis offerte!

Roth, klasse met kunststof!

KUNSTSTOFTECHNIEK ROTHDe Beitel 112a6422 PB Heerlentel. 045 - 541 75 71fax 045 - 543 29 95e-mail: [email protected]: www.firmaroth.nl

- 5 jaar garantie - Koude- en hittebestendig- Isolerend/geen onderhoud - Spuitwaterdicht- Makelijk te reinigen - Condensvrij- Stoot/slagvast - Naadloos

Page 18: Bakery Next 1 2012

18 |

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Ad AM-december.pdf 22-12-2011 10:13:07

Klussen van de overheid worden voortaan ondergebracht op één centrale plek: tenderned.nl. Op die manier moet het voor ondernemers gemakkelijker worden om mee te dingen naar deze opdrachten.

Dat heeft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) begin november bekend gemaakt. Elk jaar besteedt de overheid voor 60 miljard euro aan opdrachten uit aan het bedrijfsleven. Tot nu toe is het vaak onduidelijk waar ondernemers de opdrachten kunnen vinden en of ze ervoor in aanmerking komen. ❰ Bron: ANP

Alle orders van de overheid op één plek

Broodjes op basis van streekbier Ghulden CopBakker Johan De Froy uit Geraardsbergen bakt voortaan broodjes op basis van het streek-bier Ghulden Cop. Het resultaat is een stevig broodje dat perfect samengaat met het biertje.

Het Ghulden Copbier is het gees-teskind van Chris De Nooze. Hij stelde in februari zijn brouwsel voor en dat viel meteen heel erg in de smaak. ‘Ik had verwacht dat ik er het eerste jaar 5.000 liter van zou kunnen slijten maar inmiddels is er al 8.000 liter gebrouwen. De respons is dus zeer goed. Blijkbaar zaten de Geraardsbergenaars te wachten op een streekbiertje.’Ook Johan De Froy, die samen met echtgenote Kelly De Winne bakkerij ‘De Vesten’ heeft, weet het Ghulden Copbiertje wel te pruimen. Het streekbiertje inspireerde hem tot het ontwikkelen van een Ghulden Copbroodje. ‘Ik ben lid van de Broe-derschap van de Geraardsbergse Mattentaart en werk heel graag met streekproducten. Daar hoort het biertje van Chris zeker bij’.De Froy ging daarbij niet over één nacht ijs: ‘Ik heb heel wat recepten uitgewerkt. Het eindresultaat is een broodje geworden op basis van tarwebloem, volkorenmeel en rogge. Het water in het deeg is vervangen door Ghulden Copbier.’Het deeg wordt in een houten vorm-pje gebakken en is ovaal. ‘Het ziet er feestelijk uit. Dit broodje past perfect bij een aperitief en smaakt nog beter als je het eet met kaas en spek. Ik bak het ook na de eindejaarsfeesten nog als de klanten er om vragen.’

Bron: Het Nieuwsblad

Sinds kort kan iedereen zijn eigen eetcoach op zijn smart-phone hebben. De unieke Eet Wijzer App van het Voedings-centrum ‘leest’ de agenda en geeft praktische tips op het moment dat ze nodig zijn. Een ondersteuning om 2012 na de feestdagen goed te beginnen.

Uit onderzoek blijkt dat 41% van de Nederlanders graag gezonder wil gaan eten. Maar dit is voor velen toch een lastige opgave. 57% geeft dan ook aan behoefte te hebben aan meer praktische informatie. Daarom introduceert

het Voedingscentrum de gratis Eet Wijzer app, die gratis te downloa-den is voor iPhone en Android.De Eet Wijzer is de eerste app die automatisch gekoppeld wordt aan de persoonlijke agenda op de smartphone. De app scant de agenda op bepaalde trefwoorden, zoals bijvoorbeeld vergadering, sporten of bruiloft en geeft daarbij advies en gerichte eettips. Gedu-rende twee weken ontvangt men 8 tips die passen bij de dagelijkse activiteiten. Na twee weken vindt er weer een agendascan plaats voor nieuwe tips. De Eet Wijzer app laat bovendien zien waar

kansen liggen voor een gezondere leefstijl. Na het scannen geeft de app aan op welke gebieden er ruimte is voor verbetering, pas-send bij de persoonlijke leefstijl. Denk bijvoorbeeld aan regel-matiger eten, gezonder kiezen, kleinere porties, gevarieerder eten, of een goed voorbeeld geven aan de kinderen. De Eet Wijzer app is onderdeel van Het Nieuwe Eten van het Voedingscentrum. Met Het Nieuwe Eten wordt in kleine stapjes gewerkt aan een gezonder eetpatroon.

Bron: Voedingscentrum

Voedingscentrum introduceert de eerste app die gekoppeld is aan persoonlijke agenda

Page 19: Bakery Next 1 2012

| 19

Müssana Nederland 0548-654126www.mussana.nl

De Rabobank verzekert dat ze nog steeds kredieten verstrekt aan ondernemers in het mid-den- en kleinbedrijf ( MKB). Dat zei Paul Dirken (directeur Bedrijven Rabobank Nederland) tijdens een debat eind november met onder andere Leendert-Jan Visser (directeur van MKB-Nederland), Berthold Leeftink (Ministerie van EL&I) en Esther Raats-Coster (voorzitter Platform Zelfstandige Ondernemers).

Het debat vond plaats op initiatief van de Rabobank omdat ze zich de kritiek aantrekt op kredietverlening van banken. Er waren ruim 150

vertegenwoordigers van het MKB aanwezig.Dirken: ‘Het MKB is en blijft de motor van de Nederlandse eco-nomie. Samen moeten wij er voor zorgen dat de motor goed blijft draaien in deze turbulente tijd. De Rabobank ondersteunt het bedrijfs-leven waar mogelijk met passende financiële oplossingen. Wij doen dat in partnerschap met onze klant. Juist nu de situatie moeilijker is, blijven we zo lang mogelijk achter onze klanten staan.’

Geen paniekVolgens Dirken is er ook ‘geen reden tot paniek onder MKB-

ondernemers’. De MKB-er heeft in de recente geschiedenis laten zien dat hij ook in moeilijke omstandig-heden in staat is goede resultaten te boeken. Samenwerking tussen ondernemer en bank kan de resulta-ten van de ondernemer versterken. Tijdige informatieverstrekking over en weer is hierbij cruciaal. Daarnaast moet de bank het vertrouwen van de ondernemer blijven verdienen door snel, helder en transparant te zijn’, aldus de Rabo-directeur.

Bron Horeca Entree

Rabobank blijft MKB-er financieren

De succesvolle Franse top boulanger pâtissier Michel Galloyer introduceert zijn keten Le Grenier à Pain nu ook in Nederland. Neder-landse bakkers kunnen zich als boulangerie-partner aan-sluiten om als ambachtelijke Franse bakkerij de hevige concurrentie het hoofd te kun-nen bieden.

Michel Galloyer heeft in samen-werking met Heijnes Adviesgroep B.V. speciaal voor de Nederlandse markt een samenwerkingscon-cept ontwikkeld. Om partner te

kunnen worden in het Le Grenier à Pain project voor Nederland, worden licenties uitgegeven aan bakkers die er van overtuigd zijn dat ze het roer om moeten gooien en enthousiast zijn over het Franse brood en banket.

De vestiging in Nederland (Michel Galloyer B.V. te Mij-drecht) zal niet alleen de werving en selectie van de Nederlandse bakkers verzorgen, maar tevens als licentiegever optreden en ook de formule in Nederland leiden.

Bron: De Nationale franchisegids

Het voortbestaan van de 11 pro-ductschappen en de zes bedrijf-schappen in ons land hangt aan een zijden draad. Een meerder-heid in de Tweede Kamer voelt er veel voor om ze op te heffen.

In ons land hebben zo’n 400.000 ondernemingen met zo’n 2 miljoen werknemers te maken met de pro-duct- en bedrijfschappen, vooral in de land- en tuinbouw. Veel onder-nemers hebben afgelopen zomer in enquêtes van de schappen zelf aangegeven dat ze er ontevreden over zijn.De bedrijven zijn verplicht om via heffingen te betalen aan de schap-pen, maar hebben geen recht-streekse invloed op de gang van zaken, terwijl de schappen wel regels kunnen opleggen waaraan de bedrijven zich moeten houden. De sociale partners hebben het kabinet geadviseerd om de schappen te moderniseren en in ieder geval de komende jaren de kosten fors terug te dringen.De product- en bedrijfschappen, of wel de publiekrechtelijke bedrijfs-organisaties (PBO’s), stammen uit de jaren ‘50 van de vorige eeuw. De sociale partners in een sector kunnen een schap oprichten en de

Kroon benoemt een onafhankelijke voorzitter. In de vorige eeuw waren er nog tientallen, maar vele werden opgedoekt of samengevoegd.De tijd dat overheid, werkgevers en vakbonden samen via de schap-pen de economie in bedrijfstakken konden regisseren, is voorbij. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft

Schappen dreigen na 60 jaar te verdwijnen

Le Grenier à Pain nuook in Nederland

inmiddels te maken met een wereld-markt en steeds meer vrijhandel.Het kabinet wil dat de product- en bedrijfschappen zich niet langer bezighouden met marketing en promotie van producten, maar zich beperken tot kerntaken zoals het voorkomen van dierziekte of werken aan veiligheid van producten. In de Tweede Kamer tekent zich nu een meerderheid af om die kerntaken te laten uitvoeren door het Rijk, waardoor de schappen niet langer nodig zijn.

Bron: ANP

Uit een onderzoek van de Uni-versiteit van Wageningen blijkt dat brood dat maar 50% van de normale hoeveelheid zout bevat net zo goed wordt gegeten als normaal brood.

Gedurende 4 weken kozen 116 proefpersonen elke dag wat ze wilden eten van een ontbijtbuffet. De proefpersonen werden onder-verdeeld in 3 verschillende groepen en wisten niet wat het doel van het onderzoek was. De eerste groep kreeg elke dag hetzelfde buffet om uit te kiezen. Bij de tweede groep werd er langzaamaan steeds minder zout in het brood gedaan, maar werd dit wel vervangen door zoutvervan-gers. Bij de laatste groep werd er ook steeds minder zout in het brood gedaan, maar dan zonder zoutver-vangers. Het doel van het onderzoek was om te kijken of de proefperso-nen minder zoutarm brood zouden eten of voor zouter beleg zouden kiezen om als er minder zout in

De bakker kan een belangrijke bijdrage leveren aan onze gezondheid

Brood met 50% minder zout is net zo lekker

het brood zat. Uit het onderzoek bleek dat pas in de 4e week van het onderzoek, toen er al 67% minder zout in het brood zat, er een lichte daling waarneembaar was in de derde groep. Bij de groep met zout-vervangers was er geen verandering in het broodgebruik. Ook bleek dat de proefpersonen niet kozen voor zouter beleg op hun brood.

Tijdens het onderzoek hadden de proefpersonen ook niet gemerkt dat er minder zout in hun brood zat. Deze bevindingen leiden er wellicht toe dat er in de toekomst meer zout-vervangers zullen worden gebruikt in brood of dat er zelfs gewoon min-der zout in verwerkt wordt. Door het eten van brood krijgen we gemid-deld bijna 1/3 van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout binnen. Teveel zout eten kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en daardoor tot meer hart- en vaatziekten.

Bron: Welingelichte kringen /WUR

Koekjesbakkerij Veldt is de eer-ste Veenendaalse onderneming die heeft ingespeeld op de komst van de Koninklijke familie op Koninginnedag naar Veenen-daal. Het bedrijf heeft ‘Maxima-koekjes’ bedacht. De lekkernij is kort geleden gepresenteerd bij het begin van de raadsvergade-ring. Daarin werd besloten dat Veenendaal € 725.000 uittrekt voor Koninginnedag.

Burgemeester Elzenga nam het eerste Maximakoekje in ontvangst. Volgens hem zijn veel ondernemers in Veenendaal enthousiast over de komst van de Koninklijke familie. Elzenga is blij met de ideeën die ondernemers ontwikkelen. ‘Ik ben er daarom van overtuigd dat we samen

met onze inwoners en ondernemers een mooi volksfeest maken van Koninginnedag 2012’, aldus Elzenga.

Bron: Midland FM

Koekjesbakkerij Veldt presenteert Maximakoekje

Met Silowacht®

kiest u voor continuïteitin uw productieproces.

Hogervorst BakkerijserviceBoezemweg 23-a PijnackerTel.: 015-3697583 Fax: 015-3699598www.bakkerijovens.com• OVENS • RIJSKASTEN • SERVICE

Beschikbaar: 400 stuks, als nieuwgereinigde ovenwagens met nieuwe ofgebruikte Colson kogellagerwielen.Voor o.a. Becker, W.P., Bongard,FN Aerotherm, etc.

Een luchtcirculatiemotor met waaier voor een Bongard, een W.P. Roto-therm of een Becker Wentel halen wij zo uit ons magazijn, evenals 4811 andere ovenonderdelen van vele mer-ken. U heeft tenslotte niets aan een monteur zonder onderdelen, daarom:

Page 20: Bakery Next 1 2012

De BakkersplaatsGeef hier uw gratis korte advertentie op voor Bakery❱Next uitgave week 2 - 2012:

Rubriek(en) (a.u.b. aankruisen).

n Aangeboden n Gezocht

n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n nn n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n nn n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n nBedrijfsnaam : .......................................................... Contactpersoon : ..........................................................Adres : ....................................................................................................................................................Postcode : .......................................................... Plaats : ..........................................................Telefoon : .......................................................... E-mail : ..........................................................

Fax, of stuur dit formulier naar Bakery Next t.a.v. de redactie: Faxnummer: 0515 - 43 21 53Schoolstraat 6, 8603 XL Sneek Óf mail uw tekst naar [email protected]

RED❱ACTIEFORMULIERDit heb ik voor in het volgende nummer van Bakery❱Next:

Rubriek(en) (a.u.b. aankruisen).n Nieuws over ons bedrijf (product, actie, nieuwe medewerk(st)er, winkelopening)n Collegiale tip (bijvoorbeeld voor meer omzet)n Mijn succesverhaaln ‘De Garde’ (Compliment voor een collega of leverancier)n ‘De Deegrol’ (Standje voor iemand)n Familieberichten (trouwen, geboorte, overlijden)n De Weesper Moppentrommel (moppen)n Dit vind ik ervan (ingezonden stukken en reactie op andere artikelen)n Anders nog iets? (iets anders wat u nog wilt melden aan de branchegenoten)

Bedrijfsnaam : .......................................................... Contactpersoon : ..........................................................Adres : ....................................................................................................................................................Postcode : .......................................................... Plaats : ..........................................................Telefoon : .......................................................... E-mail : ..........................................................

Fax, of stuur dit formulier naar Bakery Next t.a.v. de redactie: Faxnummer: 0515 - 43 21 53Schoolstraat 6, 8603 XL Sneek Óf mail uw tekst naar [email protected]

De BakkersplaatsTE KOOP: 14 stuks professionele RVS figuuruitstekers, slechts enkele keren gebruikt. 17 tot 23 cm lang t.w. 2x kip,

varken, kangaroe, dolfijn, neushoorn, haas, olifant, vis, kuiken, mannetje, huisje, kok en

kasteel. Totaalprijs: € 250,- Tel: 06-51259700

TE KOOP: complete KOMA remrijskast-

bedieningskast, type CPU-A computer, met alle temp/vocht sensors.

Prijs: € 500,-- Tel: 06-51259700

TE KOOP: één etage Becker electro-oven met stenen vloer 59 x 90 cm. Kan gewoon

op 220V stopcontact. Prijs: € 1250,-- Tel: 06-51259700

TE KOOP: zeer nette en goede Becker Thermosifon wagenoven met één deur.

Capaciteit: 110 broden, met 3 RVS ovenwagens.

Prijs prima werkend en geplaatst (bij voldoende grote doorgang): € 17.500,--

Hogervorst Bakkerijservice PijnackerTel: 015-3697583

TE KOOP: zware ORWAK vuilpers,

vulopening vierkant 50 cm, slechts enkele keren gebruikt.

Prijs: € 4.000,- Tel: 06-51259700

TE KOOP: originele platenwagens,

15 etages 600 x 800 mm, niet van nieuw te onderscheiden, met nieuwe Colson

kogellagerwielen voor Bongard 8.60-8.61-8.62-8.63-8.64. Prijs: € 400,-- per stuk.

Hogervorst Bakkerijservice Pijnacker Tel: 015-3697583

TE KOOP:

originele Becker Wentel platenwagens, 15 of 16 etages 600 x 800 mm, met nieuwe

Colson kogellagerwielen.Prijs € 400,-- per stuk. Direct leverbaar.

Hogervorst Bakkerijservice PijnackerTel: 015-3697583

Voor warmte in de tuin, FACKLA.NL. Tuinhaarden van Cortenstaal voor informatie

bel 06-51513138 of kijk op internet

Tuininrichtingen van Cortenstaal, van plantenbak tot vuurkorf.

FACKLA.NL of kijk op youtube

Afvalzakhouders van JOSTO op Bakkerspraat.nl op voorraad bel voor een

snelle levering. 0529-480508

Bakkerspraat.nl geeft laagste prijs garantie op de grondstofwerkbanken bel en

bestel. 0529-480508 ✃

Compliment voor een collega of leverancier? Laat het ons weten op [email protected]

GEZOCHTIndustriële broodbakker - Rotterdam

Voor meer informatie:www.uitzendbureauhetambacht.nl

vacaturenummer 2011121Tel 0591-555442

GEZOCHTDeegdraaier/ovenist - Amsterdam

Voor meer informatie:www.uitzendbureauhetambacht.nl

vacaturenummer 2011110Tel 0591-555442

GEZOCHTAssistent chef banket - Beverwijk

Voor meer informatie:www.uitzendbureauhetambacht.nl

vacaturenummer 2011115Tel 0591-555442

GEZOCHTBroodbakker - Spijkenisse

Voor meer informatie:www.uitzendbureauhetambacht.nl

vacaturenummer 2011116/2011118Tel 0591-555442

GEZOCHTAmbachtelijke broodbakker

Omgeving UtrechtVoor meer informatie:

www.uitzendbureauhetambacht.nlvacaturenummer 2011109

Tel 0591-555442

AANGEBODENBrood-/banketbakkers

Heel NederlandVoor meer informatie:

www.uitzendbureauhetambacht.nlTel 0591-555442

AANGEBODEN4 koekplaten ca. 1,5 meter lang

8 tulbandvormendiv. taartpannen20 vlaaipannen

F. SmitZuiderzeestraatweg W 122

8085 AJ DoornspijkTel. 0525-661228

Branche agendaDecember 20119 - 11 december Culinair Evenement ‘Eten & Drinken Rotterdam15 december Eindejaarsborrel MKB-VNO-NCW

Januari 201218 januari Halve finale ‘De lekkerste bonbon van Nederland’ Erembodegem (B)

29 jan. t/m 1 feb. ISM Keulen

Februari 2012 6 en 7 februari IJsvak 2012 Utrecht

Maart 20122 maart Finale ‘De lekkerste bonbon van Nederland’ volgt3 t/m 7 maart Europain Parijs4 t/m 6 maart BakkerijDagen Amsterdam27 t/m 30 maart Anuga Foodtech Keulen

April 201217 – 19 april Week van de Ondernemer (MKB Nederland)

September 201216 t/m 21 september IBA München23 t/m 26 september InterMopro, InterCool, InterMeat Keulen

What’s ❱ Next?

Verkoopadvies voor de bakkerij.......Bedrijfsadvisering kijk op

AdviesTechniek.nl Laat je informeren, je kunt niet alles zelf weten

Aangeboden: laag model platenwagen voor € 395,- geschikt voor platen 60x40, mail

naar [email protected]

Gezocht:Ervaren deegmaker/ovenist - Amsterdam

Vacature: 2011049Uitzendbureau ‘Het Ambacht’

Vaart ZZ 9, 7833 AA Nieuw-AmsterdamTel. 0591-555442 / 06-27872267www.uitzendbureauhetambacht.nl

Gezocht:Leidinggevende banketbakker - Almelo

Vacature: 2011085Uitzendbureau ‘Het Ambacht’

Vaart ZZ 9, 833 AA Nieuw-AmsterdamTel. 0591-555442 / 06-27872267www.uitzendbureauhetambacht.nl

Gezocht: Broodbakker voor in een open bakkerij -

Den HaagUitzendbureau ‘Het Ambacht’

Vaart ZZ 9, 7833 AA Nieuw-AmsterdamTel. 0591-555442 / 06-27872267www.uitzendbureauhetambacht.nl

Gezocht:Broodbakker voor in een open bakkerii -

AmsterdamUitzendbureau ‘Het Ambacht’

Vaart ZZ 9, 7833 AA Nieuw-AmsterdamTel. 0591-555442 / 06-27872267www.uitzendbureauhetambacht.nl

Aangeboden:Leerling bakkers brood & banket zijn op zoek naar BBL plek - Drenthe/Groningen

Uitzendbureau ‘Het Ambacht’Vaart ZZ 9,7833 AA Nw.-AmsterdamTel. 0591-555442 / 06-27872267www.uitzendbureauhetambacht.nl

Voor warmte in de tuin, FACKLA.NL. Tuinhaarden van Cortenstaal

voor informatie bel 06-51513138 of kijk op internet

Tuininrichtingen van Cortenstaal, van plantenbak tot vuurkorf.

FACKLA.NL of kijk op youtube

Afvalzakhouders van JOSTO op Bakkerspraat.nl op voorraad bel voor een

snelle levering 0529-480508

Bakkerspraat.nl geeft laagste prijs garantie op de grondstofwerkbanken bel en

bestel 0529-480508

Voor 2e hands bakkerijproducten kijk op Bakkersplaats.nl, zelf je account

aanmaken en verkoop je spullen aan een collega, GRATIS

Aangeboden: laag model platenwagen voor

€ 395,- geschikt voor platen 60x40, mail naar [email protected]

Voor 2e hands bakkerijproducten kijk op Bakkersplaats.nl, zelf je account aanmaken

en verkoop je spullen aan een collega, GRATIS.

AangebodenPlafond reinigen snel en efficiënt

Noodzakelijk bij HACCP.Green Clean

Eindhovenseweg 3A5524 AN Steensel

[email protected]

GezochtBroodbakker met liefde voor authentiek brood. Voor banketbakker in Amsterdam

KwekkeboomPapaverweg 36, 1032 KJ Amsterdam

020-4353030

U zoekt en wij vinden Schrijf u gratis in bij 3W Makelaarsen wij houden u gratis op de hoogte van alle inkomende bakkerijen die in

de verkoop komen.Mail naar [email protected] met uw

naam en de rest gaat vanzelf.

U wilt verkopen en een onafhankelijk en objectief advies?

Bel dan 3W Makelaars voor een GRATIS 1e gesprek bij u ter plaatse.Telefoon 033-432 35 52

Te koopBakker Bart Vestiging Meppel

Voor inlichtingen: 06-48527456

Te koop Bakkerswinkelinventaris. Zeer mooi (in nieuwstaat) met o.a.

gebakkoeling,bonbonkoeling, snackkoeling en broodcascade. Ongeveer 6.30 – 7

meter.. In originele opstelling te zien bij bakkerij C.Kros in Kerkdriel. Tel. 0418-

631421/633755 of 06-25407565

Te KoopSnijkop voor een Hobart inclusief 3 messen.

Kalmeijer pepernotenwals RVS vlaaienstansBrother Fax 2820

Tel.nr. 06-12935458

AANGEBODENChocoladevormen Macrolon voor het maken

van bonbons en flikkenJan Ykema

Provinciale weg 719865 AC OpendeTel: 0594-659180

Email: [email protected]

GEZOCHTPloegchef omgeving - Amsterdam

Voor meer informatie:www.uitzendbureauhetambacht.nl

vacaturenummer 2011120Tel 0591-555442

20 |

Page 21: Bakery Next 1 2012

| 21

Be Our ❱Next Friend Dat kan, want nu is er Bakery Next, de nieuwe vakkrant voor de bakkerijbranche! Een unieke bladformule voor en door professionals uit de bakkerijbranche. Vol actualiteiten, opinie, introducties, vraag- en aanbod, wetenswaardigheden. Kortom het blad waar velen sector van achter het bureau, voor de oven tot in de winkel op zaten te wachten.

Een open krant met verstand van zakenLaagdrempelig, verrassend, uitdagend, prikkelend, actueel en handig, dat zijn onze kernwaarden. Bakery Next wordt namelijk niet alleen gemaakt voor professionals in de sector, maar ook door professionals in de

branche. Daarom willen we u als lezer alle ruimte geven om redactionele in-houd aan te leveren. Of het nu gaat om een productintroductie, een nieuwe dienst, of het geven van adviezen, kritiek, commentaar, nieuwe visies of iets anders, Bakery Next staat open voor meedenkende lezers.

Een krant die gelooft in vaste relatiesDankzij onze formule houden we de kosten laag, zodat wij u deze krant kunnen blijven toesturen. Dat willen we zo lang mogelijk zo volhou-den, dus, bouwen we graag een blijvende relatie met u als lezer op. We nodigen u daarom van harte uit om our Next Friend te worden. Dat kan voor een bedrag van slechts 70 euro per jaar (excl. 6% BTW). Voor dat bedrag ontvangt u dan 18 keer per jaar Bakery Next en maakt u kans op een prijs! We verloten per 100 ‘friends’ een robuuste Josto RVS afvalzakhouder. ❰

Maak kans op een Josto!Als u ‘Next Friend’ wordt van Bakery Next ontvangt u niet alleen 18 keer per jaar deze krant, maar u doet automatisch mee aan exclu-sieve verlotingen onder alle ‘friends’ van Bakery Next. Per 100 ‘friends’ verloten we een Josto RVS afval-zakhouder t.w.v. ± € 540,-.

Ook zullen wij u in de toekomst met voorrang betrekken bij onze nieuwe ontwikkelingen.

Stuur deze bon naar: Bakery Next Schoolstraat 48603 XL Sneek

U kunt deze ook faxen naar 0515-432153 of mailen;[email protected]

U kunt ook op www.vriendvan.nl de bon invullen.

Ja, ik word ‘Next Friend’ van Bakery Next.

Ik betaal € 70,- (excl. 6% BTW) per jaar tot wederopzegging.

S.V.P. INVULLEN IN BLOKLETTERS

Naam bedrijf : ...................................................................

Contactpersoon : ......................................................... M / V

Adres : ...................................................................

Postcode : ...................................................................

Plaats : ...................................................................

Telefoon : ...................................................................

E-mail : ...................................................................

Twitter : ...................................................................

Handtekening : ...................................................................

bakery ❱next De vakkrant voor bakkend Nederland

Zware sancties bij

niet naleven ARBO

voorschriften

De controle op de naleving van regels rond

arbo-certificaten wordt strenger. Ondernemingen

die de regels niet naleven, krijgen te maken met

zwaardere sancties. Dat heeft Staatssecretaris

De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegen-

heid aangekondigd, met als doel de Nederlandse

werkvloer veiliger te maken.

❱ Lees verder op pagina 3

Arbeidsinspectie gaat bakkerijen-

en zoetwarenindustrie bezoeken

De Arbeidsinspectie zal in de maanden januari tot

en met maart 2012 een inspectie uitvoeren bij - in

totaal - 300 bedrijven verdeeld over ambachtelijke

en industriële bakkersbedrijven en bedrijven in

de zoetwarenindustrie. De Arbeidsinspectie zal

voornamelijk letten op machineveiligheid, fysieke

belasting, (stof)explosiegevaar en grondstofallergie.

❱ Lees verder op pagina 4

bakery ❱nextwww.bakerynext.nl | Jaargang 1 | Week 45 | 2011 Nr. 3

Frank Haasnoot

wint de 4e World

Chocolate Masters

❱ zie artikel op pagina 16

Bakker Klaes

Hoekstra schrijft

inspiratieboek voor

MKB-ondernemers

❱ zie artikel op pagina 18

Haal meer

rendement uit de

najaarsverkoop

❱ zie artikel op pagina 14

Eén digitaal loket

voor ondernemers

Vanaf 2012 kunnen ondernemers via één digitaal

loket zaken doen met de overheid. Dit digitale

loket komt voort uit het overheidsplan om de

ondernemer efficiënter te ondersteunen. Aller-

eerst zullen de twaalf regionale kantoren van de

Kamer van Koophandel (KvK) in samenwerking

met Agentschap NL worden samengevoegd. Alle

(overheids)informatie over het ondernemerschap

is hier te vinden, evenals subsidieaanvragen en het

Handelsregister.

❱ Lees verder op pagina 6

De vakkrant voor bakkend Nederland!

bakery ❱next

Koopgedrag consument verandert ingrijpend

Inzet nieuwe technologie geeft

impuls aan winkelgebieden

Het winkel- en koopgedrag van consumenten

verandert de komende jaren ingrijpend, volgens

het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). Het

gebruik van nieuwe technologie, met name mobiel

internet, leidt er toe dat consumenten winkels en

winkelgebieden veel gerichter gaan bezoeken.

Immers niet alleen vooraf thuis, maar ook onder-

weg op de smartphone heeft de consument alle

informatie bij de hand. En bij twijfel kan, via sociale

media, nog even met vrienden worden overlegd.

❱ Lees verder op pagina 6

Pure online winkels

verliezen terrein De stijgende tendens van puur online kopen is niet

meer. Lang niet alles wordt online beslist en aan-

geschaft. Consumenten willen beide: een fysieke

én online winkel. Zij willen daarmee zelf bepalen

wat ze waar, wanneer en hoe kopen.

❱ Lees verder op pagina 9

bakery ❱nextwww.bakerynext.nl | Jaargang 1 | Week 49 | 2011 Nr. 4

BakkersVakwedstrijden:

Arno Vreeling

Kampioen 2011❱ zie artikel op pagina 3

Koekjesbakkerij

Veldt slimste

bedrijf 2011❱ zie artikel op pagina 5

Succesverhalen:

‘Blije klanten en

boze bakkers’❱ zie artikel op pagina 14

Steeds meer belangstelling voor biologisch brood

Wet- en regelgeving bij overstap

op biologische producten

Er komt steeds meer belangstelling voor biolo-

gische producten. Dat geldt voor groente, zuivel,

vlees, maar ook voor brood. Bakkers zoals Menno

’t Hoen (zie elders in deze krant) zijn er bijzonder

succesvol mee. Stel je overweegt om over te stap-

pen op biologische producten, waar moet je dan

beginnen en wat zijn dan de spelregels waar je je

aan moet houden? Deze en andere vragen hebben

we eens voorgelegd aan Loura Keijzer, deskundige

op het gebied van kwaliteitszorg en regelgeving.

❱ Lees verder op pagina 14De vakkrant voor bakkend Nederland!

bakery ❱next

Nieuwe regels etikettering bakkerijsectorBakkers krijgen te maken met nieuwe regels

voor etikettering. De Productinformatie Veror-

dening treedt op z’n vroegst begin december

2011 in werking. Bedrijven krijgen drie jaar de

tijd om aan de nieuwe regels te voldoen. De

Nederlandse Brood en Banketbakkers Onder-

nemersvereniging (NBOV) heeft alle resultaten

en veranderingen op een rijtje gezet.❱ Lees verder op pagina 7

MKB ziet wel brood in ondernemerschaponderwijsDe afgelopen jaren krijgt ondernemerschapon-

derwijs meer en meer aandacht van de over-heid. Steeds meer scholen, van basisschool tot

en met universiteit, besteden in het reguliere

lesprogramma aandacht aan ondernemen.❱ Lees verder op pagina 14

bakery ❱nextwww.bakerynext.nl | Jaargang 2 | Week 2 | 2012 Nr. 1

Brood met 50% minder zout is net zo lekker❱ zie artikel op pagina 19

Verwerk uw restant Oliebollenmix op een winstgevende manier❱ zie recept op pagina 5

We willen minder eten verspillen, maar we doen het niet❱ zie artikel op pagina 15

Voorzitter MKB-Nederland hoopt invoering

tegen te kunnen houden‘Komst bankbelasting funest voor ondernemers’‘De invoering van een bankbelasting zou een

slechte ontwikkeling zijn voor ondernemers,

zo vindt MKB-Nederland. Ondernemers en banken zouden juist meer met elkaar moeten

samenwerken’. Dat zei voorzitter Hans Bies-heuvel op 7 november in zijn jaarrede tijdens

het jaarcongres van MKB-Nederland. ❱ Lees verder op pagina 17

De vakkrant voor bakkend Nederland!

bakery ❱next

w w w. b a k e r y n e x t. n l

Postbus 94 3860 AB Nijkerk

Tel. 033 247 55 66Fax. 033 245 98 94

www.bakkersbelang.nl

- Collectieve verzekeringen, dus scherpe premies- Uitstekende polisvoorwaarden- Persoonlijk kontakt, bij ons bent u géén nummer- 60 jaar ervaring in de bakkerij- Zeer snelle schadeafhandeling- Gratis overstapservice en deskundig advies

Bel ons voor een gratis analyse

Wij spreken uw taal

Page 22: Bakery Next 1 2012

22 |

Project TechniekTel: 073-5991402www.projecttechniek.nlTenBa Taxatie en BakkerijadviesTel: 0317-471211www.tenba-bv.nl

Dosering ❱Bakon food equipment bvTel: 0113-244330www.bakon.eu.com/nlMakombi BVTel: 0413-292903www.makombi.nlRademaker BV Tel: 0345-543543www.rademaker.nlTerlouw / UnidosTel: 055-5768628Sartorius BVTel: 030-6025030www.sartorius-mechatronics.nlwww.e-teken.nl Theo van Vliet Weesp BVTel: 0294-416040www.theovanvliet.nlV-TechnologyTel: 0515-331958www.v-technology.nlWillemse & van Engelen Bakkerijmachines BVTel: 0165-557035www.w-en-ve.nl

Eetbare bedrukking ❱Bouwhuis BakkerijgereedschappenTel: 0548-623016www.bouwhuis.com

Etikettering ❱Avery Dennison Tel: 030-2632233www.averydennison.comCompadTel: 053-4329995www.compad.nlHandelsonderneming Tonnie Vugts B.V.Tel: 073-5941029www.etikettenkoning.nl Marti Orbak SoftwareTel: 0174-638694www.marti-orbak.nl.nlTegra Systems BVTel: 0228-582780www.tegrasystems.nl

Formules ❱AmbachtsbakkerTel: 033-2999053www.ambachtsbakker.nlBart’s RetailTel: 024-6782782www.bakkerbart.nlEchte BakkersgildeTel: 0317-424342www.echtebakker.nlHeerlijk & HeerlijkTel: 0345-470070www.banket.nlTop Bakkers B.V.Tel: 055-5998222www.topbakkers.nl

Geconditioneerde ruimte ❱Isosystems BVTel: 0314-322630www.isosystems.nlCofely GDF SUEZTel: 026-3692911www.cofely-gdfsuez.nlJaveko BVTel: 076-5720586www.javeko.nlKoevering Koeling & Airconditioning BVTel: 0499-375918www.koeveringkoeling.nlLampe Technical Textiles bvTel: 0515-445544www.lampe.nl Rijndorp Klimaat BVTel: 0172-423060www.rijndorp.nlRoma Isolatiesystemen Tel: 0162-512012www.romaned.nl

DekomTel: 040-2842050www.dekomart.nlDobla BVTel: 072-5760770www.dobla.comJ. Gort Decoraties V.O.F.Tel: 036-5370144www.gortdecoraties.nlHoogenboom Benelux b.v. / Barry CallebautTel: 076-5978460www.hoogenboom-benelux.nl Mourik BVTel: 088-1114111www.mourikfoodservice.nlVipam B.V.Tel: 0345-565670www.vipaminternational.com

Deegverwerking ❱Globe BV FoodequipmentTel: 053- 428 1416www.globefoodequipment.nlKaak Nederland BVTel: 0315-339111www.kaak.nlKalmeijer B.V.Tel: 070-3888950www.kalmeijer.comQuality Fix Tel: 074-2595366www.quality-fix.nlRademaker BV Food processing equipmentTel: 0345-543543www.rademaker.nl Venema Techniek & ServiceTel: 0591-313377www.venematechniek.nlWerner & Pfleiderer - Haton B.V.Tel: 077-3071860www.wp-haton.com

Dienstverlening ❱3W MakelaarsTel: 033-4323552www.3wmakelaars.nlArbo ContentTel: 050-5293400www.arbocontent.nlBakkersbelang Verzekeringen Tel: 033-2475566www.bakkersbelang.nlBouwer & Officier AccountantsTel: 071-3419000 www.bouwer-officier.nlBeko BeneluxTel: 0344-714714www.beko-benelux.nlCadansinterimTelefoon: 06-46353756www.cadansinterim.nl Frederik-Jan van der MeulenInternet Marketingspecialist/AdviseurTel: 06-41817663www.frederikjan.nlInbak All into FoodTelefoon 085-2100172www.inbak.nlInterpolis PensioenbeheerTel: 050-5235500www.interpolis.nlKwaliteit is krachtTel: 06-51799412www.kwaliteitiskracht.nlMKB NederlandTel: 015-2191212www.mkb.nlNBOVTel: 0182-693030www.nbov.nlNederlands Bakkerij CentrumTel: 0317-471247www.nbc.nlNederlands Bakkerijmuseum ‘Het Warme Land’Tel: 038-4446190www.bakkerijmuseum.nlPrécon Food ManagementTel: 030-6566010www.precon-food.nlProductschap AkkerbouwTel: 070-3708708www.productschapakkerbouw.nl

Tromp Group BVTel: 033-2994373www.trompgroup.nlUnikonTel: 0342-415752www.unikon.netVenema Techniek & ServiceTel: 0591-313377www.venematechniek.nlV-TechnologyTel: 0515-331958www.v-technology.nlWerner & Pfleiderer - Haton BVTel: 077-3071860www.wp-haton.comWinterhalter NederlandTel: 0161-220520www.winterhalter.nlWillemse & van Engelen Bakkerijmachines BVTel: 0165-557035www.w-en-ve.nl

Bakkerskleding ❱Chaud Devant Kokskleding en bakkerskledingTel: 020-4941930www.chauddevant.nl Devagro BedrijfskledingTel: 040- 2518304www.devagro.nl J. Zoetelief B.V.Tel: 020-6246002www.zoetelief.nl

Chocolade ❱ArticorTel: 046-4745160 www.articor.nl Belcolade NVTel: 0168-326260www.puratos.nlBonbon Atelier N. Limmen BVTel: 075-6140571www.bonbonatelierlimmen.nlLa Confrérie BVBonbons en chocoladeTel: 0165-518888 www.laconfreriebv.nlChocolaterie Albert bvTel: 013-5114545www.chololateriealbert.nlDobla BVTel: 072-5760770www.dobla.comHandelsonderneming Zilco BVTel: 036-5304519www.zilco-industrial.nlHenk Koenen V.O.F. Chocoladevormen en machinesTel: 0161-452516www.henkkoenen.nlHoogenboom Benelux b.v. / Barry CallebautTel: 076-5978460www.hoogenboom-benelux.nl Lagosse Chocolaterie BVTel: 072-5745 584www.lagosse.nlMourik BVTel: 088-1114111www.mourikfoodservice.nlSteensma BVTel: 058-2330660www.steensmafood.nlVan Ham Groothandel B.V.Tel: 013-5051591www.vanhamgroothandel.nl

Decoraties ❱ArticorTel: 046-4745160 www.articor.nlFrans Beekwilder BVTel: 020-623 32 22www.beekwilder.comBouwhuis BakkerijgereedschappenTel: 0548 623016www.bouwhuis.com De Groot B.V. Nougat-KrokantenTel: 020-4821487www.butterscotch.nl

Meijers Pan-Glaze vofTel: 0543-512301www.bakvormen.nlMussana Nederland bvTel: 0548-654126www.mussana.nl

Bakkerijmachines ❱Van Asselt en Alferink BVTel: 0345-820204www.asselt-alferink.nlBaas Food EquipmentTel: 070-3209152www.baasfood.nlBeko Bakkerij TechniekTel: 024-6486288www.beko-techniek.nlBeldosTel. 0032-36464048www.beldos.comB & O Bakkerijtechniek BVTel: 0165-316341www.benobakkerijtechniek.nlBoelen BakkerijmachinesTel: 0599-470746www.boelenbakkerijmachines.nlBSH DalenTel: 0524-552655www.bakkerijservice.nlEurobladesTel: 0599-470746www.euroblades.comFRITSCH GmbHTel: 0049-9326830www.fritsch.infoGlobe BV FoodequipmentTel: 053- 428 1416www.globefoodequipment.nlTer Haar Bakkerijmachines BVTel: 0548-616088www.terhaarnijverdal.nlKaak Nederland BVTel: 0315-339111www.kaak.nlKalmeijer B.V.Tel: 070-3888950www.kalmeijer.comKeyBAKE BVTel: 0321-841214www.keybake.comInterbake BVTel: 0548-622751www.interbake.nlKönig NederlandTel: 0183-682868www.koenig-rex.comKortlever Technisch Buro BVTel: 0183-352955 www.kortlever.nlMüssana Nederland BVTel: 0548-654126www.mussana.nlQuality Fix Tel: 074-2595366www.quality-fix.nlRademaker BV Tel: 0345-543543www.rademaker.comRobertpack Industrial & PackagingTel: 038-4652089www.robertpack.nlJan de Ruyter bakkerij-installatiesTel: 0181-627652www.jdr.nlRoelofs Bakkerijmachines ServiceTel: 0575-524268 www.roelofs.nlShuffle-Mix BVTel: 0342-450322 www.shufflemix.comSmulders Horeca-apparatuur en BakkerijmachinesTel: 040-2012086 www.smulders.netG. Spronk & Zn. BVTel: 0488-452051www.spronkbakkerijmachines.nlSurplus SelectTel: 0321- 335500www.surplusselect.nlTAL BVTel: 0524- 517545www.talbv.nlTheo van Vliet WeespTel: 0294-416040www.theovanvliet.nl

Banketbakkerij van Strien B.V.Tel: 0186-626326www.koekjes.nlBrinkers VriesVers Food Service/ Beuk Patisserie BVTel: 0172-509640www.brinkerspatisserie.comBrown & Serve B.V.Tel: 0299-684959www.brown-serve.comComeba foodservice BVTel: 0524-524928www.comeba.nl CSM Benelux BVTel: 0800-8647762www.csmglobal.com/BeneluxDauphine Nederland BVTel: 0487-502117www.dauphine.nlDélifrance Nederland bvTel: 0180-485111www.delifrance.nlDero FoodsTel: 0183-500373www.derofoods.nlD. van der Pol & Zonen bv / Wolff ButterbackTel: 0416-692785www.vdpol.nlDuet Bake off productsTel: 073-6312656www.duetbakeoffproducts.nlDuuk Bake-Off Specialities BVTel: 030-6910686www.duuk.nlEuropastry BeneluxTel: 06-20010954www.europastry.nlHeavens Bakery GMBHTel: 0513-62 52 75www.heavensbakery.deHessing Bake-OffTel: 0174-385642www.hessing-bakeoff.nlLantmannen Unibake Nederland (Pastridor)Tel: 0343-514514www.pastridor.nlProcema BVTel: 0345-534748www.procema.nlVandemoortele NVTel: 0800-9991999www.vandemoortele.nl

Bakkerijgereedschap ❱AVTTel: 06-23230511www.avt.nuBeko Bakkerij TechniekTel: 024-6486288www.beko-techniek.nl Boelen BakkerijmachinesTel: 0599-470746www.boelenbakkerijmachines.nlBouwhuis BakkerijgereedschappenTel: 0548 623016www.bouwhuis.comCapway pan BVTel: 0321-311977www.capwaypan.nlDe Combinatie Bakkerijtechniek BVTel. 030-6962167www.de-combinatie.nlCOVEKA B.V. Bakkerij- en GrootkeukentechniekTel: 038-3313685www.coveka.nlCoveka Schoonmaak B.V.Tel: 038-3333152www.covekaschoonmaak.nlEverBake GroupTel: 088-7300000www.everbake.nlFrancois ProductsTel: 079-3619031www.francoisproducts.nlJosto Stainless Steel Engineering BVTel: 0529-482244www.josto.nlKeyBAKE BVTel: 0321-841214www.keybake.com

Accountancy ❱Adcedet BVTel: 0318-430 923www.adcedet.nl Bouwer & Officier AccountantsTel: 071-3419000 www.bouwer-officier.nlFLyNTH Tel. 0546-831010 vestiging AlmeloTel. 026 – 3542600 vestiging ArnhemTel. 045-5272777 vestiging BrunssumTel. 0475-375500 vestiging RoermondTel: 040-2043 090vestiging ValkenswaardTel: 0348-422 180 vestiging WoerdenTel: 038-4535 499 vestiging Zwollewww.flynth.nl

Automatisering ❱Capway Systems BVTel: 0343-523776www.capway.nlCompad SoftwareTel: 053-4329995www.compad.nlCSB-System Benelux BVTel: 076-5307676www.csb-system.comDENATEC-LERCO N.V.Tel: 0032-34892295www.denatec-lerco.beFoodsafety FacilitiesTel: 0118-410006www.foodsafetyfacilities.nlHolland Bakkerijsystemen B.V.Tel: 0548-542573www.holland-systemen.nlIngenieursbureau PromptTel: 0517-418878www.fritec.nlJMS Automatisering B.V.Tel: 0174-291000www.jmsautomatisering.nlKaak Nederland BVTel: 0315-339111www.kaak.nlKeyBAKE BVTel: 0321-841214www.keybake.comMarti Orbak SoftwareTel: 0174-638690www.marti-orbak.nlProject TechniekTel: 073-5991402www.projecttechniek.nlRademaker BV Tel: 0345-543543www.rademaker.comSiloba nvTel: 0032-52423818www.siloba.beSilowacht B.V.Tel: 038-4670666www.silowacht.nlSpiromatic NVTel: 06-20403870www.spiromatic.comTechnisch Buro RittershausTel: 030-2312392www.rittershaus.euTromp Group BVTel: 033-2994373www.trompgroup.nlVenema Techniek & ServiceTel: 0591-313377www.venematechniek.nlV-TechnologyTel: 0515-331958www.v-technology.nlWerner & Pfleiderer - Haton B.V.Tel: 077-3071860www.wp-haton.com

Bake/Make off ❱Bakery to Bakery / FoodstudioTel: 013-5951000www.bakerytobakery.nl

Nuttige adressen Wilt u uw bedrijfsgegevens ook in deze lijst? Stuur dan een e-mail naar [email protected]. Deze lijst is met de grootste zorg samengesteld. Heeft u toch wijzigingen of aanvullingen, laat het ons weten op [email protected]

Page 23: Bakery Next 1 2012

| 23

Willemsen IsolatiebouwTel: 030-2410126www.willemseniso.com

Gist ❱AB Mauri Tel: 0168-388533www.abmauri.com Algist-Bruggeman Benelux B.V.Tel: 0032-92570808www.algistbrug.be

Grondstoffen ❱AB Mauri Tel: 0168-388533www.abmauri.com Algist-Bruggeman Benelux B.V.Tel: 0032-92570808www.algistbrug.be Backaldrin Benelux BVTel: 076-5201047www.backaldrin.comBak SpeciaalTel: 033-4654810www.bakspeciaal.nl Bakels Senior-N.V.Tel: 0294-414559www.bakels-senior.nlBelcolade NVTel: 0168-326260www.puratos.nlBroer Bakkerijgrondstoffen BVTel: 0182-612055www.broerspijs.com CSM Benelux BVTel: 0800-8647762www.csmglobal.com/BeneluxD. van der Pol & Zonen bvTel: 0416-692785www.vdpol.nl Damco Bakkerijgrondstoffen B.V.Tel: 010-4350522www.damco.euEsbaco VOFTel: 0229-210112www.esbaco.nl GB PlangeTel: 078-6525600www.gb-plange.comHavero Hoogwegt BVTel: 026-3228520www.havero.nlHela Thissen bvTel: 077-3204204www.hela.nlHoogenboom Benelux BV / Barry CallebautTel: 076-5978460www.hoogenboom-benelux.nlIreks GmbHTel: 040-2263800www.ireks.nlKarlshamns BV Speciaalvetten Tel: 075-6278477Koopmans Meel BVTel: 058-2948494www.koopmansmeel.nlKrijger MolenaarsTel: 0111-461234www.krijgermolenaars.nl Meneba B.V.Tel: 010-4238911www.meneba.comMourik BVTel: 088-1114111www.mourikfoodservice.nlPuratos NV0168-326260www.puratos.nlRanks Meel BVTel: 0183-606200www.ranksmeel.nl Remia C.V.Tel: 030-2297911www.remia.nlRuitenberg IngrediëntsTel: 0571-270000www.ruitenberg.nlSmilde BakeryTel: 0299-372856www.smildebakery.nlSuiker UnieTel: 0165-525252www.suikerunie.comSonneveld Group B.V.Tel: 078-6442525www.sonneveld.comSteensma BVTel: 058-2330660www.steensma.nl

Unifine Food & Bake Ingredients Tel: 076-5724140www.unifine.nlVamo produkten v.d. bakkerij BVTel: 026-3646205www.vamo.nlWestfälische Lebensmittelwerke Lindemann GmbH & Co. KGTel: 0049-522382030www.lindemann-food.deKoninklijke Zeelandia Nederland b.v.Tel: 0111-419000www.zeelandia.nl

Koel & Vries ❱Van Asselt en Alferink BVTel: 0345-820204www.asselt-alferink.nlDawsonrentals(Nederland) BVTel: 010-4952955www.dawsonrentals.nlEmondt’s Koeltechniek en Winkelinrichting BVTel: 053-4314466www.emondt.nlEurofoursTel: 078-6760635www.eurofours.nlGram Nederland BV Tel: 0546-454252www.gram.nlHeinen Freezing gmbhtel: 0049-44511220www.heinen.bizHHS RVS ProductenTel: 0575-565349www.h-hs.nl/koelcelstelling Gerben Hekman BakkerijtechniekTel: 0548-610523www.gerbenhekman.nlJaveko BVTel: 076-5720586www.javeko.nlKoma Koeltechnische Industrie BVTel: 0475-474700www.koma.comLTITel: 0348-554405 www.lti-bv.nlMIWE NederlandTel: 0342-465606www.miwe.nlRijndorp Klimaat BVTel: 071-5415500www.rijndorp.nlG. Spronk & Zn. BVTel: 0488-452051www.spronkbakkerijmachines.nlWillemsen Koel- & vriesbouwTel: 030-2410126www.willemseniso.nl WP-Koeling Beneluxtel: 077-3071860www.wp-haton.com

Kruiden & specerijen ❱Hela Thissen BVTel: 077-3204204www.hela.nlPolak Koninklijke Specerijenmaalderij BVTel: 0521-514040www.polak.nlRaps BVTel: 0499-373525www.rapskruiden.nl

Oliën ❱Levo Produktenmij BVTel: 0517-394141www.levo.nlSmilde FoodsTel: 0513-639639www.smildefoods.nlVandemoortele NVTel: 0800-9991999www.vandemoortele.nlKoninklijke Zeelandia Nederland b.v.Tel: 0111-419000www.zeelandia.nlOuwels ❱Primus Ouwelfabriek BVTel: 075-6164061www.primusouwel.nl

Ovens ❱Van Asselt en Alferink BVTel: 0345-820204www.asselt-alferink.nl

Baas Food EquipmentTel: 070-3209152www.baasfood.nl Boelen BakkerijmachinesTel: 0599-470746www.boelenbakkerijmachines.nlDen Boer Baking Systems BVTel: 0529-438383www.denboerbs.nlBouwhuis Dekeghel NVTel: 0032-24606022www.dekeghel.beEverBake GroupTel: 088-7300000www.everbake.nlEurofoursTel: 078-6760635www.eurofours.nlFri-Jado BVTel: 076-5481000www.frijado.nlHebaco Bakovenbouw BVTel: 0548611010www.hebaco.nlHogervorst BakkerijserviceTel: 015-3697583www.bakkerijovens.comLevens Cooking & Baking Systems BVTel: 0161-459100www.leventi.comLute Brouwer OventechniekTel: 0548-614798www.lutebrouwer.nlMIWE agency NederlandTel: 0342-465606www.miwe.comQuality Fix Tel: 074-2595366www.quality-fix.nlRittershaus Technisch BuroTel: 030-2312392www.technischburo.comG. Spronk & Zn. BVTel: 0488-452051www.spronkbakkerijmachines.nlTheo van Vliet Weesp BVTel: 0294-416040www.theovanvliet.nlWerner & Pfleiderer - Haton BVTel: 077-3071860www.wp-haton.comWoertmann Nederland BVTel: 030-6084141www.woertman.nl

Petit Fours ❱Van de LeurBanketspecialiteitenTel: 0515-575717www.vandeleur.nlPatisserie UniqueTel: 035-5882395www.patisserieunique.nl

Productielijnen ❱Capway Systems BVTel: 0343-523776www.capway.nlKaak Nederland BVTel: 0315-339111www.kaak.nlRademaker BV Tel: 0345-543543www.rademaker.comRittershaus Technisch BuroTel: 030-2312392www.technischburo.comSiloba nvTel: 0032-52423818www.siloba.beVan der Pol Bakery EquipmentTel: 033-2994373 www.vanderpol.nlVenema Techniek & ServiceTel: 0591-313377www.venematechniek.nlV-TechnologyTel: 0515-331958www.v-technology.nlWerner & Pfleiderer - Haton BVTel: 077-3071860www.wp-haton.com

Reiniging & Hygiëne ❱Allergenen ConsultancyTel: 033-2770571www.allergenenconsultancy.nlAsito FoodTel: 0546-484950www.asito.comBioClimAir

Tel: 0252-626962www.bioclimair.nlCoveka Schoonmaak B.V.Tel: 038-3333152www.covekaschoonmaak.nlGullimex BVTel: 074-2657788www.gullimex.comGreen CleanTel: 0653-200937www.green-clean.nlHHS RVS ProductenTel: 0575-565349www.h-hs.nl/schuimtank KeyBAKE BVTel: 0321-841214www.keybake.comLamers Reinigingstechniek BVTel: 0314-623341www.lamersequipment.nlLampe Technical Textiles bvTel: 0515-445544www.lampe.nl Mafo Holtkamp BVTel: 0546-575360www.mafo.nlRHIMA Nederland B.V. Tel: 035 - 609 8181 www.rhima.com Spiromatic NVTel. : 0620403870www.spiromatic.comUnikonTel: 0342-415752www.unikon.net

Revisie ❱BSH DalenTel: 0524-552655www.bakkerijservice.nl

Rijskasten ❱Van Asselt & Alferink BVTel: 0345-820204www.asselt-alferink.nl Boelen BakkerijmachinesTel: 0599-470746www.boelenbakkerijmachines.nlEurofoursTel: 078-6760635www.eurofours.nlKoma Koeltechnische Industrie BVTel: 0475-474700www.koma.comLTITel: 0348-554405 www.lti-bv.nlMIWE NederlandTel: 0342-465606www.miwe.nlRijndorp Klimaat BVTel: 071-5415500www.rijndorp.nlG. Spronk & Zn. BVTel: 0488-452051www.spronkbakkerijmachines.nlWP-Koeling Beneluxtel: 077-3071860www.wp-haton.com

Silo’s ❱Siloba nvTel: 0032-52423818www.siloba.beSilowacht B.V.Tel: 038-4670666www.silowacht.nlSpiromatic NVTel : 06-20403870www.spiromatic.com

Snij- en Inpakmachines ❱AVTTel: 06-23230511www.avt.nuMettler Toledo BVTel: 0344-638363www.mettlertoledo.nlSkillpackTel: 078-6933900www.skillpack.nlVenema Techniek & ServiceTel: 0591-313377www.venematechniek.nl

Spijs & Marsepein ❱Broer Bakkerijgrondstoffen BVTel: 0182-612055www.broerspijs.com Damco Bakkerijgrondstoffen B.V.Tel: 010-4350522www.damco.nl

Esbaco VOFTel: 0229-210112www.esbaco.nl Steensma BVTel: 058-2330660www.steensma.nl Koninklijke Zeelandia Nederland b.v.Tel: 0111-419000www.zeelandia.nl

Vakbladen ❱Bakery NextTel: 0515-432140www.bakerynext.nlBakkers in bedrijfTel: 088-2944834www.bakkersinbedrijf.nlBakkerswereldTel: 0314-349925www.bakkerswereld.nlNBT MagazineTel: 024-3246146www.nbtmagazine.biz

Verpakkingen ❱AVTTel: 06-23230511www.avt.nuDe Beer Verpakkingen BVTel: 071-5809207www.debeerverpakkingen.nlBeko VerpakkingenTel: 024-3786644www.beko-verpakkingen.nlBunzlTel: 036-5478600www.bunzl.nl Conpax Servo Wrap BVTel: 0487-588111www.conpax.nlDekker Packaging - AntalisTel: 036-5397511www.dekkerpackaging.comGullimex BVTel: 074-2657788www.gullimex.comHavelaar verpakkingen BVTel: 075-6400100www.havelaar-verpakkingen.nlO/K Packaging Systems BVTel: 0252-216250www.okpackaging.comPaardekooperTel: 0186-648222www.paardekooper.nlRobertpack Industrial & Packaging Equipment BVTel: 038-4652089www.robertpack.nlSkillpackTel: 078-6933900www.skillpack.nlVeer KartonTel: 075-6284659www.veerkarton.nlTonnie Vugts Handelsonderneming BVTel: 073-5941029www.etikettenkoning.nlUlma PackagingTel: 0345-623800www.ulmapackaging.nl

Verzekeringen ❱Bakkersbelang Verzekeringen Tel: 033-2475566www.bakkersbelang.nl Interpolis PensioenbeheerTel: 050-5235500www.interpolis.nlMeeùs AssurantiënTel: 0800-2356338www.meeus.com

Vlaaien ❱Digivlaai.nlTel: 088-1269000www.digivlaai.nlVan de LeurBanketspecialiteitenTel: 0515-575717www.vandeleur.nl

Vleesproducts ❱Minced Veal BVTel: 020-6324185www.mincedveal.nl

Vloeren en wanden ❱BolidtTel: 078-6845444www.bolidt.nl

DuracrylTel: 010-4505231www.duracryl.nlJaveko BVTel: 076-5720586www.javeko.nlMultipoxTel: 0578-696755www.multipox.nlFirma Roth Tel: 045-5417571www.firmaroth.nlSmit VloersystemenTel: 0314-345627www.smitvloeren.nlVloersch BVTel: 0181-776286www.vloersch.nlWillemsen IsolatiebouwTel: 030-2410126www.willemseniso.com

Vruchten & Noten ❱Contined BVTel: 0317-465410www.contined.nlCSM Benelux BVTel: 0800-8647762www.csmglobal.com/BeneluxSteensma BVTel: 058-2330660www.steensma.nl Unifine Food & Bake Ingredients Tel: 076-5724140www.unifine-fbi.nlVS Apple Industries BVTel: 0527-203917www.vsapple.comKoninklijke Zeelandia Nederland b.v.Tel: 0111-419000www.zeelandia.nl

Wegen en Meten ❱Delta Ohm Benelux BVTel: 085-2731917www.deltaohm.nlGullimex BVTel: 074-2657788www.gullimex.comSartorius BVTel: 030-6025030www.sartorius-mechatronics.nlwww.e-teken.nl Testo BV Tel: 036-5487000 www.testo.nlWeegtechniek HollandTel: 036-5222030www.weegtechniek.nl

Winkelinrichting ❱Emondt Koeltechniek en winkelinrichtingTel: 053-4314466www.emondt.nlEsmé InterieurbouwgroepTel: 050-5470044www.esme.nlInterieurbouw Hans van de GoorTel: 0492-383055www.hansvandegoor.nl Interieurbouw Koning BVTel: 0252-623020www.interieurbouwkoning.nlLinthorst InterieurbouwTel: 0318-486062www.linthorst-interieurbouw.nlRedie InterieursTel: 0499-573232www.redie.nl

Zuivelproducten ❱FrieslandCampina ProfessionalTel. 040-2951200www.debic.nlCSM Benelux BVTel: 0800-8647762www.csmglobal.com/BeneluxWoertman Nederland BVTel: 030-6084141www.woertman.nlZuivelvers BVTel: 0172-650794www.zuivelvers.nl

Page 24: Bakery Next 1 2012

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

JOSTO:

UW ADVISEUR

VOOR EN UW

PRODUCENT VAN

MAATWERK

RVS- INTERIEURS

JOSTO bv Evenboersweg 10, Nieuwleusen 0529 48 22 44 www.josto.nl [email protected]