Bakery Next 18 2012

32

Click here to load reader

description

De vakkrant voor de bakkerijbranche. Een unieke bladformule voor en door professionals uit de bakkerijbranche. Vol actualiteiten, opinie, introducties, vraag- en aanbod, wetenswaardigheden. Kortom het blad waar de sector van achter het bureau, voor de oven tot in de winkel op zit te wachten.

Transcript of Bakery Next 18 2012

Page 1: Bakery Next 18 2012

Inkomens-afhankelijke broodprijzen bij Bakker Wilfried

Column: Ontslagplan-nen? Houd rekening met nieuw ontslagrecht

De vakkrant voor bakkend Nederland!

Jippe Braaksma na hertelling Kampioen Op 14 november is Jippe Braaksma uit Oent-sjerk tijdens de Nederlandse BakkersVakWed-strijden met 348 punten tot kampioensbak-ker gekroond. In eerste instantie was Wietse Eisenga de gelukkige winnaar, maar na een hertelling bleek dat Jippe Braaksma aanspraak mocht maken op de titel ‘Kampioen Brood, Koek en Banket 2012’.

• Lees verder op pagina 6

Nieuwe aanpak Veiligheid Kleine Bedrijven De huidige regeling Veiligheid Kleine Bedrijven (VKB), waarbij ondernemers op basis van een veiligheidsscan subsidie kunnen krijgen voor veiligheidsmaatregelen, loopt in 2012 af. De Minister heeft het Centrum voor Criminaliteit-spreventie en Veiligheid (CCV) opdracht gegeven een nieuwe Aanpak Veiligheid Kleine Bedrijven op te zetten.

• Lees verder op pagina 3

Duizendpoot die niet meteen bakken geld wilde verdienenRené Huisman wilde een eigen bakkerij begin-nen, maar wilde geen groot risico nemen. René is naast zijn baan zijn eigen bedrijf ‘Het Oude Westen’ in Leeuwarden begonnen. Juist nu de banken op hun geld zitten is het voor velen niet mogelijk om veel geld te lenen. René: ‘dan is ons alternatief een hele goede oplossing’.• Lees verder op pagina 4

11

12

Jaargang 2 | Week 48 | 2012 | Nummer 18 18D E V A K K R A N T V O O R B A K K E N D N E D E R L A N D

Page 2: Bakery Next 18 2012

|2

Innovatie is de stuwende kracht van Puratos. Dat is de reden waarom Puratos een fon-kelnieuwe website brengt. Met deze website wil Puratos bak-kers, patissiers en chocolatiers inspireren via actuele infor-matie over innovatie, voeding, producten, evenementen en de consument.

Het is bedoeld als een praktische website met de laatste informatie en de nieuwste recepten.

De bezoeker moet hier alles over brood, banket en chocolade kun-nen vinden. ‘Het samen met anderen werken aan voortdurende verbetering zit bij ons in de genen. En net zoals onze klanten, streven wij steeds naar vernieuwing in alles wat we doen. Immers: stilstaan is achter-uit gaan en de moderne consu-ment wil steeds weer opnieuw verrast worden,’ Aldus Leo Kruit, General Manager Puratos in Nederland.

‘Marktaandeel van de ambach-telijke bakkers in tweede kwartaal fors gedaald’ en ‘percentage kopers dat koopt bij de ambachtelijke bakker lager dan ooit.’

Beide berichten staan te lezen op de website van de N.B.O.V., onderbouwd met cijfers van GfK. Geen mededelingen om vrolijk van te worden, maar cijfers liegen helaas niet. Nee, de waarheid is hard en dan is het de kunst om juist te zoeken naar oplossingen hoe het wel kan. Soms moet je dan minder voor de hand liggende wegen bewandelen, mocht je tot de conclusie gekomen zijn dat je eigen sterke punten, gewoonweg niet sterk genoeg (meer) zijn en je zwakke punten jouw toekomstig succes in de weg staan.Natuurlijk, de crisis, de stijgende (grondstof) prijzen, dalend consu-mentenvertrouwen, daar verander je als bakker helemaal niets aan. Dat zijn feiten. Uiteraard heb je hier als bakker wel last van. Er over klagen helpt niet, daarmee komt de oplossing echt niet dichterbij. En trouwens, toen de economie groeide daalde het marktaandeel van de ambachtelijke bakkers ook al..... Ga dus op zoek naar je sterk-tes, redenen waarom de klant naar je winkel komt en hou die vast. Ga ook op zoek naar je zwaktes, redenen dus waarom consumen-ten niet (meer) komen en doe daar iets aan. De beroemde 5 p’s van marketing kunnen we allemaal in het kort de revue laten passeren.

Product: een goed assortiment alléén is niet (meer) voldoende. Het is een randvoorwaarde. De supermarkten investeren veel om hun brood- en banketafdelingen op een hoger plan te brengen. De afstand met de ambachtelijke bak-ker zal hierdoor (nog) kleiner wor-den. Tijdelijke, bijzondere en ver-rassende producten maken, kan hier dan een deel van de oplossing zijn. Maar je zou ook eens na kun-nen denken over het toevoegen van een desnoods branchevreemd product of dienst, zodat mensen een hele andere reden hebben om jouw winkel te bezoeken. Dan heb je ze in ieder geval over de vloer!

Prijs: KRO’s rekenkamer toonde het nog maar eens haarfijn aan. Op prijs zal het ambacht het nooit winnen. Maar dan moet je voor dat prijsverschil wel wat extra’s bieden. En dat zit in de andere P’s. De ludieke ‘oplossing’ van Wilfried, inkomensafhankelijke prijzen, was natuurlijk wel een mooie actuele inhaker om meer klanten te trekken.

Personeel: een goed winkel-ver-koopteam kan het verschil maken. Persoonlijke aandacht voor de klanten, productdeskundigheid Laten proeven van nieuwe pro-ducten. Maar de verkoopsters (waarom eigenlijk als de meeste klanten ook vrouwen zijn.....) zijn ook de ogen en oren van de bakker-ondernemer voor wat er leeft onder de klanten. Zij horen snel in de gaten te hebben welke klanten er minder vaak, of hele-maal niet meer, komen. En juist zij kunnen helpen voorkomen dat dit gebeurt!

Promotie: in iedere bakkers-winkel zijn meestal wel een of meer acties gaande. Dat werkt prima voor de klanten die er wel komen. Maar promotie gaat ver-der. In toenemende mate moet promotie gericht worden op de niet-klanten. De bestaande klan-tenkring neemt af door natuurlijk verloop (verhuizingen, overlijden etc.) maar ook omdat steeds meer klanten voor de supermarkt kie-zen. Als ze dan niet uit zichzelf naar jou komen, dan zal je ze moe-ten opzoeken. Misschien wel meer dan ooit tevoren. Open dagen zijn hier een onderdeel van. Je moet als bakker persoonlijk maximaal zichtbaar zijn waar consumenten komen. Zoek de mensen letter-lijk op en laat ze overal kennis maken met je producten en de mensen erachter, dan zullen ze jou opzoeken. Maar ook virtueel via de media en social media. Grijp elke gelegenheid aan om te laten zien dat je er bent en geef men-sen redenen om te komen. Het kopen volgt daarna. Zie ze eerst maar eens binnen te krijgen. Denk hierbij ‘out-of-the-box’ en schrijf zelfs de meest ‘dwaze’ ideeën op. Wegstrepen kan altijd nog. Zeg nooit ‘nooit’. Dankzij deze instel-ling zijn de Amerikanen ook op de maan gekomen………………

Plaats: De winkel pak je niet zomaar onder de arm om hem neer te zetten waar meer winke-lend publiek komt. Maar als je voor de vraag komt te zitten ‘ver-bouwen of verhuizen’, dan is dat zeker het overwegen waard. Dan kun je soms maar beter naast, of zelfs in, de supermarkt zitten, dan een kilometer er vanaf. Maar het begrip ‘plaats’ gaat verder. Ook de webshop, de virtuele winkel, hoort hier bij. Ook die moet voor elkaar zijn, want de moderne consument bestelt steeds meer online. Maar je zou er eens over kunnen naden-ken, waar je je winkel nog meer voor zou kunnen gebruiken. De Bol.com klanten moeten straks naar Albert Heijn om hun bestel-lingen af te halen. Daar zitten vast ook klanten van Aldi, Jumbo, C1000 et cetera bij, dus een slimme gedachte toch? De pakketdienst staat niet voor een dichte deur en Albert Heijn heeft meer volk over de vloer. Waarom zouden (gezamenlijke) bakkerswinkels zoiets niet kun-nen……………..?Iets om onder de kerstboom eens over na te denken?

Mede namens het BakeryNext team wens ik u een succesvolle decembermaand toe, alvast fijne feestdagen en een goed begin van 2013.

Hans Sangers

COLOFON

2e jaargang, week 48, 2012, nr. 18

Bakery Next, de vakkrant voor bak-kend Nederland. Een unieke bladfor-mule voor en door professionals uit de bakkerijbranche.

Verschijnt 18 x per jaar

Uitgave van:Addictive MediaSchoolstraat 6, 8603 XL SneekTel: 0515-432140Fax: 0515-432153www.addictivemedia.nl

BE OUR NEXT FRIEND:Nederland € 70,00 per jaar excl. 6% btw. Extra nummer € 6,50 (excl. btw en verzendkosten) ‘Be our next friend’ kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd. Als vakkrant zijnde, hanteren wij de opzegregels uit het verbintenissenrecht. Wij gaan er van uit dat u de krant ontvangt uit hoofde van uw beroep. Hierdoor wordt ‘Be our next friend’ steeds stil-zwijgend met een jaar verlengd.

Redactie:Hans Sangers, Wendy Noordzij

Redactieadvies:Robert van de Leur, Coen de Kok, Frans Stommel, Gert-Jan Venema.

Aan dit nummer werkten mee: Loura Keijzer en Sonia Beedie

Fotografie:Coverfoto: V-TechnologyHartpagina: AB|Mauri, Amsterdam RAI, Bas & Joep Gommans, Procema, Museum ‘De Oude Bakkerij’ (Medem-blik), Jos Hoogervorst (Hoogervorst Bakkerijservice), Annemiek van Dijk (De Stadsbakker), Chris van den Bij-gaart (Inpetto foto grafisch), Puratos en Bonbon-Atelier N.Limmen

Verkoop:André SchoppenTel: 0515-432140 / [email protected] WubsTel: 0515-432140 / [email protected]

Vormgeving: Peter Tiel Paula Kuiper

Druk: Dijkman offset

ISSN: 2212-8247

Disclaimer: De Redactie van Bakery Next stelt zich niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden berichten of gedane uitspraken en behoudt zich het recht voor om ingezonden artikelen te weigeren of in te korten. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of overgenomen in welke vorm dan ook, zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van de uitgever.

Inkomens-afhankelijke broodprijzen bij Bakker Wilfried

Column: Ontslagplan-nen? Houd rekening met nieuw ontslagrecht

De vakkrant voor bakkend Nederland!

Jippe Braaksma na hertelling Kampioen Op 14 november is Jippe Braaksma uit Oent-sjerk tijdens de Nederlandse BakkersVakWed-strijden met 348 punten tot kampioensbak-ker gekroond. In eerste instantie was Wietse Eisenga de gelukkige winnaar, maar na een hertelling bleek dat Jippe Braaksma aanspraak mocht maken op de titel ‘Kampioen Brood, Koek en Banket 2012’.

• Lees verder op pagina 6

Nieuwe aanpak Veiligheid Kleine Bedrijven De huidige regeling Veiligheid Kleine Bedrijven (VKB), waarbij ondernemers op basis van een veiligheidsscan subsidie kunnen krijgen voor veiligheidsmaatregelen, loopt in 2012 af. De Minister heeft het Centrum voor Criminaliteit-spreventie en Veiligheid (CCV) opdracht gegeven een nieuwe Aanpak Veiligheid Kleine Bedrijven op te zetten.

• Lees verder op pagina 3

Duizendpoot die niet meteen bakken geld wilde verdienenRené Huisman wilde een eigen bakkerij begin-nen, maar wilde geen groot risico nemen. René is naast zijn baan zijn eigen bedrijf ‘Het Oude Westen’ in Leeuwarden begonnen. Juist nu de banken op hun geld zitten is het voor velen niet mogelijk om veel geld te lenen. René: ‘dan is ons alternatief een hele goede oplossing’.• Lees verder op pagina 4

11

12

Jaargang 2 | Week 48 | 2012 | Nummer 18 18D E V A K K R A N T V O O R B A K K E N D N E D E R L A N D

Van de redactie

Volk over de vloer

Echte bakker Jan Meen werkt aan de toekomstVersbeleving, specialisme, actie, interactie, consumentenvertrouwen, klantenbinding, regio. Dit zijn een paar sleutelwoorden die bij bakker Jan Meen uit Delden door het hoofd hebben gespookt. Hoe gaan we de toekomst in? De eerste stap is op 3 november gezet, met de realisatie door Lin-thorst Professionele Interieurs van een chocolade-atelier, een para-dijs voor de chocolade liefhebber,

voorheen ingericht als koffiecafé de Meester. In dit chocolade-atelier kan de klant het volledige productie proces van de chocolade volgen, proeven en kopen.De tweede stap wordt gerealiseerd in februari waarbij de huidige brood- en banket winkel wordt omgebouwd tot een groot vers-theater. Daarnaast zal de winkel worden uitgevoerd met de nieuwste flexibele presentatie technieken.

Van der Pol Product Van de maand december

Roomboter Berliner bol met abrikozenvullingVoor december heeft Van der Pol gekozen voor de Roomboter Berliner bol met abrikozenvulling. De Berliner bol is afgebakken in boterolie heeft daardoor een fijne roombotersmaak en is een lekker luchtig en fruitig tussendoortje. Na een uur te zijn ontdooid is de Berliner bol, eventueel gede-coreerd met een lekkere dip of versierd met een topping zoals

gekleurd glazuur of decoratiesui-ker, gereed voor consumptie.De Roomboter Berliner bol met abrikozenvulling weegt 70 gram en ze zijn per 66 stuks verpakt in een doos. Het artikelnummer is 07713. Uit voorraad leverbaar door de grossier. Gedurende de maand december met 15% korting.

Perspectief tekening voor de nog te realiseren brood- en banket winkel.

Vernieuwde website Puratos

Page 3: Bakery Next 18 2012

| 3

KUNSTSTOFWAND- ENPLAFONDBEKLEDING

Wij maken uw wanden en plafonds weer als nieuw!

Wij zijn specialist in bekleden van wanden en plafondsmet kunststofprofielen voor alle bedrijven in de

voedingsmiddelenindustrie

Wij plaatsen tevens scheidingswanden al danniet voorzien van ramen, deuren of isolatie.

Geen werkuitval tijdens montage (wij werken ook ‘s nachts en in weekenden)!Vraag nu een gratis informatiemap aan, of een vrijblijvende gratis offerte!

Roth, klasse met kunststof!

Roth Kuststof Wand & PlafondbekledingVrusschenhusken 2A

6422 PL Heerlentel. 045 - 541 75 71fax 045 - 543 29 95e-mail: [email protected]: www.firmaroth.nl

- 5 jaar garantie - Koude- en hittebestendig- Isolerend/geen onderhoud - Spuitwaterdicht- Makelijk te reinigen - Condensvrij- Stoot/slagvast - Naadloos

KUNSTSTOFWAND- ENPLAFONDBEKLEDING

Wij maken uw wanden en plafonds weer als nieuw!

Wij zijn specialist in bekleden van wanden en plafondsmet kunststofprofielen voor alle bedrijven in de

voedingsmiddelenindustrie

Wij plaatsen tevens scheidingswanden al danniet voorzien van ramen, deuren of isolatie.

Geen werkuitval tijdens montage (wij werken ook ‘s nachts en in weekenden)!Vraag nu een gratis informatiemap aan, of een vrijblijvende gratis offerte!

Roth, klasse met kunststof!

MONTAGE

Roth Kunststof Wand & PlafondbekledingVrusschenhusken 2A

6422 PL Heerlentel. 045 - 541 75 71fax 045 - 543 29 95e-mail: [email protected]: www.firmaroth.nl

- 5 jaar garantie - Koude- en hittebestendig- Isolerend/geen onderhoud - Spuitwaterdicht- Makelijk te reinigen - Condensvrij- Stoot/slagvast - Naadloos

NieuwPVC VloeistofdiChte

Vloeren (HACCP goedgekeurd)

iN het assortimeNt

De Weesper MoppentrommelEen onderwijzer vraagt op de ouderavond aan de moeder van Tim: ‘Wil Tim later ook bakker worden, net als uw man? ‘Nee’ antwoordt zijn moeder, ‘hij wil vuilnisman worden’ De onderwijzer kijkt haar verbaasd aan en zegt dan: ‘Wat raar, vuilnisman, dat hoor je niet veel’. Moeder: ‘Tim denkt dat hij dan alleen dinsdags hoeft te werken’.

for maximum profit productionDe huidige regeling Veiligheid Kleine Bedrijven (VKB), waarbij ondernemers op basis van een veiligheidsscan subsidie kunnen krijgen voor veiligheidsmaatre-gelen, loopt in 2012 af. De Minis-ter van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) opdracht gegeven een nieuwe Aanpak Veiligheid Kleine Bedrijven op te zetten die gerichter, eenvoudiger en doeltreffender is.

De nieuwe aanpak moet begin 2013 van start gaan. Belangrijke wijzi-gingen zijn dat de regeling wordt gekoppeld aan het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO), dat de scan gestandaardiseerd wordt en dat met een vaste groep onafhankelijke adviseurs en vaste pakketten van veiligheidsmaatregelen gewerkt gaat worden. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) werken de nieuwe aanpak verder uit.

VeiligheiDsscaN eN VeiligheiDsmaatregeleNOndernemingen (met maximaal 5 vestigingen en maximaal 10 medewerkers – fte’s per vestiging) in winkelgebieden en bedrijventer-reinen waar in 2013 sprake is van

een Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) project, komen automatisch in aanmerking voor de nieuwe Aanpak Veiligheid Kleine Bedrijven. Per gebied worden (op afspraak) gratis veiligheidsscans bij kleine ondernemers uitgevoerd door een onafhankelijke veiligheidsadvi-seur. Binnen de nieuwe aanpak wordt ook gekeken naar een goede landelijke spreiding van de beschik-bare instrumenten over bestaande KVO-gebieden en over regio’s en branches waarin kleine onderne-mers werkzaam zijn. Na afloop van de veiligheidsscan krijgt de ondernemer van de onaf-hankelijke adviseurs concrete aan-bevelingen en tips om zijn zaak vei-liger te maken. Ondernemingen die op basis van deze veiligheidsscan willen investeren in preventie, krij-gen de keuze uit speciaal geselec-teerde pakketten in vier categorieën: organisatorische, bouwkundige, elektronische en digitale maatrege-len of combinaties daarvan. De helft van die investering wordt vergoed vanuit de Aanpak Veiligheid Kleine Bedrijven, tot een maximum van 1.000 euro. Met de nieuwe aanpak, die in januari 2013 van start gaat, wordt gezorgd voor een efficiëntere inzet van de beschikbare middelen, die ook de kwaliteit en effectiviteit van de maatregelen ten goede zal komen.

UitVoeriNgDe VKB regeling was de afgelopen jaren ondergebracht bij Agentschap.nl, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Eind 2012 stopt dit ministerie de medefinanciering van de VKB-regeling. De Minister van Veiligheid en Justitie vindt het van belang dat kleine bedrijven ondersteund worden bij het treffen van preventiemaatregelen en wil de inzet van de middelen, die in 2013 voor de nieuwe aanpak beschikbaar zijn, op een efficiënte en doeltref-fende wijze inzetten.Het Centrum voor Criminaliteit-spreventie en Veiligheid (CCV) wordt verantwoordelijk voor het beheer en de uitvoering van de nieuwe aanpak VKB. Hiervoor wordt op dit moment een aparte business unit ingericht, waarin ook de koppeling met het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) wordt gemaakt. Bij de opzet hiervan wordt gebruik gemaakt van de ervaring en expertise van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD).

Meer informatie over de nieuwe aanpak Veiligheid Kleine Bedrijven komt beschikbaar via www.hoeveili-gisuwzaak.nl/vkb

Bron: Hoofdbedrijfschap Detailhandel

Nieuwe aanpak Veiligheid Kleine Bedrijven

‘Als MKB-bedrijven niet nu gaan investeren in de duurzame inzet-baarheid van werknemers, dan dreigt voor hen over enkele jaren een groot tekort aan arbeids-krachten’. Dit zei MKB-Neder-land voorzitter Hans Biesheuvel tijdens het OndernemersCongres in Eindhoven.I n aanwezigheid van 1.200 ondernemers presen-teerde Biesheuvel daarom een scan, waarmee werkgevers kun-nen testen hoe duurzaam hun bedrijf met werknemers omgaat. Door vergrijzing ontstaat komende jaren een tekort aan arbeidskrach-ten. Veel grote bedrijven hebben al maatregelen getroffen om ook in de toekomst verzekerd te zijn van goede werknemers. Veel MKB-bedrijven nog niet, terwijl zeker de helft van de Nederlandse beroeps-bevolking in het midden- en klein bedrijf werkt. MKB-Nederland is de campagne ElkeDagBeter.nu gestart om het belang van investeren in mobiliteit, gezondheid en scholing te benadrukken. Onderdeel van de campagne over duurzame inzetbaarheid is de ElkeDagBeterScan, die Biesheu-vel lanceerde. De scan op www.elkedagbeter.nu bestaat uit vijftien vragen en stellingen en afhankelijk van de uitkomsten van de scan krijgen ondernemers heldere en praktische actiepunten aangereikt, die ze meteen in hun onderneming kunnen toepassen. ‘De gevolgen van de vergrijzing zijn door de economische crisis nog niet

of nauwelijks merkbaar, maar dat verandert als de economie aantrekt,’ zegt Biesheuvel. ‘Om verzekerd te blijven van gekwalificeerde werkne-mers, is het belangrijk dat werkge-vers hun medewerkers stimuleren en helpen langer en gezond door te werken. Dat is niet alleen van belang om de gevolgen van vergrij-zing te compenseren, maar ook om de concurrentie voor te blijven. De scan helpt ondernemers hun werk-gevers duurzaam in te zetten.’ ElkeDagBeter.nu helpt ondernemers

Biesheuvel lanceert scan voor duurzame inzetbaarheid werknemers

om hun werknemers te motiveren en vitaal te maken, zodat ze langer en gezond kunnen doorwerken. Onderdeel van de campagne is ook dat topsporters, als voormalig schaatskampioen Jochem Uytde-haage met ondernemers over hun eigen gezondheid in gesprek gaat. Daarnaast organiseren branches en lokale ondernemersorganisaties verschillende bijeenkomsten over duurzame inzetbaarheid.

Bron: Briskmagazine

Page 4: Bakery Next 18 2012

|4

René Huisman wilde graag een eigen bakkerij beginnen, maar zijn vrouw Lucky wilde niet opnieuw een groot risico nemen en René is toen naast zijn baan als banketbakker bij Nijstad in Leeuwarden, zijn eigen bedrijf ‘Het Oude Westen’ in de Friese hoofdstad begonnen. Nu, zes jaar later heeft hij samen met Lucky en zijn team een volwaar-dig bedrijf opgebouwd. En dat met weinig risico. René: ‘ik weet zeker dat er collega s zijn die ook graag zelfstandig verder zouden willen, maar niet de weg weten en ook de valkuilen niet kennen. Enkelen hebben wij al op weg geholpen. Juist nu de banken op hun geld zitten is het voor velen niet mogelijk om veel geld te lenen. Zelfs niet om een bestaand bedrijf over te nemen. Dan is ons alternatief een hele goede oplos-sing’.

René was al eens ondernemer geweest. Het ondernemersbloed kriebelde al eerder. Ze verhuisden daarvoor speciaal naar Noord-Hol-land, de provincie waar René gebo-ren was en samen met een com-pagnon begon hij daar het avontuur van zijn eigen bedrijf. Lucky kon echter haar draai daar maar moeilijk

vinden en ook zakelijk was het niet wat René er van had verwacht. Hij verkocht zijn 50% aandeel in de zaak en ze gingen naar Leeuwar-

den, waar René in dienst trad bij Banketbakkerij Nijstad.

René hield echter toch de wens om weer zijn eigen bedrijf te hebben en

dat idee bleef hem bezig houden. Maar onder het motto ‘een ezel stoot zich in het gemeen geen twee-maal aan dezelfde steen’, stak Lucky

hier een stokje voor. Alleen kroop ondernemersbloed waar het niet gaan kon en René kwam met een even simpele al doeltreffende oplos-sing: hij begon gewoon naast zijn baan bij Nijstad een eigen bedrijf. In goed overleg en vooral omdat de belangen niet strijdig waren, wilde zijn werkgever hier wel aan meewerken.

En zo is het begonnen. René kocht, vrij snel nadat hij thuis was begonnen met het verzorgen van chocoladeworkshops, een loods op Industrieterrein ‘De Hemrik’ in Leeuwarden om de zaak hier op grotere en professionelere schaal voort te zetten. René koos voor deze locatie om een aantal rede-nen. Ten eerste de bereikbaarheid, maar minstens net zo belangrijk: de veiligheid. René: ‘de meeste klanten zijn dames en de meeste workshops worden gegeven in de donkere maanden. Dan is naast buurman Makro met ruime openingstijden en veel terreinverlichting een ideale plaats voor zoiets’.

De reacties op zijn initiatief vari-eerden, zeker in het begin, van ‘goh wat leuk’, tot meer geksche-rende opmerkingen. En nu zie je op steeds meer plaatsen in Nederland dergelijke bedrijven en bedrijfjes ontstaan. Chocolade is naast gebak de hoofdmoot, maar sinds enige tijd levert Het Oude Westen als tweede ‘tak van sport’ authentiek brood. Hiervoor is evenals voor het gebak, de horeca de voornaamste doelgroep. Per februari 2013 is het Oude Westen ook ’s zondagsmor-gens geopend ten behoeve van de horeca en ook particulieren voor het afhalen van de (brood)bestellingen.

Dat René Huisman een vakidioot is, blijkt wel uit de vele activiteiten die hij doet naast zijn baan bij Nijstad en naast zijn eigen bedrijf Het Oude Westen. René doet namelijk mee aan wedstrijden zoals de Dutch Pastry Award en samen met o.a. toppatissier Daniel Jongsma aan de World Chocolate Masters. En alsof dat nog niet genoeg is, is René ook nog eens vakdocent patisserie aan

SucceSVerHaal

Duizendpoot die met veel passie eigen ideeën volgt en niet meteen bakken geld wilde verdienen

Frituurbakken speciaal voor de

0515 - 33 19 58 • [email protected] • www.v-technology.nl

• extra diep

• afdruiprekken

• digitale temperatuur regeling

• timers inclusief zoomer

• dompelrekjes

• aft apkraan

• manden

• deksels

• dubbel (2 x 60) en triple uitvoering (3 x 60)

• optie met werkblad

speciaal voor de

• digitale temperatuur regeling

• dubbel (2 x 60) en triple uitvoering (3 x 60)• dubbel (2 x 60) en triple uitvoering (3 x 60)

Ex Ex

Prikkelende mening?

We zijn er benieuWd naar!

[email protected]

Beedigd Makelaar OG en gecertificeerd TaxateurLijsterbeslaan 8, 3831 XK LeusdenT 31(0)33 432 35 52, F 31(0)84 836 63 [email protected]

WAT IS DE WERKELIJKE

WAARDE VAN

UW ONDERNEMING?

WIJ TAXEREN AL UW

ONROERENDGOED,

BEDRIJVEN

EN INVENTARISSEN BIJ:

• Taxaties bij aankoop• Taxaties voor de successie• Taxaties bij verkoop• Taxaties bij

huurprijsvaststelling• Taxaties bij

vermogensaangifte• Taxaties op basis van

bedrijfswaarde• Taxaties op basis van

executiewaarde• Taxaties op basis van

liquidatiewaarde• T axaties voor het verkrijgen

van financiering• Taxaties voor fiscale

doeleinden: richtlijnen wet op de jaarrekeningen (actuele waarden)

Bezoek ook onze site: 3Wmakelaars.nl

Een vertrouwde naam en snelle service

Overweegt u om over te gaan tot verkoop van uw onderneming? Bel ons voor een vrijblijvend gra-tis gesprek.Ook voor al uw taxa-ties bent u bij ons aan het juiste adres.

Wegens recente verkopen in opdracht te koop en/of te huur gevraagd: BAKKERIJEN in het gehele land. Bel gerust voor een informatief gesprek, wij hebben serieuze gegadigden in het ge-hele land.

Voor meer info omtrent boven-staande overnames scan de code

TAXATIE

Page 5: Bakery Next 18 2012

| 5

074 265 77 88NL

053 80 97 54BE

allesondercontrole.com

ebro. Kwaliteit frituurvet onder controle.

1533AdvBakeryNext_FOM.indd 1 08-10-12 14:19

Turn

Key Concept

www.kaakgroup.com

Van silo tot krat

083170_Kaak adv NBT 340x240f NL Df.indd 1 10-03-2009 11:40:07

Waarom genoegen nemen met minder?Als het deegverwerking van Beko Bakkerij Techniek kan zijn.

www.beko-techniek.nl • 024-6486288 • [email protected] • 024-6486288 • [email protected]

Primus Ouwelfabriek BV Oostzaan Tel.: 075-6164061 [email protected] meer informatie: www.primusouwel.nl

meer m

ogelijk dan je d

enkt

!

De w

ereld van ouwel.....

ROC Friesland College. Regelmatig ontvangt hij in zijn bedrijf groepen leerlingen van deze school voor een 10 weekse cursus, waarna René dan ook nog eens zelf de examens afneemt!

Op de vraag of dit voor een vijftiger allemaal nog wel vol te houden is, reageert René laconiek. Zijn oudste dochter Lisa heeft dezelfde passie voor het vak als haar vader. Ze heeft inmiddels niveau 2 bereikt op het Friesland College en ze verzorgt al regelmatig samen met René work-shops voor groepen van 30 tot 40 deelnemers. Soms zelfs wel van 70! Dit zijn vaak groepen van bedrijven of instellingen die als onderdeel van een personeelsuitje een workshop komen volgen. Velen van hen zijn inmiddels trouwe klanten. Maar ook heeft hij regelmatig vrijgezel-lenfeestjes en hele families over de vloer, die een weekend naar Fries-land komen….. Jaarlijks bezoeken zo’n 3500 deelnemers Het Oude Westen.

Succesverhalen lijken vaak zo sim-pel, dus wij vroegen René naar zíjn succesfactoren. Daarop antwoordde hij kort maar krachtig: ‘volg je eigen ideeën en geef niet meer geld uit dan je hebt en alleen wat echt nodig is’. Concreet betekende dat bij Het Oude Westen dat ze begonnen zijn met alleen maar tweedehands machines. Die zijn langzaam maar zeker vervangen door nieuwe en zo stond er na 6 jaar een volwaar-dige bakkerij met twee keer zestig vierkante meter werkoppervlakte en een inschietoven van 4 etages waar 90 broden tegelijk in gebakken kun-nen worden.

‘Er zijn vast wel wat dingen geweest, waar je minder vrolijk van bent geworden?’, zo leggen we René voor. En die waren en inderdaad. ‘Bouwvakkers snappen bakkers niet’, vertelt René. ‘Toen ik die loods kocht, moest deze volgens HACCP normen worden ingericht. Alleen dat al was voor hun niet te

begrijpen. Ik moest er wel bijblijven tijdens de verbouwing. Trouwens, als ik in een huurpand was gaan zitten, dan zou ik gekozen hebben voor het systeem van voorzetwan-den.

We stellen René de gewetensvraag of hij volledig van Het Oude Westen zou kunnen bestaan. We kunnen ons namelijk voorstellen dat ook zijn werkgever zich dit wel eens afgevraagd zal hebben. ‘Ik zou er inderdaad volledig van kunnen bestaan’, zo reageert René vol over-tuiging. ‘Tenminste als ik dat zou willen. Maar ik vind het heel prettig om drie dagen ergens anders (bij Nijstad, red.) te zijn. Dat doe ik al 13 jaar en dat bevalt me uitstekend!’

Het is altijd mooi als je succes wilt delen, dus vragen wij welke tips René heeft voor vakgenoten die hetzelfde overwegen. En die heeft hij: ‘Begin er op tijd mee. Zeker jon-geren raad ik aan snel te beginnen’. Hij vervolgt: ‘zoek je eigen wegen om geld te verdienen, maar denk niet dat het direct met bakken tege-lijk binnenkomt. Zorg eerst voor een uitstekend product en breng dat met passie!’ En alsof dat nog niet genoeg is: ‘bereken vooral je eigen uren niet allemaal door en houd je prijsniveau in de gaten’. Zelf vraagt René voor een drie uur durende workshop Chocolade €25 per per-soon, waar collega’s in andere delen van het land rustig € 45,- vragen.

Tenslotte benadrukt René de nood-zaak van een goede website en de broodnodige goede contacten met organisaties die (bedrijfs)feesten organiseren en met de bedrijven en instellingen zelf. Want men moet wel van je blijven horen en lezen……….

Page 6: Bakery Next 18 2012

|6

Op 14 november is Jippe Braak-sma uit het Friese Oentsjerk met 348 punten tot kampioensbak-ker gekroond. De Nederlandse BakkersVakWedstrijden, geor-ganiseerd door stichting Bak-kersVakWedstrijden, vonden dit jaar wederom plaats in het Fries Congrescentrum in Drachten. In eerste instantie werd Wietse Eisenga van bakkerij Van der Bijl uit Kollum gekroond tot Kampi-oensbakker, maar de vreugde was van korte duur want er was een grote fout gemaakt bij de punten-telling. Na een hertelling bleek dat Jippe Braaksma aanspraak mocht maken op de titel ‘Kampi-oen Brood, Koek en Banket 2012’.

De Kampioensprijs bij de jeugd is gewonnen door Tim Warners, van Bakkerij Slagter uit Coevorden, met 200 punten. De jeugd tot 22 jaar, moest hun vakmanschap tonen door amandelbroodjes, amandel-

De totale top 10 zag er UiteiNDelijk als Volgt Uit: 1. Jippe Braaksma (Bakkerij Braaksma, Oentsjerk) 348 punten 2. R.J.G. van Bentum (Bakkerij van Bentum, Lobith) 329 punten 3. Henk Breimer (Bakkerij Breimer, Lemmer) 325 punten 4. Jacob Heemstra (Echte Bakker Piet Haaksma, Sneek) 320 punten 5. W. Haafs (Bakkerij Haafs, Haren) 310 punten 6. J. Bijlsma (Bakkerij Elsinga, Harlingen) 309 punten 7. Sander-Jan Janssens (Echte Bakker Scholtens, Winschoten) 306 punten 8. T. De Boer (Bakkerij de Boer, Wergea) 306 punten 9. M.J. Olinga, (Bakkerij Olinga, Bierum) 305 punten10. A.Timmer (Echte Bakker Timmer) 303 punten

De jUNioreN top 5 was als Volgt 1. T. Hamstra (Echte Bakker Lenes, Heerenveen) 114 punten 2. Jan George Ruiter (Bakkerij Klaes Hoekstra, Bedum) 113 punten 3. Sietse Kelderhuis (Bakkerij Breimer, Joure) 113 punten 4. G.J. Tjoelker (Banketbakkerij De Korenbloem, Sneek) 112 punten 5 J. Postema (Bakkerij De Korenaar, Surhuisterveen) 110 punten

nederlandSe bakkerSVakWedStrijden 2012

Jippe Braaksma na hertelling Kampioen van Nederland

staaf en vier gevulde croissants in de categorie zoet en hartig in te leveren. Nieuw was dit jaar de Bak-kersBox. Een vrije rubriek waarbij de deelnemer zelf zijn banket- of broodproduct mag samenstellen. De enige voorwaarde was dat er minimaal acht ingrediënten werden gebruikt uit een vooraf opgestelde lijst van dertien ingrediënten. Het resultaat was zeer divers. Uitein-delijk heeft René Huisman van Bakkerij Het Oude Westen uit Leeu-warden gewonnen. Dit jaar hadden 155 bakkers meer dan duizend producten ingezonden. Het wedstrijdprogramma bestond uit verschillende klassen waarvoor bakkers zich konden inschrijven. Een van de klassen was het maken van een bruidstaart van minimaal drie etages. Vele uurtjes zijn hier door de bakkers aan besteed. Erik Bosma, van Banketbakkerij de Korenbloem uit Sneek, was de win-naar in deze klasse.

voor informatie ofeen demonstratie

PORTIONSUPPORT.nl(033) 2994308

SPIRIT oliebollen machines 3.995,-

best verkochte oliebollen-machine

van 2011

Voor spoed afspraak:PORTION SUPPORT

0629 624 901

MAKOMBI.NLwaterkoelers & doseerapparaten

T 0413 29 29 03F 0413 22 84 45

[email protected]

mincedveal… smaakmakers van...gehakt

www.mincedveal.nl T.020 - 632 41 85

[email protected]

i

HOLLAND3369E.G.

HACCPGecertificeerd

1000-21-0000-6818 NBOV 2011 kleur: fc

Willemsen Isolatiebouw B.V.Sophialaan 6

3542 AR UtrechtT (030) 241 01 26F (030) 241 41 29

www.willemseniso.nl

Willemsen Isolatiebouw B.V. Sophialaan 63542 AR UtrechtT (030) 241 01 26F (030) 241 41 29E [email protected] www.willemseniso.nl

Op al onze aanbiedingen van goederen en dien-sten en op alle met ons te sluiten overeenkomsten zijn uitsluitend van toepassing onze algemene verkoop-, leverings- en betalingsvoorwaarden, gedeponeerd ter griffi e van de Arrondissements-rechtbank te Utrecht op 8 juli 1988, onder akte-nummer 411/88. Op schriftelijke aanvraag wordt een exemplaar toegezonden.

• KOEL- EN VRIESHUIZEN• INVRIESTUNNELS• BEDRIJFSRUIMTES• KOEL- EN VRIESDEUREN• BRANDWANDEN EN -DEUREN

WILLEMSEN • KOEL- EN VRIESBOUW

Briefpapier.indd 1 01-12-2008 11:58:50

• KOEL- EN VRIESHUIZEN• INVRIESTUNNELS• BEDRIJFSRUIMTES• KOEL- EN VRIESDEUREN• BRANDWANDEN EN -DEUREN

1_2_liSp_fc_A.indd 1 05-01-11 13:44

Prikkelende mening?

We zijn er benieuWd naar!

[email protected]

Page 7: Bakery Next 18 2012

| 7

Graag wil ik in deze rubriek een PLUIM geven aan een VAKMAN in HART en NIE-REN: Daaf Borremans. Hij heeft dit jaar zijn 65-jarige leeftijd bereikt en is 50 jaar werkzaam geweest als banketbakker. In meerdere goede bedrijven heeft hij jarenlang zijn vakmanschap ingezet om producten te maken van onderscheidende kwaliteit en winstgevendheid.

In een tijd waarin de discussie dagelijks gaat over pensioenen en overleven zet ik zijn figuur en prestatie graag centraal. In een branche die zoveel kansen biedt om onderscheidende producten te maken dient geïnvesteerd te worden in vakmanschap. Geluk-kig zijn er nu ook in Nederland mogelijkheden te over om te zor-gen dat medewerkers gemotiveerd blijven en bijgeschoold worden. Veel meer dan in andere versbran-ches liggen er kansen om van pure

grondstoffen de meest fantasti-sche producten te maken. Banket waar we consumenten mee naar onze winkels krijgen. Kansen om brutowinst te vergroten door puur te werken en kansen om vaktech-niek en ‘know how’ binnen het bedrijf te houden. Het koesteren van dit vakmanschap begint bij de ondernemer die de waarde daarvan onderkent en bereid is daarin te investeren. Samen het nut inzien van deelname aan vakwedstrijden, het onderken-nen, stimuleren en begeleiden van jonge gemotiveerde vakmensen en vooral samen en binnen het team medewerkers verder uitbou-wen van eigen specialiteiten. Deze spirit is de basis van een duur-zame bedrijfsvoering.Zelf ken ik Borremans ook al 50 jaar. Wij begonnen begin jaren ‘60 ooit de opleiding tot banketbakker en spoten onze eerst rozetspritsjes in een klas van zo’n 30 begin-nende vakleerlingen. Later zijn

we elkaar vaker tegengekomen. Toen ik zelf leraar banketbakken was, had ik leerlingen in de klas waar hij leermeester van was. Toen ik bedrijfsadviseur werd bij Het Patisserie College en later Heerlijk & Heerlijk, kwam ik hem vaak tegen bij bedrijfsbe-zoeken en chefsvergaderingen. En steeds weer werd ik geraakt door zijn niet aflatende enthousi-asme voor het vak en zijn streven naar kwaliteit. Dit vakmanschap en zijn realistische en nuchtere vermogen om dat te combineren met het behalen van uurproductie, productiviteit en maken van goed verkoopbare producten maakte hem tot een geliefd medewerker bij meerdere werkgevers en popu-lair bij vele collega’s.

Peter de Wit

Peter de Wit

In de rubriek De Garde kunnen lezers hun complimenten kenbaar maken voor het goede optreden of presteren van een bepaald persoon, een bedrijf of een organisatie in de branche.

Waarom genoegen nemen met minder?Als het deegverwerking van Beko Bakkerij Techniek kan zijn.

www.beko-techniek.nl • 024-6486288 • [email protected] • 024-6486288 • [email protected]

de Garde

Afscheid van 50 jaar vakmanschap!

Daaf Borremans in zijn jonge jaren.

Daaf Borremans.

Peter de Wit anno 2012

Peter de Wit als leerling in 1962.

Wij hebben onze lezers en onze volgers op Twitter gevraagd hun top- en flopmomenten (voor de branche) aan ons door te geven en met elkaar te delen.

we beginnen met de reacties in de categorie toppers (in willekeurige volgorde):

De Volkoren campagne van het Voorlichtingsbureau Brood. IJzersterk. De MKB bakkerij heeft dit massaal opgepakt. Heel goed.

De sterrenregen met Bakkerij met Ster. Positieve publiciteit voor de ambachtelijke bakkerij. In 2013 zal de sterrenregen nog groter worden. Nog meer sterren!

MKB Ondernemersdag voor de Bak-kerij. Bakkers die elkaar inspireren en geïnspireerd worden door een spreker met een visie op de retail van de toekomst.

De sympathieke actie van warme bak-kers voor het Glazen Huis voor 3FM Serious Request in december

De geboorte van een krant exclusief voor de bakkerij. Bakery Next. Prach-tig initiatief, tegen alle trends in. Je moet maar durven!

Het Nationale Schoolontbijt, waar op grote schaal het belang van brood en ontbijten werd uitgedragen. Veel aandacht van bekende Nederlanders en positief voor het imago van de ambachtelijke bakkers.

De overwinning van het Nederlandse EK Boulangerie Team

Streekproduct erkenning van Kol-lenberger Spelt: van 5 naar 150 met Kollenberger Spelt werkende bakkers en Frank van Eerd van de Bisschops-molen levert Kollenberger Spelt brood aan de de Rabo Wielerploeg en aan MVV. Uitstekende oogst voor komend jaar. Ook 2013 ziet er weer goed uit voor Kollenberger Spelt

er waren ook wel momenten om minder trots op te zijn. Deze werden door de inzenders genoemd: Niet echt in onze branche maar wel van invloed: het nieuwe kabinet. Plan-nen maken achter gesloten deuren d.m.v. een kwartetspel, waar later geen enkel draagvlak voor blijkt te bestaan. Wat een valse start. Wat een aanfluiting.

Uiteraard het EK voetbal. Wat een malaise. Wat een partij onverkocht oranjegebak en Oranje Fondant. Laat Willem Alexander maar gauw koning worden. Tijd voor een oranje feestje. Het niet doorgaan van de Open Dagen voor de ambachtelijke bakkerij. Bakkers hadden al het nodige georga-niseerd en dan gaat het niet door.

De fout met de puntentelling tijdens de BakkersVakWedstrijden, waardoor de gekroonde Kampioensbakker zijn prijs weer kon inleveren

Banken werken steeds minder mee aan het verstrekken van het nodige krediet aan MKB-ers. Dit belemmert investeringsplannen.

Top- en flopmomenten in 2012

klanten bepalen assortiment met behulp van social mediaBakkerij ’t Pistoleeke uit Tienen (België) houdt via facebook contact met haar klanten. Via social media laat de bakkkerij de klanten mee beslissen over toekomstige pro-jecten of introductie van nieuwe producten.Menten: ‘Tot voor kort communi-ceerden we enkel via face-to-face contacten met onze klanten. Sinds enkele weken gebruiken we nu social media als platform om te

communiceren. We willen klanten meer betrekken met onze dagelijkse werking en vragen wat ze vinden van bijvoorbeeld een nieuw soort brood. Ook kwamen we door open vragen te stellen te weten dat onze klanten graag ontbijtmanden wil-len. Op enkele weken tijd werden vijfhonderd klanten lid van onze fanpagina.

Bron: Het Nieuwsblad

Page 8: Bakery Next 18 2012

|8

Hogervorst BakkerijserviceBoezemweg 23-a PijnackerTel.: 015-3697583 Fax: 015-3699598www.bakkerijovens.com• OVENS • RIJSKASTEN • SERVICE

Beschikbaar: 400 stuks, als nieuwgereinigde ovenwagens met nieuwe ofgebruikte Colson kogellagerwielen.Voor o.a. Becker, W.P., Bongard,FN Aerotherm, etc.

Wij hebben beschikbaar:

9 stuks Becker Thermopower wagen/inschietovens

Allen gereviseerd tot nieuwstaat.Capaciteiten 2 x 96 = 192 br,

4 x 72 = 288 br, 2 x 116 = 232 br.Ovens worden geleverd met

1 jaar garantie en prima 24-uursservice

DE VAKKRANT VOOR BAKKEND NEDERLAND

Be Our Next Friend Dat kan, want nu is er Bakery Next, de nieuwe vakkrant voor de bak-kerijbranche. Een unieke bladformule voor en door professionals uit de bakkerijbranche. Vol actualiteiten, opinies, introducties, vraag- en aanbod, wetenswaardigheden. Kortom de krant waar velen in de sector van achter het bureau, voor de oven tot in de winkel op zaten te wachten.

Laagdrempelig, verrassend, uitdagend, prikkelend, actueel en han-dig. Dat zijn onze kernwaarden. Bakery Next wordt namelijk niet alleen gemaakt vóór professionals in de sector, maar ook dóór professionals in de branche. Ook als lezer krijgt u namelijk alle ruimte om redactionele

inhoud aan te leveren. Of het nu gaat om een productintroductie, een nieuwe dienst, of het geven van ongevraagde adviezen, kritiek, commen-taar, visie et cetera.

Dankzij onze formule houden we de kosten laag, zodat wij u deze krant kunnen blijven toesturen. Dat willen we zo lang mogelijk zo volhouden, dus bouwen we graag een blijvende relatie met u als lezer op. We nodigen u daarom van harte uit om “Our Next Friend” te worden. Dat kan voor een bedrag van slechts 70 euro per jaar. Niet alleen ontvangt u voor dat bedrag 18 keer per jaar Bakery Next, maar u doet automatisch mee aan exclusieve verlotingen onder alle “friends” van Bakery Next. Verder zullen wij u in de toekomst met voorrang betrekken bij onze nieuwe ontwikkelingen.

BakeryNext •nl

Maak kans op een Josto!Als u ‘Next Friend’ wordt van Bakery Next ontvangt u niet alleen 18 keer per jaar deze krant, maar u doet automatisch mee aan exclusieve verlotingen onder alle ‘friends’ van Bakery Next. Per 100 ‘friends’ verloten we een Josto RVS afvalzakhouder t.w.v. ± € 540,-. Voor iedere ‘Next Friend’ die zich in november aanmeldt, maakt Bakery Next € 5 over naar het Rode Kruis.

In december zullen weer miljoenen Nederlanders in de ban zijn van de 3FM Serious Request actie voor het Rode Kruis. Dit jaar staat het Glazen Huis in Enschede. Ambachtelijke bakkers kunnen nu meedoen met deze mega actie. Met de verkoop van het “Serious Request” broodje. Bijzonder cranberry-muesli brood in de vorm van een knoop. Met een speciale doos als verkoopverpakking. Leuk om te geven en lekker om te krijgen. Zeelandia levert een totaalpakket, inclusief cranberries, muesli melange, bakvormen en verpakking. Daarnaast opvallend winkel promotiemateriaal. Kortom: een bijzondere actie die veel media-aandacht krijgt en bovendien ‘serieus’ geld oplevert. Voor het goede doel en voor u!

Zeelandia zet ambachtelijk bakkend Nederland op de kaart

Bak mee voor 3FM Serious Request

Bakken voor 3FM Serious Request? Vraag ernaar bij uw Zeelandia adviseur

of bel met onze klantenservice 0800 0367

Op www.3fm.nl/seriousrequest leest u alles over de 3FM Serious Request actie van 2012

Postbus 9 | 4300 AA ZierikzeeT 0111-419000 | www.zeelandia.nl

SERI USREQUEST

BROODJE

SERI USREQUEST

BROODJE

SERI USREQUEST

BROODJE

Stuur deze bon naar: Bakery Next Schoolstraat 68603 XL Sneek

U kunt deze ook faxen naar 0515-432153 of mailen;[email protected]

U kunt ook op www.vriendvan.nl de bon invullen.

Ja, ik word ‘Next Friend’ van Bakery Next.

Ik betaal € 70,- (excl. 6% BTW) per jaar tot wederopzegging.

S.V.P. INVULLEN IN BLOKLETTERS

Naam bedrijf : ...........................................................................

Contactpersoon : ................................................................ M / V

Adres : ...........................................................................

Postcode : ...........................................................................

Plaats : ...........................................................................

Telefoon : ...........................................................................

E-mail : ...........................................................................

Twitter : ...........................................................................

Handtekening : ...........................................................................

w w w. b a k e r y n e x t. n l

Inkomens-

afhankelijke

broodprijzen

bij Bakker

Wilfried

Column:

Ontslagplan-

nen? Houd

rekening met

nieuw

ontslagrecht

De vakkrant voor bakkend Nederland!

Jippe Braaksma na

hertelling Kampioen

Op 14 november is Jippe Braaksma uit Oent-

sjerk tijdens de Nederlandse BakkersVakWed-

strijden met 348 punten tot kampioensbak-

ker gekroond. In eerste instantie was Wietse

Eisenga de gelukkige winnaar, maar na een

hertelling bleek dat Jippe Braaksma aanspraak

mocht maken op de titel ‘Kampioen Brood,

Koek en Banket 2012’.

• Lees verder op pagina 6

Nieuwe aanpak

Veiligheid Kleine

Bedrijven

De huidige regeling Veiligheid Kleine Bedrijven

(VKB), waarbij ondernemers op basis van een

veiligheidsscan subsidie kunnen krijgen voor

veiligheidsmaatregelen, loopt in 2012 af. De

Minister heeft het Centrum voor Criminaliteit-

spreventie en Veiligheid (CCV) opdracht gegeven

een nieuwe Aanpak Veiligheid Kleine Bedrijven

op te zetten.

• Lees verder op pagina 3

Duizendpoot die niet meteen

bakken geld wilde verdienen

René Huisman wilde een eigen bakkerij begin-

nen, maar wilde geen groot risico nemen. René

is naast zijn baan zijn eigen bedrijf ‘Het Oude

Westen’ in Leeuwarden begonnen. Juist nu de

banken op hun geld zitten is het voor velen niet

mogelijk om veel geld te lenen. René: ‘dan is ons

alternatief een hele goede oplossing’.

• Lees verder op pagina 4

11

12

Jaargang 2 | Week 48 | 2012 | Nummer 18

18D E V A K K R A N T V O O R B A K K E N D N E D E R L A N D

Lixero uw professionele partner voor verlichting

Lixero heeft zich gespecialiseerd als partner en leverancier op het gebied van alle soorten verlichting voor in de retail, horeca, gezondheidszorg, industrie en kantorenmarkt. Wij worden graag uitgedaagdmee te denken over de meest uiteenlopende verlichtingsvraagstukken en zijn ervan overtuigd dat we met onze kennis en uitgebreide productenpallet oplossingen aanbieden die voldoen aan de huidige en toekomstige wensen en eisen van onze en uw klanten.

/ Innovatie / Visie / Maatwerk / Kennis

T +31 (0)493 - 311 314F +31 (0)493 - 311 321E [email protected] www.lixero.eu

Op de site van DeBakkerijTaxa-teur.nl kan men zelf de Onder-handse verkoopwaarde van de inventaris laten taxeren. De eerste bakkerijsite in Nederland die helpt bij het waarderen van de bakkerij-inventaris is vanaf maandag 12 november 2012 offici-eel online gegaan.

De BakkerijTaxateur.nl is een hulp-middel voor iedereen de occasion machines of inventaris wil kopen of verkopen. Zo kan op basis van het taxatierapport de verkoopprijs bepaald worden en de vraagprijs beoordeeld. Per ingevoerd item krijgt men via een e-mail een

taxatierapport, waarop (binnen een bandbreedte) de Onderhandse verkoopwaarde van de inventaris wordt vermeld. Tot 31 december 2012 heeft de gebruiker voordeel bij het gebruik van deze nieuwe site De BakkerijTaxateur.nl verleent, om kennis te maken met online taxeren, de mogelijkheid om voor slechts € 1,00 (excl. BTW) de bakkerij-inven-taris te taxeren. De BakkerijTaxateur.nl wil snel, eenvoudig, deskundig, voordelig, onafhankelijk en objectief zijn. De gebruiker voert de gegevens van de bakkerij- of winkelinventaris in op de site. Ook kan er een foto bijgevoegd worden voor de presen-tatie op het taxatierapport. Nadat de eigen gegevens zijn ingevuld en er online is betaald, ontvangt men bin-nen 15 minuten het taxatierapport via email, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Meer informatie is te vinden op www.DeBakkerijTaxateur.nl

online taxeren Van bakkerij- en WinkelinVentariS

NIEUW in Nederland DeBakkerijTaxateur.nl

Page 9: Bakery Next 18 2012

| 9

Waarom genoegen nemen met minder?Als het deegverwerking van Beko Bakkerij Techniek kan zijn.

www.beko-techniek.nl • 024-6486288 • [email protected] • 024-6486288 • [email protected]

Müssana Nederland 0548-654126www.mussana.nl

� Complete oplossing voor een scherpe prijs.

� Breed assortiment, zowel nieuw als gebruikte

bakkerijmachines.

� Flexibel en prestatiegericht.

� Leverancier van Euroblades, de broodsnijmes

die 4x zo lang meegaan.

Voor meer informatie over onze productenzie onze website: www.boelenbakkerijmachines.nl

U kunt ons natuurlijk altijd mailen en bellenMail: [email protected].: 0599 - 470746

Adres: Ambachtsweg 6d, 9563 TV Ter Apelkanaal

Onze partner voor service en onderhoud� Gespecialiseerd in de installatie, service en het onderhoud van ovens,

machines en installaties voor de brood-, banket- en koekbakkerij.� In geval van storing kunt u ze dag en nacht, 7 dagen per week bereiken

op telefoonnummer: 074 - 2595162.Adres: Binnenhavenstraat 6, 7553 GJ Hengelo

Nieuw in ons assortiment !Exclusief in Nederland bij Boelen Bakkerijmachines en Quality Fix

Alle Echte Bakkers van Nederland konden hun Roomboter Amandel-staaf laten keuren. In totaal hebben 77 bakkers gestreden om deze fel begeerde titel. De jury, Mark van Wijk, Keurmeester van grondstof-leverancier Van der Pol en Chris Scholtens, Gildemeester van het Echte Bakkersgilde, spraken van een hoog niveau van de inzendingen. Scholtens: ‘We merken dat bakkers vaker kiezen voor een grove aman-delspijs. De amandelsmaak komt dan nog beter tot z’n recht. Ook wordt bladerdeeg met een hoog boterpercentage vaak gebruikt. Dit geeft een volle smaak en mooie knapperige deeglaagjes.’ De win-nende roomboteramandelstaaf van René Vermeij scoorde op drie van de tien onderdelen uitmuntend. Vooral de bakaard, de structuur en smaak sprongen eruit. ‘Een prachtig resultaat voor zo’n banketproduct. Wij waren vooral onder de indruk van de bakaard,’ aldus Gildemeester Chris Scholtens. ‘De bladerende werking was uitzonderlijk goed.’

De wiNNaars René Vermeij was blij verrast met de prestigieuze prijs. ‘We hebben er hard voor gewerkt en ik ben heel blij dat het op deze manier beloond wordt.’ De winnaars van de tweede prijs waren Robbert Mol en Erwin Koorn, twee jonge ondernemers die sinds twee jaar de bakkerij en winkel van Mol, De Echte Bakker in Schoorl runnen. ‘Echt geweldig dat we nu in de prijzen vallen, na de vierde plaats van vorig jaar,’ liet Erwin in een eerste reactie weten. De nummer drie, John Treur, scoort

al jaren een plaats in de top. John: ‘Super dat het weer gelukt is! Het blijft een vakwerkje dat we met veel precisie uitvoeren.’

De competitie Het Echte Bakkersgilde heeft kwa-liteit hoog in het vaandel staan. Alle aangesloten bakkers hebben een

eigen bakkerij waar ze hun produc-ten zelf maken. Keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum komen het hele jaar door brood- en banketproducten ophalen om ze te keuren. Als extra organiseert het Gilde ieder jaar een Roomboter Amandelstaven competitie. ‘We zijn ontzettend trots op alle bakkers die hebben meegedaan aan de compe-titie. Ieder jaar verbeteren de scores,’ aldus Gildemeester Scholtens. ‘In totaal zijn 65 bakkers met 4 sterren of 5 sterren bekroond.’

landelijke roomboter amandelStaafkeuring

René Vermeij bakt beste Roomboter Amandelstaaf

Op 15 november werd bekend gemaakt dat René Vermeij, de Echte Bakker uit Kampen de eerste prijs had gewonnen bij de landelijke Roomboter Amandelstaafkeuring van het Echte Bakkersgilde. Echte Bakker Mol uit Schoorl werd tweede. De derde plaats was voor John Treur uit Oudewater.

Page 10: Bakery Next 18 2012

Bakkerij Wissink in Groenlo heropent winkel

en personeel door de poster naar buiten renden om de winkel te heropenen.Meteen bij binnenkomst vallen de mooie kleuren op die de zaak heeft gekregen. Ook de ambachtelijkheid ontgaat het oog niet. ‘De toonbank die er voorheen in zat was al 35 jaar oud. In de loop van de tijd heeft die wel een paar opknapbeurtjes gehad,

maar deze was zeker aan vervan-ging toe.’, aldus Koen Wissink. ‘De laatste verbouwing was twaalf jaar geleden. Toen hebben we de winkel opgeknapt. Drie à vier jaar geleden zijn de voorkant en de etalage aan-gepast’, voegen Koen en Mechteld er aan toe.Ter gelegenheid van de herope-ning werd er ook een speciale actie gehouden: Bij het inleveren van de ‘broodbus’ folder, die inwoners per post hadden ontvangen, kreeg iedereen tot en met 17 november een tas gevuld diverse producten. De eerste klant die maandagmor-gen de winkel binnen kwam lopen maakte ook meteen gebruik van deze actie.

Bron: www.streekgids.nl

Maandagochtend rond 08.00 uur werd de deur van de nieuw herin-gerichte winkel nog dicht gehou-den met een poster met daarop onder andere de tekst: Wissink, Al meer dan 100 jaar Stadsbakker. ‘Wij bestaan al 115 jaar en dit is de vierde generatie die het familiebe-drijf runt’, zegt Mechteld Wissink die samen met Koen, kinderen

Bakkerij Wissink is na een grondige verbouwing maandagmorgen 12 november heropend. ‘De winkel heeft een authentieke en warme uitstraling gekregen. We zijn qua uitstraling en beleving teruggegaan in de tijd. Wel hebben we de winkel in een modern jasje gestoken’, vertelt Koen Wissink die net als zijn medewerkers duidelijk herken-baar is: een bakkersmuts en jasje met daarop de tekst: ‘Bij Konink-lijke beschikking Hofleverancier’. ‘We zijn hofleverancier geworden toen Wissink 100 jaar bestond. Dit wordt je niet zomaar, je moet onder andere voorgedragen worden en iets hebben betekend voor de gemeenschap’, zeggen Koen en Mechteld Wissink.

In Cambridge is het planten-onderzoekscentrum Sainsbury Laboratory onderscheiden met de RIBA Stirling Prize 2012. Het ontwerp van Stanton Williams, geïntegreerd in de botanische tuinen, is hiermee gekozen tot het beste gebouw dat in 2012 op Brits grondgebied is gebouwd. Hierin ligt naar de keuze van de architecten 5000 m2 designvloer van Bolidt, de Bolidtop® 525.

Architect Williams was voor het eerst genomineerd voor de prijs.

SainSbury laboratory onderScHeiden met de riba Stirling Prize 2012

Architecten kozen voor 5000 m2 designvloer van Bolidt

De RIBA (Royal Institute of British Architects) verkoos hem op 13 oktober jl. tot winnaar. Het gebouw bevindt zich bij de botanische tuinen van de universiteit van Cambridge. De architecten heb-ben naast het gebouw een nieuw landschap gecreëerd, dat overvloeit

in de botanische tuinen. De jury was diep onder de indruk. ‘Het gebouw

is zeer specifiek en tegelijkertijd universeel, met een schoonheid en raffinement van exceptioneel niveau.’ Het laboratorium moest plaatsen scheppen voor reflectie, debat en samenwerking tussen wetenschappers. Werkomgeving en inrichting moesten één zijn met die visie. De Bolidtop® 525, die naast de uniforme en naadloze uitstraling tevens bestendig is tegen bijzondere ‘bedreigingen’ in een laboratorium, zoals stofdeeltjes, bacteriën, vuil en chemicaliën paste daarom feilloos in het architectonisch plan van Stanton Williams. De functionele en esthetische eigenschappen van de Bolidtop® 525 hebben de architect geholpen zijn visie te realiseren: een universele en stimulerende werkomgeving.

Ook het aspect duurzaamheid is beloond. Sainsbury Laboratory ont-ving dan ook de BREEAM Excellent Rating. De keuze voor Bolidt is ook mede vanuit een duurzaamheids-perspectief gemaakt. De Bolidt vloerafwerkingen, waaronder de Bolidtop® 525 kunnen eenvoudig nieuw leven worden ingeblazen volgens het ‘second-life’ principe: bestaande vloerafwerking blijven intact en kunnen snel en eenvoudig worden voorzien van een nieuwe toplaag. De Bolidt vloer hoeft dus nooit in zijn geheel te worden verwijderd en kan gedurende de levensduur van het gebouw steeds weer verfrist en hersteld worden.

|10

Onze bakker wordt nu zelfs herkend door de Japanse Toeristen. Bakker uit Maastricht op Japanse TV - Onze bakker wordt

Bakker uit Maastricht op Japanse TV - Onze bakker wordt nu zelfs herkend door de Japanse Toeristen. Bakker uit Maas-

Upload je eigen video en wordt wereldberoemd in heel Nederland!

Page 11: Bakery Next 18 2012

| 11

Spotlights

Winkler Wachtel Rotatieoven

www.bakkerijbedrijfsverzorging.nl

Fritsch uitroltafel

www.bakkerijbedrijfsverzorging.nl

www.bakkerijbedrijfsverzorging.nl

[email protected]

www.bakkerijbedrijfsverzorging.nl

Adverteren? Michel

Tel. 06-43030102

[email protected]

Bakker nodig? Marco Tel. 06-11167077

www.bakkerijbedrijfsverzorging.nl

[email protected]

Michel [email protected] Tel .06-42030102 Marco [email protected] Tel.06-11167077

Tel. 0320-214106

[email protected]

@invalbakker

Ook verkopen??

Hier uw advertentie

Heeft u een machine of andere arti-kelen welke overbodig zijn

geworden? Dan kunt u deze gratis

op onze site plaatsen.

Bakkerij Bedrijfsverzorging levert door héél

Nederland vakbekwame,flexibel

inzetbare all-round invalbakkers

Vakantie en of ziekte van medewerkers komt altijd ongelegen en zorgen voor extra loonkosten. Bakkerij bedrijfsverzorging kan 24 uur per dag en 7 dagen per week een oplos-sing bieden. Maar mogelijk is ook dat u gewoon enkele weken per jaar een paar handen tekort komt? Kampt u met structureel overwerk? Twijfelt u over het aannemen van een extra bakker? Ook voor u kan het inhuren van een invalbakker een besparing opleveren. Wenst u een prijsopgave of een af-spraak voor een vergelijk Mail of bel:

‘Iedereen weet inmiddels al wel dat Bakkerij van de Kletersteeg in Amersfoort en Hooglanderveen al jarenlang dagelijks de allerlekker-ste broden van de regio bakt, maar met de huidige broodprijzen is een brood van de ambachtelijke bak-ker niet voor iedereen bereikbaar’. Aan het woord is Bakker Wilfried, eigenaar van Bakkerij van de Kle-tersteeg. ‘Door hetzelfde principe te hanteren als de overheid dat gaat doen met de zorgpremie, worden onze ambachtelijke broodspeciali-teiten ook inkomensafhankelijk’.Voor bijvoorbeeld een heel wit, bruin of volkorenbrood wil dit zeg-gen dat iemand met een laag inko-men slechts 1,50 euro moet betalen, terwijl iemand met een modaal inkomen 2 euro betaalt en personen met een bovenmodaal inkomen voor hetzelfde brood 4,50 euro mogen afrekenen. De klant geeft in de winkel aan tot welke inkomens-groep hij of zij behoort en op deze manier zal de prijs worden bepaald. Naast wit, bruin en volkorenbrood heeft Bakkerij van de Kletersteeg nog meer broodsoorten inkomens-afhankelijk gemaakt: Bovenmodaal betaalt 6 euro voor een heel meer-granenbrood, Jan Modaal betaalt 2,80 euro en de minima betalen voor hetzelfde brood slechts 2 euro! Deze ludieke actie was geldig tot en met 17 november 2012.

Wij vroegen Wilfried naar de reacties van klanten, want het is toch best bijzonder als klanten in de winkel hun inkomen bekend moeten maken en dat ze een andere prijs voor hetzelfde brood moeten

betalen dan degenen voor- of na hen komen. Wilfried: ‘Ja we hebben wel degelijk reacties gehad van klanten. Bijna iedereen vond het een erg leuke actie en er werd veel over gespro-ken. Klanten die ik op straat tegen-kwam begonnen direct te lachen en staken goedkeurend hun duim omhoog. Vooral het ludieke sprakt de mensen erg aan. Ook op Twitter werd er druk over ‘gesproken’. Het resulteerde in 1 week tijd al voor een kleine 70 volgers extra. Vooral de vraag of ze dan hun loonstrookje mee moesten nemen werd vaak gesteld. En dat ze op sommige dagen iets duurder uit zijn dan met onze vaste acties nemen de meesten op de koop toe’.

Wilfried vervolgt zijn betoog: ‘Bij radio538 zijn we in de uitzending geweest om onze actie toe te lichten. En uiteraard de vakbla-

meer klanten in de Winkel, meer VolgerS oP tWitter

Inkomensafhankelijke broodprijzen bij Bakker Wilfried

den, die hebben allemaal gebeld voor interview of een artikel. De eerste 3 dagen hebben we gemid-deld 18 % meer klanten in onze winkels gehad. Dit was toch ons uiteindelijke doel: meer klanten. Ook vooral om mensen nu eens de gelegenheid te geven om eens een andere broodsoort te proberen. En voor de mensen die hun brood in het goedkopere kanaal kopen de kans te geven om eens écht brood te proeven. Uiteindelijk is brood van de andere, goedkopere aanbieders, wel goedkoper maar in kwaliteit (smaak, houdbaarheid, verteerbaarheid) is er wel een héél groot verschil en we hopen dat deze groep broodeters zich dit eens gaat beseffen. Als je toch elke dag brood eet, waarom dan geen lekker brood? En daar komt bij dat het erg jammer is dat nog veel mensen brood zien als vervoersmiddel voor je beleg. Ga eens genieten. Ik doe dat nog altijd. Er gaat toch niets boven een heerlijke smaakvolle snee volkoren-brood van de ambachtelijke bakker waar het brood nog de tijd heeft gekregen om zo aan die unieke smaak te komen?. En elke keer nog als ikzelf brood eet roep ik nog altijd ‘potverd…..wat is dit lekker!’En natuurlijk preek ik hier voor eigen parochie maar met deze actie hebben we ook een andere doel-groep in onze winkel weten te krij-gen en als die onze wekelijkse acties in de gaten houden dan hoeven ze helemaal niet zoveel duurder uit te zijn dan dat ze gewend waren’.

Toen de nieuwe kabinetsplannen bekend werden waaide er direct een storm van verontwaardiging over een groot deel van Neder-land. Zorgpremie naar financiële draagkracht zorgde ervoor dat de hogere inkomens meer premie zouden gaan betalen ten gunste van de lagere en modale inko-mens. De meningen of dit een goede maatregel zou zijn, waren daarover direct zeer verdeeld! Dit bracht Bakker Wilfried op het ludieke idee om vanaf maandag 12 november de Inkomens-afhankelijke Broodprijzen te introduceren. Heb je een modaal inkomen, dan betaal je een modale prijs. Maar heb je een laag inkomen, dan betaal je bij Bakkerij van de Kletersteeg een hele lage prijs voor vers brood!

Nieuwe winkel van Bakkerij Abbekerk

Sinds drie jaar is Sander Abbekerk eigenaar van een Bakkerij in Weesp. Dit jaar heeft hij zijn visie in samen-werking met Linthorst Profes-sionele Interieurs verwerkt in een nieuw interieur.

De eerst gedateerde winkel is nu een moderne winkel met een authentieke uitstraling gewor-den. Mede door de toepassing van materialen met een ‘oud’ uiterlijk zoals smeedwerk, ver-grijsd eiken en steen. Het nieuwe logo van Abbekerk is regelmatig terug te vinden in het interieur

en draagt bij aan een geperso-naliseerde winkel. Naast het ontwerp en de levering van het winkelinterieur, heeft Linthorst Professionele Interieurs ook zorg gedragen voor de totale verbouwing. Met deze ‘turn key’ uitvoering zijn alle overige werkzaamheden door Linthorst gecoördineerd en uitgevoerd. Bakkerij Abbekerk is sinds vrij-dag 2 november weer geopend en nu al merkt hij dat de stra-tegische geplaatste gebakspre-sentatie positief bijdraagt aan de verkoopcijfers.

Fotografie: Stijn Poelstra

Page 12: Bakery Next 18 2012

Ontslagplannen? Houd rekening met nieuw ontslagrecht

column

Het kabinet Rutte 2 gaat het ont-slagrecht hervormen. Hoewel niet alle details al helder zijn, gaat er veel veranderen. Onder-nemers die gaan reorganiseren, moeten goed nadenken of ze nu actie ondernemen.

Al tientallen jaren is het een dis-cussie: moet het afscheid van een werknemer makkelijker kunnen? Men vindt steeds van wel, maar het gebeurde nooit. Het ziet er naar uit dat het in het jaar 2013 gaat gebeuren. De plannen gaan vrij ver en zijn ingrijpend. Maar zoals altijd, zal hier zeker nog aan geschaafd worden. Het plan geeft wel een heel duidelijke richting weer op een aantal punten. De grove voorstellen zijn nu als volgt: Verval van de ontslagroute via de kantonrechter. Alleen bij ziekte en andere opzegverboden wordt de rechter ingeschakeld;Ontslag wordt via het UWV gere-geld, op basis van een advies aan de werkgever; Indien het ontslag onterecht is of in hoofdzaak aan de werkgever te wijten is, kan de rechter achteraf een vergoeding geven aan de werknemer. Daar-voor moet de werknemer wel zelf naar de rechter. De hoogte van de vergoeding, is een half maandsa-laris per dienstjaar en maximaal Euro 75.000 bruto;De werkgever moet bovendien een budget ter beschikking stel-len om te zorgen dat de werkne-mer scholing krijgt / inzetbaar is op de arbeidsmarkt. Dit budget bedraagt een kwart maandsalaris per dienstjaar en is maximaal vier maandsalarissen. Hierop is wel een uitzondering: als de werkge-ver ontslag moet geven in verband met de slechte financiële positie en faillissement dreigt. Het wordt

nog een vraag hoe dit in de prak-tijk moet gaan werken. De verplichting om opleidings-budget in te zetten, komt wat geforceerd over en kan wel eens vooral een administratieve of for-mele vereiste worden. De vraag is bovendien of het UWV wel in staat is om binnen haar schriftelijke werkwijze – zonder mondelinge behandeling – bij arbeidsconflic-ten en disfunctioneren dit soort zaken goed te behandelen. Het is dan ook waarschijnlijk dat hier nog wel vragen over gesteld gaan worden, en dat aanpassingen zul-len volgen.

Als ondernemer kun je er wel van-uit gaan dat ontslag goedkoper zal worden. Naast deze aanpassingen, zal ook de WW uitkering worden terug-gebracht van 38 naar 24 maan-den. De eerste 12 maanden is de hoogte gekoppeld aan het laatste loon, en de laatste 12 maanden is de hoogte gekoppeld aan het minimumloon. Voor werknemers van 55 jaar en ouder gaat de IOW gelden. Dat betekent dat er geen partner of vermogenstoets plaatsvindt.

Al met al is het verstandig om goed op te letten welke kant het op gaat. Dus bij keuzes die je als ondernemer nu maakt – of dat nu een sociaal plan opstellen is, of afspraken maken over vertrek van personeel in het komend jaar – is het raadzaam even aan te kijken of de wijzigingen de keuzes kunnen of moeten beïnvloeden. Een pas op de plaats?

Sonia BeedieBron: Z24.nl

|12

www.bouwer-officier.nlRijndijk 139

Hazerswoude-RijndijkTelefoon (071) 34 19 000

Fax (071) 34 12 716

De eindejaarstips zijn er weer!

Sonia Beedie is advocaat bij Pellicaan advocaten in Amsterdam en gespe-cialiseerd in arbeids- en ondernemingsrecht. Haar klanten zitten vooral in het MKB. Sonia is per email te bereiken op [email protected] per

fax op 088- 6272221 en telefonisch op nummer 088-6272220. Meer informatie is te vinden op www.pellicaan.nl,

www.overnameadvocaat.nl, www.reorganisatieplaza.nl, en www.juridische-procedure.nl

Echte Bakkers investeren in de nieuwe generatie klantenHet Echte Bakkersgilde heeft voor haar leden een kinderbakset ontwikkeld, om hiermee kinderen bekend met te maken en enthousi-ast te maken voor de Echte Bakker en misschien ook nog wel voor het bakkersvak. De set bestaat uit een houten deegroller, 3 koekstekers,

een springvorm, een Echte Bakkers-muts en een Echte Bakkers schort.

Bij besteding van € 5,- ontvangt de klant een stempel. Hij of zij kan sparen voor een Gratis Kinderbak-set of een bedrag bijbetalen. Het is aan de bakker hoe hij dit in wil zet-

ten. Echte Bakkers kunnen hier dus naar eigen ideeën een promotionele invulling aan geven. Zo heeft Echte Bakker Gommans er een spaarac-tie aan gekoppeld en heeft Echte Bakker Groot Koerkamp het thema Sinterklaas aan gekoppeld.

bakkerSVakWedStrijden 2012

Stephan Venema maakt de beste oliebol Tijdens de BakkersVakWed-strijden, die onlangs in het Fries Congres Centrum in Drachten werden gehouden, bleek Stephan Venema van V-Technology (leverancier van onder andere oliebollenmachi-nes) uit Sneek de beste oliebol-len te kunnen bakken.

De jury beloonde zijn oliebollen op de aspecten volume, korst, kleur, bakaard, structuur, vul-ling en smaak telkens met een 8. De vorm scoorde zelfs een 9. Hiermee eindigde Stephan ruim

boven nummer 2 die 59 punten verdiende en sleepte hij, een beetje ironisch natuurlijk, de Beko Bakkerijtechniek Trofee in de

wacht. We vroegen Stephan naar het ‘geheim’. Hierop reageerde hij bijzonder nuchter door te vertel-len dat er helemaal niks geheims aan is. Sterker nog op de Oliebol-lendemodagen in Leeuwarden bij Koopmans in september (zie Bakery Next 14) had Stephan al laten zien hoe hij zijn oliebol-len maakte. Uiteraard met de machines van V-Technology en verder met de grondstoffen van Koopmans, Bruggeman gist en de Natura olie van Smilde. Deze combinatie bleek dus in Drachten de winnende te zijn.

Page 13: Bakery Next 18 2012

| 13

uit den ouden dooScH

Mini kerstboommet felle piekVoor het leukste event van jaar!Mini Kerstboompjes in spetterende kleuren en met originele smaken, feestelijker kunnen wij het niet maken. Met als hoogtepunt een likeurparel als piek

Informeer bij ons naar de producten ! !

volg ons op twitter#vipam_int

vind ons leuk op facebookfacebook.com/vipaminternational

Vipam International bvPoppenbouwing 26a

4191NZ GeldermalsenT. 0345 56 56 70

[email protected]

www.vipam.nl

Unieke eigenschappen

Perfecte slagroom

Gekoelde kop

Energiezuinig

Gebruiksvriendelijk

Eenvoudige reiniging

Hoge opslag

Woertman Nederland B.V.4e Garnizoensdok 83439 JD Nieuwegein

T. (030) 608 41 41 www.woertman.nlinfo woertman.nl

Kies voor kwaliteit, kies voor Sanomat slagroomautomaten

95dz53_Adv_Sanomat_100x135mm.indd 1 28-08-12 08:46

Word vriend van Bakery Next

In 1926 begon mijn opa, de heer Joh. Verweij (zoon van een broodbakker) zijn banketbak-kerij aan de Korte Groenendaal. (zie winkelfoto) Banket-bakkerij Joh. Verweij.In 1937 is het pand aan Markt 69 aangekocht en is de zaak verhuisd naar de Markt in Gouda. Naast de banketbakkerij achter de winkel, werd ook een productie voor het derde kanaal opgestart met koek, banket en stroopwafels voor de groothandel. Hiervoor werd een gaasmatoven geplaatst. In 1967 is de groothandel, die inmiddels door mijn oom Anton Verweij werd geleid, naar Bladel verhuisd en ging mijn vader Jan Verweij door met de banketbak-kerij en de winkel. Mijn vader nam in 1971 het Kamphuisen siroopwafel recept, inclusief per-soneel over van de familie Kamp-huisen. Die ging dusdanig goed dat in 1975 een siroopwafeloven in Duitsland werd ontwikkeld en de productie van de Kamphuisen siroopwafels werd geautomati-seerd. 1995 is de complete banketbak-kerij met winkel en siroopwafel productie verkocht aan de heer J. Anker.

Op de foto’s zijn de banketbak-kerij van mijn opa en later mijn vader te zien en de uitnodiging ter gelegenheid van de opening van de 2e winkel van mijn opa op de Markt in Gouda.

Ingezonden door Peter Verweij

Peter heeft zelf in de banketbakkerij van zijn vader gewerkt van 1988 tot 1995. Na de verkoop is hij vervol-gens gaan werken bij de Nederlandse Bakkerij Stichting en via het NBC werkt hij nu bij TenBa als directeur.

Eén taxatiebureau

voor al uw taxaties!Uw bedrijfsinventaris

deskundig en onafhankelijk

getaxeerd door Gecertificeerd

RegisterTaxateurs

bakkerij-inventarissen

Aan- en verkoop bakkerij

Toe- en uittreden van vennoten

Rechtsvormwijziging

Financieringsdoeleinden

Bedrijfsbeeïndiging

Ook voor taxaties van uwonroerend goed

Brandverzekering conform artikel 7:960 BW

Page 14: Bakery Next 18 2012

Doseer dé besteoliebollen met de

0515 - 33 19 58 • [email protected] • www.v-technology.nl

• enkele en dubbele uitvoering

• multi-functioneel

• neemt al uw handmatige doseringen over

• eenvoudig te reinigen

• in hoogte verstelbaar

• leverbaar in combinatie met onze frituurbakken

Ook produceren wij appelbeignetlijnen, volautomatische frituurlijnen tot 20.000 oliebollen per uur, hefk iepinstallaties en telbanen met automatische aan- en afvoersystemen.

|14

De Goede DOELPUNTJES broodjesactie van De Meester-bakkers hebben een geweldige donatie van bijna 14.000,-opgele-verd voor de Dirk Kuyt Founda-tion (DKF). In aanwezigheid van vele tientallen winnaars van een Feyenoord Voetbalclinic onder leiding van Bennie Wijnstekers, ontving Sander Noordermeer, algemeen manager van de Foun-dation, de cheque uit handen van Henk-Jan van Maanen, directeur Meesterbakker Van Maanen.

Tijdens het EK voetbal scoorden er maar weinigen zo goed als De Meesterbakkers. Ze hadden dan ook een ‘meesterlijk’ idee: witte puntjes in speciaal bedrukte zakken met de toepasselijke naam Goede DoelPUNTJES. Maar liefst bijna 70.000 zakken broodjes gingen over de toonbank bij Meesterbakkers Van Iersel, Van Maanen, Roodenrijs, Uljee en Voskamp! Voor elke ver-kochte zak puntjes was 20 cent voor de Dirk Kuyt Foundation. Algemeen manager Sander Noordermeer: ‘Het

is geweldig dat De Meesterbakkers zich maatschappelijk inzetten om de DKF en dus de gehandicapten-sport te ondersteunen. Zeker in tijden van grootse evenementen als het EK en de Olympische Spelen. Want dan realiseer je je des te meer dat sporten niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Als Foundation kunnen wij dankzij deze fantasti-sche initiatieven, sporten voor men-sen met een beperking bevorderen.’Naast het kopen van de Goede DoelPUNTJES van De Meesterbak-kers deden klanten mee aan een prijsvraag waarmee men fantasti-sche prijzen kon winnen. Uit de vele inzendingen zijn de prijswinnaars bekend en hebben inmiddels 600 deelnemers een originele DKF-voetbal in de verschillende winkels ontvangen. 15 winnaars ontvingen door Dirk Kuyt persoonlijk gesig-neerde voetbalshirts. De prijswin-naars van de voetbalclinic meldden zich ‘s zondags bij Bennie Wijnste-kers in het Feyenoordstadion ‘De Kuip’ en waren daarmee getuige van de overhandiging van de opbrengst.

Ook kregen zij een Feyenoord-shirt als aandenken, zodat ze nog vaak terug zullen denken aan deze onvergetelijke ervaring.

sporteN eN plezierDe Dirk Kuyt Foundation steunt en organiseert sportevenementen voor mensen met een beperking. Sporten is voor hen niet vanzelf-sprekend, maar wel goed voor de gezondheid en belangrijk voor hun sociale leven. De Foundation vindt het belangrijk dat sport en bewe-ging voor mensen met een beper-king wordt bevorderd. Met enige aanpassingen kan deze doelgroep meedoen. Daarom ondersteunt de Dirk Kuyt Foundation de gehandi-captensport in Nederland. Om dit te kunnen realiseren is financiële hulp en ondersteuning nodig. Dankzij fundraise acties zoals de Goede DoelPUNTJES van de Meesterbak-kers, sponsoren en donateurs is het mogelijk om jaarlijks tientallen sportevenementen te ondersteunen en te organiseren.

Meesterbakkers doneren bijna €14.000 aan de Dirk Kuyt Foundation

Echte Bakker Holtkamp uit Schipluiden is op dinsdag 6 november uitgeroepen tot Beste Bakker van Zuid-Holland. De ondernemer behaalde over vier ingeleverde producten de hoog-ste gemiddelde score: 243 punten. Zowel in de categorie Brood als in de categorie Banket behaalde Holtkamp de eerste plaats. Dit werd bekend gemaakt tijdens een wedstrijd van de NBOV.

Eigenaar Jeroen Reissenweber was erg blij met de overwinning: ‘In bei-de categorieën de eerste plaats en dan ook nog de overall overwinning is behaald door kritisch te blijven en dicht op het productieproces te zitten. In één woord: geweldig!’ De top van het klassement deed weinig voor elkaar onder. Het onderlinge verschil tussen de top drie bedrijven bedroeg slechts een paar punten. Naast de titel Beste Bakker van Zuid-Holland 2012 zijn er ook in de categorieën Brood en Banket een eerste, tweede en derde prijzen uitgereikt.Om kans te maken op de titel moesten deelnemende bakkers in de categorie Brood twee 100% fijn volkorenbroden in bus gebakken en één kerststol inleveren. Daarnaast moesten in de categorie Banket

ecHte bakker HoltkamP

Beste Bakker van Zuid-Holland

twee boteramandelstaven en twee gevulde koeken worden ingeleverd. De ingeleverde producten zijn gekeurd door een vakjury.

De prijswinnaars in de verschillende categorieën waren:

Beste Bakker VaN zUiD-hollaND 2012Echte Bakker Holtkamp (Schipluiden) met 243 punten

categorie BrooD1. Echte Bakker Holtkamp

(Schipluiden) met 154 punten

2. Bakkerij Vreugdenhil (Maasdijk) met 153 punten

3. Bakkerij Paul Schalke (Naaldwijk) met 152,5 punten

categorie BaNket1. Echte Bakker Holtkamp

(Schipluiden) met 89 punten2. Bakkerij De Ambacht

(Numansdorp) met 88 punten

3. Echte Bakker Jan van Ballegoie (Rotterdam) 87 punten

Beste Bakker Zuid-Holland 2012.

Beste Broodbakkers van Zuid-Holland 2012.

Beste Banketbakkers van Zuid-Holland 2012 (Jan van Ballegoie ontbreekt).

Page 15: Bakery Next 18 2012

| 15

Ter Haar Bakkerijmachines b.v.Van den Bergsweg 2 - 7443 CK Nijverdal - 0548 616088

Ter Haar oliebollenlijnrendeert 12 maanden per jaar

Van 1350 tot wel 2500 oliebollen per

uur als het er op aankomt. En de rest

van het jaar te gebruiken als een solide

werkbank. Dat is de CP oliebollenlijn

van Ter Haar. Iedere verwarmingssectie

voorzien van een eigen digitale Jumo

thermostaat. Praktisch, ergonomisch,

binnen en buiten te gebruiken met een

temperatuurregeling tot op 0,1°C

nauwkeurig.

Meer weten over de CP oliebollenlijn of andere eigen fabricaat apparatuur, bekijk de filmpjes op onze website:

www.terhaarnijverdal.nl

Waarom genoegen nemen met minder?Als het deegverwerking van Beko Bakkerij Techniek kan zijn.

www.beko-techniek.nl • 024-6486288 • [email protected] • 024-6486288 • [email protected]

Onlangs gaf de NMa toestem-ming om te mogen fuseren en ging de Tijdelijke Onderne-mingsraad van de vier Beko Inkoopverenigingen en Beko Benelux akkoord met de fusie-plannen. Afgelopen weken heb-ben de leden van de coöperatieve verenigingen, tijdens regionale algemene ledenvergaderingen, met overtuigende meerderheid ingestemd met de fusie van Het Backershuys, Back Beko IJssel-streek, Beko Zuid, Weba-Inco en Beko Benelux.

De vier regionale coöperaties hou-den per 1 januari 2013 op te bestaan en de leden van deze coöperaties worden lid van de landelijke Coöpe-ratieve Vereniging Beko (het huidige Beko Benelux). De groothandelstak

van Beko wordt ondergebracht bij de nieuw op te richten BV Beko Nederland met distributiecentra in Meppel, Utrecht, Veghel en ‘s-Gra-venzande. Samen met Beko Advies, Beko Bakkerij Techniek, Beko Vast-goed, Beko Verpakkingen en Stolp International is Beko Nederland BV een van de dochtermaatschappijen van de Coöperatieve Vereniging Beko.

Door deze fusie wil Beko de ruim 1700 aangesloten leden nog beter bedienen tegen nog lagere kosten, dankzij kortere lijnen, minder over-leg en meer duidelijkheid doordat beleidsuitgangspunten niet meer regionaal maar, voortaan landelijk zullen worden bepaald. Kosten worden teruggedrongen door stan-daardisering en uniformering van

processen. Efficiëntie, productiviteit en performance zullen verbeteren doordat processen worden geopti-maliseerd en kennis van medewer-kers landelijk wordt ingezet. Inkoop zal verbeteren door bundeling van volumes en doordat er landelijk afspraken worden gemaakt met

leveranciers. Prijzen en bonussen worden landelijk gelijk getrokken.Het hoofdbestuur van de Coö-peratieve Vereniging Beko wordt gevormd door: Bas van Esch van Regio Beko Noord, Kees Verkerk van Regio Beko Midden, Aike Hilvers van Regio Beko Zuid en Victor van der Pluijm van Regio Beko West. Het nieuwe bestuur is van mening dat het gezamenlijke belang van de

leden voorop moet staan bij alle te nemen beslissingen. Daarbij is het uitgangspunt dat een ambachtelijke bakker en banketbakker, met de Coöperatieve Vereniging Beko, na de fusie meer mogelijkheden heeft om succesvol te ondernemen. Een stabiele coöperatie van, voor en door bakkers, zonder winstoogmerk maar met het gezamenlijke belang van de leden voorop.

Beko-leden stemmen in met fusie

Het nieuwe bestuur van de Coöperatieve Vereniging Beko.

Leden stemmen in met fusie.

De broodafdeling van Jan Linders Supermarkten, met 57 supermarkten in het zuidoosten van Nederland. is voor de tiende keer gekozen tot beste. Dit jaar zelfs met ongekende voorsprong op nummer twee. Volgens de supermarkt-keten is dit te danken aan de continue focus op kwaliteit, gedreven medewer-kers en de nieuwe uitstraling van de afdeling.

‘Het is geen toeval meer. Onze klanten genieten elke dag weer van het beste brood, al 10 jaar. De jaarlijkse bevestiging van GfK zorgt ervoor dat we ons officieel mogen profileren als beste bakker, maar onze klanten weten dit natuurlijk al lang’, aldus een trotse Cristel Aarts, Category Manager Brood & Banket bij Jan Linders.

make-oVerDe bakkerijafdeling van Jan Linders super-

markten krijgt een make-over. Binnen de afdeling wordt de klant verleid met heer-lijke geuren en proeverijen. ‘We brengen het bakkerijgevoel terug naar de supermarkt. Met lage stellingen is onze oven en het bake off assortiment goed zichtbaar. Ook laten we meer van onszelf zien, zoals onze medewerkers en de passie en gedrevenheid waarmee zij werken.’

oNDerzoekNaast beste bakker is Jan Linders gekozen als overall winnaar en draagt ook de titel ‘beste verssupermarkt’ voor het derde jaar op rij. Beide waarderingen volgen uit het GfK onderzoek (september ’12). Daarin zijn alle Nederlandse supermarkten beoor-deeld door hun eigen klanten op basis van duizenden winkelbezoeken. De klanten hebben voor de drie versgroepen groente & fruit, brood en vlees een rapportcijfer gegeven op de volgende aspecten: aan-trekkelijke aanbiedingen, lage prijzen, goede kwaliteit/versheid en ruime keuze in assortiment.

Supermarktketen Jan Linders weer beste broodafdeling

Page 16: Bakery Next 18 2012

|16

1. Genoeg gezaaid voor het nieuwe jaar 2. Nostalgie 3. Zo meteen weer verder…. 4. Toen 6. Onderscheid door grondstoffen uit de eigen regio 7. Vakgenoten 8. Voor de bakker… 9. Waar let hij nou eigenlijk op?10. De basis voor de omzet in 201311. Markant!12. Brood zoals brood bedoeld is bij Stadsbakkerij ‘De Diamanten Ring’ in Delft.13. Terug naar vroeger! “van Stadsakker naar bakker” 14. The finishing touch15. Coöperatie Volharding (Den Haag, 1925) Banketbakkerij met klutsmachines16. Lekker!17. Een (h)echt topteam!

Uw foto in 2013 ook een keer op deze plaats of op de voorpagina?Dat kan! Wij zien uw inzending graag tegemoet per mail op [email protected] , of per post of op ons Redactie adres Schoolstraat 6 8603 XL SneekLiefst voorzien van het “verhaal” of de betekenis erachter.

Een jaar uit het hart van Bakery Next: 2012 in beeld

2

6 7

10

11

15

1

Page 17: Bakery Next 18 2012

| 17

3

4

8

9

12

13 14

1716

Page 18: Bakery Next 18 2012

|18

Bakkerij-halffabrikaten

Plantijnweg 11 | 4104 BC Culemborg | Telefoon (0345) 53 47 48Fax (0345) 53 35 53 | [email protected] | www.procema.nl

KONSTANT-KWALITEIT

Directie en medewerkers danken U voor de goede relatie in het afgelopen jaar, en wensen U hele fi jne feestdagen.

Ook in 2013 staan we weer graag voor U klaar met onze ‘ovenheerlijke’ produkten.

Page 19: Bakery Next 18 2012

| 19

KOMA

INN

OVA

TI

E IN KOUDE TECHNO

LOG

IE

www.koma.com

Vaak zijn de koeling en conservering vervelende knelpunten in bedrijven.

Dikwijls is er onvoldoende oppervlakte voor de koelruimte beschikbaar.

Met meer dan 70 jaar ervaring is KOMA bij de aankoop van een nieuwe of

uitbreiding van een bestaande installatie uw perfecte partner. Innovatieve

systemen worden specifi ek op maat ontwikkeld afhankelijk van de gebruiker.

Hierbij staat productkwaliteit, productie effi ciency en return on investment

centraal. KOMA biedt haar klanten de beste apparatuur en een optimale

service en nazorg. Planning van A tot Z, daar gaat het om.

De beste koeling voor mijn bakkerij en mijn producten, dat vind ik belangrijk. KOMA wist hoe dit aangepakt moest worden.

KOMA KNOW-HOWPLANNING VAN A TOT Z

OCD

A.n

l KO

MA

2022

Word vriend van Bakery Next

Bestel telefonisch 024 6486288 of via de webshop http://shop.beko-techniek.nl

Bakkerij Van Brug is HofleverancierBakkerij Van Brug aan de Dorps-straat 19 in Aarle-Rixtel heeft onlangs de status van Hofleveran-cier gekregen.

Op de foto is te zien dat burge-meester Ubachs van de gemeente Laarbeek het certificaat uitreikt.

foto: Joost Duppen

Veel bedrijven met 50 tot 100 werknemers zouden het wet-telijke recht op scholing dat hun ondernemingsraad heeft niet serieus nemen. Een op de vier OR’s uit het MKB zou in 2012 niet eens op gezamenlijke cursus gaan.

Gaat het om individuele trainingen, dan ligt dat zelfs nog lager: slechts de helft van alle OR-leden in kleine organisaties volgt zo’n cursus. Een op de vier MKB-directeuren weigert wel eens een scholingsaanvraag van de OR. Bijzonder, omdat de OR niet eens om toestemming hoeft te vragen volgens de wet en het recht op scholing bij wet is geregeld. Dit alles blijkt uit OR Insight 2012,

een groot onderzoek naar de stand van de medezeggenschap in Neder-land, gemeten onder bijna 600 ondernemingsraden en hun onder-steuners, de ambtelijk secretarissen. OR Insight is opgezet door Per-forma, in samenwerking met FNV Formaat en met medewerking de VASMO. Scholing is essentieel voor een ondernemingsraad. Deze is in alle bedrijven en instellingen met 50 of meer werknemers verplicht. Om volwaardig gesprekspartner te zijn van de directie is het belangrijk te weten welke rechten en bevoegd-heden de OR heeft, welke thema’s er spelen in de organisatie en wat er leeft onder medewerkers en welke vergader- en onderhandelingsvaar-digheden nodig zijn. Daarom is het

OR Insight 2012: ‘MKB neemt scholingsrecht OR niet serieus’

recht op scholing ook vastgelegd in de Wet op de ondernemingsraden.

Bron: Briskmagazine

Met het succes van 2008 in het achterhoofd, gaat Zeelandia op veelvuldig verzoek de Huis-houdbeursactie met Vikorn in 2013 herhalen

In totaal mogen alle deelne-mende bakkers 20.000 GRATIS entreekaartjes t.w.v. € 19,- weg-geven. De kaartjes zullen niet snel

uitverkocht zijn maar bij deze actie geldt wel op = op! De Huishoud-beurs wordt gehouden van 16 t/m 24 februari 2013.Zeelandia heeft voor deze actie een speciaal winkelpakket ontwik-keld met banieren en posters en in elk pakket zitten 250 vouchers met een unieke code waarmee de entreekaarten online besteld kun-

nen worden. Dit moet wel vóór 25 januari 2013 gebeuren, dus enige snelheid is volgens Zeelandia wel geboden.

Meer informatie is te verkrijgen bij Zeelandia-adviseur, door een e-mail te sturen naar [email protected] of door de klantenservice te bellen op nummer 0800 0367.

Zeelandia geeft 2e entreekaartje voor de Huishoudbeurs gratis

Page 20: Bakery Next 18 2012

|20

Bezinning

oVer kwaliteit Geproken

De bladeren zijn al goeddeels van de bomen gevallen, het einde van het jaar komt in zicht. Sommige mensen worden daar altijd een beetje sentimenteel van. Dat is eigenlijk ook niet zo gek als je bedenkt hoe snel zo’n jaar weer voorbij is gegaan en wat er alle-maal is gebeurd in die tijd.

Het einde van het jaar is altijd een goed moment voor bezinning. Om eens terug te kijken wat we allemaal hebben bereikt. Daar-naast is het een tijd van vooruit-kijken en plannen maken voor het nieuwe jaar.Graag wil ik samen met jul-lie terugkijken op een toch wel bewogen jaar. Er zijn toch wel wat veranderingen aangekondigd op het gebied van kwaliteit en voed-selveiligheid en ondanks dat de nieuwe etiketteringsverordening nog niet definitief is en hieraan nog niet hoeft te worden voldaan, zijn veel bedrijven inmiddels in een ver gevorderd stadium met de voorbereidingen hiervoor. De aankondiging van deze nieuwe wetgeving bracht in het begin toch wel wat onrust met zich mee en eenieder vroeg zich af of er nu toch een bijsluiter bij levensmiddelen zou komen…Daarnaast is er heel wat heen en weer gesproken over MVO, het zoutgehalte is naar beneden gegaan, een nieuwe versie van zowel de BRC als IFS norm is uit (beide versie 6), wat zijn de gevol-gen voor het bedrijfsleven, wat zijn zaken die zijn blijven hangen en voor de rest is het go with the flow, actualiteiten blijven volgen.En niet te vergeten en wat zeker nog wel even zal blijven hangen: de pittige voedselveiligheidsissues zoals de met salmonella besmette zalm, die een aantal personen toch weer even recht op de stoel heb-ben gezet, onder andere mij.Dit soort issues doet mij realise-ren, dat het beter is om niet teveel in je comfort zone te gaan zitten en

dat je als kwaliteitsverantwoorde-lijk te allen tijde waakzaam moet blijven. De gevaren moet blijven zien, van zaken zoals wijzigin-gen in een productieproces, van machineonderhoud, receptuur-wijzigingen, maar ook het aan-schaffen van verpakkingsmateri-aal. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar de gevolgen kunnen desastreus zijn, zo is inmiddels wel gebleken. Daar komt nog bij dat, niet alleen tijdens crisisperi-oden, soms verkeerde zuinigheid wordt toegepast.Het maakt hierbij niet uit in welke branche je werkzaam ben, want ook in de bakkerijwereld gaat de bekende opmerking ‘wij hebben geen voedselveiligheidsrisico’s, want alles gaat toch door de oven heen’, allang niet meer op. Nu wil ik niet meedoen aan bang-makerij, maar wat ik u wel wil meegeven is: blijf alert op voed-selveiligheidsproblemen en die waakzaamheid houdt niet op met een certificaat aan de muur van een of ander certificerende instel-ling.

Genoeg stof om eens over na te praten lijkt mij, zo in de donkere dagen voor kerst!

Fijne feestdagen!

Loura Keijzer

Salon de Roosekrans in Den Bosch, bekend van zijn regionale en plaatselijke koekspecialitei-ten, heeft weer een nieuwe loot aan de stam: De ‘Bossche Braoi-erd’. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, Braoi-erd betekent namelijk zoiets als ‘knoeier’ of ‘prutser’, is hier sprake van een kwaliteitsproduct.

De Roosekrans houdt wel van humor en cultuur, want zo werd twee jaar geleden de ‘Laoriekoek’ geïntroduceerd met een heel ver-haal erom heen en nu was het dus de beurt aan de ‘Braoierd’. Dat is een variant op de andere Bossche koeken; het model en de vulling (met cranberries en witte chocola-de) zijn anders. Dit nieuwe product werd aan het Bossche publiek bekendgemaakt na afloop van de voorstelling van de musical met de titel ‘Himmaol van de Wap’. Deze echte Bossche musical is geschre-ven door Frank Finkers, de broer van Roosekrans-eigenaar Huub. Deze musical, waarin 32 kinderen

BOSSCHE BRAOIERDWÉÉR ZO’N LÈKKER KUUKSKE UIT GRÔÔTMOEDERS BUUKSKE

Het is november 1922 en bakkersknecht Janus van chocolaterie en koekhuis de Roosekrans, werkt hard aan een nieuwe bestelling Echte Bossche Koeken.

De oven is prima op temperatuur en Janus kneedt het deeg met een mixer. Een beetje tempo is nu nodig en daarom

maakt hij haast met het deeg. Maar in al zijn ijver let hij even niet op het rondscharrelende bakkershondje Doekie.

Janus struikelt over het beestje en probeert zich nog staande te houden. Met zijn linkerarm zwaait hij per ongeluk

een berg anijs, een grote hoop kaneel met kandijsuiker en een flinke haffel cranberries in de grote bak met koekbeslag. Traag maalt de mixer door. Verschrikt kijkt Janus naar de

beslagkom. Wat zou de baas hier wel niet van denken? De arme, soms wat ziekige Janus –hij heeft blaas- en prostaatklachten – voelt zich er bijna nóg zieker door. Het beslag voor wel vijfhonderd Bossche Koeken is nu vermengd met toch wel heel andere ingrediënten dan gebruikelijk. De wat bangige Janus besluit zijn mond te houden en hij werkt de bestelling van de koeken af.

Hij schuift de koeken in de hete oven en laat ze bakken.

Aan het einde van de dag komt Janus’ baas de koeken ophalen. De bakker ruikt onmiddellijk dat dit toch wel

totaal andere koek is. ‘Wè bende gij nou veur ‘nnen braoierd?‘roept hij ontsteld naar zijn ongelukkige knecht.

Hij vindt zijn knecht maar een domme stoethaspel. Terwijl Janus eerlijk opbiecht wat er is gebeurd, proeft de

bakker een stukje van dit wel héél andere baksel. ‘Mar, deez kuukske is gewôôn verèkkes lèkker’, roept hij

verrukt uit, wat min of meer betekent dat hij het erg lekkervond. Janus schrijft het bijzondere recept meteen op in het

beroemde receptenschriftje van grootmoeder Mientje Popelier, die op dat moment werkt in de Roosekrans. Vanaf dat

moment snoept Janus elke dag van zo’n heerlijke Bossche braoierd. Na een paar maanden blijkt hij opeens geen

blaas- en prostaatklachten meer te hebben! Wij, met de nieuwste medische inzichten, weten nu hoe

dat komt: de cranberries in de Bossche Braoierd zijn namelijk erg gezond voor blaas en prostaat.

De onhandigheid van de bakkersknecht vind je tegenwoordigook nog terug in het typisch Bossche woord braoierd.

In ’s-Hertogenbosch wordt het woord braoierd met een vetteknipoog en een grote glimlach uitgesproken. Als je iemand

‘nne lilleken braoierd noemt, dan vind je hem een grote prutser, een knoeier, een kletsmajoor of een stoethaspel.

Het woord braoierd bestaat al erg lang en het stamt af van brojer: brooier, brader. Zo werd vroeger een smid genoemd

die zijn ambacht niet goed verstond, een prutser. Hij braoide (laste, smeedde) ijzerdelen niet goed aan elkaar. Wè ‘nne

verrèkten braoierd! zei men dan over zo’n onhandige werkman, die meestal ook een nogal zwaar manspersoon was.

Het is de onhandigheid van een bakkersknecht geweest dieervoor gezorgd heeft dat u nu weer kunt genieten van de echteBossche Braoierd. Zo komt het dat u nu nog steeds van deze

bijzondere koek kunt proeven, van zonnen echten BosscheBraoierd. U herkent onmiddellijk de heerlijke smaak van

anijs, kaneel, kandijsuiker en cranberries met cassisaroma.

Verrukkelijk!

Proef en geniet ervan! Wè ‘nne lèkkeren braoierd!

Hinthamerstraat 40 5211 MP ’s-Hertogenbosch Telefoon 073 - 6124647

Bende èrges allergisch veur?Hier ziede wè d’r in de braoierd zit:Ingredienten: Glucose, fructose, roggebloem, water,honing, invertsuiker, parelsuiker, witte chocolade,cranberries, kaneel granulaat, gemengde specerijen,rijsmiddel E450, E500, E503, glansmidel,halfvolle koffiemelk.

Deez product is verrèkkeslèkker tot (tht) 33 daoge

nao aonschaf.Gewicht: 330 gram.

Droog en koel bewaren.

‘NNEN ECHTEN BOSSCHE BRAOIERD_Opmaak 1 25-10-12 10:53 Pagina 1

Weer een nieuW Product met een cultuur-HiStoriScH tintje

De Roosekrans introduceert de ‘Bossche Braoierd’

en 6 volwassenen meespelen en waar nog zeker 120 vrijwilligers bij betrokken zijn, is in volle zalen met veel succes vertoond aan duizenden Bosschenaren. Na afloop kregen de spelers en vrijwilligers allemaal een Braoierd overhandigd uit handen van de Roosekrans eigenaren Huub Finkers en Sylvia Messing.

Geheel in de stijl van Carnaval heeft schrijver Frank Finkers ter gelegenheid van de introductie van de Bossche Braoierd het eerste exemplaar overhandigd aan ‘Peer van de Muggenheuvel’, die gedu-rende de carnavalsperiode, waarin ’s-Hertogenbosch omgedoopt is tot Oeteldonk, de burgemeester is.De Peer was echter zo onder de indruk van de vertoonde musi-cal, dat hij spontaan de rollen omdraaide en de Bossche Braoierd weer aan Frank overhandigde, om hem hiermee, in het bijzijn van het enthousiaste publiek, in het zon-netje te zetten.

Foto: Gérard van Kessel

Mijn ouders, Leo & Franka Ummenthun, hebben een bakkerij in de Limburgse plaats America. Op 4 oktober hebben zij in samenwerking met blauwe bessen kwe-kerij Douven uit Horst een vlaai mogen maken voor het Radboud ziekenhuis te Nijmegen. De vlaai was 1,10m breed en het heeft 2 dagen geduurd om deze te maken. Het was voor het blauwe bessen gezondheids-symposium. Wij maken eigenlijk alleen maar bijzonder gebak van boerenbruidspaartaart voor de carnaval met wortels en boerenkool tot GEAL Rowwen Heze gebak voor het slotconcert van 2, 3 en 4 november.Bijna alles kunnen we hier maken. Anne Ummenthun

ingezonden

Vlaai van ruim een meter voor het Radboud Ziekenhuis

Op 3 november heeft Bak-kerij Geudens zijn Open Dag gehouden. Deze Open dag was oorspronkelijk georganiseerd en gepland in het kader van de landelijke Open Dagen voor de ambachtelijke bakker, die uitein-delijk zijn uitgesteld tot in het voorjaar van. Gert Geudens was echter al zover met zijn voor-bereiding en ook zijn klanten waren al op de hoogte, dat hij heeft besloten zijn open dag gewoon door te laten gaan. (Zie de rubriek ‘De Deegrol in Bakery Next nummer 16).

En hij heeft er beslist geen spijt van want Gert noemde hun open dag, ‘EEN GROOT SUCCES!’ Gert ver-volgt zijn betoog: ‘we hadden grote belangstelling van onze klanten, met hele goede reacties. Voor de winkel en in de straat, hadden we veel vlaggen geplaatst’. Alle klanten kregen bij binnenkomst koffie of

thee met een stuk vlaai. Degenen die daar belangstelling voor hadden, liepen door de bakkerij waar een proefbakker van de Bloemmolens van Geel de hele dag door diverse harde broodjes demonstreerde. ‘Zelf heb ik de gehele dag demo’s gegeven van het maken van de Limburgse vlaai. Tussendoor hebben we heel veel vragen van klanten beantwoord en verder veel mensen van ideeën en tips voorzien’.De klanten kregen bij het verlaten van de bakkerij allemaal een zak met de gedemonstreerde harde broodjes mee en ook ontvingen ze een kalender van de bakkerij voor 2013.Gert: ‘We kregen al veel vraag, of we enkele van de gedemon-streerde broodjes in ons assortiment wilden opnemen’.

Met zijn gehele team kan Gert terugkijken op een, naar zijn eigen zeggen zeer geslaagde open dag.

Open dag Bakkerij Geudens groot succes

Page 21: Bakery Next 18 2012

| 21

Bestel telefonisch 024 6486288 of via de webshop http://shop.beko-techniek.nl

Het verschil tussen de rentetarie-ven die het MKB en het groot-bedrijf voor een krediet moeten betalen wordt steeds groter. Vier jaar geleden was het verschil 0,5 procent, nu is dat al 1,75 procent. Dit komt door het toegenomen risico om krediet te verlenen aan het MKB, vanwege de econo-mische crisis. Dat schreef (de inmiddels afgetreden) minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, in een antwoordbrief aan de Tweede Kamer.

Volgens de minister is het niveau van de kredietverlening in Neder-land voor het grootste deel van het MKB redelijk in stand gebleven. ‘Wel zijn leningen en rekening courant krediet van minder dan 250.000 Euro teruggelopen. Er is sprake van een dalende behoefte aan finan-ciering.’ Wel geeft een toenemend aantal ondernemers aan dat zij de financiering niet kunnen realiseren, ‘met als belangrijkste reden een te hoog risicoprofiel in de ogen van banken.’ De Kamer heeft Verhagen gevraagd waarom de verschillen tussen wat kleine ondernemers en grootbedrijven moeten betalen zo fors zijn opgelopen, naar aanleiding van een artikel in De Volkskrant. Verhagen zei in zijn brief daar in feite niet zoveel aan te kunnen doen. ‘De rente op kredieten wordt in de markt bepaald. Feit is dat het MKB, door de bank genomen en ongeacht de stand van de conjunc-tuur, een hogere rente betaalt dan het grootbedrijf.’Als oorzaken dat het MKB altijd al meer betaalt voor een krediet dan het grootbedrijf noemt de minister de relatief hoge transactiekosten voor kleine kredieten, het feit dat er minder informatie beschikbaar is over kredietwaardigheid kleine bedrijven, de grotere deskundigheid van grotere bedrijven op financieel gebied, de grotere kwetsbaarheid van MKB-bedrijven voor de uitval van personeel en voor het wegval-len van klanten. Tenslotte de lagere solvabiliteit van het MKB in combi-natie met een beperkte toegang tot extern eigen vermogen.Verhagen: ‘Omdat het MKB meer op de Nederlandse markt gericht is, kan het verschil in ontwikkeling van de vraag op de binnenlandse markt en bij export een rol spelen. Doordat het MKB sowieso al kwetsbaarder is voor vraagschommelingen kan dit de groei van het renteverschil verklaren.’ Volgens Verhagen moeten we ook weer niet te somber worden. Relatief valt het allemaal nog wel mee. ‘Uit cijfers van DNB blijkt dat hoewel het renteverschil oploopt, het tarief voor het MKB (leningen

van maximaal 1 miljoen euro) in absolute zin lager is dan voor de crisis en lager is dan het Europese gemiddelde. Voor het MKB is het absolute niveau van de rente van belang, niet het renteverschil tussen grote en kleine leningen.’Het MKB heeft ook minder alternatieven voor krediet dan het grootbedrijf. Verhagen beaamde dat, maar zei dat er veel initiatieven in ontwikkeling zijn of tot stand zijn gekomen. Alternatieven zijn bijvoorbeeld Kredietunies, crowd-funding, achtergestelde leningen voor het MKB (het Nederlandse

MKB Fonds, NMF), de Nederlandse Participatie Exchange (NPEX), regionale ontwikkelingsmaatschap-pijen en investeringsfondsen van pensioenfondsen.Verhagen was ook geïnteresseerd in alternatieve kredietverlening. Hij heeft een startkrediet verstrekt voor het opzetten van enkele pilots met kredietunies. Binnenkort begint het ministerie ook een onderzoek naar crowdfundingplatforms.

Bronnen: Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie; Business Compleet; De Volkskrant

Kleine ondernemer gaat meer rente betalen op krediet

Kiezen voor Silowacht betekent kiezen voor bedrijfszekerheid van uw installaties en continuïteit in uw productieproces.

• Silowacht is gericht op het realiseren van een optimale voedselveiligheid.

• Continu servicedienst door geheel Nederland (24 uur per dag,

7 dagen per week).• Periodieke preventieve inspectie,

onderhoud en reiniging van al uw silo-installaties, transport-, doseer- en weegsystemen.

• Optimaliseren van uw bestaande silo-installaties.

• Aanpassen conform de ATEX-richtlijnen.

• Automatisering van het complete proces van grondstoffenhandeling.

• Samenwerken met uw eigen technische dienst.

• Ter waarborging van de kwaliteit is Silowacht B.V. gecertifi ceerd conform ISO 9002 en VCA*.

Silowacht B.V. werkt overeen-komstig de GMP- en HACCP- en de GFL (General Food Law) normen.

Rudolf Dieselstraat 78013 NJ Zwolle

Telefoon: 038 - 46 70 666Fax: 038 - 46 70 688

E-mail: [email protected]

SILOWACHT STAAT 24 UUR PER DAG

VOOR U KLAAR !Periodieke inspectie, reiniging en technisch onderhoud zijn essentieel voor het bedrijfszeker en voedselveilig functioneren van uw silo-installaties, transport-, doseer- en weegsystemen. Want onverwachte storingen blokkeren de gewenste continuïteit in uw productieprocessen, en dát moet voorkomen worden.

Op basis van decennialange ervaring in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van silo-installaties, transport-, doseer- en weegsystemen heeft Silowacht een op de praktijk toegesneden servicecontract ontwikkeld.

Periodieke inspectie(s) van uw installaties voorkomen veelal onverwachte storingen op altijd ongewenste momenten. Zeker wanneer deze inspectie wordt gecombineerd met de noodzakelijke reiniging en het technisch onderhoud van uw installaties. Het is, niet alleen om hygiënische redenen, van groot belang dat naast het periodiek reinigen van silo’s, tanks en bunkers, ook de transportsystemen, ontstoffi ngssystemen en machines, alsmede de ruimten waar de installaties staan opgesteld, grondig gereinigd worden.Daarnaast vragen transportsystemen, ontstoffi ngssystemen, doseersluizen, vijzels, pompen, blowers en weegunits om periodiek technisch onderhoud. Het gaat immers om de continuïteit in uw productieproces!

Geen twee silo-installaties zijn gelijk, en dat geldt zeker ook voor complete productielijnen. Daarom is een servicecontract in feite maatwerk, gebaseerd op uw specifi eke wensen.

Na een grondige inventarisatie van uw silo-installaties in combinatie met de aanwezige transport-, doseer- en weegsystemen komt Silowacht met een gedegen advies inzake periodieke inspectie, reiniging en technisch onderhoud. Gevolgd door een begroting op maat, die gebaseerd is op uw specifi eke eisen.

Eén telefoontje naar de serviceafdeling van Silowacht en we maken graag een afspraak voor een vrijblijvende inventarisatie van uw installatie, gevolgd door een begroting op maat.

Ter waarborging van de kwaliteit van werk is Silowacht gecertifi ceerd conform ISO 9001 en VCA*.

ANTWOORDCOUPON

■ JA, ik wil graag vrijblijvend advies.

Naam : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Bedrijf : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Adres : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Postcode | Plaats : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Telefoon | Fax : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

E-mail : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Fax deze coupon naar 038 - 46 70 688

Silowacht insert BIB200706.indd 2 25-06-2007 15:12:09

De arbeidsinspectie voert al talrijke jaren inspecties uit bij ambachtelij-ke – industriële bakkersbedrijven en bedrijven in de zoetwarenindustrie. Deze inspecties zijn nodig om de veiligheid voor uw personeel, ma-teriële goederen en voor uzelf te garanderen, maar wilt u dit wel?

silowacht is gespecialiseerd om explosiegevaar tegen te gaan (atEX) en dus uw partner om veiligheid voor uw personeel, materiële goe-deren en voor uzelf te garanderen! Vul daarom vandaag onderstaan-de bon in en vraag vrijblijvend informatie over het servicecontract.

u wilt toCh geen onnodig risiCo!

Hogervorst BakkerijserviceBoezemweg 23-a PijnackerTel.: 015-3697583 Fax: 015-3699598www.bakkerijovens.com• OVENS • RIJSKASTEN • SERVICE

Beschikbaar: 400 stuks, als nieuwgereinigde ovenwagens met nieuwe ofgebruikte Colson kogellagerwielen.Voor o.a. Becker, W.P., Bongard,FN Aerotherm, etc.

Wij hebben beschikbaar:

3 x Bongard 10.82 rotatieoven3 x W.P. Winner 1300 rotatieoven

1 x Bongard 8.62 rotatieoven1 x Bongard Oscar rotatieoven1 x W.P. Rototherm REA 1020

rotatieoven2 x Becker Wentel rotatieoven

Ovens worden gereviseerd geleverd met 1 jaar garantie en prima

24-uursservice

Page 22: Bakery Next 18 2012

|22

U KUNT HIERBIJ DENKEN AAN O.A.:• Werkbanken • Broodkoelwagens • Ovenwagens • Bakplaten

• Grondstofwagens • Beplating • etc.

Voor meer informatie of voor specifi eke wensen kijk op onze website of neem vrijblijvend contact met ons op.

Web: www.rvsbewerkingkampen.nlE-mail: [email protected]: 06-21107411

Rvs Bewerking Kampen is een bedrijf dat zich bezig houdt met o.a. roestvrijstalen producten binnen de bakkerij tegen scherpe prijzen.

Noord- en Oost-NederlandStef AlferinkM 06 - 53 32 56 49

Noord-HollandRoger van AsseltM 06 - 41 00 95 33

Zuid-NederlandFrans van HuëtM 06 - 53 86 69 33

Midden-NederlandRob van DommelenM 06 - 81 46 24 13

Beesdseweg 3-5 • 4104 AW Culemborg • Telefoon +31(0)345 - 820 204 • [email protected] • www.vanasseltenalferink.nl

van Asselt & Alferinkverkoop en service

van complete bakkerijtechniekvoor heel Nederland

BOLLENKASTENOVENS

VERDEELOPBOLLERSAFWEGERS

UITROLMACHINESREMRIJSKASTEN

BROODSNIJMACHINESRVS WERKBANKEN

Leveranciervan

Tijdens de ProSweets Beurs in Keulen presenteert Tanis Food Tec een nieuwe manier voor het coa-ten van producten. De RotoCoater is een lijn om producten eenzijdig te coaten en wordt als de jongste toevoeging aan de bestaande pro-duct lijn gelanceerd.

Zowel het leggen van een smalle strip op het product, als een vol-ledige coating zijn mogelijk op bijvoorbeeld koekjes gebak en der-gelijke. Een voordeel van deze lijn is dat producten in perfecte uitlijning voor verdere verwerking op de band blijven liggen en niet behoeven te worden omgedraaid, waardoor een chaos op de transportband voorko-men wordt. Een ander voordeel is dat de hoeveelheid coating nauw-keurig is afgestemd en constant hetzelfde blijft, en dat scheelt weer aanzienlijk in de grondstofkosten. Het derde voordeel is dat de over-gang van het ene type coating naar het andere gemakkelijk en snel is en dus kostbare productietijd bespaart. De RotoCoater werkt goed met viskeuze en semi-viskeuze coatings die temperatuurgevoelig zijn: com-pounds, chocolade, suikerglazuur, eetbare lak of gelei. De lijn zorgt ervoor dat de zijkant en onderkant van het product volledig vrij blijven van de gekozen coating.

TANIS lanceert coating machine op de Pro Sweets

Als lid van de EHEDG-de Europese hygiënische Engineering en Design Group- voldoet Tanis apparatuur aan strenge hygiënische eisen. De service die wordt aangeboden aan de klanten omvat ontwerp en engineering, productie, start-up en after sales van de apparatuur. De klant wordt ondersteund met het recept en met het uitwerken van het vereiste proces voor de gewenste eindproducten. Er is een testruimte beschikbaar voor productieproeven en demonstraties.

Meer informatie is te verkrijgen bij Tanis Food Tec b.v. in Lelystad via telefoonnummer 0320-281213 per e-mail op [email protected] of op de website www.tanisfoodtec.com

De NBOV gelooft in de ont-wikkeling van online vers-aankopen en is daarom een samenwerking aangegaan met Graaggedaan.nl. Via dit online platform kunnen consumenten bestellingen plaatsen bij vers-speciaalzaken.

Het teruglopende marktaandeel binnen de ambachtelijke bak-kerijbranche en de verwachte stijging van het aantal online foodaankopen de komende jaren, hebben aan de basis gestaan van deze samenwerking. Door als ambachtelijke bakkerij-branche in te spelen op de online winkelende consument kan marktaandeel worden heroverd. Deze manier van verkopen biedt de mogelijkheid om op het aspect ‘gemak’ te concurreren met het supermarktkanaal.

VersplatformGraaggedaan.nl is een online platform voor álle ambachtelijke versaanbieders. De consument kan hier niet alleen brood en banket, maar ook vlees en andere versproducten online bestellen bij lokale versaanbie-ders. Vervolgens worden deze producten op een zelf gekozen tijdstip thuisbezorgd, of afge-haald in een filiaal naar keuze. Dit biedt de consument gemak en de versaanbieders kansen tot samenwerking.

Korting nBoV-ledenNBOV-leden profiteren van een aanzienlijke korting van 50% op het instaptarief van €450,-. Hiervoor wordt de eigen web-winkel op het platform volledig ingericht en krijgen zij diverse communicatie-uitingen zoals flyers, posters, banners enz. Vanaf het tweede jaar geldt een gereduceerde jaarlijkse bij-drage van € 200,- (in plaats van € 250,-). Deze inkomsten worden gebruikt om de online verkoop bij ambachtelijke versaanbieders te promoten. Bij ondernemingen met meerdere filialen wordt het tarief in overleg met Graagge-daan.nl vastgesteld. Van iedere bestelling die bij de ambachte-lijke bakker wordt gedaan, wordt 4,5% van het totaalbedrag inge-houden. Hierin zitten alle kosten zoals techniek, hosting en online betalingsverkeer verwerkt.

Dit platform biedt verkoopkan-sen voor de ambachtelijke bak-ker. Meer informatie is te vinden op www.graaggedaan.nl of www.nbov.nl. Ondernemers die zich direct willen aanmelden, kunnen contact opnemen met Graaggedaan.nl via [email protected] of via telefoonnummer 040 – 750 53 92.

Samenwerking tuSSen graaggedaan.nl en nBOV

Online platform biedt verkoopkansen voor ambachtelijke bakker

Page 23: Bakery Next 18 2012

| 23

Bestel telefonisch 024 6486288 of via de webshop http://shop.beko-techniek.nl

Bel voor meer info 038-3333152 • www.covekaschoonmaak.nl

WIJ REINIGEN: • broodwagens • ovenwagens • platenwagens • kruisrekwagens • bakplaten • broodkoppels etc.

AANBIEDING GELDIG TOT 31 DECEMBER 2012RVS Ovenwagens 800 x 600 schoonmaken à € 60,- Prijzen exclusief B.T.W.

Coveka Schoonmaak B.V.Uw specialist in het reiniging van bakkerijgereedschappen

T 013 - 511 45 45 www.chocolateriealbert.nl

Geef uw assortiment tijdens de komende

kerstdagen een extra impuls.

Keuze uit meer dan 20 kerstproducten.

Bestellen kan via telefoon, fax of e-mail!Kerst

Bolidt Kunststoftoepassing B.V. en TNO hebben diverse testen uitgevoerd op de antimicrobiële vloersystemen waarin gebruik wordt gemaakt van een revo-lutionaire nieuwe bacteriën bestrijdingstechniek. De eerste laboratoriumproeven zijn veelbe-lovend.

Het gebruik van een bestrijdings-techniek in een vloersysteem waar-bij door middel van elektrocutie bacteriën worden gedood is nieuw. Bolidt heeft een serie kunststof-vloersystemen voor de zorgsector ontwikkeld, waarin gebruik wordt gemaakt van deze revolutionaire

techniek. Waar reeds bekende antibacteriële (verf)systemen zijn gebaseerd op een chemische bestrijding van de multiresistente bacteriën, zijn de Bolidt systemen gebaseerd op een gepatenteerde mechanische AM-Inside techno-logie. De antimicrobiële werking hiervan is een proces, waarbij de bacterie bij contact met het vloerop-pervlak door het inherente elek-trische ladingsverschil tussen het vloeroppervlak en de bacterie zelf wordt gedood. De multiresistente bacteriën kunnen zich dan niet verder voortplanten en overleven. Op deze wijze worden dus grote aanrakingsoppervlakken tegen

ontwikkeling en verspreiding van bacteriën beschermd. Commercieel directeur Van der Sloot. ‘Aangezien er juist via de vloeren een groot verspreidingsrisico bestaat van de multiresistente bacteriën, zal met deze ontwikkeling een enorme stap voorwaarts worden gezet in de strijd van ziekenhuizen en zorgcentra om multiresistente bacteriën zoals klebsiella pneumoniae en Meticilli-ne-resistente Staphylocuccus aureus (MRSA) tegen te gaan. Uit de eerste reeks laboratoriumproeven blijkt dat de antimicrobiële formule in de Bolidt vloersystemen werkzaam is bij een groot aantal multiresistente bacteriën. Bovendien kunnen die bacteriën niet resistent worden. De testen en laboratoriumproeven bij TNO en in het eigen laboratorium van Bolidt bevinden zich in een ver-gevorderd stadium, maar er zullen nog enkele laatste testen moeten worden uitgevoerd. Tevens zijn we vergevorderd met het toepassen van dezelfde technologie in onze speciale hygiënische wandsystemen voor de zorgsector’.

Laboratoriumproeven antimicrobieel vloersysteem veelbelovend

Page 24: Bakery Next 18 2012

|24

In oktober heeft Dossche Mills een nieuwe broodmix gelanceerd: Arti-pan Fjord. Het Fjord broodje is een nieuw soort brood bij de bakker. Het broodje is van Scandinavische oorsprong en wordt gekenmerkt

door de stoere beet en het volle aroma Fjord is een donker meergra-nenbroodje en bevat onder andere Kruiden, zonnebloempitten, soja- en lijnzaad. Daardoor is het een zeer compacte broodsoort met een

intensieve smaak. Dossche Mills claimt een aantal voedingswaarde-voordelen van het Fjord broodje. Zo is het in de eerste plaats vezelrijk: het vezelgehalte van het brood is namelijk meer dan 6 gram per 100 gram. Daarnaast is het een bron van eiwitten, want meer dan 12% van de energetische waarde wordt geleverd door eiwitten. Deze eiwit-ten zijn dan voor een groot deel afkomstig uit de zonnebloempitten en soja. Tenslotte is Fjord koolhy-draatarmer, want het bevat onge-veer 40% minder koolhydraten dan een normaal wit brood. Zo past Fjord in een koolhydraatarmer of vezelrijk dieet.

In de 12 jaar dat Shuffl e-Mix z’n continue beluchter produceert zijn er wereldwijd over de 350 stuks verkocht. Alleen al in Nederland staan 188 machines van Shuffl e-Mix te draaien.

Shuffl e-Mix is de enige continue beluchter die geen gebruik maakt van een pennenkop mixer.

Voordelen zijn onder andere:- Minder vloeroppervlak;- Verplaatsbaar naar welke lijn dan ook;- Veel minder stroomverbruik;- Eenvoudig te bedienen en te reinigen.

Shuffl e-mix BV

Wattstraat 153771 AG Barneveld

Tel.: +31 342 450322Fax: +31 342 462918

info@shuffl emix.comwww.shuffl emix.com

wereldwijd over de stuks verkocht. 3

Shuffle-Mix BIB201105.indd 1 16-05-11 15:31

SHUFFLE-MIXWattstraat 153771 AG BARNEVELDThe NetherlandsTel: 0031 342 450 322Fax: 0031 342 462 [email protected]

Koelunit KG 50/54

Instelbare temperatuur met uitlezing

Aansluitingen voor 2 tanks/machines

Stille circulatiepomp

Uitgevoerd in geslepen RVS plaatwerk

Elektrische aansluitin-gen met interval voor roerwerk van de slag-roomtank

Voorzien van RVS bok en zwenkwielen

Eenvoudig bijvullen

Geheel nat reinigbaar

Foodgrade koelslangen met RVS snelkoppelin-gen HACCP

KOELUNIT KG 50/54

SHUFFLE-MIXWattstraat 153771 AG BARNEVELDThe Netherlands

Tel: 0031 342 450 322Fax: 0031 342 462 918info@shuffl emix.comwww.shuffl emix.com

Nieuw van Dossche Mills: Artipan Fjord

Begin juli werd bakker Frank van Eerd, eigenaar de Bisschopsmo-len gebeld door de Maastrichtse voetbalclub MVV. Bij de ploeg van René Trost wilden ze het bekende Spelt Teffbrood van de Maastrichtse bakker graag uitproberen. Dit nadat bekend was geworden dat de succesvolle Rabo-wielrenner Laurens ten Dam, woonachtig in Lanaken, een van de vaste klanten van de Bisschopsmolen was. Ten Dam heeft dit speciale brood samen met bakker Frank van Eerd ontwikkeld. De sportman introdu-

ceerde het vervolgens bij zijn team-genoten. Het rest van het verhaal is bekend: de Rabobank-wielrenners waren zeer enthousiast over het lekkere - van spelt en teff gemaakte - brood. Dat er een relatie ligt tussen het speciale brood en de sterk verbe-terde sportieve prestaties van het voetbalteam, is natuurlijk nooit te bewijzen. Niettemin is de Maas-trichtse club een voorlopig blijvende samenwerking aangegaan met de Bisschopsmolen. Reden voor de samenwerking is de gezamenlijke ambitie van beide partijen op het gebied van gezonde voeding, aldus een communiqué van de Maas-trichtse eredivisionist. De Bisschopsmolen, in het cen-trum van de Limburgse hoofdstad, staat bekend om het gebruik van ingrediënten uit de eigen streek. Zo werkt het bedrijf met het oergraan ‘Kollenberger spelt’, geteeld door een 5-tal telers in Zuid-Limburg, en andere, minder bekende granen uit de regio. Alle ingrediënten zijn boordevol smaak en bevatten lange koolhydraten die er voor zorgen dat de spelers voldoende energie bin-nenkrijgen. De Bisschopsmolen beperkt zich niet tot het leveren van brood; want het bedrijf denkt ook mee over andere, gezonde ingrediënten voor de bereiding van de maaltijden voor de MVV-spelers. Zo werkt de bak-kerij samen met het Beekse pasta-bedrijf Pasta Pura. Pasta Pura levert twee keer per week de pasta voor de middaglunches van de selectie.

Samenwerking tussen MVV Maastricht en Bisschopsmolen

Branche agenda

What’s • Next?

noVemBer 2012

28 november Vergadering hba/hbD-commissie-brood-en-banket Gouda

Januari 2013

7 - 10 januarihorecava amsterdam26 – 30 januarisalon national de la boulangerie/intersucLyon27 – 30 januari Prosweets - keulen27 – 30 januariisM keulen

maart 2013

10 en 11 maart bakkersvak 2013: rosmalen

april 2013

6 en 7 april nationale selectiedagen World chocolate Masters Zundert

mei 2013

25 – 29 mei siab 10th international Techno-bake exhibition Verona

September 2015 iba - München

Page 25: Bakery Next 18 2012

| 25

Bestel telefonisch 024 6486288 of via de webshop http://shop.beko-techniek.nl

STIJL vo lgens L in thorst ®

w w w. i n t e r i e u r s v o o rd e b a k k e r. n l

De professionele interieurs van Linthorst onderscheiden zich door drie kenmerken:• Praktisch • Stijlvol • Duurzaam

Linthorst maakt het verschil... voor u!Linthorst helpt u om uw concurrentiepositie te versterken. En wel door uw interieur onderscheidend en klantgericht vorm te geven.

Wilt u uw eigen signatuur uitdragen? Maak dan snel een afspraak met één van onze adviseurs. Bel 0318 - 48 60 62

ONTWERP EN UITVOERING LINTHORST

BakeryNext nr 18 - 265 x 400mm.indd 1 15-11-12 14:22

Veel goedlopende MKB-bedrijven worstelen met het krijgen van voldoende (groei)kapitaal. Het financieringsland-schap is ingrijpend en blijvend veranderd. De komende jaren zal er een enorme vraag zijn naar herfinancieringen, terwijl banken steeds terughoudender worden in het verstrekken van nieuw krediet. Een financiering uit het Capital Credit Fund (CCF) kan voor het bedrijf het verschil maken tussen stil komen te staan of onbelemmerd door ontwik-kelen.

Capital Credit fundNEOS Business Finance heeft als doel de financieringsmarkt voor het MKB te vernieuwen. Dit vanuit de gedachte dat MKB-ondernemers de ruggengraat en de motor vormen van onze economie. Zij zorgen voor groei, innovatie en werkgelegenheid en dienen daarom ondersteund te worden in hun financieringsbe-hoefte. Volgens het principe ‘krediet dat werkt als kapitaal’ heeft NEOS Business Finance een innovatieve methode ontwikkeld om (groei)kapitaal te genereren voor het MKB. Deze nieuwe methode maakt het mogelijk dat institutionele beleg-gers en pensioenfondsen kunnen investeren in het MKB, iets wat deze organisaties niet rechtstreeks mogen. Onderdeel van deze metho-de is de introductie van een nieuw fonds, het Capital Credit Fund (CCF). NEOS Business Finance is de beheerder van dit fonds en werkt daarin nauw samen met partners.

flynth partner Van neosEen partnerprogramma waarin accountants en andere betrouwbare financiële dienstverleners kunnen participeren, is een belangrijke pijler onder de nieuwe aanpak. Zij kennen de onderneming goed en zijn op de hoogte van de financie-ringsbehoefte van de ondernemer. Als deelnemer in het partnerpro-gramma kan Flynth alle informatie verzorgen die nodig is voor een kre-dietaanvraag bij het CCF, waaronder een begroting. Wordt de financiering toegekend, dan verwacht het fonds periodieke rapportage over de bedrijfsresulta-ten volgens SBR-standaard (stan-daard bedrijfsrapportage / XBRL). Flynth kan deze rapportages vanuit uw administratie genereren en digi-taal verzenden. Als de resultaten te zeer afwijken van de begroting zal NEOS, eventueel via Flynth, contact met de opdrachtgever opnemen.

KenmerKen KredietEen lening van het CCF heeft de volgende kenmerken: ● De lening kan met of zonder

zekerheid worden toegekend● Minimale omvang van de lening

bedraagt 250.000 euro tot maxi-maal 4 miljoen euro

● Looptijd 2-7 jaar● Minimale aflossing gedurende

de looptijd van de lening is 50 procent van de hoofdsom

● Maximaal 1 jaar aflossingsvrij● Er geldt een vast rentepercentage

gedurende de looptijd, rentebeta-ling per kwartaal, geen boete bij vervroegde aflossing

● Leningen worden alleen in euro’s verstrekt

VoorwaardenAls een bedrijf in aanmerking wil komen voor een krediet uit het

CCF moet de onderneming aan de volgende voorwaarden voldoen:● Kredietnemer is gevestigd in

Nederland en opgericht naar Nederlands recht

● Onderneming bestaat 2 jaar of langer en is operationeel winst-gevend

● Omzet van minimaal 1 miljoen euro en minstens 5 medewerkers

● Minimaal 50 procent van het ope-rationele resultaat wordt gereali-seerd in Nederland

● Bestaande kredietrelatie met een Nederlandse bank wordt gecon-tinueerd

● Geen financiering van stand alone holdings

● Uitgesloten sectoren: vastgoed(ontwikkeling), financiële dienstverlening, horeca

● Overige uitsluitingen: financiering dividenden/verliezen, herfinancie-ring aandeelhoudersleningen

Bron: Flynth

Een uitgebreid interview is te lezen in het Flynth Magazine, van vrijdag 16 november 2012 Geïnteresseerde ondernemers kunnen contact opnemen met de lokale Flynth-vestiging.

NIeuw: het Capital Credit Fund, krediet dat werkt als kapitaal

Page 26: Bakery Next 18 2012

|26

Brabants TaartenKampioen is een wedstrijd voor alle hobbybakkers uit Brabant. Op 28 oktober hadden alle deelnemers een taart, die ze thuis hebben gemaakt rondom het thema ‘liefde’ ingeleverd. Deze werden beoordeeld door Bakkerijadviseur en docent Henk van Liempd, top-patissiers Stefan Brugmans, Jacques van Bragt en Bart Jansen, Executive chef-kok Marcel Kleuskens en Wendelien en Richelle v.d. Eijden, verkoopadviseuses van thuisbak-artikelen. De vijf beste deelnemers maakten gisteren de taart nogmaals, maar nu voor het oog van de jury en publiek. ‘Voor de finale kregen de vijf fina-listen de bevindingen van de jury terug. Het is mooi om te zien dat ze met die aanbevelingen iets gedaan hebben. Alle vijf de taarten waren beter dan in de voorronde’, aldus

Stefan Brugmans. Henk van Liempd roemde de inzet en bevlogenheid van alle kandidaten, ook die uit de voorronde. ‘Het is leuk om te zien hoe precies, schoon en opgeruimd de finalisten hebben gewerkt.’ Na zes uur werken waren alle finalisten op tijd klaar en werden de taarten geproefd door de juryleden. ‘Dat was toch wel een zenuwslopend moment’, verteld Cees Peterse die met zijn taart tweede werd.De winnende taart van Li-Hsing Cheng-Vervoort bestond uit de smaken thee en chocolade met een frisse toets. Bovenop was veel aan-dacht besteed aan de gedetailleerde decoratie van een beertjes bruids-paar met rozen. Natuurlijk alles eetbaar. De van blijdschap stralende winnares liet de Burgemeester een stukje van haar taart proeven. Jury-lid Jacques van Bragt benadrukte

dat alle finalisten een hoog niveau hebben gehaald en dat de verschil-len minimaal waren.

Op de derde plaats eindigde Lindsey Vromans uit Valkenswaard, gevolgd door Wendy van Ham uit Bergeijk, Marie-Louise van Kooten uit Mierlo werd vijfde. Naast de taartenwedstrijd werd er ook een cupcake-versierwedstrijd georga-niseerd. In de catergorie t/m 5 jaar was Jasper de winnaar, in de catego-rie t/m 13 jaar Simone.

Li-Hsing Cheng-Vervoort Brabants TaartenKampioen 2012Zondag 11 november was de eerste editie van Brabants TaartenKampioen, de wedstrijd voor hobbybakkers. In een zinderende finale maakten vijf finalisten voor het oog van de jury en publiek hun taarten. Li-Hsing Cheng-Vervoort. uit Veldhoven wist de titel Brabants TaartenKampioen 2012 in de wacht te slepen. Onder toeziend oog van een paar honderd toeschouwers kreeg zij van Burgemeester Ederveen van Valkenswaard de beker uitgereikt en de reischeque voor een weekendje Parijs. Eerder op de dag had zij, samen met de 4 andere finalisten, in 6 uur tijd in de bakkerij van Martin haar winnende taart gemaakt.

kOmt SinterklaaS

Op de wereld-

erfgOedlijSt?

Bakkerijmuseum Medemblik presenteert Sinterklaaslekkernijen aan UNESCO in Parijs

Het kan bijna niet mooier; op 5 december de feestdag van Sin-terklaas probeert het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed samen met het Bakkerijmuseum in Medemblik het Sinterklaasfeest op de Werel-derfgoedlijst voor immaterieel erf-goed te krijgen. Rob Hommes, Ans en Theo Spil zullen demonstraties verzorgen van onder andere suiker-beesten, borstplaat en marsepein-figuren maken. 600 afgevaardigden van de VN organisatie voor Cultuur, de UNESCO, zullen getuigen zijn van de wording van deze typisch Hollandse lekkernijen en mogelijk besluiten zij om mede daardoor het Sinterklaasfeest de hoogste cultu-rele status te geven. Dan kunnen de bakkers van Nederland extra trots zijn op hun tradities!

SOnextra marinade:

Van oud brood tot hartige snack In de huidige tijd gaan we steeds bewuster om met het weggooien van voedsel. Ook een bakker houdt helaas dagelijks brood over dat vaak weggegooid wordt. Hier heeft Son-neveld nu een oplossing voor. Met Sonextra Marinade kunnen van het oude brood hartige snacks gemaakt worden. Deze broodchips zijn heerlijk voor bij de borrel. Sonextra Marinade is verkrijgbaar in twee smaken: Pomodori en Green Herbs.De kant en klare broodmarinade is gemakkelijk in gebruik en toepas-baar op diverse soorten brood, van tarwe tot wit brood. Zo wordt het bakkerijverlies beperkt doordat broodproducten herverwerkt kun-nen worden tot een onderscheidend eindproduct. De broodchips kunnen gebakken worden in de restwarmte van de oven, waardoor er geen extra energiekosten gemaakt worden. Broodchips zijn ca. 7 dagen houd-baar Sonextra Marinade is leverbaar via de grossier.

Voor meer informatie kan er contact opgenomen worden met de verte-genwoordiger.

Gemaakt door professionals,

voor professionals

heeft u nieuws, foto’s, een compliment,

of een kat voor het volgende nummer?

laat het ons weten op [email protected]

Page 27: Bakery Next 18 2012

| 27

Postbus 943860 AB Nijkerk

Tel. 033 247 55 66Fax. 033 245 98 94

[email protected]

VerzekeringenPensioenen

Employee BenefitsFinancieringen

Hypotheken

Postbus 943860 AB Nijkerk

Tel. 033 247 55 66Fax. 033 245 98 94

[email protected]

VerzekeringenPensioenen

Employee BenefitsFinancieringen

Hypotheken

Besparen op uw verzekeringen?

U heeft recht op een GRATIS analyse! Bel ons...

Page 28: Bakery Next 18 2012

|28

De BakkersplaatsGeef hier uw gratis korte advertentie op voor

BakeryNext •nl uitgave 1 - 2013

Rubriek(en) (a.u.b. aankruisen). n Aangeboden n Gezocht

n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n nn n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n nn n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n n nBedrijfsnaam : .......................................................... Contactpersoon : ..........................................................Adres : ....................................................................................................................................................Postcode : .......................................................... Plaats : ..........................................................Telefoon : .......................................................... E-mail : ..........................................................

Fax, of stuur dit formulier naar Bakery Next t.a.v. de redactie: Faxnummer: 0515 - 43 21 53Schoolstraat 6, 8603 XL Sneek Óf mail uw tekst naar [email protected]

ReDACTIeFORMuLIeRDit heb ik voor in het volgende nummer

van BakeryNext •nlRubriek(en) (a.u.b. aankruisen).n Nieuws over ons bedrijf (product, actie, nieuwe medewerk(st)er, winkelopening)n Collegiale tip (bijvoorbeeld voor meer omzet)n Mijn succesverhaaln ‘De Garde’ (Compliment voor een collega of leverancier)n ‘De Deegrol’ (Standje voor iemand)n Familieberichten (trouwen, geboorte, overlijden)n De Weesper Moppentrommel (moppen)n Dit vind ik ervan (ingezonden stukken en reactie op andere artikelen)n Anders nog iets? (iets anders wat u nog wilt melden aan de branchegenoten)

Bedrijfsnaam : .......................................................... Contactpersoon : ..........................................................Adres : ....................................................................................................................................................Postcode : .......................................................... Plaats : ..........................................................Telefoon : .......................................................... E-mail : ..........................................................

Fax, of stuur dit formulier naar Bakery Next t.a.v. de redactie: Faxnummer: 0515 - 43 21 53Schoolstraat 6, 8603 XL Sneek Óf mail uw tekst naar [email protected]

De BakkersplaatsPLAFONDREINIGING

Plafond reinigen snel en efficiënt.Noodzakelijk bij HACCP. Green Clean.Tel 0497-530666

[email protected]

U zoekt en wij vinden Schrijf u gratis in bij 3W Makelaars

en wij houden u op de hoogte van alle inkomende bakkerijen die in de verkoop

komen. Mail naar [email protected] met uw naam en de rest gaat vanzelf.

Te KoopSnijkop voor een Hobart inclusief 3 messen.

Kalmeijer pepernotenwals RVS vlaaienstansBrother Fax 2820

Tel.nr. 06-12935458

AANGEBODENChocoladevormen Macrolon voor het

maken van bonbons en flikkenJan Ykema

Provinciale weg 719865 AC OpendeTel. 0594-659180

Email: [email protected]

Te koopBakker Bart Vestiging Meppel

Voor inlichtingen: 06-48527456

AANGEBODENBrood-/banketbakkers - Heel Nederland

www.uitzendbureauhetambacht.nlTel 0591-555442AANGEBODEN

4 koekplaten ca. 1,5 meter lang8 tulbandvormen, div. taartpannen,

20 vlaaipannenF. Smit

Tel. 0525-661228

AANGEBODENAllround brood / banketbakker

werkgebied max 1,5 uur reistijd met auto vanuit Breda - www.ubad.nl

Tel. 06-48049287

AANGEBODENTer Haar bollenkast 408 bruto. 12 delig met 34 schommels. Invoer links, uitvoer rechts.

(b x h) 257 x 264 cm. Diepte voet 65 cm, diepte luifel 245 cm.

Inlichtingen 06-53 325 649

AANGEBODENTe huur: diepvries stockageruimte voor

200 pallets. Omgeving OostendeSt. Aubertus NV

Tel: +32 (0)59 702311Email: [email protected]

GEZOCHTErvaren broodbakkers in de regio’s

Zuid-Holland Acht-uitzendburo

Vacature: 802001. Tel: 079 361 72 66www.acht-uitzendburo.nl

GEZOCHTBroodbakker-Deegmaker

voor een ambachtelijk bakkersbedrijfdat dagelijks streeft naar topkwaliteit.

Brood-en banketbakkerij C.J. Aardoom BV.’s-Gravendeel

Tel.: 078-6731551E-mail: [email protected]

GEZOCHTBanketbakker

voor een ambachtelijk bakkersbedrijfdat dagelijks streeft naar topkwaliteit.

Ben je creatief, ondernemend en vernieuwend ingesteld neem dan

gerust contact met ons op.Brood-en banketbakkerij C.J. Aardoom BV.

’s-GravendeelTel.: 078-6731551

E-mail: [email protected]

Te koop: gereviseerde blikkensmeermachine

(merk Teson),handspijspersapparaat,

40 aluminium diepvries platen 60x80 en een appelschilmachine t.e.a.b.

Bakkerij KwakmanP. Kwakman

Huizerweg 136, 1402 AK BussumTel: 035-6915567

Email:[email protected]

Te koop Koekbakken:76x26x8 (3)48,5x26 (7x)56x25 (5x)

90x26 (12x waarvan. 5 nieuwe).(Alle maten zijn inwendig)

V-Technology BVStephan Venema

Pottenbakkerstraat 10a, 8601 WS SneekTel: 0515 - 33 19 58Mob: 06-20 000 481

AANGEBODENZ.g.a.n. waterhaspel (Bosgraaf)

Incl. slang en spuitmondT.e.a.b.

Bakkerij TeeselinkJan Teeselink

Tel. 0575 – 561319Email: [email protected]

TE KOOP2x Siloba Silo (2 ton)Met alle toebehoren

Geheel RVSA.Vermeulen

Tel. 0485-381463

TE KOOP64 nieuwe broodkoppels

A.VermeulenTel. 0485-381463

Te koop gevraagd: in goede staat verkerende vlaaistansmachine.

[email protected]. 088-0881913

Ter overname aangeboden:Wegens familieomstandigheden

Patisserie, chocolaterie, giftshop Jolie ShirleyIn het centrum van Alkmaar

Shirley Verhaarttel. 06- 28158146

[email protected]

GezochtReproducties Bakkerij- en winkeltaferelen

Van Anton Pieck kalenderOriginele uitgave Calvé (plm. 1950-1960)

Eventueel ruilenBakkerij Van KeulenTel: 06-12553279

Aangeboden :Rvs werktafel met afvalzak houder

14x plaatrekken van 80x60 cmLxbxh : 90x195x105 cm

In zeer goede staatDubet B.V.

Tel: 073-534-0840E-mail: [email protected]

Aangeboden :Strikkenapparaat. Voor het maken van strikken

T.e.a.b.Anton Remmerswaal

Tel. 070-3200587Email:[email protected]

Aangeboden Hand gedreven speculaas machine uit de

jaren 30.Functioneert nog

Joep Weijers Tel. 0455-315655

Email: [email protected]

GezochtGedreven broodbakker

Voor onze bakkerij in Lemelerveld 38 uur per week

Bakkerij Van der MostVoor de volledige functiebeschrijving zie:www.bakkerijvandermost.nl/broodbakker

AangebodenKortlever langmaker.

Werkbreedte 800 mm.Invoer walsen, Spreid banden Aandrukplaat ,Inliner, V-klep

Meer informatie,Dubet B.V.

Ton van der SchootTel: 0735340840

E-mail: [email protected]

AANGEBODENPatisserie-Chocolaterie ,volledige inr. winkel

en bakkerij in winkelcentrum.Snelle beslisser inter. prijs!

A.J. van AmerongenContactpersoon Evel of Ton van Amerongen

tel. 020-6593712email: [email protected]

AANGEBODENWinkelinventaris: Koning

broodjes/gebak/koek/bonbons€ 3000,-

Tel. 071-4014109www.bakkerijhaasnoot.nl

GEZOCHT:Ervaren banketbakkers in de regio’s

Zuid-Holland Voor meer info: Acht-uitzendburo

Vacature: 802002Tel: 079 361 72 66

www.acht-uitzendburo.nl

TE KOOP:Bongard Electro rotatieoven voor plaatmaat

40 x 60 cm of 40 x 80 cm.Staat op een grote pallet.

Prijs incl. 2 ovenwagens: € 5.000,--Tel: 06-51259700

TE KOOP:

FN Aerotherm Electro rotatieoven voor plaatmaat 60 x 80 cm.

Prijs: € 4.000,--Tel: 06-51259700

TE KOOP:

Hommel broodverkleiner.Prijs: € 1.000,-. Tel: 06-51259700

Te koop / Te huur: Een keurig nette banketwinkel (nagenoeg nieuw) gelegen aan de Dorpsstraat 65 te Landsmeer. De winkel

kent een oppervlakte van ongeveer 70 m2 en heeft een huur van € 2.680,00 per maand excl.

BTW. De inventaris/huurdersbelang is zowel tegen leaseovereenkomst als tegen koopsom

over te nemen. J. Appelman Tel.: 033 2475555

AANGEBODEN Bewaarkast/0-gradenkast z.g.a.n. € 600,--

Versbakker Van Veenen. Jan Bult. Tel. 06-22693940

AANGEBODEN Brood/Banket bakker is per direct opzoek naar

nieuwe fulltime uitdaging. Regio/Omgeving 50km rond Breda, België is ook mogelijk!

Tel: 06-52336330. E-mail: [email protected]

GEZOCHT Amandelwrijfmachine voor het breken

van de cacaobonen voor onze chocolade productie. Wie o wie kan ons helpen?

Of met een betere methode om de bonen te kraken en ontvliezen.

Kees Raat - Tel.:+31(0)20 3301955. E-mail: [email protected]

AANGEBODEN 400 aluminium bakplaten 60 x 80 met

3 hoge randen 5 jaar oud met teflonlaag. Prijs € 5,00 per stuk. Echte Bakker Koenen.

Het Vergun 22, 6931 KD Westervoort. Tel.: 026-3118254

E-mail: [email protected]

AANGEBODEN Werkbank met RVS werkblad. en twee

voorraadladen Mogelijkheid voor het opbergen van gebakplaten. Lengte 4 meter, werkhoogte

1 meter De bank is in zeer goede staat. Bakkerij van Voorthuizen Hoofdweg 230, 6744 WR Ederveen. Tel. 06-53860961

AANGEBODEN Twee broodrekken voor een actief Probat oven 4 etages. In goede staat tegen elk aannemelijk

bod. Brood kratten slechts € 2,- per stuk. Bakkerij van Voorthuizen. Hoofdweg 230, 6744 WR Ederveen. Tel. 06-53860961.

AANGEBODENGebakskoeling (hoog model) REDIE

10 platen, motor ingebouwd, platenrek, oventafel RVS , 2 deurs koelkast en 4 deurs diepvrieskast

+ motoren, Gasboiler 120 liter,Hoeveelheid tearoom (Mosa) aardewerk + bestek

Banket van GorselTel. 0117 452221

E-mail: [email protected]

AANGEBODEN Diosna kuiplifter, Type HK240, Dubet BV

Rino van der Burght. Uilecoteweg 20, 5324 JT Ammerzoden.

Tel: 073-534-0840. E-mail: [email protected]

AANGEBODEN:VLB broodsnijmachines, automaat en

halfautomaat, beschikbaar 12,5 mm 230V ook gereviseerd op voorraad.

TwentradeTel: 06-24325811

Te koop: LIMBURGIA vestiging van 70m2 in de regio

Rotterdam. Verkoop van Limburgse vlaaien en

koffiecorner.Midden in stadshart met alle bekende

winkelformules. Tel. 06-50524198

AANGEBODENAllround brood / banketbakker

werkgebied max. 45 min reistijd met auto vanuit Zutphenwww.ubad.nl

Tel. 06-48049287

AANGEBODENZelatechniek Koppel/platen invetmachine

Type ZN1250 bouwjaar 1993Compeet RVS incl. handspuit

Dubet BVRino van der Burght

Uilecoteweg 205324 CC: Ammerzoden

Tel: 073-534-0840E-mail: [email protected]

TE KOOPOvenmond Le Passe

Voor decoratie in winkelKerkstraat 22

6336 BB HulsbergTel: 045-4052018

GEZOCHT:1e Banketbakker / patissier

Die innovatief en creatief met vak bezig wil zijn.

Sollicitaties naar:Schoemaker De Echte Bakker

Statenweg 477824 CT Emmen

TE KOOPRhima Afwasmachine DR53

Heeft onderhoudsbeurt gekregen van Rhima.Prijs € 950

Jolie ShirleyGedempte Nieuwesloot 103, 1811 KR Alkmaar.

Tel. 06-83256785E-mail: [email protected]

voor informatie ofeen demonstratie

PORTIONSUPPORT.nl(033) 2994308

SPIRIT oliebollen machines 3.995,-

best verkochte oliebollen-machine

van 2011

Voor spoed afspraak:PORTION SUPPORT

0629 624 901

Page 29: Bakery Next 18 2012

| 29

Ook in 2013 staan onderstaande partners weer voor u klaar om er een succesvol jaar van te maken!

BAKKERIJ ADVIES | TAXATIE | REALISATIE

Hogervorst BakkerijserviceBoezemweg 23-a PijnackerTel.: 015-3697583 Fax: 015-3699598www.bakkerijovens.com• OVENS • RIJSKASTEN • SERVICE

r mo je d

e wer wel.

Bakkerij-halffabrikaten

T .

Page 30: Bakery Next 18 2012

|30

MF Horeca personeelsdienstenTel: 050 -3112244www.mfhoreca.nl MKB NederlandTel: 015-2191212www.mkb.nlNBOVTel: 0182-693030www.nbov.nlNederlands Bakkerij CentrumTel: 0317-471247www.nbc.nlNederlands Bakkerijmuseum ‘Het Warme Land’Tel: 038-4446190www.bakkerijmuseum.nlPrécon Food ManagementTel: 030-6566010www.precon-food.nlProductschap AkkerbouwTel: 079-3687502www.productschapakkerbouw.nlProject TechniekTel: 073-5991402www.projecttechniek.nlTenBa Taxatie en BakkerijadviesTel: 0317-471211www.tenba-bv.nl

doseringBakon food equipment bvTel: 0113-244330www.bakon.eu.com/nlMakombi BVTel: 0413-292903www.makombi.nlRademaker BV Tel: 0345-543543www.rademaker.nlTerlouw / UnidosTel: 055-5768628Sartorius BVTel: 030-6025030www.sartorius-mechatronics.nlwww.e-teken.nl Theo van Vliet Weesp BVTel: 0294-416040www.theovanvliet.nlV-TechnologyTel: 0515-331958www.v-technology.nlWillemse & van Engelen Bakkerijmachines BVTel: 0165-557035www.w-en-ve.nl

eetbare bedrukkingBouwhuis BakkerijgereedschappenTel: 0548-623016www.bouwhuis.comPrimus Ouwelfabriek BVTel: 075-6164061www.primusouwel.nl

etiketteringAvery Dennison Tel: 030-2632233www.averydennison.comBakkerssoftware nvTel: 073-5944010www.bakkerssoftware.com CikamTel. 036-5397234www.cikam.nlCompadTel: 053-4329995www.compad.nlHandelsonderneming Tonnie Vugts B.V.Tel: 073-5941029www.etikettenkoning.nl Marti Orbak SoftwareTel: 0174-638694www.marti-orbak.nl.nlTegra Systems BVTel: 0228-582780www.tegrasystems.nl

formulesAmbachtsbakkerTel: 033-2999053www.ambachtsbakker.nlBart’s RetailTel: 024-6782782www.bakkerbart.nlEchte BakkersgildeTel: 0317-424342www.echtebakker.nlHeerlijk & HeerlijkTel: 0345-470070www.banket.nlMultiVlaai Retail B.V.Tel: 073-2020993www.multivlaai.nlTop Bakkers B.V.Tel: 055-5998222www.topbakkers.nl

geconditioneerde ruimteIsosystems BVTel: 0314-322630www.isosystems.nl

Frans Beekwilder BVTel: 020-623 32 22www.beekwilder.comBouwhuis BakkerijgereedschappenTel: 0548 623016www.bouwhuis.com De Groot B.V. Nougat-KrokantenTel: 020-4821487www.butterscotch.nlDekomTel: 040-2842050www.dekomart.nlDobla BVTel: 072-5760770www.dobla.comJ. Gort Decoraties V.O.F.Tel: 036-5370144www.gortdecoraties.nlHoogenboom Benelux b.v. / Barry CallebautTel: 076-5978460www.hoogenboom-benelux.nl Mourik BVTel: 088-1114111www.mourikfoodservice.nlPrimus Ouwelfabriek BVTel: 075-6164061www.primusouwel.nlVipam International B.V.Tel: 0345-565670www.vipam.nl

deegverwerkingGlobe BV FoodequipmentTel: 053- 428 1416www.globefoodequipment.nlKaak Nederland BVTel: 0315-339111www.kaak.nlKalmeijer B.V.Tel: 070-3888950www.kalmeijer.comQuality Fix Tel: 074-2595366www.quality-fix.nlRademaker BV Food processing equipmentTel: 0345-543543www.rademaker.nl Venema Techniek & ServiceTel: 0591-313377www.venematechniek.nlWerner & Pfleiderer - Haton B.V.Tel: 077-3071860www.wp-haton.com

dienstverlening3W MakelaarsTel: 033-4323552www.3wmakelaars.nlArbo ContentTel: 050-5293400www.arbocontent.nlBakeplus BVTel: 0418-597444Vestiging HaaftenTel: 077-3829090Vestiging VenloTel: 0316-527441Vestiging Zevenaarwww.bakeplus.nlBakkerij Bedrijfsverzorging NederlandTel: 0320- 214106www.invalbakker.nlBakkersbelang Verzekeringen Tel: 033-2475566www.bakkersbelang.nlBeko Advies BVTel. 0346-584184www.beko-advies.nlBouwer & Officier AccountantsTel: 071-3419000 www.bouwer-officier.nlBeko BeneluxTel: 0344-714714www.beko-benelux.nlCadansinterimTelefoon: 06-46353756www.cadansinterim.nlDe Bakkerij Architect BVTel: 0317-47 12 39www.debakkerijarchitect.nlFrederik-Jan van der MeulenInternet Marketingspecialist/AdviseurTel: 06-41817663www.frederikjan.nlUitzendbureau Het AmbachtTel. 0591-555442www.uitzendbureauhetambacht.nlInbak All into FoodTelefoon 085-2100172www.inbak.nlInterpolis PensioenbeheerTel: 050-5235500www.interpolis.nlKwaliteit is krachtTel: 06-51799412www.kwaliteitiskracht.nl

Theo van Vliet WeespTel: 0294-416040www.theovanvliet.nlTromp Group BVTel: 033-2994373www.trompgroup.nlTwentradeTel: 06-24325811 UnikonTel: 0342-415752www.unikon.netUnispraywww.unispray.nl0347-322097Vemag.nl B.V.Tel: 0412 - 640 858www.vemag.nl Venema Techniek & ServiceTel: 0591-313377www.venematechniek.nlV-TechnologyTel: 0515-331958www.v-technology.nlWerner & Pfleiderer - Haton BVTel: 077-3071860www.wp-haton.comWinterhalter NederlandTel: 0161-220520www.winterhalter.nlWillemse & van Engelen Bakkerijmachines BVTel: 0165-557035www.w-en-ve.nlWoertman Nederland BVTel: 030-6084141www.woertman.nl

BakkerskledingChaud Devant Kokskleding en bakkerskledingTel: 020-4941930www.chauddevant.nl Devagro BedrijfskledingTel: 040- 2518304www.devagro.nl J. Zoetelief B.V.Tel: 020-6246002www.zoetelief.nl

ChocoladeAdviesburo 4PTel: 0181 - 631599www.4p.nlArticorTel: 046-4745160 www.articor.nl Belcolade NVTel: 0168-326260www.puratos.nlBonbon Atelier N. Limmen BVTel: 075-6140571www.bonbonatelierlimmen.nlLa Confrérie BVBonbons en chocoladeTel: 0165-518888 www.laconfreriebv.nlChocolaterie Albert bvTel: 013-5114545www.chololateriealbert.nlDobla BVTel: 072-5760770www.dobla.comHandelsonderneming Zilco BVTel: 036-5304519www.zilco-industrial.nlHenk Koenen V.O.F. Chocoladevormen en machinesTel: 0161-452516www.henkkoenen.nlHoogenboom Benelux b.v. / Barry CallebautTel: 076-5978460www.hoogenboom-benelux.nl Lagosse Chocolaterie BVTel: 072-5745 584www.lagosse.nlManfred Spaargaren confiserieTel: 0297-540890www.manfredspaargaren.nlMourik BVTel: 088-1114111www.mourikfoodservice.nlSteensma / DamcoTel: 058-2330660Vestiging LeeuwardenTel: 010-4350522Vestiging Vlaardingenwww.steensma.comwww.damco.euVan Ham Groothandel B.V.Tel: 013-5051591www.vanhamgroothandel.nlVipam International B.V.Tel: 0345-565670www.vipam.nl

decoratiesArticorTel: 046-4745160 www.articor.nl

Meijers Pan-Glaze vofTel: 0543-512301www.bakvormen.nlMussana Nederland bvTel: 0548-654126www.mussana.nlRvs Bewerking KampenTel: 06-21107411www.rvsbewerkingkampen.nl

BakkerijmachinesAVTTel: 076-5415260www.avt.nuVan Asselt en Alferink BVTel: 0345-820204www.asselt-alferink.nlBaas Food EquipmentTel: 070-3209152www.baasfood.nlBeko Bakkerij TechniekTel: 024-6486288www.beko-techniek.nlBeldosTel. 0032-36464048www.beldos.comB & O Bakkerijtechniek BVTel: 0165-316341www.benobakkerijtechniek.nlBoelen BakkerijmachinesTel: 0599-470746www.boelenbakkerijmachines.nlBSH DalenTel: 0524-552655www.bakkerijservice.nlEurobladesTel: 0599-470746www.euroblades.comFRITSCH GmbHTel: 0049-9326830www.fritsch.infoGlobe BV FoodequipmentTel: 053- 428 1416www.globefoodequipment.nlTer Haar Bakkerijmachines BVTel: 0548-616088www.terhaarnijverdal.nlHandelsonderneming HengeloTel. 074-2590900 Kaak Nederland BVTel: 0315-339111www.kaak.nlKalmeijer B.V.Tel: 070-3888950www.kalmeijer.comKeyBAKE BVTel: 0321-841214www.keybake.comInterbake BVTel: 0548-622751www.interbake.nlKönig NederlandTel: 0183-682868www.koenig-rex.comKortlever Technisch Buro BVTel: 0183-352955 www.kortlever.nlMüssana Nederland BVTel: 0548-654126www.mussana.nlQuality Fix Tel: 074-2595366www.quality-fix.nlRademaker BV Tel: 0345-543543www.rademaker.comRobertpack Industrial & PackagingTel: 038-4652089www.robertpack.nlJan de Ruyter bakkerij-installatiesTel: 0181-627652www.jdr.nlRoelofs Bakkerijmachines ServiceTel: 0575-524268 www.roelofs.nlS&T Veendamtel: +31625096880www.serviceentechniek.nl Shuffle-Mix BVTel: 0342-450322 www.shufflemix.comSmulders Horeca-apparatuur en BakkerijmachinesTel: 040-2012086 www.smulders.netG. Spronk & Zn. BVTel: 0488-452051www.spronkbakkerijmachines.nlSurplus SelectTel: 0321- 335500www.surplusselect.nlTAL BVTel: 0524- 517545www.talbv.nl

Bake/make offBakery to Bakery / FoodstudioTel: 013-5951000www.bakerytobakery.nlBanketbakkerij van Strien B.V.Tel: 0186-626326www.koekjes.nlBrinkers VriesVers Food Service/ Beuk Patisserie BVTel: 0172-509640www.brinkerspatisserie.comBrown & Serve B.V.Tel: 0299-684959www.brown-serve.comComeba foodservice BVTel: 0524-524928www.comeba.nlCSM Benelux BVTel: 0800-8647762www.csmglobal.com/BeneluxDauphine Nederland BVTel: 0487-502117www.dauphine.nlDélifrance Nederland bvTel: 0180-485111www.delifrance.nlDero FoodsTel: 0183-500373www.derofoods.nlDesem SteengoedbroodTel. 024-3585404www.steengoedbrood.nlD. van der Pol & Zonen bv / Wolff ButterbackTel: 0416-692785www.vdpol.nlDUET bake off productsTel: 024-6782782www.duetbakeoffproducts.nl Duuk Bake-Off Specialities BVTel: 030-6910686www.duuk.nlEuropastry BeneluxTel: 0181-698208www.europastry.nlHeavens Bakery GMBHTel: 0513-62 52 75www.heavensbakery.deHessing Bake-OffTel: 0174-385642www.hessing-bakeoff.nlLantmannen Unibake Nederland (Pastridor)Tel: 0343-514514www.pastridor.nlProcema BVTel: 0345-534748www.procema.nlVandemoortele NVTel: 0800-9991999www.vandemoortele.nl

BakkerijgereedschapAVTTel: 076-5415260www.avt.nuBeko Bakkerij TechniekTel: 024-6486288www.beko-techniek.nl Boelen BakkerijmachinesTel: 0599-470746www.boelenbakkerijmachines.nlBouwhuis BakkerijgereedschappenTel: 0548 623016www.bouwhuis.comCapway pan BVTel: 0321-311977www.capwaypan.nlDe Combinatie Bakkerijtechniek BVTel. 030-6962167www.de-combinatie.nlCOVEKA B.V. Bakkerij- en GrootkeukentechniekTel: 038-3313685www.coveka.nlCoveka Schoonmaak B.V.Tel: 038-3333152www.covekaschoonmaak.nlEverBake GroupTel: 088-7300000www.everbake.nlFrancois ProductsTel: 079-3619031www.francoisproducts.nlJosto Stainless Steel Engineering BVTel: 0529-482244www.josto.nlKeyBAKE BVTel: 0321-841214www.keybake.com

accountancyAMS AccountantsTel. 0523 - 61 05 57www.ams-accountants.nlBouwer & Officier AccountantsTel: 071-3419000 www.bouwer-officier.nlFlynth Tel. 0546-831010 vestiging AlmeloTel. 026 – 3542600 vestiging ArnhemTel. 045-5272777 vestiging BrunssumTel. 0475-375500 vestiging RoermondTel: 040-2043 090vestiging ValkenswaardTel: 0348-422 180 vestiging WoerdenTel: 038-4535 499 vestiging Zwollewww.flynth.nlHummel & HummelTel: 0348-412263www.hummelenhummel.nl

automatiseringAVTTel: 076-5415260www.avt.nuCapway Systems BVTel: 030-7007700www.capway.nlCompad SoftwareTel: 053-4329995www.compad.nlCSB-System Benelux BVTel: 076-5307676www.csb-system.comDENATEC-LERCO N.V.Tel: 0032-34892295www.denatec-lerco.beEvers KassasystemenTel: 073 645 8110www.evers-kassasystemen.nlFoodsafety FacilitiesTel: 0118-410006www.foodsafetyfacilities.nlHolland Bakkerijsystemen B.V.Tel: 0548-542573www.holland-systemen.nlIngenieursbureau PromptTel: 0517-418878www.fritec.nlJMS Automatisering B.V.Tel: 0174-291000www.jmsautomatisering.nlKaak Nederland BVTel: 0315-339111www.kaak.nlKeyBAKE BVTel: 0321-841214www.keybake.comMarti Orbak SoftwareTel: 0174-638690www.marti-orbak.nlProject TechniekTel: 073-5991402www.projecttechniek.nlRademaker BV Tel: 0345-543543www.rademaker.comS&T Veendamtel: +31625096880www.serviceentechniek.nl Siloba nvTel: 0032-52423818www.siloba.beSilowacht B.V.Tel: 038-4670666www.silowacht.nlSpiromatic NVTel: 06-20403870www.spiromatic.comSysCoData Tel: 073-5944010 www.syscodata.nl Technisch Buro RittershausTel: 030-2312392www.rittershaus.euwww.terhaarnijverdal.nlTer Haar Bakkerijmachines BVTel: 0548-616088www.terhaarnijverdal.nlTromp Group BVTel: 033-2994373www.trompgroup.nlVenema Techniek & ServiceTel: 0591-313377www.venematechniek.nlV-TechnologyTel: 0515-331958www.v-technology.nlWerner & Pfleiderer - Haton B.V.Tel: 077-3071860www.wp-haton.comZeelandia Technical SolutionsTel: 0111-481044www.zeelandia.com/technicalsolutions

Nuttige adressen Wilt u uw bedrijfsgegevens ook in deze lijst? Stuur dan een e-mail naar [email protected]. Deze lijst is met de grootste zorg samengesteld. Heeft u toch wijzigingen of aanvullingen, laat het ons weten op [email protected]

Page 31: Bakery Next 18 2012

| 31

Cofely GDF SUEZTel: 026-3692911www.cofely-gdfsuez.nlJasca Food Technology BVTel: 0541-293688www.jasca.nlJaveko BVTel: 076-5720586www.javeko.nlKoevering Koeling & Airconditioning BVTel: 0499-375918www.koeveringkoeling.nlLampe Technical Textiles bvTel: 0515-445544www.lampe.nl Rijndorp Klimaat BVTel: 0172-423060www.rijndorp.nlRoma IsolatiesystemenTel: 0162-512012www.romaned.nlWillemsen IsolatiebouwTel: 030-2410126www.willemseniso.com

gistAB Mauri Tel: 0168-388533www.abmauri.com Algist-Bruggeman Benelux B.V.Tel: 0032-92570808www.algistbrug.be

grondstoffenAB Mauri Tel: 0168-388533www.abmauri.com Algist-Bruggeman Benelux B.V.Tel: 0032-92570808www.algistbrug.be Backaldrin Benelux BVTel: 076-5201047www.backaldrin.comBak SpeciaalTel: 033-4654810www.bakspeciaal.nl Bakels Senior-N.V.Tel: 0294-414559www.bakels-senior.nlBelcolade NVTel: 0168-326260www.puratos.nlBroer Bakkerijgrondstoffen BVTel: 0182-612055www.broerspijs.com Contined BVTel: 0317-465410www.contined.nlCSM Benelux BVTel: 0800-8647762www.csmglobal.com/BeneluxD. van der Pol & Zonen bvTel: 0416-692785www.vdpol.nl Dawn Foods BeneluxTel: 076 572 41 40www.dawnfoods.nl Eicom Barneveld0342-490700www.eicom.nl Esbaco VOFTel: 0229-210112www.esbaco.nl Finma BVTel: 010-4154310www.finma.euGB PlangeTel: 078-6525600www.gb-plange.comHavero Hoogwegt BVTel: 026-3228520www.havero.nlHela Thissen bvTel: 077-3204204www.hela.nlHoogenboom Benelux BV / Barry CallebautTel: 076-5978460www.hoogenboom-benelux.nlIreks GmbHTel: 040-2263800www.ireks.nlJKT Foods Europe BVTel: 070-7110288www.jktfoods.com Karlshamns BV Speciaalvetten Tel: 075-6278477Koopmans Meel BVTel: 058-2948494www.koopmansmeel.nlKrijger MolenaarsTel: 0111-461234www.krijgermolenaars.nl Meneba B.V.Tel: 010-4238911www.meneba.comMourik BVTel: 088-1114111www.mourikfoodservice.nlPuratos NV0168-326260www.puratos.nlRanks Meel BVTel: 0183-606200www.ranksmeel.nl

Remia C.V.Tel: 030-2297911www.remia.nlRuitenberg IngrediëntsTel: 0571-270000www.ruitenberg.nlSmilde BakeryTel: 0299-372856www.smildebakery.nlSuiker UnieTel: 0165-525252www.suikerunie.comSonneveld Group B.V.Tel: 078-6442525www.sonneveld.comSteensma / DamcoTel: 058-2330660Vestiging LeeuwardenTel: 010-4350522Vestiging Vlaardingenwww.steensma.comwww.damco.euVamo produkten v.d. bakkerij BVTel: 026-3646205www.vamo.nlWestfälische Lebensmittelwerke Lindemann GmbH & Co. KGTel: 0049-522382030www.lindemann-food.deKoninklijke Zeelandia Nederland b.v.Tel: 0111-419000www.zeelandia.nl

iJsCarpigiani NederlandTel: 040-2353535www.carpigiani.comLaan HeilooTel: 072-5331425www.laan.nlValmar BeneluxTel: 030-6084144www.valmar-benelux.nl

Koel & VriesVan Asselt en Alferink BVTel: 0345-820204www.asselt-alferink.nlDawsonrentals(Nederland) BVTel: 010-4952955www.dawsonrentals.nlEmondt’s Koeltechniek en Winkelinrichting BVTel: 053-4314466www.emondt.nlEurofoursTel: 078-6760635www.eurofours.nlGram Nederland BV Tel: 0546-454252www.gram.nlHeinen Freezing gmbhtel: 0049-44511220www.heinen.bizHHS RVS ProductenTel: 0575-565349www.h-hs.nl/koelcelstelling Gerben Hekman BakkerijtechniekTel: 0548-610523www.gerbenhekman.nlJaveko BVTel: 076-5720586www.javeko.nlKoma Koeltechnische Industrie BVTel: 0475-474700www.koma.comLTITel: 0348-554405 www.lti-bv.nlMIWE NederlandTel: 0342-465606www.miwe.nlRijndorp Klimaat BVTel: 071-5415500www.rijndorp.nlG. Spronk & Zn. BVTel: 0488-452051www.spronkbakkerijmachines.nlWillemsen Koel- & vriesbouwTel: 030-2410126www.willemseniso.nl WP-Koeling Beneluxtel: 077-3071860www.wp-haton.com

Kruiden & specerijenHela Thissen BVTel: 077-3204204www.hela.nlJ.S. Polak Koninklijke Specerijenmaalderij B.V.Tel: 0521-514040www.polak.nlRaps BVTel: 0499-373525www.rapskruiden.nlVipam International B.V.Tel: 0345-565670www.vipam.nl

oliënDübör Nederland b.v.Tel: 0162-421111www.dubor.nlLevo Produktenmij BVTel: 0517-394141www.levo.nl

Smilde FoodsTel: 0513-639639www.smildefoods.nlSonneveld Group B.V.Tel: 078-6442525www.sonneveld.comVandemoortele NVTel: 0800-9991999www.vandemoortele.nlKoninklijke Zeelandia Nederland b.v.Tel: 0111-419000www.zeelandia.nl

ouwelsPrimus Ouwelfabriek BVTel: 075-6164061www.primusouwel.nl

ovensVan Asselt en Alferink BVTel: 0345-820204www.asselt-alferink.nlBaas Food EquipmentTel: 070-3209152www.baasfood.nl Boelen BakkerijmachinesTel: 0599-470746www.boelenbakkerijmachines.nlDen Boer Baking Systems BVTel: 0529-438383www.denboerbs.nlBouwhuis Dekeghel NVTel: 0032-24606022www.dekeghel.beEverBake GroupTel: 088-7300000www.everbake.nlEurofoursTel: 078-6760635www.eurofours.nlFri-Jado BVTel: 076-5481000www.frijado.nlHebaco Bakovenbouw BVTel: 0548611010www.hebaco.nlHogervorst BakkerijserviceTel: 015-3697583www.bakkerijovens.comLevens Cooking & Baking Systems BVTel: 0161-459100www.leventi.comLute Brouwer OventechniekTel: 0548-614798www.lutebrouwer.nlMIWE agency NederlandTel: 0342-465606www.miwe.comQuality Fix Tel: 074-2595366www.quality-fix.nlRittershaus Technisch BuroTel: 030-2312392www.technischburo.comG. Spronk & Zn. BVTel: 0488-452051www.spronkbakkerijmachines.nlTheo van Vliet Weesp BVTel: 0294-416040www.theovanvliet.nlWerner & Pfleiderer-Haton BVTel: 077-3071860www.wp-haton.comWoertmann Nederland BVTel: 030-6084141www.woertman.nl

petit foursVan de LeurBanketspecialiteitenTel: 0515-575717www.vandeleur.nlPatisserie UniqueTel: 035-5882395www.patisserieunique.nl

productielijnenCapway Systems BVTel: 030-7007700www.capway.nlKaak Nederland BVTel: 0315-339111www.kaak.nlRademaker BV Tel: 0345-543543www.rademaker.comRittershaus Technisch BuroTel: 030-2312392www.technischburo.comSiloba nvTel: 0032-52423818www.siloba.beVan der Pol Bakery EquipmentTel: 033-2994373 www.vanderpol.nlVenema Techniek & ServiceTel: 0591-313377www.venematechniek.nlV-TechnologyTel: 0515-331958www.v-technology.nlWerner & Pfleiderer - Haton BVTel: 077-3071860www.wp-haton.com

reiniging & hygiëneAllergenen ConsultancyTel: 033-2770571www.allergenenconsultancy.nlAsito FoodTel: 0546-484950www.asito.comBioClimAirTel: 0252-626962www.bioclimair.nlCoveka Schoonmaak B.V.Tel: 038-3333152www.covekaschoonmaak.nlGullimex BVTel: 074-2657788www.gullimex.comGreen CleanTel: 0653-200937www.green-clean.nlHHS RVS ProductenTel: 0575-565349www.h-hs.nl/schuimtank KeyBAKE BVTel: 0321-841214www.keybake.comLamers Reinigingstechniek BVTel: 0314-623341www.lamersequipment.nlLampe Technical Textiles bvTel: 0515-445544www.lampe.nl Mafo Holtkamp BVTel: 0546-575360www.mafo.nlRHIMA Nederland B.V. Tel: 035 - 609 8181 www.rhima.com Spiromatic NVTel. : 0620403870www.spiromatic.comUnikonTel: 0342-415752www.unikon.net

revisieBSH DalenTel: 0524-552655www.bakkerijservice.nl

rijskastenVan Asselt & Alferink BVTel: 0345-820204www.asselt-alferink.nl Boelen BakkerijmachinesTel: 0599-470746www.boelenbakkerijmachines.nlEurofoursTel: 078-6760635www.eurofours.nlGerben Hekman BakkerijtechniekTel: 0548-610523www.gerbenhekman.nl Koma Koeltechnische Industrie BVTel: 0475-474700www.koma.comLTITel: 0348-554405 www.lti-bv.nlMIWE NederlandTel: 0342-465606www.miwe.nlRijndorp Klimaat BVTel: 071-5415500www.rijndorp.nlG. Spronk & Zn. BVTel: 0488-452051www.spronkbakkerijmachines.nlWP-Koeling Beneluxtel: 077-3071860www.wp-haton.com

silo’sSiloba nvTel: 0032-52423818www.siloba.beSilowacht B.V.Tel: 038-4670666www.silowacht.nlSpiromatic NVTel : 06-20403870www.spiromatic.com

snij- en inpakmachinesAVTTel: 076-5415260www.avt.nuHaddeman Machines B.V.Tel. (076)- 504 09 78www.haddemanmachines.nl Mettler Toledo BVTel: 0344-638363www.mettlertoledo.nlSkillpackTel: 078-6933900www.skillpack.nlVenema Techniek & ServiceTel: 0591-313377www.venematechniek.nl

spijs & marsepein Broer Bakkerijgrondstoffen BVTel: 0182-612055www.broerspijs.com Esbaco VOFTel: 0229-210112www.esbaco.nl

Koninklijke Zeelandia Nederland b.v.Tel: 0111-419000www.zeelandia.nlSteensma / DamcoTel: 058-2330660Vestiging LeeuwardenTel: 010-4350522Vestiging Vlaardingenwww.steensma.comwww.damco.euVipam International B.V.Tel: 0345-565670www.vipam.nl

VakbladenBakery NextTel: 0515-432140www.bakerynext.nlBakkers in bedrijfTel: 088-2944834www.bakkersinbedrijf.nlBakkerswereldTel: 0314-349925www.bakkerswereld.nlNBT MagazineTel: 024-3246146www.nbtmagazine.biz

VerlichtingLixeroTel: 0493-311314www.lixero.eu

VerpakkingenAVTTel: 076-5415260www.avt.nuChocapack31(0)88 6500165www.chocapack.comDe Beer Verpakkingen BVTel: 071-5809207www.debeerverpakkingen.nlBeko VerpakkingenTel: 024-3786644www.beko-verpakkingen.nlBunzlTel: 026 -3843838www.bunzl.nl Conpax Servo Wrap BVTel: 0487-588111www.conpax.nlDekker Packaging - AntalisTel: 036-5397511www.dekkerpackaging.comGullimex BVTel: 074-2657788www.gullimex.comHaddeman Machines BVTel : 076-5040978www.haddemanmachines.nl Havelaar verpakkingen BVTel: 075-6400100www.havelaar-verpakkingen.nlNiverplastTel: 0548-538380www.niverplast.comO/K Packaging Systems BVTel: 0252-216250www.okpackaging.comPaardekooperTel: 0186-648222www.paardekooper.nlRobertpack Industrial & Packaging Equipment BVTel: 038-4652089www.robertpack.nlSkillpackTel: 078-6933900www.skillpack.nlVeer KartonTel: 075-6284659www.veerkarton.nlTonnie Vugts Handelsonderneming BVTel: 073-5941029www.etikettenkoning.nlUlma PackagingTel: 0345-623800www.ulmapackaging.nl

VerzekeringenBakkersbelang Verzekeringen Tel: 033-2475566www.bakkersbelang.nl Interpolis PensioenbeheerTel: 050-5235500www.interpolis.nlMeeùs AssurantiënTel: 0800-2356338www.meeus.com

VlaaienDigivlaai.nlTel: 088-1269000www.digivlaai.nlVan de LeurBanketspecialiteitenTel: 0515-575717www.vandeleur.nl

VleesproductsMinced Veal BVTel: 020-6324185www.mincedveal.nl

Vloeren en wandenBolidtTel: 078-6845444www.bolidt.nl

Devafloor06-12723838www.devafloor.nlDuracrylTel: 010-4505231www.duracryl.nlJaveko BVTel: 076-5720586www.javeko.nlMiddelhof vloer- en wandtechniekTel: 0316-240664www.bakkerijvloer.comMultipoxTel: 0578-696755www.multipox.nlFirma Roth Tel: 045-5417571www.firmaroth.nlSmit VloersystemenTel: 0314-345627www.smitvloeren.nlVloersch BVTel: 0181-776286www.vloersch.nlWillemsen IsolatiebouwTel: 030-2410126www.willemseniso.com

Vruchten & notenArticorTel: 046-4745160 www.articor.nl Contined BVTel: 0317-465410www.contined.nlCSM Benelux BVTel: 0800-8647762www.csmglobal.com/BeneluxDawn Foods BeneluxTel: 076 572 41 40www.dawnfoods.nl Steensma / DamcoTel: 058-2330660Vestiging LeeuwardenTel: 010-4350522Vestiging Vlaardingenwww.steensma.comwww.damco.euVS Apple Industries BVTel: 0527-203917www.vsapple.comKoninklijke Zeelandia Nederland b.v.Tel: 0111-419000www.zeelandia.nl

wegen en metenDelta Ohm Benelux BVTel: 085-2731917www.deltaohm.nlGullimex BVTel: 074-2657788www.gullimex.comSartorius BVTel: 030-6025030www.sartorius-mechatronics.nlwww.e-teken.nl Testo BV Tel: 036-5487000 www.testo.nlWeegtechniek HollandTel: 036-5222030www.weegtechniek.nl

winkelinrichtingEmondt Koeltechniek en winkelinrichtingTel: 053-4314466www.emondt.nlEsmé InterieurbouwgroepTel: 050-5470044www.esme.nlInterieurbouw Hans van de GoorTel: 0492-383055www.hansvandegoor.nl Interieurbouw Koning BVTel: 0252-623020www.interieurbouwkoning.nlLinthorst Professionele Interieurs bvTel: 0318-486062www.interieursvoordebakker.nlRedie InterieursTel: 0499-573232www.redie.nl

ZuivelproductenFrieslandCampina ProfessionalTel. 040-2951200www.debic.nlCSM Benelux BVTel: 0800-8647762www.csmglobal.com/BeneluxZuivelvers BVTel: 0172-650794www.zuivelvers.nl

overige productenMarkus & Markus Siroopwafels bvTel: (0182) 61 88 24www.markus-waddinxveen.nl

Page 32: Bakery Next 18 2012

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES

MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS

ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-INTERIEURS ADVIES MAATWERK RVS-

JOSTO: UW ADVISEUR

VOOR EN UW

PRODUCENT VAN

MAATWERK

RVS- INTERIEURS

JOSTO bv Evenboersweg 10, Nieuwleusen 0529 48 22 44 www.josto.nl [email protected]