Served Magazine nr.3 | 2015

48
Zomer 2015 Nr. 3 Jrg. 3 10 augustus t/m 5 september Dat is andere kost! Verrukkelijke toetjes en tussendoortjes UITBLINKER IN GASTVRIJHEID ‘Thuis’ in het Reinier de Graaf Gasthuis Variëren met vis Volop inspiratie voor Week van de Smaak De winst van Verwenzorg VERWEN & VERRAS!

description

Deli XL | First for Foodservice Van gezond tot lekker voor de zorg. Het foodmagazine voor de zorg dat informeert en inspireert.

Transcript of Served Magazine nr.3 | 2015

Zomer 2015 Nr. 3 Jrg. 3 10 augustus t/m 5 september

Dat is andere kost!Verrukkelijke toetjes en tussendoortjes

UITBLINKER IN GASTVRIJHEID‘Thuis’ in het Reinier de Graaf Gasthuis

Variëren met visVolop inspiratie voor Week van de Smaak

De winst van Verwenzorg

VERWEN & VERRAS!

Op onze boerderij in Twekkelo maken we met veel zorg onze Boer’n Yoghurt en Vla. Elke dag halen we verse melk bij onze boeren in Twente.

We willen mensen echt laten genieten van het beste en meest verse dat het platteland te bieden heeft. Onze toetjes zijn rijk van smaak en vol met

mooie, maar vooral verrassende ingredienten. Onmeunig lekker noemen we dat in Twente!!

verrassende ingredienten.

GEMAAKT MET LIEFDE EN LOEIIIIII VERSE MELKIVERSE MELKI !

www.delixl.nl/zuivelhoeve

Adv Served 245x330 150gram 2015 centreren.indd 1 29-06-15 11:02

LEGENDA

Diepvries VersUit diepvriesgeleverd

Served is een uitgave van Bidvest Deli XL en ver-schijnt vier keer per jaar.

Concept en realisatieHan Snel, Utrecht

RedactieJeroen Jansen Journalistiek, Gregor Lohman (Han Snel), Yvonne Brok

Redactionele begeleidingAngelique Kors, Ferry Schotsman, Anita Holthuis (Bidvest Deli XL), Veronique Gorter (Han Snel)

FotografieFotostudio Casper Lourens en Jeroen Jansen

Art DirectionArthur Hermans en Nils Tideman (Han Snel)

VormgevingJeremy Jonker en Ariëla de Boom (Han Snel)

DTP-OpmaakVoici Design, Han Snel

PREPRESSNefli

Met medewerking vanMonique Nefkens

RedactieadresHan Snel, Keizerstraat 31,3512 EA Utrecht(030) 230 70 [email protected]

De folie waarin deze Served verstuurd is, is gemaakt uit 90% suikerriet en zodoende 100% duurzaam. De folie wordt CO2 neutraal geproduceerd.

Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden gereproduceerd of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming van de afzender. Druk- en zetfouten voorbehouden.

Inhoud.

Een kwestie van verwennenServed brengt een ode aan de verwenzorg! Steeds meer zorginstellingen zoeken naar manieren om de cliënt iets extra’s te bieden – extra beleving, extra aandacht en, als het om eten gaat, extra smaak. Daarbij is het de uitdaging om binnen de financiële kaders te blijven, maar met de inzet van vrijwilligers én het aanwenden van creatieve oplossingen, is er veel mogelijk. Voor deze Served bezochten wij ziekenhuizen en verzorgingstehuizen die op hun manier invulling geven aan verwenzorg. Aangezien zij weten dat hun zorgcliënten zich beter – en ook echt verwénd – voelen zodra er méér gedaan wordt dan alleen de (brood)nodige zorg. De beleving van lekker eten en drinken speelt daarbij een belangrijke rol. Veel activiteiten zijn gerelateerd aan eten, er wordt vaker gedacht aan lekkere tussendoortjes en gastvrijheid is een belangrijk onderdeel geworden van de dagelijkse maaltijdverstrekking. Laat u inspireren door de verhalen in deze Served, over organisaties die ons laten zien dat verzorgen soms óók een kwestie is van verwennen.

Zomer 2015 Nr. 3 Jrg. 3 10 augustus t/m 5 september

Dat is andere kost!Verrukkelijke toetjes en tussendoortjes

UITBLINKER IN GASTVRIJHEID‘Thuis’ in het Reinier de Graaf Gasthuis

Variëren met visVolop inspiratie voor Week van de Smaak

De winst van Verwenzorg

VERWEN & VERRAS!

COLOFON

HoofdgerechtHet belang van beleving

Anders dan andersVijf verrukkelijke verwengerechten06

04

Andere aandachtOp stap met culinair adviseur Jan-willem Jagt10

Lekker op elke schaalDe keuze van AxionContinu en Zorgspectrum14

Nieuwe padenNieuw Reinier de Graaf Gasthuis blinkt uit in gastvrijheid26

Zorg voor de wereldVan Zeeuws-Vlaamse Proeftuin wordt iedereen beter30

Kijkje in de keukenDe verrassingsmomenten van het Albert SchweitzerZiekenhuis

Smaakmaker Week van de smaak: variëren met vis

Tafelrede‘Investeren in de cliënt én uzelf’

20

16

40

ProeverijOp de thee in woonzorg-centrum De Ebbingepoort 22

Reportage: Bidvest Deli XL OuderendagEen dagje naar het Openluchtmuseum36

Versbereiders De Sweet Creations van Van Gils 38

Served ActueelInspirerende praktijkcases in de verwenzorg46

32 Aardappelen, Groenten & Fruit 34 Vlees & Vis

35 Wijn & Gedistilleerd

41 Desserts

43 Non-food

44 Snacks

45 Divers

09 Brood & Broodvervangers

12 Kaas, Vleeswaren, Salades & Zoet beleg

18 Koffie & Thee

19 Dranken

25 Koek & Zoetwaren

28 Soep, Bouillons & toebehoren

29 Convenience

OP ONS MENU

AANBIEDINGEN VAN ONTBIJT TOT DESSERT

3

Net dat beetje extra

100FACT & FIGURES

INTRAMURALE

BEW

ONER

S

RESTAURANTGASTEN,

BEWONERS EN OMWONENDEN

Van een barbecue tot een friet- en snackavond; de beleving van culinaire activiteiten is goud waard. Niet alleen voor de zorgcliënt, maar óók voor omwonenden. Served proefde de sfeer tijdens twee activiteiten en vroeg de initiatiefnemers naar hun motieven. “Dit levert zóveel op.”

PROTEION DE KREPPEL

Van NeynselgroepDe Grevelingen

Proteion De Kreppel

Zomer 2015 10 augustus t/m 5 september 20154

Hoofdgerecht.

e willen dat de maaltijd voor onze cliënten het hoogtepunt van de dag is”, vertelt Emmy Verhulsdonck voorafgaande aan de maandmaaltijd op locatie De Grevelingen. Een groot aantal bewoners maakt zich op voor een heerlijk driegangenmenu. “Het voelt als uit eten gaan in je eigen omgeving”, verwoordt één van hen. “Echt een moment om naar uit te kijken.” Emmy, Teamcoach Eten en Drinken van de Van Neynselgroep, hoort

het tevreden aan. De ouderenzorgorganisatie in Den Bosch beschikt over 6 vaste locaties, met per locatie een ander type cliënt; van 100 procent zelfstandig wonenden tot mensen met een somatische aandoening of dementie. “Per locatie zoeken we naar passende culinaire activiteiten”, vertelt Emmy. “Denk aan ‘tapas voor papa’s’ op Vaderdag en een high tea op Moederdag. Of aan een maandelijks diner in het Ontmoetings-centrum, voor cliënten, familie en zorgverleners. Dat doen we op de locatie Eemwijk, waar het eten normaal gesproken op de afdeling wordt geserveerd. De bewoners vinden het prachtig. Het geeft ze echt de beleving van ‘eten buiten de deur’, in een extra gezellige ambiance.”

AspergetelerElke locatie heeft bovendien een sociëteit, waar een activiteit gekoppeld wordt aan een lekker diner na afloop. “Daar kunnen ook mensen uit de wijk zich voor inschrijven”, vertelt staffunctionaris Lia Vreuls. “In mei had-den we bijvoorbeeld een aspergeteler uitgenodigd, om te vertellen over zijn vak, waarna onze gasten genoten van een heerlijke aspergemaaltijd. Op De Grevelingen was onlangs een imker te gast en serveerden we

uit dat het dáármee wel goed zit. Maar behalve zorg spelen ook andere faciliteiten een rol. Bijvoorbeeld: wat doet een instelling aan de maaltijd-beleving van haar gasten? Hoe ver gaat ze daarin? Dat zijn belangrijke vragen, waar de mensen een antwoord op willen. Vandaar dat we blijven investeren in gastvrijheid en het verwennen van de cliënt.”

Commercieel denkenIn Proteion De Kreppel in het Limburgse Heythuysen wordt elke week wel een culinaire activiteit georganiseerd. Zowel voor de circa 100 intramurale bewoners van het zorgcentrum en aanpalende klooster, als voor omwonenden. Het centrale restaurant biedt plaats aan 150 gasten en zit elke middag zo goed als vol. “We hebben onlangs een tevreden-heidsonderzoek gedaan”, vertelt Petra Schrader, Hoofd Facilitaire Dienst. “Daaruit bleek dat we heel goed scoren op het onderdeel eten en drinken. Onze gasten krijgen elke middag een keuze driegangenmenu geserveerd. We werken vooral met convenience gerechten, maar besteden extra zorg aan de smaak en presentatie. We proeven alles voor en mocht een bepaalde saus of product niet genoeg smaak hebben, dan zorgen we daar zelf wel voor. Daarnaast zijn alle maaltijden gegarneerd met verse producten. Onze medewerkers zijn getraind in gastvrijheid en commercieel denken. We verkopen de meeste vlaaien binnen de organisatie. Die vraag moet je ook een beetje creëren, bijvoorbeeld door bij het schenken van de koffie te wijzen op onze lekkere vlaaien. Ik kom zelf uit de horeca, dus die eigenschap heb ik van nature. Anderen zal je daar echt op moeten wijzen.”

vooral veel hapjes met honing. Dat werd toen heel goed ontvangen. Aan de andere kant organiseren we ook wel eens een spelletjesmiddag, met friet en kroketten na afloop. Ook dát vinden onze cliënten heerlijk.”

Goud waardOp de locatie De Grevelingen zijn we getuige van de maandmaaltijd. In een apart vertrek naast het restaurant eten de bewoners aan fraai gedekte tafels, waar ze geholpen worden door vrijwilligers en stagiaires. Op het menu staan runderbouillon, een luxe huzarensalade met zalm, gerookte kip, couscous en zeevruchten en koffie-de-luxe met Deens gebak. Volgens Emmy Verhulsdonck zijn deze verwenmomenten goud waard. “Het levert je zoveel op”, zegt ze. “Van een tevreden cliënt tot enthousiaste familieleden en gemotiveerd personeel. En ik ben ervan overtuigd dat het scheelt in de zorgvraag. Onze bewoners voelen zich beter en hebben zo misschien wel minder zorg nodig. De kwaliteit van leven blijft hoog, ook al kan iemand zichzelf bijvoorbeeld niet meer wassen en aankleden. Wat dat betreft kun je niet genoeg blijven verwennen. De kunst is alleen om te roeien met de riemen die je hebt. Op dit moment onderzoeken we wat we nog méér kunnen doen, met inachtneming van het budget. Hopelijk weten we binnenkort meer.”

VisitekaartjeOok voor Lia Vreuls is de maaltijdbeleving van de gast een niet te onderschatten factor. “Door middel van eten en drinken kan jouw instel-ling zich onderscheiden van andere organisaties”, zegt ze. “Het is een visitekaartje. Zeker nú kijken toekomstige cliënten én hun familie steeds kritischer naar het voedingsbeleid. Zorg is zorg en iedereen gaat ervan

Maatjes en mosselsOok Teamleider Voeding Ferry Takacs heeft een verleden in de horeca, en dat is te zien. Vandaag staat hij achter de barbecue. De groeps-barbecue wordt meerdere keren per jaar georganiseerd. Het weer valt nu wat tegen en dus nemen de gasten niet buiten, maar in het restaurant plaats. Het plezier is er niet minder om. Er wordt zichtbaar genoten aan het buffet, waar het vlees, de zalm, salades en sauzen hun weg naar het bord vinden. Behalve de barbecue organiseert Proteion De Kreppel nog veel meer activiteiten; van de wekelijkse friet- en snackavond tot de drukbezochte ijsmiddag. Die ijsmiddag werd aanvankelijk alleen in de zomermaanden gehouden, maar is nu op speciaal verzoek van de bewoners (én omwonenden) het hele jaar door te bezoeken. “Vaak gaan er op zo’n middag 100 ijscoupes doorheen”, vertelt Ferry.

Inkomsten van buitenMaar er is meer: van maatjesdagen en een pannenkoek-, mossel- en aspergeavond tot het Oosters Buffet en Valentijnsdiner. Het kan niet op bij De Kreppel en de gasten vinden het prachtig. Hoe komt het zorg-centrum eigenlijk aan het budget hiervoor? Ferry: “Door ons restaurant open te stellen voor iedereen, verdienen we best het één en ander. We worden omringd door appartementen voor ouderen; daar plukken we de vruchten van. Gasten met een abonnement op ons servicepakket krijgen een leuke korting op het menu. Daarmee kunnen we de kosten in de hand houden én vaak iets extra’s bieden. En soms bieden we ‘gewoon’ een gehaktbal aan, dan ben je qua inkoop iets goedkoper uit. Zo compenseer je het één met het ander.”

Net dat beetje extra “Het voelt als uit eten gaan in je

eigen omgeving”

5

“W

6Zomer 2015 10 augustus t/m 5 september 2015

MINI-SANDWICH

GEGRILDE GROENTEN LAMSSATEETJE MET MANGO, RODE UI EN PEPER Sommige vleessoorten combineren prima met fruit. Zo gaat lam bijvoorbeeld heel goed samen met mango. Deze combi speelt vaak een hoofdrol in spicy currygerechten, maar kunt u ook als kleine sateetjes serveren. De mango wordt in dat geval samen met de rode ui, rode peper en cashewnoten fijngemalen tot een smakelijke saus. Schep deze royaal over het geroosterde lamsvlees en serveer eventueel met wat brood.

Wie zegt dat tussendoortjes niet gezond zijn, heeft nog nooit van deze mini-sandwiches gehoord. De gegrilde groenten (courgette, tomaat, wortel en aubergine) én de hummus (puree van kikkererwten) maken van deze spelt-sandwich een voedzame vitaminebom. Én een verrukkelijke ode aan de nazomer!

Kijk voor de recepten en bereidingswijze op www.served.nl

7Anders dan anders.

7

PESTO BRUSCHETTA’S MET TOMATENCOMPOTE MINI-BROODJE “PULLED

PORK” MET PAPRIKAKETCHUP

Bij ‘verwenzorg’ hoort natuurlijk lekker eten; voor de zorgclient is etenstijd namelijk één van

de belangrijkste genietmomenten. Driemaal daags ‘genieten’ is de standaard, maar vaak loont het

de moeite om een éxtra eetmoment in te lassen. Door ook eens wat lekkere tussendoortjes te

serveren, voelen uw gasten zich dubbel en dwars verwend. Served presenteert zes bijzondere

bites, voor bij de borrel, als ‘brunch’ of extra appetizer voor het avondeten. Een kleine moeite

voor een kleine kostprijs (onder de euro per hapje), maar een garantie voor groot plezier!

FERRERO VAN KALFSPATE, APPEL EN HAZELNOOT

Dit Italiaanse hapje van geroosterd stokbrood is zowel gezond als onweerstaanbaar lekker. De ‘topping’ van tomaat en pesto geeft een klassieke smaakbeleving die uw gasten maar moeilijk kunnen weerstaan. Mediterraans genieten op zijn best!

Pulled pork is langzaam gegaard varkensvlees dat in stukjes wordt opgediend. Door het langzame garen wint het vlees aan smaak. Het varkensvlees rust hier op een mini-broodje dat met limoenmayonaise is bestreken. Nóg meer smaak komt er van een theelepel ketchup van paprika, kaneel, kummel en knoflook.

Verras uw gasten met deze verrukkelijke smaakcombinatie van zoet, fris en hartig. De kalfspaté zorgt voor een hartige noot, die goed combineert met het friszure van de Elstar appels. De gekaramelliseerde suiker (karamel) voegt een zoete noot toe, terwijl de crunch van hazelnoten voor een extra krokante bite zorgt.

Een goede en smaakvolle maaltijd draagt bij aan herstel en welzijn. Binnen

instellingen worden zo’n 600 duizend broodmaaltijden verstrekt. En vaak

afgestemd op individuele wensen. Niet zo gek dat er dan ook gemiddeld

21 soorten beleg op een broodserveerwagen zijn terug te vinden. Met de

portieverpakkingen van Fair Trade Original heeft u de 8 populairste varianten

zoet broodbeleg. Zonder uitzondering extra lekker door een wel

heel bijzonder ingrediënt: met elk product doet u iets goed

voor uw gasten én voor ondernemers in ontwikkelingslanden.

De LEKKERSTE MANIERom iets GOEDS te doen

12901_Van Oordt adv FTO jam 245x330mm.indd 1 01-06-15 09:10

9 Brood & Broodvervangers.

PanescoBaguette, meergranen, demi Doos 45 stuks à 125 gram

LigaCrackers, Vitalu, voltarwe Doos 8 pakken à 200 gram

LU Cracottes, naturel Doos 12 pakken à 250 gram

WasaKnäckebröd, sesamDoos 120 stuks à 13 gram (per stuk verpakt)

SchärBroodje, Bon Matin, zoet, glutenvrij, biologischDoos 7 pakken à 200 gram

672480

190510 361140

183820044626

Bestel direct via www.delixl.nl/served

15%KORTING

628250

Van DobbenSaucijzenbroodje, rundvleesDoos 30 stuks à 95 gram

180830

WasaKnäckebröd, sesamDoos 60 stuks à 27 gram (per duo verpakt)

Van baguette tot knäckebröd; alles om uw gasten te verwennen!Lees meer op www.delixl.nl/served

BussinkOntbijtkoek, gesneden Doos 12 stuks à 350 gram

363240Ontbijtkoek, horeca, bijtjesDoos 75 stuks à 20 gram

010469

Kellogg’s Cornfl akes Doos 40 pakjes à 24 gram

184480

Rijstwafels, naturel, biologisch Doos 12 pakjes à 15 gram (per duo verpakt)

009506

051508

ZonnaturaMuesli, rijkgevuld, biologischDoos 50 zakjes à 50 gram

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES

OP SCHÄR

15%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

20%KORTING

20%KORTING

10%KORTING

603220

PruvéBroodje, Beemster kaas, mini, gebakkenDoos 40 stuks à 33 gram

JUBILEUMACTIE

20%KORTING

10%KORTING

Molco Bladerdeegsnack, tomaat-mozzarella, vegetarischDoos 36 stuks à 93 gram

643630

5%KORTING

20%KORTING

20%KORTING

10%KORTING

Served nr.3 corr.2.indd 9 16-07-15 10:49

Zomer 2015 10 augustus t/m 5 september 201510

Culinair adviseur Jan-willem Jagt helpt zorginstellingen bij de organisatie van hun keukens en restaurants. Hij adviseert over de menu’s, gastvrijheid, beleving en nog veel meer. Served volgde Jan-willem in Zorgcentrum De Lemmenskamp, tijdens een Marktdag ter promotie van het restaurant.

et is dringen voor de kraam van Jan - willem Jagt. De culinair adviseur van Bidvest Deli XL en Verscentrum Nederland serveert kleine porties garnalen, zeekraal en yuzu-mayonaise aan bezoekers van Zorgcentrum De Lemmenskamp in Woudrichem. Tijdens het roerbakken neemt Jan - willem alle tijd om vragen te beantwoorden. Vooral de ‘onbekende’ zeekraal maakt

nieuwsgierig. Deze Marktdag is er om cliënten en omwonenden te enthousiasmeren voor het restaurant van De Lemmenskamp. Speciaal daarvoor vroeg het zorgcentrum de medewerking van Jan - willem. “Ik werk daar natuurlijk graag aan mee”, vertelt hij tussen het roerbakken door. “Hoe? Door kleine gerechtjes te bereiden voor de bezoekers en daarmee een visitekaartje van de keuken af te geven. Ik ben begonnen met een gerechtje van kipdijfilet met roerbakgroenten, teriyakisaus en een eetbaar viooltje. Dat viooltje is er een beetje voor de show. Veel mensen weten niet dat je sommige bloemen ook kunt eten. Als je er dan over vertelt, worden ze nieuwsgierig en nemen ze de proef op de som.”

Veel adviserenEen aantal keren per jaar wordt Jan - willem gevraagd voor een proeverij zoals deze. Voor het overige deel bestaat zijn werk vooral uit adviseren. Tientallen zorginstellingen uit het hele land doen een beroep op zijn kennis en ervaring. Jan - willem helpt hen met de samenstelling van de menu’s, met de gastvrijheid, beleving, werkprocessen, kostenefficiëntie en meer. Kortom: met vrijwel alles wat er bij het ‘runnen’ van een restaurant komt

kijken. Ook op locatie De Lemmenskamp van De Riethorst Stromenland is hij een bekend gezicht. Enige tijd geleden deed de leiding al een beroep op zijn kunde. “Het restaurant gaf te weinig beleving”, vertelt hij. “Toen ik eens een dagje meeliep, zag ik dat het probleem hem vooral zat in de maaltijdbereiding. De maaltijden werden door het keukenpersoneel met de rug naar de gast toe in regenereerovens gestopt. Ik stelde voor om het eten al in een eerder stadium te verwarmen en vervolgens vanuit au bain-marie bakken warm te portioneren, in het zicht van de gast. Dat geeft veel meer beleving.”

Kleinschalig wonenVeel hulpvragen zijn gebonden aan de actualiteit. Zo krijgt Jan - willem de laatste tijd veel vragen over het koken in kleinschalige woongroepen. “Binnen zo’n woongroep staat de zorgmedewerker vaak achter het fornuis”, vertelt hij. “Maar niet elke medewerker is een geboren kok. Vandaar dat ik weleens gevraagd word om een spoedcursus te verzorgen. Nu kun je iemand niet binnen een halve dag tot kok promoveren, maar je kunt hem of haar wél tips meegeven voor een goede maaltijd. Laatst gaf ik nog een training over gastvrijheid; ook dát speelt binnen woongroepen. Voor de zorgcliënt is de maaltijd één van de belangrijkste momenten van de dag. Beleving, aandacht en gastvrijheid zijn dan net zo belangrijk als de kwaliteit van het eten. Dan is het bijvoorbeeld niet zo netjes om op je mobiele telefoon te kijken. Dat klinkt logisch, maar vaak hebben ze het niet eens in de gaten. Ik probeer medewerkers daar bewust van te maken.”

H

‘Deze hulp komt als geroepen’

11

VersbelevingDe voormalige instellingskok maakte al diverse ontwikkelingen mee; van de keuze voor koelverse maaltijden tot de huidige trend van ‘terug naar vers’ en een combinatie van vers én koelvers. Restaurants die méér naar buiten treden – en zichzelf moeten ‘verkopen’ – kiezen steeds vaker voor koelverse maaltijden. De versbeleving is een niet te onderschatten factor geworden, waarbij zorginstellingen – bijvoorbeeld door middel van proe-verijen – zich van hun beste kant laten zien. “We weten allemaal dat de budgetten steeds krapper worden”, zegt Jan - willem. “Veel restaurants moéten dus wel commerciëler worden en proberen extra inkomsten te genereren. Bijvoorbeeld door hun gasten te verleiden met goede en betaalbare maaltijden. Niet alleen de gast van nu, maar ook die van morgen. We worden dan ook regelmatig gevraagd om mee te denken over het ‘upgraden’ van een restaurant en over promotionele acties als deze. Als de locatie midden in een woonwijk ligt, met veel senioren en weinig goedkope horeca, dan heeft zo’n initiatief zeker kans van slagen. Ik werk daar met alle liefde aan mee.”

‘Culinaire lat ligt hoger’Ondertussen wordt het steeds drukker in het restaurant van Zorgcentrum De Lemmenskamp. De aankondiging en advertenties van de Marktdag zijn duidelijk niet onopgemerkt gebleven. Teammanager Facilitair Michiel Steenhagen is blij met de aandacht van cliënten en omwonenden. “Met deze dag promoten we ons restaurant”, vertelt hij. “Iedereen is welkom en kan hier kennismaken met onze keuken. We willen een wijkrestaurant zijn, maar dan moet je wél laten zien wat je in huis hebt. Dat doen we onder andere tijdens deze proeverij, waarbij we ons aanbod ook willen presenteren aan gasten uit de omgeving. De mensen worden steeds kritischer, vooral als het om lekker eten gaat. De culinaire lat komt steeds hoger te liggen. Jan - willem Jagt en Bidvest Deli XL/Verscentrum Nederland helpen ons daarbij, zodat het restaurant zich van zijn beste kant kan laten zien. Vooral in het begin hebben we vaak een beroep gedaan op Jan - willems vakinhoudelijke kennis. Dat Bidvest Deli XL en VCN deze extra service aanbieden, komt echt als geroepen, zéker als je de ambitie hebt om een rendabel restaurant neer te zetten.” “De versbeleving is een niet te onderschatten factor”

‘VEEL RESTAURANTS MOETEN COMMERCIËLER WORDEN’ JAN-WILLEM JAGT (CULINAIR ADVISEUR VAN BIDVEST DELI XL/VCN)

Andere aandacht.

12Zomer 2015

12

De RuijterVlokken, melkchocolade Doos 80 doosjes à 15 gram

Old AmsterdamKaas, 48+, hotelblokStuk ca. 1,63 kilo

VergeerKaas, jong belegen, gesneden, 48+, superieurDoos 40 pakken x 1 plak à 25 gram

BeboMargarine, varioDoos 40 kuipjes à 250 gram

355110

044537 320110324730

De RuijterJam, assorti (aardbeien, abrikozen, vier vruchten & kersen, 50%)Doos 200 cupjes à 15 gram

050693

La BanKruidenboterDoos 100 cupjes à 10 gram

452840

La BanKruidenboter, crème de ParisDoos 8 rollen à 500 gram

320020

030878

Bestel direct via www.delixl.nl/served

10 augustus t/m 5 september 2015

VergeerKaas, oud, gesneden, 48+, superieurDoos 40 pakken x 1 plak à 22 gram

Fair Trade OriginalHagelslag, melkchocoladeDoos 80 cupjes à 15 gram

Fair Trade OriginalPasta, hazelnootDoos 80 cupjes à 15 gram

350500350440

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

182080

De RuijterJam, aardbeienDoos 200 cupjes à 15 gram

Trakteer uw gasten op eengevarieerde broodtafel.Kijk op www.delixl.nl/served

De RuijterHagelslag, melkchocoladeDoos 120 doosjes à 20 gram

355150

De RuijterHagelslag, pure chocolade Doos 120 doosjes à 20 gram

355130

Fair Trade OriginalHoningDoos 80 cupjes à 15 gram

220200

Halvarine, lightDoos 40 kuipjes à 250 gram

324220

323610

BeboMargarineDoos 40 kuipjes à 250 gram

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP FAIR TRADE ORIGINAL

BROODBELEGFAIR TRADE ORIGINAL

BROODBELEG

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES

OP DE RUIJTER

JUBILEUMACTIE

15%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XLHet verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

15%KORTING

15%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

15%KORTING

15%KORTING

15%KORTING

5%KORTING

5%KORTING

JUBILEUMACTIE

15%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

Served nr.3 corr.2.indd 12 16-07-15 10:31

1313Kaas, Vleeswaren, Salades & Zoet beleg.

KroonLeverworst, Amsterdams, recht Stuk à 1 kilo

457770

850267

Vers&zoSalade, BrabantsTray 9 cupjes à 100 gram

640130

Fresh4YouBoterhamworst, gesneden Bundel 12 pakken à 2 plakken

311140

Fresh4YouAchterham, gekookt, gesneden Bundel 12 pakken à 1 plak

311210

Fresh4YouKippenvlees, gebraden, gesnedenDoos 6 pakken à 1 plak

315320

311040

W&GSalata di tricoloreBakje à 80 gram

050705

Fresh4YouCornedbeef, Hollands, gesneden Bundel 12 pakken à 1 plak

HeldensTartaar, gemarineerd Doos 4 bakken x 18 cupjes à 50 gram

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

850343

Vers&zoSalade, tomaten/komkommerTray 9 cupjes à 100 gram

10%KORTING

850322

Vers&zoSalade, PolderTray 9 cupjes à 100 gram

10%KORTING

Fresh4YouSalade, beenham, 1-persoonsDoos 6 cupjes à 55 gram

470750

15%KORTING

FanoHuzarensalade, fi jn Emmer à 5 kilo

456530

10%KORTING

10%

Huis van Beleg wil gebruikers in de zorg zo goed mogelijk voorzien van gezonde voeding in haar dagelijkse behoefte. Minimale zouttoevoegingen en geen geur-, kleur- en smaakstoffen.

Leverworst is een oeroud product dat al honderden jaren wordt gemaakt. Iedere streek heeft van oudsher zo zijn eigen recept. We hebben er voor gekozen om het vlees iets grover te hakken, waardoor de leverworst meer karakter krijgt. Aangezien dat pas echt authentiek is. De leverworst wordt gemaakt van varkenslever, varkensspek, bouillon, meel, peper, zout en een geheim specerijenmengsel. We voegen minder meel toe, omdat dat lekkerder is. Vanzelfsprekend wordt de lekkerste leverworst gemaakt zonder kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen. De leverworst is uitstekend te combineren met een cranberry-compote, chutney of pittige mosterd.

De lekkerste leverworst is verkrijgbaar in een easy-open portieverpakking van 5 foliën à 6 plakken (artikelnummer 031178) of in een grootverpakking van 30 plakken (artikelnummer 031179).

Deze artikelen zijn te bestellen via www.delixl.nl

De lekkerste leverworst van Huis van Beleg,

onder het merk Landrijk.

Voor iedereen die gezond wil leven, is lekker eten belangrijk. Het biedt afwisseling en bovendien bevordert goede voeding een vlot herstel voor uw patiënten. Authentieke vleeswaren zijn een verrijking van de brood-maaltijd.

25%KORTING

20%KORTING

10%KORTING

20%KORTING

%% 25%KORTING

Served nr.3 corr.2.indd 13 16-07-15 10:34

Te midden van de mensen waar het allemaal om draait (in het restaurant van Woonzorgcentrum Hof van Batenstein in Vianen) tekenden zorgorganisaties AxionContinu en Zorgspectrum een gezamenlijke overeenkomst met Bidvest Deli XL, Verscentrum Nederland (VCN) en Intrakoop (inkooporganisatie voor de zorg). Served peilde de stemming.

ELIANE THEWESSEN, voorzitter Raad van Bestuur AxionContinu: “De keuze voor Bidvest Deli XL en Verscentrum Nederland (VCN) is de uitkomst van een zeer zorgvuldig selectieproces, waarbij smaak, logistiek, samenwerking en prijs een belangrijke rol speelden. Mijn vertrouwen in Bidvest Deli XL en VCN is gebaseerd op de ervaring met de samenwerking en hun voedingsconcept van toegespitste maaltijden voor de doelgroep.”

GERT-JAN WATERINK, lid Raad van Bestuur Zorgspectrum: “Wat we als positief ervaren is dat de werkwijze en methoden die de beide leverende organisaties hanteren, heel erg aansluiten bij nieuwe zorgvormen, zoals kleinschalig wonen voor dementerenden. Hiermee wordt feitelijk de transitie, die Zorgspectrum ondergaat, in faciliterende zin ondersteund. Het uitgebreide assortiment en de prijs zijn zaken die ook meegenomen zijn. Beide organisaties hebben veel ervaring in de zorgsector en zijn meer dan alleen pure leveranciers.”

VINCENT BOS, directeur Zorg Bidvest Deli XL: “We zijn erg verguld met deze nieuwe overeenkomst. Het bijzondere van deze opdracht is dat het een samenwerking is van twee hele grote stichtingen in Utrecht en omstreken. De diversiteit binnen de locaties is erg groot. Op sommige locaties wordt gekookt in keukens. Dat maakt de dienstverlening van Bidvest Deli XL erg belangrijk. Aan de andere kant zie je dat hier ook erg wordt ingezet op kleinschalig wonen, waarbij cliënten zelf kiezen wat ze eten en drinken via de oplossingen van Zorgboodschap en ’t Gruttertje vanuit Verscentrum Nederland. Echt een totaalpakket.”

“Als je ergens de weg kwijt bent en je moet naar een zorg-centrum, volg dan gewoon de vracht-wagen van Bidvest Deli XL. Dan kom je er altijd!” (Eliane Thewessen)

‘Schoolvoorbeeld van kleinschaligheid in een groot verband’

VERSCENTRUMN ED E R L AND

Zorgspectrum en AxionContinu tekenen samen voor Bidvest Deli XL, Verscentrum Nederland en Intrakoop

Zomer 2015 10 augustus t/m 5 september 201514

Lekker op elke schaal.

EDWARD MUTSAERS, senior consultant Intrakoop: “Wat hier heel bijzonder is, is dat twee zorgorganisaties open staan voor elkaars ideeën en talenten en kijken hoe ze samen in dit proces het beste resultaat kunnen behalen. Zo bijzonder professioneel, en ook zorgzaam, heb ik dat nog niet eerder meegemaakt. Met ruimte voor ieders eigen identiteit. Inkoopsamenwerking leidt echt ergens toe. Een schoolvoorbeeld van kleinschaligheid in een groot verband.”

“Voor mensen met levensveranderende, chronische aandoeningen is het moment van de maaltijd vaak het hoogtepunt van de dag. Als we iets kunnen doen om dat moment zo goed mogelijk aan te bieden, dan gaan we daar uiteraard voor. Van het aanbod in onze Grand Cafés tot in de woonkeukens van onze kleinschalige woonvoorzieningen, lekker en goed eten maakt gelukkig.” (Gert-Jan Waterink)

“Een contractondertekening is een mooi moment, maar uiteindelijk draait het om al die mensen die onze beloften in de praktijk waar- maken voor de cliënten van de zorg- organisaties. Daar gaat het om!” (Vincent Bos)

Alle direct betrokkenen bij de feestelijke contractondertekening middenin het restaurant van Woonzorgcentrum Hof van Batenstein:

v.l.n.r. Rob Verstraaten (hoofd facilitaire services Zorgspectrum), Gert-Jan Waterink (bestuurslid Zorgspectrum), Vincent Bos (directeur zorg Bidvest Deli XL), Sanne van Rijn (accountmanager Bidvest Deli XL/Verscentrum Nederland), Edward Mutsaers (senior consultant Intrakoop), Eliane Thewessen (bestuursvoorzitter AxionContinu), Juul Vredenbregt (commercieel directeur Verscentrum Nederland), Irene Smit (projectleider facilitair bedrijf Axion-Continu), Kees van der Wal (hoofd facilitaire dienst Zorgspectrum), John Geurtsen (hoofd interne dienst Zorgspectrum), Frank Kaptein (directeur Intra-koop), Kim Nijstad (implementatie & aftersales Verscentrum Nederland) en Bernard van Gisteren (servicemanager AxionContinu).

15

HARING “KLASSIEK” Er is geen vis die méér tot de beleving van uw gasten spreekt, dan haring. Bij dit verrukkelijke tussendoortje is de haring op klassieke wijze gegarneerd met stukjes rode biet (gemarineerd in rum), partjes Granny Smith appel, sjalotjes en crème fraîche.

OP HET BORD GEGAARDE HEILBOT Heilbot is de reus onder de platvissen en staat garant voor stevig, blank “visvlees” met een verfijnde smaak. U kunt deze vis op diverse manieren bereiden. Bij deze ceviche van heilbot wordt de vis op het bord gegaard door een marinade van limoen, olie, peper en zout. De schijfjes radijs en slablaadjes zorgen voor een fris en kleurrijk accent.

SCHARTONG GOUJONETTES Goujonettes zijn gepaneerde en gefrituurde reepjes visfilet. Bij dit heerlijke voor- of tussengerecht zijn de goujonettes gemaakt van schartong, die bekend staat om zijn verfijnde smaak. Serveer de reepjes op een bedje van gegaarde zomer-groenten, kruiden en frisse mesclun sla.

16Zomer 2015 10 augustus t/m 5 september 2015

De derde week van september is traditiegetrouw ‘De Week van de Smaak’. In 2015 draait alles om duurzame vis, schaal- en schelpdieren. Restaurants en (zorg)instellingen zetten van 12 tot en met 20 september extra veel vis en zeevruchten op de kaart en geven zo invulling aan ‘de lekkerste week van het jaar’. Doe mee en laat u inspireren door onze keukenbrigade!

Andere aandacht.

TARTE FLAMBÉE VAN ZALM De tarte flambée is een heerlijk en hartig gerecht uit de Franse Elzas en wordt normaal gesproken met ui en spekjes bereid. Door de dunne, krokante “pizza” ook met zalmfilet te beleggen, voegt u extra smaak, vitamines en Omega 3 vetzuren toe. Heerlijk voor bij de borrel of, met een frisse salade erbij, als hoofdgerecht tijdens het diner!

TONIJN MET WASABI SESAM EN ATJAR Tonijn zit boordevol vitamines, mineralen en eiwit-ten. Maar behalve gezond is tonijn vooral erg lekker. En al helemaal wanneer u de vis marineert, kort schroeit en daarna combineert met meer uitgesproken smaken. Die smaken komen in dit gerecht van de atjar en sesam-zaadjes met wasabi.

Tijdens de Week van de Smaak, van 12 tot en met 20 september, staat gezonde en eerlijke voeding centraal. Elk jaar kiest de organisatie voor een nieuw product. In 2015 is dat “verantwoorde vis, schaal- en schelpdieren”. Honderden instellingen, restaurants en organisaties door het hele land zetten op hún manier bijzondere visgerechten op de kaart, letterlijk én figuurlijk. Speciale aandacht is er voor het initiatief “De Mooie Maaltijd”. Zorginstellingen en ziekenhuizen worden hiermee opgeroepen om extra aandacht te besteden aan de kwaliteit van hun (vis)maaltijden en hun gasten iets bijzonders te presenteren; vers, ambachtelijk en streekgebonden. Ruim vóór de Week van de Smaak presenteert Eetgemak zijn speciale “Week van de Smaak menu’s”. Met deze verrukkelijke koelverse maaltijden wordt het voor uw instelling extra eenvoudig om aandacht te besteden aan de lekkerste week van het jaar. Meer weten?Kijk op www.eetgemak.nl

17Smaakmaker.

17

KIJK VOOR DE RECEPTEN EN BEREIDINGSWIJZE OP WWW.SERVED.NL

Veel zorgcliënten zijn dol op fruits de mer en krijgen hier letterlijk geen genoeg van. Dat komt goed uit, want aan de hand van onze gerechten kunt u vrij eenvoudig variëren met vis, schaal- en schelpdieren. De gerechten verschillen in grootte en presentatie, maar zijn zonder uitzondering verleidelijk, puur en onweerstaanbaar!

18Zomer 2015

Bestel direct via www.delixl.nl/served

Kanis & GunninkKoffi e, hotel melange, fi ltermalingBlik à 2,5 kilo

103020

Bestel uw thee en koffi eonline en bespaar tijd én geld.Zie www.delixl.nl/served

PickwickThee, rooibos, in envelop Doos 6 doosjes x 100 zakjes à 1,5 gram

122780

10%KORTING

10%KORTING

NutromaKoffi emelk, halfvolDoos 200 cupjes à 7,5 gram

030884

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

PickwickThee, groen met citroen, in envelop Doos 6 doosjes x 100 zakjes à 2 gram

122770 177410

CanderelZoetstoftablettenDoos 10 dispensers à 300 stuks

Kanis & GunninkKoffi e, hotel melange, fi ltermalingBlik à 5 kilo

103040

Reuser & SmuldersThee, Engelse melange, in envelopDoos 6 doosjes x 100 zakjes à 2 gram

123230

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Reuser & SmuldersKoffi e, rood, snelfi ltermalingTray 4 pakken à 1,5 kilo

101960

Reuser & SmuldersKoffi e, rood, standaardmalingTray 4 pakken à 1,5 kilo

101970

10%KORTING

JUBILEUMACTIE

10%KORTING

10%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Douwe EgbertsKoffi ebonen, espresso, extra darkDoos 6 zakken à 1 kilo

040935

10%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Douwe EgbertsKoffi ebonen, espresso, dark, decaféDoos 6 zakken à 500 gram

039878

10%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

Koffi e & Thee.

Koffi ebonen, espresso, medium roast Doos 6 zakken à 1 kilo

100450

100460

Douwe EgbertsKoffi ebonen, espresso,dark roastDoos 6 zakken à 1 kilo

10%KORTING

Friesche VlagKoffi emelk, HalvamelDoos 400 cupjes à 7,5 gram

030882

10%KORTING

JUBILEUMACTIE

10%KORTING

Served nr.3 corr.2.indd 18 16-07-15 10:50

19 Dranken.

Diverse dorstlessers voorknalprijzen. Lees meer opwww.delixl.nl/served

Danone ActimelZuiveldrink, naturelDoos 2 krimpen x 12 fl esjes à 10 cl

038309

Bar-le-DucMineraalwater, koolzuurvrij Doos 6 fl essen à 1,5 liter

526240

Bestel direct via www.delixl.nl/served

Dubbel Drank, mango & guanabanaTray 8 pakken à 1 liter

012204

012205

AppelsientjeDubbel Drank, peer & kers Tray 8 pakken à 1 liter

Bar-le-DucMineraalwater, koolzuurhoudendDoos 6 fl essen à 1,5 liter

526230 530110

AmstelPils, 5%Krat 24 fl esjes à 30 cl

Vita CocoKokoswater, puur, natuurlijk Pak à 1 liter

053176

Limonadesiroop, frambozen, zonder suikerDoos 8 fl essen à 58 cl

049996

511490

SlimpieLimonadesiroop, ice tea, perzik, zonder suikerDoos 8 fl essen à 58 cl

Limonadesiroop, sinaasappel, zonder suikerDoos 8 fl essen à 58 cl

511570

511470

SlimpieLimonadesiroop, aardbeien, zonder suikerDoos 8 fl essen à 58 cl

15%KORTING

Lemon lime, free Krimp 6 fl essen à 1,5 liter

052087

052086

7-upLemon lime, regularKrimp 6 fl essen à 1,5 liter

20%KORTING

DEZE AANBIEDING GELDT OOK OP

521300 COLA LIGHT

Cola, max Krimp 6 fl essen à 1,5 liter

521350

525340

PepsiCola, regularKrimp 6 fl essen à 1,5 liter

20%KORTING

Sinas, regular, no bubblesKrimp 6 fl essen à 1,5 liter

521200

521170

SisiSinas, orangeKrimp 6 fl essen à 1,5 liter

20%KORTING

15%KORTING

Dubbel Drank, ananas & guaveTray 8 pakken à 1 liter

012207

012213

AppelsientjeDubbel Drank, sinaasappel & perzikTray 8 pakken à 1 liter

15%KORTING

15%KORTING

15%KORTING

10%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XLHet verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

15%KORTING

15%KORTING

10%KORTING

DEZE AANBIEDING GELDT OOK OP 012209

ABRIKOOS & SINAASAPPEL

Sinaasappelsap Tray 12 pakken à 1 liter

040627

040629

AppelsientjeAppelsap, GoudappelTray 12 pakken à 1 liter

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

15%KORTING

Appelsap, Goudappel, professioneelDoos 8 pakken à 1,5 liter

501700

500740

AppelsientjeSinaasappelsap, professioneelDoos 8 pakken à 1,5 liter

15%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Sinaasappelsap Tray 12 fl esjes à 33 cl

037367

037364

Hero AppelsapTray 12 fl esjes à 33 cl

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

20%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

HERO SAP 33 CL

Served nr.3 corr.2.indd 19 16-07-15 10:37

Zomer 2015 10 augustus t/m 5 september 201520

AFDELING ONCOLOGIE Het ASZ denkt niet alleen aan de patiënten met slik-problemen. Ook naar de patiënt op de afdeling Oncologie wordt zoveel mogelijk geluisterd. “Door hun ziekte en chemobehandeling ervaren deze mensen soms heel verschillende smaakproblemen”, vertelt Roland. “Daar willen we nóg beter op inspelen. Nu zijn we bijvoorbeeld bezig met een project waarbij onze patiënten kunnen kiezen uit verschillende soorten brood; zout, zoet en hartig. Daarnaast staat het deze mensen vrij om behalve onze drie keuzemenu’s ook voor een ander gerecht te kiezen. Dus ook al staat er geen kipfilet op het menu, als iemand daar tóch zin in heeft, dan zorgen wij voor een kipfilet.”

SMAAK STAAT VOOROP Bij elke nieuwe patiënt met een speciaal dieet kijkt het ziekenhuis naar een smakelijk alternatief voor de reguliere dieetvoeding. “We willen deze mensen dezelfde beleving en producten bieden als de patiënt die vrijwel alles mag eten”, zegt de dieetkok. “Vroeger werden alle diëten zo’n beetje in één maaltijd gestopt, want dat was lekker efficiënt. Glutenvrij betekende bijvoorbeeld óók zoutarm. Dat ging ten koste van de smaak. Nu zoeken we altijd naar de meest smaakvolle oplossing per individu. Een glutenvrije kip mag best gekruid zijn met wat zout, knoflook of paprikapoeder. Dit doen we dan vaak zelf, maar dat hebben we er graag voor over. Waarom? Omdat we er zo voor zorgen dat de mensen blijven eten. Als je altijd maar hetzelfde krijgt, dan gaat dat een keer vervelen en neemt de eetlust misschien wel af.” Roland is van huis uit een dieetkok. Dat het ASZ kiest voor een dieet-kok in een assemblagekeuken – waar veel met koelverse producten gewerkt

e locatie Dordwijk van het Albert Schweitzer Ziekenhuis eindigde in juni als derde tijdens de Gastvrijheidszorg met Sterren Award 2015. Dat is niet voor niets. Het ziekenhuis doet er alles aan om de patiënt te verwennen met lekker eten. Het ‘verrasmoment’ is daar een mooi voorbeeld van. “Op dinsdag en donderdag, onze drukste dagen, krijgen de patiënten iets extra’s”, vertelt Contract/kwaliteitsmanager Gastvrijheid Arie van der Vlies. “Daarmee zijn we begonnen nadat

ons basisassortiment was verkleind. Dat assortiment was ooit zo breed, dat een aantal artikelen niet of nauwelijks werd gebruikt. Bij de keuze voor een nieuw basisassortiment namen we de retail als voorbeeld. Wat dáár het meeste verkocht werd, moesten wij ook in huis hebben. Daarnaast wilden we de mensen óók verrassen. Vandaar ons verrasmoment, waarbij we de patiënt trakteren op bitterballen, cakejes, saucijzenbroodjes, aardbeien en meer. Omdat we nu efficiënter met ons budget omgaan, is daar ruimte voor. Met andere woorden: door het basisassortiment te verkleinen en verspilling te voorkomen, blijft er geld over om onze patiënten extra te verwennen.”

VLOEIBARE VERWENNERIJ Elke patiënt heeft recht op een verrasmoment en dus óók de persoon die moeite heeft met eten. “In dat geval maken we gewoon een vloeibare variant”, vertelt dieetkok Roland Witt. “Sommige patiënten kunnen vanwege slikproblemen geen ‘echte’ cake of aardbeien eten. Omdat we deze mensen toch willen laten meegenieten van ons reguliere aanbod, maak ik een vloeibare cake of aardbeiensmoothie.” Voor zijn vloeibare gerechten gebruikt Roland de blender. In het geval van de cake voegt hij wat extra room toe, zodat er een vloeibare massa ontstaat. “Vervolgens zeef ik het geheel”, legt hij uit. “Zo krijg je een drinkbaar gerecht van de juiste dikte. Maar óók met de smaak van cake en een gelijke hoeveelheid nutriënten. Daarmee creëer je dezelfde beleving als bij een normale cake. Op die manier hoeven de patiënten die moeite hebben met slikken, niet altijd maar een soepje, pap, vla of nutriëntendrankje te nemen.”

Lekker eten voor iederéén

D

HET ALBERT SCHWEITZER ZIEKENHUIS IN DORDRECHT SCOORT AL JAREN HOOG OP DE GASTVRIJHEIDSPOLLS BINNEN DE ZORG. DAT HEEFT VOOR EEN BELANGRIJK DEEL MET HET ETEN TE MAKEN. HET ZIEKENHUIS STREEFT BIJ ELKE PATIËNT NAAR DE MEEST OPTIMALE SMAAKBELEVING. OOK ALS DIE PATIËNT MOEITE HEEFT MET SLIKKEN. DAN KRIJGT HIJ OF ZIJ GEWOON EEN VLOEIBARE VARIANT VAN, BIJVOORBEELD, EEN CAKE OF TONIJNSALADE. SERVED KEEK MEE IN DE KEUKEN VAN LOCATIE DORDWIJK.

“WE WILLEN DEZE MENSEN DEZELFDE BELEVING EN PRODUCTEN BIEDEN ALS DE PATIËNT DIE VRIJWEL ALLES EET” ROLAND WITT (DIEETKOK)

21Kijkje in de keuken.

wordt – geeft al aan dat ze graag iets extra’s willen bieden. Lees: extra culinaire beleving voor de patiënt met dieetvoeding. Om daarin te voorzien, beschikt Roland nog over een kleine ‘provocatiekeuken’ naast de assemblagekeuken.

ENQUÊTES Het ziekenhuis houdt middels enquêtes bij hoe de patiënten hun maaltijden ervaren. “Dat doen we twee keer per jaar”, vertelt Arie. “Aan de hand daarvan voeren we soms een wijziging door. Om een voorbeeld te geven: enige tijd geleden hanteerden we een menucyclus van een week, met elke dag de keuze uit twee menu’s. Een aantal patiënten die hier langer verbleven, hadden duidelijk behoefte aan meer variatie. Vandaar dat we nu met drie menu’s werken, bestaande uit populaire gerechten, Hollandse gerechten en wereldgerechten.” De patiënten geven aan het einde van de ochtend een indicatie van wat ze willen eten. Dan nóg staat het ze vrij om daar later van af te wijken. “Het kan voorkomen dat iemand vis bestelt, maar aan het einde van de middag toch liever vlees wil”, zegt Arie. “Dan kunnen ze dat gewoon aanpassen. Maar vaak blijven de mensen bij hun eerste keuze. Die hebben wij ook nodig om het aantal menu’s goed te kunnen inschatten.” Het is vandaag dinsdag en dus is het tijd voor een verrassingsmoment. We zijn benieuwd wat Roland voor de patiënten van het ASZ in petto heeft. “Vandaag krijgen ze een belegd minibroodje”, lacht hij. “En voor de mensen met slikproblemen heb ik een vloeibare tonijnsalade gemaakt. Daarnaast serveren we waterijsjes. Maar dat is vooral omdat het zo warm is vandaag.”

DOOR HET BASISASSORTIMENT

TE VERKLEINEN,KUNNEN WE EXTRA VERWEN-MOMENTEN INLASSEN

et is ‘High Tea’ in woonzorgcentrum De Ebbingepoort in Groningen, onderdeel van TSN Thuiszorg. Op de feestelijk aangeklede tafels van het restaurant staan hoge etagères met petit fours, soesjes, mini-donuts, spekkoeken, bonbons en meer. Vrijwilligers schenken koffie en thee in voor de bewoners, die in groten getale zijn toegestroomd. De één doet zich te goed aan brownies met jam en slagroom, de ander eet liever een spekkoek, die ze ‘nog kent van vroeger’. De dames en enkele heer

genieten zichtbaar. “Dit soort verrassingen doet een mens goed”, zegt één van de bewoners. “Het breekt de dag!”

Hoofdrol voor restaurant De Ebbingepoort telt circa 75 intramurale zorgcliënten en beschikt over 88 aanleunwoningen voor extramurale bewoners. Het restaurant is er voor beide groepen én voor omwonenden. “Sommige bewoners eten hun warme maaltijd op de kamer of in de aanleunwoning”, zegt Duco Annema, Teamleider

Voedingsdienst. “Voor hen worden de warme maaltijden tussen 12.00 en 12.30 uur geportioneerd en bezorgd. Daarna is het restaurant aan de beurt. We stimuleren onze bewoners om zoveel mogelijk in het restaurant te eten, voor de gezelligheid en de ambiance. Daar worden ze geholpen door onze gastvrouwen en maken ze een praatje met leeftijdsgenoten uit de buurt. Onze ‘buren’ wonen nog op zichzelf, maar zijn net zo goed welkom in ons restaurant. Een driegangenmenu kost 7,20 euro, met keuze uit twee soorten soep, twee hoofdgerechten met componentenkeuze en drie nagerechten. In de toekomst moet de gast ook één gang kunnen bestellen, zodat de drempel nóg lager wordt. Niet iedereen heeft zin in drie gangen óf het geld om dat te betalen. Deze mensen willen we óók tegemoetkomen.”

‘Zoete inval’Het restaurant van De Ebbingepoort biedt plaats aan circa 90 gasten. De gemiddelde bezetting is zo’n 60 tot 70 gasten per middag. Een aantal

Culinaire activiteiten zijn populair bij de zorgcliënt. Dat bleek onlangs nog uit een High Tea voor de bewoners van De Ebbingepoort in Groningen. Served was erbij en sprak met Teamleider Voedingsdienst Duco Annema. “Door lekker eten in een gezellige ambiance aan te bieden, geef je als organisatie je visitekaartje af.”

H

Een activiteit om van te smullen

Zomer 2015 10 augustus t/m 5 september 201522

Proeverij.

daarvan komt uit de wijk en maakt op deze manier alvast kennis met de maaltijdenservice van De Ebbingepoort. “Binnen de zorg wordt eten steeds belangrijker,” vertelt Duco. “Door lekker eten in een gezellige ambiance aan te bieden, geef je als organisatie je visitekaartje af. Vandaar dat wij ons restaurant ook openstellen voor omwonenden. Er zijn mensen die om 10.00 uur al binnenkomen voor de koffie, tussen de middag mee-eten en daarna nog meedoen aan een gemeenschappelijke activiteit. Sommige gasten komen drie tot vier keer per week, maar er zijn er ook die bijvoorbeeld alleen op vrijdag komen, onze ‘visdag’. Voor deze gasten wordt de drempel om ooit cliënt te worden van De Ebbingepoort, alsmaar lager. In feite zijn we een zoete inval. Dat kúnnen we ook zijn vanwege de locatie, want we zitten middenin het centrum van Groningen.”

Méér beleving en ambianceNatuurlijk voorziet de ‘gast van buiten’ ook in extra inkomsten voor het restaurant, die De Ebbingepoort weer kan aanwenden om voor nóg meer beleving en ambiance te zorgen. Bijvoor-beeld door middel van gastvrouwen, die de gast welkom heten, de gangen uitserveren en de sfeer van een ‘echt’ restaurant oproepen. Vrijwilligers kleden de tafels aan en houden de gasten gezelschap tijdens het eten. Behalve het reguliere eten

‘We stimuleren onze bewoners om zoveel

mogelijk in het restaurant

te eten, voor de gezelligheid en de ambiance’

stopt De Ebbingepoort ook veel tijd en energie in activiteiten die op de één of andere manier gerelateerd zijn aan eten. “Onze activiteitenbegeleiders zijn erg vindingrijk én onder-nemend”, vertelt Duco. “De koks werken nauw met hen samen. Eens in de twee maanden organiseren we een gezamenlijke themadag. De thema’s verschillen van een bepaald land tot seizoen. Wij zorgen dan voor de culinaire invulling; van een zomerse barbecue tot Italiaanse antipasti.”

Hoogtepunt van de dagDe High Tea van vandaag wordt samen met Bidvest Deli XL georganiseerd. De vaste leverancier van TSN Thuiszorg put uit een rijk arsenaal van mini-gebakjes, petit fours en andere zoetigheden. “Dit soort activiteiten wordt zéér gewaardeerd”, zegt Duco. “Onze gasten vinden eten doorgaans erg belangrijk. Het is één van de hoogtepunten van de dag, zeker in combinatie met een activiteit. Dat zie je ook nu weer, aan deze High Tea. En niet alleen de bewoners genieten, ook de activiteitenbegeleiders vinden het prachtig. Dat is het leuke aan deze organisatie. Je kunt als keuken wel iets willen organiseren, maar als je niemand meekrijgt, kom je nergens. Onze activiteiten worden breed gedragen door de hele organisatie; dat is misschien wel het allerbelangrijkste.”

DE HIGH TEA IS ÉÉN VAN DE HOOGTEPUNTEN VAN DE DAG

23

PUURGENIETEN

Zie het gehele assortiment op www.delixl.nl

100%

25

GoutierCake, vanille/chocolade, gesneden Doos 4 stuks à 850 gram

GoutierCake, naturel, gesnedenDoos 4 stuks à 850 gram

025839025837

5%KORTING

5%KORTING

10%KORTING

Banket GildeKoekjes, spritskransen, roomboterDoos 10 pakken à 250 gram

185670

Veel korting op de heerlijkstezoetwaren; tel uit uw winst!Kijk op www.delixl.nl/served

Bestel direct via www.delixl.nl/served

Koek & Zoetwaren.

Banket GildeKoekjes, lange vingersDoos 10 pakken à 175 gram

185620

Red BandWinegums, mixDoos 10 zakjes à 235 gram

039752

PallyBiscuits, countryDoos 15 rollen à 300 gram

051943

10%KORTING

PoppiesSlagroomsoesjesDoos à 150 stuks

715530

5%KORTING

Koekjes, Zeeuwse rondjesDoos 20 pakken à 250 gram

032462

376120

van DoornKoekjes, assorti, Jan hagel, eikenblaadjes, koffi ekoekjesDoos 12 pakken à 250 gram

VerkadeBiscuits, San Francisco, tarweDoos 15 rollen à 320 gram

Koekjes, mokkasticksDoos 14 pakken à 150 gram

371350

373050

Cakeplak, roomboter Doos 24 stuks à 60 gram (per stuk verpakt)

003135

040069

De LekkersteGevulde koek, roomboterDoos 30 stuks à 100 gram (per stuk verpakt)

Droptoppers, salmiak & mintDoos 10 zakjes à 255 gram

052344

052343

VencoDroptoppers, zacht & zoetDoos 10 zakjes à 255 gram

NIEUW IN ONS

ASSORTIMENT

10%KORTING

10%KORTING

Koekjes, melange, 4 soortenDoos à 230 stuks

180350

192370

HoppeKoekjes, allegaartje, 6 soortenDoos à 150 stuks (per stuk verpakt)

10%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP HOPPE KOEKJES

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

DE LEKKERSTE

10%KORTING

10%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES

OP VENCO

MentosMint, single Doos 40 rollen à 38 gram

Drop, singleDoos 40 rollen à 37,5 gram

488240

488470

10%KORTING

MentosFruit, singleDoos 40 rollen à 38 gram

Rainbow, singleDoos 40 rollen à 37,5 gram

488340

010055

10%KORTING

15%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES

OP VERKADE KOEKJES

DEZE AANBIEDING GELDT OOK OP

473140 AIR ACTION

10%KORTING

WilhelminaPepermuntDoos 12 doosjes à 100 gram

PepermuntDoos 12 zakjes à 200 gram

492850

490260

15%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES

OP RED BAND

Served nr.3 corr.2.indd 25 17-07-15 14:20

26Zomer 2015 10 augustus t/m 5 september 2015

Thuis in het ziekenhuis

een dienblad in de hand en geen rijen voor het buffet; in het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis in Delft worden zowel bezoekers als patiënten aan tafel bediend. Een open keuken biedt een sfeervol kijkje op de koks. Jetze-Jan Dijkstra, afdelingsmanager hotelservices, licht toe: “Vanuit het oogpunt van gastvrijheid creëren we een grand café-achtige omgeving. We zien een bezoek aan

het restaurant als een ontspannen moment. Dat geldt zowel voor onze patiënten als hun bezoekers. Zij zitten echt even in een heel andere omgeving. Nog in het ziekenhuis weliswaar, maar met de prettige sfeer van een grand café. Wij vinden het gastvrijer om onze gasten aan tafel te bedienen, dan dat zij met een dienblad langs een buffet moeten lopen.”

Voor wat betreft de menukaart laat het Reinier de Graaf Gasthuis zich inspireren door zowel klassiekers als foodtrends. Op de kaart staan verschillende sandwiches en soepen. Ingrediënten zijn waar mogelijk biologisch en komen zoveel mogelijk uit de streek. “Daarmee heeft ons restaurant een eigentijds karakter,” vertelt Dijkstra. “Ik denk dat we met deze benadering vooruitlopen op de behoeften van onze patiënten en bezoekers. Van dit bijzondere restaurant hebben wij hoge verwachtingen.”

Schilderachtige gerechtenEr is ook gedacht aan de patiënten die op hun kamer willen of moeten eten. Het huidige concept is onder de loep genomen en de focus is verlegd naar beleving en aandacht aan het bed zelf. “Naast onze traditionele maaltijden komen er een aantal nieuwe gerechten op de kaart”, vertelt Dijkstra. “Zo zijn er vier nieuwe gerechten, die schilderijen van Johannes Vermeer verbeelden. Het kleurgebruik in één van de gerechten refereert aan het Melkmeisje. Het gerecht ‘Meisje met de parel’ bestaat uit verschillende pareltjes op een bord en met ‘De Astronoom’ wordt een sterrenstelsel gecreëerd, ook op het bord.”

In het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis wordt ook geprobeerd om het aantal medewerkers rondom het bed te reduceren. “We willen dat patiënten zo min mogelijk verschillende medewerkers zien. Het zou fijn zijn als een patiënt voor alle niet-medisch gerelateerde zaken zoveel mogelijk dezelfde medewerker ziet. Eén iemand die de koffie serveert, het eten brengt, de televisie aanzet als dat nodig is en op verzoek bijvoorbeeld ook de vensterbank nog even afstoft.”

Het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis in Delft moet de ‘gastvrije parel’ van Nederland worden. Zo heeft het bezoekers-restaurant een open keuken, worden gasten aan tafel bediend en liggen er soms zelfs ‘parels’ op het bord.

Jetze-Jan Dijkstra

‘De sfeer is warm, aangekleed, verzorgd en hotelmatig’

HET NIEUWE REINIER DE GRAAF GASTHUIS WIL HET VERSCHIL MAKEN

G© Ronald Schlundt Bodien/EGM architecten

27Nieuwe paden.

Warme sfeer Al kom je er om een andere reden, Dijkstra maakt voor het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis graag de vergelijking met een hotel. Niet alleen op het gebied van service en gastvrijheid, maar ook als het gaat om de sfeer door het hele gebouw heen. “Die is warm, aangekleed, verzorgd en hotelmatig,” licht hij toe. “We willen waar mogelijk openheid creëren, meer het gevoel van een huiskamer geven, dan van een ziekenhuis.” De afdelingen slingeren rondom een centrale as, die op alle verdiepingen de verschillende bouwdelen aaneenrijgt. Daardoor ontstaat een ‘verbonden’ ziekenhuis. Binnen enkele stappen kun je elke afdeling bereiken, zonder dat je een andere afdeling hoeft door te steken. In het gebouw zitten ook veel patio’s, met zicht op zowel binnen als buiten. Zo ontstaat een gebouw met veel uitzicht en daglicht. Dijkstra gaat verder: “Verbondenheid is er ook met de locatie van het ziekenhuis. Wat betreft de aankleding hebben we ons laten inspireren door onze thuishaven Delft. We hebben gespeeld met kleuren die Johannes Vermeer gebruikt in zijn schilderijen. Die kleuren komen niet alleen terug in de gangen van het ziekenhuis, maar bijvoorbeeld ook in de kleding van de medewerkers. De witte jassen blijven, maar krijgen mooie kleurrijke accenten op de biesjes, zakken of bij het logo. Reinier de Graaf Gasthuis, ontwerp EGM architecten

Er is een gebouw ontstaan met veel

uitzicht en daglicht

De prints op de muren roepen een associatie op met de stad Delft en haar omgeving, de kassen, het strand en de polder.” Bij de nieuwbouw is veel gebruikgemaakt van duurzame en herbruikbare materialen. Zo zitten er zonnecollectoren op het dak, wordt er gebruikgemaakt van bodemwarmte én van de eigen Pharmafilter zuiveringsinstallatie. Grote delen van het dak krijgen een duurzame, groene bewerking.

Onderscheid “In de competitieve zorgmarkt is onderscheid ontzettend belangrijk”, zegt Dijkstra tot slot. “Zonder twijfel moet de kwaliteit van artsen en zorg uitstekend zijn. Maar daarnaast worden ziekenhuizen en zorginstellingen steeds meer gekwalificeerd op de extra faciliteiten, zoals gastvrijheid, niet te lange wachttijden, lekker eten, een goede service en meer. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat patiënten sneller genezen als ze zich prettig voelen. Vandaar onze ambitie om de meest gastvrije parel van Nederland te worden. Wij willen écht het verschil maken.”

© HD Keukens

© EGM architecten

Zomer 201528

Soep, Bouillons & toebehoren.

Bestel direct via www.delixl.nl/served

MaggiWildfond, geconcentreerdTray 4 fl essen à 1 liter

037012

EnkcoRookworstschijfjes, halveDoos à 2 kilo

648630

Drinkbouillon, Opkikker, tomaatTray 3 doosjes à 40 zakjes

043960

043958

MaggiDrinkbouillon, Opkikker, kip Tray 3 doosjes à 40 zakjes

MaggiDrinkbouillon, Opkikker, tuinkruidenTray 3 doosjes à 40 zakjes

043959

UnoxCup-a-soup, champignon, crèmeDoosje 21 zakjes à 175 ml

011294

UnoxCup-a-soup, mosterd, crèmeTray 4 doosjes x 21 zakjes à 175 ml

037045

10%KORTING

Soepvleesstukjes, rundvlees, superieurDoos à 2 kilo

611560

638910

EnkcoSoepvleesstukjes, rundvlees, fi jn, gegaardDoos à 2 kilo

10%KORTING

Rookworst, à la minute, hoefi jzerDoos 40 stuks à 80 gram

677230

002393

EnkcoRookworst, à la minute, hoefi jzerDoos 20 stuks à 100 gram

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%KORTING

10%KORTING

20%KORTING

20%KORTING

15%KORTING

15%KORTING

KnorrBouillonpoeder, groenteBus à 1 kilo

245130

10%KORTING

Hela-Thissen Bouillonpoeder, groente, natriumarmBus à 600 gram

412220

JUBILEUMACTIE

25%KORTING

Soep, Toscaanse tomaten, supérieurEmmer à 3,3 kilo

243111

054004

KnorrSoep, Toscaanse tomaten, supérieurBus à 1,2 kilo

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

15%KORTING

Bouillonpoeder, vlees, gastronoomDoos 6 bussen à 1 kilo

240380

244850

KnorrBouillonpoeder, kipBus à 1 kilo

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%KORTING

Croutons, knofl ook/kruidenBak à 500 gram

407280

404880

Deli XLCroutons, naturel Bak à 500 gram

10%KORTING

KnorrDrinkbouillon, tuinkruidenDoos 6 doosjes x 80 sticks à 3 gram

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

KNORR DRINKBOUILLON

10%KORTING

UnoxCup-a-soup, champignon, crème Tray 4 doosjes x 24 zakjes à 140 ml

262770

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

15%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

UNOX CUP-A-SOUP

245090

Bestel direct via www.delixl.nl/served

De heerlijkste soepen voorin de zomer om uw gastenmee te verwennen.Zie www.delixl.nl/served

JUBILEUMACTIEJUBILEUMACTIE

Served nr.3 corr.2.indd 28 17-07-15 14:21

29

EetgemakLekkerbek, gebakken, 1/3GN Bak 5 stukken à 90 gram

EetgemakVarkenshaas, 1/3GN, *Bak 5 stukken à 80 gram

861906 865858

HenriNasi goreng, vegetarischBak à 2,5 kilo

010273

10%KORTING

Corps CulinaireKipschotel, ToscaansBak à 2 kilo

871669

EetgemakZomergroenten, natriumarm, 1/4GNBak à 600 gram

853061

10%KORTING

HenriPaellaBak à 2,5 kilo

HenriSpaghetti, bologneseBak à 2,5 kilo

923371923373

Voor ieder wat wils. Van lekkerbek tot zomergroente en van paella tot spaghetti. Lees meer op www.delixl.nl/served

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

EetgemakCourgette, gevuld, vegetarisch, 1/3GNBak 5 stukken à 80 gram

867979

10%KORTING

Bestel direct via www.delixl.nl/served

Convenience.

10%KORTING

10%KORTING

Eetgemak Aardappelblokjes, gebakken, natriumarm, 1/6GNBak à 200 gram

867674

5%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XLHet verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Zorg Menu bereid maaltijdcomponenten,

speciaal voor instellingen.

Een uitgebreid assortiment is beschikbaar, zodat uw afnemers worden “ontzorgd”. De maaltijden zijn in smaak, beleving en prijs uitermate perfect.

zie www.delixl.nl voor het totale assortiment Zorg Menu

Wij bieden u een aantal concepten voor, o.a.:• De buffetwagen • De front-office• Single portions • Drievaksmaaltijden• Diëten

Dieet wensen: Van elk product uit ons assortiment bestaan verschillende afleidingen, bijvoorbeeld: natriumbeperkt, gemalen, (glad) vloeibaar, vegetarisch, glutenvrij of halal.

Multicultureel: Naast de Hollandse maaltijd maken wij ook gerechten uit de internationale keuken, Zoals: Surinaams, Italiaans, Pools, Mediterraans, Oosters of Frans.

Verpakkingen: Alle producten kunnen besteld worden in groot- en kleinverpakking, waardoor u altijd op maat kunt bestellen. De producten worden zuurstofarm verpakt. Hierdoor heeft het verse product een houdbaarheid van tenminste 10 dagen na aflevering.

Served nr.3 corr.2.indd 31 16-07-15 10:40

J

Wie niet rijk is, moet slim zijn. Misschien wel zo slim als Jos Ollebek, Hoofd Voeding Ouderenzorg van ZorgSaam Zeeuws- Vlaanderen. Jos bedacht een manier om streekproducten te serveren aan de cliënten van ZorgSaam en tegelijk geld te besparen. Ook de horeca in Zeeuws- Vlaanderen, boeren uit de streek én kansarme werkzoekenden profiteren van zijn ‘Proeftuin’.

os Ollebek is een warm pleitbezorger van vers en ambachtelijk eten in de zorg. Toen zijn werkgever, ZorgSaam Zeeuws - Vlaanderen, gedwongen was om te bezuinigen, bedacht het Hoofd Voeding een initiatief waarmee de keuken behouden kon blijven. Van dit initiatief, de ‘ Zeeuws- Vlaamse Proeftuin’ geheten, profiteren niet alleen de cliënten van ZorgSaam, maar ook de Zeeuwse boeren en mensen die moeilijk aan een baan kunnen komen. Op locatie

Bachten Dieke in Terneuzen, waar de centrale keuken zit, vertelt Jos over zijn opmerkelijke initiatief. “Ik vind het vreemd dat in tijden van econo-mische tegenspoed, zorginstellingen vaak bezuinigen op de keuken. Om dat vóór te zijn, nam ik twee jaar geleden het initiatief tot onze Zeeuws- Vlaamse Proeftuinen’. Het viel me op dat de horeca in Zeeuws - Vlaanderen flink in de lift zat. Tegelijkertijd verdween de horeca-opleiding naar Middelburg, op Walcheren, en steeg de werkloosheid. Bovendien klagen veel boeren dat ze soms nauwelijks van hun producten afkomen. Ik dacht: als ik een aantal partijen nu bij elkaar breng, dan ontstaat er misschien een win-win situatie voor iedereen.”

Uit liefde voor

de streek

“Keuken kon behouden

blijven”

“Win-win situatie voor iedereen”

Zomer 2015 10 augustus t/m 5 september 201530

Advies van sterrenkoksDe krachten in de keuken worden bijgestaan door leermeesters. Extra advies komt er van ervaren sterrenchefs als Edwin Vinke (De Kromme Watergang) en Eric van Bochove (‘t Vlasbloemeken), die zich gecommiteerd hebben aan het Horeca Training Center van ZorgSaam. “Onze keukenmedewerkers beginnen in de snijkeuken, waar ze puur productie draaien”, vertelt Jos. “Dat kun je zien als een soort mise-en-place XXL. Van daaruit wordt het gros van de gesneden streekproducten naar de bereidingskeuken in Terneuzen gebracht. Ruim een maand na de start van hun training komen de mede-werkers in Terneuzen terecht en helpen ze mee aan de bereiding van de maaltijden voor onze 600 cliënten, verdeeld over vier locaties. Maar óók aan onze Tafeltje-dek-je maaltijden en het eten voor het centrale restaurant. Daarnaast lopen ze mee in de bediening, waar ze alles leren over een gastvrije ontvangst van de bezoekers. Iedereen is welkom in ons restaurant, van cliënt tot omwonende. Na drie maanden is de horeca-opleiding ten einde en zijn onze medewerkers klaar om door te stromen.

Ook de cliënt profiteertAl met al is deze intensieve praktijkopleiding een prima voorbereiding op een baan in de horeca. Jos: “Van restaurateurs uit Zeeuws - Vlaanderen hoor ik weleens: als ze bij júllie vandaan komen, dan weten ze écht wat werken is. Ziedaar de winst voor onze medewerkers en voor restaurants die om gemotiveerde krachten verlegen zitten. De winst voor óns is, nogmaals, dat we kunnen bezuinigen op het keukenpersoneel - waarvoor we vaak zelfs subsidie krijgen. Plús op de seizoensgebonden streekproducten die we in grote partijen inkopen. Maar het uitgangspunt is en blijft natuurlijk dat we onze cliënten een smakelijke en vers bereide maaltijd kunnen bieden, gemaakt van erkende producten uit de streek.”

InspirerendDe vaste koks/leermeesters in de keukens van ZorgSaam zijn wel veel tijd kwijt aan de begeleiding van hun medewerkers, maar hebben dat er graag voor over. “Zij zien deze medewerkers ook met sprongen vooruitgaan en

putten daar veel inspiratie uit”, zegt Jos. “Natuurlijk komt er weleens iemand niet opdagen, maar daar moet je een beetje handig mee omgaan. Onze leer-meesters hebben allemaal een training ‘Omgaan met autisme’ gevolgd, dus ze komen nauwelijks voor verrassingen te staan. Uiteindelijk valt het verzuim ook erg mee en reageren de medewerkers heel enthousiast. We hebben zes krachten voor gemiddeld 32 uur per week. Twee personen hebben zelfs al een vast contract gekregen en werken nu voor vast in de keuken. Anderen kunnen met de basiskennis die ze hier hebben opgedaan, elders aan de slag. Hier leren ze over de ‘mise-en-place’, over koken, goed gastheerschap, sociale hygiëne, werken met elkaar én onder druk werken. Na drie maanden, als ze hun certificaat op zak hebben, hoor ik ze weleens zeggen: ‘Het was keihard werken, maar ik zal jullie missen’. Dat doet me echt goed.”

Massaal inkopenZo gezegd, zo gedaan. Jos sprak met de boeren, de gemeente Terneuzen en met de regionale horeca. Daarnaast overtuigde hij zijn werkgever ervan om de keuken te behouden. Door zoveel mogelijk bulkpartijen van de boeren af te nemen, moest het mogelijk zijn om geld te besparen. Ook het besluit om medewerkers in te huren die ver van de arbeidsmarkt staan, levert een forse bezuiniging op. “Door zo veel mogelijk producten in te kopen waarvan er op dát moment veel zijn, kunnen we de kosten laag houden”, legt Jos uit. “Nu zijn er bijvoorbeeld heel veel tomaten. Die kopen we dan massaal in. Niet alleen voor de maaltijden van morgen en volgende week, maar óók voor het eten in december. De tomaten worden in onze snijkeuken op de locatie in Hoek gesneden en verwerkt als coulis. Of we maken er een basissoep of pastasaus van en vriezen die in. In onze snijkeuken werken zowel werkloze mensen, als mensen die een beetje tussen wal en schip zijn geraakt, bijvoorbeeld vanwege een sociale handicap. Sommigen kunnen we een verkorte horeca-opleiding aanbieden, opdat ze later kunnen doorstromen naar een ‘echt’ horecabedrijf.”

Zorg voor de wereld.

“Onze medewerkers

gaan met sprongen vooruit”

“Bulkpartijen houden de kosten laag”

31

Zomer 201532

Alles om uw gasten te voorzien van gezonde groenten. Van snijbonen tot schorseneren.Lees meer www.delixl.nl/served

Bestel direct via www.delixl.nl/served

10 augustus t/m 5 september 2015

ArdoSnijbonen, HollandsDoos 4 zakken à 2,5 kilo

608460

Deli XLTutti frutti, met pruimen, zonder pitBak à 1 kilo

415820

Deli XLWortelsaladeTray 2 potten à 2,4 liter

423800

602910

ArdoGroentemix, ratatouille Doos 4 zakken à 2,5 kilo

ArdoWok mixDoos 4 zakken à 2,5 kilo

663360

Deli XLUien, gebakkenZak à 400 gram

401180

603570

BonduelleGroentemix, prinsessenmelangeDoos 4 zakken à 2,5 kilo

BonduelleTuinbonen, wit, extra fi jn, minuteDoos 4 zakken à 2,5 kilo

605090

BonduelleSchorsenerenTray 6 blikken à 850 ml

BonduelleMaïskorrels, crispyTray 6 blikken à 850 ml

LutèceChampignons, gesneden,3e kwaliteitDoos 6 smartpacken à 1,2 kilo

425910 400560

016950

Agro-onGroentespies, met wortel, paprika, ui en broccoliDoos 30 stuks à 80 gram

989350

5%KORTING

Deli XLKappertjes, non pareillesPot à 720 gram

021915

Deli XLBroccoliroosjes, 20/40 mmDoos 4 zakken à 2,5 kilo

608550

Deli XLWortelen, Parijs, 15/20 mmDoos 4 zakken à 2,5 kilo

605260

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

LUTÈCE CHAMPIGNONS

10%KORTING

Served nr.3 corr.2.indd 34 16-07-15 10:40

33Aardappelen, Groenten & Fruit.

AvikoAardappelen, 100% gekookt, 1/2 & 1/4, steamfreshDoos 2 zakken à 5 kilo

452230

AvikoKriel, mini, 17/20, steamfreshDoos 6 zakken à 2 kilo

452430

AvikoAardappelen, 20/30, steamfresh Doos 2 zakken à 5 kilo

455720

5%

Vers&zoHandsinaasappels, 56Netje à 5 stuks

911442

Vers&zoPeren, los, 65/70Doos à 15 kilo

910391

10%KORTING

455790

AvikoAardappelen, skin-on, 1/2, steamfreshDoos 6 zakken à 2 kilo

930256

PolderGoudAardappelen, tafel, halfrond, iets kruimigZak à 5 kilo

930207

PolderGoudAardappelen, tafel, iets kruimig, 45/50, geschildZak à 5 kilo

MaterneAppelcompote, met stukjesDoos 6 blikken à 850 ml

UyttewaalAppelmoes, extra kwaliteitTray 3 blikken à 5 liter

401410 424180

MaterneAppelmoesDoos 3 zakken à 5 kilo

401460

10%KORTING

Vers&zoAppels, klein, 70/75 Doos à 15 kilo (ca. 100 stuks)

931633

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

5%KORTING

5%KORTING

10%KORTING

10%

5%

10%KORTING

Hét kwaliteitsmerk in aardappelen, op elke plaats in de aardappelketen!

PolderGoud is het merk van familiebedrijf SCHAAP Holland B.V. uit Flevoland. Voor meer informatie over de aardappelproducten van PolderGoud

zie onze website of bel. SCHAAP Holland, Oogstweg 7, postbus 7, 8256 ZG, Biddinghuizen, tel. 0321-335050, www.schaapholland.com

op elke plaats in de aardappelketen!

PolderGoud is het merk van familiebedrijf SCHAAP Holland B.V. uit Flevoland. Voor meer informatie over de aardappelproducten van PolderGoud

zie onze website of bel. SCHAAP Holland, Oogstweg 7, postbus 7, 8256 ZG, Biddinghuizen, tel. 0321-335050, www.schaapholland.com

PolderGoud is hét kwaliteitsmerk in aardappelen, op elke plaats

in de aardappelketen!

PolderGoud speelt in, op de wensen en behoeften van koks, hoofden van voeding, diëtisten en de gasten van (zorg)instellingen en horeca, door het bieden van heerlijke en pure PolderGoud aardappelproducten. Voor de PolderGoud-aardappelproducten worden door Schaap Holland de mooiste aardappels geselecteerd, met de juiste smaak, kleur, geur en structuur. Vers geschilde aardappels onderscheiden zich op smaak, gemak, versheid & kwaliteit.

zie www.delixl.nl voor het totale assortiment PolderGoud

De voordelen:• Constante, goede kwaliteit• Geschild; koud op het mes, een duurzaam proces• Synergie in de keten en begeleiding van de Global GAP gecertificeerde aardappeltelers• Hoge leveringsbetrouwbaarheid (>99%)• Veilige producten door HACCP, BRC én FSSC22000 certificering van het schilproces

Als u dat wenst, gaat PolderGoud een stapje verder door ook het koken voor u over te nemen. PolderGoud biedt u naast verse, geschilde producten ook een “sous-vide” variant. Gekookt in de vacuüm verpakking, met behoud van smaak- en voedingsstoffen.

De extra voordelen van Sous-vide gegaarde producten:• Smaakvol• 100% gaar = klaar in een paar minuten• Voedzaam en rijk aan smaak (evt. gekruid)• Allergenen vrij• E-nummers vrij• Lang houdbaar (1 maand)

Voor kleinschalig wonen, ook verkrijgbaar in 450 grams verpakkingen!

Served nr.3 corr.2.indd 35 16-07-15 10:41

Seafood PartnersZalmfi let, met boter gebakken, in Hollandaise-saus, 1/3GNBak 5 stuks à 80 gram

Seafood PartnersZalmburger, met boter gebakken, 1/3GNBak 5 stuks à 80 gram

Prime MeatSukadelap, runder, zonder zenen, grainfedPortie à 180 gram

Prime MeatRibeye, kalf, jong rosé, heel, vacuümStuk à 1 kilo

QuornGehakt, vegetarisch, fi jn Doos 10 zakken à 1 kilo

Filets, vegetarisch, ongepaneerd Doos 5 zakken à 1 kilo

W&GKipspies, tropical, gegaardSpies à 80 gram

Seafood PartnersPangasiusfi let, gestoomd, 1/3GNBak 5 stuks à 80 gram

W&GKipfi letto di pizza, gegaard Portie à 100 gram

W&GKalkoen, pomodori secchi, gegaard Portie à 100 gram

Seafood PartnersZalmfi let, met boter gebakken, 1/3GN Bak 5 stuks à 80 gram

Vers&zoKalfs dunne lende, rosé, vacuümStuk à 3,5 kilo

LebouilleRibeye, graankalf, heel, vacuümStuk à 1 kilo

042729 042657

044633 046947

642600

668150

050775

042724

050708050714

042649

050652 050602

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

Bestel direct via www.delixl.nl/served

10%KORTING

Meer kwaliteit, minder kosten;proef het verschil! Lees meerop www.delixl.nl/served

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

QuornStukjes, vegetarischDoos 10 zakken à 1 kilo

Fingers, vegetarischDoos 5 zakken à 1 kilo (stuk ca. 30 gram)

628180

668140

MaqsfoodRunderlap, gestoofd Doos à 4 kilo (porties ca. 80 gram)

Sukadelap, runder, gestoofdDoos à 4 kilo (porties ca. 80 gram)

622670

623130

Seafood PartnersKabeljauwfi let, met boter gebakken, 1/3GNBak 5 stuks à 80 gram

042652

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

Zomer 201534

Vlees & Vis.

10%

Served nr.3 corr.2.indd 36 16-07-15 10:42

35

xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxx xxxxx

Ketel 1 Jenever, oud, matuur, 38%Fles à 1 liter

Zuidam Whisky, Millstone,Dutch malt, 5 jaar, 40%Fles à 70 cl

054217 055858

Wijn & Gedistilleerd.

Bestel direct via www.delixl.nl/served

25% korting op de lekkerste wijnen voor een gezellige avond. Proost! Zie www.delixl.nl/served

xxxxxxxxxx

xxxxx

Tullamore Dew Whisky, 40%Fles à 70 cl

541550

xxxxxxxxxx

xxxxx

Bacardi Rum, Carte Fuego,40%Fles à 70 cl

055792

xxxxxxxxxx

xxxxx

Henkes Vieux,35%Fles à 1 liter

541110

5%KORTING

5%KORTING

5%KORTING

Een frisse rosé met in het stuivende aroma

nuances van bessen en frambozen. Sappige en

frisdroge smaak.

Fris geurende en levendige witte wijn.

Zuiver en zacht in de mond met tonen van groene appel en

meloen.

Verfi jnde en evenwich-tige droge rosé met

in het fruitige aroma nuances van bessen en frambozen. De smaak zet rond en geurig in en blijft fris en fruitig

hangen.

Chardonnay IGP Languedoc “Lazy Lizard” Doos 6 fl essen à 75 cl

Pink Syrah IGP Languedoc “Lazy Lizard” Doos 6 fl essen à 75 cl

Sauvignon Vermentino IGP Languedoc “Pasquiers” Doos 6 fl essen à 75 cl

Grenache Cinsault IGP Languedoc rosé “Pasquiers” Doos 6 fl essen à 75 cl

551760 551790 551180 554530

25%KORTING

25%KORTING

25%KORTING

25%KORTING

Gulle, volle en rijpe wijn, barstensvol tropisch fruit en een

romige textuur.

rijpe wijn, barstensvol tropisch fruit en een

Viognier IGP Languedoc “Le Versant” Doos 6 fl essen à 75 cl

551250

25%KORTING

5%KORTING

5%KORTING

Fraaie droge witte wijn met verfi jnde fl orale geurnuances en een ronde, zachte droge

smaak met veel aromatische lengte.

Served nr.3 corr.2.indd 37 16-07-15 10:42

Elk jaar organiseert Bidvest Deli XL samen met het Nationaal Ouderenfonds een

Ouderendag voor zorgcliënten die veel tijd in hun verzorgingstehuis doorbrengen.

Eind juni gingen 90 van hen een dag naar het Nederlands Openluchtmuseum.

Served was erbij en proefde de sfeer onder ouderen en vrijwilligers.

Samen terug in de tijdMET BIDVEST DELI XL NAAR HET NEDERLANDS OPENLUCHTMUSEUM

Zomer 2015 10 augustus t/m 5 september 201536

OF IK BLIJ BEN MET ALEX?JAZEKER. WIE HEEFT ER NU ZO’N STUK?

De zon legt een warme deken over het Open-luchtmuseum in Arnhem-Noord. Groepjes mensen lopen van de Kasteelboerderij naar de Windhoutzaagmolen en van de Koopmans-woning aan het water naar de oude tramremise. Veel bezoekers dragen een paarse polo; het zijn de vrijwilligers van Bidvest Deli XL. In hun gezelschap verkeren de senioren van vier verzorgingstehuizen in Dieren en Elst. De cliënten van Attent Zorg in Gelderland genieten zichtbaar van hun bezoek aan het museum, dat bij velen herinneringen oproept aan een eerder bezoek, als kind of jong volwassene.

VIJFDE OUDERENDAG Dit jaar vindt alweer de vijfde Ouderendag van Bidvest Deli XL en het Nationaal Ouderenfonds plaats. Elk jaar organiseren beide partijen een onbezorgd dagje uit voor ouderen, die vanwege hun handicap en/of sociale isolement weinig tot niet de deur uitkomen. “Bijna één miljoen ouderen leiden een eenzaam bestaan”, vertelt algemeen directeur Dick Slootweg van Bidvest Deli XL. “Op deze manier kunnen we hun leven iets minder eenzaam maken. Voor onszelf is dit een belangrijke manier om invulling te geven aan het MVO-beleid. Enerzijds bestaat dat beleid uit het stellen van harde doelen, zoals het verminderen van de CO2-uitstoot en het

verduurzamen van je assortiment. Anderzijds willen we onze medewerkers bewust maken van hun omgeving. Vaak gaat dat vanzelf, zoals bij deze Ouderendag. Mijn collega’s hebben zich hier al maanden geleden vrijwillig voor opgegeven. Er zijn nu 100 vrijwilligers van Bidvest Deli XL, maar het hadden er net zo goed 200 kunnen zijn. Dit is hún initiatief en dat vervult me met trots.”

‘VOORBEELD VOOR ANDEREN’ Monique Wolfkamp van het Nationaal Ouderenfonds is blij met de betrokkenheid van Bidvest Deli XL. “Ik hoop dat andere organisaties hier een voorbeeld aan nemen”, zegt ze. “Veel ouderen zitten in een sociaal isolement en hebben niemand meer die met liefde en oprechte interesse naar ze omkijkt. Voor hen is een dag als deze goud waard. In sommige bedrijven beperkt maatschappelijk

verantwoord ondernemen zich tot beloftes over duurzaamheid en het milieu, maar Bidvest Deli XL maakt er écht werk van. Het bedrijf vraagt van zijn medewerkers om zelf het initiatief te nemen. Dat is een nieuwe vorm van MVO die we de komende jaren veel vaker gaan zien. Het voorbeeld van Bidvest Deli XL halen we bijna wekelijks aan in gesprekken met andere bedrijven. De impact hiervan op vereenzaamde ouderen is enorm. Er zijn weleens mensen die zeggen: ‘Wat maakt zo’n dagje nou voor een verschil?’ Dan zeg ik: ‘Voor hen doet dit het-zelfde als twee weken Spanje voor jou.’ Zij halen hier zóveel energie uit, daar heb je bijna geen besef van. En weken later hebben ze het nóg over de zon op hun gezicht, de aanblik van die molens en die ene vrijwilliger die geen moment van hun zijde wijkt.”

‘ECHT NAAR UITGEKEKEN’ De 90 cliënten van Attent Zorg – waarvan ook een aantal thuiszorg-cliënten – worden tussen de middag getrakteerd op een uitgebreide lunch bij de Kasteelboerderij. Daar spreken we met één van hen, mevrouw Van Schaik. “Ik woon zelfstandig in Elst, maar kom bijna nergens meer,” vertelt ze. “Er is één lieve buurvrouw die me af en toe meeneemt voor een rondje door de wijk, maar dat is het dan.

Vandaar dat ik hier absoluut bij wilde zijn. Ik heb er ook echt naar uitgekeken. Of ik blij ben met Alex, mijn begeleider? Jazeker! Ik bof met hem, want wie heeft er nou zo’n stuk? Kijk maar eens om je heen, ik heb het echt getroffen met hem!”Kim Nijland, medewerker Dagbesteding van Attent Zorg, geniet zichtbaar van de aandacht voor haar cliënten. “Weet je wat het ook is?”, zegt ze. “Veel ouderen willen wel een dagje weg, maar kunnen dat niet betalen. Vandaar dat ze dan maar thuis blijven. Nu kunnen ze onbezorgd een dagje weg en je ziet aan alles hoeveel schik ze daarvan hebben. Ze glunderen gewoon. Op-eens krijg je ook allerlei verhalen over vroeger te horen, want zo’n Openluchtmuseum roept natuurlijk herinneringen op. Wat dat betreft is dit echt een dagje terug in de tijd.”

“VEEL OUDEREN ZITTEN IN EEN ISOLEMENT. VOOR HEN IS EEN DAG ALS DEZE GOUD WAARD!”

Dick Slootweg en Monique Wolfkamp

37Reportage.

Zomer 2015 10 augustus t/m 5 september 201538

VAN SUIKERVRIJ TOT VETARM

De vele desserts zijn zonder uitzondering eerlijk geproduceerd en puur van smaak. “We gebruiken uitsluitend natuurlijke kleurstoffen”, vertelt Ton van Luijn. “En in plaats van E-nummers kiezen we steeds vaker voor vruchtenpuree. Bovendien bieden we een aantal suikervrije desserts aan, waarbij de zoetstof Stevia is gebruikt, die wordt gewonnen uit de Stevia Rebaudiana plant. Daarnaast horen ook vetarme en glutenvrije desserts standaard tot hetassortiment.”

VAN BAVAROIS TOT ROOMIJS

39Versbereiders.

Bidvest Deli XL presenteert: de Sweet Creations van Van Gils. Deze verrukkelijke desserts zijn een doorslaand succes in de zorg. Zowel de variatie als superieure prijs-kwaliteitverhouding spreekt veel instellingen aan. De desserts zijn daarom een geliefd ‘verwenalternatief’ voor het standaard toetje. Served sprak met accountmanager Ton van Luijn: “De zorgmarkt krimpt, maar het verwennen van de gast, dát blijft!”

‘VERWENNEN BLIJFT’

BITTERKOEKJES EN BOERENJONGENS

De desserts zijn er in diverse soorten en smaken. Alleen al van de moussedesserts zijn er 11 smaken verkrijgbaar, van chipolata en chocolade tot bitterkoekjes en boerenjongens. De populaire ‘Weekend Bavarois’ bestaat uit twee verschillende smaken in één coupe, met een laagje saus ertussen. “Dit is een wat luxer dessert, dat vaak in het weekend wordt opgediend”, zegt Van Luijn. “Erg populair zijn ook onze roomijsbekers van 120 ml, verkrijgbaar in diverse smaken. Veel gasten eten die als tussendoortje en genieten daar echt van.”

Van Gils biedt diverse soorten desserts voor de zorg. Vooral de roomijsbekertjes, moussecups, bavaroisbowls en luxe ijscoupes zijn mateloos populair. “Dit zijn echte verwendesserts”, vertelt Ton van Luijn. “Een ‘normaal’ dessert bestaat doorgaans uit vla of yoghurt, maar veel zorginstellingen wijken daar tenminste één keer per week van af. In dat geval trakteren zij hun gasten op iets luxers, van een bavarois tot roomijs.”In de zorg speelt zowel de prijsstelling als portionering (van desserts) een belangrijke rol. De Sweet Creations van Van Gils worden via Bidvest Deli XL voor een voordelige prijs aangeboden. Bovendien worden veel desserts in handige éénpersoons-cups aangeboden.

Van Gils komt twee keer per jaar met een nieuw assortiment; in het voor- en najaar. In het najaar zijn veel desserts gericht op de feestdagen. Toch is er vrijwel het hele jaar door een constante vraag naar de Sweet Creations. Van Luijn: “De zorgmarkt krimpt, maar wij groeien nog steeds. Hoe dat komt? Ik denk dat veel instellingen er tóch voor kiezen om hun gasten te blijven verwennen, omdat ze wel inzien hoeveel lekker eten en drinken voor deze mensen betekent. Oudere mensen houden doorgaans van zoete gerechtjes en willen ook weleens wat anders dan de geijkte desserts. Tegelijkertijd kunnen wij de kwaliteit hoog houden. Vandaar dat ons marktaandeel nog steeds groeit.”

Het ‘imperium’ van Van Gils begon in 1974 in de garage van melkboer Staf van Gils en zijn vrouw Roosje. Met een kleine ijsmachine bereidde Staf na zijn melkronde roomijs op ambachtelijke wijze. Niet veel later ruilde hij zijn melkwagen in voor een diepvrieswagen en werd Staf metzijn bedrijf IJsklokje een begrip in de Belgische Kempen en de provincie Antwerpen. De huis-aan-huisformule bleek zo’n succes dat er steeds meer wagens van IJsklokje de weg opgingen. In de kalme wintermaanden reisde Staf naar Nederland, waar hij in contact kwam met de grootverbruikersmarkt. Al snel werd Van Gils’ bekende Mousse Dessert ontwikkeld. Medio jaren ‘90 van de vorige eeuw ontwikkelde Staf het suikervrije ijs en riep hij gelijk een nieuw merk in het leven: Van Gils Creaties, dat sinds 2013 kortweg bekendstaat als ‘Van Gils’.

VAN IJSKLOKJE TOT VAN GILS

BENIEUWD NAAR ONS TOTALE ASSORTIMENT VAN VAN GILS SWEET CREATIONS? KIJK DAN OP WWW.DELIXL.NL

ONZE BEKERS ROOMIJS ZIJN ERG POPULAIR ALS TUSSENDOORTJE

de kwaliteit van het eten, niet alleen door de (toekomstige) cliënt zelf, maar ook door hun familieleden, die het beste met hun geliefden voor hebben. Ziekenhuizen en verzorgingshuizen die iets extra’s ondernemen voor hun gasten, hebben een streepje voor. Dan denk ik vooral aan: extra smaakvol, extra duurzaam en extra verwen-momenten. Maar óók aan een grotere autonomiteit voor de cliënt, die graag zelf beslist waar, wanneer, wat en met wie hij eet. De regie komt steeds meer bij de zorgcliënt te liggen, die zich daar aantoonbaar prettiger bij voelt. Kortom: op het gebied van eten en drinken in de zorg, is er momenteel veel gaande. De focus ligt op gastvrijheid, verwennen,

Lekker eten en drinken speelt een grote rol in het leven van de zorgcliënt. Het is een moment waar hij of zij naar uitkijkt en dat van invloed is op het welbevinden van de cliënt. Wie geniet van lekker (én gezond) eten, voelt zich automatisch beter en eet beter. Wat dat betreft is eten misschien wel het lekkerste, natuurlijkste en beste medicijn dat er is. Gelukkig wordt de kracht van gezond en lekker eten steeds meer op waarde geschat. Het aantal initiatieven waarbij de cliënt culinair verwend wordt, groeit met de week. Deze trend hoort een beetje bij de huidige tijdsgeest, want eten is nog nooit zo populair geweest. Dat maakt de cliënt ook kritischer; instellingen zullen vaker worden afgerekend op

verduurzaming, beleving en aandacht voor het individu. Natuurlijk brengt dit in sommige gevallen ook extra kosten met zich mee, maar door bewust met voeding om te gaan, kan er ook veel geld bespaard worden. Efficiënter inkopen en het terugdringen van voedselverspilling hebben op veel plaatsen al tot aan-zienlijke besparingen geleid. Dat geld wordt vervolgens weer geïnvesteerd in de maaltijdbeleving en het welbehagen van de cliënt. Bidvest Deli XL en Verscentrum Nederland helpen relaties in de zorg met het verwezenlijken van hun ambities. Wij adviseren u graag over - bijvoorbeeld - efficiëntere bestelmodules en budgetbeheersing, zodat u genoeg geld kunt vrijmaken

voor een investering in het welzijn van de cliënt. Dat is dan gelijk een investering in uw organisatie, want steeds meer mensen laten hun keuze voor een zorginstelling afhangen van het voedingsbeleid.

Vincent Bos, Directeur Zorg Bidvest Deli XL

De Tafelrede

Investering in de cliënt is een investering in uzelf

41 Desserts.

AlproSoya dessert, soft caramelTray 24 cupjes à 125 gram

AlproSoya dessert, vanille, originalTray 24 cupjes à 125 gram

EhrmannYoghurt, Fruttagurt, assortiTray 20 bekers à 125 gram

Maître Paul ProfessionalTaart, assorti, d’ItaliaDoosje à 1,2 kilo

Deli XLAppeltaart, Wener, roomboter, 12 puntenDoos 6 stuks à 1,8 kilo

PruvéAppelfl appen, mini, gebakken Doos 40 stuks à 41 gram

Deli XLAppeltaart, ambachtelijk, roomboter, 12 puntenDoos 4 stuks à 2,2 kilo

194100194090 035666

680750698690603150 698720

Trakteer uw cliënten op de lekkerste toetjes en uzelfop de beste prijs! Lees meer op www.delixl.nl/served

Bestel direct via www.delixl.nl/served

10%KORTING

10%KORTING

20%KORTING

Maître Paul ProfessionalAppeltaart, 10 punten Doos 6 doosjes à 1,45 kilo

680780

DEZE AANBIEDING GELDT OOK OP 050803

ROOMVRUCHTEN ASSORTI

BauerYoghurt, vruchten, assorti, mager (aardbei, framboos, perzik/maracuja & ananas)Tray 20 bekers à 150 gram

050799

10%KORTING

20%

JUBILEUMACTIE

15%KORTING

15%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

Van Gils Roomijs, mokkaDoos 24 bekers à 120 ml

Roomijs, pistacheDoos 24 bekers à 120 ml

705530

705570

Van Gils Roomijs, vanilleDoos 24 bekers à 120 ml

Roomijs, aardbeiDoos 24 bekers à 120 ml

705600

706570

10%KORTING

10%KORTING

Zuivelhoeve Pap, ongezoet, griesmeelTray 6 bekers à 150 ml

Pap, ongezoet, havermoutTray 6 bekers à 150 ml

053765

053769

10%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOORALLE ACTIES OP ZUIVEL-HOEVE PAP EN KWARK

Zuivelhoeve Kwark, naturelTray 12 bekers à 150 ml

Kwark, aardbeiTray 12 bekers à 150 ml

861666

171010

10%KORTING

10%KORTING

Danone DanioKwark, luchtig, aardbei Doos 8 trays x 2 bekers à 125 gram

172430

10%KORTING

Served nr.3 corr.2.indd 39 16-07-15 10:44

43Non-food.

Menubak, zwart, pp, 2+1-vaks, 23x19x4 cmDoos à 400 stuks

838300

Van borrelglas tot afwasmiddel; kies uw korting en ga naarwww.delixl.nl/served

Bestel direct via www.delixl.nl/served

Deli XL Bestekzakjes, sacchetto, bordeaux, met servet, buttermilk, 2-laagsDoos 10 krimpen à 50 stuks

039919

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

VAN DER WINDT ZAKKEN

776270

Royal LeerdamBorrelglas, met fi let Intermezzo Tuba, 3,5 cl, Ø 53 mm, hoogte 12 cmDoos à 12 stuks

039636

van der WindtFoliezakken, met papieren rug Doos à 1000 stuks

023932

10%KORTING

Harpic Toiletblok, max, citrusDoos à 6 stuks

Toiletblok, max, marineDoos à 6 stuks

776280

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

DEPA BAKJES

AravenVoorraadbak, met deksel, paars, 1/2GN, 15 cm, 10 literPer stuk

054170

15%KORTING

NFPIsoleerkan, dubbelwandig, rvs, zwart, 1,5 literPer stuk

036542

15%KORTING

10%KORTING

DepaBakje, met deksel, wit, ps, 1 literKrimp à 25 stuks

835810

10%KORTING

10%KORTING

BICAansteker, electric, metallicTray à 50 stuks

892190

10%KORTING

15%KORTING

042903

Deli XL SanitairreinigerCan à 5 liter

VloerreinigerCan à 5 liter

042905

5%KORTING

Foodwipes, anti-bacterieel, 140x140 mmBus à 200 stuks

747540

10%KORTING

802720

Ibex Werkdoekjes, geel, 38/40Doos 20 pakken à 10 stuks

Huishouddoekjes, blauwDoos 20 pakken à 10 stuks

792890

10%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

DEZE AANBIEDING GELDT OOK OP 043490

DONKERBLAUW

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

MENUBAKKEN; DEKSEL APART

VERKRIJGBAAR 838470

15%KORTING

HupferRegaalwagen, 18x1/1GN, rvs, 45,9x62,4x166,7 cmPer stuk

012335

25%KORTING

5%KORTING

DubroAfwasmiddel, extra, citroen Doos 12 fl essen à 600 ml

005198

35%KORTING

HendiBakplaat, aluminium, anti-aanbak, 1/1GN, 1 cmPer stuk

028392

15%KORTING

Served nr.3 corr.2.indd 41 16-07-15 10:45

SadiaCordon bleu, kip, extra, gegaardDoos 24 stuks à 100 gram

SadiaRolladeschijf, kalkoenDoos 30 stuks à 90 gram

BeckersKipspies, voorgebraden Doos 2 doosjes x 20 stuks à 80 gram

BeckersLoempia, cum laude Doos 12 stuks à 200 gram

BeckersKipfi lets, voorgebraden, mini, krokant Doos 60 stuks à 25 gram

650690698310

039829 622200655730

Ultiem verwenmoment;van ovensnacks totpannenkoeken en overigeheerlijke snacks! Ga naarwww.delixl.nl/served

Kwekkeboom Ovensnacks, kiphapjesDoos 2 doosjes x 30 stuks à 22 gram

044953

Bestel direct via www.delixl.nl/served

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

KwekkeboomOvensnacks, bitterballenDoos 2 doosjes x 25 stuks à 25 gram

044950

10%KORTING

Laan SnacksKroket, 15% kipDoos 24 stuks à 80 gram

626550

10%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

KWEKKEBOOM OVENSNACKS

10%KORTING

10%KORTING

Veldt’sPannenkoeken, appel, bulk, 20 cm Doos 60 stuks à 120 gram

641060

JUBILEUMACTIE

15%KORTING

Zomer 201544

Snacks.

Van DobbenFrikandel, kalfsvleesDoos 28 stuks à 80 gram

051437

15%KORTING

Van DobbenFrikandel, kalfsvlees

JUBILEUMACTIE

10%KORTING

10KORTING

15%KORTING

Veldt’sPannenkoeken, spek, bulk, 20 cmDoos 60 stuks à 120 gram

641040

JUBILEUMACTIE

Jan Pannenkoeken, naturelPak à 8 stuks

225150

10%KORTING

KwekkeboomOvensnacks, kaashapjes Doos 2 doosjes x 30 stuks à 20 gram

044952

10%KORTING

KwekkeboomOvensnacks, croquettenDoos 20 stuks à 70 gram

044951

10%KORTING

10%KORTING

Served nr.3 corr.2.indd 46 16-07-15 10:46

45Divers.

Bestel direct via www.delixl.nl/servedBestel direct via www.delixl.nl/served

Groot inslaan tegen kleineprijzen. Profi teer mee!Zie www.delixl.nl/served

Hela-ThissenSatésaus, superieur, kant-en-klaarEmmer à 3,3 kilo

Suprasel Zout, fi jnZak à 25 kilo

299010

ChefSaus, demi glacePak à 1 liter

238690

DanoneHüttenkäse, cottage cheeseDoos 6 bakken à 200 gram

Van GilseSchenkstroop, origineelDoos 12 fl essen à 500 ml

GlorieEieren, biologischKrat 22 doosjes à 6 stuks

KnorrPrimerba, pesto Doos 2 potten à 340 gram

BeboMargarine, vario, vloeibaar Doos 4 fl essen à 2,5 liter

043406 012314336370 249510044709

411400

KühneMosterd, FransDoos 250 sachets à 5 gram

187290

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

KNORR PRIMERBA

294221

Garde d’OrBéarnaisesaus, kant-en-klaarPak à 1 liter

Hollandaisesaus, kant-en-klaarPak à 1 liter

299440

5%KORTING

Uncle Ben’sRijst, parboiled, langkorrelBundel 3 zakken à 5 kilo

Rijst, basmatiDoos 3 zakken à 5 kilo

204110

204010

10%KORTING

Deli XLDressing, honing mosterdFles à 1 liter

Dressing, thousand islandsFles à 1 liter

050269

050271

Deli XLDressing, naturel Fles à 1 liter

Dressing, yoghurtFles à 1 liter

050270

050272

5%KORTING

10%KORTING

LevoMayonaise, 80%Emmer à 10 liter

Mayonaise, 80%Doos 2 packzakken à 5 liter

305770

303700

10%KORTING

15%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

051948

Hela-ThissenSatésaus, original, kant-en-klaarEmmer à 3,3 kilo

Satésaus, zoet, met stukjes pindaEmmer à 3,3 kilo

411380

15%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

5%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

Served nr.3 corr.2.indd 45 17-07-15 14:23

Zomer 2015 10 augustus t/m 5 september 201546

Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis is een nieuwe culinaire ‘attractie’ rijker. Twee keer per week staat er een frietfiets op het Theaterplein van het ziekenhuis, waar vrij-willigers extra gezonde en ambachtelijke frietjes bereiden. De frietjes worden gegaard in de heteluchtoven en zijn daardoor minder vet en zout dan ‘gewone’ friet. Ook de bereiding ter plekke - in de bakfiets - draagt bij aan de (smaak)beleving van de patiëntjes. De friet wordt zo extra vers en knapperig gepresenteerd, terwijl er geen vette ‘baklucht’ vrijkomt in het ziekenhuis. Het Radboudumc Amalia wil met de frietfiets bijdragen aan een “leuke en gezonde beleving van lekker eten”.

Kinderziekenhuis presenteert frietfiets

Gemini Ziekenhuis komt ouderen tegemoet

De ene afdeling is de andere niet en dus is het logisch dat sommige patiëntengroepen er geheel eigen eetvoorkeuren op nahou-den. Zo luistert het Gemini Ziekenhuis in Den Helder tegenwoordig aandachtig naar patiënten die ouder zijn dan 70 jaar. Uit onderzoek bleek dat deze groep behoefte heeft aan kleinere maaltijden. Daarnaast gaf ongeveer driekwart van de ouderen aan liever ’s middags warm te eten. Het zieken-huis paste de maaltijdvoorziening daarop aan, zodat de doelgroep nu kan kiezen uit een normale maaltijd en één van in totaal 12 kleine maaltijden. Bovendien wordt die war-me maaltijd nu tijdens lunchtijd geserveerd. Komend najaar wil het ziekenhuis nog een afdeling ‘op maat bedienen’, passend bij de behoeften van de doelgroep. Koks die aan het bed van de patiënt

informeren naar de smaakbeleving; in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp is dit slechts één onderdeel van een nieuw en gastvrij concept. De nieuwe ‘maaltijdservice’ moet vooral maatwerk uitstralen. Individuele aan-dacht en persoonlijke eetgewoontes staan daarbij centraal, net als het ‘verwennen en verrassen’ van de patiënt, zijn familie en ander bezoek. Met regelmaat verstrekt het ziekenhuis verrukkelijke tussendoortjes, zo-als een ambachtelijk kroketje met mosterd. De maaltijdservice omvat een aantal con-cepten, van meals-on-wheels (met nieuwe, elektrisch aangedreven buffetwagens) tot gedekte tafels op de afdeling en van room-service tot het afdelingsrestaurant. Aan de patiënten de keuze wat, waar, hoe en wan-neer ze willen eten. Alle 180 medewerkers in de front office zijn getraind in onder meer gastvrijheid en presentatietechnieken. Daar-naast koos het Spaarne Gasthuis bewust voor vers koken in eigen beheer, met zoveel mogelijk duurzame producten uit de streek.

Spaarne Gasthuis VERWENT DE GAST

Bestellen via de

GHZ appPatiënten van het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda kunnen via de nieuwe GHZ app direct hun bestelling plaatsen bij de roomassistent. De app is te gebruiken op een tablet of een smartphone. Eén druk op de knop volstaat bijvoorbeeld al om een vers kopje koffie te laten komen. De roomassistent appt vervolgens terug wanneer de patiënt zijn of haar koffie precies kan verwachten. Het innovatieve serviceconcept is uniek voor de Nederlandse zorg en laat de regie helemaal aan de patiënt. Met de GHZ app kunnen patiënten ook bellen naar familie en vrienden, informatie inwinnen over behandelingen, games spelen en hun favoriete krant of tijdschrift lezen.

STEEDS VAKER ZIEN WE INITIATIEVEN DIE INSPELEN OP DE SMAAK- EN GAST- VRIJHEIDSBELEVING VAN DE ZORGCLIËNT. SERVED PRESENTEERT VIER RECENTE PRAKTIJKCASES; VAN DE FRIETFIETS TOT EEN HANDIGE BESTELAPP.

Van app tot frietfiets

Zomer 201546

Actueel.

Bron: ghz.nl

Bron: Radboudumc

Uitstekend behoud van natuurlijke eigenschappen en voedings-waarden

Minder waterverbruik en -transport

Minder vocht in het blik dus knapperigere groenten

Gemak en betere handling

Betere bite, kleur en smaak

Rode bietensalade in blokjes

Art. nr. 027428

inspired by Bonduelle

Nieuw bereidingsproces onder vacuüm, uniek binnen de foodservice

Sous Vide: alle gemak van conserven mét een betere smaak, kleur, geur en bite!

Uitstekend Minder

Minder vochthet blik dus knapperigere groenten

Gemak en betere handling

Betere bite, kleur en smaak

Wittebonen

Art. nr. 027433

Rode kidneybonenArt. nr. 027426

Borlotti bonen

Art. nr. 027427

Rode bieten-salade in schijfjes

Art. nr. 027430

Rode bieten-salade julienneArt. nr. 027429

Geraspte wortelen

Art. nr. 027436

Wortel-schijfjes

Art. nr. 027435

Knolselderij-salade

Art. nr. 027431

Groente-macedoine

Art. nr. 027425

Twee structuren van rode

bietenblokjes met gerookte

eendenborst

15_243068 Advertentie Sous Vide Served3 DeliXL NL.indd 1 24/06/15 12:04

Voor Deli XL appelsap zijn de lekkerste appels gekozen. De appelsap is

verkregen uit 100% natuurlijk geconcentreerd sap, zonder toegevoegde suikers:

A-merk kwaliteit tegen een aantrekkelijke prijs.

www.delixl.nl

Probeer ook eens onze sinaasappelsap.

Puur genietenmet Deli XL appelsap

Puur genietenmet Deli XL appelsap