Overijsenaar december 2015

19
Tweemaandelijks informatieblad December 2015 Afgiftekantoor Overijse De Overijsenaar 40 jaar BKO p. 3 Veilig van oud naar nieuw p. 4 Nederlandse taallessen p. 14 Cultuur in je buurt Overijse-centrum 2016 p. 16 IBO tijdens kerst en krokus p. 18

description

 

Transcript of Overijsenaar december 2015

Page 1: Overijsenaar december 2015

Tweemaandelijks informatiebladDecember 2015

Afgiftekantoor Overijse

De Overijsenaar

40 jaar BKO p. 3

Veilig van oud naar nieuw p. 4

Nederlandse taallessen p. 14

Cultuur in je buurt Overijse-centrum 2016 p. 16

IBO tijdens kerst en krokus p. 18

Page 2: Overijsenaar december 2015

Colofon

De Overijsenaar is eenuitgave van de gemeente Overijse

Verantwoordelijkeuitgever :College van burgemeester en schepenen,

Dieter Vanderhaeghe(gemeentesecretaris)enDirk Brankaer(burgemeester)

De VuurmolenBegijnhof 17 3090 Overijse

Samenstelling:tel.: 02 785 33 [email protected]

Jaargang 27 - nummer 6Volgend nummer : februari 2016

2

Beste Overijsenaar

Voor de 15de maal valt mij de eer te beurt jullie allen, namens het gemeentebe-stuur, de beste nieuwjaarswensen over te maken.

2015 was voor onze gemeente een jaar als zovele andere. Voor ons land, Europaen de wereld is het een ander verhaal.

Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht voor het levensbedreigende oor-logsgeweld. Ontelbare gezinnen met soms kleine kindjes gooien alles in deweegschaal om toch enig perspectief in hun leven te behouden. De mogelijkemisbruikers mogen ons niet van de kern van het probleem afleiden.

Noodzakelijke regeringsmaatregelen lokten syndicale acties uit. Het stakings-recht kwam in conflict met het recht op arbeid. Verboden blokkades kendenrampzalige gevolgen, treinreizigers werden te dikwijls gegijzeld.

Ons land blijkt niet in staat om een noodzakelijk klimaatplan uit te werken ter-wijl de opwarming van de aarde fatale gevolgen kan hebben voor onze planeet.

Heel de wereld werd opgeschrikt door de laffe moordpartijen in Parijs. Ons stre-ven naar vrijheid wordt op de proef gesteld.

Wat in Europa en in ons land gebeurt, heeft gevolgen voor onze gemeente.Overijse zal ook in 2016 inspanningen moeten doen.

De gemeente zal meewerken aan initiatieven die het vluchtelingenprobleempogen op te lossen. Overijse zal via het burgemeestersconvenant zijn verant-woordelijkheid nemen wat betreft de klimaatproblematiek. Maar bovenal blijvenwe elke dag opnieuw streven naar een kwalitatieve dienstverlening voor deOverijsenaar, in de Vuurmolen, Den Blank, het zwembad, onze scholen, …

Ik mag jullie allen namens het gemeentebestuur een voorspoedig 2016 toewen-sen. Moge het een jaar worden waarin onze voorspoed borg staat voor een echtesolidariteit.

Gelukkig nieuwjaar voor jou en al wie je dierbaar is!

Dirk BrankaerJe burgemeester

Voorwoord

Page 3: Overijsenaar december 2015

3

Administratief centrum de ‘Vuurmolen’Begijnhof 17 - 3090 Overijsetel.: 02 687 60 40 - fax: 02 687 95 [email protected] - www.overijse.be

Openingsuren Snelloket Burgerzaken Maandag van 8u00 tot 16u00 en van 17u30 tot 19u30Dinsdag van 8u00 tot 16u00Woensdag van 8u00 tot 16u00Donderdag van 8u00 tot 16u00Vrijdag van 8u00 tot 12u00

OPGELET!! Vanaf 1 januari 2016 is het Snelloket gesloten tussen 12u00 en 13u00

Aan het snelloket kan je alleen terecht voor handelingen die weinig tijd vragen:- Aanvragen van attesten (gezinssamenstelling, bewijs van woonst, bewijs van leven,

bewijs van wettelijke samenwoning, bewijs van nationaliteit,…), uittreksel uit het strafre-gister, document voor het reizen van minderjarigen, pin-pukcodes, eensluidend verklarenvan documenten, wettigen van handtekening.

- Afhalen van attesten, uittreksel uit het strafregister, pin-pukcodes, rijbewijzen, reispas-poorten, document voor aanvraag van de geboortepremie.

BKO bestaat 40 jaar

GEMEENTE

OVERIJSE

Sinds de geboorte van BKO Kunstschool in Overijse in1975 zijn vele kinderen en volwassenen van de drui-venstreek in de loop der jaren ondergedompeldgeweest in een warm bad vol creatieve bubbels.

Om deze verjaardag te vieren worden er het hele jaardoor verschillende activiteiten georganiseerd.

Op vrijdag 26 februari 2016, om 20u00, wordt in CCDen Blank de tentoonstelling ‘40 jaar BKO’ geopend. Detentoonstelling is een bundeling met werken van leer-krachten die vandaag actief zijn in BKO. Inhoudelijk isde expo gekenmerkt door een zeer gevarieerde, heden-daagse beeldvorming, zowel vormelijk, als naargebruik van materialen en technieken. Gelijktijdig zul-len er die dag een aantal randactiviteiten plaatsvinden.Op de opening zal het grote teken- en kleurboek vanBKO voor kleine tot zeer grote kinderen voorgesteldworden. Deze tentoonstelling loopt tot en met zondag20 maart 2016.

Op zaterdag 27 februari 2016, tussen 10u00 en 12u00,is het opendeuratelier in BKO. Dan is iedereen welkomom een kunstschool in werking te zien. Zo kunnenouders en kinderen, of mensen die geïnteresseerd zijnin een opleiding Schilderkunst, Tekenkunst, Fotokunst,Keramiek, Toegepaste Grafiek of Oriëntatie BeeldenKunst, zich een idee vormen van wat er aangeboden

wordt en hoe lessen verlopen in een kunstatelier.Er zullen ook korte workshops in de ateliers van deHoger Graad aangeboden worden. Om organisatori-sche redenen moet je wel vooraf inschrijven. Latermeer informatie hierover op www.bko.be.

De Eindejaarstentoonstelling in CC Den Blank gaatdoor van 17 juni t.e.m. 29 juni 2016. Tussen 25 juni en29 juni 2016 zijn er ook heel wat eindejaarsactiviteitenin de kunstschool. Meer hierover later op www.bko.be.

Openingsuren Maandag tot vrijdag van 8u00 tot 12u00Maandagavond van 17u30 tot 19u30Woensdagnamiddag van 14u00 tot 16u00

SluitingsdagenDonderdagnamiddag 24 december 2015Vrijdag 25 december 2015 (Kerstmis)Donderdag 31 december 2015Vrijdag 1 januari 2016 (Nieuwjaar)

Page 4: Overijsenaar december 2015

4

Veilig van oud naar nieuw

Veilig feesten is ook opletten met feestvuurwerk!De eindejaarsfeesten zijn een idealegelegenheid om vuurwerk te latenknallen. Spijtig genoeg vallen hierbijelk jaar gewonden. Daarom enkeleraadgevingen waar je best rekeningmee houdt.

Vergunning verplicht!Je mag geen vuurwerk maken zon-der vergunning van de burgemees-ter (politiereglement art. 23). Die ver-gunning moet je tijdig schriftelijkaanvragen, met vermelding vandatum, tijdstip en plaats van hetvuurwerk. Wie vuurwerk afsteektzonder vergunning kan een adminis-tratieve geldboete krijgen die kanoplopen tot 350,00 EUR.Je kan je aanvraag verzenden naarde Milieudienst Overijse, Begijnhof17 te 3090 Overijse of [email protected] .

Enkele tips:• Vermijd overmatig gebruik vanalcohol.

• Ontsteek vuurwerk op een open enveilige plaats.

• Houd toeschouwers op voldoendeafstand.

• Gebruik geen open vlam (lucifer ofaansteker): de lont brandt dan

sneller, zodat het vuurwerk vlug-ger ontploft.

• Houd de arm gestrekt bij het aan-steken van de lont.

• Plaats een vuurpijl in een buis dieverticaal in de grond vastzit enminstens even lang is als de stokvan de vuurpijl. Flessen zijn nietgeschikt!

• Ontsteek elk stuk vuurwerk afzon-derlijk.

• Vuurwerk dat niet ontploft, mag jenooit opnieuw aansteken.

• Loopt er toch iets mis? Bel dan dehulpdiensten en spoel brandwon-den uitvoerig met koud lopendwater.

Koop niet eender wat…Koop enkel wettig feestvuurwerkwaarop een van de volgende kwali-teits- en veiligheidsmarkeringenstaat: BE/OTUXXXX/D of CE catego-rie 1 of CE categorie 2. Kies bij voorkeur siervuurwerk.Knalvuurwerk is altijd gevaarlijk (vb.strijkers, piratten). Dat is ook hetgeval voor vuurfonteinen, bijvoor-beeld op taarten. Heel wat mensendenken dat dit 'koud vuur' is, maarniets is minder waar. De tempera-tuur van zo'n fontein loopt snel op tot

800° Celsius. Afblijven dus.

Denk ook aan (huis)dieren:• Laat je hond uitsluitend aangelijnduit vóór 22u00.

• Hou huisdieren binnen en weide-dieren op stal.

• Breng buren en landbouwers opde hoogte.

Meer informatie:De FOD Economie heeft een brochu-re gepubliceerd om je te informerenover de wetgeving die van toepas-sing is op feestvuurwerk en over deveiligheidsmaatregelen die je bestvolgt om een drama te voorkomen.De brochure kan je gratis downloa-den http://economie.fgov.be.

Veilig van oud naar nieuw met de BELBUS!Tijdens de overgang van oud naar nieuw bieden de gemeenten Huldenberg, Overijse, Hoeilaart en Tervuren opnieuw gratis vervoer aan voor de feestgangers van de druivenstreek.

In Overijse, Hoeilaart en Tervuren zal er ook telkens een BELBUS ter beschikking staan om de feestgangers naar de festiviteiten te voeren. Na een telefoontje komt de chauffeur jeophalen en zet je op grondgebied Overijse veilig thuis of op je feestplek af.

Meer informatie over de BELBUS vind je binnenkort op www.overijse.be en www.kampkwadraat.be. Je kan ook contact opnemen met de Jeugddienst op het nummer 02 686 31 32.Wens je toch geen gebruik te maken van deze intergemeentelijke eindejaarsactie, hou het dan zeker veilig voorjou en je mede-feestvierders!

Page 5: Overijsenaar december 2015

5

55-plussers

Schrijf nu in voor het Valentijnsfeest 2016Op dinsdag 16 februari 2016 staat de liefde weer centraal in het Cultuurcentrum ‘Den Blank. Iedereenvanaf 55 jaar is dan uitgenodigd om te komen genieten van een gratis muzikaal spektakel met TheReal Time Band en speciale gasten Torsten en Davy Gilles.

De show start om 14u00. Tijdens de pauze word je een drankje en een liefdeskoekje aangebo-den. Op het einde van de show omstreeks 17u00 krijg je nog een kleine attentie.

Inschrijven kan enkel telefonisch op het nummer 02 686 31 32. Opgelet!! In de schouw-burg zijn 415 plaatsen. Schrijf dus tijdig in!

Wens je gebruik te maken van de gratis busdienst die je, op een centraleplaats in de gehuchten, ophaalt en terug afzet? Vergeet dit bij je inschrij-

ving niet te melden! Hieronder vind je de haltes met opstapuren:• Terlanen (A. Michielsplein) om 13u15

• Tombeek (kerk) om 13u30• Maleizen (parking Terhulpensesteenweg) om 13u45

• Jezus-Eik (parking Bosuil) om 13u35• Eizer (kerk) om 13u45

Vanaf 17u30 word je teruggebrachtnaar jouw gehucht.

Gezocht: ‘Goe volk’ voor de SeniorenraadDe Seniorenraad van Overijse is een geëngageerdeadviesraad die al verschillende projecten heeft verwezen-lijkt en interessante activiteiten ondersteunt. De opstartvan een seniorenclubhuis, extra banken doorheen hetdorp, uitstappen naar zee, het organiseren van een oude-renweek,... zijn allemaal zaken waar de Seniorenraad meevoor heeft gezorgd. Om deze en misschien wel nieuweactiviteiten en projecten te ondersteunen, zijn zij op zoeknaar ‘goe volk’ om de bestaande groep te komen verster-

ken. Wil jij ook graag meedenken over de mobiliteit, hetwelzijn, de vrije tijd,... van alle ouderen in Overijse? Wil jijmee instaan voor het ondersteunen van enkele activitei-ten of wil jij liever jouw ei kwijt over het seniorenbeleid inOverijse? Dan is de Seniorenraad écht iets voor jou.

Bel naar 02 686 31 32 voor meer informatie of stuurgewoon een mailtje naar [email protected] .

Page 6: Overijsenaar december 2015

6

Milieu

InterrandsprokkelsOphaling huisvuil op feestdagen• Vrijdag 25 december 2015(Kerstmis)

- de ophaling van restafval en GFTvervalt en wordt verschoven naardonderdag 24 december 2015.

- de ophaling van PMD vervalt.

• Vrijdag 1 januari 2016 (Nieuwjaar)- de ophaling van restafval en GFTvervalt en wordt verschoven naardonderdag 31 december 2015.

- de ophaling van papier/karton ver-valt.

Ophaling kerstbomenVan 18 tot en met 22 januari 2016 wordenkerstbomen samen opgehaald met snoei-hout op de wekelijkse ophaaldag. Dekerstbomen moeten vóór 7u00 op hetvoetpad gelegd worden.Ze moeten los aangeboden worden,zonder plastieken zak of pot rond de

wortel, en volledig ontdaan zijn vanslingers en versiering. De lengte vande kerstbomen is beperkt tot 2 meter.

Sluitingsdagen recyclageparkHet recyclagepark van Overijse zalgesloten zijn op vrijdag 25 december2015 en vrijdag 1 januari 2016. Opdonderdag 24 december 2015 en don-derdag 31 december 2015 is het recy-clagepark open van 13u00 tot 15u00.Voor de overige dagen gelden de nor-male openingsuren.

Aantal inzamelingen papier enkarton en PMD wijzigen vanaf begin2016Interrand zal, in samenwerking metFost Plus, vanaf 2016, het papier enkarton 18 keer per jaar inzamelen inplaats van 13 keer. Er worden immersmeer kartonnen verpakkingengebruikt en dat stapelt zich al snel op

in je garage of kelder. Het aantal inzamelingen van de licht-blauwe PMD-zak wordt terugge-bracht tot 19 keer per jaar.

Je zal de nieuwe ophaaldata tijdigterugvinden in de ophaalkalender enop www.interrand.be. Wie het papier,karton of PMD uit gewoonte toch opde verkeerde dag buiten plaatst, dientdit in elk geval ’s avonds opnieuw inhuis te nemen. Alleen zo kan verme-den worden dat afval door de windoveral op straat belandt.

Glasbol Terlanen verplaatstDoor geplande werken op het kerk-plein werd de glasbol in Terlanen tij-delijk verplaatst naar de Leuvense-straat. Hij krijgt er een plaats naast hetbushokje.Na de werken komt de glasbol terugop het heraangelegde kerkplein.

J.B. Charlierlaan 781560 Hoeilaarttel.: 02 658 95 [email protected] www.interrand.be

Denken de Sinten de Kerstmanaan duurzamegeschenken?

Het haardvuur gaat aan, de mutsenen handschoenen worden bovenge-haald… Binnenkort doet de Sint zijnintrede en krijgt de kerstboom eenprominente plaats in de huiskamerom de Kerstman te verwelkomen.Tijd dus voor geschenkjes! Welgeschenkjes die onze bossen niet alte veel belasten, toch?!?

Het kopen van PEFC-gelabelde ofFSC-gelabelde producten (in hout ofpapier) is een steun aan duurzaam

bosbeheer, een beheer dat een even-wicht nastreeft tussen de ecologi-sche, economische en sociale func-ties van het bos.

De winkelrekken liggen gevuld metaantrekkelijke geschenken, maar hunoorsprong is niet altijd even duur-zaam. Wanneer je houten speelgoedof papierwaren koopt, kijk dan zekeruit naar het PEFC-label of FSC-labelop het product of de verpakking. En jehoeft geen grote zoektocht te doen om

deze geschenkjes te vinden: de super-markten, speelgoedwinkels en detail-zaken hebben er al een uitgebreidgamma van. Voor elk wat wils dus.

Nog een leuk weetje: de PEFC-gela-belde en FSC-gelabelde productenkunnen met ecocheques gekochtworden.

Page 7: Overijsenaar december 2015

7

Milieu

Energiezuinig de winter inVorig jaar kregen we in het najaar tekampen met een dreigend stroomte-kort in Vlaanderen, voor velen toenhet sein om wat slimmer om te sprin-gen met hun elektriciteitsverbruik.Een goede gewoonte die we ook dezewinter best voortzetten. Het bespaartten slotte geld en helpt ook de CO2-uistoot terug te dringen.Hieronder enkele eenvoudige tips:

Verlichting• Doof de lichten wanneer je eenruimte of gang verlaat.

• Beperk het aantal lampen in deruimte waarin je je bevindt en stemde lichtsterkte af op de uit te voerentaak (koken, lezen, andere activi-teit).

• Gebruik lampen die weinig verbrui-ken: een spaarlamp verbruikt min-der elektriciteit dan een gloeilampen biedt een lichtsterkte die min-

stens vier keer hoger is.• Gebruik geen “energievreters”,zoals halogeenlampen.

• Kies voor LED-verlichting.• Vermijd decoratieve verlichting.• Zorg ervoor dat er zoveel mogelijknatuurlijk licht binnenkomt.

Elektrische verwarming• Wanneer je thuis bentVerwarm de leefruimten (bv. keu-ken, living) tot maximaal 19°C –20°C.

• ’s AvondsSluit gordijnen en rolluiken.

• ’s Nachts en wanneer je niet thuisbentLaat de temperatuur in de leefruim-ten en in de kamers zakken totmaximaal 15°C – 16°C.Stel de temperatuur in op 12°Cwanneer je langdurig afwezig zalzijn.

Elektrische apparaten• Gebruik je wasmachine, droogkasten vaatwasser, indien mogelijk, na21u00 of tijdens de daluren (overhet algemeen tussen 22u00 en 6u00’s morgens).

• Was op lage temperatuur, bv. 30°C.• Gebruik een laptop in plaats vaneen vaste computer.

Apparaten in waakstand• Schakel alle apparaten (computers,televisie, decoder, DVD-speler, hifi-keten) volledig uit.

• Trek de lader van je GSM of laptopuit het stopcontact wanneer hetopladen gedaan is.

• Steek de apparaten zonder schake-laar in een contactdoos mét schake-laar en zet de schakelaar uit wan-neer de apparaten niet gebruiktworden.

Klimaatplan Overijse, de eerste stap naar een gezondere gemeenteDe gemeenteraad keurde in zittingvan 17 november 2015 hetKlimaatactieplan Overijse goed. Ditactieplan is een eerste aanzet om deCO2-uitstoot binnen onze gemeentegevoelig te doen dalen, meerbepaald 20% tegen 2020!

Een ambitieuze doelstelling, die onsvanaf vandaag stimuleert om slim-mer om te gaan met energie eninvesteringen op lange termijn.Voor Overijse ligt de focus vooral opwoningbouw, mobiliteit en her-nieuwbare energie.Heb je interesse om het klimaatplanvoor Overijse eens onder de loep tenemen? Dat kan op www.overijse.be.Dan doorklikken naar ‘Omgeving’

en ‘Klimaatplan’.

Het klimaatplan Overijse is eenlevend document dat in de komendejaren zal uitgebreid, gewijzigd engeoptimaliseerd worden. Laat heteen stimulans zijn om leuke ideeën

of acties uit de grond te stampen ente ankeren aan dit plan. De gemeen-te wil dan ook graag burgerinitiatie-ven die passen binnen de doelstel-lingen van dit plan ondersteunenwaar het kan.

Page 8: Overijsenaar december 2015

8

Wonen

Vanaf 1 december 2015 kan je een aanvraag doen via www.wonenvlaanderen.be.Werken die in aanmerking komen: funderingen, muren, draagvloeren, dakvernieuwing, buitenschrijnwerk entechnische installaties.

De Vlaamse renovatiepremie is terug!

Een winterjas voor je huis!

Isolatie doet je tot bijna de helft bespa-ren op verwarmingskosten en je stootminder CO2 uit. Via een niet geïso-leerd dak gaat 25% van de warmteverloren omdat warme lucht stijgt.Naast de juiste materialen, is een cor-recte plaatsing cruciaal afhankelijkvan een plat of hellend dak.

Dak of zoldervloer?Als je de ruimte onder het dak niet alswoonruimte benut, maar slechts alszolder, dan isoleer je beter de zolder-vloer dan het dak. Het volume wordtdan beperkt tot de ruimte onder dezolder, je verwarmt dus geen plaatsendie het niet nodig hebben. Zorg er welvoor dat geen warmte kan ontsnap-pen via de randen van de zolderlui-ken.Veel bestaande woningen hebbenmassieve muren of spouwmuren zon-der isolatie. Meer dan een kwart vande warmte gaat via deze weg verlo-ren. Muurisolatie beperkt deze warm-teverliezen en luchtdichte muren zor-gen bovendien voor minder tocht enstofcirculatie.

SpouwmuurisolatieHet na-isoleren van spouwmuren ver-dien je meestal terug op drie tot vijfjaar. De isolatie wordt langs buiteningespoten waardoor je amper over-last hebt. De werken nemen slechtséén tot twee dagen in beslag. Een ste-denbouwkundige vergunning is nietnodig en het uitzicht van je woningverandert niet.

BuitenmuurisolatieIsoleren langs de buitenzijde, als ergeen of een te smalle spouwmuur is,heeft als voordeel dat een dikkere iso-latie mogelijk is zonder het verlies vanbinnenruimte. Het temperatuurver-schil tussen binnen- en buitenmuur isminiem en verbetert het comfort. Hetis dan wel noodzakelijk om een nieu-we pleisterlaag of gevelbekleding tevoorzien. Houd ook rekening met dedikkere gevel bij het plaatsen vandeuren, vensters en vensterbanken.Gezien het om gevelwerken gaat,informeer je je best op voorhand bij degemeentelijke dienst RuimtelijkeOrdening.

BinnenmuurisolatieWanneer na-isoleren langs de buiten-zijde niet mogelijk is, kan je de buiten-muren langs de binnenzijde isoleren.Opgelet, hierdoor ontstaat wel eengroot risico op condensatie. Daaromwordt deze methode alleen gebruiktvoor bestaande woningen waarbijspouwmuur- en buitenisolatie tech-nisch onmogelijk zijn. Laat zeker eersteen grondige studie uitvoeren dooreen expert.

De Vlaamse overheid voert eenambitieus programma uit van ener-gierenovatie. Hierin staat dat tegen2020 het dak van elke woning geïso-leerd moet zijn. De Vlaamse dakiso-latienorm is van toepassing voor allezelfstandige (huur)woningen(behalve kamers) in het VlaamseGewest. Geen dakisolatie zalzwaarder doorwegen op de beoor-deling van de woningkwaliteit.Hierdoor zal vanaf 2020 de afwezig-heid van dakisolatie volstaan omeen woning ongeschikt te laten ver-klaren, waardoor ze ook niet meeropnieuw verhuurd mag worden. Jewacht dus best niet te lang met hetplaatsen van dakisolatie.

In functie van de geplaatste isolatiekan je de juiste verwarmingsinstalla-tie kiezen. Naast meer comfort in dewinter en een aangenamer warmte-gevoel, belet isolatie ook dat dewoning in de zomer te sterk opwarmt. Voor kort technisch advies kan jesteeds terecht bij het infoloket vanDUBO Vlaams-Brabant viawww.vlaamsbrabant.be. Voor isola-tiepremies en info rond woningkwali-teit helpt het woonloket je graag ver-der: [email protected] of 02 305 18 81.

Page 9: Overijsenaar december 2015

9

BLOEDINZAMELINGEN

Het Rode KruisVlaanderen is altijdop zoek naar bloed-gevers van allebloedgroepen. Jebloed kan misschieniemands leven red-den. Meedoen? Dit zijn de volgende bloedinzamelingen in Overijse:

• Maleizen - Ontmoetingscentrum De Rankwoensdag 20 januari 2016 van 18u00 tot 20u30

• Overijse - Cultuurcentrum Den Blankdonderdag 18 februari 2016 van 18u00 tot 20u30

BESCHERM JE WATERLEIDING ENWATERMETER• Zorg ervoor dat de temperatuur in alle lokalen met water-leidingbuizen steeds boven het vriespunt blijft. Lukt datniet, dan laat je best een elektrisch verwarmingslint paral-lel met de leiding en de watermeter plaatsen. Doe hiervoorberoep op een vakman!• Geef de nodige aandacht aan buitenkraantjes en leidingenin of tegen koude buitenmuren, vooral als die zijn blootge-steld aan koude wind.• Is de woning in de winter onbewoond? Speel dan op veiligen sluit het water af. Vergeet niet vooraf alle leidingenleeg te laten lopen.• Controleer regelmatig de stand van je watermeter. Stel jeplots een hoog verbruik vast? Ga dan op zoek naar deoorzaak. Niet alle lekken zijn onmiddellijk zichtbaar. Voor meer tips kan je terecht op www.dewatergroep.be .

Kort geknipt

APOTHEKEN MET WACHTDIENST VINDEN

Dankzij een wachtdienst waarborgenapothekers dat geneesmiddelen 24 uurop 24, 7 dagen op 7 beschikbaar zijn.Op www.apotheek.be kan je terechtvoor alle informatie over wachtdienstenvan apothekers. Ook via het oproepnum-mer 0903-99 000 (1,50 EUR/min) kom je teweten welke de dichtstbijzijnde apo-theek met wachtdienst is.

OPNIEUW PENSIOENZITDAGEN VOOR ZELFSTANDIGEN In de vorige Overijsenaar informeerden we jullie dat de zitdagen afge-schaft werden. Het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen derZelfstandigen besliste onlangs om opnieuw pensioenzitdagen voor zelf-standigen te organiseren in Overijse.Afspraak elke tweede donderdag van de maand van 9u00 tot 12u00 inhet administratief centrum ‘de Vuurmolen’, Begijnhof 17.Zij staan ook ter beschikking van de burgers in hun gewestelijke kanto-ren, via de gratis Pensioenlijn 1765 en www.rsvz.be. Het online pensioen-dossier, mypension.be, is 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 toegankelijk.

Wonen

De voormalige pastoriewoning in Terlanen werd ruim 3 jaar geleden gerenoveerden verbouwd tot 4 mooie appartementen met authentiek karakter.Vanaf 1 januari 2016 komt er een duplexappartement op de eerste en tweede ver-dieping vrij. Het appartement beschikt over 2 slaapkamers, een leefruimte metopen keuken, badkamer, apart toilet, berging, autostaanplaats en een privétuintje.EPC: 312 kWh/m²Huurprijs: 670,00 EUR / maand (exclusief algemene kosten)

Neem een kijkje op www.overijse.be voor de inschrijvings- en toewijzingsprocedu-re. Voor meer informatie en/of een bezoek ter plaatse, kan je contact opnemen metde Vastgoed- en Contractbeheerder van de gemeente op het nummer 02 305 18 82.

Te huur: appartement met 2 slaapkamers in Terlanen

Page 10: Overijsenaar december 2015

Veiligheid

Meer informatie: Politiezone DruivenstreekBrusselsesteenweg 145G - 3090 Overijse - tel.: 02 769 69 30 - fax: 02 769 69 48

[email protected] - www.politiedruivenstreek.be

Tijdens de eindejaarsperiode is de politie extra waak-zaam en houdt ze een oogje in het zeil in winkelbuur-ten en aan warenhuizen. Er bestaat dan een verhoogdrisico op misdrijven omdat er vaak meer geld en waar-

devolle goederen circuleren.

Merk je zelf verdachte gedragingen? Meldt ze danonmiddellijk op het nummer 101.

We weten het allemaal... maar doen we het ook? Latenwe ons voertuig aan de kant om veilig te feesten? Bij het rijden onder invloed stijgt het op een ongevalaanzienlijk, ook al besef je dat op dat moment mis-schien niet. De eventuele gevolgen zijn vaak ondenk-baar. Vermijd dus deze situaties!

In december besteedt de politie extra aandacht aan hetrijden onder invloed. De Politiezone Druivenstreek zaldeelnemen aan een grote provinciaal gecoördineerde

alcoholactie en voert in deze periode de eigen controlesintensief op. Oppassen geblazen dus!

Verhoogde waakzaamheid en extra patrouilles tijdens de eindejaarsperiode.

Drinken en rijden: een slechte combinatie!

10

De Politiezone Druivenstreek neemt na ruim 13 jaarafscheid van korpschef John van Erck. Vanaf 1 december2015 hangt hij kepie en uniform aan de haak.

John is er tijdens zijn loopbaan in geslaagd om de gemeen-tepolitie Overijse, de gemeentepolitie Hoeilaart en de rijks-wachtbrigade Overijse, na de politiehervorming in 2002,op één lijn te brengen en te laten samenwerken als eengoed draaiend korps.

Op 16 september 2015 droeg de politieraad SébastienVerbeke voor als opvolger. De nieuwe korpschef start offi-cieel op 1 december 2015. Voordien was hij werkzaam bijde federale gerechtelijke politie in Leuven. Voor hem staatde kwaliteit van dienstverlening aan de bevolking cen-traal.

Sébastien Verbeke is de nieuwe korpschef

Sébastien Verbeke (links) en John van Erck (foto Filip Claessens)

Page 11: Overijsenaar december 2015

11

Veiligheid

CO is een gevaar in huis. Doe er iets aan!

Elk jaar vallen er in België meer danduizend slachtoffers door CO-vergifti-ging.CO of koolmonoxide is een gas. Je ruikthet niet. Je ziet het niet. Je proeft hetniet. Je voelt het niet. Vandaar denaam: stille moordenaar in huis.

Hoe komt CO in je huis?CO ontstaat bij een slechte verbran-ding van alle brandstoffen.Bijvoorbeeld gas, stookolie, hout enpellets zijn brandstoffen die in huisvaak gebruikt worden voor verwar-ming of warm water. Gebruik je eenopen haard of een kolenkachel?Verwarm je jouw woning met gas ofstookolie? Heb je een gasgeiser? Dan iser ook bij jou thuis een reëel gevaarvoor CO-vergiftiging. Het is dusbelangrijk om de nodige voorzorgen tenemen.

Hoe kan je een CO-vergiftigingherkennen?• Je krijgt snel hoofdpijn.• Je wordt misselijk.• Je voelt je moe.• Soms val je flauw.Ook andere alarmsignalen kunnen eenbelletje doen rinkelen:• Komen de klachten voor bij verschil-lende personen tegelijk of bij huis-dieren?

• Komen de klachten voor als je een

bad of douche neemt of tijdens deafwas?

• Verminderen de klachten in frisselucht of wanneer je buiten gaat?

• Merk je roetafzetting op muren rondgasgeisers?

• Merk je een abnormale hoge vochtig-heid en condensatie op in jouw huis?

• Zie je gele vlammen bij gas? Dezewijzen op een slechte verbranding.De vlammen moeten blauw zijn vankleur.

Wat moet je doen wanneer iemandeen CO-vergiftiging heeft? Let eerstop je eigen veiligheid!• Open eerst ramen en deuren.• Schakel het toestel uit.• Is de persoon bewusteloos? Belonmiddellijk 112 en vermeld dat hetom een CO-vergiftiging kan gaan.Breng de persoon uit de kamer.

Vermoed je een CO-probleem?Bij dringende gevallen bel je 112.Bij niet-dringende vragen neem je con-tact op met een erkend installateur.

Page 12: Overijsenaar december 2015

12

Bouwen met snoeihout (i.s.m. Interrand)Interrand organiseert in samenwerking met de gemeente Overijse en metsteun van de provincie Vlaams-Brabant de workshop ‘afsluitingen metsnoeihout’. Jan Godemont, medewerker van de campagne ‘kringlooptuinie-ren’ leert je de basisprincipes en aandachtspunten voor het maken van mooituinvlechtwerk en de bouw van een takkenwal. Komen ook zeker aan bod:hoe voorkom ik veel snoeihout in de tuin en hoe kan ik dat best verwerken?

Waar? Vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat, Nijvelsebaan 190 te OverijseWanneer? Zaterdag 27 februari 2016, van 10u00 tot 12u00Prijs? GratisHoe inschrijven? Mailen naar [email protected] of bellen naar 02 658 95 41 (vóór 22 februari 2016)Praktisch? Zorg voor warme werkkledij, aangepast schoeisel en een gewone handsnoeischaar

Activiteiten inKamp Kwadraat

Smartphonefotografie (i.s.m. Arch’educ)Met je smartphone kan jeperfecte foto's maken!Maak je geen zorgen overde technische kant van defotografie, want een goedefoto maak je in eersteinstantie met je oog en danpas met je camera. Aan dehand van korte opdrachtjes- en geïnspireerd doorsnapshotfotografen vanvroeger en nu - leert VickyBogaert je betere composi-ties te maken. Je ontdekthoe je op een andere manier kan kijken naar de wereldrondom ons. Met de juiste (gratis) fotobewerkings-applicaties kan je daarna van je foto's echte pareltjesmaken. Dan nog even een fotootje op Instagram delenen de wereld kan meegenieten van jouw werk!

Waar? Vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat, Nijvelsebaan190 te OverijseWanneer? Zondag 28 februari 2016 van 10u00 tot16u00Voor wie? VolwassenenPrijs? 22,00 EURHoe inschrijven? Bellen naar 02 454 54 01

Vanaf 1 januari 2016: nieuw gebruikersreglement!Vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat heeft een nieuw gebruikersreglement dat in werking treedt op 1 januari 2016.

Meer informatie over de aanpassingen en het reglement zelf vind je op www.kampkwadraat.be

Page 13: Overijsenaar december 2015

13

Ontspannen

CoderDojo: kinderen lerenop een speelse manier programmeren.Wil jij hun coach zijn?CoderDojo is een internationaal ini-tiatief waarbij kinderen leren pro-grammeren. De afdeling in Belgiëorganiseert gratis workshops (doe-het-zelf lessen) voor jongens enmeisjes van 7 tot 18 jaar.

De Dojo’s gaan reeds door in heelwat Vlaamse steden en gemeenten.Vrijwilligers kijken nu of ook eenDojo kan opgestart worden in dedruivenstreek.

We zoeken coaches!Kenmerkend voor een CoderDojo isdat de kinderen worden bijgestaandoor coaches, die hen op een speel-se manier leren programmeren.De coaches gaan daarbijresultaatgericht te werk,met als bedoeling de kin-deren creatief telaten zijn en zezo 'technolo-

gie' te laten ontdekken. CoderDojoDruivenstreek is voor zijn opstart opzoek naar vrijwilligers die willenoptreden als coach tijdens deDojo’s!

Wat wordt er van de coaches verwacht? • Elke Dojo is vrijwilligerswerk.• Je hebt een basiskennis van eenbepaalde programmeertaal,omgeving, hardware,… Eigenlijkis affiniteit met ICT voldoende.

• Je bent in staat die kennis over tebrengen en te helpen om naaroplossingen te zoeken door coa-

ching.• Je hebt geduld met

kinderen vanaf 7jaar.• Je hebt 5 tot 10kinderen die jecoacht per Dojo.

• Elke Dojo duurt ongeveer 3 uur.• Je bent bereid om de Dojo's voorte bereiden.

Er wordt nu geprobeerd om eenpool van coaches samen te stellen.Leerplannen worden niet gevolgd.Kinderen worden uitgedaagd omtelkens weer hun grenzen te verleg-gen. Om te leren programmerenwordt gebruik gemaakt van Scratch,web development en Arduino.

Interesse om coach te worden? Stuur een mail [email protected] indien jewil meewerken. In de loop van demaand december wordt een nieu-we coachesvergadering gepland!

Meer informatie over CoderDojo Bezoek www.coderdojobelgium.beof Facebook/CoderDojoBelgiumvzw

Page 14: Overijsenaar december 2015

14

Nederlandsetaallessen

Nederlandse taallessen voor anderstaligenNiet-Nederlandstalige volwassenen kunnen in kleinegroepen Nederlands leren.Er zijn cursussen voor beginnende en gevorderde cursis-ten, evenals conversatielessen.Alle leerkrachten zijn Nederlandstalig en werden gese-lecteerd op basis van hun diploma en beroepservaring.

Voor meer inlichtingen over de data waarop de cursussenstarten, de deelnameprijzen en de inhoud van de lessen,kan je terecht in het Cultuurcentrum “Den Blank”.

The Dutch language:Your winning card!Make things easy for yourself by learning Dutch!

We offer:beginners and advanced courses, conversation courses15 lessons of 3 hours each. These courses are providedduring the day or in the evening and are based on dailysituations in an adult’s life.Writing and pronunciation are also taught.All teachers are native speakers, chosen for their qualificationsand relevant experience in teaching the Dutch language. Thegroups are kept small to allow for individual needs.

For more information and enrolments please contactCultuurcentrum “Den Blank”.

Le néerlandais, votre passeport pour l’avenir !Simplifiez-vous la vie en apprenant le néerlandais !

Nous vous proposons :des cours pour débutants, des cours de perfectionnementet des cours de conversation15 leçons de 3 heures chacune. Ces cours se donnent lajournée ou en soirée et sont basés sur des situations dela vie quotidienne d’un adulte. Vous apprendrez égale-ment l’écriture et la prononciation.Tous les professeurs sont de langue maternellenéerlandaise et sont sélectionnés en fonction de leursqualifications et de leur expérience dans l’enseignement

du néerlandais. Les cours se donnent en petits groupespour tenir compte des besoins individuels.

Vous pouvez obtenir plus d’informations ou vous inscrireen vous adressant au Cultuurcentrum “Den Blank”.

Die niederländische Sprache:Ihre beste Wahl!Machen Sie es sich leichter und lernen SieNiederländisch!

Wir bieten:Kurse für Anfänger und Fortgeschrittene, Konversations -kurse15 Lektionen zu je 3 Stunden, die Sie tagsüber oder amAbend besuchen können. Der Kurs bezieht sich aufAlltagssituationen im Leben eines Erwachsenen.Auch Schreiben und Aussprache werden unterrichtet.Alle Lehrer sind Flamen und wurden aufgrund ihrerQualifikationen und Erfahrungen im Unterrichtender niederländischen Sprache ausgewählt. DerUnterricht erfolgt in kleinen Gruppen und kann daher aufindividuelle Bedürfnisse eingehen.

Für Auskünfte und Anmeldungen wenden Sie sich bittean Cultuurcentrum “Den Blank”.

¡El neerlandés, su pasaporte para elfuturo!¡Haga su vida más fácil aprendiendo neerlandés !

Le ofrecemos:cursos de iniciación y para nivel avanzado, clases de con-versación15 clases de 3 horas c/u. Los cursos se imparten por lasmañanas y por las tardes y se basan en la vida cotidianade un adulto.También se enseña a escribir y a pronunciar.Todos los profesores son nativos, elegidos por su forma-ción y experiencia en la enseñanza del neerlandés.Grupos reducidos para responder a las necesidades decada uno.

Si desea más información o inscribirse, diríjase aCultuurcentrum “Den Blank”.

i iCultuurcentrum “Den Blank”Begijnhof 11 - 3090 Overijse

tel.: 02 687 59 59 - fax: 02 687 42 [email protected] - www.denblank.be

Page 15: Overijsenaar december 2015

15

BesteBuren Druivenstreek

Nederland en Vlaanderen zijn‘BesteBuren’. We delen een taal enwe wonen dicht bij elkaar, maar weontmoeten elkaar te weinig. Dat isjammer, want we hebben elkaar zoveel te bieden, nu en in de toe-

komst. Zeker in de Druivenstreekzijn Nederlanders en Vlamingen let-terlijk buren. Hoog tijd om elkaarbeter te leren kennen.

Daarom worden een heel jaar lang

activiteiten georganiseerd die overtuinhekken en poorten heen kijken.Elkaars cultuur serveren op gezelli-ge wijze met concerten, tuinperfor-mances, theatervoorstellingen, eenlezing, een tentoonstelling, eenschoolproject, spelactiviteiten,…Komen eraan: Stoomboot & MaaikeOuboter, Lennaert Maes, TheaterKoeterwaals, Els Witte en veleanderen…

Benieuwd? Proef van het aanbod en blijf op de hoogte via de nieuwsbrief op www.debosuil.be/besteburen of via www.facebook.com/besteburendruivenstreek

BesteBuren is een initiatief van GCde Bosuil, in samenwerking met CCDen Blank, de NederlandseVereniging te Brussel in Tervuren,HTC Orange International, degemeenten Overijse en Tervuren ende dorpsraad Jezus-Eik.

Draag de druivenstreek in je hart!Adopteer een druivelaarDe gemeenten Hoeilaart, Overijse,Tervuren en Huldenberg hebbensamen met 3Wplus een project lopenrond het behoud van onze unieke drui-venteelt. Sociale tewerkstelling, hetrestaureren en bewerken van serres enecologie gaan er hand in hand.

Wist je dat je dit waardevolle projectkan steunen door een druivelaar teadopteren? Je sluit dan een contract afmet 3Wplus en betaalt 25,00 EUR perjaar. Je wordt elk jaar in oktober uitge-nodigd om het project te bezoeken eneen trosje druiven mee naar huis tenemen. Je naam wordt ook bekendgemaakt.

Adoptie is mogelijk in Hoeilaart opKelleveld, in Overijse op Solheide en inDuisburg op de Voarenberg.

Volg de cursus ‘Word een serrist’Leer de knepen van het ambacht in zesunieke lesmomenten bij professioneleserristen thuis. Breng alles in de prak-tijk op je eigen druivelaar thuis of huuren verzorg er eentje op Kelleveld(Hoeilaart) of Solheide (Overijse). Desmakelijke opbrengst mag je houden!

Start van de cursus: januari 2016.Deelname cursus: 60,00 EUR. Huur van een druivelaar: 60,00 EUR.

Meer informatie en inschrijving:[email protected]

Page 16: Overijsenaar december 2015

Cultuur

16

Cultuur in je buurt Overijse-centrum 2016De gemeentelijke cultuurdienstorganiseert vanaf het jaar 2009 ‘cul-tuur in je buurt’ projecten. Na‘Maleizen Leeft/Beleeft!’ in 2009,‘H-echt Eizer Glanst!’ in 2010,‘Tombeek in Trek’ in 2011,‘UILstekend! Jezus-Eik’ in 2012,‘Terlanen T/Durft!’ in 2013, ‘100 jaarDe Groote Oorlog’ in 2014 en 'MeerMaleizen' in 2015 strijkt ‘cultuur inje buurt’ in 2016 voor de eerste keerneer in Overijse-centrum.

Een werkgroep met geïnteresseer-de inwoners en verenigingen vanOverijse-centrum zijn dit najaar algestart met de voorbereidingen. Wij

zijn nog op zoek naar enthousiasteinwoners die graag op een of ande-re manier hun steentje willen bij-dragen. Het opzet is eenvoudig: cul-tuur in je buurt speelt in opbestaande activiteiten maar daar-naast is er voldoende ruimte omnieuwe initiatieven te ontplooien.

Cultuur in je buurt wordt voortge-stuwd door de creatieve inzet vanvrijwilligers en verenigingen (hier-bij geholpen door cultuurmedewer-kers) en wordt financieel en logis-tiek gesteund door de gemeente.Beelden zeggen meer dan woorden.Daarom tonen wij hieronder enkele

impressies van ‘cultuur in je buurt’projecten uit het verleden.

Wil je graag meewerken? Een hand-je toesteken bij activiteiten? Wil jegraag creatief aan de slag?Interesse? Meer weten?

Meer informatieCultuurdienst Overijse

p/a CC Den BlankBegijnhof 113090 Overijse02 687 59 59

[email protected]

Meer informatie: Gemeentelijke Openbare BibliotheekBegijnhof 13 - 3090 Overijse - tel.: 02 687 57 [email protected]

Infoweek over het gebruik van debibcatalogusSedert ruim een half jaar werkt debib met een vernieuwde catalogus.Een goed moment om eens debalans op te maken.Heb je nog problemen met je zoek-tocht in de catalogus? Lukt het nietzo goed met verlengen of reserve-ren? Ben je benieuwd naar nieuwe

ontwikkelingen?

Tijdens de infoweek, van 7 tot 13december 2015, staat een biblio-theekmedewerker voor je klaar metinfo en antwoord op al je vragen.

Voorlezen in de bib voor kleutersWe lezen voor op woensdag 30december 2015 en woensdag 27

januari 2016, telkens om 14u30.

SluitingsdagenZondag 6 december 2015(Druivencross)Donderdag 24 december 2015Vrijdag 25 december 2015 (Kerstmis)Zaterdag 26 december 2015Donderdag 31 december 2015Vrijdag 1 januari 2016 (Nieuwjaar)

Nieuws van de bib

Page 17: Overijsenaar december 2015

De Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwer-king of kortweg GROS voorziet een budget voor inleef-reizen en een budget voor scholen en verenigingen dieeen actie organiseren rond de Zuidproblematiek. Planje een reis waarbij je vrijwilligerswerk gaat uitvoerenin het Zuiden? Vergeet dan zeker geen aanvraag in tedienen bij de GROS. Na goedkeuring kan je eenzakcentje meenemen om ginds in het project te inves-teren.

Ook activiteiten die je hier organiseert en betrekkinghebben op ontwikkelingssamenwerking, kunnen opsteun van de GROS rekenen! De aanvraagformulierenhiervoor vind je op www.overijse.be. Doorklikken naar‘Over Overijse’ en ‘Ontwikkelingssamenwerking’.

Unicef, SOS Nepal en Dokters van de Wereld konden inhet verleden al genieten van financiële steun. Maar ookinitiatieven van Overijsenaren komen in aanmerking!Zo steunt GROS Overijse de projecten Damdame(Nepal), La Cascarilla (Peru) en Buducnost (Bosnië enHerzegovina)!

Zo brengt de GROSmensen samendie interessehebben voor deNoord-Zuid dia-loog.

De GROS is er ook voor jou

17

Ontwikkelingssamenwerking

De GROS Overijse wil van Overijse eenFairTradeGemeente maken! Fairtrade betekent dat deproducent een eerlijke prijs krijgt voor zijn product.Wanneer je een product koopt met een Fairtradelabel,kan je er dus van uitgaan dat diegene die het gemaaktheeft, hier een eerlijke prijs voor heeft gekregen!

Het gaat zelfs meer dan enkel om producten uit het zui-den. Waar vind je tomaten? En melk? En druiven? Enwitloof? Bij ons natuurlijk! Wanneer die op een duurza-me manier geproduceerd en geconsumeerd worden,dan kunnen ze een prachtige aanvulling vormen op demeer dan 1000 beschikbare Fairtradeproducten.FairTradeGemeente vindt het belangrijk om beide eenplaats te geven en op die manier de brug te slaan tus-sen Noord en Zuid.

Om de titel van FairTradeGemeente te verdienen, moe-ten we natuurlijk deze Fairtradeproducten in de kijker

zetten! We doen hierbij dan ook een zuiders warmeoproep aan iedereen die interesse heeft om dit projectmee met ons te trekken! Geef een seintje [email protected] en je wordt op de hoogtegebracht van de volgende bijeenkomst, waar je metonze gezellige en hardwerkende groep kan kennismaken!

Ook met ideeën omtrent andere projecten of met eengrote interesse in de Noord-Zuid dialoog, ben je vanharte welkom.

Zet je samen met de GROS in om van Overijse eenFairTradeGemeente te maken!

Page 18: Overijsenaar december 2015

18

Jeugd

Jeugddienst en Jeugdraad zetten sinds de start van hetwerkjaar 2014-2015 in op veilige en gezonde jeugdloka-len. Jeugdverenigingen en jeugdhuizen moeten er voorzorgen dat kinderen spelen in keurige lokalen. Extra moti-vatie, is dat de staat van de lokalen wordt gelinkt aan hetsubsidiedossier.

Naast de terugbetaling van het kampvervoer, het opknap-pen van lokalen, vormingen, ... kunnen jeugdverenigin-gen en jeugdhuizen ook subsidies krijgen voor het onder-houd van hun lokalen.

De Jeugddienst ging 5 keer, al dan niet aangekondigd,langs bij de jeugdverenigingen en 3 keer bij de jeugdhui-zen. Op basis van een vooraf vastgelegd puntensysteemen duidelijke checklist kregen de jeugdhuizen punten toe-bedeeld. Bij de jeugdlokalen waren dat sterren.

Extra stimulans was dat de resultaten ook bekend zouden

gemaakt worden aan alle Overijsenaren.

In de categorie jeugdlokalen behaalden Scouts Overijseen Chiro Bosuil 1 ster. Chiro Iserna, Chiro Maleizen enChiro ’t Soniënjonck deden het met 2 sterren beter. ChiroOverijse behaalde als enige jeugdvereniging de volle 3sterren!

Bij de jeugdhuizen behaalde het Jeugdhuis 4 Bomen demeeste punten. Jeugdhuis Den Bloets en Jeugdhuis de Pitstaan op een gedeelde tweede plaats.

Jeugdlokalen onder de loep. Dit zijn de resultaten vanSterrenlokalen …

Winterse kerstwekenDe kerstvakantie staatvoor de deur. Dan staat ookhet team van kinderbege-leiders paraat en hebbenze al heel wat leuke en cre-atieve activiteiten op hetprogramma gezet. Sleeënen winterspeelgoed staan

klaar om uit de kelder te worden gehaald. Op naar eenhele leuke winterse vakantie!

In het ‘Initiatief Buitenschoolse Opvang’ wordt er reke-ning gehouden met de leeftijd en noden van elk kind. Opvolgende dagen, vanaf 7u30 tot 18u00 staan de deurenopen:• maandag 21 en 28 december 2015• dinsdag 22 en 29 december 2015• woensdag 23 en 30 december 2015• donderdagvoormiddag 24 en 31 december 2015 (van7u30 tot 13u00!)

Er zijn nog enkele plaatsjes vrij …

De krokusvakantie volgt snelTijdens de krokusvakantie van maandag 8 tot vrijdag 12februari 2016 is er opvang in het IBO. Ook dit jaar komtSpocje terug en nemen de kinderen van het IBO deel aanhet geweldige activiteitaanbod van dit vrijetijdsfestival.Meer info over het IBO-programma tijdens de krokusva-kantie vind je begin december in de IBO-vakantiebrochu-re op www.kampkwadraat.be.Reserveren voor de krokusvakantie kan vanaf maandag14 december 2015.

Meer informatieInformeer gerust via e-mail naar [email protected] of bel02 686 31 34. Je kan vooraf langskomen om een kijkje tenemen in ons IBO. Op die manier kan je kennismaken metde werking en onze enthousiaste begeleiders. Neemzeker ook een kijkje op www.kampkwadraat.be. Je kan eronline een plaats reserveren en je vindt er verschillendeformulieren en het vernieuwde huishoudelijk reglementmet alle informatie over de jaarwerking, annulatievoor-waarden, tarieven, enz.

Hou de website en Facebook-paginawww.facebook.com/kampkwadraat zeker in de gatenvoor nieuws en foto’s!

IBO tijdens kerst en krokus

Page 19: Overijsenaar december 2015

19

Jeugd

Na reeds twee knotsgekke jaren staat SPOCJEopnieuw te springen om de krokusvakantie door tebrengen in Overijse. Spel en avontuur, tientallen work-shops, circus, film, muzikale fratsen, literatuur, sport,bouwen, speelgoedland, … meer dan 100 manieren omje krokusvakantie tot de meest actieve, creatieve, spor-tieve, exploratieve vakantie allertijden te maken.

Dit groots vrijetijdsfestival richt zich naar kinderen enouders. Je kan er in familieverband aan deelnemen ofje kan jouw kinderen onder monitorenbegeleiding vanal die rijkdom laten proeven. Dit jaar krijgt de opvangvoor de allerkleinsten een nieuwe draai.

Vanaf maandag 7 december 2015 staat het programmaonline op de site van alle vrijetijdsdiensten vanOverijse. Je kan je dan nog NIET inschrijven, enkel hetprogramma raadplegen. Zo heb je tijd genoeg om na tegaan aan welke activiteit je zeker wilt deelnemen. Opvrijdagnamiddag is er opnieuw een slotshow waar alledeelnemers op zijn uitgenodigd.

De officiële inschrijvingen starten op maandag 14december 2015, om 20u00, via www.debosuil.be.

SPOCJE loopt van maandag 8 tot en met vrijdag 12februari 2016 en is bestemd voor kinderen tussen 3 en14 jaar en hun (groot)ouders.

SPOCJE zoekt ook vrijwilligersHeb je tijd en wil je samen met enkele andere begelei-ders meewerken aan een spetterende krokusvakantie?Heb je verantwoordelijkheidszin en hou je van een dagvol variatie? Je verdient een centje bij en doet tegelij-kertijd ervaring op in het jeugdwerk. Of heb je gewoonzin om je eigen (klein)kinderen en anderen in groep tebegeleiden? Dan zijn wij naar jou op zoek!

Kan je geen hele week maar slechts enkele dagen ofenkel na 15u00 voor avondopvang? Geen paniek, ookvoor jou hebben we een plaatsje!Interesse? Contacteer [email protected] ofbel 02 686 31 31.

SPOCJE tijdens de krokusvakantie