Vierschaarkroniek december 2015

16
VIERSCHAAR KRONIEK WAASMUNSTER - DECEMBER 2015 PAGINA 03 - VERKEER EN VEILIGHEID AANPAK HOOGSTRAAT EN STATIONSSTRAAT IN ZICHT BEZOEK ONZE WEBSITE WWW.WAASMUNSTER.BE

description

 

Transcript of Vierschaarkroniek december 2015

Page 1: Vierschaarkroniek december 2015

VIERSCHAARKRONIEK

WAASMUNSTER - DECEMBER 2015

PAGINA 03 - VERKEER EN VEILIGHEID

AANPAK HOOGSTRAAT EN STATIONSSTRAAT IN ZICHT

BEZOEK ONZE WEBSITE

WWW.WAASMUNSTER.BE

Page 2: Vierschaarkroniek december 2015

08

10

13

11

Leven en welzijn 02 Hartelijk proficiat05 Wat doet de milieuambtenaar?05 Pieter Vincke05 Jan Van Herrewege05 Eric Smet06 Gouverneur en Deputatie te gast in Waasmunster

Milieu en natuur08 De feestdagen en vuurwerk08 Repair Café & Speelgoed Geefplein Waasmunster09 Eenvoudig besparen op je energiefactuur doe je zo!10 Wie helpt de natuur een handje?

Wonen11 Wintertips: bescherm uw waterleiding en watermeter11 Vernieuwde Vlaamse renovatiepremie

Verkeer en veiligheid03 Aanpak Hoogstraat en Stationsstraat in zicht12 Prettig oudejaar! Onze chauffeurs brengen je veilig thuis.12 Belangrijk bericht aan de inwoners van Hamme en

Waasmunster

Vrije tijd13 Schrijf je nu in voor de Kunstbende 2016:

Expeditie in kunst voor iedereen van 13 tot 19j.!13 Grabbelpas kerstvakantie 201515 Terugblik

Uit in Waasmunster14 Activiteitenkalender

Varia16 Ter info

Hartelijk proficiatAan de gouden huwelijksjubilarissenDe heer William De Smedt en mevrouw Monique Lebon, 50 jaar getrouwd op 25 november 2015

BEZOEK ONZE WEBSITE

WWW.WAASMUNSTER.BE

OpgeletOp kerstavond 24 december 2015 en op oudejaarsavond 31 de­cem ber 2015 zullen alle loketten van de gemeentelijke diensten gesloten zijn vanaf 12 uur.

Gelieve hier rekening mee te houden.

Vierschaarkroniek | December 20152

Page 3: Vierschaarkroniek december 2015

Verkeer en veiligheid

Aanpak Hoogstraat en Stationsstraat in zichtDe Stationsstraat vormt één van de belangrijkste verkeersaders van onze gemeente. Er is heel wat bestemmings-verkeer en de straat bedient tegelijk ook heel veel doorgaand verkeer.

Al vele jaren worden de weggebruikers ge-hinderd door de bijzonder slechte toestand van deze straat. Vooral de zwakke wegge-bruikers, zowel fietsers als voetgangers, on-dervonden een groot gebrek aan veiligheid en comfort.

Een heraanleg van de straat dringt zich dan ook al heel lang op. Nieuwe wegenis biedt het gemeentebestuur ook de gelegenheid om de riolering te vernieuwen, zodat regen- en afvalwaters gescheiden kunnen worden afgevoerd, waardoor de afvalwaters niet langer in onze beken en rivieren terecht komen.

Door de bijzondere aard van de bewoning in de Stationsstraat, met een vrij aanzien-lijke hellingsgraad en voornamelijk gesloten bebouwing, diende een oplossing te wor-den gezocht voor de afvalwaterafvoer van tientallen woningen aan de zuidkant. Daar-naast wil men in het ontwerp zo weinig mogelijk parkeerplaatsen opofferen.

Het dossier zit nu eindelijk in een stroom-versnelling. Er werd een degelijke oplossing uitgewerkt voor de afvoer van het afvalwa-ter, en er werd een ontwerp van wegenis voorgesteld aan de gemeenteraadsleden.

Het grootste deel van de Stationsstraat zal worden uitgewerkt volgens het profiel dat hieronder staat afgebeeld.

Tegelijk met de Stationsstraat zal ook het aansluitend deel van de Hoogstraat wor-den aangepakt. Bij ernstige regenval verza-melt het regenwater zich in een deel van deze straat aan één straatkant, als gevolg van een verkeerde wegprofilering. Het wegdek wordt in deze zone opnieuw aan-gelegd, wat voor een vlottere afvoer van regenwater moet zorgen.

Het gemeentebestuur hoopt de werken te kunnen aanvangen in het najaar van 2016. Doordat het om een drukke verkeersader gaat, dient ook een bedachtzaam plan te worden uitgewerkt m.b.t. de te verwachten verkeershinder.

NOG ANDERE OPENBARE WERKEN STAAN OP STAPEL !

Enkele belangrijke dossiers voor aanleg of aanpassing riolering, vernieuwing van de wegverharding, aanleg voet- en fietspaden enz… werden eindelijk administratief afge-werkt, en staan klaar om in uitvoering te gaan.

Vaak heeft het maanden, en zelfs jaren ge-duurd, om een dossier uitvoeringsklaar te maken, omwille van problemen met grond-verwervingen, subsidiebeloften, timing met andere werken, wijzigende regelgeving, en noem maar op.

December 2015 | Vierschaarkroniek 3

Page 4: Vierschaarkroniek december 2015

Verkeer en veiligheid

Volgende werken werden reeds aanbesteed en gegund aan een aannemer:

• Aanpassing en aanleg riolering in de Schietakkerstraat en Bulk: Het regenwater van op het Steengelaag wordt vanuit de Rivierstraat opgevangen en via een aangepast grachtenstelsel en buizen naar de vijvers van Kasteel Orte-gat geleid. Het wordt dus ontkoppeld van het afvalwater in de Schietakkerstraat. De afvalwaters van de woningen in Den Bulk worden gescheiden van het regenwater, en via een gescheiden stelsel afgevoerd, resp. naar de riolering in de Schietakker en naar de vijvers van ’t Kasteel.Aanvang der werken: begin januari 2016.

• Volledige vernieuwing en/of aanleg van de riolering en vernieuwing van het wegdek in de Potaardestraat en bijvang:Een volledig nieuw en gescheiden riole-ringsstelsel wordt voorzien over het ge-hele tracé.Alle woningen moeten hun regenwater afkoppelen van het afvalwater, en ge-scheiden aanbieden, om aangesloten te worden op de nieuwe riolering. Regen-waters mogen apart worden aangesloten op de nieuwe regenwaterafvoer, maar worden bij voorrang opgevangen op ei-gen terrein (regenton, vijver……) of in bestaande grachten. Het wegdek wordt nadien vernieuwd (KWS-verharding 3 meter breed + betonnen kantstroken). In de dreef wordt ook een KWS-verharding

voorzien. Bestaande opritten worden her-steld in dezelfde materialen.Timing: Rioleringswerken in Dreef: no-vember/december 2015. Rioleringswerken in de straat en alle wegenwerken: vanaf begin 2016.

• Vernieuwing Kerkstraat (tussen Ge-meenteschool en Pontravelaan) en Kerkplein:De volledige gebrekkige kasseiverharding in de Kerkstraat wordt uitgebroken. Het gedeelte voor de Kerk vanaf gemeente-school tot en met Dessogevel wordt vol-ledig heraangelegd als een verkeersluwe zone, met brede voetpaden in zandklin-kers en een rijstrook in degelijke kasseiver-harding. Het plein achter de kerk wordt voorzien van een grote groene parking, ook dienstig als rond punt, en de aanstu-rende wegenis wordt heraangelegd in as-falt, evenals het verdere deel van de Kerk-straat, met ruime voetpaden in klinkers. Alle doorgaand verkeer zal achter de kerk gestuurd worden. Van zodra de werken starten, zullen de lijnbussen de Kerkstraat vermijden.Aanvang van de werken: begin januari 2016.

• Doortrekken fietspad tussen rond-punt en nieuw fietspad Dommelstraat:Om 2 gevaarlijke fietsoversteken te ver-mijden, werd beslist het nieuwe ontdub-

belde fietspad in de Dommelstraat door te trekken tot aan het rondpunt met de Nijverheidslaan.Er wordt een regenwaterriolering aan-gelegd tussen de rijbaan en het nieuwe fietspad, dat, zoals het bestaande, wordt aangelegd in betonverharding van 1.75m breed. De nu storende wegversmalling (en fietsoversteekplaats) wordt verwij-derd en weggewerkt.Aanvang van de werken: begin april 2016.

We voorzien ook rioleringswerken in de Kasteelstraat en vernieuwing van het weg-dek, maar de exacte timing hiervan is nog niet bekend.

Het spreekt voor zich dat de inwoners van alle betrokken straten nog eens vooraf worden uitgenodigd voor een informatie-vergadering samen met de ontwerper en de aannemer, om mee concrete afspraken te kunnen maken inzake timing, fasering, duur van de werken, te verwachten hinder enz…

Vierschaarkroniek | December 2015 4

Page 5: Vierschaarkroniek december 2015

Leven en welzijn

Eric Smet

Jan Van Herrewege

Pieter Vincke

Op 31 juli 2015 is Eric Smet met pensioen gegaan. Aanvankelijk was hij als arbeider werkzaam bij de buitendienst, hij werk­te daar vnl. in de wegenploeg. Na verloop van tijd werd Eric aangesteld als ploegbaas van de dienst wegen, logistiek en groen. Hij stond mee aan de basis van de grondige

hervormingen die de dienst in al die jaren heeft ondergaan. Eric leidde de ploeg met een glimlach en stond heel dicht bij zijn mensen.

Op 1 juli 2015 is Jan Van Herrewege met pensioen gegaan. Jan was 21 jaar werkzaam als milieuambtenaar bij de gemeente Waas­munster. Hij volgde diverse dossiers, zoals de geplande Sigmawerken, nauwgezet op. Daarnaast was Jan betrokken in natuurpro­jecten zoals het project De Vaag. Jan coördi­

neerde gedurende al die jaren het milieu­ en afvalbeleid van de gemeente.

Pieter Vincke is sinds 1 mei 2015 actief als milieuambtenaar bij de gemeen­te Waamunster. Pieter zal dan ook tal van milieuthema’s binnen de gemeente opvolgen. Hij zal onder andere actief werken aan het project Waasland Kli­maatland waarbinnen een aantal pro­jecten ontwikkeld zullen worden om de CO2­uitstoot in de gemeente te re­duceren. Daarnaast is hij ook actief be­trokken bij het afvalbeleid, duurzaam­heidsbeleid, algemeen milieubeleid en natuurbeleid.

De functie van milieuambtenaar omvat een heel boeiend en gevarieerd takenpakket. De milieuambtenaar zorgt voor het voor-bereiden en behandelen van milieudossiers, en oefent toezicht uit op de naleving van de milieuwetgeving. De milieuambtenaar adviseert het College van Burgemeester en Schepenen en de ge-meenteraad bij het nemen van beslissingen i.v.m. milieu. Hij informeert bedrijven (en/of burgers) bij de opmaak van milieuvergunningsaanvra-gen, hij adviseert deze aanvragen en con-troleert bedrijven bij de naleving van de wetgeving. Hij informeert burgers over mogelijke pre-mies (kleine landschapselementen, zwalu-wen, katten,…) en zorgt voor een correcte opvolging van de ingediende aanvragen. Hij verschaft informatie In verband met boomvellingen, en doet plaatsbezoeken om zodoende een accuraat advies te kun-nen geven. Hij doet de coördinatie met afvalintercom-munale MIWA voor wat afvalinzameling

betreft, bestelt afvalzakken, stickers,… Jaar-lijkse bekommert hij zich ook over de af-valstoffenenquête van OVAM. De milieuambtenaar neemt deel aan, orga-niseert en rapporteert over de vergaderin-gen van de milieu- en landbouwraad. Hij fungeert als contactpersoon t.a.v. andere

gemeenten, intercommunales en hogere overheden m.b.t. milieuaspecten.Ook voor alles wat betrekking heeft met muziek(vergunningen), duurzaamheid, Fair Trade, Sigmawerken, slachtvergunningen, en nog veel meer, kan u terecht bij de milieu ambtenaar.

Wat doet de milieuambtenaar?

December 2015 | Vierschaarkroniek 5

Page 6: Vierschaarkroniek december 2015

Leven en welzijn

Gouverneur en Deputatie te gast in WaasmunsterOp 12 november jl. was er hoog bezoek te gast in Waasmunster. De gouverneur en de deputatie van Oost-Vlaanderen brachten een werkbezoek aan Waasmunster. Dat kaderde in hun ‘culturele’ Ronde van Oost-Vlaanderen: Op initiatief van gouverneur Jan Briers besliste de deputatie om alle Oost-Vlaamse gemeenten te bezoeken. De Provincie wil met deze ronde de vinger aan de pols houden bij wat er leeft in de gemeenten. Het bezoek is een uitgelezen moment om nieuwe ontwikkelingen en opportuniteiten te bekijken en bij te dragen tot een efficiënt lokaal beleid. Door in elke ge-meente de ronde te koppelen aan een cultureel evenement in de gemeente, kunnen de inwoners de ronde mee beleven en kennismaken met hun provinciebestuur.

Tijdens het werkbezoek in Kasteel Blau-wendael met een delegatie van het Provin-ciebestuur en het gemeentebestuur was er een constructieve dialoog en werd getracht om voor bepaalde dossiers oplossingen of ondersteuningen aan te reiken.

De voornaamste agendapunten, aange-bracht door het gemeentebestuur, handel-den over ruimte en mobiliteit. Onder meer de mogelijkheid tot financiële tussenkomst voor geluidschermen langs de E17 kwam aan bod net als de aanleg van een ontbre-kend afgescheiden fietspad tussen de

Patrijzenlaan en de oprit van de E17 rich-ting Antwerpen. Over deze ‘missing link’, die fietsers verplicht om op een bijzonder druk knooppunt opnieuw op de rijbaan te rijden, werd beloofd dat dit relatief snel in orde zou komen. Agentschap Wegen en Verkeer financiert de aanleg ervan.

In de rand hiervan beklemtoonde de gou-verneur dat de Provincie volop ondersteunt in de aanleg van fietssnelwegen en dat dit Waasmunster zeker ten goede zou komen.Verder kwam ook de plaatsing van AN-PR-camera’s aan op- en afrittencom-

plexen van de E17 aan bod. Onze gemeente vormt jammer genoeg vaak het voorwerp van een inbrakenplaag. Samen met onze politiediensten stellen we vast dat het op- en afrittencomplex in Waasmunster en Sint-Niklaas daarvoor een echte toegangs- en uitgangsfunctie hebben. De stad Sint-Ni-klaas en de gemeente Waasmunster willen daarom investeren in de plaatsing van deze speciale camera’s. De delegatie van de pro-vincie besliste ook hier een poging te doen om het probleem van de verenigbaarheid van de software en de hardware aan te pakken.

Vierschaarkroniek | December 2015 6

Page 7: Vierschaarkroniek december 2015

Leven en welzijn

Voor de herinrichting Durmebrug en de aanleg van een nieuw rond punt kon men jammer genoeg geen timing meege-ven. Ook de nodige ingrepen voor het tra-cé op ons grondgebied van de N70 Gent - Antwerpen wordt vooruitgeschoven.

Tenslotte was er vanuit het gemeentebe-stuur de prangende vraag aan de provin-cie hoe men kan tegemoet komen aan de eventuele uitbreiding van KMO-zones in de toekomst en aan de woonbehoefte van jonge Waasmunsternaars, die zich jammer genoeg stelselmatig verplicht zien uit te wijken naar een andere gemeente of stad, op het ogenblik dat zij hun eigen huisvesting gaan zoeken. Deze complexere

dossiers werden ter harte genomen, maar dienen verder te worden uitgediept door een aantal diensten, aangezien ze uiteraard niet in één namiddag konden worden aan-gepakt.

Positieve noten waren de beloofde onder-steuning van de muzikale happening Festiveló op 11 september 2016 en de ope-ning naar het dossier van de huisvesting van de Keramiekafdeling van de Acade-mie voor Beeldende Kunst.

Ook werd door het Provinciebestuur ge-sproken over klimaatneutraliteit. Waas-munster is meegestapt in het Burgemees-tersconvenant om een aantal doelstellingen in deze materie te bereiken en wordt op dit

moment als één van de beste ‘leerlingen’ gezien.

Na het werkbezoek kon de gouverneur sa-men met een aantal leden van z’n delega-tie genieten van de nieuwste voorstelling van Plankvast, de productie ‘meiskes en jongens’ naar een tekst van Arne Sierens.Hij nam daarna uitvoerig de tijd om van gedachten te wisselen met de aanwezi-gen tijdens de receptie, aangeboden door Plankvast en het gemeentebestuur.

Burgemeester Michel Du Tré kon op het eind van de avond afscheid nemen van een bijzonder opgetogen gouverneur. Hij was aangenaam verrast door de stijlvolle maar ook inhoudelijk sterke ontvangst in Waas-munster, zowel in kasteel Blauwendael voor het officiële gedeelte als in Hoogendonck voor het cultureel event.

Foto’s: Paul De Malsche

December 2015 | Vierschaarkroniek 7

Page 8: Vierschaarkroniek december 2015

Milieu en natuur

De feestdagen en vuurwerkDe dagen rond Kerstmis en Nieuwjaar zijn ideale gelegenheden voor het gebruik van knallers en vuurwerk. De schitterende kleuren van vuurwerk in de nachtelijke hemel hebben altijd al jong en oud verheugd. Met de eindejaarsfeesten in het verschiet willen we jou dan ook herinneren aan de risico’s van het gebruik van vuurwerk.

Houders van dieren moeten de nodige voorzorgsmaatregelen nemen voor de die-ren die ze onder hun bewaring hebben, en ze van de weide halen. Opgeschrikte en losgebroken dieren hebben in het verleden immers ongevallen veroorzaakt.

Knallers, vuurpijlen, Romeinse kaarsen en ander vuurwerk bestemd voor verkoop aan particulieren zijn géén speelgoed maar

springstoffen die niet iedereen in handen mag krijgen, en ook niet iedereen zomaar en overal mag gebruiken. Ze kunnen zeer gevaarlijk zijn als niet de juiste voorzorgen genomen worden vóór en tijdens het ge-bruik van de artikelen. Een verkeerd gebruik van vuurwerk kan nare gevolgen hebben, zoals zeer zware brandwonden aan de han-den en in het gezicht, en kan zelfs een do-delijke afloop kennen.

Om te voorkomen dat het feest dat je or-ganiseert een nachtmerrie wordt, neem je best de volgende voorschriften in acht:1. Als particulier mag je enkel vuurwerk

bestemd voor particulier gebruik kopen. In België draagt dit vuurwerk de bena-ming “feestvuurwerk”.

2. Tijdens nieuwjaarsnacht is het afsteken van vuurwerk slechts toegelaten tussen 23 uur en 1 uur. Voor afwijkende peri-odes is steeds een voorafgaande schrif-telijke toelating van de burgemeester vereist.

3. De persoon die vuurwerk afsteekt blijft steeds verantwoordelijk voor de schade die derden ondervinden door het afge-stoken vuurwerk.

4. Vuurwerk is af te raden in bosrijke om-geving, bij ongunstige windomstandig-heden en in dichtbebouwde gebieden. Een zelfde voorzichtigheid is geboden bij het oplaten van wens- of vuurballon-nen.

Repair Café & Speelgoed Geefplein WaasmunsterDe Sint heeft net weer heel wat nieuw speelgoed meegebracht. Tijd om eens op te ruimen, en waarom je oude speelgoed niet weggeven? Of voor je kinderen al wat speelgoed uitzoeken om onder de kerst­boom te leggen?

Tijdens het Speelgoed Geefplein kan dit: geven en nemen. Solidariteit, delen en hergebruik. Je hoeft niets mee te brengen om ook iets te ‘mogen’ nemen en anders­om. Een deel van het speelgoed houden we opzij voor Welzijnsschakels VZW.

Wat mag je meebrengen naar het speel­goed Geefplein? Alleen intact speelgoed, kinderboeken & kinderfietsen. Met kapot maar herstelbaar speelgoed en kinderfiet­sen kan je eerst langs in het Repair Café.

Op het Repair Café helpen buurtgenoten je bij het herstellen van kleding, proper textiel, elektrische apparaten, juwelen, elektronica, meubels, botte messen en scharen, fietsen, computers, ...

Kom gerust gewoon eens een kijkje ne­men, of houd je kapotte spullen bij en kom er mee naar het Repair Café. Heb je nog de handleiding van het kapotte toe­stel, breng die dan mee. Wat herstelbaar is, herstellen we onmiddellijk. Ben je zelf een handige Harry en wil je ook komen herstellen, neem contact met ons op!

Het Repaircafé is een initiatief van Tran­sitie Waasmunster (waasmunster@tran­sitie.be / www.facebook.com/transitie­waasmunster) met de steun van MIWA,

Netwerk Bewust Verbruiken, de mili­euraad en het gemeentebestuur Waas­munster.

Voor het Speelgoed Geefplein wordt er samengewerkt met KVLV Sombeke & Ruiter en Femma. Zijn er nog organisaties die met ons samen willen werken? Neem contact met ons op!

MEER INFO:

Zaterdag 12 december 20159u­12uNeerstraat 100 (Manta)

Vierschaarkroniek | December 2015 8

Page 9: Vierschaarkroniek december 2015

Milieu en natuur

Eenvoudig besparen op je energiefactuur doe je zo!Wil jij snel en eenvoudig geld uitsparen? Doe dan mee met de groepsaankoop van 100% groene stroom en aardgas van het Oost-Vlaamse provinciebestuur. Zo bespaar je gegarandeerd een mooi bedrag op je energiefactuur én draag je je steentje bij voor een beter milieu. Een win-winsituatie, toch?

Hoe gaat zo’n groepsaankoop in zijn werk? Door een groot aantal deelnemers samen te brengen, kunnen we een contract afslui-ten met een energieleverancier dat goedko-per is dan de meeste standaardcontracten.

Hiervoor organiseren we een veiling tussen energieleveranciers. De leverancier die ons het scherpste tarief kan voorleggen, is de winnaar van de veiling. Hoe meer deelne-mers, hoe groter de korting zal zijn. Sluit je dus zeker aan!

VOLLEDIG VRIJBLIJVEND

Ben je overtuigd? Schrijf je dan in via www.sa-mengaanwegroener.be. Inschrijven kan tot

en met 1 februari 2016. De veiling vindt plaats op 2 februari 2016. Je beslist daarna pas of je het aanbod aantrekkelijk genoeg vindt. Ga je in op het voorstel? Dan brengt de Provincie Oost-Vlaanderen de overstap in orde. Het aan-bod accepteren kan dan tot 31 maart 2016.

Ook bedrijven, zelfstandigen en verenigin-gen met een beperkt verbruik kunnen dit jaar opnieuw deelnemen.

MEER INFO

Ook de gemeente Waasmunster onder-steunt dit initiatief, en dit al voor de vijfde keer op rij. Tot en met 1 februari 2016 kan je eenvoudig en vrijblijvend inschrijven.

Voor meer informatie over dit initiatief, te-lefoneer naar het gratis infonummer 0800 76 101 (werkdagen van 9 tot 17 uur, maan-dag tot 20 uur) of e-mail je vraag naar [email protected].

GEEN INTERNET?

Heb je geen toegang tot het internet, dan helpt de gemeente je graag verder. Iedere weekdag van 9 tot 12 uur en op donder-dagnamiddag ook van 14 tot 18u, kan je terecht op de milieudienst, Vierschaar 1 te Waasmunster.

Maak hiervoor liefst vooraf een afspraak zo-dat je zeker bent dat er iemand beschikbaar is om je te helpen (tel. 052 46 95 14, e-mail: [email protected]). Breng je laatste jaarafrekening van elektriciteit en aardgas mee, zodat we alle gegevens meteen bij de hand hebben.

December 2015 | Vierschaarkroniek 9

Page 10: Vierschaarkroniek december 2015

Milieu en natuur

Wie helpt de natuur een handje?Een poel herstellen en een heg aan-planten van wel 100 meter lang: Waas-munsteraar Yvan Haegeman maakt zo een mooi verschil voor de natuur. In deze minibiotopen groeien bijzondere planten en eten of schuilen verschil-lende dieren. Ook jij kan de natuur een handje helpen. Regionaal Land-schap Schelde-Durme geeft je graag vrijblijvend advies.

Toen Yvan Haegeman van wildbeheereen-heid Waas en Durme in 1998 zijn eerste amfibieënpoel aanlegde, was de belang-stelling groot. Een jager die van de natuur houdt? Regionaal Landschap Schelde-Dur-me (RLSD) stelt vast dat ook sommige jagers zich inspannen om het landschap te herstellen en de biodiversiteit te ver-groten. Zo legde RLSD samen met jagers, onder wie Yvan, maar liefst voetbalvelden aan fauna-akkers (bloemrijke akkers) aan. “Omdat ik van de natuur houd”, benadrukt Yvan. “Want deze inspanningen komen naast jachtwild heel wat andere zoogdieren

en vogels maar ook insecten en bijen ten goede. Bovendien besef ik net als sommige andere jagers dat goed landschapsbeheer van kapitaal belang is om mijn hobby te kunnen blijven beoefenen.”

DOE JIJ MEE?

Je hoeft zeker geen jager te zijn of veel grond te bezitten om de natuur een handje te helpen en je eigen streek mooier te ma-ken. Dat kan iedereen. Wie hierover graag advies krijgt, kan gratis en vrijblijvend een beroep doen op Regionaal Landschap Schelde-Durme (RLSD).

Wat doet jullie landschapsloket?Eliza Romeijn-Peters (medewerker land-schap): Misschien weet je niet welk soort

haag je het beste kiest op jouw grond, vraag je je af hoe ver je bepaalde bomen of struiken van elkaar moet planten, of je grond geschikt is voor een poel of hoe je een hooiland beheert. Over deze en ande-re kleine landschapselementen geven we graag advies. Ze vormen schuil-, nest- en voedingsplaatsen voor veel dieren, vogels en insecten.

Helpen jullie ook bij het onderhoud van knotbomen?Jan Maertens (medewerker landschap): Inderdaad. Wie knotbomen heeft met tak-ken van minstens vijf jaar jong kan die gratis laten onderhouden door onze opgeleide houtzoekers. Ook houtkanten die al tien jaar niet meer beheerd zijn komen in aan-merking. Als beloning voor het geleverde werk krijgen de houtzoekers het brandhout mee naar huis.

Wat doet jullie educatief loket?Ann Sels (medewerker natuureducatie): De band tussen kind en natuur is erg be-langrijk. Het bepaalt mee hoe het kind als volwassene zal omgaan met de natuur om hem heen. Daarom kan je bij ons gratis allerlei educatief materiaal ontlenen. We zoeken gidsen voor u uit, zodat je met je groep de natuur in kan trekken. Ook wie de typische betonnen speelplaats of die eentonige grasmat wil omtoveren tot een uitdagend speellandschap(je), helpen we graag op weg.

Waarom begeleiden jullie Waasmun ster bij het herstel van trage wegen?Katrijn Loosveldt (medewerker trage we-gen): Omdat trage wegen mensen uitno-digen om het landschap op een andere én veilige manier te ontdekken. Samen met de gemeente zetten we onze schouders onder de Sterrewegels, herstelplannen voor de

trage wegen ten noorden en ten zuiden van de E17, de opening van de Pontrave Dijk, ... Wist je dat je op onze website heel wat streekgebonden gratis wandel- en fietsbro-chures kan downloaden?

VRAGEN?

Regionaal Landschap Schelde Durme: 052 33 89 10 of [email protected]

Gratis brochures: www.rlsd.be/publicaties Facebook: www.rlsd.be/ScheldeDurme

Wie knotbomen heeft met takken van minstens

vijf jaar jong kan die gratis laten onderhouden

door onze opgeleide houtzoekers.

De band tussen kind en natuur is erg belangrijk.

Het bepaalt mee hoe het kind als volwassene zal omgaan met de natuur

om hem heen.

(c) Paul Segers

Vierschaarkroniek | December 2015 10

Page 11: Vierschaarkroniek december 2015

Wonen

• Zorg ervoor dat de temperatuur in alle lokalen met waterleidingbuizen steeds boven het vriespunt blijft.

• Is het niet mogelijk een vorstgevoelig lo-kaal te verwarmen? Plaats dan een elek-trisch verwarmingslint parallel met de leiding en de watermeter. Let wel op voor kunststofbuizen en voor het binnenwerk van de watermeter: deze kunnen smelten door de warmte (wikkel dus nooit een verwarmingslint rond de leiding, maar leg het verwarmingslint parallel). Knutsel niet zelf iets in elkaar, maar doe beroep op een vakman.

• Geef de nodige aandacht aan buiten-kraantjes en leidingen in of tegen koude buitenmuren, vooral als die zijn blootge-steld aan koude wind.

• Is de woning in de winter onbewoond? Speel dan op veilig en sluit het water af. Vergeet niet vooraf alle leidingen leeg te laten lopen. Draai daarom alle kranen open nadat u de hoofdkraan heeft dicht-gedraaid.

• Aangezien niet alle lekken (onmiddellijk) zichtbaar zijn, controleert u best regelma-tig de stand van uw watermeter. Stelt u plots een hoog verbruik vast? Ga dan op zoek naar de oorzaak. U kan bv. ’s avonds voor het slapengaan de stand van uw wa-termeter noteren. Indien u ’s nachts geen water verbruikt hebt en u stelt ’s morgens toch een gewijzigd verbruik vast, dan zit u waarschijnlijk met een lek.

Om goed voorbereid te zijn, controleert u best voor de winter of de hoofdkraan goed sluit en de leegloopkraantjes in de buurt van de hoofdkraan goed werken. Zo komt u in de koude wintermaanden niet voor verrassingen te staan.

WAT DOET U ALS DE LEIDINGEN TOCH BEVROREN ZIJN?

• Indien er nergens in de woning water is, dan is hoogstwaarschijnlijk de aansluiting bevroren. Sluit eerst de hoofdkraan af. Ontdooi het gedeelte binnenshuis met de haardroger, vertrekkende van het tappunt naar de hoofdkraan. Gebruik nooit een brander. Pas op met leidingen in kunststof

omwille van smeltgevaar. Beweeg de haar-droger voortdurend heen en weer.

• Draai nadien de hoofdkraan slechts een beetje open, want er zouden wel eens buizen gesprongen kunnen zijn en dan zit u met waterschade na ontdooiing. Na controle kan de hoofdkraan volledig opengezet worden.

• Als de watermeter of de aansluiting bui-tenshuis bevroren is, dient u de hulp in te roepen van uw drinkwaterbedrijf.

• Als u er niet in slaagt om de leidingen te ontdooien, kan u enkel wachten tot het warmer wordt en dan ontdooien de lei-dingen vanzelf. In dat geval houdt u de hoofdkraan best dicht als u niet thuis bent of gaat slapen. Zo vermijdt u even-tuele lekken bij plotse dooi.

• In geval van waterschade neemt u best contact op met uw verzekeraar. Maak ook de nodige foto’s.

Winterse temperaturen kunnen ervoor zorgen dat uw waterleiding en water-meter bevriezen. Dit is niet alleen onaangenaam, het kan u ook heel wat geld kosten. Om dit te vermijden, geeft De Watergroep graag enkele tips.

Wintertips: bescherm uw waterleiding en watermeter

MEER INFO:

Voor meer tips kan u terecht op onze website www.dewatergroep.be.

Vernieuwde Vlaamse renovatiepremieOp vrijdag 30/10/2015 werd de vernieuw­de Vlaamse renovatiepremie goedgekeurd. Deze premie kan vanaf 1 december 2015 terug worden aangevraagd.

Het aanvraagformulier en de procedure zijn beschikbaar op de website www. wonen-vlaanderen.be.

De Vlaamse renovatiepremie is er op gericht om eigenaars/bewoners een subsidie te ver­lenen bij het renoveren van hun woning. Deze subsidie wordt uitgereikt op basis van het soort renovatiewerken, het loon van de eigenaar/bewoner, en andere voorwaarden. In totaal kan er 10.000 euro worden uitbe­taald aan subsidies per woning.

MEER INFO:

Voor meer informatie, surf naar www.wonen-vlaanderen.be.Het aanvraagformulier is tevens te verkrijgen via [email protected].

December 2015 | Vierschaarkroniek 11

Page 12: Vierschaarkroniek december 2015

Verkeer en veiligheid

Prettig oudejaar! Onze chauffeurs brengen je veilig thuis.Reken terug op De Lijn om je veilig van en naar je oudejaarsnachtparty te brengen.Dankzij de Provincie rijd je bovendien ook gratis* met de feestbussen!

Waasmunster wordt bediend door feest-bus F6 Sint-Niklaas - Waasmunster – Lo-keren.

Aan de stationsbuurt in Sint-Niklaas kun je o.a. gaan feesten in de Casino (Big Bang par-ty) - haltes Station en Hofstraat.

In Lokeren vindt in het sport- en fuifcom-plex in de Sportlaan Exit 2015 plaats (halte Sportlaan).

Check begin december op www.delijn.be naar welke party’s en op welke tijdstippen je nog zoal mee kunt met de feestbussen in Oost-Vlaanderen. Vanaf dan liggen ook gratis folders in het gemeentehuis.

*

• Alle feestbussen (met een F­nummer) zijn gratis.• Op alle andere lijnen van Oost­Vlaanderen gelden de normale tarieven. Koop

een speciaal oudejaarsnachtbiljet aan 3 euro, het gaat in op 31 december om 18 uur en is op 1 januari de ganse dag geldig tot en met middernacht. Tip: koop dit vooraf in de grote verkoopautomaten en Lijnwinkels (vanaf 19 december). Ook alle andere vervoerbewijzen (lijnkaarten, abonnementen, SMS­ticket) zijn geldig.

Belangrijk bericht aan de inwoners van Hamme en WaasmunsterOp 1 januari 2016 wordt het loket WA­PENS in het Federaal Huis van de Gouver­neur afgeschaft. Er wordt dan nog enkel gewerkt op afspraak. Een afspraak kan telefonisch gemaakt worden via het al­gemeen nummer 09 267 88 55, of via het telefoonnummer, of e­mailadres van uw dossierbehandelaar (wapendienst O­VL).

OPROEPWie nog een vuurwapen in zijn bezit heeft zonder een geldige wapenvergunning, kan

steeds het wapen inleveren bij de politie, en er vrijwillig afstand van doen.

MEER INFO:

Lokale politie Hamme/Waasmunster, 052 25 71 01. Wapenvergunningen – werking provinciale wapendienst Oost­Vlaanderen, Kalandeberg 1 te 9000 Gent.

Vierschaarkroniek | December 2015 12

Page 13: Vierschaarkroniek december 2015

Vrije tijd

Op maandag 12 oktober 2015 werd het startschot gegeven voor een nieuwe edi-tie van Kunstbende. Deze legendarische wedstrijd voor jongeren trekt naar jaarlijk-se gewoonte door het Waasland. Dit jaar opent CC Ter Vesten in Beveren opnieuw zijn deuren voor al het jonge en creatieve Wase geweld. Ben je tussen 13 en 19 jaar oud? Schrijf je dan in via de website www.kunst-bende.be.

Je kan kiezen tussen maar liefst tien catego-rieën: film, mode, circus, muziek, foto, dans, beeldend, performance, TXT en DJ. Alles mag en alles kan bij Kunstbende. Enthou-siasme en originaliteit zijn belangrijker dan gelikte professionaliteit en technische kun-de. Maar … de plaatsen zijn beperkt. Zorg dus dat je er bij bent!

Sluit je aan bij onze bende en waag je kans tijdens de Wase voorronde op zaterdag 12 maart 2016 in CC Ter Vesten (Beve-ren). Verras de jury met jouw talent, en wie weet verover je wel een plaats in de finale op 14 en 15 mei 2016 in de Singel in Ant-werpen! Twijfel je nog? Niet nodig! Je staat er niet alleen voor.

Er wacht je een leerrijk en fijn voortra-ject met workshops, coachings en een startup, die de Wase cultuur- en gemeen-schapscentra samen organiseren om jou een duwtje in de rug te geven op de snel-weg richting artistiek succes. Zo kan je op 3 februari 2016 terecht in CC Ter Vesten voor een infodag met coachings!

Bovendien schenkt Kunstbende aan alle Wase eerste, tweede en derde prijswin-

naars een juryrapport met feedback en een wildcard, een uitgestippeld artistiek traject onder professionele begeleiding. Zo krijg je ook na de Kunstbende de kans om je verder te ontplooien. Trek je liever in de schaduw aan de touwtjes? Word dan Kunstben-de-ambassadeur. Als amba trek je mee aan de Kunstbendekar in je school, jeugd-huis, buurt of gemeente. Meld je aan bij on-derstaande contactpersoon, en verdien ons eeuwige respect.

Like de facebookpagina ‘Kunstbende Waas-land’ en blijf op de hoogte!

Misschien zag je ons in november al op expeditietoer doorheen de gemeente? Dan heb je het alvast gezien: de kunstbende is weer van start gegaan!

Schrijf je nu in voor de Kunstbende 2016: Expeditie in kunst voor iedereen van 13 tot 19j.!

MEER INFO EN VRAGEN:

Narcisse Merlier, Cultuurdienst Waasmunster 052/40.99.70

Oona Goyvaerts, Regiocoördinator Kunstbende Waasland, [email protected], 03/750.10.00

www.kunstbende.be

Grabbelpas kerstvakantie 2015Tijdens de kerstvakantie heeft de jeugd­dienst tal van leuke, sportieve en creatieve activiteiten voor jou in petto. Heb je zin om te knutselen, te koken, te schaatsen of winterhapjes voor vogels te maken? Het kan! Het grabbelpasprogramma wordt via de scholen van Waasmunster verspreid, of kan je op eenvoudig verzoek bekomen bij de jeugddienst in het gemeentehuis, of op www.waasmunster.be.

INSCHRIJVEN:

Vooraf inschrijven voor deze activiteiten is verplicht en kan vanaf donderdag 3 december 2015 bij de jeugddienst in het gemeentehuis, via e­mail naar [email protected] of telefonisch op het nummer 052 46 95 23.

December 2015 | Vierschaarkroniek 13

Page 14: Vierschaarkroniek december 2015

in Waasmunster sport

uitstappen

evenement

expo

cursus

SPORT OVERDAG

VAN 15/09/15 TOT 30/06/16 DI, DO VAN 14:00 TOT 15:00

Zin om te sporten overdag, tijdens de werk-week? Dat kan! Op dinsdag en donderdag kan je komen sporten van 14 tot 15 uur. Een gedi-plomeerde lesgeefster laat je een uur bewegen op fijne muziek. Van BBB, step-aerobic tot lati-no aerobic. Ben je 18+? Van harte welkom!

Prijs: 20 EURLocatie: GC Hoogendonck. Nijverheids­laan 48. Org.: Sportdienst WaasmunsterInfo: 052 40 99 69, http://www.waasmunster.be

VERNIEUWING IN HET MUSEUM

VAN 02/11/15 TOT 31/03/16

Foto’s en kledij van de Koninklijke Harmonie St.-Cecilia zijn te bezichtigen in het variabel gedeelte van het heemkundig museum. Op de derde verdieping is er ook een funerair hoekje ingericht. Steeds welkom op de 2de zondag van de maand van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur en voor geleide groepsbezoeken na tel. afspraak op 0472 75 06 50 of via mail: [email protected]

Locatie: Kasteel Blauwendael. Kerkstraat 21. Info: [email protected]

LEESCLUB: HET RAADSEL SPINOZA VAN IRVIN D. YALOM

WOE 02/12/15 VAN 20:00 TOT 22:30

We bespreken de roman ‘Het raadsel Spinoza’

van Irvin D. Yalom onder deskundige begelei-ding van mevr. Lieve Van Cleemput.

Prijs: 3 EURLocatie: GC Hoogendonck. Nijverheids­laan 48. Org.: Gezinsbond Waasmunster ism Markant en DavidsfondsInfo: [email protected]

DE SPELERIJ: OOM WANJA

ZA 05/12/15 VAN 20:00 TOT 22:00

De Spelerij brengt met Oom Wanja een pas-sioneel verhaal van Tsjechov over mensen die stuk voor stuk liefhebben en verlangen, maar in een uitzichtloze situatie terechtkomen. Oom Wanja en zijn nichtje Sonja werken al ja-renlang keihard om het hoofd boven water te houden. Hun dagelijkse regelmaat wordt ver-stoord door de komst van 2 nieuwe bewoners, een oude professor en zijn veel jongere bloed-mooie vrouw Jelena.

Prijs: 16 EUR ­ 15 EUR (65+) ­ 13 EUR (­26/abo/waccobon)Locatie: GC Hoogendonck. Nijverheids­laan 48. Org.: GC HoogendonckInfo: 052 46 34 24, [email protected], http://www.waasmunster.be

REPAIR CAFÉ

ZA 12/12/15 VAN 09:00 TOT 12:00

Repair Cafés zijn gratis bijeenkomsten, waarop buurtgenoten elkaar op vrijwillige basis helpen bij het herstellen van allerhande voorwerpen. Dit gaat van kleding tot elektrische apparaten, juweeltjes, meubels en zelfs fietsen en com-puters. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee en gaan samen met de (vrijwillige) deskundigen, zoals elektriciens, naaisters, … aan de slag..

Locatie: Gemeentelijke Werkplaats. Neerstraat 100. Info: [email protected]

ALL BELLS IN PARADISE

ZA 12/12/15 VAN 19:00 TOT 21:30 ZO 13/12/15 VAN 15:00 TOT 17:30

Een sfeervol kerstconcert in de Roosenbergab-dij gebracht door het Roosenbergkoor, met klassieke en moderne kerstliederen. Na het concert wordt jou een drankje aangeboden.

Uitvoerder: Roosenbergkoor. Prijs: 7 EURLocatie: Abdij Roosenberg. Oudeheer­weg­Heide 3. Org.: RoosenbergkoorInfo: [email protected]

KERSTMARKT

ZO 13/12/15 VAN 15:00 TOT 20:00

Het Sociaal Huis Waasmunster en de feestco-mités nodigen jou van harte uit op de 15de kerstmarkt in en rond WZC ’t Heuverveld.

Locatie: WZC ‘t Heuverveld. Molenstraat 41.

Activiteiten voor de UiT in Waasmunster­kalender van januari 2016 moeten uiterlijk op 4 december 2015 geregistreerd worden via www.uitdatabank.be Activiteiten die later ingevoerd worden, kunnen niet meer opgenomen worden.

HOE MOET JE EEN ACTIVITEIT INVOEREN IN DE UITDATABANK?• Ga naar www.uitdatabank.be• Maak een nieuwe account aan• Na het ingeven van een e­mailadres en paswoord, ontvang je een bericht met de

bevestiging van je registratie• Log in met je e­mailadres en paswoord• Nu kan je aan de slag om je activiteit in te voeren

OPGELET!De terugkerende activiteiten enkel gepubliceerd worden in de Vierschaarkroniek van januari en september.

Vierschaarkroniek | December 2015 14

Page 15: Vierschaarkroniek december 2015

Org.: Sociaal Huis Waasmunster en feest­comités

KERSTFEEST

MA 14/12/15

Een feestmaal, zoals elk jaar, zeer verzorgd en lekker! Samen gezellig tafelen, in aangenaam gezelschap! De tombola is er naar jaarlijkse ge-woonte ook weer bij. En ... Iedereen prijs! Dit jaar hebben we een grote verrassing voor de namiddag! Uiteraard kunnen we nog niets ver-klappen, maar het zal een zeer fijne namiddag worden!.

Prijs: 15 EURLocatie: ‘t Buurthuis Waasmunster. Hollandse Molen 21. Info: Eliane De Vos, 09 348 40 83, Gaby De Schuyter, 03 775 26 70,

TERUG NAAR MORGEN. BLOEMSCHIKKEN

DI 15/12/15 OM 19:30

Bloemschikken rond Kerst.

Locatie: POC. Rivierstraat 12. Info: www.markantvzw/ waasmunster

EERSTE HULP CURSUS

MA 15/02/16 VAN 20:00 TOT 22:00 WO 17/02/16 VAN 20:00 TOT 22:00 MA 22/02/16 VAN 20:00 TOT 22:00 WO 24/02/16 VAN 20:00 TOT 22:00 MA 29/02/16 VAN 20:00 TOT 22:00 WO 02/03/16 VAN 20:00 TOT 22:00

Heb je altijd al iemand in de buurt willen hel-pen? Dat kan. En wie snel kan optreden na een ongeval, voorkomt vaak erger. Eerste hulp verlenen is makkelijker dan je denkt want met

kleine, eenvoudige handelingen kan je al veel doen. Wil je dit leren, dan is er onze cursus eer-ste hulp. In 6 lessen worden al deze handelin-gen uitgelegd. En mede door onze simulanten linken we de theorie aan de praktijk.

Prijs: gratisLocatie: Rode Kruis Lokaal. Veldstraat 2.Org.: Rode Kruis WaasmunsterInfo: [email protected] ­ www.rodekruis­waasmunster.be

TERUGBLIK: DAG VAN DE JEUGDBEWEGING ZINGT!

Vrijdag 23 oktober 2015 droegen 240.000 kinderen en jongeren in Vlaanderen hun jeugdbewegingshemden, t­shirts of sjaaltjes op school.

Elk kind in jeugdbewegingskledij ontving op school een kazoo van jeugdraad en gemeentebestuur Waasmunster.

Een mooie herinnering aan het jaarthema en aan een heel jaar dolle pret bij Scouts, KSA, Chiro, KLJ,…..

15December 2015 | Vierschaarkroniek

Page 16: Vierschaarkroniek december 2015

Varia

Ter infoGEMEENTELIJKE DIENSTENOpeningsuren gemeentelijke diensten en politie:Elke weekdag van 9 tot 12 uur en op donder-dag van 9 tot 12 en van 14 tot 18 uur.

Op 24/12/2015 en op 31/12/2015 zullen alle loketten van de gemeentelijke diensten gesloten zijn vanaf 12 uur.

Extra maandelijkse opening loket burgerzaken en politie:Elke eerste zaterdag van de maand van 9.30 tot 12.15 uur. Deze uitzonderlijke opening geldt niet in augustus en op feestdagen.

GEMEENTEHUISVierschaar 1 – 9250 WaasmunsterTelefoon: 052 46 00 11Mail: [email protected]

POLITIEHet contactpunt van de lokale politie Hamme-Waasmunster bevindt zich in het gemeentehuis van Waasmunster.

Politiepost Waasmunster: 0474 88 51 06Politiepost Hamme: tel. 052 25 71 01

Dringende politiehulp: 101 (112 voor GSM- gebruikers) De Politiezone Hamme-Waasmunster is te volgen op Twitter via @PZHammeWaasmun

BRANDWEERVoor een melding: 100 (112 voor GSM-gebruikers)Brandweerkazerne: Nijverheidslaan 50Telefoon: 052 46 17 26Kapitein Post Waasmunster: ir. Freddy Aerts. Mail: [email protected]

Voor het melden van een wespennest, kan je bellen naar 052 46 17 26 en een boodschap inspreken op het antwoordapparaat. Je kan ook de melding doorgeven via het faxnum-mer 052 40 84 39

CONTAINERPARK MIWA• Gesloten op maandag• Dinsdag tot vrijdag: van 13 tot 18 uur• Zaterdag: van 10 tot 16.30 uur

Informatieteksten voor de Vierschaarkroniek editie januari 2016 dienen vóór 4 december 2015 te worden overgemaakt aan de redactie, Vierschaar 1, 9250 Waasmunster.

Gelieve u STIPT aan deze datum te houden. Laattijdige teksten worden NIET opgenomen.

OPGELET: tekstmateriaal en beeldmateriaal dienen apart – tekst in Word opgemaakt, foto’s in jpg of gelijkaardige formaten – te worden aangeleverd via e­mail: [email protected]

Nuttig om weten dat:bezoekers aan het containerpark ten laat-ste één kwartier voor sluitingstijd worden toegelaten.

GEMEENSCHAPSCENTRUM HOOGENDONCK

Nijverheidslaan 48

CultuurdienstTelefoon: 052 46 34 24

SportdienstTelefoon: 052 40 99 69

BibliotheekOpeningsuren: zie websiteTelefoon: 052 46 11 91

SOCIAAL HUIS

Sociale dienstverleningVrij spreekuur maatschappelijk werkers: Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 12 uur.Buiten deze uren enkel op afspraak.

Molenstraat 41 – 9250 WaasmunsterTelefoon: 052 25 13 00 Fax: 052 25 13 11Mail: [email protected]

Andere diensten Consultatie Kind en GezinTelefoon: 078 150 100

FamiliehulpZitdag maandag van 9 tot 10.30 uur

Gratis juridisch advies Na afspraak. Telefoon: 052 25 13 06

Oplaadterminal budgetkaart voor bud-getmeter Eandis voor gas en elektriciteitTijdens de vrije spreekuren van het OCMW

Dendermondse VolkswoningenZitdag: elke tweede woensdag van de maand, behalve in juli en augustus, van 13.30 tot 14.30 uur.

MELDEN VAN DEFECTE STRAATLAMPEN

Via web: www.straatlampen.be of via tel.: 0800 635 35

Vera

ntw

oord

elijk

e ui

tgev

er: M

iche

l Du

Tré,

Sous

beek

stra

at 9

3, 9

250

Waa

smun

ster

. Re

dact

ie: G

emee

nteh

uis,

Vie

rsch

aar 1

, 925

0 W

aasm

unst

er –

info

rmat

ie@

waa

smun

ster

.be,

ww

w.w

aasm

unst

er.b

e O

pmaa

k: B

anan

anas

.net

HUISARTSEN MET DIENST

Weekend en feestdagen:De wachtpost is bereikbaar in het weekend van vrijdagavond 19 uur tot maandagochtend 8 uur en tijdens feestdagen vanaf 19 uur de dag voordien. De centrale wachtpost is gelegen aan de Prinses Joséphine Charlottelaan 21/D te 9100 Sint-Niklaas.Telefoon: 03/361.03.61.Voor alle info: www.wpwaasland.be

Weekwacht voor Waasmunster- Elversele-Sinaai-BelseleTijdens de avonden en nachten van de weekdagen dien je steeds jouw eigen huisarts eerst te contacteren. Indien deze niet bereikbaar is, kunt u een beroep doen op de bestaande wachtdienst van de huisartsenvereniging Waasland West (www.waaslandwest.be) van 19 uur ’s avonds tot 8 uur ’s morgens van maandag tot en met donderdag. Er is tijdens de weekdagen van 8 uur ‘s morgens tot 19 uur ‘s avonds dus geen wachtdienst. Deze weekwachtdienst is bereikbaar op het nummer 052 46 36 00.

APOTHEKERS MET DIENST

Van 9 uur tot 22 uurVia www.apotheek.be of www.kavw.be/wacht of 0903 99 000 kan je alle gegevens bekomen van de dichtstbijzijnde apotheek van wacht.

Voor 9 uur en na 22 uurBel naar politie Sint-Niklaas op het nummer 03 760 65 00 of politie Lokeren op nummer 09 340 94 99 voor het adres van de apotheker van wacht.

WOENSDAGNAMIDDAGDIENST2 december 2015: Termote G., Vierschaar 4, Waasmunster9 december 2015: Thuysbaert J., Vierschaar 13, Waasmunster16 december 2015: Houten Kruis (Termote Geraldine), Stationsstraat 100, Waasmunster23 december 2015: Termote G., Vierschaar 4, Waasmunster30 december 20015: Thuysbaert J., Vierschaar 13, Waasmunster

Steeds geopend op woensdagnamiddag: Hofman A., Schrijbergstraat 208, Waasmunster.

TANDARTSEN MET DIENST

Wachtdienst WaaslandCentraal oproepnummer: 0903 39 969

De wachtdienst loopt van 9 tot 18 uur op zaterdag, zondag en feestdagen.

DIERENARTSEN MET DIENST

Raadpleeg eerst uw eigen dierenarts. Bij afwezigheid dierenarts contacteer: Wachtdienst Waasland (24u/24u)Centraal oproepnummer: 03 771 44 22

HET RODE KRUIS

Het Rode Kruis, afdeling Waasmunster, is voor ziekenvervoer te bereiken via telefoon-nummer 105.

Uitleendienst Rode Kruis: Francine Vernimmen-Baeke, Hoogstraat 47, tel. 052 46 15 13

Vierschaarkroniek | December 2015 16