Band (december 2015)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jan Konings, Sint-Antoniusplein 15, 2910 Essen Jaargang 17, nummer 4 (december 2015 - januari 2016 - februari 2016) Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties www.beweging.net/antwerpen - [email protected] band Ik heb een wens voor iedereen Een gelukkig nieuw jaar met lieve mensen om je heen Mensen die van je houden om wie je bent, Mensen in wie je een stukje van jezelf herkent. Laat merken dat je om hen geeft, Dat je samen met hen iets moois beleeft Dan is je leven pas een feest. Veel geluk, liefde en een goede gezondheid voor 2016! Kerst- en nieuwjaarswensen

description

Driemaandelijkse publicatie van bewegingspunt Essen

Transcript of Band (december 2015)

Page 1: Band (december 2015)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jan Konings, Sint-Antoniusplein 15, 2910 EssenJaargang 17, nummer 4 (december 2015 - januari 2016 - februari 2016)Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisatieswww.beweging.net/antwerpen - [email protected]

band

Ik heb een wens voor iedereenEen gelukkig nieuw jaar met lieve mensen om je heen

Mensen die van je houden om wie je bent,Mensen in wie je een stukje van jezelf herkent.

Laat merken dat je om hen geeft,Dat je samen met hen iets moois beleeft

Dan is je leven pas een feest.Veel geluk, liefde en een goede gezondheid voor 2016!

Kerst- en nieuwjaarswensen

Page 2: Band (december 2015)

2 BAND | DECEMBER 2015

Zestiende Pompoenfeestenonder stralende zon!

In het eerste weekend van oktober was het weer pompoenentijd op Wildert. De KWB organiseerde haar zestiende Pompoenfeesten met een spetterende barbecue, een prachtige pompoenstoet, een spannen-de pompoenweging en een heleboel leuke activiteiten.

Het podium

Gezellige BBQOok dit jaar startte de festiviteiten al op vrijdagavond met een grote BBQ in de verwarmde feesttent gevolgd door op-tredens van schlagerzanger Rudy Jones. Die bracht voor de gelegenheid een paar collega artiesten mee.

Zoals de voorbije 15 jaar trok op zondag-voormiddag de pompoenstoet door de straten van Wildert. Deze was ook dit jaar weer de moeite waard om te zien. Aan creativiteit was er bij de wagenbouwers duidelijk geen gebrek. Een onafhanke-lijke jury had de ondankbare taak om de praalwagens te beoordelen op 3 punten: gezelligheid, hoeveelheid werk en de mate waarin het pompoenthema werd uitgebeeld.

De resultaten lagen zeer dicht bij elkaar, maar uiteindelijk kreeg de wagen van het

Page 3: Band (december 2015)

3BAND | DECEMBER 2015

Molenzicht dit jaar de hoofdprijs toegewezen. Boskant behaalde de tweede plaats gevolgd door de Middelmaten. Ook de kinderwagens trokken de aan-dacht en in deze categorie haalde Yerco, Jorgan en Iliana Demulder de overwin-ning voor de zusjes Lien en Ellen De Cleyn. De Moviemakers behaalden de derde plaats.

Meer dan 366 kiloIn de namiddag was het dan tijd voor de spannende pompoenweging. Met een pompoen van 366,4 kg kaapte Ronny Brugmans de eerste prijs weg en hij mag zich vanaf nu de beste pompoenkweker van Wildert noemen. Jos Maas werd knap tweede met een kanjer van 301,3 kg en Ruud Veraart kaapte de derde plaats weg met een pompoen van 246,4 kg. Ondertussen heerste er een ge-zellige drukte op de feestweide. Het talrijk opgekomen publiek kon genieten van optredens van Japanse drummers, doedelzakspelers, straatartiesten, een jongleur en dansgroepen. Voor de kleintjes was er een springkasteel en grime en de mogelijkheid om een ritje te maken op echte kamelen. Paramotors de-monstreerde pompoendroppen en de liefhebbers konden een duovlucht maken met zo’n paramotor.

Pompoenprins en -prinsesDe speciale gasten van de dag waren pompoenprins Jasper De Crom en zijn pompoenprinses Yitske Van Loon. Zij werden uitgebreid in de bloemetjes gezet door onze burgemeester en mochten nadien de prijzenpot verdelen onder de winnaars van de dag.

Namens KWB: bedankt aan iedereen die ons gesteund heeft en we verwachten jullie volgend jaar allemaal terug op onze zeventiende pompoenfeesten.

De volledige uitslag en foto’s zijn beschikbaar op www.pompoenfeesten.be

Chris Jacobs

Kamelen in de stoet

Kinderwagentje

Praalwagen de Boskamp

Page 4: Band (december 2015)

4 BAND | DECEMBER 2015

ZiekenzorgEssen Hoekviert

25 jaarzamen en bejaarden, ouder dan 85 jaar. We bezorgen hen ook een paasmandje en kerstgeschenk. We proberen met de in-komsten ook onze jaarlijkse bedevaart en verrassingsreis voor iedereen betaalbaar te houden. Dit jaar deden we een rond-vaart op De Biesbosch met een etentje voor ons 25-jarig bestaan.

Ook onze zieken en bejaarden die om-wille van ouderdom of ziekte niet aan de activiteiten kunnen deelnemen worden door ons niet vergeten en bezoeken we maandelijks. We willen hen nabij zijn met een luisterend oor en hen zo wat moed en sterkte geven.

elk jaar een gezamenlijke ziekenzalving plaats tijdens een eucharistievering. Nadien blijven we nog gezellig samen.

In 1995 gingen we voor de eerste maal op bedevaart naar Meerseldreef. Vanaf 2005 reden ook de fietsers van KSH (Senioren Hoek) daar naar toe om aan te sluiten bij onze bedevaartsmis. Dit maakte dat we in 2006 en 2007 met meer dan 90 personen van Hoek samen op bedevaart waren. Die verbondenheid deed echt deugd.

In 1994 was onze eerste pannenkoeken-slag een feit. Sindsdien gaat dit nog steeds elk jaar door op de eerste zondag van de-cember in het Gildenhuis. De inkomsten gaan naar verjaardagen van zieken, een-

Ziekenzorg Essen-Hoek ging op 1 au-gustus 1990 van start. Pastoor Mey-ten sprak enkele mensen van onze parochie aan om regelmatig, onge-veer maandelijks, zieken en oude-ren een bezoekje te brengen en het ziekenblaadje ‘De wijnstok’ mee te nemen.

Drie jaar later werd er een parochiale viering ingericht door Ziekenzorg. Het daaropvolgende jaar (in 1994) werd de interesse opgevraagd naar een gezamen-lijke ziekenzalving. Daar werd gretig op ingegaan. Er werd dat jaar aan 24 mensen in de kerk de ziekenzalving toegediend en 8 mensen aan huis. Het getuigt van ge-loof en vertrouwen! Nog steeds vindt er

ZiekendagZiekenzorgHorendonk

Wij zijn er zeker van dat onze leden er van genoten. Sommige leden werden nog thuis gebracht. De kernleden ruimden al-les op zodat alles netjes was. Zo konden wij, een beetje moe maar voldaan, huis-waarts.

Ziekenzorg Horendonk is erg blij dit voor onze zieken te kunnen en mogen doen!

nen dit sacrament toegediend door onze pastoor.

Na het kerkelijk gebeuren genoten de leden in de parochiezaal van een vijfgan-genmenu, bereid door onze eigen kern-leden. Bijna zestig personen vierden dit mee.

Zondag 13 september was onze jaarlijkse parochiale ziekendag. We kozen voor een eigen thema: Hand in Hand door het leven gaan.

Eerst stond het kerkelijk gebeuren op de agenda. Of we nu gezond of ziek zijn, we horen bij elkaar. In de kerk werden 48 per-sonen gezalfd. Thuis kregen nog 15 perso-

Page 5: Band (december 2015)

5BAND | DECEMBER 2015

Maandag 15 februari Kussen breien19.30 uur, Femma Wildert

Zondag 21 februari PannenkoekenslagParochiezaal, Ziekenzorg Heikant, van 14 tot 18 uur

26 -27 en 28 februari4 – 5 maart Toneel 20 uur, Femma Horendonk

Donderdag 10 maart Kookles veggieburgers, balletjes en broodbeleg19.30 uur, Femma Wildert

Dinsdag 15 maart Ontmoetingsmiddag met bingo Parochiecentrum Ziekenzorg Zonnegroet Wildert

Vrijdag 18 maart Lentefeest19.30 uur, Femma Wildert

Maandag 21 maart Bloemschikken 19.30 uur, Femma Wildert

Donderdag 24 maart Vaderdag -en paasfeest Parochiecentrum, OKRA Wildert

Vrijdag 25 maart Kruisweg en verering Parochiecentrum, Ziekenzorg Zonnegroet Wildert

Zaterdag 26 maartPaaseierenrapen KWB-Wildert

Donderdag 31 maartKinderknutselen 13.30 uur, Femma Wildert

OKRA WildertHeel het jaar in Chalet WildertDinsdagnamiddag: hobbyDinsdag- en donderdagnamiddag: biljartenDonderdagnamiddag: sjoelen

Donderdag 7 - 14 - 21 - 28 januariKaartprijskamp Chalet OKRA Wildert om 13 uur

Zaterdag 9 januariBurgemeesterbalHeuvelhal, Essen om 20 uur

Zondag 10 januari Gemeente Essen Nieuwjaarsreceptie Heuvelplein, Essen, van 15 tot 19 uur

Maandag 25 januari Kussen breien19.30 uur, Femma Wildert

Zaterdag 30 januari 15de Jenevertocht KWB Wildert

Dinsdag 2 februari Bezoek Stadshuis AntwerpenFemma Wildert

Woensdag 3 februariDag van 55+ Femma Horendonk

Donderdag 4 - 11 - 18 - 25 februari Kaartprijskamp Chalet OKRA Wildert om 13 uur

a g e n d a

Biljarten met OKRA

Page 6: Band (december 2015)

6 BAND | DECEMBER 2015

Beleid Belicht

Een mooie toekomst waar iedereen van kan dromen is voor mensen in armoede veraf. Vooral op het vlak van wonen, vervoer en gezondheid stelt Welzijnszorg vast dat duurzame maatregelen ontbreken. Daardoor hebben mensen in armoede het extra moeilijk. Daarom voert Welzijnszorg campagne in 2015. We hopen dat jij ook meedoet. Samen voor een toekomst zonder armoede!

Maak zelf het verschilWelzijnszorg strijdt, samen met partners zoals beweging.net en Welzijnsschakels, in deze campagne voor een toekomst in een thuis, met basisbereikbaarheid en in goede gezondheid. Wil je mee het verschil maken? Zet dan een actie op en/of onder-teken onze politieke eisen.

Kan je een beetje tijd en energie delen met anderen? Wil je je capaciteiten inzetten in een lokale welzijnsschakel? Dit is een groep waar mensen met minder en meer kansen elkaar ontmoeten. Als lotgenoot met ervaring rond armoede en uitslui-ting. Of als medestander in de strijd voor een beter leven. Wat voor jou een kleine inspanning vergt, betekent voor anderen een wereld van verschil. Een engagement – op je eigen maat en ritme – dat je leven verrijkt. Zo gebeurt het dagelijks in 150 vrijwilligersgroepen van Welzijnsscha-kels in Vlaanderen. Waar mensen elkaars vreugde en zorgen delen, begint bescher-ming tegen armoede.

Toekomst in goede gezondheidArmoede geeft niet alleen geldzorgen. Ook je gezondheid lijdt eronder. Zo’n huis waar het koud en vochtig is, daar word je ziek van. Maar er komt ook heel wat stress kijken bij een leven in armoede. Niet we-ten hoe je de maand doorkomt, je zorgen maken om de toekomst van je kinderen of wat je die avond zal eten, ook daar word je ziek van. Zowel je lichaam als je hoofd lijden onder een leven in armoede.

Voor iedereen is gezond leven belangrijk: genoeg bewegen, gezond en afwisselend eten, op tijd naar de dokter of de tandarts ... zorgen voor een gezonde geest in een gezond lichaam.

Maar ook hier weer vallen mensen in armoede uit de boot. Arm maakt ziek. Voortdurende stress weegt op je mentale en fysieke gezondheid. In die omstandig-heden is het niet gemakkelijk om jezelf een gezonde levensstijl aan te meten.

Toekomst in een thuisMensen in armoede wonen vaak in slech-te, energieverslindende huizen. Daardoor betalen ze een te hoge energiefactuur. Er is nood aan meer structurele oplossingen om de (energie)kwaliteit van heel wat woningen te verbeteren.

Energiebesparende maatregelen of reno-vaties worden niet uitgevoerd in wonin-gen waar ze het meest nodig zijn omdat ze niet binnen handbereik liggen van hun inwoners. En ook de eigenaars willen of kunnen niet investeren. Naast energie blijkt ook vocht een toenemend probleem. Een vochtig of koud huis is slecht voor de gezondheid en de kwaliteit van leven.

Toekomst met basisbereikbaarheidMensen in armoede verplaatsen zich door omstandigheden al behoorlijk duurzaam: met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets. Vaak gaat het hier om een vorm van vervoersarmoede. Financiële knel-punten, een gebrek aan informatie of niet toegankelijke informatie, fysieke be-perkingen of een gebrekkig aanbod zijn vaak gehoorde oorzaken. Nochtans is een goede mobiliteit de sleutel tot deelname aan de samenleving.

Onderschrijf de politieke eisen opwww.welzijnszorg.be

[email protected] – tel. 03 217 24 90

Page 7: Band (december 2015)

7BAND | DECEMBER 2015

Beleid Belicht

Nieuwe fietspadenDe meest in het oog springende investe-ringen zijn de nieuwe fietspaden: langs de Moerkantsebaan (3 km) en de Nieuw-moersesteenweg (ruim 2 km) zijn twee mooie fietspaden gelegd waar dagelijks ongelooflijk veel mensen van gebruik maken. De fiets-o-Strade (3 km) wordt aangelegd door de provincie, in samen-werking met de gemeente. We verwach-ten dat het laatste deel in 2016 wordt aangelegd.

In afwachting van een groter riolerings-project werden alvast veiligere kanten aangelegd langs de Steenovenstraat. Voor de volgende jaren voorzien we nog de aanleg van een fietspad tussen de Moer-kantsebaan en de Brabantse Dreef en de aanleg (i.s.m. Roosendaal) van een fiets-pad langs de Hollandse Dreef (achter het landgoed De Belder).

Hét grote project voor de volgende jaren is de heraanleg van Over d’Aa, waarbij ook de fietser zijn voordeel uit zal halen. Een ander groot project is de doortrek-king van het fietspad Huybergsebaan. Bovendien werden nieuwe insteekwegen aangelegd: tussen de Rooiendamlaan en de Hey-endlaan/Baertshoek, tussen de Nieuwmoersesteenweg en de Peepol-derlaan en tussen de Stationsstraat en Hemelrijklaan. In het centrum werken we stelselmatig aan de nieuwe parallelver-binding met de Nieuwstraat. Samen met de projectontwikkelaars zullen er binnen enkele jaren mooie verbindingen komen tussen de Nollekensstraat en de kerk, en mogelijk zelfs naar de Dreef en tot aan het Heuvelplein.

Geen doorgaand verkeerVanaf 1 januari zal op het Heuvelplein geen doorgaand autoverkeer meer moge-lijk zijn. Een stuk veiliger voor de fietsers! En ook willen we het doorgaand autover-keer weg van de ruilverkavelingswegen. In 2016 zal er een verkeerslicht komen aan de Stationsstraat-Molenstraat-Kloos-terstraat.

We denken ook aan de kleinere dingen: in samenwerking met de Kindergemeen-teraad worden de scholieren aangemoe-digd om fluo te dragen. En als het ijzelt of sneeuwt worden de belangrijke fietspa-den direct prioritair aangepakt. Daar blijft het niet bij. Ook de volgende jaren werken we hard verder aan goede fietspaden!

Gaston Van Tichelt,burgemeester

Uiteraard denken we dan aan veiligheid. Is er een garantie dat er nooit meer een (zwaar) ongeluk gebeurt? Nee. Maar het risico op een ongeval moet zo klein mo-gelijk zijn. Daaraan werken we allemaal samen. Samen met de scholen en vele vrijwilligers zijn een aantal jaren geleden in het ‘Octopusplan’ maar liefst 78 actie-punten uitgewerkt.

Maar een fietsgemeente is meer dan dat! We lokken toeristen met goede fietspa-den naar Essen. En ook onze eigen Es-senaren moeten zoveel mogelijk in onze eigen gemeente kunnen fietsen om zich te ontspannen. Binnenkort verschijnen er alvast tien oplaadpalen aan ons VVV-kantoor (Kiekenhoeve/Karrenmuseum). Bovendien: fietsen is gezond en leidt tot minder autoverkeer, wat het milieu ten goede komt.

Vanaf de start van de huidi-ge bestuursperiode was het fietsbeleid hét speerpunt van ons beleid. Einde 2015 kunnen we alvast een mooi rapport voorleggen!

Goede punten voorhet fietsbeleid in Essen

Page 8: Band (december 2015)

8 BAND | DECEMBER 2015

werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.DVV-agent in Essen:Stationsstraat 522910 Essen

We delen deze editie graag het bloemetje uit aan de lokale vrijwilligers van de Hoekse Trappers. Met dit bloemetje willen we hen hartelijk bedanken voor hun inzet.

Een bloemeke voor ...De vrijwilligers van de

Hoekse Trappers

Naast hun jarenlange inzet voor de vereniging van wielertoeris-ten hebben zij ook een jaarlijkse dag voor blinden en slechtzien-den. Die dag worden twee ritten van 30 km gereden op twaalf tandems. Vooraan zit een Hoekse Trapper, achteraan een slecht-ziende. Ook een vijftal gewone koersfietsen rijden mee. Deze houden het verkeer tegen, om bijvoorbeeld veilig over te steken.

Naast een broodmaaltijd wordt ook twee maal een stop voorzien met een drankje door de dames van de Hoekse Trappers. In de avond wordt er gedineerd in De Berk. De route gaat vooral over nederlands grondgebied.

Bedankt aan de ruim 15 vrijwilligers die deze dag verzorgen voor deze sportieve slechtzienden!