Belleman december 2015

28
Driemaandelijks stedelijk informatieblad Stad Hamont-Achel jaargang 39 nr. 160 december 2015 De Belleman www.hamont-achel.be Volledig vernieuwd Huis van het Kind Bouwwerken starten in 2016 Zwerfvuil Samen ten strijde Wiens bibliotheek? Mijn bibliotheek Welzijn Hamont-Achel beweegt Het stadsbestuur nodigt u uit voor een nieuwjaarsborrel op 10 januari. zie pag. 5

description

 

Transcript of Belleman december 2015

Page 1: Belleman december 2015

Driemaandelijks stedelijk informatieblad Stad Hamont-Achel

jaargang 39 nr. 160 december 2015

De Belleman

www.hamont-achel.be Volledig vernieuwd

Huis van het Kind Bouwwerken

starten in 2016

Zwerfvuil Samen ten strijde

Wiens bibliotheek? Mijn bibliotheek

WelzijnHamont-Achel

beweegt

Het stadsbestuur

nodigt u uit voor

een nieuwjaarsborrel

op 10 januari.

zie pag. 5

Page 2: Belleman december 2015

2

Bevoegdheden Burgemeester en schepenenBURGEMEESTERTHEO SCHUURMANS (CD&V)Slipstraat 49Telefoon: 011 80 26 [email protected]

SCHEPEN ILSE JASPERS (BALANS) Kapelstraat 17 Telefoon: 011 44 58 81 en 0496 18 50 18 [email protected]

SCHEPENGUY JOOSTEN (CD&V)Burg 89 Telefoon: 011 44 60 84 en 0495 20 11 [email protected]

SCHEPEN DAISY WINTERS (CD&V)Sommisstraat 1Telefoon: 0476 69 59 20 en 011 73 52 50 [email protected]

SCHEPENBEN SCHUURMANS (CD&V)Oude Weg 9Telefoon: 0474 48 12 [email protected]

OCMW VOORZITTERSERGE VANDER LINDEN (CD&V)Bevrijdingsstraat 40Telefoon: 0476 39 58 [email protected]

SCHEPENWILLY MERTENS (CD&V)Nieuwstraat 38Telefoon: 011 62 10 [email protected]

ZITDAG STADHUIS: vrijdag van 16.30 tot 17.30 uur

BEVOEGDHEDEN: algemeen beleid, communicatie en inspraak veiligheid: politie, brandweer, verkeer, burgerlijke stand, kerkhoven lokale economie, openbaar vervoer

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN:jeugd en jeugdwelzijn wonen en huisvesting onderwijsgezin

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN: cultuur, bibliotheken, kunstonderwijs milieu en duurzaamheid informatie en I.C.T.ontwikkelingssamenwerking erfgoed en monumenten, evenementen relatie parochiale centra

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN: ruimtelijke ordeningjuridische zakenlandbouwgrondverhandelingen

ZITDAG OP AFSPRAAK BEVOEGDHEDEN: sportkinderopvang en IBOtoerismehoreca

ZITDAG OP AFSPRAAK BEVOEGDHEDEN: openbare werkenstedelijk patrimoniumbeheer personeel en organisatie

ZITDAG OP AFSPRAAKBEVOEGDHEDEN: OCMWwelzijn en senioren sociale economie en PWAfi nanciën

www.hamont-achel.be

Page 3: Belleman december 2015

3Belleman / december 2015

Beste Hamont-Achelaren,

Inhoudstafel

Gemeenteraad en college

Iedereen is beroerd door de gebeurtenissen van de laatste weken: de Iedereen is beroerd door de gebeurtenissen van de laatste weken: de Iedereen is beroerd door de gebeurtenissen van de laatste weken: de Iedereen is beroerd door de gebeurtenissen van de laatste weken: de Iedereen is beroerd door de gebeurtenissen van de laatste weken: de bloedige aanslagen vlak bij ons in Parijs, de angst in Brussel maar ook de bloedige aanslagen vlak bij ons in Parijs, de angst in Brussel maar ook de bloedige aanslagen vlak bij ons in Parijs, de angst in Brussel maar ook de bloedige aanslagen vlak bij ons in Parijs, de angst in Brussel maar ook de hotelaanslag in Bamako, de hoofdstad van Mali. Terroristische aanslagen hotelaanslag in Bamako, de hoofdstad van Mali. Terroristische aanslagen hotelaanslag in Bamako, de hoofdstad van Mali. Terroristische aanslagen van jonge mensen - met inzet van hun eigen leven - om een zeker ‘ideaal’ van jonge mensen - met inzet van hun eigen leven - om een zeker ‘ideaal’ te bereiken: het stichten van een eigen Islamitische staat in naam van de te bereiken: het stichten van een eigen Islamitische staat in naam van de godsdienst en dit volgens eigen godsdienstige inzichten en regels.godsdienst en dit volgens eigen godsdienstige inzichten en regels.

Wanneer een ideologie of religie de superioriteit van de ene op de andere Wanneer een ideologie of religie de superioriteit van de ene op de andere predikt, gewoon omdat die andere niet past in deze ideologie of religie dan predikt, gewoon omdat die andere niet past in deze ideologie of religie dan leidt deze overtuiging tot extremisme en terrorisme. Een verschillende visie leidt deze overtuiging tot extremisme en terrorisme. Een verschillende visie op het geloof of ideologie verleent niemand het recht om te vervallen in op het geloof of ideologie verleent niemand het recht om te vervallen in extremisme en terrorisme.

De terreurdreiging is overal en verlamt onze Westerse samenleving, het De terreurdreiging is overal en verlamt onze Westerse samenleving, het raakt iedereen, de angst wordt deel van ons dagelijks leven. Ook in Hamont-raakt iedereen, de angst wordt deel van ons dagelijks leven. Ook in Hamont-Achel heerst er een zekere ongerustheid, zo leiden we af uit gesprekken die Achel heerst er een zekere ongerustheid, zo leiden we af uit gesprekken die we hadden en uit vragen die de stad kreeg. Kan de stad de ongerustheid we hadden en uit vragen die de stad kreeg. Kan de stad de ongerustheid weg nemen en op alle vragen een sluitend antwoord geven? Nee. Want de bestrijding van het terrorisme is specialistenwerk en geen eenvoudige zaak omdat terrorisme overal sluipend aanwezig kan zijn en moeilijk onder controle te krijgen is.

Maar tegelijk ervaren we ook de nuchterheid en het realisme van onze inwoners en dat geeft vertrouwen in de toekomst. Een toekomst die vertrekt van een samenleving waar iedereen een plaats heeft, waar iedereen de andere ziet zoals hij is en deze eigenheid respecteert. Dat is een warme samenleving waar mensen samen leven, elkaar helpen, solidair zijn en vooral elkaar respecteren.

Dat gevoel overheerst in ons stadje Hamont-Achel en dat gevoel ervaren we bij de talrijke activiteiten die er georganiseerd worden door de verenigingen, vrijwilligers, buurtorganisaties, …

Met de kerst- en nieuwjaarsdagen in het vooruitzicht wordt het elk jaar een beetje stiller; we maken tijd om familie en vrienden op te zoeken en te genieten van de speciale kerstsfeer. Dit jaar zal in deze kersttijd de wens naar wereldwijde vrede sterker klinken.

Ik wens alle inwoners een mooi eindejaar toe en spreek de hoop uit dat 2016 een vredevol jaar mag zijn waar volkeren wereldwijd in respect naar elkaar groeien.

Uw Burgemeester Theo Schuurmans

Gemeenteraad en college 2Veiligheid 8Burgerzaken 10Milieu en duurzaamheid 12Bibliotheek 16Men zegge het voort 18OCMW 20

www.hamont-achel.be

Page 4: Belleman december 2015

4 www.hamont-achel.be

Gemeenteraad en college

Vanaf 1 januari 2016 nemen Willy Mertens en Daisy Winters afscheid als schepen. Zij worden opgevolgd door Rudi Boonen en Ria Nijs.

Vanaf 1 januari 2016 nemen Willy Mertens en Daisy Winters afscheid als schepen. Zij worden opgevolgd door Rudi Boonen en Ria Nijs.De bevoegdheden van Rudi Boonen zullen de volgende zijn:

• cultuur, bibliotheken, kunstonderwijs;• personeel en organisatie;• relatie parochiale centra.

Wisseling van de wacht in het schepencollege

Sinds 24 november heeft de stad Hamont-Achel een nieuwe website. De nieuwe website is opgebouwd vanuit het standpunt van de burger: die is op zoek naar de openingsuren en contactgegevens van de stadsdiensten, naar een meldingsformulier of naar meer info over een rijbewijs.

De website is dan ook zo opgezet dat de burger snel meer informatie vindt over de gewenste dienstverlening, eventueel het correcte formulier kan downloaden en bovendien meteen kan zien bij welke dienst hij moet zijn voor meer informatie en wanneer deze dienst geopend is.

Eenvoudig en overzichtelijkDe homepage is overzichtelijk opgebouwd, zodat men niet verdrinkt in een veelheid aan informatie en logo’s. Voor aha!, het culturele programma, werd een aparte deelsite voorzien. In de toekomst zal er ook nog een deelsite voor toerisme gemaakt worden, in samenwerking met het VVV-kantoor.

Smartphone en tabletDe nieuwe site van Hamont-Achel is ook ‘responsive’: dit betekent dat de site zich automatisch aanpast aan mobiele toestellen zoals smartphones en tablets, een absolute must als u weet dat het merendeel van de bevolking het internet raadpleegt met een mobiel toestel.

Sociale mediaSinds de lancering van de nieuwe site is Hamont-Achel ook actief op de sociale media. Via de homepage kan u naar het YouTube-kanaal van de stad surfen: hier vindt u op één plaats alle reportages over de stad Hamont-Achel die in Fan van Hamont-Achel (voorheen Dag Limburg) worden uitgezonden. Bovendien heeft de stad ook een eigen facebookpagina. Door deze pagina (www.facebook.com/hamontachel) te ‘liken’, blijf je steeds op de hoogte van het laatste nieuws over onze stad.

Ria Nijs zal volgende zaken in haar bevoegdheidsportefeuille hebben:

• ruimtelijke ordening;• grondzaken;• ontwikkelingssamenwerking.

Verder verschuift de bevoegdheid landbouw naar burgemeester Theo Schuurmans landbouw naar burgemeester Theo Schuurmans landbouwen zullen openbare werken & groen en juridische zaken aan de bevoegdheden van openbare werken & groen en juridische zaken aan de bevoegdheden van openbare werken & groen en juridische zakenschepen Guy Joosten worden toegevoegd.

www.hamont-achel.be volledig vernieuwd

Page 5: Belleman december 2015

5

Gemeenteraad en college

5Belleman / december 2015

Sinds 4 december is Henri Paredis, medewer-ker bij de stedelijke groendienst, met pensioen. In september 2005 kwam Henri in dienst van het stadsbestuur, waar hij al snel verantwoordelijk werd voor het beheer van de begraafplaatsen in Hamont-Achel.

In alle stilte zorgde Henri voor het dagelijks onder-houd en beheer van de twee actieve begraafplaat-sen en dienstgebouwen, het klaarmaken van de graven, urnenkelders en columbaria en voor de

logistieke begeleiding van de begravingen. Met veel discipline, toewijding en fi erheid oefende Henri al die jaren zijn functie uit, ondanks de vaak emotionele confrontaties op het kerkhof.

Met pensioen

Op donderdag 24 september heeft het stadsbestuur veel te vroeg afscheid moeten nemen van Marleen Moors. Marleen kwam in 1997 in dienst als schoonmaakster bij het stadsbestuur van Hamont-Achel. Marleen was gekend als een erg levenslustige en optimistische vrouw, als een hartelijke en attente collega, die van aanpakken wist en steeds oog had voor de mensen om zich heen. Ze straalde vertrouwen uit en genoot van het leven, ondanks pijn en tegenslag.

In memoriam: Marleen Moors

Afgelopen najaar werd in de Grote Haart aan beide zijden van de weg een Afgelopen najaar werd in de Grote Haart aan beide zijden van de weg een betonboord gestort en een nieuwe asfalt-toplaag geplaatst.

Hierdoor is de weg iets breder geworden, met steviger boorden waardoor Hierdoor is de weg iets breder geworden, met steviger boorden waardoor twee voertuigen elkaar gemakkelijker en veiliger kunnen kruisen. twee voertuigen elkaar gemakkelijker en veiliger kunnen kruisen.

Bovendien zijn er twee uitwijkstroken met asfalt en boord voorzien, zodat Bovendien zijn er twee uitwijkstroken met asfalt en boord voorzien, zodat zwaarder vervoer makkelijker kan kruisen zonder in de onverharde berm zwaarder vervoer makkelijker kan kruisen zonder in de onverharde berm te moeten uitwijken.

Verbeteringswerken in de Grote Haart

Nieuwe stelling-planken voor de NapoleonsmolenTijdens de afgelopen maanden kreeg de Napoleonsmolen een fl inke opknapbeurt. Met de steun van de Vlaamse Overheid en het stadsbestuur werd de stelling vernieuwd en werden de nodige verfwerken uitgevoerd.

De stellingplanken van de molen waren na 20 jaar zwaar aangetast door zwammen en dus was een vervanging van de planken noodzakelijk. Voor de keuze van de houtsoort en de plaatsing ervan, werd een beroep gedaan op ervaren molenrestaurateurs, die in Nederland al heel wat molens hebben opgeknapt.

Nieuwjaarsborrel! Op zondag 10 januari 2016 organiseert het stadsbestuur een nieuwjaars-borrel voor al haar inwoners. Deze nieuwjaarsdrink vindt plaats op het plein tussen het parochiaal centrum en de kerk van Hamont-Lo (Leeuwerikstraat). Van 11.00 tot 13.00 u zijn alle inwoners van harte welkom. De gemeen-teraadsleden dienen voor iedereen graag een hapje en een drankje op.

Om iedereen maximaal de kans te bieden naar de nieuwjaarsdrink af te zakken, heeft het stadsbestuur een extra buslijn ingelegd. Alle in-woners van Achel Centrum, Achel Statie en Hamont Centrum krijgen de mogelijkheid om gratis de pendelbus te nemen. De dienstregeling van de pendelbus vindt op www.hamont-achel.be/nieuwjaarsborrel en in De Printer van 30 december.

borrel voor al haar inwoners. Deze nieuwjaarsdrink vindt plaats op het plein tussen het parochiaal centrum en de kerk van Hamont-Lo (Leeuwerikstraat).

Om iedereen maximaal de kans te bieden naar de nieuwjaarsdrink af

woners van Achel Centrum, Achel Statie en Hamont Centrum krijgen De dienstregeling

van de pendelbus vindt op www.hamont-achel.be/nieuwjaarsborrel en in

De gemeenteraad,

het college van burgemeester

en schepenen en het personeel

wensen u een vreugdevol

kerstfeest en een voorspoedig

2016!

Page 6: Belleman december 2015

Gemeenteraad en college

2016: bouwwerken aan het Huis van het Kind gaan van start

www.hamont-achel.be6

Page 7: Belleman december 2015

In het begin van het jaar zal het stadsbestuur de aannemer aanstellen, die de bouwwerken zal uitvoeren.Nadien zullen de stadsdiensten starten met de omgevingswerken, dit betekent dat het terrein bouwrijp zal worden gemaakt. Hetgeen hiervoor dient te worden verwijderd zal nadien teruggeven worden aan het stadspark. Want in het omgevingsplan van het Huis van het Kind worden nieuwe bomen voorzien en het stadspark wordt een nog grotere plaats om te spelen en elkaar te ontmoeten. Tussentijds zal de speelkwaliteit gegarandeerd blijven.

Momenteel wordt er in samenspraak met de jongeren de verhuizing van het skatepark voorbereid. Het skatepark zal verhuizen naar de site bij Jeugdhuis De Schelft, waar het groter zal worden en beter zal worden ingericht.

Naast de bouwwerkzaamheden gaan we verder inhoudelijk aan de slag. Dit gebeurt samen met de Toekomst-Ambassadeurs en de toekomstige partners van het Huis van het Kind, om zo de invulling van het Huis van het Kind steeds beter en concreter te maken. Een gezinsbeleid op maat van Hamont-Achel.

De afgebeelde schetsen geven een goede indruk van hoe het Huis van het Kind en de omgeving er in de toekomst uit zullen zien.

GEZINSVRIENDELIJK • Ontmoetingsplaats• Toegankelijk• Voor alle gezinnen

KINDVRIENDELIJK • Uitbreiding en herinrichting speelruimte• Speelkwaliteit wordt behouden tijdens werken

JONGEREN-HOTSPOT • Omgeving jeugdhuis wordt versterkt

als jongerensite• Met o.a. verhuizing skateterrein

Huis van het Kind = POORT voor het stadspark

Wilt u ook graag Toekomst-Ambassadeur van Hamont-Achel worden en uw schouders zetten onder het Huis van het Kind?

Neem dan contact op met Veronique Vos, coördinator van het Huis van het Kind, telefonisch op 011 51 05 63 of per e-mail op [email protected].

In het omgevingsplan van het Huis van het Kind worden nieuwe bomen voorzien en het stadspark wordt een nog grotere plaats om te spelen en elkaar te ontmoeten.

7Belleman / december 2015

Page 8: Belleman december 2015

8 www.hamont-achel.be

Veiligheid

In het verleden werden bij de kerken en sporthallen in Hamont-Achel reeds een AED-toestel geplaatst. Dit is een automatisch externe defi brillator dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbe-dreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen.

Het stadsbestuur heeft beslist om 5 bijko-mende AED-toestellen aan te kopen om bij de accommodaties van Achel VV, Excel-sior Hamont, KFC Hamont 99, Tennisclub Hamont en bij de fi t-o-meter te plaatsen.

In 2016 zal aan deze sportclubs gevraagd worden om een AED-opleiding, gegeven door het Rode Kruis, te volgen zodat ze ook weten hoe een dergelijk toestel werkt.

De provincie Limburg organiseert in 2016 een opleiding tot gemachtigde opzichter.

Wie kan gemachtigde opzichter worden? Iedereen die minstens 18 jaar is, over wat vrije tijd beschikt en zich vrijwillig wil inzetten voor de verkeersveiligheid. Het kan gaan om vrijwilligers, leerkrachten, ouders, gidsen van jeugdbewegingen, monitoren, stadswachten, sociale helpers, personeel van woonzorgcentra en van beschutte werkplaatsen, enzovoort.

Het provinciebestuur organiseert de theoretische opleidingen en dit op verschillendeplaatsen in de provincie. De praktische opleiding vindt plaats in samenwerking met de lokale politie. Na het volgen van de theoretische en praktische opleiding krijgt u van de burgemeester de machtiging en verantwoordelijkheid om kinderen, scholie-ren, ouderen en/of personen met een beperking te begeleiden in het verkeer.

Een gemachtigde opzichter is herkenbaar aan de armband in de Belgische driekleur die de naam van de gemeente draagt en aan het C3-stopbordje om het verkeer stil te leggen. Het provinciebestuur bezorgt aan alle gemachtigde opzich-ters die de opleiding volgen een volledige uitrusting: een C3-stopbordje, een arm-band in de Belgische driekleur en bovendien ook een refl ecterend veiligheidsvestje.

De opleiding én uitrusting zijn volledig gratis.Inschrijven kan vanaf 21 december 2015 tot en met 31 januari 2016 via www.limburg.be/gemachtigdopzichterwww.limburg.be/gemachtigdopzichter

Voor meer informatie kan u terecht bij de Dienst Mobiliteit en Routenetwerken van de provincie Limburg op het telefoonnummer 011 23 83 40 of via e-mail [email protected]

Hamont-Achel is een hartveilige gemeente

Gezocht: gemachtigde opzichters

FietslabelsU kan uw fi ets laten labelen (voorheen ‘graveren’) met een unieke QR-code. Op die manier kan uw fi ets, indien deze na diefstal wordt teruggevonden, snel aan u worden terugbezorgd.

Je kan aan de onthaalbalie van het stadhuis, tijdens de openingsuren, uw sticker aanvragen. Deze sticker bevat een unieke QR-code waarin uw persoonlijke gegevens (naam, rijksregisternummer, datum aanvraag) verwerkt zijn. Na het inlezen van uw e-ID krijg u de sticker onmiddellijk mee en kan u deze aanbrengen op uw fi ets. Eens de sticker gekleefd is, kan deze niet meer verwijderd worden, tenzij weggekrast.

De provincie Limburg organiseert in 2016 een opleiding tot gemachtigde opzichter.

U kan uw fi ets laten labelen (voorheen ‘graveren’) met een unieke QR-code.

Gezocht: gemachtigde opzichters

Page 9: Belleman december 2015

9

Veiligheid

Test alarmsirenesHet crisiscentrum van het Ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat op donderdag 7 januari tussen 11.45 en 13.15 u de alarmsirenes worden getest. Deze sirenes kunnen ingezet worden bij noodsituaties om de bevolking te waarschuwen, en worden daarom aan regelmatige testen onderworpen.

Op het ogenblik van de test zal de sirene een NBC alarmsignaal geven NBC alarmsignaal geven NBC alarmsignaal(nucleair, biologisch, chemisch). Dat is een gemoduleerde huiltoon die na een korte periode herhaald wordt, gevolgd door een ‘ding dong’ geluid en de gesproken boodschap ‘proefsignaal’.

Indien u bij noodgevallen verwittigd wil worden via andere kanalen, kan u zich inschrijven op www.be-alert.be.

Noodnummers 112 of 101 bellen?In België zijn er twee belangrijke noodnummers voor dringende hulp:

• 112 voor ambulance en brandweer

• 101 voor politie

Wanneer de tussenkomst van de hulpdiensten niet dringend is, belt u beter de lokale brandweer (Noord-Limburg: 011 54 29 00), uw huisarts of de lokale politie (HANO: 011 44 08 20)

De politiezone HANO is ook actief op facebook!Wilt u gerichte en interessante info over uw lokale politie? Vind en like de politie dan snel op: www.facebook.com/Politiezone.HANO

HoofdkantoorEnergiestraat 33910 NeerpeltTelefoon: 011 44 08 20E-mail: [email protected]

WijkkantoorBosstraat 28 bus 13930 Hamont-AchelTelefoon: 011 44 63 86E-mail: [email protected]: [email protected]

Openingsuren politiekantoorOpeningsurenOpeningsurenMa-di-woe-vrij: van 7 tot 19 uurDo: van 8 tot 20 uurZa: van 9 tot 13 uur

Voor administratieve stukken: elke werkdag (behalve zaterdag) van 8 tot 12 en van 13 tot 17 uur.

OpeningsurenOpeningsurenMa-di-woe: van 9 tot 12 uurDo: van 16 tot 19 uur

Brandweerzone Noord-Limburg CONTACTGEGEVENSHOOFDPOST Brandweer Noord-Limburg Norbert Neeckxlaan 52 3920 Lommel Tel: 011 54 29 00 Fax: 011 55 25 42 [email protected] www.brandweernoordlimburg.bewww.brandweernoordlimburg.beOpeningsuren hoofdpost: alle dagen uitgezonderd weekend- en feestdagen van 8 tot 21 uur.

VOORPOSTHeuvelerweg 243910 NeerpeltTel: 011 54 29 00Fax: 011 55 25 [email protected]

Belleman / december 2015

Page 10: Belleman december 2015

2010

0

10

20

30

40

50

60

70

2011 2012 2013 2014 2015

Huwelijken

Echtscheidingen

10

Burgerzaken

De gemeenteraad keurde op maandag 28 september de aanleg van een urnenbos op het Boskerkhof goed. Voortaan beschikken de nabestaanden over een extra optie om hun dierbare overledene een laatste rustplaats te geven op het kerkhof. Tot op heden kon men kiezen voor de klassieke begraving of voor crematie, waarbij men dan de keuze had tussen bijzetting in de urnenkelder, plaatsing van de urne in de columbariumnis of uitstrooiing op de strooiweide. Binnenkort behoort ook een begraving in het urnenbos tot de mogelijkheden.

Begraving in het urnenbos komt eigenlijk neer op een natuurbegraving, een ecologische oplossing waarbij men de as van de overledene laat opgaan in de natuur. Er wordt gebruik gemaakt van een composteerbare urne, die in volle grond tussen de bomen in het bos wordt begraven. De begraafplaats van de overledene wordt niet aangeduid en het betreden van het bos is niet toegestaan. Wel zullen de nabestaanden de mogelijkheid krijgen om de naam van de overledene aan te brengen op een gedenkteken in hout, dat voor het urnenbos geplaatst is.

Wist u dat er de afgelopen jaren weer veel mensen elkaar het jawoord gaven?Hieronder een overzicht van het aantal huwelijken en echtscheidingen van 2010 tot en met nu. Het aantal huwelijken in onze stad kende in de jaren 2012 en 2013 een serieuze terugval. Vorig jaar daarentegen steeg het aantal huwelijken naar 61.

Bij de echtscheidingen is de trend net omgekeerd. Deze kenden in 2013 een fi kse stijging waarna ze nu opnieuw dalen.

Urnenbos op het boskerkhof

JA!

maandag: van 8.30 tot 12.30 uurdinsdag: van 8.30 tot 12.30 uurdinsdag: van 8.30 tot 12.30 uurwoensdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uurwoensdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uurdonderdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 16 tot 18.30 uurdonderdag: van 8.30 tot 12.30 uur en van 16 tot 18.30 uurvrijdag: van 8.30 tot 12.30 uurvrijdag: van 8.30 tot 12.30 uur

Het stadhuis is gesloten op:Donderdag 24 decemberVrijdag 25 december (Kerstmis)Donderdag 31 decemberVrijdag 1 januari 2016 (nieuwjaarsdag)Maandag 28 maart 2016 (Paasmaandag)

Stad 40 - 3930 Hamont-AchelTelefoon: 011 51 05 00Fax: 011 44 72 37E-mail: [email protected]: www.hamont-achel.be

Openingsuren stadhuis Identiteits-kaart

Breng bij ieder bezoek aan de dienst

burgerzaken uw identiteitskaart mee!

www.hamont-achel.be

Page 11: Belleman december 2015

Belleman / december 201511

Elk gezin dat in Hamont-Achel gedomicilieerd is op 1 januari 2016, Elk gezin dat in Hamont-Achel gedomicilieerd is op 1 januari 2016, Elk gezin dat in Hamont-Achel gedomicilieerd is op 1 januari 2016, ontvangt in de loop van 2016 een afvalfactuur voor de inzameling en ontvangt in de loop van 2016 een afvalfactuur voor de inzameling en ontvangt in de loop van 2016 een afvalfactuur voor de inzameling en verwerking van het afval. De afvalfactuur bestaat uit twee delen, die steeds verwerking van het afval. De afvalfactuur bestaat uit twee delen, die steeds samen verschuldigd zijn: een gezinskost en een aanrekening van een samen verschuldigd zijn: een gezinskost en een aanrekening van een tegoed huisvuilzakken. Het tegoed huisvuilzakken dat wordt vermeld tegoed huisvuilzakken. Het tegoed huisvuilzakken dat wordt vermeld op de afvalfactuur, wordt berekend in functie van uw gezinstoestand op 1 januari 2016:

• Gezin van 1 persoon: 3 rollen zakken met 10 zakken van 22 l• Gezin van 2 personen: 2 rollen met 10 zakken van 44 l• Gezin van 3 personen: 2 rollen met 10 zakken van 44 l

en 1 rol met 10 zakken van 22 l• Gezin van 4 personen of meer: 3 rollen met 10 zakken van 44 l

Hieronder vindt u de data en de locaties terug waarop u uw tegoedzakken, die u aangerekend worden op de afvalfactuur, kunt afhalen:

Milieu en duurzaamheid

Afhalen tegoed huisvuilzakken 2016

LOCATIE ADRES DATUM UREN VAN BEDELING

Michielshof Michielsplein 3 maandag 7 maart 2016 van 17.00 tot 19.00 u

De Posthoorn Groenstraat 6 dinsdag 8 maart 2016 van 17.00 tot 19.00 u

Vergeet uw gemeentekaart of elektronische identiteitskaart niet wanneer u de tegoedzakken afhaalt.

Geen drankzakjes in de blauwe zak

Repair café

De populaire drankzakjes bevatten plastic én metaal, maar toch mogen ze niet bij het PMD. Waarom? Omdat de samenstelling van deze verpakkingen te complex is voor een succesvolle recyclage.

PMD staat enkel voor Plastic fl essen en fl acons, Metalen verpakkingen en Drank-kartons. De drankzakjes kan u gewoon bij het restafval in de bruine huisvuilzak deponeren.

Veel volk en nog meer gerepareerde apparaten en kledingstukken tijdens het repair café van 20 november.

Heeft u dit repair café gemist? Geen nood: de GROS (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking) maakt al volop plannen voor een volgende editie. De datum zal nog via de stedelijke infokanalen gecommuniceerd worden, maar gooi ondertussen vooral uw onher-stelbaar gewaande apparaten niet weg.

Snel geleerd, vlot gesorteerd!

Page 12: Belleman december 2015

Milieu en duurzaamheid

12 www.hamont-achel.be

Genoeg van al dat zwerfvuil langs de straten? Genoeg van al dat zwerfvuil langs de straten? Ook in 2016 trekken we weer samen de straat op om onze gemeentelijke wegen te bevrijden van al dat zwervend vuil. Samen met uw klas, vereniging, het buurtcomité of een aantal vrienden of familieleden kan u een handje toesteken om uw buurt weer proper te maken. U werkt niet enkel aan een beter en aangenamer leefmilieu, u kan er nog wat aan verdienen ook!

Zwerfvuilactie STRAAT.Net 2016Doe mee op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 maart!

Investeren in het isoleren en energiezuinig maken van uw woning loont. Niet alleen Investeren in het isoleren en energiezuinig maken van uw woning loont. Niet alleen zal uw energiefactuur drastisch lager uitvallen, bovendien kan u zowel van Infrax als zal uw energiefactuur drastisch lager uitvallen, bovendien kan u zowel van Infrax als de stad Hamont-Achel diverse premies krijgen. de stad Hamont-Achel diverse premies krijgen.

Voor meer informatie over de diverse subsidies, kan u terecht op www.hamont-achel.Voor meer informatie over de diverse subsidies, kan u terecht op www.hamont-achel.be/woonsubsidies.be/woonsubsidies.

De premievoorwaarden van Infrax blijven in 2016 ongewijzigd voor premies met een De premievoorwaarden van Infrax blijven in 2016 ongewijzigd voor premies met een eindfactuur tot en met 30 juni 2016. Enkel de voorwaarden voor het E-peil wijzigen: eindfactuur tot en met 30 juni 2016. Enkel de voorwaarden voor het E-peil wijzigen: vanaf 1/01/2016 moeten bouwvergunningen een E-peil van E20 of lager halen. Vanaf vanaf 1/01/2016 moeten bouwvergunningen een E-peil van E20 of lager halen. Vanaf juli 2016 wijzigt mogelijk het volledige premiestelsel. Hierover volgt later meer nieuws.juli 2016 wijzigt mogelijk het volledige premiestelsel. Hierover volgt later meer nieuws.

Subsidies voor isolatie en energiezuinige woningen

Wat? Wat? Opruimactie zwerfvuil: beide kanten van de gemeentewegen worden ontdaan Opruimactie zwerfvuil: beide kanten van de gemeentewegen worden ontdaan van zwerfvuil. Sluikstorten worden genoteerd en nadien door de stad opgeruimd.

Wanneer? Vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 maart 2016.

Wie kan deelnemen? Scholen, verenigingen, particulieren (families, buurtcomités, vriendenkringen, …). Scholen en verenigingen krijgen nog een schriftelijke oproep via Limburg.net uiterlijk op 29 januari 2016.

Particulieren melden zich rechtstreeks bij de stad bij Jean-Pierre Sleurs (tel. 011 51 05 23, e-mail: [email protected]). Vermeld zeker uw naam, het aantal deelnemers en hoeveel kilometers u wil opruimen. Inschrijven is mogelijk tot en met 26 februari 2016.

Vergoeding? Per opgeruimde kilometer betaalt Limburg.net 15 euro uit. Dat bedrag wordt door de stad doorgestort aan de deelnemers. Na uw inschrijving krijgt u een aantal straten toegewezen en het nodige materiaal zoals vuilzakken, handschoenen, ….

Ook dit jaar wordt de internationale actie ‘Let’s do it! World Clean Up’ in de aandacht gebracht.

Recyclagepark sluit een uurtje

vroegerOp kerstavond (24 december) en

oudejaar (31 december) sluit het

recyclagepark om 16.00 u, een uurtje

vroeger dan gewoonlijk.

Page 13: Belleman december 2015

13

De stad Hamont-Achel gaat, in samenwerking met Limburg.net en OVAM, haar inspanningen voor het terugdringen van zwerfvuil opdrijven en wil daarom de claimkaart introduceren. Maar … we hebben uw hulp daarbij nodig!

Wie kan er meedoen?U en u … en u ook. Iedereen die zich ergert aan het zwerfvuil in het straatbeeld en net dat ietsje verder wil gaan door de handen uit de mouwen te steken. Het kan in individueel verband of in groep*. U kan kiezen voor een eenmalige opruimbeurt of u opgeven om meerdere malen per jaar de omgeving proper te houden.

Hoe kan ik meedoen?Dit kan heel eenvoudig en heel het jaar door. Surf naar de website: www.indevuilbak.be/claim-uw-plekwww.indevuilbak.be/claim-uw-plek

U dient zich eerst te registreren. Dit kan via uw Facebook-account of via het ingeven van een e-mailadres op de website.

Vervolgens kunt u een stukje grond in de buurt claimen. Dat kan gaan om een parkje, een straat of een wijk. De vakjes zijn telkens 100 m x 100 m. Zo engageert u zich offi cieel om dit vakje afvalvrij te houden.

Elk vakje kan door vier personen of vier teams geclaimd worden. Er kunnen maximum 20 aaneensluitende stukken voor individuen en maximum 50 aaneensluitende stukken voor teams geclaimd worden.

Ik heb een vak geclaimd, wat nu?Neem contact op met het stadsbestuur op telefoonnummer 011 51 05 22of per e-mail op [email protected]. U krijgt het nodige opruimmateriaal (speciale witte afvalzakken, werkhandschoenen, stick) om de vakjes op te ruimen en de nodige praktische afspraken worden gemaakt. Volle witte afvalzakken kunt u gratis afgeven aan de parkwachters op het recyclagepark. Het aantal geruimde vakjes (hokjes) dient u vervolgens door te geven aan de de stad via bovenvermelde contactgegevens.

Milieu en duurzaamheid

Bestrijd zwerfvuil met de claimkaartBeloningU wordt als opruimer beloond met e-portemonneepunten. Ook al doet de gemeente niet mee met de e-portemonnee, toch kan u punten verzamelen. Dit kan doordat Limburg.net in samenwerking met de provincie en andere overkoepelende organisaties een overkoepelend aanbod heeft uitgewerkt waardoor er altijd punten verzameld en verzilverd kunnen worden. Zoals fi lmtickets, reischeque NMBS, tickets De Lijn, bon Kringwinkel, ….. De kosten hiervoor worden gedragen door Limburg.net. De opruimers kunnen hun puntensaldo raadplegen en verzilveren via mijn.limburg.net.

Als opruimer ontvangt u 200 punten per opruimbeurt per geclaimd vak. Bij een maximum van zesmaal per jaar opruimen is dat 1200 punten per vak. De punten worden toegekend aan één persoon, of indien gewenst kunnen de punten verdeeld worden over de deelnemers van het team dat opruimt.

U kan dus meehelpen om uw omgeving proper te houden en daarbij ook nog eens punten verzamelen om leuke dingen te verkrijgen via de e-portemonnee (zie www.e-portemonnee.bewww.e-portemonnee.be). Nog een fi jne beloning is dat u iets betekent in het realiseren van een propere buurt. Het sensibiliserende karakter van zwerfvuil opruimen is niet te onderschatten: uw voorbeeld wordt gevolgd en achteloze wegwerpers gaan tweemaal nadenken alvorens ze weer een blikje in de berm gooien. Doet u mee?*Deze actie is niet voor verenigingen en scholen. Die komen aan de beurt

bij de jaarlijkse zwerfvuilactie Straat.net in maart (zie pagina 12).

Belleman / december 2015

“MIJN LAATSTE

SPRINTJE IS TOT AAN

DE VUILBAK.”

V.U.

: Dan

ny W

ille,

OVA

M, S

tatio

nsst

raat

110

, 280

0 M

eche

len

- 20

15

V.U.

: Dan

ny W

ille,

OVA

M, S

tatio

nsst

raat

110

, 280

0 M

eche

len

- 20

15

Page 14: Belleman december 2015

❄ ❄❄❄ ❄

14 www.hamont-achel.be

Milieu en duurzaamheid

• Zorg ervoor dat de temperatuur in alle lokalen met waterleidingbuizen steeds boven het vriespunt blijft.

• Is het niet mogelijk een vorstgevoelig lokaal te verwarmen? Plaats dan een elektrisch verwarmingslint parallel met de leiding en de watermeter. Let wel op voor kunststofbuizen en voor het binnenwerk van de watermeter: deze kunnen smelten door de warmte (wikkel dus nooit een verwarmingslint rond de leiding, maar leg het verwarmingslint parallel). Knutsel niet zelf iets in elkaar, maar doe beroep op een vakman.

• Geef de nodige aandacht aan buitenkraantjes en leidingen in of tegen buitenkraantjes en leidingen in of tegen koude buitenmuren, vooral als die zijn blootgesteld aan koude wind.

• Is de woning in de winter onbewoond? • Is de woning in de winter onbewoond? Speel dan op veilig en sluit het water af. Vergeet niet vooraf alle leidingen leeg te laten lopen. Draai daarom alle kranen open nadat u de hoofdkraan heeft dichtgedraaid.

• Aangezien niet alle lekken (onmiddellijk) zichtbaar zijn, controleert u best regelmatig de stand van uw watermeter. Stelt u plots een hoog verbruik vast? Ga dan op zoek naar de oorzaak. U kan bv. ’s avonds voor het slapengaan de stand van uw watermeter noteren. Indien u ’s nachts geen water verbruikt hebt en u stelt ’s morgens toch een gewijzigd verbruik vast, dan zit u waarschijnlijk met een lek.

Om goed voorbereid te zijn, controleert u best voor de winter of de hoofdkraan goed sluit en de leegloopkraantjes in de buurt van de hoofdkraan goed werken. Zo komt u in de koude wintermaanden niet voor verrassingen te staan.

Wat doet u als de leidingen toch bevroren zijn?• Indien er nergens in de woning water is, dan is hoogstwaarschijnlijk de aansluiting

bevroren. Sluit eerst de hoofdkraan af. Ontdooi het gedeelte binnenshuis met de haardroger, vertrekkende van het tappunt naar de hoofdkraan. Gebruik nooit een brander. Let op met leidingen in kunststof omwille van smeltgevaar. Beweeg de haardroger voortdurend heen en weer.

• Draai nadien de hoofdkraan slechts een beetje open, want er zouden wel eens buizen gesprongen kunnen zijn en dan zit u met waterschade na ontdooiing. Na controle kan de hoofdkraan volledig opengezet worden.

• Als de watermeter of de aansluiting buitenshuis bevroren is, dient u de hulp in te roepen van uw drinkwaterbedrijf.

• Als u er niet in slaagt om de leidingen te ontdooien, kan u enkel wachten tot het warmer wordt en dan ontdooien de leidingen vanzelf. In dat geval houdt u de hoofdkraan best dicht indien u niet thuis bent of wanneer u gaat slapen. Zo vermijdt u eventuele lekken bij plotse dooi.

• In geval van waterschade neemt u best contact op met uw verzekeraar. Vergeet in dat geval ook niet om foto’s te nemen.

Wintertips: bescherm uw waterleiding en watermeterWinterse temperaturen kunnen ervoor zorgen dat uw waterleiding en watermeter bevriezen. Dit is niet alleen onaangenaam, het kan u ook heel wat geld kosten. Om dit te vermijden, geeft De Watergroep graag enkele tips.

Voor meer info kan u terecht op

www.dewatergroep.bewww.dewatergroep.be

Winterse temperaturen kunnen ervoor zorgen dat uw

waterleiding en watermeter bevriezen. Dit is niet

alleen onaangenaam, het kan u ook heel wat geld kosten.

Page 15: Belleman december 2015

1515

Wat gaan we concreet doen?Op het kaartje ziet u hoe we tussen het Paardenven en Kerkeven een open heidegang gaan maken waarin heide zich zal ontwikkelen. De dennen worden in de verbindingsgang gekapt, de stronken gefreesd en de strooisel weggehaald zodat de heide kan groeien. Om geen bruuske overgang te hebben tussen deze heidegang en het aangrenzende dennenbos, worden de bosranden glooiend gemaakt met een brede zachte overgang. Meer oostelijk worden een open plek met landduinen en een open heideplek in het bos met elkaar verbonden. Aan het Paardenven wordt bovendien het meest kwetsbare deel beschermd met een raster zodat de zeldzame plantjes niet vertrappeld kunnen worden.

De werken starten deze winter en zullen tegen het begin van de lente 2016 klaar zijn.

Het Agentschap voor Natuur en Bos geeft voor de acties € 24 215 € subsidie aan het Regionaal Landschap Lage Kempen die het project voor de stad Hamont-Achel uitvoert. De stad draagt zelf nog € 5485 bij en het Regionaal Landschap € 1345.

Belleman / december 2015

Kom zelf eens kijkenWilt u het gebied zelf eens komen bekijken en wilt u meer weten over het hoe en waarom van

de natuurherstelwerken? We organiseren een wandeling met gidsen op zondag 17 januari

van 10 tot 12.00 u. De afspreekplaats voor de wandeling is op de parking langsheen de

‘toeristische weg’ (naam weg = Beverbeek) ten oosten van de Scoutslokalen. Denk er aan

aangepast schoeisel aan te trekken (wandelschoenen).

Meer heideMeer heideHeel wat plaatsnamen in Hamont-Achel verwijzen nog naar de heide die Heel wat plaatsnamen in Hamont-Achel verwijzen nog naar de heide die Heel wat plaatsnamen in Hamont-Achel verwijzen nog naar de heide die Heel wat plaatsnamen in Hamont-Achel verwijzen nog naar de heide die vroeger overal aanwezig was. Een mooi voorbeeld is de ‘Beverbeekse vroeger overal aanwezig was. Een mooi voorbeeld is de ‘Beverbeekse vroeger overal aanwezig was. Een mooi voorbeeld is de ‘Beverbeekse Heide’. Pas in de tweede helft van vorige eeuw werden de heidegronden Heide’. Pas in de tweede helft van vorige eeuw werden de heidegronden Heide’. Pas in de tweede helft van vorige eeuw werden de heidegronden hier bebost en beplant met dennen. Verdween de heide volledig? Nee, niet hier bebost en beplant met dennen. Verdween de heide volledig? Nee, niet helemaal. Hier en daar vinden we in bosranden en open plekjes nog wat helemaal. Hier en daar vinden we in bosranden en open plekjes nog wat heide terug. En die dappere restanten willen we nu weer wat ruimte geven. heide terug. En die dappere restanten willen we nu weer wat ruimte geven.

Vennen als bron van levenIn de Beverbeekse bossen vinden we nog verschillende vennen terug o.a. In de Beverbeekse bossen vinden we nog verschillende vennen terug o.a. het zogenaamde Paardeven, het Kerkeven en het Putven. Rond die vennen het zogenaamde Paardeven, het Kerkeven en het Putven. Rond die vennen vinden we heel bijzondere planten zoals natte dopheide, snavelbies en natte dopheide, snavelbies en natte dopheide, snavelbieseen van onze vleesetende plantjes: zonnedauw. De Beverbeekse vennen zonnedauw. De Beverbeekse vennen zonnedauwzijn echter van elkaar gescheiden.

Wat is een natuurverbinding?Wanneer je twee nabij gelegen plekken hebt met eenzelfde natuurtype, bv. twee vennen of twee heideplekken, dan is het interessant dat die twee met elkaar in verbinding staan. Zo kunnen dieren van de ene plek naar de andere geraken, wat hun overlevingskansen aanzienlijk vergroot. Zijn de twee plekken echter door een heel ander type natuur van elkaar gescheiden, in dit geval door eenvormig dennenbos, dan geraken deze diersoorten moeilijk ‘over’. Daarom wordt in het bos door een brede heidegang een natuurverbinding gemaakt als corridor. Tussen de vengebieden kan dan bv. de zeldzame gevlekte witsnuitlibel overvliegen witsnuitlibel overvliegen witsnuitlibelof de heikikker zijn weg vinden. heikikker zijn weg vinden. heikikker

Deze corridors zullen niet enkel een goede verbinding vormen tussen de vennen en de heideplekken. Er zullen zich naast de struikheide ook snel andere typische en soms zeldzame planten thuis voelen zoals bosbes, stekelbrem, bochtige smele, spork …

Ook diersoorten zullen dankbaar gebruik maken van de terugkomst van de heide en de grote open plekken. Eén ervan is de door Hamont-Achels geadopteerde heivlinder. Maar ook de heivlinder. Maar ook de heivlinder nachtzwaluw, een nachtbraker die nachtzwaluw, een nachtbraker die nachtzwaluwin het schemerdonker met zijn grote bek insecten ophapt. In en rond de open plekken en de corridors vindt deze beschermde vogel de meeste lekkere ‘snacks’.

Mooi landschapOok voor de wandelaar, ruiter of fi etser, wordt het landschap aantrekkelijker want meer gevarieerd. Je geniet niet enkel van het bos, maar kan in Hamont-Achel opnieuw meer heide bewonderen en uitkijken over mooie open vennen.

Europees belangrijkDe heide en de vennen van Hamont-Achel zijn zelfs op Europese schaal belangrijk. De gebieden liggen dan ook in het Europese Natura 2000 netwerk. Dat betekent dat Europa erop toe ziet dat deze natuurtypes goed beheerd worden en de kwaliteit verbeterd wordt.

Meer heide in Beverbeekse heide

151515Belleman / december 2015

Page 16: Belleman december 2015

punt

Bibliotheek

Wie op zoek is naar een boek, zijn boeken wil verlengen of benieuwd is naar het laatste bibnieuws, kan terecht op de webetalage van de bibliotheek (hamont-achel.bibliotheek.be). Een gebruiksvriendelijke site waarop u niet alleen uw eigen uitleningen kan opvolgen, maar ook heel wat bijkomende informatie vindt (bibagenda, nieuwe aanwinsten, themagebonden boekenlijsten). Begin oktober kwam hier een extra service bij: Mijn Bibliotheek.

Via Mijn Bibliotheek kan u niet alleen uw uitleengegevens beheren, maar bv. ook het online krantenarchief raadplegen van thuis uit. Het oude inlogsysteem vervalt wel: elke lener zal eerst een Mijn Bibliotheek-profi el moeten aanmaken. Mijn Bibliotheek-profi el moeten aanmaken. Mijn Bibliotheek-profi el

Wie een Mijn Bibliotheek-profi el aanmaakt, profi teert van alle online diensten en voordelen van de bibliotheek:

• u kan er in alle PBS-bibliotheken materialen mee verlengen en reserveren;

• u kan alle leden van uw gezin koppelen aan één profi el. Zo krijgt u in één oogopslag zicht op alle uitgeleende materialen. Dat maakt bijvooreeld het verlengen voor uw kinderen heel wat makkelijker;

• u kan de online catalogus raadplegen;

• u kan het Go Press Krantenarchief thuis raadplegen;

• u kan fundels (digitale prentenboeken) lenenfundels (digitale prentenboeken) lenenfundels

Om gebruik te maken van ‘Mijn Bibliotheek’ moet u dus eerst even registreren.‘Mijn Bibliotheek’ moet u dus eerst even registreren.‘Mijn Bibliotheek’

Rechts bovenaan de startpagina van de catalogus klikt u op de knop ‘Mijn Bibliotheek’. ‘Mijn Bibliotheek’. ‘Mijn Bibliotheek’Vervolgens kan u een profi el aanmaken:

1. klik op ‘registreer’.2. koppel uw lidkaart.3. vul uw profi el aan.

Aanmelden doet u daarna met uw gebruikersnaam of e-mail en paswoord.Met vragen kan u altijd terecht aan de balie van de bibliotheek van Hamont en Achel.

16 www.hamont-achel.be

Openingsuren bibliotheek/UiTpunt Hamont, Wal 26Telefoon: 011 51 05 02maandag 09.00 tot 12.00 u 14.00 tot 17.00 udinsdag 09.00 tot 12.00 uwoensdag 09.00 tot 12.00 u 14.00 tot 17.00 udonderdag 09.00 tot 12.00 u 15.30 tot 19.00 uvrijdag 09.00 tot 12.00 u 15.30 tot 19.00 uzaterdag 10.00 tot 12.00 u

Achel, Michielsplein 3 bus 2Telefoon: 011 51 05 41maandag 17.00 tot 19.00 udinsdag 10.00 tot 12.00 uwoensdag 14.00 tot 17.00 uzaterdag 10.00 tot 12.00 u

De bibliotheken en het UiTpunt zijn gesloten van donderdag 24 december 2015 tot en met zaterdag 2 januari 2016 en op Paasmaandag 28 maart 2016.

Website bibliotheek: www.hamont-achel.be/bibliotheek

E-mail bibliotheek: [email protected]

E-mail UiTpunt: [email protected]

Wiens bibliotheek? Mijn bibliotheek!

Bibliotheek

Page 17: Belleman december 2015

Let op: tijdelijk parkerenSinds 1 oktober is op de parking van de bibliotheek van Hamont een beperkte parkeerduur ingevoerd. U mag er maximaal 60 minuten parkeren. Vergeet hiervoor uw parkeerschijf niet te leggen.

17

Bibliotheek

Poëzieweek in de bibliotheekIk dicht om te doorgronden wat de wereld vergat.Hugo Claus

Tijdens de Poëzieweek (van 28 januari tot 3 februari 2016) vieren Tijdens de Poëzieweek (van 28 januari tot 3 februari 2016) vieren gedichten hoogtij in de bibliotheek. Meer nog, de bibliotheek organiseert naar aanleiding van de Poëzieweek een warme voorstelling waarin woord, muziek én dans elkaar zullen vinden.

Op 20 januari zijn dichter Mustafa Kör en zijn vrouw Silvia Léon te gast in Expo De Wal in Hamont. Schrijver en dichter Mustafa Kör houdt van taal, volgens hem de op muziek na puurste vorm van communicatie. Hij noemt zichzelf ‘een buitenbeen vol contradicties: mijmeraar, self made man, passant’. Na zijn paraplegie ten gevolge van een auto-ongeval ontdekte Mustafa de literatuur. In 2007 verbaasde hij Vlaanderen en Nederland met zijn literair debuut ‘De Lammeren’. Studio Brussel noemde hem toen de revelatie van de Boekenbeurs. In 2008 was hij stadsdichter van Genk en volgde hiermee o.a. Bart Moeyaert en Joke Van Leeuwen op. Silvia Léon spreekt de taal van de dans. Ze ademt haar passie: de fl amenco. Ze danst op muziek, maar ook op woorden. Zoals die van Mustafa. Poëzie en dans in harmonie. Een perfect aanvoelen. Begeleid op gitaar.

De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van o.a. Poetry International, het Poëziecentrum en Stichting Lezen Vlaanderen. Aan de vooravond van de Poëzieweek zal in Groningen de VSB Poëzieprijs 2016 worden uitgereikt. Onder de 5 genomineerden ook Maud Vanhauwaert met haar bundel ‘Wij zijn evenwijdig’. Maud was in oktober nog te gast in de bibliotheek tijdens het Literair Ontbijt.

Gedichtendag met Mustafa Kör & Silvia Léon Woensdag 20 januari 201620.15 u // Expo De WalKassa: € 10,50 // VVK: € 8 // ABO: € 5,50

Belleman / december 2015

Tijdens de Poëzieweek (van

28 januari tot 3 februari 2016)

vieren gedichten hoogtij in

de bibliotheek. Meer nog, de

bibliotheek organiseert naar

aanleiding van de Poëzieweek

een warme voorstelling waarin

woord, muziek én dans elkaar

zullen vinden.

GEDICHTENDAG MET MUSTAFA KÖR & SILVIA LÉONDE DICHTER EN DE DANSERES

Page 18: Belleman december 2015

Men zegge het voort

18 www.hamont-achel.be

Wie het wenst kan sneeuw laten ruimen door het PWA! Een PWA-medewerker komt de wettelijk verplichte kluswettelijk verplichte klus uitvoeren: voetpaden, straatgoten en rioolputjes worden sneeuw- en ijsvrij gemaakt. De kortste weg van de voor- of achterdeur naar de brievenbus en het voetpad wordt ook sneeuwvrij gemaakt. Materiaal te voorzien door de gebruikers/klanten: sneeuwschop, borstel en strooizout

Prijs: € 6,20 per begonnen werkuur

Uitzondering: € 5,95 per begonnen werkuur voor personen met het RVV-statuut

Neem tijdigtijdig contact op met het PWA om u in te schrijvenom u in te schrijven voor deze dienst!

PWA Hamont-Achel vzwMichielsplein 1 - bus 23930 Hamont-Achel

ContactpersoonPWA: Liesbet Scheelen Tel.: 011 44 89 85E-mail: [email protected]

OpeningsurenMaandag 09.00 - 12.00 uWoensdag 13.30 - 16.30 uDonderdag 13.30 - 16.30 u

Het PWA kan ook sneeuw komen ruimen bij u thuis!

Subsidies voor klein historisch erfgoedHeeft bij u in de buurt een kapel, kiosk,bronput, waterpomp, schandpaal of perron onderhoud en herstel nodig?

De provincie Limburg heeft een subsidiereglement ingevoerd om de instandhouding van dit klein erfgoed te ondersteunen. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie mag dit erfgoed niet beschermd zijn.

Bent u eigenaar van dit erfgoed en een particulier, vereniging of kerkfabriek? Meld u dan aan bij Monumentenwacht Limburg, maak u lid en ga met onze steun aan de slag. Of bent u geen eigenaar, maar kent u iets dat als klein historisch erfgoed beschouwd kan worden?

Neem dan contact op met Carolien Goeleven, diensthoofd Monumentenwacht E-mail: [email protected].: 011 23 75 88

Het kantoor is in het weekend en op feestdagen gesloten en van maandag 21 december 2015 tot en met vrijdag 1 januari 2016. Voor diegenen die op voorhand ingeschreven zijn, kan de dienst-verlening op deze momenten wél voorzien worden!

Een PWA-medewerker komt de wettelijk verplichte

klus uitvoeren: voetpaden, straatgoten en rioolput-

jes worden sneeuw- en ijsvrij gemaakt.

Page 19: Belleman december 2015

19

Men zegge het voort

In de Opvoedingswinkel kan u terecht met vragen over het opvoeden In de Opvoedingswinkel kan u terecht met vragen over het opvoeden In de Opvoedingswinkel kan u terecht met vragen over het opvoeden van kinderen en jongeren. Opvoeden gebeurt elke dag, het is leuk en van kinderen en jongeren. Opvoeden gebeurt elke dag, het is leuk en uitdagend. Toch is het niet altijd gemakkelijk. Elke ouder heeft twijfels, uitdagend. Toch is het niet altijd gemakkelijk. Elke ouder heeft twijfels, onzekerheden en vragen bij het opvoeden van kinderen en jongeren.

Tot 2012 werd de Opvoedingswinkel in Noord-Limburg georganiseerd door de lokale besturen binnen de OCMW-vereniging Welzijnsregio.

Intussen is het een gezamenlijk initiatief van de CKG’s (Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning) ‘De Hummeltjes’ en ‘De Stap’ met de gemeenten Bree, Neerpelt, Overpelt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Meeuwen-Gruitrode en Peer. De Opvoedingswinkel heeft zijn stek op de Jeugdcampus in de Bermstraat 9/2 te Neerpelt, maar is met lokale activiteiten en consultatiemogelijkheid aanwezig in de deelnemende activiteiten en consultatiemogelijkheid aanwezig in de deelnemende gemeenten.

Meer info: 011 80 59 07Website: www.opvoedingswinkelnoordlimburg.bewww.opvoedingswinkelnoordlimburg.be

Hiermee meld ik het volgende: het wegdek is beschadigd het rioolputje is verstopt / straatkolk de fi ets- en voetpaden dienen hersteld het onderhoud van zijbermen of beplanting is gewenst het ruimen van grachten is gewenst er is een sluikstort er is een gevaarlijke verkeerssituatie er is signalisatie gewenst de bushalte voldoet niet defecte verlichting anderen

Plaats:

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

Opmerkingen:...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................................................................................

Afzender (naam, adres, tel./GSM): ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

datum: handtekening: e-mail: ........................................................................................................................................................................................

U kan deze meldingskaart opsturen naar het adres op de achterzijde of deponeren in de brievenbus aan het stadhuis. Aan anonieme kaarten wordt geen gevolg gegeven. Het is eveneens mogelijk om uw melding online te doen op www.hamont-achel.be/meldingskaart.

het wegdek is beschadigd het rioolputje is verstopt / straatkolk de fi ets- en voetpaden dienen hersteld het onderhoud van zijbermen of beplanting is gewenst het ruimen van grachten is gewenst er is een sluikstort er is een gevaarlijke verkeerssituatie er is signalisatie gewenst de bushalte voldoet niet defecte verlichting anderen

19

Opvoedingswinkel Noord-Limburg

Belleman / december 2015

Opvoeden gebeurt elke dag,

het is leuk en uitdagend. Toch

is het niet altijd gemakkelijk.

Elke ouder heeft twijfels,

onzekerheden en vragen bij

het opvoeden van kinderen

en jongeren.

Page 20: Belleman december 2015

www.hamont-achel.be20

OCMW

Meldingskaart

Stadsbestuur Hamont-AchelInfodienstStad 403930 Hamont-Achel

In deze rubriek wil het OCMW u informeren over een aantal wetenswaardigheden die voor u van belang kunnen zijn. Nadere inlichtingen zijn steeds te bekomen bij de sociale dienst, het OCMW-secretariaat en de plaatselijke beleidsmensen.

OCMW Hamont-AchelOCMW Hamont-AchelMichielsplein 1, 3930 Hamont-AchelMichielsplein 1, 3930 Hamont-AchelTelefoon: 011 80 55 50Fax: 011 80 55 59E-mail: [email protected]

Dienst rechtshulp OCMWDe dienst rechtshulp biedt juridisch advies en bijstand aan elke inwoner van de gemeente. Iedereen kan immers in een situatie verzeild geraken die hem/haar juridisch in een moeilijk parket brengt. In die omstandigheden is het nuttig dat u op de hoogte bent van uw rechten en plichten.

Spreekuren: dinsdag van 9.00 uur tot 12.00 uur.

Advies voor grensarbeiders Het Bureau Belgische Zaken (BBZ) uit Nederland organiseert spreekuren waar u gratis, op afspraak, terecht kan met al uw vragen over sociale zekerheid in de verhouding België - Nederland. U kan dus vragen stellen over:• ziektekostenverzekeringen• kinderbijslag• ouderdomspensioen• uitkeringsrechten bij werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid

De zitdagen vinden plaats in Lommel en Neerpelt.

U kan een afspraak maken voor een gesprek van 30 minuten op het telefoonnummer 0031 76 548 58 40. Wanneer er onvoldoende afspraken zijn, gaat het spreekuur niet door. BBZ neemt dan contact met u op om samen naar een andere oplossing te zoeken. www.svb.nl

© U

t Klik

t

Page 21: Belleman december 2015

21Belleman / juni 2015

nieuws van de provincie limburgwww.limburg.be www.facebook.com/limburgbe www.facebook.com/limburgbe www.facebook.com/limburgbe twitter.com/limburgbe

Eet meer limburgMENU VOOR FIJNPROEVERS – Wat staat er met Kerst en Nieuwjaar op het menu? Provincie Limburg geeft je verse inspiratie voor een verrassend driegangenmenu. Overheerlijk én eerlijk. Want alle producten zijn van Limburgse bodem.

Lekker LimburgGroenten vers van het veld, rijp fruit uit de boomgaard … heerlijker bestaat niet. En al dat lekkers vind je volop in Limburg. Daarmee tover je elke dag opnieuw de gezondste gerechten op tafel. Maar ook als het wat feestelijker mag, kies je natuurlijk voor producten van eigen streek.

Smakelijk feestmenuEen duwtje in de rug? Dat krijg je van de provincie Limburg. Want net zoals vorig jaar promoot de campagne “Eet meer Limburg” lokale producten, óók tijdens de eindejaarsfeesten. De campagne verleidt iedereen met een écht Limburgs feestmenu: voorgerecht, hoofdgerecht en dessert.

Respect voor de boer Lokale, authentieke producten zijn niet alleen een streling voor onze smaakpapillen. Ze getuigen ook van respect voor landbouw en voedsel. Zo komen de ingrediënten in het feestmenu allemaal van Limburgse bodem, en waar mogelijk rechtstreeks van bij de boer. Keuze genoeg, want Limburg bulkt van de lokale producten.

Chef-koks in speHet Eet meer Limburg-menu is zorgvuldig samengesteld door studenten van de Hasseltse Hotelschool. Zij bezochten eerst een aantal hoeveproducenten om inspiratie op te doen. Daarna kregen ze de opdracht om het kerstmenu in elkaar te knutselen. Opdracht geslaagd!

Gemakkelijk afhaalpakketJe krijgt niet alleen een lekker recept, je kunt ook alle ingrediënten online bestellen. Je haalt ze dan vlak voor Kerst af op verschillende locaties in Limburg. En voor wie wil, is er ook een pakket aangepaste wijnen of bieren.

Meer weten?De verdeling van de producten is in handen van Puur Limburg, een overkoepelend merk van Limburgse hoeve- en streekproducten en een expert in de distributie ervan.

Wens je meer info over de “Eet meer Limburg”-menu? Of ben je benieuwd naar de recept en wil je één van de afhaalpakketen bestellen? Surf dan snel naar www.puurlimburg.be

Winteravonden BokrijkVan 26 tot en met 30 december 2015 en op 2 en 3 januari 2016 (van 16 tot 21 u.) is het opnieuw ambiance troef in het mooi verlichte Openluchtmuseum van Bokrijk. Kom en geniet van sfeervolle muziek, winterse hapjes en drankjes, tal van nostalgische kermisattracties, een bijzondere parade met vuurmeesters en dagelijks vuurwerk.

Meer info: www.bokrijk.be - tel. 011 26 53 00.

P(l)ak uit met LimburgBen jij ook een fiere Limburger? Plak dan de gratis Limburgsticker naast de nummerplaat van je auto. En deel je Limburg-gevoel met iedereen. Vraag je sticker via de website aan of haal hem op aan de balie van je gemeentehuis. Wil je de Limburgsymbool sticker zelf verspreiden met een display? Stuur dan een e-mail.

Je vindt ons Limburgsymbool ook op Facebook. Like onze pagina en volg de verhalen van bekende en onbekende Limburgers op de voet. Want fiere Limburgers maken onze regio sterk!

[email protected]/limburgsymbool

© T

om P

alm

aers

© R

obin

Rey

nder

s -

prov

inci

e Li

mbu

rg

© R

obin

Rey

nder

s -

prov

inci

e Li

mbu

rg

limburg.be

Een initiatief van deprovincie Limburg

Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt, BE

Page 22: Belleman december 2015

OCMW

Het LOI van Hamont-Achel startte reeds in 2002 met vijf opvangplaatsen. Sinds januari 2013 zijn er 23 opvangplaatsen in vier gemeenschappelijke woningen. Hier worden alleenstaande vrouwen en vrouwen met kinderen opgevangen, maar ook alleenstaande mannen.

De bewoners zijn afkomstig uit verschillende lande, waaronder Congo, Eritrea, Somalië, Irak en Syrië.

Het LOI zorgt voor:

• huisvesting; • voeding;• medische verzorging; • leefgeld;• onderwijs; • vrijetijdsbesteding; • psychosociale begeleiding; • uitleg en bijstand over de asielprocedure.

De asielzoekers ontvangen leefgeld voor voeding en hygiëne tijdens hun verblijf. Ze staan zelf in voor het onderhoud van de woning. Om ervoor te zorgen dat ze zo goed mogelijk integreren in de samenleving, wordt deelname aan de Nederlandse les erg gestimuleerd.

De kinderen volgen onderwijs in de scholen van Hamont-Achel.

Vanwege Fedasil ontvangt het OCMW een vergoeding per opgevangen asielzoeker. Met deze toelage dienen alle kosten te worden gefi nancierd zoals huur en nutsvoorziening van de woningen, leefgeld, schoolkosten, vervoer en personeel.

De afhandeling van de asielprocedure behoort niet tot de bevoegdheden van een OCMW maar wordt onderzocht door het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatslozen (CGVS).

Voor meer informatie over asielzoekers, de asielprocedure, de opvangwet, …: www.fedasil.be.

Ook Hamont-Achel vangt asielzoekers op

Ook in Hamont-Achel

worden asielzoekers

opgevangen. Dit gebeurt

in het plaatselijke LOI

(Lokaal Opvanginitiatief).

België is één van de landen die de Conventie van Genève (1951) heeft ondertekend. van Genève (1951) heeft ondertekend. van GenèveHierdoor verbond ons land zich ertoe bescherming te verlenen aan vluchtelingen die verblijven op het Belgische grondgebied. Elke persoon die met reden vreest vervolgd te worden wegens ras, godsdienst, nationaliteit, politieke overtuiging of het behoren tot een bepaalde sociale groep kan als vluchteling erkend worden.

Ook in Hamont-Achel worden asielzoekers opgevangen.

Dit gebeurt in het plaatselijke LOI (Lokaal Opvanginitiatief). De vluchtelingen worden rechtstreeks en volgens bepaalde regels door Fedasil toegewezen aan een opvangcentrum of LOI. Noch de vluchteling zelf, noch het OCMW van de betrokken gemeente kan hierop invloed uitoefenen.

Een lokaal opvanginitiatief is te vergelijken met een ‘mini-opvangcentrum’. De vluchtelingen kunnen er blijven tot hun asielaanvraag ontvankelijk verklaard wordt. Daarna moeten ze het opvanginitiatief verlaten en stromen zij door naar de gewone hulpverlening.

In het LOI ontvangen de mensen in principe géén fi nanciële steun.

Alles wat zij nodig hebben krijgen zij via de sociale dienst, van poetsgerief tot beddengoed.

Een lokaal opvanginitiatief is te vergelijken met een ‘mini-opvangcentrum’. De vluchtelingen kunnen er blijven tot hun asielaanvraag ontvankelijk verklaard wordt. Daarna moeten ze het opvanginitiatief verlaten en stromen zij door naar de gewone hulpverlening.

Bent u al bloeddonor?Het Rode Kruis organiseert op maandag 28 december een extra bloedinzameling. Deze vindt plaats in De Posthoorn (Groenstraat 6) te Hamont. Alle donoren krijgen die dag een gratis warme maaltijd.

22 www.hamont-achel.be

Ook Hamont-Achel vangt asielzoekers op

Page 23: Belleman december 2015

23

OCMW

Anoniem praten over uw

zorgen of problemen kunt u

via verschillende hulplijnen

en chatboxen.

Wanneer u aan psychische

problemen lijdt, kan u in

Vlaanderen beroep doen op

heel wat zelfhulpgroepen.

In zo’n zelfhulpgroep kan

u contact opnemen met

mensen die met

gelijkaardige

problemen kampen.

Hulp bij psychologische problemenEr zijn in Vlaanderen heel wat mensen die vroeg of laat af te rekenen krijgen met min of meer ernstige psychische problemen. Maar er zijn maar weinig mensen die werkelijk hulp zoeken voor hun psychische problemen. Over psychische problemen praten we niet graag.

Nochtans is de stap naar hulp minder groot dan u denkt. Er zijn heel wat mogelijkheden.

Telefonische en online hulpverleningAnoniem praten over uw zorgen of problemen kunt u via verschillende hulplijnen en chatboxen.

• Tele-Onthaal is een telefonische hulpdienst, die u bijstaat wanneer u het moeilijk hebt. 24 uur op 24 kunt u via het nummer 106 uw verhaal kwijt aan een van de deskundige vrijwilligers. U kunt ook chatten met een van de deskundige vrijwilligers.

• De Zelfmoordlijn is dag en nacht gratis te bereiken op het nummer 1813. U kunt ook elke dag van 19.00 tot 21.30 u chatten met een deskundige vrijwilliger.

• Awel, de vroegere Kinder- en Jongerentelefoon, is een laagdrempelige hulplijn voor jongeren. Het nummer 102 is elke dag bereikbaar van 16.00 tot 22.00 u, behalve op zon- en feestdagen. De chat is elke maandag en woensdag van 18.00 tot 22.00 u bereikbaar.

Op het internet vindt u heel wat informatie rond geestelijke gezondheid en psychische problemen. Geestelijkgezondvlaanderen.beGeestelijkgezondvlaanderen.beGeestelijkgezondvlaanderen.beGeestelijkgezondvlaanderen.be wil psychische wil psychische problemen bespreekbaar maken. Daarom biedt het heel wat informatie en problemen bespreekbaar maken. Daarom biedt het heel wat informatie en toont het u de juiste weg naar hulp.

ZelfhulpgroepenWanneer u aan psychische problemen lijdt, kan u in Vlaanderen beroep doen Wanneer u aan psychische problemen lijdt, kan u in Vlaanderen beroep doen op heel wat zelfhulpgroepen. In zo’n zelfhulpgroep kan u contact opnemen met op heel wat zelfhulpgroepen. In zo’n zelfhulpgroep kan u contact opnemen met mensen die met gelijkaardige problemen kampen. Op de website van Trefpunt mensen die met gelijkaardige problemen kampen. Op de website van Trefpunt Zelfhulp vindt u bijvoorbeeld zelfhulpgroepen voor mensenZelfhulp vindt u bijvoorbeeld zelfhulpgroepen voor mensen

• met psychische of psychiatrische problemen• met psychische of psychiatrische problemen• die manisch depressief zijn• met eetstoornissen• met een gokverslaving

Familie of vrienden van iemand met psychische problemen hebben het vaak Familie of vrienden van iemand met psychische problemen hebben het vaak ook moeilijk. Op Trefpunt Zelfhulp vindt u ook zelfhulpgroepen voor families ook moeilijk. Op Trefpunt Zelfhulp vindt u ook zelfhulpgroepen voor families van psychiatrische patiënten en nabestaanden van zelfdodingvan psychiatrische patiënten en nabestaanden van zelfdoding

Meer info: www.zelfhulp.be, 016 23 65 07

Belleman / december 2015

Anoniem praten over uw zorgen of problemen kunt u via verschillende hulplijnen en chatboxen.

Page 24: Belleman december 2015

24 www.hamont-achel.be

OCMW

Misbruik, geweld en kindermishan-deling melden

De Vlaamse overheid heeft een hulplijn voor alle vormen van misbruik, geweld en kindermishandeling. Deze hulplijn in-tegreert de bestaande meldpunten, aan-spreekpunten en onthaalwerkingen van de vertrouwenscentra kindermishande-ling en de centra algemeen welzijnswerk (slachtofferhulp, oudermishandeling, partnergeweld, intrafamiliaal geweld).

Iedereen die in aanraking komt met een vorm van geweld of misbruik of vragen heeft hierover, kan bellen naar het telefoonnummer 1712. U kunt er terecht voor informatie, advies, gerichte doorverwijzing of directe hulp.

De hulplijn wil de mogelijkheid bieden om over ervaringen en verontrusting te praten en dit verder op te volgen, al dan niet met professionele ondersteuning.

VoorwaardenDe hulplijn is er voor iedereen: mannen, vrouwen, jong of oud die met geweld of misbruik te maken hebben.

ProcedureU kan gratis contact opnemen met de hulplijn via het nummer 1712. De hulplijn is bereikbaar elke werkdag tussen 9.00 en 17.00 u.

Buddy’s gezocht!BudgetInzicht Limburg, het samenwerkingsverband in het kader van preventie van schulden tussen de Limburgse OCMW’s, CAW Limburg en verenigingen waar armen het woord nemen, ontwikkelde een buddywerking om mensen te helpen die het administratief en/of fi nancieel moeilijk hebben. Deze vrijwilligers ondersteunen samen met een hulpverlener van het OCMW of CAW gezinnen van kortbij en helpen hen de dagdagelijkse touwtjes opnieuw in handen te nemen, knopen door te hakken als het gaat over verstandig omgaan met het budget, ...

De vrijwilliger biedt een luisterend oor en geeft tijd en oprechte aandacht.

Wordt u die vrijwilliger?Wat wordt van u verwacht ?• Geen geld• Beschikken over administratieve en communicatieve vaardigheden• Wekelijks 2 uurtjes inzet van uw tijd• Discretie en respect voor andere mensen, hun tempo, hun ideeën, hun keuzes• Geduld en volhardingsvermogen• Wonen in Limburg• Verplaatsingen in een straal van maximum

20 kilometer van uw woonplaats• Bereidheid tot volgen van een startopleiding

en navorming• Een engagement van minimaal twee jaar

Wat bieden wij u ?• Een goede startopleiding met daarna

individuele opvolging, vorming en coaching

• Een verplaatsingsvergoeding + een verzekering tijdens het vrijwilligerswerk

• Een boeiende uitdaging en een verruiming van uw kennis

• Een ontspannende inspanning

Graag meer info? Interesse?Aarzel niet en neem contact op metMy De Wilde en Jolien BeersaertsBuddycoördinator/-coaches BIZ Limburg Rozenstraat 28 te 3500 [email protected] 85 99 20 0496 25 03 09

De vrijwilliger biedt een luisterend oor en geeft tijd en oprechte

aandacht.

Page 25: Belleman december 2015

CENTRA VOOR ALCOHOL-ENANDERE DRUGPROBLEMEN LIMBURG vzw

25

OCMW

Nieuws vanwege Nieuws vanwege CADBij de Centra voor Alcohol- en andere Drugproblemen (CAD) kan u terecht Bij de Centra voor Alcohol- en andere Drugproblemen (CAD) kan u terecht Bij de Centra voor Alcohol- en andere Drugproblemen (CAD) kan u terecht met problemen met alcohol, gokken, internet, illegale drugs en/of medi-met problemen met alcohol, gokken, internet, illegale drugs en/of medi-met problemen met alcohol, gokken, internet, illegale drugs en/of medi-catie.

Wist u dat:• u een mooier fi guur krijgt als je minder drinkt? Alcohol is een dikmaker

en bevat veel calorieën. Daarnaast zit er in veel drankjes suiker en vertraagt alcoholgebruik de afbraak van vet uit voeding;

• u een blijvende rode neus kan overhouden aan drinken? Door alcohol zetten bloedvaatjes uit, waardoor u rode vlekken in uw gezicht krijgt. De vlekken verdwijnen zodra uw lichaam de alcohol heeft afgebroken. Wanneer u lang en veel drinkt, raken de bloedvaatjes defi nitief beschadigd;

• goed tegen drank kunnen, een grote kans op alcoholisme geeft? Bij veel drinken past het lichaam zich aan alcohol aan. U heeft dan meer alcohol nodig om het effect te voelen?

• u door alcohol slechter slaapt? Alcohol kan er voor zorgen dat u beter inslaapt, maar tegelijkertijd gooit alcohol de normale slaapcyclus in de war. Met alcohol krijgt u niet genoeg diepe en rustgevende slaap en slaapt u onrustig;

• als u nog alcohol in uw lichaam hebt, u helemaal geen vet verbrandt? Laat de drank dus staan wanneer u op dieet bent;

• het ongeveer twee weken duurt voordat alle nicotine uit uw lichaam is verdwenen wanneer u stopt met roken?

• dankzij alcohol de opname van vitamines kan verminderen en er ook meer vitamines worden verbruikt? Extra vitamines zijn dus aan te raden;

• u eerder kramp krijgt indien u de dag voor het sporten alcohol heeft gedronken? De lever moet eerst de alcohol nog afbreken, waardoor deze te weinig energie heeft om het melkzuur af te breken;

• de smaak gaat vervlakken naarmate u meer alcohol achter elkaar drinkt?

• drugs als XTC en amfetaminen,net als alcohol, tot hersenbeschadiging leiden? Gebruik van cannabis vergroot bij jongeren de kans op schizofrenie;

• de laatste jaren de hoeveelheid MDMA in XTC-pillen opvallend is toegenomen? Dit vergroot de risico’s van XTC en wordt gezien als belangrijke oorzaak van (dodelijke) ongelukken;

• het effect van drugs afhangt van uw conditie en uw stemming? Veel drugs versterken de stemming en daardoor voelt men zich soms anders dan men in gedachten heeft.

U kan ons contacteren op het nummer 011 64 78 11 of per e-mail op [email protected] Adres: Stationsstraat 76/4 - 3910 Neerpelt

www.cadlimburg.bewww.cadlimburg.bewww.alcoholhulp.bewww.alcoholhulp.be www.cannabishulp.bewww.cannabishulp.bewww.gokhulp.bewww.gokhulp.bewww.drughulp.bewww.drughulp.be

Hulplijn over euthanasie en palliatieve zorgDe LEIFlijn (LevensEinde InformatieForum) is een telefonische hulplijn voor elke patiënt,gebruiker, hulpverlener of organisatie die vragen heeft over beslissingen rond het levenseinde. Alle mogelijke vragen die u zich rond de waardig sterven kan stellen, worden door de hulplijn ernstig onderzocht en beantwoord.

Dezelfde organisatie biedt ook de LEIFkaartaan. Deze geplastifi ceerde kaart heeft het formaat van een bankkaart en vermeldt de wilsverklaringen die u bezit:

• wilsverklaring euthanasie• ‘negatieve’ wilsverklaring• verklaring voor orgaandonatie• verklaring inzake de wijze van

teraardebestelling (begraven, cremeren,...)

• lichaam schenken aan de wetenschap

U bewaart de kaart in uw portefeuille. Ze biedt een bijkomende garantie dat artsen en hulpverleners op de hoogte zijn van uw wettelijke wilsverklaringen en dat ze rekening houden met uw documenten aangaande voorafgaande zorgplanning. Op de website van LEIF vindt u hoe u zo’n kaart kan bestellen.

LEIF werd begin 2003 onder impuls van de vzw Recht op Waardig Sterven opgericht. Dit gebeurde naar aanleiding van de wetten inzake patiëntenrechten, palliatieve zorg en euthanasie, die in 2002 van kracht werden.

LEIFLIJN: 078 15 11 55 (dagelijks van 9.00 tot 17.00 u)

Belleman / december 2015

Page 26: Belleman december 2015

26 www.hamont-achel.be

OCMW

Hamont-Achel beweegtAfgelopen jaar werd duidelijk gezien dat Hamont-Achel beweegt! Tal van activiteiten zijn georganiseerd door verschillende verenigingen en organisaties. De fotowedstrijd werd gelanceerd, waaruit elke maand een ‘foto van de maand’ gekozen wordt. De winnende foto’s zetten we graag in de kijker:

Voor de maand september werd de foto van OKRA Hamont gekozen als foto van de maand. De foto is gemaakt tijdens hun wandeling ‘ontdek je plekje’.

Foto van de maand november: Dienstencentrum De Kring organiseert een wekelijkse kuieren in Achel. In november werd een speciale editie georganiseerd: senioren wandelen samen met de kleuters van Basisschool De Achellier.

Op de foto van de maand oktober staat de oudleiding van Chiro Hamont tijdens een gezellige namiddag boerengolf.

zetten we graag in de kijker:

Op de foto van de maand oktober staat de oudleiding

Page 27: Belleman december 2015

OCMW

27Belleman / december 2015

Verder willen we een dikke profi ciat wensen aan de klassen van de basisscholen in Hamont-Achel. Tijdens de week van beweging hebben de leerlingen hun uiterste best gedaan om zoveel mogelijk met de fi ets naar school te komen. Het was een spannende wedstrijd, maar elke school heeft een winnaar die zich de ‘sportiefste klas 2016’ mag noemen.

Profi ciat aan de winnende klassen, maar ook zeker profi ciat aan iedereen die goed zijn best heeft gedaan om extra te bewegen tijdens de week van beweging.van beweging.

Wat hebben we nog in petto?Dit jaar hebben we iedereen in beweging gezet. Volgend jaar zetten we het thema ‘voeding’ in de kijker. Indien u zelf interesse heeft in dit thema en enkele ideeën rond gezonde voeding die u samen met het stadsbestuur wil uitwerken, laat het ons dan weten. Contacteer Marijke Van Lindt van de dienst welzijn via 011 51 05 01 of via [email protected].

Basisschool De Achellier: klas 6B met juf MartineBasisschool De Achellier: klas 6B met juf MartineBasisschool De Achellier: klas 6B met juf Martine

Basisschool Hamont-Lo: klas 5 met juf Marleen Basisschool Hamont-Lo: klas 5 met juf Marleen

Basisschool De Horizon: klas L5 met juf CindyBasisschool De Horizon: klas L5 met juf Cindy

Basisschool De Robbert: klas 6C met juf Ilse Basisschool De Robbert: klas 6C met juf Ilse

Page 28: Belleman december 2015

www.hamont-achel.be

Verantwoordelijke uitgever De Belleman: College van burgemeester en schepenen, Stad 40, 3930 Hamont-Achel, Telefoon: 011 44 50 40, E-mail: [email protected], Website: www.hamont-achel.beDrukwerk: Drukkerij Boonen, Hamont-Achel Concept: Nelson, Leuven Vormgeving: Circuze, Bree

Belleman / december 201528

OCMW

Het OCMW is telefonisch bereikbaar elke werkdag van 08.30 - 12.30 en 13.30 - 17.00 uur.

Hulpvragen zullen doorverwezen worden naar de openingsuren

SOCIALE DIENSTMaandag: 09.00 - 12.00 uurDinsdag: 09.00 - 12.00 uurWoensdag: 13.30 - 16.30 uurDonderdag: 13.30 - 16.30 uurVrijdag: 09.00 - 12.00 uur

Tijdens deze uren kan u op het ONTHAAL terecht voor de aanvraag verwarmingstoelage, aanvragen pensioen en tegemoetkoming aan mindervaliden.

Opladen van de budgetmeter Infrax (enkel bancon-tact, geen cash geld) is ook mogelijk tijdens deze uren.

DIENST OUDEREN EN THUISZORGBest neemt u telefonisch contact tijdens de openingsuren zodat we u gericht kunnen helpen.

DIENST RECHTSHULPDinsdag: 09.00 - 12.00 uurDinsdag: 09.00 - 12.00 uur

Wanneer kan u terecht bij het OCMW?

WAAR IS HET OCMW?WAAR IS HET OCMW?U vindt het OCMW in het Gemeenschapshuis Achel, U vindt het OCMW in het Gemeenschapshuis Achel, Michielsplein 1 te 3930 Hamont-Achel.Michielsplein 1 te 3930 Hamont-Achel.Telefoon: 011 51 05 01 - Fax: 011 80 55 59Telefoon: 011 51 05 01 - Fax: 011 80 55 59e-mail: [email protected] e-mail: [email protected]

HET OCMW IS GESLOTEN OP:HET OCMW IS GESLOTEN OP:Donderdag 24 decemberDonderdag 24 decemberVrijdag 25 december (Kerstmis)Vrijdag 25 december (Kerstmis)Donderdag 31 decemberDonderdag 31 decemberVrijdag 1 januari 2016 (nieuwjaarsdag)Vrijdag 1 januari 2016 (nieuwjaarsdag)Maandag 28 maart 2016 (Paasmaandag)Maandag 28 maart 2016 (Paasmaandag)

De onderzoekers willen nu van zoveel mogelijk mensen weten bij welke behandelingen en welke types zorg ze veel uit eigen zak moeten betalen, wat het precieze bedrag is enz.

Het kan over verschillende soorten kosten gaan, medische en niet-medische kosten: niet-terugbetaalde medicatie of supplementen bij chirurgie, apothekerskosten, tandzorg na een hoofd-halstumor, incontinentiemateriaal, sondevoeding, gezinszorg, revalidatie, een verblijf in een centrum voor kortverblijf enz.

Bent u recent in behandeling geweest en heeft u veel kosten gemaakt die niet werden terugbetaald? Laat het ons weten: vul de korte vragenlijst op www.kankermeldpunt.bewww.kankermeldpunt.be in of bel naar 0800 35 444 (elke werkdag tussen 9 en 12u.).U helpt er ons erg mee: met alle informatie die u ons geeft, kan Kom op tegen Kanker concrete beleidsvoorstellen uitwerken om de zorgkosten te beperken.

Kom op tegen Kanker doet momenteel onderzoek naar niet of niet voldoende terugbetaalde medische en niet-medische zorg.

Uit steekproefonderzoek blijkt immers dat de helft van de patiënten die voor steun aankloppen bij het Kankerfonds van Kom op tegen Kanker in het eerste jaar na de behandeling 1838 euro of meer zelf betalen (na tussenkomst van de zorgverzekering en de maximumfactuur), in één op de vier gevallen zelfs 2844 euro of meer. of meer.

Betaalde u te veel voor uw kankerbehandeling?

Uit steekproefonderzoek blijkt immers dat de helft van de

patiënten die voor steun aankloppen bij het Kankerfonds

van Kom op tegen Kanker in het eerste jaar na de

behandeling 1838 euro of meer zelf betalen.