CHIPKA december 2015

27
December 2015 S t a d s m a g a z Levenslang thuiswonen Demowoning uitgetest

description

Maandelijks infomagazine van de Stad Aalst.

Transcript of CHIPKA december 2015

Page 1: CHIPKA december 2015

December 2015

S t a d s m a g a z

Levenslang thuiswonenDemowoning uitgetest

Page 2: CHIPKA december 2015

LEVEN 30 UIT 39

Beste stadsgenoot,Dit is al de voorlaatste CHIPKA voor dit jaar. Het eerste jaar CHIPKA is nu reeds ‘heel geslaagd’ te noemen. De redactie zorgt iedere maand voor een gevarieerde publicatie met interessante weetjes, menselijke verhalen en concrete informatie uit onze stad.

Ook dit novembernummer is het bewijs. Wat doen we als stad met de rode Neuzen actie? Hoe ziet de kerstperiode er uit in deze stad en wat gaat er nu allemaal gebeuren in de Stationsomgeving? Het laatste wordt uit de doeken gedaan en geïl-lustreerd met enkele simulatiefoto’s. We blijven hard werken aan de ver-fraaiing van onze stad. Het station is een buurt waar de komende jaren wordt op ingezet.

Maar mag ik ook even de aandacht voor iets wat niet in deze CHIPKA staat? Op 1 december starten we met het GAS-reglement, geen absurde regels maar wel concrete zaken om de overlast in te perken, er valt hierover een aparte brochure in je brievenbus waarin alles duidelijk uit de doeken wordt gedaan. Ik wens verder iedere Aalstenaar een gezellige eindejaarsperiode, die start in deze charmante stad met Aalst Twinkelt op 4 december.

30 3X: Sportlaureaten32 Diederick Schelfhout36 Focus op een buurt:

Linkeroever 38 Lynn Van Royen

40 DMNT in De Werf42 UiTtips48 UIT in #CHIPKA50 Stadsberichten

WELKOM

3

32“Bel de 100 als ik val, maar ik gà fietsen.”

3622

3818

Ingrijpende werken tussen spoor en Dender Linkeroever

Paul Stockman in beeld

“De jongere generatie moet nadenken over de dag dat ze ouder zijn.”

NIEUWS 04 MENSEN 10 WERKEN 204 Flits: IJsberen6 Kort nieuws

10 3X: Hoe wil jij je oude dag doorbrengen?

12 AIPA16 Op pad met

wijkinspecteur David Bauwens

18 Paul Stockman in beeld

20 3X: Hoe pendel jij?22 Dossier: Stationsomgeving

Aalst28 Stedenbouwkundige

vergunning of niet?

2

INHOUD

16“Ik ben het eerste aanspreekpunt.”

Page 3: CHIPKA december 2015

FLITS

Opgepast, ijsberen!De ijsbeer is nog niet met uitsterven bedreigd. Althans, toch niet de menselijke variant, die niet vies is van pootjebaden rond vriestemperatuur. Ook in de spiegelvijver van het stadspark kunnen ijsberen zich deze winter laten gaan. Voor de 83-jarige Jessy Callebaut voelde de temperatuur van 13 graden in november dan ook aan als een opwarmertje.

54

Page 4: CHIPKA december 2015

NIEUWS

6

Aalst duikt kerstperiode inMet Aalst Twinkelt, op vrijdag 4 december, dompelt onze stad zich weer onder in de kerstsfeer. Niet alleen het kerstdorp en de ijspiste nodigen opnieuw uit, maar ook 154 winkels houden die avond de deuren open. Tal van acts in alle winkelstraten zorgen voor sfeer. Ontdek het volledi-ge programma op www.aalst.be.

Openingsuren• IJspiste: van 9.30 tot 21.30 uur. Op 25 december en 1 januari gaat de ijspiste pas open om 13.30 uur. • Kerstdorp:

- op zondag, maandag, dinsdag, woensdag, donderdag: van 9.30 tot 22 uur- op vrijdag en zaterdag: van 9.30 tot 24 uur- op vrijdag 4 december is het kerstdorp uitzonderlijk open tot 1 uur- op donderdag 24 december sluit het kerstdorp om 18 uur- op donderdag 31 december: doorlopend open tot 1 januari om 5 uur

Winterse koopzondagenZondag 13, 20 en 27 december 2015 zijn koopzon-dagen in Aalst. De winkels in de binnenstad openen dan hun deuren van 14 tot 18 uur. Van 3 tot 31 januari loopt natuurlijk ook de soldenperiode, met een extra koopzondag op zondag 3 januari.

Kerstmarkt Perron ‘15Op zaterdag 19 en zondag 20 december is er de 2e editie van Perron. De gesmaakte formule blijft behou-den: 30 standhouders bieden tussen 11 en 18 uur een mooie mix aan van artisanale producten en handge-maakte voorwerpen. Opgelet: sommige standhou-ders zijn er alleen op zaterdag en worden op zondag door anderen vervangen. Dat maakt een bezoek aan Perron ’15 zelfs 2 keer de moeite waard.

7

Sportdagen voor kleuters en kinderen Maandag 28 en dinsdag 29 december kunnen kleuters en kinderen zich he-lemaal uitleven in Sporthal Denderdal tijdens een sportdag speciaal op hun maat. Voor kleuters tussen 3 en 6 jaar is er op maandag een speelparadijs, een grimeerstand en een ballonnen-plooier. De kleuters moeten wel een begeleider hebben. Kinderen tussen 6 en 12 jaar zijn dinsdag 29 december de baas. Voor hen is er ook een speel-paradijs, springkastelen, balsporten en circustechnieken.

Deelnemen aan de sportdagen kost 3 EUR per kind. Inschrijven kan ter plaatse (Sporthal Denderdal, Kortestraat 14, Erembodegem).

Zo kan je je dak herstellen of vernieuwen, de gevel reinigen en verfraaien, ramen endeuren vernieuwen en vocht-problemen aanpakken. De premie Dak-raam-gevel gaat tot 3 000 EUR en dekt 35% van de kosten. Wie een bescheiden inkomen heeft en eigenaar is van een woning, kan een pre-mie voor een totaalrenovatie aanvragen. Deze premie kan oplopen tot 5 000 EUR engaat tot 60% van de kosten, na aftrek van de premies die andere instanties geven.

Via allerhande prikkelpremies worden inwoners van Rechteroever aangemoedigd om zelf hun woning op te knappen.

Laatste kans op prikkelpremie

De premies gingen van kracht vanaf 1 juli 2013 en eindigen op 31 december 2015.

Aanvragen voor 31 decemberWil je nog kunnen genieten van deze premies, aarzel dan niet en vraag deze nog aan voor 31 de-cember 2015. Je moet hiervoor 2 offertes meebrengen van de wer-ken die je wil doen. Je hebt nog tijd tot 31 december 2016 om deze werken effectief uit te voeren.

Wereldlichtjesdag herdenkt overleden kinderenVoor het eerst neemt Aalst deel aan de Wereldlichtjes-dag, een initiatief waarbij wereldwijd kaarsjes worden aangestoken ter nagedachtenis van overleden kinderen. Wereldlichtjesdag vindt plaats op zondag 13 december, van 18.30 tot 19.30 uur op de Grote Markt.

‘World Wide Candle Lighting’ is ontstaan in 1997 in Amerika. Inmiddels worden er nu op de hele wereld op de tweede zon-dag van december om 19 uur lokale tijd kaarsen gebrand voor overleden kinderen.

Zelf in actie Breng op 13 december een kaars mee naar de Grote Markt. De bedoeling is dat alle kaarsen samen een lichtstraal vormen. Aangepaste muziek, waaronder het officiële ‘lichtjesdaglied’, wordt gespeeld en je krijgt ook zelf de mogelijkheid om een tekst of gedicht voor te dragen.

Wie er niet bij kan zijn, kan zijn of haar verbondenheid tonen door een kaars aan de gevel te plaatsen.

Rode NeuzenZaterdag 5 december organiseert VTM de Rode Neuzen Dag om aandacht te vragen voor jongeren met psychische problemen. Stad Aalst doet ook mee en verkoopt Rode Neuzen tijdens de zater-dagmarkt op 28 november.

Als de stad erin slaagt 1.000 rode neuzen te verkopen, zal het college van burgemeester en schepenen gedurende één voormiddag meedraaien op de kinderafdeling van beide ziekenhuizen in de stad Aalst (ASZ & OLV). Welke hulp ze precies verlenen, vullen ze zelf in: een grappig verhaaltje voorlezen, eten bedienen met een kwink-slag, poppenkast/theater opvoeren…

18.01.2016D-day voor de stad Aalst, want dan verhuist het kloppend hart van de stads-administratie naar het kleurrijke gebouw op het Werfplein.

Verkeersveilige nachtDe verkeersveilige nacht is dit jaar aan de 19de editie toe. In Oost-Vlaande-ren worden in de nacht van zaterdag 5 december op zondag 6 december alcohol- en drugscontroles gehouden. Ook de Lokale Politie Aalst werkt mee aan dit provinciaal initiatief.

Traditiegetrouw vormt de verkeersveilige nacht het begin van de BOB-eindejaars- campagne die dit jaar loopt van 27 no-vember 2015 tot 26 januari 2016. Dit jaar zal er, naast een alcoholcontrole, ook controle zijn van de boordpapieren van het voertuig.

Niet alleen tijdens de verkeersveilige nacht(en), maar ook tijdens de ein-dejaarsfeestnachten (kerstavond, kerstnacht, oudejaarsavond en nieuw-jaarsnacht) zullen er alcoholcontroles zijn.

Page 5: CHIPKA december 2015

NIEUWS

98

Begin december krijgt iedereen een folder met de sportkampen 2016 in de bus. Je vindt er een overzicht van het aanbod en inschrijvingsdata. De stad legt achter de kerk in Herdersem een nieuwe parking voor 58 auto’s aan. Om de leefkwaliteit en de mobiliteitsproblemen in deelgemeente Erembodegem aan te pak-ken wil de stad tegen 2018 een masterplan klaar hebben. Vier ontwerpbureaus gaan aan de slag. In de Arbeidstraat wordt er eenrichtingsverkeer ingevoerd. Nieuwe verkeerssituatie: van de Capucienenlaan kun je Arbeidstraat in tot aan de Nieuwbeekstraat. Vanuit de Withuisstraat kun je zowel links als rechts de Arbeidstraat in. Vanop het Keizersplein kun je de Arbeidstraat niet meer indraaien. Vanavond, 27 november, organiseren Levensvreugde Scholen Vzw en hun oudercomité’s hun jaarlijkse kerstmarkt op het domein van Levens-vreugde, Botermelkstraat 201 in Aalst. De kerstmarkt start om 18 uur. Dankzij een Vlaamse restauratiepre-mie van 295 000 EUR kan de Mosseveldmolen in de Merestraat worden gerenoveerd. Om fier op te zijn: onze stadsgenote Femke Van Den Driessche kroonde zich in het Nederlandse Huijbergen tot Europees kampioene veldrijden bij de beloften. Bekijk regelmatig de vacatures op www.aalst.be.

TELEX

Energie besparen Donderdag 10 december vindt in ontmoetingshuis De Brug (Hertshage 11-19) een energiefit-sessie plaats. Op anderhalf uur tijd krijg je gratis een hele reeks verrassende tips om energie te besparen. Zonder veel moeite en zonder grote investeringen kun je al snel een paar honderd euro per jaar besparen.

De infoavond start om 19.30 uur. Deelname is gratis, inschrijven kan via www.eandis.be/energiefit.

Gratis* met de bus met oudejaarDankzij De Lijn raak je tijdens oudejaarsnacht veilig en gratis* naar de beste feestjes. In de regio Dender zijn er volgende feestbussen:F1 Aalst Station – Herdersem – Wieze – Lebbeke - DendermondeF3 Aalst Station - Welle - Denderleeuw - Denderhoutem - NinoveF4 Aalst Station - Moorsel - Baardegem - Opwijk - MerchtemF5 Aalst Station - Gijzegem - DendermondeF6 Aalst Station - Lede - Wichelen - BerlareF7 Aalst Station - Erpe - Vlierzele - Sint-Lievens-HoutemF8 Aalst Station - Nieuwerkerken - Haaltert - Kerksken - HeldergemF9 Aalst Station - Erpe - Mere - HerzeleF16 Aalst Station – Impe – Oordegem – Melle - Gent ZuidF18 Dendermonde – Wichelen – Wetteren – Melle – Gent Zuid

Aan de party in de Florahallen stoppen 2 lijnen: F1 om de 45 minuten en F4 om het uur. F1 stopt ook om de 45 minuten in Wieze aan de Q-Party (Oktoberhallen). In tegenstelling tot voorgaande jaren stopt de bus nu in de Kapittelstraat (zijstraat naast de hallen), en niet meer in de Schroverstraat. De lijnen F6 en F18 stoppen aan Wichelen Kerk vlakbij het Gildenhuis, waar opnieuw een galabal plaatsvindt.

Alle info vind je op www.delijn.be.

* Alle feestbussen (met een F-nummer) zijn gratis dankzij de Provincie. Op alle andere lijnen van Oost-Vlaanderen gelden de normale tarieven. Koop een speciaal oudejaarsnachtbiljet aan 3 euro, het gaat in op 31 december om 18 uur en is op 1 janu-ari de hele dag geldig tot en met middernacht.

Tip: koop dit vooraf in de grote verkoopautoma-ten en Lijnwinkels (vanaf 19 december). Ook alle andere vervoerbewijzen (lijnkaarten, abonne-menten, SMS-ticket) zijn geldig.

Prettig oudejaar! Onze chauffeurs brengen je veilig thuis.

Bekijk onze dienstregelingen op delijn.be

GRATIS feestbussen

dankzij

Walter Planckaert en Philip Milanov op verkiezing sportlaureaatVerwacht je op vrijdag 11 december opnieuw aan een wervelende sportshow in cultuurcentrum De Werf met de verkiezing van de Aalsterse sportlaureaten. De pre-sentatie is in handen van Wim De Meyer, die de fakkel overnam van Louis De Pelsmaeker. Gastvedettes dit jaar zijn wielercoryfee Walter Planckaert en discuswerper Philip Milanov. Het thema is ‘Op weg naar Rio’. Er zijn

“Er wordt me gezegd dat het hier een heftige stad is. Tot nu toe vind ik het vooral heel gezellig.”

Marie Vinck, actrice

optredens van Kenney Belaey en Redouan Ait Chitt. Tickets voor dit event zijn gratis, maar je moet wel je plaats(en) reserveren via de Sportdienst ([email protected] of tel. 053 72 38 92). De lijst met genomineerden voor de trofee van Aalsterse sportlaureaat vind je op www.aalst.be. Lees de reportage met de winnaar van vorig jaar, Diederick Schelfhout, vanaf pagina 32.

Op 3 november vonden in Aalst de eerste opnames plaats van de nieuwe 13-delige dramaserie van VTM en productiehuis Menuet. De reeks krijgt als werktitel De Geboden. Dirk Van Dijck en Marie Vinck kruipen in de huid van de zeer principiële hoofd-inspecteur Peter die aftelt naar zijn pensioen en zijn ambitieuze sidekick, Vicky. Ze jagen op een misdadiger die

verschillende slachtoffers maakt als straf voor het overtreden van één van de 10 geboden. De geslepen dader speelt hierbij een kat-en-muisspel met de lokale politie.

Aalst is het decor voor deze prestigi-euze televisiereeks. Er zijn 40 draai-dagen op de Pupillensite en 50 op andere locaties in de stad zoals de

Sint-Martinuskerk, de Graanmarkt, het station, de Watertorenwijk, rust-huis De Hopperank, het OLV-zieken-huis, bedrijventerrein Wijngaardveld enz. Onze eigen politiediensten lenen materiaal uit en staan de acteurs bij. De opnames lopen nog tot april 2016. De uitzendperiode wordt later bekend gemaakt.

Hollywood aan de DenderStart opnames VTM-reeks

Page 6: CHIPKA december 2015

Adar, 22 jaar uit Aalst: “Ik heb daar eigenlijk nog nooit over nagedacht. Een rusthuis? Neen, ik zou lie-ver hebben dat mijn toekomstige kinderen voor mij zorgen. Dat is het eerste wat in me opkomt. Je eigen kinderen kunnen dat toch nog altijd het best, voor je zorgen. Je hebt er een bloedband mee. Ik zou dat ook doen voor mijn vader en moeder. Hopelijk denken mijn kinderen daar later hetzelfde over.”

Christel, 47 jaar uit Aalst: “Goh, liefst woon ik zo lang mogelijk thuis! De meesten willen dat, denk ik. Ik heb altijd al op mijn eigen benen willen staan. Zelfstandigheid, daar sta ik echt op en dat zal later ook zo zijn. Veel hangt natuurlijk af van je gezondheid. Ik heb maar één zoon en ik zou hem niet willen belasten met de zorg voor mij. Dan liever naar een goed verzorgingstehuis waar ik met een beetje hulp toch nog voor mezelf kan zorgen.”

MENSEN

1110

Voor ouders zorgen

Niemand belasten

Nele, 34 jaar uit Aalst: “Ik wil liefst oud worden zoals mijn meter. Die is 88 en woont nog thuis, haar drie zonen wonen bij haar in de buurt. In Amerika hebben ze zo van die communes à la Centerparks waar alleen ouderen wonen. Dat lijkt me wel wat, oud worden sa-men met mijn vrienden in een soort commune.” Haar moeder Anny, 57 jaar uit Aalst, vult aan: “Bij senioren die nog thuis wonen is eenzaamheid wel een groot probleem, als thuisverpleegster merk ik dat vaak. Ik zou dan liever kiezen voor een modern verzorgingste-huis, liever dat dan daar eenzaam thuis te zitten.”

3XOUD WORDEN Hoe wil jij je oude dag liefst doorbren-gen? Voor sommigen de ver-van-mijn-bed show, maar vroeg of laat worden we allen wat ouder en wat dan? De stad buigt zich over de problematiek van de vergrijzing en wil haar inwo-ners ook al eens doen nadenken over de toekomst.

Ouderen- communes

Page 7: CHIPKA december 2015

13

MENSEN

Waarom werkt Aalst rond levenslang thuiswonen? Elise: “Vlaanderen daagde ons uit om op zoek te gaan naar innovaties die ouderen toelaten zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. In Aalst spitsen we ons toe op wonen. Uit gesprekken met 65-plussers blijkt duidelijk dat ze vasthouden aan hun eigen huis, maar dat is niet altijd aangepast.”

Peggy: “De meesten zien het niet zitten om naar een rusthuis te gaan, ze verlie-zen daar een stuk autonomie.”

Peggy: “Het is ook budgettair niet mogelijk om alle mensen die ouder worden onder te brengen in een rust-huis, vandaar het streven om hen op te vangen in hun thuissituatie. Woonzorg-centra kunnen dan meer focussen op mensen die zwaar zorgbehoevend zijn.”

Wat is het doel van een test- woning? Elise: “Het idee is om een concreet voorbeeld te geven aan 65-plussers hoe ze hun woning kunnen aanpassen. We zijn bij hen ten rade gegaan om uit te zoeken waar ze behoefte aan hebben. Uit gesprekken met ons AI-PA-testpanel blijkt dat ze bijvoorbeeld geen boodschap hebben aan hoog-technologische snufjes. De domotica in de woning is dus bewust eenvoudig gehouden.”

Testwoning levenslang

thuiswonen geopend

Afgelopen woensdag werd de ProDomo testwoning op de Graanmarkt in Aalst officieel geopend. De flat is uitgerust met een aantal innovatieve aanpassingen die senioren toelaten zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Uniek in Vlaanderen is dat je in deze testwoning kunt overnachten. We spraken met Elise van Opstal en Peggy De Smet, trekkers van dit project.

12

In dit gebouw aan de Graanmarkt bevindt zich de testwoning.

Elise Van Opstal en Peggy De Smet zijn de trekkers van het project.

Ageing in place AalstDe ProDomo testwoning is een realisatie van het AIPA-project in Aalst, wat staat voor Ageing in Place Aalst. AIPA is één van de zes Zorgproeftuinen in Vlaande-ren die op zoek gaan naar innovatieve oplossingen voor problemen die uit de vergrijzing voortvloeien. AIPA onderzoekt welke voorwaarden er nodig zijn om 65-plussers zo lang mogelijk in hun huis te laten wonen. Een performante woning is daarbij van cruciaal belang. Stad Aalst startte daarom met een aantal partners ProDomo op en ging aan de slag in de leegstaande conciërgewoning van de Pupillen op de Graanmarkt. Die werd helemaal omgebouwd tot een moderne flat. Alle technieken die het zelfstandig wonen van een oudere makkelijker maken werden er samengebracht.

Page 8: CHIPKA december 2015

1514

MENSEN

Peggy: “We zijn op huisbezoek geweest om te kijken waar ouder wordende mensen tegenaan lopen. Velen hebben bijvoorbeeld een bad, maar geraken daar niet meer zelf-standig in. Dit vervangen door een inloop-douche is een goede oplossing. Wie minder mobiel is raakt de trap niet meer op en moet zich herorganiseren op het gelijkvloers in een veel kleinere ruimte. Dat hebben we gesimuleerd in de testwoning.”

Hoe ziet de testwoning eruit?Peggy: “We hebben de oude conciërgewo-ning op de Pupillensite omgebouwd tot een meegroeiwoning. De bovenverdieping hebben we bewust niet gebruikt. Alle functies bevinden zich beneden. Het is een compacte en gebruiks-vriendelijke flat.”

Elise: “Het idee achter zo’n meegroeiwoning is dat je als jong gezin bij het bouwen of verbou-wen van je huis al nadenkt over later en de nodige voorzieningen treft om je woning te kunnen aanpassen.”

Peggy: “Onze testwoning is 80 vierkante meter groot en bestaat uit een inkomhal, toilet, keu-ken, zithoek, slaapkamer en badkamer. Bij de inrichting werd heel wat aandacht besteed aan toegankelijkheid. Brede schuifdeuren tussen de verschillende ruimtes, stopcontacten en een vaatwasser op armhoogte, een keukentafel- en aanrecht waar je met je rolstoel onder kunt … De woning is energiezuinig en uitgerust met een zorg- en oproepsysteem, domotica en innovatieve beveiliging. Er zijn antibacteriële composietmaterialen gebruikt en de vloer- en wandbekleding zijn op cruciale plaatsen anti- slip. De badkamer is uitgerust met een inloop-douche met zitje en een toilet met armsteun.”

Is er ook aangepast meubilair? Elise: “Er staat een zorgbed dat eruit ziet als een moderne boxspring. Dit type bed kan je perfect aankopen op je 40e zonder dat het stigmatiserend is. We willen ook de jongere generatie doen nadenken over de dag dat ze ouder zijn. Als je alle aanpassingen tegelijk moet betalen wanneer je echt zorgbehoevend wordt is het een dure zaak. Je kunt die uitgaven dus beter spreiden.”

Peggy: “Naast dat zorgbed staat er in de slaapkamer een bureaubed. Een bureau dat je in een handomdraai kunt omvormen tot een logeerbed, zonder dat je alles moet af-ruimen. Ideaal voor in een beperkte ruimte. Dergelijke toepassingen zijn ook interessant voor jongere mensen die kleinbehuisd zijn. Onze doelgroep is dus zeker en vast niet alleen 65-plussers.”

Een klein appartement in de stad, is dat iets voor mij?’ Mensen kunnen het aan den lijve ondervinden.”

We willen ook de jongere generatie doen nadenken over de dag dat ze ouder zijn.”

Is de testwoning een primeur in Vlaanderen?Elise: “Er bestaan nog enkele demowoningen, maar het unieke is dat je bij ons de woning echt kan uitproberen. We hebbenalles zo gemaakt dat je er effectief kunt wonen en dat is ook absoluut wat we willen. We stellen de woning ter beschikking voor een verblijf van minimaal een week.”

Peggy: “Ideaal verblijven mensen er drie weken zodat ze het gebruiksgemak ten gronde ervaren. ‘Een klein appartement in de stad, is dat iets voor mij?’ ‘Kan ik het gewoon worden in een kleiner huis?’ ‘Welke ideeën kan ik toepassen in mijn eigen huis?’. Mensen kunnen het aan den lijve ondervinden.”

Is het gratis?Peggy: “Ja, het enige wat we willen is feedback. We hebben al drie aanvragen binnen, maar hopen uiteraard op massale interesse. De flat wordt vrijge-houden voor bewoning telkens vanaf de 10de tot het einde van elke maand. In het begin van de maand is er mogelijkheid tot bezoeken. We hopen dat onze deur platgelopen wordt.”

Wil je zelf de woning bezoeken?Kom dan naar de opendeurdag op zaterdag 12 december van 10 tot 16 uur. Adres: Graanmarkt 4Reservatie voor bezoek of bewoning? Bel naar 053 72 31 96 of mail naar [email protected]

- Elise - Peggy

Page 9: CHIPKA december 2015

MENSEN

1716

OP PAD...

heb ik ook mijn vaste klanten. Een paar ou-dere dames doen vaak een melding, maar ik voel dat ze vooral nood hebben aan sociaal contact. Wekelijks spring ik dan eens binnen om te kijken of alles oké is. Soms kan ik zelf ook niets doen, maar vaak is het al genoeg als de mensen hun verhaal kwijt kunnen.”

David neemt ons mee naar een plek waar veel wordt gesluikstort. “Dit is het meest frustrerende van de job. Toen ik hier van-morgen passeerde was alles nog proper, en nu ligt het vol. Deze keer zijn het vooral kleren, maar meestal is het echt vuilnis. Bewoners zijn wel zeer alert en als ze iets gezien hebben laten ze het me zeker weten. Helaas is het heel moeilijk om de daders te vatten. Ik stuur alle meldingen naar de stad, die dit zeer goed opvolgt.”

De laatste stop is de stedelijke basisschool De Duizendpootjes in de Binnenstraat. “Vroeger was het hier echt verkeersonveilig. Fietsers werden bijna van de weg gemaaid en heel veel ouders en grootouders parkeer-den zich op de stoep. Ondertussen is er een

fietspad aangelegd en doe ik hier 2 tot 3 keer in de week toezicht. Mijn aanwezigheid - en dan vooral mijn fluojas - is vaak voldoende. Ik spreek mensen aan als ze verkeerd staan en verwacht dat ze mijn raad opvolgen. Als pre-ventie niet helpt en als ik vaststel dat diezelfde persoon opnieuw verkeerd parkeert, aarzel ik niet om te verbaliseren.”

David springt op zijn fiets richting politiehuis aan de parking Keizershallen. “Ik heb geen vast kantoor in de wijk, alle administratie doe ik op het politiekantoor. Ik hoop dat we binnenkort wel iets meer digitaal kunnen werken, bijvoor-beeld met een tablet zodat ik op de baan foto’s kan maken en onmiddellijk kan doormailen. Zo kan ik nog meer tijd doorbrengen in mijn wijk.”

Wie is jouw wijkinspecteur?Op de website van de Lokale Politie Aalst www.lokalepolitieaalst.be kun je je straat-naam ingeven en dan zie je onmiddellijk wie jouw wijkinspecteur is.

De politie, uw vriend. Dat motto geldt zeker voor David Bauwens. Da-vid is wijkinspecteur van het gebied rond de Binnenstraat, Horebekeveld, Groenstraat, Mijlbekelaan en de Bo-termelkstraat. Met de glimlach ver-welkomt hij CHIPKA in ‘zijn’ buurt.

David is één van de 25 wijkinspecteurs in onze stad. “Het was een bewuste keuze om wijkinspecteur te worden”, vertelt David. “Als wijkinspecteur ken je je buurt en kun je een probleem van A tot Z opvolgen. Ik kan echt iets betekenen voor de mensen. Na mijn opleiding kon ik hier onmiddellijk starten.

Een woonstcontrole is het eerste contact tussen de nieuwe bewoner en de wijkinspecteur.

Ik ben zelf niet van Aalst, maar ik ken de Aalsterse mentaliteit zeer goed. Ik ben al jaren supporter van Eendracht Aalst, heb hier altijd Carnaval gevierd en ben ook in Aalst uit geweest.”

In de nieuwbouwwijk in de Lijnzaadstraat voert David een woonstcontrole uit. “Ik ben het eerste aanspreekpunt en vind zo’n huisbezoeken echt belangrijk.” Er wonen on-geveer 4.500 mensen in de wijk van David. Vanop zijn fiets moet hij vaak met één hand rijden omdat hij veel ‘saluukes’ moet doen. “Ik ken natuurlijk niet iedereen bij naam, maar na 3 jaar kennen de mensen mij wel. Vertrouwen is heel belangrijk. Ondertussen

... met Wijkinspecteur David Bauwens

Mijn aanwezigheid – en dan vooral mijn fluojas – is vaak voldoende.”

Aan de kledingcontainers aan de Sint-Pauluskerk wordt er veel gesluikstort.

Page 10: CHIPKA december 2015

“Waarover ik het wil hebben? De biekes!”, lacht schepen Stockman. Weinigen weten wellicht dat hij een gepassioneerd imker is. De microbe werd van vader op zoon doorgege-ven. “Ik herinner me als kind mijn grootvaders bijenkorven, ik mocht daar niet in de buurt komen, maar deed het stiekem toch. Twee keer per jaar mocht ik helpen bij het honingslingeren. De was van de ho-ningraten krabben en dan proeven met het vingertje, ik zie het me nog altijd doen.”

“De wondere wereld van de bijen fascineert me. 20 à 30 000 bijen in een kast en één koningin die de baas is. Ze wordt gediend en be-waakt door haar bijenvolk. Slechts één keer in haar leven wordt ze be-vrucht en dan legt ze elke dag 2 000 eitjes. Iedere bij heeft zijn specifieke taak: nectar halen, was produceren, stuifmeel verzamelen als voedsel voor jonge bijen… Ze hebben ook een eigen communicatiesysteem. Bijen spelen een belangrijke rol in de natuur, want ze bestuiven en zorgen ervoor dat planten vruchten dragen. Geen fruit zonder bijen! De mensen zouden dat moeten beseffen.”

Schepen Stockman heeft zelf vijf bij-enkasten. Twee keer per jaar oogst hij: lentehoning na de bloei van de fruitbomen en begin september zomerhoning. Dat levert tussen de 10 en de 20 kg honing op per kast. “Ik deel de meeste honing uit. Hij is zeer gegeerd. Er is zelfs een dokter

MENSEN

1918

Paul Stockman in beeld

Iedere maand zetten we iemand van het college van burgemeester en schepenen in de kijker en gaan we op zoek naar de mens achter de politicus. Deze maand is Paul Stockman aan de beurt.

Bio Paul Stockman (CD&V)

• geboortedatum: 1 januari 1950

• woonplaats: Herdersem• opleiding: tuin- en

landschapsarchitectuur• politieke carrière: gemeenteraadslid sinds 1977, schepen van Personeel

van 1985 tot 1988, schepen sinds 2007, nu bevoegd voor Lokale Economie en Foren, Landbouw, Sociale Economie

Volgende keer in de kijker:Sarah Smeyers

uit Aalst die zijn patiënten bij mij stuurt. Honing bevat namelijk kruidenextracten en heeft een geneeskrachtige werking. Mijn schoonzus had huidproblemen en een behandeling in het UZ hielp niet. Via een collega-imker kreeg ze het advies honing te smeren en de huidproblemen gingen weg. Ook in de wondzorg wordt honing meer en meer gebruikt.”

De liefde voor zijn bijen is over-duidelijk, de ogen van de sche-pen blinken. “Elke dag ga ik langs bij mijn bijtjes, het ontspant me en ik vergeet alles rondom mij. Ik ben nochtans allergisch aan bijensteken”, lacht hij. “Ook al draag ik een imkerpak, ze durven al eens steken als ik aan hun nest werk. En als ze alcohol ruiken worden ze pas echt agressief.”

De schepen eindigt met een filosofische noot. “Einstein zei: ‘Als de bijen sterven, sterven de mensen.’ Daar schuilt een grote waarheid in. We hebben een ver-antwoordelijkheid om de natuur in stand te houden, willen we zelf als soort kunnen overleven. Maar ik zie het positief, mensen beseffen dit veel meer dan pakweg 20 jaar geleden. Toen gebruikte men in de tuinbouw tegen alles vergif, nu is men daar veel omzichtiger in.”

Einstein zei: ‘Als de bijen sterven, sterven de mensen’. Daar schuilt een grote waarheid in.”

Page 11: CHIPKA december 2015

Peter uit Aalst staat ons nog vlug te woord voor hij de trein op springt richting Brussel. Zo pendelt hij al 14 jaar naar het werk. “Ik kom te voet naar het station”, vertelt hij. “Het is goed dat hier binnenkort wordt gewerkt aan de infrastructuur, want het kan er alleen maar op verbeteren. Ik heb al enkele plannen gezien en als er gevolgd wordt wat op papier staat ziet het er goed uit.”

WERKEN

2120

Sofie uit Aalst ruilde haar treinabonnement in voor een elektrische fiets. Daarmee pendelt ze naar haar werk in Denderleeuw. “Eerst breng ik mijn dochtertje weg naar school en dan rijd ik door naar mijn werk, goed voor een kleine 20 kilometer per dag. Daar doe ik iets minder dan 20 minuten over. Een e-bike is ideaal. Ik kom fris en energiek op het werk aan, want zonder al te veel moeite rijd je toch makkelijk 25 à 30 km/u. Op sommige dagen sta ik zelfs sneller op het werk dan mijn collega’s. Op regen ben ik voorzien, maar sinds ik afgelopen winter zwaar ten val kwam op een ijsplek laat ik de fiets wel op stal bij vrieskou.”

3XPENDELEN VANUIT AALSTNa nieuwjaar starten opnieuw grote infrastructuurwerken in de stationsomgeving. Je leest er alles over op de volgende pagina’s. Goed nieuws voor de talloze Aalsterse pendelaars die dagelijks kiezen voor de trein, de bus of de fiets.

Hoe pendel jij naar het werk? Die vraag legden we 3 Aalstenaars voor.

14 jaar de trein

6x per dag de bus

Met elektrische fiets

Hilde uit Moorsel zit maar liefst 6 keer per dag op de bus, maar dat vindt ze best ok. “Ik moet wel, ik heb geen auto”, voegt ze er lachend aan toe. “Gelukkig valt de ver-binding vanuit Moorsel goed mee. Vooral mijn zoontje (8) vindt de bus wel plezant. Ik vergezel hem naar school in Aalst en dan neem ik hier de bus naar mijn werk in Erembodegem. Na mijn werk neem ik terug de bus naar Aalst en daarna naar Moorsel. Als de school uit is keer ik terug naar Aalst om mijn zoon af te halen en dan gaan we samen naar huis. Zo doe ik dat al 3 jaar.”

Page 12: CHIPKA december 2015

2322

DOSSIER

Voorjaar 2016 starten opnieuw grote werken in de buurt van de Stations-omgeving. Na de heraanleg van het Statieplein en de bouw van de nieuwe fietsenstalling is het tijd om de andere kant van het spoor aan te pakken. Er komt een extra doorgang naar de perrons en op de pendelparking komt een gloednieuw parkeergebouw, een bijkomende fietsenstalling, een nieuw plein, een ‘galleria’-gebouw met kantoren voor de NMBS, een voetgangers- en fietsersbrug over de Dender en private projectontwikkeling.

Stationsomgeving AalstIngrijpende werken tussen spoor en Dender

1 Voetgangers- en fietsersbrug | 2 Fietsgebouw (onder de groene helling) 3 Galleriagebouw | 4 Denderplein | 5 Gebouw met recreatiefunctie | 6 Parkeergebouw 7 Private projectontwikkeling | 8 Nieuwe Tragelweg | 9 Spoorwegonderdoorgang

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Page 13: CHIPKA december 2015

24 25

DOSSIER STATIONSOMGEVING

Metamorfose tussen station en DenderDe site van de pendelparking zal vanaf voorjaar 2016 ingrijpend veranderen. Gelijktijdig met de werkzaamheden voor de nieuwe onderdoorgang, start de bouw van een keermuur en wordt op het terrein 5 meter grond afgegraven tot op het niveau van het Statieplein en de Denderstraat. Eenmaal de grond afgegraven, komen er op het terrein tussen het station en de Dender een parkeergebouw, fietsenstallingen, een nieuw (Dender)plein, voor NMBS en private projectontwikkeling en een ‘galleria’-ge-bouw met kantoren.

ParkeergebouwHet nieuw parkeergebouw op de pendel-parking krijgt zeven bovengrondse niveaus en één ondergronds niveau. Het biedt plaats voor 900 auto’s, dat zijn er 200 meer

Nieuwe toegang tot de sporenBegin februari start in het station de bouw van een nieuwe onderdoorgang. De huidige goederentunnel onder de sporen wordt hiervoor verbreed tot 10 meter. Langs de ene kant van de nieuwe onderdoorgang komen trappen en vier glazen liften en langs de andere kant een fietspad. Zo ontstaat er een aangename passage voor voetgangers en fietsers met een kunstwerk op de tegelwand. Dankzij de liften worden de perrons vlot toe-gankelijk voor mindermobielen en reizigers met bagage. Perron 7 wordt verhoogd en vernieuwd tot de standaardhoogte van 75 cm. De nieuwe gang verbindt het Statie-plein en het nieuw aan te leggen Denderplein langs de achterkant van het station. In het verlengde daarvan komt een nieuwe fietsers- en voetgangersbrug over de Dender. Zo worden linker- en rechteroever met elkaar verbonden.

dan nu. Je zal de parking binnenrijden via een tunnel die vanuit de nieuwe Tragelweg onder de Denderstraat zal lopen. Boven-gronds komt er een kiss & ride-zone met 30 plaatsen. Vanaf januari start NMBS met de werkzaamheden. Daardoor zal er tot 2018 minder parkeerplaats zijn voor de pende-laars. Om de hinder te binnen de perken te houden, worden de werken gefaseerd en zullen er altijd minimaal 350 parkeerplaat-sen beschikbaar zijn.

Extra FietsenstallingenNaast het nieuwe parkeergebouw komt er een nieuwe overdekte fietsenstalling met 750 plaatsen. De nieuwe fietsenparking krijgt een groendak en er komt ook een laadpunt voor elektrische fietsen en plaats voor bakfietsen. De nieuwe fietsenstalling zal aansluiten op de toekomstige voetgan-gers- en fietsbrug over de Dender.

Een nieuwe spoorwegonderdoorgang mondt uit op het aan te leggen Denderplein.

Projectontwikkeling en nieuw pleinOp het einde van de nieuwe doorgang onder de sporen komt een ‘galleria’-gebouw met flexibele werkplekken en daarboven kantoren voor NMBS. Een private ontwikkelaar zal de site verder invullen. Wat er concreet komt ligt nog niet vast. Er is ruimte voor appartementen, kantoren, stationsgebonden winkels, horeca, recreatie en een nieuw multifunctioneel plein langs de Denderoever met groen en zitbanken.

Station vlotter bereikbaar voor auto’sDe nieuw aan te leggen Tragelweg zal de nieuwe hoofdverbinding worden tussen de ring R41 en het station. Deze weg takt via een tunnel onder de Denderstraat rechtstreeks aan op het parkeergebouw. Ook de Denderstraat wordt heraangelegd en krijgt een kiss & ride strook voor pendelaars.

Het nieuwe parkeergebouw in de Denderstraat (rechts) zal 200 extra parkeerplaatsen opleveren.

Page 14: CHIPKA december 2015

26

Kranen wil ik zien!”

DOSSIER HET GAS-REGLEMENT

27

Christian Kieckens ontwierp in 2003 het masterplan ‘Fi-latures and Urban Fabric(s)’, een blauwdruk voor de vernieuwing van de stations-buurt in Aalst, samengevat in 12 deelprojecten. Vijf daarvan zijn reeds uitgevoerd. Begin volgend jaar start de tweede golf: een extra spoorwegon-derdoorgang, de herontwik-keling van de pendelparking, de aanleg van het Dender-plein, een nieuwe voetgan-gersbrug over de Dender, de heraanleg van de Pierre Corneliskaai en de Dender-straat en de ontsluiting via de nieuwe Tragelweg. Kieckens waakt over de kwaliteit van al deze plannen.

“Mijn taak bestaat er in om al die deelprojecten bij mekaar te krijgen, ze te laten matchen met elkaar. Voorlopig ziet dat er allemaal goed uit. Ik heb er vertrouwen in dat het allemaal gaat kloppen, want er wordt met goede bureaus gewerkt. Zo staat een Nederlandse firma met massa’s ervaring in voor de bouw van het nieuwe parkeergebouw. Dat geldt ook voor de andere bouwprojecten op de site. ‘Bu-reauhub Architecture’ bijvoor-beeld, volgens mij een van de allerbeste architectenbureaus, ontwerpt het galleriagebouw. Tussen de gebouwen in maak ik me ook geen zorgen over de publieke ruimte, die vullen we zo eenvoudig mogelijk in.”

Christian Kieckens, de masterplanner

De voorzijde van het station heeft al een volledige make-over ge-kregen, nu is de achterkant aan de beurt. Na een adempauze van 2 jaar starten er werken langs de kant van de pendelparking. De bouwvallige loods en het aan-palende seinhuis wachten er op de sloophamer. Christian kijkt er naar uit. “Tien jaar geleden vroeg de directeur van Voka mij wat ik op deze locatie graag zou willen. Kranen, antwoordde ik. Kranen wil ik zien! Eindelijk, we zijn bijna zo ver” (lacht)

Het ‘galleriagebouw’ krijgt flexibele werkplekken beneden en kantoren voor NMBS boven. Het zal even groot zijn als het stationsgebouw aan de andere kant van de sporen.

Nieuwe brug voor voetgangers en fietsersOok voor voetgangers en fietsers wordt het een stuk comfortabeler om het station te bereiken. Midden 2018 is de bouw van de nieuwe voetgangers- en fietsbrug over de Dender voorzien. De brug start ter hoogte van de nieuwe fietsenstalling en eindigt op de Houtkaai aan Kunstencentrum Netwerk. Zo kan je ook vanuit rechteroever vlot naar het station en omgekeerd. Voor het ontwerp van deze brug heeft de stad een wedstrijd gelanceerd. De brug is immers opgevat als een extra kunstwerk in de stations- omgeving.

Masterplan Aalst StationsomgevingTegen het voorjaar 2018 moeten de onder-doorgang en de publieke herontwikkeling van het gebied tussen de Dender klaar zijn. Daarmee zal het leeuwendeel van het mas-terplan Aalst Stationsomgeving uitgevoerd zijn en is de stationsbuurt uitgebouwd tot

een goed functionerend vervoersknoop-punt. Om dit te bereiken investeren de Stad Aalst, NMBS, Infrabel, De Lijn en Waterwegen en Zeekanaal NV samen 31 miljoen euro.

Vragen? Mail je vraag door naar [email protected] of bel naar 053 77 9300. Voorafgaand aan de werken vindt ook nog een infoavond plaats. Details hierover volgen later nog.

Page 15: CHIPKA december 2015

De stad hee� een plan opgesteld om ijs en sneeuw te bestrijden.

De strooiroutes (welke straten krijgen prioriteit) vind je op www.aalst.be/gladheid

Meldingen of vragen over gladheidsbestrijding? Bel 053 77 9300 of mail naar [email protected].

Geen slippertje in de winter

Help je buren

bij het ijsvrij houden van het

voetpad!

1 strooiactie

= 55 ton zout

Het verkeer zorgt ervoor dat

dooimiddelen beter verspreid worden

en beter werken

Stad Aalst hee� 5 strooi-

wagens

9 strooiroutes in Groot-Aalst

Alle strooiroutes

binnen 3,5/5,5

uur gestrooid

3 winter-

coördinatoren leiden de

gladheidsbestrijding in goede banen Veeg de sneeuw van het voetpad niet

in de riool, maar op de overgang tussen voetpad en riool

Extra aandacht voor fietspaden

in het strooiplan

60 km fietspaden op Aalsters grondgebiedDit jaar wordt er getest met pekel op fietspaden

Kostprijs gladheidsbestrijding winterseizoen 2014-2015:

342 510 EUR

28 29

.

Page 16: CHIPKA december 2015

Wat de Oscars zijn voor acteurs, dat is de Verkiezing van Sportlau- reaat voor de Aalsterse topspor-ters. Op vrijdag 11 december wordt de rode loper uitgerold in cultuurcentrum De Werf om de meest verdienstelijke sporters in verschillende categorieën in de bloemetjes te zetten. Tennisclub Beukenhof haalde de titel binnen in de categorie sportpromotie. In de competitiereeksen gingen de trofeeën vorig jaar naar Senne De Gols (Individueel Jeugd), Paul Wauterecht (Individueel Masters/Veteranen) en KZNA Waterpolo (Ploeg).

Rik Langelet mocht als kapitein van waterpoloclub Nep-tunus vorig jaar de honneurs waarnemen op het podium. Neptunus kende een boerenjaar in het seizoen 2013-2014. Niet alleen promoveerde de club naar derde nationale, ook de bekerwinst mocht een stunt genoemd worden. “Die fina-le bekermatch, dat was voor mij hét moment van het jaar”, vertelt Rik. We wonnen als vierdeklasser, het laagste niveau, tegen Brugge, een topper uit tweede klasse. De voorgaande jaren hadden we die finale maar liefst 7 keer op rij verloren. Sinds een aantal jaar zit onze club in de lift. Het ledenaantal verdubbelde zowat op 5 jaar tijd en dit jaar draaien we weer mee aan de kop in derde klasse. We trainen 2 keer per week en op zaterdag is er match. Conditioneel en qua spelsys-teem boekten we op enkele jaren tijd veel vooruitgang.”

LEVEN

3130

Zwemkampioen jeugd3X

SPORT-LAUREAAT

Senne De Gols (17 jaar) zit iedere dag 4 uren in een zwembad. En dat rendeert. Op zijn kamer heeft hij een hele kast met meer dan 200 medailles en trofeeën, vorig jaar mocht hij die van Sportlaureaat voor de tweede keer toevoegen aan zijn collectie. “Ik zwem al sinds mijn 5e bij zwemclub Neptunus en ik volg ook les op de topsport-school in Wilrijk. Dat betekent wekelijks 10 zwemtrainin-gen. Dan doe ik ook nog conditie- en krachttraining. Het ultieme doel is natuurlijk een Olympische medaille, Rio is waarschijnlijk te vroeg, dus ik mik op Tokyo. Ik ben al geselecteerd door het BOIC, waardoor ik nog beter kan trainen. En in het weekend doe ik dat nog altijd met heel veel plezier bij Neptunus.”

Kampioen en bekerwinnaar

Paul Wauterecht (66 jaar) kroonde zich vorig jaar tot Belgisch kampioen indoor op de 400 meter en outdoor op de 100, 200 en 400 meter en tot Vlaams (provinciaal) kampioen op de 200 en 400 meter. Stuk voor stuk pres-taties die zijn indrukwekkende erelijst bij de categorie Masters stevig aandikken. Als master verzamelde hij nu 13 Belgische titels en 7 Belgische records. “Vorige zomer was ik nochtans een tijdje buiten strijd door een longontsteking. Elke 2 dagen doe ik een duurloop van 45 minuten tot een uur. Op interval en explosiviteit train ik niet meer, te gevaarlijk voor blessures. Ik ben sinds 2 jaar lid van Atletiekclub Eendracht Aalst, maar trainen doe ik wel het liefst alleen. Hier in sportcentrum Osbroek zijn de omstandigheden daarvoor ideaal, het parcours is perfect verlicht.”

Recordhouder masters

Page 17: CHIPKA december 2015

33

LEVEN

Januari 2008, de toekomst lachte Diederick Schelfhout toe. Een Nederlands profwielrennersteam toonde interesse voor de 22-jarige belofte uit Erembodegem. Net toen sloeg het noodlot toe. Een zwaar motorongeluk waarbij Diedericks lichaam voor 80% verbrand raakte, vormde een keerpunt in zijn leven. “Je zal nooit meer kunnen fietsen”, zei mijn dokter. “Dat zal gene waar zijn”, dacht ik. “Mijn fiets nemen ze me niet af.” Dankzij die koppige verbetenheid is Diederick vandaag Europees recordhouder, tweevoudig Belgisch kampioen en winnaar van een bronzen en een zilveren medaille op het WK voor para-atleten.

Lopen? Diederick: “Ja, binnenkort wil ik voor de allereerste keer deelne-men aan een cyclocrosswedstrijd, dus ik moet kunnen lopen. Ik heb ook nog nooit op een crossfiets gezeten, maar ik wil me niet laten kennen (lacht). Het is een weddenschap met mijn vrien-din. Zij doet aan paracycling als tandempiloot. Zij gaat de piste op en ik duik het veld in. We willen elkaar eens testen (lacht).”

Afgelopen zomer maakte Vlaanderen kennis met Diederick via het wielerprogramma Vive le Vélo van Karl Vannieuwkerke. Niet enkel zijn medailles op de piste, maar vooral het onwaar-schijnlijke verhaal achter die prestatie wekte bij veel kijkers een vloedgolf aan medeleven en respect op. Vorig jaar werd hij door de Stad Aalst gekroond tot sportlaureaat. We zochten Diederick thuis op in Merelbeke. Daar slijt hij zijn laatste weken, want binnenkort verhuist hij terug naar zijn vertrouwde Erembodegem.

Hoe kwam je in Merelbeke terecht? Diederick: “Dat gebeurde eerder uit praktische overwegingen. Ik kwam hier samenwonen met mijn vorige vriendin, niet ver van de Blaarmeersen waar ik train. Gent was me niet onbekend, want ik zat op internaat in Gent-brugge. Maar binnenkort trek ik opnieuw tijdelijk bij mijn ouders in. Naar Aalst keer je altijd terug hé (lacht).”

Aalst vergeet je nooit. Binnenkort opent het piste- seizoen opnieuw. Volop aan het trainen?Diederick: “Ja, deze ochtend liep ik nog ongeveer 7 kilometer op mijn nuchtere maag.”

In een open kast staan enkele miniatuur motorfietsen. De liefde voor de motor is ondanks je ongeval niet hele-maal weg. Diederick: “Neen, dat is een passie die nooit zal overgaan. Al vermindert het wel. Momenteel heb ik een groter kapitaal aan fietsen staan (lachje). Maar ik ben nooit bang geweest. Mensen die een auto-ongeluk kregen rijden toch ook nog met de auto?

32

“Mijn fiets nemen ze me niet af”

Ondanks zijn zwaar ongeval is Diederick zijn passie voor motoren nog niet kwijt.

Page 18: CHIPKA december 2015

34

En ik heb het ongeval ook niet zelf veroorzaakt, dat scheelt.”

Herinner je je nog veel van die klap?Diederick: “Elke seconde. Ik deed toen ook aan amateurbok-sen en keerde na training terug naar huis met de motor. Plots kruiste een auto de straat en ik raakte hem aan de achterkant. Mijn motor sloeg aan het tollen en ik kwam tot stilstand tegen een geparkeerde wagen. Ik had net getankt en zat onder de benzine. Een vonk, waarschijnlijk ontstaan door dat schuren over de weg zette mijn hele pak in brand. De pijn… dat kun je niet beschrijven. De brandweer heeft zelfs 14 keer opnieuw moeten blussen. Elk windstootje wakker-de dat vuur opnieuw aan.”

Zonder verpinken haalt Diede-rick een fotoalbum boven met beelden die niet voor gevoelige kijkers zijn weggelegd. Foto’s van zijn verkoolde motorpak, de uitgebrande wagens, het onherkenbare wrak van zijn Aprilia, talloze beelden van zijn opgelopen brandwonden en van zijn volledige gemummificeerde lichaam in het ziekenhuis.

Diederick: “In totaal lag ik 10 weken in coma. Ik onderging nu bijna 70 operaties. Gedurende anderhalf jaar was mijn linker-arm verlamd en vandaag heb ik nog altijd veel krachtverlies aan mijn hele linkerkant. Mijn been hing enkel met nog wat vel aan mekaar… Ik had talloze breuken en zenuwletsels en mijn vinger-toppen waren verkoold, die zijn geamputeerd. In de kliniek zetten ze me een spiegel voor: zó zal je er uitzien. Hier moet je mee le-ven.” (toont ons een foto op zijn

35

laptop) “Hier, zo zag ik er vroeger uit. Veel foto’s van vroeger heb ik niet meer. De meeste heb ik gewoon verscheurd.”

Je praat er heel vrijuit over. Je hebt het een plaats gegeven?Diederick: “Ja zeker, zo ben ik. Ik geef nooit op. Na ongeveer 2 jaar klom ik voor het eerst weer op een fiets. Een tochtje van amper

LEVEN

50 meter. Ik zei tegen mijn vrien-din: bel de 100 als ik val, maar ik gà fietsen. Later reed ik met de fiets door de gang van het UZ. Ik wilde me tonen aan de profes-sor die me had afgekeurd voor de wielersport. Die professor antwoordde me: ‘de wetenschap is niet klaar voor uw koppigheid (lacht).”

Vandaag ben je mede dankzij je passage in Vive le Vélo een voorbeeld geworden voor veel lotgenoten.Diederick: “Ik ben er zelf van geschrokken wat die uitzending teweeg heeft gebracht. De dag nadien ontplofte mijn Facebook en Twitter. En mijn mail lag plat, ik had 476 privé berichten! Vooral veel woorden van respect en ook verhalen van lotgenoten. Ik heb ook àl die mails beantwoord. Als ik hiermee mensen kan motive-ren is dat fantastisch. Het leven bestaat uit meer dan 1 ding. Ik spreek ook zelf mensen met een beperking aan. Ik wijs ze de weg naar Parantee, de sportfederatie voor mensen met een handicap en ben ambassadeur voor para-cycling. Er kan in ons land nog veel verbeteren op dat gebied. Een tijdritkampioenschap op de

weg voor para-atleten bestaat nu bijvoorbeeld nog niet. Ik ga eens met het stadsbestuur van Aalst samenzitten om zoiets te organiseren.”

Tijd om te gaan trainen. Die-derick stopt zijn fietsen in zijn indrukwekkende RAM-truck en wij volgen hem richting Blaar-meersen. Daar wacht zijn coach, voormalig triatleet Remko Meeusen, hem op. Het klikt duidelijk tussen Remko, zelf nog maar 25 en zijn poulain. Speelse, jongensachtige plaagstoten vliegen heen en weer.

Diederick: “Ik krijg veel steun van mijn team Etixx Quick Step, waar Remko ook coach is van de beloften. Ik wil tot het uiterste geholpen worden, want mijn volgende doel is het WK op de

piste in Italië in maart en nadien de Olympische Spelen in Rio. Om me daar volop op toe te leggen zette ik mijn studies kiné stop.”Remko: “Ik ben nu ongeveer anderhalf jaar coach van Die-derick. Toen ik overnam zat hij in een serieuze dip. Mentaal en fysiek was hij kapot. Zijn zilveren medaille op het WK Apeldoorn dit jaar was opnieuw een serieus hoogtepunt. Nu bouwen we de trainingen op naar 4 à 5 sessies per week. Zijn motivatie straalt hij sowieso op mij uit.”

Diederick: “En na een goede wedstrijd durven we onszelf wel eens te verwennen bij frituur Wilfrit op de Hopmarkt hé Rem-ko? Ik neem me dan wel meestal een spaghetti (lacht).”

Coach Remko Meeusen hielp Diederick dit jaar mee aan een zilveren medaille op het WK.

Diederick bijna 8 jaar na het ongeval, een overwinning op zichzelf.

De professor zei me: ‘de wetenschap is niet klaar voor uw koppigheid’.”

Page 19: CHIPKA december 2015

36

FOCUS OP EEN BUURT

Geografisch Aalst-Linkeroever delen we op in 4 stadsdelen, elk met hun beken-der in de oren klinkende buurten en wijken:1. Centrum Noordwijk:

Volksplaats, Meuleschette, De Kapucienen, Ledebaan, Welvaartstraat, Puiteput.

2. Centrum Binnenstad: Winkelcentrum, Begijnhof, Dui-vekeet (Koningin Astridpark), Keizershallen (Beekveld).

3. Centrum Watertoren: Watertorenwijk, Zeeberg, Ajuinkouter.

4. Linkeroever Periferie: (van Noord naar Zuid) Tragel, Kerrebroek, Onegem, Schoubroek, Paddenhoek, Terlinden, Sint-Apolonia, Sie-segem, Beekveld, Hoezekou-ter, Lokerenveld, Stadspark/Osbroek.

Historisch De naam Aalst is mogelijk

gevormd uit de plantnaam ‘aloks’, een plaats waar wit alsemkruid groeit. Zie ook de gemeentenaam Alsemberg. Een andere theorie is dat Aalst teruggaat naar het Germaanse ‘Alhusta’, afgeleid van ‘alkus’, heiligdom. In het Germaans evolueerde de betekenis naar ‘boerderij’.

AALST LINKEROEVER

37De Dender splitst Aalst in 2.

Een aangenaam rustpunt in de stad: de parktuin van Terlinden.

Bevolkingssamenstelling in de weegschaal met de rest van Aalst• Totaal Linkeroever: 22 895

inwoners. Centrum Binnen-stad telt het meeste inwo-ners (6.817). Dit is ook het sterkst groeiende stadsdeel, met uitschieter in de wijk Keizershallen.

• De gemiddelde leeftijd ligt in alle stadsdelen op 43 jaar, behalve in Centrum Noord-wijk (40 jaar).

• Bevolkingsdichtheid ligt het hoogste in de Centrum Watertoren (79,9 inw/ha). De bevolkingsdichtheid is er ongeveer 8 keer hoger dan gemiddelde voor heel Aalst. Voor de wijk Watertoren zelf ligt de bevolkingsdichtheid op 94,5 inw/ha.

• Linkeroever Periferie geeft een ander beeld, met een duidelijke overgang naar landelijker wonen, minder dichtbevolkt, gemiddelde dat aansluit met algemeen gemiddelde van Aalst.

• Het gecombineerde cijfer voor de drie stadsdelen Noordwijk, Binnenstad en Watertoren wijst op een hoge werkloosheidsdruk.

Onze deelgemeenten samengevat in enkele interessante feiten en cijfers, een bekende (ex-) inwoner bij zijn favoriete plekje en enkele rake flitsen van onze fotograaf, dat is de rubriek Buurten. Sinds de fusie in 1977 telt Groot-Aalst 9 deelgemeenten: Baardegem, Erembodegem, Gijzegem, Herdersem, Hofstade, Meldert, Moorsel, Nieuwerkerken en Aalst, opgesplitst in Linker- en Rechteroever. Aflevering 9: Aalst-Linkeroever.

Aalst winkelstad telt nog enkele authentieke speciaal-zaken zoals deze in de Bert Van Hoorickstraat.

Verrassende gevels, ook op het Keizersplein.

Page 20: CHIPKA december 2015

Lynn Van Royen is een van de rijzende sterren in het Vlaamse tv-landschap. Elke dinsdag is ze te zien als ‘Cleo’, de jongere, onbezonnen zus van Clara Cleymans in rechtbankserie De Ridder op één. In werkelijkheid is Lynn een 26-jarige jongedame uit Moorsel die binnenkort voor de tweede keer mama wordt. 5 jaar geleden settelde ze zich in Aalst met haar partner, kunstenaar en carnavalist Gilles Van Schuylenbergh. Gilles vond het vast niet erg dat wij haar voor één keer in de ogen keken. Wij ook niet. Lynn wacht ons op in een hippe koffiebar waar ze een graag geziene gast is. “Een van mijn favoriete adresjes in Aalst”, glimlacht ze. Ze houdt haar handen op haar bolle buik. Of het een broertje of zusje wordt voor Ruben (4), wil ze nog niet kwijt. Wel volgt een vurig pleidooi voor wonen in Aalst. Lynn kan vergelijken. Ze is opgegroeid in Moorsel, uitgeweken naar Brussel en thuisgekomen in Aalst.

“Wonen in Moorsel heeft ook zijn charme, maar laat ik het zo zeggen: mocht ik daar wonen, ik zou zeer vaak zonder brood zitten”, lacht Lynn. “Ik her-inner me nog dat ik vroeger met mijn mama kwam winkelen in Aalst. De auto in, winkel in, winkel uit… je was direct een hele zaterdag kwijt. Ik kende er wel een vrij normale, onbezorgde jeugd. En een piekeraar ben ik toch nooit geweest.”

“Mijn middelbaar deed ik in de DVM (Dames van Maria, red.). Een degout hou ik aan mijn school-periode zeker niet over. Op zaterdag en woens-dagnamiddag volgde ik les aan de Academie voor Podiumkunsten (APK). Daar moedigde mijn toenmalige leraar Yves De Pauw me aan om deel te nemen aan het toelatingsexamen van het RITS, de toneelschool in Brussel. En met succes.”

“Mijn eerste tv-optreden had ik te danken aan actri-ce Hilde Heijnen. Zij sprak me aan na een totaal-spektakelshow van het APK en nodigde me uit voor een casting. Zo belandde ik op de set van ‘180’, een fictiereeks over werkloze vrouwen, tussen klep-pers als Axel Daeseleire, Gilda De Bal en Sven De Ridder. Ik was eerst super bang, maar ik werd erg goed opgevangen. Sindsdien volgden er meerdere aanbiedingen, maar ik ga niet op alles in. Ik moet echt achter een scenario kunnen staan.”

“Tijdens mijn jaren aan het RITS woonde ik in Brussel en daar ondervond ik dat de anonimiteit van zo’n grootstad me niet echt ligt. Uit mezelf ben ik al niet hypersociaal en dan ga je gewoon op in het geheel. Alsof je niet bestaat. Toen ik Gilles leerde kennen verhuisde ik naar Aalst. Een ideale stad voor jonge gezinnen. Alles ligt hier zo kort bij mekaar, je komt al eens vrienden tegen… dat geeft onze stad een zeker dorpsgehalte. We wonen bovendien vlak bij een complex met serviceflats. Tussen al die oude mensen, dat vind ik eigenlijk best wel tof (lacht).”

“Op straat word ik nog niet zo vaak herkend. Maar als het gebeurt is dat op de gekste plekken eerst. Bij de gynaecoloog bijvoorbeeld (lacht). Met car-naval zal je me alvast niet herkennen. Ik ga jaarlijks maar 1 dag, maar dan ga ik wel ‘all the way’. Plezant om de mensen zo voor de gek te houden.”

FOCUS OP EEN BUURT

38

AALST LINKEROEVER IN AALST

39

Guy Swinnen& Willy Willy4 december

Kussens met print19 december

Whisk(e)y enWOI-tasting18 december

“Aalst heeft nog een zeker dorpsgehalte”Lynn Van Royen

Open Droomvan 3 tot 6 december

Page 21: CHIPKA december 2015

41

Donderdag 17 december kun je in De Werf de dansvoorstelling DMNT bekijken. Choreograaf Ugo Dehaes, leerling van Anne Theresa De Keersmaeker, doorgrondt het proces van dementie en vertaalt het naar de dansvloer. Geen makkelijke opgave.

“Enkele jaren geleden is er bij mijn schoonvader dementie vastgesteld. Hij woonde alleen op het eiland Martinique en we hadden hem al een tijdje niet gezien. Uit telefoongesprekken bleek dat er iets fout was. Toen hij naar België kwam zagen we hoe erg het was. Ik heb dan echt van dichtbij gezien wat er met hem gebeurde en welke invloed zijn gezondheid had op zijn fami-lie. Dat heeft me zo hard geraakt dat ik er op één of andere manier iets mee wou doen.”

Hoe heb je de dansvoorstelling aangepakt?Ugo: “Dementie is een heel universeel thema en bovendien één van de grootste uitdagingen op het vlak van gezondheid. Ik ben ten rade gegaan bij de Jonge Academie, een groep van jonge wetenschappers die zich buigen over een aantal vraagstukken. En op het internet vond ik natuurlijk ook veel informatie.”

Hoe kruip je in het hoofd van een demen-terende?Ugo: “Dat is niet makkelijk, maar ik heb gezien wat de ziekte met een mens kan doen. Ik zocht een heel fysieke manier om een vertaling te zoeken wat er in hun hoofd omgaat. De dynamiek van hun gedachten: soms zijn ze heel verward en soms hebben ze nog heldere momenten. Ik wou dus helemaal niet demente mensen imiteren. Het resultaat is een fysieke voorstelling met heel veel beweging en vooral veel draaiingen.”

Sta je als choreograaf ook zelf op het podium?Ugo: “Ja, het is voor mij al even geleden dat ik zelf heb meegedanst, maar voor deze voorstel-

IN AALST

ling wou ik dat heel graag. Ik deel het podium met de Japanse Kayoko Minami en de Vlaamse Charlotte Vanden Eynde. Met Kayoko heb ik al vaak samengewerkt en met Charlotte heb ik in 2000 mijn eerste eigen voorstelling gemaakt.”

Speelt muziek een belangrijke rol?Ugo: “De voorstelling is op muziek, maar we werken niet met bestaande nummers. De muziek is speciaal voor deze voorstelling gecomponeerd. We hebben teruggegrepen naar liedjes uit onze jeugd. Dementen hebben namelijk heel vaak nog herinneringen aan vroeger. Zo konden we fantaseren over hoe personen met dementie op die muziek zouden dansen.”

Heb je al in De Werf opgetreden?Ugo: “Ik heb al WOMEN en GIRLS in Aalst gebracht en ik kom met heel veel plezier terug. Ik ben altijd benieuwd naar de reactie van het publiek. Dans is namelijk niet zo’n grote publiekstrekker dus ik hoop dat ik alle Aal-stenaars kan overtuigen om toch af te zakken naar De Werf.”

Je krijgt nog 2 zinnen om twijfelaars over de streep te trekken.Ugo: “We brengen een echt dynamische voor-stelling met prachtige muziek en een uniek de-cor. Een grote houten vleugel die doet denken aan de zweefvliegtuigjes uit de kindertijd. Niet te missen!”

DMNT

We brengen een echt dynamische voorstelling met prachtige muziek en een uniek decor.”

5 duotickets Cultuurcentrum De Werf geeft 5 duotickets weg voor DMNT. De tickets zijn voor de eerste 5 die naar [email protected] het juiste antwoord geven op deze vraag: Waarvoor staat DMNT?De wedstrijd wordt afgesloten op 9 december 2015. De winnaars worden persoonlijk verwittigd.

WIN

40

Page 22: CHIPKA december 2015

Mensen met een beperking op de planken tijdens Open Droom Opendoek, de Vlaamse koepel voor amateurtheater, lanceert in Aalst de theatervierdaagse Open Droom, waarbij mensen met een beperking een kans krijgen op de planken. Acteurs Loes Van den Heuvel en Bart Van Avermaet zijn meter en peter van het project. Van 3 tot 6 december kan je in ontmoetingshuis De Brug terecht voor allerlei activiteiten in het kader van Open Droom 2015. De opbrengst gaat naar de deelnemende scholen en voorzieningen.

• Op donderdag 3 en zaterdag 5 december kan je naar de toneelvoorstel-ling van Open Droom.

• Op vrijdag 4 december is er vanaf 13 uur een afternoon party, en ’s avonds start de Nacht van Open Droom, met optredens van onder andere Aversion, John Woolley & friends, Funny Key en Vuile Mong met zijn Vieze Gasten.

• Op zondag 6 december is er vanaf 11 uur een gratis indoor kerstmarkt met opnieuw tal van optredens.

Voor de toneelvoorstelling betaal je 10 EUR (UiTPAS met kansentarief = 2,50 EUR). Dit ticket geeft je ook recht op gratis toegang tot de Nacht van Open Droom. De afternoonparty en de kerstmarkt zijn gratis te bezoeken.UITPAS Ruilvoordeel: voor 5 UiTpunten krijg je tijdens de kerstmarkt een kopje koffie met versnaperingen. Alle info vind je op www.open-droom.be

CURSUS OF WORKSHOP

Knutselclubdonderdagen 3 en 17 december, 14 uurLokaal Dienstencentrum De MaretakAlbrechtlaan 119A, Aalstwww.ldcaalst.beprijs: 5 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

Bloemschikken voor de feestdagenGezinsbond afdeling Aalstdonderdag 3 december, 19.30 uurDe Werfprijs: 25 EUR

Zen-juwelenzaterdag 5 december 9.30 tot 12.30 uur De Banierprijs: 55 EUR

Kalligrafie quotesmaandag 7 december, van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uurDe Banierprijs: 50 EUR

De organisatie van een klein evenement Een begroting opmakendinsdag 8 december, 19.30 uurDe Werfprijs: 7 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

Bloemschikken bij KVLV Moorselwoensdag 9 december, 19 uurTrefcentrum, Bergsken 1, [email protected]: 20 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

Haken in groepwoensdagen 9 en 16 december, van 9.30 tot 11.30 uurVierdewereldgroep Mensen voor Mensen, Sinte Annalaan 41, Aalst0491 34 85 54prijs: gratis AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

Fimo in the mixzaterdag 12 december 9.30 tot 13 uur - De Banier prijs: 55 EUR

Fimo printszaterdag 12 december14 uur - De Banierprijs: 45 EUR

Digihulp: los je computer- problemen opzaterdag 12 december, 10 uurBibliotheek Aalst Filiaal ErembodegemGaston De Schepperstraat 11, Erembodegemprijs: gratis AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

De organisatie van een klein evenement Een draaiboek voor een soepel verloop van de dagdinsdag 15 december, 19.30 uurDe Werfprijs: 7 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

4342

Kleurcafé “Koffie&Kleuren”woensdag 16 december, 14.30 uurLokaal Dienstencentrum De Toekomst, Sint Kamielstraat 85, Aalst053 60 75 00prijs: gratis

RUILVOORDEEL AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

Whisk(e)y en WO I - tastingvrijdag 18 december19.30 uur - De Werfprijs: 25 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

Muzikale knuffels viltenzaterdag 19 decembervan 10 tot 13 uur - De Banier prijs: 45 EUR

Kussens met printszaterdag 19 december14 uur - De Banier prijs: 50 EUR

Maak je eigen bibliotheektas (vanaf 12 jaar)zaterdag 19 december, 13.30 uurHoofdbibliotheek Aalstprijs: 5 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

Wisselcollectie American Comicsnog tot 30 april 2016Hoofdbibliotheek Aalstwww.bibart.beprijs: gratis

SPEL & QUIZ

Kaartclubelke dinsdag van 14 tot 17 uurLokaal Dienstencentrum De Toekomst Sint Kamielstraat 85, Aalst053 60 74 01www.vzwdetoekomst.beprijs: gratis AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

IN AALST

Locatie-adressen• De Banier Molenstraat 65, Aalst www.debanier.be 053 70 13 80 [email protected]• Hoofdbibliotheek Aalst Molenstraat 51, Aalst 053 72 38 51 [email protected] www.facebook.com/BibliotheekAalst www.aalst.be/bibliotheek• Cultuurcentrum De Werf Molenstraat 51, Aalst www.ccdewerf.be• ‘t Gasthuys Stedelijk Museum Aalst Oude Vismarkt 13, Aalst 053 72 36 02 [email protected] www.aalst.be/museum• Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst, Houtkaai 15, Aalst [email protected] www.netwerk-art.be

MARKT & BRADERIE

Aalst Twinkeltvrijdag 4 decembervanaf 18.30 uuropening kerstdorp, ijspiste, straatanimatie, avondshopping

Winterse koopzondagen13, 20 en 27 december van 14 tot 18 uurwinkelstraten

Pannenkoekenslag en kerstmarkt zondag 13 december, 10 tot 17 uurHet Wereldhuis, Nieuwbeekstraat 35, Aalst - [email protected]: gratis

RUILVOORDEEL AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

Kerstmarkt Perron ‘15zaterdag 19 en zondag 20 decembervan 11 tot 18 uur op Statiepleinartisanale voorwerpen en handgemaakte producten

pOËziemarktvan zaterdag 19 tot woensdag 23 december, van 10 tot 19 uurbOEk&kOEkKeppestraat 35, [email protected]: gratis

THEATER

Open Droom 2015 van 3 tot 6 decemberOntmoetingshuis De Brug, Hertshage 11-19, Aalstwww.open-droom.be053 77 67 67prijs: 10 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

“Happy Days” De Catharinistenvrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 december’t Katrientje, Vooruitzichtstraat 1a, Aalst0473 96 99 34prijs: 10 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

Niet lachen ...’t is een drama vrijdagen 4 en 11 december, 20 uurzaterdagen 5 en 12 december, 20 uurzondag 6 december, 15 uurZaal De Volkskring, Nieuwerkerken-Dorp 21, Nieuwerkerken0486 40 31 59 [email protected]: 8 EUR

“Freetown” - Pact vzw Progressief Aalsters Collectief Theatervrijdagen 4, 11 en 18 december, 20.30 uurzaterdagen 5, 12 en 19 december, 20.30 uurzondagen 6 en 13 december, 20.30 uurmaandagen 7 en 14 december, 20.30 uurde Bathyscaaf, Meuleschettestraat 74, Aalst - 0475 58 98 [email protected]: 12 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

copyright Jeroen Brejou

AALST

Uitpas-Aalst.indd 1

20/12/11 09:47

Page 23: CHIPKA december 2015

Kunst in een telefoonhokjeViel het je al op dat de laatste tele-foon-cellen de voorbije maanden uit het straatbeeld zijn verdwenen? Voor wie heimwee heeft naar deze telefoonhokjes heeft Silke De Bolle een kunstige oplos-sing gevonden.

Silke won via een wedstrijd van Belg-acom/Proximus één van de 30 laatste telefooncellen en zwoegde de voorbije maanden hard om haar cel om te toveren in een Art(ist)cel. Deze ‘kunstcel’ zal gebruikt worden als artistieke tentoon-stellingsruimte binnen de stad, waardoor ze voor iedereen toegankelijk is. Een heel jaar lang zal de Art(ist)cel in het straat-beeld van Aalst opduiken, elk seizoen op een andere plek, en met een ander kunstwerk erin.

Op vrijdag 4 december kan je de Art(istcel voor het eerst bewonderen op het Vredeplein.

Volg het verhaal van Silke en haar Art(ist)cel via de Facebookpagina: ‘Artistcel - Silke De Bolle’.

“De kat op het spek” - Toneelvereniging Nieuw Levenzaterdagen 5 en 12 december, 20 uurzondagen 6 en 13 december, 15 uurzaal H. Hartkring, Dr De Moorstraat 104, Aalst0471 09 03 08www.nieuwlevenaalst.beprijs: 10 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

“Boeing Boeing” van Marc Camoletti Platform Toneelatelier Aalst vzwzaterdagen 5, 12 en 19 december, 20.30 uurvrijdagen 11 en 18 december, 20.30 uurmaandag 21 december, 20.30 uurZaal Platform-Toneelatelier, Meuleschettestraat 32, Aalstwww.toneelatelier.comprijs: 11 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

Aalsters Sportgala vrijdag 11 december20 uur, De WerfMolenstraat 51, Aalstprijs: gratis AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

Compagnie Lodewijk/Louis Orpheus zaterdag 12 december 20 uur, De Werfprijs: 18 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

Han solo / Kloenke zaterdag 19 december20 uur, De Werfprijs: 18 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

UITSTAP & RONDLEIDING

Culinaire en culturele geneugten in de Ardennen met vtbKultuur Aalstvan 12 tot 13 decembervertrek aan de Sint-Annazaal, Roklijf 4, Aalstwww.vtbkultuur.be/aalstprijs: 325 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

Rondleiding in de tentoon-stelling ‘Aalst 1815-1830 Geschiedenis van een provinciestad

IN AALST

A bundle of Djoy cd-voorstellingzaterdag 12 december, 20 uurDe Werfprijs: gratis AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

De Piepkes Betogen De Piepkes (vanaf 3 jaar)zondag 13 december, 15 uurDe Werfprijs: 10 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

Kerstconcert van het Oost-Vlaams Kamerorkestvrijdag 18 december, 20 uurSint-Antoniuskerk, Capucienenlaan 97, Aalst - www.ovko.beprijs: 12 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

SPORT

Aerobics – met vtbKultuur Aalst7 december, 20 uurSportzaal St.-Jozefcollege, Stoofstraat 7, Aalstwww.vtbKultuur.be/aalstprijs: 4 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

Kleutersportdag van de Sportdienst (vanaf 3 jaar)maandag 28 december, 14 uurSporthal Denderdal, Kortestraat 14, Erembodegemwww.aalst.be/sportprijs: 3 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

Kindersportdag van de Sportdienst (vanaf 6 jaar)dinsdag 29 december, 14 uurSporthal Denderdal, Kortestraat 14, Erembodegemhttp://recreatex.aalst.beprijs: 3 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

tijdens de Verenigde Nederlanden’zondag 15 november, 14 uur‘t Gasthuys - Stedelijk Museum Aalstprijs: 5 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

CONCERT

Guy Swinnen & Willy Willyvrijdag 4 december Cirque MysticRozemarijnstraat 12, Aalstprijs: 10 EUR

Cantateconcert J.S. Bach feestconcert - door BachPluszaterdag 5 december, 20 uurJezuïetenkerk, Pontstraat 7, Aalst0497 27 69 13www.bachplus.beprijs: 25 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

Kerstconcert: Arto-Mondo brengt kerstliederen van over de ganse wereldOKRA Sint-Anna Aalstzondag 6 december, 15 uurSint-Annazaal, Roklijf 4, Aalst053 70 42 33 - 053 70 72 36 [email protected]@telenet.beprijs: 10 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

LEZING & CONGRES

Steven Vromman: De ‘Low Impact Man’-showwoensdag 2 december, 20 uurHoofdbibliotheek Aalstprijs: 3 EUR

RUILVOORDEEL AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

Heerlijke voorleesmomentjes in de bibzaterdagen 5 en 12 december, 10.45 uur in de Hoofdbibliotheek Aalstwoensdagen 2, 9 en 16 december, 16.45 in Bibliotheek Filiaal Nieuwerkerkenprijs: gratis AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

Hoe werkt mijn geheugen?maandag 7 december, 14 uurSig, Pachthofstraat 1, Gijzegemwww.sig-net.be prijs: 3 EUR

Boekvoorstelling Nikolaas Demoenzaterdag 19 december, 20 uurNetwerk // Centrum voor Hedendaagse Kunst 09 225 22 25 [email protected]: gratis AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

TENTOON- STELLING

Fototentoonstelling F.Red van Jeugdhuis Terlindenvan 30 november tot 6 december: het Wereldhuis, Nieuwbeekstraat 35, Aalstvan 7 tot 18 december: Academie voor beeldende kunsten Capucienenlaan 8, Aalstwww.JHTerlindenprijs: gratis AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

‘Abzurd en Waansinnig’ Marc Gysels van 4 december tot 6 februariAcademie voor Beeldende KunstenCapucienenlaan 8, Aalstwww.academiebk-aalst.beprijs: gratis AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

44

Kerst in het WereldhuisOp zondag 13 december organi-seert het Wereldhuis een pannen-koekenslag en een kerstmarkt. Kom zeker langs tussen 10 en 17 uur in de Nieuwbeekstraat 35 voor je eerste kerstinkopen, of gewoon voor een hapje en een drankje.

UiTPAS Ruilvoordeel! Geniet van een kopje koffie of thee in ruil voor 3 UiTpunten. Vergeet ook niet je UiTpunt te sparen bij elke activiteit van het Wereldhuis.

Sint-Jan Berchmanskoor zingt (gratis) in jouw woonkamerHet Sint-Jan Berchmans Koor zorgt voor het ultieme kerstcadeau: op woensdag 23 en maandag 28 december gaat dit koor uit Hofstade de baan op om huiskamerconcerten te geven ten voordele van Welzijnszorg. Een vierstemmig concertje met kerstliederen bij jou thuis duurt 15 à 30 minuten en kan je boeken via [email protected] of via het nummer 0486 30 24 85.

UiTPAS Ruilvoordeel! Heb je 30 UiTpunten op je UiTPAS staan? Vermeld je UiTPASnummer bij reservatie en dan is het concert helemaal gratis! Wie wil dit nu niet onder de kerstboom?

AALST

Uitpas-Aalst.indd 1

20/12/11 09:47

AALST

Uitpas-Aalst.indd 1

20/12/11 09:47

Solotentoonstelling Sarah & Charles A Day Will Come My Future Will Be Your Pastvan 6 december tot 6 maartNetwerk / centrum voor hedendaagse kunstprijs: 5 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

45

Page 24: CHIPKA december 2015

47

IN AALST

UiTpunten gespaard? Ruil ze snel voor deze voordelen.

3 UiTpunten • gratis koffie of thee

tijdens de pannenkoekenslag en kerstmarkt van het Wereldhuis

5 UiTpunten • gratis koffie met versnaperingen

tijdens Open Droom• pakket van 5 kerstkaarten +

enveloppe, ontworpen door de leerlingen en leerkrachten van de academie voor Beeldende Kunsten.

• Set kwaliteitskleurpotloden tijdens ‘Koffie en Kleuren’ in LDC De Toekomst

6 UiTpunten • Ticket voor de film ‘The Lobster’

in Netwerk / Centrum voor Heden- daagse kunst

15 UiTpunten • unieke fles wijn (wit of rood), met een

etiket van André Van Schuylenbergh, in het kader van 125 jaar Kerkwijding Sint-Jozef.

30 UiTpunten • huiskamerconcert van het Sint-Jan

Berchmans koor

AALST

Uitpas-Aalst.indd 1

20/12/11 09:47

46

in

Op 21 september 2016 is het exact 125 jaar geleden dat de Sint-Jozefkerk werd ingewijd. Daarom sloegen een 20-tal enthousiastelingen van de Sint-Jozefsparochie de handen in elkaar en richtten het “Sint-Jozef 125”-comité op. Samen werken ze een gevarieerd feestprogramma uit voor jong en oud: een gezinsnamiddag, een tentoonstelling, de uitgave van een boek, enkele kerkconcerten, een plechtige eucharistieviering en de ver-koop van speciaal voor het feestjaar gebottelde wijn met een door Aalsters kunstenaar André Van Schuylenbergh ontworpen etiket.

Scala als feestelijke opener van 125 jaar wijding Sint-Jozefkerk

Het feestjaar wordt op zaterdag 19 december geopend met een concert van Scala, onder leiding van Steven en Stijn Kolacny.

Voor deze voorstelling zijn enkel nog VIP tickets beschikbaar. Een VIP ticket kost 125 EUR. Daar-voor ga je naar het concert, mag je de soundcheck meemaken, krijg je een rondleiding achter de schermen en is er een receptie en diner in de Qarfa. Als toemaatje krijg je de CD van Scala mee naar huis. Tickets kun je reserveren via [email protected] of via 0475 30 16 84.

De opbrengst van het hele jaar wordt geschonken aan vierdewereldprojecten in eigen stad. Bij elke activiteit kan je ook met je UiTPAS terecht.

Alle verdere info vind je op www.sintjozef125.be, www.facebook.com/sintjozef125 of [email protected].

FILM

Film in Netwerk: “Much Loved” dinsdag 8 december, 20 uur Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst prijs: 6 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

Filmclub-Aalst: “The Farewell party” (Mita Tova) op do. 10 december, 20.30 uur“Turist” op do. 17 december, 20.30 uurCiné Palace, Bert Van Hoorickstraat 4Aalst www.filmclubaalst.netprijs: 8 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

Bert Van Hoorick ook vandaag actueelzaterdag 12 december, 15 uurCurieus Aalst in Netwerk / Centrum voor Hedendaagse [email protected]: gratis AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

Film in Netwerk: “The Lobster” dinsdag 15 december, 20 uurNetwerk / centrum voor hedendaagse kunstprijs: 6 EUR of 6 UiTpunten!

RUILVOORDEEL AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

BEURS

58ste internationale ruil-beurs van de Philatelia Alostazaterdag 12 decembervan 9 tot 16 uurOntmoetingshuis De BrugHertshage 11-19, [email protected]: gratis AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

The LobsterMet je UiTpunten naar de film in Netwerk

Uitzonderlijk op dinsdag 15 december kunnen UiTpas-houders 6 UiTpaspunten rui-len voor een gratis filmticket voor de Film op Dinsdag: The Lobster.

Deze heerlijk absurde kome-die speelt zich af in de nabije toekomst waar het niet is toegestaan om alleenstaand door het leven te gaan. Singles worden opgesloten in het Hotel, waar ze 45 dagen krijgen om een partner te vinden. Als dit niet lukt, worden ze veranderd in een dier naar keuze en losgelaten in het Bos. Daar verschuilen zich de Loners. David sluit zich aan bij de Loners, maar wordt verliefd. Dat is tegen hun regels…

The Lobster maakte een opgemerkte passage op het Filmfestival van Cannes en kreeg dan ook de prestigieuze Prix du jury.

Reserveren is aangeraden. Vermeld je UiTPASnummer bij reservatie en neem je UiTPAS zeker mee!

Wereldlichtjesdag zondag 13 decembervan 18.30 tot 19.30 uurGrote [email protected]: gratis

DANS

Kwaad Bloed / Ugo Dehaes DMNT donderdag 17 december20 uur , De Werfprijs: 18 EUR AALST

Uitpas-Aalst.indd 1 20/12/11 09:47

UiTPAS Ruilvoordeel!

Speciaal voor het feestjaar worden originele flessen wijn (wit en rood) uitgegeven, met een etiket ontworpen door André Van Schuylenbergh. Een fles kost 12 EUR of 15 UiTpunten.

AALST

Uitpas-Aalst.indd 1

20/12/11 09:47

AALST

Uitpas-Aalst.indd 1

20/12/11 09:47

Page 25: CHIPKA december 2015

@julie_9297Selfie met @adil_el_arbi . Hij is echt super #sympathiek. #Image is een fantastische film zeker checken. #Black zal ook super zijn #11november . #selfie #smile #aalst #chipka #smi #tis beste school ooit!! #ThanksAdilElArbi 12/10/2015, 5.05 pm

48

UIT #CHIPKA

49

@_misstrange_Aan alle mooie liedjes komen een einde #chipka #Aalst #byebye 2/11/2015, 3.26 pm

@heikeschandevylHand in hand is plezant #indiansummer #stadspark #aalst #monneman #telma #chipka 2/11/2015, 9.49 pm

@quinten_sterck Oneteam Onefamilie handbalclub Aalst #hand-bal#aalst#chipka #feest1/11/2015, 1027 pm

@csouvaReneisken, nog tot 5 december te bezichtigen in de hal van CC De Werf #reneisken #chipka #redno-seday #nosie 7/11/2015, 10.57 am

Deel je foto’s met #CHIPKA Wil jij je Instagramfoto’s ook op deze pagina’s zien verschijnen? Tag ze dan met #CHIPKA en post ze op de Instagram-, Facebook- of Twitterpagina van de stad. Door ze te posten geef je de stad toestemming om je foto’s in het stadsmagazine te plaatsen. Let er ook op dat iedereen die op de foto staat hiervan op de hoogte is.

@katrienbinstKlaar voor onze filmavond #jurrasicworld #chipka24/10/2015, 726 pm

@yasminspaensLeafs will fall,time will pass. #fall #aalst #park #gooutsi-deandtakeawalk #breatheandbehappy #carpediem #chipka 12/9/2015, 3.09 pm

@grietvdLeave a little sparkle wherever you go #zusje #pupillen #chipka 20/10/2015, 10.48 pm

@PieterCassimanDe Sint met de boot in #aalst! ‘Altijd een beetje thuiskomen’ #Chipka #aalstvergeetjenooit7/11/2015, 4.43 pm

@maximdlMet stevie g in #amazingaalst @stevenvanherre-weghe #chipka 9/10/2015, 3.32 pm

@Inge_VermeirEn nu nog even wachten #sint #11/11 #hemelbus #cadeautjes #chipka3/11/2015, 2.15 pm

@IngeClaessensZonnigeherfstdagos-broek #chipka2/11/2015, 6.42 pm

@le.brueckie#Throwbacksaturday #Dentrouw #Denboeijt #5we-kengeledenal #Allliejninoilsjt #trouwpiejeensarah #Chipka17/10/2015, 9.33 pm

@kras scholierenparlement aalstDeze bende maakt dit jaar het Belfort van Aalst ONVEILIG // #stevigedebatten #CHIPKA KRAS14/10/2015, 3.15 pm

@razellekeFinally!!! #sugarskull #halloween #5minutesma-keup #chipka31/10/2015, 5.19 pm

@helinanthony#hockey #aalst #heren1 #CHIPKA #topteam #fieldhockey 6/10/2015, 1.39 pm

@stijndewaeleTopentertainment op zondag! #chiro #speelclub #chirogentiaan #chipka 11/10/2015, 4.43 pm

@jens_vrmnrTrick or treat en aal #skalloween #zombie #skaaalst #rocknload #chipka #doktervanwacht 1/11/2015, 5.43 pm

@stijnlievensVtm aan de Dender. #chipka #nieuweserie #marie-vinck #aalst 6/11/2015, 3.34 pm

Page 26: CHIPKA december 2015

Spreekdagen van burgemeester, schepenen en OCMW-voorzitter

Geboorten & overlijdensGeboorten binnen de stadgeregistreerd van 28 september tot 2 oktober 2015 Anné Cilou (V) ; Arijs Leo (M); Becqué Thiago (M); Cluts Elize (V); Denie Anna (V); De Ridder Rayen (M); De Winne Lasse (M); Dubois Lucas (M); Ghysens Yemi (M); Koziol Mikolaj (M); Nijs Arthur (M); Nkunzimana Arakaza Mia (V); Osazuwa Aiso-sa (M); Panneels Kellyana (V); Somerlinck Aysena (V); Vanmarcke Mila (V) Wouters Olivier (M)

geregistreerd van 5 tot 9 oktober 2015 Bigaré Eva (V); Bonnarens Frans (M); Cakiroglu Ilyas (M); Couckuyt Hanna (V); Cummard Bennett (M); De Meyst Cyrille (M); De Waegeneer Lex (M); Gavel Lisa (V); Heiremans Lily (V); Schriks Xaro (M); Van Acker Maurits (M); Van de Velde Lotte (V); Van Dorpe Janne (V); Van Schaeybroeck Luiz (M)

geregistreerd van 12 tot 16 oktober 2015 Herremans Colson Robin (V); Keppens Rémi (M); Neukermans Demie (V); Ngakou Mafoukou Daniel (M); Nuyts Dyliana (V); Paplekaj Luna (V); Piessens Olivia (V); Piron Jaroslava (V); Piron Vlada (V); Tamrazyan Temur (M)

geregistreerd van 19 tot 23 oktober 2015 Baes Owen (M); De Ronne Félice (V); Esselens Elena (V); Ioanovici Exena (V); Kumbu Ntula Aileen-Fé (V); Marquis Doms Morgane (V); Matthieu Jayden (M); Renneboog Selina (V); Romero Gomez Iza (V); Romero Gomez Rio (M) Roskams Hailey (V); Rossignol Levi (M); Stroobants Luka (V); Van Iseghem Elise (V); Verhavert Jules (M)

geregistreerd van 26 tot 30 oktober 2015 Chemlali Sara (V); De Baerdemaeker Améline (V); Delcour Norèll (V); De Troyer Will (M); De Vits Febe (V); Geerinckx Hanne (V); Gijsels Lotte (V); Niyigena Nelson (M); Segers Esmée (V); Van Cauter Jade (V); Vandaele Boelaert Lucas (M); Van der Biest Fichaux Vito (M); Vanderhasselt Vince (M); Van de Velde Feije (V); Vereecken Pär (M); Vinck Van de Meerssche Tristan (M); Zelimkhanov Salim (M).

Overlijdens binnen de stadgeregistreerd van 28 september tot 2 oktober 2015 Cocquereaux Eddy, 54 jaar; De Kimpe Emelina, 94 jaar; De Landtsheer Eddy, 61 jaar; De Vos Willy, 89 jaar; Hanssens Frans, 91 jaar; Schockaert Jean, 79 jaar; Uyttersprot Elisabeth, 89 jaar; Uyttersprot Elza, 76 jaar; Van Geert Nora, 64 jaar; Van Ramdonck Maria, 89 jaar; Van Ruyskensveld Marie, 80 jaar; Verbeeren Luciaan, 87 jaar

Ilse Uyttersprot, 1e schepen• Sport • Cultuur • Evenementen • Vrije Tijd en Facility Stadhuis • Grote

Markt 3 • Aalst • tel. 053 72 31 13 • spreekuur: woensdag van 17 tot 19 uur na afspraak

Karim Van Overmeire, 2e schepen • Onderwijs • Biblio-theek • Europese en Internationale

Samenwerking • Erfgoed • Vreem-delingenzaken • Inburgering en Vlaams Karakter Onderwijsstraat 1 • Aalst • tel. 053 72 31 23 • spreekuur: maandag van 17 tot 18 uur na telefonische afspraak.

Ann Van de Steen, 3e schepen• Openbare Werken en Stadsvernieu-wing • Energie • Patrimonium en

Regie der Gebouwen Zwarte Zustersstraat 8 • Aalst • tel. 053 77 9300 • spreekuur: woensdag van 17 tot 18.30 uur (vrije raadpleging). Ook elke eerste zater-dag van de maand na afspraak.

Mia De Brouwer, 4e schepen• Burgerlijke Stand en Bevolking • Se-nioren en Toerisme Stadhuis • Grote

Markt 3 • Aalst • tel. 053 72 31 40 • spreekuur: woensdag van 17 tot 19 uur na afspraak.

STADSBERICHTEN

50

Iwein De Koninck, 5e schepen• Leefmilieu • Jeugd • Gezin en Kinderop-vang • Kerkfabrieken Stadhuis • Grote Markt

3 • Aalst • tel. 053 72 31 53 • spreekuur: woensdag van 17 tot 18 uur na afspraak.

Dylan Casaer, 6e schepen• Personeel • Mobiliteit en Welzijn Keizersplein 21 • Aalst • tel 053 72 31 61

• spreekuur: maandag van 17 tot 19 uur na afspraak.

Caroline Verdoodt, 7e schepen• Ruimtelijke Ordening • Gebiedsgerichte Werking Stadhuis • Grote

Markt 3 • Aalst • tel. 053 72 31 70 • spreekuur: woensdag van 17 tot 19 uur na afspraak.

Paul Stockman, 8e schepen• Lokale Economie en Foren • Landbouw en Sociale Economie kasteel Terlinden,

Square Jacques Geerinckx 2 • Aalst • tel. 053 72 31 80 of 83 • spreekuur: woensdag van 17 tot 19 uur na afspraak.

Sarah Smeyers, 9e schepen / OCMW-voorzitter• Sociale Zaken en Wonen Molenstraat 30

(Woonwinkel) • Aalst • tel. 053 76 50 02 • spreekuur: vrijdag van 14 tot 15.30 uur na afspraak

Christoph D’Haese, burgemeester• Politie • Brandweer • Algemene Coördinatie en Adminis-tratie • Financiën • Geïntegreerd Drugsbeleid • Stadspro-motie • Communicatie • Juridische Zaken en Informatica • Stadhuis • Grote Markt 3 • Aalst • tel. 053 72 31 00 • spreek-uur: woensdag van 17 tot 18.30 uur na telefonische afspraak.

51

RedactieStadsmarketing en communicatie Grote Markt 3 - 9300 Aalst tel. 053 77 9300 - [email protected]

www.aalst.be

www.facebook.com/StadAalst

@StadAalst

issn: 2406-3959

Colo

fon Fotografie

Geert De Wolf: pagina’s 1, 4, 5, 36, 37, 38, 50, 52Guy Kokken: pagina’s 12, 13, 14, 15, 18, 19Jean-Pierre Swirko: pagina’s 7, 9, 27Hendrik De schrijver: pagina’s 32, 33, 34, 35

Met dank aan X2O, de badkamerspecialist, Brusselbaan Erembodegem.

Druk en lay-out Drukkerij Artoos - Klimaatneutraal bedrijfDit magazine is gedrukt op 100% gerecycleerd papier

Oplage 42 500 exemplaren

Verantwoordelijke uitgever Christoph D’Haese - burgemeester p.a. Grote Markt 3 - 9300 Aalst

Medische wachtdiensten1) Huisartsenwachtpost Regio Aalst Leopoldlaan 44, 9300 Aalst, www.hawp.be

• centraal oproepnummer: tel. 0900 69 018• weekdagen na 19 uur: je wordt doorverbonden met

de wachtarts van je regio• weekend: vrijdagavond 19 uur tot maandagochtend 8 uur• feestdag + de brugdag(en): vanaf 19 uur de avond vóór

de feestdag tot de ochtend erna 8 uur

2) Dierenartsen Centraal oproepnummer: tel. 053 78 13 04 (van zaterdag 12 tot zondag 24 uur • feestdagen:

vanaf 22 uur de avond voor de feestdag tot 24 uur).

3) Apothekers (Aalst•centrum) Algemene informatie over de wachtdiensten in Vlaanderen:

tel. 0903 99 000 (1,50 EUR/min) of www.apotheker.be

4) Tandartsen regio Aalst Centraal oproepnummer: tel. 053 70 90 95

(op zaterdag, zon- en feestdagen van 9 tot 18 uur). Wachtdienst Vlaanderen: tel. 0903 39 969 (1,50 EUR/min)

5) Divers• Antigifcentrum: tel. 070 245 245 • AA: tel. 03 239 14 15 • zelfmoordlijn: tel. 1813• geweld, misbruik en kindermishandeling: tel. 1712.

geregistreerd van 5 tot 9 oktober 2015 Baeyens Albert, 78 jaar; Bauters Paula, 74 jaar; De Backer Walter, 87 jaar; De Canck Dirk, 65 jaar; De Ridder Rene, 83 jaar; De Witte Delfiena, 100 jaar; Haeck Marc, 65 jaar; Moeyersoons Clementia, 83 jaar; Monsieur Maria, 75 jaar; Peirlinck Delphina, 83 jaar; Roelandt Jean, 74 jaar; Silon Hortentia, 85 jaar; Tombeur Jozef, 92 jaar; Van Hecke Victorina, 94 jaar; Van Nuffel Christiana, 85 jaar; Vlaeminck Adolphe, 80 jaar; Vlaeminck Liliane, 71 jaar

geregistreerd van 12 tot 16 oktober 2015 Baetens Paul, 56 jaar; Bekker Karel, 66 jaar; Boemans Jozef, 74 jaar; Borremans Maria, 93 jaar; De Schrijver Louis, 91 jaar; Devrieze Emilia, 89 jaar; Goetvinck Willy, 80 jaar; Meuleman Adelina, 66 jaar; Philips Coleta, 88 jaar; Roelandt Jacqueline, 79 jaar; Van der Fraenen André, 72 jaar; Van der Taelen Marie, 78 jaar; Verleysen Albert, 68 jaar

geregistreerd van 19 tot 23 oktober 2015 Beckers Maria, 85 jaar; Bovijn Maria, 83 jaar; Buyle Antoinetta, 90 jaar; Casteur Alexandra, 66 jaar; De Decker Serafien, 87 jaar; De Ghouy Willy, 62 jaar; De Naeyer Monica, 90 jaar; De Putter Albert, 97 jaar; De Saedeleer Jozef, 76 jaar; De Smedt Alexander, 61 jaar; Dewulf Alfons, 48 jaar; Dias Hilda, 81 jaar; Joosten Franciscus, 70 jaar; Leeman Hermine, 66 jaar; Matthijs Irma, 75 jaar; Meert Stef, 22 jaar; Michiels Rony, 65 jaar Moens Denis, 87 jaar; Tas Emilienne, 78 jaar; Van de Perre Frans, 84 jaar; Van Weyenbergh Maria, 87 jaar; Wouters Jaxx, 4 maanden

geregistreerd van 26 tot 30 oktober 2015 De Bock Gerard, 66 jaar; Janssens Maria, 84 jaar; Limpens Geert, 51 jaar; Mattheus Emilienne, 88 jaar; Rasschaert Anna, 93 jaar; Van Cauter Jeannine, 68 jaar; Van de Putte Louisa, 89 jaar; Van der Meirsch Linda, 60 jaar; Van Mol Simonna, 86 jaar.

Page 27: CHIPKA december 2015

Aalst Twinkelt van 4 december 2015

tot en met 3 januari 2016