Clubblad December 2015

28
CLUBBLAD December 2014 VOGELVERENIGING DE NACHTEGAAL, HEERJANSDAM Fijne feestdagen

description

Clubblad December 2014, H79 - v.v. De Nachtegaal, Heerjansdam

Transcript of Clubblad December 2015

Page 1: Clubblad December 2015

CLUBBLADDecember 2014

VOGELVERENIGINGDE NACHTEGAAL, HEERJANSDAM

Fijne feestdagen

Page 2: Clubblad December 2015

- 2 -December 2014

VOGELVERENIGING"DE NACHTEGAAL"

Aangesloten bij de Nederlandse Bond van VogelliefhebbersOpgericht: 7 april 1964

BESTUURVOORZITTER

Lex KapteinPalissanderhout 64

2994 HK BarendrechtTel.: 06-12616179

SECRETARIS PENNINGMEESTERWalter Rötgers Tjerd KamphuisPadova 2 Tjalk 1182921 BH Krimpen a/d IJssel 2991 PR BarendrechtTel: 0180-551526 Tel.: 0180-628058

RINGEN-COMMISSARIS MATERIALEN-COMMISSARISMartin Versteeg Raymond SluiterAbelenhof 49 Griegplantsoen 193355 PJ Papendrecht 2992 EH BarendrechtTel.: 078-6427221 Tel.: 0180-654039

REKENINGNUMMERIban: NL11 INGB 0002252550Penningmeester v.v."De Nachtegaal"p/a Tjalk 1182991 PR Barendrecht

E-MAIL [email protected]

MEER INFORMATIE OP: WWW.DENACHTEGAALHJD.NL*lidmaatschap opzeggen? Doe dit voor 1/12 bij de secretaris!

Page 3: Clubblad December 2015

December 2014 - 3 -

Wat jammer!Inderdaad "Wat jammer" en dit is voorzichtig uitgedrukt. De Districtstentoonstelling Zuid-Holland 2014 hebben we moeten annuleren ivm de heersende vogelgriep.Heel het jaar heeft het bestuur met vele andere leden hard aan de voorbereiding gewerkt en allemaal voor niets.Zeker omdat het dit jaar ons 50 jarig jubileum jaar is, was het nog vervelender om deze show te annuleren.Maar volgens het bestuur konden we niet anders, zeker omdat het samenbrengen van de vogels tot 18 december was verboden.Ook de districtsvoorzitter kon dit begrijpen en stond ook volledig achter ons besluit. Nadat het besluit genomen was heeft het bestuur er alles aan gedaan om de financiele schade te beperken. Alle inzenders hebben direct een brief ontvangen. Ook vele inzenders hebben ons laten weten dat zij ons besluit konden begrijpen. Natuurlijk niet alleen de inzenders moesten geinformeerd worden, zo ook de leveranciers van diverse materialen en versnaperingen. Gelukkig hadden ook deze alle begrip voor ons besluit en omdat dit overmacht is werd er ook niets in rekening gebracht. Zo ook moesten alle keurmeesters afgezegd worden en ook hier het begrip voor ons besluit en wederom hier geen extra kosten.Maar we moeten verder, op naar het nieuwe jaar.Voor dat het nieuwe jaar begint willen wij eerst dit jubileumjaar afsluiten met het fotomagazine. Het bestuur biedt u dit magazine aan als dank voor alles wat u voor de club heeft gedaan. In dit boek hebben wij getracht, door middel van foto's, 50 jaar de Nachtegaal in beeld te brengen. Wij hopen dan ook dat u er net zo van geniet als wij.

Wat gaat onze 2015 brengen!Het bestuur zal er weer alles aan doen om het voor u weer aantrekkelijk te maken. Zodat u weer graag naar de ledenbijeenkomsten, babyshow en tentoonstelling toe wilt komen.

Als laatste wil ik u, namens het bestuur, prettige feestdagen toewensen en u alvast een goed, kweekvol en vooral een gezond 2015 wensen.Lex Kaptein, Voorzitter.

Page 4: Clubblad December 2015

December 2014 - 4 -

Page 5: Clubblad December 2015

December 2014 - 5 -

NOTULENNotulen Ledenvergadering van donderdag 27 nov.2014Er waren die avond 25 leden aanwezig. Afwezig waren Martin en Raymond.

OpeningDe voorzitter opende de vergadering en heette iedereen hartelijk welkom en in het bijzonder de leden van de zusterverenigingen.Er is vogelgriep in Nederland en dat betekent dat alle tentoonstellingen moeten worden afgelast. De districtstentoonstelling hangt aan een zijden draadje, op zondag 14 december is het verbod voorbij. Mocht er weer een nieuwe uitbraak komen dan is voor dit jaar de tentoonstelling voorbij. Dus laten wij hopen dat er geen nieuwe gevallen van vogelgriep bijkomen.

Notulen vorige vergaderingGeen op- of aanmerkingen.

Ingekomen stukkenRayontentoonstelling in Dordrecht kan niet doorgaan in verband met de vogelgriep.

MededelingenDistrictsvergadering, daar was Rayonvoorzitter Lex aanwezig.De vrijwillige bijdrage voor iedere vereniging in het district is € 16,- en is door 31 afdelingen nog niet betaald. Leo Woning, de districtspenningmeester stuurt een herinneringsbrief.Verder is er weer een vereniging die per 1 januari stopt, Zonnevogel uit Numansdorp.

LedenbestandTot 31 december 61 leden, per 1 januari hebben helaas 8 leden hun lidmaatschap opgezegd.

Vooruitblik districtstentoonstellingDe aanwezige leden worden door de voorzitter voor de laatste keer bijgepraat voordat de t.t. in week 51 gaat beginnen.Een tip uit de zaal om alvast de blinde lijsten op te sturen naar de keurmeesters. Na de pauze houdt Lex een Powerpoint presentatie. Daarin wordt per dag beschreven wat en door wie wat gedaan wordt. Bij dit weekoverzicht komt alles duidelijk naar voren wie wat moet doen.Die week zal alles op rolletjes verlopen is de verwachting of de vogelgriep gooit alsnog roet in het eten.Er is het afgelopen jaar veel werk verricht om alles in week 51 goed te laten verlopen. Mocht het dan toch niet doorgaan dan betreuren wij als bestuur dat enorm.

SluitingDe voorzitter bedankte de aanwezige leden voor hun komst en tot in week 51.

Page 6: Clubblad December 2015

December 2014 - 6 -

Page 7: Clubblad December 2015

December 2014 - 7 -

Ringen bestellen 2015 De ringencommissaris zorgt ervoor dat uw bestellingen op tijd op het bondsbureau binnenkomen. Op tijd wil in dit verband zeggen, dat de afdelingsleden zelf tijdig de bestelling aan de ringencommissaris moeten opgeven: een week voor de definitieve inlevertermijn. Onderstaande bestelperiodes zijn dus al aangepast voor de leden. Voor de 3e ronde dient u dus uiterlijk 20 januari 2015 uw bestelling bij de ringencommissaris te hebben ingediend.

Uw bestelling gaat pas naar de bond , zodra de ringencommissaris het verschuldigde bedrag binnen heeft. Dit kan per overschrijving of contant bij het inleveren van het formulier.

bestelperiode uitlevering na: 3e ronde: 01 oktober - 20 januari 01 april 2015 4e ronde: 01 februari - 20 maart 15 mei 2015

De bestelformulieren voor 2015 zijn te downloaden van de site.

Het telefoonnr. van onze ringencommissaris, Martin Versteeg is06-14610570.

SPECIALE REGELS VOOR BESCHERMDE VOGELS In ons land gelden er voor beschermde vogels speciale regels voor de ringen. De basis van die regels vindt zijn oorsprong in Europese wetgeving. Alle vogels die in de Europese Unie in het wild voorkomen, zijn in het kader van de Flora- en Faunawet beschermd. In deze wetgeving is geregeld dat gekweekte vogels gehouden mogen worden, mits zij een pootring hebben die is afgegeven door een erkende vogelbond. Dit geldt voor inheems beschermde vogels en uitheems beschermde vogels (CITES bijlage A, een overeenkomst over de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier-en plantensoorten).

Op onze website is onder het kopje Ringen een verkorte uitleg te downloaden waar u als kweker zich aan moet houden.

Zeker de moeite waard om deze uitleg eens zorgvuldig te lezen. Heeft u nog vragen kunt u deze altijd vragen aan onze ringen-commissaris, Martin Versteeg.

LET OP!! Er worden alleen kompleet ingevulde formulieren in behandeling genomen.

Page 8: Clubblad December 2015

December 2014 - 8 -

Page 9: Clubblad December 2015

December 2014 - 9 -

SENEGAL AMARANT (VUURVINK)

RelatieDe populaire Vuurvink behoort tot de familie van de Amaranten. De Amaranten-familie is een grote familie. Binnen deze familie is de Vuurvink het meest verwant aan de Kleine puntastrilde (Lagonosticta rufopicta). Volgens de literatuur bestaan naast de nominaatvorm nog acht ondersoorten, waaronder de Prachtamarant (L. s. ruberrima) en de Bruinkopamarant (L. s. brunneiceps). De Vuurvink is de waardvogel voor de Staalvink (Vidua chalybeata).

Beschrijving nominaatvorm (Lagonosticta senegala senegala)Man: 9,5 cm. Helderrood, op de zijkanten van de borst kleine witte puntjes die niet altijd aanwezig zijn. Rug en vleugeldek bruin, met geelachtig rood overgoten. Achterkant buik en onderstaartdekveren bruin. Snavel rood, oogring helder geel.Pop: Overwegend geelachtig bruin. Snavel en teugel rood. Stuit en bovenstaartdekveren rood. Op de zijkanten van de borst kleine witte puntjes, meestal minder en kleiner dan bij de man en die ook volledig kunnen ontbreken.

Er zijn diverse ondersoorten, zoals;L. s. guineensis, L. s. rhodopsis, L. s. brunneiceps, L. s. somaliensis, L. s. zedlitzi, L. s. rendalli, L. s. pallidicrissaL. s. ruberrima.

GeluidDe contactroep van de Vuurvink is een zacht diee. De alarmroep klinkt als een hard tsek tsek tsek. Beide geslachten kunnen een zacht melodieus gezang voortbrengen, maar de man laat zijn deuntje vaker horen dan de pop.

Verspreidingsgebied / BiotoopDe Vuurvink komt voor in grote gebieden ten zuiden van de Sahara. De nominaatvorm komt voor in west Afrika, van Mauritanië en Senegal tot noordwest Nigeria. De ondersoort L. s. guineensis is te vinden van zuidelijk Senegal tot Guinee en Togo. L. s. rhodopsis is te vinden van Niger en Nigeria in west Afrika, via de Centraal Afrikaanse Republiek naar het oost Afrikaanse Soedan en Ethiopië. De Bruinkop amarant (L. s. brunneiceps) komt voor in Ethiopië en Soedan. Zoals de ondersoortnaam al zegt komt L. s. somaliensis voor in Somalië, maar ook in het noorden van Kenia. Ten zuiden van Kenia, in Tanzania en noord Mozambique komt de ondersoort L. s. zedlitzi voor. In zuid Tanzania, oostelijk Zimbabwe en noordelijk Mozambique is L. s. rendalli te vinden. L. s. pallidicrissa is te vinden in grote delen van zuidelijk Afrika. De Pracht amarant (L. s. ruberrima) tenslotte komt voor in zuidelijk Soedan, westelijk Tanzania en Kenia tot Angola.

GedragDeze amarantensoort is een liefhebber van steppen en savannes. De Vuurvink is een cultuurvolger en zal het niet nalaten gierstafval te eten.Vaak zijn ze paarsgewijs te vinden. In de volière zijn het vredelievende vogeltjes.

Page 10: Clubblad December 2015

December 2014 - 10 -

Page 11: Clubblad December 2015

December 2014 - 11 -

InvoerDe Vuurvink behoorde tot de meest geïmporteerde Afrikaanse prachtvinken. De eerste periode na de import zijn ze wat zwak, maar al snel wennen ze aan hun nieuwe leven en dan blijken het sterke vogeltjes te zijn.

VoedselDe Vuurvink eet voornamelijk kleine zaden, bij voorkeur de verschillende gierstsoorten. Ook kleine insecten worden opgenomen. In de volière kunnen ze het best gevoerd worden met een gevarieerde zaadmengeling die bestaat uit veel verschillende kleine zaden. Vooral tijdens de broedperiode moeten kleine insecten ook aangeboden worden.

De kweekIn de natuur bouwen Vuurvinken overal nesten, ook in de buurt van bebouwing, waar altijd voedsel aanwezig is. De Vuurvink broedt tijdens de regentijd. Het kleine ronde nest heeft een zij-ingang. Het wordt gemaakt van grashalmen en afgewerkt met zacht materiaal. Beide partners broeden op de drie tot vier witte eitjes voor een periode van ongeveer 11 dagen. De jongen verlaten na ongeveer 18 dagen het nest, ze kunnen ook langer in het nest blijven. Na het uitvliegen blijven de jongen nog ongeveer twee weken afhankelijk van hun ouders.

Opfokvoer jongenDe eerste dagen worden de jonge Vuurvinken net als andere Afrikaanse prachtvinken met kleine insecten gevoerd. Na een aantal dagen gaan de ouders ook gekiemde zaden voeren.

Page 12: Clubblad December 2015

December 2014 - 12 -

Page 13: Clubblad December 2015

December 2014 - 13 -

Trekking Grote verloting 2014Zaterdag, 20 december jl, hebben wij ondanks het niet doorgaan van de Districtstentoonstelling Zuid-Holland 2014 toch de trekking van de Grote Verloting 2014 verricht.

De winnende loten zijn getrokken door Raymond Sluiter, sponsor van deze Grote Verloting.De winnende lotnummers vindt u elders in dit blad.

Bent u in de prijzen gevalle kunt u deze prijs ophalen op onze ledenbijeenmomst van 29 januari 2015 in de vergaderzaal van de

Page 14: Clubblad December 2015

December 2014 - 14 -

Page 15: Clubblad December 2015

trekking : 20 december 2014Waar: Diervoedersbedrijf W.L.Plaizier, HeerjansdamDoor: Raymond Sluiter

Nummer:1e. Prijs Dames- of Herenfiets 8492e. Prijs Tablet computer 10933e. Prijs Stofzuiger 16564e. Prijs Blender 3115e. Prijs Koffiezetapparaat 1353

December 2014 - 15 -

Grote verloting 2014

Mondial 2015

63e. COM WereldshowVan Zang en Siervogels

Locatie: Autotron, Rosmalen

van 22 t/m 25 januari 2015

Bij voldoende aanmeldingen gaan wij op zaterdag 24 januari a.s. naar de wereldshow in Rosmalen. Dit keer lekker dichtbij, dus zeker de moeite waard.U kunt zich opgeven via [email protected] of bij onze secretaris Walter Rötgers.

Kosten: Alles op eigenkosten

Volg het laatste nieuws op www.denachtegaalhjd.nl

Eventuele gewonnen prijs kunt u op de ledenbijeenkomst van 29 januari a.s. afhalen.

OPROEP!!Er zijn nog enkele leden die het boekje loten nog niet betaald hebben. Een dringende oproep dit zo spoedig mogelijk te doen.

Page 16: Clubblad December 2015

December 2014 - 16 -

Page 17: Clubblad December 2015

December 2014 - 17 -

Clubblad via e-mailWie wil kan voortaan het clubblad ook ontvangen per e-mail. Graag opgeven bij Martin Versteeg, tel: 06-14610750 of [email protected]

Ringen bestellen voor 2015bestelperiode uitlevering na1 oktober - 31 januari 1 april1 februari - 31 maart 15 mei

JAARVERGADERINGOp donderdag 29 januari 2015 zal er een jaarvergadering worden gehouden. Zoals gewoonlijk zijn er dan ook weer bestuursleden aftredend en net als ieder jaar zijn er dan ook weer bestuursverkiezingen gepland. Dit jaar zijn aftredend:

Voorzitter: Lex Kaptein (herkiesbaar)Ringencommissaris: Martin Versteeg (herkiesbaar)

Leden die zich kandidaat willen stellen voor een bestuursfunctie kunnen zich schriftelijk opgeven t/m 14 januari 2015 bij onze secretaris Walter Rötgers, Padova 2, 2921 BH Krimpen a/d IJssel

Page 18: Clubblad December 2015

December 2014 - 18 -

Page 19: Clubblad December 2015

December 2014 - 19 -

Page 20: Clubblad December 2015

December 2014 - 20 -

Page 21: Clubblad December 2015

December 2014 - 21 -

BELANGRIJKE DATA 2015- Donderdag 29 januari 2015Jaarvergadering

- Donderdag 26 februari 2015Ledenvergadering.

- Donderdag 26 maart 2015Ledenvergadering.

- Donderdag 30 april 2015Ledenvergadering.

- Donderdag 28 mei 2015Ledenvergadering.

Noteer deze ledenbijeenkomsten alvast

in je agenda!

Page 22: Clubblad December 2015

December 2014 - 22 -

Page 23: Clubblad December 2015

December 2014 - 23 -

Page 24: Clubblad December 2015

December 2014 - 24 -

Page 25: Clubblad December 2015

December 2014 - 25 -

Het bestuur wenst u fijne feestdagen

en een goed en vooralgezond 2015

Fijne feestdagen

Page 26: Clubblad December 2015

December 2014 - 26 -

Page 27: Clubblad December 2015

December 2014 - 27 -

Page 28: Clubblad December 2015