Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

38

description

Het clubblad van de Gooise Atletiek Club Hilversuum van December 2009

Transcript of Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

Page 1: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009
Page 2: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

10% KORTING PERRY HILVERSUM

KERKSTRAAT 106-110 TELEFOON 035 - 623 40 44

OP HET GEHELEASSORTIMENT BIJ PERRY HILVERSUM!(OP VERTOON VAN JE GAC ATLETIEKUNIE-PAS) www.perrysport.nl

HAAL ER MEER UIT MET PERRY

Hulsman & RoestenburgA D M I N I S T R A T I E S E N A D V I E Z E N

Bredestraat 8 - 3632 AZ Loenen a/d Vecht

T 0294 233 907F 0294 232 583

E [email protected] www.hulsman-roestenburg.nl

VOOR UW COMPLETE ADMINISTRATIE & LOONADMINISTRATIE

VERZORGING VAN UW AANGIFTE INKOMSTENBELASTING

VERZORGING VAN UW VERZOEK VOORLOPIGE TERUGGAAF

ADVISERING IN AL UW FINANCIËLE AANGELEGENHEDEN

Page 3: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

dev

oo

rZ

IT

Te

rImpressIe ledenvergaderIng 23 novemberDe kantine was weer goed gevuld aan het begin van onze ALV.Traditioneel reiken we op de najaarsvergadering de beste jaarprestatieprijzen uit aan onze atleten van mini-pupil tot master en dat geeft altijdeen grote opkomst van vooral jonge atleten met hun ouders. Ik genieter altijd weer van.Naast die jaarprijzen en ëVan Eckí wisselbekers (een herinnering aanmijnheer Van Eck die vele jaren geleden de bekers als aanmoedigingvoor onze atleten beschikbaar stelde), huldigen we ook alle atleten enploegen die een podiumplaats bereikten op Nederlands of hogerniveau. Het was weer een lange lijst: van een 1ste plaats bij de NKTriathlon, 1ste plaatsen bij de World Transplant Games, vele podi-umplaatsen bij de Masters, een ereplaats bij de Marathon tot podi-umplaatsen voor ons aanstormend talent.Maarten Broek (bestuurslid wedstrijdatletiek) reikte aan iedereen hetGAC Jaarboek 2009 uit. Het is alweer het vijfde jaarboek met prachtigebijdragen van alle afdelingen en van onze evenementen. Ik vind dejaarboekjes ieder jaar mooier en completer worden - ze presenteren deGAC in de volle breedte aan al onze 1650 leden.Wist je dat het jaarboek nu ook op de website beschikbaar is? Kijkmaar eens op www.gach.nl onder Algemeen > Jaarboek.

Het belangrijkste van de ALV in het najaar is de begroting - althans datzegt onze penningmeester Bert List altijd. Hij presenteerde de begrot-ing en beantwoordde met hulp waar nodig van de andere bestuursle-den en commissieleden de vragen die gesteld werden. Een solidebegroting werd door de leden aangenomen, de contributie 2010 werdvastgesteld. We staan er financieel goed voor!De kascontrolecommissie gaf aan dat Theo Fennis bereid is gevondenom lid te worden van die belangrijke commissie. De ledenvergaderingging daar mee akkoord..

Nadat Bert meegedeeld had wie uitgeloot zijn van de deelnemers aande vriendschapslening en wie de gelukkigen zijn die een premie daar-bovenop krijgen, bespraken we de bestuurssamenstelling.

De ALV benoemde Remko Groot (2de penningmeester en “linking pin”voor de communicatie commissies) voor een nieuwe termijn van 2 jaar.André Verweij werd benoemd tot bestuurslid, hij is al actief in hetbestuur voor alle zaken die de recreatiesport betreffen en zal ook defunctie van 2de secretaris vervullen.We deelden het goede nieuws mee dat penningmeester Bert List heeftbesloten om in april 2010 toch beschikbaar te zijn voor herbenoemingvoor een periode van 1 jaar om een aantal lopende werkzaamhedengoed af te ronden.

Daarna stelde ik kandidaat voorzitter Eric Bouwmeester aan de ledenvoor. Eric gaf in zijn korte en heldere introductie aan waarom hij zichbeschikbaar stelde voor deze belangrijke functie in onze mooie verenig-ing. Ik ben bijzonder blij met zijn kandidatuur en kijk er naar uit om inde komende periode met hem samen te werken ter voorbereiding vande overdracht in april 2010.

In de rondvraag kwamen goede vragen en verzoeken rond het vei-ligheidsprotocol voor clubhuis en baan, promotie en voorlichting richt-ing pers, apparatuur en klimaat in de kracht/fitnessruimte, kwaliteit vande foto’s in het clubblad en oud papier inzameling aan de orde. Op allevragen was een antwoord en een afspraak welke van onze actievecommissies hier verder op in zullen gaan!

Ruud van Bokhorst1

Jaargang 75Nummer 798 - december 2009

Redactie

Frans v.d. Kroon -Siebe Turksma -Frank Aalten - Lineke Braspenning- Remko GrootEindredactie

Carla van LingenLay-out

Ron Meijer / Jan Dirk Vos / Henk OckeloenHuisdrukkerij

Henk OckeloenBinden/hechten/Adresseren

Diverse medewerkersAanleveren Copy

Copy-busje in de hal ofper e-mail

[email protected]:Chris van de KampChrysantenstraat 131214 BK Hilversumtel. 035-6215516email [email protected] Aanmelden: Formulieren in hal clubhuisVraag info aan trainerof: www.gach.nl (algemeen->ledenadministratie)Lidmaatschapsduur:Minimaal 1 jaarOpzeggen:Ieder kwartaal, mits 1 maand tevoren schriftelijk of via email bij ledenadministratie gemeld.

Clubhuis GACArenapark1, Arena 1031213 NZ HilversumTelefoon 035-6856380

GAC Homepage: www.gach.nl

GAC E-mail: [email protected]

COLOFON

Page 4: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

2

Drie woorden die het leven van onze kersverse voorzitter in spé beheersen: sport,communicatie, duurzaam.Drie woorden die mijn eerste kennismaking met hemkarakteriseren: gedreven, professioneel, sympathiek.

Communicatie is drijfveerEric Bouwmeester is getrouwd (duurzaam), heeft een zoon (25) en twee dochters(23, 19), werd geboren in Djakarta (1954), kwam op drie jarige leeftijd naarNederland en groeide op onder de rook van Amsterdam. “Een vrijgevochten wereldmaar ik heb me netjes gedragen. Ik voetbalde bij de hoofdklasse in Aalsmeer, hard-lopen was nog niet in beeld”. Hij studeerde in Breda aan het WetenschappelijkInstituut voor Toerisme en Recreatie (deed aan basketbal) en kreeg zijn eerste baanbij de VVV Gooi en Vechtstreek in Hilversum. Zijn loopbaan nam een andere wending. “Een van mijn favoriete vakken tijdens de opleiding in Breda was Public Relations.Daar heb ik me in gespecialiseerd en ik kreeg een baan bij de fietsenfabriek Unionin het oosten van het land. Het was een geweldige kans, want ze hadden ook eenwielerploeg waar ik alle promotie voor moest verzorgen. In die tijd (1977) werd PRnog geassocieerd met borrels drinken en relaties onderhouden, maar ik wilde daareen professionele functie van maken. Werken aan in- en externe communicatie vanhet bedrijf was mijn doel en dat is heel goed gelukt met prachtige acties.”Eric Bouwmeester werd vervolgens perschef bij Heineken met dieptepunt de ont-voering van Freddy Heineken, maar raakte ook betrokken bij de Amstel wielerploegen werd later perschef van de Amstel Gold Race.

Voorzitter FSCIn 1990 vertrok hij naar Limburg om directeur communicatie te worden bij DSM. In die tijd werd hij ook voorzitter van Fortuna Sittard, de eredivisie voetbalclub. “Datkwam door mijn werkgever DSM die de traditie heeft om zich bij de locale gemeen-schap nuttig te maken. Dat betekent dat ze hun bestuurlijke kwaliteiten beschikbaarstellen op het sociale vlak, maar ook in de sport. Het moest allemaal naast het werkin de onderneming en dat heeft me in die periode waanzinnig veel tijd gekost. Er speelden allerlei turbulente zaken: fusie tussen de Limburgse voetbalclubs, nieuwestructuur in de eredivisie, wedstrijden waar je geacht werd bij te zijn, de KNVB dieplannen had voor een eigen voetbal-tv-zender, enzovoorts. Het koste me zeker 30uur naast mijn baan. Zo moet het natuurlijk niet want dat is geen duurzame maniervan werken. Maar het was een fantastische tijd en ik heb er heel veel geleerd. Na vier jaar was het genoeg.”

Voetballer wordt hardloperBouwmeester is gaan hardlopen toen hij in 1979 in Bodegraven ging wonen. “Ik liepvoor mezelf met een goede vriend die me wegwijs maakte in de hardloopwereld.Toen ik naar Zuid Limburg verhuisde ben ik lid geworden van Unitas, de hardloop-club in Sittard. Daar ben ik heel serieus gaan lopen: 10 km. wedstrijden, halve mara-thons (mijn snelste was 1.45 uur). De lengte van een marathon vind ik te lang. Daar moet je zoveel voor trainen, dat gaat me niet lukken. Tijdens het lopen in eenclub ontdekte ik dat een teamsport als voetbal iets gemeen heeft met gezamenlijkhardlopen. Tijdens het lopen ben je erg met jezelf bezig terwijl je een hele groepmensen om je heen hebt, allemaal verschillende mensen. Nou ben ik niet zo’n prater onder het lopen, zeker niet als het tempo wordt opgeschroefd. Maar er worden veel persoonlijke dingen uitgewisseld en er ontstaan vriendschap-pen. Dat vind ik heel waardevol van het hardlopen: het schept een band”

GAC komt in beeld“In 1998 kwam ik terug in Hilversum. De plek was vertrouwd, het ligt mooi centraal,er is een station, goede scholen, water, bos, hei, we vinden het hier schitterend: eengroene enclave in de randstad. Dé ideale omgeving om hard te lopen en ik benmeteen lid geworden van de GAC en heb me netjes bij de basisgroep gemeld. De club gaf me meteen een goed gevoel. Verder is Hilversum een merkwaardigdorp: er is weinig sociale cohesie, in tegenstelling tot onze club waar die socialesamenhang juist heel erg groot is. Dat is ook de basismotivatie om me te meldenals opvolger van Ruud. Ik vind het echt een club die de moeite waard is om eensteentje aan bij te dragen. Het is ongelooflijk als je ziet hoe soepel het loopt met aldie groepen en al die commissies en al die vrijwilligers. En natuurlijk is er hier zoalsoveral af en toe gedoe, ik ben niet zo naïef om te denken dat het hier alleen rozen-

Met blijdschap gevenwe kennis van onzenieuwe voorzitter. Hetis een jongen. Maandag23 november is EricBouwmeester tijdensde halfjaarlijkse verga-dering van de clubvoorgesteld aan deleden. En omdat nietalle zestienhonderdzo-veel leden in de kantinepasten volgt hier eenbeknopt portret.

een nIeuwe voorZITTer!

Page 5: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

me

de

de

lIn

ge

ngeur en maneschijn is, maar als lid en loper ervaar je vooral de geweldige sfeer.” De laat-ste twee jaar is Eric er even uit geweest. Boosdoener was een infectie op een hartklep dieafgelopen januari heeft geleid tot een operatie. De klep is vervangen en na een voorspoe-dig herstel heeft hij via sportarts Leo Heere in Papendal een herintredingsadvies gekregen.“Met dit schema in de hand weet ik waar ik aan toe ben. Na de basisgroep hoop ik me inhet voorjaar weer aan te melden bij de groep van Jaap van Hamersveld waar ik voorheenook jaren heb gelopen.

Hoe word je voorzitter?“Ik had het helemaal nergens gehoord. Er werd niet over gesproken in mijn groep.Natuurlijk wist ik dat Ruud een al jaren durend voorzittersschap bekleedde. Maar plotselingin het voorlaatste clubblad las ik in zijn voorwoord dat hij op zoek was naar een plaatsver-vanger en ik las enige wanhoop tussen de regels door. Toen heb ik hem spontaan een mailgestuurd en mijn achtergrond verteld en uitgelegd waarom ik het wilde, namelijk omdat ikhet echt een heel bijzondere vereniging vind en de moeite waard om er een bijdrage aan televeren. Toen schreef ik hem: Als jij denkt dat ik dat zou kunnen, moeten we er over praten.” Wat zijn hoogste prioriteit heeft kan hij nu nog niet zeggen, maar een paar dingen wil hijwel kwijt. Eén daarvan is het koesteren van de vrijwilliger. “Vrijwilligers zijn ongelooflijkbelangrijk om de club draaiend te houden. Ze moeten zich ook verantwoordelijk voelen, enniet bij de eerste de beste irritatie het bijltje er bij neer gooien: vrijwillig is niet vrijblijvend.Verder wil ik me verdiepen in de wedstrijdsport. Ik wil weten wat onze ambities zijn als hetgaat om topsport en wat de plannen zijn. We hebben aan de ene kant de recreant die eenbelangrijke motor is voor de club, en aan de andere kant de wedstrijdatleet die de GAC op dekaart zet. Die kleinere en grotere successen moeten wel de noodzakelijke publiciteit krijgen.

Publiciteit en duurzaamheidIk vind publiciteit dan ook een belangrijk item dat centraal opgepakt moet worden. Er ligtvoor onze club een grote uitdaging om ons een plek te verwerven in het publieke beeld. De GAC is per slot van rekening een van de grootste atletiekclubs in Nederland, daar moe-ten we apetrots op zijn.” Waar hij stiekem van droomt is dat de GAC een van de duurzaamste atletiekverenigingenvan Nederland gaat worden. “Dat heeft misschien niets met het lopen zelf te maken, maarhet zegt iets over hoe je naar de wereld kijkt. Mensen die lopen gaan in ieder geval bewustmet zichzelf om en volgens mij moeten die mensen ook aan te spreken zijn op duurzaamgedrag. Het is de organisatoren van de Zevenheuvelenloop gelukt om deze wedstrijd tot demeest duurzame van het land te maken, wij zijn buren van Nike die duurzaamheid hoog inhet vaandel heeft staan: dat moet gaan lukken! Zo komen mijn vak en mijn passie tochweer bij elkaar.”

Carla van Lingen

3

De laatste weken loop ik aardig door. Misschien draaf ik zelfs wel wat door.Bijna wekelijks ben ik op de baan aan het trainingen en op zaterdag en dinsdagin het bos of op de weg. Op de baan is het heel duidelijk. Daar is één rondje 400 meter. Daar tellen we de seconden per honderd meter.In het bos of op de weg kan dat niet.

Page 6: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

4

bardIensTWas dat even schrikken vorige maand. Maar gelukkig nu weer eenheus rooster in het clubblad. Onderstaand het rooster van de bar-dienst voor de komende tijd. Op de betreffende datum worden jullieom 10.00 uur verwacht en rond 12.30 ben je weer klaar met hetondersteunen van de vaste vrijwilligers. Jullie aanwezigheid en inzetis erg belangrijk. Mocht je onverhoopt verhinderd zijn op de dag datje staat ingeroosterd laat het mij dan tijdig weten, zodat er nog ietsgeregeld of met iemand geruild kan worden. Dat is ook wel zo netjesnaar de vaste vrijwilligers die op je rekenen en de extra hulp goedkunnen gebruiken. Uiteraard is het ook mogelijk om iets anders dan de bardienst tedoen. Bij de GAC zijn veel activiteiten en ook daar zou jullie inzet zeergewaardeerd worden. Kortom: genoeg alternatieven als je niet kuntop de dag die hieronder vermeld staat.

19-12-2009 2-1-2010 9-1-2010Herman Verra Mirjam Swets Petra van BlarcumSimone van Staveren Karin Nagel Mirjam SchmidtGerard te Vaanhold

16-1-2010 23-1-2010 30-1-2010Oscar Heuperman Ariënne Weggemans Sandra GroeneveldJozien Lem Irene Terschegget-Kooij Nikita Nomikos

6-2-2010Ellen ArendsTjeerd Buruma

Namens de kantinecommissie:Cindy van der Blom (035) 685 71 74 of E-mail [email protected]

Zo’n gelegenheid laat je natuurlijkniet voorbijgaan. Toen mij ter orekwam dat Tineke Vermeulen al 35jaar vrijwilligerswerk deed zonderzelfs lid te zijn van onze club, von-den we dat we deze gebeurtenisniet zomaar aan ons voorbijmochten laten gaan.Later bleek dat Jan van Dijk gelijktijdig met haar is begonnenin november 1974 met het openenen sluiten van de bar op dezelfdeavond. Elke donderdagavond omde vier weken zijn ze van de partij.Tineke kent iedereen van naamen is een graag geziene gast-vrouw. Ze doet het dan ook metveel plezier.Jan komt om te openen, verdwijntdan weer in een of andere verga-dering of gaat naar huis, om tegeneen uur of tien te helpen bij hetafsluiten.Reden genoeg om dit team eensin het zonnetje te zetten, waarbijCindy hen namens ons allen eenbloemetje overhandigde. We hebben er even een gezelligeavond van gemaakt.Een club staat en valt met vrijwil-ligers. Zonder hen kom je niet ver.Het zijn de stille krachten. Een tijdje geleden was ik op eenmaandagmorgen op de club meteen persoonlijk verzoek aan Corvan Asselt. Hij zou me dan evenhelpen. Ik kwam terecht in eengezellig onderonsje van een manof acht. Iedereen bleek zijn eigenverantwoording te hebben bij hetopknappen en onderhoud van hetgebouw. Max verzorgde de koffieen kende de gewoontes van deheren. Na twee bakjes met eenkoek gingen ze snel weer aan deslag. Timmeren, schilderen, over-leggen etc. Ik werd me ervanbewust wat er niet allemaal bijkomt kijken om een club goed,maar vooral ook gezellig draaien-de te houden.Mijn kleine bijdrage valt daarbijhelemaal in het niet en daaromvind ik het des te belangrijkerom nu eens stil te staan dat wealleen met elkaar zo’n club instand kunnen houden en wil ikook iedereen bedanken die hier-aan hun bijdrage levert in welkevorm dan ook.

Yolande Steenhuis

TIneke en Jan al 35 Jaar vrIJwIllIgers bIJ de bardIensT.

Page 7: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

5

me

de

de

lIn

ge

n

WIJZIGINGEN IN HET HARDLOOP-SCHEMA VOOR SOMMIGE ZaTerdaggroepen en voor alle dInsdag-oCHTendgroepenVanaf 1 januari 2010 gaat er wat veranderen voor de hardlopers diegewend zijn om op ZATERDAG vanuit het clubhuis naar het Croneboste lopen voor hun training. En voor de hardlopers die rechtstreeks naarhet Cronebos gaan om zich daar bij hun groep aan te sluiten. Metingang van het nieuwe jaar vertrekken alle groepen vanuit het clubhuis.Er wordt niet meer centraal ingelopen en gegymd in het Cronebos. Uitzondering: de A-groep van Yvonne van der Voort en Marion Boshuisblijft op zaterdag om 9.00 uur starten bij het hek van het Cronebos.

Op de DINSDAGOCHTEND blijven alle groepen gezamenlijk vertrekkenvanuit het clubhuis naar het Cronebos, alwaar de centrale gym wordtgegeven, maar de VERTREKTIJD wordt met een kwartier vervroegdnaar 9.00 uur, in lijn met de aanvangstijden op alle andere trainings-ochtenden.Uitzondering: de D-groep van Josine Rusche/Hans Bikker vertrekt vanafhet clubhuis, maar ook om 9.00 uur.

Het zal voor sommige zaterdaglopers even wennen zijn; de GAC heefteen lange traditie van samen inlopen naar het Cronebos. De overwe-gingen om met deze traditie te breken zijn o.a. de wens van de zater-dagtrainers (en van het merendeel van de lopers) om meer vrijheid tehebben van loopgebied, en de mogelijkheid om de inloop-, uitloop- engymtijd (toch gauw 45 minuten) in de eigen training te verwerken.

Op de website en op het informatiebord in de gang van het clubhuiszijn de nieuwe trainingstijden en startplekken per groep terug te vin-den. Op het bord hangt ook de nieuwe indeling op het plein (in eengrote halve cirkel van links naar rechts niveau Basisgroep tot en met F-groep).

Jullie allen een heel goed loopjaar toewensend,Loopteam GAC

Als trainer heb ik daarvoor een touwtje en eenkaart van het Gooi waarop 4 cm precies 1 km is.Een touwtje is handiger dan een liniaal want diekun je precies over de weg heen leggen. Als je dan bij het eind van je route bent, leg je het touwtje langs een duimstok en deel je het door vier.

vrIJwIllIggaan we door.Onlangs togen wij op een maan-dagavond met ons vieren naarNieuwegein voor de tweede bij-eenkomst van de cursus voor vrij-willigersbeleid. Gewapend methet gemaakte huiswerk betradenwij het lokaal van Atletiek vereni-ging Atvernie, waar ook de ande-re deelnemers binnendruppelden.De volgende stappen die vanbelang zijn om een goed vrijwilli-gersbeleid op te kunnen zetten,werden besproken en bediscussi-eerd. Maar ja, met praten alleenkom je er niet. We zijn op die cur-sus om bij ons in de GAC iets ingang te zetten. Voordat we daarmee beginnen, is het van belangte weten hoe de situatie op ditmoment is. Dat moest dan ookdat in beeld gebracht worden.Tevens moesten we bekijken enbedenken wat er goed gaat enwat er voor verbetering in aan-merking komt. Hoe we dat hetbeste kunnen doen, is waar weons met z’n vieren nu over bui-gen. Waar we het al over eenszijn, is dat we open willen com-municeren met alle gac ers die erbelangstelling voor hebben.Daarom hebben we het conceptvan het vrijwilligers beleidsplanop de website van de gacgeplaatst. Het zal steeds aange-past worden. Zo kan iedereen vol-gen waar we mee bezig zijn.Daarnaast zullen we de verschil-lende commissies benaderen eninventariseren wat er wel en nietnodig is. Als we dat op een rijtjehebben kunnen we gaan beden-ken wat er allemaal gedaan kanworden om de GAC nog lang eenfantastische club te laten zijn! Alsje hier ook over mee wil denkenen goede ideeën hebt laat het onsdan weten via de website. Je magons natuurlijk ook persoonlijkaanspreken.

Wij zijn: André Verweij, AdriCoppens, Ewald Koekoek enLineke Braspenning.

Page 8: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

6

nIeuwe ledenPER 26 NOVEMbER 2009Anje Oosterhuis Hilversum D.Recr.WandelenHeidi Smees Hilversum D.Recr.WandelenMarjan Rozemeijer Hilversum D.RecreantenAstrid de Vetten Hilversum D.RecreantenEd Muis Hilversum H.Recr.WandelenJacques Struik Hilversum H.Recr.WandelenTjeerd de Jong Eemnes H.RecreantenKarsten Budding Hilversum J.MinipupillenVincent Decraene Hilversum J.MinipupillenKoen Duikersloot Loosdrecht J.MinipupillenJesse van Gameren Hilversum J.MinipupillenHesse Göbbels Hilversum J.MinipupillenSteef Haeldermans Hilversum J.MinipupillenThijmen Hakenkruger Hilversum J.MinipupillenOliviervan Kalken Hilversum J.MinipupilleLucas Knecht Hilversum J.MinipupillenJoris Laauwen Hilversum J.MinipupillenRokus van Os Hilversum J.MinipupillenLuke Schraven Hilversum J.MinipupillenDiederik Snel Hilversum J.MinipupillenKoen Verloop Hilversum J.MinipupillenOlav Visser Hilversum J.MinipupillenOlivier Voschezang Hilversum J.MinipupillenPhilip Weytingh Hilversum J.MinipupillenThijs Baaij Loosdrecht J.Pup.AHidde Kenter Hilversum J.Pup.ABram van der Pijl Hilversum J.Pup.AFrank Sluyter Kortenhoef J.Pup.ANick Beukenkamp Hilversum J.Pup.BMarlon Klein Hilversum J.Pup.BMartijn Mur Kortenhoef J.Pup.BDiederik Ponfoort Hilversum J.Pup.BSebastiaan Snel Hilversum J.Pup.BLuc van Driel Hilversum J.Pup.COscar van Reyendam Hollandsche Rading J.Pup.CQuint Schouwenaar Hilversum J.Pup.CKris Andriessen Hilversum J.SmurfenMorris Bruin Hilversum J.SmurfenBastian Jansma Loosdrecht J.SmurfenRoderik Kattenberg Hilversum J.SmurfenLaurens Prins Hilversum J.SmurfenMartijn Tibbe Hilversum J.SmurfenJochem Visser Hilversum J.SmurfenYoram Vriezen Hilversum J.SmurfenEline Brouwer Hilversum M.Jun.DMarit Brouwer Hilversum M.Jun.DGemma v. d. Voort Hilversum M.Jun.DEmilie v.Wijngaarden Hilversum M.Jun.DAmy v. Wijngaarden Hilversum M.Jun.DMaike den Blanken Hilversum M.MinipupillenPuck Harms Hilversum M.MinipupillenElla Keijser Hilversum M.MinipupillenJinsevan Maaren Hilversum M.MinipupillenNynke Maingay Kortenhoef M.MinipupillenMilou Mijnhout Kortenhoef M.MinipupillenSterre Renner Hilversum M.MinipupillenIrini Sideris Hilversum M.MinipupillenLune Stoops Hilversum M.MinipupillenBabet Tabak Hilversum M.MinipupillenRosamarijn v. Vliet Kortenhoef M.MinipupillenZoë Voss Hilversum M.MinipupillenQuinty v. Woudenberg Hilversum M.MinipupillenAnouk Bonte Hilversum M.Pup.BVera Brouwer Hilversum M.Pup.BRoosje Klap Hilversum M.Pup.BInge Weekamp Hilversum M.Pup.BDaisy Nijkamp Hilversum M.Pup.CDaniek Visser Hilversum M.Pup.CCarlijn de Bie Hilversum M.SmurfenIris de Bie Hilversum M.SmurfenKate den Blanken Hilversum M.SmurfenAmelie Douvry Hilversum M.SmurfenMeintje Glimmerveen Hilversum M.SmurfenAnne Hoogeveen Hilversum M.SmurfenWicky Hulselmans Hilversum M.SmurfenManon Kempes Hilversum M.SmurfenIsa Oerlemans Kortenhoef M.SmurfenFlore Scheidt Hilversum M.SmurfenEline Verburg Hilversum M.SmurfenEsmee Westerhuis Hilversum M.SmurfenJasmijn Zwiers Loosdrecht M.SmurfenSander Duikersloot Loosdrecht Overige Heren

Van harte welkom en een fijne tijd bij de GAC!

20% KORTING

op zonnen20%

KORTINGop ontharen

SPRAY-TANNING (bruin zonder zon)

DEFINITIEF ONTHAREN(volgens i.p.l. methode

www.barbaras-zonsensatie.nlTel 035 - 683 23 63

Larenseweg 41 -43 - 45 1221 CJ Hilversum

7 dagen per week geopend!

Page 9: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

7

me

de

de

lIn

ge

n

Op de zaterdagochtend is bij tijd en wijle een vreemd tafereel te zien.Zwaar bezwete mensen lopen naar een tafeltje in de hal van het club-huis. Bij het tafeltje wordt er hardhandig een gat in een vingertopgeboord, waarna behalve het zweet ook het bloed overvloedig gaatstromen. Er kan verrassend veel bloed uit een vingertop komen.

Wat is er aan de hand? Het is geen onderzoek naar de hoeveelheid bloed die uit een vingertopvan een hardloper kan stromen. Eigenlijk is een druppeltje al genoeg.Maar bij grote inspanning -zoals bij heel hard hardlopen- is de door-bloeding van de vingers zo goed, dat het zelden bij een enkel druppeltjeblijft.

Wat kun je doen met een druppeltje bloed?In het bloed kun je zaken meten die iets zeggen over de reactie van hetlichaam op het hardlopen. Eén van de trainingsdoelen is het verbeterenvan de energievoorziening in de spieren. Van belang zijn de maximalehoeveelheid energie die in een bepaalde tijd kan worden geproduceerden de efficiency waarmee die energieproductie plaatsvindt. De energiedie nodig is voor spieractiviteit wordt geleverd door de verbranding vanvoedingsstoffen. Bij hoge tempo’s zijn het vooral koolhydraten die wor-den verbrand. Het verbranden van koolhydraten is een ingewikkeld proces. Als je hetheel erg vereenvoudigd kun je twee verbrandingsstappen onderscheiden.De eerste stap waar veel energie in korte tijd kan worden geproduceerd.Na deze stap zijn de koolhydraten slechts gedeeltelijk verbrand. De verbrandingsresten uit de eerste stap worden verder verbrand in detweede stap. De capaciteit van de tweede stap is echter lang niet zo grootals die van de eerste stap. Als je hard loopt, kan de tweede stap van hetverbrandingsproces alle in de eerste stap geproduceerde verbrandings-resten niet verwerken. Er ontstaan dan steeds meer van die verbran-dingsresten. Die verbrandingsresten zijn bovendien zuur. Hiervan wil jeer niet teveel in de spieren hebben (zie het plaatje). Gelukkig is er hiervoor een oplossing. Het teveel aan verbrandingsrestenuit de eerste stap wordt geneutraliseerd en vanuit de spieren naar hetbloed getransporteerd. Deze geneutraliseerde verbrandingsresten hetenlactaat. Lactaat bevat nog veel energie. Doordat het in het bloed zit kanhet naar andere lichaamsdelen worden getransporteerd en daar voorenergie zorgen. Een orgaan dat altijd energie kan gebruiken is bijvoor-beeld het hart. Het hart klopt prima op overtollig lactaat uit de benen.Door het lactaatsysteem wordt verzuring in de spieren voorkomen enwordt er efficiënt omgesprongen met brandstoffen.

Je kunt je wel voorstellen dat naar-mate je harder loopt, meer lactaatzal ontstaan. Ook ontstaat er meerlactaat als de capaciteit van detweede stap in het verbrandings-proces veel kleiner is dan de capa-citeit van de eerste stap. Een 800meter loper zal doorgaans een rela-tief hoge capaciteit in de eerstestap hebben, terwijl een marathon-loper een hoge capaciteit in detweede stap heeft.De hoeveelheid lactaat in het bloedgeeft aanwijzigen over de capa-citeit in de twee verbrandingsstap-pen. Daarom is het handig om afen toe bij verschillende loopsnelhe-den de hoeveelheid lactaat in hetbloed te meten. Aan de hand van de resultaten kan

KOOLHYDRATEN

KOOLSTOFDIOXIDE en WATER

ZUURSTOFLACTAAT

STAP 2

STAP 1

we laTen Ze bloedende training worden bijgestuurd.Heb je hier vragen over, stuur dangerust een mailtje, maar stoor onsniet terwijl we bezig zijn met eentest. We hebben tijdens een testalle aandacht nodig om ervoor tezorgen dat er geen druppeltjebloed verloren gaat.

Siebe Turksma

sesamopen u

Afgelopen clubblad schreef recreant Hans van der Grient een

stukje over de onzichtbare nieuwe atletiekbaan.

Hij verbaasde zich er over dat devroegere ingang: de poorten

tussen tribune en clubhuis, sindsde verbouwing hermetisch

gesloten zijn. De recreanten die altijd via debaan naar het clubhuis liepen

voelen het als een scheiding vantafel en bed tussen recreatie-lopers en wedstrijdatleten.

Ook voor Hans is er goed nieuws.De voorzitter beloofde vorige keer

in zijn stukje beterschap en tijdens de laatste bestuurs-

vergadering hoorden we dat opzeer korte termijn de deuren weeropen gaan, in ieder geval tijdens

de drukke dinsdagavond en zater-dagochtend en bij evenementen.

Er wordt wel enige disciplinegevraagd van de lopers.

Voor de poort (en ook niet voorde hoofdingang) horen geen

fietsen gestald te worden, laat staan auto’s!

Wie o wie haalt het iedere keerweer in zijn hoofd om z’n auto-

mobiel daar neer te zetten? Als de grijze hersencellen even

geactiveerd worden moet debezitter begrijpen dat het lastig

wordt voor hulpdiensten om baanof clubhuis te bereiken. Was het

niet zo dat iedere minuut telt?

Carla van Lingen

Page 10: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

8

Vroeger werkte deze methode prima voor mij als trainer. Ik had de route bepaald en vertelde hoeveel kilometer het was. Tegenwoordig wordt er aan mijn meetkunde getwijfeld! Mijn touwtje zouelastisch zijn... Lopen we dan te veel of te weinig?

renovaTIe ClubbladHet komende jaar gaan er een paar veranderingen plaatsvinden in het clubblad. Vanaf 1 januari aanstaandezal het blad niet meer tien keer per jaar verschijnen, maar acht keer per jaar. Een van de redenen is dat demakers iets meer tijd willen hebben om een behoorlijk blad te maken. We gaan proberen de inhoudelijke envisuele kwaliteit te verhogen.

De advertenties worden gebundeld en gedrukt. De kwaliteit zal hierdoor aanzienlijk verbeteren. Dat levertmogelijk meer advertentie inkomsten op die we kunnen gebruiken om straks het hele blad beter te latendrukken. Verder zullen de namen van alle commissies met bijbehorende personen die in de Wie-wat-Waarrubriek staan een keer per jaar in een apart boekje worden afgedrukt dat met het clubblad wordt meegezonden.Bewaar dat kleine boekje dus goed!

Wat de inhoud betreft: de tekst zal strakker geredigeerd worden. Dat wil zeggen dat de redactie zich het rechtvoorbehoud om te lange stukken in te korten zonder dat de inhoud wordt aangetast.

De data waarop de tekst binnen moet zijn:26 januari, 2 maart, 20 april, 8 juni, 27 juli, 14 september, 2 november en 21 december. Alle artikelen en mededelingen die na de sluitingsdatum worden ingeleverd komen in het volgende clubbladte staan. De sluitingsdatum van de copy kunt u in ieder clubblad terugvinden.

Carla van Lingen.

Page 11: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

re

Cr

ea

TIe

9

EVENEMENTENGAC 2009

Georganiseerd door de R.S.C.voor de recreatieleden

26 december Kersttraining

Al deze evenementen worden georganiseerd door de leden vande Recreatrie Sport Commissie,

maar wij kunnen overal vrijwil-ligers bij gebruiken, dus

voel je je geroepen om ons met een of ander evenement tehelpen, neem dan contact op

met een van onderstaande leden van de commissie.

Lineke Braspenning 6216291Krijn Griffioen 691015Silvya Gerlach 60078

Madelon de Groot 6237137 Hannie v.d. Kroon 6832999

Bert Noom 6850697 Alja Meijer 6850719

Gertjan Reichman 6216291 Harm Oerlemans 6218235

En de speren dan? Ja, ook dievlogen door de lucht en dat zekerop heel veel manieren!

Op 7 november was er weer eengelegenheid voor recreatiesportersom kennis te maken met enigeonderdelen van de baanatletiek.In het verleden hadden we datook wel eens gedaan en toenbleek dat hordelopen en kogel-slingeren echt niet zo eenvoudigis als het lijkt (zoals onze wedstrijd-atleten dat doen tenminste.....). Deze keer gingen we speerwerpenen starten vanuit een startblok.Dit alles onder de deskundige leiding van 4 wedstrijdatleten:Michiel, Alle, Paul en Melanie.

reCreanTen gaan als een speer...Terwijl er een broodje werd gege-ten gaven Michiel en Alle uitlegover respectievelijk het speerwer-pen en starten. De theorie gingons als recreanten nog best welgoed af eigenlijk – we snapten alsnel dat de armen bij speerwerpenbeslist niet de belangrijkstelichaamsdelen zijn. Verder brakenwe ons het hoofd over waarom dietopsprinters behalve hele sterkebenen ook enorme schoudershebben.Daarna konden we naar buiten

om de theorie uit teproberen in de prak-tijk. Dat bleek eenstuk ingewikkelder.En dat terwijl Paul enMelanie toch welheel erg mooi voor-deden hoe er gestarten geworpen kanworden! Toch is hethen gelukt ons,talentvolle recreantenin de leeftijdscategorievan grofweg 20 tot70, de eerste begin-selen bij te brengen.

Dat gebeurde ook nog eens opeen hele leuke manier, waarbijenig competitief element duidelijkaanwezig was. Stapje voor stapje leerden we hoewe een speer in de richting kondenwerpen die we wilden, zonderanderen te raken en met de puntvan de speer als eerste in degrond. Ook het starten werd goedopgebouwd. Snel reageren isbepaald niet makkelijk en startenterwijl Paul (de GAC-er met hetsnelste reactievermogen!) in debaan naast je start, hmmm ja datis wel een uitdaging. Sommige recreanten ging ditalles toch verbazingwekkendgoed af. Datvonden wij zelftenminste. Ditwerd overigenswel enigszinsgerelativeerddoor Michiel tijdens de nabe-spreking, toenhij terloopsopmerkte datwij hen (de trai-ners) ook welveel lol haddenbezorgd... Het

weerhield een aantal recreantener niet van om te informeren naarmogelijkheden om echt serieuzeraan baanatletiek te gaan doen.Een groter compliment kunnenwe eigenlijk niet geven aan deatleten die ons begeleidden!Ondanks de steeds hardere regenhebben we een hele leuke clinicgehad. Wat ons betreft weer voorherhaling vatbaar. Langs dezeweg willen ook nogmaals deCWA en de begeleidende trainersheel hartelijk danken voor dezegeslaagde middag!

namens de RSC, Gertjan

EFVEE VERTALINGENSpaans - Nederlands - Spaans, ook beëdigd.

Vertrouwd, snel en accuraat.

Cursussen Spaansbeginners / gevorderden. Tien weken.

Start: 12, 13 JANUARI; 13, 14 APRIL;

28, 29 SEPTEMBER.Geef je op!

Info via 035 - 68 357 68 / 06 - 508 36 794email: [email protected]

Page 12: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

10

Tijdelijk 20% WINTERKORTING op de supersokken met de vele X-tra’s!

Waarom de professionele

runningsokken van Blue Socks Run zo goed zijn

MMeeeerr ccoommffoorrtt ,, bbeetteerree ssttaabbii ll ii tteeii tt

Juist in deze winterse omstandigheden is een runningsok die de voeten warm houdt én het enkelgewricht helpt

ondersteunen, heel belangrijk. Wilt u warme voeten, dan is een optimaal vochttransport essentieel. Want een droge

sok betekent: warmere voeten en minder kans op blaren. De nieuwe high tech sokken van Blue Socks Run hebben

dankzij high tech ‘airtubes’, een optimale ventilatie. Strategisch geplaatste elastische delen geven bovendien extra

comfort én ondersteuning aan het enkelgewricht. Ideaal bij lopen over oneffen bospaden!

EExxttrraa ffeeaattuurreess

• Anti-bacterieel: geen zweetvoeten

• Comfortabel naadloos teen- en hielstuk

• 1 jaar garantie

• Diverse modellen m/v. Zelfs in maat 50!

• Ook in ultra-laag ‘Invisible’ model

UUnniieekk!! IInnggeewweevveenn rreeff lleecctt iiee

De sokken van Blue Socks Run hebben een

unieke ingeweven reflectierand die zorgt voor

optimale zichtbaarheid in schemer en donker.

www.sportsokwinkel.nl

djiT

kjile TROKRETNIW%02

GNIT ekkosrepusedpo

Xelevedtemne - !s’art

runningsokken van rrooffmmooccrreeeeMM

wezednitsiuJ

nenuetsredno ,

:tneketebkos w

jizknad cethgih

Waarom

runningsokken van ttiieettiilliibbaattsseerreetteebb,,tt

neesinedehgidnatsmoesretniw

.kjirgnalebleeh utliW vemraw

neneteoveremraw im redn snak

hc tnevelamitponee,’sebutria‘

Waarom de professionele

runningsokken van Blue Socks Run

mrawneteovedeidkosgninnur

neteov nad, hcovlaamitponeesi

neralbpos cethgihewueineD.

.eitalit hcsigetartS eetstaalpeg

rt

de professionele

Blue Socks Run zo goed zijn

thcirwegleknetehnétduohm h

leeitnessetropsnartth . W tna ee

hnuRskcoSeulBnavnekkosh

nevegneledehcsitsal eidnevob

zo goed zijn

tple

egordn

nebbeh

ne artxe

nétrofmoc dno

cirwegleknetehnaagninuetsred

aarrttxxEE

• nA

• oC

• j1

• viD

• oO

!!kkeeiinnUU

thc . laaedI nepoljib effenorevo

sseerruuttaaeeff

itn - neteovteewzneeg:leeiretcab

nlebatrofmo sooldaa neet - ihne

eitnaragraaj

nelledomesrev v//vm . Z sfle ni am

ko in artlu -laag ‘ elbisivnI ’ edom

II eeiittcceellffeerrnneevveewweeggnn

nedapsobne !

n

kutslei

taa !05

le

www

ekkoseD

niekeinu

elamitpo

www. ops

nebbehnuRskcoSeulBnavne

dnareitcelfernevewegn eid groz

dneremehcsnidiehraabthcize

wkostro

nee

roovtg

.reknod

n.lekniw

l

Afgelopen zondag was de 1e BAV-Wintercup. Als oud recreatielid van de GAC (ca. 25 jaar geleden) kom ik oud loopmaatje Ton de Groot nogal eens tegen.

Dit keer kon ik zelf niet aan de Wintercup meedoen, maar heb wel langs het parcours gestaan en kon ook Ton elke ronde aanmoedigen. Op een moment dat hij, "niet te snel", voorbij ging kon

ik zelfs nog een fotootje van hem nemen. Ton had mij wel steeds in de gaten, want hij nam zelfs zijn petje voor mij af.

Overigens kwam ik zijn naam alleen tegen bij de Nordic Walking, maar daar zag zijn lopen niet naar uit,bovendien zou hij dan zijn stokken vergeten zijn.

Met de hartelijke groeten uit Baarn. Met sportieve groeten,John de Vries

een

oudgedIende

aan de slag.

Page 13: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

11

me

de

de

lIn

ge

n

Dag vrienden, hier ben ik weer ‘ns!Jullie dachten vast dat ik niet meerliep en geen lid meer was, maarintegendeel: ik loop vlijtig mini-maal twee keer per week. Alleenmeestal niet bij de GAC omdat detrainingstijden mij niet zo goed uit-komen nu ik een eenoudergezinben. (Welke trainer begint eengroep op maandagavond? Niveauonbelangrijk, ik doe mee!) Ik hebzelfs voor het eerst sinds tijdenweer eens een paar wedstrijdengelopen, dus genoeg stof opge-daan voor een Frons. Als eerste: de Maple Leaf Cross.Dat is vlakbij mijn huis, maar opeen of andere manier heb ik altijdeen blessure of zwangerschap die mij verhindertmee te doen. Of ik zat zelf in de organisatie natuur-lijk. Fijn om alle clubgenoten weer eens te zien ennet als vroeger weer een mooi parcours, maar hetviel me wel op dat deelname steeds duurder wordtterwijl het presentje dit jaar wel heel lullig was.Sorry organisatie, maar €7 betalen en dan alleen eensuf elastiekje van de Action krijgen is wel wat magervergeleken met de rugzakjes en handdoeken vanvroeger. Ook bij de Zevenheuvelenloop twee weken later lijktde crisis te hebben toegeslagen, hier vooral inzakedrankvoorziening. Dat ik onderweg geen drinkenkrijg vind ik prima (ga ik maar van hoesten) maar datik aan het eind geen flesje meer kon krijgen is onver-geeflijk. Dit was toch altijd de best georganiseerdeloop van Nederland? Maar goed dat ik in het plaat-selijke filiaal van mijn werkgever wél wat kon etenen drinken voor ik de barre thuisreis ondernam.Want sommige dingen blijven altijd hetzelfde: de NSdie steevast extra treinen belooft en vervolgens inhet kader van ‘hoe houden we Nederland uit detrein’ net nu een onderhoudsweekend in ongeveerheel Nederland organiseert. Zodat ik na 1,5 uur rei-zen nog niets verder dan Utrecht was gekomen. Zalwel een kwestie van niet-communicerende afdelin-gen zijn, maar hoeveel jaar al?Naast mijn gebruikelijke gemopper (ik moet mijnkopje blijven waarmaken, hoop overigens dat Ronhem nog heeft..) heb ik me natuurlijk ook vermaakt.Met Elvis die zingend (!) meeliep. Of met de zwart-gallige toeval van een ambulance rechts en de uit-vaartvereniging links net ná het hoogste punt (waarje het dus toch al even niet meer ziet zitten). En ver-

der met het lezen van alle t-shirtsom me heen. Van werkgevers dieallerlei ludieks bedenken met eenwebsite erbij (maar wie heeft ereen pen bij zich??) tot de Nike-t-shirts met teksten als ‘There is nofinish’ en ‘Eat my dust’. Wel verve-lend als dat laatste op je rug staatterwijl je als een schildpad voort-schuifelt. “Mens, ga toch afstof-fen” dacht ik dan ook, in variatieop de Goddelijke Kale. Maar mijnfavoriete shirt was bij de MapleLeaf, namelijk een dame met ophaar rug ‘Read this book, it willchange your (running) life!’. Meteen afbeelding van het boek inkwestie natuurlijk. Nu hou ik hele-

maal niet van boeken die mijn leven willen verande-ren, dus ik dacht: “Wat ik ook doe, die ga ik pakken”,en zo geschiedde. Later hoorde ik dat anderen exacthetzelfde gedacht en gedaan hadden dus ik kan mede veranderingen in de ‘running life’ van dezemevrouw inmiddels levendig voorstellen. Voor wie het interesseert ook nog even wat overmijn eigen prestaties: die komen erop neer dat ik nueindelijk wel heb geleerd om lekker relaxed te lopenalleen gaat dat niet echt samen met wereldtijden. Bijde Maple Leaf had ik zelfs zo rustig gelopen dat ikeen beetje spijt voelde toen ik over de finish ging,want ik zat net in een lekker maar iets te laat ingezeteindsprintje. Nou ja, ik kan met 54.16 leven. Bij deZevenheuvelenloop (mijn vierder) liep ik voor heteerst eens echt lekker, kon ik me eens echt naarbeneden laten rollen en was ik steeds verbaasd alser alwéér een kilometer voorbij was. Alleen was erbij de 10 km al bijna een uur voorbij… maar ik konop de laatste 5 toch nog genoeg goedmaken vooreen keurige 1.27.35. (Was dat nou ook alweer eenpositive of juist een negative split??)Dus wat heeft de spelende vrouw nu geleerd? Wel,ten eerste dat je voor snelheid toch echt wat intervalmoet trainen (komt er niet echt van in m’n eentje).En ten tweede dat ik nooit een topper ga worden(what else is new). Maar ten derde dat ik nog langlid van de GAC hoop te blijven, niet alleen om dieinterval te trainen maar vooral omdat het toch zogezellig was bij de Maple Leaf Cross. Ik hoop jullieallemaal snel weer te zien!

Saskia Bons ([email protected])

Meestal wordt er gedacht dat mijn routes langer zijn dan dat ik beweer. Na een aantal discussies ben ik zelf ook gaan twijfelen aan de touwtjes methodeen ben ik ook in zee gegaan met de wat moderne technieken.www.afstandmeten.nl Dat is een site waar je mooi je route uit kan zetten en diemeet het precies voor je, heb ik me laten vertellen.

Page 14: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

12

Met mijn touwtje was de route toch een beetje langer dan op afstandmeten.nl,dus koos ik voor de berekening van de computer. Zeker van mijn zaak begon ik aan de training. Ik kon nog kiezen. Met een lusjeerbij was de afstand iets groter dan op het programma stond en zonder lusjeiets minder.

Bij aankomst in het clubhuis was het een gezelligedrukte. Een feestelijke, toepasselijk versierde kantinemet bij de ingang een ‘prachtige’ heks! Aan de zij-kant een heerlijk geurend ‘Heksenstamppotbuffet’!Dat deed onze maag rammelen, dus we hebben vandie stamppotjes gesmuld. Heerlijk! Voor zóveel men-sen moeten koken en dan zo lekker, knap vonden wedat! Daarna werden we als groepjes opgeroepen ennaar een plaats in het bos gereden. Hier, opgevan-gen bij een gezellig brandende vuurpot, kregen weverdere instructies. Er waren zes thema’s die wemoesten zoeken, aan een geluid te herkennen endaar een opdracht vervullen. Wel in de juiste volgor-de! Dus op zoek naar de eerste post: “De Heks”. Inhet stille, door een volle maan verlichte bos zochtenwe voorzichtig, maar stevig doorlopend ons een wegover de paden. Op zich al mooi: zo stil en geheim-zinnig, met hier en daar lichtjes en ‘rare geluiden’…als vanzelf gingen we fluisteren… en dan opeensnaast het pad een rood licht en rare geluiden: “Zijnjullie de heksen?”… “Nee, wij zijn de Katten”…Jammer. Maar goed onthouden waar! Al redenerendhoe we dan wel moesten lopen, waren daar opeensde Heksen! Opdracht: met een roerstokje in een‘heksenpotje’ roeren en dan proeven wat voor eenbrouwseltje er in dat potje zat. Héél voorzichtig enaandachtig proevend… oké lekker: kruidenbitter,daar lusten wij wel meer van! Alle zeven brouwselsgeraden, hoera! Weer verder naar de volgendeposten. We moesten nog een torentje bouwen vantakjes, wat dan werd opgemeten. Helaas zakte onstorentje in, dus weer opnieuw! Ook met z’n vijvenop een kleed staan en zonder er af te stappen hetkleed omkeren. Wat een gewurm, maar het lukte! Bijde Weerwolf werden we een stukje hei opgestuurdwaar we letters moesten zoeken, die dan een woord

vormden. Dat was zoeken met kompas: richtingNoord 90° - zeventien meter vooruit - enz. Met watgeluk vonden we de letters en het woord was goed!!Gaandeweg werden we nog fanatiek ook! Allé, opnaar de volgende post “De Gillende Kinderen”: leukemeiden, die wat af hebben gegild, want het bandjewas wat aan de zachte kant! Ja, de opdracht: voelenwat er in de zeven vakjes zat. De enige man in onsgezelschap deed het weer helemaal goed: allemaalgeraden. Terug naar de enge spoken… wat een grie-zelig gezicht, om bang van te worden, echt eng! Ooknog een gekke opdracht: fles poepen! Een “licht-stokje”, dat achter aan je riem hing, moest je in eenfles laten zakken. Onder veel gelach en hilariteit luktehet ons dat dan toch zo ’n twaalf keer. Goed hè! Naveel geloop, veel gekwek en veel gedol hadden wetoch alle opdrachten vervuld en gingen we op naarde finish-post. Daar werden we opgewacht metwarme chocolademelk en glühwein! Terug in hetclubhuis gingen we fanatiek aan de slag met de laat-ste opdracht: van alle gewonnen en uit het bos mee-genomen materiaal een heks maken! Onze fantasiemoest nog wat op gang komen, maar uiteindelijkkwam er toch een heks tevoorschijn en nog wel opeen bezem! De drie mooiste kregen een prijs, helaasniet de onze! Wel genoten we onder een muziekjevan de heerlijke soep, de lekkere hapjes en vooralvan de gezelligheid! We vonden het een heerlijke avond, die we toch niethadden willen missen. Alle respect en bewonderingvoor de organisatie! Zo goed verzorgt, zo vindingrijken het zat zo prima in elkaar. Geweldig! Onzebewondering en dank!De Dassensnotjes en de Heksenmeppers

WAT HEbbEN WIJ GENOTEN VAN DE

“Hallowexavond”!we wisten natuurlijk niet wat ons te wachten stond, wel het was geweldig!

Page 15: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

re

Cr

ea

TIe

De meeste recreatielopers zijnbegonnen in de basisgroep.Langzaam werd je daar, iedereenbinnen zijn eigen mogelijkheden,naar een hoger niveau gebracht.Daarna kom je in een groepterecht waar je dan gedurendelangere tijd gaat lopen.Als je wil, kun je een groepjehoger gaan lopen. Vaak zijn ermentale en fysieke drempels,Gevolg is, dat de laagste groepenmet de komst van elke basisgroepgroeien en dat de hogere groepennet genoeg mensen hebben omzcihzelf een groep te noemen. Daardoor zijn er veel trainers opeen lagere niveau nodig en dieliggen niet voor het oprapen.

Hoe kunnen we de doorstromingnu bevorderen? Welke drempels zijn er?Een veel gehoord argument is dathet zo gezellig is bij de groep. Lopers willen hun trainer, die hetzo leuk doet, niet teleurstellendoor bij een andere groep te gaanlopen. Men weet niet goed naarwelke groep men zou moetengaan als men een stapje hogerwil. Men is bang dat de stap tegroot zal zijn. Een nieuwe groepmet onbekenden is best een beetjespannend om mee te gaan. Zelfsals trainers aangeven dat je besteen stapje hoger kan, zijn er veellopers die dat toch maar niet doen.Binnen het loopteam wordt ervaak over een oplossing voor ditprobleem nagedacht. Dat is inge-wikkelder dan dat het lijkt.Trainers en lopers van de GAClaten zich namelijk niet tot iets

13

doorsTromen, Hoe doe Je daT?verplichten. Een maatregel opleggen vanuit het loopteam of de recreatiesport commissie werkt niet. Dat moeten we ook niet willen. Vrijheidblijheid is het motto en terecht! Bovendien zal één maatregel voorzoveel verschillende lopers met zeer veel verschillende inzichten ookniet gaan werken. We moeten dus niet wachten tot het loopteam of dersc met een oplossing komt, maar op kleinere schaal, als trainer of alsloper, er een steentje aan bij proberen te dragen. Zo kun je als trainer kijken welke groep het beste bij je groep aansluiten daar mee afspraken maken. De trainers van de vaartspel groep hebbendaar een manier voor gevonden die anderen ook kunnen toepassen ophun trainingsvorm. Vaartspel of fartlek, is een vrije trainingsvorm. Er wordt met verschillendetempo’s, afstanden en op verschillende parcours getraind. Het is een speelse trainingsvorm waarbij je in korte tijd stevig aan debak moet. De trainingen duren maximaal 90 minuten en zorgen vooreen gevarieerde belasting. Op zaterdagochtend zijn er vier vaartspel groepen. Een groep op A/B-,op B/C-, op C/D niveau en een groep hoger dan D niveau. De trainersvan deze groepen hebben afgesproken wat ze wanneer doen. Elke groep op het eigen niveau. Er is een schema dat alle groepen volgen. Dat is te vinden op de website (www.gach.nl/recreanten/trainin-gen) bij de trainingen op zaterdag om 9.00 Dat schema bestaat uit verschillende blokken van vier weken. In heteerste blok wordt er aan het uithoudingsvermogen gewerkt, in hettweede aan kracht en het derde aan snelheid. Tussen de blokken zijn ereen paar algemene vaartspel trainingen.Doordat de groepen op het zelfde moment met hetzelfde blok bezigzijn, is het makkelijk om over te stappen als het je erg makkelijk af gaatin je groep. Of om het even wat rustiger te doen in een lagere groep nabijvoorbeeld een blessure. De lagere of hogere groep doet immers het-zelfde alleen op een ander niveau.Twee keer per jaar geven we met alle vaartspel groepen een gezamen-lijke training om de niveauverschillen te kunnen ervaren en om eens incontact te komen met de trainers en lopers van de andere groepen. Opdeze manier kunnen we heel makkelijk lopers doorsturen of aanradeneven een stapje terug te doen. Ook bij de lange duur trainingen of bij de intervallen kun je als trainerafspraken maken met de trainers die een stapje lager en een stapjehoger trainen. Hiermee bied je de lopers een zeer gevarieerd aanboden veel keuze mogelijkheden. Als je ook een idee hebt om de doorstroming te bevorderen, praat erover en probeer er aan bij te dragen. Vrijheid, blijheid en lekker lopenop een verantwoorde manier. Daar gaat het om!

Lineke

Tenminste, zo ongeveer... Inmiddels had ik al drie keer dezelfde route er ingezet, maar er kwam steeds een andere afstand uit. Vooral daar waar je route weer op een plaats komt waar je al geweest bent. Dan worden er punten ineens weer uitgewist of bedenkt de computer zelf eenweg en kan je weer opnieuw beginnen.

Page 16: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

14

Ruim een jaar geleden deed ik alskersvers lid van GAC mee aan deDawex. Onder het lopen werd ikingewijd in het fenomeenWampex, waar een bepaaldgroepje loopgenoten jaarlijks aanmeedoet. Vreemde verhalen hoor-de ik over te ver lopen, over tenatte akkers, over te veel slootjesen met teveel cryptische routebe-schrijving ergens in Friesland. Endat dan ook nog eens tijdensnachtelijk uren. Waar je zin inhebt… dacht ik nog.Onlangs kwam na een trainingvan Elly de vraag: “We hebbenafvallers voor de Wampex en wewilden vragen of jij mee wiltdoen”. En oh ja, mijn vriendMenno leek ze ook een goedeaanvulling. Voor het fatsoen tochmaar even gedaan of we er nogover na moesten denken, maarwe konden niet wachten tot wezeker wisten dat we het team aankonden vullen. Uiteraard werdende trainingen vanaf toen gevuldmet allerlei sterke verhalen overkniediep wegzakken in sompigeweilanden, in sloot eindigendemensen en vele sets reserve kle-ding, royale picknicks en vooralveel dwalende nachtelijke uren. Ikkon niet wachten…Vrijdag 13 november was dan ein-delijk DE dag. Om 13.00u verza-melen bij Karin. Elly, Ruud,Marijke en Henri waren reedsaanwezig en Chris kwam traditie-getrouw als laatste aan.Vervolgens in 2 auto’s via het pol-derland naar het gehuurde huisjein Norg. Zo omzeilden we nietalleen de files, maar konden weook alvast inschatten wat hetwaterpeil op een gemiddeld wei-land zou zijn. Na veel geslingerdoor allerlei Friese, Groningse enDrentse dorpen waar je ooit vangehoord hebt, maar geen ideevan hebt waar het ligt, arriveer-den we inderdaad in Norg. Dekamers in dit riante vakantiehuis

werden verdeeld en de bedden alvast opgemaakt. Daarna werd eenstevige pastamaaltijd genuttigd om voor een goede bodem te zorgen.De rugzakken werden voor de laatste keer gecheckt, thermosflessengevuld en zakken mandarijnen toch maar uit de rugzak gehaald. Eindelijk ging het dan gebeuren en zouden wij onze Wampex-doop krij-gen. Ongeveer een uur voor onze starttijd waren we aanwezig om inteams goed te kijken naar de foto- en filmaanwijzingen en het informa-tiebord in ons op te nemen. Gelukkig is het wel toegestaan aantekenin-gen te maken, dus is het de kunst zo beknopt, maar wel compleetmogelijk de belangrijkste zaken op te schrijven. Om 19.00u vervolgenslampen op het hoofd, kompas in de hand en gaan… Al snel kwamen we bij de eerste post, waar we het routeboekje zoudenkrijgen. Probleem: de post stond aan de andere kant van het riviertje.Gelukkig had men ons wel voorzien van twee oversteek-mogelijkhe-den: een net of een touw. De keuze voor het net bleek ongelukkigerdan we dachten (helaas voor ons proefkonijn Marijke). We vervolgdenonze route via allerlei omschrijvingen, kompasroutes, volgen vanreflectortjes, kledingknopen en auto-onderdelen. De uren vlogen voor-bij. De boerenslootjes tussen de weilanden waren gelukkig voorzienvan loopplanken die dankzij het touw van Chris (als brugleuning) erggoed te belopen waren. Op andere plekken stuitten we op drijvendeobjecten om ons naar de overkant te brengen. Bij een recreatieplasvonden we de volgende aanwijzing pas nadat 4 mensen met surfplank,kruiwagen en waterauto de aanwijzingen op het water hadden opge-haald. Het grappige van het lopen bij nacht is dat je ineens niet meer nadenktwaar je loopt en geen idee hebt in wat voor een omgeving je loopt. Zobleken we op een gegeven moment op een crossbaan rond te dolen.Ook de bossen waar we doorliepen bleken later soms slechts een soortuit de kluiten gewassen houtwal te zijn… Gelukkig hielden we het naeen bui in het begin droog en bleken de meeste weilanden en bouw-landen niet natter dan enkeldiep te zijn. De opdracht “trotseer hetbouwland” was dus niet eens een grote opgave. Het grootste gevaarbestond uit Elly die bij het afdalen naar iedere boerensloot blind omzich heen greep op zoek naar houvast.De befaamde picknicks bleven dit keer redelijk binnen de perken. Om23.00u stopten we voor een koffiepauze, om 02.00u voor een eetpauzeen om 04.30u voor de chocopost met bifi’s. Het resultaat was dat Chrisnog het hele weekend heeft lopen leuren met zijn krentenbollen enmandarijnen…Het laatste stuk van de route bestond uit een drassige weiland dat wedoor moesten lopen tot de asfaltweg. De opmerking die er bij stond“misschien wel verder dan je denkt” deed al vermoeden dat het wel-

wampex2009

Page 17: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

re

Cr

ea

TIe

15

basIsCursus nordIC walkIng

sTarT op 9 JanuarIOp deze tweede zaterdag in januari start om 9.00 uur bij het hek van het Cronebos de nieuwe basiscursus voor iedereen die met Nordic walking wil beginnen.

Je moet je wel voor 1 januari aanmelden bij Andries Furster*. Liefst per mail. Geef daarbij op: je naam, adres, woonplaats,

telefoonnummer, wel of geen lid van de GAC en of je stokken van de vereniging wilt huren

(€ 2,50 per week, borgsom € 35,-). Leden betalen voor deze trainingen niets extra's.

Niet-leden betalen € 45,- voor vier trainingen, maar als ze in deze periode besluiten lid te worden, is er geen contributie verschuldigd tot 1 april 2010.

Op www.gach.nl staat alle informatie over het lidmaatschap.

Andries Furster - 035 - 68 579 64 - [email protected] Malsch - 035 - 62 383 28 - [email protected]

eens bij de lichtjes in de verte zoukunnen zijn… Dat hakt er na zo’n30km in nachtelijke uren wel in.En hoewel sommige beweerdendat de auto’s toch echt wel steedsgroter werden, meenden anderendat dat toch echt alleen kwamdoordat de volgende auto eenbusje was en de daarop volgendeeen vrachtwagen… Maar terwijlhet ochtendgloren steeds meervan zich liet zien kwamen we na2km sompig weiland dan toch bijde asfaltweg. Vervolgens blekenwe in korte tijd (inmiddels al zon-der zaklampen) inderdaad bij definish te zijn, waar we om 7.17uarriveerden. De befaamde erwten-soep bleek al op te zijn (haddenze aan laten branden), dus die tra-ditie moesten we missen. Daarnarichting het huisje, nog evennapraten en ’s morgens om half10 het bed dan eindelijk in. In deloop van de middag kwam erweer leven in de brouwerij entogen we naar de dorpskern vanNorg voor de inkopen van degourmetavond. Zondag na eenheerlijk ontbijt nog eenregenachtig ommetje gemaaktnaar het theehuis en toen maarweer richting huis. Al met al washet een ontzettend gezellig week-end en begrijpen wij de Wampex-verslaving, dus mocht er volgendjaar weer een plaatsje over zijn….Annet Tollens

PS wil je meer weten over deWampex? Kijk dan eens opwww.wampex.nl!

Ook op Goole Earth kun je een route meten. Hier werken de knoppen weer net iets anders dan bij die andere site. Ook dat gaat dus niet altijd direct goed.Gelukkig is dat ook lang niet altijd nodig. Vaak hoor ik al voor of tijdens de training, als ik de route vertel, dat de afstand toch wel anders is dan dat ik denk.Er zijn mensen die dat denken te weten en sommigen bepalen dat op hun gevoel.

FIeTsHok vervolgMijn fiets is dolgelukkig. Sinds kort kunnen we weer samen door een deur. Voor de automobilisten onderons, of de leden die het clubblad soms missen volgt hier een korte uiteenzetting. De nieuwe fietsenstallinghad bij de bouw een onvolkomenheid: de ingang was te smal. Dat leverde nogal wat irritatie op bij komendeen gaande hardlopers. Vooral tijdens de spits was het een gemor van jewelste.Wel nu, dat euvel is verholpen. Er is een dubbele poort geplaatst en hierdoor is de ingang twee keer zogroot geworden. Zit nog wel een vervelende drempel in het midden, maar ik hoorde in de wandelgangendat ook hieraan wordt gewerkt. Toch is er nog één vraag niet opgehelderd: waarom is de fietsenstalling gesitueerd achter de korte oefenba-nen die nu tegen het clubhuis liggen? Was het niet beter geweest om oefenbanen en fietsenstalling om te wisselen?

Ook hier is vast een sluitend antwoord op waar fiets en ik geen weet van hebben. Carla van Lingen

Page 18: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

16

Wilde Bosch & Gruen VeltHet parkachtige landschap rond kasteel Groeneveld in Baarn was de favorieteplek van trainer Iwan van Biemen. De plek waar de Bisschop van Utrecht en deGraaf van Holland in 1348 met elkaar op de vuist gingen lag halverwege onzetraining. De bisschop en de graaf waren vechtlustige types. Deze keer ging hetom het dorp Eemnes dat zich bij Holland had aangesloten. Dat zinde de bisschophelemaal niet, dus werd er om gevochten op de akkers van het 'Wilde Bosch' nabijde hoeve 'Gruen Velt'. De bisschop won en Eemnes werd bij Utrecht ingelijfd.

GroeneveldPas eeuwen later, in 1671, bouwde de Mamuchet hier het huidige kasteel Groeneveld.In 1750 kreeg het gebouw na vele verbouwingen z'n symmetrische vorm. Links vande ingang staat het koetshuis, er tegenover ligt de oranjerie waar 's winters de subtropische potplanten werden opgeslagen. Het landgoed Groeneveld behoordeoorspronkelijk tot de ridderhofstad Drakenburgh. Deze veste lag noordelijk vanGroeneveld en is in de 19e eeuw afgebroken. Je kunt nog de resten zien van de singelgracht die nu rond boerderij Drakenburg ligt. Langs de oprijlaan van Groeneveld ligt de 18de eeuwse moestuin die doorStaatsbosbeheer in oude staat is teruggebracht. De paden zijn recht, met planten-vakken in spiegelbeeld tegenover elkaar. Er staan wel 80 soorten planten, struikenen fruitbomen in de moestuin. In de boomgaard vind je oude hoog-stamrassen zoals het sterappeltje uitgrootmoeders tijd. Veel hoogstam-boomgaarden zijn omgezaagd metsubsidie van de overheid.Laagstamfruit, dat had toekomst! Nu krijg je weer subsidie als je hoog-stamfruitbomen aanplant. Het parkrond Groeneveld is aangelegd in destrakke Franse stijl. Later, tussen 1830en 1880, moest het er allemaal watnatuurlijker uitzien. Het speelseEngelse landschap werd nagebootstmet heuvels, slingerpaden, kronke-lende beken en valleien.

Roemruchte periodeKasteel Groeneveld herbergt een rijkehistorie. In 1946 werd het kasteel verhuurd aan de familie Colson.Mevrouw Colson wilde er een kindertehuis in beginnen. Groeneveldverkeerde toen in een deplorabele staat. Tijdens de oorlog waren er militairen inge-kwartierd. In 1945 was er geen ruit meer heel en de meeste deuren waren opge-stookt. Met hulp van vrienden en van huiseigenaar Staatsbosbeheer werd het kasteelbewoonbaar gemaakt. Na de dood van mevrouw Colson bleef haar zoon, fotograafJoop Colson, op Groeneveld wonen. Het werd een komen en gaan van kunstenaarsdie vaak hoorden tot de Amsterdamse sociëteit De Kring: acteur Albert vanDalsum, de fotografen Eddy Posthuma de Boer en Ed van der Elsken, schrijversSimon Vinkenoog, Remco Campert en Cees Nooteboom en schilder Karel Appel.Jan Vrijman filmde er zijn beroemde documentaire over Appel: 'De werkelijkheid

paalTJe, dingen waar je op moet letten als je loopt

Totdat er zich een trainer heeft gemeld met zijn of haar favoriete loop-route putten we de hardlooproutes uit het boekje Paaltje dat in oktober1997 verscheen ter gelegenheid van het 35 jarig jubileum van de afdeling recreatiesport.

De afstand is ongeveer 19 km., maar kan bij Kievitsdal worden ingekortvia het bos richting Clubhuis.

Carla van Lingen.

van Karel Appel'. Colson stierf in 1966.Na zijn dood bleef Groeneveld een toe-vluchtsoord voor een nieuwe generatiekunstenaars zoals Thijs van Leer,Ramses Shaffy, Liesbeth List en Willemde Ridder. In 1976 kwam er een eindeaan de roemruchte periode. Landhuisen park werden grondig gerestaureerden zijn nu Nationaal Centrum voor Bosen Landschap.

Wijnberg en ijskelderGroeneveld is in ieder seizoen aantrek-kelijk: de schitterend bloeiende rododen-drons in het voorjaar, de roodkleurendeeiken in de herfst, de koele rustgevende

waterpartijen in de zomeren de Wijnberg die je hart inde winter sneller doet klop-pen. De Wijnberg is 7,7meter hoog en is na deMonnikenberg de tweedeheuvel in deze training. Hijis ontstaan doordat er zandvrij kwam bij het uitgravenvan de vijvers. Over het ont-staan van de naam doentwee verhalen de ronde: hetene luidt dat de eigenaar vanGroeneveld hier wijndruivenwilde verbouwen. Het ande-re verhaalt over opstandigewerklieden die hun zwaregraafwerk staakten, maarhun vermoeidheid was opslag verdwenen toen de baashen met wijn probeerde omte kopen. Een tip voor ver-moeide lopers?

In de laan rechts van het kasteel nesteltaan de overkant van het water een kolo-nie blauwe reigers. In het voorjaar kunje ze goed zien als ze hun jongen voeren.Ze wonen er van februari tot augustus.Als de jongen groot zijn trekken ze naarde polders. De reiger keert ieder jaarweer terug op z'n eigen nest. Daarbouwt hij dan weer een verdieping

Page 19: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

re

Cr

ea

TIe

17

bovenop omdat het oude nest krioeltvan het ongedierte. Als het nest te veelverdiepingen telt, valt het naar beneden.Rond Groeneveld leven veel spechten,bosuilen en vleermuizen. Vleermuizenzijn dol op boomholtes die ze in dezomer gebruiken als slaapplekken. De dode linden rond Groeneveld zijnfavoriet. In de schemering scheren dewatervleermuizen over de vijvers opzoek naar insecten. Het Gooi is populaironder de watervleermuizen. Er leventussen de driehonderdvijftig en vijfhon-derd volwassen dieren. Voorbij het kasteel (we lopen er nu nietlangs) ligt een ijskelder, een favorieteoverwinteringsplaats voor vleermuizen.IJskelders waren dekoelkasten van de18e eeuw. De rijkelandgoedeigenarenhadden vaak grotevijvers die in de win-ter bevroren. Het ijswerd uit de vijversgehakt en in de ijs-kelders bewaard.Door de dikkeaarden beschermlaagbleef het ijs wel tweezomers goed.

Via Kivitsdel naarWaschmeerDe looproute gaataan de overkant vanhet spoor verderdoor de HoogeVuursche met deKruisvijver en dePannekoekvijver. Wepasseren Kievitsdalwaar tot in deMiddeleeuwen hoog-veen lag dat afgegra-ven werd voor deturf. Daardoor ont-stonden er enkelemeertjes, zoals deWasmeren en KivitsDel, later Kievitsdal.Het klinkt wat merk-waardig: kieviten inhoogveen, maar vol-gens Jaap Vlaanderenvan het GooisNatuurreservaat is

Ron Meijer

P r o f . d e J o n g s t r a a t 1 7

1 2 2 1 H X H i l v e r s u m

0 3 5 - 6 8 5 0 7 1 9

e m a i l | i n f o @ s t a r t t o f i n i s h . n l

vormgeving van idee tot drukwerk | h u i s s t i j l e n | a d v e r t e n t i e s | f o l d e r s | m a g a z i n e s | w e b s i t e s

het heel goed mogelijk: "Toen er in 1995 meer openheid rond het Klein Waschmeerwas gekapt verscheen er plotseling weer een paartje kieviten."Verder gaat het over de Hollandse sloot waar rechts een greppel langs loopt. DeGooise grens werd namelijk niet alleen met grenspalen gemarkeerd, maar ook meteen gegraven greppel van één roede breed (ongeveer 3,5 meter). Deze greppel heetGooyergracht en in het zuidelijk gedeelte Hollandse Sloot. Dat klinkt allebei nogalnat, maar als we er vanaf Groot Kievitsdal langs lopen is er meestal geen water tezien. En een roede breed is hij ook niet meer. Eén van de grenspalen is nogal geha-vend. De scheuren worden met ijzeren banden bijeen gehouden. In deze omgevinglag vroeger een uitgestrekt oerbos, het Gooyerbos. Het bos wordt voor het eerst ver-meld rond 1085. Het strekte zich toen uit tot de Hoorneboegsche heide en werddoor de Gooise boeren gezamenlijk beheerd. Maar tijdens de 80-jarige oorlog ginghet mis. Er werd in het wilde weg gekapt en ook de grotere bomen werden omge-haald. In 1601 zijn de laatste eiken gesloopt voor, naar men zegt, de bouw van hetstadhuis in Naarden. Als we het water van het Klein Waschmeer zien schitteren zijnwe bijna thuis.

Page 20: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

18

Schrijf je in op: nikehilversumcityrun.nl

ZONDAG 1 8 APRIL 2010

nikeplus.com

Hét hardloopevenement van de Mediastad

10 km

3000 meter jeugd

1500 meter jeugd

5 km

Anderen hebben daar afstandsmeters voor. Achteraf kan ik dan met zekerheidweten of ik goed gemeten heb. Het wordt echter een probleem als er meer mensen in de groep zijn met zo’nafstandsmeter. Want ook afstandsmeters zijn het niet altijd met elkaar eens...Wie heeft er gelijk? Polar.., Garmin..?

Page 21: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

Helemaal onduidelijk wordt het als de meters niet vanaf het begin zijn aangezet en erschattingen worden gemaakt hoeveel kilometer het uit gestaan heeft. Tja, met die nieuwe mogelijkheden is het toch nog niet zo eenvoudig. Zal ik het dan toch maar gewoon bij mijn touwtje houden, net doen als of ik de afstand weet en gewoon door draven? Lineke

19

la

ng

ea

Fs

Ta

nd

62 62E EDITIE MAPLE LEAf CROSS

TreFT HeT meT HeT weerDe overwinning bij de korte cross (3100m) ging naar David Vonk in eentijd van 9:39 gevolgd door GAC-er Nick van Tol met een tijd van 9:49.Arnout maakte het podium vol met 9:56. Bij de dames ging ChristineBosch (GAC) er met de overwinning vandoor in 11:31. Eline van der Lindelegde beslag op de tweede plaats met 12:23. Bij de junioren meisjes gingde overwinning naar Maureen Koster in 10:59. Het GAC werd hier op hetpodium vertegenwoordigd door Jip Vastenburg en zij kwam in 11:20 overde finish. Helaas was het GAC bij de junioren jongens niet vertegen-woordigd op het podium. Winnaar bij de junioren jongens was FlorentijnProost in een tijd van 9:51. Beste GAC-er was Cas Lutz (4e) met 10:05.

Bij de cross 9000m gingen de kenianen Ezekiel Chebi en Henry Cheruijotlange tijd gelijk op, maar in derde ronde wist Ezekiel zich los te makenvan Henry Cheruijot en kwam als winnaar over de finish in 29:38. HenryCheruijot werd dus tweede in 29:51. GAC-er Erik Negerman volgde metgepaste afstand in 31:29 en zorgde dus voor weer een GAC – er op hetpodium. Bij de dames ging de overwinning ook naar Kenia en hier legdeLoise Kangogo beslag op de eerste plaatst met de tijd 37:12. Bij de herenmasters viel GAC – er Casper Bruins net buiten het podium (35:20). Winstwas hier voor Bernard te Boekhorst met 33:09. Bij de vrouwen masterswas Agnes Schipper te sterk voor de GAC-ers Mirjam Koersen en AngeliBlankers. Mirjam Koersen wist in de derde ronde afstand te nemen vanAngeli Blankers en finishte in 38:25.

Aansluitend stond de jeugdloop op het programma en dit is toch altijdweer een van de leukste onderdelen. Altijd leuk om te zien dat dezelopertjes en loopstertjes zich vol overgave in de strijd gooien. Na dejeugdloop waren er nog een aantal lopertjes en loopstertjes die nog nietmoe genoeg waren en zich stortte op de hindernisbaan (verzorgd doorscouting de ArgOnauten.

Als slotstuk waren er de bij Maple Leaf cross de prestatielopen over 3, 6en 9 kilometer.

De sfeer was dit jaar uitermate goed tijdens deze 62e Maple Leaf cross(georganiseerd door de Gooise Atletiek Club). Organisatorisch hebbenzich geen problemen voorgedaan en de organisatie is hier zeer blij meeen hoopt dat lopers en publiek terugkijken op een geslaagd evenement.Tot volgend jaar op 7 november 2010!

Sponsors De Maple Leaf cross wordt mede mogelijk gemaakt door de volgendesponsors - drukkerij Slootbeek, IT2day // websolutions, de Gooi- enEemlander, Nike, Nike Hilversum City Run, AA-drink en de GemeenteHilversum met subsidie. de Maple Leaf cross is organisatorisch ondersteund door HogeschoolInHolland. Hierbij mag ook niet worden vergeten dat Goois Natuur Reservaat weertoestemming heeft gegeven voor het organiseren van de Maple Leafcross.

Meer informatie via internet www.mapleleafcross.nl en email [email protected]

BESTE GAC – ERS,

VOOR WIE HET GEMIST

HEEFT, BIJ DEZE NOG EEN

VERSLAG VAN DE LAATSTE

EDITIE MAPLE LEAF

CROSS. REST ONS NOG

OM ALLE VRIJWILLIGERS

TE BEDANKEN DIE HET

EVENEMENT MOGELIJK

GEMAAKT HEBBEN.

IMMERS, ZONDER DE

STEUN VAN DE VRIJWILLI-

GERS IS HET NIET MOGE-

LIJK OM E.E.A. GEORGANI-

SEERD TE KRIJGEN.

Wat weer betreft heeft de organi-satie geen pech gehad. Alleen delaatste recreatielopers hebbennog wat regen meegekregen,maar voor de regen echt losbarst-te, waren alle lopers al naar huis.Dit slot gaf het evenement eenherfstig karakter. Voor de start van de Maple Leafcross gaf wethouder sport JanRensen een inleidende speech omvervolgens het startschot te lossenvan de korte cross.

Page 22: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

20

Wan

neer

Wat

Waa

rW

ebsi

teA

fsta

nden

Tijd

Bes

chri

jvin

g

19-1

2-20

09H

outw

ijker

kers

tloop

Dro

nten

hout

wijk

erke

rstlo

op.s

olco

n.nl

5 - 1

0 - 2

1,1

13.0

0 uu

rE

en o

f tw

ee ro

ndes

(of e

en d

eel d

aarv

an) d

oor

en ro

nd D

ront

en

19-1

2-20

09Li

nsch

oten

loop

Lins

chot

enw

ww

.lins

chot

enlo

op.n

l5,

5 - 1

0 - 2

1,1

Van

af 1

3.30

uur

Par

cour

s ga

at v

ia O

udew

ater

en

Mon

tfoor

t

26-1

2-20

09K

erst

loop

s G

rave

land

ww

w.s

vgra

vela

nd.c

om7,

7

31-1

2-20

09S

ylve

rste

rcro

ssS

oest

ww

w.s

ylve

ster

cros

s.nl

Div

erse

af

stan

den

Van

af 1

1.55

uur

Lekk

er a

fzie

n in

de

Dui

nen.

9-1-

2010

Flor

ijnw

inte

rloop

Wou

denb

erg

ww

w.fl

orijn

win

terlo

op.n

l5

- 10

- 16,

1V

anaf

12.

00 u

urD

e ko

rste

afs

tand

en z

ijn c

ross

en, d

e 10

mijl

is

een

weg

wed

strij

d ov

er D

en T

reek

.

10-1

-201

0H

alve

van

Egm

ond

Egm

ond

egm

ondh

alve

mar

atho

n.nl

10,5

- 21

,1V

anaf

10.

30 u

urB

ehoe

ft ge

en v

erde

r toe

licht

ing

17-1

-201

0V

onde

lpar

kloo

pA

mst

erm

ww

w.p

hano

s.or

g3,

5 - 6

,7 -

10V

anaf

10.

45 u

urR

enne

n do

or h

et V

onde

lpar

k

17-1

-201

0W

inte

rcup

Baa

rnw

ww

.bav

-baa

rn.n

l3

- 5 -

7,5

- 10

13.3

0 uu

rV

erde

r ook

op

13-1

2 en

17-

01-2

010

14-2

-201

0G

roet

uit

Sch

oorl

Sch

oorl

ww

w.g

roet

uits

choo

rl.nl

10 -

21 -

30V

anaf

11.

00 u

urO

p V

alen

tijnd

ag lo

pen

door

de

Sch

oorl

en d

e du

inen

er o

m h

een.

7-3-

2010

20 v

an A

lphe

nA

lhpe

n ad

Rijn

ww

w.2

0van

alph

en.n

l5-

10-2

020

Van

af 1

2.40

uur

Ope

ning

skla

ssie

ker v

an h

et w

egse

izoe

n.

Kom

ende

maa

nden

28-0

3-20

10 R

unne

r's W

orld

Zan

dvoo

rt ci

rcui

trun

05-0

4-20

10 J

aarb

eurs

Utre

cht M

arat

hon

18-0

4-20

10 N

ikeH

ilver

sum

City

Run

re

mk

o’s

re

uZ

e l

eu

ke

lo

op

Jes

Page 23: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

21

la

ng

ea

Fs

Ta

nd

wedsTrIJdbruto netto

Nov1 Marathon New YorkMichel Eekhof 3.06.41Siebe Turksma 3:54:591 Mapleleaf CrossCross 9 km Sen Mannen

Erik Negerman 3e 31.29 31.29Cross 9 km Mas Mannen Casper Bruins 35:20 35:19 Henry Kakkenberg 37:00 36.59Ivar Wierenga 37:35 37.33Richard van Delft 38.13 38.12Frans Looijer 38.18 38.15Bert Oosterhuis 40.12 40.09Chris Driessen 41:28 41.25Cross 9 km VSen

Mirjam Koersen 2e 38.25 38.24Angeli Blankers 3e 38.44 38.43Cross 6 km Msen

Rendolf van Hoof 51.16 50.568 Marathon, BerenloopTerschellingPaul van der Zande 3.48.43

3.48.3915 26e Fortis Zevenheuvelenloop,15 km, MsenArjan Terpstra 1.04.42

1.03.2126e Fortis Zevenheuvelenloop, 15km, M35Casper Bruins 56.02 55.37Remco Coolen 1.07.47

1.07.0826e Fortis Zevenheuvelenloop, 15km, M45Patrick de Vries 57.29 57.11Bart van Zanten 1.12.00

1.06.1326e Fortis Zevenheuvelenloop, 15km, M50Ron Barmentloo 1.18.55

1.11.3226e Fortis Zevenheuvelenloop, 15km, M55Bert Oosterhuis 1.03.03

1.02.00Andre Peer 1.06.50

1.05.4726e Fortis Zevenheuvelenloop, 15km, M65Fons Heinink 1.32.15

1.11.1423 BAV7 wintercup, BaarnWedstrijd 10 km MSen Pim Gouw (AV Zuidwal) 34.46Wedstrijd 10 km M35Wilco van den Bosch 2e 36.41Henry Kakkenberg 37.44Cor van der Bij 38.57Richard van Delft 39.29

reCreaTIezondag 22 november 2009BAV Nordic-Walking wintercupBaarn 8,6 km1 Liene Malsch 1:01:143 Wies Borst 1:05:28zondag 22 november 2009BAV Wintercup 1e wedstrijdBaarn 5,3 kmCornelie Peschar 24:44zondag 15 november 20097evenheuvelenloop Nijmegen 15km206 Saskia Duursma 1:12:431250 Bart Bakker 1:13:351337 Richard Egberink 1:15:191248 Daan van Hoeke 1:17:092124 Lando van Wee 1:20:1780 Ton de Groot 1:21:02295 Lisa den Blanken 1:21:56338 Han Karsemeijer 1:22:031596 Fred Antonides 1:22:45929 Leo Tetteroo 1:22:45960 Don Oppedijk 1:23:142361 Tjeerd Buruma 1:25:18248 Loes Terwel 1:25:211130 Jan Willem Scherrenburg

1:26:07507 Saskia Bons 1:27:351226 Tijmen Hennipman 1:28:022605 Peter Beukers 1:28:31719 Silvia Maes 1:28:342841 Hans Buskens 1:28:412067 Ed Mulder 1:29:001410 Aukje Santegoets 1:29:012083 Adri Coppens 1:29:212129 Marc Hek 1:30:07798 Denise Kastermans 1:30:151367 Matti Austen 1:31:30

Oscar Lammers 39.53Wedstrijd 10 km M40 Machiel Ittmana 36.47Michiel van Dijk 38.18Ivar Wierenga 39.06Wedstrijd 10 km M45Max Putman 3e 37.48Ruud van den Broek 38.50Wedstrijd 10 km M50Michel Eekhof 38.03Wedstrijd 10 km M55Wim Threels 2e 37.52Andre Peer 3e 39.10Bert Oosterhuis 40.51Peter van der Meulen 44.08Peter Philipsen 48.36Wedstrijd 10 km M60Chris Driessen 42.36Wedstrijd 10 km V35Mirjam Koersen 1e 40.473090 Meter MannenRendolf van Hoof 25.01

55 Phine Heinink 1:32:46585 Bert Buts 1:33:12775 Cobie de Vos 1:33:472259 Rokus van Opstal 1:34:20798 Ada Pauwels 1:34:404359 Anthony de Winter 1:34:51621 Hans de Ridder 1:35:311904 Carlijn Buts 1:38:294423 Tim Tetteroo 1:38:302907 Co Schaapherder 1:38:42904 Minke van Thiel 1:38:422066 Monique Akkerman 1:46:24zondag 8 november 2009Berenloop Terschelling 21,1 kmMax van t Velt 1:45:31zondag 8 november 2009Bergrace by night Rhenen 11,6 km34 Richard Egberink 1:00:11zondag 8 november 2009Bergrace by night Rhenen 5,6 km8 Monique Hennipman 32:007 Kirsten van Bokhorst 32:018 Marit Koekkoek 33:508 Jos van der Laan 35:25zondag 8 november 2009Bergrace by night Rhenen 7,6 km11 Nadine Scheer 41:3115 Dorien Hopma Zijlema47:1324 Josephine Lambregts 47:245 Anja Schimmel 48:4631 Saskia van Dorsselaer 49:56zondag 8 november 2009Bergrace by night Rhenen 9,6 km21 Denise Kastermans 1:11:30zondag 1 november 2009Maple Leaf Hilversum 3 km10 Bea de Boer 19:17Hetty van Boxel 19:41Diana Feijen 22:19zondag 1 november 2009Maple Leaf Hilversum 9 km2 Herman Verra 38:09Ronald Feijen 49:19Chris van de Kamp sog 49:50Ronald Heemskerk 54:33zondag 1 november 2009New York City marathon NewYork 42,2 kmCornelie Peschar pr 3:47:16Siebe Turksma 3:54:59Bert de Goede 3:58:45Remko Wabeke 4:58:05Joop Splinter 5:03:41

Sta je hier niet bij of klopt je tijdniet, stuur een briefje naarClemens of een mailtje naar [email protected]

Page 24: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

22

Dit jaar geen kampeerboerderij in Nederland maar in België.Kampeerboerderij La Petite Montagne is ons verblijfsadres. De kam-peerboerderij staat in het dorpje Chôdes. Dit is een klein dorpje in debuurt van Malmedy.

Vrijdag avond verzamelen we om 18.30 uur voor de twee en een halfuur durende reis naar de Belgische Ardennen. De reis verloopt goed. Erzijn geen files en we eten lekker bij McDonalds. Het verzamelpunt ishet centrum van Malmedy. Vanuit het centrum lopen we naar de kam-peerboerderij. Het pad loopt stijl omhoog en zorgt de volgende dagvoor spierpijn.

Het kamp staat in het teken van teambuilding. Elk spelletje speel je meteen ander groepje en je probeert door goed samen te werken het spel-letje te winnen. De eerste avond wordt verder gevuld met drie spellet-jes en een hoop gezelligheid.

Zaterdag ochtend 8.30 uur is de tafel gedekt. Vandaag splitsen we degroep in tweeën. Mountainbike en het doolhof zijn de dagactiviteiten.Bij het mountainbiken kan je kiezen voor een groot rondje of een klein

rondje. Maarten is een fanatiekmountainbiker en is de gids vanhet grote rondje. Dit rondjemaakt 800 hoogte meters en isongeveer 38 kilometer onderweg.Het kleine rondje is ongeveer 20kilometer lang en is voor sommi-ge zwaarder dan ze dachten.(misschien komt het door dezware nacht?) Al met al een ergzware, mooie, vermoeiende acti-viteit. We zijn op plekken geweestwaar je met de auto zeker nietkomt. Het doolhof is de tweedeactiviteit. Dit doolhof heeft driehoogte verschillen. In het doolhofmoet je verschillende opdrachtenuitvoeren. Dit maakt het vindenvan de uitgang nog moeilijker.Na een vermoeiende dag word demaaltijd door diverse personenvoorbereid. Bami met saté enbrood staat er op het menu. Metname door de inspanning van hetmountainbiken word er fanatiekaangevallen op het eten.Dit keer geen activiteit buiten dedeur maar een spel binnenshuis.Na de nodige voorbereidingen iser een spel in elkaar gezet watzo’n 2 uur duurt. Dit alles in devorm van het welbekende televi-siespel “ik hou van Holland”.Aangemoedigd door de enthousi-aste toeschouwers probeerden deteams alle vragen/opdrachten zogoed mogelijk uit te voeren. Ditleverde een hoop hilarischemomenten op.Na het spel werd er nog langnagepraat voordat iedereen naarbed ging.

Zondagochtend ging de wekkerom 9:00 uur. Al was hier nogenige verwarring over in verbandmet het ingaan van de wintertijd.Het blijkt dat je een telefoon nietzelf een uur terug moet zettenomdat deze het zelf doet. Na eenvoedzame maaltijd stonden delaatste activiteiten van het kampop het programma. Bij het eerstespel was er een spinnenwebgespannen met touwen. Het wasde bedoeling om elk lid van jeteam door een deel van het spin-nenweb ging. Dit uiteraard zonderhet web aan te raken. Bij hettweede spel werd het team intweeën gedeeld. Elk deel kreegeen portofoon mee en een tan-gram. Door middel van aanwijzin-gen van het andere deel van hetteam moest het tangram opgelostworden.

Cwa kamp 2009

Page 25: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

23

we

ds

Tr

IJd

aT

le

TIe

k

Traditioneel werd er afgesloten met een zwaar vermoeiende estafetten.In de kampbrief stonden per persoon 2 ludieke voorwerpen (ei, linkerspike, hoofddeksel, cape, prei, donkere zonnebril, ballonnen) die zemee moesten nemen. Per team word er een outfit uitgekozen waarmeede estafette gelopen moet worden. Elk team begint op een zeil enloopt daarna zo snel mogelijk de ronde over de hordes, tussen de pion-nen door, de kruipslurf, draait 10 rondjes op een pion en loopt vervol-gens met een ei op een lepel naar de overkant. Hiervandaan word deeindsprint ingezet naar het eigen team om vervolgens de prei (estafet-testokje) en de outfit over te geven aan de volgende loper. Nadat ieder-een geweest is en weer op het zeil staat moet het zeil nog zo snelmogelijk omgedraaid worden zonder dat er iemand van het zeil afstapt. Helaas zit na deze activiteit het kamp er al weer op en rest er niksanders dan opruimen, schoonmaken en terugrijden naar Hilversum.Daar aangekomen staat er een heerlijke maaltijd op ons te wachten.Net als elk jaar heeft Martin hier weer hard z’n best op gedaan. Er worddan ook gretig aangevallen. Tijdens het eten worden de prijzen uitgereikt aan de nummer 1, denummer 13, de nummer 34, de persoon die het minst geslapen heeft,de persoon die de domste opmerking heeft gemaakt, de persoon diede grootse blooper heeft begaan en de persoon die de meeste inzetheeft getoond. Ook word er afscheid genomen van de voorzitter. Na 2jaar CWA is het voor Jan-Willem mooi geweest en geeft hij de hamerover aan Alle Koperdraad

Al met al weer een zeer geslaagdweekend met z’n allen. Op naarvolgend jaar!!

Namens de CWAAlle KoperdraadJan-Willem van Henten

Kamp DVD te koopNet zoals vorig jaar is er gefilmdtijdens het CWA-kamp. Alle leuke, sportieve en grappigemomenten kan je nog één keerterug zien. De DVD kost €2.50 en is zeker demoeite waard.Stuur een email naar :[email protected] spreek me aan op de baan.

Namens de CWA,Berend Reichman

Page 26: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

24

Page 27: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

25

wIe

-wa

T-w

aa

r

25

BESTUUR [email protected]

Ruud van Bokhorst [email protected] 58 035-6243073 / 06-438961311215 EV Hilversum

SecretarisJoke Kooiker 035-5312302 [email protected]

PenningmeesterBert List [email protected] 27 035-69820991218 HB Hilversum

LedenMaarten Broek [email protected] Groot 035-7728914 [email protected]

Aspirant lidAndré Verweij [email protected]

ATLETIEK MANAGERPeter Koperdraad 06-12059906 [email protected]

FACILITAIR MANAGER [email protected] in den Berken 06-51557784

VERTROUWENSPERSOON [email protected] Heckman 035-6247979

LEDENADMINISTRATIE [email protected] van de KampChrysantenstraat 13 035-62155161214 BK HilversumBetalingen Postbank 284190 t.n.v. GAC Hilversum

REDACTIE CLUBBLAD [email protected]

Carla van Lingen 035-6243909Opmaak

Ron Meijer 035-6850719 [email protected]

Frank Aalten 035-6280992Lineke Braspenning 035-6216291 Frans van der Kroon 035-6832999Henk Ockeloen 035-5252654Siebe Turksma 035-7721909Jan Dirk Vos 035-6246106

Reuzeleuke loopjesRemko Groot 035-7728914 [email protected]

WEBSITE: [email protected] content managerJob van Barneveld

BEHEERGROEP CLUBHUIS [email protected]

Ernst Kasanmoentalib 035-6247135Secretaris

Felix Debets 035-5318264Penningmeester

Henk Bakker 035-7724591RESERVERINGEN CLUBHUIS EN BAAN [email protected]

Hans Veldmeijer 035-6247095ONDERHOUDSGROEP CLUBHUIS EN BAANVoorzitter

Cor van Asselt 035-6854765Leden

Dries Bijaard 035-6561102Dick van Gessel 035-6852970Dick in den Berken 06-51557784 [email protected] van der Kolk 035-6858828Wim Lam 035-6851926Niek Vogel 035-6243662Berry van der Wolk 035-6249029

GeluidstechnicusCor van Asselt 035-6854765

COMMISSIE SPONSORING [email protected] van den Bosch 0294-410657 [email protected] van Thiel 035-6248472 [email protected] in den Berken 035-6945316 [email protected]

COMMISSIE WEDSTRIJDATLETIEK [email protected]

Alle Koperdraad 06-12059790Secretaris

Michiel van Voorthuijsen 06-45328039

PenningmeesterNick van Tol 06-55946667

LedenBerend Reichman 06-52182984Melanie Versteeg 06-13592878Marleen Ram 06-47036776Anne Baar 06-49793450Harry Bontje 06-21942724Wendy Vet 06-17192981

EVENEMENT: ARENA GAMESVoorzitter

Aswin Jägers 06-19776413 [email protected] Secretaris

Ewald Koekoek 06-13903462Penningmeester

Arjan van Harn 06-13233897Sponsoring

Ronald Witkamp en Alle Koperdraad Coordinator baan/materiaal

Aswin Jagers 06-19776413EVENEMENT: MAPLE LEAF CROSS [email protected]

Dirk Slootbeek 06-11421278Promotie

Michael Kromhout 035-6720902EVENEMENT: NIKE HILVERSUM CITY RUN

Dick Slootbeek 06-51845835 [email protected] COMMISSIE [email protected]

Coen Hulsman 035-6220133 [email protected]

Maarten Broek [email protected]

Marc van Veen 035-6838847 [email protected]

Aswin Jägers 06-19776413 [email protected]

Arjan van Harn 06 13233897 [email protected]

Michiel van Voorthuijzen [email protected] TECHNISCHE COMMISSIE [email protected]ördinator jeugd

John Dankers [email protected]

Hans Gort [email protected] COMMISSIE [email protected]

wedstrijdsecr. pupillen en juryWilma Poort 035-6236200 [email protected]

Jury CoordinatieVacature

Secr. Uitwedstrijden pupillen en CD jun.Clemens v.Wilgenburg 035-6858072

Secr. Uitwedstrijden AB jun., sen., vet.Ingrid van Dijk Jaap ter Haarstraat 31

1321 LA ALmere [email protected] [email protected]

Gerard van Rooij 035-6852316secretaris

Gert Wingelaar 06-12386333penningmeester

Jan Keurs 0294-410210inkoop

Gert Wingelaar 06-12386333planning bardienst

Cindy van der Blom 035-6857174 [email protected]

Nora Swankhuizen 035-6550709technische zaken

Nico v/d Lee 035-6211998algemeen lid

Ed Bisel 035-6932382Gerard Bakker 06-21553910

Page 28: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

wIe

- wa

T - w

aa

rSPORT MEDISCHE COMMISSIECoördinator

Jaques van Garderen 035-6241370Fysiotherapeut

Hans Hofman 06-21818107Sportmasseur

Dik Zeldenrijk 035-5823212RECREATIESPORT COMMISSIE [email protected]

Krijn Griffioen 035-6931015 [email protected] Reichman 035-6216291 [email protected] Noom 035-6850697 [email protected]

SecretarisAlja Meijer 035-6850719 [email protected]

ledenLineke Braspenning 035-6216291Silvya Gerlach 035-6400782Madelon de Groot 035-6237137Hannie van der Kroon 035-6832999Harm Oerlemans 035-6218235

LOOPTEAM [email protected] hardlopen

Geraldine van Bers 035-5824095Voorzitter wandelen

Patrick Weening 035-6856060Lid RSC

Krijn Griffioen 035-6931015Leden

Joost Fontaine 035-6853906Yvonne van de Voort 035-6218437Astrid van Haaften 035-5821053

TRAINERS WEDSTRIJDATLETIEKSelectie meerkamp meisjes/vrouwen

Janet Hulshof 06-49137719 [email protected] 800m t/m marathon

Siebe Turksma 035-7721909 [email protected] meerkamp jongens/mannen

Niels Alofsen 06-42437272 [email protected] Niels Alofsen

Jan Willem van Henten [email protected] sprint en horden

Eric Buutsassistentie Janet Hulshof

Jan Versteeg 035-6836687 [email protected] A/B-junioren:

Peter Koperdraad 06-12059906 [email protected] C-junioren:

Wouter Stiekema 06-26550126 [email protected] en lange afstand jeugd

Dik Zeldenrijk 035-5823212 [email protected] Dik Zeldenrijk:

Bob van Manenlange afstand

Frans Looijer 035-6830124 [email protected] vrouwen en mannen

Kees Jagers 035-6850932selectie werpen

Ronald Henriquez 035-6914012 [email protected] kogelslingeren

Ingrid van Dijk [email protected] JEUGD * volledig overzicht: zie website!A-atletiek Martin de [email protected]'s + Smurfen Nelleke Dankers [email protected] pupillen C Christine Toonstra

[email protected] pupillen C Ronald Feijen [email protected] pupillen B Nelleke Dankers [email protected] pupillen B Willem van Willigenburg

[email protected] pup. A 1e jaars José Hilhorst

[email protected] pup. A 1e jaars Stephane Wieneke

[email protected] pup. A 2e jaars Stef de Beer [email protected]

Jongens pup. A 2e jaars Berend [email protected]

Meisjes junioren D 1e jaars Bert Grob [email protected]

Jongens junioren D 1e jaars Michiel van [email protected]

Meisjes junioren D 2e jaars Marianne [email protected]

Jongens junioren D 2e jaars Bob van Manen [email protected]

TRAINERS RECREATIESPORTHardlopen

Bakker Anneke 035-6219332Beijaard Ellie 035-6560108Bers Geraldine van 035-5824095Bikker Hans 035-6859164Bisel Ed 035-6932382Blom Cindy van der 035-6857174Bos Sandra 035-6838601Boshuis Marion 030-6621000Bosman Laus 035-5821691Braspenning Lineke 035-6216291Broek Gerie 035-6912887Bruijn Karin de 035-6851153Dalmeijer Erik 034-6213340Debets Felix 035-5318264Doorn Piet 035-6910271Doornekamp Chris 035-6853419Driessen Chris 035-6234173Elenbaas Els 035-6854026Gasenbeek Bert 035-5771390Griffioen Krijn 035-6931015Haaften Astrid van 035-5821053Hamersveld Jaap van 035-6918043Heinink Fons 035-6280926Hermsen Ab 035-6859687Hoffman Kim 06-38763793Hofland Herman 035-6951707Hofstee Marie-Louise 035-6854460Jansen Fred 035-6838673Klein Marijke van der 035-6930160Klop Jacqueline 035-6833175Kralingen Hanneke v. 035-6214282Kuijt Evelien 033-4321029Langerak Mary 06-22068395Lauf Ilonka 035-6850063Lee Dick van der 035-6247667Leeuwen Stephanie v. 035-6248590List Bert 035-6982099Majoor Elly 035-5310748Markhorst Wim 033-4321029Meijer Ron 035-6850719Oomen Frans 035-7722571Peer Andre 035-6248972Rietdijk Christine 035-6212237Rijk Erwin de 035-7724616Rooij Gerard van 035-6852316Roos Kitty 035-6830208Rusche Josine 035-5382870Schimmel Anja 035-6835525Slootbeek Dick 035-6218063Splinter Bea 035-6915632Swankhuizen Henry 035-6550709Swankhuizen Nora 035-6550709Terwel Wilma 035-5318264Vastenburg Elbert 035-6852277Verkerk Fred 035-7726150Vermeulen Roelien 035-6832662Vink Joop de 035-6851666Vooren Truus van de 035-6282240Voort Yvonne van der 035-6218437Vos Sylvia 035-6836889Water Wil van de 035-6213804Westenbrink Henk 035-6230789Westenbrink Marijke 035-6230789Wijs Paul de 035-6851800

Wilgenburg Clemens v.035-6858072

Wingelaar Gert 035-6856122Zande Paul van der 035-6235325

Sportief wandelen / nordic walkingBakker Lidy 035-7724591Beer de Diny 035-6246050Furster Andries 035-6857964Haverkort Fonnie 035-6917406Heinis Wim 035-6245394Klooster Wil van 035-5311548Linden Wim van der 035-6854722Malsch Liene 035-6238328Reumer Stien 035-6916445Schouten Ina 035-6832564Stolk Leo 06-14146612Timmer Trijntje 035-5821215Verheul Ad 035-6240781Weening Patrick 035-6856060

UITSLAGEN VOOR CLUBBLAD EN INTERNETjeugdatletiek

Clemens v. Wilgenburg [email protected]

recreatiesportClemens v.Wilgenburg [email protected]

wedstrijdatletiek - websiteMarc van Veen

[email protected] lange afstand

Paul van der Zande [email protected]

juniorenA/B, senioren en veteranen - clubblad

Ilona Mulder [email protected]

uitslagen voor pers/[email protected]

Clubhuis GACArenapark1, Arena 1031213 NZ HilversumTelefoon Clubhuis: 035-6856380

Page 29: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

‘Td

rIb

be

lT

Je

27

De weersvoorspelling was niet zogoed, maar toen de 75 kinderen(categorie 6 t/m 12 jaar) om 13.30uur van start gingen, was het droog.Vanuit de GAC natuurlijk een grootaantal deelnemers. Namens de jongens pup C liepen Bob, Remme,Rob, Luc en Vincent mee. Het par-cours ging over het nieuwe brugget-je om de vijver heen en dan kwamdie hoge bult. Bij het inlopen had-den we al even gekeken hoe je diehet beste kon nemen (hard of heelhard, toch?).Luc kwam als 1e GAC jongen pup Cbinnen. Heel leuk is dat als je naarde website gaat van de Maple Leafen je toetst je startnummer in bij deuitslagen, dan verschijnt er een film-pje, waarbij je finish kan zien vandiegene met dat startnummer. Op het filmpje van Luc was bijvoor-beeld te zien dat hij net vóór Yarandoor de finish kwam. 2e GAC jongen pup C was Remme,gevolgd door Vincent, Bob en Rob.Vincent is nog maar net lid gewordenen loopt toch al zo goed mee. Knaphoor, van jullie allemaal.Na de finish kreeg iedereen eenpakje drinken en een reflectieband.Naast het parcours stond de scou-ting met een hindernisbaan voor dejeugd. Rob heeft zich na de crossnog op de hindernisbaan gestort. Ik vond het weer een geslaagdemiddag.Nelleke Dankers

maple leaF Cross HIlversum, 1 november 2009 Jongens pup C,1700m 62

Page 30: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

28

uITslagen7-11-2009 Herfstindoor Hellas UtrechtJ.D. 60 m.h.1 Antonio van den Heuvel 11,60

4152 Ries Lutz 12,18 3586 Yaran Wienneke 12,58 3219 Max Welling 13,74 227J.D. 60 meter3 Antonio van den Heuvel 9,03

5439 Ries Lutz 9,40 47616 Yaran Wienneke 9,75 41720 Max Welling 10,72 275J.D. 600 meter1 Antonio van den Heuvel

1,57.25 45710 Ries Lutz 2,11.97 30414 Max Welling 2,26.71 18216 Yaran Wienneke 2,27.33 177J.D. Hoogspringen9 Yaran Wienneke 1,20 38912 Antonio van den Heuvel 1,15

35213 Ries Lutz 1,15 35215 Max Welling 1,00 242J.D. Kogelstoten1 Antonio van den Heuvel 7,32

3844 Yaran Wienneke 7,08 37011 Ries Lutz 6,27 32320 Max Welling 4,35 195J.D. finale 60 meter5 Antonio van den Heuvel 9,04

541

28-11-200 AV MonnickendamMonnickendamJ.B. 3000 meter3 Pieter Mijnhout 11,03.34 Lars van der Weiden 11,07.1J.C. 2500 meter3 Bart van Manen 8,55.04 Stan Lutz 9,04.05 Lars Besselaar 9,18.210 Steven Mijnhout 9,31.412 Jelle Jansen 9,37.0J.D. 2000 meter1 Antonio van den Heuvel 7,39.11 Marius Messemaker 7,35.13 Boris Schram 8,25.04 Ries Lutz 8,12.05 Jan Berbee 8,29.16 Jelte ter Braake 8,30.49 Thomas Romagnoli 8,26.115 Jorik Slob 8,59.226 Frank Sluyter 8,59.228 Yaran Wienneke 9,19.031 Olivier van Dam 9,28.332 Bastiaan Mudde 9,28.436 David Wolfrat 9,44.039 Max Welling 10,01.244 Max Bakker 10,53.3

45 Lucas Veen 11,07.346 Frank Weekamp 12,52.2J.pup.A.1eJ. 1000 meter2 Siem ter Braake 4,15.07 Stephan Kok 4,20.18 Mark den Blanken 4,20.511 Pim Borninkhof 4,28.217 Pierre Richard van 4,34.419 Coen Koster 4,41.126 Simon Wierink 5,05.128 Mike Wildschut 5,11.2J.pup.A.2eJ. 1000 meter1 Berend-jan Koster 3,49.02 Joep Borninkhof 3,49.34 Siebe Heuperman 3,58.57 Cirrus Nebbeling 4,03.511 Yohannes den Hertog 4,12.216 Danny van Luijk 4,14.329 Laurens van Loenen 4,57.030 Jeb Stam 4,58.032 Anton Hilhorst 5,08.133 Thijs Baaij 5,09.134 Nicolaas Romagnoli 5,13.235 Patrick Feijen 5,23.436 Djordi van der Jagt 5,30.237 Max de Blok 5,41.2J.pup.B. 000 meter4 Boyke Baeten 4,24.17 Gabriël Cornelissen 4,33.09 Bram van der Laan 4,35.013 Luc van Driel 4,52.314 Rico van der Jagt 4,53.115 Mutale Hille Ris Lambers

4,54.118 Eric Wolfrat 4,59.424 Quinten Feijen 5,09.325 Job Jesse Heinsius 5,11.526 Matthijs de Visser 5,18.528 Mats Moolhuizen 5,30.029 Patrick Savelkoul 6,50.1J.pup.C. 1000 meter1 Luc Blank 4,51.13 Remme Heuperman 4,54.05 Arvid Smit 4,55.36 Koen Duikersloot 4,59.29 Bob Voorneveld 5,06.010 Idas Nebbeling 5,11.012 Koen Verloop 5,18.013 Rob Dankers 5,20.114 Jasper van Kesteren 5,22.116 Olav Visser 5,34.317 Joris Laauwen 5,39.218 Lucas Knecht 5,42.120 Olivier van Kalken 5,52.122 Jesse van Gameren 6,16.2M.A. 2000 meter3 Lydia Slob 8,55.44 Susan de Boer 8,58.0M.B. 2000 meter4 Ilse Venema 8,22.46 Marloes Steenhuisen 8,26.5M.C. 2000 meter4 Tess van den Berg 8,07.06 Marleen Sievers 8,25.011 Suzanne van den Broek 8,43.112 Vera de Boer 8,44.0

M.D. 1500 meter2 Aysha Kraaijeveld 5,46.42 Daphne Bakker 5,00.53 Sofie van der Schoor 5,57.44 Leonie Grob 6,11.24 Luca Bos 5,09.15 Jeltje Heuperman 6,14.08 Joanna Schouten 6,23.19 Isa van Delft 5,13.110 Iris Oosting 6,28.112 Emma van Leest 6,40.113 Alena Wisse 5,21.414 Anne Harmsen 6,44.223 Coco Walch 5,48.428 Veerle Walch 5,54.530 Lauren Besselaar 5,56.239 Eleni Sideris 6,51.4M.mini pup. 700 meter1 Carlijn de Bie 5,18.22 Iris de Bie 5,20.1M.pup.A.1eJ. 1000 meter7 Wieke van Kaam 4,28.212 Flore Glimmerveen 4,35.313 Eden Göbbels 4,36.319 Luna Scheffer 4,46.521 Fay Blank 4,49.323 Semmie de Birk 4,51.524 Floortje Geelen 4,53.128 Senna van der Geest 5,04.033 Ilse Dekkers 5,14.141 Sophie Veen 5,32.543 Nora Overhuijs 5,40.046 Linde Buruma 5,46.148 Inge Weekamp 7,03.3M.pup.A.2eJ. 1000 meter4 Dille Wienese 4,08.05 Mauve Bos 4,09.58 Robin Loos 4,15.311 Anja Bekema 4,23.212 Vera Verboom 4,27.115 Luna van der Pas 4,33.120 Susan Visser 4,46.426 Marieke van der Laan 4,56.328 Marloes Voorneveld 4,58.129 Chilemu Hille Ris Lambers

4,59.032 Channa van Gameren 5,04.5M.pup.B. 1000 meter1 Otte Wienese 4,14.02 Kato Leusink 4,19.210 Sanne Hilberts 4,52.514 Maud de Vries 5,03.216 Emma van der Schoor 5,10.319 Barbara Bakker 5,28.520 Noor de Bruin 5,30.125 Daniek Visser 6,19.2M.pup.C. 1000 meter1 Margriet Hilhorst 4,41.02 Evi van Vulpen 5,03.35 Mella Scheffer 5,19.06 Sophie Besselaar 5,24.17 Puck Harms 5,26.18 Lune Stoops 5,27.11515 Quinty van WoudenbergQuinty van Woudenberg

6,51.06,51.021 Luke Schraven 5,57.0

Page 31: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

‘Td

rIb

be

lT

Je

29

FeesTavond mInI's/pupIllen 7 maarT 2009Op het laatste moment is er een thema gehangen aan deze feestavond enwel: bling-bling. De kantine zag er prachtig versierd uit met de vele gekleurdelampenstaafjes. Vanaf 18.30 uur stroomden de kinderen binnen, waarondereen grote groep mini's. De één nog mooier uitgedost dan de ander. De feestartikelenwinkel heeft goede zaken gedaan, denk ik. Iedereen kreeglichtgevende staafjes om zich mee te versieren. Dat was een groot succes.Op de muziek van onze eigen dj Ewald K. werd er al snel gedanst of dedenwe gezamenlijke dansjes, zoals de zwemles, de Kabouter Plopdans, hoofd-schouder-knie-en-teen, de Margarita etc. Natuurlijk was er iets te drinken ente snoepen. Als afsluiting van de disco voordat de prijsuitreiking begon,mochten de jongens aan de ene kant van de kantine nog even meegillen ophet lied "het is stil aan de overkant". Natuurlijk mochten de meisjes aan deandere kant proberen hier overeen te komen (ik had na het feest geen stemmeer). Ik weet niet meer wie er gewonnen heeft. Ik dacht de meisjes, toch?Rond 20.00 uur begon de prijsuitreiking. Er waren medailles voor diverseclubrecords en prestatieverbeteringen. De sportiviteitscup wordt uitgereiktaan de meest sociale/behulpzame/sportiefste jeugdatleet. Dit jaar warengenomineerd: Mark Aalmoes (JJD2), Lizz Prins (MJD2), Rick Hulsebos(JPA2), Quinten Feijen (JPC), Xander Andriessen (JPA1) en Linda Janmaat(MJD1). Alle genomineerden kregen een mooie Niké-handdoek en eenschitterend bekertje. XANDER Andriessen (JPA1) werd winnaar van de(Christa Verberne-) SPORTIVITEITSCUP 2008. Was het niet om zijn houding-verbetering binnen de groep, dan zeker wel om het prachtige lange verhaalvan zijn enthousiaste trainer Stéphane Wienneke. Xandermag de cup een jaar in zijn bezit houden en volgend jaarvoor de feestavond moet deze weer ingeleverd worden. De beker mag hij uiteraard houden, evenals de Niké-sport-tas en bidon.Welke jeugdatleet had de beste prestatieverbetering in2008?In dit geval gaat het niet om de hoogte van de prestatie,maar om de verbetering ten opzichte van eerder behaalderesultaten. Hierdoor hebben kinderen die altijd buiten deprijzen vallen ook kans op een prijs. Maar liefst 25 kinderen kwamen hiervoor in aanmerking.Ieder ontving een medaille, met daarin zijn prestatie gegra-veerd en een mooi rode Niké bidon.Eén had de grootste verbetering en dat was NORA Overhuijs (mpB). Zij kreeg de (Ronald Blankenzee-)PRESTATIEVERBETERINGSTROFEE 2008 vanwege haargrote verbetering op het onderdeel balwerpen. Ook Nora mag de trofee een jaar lang in haar bezit houden.De beker mag zij uiteraard houden, evenals de Niké-sport-tas en bidon.Een hoop trotse kinderen (en ouders) gingen na deze prijs-uitreiking met een voldaan gevoel moe naar huis. Eén jongen had deze feestavond de pech op zijn hoofd tevallen. Ik hoop voor Michael dat zijn buil op zijn hoofd gauwover was. Voor de C/D-junioren ging het feestje nu pasbeginnen. Wie benieuwd is naar de foto's van deze avond kan deze bekijkenop de website van de GAC (bij jeugdatletiek en dan klikken op foto's).O ja, op weg naar huis werd bij mij in de auto op de achterbank nog gezon-gen "het is stil aan de overkant". Misschien hebben meer ouders ditgehoord?Met dank aan vele handen hulp, kunnen we terugkijken op een geslaagdefeestavond.Nelleke Dankers

Page 32: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

30

InFormaTIe gaCJeugdaTleTIekVoor actuele gegevens met betrekking tot: • jeugdactiviteiten - kalender• trainingstijden• jeugdtrainer gegevens• wedstrijdverslagen• inschrijfbriefjes• chronologen

surf naar: WWW.GACH.NL/JEUGD

Zaterdagochtend 28 november,het giet buiten en ons bedje isnog erg warm.Ja crossdag vandaag . Het regentpijpenstelen en wij mogen weercrossen. Jammer dat je inMonnickendam nooit in de bossenloopt, maar ja het beetje blubberwat er dan ligt blijft crossen.Het is 12 uur, mooie tijd om richtingMonnickendam te rijden. Hé het isdroog, aan de ene kant wel lekkerworden we tenminste niet nat,andere kant een cross met regen isleuker. Lekker rustig op de weg envoor we het wisten staan we al opde parkeerplaats. Het ziet er blauwvan de GAC, maar dat geeft niet.Alle jongens waren er, we haddenzelfs eentje extra. Top Patrique datje ook bent gekomen, gelukkig kon-den we hem nog inschrijven.Zo Ronald rent samen met Boy enCharlie de groep van 12 kinderen in.Helaas kon ik niet meerennen.Na het rennen even wachten bij destart , die dit keer erg slordig ging.Zo even warmspringen of huppelen,en klaar staan.Het schot klinkt en iedereen rentsnel weg. Gelukkig nog steedsdroog.Na een aardig eindje en bijna bij definish zie ik Boyke als eerste van deGAC aankomen, gevolgd door Gabriël.

Jongens pupIllen b ZegT:

monnICkendam Here we Come!

Niet veel later zie ik Bram aankomen, gevolgd door de rest van de kinderen.Er blijkt een kleine valpartij te zijn geweest waarbij een atleet van ons isgevallen. Quinten toch goed dat je gewoon bent verder gerent. Ja hoor endaar komen onze nieuwe mannen aan Luc vooraan goed zo! Wat meernaar achter in de groep, zie ik Klaas , Mats en Matthijs. Hé wat ziet mijnoog ik mis Patrique, maar niet lang getreurd, daar komt Patrique aan gerentte samen met Ronald. Jeetje zo knap, eerste keer duizend meter lopen engewoon helemaal uit rennen! Dat kan niet iedereen zeggen van de jongenspupillen B.Jongens wij zijn trots dat wij jullie trainer mogen zijn. Wij hebben alleenmaar talenten in de groep, met een groot uithoudingsvermogen.Op naar de volgende cross, kan niet wachten om met deze talenten aan destart te staan.

Groetjes van jullie trainster Diana

Page 33: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

‘Td

rIb

be

lT

Je

31

Als je de weersvoorspelling moest geloven zou het bar en boos wor-den, maar uiteindelijk viel het reuze mee bij deze 1e pupillen wedstrijd.Rond 12.20 uur kwamen de meeste jongens pup C binnendruppelen.(op ééntje na, die was er al een uur eerder, maar zijn vader had zichvergist in de starttijd!)Tobias, Olivier Voschezang en Thijmen waren helaas geveld door degriep. Bij de overige 15 jongens zat het enthousiasme er goed in.Eerst even inlopen (de mini’s Carlijn en Iris liepen ook gezellig mee) enhet parcours verkennen. Er waren (kunstmatige) heuveltjes aange-bracht en daar leerde Jasper dat je altijd vóór je moet kijken, want hijstruikelde over de hobbel toen hij achterom keek. Gelukkig was dit nogniet de wedstrijd. Junioren Bart en Lars spraken uit ervaring dat debocht naar de grasbaan glad was, dus daar moest je opletten. Er wasook nog een stukje met boomstammen, waar je horde kon lopen of jekon ernaast lopen, ter keuze aan de atleet. (ja Rob, jij ging natuurlijkover die boomstammen.) Gelukkig was Arvid nog op tijd om met Larslangs het boomstammengebeuren te lopen (zijn vader belde vanuit de

1e pupIllen Comp. monnICkendam,28 november 2009 Jongens pup C.

auto dat ze al bij Muiden zaten eneraan kwamen). Dan naar de start. Nog even opde foto voor het clubblad en dezonnedans doen, want het begoninmiddels een beetje te regenen.Olaf vroeg nog of hij binnen delijnen moest lopen (zoals bij de40m sprint op de baan), maar opdeze grasbaan waren geen lijnen.Gewoon tussen de pylonnen enlinten blijven lopen dus. Na hetstartschot vlogen de jongens ervandoor. Langs het water lagRemme 2e. Het was moeilijk inha-len, want het paadje langs desloot was smal.

Page 34: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

32

uITslag gaC

ClubloTenaCTIe 2009Maar liefst 44 jeugdige lotenverkopers die jaar, die gezamenlijk 1172loten hebben verkocht. Weer iets meer dan vorig jaar, dus voor iederelotenverkoper een kleine attentie.Lars Mol was dit jaar de topverkoper van de GAC met 103 loten. Hijkreeg een mooie door NIKE beschikbaar gestelde rugzak.Voor de nummers 1 t/m 15 is er dit jaar mooie NIKE portemonnaie envoor de overige lotenverkopers een dierenpen. Diegenen die hun pennog niet ontvangen hebben, kunnen deze bij mij ophalen (voor of nade training).De top vijf lotenverkopers (Lars, Rob, Julia, Wieke en Luca) heb ikopgegeven voor een atletiekclinic op Papendal. Zij krijgen bericht als zedeze clinic winnen.Volgend jaar bieden we de mogelijkheid om ook contante loten te ver-kopen. De voorkeur gaat natuurlijk uit naar de automatische incasso,omdat de kinderen dan niet met geld over straat hoeven en ook nietterug hoeven om de loten af te leveren. Maar er zijn mensen die welloten willen kopen, maar niet hun bankrekeningnummer willen geven.Voor de opbrengst van de clubloten hebben we dit jaar voor alle jeugd-atleten een PR-t-shirt aangeschaft, die bij de Rode Draad feestavondzijn uitgereikt.Hieronder de namen van de lotenverkopers met het aantal verkochteloten:1 Lars Mol (103), 2 Rob Dankers (88), 3 Julia van Delft (74), 4 Wieke

van Kaam (73), 5 Luca Bos (66), 6 Bram van der Laan (59), 7 Mariekevan der Laan (57), 8 Carlijn Smallenburg (55), 9 Ilse Dekkers en LindeBuruma (beiden 38), 11 Iris Oosting (35), 12 Frank Weekamp (32), 13Arvid Smit (31), 14 Christiaan de Paauw (30), 15 Mylan Bakker (29), 16Daphne Bakker (28), 17 Flore Glimmerveen (25), 18 Fleur Keijzer en LucBlank (beiden 24), 20 Xanthe Buruma (22), 21 Bo de Beer (20), 22Matthijs de Visser (19), 23 Patrick Feijen (16), 24 Nora Overhuijs, GabriëlCornelissen, Quinten Feijen (allen 15), 27 Rosan de Bie, Jennifer Snipen Michael Snip (allen 13), 30 Siebe Heuperman (11), 31 Floor Visser(10), 32 Mats Moolhuizen, Dille Wienese en Mella Scheffer (allen 9), 35Job Heinsius en Senna van der Geest (beiden 8), 37 Semmie de Birk enSteijn Bakker (beiden 7), 39 Luna Schefferen Anton Hilhorst (beiden 5),41 Eric Wolfrat en Emma van der Schoor (beiden 4), 43 David Wolfraten Jeroen Grotenhuis (beiden 3).Bi j deze wil ik alle lotenverkopers (en ouders) nogmaals danken voorhun inzet.Nelleke Dankers

TennIsballen

geZoCHTvoor de jeugd van de GAC om te oefenen met balwerpen.

Wie heeft thuis wat (oude) tennisballen liggen, waarmee wij kunnen gooien?

Neem kontakt op met Nelleke Dankers, 035-6564511; [email protected] voorbaat dank!

Jelle had het moeilijk als achter-ste loper, maar toch heeft dezekanjer helemaal doorgelopen!Toen de grasbaan weer in zichtkwam kwam Luc Blank in actie.Met een prachtige eindsprint wisthij iedereen in te halen en eindig-de hij als nummer 1. Remme hadeen een mooie 3e plaats, Arvid 5een Koen Duikersloot 6e. Deze jon-gens liepen allemaal onder de 5minuten.Dan kwam Bob op plaats 9, Idas10 en Koen Verloop op 12. Rob enJasper hadden samen nog eenmooie eindsprint, waarbij Rob13e werd en Jasper 14e.Vervolgens kwamen Olaf, Joris enLucas op resp. plaats 16, 17 en18. Olivier, Luke en Jesse werden20, 21 en 22ste.Goed gelopen hoor allemaal!Nadat iedereen over de finish wasnog een keer (moe?) op de foto.Dit keer met lintje en muntje. Vooriedereen had ik een (chocolade)muntje meegenomen als afscheidvan het muntjessysteem voor dePR-registratie. Dit seizoen gaanwe bij de PR-registratie met stic-kers werken in plaats van degeel/blauwe muntjes. De cross valt hier buiten, omdatde afstand en (weers-)omstandig-heden per cross kunnen variërenen daarom geen enkele cross tevergelijken is.Volgens mij kunnen we terugkij-ken op een geslaagde 1e cross-wedstrijd. We gaan natuurlijkdoor met de (bos-)training om devolgende wedstrijd in januariweer goed voorbereid te zijn.Nelleke Dankers

Page 35: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

‘Td

rIb

be

lT

Je

33

verjaardagendecember

12 Melissa Griffioen13 Jorik Slob13 Bo de Beer14 Max Welling15 Marit Brouwer15 Pim Borninkhof17 Joris Laauwen18 Luc van Driel18 Nicolaas Romagnoli18 Bjorn Franken19 Sharon Bruininks20 Quinten Feijen21 Guus Lutz21 Esther Valkonet23 Marco Rozendaal23 Anne Witteveen24 Irene Bol24 Nina van Oudenaarde27 Tamar Heinink29 Cathelijne Gort29 Jelmer Dekker30 Bram Streefkerk30 Rosalie Westerveld31 Bastiaan Mudde

januari1 Vera de Boer2 Irini Sideris3 Vincent Decraene4 Julius de Wit5 Mutale Hille Ris Lambers7 Paula Wabeke8 Quint Schouwenaar9 Idas Nebbeling9 Veere Wienese10 Kris Andriessen10 Laura-Maryse van

Welzenis10 Linde Buruma12 Fleur Jenster14 Ilse Hengeveld16 Margriet Hilhorst

�De Sint was ons qua weer goed gezind, want we hadden prachtig zonnigweer bij onze Sintmeerkamp. Maar liefst 108 kinderen waren hard aan hetsporten (en snoepen natuurlijk want de pietjes deelden geregeld peperno-ten uit).Twaalf spelonderdelen waren uitgekozen door Ronald en Diana en stondenal klaar toen de kinderen arriveerden. Van zaklopen tot hoefijzers gooien,pepernotenrace, Sintgedicht maken, springparcours Amerigo, wortelpende-lestafette, huisnummer zoeken etc. Nadat alle spelonderdelen gedaan waren, moest er even gezongen wordenen daarna mochten de mini's als eerste groep naar boven om een broodjeworst te eten. Toen alle groepen in de kantine waren en iedereen een zit-plekje had gevonden, kon er weer gezongen worden. Dit keer kwam algauw de Sint met hoofdpiet langs.Een aantal kinderen mocht bij de Sint komen en daar wist de Sint wel watover te vertellen. Patrique raakte steeds meer verbaasd over wat de Sintallemaal over hem wist. (hoe weet hij dat nou??) Hoofdpiet maakte bekenddat groep 9 het winnende gedicht had gemaakt en las dit voor:

We hadden vandaag meerkamp op de GACEn heel veel kinderen deden meeEr waren ook heel veel pieten bijEn die maakten ons heel blijVan die meerkamp zijn we wel heel moeDus vanavond gaan we vroeg naar bed toeMaar pas nadat wij onze schoen hebben gezetWant dan hebben we morgen ook nog pretWe vinden dit feestje heel erg fijnEn hopen volgend jaar hier weer bij te zijnWe gaan nog even verder genietenDe groeten aan Sint en zijn pieten.

Daarna werd groep 7 naar voren geroepen. Zij waren winnaar van de meer-kamp met 550 punten. Een piet van chocola was hun prijs, uitgedeeld doorde pieten.Uitslag meerkamp overige groepen:2e groep 5 (498ptn), 3e groep 4 (441pnt), 4e groep 6 (404pnt), 5e groep 9(377pnt), 6e groep 2 en 12 (372pnt), 8e groep 11 (350pnt), 9e groep 10(334pnt), 10e groep 1 en 3 (320pnt) en 12e groep 8 (315pnt).Omdat sinterklaas vond dat de kinderen zo sportief bezig zijn geweest hadhij voor iedere groep een zak met cadeautjes meegenomen.Toen de Sint en hoofdpiet vertrokken zongen de kinderen uit volle borst dagsinterklaasje. De stoelen werden snel aan de kant gezet en de hoofdtrainersmochten de cadeautjes aan de kinderen uitdelen. Dit was het einde van eenzeer geslaagd sinterklaasfeest.Hartelijk dank aan iedereen die geholpen heeft om dit sinterklaasfeest toteen succes te maken. De foto's van het Sint feest zijn te vinden op deGAC site bij de jeugd (fotoalbum). Nelleke Dankers

pupIllen/mInI

op 21 november 2009

Sinterklaasfeest

Page 36: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

34

nagekomen ClubreCord:Clubrecord Meisjes C:Speer(500gr): Nieuw gewicht per 01-01-09Tessa van den Brakel 24.18 m 04-10-09 Hilversum

HooFdTraIners Jeugd *

VOLLEDIG OVERZICHT: ZIE WEbSITE!

A-atletiek Martin de Vor [email protected]'s (2003) Alie van Luijk [email protected] Meisjes pupillen C (2002) Marianne Boelee [email protected] Pupillen C (2002) Nelleke Dankers [email protected] pupillen B (2001) Christine Toonstra [email protected] pupillen B (2001) Ronald Feijen [email protected] pup. A 1e jaars (2000) José Hilhorst [email protected] pup. A 1e jaars (2000) Willem van Willigenburg [email protected] pup. A 2e jaars (1999) Berend Reichman [email protected]

Ellen Brouwer [email protected] pup. A 2e jaars (1999) Stéphane Wienneke [email protected]

Page 37: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

FURSTER van TELLINGEN• Binnen- en buitenschilderwerk• Behang en alle soorten wandafwerking• Meerjaren-onderhoudsplan• Isolatie- en veiligheidsglas

Kroostweg 43a, 3704 EB Zeist

• 030 - 695 45 04

Kamerlingh Onnesweg 96, Hilversum

• 035 - 685 50 07

w w w. f v t s c h i l d e r s . n l

BOUWVERGUNNING NODIG ?voor uw bouwplannen zoals verbouw,

uitbreiding of nieuwbouw

Wij verzorgen alles perfect voor uBel vrijblijvend (035) 582 55 02

Bouwtechnisch AdviesburoIng. T. Hennipman

Nw Loosdrechtsedijk 69 1231 KN LOOSDRECHT

voor: � GLAS - SPIEGELS � ISOLATIEGLAS � GLAS-IN-LOOD � GLASREPARATIES

Tel. (035) 623 18 91 - Ind.terrein Nwe Havenweg - Hilversumnaast Gamma

Larenseweg 137, HilversumTel. (035) 685 55 56

Page 38: Clubblad Gooise Atletiek Club Hilversum December 2009

L a m b i k s t r a a t 2 4 | 1 3 3 6 M B A l m e r e

e m a i l : p e t e r p h i l i p s e n @ p l a n e t . n l

T E L E F O O N

P e t e r : 0 6 - 5 3 3 9 4 9 4 6

D e n n i s : 0 6 - 5 4 3 1 5 4 5 1

Peter Philipsen & Zn. v.o.f

COMPLETE BADKAMER INSTALLATIE

EN AL UW TEGELWERK.OOK VOOR AANLEG

VAN VLOERVERWARMING

T E G E L Z E T B E D R I J F

o f f s e t b o e k d r u k

Herenstraat 25 1211 BZ Hilversum Telefoon (035) 621 42 96 Fax (035) 621 43 89 [email protected] www.drukkerijslootbeek.nl

vr i j parkeren op eigen ter re in

Handels-, Familie- & Verenigingsdrukwerk

De smaak die vroeger zo gewoon was.

H u d s o n d r e e f 3 8 - 3 5 6 5 A V U t r e c h ti n f o @ z e l d e n r i j k s n a c k s . n l