Overijsenaar februari 2016

24
Tweemaandelijks informatieblad Februari 2016 Afgiftekantoor Overijse De Overijsenaar Asielcentrum Terlanen p.3 Betaalbare huurappartementen p.7 Dikkedarmkanker p.12 Het GITO staat voor vernieuwing p.13 Speelplein en IBO tijdens Paasvakantie p.16

description

 

Transcript of Overijsenaar februari 2016

Page 1: Overijsenaar februari 2016

Tweemaandelijks informatiebladFebruari 2016

Afgiftekantoor Overijse

De Overijsenaar

Asielcentrum Terlanen p.3

Betaalbare huurappartementen p.7

Dikkedarmkanker p.12

Het GITO staat voor vernieuwing p.13

Speelplein en IBO tijdens Paasvakantie p.16

Page 2: Overijsenaar februari 2016

Colofon

De Overijsenaar is een uitgave van de gemeenteOverijse

Verantwoordelijkeuitgever :College van burgemeesteren schepenen,

Dieter Vanderhaeghe(gemeentesecretaris)en Dirk Brankaer(burgemeester)

De VuurmolenBegijnhof 17 3090 Overijse

Samenstelling:tel.: 02 785 33 [email protected]

Jaargang 28 - nummer 1Volgend nummer : april 2016

Foto cover: Kamvoetweg(foto Bart De Rudder)

2

Administratief centrum de ‘Vuurmolen’Begijnhof 17 - 3090 Overijsetel.: 02 687 60 40 - fax: 02 687 95 [email protected] - www.overijse.be

Openingsuren Snelloket Burgerzaken Maandag tot donderdag van 8u00 tot 12u00 en van 13u00 tot 16u00Maandagavond van 17u30 tot 19u30Vrijdag van 8u00 tot 12u00

Aan het snelloket kan je alleen terecht voor handelingen die weinig tijd vragen:- Aanvragen van attesten (gezinssamenstelling, bewijs van woonst, bewijs van leven, bewijs van wettelijke samenwoning, bewijs van nationali-teit,…), uittreksel uit het strafregister, document voor het reizen van minderjarigen, pin-pukcodes, eensluidend verklaren van documenten, wettigenvan handtekening

- Afhalen van attesten, uittreksel uit het strafregister, pin-pukcodes, rijbewijzen, reispaspoorten, document voor aanvraag van de geboortepremie

Sluitingsdag: Maandag 28 maart 2016 (Paasmaandag)

GEMEENTE

OVERIJSEOpeningsuren Maandag tot vrijdag van 8u00 tot 12u00Maandagavond van 17u30 tot 19u30Woensdagnamiddag van 14u00 tot 16u00

Vacatures

Wil jij ook deel uitmaken van onze dynamische organisa-tie? Om ons team van getalenteerde en toegewijde mede-werkers te versterken, zoeken wij naar m/v:

• deskundige ICT B1-B3 - contractueel - voltijds• vastgoed- en contractbeheerder B1-B3 - contractueel - voltijds• coördinator groenbeheer C4-C5 dienst Werken in Eigen Beheer - con-tractueel - voltijds

• hoofdredder C1-C3 voor het gemeentelijk zwembad - contractueel -voltijds

• arbeider begraafplaatsen/groenonderhoud D1-D3 dienst Werken inEigen Beheer - contractueel - voltijds

• arbeider wegenis D1-D3 dienst Werken in Eigen Beheer - contractueel- voltijds

• onderhoudsmedewerk(st)er) E1-E3 voor de sporthal - contractueel –halftijds

Interesse?Bezorg je cv en sollicitatiebrief samen met een kopie van je diploma tenlaatste op 23 februari 2016 aan het college van burgemeester en schepe-nen. Per post naar Begijnhof 17, 3090 Overijse of door de documenten teoverhandigen aan de onthaalbalie op hetzelfde adres tegen ontvangst-bewijs. De postdatum of de datum van het ontvangstbewijs geldt alsbewijs.

Meer informatie:Kijk voor de functie-inhoud, het profiel en de functiebeschrijving opwww.overijse.be/vacatures. Je kan ook steeds terecht bij dePersoneelsdienst op het nummer 02 785 33 40 of via [email protected]

Page 3: Overijsenaar februari 2016

3

Asielcentrum Terlanen

Fedasil, het Federaal Agentschapvoor de opvang van Asielzoekers,heeft in het voormalige woonzorg-centrum 'De Lasne' in Terlanen, eenasielcentrum geopend voor 70 niet-begeleide minderjarigen. De mees-ten onder hen zijn tussen 12 en 18jaar oud. De asielzoekers zullenhier wachten op een antwoord ophun asielaanvraag. Eens meerder-jarig, worden de jongeren overge-plaatst naar een centrum voor vol-wassen asielzoekers.

Conform de Opvangwet van 2007krijgen asielzoekers materiële hulp(bed, bad, brood), psychosocialebegeleiding, toegang tot juridischehulp, medische dienstverlening enzakgeld.In het centrum krijgen zij een indi-viduele trajectbegeleiding. Erwordt aan zinvolle dagbestedinggedaan (school, animatie, sport,sensibilisering, Nederlandse les).Onderwijs zal georganiseerd wor-den in overleg met scholen in debuurt.

Het centrum in Terlanen wordtbeheerd als een open opvangcen-trum. Dit wil zeggen dat de jonge-ren wel mogen buitenkomen.'s Avonds wordt iedereen geachttijdig binnen te zijn. Iedereen moetzich trouwens houden aan het huis-houdelijk reglement.

Op termijn zullen 25 professionelepersoneelsleden zorgen voor dedagelijkse werking in Terlanen. Voorde opstart wordt beroep gedaan oppersoneel uit andere opvangcentra.Dat is ook de reden waarom hetasielcentrum nog niet op volle krachtdraait. Momenteel worden 22 jonge-ren opgevangen in Terlanen.

VrijwilligerswerkFedasil doet regelmatig een beroepop vrijwilligers. Vrijwilligerswerk iseen manier om het maatschappelijkdraagvlak voor asielzoekers enopvangcentra te vergroten.Daarnaast dragen vrijwilligers bijtot een kwalitatieve verbeteringvan de asielopvang.

Vrijwilligers die willen helpennemen best rechtstreeks contact opmet het opvangcentrum inTerlanen om na te gaan welke hulpnog nodig is. Zo vraagt de directievan het opvangcentrum om zekergeen inzamelactie te organiserenvoor voedsel en kledij. De asielzoe-kers krijgen in het centrum dage-lijks drie maaltijden die verzorgdworden door een externe cateraar.Fedasil beschikt over voldoendekledij.Ook fietsen zijn geen prioriteitomdat het centrum momenteel nietover voldoende ruimte beschikt omze te stallen.

De gemeente Overijse zal enkelgevolg geven aan concrete vragenvanuit het asielcentrum en niet zelfspontaan acties ondernemen.

Contact:Asielcentrum Overijse (Terlanen)Homeweg 15 – 3090 Overijse

[email protected].: 0478 79 11 50

Page 4: Overijsenaar februari 2016

4

Milieuactiviteiten

‘Dikketruiendag’ op maandag 15 februari 2016‘Dikketruiendag’ is eenjaarlijkse campagne vande Vlaamse Overheidrond klimaatverandering.Wat startte als een sym-bolische actie om hetKyotoverdrag in de verf tezetten, is ondertussen uit-gegroeid tot een vastewaarde in de scholen. Decampagne mikt vooral opeenvoudige maatregelen,die ook daarna op eenstructurele wijze aange-houden kunnen worden: lichten doven bij het verlatenvan een lokaal, toestellen uitschakelen na gebruik, deverwarming correct afstellen, ...

De scholen in Overijse zetten die dag allerlei ludieke en edu-catieve acties op touw. Want jong geleerd is oud gedaan!

Om de actie te ondersteunen zal op 15 februari 2016 deverwarming in de gemeentelijke gebouwen symbolischeen graadje lager gezet worden. Doe thuis ook mee! Zo help je mee aan het KlimaatplanOverijse.

‘Earth Hour’ op zaterdag 19 maart 2016 Die dag zullen meer dan één miljard mensen overde hele wereld het symbolische gebaar van de vori-ge jaren herhalen en de lichten gedurende 1 uurdoven. Met dit sterke gebaar wil WWF bewijzendat de mensen, door zich te verenigen, werkelijkeen verschil kunnen maken in de strijd tegen deklimaatverandering. Tijdens de vorige Belgische edities werkten meerdan 350 lokale besturen mee aan ‘Earth Hour’.Wereldwijd participeren ruim honderd landen aandit evenement.De gemeente roept haar inwoners op om de lichtente doven op zaterdag 19 maart 2016 tussen 20u30en 21u30 en zo deel te nemen aan de strijd tegende klimaatverandering. Meer informatie op www.wwf.be/earthhour.

Samen aan de slag vooreen netter Overijse opzaterdag 19 maart 2016Velen onder ons maken zich zorgen om onze leefomge-ving en de toenemende vervuiling. Ondanks jaren vansensibilisatie en bewustwording blijft zwerfvuil in hetstraatbeeld een dagelijkse realiteit.Met de medewerking van ‘INDEVUILBAK.BE’ werktOverijse verder aan de netheid van de gemeente. Ookdit voorjaar hopen we met vele vrijwilligers weer heelwat zwerfvuil en andere rommel op te ruimen.

Zin om een handje te helpen? Noteer dan zaterdagvoor-middag 19 maart 2016 in je agenda en neem contact opmet de gemeentelijke milieudienst, tel 02 785 34 55.Meer informatie volgt in een extra uitgave van DeOverijsenaar.

Page 5: Overijsenaar februari 2016

5

Onderhoud van mijn verwarmingsinstallatie?Nuttig of niet?

InterrandsprokkelsGeen ophaling huisvuil opPaasmaandagOp maandag 28 maart 2016 is ergeen ophaling. Er wordt geeninhaaldag voorzien. Het recyclage-park Overijse zal ook gesloten zijnop Paasmaandag.

Ophaling textiel Op woensdag 17 februari 2016,over het ganse grondgebied van

Overijse. Maak duidelijk dat het omeen zak voor het SPIT gaat.Wat kan ?Enkel herbruikbaar textiel: kleding,lakens, dekens, schoenen, hand-doeken,…Wat kan niet ?Vuile en besmeurde kleding, spul-len die onder de verf of olie zitten,groezelige tapijten.

Ophaling herbruikbare materialen Op zaterdag 19 maart 2016 kan je jeherbruikbare goederen gratis afle-veren op de parking vóór deMarkthal (Stationsplein) tussen10u00 en 16u00. De KringwinkelSPIT ziet je graag komen met spul-len die voor iemand anders nognuttig kunnen zijn.

J.B. Charlierlaan 781560 Hoeilaarttel.: 02 658 95 [email protected] www.interrand.be

Het onderhoud van je verwarmingsketel is zeker nuttig.Meer nog, het is zelfs wettelijk verplicht sinds 2007. Een gas-ketel dien je om de twee jaar te laten nakijken. Een ketel diewerkt op stookolie, steenkool, hout of pellets zelfs elk jaar. Dieverplichting geldt voor de gebruiker van de cv-ketel. Huur jede woning? Dan sta je dus zelf in voor het onderhoud.

Beter voor uw portemonnee en voor het milieuEen onderhoud is dus verplicht, maar zeker niet nutteloos.Onderhoud je de verwarmingsketel goed, dan zal delevensduur ervan aanzienlijk stijgen. Je hebt dan boven-dien minder kans op problemen en je ketel zal een goedrendement behouden. Een ketel die al enige tijd in gebruikis, moet af en toe bijgeregeld en uitgekuist worden om eenstijgend verbruik van brandstof te voorkomen. Het onder-houden van je verwarmingsketel zorgt dus voor een ener-giebesparing.Dat is goed voor je portemonnee, maar tegelijkertijd ookvoor het milieu. Een lager energieverbruik zorgt voor min-der uitstoot van schadelijke verbrandingsstoffen.

Vergeet ook je schoorsteen niet!Laat zeker ook de schoorsteen regelmatig vegen en/ofcontroleren. Een schoorsteen die dichtgeslibd is, verhoogtniet alleen het verbruik van je verwarmingsketel. Het isronduit gevaarlijk! Ongevallen met CO-intoxicatie of zelfsschouwbrand zijn daar een gevolg van en komen helaasnog te vaak voor.

Meer informatie op www.vlaanderen.be. Doorklikken naar‘Bouwen, wonen en energie’, ‘Elektriciteit, aardgas en ver-warming’ en ‘Keuring en onderhoud van uw verwarming’.

Milieu

Page 6: Overijsenaar februari 2016

6

Wonen

EPB: wat verandert er in 2016?De Vlaamse overheid streeft ernaardat alle gebouwen in Vlaanderenenergiezuinig en comfortabel wor-den. Een van de middelen om dit terealiseren, is de energieprestatiere-gelgeving, kortweg EPB (Energie-Prestatie en Binnenklimaat).

Alle gebouwen waarvoor vanaf 1januari 2006 een aanvraag om tebouwen of verbouwen wordt inge-diend, moeten een bepaald niveauvan thermische isolatie, energie-prestatie (via isolatie, energiezuini-ge verwarmingsinstallatie, ventila-tie, …) en een gezond binnenkli-maat behalen.

Alle gebouwen waarvoor vanaf 1januari 2014 een (ver)bouwaan-vraag wordt ingediend, zijn ver-plicht een minimumaandeel energieuit hernieuwbare energiebronnente gebruiken: zonneboiler, fotovol-taïsche zonnepanelen, warmte-pomp, biomassa, stadsverwarmingen koeling of participatie in een pro-ject voor hernieuwbare energiewaarvoor de vergunningen werdenverleend na 1 januari 2014.

De hierna volgende updates geldenvanaf 1 januari 2016 en zijn gerichtop projecten met een stedenbouw-

kundige vergunningsaanvraag ofmelding.

Verstrenging van het E-peilTot 2021 wordt het verplichte E-peil(een maat voor de energieprestatie)stapsgewijs aangescherpt:• nieuwbouwwoningen: van E60

naar E50• kantoren en scholen: van E60

naar E55• kantoren van openbare besturen:

van E60 naar E50

Aanpassing U-waardenDe maximale U-waarde (warmte-doorgangscoëfficiënt) voor enkeleconstructiedelen wordt verstrengd.Hoe lager de U-waarde, hoe beterhet materiaal isoleert.Vloeren, muren, daken mogen vanafnu een maximale U-waarde van 0,24W/m²K hebben. Van de venstersmag de U-waarde maximaal 1,50W/m²K zijn.

Verplicht ventilatievoorontwerpVoor alle nieuwe en ingrijpendenergetisch te renoveren wooneen-heden zijn er twee nieuwe verplich-tingen: • vóór de start van de werkzaam-

heden een ventilatievoorontwerplaten opmaken

• na de uitvoering een prestatie-verslag van het geplaatste venti-latiesysteem laten opstellen.

Energiepremies De netbeheerder Eandis geeft eenglobale premie voor een nieuwbouwmet een E-peil dat aanzienlijk lager isdan de wettelijke norm (E50). De pre-mie hangt af van de datum van debouwaanvraag en verschilt voorwoningen en appartementen. Hoelager het E-peil, hoe hoger de premie.Voor bouwaanvragen vanaf 2016krijg je een E-peilpremie vanaf een E-peil van maximaal E20. De premiebedraagt minstens 1 800,00 EUR voornieuwbouwwoningen en 800,00 EURvoor appartementen. Nieuwbouwwoningen die veel ener-giezuiniger zijn dan de eisen op hetogenblik van de bouwaanvraag kun-nen genieten van een korting op deonroerende voorheffing. De korting isafhankelijk van het jaar van de bouw-aanvraag en het behaalde E-peil. Hoegroter het KI van de woning, hoe gro-ter het nettovoordeel.

Meer informatie vind je opwww.energiesparen.be met onderandere een handige infofiche metde te doorlopen EPB-stappen tij-dens het bouwproces.

Page 7: Overijsenaar februari 2016

7

Wonen

Betaalbare huurappartementen in OverijseVlabinvest verhuurt in samenwer-king met Providentia 8 nieuwbouw-appartementen in het projectBeiershof, gelegen aan Drogenberg teOverijse. Het project is centraal gele-gen in de gemeente Overijse en ligtop minder dan 800 meter van dedorpskern. Op wandelafstand ben jeverwijderd van twee bushaltes. DeE411 bevindt zich op 1,5 km van hetprojectgebied.

Momenteel zijn er enkel nog apparte-menten met twee slaapkamersbeschikbaar aan 700,00 EUR/maand.Ieder appartement heeft een opper-vlakte van ± 80 m² en is voorzien vaneen inkomhal, een woonkamer metopen keuken, berging/wasruimte,toilet, twee slaapkamers en een grootterras met zicht op het nieuw aange-legde park!

Centraal in het appartementsgebouwwordt een lift voorzien die gaat vande ondergrondse garage tot debovenste verdieping. Bij ieder appar-tement hoort een parkeerplaats eneen kelderberging.De appartementen zijn onmiddellijkbeschikbaar en instapklaar!

Kom je in aanmerking?Om in aanmerking te komen alsVlabinvest-kandidaat, moet je meer-derjarig zijn, ingeschreven zijn in hetbevolkings- of vreemdelingenregisteren aan de eigendomsvoorwaardenvoldoen. Zo mag je geen bouwgrondof woning in volle eigendom of in vol-ledig vruchtgebruik hebben.Je mag geen zaakvoerder, bestuurderof aandeelhouder zijn van een ven-nootschap waarin een bouwgrond ofwoning is ingebracht.

InkomensgrenzenHet inkomen dat in aanmerking komt,is de som van de:• aan de personenbelasting onder-

worpen inkomsten;• niet-belastbare vervangingsin-

komsten van alle gezinsleden vande kandidaat.

Er wordt daarbij gekeken naar hetinkomen van het derde jaar vóór deondertekening van de verkoopover-eenkomst.Dat inkomen wordt vervolgens geïn-dexeerd. In 2016 kijkt Providentia bij-voorbeeld naar je inkomen van 2013 (AJ2014), dat dan geïndexeerd wordt vol-gens de gezondheidsindex van 2016.

Alleenstaande zonder persoon ten laste

Alleenstaande met handicap

Anderen (bv. met je partner)

Per persoon ten laste te verhogen met

De hierboven vermelde bedragen zijnde geïndexeerde bedragen die vantoepassing zijn vanaf 1 januari 2016.

VoorrangsregelingVlabinvest zet zich in voor hetbehoud van het Vlaamse karakter inde rand rond Brussel. Als je aan devoorwaarden voldoet en een sterkemaatschappelijke, socio-cultureleen/of economische band hebt met deregio, dan kan je mogelijk voorrangkrijgen.

Informatie en inschrijvingProvidentia

Brusselsesteenweg 191 - 1730 Assetel.: 02 452 72 43

[email protected]

38 430,00 EUR

42 475,00 EUR

55 623,00 EUR

4 045,00 EUR

Page 8: Overijsenaar februari 2016

8

Cultuur en erfgoed

Erfgoeddag 2016... een oproep voor materiaal

Meer informatie: Gemeentelijke Openbare BibliotheekBegijnhof 13 - 3090 Overijse - tel.: 02 687 57 [email protected]

InleverbusJe bibmaterialen binnenbrengenkan nu 24 uur per dag. Als de bibli-otheek gesloten is, steek je ze in deinleverbus. De bus bevindt zich aande ingang van de bib.

Deponeer je nade openingsurenboeken in de bus,dan zullen ze pasde volgendewerkdag ingeno-men worden.Heb je nog eeno p e n s t a a n d eboete, dan wordt die bij het volgen-de bezoek afgerekend.Tijdens de openingsuren van debib, mag je geen gebruikmaken vande inleverbus!

Voorlezen in de bib voor kleutersWe lezen voor op woensdag 24februari en woensdag 30 maart2016, telkens om 14u30.

Jeugdboekenweek 2016 met alsslogan ‘Weg van de stad’Waar woon jij?In een drukkestad? Op eenrustig plekje ophet platteland?Blijf je het liefstver weg van destad of bén jeweg van destad?Hoe en waarmensen wonenen hoe ze zichdaarbij voelen, daar gaat het in deJeugdboekenweek 2016 over. Bij debib van 5 tot 31 maart 2016. Meerinformatie in Bibliotheeknieuws 69.

Nieuws van de bib

De Erfgoeddag staat dit jaar in hetteken van ‘Rituelen’. Bepaaldegebeurtenissen, zoals geboorte,overlijden of huwelijk, vragen omrituelen. Deze rituelen gaangepaard met tradities en hebbeneen bijzondere geschiedenis dieverloren is gegaan doorheen dejaren.

Koester jij een mooi verhaal aaneen ritueel? Bezit je uniek materiaalvan een doop, processie, trouw ofoverlijden uit de tijd van toen?Bidprentjes, foto’s, kledij of aller-hande gebruiksvoorwerpen zijn

welkom bij De Beierij van IJse.Contacteer Carine Willaert op hetnummer 02 687 94 05 of [email protected].

Samen met tal van verenigingenzorgen de gemeente en de heem-kundige kring De Beierij van IJsevoor een mooi programma op zon-dag 24 april 2016: een Latijnseeucharistieviering in de Sint-Martinuskerk, een processie doorhet centrum, geleide wandelingenen tentoonstellingen in teken vanrituelen, …

En in het bezoekerscentrum Dru!fwordt de aftrap gegeven van hettoeristisch seizoen met familie-vriendelijke activiteiten. Kortom,een bruisend programma inOverijse centrum!

Meer informatie www.overijse.be

Doorklikken naar ‘Vrije Tijd’,‘Erfgoed’ en ‘Erfgoeddag’.

Page 9: Overijsenaar februari 2016

9

Bouwen met snoeihout ‘i.s.m. Interrand’Tijdens de actieve workshop leer je de basisprincipes en aandachts-punten voor het maken van mooi tuinvlechtwerk en de bouw van eentakkenwal. Jan Godemont, medewerker van de campagne 'kringloop-tuinieren' zal ook tips geven om veel snoeihout in de tuin te voorkomenen hoe je dat het best verwerkt.

Waar? Vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat, Nijvelsebaan 190 te OverijseWanneer? Zaterdag 27 februari 2016, van 10u00 tot 12u00Prijs? GratisHoe inschrijven? Mailen naar [email protected] of bellen naar02 658 95 41 (vóór 22 februari 2016)Praktisch? Zorg voor warme werkkledij, aangepast schoeisel en eengewone handsnoeischaar

Activiteiten inKamp Kwadraat

SmartphonefotografieMet je smartphone kan je perfecte foto's maken! Maak je geen zorgenover de technische kant van de fotografie, want een goede foto maakje in eerste instantie met je oog en dan pas met je camera. Aan de handvan korte opdrachtjes - en geïnspireerd door snapshotfotografen vanvroeger en nu - leert Vicky Bogaert je betere composities maken. Jeontdekt hoe je op een andere manier kan kijken naar de wereld rond-om ons. Met de juiste (gratis) fotobewerkingsapplicaties kan je daarnavan je foto's echte pareltjes maken. Dan nog even een fotootje opInstagram delen en de wereld kan meegenieten van jouw werk!

Waar? Vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat, Nijvelsebaan 190 te OverijseWanneer? Zondag 28 februari 2016 van 10u00 tot 16u00Voor wie? VolwassenenPrijs? 22,00 EURHoe inschrijven? Mailen naar [email protected] of bellen naar02 454 54 01

Binnenkort in Kamp Kwadraat:• Fair culinair:

Vegetarisch barbecueënMet groenten lekkere en creatieve gerechtenmaken op de barbecue.

Wanneer? Donderdag 14 april 2016 van 19u00 tot22u00

Prijs? 30,00 EUR

Hoe inschrijven? Mailen naar [email protected] ofbellen naar 02 454 54 01

• Tweede editie KoekeloereInspiratiedag voor senioren boordevol boeiende workshops. Aanbod online op www.kampkwadraat.be vanaf 15 februari 2016.

Wanneer? Zondag 17 april 2016

Inschrijven? Vanaf 15 februari 2016

Page 10: Overijsenaar februari 2016

Veiligheid

VerkeersongevallenUit de eerste voorlopige cijfers uit depolitiedatabank blijkt dat het aantalverkeersongevallen in 2015 teruggedaald is, na een piek in 2014. Dedaling doet zich enkel voor inOverijse. In Hoeilaart merken wezelfs een lichte stijging van het aan-tal ongevallen met lichamelijk letsel. De politiezone blijft in 2016 intensiefverder werken aan het verhogen vande verkeersveiligheid in onze woon-en werkomgeving. Doorgedrevensnelheidscontroles, alcoholcontroles,controles op sluipverkeer, op uitzon-derlijk plaatselijk verkeer en op hetdragen van de veiligheidsgordel,

10

Inbraken en diefstallenDe strijd tegen inbraken is en blijftvoor de politiezone een topprioriteitwaarin veel wordt geïnvesteerd. Metde installatie van een vast ANPR-cameranetwerk heeft de politie ereen belangrijk hulpmiddel bij. ANPRstaat voor “automatic number platerecognition”. Langs alle grote toe-gangswegen werden camera’sgeplaatst die de nummerplaten vanvoertuigen scannen en die danaftoetsen aan meerdere databanken.Bedoeling is om misdrijven op tesporen en mogelijke daders af teschrikken. Het ANPR-netwerk wordtin 2016 verder uitgebreid.

Voor 2015 merken we in de voorlopi-ge jaarcijfers een opvallende daling

toezicht op gevaarlijk en hinderlijk parkeren en op de veiligheid in onzeschoolomgevingen zullen ook dit jaar ruim aan bod komen. In 2016 wordt de focus gelegd op de Brusselsesteenweg. De probleemzo-nes zullen in kaart gebracht worden om nadien een aantal suggesties tedoen rond de implementatie van preventieve maatregelen.

van de woninginbraken in Overijse en Hoeilaart. De diefstallen in anderegebouwen zijn met bijna 20% gedaald t.o.v. het gemiddelde van de voorbije5 jaar. En tenslotte zijn er ook veel minder diefstallen van voertuigen endiefstallen uit voertuigen geteld.

Blijf aandachtig en alert! Meld verdachte toestanden onmiddellijk aan de politie.

Bel 101 of 02 769 69 30.

Bron: ISLP 14 januari 2016

De trends 2015 in de politiezone Druivenstreek

Page 11: Overijsenaar februari 2016

11

Veiligheid

Rookmelder redt het leven van koppel uit Overijse

Een koppel uit Overijse is mogelijkaan de dood ontsnapt nadat brandwas uitgebroken in de woonkamer.Het loeiende geluid van de rookmel-der heeft hen gewekt. De trappenhal hing al vol rook. En inde woonkamer was reeds een deelvan het pleisterwerk van het pla-fond naar beneden gekomen doorde hitte. Waarschijnlijk ligt een kort-sluiting in de kerstverlichting aande oorzaak van de brand.

De woonkamer is nu grotendeelsverwoest en de rest van de woningliep rookschade op. Maar het hadveel erger gekund. Ze beseffen datze veel geluk hebben gehad.

Brandveiligheid in huis begintmet voldoende rookmelders eneen afgesproken vluchtplan

De brandweer neemt het voorvalaan om nog eens op het belang vanrookmelders in huis te wijzen.

Enkele belangrijke tips:• Plaats in elke kamer een rookmel-der

• In de badkamer, de keuken en degarage is er te veel kans op valsalarm. Voorzie daarom een rook-melder in de omgeving van dezeruimten

• Installeer de rookmelders volgensde voorschriften van de fabrikant

• Test je rookmelders één keer permaand door op de testknop tedrukken

• Hou je rookmelders stofvrij• Vervang de rookmelders om de 10jaar

Denk na over een vluchtplan! Bijbrand heb je maar 3 minuten om

buiten te geraken. Rookmelders eneen geoefend vluchtplan zorgenervoor dat jij en je gezin tijdig dewoning kunnen verlaten. Bespreekmet heel de familie wie er bij brandwat gaat doen (Wie neemt de kinde-ren mee? Langs waar kan je naarbuiten? Waar hangt de sleutel? …).Op de weg naar buiten sluit jezoveel mogelijk deuren. Op diemanier wordt de brand zo veelmogelijk opgesloten en krijgt hij zoweinig mogelijk zuurstof. Waarspreken jullie buiten af? Zorg eerstdat jullie allemaal buiten zijn en beldan pas naar de brandweer via hetgratis nummer 112.Beschik je niet over een tweedevluchtroute, sluit zoveel mogelijkdeuren en begeef je naar het ven-ster aan de straatzijde. Laat via 112weten op welke verdieping je jebevindt.

Bij brand is er geen tijd om nate denken: elke minuut telt!

Page 12: Overijsenaar februari 2016

12

Welzijn

Dat is de campagneslogan waarmeede gemeente Overijse, samen metLogo Zenneland in maart 2016 hetbevolkingsonderzoek naar dikke-darmkanker onder de aandacht wilbrengen. Samen hopen we eenmaximum aantal mensen te overtui-gen om deel te nemen aan de gratisdikkedarmkankerscreening.En dat is nodig, want elk jaar krij-gen een 5 000-tal Vlamingen tehoren dat ze dikkedarmkanker heb-ben. Jammer genoeg sterven ook1 750 Vlamingen per jaar aan dezeziekte. Voor sommigen kon dit ech-ter voorkomen worden!!

Meer informatie over de actie lees jeop www.logozenneland.be/depotop .

Gratis bevolkingsonderzoek naardikkedarmkanker:Waarom? Dikkedarmkanker en voorstadiaervan (bv. poliepen) zo vroeg moge-

lijk opsporen en behandelen zodatde kans op genezing vergroot. Voor wie?Alle 56 t.e.m. 74-jarigen zondervoorgeschiedenis met deze ziekte. Hoe deelnemen? Met de post krijg je een stoelgang-test om thuis een staal van de stoel-gang te nemen en op te sturen naarhet labo. Daar wordt de hoeveelheidbloed in de stoelgang opgespoord.Dit alles is gratis. ResultaatHet resultaat van het onderzoekwordt per post naar jou en je(huis)arts gestuurd. Als een afwij-kende hoeveelheid bloed in hetstaal is vastgesteld, is verder dikke-darmonderzoek (coloscopie) nodig. Meer informatie?Persoonlijke vragen? Contacteer jehuisarts.

Heb je nog vragen over het bevol-kingsonderzoek? Surf naar

www.bevolkingsonderzoek.be ofstuur een e-mail [email protected] kan ook gratis bellen naar hetCentrum voor Kankeropsporing ophet nummer 0800 60 160 tussen9u00 en 12u00 en 13u00 en 16u00.

Dikkedarmkanker? De pot op!

De Minder Mobielen Centrale(MMC) is een dienst met vrijwilligechauffeurs die mensen met ver-voersproblemen omwille van ouder-dom, ziekte, handicap of socialenoodsituatie uit hun sociaal isole-ment haalt. De leden zijn mindermo-biel, hebben een beperkt inkomenen kunnen geen gebruikmaken vanhet openbaar vervoer. De vrijwillige chauffeurs vervoerende leden met hun eigen wagen.Meestal gaat het naar de kapper,winkels of een ziekenhuis binnende regio.

Ben je enkele uren per week vrij enwil je je graag inzetten voor mensenmet vervoersmoeilijkheden? Ben je

op zoek naar flexibel vrijwilligers-werk? Dan is vrijwilliger worden bijde Minder Mobielen Centrale zekeriets voor jou!

Je krijgt een onkostenvergoedingvan 0,30 EUR/km die betaald wordtaan het einde van de rit. Het aantalkilometers wordt berekend vanaf jethuisadres en terug. Jij beslist zelfwelke dagen je wilt rijden voor deMMC en je blijft uiteraard baas ineigen wagen.

Interesse?Minder Mobielen Centrale van het

OCMW Overijsetel.: 02 686 06 88

[email protected]

Heb je nog een plaatsje vrij?De Minder Mobielen Centrale van het OCMW Overijse zoekt vrijwillige chauffeurs!

Page 13: Overijsenaar februari 2016

13

Gemeentelijk onderwijs

Het GITO staat voor vernieuwingOnze wereld ontwikkelt zich zeersnel. Laten we hierbij maar denkenaan de computers, de groene ener-gieën, de elektrische wagens, desmartphones, … Daarom is vernieu-wing in het onderwijs noodzakelijk.Wij kunnen niet langer op eeneilandje blijven in onze veranderen-de wereld. Het GITO (GemeentelijkInstituut voor Technisch Onderwijs)stapt mee in deze evolutie zowel oporganisatorisch als op technolo-gisch vlak.

De school beschikt nu over eennieuw wetenschappen- en compu-terlokaal. De leerlingen van hetderde en vierde jaar TSO gaan hiertijdens een extra les ICT wekelijksaan het werk met programmeerbarerobotten van Lego die hen in staatstellen om te leren programmerenen elektrische circuits te ontdekken.Door middel van eenvoudige, maarsteeds complexer wordendeopdrachten leren zij stapsgewijs de

verschillende mogelijkheden van derobot kennen en inschatten. Hetstelt hen in staat om steeds com-plexere opdrachten tot een goedeinde te brengen.De afdeling ‘Elektromechanica’ zalzich in de toekomst nog meer rich-ten naar technologische ontwikke-lingen en beschikt(ken) over eenhoogstaand drone-toestel en een3D-printer.

De afdeling ‘Publiciteit’ werd uitge-rust met de allernieuwste compu-ters om met scherpe beelden enkleuren te kunnen werken aan hunnieuwe ontwerpen. Dit is een nood-zaak binnen de publiciteitswereld.En ook de afdeling ‘Auto’ doet eenduit in het zakje met de levering vanvijf nieuwe wagens waarop de leer-lingen kunnen oefenen. Met hetaantal concessiehouders blijft diteen must in de regio.

Bij ‘Hout’ beschikken de leerlingen

over een moderne CNC-machine diehen de kans biedt op een heden-daagse en realistische manier tewerken zodanig dat zij voorbereidzijn op de arbeidsmarkt.

De leerlingen gaan op stage inbedrijven in en ver buiten Overijse,waar ze hun kennis kunnen toepas-sen.

Organisatorisch staat het GITO vooringrijpende vernieuwingen. Hetevaluatiesysteem werd gewijzigden de manier van lesgeven zal ver-anderen. Leerlingen zullen meersamenwerken door projectonder-wijs. De leerkracht zal hierbij nogmeer begeleider worden.Differentiatie wordt nog belangrij-ker. Een mooi voorbeeld hiervan isde projectweek die de leerlingenvan de eerste graad B-stroom achterde rug hebben. Zij hadden alsthema ‘Dieren’ gekozen. Theorie enpraktijk vloeiden hier samen.

Page 14: Overijsenaar februari 2016

14

MOZAÏEK BRENGTTWEE NIEUWEPRAATCAFÉSDEMENTIE

Dementie is een zeer ingrijpend en onomkeerbaar ziekte-beeld waar velen van ons mee te maken krijgen. Misschienkrijgen we het zelf of heeft iemand in onze naaste omge-ving ermee te kampen.Natuurlijk zijn er veel vragen rond het ziektebeeld. Deze praatcafés kunnen helpen …

• Omgaan met apathie met Karen De RooverDinsdag 16 februari 2016, om 20u00, in het WZCZoniën in Tervuren

• Het maaltijdgebeuren bij personen metdementie met Marijke VanderheydenDinsdag 22 maart 2016, om 20u00 in het WZCMariëndal in Overijse

Meer informatieMozaïek Praatcafé Dementie Druivenstreektel.: 0479 23 35 [email protected] http://mozaiekdruivenstreek.drupalgardens.com

NIEUW! NATUURPUNTDRUIVENSTREEK

Een deel van Natuurpunt VIJL (Landvan Voer, IJse en Lane) is sinds begin2016 Natuurpunt Druivenstreek gewor-

den, een nieuwe en kleinere afdeling met versterkte focus

op Overijse, Hoeilaart, Tervuren en Neerijse.

Natuurpunt is een vrijwilligersorganisatie die zorgt voor

de bescherming en beheer van kwetsbare natuurgebieden

in Vlaanderen. Zij organiseert allerhande activiteiten

(wandelingen, cursussen, werkdagen, ....) om iedereen de

kans te geven kennis te maken met de natuur in de buurt.

Natuurpunt werkt al vele jaren samen met de gemeente

voor het beheer en de aankoop van natuurgebieden: o.a.

de IJsebroeken langs de Dreef en een bos aan de

Reutenbeek.

Op donderdag 25 februari 2016, om 20u00, in GC de

Bosuil zal de officiële voorstelling van de nieuwe afdeling

plaatsvinden.Neem alvast een kijkje op www.natuurpunt.be/natuurpunt-druivenstreek.

NIEUWE WATERFACTUUR 2016

Vanaf 1 januari 2016 ziet dewaterfactuur er anders uit. DeVlaamse regering heeft beslistdat alle Vlaamse drinkwaterbe-drijven de waterfactuur voor-taan op dezelfde manier bereke-nen. Via je waterfactuur betaal je voor de productie

en levering van je drinkwater, de afvoer van je

afvalwater en de zuivering van je afvalwater.

De nieuwe berekening geldt voor deze drie delen

van de waterfactuur en bestaat uit:• een vastrecht met een korting per gedomicilieer-

de• een basistarief voor het basisverbruik• een comforttarief voor het comfortverbruik.

Vóór 1 januari 2016 kreeg elke gedomicilieerde 15

m³ water gratis. Dit stopt vanaf 1 januari 2016. Er

komt wel een korting op het vastrecht.

Meer informatie: De Watergroeptel.: 02 238 96 99www.dewatergroep.be/[email protected]

DANK AAN ALLEVRIJWILLIGERS!!

Met velen zijn ze, de vrijwilli-gers die zich in Overijseinzetten. Sommigen doen dat elke dag opnieuw,

anderen maken zich met momenten vrij. Maar één

ding hebben ze gemeen: vrijwilligers maken het

leven van velen een beetje lichter. Zonder er iets

voor in de plaats te willen, staan ze steeds klaar

om anderen te helpen. Ze doen dat onbezoldigd

en uit vrije wil.

Een week om te bedankenOm al die mensen, die vaak achter de schermen

hun steentje bijdragen, te bedanken is er Dé Week

van de Vrijwilliger van 27 februari tot en met 6

maart 2016. De gemeente Overijse sluit zich daar

graag bij aan, omdat ook wij die inzet niet

vanzelfsprekend vinden.

Kort geknipt

Page 15: Overijsenaar februari 2016

15

Kort gekniptGEZOCHT!MOUNTAINBIKE-BEGELEIDERS

Ben jij een gepassioneerdmountainbiker? Rij jeblindelings de routes inde streek?De dienst Toerismezoekt enthousiastemountainbikers om groe-pen te begeleiden tijdensavontuurlijke tochten inOverijse en de streek. Een vergoedingwordt voorzien.

Interesse of nood aan een woordje uitleg? Neem dan uiterlijk op 21 februari 2016 contact op met de dienst Toerisme op het nummer 02 785 33 75 of via [email protected].

BLOEDINZAMELINGENHet Rode Kruis Vlaanderen is altijd op zoek naarbloedgevers van alle bloedgroepen. Je bloed kanmisschien iemands leven redden. Meedoen? Dit isde volgende bloedinzameling in Overijse:

• Overijse – CC Den Blank (Begijnhof 11)Donderdag 18 februari 2016 van 17u30 tot 20u30

Van zaterdag 30 januari tot vrijdag 5 februari 2016 kiestheel Vlaanderen opnieuw ‘Kleur tegen Pesten’. De kinder-begeleiders van het IBO (Initiatief BuitenschoolseKinderopvang) dansen daarom op woensdag 3 februari2016 samen met de kinderen de ‘Move tegen pesten’.

Pesten is een veelvoorkomend fenomeen. 50% van deVlaamse jongeren zegt immers ooit zelf al iemand te heb-ben gepest. In het kader van de Week tegen Pesten en deorganisatie ’Kies kleur tegen pesten’, heeft het IBO eenheldenplan opgemaakt. Er zit een held in iedereen. Jetalenten ontplooien en alle bagage meekrijgen om met jetalent iets te doen, daar wil het IBO ook voor staan.

Het heldenplan wordt de komende maanden stap per stapuitgerold en zowel ouders, kinderen als onze IBO begelei-ding worden erbij betrokken. Een deel van het heldenplanbevat het voorkomen, detecteren en aanpakken van pestenin de kinderopvang (IBO), maar even goed het onthalenvan nieuwe kinderen op het IBO en methodieken voor kin-derparticipatie en evaluatie.

Meer informatie? Bel de IBO-verantwoordelijke op hetnummer 02 686 31 34 of breng een bezoekje aanwww.kampkwadraat.be.

Het IBO kiest kleur tegen pesten

NIEUW!! PITTIG OVERIJSE

Toeristisch magazine met heel wat tips over

wandelingen, fietsroutes, streekproducten en

uitstappen voor groepen in Overijse en omstreken. In één woord: pittig!

Gratis verkrijgbaar aan balie 1 in de Vuurmolen of

stuur een mail naar [email protected]

met je adresgegevens.

Page 16: Overijsenaar februari 2016

Jeugd en IBO

16

Plezier tijdens de Paasvakantie op Kamp Kwadraat!Tijdens de paasvakantie zal de kinderopvang in KampKwadraat weer op volle toeren draaien. Het Initiatief Buitenschoolse Opvang (IBO) en het Speelpleinwerken weer nauw samen en voorzien een ongelimiteerdeopvang gedurende de twee weken van de Paasvakantievoor alle kindjes van 2,5 jaar tot en met 15 jaar.Let wel: op paasmaandag, 28 maart 2016, zijn ze geslo-ten!

Wanneer wordt er kinderopvang voorzien? Er wordt kinderopvang voorzien van dinsdag 29 maarttot en met vrijdag 8 april 2016. Elke weekdag opentKamp Kwadraat zijn deuren om 7u30 en sluit ze weerom 18u00, zowel voor het Speelplein als voor IBO!

Welke leeftijdsgroepen zijn er en hoe schrijf ik mijnkind in?Alle kinderen van de instapklas (geboortejaar 2013)kunnen tijdens de vakantie terecht bij IBO voor leukeen gevarieerde activiteiten, met respect en aandachtvoor elk kind.

Alle kinderen vanaf geboortejaar 2012, kunnen terechtbij het Speelplein. Om alle kinderen een onvergetelijkevakantie te bezorgen, heeft het Speelplein haar kleuter-werking verder afgestemd op de kleinsten. Ook tijdensdeze vakantie wordt er aandacht besteed om tijdens deochtend- en avondopvang de allerkleinsten voldoendeomkadering te bieden.

Vanaf 14 maart 2016 kan je in het vrijetijdscentrumKamp Kwadraat ticketjes komen kopen tijdens de ope-ningsuren, zowel voor IBO als voor het Speelplein. Er isvoor elk kind een plaatsje! De opvang kan dus niet vol-zet geraken! Tijdens de vakantie zelf kan je nog enkelticketjes kopen tussen 7u30 en 9u00.

Indien je kind nog nooit naar het speelplein of IBOgekomen is of indien er contact- en/of medische gege-vens zijn veranderd, vul je best op voorhand de formu-lieren in. Je kan die per mail doorsturen of gewoonmeebrengen de eerste dag dat je kind naar hetvrijetijds centrum Kamp Kwadraat komt. De formulierenvind je op www.kampkwadraat.be.

Wat kost de kinderopvang?

Speelplein IBO

Eerste kind 7,00 EUR 12,00 EUR(halve dag 6,00 EUR)

Tweede kind 6,00 EUR 11,00 EUR(halve dag 6,00 EUR)

Vanaf derde kind 5,00 EUR 10,00 EUR(halve dag 6,00 EUR)

Heb je een kleuter bij IBO en nog kinderen bij hetSpeelplein, wordt er wel korting gegeven! Ging je kleu-ter vorig jaar naar het IBO en heb je hiervoor nog ticket-jes, dan kan je deze omruilen tijdens de voorverkoop opKamp Kwadraat.

Inclusiewerking? Élk kind, met of zonder beperking, is welkom op hetspeelplein. Daarom wordt een uitgebreide inclusiewer-king voorzien. Ziet jouw kind dit meer dan zitten?Aarzel dan niet om contact op te nemen met de inclu-sieverantwoordelijke ([email protected]).

Nog vragen?Kamp Kwadraat

Nijvelsebaan 190 – 3090 Overijsetel.: 02 686 31 30

[email protected]

www.facebook.com/kampkwadraat

Page 17: Overijsenaar februari 2016

Jullie hebben massaal ingeschreven. Dat doet plezier. Hierdoor zijn ernu reeds verschillende activiteiten uitverkocht, zoals je kan zien opwww.debosuil.be/spocje. Maar hou de website in de gaten. Wij probe-ren het aanbod aan de grootste noden aan te passen.

Van 8 tot 12 februari 2016 organiseren de vrijetijdsdiensten van Overijsevoor de derde keer een groots vrijetijdsfestival voor kinderen en oudersmet ongeveer 100 activiteiten. Je kan er, samen met Spocje, in familie-verband aan deelnemen of je kan jouw kinderen onder monitorenbege-leiding van al die rijkdom laten proeven.

SPOCJE zoekt ook nog enkele vrijwilligersBen je 16 jaar of ouder en wil je samen met enkele andere vrijwilligersmeewerken aan een spetterende krokusvakantie? Heb je verantwoorde-lijkheidszin en hou je van een dag vol variatie? Je verdient een centje bijen doet tegelijkertijd ervaring op in het jeugdwerk. Ook grootouders zijnmeer dan welkom om kinderen onderweg te begeleiden.Contacteer Kamp Kwadraat via [email protected] of 02 686 31 31.

Vrijetijdsfestival SPOCJEbijna uitverkocht!

17

Jeugd

Page 18: Overijsenaar februari 2016

18

Meer informatie:VrijetijdscentrumKamp Kwadraat:

www.kampkwadraat.be

CC Den Blank:www.denblank.be

Sporeo: www.sporeo.be

Bibliotheek Overijse:www.overijse.be

GC de Bosuil:www.debosuil.be

- 3 februari: Poëzieweek 2016: “Herinnering”- 4 februari: Lezing: Landbouw in Overijse

(Woonzorgcentrum Mariëndal)- 16 februari: Valentijnsfeest- 16 februari: Initiatie Aquafitness- 23 februari: Initiatie Aquafitness- 1 maart: Workshop Handige apps op smartphone- 1 maart: Initiatie Aquafitness- 5 maart: Aperitiefconcert Lieve De Keyser, Robby

Boone en Paul Hermsen- 8 maart: Initiatie Aquafitness- 9 maart: Voorstelling Ben en de Wereld- 15 maart: Initiatie Aquafitness- 17 maart: Artuur Devis Luisteren naar Belgische

Componisten- 22 maart: Sporteldag Rotselaar- 31 maart: Film Hundred Foot Journey- 12 april: Show Ik geef je de roos- 12 april: Initiatie Aquafitness- 14 april: Dansnamiddag- 14 april: Sportel Start to Swim- 17 april: Koekeloere vormingsdag- 19 april: Initiatie Aquafitness- 21 april: Workshop Sexualiteit en ouder worden- 21 april: Sportel Start to Swim- 26 april: Sporteldag Overijse- 28 april: Film Boyhood- 28 april: Sportel Start to Swim- 29 april: Voorstelling Frivole Framboos- 6 mei: Brussels Volkstejoeter- 7 mei: Brussels Volkstejoeter- 8 mei: Brussels Volkstejoeter- 10 mei: Sporteldag Scherpenheuvel- 12 mei: Sportel Start to Swim- 18 mei: Wetenschapscafé Goe Gesproken- 19 mei: Sportel Start to Swim- 19 mei: Stoomboot (Woonzorgcentrum Mariëndal)- 24 mei: Lezing Marcel Gerritsen over Napoleon

(Woonzorgcentrum Mariëndal)- 26 mei: Sportel Start to Swim- 2 juni: Sportel Start to Swim

- 4 juni: Aperitiefconcert Adentro Duo- 7 juni: Uitstap Nieuwpoort- 9 juni: Geert Segers en Magda Brijssinck over Toon

Hermans- 9 juni: Sportel Start to Swim- 16 juni: Sportel Start to Swim- 21 juni: Sporteldag Huldenberg- 23 juni: Sportel Start to Swim- 30 juni: Sportel Start to Swim- 6 september: Sportel Aquaspinning- 6 september: Dansfeest De Rank (onder voorbehoud)- 8 september: Dansfeest De Rank (onder voorbehoud)- 11 september: Kamp Relax²- 13 september: Sportel Aquaspinning- 13 september: Sporteldag Diest- 20 september: Sportel Aquaspinning- 27 september: Sportel Aquaspinning- 27 september: Sporteldag Tervuren- 3 oktober: Initiatieles Tafeltennis- 4 oktober: Sportel Aquaspinning- 5 oktober: Connie Neefs- 10 oktober: Initiatieles Tafeltennis- 11 oktober: Sportel Aquaspinning- 18 oktober: Sportel Aquaspinning- 19 oktober: Film- 20 oktober: Wetenschapscafé Goe Gesproken- 25 oktober: Sportel Aquaspinning- 25 oktober: Sporteldag Aarschot- 3 november: Film- 7 november: Klassiek Concert: Charlotte Bary en

Esther-Ellen Vanderveen- 8 november: Sportel Aquaspinning- 15 november: Sportel Aquaspinning- 21 november: Ouderenweek 2016- 22 november: Ouderenweek 2016- 23 november: Ouderenweek 2016- 24 november: Ouderenweek 2016- 25 november: Ouderenweek 2016- 14 december: A Grand Opera Afternoon- 21 december: Kerstoptreden Woonzorgcentrum

Mariëndal

Ontdek het vrijetijdsaanbod 2016 voor jongeren vanaf 55 jaar

Page 19: Overijsenaar februari 2016

De SportkrantDe SportkrantInfo: Agentschap Sport en Recreatie Overijse

Kantoren: Begijnhof 9 - 3090 Overijsetel.: 02 686 90 20 - fax: 02 686 90 29

[email protected]

Agentschap Sport en Recreatie Overijse

www.sporeo.be

19

JAARPROGRAMMA 2016

Dit jaarprogramma is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen. Je kan het ge-update jaarprogramma altijd op www.sporeo.be onder de rubriek activiteiten terugvinden.

Data Activiteit Deelnameprijs/Organisatie Start inschrijvingen

SPORTKAMPEN8 t.e.m. 12 februari 2016 Spocje (3 – 99 jaar) Deelnameprijs: afhankelijk van keuze Vanaf 14 december 201529 maart t.e.m. 1 april 2016 Paaskamp (6 – 18 jarigen) Overijsenaar: 48,00 EUR 1ste kind, vanaf 2de kind 40,00 EUR

Niet-Overijsenaar: 56,00 EUR 1ste kind, vanaf 2de kind 48,00 EUR Vanaf 15 februari 201629 maart t.e.m. 1 april 2016 Voetbalstage Tempo Overijse (5 – 15 jaar) Organisatie: Tempo Overijse www.tempo-overijse.be4 t.e.m. 8 april 2016 Gevechtkamp (6 – 14 jaar) Organisatie: Martial Arts Academy www.maa-overijse.be4 t.e.m. 8 april 2016 Mountainbikekamp (7 – 14 jaar) Organisatie: TWC ’t Hoekske www.twc-hoekske-maleizen.be4 t.e.m. 8 juli 2016 Zwemkamp (6 – 10 jaar) Overijsenaar: 60,00 EUR1ste kind, vanaf 2de kind 50,00 EUR Vanaf 9 mei 20164 t.e.m. 8 juli 2016 Mountainbikekamp (7 – 14 jaar) Organiatie: TWC ’t Hoekske i.s.m. Sporeo www.twc-hoekske-maleizen.be11 t.e.m. 15 juli 2016 Gevechtsportkamp (6 – 14 jaar) Organisatie: Martial Arts Academy i.s.m. Sporeo www.maa-overijse.be18 t.e.m. 22 juli 2016 Ropeskippingkamp (7 – 14 jaar) Organisatie: Jolly Jumpers i.s.m. Sporeo www.jollyjumpers.be25 t.e.m. 29 juli 2016 Voetbalstage Tempo (5 – 15 jaar) Organisatie: Tempo Overijse i.s.m. Sporeo www.tempo-overijse.be1 t.e.m. 5 augustus 2016 Danskamp (8 – 18 jaar) Overijsenaar: 60,00 EUR 1ste kind, vanaf 2de kind 50,00 EUR

Niet Overijsenaar: 70,00 EUR 1ste kind, vanaf 2de kind 60,00 EUR Vanaf 23 mei 20168 t.e.m. 12 augustus 2016 Avonturenkamp (6-18 jaar) Overijsenaar: 90,00 EUR 1ste kind, vanaf 2de kind 80,00 EUR

Niet Overijsenaar: 100,00 EUR 1ste kind, vanaf 2de kind 90,00 EUR Vanaf 23 mei 201616 t.e.m. 19 augustus 2016 Zaalvoetbalkamp (6 – 14 jaar) Organisatie: Voetbalschool i.s.m. Sporeo16 t.e.m. 19 augustus 2016 G-sportkamp (8 – 21 jaar) Organisatie: Regiowerking i.s.m. Sporeo www.sporeo.be22 t.e.m. 26 augustus 2016 Atletiekkamp (6 – 14 jaar) Organisatie: Z.A.Team i.s.m. Sporeo www.zateam.be25 en 26 augustus 2016 Tiener 2-daagse ( 12 – 18 jaar) Organisatie: Regiowerking i.s.m. Sporeo www.sporeo.be29 t.e.m. 31 augustus 2016 Omnisportkamp (6 – 18 jaar) Organisatie: ThoR Events i.s.m. Sporeo www.thor.events3 en 4 november 2016 Herfstsportdagen (6 – 18 jaar) Deelnameprijs: afhankelijk van keuze Vanaf 12 september 2016

LESSENREEKSEN8 maart t.e.m. 26 april 2016 Initiatiereeks Swing & Jive (+16 jaar) Organisatie: De Bosuil i.s.m. Sporeo www.debosuil.be13 april t.e.m. 15 juni 2016 Multimove (3 – 7 jaar) Organisatie: Sporeo i.s.m. ThoR Events

Deelnameprijs: 50,00 EUR 1ste kind, vanaf 2de kind 40,00 EUR Vanaf 14 december 201514 april t.e.m. 30 juni 2016 Start to swim (+16 jaar) Organisatie: Regiowerking i.s.m. Sporeo Vanaf 16 maart 201614 april t.e.m. 30 juni 2016 Start to swim (+50 jaar) Organisatie: Regiowerking i.s.m. Sporeo Vanaf 16 maart 201613 april t.e.m.11 mei 2016 Initiatie Hangmatyoga (+ 16 jaar) Organisatie: De Bosuil i.s.m. Sporeo www.debosuil.be17 mei t.e.m. 28 juni 2016 Initiatie Zumba Gold (+50 jaar) Deelnameprijs: 15,00 EUR Vanaf 21 maart 201620 mei t.e.m. 24 juni 2016 Initiatie Kracht & Lenigheid Hoeilaart (+ 50 jaar) Organisatie: Sportdienst Hoeilaart i.s.m. Sporeoseptember t.e.m. november 2016 Start to mountainbike (+16 jaar) Overijsenaar: 30,00 EUR, Niet-Overijsenaar: 40,00 EUR www.sporeo.be 6 september t.e.m. 15 november 2016 Initiatie Aquaspinning (+ 50 jaar) Deelnameprijs: 75,00 EUR (10 lessen) www.begijntjesbad.be 6 september t.e.m. 15 november 2016 Initiatie Aquaspinning (+ 16 jaar) Organisatie: Regiowerking i.s.m. Sporeo

Deelnameprijs: 75 € (10 lessen) www.begijntjesbad.be7 september t.e.m. 21 december 2016 Multimove (3 – 7 jaar) Organisatie: Sporeo i.s.m. ThoR Events

Deelnameprijs: 75,00 EUR1ste kind, vanaf 2de kind: 65,00 EUR Vanaf 6 juni 2016

EVENEMENTEN20 maart 2016 Kleuterhappening Tervuren (3 – 7 jaar) Organisatie: Regiowerking i.s.m. Sporeo Inschrijven ter plaatse22 maart 2016 Sporteldag Rotselaar (+50 jaar) Gratis busvervoer14 april 2016 Dansfeest (+ 50 jaar) Organisatie: De Bosuil i.s.m. Sporeo www.debosuil.be26 april 2016 Sporteldag Overijse (+50 jaar) Deelnameprijs: halve dag 3,00 EUR, hele dag 6,00 EUR Vanaf 16 maart 20162 en 3 mei 2016 Schoolsportdagen basisscholen (6 – 10 jaar)10 mei 2016 Sporteldag Scherpenheuvel (+50 jaar) Gratis busvervoer28 mei 2016 Kleuterhappening Huldenberg (3 – 7 jaar) Organisatie: Regiowerking i.s.m. Sporeo Inschrijven ter plaatse29 mei 2016 Kijk! Ik fiets! (5 – 7 jaar) Organisatie: Regiowerking i.s.m. Sporeo; deelnameprijs: 5,00 EUR www.sporeo.be7 juni 2016 Personeelssportdag (+18 jaar) Organisatie: Regiowerking i.s.m. Sporeo Inschrijven via de gemeente21 juni 2016 Regionale Sporteldag Huldenberg (+ 50 jaar) Organisatie: Regiowerking i.s.m. Sporeo25 juni 2016 Beachvolleytornooi Tropiscala (+ 16 jaar) Deelnameprijs: 40,00 EUR / ploeg (max. 8 deelnemers per ploeg) Vanaf 25 april 201622 augustus 2016 Snoepjes, druifjes & druivenrace (3 – 99 jaar) Organisatie: Z.A.Team i.s.m. Sporeo www.zateam.be3 september t.e.m. 18 september 2016 Week van de sportclub (0 – 99 jaar) Organisatie: verschillende sportclubs van Overijse www.sporeo.be8 september 2016 Dansfeest (+ 50 jaar)13 september 2016 Sporteldag Diest (+ 50 jaar) Gratis busvervoer27 september 2016 Sporteldag Tervuren (+50 jaar) Gratis busvervoer2 oktober 2016 Jeugdsportival (10 – 18 jaar) Organisatie: Bloso, gratis busvervoer Sporeo Vanaf 8 augustus 20163 en 10 oktober 2016 Initiatielessen tafeltennis (+ 50 jaar) Organisatie TTC Smash i.s.m. Sporeo23 oktober 2016 Kleuterhappening Zaventem (3 – 7 jaar) Organisatie: Regiowerking i.s.m. Sporeo Inschrijvingen ter plaatse25 oktober 2016 Sporteldag Aarschot (+50 jaar) Gratis busvervoernovember 2016 Sporteldag Hoeilaart (+50 jaar) Organisatie: Sportdienst Hoeilaart i.s.m. Sporeonovember 2016 Dansfeest (+50 jaar)11 december 2016 Kleuterhappening Overijse (3 – 7 jaar) Deelnameprijs: 3,00 EUR Inschrijvingen ter plaatse

DOORLOPENDE ACTIVITEITEN (Januari – December 2016)Dinsdag & donderdag Seniorenzwemmen (+50 jaar) Organisatie: Begijntjesbad www.begijntjesbad.beDinsdag Aquazumba (+16 jaar) Organisatie: Begijntjesbad www.begijntjesbad.beDinsdag & donderdag Watergewenning (2,5 – 6 jaar) Organisatie: Begijntjesbad www.begijntjesbad.beDonderdag Zwangerschapszwemmen Organisatie: Begijntjesbad www.begijntjesbad.beElke dag Privé zwemlessen Organisatie: Begijntjesbad www.begijntjesbad.be

Page 20: Overijsenaar februari 2016

Samen van het leven en van sport genieten

Sportelstart to swim

(14 april t.e.m. 30 juni 2016)

Onder het moto “nooit te oud om te leren”bieden wij senioren de mogelijkheid om opeen rustige manier kennis te maken met hetplezier om zich als een vis in het water tevoelen. Zwemmen kan trouwens van jong tot oudbeoefend worden.

Tijdens deze reeks zwemlessen leren dedeelnemers hun schrik voor water overwin-nen en worden de basistechnieken vanschoolslag aangeleerd. Alles is aangepastaan het tempo en de mogelijkheden van desenioren en dit onder begeleiding van erva-ren lesgevers.

Kan je reeds zwemmen?Geen probleem! Wij bieden ook zwemles-sen aan voor senioren die hun zwemstijl wil-len verbeteren of een nieuwe zwemstijl wil-len aanleren.

Wanneer is het?Deze 11-delige initiatiereeks (11 uur) gaatwekelijks door vanaf donderdag 14 aprilt.e.m. 30 juni 2016 (uitgezonderd 5 mei 2016)van 15u00 tot 16u00 en van 16u00 tot 17u00in het Begijntjesbad, Begijnhof 9, 3090Overijse.

Hoeveel kost het?De deelnameprijs voor deze initiatiereeksbedraagt 30,00 EUR. Hierin zijn de lessen,de sportverzekering en de koffie inbegrepen.

Wens je meer informatie of wil je jeinschrijven?Contacteer Sporeo via www.sporeo.be of belnaar 02 686 90 20. De inschrijvingen worden afgesloten op 31maart 2016.

Sporteldag Rotselaar (22 maart 2016)

Op dinsdag 22 maart 2016 organiseert de sportregio Winge-Demervallei eensporteldag te Rotselaar.

Via de wandeltocht kan je Rotselaar verkennen en daarna deelnemen aan de tal-rijke leuke activiteiten. Zo is er een keuze uit verschillende dansvormen zoalszumba, disco-boogie, country- & linedance, biodanza, salsa, merengue,...Daarnaast kunnen er ook nog andere sporten zoals o.a. krolf, kubb, yoga, volks-spelen,... beoefend worden.

Om 15u30 wordt deze dag afgesloten met een lekker stuk taart en een streepjemuziek van discobar Orka.

De deelnameprijs bedraagt 7,00 EUR. Hierin is het sporten, de verzekering,1koffie of thee, 2 broodjes, taart en een waardevol aandenken (bij deelname aan3 van de 4 sporteldagen van sportregio Winge-Demervallei) voorzien.

Je hoeft zelf niet te rijden! Sporeo zorgt voor gratis busvervoer!

Wens je meer informatie of wil je je inschrijven?Contacteer Sporeo via www.sporeo.be of bel naar 02 686 90 20. De inschrijvingen worden afgesloten op 11 maart 2016.

SportelgemeenteOverijse werd reeds voor het vierde jaar op rij door Bloso (Sport. Vlaanderen)gehuldigd als sportelgemeente. Met deze titel wil Sport. Vlaanderen gemeen-ten, die inspanningen leveren om de 50-plussers in beweging te houden, in dekijker zetten en ondersteunen.Overijse ontving de titel onder meer voor de organisatie van de jaarlijksegemeentelijke sporteldag en deelname aan andere sporteldagen in Vlaams-Brabant. Daarnaast werden er nog dansfeesten en tal van initiaties aangebo-den zoals aquafitness en –spinning, drums alive, zumba gold,...

Ook in 2016 wordt speciaal een jaarprogramma opgesteld zodat je het gansejaar aan sportelactiviteiten gaat kunnen deelnemen.

20

Valpreventie: Dansfeest“Dans je leven lang!” (14 april 2016)

Naar aanleiding van het grote succesorganiseert de Bosuil opnieuw i.s.m.Sporeo en de gemeente een heus dans-feest voor jong en oud. Wij nodigen jedaarom graat uit op donderdag 14 april2016 van 14u00 tot 17u00 in GC deBosuil, Witherendreef 1, 3090 Overijse.

Met je man of vrouw, zoon of dochter,kleinzoon of –dochter, buurvrouw of–man. De chachacha of de jive, een ball-roomdans of een polonaise, een zitdansof zumba, het maakt niet uit. Zolang je

maar komt dansen, want dansen isbewegen, maar dan zo veel leuker!

Voor een toegangsprijs van slechts5,00 EUR zorgen wij voor live muziekvan vroeger en nu, dansinitiaties, eenstuk taart, een kopje koffie en een helenamiddag ambiance en plezier!

Inschrijven voor dit dansfeest is welnoodzakelijk! Dit kan • online via de website www.debosuil.be

• aan de balie in GC de Bosuil,Witherendreef 1, 3090 Overijse,tel: 02 657 31 79

• aan de balie in het Begijntjesbad,Begijnhof 9, 3090 Overijse,tel: 02 686 90 20

Heb je geen vervoer?Laat ons bij uw inschrijving iets weten,zodat we samen naar oplossingen kun-nen zoeken!

Page 21: Overijsenaar februari 2016

Samen van het leven en van sport genieten

Sporteldag Overijse (26 april 2016)

Op dinsdag 26 april 2016 organiseert de sportdienst i.s.m. desport- en seniorenraad een sporteldag voor 50-plussers.

In en rondom de sporthal Den Heurk (Heurkstraat 3) kunnen,van 10u00 tot 15u30, leuke activiteiten zoals petanque, tafel-tennis, kubb, verschillende dansen, badminton, curling, volks-spelen, en nog veel meer naar hartelust beoefend worden. En dit, onder het motto “deelnemen is belangrijker dan win-nen!”

Opgelet! De wandel- en fietstocht gaat alleen in de voormid-dag door!

Je kan kiezen tussen een halve dag of een hele dag sporten.Wees er dus zeker bij op dinsdag 26 april 2016.

De deelnameprijs voor dit evenement bedraagt voor een halvedag 3,00 EUR (sportactiviteiten, verzekering, broodje, koffie). Indien je een hele dag komt sporten betaal je 6,00 EUR (sport-activiteiten, verzekering, broodje, koffie, taart).

Wens je meer informatie of wil je je inschrijven?Ga naar www.sporeo.be of contacteer de sportdienst vanOverijse op het nummer 02 686 90 20.

21

4 t.e.m. 8 april 201611 t.e.m. 15 juli 2016

MultimoveIn de lente organiseert Sporeo i.s.m. ThoR Eventsopnieuw een reeks Multimove.

Wat is Multimove?Vooraleer kinderen zich op één bepaalde sporttak toeleg-gen, is het belangrijk dat ze eerst hun basismotoriek ont-wikkelen. Multimove is daar het ideale programma voor.Aan de hand van twaalf cruciale basisbewegingen scha-ven 3 t.e.m. 6 jaar hun beweegvaardigheid bij. Omdat die‘moves’ losstaan van een sporttak, pint het kind zich nogniet vast aan één sport. Zo kan het kind zelf ontdekkenwelk soort sport hij of zij het liefste doet.

Voor wie?Wij organiseren deze reeks voor kleuters van 3 t.e.m. 6jaar en per groep zijn er maximaal 10 kleuters die bege-leid worden door 1 monitor.

Waar en wanneer gaathet door?Deze reeks gaat door inde sporthal Den Heurk(Heurkstraat 3) van 13u30 tot 14u15 en van 14u15 tot15u00 en dit op volgende woensdagen: 13, 20, 27 april2016, 4, 11, 18, 25 mei 2016, 1, 7 en 15 juni 2016.

Deelnameprijs?De deelnameprijs per reeks bedraagt 50,00 EUR. Vanafhet tweede kind van hetzelfde gezin betaal je 40,00 EUR. In de deelnameprijs is het sporten, verzekering en een fis-caal attest inbegrepen.

Hoe inschrijven?Je kan voor deze reeks Multimove inschrijven viawww.sporeo.be of www.thor.events.

De Brabantse Pijl(13 april 2016)Woensdag 13 april 2016 organiseertFlanders Classics de finaleronden en deaankomst van de internationale wieler-wedstrijd De Brabantse Pijl. Sportieveinformatie en toepassing van het politiebe-sluit vind je terug in de Sportkrant vanapril.

Page 22: Overijsenaar februari 2016

22

SLUITINGSDAGEN BEGIJNTJESBADZondag 27 maart 2016 (Pasen)

Maandag 28 maart 2016 (Paasmaandag)Woensdag 13 april 2016 (organisatie Brabantse Pijl)

Mountainbikekamp(4 t.e.m. 8 april 2016)

Tijdens de tweede week van de paasvakantie zal erin Overijse opnieuw een mountainbikekamp door-gaan. Het start op maandag 4 april en eindigt opvrijdag 8 april 2016. We spreken elke dag af aanKamp Kwadraat om 9u00. Van hieruit doorkruisenwe de streek rond Overijse met de MTB. Alle kleinewegjes, bossen en wouden in de buurt gaan we metde MTB verkennen. Onderweg gaan we proberenom een nog betere mountainbiker te worden : nietalleen door onze fietsvaardigheid en -techniek teverbeteren maar we gaan ook leren hoe we eenband moeten vervangen, hoe we iemand moetenhelpen die gevallen is,... ’s Avonds zijn we altijdterug in het Kamp Kwadraat om 16u00.

De deelnemers van het mountainbikekamp kunnentevens in de opvang van de Speelpleinen. Hiervoorkunnen aan de balie van het Kamp Kwadraat ticketsgekocht worden. Deze tickets kosten 3,00 EUR.

Kostprijs voor de hele week is 125,00 EUR.

Waar: Kamp KwadraatWanneer: 4 t.e.m. 8 april telkens

van 9u00 -16u00 Voor wie: Jongens en meisjes van 7-14 jaarKostprijs: 125,00 EURMeer info: Tom Cappitel

[email protected] 50 46 19

In de week van 29 maart t.e.m. 1 april 2016 organi-seert Sporeo haar jaarlijkse paassportkamp.

Tijdens dit paasportkamp kunnen kinderen van 6 tot18 jaar de eerste week van de paasvakantie op eensportieve manier doorbrengen! Verschillende sportenkomen aan bod en worden door toffe monitoren opeen leuke manier gegeven! Zo staan o.a. zaalsporten,zwemmen en andere leuke activiteiten op het pro-gramma!

Het sportkamp gaat elke dag door van 9u00 tot 16u00.Er is tevens kinderopvang van 8u00 tot 9u00 en van16u00 tot 17u00 voorzien. Er wordt altijd afgesprokenaan de Sporthal (Heurkstraat 3).

Voor inwoners uit Overijse kost deze week sportple-zier slechts 48,00 EUR voor het eerste kind en40,00 EUR vanaf het tweede kind! Deelnemers dieniet in Overijse wonen, betalen respectievelijk56,00 EUR en 48,00 EUR.Dit is een leuke manier voor de kinderen, om op spor-tieve wijze nieuwe vriendjes te maken! Inschrijvenkan vanaf maandag 15 februari 2016 om 8u00. Aarzelwel niet te lang want volzet is volzet!

Om in te schrijven of verdere inlichtingen kan jeterecht op www.sporeo.be of op het nummer02 686 90 20.

Paaskamp (29 maart t.e.m. 1 april 2016)

De jaarlijkse huldiging van sportkampioenen en ver-dienstelijke sportbeoefenaars vond plaats op 22 januari2016 in het GC de Bosuil in Jezus-Eik. Voor een ruim publiek werden de prestaties van onzeOverijsese sporters in 2015 in de kijker gezet.

Ben je benieuwd welke sportprestaties er geleverd wer-den?Ga dan zeker eens naar www.sporeo.be waar je eenoverzicht van alle onze kampioenen kan terugvinden.

Kampioenenhuldiging prestaties sportjaar 2015

Page 23: Overijsenaar februari 2016

den blankden blankIVA Cultuurcentrum Den BlankBegijnhof 11 - 3090 Overijse

tel.: 02 687 59 [email protected]

23

Balie-uren:Maandag - vrijdag van 9u00 tot 12u00 en van 13u00 tot 17u00Woensdag- en vrijdagavond van 19u00 tot 21u00

Sluitingsdagen:Zondag 27 en maandag 28 maart 2016 (Pasen en Paasmaandag).

DE KOE: BECKETT BOULEVARDDonderdag 18 februari 2016 om 20u30.

PODIUMBERT GABRIËLS: VAN MIJ MAG HETVrijdag 19 februari 2016 om 20u30.

THEATERGEZELSCHAP ELEKTRA: ANTIGONEZaterdag 5 maart 2016 om 20u30.

TENTOONSTELLINGENRASA: IK JIJ WIJDoorlopend gratis toegankelijk van dinsdag 2 februari tot zondag 21 februari 2016.

THEATER FROE FROE & THEATER TIERET: LABYRINTZaterdag 20 februari 2016 om 20u30.Ook toegankelijk voor jongeren vanaf 10jaar. We geven hen graag wat achter-grondinformatie van deze voorstelling om19u30 in de polyvalente zaal.

Page 24: Overijsenaar februari 2016

24

Blijf op de hoogte:www.facebook.com/denblank

www.denblank.be

LUISTEREN NAAR ARTHUURDE VIS: BELGISCHE COMPONISTEN UIT DE 19DE EN 20STE EEUWDonderdag 17 maart 2016 om 14u00.

CULTUUR OM 14u00DVD-vertoning: Hundred Foot JourneyDonderdag 31 maart 2016 om 14u00.

STENZEL & KIVITS (NL): THE IMPOSSIBLE CONCERTZaterdag 26 maart 2016 om 19u00.

VORMING

Inschrijven bij Arch’educ via www.archeduc.be,02 454 54 01 of [email protected] .

HERSTEL ZELF JE KLEDINGMaandag 15, 22 en 29 februari 2016 van 19u00 tot 22u00.

TABLETCAFÉ: GEPERSONALISEERD INTER-NETGEBRUIK MET JE GOOGLE-ACCOUNTDinsdag 23 februari 2016 om 19u00.

INFOSESSIE: HANDIGE APPS OP SMARTPHONEVOOR OUDERS EN GROOTOUDERSDinsdag 1 maart 2016 van 14u00 tot 17u00.

INFOSESSIES: BURN-OUT TEGENGAANWoensdag 2 en 9 maart 2016 van 20u00 tot 22u00.

TABLETCAFÉ: BEHEER JE DOCUMENTEN INDE CLOUD MET GOOGLE DRIVEDinsdag 15 maart 2016 om 19u00 tot 22u00.

PORTRETFOTOGRAFIE VOOR DE BEGINNENDEFOTOGRAAFZondag 7 februari 2016 van 11u00 tot 18u00.

VLIEG