Overijsenaar april 2016

24
Tweemaandelijks informatieblad April 2016 Afgiftekantoor Overijse De Overijsenaar Overijse gaat straatverlichting doven tussen 24u00 en 5u00 p.3 Proefopstelling eenrichtingsverkeer in deel IJskelderlaan p.3 Renovatiepremie terug van weggeweest p.6 Erfgoeddag op 24 april p.8 Brabantse Pijl op 13 april p.16

description

 

Transcript of Overijsenaar april 2016

Page 1: Overijsenaar april 2016

Tweemaandelijks informatiebladApril 2016

Afgiftekantoor Overijse

De Overijsenaar

Overijse gaat straatverlichting doven tussen 24u00 en 5u00 p.3

Proefopstelling eenrichtingsverkeer in deel IJskelderlaan p.3

Renovatiepremie terug van weggeweest p.6

Erfgoeddag op 24 april p.8

Brabantse Pijl op 13 april p.16

Page 2: Overijsenaar april 2016

Colofon

De Overijsenaar is een

uitgave van de gemeente

Overijse

Verantwoordelijke

uitgever :

College van burgemeester

en schepenen,

Dieter Vanderhaeghe

(gemeentesecretaris)

en Dirk Brankaer

(burgemeester)

De Vuurmolen

Begijnhof 17

3090 Overijse

Samenstelling:

Dienst Communicatie

tel.: 02 785 33 71

[email protected]

Jaargang 28 - nummer 2

Volgend nummer :

juni 2016

Foto cover: Speelplezier op

Kamp Kwadraat tijdens de

familiepicknick

2

Administratief centrum de ‘Vuurmolen’Begijnhof 17 - 3090 Overijsetel.: 02 687 60 40 - fax: 02 687 95 [email protected] - www.overijse.be

Openingsuren Maandag tot vrijdag van 8u00 tot 12u00Maandagavond van 17u30 tot 19u30Woensdagnamiddag van 14u00 tot 16u00

Openingsuren Snelloket Burgerzaken Maandag tot donderdag van 8u00 tot 12u00 en van 13u00 tot 16u00Maandagavond van 17u30 tot 19u30Vrijdag van 8u00 tot 12u00

Aan het snelloket kan je alleen terecht voor handelingen die weinig tijd vragen:- Aanvragen van attesten (gezinssamenstelling, bewijs van woonst, bewijs van leven, bewijs van wet-

telijke samenwoning, bewijs van nationaliteit,…), uittreksel uit het strafregister, document voor hetreizen van minderjarigen, pin-pukcodes, eensluidend verklaren van documenten, wettigen van hand-tekening

- Afhalen van attesten, uittreksel uit het strafregister, pin-pukcodes, rijbewijzen, reispaspoorten, docu-ment voor aanvraag van de geboortepremie

Sluitingsdagen: Donderdag 5 mei 2016 (O.H.-Hemelvaart)Vrijdag 6 mei 2016Maandag 16 mei 2016 (Pinkstermaandag)

GEMEENTE

OVERIJSE

Laat je helpen bij hetinvullen van je

belastingsaangifte

Om je bij te staan bij het invullen van de aangifte van de personenbelasting voorhet aanslagjaar 2016, organiseert de Federale Overheidsdienst Financiën tweezitdagen op dinsdag 31 mei en maandag 13 juni 2016, telkens van 9u00tot 12u00 in het administratief centrum ‘Vuurmolen’, Begijnhof 17.

Breng zeker volgende documenten mee:• inkomstenfiches (lonen, werkloosheidsuitkering,

vervangingsinkomen bij ziekte, …);• attesten en diverse overzichten (hypothecaire

lening, levensverzekering, giften, pensioen-sparen, uitgaven voor kinderopvang, onder-houdsgeld, dienstencheques, …);

• aanslagbiljet van vorig jaar;• aanslagbiljet van de onroerende voor-

heffing.

Laat je graag de aangifte ter plaatse invul-len door een ambtenaar? Vergeet dan zeker je elek-tronische identiteitskaart en de PIN-code niet. Je hebt ookdeze nodig van je echtgenoot of wettelijk samenwonende partner. Ofwel brengje het origineel aangifteformulier en het voorbereidend document bij de aangif-te mee.

Page 3: Overijsenaar april 2016

Overijse start in navolging van velegemeenten in Vlaanderen en dedruivenstreek dit voorjaar met hetdoven van de straatverlichting,‘s nachts tussen 24u00 en 05u00.Langs de gewestwegen blijven delichten branden.

Door de ondertekening van het bur-gemeestersconvenant engageertde gemeente zich om de uitstootvan CO2 tegen 2020 met 20% tebeperken. Dat kan door met z’nallen minder elektriciteit te gebrui-ken. Overijse draagt zo bij aan devermindering van broeikasgassenzonder daarbij de veiligheid uit hetoog te verliezen.

Tussen 4 april en 6 mei 2016 wor-

den de verschillende straten op hetnieuwe programma van Eandisaangesloten. In die periode wordtde straatverlichting in je gehucht ofwijk gedoofd tussen 24u00 en05u00. Neem regelmatig een kijkjeop www.overijse.be voor de meestrecente timing.

Jaarlijks 174 ton CO2 minder eneen besparing van 125 000 EURDoor de openbare verlichting‘s nachts te doven verbruikt degemeente meer dan 750 000 kilo-wattuur elektriciteit minder. Liefst35% minder verbruik en een bespa-ring van 125 000 EUR. De eenmali-ge kosten voor de aansluiting ophet nieuwe brandregime bedragenongeveer 11 000 EUR. Een investe-

ring die in minder dan 2 maandenvolledig terugverdiend is.Bovendien doen we het met 174 tonminder CO2.Overijse draagt zo bij aan de ver-mindering van broeikasgassen zon-der daarbij de veiligheid uit het oogte verliezen. Uit eerdere initiatie-ven in andere gemeenten blijktimmers dat het doven van de open-bare verlichting geen negatieveimpact heeft op verkeersveiligheiden criminaliteit. De politie blijft inelk geval waakzaam en volgt hetinitiatief mee op.

Voor bijkomende informatie kanje terecht bij de Milieudienst [email protected].

Proefopstelling éénrichtingsverkeer in deel van deIJskelderlaanVan 18 april tot 30 juni 2016 komt ereen proefopstelling met éénrich-tingsverkeer in de IJskelderlaan,tussen de Dreef en de StafhouderBraffortlaan. Je mag dan enkel nogdit deel van de IJskelderlaan inrij-den van uit de StafhouderBraffortlaan richting de Dreef. Hetéénrichtingsverkeer geldt voor alleverkeer, behalve voor fietsers. Zijmogen dit stuk wel nog in beiderichtingen inrijden.

De proefopstelling moet de ver-keersveiligheid bevorderen in deschoolomgeving van ’t Kasteeltje enhet Sint-Martinuscollege. Het een-richtingsverkeer maakt de verkeers-situatie veiliger voor fietsers op het

fietspad langs de Dreef omdat er opdeze manier geen kruisend verkeermeer uit de Dreef kan komen. Metdeze proefopstelling pakt degemeente ook het sluipverkeer aandat de verkeerslichten wil vermij-den.

Parkeren en stilstaankan aan de kant van devijver, maar niet meeraan de kant van dewoningen. Zo kunnenfietsers op een veiligemanier in de tegenoverge-stelde richting rijden.

Tijdens deze proefopstel-ling wordt de verkeersvei-

ligheid en leefbaarheid onder ande-re geëvalueerd door het uitvoerenvan verkeerstellingen. Als die eva-luatie positief is, zal de proefopstel-ling definitief worden. Wij brengenje daarvan tijdig op de hoogte.

Straatverlichting doven, een volgende stap naar een duurzamer Overijse

Uitgelicht

3

Page 4: Overijsenaar april 2016

4

Milieu

Nieuw gemeentelijkmilieupremie-reglement voorwie wil bouwen ofverbouwenDe gemeenteraad keurde op 24 februa-ri 2016 het nieuw milieupremieregle-ment goed. De gemeente wil voortaaninwoners belonen die bij een nieuw-bouw op vlak van milieu, meer doendan wat wettelijk opgelegd is. Zij dieeen passiefhuiscertificaat of een certifi-caat van een nul-energie-woning voor-leggen, zullen meer subsidies ontvan-gen.

Bij renovatie van bestaande gebouwenworden zowat alle mogelijke energie-besparende maatregelen betoelaagd:warmtepompen, zonnepanelen, hoog-rendementsbeglazing, isolatie van dak,muur of vloer, enz.

Het nieuwe reglement is een uitbrei-ding van het vorige en spitst zich voor-al toe op het terugdringen van de CO₂-uitstoot bij particuliere woningen.Huishoudelijke verwarming en verlich-ting zijn niet toevallig één van de groot-ste bronnen van CO₂-uitstoot binnen degemeente en dus ook één van de groot-ste werkpunten in het kader van hetklimaatplan Overijse.

Heb je plannen om te bouwen of te ver-bouwen? Aarzel dan niet om je goed teinformeren over de subsidiemogelijkhe-den bij de gemeentelijke diensten.

Je vindt het nieuwe subsidiereglementop www.overijse.be onder ‘wonen’, ‘pre-mies bouwen en wonen’ en ‘milieupre-mies’. Voor meer info kan je terecht op deMilieudienst via [email protected].

Zet Overijse mee in de bloemetjes. Haal snel je gratis zakje bloemenzaad op.Onze bijen stellen het vandaag niet zo goed. Ze zijn nochtans erg nut-tig en een onmisbare schakel in de natuur en onze voedselproductie.Een van de oorzaken is het verdwijnen van bloemen met nectar in tui-nen, bermen, weilanden en op akkers.

Om hieraan tegemoet te komen start Overijse met een campagne omde gemeente volop in de bloemen te zetten. De Milieudienst zal 1 000zakjes met een bloemenzaadmengsel verdelen onder de inwoners. Elkzakje van 20g is goed voor een bloemenakker van 40m². Vanaf aprilkan je in de Vuurmolen terecht om je gratis zakje bloemenzaad af tehalen. Je krijgt er nog een brochure bij met heel wat tips.

Help onze serristen in hun strijdtegen de trosrupsDruivelaars moeten uit verwaarloosde serres verwijderd worden. Zoniet, zijn die serres een geschikte broeihaard en biotoop voor de tros-rups.

De trosrups is een kleine nachtvlinder die, eens bevrucht, tachtig tothonderd eitjes kan leggen, bij voorkeur op de bloeiende druivelaar.Eerst beschadigen ze met hun spinsel de bloemtrossen. Uitgegroeidtot trosrupsjes maken ze gaatjes in de druiven, vreten de druif van bin-nen uit, waardoor de vrucht verrot. Van zodra er in de verkommerdeserres geen voedsel meer te vinden is, trekken ze als vlinder naargezonde serres waar het verhaal zich herhaalt, tot driemaal per sei-zoen. Zo kan tot meer dan de helft van de druivenoogst verloren gaan.Een potentiële ramp dus voor onze serristen, die vandaag nog de tra-ditionele druivenstiel verderzetten.

De serres mogen blijven staan, wel verzorgd en onderhouden, als erf-goed en symbool van onze glazen dorpen van weleer.

Page 5: Overijsenaar april 2016

5

Plantenruildag op 10 aprilin Maleizen

Huiskat of zwerfkat?Je huiskat is je lievelingsdier. Maar een is voldoende enje wilt zeker niet om de haverklap met jonge katjes tezitten. De oplossing: je kat door de dierenarts tijdiglaten steriliseren of castreren.

Krijg je een zwerfkat op bezoek in de tuin, dan heb jeuit medelijden al eens de neiging om het beestje tegaan voederen. De zwerfkat vindt dit best en doet geenmoeite meer om zelf eten te zoeken. Je tuin wordt alsnel een nieuwe thuisbasis voor nog meer katten. Enzonder dat je er erg in hebt, lopen er plots een aantaljongen rond. Een drietal nesten per jaar met telkensvier jongen zijn zeker geen uitzondering. Enkele tuinenverder doet zich hetzelfde voor en zo ontstaat een heuszwerfkattenprobleem in de buurt. Niemand kijkt er nognaar om.

Daarom volgende goede raad:- Neem je verantwoordelijkheid en laat je huiskat

onvruchtbaar maken.- Een zwerfkattenprobleem in je buurt? Contacteer de

Milieudienst Overijse op het nummer 02 785 34 53. In samenwerking met een verenigingdie zich inzet voor het dierenwelzijn, wordt dan naarde gepaste oplossing gezocht.

Wat zegt de wetgeving?Sinds 1 september 2014 moet iedereen die een kat wilverkopen of geven, vooraleer hij de kat afstaat, die ooklaten steriliseren en identificeren.Via het meerjarenplan van de FOD Volksgezondheidvoor de sterilisatie van katten, worden ook alle asielkat-ten gesteriliseerd en geïdentificeerd vooraleer ze kun-nen worden geadopteerd.

Milieu

Op zondag 10 april 2016 organiseert de K.V.L.V.Maleizen in samenwerking met de gemeente haar jaar-lijkse plantenruil.Wie van planten, bloemen, heesters of ander groenhoudt en er een ander plezier mee wil doen, brengt zijnplanten mee naar het ontmoetingscentrum De Rank(Hoeilaartsesteenweg 56) in Maleizen. Vanaf 14u00 start het ruilen van de planten. Er wordtgeen inkom of standgeld gevraagd, verkopen of kopenis niet toegelaten, er wordt enkel geruild! Naast het uit-wisselen van planten kan er ook een demonstratiebloemschikken bijgewoond worden. De gemeente schenkt aan alle deelnemers een zakjepotgrond en een tuinplantje.

Page 6: Overijsenaar april 2016

6

Bouwen

Startklaar voor je verbouwingen? De renovatiepremie zorgt voor een duwtje in de rug

Bouwaanvraag nu ook digitaal mogelijk in OverijseAls je een nieuwe woning wilt bou-wen of aan of rond je woning eennieuwe constructie wil bouwen,werken wil laten uitvoeren ofbomen wil vellen, dan heb je eenbouwvergunning (stedenbouwkun-dige vergunning) nodig.

Voor kleine werken volstaat somseen melding bij je gemeente of

geldt er een vrijstelling.

Op www.omgevingsloket.be kan jeje stedenbouwkundige vergunningaanvragen of een melding maken.Om in te loggen heb je een elektro-nische identiteitskaart, de juistesoftware en een kaartlezer nodig ofje kan ook gebruik maken van eenfederaal token.

Het Omgevingsloket bevat momen-teel enkel digitale bouwaanvragenen meldingen. Op termijn zal je hierook milieuvergunningen kunnenaanvragen.

De mogelijkheid om je bouwaan-vraag op papier in te dienen, blijftook bestaan.

Je kan bij de gemeente niet alleenterecht met je stedenbouwkundigevragen, kom gerust langs met woon-vragen rond premies, huuraangele-genheden, leegstand, …Vedette onder de premies? De renova-tiepremie, terug van weggeweestsinds 1 december 2015! Met denadruk op renovatie, moet de woningminstens 25 jaar oud zijn. Vanaf 1januari 2017 wordt dat 30 jaar.

De uitbetaling van de vernieuwderenovatiepremie wordt verdeeld overtwee aanvragen. In een periode vantien jaar kan je maximaal twee aan-vragen indienen. De tweede aanvraagdoe je ten vroegste één jaar en tenlaatste twee jaar na de eerste aan-vraag. De premie is aan te vragen opbasis van facturen en kan dus pas nade voltooiing van de werken aange-vraagd worden. Facturen mogen opaanvraagdatum maximum twee jaaroud zijn.

Kom je in aanmerking?Om in aanmerking te komen moet jeaan volgende voorwaarden voldoen:• Je moet zelf in de woning wonen en

mag geen andere woning in volleeigendom of volledig vruchtgebruikhebben of gehad hebben in de laat-ste 3 jaar voor de aanvraag.

• Als verhuurder, moet de premiewo-ning op de datum van aanvraag vande premie voor minstens 9 jaar ver-huurd zijn aan een sociaal verhuur-kantoor.

• Je verdiende 2 jaar voor de aan-vraagdatum niet meer dan:o 41 440 EUR als alleenstaande zon-

der persoon ten lasteo 59 200 EUR als alleenstaande met

een persoon ten laste (te verho-gen met 3 320 EUR per bijkomen-de persoon ten laste) of als koppel(gehuwd of samenwonend)

Voor welke werken?De werken die recht geven op de ver-nieuwde renovatiepremie zijn gegroe-peerd in vier categorieën:

1.De structurele elementen van dewoning: werken aan de funderin-gen, de muren, de draagvloerenen de trappen.

2.Het dak: werken aan dakgebinte,dakbedekking, goten en afvoer.

3.Het buitenschrijnwerk: werken

aan ramen en buitendeuren.4.De technische installaties: wer-

ken aan de elektrische installatie,de sanitaire installatie in badka-mer en toilet en de centrale ver-warming.

Een aanvraag doe je voor maximaaltwee categorieën tegelijk. Voor wer-ken uit meer dan twee categorieënmoet je dus twee aanvragen indienen.

Hoeveel bedraagt de premie?Je moet voor minimum 2 500 EUR aanfactuurbedragen voorleggen per cate-gorie om de premie te kunnen aanvra-gen.De premie wordt berekend per cate-gorie en bedraagt ofwel 20 % met eenmax. premiebedrag van2 500 EUR of 30 % met een max. pre-miebedrag van 3 333 EUR.Voor wie een woning verhuurt aaneen Sociaal Verhuurkantoor, geldenbepaalde uitzonderingen op de voor-waarden.

Meer info? www.wonenvlaanderen.be

Page 7: Overijsenaar april 2016

7

Mededelingen

Openbaar evenementorganiseren? Gemeente contacteren!Overijse bruist van de evenementen en de gemeente kandit alleen maar aanmoedigen en ondersteunen.

De gemeente wenst deze ondersteuning vast te leggenin een vernieuwd reglement. Het vernieuwdevoorstel van aanpak zal voorgesteld en toegelichtworden tijdens een infoavond op woensdag 27 aprilom 20u00 in GC de Bosuil te Jezus-Eik. Tijdens dezeinfoavond komen er ook sprekers langs vanUIT (www.uitinvlaanderen.be) en Planidoo(www.planidoo.be), twee handige platformen ter promo-tie en ondersteuning van je evenement.

Kom zelf ontdekken wat de gemeente voor jouw evene-ment kan betekenen.

Meer informatie: Gemeentelijke Openbare BibliotheekBegijnhof 13 - 3090 Overijse - tel.: 02 687 57 [email protected]

Voorlezen in de bib voor kleutersWe lezen voor op woensdag 27 april enop woensdag 25 mei 2016, telkens om14u30.

Nieuws van de bib

Raad voor LokaleEconomie is op zoek naarkandidatenBen jij als handelaar of ondernemer in Overijse geïnteres-seerd om deel uit te maken van de Raad voor LokaleEconomie? De gemeentelijke Raad voor Lokale Economie,kortweg de RLE is op zoek naar nieuwe leden om hunteam te versterken.

De RLE is de adviesraad voor alle aangelegenheden inza-ke het beleid van lokale economie van de gemeenteOverijse. De raad speelt een actieve rol bij acties en initia-tieven die de plaatselijke economie kunnen bevorderen. De RLE is bevoegd om adviezen uit te brengen en voor-stellen te doen over ieder onderwerp dat betrekking heeftop het beleid betreffende de lokale economie. De raadkomt hiervoor minimum vier maal per jaar samen.

Heb je nog vragen of heb je interesse om lid te wordenvan de RLE, neem dan snel contact op met de voorzitterLieven De Clercq op het nummer 02 657 97 61.

Meer nieuws en veel leestips inBibliotheeknieuws, de digitale nieuws-brief van de bib. Abonneer je viawww.overijse.be.

Page 8: Overijsenaar april 2016

8

Erfgoeddag en opening toeristisch seizoen Overijse in teken van rituelen

Zondag 24 april 2016

Erfgoeddag staat dit jaar in het tekenvan rituelen. In Overijse maken wevan de gelegenheid gebruik om hier-aan de opening van het toeristischseizoen te koppelen. Op zondag 24april vinden daarom in Overijse cen-trum de hele dag gratis activiteitenplaats voor jong en oud. Kom langs enmaak enkele rituelen van weleer vandichtbij mee in je eigen streek.

De traditionele misviering op zondag,jaarlijkse processie of zelfs het vrijenen verkeren… Sommige van dezegebeurtenissen hebben de tand destijds niet overleefd, andere zijnspringlevend. Op zondag 24 april blazen we eenaantal van deze rituelen voor één dagnieuw leven in. In de Sint-Martinuskerk geven we om 10u00 hetstartschot voor Erfgoeddag met eentraditionele kerkdienst met Latijnsegezangen. Een aloude Suisse of kerk-baljuw handhaaft de orde. Speciaalvoor deze gelegenheid zijn waarde-volle schatten uit het kerkarchief ten-toongesteld.

Hoogtepunt van de dag is een traditi-onele processie rond het JustusLipsiusplein, opgeluisterd door deharmonie Eendracht Maakt Macht uitEizer en de IJsezwaaiers. Vanondereen processiehemel zegent pastoorRoger Ghysens de huisaltaren van debewoners. Elke parochie van Overijsezal een heiligenbeeld meedragen. Hetcampagnebeeld met een processie uitde jaren ’20 is de bron van inspiratie.Als toeschouwer mag je deze uniekegebeurtenis zeker niet missen!

In Dru!f, huis van de tafeldruif, wordthet toeristisch seizoen geopend met

een gps-spel voor de hele familie. Wiezoekt, die vindt de verborgen schat-ten in het centrum van Overijse. Jekan op voorhand een gps reserverenof je eigen smartphone gebruiken.Wens je een leuke foto van die dag tedelen op Facebook? Kom dan langsop de ludieke fotostand aan het toe-ristisch onthaal. Als souvenir krijg jeeen fotostrookje mee naar huis. En, jekan ter plaatse een lekker biertje vanbiergilde De Vryheytscamme degus-teren.

De heemkundige kring De Beierij vanIJse laat haar 40-jarig bestaan nietonopgemerkt voorbij gaan. Nietalleen zit de website www.beierij.bein een nieuw kleedje met een ver-nieuwde zoekfunctie en online inven-taris, het ledenblad Zoniën staat bolvan artikels over… rituelen. Heb jevragen over de geschiedenis vanOverijse of familiekunde? Ga danlangs in de archiefruimte op de zol-

derverdieping van Dru!f, huis van detafeldruif. Ter plaatse bewonder je deunieke tentoonstelling van bidpren-ten of kan je deelnemen aan de gelei-de themawandelingen tussen 14u00en 16u00.

Programma: • 10u00:

traditionele kerkdienst met Latijnsegezangen in de Sint-Martinuskerk

• 11u00: processie Justus Lipsiusplein

• 10u00, 12u00, 14u00 en 16u00: gps-spel voor de hele familie(inschrijven verplicht)

• 14u00, 14u30, 15u00 en 16u00: geleide themawandelingen metstartpunt aan Dru!f (inschrijvenverplicht)

• Doorlopend: • 10u00 tot 18u00:

ludieke fotostand in toeristischonthaal

• 10u00 tot 18u00: tentoonstelling bidprentenheemkundige kring De Beierijvan IJse in Dru!f

• 11u00 tot 18u00: tentoonstelling kerkschatten ker-kraad in de Sint-Martinuskerk

Een gedetailleerd programma ofinschrijven voor een van de activitei-ten kan via www.overijse.be/erfgoed.

Meer info: Dienst Mens en Samenleving

tel.: 02 785 33 75 mens&[email protected]

www.overijse.be/erfgoed ofwww.beierij.be

Erfgoeddag en de Opening van het toeristischseizoen is een samenwerking tussen de gemeen-te Overijse, De Beierij van IJse en VVV Overijse.

GEMEENTE

OVERIJSE

Page 9: Overijsenaar april 2016

9

Druivenfeesten 2016van vrijdag 19 augustus tot en met woensdag 24 augustus

WANDELINGTUSSEN POT EN PINTZONDAG 29 MEI - 14U00

DUUR 2 uurDEELNAME 5,00 EURVERTREK Dru!f, huis van de tafeldruifINSCHRIJVEN www.overijse.be INFO 02 785 33 75

[email protected]

Over mout, hop en gerstenat in OverijseTijdens deze bierwandelingverneem je meer over prinsen,bier en brouwerijen in Overijse. Onderweg zal je uiteraard hetlokale Prins van Hornebierproeven met een hapje!

V.U.: VV

V Overijse, Begijnhof 17, 3090 Overijse © Koen Liekens

GEMEENTE

OVERIJSE

CODE 3090 is terug!Code 3090 was een van de blikvangers op deDruivenfeesten 2015. Een vervolg kon dan ook niet uit-blijven. Welke ploeg dit jaar de Code 3090 weet te kra-ken, weten we op het slotspel tijdens deDruivenfeesten op dinsdag 23 augustus 2016.

Schrijf je in als groep vrienden, buren, collega's, fami-lie, vereniging ... en bereid je voor op een zomer volspelplezier. De inschrijving en kick-off met eersteopdracht is op donderdag 2 juni om 20u00 tijdens deZomerApero in Kamp Kwadraat. De andere opdrachtenkrijg je gespreid tijdens de zomermaanden.

Opgelet! Er kunnen slechts 25 ploegen deelnemen.Zorg dus dat jeop tijd bent! Deinschrijvingsprijsbedraagt 20 EURper ploeg.

Meer info op defacebookpagina"Team Code 3090".

Schrijf je nu al in voor de marktdag!Op zaterdag 20augustus 2016,tussen 9u00 en17u00, wordthet centrumopnieuw omge-toverd tot eengrote markt-plaats.

Handelaars vandichtbij of ver,Overijsenaren met rommel of antiek, clubs voor sportof muziek, jong of oud, bio- of streekproducenten,schenkers van drank of lekkers. Elk krijgt er zijn pleklangs straten en pleinen.

Reserveer nu al je standplaats viawww.overijse.be/druivenfeesten.

Meer informatieDienst Mens en Samenleving

tel.: 02 785 33 74mens&[email protected]

Page 10: Overijsenaar april 2016

10

LEER HOE JE MOET REANI-MEREN EN DEFIBRILLERENMET EEN AED-TOESTELOm mensen met een hartstil-stand te kunnen redden, moe-ten omstaanders snel en juistkunnen reageren. Direct reani-meren met een AED-toestelverdubbelt de overlevingskan-sen van een slachtoffer.Tijdens de opleiding oefenen de cursisten meteen AED-trainingstoestel op een reanimatie-pop. Je hebt de keuze uit volgende opleidin-gen:

• Jezus-Eik – GC de Bosuil (Witherendreef 1)woensdag 20 april 2016 van 19u00 tot 22u00

• Overijse – CC Den Blank (Begijnhof 11)vrijdag 20 mei 2016 van 19u00 tot 22u00

Inschrijven doe je via [email protected] (met vermelding van de datum van de oplei-ding, je naam en voornaam, adres, telefoon-nummer, e-mailadres en geboortedatum).

GEEN HUISVUILOPHALING

OP 5 EN 16 MEI

Op donderdag 5 mei (O.H.-Hemelvaart) en

maandag 16 mei 2016 (Pinkstermaandag) zijn er

geen huisvuilophalingen. Er worden geen

inhaaldagen voorzien. Het recyclagepark

Overijse zal opbeide dagengesloten zijn.

TWEE NIEUWE PRAATCAFÉS DEMENTIE

Dementie is een ingrijpend en onomkeer-baar ziektebeeld waar velen van ons meete maken krijgen. Misschien krijgen we hetzelf of heeft iemand in onze naaste omge-ving ermee te kampen.Deze praatcafés kunnen helpen om antwoorden te vinden op de vele

vragen. • Hoe omgaan met emoties en veranderde relaties met Sara Mahieu

Dinsdag 19 april 2016, om 20u00, in het WZC Hof Ten Doenberghe

in Hoeilaart

• Film ‘Still Alice’ (regie Richard Glatzer)Dinsdag 24 mei 2016, om 20u00 in het WZC Hof Ten Doenberghe

in Hoeilaart

Meer informatieMozaïek Praatcafé Dementie Druivenstreek

tel.: 0479 23 35 98 - [email protected]

http://mozaiekdruivenstreek.drupalgardens.com

Kort gekniptGEEF BLOED EN RED LEVENS

Het Rode Kruis Vlaanderen is altijd op zoek naar bloedgevers van

alle bloedgroepen. Je bloed kan iemands leven redden. Meedoen?

Dit zijn de volgende bloedinzamelingen in Overijse:

• Maleizen – Ontmoetingscentrum De Rank

(Hoeilaartsesteenweg 56)woensdag 20 april 2016 van 18u00 tot 20u30

• Overijse – CC Den Blank (Begijnhof 11)

donderdag 19 mei 2016 van 18u00 tot 20u30

STEUN JE LOKALE RODE KRUISAFDELING

Van 28 april tot en met 12 mei 2016 zwaaien de Rode

Kruisvrijwilligers met stickers van De Rode Ridder op de markt

en aan de warenhuizen. Ze kosten 5,00 EUR en de inkomsten

gaan integraal naar de lokale afdelingen.

Page 11: Overijsenaar april 2016

11

55+

Met deSeniorenraadnaar Nieuwpoortop 7 juni 2016Om 8u00 worden de deelnemers(alle 55-plussers kunnen mee) opge-haald in alle gehuchten, waar tel-kens één opstapplaats wordt voor-zien. De bus gaat dan rechtstreeksnaar Nieuwpoort. Voor het middag-maal (soep, hoofdschotel, dessert) iser keuze tussen vlees, vis of tomaatgarnaal.

In de namiddag kan je rustig rond-kuieren op de dijk van Nieuwpoorten genieten van een drankje op eenterrasje, op het strand wandelen ofeen uitstap maken naar deBeauvoordse Walhoeve, een melk-veebedrijf waar ze kazen en andereverse producten bereiden. De uit-stap kost je 5,00 EUR bovenop dedeelnameprijs. Omstreeks 20u00ben je terug in Overijse.

De prijs, inclusief busreis, middag-maal en verzekering, bedraagt30,00 EUR per persoon. Personendie niet aangesloten zijn bij eenseniorenvereniging betalen 2,50 EURextra voor de verzekering.Inschrijven kan telefonisch op hetnummer 02 686 31 32 of via de ver-antwoordelijke van de plaatselijkeseniorenverenigingen tot 27 mei.

Koekeloere, een inspiratiedagmet creatieve workshopsOp zondag 17 april 2016 gaat de tweede editie van Koekeloere doorin Kamp Kwadraat. Deze inspiratiedag zit boordevol boeiende work-shops met thema's die 100% vrijetijd ademen. Verwacht je evenwelniet aan de alledaagse workshops, Koekeloere biedt je een gediversi-fieerd, en vooral creatief aanbod.De workshops duren ongeveer 2 uur. Bij deinschrijving krijg je meer informatie over deeventuele materialen die je mag meebrengen.

Programma:• van 10u00 uur tot 16u00

o Schilderen in openlucht (15,00 EUR)o Fotografie, De natuur in beeld (15,00 EUR)

• om 10u00o Creatief Ontbijten (5,00 EUR)o Kringlooptuinieren (5,00 EUR)o Papierporselein (7,00 EUR)

• om 14u00o Mindfulness (8,00 EUR)o Wijnproeverij (10,00 EUR)o Initiatie Ukelele (8,00 EUR)o Maak je eigen ecologisch broodbeleg (8,00 EUR)o Wandeling naar kasteel Ter Deck (5,00 EUR)

Tijdens de middag of als je even wacht op een nieuwe workshop kanje terecht in de gezellige bar voor een drankje en heerlijke croque. Om13u00 is er een gratis optreden van Mister Mo.

Inschrijven voor de workshops doe je op het nummer 02 686 31 32.Meer info op www.kampkwadraat.be en in de folder.

Goe gesproken: vluchtelingen-crisis in een historische contextEen historicus en een medewerker van Fedasil leren je hoe deze pro-blematiek kan gekaderd worden in een historische en socio-economi-sche context. Verwacht zeker geen academische monoloog, maar dematerie wordt in een vraag-antwoord gesprek tot op het bot uitge-spit.

Afspraak op woensdag 18 mei 2016 in 't Goe Gezelschap (toegang viade Fezelarenstraat) van 17u30 tot 19u00. De toegang is gratis.Opgelet, slechts 25 personen (55+) kunnen deelnemen. Reserverenop het nummer 02 686 31 32 is de boodschap!

Page 12: Overijsenaar april 2016

12

Jeugd

Met de campagne Nog Tijd Zat willende jeugdraden en jeugddiensten vande druivenstreek jongeren sensibilise-ren rond alcoholgebruik en de gevol-gen ervan. Zo mogen alcoholhouden-de dranken zoals bier en wijn niet ver-kocht worden aan jongeren onder dezestien jaar. Voor sterke dranken alsjenever, wodka, maar ook alcopopsmet rum of wodka, ligt de leeftijds-grens op achttien jaar.

De Nog Tijd Zat-campagne voorzietaffiches en banners die tijdens evene-menten opgehangen kunnen worden.Op die manier dragen de organisato-ren zonder al te veel moeite een steen-tje bij aan de campagne. Organiseer jezelf een evenement, dan kan je steedsbij de Jeugddienst terecht om ditmateriaal te lenen!

De Jeugdraad van Overijse vindt hetbelangrijk om deze campagne teondersteunen en ontleent dat materi-aal voor al hun evenementen. Op diemanier hopen zij het statement van decampagne kracht bij te zetten: ook zijvinden dat er nog tijd zat is voor alco-hol!

Nog Tijd ZatHet lijkt misschien nog veraf maar binnenkort is het zomervakantie! Nietszo leuk als in de tuin, speelterreintjes of eigen straat te spelen. Spelen inde eigen straat is vaak niet meer mogelijk door het drukke verkeer.Speelstraten geven bewoners de kans hun eigen straat gedurende enkeledagen om te toveren tot een veilige plaats waar kinderen kunnen ravottentijdens de zomervakantie.

Een speelstraat aanvragen doe je vóór 30 april 2016. Alle nodige gegevensvind je op www.kampkwadraat.be. Daar lees je ook welke straten in aan-merking komen.Meer informatie op de Jeugddienst op het nummer 02 686 31 31 of [email protected].

Tover jouw straat om tot speelstraat

Blok je gezond op Kamp KwadraatStuderende jongeren kunnen in de maanden mei en juni opnieuw terechtin de zalige buitenomgeving van Kamp Kwadraat. Je krijgt een dekentjemee en ’s middags is er lekkere soep. Tijdens je pauze kan je even basket-ballen, voetballen, luieren of genieten van een lekker drankje. Spreekgerust af met medestudenten.

Wordt het wat frisser of is er regen op komst? Dan kan je terecht in de loka-len van Kamp Kwadraat. Er is zelfs WIFI ter beschikking.

Nog niet overtuigd? Dan trekt het befaamde blokpakket je zeker over destreep! Jongeren die hier komen studeren krijgen het goed gevuld blokpak-ket in hun schoot geworpen. Wat er dit jaar in zit, blijft alvast geheim!

Kan je nu niet op Kamp Kwadraat komen studeren, maar wil je toch graageen blokpakket ontvangen? Geen nood! Stuur je gekste blokfoto [email protected] en wie weet krijg je er een.

Page 13: Overijsenaar april 2016

13

Jeugd

Volg kadervormingen word animator inhet jeugdwerkBen of word je binnenkort 16 jaar? Nogsteeds verzot op spelen, ravotten en avon-tuur? Organiseer je graag activiteiten voorkinderen, bedenk je graag spelen, neem jegraag verantwoordelijkheid? Dan is eencursus animator misschien wel iets voorjou!Later kan je dan als animator terecht bijSpeelplein Overijse en bij IBO (InitiatiefBuitenschoolse Opvang) tijdens de paas -en zomervakantie. En ook jeugdverenigin-gen verwelkomen graag nieuwe, enthousi-aste leiding.

De cursus animator kan je in Vlaams-Brabant o.a. volgen bij Vlaamse dienstspeelpleinwerking (VDS)(www.speelplein.net), Koning Kevin (www.koningkevin.be),JongeHelden (www.jongehelden.be).Wist je trouwens dat 60% van de deelna-meprijs terugbetaald wordt door degemeente?Meer informatie op de Jeugddienst op hetnummer 02 686 31 31.

Coderdojo Druivenstreek gaatvan startEindelijk is het zover. De coachesstaan klaar om kinderen vanaf 8 jaarspelenderwijs wegwijs te maken inde beginselen van het programmeren.Ben je geïnteresseerd in computers enwil je graag zelf spelletjes maken, kaartjes ontwerpen of anima-ties ontwikkelen? Schrijf je dan snel in voor de eerste drie ses-sies op zondag 24 april, zondag 15 mei en zondag 19 juni. De eerste Coderdojo’s gaan door in het Felix Sohiecentrum inHoeilaart (Gemeenteplein 39) en starten om 10u00. Het einde istelkens voorzien omstreeks 12u30. Inschrijven kan telefonischop het nummer 02 686 31 32. Opgelet! Er kunnen slechts 20 kinderen deelnemen. Snel zijn isdus de boodschap!

De eerste Coderdojo’s beperken zich tot het programmaScratch. Scratch is gratis software die ontwikkeld is om te lerenhoe computers werken. De speelse presentatie, alsof je metlego aan het bouwen bent, maakt het toegankelijk voor ieder-een die kan lezen. Het toepassingsgebied is enorm breed, bij-voorbeeld animatie, rekenen, verhalen, games, simulatie enmuziek.Deelnemers nemen een eigen laptop mee. Bij de inschrijvingkrijg je nog meer informatie over te downloaden programma’s.

Ook extra coaches zijn meer dan welkom. Ben je geïnteresseerdom het team te versterken? Laat het zeker weten!

Meld je aan bij het plukteam vanvrijetijdscentrum Kamp KwadraatVorig jaar startte Kamp Kwadraat met een plukteam.Een 30-tal vrijwilligers plukten op zorgzame wijze dehoogstamboomgaard en kregen de oogst mee naarhuis. Ze kregen meer informatie over pluk- en verwer-kingstechnieken, ergonomie en veiligheid, verzeke-ring en plukmateriaal.

Heb je interesse om het team te vervoegen of wil je meerdetails? Meld je aan via [email protected] ofkom langs voor een rondleiding.

Page 14: Overijsenaar april 2016

14

Kom iets drinken op dezomerAperoOp donderdag 2 juni 2016, van 17u00 tot 23u00, orga-niseert vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat voor eenderde keer de zomerApero. Napraten met collega's,een lekkere snack, … kortom gezellig samen zijn. Jekrijgt het eerste glas cava aangeboden en een DJ zorgtvoor de nodige sfeer. Tijdens de zomerApero wordtook het startschot gegeven voor het Code 3090-spel tij-dens de Druivenfeesten.

Spreek af met collega’s en kom met de fiets. Er is eenextra attentie voor de sportievelingen.

Activiteiten inKamp Kwadraat

Circomotoriek voor gezinnenCircus voor de hele familie! Cirkus in Beweging, degrootste circusschool van Europa, zet jou en je kindjeaan tot acrobatische toeren. In deze workshop spelende kleuters samen met één ouder. Samen rollebollen,kunstjes doen en leuke acrobatieoefeningetjes probe-ren. Het bewust worden van het lichaam maar vooralook de relatie met elkaar staan hierbij centraal.

Op zondagen 8, 15, 22 en 29 mei 2016, telkens van10u30 tot 11u30. Per koppel betaal je 24,00 EUR.De sessies zijn bedoeld voor kinderen geboren in 2011(2de kleuterklas) en 2010 (3de kleuterklas).

Schaken in openlucht voor jong enoudNa de initiatiereeksen, is het nu tijd voor een stapjehogerop : schaak geven, schaakmat zetten, de rokade,voordelige ruil, tweevoudige aanval, remise en 'en pas-sant' slaan.

Op zondagen 8, 15, 22 en 29 mei 2016, telkens van10u30 tot 11u30. Per persoon betaal je 20,00 EUR. Extrainschrijvingen binnen hetzelfde gezin kosten10,00 EUR per persoon. Je moet wel beschikken overeen basiskennis.

Meer info en inschrijvingen?Kamp Kwadraat - tel.: 02 686 31 30 - [email protected]

Voor een overzicht van alle activiteiten:www.kampkwadraat.be of www.facebook.com/kampkwadraat

Speelfabriek op woensdag 20 april, 11 en 25 mei, 8 en 22 juniDe Speelfabriek is terug op woensdagen 20 april, 11 en25 mei, 8 en 22 juni 2016, van 10u00 tot 10u45. Samenmet je kindje ga je op ontdekking naar allerlei materi-aal, ervaringen en gevoelens. Vrij lopen, springen, val-len en opstaan, duwen, trekken, bouwen , ver weggooien, durven, bang zijn, … Er is een speeltherapeu-te om de kindjes te ondersteunen.

De Speelfabriek is bestemd voor kinderen tussen 9 en36 maanden. Inschrijven hoeft niet.Afhankelijk van de mogelijkheden van de ouders,betaal je voor een sessie tot 8,00 EUR. Een abonne-ment voor 5 sessies kost 20,00 EUR.

Page 15: Overijsenaar april 2016

15

Op zondag 24 april 2016 wordt hetvrijetijdscentrum Kamp Kwadraattussen 11u00 en 15u00 omgebouwdtot een groot picknickveld met talvan speelimpulsen. Dan zet ook hetIBO (Initiatief BuitenschoolseOpvang) zijn deuren wijd open. Doorlopende zijn er volgende activi-teiten:• XL spelen en Kubb tornooi• Workshop Cirkus in Beweging • Tuttenboom: kinderen die hun

tutje aan de tuttenboom hangenkrijgen een geschenkje in ruilvoor hun moed

• Voorleessessies• Speelfabriek en babycafé: een

gezellig hoekje met speelimpul-sen voor baby’s.

• Theatervoorstelling (laatste tic-kets via www.bosuil.be).

Voor je picknick zorg je zelf. Van hetLokaal Overleg Kinderopvang krijgje gratis tomatensoep.

Familiepicknick en Opendeurdag IBO

In het kader van...

Meer info en inschrijven:Huis van het Kind Druivenstreek i.s.m. gemeente Overijsetel.:02 785 33 74 - [email protected] via www.huisvanhetkinddruivenstreek.be

D R U I V E N S T R E E K

• Ontdek je eigen opvoedingsstijlDonderdag 14 april 2016 – 20u00 – GC de BosuilKinderen moeten zich goed kunnen ontplooien. Wewillen dat ze het beste uit zichzelf halen, genieten vanhet leven, dat ze zich veilig en geliefd voelen, dat zezelfvertrouwen hebben.In deze vorming leer je je eigen natuurlijke manier vandoen kennen en hoe dit je opvoedingsstijl beïnvloedt.Je leert hoe je kinderen kan motiveren en bemoedigen,rekening houdend met hun eigen stijl.Doelgroep: jonge ouders en onthaalouders kinderop-vang.

Twee infoavonden • Kies KeurigDonderdag 19 mei 2016 – 20u00 – GC de BosuilJongeren krijgen te maken met heel wat situatieswaarin ze verondersteld worden om een persoonlijkekeuze te maken. Hoe kan je als volwassene je kind,kleinkind of leerling ondersteunen bij het maken vande gepaste keuze? Hoe kan je hem/haar dat welgeko-men duwtje in de rug geven? In deze interactieveworkshop leer je om een puber te begrijpen en teondersteunen in zijn keuzes. Doelgroep: ouders van jongeren

Page 16: Overijsenaar april 2016

16

De Brabantse Pijlop woensdag 13 april 2016

Deze internationale organisatie vraagtnatuurlijk om een veilige verkeersorga-nisatie. Bepaalde straten zullen, behal-ve voor voetgangers, op bepaalde tijd-stippen niet of moeilijk toegankelijkzijn. Zo zijn er heel wat straten waarinhet stilstaan en parkeren verboden is.De alfabetische straatnamenlijst vindje op www.overijse.be.

Tijdens de doortochten en tijdens delokale ronden is alle verkeer verboden

op de omlopen, uitgezonderd:• Frans Verbeekstraat, ter hoogte van

Terspoutland: oversteek enkel rich-ting centrum. toegelaten. Het cen-trum verlaten kan via de oversteekaan de Bredestraat.

• Bredestraat: oversteek in beide rich-tingen tussen Maleizen en Overijse-centrum.

• Kruispunt P.I. Taymansstraat /Kouterstraat: oversteek van en naarwijk Warande.

• Abstraat en Leuvensestraat: ver-keer toegelaten in de richtingHuldenberg, maar enkel indien hetverloop van de wedstrijd dit mogelijkmaakt.

Het Schavei en de Brusselsesteenweg(tussen Sint-Annastraat en kerk) is ver-keersvrij tussen 06u00 en 22u00. DeWaversesteenweg (tussen kerk enDreef) is verkeersvrij tussen 06u00 en18u00.

De 56ste editie van de Brabantse Pijlgaat van start op de Grote Markt vanLeuven. De eindstreep is opnieuwgetrokken in Overijse, op deBrusselsesteenweg ter hoogte vanhet politiekantoor. Tijdens de drielokale ronden doorheen het heuvel-achtig landschap van Overijse enHuldenberg beklimmen de rennerso.a. Hagaard, Holstheide,IIskelderlaan en Schavei.

De VRT zendt de lokale ronden ende aankomst integraal uit. Overijse

komt dus in beeld vanop de moto envanuit de helikopter.

Omstreeks 13u00 doen de rennerseen eerste maal Overijse aan tijdensde doortocht van de grote ronde vande Brabantse Pijl.Vanaf 15u15 verwachten we ze opde plaatselijke omloop voor een heu-velachtig einde van de BrabantsePijl. Drie doortochten via deBrusselsesteenweg - Sint-Anna-straat - Terspautlosweg - FransVerbeekstraat - Hagaard - Kerkeweg

- Terhulpensesteenweg - Herts-straat - Nijvelsebaan - Waverse-steenweg - Abstraat - Leuvense-straat - Wolfshaegen - Holstheide -Stroobantsstraat - Koxberg - Elzas-straat - De Peuthystraat - Dreef -IJskelderlaan - Kouterstraat -P.I.Taymansstraat - Korenarenstraat- Losweg - Brusselsesteenweg -Waversesteenweg - Terhulpense-steenweg - J.B.Dekeyserstraat -Stationsplein - Eeuwfeestplein -Heuvelstraat - Schavei - Brusselse-steenweg - Sint-Annastraat ...

12

43

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

1718

19

20

2122

24

25

23

26

2728

293031

32

Page 17: Overijsenaar april 2016

Europa biedt, door middel vanhet Erasmus+-programma,scholen de kans om nascholin-gen te volgen in het buiten-land. Het dossier dat GitoOverijse indiende, werd goed-gekeurd waardoor 9 perso-neelsleden kunnen deelnemenaan de cursussen.Bij deze Europese, meerdaag-se scholingen blijft het nietalleen bij theorie. Ideeën wor-den aangebracht en uitge-werkt. Samenwerken, rollen-spellen, bezoeken aan scholenen ondernemingen kunnenverhelderend werken en creë-ren een ruimer begrip voornieuwe vormen van onderwijs.Bedoeling is dat de lesvolgerterugkeert met nieuwe inzich-ten en zijn collega’s kanbesmetten om wijzigingen,lees moderniseringen en inter-nationalisering, in gang te zet-ten.

GITO-personeelgaat Europees

17

Gemeentelijk onderwijs

‘De letterreis van GBSJE’ was dit schooljaar hetthema van de Gemeentelijke Basischool Jezus-Eik. Het doel? De kinderen motiveren om plezierte beleven aan boeken en (voor)lezen. In september begon de school aan de letterreis.Van gekke professor Letterkwibus kreeg ieder-een een beloning als ze vier uitdagingen tot eengoed einde brachten. Een na een slaagden deleerlingen in hun opdrachten.

De letterreis is helaas afgelopen, maar het lezenen voorlezen gaan gewoon door in … een supermegacoole schitterende leeskeet, een geschenkvan de ouderraad en een blijvende herinneringaan dit fantastische leesavontuur!

De letterreis van GBSJE

OPENSCHOOLDAGin het GITOop zondag 22 mei 2016

Iedereen uitgenodigdom een kijkje te komen nemen

van 11u00 tot 17u00.

Page 18: Overijsenaar april 2016

18

Veiligheid

De politie graveert je fietsMet de lente in aantocht maakt de politiezone zich klaarom opnieuw ‘fietsen te graveren’. Teruggevonden fietsenkunnen zo makkelijk aan de eigenaar worden terugbe-zorgd.Volgende gratis graveeracties op woensdag 20 april enwoensdag 18 mei 2016, telkens van 14u00 tot 16u00.Afspraak op de parking aan het hoofdcommissariaat,Brusselsesteenweg 145G.Meer info op [email protected].

Meer informatie: Politiezone DruivenstreekBrusselsesteenweg 145G - 3090 Overijse - tel.: 02 769 69 [email protected] - www.politiedruivenstreek.be

Zwerfvuil hoort in devuilnisbak en nergensanders!Zwerfafval is klein afval dat sommigen onderons achteloos en zonder er bij stil te staan opde grond gooien: verpakkingsmateriaal, siga-rettenpeuken, kauwgom, blikjes, plasticfles-jes, … Dagelijks is het gemeentepersoneel in deweer om onze omgeving netjes te houden. Enook de wijkinspecteurs houden een oogje inhet zeil.

Nochtans zijn er in het straatbeeld voldoendevuilnisbakjes aanwezig. Maar denk er aan …in openbare vuilnisbakjes mag je je eigenhuisvuil niet deponeren!

Wie sluikstort neemtbovendien een groot risi-co. Wanneer een sluiks-torter geïdentificeerdwordt riskeert hij eenadministratieve boetedie kan oplopen tot350 EUR (175 EUR voorminderjarigen).

Nieuw meldpunt voor fraude,bedrog, misleiding en oplichtingDe Federale Overheidsdienst Economie lanceert een uniekmeldpunt voor slachtoffers van fraude, bedrog, misleiding enoplichting: https://meldpunt.belgie.be.Consumenten en ondernemingen wiens rechten niet werdengerespecteerd kunnen er hun probleem melden en krijgenmeteen ook advies op maat over hoe ze hun rechten kunnenafdwingen. Aan de hand van concrete vragen krijg je meteen een ant-woord met advies en/of gerichte doorverwijzing naar debevoegde instantie die je kan verder helpen. Tegelijkertijdworden de meldingen geanalyseerd door de bevoegde autori-teiten en stellen zij indien nodig een onderzoek in.

Wat kan je melden?- illegale handelspraktijken en bedrog (misleidende reclame

of prijsaanduiding, problemen met een krediet, ongewensteoproepen of e-mails, leveringsproblemen, foute voedseleti-kettering, garantieproblemen, niet-naleving rookverbod, …)

- fraude (phishing, zich online voordoen als iemand anders,valse waardebonnen per e-mail,sluikwerk/zwartwerk/schijnzelfstandige, …)

- oplichting (valse facturen, valse loterij, valse boetes per e-mail, …)

Maar opgelet … het meldpunt is geen dienst voor noodoproe-pen en beschikt niet over een 24 uur op 24 permanentie.

Page 19: Overijsenaar april 2016

De SportkrantDe SportkrantInfo: Agentschap Sport en Recreatie Overijse

Kantoren: Begijnhof 9 - 3090 Overijsetel.: 02 686 90 20 - fax: 02 686 90 29

[email protected]

Agentschap Sport en Recreatie Overijse

www.sporeo.be

Kijk! Ik fiets(29 mei 2016)Sporeo organiseert i.s.m. de regiowerkingVlaams-Brabantse Ardennen het “Kijk! IkFiets! -project.”

Via dit project leren we de kinderen van 5tot 7 jaar fietsen zonder steunwieltjes. Deactieve begeleiding van 1 volwassene perkind is wel verplicht.

Deze initiatie gaat door op zondag 29 mei2016 van 10u00 tot 12u00 (sessie 1) en van13u00 tot 15u00 (sessie 2) op de parkingHagaard, Breerijcke z/n, te Overijse.

De deelnameprijs bedraagt 5,00 EUR.Hierin is een koek, drankje, een aandenken,een brochure en de sportverzekeringinbegrepen.

Meer informatie en inschrijven via dewebsite www.sporeo.be of via het nummer02 686 90 20. Vooraf inschrijven is nood-zakelijk. (max. 20 deelnemers / sessie)

MultimoveIn de lente organiseert Sporeoi.s.m. ThoR Events opnieuween reeks Multimove.

Wat is Multimove?Vooraleer kinderen zich op één bepaalde sporttak toeleggen, is hetbelangrijk dat ze eerst hun basismotoriek ontwikkelen. Multimove isdaar het ideale programma voor. Aan de hand van twaalf cruciale basis-bewegingen schaven 3 t.e.m. 6-jarigen hun beweegvaardigheid bij.Omdat die ‘moves’ losstaan van een sporttak, pint het kind zich nog nietvast aan één sport, maar kan het ontdekken welk soort sport hij of zij hetliefst doet.

Voor wie?Wij organiseren deze reeks voor kleuters van 3 t.e.m. 6 jaar en per groepzijn er maximaal 10 kleuters die begeleid worden door 1 monitor.

Waar & wanneer gaat het door?Deze reeks gaat door in de sporthal Den Heurk (Heurkstraat 3) van 13u30tot 14u15 en dit op volgende woensdagen: 13, 20, 27 april 2016, 4, 11,18, 25 mei 2016, 1, 7 & 15 juni 2016. De sessie van 14u15 tot 15u00 isreeds volzet!

Deelnameprijs?De deelnameprijs per reeks bedraagt 50,00 EUR. Vanaf het tweede kindvan hetzelfde gezin betaal je 40,00 EUR. In de deelnameprijs is het sporten, verzekering en een fiscaal attest inbe-grepen.

Hoe inschrijven?Je kan voor deze reeks Multimove inschrijven via www.sporeo.be ofwww.thor.events

19

Beachvolleytornooi (25 juni 2016)Op zaterdag 25 juni 2016 gaat het evenement Tropiscalaopnieuw op de parking van het Begijnhof door!

Sporeo organiseert i.s.m. de organisatie van Tropiscala hetreeds gerenommeerde beachvolleybaltornooi voor 16 plussers.

Op dit tornooi kunnen ploegen van 5 spelers (speelsters) deel-nemen. Er kunnen dus ook gemengde ploegen gemaakt wor-den. Per dame krijgt de ploeg 2 punten voorgift met een maxi-mum van 6 punten. Nadat je een ploeg hebt ingeschreven,

krijgt u een infobrief met reglement, wedstrijdschema, ...opgestuurd.

De deelnameprijs aan dit tornooi bedraagt 40,00 EUR / ploeg(maximum 8 personen). Hierin is de deelname aan het tornooi,de sportverzekering en mogelijkheid tot het nemen van eendouche inbegrepen.

Inschrijven kan vanaf maandag 11 april 2016 via een specialelink op www.sporeo.be.

Page 20: Overijsenaar april 2016

Samen van het leven en van sport genieten

13de gemeentelijkeSporteldag voor

50 plussers (26 april 2016)

Voor de 13de keer organiseert Sporeoi.s.m. de Senioren- en Sportraad eengemeentelijke sporteldag in het sport-complex Den Heurk (Heurkstraat 3).

Op deze sportdag kunnen alle seniorenuit de druivenstreek in een gezellige enontspannen sfeer hun favoriete sportbeoefenen of kennis maken met een nieu-we sportactiviteit. Zo staat er o.a. volks-spelen, badminton, drums alive, zumbagold, gezelschapspelen, kubb, curling,petanque, kracht & lenigheid, wandelenen fietsen op het programma. De fiets-tocht en wandeltocht gaat alleen in devoormiddag door!

Er is dus geen enkele reden om er niet bijte zijn!!!

Voor deze sporteldag kan je ofwel vooreen halve dag ofwel een hele dag inschrij-ven. Een halve dag kost 3,00 EUR (sport-activiteiten, verzekering, koffie en2 broodjes) en een hele dag kost 6,00 EUR(sportactiviteiten, verzekering, koffie,2 broodjes en taart). Tot 19 april 2016 kaner aan de kassa van het Begijntjesbadingeschreven worden.

Na de sportieve inspanningen sluiten wehet geheel af met een gezellig samenzijnbij een stuk taart en koffie.

Laat zien dat de senioren uit Overijse nogaardig uit de hoek kunnen komen. Wees er dus zeker bij op dinsdag 26 april2016.

Sporeo biedt gratis busvervoer aan metvolgende opstapplaatsen:Kerk TerlanenKerk TombeekKerk Maleizen Kerk EizerMarkthal

Afhankelijk van de inschrijvingen wordende opstapuren beslist en later persoonlijkmeegedeeld.

Valpreventie: Dansfeest:“Dans je leven lang!” (14 april 2016)

Naar aanleiding van het grote succes organiseert GC de Bosuil opnieuw i.s.m.OKRA Jezus-Eik, Sporeo en de gemeente Overijse een heus dansfeest voor jongen oud. Wij nodigen je daarom graat uit op donderdag 14 april 2016 van 14u00tot 17u00 in GC de Bosuil (Witherendreef 1).

Met je man of vrouw, zoon of dochter, kleinzoon of –dochter, buurvrouw of–man. De chachacha of de jive, een ballroomdans of een polonaise, een zitdansof zumba, het maakt niet uit. Zolang je maar komt dansen, want dansen isbewegen, maar dan zo veel leuker!

Voor een toegangsprijsvan slechts 5,00 EURzorgen wij voor livemuziek van vroeger ennu, dansinitiaties, eenstuk taart, een kopjekoffie en een helenamiddag ambiance enplezier!

Inschrijven voor ditdansfeest is wel noodza-kelijk! • via www.debosuil.be• aan de balie in

GC de Bosuil,tel: 02 657 31 79

• aan de balie in hetBegijntjesbad,tel: 02 686 90 20

Heb je geen vervoer?Laat ons bij uw inschrij-ving iets weten en zodatwe samen naar eenoplossing kunnen zoe-ken!

20

Valpreventie: wandeling (20 april 2016)Tijdens de week van de valpreventie organiseert het OCMW i.s.m. Sporeo eenkorte wandeling (1u30 à 2u00) in het centrum van Overijse. Niet zomaar eenwandeling, maar een zoektocht met opdrachten.

Op een speelse manier willen we iedereen (bewoners WZC Mariëndal, thuiswo-nende senioren, vrijwilligers, familie, SMO-studenten, ...) laten genieten van eenmooie wandeling, waarbij een aantal doe-momenten ingelast worden.

Afspraak op woensdag 20 april om 13u30 aan de ingang van het WZCMariëndal. Op het einde van de wandeling krijg je nog een “lekkere” beloning!

Week van de Valprevent ie.be

Dans je leven

lang.be

Week van de VW alprevent ieek van de V ealprevent i.be

Page 21: Overijsenaar april 2016

Samen van het leven en van sport genieten

Sporteldag Scherpenheuvel (10 mei 2016)

Op dinsdag 10 mei 2016 organiseert de sportregio Winge-Demervallei haar tweede sporteldag van 2016 inScherpenheuvel.

Via de wandeltocht kunnen we Scherpenheuvel verkennen endaarna deelnemen aan de talrijke leuke activiteiten. Zo is ereen keuze uit verschillende dansvormen zoals zumba, disco-boogie, country- & linedance, biodanza, salsa, merengue, ...Daarnaast kunnen er ook nog andere sporten zoals o.a. krolf,kubb, yoga, volksspelen, ... beoefend worden.

Om 15u30 sluiten we deze dag af met een lekker stuk taart eneen streepje muziek van discobar Orka.

De deelnameprijs bedraagt 7,00 EUR. Hierin is het sporten, deverzekering,1 koffie of thee, 2 broodjes, taart en een waarde-vol aandenken (bij deelname aan 3 van de 4 sporteldagen vansportregio Winge-Demervallei) voorzien.

Je hoeft zelf niet te rijden! Sporeo zorgt voor gratis busver-voer!

Meer informatie of inschrijven?www.sporeo.be of 02 686 90 20. De inschrijvingen worden afgesloten op 2 mei 2016.

21

SportelinitiatieZumba Gold

(17 mei t.e.m. 28 juni 2016)

Tijdens de maanden mei en juni 2016 organiseert de sport-dienst een initiatie Zumba Gold voor 50-plussers.

Wat is het?Zumba Gold is een fitnesstrend, gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dans gecombineerd met aerobicoefeningen. Tijdens een les verbrand je heel wat calorieën, oefen jeallerhande spieren en verbeter je ook nog de coördinatie.

Voor wie is het?Zumba Gold is geschikt voor elke leeftijd, man of vrouw,ervaren sporter of beginner.

Wanneer is het?Deze 7-delige initiatiereeks (10 uur) gaat wekelijks doorvanaf dinsdag 17 mei t.e.m. 28 juni 2016 van 14u00 tot15u30 in de sporthal Den Heurk (Heurkstraat 3). Na elke sessie kan er gezellig nagepraat worden bij een kopkoffie.

Hoeveel kost het?De deelnameprijs voor deze initiatiereeks bedraagt15,00 EUR. Hierin zijn de lessen, de sportverzekering en dekoffie inbegrepen.Voor inschrijvingen of verdere inlichtingen, kan je vanafmaandag 21 maart 2016 op het nummer 02 686 90 20 [email protected] terecht.

Sportelinitiatie krachten lenigheid “Van

breekijzer naar soepeleElastiekjes”

(20 mei t.e.m. 24 juni 2016)

De fel gesmaakte initiatie van vorig jaar komt terug!!!Heeft de ochtendstond naast goud ook wat gekreun engesteun in de mond? Hebben je gewrichten een beetje olienodig? Dan is dit dé oplossing voor jou ! Gedurende 6 vrijdagen leert een professionele lesgever jekracht te combineren met souplesse. Pilates, ritmische oefe-ningen en krachtoefeningen zullen jullie gewrichten soepelermaken en je spieren beter onderhouden. Bij deze lessenwordt er rekening gehouden met het niveau en capaciteitenvan iedere deelnemer. De lessen vinden plaats in de sporthalvan Hoeilaart.

De lesgever voor deze cursus is Marleen Van Esser,Licentiate L.O.

Data20 mei - 27 mei - 3 juni 201610 juni - 17 juni - 24 juni 2016Telkens op vrijdag van 10u30 tot 11u30

InschrijvingDe kostprijs is 15,00 EUR voor 6 lessen, te betalen bij inschrij-ving vanaf 18 april 2016 in de sporthal van Hoeilaart,Koldamstraat 9a, Hoeilaart.

Meer [email protected].: 02 657 97 26

Page 22: Overijsenaar april 2016

22

SLUITINGSDAGEN BEGIJNTJESBADAPRIL & MEI 2016

Woensdag 13 april 2016 – De Brabantse PijlZondag 1 mei 2016 – Dag van de arbeidDonderdag 05 mei 2016 – Hemelvaart

Zondag 15 mei 2016- PinksterenMaandag 16 mei 2016 – Pinkstermaandag

Mountainbiketocht zondag 1 mei

Op zondag 1 mei 2016 organiseert mountainbike-club MTB Overijse haar jaarlijkse tourtocht. Met ver-trek en aankomst op de voetbalterreinen van TempoHagaard. Er kan gestart worden van 8u00 tot 10u30.Je hebt de keuze tussen 25 en 65 km met bevoorra-ding onderweg. Er zijn douches en een afspuitstandvoorzien. Na de inspanning kan er iets gedronkenworden in de kantine.

Meer informatie in de sportkrant van juni of op onze website www.sporeo.be

Zwemkamp 4 t.e.m. 8 juli 2016 (inschrijving vanaf 9 mei 2016)

Mountainbikekamp4 t.e.m. 8 juli 2016

Gevechtsportkamp 11 t.e.m. 15 juli 2016

Ropeskippingkamp18 t.e.m. 21 juli 2016

Voetbalstage Zoniën25 t.e.m. 29 juli 2016

Danskamp1 t.e.m. 5 augustus 2016 (inschrijving vanaf 23 mei 2016)

Avonturenkamp8 t.e.m. 12 augustus 2016 (inschrijving vanaf 23 mei 2016)

Zaalvoetbalkamp 25 t.e.m. 29 juli 2016

Atletiekkamp22 t.e.m. 26 augustus 2016

Omnisportkamp29 t.e.m. 31 augustus 2016

Sportkampenzomer 2016

Wil je het sportaanbod van alle sportclubs uit Overijse leren kennen?

www.sporeo.be/sportclubs

Open petanquetornooi30 ste Grote Prijs ‘P.C. De Bierkar’(4 en 5 juni 2015)Inschrijving van 12u30 tot 13u15

Zaterdag 4 juni 2015 om 13u30DOUBLETTE – 12,00 EUR

Zondag 5 juni 2015 om 13u30TRIPLETTE – 18,00 EUR

4 beurten (13 p)

Speelvelden: Ontmoetingscentrum ‘Den Turf’Arthur Michielsplein 3 - Overijse (Terlanen)

Beker aan de overwinnaars. Mooie prijzen voor alledeelnemers. Kleine restauratie.

Petanque Club De Bierkar Maleizen - Overijse

Page 23: Overijsenaar april 2016

den blankden blankIVA Cultuurcentrum Den Blank

Begijnhof 11 - 3090 Overijsetel.: 02 687 59 [email protected]

23

Balie-uren:Maandag - vrijdag van 9u00 tot 12u00 en van 13u00 tot 17u00Woensdag- en vrijdagavond van 19u00 tot 21u00(van half mei tot half september is er geen vrijdagavondpermanentie)

Sluitingsdagen:Donderdag 5, vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 mei 2016 (O.L.H. Hemelvaart)Zondag 15 en maandag 16 mei 2016 (Pinksteren en Pinkstermaandag)

HOF VAN EEDE: HET WEISS-EFFECTVrijdag 15 april 2016 om 20u30.

PODIUMRONNY MOSUSE, JAN DESMET, FAY LOVSKI & TOMTHEUNS: LIVING ROOTSZaterdag 16 april 2016 om 20u30.

MICHAEL VAN PEEL, SEPPETOREMANS, BAS BIRKER, YGOR& JERON DEWULF: THE LINE-UPZaterdag 23 april 2016 om 20u30.

OVERZICHTSTENTOONSTELLING: DE GROOTE OORLOG IN OVERIJSEDoorlopend gratis toegankelijk van zaterdag 26 maart tot zondag 24 april 2016.

TENTOONSTELLINGENFOTOTENTOONSTELLING BESTE BUREN:BUUR IN BEELDDoorlopend gratis toegankelijk van zaterdag 26 maart tot zondag 24 april 2016.

Open petanquetornooi30 ste Grote Prijs ‘P.C. De Bierkar’(4 en 5 juni 2015)

Page 24: Overijsenaar april 2016

24

Blijf op de hoogte:www.facebook.com/denblank

www.denblank.be

DIRK VAN DER LINDEN ENNATALIE SCHOONBAERT: IK GEEF JE… DE ROOS !Dinsdag 12 april 2016 om 14u00.

CULTUUR OM 14 UURDVD-VERTONING: BOYHOODDonderdag 28 april 2016 om 14u00.

DROOMEDARIS REX: SALUUTVrijdag 29 april 2016 om 20u00.

VORMING

Inschrijven bij Arch’educ via www.archeduc.be,02 454 54 01 of [email protected] .

TABLETCAFÉ: BEHEER JE FOTO'S IN DECLOUD MET GOOGLE FOTO’SDinsdag 12 april 2016 van 19u00 tot 22u00.

WORKSHOP: KINDERKAPSELS KNIPPENWoensdag 20 april 2016 van 14u00 tot 17u00.

TABLETCAFÉ: MAAK KENNIS MET GOOGLE+Dinsdag 17 mei 2016 van 19u00 tot 22u00.

WORKSHOP TEXTIEL RECYCLEREN: KUSSENSVrijdag 10 juni 2016 van 19u00 tot 22u00.

WORKSHOP: PROEVEN VAN ELEKTRISCHFIETSENZondag 12 juni 2016 van 13u00 tot 16u00.

WORKSHOP TEXTIEL RECYCLEREN: JEANSVrijdag 17 juni 2016 van 19u00 tot 22u00.

WORKSHOP TEXTIEL RECYCLEREN: KLEDINGVrijdag 24 juni 2016 van 19u00 tot 22u00.

VLIEG