MAGAZINE VOOR WIJNLIEFHEBBERS EN LEVENSGENIETERS SEPTEMBER 2011

16
MAGAZINE VOOR WIJNLIEFHEBBERS EN LEVENSGENIETERS SEPTEMBER 2011 Famille Laplace Madiran Louis Fabre Languedoc Château La Clotte Fontane Languedoc Château Treviac Languedoc Gagliole Toscane Illuminati Controguerra/Abruzzen NIEUW Joël Duffau Bordeaux Wente Californië Mondavi Californië Tomàs Cusiné EL VILOSELL De expressie van de wijnen van Tomàs Cusiné via zijn woordenwolk

description

Tomàs CusinéEL VILOSELL Famille LaplaceMadiranLouis FabreLanguedocChâteau La ClotteFontaneLanguedocChâteau TreviacLanguedocGaglioleToscaneIlluminatiControguerra/AbruzzenNIEUWJoël DuffauBordeauxWente CaliforniëMondaviCalifornië

Transcript of MAGAZINE VOOR WIJNLIEFHEBBERS EN LEVENSGENIETERS SEPTEMBER 2011

Page 1: MAGAZINE VOOR WIJNLIEFHEBBERS EN LEVENSGENIETERS SEPTEMBER 2011

MAGAZINE VOOR WIJNLIEFHEBBERS EN LEVENSGENIETERSSEPTEMBER 2011

Famille Laplace Madiran

Louis Fabre Languedoc

Château La Clotte Fontane Languedoc

Château Treviac Languedoc

Gagliole Toscane

Illuminati Controguerra/Abruzzen

NIEUWJoël DuffauBordeaux

WenteCalifornië

MondaviCalifornië

Tomàs Cusiné EL VILOSELL

De expressie van de wijnen van Tomàs Cusiné via zijn woordenwolk

Page 2: MAGAZINE VOOR WIJNLIEFHEBBERS EN LEVENSGENIETERS SEPTEMBER 2011

2

AGENDA

Frankrijk, Spanje, Italië en de Verenigde Staten

Frankrijk, Spanje, Italië en de Verenigde Staten zijn in dit sep-tembernummer opgenomen. Met wijnen en hun wijnmakers waarvan de prijzen variëren van € 6,25 tot pardon… € 215 per fles!

Nogal wat recent ontdekte wijnmakers betreden het podium, samen met enkele al heel lang bekende namen. In Frankrijk beginnen we met François Laplace (Madiran | Sud-Ouest). Hij keert terug naar de Madiran van zijn jeugd en introduceert Aydie l’Origine 2009. Een volbloed Madiran, gemaakt van de beeldbepalende Tannat-druiven en van de twee Cabernets, waarvan de franc de dominante speler is. Dit is de klassieke assemblage en het resultaat is 100% geslaagd. De prijs ook (€ 7,25). Ondanks de herintroductie van de twee Cabernets is het geen bikkelharde, zwarte wijn geworden, die engelengeduld vereist.

Uit de Languedoc treft u als eerste Louis Fabre (Corbières) met zijn onverslaanbare cépage-wijnen. Hij staat bekend om zijn maximale druiven-expressie voor een zo laag mogelijke prijs. De twee beroemde druivenrassen (Merlot en Cabernet-Sauvig-non) profiteren volop van het Mediterrane klimaat en de wijn-makerskunst van Louis Fabre. Met Arnaud Sié (Château de Treviac) en Maryline et Philippe Pa-gès (Château la Clotte Fontane Cuvée Cremailh) gaan we meer de diepte in. Deze wijnen zijn gemaakt om tijdens de koudste wintermaanden warmte en intens wijnplezier te verschaffen. Voor de echte wijnliefhebbers die willen ontdekken wat de bo-

deminvloed in rode wijn kan betekenen zonder de hoofdprijs te betalen!

En dan nieuw: Joël Duffau zit met zijn wijngaarden in een ge-bied dat tussen de rivieren de Dordogne en de Garonne ligt en daarom Entre Deux Mers heet. Het heeft (nog) geen gro-te reputatie maar het opmerkelijke is dat het opvallend veel briljante wijnmakers heeft voort gebracht; namen als Lurton, Despagne en Dubourdieu doen de deuren van de meest gerepu-teerde wijngoederen openen. Het is natuurlijk een kwestie van heel veel beter zijn dan de rest of het gevecht verliezen. Joël Duffau is ook een wijnman van dit kaliber. Met heel veel zorg voor de wijngaard, een zeer gevarieerd druivenareaal en een zorgvuldige manier van wijnmaken.

Italië met de wijnen van Illuminati (goed, authentiek en zeer betaalbaar) en Gagliole (kostbaar en zeer succesvol). Spanje met de geniale Thomàs Cusiné.

En tenslotte de Verenigde Staten (Californië) met twee histori-sche namen: Mondavi (Michael Mondavi, zoon van...) en Wente, het oudste Amerikaanse wijnbedrijf in functie.

Heel veel meer informatie is beschikbaar in dit nummer en op de site. Van alle wijnen zijn zeer gedetailleerde proefnotities beschikbaar en natuurlijk een aantrekkelijk geprijsd proefpak-ket.

Wij wensen u oprecht heel veel wijnplezier!

Fotografie: Etienne van Sloun

MAASTRICHT

BUSSUM

VELP/ARNHEM

| 24/09 Inloopproeverij 10.00 - 15.00 uur

| 30/10 Les fêtes des vignerons*

- overzichtsproeverij 11.00 - 17.00 uur

*Inschrijven: via [email protected]

| 24/09 Inloopproeverij 12.30 - 17.00 uur

| 29/10 Inloopproeverij 12.30 - 17.00 uur

| 24/09 Inloopproeverij 12.30 - 17.00 uur

| 29/10 Inloopproeverij 12.30 - 17.00 uur

Page 3: MAGAZINE VOOR WIJNLIEFHEBBERS EN LEVENSGENIETERS SEPTEMBER 2011

Voor uitgebreide proefnotities: www.sauterwijnen.nl | 3

FAMILLE LAPLACE

KORTING |

KORT

ING

| K

ORT

ING

| KORTING | KORTING | KORTING | KORTIN

G | KO

RTIN

G | KO

RTING | KORTING | KORTING |

NU€ 7,25

Madiran moet Madiran blijven!Wij kennen François nu langer dan 30 jaar en ook zijn vaste wil om te verbeteren zonder karakter op te offeren. Madiran moet Madiran blijven, maar wel toegankelijker dan de wijnen van zijn grootouders. Toegankelijk qua karakter en qua prijs! Heel veel wijnen op de wereldschaal vertonen steeds meer gelijkenissen door de uitwisseling van technieken en inzichten. Het is dus niet zo gek dat de karakterwijnen uit deze vergeten hoek van Frankrijk in positieve zin op toenemende belangstelling kun-nen rekenen. Snel, evident en gemakkelijk genot verveelt nu eenmaal vlug en kan het echte genieten niet vervangen. Dat echte genieten vereist iets meer tijd, ervaring en een goed af-gestemde keuken zonder zoet. Goed gemaakte karakterwijnen staan steeds vaker op het verlanglijstje van een groeiend aantal wijnliefhebbers. Het is zelfs zo dat nogal wat doorgewinterde Madiran-liefhebbers François Laplace gewaarschuwd hebben niet teveel de toegankelijkheid op te zoeken. En dat was niet aan dovemansoren verteld. De wens om weer een basis-Madiran in de stijl van vroeger te maken was geboren. Maar nu met beter en rijper fruit dan toen en uiteraard het resultaat van de ver-beterde wijnmaaktechnieken.

De nieuwste creatie heet L’Aydie l’Origine die de Madiran Laplace 2008 vervangt. De Cabernet-Franc en Sauvignon komen hier weer terug in de as-semblage. De wijn bezit meer structuur en Madiran-karakter dan de vorige Madiran Laplace, zonder dat er sprake is van een te grote mate. van viriliteit.

70% Tannat, 30% Cabernet-Franc en Sauvignon

Krachtig pioenroosrood met de schakering zwart. Degelijke en rijpe expressie van zwarte vruchten, roostertonen, houttteer en gedroogde zwarte pruimen. Erg lek-ker geurend en sympathiek rustiek. Versmolten aanzet en een satijnen satijnen textuur; wat een aangenaam, mondcontact. Dit is rijper en zachter dan 2008, maar wel voorzien van een vitaliserende frisheid en smaakintensiteit. Meer gepolijste tannines en een finale met reliëf en lengte. Zonder het Madiran karakter te verloo-chenen is deze wijn beschaafder en wat toegankelijker geworden.

Heerlijke karakterwijn voor heel weinig geld!

Famille Laplace Aydie l’Origine 2009 Madiran a.c.

ALCOHOL: 13,5 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2017

NORMALE PRIJS: e 7,95

NU e 7,25

Page 4: MAGAZINE VOOR WIJNLIEFHEBBERS EN LEVENSGENIETERS SEPTEMBER 2011

4

Subtiel geconcentreerde plezierwijnen uit de LanguedocNu we de wisselvallige zomer achter ons hebben gelaten, breekt de tijd aan van de echte karakterwijnen. We selecteerden vier wijnen die garant staan voor betaalbaar onbevangen plezier en die met name het lekkerste smaken in de herfst en winter.

Hierbij denken we op de eerste plaats aan de twee cépagewijnen van Louis Fabre. Zijn ‘Merlot’ en ‘Cabernet-Sauvignon’ zijn op briljante wijze gevinifiëerd met optimaal behoud van de fruitintensiteit die in het warme zuiden gemakkelijk verloren kan gaan. Het aantrekkelijke, licht kruidige karakter van de goede Mediterrane wijnen is hierbij behouden. Echt pluspunt is dat beide wijnen toegankelijk zijn met toch smaakkracht en zodoende opvallend veel direct genoegen en verleiding bieden. Zie de proefnotities voor de verschillen tussen de rassen.

Het zwaarder geschut komt van Château Treviac en Château La Clotte Fontane. Twee formidabele wijnen die in verhouding tot de uitzonderlijke kwaliteit zeer voordelig geprijsd zijn. Ze combineren de kwaliteiten van karaktervolle grote Rhône-wijnen, van ver-leidelijke Bandols en de warme kruidigheid van de beste Languedocwijnen. En dat voor een prijs van e 8,50 en 8,95. Beide wijnen hebben een ongekend diepe smaakkracht en duidelijk geprofileerde (bewaar)wijn-tannines. Als u het geduld kunt opbrengen, wordt het wachten beloond (optimaal inzetbaar tussen 2014 en 2016).

Fotografie: Etienne van Sloun

Page 5: MAGAZINE VOOR WIJNLIEFHEBBERS EN LEVENSGENIETERS SEPTEMBER 2011

Voor uitgebreide proefnotities: www.sauterwijnen.nl | 5

· · · ·

Cabernet-Sauvignon

Zeer krachtig kersrood met een forse, zwarte schakering. Superkleur! Goed herkenbare en ook echt rijpe Sauvignon expressie: cassis, bramen en frambozen, sandelhout, laurier. Zonder pretenties, maar echt lekker en goed. Versmolten aanzet en een voor Cabernet zeer zachte en verleidelijke textuur. Aantrekkelijk, tactiel toucher (mondcontact) met een evenwichtig gestructureerde materie. Goede combinatie van smaakkracht en (relatieve) elegantie. Zeer complete materie met een gevarieerde, lang aanhoudende, smakelijke finale. Hier klopt alles!

·Louis Fabre Cabernet Sauvignon 2010 Pays d’Oc IGPALCOHOL: 13,0 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2014

Prijs: e 6,25

Merlot

Massief zwart-rood, net net iets van transparantie, maar uitermate krachtig en fraai. Heerlijk rijpe expressie met volop zwarte vruchten (zwarte kersen, bramen en cassis) , fractie geroosterde paprika, houtteer en ceder. Ongecompliceerd, basaal en zeer natuurlijk. Brede en totaal versmolten aanzet met een fluwelen textuur. Zeer aangenaam mondcontact met een rijke, echte harmonische materie. Gepolijste tannines, zachte zuren en een versmolten alcoholgehalte. Toch is er sprake van spanning en fascinatie door de ongekende smaakkracht en lengte.

·Louis Fabre Merlot 2010 Pays d’Oc IGPALCOHOL: 13,5 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2014

Prijs: e 6,25

80% Syrah, 20% Grenache

Massief zwartrood. Opaque. Zacht gekruide, Mediterrane vruchtenweelde (zwarte kersen op sap, wilde bramen, dadels, gedroogde pruimen en laurier). De wijn krijgt geen rijping op eikenhout terwijl het boeket alles heeft van een zorgvuldig en lang gerijpte wijn. Genereuze, versmolten aanzet en een hechte fluwelen textuur. Opulent-vlezige en trage materie (bijna tastbare massa) met krachtige, maar smaakvolle tannines, een laag zuurgehalte en een weldadige warmte. Maar deze weelde bezit ook een zachte frisheid, veel reliëf, smaakvariatie en lengte. Een zeer verleidelijke blockbuster!

·Château Tréviac 2009 Corbières a.c. ALCOHOL: 14,5 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2019

Prijs: e 8,50

80% Syrah, 20% Grenache; 20 jaar oude stokken. Rendement ongeveer 40 hl/ha.

Diep en massief zwartrood. Een enorme kleurconcentratie Fascinerende expressie met uitgesproken mineralige tonen (leisteen, potlood, zwarte peper en cacao) aangevuld met subtiele tonen van hars en jodium (zeewier/oester) en frisse houtinvloeden. Maar ook leer en het dierlijke van de grote Rhône-wijnen. Perfect versmolten aanzet en een fluwelen textuur met het tactiele mondcontact van de grote wijn. Krachtig gestructureerde materie met een weelderig mondvo-lume, een ongekend diepe smaakkracht en duidelijk geprofileerde (bewaar)wijn-tannines. Uitgesproken karakterwijn.

·Château La Clotte-Fontane Crémailh 2008 Languedoc a.c.ALCOHOL: 13,5 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2015

Prijs: e 8,95

HERFST-SELECTIE

ROOD

Page 6: MAGAZINE VOOR WIJNLIEFHEBBERS EN LEVENSGENIETERS SEPTEMBER 2011

6

Château La Mothe du Barry

Entre Deux Mers

Net voor de uitputtende primeurproeverijen van Bordeaux 2010 hebben we een bezoek gebracht aan de familie Duffau. En wat een verademing was dit in vergelijking met de luxe op de grote Châteaux. Hier wordt heel hard en met zichtbaar plezier ge-werkt om heerlijke wijnen te produceren voor een zeer aan-trekkelijke prijs.

De wijngaarden van de familie Duffau liggen in de gemeente Moulo. Met zijn prachtige hellingen en kalkhoudende klei-bo-dems is dit het beloofde land voor de Merlot. Ze beschikken ook over wijngaarden in de gemeenten Naujean en Postiac die bijzonder geschikt zijn voor de productie van de knisperend frisse Sauvignon Blanc wijnen.

Joël Duffau, de huidige eigenaar en wijnmaker is hier in 1985 begonnen. Hij komt uit een familie van negen generaties wijn-bouwers en hij volgde diverse studies en stages in de belang-rijke Franse en buitenlandse productiegebieden (Bourgogne, Beaujolais, Rioja en Californië). Met een brok aan ervaring en indrukken ging hij op zijn eigen domein aan de slag. Hij startte met het bestuderen van de ‘terroirs’ waar hij als erfgenaam over mocht beschikken.

Oogstjaar na oogstjaar heeft hij verbeteringen en nieuwe ont-

wikkelingen aangebracht op het gebied van het onderhoud van de wijngaard en de verschillende wijnmaaktechnieken. Al zijn wijngaarden zijn op dit moment in conversie naar een gecertifi-ceerde, biologische werkwijze. Dit alles heeft als doel om meer kwaliteit, karakter en persoonlijkheid in zijn wijnen te brengen zonder de betaalbaarheid uit het oog te verliezen. De bereikte resultaten hebben hem een uitstekende reputatie bezorgd die in veel gidsen en persartikelen steeds weer naar voren gehaald wordt.

Zijn witte wijn is multi inzetbaar en perfect als aperitief om zonder eten door te drinken. Opvallend puur en vooral eetlust opwekkend. Een prima begeleider van vrijwel alles uit de zee, inclusief mosselen en oesters. Zijn 100% Merlot kun je het beste typeren als een krachtige eetwijn: combineren met goed vlees van de rooster (lam, rund). Fijn wild en zeer vaste vis (paling, lamprei) in rode wijnsaus.

Wie ervan uitgaat dat Bordeaux duur is, zal met deze wijnen in de kelder en het glas er heel snel achter komen dat dit eigen-lijk grote onzin is. In het grote Bordeaux-gebied zijn de uitste-kend presterende, bescheiden wijnproducenten verreweg in de meerderheid. De uitbreiding van het assortiment met de wijnen van de familie Duffau beschouwen we als een verrijking.

Een streek waar nu de echte ontdekkingen te doen zijn op het gebied van de beste kwaliteit/prijs-verhouding

“FAMILIE DUFFAU

Page 7: MAGAZINE VOOR WIJNLIEFHEBBERS EN LEVENSGENIETERS SEPTEMBER 2011

Voor uitgebreide proefnotities: www.sauterwijnen.nl | 7

35% Sauvignon Blanc, 50% Sauvignon Gris, 10% Sémillon en 5% Muscadelle

Bleek strogeel met een witgouden glans. Goed herkenbare en zeer aangename, niet groene Sauvignon-expressie: cassis, kruisbessen, citrusvruchten en rabarber. Zeer zuiver! Sappige, perfect versmolten en genereus vloeiende aanzet. Fijne, zachte bijna romige textuur met een teder tactiel mondcontact. Geslaagde com-binatie van smaakkracht en verkwikkende frisheid, mede dankzij de fijne kool-zuurpresentie. Alcohol lijkt afwezig met toch een fraai mondvolume.

Dit is een echte aanwinst vanwege zijn meest pure en stuivende druivenkarakter en dat voor een weggeefprijs. Leuk alternatief voor de liefhebbers van de witte Loire wijnen.

Dit is een echte aanwinst vanwege zijn meest pure en stuivende druivenkarakter en dat voor een weg-geefprijs. Leuk alternatief voor de liefhebbers van de witte Loire wijnen.

Château La Mothe du Barry 2010 Entre-Deux-Mers a.c.

ALCOHOL: 12,5 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2013

NORMALE PRIJS: e 8,25

NU e 7,50

Merlot

Massief zwartrood. Krachtige en gevarieerde expressie met zwarte vruchten, cas-sis, bramen, gedroogde, maar ook zacht geroosterde paprika, vanille en Kirsch. Hier treffen we de overeenkomst tussen Merlot en Pinot-Noir in de meest rijpe vorm. Energiek, basaal en toch breed geschakeerd. Versmolten aanzet en een fluwelen textuur. Uitgesproken sappige en speelse materie in de aanzetfase. Serieuzer gestructureerd met een goede frisheid en goed gedoseerde tannines. Smaak- en reliëfrijke finale die om enige proteïnerijk tegenspel vraagt. Karakter-wijn met een behoorlijke dosis directe verleiding.

100% Bordeaux en 100% merlot met de genereuze sappigheid en de structuur van een super-malbec uit het koele zuiden van Argentinië. De prijs is een cadeautje.

100% Bordeaux en 100% merlot met de genereuze sap-pigheid en de structuur van een super-malbec uit het koele zuiden van Argentinië. De prijs is een Cadeautje.

Château La Mothe du Barry 2009 Bordeaux Supérieur a.c.

ALCOHOL: 13,5 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2015

NORMALE PRIJS: e 8,50

NU e 7,75

NIEUW

Page 8: MAGAZINE VOOR WIJNLIEFHEBBERS EN LEVENSGENIETERS SEPTEMBER 2011

8

Tomàs Cusiné perfectionist en visionairEven ten zuidwesten van Barcelona ligt een zeer interessant Catelaans wijngebiedje, Costers del Segre genaamd. Berg-achtig, ruig en aan de uitlopers van de Pyreneeën gelegen. De wijnmaker waar het allemaal om draait is Tomàs Cusiné Barber; 20 jaar lang was hij de drijvende kracht achter het succes van Castell del Remei totdat hij in 2003 besloot om zijn eigen wijnproject te starten in El Vilosell. Hier kon hij een oude coöperatie overnemen met 29 hectaren; perfect gelegen op 700 meter. Tomàs is een bijzonder getalenteerde wijnmaker; hij durft te experimenteren en hij begon dan ook als eerste met het aanplanten van veel sterk verschil-lende rassen. Dit om te ervaren welke het beste binnen zijn ‘terroir’ het zouden kunnen presteren. Overrijp fruit wordt vermeden en hij is altijd op zoek naar de perfecte balans tussen fruit, tannines en de juiste zuren. Zijn filosofie is om elegante karakterwijnen met bodeminvloed te maken. Ui-termate precies en ook toegankelijk.

Thomàs Cusiné (spreek uit kusien) heeft zich in een razend tempo een grote reputatie binnen het excellente wijnma-kersgezelschap van de Sauter-selectie verworven. De wijn zijn van een echt onderscheidende kwaliteit, smaakrijkdom en puurheid. Het gebied Costers del Sègre blijkt een poten-tieel te bezitten dat niet onderdoet voor Priorat, Ribero del Duero en Rioja. Hoewel een briljant componist van assem-blages heeft het zich toch laten verleiden tot de creatie van een mono-cepage-wijn: de Macabeu 2010. Hij weet precies welk terroir het beste past bij de vele druivenrassen die hij aangeplant heeft. De esthetiek van de prachtige etiketten en de verzorging van botteling en aankleding mogen dan voor het resultaat in het glas niet bepalend zijn. Ze vormen wel een belangrijk onderdeel en een overtuigende aankon-diging van een geheel dat de perfectie waar maakt. Laat u zich ook eens verleiden tot de Geol en de Finca Comabarra van de oogst 2007!

41% Macabeu, 18% Xardonnay (chardonnay) 16% Sauvignon Blanc, 10% Müller-Thurgau, 10% Albariño, 3% Riesling en 2% Moscatel

Rijke bleekgele kleur met een witgouden glans. Rijke, rijpe en zeer gevarieerde expressie met een hoofdrol voor de Ma-cabeu: citrusvruchten, exotische vruchten als mango, me-loen en de frisse, discrete houttonen sluiten hier naadloos op aan. Hier kan de liefhebber heel lang aan blijven ruiken en snuiven en het blijft boeien. Genereuze en fraai versmol-ten aanzet. De textuur is bijna romig opgefrist door een ui-terst subtiele koolzuurpresentie. Bijzonder smaakkrachtige materie met de zwoele, ontspannende, sappige frisheid van de overrijpe vrucht. Opvallend zachte zuren, heel subtiele zilte tonen en de zachte bitterheid van de optimale rijpe, pompelmoes. De mondaroma’s (rijpe perzik, meloen, kwee-peer) komen in de finale prachtig tot uitdrukking. De wijn weigert ook na het afslikken de mond te verlaten.

Een ongekende diversiteit van druiven-rassen. Het resultaat is een droom-wijn in harmonie die verleidt, ontspant en boeit. Knap!

Thomàs Cusiné Auzells 2010 Costers del Segre d.o.

ALCOHOL: 12,5 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2014 Prijs: e 12,50

43% Ull de Llebre. (Tempranillo), 18% Syrah, 16% Cabernet-Sauvignon, 14% Merlot, 6% Samso (cariñena of carignan) en 3% Garnacha (Grenache)

Fraai en diep granaatrood met de schakering zwart en ma-honie. Beschaafde, verfijnde expressie met frisse, discrete en niet-Spaanse houttonen. Verantwoord gebruik van het beste Franse eikenhout komt hier optimaal tot uitdrukking. Bosbessen, ceder, laurier. Boeiend en traag ontwikkelend , hoogwaardig boeket. Versmolten en traag vloeiende aanzet met een satijnen textuur. Verfijnd, tactiel mondcontact en meteen de confrontatie met klasse, distinctie. Harmonieus en evenwichtig gestructureerde materie met zachte zuren en extreem beschaafde tannines. Meesterlijk gedoseerde concentratie en een opvallend hoog plezier-gehalte

Superbe mediterrane wijn met een ge-distingeerde, koele klasse en wat af-stand van de de zondoorstoofde, hyper geconcentreerde blockbusters. Inten-sieve plezierbeleving op een verrassend hoog niveau.

Thomàs Cusiné Vilosell 2008 Costers del Segre d.o.

ALCOHOL: 13,5 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2017 NU e 12,50

Page 9: MAGAZINE VOOR WIJNLIEFHEBBERS EN LEVENSGENIETERS SEPTEMBER 2011

Voor uitgebreide proefnotities: www.sauterwijnen.nl | 9

· ·

NIEUWE

OOGSTJAREN & CUVÉES·45% Merlot, 35% Cabernet-Sauvignon, 6% Marselan, 5% Cabernet-Franc, 5% Syrah en 4% Carignan (ca-rinyena). De gemiddelde leeftijd van de stokken ligt tussen 8 en 14 jaar.

Massief en ondoorzichtig zwartrood (opaque: de zwarte spiegel). Fijne, uitgesproken vineuze expres-sie met een nobele houtinvloed (ceder) en rijke aroma’s van de grote wijn. Superbe mediterrane vinositeit (dadels, gedroogde pruimen) en die unieke Spaanse houtweelde (ceder, Havanna-tabak, va-nille) in een heerlijk, licht bedwelmend boeket. Volmaakt versmolten, verfijnd zoete aanzet en een fluweelzachte textuur. Het tactiele “toucher” van de grote wijn. Traag, volumineus, sensueel en voor-zien van een ongekende smaakkracht. Maar het is alles in harmonie en het blijft verrukkelijk sappig en dicht bij de natuur. Smaakvolle en prachtig gepolijste tannines die hun verborgen kracht niet tonen.

Thomàs Cusiné Geol 2007 Costers del Segre d.o.

ALCOHOL: 14,5 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2018Prijs: e 19,50

96% Macabeu en 4% Albarinyo

Fonkelend en stralend bleekgoud. Subtiele houttonen en fijne gistsporen (hop, roostertonen, hazel-noten, amandelen, houtteer en vanille) met weelderige vruchtenaroma’s (abrikoos, kweepeer en abrikoos). Intrigerende complexiteit met een verrassende vitaliteit. Versmolten aanzet en een romige textuur van een 100% rijpe materie. Zeer compleet, verleidelijk en met een groot tactiel mondcon-tact. Goede balans tussen subtiele zoetheid en rijpe zuren. Het geheel blijft elegant, intens smaakrijk en uitgesproken harmonieus. Goede lengte.

Thomàs Cusiné Macabeu 2010Costers del Segre d.o.

ALCOHOL: 13,5 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2015

NORMALE PRIJS: e 21,50

NU e 19,00

50% Cabernet-Sauvignon, 25% Garnatxa (Grenache) en 25% Syrah

Zeer krachtig robijnrood en opvallend vitaal voor de leeftijd. Rijk geschakeerde, echt grote wijn expressie met goede en frisse houttonen en een weelderig boeket (rozen, zwarte vruchten/kersen, sandelhout en gedroogde pruimen). Nobel Spaans in de beste betekenis! Dit belooft heel veel! Ver-smolten en traag vloeiende aanzet met een fluwelen textuur. Het superieure, heerlijk tactiele mond-contact van de echt grote wijn. Meesterlijk gedoseerde concentratie, gepolijste tannines en zachte, smaakvolle wijnzuren binnen een echte grote wijn-structuur. Rijk geschakeerde en 100% harmonieuze materie met een formidabele smaakintensiteit en variatie. De wijn galmt ongekend lang na en de smaakpapillen blijven zeer lang na het afslikken verzadigd van de wijn.

Thomàs Cusiné Finca Comabarra 2007 Costers del Segre d.o.

ALCOHOL: 14%

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2018

NORMALE PRIJS: e 29,00

NU e 26,00

·

·

·

NIEUW. Hier zijn slecht

s

3.000 flessen van gem

aakt.

Dit is Elegant, intens

smaakrijk en uitgespr

oken

harmonieus. Een meditatie

-

wijn om stil van te worden.

Decanteren aanb

evolen.

NIEUW. Echt indruk-

wekkend goed en een zeld-

zame combinatie van subtiele

kracht, verfijning, frisheid en

plezier binnen een buitenge-

woon ambitieus geheel kader.

Decanteren aanbevolen.

Page 10: MAGAZINE VOOR WIJNLIEFHEBBERS EN LEVENSGENIETERS SEPTEMBER 2011

10

Echte smakelijke Italiaanse eetwijnen Illuminati Uit de provincie Teramo (Abruzzen) met de herkomstbenaming Controguerra brengen wij twee wijnen (wit en rood) die, zeker voor Italiaanse begrippen, een meer dan voortreffelijke kwaliteit-prijs-verhouding bie-den. De witte heet Pligia en heeft de herkomstbenaming Controguerra Bianca DOC. De gebruikte druiven-rassen zijn voor 80% autochtoon en voor 20% niet-Italiaans: 65% Trebbiano, 15% Passerina, 10% Riesling en 10% Chardonnay. Het florale, de smaakintensiteit en de goede verteerbaarheid (dankzij een bescheiden alcoholgehalte) zijn de sterke punten van deze heel goed betaalbare kwaliteits Italiaan! De rode heet Spiano en heeft als herkomstbenaming Montepulciano d’Abruzzo DOC. De autochtone druif Montepulciano (100%) geeft hier de naam aan de herkomstbenaming. Een volbloed Italiaan en als zodanig goed herkenbaar en gestructureerd, maar in het bezit van gepolijste tannines. In combinatie met de vruchtenintensiteit en de verleidelijke sappigheid zorgt dit meteen voor veel plezier.

65% Trebbiano d’Abruzzo, 15% Passerina, 10% Chardonnay en 10% Riesling

Vloeiende aanzet, subtiele koolzuurpresentie en een sappige, zachtfrisse en mondvullende materie. Het boeket komt ook in de smaak tot uitdrukking. Volume en een ontspanning brengende, zachte frisheid maken het geheel erg aangenaam.

Illuminati Pligia 2010 Controguerra DOC

ALCOHOL: 12,5 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2013 PRIJS: e 6,75

Montepulciano

Fraai versmolten aanzet en een fluwelige textuur met een bijzonder aangenaam, tactiel mondcontact. Harmonieuze, sappige materie met een goed mondvolume en een verleidelijke vruchtenintensiteit. Alcohol zit volledig versmolten, de tanni-nes zijn zacht en smakelijk waardoor de prolongatie van het plezier niet afgeremd wordt en de finale een aantrekkelijk lengte vertoont. Prima!

Illuminati Spiano 2009 Montepulciano d’Abruzzo

ALCOHOL: 13,5 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2015 PRIJS: e 7,95

Page 11: MAGAZINE VOOR WIJNLIEFHEBBERS EN LEVENSGENIETERS SEPTEMBER 2011

Gagliole Om goede wijn te maken is er tegen-woordig veel geld nodig. Kleine op-brengsten verwerkt in kostbare, tech-nisch hoogwaardige installaties met als afsluiting rijping op kostbaar ei-kenhout vormen het recept. Al enkele decennia ondervinden wijngebieden belangstelling van gefortuneerden die binnen andere disciplines grote

vermogens gerealiseerd hebben. Ze worden verliefd op de wijn en het landschap en ze beschikken over de middelen om hun dromen te realiseren.

Echte smakelijke Italiaanse eetwijnen

60% Procanico, 10% Malvasia en 30% Chardonnay

Versmolten aanzet en een zijdezachte tot romige textuur met een heerlijke, zachte tot fragiel zoete frisheid. Perfecte balans, verantwoorde concentratie en het plezier is niet te stuiten. Deze wijn is vanaf de introductie, ondanks de forse prijs, onverwacht succesvol.

Bianco 2010 Toscana IGT

ALCOHOL: 13,5 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2016 PRIJS: e 26,00

90% Sangiovese, 10% Merlot

Versmolten, vloeiende aanzet en een satijnen textuur. Heerlijk, tactiel mond-contact. Smaakrijke, mondvullende en toch elegante materie met veel finesses. Gepolijste tannines met toch een niet te onderschatten reserve en een lang aan-houdende smaakvoortzetting. De wijn verschaft meteen heel veel plezier en heeft een ontspannend effect.

Rubiolo 2009 Chianti Classico DOCG

ALCOHOL: 13,5 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2018 PRIJS: e 14,50

Zo raken ingeslapen bezittingen ineens herboren. Verliefd wor-den op Toscane is een evidente consequentie van het regelma-tig bezoeken van dit onvoorstelbaar mooie deel van talie. Dat er prachtige wijnen en olijfolies geproduceerd worden is mooi meegenomen. De huidige Zwitserse eigenaars, eerder succes-vol in de wereld van de haute finance, de advocatuur en de kunst, hebben dit parcours met talent en passie afgelegd.

Zij kochten een klein Toscaans juweeltje met een zeer lange historie, wijngaarden en cipressen. Met de legendarische Zwit-serse precisie zijn ze aan de slag gegaan en dit komt in hun wij-nen op overtuigende wijze tot uitdrukking. De geproduceerde hoeveelheden zijn heel erg bescheiden en beperken zich tot enkele tienduizenden flessen per jaar.

WITTE SUPER

TOSCAN

Fotografie: Etienne van Sloun

Page 12: MAGAZINE VOOR WIJNLIEFHEBBERS EN LEVENSGENIETERS SEPTEMBER 2011

12

WENTE CALIFORNIË VERLEIDELIJKE CÉPAGEWIJNEN

Vandaag de dag zijn de vierde en vijfde generatie van de fami-lie Wente actief als wijnmakers. Het bedrijf is in 1883 opgericht door Carl Wente. Hij zag als eerste dat de warme dagen, de koele nachten en de kiezelhou-dende gronden van de Livermo-re Valley ideaal waren voor het cultiveren van wijngaarden. Hij verwierf een kleine 20 hectaren

aan goede grond en plantte er wijnstokken. In 1918 kwamen zijn twee zonen Ernest en Herman in het bedrijf. Ernest ontfermde zich over de wijngaarden en Herman over het wijnmaken en het kelderwerk. Later kwam het bedrijf in handen van de enige zoon van Ernest, Karl Wente, die in 1997 werd opgevolgd door zijn zoon Eric. Intussen is het bedrijf ontzetten gegroeid, maar wel met behoud van de hoge kwaliteitsnormen. Ze hebben nu ongeveer 1.200 hectaren op duurzame wijze onderhouden wijn-gaarden ter beschikking. Iets meer dan 800 hectaren wijngaar-den in de Livermore Valley (de baai van San Francisco) en circa 325 hectaren in Arroy Seco (Monterey).

TerroirLivermore Valley staat onder koele oceaaninvloed en vormt een ovale kom met een lengte van meer dan 20 km. Er is hier sprake van zeer gevarieerde microklimaten en verschillende bodemsa-menstellingen. De wijngaarden bevinden zich op glooiende heu-

vels, in droog gevallen, steenrijke rivierbeddingen, op verschil-lende niveaus in de lengte richting van deze vruchtbare vallei en aan de voet van steile, zandstenen rotsen. Hierdoor is voor elk druivenras een optimale locatie beschikbaar. Arroyo Seco, Monterey is een koele streek met een verlengd groeiseizoen, gunstig voor druivenrassen die baat hebben bij een traag groei-proces onder relatief koele omstandigheden. De bodem zit vol met leisteen en kalksteen, waardoor er sprake is van uitste-kende drainage. Mineralen geven via de wijnstok en de vrucht belangrijke smaakcomponenten aan de wijn. Al deze factoren zorgen voor de gewenste concentratie.

Werkwijze: duurzame wijnbouwSinds 1883 zijn er vijf generaties bezig met het planten, culti-veren en oogsten van wijngaarden. Meer dan een eeuw het land bewerken heeft geleid tot de ontwikkeling van ecologisch pro-gramma gericht op duurzaamheid. Dit programma is opgesteld met de gezondheid en het welzijn van medewerkers, de omge-ving en de planeet in het achterhoofd. Een systeem dat de vita-liteit van de bodem verbetert en zorgt voor een evenwichtige en duurzame ecologie. Deze werkwijze zorgt voor minder verbruik en verspilling van water en reduceert het niet-organische afval. Naast de Chardonnay, Sauvignon-Blanc, Merlot, en Cabernet-Sauvignon, ontdekken we hier ook de Zinfadel en zelfs de alles behalve gemakkelijk te verbouwen Pinot Noir. Al deze rassen worden als cepagewijn op de markt gebracht en dat doen ze echt heel goed. Alle wijnen bieden warmbloedig plezier met een eigen smoel en zonder geforceerde extractie.

Wente Vineyards Californië reeds vijf generaties!

NIEUW

Page 13: MAGAZINE VOOR WIJNLIEFHEBBERS EN LEVENSGENIETERS SEPTEMBER 2011

Voor uitgebreide proefnotities: www.sauterwijnen.nl | 13

Fonkelend witgoud. Rijpe expressie met tonen van ci-trusvruchten, lychee, spoor vanille en bloemengeuren. Puur, open en zeer aan-genaam boeket en totaal anders dan de ‘crispy’ Sau-vignons uit Nieuw Zeeland. Heerlijk vloeiende aanzet met een zijdezachte tex-tuur. Echt verleidelijke ma-terie met een knappe balans en ook spanning dankzij de discrete zoete tonen, het smaakvolle, zachte zuur-gehalte en het perfect ver-smolten alcoholgehalte. De lengte is spectaculair, de fi-nale smaakrijk met niet bit-tere pompelmoestonen. De wijn werkt zowel ontspan-nend als eetlust opwekkend. Ideale Sauvignon voor de liefhebbers die de strakke, vegetale Sauvignons vaak wat te zuur vinden.

Louis Mel Sauvignon Blanc 2010

ALCOHOL: 13,0 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2013

NORMALE PRIJS: e 9,75

NU e 8,75

Bleek strogeel met een gou-den glans. Een modelkleur. Uitgesproken kenmerkende, rijpe Chardonnay-expressie met een goed waarneemba-re, frisse houtinvloed. Nauw-keurige tonen van kweepeer, brooddeeg en verse boter. Goede balans tussen hout en druiven/vruchtenaroma’s. Versmolten, discreet zoetrij-pe aanzet en een strelend zachte, romige textuur. Zeer aangenaam, tactiel mond-contact. Rijke materie maar goed in balans met de zwoe-le frisheid van de zeer rijpe vrucht. Licht zoeter dan de strakke Chardonnay’s met een forse bodeminvloed, maar het blijft verfijnd en zeer aangenaam. Smaakrijke en zeer lang aanhoudende finale.

Morning Fog Chardonnay 2009

ALCOHOL: 13,5 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2014

NORMALE PRIJS: e 10,50

NU e 9,50

Krachtig, maar transparant kersrood met een schakering mahonie. Heerlijk ruig en rustiek met intense vruch-tenttonen: wilde bramen, aardbeien. Daarnaast kirsch, garrigues met de kruiden tijm, rozemarijn. Combi-natie van Rhône-aroma’s en Pinot-Noir onder hevige zoninvloed. Het ‘solaire’ ka-rakter is duidelijk aanwezig. Krachtige en spectaculair sappige aanzet. Zijdezachte textuur, maar toch een zeer aantrekkelijke, ruige mate-rie. Fascinerende combina-tie van gloedvolle warmte en echt pure vruchtenaroma’s. Bescheiden zuurgehalte en ook gepolijste tannines. Uit-gesproken smaakrijke finale. De vruchtenconcentratie is zonder te overdrijven sensa-tioneel.

Beyer Ranch Zinfandel 2009

ALCOHOL: 15,0 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2016

NORMALE PRIJS: e 10,50

NU e 9,50

Krachtig en diep robijnrood. Goed herkenbare en dus zeer pure druiven-expressie: ge-varieeurde tonen van cassis, kreupelhout, geroosterde paprika en zuurkool. Tevens een discrete houtpresentie op de achtergrond. Versmol-ten aanzet, zacht vloeiend en een satijnen textuur. Zeer aangenaam mondcontact met een frisse, smaakinten-sieve materie die een goede balans vertoont. Verschoond van een geforceerde extrac-tie en zachte, gepolijste tannines. Toegankelijk en ongecompliceerd, maar met de juiste afwisseling en vol-doende reliëf.

Southern Hills Cabernet-Sauvignon 2009

ALCOHOL: 13,5 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2015

NORMALE PRIJS: e 10,50

NU e 9,50

Transparant kersrood. Min-der massief dan verwacht. Verfijnde expressie met Pi-not-Noir-aroma’s (dit is ook vaak met hoge Pomerols het geval). Pure vruchtenexpres-sie met nauwelijks houtin-vloed. Rode vruchten en bos-geuren met een heel zachte en bovenal frisse houtin-vloed. Versmolten, discreet zoete aanzet en een fluwe-len textuur. Zeer verleide-lijk, tactiel mondcontact. 100% harmonische, krokant sappige materie. Alcohol zit helemaal opgenomen in dit smaakrijke geheel. Uiterst zachte zuren en gepolijste tannines. Hoog plezierge-halte terwijl er toch sprake is van een echte, maar niet geforceerde smaakconcen-tratie.

Sandstone Merlot 2009

ALCOHOL: 13,5 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2016

NORMALE PRIJS: e 9,75

NU e 8,75

Een echte aanw

inst

op Sauvignon-gebied.

Sympathiek geprijs

d en

verleidelijk dan

kzij zijn

discrete zoete

tonen,

zachte zuren en

het

perfect versmolten

alcoholgehalte

.

Voor bij gerechten uit de exotische keu-ken. Tevens de wijn voor liefhebbers die graag een rijpe, volle, maar niet zware Char-donnay buiten de maal-tijd willen genieten.

De vruchten concen-tratie van deze Zinfadel is zonder te overdrijven tamelijk sensationeel. Een sensatie die verge-lijkbaar is met die van een top Dolcetto uit Piëmonte.

Uitstekende

cepage-

wijn zonder gef

orceer-

de extractie. T

oeganke-

lijk en ongecom

pliceerd,

maar met de juiste af

-

wisseling en voldoen

de

reliëf.

Zeer verleidelijke cepa-

ge-wijn en de kans om

deze druif of liever de

wijn ervan eens te ont-

dekken en goed te door-

gronden.

Page 14: MAGAZINE VOOR WIJNLIEFHEBBERS EN LEVENSGENIETERS SEPTEMBER 2011

14

100% cabernet-sauvignon

Fraai, klassiek en krachtig robijnrood met een frac-tie mahonie. Rijpe en pure cabernet-expressie. Licht rokerig, zwarte bessen, gekonfijte aardbeien. Zeer aangenaam en discrete houtpresentie in de sfeer van een zweem geurig houtvuur. Zeldzame associatie met verfijnde, culinaire buitenbeleving... Fraai versmolten aanzet en een vrijwel fluwelen textuur, die eerder fijn blijft dus zonder de gevreesde overmacht. Smaakrijke materie met een goede balans, stevige tannines van het zachte type en een goed vervlochten alcoholge-halte. Echt rijpe cabernet is zeer verleidelijk zonder dat er sprake is van het loslaten van de gebruikelijke en in dit geval goed gedoseerde viriliteit.

Heerlijk, zo’n optimaal rijpe en niet opgeblazen cabernet-sauvignon. Dit is om ontspannen van te genieten en zeker geen wedstrijdbeest.

Emblem 2008 Napa Valley

ALCOHOL: 13,5 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2018

100% cabernet-sauvignon

Geëvolueerd robijnrood met een gloedvolle “tawny” schakering dankzij een lange opvoeding en rijping op eerste klas eikenhout. Grote en rijke expressie met zeer verfijnde en frisse houtinvloeden: sandelhout, zoethout, eucalyptus. Dit alle vermengd met tonen van gekonfijte vruchten verschaft een complex boe-ket in de ware zin van het woord. Rijke, volmaakt versmolten en subtiel zoete aanzet en een fluwelen textuur. Overrompelend mondcontact met een knap geconcentreerde materie. Enorm smaakoppervlak en mondvolume. Gepolijste, “zoete” tannines – bespeur-bare, vineuze alcoholpresentie. Binnen dit krachtige geheel komen ook fijnheid en boven alles een giganti-sche lengte volledig tot uitdrukking.

Cabernet-sauvignon met een Rhône-karakter op top-niveau!

Emblem OSO Vineyard 2006 Napa Valley

ALCOHOL: 13,7 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2020

NORMALE PRIJS: e 49,50

NU e 44,50

Vier generaties van passie en ervaring hebben geleid tot het huidige wijngoed en de wijnen. Het begon in 1919. Michael Mondavi’s grootvader, Cesare, kreeg de taak om druiven en materiaal te vinden voor gezinnen om tijdens de drooglegging op legale wijze wijn te maken Toen is de de familie Mondavi begonnen met het maken van Califor-nische wijnen. In Lodi, Californië.

Cesare’s zoon, Robert, raakte al betrokken bij de activi-teiten op het familiebedrijf toen hij nog op de middelba-re school zat. In 1966 werd het wijngoed Robert Mondavi door Robert en Michael gesticht en zij bleken al gauw ware vernieuwers in wijn. Hun doel was de Californische wijnen wereldreputatie te bezorgen. Micheal vinifieerde de eerste acht oogsten en nam later de Sales en Marketing activiteiten van Robert Mondavi’s wijnmakerij voor zijn rekening.

Robert en Michael hun leven gewijd aan de glorie van Ame-rikaanse wijnen. Het bedrijf maakte een enorme groei door en De Robert Mondavi Winery ging in 1994 naar de beurs. Dat ging minder goed dan verwacht en in 2004 nam de multi-national Constellation Brands de groep van Mondavi bedrij-ven over. Robert Mondavi stierf in 2008 en daarmee verloren de Verenigde Staten hun beroemdste en meest invloedrijke wijnpersoonlijkheid aller tijden.

Michael was tot 2004 voorzitter van de raad van bestuur, maar besloot in 2004 om een nieuw bedrijf te stichten met eigen wijngaarden: Michael Mondavi Family Estate. Het is opnieuw een echte familie-activiteit geworden: samen met broer Rob en de rest van de familie. Het streven is om op kleinschalige wijze opnieuw de top van de Californische wijnen te bereiken. Bodem, ligging en het apart houden van de vruchten van elke wijngaard vormen de sleutelfactoren.

TerroirHierbij wordt het Franse terroir-principe gehanteerd door zorgvuldig de verschillende wijngaarden met hun specifieke eigenschappen, geologische samenstelling en ligging grondig te bestuderen.De variatie is groot: van goed gedraineerde diepe en vrucht-bare grond en veel zon (Napa Valley) tot hellingwijngaarden met arme bodem, een ondergrond van rotsbodem met vul-canische sporen. Dankzij meanderende beekjes is er sprake van een natuurlijke irrigatie. De familie bezit ook een zeer hoog gelegen wijngaard in het Atlas Peak gebied.

Oso WijngaardGelegen tussen Sugarloaf en Howell Mountains in Napa Val-ley, op hellingen van de Schwartz beek. De wijnstokken staan op met natuursteen omzoomde terrassen, in een rots-achtige, poreuze grond. Veel zon maar milde temperaturen dankzij een koele, neerwaarts gerichte bries in de namid-dag.

Rutherford wijngaardDeze wijngaard ligt ten oosten van de Napa-rivier. Op het diepste punt van de vallei en wordt gevoed door een goed gedraineerde, vruchtbare grond en veel zon.

Michael Mondavi

NORMALE PRIJS: e 27,50

NU e 24,50

NIEUW

Page 15: MAGAZINE VOOR WIJNLIEFHEBBERS EN LEVENSGENIETERS SEPTEMBER 2011

Voor uitgebreide proefnotities: www.sauterwijnen.nl | 15

M by Michael Mondavi is gemaakt van de druiven van een kleine wijngaard van 5 ha, hoog gelegen in het Atlas Peak gebied, in Napa Valley.

Een zeer arme, rotsachtige en vulkanische bodem. Ge-maakt in de stijl van de legendarische Mondavi cabernets uit de jaren 70. Er is toen in Parijs een grote blindproeve-rij gehouden met de top van Frankrijk tegen de top van Californië. De Californische wijnen werden toen voor het merendeel, ook door de Franse proevers en wijnbezitters, als de beste aangewezen. De top van Frankrijk van toen zijn dezelfde wijnen die nu door de barrière van de € 1.000 per fles gaan.

De M is de incarnatie van Mondavi’s visie van een grote wijn. Complex en verfijnd, dus geen verpletterend wed-strijdbeest, maar het ultieme op wijn-gebied dat naar een tweede glas doet verlangen. Net als Opus One en Do-minus (van Christan Moueix-Petrus), zeer kostbaar!

Wijnmaakproces: Hierbij gaan de perfecte rijpheid en optimale conditie van de druiven voor alles, ter verkrijging van rijpe tannines en een evenwichtige zuurgraad. Het profiel: een Ca-bernet Sauvignon van de ongeëvenaarde rijkdom, elegantie en harmonie. Nadat de druiven met de hand geoogst zijn vindt er een streng sorteerproces plaats (sorteertafel). Alleen het beste materiaal mag door, de rest wordt geëlimineerd. De trossen worden ontsteeld, de druiven gekneusd. Daarna een koude-in-weking gedurende 5 dagen. Vervolgens de alcoholische gisting op hoge temperatuur: 27-30 ° C. Zeer lang inweekproces van in totaal 28 tot 32 dagen. Ter verkrijging van een optimale extrac-tie, kleur en monumentale tannines. De appelmelkzurengisting geschiedt op kleine vaten van eerste klas eikenhout. Vervolgens een rijping/opvoeding gedurende 22 maanden op Franse eiken vaten (waarvan 87% nieuw). Gedurende deze periode wordt de wijn verschillende malen overgestoken. De klaring geschiedt met verse eiwitten. De wijn verblijft na de botteling minimaal

15 maanden op fles voordat de nieuwe jaargang geïntroduceerd en op de markt gebracht wordt.Kijk naar de film op www.sauterwijnen.nl

ALCOHOL: 14,5 %

BRUIK-/HOUDBAAR: 2011/2025

NORMALE PRIJS: e 267,50

NU e 215,00

Page 16: MAGAZINE VOOR WIJNLIEFHEBBERS EN LEVENSGENIETERS SEPTEMBER 2011

16

Proefpakket september

Withuisveld 16 A6226 NV Maastricht

Tel: 043-363 77 99Fax: 043-363 47 [email protected]

Openingstijden:maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uuren op zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur

Huizerweg 1281402 AK Bussum

Tel: 035-691 48 52Fax: 035-692 09 [email protected]

Openingstijden:dinsdag tot enmet vrijdag van09.00 tot 18.00 uuren op zaterdag van09.00 tot 17.00 uur

Rozendaalselaan 226881 LC Velp

Tel: 026- 363 46 55Fax: 026- 363 54 [email protected]

Openingstijden:woensdag tot enmet vrijdag van10.00 tot 18.00 uuren op zaterdag van09.00 tot 17.00 uur

Voor de uitgebreide proefnotities verwijzen wij u naar onze website: www.sauterwijnen.nl.De vermelde prijzen zijn per fles en incl. BTW en geldig tot en met 31 oktober 2011. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. Prijswijzigingen voorbehouden.

www.sauterwijnen.nl

Prijs van dit proefpakket:

VAN E 145,75 VOOR E 134,95

Bestellen?U kunt snel en eenvoudig bestellen per telefoon, fax, e-mail, internet en post.

043-363 77 99

043-363 47 48

[email protected]

www.sauterwijnen.nl

Antwoordnummer 266200 VD Maastricht

Bezorgen?Voor het thuisbezorgen van uw bestel-ling in Nederland maken wij gebruik van een gespecialiseerd transportbe-drijf. Vanaf € 150,- is het thuisbezor-gen gratis. Voor kleinere bestellingen vragen wij een bijdrage in de trans-portkosten van € 9,-.

Uw bestelling wordt binnen 4 dagen bij u thuisbezorgd. Lukt dat niet, om-dat bijvoorbeeld een wijn (tijdelijk) niet voorradig is, dan nemen wij con-tact met u op.

Het thuisbezorgen van uw bestelling is ook mogelijk in België of Duitsland. Voor bestellingen die wij in een van deze landen moeten thuisbezorgen vragen wij een vaste bijdrage in de transportkosten van € 15,-.

Afhalen? De wijnen kunnen ook worden afge-haald bij onze vestigingen in Maas-tricht, Bussum en Velp. Wij zijn mak-kelijk bereikbaar en beschikken over voldoende gratis parkeerplaatsen.

VoorwaardenTenzij nadrukkelijk anders vermeld zijn de prijzen per fles (0,75 l.) en in-clusief BTW. Betaling binnen 21 dagen na factuurdatum. Van toepassing zijn onze algemene verkoopvoorwaarden, welke zijn gedeponeerd bij de Ka-mer van Koophandel Zuid-Limburg te Maastricht onder nummer 14604792 en worden op aanvraag toegezonden.

T

F

@

W

A

• 1 fles Louis Fabre | Merlot Pays d’Oc IGP - Frankrijk

• 1 fles Château La Mothe du Barry | Entre-Deux-Mers a.c. - Frankrijk

• 1 fles Château La Mothe du Barry | Bordeaux Supérieur a.c. - Frankrijk

• 1 fles Tomàs Cusiné | Macabeu Costers del Segre d.o. - Spanje

• 1 fles Tomàs Cusiné | Vilosell Costers del Segre d.o. - Spanje

• 1 fles Illuminati | Spiano Montepulciano d’Abruzzo d.o.c. - Italië

• 1 fles Gagliole Chianti Classico d.o.c.g. - Italië

• 1 fles Wente | Louis Mel Sauvignon Blanc Livermore Valley - Californië

• 1 fles Wente | Beyer Ranch Zinfandel Livermore Valley - Californië

• 1 fles Michael Mondavi | Emblem Napa Valley - Californië

Inhoud van het pakket van 12 flessen:• 1 fles Domaine Laplace | Aydie l’Origine Madiran AOP - Frankrijk

• 1 fles Wente | Morning Fog Chardonnay Livermore Valley - Californië

MAASTRICHT BUSSUM VELP/ARNHEM