Open magazine september 2014

32
OPEN IS EEN UITGAVE VAN YOUTH FOR CHRIST NEDERLAND. JAARGANG 2, NUMMER 3, SEPTEMBER 2014 WE KUNNEN GOD NIET OVER- DROMEN HOE WAS HET OP INTERNET VANDAAG? VERKOCHT VOOR EEN PAAR LITER BIER Aan de slag met jouw droom?

description

 

Transcript of Open magazine september 2014

Page 1: Open magazine september 2014

open IS EEN UITGAVE VAN YoutH for cHrist nederland. JAARGANG 2, NUMMER 3, SEPTEMBER 2014

we kunnen god niet over-dromen

Hoe was Het op internet vandaag?

verkocHt voor een paar liter bier

Aan de slag met

jouw droom?

Page 2: Open magazine september 2014

Open op pagina 2

4we kunnen

god niet overdromen

Dat jongerenwerk in zij n genen zat, dat wist Bram van Alten (35) onderhand

wel. Maar dat zoveel mensen met hem zouden meedromen, had hij niet

kunnen denken.

18Hoe was Het op internet vandaag?

Social Limits, de nieuwe voorstelling die theatergroep Switch in samenwerking met Bureau Jeugd & Media ontwikkelde, zet jongeren aan het denken over hun online activiteiten.

22verkocHt

voor een paar liter bier

Ik ben altij d een beetje bang geweest om bij kinderen in de buurt

te zij n, omdat ik niet zo goed wist wat ik met hen aan moest. Maar toen ik deze jongeren zag, brak mij n hart. Ik zag iets van

God in hen.

263 generaties over geloof in de vakantie

Drie generaties gelovigenop de camping. Hoe geven drie generaties gelovigen invulling aan hun geloof tij dens hun vakantie? Wat zien ze van elkaars geloof terug als je even helemaal niets hoeft?

YoutH for cHrist onlineTwitter: @YfCnlFacebook.com/YfCnlWeb: youthforchrist.nlInternational: yfci.org

YoutH for cHristPostbus 733970 AB [email protected] 515 744

OPEN IS EEN UITGAVE VAN YOUTH FOR CHRIST NEDERLAND. JAARGANG 2, NUMMER 3, SEPTEMBER 2014

WE KUNNEN GOD NIET OVER-DROMEN

HOE WAS HET OP INTERNET VANDAAG?

VERKOCHT VOOR EEN PAAR LITER BIER

Aan de slag met

jouw droom?

colofon

eindredactie:Alec Timmermanredactie:Johan van Essen, Pieter Trip, Ruud Bouman, Alec Timmerman, Laura Hofenk, Neliza van GestelFotografi e:Carpe Diem Fotografi e (4, 6, 7, 13, 14, 15, 18) Folkert Rinkema Photography (3, 9, 10, 21, 24, 32) Albert-Jan ten Napel Photography (10, 11) Alec Timmerman (17, 26, 28, 29) Cornelia Sbirica (22, 23)concept en vorm: frivista – concept & designdrukwerkbegeleiding:MyConcerngiften:IBAN NL28 RABO 0111 4448 88betalingen:IBAN NL27 RABO 0111 1311 11directie en bestuur:Ir. Wim van Galen (interim-directeur), ir. Hans Bol (voorzitter bestuur), drs. Rob Jonkman (penningmeester), Piet Boekhoud, mr. drs. Ed Brouwer, ds. Geralda Rohaan, drs. Rachel Streefl and-Driesprong, prof. dr. Peter Verhoef en mr. drs. Jan de Vries.

en verder

03 Introductie08 Geven voor een tastbaar Evangelie10 Nieuws12 Wat bezielt Sander, Mariëlle en Gertjan?17 Column – Ruud Bouman24 LifeSpots in gesprek: De dromen van jongeren

open verschij nt drie keer per jaar, bestemd voor iedereen die Youth for Christ een warm hart toedraagt.

Page 3: Open magazine september 2014

Open op pagina 3

Wim, wat ga jij de komende maanden doen bij Youth for Christ?“Met maar liefst 90 medewerkers en honderden vrijwilligers is er genoeg te doen! In september lanceren we de nieuwe jongensmethodiek Super-Man, organiseren we voor de achtste keer het Trainingsevent en beginnen er twee nieuwe theaterteams bij Switch. Daarnaast bereiken we in verschillende steden wekelijks honderden jongeren. Het wordt een drukke, maar mooie periode, vol nieuwe activiteiten.” Wat heeft de jongere van nu volgens jou nodig?“Alles is beschikbaar op elk willekeurig moment. De communicatie tussen jongeren is veranderd en dat laat duidelijk zijn sporen na. Onze jonge-renwerkers spelen in op hun specifieke behoeftes. Maar we willen hen bovenal Gods oneindige liefde meegeven.”

Wat is jouw droom voor Youth for Christ?“Ik hoop dat we jongeren blijven inspireren met het evangelie. Geloven is geen tijdelijke hype, maar het fundament onder het menselijk bestaan. Jezus is de essentie van waaruit we mogen leven. Dat wil ik, in mijn functie als interim- directeur, doorgeven aan jongeren. Er is altijd hoop.”

Edward, welk gevoel overheerst nu je Youth for Christ Nederland gaat verlaten?“Ik ben dankbaar voor de jaren bij Youth for Christ met zoveel gedreven collega’s en vrijwilligers. Veel jongeren hebben Jezus leren kennen en volgen Hem in hun dagelijks leven. Mede dankzij trouwe donateurs en bidders heb ik veel zegen en groei ervaren. Ik blijf me verwonderen over de groei van Youth for Christ, juist in deze tijd.”

Wat is het meest bijzondere dat je hebt meegemaakt?“Begin jaren ’90 werkte slechts een handjevol mensen nog met jongeren in de buurt. Daar is verandering in gekomen. We werken nu weer volop met jongeren op straat en dat vind ik bijzonder om te zien. We hebben connecties met 600 kerken en komen op meer dan 160 middelbare scholen. Onze LifeSpots, vrijwilligersinitiatieven voor jongeren in de buurt, groeien razendsnel.”

Wat is jouw droom voor Youth for Christ?“Ik wens iedere jongere een ontmoe-ting met Jezus toe. Youth for Christ is een belangrijke schakel in dat proces. Ik hoop en bid dat dit goede werk doorgaat, ook in de ruim 130 landen waar Youth for Christ actief is. Ik wens mijn collega Wim een gezegende tijd toe als interim-directeur. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij de organisatie in goede banen blijft leiden.”

Lees op bladzijde 20 meer over het vertrek van Edward de Kam.

erbij

Hardop dromenNa 20 jaar als directeur bij Youth for Christ legt Edward de Kam zijn functie neer. Vanaf 1 september gaat hij aan de slag als area director voor Youth for Christ EMENA (Europa, Midden Oosten en Noord-Europa). Wim van Galen volgt hem op als interim-directeur.

Page 4: Open magazine september 2014

Open op pagina 4

“ We kunnen God niet overdromen”Dat jongerenwerk in zij n genen zat, dat wist bram van alten (35) onderhand wel. maar dat zoveel mensen met hem zouden meedromen, had hij niet kunnen denken. Een drieluik over een bevlogen jeugdleider, een droomavond, en een verlangen naar interkerkelij ke samenwerking: de ingrediënten van een droom voor nieuw jongerenwerk in breda.

Tekst: Alec Timmerman | Beeld: Carpe Diem Fotografi e

Page 5: Open magazine september 2014

Open op pagina 5

“ We kunnen God niet overdromen”

Page 6: Open magazine september 2014

Open op pagina 6

1. EEN BEVLOGEN JEUGDLEIDERBram van Alten doet al jaren jeugdwerk in de Neder-lands Gereformeerde Kerk in Rij sbergen. Het begon met het geven van een Youth Alpha-cursus, maar ondertus-sen hebben hij en jeugdleiders Janneke en Marjolein een goede band met de jongeren. Toch miste hij iets. “We zij n al een paar jaar aan het kauwen op de vraag hoe we (christelij ke) jongeren met elkaar in contact kunnen brengen. Voor de meeste jongeren in Noord-Brabant staat de kerk ver af van hun beleving. Ze hebben totaal geen idee meer wat het christelij k geloof inhoudt. Het gevolg is dat jongeren maar gewoon wat gaan doen. Ze binden zich minder snel en zij n vooral druk met hun eigen leven. Maar uiteindelij k heeft iedere jongere gewoon Gods liefde nodig. Die behoefte proberen Brabanders een beetje op te vullen door gezellig bij elkaar te komen: ‘Als ge het maar gezellig hebt’.”  

TicketIn het nadenken over deze dingen ontstonden bij Bram twee dromen. “Als eerste wordt het tij d om als christe-nen onze kerkmuren te vergeten. Er zij n weinig christe-nen in Brabant en toch kruipen we weg in onze eigen kerkgebouwtjes. Laten we samenwerken. Het gaat om het volgen van Jezus! Over de andere dingen moeten we ons niet zo druk maken.” Maar de muur tussen de kerk en de wereld is ook te hoog geworden, vindt Bram. “Ik geloof dat we als christenen te lang gefocust zij n geweest op het geloof als een ticket naar de hemel. Voor jongeren is dat totaal niet inspirerend. Die heb-ben nog een heel leven voor zich, waarin ze iets willen betekenen in deze wereld. Vanuit dit perspectief heb je niks te bieden aan een jongere die zegt: ‘Als ik op m’n zestigste ga geloven, is het dus ook goed?’.”  

Stimuleren“Ik ervaar steeds meer dat het God niet te doen is om mij n redding alleen. Je kunt het beter omdraaien: deze aarde is geschapen voor jou, zodat je Gods plan voor jouw leven kunt leven. De mensen die dat hebben ontdekt, zij n de meest inspirerende personen om te ontmoeten. Daar word ik héél enthousiast van!” De volgende stap was snel gemaakt voor jeugdleider Bram: “Op deze manier wordt jongerenwerk opeens veel breder. Dan maakt het niet meer uit of je christen bent of niet. God is in het leven van iedere jongere geïnte-resseerd en heeft met ieder een plan. Deze jongeren hebben nog een heel leven voor zich. Ik wil hen helpen te ontdekken waarvoor ze gemaakt zij n, want dan wordt het leven ineens heel inspirerend en spannend. Mij n droom is dat jongeren dit gaan ontdekken en het verschil maken op hun plek in Breda en omgeving.”

Klompje toevalHoe help je jongeren dan ontdekken waarvoor ze gemaakt zij n? Bram hoeft niet lang na te denken over een voorbeeld: “In mij n groep zit een meisje dat zich erg bot kon gedragen tegen anderen. Je kunt je daar heel erg op blindstaren, maar zo iemand moet je vertellen: ‘Je bent geen klompje toeval. Je bent veel meer dan je zelf kunt verzinnen.’ En als ik dan kij k hoe ze met kinderen omgaat, dat doet ze fantastisch! Ze moest veel moeite doen op het vmbo, maar ze zit nu wel mooi op de pabo, een hbo-opleiding! Het is heel belangrij k om jongeren aan te moedigen in dingen die ze goed kunnen, net zo belangrij k als aandacht voor geloofszaken. Christen zij n is dat je doet wat God voor je bedacht heeft. Dat doe je nooit voor de volle honderd procent, maar je leven wordt er veel spannender van. Het geeft mij heel veel energie en plezier.” 

2. EEN DROOMAVOND Precies in de tij d dat hij met de andere jeugdleiders over deze dingen nadacht, las Bram op internet over LifeSpots van Youth for Christ (zie kader). “Ik kwam in contact met Ruud Bouman en hij vertelde dat LifeSpots droomavonden organiseert en dat dat misschien iets voor mij was. We hebben een mooie brief opgesteld en uitnodigingen naar kerken in de omgeving gestuurd. We hebben niet genoemd dat we uit de Nederlands Gereformeerde Kerk kwamen, maar gewoon gezegd: wij zij n jeugdleiders en wij heb-ben deze visie voor Breda. Het was een onverwachte opkomst. Een heel aantal mensen kende ik nog niet. Met zeventien man uit vij f verschillende kerken hebben we een hele avond onze dromen gedeeld. We hebben hardop uitgesproken over wat we willen zien gebeuren onder jongeren in Breda.”

“CHRISTEN ZIJN IS DAT JE DOET WAT GOD VOOR JE BEDACHT HEEFT.”

Page 7: Open magazine september 2014

Open op pagina 7

Kerk voor de stadEen van de aanwezigen op de droomavond, de Kerk van de Nazarener, was bezig een oud buurthuis in de Odilia van Salmstraat te kopen, net buiten het centrum van Breda. Toen zij Bram tij dens de droomavond hoorden vertellen over zij n visie, was er meteen een klik. “Hun visie voor het gebouw was dat ze het willen gebruiken om kerk te zij n voor de stad Breda. Gods liefde is er voor iedereen. Dat lag precies in lij n met onze visie.”

3. iNTERKERKELij KE SAMENWERKiNg De droomavond had gelij kgestemden bij elkaar ge-bracht en ze hadden hun verlangens gedeeld, maar hoe nu verder? Bram: “Begin juli hebben we weer een bij eenkomst gehad. De conclusie was dat we niet willen wachten tot de omstandigheden ideaal zij n. De Kerk van de Nazarener heeft aangegeven dat we het gebouw mo-gen gebruiken. Waar het proces het afgelopen halfjaar haperde, heeft het door dit contact een nieuwe boost gekregen! Nu wordt het echt concreet, maar ook span-nend. Het zij n stappen in geloof.” Intussen hoopt Bram dat steeds meer kerken op zij n droom gaan aanhaken. “We weten niet wat God gaat doen, maar we kij ken uit naar meer samenwerking. Er zij n nog veel meer kerken waar jongeren zitten. Ik hoop dat er uit alle clubjes, groepen en kerken mensen opstaan die deze visie voor jongeren hebben.”

‘Speed meaten’Vanaf oktober gaat een projectgroep elke eerste vrij dag van de maand een activiteit organiseren. “Het is vooral belangrij k dat jongeren elkaar en ons eerst leren ken-nen”, legt Bram uit. “Daarom gaan we speed meaten: een mix van speeddaten, ontmoeten en lekker eten.” Het draait volgens Bram niet om de activiteit zelf. “Samen eten is altij d gezellig en laagdrempelig, zo kunnen jongeren gemakkelij k hun vrienden meenemen. Hopelij k ontstaan er langzamerhand momenten waarop we jonge-ren kunnen laten nadenken over hun eigen kwaliteiten. Misschien kunnen we dan ook iets laten zien van de God is die een groter plan voor ze heeft dan ze zelf kunnen bedenken! We kunnen God niet ‘overdromen’, dus waarom laten we jongeren niet groot dromen?” 

durf te dromen!LifeSpots zij n lokale initiatieven van vrij willigers die, gedreven door Gods liefde, jongeren willen opzoeken, laten groeien en hoop bieden. Ruud Bouman, teammanager van LifeSpots: “Bram durft hardop te dromen. Pioniers als Bram die een droom hebben en nu beginnen met bouwen, dat zij n mensen die we willen helpen om er in hun buurt voor jongeren te zij n. Youth for Christ is al sinds 1946 bezig met jongerenwerk in Nederland. Wij willen onze kennis, onze praktij kervaring en ons netwerk beschikbaar stellen. We willen pioniers op weg helpen, maar ze ook met elkaar verbinden, zodat al deze kleine initiatieven een grote beweging gaan vormen.”

wat Heeft YoutH for cHrist lifespots je te bieden?• Droomavond: Deel je dromen, benoem ze,

maak ze concreet. LifeSpots gaat met jou een avond brainstormen en broeden over je dromen.

• Pioniersparty: Maak kennis met andere pioniers, sommigen staan aan het begin van het verwezenlij ken van hun droom, anderen zij n al een paar jaar op weg.

• Startbox: Dé starterskit voor beginnende pio-niers, met tips, tools en praktische informatie.

• Inspiratiecatalogus: Laat je inspireren door de verhalen van andere pioniers.

aan de slag met jouw droom?Heb jij een droom voor jongerenwerk in jouw straat of wij k? Sta je te popelen om te beginnen, maar weet je niet goed hoe? LifeSpots wil je praktische handvatten geven om aan de slag te gaan, inspireren en je verbinden met andere pioniers. Via droomavonden, workshops en pioniersparty’s helpen we je een stevig fundament te leggen voor jouw droom voor jongeren.

Meer weten? Kij k op www.lifespots.nl

Page 8: Open magazine september 2014

Open op pagina 8

betsY en gerjan zeissink:

Geven voor een tastbaar EvangelieSinds ze elkaar leerden kennen op een vakantie van Youth for Christ, dragen Betsy (46) en gerjan zeissink (47) Youth for christ een nóg warmer hart toe. 23 jaar na hun ontmoeting zien ze dat Youth for Christ ook de aansluiting vindt bij de belevingswereld van jongeren van nu.

Gerjan: “Youth for Christ kende ik al van het Flevo Festival, waar ik een brochure kreeg over vakanties van Youth for Christ. In 1991 schreef ik me in voor de vakantie naar Oynastua in Noorwegen. Een meisje uit ons dorp gaf zich ook op, maar toen kende ik haar nog niet. Net na de vakantie kregen we verkering en twee jaar later trouwden we, nu 23 jaar geleden. God bracht ons bij elkaar, via Youth for Christ. Het was er gezellig, gemoedelij k en vertrouwd, met centraal het Evangelie in de taal van de tij d.”

“Vanuit het Evangelie brengt Youth for Christ ook nu jongeren bij elkaar. Dat gebeurt in woorden, maar ook

door er gewoon te zij n op een manier zoals Jezus dat bedoelt. Vaak in stadswij ken, in complexe situaties waar ik me nauwelij ks een voorstelling van kan maken. Soms in dorpen die lij ken op het dorp waar wij wonen. Een mooi voorbeeld vind ik hoe Kees de Bree in Ederveen jongeren benadert met zij n Mobiele Ontmoetingsplek (zie Open van april 2014). Zonder het Evangelie expliciet te noemen, maakt hij het tastbaar voor de jongeren en maakt hij een verschil in hun wereld.”

Betsy: “Op de EO Jongerendag noemde een spreker de aanwezige jongeren de kerkgeneratie van de toekomst. Het is mij n droom dat meer jongeren een diepere relatie krij gen met Jezus. Het Evangelie is van alle tij den en plaatsen en de Here wil én kan ook aan de jeugd van nu Zij n liefde tonen, in hun belevingswereld. The Mall en andere ontmoetingsplekken van Youth for Christ vervullen daarin een mooie rol. Daarom steunen wij Youth for Christ.”

“Vanuit het Evangelie brengt Youth for Christ ook nu jongeren bij elkaar.”

Je kunt je periodieke gift aan Youth for Christ Je kunt je periodieke gift aan Youth for Christ Je kunt je periodieke gift aan Youth for Christ vastleggen in een onderhandse akte. Dit stelt ons vastleggen in een onderhandse akte. Dit stelt ons vastleggen in een onderhandse akte. Dit stelt ons in staat om op langere termij n plannen te maken in staat om op langere termij n plannen te maken in staat om op langere termij n plannen te maken om jongeren in Nederland te blij ven bereiken om jongeren in Nederland te blij ven bereiken om jongeren in Nederland te blij ven bereiken met het Evangelie. Als je gift onder 1% of boven met het Evangelie. Als je gift onder 1% of boven met het Evangelie. Als je gift onder 1% of boven 10% van je inkomen ligt, levert het een mooi 10% van je inkomen ligt, levert het een mooi 10% van je inkomen ligt, levert het een mooi belastingvoordeel op. Kij k voor meer informatie belastingvoordeel op. Kij k voor meer informatie belastingvoordeel op. Kij k voor meer informatie op www.yfc.nl/steunen/schenken en download op www.yfc.nl/steunen/schenken en download op www.yfc.nl/steunen/schenken en download de akte. Je kunt ook direct contact opnemen met de akte. Je kunt ook direct contact opnemen met de akte. Je kunt ook direct contact opnemen met Pieter Trip via 0343 515 744.Pieter Trip via 0343 515 744.Pieter Trip via 0343 515 744.

Page 9: Open magazine september 2014

Open op pagina 9

Youth for Christ Nederland

Hoofdstraat 260

3972 LL Driebergen

0343 515 744

IBAN: NL28 RABO 0111 4448 88

www.youthforchrist.nl

Kom ook dichterbij

Gebed is onmisbaar voor het werk dat we doen. We moedigen onze jongerenwerkers aan om samen te bidden voor de jongeren die ze ontmoeten. Op diverse plaatsen waar Youth for Christ lokaal actief is, worden gebedsbrieven uitgegeven en ook in onze achterban zij n veel trouwe bidders aanwezig.

Wil je meebidden? Vraag onze tweemaandelij kse gebedskalender aan en bid wekelij ks mee voor levensveranderend jongerenwerk!

Kij k op: youthforchrist.nl/steunen/bidden

Investeren in jongeren loont! Iedere euro die van overheidswege in het werk van Youth for Christ wordt gestoken, levert de maatschappij 5 euro op. Via onze Businessclub willen we aan ondernemers laten zien hoe Youth for Christ bouwt aan een duurzame toekomst voor jongeren. Onze leden delen op diverse manieren hun kennis en middelen met andere ondernemers die maatschappelij k relevant (willen) zakendoen.

Ben je ondernemer? Word lid van de Youth for Christ Businessclub en laat je inspireren door sprekers als prof. Cees Dekker en Ben Tiggelaar.

Kij k op: youthforchrist.nl/steunen/ondernemers

bid

Een deel van de fi nanciering van ons sociaal-maatschappelij ke werk is afkomstig van de overheid en van fondsen. Toch zij n de inkomsten uit subsidies van overheden in 2013 met 30 procent gedaald. Daarom hebben we de fi nanciële support van trouwe en betrokken donateurs nodig. Zeker voor werk waarbij evangelisatie centraal staat, want wij vinden dat iedere jongere de kans verdient om Jezus te leren kennen en voor Hem te kiezen!

Sluit je aan bij die grote groep betrokken donateurs en steun ons werk op school, straat en kerk voor € 5,- per maand. Doneer via de website of maak je bij drage over naar rekeningnummer IBAN NL28 RABO 0111 4448 88.

Kij k op: youthforchrist.nl/geef geef

‘ Iedere euro die in het werk van Youth for Christ wordt gestoken, levert de maatschappij vij f euro op’

investeer

Page 10: Open magazine september 2014

op Het n i e u w s

Open op pagina 10

trainings-event 2014: meld je aanHet Trainingsevent staat voor de deur. Op 27 september draait in Woerden alles om jeugdleiders, jongeren en inspiratie.

Het thema ‘One size fits all’ wordt ver- diept met veertig workshops en inspirerende sprekers. Keynote speakers zijn de Britse Laura Hancock, Corjan Matsinger en Jan van den Berg. Voor de startende jeugdleiders is er de ‘Starters Track’. Voor aanmelden en een compleet overzicht van de workshops ga je naar www.youthforchrist.nl/trainingsevent.

speciale predikanten- track op trainings- eventTijdens het jaarlijkse Youth for Christ Trainingsevent op 27 september in Woerden is er een speciale track voor predikanten en voorgangers.

Omdat Youth for Christ altijd heeft samengewerkt met kerken, hebben we door de decennia heen veel expertise opgedaan in jongerenwerk in de kerk. Tijdens deze dag wil Youth for Christ deze kennis delen, maar ook inzichten en trends in de jeugdcultuur. Predikantentrack is de plek om inspiratie op te doen, kennis te delen en andere kerkleiders te ontmoeten. Opgeven voor de Predikantentrack kan via www.youthforchrist.nl/kerk.

worldleadersHip team in nederlandVan 16 t/m 18 juni kwamen leiders van Youth for Christ internationaal uit zes landen bij elkaar op De Lindenhorst. Voor het eerst in de geschiedenis was het World Leadership Team in Nederland om te vergaderen over de toekomst van Youth for Christ international.

President Geordon Rendle was er ook bij en hij sprak zijn dromen uit voor de toe-komst: “Ik hoop dat alle naties hun krach-ten bundelen, zodat God de eer krijgt en jongeren over de hele wereld Gods liefde zullen ervaren.” Youth for Christ is op dit moment actief in 130 verschillende landen, www.yfci.org.

edward de kam neemt afscHeidOp 2 juli kondigde directeur Edward de Kam aan dat hij zijn functie als directeur van Youth for Christ Nederland neerlegt en per 1 september 2014 aantreedt als area director van Youth for Christ EMENA (Europa, Midden Oosten en Noord-Afrika).

Tijdens zijn twintigjarige directeurschap is Youth for Christ teruggekeerd naar de steden, is het missionaire karakter versterkt en de doelgroep verjongd. Adjunct-directeur Wim van Galen gaat aan de slag als interim-directeur, zodat naar een opvolger voor Edward kan worden gezocht.  Zie ook pagina 20 voor een uitgebreid interview met Edward.

Page 11: Open magazine september 2014

eva’s moeder-docHter/-zoondagWil je de band met je tiener versterken? Dat kan op Eva’s moeder-dochterdag/zoondag!

Thema van deze dag is Samen sterk. Jan van den Berg, coördinator van de Youth for Christ STEADY-programma’s, is aanwezig als spreker. “Ik wil moeders en hun tieners laten beseffen dat ze elkaar hard nodig hebben, ook al hebben ze vaak ruzie. Ze kunnen elkaar versterken”. Youth for Chirst is partner van dit evenement, dat plaatsvindt in het Archeon op 20 september in Alphen aan den Rijn. Meer informatie en aanmel-den? Ga naar www.eo.nl/eva.

jongens- metHodieksuper-manMeidenmethodiek Super-Woman heeft er een broertje bij! Super-Man is de gloednieuwe methodiek voor jongens van 11-14 jaar.

Door het aanbod van actuele en prikkelende programma’s gaan jongens onder leiding van een volwassen man aan de slag met thema’s als voeding en gezondheid, seksualiteit en identiteit. Anders dan bij de meidenmethodiek, draait het bij Super-Man vooral om ervaren door te doen. De programmaonderdelen zijn helemaal toegespitst op de leefwereld van jongens. De methodiek is geschikt voor jeugdleiders, jongerenwerkers en enthousiaste vrijwilligers. De methodiek is vanaf 27 september te bestellen via www.yfcshop.nl.

jongeren- editie van de stilte van godReinier Sonneveld en Corjan Matsinger schrijven op dit moment een jonge-reneditie van het succesvolle boek ‘De stilte van God’ van Reinier.

Het boek bespreekt zeven verschillende redenen van geloofstwijfel zoals groepsdruk, wetenschap, de grote ‘waarom vragen’ of het niet ervaren van God. Daarnaast bevat het boekje een grote Twijfeltest en concrete tips voor de kansen die twijfel biedt voor geloofsgroei. Bij de hoofdstukken is een aantal programma’s geschreven voor 16+ jongeren. Het boek is verkrijgbaar vanaf 27 september via www.yfcshop.nl.

survivors! onderzoekEind vorig jaar is Switch Onderwijs-projecten in samenwerking met de Universiteit Twente een onderzoek gestart naar de effectiviteit van hun anti-pestvoorstelling Survivors!.

Hiervoor zijn bijna 1200 leerlingen voor en na de voorstelling en gastles ondervraagd over hun kennis en houding ten opzichte van (cyber)pesten. De eerste resultaten van het onderzoek zijn veelbelovend. Zo dacht 46% van de leerlingen voor de voorstel-ling dat helemaal niet reageren de juiste oplossing was in een pestsituatie, zodat de lol voor de anderen er dan af zou zijn. Na de voorstelling en het lesprogramma is dit percentage gedaald tot 22.6%. Het volle-dige onderzoeksrapport verschijnt dit najaar. www.switchweb.nl/docenten.

Open op pagina 11

Page 12: Open magazine september 2014

Open op pagina 12

‘ Wa t b e z i e l t

j e ? ’

Tekst: Alec Timmerman | Beeld: Carpe Diem Fotografi e

Drie verschillende jongerenwerkers, drie steden, drie doelgroepen, drie

verhalen, één vraag:

Page 13: Open magazine september 2014

Open op pagina 13

sander harten (32) lifesPots Pionier in Gouda

“Ik pas niet in het plaatje van een ex-politieagent met mijn liefde voor BMX’en (stuntfi etsen) en graffi ti spuiten. Na 12 jaar als surveillant bij de politie gewerkt te hebben, ben ik een jongerenproject begonnen. Als BMX’er kwam ik regelmatig bij de skatebaan. De skatende jongeren klaagden dat er voor hen geen jeugdwerk is. “Om een beetje aandacht te krijgen, moeten we blijkbaar rotzooi schoppen”, zeiden ze. Zover mag het niet komen, dacht ik, dus ging ik nadenken over hoe ik kan aansluiten op hun belevingswereld. Samen met een bakfi etsbouwer ben ik een sportieve bakfi ets gaan bouwen met een muziekinstallatie, ruimte voor eten en drinken, maar ook voor skateboards en andere attributen. Met deze fi ets wil ik twee à drie keer per week aanwezig zijn, zodat ik de jongeren kan opzoeken en een band met ze kan opbouwen.

Wat mij diep raakt is de leegte bij deze jongens die ze proberen op te vullen met blowen en drinken. De meesten komen uit een redelijk milieu en doen havo of vwo, maar ze komen ook uit gebroken gezinnen. Een van de jongens moet aan het geldbedrag op tafel raden of z’n moeder ‘s avonds thuis komt eten, of dat hij zelf moet koken. Een ander vertrouwt volwassenen niet meer, omdat ze hem altijd in de steek hebben gelaten. Mijn droom is dat deze jongeren helemaal tot ontplooiing komen. Dat ze gezonde relaties aangaan met de mensen om zich heen en hun talenten gaan gebruiken. Ik wil hen de helende liefde van Jezus laten zien, zodat ze genezen worden van hun beschadigingen. Ik ben hoopvol, omdat Jezus voor hen gestorven is en een plan voor hen heeft, zodat deze generatie een doel heeft.”

“Ik wil hen de helende liefde

van Jezus laten zien”

Page 14: Open magazine september 2014

Open op pagina 14Open op pagina 14Open op pagina 14

MariËlle van kan (25) jeuGdleider solid friends in CuleMborG

“De eerste keer dat ik op een clubavond kwam, keek de jeugdleider me aan en zei: ‘Ik vind het leuk dat je er bent!’. Dat vond ik zo fi jn om te horen! Dat ik echt welkom was. Diezelfde club draait nu nog steeds, en ik zit alweer in mijn negende seizoen als leider. De groep is nu interkerkelijk met jongeren uit allerlei andere kerken. Ik zou graag willen dat ze zich nu bij de Solid Friends-club net zo welkom voelen als ik toen. Een meisje vroeg me eens: “Waarom doe je dit voor ons? Ik vind het echt bijzonder!” Ik zei dat ik het graag voor haar deed en dat ik het doe vanuit mijn geloof. 

Omdat je met God samenwerkt, mag je erop vertrouwen dat Hij de jongeren ziet en dat Hij nog meer hart voor hen heeft dan jij. Ook als je niet direct ziet dat er iets gebeurt als je voor hen bidt. Afgelopen jaar hebben een aantal meiden van de club belijdenis gedaan in de kerk. Ik heb me wel eens afgevraagd hoeveel ze nou eigenlijk met hun geloof bezig waren. Soms lijkt het een lange weg, maar op de lange termijn heeft het effect. Het is echt gaaf dat ik daar een steentje aan heb kunnen bijdragen!”

“Op de lange termijn heeft

het effect”

Page 15: Open magazine september 2014

“God doet het grote werk, ik ben een puzzel-stukje”

Open op pagina 15Open op pagina 15

Gertjan van Ginkel (25) vrijwilliGe jonGerenwerker bij Youth for Christ ede

“Toen ik jonger was, had ik het heel erg moeilijk thuis. Ik was toen nog geen christen en zocht mijn heil in blowen, veel te veel drinken en meisjes. Ik werd steeds eenzamer en wist dat het zo niet verder kon. Toen leerde ik God kennen! Hij zei tegen mij: “Gertjan, Ik hou van je en Ik ga met je verder.” Ik vind het nog altijd moeilijk om dit verhaal te delen met jongeren, maar het zou asociaal zijn om het niét te delen. Ik wil dat jongeren Jezus leren kennen, omdat ik heb ervaren dat het werkt!

Ik droom van een eigen jongerencentrum in Ede. Het liefst een jeugdherberg, waar jongeren thuis kunnen komen en waar ze terechtkunnen als ze in hun eigen huis niet welkom zijn of er niet kunnen zijn. Ik wil ze  het Evangelie laten zien, niet vertellen. Dat is niet altijd makkelijk, maar het geeft zoveel hoop dat ik het uiteindelijk niet uit mezelf hoef te doen. God geeft me energie en overtuigingskracht. Hij is degene die het gaat doen. God doet het grote werk, ik ben er een puzzelstukje van.”

Page 16: Open magazine september 2014

TRAININGSEVENTO N E S I Z E F I T S A L LDÉ TRAININGSDAG VOOR JEUGDWERKERS

Opgeven en meer informatie:www.youthforchrist.nl/trainingsevent

27 sep 2014 / WOERDEN

KEYNOTE SPEAKERSLaura Hancock [UK] / Jan van den Berg / Corjan Matsinger

40 WORKSHOPSMarian Timmermans / José Korsaan / Reinier Sonneveld e.a.

Page 17: Open magazine september 2014

Open op pagina 17

dromen voor jongeren: een confrontatie met jezelfweet je wat ik te gek zou vinden? als elke week ergens in Nederland een groep mensen bij elkaar komt om te dromen over levensveranderend jongerenwerk in de buurt.

Vanuit Youth for Christ ondersteun ik mensen die in hun buurt iets willen starten voor jongeren. Dat doe ik met droomavonden; iemand met een hart voor jongeren en een goed idee nodigt mensen uit de buurt uit en brainstormt over de mogelijkheden voor jongeren in de buurt. Zonder de kaders van geld of medewerkers kijken naar jongeren, de buurt en de passie van de groep. Waar liggen kansen? Wat wordt onze doelgroep? Welke noodzaak zien we? En wat gaan we doen?

grenzenOp basis van gebed en die droom, kijken we wat er mogelijk is om een LifeSpot te starten. Een plek waar leven in de brouwerij is, waar mensen, gedreven door Gods liefde, hun leven met elkaar en jongeren delen. Een droomavond is een plek om vrij na te denken, maar confronteert deelnemers soms ook met hun eigen grenzen.

niets gedaan“Leuk, dat dromen”, hoor ik je zeggen, “maar ik heb meer vragen dan toen ik hier naartoe kwam. Ik wil antwoorden!” Dat is voor mij een signaal dat we op de goede weg zijn. Helaas, ik geef geen antwoorden. Ik wil mensen helpen om zelf antwoorden te vinden op de vragen die we losmaken. Als je nood ziet onder jongeren, hoe kan het dan dat je er nog niets aan gedaan hebt?

vandaag nog!Op droomavonden kom ik veel mensen tegen met een verlangen om voor jongeren aan de slag te gaan in hun buurt. Dat is hoopgevend! Ik zie een nieuwe generatie doeners opstaan. Mensen die niet meer willen afwachten op een beleidsplan, maar die willen beginnen. Het liefst vandaag nog! Het is mijn droom om de komende jaren veel van dit soort mensen te ondersteunen. Misschien ben jij er wel één!

erop

TRAININGSEVENTO N E S I Z E F I T S A L LDÉ TRAININGSDAG VOOR JEUGDWERKERS

Opgeven en meer informatie:www.youthforchrist.nl/trainingsevent

27 sep 2014 / WOERDEN

KEYNOTE SPEAKERSLaura Hancock [UK] / Jan van den Berg / Corjan Matsinger

40 WORKSHOPSMarian Timmermans / José Korsaan / Reinier Sonneveld e.a.

Ruud Bouman is getrouwd, vader van twee kinderen en manager van de afdeling LifeSpots bij Youth for Christ.

Page 18: Open magazine september 2014

Open op pagina 18

‘hoe was het vandaag op internet?’ deze vraag zouden ouders moeten

stellen aan jongeren. hun sociale leven speelt zich voor een groot deel af op facebook, instagram en whatsapp.

social limits, de nieuwe voorstelling die theatergroep switch in samenwerking

met bureau jeugd & Media ontwikkelde, zet jongeren aan het denken over

hun online activiteiten. Tekst: Laura Hofenk | Beeld: Carpe Diem Fotografi e

vandaag?internet

hoe was het op

De aantrekkingskracht van social media is enorm, zegt Solange Jacobsen, projectmanager Online Veiligheid van Bureau Jeugd & Media: “Jongeren zij n altij d online en kunnen zich een leven zonder smartphone bij na niet voorstellen. Je bent altij d in contact met vrienden en hebt snel toegang tot informatie: het nieuws, wikipedia, treintij den, maar ook lesroosters en cij ferlij st. Zonder smartphone is een jongere bij na letterlij k gehandicapt.”

ZelfbeeldDit najaar toert theatergroep Switch door het land met een nieuwe voorstelling. Social Limits confronteert, prikkelt en zet leerlingen aan het denken over hun gebruik van social media. “De invloed van social media op het zelfbeeld van jongeren is groot”, zegt Solange. “Voor jongeren is het belangrij k om zich te profi leren en zich met anderen te vergelij ken. Op school doe je dat met je kleding, agenda en tas. Op social media laat je onder andere met je profi elfoto zien wie je bent. Met positieve feedback op een foto groeit je zelfvertrouwen. Het helpt bij het bepalen van jouw eigen identiteit. Wie ben ik? Wie wil ik zij n?”

GroePsdYnaMiekDe WhatsApp-groep is voor jongeren het schoolplein van nu. De groepsdynamiek gaat 24 uur per dag door.

Open op pagina 18

Page 19: Open magazine september 2014

De aantrekkingskracht van online platforms is heel groot. Maaike den Uyl, teammanager bij Switch: “In de voorstel-ling Social Limits zet een jongen een pikante foto van zij n vriendin op internet. Wat bedoeld was als een onschuldig grapje, maakt haar schooltij d tot een hel. Ze komt er niet meer vanaf: de foto is niet meer te verwij deren. Een ander personage voelt zich buitengesloten en gehandicapt, om-dat ze geen smartphone heeft. Dat is écht hoe jongeren social media ervaren. Nee zeggen is geen optie.”

fietsenhokNieuwe media bieden veel mogelij kheden om te commu-niceren, te leren en te ontwikkelen. Logisch dat jongeren nieuwe technologie omarmen bij alles wat ze doen. En omdat jongeren nu eenmaal experimenteren, heeft ook seks zich verplaatst naar het internet. Ze fl irten, maken afspraakjes en geven zichzelf letterlij k bloot via een sexy foto of voor de webcam. Solange: “De context van hoe jongeren omgaan met informatie is veranderd, maar hun behoeften niet.” Maaike: “Social Limits laat jongeren nadenken over hun plek en hun eigen grenzen in die context.”

oudersSolange: “Kinderen moeten al jong leren om bewust

om te gaan met wat ze op internet doen. Maar dat is niet makkelij k als de generatie erboven weinig afweet van wat zich online afspeelt. ‘Hoe was het op internet vandaag?’ moet een hele normale vraag zij n aan de keu-kentafel. Ik raad iedere ouder aan om eerlij ke, oprechte vragen te stellen. Jongeren zij n prima in staat om hun eigen social limits te stellen, maar ze hebben wel ouders nodig om daar het gesprek over te voeren. Wees als ouder nieuwsgierig en echt betrokken en help kinderen te refl ecteren op hun online gedrag. Verbieden heeft in mij n ogen weinig zin. Laat hen juist leren door te ervaren en na te denken.”

Maar wat kun je dan wel doen om je kind te bescher-men? Solange: “Het mooiste wat je een kind kunt mee-geven is een goed gevoel over zichzelf en het vertrouwen dat je er in welke situatie dan ook voor hem of haar bent. Dan halen ze hun identiteit minder uit likes of comments, maar uit onvoorwaardelij ke liefde. Wanneer ze zich geliefd weten, gaan ze minder op zoek naar bevestiging en zullen ze minder gevoelig zij n voor online verleiding en misbruik.”

see Me, see Me!De voorstelling Social Limits stelt alle onderwerpen aan de orde waar jongeren in hun online activiteiten tegen-aan lopen. Maaike: “Social Limits draait uiteindelij k om één ding: see me, see me, see me! Vanaf het eerste moment worden leerlingen de voorstelling ingezogen. Er gebeurt heel veel op het podium. Door gebeurtenissen op social media op een scherm te projecteren, worden offl ine en online wereld één geheel. Zo zien jongeren het ook.”

sChoolPlein“Tij dens het stuk mogen leerlingen twitteren, niet we-tende dat hun tweets op groot scherm worden getoond. ‘Als ik had geweten dat de hele school dit zou zien, had ik dat nooit getwitterd!’ zeggen ze vervolgens. Zo leren ze al tij dens de voorstelling dat wat ze online schrij ven niet anders is dan wat ze op het schoolplein zeggen. Bewustwording, dat is het doel van deze voorstelling.”

Open op pagina 19

soCial liMits boeken?Het theaterstuk Social Limits is nu te boeken voor het schooljaar 2014 / 2015 via: www.switchweb.nl/docenten. Aansluitend op de voorstelling verzorgen de acteurs een les in de klas waarin ze in gesprek gaan met de leerlingen over social media. Speciaal voor ouders en leraren is er een aparte thema-avond te boeken, verzorgd door Bureau Jeugd & Media.

vandaag?internet

Page 20: Open magazine september 2014

Open op pagina 20Open op pagina 20

Edward kij kt met veel plezier en dankbaarheid terug op zij n lange staat van dienst. “Ik ben er heel trots op dat we zulke goede mensen in dienst hebben, zowel vrij willig als betaald. Deze mensen zij n gedreven, vol passie en durven nieuwe wegen te zoeken om jongeren hoop te geven. Je kunt een hoop goede ideeën hebben, maar zonder al die gedreven mensen kun je ze niet uitvoeren. Ik hoop dat God het werk blij ft zegenen en dat steeds meer mensen gebruik gaan maken van onze expertise.”

concrete resultatenToen hij aantrad in 1994 stond Edward voor de taak om Youth for Christ nieuwe richting te geven. “We hebben samen nagedacht over een aantal speerpunten: de leeftij d van onze doelgroep moest omlaag, het evangeliserende karakter van de organisatie moest duidelij ker worden en we wilden terugkeren naar de steden. Ik vind het prachtig om te zien dat we daar twintig jaar later heel concrete resultaten van zien. We hebben Rock Solid in Nederland gelanceerd, een clubconcept voor tienerclubs met jongeren tussen 11 en 13 jaar. Met Alpha Nederland hebben we Youth Alpha ontwikkeld, waardoor duizenden Nederlandse tieners kennismaken met het christelij k geloof. In de grote en middelgrote steden hebben we The Mall jongerencentra geopend. We hebben bij zondere aandacht voor jongeren die onze steun nodig hebben, vaak in de marge van de samenleving. Tegen alle ontkerkelij king in groeide Youth for Christ enorm. Nog altij d hebben we het verlangen dat jongeren Jezus leren kennen.”

in de voorHoedeIn zij n twintig jaar als directeur bij Youth for Christ heeft Edward veel veranderingen gezien, zowel in kerk en maatschappij als in de jeugdcultuur: “Twintig jaar geleden was evangelisatie not done. Ook kerken waren naar

binnen gericht. Nu is er weer een groeiende beweging naar buiten vanuit de kerken. Youth for Christ heeft in de voorhoede gestaan van deze beweging. Onze kracht is altij d geweest dat we in een nieuwe fase aansluiten bij de leefwereld van jongeren, terwij l we dichtbij de kern van het evangelie blij ven. Anchored to the Rock, geared to the times, noemen we dat. Een mooi voorbeeld daarvan vind ik de Straatbij bel, waardoor veel jongeren voor het eerst de Bij bel zij n gaan lezen. Het is zo mooi om te zien hoe Jezus wegen vindt om jonge mensen op te zoeken en hen hoop en perspectief geeft. Dat is het mooiste wat er is!”

geconfronteerdToch zij n er ook pij nlij ke herinneringen. “Het is altij d moeilij k om met dingen te moeten stoppen: het Flevo Festival, jongerencentra die moeten sluiten of projecten die stoppen. Soms kan het gewoon niet anders omdat de middelen beperkt zij n en je moet blij ven focussen op je missie. Als directeur moet je soms moeilij ke beslissingen nemen. Je wordt vaak geconfronteerd met jezelf. Het is dan ontzettend belangrij k om je eigen beperkingen onder ogen te zien.”

samenwerkingOver het Youth for Christ dat hij achterlaat is Edward vol vertrouwen: “We werken samen met meer dan 600 kerken, zij n actief op 160 scholen en in zestien steden zij n we actief met The Mall jongerenwerk. Sinds 2013 ondersteunen we initiatieven van vrij willigers die in hun buurt iets voor jongeren willen betekenen. Op dit moment zij n er al 60 van deze LifeSpots, en dat worden er de komende jaren nog veel meer. Dat is een enorme zegen. De samenwerking tussen organisaties, de over-heid en de kerk gaat steeds meer toenemen. Youth for Christ staat daar middenin. Daarnaast zoeken we brede samenwerking met allerlei christelij ke organisaties en kerken: het Leger des Heils, de EO, Athletes in Action, de PKN, New Wine, Opwekking en nog vele anderen.”

interimEdward blij ft betrokken bij Youth for Christ, maar is vanaf 1 september Area Director van Youth for Christ EMENA (Europa, Midden Oosten en Noord-Afrika), één van de vier area’s in het internationale werk. Adjunct-directeur Wim van Galen gaat nu aan de slag als interim-directeur, zodat naar een opvolger voor Edward kan worden gezocht. “De samenwerking met Wim heb ik als een zegen ervaren”, zegt Edward, “dus ik heb mij n functie met een gerust hart overgedragen.”

terugblik op

20 jaar bevlogen jongerenwerk“Ik had nooit gedacht dat ik er zo lang

zou zitten, maar het is gewoon een ontzettend leuke organisatie.”

Na twintig jaar als algemeen directeur van Youth for Christ Nederland, heeft

Edward de Kam zij n functie neergelegd. Tij d voor een terugblik.

Tekst: Alec Timmerman | Beeld: Folkert Rinkema Photography

Page 21: Open magazine september 2014

terugblik op

20 jaar bevlogen jongerenwerk “Anchored to the Rock, geared to the times”

Open op pagina 21

Page 22: Open magazine september 2014

Open op pagina 22

YOUTh fOR ChRiST bRENgT hOOp AAN ROMAjONgEREN

Verkocht voor een

paar liter bier

In 2008 ging ik voor het eerst op outreach naar Oltenië, in het zuiden van Roemenië. In dit gebied zijn veel Romadorpen en heel veel gebroken gezinnen. Veel jongeren weten niet eens wie hun vader is. Ongeveer driekwart van de bevolking kan niet lezen of schrijven, omdat ze niet naar school zijn geweest. Meisjes worden tussen hun achtste en tiende levensjaar uitgehuwelijkt. Aan een meisje kun je geld verdienen, want de ouders van de jongen (meestal 13-16 jaar) betalen geld voor haar. Soms is de bruidsschat een geit of zelfs bier! Ik ontmoette een meisje dat op 15-jarige leeftijd door haar vader werd meegenomen naar Griekenland waar ze als prostituee moest werken. Bijna alle meisjes hebben rond hun dertiende al kinderen en rond hun 35e worden ze oma.

WARME MAALTijDDeze jongeren deden mijn bevroren hart smelten. Ze omhelsden en kusten me, zo hongerig waren ze naar contact en liefde. Na die eerste reis, keerde ik maande-lijks terug. Uiteindelijk veranderde God mijn hart en mijn houding, zodat Hij me nu kan gebruiken om van hen te houden en hun leven te veranderen. Door de jaren heen hebben we geleerd hoe we voor deze jongeren moeten zorgen. Eerst met kleding en voedsel, later met een dagelijkse warme maaltijd. Dat was nodig, omdat ze overdag soms alleen een beetje snoep aten. Daarnaast kochten we een wastafel en wat emmers en leerden hen dagelijkse hygiëne: handen, oren en gezicht wassen, tanden poetsen. Sommige van hen hadden nog nooit hun tanden gepoetst! Ik hoorde er eentje zeggen: “Is jouw mond ook lichter geworden?”. Maar het belang-rijkste was dat we hen het Woord van God brachten.

“Ik ben altijd een beetje bang geweest om bij kinderen in de buurt te zijn, omdat ik niet zo goed wist wat ik met hen aan moest. Maar toen ik

deze jongeren had gezien, brak mijn hart. Ik zag iets van God in hen.”

Tekst: Cornelia Sbirica, Youth for Christ Roemenië | Vertaling: Alec Timmerman | Beeld: Cornelia Sbirica

Page 23: Open magazine september 2014

Open op pagina 23

YOUTh fOR ChRiST ROEMENiËYOUTh fOR ChRiST ROEMENiËYOUTh fOR ChRiST ROEMENiËYouth for Christ Roemenië is actief in het uitrei-Youth for Christ Roemenië is actief in het uitrei-Youth for Christ Roemenië is actief in het uitrei-ken naar Romadorpen in diverse gebieden in ken naar Romadorpen in diverse gebieden in ken naar Romadorpen in diverse gebieden in Roemenië: Oltenië, Augustin en Arad. Sommige Roemenië: Oltenië, Augustin en Arad. Sommige Roemenië: Oltenië, Augustin en Arad. Sommige jongerenwerkers wonen onder hen, maar het jongerenwerkers wonen onder hen, maar het jongerenwerkers wonen onder hen, maar het mooiste is wanneer hun eigen mensen tot geloof mooiste is wanneer hun eigen mensen tot geloof mooiste is wanneer hun eigen mensen tot geloof komen en onder hen gaan werken. Dit gebeurt in komen en onder hen gaan werken. Dit gebeurt in komen en onder hen gaan werken. Dit gebeurt in Augustin, waar een gezin tot geloof is gekomen en Augustin, waar een gezin tot geloof is gekomen en Augustin, waar een gezin tot geloof is gekomen en al tien jaar actief is met outreach. Begin 2013 werd al tien jaar actief is met outreach. Begin 2013 werd al tien jaar actief is met outreach. Begin 2013 werd Stefan, de man van het gezin, de eerste betaalde Stefan, de man van het gezin, de eerste betaalde Stefan, de man van het gezin, de eerste betaalde fulltime jongerenwerker van Youth for Christ fulltime jongerenwerker van Youth for Christ fulltime jongerenwerker van Youth for Christ Roemenië.Roemenië.Roemenië.

Hij is degene die hun omstandigheden én hun hart en le-ven kan veranderen. Zonder Hem hebben ze geen hoop.

GESLAGENEen keer gaven we een Bij belstudie in de zomer over het eren van je ouders, de volgende dag over het gebod “gij zult niet stelen”. De jongeren waren in de war, want hun ouders sturen hen erop uit om te gaan stelen. Het was erg moeilij k om hen uit te leggen dat ze hierin gehoor-zaam moeten zij n aan God. Een paar dagen later kwam een tiener naar ons toe. Hij was boos en vertelde huilend dat zij n vader hem had geslagen en dat hij zonder avondeten buiten had moeten slapen. Allemaal omdat hij in gehoorzaamheid aan God had geweigerd om met zij n vader mee uit stelen te gaan.

pERSpECTiEfIn de zomer van 2010 was ik wanhopig. We hadden weer zomerkamp, de week was al half voorbij , maar ik had geen hoop dat er ook maar iets zou veranderen. Dus ik ging huilend naar bed en bad God om mij n gevoelens te veranderen en mij nieuw perspectief te geven. Anders wilde ik hier nooit meer terugkomen. De volgende ochtend werd ik zonder reden vroeg wakker en ik kon gewoon niet in bed blij ven liggen. Ik pakte mij n bij bel en begon te lezen in Jesaja:

“Op die dag heft de Heer opnieuw zij n hand opom de overlevenden van zij n volk vrij te kopenuit Assyrië en Egypte, uit Patros, Nubië en Elam,uit Sinear en Hamat, en van de eilanden in zee.”(Jesaja 11:11 - NBV)

Voor mij klonk het zo:“Op die dag heft de Heer opnieuw zij n hand opom de overlevenden van zij n volk uit Oltenië vrij te kopen van stelen en liegen, van het verkopen van kinderen, misbruik en honger, en vele andere zonden.”

VERANDERiNg KOST Tij DEr is hoop! Niet in wat we zien of wat we doen, maar door wie en hoe God is. Hij kan dingen veranderen en dat zal Hij ook doen. Ik vervolgde mij n week en alle weken daarna, vol hoop en vertrouwen in God. Veran-dering kost tij d en is niet gemakkelij k, maar het gebeurt, in kleine stapjes. Ik denk dat het generaties gaat duren, maar is dat het niet waard?

Page 24: Open magazine september 2014

Open op pagina 24Open op pagina 24Open op pagina 24

Celine (17) “Ik droom van een wereld waarin alles er mooi uitziet en waarin je je geen zorgen hoeft te maken.” rianne (14) “Ik droom van een reis naar Ibiza om daar de festivals te bezoeken.” beau (14) “Ik droom er van dat er meer onderzoek kan worden gedaan naar kanker. Mij n broertje (5 jaar) genas gelukkig van kanker, maar ze kunnen hem pas over twee jaar offi cieel genezen verklaren.” koen (16) “Ik droom van een wereldzonder ziektes.” nicole (17) “Ik droom van een eigen huis.” esther (20) “Ik droom van eigen kinderen. Het lij kt mij heel gaaf om hen te helpen opgroeien en ze te zien groeien.” sanne (15) “Ik droom van een gelukkig leven met mij n vriend.” bart (16) “Ik droom van een gelukkig leven met mij n vriendin waarin ik alles voor elkaar heb.” rutger (21) “Ik droom van een leven met plezier en gezellige mensen.” Ylse (19) “Ik droom van een doorbraak van mij n band, zodat we in heel Nederland kunnen spelen.” nienke (19) “Ik droom van het starten van een eigen gezin.” esmee (19) “Ik droom van een danscarrière, zodat ik bij artiesten op het podium kan dansen en meereizen met de band.” jory (19) “Ik droom van een gezin met kinderen.”

LifeSpots in gesprek: De dromen van jongeren

Open op pagina 24

Page 25: Open magazine september 2014

Open op pagina 25Open op pagina 25Open op pagina 25

ruben (20) “Ik droom van een optreden met mij n band op de Zwarte Cross met zelfgeschreven nummers.” boaz (19) Ik droom van een optreden met de band op de Zwarte Cross.” linda (18) “Ik droom er van om na mij n opleiding industrieel ontwerper te worden.” samira (16) “Ik droom van een gezonde toekomst.” tessa (15) “Ik droom ervan dat ik mensen vind van wie ik kan houden. Ik droom van meer persoonlij ke vrij heid op school zodat iedereen zichzelf kan zij n op school.” Yassin (21) “Ik droom van vrede in de wereld en het eind van de strij d in Israël.” Maud (18) “Mij n droom is dat ik kan meehelpen aan het verbeteren van de wereld.” bastiaan (14) “Ik droom van een goede baan waarmee ik genoeg geld verdien.” romeo (14) “Mij n droom is datik naar Curaçao kan zodat ik daar mij n familie kan opzoeken.Mij n vader komt uit Curaçao en ik zou daar graag drie maanden willen verblij ven om die kant van de familie goed te leren kennen.” justin (17) “Ik droom van het maken van een wereldreis. Ik ken Nederland intussen wel en ik wil meer zien.” abdullah (19) “Mij n droom is om salesmanager te worden en iets te kunnen betekenen voor de wereld.”

LifeSpots zijn lokale initiatieven voor jongeren, gestart door

vrijwilligers die vanuit Gods Liefde jongeren willen helpen groeien.

www.lifespots.nl

LifeSpots in gesprek: De dromen van jongeren

Page 26: Open magazine september 2014

Open op pagina 26

drie generaties gelovigen op camping de kriemelberg in ermelo: jeugdwerker Debbie den Boer, Marlies Ruiter en haar zoon fabian. Hoe geven drie generaties gelovigen invulling aan hun geloof tij dens hun vakantie? wat zien ze van elkaars geloof terug als je even helemaal niets hoeft?

Tekst & beeld: Alec Timmerman

de god van Debbie,

fabian & marlies3GELOOF HOOP & TIENERS

Open op pagina 26

Page 27: Open magazine september 2014

Open op pagina 27

de god van Debbie,

fabian & marlies3debbie den boer (24)Godsdienst Pastoraal Werker, master Missionaire gemeente, werkt via zendingsorganisatie Dabar al 2 jaar op de camping als vrij williger campingevangelisatie van Het Baken.

fabian driessen (16)Gaat naar 6 vwo, wil scheikunde studeren aan de Universiteit Utrecht, leidt de kindernevendienst in zij n gemeente, komt al 4 jaar op de camping.

marlies ruiter (38)Avond-nacht-weekend-coördinator in het St. Antoniusziekenhuis Nieuwegein, moeder van2 zoons, waaronder Fabian, komt al 4 jaar op de camping.

3 generaties over geloof in de vakantie

Page 28: Open magazine september 2014

Met welk beeld van God ben je opgegroeid?Marlies: Ik heb meegekregen dat God overal is. Hoewel er in mijn gemeente veel nadruk lag op zondebesef, heb ik het toch altijd op een positieve manier vastgehouden. Het was altijd in evenwicht met het besef dat er ook genade is. Mijn ouders hadden geen last van de nadruk die op uiterlijkheden werd gelegd. ‘Wie je bent, is genoeg’, zeiden ze. Fabian: Mijn moeder heeft me wel verteld over hoe ze God ziet. Zeker ‘s avonds praten we nog wel eens over God, maar ook na de kerkdienst. Ik ben wel kritisch, dus ik heb altijd wel wat op- en aanmerkingen over hoe bijvoorbeeld dingen in de kerk gaan of over hoe ik naar het geloof kijk. Daar hebben wel eens ‘ouder-puber’-ruzies over. Hahahaha!Marlies: Nou... ruzies. We discussiëren. Debbie: God is voor mij een Vader die er altijd voor je is en bij wie je altijd terecht kunt. Mijn ouders zijn daar heel praktisch in geweest. Toen mijn opa op sterven lag, had hij zuurstof nodig. Daar werd hij soms zo agressief van dat we hem als kleinkinderen niet meer konden zien. Mijn vader besloot dat we samen zouden bidden dat hij weer rustig zou worden. We stonden in een kring, hielden elkaars hand vast en baden samen. Toen we daarna in het verpleeghuis kwamen, was hij heel rustig. Mijn ouders namen me niet alleen mee naar de kerk, maar ook naar het kinderfeest van de EO. Daardoor werd geloven ook een feest. 

Welke gewoontes hebben jullie thuis?Marlies: We lezen ‘s avonds uit de Bijbel, met een dagboekje. Daar praten we over en we bidden samen. Met mijn jongste zoon probeer ik te bidden. En zondag is een dag waarop je bepaalde dingen niet doet.  Dat is een overblijfsel uit mijn opvoeding.

Fabian: Ik was een keer een dagje met m’n vriendin weg geweest en aan het einde van de dag wilden we naar de bioscoop. Het was alleen zondag. M’n moeder vond het niet goed.Marlies: Ja, daar hebben we nog wel eens discussies over. 

hoe deel je je geloof met anderen?Fabian: Mijn moeder heeft me aangemoedigd om mee te helpen in de kerk. Ik leid de kindernevendienst. Het is heel leuk om dat heel enthousiast te vertellen, zodat ze er echt iets van onthouden. Met mijn twee meter vijf laat ik ook wel een indruk achter. Hahaha!Marlies: Bij mij zit het meer in de zorgtaak. Ik ben niet iemand die uit zichzelf over het geloof begint. Je moet oppassen dat je mensen niet afstoot. Maar als er aanleiding is om erover te praten, dan doe ik het. Bijvoorbeeld als mensen vragen naar de betekenis van mijn ketting (ze draagt een hangertje met geloof, hoop en liefde). Soms vraag ik of ik thuis voor ze mag bidden. Debbie: Ik loop over de camping, maak een praatje met mensen en drink een kop koffie met ze. Dat gaat heel natuurlijk. Mensen zijn heel open. Als we vragen of we voor hen mogen bidden, zeggen ze haast nooit nee. We willen Gods liefde laten zien aan jongeren, zodat ze weten dat Hij er voor hen is. Het is geweldig als iemand ontroerd is dat je de tijd neemt om voor hen te bidden of hen te bemoedigen. Daar doe ik het voor!

Wat zijn sterke kanten van jongeren in deze tijd? Waarmee zie je ze worstelen?Marlies: Jongeren zijn nu heel onderzoekend bezig met hun eigen geloof. Ze nemen wat de dominee zegt of hun ouders zeggen niet zomaar voor waar aan.  Ze stellen nu veel meer vragen. We leven in een heel open cultuur, maar juist doordat alles toegankelijk is door bijvoorbeeld internet, gaan jongeren zelf hun wereldje creëren in hun zoektocht naar antwoorden.Fabian: Dat klopt wel, denk ik. Ik denk na over de opvattingen van mijn moeder, maar probeer tegelijkertijd mijn eigen visie te vormen. Het is misschien een soort rebellie om me tegen dingen af te zetten, maar ook gewoon een kritische houding

Open op pagina 28

“Ik kom altijd met een verrijkte geest

terug van de camping”

Page 29: Open magazine september 2014

Open op pagina 29

om te zien of het klopt. Debbie: Wat ik mooi vind is dat jongeren al heel vroeg denken: ‘wat kan ik ermee?’ en ‘hoe verhoudt het zich tot wat ik al weet?’. Marlies: Ik denk dat het belangrijk is om in gesprek te blijven over dingen die ze gehoord hebben. Neem daar zelf het initiatief in en zorg ervoor dat je weet wat je kind bezighoudt.

hoe geef je je geloof vorm in vakantietijd, als je uit je dagelijkse ritme bent?Debbie: Als team hebben we ‘s ochtends eerst stille tijd in tweetallen. Zo leer je mensen in een paar dagen ken-nen. Na het ontbijt hebben we een gemeenschappelijke Bijbelstudie. Dat geeft echt een band. Als we als familie op vakantie zijn, kiezen we ‘s zondags een paar liedjes uit en lezen we samen iets uit de Bijbel. Fabian: Als ik op vakantie ben, is het niet zo druk in m’n hoofd. Dan heb ik meer tijd om na te denken, zeker over m’n geloof. Gewoon terwijl ik in een tuinstoeltje zit. Ik kom altijd met een verrijkte geest terug van de camping.  Marlies: Ik probeer de rituelen van thuis vast te houden, maar op vakantie ben je geneigd om snel dingen los te laten. Ik hou stille tijd voordat ik naar bed ga. Bijbellezen na het eten is wat lastiger als je zo onregelmatig eet. Maar God is er gewoon bij. Hij gaat ook mee.

Ben je wel eens bang dat je kinderen het geloof loslaten?Marlies: Dat is volgens mij het moeilijkste van moeder zijn. Ik breng het in gebed bij God en dan kan ik het loslaten. God kent mijn kinderen en Hij laat ze niet los. Het belangrijkste is dat je in gesprek blijft en het prak-tisch houdt: neem ze mee naar de kerk, lees samen uit de Bijbel aan tafel en blijf discussies voeren. Daarmee hou je het geloof levend.

Wat zou je jongeren in deze tijd toewensen? Marlies: Ik wil ze toewensen dat ze een persoonlijke relatie met God zullen krijgen en ze tot hun recht komen. Als je je overgeeft aan God, kan Hij met jou aan de slag gaan en kom je tot bloei. 

Debbie: Ik wens ze toe dat ze mogen weten dat er Iemand is die van hen houdt en altijd voor hen klaar-staat. Bij veel kinderen merk ik onzekerheid en een gebrek aan liefde. Geloof zegt dat je mag weten dat je wél geliefd bent. Ik gaf een van de jongeren een briefje waarop stond: ‘Je bent een coole gast’. Hij straalde helemaal!

“God kent mijn kinderen en Hij laat ze niet los”

leuke gesprekken over Het geloofDebbie den Boer werkt via zendingsorganisatie Dabar (onderdeel van IZB) op de camping. “Je geeft jongeren een leuke vakantie en je hebt goede gesprekken over het geloof. Bij Chat Point werken we met het programma Solid Friends van Youth for Christ. Deze week is de helft van de jongeren niet-gelovig, maar iedereen doet mee en heeft een mening over de stof die we behandelen. Sommige jongeren komen hier al van kinds af aan. Ze vinden het leuk om over geloof te praten, maar de kerk vinden ze soms te moeilijk, én te vroeg voor het weekend. Hier kunnen ze er rustig over doorpraten als ze er meer van willen weten!”

Ben je geïnspireerd geraakt door dit gesprek? Vraag dan gratis het boekje Geloof, hoop & tieners aan via www.geloofhooptieners.nl. Met 27 toptips over geloofsopvoeding om morgen mee aan de slag te gaan.

Vraag nu

gratis

aan!

Page 30: Open magazine september 2014

Open op pagina 30

(advertentie)

De Bijbel in Gewone Taal: de tekst van toen in de woorden van nu De Bijbel in Gewone Taal is een vertaling van de Bijbel in duidelijke taal. Deze vertaling maakt de Bijbel voor iedereen

leesbaar en begrijpelijk. De gewone taal brengt de Bijbel dichtbij. Zo kan iedereen ervaren wat de Bijbel mensen van nu

te zeggen heeft. De Bijbel in Gewone Taal is verkrijgbaar vanaf 2 oktober.

www.bijbelingewonetaal.nl

JOSAN ONTMOET

ESTER

‘Koningin Ester heeft het helemaal ge-maakt. Maar ze waagt haar leven voor

anderen. Een heftig verhaal, juist in gewone taal.’

theaterteam / hoofdkantoor / jongerenwerk

2014

www.youthforchrist.nl/youthacademy

Youth Academyeen jaar leren door te werken

Page 31: Open magazine september 2014

Open op pagina 31Open op pagina 31

Wil je ook aanschuiven bij de Businessclub? Kijk dan op www.youthforchrist.nl/steunen/ondernemers. We verwelkomen je graag bij ons aan tafel.

Businessclub maakt ondernemers warm voor

Youth for Christ

www.youthforchrist.nl/steunen/ondernemers

Page 32: Open magazine september 2014

Mij n droom voor jongeren

Ik heb een droom dat op een dag de te hoge, onbereikbare norm voor jongeren vervangen is door een realistische verwachting.

Ik heb een droom dat zij die een juk van verslaving meedragen, een innerlij ke kracht ontdekken die hen laat uitstij gen boven hun situatie.

Ik heb een droom dat de tranen van pij n, moeite, verdriet en wanhoop van jongens- en meidengezichten afgeveegd zullen worden.

Ik heb een droom dat jongeren die vol wantrouwen zij n, die verbitterd zij n geworden door vele teleurstellingen, Gods liefde zullen proeven.

Ik heb een droom dat de druk die ervaren wordt door jonge mensen, de druk van verwachting, hun identiteit niet wegneemt.

Ik heb een droomdat jongeren die in hun leven te vaak geoordeeld zij n, de pij n los kunnen laten, dat ze door kunnen naar de stap van vergeving en dat ze zullen ervaren dat die vergeving geneest.

Ik heb een droom dat deze droom werkelij kheid wordt.

Gedicht: Rachel Meij vogel | Stagiaire (28) Youth for Christ Veenendaal