Voorop magazine september 2013

16
In dit nummer: Project in uitvoering bij Meer Fresh Products Desinfectie met schuim Installatie Alumaster R4 bij Janssen Maasbree Voorop magazine Voorop in tuinbouw 28e jaargang | nummer 109 | september 2013 Pieter Geerts Trostomatenteler in Meer, België

description

In deze editie van het Voorop magazine o.a.: - Water- en elektrotechniek bij Meer Fresh Products - Seasun stelt hoge eisen aan biologische gewasbescherming - Alumaster R4 bij Janssen Maasbree - Hygiënisch starten van de nieuwe teelt - Desinfectie met schuim - Tomatenhaken gaan worldwide - AquaGro 2000L verovert de chrysantenteelt - Royal Brinkman op RTL-7

Transcript of Voorop magazine september 2013

Page 1: Voorop magazine september 2013

In dit nummer:Project in uitvoering bij Meer Fresh ProductsDesinfectie met schuimInstallatie Alumaster R4 bij Janssen Maasbree

Voorop magazine

Voorop in tuinbouw

28e jaargang | nummer 109 | september 2013

Pieter GeertsTrostomatenteler in Meer, België

Page 2: Voorop magazine september 2013

Nieuwe Royal Brinkman website online

Royal Brinkman op RTL-7

Water- en elektrotechniek bij Meer Fresh Products

Nieuwe producten

Nieuws uit de verkoop

Seasun stelt hoge eisen aan biologische

gewasbescherming

Hygiënisch starten van de nieuwe teelt

Desinfectie met schuim

Alumaster R4 bij Janssen Maasbree

Tomatenhaken gaan worldwide

Lans Westland 1000ste webshop gebruiker

AquaGro 2000L verovert de chrysantenteelt

Nieuwe ERP-software

Inhoudsopgave

51115

Column

De ivoren toren! Dat was zonder twijfel het onderwerp voor deze eerste column in dit Voorop Magazine in mijn functie als algemeen directeur van Royal Brinkman. Na ruim een half jaar ervaring met Royal Brinkman kan ik wel zeggen dat ik de ‘ivoren toren’ niet ambieer! Werken in een ivoren toren is in mijn beleving iemand die zich afzondert, die niet betrokken is, die afstand creëert. Allemaal feiten waarin ik mij níet herken!

Door veel contacten met klanten, leveranciers en andere betrokkenen sta ik graag met beide benen op de grond, of liever in de kas! Ik hoor wel eens geluiden over directies in ivoren torens; ik kan u mededelen: die ivoren toren is hier niet!

Royal Brinkman is een prachtig bedrijf met 128 jaar historie. In het verleden hebben we goede en minder goede jaren gekend. Nu telt de toekomst en die ziet er rooskleurig uit. Door ons in binnen- en buitenland te profileren in het verlengde van onze slogan ‘Voorop in tuinbouw’ maken we snelle stappen in de internationale glastuinbouw.

Maar glastuinbouw blijft mensenwerk. En daarom doe ik niet aan ‘de ivoren toren’. Mijn deur staat open! Mijn emailadres ook! Heeft u een tip of een melding, dan kan dat via het emailadres onderaan deze column. Onlangs heeft Royal Brinkman deelgenomen aan het programma ‘De Succesfactor’ op RTL7. Door een kort televisie interview en een langere versie voor de website kijk je door de ogen van de zakelijke consument naar de glastuinbouwbranche. Dat is

interessant en leerzaam en telkens kom je tot de conclusie dat de glastuinbouw een boeiende branche is waar mensen werken met passie en betrokkenheid. Daar sluit ik me graag bij aan!

Welkom bij het nieuwe Royal Brinkman!

Ton van MilAlgemeen [email protected]

‘Ivoren toren’

Royal Brinkman2

3

3

4

6

6

7

8

9

10

12

14

15

16

Page 3: Voorop magazine september 2013

3Voorop Magazine | Nummer 109 - September 2013

Nieuwe Royal Brinkman website online

De website www.brinkman.com is in een nieuw jasje gestoken. De lay-out is in lijn met de nieuwe, frisse huisstijl en de website is veel overzichtelijker. Een ander belangrijk voordeel is dat u veel eenvoudiger kunt zoeken.

De zoekfunctie op de website is nu ‘instant search’. Dit geeft direct een uitklapmenu met resultaten. Hierdoor is de Royal Brinkman website veel gebruikersvriendelijker geworden. Het voordeel is dat u informatie kunt aanvragen met artikelnummers en aantallen, waardoor wij veel sneller een offerte op maat kunnen sturen. U kunt zonder in te loggen in enkele korte stappen vragen stellen per artikel en artikelen doormailen via

In de uitzending op RTL-7 van het programma De Succesfactor van 8 september jl. was een interview te zien met Ton van Mil, algemeen directeur van Royal Brinkman. Hij werd geïnterviewd over de algemene ontwikkelingen in de tuinbouwbranche. Vanuit zijn kennis en ervaring trad hij op als expert in de tuinbouw en informeerde de kijker over zijn visie en successtrategie.

Mocht u de uitzending op RTL-7 gemist hebben, dan kunt u deze nog terugzien via de Royal Brinkman website.

Er is ook een langere versie van het televisie-interview gemonteerd van ca. 7 minuten. Wilt u zien welke succesfactoren Ton van Mil aandraagt? Via de Royal Brinkman website kunt u ook dit interview terugzien. Succesfactor AwardRoyal Brinkman is met deze tv-uitzending tevens genomineerd namens de tuinbouwbranche voor de Succesfactor TV Award 2013. De uitslag hiervan is begin 2014 bekend.

Royal Brinkman op RTL-7 in de Succesfactor

het email envelop-icoon rechtsboven op de productpagina. De ontvanger krijgt een email met een korte tekst en link naar de website. Zo kunnen we nog sneller informatie met u delen! Van elke melding of aanvraag ontvangt u een kopie.

Het is ook mogelijk om via een tablet of smartphone gebruik te maken van de nieuwe website, de weergave van de website is hiervoor aangepast aan de mobiele omgeving.

De www.brinkman.com is al online, de Nederlandse website volgt binnenkort. Hou de Nederlandse Royal Brinkman website in de gaten!

Page 4: Voorop magazine september 2013

De Nederlandse trostomatenteler maakte in 2007 de stap naar België. “We konden in Chaam niet meer uitbreiden en 15 kilometer verderop vonden we deze locatie net over de grens in Meer, België.” Geerts startte met fase 1 ter grootte van 4,75 hectare in 2007 en verdubbelde zijn teeltoppervlakte in 2009 met fase 2. Momenteel wordt hard gewerkt aan de afronding van fase 3. De uitbreiding van 4,1 hectare wordt medio oktober 2013 in gebruik genomen voor de belichte teelt van trostomaten.

In 3 stappen naar 13,6 hectareRoyal Brinkman verzorgt bij Meer Fresh Products de complete water- en elektrotechniek in de nieuwbouw van fase 3. Hierbij wordt doorgebouwd op de bestaande water- en elektrotechnische installatie. In fase 1 en 2 is destijds al rekening gehouden met een fase 3, waardoor sommige voorzieningen al aanwezig waren. In de watertechnische ruimte zijn drie watersilo’s bijgebouwd en staan er nu totaal negen. Ook is er een derde Vocom doseerunit bijgeplaatst,

Water- en elektrotechniek bij Meer Fresh Products

“Royal Brinkman gaat bij nieuwbouwals laatste de tuin af om alles goed

in te regelen”

Aad van der Sman van Royal Brinkman (l) en Pieter Geerts bij de Vocom.

Royal Brinkman4

Pieter Geerts werkt al ruim 25 jaar met de water- en elektrotechnische installaties van Royal Brinkman. Pieter: ”Wij kochten in 1986 een bestaand bedrijf in Zundert, waar techniek van Royal Brinkman in zat. Dat was de eerste kennismaking!”

Page 5: Voorop magazine september 2013

een pompenset en een uitbreiding op de Ecoster verhitter. De procescomputer is geüpgraded naar Connext en verder is de hele druppel- en draininstallatie, geluidsinstallatie, ventilatoren en zwavelverdampers, DWC matwegers, PT-meters en sterkstroominstallatie verzorgd.

CoördinatieTijdens de nieuwbouw is de coördinatie van de uitbreiding bij Meer Fresh Products bvba verzorgd door uitvoerder Aad van der Sman van Royal Brinkman. Hij heeft de contacten met de klant, met Royal Brinkman monteurs en met de onderaannemers; Van Dillen Techniek voor het elektrotechnische werk, A1 Installatietechniek voor watertechnische werkzaamheden en Schellekens voor het graafwerk. Als een spin in het web coördineert hij alle stappen. Pieter Geerts is tevreden over de planning en de uitvoering. “We hadden een koude start dit voorjaar, maar alles is ingehaald. De planning loopt goed.” Royal Brinkman is bij een nieuwbouw project altijd ‘lang op de tuin’. Aad van der Sman:”We beginnen al als de kas net dicht is, met graafwerk en draden trekken. En we gaan als laatste de tuin af om alles in te regelen. Een week voor het planten bij het voldruppelen van de matten moet alles draaien. Dan is Royal Brinkman als supervisor erbij om de laatste controle te doen en de puntjes op de ‘i’ te zetten.

TevredenPieter Geerts is tevreden over de manier waarop Royal Brinkman het project heeft uitgevoerd. “Royal Brinkman werkt met vaste monteurs en vaste onderaannemers. Hierdoor heb je bekende monteurs op de tuin en dat werkt het prettigst.”

5

Uitbreiding van 4,1 hectare glas in Meer, België• RoyalBrinkmanisalruim25jaarvasteinstallateur

bij Meer Fresh Products• Projectondersupervisievanuitvoerder

Aad van der Sman • Vasteploegmonteursscheptduidelijkheid

Voorop Magazine | Nummer 109 - September 2013

WE HADDEN EEN kouDE START DiT vooRJAAR, MAAR ALLES iS iNGEHAALD.

DE PLANNiNG LooPT GoED. MEDio okToBER STARTEN WE MET DE BELicHTE TEELT

vAN TRoSToMATEN.

www.youtube.com/royalbrinkman

Page 6: Voorop magazine september 2013

Royal Brinkman66

Met de stijgende gasprijzen stijgen ook de kosten van het stomen. Voor sommige kleine teelten als o.a. leeuwenbekken, violieren en celosia is het zelfs niet meer rendabel om te stomen. Om spuiten, schoffelen en wieden te voorkomen is anti-onkruid-papier dé oplossing. Dit papier is voorzien van plantgaten en kan via het betonpad afgerold worden. Na een eerste beregening tegen de eerste krimp voorkomt het de gehele teeltduur de groei van onkruid. Na de teelt is het papier eenvoudig door de grond te frezen.

Groeiregulator Dazide ENHANCE is in de nieuwe formulering beter oplosbaar in water. Dazide Enhance is een groeiregulator met een hoog gehalte van de werkzame stof daminozide (85%). Daminozide wordt na het toepassen opgenomen door de groene delen van de plant. Behandeling met Dazide ENHANCE verbetert de kwaliteit van uw product en geeft een meer compacte plant, een gelijkmatig bloemdek, een donkere bladkleur en productie van kortere, stevige bloemtakken.

Mechanisch muizen vangen zonder het gebruik van giftig voedsel of giftige korrels? Dat kan met de Topsnap muizenval. Muizen worden gelokt met aas, waardoor de muizenval veilig is voor mens en huisdier. Aan de buitenkant is te zien of de val geactiveerd is, het leeghalen van de val kan contactvrij worden uitgevoerd. De val is gemakkelijk te activeren en te hergebruiken. Door de Topsnap langs de looproutes van muizen te plaatsen, heeft u maximaal resultaat. Plaats Topsnap muizenvallen op tijd, voor het buiten kouder wordt!

Anti-onkruid-papier voorkomt wieden

Nieuwe formuleringDazide ENHANCE

Veilig muizen vangen met de Topsnap val

Vernieuwend

Hebben jullie wat nieuws op het gebied van desinfectie? Kan Royal Brinkman een oplossing bedenken voor voetontsmetting? Is er een oplossing om roofmijten automatisch te verstrooien. Wij gaan ermee aan de slag! Eén van de kernwaarden van Royal Brinkman is namelijk vernieuwend.Als totaalleverancier voor de glastuinbouw proberen wij vernieuwend te zijn op productniveau. Continu houden we ons assortiment tegen het licht. Op het gebied van

productontwikkelingen worden potentiële nieuwe producten getest. Innoveren doen we zelfstandig of samen met leveranciers.

De research en development afdeling van Royal Brinkman heeft een hele serie producten in ontwikkeling. Sommige producten zullen het niet halen, andere worden na korte of langere tijd succesvol toegepast in de glastuinbouw.

De slogan ‘Voorop in tuinbouw’ blijft hoog in het vaandel staan. In het Voorop magazine vindt u als vanouds verschillende innovaties waaraan Royal Brinkman een belangrijke bijdrage heeft geleverd. Onze missie en visie zijn vertaald in deze slogan en de kernwaarden: kennis, vernieuwend en kwaliteit.

Vernieuwend zijn we ook met de webshop. Royal Brinkman is de enige totaalleverancier met een goedwerkende, volwaardige webshop voor de glastuinbouw. Door de investeringen van Royal Brinkman in een nieuw ERP-pakket wordt ook het e-commerce traject voor de toekomst gewaarborgd. Zo blijven wij u ook in de toekomst van dienst!

Coert RasenbergDirecteur [email protected]

Page 7: Voorop magazine september 2013

7Voorop Magazine | Nummer 109 - September 2013

Trea Hoekstra is bij Seasun samen met Hubert Gresnigt verantwoordelijk voor de biologische

gewasbescherming voor 50 hectare tomaten- én paprikateelt. Voor het derde jaar zijn de hommels en

natuurlijke bestrijders afkomstig van Royal Brinkman.

Hoe coördineer je de gewasbescherming op 35 hectare tomaat en 15 hectare paprika? Hoe signaleer je op zo’n grote oppervlakte tijdig de ziekten en plagen. Hoe voorkom je dat een plaag uit de hand loopt? We spreken Trea Hoekstra van Seasun en Luc Kurris, productspecialist gewasbescherming van Royal Brinkman.

Inzetschema’sRoyal Brinkman levert bij Seasun in Kapelle, Zeeland op vijf afleverlocaties biologisch materiaal af. De vier tomatenkassen en het paprikabedrijf krijgen elk apart het materiaal op de juiste plaats, in de juiste aantallen bezorgd. Dit voorkomt interne, extra logistieke handelingen om het materiaal in de juiste kas te krijgen. Trea Hoekstra maakt voor elke afdeling schema’s aan de hand waarvan een vaste ploeg het biologisch materiaal uitzet. Op een plattegrond staat precies hoeveel kaarten ze per poot of bij de gevel moeten uitzetten. Trea: ”Dit werkt het beste, we kunnen niet mondeling op 50 hectare vertellen welk materiaal ze waar moeten uitzetten. De meesten spreken ook geen Nederlands!”

SignalerenBiologische gewasbescherming is de laatste 10 jaar zoveel belangrijker geworden. Trea Hoekstra: ”Binnen het bedrijf hebben we grote stappen gezet, de klanten stellen namelijk hogere eisen. Biologische gewasbescherming staat of valt met goed signaleren. Op vijftig hectare is het heel belangrijk dat iedereen volgens hetzelfde systeem werkt. De kunst is om het goed in beeld te brengen, het blijft immers mensenwerk.” Bij Seasun wordt door drie medewerkers gescout, twee medewerkers in paprika en één in tomaat. De scoutresultaten worden op een bedrijfsplattegrond per tralie ingevuld, ingevoerd in een padregistratiesysteem en daarna door Trea ingevoerd in de computer. Spintaantastingen krijgen een gradatie, witte vlieg wordt geteld. Aan de hand van de computeruitslagen komt de plaagdruk duidelijk in beeld, zijn ze toenemend of afnemend en zijn er nieuwe plagen. Trea

Seasun stelt hoge eisen aanbiologische gewasbescherming

Hoekstra bepaalt wekelijks welke natuurlijke bestrijders, in welke aantallen er worden besteld. Elke tuin heeft aparte bestelformulieren, deze gaan per email via een vast contactpersoon naar Royal Brinkman.

Actieve hommelsSeasun maakt gebruik van de hommelvolken van Agrobío. Hubert Gresnigt en Trea Hoekstra zijn zeer tevreden over de hommels. “Het zijn actieve hommels, ze vliegen goed en zorgen voor een goede bestuiving.” Bij Seasun worden op 9 hectare diverse specialties als santa tomaten en minitroscherrytomaten geteeld. “Hier plaatsen we het dubbele aantal hommelvolken en dat gaat prima.” Trea Hoekstra blikt samen met Luc Kurris terug op het afgelopen seizoen. “Je hebt elk jaar een bepaald verwachtingspatroon. We maken een bioplan voor tomaat en voor paprika en daar houden we ons in eerste instantie aan. Maar vanaf de start van het seizoen begin je al met bijsturen. Dit jaar hadden we een extreem donker voorjaar, en dat had niemand ooit eerder meegemaakt. Omdat je met levend materiaal werkt, heeft dit direct effect. Er blijven nieuwe ontwikkelingen komen en dit jaar hebben we o.a. gewerkt met bankerplants, graanpollen voor de luisbestrijding, maar ook met Artemia control voor het bijvoeren van macrolophus. Het blijft een interessant en boeiend vak.”

“ Wij zijn zeer tevreden over de biologische bestrijders en hommels van Agrobío.”

Page 8: Voorop magazine september 2013

Royal Brinkman8

Hygiënisch starten van de nieuwe teelt

1. HandendesinfectiePersoonlijke hygiëne van uw medewerkers verdient extra aandacht. Via handen (en voeten) worden de meeste ziekten en plagen verspreid. Handendesinfectie richt zich op twee groepen: op de medewerkers die in het gewas op het eigen bedrijf werken en op de bezoekers, met name zij die van het ene bedrijf naar het andere gaan en op die manier ziekten over kunnen brengen. Enno Rapid is het aangewezen middel voor handendesinfectie. Het bestaat uit een oplossing van benzoëzuur in alcohol. Benzoëzuur is een zwak zuur dat in veel voedingsmiddelen van nature voorkomt en een antimicrobiële werking heeft. De combinatie met alcohol zorgt ervoor dat zowel bacteriën als schimmels en virussen in korte tijd gedood worden. Daarnaast zijn bestanddelen toegevoegd die uitdroging van de huid voorkomen. U kunt de handenreiniging ook integreren in een entreepoort of in een compleet hygiënestation waarin handen en voeten tegelijkertijd worden gereinigd en ontsmet.

2. voetendesinfectieAfhankelijk van uw teelt en de ziektedruk op uw bedrijf kunt u de persoonlijke hygiëne eenvoudig of streng doorvoeren. Bij eenvoudige persoonlijke voethygiëne moet u denken aan zolenreiniging via Menno matten bij de entree, gastenjassen en laarzen voor bezoekers. Voor meer uitgebreide hygiëneproblemen levert Royal Brinkman complete hygiënestations. Daarbij is het bij de entree van het bedrijf verplicht om via het hygiënestation het bedrijf te betreden, waarbij handen- en voetontsmetting met Menno Clean gegarandeerd is. Royal Brinkman levert complete hygiëne-stations in verschillende uitvoeringen: van eenvoudige tot zeer uitgebreide stations, compacte of dubbele stations, voor elke budget, voor allerlei hygiëneproblemen. De stations bevatten borstels waarmee de zolen worden gereinigd en ontsmet.

3. WielendesinfectieOm de wielen van heftrucks, rolcontainers, karren en palletwagens te ontsmetten is een speciale ontsmettingsmat ontwikkeld. Deze mat heeft een uniek ontwerp doordat er in- en uitwendige stabilisatiestroken in de aanrijvlakken van de mat zijn gemaakt. Daardoor is de mat ongevoelig voor oprollen. Een 100% wielontsmetting (rondom) is gegarandeerd door op maat leverbare afmetingen. De randen van de matten zijn versterkt en voorkomen het opkrullen. Antislipfolie aan de onderzijde voorkomt verschuiven, de mat is slijtvast en gemaakt van hoogwaardig kwaliteitsmateriaal. De matten kunnen handmatig, of via een automatisch vulsysteem gevuld worden met desinfectiemiddel. Een automatisch vulsysteem garandeert een continue aanwezigheid van voldoende desinfectiemiddel. Dit kan via een tijdschakelaar of via een effectiviteitsmeting van vloeistof aangestuurd worden.

Schoon en hygiënisch starten van de nieuwe teelt is de laatste jaren veel belangrijker

geworden. Wanneer de kas schoon is en het jonge plantmateriaal erin gaat, is het

belangrijk om te voorkomen dat ongewenste ziekten en plagen alsnog binnenkomen via

mensen, machines en gereedschappen.

Menno Clean was al toegelaten in Nederland en heeft nu ook een toelating in België.

Page 9: Voorop magazine september 2013

9

De resultaten van desinfectie met schuim zijn aanzienlijk beter: u desinfecteert met schuim alles wat u vroeger niet raakte en schuim verlengt de inwerktijd en effectiviteit van de behandeling. Menno ter forte en Menno clean zijn zeer geschikt als schuimdesinfectiemiddel omdat ze beide geen residu achterlaten.

De toepassing van een schuimend desinfectiemiddel verhoogt de effectiviteit. Schuim verlengt de inwerktijd van het desinfectiemiddel. Door het veel grotere hechtvermogen van schuim wordt het snelle afvloeien van verticale oppervlaktes, zoals kasgevels, voorkomen. Schuim heeft bovendien een kruipend vermogen waardoor moeilijk te bereiken oppervlaktes toch behandeld kunnen worden. Ook is het werken met schuim bovendien veiliger omdat er minder aerosolen worden gevormd.

Effectiviteit beïnvloedenBij de vloeibare desinfectiemethoden is de effectiviteit vaak afhankelijk van het samenspel tussen inwerktijd en concentratie. Een teler kon tot op heden de concentratie nog wel beïnvloeden, de inwerktijd niet! Deze is afhankelijk van de toepassingstechniek en klimaatomstandigheden. Met de komst van schuim als desinfectiemethode kan nu ook de inwerktijd beïnvloed worden!

SkumixEen Skumix is een installatie die onder hoge druk schuim produceert. Het zorgt ervoor dat er een dikke laag schuim uit de spuitkop komt, in plaats van een dunne vloeistof. Een voorwaarde bij de keuze van het desinfectiemiddel is, dat deze vanuit zichzelf schuimvormend is. Menno clean en Menno ter forte zijn hiervoor zeer geschikt. Gebruik Menno ter forte wanneer u groene algenaanslag wilt reinigen en desinfecteren. Gebruik Menno clean wanneer u bacteriën, schimmels en virussen wilt afdoden. De Skumix installatie kan worden geleverd als een mobiel of stationair systeem. Met behulp van doseerpompjes kan de gewenste hoeveelheid desinfectiemiddel worden toegevoegd aan de spuitoplossing.

HygitrixDe Hygitrix computerinstallatie is een mogelijke uitbreiding op de Skumix. Hiermee kunt u het reinigings- en ontsmettingsproces meten, monitoren en documenteren. Tijdens de reiniging/desinfectie worden o.a. datum en tijd, spuitvolume per tijdseenheid, temperatuur van de spuitvloeistof en de concentratie van het desinfectiemiddel door de Hygitrix elektronisch vastgelegd. De gegevens kunnen als bewijsvoering van de toepassing dienen en zo zekerheid bieden bij een kwaliteitscontrole voor de certificeringsystemen.

Desinfectie met schuim maakt de behandeling visueel controleerbaar

Thomas kern | Royal Brinkman productmanager

Zorg dat u dit seizoen niet overvallen wordt door ziekten en plagen. Schoon eindigen is schoon beginnen en met een juiste desinfectiemethode, gecombineerd met een breedwerkend toegelaten desinfectiemiddel als Menno ter forte of Menno Clean, bent u klaar voor het nieuwe teeltseizoen.

Voorop Magazine | Nummer 109 - September 2013

Schuim desinfecteert alles wat u vroeger niet raakte, schuim maakt desinfectie visueel controleerbaar en verlengt de inwerktijd en effectiviteit.

Page 10: Voorop magazine september 2013

10 Royal Brinkman

Chrysantenkwekerij Janssen Maasbree:Ieder bed apart behandelen met de Alumaster R4De nieuwe spuitrobot Alumaster R4 bij Janssen Maasbree kan zes bedden in één vak

apart remmen of bespuiten. Een speciale drukregelaar op de spuitboom zorgt ervoor

dat de druk altijd gelijk blijft. Hierdoor blijft het spuitpatroon, de druppelgrootte en de

hoeveelheid spuitvloeistof bij elke gewasbehandeling precies gelijk.

Met meerdere soorten chrysanten en specialties op één bedrijf groeit de noodzaak om deze soorten ook apart te kunnen remmen of te bespuiten. De Alumaster R4 bij Janssen Maasbree is opgebouwd in zes compartimenten. Hierdoor kunnen naar keuze 1-6 bedden tegelijkertijd worden bespoten. Of de kranen open of dichtgedraaid worden; de drukregelaar houdt de druk op de spuitboom altijd gelijk.

Meer soortenTheo Dirkx beaamt dat er een trend is naar meer soorten op één bedrijf. “35 Jaar geleden teelden we 10 soorten op 3.500 m2, een paar jaar geleden teelden we nog slechts één soort in twee kleuren op 7,5 hectare. Nu zitten we weer op 3 soorten op vijf hectare en we hebben het gevoel dat we in de toekomst naar meer soorten gaan. Onze afnemers vragen erom.” Bij Janssen Maasbree wordt momenteel vijf hectare nieuwbouw in gebruik genomen. De eerste chrysanten worden half oktober geoogst. Het bedrijf telt inmiddels 12 hectare en er wordt 100% chemisch geteeld. Theo: ”We zitten hier in Maasbree vrij solitair en de ziektedruk is laag. Doordat we in het groen zitten in een natuurgebied hebben we wel veel last van wantsen. Omdat wantsen wel chemisch maar moeilijk biologisch te bestrijden zijn, kiezen we voor 100% chemische gewasbescherming. De

De verplaatsingswagen is aangepast i.v.m. een vrije doorgang langs

de schakelpanelen.

Page 11: Voorop magazine september 2013

11Voorop Magazine | Nummer 109 - September 2013

Chrysantenkwekerij Janssen Maasbree:Ieder bed apart behandelen met de Alumaster R4

spuitboom is altijd in een later stadium uit te breiden met extra spuitstokken of bugtubes.”

Met afstandsbedieningDe Alumaster R4 van Royal Brinkman wordt aangedreven op vier wielen waardoor de spuitboom minder kans geeft op slippen. De gelijkloopregeling houdt de spuitboom keurig recht. Een afstandsbediening zorgt ervoor dat de spuitboom op afstand eenvoudig te bedienen is. Theo: ”Wij kiezen bewust

voor een halfautomatische spuitboom. We hebben nooit een volautomatische spuitboom overwogen. We doen veel aan gewascontrole en hebben vaker een pleksgewijze bespuiting. Het menselijk oog blijft belangrijk bij gewasbescherming. We willen erbij zijn; met elke bespuiting is toch een bedrag van enkele duizenden euro’s gemoeid.”

KeuzeBij Janssen Maasbree draaien al ruim 20 jaar spuitrobots van Royal

Brinkman. Onlangs is de 4e Alumaster spuitrobot door Royal Brinkman op dit chrysantenbedrijf geïnstalleerd, er draaien er nu 2 op 12 hectare. Theo: ”De service is altijd goed geweest en Royal Brinkman is bereid om mee te denken om de spuitrobot voor ons bedrijf geschikt te maken. Zo is de verplaatsingswagen verlaagd zodat deze onder de schakel-panelen door kan rijden boven het middenpad. Ook de wens om per bed te kunnen spuiten is goed ingevuld. We kunnen weer jaren vooruit!”

Theo Dirkx van chrysantenkwekerij Janssen Maasbree.

“ Het spuitpatroon, de druppel-grootte en de hoeveelheid spuitvloeistof blijft bij elke behandeling precies gelijk.”

• Meerdere soorten chrysanten in één vak apart remmen of bespuiten.

• Afsluitbare compartimenten door het dichtdraaien van de kraan.

• De druk op de spuitboom blijft altijd gelijk.

Page 12: Voorop magazine september 2013

Royal Brinkman12

Village Farms heeft twee bedrijven in de staat Texas, USA en één bedrijf in British Columbia, Canada. Op alle locaties worden tomaten geteeld, in allerlei soorten o.a. vlees-, tros-, cocktailtomaten en specialties. Totaal wordt op zo’n 119 hectare tomaten geteeld. Het aanbinden van de tomatenplanten gebeurt op alle locaties middels tomatenhaken van Royal Brinkman. Jan Korteland, regiomanager van Village Farms in Texas, USA vertelt dat hij dit jaar voor het eerst gebruik gemaakt heeft van de nieuwe O-haken. Test op grote schaal“De nieuwe teelt is hier in Texas alweer enige tijd geleden van start gegaan. De laatste 8 hectare is begin september gepoot. We hebben al drie jaar ervaring met de Royal Brinkman haken, dit jaar voor het eerst met de nieuwe O-haak in een test op grote schaal op 16 hectare. De test was een succes”. Jan Korteland vertelt dat het aanbinden van tomaten door eigen vaste medewerkers wordt verricht. Deze vaste medewerkers hebben

Tomatenhaken van Royal Brinkman gaan ‘worldwide’

Jan Korteland van Village Farms, Texas USA.

Voor het aanbinden van de tomatenplanten gebruikt men bij Village Farms in Canada en de USA voor het derde jaar Extravalent tomatenhaken van Royal Brinkman. Dit jaar kozen ze voor het eerst ook voor de nieuwe O-haak. De vrije val op de O-haak is op een revolutionaire nieuwe manier in een O-vorm gewikkeld.

Page 13: Voorop magazine september 2013

13Voorop Magazine | Nummer 109 - September 2013

de bestaande Extravalent haak goed kunnen vergelijken met de nieuwe O-haak. “Er was een duidelijke arbeidsbesparing zichtbaar. Na korte tijd was het voordeel duidelijk: Je kunt met één hand de haak aan de draad hangen en het touw van de vrije val via de lus los trekken. In de andere hand hebben ze een voorraadje haken. Dat maakt snel werken mogelijk.”

Rechte vrije valBij de standaard Extravalent tomatenhaak is de vrije val van de tomatenhaak met een elastiekje vastgezet. Jan Korteland ziet als bijkomend voordeel dat de vrije val van de nieuwe O-haak een stuk rechter naar beneden valt. “De buiging van de draad is via de O-vorm minder strak, waardoor de draad zonder knikken naar beneden valt. Doordat de draad mooi recht hangt, verloopt het aanbinden van de tomatenplanten ook sneller.

Ervaringen in CanadaOok Dirk de Jong van Village Farms heeft op de locatie in British Columbia in Canada ervaring opgedaan met de tomatenhaken van Royal Brinkman. Dirk de Jong: “In Canada hebben we ook positieve ervaringen met de nieuwe O-haak. In het nieuwe teeltseizoen gaan we de O-haak hier op grote schaal gebruiken.”

Kijk voor een video van het ophangen van O-haken op:

“Village Farms USA en Canada zijn

positief over de nieuwe O-haak.”

“ DE vRiJE vAL vAN DE NiEuWE o-HAAk vALT kEuRiG REcHT NAAR BENEDEN.

DE DRAAD HANGT Mooi REcHT, WAARDooR HET AANBiNDEN vAN DE ToMATENPLANTEN

SNELLER GAAT.”

Dirk de Jong van Village Farms, British Columbia, Canada.

www.youtube.com/royalbrinkman

Page 14: Voorop magazine september 2013

14 Royal Brinkman

Erwin van der Lans van tomaten-kwekerij Lans Westland kreeg als 1000ste gebruiker een heerlijke slagroomtaart overhandigd.

Lans Westland en Lans Zeeland maakt op alle locaties gebruik van de webshop. Het gemak van het bestellen van de webshop was één van de redenen om meer met Royal Brinkman te gaan samenwerken. Een andere belangrijke reden om de webshop te gaan gebruiken is dat er nu inzicht is wat er op de locaties gebeurt. Niet alleen van webshop orders, maar van het totaal. De webshop toont namelijk ook orders die telefonisch zijn doorgegeven of van een order uit de winkel. Erwin van der Lans vertelt dat elke locatie een eigen inlogcode heeft. Daarnaast

regelt Suzanne van der Lans via een algemene overkoepelende inlogcode de coördinatie van alle bestellingen van alle locaties. Elke inlogcode kent een eigen afleveradres en zo komen ook de kosten per locatie duidelijk in beeld. Erwin: “Zo houden we overzicht en grip op de kosten op ons bedrijf van 520.000 vierkante meter.”

Volwassen webshopDe Royal Brinkman webshop wordt niet alleen gebruikt om orders te plaatsen, maar ook voor het aanvragen van offertes en voor het opzoeken van digitale facturen, orderhistorie en algemene informatie. De webshop is bovendien niet alleen voor jonge of grote ondernemers; de webshop wordt door een breed

publiek gebruikt. Vooral het gemak van de digitaal beschikbare informatie is een belangrijke reden voor veel glastuinbouwondernemers om de Royal Brinkman webshop te gaan gebruiken.Onlangs werd de 1000ste webshop gebruiker in het zonnetje gezet bij kwekerij Lans Westland, o.a. bekend van het merk ‘Harvest of Health’.

Op de foto krijgt Erwin van der Lans (r)een slagroomtaart overhandigd door Rob Helderman, internet marketeer en John van Dijk, accountmanager van Royal Brinkman.

Wilt u dat wij u ook helpen met het creëren van inzicht? Neem contact op met Rob Helderman.

koopjeskelder in de webshopOntdek de ‘Koopjeskelder’ in de webshop van Royal Brinkman. In de koopjeskelder vindt u maandelijks een aantal producten die wij aanbieden tegen zeer scherpe prijzen. Van de producten in de Koopjeskelder zijn vaak nog maar enkele artikelen beschikbaar. Profiteer van hoge kortingen, reageer snel want OP=OP.

Eenvoudig offertes aanvragen De webshop van Royal Brinkman is er niet alleen om direct bestellingen te plaatsen; u kunt ook offertes aanvragen. Op de pagina’s van artikelen staat onder de button ‘Toevoegen aan winkelmandje’ ook de button ‘Meer informatie aanvragen’. De offerte-aanvraag komt via e-mail bij uw accountmanager terecht! Dit is een onderdeel van uw persoonlijke webshop.

Heeft u vragen over de webshop? Neem dan gerust contact met ons op via [email protected] of via T (0174) 44 64 12.

Lans Westland 1000ste gebruikerRoyal Brinkman webshop

ontwikkelingen in de webshop

Het webshop-team van Royal Brinkman is onlangs uitgebreid.

Op de foto v.l.n.r. Louw Hoogenraad, Mignon Siderius,

Rob Helderman, Bart van Ruijven en Tim Broer.

Bezoek dekoopjeskelder inde webshop!

Page 15: Voorop magazine september 2013

In chrysant wordt nageregend met AquaGro 2000L om het gewas na een gietbeurt sneller droog te krijgen.Chrysantenkweker Henk van Wijk gebruikt AquaGro 2000L op 5 hectare tijdens de teelt vanaf de korte dag in een standaard dosering. Via de bovenberegening wordt AquaGro 2000L nageregend in blokken van 20 kranen. In de wintermaanden past Henk van Wijk de dosering aan naar boven. “In de winter is het risico iets groter dat het gewas te lang nat blijft. Per chrysantenras zijn er ook duidelijk verschillen. Het ene soort droogt langzamer dan het andere. Anastasia is bijvoorbeeld veel eerder droog dan Baltica. De dosering wordt aangepast aan het ras dat het slechtste droogt.”

WerkingDe bovengrondse werking van Aquagro 2000L is gericht op het snel drogen van het gewas. Na een gietbeurt is het gewenst dat het blad niet te lang nat blijft. De ervaring is: hoe sneller het gewas droog is, hoe beter de groei. Henk van Wijk: ”Het gewas is snel droog na een behandeling met AquaGro 2000L.

AquaGro 2000L verovert de chrysantenteelt

Zonder naregenen is een chrysantengewas bij donkere dagen na 24 uur nog steeds nat. AquaGro 2000L werkt super en is bovendien goedkoper dan vergelijkbare middelen. In het kader van kostenbewust werken is dat een prima ontwikkeling.” De methode van doseren noemt Henk van Wijk er één zonder problemen. Via een speciale doseerpomp wordt automatisch AquaGro 2000L meegezogen uit een 10 liter can.

Het onderscheidende effect van AquaGro 2000L is de waterverdeling in de bodem. Dit is voor de glastuinbouw een nieuwe mogelijkheid om een gelijkmatige waterverdeling te realiseren. Hierdoor ontstaan geen droge plekken en kan uitval door droogte worden voorkomen. Ook de herbevochtiging van (droge) grond is door AquaGro 2000L aanmerkelijk beter. Zie hieronder voor meer informatie bij ‘De tips van’.

In de chrysantenteelt wordt AquaGro 2000L steeds vaker ingezet. Henk van Wijk van

Janity Flowers in Bruchem heeft inmiddels drie jaar ervaring met dit product. Het

gewas droogt snel en goed.

15Voorop Magazine | Nummer 109 - September 2013

conrad van Doorn | Royal Brinkman productspecialist gewasbescherming

Hoe droger de kasgrond, hoe groter de waterafstotende werking van het substraat wordt. De unieke werking van AquaGro 2000L is ondergronds; het legt een filmlaagje aan over de waterafstotende delen van het substraat. Hierdoor wordt het substraat meer waterontvankelijk en is het gemakkelijk te (her)bevochtigen. Het pleksgewijs droog zijn van het substraat kan hierdoor worden voorkomen. AquaGro 2000L verbetert de absorptie en verspreiding van water in de grond in o.a. de potplantenteelt, maar ook in de kasgrond, zoals de chrysantenteelt.”

Henk van Wijk is tevreden over de werking van AquaGro 2000L.

“Het gewas droogt snel, en de manier van doseren werkt prima.

Onbehandeld AquaGro 2000L

Page 16: Voorop magazine september 2013

Royal Brinkman investeert in haar toekomst met de migratie naar het ERP-systeem Microsoft Dynamics AX 2012. Met dit omvangrijke traject kan deverdere uitbreiding van de webshop, de internationalisering en optimalisatie van de logistiek worden gerealiseerd.

De slogan ‘Voorop in tuinbouw’ uit zich bij Royal Brinkman onder andere op het gebied van e-commerce. De Royal Brinkman webshop is een belangrijke online aanvulling op de bestaande klantbenadering. Als enige

tuinbouw totaaltoeleverancier biedt Royal Brinkman een overzichtelijke, klantvriendelijke, goed werkende webshop. Met de verdere ontwikkeling van de e-commerce activiteiten is eenaanjagende kracht achter de optimalisering van bedrijfsprocessen ontstaan.

VernieuwingMet de geplande vernieuwing van het ERP-systeem komt er een basis waarmee ook de e-commerce activiteiten verder kunnen worden ontwikkeld en

worden uitgebreid. Ook qua verdere internationalisering en logistieke verbeteringen zijn er stappen te nemen en een goed ERP-systeem speelt daarin een belangrijke rol.

Het project zal uitgevoerd worden door HSO, een ICT-bedrijf in Veenendaal, met vestigingen in Europa, Noord-Amerika en Azië.

Op de foto v.l.n.r.: Gert-Jan van Peer en Ton van Mil van Royal Brinkman & Marcel Kroon en Hans Koevoet van HSO.

Hoofdkantoor

Woutersweg 10Postbus 22690 AA ’s-GravenzandeT (0174) 44 61 00F (0174) 44 61 50E [email protected]

vestigingen

AalsmeerTurfstekerstraat 26T (0297) 38 86 00F (0297) 38 86 50E [email protected]

BleiswijkHoefweg 191T (010) 529 27 00F (010) 529 27 50E [email protected]

BredaIABC 5101T (076) 530 50 00F (076) 530 50 50E [email protected]

EmmenPhileas Foggstraat 79T (0591) 57 55 00F (0591) 57 55 50E [email protected]

GamerenHendrikstraat 25aT (0418) 56 48 00F (0418) 56 48 50E [email protected]

’s-GravenzandeWoutersweg 10T (0174) 44 63 00F (0174) 44 63 50E [email protected] venloL. J. Costerstraat 48T (077) 320 89 00F (077) 320 89 50E [email protected]

kaRo b.v.Tulpenmarkt 41681 PK ZwaagdijkT (0228) 56 31 35F (0228) 56 18 32

BelgiëT (015) 31 02 25F (015) 31 02 46E [email protected]

colofon

voorop Magazineis een periodieke uitgave van Royal Brinkman en verschijnt vier keer per jaar.

RedactieRoyal Brinkman,afdeling communicatie Grafisch ontwerpArling Events & Communicatie

FotografieFotostudio G.J. Vlekke, e.a.

DrukwerkVan Deventer drukkerij

Dit magazine is met zorg samen-

gesteld. Royal Brinkman aanvaardt

echter geen enkele aansprakelijkheid

voor informatie die bij nader inzien

niet juist is. Overname van artikelen

mits met bronvermelding ‘Brinkman

Voorop’, is toegestaan.

Royal Brinkman

Royal Brinkman

Nieuwe ERP en e-commerce softwarevoor Royal Brinkman

Voorop in tuinbouw