Voorop magazine mei 2013

16
In dit nummer: Egale waterverdeling bij kruidenkwekerij A. Huizer Uw eigen hoes; een noodzaak! Brinkman wordt Royal Brinkman Voorop magazine Voorop in tuinbouw 28e jaargang | nummer 108 | mei 2013 Ardi Huizer Verse kruidenteler in Hendrik Ido Ambacht

description

In dit nummer o.a.: - Een eigen hoes is noodzaak - Egale waterverdeling kruidenkwekerij A. Huizer - De inkoop? Via de webshop natuurlijk - Rupsen bestrijden met Proclaim - Nieuwe strooimethode met Bug-tubes - Macrolophus bijvoeren met Artemia Cysten - Nieuwe ontwikkelingen schermmiddelen

Transcript of Voorop magazine mei 2013

Page 1: Voorop magazine mei 2013

In dit nummer:Egale waterverdeling bij kruidenkwekerij A. HuizerUw eigen hoes; een noodzaak!Brinkman wordt Royal Brinkman

Voorop magazine

Voorop in tuinbouw

28e jaargang | nummer 108 | mei 2013

Ardi HuizerVerse kruidenteler in Hendrik Ido Ambacht

Page 2: Voorop magazine mei 2013

Een eigen hoes is noodzaak

Winnaars race-arrangement op circuit Zandvoort

Egale waterverdeling kruidenkwekerij A. Huizer

Rupsen bestrijden met Proclaim

Bunnik Plants in Bleiswijk

Bestellen via de webshop

Nieuwe producten

Agroleaf Power

Nieuwe strooimethode met Bug-tubes

Macrolophus bijvoeren met Artemia Cysten

Logistiek proces van levende bestrijders

Nieuwe ontwikkelingen schermmiddelen

O-haak tomatenhaken

Royal Brinkman adressen

Inhoudsopgave

47

10Column

Voor u ligt het eerste exemplaar van het Voorop Magazine met een nieuwe lay-out. Aan de restyling ging een marktconsultatie vooraf, waarbij verschillende professionals zijn gevraagd naar hun mening. Het resultaat mag er zijn: een nieuw magazine en een opgefriste huisstijl.

Brinkman draagt al jaren met trots het predicaat ‘Koninklijk’. Dit predicaat is weer met 25 jaar verlengd. Om het bedrijf in binnen- en buitenland op eenzelfde manier te presenteren, gaat Brinkman voortaan verder als Royal Brinkman. Met gepaste trots uiteraard, want Brinkman blijft natuurlijk gewoon Brinkman; een betrouwbare tuinbouwtoeleverancier met een breed pakket producten voor de glastuinbouw.

3

3

4

4

6

7

8

9

10

12

13

14

16

16

We hebben op 30 april jl. in Nederland de Kroningsdag gevierd. Met Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, heeft Nederland nieuw elan en uitstraling. Een betere timing is er niet! Ook Royal Brinkman gaat met nieuw elan, uitstraling én een nieuw gezicht verder: namelijk dat van Ton van Mil als Algemeen Directeur.

De slogan ‘Voorop in tuinbouw’ blijft hoog in het vaandel staan. De naam van het Brinkman magazine blijft Voorop magazine en hierin vindt u als vanouds verschillende innovaties waaraan Brinkman een belangrijke bijdrage heeft geleverd. Onze missie en visie zijn vertaald in deze slogan en de kernwaarden: kennis, vernieuwing en kwaliteit. Deze kernwaarden gelden ook voor ons magazine. Vernieuwing is het sleutelwoord!

Het blad legt ook in de toekomst zijn oor te luister in tuin-bouw land en doet verslag van allerlei activiteiten, bijeen-komsten en productervaringen van klanten. Daarnaast is Brinkman actief op social media; op Twitter, Facebook, de website en ons YouTube-account vindt u de laatste nieuwtjes.

Royal Brinkman is al meer dan 125 jaar actief in de glastuinbouw. Ook ná 30 april is er geen troonopvolger met zo’n breed producten- en dienstenpakket!

Coert RasenbergDirecteur verkoop

Nieuw en verfrissend

Royal Brinkman2

Page 3: Voorop magazine mei 2013

3Voorop Magazine | Nummer 108 - Mei 2013

640 mm

550 mm

540 mm

145 mm

285 mm

45 mm

45 mm

bottemseal

ZAMIOCULCAS

pms 7496

white

Een eigen hoes is noodzaak

Dat kwekers standaard blanco hoesmaten uit voorraad bestellen, is steeds meer verleden tijd. De vraag naar ‘hoezen op maat’ groeit dan ook explosief.

Door de perfecte hoesmaat af te stemmen op uw product, ziet uw product er strakker uit dan ooit. Met een groeiende variatie aan sierteelt producten en het belang van een goede productpresentatie is de hoes een erg belangrijk middel om u te onderscheiden. Als moderne kweker wilt u bovendien niet het risico lopen dat de gewenste hoesmaat nergens verkrijgbaar is. Een eigen hoes is dan ook dé oplossing; u heeft de hoezen op de afgesproken tijd in huis en door de perfecte hoesmaat komt uw product het beste tot zijn recht.

BedrukkingOm u nog meer te onderscheiden, kiest u voor een eigen bedrukking op uw verpakkingsmaterialen. Een product van topkwaliteit hoort thuis in een eigen, professionele verpakking.

Royal Brinkman heeft tijdens de Tuinbouw Relatiedagen Gorinchem drie race-arrangementen verloot.

De winnaars zijn op 20 april jl. in Zandvoort geweest. Zij kregen een Extreme Experience cadeau waarmee zij vele fantastische sportauto’s mochten besturen: o.a. een Ferrari, een Lamborghini, een Aston Martin en een Porsche.

De gelukkige winnaars zijn: Robert Douma van plantenkwekerij Leo Ammerlaan uit Bleiswijk,

Pieter Geerts van trostomatenkwekerij Meer Fresh uit Meer en Maurice van Tuijl van chrysantenkwekerij J. van Tuijl Monnikenwaard uit Nieuwaal. Zij zijn tijdens de Tuinbouw Relatiedagen Gorinchem gefotografeerd met de rode Ferrari in de Royal Brinkman straat.

De foto’s zijn terug te vinden op de Facebook pagina van Royal Brinkman (www.facebook.com/koninklijkebrinkman). Met dank aan Bleekermolen/HydroPro Waterbehandeling.

Winnaars race-arrangement op circuit Zandvoort

Agro Trendplaza, de grafische studio van Royal Brinkman, ziet een groeiende vraag naar bedrukkingen van hoezen en helpt u hier graag bij. De grafische ontwerpsters van Agro Trendplaza werken met de meest uitgebreide ontwerpprogramma’s en blijven op de hoogte van de laatste trends door het volgen van trendseminars. Neem contact op met onze productspecialist verpakkingen voor informatie of een vrijblijvende offerte, via [email protected].

Explosieve groei naar hoezen op maat!

Page 4: Voorop magazine mei 2013

Tuinderij A. Huizer in Hendrik Ido Ambacht breidde onlangs uit naar 40.000 m2 glas. Op vier hectare bedekte en vier hectare onbedekte teelt kweekt hij verse kruiden voor de supermarktbranche. Wekelijks verlaten zo’n 50.000 schaaltjes met verse snijkruiden als koriander, munt, dille en kervel het bedrijf. Van april tot half november zijn het drukke maanden in verband met de levering van verse kruiden, botersla en paksoi.

NieuwbouwTuinderij A. Huizer, gevestigd aan de Langeweg in Heerjansdam, huurde de laatste jaren al extra kwekerijen om aan de vraag naar verse kruiden, paksoi en botersla te kunnen voldoen. Uitbreiding van het bedrijf is vooral gezocht in de nabijheid van de bestaande locatie en is gevonden aan diezelfde Langeweg in Hendrik Ido Ambacht. “We kochten een bestaande kwekerij die grotendeels is gesloopt.

Egale waterverdeling bij kruidenkwekerij A. Huizer

Ben Peters van Royal Brinkman (l) en Ardi Huizer bij de pompenset.

Royal Brinkman4

Een egale waterverdeling van de beregeningsinstallatie was een belangrijk criterium in de keuze voor een installateur. De waterverdeling van 98 procent bij de Royal Brinkman installatie, gaf voor Ardi Huizer mede de doorslag. “In de teelt van dagverse snijkruiden in de volle grond kunnen we ons geen droge plekken permitteren.”

Page 5: Voorop magazine mei 2013

Uiteindelijk kregen we een vergunning voor 15.000 m2 nieuwbouw.” Ardi Huizer realiseerde op deze locatie de nieuwbouw van glas, bedrijfsruimte, verpakkingsruimte, een koelcel en een dockshelter.

Functionele nieuwbouwHij omschrijft de nieuwbouw als functioneel. “Voor de teelt van verse kruiden is vorstvrij telen genoeg. Qua verwarming hebben we gekozen voor heteluchtkachels en een scherminstallatie. De beregeningsinstallatie is cruciaal. Een zo egaal mogelijke waterverdeling via de bovenberegeningsinstallatie is een absolute voorwaarde. Droge plekken betekent minder productie, dat kost ons kilo’s en dat willen we voorkomen.” In de Royal Brinkman installatie is veel aandacht besteed aan de watertechnische installatie. Een pompenset regelt de aanvoer van water en meststoffen naar in totaal 51 kraanvakken. “Dit grote aantal kraanvakken maakt het mogelijk om elke kruidensoort, in elk vak apart te voorzien van een recept naar behoefte.” Volgens de verse kruidenteler heeft Royal Brinkman goed ingespeeld op zijn wensen. “Er hing op dit bedrijf nog een vrij nieuwe Royal Brinkman klimaatcomputer. Naast de plussen in de beregening kreeg Royal Brinkman de opdracht voor het totaalproject mede dankzij de uitbreidingsmogelijkheden in de computer en de aansturing van heteluchtkachels.”

KlimaatregelingNaast de klimaatregeling in de kas, regelt de Royal Brinkman installatie ook de klimaatregeling in de bedrijfsruimte, verpakkingsruimte en de koelcel. De bouw van een dockshelter ziet Ardi Huizer eigenlijk als een luxe-investering. “Vrachtwagens kunnen nu ook eenvoudig

’s nachts laden en lossen zonder dat er iemand bij hoeft te zijn. Dit is voor ons een groot logistiek voordeel.”

Regen en kouDe nieuwbouw bij Huizer stond in het teken van regen en kou. Vanwege de late start in augustus/september 2012 was de natte herfst een spelbreker, maar ook door de kou heeft het project vertraging opgelopen. “We zijn zes weken later dan gepland, gestart met zaaien. Helaas konden we daar met z’n allen weinig aan veranderen. Het weer zat niet mee. Nu zitten we volop in de productie en gaan we de voordelen plukken van de nieuwe locatie Hendrik Ido Ambacht”, besluit een tevreden Ardi Huizer.

“ In de teelt van dagverse snijkruiden in de volle grond kunnen we ons geen droge plekken permitteren.”

5

De voordelen van Brinkman’s beregeningsinstallatie:• Watergift van vele kruidensoorten middels 51 kraanvakken.• Geen droge plekken.• Waterverdeling van 98%.

Voorop Magazine | Nummer 108 - Mei 2013

Page 6: Voorop magazine mei 2013

Royal Brinkman66

Bunnik Plants kiest voor DiBO warmwater hogedrukreiniger

Bij Bunnik Plants in Bleiswijk heeft orde en netheid een hoge prioriteit. Het kunnen reinigen van machines, auto’s en installaties met warm water onder hoge druk is dan ook erg belangrijk. Bunnik Plants koos voor de kwaliteit en degelijkheid van de industriële DiBO IBH-M 220/22.

Het kunnen afspuiten van materialen onder hoge druk (220 Bar) met een flinke hoeveelheid warm water (22 liter per minuut) is op een glastuin-bouwbedrijf erg belangrijk. Het voordeel van hogedrukreinigers van DiBO zijn de kwaliteit én degelijkheid. De buitenzijde van het apparaat is gepoedercoat, stoot- en krasvast en bestand tegen corrosie. Om het water op een temperatuur van circa 80 graden Celsius te krijgen, is de hogedrukreiniger voorzien van een Green Boiler. Het grote voordeel van

dit systeem is een lage uitstoot van schadelijke uitlaatgassen in combinatie met een laag brandstofverbruik; 18% lager dan een conventionele brander-ketel!

Slanghaspel en schuimlansDe warmwater hogedrukreiniger is op verzoek van Bunnik Plants voorzien van een hogedrukhaspel met twintig meter hogedrukslang. Dit maakt het werken een stuk eenvoudiger en na het reinigen kunnen de slangen weer netjes en veilig worden opgeborgen

in de haspel. Door het toevoegen van een externe dieselaansluiting op de machine, kan deze langdurig worden gebruikt voor reinigen met heet water. Een extra schuimlans maakt gebruik van reinigingsmiddel in combinatie met heet water mogelijk. Al met al een zeer complete DiBO machine voor Bunnik Plants.

Rob Helderman | Royal Brinkman internet marketeer

Bestellingen opsparen? Artikelen blijven in uw winkelmandje staan totdat u tot plaatsing van de order overgaat. Ook als u uitlogt en enkele dagen later weer inlogt. Daarnaast kunt u er voor kiezen om de leverdatum vooruit te zetten. Dat geeft ruimte om extra bestellingen gebundeld uit te leveren. Efficiënter voor alle partijen!

Wachtwoord onthouden?Wilt u graag dat uw wachtwoord in de webshop automatisch wordt ingevuld? Internet Explorer biedt de mogelijkheid om uw wachtwoord te onthouden. Bij instellingen vindt u de optie ‘Automatisch aanvullen’. Zet daar een vinkje voor ‘Gebruikersnamen en wachtwoorden op formulieren’.

Al uw orders overzichtelijk bij elkaarWist u dat de Royal Brinkman webshop een totaaloverzicht geeft van al uw orders? Dus ook de orders die u geplaatst heeft via e-mail, telefoon of via winkelbezoek. Ook andere functies zoals statistieken, facturen, prognoses en favorieten tonen een totaal overzicht.

Snel en effectief rupsen bestrijden met ProclaimIn de sierteelt zijn goede ervaringen opgedaan in de bestrijding van rupsen met Proclaim. In 2012 was een toename van schade door rupsen merkbaar in verschillende snijbloemgewassen als roos, gerbera, alstroemeria en chrysant. Kwekers hadden behoefte aan een snelwerkend en effectief middel ter correctie.

Proclaim is toegelaten in de bedekte teelt, in sierteeltgewassen onder glas. Het rupsenmiddel is effectief, één bespuiting is vaak al voldoende om de rupsen afdoende te bestrijden. Het middel werkt goed tegen rupsen van de Turkse mot, maar geeft ook goede resultaten op bladrollers en duponchelia.

Sterke werkingKees Kouwenhoven, productspecialist van Royal Brinkman, ziet positieve

resultaten in meerdere sierteelt-gewassen in de praktijk: ”Proclaim is een goed middel met een zeer sterke werking tegen rupsen, geschikt ter afwisseling van het gebruik van andere middelen.” Proclaim is redelijk te combineren met biologische bestrijders als correctiebespuiting in een goed werkend evenwichtig systeem. “Een voordeel is bovendien de korte nawerking. Pas wel op in de opbouwfase van de biologie, daarvoor is het middel licht schadelijk”, aldus

Kees Kouwenhoven. Het middel heeft een systemische werking, rupsen hoeven niet direct in aanraking te komen met het middel. Ook via inname van het blad werkt de bestrijding van rupsen in een later stadium.

Page 7: Voorop magazine mei 2013

7Voorop Magazine | Nummer 108 - Mei 2013

Ze hadden al langere tijd een inlogcode voor de Royal Brinkman webshop, maar daar werd in eerste instantie

niet zoveel mee gedaan. Dat is inmiddels veranderd. Sinds enige tijd is het gemak en het voordeel van de

Royal Brinkman webshop niet meer weg te denken op deze Limburgse cherrytomatenkwekerij.

“Bestellen via de Royal Brinkman webshop is nu het uitgangspunt. Die structuur is een interne afspraak. Dat spreek je met elkaar af en we houden ons daar zoveel mogelijk aan.”

Digitale wereldJordan van Leeuwen vertelt dat de webshop een hulpmiddel is om het inkopen gemakkelijker te organiseren. “We leven in een digitale wereld. De voordelen hiervan zijn groot, informatie is sneller beschikbaar en hierdoor is onze bestelwijze ook veranderd.” Na een uitleg en instructie op de kwekerij vorig jaar door Rob Helderman, internet marketeer bij Royal Brinkman, is men bij T. & T. van Leeuwen de Royal Brinkman Webshop steeds intensiever gaan gebruiken. Jack: ”Via de telefoon kun je niet in het schap van Brinkman kijken. Die mogelijkheid biedt de webshop wel. Door de foto’s bij de artikelen kun je direct zien welk product je moet hebben. Neem als voorbeeld een bladsnijmesje: er is zoveel keus en het ene mesje is het andere niet! Via de webshop maak je geen bestelfouten meer. Bovendien kun je via je orderhistorie en je favorietenlijst altijd zien welke producten je in het verleden hebt besteld. De webshop is voor ons een perfect hulpmiddel bij de inkoop.”

BestelhistorieZijn er dan nog momenten waarop toch de telefoon wordt gepakt? “Ja, eigenlijk alleen bij de bestelling van biologische gewasbeschermingsmiddelen. Bij het scouten op het bedrijf door adviseur Roy Verlinden worden de aanwezige ziekten en plagen en de aanpak hiervan besproken. Vaak resulteert dat in een directe telefonische bestelling van een product. Maar die bestellingen zijn ook gewoon weer terug te vinden in de orderhistorie in de webshop.”

Uitstellen leverdatumWat zijn handige hulpmiddelen in de Royal Brinkman webshop? Jack Janssen noemt de mogelijkheden van het uitstellen van de leverdatum. “Sommige bestellingen hebben geen spoed. Royal Brinkman kan indien nodig wel elke dag producten bezorgen, maar we hebben ook de mogelijkheid om de gewenste leverdatum aan te geven. Ook het overzicht van de contactpersonen is handig!” Verder nog suggesties? “Jazeker, een App voor de smartphone zou welkom zijn”, tipt een lachende Jack Janssen.

Aan het woord is Jack Janssen, bedrijfsleider bij T. & T. van Leeuwen in het Noord-Limburgse Grubbenvorst. Met Jack en mede-eigenaar Jordan van Leeuwen praten we over de mogelijkheden van de Royal Brinkman webshop. “Via de webshop kunnen we eenvoudig in het schap van Brinkman kijken!”

Sweet Lions cherrytomatenThomas en Jordan van Leeuwen runnen cherrytomatenkwekerij T. & T. van Leeuwen in Grubbenvorst. De cherrytomaten worden onder eigen label verkocht onder de merknaam ‘Sweet Lions’. De kwekerij ter grootte van vijf hectare is aan het uitbreiden. Er is acht hectare grond aangekocht en een nieuwbouwproject van 3 hectare glas is momenteel gestart.

De inkoop?Via de webshop natuurlijk!

Page 8: Voorop magazine mei 2013

Royal Brinkman8

ROZEN VOORBEHANDELEN MET ALUMINIUMSULFAATVRIJ CHRYSAL GROW 20Hebben uw rozen de bestemming Duitsland? Dan mogen uw bloemen sinds maart 2013 niet meer op een voorbehandelingsmiddel met aluminium sulfaat worden aangevoerd. U kunt overstappen naar het veilige Chrysal Grow 20.

Bloemen die op water vanuit Nederland naar Duitsland geëxporteerd worden, mogen geen aluminiumsulfaathoudend water in de emmers hebben. De veilingen hebben de aanvoerders van bloemen begin april over de nieuwe maatregel geïnformeerd. Chrysal introduceert een nieuwe generatie voorbehandelingsmiddelen die wel zijn goedgekeurd voor aanvoer op de veiling. De Grow producten hebben een verbeterde werking, lossen helder op in water, verbeteren het vaasleven en laten de bloemen mooi open en op kleur komen.

AluminiumsulfaatvrijChrysal Grow 20 is aluminiumsulfaatvrij en geeft daardoor minder kans op verstopping van leidingen of pompen. Het is bovendien zachter voor het blad van rozen ten opzichte van aluminiumsulfaathoudende middelen. De dosering is 1 milliliter Chrysal Grow 20 op 1 liter water (in plaats van 10 milliliter). Kan uw pomp niet worden ingesteld op de gewijzigde dosering? Brinkman heeft hier een uitgebreid assortiment pompen voor.

Er zijn drie nieuwe types aluminiumsulfaatvrije voorbehandelingsmiddelen van Chrysal: Grow 20 voor rozen en Astilbe, Grow 30 voor rozen en seringen en Grow 40 voor Protea. Kijk in de Royal Brinkman webshop voor het complete assortiment Chrysal voorbehandelingsmiddelen.

De transparante Phalaenopsis containers in de serie MCO in potmaat 15 cm van Teku Pöppelmann is nu leverbaar. Tot op heden was alleen de 12 cm potmaat leverbaar. In de MCO serie potmaat 15 cm is de Phalaenopsis container geheel vernieuwd; met een stoksteek bodem en brede onderrand, waardoor de bark beter en gemakkelijker tot onderin de pot valt. De pot heeft een platte bovenrand zodat de potten beter tegen elkaar aan gezet kunnen worden, voor optimale ruimtebenutting.

Luna Privilege is een nieuw middel van Bayer CropScience ter bestrijding van onder andere meeldauw, Botrytis en Sclerotinia in diverse gewassen. Het is een middel op basis van fluopyram (een nieuwe chemische klasse binnen de chemische groep van de SDHI’s) en biedt een oplossing tegen een breed spectrum van schimmels in een groot aantal gewassen. Luna Privilege heeft bovendien een positieve nawerking op de houdbaarheid van het geoogste product.

De bekende klavermat is onlangs verbeterd. Door gebruikmaking van nieuwe grondstoffen is de samenstelling en opbouw van de bevloeiingsmat gewijzigd , waardoor de wateropname en de capillaire werking van de mat verder is verbeterd. De nieuwe lichtblauwe kleur van de mat zorgt voor een duidelijke herkenbaarheid. De productinnovatie van Henofa zorgt voor een nog betere procesbeheersing en wateropname van de plant wat uiteindelijk leidt tot minder uitval en betere kwaliteit.

Transparante Phalaenopsis containers 15 cm

Luna Privilege tegen meeldauw en Botrytis

Klavermat met betere watercapaciteit

Page 9: Voorop magazine mei 2013

9

Soms hebben uw planten een steuntje in de rug nodig. Bladbemesting is hiervoor een goede methode. Agroleaf Power is een complete bladmeststof die de plant voorziet van alle noodzakelijke voedingselementen en de plantactiviteit stimuleert. Naast de Agroleaf Power Total, kunt u ook kiezen voor de varianten met meer fosfaat, stikstof, kalium of juist met extra calcium of magnesium.

Via het verspuiten van de Agroleaf oplossing op het blad, komen de voedingselementen direct op de juiste plek: in de groene delen van het blad waar de fotosynthese plaatsvindt. Eventuele tekorten worden aangevuld en de fotosynthese activiteit gaat omhoog. De plant krijgt extra energie om verder te ontwikkelen, zelfs in moeilijke omstandigheden.

Uw situatie Overleg met uw meststoffenadviseur of -voorlichter welke Agroleaf Power variant het best past bij uw situatie.

Elke variant bevat, naast een hoofdelement, ook alle andere voor de plant benodigde voedings- en sporenelementen.

BespuitingAgroleaf Power is in de meeste gevallen mengbaar met gewasbeschermingsmiddelen en kan in een reeds geplande bespuiting worden meegenomen. De verpakking van 2 kg is afgestemd op het geadviseerde gebruik in kassen of tunnels van 2-3 kg/ha Agroleaf Power in 1000 liter water.

Ook kleinschalige toepassing met een rugspuit is mogelijk. In beide situaties is het toevoegen van een traditionele uitvloeier aanbevolen. Gebruik Agroleaf Power niet in combinatie met op koper gebaseerde middelen. Doe altijd een kleine proefbespuiting met de gewenste combinatie voordat u deze op grote schaal inzet.

Agroleaf Power geeft uw plantnét dat extra zetje!

Agroleaf Power High P

Agroleaf Power High N

Agroleaf Power High K

Agroleaf Power Total

Agroleaf Power Calcium

Agroleaf Power Magnesium

12-52-5+sporenelementen

31-11-11+sporenelementen

15-10-31+sporenelementen

20-20-20+sporenelementen

11-5-19+9CaO+2,5MgO+sporenelementen

10-5-10+16MgO+sporenelementen

Bloeminductie en wortelontwikkeling

Optimale bladkleur

Stevigheid en vruchtkwaliteit

Algemene bladvoeding

Sterkere celwanden

Groener blad, harder gewas

Naam Samenstelling Specifiek gebruik

Zet Agroleaf Power gericht in tijdens groeifasen

Robert-Jan Veens | Royal Brinkman productspecialist meststoffen

Voorkom ongewenst oplopen van de pH“In de ‘drogere’ periode die voor de deur staat kan bij overschakeling van regenwater op ander water zoals bron-, sloot- of kraanwater de pH ongewenst oplopen. Dit kan problemen geven met de beschikbaarheid van onder andere mangaan en fosfaat. Om deze problemen te voorkomen kunt u in overleg met uw voorlichter de bicarbonaat inbreng van het bron-, sloot- of kraanwater met zuur neutraliseren.”

Microgranulaat LibferSP® stuift nietOm het stuiven van Libfer SP ijzerchelaten (rood ijzer) te beperken, is de productie van het microgranulaat aangepast. Hierdoor wordt het stuiven verminderd in het productieproces, maar ook bij u als gebruiker is het product veiliger in gebruik. Het product oogt doffer, dit heeft geen gevolgen voor de werking van het chelaat, de hoogte van het Ortho-Ortho gehalte (4%) en de beschikbaarheid van ijzer in uw voedingsoplossing.

Bladbemesting

Voorop Magazine | Nummer 108 - Mei 2013

Page 10: Voorop magazine mei 2013

10 Royal Brinkman

Door het wegvallen van middelen wordt het voor chrysantenkwekers lastiger om trips onder controle te houden. Paul van Kester wilde daarom graag meewerken aan de praktijktest van Royal Brinkman en Syngenta Bioline voor een nieuwe, betaalbare strooimethode op zijn bedrijf.

Transparante strooibuisNa het uitzetten van Bugline linten in chrysanten duurt het nog ongeveer een week voordat deze op volledige sterkte zijn om tripsen te bestrijden. In die week hebben tripsen nog vrij spel. Om dat gat in de bestrijding op te vullen en het uitzetten van roofmijten te vervroegen, hebben Royal Brinkman en Syngenta een simpele, doeltreffende oplossing gevonden: de Bug-tube. Dit is een transparante buis met strooigaten voor de horizontale spuitboom. Hiermee worden trips in het jonge gewas al direct bestreden, de veelvoud

Tripsbestrijding chrysant:Nieuwe strooimethode van roofmijten met Bug-tubesPaul van Kester van chrysantenkwekerij Beyond in Hoek van Holland kreeg onlangs zes

Bug-tubes overhandigd als dank voor de praktijktest op zijn bedrijf. Bug-tubes zijn een

hulpmiddel voor het verstrooien van roofmijten over het gewas ter aanvulling op de

standaard Bugline linten of extra bij hoge tripsdruk.

aan roofmijten uit de Bugline linten pakken dit later over.

Roterende Bug-tubesIn de chrysantenteelt hebben veel kwekers al een horizontale spuitboom met een Mite-applicator erop. De rond draaiende Mite-applicator strooit flesjes met spintroofmijten volauto-matisch uit over het gewas. Vince van der Gaag van Syngenta Bioline: ”We zochten naar een methode met een betere bedekking over het hele gewas. Hierdoor ontstond het idee van strooibuizen boven ieder plantbed over de lengte van de spuitboom .” Door de regelmatige praktijktesten op het bedrijf van Paul van Kester in Hoek van Holland, op een steenworp afstand van Royal Brinkman, is door Jan Krouwer en Vince van der Gaag de ‘ideale strooi buis’ ontwikkeld. De Bug-tube bestaat uit een door zichtige buis met gaten erin. De buizen worden op

de Mite -applicator op de horizontale spuitboom geklikt en gevuld met draagstof (vermiculiet) met roofmijten (5 liter verpakkingen Montdorensis, Swirskii of Cucumeris).

Goede verdelingHet is belangrijk dat de Bug-tubes bij de montage op de spuitboom, precies recht boven de chrysantenbedden komen. Door de rotatie van de as waar aan de buizen hangen, valt het materiaal uit de gaatjes en dwarrelt uiteen over het gewas. De zwaarte-kracht doet zijn werk. Terwijl de spuitboom de kap inrijdt, kan een tweede serie Bug-tubes alvast voor de volgende kap worden gevuld. De Bug-tubes zijn een relatief een-voudige en betaalbare aanpassing van de spuitboom. Kwekers kunnen ervoor kiezen om Cucumeris, Swirskii of Montdorensis uit te strooien. In proeven van WUR Glastuinbouw

Page 11: Voorop magazine mei 2013

11Voorop Magazine | Nummer 108 - Mei 2013

bleek Montdorensis voor de beste tripsbestrijding in chrysant te zorgen. Cucumeris uit de Bugline linten geeft echter veel grotere aantallen roofmijten. Paul van Kester heeft al extra roof mijten uitgestrooid met de Bug-tubes. “We hebben Cucumeris

uitgestrooid aan het begin van de teeltcyclus van het laatst geplante vak. Dit ging goed. We hebben de tripsdruk momenteel onder controle, maar we zullen er met elkaar alles aan moeten blijven doen om de tripsbestrijding in de chrysantenteelt te verbeteren.”

Kijk voor een video van de strooimethode met Bug-tubes op:

Paul van Kester (Beyond), Jan Krouwer (Royal Brinkman) en Vince van der Gaag (Syngenta Bioline)

BUG-TUBES ZIJN OOK GESCHIKT VOOR HET (EXTRA) UIT STROOIEN VAN TRIPSROOFMIJTEN OF

BODEMROOFMIJTEN IN POTPLANTENTEELTEN MET EEN HORIZONTALE SPUITBOOM.

“Met Bug-tubes kunt u eenvoudig en betaalbaar extra roofmijten volautomatisch uitstrooien over het gewas.”

• Tripsdruk is hoog in chrysant.

• Nieuwe, betaalbare strooi-

methode van levende roofmijten

met Bug-tubes.

• Roterende, transparante buizen

op spuitboom.

• Gat in bestrijding wordt

voorkomen.

www.youtube.com/ royalbrinkman

Page 12: Voorop magazine mei 2013

Royal Brinkman12

Bij ruim tachtig procent van de tomatenkwekers is de roofwants macrolophus de afgelopen maanden bijgevoerd met Artemica cysten. De eitjes van het pekelkreeftje (Artemia cysten) dienen als extra voedsel voor macrolophus in een periode dat er nog weinig witte vlieg is.

De vestiging van roofwants in de bestrijding van witte vlieg komt vaak moeilijk op gang in de winter en het voorjaar. Luc Kurris, specialist gewasbescherming van Royal Brinkman in de groenteteelt, heeft veel tomatenkwekerijen op de voet gevolgd de afgelopen maanden bij het inzetten van extra Artemia cysten. “In het verleden werkten we met Ephestia-eieren voor het opbouwen van de populatie macrolophus. Deze waren

Macrolophus bijvoeren met Artemia cysten

Betere verdeling met ENCARcontrolDe biologische witte vlieg bestrijder Encarsia formosa wordt geleverd op nieuwe kaartjes. De sluipwesp is via de kaartjes beter en gelijkmatiger te verdelen in het gewas. Het aantal poppen per kaartje is altijd gelijk waardoor de verdeling in het gewas constanter is. Ook is de uitkomst van poppen beter te meten. Encarsia formosa wordt niet meer los in flessen geleverd, alleen nog op kaartjes onder de naam ENCARcontrol.

TRICHOcontrol veelbelovend tegen rupsenSinds de toelating in 2012 ter bestrijding van de tomatenmineermot worden momenteel de eerste praktijkervaringen opgedaan met de sluipwesp Trichogramma achaeae, productnaam TRICHOcontrol. In Nederland heeft Royal Brinkman exclusiviteit voor deze sluipwesp. Controleer de feromoonvallen regelmatig om de aanwezigheid van motten te monitoren en start preventief als u verwacht dat rupsen een probleem gaan vormen.De goede resultaten ter bestrijding van Turkse mot die vorig jaar naar voren kwamen in een oriënterend onderzoek uitgevoerd door WUR glastuinbouw zijn aanleiding om dit jaar een nieuw onderzoek te starten. Ditmaal ligt de focus specifiek op het bepalen van de beste uitzetstrategie tegen Turkse mot. De verwachting is dat TRICHOcontrol een dankbare aanvulling is in de biologische rupsenbestrijding in de glastuinbouw. De sluipwesp is net als andere Trichogramma-soorten niet kieskeuring en parasiteert eieren van diverse vlinders en motten.

echter vrij duur en hadden een zeer beperkte houdbaarheid. Na de eerste resultaten in 2012 over de geschiktheid van Artemia cysten zijn deze nu grootschalig ingezet.”

PekelkreeftjeArtemia cysten zijn ontkapselde eitjes van het pekelkreeftje die in de visvoerindustrie worden gebruikt. Het is een zuiver product met een lange houdbaarheid en is goed bij kamertemperatuur te bewaren. Eenmaal uitgestrooid in het gewas zijn ze ook langer beschikbaar als voedsel voor macolophus dan Ephestia-eieren. Artemia cysten zijn goed uit te strooien of te verblazen in de uitzetrijen van macrolophus in het tomatengewas. De gebruikte hoeveelheid ligt momenteel gemiddeld tussen 135 tot 250 gram per

hectare per week. Tot eind april zullen de oranje eitjes van het pekelkreeftje worden uitgezet, afhankelijk van de ontwikkeling van de populatie macrolophus.

ErvaringenLuc Kurris geeft aan dat Artemia cysten voldoende potentie hebben om een goede en goedkopere vervanger te zijn voor Ephestia-eieren. “Ondanks het donkere en koude voorjaar zien we toch een betere ontwikkeling dan vorig jaar met Ephestia. Eind mei kunnen we pas echt goed evalueren. Door het donkere en koude voorjaar ontwikkelt witte vlieg zich later, maar gaat de ontwikkeling van macrolophus ook minder snel dan andere jaren.”

Artemia control

Page 13: Voorop magazine mei 2013

13Voorop Magazine | Nummer 108 - Mei 2013

Logistiek proces van levende bestrijders is cruciaal!

Royal Brinkman levert natuurlijke vijanden van de topmerken Agrobío voor de groenteteelt en Syngenta Bioline voor de sierteelt.

Uitgangscontrole leverancierDe producenten Agrobío en Syngenta Bioline voeren een volledige kwaliteitscontrole uit van alle uitgaande producten. Zij houden een contramonster achter voor het geval er later in het logistieke proces kwaliteitsvragen zijn.Tevens vindt er data-uitwisseling plaats.

Inkomende goederenDe levende bestrijders en hommels komen in het distributiecentrum van Royal Brinkman in ’s-Gravenzande binnen op vaste dagen volgens het bestel- en afleverschema. Alle artikelen worden zo snel mogelijk gelost en geconditioneerd opgeslagen.

Brinkman kwaliteitscontroleProductcontrole van biologische bestrijders is een belangrijk onderdeel in de logistiek. Ook de afdeling Kwaliteit van Royal Brinkman controleert of de producten aan de kwaliteitsnormen voldoen. Er vindt een structurele ingangscontrole plaats op aantal, kwaliteit en houdbaarheid.

OrderverzamelenHet klantspecifiek verzamelen van de orders gebeurt op basis van bestellijsten per regio. De producten worden zo snel en vers mogelijk bij de klant bezorgd; klantspecifiek verpakt in eventueel gekoelde tempex dozen, afhankelijk van het product, jaargetijde en de buitentemperatuur.

BezorgingHet levende materiaal wordt met de inzet van geconditio-neerd transport aan de hand van het afleverschema op vaste dagen bezorgd bij de klanten. Afhankelijk van het jaargetijde worden de producten tijdens transport gekoeld of verwarmd, naar de optimale transportcondities.

Ontvangst en uitzettenNa de bezorging van het levende materiaal op de kwekerij is het belangrijk dat het materiaal snel wordt gecontroleerd, uitgezet, -gestrooid, of -gehangen. Dan is het op de plaats van bestemming en kunnen de natuurlijke vijanden hun werk doen!

KwaliteitscontroleIn de logistieke keten van biologische gewasbescherming draait alles om snelheid en kwaliteitscontrole. Zo zorgt Royal Brinkman ervoor dat u levende bestrijders en hommels in topconditie ontvangt!

In het voorjaar is de afdeling biologische gewasbescherming van Royal Brinkman op volle

oorlogssterkte. De tijdige levering van roofmijten, hommels, aaltjes en andere levende

bestrijders is cruciaal. Het logistieke systeem draait op volle toeren.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Page 14: Voorop magazine mei 2013

14 Royal Brinkman

Met het brede assortiment krijt- en schermmiddelen is het soms lastig om het juiste middel te kiezen. Bij het maken van uw keuze moet u rekening houden met het soort gewas, het kasklimaat en natuurlijk uw persoonlijke wensen. Uw gewas moet ook bij hoge instraling krachtig en vitaal blijven groeien.

Door nieuwe ontwikkelingen krijgen schermmiddelen de laatste jaren meer aandacht. Er zijn verschillende ‘krijten’ die de hoeveelheid zonlicht reguleren en coatings die het lichtspectrum kunnen beïnvloeden. Daarnaast zijn er sinds enkele jaren diffuus coatings die het zonlicht verspreiden, zodat er een betere verdeling in de kas aanwezig is.

Diffuus lichtDiffuus licht krijgt veel aandacht van de telers en onderzoeksbureaus, maar wat is hiervan nu precies het voordeel? Met diffuus licht kan het gewas meer licht omzetten in groei (fotosynthese). Dat komt door een gelijkmatiger kasklimaat, een betere horizontale lichtverdeling en verticale lichtdoordringing. Dit verhoogt de fotosynthesecapaciteit van het gewas.

Minder stressHet gewas ondergaat minder stress, heeft een lagere gewastemperatuur in de bovenste bladlagen en een hogere temperatuur in de onderste bladlagen. Dit kan voor veel gewassen voordelig zijn.

Bij lichtminnende en traag verdampende gewassen volstaat een krijt.

AdviesDe eigenschappen van uw gewas(sen) en specifieke situatie bepalen welk schermmiddel voor u de juiste keuze is. Onze schermmiddelenspecialist Richard Hagedoorn helpt u graag bij het maken van de juiste keuze. U kunt hem bereiken via [email protected]

Ruim zestig telers waren aanwezig op de gewasbeschermingsdag van Royal Brinkman op 17 april jl. in de Demokwekerij Westland. Deze kennisdag stond in het teken van de groenteteelt.

In de proefkassen werden verschillende gewasbeschermingsproeven bezichtigd. Ook was er volop gelegenheid om met collega-telers, onze specialisten en de specialisten van onze leveranciers de resultaten te bespreken. Deelname aan deze dag telde mee voor de verlenging van het bewijs van vakbekwaamheid (spuitlicentie) in de categorie ‘teelt’. De gewasbeschermingsdag sierteelt vindt in september 2013 plaats.

Nieuwe ontwikkelingen schermmiddelenmaakt u de juiste keuze?

Veel animo voorgewasbeschermingsdag Royal Brinkman

www.youtube.com/ royalbrinkman

Page 15: Voorop magazine mei 2013

Royal Brinkman is de nieuwe paraplunaam waaronder de bedrijven opereren. Sinds ca. 10 jaar functioneert Brinkman middels individuele bedrijven Brinkman Agro, Brinkman Tuinbouw Techniek en Brinkman International. Die splitsing was destijds belangrijk, maar in de filosofie van vandaag is herpositionering onder één merknaam een juiste keuze.

Eén naamBrinkman heeft sinds 1985 het predicaat Koninklijk verkregen en voert sinds die tijd in Nederland de naam Koninklijke Brinkman en in het buitenland de naam Royal Brinkman.

What’s in a name? Brinkman wordt Royal Brinkman

Die afzonderlijke naamvoering in binnen- en buitenland en de drie aparte bedrijfsnamen Agro, Tuinbouw Techniek en International zijn verleden tijd. Reden genoeg om Brinkman in binnen- en buitenland op eenzelfde manier te presenteren onder één naam: Royal Brinkman! Maar wel met gepaste trots, want Brinkman blijft natuurlijk gewoon Brinkman!

Het doel is één missie en één visie voor de bedrijven onder de Royal Brinkman paraplu. Met één centraal doel voor ogen: een betrouwbare leverancier, adviseur en installateur voor de glastuinbouw!

De drie Brinkman bedrijven gaan vanaf 16 mei 2013 verder onder één naam: Royal

Brinkman. What’s in a name? Die vraag kan simpel beantwoord worden met: alles!

Een naam zegt iets over wie en wat je bent.

Royal Brinkman is al meer dan 125 jaar actief in de glastuinbouw.

Ook ná 30 april is er geen troonopvolger met zo’n breed

producten- en dienstenpakket!

Ton van Mil Nieuwe Algemeen Directeur

Per 1 februari 2013 is Ton van Mil in dienst getreden als Algemeen Directeur van Royal Brinkman. Hiermee is een waardevolle versterking van de Brinkman directie gerealiseerd.

Ton van Mil heeft zijn sporen in de glastuinbouw ruimschoots verdiend. Gedurende zijn loopbaan werkte hij bij verschillende fabrikanten en toeleverings bedrijven. In zijn laatste functie was hij Algemeen Directeur bij WPS Horti Systems bv. Royal Brinkmankan onder zijn leiding de volgende stappen nemen in de verdere professionalisering van de organisatie. Speerpunten voor Royal Brinkman in de komende jaren zijn de uitbouw van e-commerce (webshop) en de verdere ontwikkeling en groei van de internationale activiteiten.

15Voorop Magazine | Nummer 108 - Mei 2013

Page 16: Voorop magazine mei 2013

Sneller werkenDe O-haak is ontwikkeld om sneller te kunnen werken. U kunt met één hand een O-haak eenvoudig en snel ophangen en de vrije val eruit trekken en gelijktijdig met de tweede hand de volgende O-haak uit de doos halen. De vrije val valt keurig recht naar beneden doordat het touw rond gewikkeld is. Het touw haakt niet

in elkaar en hangt direct recht boven de plant. Omdat de hoeveelheid touw van de haak precies op de gewenste lengte wordt geleverd, vindt het aanbinden van jonge planten aanzienlijk sneller plaats.

Wilt u in het nieuwe teeltseizoen de nieuwe O-haak uitproberen? Snelle beslissers zijn verzekerd van tijdige

levering. Vraag uw accountmanager naar de details.

Kijk voor een video van de O-haak op:

Hoofdkantoor

Woutersweg 10Postbus 3012690 AH ’s-GravenzandeT (0174) 44 61 00F (0174) 44 61 50E [email protected]

Vestigingen

AalsmeerTurfstekerstraat 26T (0297) 38 86 00F (0297) 38 86 50E [email protected]

BleiswijkHoefweg 191T (010) 529 27 00F (010) 529 27 50E [email protected]

BredaIABC 5101T (076) 530 50 00F (076) 530 50 50E [email protected]

De LierHoofdstraat 7T (0174) 51 23 27F (0174) 51 39 39E [email protected]

EmmenPhileas Foggstraat 79T (0591) 57 55 00F (0591) 57 55 50E [email protected]

GamerenHendrikstraat 25aT (0418) 56 48 00F (0418) 56 48 50E [email protected]

’s-GravenzandeWoutersweg 10T (0174) 44 63 00F (0174) 44 63 50E [email protected] VenloL. J. Costerstraat 48T (077) 320 89 00F (077) 320 89 50E [email protected]

KaRo b.v.Nieuwmarkt 21681 NP waagdijkT (0228) 56 31 35F (0228) 56 18 32

BelgiëT (015) 31 02 25F (015) 31 02 46E [email protected]

Colofon

Voorop Magazineis een periodieke uitgave van Royal Brinkman en verschijnt vier keer per jaar.

RedactieRoyal Brinkman,afdeling communicatie Grafisch ontwerpArling Events & Communicatie

FotografieG.J. Vlekke

DrukwerkVan Deventer drukkerij

Dit magazine is met zorg samen-

gesteld. Royal Brinkman aanvaardt

echter geen enkele aansprakelijkheid

voor informatie die bij nader inzien

niet juist is. Overname van artikelen

mits met bronvermelding ‘Brinkman

Voorop’, is toegestaan.

Royal Brinkman

Royal Brinkman

Nieuwe O-haak voor het aanbinden van tomaten

Voorop in tuinbouw

De Extravalent tomatenhaken staan bekend om hun kwaliteit. Naast de Extravalent V-haak introduceert Royal Brinkman de Extravalent O-haak: een haak waarop de vrije val op een revolutionaire, nieuwe manier in een O-vorm is gewikkeld.

www.youtube.com/ royalbrinkman