Krëfel Magazine September 2012

52
Me-time! Ontstressen doe je zo HEERLIJK ONTBIJTEN Tips voor een gezonde start KRëFEL KEUKENS Handige opbergsystemen SNEL, GEZOND EN SMAKELIJK Lekkers uit de microgolfoven TV-KOOPGIDS Vind de TV die bij jou past PIMP MY PC Onmisbare computer- accessoires Plugged In GRATIS MAGAZINE VAN KRëFEL - Nr 5 - oktober 2012

description

Krëfel Magazine September 2012

Transcript of Krëfel Magazine September 2012

Page 1: Krëfel Magazine September 2012

Me-time!

Make it matter

Krachtig en elegant!Pure kinetische energie in een coole, slechts 26,5 mm (1”) dunne notebook. Gemakkelijk

draagbaar, met een 6-cels lithiumbatterij voor lange autonomie. En dankzij het revolutionaire

Beats Audio™-systeem met subwoofer en twee luidsprekers, hoort u muziek precies zoals die

bedoeld is.

HP Pavilion m6-1015sb Entertainment notebook pcC0D52EA

HP Pavilion m6-1025sb Entertainment notebook pcB9A92EA

• 39,6-cm (15,-inch) HD BrightView LED-backlit scherm

• Beats Audio™-systeem

• Metaalfinish,toetsenbordmetLED-achtergrond-verlichting, HP TrueVision HD webcam, HDMI-poort

© 2012 Hewlett Packard Development Company, L.P. Alle rechten voorbehouden.

AD_HP-m6_krefel_220x300_NL.indd 1 20/08/12 15:42

Ontstressendoe je zo

HEERLIJK ontbIJtEn

Tips voor een gezonde startKRëfEL KEuKEns

Handige opbergsystemen

snEL, gEzond En smaKELIJK

Lekkers uit demicrogolfoven

tV-KoopgIds

Vind de TV die bij jou pastpImp my pc

Onmisbare computer- accessoires

PluggedIngratis

Magazine van Krëfel - Nr 5 - oktober 2012

Page 2: Krëfel Magazine September 2012

Open 24u op 24, 7d op 7

Vind je in je bomvolle agenda niet meteen een gaatje om langs te komen bij het Krëfel-verkooppunt in je buurt? Of hou je gewoon van winkelen

op het internet? Dan ben je 7/7 d, 24/24 u welkom in de online shop van Krëfel. Eenvoudig kiezen, gemakkelijk bestellen en snel geleverd.

Online shoppen bij Krëfel

Vind in enKele muisKliKKen het prOduct dat je zOeKt

Betaal Veilig Online ■ kredietkaart■ bancontact■ via overschrijving■ betaling bij levering*

snelle leVering

Kies je Opties■ verlengde waarborg › 5 jaar■ gratis meenemen van je oude toestel*

■ plaatsing en installatie van je toestel*

1

3

4

2

* Indien van toepassing op het product. Zie website voor meer info.

geniet Van

extra KOrtingen

Schrijf je via onze website in op de

nieuwsbrief van Krëfel. Via actiecodes

in onze e-letters geniet je van

exclusieve kortingen op bestellingen in

onze webshop. Aarzel niet en steek de

mooie kortingen op zak !

✔✔✔

Page 3: Krëfel Magazine September 2012

3

Plugged In is een publicatie van Krëfel en verschijnt drie keer per jaar

redactieadres: Persilstraat 51 D, bus 4 - 3020 Herent - [email protected] • realisatie: Head Office • hoofdredactie: Olivia Devuyst • druk: Hoorens Printing • oplage: 100.000 exemplaren • reclameregie Krëfel: [email protected], tel. +32 2 255 00 11 • verantwoordelijke uitgever: M. Poulet, Krëfel NV, Steenstraat 44, Industriezone 4 "‘T Sas" Grimbergen, 1851 Grimbergen-Humbeek. De reproductie van de (gedeeltelijke) inhoud van deze publicatie is verboden, behalve met de schriftelijke toestemming van de uitgever. Alle vermelde prijzen zijn aanbevolen verkoopprijzen, onder voorbehoud van eventuele wijzigingen of drukfouten. De uitgever en de redactie kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud van de advertenties.

Back to businessElk jaar rond deze periode maakt iedereen zich stilaan klaar om de draad van het gewone leven weer op te pikken. De zomervakantie lijkt al een ver vervlogen herinnering, auto’s rijden opnieuw massaal de baan op en ook scholen en universiteiten over heel het land ontwaken langzaam maar zeker uit hun slaapstand.

Als je vanaf nu dus de woorden ‘ontspannen’ en ‘ontstressen’ wat vaker op deze pagina’s ziet opduiken, dan is dat omdat wij het beste met je voor hebben tijdens deze drukke periode. We moeten tenslotte straks met z’n allen die druilerige herfstdagen doorkomen zonder ons een knoert van een burn-out op de hals te halen. Plugged In maakt zich alvast klaar voor de uitdaging. Ons grootste geheime wapen? Een stress- en gelukscoach die je begeleidt op weg naar blije werkdagen. Weg met de maandagblues!

De link tussen een energierijke dag en een stevig ontbijt is al meermaals bezegeld onder het motto ‘goed begonnen is half gewonnen’, en ook een heerlijk zelfgemaakte espresso doet wonderen voor je humeur. Wist je trouwens dat jouw verkwikkend bakje troost al een fikse wereldreis heeft afgelegd vooraleer je het ’s ochtends opdrinkt? Lees er meer over op p.18! De nachtraven onder ons (lees: studenten) zullen vooral gediend zijn met enkele recepten voor de microgolfoven. Maar ook de nieuwste ‘pimped-out chromed-out’ computeraccessoires en onze ergonomische tips om je rug te rechten lonen de moeite.

Psst, toch even meegeven dat je altijd welkom bent in een van onze Krëfel-winkels. De rest ontdek je er zelf wel.

Het Krëfel-team

edito

Page 4: Krëfel Magazine September 2012

Ga voor meer informatie naar www.dyson.be/dc45

Hier

Hier

Of hier

Geen verlies aan zuigkracht.

8/20/12 3:10 PM C51497_DC45_SLIM_BE_NL_KREFEL_PLUGIN_AD_15_4c0s

Page 5: Krëfel Magazine September 2012

PluggedIntUne in

start in stijlMet onze selectie nieuws en nieuwigheden 6in StYle

Gezond ontbijtenSmaakvolle tips voor een gezonde start 14eén kopje koffieDe reisroute van de koffiebes 18ergonomieZo richt je je werkplek ergonomisch in 22Pimp my pcDe hipste computeraccessoires 24smartphonesZe zijn onmisbaar, maar welk type past bij jou? 28relax!Interview met stresscoach Luc Swinnen 32koken met de microgolfovenHandige do’s en don’ts voor magnetronkoks 42zooM in

kastje kijkenEen stap-voor-stap TV-koopgids 36MiJn KeUKen en iK

Handige opbergsystemenHaal meer uit je keuken 46Krëfel info

krëfel in de spotlightsAdressen, telefoonnummers en diensten op een rijtje 51

van koffieplantage tot koffieklets: het wondere parcours van de koffieboon.

14

18

Goed begonnen …

Bakje troost

vaak last van een crashende bloed- suikerspiegel, concentratiestoor-nissen of gebrek aan energie? Probeer eens gezonder te ontbijten.

Met deze accessoires tover je je pc in een wip

om in een pimped out, chromed out exemplaar.

Computer en co

24 28een smartphone

bedienen is poepsimpel. Er eentje uitkiezen, dat is pas

een uitdaging.

De slimste vande klas

Page 6: Krëfel Magazine September 2012

Tune In

vermijd files, verkort je reistijd, verlaag je brandstofkost

sprekende vertaleraltijd op zakIn deze compacte vertaalcomputer zijn maar liefst 14 talen opgenomen. Hij vertaalt van en naar het Arabisch, Chinees (Mandarijn), Nederlands, En-gels, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Koreaans, Pools, Portugees, Rus-sisch, Spaans en Turks. Goed voor 280.000 trefwoorden en uitdrukkin-gen, 320.000 gesproken bestanden en meer dan 1,4 miljoen opzoekbare verbuigingen en grammaticale infor-matie. Wat heeft deze vertaalkame-raad nog meer in petto? Fonetische spellingsverbetering, geïntegreerde backlight-display, een valuta- en meeteenheidomzetter, een klok met de plaatselijke en de wereldtijd, een rekenmachine, een USB-aansluiting en… 5 spelletjes.

De nieuwste gps-toestellen wijzen je al lang niet meer alleen de weg. Het zijn echte alleskunners geworden. Gps-toe-stellen maken vaak gebruik van real-time-verkeerstechnologie om zo files en ongelukken meteen te detecteren. Zo word je tijdig verwittigd en stippelt het toestel een andere route voor je uit. Uit onderzoek blijkt dat een bestuur-der die dagelijks met zijn auto naar zijn werk reist, dankzij een gps gemiddeld

dertien procent minder lang onderweg is. En dat scheelt maar liefst vijftig mi-nuten per week en veertig uur per jaar. Dat zijn getallen die doen duizelen. Be-denk maar eens waaraan je al die kost-bare tijd beter zou kunnen spenderen.

Minder opstoppingen betekent logi-scherwijs ook een lager brandstofver-bruik en dus een lagere CO2-uitstoot. Niet alleen het milieu wordt daar beter van, je voelt het ook in je portemonnee.

perfecte co-pilootMet deze gps van TomTom geniet je meer van je rit, omdat je precies weet wat er op de weg gebeurt. En dat mag je in de ruime zin van de betekenis ne-

tomtomGPS Go 825 Live

Briljantebrilletjes

Samsung

De 3D-technologie voegt een nieuwe dimensie toe aan het tv-kijken. Heb je het al eens uitgeprobeerd? Zeker doen! Om 3D te beleven, heb je een uitgerust 3D HD tv-toestel nodig, maar ook een 3D-brilletje. Ze zien eruit als blitse zon-nebrillen, maar zijn tot nog veel meer in staat. De brilglazen worden om de beurt donker en transparant gemaakt.

Eerst wordt het linkeroog geblindeerd, dan het rechteroog en ga zo maar door. Dat gebeurt synchroon met de televi-sie, die afwisselend linker- en rechter-beelden aanbiedt vanuit een iets andere kijkhoek. Het gebeurt zo snel dat de hersenen beide beelden tegelijk waar-nemen, waardoor een 3D-effect ont-staat, net zoals in het echt.

men: verkeersdrukte, files, flitscame-ra’s, zelfs het weerbericht kom je met dit toestel te weten. Verder maakt deze TomTom gebruik van stembesturing voor adresinvoer en handenvrij bellen.franklin

Franklin 14

Page 7: Krëfel Magazine September 2012

7

draadloze alleskunnerHet zoeken naar kabeltjes is met deze compacte camera voorgoed verleden tijd. Dit toestel werkt namelijk volle-dig draadloos. Onderweg kan je ieder onvergetelijk moment op beeld vastleggen en met-een delen met je vrienden via Facebook of Picasa. Je kan de foto’s ook gewoon mailen naar je favoriete contacten. Heb je een leuk filmpje gemaakt en wil je dat delen? Dat is met deze

Samsung kinderspel. Met een eenvoudige druk op de knop verschijnt je video meteen op YouTube. Het wordt nog inte-ressanter: de foto’s die je hebt gemaakt, kan je in de ‘cloud’ (online) opslaan. De kans dat je foto’s kwijtspeelt of het ge-heugen vol geraakt, is bij deze dus tot nul herleid. Ook foto’s draadloos op een groot tv-scherm laten zien, doet dit toe-stel zonder verpinken.

Gamen met je hele lichaamMet deze Xbox gamen, dat is niets dan fun! Dit pack bevat twee gratis games, Kung Fu Panda 2 en Kinect Adventures, en een gratis Xbox LIVE Gold abonnement voor 3 maanden. Deze Xbox maakt gebruik van de Kinect-technologie waarmee je zonder controller gamet, maar wel met heel je lijf. Jij neemt het heft volledig in handen! Kinect reageert op elke beweging die jij maakt: schoppen, springen, slaan,… Het enige wat je moet doen is uit je zetel opstaan, de Xbox aanzetten en... plezier beleven!

MicrosoftXbox Kinect 250GB Kung Fu Panda Bundle

van analoognaar digitaalin een vingerknipHeb je vroeger ontelbare dierbare herinneringen met een analoog toestel op beeld vastgelegd? Of heb je de diaverzameling van je grootvader nog op zolder teruggevonden? Dan heb je met deze scanner geen excuus meer om ze niet voorgoed digitaal op te slaan - voor jezelf of voor het nageslacht. Het toestelletje zet je fotonegatieven of dia’s in een mum van tijd - en zonder tussenkomst van een computer - veilig op een SD-geheugenkaartje. Het kleurenscherm van de scanner laat je in een oogopslag alle resultaten zien. Daarna kan je de digitale foto’s meteen bekijken via een digitale fotolijst of een tv met SD-cardslot of veilig bewaren op je computer.

ionFilm 2 SD

Samsung EC-WB150FBPWE1

Page 8: Krëfel Magazine September 2012

Tune In

Ingeplugd & uitgetesteven in de gezichtssauna? redactrice Sarah trok haar linkse wenkbrauw op, maar nieuwsgierigheid won het van de vooroordelen en dus bond ze de handdoek om het hoofd.

Ge-mak-ke-lijk!Het kleine maatbekertje vullen met kraantjeswater, uitgieten in de houder, het stoomopzetstuk erop klikken en klaar. Na vijf luttele minuutjes zie ik de stoom zachtjes omhoog kringelen en ben ik écht wel nieuwsgierig.

Stoom afblazenNiet alleen het toestel blaast stoom af, ook ik voel me meteen ontspannen vanaf het moment dat ik met mijn gezicht boven de warme en vochtige luchtstroom hang. De handleiding belooft dat mijn poriën zullen openen en mijn bloedcirculatie gestimuleerd zal worden. Ik weet niet hoe dat dan precies moet aanvoelen, maar er loopt toch al een beetje zweet over mijn gezicht. Da’s een begin!

Chemische peelings, neusstrips en nagelafdrukken in je gezicht door het overdreven enthousiast puistjes uitknijpen? Daar pas ik voor. Laat ons liever de Medisana gezichtssauna eens uitproberen. Al is het maar voor de fun.

Stralend haar, altijd en overalDe Valera Swiss Metal Master ziet er stoer en robuust uit, maar legt je haar echt in de watten. Hij beschermt je lok-ken tegen de hitte en de ionisator voor-komt statisch haar. Met de twee blaas-standen en de drie temperatuurstanden pas je deze fohn perfect aan jouw haar-type aan. Om je kapsel ook nog eens gemakkelijk in model te brengen, zit er bij deze stalen haardroger een ultrafijne blaasmond en een diffuser voor mooie krullen. Daarnaast heeft hij een koude luchtfunctie voor extra fixatie.

Zacht voor de huid, genadeloos voor je baardDit scheerapparaat is een streling voor de huid. Braun ontwikkelde het Triple Action Free Float System dat drie onafhankelijk van elkaar bewegende scheerelementen combineert: twee scheerbladen en een trimmer. Geen wonder dat er geen haartje over het hoofd wordt gezien. Dit toestel is waterdicht en kan gemakkelijk onder de kraan afgespoeld worden. Er zit een uitschuifbare tondeuse aan en de batterij gaat 45 minuten mee. De oplaadtijd bedraagt een uur en er is een handige beschermkap voorzien. Kan gebruikt worden met scheerschuim en scheergel. Nat en droog.

valeraSwiss Metal Master

Braun 340 Wet&Dry New

Splash & Gona tien minuten lijken mijn poriën me wel open genoeg. Een flinke geut koud water om het zweet en ander vrijgekomen vuil weg te spoelen en ik ben helemaal klaar voor mijn voedingsmaskertje. Want dat zou nu efficiënter moeten werken doordat mijn poriën vooraf grondig gereinigd werden.

Straal!Het zou inderdaad aan het beter werkende voedingsmasker kunnen liggen. Of gewoon aan het feit dat dit echt wel een aangename en ontspannende ervaring was. Of allebei. Feit is dat ik ‘s avonds nog steeds een stralende huid had toen ik mijn tanden stond te poetsen. Ik wil nog eens!

Page 9: Krëfel Magazine September 2012

9

Ontdek...

... het volledige aanbod Apple-toestellen en -accessoires in je Krëfel-winkel. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Krëfel,je Apple-specialist

De nieuwe ipad

Je Krëfel-winkel is de place to be als het om apple draait. als authorized reseller heeft Krëfel een ontzettend ruim aanbod én de nodige expertise om je te adviseren over de apple-producten die het best bij jou passen. van ipod tot iMac: we presenteren graag een greep uit het aanbod.

iPhone, you phone, we phone?Wie een iPhone heeft, vraagt zich soms wel af hoe hij ooit zonder kon. Het laatste model, de iPhone 4S, bevestigt nog maar eens hoeveel vernuft er tegenwoordig in één klein toestelletje zit. De twee cores van de A5-chip leveren tot twee keer zo veel vermogen en tot zeven keer zo snelle grafische prestaties. Het retina-display geeft alles haarfijn weer en met de verbeterde ingebouwde camera heb je haast geen apart fototoestel meer nodig. Nog niet overtuigd? Kom de iPhone dan gauw met je eigen ogen ontdekken.

Surfen, je e-mail checken, foto’s en filmpjes bekijken, gamen, een boek of tijdschrift lezen en nog veel meer: op een iPad kun je al deze dagelijkse dingen op een slimmere, meer intuïtieve en leukere manier doen. Met ruim 3,1 miljoen pixels geeft het baanbrekende retina-display je een heel andere kijk op dingen, waardoor je op de nieuwe iPad 4G nog meer opgaat in wat je aan het doen bent. We like!

iMacs en MacbooksDe eerste iMac werd meer dan tien jaar geleden door Apple geïntroduceerd. On-dertussen is de technologie er steeds op vooruit gegaan, maar de ontwerpfiloso-fie is al die tijd dezelfde gebleven: een all-in-one die even krachtig als prach-tig is. Kom gauw langs bij je Krëfel-win-kel en ontdek waarom je nieuwe pc een Mac(book) zou moeten zijn.

daar zit muziek in!Van de iPod Shuffle en Nano, over de Classic en Touch: voor iedereen bestaat er een iPod op maat. Zelf binnen één model kan je vaak nog kiezen tussen verschillende kleurvarianten en geheu-gengroottes. De mogelijkheden zijn ein-deloos. Daarnaast vind je bij Krëfel ook ontelbare dockingstations voor je iPod. Zo kan je nog meer uit je favoriete mu-ziekspelertje halen.

Page 10: Krëfel Magazine September 2012

de ideale temperatuur voor iedere wijnLekkere wijn in huis halen is één ding, er lang van kunnen genieten een ander. De bewaarme-thode is van erg groot belang en vele mensen houden er (te) weinig rekening mee. Als je een wijn inschenkt, moet de drinktemperatuur in de eerste plaats juist zitten. En om je wijnen te bewaren, is er niets zo handig als een wijnbe-waarkast. De producten van Liebherr garande-ren een ideale bewaartemperatuur, een optimale luchtkwaliteit en de juiste bescherming tegen het licht. Drie fundamentele aspecten om je fles wijn in de ideale omstandigheden te bewaren. Het temperatuurbereik van de Vinothek wijnkli-maatkast gaat van 5 tot 18 graden. Dankzij het stijlvol design past ze perfect in je keuken of woonkamer. Er is een elektronische besturing en een digitale temperatuurdisplay voorzien. Resultaat? Wijnen die lang meegaan en heerlijk smaken. Ideaal om van te genieten tijdens een maaltijd of gewoon in goed gezelschap.

liebherrVinothek WTb 4212

Tune In

HATSJOEEE!G oed nieuws voor wie met een

knoert van een stofallergie zit: de verschillende ruimtes in huis

zullen nooit meer hetzelfde zijn, nu deze vernuftige Dyson DC36 er zijn magische krachten op loslaat. In plaats van stof-zakken die de zuigkracht doen afnemen, werkt Dyson met de revolutionaire cy-cloontechnologie. Die blaast het stof en vuil uit de luchtstroom rechtstreeks naar de doorzichtige opvangbak. Dankzij zijn stijlvolle en strakke look beweegt deze lichtgewicht stofzuiger ook soepel langs elk obstakel, groot of klein. Extreem han-dig is vooral zijn flexibele parketborstel en de Mini Flat Out™ vloerzuigmond, die zonder horten en stoten zijn weg vindt, zelfs onder zeer lage meubelstukken. Gedaan dus met moeilijke manoeuvres en acrobatische circusmoves!

dysonDC36 Allergy Parquet

Page 11: Krëfel Magazine September 2012

11

een grommende maag, maar weinig tijd om te kokerellen? dan is een zelfbereide panini de oplossing! Het is in een mum van tijd gebakken en de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan variëren naar eigen smaak, of vernieuwende combinaties bedenken met restjes die je in de koelkast nog kan vinden. ook het grillen van vlees en vis is voor de domo do9037g een koud euh… warm kunstje.

Was de basilicum en de tomaat grondig en dep af met een vel keukenrol of een vaatdoek. Snijd de tomaat in schijfjes. Beleg telkens één zijde van het opengesneden broodjes met de verse basilicumblaadjes en de tomatenschijfjes.

Leg de bovenkant van de broodjes er opnieuw bovenop en laat ze 3 tot 5 minuten bakken in het grilltoestel… en klaar is kees. Smakelijk!

11

Snijd de broodjes in tweeën en besprenkel de binnenkant met wat kruidenolie.

Snelle snack

Verse basilicum-blaadjes, 1 tomaat

2 half voor-gebakken broodjes

Grillen maar! Snijd de mozarella in schijfjes. Schik de

mozarellaschijfjes mooi naast elkaar op de onderkant van de broodjes. Snijd vervolgens de gebakken kipfilet in dunne plakjes. Leg deze bovenop de mozarella. Werk af met een snuifje peper en oregano.

1 bol mozarella,1 gebakken kipfilet

domo DO9037G

Page 12: Krëfel Magazine September 2012

Tune In

Kelly (24), account executive, kocht de wireless Mobile Speaker deluxe van Bose.“Al mijn muziek staat op mijn iPod en mijn gsm. Met de Wireless Mobile Speakers kan ik draadloos verbinding maken via Bluetooth, dus geen gedoe meer met vervelende kabels. En de muziek klinkt fantastisch! Handig als er vrienden op bezoek zijn, maar ook om overal mee naartoe te nemen. Ze zijn lekker licht. Ik kan ze dus gewoon in mijn tas stoppen. Feest!”

wart (23), webdesigner, kocht de irobot roomba voor zijn vriendin.“Ik ben geen held in het huishouden. Mijn vriendin, waarmee ik sinds kort samenwoon, vindt dat ik een extra inspanning moet doen: stofzuigen. Daarom heb ik voor haar deze robot-stofzuiger gekocht. Hij zuigt de vloer helemaal zelf schoon, terwijl ik onder-tussen iets ander kan doen. Zelfs de lastige plekken langs de muur en on-der meubels bereikt hij zonder proble-men. Je hoeft eigenlijk maar één knop te kennen: de ‘Clean’-knop. Fantas-tisch, toch? Nu maar hopen dat ik geen ander taakje krijg toegewezen!”

Lekker niets doen en toch stofzuigen

Aan het woordnieuwsgierig als we zijn, neuzen we in de shoppingtas van enkele klanten wanneer ze met een brede glimlach huiswaarts keren.

Eindelijk perfectegeluidskwaliteit zonder

vervelende kabels

Page 13: Krëfel Magazine September 2012

13

Het is belangrijk dat je bij de aankoop van een nieuw toestel goed let op het energielabel. Dit omdat het ener-gieverbruik in sterke mate bepaalt hoe groot de totale kostprijs van het apparaat zal zijn. In bepaalde gevallen kan de kost van het energieverbruik zelfs oplopen tot 80% van de totale kost van het apparaat. Daardoor is het ook best mogelijk dat een energie-vriendelijk apparaat met een hogere aankoopprijs uiteindelijk goedkoper blijkt te zijn dan een energieverspillend apparaat met een lager prijskaartje.Op www.energielabel.be kun je bere-kenen hoeveel winst de aankoop van een energiezuinig apparaat je ongeveer kan opleveren. En niet te vergeten: ook het milieu vaart er wel bij!

Sinds 2009 kun je in ons land bepaalde producten en diensten aankopen met ecocheques. Maar hoe werkt dat nu precies? En wat kun je er allemaal mee kopen bij Krëfel? Je leest het hier!

De ecocheque is een extralegaal betaal-middel dat vrijgesteld is van belastingen en dat bestemd is voor de aankoop van milieuvriendelijke producten en dien-sten. Ze worden door de werkgevers bij wijze van extraatje uitgedeeld aan de werknemers. De bedoeling is om ener-zijds de koopkracht te verhogen en an-derzijds om het milieubewustzijn van de consument aan te wakkeren. Twee vlie-gen in één klap, dus.

Hoe en wat?De werkgever mag momenteel elk jaar voor een maximaal bedrag van € 250 ecocheques schenken aan de werkne-

mer. De cheques hebben een waarde van € 5 of € 10 en een geldigheidsduur van 24 maanden. De ecocheques mogen worden gebruikt als betaalmiddel voor producten en diensten uit één van de volgende categorieën:• Energiebesparing• Waterbesparing• Duurzame mobiliteit• Afvalbeheer

en bij Krëfel?In al onze winkels kun je je ecocheques gebruiken als betaalmiddel. Je kunt er grote ‘witgoed’-apparaten en multi- mediatoestellen mee aankopen. ■

Wat kan ik kopen met ecocheques?

Hetenergielabel

Page 14: Krëfel Magazine September 2012

In Style // Gezond ontbijten

Goed begonnen

is half gewonnen!

Steeds meer mensen slaan het ontbijt over. Een snelle kop koffie en hup, wegwezen.

Een bijzonder slecht idee, want enkel een stevig en gezond ontbijt brengt je lichaam

voldoende gewapend aan de start voor een nieuwe werk- of schooldag.

Naam // Katia Van der AuweraLeeftijd // 43 jaarBeroep // Zelfstandig diëtiste, voedingsconsulente en ingenieur, werkte voordien 15 jaar in de voedingsindustrie: productontwikkeling, onderzoek en kwaliteitscontrole.Lievelingsgerecht // Een klassieker waarmee je eindeloos kunt variëren: tomaten met mozzarella en basilicum.Motto // Genieten, bij alles wat je doet (en eet)!

// IDENTIKIT

Natuurdiëtiste en voedings-consulente Katia Van der Auwera kent als geen an-der het belang van een ste-vig en gezond ontbijt. “Wie

nooit ontbijt, straft zijn eigen lichaam”, stelt ze. “Vooral ’s nachts werkt je me-tabolisme immers om afvalstoffen kwijt te geraken. Je moet je lege ener-gietank ’s ochtends dan ook zorgvuldig aanvullen.”

een vijfde van je dagelijkse energiebehoefteDe voedingsconsulente pleit er niet voor om ‘s ochtends in de koffiekoe-ken of andere suikerbommen te vlie-gen. Integendeel zelfs. “Best drink je na het opstaan meteen een glas water. Water houdt ons stofwisselingssys-teem immers actief. Je zegt hiermee als het ware tegen je lichaam: ‘Hé, wakker worden!’. Sommige mensen

hebben ’s ochtends geen honger om-dat hun spijsvertering nog niet werkt. Dat betekent niet dat het lichaam geen voedingsstoffen nodig heeft. Met het ontbijt neem je best al 20 procent van de dagelijkse energievoorraad in. Dit staat ongeveer gelijk met 400 à 500 kilocalorieën. Om je een idee te ge-ven, dat is evenveel als vier bananen. Een klein doosje ontbijtgranen vol-staat dus allerminst!”

Page 15: Krëfel Magazine September 2012

15

voormiddag je bloedsuikerspiegel. Deze plotse daling leidt tot een onweerstaan-bare drang naar zoet, de zogenaamde appelflauwtes. Door deze te bevredigen met sterk gesuikerde snacks, gaat je sui-kerspiegel door het dak.” De stelling van Katia Van der Auwera luidt dan ook: “Niet of onaangepast ontbijten leidt vaak tot ongezonde voedingsgewoontes overdag, en bijgevolg ook tot overgewicht of ge-zondheidsproblemen. Hierin schuilt op termijn het grootste gevaar.”

Concentratiestoornissen vermijdenNaast gezondheidsproblemen op lange termijn heeft niet of slecht ontbijten ook een onmiddellijk effect. Katia Van der Auwera: “Je hersenen functioneren gro-tendeels op suikers. Als je je in de voor-middag suf of moe voelt of je kunt je

moeilijk concentreren, dan geven je her-senen in feite een alarmsignaal af. Een stevig ontbijt met voldoende trage sui-kers en een gezond tussendoortje voor-komen dit.” Daarnaast heeft een lekker ontbijt nog andere voordelen. “Als je ‘s ochtends iets lekkers op je bord aan-treft, ga je automatisch watertanden. Je zet daarmee je hele spijsvertering aan het werk. Dit bevordert de stoelgang in de loop van de dag.”

en nu… op je eigen bordMaar hoe ziet zo’n ideaal ontbijt eruit? “Variatie is belangrijk”, vertelt Katia Van der Auwera. “Wel mik ik telkens op vol-doende aandacht voor vier gezonde voedingsgroepen. De eerste groep heb ik al verteld: water. Dit kan ook in de vorm van kruidenthee of groene thee. Wees echter matig met koffie en zwarte

“Na het opstaan drink je best meteen een glas water.

Je zegt hiermee tegen je lichaam: ‘hé, wakker worden!’.”

Crashende bloedsuikerspiegelWie ’s ochtends slecht of niet ontbijt, ontregelt zijn bloedsuikerspiegel. Katia Van der Auwera: “Er bestaan twee soor-ten suikers: trage suikers, de zogenaam-de koolhydraten die we terugvinden in volkorenbrood en granen, en snelle sui-kers. Naast vers fruit zitten deze laatste vooral in geraffineerde suikerproducten die je in zowat alle industriële voedings-producten vindt. Zoals bijvoorbeeld wit brood, chocolade en koffiekoeken. Wan-neer je ‘s ochtends trage suikers eet pro-duceert de pancreas de juiste hoeveel-heid insuline om deze suikers langzaam te laten opnemen. Daardoor schommelt je bloedsuikerspiegel in een mooie golf-beweging. Bij piekende bloedsuikerwaar-des onder invloed van snelle suikers, schiet ook de insulineproductie de hoog-te in. Hierdoor crasht in de loop van de

Page 16: Krëfel Magazine September 2012

16

In Style // Gezond ontbijten

thee, want die zijn bekend voor hun dehydrateren-de effect.” Een tweede gezonde voedingsgroep zijn de vezelrijke granen. “Volkorenbrood stimuleert de spijsvertering en bevat veel levensnoodzakelijke vi-taminen uit de B-groep. Kies bij voorkeur voor spelt of rogge. Ook volle granen, muesli en havermout zijn perfect. Pas wel op met kant-en-klare ontbijtproduc-ten, want deze bevatten vaak te veel suiker.” Een der-de groep is fruit. “Ik denk dan aan vers fruit, maar ook aan een smoothie. Deze bevatten de nodige na-tuurlijke suikers, vezels, vitaminen en mineralen.” Een laatste groep zijn de eiwitrijke producten. “Deze staan garant voor extra verzadiging. Een zachtge-kookt of een spiegelei is perfect. Je kunt ook kiezen

voor zuivel zoals yoghurt of platte kaas. Je zoet dit dan het best met wat gedroogd of vers fruit of een koffielepeltje confituur.”

geen tijd?Wat met mensen die ’s ochtends geen tijd hebben? “Zet ’s avonds alles klaar of sta ’s ochtends een kwartiertje vroeger op. Als dit niet lukt, eet dan ’s ochtends een stuk vers fruit en neem brood mee als tussendoortje. Een onvolledig ontbijt vul je aan met een gezond tussendoortje zoals een stuk fruit, een zuivelproduct of granen.” ■

Meer info: www.natuurdietiste.be

regel 1: drinK voldoende water of tHee

Theemachine – Bosch THD 2021

Met deze automatische wa-terkoker stel je de gewenste temperatuur in voor elke theesoort: 70°C voor witte thee, 80°C voor groene thee en 90°C voor oploskoffie tot bijna kokend voor zwarte thee en oplossoep. Dankzij de geïntegreerde Brita-filter geniet je steeds van een optimale smaak.

gezond ontbijten?

regel 2: eet voldoende vezelriJKe granen

Broodrooster – KenwoodTTM 130

Lekker brood wordt extra hartig als toast! Deze broodrooster van 1600 watt bruint je

toast precies zoals jij het wilt. Verder bevat het toestel

een handige ontdooi-functie. Ideaal voor wie dagelijkse porties brood in de diepvriezer

bewaart. In de twee grote sleuven kun je per ‘toastbeurt’ heel wat boterhammetjes kwijt.

regel 3: denK aan Je natUUrliJKe SUiKerS, vezelS, vitaMinen en Mineralen

Fruitpers - Moulinex Direct Serve PC 600

Met deze krachtige en modi-euze fruitpers (100 watt) tover je in een wip een gezond glas fruitsap op de ontbijttafel. De citruspers draait zowel links- als rechtsom, zodat je het maxi-male uit de vrucht haalt. Na ge-bruik voorkomt de druppelstop dat sapresten op je aanrecht terechtkomen.

zo doe je dat!

regel 4 : zorg voorvoldoende eiwitten

Yoghurtmaker Multidélices - SEB YG 652

Met deze yoghurtmaker van SEB maak je zelf de lek-kerste yoghurtbereidingen. Naast alle mogelijke

yoghurtvarianten behoren ook platte kazen en zuiveldes-serts tot de mogelijkheden. Wat dacht je van flan au caramel of een heerlijk potje rijstebrij op groot-moeders wijze? Er worden 12 glazen yoghurtpotjes

van 140 ml meegeleverd en een handig receptenboekje.

Page 17: Krëfel Magazine September 2012

17

Schenk een gift card van het gewenste bedrag en laat de gelukkige zelf een kijkje nemen in ons aanbod. Bovendien is de gift card ook geldig in de Krëfel webshop. Je hoeft het volledige bedrag van de gift card niet in één keer te gebruiken; het bedrag kan gespreid worden over verschillende aankopen. Het resterende saldo op de kaart kun je op elk moment elektronisch raadplegen.

Krëfel presenteert de elektronische gift card.Een kaart voor elke gelegenheid!

Te koop in al onze winkels en op www.krefel.be!

Page 18: Krëfel Magazine September 2012

18

In style // Koffie

Van rode bestot heerlijk kopje koffie

Page 19: Krëfel Magazine September 2012

19

19

Wereldwijd bestaan er meer dan zes-tig verschillen-de koffieplanten. Toch is de kans

groot dat we in jouw kopje een mengeling van slechts twee kof-fiesoorten terugvinden: Arabica en Robusta. Arabica staat be-kend om zijn verfijnd en mild aroma, terwijl Robusta krach-tiger smaakt. Wereldwijd tellen we drie keer meer Arabica kof-fieplanten dan Robusta. We vin-den vooral koffieplantages rond de evenaar, zowel in Afrika als Amerika. Brazilië prijkt op num-mer één als grootste koffiepro-ducent.

rode koffiebessenAnders dan dit zwart drankje laat vermoeden, lijkt een rijpe koffie-bes op een cranberry. Elk bes be-vat zaden: twee koffieboontjes. Deze groene boontjes zitten goed verstopt achter een zilvervlies, een perkamenthuid, vruchtvlees en uiteindelijk de schil. Door het regelmatig snoeien blijft een kof-fieplant op een plantage beperkt tot anderhalve à drie meter hoog-te. Elke koffieplant levert 20 tot 25 jaar bonen. Tijdens het oog-sten halen de plukkers de rijpe bessen zorgvuldig met de hand van de plant. Elke plant produ-ceert een tweeduizendtal bonen per jaar, goed voor één kilo rau-we koffie.

Boon uit de besOm de koffiebonen uit de bes te halen, bestaan er twee methodes. Bij de natte methode worden de bessen meermaals gewassen en geschuurd. Na het wassen dro-gen de bonen zo’n vijf dagen in de zon, uitgespreid over beton-nen platen. Om de bonen gelijk-matig te laten drogen, worden ze meermaal per dag gekeerd. Bij de droge methode liggen de bonen eerst twee weken in de zon waar-na een pelmachine ze ontdoet van hun omhulsel. Vervolgens door-

Vooraleer jij op het knopje drukt om een dampende espresso of cappuc-cino uit je espressomachine te laten stromen, legde deze koffie al een hele wereldreis af. Het verhaal begint op een exotische koffieplantage met een rijp rood besje dat op het juiste moment geplukt wordt.

Van rode bestot heerlijk kopje koffie

Page 20: Krëfel Magazine September 2012

20

staan alle bonen een aantal selec-tierondes waarbij ze zowel machi-naal als met het menselijke oog in verschillende kwaliteitsklas-sen worden ingedeeld. Uiteinde-lijk verdwijnen de bonen in jutten zakken waarna ze klaar zijn voor de export.

wereldwijde handelNa olie prijkt koffie op de tweede plaats als belangrijkste handels-product ter wereld. Vooraleer de koffiebonen bij de koffiebranders terechtkomen, worden ze eerst doorverkocht van de exporteurs naar de importeurs. De uitein-delijke brandmeester koopt niet lukraak een partij bonen: vaak gaat hij ter plaatse en neemt hij verschillende stalen om deze te mengen, te roosteren en te ma-

len. Om de kwaliteit van de kof-fie te ruiken en proeven, giet de-ze koffie-expert er kokend water overheen.

Koffie brandenNa een wereldreis per schip of trein belanden de koffiebonen uiteindelijk bij de koffiebrande-rij. Het branden van de koffiebo-nen vormt een onmisbare stap om de karakteristieke koffies-maak en -aroma te laten vrijko-men. Elke oogst reageert anders tijdens dit brandproces. Dit ver-heft het koffiebranden zowel tot kunst als wetenschap. Voor elke lading beslist de brandmeester wat de beste brandtijd en -tem-peratuur inhouden. Tijdens het branden verdampt het vocht in de bonen. Hierdoor komen er aromatische oliën vrij. De bonen zwellen tegelijkertijd op. De ge-karameliseerde suikers geven de koffiebonen hun smaak en diep-bruine kleur.

In style // Koffie

Zoveel smaken, zoveel koffie

Koffie bestaat in talrijke smaken. Naast de ver-schillende melanges

en de branding heb je ook nog verschillende bereidings-wijzen. De zestien Grand Cru’s van Nespresso bieden een mooie staalkaart van de mogelijkheden voor een espresso. Zo heb je zeven regular espresso’s, variërend van een Cosi (citroenach-tig) tot een Ristretto (sterk gebrand, fruitig). Voor een Es-presso Lungo – een espresso aangevuld met water, ook wel caffé grande genaamd – biedt Nespresso drie verschillende Grand Cru’s: Fortissio, Vivalto of Finesso. Verder heeft Nes-presso nog drie verschillende Decaffeinatos en drie Pure Origines, telkens afkomstig uit een bepaald land (India, Bra-zilië of Colombia). In 2012 kan je bovendien genieten van de Naora, een limited edition met een intense smaak.

“Anders dan dit zwart drankje laat vermoeden, lijkt een rijpe

koffiebes op een veenbes.”

Page 21: Krëfel Magazine September 2012

21

elke regio, eigen voorkeurDe brandtijd heeft een immense impact op de smaak. Zo vinden we in elke regio eigen brandvoor-keuren terug. Scandinaven hou-den vooral van koffie met een zachte smaak, afkomstig van een lichte branding. Midden-Europe-anen en Amerikanen kiezen eer-der voor koffie uit een milde bran-ding. Deze koffie heeft al een iets sterkere smaak. In Zuid-Europa houden ze van sterke en bittere koffie, het resultaat van een don-kere branding.

Mengen, malen en verpakkenVroeger werden de gebrande koffiebonen meestal ongemalen verkocht. Iedereen had zijn ei-gen kleine koffiemolen in huis. Hedendaagse filter- of espresso-machines hebben heel fijne kof-fie nodig. Deze wordt vacuüm verpakt. Zeer belangrijk, want de kwaliteit van de koffie loopt sterk terug wanneer deze in aan-

raking komt met lucht. Zuurstof breekt het aroma af en maakt de smaak vlak.

Koffiesoorten Naast de soort branding vind je in de winkelrekken talrijke verschil-lende koffiesoorten. Vaak gaat het om mengsels. In ons land zijn de meeste koffiemelanges gebaseerd op een combinatie van Arabica en Robusta, dikwijls in de ver-houding van tweederde Arabica en een derde Robusta. Daarnaast bestaat er ook koffie met hon-derd procent Arabica of zeer pit-tige melanges die vooral Robusta bonen bevatten. Dit blenden is een zeer secuur werk. De smaak moet over verschillende brandin-gen heen constant blijven, terwijl koffiebonen als natuurproduct een grillig karakter hebben. Ver-der heb je ook nog exclusievere ‘single origin’ en ‘single estate’ koffie. Dit houdt in dat de koffie afkomstig is van één specifieke streek of koffieplantage. ■

onmisbaar in de keuken

Koffie drinken we niet langer het liefst op café of restaurant, wel thuis aan de ontbijttafel of gezellig in de zetel. Terwijl we

vroeger thuis vooral uitblonken in het zetten van filterkoffie, behoort een state-of-the-art espres-somachine vandaag tot de standaard keukenuit-rusting. Sterker nog, de knappe designs bieden dikwijls een meerwaarde voor de uitstraling van je keuken. Ziehier het neusje van de zalm: 3 gloednieuwe toestellen van Nespresso!

neSpreSSoMaeStria

De Maestria is een creatief hoogstandje voor koffieliefheb-bers met een verfijnde smaak en zin voor esthetiek. Dit Nespres-so-toestel combineert vooruit-strevende technologie met een authentiek retro design.

Snelle opwarmingHandige stoompijpKopverwarmer

neSpreSSoeSSenza

Dankzij de het capsulesysteem van de Essenza maak je in no time een heerlijk kopje karakter-volle koffie. Het Thermoblock-verwarmingssysteem zorgt er-voor dat de temperatuur van iedere koffie exact dezelfde is.

Automatische uitschakelingCapsulereservoir19 bar pomp

neSpreSSo UDe U staat met een beetje ver-beelding voor Ultieme koffie-ervaring. Puur design! En dankzij zijn mobiele kophouder en auto-matische capsuleverwijdering is de Nespresso U extra gebruiks-vriendelijk.

Magnetische dispensersModulair waterreservoirInterface met aanraakscherm

Page 22: Krëfel Magazine September 2012

In Style // Ergonomie

De muis heeft voldoende ruimte nodig. Te weinig ruimte leidt tot kleine bewegin-gen vanuit de pols en deze veroorzaken klachten. Er zijn ook ergonomische mui-zen die de hand in een neutralere positie brengen en haar zo optimaal ontlasten. Voorzie in elk geval een gladde onder-grond, las ‘muisloze’ periodes in en gebruik indien mogelijk de functietoetsen in plaats van de muis.

Kies voor een instelbare stoel. Stel hem zodanig in dat je voorarmen op ellebooghoogte op het werkblad rusten. De stoel moet je rug en bekken optimaal on-dersteunen. Ideaal is een hoek van 90° of meer tussen romp en bovenbenen en 90° of meer tussen bovenbe-nen en onderbenen. Maak geregeld een wandelingetje of werk een taak in een andere houding af. Plaats randapparatuur (printer, fax,…) op een afstand zodat je af en toe moet opstaan en eventjes stappen.

muis meT ruimTe

aCTief ZiTTen

Zo richt je je werkplek ergonomisch in

Met de vakantie achter de rug breekt voor velen weer een lange periode aan van werken of studeren. Je merkt het niet onmiddellijk, maar lang (of verkeerd) zitten kan een aanslag plegen op je lichaam. Daarom verzamelden we voor jou enkele nuttige vuistregels.

Page 23: Krëfel Magazine September 2012

23

Plaats het beeldscherm zodanig dat je kan werken met je hoofd recht. De bovenkant van het scherm staat op ooghoogte en je ogen kijken iets naar beneden om naar het scherm te kijken. Stel het lettertype in zodat je vlot kan lezen en niet voorover moet bui-gen. De ideale kijkafstand bedraagt 50 tot 70 cm (een armlengte afstand van het scherm). Gebruik je een laptop? Met een laptop-houder kan je het scherm op de juiste hoogte plaatsen.

Plaats je toetsenbord op 15 cm van tafelrand om je polsen en onderarmen de nodige ruimte te geven. Je ellebogen mogen niet op de tafel steunen. Zorg ervoor dat je klavier recht voor jou staat als je het gebruikt. Kies voor een los-staand draadloos exemplaar of een met een lange kabel. Het toetsenbord heeft liefst een helling van 5° en een antislip onderkant zodat het niet verschuift.

De beste zithouding is deze waarbij je gewrichten zoveel mogelijk in hun natuurlijke houding blijven: hoofd lichtjes naar voren gebogen, armen tegen je lichaam, ondersteunde onderarmen en polsen in het verlengde van je onderarmen. Je voeten rusten plat op de grond of op een voetensteun. Zit achteraan op je stoel en zorg voor voldoende ruimte tussen de rand van de stoel en de kniekuil (ongeveer een vuist).

Zit niet met je gezicht naar het raam. Dat is te belastend voor je ogen. Met je rug naar het raam zit-ten zorgt dan weer voor vervelende reflecties. Je plaats je scherm dus best dwars op de lichtinval. Als dit niet kan of niet volstaat, scherm het licht dan af met zonnewering. Natuurlijke verlichting krijgt de voorkeur. Vul ze eventueel aan met kunstmatige verlichting. Kies voor ‘warm’ wit licht. Dat benadert het natuurlijk licht het best.

BeeldsCHerm oP ooGHooGTe

ToeTsenBord oP afsTand

naTuurlijkZiTTen

voldoende liCHT

InfoblokjeVan computermuizen tot laptopstaanders: bij Krëfel vind je een uitgebreid aanbod accessoires om je werk- of studeerplek ergonomisch in te richten.

Page 24: Krëfel Magazine September 2012

trUSt Full HD 1080P

Chatten of bellen met Skype, het is zoveel aangenamer als je je gesprekspartner ook live kan zien. Deze webcam is je perfecte metgezel voor de allerbeste videokwaliteit. Hij biedt immers ondersteuning voor Full HD (1920 x 1080) breedbeeldresolutie. En is superhandig in gebruik: gewoon aansluiten en beginnen maar. De interne microfoon zorgt voor een heldere geluidskwaliteit en je bevestigt de web-cam in een wip op je pc. Weinig licht in de kamer? Ook daaraan is gedacht. De LED-lampjes garanderen ook in het duister een perfecte beeldkwaliteit. Leuke extra: met de opnamesoftware zet je de HD-video’s met een eenvoudige klik meteen op YouTube.

In Style // Computeraccessoires

alles wat je computerwensen kan…

Pimp my pc!Op zoek naar inspiratie om je pc piekfijn uit te rusten? Van webcam over all-in-one printer tot oprolbaar toetsenbord: wij zetten hieronder een aantal blikvangers op een rijtje die je computer naar een hoger niveau tillen… helemaal pimped-out chromed-out natuurlijk.

logiteCH Performance Mouse MX

Een muis om u tegen te zeggen, beter kunnen we deze Logitech® Performance Mouse MX™ niet omschrijven. Vrijwel geruisloos trotseert ze ieder oppervlak, zelfs op een glazen tafel waar optische muizen en standaardlasermuizen het laten afweten. Supersnel scrollen is haar tweede natuur: in een handomdraai vliegt ze door lange documenten en webpagina’s. Door haar ergonomisch design ligt deze muis natuurlijk en comfortabl in de hand. Deze muis werkt draadloos, maar levert de betrouwbaarheid van een snoer: een snelle gegevensoverdracht zonder vertragingen of storingen.

draadloos ensupersnel scrollen

Chatten en Skypen op hoog niveau

MiCroSoft LX-3000

Genieten van helder geluid tijdens gesprekken via internet, muziek en films of games. Je zal je oren niet kunnen geloven wanneer je dit apparaat op je hoofd zet. Tijdens het Skypen word je nooit meer afgeleid en je favoriete muziek gaat nog beter klinken. Echt cocoo-nen wordt werkelijkheid met deze digitale hoofdtelefoon. De klanken die dit hightech toestel produceert, zijn echt een streling voor het oor. Bovendien is deze stereoheadset heel comfortabel om te dragen en een lust voor het oog.

Strelingvoor het oor

Page 25: Krëfel Magazine September 2012

25

alles wat je computerwensen kan…

SandiSK Cruzer 32GB

Op zoek naar een eenvoudige en betrouw-bare manier om al je foto’s, video’s en muziek op te slaan? Dan is deze SanDisk Cruzer USB-stick je ding. Je sluit hem probleemloos op iedere pc of laptop aan. Heel handig om massa’s bestanden in zak-formaat bij de hand te hebben, zo moet je niet altijd je hele pc of laptop mee op pad nemen. Zowel MP3-bestanden, vakan-tievideo’s als documenten van collega’s, werkelijk alles wordt veilig opgeslagen op dit ultrabetrouwbaar accessoire.

UrBan faCtorY Foldable keyboard

Dit toetsenbord biedt een perfecte combinatie van duurzaamheid, comfort, flexibili-teit en hygiëne. Het toetsenbord is zo flexibel dat je het kan oprollen en meenemen waar je maar wilt. Het past makkelijk in je koffer, rugzak of laptoptas. Vuil, bacte-riën en zelfs koffie, dit robuuste toetsenbord kan er allemaal tegen. Het is dan ook gemaakt van silicone van hoge kwaliteit en behandeld met antibacteriël poeder. Je moet de gemorste vloeistof gewoon met een vochtige doek afvegen. En last but not least, het typen is heel comfortabel en gebeurt vrijwel geruisloos.

Solide en oprolbaar toetsenbord

BoSe Companion 5

Volop genieten van games, muziek en films, dat doe je met dit Bose geluids-systeem. Je beleeft een unieke ervaring wanneer je dit toestel op je pc aansluit. Voor twee luidsprekers heb je maar één usb-ingang nodig. Het digitale surround-systeem vertroetelt je oren zoals nooit tevoren. Dankzij de signaalverwerking die de toonbalans aanpast, blijft je muziek le-vensecht klinken. Het resultaat? Een rijk, diep basgeluid dat altijd natuurlijk klinkt. Dit toestel van Bose kan je aansluiten op een computer, een cd-speler, mp3-speler of een ander audioapparaat. De vaste bedieningsunit bevat een roterende volumeregeling en een hoofdtelefoonaan-sluiting.

Multimedia luidsprekersysteem

Foto’s en video’s altijd bij de hand

Page 26: Krëfel Magazine September 2012

26

In Style // Computeraccessoires

Wat een computerallemaal kan… met een

klein beetje hulp!

d-linK DIR-645

Deze draadloze router streamt video, muziek en foto’s als geen ander. Dankzij de SmartBeam™-technologie garandeert hij een krachtige en stabiele internetver-binding die je nooit in de steek laat. Een betonnen muur, vloeren in gebouwen met meerdere verdiepingen of andere obstakels: allemaal geen probleem voor dit hypermodern toestel. Bovendien is de snelheid optimaal. SmartBeam maakt gebruik van 6 multi-directionele antennes om individuele apparaten te vinden en te volgen. Overal in huis vindt hij toestellen, zelfs in uithoeken waar een draadloze toegang nog niet eerder mogelijk was.

trUSt Slimline Widescreen Tablet

Deze platte tablet is multi-inzetbaar: hij bewerkt je afbeeldingen en video’s, je kan ermee tekenen uit de vrije hand en er andere grafische dingen mee doen. Het grote werkoppervlak 250 x 150 mm (10 x 6 inch) maakt het heel comfortabel werken. De ergonomi-sche, draadloze 2-knops pen en de afzonderlijke houder om de pen in op te bergen, krijg je er gratis bij. Er zijn maar liefst 21 programmeerbare knoppen, die rechtstreeks toegankelijk zijn. En hij biedt volledige on-dersteuning voor de geavanceerde tabletfuncties van Windows 7. Verder is er een transparant vel voorzien voor het overtrekken van afbeeldingen.

Router die elk apparaat weet te vinden

Breedbeeld tablet zonder weerga

laCie Porsche Design P 9230 1 Tb

Heb je ook zoveel waardevol materiaal op je pc staan? Niet alleen docu-menten, maar ook kostbare foto’s en filmpjes? Dan verdient deze externe harde schijf vast en zeker je aandacht. Hiermee bewaar je altijd een back-up van al je kostbaar digitaal goed en ben je niet alles in een klap kwijt als je pc het begeeft. In een vingerknip brengt deze telg uit de LaCie-familie al je bestanden veilig over. En dankzij de USB 3.0 gebeurt dat sneller dan ooit tevoren. Bovendien is ze niet alleen functioneel, ze ziet er ook erg fraai uit.

reddende bestandenengel in nood

Page 27: Krëfel Magazine September 2012

27

Wat een computerallemaal kan… met een

klein beetje hulp!

Ontdek...In onze winkels vind je nog tal van andere accessoires waarmee je de mogelijkheden van je computer optimaal kunt benutten en uitbreiden. Kom ze snel ontdekken!

Hp Photosmart 7510

Printen, kopiëren, scannen en faxen, deze all-in-one e-printer kan het allemaal. Professionele foto’s printen is een evidentie voor dit apparaat dat je handig bedient met een volledig uitgerust aanraak-scherm. Je kan er ook via het web en draadloos vanop locatie mee printen. Zo kan je, waar je ook bent, via je smartphone een leuke foto(reeks) uit deze printer laten rollen voor de thuisblijvers.

Fraaie alleskunner

targUS Cooler AWe55

Handig apparaat om je laptop koel te houden en zijn prestaties optimaal te houden. Door oververhitting kan je computer crashen, maar met deze mat is dat uitgesloten. Op kantoor kan je deze mat ook perfect gebruiken. Hij voorkomt ook dat meubels door te hoge temperaturen worden beschadigd. Op de mat bevinden zich rubberen deeltjes zodat je laptop altijd op zijn plaats blijft. Je kan deze mat meteen via een usb-poort aansluiten. Het mooie design geeft je laptop een mooie en trendy uitstraling en je kan hem gemakkelijk meenemen in je tas, rugzak of zelfs valies.

Voor coolelaptops

HaMa Cloth LCD/TFT

Sowieso krijg je ermee te maken als je een pc in huis haalt: stof, vuil en soms zelfs vet op je scherm. Onvermijdelijk dus, maar heel gemakkelijk op te lossen. Deze praktische reinigings-doeken verwijderen alle stofdeeltjes, maar ook ander vuil en vet genade-loos. Ze zijn handig verpakt in een dispenser box die er maar liefst 100 bevat. Bovendien bevatten ze geen schadelijke substanties zoals alcohol of methanol. Weet ook dat je pc lan-ger zal meegaan als je hem regelmatig schoonmaakt.

Altijd eengaaf scherm

iriS Notes executive 1.0

De Iris Notes Executive is een intelligente digitale pen die handgeschreven notities vastlegt en ze omzet in bewerkbare tekst. Schrijf je notities waar en wanneer je maar wilt. Als je weer aan je computer zit, hoef je alleen maar de usb-stick aan te sluiten en met je pc of Mac te verbinden. Je kan de bestanden ook rechtstreeks naar je iPhone of iPad verzenden. Meteen worden je notities omgezet in tekst en kan je verder werken in een Word-document. Het enige wat je moet doen, is je pen op je document plaatsen. Deze pen is draadloos en werkt op batterijen.

Digitalenotitienemer

Page 28: Krëfel Magazine September 2012

In Style // Smartphone koopgids

in 7 stappenHoe groot wil je ‘m?Smartphones zijn over het alge-meen wat groter dan gewone mo-bieltjes. Daarbij zijn de onderlin-ge verschillen tussen de diverse smartphones erg groot. Sommi-ge apparaten raak je zonder moei-te in de kleinste broekzak kwijt, terwijl andere modellen al wat omvangrijker zijn. Daar staat te-genover dat een groter apparaat meestal ook een groter scherm heeft. Wat de bediening prettiger maakt. Een kwestie van prioritei-ten, dus. Op de website www.pho-ne-size.com kan je de grootte van de smartphones goed met elkaar vergelijken.

Stap 1

smartphoneEen nieuwe

Smartphones zijn populairder dan ooit. Logisch ook, als je bedenkt hoe krachtig deze apparaten tegenwoordig zijn en hoeveel je er mee kan. Als je een beetje weet wat je koopt, kan een smartphone zomaar je digitale fototoestel, je GPS-apparaat en je mp3-speler vervangen. En dat is nog maar het begin. Onze 8 stappen koopgids helpt je om de beste keuze te maken uit het overweldigende aanbod..

Page 29: Krëfel Magazine September 2012

29

welke camera?Moderne smartphones beschik-ken over ingebouwde camera’s die mooie foto’s kunnen schieten, sommigen bijna net zo kwalitatief als een digitale compactcamera. Als je de best mogelijke fotokwa-liteit wil, kies je liefst een appa-raat met een ingebouwde flitser en voldoende pixels – voor ama-teurgebruik zit je vanaf zo’n 5 me-gapixels wel goed. Het huidige record staat op 41 megapixels! Kijk ook na of het apparaat be-wegende beelden kan vastleggen, liefst aan een resolutie van 720p of 1080p. De aanwezigheid van een tweede camera op de voorzij-de zorgt er voor dat je gespreks-partner je tijdens het telefoneren of het chatten kan zien. Als je dat wenst, tenminste.

platform kiezenEén van de belangrijkste zaken waar je op moet letten als je een nieuwe smartphone wil, is de keu-ze van het platform waar deze op draait. De grote vijf zijn het iOS van Apple, Google Android (mer-ken zoals Samsung, Sony, HTC, LG, enz), Symbian (Nokia), Win-dows Phone (HTC, LG, Nokia) en BlackBerry. Het platform houdt niet alleen in dat je voor een spe-cifieke systeemsoftware kiest - net zoals je voor Windows of voor Mac kunt kiezen bij pc’s -, maar het be-tekent ook dat je toegang krijgt tot een bepaalde online winkel waar je apps kunt downloaden (de kleine programmaatjes die de functiona-liteit van je smartphone sterk kun-nen uitbreiden). Uiteraard heeft elk platform zijn eigen winkel. En in de ene winkel is het aanbod be-ter, uitgebreider of goedkoper dan in de andere.

Stap 2 Stap 3

smartphone

Page 30: Krëfel Magazine September 2012

Stap 4

Muziekje erbij?Als je graag muziek wil luisteren met je smartphone, heb je sowieso een toestel nodig met een 3.5 mm minijack aan-sluiting en een ingebouwde mp3-speler. Verder is het handig om over een zeke-re hoeveelheid opslaggeheugen te be-schikken, zodat je genoeg muziek op het toestel kunt stockeren. In sommige toe-stellen kan je een mini SD-kaartje plaat-sen om het geheugen van je smartphone uit te breiden. Ook een ingebouwde FM-tuner kan een leuke extra zijn.

Stap 5

gebruiksduurJe kan met een smartphone 1.001 din-gen doen, maar als de batterij het voor bekeken houdt, heb je daar niet veel aan. Uiteraard hangt de daadwerkelijke gebruiksduur af van wat je allemaal pre-cies doet met je smartphone - en ook of je Wifi en/of Bluetooth gebruikt of niet -, maar je kan je al wel een goed idee vormen van de praktijk als je kijkt naar de maximale standby tijd die de tele-foon biedt.

Stap 6

ConnectiviteitIn het beste geval kan je met je telefoon surfen via 3G en wi-fi en kan je signalen versturen via bluetooth. 3G is vooral ge-schikt om te surfen als je onderweg bent. Je hebt hiervoor wel een abonnement nodig bij een provider. Wi-fi laat je toe om thuis te surfen via een draadloze ver-binding met je eigen netwerk en onder-weg via gratis wi-fi hotspots. Bluetooth kan onder meer worden ingezet om je smartphone draadloos te verbinden met de geluidsinstallatie in je auto en je kan het thuis gebruiken om muziek te strea-men naar allerlei audio-apparatuur.

In Style // Smartphone koopgids

30

1.Samsung Galaxy SIII 2. SonY

Xperia S 3. nokia Lumia 900 4. apple

iPhone 4 5. HtC One X

Bijzonder gebruiksvriendelijke telefoon met uitmuntende prestaties en een excellent Amoled touchscreen

Compleet uitgerust apparaat met superieure camera en een extra lange standy tijd

Robuuste smartphonemet een prima scherm en een krachtige batterij

Dankzij het iOS en de prima hardware is dit nog steeds één van de beste smartphones op de markt

Krachtige processor zorgt voor flitsende prestaties op het Android 4.0 platform

Touchscreen / Toetsenbord Touchscreen, Super Amoled 4.8” 720 x 1280 pixels Touchscreen, Lcd 4.3” 720 x 1280 pixels Touchscreen Amoled 4.3” 420 x 800 pixels Touchscreen Lcd 3.5” 640 x 960 pixels Touchscreen Super Lcd 4.7” 720 x 1280 pixels

Connectiviteit Wi-fi, 3G, Bluetooth 4.0, NFC Wi-fi, 3G, Bluetooth 2.1, NFC Wi-fi, 3G, Bluetooth 2.1 Wi-fi, 3G, Bluetooth 2.1 Wi-fi, 3G, Bluetooth 4.0

Besturingssysteem Android 4.0 Android 2.3 Windows Phone 7.5 iOS 5 Android 4.0

Processor Exynos 4 Quad Quad Core 1400 MHz Dual Core 1500 MHz Qualcomm Snapdragon Single Core 1400 MHz Apple A4 Single Core 1000 MHz NVIDIA Tegra 3 Quad Core 1500 MHz

Camera 8 megapixel, flitser, 1080p video 12 megapixel, flitser, 1080p video 8 megapixel, flitser, 720p video 5 megapixel, flitser, 720p video 8 megapixel, flitser, 720p

Batterijduur (Standby) 300 uur 450 uur 300 uur 300 uur 400 uur

GPS Ja, met software Ja, met software Ja, met software Ja, zonder software Ja, met software

Specifiek voordeel van dit type / leuke extra S-Beam functie, AllShare Play Videochatten in HD, EXMOR R fotosensor Carl Zeiss lens, ClearBlack touchscreen Retina display, FaceTime videobellen Quad Core snelheid, Beats Audio

Weet je nog niet welke smartphone je gaat kiezen? Wij selecteerden 5 toppers uit ons aanbod om het je gemakkelijker te maken.

5toppers

Page 31: Krëfel Magazine September 2012

Stap 7

gpS nodig?Recente smartphones beschikken vaak over een ingebouwde GPS. Het is be-langrijk dat je hier het onderscheid maakt tussen hardware en software. Sommige smartphones hebben name-lijk wel GPS hardware aan boord, maar geen software. Daar moet je dan nog extra voor bijbetalen. Andere modellen hebben wel al meteen GPS hard- en soft-ware aan boord. ■

Smartphoneszijn de ultieme

alles-in-één-toestellen

31

1.Samsung Galaxy SIII 2. SonY

Xperia S 3. nokia Lumia 900 4. apple

iPhone 4 5. HtC One X

Bijzonder gebruiksvriendelijke telefoon met uitmuntende prestaties en een excellent Amoled touchscreen

Compleet uitgerust apparaat met superieure camera en een extra lange standy tijd

Robuuste smartphonemet een prima scherm en een krachtige batterij

Dankzij het iOS en de prima hardware is dit nog steeds één van de beste smartphones op de markt

Krachtige processor zorgt voor flitsende prestaties op het Android 4.0 platform

Touchscreen / Toetsenbord Touchscreen, Super Amoled 4.8” 720 x 1280 pixels Touchscreen, Lcd 4.3” 720 x 1280 pixels Touchscreen Amoled 4.3” 420 x 800 pixels Touchscreen Lcd 3.5” 640 x 960 pixels Touchscreen Super Lcd 4.7” 720 x 1280 pixels

Connectiviteit Wi-fi, 3G, Bluetooth 4.0, NFC Wi-fi, 3G, Bluetooth 2.1, NFC Wi-fi, 3G, Bluetooth 2.1 Wi-fi, 3G, Bluetooth 2.1 Wi-fi, 3G, Bluetooth 4.0

Besturingssysteem Android 4.0 Android 2.3 Windows Phone 7.5 iOS 5 Android 4.0

Processor Exynos 4 Quad Quad Core 1400 MHz Dual Core 1500 MHz Qualcomm Snapdragon Single Core 1400 MHz Apple A4 Single Core 1000 MHz NVIDIA Tegra 3 Quad Core 1500 MHz

Camera 8 megapixel, flitser, 1080p video 12 megapixel, flitser, 1080p video 8 megapixel, flitser, 720p video 5 megapixel, flitser, 720p video 8 megapixel, flitser, 720p

Batterijduur (Standby) 300 uur 450 uur 300 uur 300 uur 400 uur

GPS Ja, met software Ja, met software Ja, met software Ja, zonder software Ja, met software

Specifiek voordeel van dit type / leuke extra S-Beam functie, AllShare Play Videochatten in HD, EXMOR R fotosensor Carl Zeiss lens, ClearBlack touchscreen Retina display, FaceTime videobellen Quad Core snelheid, Beats Audio

Page 32: Krëfel Magazine September 2012

In Style // Ontstressen doe je zo…

Page 33: Krëfel Magazine September 2012

33

om maar meteen met een moeilijke vraag in huis te vallen: wat is stress? Luc Swinnen: “Stress is eigenlijk ge-woon een situatie waarin iemand meer moet dan hij aankan. Stress manifesteert zich op talrijke domeinen: denk maar aan werkstress, vakantiestress, keuzestress, privéstress of statusstress. Zelfs de maan-dagblues valt voor mij onder stress.”

Hoe kunnen we stress weten-schappelijk verklaren? Luc Swinnen: “Zeer simpel: wij hebben allemaal twee soorten hersenen: oude en nieuwe. Onze oude hersenen dateren nog van het begin van de evolutie, toen

we eigenlijk nog geen mensen maar rep-tielen waren. Dat vormt een deel van ons onderbewustzijn. De nieuwe hersenen gebruiken we om te denken, terwijl on-ze oude hersenen reflexmatig reageren op levensbedreigende situaties of gevaar door de productie van adrenaline. De-ze stof zet onze spieren en hersenen op scherp, waardoor we zeer alert reageren. Het probleem is dat onze nieuwe herse-nen voortdurend in de weer zijn met de gevaren en de risico’s van onze moderne maatschappij. Hierdoor verkeren we – vooral in ons onderbewuste – in een per-manente staat van angst, waardoor ons lichaam lange tijd in de adrenalinemodus verkeert.”

Stress, je kunt er zelf iets aan doen

Ervaar je vaak stress? Weet dan dat je niet alleen bent. Dat vertelt ons stress- en gelukscoach luc Swinnen. Hij nam de afgelopen jaren meer dan 105.000 ‘stresstests’ af, waaruit blijkt dat mensen die kampen met een complete burn-out slechts het topje van de ijsberg vormen. Maar geen nood, je kunt er zelf wat aan doen!

Stress- en gelukscoach Luc Swinnen leert ons om gelukkig te zijn

Naam // Luc SwinnenLeeftijd // 50Vorming // Arts, licentiaat in de verzekeringsgeneeskunde en statisticus, consulent stress-managementBeroep // Stress- en gelukscoach, bedrijfsconsulent. Alle info op www.stressmanagement.beHobby’s // Golf, designLevensmotto // Geef nooit op!

// IDENTIKIT

Page 34: Krëfel Magazine September 2012

In Style // Ontstressen doe je zo…

34

dus het risico op langdurige stress is in onze moderne maatschappij veel groter?Luc Swinnen: “Absoluut, we leven in een maatschappij van losse eindjes: nooit is iets echt ‘af’. We zijn immers 24 uur op 24 uur bereikbaar, uit angst om onze job te verliezen of omdat we niets willen missen van wat er om ons heen gebeurt. De economische crisis vergroot deze angstcultuur daarenboven: geld, werk en zekerheid voor ons gezin liggen ons immers na aan het hart.”

gaat iedereen op dezelfde manier om met stress?Luc Swinnen: “Je persoonlijkheid be-paalt grotendeels hoe je met stress om-gaat. Perfectionisten bijvoorbeeld heb-ben het moeilijker om gelukkig te zijn en lopen grotere risico’s op een burn-out, het gevoel opgebrand te zijn en elke vorm van motivatie te verliezen. Iemand die zich tevreden stelt met een realisti-scher resultaat werkt efficiënter en er-vaart minder stress. Dat geldt bijvoor-beeld ook voor mensen die voortdurend

anderen willen behagen. Een behaag-drang is immers een vorm van manipu-latie: deze mensen verwachten iets terug voor hun vriendelijkheid. Ze willen graag gezien worden, door iedereen en con-stant. Dat is niet van deze wereld, net als perfectie. Zo’n onrealistische verwach-tingen creëren vaak stress.”

Kun je stress voorkomen? Luc Swinnen: “Natuurlijk. Je moet je vooral bewust zijn van het gevaar en an-ders leren denken. Stel je tevreden met realistische doelen. Wees tevreden met een mooie 8/10 in plaats van het perfec-te 10/10. De tijd die je nodig hebt om die laatste twee puntjes te scoren, besteed je

ontSpannen ontwaKenPhilips Wake-up Light – HF3471/01Deze lamp wekt je op een rustige en geleidelij-ke manier, net als een natuurlijke zonsopgang. Een half uurtje voor de ingestelde wektijd begint de Wake-up Light je kamer geleidelijk te verlichten om je lichaam voorzichtig voor te bereiden op het ontwaken. Tegen de tijd dat je moet opstaan, weerklinken langzaam luider wordende natuurlijke geluidjes.

Helemaal zenKleine remedies tegen dagelijkse stress

anti stress

tips

Wat echt belangrijk is, kan je ook morgen doen

“De scheiding tussen werk en privé vervaagt steeds meer: vandaag is alles dringend en even belangrijk. Maar er is een tijd om te werken, en een tijd om te ontspannen. Zet je smartphone daarom ‘s avonds en tijdens vakanties uit en laat die laptop rustig op het werk. Wat echt belang-rijk is, kun je morgen ook wel doen.”

3

de KalMerende werKing van warMte en MaSSage

Babyliss Thalasso Hydra Spa Plus – 8033EJe voeten zijn de spiegel van je lichaam: al je energiebanen passeren immers door je voeten. Door een combinatie van massage, warmte en luchtbellen bezorgt de Thalasso Hydra Spa Plus je een prettig en aangenaam gevoel en vermindert het stress en spanningen in je hele lichaam.

Page 35: Krëfel Magazine September 2012

35

beter aan andere, zinvolle dingen. Neem ook voldoende tijd om tot rust te komen en je gedachten leeg te maken. Gun je-zelf dus kleine rust- of verwenmomenten. Geef ten slotte aandacht aan je partner en kinderen, praat met hen. Uiteindelijk zijn zij het belangrijkste in je leven.” ■Meer info: www.stressmanagement.be

verzaCHt SpierpiJn Met tHerapeUtiSCH liCHt

Philips InfraCare therapielamp – HP3621/01Stress zorgt vaak voor spanningen en spierpijn. Deze Philips InfraCare verzacht pijn in de spieren en gewrichten dankzij de inno-vatieve infraroodtechnologie. De infraroodwarmte voelt comfortabel aan en dringt snel en diep door in de huid, waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd.

“Gun jezelf die kleine rust- of verwenmomenten.

Ze doen wonderen.”

Een gezonde geest... jawel:in een gezond lichaam

Wat echt belangrijk is, verdient ‘kwaliteit-tijd’

“Sporten is perfect om te ontstressen. Kwestie van alles volledig los te laten, ook je sociale relaties en het wereld-nieuws. Laat je lichamelijke activiteit echter niet ontaarden in prestatiedrang, want dat is ook een stressfactor. Accepteer dat je niet altijd en overal je grenzen moet verleggen.”

“Een goede relatie met je partner, je kinderen en naaste vrienden is nog steeds het beste medicijn tegen stress. Een avondje tafelen – thuis of op restaurant – waarbij je lekker kunt bijpraten, doet wonderen.”

de KalMerende werKing van warMte en MaSSage

Homedics CBS-1000H Wat beter om te ontspannen dan een deugddoende shiatsumassage volgens de regels van de kunst? Allereerst verzacht een kalmerende warmte je spanningen en de spierknopen. Vervolgens stimuleert het ontspan-nende massagemechanisme je bloedsomloop: schoudermassa-ge, rolmassage over de rug en specifieke shiatsu op plekken waar je op dat moment zin in hebt.

Page 36: Krëfel Magazine September 2012

Zoom In // TV koopgids

Page 37: Krëfel Magazine September 2012

37

Wie een nieuwe tv wil aanschaffen stelt zich

best enkele belangrijke vragen: Hoe groot

hoort het beeldscherm te zijn? Welk type

beeldscherm kies ik? En wat kan ik allemaal met een Smart-functie?

We verzamelden een reeks handige tips die

je helpen bij het kiezen van je nieuwe toestel.

Nooit eerder was het marktaanbod van tv-toestellen zo uitgebreid. Niet zelden hebben tv-fabrikanten tientallen apparaten in het gamma, in alle mogelij-ke groottes en uitvoeringen. En met sterk uiteenlo-pende prijskaartjes. Nu is het wel prettig dat er een

ruim aanbod is, maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat je door de bomen het bos blijft zien. Als je je zoektocht echter kan beperken tot apparaten met een bepaalde schermgrootte en de beeldtechnologie die het beste aan je wensen voldoet, kom je al een heel eind. En als je net dat tikkeltje meer uit je tv wil halen, dan kies je naturlijk voor een exemplaar met Smart-functie.

denk praktischOm te bepalen welke beeldgrootte het beste geschikt is voor jouw situatie, moet je rekening houden met drie zaken. Om te beginnen moet je denken aan het praktische aspect. Zo kan je geen 150 cm brede tv ophangen aan een muurtje dat slechts 140 cm breed is. Dat lijkt logisch, maar dergelijke smalle muurop-pervlaktes komen vaker voor dan je zou denken. Bijvoorbeeld naast de schouw van de open haard. Doe dus het nodige meet-werk vooraleer je tot de aankoop van een nieuwe tv overgaat. Denk er ook om dat niet elke muur – denk aan een dun gyproc-wandje of iets dergelijks - zomaar het gewicht van een zware tv kan dragen. Als de tv op een muurbeugel wordt gemonteerd

Zo kies je de tv die

perfect bij jou past

Page 38: Krëfel Magazine September 2012

waarmee je het scherm bij de muur kan wegdraaien, worden de krachten die op de muur worden uitgeoefend nog gro-ter. Laat je in geval van twijfel bijstaan door een vakman.

de juiste zitpositieProbeer ook om de zitpositie zodanig te kiezen dat je recht voor het scherm zit tijdens het tv kijken. Als je onder een hoek kijkt, zal de beeldkwaliteit sowieso minder goed zijn. Bovendien is de kans reëel dat je op langere termijn af te re-kenen krijgt met pijnlijke nekspieren. Om diezelfde reden mag je tv ook niet te laag, maar vooral niet te hoog staan. Als je wil weten of je tv op de juiste hoogte staat, moet je eerst nameten hoe ver je ogen zich boven de grond bevinden als je in de zetel zit. Vervolgens moet je de tv zodanig plaatsen dat het midden van het beeldscherm zich op dezelfde af-stand boven de grond bevindt.

elegant of storend?Een grote tv kan je kijkplezier vergro-ten, maar het is niet de bedoeling dat je tv door zijn riante afmetingen de hele

woonkamer visueel gaat domineren. Zo-iets is moeilijk in te schatten op voor-hand. Je kan een groot stuk karton snij-den zodat het de afmetingen krijgt van de tv die je wil aankopen, maar je kan het ook anders aanpakken.

Zo bestaat er een bijzonder handige toepassing, waarbij je eerst een zoge-naamde ‘marker’ moet downloaden en uitprinten. Vervolgens moet je die mar-ker met kleefband positioneren op de plaats waar je je tv wil installeren. Daar-na hoef je alleen nog een foto te maken van de marker in je interieur en deze te uploaden naar de website. Je kiest daar een tv van een bepaalde grootte, waar-na je meteen ziet hoe je interieur er zal uitzien als je die tv erin komt. Het gaat om de app ‘TV Buying Guide’, beschik-baar voor de iPhone en iPad en voor het Android platform.

de beste kijkervaringOm te bepalen welke beeldgrootte zorgt voor de optimale kijkervaring, dien je eerst te bepalen hoe ver je bij het scherm vandaan gaat zitten. Want als je een enorme tv koopt en er vervolgens

Afstand ogen boven de vloer (bv 115 cm)

Komt overeen met de afstand vanhet midden van het beeldschermtot de vloer (bv 115 cm)

Zoom In // TV koopgids

De beeldkwaliteit van je tv issowieso minder goed wanneer

je er onder een hoek naar kijkt

38

Page 39: Krëfel Magazine September 2012

zeven meter vandaan gaat zitten, kijk je uiteindelijk nog steeds naar een klein beeld. Andersom kan een kleine tv een grootse indruk maken, als je er maar dicht genoeg bij gaat zitten. Als je de te-kening op blz. 41 bekijkt, kan je aflezen welke beelddiameter je ongeveer nodig hebt op basis van een bepaalde kijkaf-stand. Daarbij valt op dat de voorgestel-de beeldgroottes een aardig stuk groter zijn dan wat je gewend bent van vroe-ger. De reden daarvoor is dat de beeld-techniek zodanig veel verbeterd is dat je makkelijk naar een groter scherm kan

kijken, zonder dat je beeldfouten te zien krijgt. Vooral de introductie van high-de-finition tv – met name Full HD techniek, met 1920 x 1080 pixels – maakt dit mo-gelijk. Hou er wel rekening mee dat de-ze stelregel alleen maar opgaat als je ook daadwerkelijk naar high-definition bronmateriaal kijkt. Als je voornamelijk naar tv-zenders kijkt die niet in HD uit-zenden en/of als je enkel over een ana-loge tv-aansluiting beschikt, dan kies je je tv best een maatje kleiner dan wat in het schema voorgesteld wordt. Tenslot-te kan je natuurlijk ook in de winkel aan

de lijve gaan ondervinden hoe het beeld van de tv die je wil aankopen eruit ziet vanop een bepaalde kijkafstand.

Het schema geeft aan dat je zelfs vanop een beperkte kijkafstand van twee meter gerust voor een 42” scherm kan gaan. Als je op 2m50 van je tv zit, kan je veilig voor een 50” exemplaar gaan. Het effect zal behoorlijk indruk-wekkend zijn. Vanaf drie meter kan je opteren voor een 60” of een 70” scherm. Prettig daarbij is dat dergelijke scherm-formaten een stuk goedkoper geworden zijn dan vroeger.

39

Page 40: Krëfel Magazine September 2012

De Philips XXL televisiesExpand your view

De woonkamer, de plaats waar je steeds weer tot rust kan komen en ontspannen. Daar hoort gewoonweg een grote televisie bij waarvoor je languit in je zetel kan liggen en kan genieten van een gezellig avondje onder vrienden en familie of van lekker wat tijd voor je-zelf. Goed nieuws! Voortaan kan je ook op groot formaat de gekende Philips beeldkwaliteit ervaren. Bijvoorbeeld met de 55PFL8007 Smart LED tv die met zijn 800 Hz PMR uitzon-derlijke mooie beelden weergeeft en in combinatie met Ambilight Spectra XL optisch het beeld nog extra vergroot. Voor meer informatie kijk op www.philips.com/tv.

PHI_XXL_TV_A4_NL_1.indd 1 16/08/12 17:10

Page 41: Krëfel Magazine September 2012

led-tvEchte LED-tv’s – waarbij het beeld dus effectief is opgebouwd uit individuele LED’s – worden enkel gebruikt op gro-te evenementen, zoals sportmanifesta-ties en muziekconcerten. Toch wordt er voortdurend over LED-tv’s voor thuis-gebruik gesproken. Hiermee wordt ei-genlijk een lcd-tv met LED-verlichting bedoeld.

Maar hoe zit dat nu precies? Een lcd-tv werkt door middel van vloeibare kris-tallen die naar gelang het beeld dat ze moeten weergeven het licht tegenhou-den of doorlaten. Een LCD-tv kan al-leen maar kan functioneren als hij over een ingebouwde lichtbron beschikt, die het scherm langs de achterkant oplicht. Die lichtbron bestond vroeger uit CCFL-lampen – een soort compacte buislamp-jes zijn dat –, maar tegenwoordig kan die rol ook worden ingevuld door LED’s. Er bestaan met andere woorden twee soorten LCD-tv’s: modellen met CCFL achtergrondverlichting en exemplaren met LED-achtergrondverlichting. Een

model met LED-verlichting is over het algemeen immers een stuk zuiniger dan zijn tegenhanger met buislampjes en is momenteel dan ook de meest populaire technologie op de markt.

Slimme tv’sVerder zijn de nieuwste generatie tv’s vaak uitgerust met een Smart Tv-func-tie. Dankzij deze optie krijg je via je tv toegang tot een heleboel extra functies en diensten. Elk merk heeft zijn eigen Smart Tv-platform. Van daaruit kan je bijvoorbeeld gebruik maken van socia-le netwerksites zoals Facebook en Twit-ter. Maar er zijn nog veel meer handi-ge diensten en apps! Bij enkele merken zijn er standaard een aantal lokale apps geïnstalleerd. Maar je kan zelf ook an-dere apps toevoegen, bijvoorbeeld die van bepaalde nieuwssites of het weer-bericht.

In de regen naar de videotheek hol-len is bij deze ook voorgoed gedaan, want dankzij video-on-demand heb je vanaf je tv steeds toegang tot de beste

kaskrakers, meestal tegen betaling. Ook een koppeling naar YouTube is bijna al-tijd aanwezig. Samsung voegde daar re-cent ondersteuning voor het 3D-kanaal van YouTube bij. Smart Tv’s met DL-NA-technologie zorgen ervoor dat je je films, opgeslagen op je pc of laptop, simpelweg kan afspelen op je tv-scherm. En last but not least kan je met de mees-te Smart-Tv’s ook videobellen via Sky-pe. Een slimme all-in-one televisie dus! Nog niet overtuigd? Kom dit knap staal-tje technologie dan met eigen ogen ont-dekken bij Krëfel. ■

De Philips XXL televisiesExpand your view

De woonkamer, de plaats waar je steeds weer tot rust kan komen en ontspannen. Daar hoort gewoonweg een grote televisie bij waarvoor je languit in je zetel kan liggen en kan genieten van een gezellig avondje onder vrienden en familie of van lekker wat tijd voor je-zelf. Goed nieuws! Voortaan kan je ook op groot formaat de gekende Philips beeldkwaliteit ervaren. Bijvoorbeeld met de 55PFL8007 Smart LED tv die met zijn 800 Hz PMR uitzon-derlijke mooie beelden weergeeft en in combinatie met Ambilight Spectra XL optisch het beeld nog extra vergroot. Voor meer informatie kijk op www.philips.com/tv.

PHI_XXL_TV_A4_NL_1.indd 1 16/08/12 17:10

115 cm 148 cm 179 cm 206 cm

Breedte tv-scherm bij kijkhoek van 35°.

2 m 2 m 50 3 m 3 m 50 4 m0 m Kijkafstand

41

InfoKom zeker eens langs om ons volledige aanbod tv’s te ontdekken. Onze medewerkers adviseren je graag bij de zoektocht naar jouw ideale televisietoestel.

Page 42: Krëfel Magazine September 2012

In Style // koken met de microgolfoven

Koken op kot: lang leve de magnetron!

De microgolfoven is een trouwe bondgenoot voor kotstudenten of mensen met een drukke agenda. Met dit kleine wonder warm je in een handomdraai restjes of kant-en-klaarmaaltijden op, maar evenzeer zet je er snel een heerlijk verse én gezonde maaltijd mee op tafel.

Page 43: Krëfel Magazine September 2012

43

Koken op kot: lang leve de magnetron!

de magie van de microgolfWat gebeurt er precies met je voed-sel, wanneer je het in de microgolfoven schuift? Elektromagnetische golven zor-gen ervoor dat de moleculen van water, vet en suiker gaan bewegen. Die con-tinue beweging veroorzaakt wrijving waardoor het eten gelijkmatig opwarmt. Helemaal anders dus dan de klassieke bereidingswijzen waar er de warmte van de buitenkant naar binnen toe werkt.

Het gezonde alternatiefDe kortere bereidingstijd zorgt ervoor dat vitamines (vooral B1 en C) en aro-ma’s beter in het voedsel bewaard blij-ven en de smaak versterkt wordt. Daar-door heb je bijvoorbeeld veel minder zout nodig bij het bereiden. In tegenstel-ling tot bakken in de pan, hoef je ook geen vetstof toe te voegen om aanbakken te voorkomen. Lekker en gezond dus!

van restjes opwarmen tot croissants bakkenOm het beste uit je microgolfoven te ha-len, is het belangrijk dat je de handlei-ding altijd goed doorneemt. De nieuw-ste modellen bevatten immers allerlei slimme functies, zoals bijvoorbeeld een grill- of een stoomfunctie, waardoor cu-linaire hoogstandjes ook met een mi-crogolfoven binnen handbereik lig-gen. Taarten, pizza’s en croissants bakken, groenten stomen of vlees bra-den. Tegenwoordig is alles mogelijk.

opwarmen tot in de kernAls je restjes opwarmt is het belangrijk om tussendoor te roeren om zeker te zijn dat al het voedsel voldoende werd ver-warmd en alle bacteriën geëlimineerd zijn. Gebruik een hoog vermogen (70%) tot volledig vermogen (100%). Warm de saus indien mogelijk apart op. Zo vermijd je uitgedroogde saus naast je smake-lijk ogende portie vlees, vis of groenten.

de truc met de gaatjesHet geheim om smakelijk op te warmen is vocht, zo droogt je gerecht niet uit tij-dens het opwarmen. Je dekt je bereiding best af met een passend deksel of met magnetronfolie waar je enkele gaatjes in prikt. Net zoals je steevast doet met een opwarmmaaltijd uit de supermarkt.

Dankzij de kortere bereidingstijd

blijven vitamines en aroma’s beter

in het voedsel

bewaard

Knapperige korst, een koud kunstjeOm een croissant, pannenkoek of burger knapperig op te warmen leg je er best een vochtig stuk keukenrol overheen. Voor krokante broodjes of een pizza maak je de korst lichtjes vochtig alvorens in de magnetron te plaatsen. Probeer maar: je zal aangenaam verrast zijn!

werk altijd met gepast kookgereiKook altijd in ‘microwave proof’ kook-gerei. Ovenvast glas of geglazuurd aar-dewerk kan ook. Servies met zilveren of gouden randjes of kommetjes in me-taal zeker niet. Die laten de golven niet door tot in het voedsel maar kaatsen ze terug af naar de magnetron zelf. Dit kan vonken geven en het bord kan stukbar-sten. Ook aluminiumfolie is not done.

wat doe ik bij twijfel over de schaal?Twijfel je aan de geschiktheid van een schaal? Doe dan deze test: zet de schaal 20 seconden in de microgolf-oven op de hoogste stand. Voelt ze koud of lauw aan, dan is ze geschikt. Voelt ze warm aan, dan is ze ongeschikt.

een smakelijke maaltijd? Kwestie van tijd en vermogenStel de tijd en het vermogen steeds cor-rect in, zodat je eten niet vanbinnen ver-brandt wat het taai en droog maakt. Ga je zelf aan de slag met recepten, ont-houd dan een simpele vuistregel: ver-dubbeling van de hoeveelheid ingre-diënten betekent verdubbeling van de bereidingstijd. En vice versa natuurlijk!

Page 44: Krëfel Magazine September 2012

44

In Style // koken met de microgolfoven

44

■ 2 eetlepels olie■ 1 grote ui (fijngehakt) ■ 1 fijngeperst knoflookteentje■ 400 g gehakt ■ 2 eetlepels tomatenpuree■ 1 theelepel chilipoeder

■ 1 theelepel paprikapoeder■ zout en peper■ 2 dl bouillon ■ 1 blik rode bonen ■ 100 g fijngesneden

champignons.

BEREIDING: 1. Verwarm de olie in een grote kom gedurende 1 minuut in de microgolfoven op de hoogste stand. 2. Voeg vervolgens ui en knoflook toe en kook 3 minuten in de microgolf op de hoogste stand. 3. Doe daarna het gehakt erbij. Roer alles goed door elkaar en laat daarna nog 2 minuten doorkoken. 4. Roer de tomatenpuree en de kruiden er doorheen. Giet de kokende bouillon erover. Kook het mengsel 10 minuten op de hoogste stand in de magnetron. 5. Laat enkele minuten rusten en roer vervolgens de bonen en de champignons er doorheen. Laat het geheel 5 à 10 minuten goed doorkoken. Kruid eventueel bij met wat zout en peper.

Chili Con Carne

Hoofdgerecht voor 4 p.

een beetje geduld loontLaat alle gerechten na de bereidings-tijd afgedekt even rusten om gelijkma-tig warm te worden. Voor een simpe-le, opgewarmde maaltijd volstaat een minuut. Een groot gebraad daarente-gen mag gerust een kwartier rusten.

werk af met een mooi korstjeIn de microgolfoven worden gerech-ten gaar maar een bruin korstje krijgen ze niet. Fijngesnipperde peterselie doet je gerecht er toch heel smakelijk uit-zien. Er bestaan ook speciale magne-tronkruiden (o.m. op basis van paprika-poeder en karamel), die vleesgerechten toch van een goudbruin kleurtje voor-zien. Combi-microgolfovens hebben een verwarmingselement dat wel voor een knapperig korstje kan zorgen. Ook een grill- of Crispfunctie kan wonderen doen.

Dek steeds je gerechten af

met een deksel of magnetronfolie

roeren of omdraaien? zeker doen!Omroeren of omdraaien van voedings-waren zijn basistechnieken bij koken, ook in de microgolfoven. Een micro-golfoven concentreert z’n warmte im-mers in het midden. Stoofpotje opwar-men? Roer dan regelmatig de stukjes aan de buitenkant naar het midden.

Snelste kookresultaten met hoogste vermogenGebruik het hoogste niveau van je mi-crogolfoven als je vloeistoffen wil koken, plakjes vis of spek wil bakken of groen-ten garen. Dek bij vis, vlees en groenten de schotel af. Zo behoud je het vocht, wat je voedingswaren lekker mals maakt.

Half vermogen is geknipt voor sudderenStoofschotels, rijst, soepen, roerei-eren en kaas smelten: je doet het al-lemaal met je microgolfoven op half vermogen. Ook geschikt om grote stuk-ken vlees te stoven of te braden. Pro-beer maar uit: dit is de meest veel-zijdige stand van je microgolfoven!

gebraad op z’n bestWil je een gebraad serveren als een echte chef, gebruik dan eerst de hoog-ste stand om het vlees dicht te schroei-en. Laat het vervolgens even rusten en selecteer een later vermogen om het rustig te laten garen. Een braadzak of een gesloten schotel is aanbevolen om warmte en vocht in het vlees te houden.

een ei in de microgolfoven… kan dat?Een ei in de schaal kan niet in de mi-crogolfoven omdat de stoom niet tijdig afgevoerd kan worden. Het ei zal hier-door exploderen. Een opengebroken ei-tje in een kommetje, kan wel. Om dezelf-de reden prik je best een paar gaatjes in een hele tomaat of een aardappel in de schil, voor die de microgolfoven ingaat.

neem je tijd met vet en suikerSuiker en vet absorberen de microgol-ven zeer snel. Ga daarom voorzichtig tewerk bij het opwarmen van taarten, cakes, worsten en gehakt. Stel in het be-gin een iets te korte opwarmingstijd in. Je kan nadien nog altijd bijwarmen. ■

Recepten: met dank aan Whirlpool.

Page 45: Krëfel Magazine September 2012

4545

Lichte lunch voor 6 p. of voorgerecht voor 8 p.

■ 1 rol kruimeldeeg■ 1 ui, 1 aubergine■ 1 tomaat, ∏ paprika■ paneermeel■ 3 eieren

■ 20 cl slagroom■ 20 cl ongezoete koffiemelk■ 3 blaadjes basilicum, peper en

zout

BEREIDING: 1. Pel en hak de ui, was de aubergine en de paprika, pel en ontpit de tomaat. Snij alle groenten in blokjes. 2. Rol het deeg open en leg het met het bakpapier in een schaal. 3. Strooi 2 eetlepels paneermeel over het deeg. 4. Klop de eieren met de room en de melk. 5. Voeg ui, groenten, gehakte basilicum en peper en zout toe en meng alles goed. 6. Giet het vulsel over het deeg en zet 20 minuten in de (combi-) microgolfoven met grillfunctie voor een mooi en knapperig korstje. 7. Snijd in acht porties en werk af op een bordje met een fris slaatje.

Quiche met aubergine

en tomaten

1. wHirlpool - Jt379SlDeze combimagnetron in één woord omschrij-ven? Veelzijdig! Opwarmen, een knapperig korstje maken met de Crispfunctie of culinaire toppers op tafel toveren: hij kan het allemaal.• Snel en efficiënt• Crisp-, jet stream-, stoomfunctie• Max. 1000 Watt vermogen• Kinderbeveiliging

2. SaMSUng - Cp1370eStMet deze Samsung haal je een masterchef in huis. Dankzij de bijgeleverde bakplaat kan je hem ook als oven gebruiken. De binnenwand is krasbestendig en makkelijk schoon te maken.• Keramische coating• Automatisch koken• Max. 900 Watt vermogen• Meegeleverde stoomschaal

2. SHarp - ax1100inStoomoven, grill en magnetron in één. Dankzij de Steamwave-functie tover je in een handom-draai een gezonde, creatieve maaltijd op tafel. • 100% Pure Steam Cooking• 18 voorgeprogrammeerde menu’s• Max. 900 Watt vermogen

Dessert voor 6 p.

■ 200 g zwarte chocolade ■ 4 eieren■ 100 g boter

■ 100 g poedersuiker■ 1 eetlepel bloem

BEREIDING: 1. Smelt de boter. 2. Doe de chocolade in een kom met één eetlepel water en zet hem 2 minuten in de microgolfoven op 750 W om te smelten. 3. Klop de 4 eieren in een andere kom. Voeg suiker toe en klop schuimig. 4. Meng boter, chocolade en suiker-ei-mengeling tot een homogene massa. 5. Roer 1 eetlepel bloem door het mengsel. 6. Giet de bereiding in een schaal en plaats 3 of 4 stukjes chocolade in het midden. 7. Bak 8 minuten in de microgolfoven. Het beste resultaat bekom je wanneer je microgolfoven over een Crispfunctie beschikt. Dat is een combinatiefunctie van grill en magnetron. De grillfunctie zorgt ervoor dat het gerecht een knapperige bovenlaag krijgt en de magnetronfunctie zorgt ervoor dat het gerecht gaar wordt.

Chocolademoelleux

de 3 ‘heetste’ microgolfovens

Microgolfovens zijn niet meer wat ze geweest zijn. En dat bedoelen we uiteraard in de goede zin: de meeste

modellen hebben anno 2012 verrassend veel handige functies in huis, waardoor koken een heel nieuwe dimensie krijgt.

Page 46: Krëfel Magazine September 2012

Mijn keuken en ik // Opbergsystemen

Opberg ruimte

Page 47: Krëfel Magazine September 2012

47

Veel keukens hebben een schrijnend gebrek aan op-bergruimte. Maar niet bij Krëfel Keukens. Voor jou gaan we op zoek naar de meest logische en ergono-mische keukenindeling, met allerlei gebruiksvrien-delijke lades en uitschuifelementen. Voortaan wordt elke millimeter optimaal benut. Resultaat? Een zee van opbergruimte waar je echt alles in kwijt kunt!

à volonté

47

Opberg ruimte

Page 48: Krëfel Magazine September 2012

48

Je hoeft er niet per se een voorraad medicijnen in kwijt, de apothekerskast leent zich ook prima voor het opbergen van specerijen, verpakkingen of kleine keukenapparaten. De uittrekbare kast bestaat uit één front dat je volledig naar voren kunt trek-ken, daarachter bevinden zich meerdere lades die je gemakkelijk vanaf de zijkant kunt bereiken. Zo heb je alles steeds overzichtelijk bij de hand. Een gouden tip: zorg bij de installatie voor voldoende loop-ruimte rondom de kast wanneer ze openstaat.

De keukens van vandaag laten geen enkele millime-ter onbenut, en dat mag je vrij letterlijk nemen. Zelfs achter de plinten van het keukenmeubel kun je extra opbergplaats voorzien. Deze zogenaamde sokkel-lades zijn ideaal voor kookgerief dat minder vaak gebruikt wordt. Denk aan bakvormen, tafellakens, servetten of grillroosters. Let wel: enkel voor kwieke keukenprins(ess)en die nog moeiteloos door de knieën kunnen buigen om aan hun gerief te geraken.

Wie ooit al eens op z’n knieën heeft zitten zoeken naar een product dat achter het draai-plateau van de hoekkast is gevallen, is het er volmondig mee eens: een draaiende hoekkast is verre van ideaal. Toch hoef je zelfs in de uithoeken van je keuken geen centimeter op-bergruimte te verliezen. Een nieuwe ontwikke-ling zijn hoekkastlades die volledig uitschuiven. Zo kun je in één oogopslag zien wat erin ligt. En omdat het oog ook wat wil, heeft Krëfel voor de designliefhebbers een uitgebreid gamma aan fraaie, ronde hoekkasten in de aanbieding.

apotheekvan wacht

Tussen pot en plint

In de hoek

Mijn keuken en ik // Opbergsystemen

De keukenspecialisten van Krëfel Keukens zijn echte experts in hun vakgebied. Ze nemen de tijd om jouw plannen te bestuderen en helpen je de ruimte zo efficiënt mogelijk in te richten. Aarzel niet om hun advies te vragen. Meer info op www.krefel-keukens.be.

Page 49: Krëfel Magazine September 2012

49

Hoe vaak ben je al bijna tot waanzin gedreven toen je een bepaald ingrediënt niet meteen kon terugvinden? Met een voorraadkast is dat nu definitief verleden tijd. Je kunt je enorme stock opbergen én sorteren op smaak of geriefe-lijkheid. Een leuke variant op de kolomkast met leggers is die met voorraaddeur. Als je de deur opent, dan draai je – net als bij een koelkast – al een deel van de kastinhoud mee naar buiten. Handig en heel overzichtelijk.

Onder het motto ‘één is geen’ kiezen veel ervaren gebruikers voor dubbele (verborgen) lades in de keukenkasten. Bij het openen van de grote lade vind je dan nog een tweede, kleinere lade waarin je bijvoorbeeld het bestek kunt bewaren. Of pittige kruiden om je gerechten perfect op smaak te brengen. Dit functionele opbergsysteem biedt je veel stockeringsruimte en laat je toe om voor elk item een passend plekje te zoeken.

Haal alles uit de(voorraad)kast!

dubbele lading

Diepe, uitschuifbare lades zijn de ideale plek om kookpotten, pannen en even-tueel ook wat schoonmaakmateriaal op te bergen. Ze zijn onmisbaar in elke keuken en genieten zelfs de voorkeur boven smalle kasten met opendraaien-de deuren. Vooral omdat je vlot langs beide kanten van de kast bij de inhoud kunt. Bovendien zijn veel lades tegenwoordig uitgerust met een elektrische ondersteuning. Het volstaat dan om lichtjes tegen het ladefront te duwen en de lade opent vanzelf. Een knap staaltje keukentechnologie!

Sesam, open u

In een Krëfel-keukenwordt elke millimeter

optimaal benut

Page 50: Krëfel Magazine September 2012

Maatwerk om van te dromen

Voor de adressen van onze keukenshowroomsen onze Keukengids: www.krefel-keukens.be

* Vraag naar de voorwaarden in onze winkel.

Maatwerk is ons ding, al 15 jaar lang! Dus als we jarig zijn, vieren we dat ook graag op uw maat. Om te beginnen met ongeziene feestkortingen, maar nog veel straffer met 15 gloednieuwe keukens die we helemaal terugbetalen. En als toemaatje een waardevol cadeau bij aankoop van een maatkeuken. Zin om mee te feesten? Ga dan snel naar uw favoriete Krëfel Keukens showroom of kijk op krefel-keukens.be

15 JAAR KRËFEL KEUKENS*

= 15 KEUKENS TERUGBETAALD!

FEESTKORTINGEN

Page 51: Krëfel Magazine September 2012

Krëfel Info

Hier vind je onze verkooppunten■ antwerpen

De Robianostraat 155 2150 Borsbeek 03 464 13 60

Antwerpsesteenweg 366 2500 Lier 03 488 37 02

Brusselsesteenweg 449 2800 Mechelen 015 41 26 49

Bredabaan 1205 2900 Schoten 03 658 47 53

Steenweg op Gierle 202 2300 Turnhout 014 55 28 42

Boomsesteenweg 651 2610 Wilrijk 03 830 66 62

Shopping Park Lammerdries Winkelstraat 4 bus 6 2250 Olen 014 85 42 01

■ BrUSSel

Bergensesteenweg 1445 1070 Anderlecht 02 521 48 99

Sylvain Dupuislaan 245 1070 Anderlecht 02 524 35 43

Leuvensesteenweg 539 1030 Schaarbeek 02 705 82 66

Waversesteenweg 1160 1160 Oudergem 02 733 02 16

Keizer Karellaan 485 1082 St.-Agatha-Berchem 02 465 09 93

■ HenegoUwen

Avenue de la Wallonie 5 7100 La Louvière 065 82 44 72

Rue de Mons 280 B20 7301 Hornu 065 66 43 07

Centre Commercial des Grands Prés, Boutique 71 Place des Grands Prés 1 7000 Mons 065 33 62 99

Avenue Wilson 471 7012 Jemappes 065 82 44 72

Rue des Magnolias 1 7800 Ath 068 28 75 70

Chaussée de Mons 298 6150 Anderlues 064 33 62 10

Rue de Maire 2 7503 Froyennes 069 58 01 99

Centre City Nord Ave Chêne St. Jean 21 6041 Gosselies 071 37 27 39

Chaussée de Philippeville 142 6280 Gerpinnes 071 36 97 27

■ liMBUrg

Hasseltweg 81 3600 Genk 089 75 71 48

Hendrik Vanveldekesingel 1 A 3500 Hasselt 011 28 46 86

Binnensingel 46 3920 Lommel 011 73 46 81

■ lUiK

Boulevard des Gérardchamps 118 B 4800 Verviers 087 34 18 05

Rue de Landen 57 A 4280 Hannut 019 51 68 90

Rue Arnold Delsupexhe 66 A 4040 Herstal 04 264 47 98

Rue de la Clef 30 4620 Fléron 04 380 49 31

Avenue du Bosquet 34 4500 Ben-Ahin (Huy) 085 71 16 51

Rue Chaussée 21 4342 Hognoul-Awans 04 384 59 70

Boulevard Poincaré 105 4000 Liège 04 344 19 77

Rue du Passage d’Eau 2 4400 Flémalle 04 252 28 31

Chaussée de Tongres 255 4000 Rocourt 04 263 17 52

Chaussée Romaine 223 4300 Waremme 019 58 84 16

■ lUxeMBUrg

Parc Commercial de l’Hydrion 13 6700 Arlon 063 22 54 75

Rue du Parc Industriel 3/9 6900 Marche-en-Famenne 084 47 84 39

Rue de Libin 2 6800 Libramont 061 25 58 89

■ naMen

Rue de Neuville 2 5600 Philippeville 071 68 67 43

Chaussée de Louvain 328 5004 Bouge 081 21 43 05

Rue Bois St. Marie 124/6 5060 Auvelais 071 74 21 32

Rue St. Jacques 324 5500 Dinant 082 61 58 06

Site Godin - Rue de la Papeterie 13 5300 Andenne 085 84 65 31

Chaussée de Marche 570 5101 Erpent 081 31 18 79

■ ooSt-vlaanderen

Westerring 45/0109 9700 Oudenaarde 055 21 91 69

Gentsesteenweg 536 9300 Aalst 053 70 61 45

Astridlaan 40 9500 Geraardsbergen 054 41 13 84

Koning Leopoldlaan 89 B 9990 Maldegem 050 38 30 49

Stationsplein 6 D 9100 Sint-Niklaas 03 777 94 84

Zelebaan 17 A 9160 Lokeren 09 355 02 62

Rooigemlaan 2 A 9000 Gent 09 237 01 03

Mechelsesteenweg 51 9200 Dendermonde 052 21 92 79

Oosterzelesteenweg 127 9230 Wetteren 09 366 72 75

Kortrijksesteenweg 1192 9051 St-Denijs-Westrem 09 220 39 65

Cesar Snoecklaan 53 9600 Ronse 055 20 86 10

Antwerpsesteenweg 761 B 9040 Sint-Amandsberg 09 219 05 97

■ vlaaMS-BraBant

Leuvensesteenweg 370 3190 Boortmeerbeek 016 60 78 17

Waardbeekdreef 8 1850 Grimbergen 02 269 52 82

Vlinderlaan 1 3360 Korbeek-Lo

Brusselsesteenweg 492 3090 Overijse 02 657 17 08

Gouden Kruispunt 25 3390 Tielt-Winge 016 64 03 70

Weiveldlaan 35 B 1930 Nossegem 02 725 88 59

Luchthavenlaan 9 1800 Vilvoorde 02 253 99 35

Langestraat 158 1620 Drogenbos 02 377 41 97

■ waalS-BraBant

Avenue des Princes 8-10 1300 Wavre 010 22 44 56

Chaussée de Bruxelles 305 1410 Waterloo 02 354 27 32

■ weSt-vlaanderen

Blankenbergsesteenweg 420-05 8000 Brugge 050 31 81 25

Rijselsepoort 31 8900 Ieper 057 42 49 23

Krekelmotestraat 62, B21 8870 Izegem 051 32 07 18

Smedenstraat 90 8300 Knokke 050 61 40 69

Torhoutsesteenweg 618 8400 Oostende 059 51 42 74

Brugsesteenweg 363 (Mercuricenter) 8800 Roeselare 051 22 75 28

St.-Idesbaldusstraat 20 8630 Veurne 058 31 18 73

Kortrijkstraat 345 C 8560 Wevelgem 056 35 12 55

Talrijke verrassende demodays

Bij Krëfel wordt service hoog in het vaandel gedragen en koop je niet zomaar een toestel. Tijdens onze demodagen kun je in tal van verkooppunten terecht voor demonstraties en infosessies over onze producten. Houd dus zeker onze online kalender goed in het oog! Daar lees je precies waar en wanneer welk toestel uitvoerig wordt gepresenteerd. De eerstvolgende demosessie op het programma? Het innovatieve strijksysteem Laurastar S5a. Strijken wordt een makkie dankzij de automatische stoomfunctie. Je ontdekt er alles over tijdens de demodays bij Krëfel. Graag tot dan!Meer info vind je op www.krefel.be.

GifT Card Twijfel je na het lezen van dit magazine nog over het perfecte geschenk? Dan heeft Krëfel de perfecte oplossing voor jou. Schenk een gift card van het gewenste bedrag en laat de gelukkige zelf een kijkje nemen in ons aanbod. Bovendien zijn de cadeaukaarten ook geldig in de Krëfel webshop. Je hoeft het volledige bedrag van de gift card niet in één keer te gebruiken; het bedrag kan gespreid worden over verschillende aankopen. Het resterende saldo op de kaart kun je op elk moment elektronisch raadplegen.

: In dit Krëfel-verkooppunt vind je een keukenshowroom *Vraag naar de voorwaarden in je Krëfel-verkooppunt. Ontdek op www.krefel.be alle andere diensten die Krëfel te bieden heeft!

Page 52: Krëfel Magazine September 2012

Make it matter

Krachtig en elegant!Pure kinetische energie in een coole, slechts 26,5 mm (1”) dunne notebook. Gemakkelijk

draagbaar, met een 6-cels lithiumbatterij voor lange autonomie. En dankzij het revolutionaire

Beats Audio™-systeem met subwoofer en twee luidsprekers, hoort u muziek precies zoals die

bedoeld is.

HP Pavilion m6-1015sb Entertainment notebook pcC0D52EA

HP Pavilion m6-1025sb Entertainment notebook pcB9A92EA

• 39,6-cm (15,-inch) HD BrightView LED-backlit scherm

• Beats Audio™-systeem

• Metaalfinish,toetsenbordmetLED-achtergrond-verlichting, HP TrueVision HD webcam, HDMI-poort

© 2012 Hewlett Packard Development Company, L.P. Alle rechten voorbehouden.

AD_HP-m6_krefel_220x300_NL.indd 1 20/08/12 15:42

PluggedIn