.INFO juni 2014

download .INFO juni 2014

of 8

 • date post

  30-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  214
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Onderwerpen die in deze uitgave o.a. aan bod komen zijn: · Barneveld kiest voor telefonie van KPN; · Succesvol project Rotterdam krijgt navolging; · PWN toekomstbestendig met snel en betrouwbaar netwerk; · KPN-partner ondersteunt jeugdzorg gemeenten.

Transcript of .INFO juni 2014

 • .info Lokale Overheid 1

  Lokale Overheid

  .infoGemeente Barneveld kiest voor telefonie KPN Lokale Overheid

  20e jaargang | juni 2014

  Veilig, maar flexibel in gebruik en beheer. Dat was de belangrijkste eis van afdelingshoofd I&A Ulbe de Beer in zijn zoektocht naar een nieuwe telefonie-oplossing voor de gemeente Barneveld. Onlangs tekende hij het contract met KPN Lokale Overheid.

  Barneveld is een ambitieuze gemeente wanneer het gaat om optimale bereikbaarheid en flexibele inzet van ICT. Flexibel en mobiel werken is de nieuwe standaard, de behoefte aan middelen die dat ondersteunen neemt toe, vertelt de Beer. Na een marktconsultatie startte de gemeente begin dit jaar een aanbesteding om een nieuwe leverancier te vinden die hen daarbij kon helpen.

  .Digitale personasDe aanschaf van een nieuwe telefooncentrale bleek voor de Beer en zijn collegas het goede moment alle behoeften en wensen in kaart te brengen. Per groep medewerkers keken we naar de functie of situatie en de bijbehorende communicatie-middelen. Een medewerker van het KCC heeft een goed vast toestel nodig waarmee eenvoudig en snel doorverbonden kan worden, een

  .info is een uitgave van KPN Lokale Overheid en

  brengt nieuws, opinies en achtergronden over

  elektronische communicatie in de publieke sector.

  het speelveld waarin we ons bevinden, met decentralisaties en regionale samenwerkingen. Daarom hebben we gekozen voor een schaalbare oplossing.

  .Grote veranderingOp dit moment is KPN druk bezig met de verwerking van de bestel-ling. In september of oktober hoopt de gemeente operationeel te zijn. We kiezen voor een gefaseerde aanpak, zegt de Beer. Het gaat om een grote verandering, daar is tijd voor nodig. We willen goed nadenken over de spelregels omtrent privgebruik en gunnen onze medewerkers de tijd om te wennen. Maar dat is het allemaal waard. We gaan er op alle fronten op vooruit.

  flexende beleidsambtenaar is meer geholpen met een smartphone. Aan de hand van die digitale personas brachten we onze behoeften in kaart.

  .CommunicerenBegin dit jaar ging de gemeente de samenwerking aan met KPN Lokale Overheid. Naast een nieuwe telefooncentrale met 230 vaste toestellen en VastMobiel in 1 bestaat de opdracht uit circa 260 abonne-menten en een applicatie die aangeeft of iemand wel of niet beschikbaar is. De Beer: KPN Lokale Overheid levert al langer abonne-menten aan onze gemeente en heeft zich de afgelopen jaren in de praktijk bewezen. Goede bereikbaarheid is belangrijk, zeker gezien ons buitengebied. Bovendien snapt KPN

 • 2 .info Lokale Overheid

  Succesvol project gemeente Rotterdam krijgt navolging

  Verkiezingsuitslag sneller bekend dankzij StembureauApp

  lof. We besloten de aanpak uit te rollen over alle stembureaus. Om alle wensen en eisen goed in kaart te brengen, organiseerden we bijna een jaar vr de verkiezingen verschillende workshops met de voorzitters van stembureaus, experts op het gebied van de Kieswet en de organisatie van verkiezingen. Daaruit kwam naar voren dat er behoefte was aan betere communi-catie met de helpdesk. Vooral voor voorzitters van stembureaus met minder kennis is het een intensief proces. Zij kunnen meer ondersteu-ning gebruiken, bijvoorbeeld bij het opstellen van het proces-verbaal na sluiting van de stembussen.

  .Nieuwe functionaliteitenMet deze wensenlijst in het achterhoofd begonnen Waning en haar collegas met de doorontwikke-ling van de app. Behalve de bestaande functionaliteiten tellen en verifiren moesten stem-bureaus via de app makkelijker contact kunnen leggen met de helpdesk. Bijvoorbeeld om te melden dat een stembureaulid niet of te laat komt opdagen of de lunch nog niet bezorgd is. Ook wilden we ervoor zorgen dat stembureaus behalve de opkomstcijfers ook eenvoudig en veilig de voorlopige

  Met QR-codes op stempassen en een speciale StembureauApp ondersteunde de gemeente Rotterdam tijdens de laatste gemeente-raadsverkiezingen stembureaus met het controleren en verwerken van stemmen. Met succes. Rotterdam maakte als een van de eerste grote steden de opkomstcijfers en verkiezingsuitslag bekend. KPN Lokale Overheid stond terzijde met raad en daad.

  telling kunnen doorsturen. De lat lag hoog, maar de voordelen zijn volgens de procesanalist groot. Tijdwinst, minder lange wachtrijen, een betrouwbaardere telling en tevreden stembureauleden.

  .iPads en SIM-kaartenOm eerlijke en anonieme verkie-zingen te kunnen garanderen, vroeg de gemeente advies bij consultancy-bureau Fox-IT. Zij adviseerden iPads te gebruiken die alleen contact kunnen maken met de gemeente-lijke servers, en niet met internet. Daarvoor zijn speciale simkaarten nodig. In onze zoektocht naar een betrouwbare leverancier kwamen we, voor zowel de iPads als de data-kaarten, uit bij KPN Lokale Overheid. De opdracht was complex en de tijdsdruk hoog, maar deze partij heeft zich in het verleden al bewezen als betrouwbare partner, dus met hen durfden we het aan. Uiteindelijk levert KPN begin 2014 bijna 400 iPads, inclusief nieuwe simkaartjes.

  .Carte blancheMaar daarmee was de gemeente er nog niet. Sterker nog, voor technisch projectleider Jan van der Stel begon het project nu pas cht. Om alles in goede banen te leiden, moest er in

  Rotterdam heeft flinke ambities en wilde bij de lokale verkiezingen dit voorjaar als eerste grote stad de verkiezingsuitslag naar buiten brengen

  Elin Waning, procesanalist bij de gemeente Rotterdam.

  Geen sinecure, in een stad met meer dan 360 stembureaus. De schaal-grootte maakt alles lastig, maar we lieten ons niet afschrikken door deze monsteroperatie. Na de onregelma-tigheden tijdens de gemeenteraads-verkiezingen in 2010 was het belangrijk dat de stemgang nu vlekkeloos verliep.

  .Succesvolle pilotTijdens de Tweede Kamerverkie-zingen in 2012 doorliep de gemeente een succesvolle pilot met de StembureauApp. Waning: 20 stembureaus kregen een volledig ingerichte iPad waarmee zij stempassen met een QR-code konden controleren en tellen. Ook herkende de app ongeldige stempassen. Rotterdam oogstte met deze pilot lokaal en nationaal veel

 • .info Lokale Overheid 3

  korte tijd veel gebeuren. Gelukkig kregen we carte blanche en konden we gelijk beginnen met rennen. Met een clubje van 6 KPNers hebben we in anderhalve week alle iPads schoongeveegd, opnieuw ingericht en geconfigureerd. Ook werden de bijna 800 simkaarten, voor de iPads en de noodzakelijke MiFis, ingeregeld. Dit zijn mobiele WiFi routers voor de locaties met onvoldoende 3G bereik in het stembureau, zoals grote sport-accommodaties.

  Jan van der Stel, technisch projectleider

  We hebben in die tijd het uiterste van elkaar gevraagd, maar nu de klus geklaard is, ben ik ontzet-tend trots op het goede resultaat. Zonder KPN had de operatie niet kunnen slagen.

  .Veel interesseHet project was een groot succes voor de gemeente. Niet alleen kon Rotterdam als een van de eersten de verkiezingsuitslag bekend maken, ook de leden van de stembureaus waren erg tevreden. In een enqute die na de verkiezingen werd gehouden bleek dat 85% van de voorzitters vond dat hun taken makkelijker waren geworden door de innovatieve app. Waning: Natuurlijk is zon verandering spannend, maar het proces is nu stukken eenvoudiger. De kwaliteit is beter, er zijn minder mensen nodig en we hebben een flinke kosten-besparing gerealiseerd. Geen wonder dat de andere grote steden en het ministerie van Binnenlandse Zaken ons project met zoveel interesse volgen.

  Op donderdag 22 mei is de verkiezing van het Europees Parlement geweest waarbij de StembureauApp weer succesvol is ingezet.

  Geen wonder dat de andere grote steden en het ministerie van Binnenlandse Zaken ons project met zoveel interesse volgen.

 • 4 .info Lokale Overheid

  Een betrouwbaar en snel netwerk is voor PWN van groot belang. Hoewel de drinkwaterproductie gewoon doorgaat, liggen de ondersteunende processen en onze hele kantooromgeving feitelijk plat als de internetverbin-ding wegvalt, vertelt projectleider ICT Theo Jongewaard van PWN. Een goede back-upverbinding met voldoende capaciteit is noodzakelijk voor onze dienstverlening.

  .Tijd voor een upgradePWN werkt met programmas als Office365 en cloud-service SharePoint Online. Die vragen eveneens om een grote beschikbaarheid en voldoende bandbreedte van het netwerk. Jongewaard: De 50 MB-verbinding van ons hoofdkantoor in Velserbroek was daarvoor niet zwaar genoeg en belemmerde bovendien de mogelijkheden van thuiswerken en applicaties op locatie. Nog een reden om de netwerkfaciliteiten te moderniseren was de overstap van Windows XP naar Windows 7 die PWN maakte. Daardoor werden oude technieken waaronder onze back-upverbinding via ISDN30 niet langer ondersteund.

  .Eisen in kaart brengenDe upgrade begon met een risico-inventarisatie om in kaart te brengen waar de nieuwe verbinding aan moest voldoen. Jongewaard: Al vanaf de tekentafelsessies schoof KPN Lokale Overheid aan voor advies en ondersteuning. KPN Lokale Overheid is al jaren onze

  PWN toekomstbestendig met snel en betrouwbaar netwerk

  vaste leverancier en kon ook nu van dienst zijn bij de uitbreiding van onze faciliteiten.

  .Meer capaciteit en zekerheidWat er inmiddels allemaal is veranderd? De hoofdvesti-ging in Velserbroek is van een 50 MB naar een 100 MB-verbinding gegaan. Meer capaciteit, dus meer mogelijkheden om in de cloud te werken, op locatie en vanuit huis, vertelt Jongewaard. De nieuwe back-upver-binding is een straalverbinding, want bij een storing in het glasvezelnetwerk heeft een back-up van glasvezel geen zin. Valt de kabel uit, dan gaan we nu via een andere locatie het internet op en hebben we nog steeds contact met al onze vestigingen. Ook maken we gebruik van EVPN, Corporate Internet en de KPN Managed Redundante Firewall.

  .Klaar voor de toekomstDe weg