Info lommel november 2014

download Info lommel november 2014

of 24

 • date post

  06-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  218
 • download

  2

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Info lommel november 2014

 • Info Lommel | nr. 197 | november 2014

  Raadhuis omgetoverd tot concertzaal Charlotte van der Seijs

  Nieuw onderzoekscentrum Flanders Make

  gelanceerd in Lommel

  Akindo geeft iedereen kans op onvergetelijke

  vakantie

 • redactie

  huwelijksjubilarissen

  Verantwoordelijke uitgever: College van Burgemeester en Schepenen, Hertog Janplein 1, 3920 Lommel | maandelijks tijdschrift, verschijnt niet in augustus. | Redactie en eindredactie: Greet Poets en Rudi Lavreysen | Met medewerking van: het College van Burgemeester en Schepenen, Bram Bernaerdts, Linda Corstjens, Bart Proost, Frank Torfs, Kristien Van Camp, Dries Hollebekker, Peter Maes en politie Lommel. | Fotos: Monique Bogaerts, Robert Boons, Cobe Van Looveren en Nele Mannaerts | Vormgeving en druk: Drukkerij Bosmans, Lommel

  Nummer 197 | november 2014 College van burgemeester en schepenen Huis van de Stad Lommel Hertog Janplein 1 Tel. 011 39 97 99 - Fax 011 39 97 40 info@lommel.be Open elke werkdag van 9 tot 12 uur en dinsdag bijkomend van 14 tot 16 uur en van 17.30 tot 19 uur

  DIA

  MA

  NT

  GO

  UD

  GO

  UD

  GO

  UD

  GO

  UD

  GO

  UD

  GO

  UD

  GO

  UD

  GO

  UD

  GO

  UD

  GO

  UD

  GO

  UD

  GO

  UD

  GO

  UD

  Willem Vandervee en Maria Claes

  Theodorus Martens en Johanna Cremers

  Alphonse Dekoninck en Maria Feyen

  Franciscus Vandenberk en Maria Spooren

  Arie Van Essen en Johanna van Huizen

  Franois Jansen en Gusta Hendrickx

  Jan Schalley en Maria Verboven

  Louis Bastiaens en Magda Vaes

  Renier Cardinaels en Maria Mannaerts

  Robert Gybels en Maria Dolders

  Gerardus Kaspers en Theresia Jansen

  Gerardus Konings en Berendina van Essen

  Petrus Bax en Maria Vandenberk

  Leopold De Bruyn en Jeanne Verheyden

  Kijk voor een grotere versievan de fotosop www.lommel.be/jubilarissen

  contact

  Info Lommel

 • voorwoord

  inhoud

  cartoon

  6En ook nog...

  12 18Investeer mee in de windmolens van Lommel Win(d)t4 Nieuw onderzoekscentrum voor de maakindustrie 7 Raadhuis wordt concertzaal9 Kort nieuws 10 Bouwprojecten in de kijker 14 Kunst15 Kort nieuws 17 Sirk de Soeverein 20 Agenda

  Akindo vzw bezorgt kinderen de vakantie van hun leven

  Voorleesweek: bijzondere verhalen van vertellers

  Flanders Make Afgelopen maand werd in Lommel het startschot gegeven van Flanders Make. Het nieuwe onderzoekscentrum, met hoofdkantoor in onze stad, zal zich toeleggen op onderzoek naar vernieuwingen op het gebied van voertuigen, machines en fabrieken waarmee bedrijven hun concurrentiepositie kunnen versterken. Dat is schitterend nieuws, want het zal niet alleen extra jobs creren, maar ook nieuwe bedrijven in onze provincie doen ontstaan. Over vier jaar wil Flanders Make werk bieden aan 300 onderzoekers die werken vanuit vestigingen in Lommel, Diepenbeek, Leuven en de vijf Vlaamse universiteiten. Het geeft een extra cachet aan onze stad om een onderzoekscentrum van dergelijk niveau te huisvesten.

  Wat onze stad eveneens een bijzonder uitstraling geeft, is de vernieuwde concertzaal Charlotte van der Seijs in het Raadhuis. Een gloednieuwe Fazioli, de Ferrari onder de vleugelpianos, steelt er de show. Om de ruimte een extra kunstzinnige look en feel te geven, zal in het Raadhuis permanent de glascollectie De Schenking van de heren Adhemar Ryckaert en Guy Embrechts te bewonderen zijn.

  Neem er zeker eens een kijkje als de gelegenheid zich voordoet. U zal verbaasd zijn.

  Peter VanvelthovenUw burgemeester

  Volg stad lommel opFacebook en Twitter!

  stadlommel

  @stadlommel

  En download zeker onze gratis Lommel-App in de App-Store!

  november 2014 3

 • Innovatiecentrum Flanders Makegeeft boost aan Vlaamse industrien aan Lommel

  Innovatie

  Vlaanderen, en Lommel in het bijzonder, is een strategisch onderzoekscentrum rijker. Afgelopen maand is in onze stad aan de Oude Diestersebaan Flanders' Make boven de doopvont gehouden. Vlaamse onderzoekscentra en universiteiten bundelen hun krachten met hoogtechnologische bedrijven en KMO's. Samen willen ze vanuit locaties in Lommel, Diepenbeek, Leuven en bij de 5 Vlaamse universiteiten, aan onderzoek en innovatie doen om de maakindustrie te versterken. Over vier jaar wil Flanders' Make werk bieden aan 300 onderzoekers. Zij zullen zich toeleggen op onderzoek naar vernieuwingen op het gebied van voertuigen, machines en fabrieken waarmee bedrijven hun concurrentiepositie kunnen versterken in de wereldmarkt.

  De maakindustrie is de verzameling van 5.700 hoogtechnologische bedrijven die samen 200.000 mensen tewerkstellen. De maakindustrie in Vlaanderen heeft de voorbije jaren klappen gekregen. Denk maar aan de nakende sluiting van Ford Genk, die exact twee jaar geleden werd aangekondigd. Om competitief te blijven, is het nodig dat zij strategische keuzes maken in de producten die ze in de toekomst willen ontwerpen, maken en verkopen. Om dit te ondersteunen richt de Vlaamse overheid Flanders Make op. Het onderzoeks- en expertisecentrum krijgt jaarlijks 8,4 miljoen euro subsidies (en nmalig 16,5 miljoen vanuit andere instanties). Hoogopgeleide medewerkers zijn onze sterkte, zegt Philippe Muyters, Vlaams minister van Innovatie. We moeten hun kennis verder ondersteunen en zo de industrie vernieuwen en versterken.

  Gespecialiseerde industrie De Vlaamse industrie is goed voor 80% van onze export en 80% van de investeringen in onderzoek en ontwikkeling in Vlaanderen, licht Urbain Vandeurzen, Voorzitter van de Raad van Bestuur, toe. De bedrijven in de maakindustrie spelen hierin een sleutelrol. Om een toekomst te hebben in Vlaanderen, zal onze industrie meer gespecialiseerd, meer innovatiegedreven en meer op de export en op de internationale groeimarkten gericht moeten zijn. Flanders Make wil in deze transformatie een strategische partner zijn voor de maakindustrie in Vlaanderen.

  Al 60 bedrijven doen meeEen zestigtal bedrijven heeft zich al gengageerd om deel te nemen aan n of meerdere onderzoeksprogrammas. Door nog meer in te zetten op innovatie en dankzij een totaalaanpak waarin we product-, proces- en kennisontwikkeling met elkaar verbinden, willen we bedrijven in Vlaanderen houden of uit het buitenland aantrekken, legt Dirk Torfs, Algemeen Directeur Flanders Make, uit.

  Via internationale innovatiesamenwerking en deelname aan Europees onderzoek biedt Flanders Make de Vlaamse bedrijven ook zichtbaarheid in een breed internationaal netwerk en toegang tot kennis die in het buitenland beschikbaar is.

  Tegen 2018 wil Flanders Make zowat 300 onderzoekers aan de slag hebben in een specifiek programma dat zal uitgevoerd worden in de vestigingen van Lommel, Diepenbeek, Leuven of aan n van de 5 Vlaamse universiteiten.

  Over vier jaar wil Flanders' Make werk bieden aan 300

  onderzoekers. Zij zullen zich toeleggen op onderzoek naar vernieuwingen op het gebied

  van voertuigen, machines en fabrieken.

  Info Lommel

 • Baxter RobotUw toekomstige

  medewerker

  Baxter is een twee-armige robot die bedoeld is om samen te werken met mensen. De Baxter robot kan gebruikt worden om eenvoudige en repetitieve (saaie) handelingen over te nemen van een operator.

  Voorbeelden zijn eenvoudige pick&place toepassingen, testen en sortering, beladen van machines, inpakken en uitpakken, eenvoudige

  productmanipulatie, Hierdoor kan de operator taken met meer nut en voldoening uitvoeren zoals het trainen van Baxter of het

  opvolgen van de werking. Baxter is ontworpen om gebruikt te worden in een productieomgeving waar snelle taakwisselingen nodig

  zijn. Baxter kan bijvoorbeeld in de voormiddag voorwerpen van een transportband afnemen en in de namiddag dozen vullen.

  Exoskelet voor de assistentie van

  de menselijke wandelgang

  Het exoskelet is ontworpen om personen, bijvoorbeeld ouderen

  met een spierzwakte, te assisteren bij het wandelen. Zo kunnen deze personen langer mobiel blijven. Het exoskelet moet enkel assisteren zoveel als nodig om de persoon niet nog zwakker te maken. Exoskeletten kunnen naast de klinische toepassing ook als versterkend apparaat gebruikt worden in het productieproces. De operator blijft hierbij in controle over de uitvoering van een taak, maar het exoskelet draagt de last zodat de operator fysiek minder belast wordt. Deze aanpak biedt een antwoord op de uitdaging om mensen langer aan het werk te houden, ook in een omgeving met taken die fysiek belastend zijn of die moeten uitgevoerd worden in niet-ergonomische houdingen.

  november 2014 5

 • Vlaanderen moet tegen 2020 13% van haar elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen halen. De provincie Limburg wil tegen 2020 klimaatneutraal zijn. Ook de stad Lommel draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en ging het engagement aan om minder CO2 uit

  te stoten. Windenergie kan daartoe een bijdrage leveren. Wind is een duurzame en zuivere energiebron. Met wind kunnen we elektriciteit produceren zonder het milieu te vervuilen. Wind is een onuitputtelijke bron van energie n steeds voorradig.

  Eind 2013 investeerden al meer dan 5.100 particulieren in projecten van hernieuwbare energie via deelbewijzen van de coperatieve vennootschap Limburg wind CVBA(www.limburgwind.be).

  Praktisch

  Wie kan intekenen? Iedere particulier kan aandelen kopen voor een maximumbedrag van 3.000 euro. Dat komt neer op maximaal 24 aandelen. Bijvoorbeeld een gezin met 2 ouders en 2 kinderen: zij kunnen tot 4 keer 24 aandelen van 125 euro kopen.

  Wat kost een deelbewijs? En deelbewijs kost 125 euro/stuk.

  Wat brengt het op?Jaarlijks wordt een dividend tussen 4 en 6% verwacht. Al 3 jaar op rij geeft Limburg w