Hengelo_05-10-2010

20
Dinsdag 05 oktober 2010 Verschijnt ± zes keer per jaar in Hengelo, Beckum, Oele en Deurningen. Oplage 35.000 exemplaren 10e jaargang nr. 5 HENGELO - Tijdens deze cursus leert u de basis- vaardigheden om met Windows 7 te werken. De uitleg wordt afgewisseld met praktische oefeningen. Bedoeld voor beginners zonder computerervaring maar wel met een compu- ter met Windows 7. De cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten en de kosten zijn 74 euro voor leden en 79 euro voor niet-leden van Biblio- theek Hengelo. De cursus is op dinsdagavond 5, 12, 19 oktober, 2, 9, 16 en 23 november van 19.00 uur tot 21.00 uur. Informatie Voor meer informatie kunt u kijken op www.biblio- theekhengelo.nl. www.hengelojournaal.nl zie pagina 2 Han Tierolf exposeert acrylschilderijen in impressionistische stijl HENGELO - Han Tierolf exposeert tot 21 novem- ber acrylschilderijen in Kulturhus Hasselo in Hengelo. Han noemt zichzelf een geschoolde amateur. Hij volgde de avondacademie Beeldende Vorming in Amerfoort en werd tekenleraar. Vanaf 1977 was Han werkzaam bij het SLO in Enschede en ontwikkelde lespakketten. De kunst heeft hem ech- ter nooit losgelaten en Han schildert elke dag. Met vlot- te rake toetsen, vaak met paletmes, komen de beel- den in een geheel eigen stijl tot leven. Havengezichten en sche- pen uit heel Europa zijn te zien, maar ook een win- terlandschap bij Deurningen en een Deux Chevaux in impressionistische stijl in Zuid-Frankrijk. Hij verliest de werkelijkheid niet uit het oog, ‘maar de grondslag van een geslaagd werk is abstract’, aldus Han Tierolf die al vele exposities door heel Europa op zijn naam heeft staan. HENGELO - Carint organiseert een the- mabijeenkomst over ‘gezonde voeding voor ouderen vanaf 55 jaar’. Wanneer men ouder wordt treden er allerlei licha- melijke veranderingen op. Bijvoorbeeld klachten van obstipatie, welvaartsziek- ten of osteoporose. Met een gezonde voeding kunnen de klachten beperkt worden. Het is dus belang- rijk een aantal leefregels in de gaten te houden, waar- onder gezond en gevarieerd eten. Een deskundig diëtist van Carint Voeding & Dieet- advies vertelt over de laat- ste inzichten op dit gebied. Verder geeft ze praktische adviezen over de bereiding van de maaltijden. De themabijeenkomst wordt gehouden op dins- dag 19 oktober van 19.00 uur tot 21.00 uur. Deelname bedraagt 3 euro per per- soon. De bijeenkomst vindt plaats aan de I. Da Costastraat 95, in Hengelo. Voor opgave kunt u voor 12 oktober bellen met: 074-367 71 11. De bijeenkomsten gaan alleen door bij vol- doende belangstelling. Carint organiseert thema-avond Cursus basisvaardigheden Windows 7 Uitslag fotowedstrijd >>>>>> zie pag 3 Een foto .... >>>>>> zie pag 7

description

Oplage 35.000 exemplaren Informatie Voor meer informatie kunt u kijken op www.biblio- theekhengelo.nl. paletmes, komen de beel- den in een geheel eigen stijl tot leven. 10e jaargang nr. 5 HENGELO - Carint organiseert een the- mabijeenkomst over ‘gezonde voeding voor ouderen vanaf 55 jaar’. Wanneer men ouder wordt treden er allerlei licha- melijke veranderingen op. Bijvoorbeeld klachten van obstipatie, welvaartsziek- ten of osteoporose. De cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten

Transcript of Hengelo_05-10-2010

Page 1: Hengelo_05-10-2010

Dinsdag 05 oktober 2010

Verschijnt ± zes keer per jaar in Hengelo, Beckum, Oele en Deurningen. Oplage 35.000 exemplaren10e jaargang nr. 5

HENGELO - Tijdens deze cursus leert u de basis-vaardigheden om met Windows 7 te werken. De uitleg wordt afgewisseld met praktische oefeningen. Bedoeld voor beginners zonder computerervaring maar wel met een compu-ter met Windows 7.

De cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten

en de kosten zijn 74 euro voor leden en 79 euro voor niet-leden van Biblio-theek Hengelo. De cursus is op dinsdagavond 5, 12, 19 oktober, 2, 9, 16 en 23 november van 19.00 uur tot 21.00 uur.

InformatieVoor meer informatie kunt u kijken op www.biblio-theekhengelo.nl.

www.hengelojournaal.nl

zie pagina 2

Han Tierolf exposeert acrylschilderijen in impressionistische stijlHENGELO - Han Tierolf exposeert tot 21 novem-ber acrylschilderijen in Kulturhus Hasselo in Hengelo. Han noemt zichzelf een geschoolde amateur. Hij volgde de avondacademie Beeldende Vorming in Amerfoort en

werd tekenleraar. Vanaf 1977 was Han werkzaam bij het SLO in Enschede en ontwikkelde lespakketten.

De kunst heeft hem ech-ter nooit losgelaten en Han schildert elke dag. Met vlot-te rake toetsen, vaak met

paletmes, komen de beel-den in een geheel eigen stijl tot leven.

Havengezichten en sche-pen uit heel Europa zijn te zien, maar ook een win-terlandschap bij Deurningen en een Deux Chevaux in

impressionistische stijl in Zuid-Frankrijk. Hij verliest de werkelijkheid niet uit het oog, ‘maar de grondslag van een geslaagd werk is abstract’, aldus Han Tierolf die al vele exposities door heel Europa op zijn naam heeft staan.

HENGELO - Carint organiseert een the-mabijeenkomst over ‘gezonde voeding voor ouderen vanaf 55 jaar’. Wanneer men ouder wordt treden er allerlei licha-melijke veranderingen op. Bijvoorbeeld klachten van obstipatie, welvaartsziek-ten of osteoporose.

Met een gezonde voeding kunnen de klachten beperkt worden. Het is dus belang-rijk een aantal leefregels in de gaten te houden, waar-onder gezond en gevarieerd eten. Een deskundig diëtist van Carint Voeding & Dieet-advies vertelt over de laat-ste inzichten op dit gebied. Verder geeft ze praktische adviezen over de bereiding van de maaltijden.De themabijeenkomst wordt gehouden op dins-dag 19 oktober van 19.00 uur tot 21.00 uur. Deelname bedraagt 3 euro per per-soon. De bijeenkomst vindt plaats aan de I. Da Costastraat 95, in Hengelo. Voor opgave kunt u voor 12 oktober bellen met: 074-367 71 11. De bijeenkomsten gaan alleen door bij vol-doende belangstelling.

Carint organiseert thema-avond

Cursus basisvaardigheden Windows 7

Uitslag fotowedstrijd>>>>>> zie pag 3

Een foto ... .>>>>>> zie pag 7

Page 2: Hengelo_05-10-2010

SHIRTST-SHIRTS

JEANSJACKETS

Bij inlevering van deze advertentie krijgt u €10,- korting

DeWinterjassen zijn binnen

kelNic sonNickelson

WE HEBBEN ZE WEER!!

�www.picassojeans.nl

Page 3: Hengelo_05-10-2010

Dinsdag 01 juni 2010 3Hengelo Journaal

HENGELO - Het ROC van Twente opent donderdag 7 oktober van 10.00 uur tot 16.00 uur de deuren van vier grote locaties voor het publiek. Iedereen is welkom om het mbo te ontmoeten en kennis te maken.

Van 4 tot en met 9 oktober vindt de landelijke 6-Daagse van het Beroepsonderwijs plaats. Zes dagen lang wordt er aandacht gevraagd voor het beroepsonderwijs zodat iedereen kan zien hoe belangrijk dit is voor de samenleving. Op donderdag 7 oktober kunnen belang-stellenden kennismaken met het beroepsonderwijs. ROC’s, AOC’s en vakinstel-lingen in heel Nederland

openen dan hun deuren.De volgende vier locaties van het ROC van Twente zijn donderdag 7 oktober van 10.00 uur tot 16.00 uur geopend voor belangstel-lenden: De Sumpel 4-6 in Almelo, Wierdensestraat 65 in Almelo, Van Galenstraat 19 in Enschede (‘De Maere’) en De Gieterij 200 in Hengelo.Tijdens de open dagen kunt u kennis maken met de schoollocaties en een kijkje nemen bij de (praktijk)les-sen. Heeft u interesse in een opleiding of cursus, maar niet in de gelegenheid om donderdag 7 oktober langs te komen? Elke werkdag staan de medewerkers van het Studie Informatie Punt Twente (STIPT) voor u klaar op de locaties De Gieterij in Hengelo en Wierdensestraat in Almelo. Voor meer infor-matie over de verschillen-de opleidingen kunt mailen naar: [email protected] of bellen met 0800 838 38 38.

HENGELO - De winnaars van de fotowedstrijd, die georganiseerd werd door V.V.V. & Stadspromotie Hengelo, zijn bekendge-maakt. Er zijn vele mooie en verassende foto’s bin-nengekomen. De jury heeft haar keuze gemaakt en zeven winnaars gekozen.

In juni ging de fotowedstrijd van V.V.V. & Stadspromotie Hengelo van start. (Amateur)

fotografen konden 3 foto’s opsturen wat volgens hen het mooiste, bijzonder-ste of meest kenmerkende plekje van Hengelo is. De jury had de lastige taak om uit ruim honderd inzendin-gen de winnaars te kiezen.

De prachtige foto’s zijn van Marcel Plette, Tanja Beernink, Jan Jonker, Sjoert Struik, Jolanda Bergman en Sander

Seemann. Deze foto’s zijn in 2011 elk twee maanden op www.vvvhengelo.nl te zien.

JuryDe jury heeft voor deze foto’s gekozen, omdat het een mooi en divers beeld van Hengelo geeft. Alle foto’s laten zien wat Hengelo alle-maal te bieden heeft. De winnende foto is van Karin Schols en staat dit jaar drie maanden op de site.

Uitslag fotowedstrijd Hengelo bekend

HENGELO - Metropool biedt sinds kort het nieuw-ste van het nieuwste in kaartverkoop aan: kaarten kopen met je mobiele tele-foon. Via de website van Metropool kunnen deze kaarten gekocht worden.

Het bestelproces verloopt exact zoals met de e-tic-kets die Metropool al een aantal jaren aanbiedt, alleen wordt als aflevermogelijk-heid het vakje Mobile ticket aangeklikt. De besteller ont-vangt vervolgens een sms met daarin een link naar een barcode. Deze bar-code wordt dan bij de ingang

van Metropool gescand, op de mobiele telefoon van de bezoeker.Daarnaast heeft Metropool sinds kort een Spotify account, waar gratis de artiesten die de komende periode in Metropool gepro-grammeerd staan, beluisterd

kunnen worden. Spotify is een gratis online muziek-dienst, waarop alle denkbare muziek in streaming audio te vinden is. Op www.spotify.com kan de Spotify muziek-speler gedownload wor-den. Metropool heeft haar eigen afspeellijst samenge-

steld (metropoolhgl), waar iedereen meteen kan beluis-teren wat er de komende periode in Metropool te zien is. Meer informatie hierover is te vinden op de websites van Spotify en Paylogic, en natuurlijk www.metropool.nl.

HENGELO - De Hengelose Balletschool CREA verzorgt, niet alleen op het hoofdge-bouw Esrein 9, balletles-sen maar nu ook in het Wijkcentrum Slangenbeek en Kulturhus Hasselo.

Bij diverse lessen zoals klassiekballet, jazzballet en musicaldance zowel voor kinderen, jongeren als vol-wassenen zijn nog plekken vrij in Wijkcentrum Slan-genbeek. Voor breakdance kunnen kinderen van 6 tot en met 13 jaar terecht in Kulturhus Hasselo.

De lessen worden gege-ven door gediplomeerde dansdocenten. Naast cho-reografiewedstrijden, kleine en grote voorstellingen heeft CREA twee keer per jaar open lesdagen, waar-

bij ouders en belangstel-lenden de vorderingen van de leerlingen in de regu-liere les kunnen bekijken. Gedurende het seizoen is er, wanneer er nog plaats vrij is in de groep, de mogelijkheid om in te stromen. Wilt eerst

een proefles volgen dan kan dat. Voor meer informatie kunt u bellen met het secre-tariaat van CREA op tele-foonnummer 074-2917597. Ook kunt kijken op de web-site voor het hele aanbod, tijden en kosten: www.crea.nu/indexcrea.htm.

Ballet in Wijkcentrum Slangenbeek

HENGELO - Maar liefst der-tien bluesformaties geven vrijdag 8 oktober acte de présence op het jaarlijkse bluesfestival in metaal-stad Hengelo. Het festival staat in het teken van de regionale bands, waar-van Harp Mitch and the Bluescasters, John Cornwill Band, BluesPower, Blues On Blonde en Guitar Ray’s Groove Organza de bekend-ste namen zijn.

Het bluesfestival wordt geopend met een optre-den van Allez Soldaat in het Rabo Theater en wordt afgesloten met een optre-den van Gravity in muziek-café De Cactus. Gravity is

geformeerd rondom zan-ger/gitarist Peter Krako. Naast bovengenoemde bands spelen ook Mississippi Mud Pie, BackTrack, 10 to Go, Highway Blues Gang, No Jacks Plugged en het Engelse Jed Thomas op het BluesFestival Hengelo.Mede-organisator Bertus Klein laat weten dat herken-baarheid en kwaliteit voorop staan: ‘We hebben bewust gekozen voor veel regionale bands, omdat deze dan voor eigen publiek kunnen spelen. Vanzelfsprekend hebben we gekeken naar bands die het waard zijn om op een festival te spelen.’ PassePartouts zijn verkrijgbaar bij alle deelne-mende horecagelegenheden, PoPeye en de VVV.

BluesFestival Hengelo gaat voor kwaliteit

ROC van Twente opent de deuren

Colofon

Hengelo Journaal is een uitgave van:Uitgeverij Het Twentsche Land BVMaurice WeustinkOldenzaalsestraat 2327557 GC Hengelotel. 074-259 66 33fax 074-259 63 53Oplage: 35.500 exemplarenAdvertentie-adviseur:Marco Krabbe, 06-395 655 97Henk te Nijenhuis, 06-304 059 76E-mail: [email protected]:Leonie Jansen, 06-44 511 851Eser OztasE-mail: [email protected] en foto’s die naar ons opge-stuurd worden, worden geacht vrij te zijn van rechtenVormgeving: Raymond WaningeMarian BeertenGeen Hengelo Journaal ontvangen?Uitgeverij Het Twentsche LandE-mail: [email protected]: 074-2596633Verspreiding:TVO Verspreidingen tel. 053-480 30 30

Deze uitgave is met de nodige zorg tot stand gekomen. Eventuele (druk)fouten of andere onvol-komenheden en daaruit voortvloeiende schade voor lezers of andere partijen komen niet voor rekening van de uitgever.

Het Twentsche Land is uitgever van o.a. Hellendoorn Journaal, Hengelo Journaal, Borne Journaal, Oldenzaal Journaal, Enschede Journaal en Losser Journaal.

Dinsdag 23 maart 2010

Verschijnt +/- Zes keer per jaar in Hengelo, Beckum, Oele en Deurningen. Oplage 3.000 exemplaren10e jaargang nr. 1

www.hengelojournaal.nl

Kaarten kopen op je mobiele telefoon

Page 4: Hengelo_05-10-2010

“Relax” Behandeling Reiniging, Wenkbrauwen epileren, Peeling, Stoombad, Vochtampul, Verwijderen van onzuiverheden, Masker, Ontspannende schouder-, rug- en nek massage Normaal 69,50 NU VOOR 49,50 Duo behandeling NU VOOR 44,50 p.p. Incl. Intensieve Gelaats-, Decolleté– en Nekmassage + 5,00 p.p. “Total Body” Behandeling Reiniging, Peeling, Stoombad, Vochtampul, Verwijderen van onzuiverheden, Masker, Totale lichaamsmassage met een door u gekozen specifieke bodyolie geur. De warmte die ontstaat door de verschillende intensieve massagegrepen en de warme body olie dringt diep door tot in de spieren en botten en lost spanningen en vermoeidheid op. Normaal 82,50 NU VOOR 64,50 Duo behandeling NU VOOR 59,50 p.p. Face & Feet/Hands Behandeling Laat je verrassen & verwennen door de sensationele eigenschappen van de Tea producten van Villa Vital. Gelaatsbehandeling: Reiniging, Wenkbrauwen epileren, Peeling, Stoombad, Vochtampul, Verwijderen van onzuiverheden, Masker Pedicure of Manicure de Luxe: Nagels knippen, Nagels polijsten, Nagelriemverzorging, Eelt verwijderen, evt. Likdoorns verwijderen, Green Tea scrub: ontwikkeld met natuurlijke suikerkristallen om de ruwe, droge huid te verzachten, Ontspannende massage, White Tea masker: hydraterend masker, met een mix van botanische extracten, kalmerende witte thee extracten Normaal 76,50 NU VOOR 54,50 Duo behandeling NU VOOR 49,50 p.p. Incl. Intensieve Gelaats-, Decolleté– en Nekmassage + 5,00 p.p. Gelaatsbehandeling “Harmony”: Dieptereiniging, Wenkbrauwen epileren, Wimpers verven of bovenlip harsen, Peeling, Stoombad, Verwijderen van comedonen en milia, Oog-, Gelaats-, Hals-, Decolletemasker Normaal 44,50 NU VOOR 39,50, Duo Behandeling NU VOOR 34,50 p.p. Incl. Intensieve Gelaats-, Decolleté– en Nekmassage + 5,00 p.p.

Deze aanbiedingen zijn geldig t/m 31 oktober 2010

Weemenstraat 55 7551 EW Hengelo

(naast Velthuis schoenen)

Tel. 074-2437513

• De trouwringenspecialist • Eigen ontwerp mogelijk • • Maken en vermaken van trouwringen •

• Inkoop oud goud • Parels rijgen en knopen •

De vakman in de stad!

Prisma • Camel Active • Certina • Alfex • Bulova • Vanceur

Weemenstraat 55 7551 EW Hengelo

(naast Velthuis schoenen)

Tel. 074-2437513

• De trouwringenspecialist • Eigen ontwerp mogelijk • • Maken en vermaken van trouwringen •

• Inkoop oud goud • Parels rijgen en knopen •

De vakman in de stad!

Prisma • Camel Active • Certina • Alfex • Bulova • Vanceur

Weemenstraat 55 7551 EW Hengelo

(naast Velthuis schoenen)

Tel. 074-2437513

• De trouwringenspecialist • Eigen ontwerp mogelijk • • Maken en vermaken van trouwringen •

• Inkoop oud goud • Parels rijgen en knopen •

De vakman in de stad!

Prisma • Camel Active • Certina • Alfex • Bulova • Vanceur

Weemenstraat 55 7551 EW Hengelo

(naast Velthuis schoenen)

Tel. 074-2437513

• De trouwringenspecialist • Eigen ontwerp mogelijk • • Maken en vermaken van trouwringen •

• Inkoop oud goud • Parels rijgen en knopen •

De vakman in de stad!

Prisma • Camel Active • Certina • Alfex • Bulova • Vanceur

Voor: Goud, Munten,Tandgoud, en Edele metalen

Direct contant geld

Trouwringenspecialist

Weemenstraat 55,HengeloTel: 074-2437513

Parkeer gratis aan de achterzijde

van de zaak ingang Wooldriksweg

Gratis bezorgd aan huis

EIKEN V GROEF 8mm € 9,99

BEUKEN VANAF € 5,99

WENGE 8mm € 9,99

WIT EIKEN 8mm € 10,99

LICHT EIKEN 8mm € 7,99

GRIJSLAMINAAT VANAF € 9,99

Ma 13.00 - 1800 • di t/m vrij 10.00 tot 18.00 uurZat 10.00 tot 17.00 uur Donderdag koopavond tot 21.00 uur

Kuipersdijk 90 • 7512 CK Enschede • Tel. 053 - 4314646

wij geven u graag

advies

ASSURANTIEKANTOOR SEINEN BVIr. M. Schefferlaan 497556 CP HengeloT 074-2424882E [email protected] www.seinen-assurantien.nl

Page 5: Hengelo_05-10-2010

Dinsdag 01 juni 2010 5Hengelo Journaal

ENSCHEDE/NIJVERDAL - ‘Momentum heeft de koers van mijn leven veranderd. De vrienden die ik heb gemaakt, hebben me tot in het diepste van mijn ziel geraakt en ik zal ze nooit vergeten. The best week of my life!’ Rake woorden van één van de deelnemers van de Momentum Leadership Course van Momentum Youth Development. Ook enkele jongeren uit Nijverdal en Enschede volgden deze Course.

Hieke Scholten, Charlotte Davids, Susan Bruinekool (allen uit Enschede), Marjo Kreileman, Manouk ter Steege en Leonie Jansen (uit Nijverdal) vertrokken eerder dit jaar een week naar Londen, Engeland. Zij volgden daar, samen met 15 andere jongeren uit Macedonië en Londen, Barnley en Rotherham de Momentum Leadership Course. Momentum is een organisatie die de ontwik-keling van jongeren hoog in het vaandel heeft staan. Ze ontwikkelen persoonlijke ontwikkelingsprogramma’s. Hun missie is om ‘the way of live’ van de jongeren en hun gemeenschap te veran-deren. Ze zetten jongeren in het middelpunt van hun bestaan. Combineren inten-sieve, internationale uitda-gingen met lokale scholen of buurtprojecten.

De uitwisseling in Londen was één van deze program-ma’s. 21 jongeren uit drie landen met verschillende perspectieven, normen en waarden en energie wer-

den bij elkaar gebracht om samen een intensieve week te volgen. ‘Al direct de eer-ste dag was het duidelijk dat het een bijzondere week zou worden’, vertelt Andrew Hadley van Momentum. ‘De jongeren kregen al snel een band met elkaar en vergden veel van zichzelf. Ze wilden absoluut het maximale uit deze belevenis halen. We lieten de jongeren onder andere gezamenlijk een tv-programma maken en Engelse kinderen van een school in Londen begeleiden met een business-project.’

‘Het is moeilijk om te beschrijven wat je mee-maakt en voelt zo’n week’, zegt Marjo Kreileman. ‘Ik heb veel nieuwe, geweldi-ge mensen ontmoet. Het voelde alsof je ze al maan-den of zelfs jaren kende in plaats van 1 week. We hebben die week ook zoveel leuke en ook leerzame din-gen gedaan. Je kan het niet zien als een vakantie, maar toch is het zelfs nog leu-ker dan een vakantie. We hebben dingen gedaan die je anders uit jezelf nooit zomaar zou ondernemen in het grote Londen. Wat deze week ook zo speciaal maakte, is hoe gemotiveerd en ambitieus iedereen is. Iedereen was gepassioneerd over jongerenwerk en wilde de wereld echt een betere wereld maken! Zulke men-sen heb je nodig in deze wereld!’

Ga ervoor! ‘In het begin van de week voelde ik me niet op mijn plek tussen al die mensen

die zo gepassioneerd waren over het jongerenwerk dat ze deden’, vervolgt Marjo. ‘Maar na een paar dagen had ik zoiets van, ik kan hier altijd wat van opsteken. En jonge-renwerk kan ik altijd nog mee beginnen! Ik ben door deze week wel veranderd denk ik. Ik heb geleerd hoe je een goede leider bent, en welke verantwoordelijkhe-den daar bijhoren. Als je iets wilt, moet je er voor gaan!’ Ook de andere meiden hebben het gevoel veel geleerd te hebben van die ene week. Manouk: ‘Mijn Engels is absoluut verbeterd en ik heb heel veel geleerd. Niet alleen over leider-schapskwaliteiten, maar ook gewoon allemaal dingen van de anderen die meededen.’

Hieke beaamt dit:

‘Samenwerking is erg belangrijk. Je moet luiste-ren naar anderen en niet alleen maar je eigen gang gaan. Zo heeft het leiden namelijk geen zin. Een leider staat open voor andermans ideeën. Zelfs kleine dingen waarvan je denkt dat ze er niet toe doen, zijn van belang. Ik heb geleerd die kleine dingetjes te waarde-ren. Het was een ontzetten-de leuke week. Mijn Engels is stukken beter geworden en ik heb heel veel nieuwe vrienden gemaakt. Het was ook heel inspirerend. Ik zou de week het liefst weer opnieuw willen beleven, want ik mis het heel erg.’

ZelfvertrouwenLeonie Jansen uit Nijverdal ging mee als groepslei-der met de Nijverdalse en Enschede jongeren. ‘Wat mij vooral is opgevallen dat het zelfvertrouwen van de Nederlandse jongeren enorm is verbeterd in die week. De meiden werden in het begin erg overdon-derd door de ambitieuze Engelsen. Ze hielden zich afzijdig en plaatsten zich-zelf op de achtergrond. Dit kwam natuurlijk grotendeels ook door de taalbarrière. Maar naarmate de week vorderde, kwamen ze meer voor zichzelf op en merkten dat zij evenveel in konden brengen. Ik heb na afloop van de week veel compli-menten gehad over mijn groep.’

‘Door al de dingen die we hebben gedaan samen, ben ik zoveel wijzer geworden’, zegt Susan Bruinekool. ‘De manier hoe ik nu kijk op het leven en de dingen om mij heen is heel anders gewor-

den. Ik dacht altijd dat ik het toch nooit zou kunnen, een nieuw jongeren project opzetten. Maar door deze week ben ik er achter geko-men dat het heel gemak-kelijk is. Dankzij deze week ben ik nu wekelijks bezig met jongerenwerk, ben ik actief met het zoeken naar nieuwe projecten en houd me bezig met andere pro-jecten om mij heen.’

Stichting YoeDe Nederlandse jongeren kwamen met Momentum in aanraking via de Stichting Yoep. Dit is een organisatie, die speciaal voor jongeren is opgericht, omdat er te wei-nig gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden, en de financiële middelen, die de Europese Unie biedt voor deze doelgroep. ‘Er zijn heel veel mogelijkheden voor jongeren, maar vaak zien zij allerlei ‘beren op de weg’.

Helemaal niet nodig, want er is veel geld voor jonge-ren beschikbaar’, zegt Viona Alberink vol enthousiasme. De laatste 7 jaar heeft Yoep met jongeren tussen de 13 en 30 jaar aan meer dan 25 projecten actief deelge-nomen. Yoep realiseert de projecten, samen met de jongeren en internationale partners, door gebruik te maken van Europese sub-sidiegelden. De Stichting Yoep wil dus graag jonge-ren en hun organisaties en verenigingen informeren en motiveren over de moge-lijkheden.

InformatieMeer info over stichting Yoep en de uitwisselin-gen kun je vinden op de site: www.stichtingyoep.eu.

Jongeren uit Nederland volgen Leadership Course in LondenWow What A Week!

Page 6: Hengelo_05-10-2010

Schoonheidssalon Geesje de MaatBoekeloseweg 11

7553 DK Hengelo (ov)Tel. 074 - 243 34 10

OPTIMALE VERZORGINGSSETVoor jong en oud, tegen acne

3 Producten voor slechts € 37,90normaal € 56,85

uw voordeel € 18,95dit is 35 % korting

Nu metgratis masker

Stoelen vanaf € 79,-Banken vanaf € 299,-

Oorfauteuils vanaf € 295,-

Grote showroom leegverkoop

Meer dan 200 stoelen, tientallen banken, tafels, kasten, relaxfauteuils, verlichting etc.

www.okeliving.nl Wegtersweg 36, (Nabij Expo center), Hengelo.Tel: 074-2502699, [email protected]

Page 7: Hengelo_05-10-2010

Dinsdag 01 juni 2010 7Hengelo Journaal

Deze keer heb ik een foto uit mijn archief genomen waar-aan veel Hengeloërs een tast-bare herinnering zullen heb-ben. Zoals het onderschrift van de foto al aangeeft: U ziet de N.V. IJssel Centrale. Deze was tot zijn afbraak gelegen aan de Slachthuisweg in Hengelo.

Deze foto is genomen rond 1960. De fotograaf stond met zijn rug naar de Weideweg gekeerd. Ook wijs ik u op de bovenleiding van de lijn Hengelo-Borne. De centra-le met zijn kolenhopen en ruisende waterpartijen voor de noodzakelijke koeling was dus gevestigd aan de Slachthuisweg. De centrale had ten doel Hengelo en wijde omgeving te voorzien van de noodzakelijke stroom.

De stroomlevering van de centrale vond zijn begin als T.C.S (Twents Centraal

Station), gevestigd aan de Bornsestraat in Hengelo. Dit zal rond het jaar 1900 zijn geweest; bescheiden van opzet. De aandrijving door middel van stoom en handkracht was voorbij en de periode van elektriciteit stond voor de deur. Vanuit de T.C.S. werd stroom gele-verd aan bedrijven en een enkele belangrijke ingezetene van Hengelo, die vond dat de tijd van gas en kaarslicht voorbij was.

IndustriemuseumVoor de duidelijkheid: Het bedrijfspand van de T.C.S. was aan de Bornsestraat gele-gen, waar later het industrie-museum HEIM gevestigd was. Dit gebouw behoorde na de verhuizing van de centrale tot de kantoorgebouwen van HEEMAF. Het HEIM verhuis-de naar de Wilhelminaschool aan de Industriestraat. Geruime tijd waren er wilde

plannen om appartementen te bouwen. Dit tot genoe-gen van de 60-plussers, ook wel ‘grijze golf’ genoemd, die graag in het centrum wilden blijven wonen. Maar de hand op de knip heeft roet in het eten gegooid, zodat het plan in de ijskast is beland.

ElektriciteitWij gaan terug naar 1920. De stroomleveringvraag wordt steeds groter in dat jaar. Bedrijven gaan steeds meer van stoomaandrijving over op elektriciteit. Diverse bouwondernemingen voor de woningbouw blijven niet achter. Het gebouw aan de Bornsestraat wordt te klein en uitbreiding is niet moge-lijk, men zit ingeklemd tussen HEEMAF en de oude alge-mene begraafplaats. Men ont-werpt plannen en de nieuwe IJselcentrale wordt gebouwd bij de spoorlijn Hengelo-Borne, gunstig gelegen in

verband met kolentoevoer. Oorspronkelijk werden hou-ten koeltorens gebouwd, waarvan de eerste in 1921 gereed was. In 1923 en 1927 werden er nog enkelen bij-gebouwd. Op de foto links achter het schakelgebouw kunt u twee van deze houten koeltorens zien. De tijd en de ontwikkeling gaat voort en de eerste betonnen koel-toren was in 1938 gereed en 45 meter hoog.

UitbreidingIn de periode van de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) volgt er geen uitbreiding, maar in 1948 worden er drie koeltorens gebouwd van 60 meter hoog. Spoedig hierna worden de houten koelto-rens afgebroken. Op de foto ziet u de diverse schakelge-bouwen met de koeltorens erachter. Rechts de kolen-hopen met de jakobsladder erboven. De olie en gaspe-riode was nog niet aange-broken.

In het begin van mijn verhaal vertelde ik over de spoor-bovenleiding Hengelo-Borne. Wanneer u goed kijkt op de foto, kunt u uiterst links de bovenleiding zien.

Na 1960 maakte het kolen-gestookte gedeelte plaats voor de gas en oliegestookte opwekking voor de elek-triciteit. Inmiddels was een groot gedeelte van de cen-trale reeds verplaatst naar Harculo, omdat uitbreiding in Hengelo niet mogelijk was.

Wanneer men in 1975 op het eind van de Woolderesweg was aangekomen waren wui-vende korenvelden je metge-zel tot aan Delden toe. Ergens kwam je nog de blokhut van

de verkennerij St. Christoffel tegen, van de Lambertus in Hengelo, maar dat was het dan wel. De Woolderes is bebouwd met woning- en scholenbouw, ook de omge-ving waar deze centrale gestaan heeft, is onherken-baar. Sinds 1997 beschikt Hengelo over een andere elektriciteitsproducent. Op de Boeldershoek vindt u de vestiging van Twence.

AfvalverwerkingNaast de verwerking van afval is dit bedrijf steeds belangrijker geworden. Afvalverwerking heeft een industrieel karakter gekre-gen. Alle inspanningen zijn erop gericht om het afval te verwerken tot opwek-king van energie. De ver-brandingsinstallatie van de twee centrales van de Boelderhoek zijn in principe gelijk aan die van een tradi-tionele elektriciteitscentrale, met het verschil van brand-stof en rookgasreiniging. Wie een excursie naar Twence maakt, krijgt dit alles uitge-legd, met dien verstande dat rookgasreiniging een com-plete fabriek is binnen de afvalenergiecentrale.

Op dit moment heeft Twence voldoende capaci-teit om een groot gedeelte van de Twentse huishoudens van elektriciteit te voorzien. Zowaar iets om trots op te zijn! Als ik goed ben inge-licht, kijkt Enschede met een jaloerse blik richting Hengelo, met de gedachte: ‘Ja ja die Hengelose weend doet het toch maar goed.’

Gegroet, tot een volgende keer

Marinus van Rooy

Klein DrieneKlein Driene

Afhaaladressen Hengelo Journaal: C1000

Frenkies

Boekeloseweg 1 - Tel. 074 291 29 74

Ook voor catering en barbeque

Totale lichaams- en gelaatsbehandelingInformeer naar de vergoedingen

door de zorgverzekeraarBoekeloseweg 11 - 7553 DK Hengelo - 074-2433410

Industriestr. 64 7553 CR Hengelo074 - 291 39 34

Drogisterij Mensink

Geld

ig in

juli

2009

20 % korting

1 bon per artikelKorting geldt niet op acties, afgeprijsde artikelen, geneesmiddelen,

foto’s ontwikkelen en afdrukken, luiers en babyvoeding

Op total aankoopbedrag geen stempel klantenkaart bij inlevering bon.

www.drogisterijmensink.nl

Industriestr. 64 7553 CR Hengelo074 - 291 39 34

Drogisterij Mensink

Geld

ig in

juli

2009

25 % korting

1 bon per artikelKorting geldt niet op acties, afgeprijsde artikelen, geneesmiddelen,

foto’s ontwikkelen en afdrukken, luiers en babyvoeding

Op total aankoopbedrag geen stempel klantenkaart bij inlevering bon.

www.drogisterijmensink.nl

Industriestr. 64 7553 CR Hengelo074 - 291 39 34

Drogisterij Mensink

Geld

ig in

juli

2009

15 % korting

1 bon per artikelKorting geldt niet op acties, afgeprijsde artikelen, geneesmiddelen,

foto’s ontwikkelen en afdrukken, luiers en babyvoeding

Op total aankoopbedrag geen stempel klantenkaart bij inlevering bon.

www.drogisterijmensink.nl

Industriestr. 64 7553 CR Hengelo074 - 291 39 34

Drogisterij Mensink

Geld

ig in

juli

2009

10 % korting

1 bon per artikelKorting geldt niet op acties, afgeprijsde artikelen, geneesmiddelen,

foto’s ontwikkelen en afdrukken, luiers en babyvoeding

Op total aankoopbedrag geen stempel klantenkaart bij inlevering bon.

www.drogisterijmensink.nl

Kom winkelen in de

W E E M E NS T R A A T

Pasfoto’s met garantieGecertificeerd voor pasfoto’s

Bij inlevering van deze bon een klein portret GRATIS

Foto op canvas v.a. 9,95 www.fotocentergrabosch.nl

Afhaaladressen extra exemplaren

Hengelo Journaal:

Ladies Sport

Oldenzaalsestraat 25/27074 - 250 0130

www.multicopy.nl

DRUKWERK - KOPIEEN - DIGITALE DIENSTEN

Completer dan ooit

Bedrijfsnaam Straatnaam 123PLAATSNAAM, 0123-4567890

NIEUWE AIRCO’SMET SNELKOPPELINGDankzij de unieke nieuwe snelkoppeling en de fl exi-bele, voorgemonteerde leidingen van de nieuwe Zibro SC 12-serie is het installeren van deze split-units mak-kelijker dan ooit. Op www.zibro.nl vindt u nog meer

verfrissende opties, zowel mobiel als vast aan de wand. Ga voor advies naar uw aircospecialist.

bespaarhonderden

euro’sop installatiekosten

ZI0412 dealeradvairco'07 2.indd 3 12-04-2007 09:15:38

Hengelo Zuid Boekeloseweg 91 Tel. 250 20 80

Wij kunnen de airco ook voor u

plaatsen- JE MAAKT HET MET FIXET -

ODYSSA marktElke dag open van 9:00 tot 21:00

AANBIEDING • ACTIETurkse Pizza5 voor ´ €5,-

Mozartlaan 17/19 Hengelo - 074-2569642

Zusterflat te koopDe voormalige ‘zusterflat’ – gelegennaast het ziekenhuis van Hengelo –heeft een tweekamerwoning vrij.Het pand heeft een prettig designuit de jaren vijftig.

Er is veel groen in de omgeving. Eenleuke wandeling is te maken – doornatuurgebied en landgoed – naar hetkasteel ‘Twickel’. De originele inde-ling van de zusterwoning is behoudengebleven. Toegevoegd zijn een moder-ne keuken met apparatuur, centraleverwarming, thermopane beglazing enmassief houten parket. Met de plaatsing van de CV is ook devolledige electrische bedrading en

stoppenkast naar huidige maatstavenvernieuwd en vervangen. De vraagprijsvan Anthony van Leeuwenhoeklaan 8-1is 94.500,- kk. en wordt privé aangebo-den. Een afspraak maken voor bezich-tiging kan door te bellen met dedhr. Weustink 0650825960

Bezorgers Gezochtvoor het Hengelo Journaal

interesse?Bel

074 - 259 66 33 of mail naar

[email protected]

(vermeld naam, leeftijd & adres)

Geld

ig in

sep

tem

ber 2

009

Geld

ig in

sep

tem

ber 2

009

Geld

ig in

sep

tem

ber 2

009

Geld

ig in

sep

tem

ber 2

009

Start Nordic Walkingcursus:

08.09.09

3 weken / 6 lessen / 60 euro

+ gratis routemap na afloop

Start hardloopcursus:03.09.09 / 16 weken / 60 euro+ gratis inschrijving Winter Step One Loop 19.12.09

Voor al uw klussen• Thuisofop

hetbedrijf

• Schilderwerk

• Timmerwerk

• Badkamersen

toiletten

• Dakramen

klussenbedrijf Bel ons, wij maken een vrijblijvende prijsopgave

Padvinderstraat117553TSHengeloTelefoon074-2594644Mobiel06-53781975

Autobedrijf & Tankstation Diepenmaat

www.autobedrijfdiepenmaat.nl 074 - 266 2179 • Grotestraat 12 • Borne

Korting brandstof!Benzine’s -7 ct/lDiesel -5 ct/l

Onderhoud en reparatie alle merken

Erkend APK keuringsstation

Ook in- en verkoop alle merken auto’s

Industriestr. 64 7553 CR Hengelo074 - 291 39 34

Drogisterij Mensink

Geld

ig in

sep

tem

ber 2

009 25 %

korting1 bon per artikel

Korting geldt niet op acties, afgeprijsde artikelen, geneesmiddelen, foto’s ontwikkelen en afdrukken, luiers en babyvoeding

Op total aankoopbedrag geen stempel klantenkaart bij inlevering bon.Deze actie is alleen geldig bij: DA Drogisterij Mensink - Industriestraat 64 - 68 Hengelo

www.drogisterijmensink.nl

Industriestr. 64 7553 CR Hengelo074 - 291 39 34

Drogisterij Mensink

Geld

ig in

sep

tem

ber 2

009 15 %

korting1 bon per artikel

Korting geldt niet op acties, afgeprijsde artikelen, geneesmiddelen, foto’s ontwikkelen en afdrukken, luiers en babyvoeding

Op total aankoopbedrag geen stempel klantenkaart bij inlevering bon.Deze actie is alleen geldig bij: DA Drogisterij Mensink - Industriestraat 64 - 68 Hengelo

www.drogisterijmensink.nl

Industriestr. 64 7553 CR Hengelo074 - 291 39 34

Drogisterij Mensink

Geld

ig in

sep

tem

ber 2

009 20 %

korting1 bon per artikel

Korting geldt niet op acties, afgeprijsde artikelen, geneesmiddelen, foto’s ontwikkelen en afdrukken, luiers en babyvoeding

Op total aankoopbedrag geen stempel klantenkaart bij inlevering bon.Deze actie is alleen geldig bij: DA Drogisterij Mensink - Industriestraat 64 - 68 Hengelo

www.drogisterijmensink.nl

Industriestr. 64 7553 CR Hengelo074 - 291 39 34

Drogisterij Mensink

Geld

ig in

sep

tem

ber 2

009 10 %

korting1 bon per artikel

Korting geldt niet op acties, afgeprijsde artikelen, geneesmiddelen, foto’s ontwikkelen en afdrukken, luiers en babyvoeding

Op total aankoopbedrag geen stempel klantenkaart bij inlevering bon.Deze actie is alleen geldig bij: DA Drogisterij Mensink - Industriestraat 64 - 68 Hengelo

www.drogisterijmensink.nl

Kamer 3,5 x 3inclusief gas, water, elektra, inter-net & kabel TV en gemeent belas-

tingen. Prijs vanaf €259,-

Voor inlichtingen telefoon:

06 - 140 44 340

Een foto…. Een herinnering

Foto: IJselcentrale Slachthuisweg Hengelo. Fotoarchief M. Van Rooy.

Page 8: Hengelo_05-10-2010

easy care

conditioner shampoo eonditioner11 30ml 30ml

shampoo conditioner shampoo30Qmf 200ml 1 I

magical color

amazing elevation

0)

cccaJ0...(f)

~cocaJ>

C.(f)

C0)

:::JQ

)O

)..cc

o...aJ~~..c~-O~

Q)

.0)C

>..0

C0)

~_

IT<

~C

0)

\ou~

osEc

(f)C

0)

0)

Q)Q

)~~"-

~0

):::J

ca(f).:::t:.()

2.:::t:.

C~cC'C5C'C5ti)

C'C5E

>ca

>C

0)

(1)_

0)0

.0)0

0)

>-0

0)

0»0...0)0

)o

~0

~7\"'1

\_.IJ

r0

),.....

.C0)

0)

C0)

-0caJ..c0

)..0coaJ(f)

0)>

C

S~

:::J~

0)

0)

aJ-0

.-aJ

C-0

c0

)C

:::JS~

C:::J

:::J0

)0

)0

).-

cE

0)

0)

.0

)0

).:::t:.

:::J>-roaJcC

0.0

~0)

~0

0)

cE

>-0

00

~cccE

~0

)0

)0

)aJ

0...(f)

00)

(f)00

)-00

)~

.-r-

C~

..,....

.. :::.~--

easy care producten

conditionero Magnifying Conditioner

beschermt de intensiteitvan alle haar kleuringen

o Ideaal voor dagelijks gebruik bijgekleurd haar

o de ultra vochtregulerendeformule herstelt, geeft eenzijdezacht gevoel,en brengt glans terug aanvermoeid, poreusen beschadigd haar

o Bevat zonnefilter en kleur sealerom het vervagen van kleurhelpen te voorkomen

o Een glansverhogende mixvan Wasabi plant extracten envitamines voor een optimalepH balans, helpt de veerkrachtvan het haar te herstellen ente behouden, maakt het haarhandelbaar en glanzend.

conditionero Laat het haar en er dikker

uitzien en aanvoeleno Ervaar de kracht van volle

textuur en schitterendeveerkracht

o Geeft geweldige volume enconcentreert zich op debeschadigde delen van hethaar

o Voor stijlen met veel volumeen een zijdezacht gevoel

shampooo Shampoo voor gekleurd

haar, voor dagelijksgebruik

o Beschermt intensiteitvan elke haar kleuring

o Perfect voor het sluitenvan de haarschubben enherstelt de pH-waardena elke kleurbehandeling

o Milde reiniging voorbeschadigt haar, hersteltglans en versterkt het haar

o Te gebruiken om houd-baarheid te verlengen envervaging te voorkomen

shampooo Geeft volume, zelfs aan

extreem zwak haaro Heractiveert de vezels en

textuur van het haaro Verdikt fijn haar of

verdunt haaro Diep reinigend zonder

haar beschadiging ofverzwakking

o Voor gigantische krachten meer glans

conditioner shampoo eonditioner11 30ml 30ml

shampoo conditioner shampoo30Qmf 200ml 1 I

magical color

amazing elevation

easy care producten

conditionero Magnifying Conditioner

beschermt de intensiteitvan alle haar kleuringen

o Ideaal voor dagelijks gebruik bijgekleurd haar

o de ultra vochtregulerendeformule herstelt, geeft eenzijdezacht gevoel,en brengt glans terug aanvermoeid, poreusen beschadigd haar

o Bevat zonnefilter en kleur sealerom het vervagen van kleurhelpen te voorkomen

o Een glansverhogende mixvan Wasabi plant extracten envitamines voor een optimalepH balans, helpt de veerkrachtvan het haar te herstellen ente behouden, maakt het haarhandelbaar en glanzend.

conditionero Laat het haar en er dikker

uitzien en aanvoeleno Ervaar de kracht van volle

textuur en schitterendeveerkracht

o Geeft geweldige volume enconcentreert zich op debeschadigde delen van hethaar

o Voor stijlen met veel volumeen een zijdezacht gevoel

shampooo Shampoo voor gekleurd

haar, voor dagelijksgebruik

o Beschermt intensiteitvan elke haar kleuring

o Perfect voor het sluitenvan de haarschubben enherstelt de pH-waardena elke kleurbehandeling

o Milde reiniging voorbeschadigt haar, hersteltglans en versterkt het haar

o Te gebruiken om houd-baarheid te verlengen envervaging te voorkomen

shampooo Geeft volume, zelfs aan

extreem zwak haaro Heractiveert de vezels en

textuur van het haaro Verdikt fijn haar of

verdunt haaro Diep reinigend zonder

haar beschadiging ofverzwakking

o Voor gigantische krachten meer glans

conditioner shampoo eonditioner11 30ml 30ml

shampoo conditioner shampoo30Qmf 200ml 1 I

magical color

amazing elevation

easy care

u

Bel voor een afspraak

074 - 2433960

Your Style

Your StyleBandoengstraat 607556 TG Hengelo ov

Page 9: Hengelo_05-10-2010

Dinsdag 01 juni 2010 9Hengelo Journaal

Wij zorgen voor:Gratis bezorging door heel Overijssel

• Gratis opmeting bij u thuis • Gratis vocht meting bij u thuis

• Geen voorrij kosten • Gratis hulp bij zelf montage (laminaat)

Wij hebben voor u:Parket • Laminaat • Lamel vloeren

• planken vloeren • verouderde vloeren • Kurk vloeren • Reparatie & onderhoud

Klein in bedrijf , Groot in Service

Deldenerstraat 2087553 JG 7555 AJ

Hengelo (ov)

www.parketenlaminaatservicelambers.eu

Oliën € 15,- per m²Gratis leggen

HENGELO - Begin dit jaar heeft de gemeente alle verplaatsbare doelen van de voetbalveldjes weg-gehaald. In het voorjaar zijn tien velden ingericht met vaste stalen doeltjes. Uiteindelijk krijgen alle trapvelden stalen doelen, maar dit duurt enkele jaren. En zo lang wil niet iedereen wachten. Een tussen-oplossing: houten palen.

De gemeente heeft vanwege een ongeval de verplaatsbare doeltjes van maar liefst vijftig trapvelden weg-gehaald. Dit jaar heeft de gemeente al op tien trapvelden vaste stalen doeltjes geplaatst. De ervaring met deze doeltjes is goed en veel voet-ballertjes vragen of &lsquo;hun’ veldje het volgende mag zijn dat aan de beurt komt. Op alle trapvelden waar eerst de kanteldoelen stonden, komen weer vaste stalen doeltjes, maar dat kan niet allemaal tegelijk. Er is budget voor vijf trapvelden per

jaar.Omdat er geen geld is om in één keer op alle trapvelden stalen doel-tjes te plaatsen, gaat de gemeente als tussenoplossing ook houten doelpa-len plaatsen. De houten palen zijn een tijdelijke oplossing.

Dit najaar komen veertien veldjes aan de beurt, verspreid door Hengelo. De werkzaamheden starten nog vóór de herfstvakantie. Het betreft de volgende locaties: Gaasterlandstraat, Wezelstraat bij dependance Telgenkamp, Dinant Dijkhuisstraat, Louis Bouwmeesterstraat/Beppie Nooystraat, Piet Muyselaarstraat, J.L. Pissuissestraat bij basis-school ’t Eimink, Landmansweg, Boerhaave l a an /Reseda s t r a a t , Schneiderstraat/Nico Maasstraat, Jan Tooropstraat/Nico Werkmanstraat, J u l i a n a l a a n / L a n s i n k e s w e g , Geerdinksweg bij het spoor, Rijnstraat/Waalstraat, Zwavertsweg

Hengelo richt trapvelden in met houten palenHENGELO - Nijverdal was onlangs weer het toneel van de fietscross-scene. Deze keer werd er gereden om de titel Twents kampioen. De rijders van de Hengelose fiets-cross Vereniging het Twentse Ros namen niet de titel mee naar huis, maar wel een paar grote bekers. De grootste was voor Moniek Scheenloop met een tweede plaats.

Het Twents Kampioenschap is een van de nationale wedstrijden die toe-gang geven tot het Nederlands

Kampioenschap 2011. Het aantal podiumplaatsen was vrij klein door valpartijen. De prestaties van de podiumbeklimmers was daarom des te groter. Vooral Moniek Scheenloop viel op. Als een van de jongste rijdster in het oudste damesveld (16+) behaalde ze de tweede plaats. Zelden zat ze zo dicht bij de over-winning. Haar vader Chris stond op de derde podiumplaats bij de heren cruisers klasse. Ook voor Mika Scherhof was er een podium-plaats, eveneens brons.

Twentse Ros weer in de prijzen

HENGELO - Statistieken bewijzen het. Kinderen onder de acht jaar vormen de grootste risicogroep als het gaat om ongelukken in en rond het huis. Maar ook het dage-lijks leven van oudere kinderen is niet zonder risico’s. Denk maar eens aan verkeersongevallen en sportblessures. Snel en verstandig ingrijpen kan veel leed voorkomen.

De cursus ‘Eerste hulp bij kinder-ongevallen’ heeft een duidelijk ant-woord gegeven hoe te handelen tijdens bovengenoemde gebeur-tenissen. De meest voorkomende ongelukken en ongelukjes zijn tij-dens de cursus behandeld, aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Daarnaast hebt u, naast de broodno-

dige theoretische kennis, ook prak-tische vaardigheden opgedaan door te oefenen.

De herhalingsbijeenkomst borduurt daarop voort. Immers vaardigheden vervagen, als u ze (hopelijk) niet regelmatig in de praktijk hoeft te brengen. De cursus bestaat uit 1 bijeenkomst van 19.30 tot 22.00 uur en wordt gehouden op donderdag 14 oktober in het gebouw van Carint, Steenmeijerstraat 4 in Hengelo. De cursus gaat door bij voldoende deelname.

Voor meer informatie en aanmelden kunt u kijken op www.carintplus.nl. Aanmelden kan telefonisch via Carint+, telefoon (074) 367 71 77.

Eerste hulp bij kinderongevallen

HENGELO - Bij CREA Centrum voor Kunsteducatie heeft u binnenkort de mogelijkheid om tijdens een korte cursus of een workshop nu alvast een zeer origineel cadeau te maken voor een familielid of een geliefde.

Denk hierbij aan glasbewerking, hoe-

den maken, koper bewerken, Raku en nog veel meer. Voor het volledige aanbod kunt u kijken op de website: www.crea.nu of bellen met 074-2917597. CREA

Centrum voor Kunsteducatie en Hengelose Balletschool is gevestigd op de Esrein 9 in Hengelo.

Sieraden maken bij CREA centrum voor Kunsteducatie

ENSCHEDE - Net als in 2009 komt K3 binnenkort naar Enschede om daar een serie theatervoorstel-lingen te geven en weer is Go Planet het centrum waar alles rond K3 draait. De grote hal zal worden omgetoverd tot een waar K3-theater, iets waar de kinderen zich in 2009 al de ogen bij uitke-ken.

Hoewel een enkeling er openlijk aan twijfelde, kent de populariteit van het Vlaamse trio K3 anno 2010 geen grenzen. Alle zes shows op 16 en 17 oktober zijn tot en met de laatste stoel uitverkocht. Maar liefst 15.000 kaarten gingen over de toonbank.

Herman Potgieter (Go Planet) zegt: ‘De telefoontjes blijven maar binnen-stromen en het enige dat we kunnen doen is doorverwijzen naar shows op andere locaties. Het is werkelijk uniek te zien dat zoveel ouders en kinderen binnenkort uit alle delen van Nederland naar Enschede komen om hun idolen live mee te maken.’

K3 in Go Planet volledig uitverkocht

Page 10: Hengelo_05-10-2010

www.fixet.nl

SchuifdeurkastenStanley de Luxe biedt meer dan 60 verschillende deurvullingen in combinatie met verschillende kleuren deurprofielen. Hiermee kunt u naar hartelust combineren. Een Stanley de Luxe schuifwand past dan ook in nagenoeg ieder interieur. Door optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte creëert u in een handomdraai een zee van opbergruimte. U laat geen centimeter onbenut! Fixet adviseert u graag!MONTAGE

door Fixet mogelijk

www.fixet.nl

SchuifdeurkastenStanley de Luxe biedt meer dan 60 verschillende deurvullingen in combinatie met verschillende kleuren deurprofielen. Hiermee kunt u naar hartelust combineren. Een Stanley de Luxe schuifwand past dan ook in nagenoeg ieder interieur. Door optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte creëert u in een handomdraai een zee van opbergruimte. U laat geen centimeter onbenut! Fixet adviseert u graag!MONTAGE

door Fixet mogelijk

www.fixet.nl

SchuifdeurkastenStanley de Luxe biedt meer dan 60 verschillende deurvullingen in combinatie met verschillende kleuren deurprofielen. Hiermee kunt u naar hartelust combineren. Een Stanley de Luxe schuifwand past dan ook in nagenoeg ieder interieur. Door optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte creëert u in een handomdraai een zee van opbergruimte. U laat geen centimeter onbenut! Fixet adviseert u graag!MONTAGE

door Fixet mogelijk

www.fixet.nl

SchuifdeurkastenStanley de Luxe biedt meer dan 60 verschillende deurvullingen in combinatie met verschillende kleuren deurprofielen. Hiermee kunt u naar hartelust combineren. Een Stanley de Luxe schuifwand past dan ook in nagenoeg ieder interieur. Door optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte creëert u in een handomdraai een zee van opbergruimte. U laat geen centimeter onbenut! Fixet adviseert u graag!MONTAGE

door Fixet mogelijk

www.fixet.nl

SchuifdeurkastenStanley de Luxe biedt meer dan 60 verschillende deurvullingen in combinatie met verschillende kleuren deurprofielen. Hiermee kunt u naar hartelust combineren. Een Stanley de Luxe schuifwand past dan ook in nagenoeg ieder interieur. Door optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte creëert u in een handomdraai een zee van opbergruimte. U laat geen centimeter onbenut! Fixet adviseert u graag!MONTAGE

door Fixet mogelijk

www.fixe

t.nl

Schuifde

urkasten

Stanley

de Luxe

biedt m

eer dan

60 vers

chillend

e deu

rvulling

en in co

mbinati

e met v

erschille

nde

kleuren

deurpro

fielen. H

iermee k

unt u na

ar hart

elust co

mbinere

n. Een S

tanley d

e Luxe

schuifwa

nd past

dan ook

in nag

enoeg i

eder

interieu

r. Door

optimaa

l gebrui

k te ma

ken van

de besc

hikbare

ruimte c

reëert u

in een

handom

draai

een zee

van opb

ergruim

te. U la

at geen

centime

ter onb

enut! F

ixet adv

iseert u

graag!

MONTAG

Edoo

r Fixet m

ogelijk

www.fixet.nl

SchuifdeurkastenStanley de Luxe biedt meer dan 60 verschillende deurvullingen in combinatie met verschillende kleuren deurprofielen. Hiermee kunt u naar hartelust combineren. Een Stanley de Luxe schuifwand past dan ook in nagenoeg ieder interieur. Door optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte creëert u in een handomdraai een zee van opbergruimte. U laat geen centimeter onbenut! Fixet adviseert u graag!MONTAGE

door Fixet mogelijk

Fixet Hengelo ZuidBoekeloseweg 91

7553 DL Hengelo Ov.

www.fixet.nl

SchuifdeurkastenStanley de Luxe biedt meer dan 60 verschillende deurvullingen in combinatie met verschillende kleuren deurprofielen. Hiermee kunt u naar hartelust combineren. Een Stanley de Luxe schuifwand past dan ook in nagenoeg ieder interieur. Door optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte creëert u in een handomdraai een zee van opbergruimte. U laat geen centimeter onbenut! Fixet adviseert u graag!MONTAGE

door Fixet mogelijk

www.fixet.nl

SchuifdeurkastenStanley de Luxe biedt meer dan 60 verschillende deurvullingen in combinatie met verschillende kleuren deurprofielen. Hiermee kunt u naar hartelust combineren. Een Stanley de Luxe schuifwand past dan ook in nagenoeg ieder interieur. Door optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte creëert u in een handomdraai een zee van opbergruimte. U laat geen centimeter onbenut! Fixet adviseert u graag!MONTAGE

door Fixet mogelijk

www.fixet.nl

SchuifdeurkastenStanley de Luxe biedt meer dan 60 verschillende deurvullingen in combinatie met verschillende kleuren deurprofielen. Hiermee kunt u naar hartelust combineren. Een Stanley de Luxe schuifwand past dan ook in nagenoeg ieder interieur. Door optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte creëert u in een handomdraai een zee van opbergruimte. U laat geen centimeter onbenut! Fixet adviseert u graag!MONTAGE

door Fixet mogelijk

www.fi xet.nl

* Geldig voor 1 doe-het-zelf artikel naar keuze, met uitzondering van aanbiedingen, cadeaubonnen, reeds geplaatste bestellingen en diensten. Max. 1 bon per klant. Niet in combinatie met de Voordeelpas.

Oktober is de woonmaand van het jaar

waarbij interieur en kleur centraal

staan. Heeft u plannen om uw

woonkamer, keuken of slaapkamer een

sfeervolle opknapbeurt te geven? Fixet

biedt u inspiratie voor de metamorfose

van uw woning! En om de woonmaand

extra voordelig te maken, vindt u

hiernaast de bon voor 20% korting op

1 artikel naar keuze! Dus knip de bon

nu alvast uit en profiteer…

Graag tot ziens!

* Geldig voor 1 doe-het-zelf artikel naar keuze, met uitzondering van aanbiedingen, cadeaubonnen, reeds geplaatste bestellingen en diensten. Max. 1 bon per klant. Niet in combinatie met de Voordeelpas.

Oktober is de woonmaand van het jaar

waarbij interieur en kleur centraal

staan. Heeft u plannen om uw

woonkamer, keuken of slaapkamer een

sfeervolle opknapbeurt te geven

biedt u inspiratie voor de metamorfose

van uw woning! En om de woonmaand

extra voordelig te maken,hiernaast de bon voor 20

1 artikel naar keuze! Dus knip de bon

nu alvast uit en profiteer

Graag tot ziens!

KNIP UW KORTING

20%KORTING OP 1 ARTIKEL

NAAR KEUZE*

GELDIG T/M ZATERDAG 9 OKTOBER

Adv_groot_wk39_V3.indd 1 9/1/10 2:08:24 PM

www.fi xet.nl

* Geldig voor 1 doe-het-zelf artikel naar keuze, met uitzondering van aanbiedingen, cadeaubonnen, reeds geplaatste bestellingen en diensten. Max. 1 bon per klant. Niet in combinatie met de Voordeelpas.

Oktober is de woonmaand van het jaar

waarbij interieur en kleur centraal

staan. Heeft u plannen om uw

woonkamer, keuken of slaapkamer een

sfeervolle opknapbeurt te geven? Fixet

biedt u inspiratie voor de metamorfose

van uw woning! En om de woonmaand

extra voordelig te maken, vindt u

hiernaast de bon voor 20% korting op

1 artikel naar keuze! Dus knip de bon

nu alvast uit en profiteer…

Graag tot ziens!

* Geldig voor 1 doe-het-zelf artikel naar keuze, met uitzondering van aanbiedingen, cadeaubonnen, reeds geplaatste bestellingen en diensten. Max. 1 bon per klant. Niet in combinatie met de Voordeelpas.

Oktober is de woonmaand van het jaar

waarbij interieur en kleur centraal

staan. Heeft u plannen om uw

woonkamer, keuken of slaapkamer een

sfeervolle opknapbeurt te geven

biedt u inspiratie voor de metamorfose

van uw woning! En om de woonmaand

extra voordelig te maken,hiernaast de bon voor 20

1 artikel naar keuze! Dus knip de bon

nu alvast uit en profiteer

Graag tot ziens!

KNIP UW KORTING

20%KORTING OP 1 ARTIKEL

NAAR KEUZE*

GELDIG T/M ZATERDAG 9 OKTOBER

Adv_groot_wk39_V3.indd 1 9/1/10 2:08:24 PM

www.fi xet.nl

* Geldig voor 1 doe-het-zelf artikel naar keuze, met uitzondering van aanbiedingen, cadeaubonnen, reeds geplaatste bestellingen en diensten. Max. 1 bon per klant. Niet in combinatie met de Voordeelpas.

Oktober is de woonmaand van het jaar

waarbij interieur en kleur centraal

staan. Heeft u plannen om uw

woonkamer, keuken of slaapkamer een

sfeervolle opknapbeurt te geven? Fixet

biedt u inspiratie voor de metamorfose

van uw woning! En om de woonmaand

extra voordelig te maken, vindt u

hiernaast de bon voor 20% korting op

1 artikel naar keuze! Dus knip de bon

nu alvast uit en profiteer…

Graag tot ziens!

* Geldig voor 1 doe-het-zelf artikel naar keuze, met uitzondering van aanbiedingen, cadeaubonnen, reeds geplaatste bestellingen en diensten. Max. 1 bon per klant. Niet in combinatie met de Voordeelpas.

Oktober is de woonmaand van het jaar

waarbij interieur en kleur centraal

staan. Heeft u plannen om uw

woonkamer, keuken of slaapkamer een

sfeervolle opknapbeurt te geven

biedt u inspiratie voor de metamorfose

van uw woning! En om de woonmaand

extra voordelig te maken,hiernaast de bon voor 20

1 artikel naar keuze! Dus knip de bon

nu alvast uit en profiteer

Graag tot ziens!

KNIP UW KORTING

20%KORTING OP 1 ARTIKEL

NAAR KEUZE*

GELDIG T/M ZATERDAG 9 OKTOBER

Adv_groot_wk39_V3.indd 1 9/1/10 2:08:24 PM

OKTOBER WOONMAAND

www.fi xet.nl

NIET VERHUIZEN, MAAR TOCH EEN NIEUWE WOONBELEVING!

Veel mensen dromen van een nieuw huis. Misschien heeft of had u ook verhuisplannen maar twijfelt u over de mogelijkheden om uw huis te verkopen? Dan is het nu de tijd om uw woning te verfraaien! Door een kleine of grote verbouwing kunt u van uw huis weer een nieuw thuis maken. Een nieuwe woonkamervloer, een eigentijdse kleur op de muur of sfeervolle paneelgordijnen… het geeft uw huis weer een fris gezicht!

Oktober is traditioneel de woonmaand van het jaar. Nu het ’s avonds eerder donker wordt, is het tijd voor gezellig-heid in huis. Natuurlijk heeft Fixet naast het assortiment ook de deskundigheid om u goed te adviseren!

Advertentie groot_wk40_V2.indd 1 9/2/09 4:52:49 PM

www.fi xet.nlGeldig van 11 t/m 23 oktober 2010

FIXET BLAAST ALLE PRIJZEN OMVER

10,-REFUND

6995Na refund

Bladruimer Inhoud 40 liter. Type Gardenvac 2500 Turbo. Met refundbon 10,- retour op uw bankrekening.

Uw tuin of oprit vrij van herfstbladeren? Fixet helpt u een handje met een krachtige bladruimer die bladeren kan opzuigen, versnipperen en wegblazen. Met speciale Jet-stroom om natte bladeren op te zuigen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Adv_groot_wk41_v3.indd 1 9/16/10 11:19:45 AM

www.fi xet.nl

Fixet is dé houtspecialist van de regio! Voor zowel constructieve als decoratieve toepassingen hebben wij een compleet assortiment vurenhout, maar ook plaatmateriaal van o.a. OSB, ocoumé, spaanplaat of MDF. We adviseren u graag bij de keuze van het juiste materiaal. En met professionele zaagmachines zagen wij deuren, platen, panelen, latten en balken zonder problemen exact op maat. Je maakt het met Fixet!

SPECIALIST IN HOUT

Veel mensen dromen van een nieuw huis. Misschien heeft of had u ook verhuisplannen maar twijfelt u over de mogelijkheden om uw huis te verkopen? Dan is het nu tijd om uw woning te verfraaien! Door een kleine of grote verbouwing kunt u van uw huis weer een nieuw thuis maken. Een nieuwe woonkamervloer, een eigentijdse kleur op de muur of sfeervolle paneelgordijnen ... het geeft uw huis weer een fris gezicht!

Oktober is traditioneel de woonmaand van het jaar. Nu het ‘s avonds eerder donker wordt, is het tijd voor gezelligheid in huis. Natuurlijk heeft Fixet naast het assortiment ook de deskundigheid om u goed te adviseren!

Uw tuin of oprit vrij van herfstbladeren? Fixet helpt u een handje met een krachtige bladruimer die bladeren kan opzuigen, versnipperen en wegblazen. Met speciale Jet-stroom om natte bladeren op te zuigen. Onze medewerk-ers adviseren u graag.

BladruimerInhoud 40 liter. Type Gardenvac2500 Turbo. Met refundbond 10,-retour op uw bankrekening

Na refund

69,95

www.fi xet.nlGeldig van 11 t/m 23 oktober 2010

FIXET BLAAST ALLE PRIJZEN OMVER

10,-REFUND

6995Na refund

Bladruimer Inhoud 40 liter. Type Gardenvac 2500 Turbo. Met refundbon 10,- retour op uw bankrekening.

Uw tuin of oprit vrij van herfstbladeren? Fixet helpt u een handje met een krachtige bladruimer die bladeren kan opzuigen, versnipperen en wegblazen. Met speciale Jet-stroom om natte bladeren op te zuigen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Adv_groot_wk41_v3.indd 1 9/16/10 11:19:45 AM

Professioneel advies beveiligingAllernieuwste verfmengma-chine met meer dan 50.000 kleurenTraprenovatie begint bij Fixet Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden

www.fi xet.nlGeldig van 11 t/m 23 oktober 2010

FIXET BLAAST ALLE PRIJZEN OMVER

10,-REFUND

6995Na refund

Bladruimer Inhoud 40 liter. Type Gardenvac 2500 Turbo. Met refundbon 10,- retour op uw bankrekening.

Uw tuin of oprit vrij van herfstbladeren? Fixet helpt u een handje met een krachtige bladruimer die bladeren kan opzuigen, versnipperen en wegblazen. Met speciale Jet-stroom om natte bladeren op te zuigen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Adv_groot_wk41_v3.indd 1 9/16/10 11:19:45 AM

www.fi xet.nl

* Geldig voor 1 doe-het-zelf artikel naar keuze, met uitzondering van aanbiedingen, cadeaubonnen, reeds geplaatste bestellingen en diensten. Max. 1 bon per klant. Niet in combinatie met de Voordeelpas.

Oktober is de woonmaand van het jaar

waarbij interieur en kleur centraal

staan. Heeft u plannen om uw

woonkamer, keuken of slaapkamer een

sfeervolle opknapbeurt te geven? Fixet

biedt u inspiratie voor de metamorfose

van uw woning! En om de woonmaand

extra voordelig te maken, vindt u

hiernaast de bon voor 20% korting op

1 artikel naar keuze! Dus knip de bon

nu alvast uit en profiteer…

Graag tot ziens!

* Geldig voor 1 doe-het-zelf artikel naar keuze, met uitzondering van aanbiedingen, cadeaubonnen, reeds geplaatste bestellingen en diensten. Max. 1 bon per klant. Niet in combinatie met de Voordeelpas.

Oktober is de woonmaand van het jaar

waarbij interieur en kleur centraal

staan. Heeft u plannen om uw

woonkamer, keuken of slaapkamer een

sfeervolle opknapbeurt te geven

biedt u inspiratie voor de metamorfose

van uw woning! En om de woonmaand

extra voordelig te maken,hiernaast de bon voor 20

1 artikel naar keuze! Dus knip de bon

nu alvast uit en profiteer

Graag tot ziens!

KNIP UW KORTING

20%KORTING OP 1 ARTIKEL

NAAR KEUZE*

GELDIG T/M ZATERDAG 9 OKTOBER

Adv_groot_wk39_V3.indd 1 9/1/10 2:08:24 PM

Page 11: Hengelo_05-10-2010

11 Dinsdag 01 juni 2010Hengelo Journaal

Ambitionelektrische boxspringsetCompleet incl hoofdborden luxe pocketveringsmatrassen

10 jaar garantie!

140 x 200

160 x 200

180 x 210

van 2195,- voor

1395,-van 2245,- voor

1495,-van 2315,- voor

1595,-

ALMELO - Ziekenhuizen in Almelo en Hengelo hebben acht certificaten behaald voor kwaliteit en veiligheid van de medische apparatuur. Het externe bureau TNO/TÜV Certification reikte zes nieuwe QMT-certificaten uit voor medi-sche apparatuur: reanimatie, dialyse, anesthesie en beademing, diathermie chirurgie, flexibele endoscopen en elek-trisch verstelbare bedden.

Daarnaast zijn twee eerder behaalde certi-ficaten van patiëntbewakingsapparatuur en de infusieapparatuur opnieuw toegekend. ZGT voldoet daarmee aan de nationaal en internationaal erkende normen en heeft hierdoor een landelijke voortrekkers-rol. QMT staat voor Quality for Medical Technology, ontwikkeld door TNO. Het is een kwaliteitssysteem voor het borgen van veilig werken met medische apparatuur in de zorg. In ZGT is dit systeem verder ontwikkeld tot een praktisch en integraal risicomanagementsysteem.

Al in 2004 heeft ZGT het QMT ingevoerd met als doel de kwaliteit en veiligheid in het ziekenhuis inzichtelijk te maken voor patiënten en medewerkers. In het ZGT-QMT kwaliteitssysteem worden alle processtappen vastgelegd en uitvoerig gecontroleerd. Daarnaast is in het systeem de huidige wet- en regelgeving voor zorg-technologie geïntegreerd. Belangrijk is dat alle aspecten rondom het veilig gebruiken van medische apparatuur aan bod komen. Dus niet alleen het apparaat zelf, maar ook opleiding, aanschaf, onderhoud en eventuele hulpmiddelen zijn onderdeel van het kwaliteitssysteem. Klinisch fysicus en hoofd van de afdeling zorgtechnologie Michaël Lansbergen: ‘Door deze aanpak worden medewerkers zich bewuster van de veiligheid en samenhang van medische technologie binnen een ziekenhuisomge-ving. Maar bovenal leren zij wat zij zelf kunnen doen om de veiligheid te borgen.’De kwaliteitscertificaten zijn een kroon op het werk van veel medewerkers die conti-nu bezig zijn met het verbeteren van veilige omgang met medische apparatuur binnen ZGT. Inmiddels hebben verschillende zie-kenhuizen in Nederland deze systematiek of delen daarvan overgenomen. De acht certificaten zijn een onderdeel van een plan waarin nog 16 certificaten behaald zul-len worden in de komende 2,5 jaar.

Acht certificaten voor ziekenhuizen

HENGELO/ENSCHEDE - Tussen de steden Enschede en Hengelo komt, precies op de gemeente-grens, het waterbergingsgebied Kristalbad. Op woensdagavond 6 oktober wordt officieel het startschot gegeven voor de werk-zaamheden. Dit wordt gedaan door Piet Jansen (Provincie), wethouder Jan Bron, wethou-der Hans van Agteren, Henk Holterman (Waterschap), Wim van Egmond en Gerrit Pastink (Landschap Overijssel).

Het Kristalbad maakt onder-deel uit van het Inrichtingsplan Enschede-Noord, dat in oktober

2008 door de provincie is vastge-steld. De aanleiding voor de herin-richting van Enschede-Noord zijn knelpunten in de landbouw, natuur en waterhuishouding, recreatie en milieu en knelpunten ten aanzien van de leefomgeving.

Het Kristalbad is een bijzonder project. In het gebied wordt ruimte gecreëerd voor 187.000 m³ waterberging, een ecologische verbindingszone en het verbete-ren van de (ecologische) water-kwaliteit. Verder is er aandacht voor recreatieve elementen. Bij de ontwikkeling en de inrichting van het gebied staat het multifunc-

tioneel ruimtegebruik tussen de twee grootste steden van Twente centraal.

De aanleg van het Kristalbad wordt in fases uitgevoerd. Gestart wordt met het deel tussen de spoorlijn Enschede-Almelo en het Twentekanaal. De uitvoering van dit traject is waarschijnlijk medio 2011 gereed. ‘Hopelijk kan dan ook de uitvoering van het resterende gebied starten’, aldus Henk Holterman, dagelijks bestuurslid van het waterschap. Momenteel is 28 hectare in eigen-dom van Landschap Overijssel. Gedeputeerde Piet Jansen van de

Start werkzaamheden waterbergingsgebied KristalbadProvincie Overijssel legt uit: ‘Het is de bedoeling dat de ontbrekende 12 hectare, die nu nog particulier eigendom is, wordt aangekocht en ook in handen komt van Landschap Overijssel.’ Naar verwachting is het project in 2015 klaar.

De bijeenkomst begint op 6 oktober om 18.30 uur en duurt tot circa 20.00 uur. De locatie is de IJsbaan Twente aan het Colosseum 90, te Enschede.

Page 12: Hengelo_05-10-2010

Sikkens AZ en EPSverschillende kleurenBlik à 1 liter. Vanaf

ONZE VERFMACHINES MENGEN HET VOOR U OP KLEUR!VASTE LAGE PRIJZEN!

ALLE TOPMERKEN OP VOORRAAD!

Poolsmansweg 115, Enschede, tel. 053 - 432 28 18Uitslagweg 4, Hengelo, tel. 074 - 291 51 55

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 09.00 - 18.00 uur, zaterdag 09.00 - 17,00 uur

www.verfdiscounter.com

Ook voor uw adres voor glasweefsel en behang!

37. 37. 37. 50Flexa - Coleur Locale

Muurverfdiverse kleuren, emmer à 10 liter

GlasweefsellijmProf. kwaliteit, wit opdrogendEmmer à 10 liter

Glasweefsel !Standaard ruitProf. kwaliteit, 130 gr./m²Rol à 25 meter

BehangVinyl en vliesZeer uitgebreid assortimentPer rol vanaf

AKZO LatexExtra dekkendPerfect rolbaar tot 80 m²Emmer à 10 liter slechts

Hoogglans/ZijdeglansZeer goede kwaliteitWit of op kleurBlik à 1 liter

15. 15. 15. 17. 17. 17.

27. 27. 27. 25. 25. 25.

10. 10. 10. 5. 5. 5.

00 50

50 00

00 95

Poolsmansweg 115, Enschede, tel. 053 - 432 28 18

De koffi e De koffi e De koffi e staat klaar!staat klaar!staat klaar!

op = op !

Page 13: Hengelo_05-10-2010

Dinsdag 01 juni 2010 13Hengelo Journaal

HENGELO - Wist u dat jaar-lijks 15.000 mensen over-lijden door een plotselinge hartstilstand? Het aantal gevallen neemt sterk toe met het stijgen van de gemiddelde leeftijd. Om de circulatie weer volledig op gang te krijgen, dient er zo snel mogelijk gedefi-brilleerd te worden (het toedienen van een stroom-stoot). Deze stroomstoot zorgt ervoor dat het hart weer een gecoördineerd hartritme kan oppakken met als gevolg circulatie. Vanaf dat moment kan het

lichaam weer worden voor-zien van zuurstofrijk bloed.

De cursus van Carint+ bestaat uit 1 avondtraining van 4 uur waarin er infor-matie wordt gegeven over reanimatie en defibrillatie. In de cursus wordt u geleerd wanneer en hoe te reanime-ren en hoe u een AED moet gebruiken. Deze doelgerich-te instructie is zo duidelijk dat iedereen, die getraind is, ermee kan omgaan.

Deze combinactie cursus reanimeren & defibrilleren is

voor iedereen toegankelijk. Een specifieke vooroplei-ding is niet noodzakelijk. U ontvangt een certificaat van deelname.

Van de houder van een AED-Certificaat wordt ver-wacht dat hij/zij tenminste 1 keer per jaar een herhalings-les van 3 uur volgt. Wordt dit niet gedaan dan vervalt de geldigheid van het AED Certificaat. U wordt auto-matisch opgeroepen voor een herhalingsles.

De kosten voor de cursus

zijn voor leden van Carint+ 50 euro. Het volledige tarief is 70 euro per per-soon. Sommige zorgverze-keraars geven een vergoe-ding. Raadpleeg hiervoor uw polis of neem rechtstreeks contact op met uw zorgver-zekeraar.

De cursus vindt plaats op dinsdag 12 oktober van 19.00 tot 22.30 uur in het

gebouw van Carint aan de Steenmeijerstraat 4 in Hengelo. De cursus gaat door indien er voldoende deelnemers zijn.

InformatieVoor meer informatie en aanmelden kunt u kij-ken op www.carintplus.nl. Aanmelden kan telefonisch via Carint+, telefoon (074) 367 71 77.

sleuven fraisen - diamant boren en zagen

Kanaalweg Noord 77 | Vriezenveen T 0546 657 248 | www.reas-betonboringen.nl

Geniet van het comfortvan ReAs vloerverwarming

ReAs freest in nieuwbouw en renova-

tie door cement dekvloeren, pla vuizen,

natuursteen en beton, ook opritverwar-

ming is een specialisme. Door jarenlange

ervaring heeft ReAs voor elke vloer een

oplossing, zelfs voor de hardste vloeren!

ReAs verzorgt het complete pakket

van het infrezen tot het monteren van

vloerverwarming.

Interesse? Neem dan contact op en wij

geven u een vrijblijvend advies!

HENGELO - Het college van B en W heeft onlangs, tijdens de Hengelose Week van de Leerplicht, ingestemd met het Actieplan ‘voorkomen voortijdig schoolverlaten 2010-2014’. De nieuwste cijfers laten zien dat de nauwe samenwerking tus-sen gemeente en scholen z’n vruchten begint af te werpen. In het middelbaar beroepsonderwijs is in het schooljaar 2009-2010 een uitvalpercentage van 6,5 % te zien. Dat is bijzonder laag in verhouding tot het landelijk gemiddelde van 11%.

Een succesvolle schoolloop-baan is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Nog steeds verlaten jongeren het onderwijs zonder start-

kwalificatie. Dat is zorgelijk, omdat het de kansen op een betaalde baan en zelfstandige participatie onder druk zet. Voorkomen van voortijdig schoolverlaten is en blijft daarom een gezamenlijke missie. Het gaat immers om een maatschappelijk vraag-stuk dat het onderwijs niet alleen kan oplossen. Het Hengelose actieplan is op interactieve wijze in één dag samen met de gemeente en alle scholen opgesteld. Ook instellingen in de zorg, welzijn, ondernemers, poli-tie, justitie, provincie en rijk worden bij de Hengelose aanpak betrokken.

Enkele acties die voor de komende jaren zijn afgespro-ken: ouderbetrokkenheid vergroten, betere aansluiting

onderwijs en arbeidsmarkt, passende stageplekken voor leerlingen uit het middelbaar beroepsonderwijs, meer aandacht voor het leeson-derwijs en een doorgaande lijn VMBO-ROC realiseren. De gemeente Hengelo zet het Bureau Leerlingzaken in. Samen met de scholen werkt het Bureau Leerlingzaken aan een aanpak op maat voor iedere jongere.

De belangrijkste voorwaar-den voor een doeltreffende aanpak zijn: vroeg investeren, onderling vertrouwen, elkaar weten te vinden, persoon-lijk contact en begeleiding, aandacht voor de thuissitu-atie van jongeren, voldoende stageplaatsen, begeleiding bij beroepskeuze en betrokken-heid van ouders.

Acties tegen voortijdig schoolverlaten

HENGELO - Het Hengelose AED Netwerk begint zich te sluiten dankzij een enorme financiële bijdrage die de voormalige bewonersver-eniging Ons Belang heeft geschonken aan de Stichting Twente Hart Safe. De stich-ting kreeg de beschikking over het plaatsen van zes AED-voorzieningen en vier beveiligende AED-kasten die gezamenlijk een waar-de van ruim 16.500 euro vertegenwoordigen.

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een apparaat waarmee men een elektrische schok aan het hart kan toedienen, wanneer er sprake is van levensbe-dreigende hartritmestoor-nissen. Een ingebouwde computer analyseert het hartritme van het slachtof-fer en bepaalt automatisch of het noodzakelijk is een stroomstoot toe te dienen.Huurders van sommige complexen van de voor-

malige HBS Ons Belang betaalden in het verleden servicekosten voor het vegen van schoorstenen. In 2008 werd dit schoorsteen-fonds opgeheven, omdat er geen schoorstenen meer geveegd werden door de HBS Ons Belang. Het over-gebleven geld dat nog in het fonds zat, zou de corpo-ratie terug betalen aan de huurders. De directie liet de Bewonersvereniging HBS Ons Belang echter weten dat de kosten voor deze terugbetaling zo hoog zou-den zijn dat er nauwelijks iets voor de huurders over-bleef.

De Bewonersraadsleden van de bewonersvereniging waren van mening dat het geld toch op enige wijze ten goede behoorde te komen aan de huurders. Ze heeft de directie voorgesteld het bedrag aan de bewoners-vereniging te schenken. De bewonersvereniging zou dan

een bestemming voor het bedrag vinden, waar huur-ders van voormalig HBS Ons Belang, die aan het fonds hebben bijgedragen, voor-deel van zouden hebben. Daarmee ging de directie akkoord.

De Bewonersraadsleden besloten het geld uit het schoorsteenfonds te beste-den aan het aanbrengen van zes AED’s. De locaties zijn gekozen in overleg met de stichting Twente Hart Safe. De Bewonersraadsleden vin-den het een geweldig idee dat het geld uit het schoor-steenfonds in de toekomst misschien mensen in nood het leven redt. Voor de stichting Twente Hart Safe is deze schen-king aanleiding geweest om nogmaals goed over de AED-behuizingen na te den-ken. Eind vorig jaar werd de stichting opgeschrikt door een reeks van van-dalisme, dat behoorlijk in

de papieren is gelopen. De hufterproof AED-kasten die nu in Hengelo worden geplaatst vallen duidelijk op. Ze zijn gespoten in de ambulancekleur geel met de daarbij behorende stri-ping en alarmnummer welke gebeld dient te worden ten tijde van een cardiolo-gisch incident. Alle kasten maken deel uit van het &’ Lekenhulpverleningsproject’ van ambulance Oost. Het is een uitdrukkelijke wens van de stichting om alle AED posten in Hengelo te voor-zien van dit type en merk AED kasten. Uniformiteit is erg belangrijk voor het project en hulpverlening. De stichting Twente Hart Safe is op 1 januari 2008 door de belastingdienst aangemerkt als ANBI, Algemeen Nut Beogende Instelling. Dus de fiscus betaalt mee.

Dit zijn de nieuwe 6 minuten zones in Hengelo: Hasseler-es (Hasselerborgh / Sanders

Supermarkt 24/7), Hasseler-es (Kulturhus Hasselo / Tijdens openingstijden 08.00 / 20.00 uur), Berflo-es (Sanders Supermarkt 24/7), Klein-Driene (Sanders Supermarkt 24/7), Nijverheid (Buurt & Speeltuin de Nijverheid 24/7), Sterrenbuurt (Buurt & Speeltuin de Sterrentuin 24/7) en Hengelose-es (Locatie onbekend). Voorts is de volgende 6 minuten locatie weer operationeel, Dichtersbuurt (Vondelstraat 24/7).

Stichting Twente Hart Safe is al enkele jaren druk bezig om heel Hengelo te voor-zien van zogenaamde 6 minuten zones. Hengelo telt per 1 oktober 2010 ruim 55 AED-posten waarvan de meerderheid 24 uur per dag 7 dagen per week inzetbaar is. Hengelo is dan ook het eerste stuk stedelijk gebied die bijna over een dekkend AED-netwerk kan spreken.

AED-Netwerk Hengelo gesloten dankzij Ons Belang

Een cursus van levensbelangEen cursus van levensbelang

Page 14: Hengelo_05-10-2010

bij SNS Regio Bank hypothekenmet NHG*!

Nu geen afsluitprovisie

* vraag naar de voorwaarden

ASSURANTIEKANTOOR SEINEN BVIr. M. Schefferlaan 497556 CP HengeloT 074-2424882E [email protected] www.seinen-assurantien.nl

Nieuw in Nederland!

Hot Stone Soap Rituals Hot Stone Soap Gelaatsbehandeling

& Schouder- rug- nekmassage & Voet/beenmassage

Tijdens het nuttigen van een kopje thee kunt u een specifieke keuze maken voor een van de vijf geuren. Om optimale ontspanning te bereiken wordt de behandeling gestart met een heerlijk Steam Towel Ritueel. Daarna starten we met een intensief ontspannende Hot Stone Soap schouder-, rug- en nekmassage. De door u gekozen specifieke geur heeft een speciale werking waardoor u volkomen positief gestimuleerd wordt. De warmte die ontstaat door de verschillende intensieve massagegrepen dringt diep door tot in de spieren en botten en de warm schuimende & heerlijk geurende Hot Stone Soaps lossen alle spanningen en vermoeidheid op. Vervolgens komt u totaal tot rust tijdens de gezichtsbehandeling: gezichtsreiniging, peeling, masker. Tijdens het masker geniet u van een relaxing voet-, beenmassage. De Hot Stone Soaps krijgt u als cadeau mee naar huis, om tijdens het douchen uw huid nog meermaals te verwennen met de heerlijke geuren. Normaal € 79,50 NU VOOR € 54,50 Duo Behandeling NU VOOR € 49,50 p.p.

Hot Stone Soap Hamam Lichaamsbehandeling

Tijdens het nuttigen van een kopje thee kunt u een specifieke keuze maken voor een van de vijf geuren. Daarna starten we met een traditionele Hamam scrubbehandeling. Na met water begoten te zijn wordt uw hele lichaam met een traditionele scrubhandschoen gescrubd. Hierdoor worden de dode huidcellen verwijderd en opent de huid zich voor een diepe reiniging met Hot Stone Soaps. Vervolgens ondergaat u een intensief ontspannende Hot Stone Soap lichaamsmassage. De door u gekozen specifieke geur heeft een speciale werking waardoor u volkomen positief gestimuleerd wordt. De warmte die ontstaat door de verschillende intensieve massagegrepen dringt diep door tot in de spieren en botten en de warm schuimende & heerlijk geurende Hot Stone Soaps lossen alle spanningen en vermoeidheid op. De Hot Stone Soaps krijgt u als cadeau mee naar huis, om tijdens het douchen uw huid nog meermaals te verwennen met de heerlijke geuren. (50 min) Normaal € 69,50 NU VOOR € 44,50 Duo Behandeling NU VOOR € 39,50 p.p.

Deze aanbiedingen zijn geldig t/m 30 november 2010

Te koop aangeboden 113 bankstellen, stof en leder, TOP MERKEN44 kasten, o.a. Vitrinekasten, TOP MERKEN21 eetkamerfauteuils stof en leer, TOP MERKEN94 woonkamerfauteuils stof en leer62 eettafels en div. stoelen, o.a. massief teak

SchuldenaarWegens faillissement van enkele groteEuropese Meubelfabrikanten

Plaats van verkoopHET WOONHUIS NIJVERDALMarkt 7, 7442 EC NijverdalTel. 0548 - 546793www.hetwoonhuisnijverdal.nl

Datum en tijdstip verkoop/bezichtigingBezichtiging en directe verkoop van goederen. Van woensdag 6 oktober t/m zaterdag 16 oktober. Maandag t/m zaterdag geopend vanaf 10:00 tot 18:00 uur. Donderdag tot 21.00 uur.

Contante en pin betaling mogelijk, geen opgeld. Alles tegen bodemprijzen. Te koop tegen elk aannemelijk bod. Op alle producten zit garantie. Vraag naar onze voorwaarden. U kunt de goederen direct na betaling meenemen of laten bezorgen.

Woensdag 6 oktober t/m zaterdag 16 oktober 2010

Openbare Faillisementpartijen verkoop Schaken wordt een sport

Maar wat is omnisimultaan? Dit is een vorm van schaken waarbij alle deelnemers meerdere partijen gelijktijdig afwerken. Dat houdt in dat ze allemaal rond moeten lopen van bord naar bord en daarmee wordt het als passief aangeduide schaakspel tot een actief spel omge-toverd dat met recht de term sport mag dragen.Nieuw dit jaar zijn de prijzen. Digital Game Timers (DGT) uit Enschede heeft speciaal voor het toernooi twee cubes beschikbaar gesteld. Het bedrijf sponsort daarnaast alle digi-tale klokken en de borden die tij-dens het toernooi gebruikt worden. Verder is Grolsch de hoofdsponsor van het toernooi.

Het toernooi vindt plaats in Sportcentrum Universiteit Twente, De Hems 20. Vanaf 09.45 uur tot 10.00 uur, op zaterdag 16 oktober, kunnen deelnemers zich inschrijven. Aangezien er per deelnemer 2,5 bord nodig is, is er slechts ruimte voor 60 deelnemers.

De eerste ronde begint zo snel mogelijk na de inschrijving, maar uiterlijk om 10.30 uur. Na het toer-nooi is er natuurlijk een prijsuitrei-king. Deze begint om 1 7 . 0 0 uur. De kosten voor deelname zijn 6 euro ((bij inschrijving voor 10 oktober is dit inclusief de lunch). De hoofdprijzen zijn 2 cubes die DGT schenkt en verder zijn er veel prij-zen in natura. Voor deelname kunt u mailen naar: [email protected].

InfoVoor meer informatie kunt u kij-ken op www.schaken.utwente.nl, of u kunt bellen met de organi-satie: 06-16388015 (Herwin van Welbergen).

ENSCHEDE - Voor de vijfde keer wordt, op de campus van de Universiteit Twente, het Grolsch Omnisimultaantoernooi gehouden. Na twee succesvolle edities in Enschede en twee even zo succes-volle toernooien in Koedijk, wordt op zaterdag 16 oktober weer neergestreken in Enschede.

Kijk ook eens op:www.twentejournaal.nl

Page 15: Hengelo_05-10-2010

Dinsdag 01 juni 2010 15Hengelo Journaal

HENGELO - Het thema van de Kinderboekenweek 2010 is De grote Teken-Tentoonstelling. Tijdens deze Kinderboekenweek draait alles om illustra-ties in kinderboeken. Tekeningen maken een ver-haal spannend, vrolijk en sommige boeken hebben zelfs geen woorden nodig.

Kinderen kunnen deelnemen aan verschillende activitei-ten. Zo is er een workshop ‘In je eigen tekening’. Hier kunnen kinderen hun eigen tekening of illustratie maken. Beeldend kunstenaar Lénida Vega Vargas fotografeert de kinderen daarna in hun eigen tekening. En natuurlijk mag de eigen foto en tekening mee naar huis. Deze work-shop duurt van 13.30 uur tot 15.30 uur. Er is plaats voor maximaal 15 kinderen en de toegangskaarten zijn af te halen bij de klantenservice.

Verder kunnen kinderen

een cartoon tekening laten maken van zichzelf. Martin van Gelder en Thijs Wessels, cartoontekenaars, tekenen in ongeveer tien minuten een treffende en humoristische karikatuur van een ieder die tegenover hen komt staan of zitten. Deze activiteit duurt van 13.30 uur tot 15.30 uur.

Daarnaast neemt Judith Koppens, schrijfster en illu-stratrice, de kinderen mee op reis door de kleurrijke boeken van Kleine Beer en Big. Als grote sprekende poppen nemen ze de kin-deren mee op reis door het boek. De kinderen luiste-ren, kijken, spelen mee en zingen, onder pianobegelei-ding, liedjes over het verhaal. Deze show begint om 14.00 uur en duurt tot 15.00 uur. Toegangskaarten voor deze show zijn af te halen bij de klantenservice.

Tenslotte is er ook nog de bekendmaking van de derde

Stadsdichter jr. Er zijn 37 inzendingen binnen geko-men voor de verkiezing van de Stadsdichter jr. De jury, Reinier de Rooie (tweede stadsdichter Hengelo), Bertus Braam (docent aan de OBS De Meent) en de tweede stadsdichter jr. Sophie Kroezen, hebben de tien genomineerden voor de Stadsdichter jr. geselecteerd. Woensdagavond 6 okto-ber is het dan zover, rond 20.15 uur maakt wethouder Wieger Mulder bekend wie zich de derde Stadsdichter jr. mag noemen. De ver-kiezing is van 18.00 uur tot 21.00 uur.

Woensdag 6 oktober, tus-sen 13.30 uur en 15.30 uur, staat de start van de Kinderboekenweek de hele middag in het teken van tekenen. De toegang is gratis voor alle activiteiten. De Kinderboekenweek is bedoeld voor kinderen van 4 tot en met 10 jaar.

Kinderboekenweek 2010: De grote TekententoonstellingHENGELO - De 5Ritmes® zijn vloeiend, stacca-to, chaos, lyrisch en stil. Samen vormen ze een wave (golf) van energie. Door de 5Ritmes® te dansen, geven we uitdrukking aan onze innerlijke beweging. Al dansend ervaar je waar er energie vastzit en hoe je die opnieuw in beweging kunt brengen.

Daarbij krijg je oefeningen aangereikt die je helpen om je dans en daarmee jezelf te verkennen. De uitnodiging is om te dansen wat ervan bin-nen leeft, ongeacht gevoel, leeftijd of conditie. Wees welkom om je lijf vrij te dansen, je hart te luchten en je drukke hoofd te legen. De wave wordt gedragen door muziek uit alle windstreken.

De cursus vindt plaats op ‘ t Iemenschoer, Ruysdaelstraat 49, in Hengelo. De cursus begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Van 2 novem-

ber tot en met 14 december staan de cursussen gepland. Ook zijn er open lessen op 5 en 19 oktober. De kosten voor deelname bedragen 95 euro.

Voor meer informatie kunt u mailen naar: [email protected] of bellen naar: 06-42657593. Ook kunt u een kijkje nemen op www.dansendhart.nl.

Danscursus 5Ritmes® vol energie

HENGELO - De Remonstrantse Gemeente Twente houdt dinsdag 12 oktober om 19.30 uur een lezing over ‘Het evangelie volgens Vincent van Gogh’. De lezing wordt gehou-den door prof. A. Wessels, em. hoogleraar godsdienst-wetenschap en schrijver van het boek.

Hij gaat in drie thema’s, die aan Vincent, de schilder en schrijver (van Brieven), zelf zijn ontleend, de spirituali-teit van Vincent (in woord en beeld) aan de orde stel-len en ingaan op zijn geeste-lijke, literaire en artistieke inspiratiebronnen.De thema’s zijn: droefheid en blijdschap, duisternis en licht en de kunst van het leven. Ds. F. Knoppers geeft aansluitend op 14 en 28 oktober en 11 november een cursus ‘De brieven van Vincent van Gogh’.

Deelname aan de lezing is 7 euro voor niet-leden en 5 euro voor studen-ten/leden en vrienden van de Remonstrantse en Doopsgezinde gemeenten Twente. Opgeven is niet nodig.

De lezing wordt gehouden in de R e m o n s t r a n t s e Kerk, Woltersweg 11, in Hengelo. Voor meer infor-matie kunt u bellen met mw. J.de Pater-Beeker, tel: 074 - 291 41 09 of mailen naar: [email protected]. Ook kunt u kijken op de site: www.remonstranten.org/twente.

De Remonstrantse Gemeente Twente is een vrijzinnig christelijke gemeente voor leden, vrienden en belangstel-lenden uit heel Twente. Remonstranten vormen een open geloofsgemeen-schap, waarin iedereen kan

Lezing het evangelie volgens Vincent van Gogh

HENGELO - De Natuur- en Milieuraad gaat donder-dag 7 oktober een the-ma-avond organiseren. De avond heeft als onderwerp verschillende thema’s zoals, luchtkwaliteit, groen in de stad en het ecologisch ver-antwoord bouwen.

Allereerst gaat Paul Cohn uit Borne vertellen over zijn visie op het zorgen voor

een goede en gezonde kwaliteit van de lucht om ons heen. Ook gaat hij het hebben over wat we kun-nen doen om die kwaliteit te verbeteren. Dat wordt onder meer een kritische benadering van het klimaat-beleid en ons eigen gedrag als het daarover gaat.

Vervolgens vertelt Bas Schuite uit Hengelo over zijn ervaringen als adviseur

op het gebied van bomen- en groenonderhoud bij een overheidsinstantie en over de problemen die hij alle-maal tegenkomt om deze adviezen te realiseren.

Daarna gaat Carl Voorhaar, architect in Hengelo, over zijn ideeën vertellen als het gaat om ecologisch verant-woord bouwen. De bedoe-ling van de avond is dat

iedereen er een beetje beter in en enthousiaster voor wordt om ook verantwoor-de beslissingen te kunnen nemen.

De thema-avond vindt plaats in de Kleine Zaal van de Bibliotheek aan de Beursstraat, in Hengelo. De avond begint om 20.00 uur en de deur van de zaal opent om 19.30 uur. De toegang is

gratis voor alle belangstel-lenden. De inleiders willen graag in gesprek komen met aanwezigen, de inleidingen zijn dus beperkt van duur. Discussieleider van deze avond is Henk Nijhof.

Belangstellenden kunnen plaatsen reserveren via tele-foonnummer: 06-12625317 of per e-mail: [email protected].

Thema-avond Luchtkwaliteit, groen in de stad en ecologisch bouwen

HENGELO - Dit najaar is het Metropool gelukt om de legendarische muziek van Frank Zappa live op de planken te krijgen door een wel heel bijzondere uitvoe-rende artiest, namelijk een Zappa zelf. Ter ere van de zeventigste verjaardag van Frank Zappa zal zijn zoon zijn werk spelen, met voor het eerst ‘Apostrophe’ in zijn geheel.

Op 9 november komt Dweezil Zappa met zijn band de erfenis van zijn

vader in ere houden met de tour, Frank Zappa’s 70th Birthday Celebration feat. Dweezil Zappa Plays Zappa. Deze show is de enige in Nederland en wellicht de laatste kans om ooit deze fantastische muziek live door Zappa uitgevoerd te zien.

Dweezil, zelf een begena-digd gitarist en componist wil de erfenis van zijn vader op respectvolle en integere wijze in the spotlights zetten en speelt met topmuzikanten de bijzondere muziek van wonderkind Frank Zappa.

Noot voor noot ingestu-deerd heeft deze tour een voorbereiding van maar liefst twee jaar gekend. De num-mers die gespeeld worden zijn precies zoals Frank ze zelf speelde. De ultieme Zappa-experience dus. Tijdens het concert zal exclusief mate-riaal van de legendarische film: ‘Roxy and Elsewhere’ worden vertoond.

Kaarten zijn te koop via www.metropool.nl, via 400 Primera winkels en tijdens openingstijden bij Metropool aan de dagkassa.

Dit najaar: Zappa live in Metropool

Voor €5,- per maand brengtu zieke kinderen en hunouders dicht bij elkaar.

Word nu donateur.

www.kinderfondsknuffels.nl

5,- per maand brengtu zieke kinderen en hunouders dicht bij elkaar.

Page 16: Hengelo_05-10-2010

16 Dinsdag 01 juni 2010Hengelo Journaal

in opdracht van curatoren

WOONCENTRUM ALMELO Voormalige Resink winkel - Woonboulevard Almelo 28 - www.wooncentrum.net

IN VOORMALIGE WINKEL RESINKWOONBOULEVARD 28 ALMELO

OPEN MA. 13.17.30DI. TM ZA.1017.30

ALLES, MAAR DAN OOK ALLES

MINUS KORTING 40%

ONDERHANDSE PUBLIEKE MEUBELFAILLISEMENTSVERKOOP TOPMERKEN

DESIGN ZITBANKENLOSSE RELAX

FAUTEUILSEETHOEKEN • KASTENSTOELEN • DRESSOIRS

SALONTAFELSVERLICHTING

KLEINMEUBELENSCHILDERIJEN

SPIEGELS • GLASTAFELSETC. ETC.

MEUBELENDIRECT LEVERBAAR

10 OKTOBERKOOPZONDAG

HENGELO – Esrein haar-mode is sinds 1 juni dit jaar gevestigd op ’t Esrein, aan de Meijersweg 13 te Hengelo. De kracht achter deze kapsalon is de betaal-bare prijs!

Eigenaresse van Esrein Haarmode is Sabine Blaauw. Zij zit al 25 jaar in het kappersvak en beschikt dus over de nodige ervaring in deze branche. ‘De reden voor mij om een eigen kap-salon in Hengelo te starten, was dat er relatief weinig goedkope kapsalons in deze stad gevestigd zijn. Wij onderscheiden ons duidelijk van andere kapsalons door

de betaalbare prijs’, vertelt Sabine. ‘Knippen kost bij-voorbeeld maar 11.95 euro. Ook voor permanenten bie-den wij een stuntprijs: vanaf 39.95 euro all-in.’

Bij Esrein kapsalon werken uitsluitend gediplomeerde kappers. Zij werken met de kwalitatieve producten van het merk Keune. Dit in een moderne en gezellig inge-richte zaak en gemoedelijke sfeer. Naast dit alles kunt u bij Esrein Haarmode ook terecht voor damestassen en sieraden. Meer info: 074 2919951.

Kwaliteit voor een betaalbare prijs

HENGELO - De versobe-ringsvoorstellen van de gemeente Hengelo zijn klaar. Het college van B en W heeft de definitieve voorstellen aangeboden aan de gemeenteraad. In november neemt de raad een besluit over de bezui-nigingen. In totaal moet de gemeente de komen-de jaren 15 miljoen euro bezuinigen.

Het college stelt een sober-dere uitvoering voor van de investeringen in de stad. De uitvoering van het groenon-derhoud, wegenonderhoud en de netheid in de stad zal licht versoberd wor-den. Ook in het beheer van beheer van gebouwen en terreinen, sport, evenemen-ten en cultuur wordt min-der geld gestoken. Verder is het college van mening dat het past in deze tijd om de publieksvoorlichting, promotieactiviteiten, 5 mei-activiteiten en verkiezings-budgetten te versoberen. Het jeugd- en jongeren beleid, en het armoedebeleid zijn zo veel mogelijk ontzien. Verder worden op de uit-voering van de Wet maat-schappelijke ondersteuning (WMO) maatregelen voor-

gesteld. Dit met het oog op de korting die het Rijk heeft aangekondigd.

Gezamenlijk proces Het gezamenlijke proces van college en raad is gestart met de totstandkoming van de discussienota Herontwerp van beleid en uitvoering. In de discussienota stonden het vinden van oplossingen bij de financiële opgave centraal. Bezuinigingen en aanpassin-gen zijn nodig als gevolg van de recessie, rijksbezuinigin-gen en demografische ont-wikkelingen.

Samenvattend staat de gemeente voor een financi-ele opgave van 15 miljoen euro. De gemeente heeft een pakket van maatregelen samengesteld, bestaande uit drie categorieën: versobe-ring (vanaf 2011) (€ 5.104.000), innoveren en participeren (vanaf 2012) (€ 5.000.000) en bedrijfsvoe-ring (oplopend vanaf 2013) (€ 5.000.000).

Het nu voorliggende voor-stel tot wijziging van de beleidsbegroting 2011-2014 betreft alleen de eerste tran-che, de zogenoemde ver-soberingvoorstellen. Tijdens

de gezamenlijke commissie-vergaderingen op 8 juli en 9 september heeft de raad gesproken over de discus-sienota Herontwerp van beleid en uitvoering en als aanvulling daarop over de reactienota van augustus. In de nu voorliggende verso-beringsvoorstellen heeft het college rekening gehouden met de in die bijeenkomsten aangegeven zorgen, kantte-keningen en voorkeuren.

Extra maatregelen in 2011 De nu voorliggende verso-beringsmaatregelen leiden tot een structureel bedrag van 5,1 miljoen euro in 2014. Deze voorstellen zijn in 2011 nog onvoldoende om de begroting sluitend te krijgen. Hiervoor moet de gemeente in 2011 nog tenminste voor een bedrag van 357.000 euro aan inci-dentele maatregelen nemen. Dit bedrag komt enerzijds uit de bestemmingsreserve loonkosten (250.000 euro).

Anderzijds stelt het college voor om vanwege de proble-matiek rond de parkeergara-ge aan de BP Hofstedestraat 107.000 euro aan de bestem-mingsreserve mobiliteit te onttrekken.

Presentatie definitieve versoberingsvoorstellen

“NATUURLIJK BEN IK DONOR.” ALS MIJ IETS OVERKOMT WIL IK TOCH OOK GRAAG EEN ORGAAN VAN EEN ANDER.

Page 17: Hengelo_05-10-2010

Dinsdag 01 juni 2010 17Hengelo Journaal

BORNE - Onlangs stond de jaarlijkse LIFE Estafette Run weer op het program-ma. Net als de voorgaande jaren ook nu weer rond de Stroom Esch vijver, geor-ganiseerd door Triathlon & Duathlon vereniging Trios uit Borne en Wijkvereniging Stroom Esch.

Zoals altijd werd er weer gestreden om de titel bij de jeugd (voor voortgezet en basisonderwijs) en de volwassenen (enkel dames

en heren gemengd). Voor de jeugd geldde een afstand van 4 x 850 meter terwijl de volwassenen 4 x 5 kilometer moesten lopen.Behalve voor de hardlo-pers was er ook voor de (jeugdige) toeschouwers veel te doen. Zo stonden er springkussens en stormba-nen opgesteld op het gras-veld. Na het ‘startschot’, van de loco-burgemeester de heer Kotteman, gingen rond 11.00 uur de 54 jeugd-teams als eerste van start. Onder aanmoediging van het

enthousiaste publiek liepen alle lopers de longen uit hun lijf.

Het eerste team dat binnen-kwam was FC Knudde met een tijd van 13.22 minuten en dat was genoeg voor de titel. Met die tijd werden zij zowel algeheel kampioen als scholenkampioen. Voor het Iemnschelf was dit de derde keer op rij en dat houdt in dat ze de beker mochten houden. Quickboys en De Slakken eindigden als goede tweede en derde. Bij het

voortgezet onderwijs won ZVZV uit Zenderen net als vorig jaar de beker.

Om 11.30 uur begon de loop voor de volwassenen. Met maar liefst 37 teams was ook dit weer een succes. Na afloop konden alle deel-nemers hun startnummer inruilen voor een tas vol met lekkere spullen, mogelijk gemaakt door een sponsor.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.life.estafet-terunborne.nl.

LIFE Estafette Run, rond de Stroom Esch vijver, groot succesREGIO - Het najaar is voor veel tuinliefhebbers de peri-ode om de tuin winterklaar te maken. Tegenwoordig geven mensen daar een wat andere invulling aan: een mooi tuinsilhouet in de winter heeft vaak de voorkeur boven een totaal gekortwiekte aanblik.

Maar de tuin moet in het na-jaar toch enigszins gefatsoe-neerd worden. Zeker na alle regen die dit jaar gevallen is in Nederland. Dat betekent bijvoorbeeld dat lelijke uit-gebloeide bloemen en lelijke bladeren van vaste planten weggeknipt worden.

Voor deze klusjes is het wel handig om goed gereedschap te hebben. Zoals bijvoor-beeld een snoeimes om tak-jes mee af te snijden, een snoeischaar om bloemen en bladeren weg te knippen, een heggenschaar om hagen bij te snoeien en een buxus-schaar om de buxus bij te knippen of voor de winter nog even goed in vorm te snoeien. Open Tuinen Net biedt mooi tuingereedschap om u daar bij te helpen, bij-voorbeeld zoals op de foto: solide snoeigereedschap van roestvrij staal met essenhou-ten heft. Voor meer informa-tie kunt u kijken op: www.opentuinennetwinkel.nl.

Snoeien in het najaar

HENGELO - Het college van B en W laat onder-zoeken of de herinrich-ting van de Markt inclusief een kunstwerk gerealiseerd kan worden zonder bud-getoverschrijding. De totale herinrichting van de Markt mag niet duurder worden dan 845.000 euro. Dit heeft wellicht gevolgen voor de waterpartij. Kunstenaar Marjolijn Mandersloot is op dit moment bezig om een aangepast schetsontwerp te maken.

Voor het kunstwerk is 450.000 euro gereserveerd. Voor de reeds geplande werkzaamheden op de Markt (ondermeer verwij-

deren van de lichtlindes en plaatsing van bomen en verlichting) is het budget 395.000 euro.Aangepast schetsontwerp Kunstenaar Marjolijn Mandersloot is op dit moment bezig om een aan-gepast schetsontwerp te maken. Halverwege oktober presenteert ze een aange-past berenontwerp aan het college en de raadscommis-sie Fysiek. Daarna aan de selectiecom-missie met daarin onder anderen ondernemers en bewoners van de bin-nenstad. Hierna kunnen ook de ondernemers en de reflectiegroep van het Binnenstadsdebat hun oor-deel uitspreken. De gemeen-

teraad besluit in december over het nieuwe ontwerp.

Binnenstadsdebat In 2007 heeft de gemeente Hengelo een debat gevoerd met haar burgers over de binnenstad. Hengeloërs geven aan dat ze meer sfeer, vrolijkheid en gezelligheid willen zien. Met name de Markt kan wel een impuls gebruiken.

Naar aanleiding van de uit-komst van het binnenstads-debat vond de raad het pas-send om het gereserveerde budget voor kunst in te zetten voor de Markt. Het gekozen schetsontwerp is mede uitgekozen door een afvaardiging van bewoners

en ondernemers van de bin-nenstad als onderdeel van de selectiecommissie. Zij menen dat het ontwerp van de beren tegemoet komt aan de wens voor gezel-ligheid, humor en aantrek-kingskracht op de markt.

BerenontwerpHet ontwerp van kunste-nares Marjolijn Mandersloot was oorspronkelijk geba-seerd op de stedenbouw-kundige visie voor de Markt. In deze visie is onder andere sprake van een waterpar-tij. De kunstenares heeft de visie omarmd en een ontwerp gemaakt waarbij Markt, water en vis samen-komen. Met scharrelende beren in de hoofdrol.

Onderzoek naar aangepast ontwerp berenkunstwerk

HENGELO - Dance krijgt weer een prominentere plek in de najaarsprogram-mering! Metropool biedt danceliefhebbers weer de mogelijkheid om op de beste dancemuziek los te gaan.

Elke zaterdag is er het gratis toegankelijke Meduza, het alternatieve dancefeestje in Hengelo. Denk hierbij aan muziek van The Prodigy, Arctic Monkeys, Goril-laz, Placebo, Pendulum en Deftones.

Houd je van meer toegan-kelijke muziek, maar wel met een twist, dan is er 90’s Now! Het succesvolle Lowlandsconcept met de beste muziek uit de jaren ‘90. Met een knipoog aan elkaar gemixt én voorzien van beelden uit de originele videoclips, biedt Metropool op 8 oktober weer plek aan iedereen die even een stukje terug wil in de tijd.De complete danceprogram-mering is terug te vinden op de speciale website: www.dancemetropool.nl.

Voeten van de vloer

Page 18: Hengelo_05-10-2010

Alles voor uw badkamer!

Bezoek ook eens onze showroom aan de Molendijk Noord 47 in Rijssen• Bel voor meer informatie: 0548 - 543758 •

• Openingstijden: ma t/m vr 08.30 - 17.00 uur / zaterdag 09.00 - 12.00 uur •

WWW.SANIPOWER.NL

* Prijzen onder voorbehoud van druk- en zetfouten

GEBERIT DUOFIXINBOUWRESERVOIRINCL. WANDCLOSET

EN BEDIENIGSPANEEL

€ 220,-

ZAK 25 KG

€ 25,-TEGELLIJM

60 x 60 cm€ 10,- M2

VLOERTEGELS

60 x 47 x 54 cm

€ 550,-

Badmeubel 987 KIM

25 x 33 cm€ 11,- M2

WANDTEGELS

EMMER 17 KG

€ 30,-TEGELPASTA

120 x 90 x 228 cm

€ 750,-

Stoomcabine C88

poster A2 oldenzaal C.indd 1 31-07-10 00:42

ENSCHEDE - Een talentvol, mooier-dan-mooi meisje, met parels als tranen en groen gras, overal waar ze haar voeten zet. En een jaloerse tante met een doodgewone doch-ter. Dat kan nooit goed gaan...

In de nieuwste muziektheatervoor-stelling van Jeugdtheater Sonnevanck gebeuren wonderlijke dingen in de hamam, het sprookje eindigt fees-telijk met een koninklijke bruiloft. Vanaf 10 oktober in theaters in het land te zien en horen, met een première in de eigen theaterzaal in Enschede.

Woestijnwind gaat over geluk en ongeluk en hoe je omgaat met je lot. De één is een zondagskind, met talenten overladen en óók nog mooi. De ander is gewoon, gewoon. Kan je daar iets aan doen? Wat betekent ‘je lot in eigen hand nemen’? Kan dat eigenlijk wel? Kan je geluk afdwin-gen? Zangeres Esra, acteur Maarten en blokfluitvirtuoos Sarah nemen je mee op reis in dit Turkse sprookje vol humor, met heerlijke oosterse muziek en een swingend einde.

De tekst van Woestijnwind is geschreven door toneelschrijfster Sophie Kassies, uit nieuwsgierigheid naar de sprookjes van onze islami-tische buren. &lsquo;Een groot deel van Sonnevancks publiek heeft een moslimachtergrond. Welke verhalen vertellen hun oma’s, hun moeders, hun vaders en opa’s?’, aldus Sophie Kassies.

De Koerdisch-Nederlandse regisseur Celil Toksöz, artistiek leider van het multiculturele Theater Rast, weet wel raad met die vraag. Net als de Turks-Nederlandse componist Selim Dogru, die precies begrijpt hoe je kinderen met muziek een nieuwe wereld binnen sleept.

Woestijnwind gaat op zondag 10 oktober in première in de thea-terzaal van Sonnevanck, daarna is de voorstelling onder meer te zien in Amsterdam, Den Haag (tijdens Festival De Betovering), Haarlem, Utrecht, Rotterdam en Groningen. De premiere is zondag 10 oktober in Theater Sonnevanck, Walstraat 6 Enschede, 13.30 en 16.30 uur. Voor kaarten kunt bellen naar: 053-4315400.

Sonnevanck maakt muziekthea-ter voor kinderen en jongeren. Sonnevanck trakteert iedereen op theater dat een feest is voor je ogen, oren, gevoel en verstand. De verbeeldingskracht wordt wakker geschud met mythen, sprookjes en historische verhalen. De verhalen worden zó verteld dat ze over jou gaan, over jouw leven, hier en nu. Met humor gebracht en tot naden-ken prikkelend. De muziek is nieuw geschreven, spannende muziek. Muziek die je nog niet kent. Dat kan jazz, hedendaags-klassiek of Turkse volksmuziek zijn, zolang het je maar in je hart raakt. Sonnevanck maakt muziektheater dat je wereld groter maakt.

Woestijnwind waart over het land

Page 19: Hengelo_05-10-2010

Dinsdag 01 juni 2010 19Hengelo Journaal

VAST EN ZEKERIMPLANTATEN

CENTRUM TANDHEELKUNDIGE IMPLANTOLOGIE

HAAKSBERGEN EN WINTERSWIJK

VOOR TWENTE EN DE ACHTERHOEK

� MODERNSTE IMPLANTOLOGIE

� 3D TECHNOLOGIE

� KRONEN OP IMPLANTATEN

� KLIKGEBIT OP IMPLANTATEN

� MEER DAN 20 JAAR ERVARING EN DUIZENDEN

IMPLANTATEN VERDER

STEVEN LINGBEEK GEREGISTREERD IMPLANTOLOOG

EN MEDEWERKERS

INLICHTINGEN 053-5743599 / 0543-512634

HENGELO - De gemeente-raad stelt binnenkort de gemeentelijke belastingta-rieven voor 2011 vast. Als de gemeenteraad de voor-stellen van het college van B en W overneemt, wor-den de belastingtarieven beperkt verhoogd.

De tarieven voor brand-weerrechten, markt- en havengelden, precario- en toeristenbelasting, riool- en afvalstoffenheffing en voor parkeren blijven gelijk. En-kele andere tarieven stijgen. Het gaat daarbij om: tarieven voor de naheffingsaanslag (bij niet of te weinig betalen), de OZB, voorrijkosten bij de inzameling van grof huishou-delijk afval, onderhoudsrecht voor een graf, de legestarie-ven voor uittreksels uit het bevolkingsregister en het basistarief voor de bouwver-gunning stijgen.

AfvalstoffenheffingHet tarief voor afvalstof-fenheffing blijft gelijk. Maar de gemeente verhoogt de voorrijkosten bij de inzame-ling van grof huishoudelijk afval van 7,50 euro (5 bon-nen) naar 15 euro voor de eerste keer en 32,90 euro voor volgende keren. Omdat inwoners bijna geen gebruik maken van de avondservice, schaft de gemeente deze ser-vice af.

Vooruitlopend op de opening van het nieuwe Afvalbrengpunt, voert de gemeente per 1 januari 2011 de milieupas in. Deze pas regelt de toegang tot het Afvalbrengpunt. Elke pas krijgt een stortquotom van

150 kilo (vergelijkbaar met de huidige strippenkaart). Zodra het stortquotum van de pas op is, moeten inwoners bij-betalen.

OZB-tarievenDe OZB stijgt gemid-deld met 1,56%. In 2009, bij de behandeling van de Perspectiefnota 2010 kon-digde de gemeente al aan de OZB-tarieven te verhogen om zowel in 2010 en 2011 een meeropbrengst te reali-seren van 250.000 euro. De gemeente bepaalt de hoogte van de OZB-tarieven door naar de gewenste opbrengst te kijken.

BegraafrechtenOm de begraafrechten kos-tendekkend te houden, ver-hoogt de gemeente de tarie-ven voor het onderhoud van de graven van 33,05 euro naar 38 euro. Omdat Hengelo voorstander is van minder regels, is voor het aanbrengen van een graf-bedekking geen vergunning meer nodig. De aanvraag kostte Hengeloërs voorheen 75,30 euro.

OmgevingsvergunningHet basistarief voor de bouwvergunning stijgt met 0,1%. Daarnaast wil de gemeente de kosten van de omgevingsvergunning dek-ken door de inkomsten. Om diensten kostendekkend te maken zijn tariefverhogingen voor de volgende activitei-ten nodig: activiteit inrit van 150 naar 270 euro, activiteit kappen (voor particulieren) van 50 naar 100 euro, acti-viteit aanleg van 200 naar 1.390 euro en activiteit sloop van 150 naar 237 euro.

Voor een omgevingsvergun-ning die 5 of meer activitei-ten omvat geldt een korting van 5%.

Ook voor vergunningen die geen deel uitmaken van de omgevingsvergunning, streeft de gemeente naar kosten-dekkende tarieven. Dat heeft geleid tot verhoging van diverse APV vergunningen.

Rijbewijs De gemeente moet het tarief voor rijbewijzen naar ver-wachting verlagen. Het Rijk heeft in 2009 namelijk beslo-ten dat er een maximum-tarief moet komen voor de rijbewijsleges. In Hengelo kost een standaard rijbewijs nu nog 48,20 euro. Naar verwachting komt het maxi-mumtarief uit op 39 euro. Dat betekent een verlaging van 9,20 euro.

BevolkingsregisterDe tarieven voor uittreksels en verklaringen die afkom-stig zijn uit de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) worden gelijk getrokken met het landelijke tarief. Voor de uittreksels GBA betekent dit een tariefsverhoging, name-lijk van 8,35 naar 11,50 euro.

Burgerlijke standSinds vorig jaar kunnen bruidsparen, op eigen ver-zoek, getrouwd worden door een ambtenaar van de burgerlijke stand van een andere gemeente. Bij de invoering is hiervoor geen tarief in de Legesverordening opgenomen. Omdat zo’n benoeming extra werk met zich meebrengt, wil het college hiervoor een tarief opnemen van 100 euro.

Belastingen Hengelo beperkt verhoogd

HELLENDOORN - Avon-turenpark Hellendoorn wordt van 16 tot en met 31 oktober omge-toverd tot het griezelige Heksendoorn. Het park wemelt dan van de hek-sen, bezemstelen, spinnen-webben en &hellip; soep! Op de openingsdag orga-niseert Avonturenpark Hellendoorn een inza-melingsactie voor de Voedselbank Deventer, één van de acht regi-onale Voedselbanken in Nederland.

Alle bezoekers die zater-dag 16 oktober een blik of zak Struik soep mee-nemen, ontvangen korting op de entreeprijs die kan oplopen tot zestien euro. Soepfabrikant Struik verdubbelt de hoeveelheid soep die met dit initiatief voor de Voedselbank De-venter wordt ingezameld.

Over de Voedselbank Deventer e.o. Regio Salland & Twente Voedselbanken Nederland is een landelijke overkoe-pelende organisatie van voedselbanken. Nederland is opgedeeld in acht regio’s met ieder een eigen distri-butiecentrum. Hier worden de goederen verzameld, opgeslagen en gedistribu-eerd naar de lokale voed-selbanken in de betreffende regio. In Nederland zijn er 120 lokale voedselbanken

die voedselpakketten aan ongeveer 20.000 huishou-dens verstrekken. In de regio Deventer e.o. maken 2.200 huishoudens gebruik van de Voedselbank. Het voedselpakket is bedoeld als tijdelijke noodhulp. Om in aanmerking te komen voor een voed-selpakket moet men aan strikte en landelijk vast-gestelde criteria voldoen. Dit wordt beoordeeld tij-dens een huisbezoek door een consulent. Voorzitter mevrouw Annette Aalbers en de vele vrijwilligers maken zich sterk voor de gezinnen die gebruik maken van de Voedselbank Deventer e.o.

HeksendoornIeder jaar in oktober is het griezelen gebla-zen in Avonturenpark Hellendoorn tijdens Heksendoorn. Jong en oud kunnen spannende avon-turen beleven de Rioolrat, Huyze Griezelsteyn en in Dreumesland,. Heksendoorn is al span-nend, maar in het donker wordt het extra griezelig! Durf jij in het donker tus-sen de heksen en ander gespuis op avontuur te gaan? Op 16, 23 en 30 oktober zijn de attracties geopend tot 20.30 uur. Iedere avond wordt afge-sloten met een spectacu-laire vuurwerkshow om 20.45 uur.

Soepinzamelingsactie voedselbank

ENSCHEDE - De gemeente-raad heeft er in april 2003 voor gekozen om de par-keertarieven jaarlijks per 1 januari te corrigeren aan de hand van de prijsindex. Destijds is ook besloten de tarieven met ingang van 2006 eens per vijf jaar te verhogen met 0,20 euro.

Het college van B en W kiest er nu voor om relatief grote schommelingen te vermijden. Dat betekent dat de vijfjaarlijkse prijsstijging en de verhoging volgend uit inflatie vanaf nu samenvallen in een jaarlijkse tariefaan-passing. De tarieven voor kortparkeren stijgen met in-gang van 1 januari hierdoor met 10 cent. In deze verho-

ging is een inflatiecorrectie van 2 procent verwerkt.Het in 2003 vastgestelde plan voor prijsontwikke-lingen zorgt voor relatief grote schommelingen in de prijsstijgingen, zeker eens in de vijf jaar. Als de vijf-jaarlijkse verhoging zich aandient op een moment dat het economisch min-der goed gaat, zoals nu het geval is, zal deze eerder als ongewenst en buitensporig worden gezien. Om deze reden is gezocht naar een meer klantvriendelijke prijs-ontwikkeling. De verwach-ting is dat dit nieuwe model voor prijsontwikkeling per saldo over meerdere jaren geen negatieve (of positie-ve) financiële gevolgen heeft voor de exploitatie van het

parkeerbedrijf.

De nieuwe methode is opge-nomen in de Verordening Parkeerbelasting die aan de gemeenteraad wordt voor-gelegd. De gemeenteraad stelt de verordening vast en hiermee ook de hoogte van de parkeerbelasting. De ver-ordening omvat de parkeer-vergunningtarieven (inclusief abonnementen), de hoogte van de naheffingsaanslag en het kortparkeertarief op straat, waarvoor het college ook een stijging van 10 cent per uur voorstelt (van 2,10 euro naar 2,20 euro).

De tarieven voor de par-keergarages worden door het college van B en W vastgesteld.

Meer geleidelijke verhoging van parkeertarieven

Page 20: Hengelo_05-10-2010