De krant van chambéry JUNI 2012

13
JUNI 2012 Geweldige Zinneke Parade! ..... 2&3 ..... 4&5 Een dag met onze conciërge ..... 6 Vaste activiteiten en diensten ..... 7 Zorg actie plan: zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen ..... 8 Programma van uitstappen, cursussen en infosessies ..... 9 Theatergroep Chambéry onder de spotlights ..... 10 Zomeruitstap ..... 11 ..... 12 & 13 Wijkwerking CHATO & WMKJ Portretten Dienstencentrum Agenda & menu De krant van Chambéry Wijkwerking Chambéry • Chambérystraat 24, 1040 Etterbeek tel 02 646 20 57 • fax 02 639 13 03 • [email protected] • www.chambery.be MIJN WIJK

description

Wijkwerking, CHATO, WMKJ, Portretten, Dienstencentrum, Agenda & Menu

Transcript of De krant van chambéry JUNI 2012

JUNI 2012Geweldige Zinneke Parade! ..... 2 & 3

..... 4 & 5Een dag met onze conciërge ..... 6

Vaste activiteiten en diensten ..... 7Zorg actie plan: zo lang mogelijkzelfstandig thuis blijven wonen ..... 8Programma van uitstappen,cursussen en infosessies ..... 9Theatergroep Chambéry onder de spotlights ..... 10Zomeruitstap ..... 11..... 12 & 13

WijkwerkingCHATO & WMKJ

PortrettenDienstencentrum

Agenda & menuDekra

ntvan

Cham

béry

Wijkwerking Chambéry • Chambérystraat 24, 1040 Etterbeektel 02 646 20 57 • fax 02 639 13 03 • [email protected] • www.chambery.be

MIJNW

IJK

Zaterdag 19 mei: dé dag van de zinnekeparade. De zonwas er, samen met zo’n 80.000 toeschouwers! Onder hen,een grote groep van Chambéry: mensen die haddenmeegeholpen aan de voorbereidingen, anderen die eenkijkje kwamen nemen naar wat er nu al maanden na elkaarin het Chambérykrantje staat en een groepje verkleed engeschminkt in de parade zelf. En het was de moeite! Desfeer was geweldig, de boodschap duidelijk:“Zinneke wil ontmoetingsplekken creëren wantzelf de meest scherpe meningsverschillenverdienen het om met argumenten encreativiteit te worden aangepakt. Niet metverbaal en nog minder met fysischmachtsvertoon. Hierin heeft elk van ons, alsmens, familielid, buur, burger, maar ook elkeprofessional en beleidsmaker een rol te spelen.“Mission accomplished. Zinneke is een voorbeeldvan hoe het kan en moet in Brussel!Bedankt aan iedereen die heeftmeegeholpen achter de schermen, methet maken van kostuums of kar,iedereen die is komenkijken, heeft mee-gelopen of foto’s heeftgemaakt. Jullie waren

WIJKWERKING 2

Zinneke Parade 2012:opdracht volbracht!

Door plaatsgebrek, hebben wij ervoor gekozen enkel foto’s van deZinnode Zot Herbes Folles teplaatsen, waaraan Chambéry heeftmee gewerkt ism veel andereorganisaties, maar er warenduizenden andere geweldigedingen te bewonderen! Zie foto’sen video’s op www.zinneke.org

EditoriaalHet schuchterelenteweer laat het nietvermoeden maar dezomer nabij is. Op 29juni is er naar goedegewoonte onzezomeruitstap,personeel enbezoekers vanChambéry trekken ersamen op uit omelkaar beter te lerenkennen. En voor onsligt daar de kern vanons werk, interessehebben voor elkaarover de verschillendeleeftijden en sociale ofcultureleachtergronden heenom te komen tot eenbeter samenleven.Maar de zomeruitstapis vooral zeer plezant,kom dus zeker mee.Op 15 juni, met hettoneelstuck“Souvenirs”, toont detheatergroep vanChambéry ons waarze een gans seizoenmee bezig geweest zijnen dit in een decorgemaakt door deChatoploeg.Weblikken ook terug opde voorbijeZinnekeparade metfoto’s en reacties vande betrokkenen, wantChambéry wasopvallend aanwezig inen rond deZinnekeparade.

3 WIJKWERKING

MarieJij hebt met de mensen vanChambéry aan dekostuums gewerkt, hoe isdit gegaan ? Heel goed, demensen waren supergemotiveerd. Ik vond hetleuk om met mensen vanverschillende leeftijden tewerken: kinderen,ouderen… Ik vond hetook tof dat ze deelnamenaan de parade. Los van deparade was het echter netzo belangrijk om samen tekomen voor devoorbereidingen. Om zichzelf te ontplooien met ietswaar ze niet aan gewoonzijn. Ik zal ze missen, demensen…

Marie-LouiseWat vond je leuk tijdensde voorbereidingen van deZinnekeparade ? Ietscreëren, samen zijn. Ik benaltijd creatief bezig.Wat vond je van derepetities? Plezant, zosamen met de kinderen.We hebben goed gelachen.Wat vind je ervan dat jemee gaat doen in deparade? Iets minder, ik bente oud en dat is meer voorde jongeren, maar wezullen het toch doen!

RosaHet was plezant enverstrooiend om te helpenen zich tegelijkertijd teamuseren. Er was veel werk.De mensen die dit allemaalbedacht hebben, hebbenveel verbeeldingsvermogen.Hoed af!

JoséphineIk hou van knutselen. Ikmaak soms kostuums voorkinderen, maar dit is nietzoals hier. Ik ben verbaasten vol bewondering voorde kostuums. Hoed af voordegenen die dit allemaalbedacht hebben.

ElviraWat vond u leuk tijdens devoorbereidingen ? Allemaalsamen zijn en aan hetgoede doel werken.Wat vindt u van deverschillende groepen diedeelnamen? Goed, hetverhoogd de creativiteitvan de groep.Wat heeft u gedaan? Alleswat men aan mij vroeg.

PaulaHoe zijn devoorbereidingen voor deZinneke voor jou verlopen?Heel, heel goed. Dat houdtje bezig,hé. Het is leuk enplezant. Er is een toffeambiance in de ploeg. Het iseen heel goed initiatief.U neemt ook deel aan destoet ? Ja, we gaan in eenrolstoel zitten, achter depraalwagen.We moeten hetritme van ons hart slaan endit doorgeven aan demensen, we zullengeschminkt zijn. Ik had welnog nooit van de Zinnekegehoord, en nu ben ik 85 enneem ik deel! Over tweejaar, als alles goed gaat, zal ikopnieuw meehelpen.

JohannaHet was de eerste keer datik echt met de mensen vanhet dienstencentrumsamenwerkte, maar ik vondhet fantastisch om met henaan de Zinnekeparade tewerken. Het was een heelcreatieve ploeg en demensen vertelden mij veelover vroeger. Enkelemensen zullen mee in deparade stappen en dat isgeweldig, maar er hebbenook heel veel mensenmeegewerkt aan devoorbereidingen. Dit werkis minstens even waardevol,het voorbereidingsprocesis voor mij misschien welbelangrijker dan de stoetzelf. Ik werkte samen metverschillende partners uitEtterbeek en er was eenhele goede sfeer onder demedewerkers. Ik zal hetspijtig vinden als de paradeachter de rug is.

Heidi (artistieke coördinatiesamen met Lydie)Hoe zijn de voorbereidingenverlopen?Vanaf het beginwas er goede afstemmingtussen de verschillendeorganisaties.We praattenover wanorde in hetdagdagelijkse leven. Het wasecht teamwork, er was eengroot wederzijds respect.Het was bijna iets magisch.Wat deden de twee artistiekecoördinatrices? We hebbennaar iedereen geluisterd, enwe zorgden voor de linktussen de verschillendeorganisaties. Met Lydie ginghet snel vooruit, er wasvertrouwen in het project,omdat we onze ideeëntelkens bij elkaar aftoetsten.Wij zijn ook de mensen gaanzien om ze te betrekken. Opdeze manier hebben we hetgevoel om tot ietsgemeenschappelijks tebehoren.Is er een coreorgaphie tijdensde parade? Ja, de meestemensen hadden weinigervaring met beweging.Wehebben aan iedereen dezelfdetips gegeven om op dezelfdemanier te kunnen bewegen.Het was tof dat iedereen ditaanvaarde.

SamuelJij hebt vooral aan depraalwagen gewerkt. Hoe ishet verlopen met de mensenvan Chambéry? Heel goed,het was verbazingwekkend.Ze hebben super snelgewerkt. Het was in eersteplaats fysiek werk met grotestructuren, dus soms watmoeilijk voor ouderemensen. Maar we hebbeneen manier gevonden omsamen te werken.Wat vond je leuk? Deuitdaging om een praalwagenvan 3 meter hoog te bouwendie open en dicht gaat opbasis van een maquette die ikgemaakt heb.

4WIJKWERKING / CHATO

Wat zijn de sterktes vanChambéry? Wat deden we goed inhet verleden en wat willen weherhalen? Maar vooral: waar willenwe naartoe met ons wijkhuis?Als dynamische ploeg stonden westil bij deze vragen tijdens onzejaarlijkse teamdag op 7 mei. Wekwamen tot de conclusie dat er alveel is wat we goed doen, maar we hebben ook heelaantal plannen voor de toekomst.We willen meer en beter over de verschillendewerkingen heen werken. Samenwerking tussenChato, de WMKJ en het dienstencentrum mag geengeheimen meer hebben voor ons. Ook zullen we debuurt intrekken om onze naam als buurthuis teblijven waarmaken.Natuurlijk zullen we ervoor zorgen dat de familialesfeer van verbondenheid ten allen tijden bewaardblijft. Chambéry, oh oui!

Het gebruik van ecologische bouwmaterialen zit alenkele jaren in de lift. Ook de Chato renovatieploegheeft al enkele malen gewerkt met ecologischematerialen. We hebben een traphal voor de Et-terbeekse haard afgewerkt met kalkpleister en ge-schilderd met kalkverf. En we hebben de bureaus vanBRAL geschilderd met ecologische verf. En om deChatoploeg nog meer kennis te laten maken metecologisch bouwen brachten ze een bezoek aan denieuwe appartement van hun instructeur Mathijs, ineen ecologische gebouw.Wat is nu eigenlijk ecologisch bouwen? Het pro-beert zo min mogelijk energie teverbuiken en ook voor het gebruikvan materialen waarvan de aan-maak en het gebruik onschadelijkzijn voor mens en milieu. Soms gaathet om oude materialen en tech-nieken in een nieuw kleedje, zoalskalkpleister, en soms gaat het omresoluut nieuwe technieken enmaterialen. Maar het is eigenlijkveel ruimer dan dat.Maar we laten Mathijs even aan het woord:“Het gaateigenlijk om een groepswoonproject, een HabitationGroupée, het gebouw heeft verschillendeappartementen maar de tuin met een orangerie, dekelders, het waslokaal, een gastenkamer op de derdeverdieping, en een groen terras zijn gemeenschappe-lijk. We hebben ook een gemeenschappelijkwooncharter opgesteld.

Het gebouw beantwoord aan de normen van eenpassiefwoning, wat betekent dat het energieverbruikzeer laag is.Alle warmte wordt zoveel mogelijk gere-cupereerd, er zijn zonneboilers voor het warmwater, er wordt regenwater gebruikt voor de toilet-ten en voor de wasmachines, in de tuin wordt er ge-composteerd en het dak bestaat uit een daktuin metbodembedekkers en plantenbakken waar groentengekweekt worden.Het gebouw is een houtskeletbouw met een isolatievan cellulosevlokken en de “schil” daar rond is volle-dig luchtdicht. Er is bijgevolg eencontinu ventilatiesysteem, waarbijde uitgaande lucht de inkomendelucht verwarmt zodat bij de ventila-tie geen warmte verloren gaat. Omde opwarming door de zon te kun-nen beheersen is het gebouwvoorzien van pergolas langs de oos-tkant, van automatisch bediendestores langs de zuidkant en vanplanten en schuifluiken voorzienlangs de westkant.Ik heb zelf de muren afgewerkt met kalkpleister ende plafonds geschilderd met kalkverf. Voor devloerbekleding hebben we gekozen voor linoleum,wat eigenlijk gestookte lijnolie is met toevoeging vanhout of kurkmeel geperst op een juteweefsel, eenecht ecologisch materiaal dus, wat niet iedereenweet.Ecologisch bouwen is duurder dan traditioneel bou-wen maar het is een positieve investering met oogop het heden en naar de toekomst.”

Ecologisch bouwen en wonen

Teamdag

Er wordt gefilmd opChambéry!!!! Tijdens demaanden april en meihebben de jongeren vande huiswerkbegeleiding opChambéry aan eenvideoproject mee gedaan.Er werden kortfilmsgemaakt door jongerentussen 12 en 18 jaar. Dezefilms werden zelf door dejongeren gecreëerd,gemonteerd en op hetinternet gezet met dehulp van de animatriceJohanna. De presentatievan de films vindt in juniplaats op Chambéry. Debeste films winnen mooieprijzen. Als ugeïnteresseerd bent, kuntu de films bekijken oponze facebookpagina:WMKJ Chambéry.(auteur: GabrielaDebowska)

5 WIJKWERKING / WMKJ

Zomer...3,2,1 actie!

WMKJ maakt zichklaar voor dezomervakantie. Eenploeg van 20 (!)monitoren zal zorgenvoor leuke activiteiten.En de voorbereidingzijn nu al gestart!Zomervakantie 2012wordt SUPER!!!

Beterbeek & hobbyclub

kleurplaat

In het krantje van mei kon je al lezen dat Chambéryzich afvraagt hoe Etterbeek (nog) beter kan: nlBETERBEEK. Na de basisschool ’t Regenboogje enhet sociaal restaurant, neemt dit project nu ook dehobbyclub over. Op het programma staat:5/6: stopmotion-film: we maken zelf een animatiefilmpje12/6: slinkachu: we doen deze fotograaf zelf na – watzouden kleine mannetjes denken van onze grote stad?19/6: afwerken van de voorgaande workshops.Alle werken worden gebundeld in een vernissage. Houhet bord in het sociaal restaurant in het oog voormeer info. Mensen die zelf nog andere creatieve ideeënhebben, kunnen iemand van de wmkj aanspreken!

6PORTRETTEN

Een dag op stap met de conciërge Anne-MarieAls je wil weten hoe een Chambéry-weekdag van onze conciërge Anne-Marieeruit ziet dan moet je vroeg uit de veren.We hadden voor dit nummer van onzewijkkrant een gesprek met Anne-Marie,een bescheiden vrouw van rond de 60jaar, die energie voor 3 heeft en sinds1996 de taak als conciërge heefttoevertrouwd gekregen.Anne-Marie, wanneer begint en eindigtprecies jouw dagtaak op Chambéry ?Ik sta om 6u op en ik ga slapen tussen23u30 en 24u, nadat ik de laatste was inde droogkast heb geplaatst.Vanaf 7u be-gint mijn echte dagtaak op Chambéry: dedeuren openen (in totaal doe ik ‘smorgens 15 tussendeuren open), koffiezetten (in totaal zet ik ’s morgens 7 ther-mossen koffie), vergaderzalen van kof-fie/thee voorzien,…Vanaf 7u30 stromende eerste werknemers binnen en dan wilik hen graag onthalen met een kopje kof-fie of thee en natuurlijk ook met eenbabbeltje.Tegen 9u zijn de meeste werk-nemers aangekomen op Chambéry endan trek ik naar de 4e verdieping waaronze conciërgewoning gesitueerd is. Inhet begin zaten we op de 3e verdieping,maar de werking van Chambéry werd als-maar groter en dan heeft de VGC de 4everdieping omgebouwd tot duplexwoning.Het zijn veel trappen tot de 4e verdieping(wie Anne-Marie goed kent weet dat ze da-gelijks duizenden trappen op en neer loopt).Het grote nadeel van zo hoog te zitten isdat we geen straatzicht hebben: de dak-goot verhindert direct contact met debuitenwereld.Maar eens 9u organiseer ik mijn dagelijkseuitstap naar de Delhaize. En hiervoor doeik mijn ronde bij een aantal medewerkersom te horen of ze niets nodig hebben :taarten voor het verjaardagscomité,postzegels,… een broodje. En als er in denamiddag nog dringend iets nodig is ik gaik een 2e keer naar de Delhaize en zelfseen 3e keer als het moet. In de Delhaizeontmoet ik vele mensen en ik luistergraag naar hun verhalen: de mensen ken-nen mij en ik ken ook veel mensen, datgeeft een goed gevoel. Dus een uitstapjenaar de Delhaize zie ik altijd zitten. Onderde middag zie ik ook veel mensen die

naar het sociaal restaurant komen of dievoor de namiddagactiviteiten komen. Endan eens 17u begint mijn grote wastaakop Chambéry: elke dag draaien er 4 was-machines: werkkledij van de koks, hand-doeken, schorten voor de vrijwilligers,werkkledij van de poetsploeg, werkkledijvan de renovatieploeg…de laatste waseindigt meestal rond 23u ’s avonds. Devergaderingen lopen dan meestal ook afen dan kan ik mijn laatste ronde startenvoor het definitief afsluiten van Chambéry.Tijdens de weekends komt daar nog hetverhuur van de lokalen bij. De wijkbe-woners kunnen voor hun familiefeestjeshet restaurant of de grote zaal huren aaneen democratische prijs. Ze moeten welrekening houden dat het wijkhuis in eenwoonbuurt gelegen is en om 24u moetenze ten laatste het wijkhuis verlaten.Vooralle vragen of problemen kunnen ze bijmij terecht. Maar het laatste WE van demaand is het voor mij een vrij WE en dankunnen er geen feesten of activiteitendoorgaan inhet wijkhuis.Wat zijn voorjou de extra’sopChambéry?Als Robert(onze ver-voer-en klus-jesman) metverlof is (ofbij ziekte)dan mag ikde ouderemensen met de minibus gaan halen voorhet restaurant maar ook voor andere ac-tiviteiten (sit-gym, boodschappendienst,uitstappen,….). Het vervoer van mensenneemt veel tijd in beslag maar ik doe ditheel graag. Sinds kort doe ik nu elke don-derdag het vervoer voor het restaurant.Daardoor heeft Robert een volle dag dathij eens kan doorklussen in het wijkhuis,want er is wel altijd iets te herstellen. Opwoensdag ben ik verantwoordelijk voorhet klaarzetten van de Bio-groenten- enfruitpakketten: de bewoners kunnen tot20u ’s avonds hun bio-pakket komen afha-len op Chambéry.

Je bent nu 16 jaar werkzaam op Chambéry:wat heb je zien veranderen ?Er is duidelijk veel meer volk dan in hetbegin. Nu komen er meer dan 150 men-sen per dag naar Chambéry, in het beginwaren het een 10 à 20 mensen. Ik heb inal die jaren veel medewerkers zien komenen gaan, de mensen die via het OCMW ofActiris op Chambéry een tijdelijk con-tract krijgen. Ze blijven hier tussen 1 tot 2jaar.Wanneer je de mensen goed hebt le-ren kennen, moeten ze alweer vertrekken.Dat vind ik heel spijtig want je krijgt eenband met al die mensen.Wat zijn de dingen die je graag doet opChambéry en wat doe je minder graag?Ik rij heel graag met de minibus rond, deouderen helpen vind ik heel belangrijk. Ikluister ook graag naar hen. Maar eigenlijkkan ik zeggen: alles wat ik doe opChambéry, doe ik graag. Er is maar 1 dingwaar ik een grote hekel aan heb en dat is:de sneeuw. Dan moeten ze mij zeker nietvragen om het vervoer te doen. En al diesneeuw ruimen, nee geef mij maar lieverzon of regenweer!Wat betekent voor jou Chambéry ? Indien zejou morgen zouden zeggen dat je niet meerde conciërge kan zijn op Chambéry, zou jedit erg vinden ?Chambéry is mijn leven, mijn thuis! Ik ge-niet ervan om iedereen plezier te doen. Ikvind het belangrijk om goed te zijn met ie-dereen. Indien ik geen conciërge meer zoumogen zijn, dat zou heel hard zijn voor mij.Ik ken de hele geschiedenis van bij de starten ik heb ook nog de periode van hetjeugdhuis meegemaakt. Ik zal veel moeitehebben om afscheid te nemen. Ik wil hierzo lang mogelijk blijven werken, zolang mijngezondheid het toelaat. De dag dat hetecht niet meer gaat zal ik het wel zeggen,maar ik hoop dat die dag nog lang wegblijft.Nog één vraagje: weet je hoeveel sleutels jeelke dag meesleurt om alle deuren te openenop Chambéry ? Anne-Marie zwijgt en blijftons het antwoord schuldig.Wanneer jullie ver-der lezen in dit boekje komen jullie vast welte weten hoeveel sleutels Anne-Marie bezit.Bedankt Anne-Marie voor dit gesprek en hetvertrouwen en de warme steun die je onselke dag geeft.

DIENSTENCENTRUM 7

Vaste diensten en activiteiten van het locaal dienstencentrumVASTE DIENSTEN

Sociaal restaurantVoor iedereen, ongeacht leeftijd of inkomenMaandag tot vrijdag van 11u30 tot 13u30Prijs 7€ (niet gedomicilieerd in Etterbeek), of 4€,of 3€ (Omnio-statuut) (meer info bij Liesbet)PedicureWoensdagmorgen op afspraakPrijs 10€ (meer info bij Liesbet)BoodschappendienstBen je niet meer in staat om zelf de groteboodschappen te doen? Dan kan je beroep doen opdeze boodschappendienst. Op afspraak of in groep2-wekelijks op woensdag om 14u (info bij Liesbet)VervoerdienstVervoer van en naar het sociaal restaurant, deseniorenclub, … (meer info bij Liesbet)KlusjesdienstAllerlei klussen voor mensen met een laag inkomenen ouderen (meer info bij Christine - CHATO)ZorgregisseurWens je informatie, raad en steun bij hetorganiseren van jouw thuiszorg, aarzel dan niet omeen beroep te doen op de zorgregisseur.Wij proberen samen met jou te zoeken naarpassende hulp, zodat je langer thuis kan blijvenwonen (meer info bij Lies Creve, Zorg Actie Plan)PsycholoogGesprek mogelijk op afspraak (meer info bij Liesbet)

DE CHAMBERY PASSWat ? Geeft vermindering op de prijzen vanhet restaurant en allerhande activiteiten vanhet dienstencentrum.Wie ? - alle inwoners van Etterbeek- medewerkers van Etterbeekse organisaties,- nederlandstaligen uit omliggende gemeentes,die geen Lokaal Dienstencentrum op hungrondgebied hebben.Hoe ? Te verkrijgen op het onthaal, en verplichtte tonen bij het betalen van de maaltijd.

VASTE ACTIVITEITENDe passerelOntspanningsruimte met mogelijkheid tot kaarten,gezelschapsspelletjes spelen, kranten lezen, koffiedrinken, biljart,…Maandag tot vrijdag van 12u tot 15u (info bij Rita)CybercaféGratis toegang tot computers en internetMaandag tot woensdag van 13u30 tot 16u30(meer info bij Rita)Cursussen informaticabeginners, dinsdag van 10u tot 12ugevorderden, woensdag van 10u tot 12u(meer info bij Rita)Cursussen NederlandsInformatie en inschrijving bij het huis van hetNederlands, op 02 501 66 60HobbyclubCreatief werken voor volwassenenElke dinsdag van 14u tot 16u (meer info bij Fatima)SitgymOok voor mensen met fysische beperkingenVrijdag van 10u30 tot 11u15 (meer info bij Rita)

Voor meer informatie over al onze diensten en activiteiten kan U terecht op het onthaalvan maandag tot vrijdag van 9u tot 14u, woensdag tot 17u en via telefoon op 02 646 20 57

Helpenin het sociaal restaurant(bedieningof afwas),bij boodschappen,vervoer, crea-ateliers,uitstappen,...

Vrijwilligersgezocht !

Interesse?Neem contactop met Ritaof

8ZORG ACTIE PLAN

Zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen,hoe doet u dat? Wat u kan doen (deel 2/2)We publiceren het tweede deelvan een artikel van de KoningBoudewijnstichting.Het eerste was te lezen in dekrant van mei.Voor verschillende noodtelefoons zorgenEen vaste lijn met een draadloze telefoon of eengsm, zijn onmisbare instrumenten indien u hulp moetinroepen. U neemt zo’n toestel best mee wanneer unaar een andere kamer gaat. U kan nuttige nummers(van nooddiensten, vrienden, familieleden of buren)ook voorprogrammeren.Aangepaste sloten en deurkrukken kiezenHet is mogelijk om verscheidene sloten te laten in-stalleren die met eenzelfde sleutel opengaan. Zo ver-mijdt u een te zware sleutelbos en problemen bijeventueel verlies. Ook kan u sloten laten installerendie van buitenaf kunnen worden geopend wanneerde sleutel er aan de binnenkant nog op zit. Bijproblemen kan iemand anders binnen om te helpen.Vaste deurkrukken genieten de voorkeur bovendeurknoppen die veel minder houvast bieden.De trappen beveiligenTrappen kunnen gevaarlijk zijn! Het is van belangenkele voorzorgen te nemen. Zo kan u naast de ge-wone trapleuning, aan de kant van de muur, eentweede leuning bevestigen. De trappen moeten goedverlicht zijn en het is aangeraden om boven enbeneden een schakelaar te plaatsen. Zelfklevendeantislipstrips (te koop in doe-het-zelfzaken) op derand van elke trede verhogen de veiligheid. Ook delaatste trede boven- en onderaan in een andere,eventueel lichtgevende, kleur schilderen, helpt om zeveel beter op te merken.Wanneer u een traploperhebt, zorg dan zeker dat deze overal stevig vastzit. Ukan ook hier antislip aanbrengen.Op een geschikte manier voorwerpenverplaatsenWanneer u iets draagt en daarbij één hand vrijhoudt, kunt u zich gemakkelijker vastgrijpen aan eenmeubel of steun zoeken tegen de muur wanneer uhet evenwicht verliest. Zwaardere zaken verplaatst ubest met de hulp van iemand anders of met een rol-wagentje. Het is uiteraard ook absoluut te vermijdende trap op of af te gaan met zware voorwerpen.

Correct schoeisel gebruikenBinnenshuis op kousen of sokken rondlopen is nietzonder risico! Het wordt ook afgeraden om muiltjesof een pantoffel te dragen die achteraan open is. Zo-wel binnen als buiten draagt u best schoeisel meteen stevige antislipzool, dat goed zit aan de voetenen stevig gesloten wordt met een klittenband of ve-ters.Opletten voor de effecten vangeneesmiddelenWanneer u fysieke veranderingen ondervindt na eenaanpassing van uw medische behandeling, is het aan-gewezen uw arts hierover aan te spreken. Het is ergbelangrijk de dosering, de uren en de hoeveelhedente respecteren.Wanneer uw arts een nieuw genees-middel voorschrijft, is het raadzaam te vragen of u erduizelig van wordt.Wanneer u slaapmiddelen neemt,is extra waakzaamheid aangeraden als u ’s nachtswakker wordt. Sta niet te snel recht, dat kan leidentot duizeligheid of een plotse daling van de bloed-druk. Als u rechtop staat, wacht u beter eventjesvoor u begint te stappen.Op geregelde tijdstippen etenAls het lichaam een tijdje geen voedsel binnenge-kregen heeft, kan u last krijgen van hypoglycemie:een te lage bloedsuikerspiegel die leidt tot een plot-se daling van de bloeddruk.Vandaar het belang omregelmatig te eten. Veel valpartijen gebeuren ’smorgens, omdat dan veel tijd verlopen is sinds delaatste maaltijd, de avond voordien. Een lichte maal-tijd net voor het slapengaan beperkt dit risico.Zoveel mogelijk blijven bewegenNaargelang de mogelijkheden is het goed om uwboodschappen te doen met de fiets of te voet.Watin de tuin te werken, gaan wandelen in het park, enz.zijn andere eenvoudige manieren om te bewegen.Minstens een half uur per dag beweging is ideaal. Li-chamelijke oefeningen zorgen immers voor een be-ter behoud van de spierkracht, de soepelheid en hetevenwicht: drie elementen die noodzakelijk zijn omvalpartijen te vermijden. Niet meer bewegen uitangst om te vallen werkt contraproductief: wanneerde spieren niet worden aangesproken, verzwakkendeze en bieden ze het lichaam steeds minder steun,wat het risico op ongevallen doet toenemen.

Bron: Koning Boudewijnstichting, 2011. Deze uitgave kan gratis worden gedownload van de website www.kbs-frb.be. Een afdrukvan deze electronische uitgave kan (gratis) besteld worden: on line via www.kbs-frb.be, per e-mail naar [email protected] oftelefonisch bij het contactcentrum van de Koning Boudewijnstichting, tel +32-70-233 728, fax +32-70-233 727

9 DIENSTENCENTRUM

donderdag 7/06 om 14u: Coloma, de Rozentuin

juni

donderdag 7/06 om 14u: belastingaangifteinfo

bezoek

programmaonthaal Chambéry & 02 646 20 57inlichtingen & inschrijvingen

woensdag 13 & 27/06 om 14u: boodschappendienstWoensdag13/06 Delhaize27/06 ColruytAfspraak om 14uin ChambéryPrijs 2€

dienst

Het Etterbeekse Brussels Brecht-Eislerkoorbrengt zijn nieuwe theaterproductie in een regievan Vital Schraenen op de planken van DeMaalbeek.Zestig zangers, een fanfare en een accordeonistbrengen een bijzondere mix van nostalgie enengagement die een schap aan oudearbeiderliederen laat ontdekken- ook vandaag nogactueel en to the point.De koorleiding is in handen van Lieve Franssen,de sfeer is die van een ouderwets teerfeest… Detitel is geïnspireerd door de bekende ets vanJames Ensor.

Zondag 3/06 om 15uAfspraak 14u45Zaal De MaalbeekHoornstraat 97, 1040Prijs 1,5 €

Uw belastingsaangifte laten invullen? Je hoeft niet ver te lopen. Het invullen van uwaangifte kan gebeuren in Chambéry. Een ambtenaar is ter plaatse op donderdag 7juni om 14u.Verzamel de nodige documenten betreffende inkomsten en lasten.

De Rozentuin van Coloma toont de roos in al haaraspecten. Primitieve roosjes, rechtstreekse afstam-melingen van de oerrozen. Veredelde rozen, pro-ducten van groene spitstechnologie.Simpele, koppige bloemetjes dagen de bezoeker uitom hun vluchtige geurtjes op te vangen. Forse uit-bundige bloemen verspreiden uitdagend hun parfum.In de tuin groeien rozen van dicht bij ons, naastrozen uit verre landen. Uit 25 landen komen ze,meer dan 3000 rozenvariëteiten goed voor 300 000bloeiende rozen. Ze staan allemaal in deze Vlaamserozentuin op wereldschaal…

Donderdag 7/06Afspraak om 14u inChambéryVervoer met minibuswerd voorzienPrijs 1,5 €

Met deze dienst wordt boodschappen doen weer mogelijk. Deze dienst is er vooralle gebruikers met een chambérypas. Inschrijven is verplicht en kan aan het onthaal.

Welkom iedereen! Heb je zin om gezellig samencreatief bezig te zijn en te genieten van een gezelligebabbel? Kom dan op dinsdag van 14u tot 16u naar de

dinsdag 5, 12, 19 & 26/06 om 14u: hobbyclubhobby

zondag 3/06 om 15u: Vive la sociale!concert

hobbyclub.Tot eind juni werken we aan het projectBeterbeek in samenwerking met het Regenboogje.Fatima kijk er alvast naar uit om samen met jullie dehanden uit de mouwen te steken.

baseren op gebeurtenissen uit heteigen leven van de acteurs. Elkeacteur is immers een boek met alsinhoud een levensverhaal. Ruimte entijd maken om naar hen te luisterenwas het recept voor het stuk. Hetterugblikken, de sporen van hetverleden in hun hoofden en lichamen,de ingrediënten. Ter gelegenheid vaneerdere producties die ik maakte metkinderen waren er de kneedbaarheid ende spontaniteit, nu is er de rijkelevenservaring van elke acteurGoede redenen om op vrijdag 15 juni tekomen kijken?Acteurs: om een aangename avondte beleven, om ons een verdiendapplaus te bezorgen, om te genietenvan onze bloopersRegisseur: ook omwille van deherkenbaarheid.Wellicht nodigt het stuk"Souvenirs" de toeschouwer uit omook even terug te blikken op heteigenleven.Komendus.

Vrijdag 15juni 20u, zaalDe Maalbeek.Het is zover. Hetpubliek kan kennis-maken met het productvan het maandenlange werk vanhet theatergroepje binnen Chambéry. Dehoogste tijd dus voor een babbel omtrent destand van zaken met regisseur Seppe Bayens enacteurs Aurore, Jean en Marie-B.Een theaterstuk maken waarbij we nietterugvallen op een bestaande tekst of concept.Het lijkt me een helse onderneming.Waar halenjullie de inzet en het enormedoorzettingsvermogen vandaan?Acteurs: masochisme zal het wezengekoppeld aan de behoefte om zich belachelijkte maken. Of is het dan toch de toffe sfeer, debehoefte om samen iets te creëren, de uitdaging,en niet te vergeten de mogelijkheid om eenpubliek te amuseren waarvan je heel veelterugkrijgt.Jullie zijn gestart zonder bestaande tekst of eenwelomlijnd verhaal. Hoe kwam het stuk totstand?Regisseur: het werken met ouderenverschafte de mogelijkheid om het stuk te

onder de spotlights: "Souvenirs"

Gesterkt door het succes van zijn Rigoletto vraagt Verdi in 1851 de librettistSalvadore Cammarano voor zijn nieuwe opera Il Trovatore, naar het gelijknamigestuk van de Spaanse toneelschrijver Antonio Garcia Gutiérrez.Verdi voert onsmee naar het Noorden van Spanje in de vijftiende eeuw.We volgen de tragischelotsbestemmingen van personages in de greep van de zigeunerin Azucena, die dedood van haar moeder wil wreken.Het plechtstatige slagwerk in de openingsmaten zet meteen de toon voor ditmeesterwerk, waarin verlatenheid, passie, macht, ouderliefde en wraak enkelevan de grote thema’s zijn.Verdi schenkt ons hier eenbijwijlen tedere en sensuele muziek van een uitzon-derlijke kracht en energie en die getuigt van lef enmeesterschap in haar muzikale en vocale taal. Metdeze productie beleven we het Muntdebuut van deRussische regisseur Dmitri Tcherniakov en horenwe Marc Minkowski in diens eerste confrontatiemetVerdi.

10

vrijdag 15/06 om 20u:Theatergroep Chamberytheater

zondag 24/06 om 14u30: Il Trovatore van GiuseppeVerdi in De Munt

onthaal Chambéry & 0

2 646 20

57inlichtingen & inschr

ijvingen

juniprogramma

opéra

DIENSTENCENTRUM

Zondag 24/06 om 14u30Afspraak om 13u45in metro Merodeof om 14u20 terplaatse, inkomMuntschouwburgPrijs 1,5€

Vrijdag 15/06 om 20uZaal De MaalbeekHoornstraat 971040 EtterbeekPrijs 3€ /1,5€ metChambéry pass

en Oudenaarde

donderdag 28/06 om 14u: beroerte? Tijdig herkennen!

vrijdag 27/07 om 14u: verjaardagfeestfeest

11 DIENSTENCENTRUM

onthaal Chambéry & 02 646 20 57inlichtingen & inschrijvingen

juniprogramma

Vrijdag 27/07 om 14uDeelnameprijs:gratis voor de jarigenvan juni & juli1€ voor de anderenDeze maand vieren we de verjaardag van Michaël, Emilia, Laetitia, Monique, Irène,Chantal, Leatitia, Marianne,Alex en Isabelle. Het feest voor de jarigen van juni en juliheeft plaats op vrijdag 27 juli om 14u Zij nodigen u uit om met hen mee te vieren.

Een beroerte, een hersenbloeding, een attaque…Een aandoening in onze hersenen met vaak grotegevolgen. Dagelijks krijgen in ons land 52 menseneen CVA (cerebro vasculair accident) of beroerte.Na hartinfarct en kanker is beroerte in België dederde doodsoorzaak. Wat is een beroerte, TIA,trombose, herseninfarct…? Kan je deze ernstigeaandoeningen voorkomen? Wat zijn de eerste sig-nalen en hoe kan je deze tijdig herkennen? En is be-handeling dan mogelijk? Deze en andere vragenkomen zeker aan bod tijdens deze infosessie.Donderdag 28/6 om 14uGrote zaal, achterhuisDeelnemen is gratis

Gelegen in het zuidelijkste puntje van Oost-Vlaande-ren, op de grens met West-Vlaanderen en Henegou-wen is Kluisbergen zowat de groene long van deVlaamse Ardennen.Het innemende Kluisbos (ongeveer 300 ha) nodigtuit voor een verkwikkende wandeling langs het ‘Hel-legat’, de ‘Vierschaar’of ‘Peetje en Meetje’, een dol-men waarvan men beweert dat de Keltische druïdener op offerden. Wandelen doe je hier in een uniekgebied, rijk aan fauna en flora.Of misschien waag je een verfrissende duik in éénvan de drie verwarmde openluchtzwembaden of wilje lekker zonnekloppen. Drie speelzones verwel-komen de kinderen. Ze kunnen ongeremd stoeien inhet instructiebad, de reuzenzandbak met het elfjes-paleis en het piratenschip of de gigantische glijburcht.Vrijdag 29/06. Programma:8u30 vertrek wijkhuis Chambéry10u30 mogelijkheid tot deelnemen aan begeleidewandeling in het Kluisbos (1u30, inschrijven max 20personen)12u lunch (mogelijkheid tot bestellen picknick)14u vertrek naar Oudenaarde (facultatief) metbezoek aan het Mou (inschrijven max 20 personen)16u30 vertrek naar recreatiedomein Kluisbos17u vertrek naar BrusselPrijs 10€ /6€ kinderen jonger dan 12 jaar

info

In de namiddag bieden we de mogelijkheid om eenbezoek te brengen aan de stad Oudenaarde.We be-zoeken er het gloednieuwe Moumuseum dat ons laatkennismaken met de geschiedenis van de stad en deregio. Het Mou bevindt zich bovendien in één van demooiste stadhuizen van België. Het neemt er het oud-ste deel in, de veertiende-eeuwse lakenhalle, symboolvoor het roemrijke textielverleden van Oudenaarde.Wie na het meanderende parcours de smaak tepakken heeft, kan in de bovenlakenhalle vijftienoriginele Oudenaardse wandtapijten bewonderen enin drie andere stadhuiszalen de collectie De Boever-Alligoridès, één van de grootste zilvercollecties vanVlaanderen.

vrijdag 29/06: zomeruitstap naar Kluisbergen (recreatiedomein Kluisbos)uitstap

Buurtwerk Chambéry Maison de quartier

Wordt verwacht in juli & augustus /Prévu en juillet & août

12

15u concertVive la sociale! BrusselsBrecht-Eislerkoor in De Maalbeek13.30 > 16.30 cybercafé18 >19.30 WMKJ inschrijvingactiviteiten zomervakantie / inscriptionsaux activités des vacances d’été13.30 > 16.30 cybercafé14 > 16 hobbyclub: Beterbeekop afspraak/sur rdv : pédicure13.30 > 16.30 cybercafé14u belastingsaangifte invullen / aidepour remplir votre déclaration d’impôts14u bezoek Rozentuin Coloma /visite du jardin des roses Coloma10.30 > 11.30 sitgym

13.30 > 16.30 cybercafé

13.30 > 16.30 cybercafé14 > 16 hobbyclub: Beterbeekop afspraak/sur rdv : pédicure13.30 > 16.30 cybercafé14u boodschappendienst / service decourses (ook op afspraak / aussi sur rdv)10.30 > 11.30 sitgym20u "Souvenirs":TheatervoorstellingTheatergroep Chambéry /Pièce de théatre de la troupede Chambéry (zaal De Maalbeek)13.30 > 16.30 cybercafé

13.30 > 16.30 cybercafé14 > 16 hobbyclub: Beterbeek

zondagdimanchemaandaglundi

dinsdagmardiwoensdagmercredidonderdagjeudi

vrijdagvendredimaandaglundidinsdagmardiwoensdagmercredi

vrijdagvendredi

maandaglundidinsdagmardi

3/064/06

5/066/067/06

8/0611/0612/0613/06

15/06

18/0619/06

op afspraak/sur rdv : pédicure13.30 > 16.30 cybercafé10.30 > 11.30 sitgym

14.30 opera Il Trovatorein De Munt13.30 > 16.30 cybercafé

13.30 > 16.30 cybercafé14 > 16 hobbyclub: Beterbeek13.30 > 16.30 cybercafé14u boodschappendienst / service decourses (ook op afspraak / aussi sur rdv)14u info: beroerte tijdig herkennen/reconnaître à temps un accidentcérébro vasculaire ACV (attaque)8.30 zomeruitstap Kluisbergen &Oudenaarde / excursion estivale

ZomervakantieHet restaurant is geslotenen er zijn geen activiteitenCongés d’étéLe restaurant est ferméet il n’y a pas d’activité

14u verjaardagsfeest juni & juli /fête d'anniversaire juin & juillet8.30 Daguitstap naar Ieper /Excursion àYpres

woensdagmercredivrijdagvendredizondagdimanchemaandaglundidinsdagmardiwoensdagmercredidonderdagjeudivrijdagvendredi

van maandag9/07 totzondag 22/07du lundi 9/07au dimanche22/07vrijdagvendrediaugustusaoût

20/0622/0624/0625/0626/0627/06

28/06

29/06

27/0723/08

Hebt U een Chambéry-

pass gevraagd? Het is klaar !

U kunt het ophalen aan het

onthaal.•Vous avez demandé un pass

de Chambéry? Il est prêt!

N'hésitez pas à venir le

chercher à l’accueil.

juni

AGENDA

agenda

MENU13

Spoedgevallen • UrgencesAmbulance 100 (vast/fixe) 112 (gsm)Brandweer • Pompiers 100 (vast/fixe) 112 (gsm)Politie • Police 101Electriciteit • Electricité 02 274 40 77Gasreuk • Odeur de gaz 02 274 40 44Waterproblemen • Inondation 02 739 52 11Antigifcentrum • Centre antipoison 070 245 245Cardstop (bankkaart kwijt, carte perdue) 070 344 344Wachtdiensten • Services de gardeHuisartsen 02 242 43 44 • SOS Médecins 02 513 02 02Tandartsen 02 426 10 26 • Dentistes 070 25 40 40Apothekers • Pharmaciens 0900 40 090Dierenartsen •Vétérinaires 02 479 99 90

Mijn Wijk • Mon quartierUitgave van vzw Buurtwerk ChambéryPublication de la Maison de quartier Chambéry asblverantwoordelijke uitgever • éditeur responsable : Rik Baetenmaandblad • jaargang 16 nr6 • juni 2012 • geen uitgave in augustusmensuel • 16e année n°6 • juin 2012 • ne paraît pas en aoûtrue de Chambérystraat 24-26 • 1040 Etterbeektel 02 646 20 57 • fax 02 639 13 [email protected] • www.chambery.beFoto’s van de activiteiten kunnen gebruikt worden voorpromotionele doeleinden. Indien u dit niet wenst, gelieve ditaan te geven. • Les photos des activités peuvent êtreutilisées dans un but promotionnel. Si vous ne souhaitez pasfigurer sur ces photos, informez-nous.

De menus van 4 tot 15 juni zullen eind mei beschikbaar zijnin het restaurant. Dank u voor uw begrip.

11.30 >13.30 • van maandag tot vrijdag • du lundi au vendredi7 € • 4 € met Chambéry pass • 3 € met Chambéry pass &Viposociaal restaurantrestaurant social

junimenu

(Ax2)+B-C=DHoeveel sleutels heeft Anne-Marie bij ?A= nummer van het buurthuis in de straatB= aantal jaren dat onze conciërge werkt in ChambéryC= aantal bomen op de koerD= aantal sleutels dit Anne-Marie mee sleurt

Combien de clés a Anne-Marie ?A= numéro de la maison de quartier dans la rueB= nombre d‛années depuis que notre concierge travaille iciC= nombre d‛arbres dans la cour intérieureD= nombre de clés qu'elle transporte avec elle

U kunt ook de krant van Chambéryvia internet lezen opwww.issuu.com/buurtwerkchamberyvzwAls u graag elke maand de link naar de nieuwe krantwilt ontvangen, stuur uw e-mail adres [email protected]•Vous pouvez également lire le journal de Chambérysur le site internetwww.issuu.com/buurtwerkchamberyvzwSi vous souhaitez recevoir chaque mois le lien versle nouveau journal, envoyez votre adresse mail à[email protected]

Vanafmaandag 9/07tot zondag 22/07:zomervakantie!Het restaurant isgesloten en er zijngeen activiteiten

Du lundi 9/07au dimanche 22/07:congés d’été!Le restaurantest ferméet il n’y a pasd’activité

Les menus du 4 au 15 juin seront disponibles au restaurantfin mai. Merci de votre compréhension.Hebt U een Chambéry-

pass gevraagd? Het is klaar !

U kunt het ophalen aan het

onthaal.•Vous avez demandé un pass

de Chambéry? Il est prêt!

N'hésitez pas à venir le

chercher à l’accueil.