De krant van Chambéry maart 2013

13

description

Wijkwerking, Wmkj, dienstencentrum, agenda, menu,...

Transcript of De krant van Chambéry maart 2013

Page 1: De krant van Chambéry maart 2013

Wijkwerking

WMKJ

CHATO

Dienstencentrum

Agenda & Menu

Dekran

tvanCha

mbé

ryMIJN

WIJK

Feesten als beesten op Carnaval ..... 2Al een jaar oud ..... 3

En de winnaar is ..... 4Huiswerkbegeleiding: ik heb een vraag ..... 5

Sociaal verhur kantoor ? ..... 6

Vaste activiteiten & diensten ..... 6Het reglement van het blauwe busje ..... 7

Programma uitstappen,cursussen & infosessies ..... 9, 1 0 &1 1

..... 1 2 & 1 3

Wijkwerking Chambéry • Chambérystraat 24, 1 040 Etterbeektel 02 646 20 57 • fax 02 639 1 3 03 • [email protected] • www.chambery.be

MAART 201 3

Page 2: De krant van Chambéry maart 2013

Carnaval 201 3: de zooOOOOOooooo van Etterbeek !

ö öö

"

Page 3: De krant van Chambéry maart 2013

3 WIJKWERKING

Graag wil len wij iedereenbedanken die, van ver ofdichtbij , heeft meegeholpenaan dit leuke feest.

Allereerst de partners: le Grain,Senghor, Cohésion sociale, Samarcande,Maalbeek.

Een mooie dankjewel voor Mariedie de affiche ontworp.

Duimen in de lucht voor ‘Lanouvelle harmonie Bruxelloised’accordeons’ die het ritme van destoet bepaalden, en voor PietMaris die zorgde voorambiance in minstens 2talen met het afsluitendspektakel “Ik en den Theo”.

Een lekkere bedanktvoor de dienst duurzameontwikkeling van degemeente die zorgdevoor de (h)eerli jke sapjes.

En een welgemeendemerci aan u allen, dievoorbereidt hebben enmee hebben gedaan aan devakantieateliers voor dekinderen en aan de VGCjeugddienst die dit ookfinancieel hebbenondersteunt.

Merci aan zij diede handenuitstaken tijdensde hobbyclubvoor mooiehoedjes, die eeneenhoorn of eendraak maakten metde dienst CHATO, diehielpen de poetsploegom de enthousiastegezichtjes te schminken, diekwamen kijken – aanmoedigen –enthousiasmeerden, die met eenglimlach op het gezicht het tot eenonvergeteli jk feest hebben gemaakt!

Merci…en tot volgend jaar!

Editoriaal

Als de rekening klopt, hebt u nu de 1 79ste editie vanons blad in handen! Dat is bijna onopgemerkt, niet?Volgens onze archieven en onze herinneringen is heteerste blad verschenen in 1 996. Het wijkhuis bestondnog maar sedert 1 995.Wie onder jul l ie was erbij enheeft de eerste pioniersjaren meegemaakt? Herinnert uzich nog het kleine sociale restaurant met eentwintigtal bezoekers en het oude vervallen achterhuis?

Als het blad jong oogt is dat ten dele te danken aan derestyling precies een jaar geleden.We wensten hetpraktischer en aangenamer om lezen te maken, enaantrekkelijker voor het divers lezerspubliek van hetwijkhuis.We wensten ook een bredere inhoud, doorook te berichten over onze partnerschappen in de wijk.Het blad is omvangrijker, en ging van een klein naar eengroot formaat. Ons werk met partners in deverschil lende wijken van Etterbeek komt aan bod.

In ons blad krijgen de activiteiten voorgesteld door hetdienstencentrum de voorrang, in al hun diversiteit. Derestaurantmenu's zijn altijd present, als onomkoombareen smakelijke kers op de taart. Naast nieuws over deverschil lende activiteiten van de diensten vanChambéry, kan men interviews, informatieve artikels, envoor het plezier ook ludieke stukjes vinden.

Met onze maandelijkse nieuwsbrief, wat ons bladwerkelijk is, zouden we de rijkdom van onze wijk en debanden met het verenigingsleven in het zonnetje wil lenzetten.Wij wensen bijvoorbeeld u meer aan het woordte laten in onze toekomstige rubriek : 'Brussels ketje'.Korte interviews met wijkbewoners, de manier waaropze leven in hun buurt, hun wensen voor verbetering,hun favoriete plekje, enz. Maak uw kleine en grotebelevenissen klaar om ze ons te vertellen !

En u, lezers en lezeressen van de wijk of van anderehorizons, welke zijn uw opmerkingen ?Welkeonderwerpen wenst u behandeld te zien ?Welkerubrieken wil u elke maand terug vinden ? Kom dat aanons vertellen. In de komende weken zullen wij van onzekant naar u toekomen in het sociaal restaurant om uwideeën op te pikken.

Nu we het toch over een eerste verjaardag hebben: wekunnen reeds een andere zien, het twintigjarig bestaanvan het wijkhuis in 201 5. Dat is nog een ander paarmouwen, nog rijker aan avonturen en mooieherinneringen ... dat brengt ons ertoe reeds te dromenom nog tenminste twintig komende mooie jaren voorte bereiden in uw gezelschap !

Page 4: De krant van Chambéry maart 2013

De meest

e activit

eiten

vanChambé

ry gaan

door op

Chambé

ry, maar

voorvele

ouders is

hetverv

oermoe

il ijk.

Daarom

zijnwijdrin

gendop z

oeknaar

stapvrijwil l igers

. Dat zij

n mensen

diede

kinderen

op schoo

l willengaan

afhalenen

methen

naarChambé

ry stapp

en. Heb j

ij

zinom o

ns hierm

ee te he

lpen? Ge

ef

daneen

seintjeaan

iemand v

an de

WMKJ (

Lies, Johann

a, Serge

of Stella

). Dank u

!

WMKJ

zoekt stap

-

vrijwil l i

gers

PORTRETTEN /WMKJ 4

Met onze tieners van WMKJChambery hebben we weerdeelgenomen aan hetfilmfestival van “MinuutQuartier”.6 Tieners van bij ons namendeel aan het voorbereiden enmaken van 2 filmpjes die elkmaar 2 minuten mochtenduren. Dus we verdeelden onsin 2 groepen en maakten eenkeuze van film en schreveneen scenario zodat we kondenbeginnen met het filmen.

Op 21/12/12 was het zover ! Het festival konbeginnen. Er waren heelveel inzendingen en ookheelveel goeie films, dus onze hoop om tewinnen en kansen waren niet hoog. De titelsvan onze filmen waren “Op een dag zijn ze 16”en “Chambery oh oui”.

En ja hoor we vielen in de prijzen met de film“Chambery oh oui”. De prijs van de beste filmin de categorie +12 :-) (joepie!). En nu hop naarhet volgend jaar maar het zal moeil ijk zijn omhet zelfde of beter te behalen. De tienerswaren Mohamed, Hassan, Houssein, Chahid,Camelia en hoofdrolspeler in de winnende filmIlias.

En de winnaar is...Beste Chambériens & Chambériennes,Net zoals vorig jaar, loop ik terug stage bij chambéry!Joepie! Wie ben ik? Ik benJessicaVansteenhuyse.Laatstejaarsstudente sociaal-cultureel werk vanhogeschool gent. U kunt mijterug vinden in het bureauvan Rita, maar ook in hetrestaurant, onthaal enal lerhande activiteiten zoals:de hobbyclub en verjaardagsfeestjes. Dit jaar ga ik, naaraanleiding van mijn thesis, onderzoek voeren naar utevredenheid over chambéry. Dus in welke mate bent utevreden over het aanbod? Maar ook over demogelijkheid tot participatie in uw buurthuis. Ik kijk eralvast naar uit om allen weer te zien! Tot dan!

Dag iedereen,Mijn naam is Issam Gharbi en ik ben hier gekomen opChambéry om een maand stage samen met jul l ie al lemaalte volgen. Ik ben zelf een product geweeste van dezeprachtige wijkhuis en het is voor mij een enorme plezierom hier op Chambéry mijn vaardigheden als toekomstigemaatschappelijk werker te beoefenen.Vervolgens ben ikeen echte fan van il lustraties en tekening design, mijndroom in het leven is meer kleuren geven aan onzewereld. Ook wel belangrijk te vermelden is dat ik echtgraag in een multiculturele sfeer werkt.Als mens hebbenwe veel van elkaar te leren en ik hoop dat ik gedurendemijn stageperiode u, beste mensen, beter leer kennen enmeer te weten zal komen naar mijn toekomstige leven.Om te eindigen wens ik jul l ie al lemaaleen aangenaam klimaat voorde toekomstige lente, eneen prettige verjaardagvoor onze senioren.

Mopjes van de maandBij de tandarts: - U betalen mij met een valse bil let!

- Zeker, u hebt me een valse tand geplaats.

- Mama, ik heb een 0 gehad op school.- Maar wat is er gebeurt?- Mijn buurvriend was ziek.

- Ik denk ik heb uw hoofd al ergens gezien.- Dat is onmogelijk, ik draag het altijd op mij.

Page 5: De krant van Chambéry maart 2013

"Ik heb een vraag"

WMKJ

Kan je jezelf even voorstellen?

Ik ben Isar. Ik ben 27 jaar enwoon in Brussel. Momenteel ben ikwerkend als assistent aan defaculteit ingenieurswetenschappenaan de VUB.

Hoe lang ben je al vrijwil l iger bijChambéry?

Hmm… 3 jaar, kan dat?

Ja, dat klopt, Isar. Al zo lang!Wat doe je zo tijdens de huis-werkbegeleiding?

Ik probeer de kinderen te helpen,specifiek met wiskundegerelateerdhuiswerk. Ik gebruik niet echt eenmethode, het helpen gebeurtspontaan. Het kan soms helpen omdingen die ze in de les gezienhebben, in een ruimer daglicht testellen. We werken altijd met deleerstof die ze in de les gezienhebben. Van daaruit gidsen we hendoor hun huiswerk door –indiennodig- de moeil ijkheidsgraad teverhogen. Soms is het ook gewoonnalezen van hun huiswerk.

Waarom doe je het?

Vanuit een sociaal engagement. Hetis heel moeil ijk om op grote schaaliets te “betekenen”, maar op kleine,lokale, schaal kan men soms hetengagement eenvoudiger latenspreken en ontwikkelen. Ik zegontwikkelen, want je leert zelf ookveel bij over hun manier van met dedingen om te gaan en over jezelf.De reden is dus tweeledig: het gaatover engagement ten opzichte vanhen en over zelfverrijking. Lokaalengagement is volgens mij veelconcreter. Chambéry is een mooikader om dit alles in te laten ge-beuren.

Was je eigenlijk zelf een braveleerling?

Dat was afhankelijk van vak totvak, afhankelijk van mijn interesse.

Ken je andere activiteiten vanChambéry? Wat vind je ervan?

In mindere mate. Ik lees wel hetkrantje, maar ik ben minderbetrokken bij de andereactiviteiten, ik ken ze niet actief.Ik ben wel steeds enthousiast overdit soort initiatieven. Ik vindbijvoorbeeld het sociaal restauranten de boodschappendienst vangrote waarde. Ook de kampen,uitstappen en ontspannings-activiteiten voor de kinderen zijniets om blij over te zijn. Deinfrastructuur staat veel toe, hieris veel mogelijk.

Heb je nog een boodschap voorde jongeren die dit lezen?

Studeer, maar met mate. Het isbelangrijk om ook gezondeactiviteiten te doen naast hethuiswerk, bijvoorbeeld sport of eenmuziekinstrument bespelen. Zokunnen kinderen en jongeren allefacetten van hun persoonlijkheidontplooien.

De huiswerkbegeleiding is één van de langstlopende activiteiten opChambéry. Reeds vele jaren kunnen jongeren tussen 12 en 18 jaar hunhuiswerk hier komen maken, tegenwoordig zelfs op de computers in degrote zaal.

Elke dinsdag en donderdag staat er aldus een bende tieners te popelen omte studeren (en zich nadien te ontspannen in de instuif). Gelukkig moetJohanna hen niet alleen te woord staan, maar krijgt ze hulp van Luc, Isar enFran die al enkele jaren honkvast komen vrijwil l igen. Recent is Kato de ploegkomen versterken. Om een beeld te schetsen van wie die vrijwil l igers zijn,kan u hier een interview lezen met Isar, onze “prof de maths”.

Heb je dit artikelmet veel interesse gelezen?

Wij zoeken mensen met interessevoor wiskunde, Nederlands, Frans

of wetenschappen die graagjongeren tussen 12 en 18 jaarwillen helpen met hun huiswerk.Enige kennis van deze vakken isvereist, maar je hoeft geen

expert te zijn.

De huiswerkbegeleiding gaat doorop dinsdag en donderdag tussen16u30 en 18u30, we zoeken nogvrijwil l igers voor beide momenten.

Neem contact opmet Johanna of Lies.

5

WIl je ook graagvrijwilliger worden

bij dehuiswerkbegeleiding?

Dat kan!

Page 6: De krant van Chambéry maart 2013

Wat is een SVK nu eigenlijk?Een SVK heeft als opdracht, zo staathet beschreven in de wet, om detoegang tot een huurwoning te ver-gemakkelijken voor mensen die daarmoeil i jkheden bij ondervinden. Zetreedt op als bemiddelaar tussen deeigenaar en de huurder. Ze ga-randeert aan de eigenaar een goedbeheer van de woning en de betalingvan de huurgelden. Aan de huurdergarandeert het SVK een kwaliteits-volle woning voor een gematigdehuurprijs. De wet voorziet wel enke-le voorwaarden, bijvoorbeeld dat hetmaximaal inkomen van de kandidaat-huurders moet overeenkomen metdeze voorzien voor het aanvrageneen sociale woning. Het BrusselsGewest subsidieert de SVK’s inBrussel.

Sinds wanneer bestaat LogementspourTous? Waar heeft zijwoningen en over hoeveelwoningen gaat het?Logements pour Tous bestaat sinds1 996. We werken met een kansarmpubliek en besteden veel aandachtaan vorming op gebied energiecon-sumptie, rechten en plichten vanhuurders of ook onderhoud van dewoning. LPT helpt ook privéeige-

Wat is een sociaal verhuur kantoor?

6CHATO

naars bij de renovatie van hun ge-bouw : schatting van de kosten vande werken, studie van de offerte,opvolging van de werf en uiteindelijkhet huurbeheer van de gerenoveerdewoningen. LPT heeft 335 woningenin beheer, verspreid over bijna hetganse gebied van het Gewest, maartoch vooral in Brussel-stad, Mo-lenbeek en Anderlecht.

Logements pourTous heeft zoneteen groot huis (zie foto) in deChambérystraat gerenoveerd.Wie is daar eigenaar van en wiegaat daarin wonen? En hoe heeftLPT die mensen gekozen?Het is LPT niet die dit huis gereno-

veerd heeft maar onze partner Ré-novassistance. Rénovassistance is eensociale promotor, ttz een verenigingzonder winstoogmerk die gebouwenrenoveert en daar ook financieringvoor zoekt. De huurgelden die ‘Ré-novassistance ontvangt van LPTworden die investeringen terugbe-taald. De eigenaar van het gebouw isL’Arche, ook een vereniging zonderwinstoogmerk. Ze werkt met men-taal gehandicapten. Het gebouw wasniet zo aangepast aan dit publiek(een groot huis met vele trappen) enL’Arche besloot daarop om een erander kansarm publiek van te latengenieten via LPT. De mentaal ge-handicapten daarentegen wordensindsdien onthaald in het nieuwe ge-bouw ernaast. LPT heeft een lijst metkandidaat-huurders, opgestuurd doorsociale diensten met wie we werken.Wanneer een woning klaar is omverhuurd te worden, bieden wij dieaan aan de eerste famil ie op de lijst,nadat we hebben nagegaan of desamenstell ing van het gezin overeen-komt met de aangeboden woning.

Wat verwacht LPT van BuurtwerkChambéry?Boven alles, veel goed humeur eneen warm onthaal ! Maar wat datbetreft is er zeker geen probleem,we worden reeds goed bediend !Het is vooral op het vlak van dehuurders dat we verwachtingenhebben : we hopen dat ze zullendeelnemen aan het leven in de wijken aan de activiteiten die Chambéryaanbiedt.

Een SociaalVerhuurKantoor ofkortweg SVK, sommigen onder jullie hebben daar

misschien al van gehoord. Onze Chatoploeg werkt bijvoorbeeld regelmatig voor

Sociale Verhuurkantoren. Logements pourTous is zo één van die Sociale

Verhuurkantoren waar we in de nabije toekomst voor zullen werken.We hadden

een gesprek metValérie Flahaux van Logements pourTous.

De CHATO klusjesdienst is er voor u!

Aarzel dan niet om contact op tenemen met de Chato klusjesdienst.We zullen het met plezier voor uoplossen. En, o ja, wij doen ook kleinewoningaanpassingen voor ouderen.Onze tarieven: 6€/u gewoon tarief,4€/u voor mensen met OMNIOstatuut en 3€/u voor mensen meteen OCMW-leefloon.

Hebt u een kraan die lekt,een deur die niet goedmeer open en dicht gaat,een losl iggende vloertegelin de keuken, een lamp dievervangen moet worden,iets anders dat moetgerepareerd? En u weetniet aan wie het te vragen?

Page 7: De krant van Chambéry maart 2013

Vaste diensten en activiteiten van het locaal dienstencentrum

VASTE DIENSTENSociaal restaurantVoor iedereen, ongeacht leeftijd ofinkomen. Maandag tot vrijdag van1 1 u30 tot 1 3u30.Prijs 7€ (niet gedomicil ieerd inEtterbeek), of 4€, of 3€ (Omnio-statuut) (info bij Rita)

Pedicure Woensdagmorgen opafspraak. Prijs 1 0€ (info bij El isabeth)

Kapper Maandagmorgen opafspraak. Prijsl i jst Espace Bien-Etre+1 € vervoer (info bij El isabeth)

BoodschappendienstBen je niet meer in staat om zelf degrote boodschappen te doen?Dan kan je beroep doen op dezedienst. Op afspraak of in groep2-wekelijks op woensdag om 1 4u(info bij El isabeth)

VervoerdienstVervoer van ennaar het sociaal restaurant, deseniorenclub (info bij El isabeth)

Klusjesdienst Allerlei klussenvoor mensen met een laag inkomenen ouderen (info bij Johan - CHATO)

DE CHAMBERY PASSWat ? Geeft vermindering opde prijzen van het restauranten allerhande activiteiten vanhet dienstencentrum.

Wie ?• al le inwoners van Etterbeek• medewerkers vanEtterbeekse organisaties,• nederlandstal igen uitomliggende gemeentes, diegeen Lokaal Dienstencentrumop hun grondgebied hebben.

Hoe ? Te verkrijgen op hetonthaal, en verplicht te tonen bijhet betalen van de maaltijd.

VASTE ACTIVITEITENDe passerel Ontspanningsruimtemet mogelijkheid tot kaarten, gezel-schapsspelletjes spelen, krantenlezen, koffie drinken, bil jard. Maandagtot vrijdag 1 2u-1 5u (info bij Rita)

Cybercafé Gratis toegang totcomputers en internet. Maandag &dinsdag 1 3u30-1 6u30 (info bij Rita)

Cursussen informaticabeginners, dinsdag van 1 0u tot 1 2ugevorderden, woensdag van 1 0u tot1 2u (info bij Rita)

Cursussen NederlandsInformatie en inschrijving bij het huisvan het Nederlands, op 02 501 66 60

Hobbyclub Creatief werken voorvolwassenen. Elke dinsdag van 1 4utot 1 6u (info bij Jessica)

Sitgym Ook voor mensen metfysische beperkingen.Vrijdag van1 0u30 tot 1 1 u30 (info bij Rita)

Voor meer informatie over al onze diensten en activiteitenkan U terecht op het onthaal

van maandag tot vrijdag van 9u tot 1 4u,woensdag tot 1 7u en via telefoon op 02 646 20 57

7 DIENSTENCENTRUM

SpoedgevallenAmbulance & brandweer:1 00 (vast) of 1 1 2 (gsm)Politie 1 01Electriciteit 02 274 40 77Gasreuk 02 274 40 44Waterproblemen 02 739 52 1 1Antigifcentrum 070 245 245Cardstop (bankkaart kwijt)070 344 344Doc Stop(identiteitsdoc.)00800 21 23 21 23

Mijn Wijk • Mon quartierUitgave van vzw Buurtwerk ChambéryPublication de la Maison de quartier Chambéry asblrue de Chambérystraat 24-26 • 1 040 Etterbeektel 02 646 20 57 • fax 02 639 1 3 [email protected] • www.chambery.be

maandblad • verantwoordelijke uitgever : Olivia Vanmechelenjaargang 1 7 nr3 • maart 201 3 • geen uitgave in augustusFoto’s van de activiteiten kunnen gebruikt worden voor promotionele

doeleinden. Indien u dit niet wenst, gelieve dit aan te geven.

VRIJWILLIGERSGEZOCHT!Helpen in het sociaal

restaurant (bediening of afwas),bij boodschappen, vervoer,crea-ateliers, uitstappen,...

Interesse?Neem contact op met Rita

Wacht-diensten

Huisartsen02 242 43 44Tandartsen02 426 1 0 26Apothekers0900 40 090Dierenartsen02 479 99 90

ZorgregisseurWens je informatie, raad en steun bij het organiseren van jouw thuiszorg, aarzeldan niet om een beroep te doen op de zorgregisseur.Wij proberen samen metjou te zoeken naar passende hulp (zoals poetshulp, maaltijden aan huis,...) zodatje langer thuis kan blijven wonen (info bij Lies Creve - Zorg Actie Plan)

Page 8: De krant van Chambéry maart 2013

De Brusselse regering keurde de nieuwe MIVB-tarievengoed. Er zal vanaf mei 201 3 een beperkte solidariteitsbij-drage van de 65-plussers gevraagd worden. Deze solidari-teitsbijdrage bedraagt 60€ voor een jaarabonnement. Eenbelangrijke nuance hierbij is dat de bijdrage niet van alle65-plussers wordt verwacht. Senioren die onder één vande volgende beschrijvingen vallen, zul len nog steeds eengratis MIVB-abonnement krijgen:• Personen die een leefloon van het OCMW ontvangen• Rechthebbenden van een inkomensgarantie voor oude-ren: aanvraag via de Rijksdienst voor Pensioenen of bij hetgemeentebestuur• Personen die een vergoeding van de Federale Over-heidsdienst Sociale Zekerheid ontvangen wanneer zijerkend zijn als persoon met een handicap

Nieuwe MIVB-tarieven

Dagelijks halen Robert en Anne-Marie tot 30 mensen thuis op om hen te brengen naar Chambéry voor de maaltijd en andere

activiteiten. Dat geeft vele malen een vol busje, met ambiance en leuke verhalen. Maar soms loopt er ook iets mis: bij de aanvraag,

bij de reservaties, het busje zit vast in het verkeer… Daarom hebben we beslist om eens alles goed op een rijtje te zetten. Na

overleg met het personeel van het dienstencentrum en de chauffeurs, hebben we een reglement opgesteld.

Op 23 januari werden alle gebruikers van de vervoersdienst uitgenodigd om met ons mee dat reglement te bekijken.Want natuurlijk

vinden wij ieders mening belangrijk. Het werd een aangename vergadering waar iedereen zijn zegje had en samen kwamen we tot

een goed document waar alle gebruikers mee akkoord zijn. Bedankt aan alle gebruikers van de vervoersdienst voor jullie inzet!

Wat houdtde dienst in?Vervoer van en naar hetBuurthuis (Chambérystraat24, 1 040 Etterbeek) voorhet middagmaal of voorandere activiteiten. Mensenworden thuis opgehaald enteruggebracht. Chauffeurhelpt met in/uitstappen.Kosten voor vervoer van en naar een activiteit van deVlaamse seniorenclub Etterbeek: 2,5€.Wie kan van de dienst gebruik maken?Iedereen uit Etterbeek, die minder mobiel is kan eenaanvraag doen.

**Reservatie**1 - Een nieuwe aanvraag kan telefonisch (02 646 20 57) ofaan het onthaal van Chambéry.2- Alvorens de aanvraag wordt goedgekeurd volgt er eenhuisbezoek door de zorgregisseur.3- Indien er geen plaats is, dan komt u op de wachtl i jst.Zodra er een plaats vrij komt, zal u gecontacteerd worden.

**Annulatie**4- Indien uw vraagt wordt goedgekeurd en u niet kankomen, dan moet Chambéry verwittigd worden tenlaatste de dag zelf vóór 1 0u.

DIENSTENCENTRUM 8

Het reglement van het blauwe busje

• Personen met een OM-NIO-statuut (dit statuutkan worden toegekend aangezinnen waarvan hetjaarl i jks bruto belastbaarinkomen (beroepsinkomen,roerende en onroerendeinkomsten, uitkeringen, pensioenen...) van alle gezinsledenvoor het jaar vóór de aanvraag lager is dan een bepaaldmaximumbedrag): dit wordt aangevraagd via hun zieken-fonds.Wie onder één van deze beschrijvingen valt, beschiktnormaal over de nodige attesten wanneer men zich aan-dient bij één van de MIVBverkooppunten voor het abon-nement. Dankzij de beperkte solidariteitsbijdrage van de65-plussers die niet onder bovenstaande omschrijvingenvallen, zul len de prijzen voor de schoolabonnementendrastisch dalen.

5- Annulaties gebeuren enkel telefonisch (02 646 20 57)of op het onthaal van Chambéry.6- Bij regelmatige afwezigheden, kan uw plaats toegekendworden aan iemand op de wachtl i jst.

**Afspraken**7- Men mag niet buiten wachten, niet voor de voordeuren niet aan het eind van de straat. Er wordt aangebelddoor de buschauffeur.8- Als de chauffeur niet op het afgesproken tijdstipaankomt, wacht dan minstens 1 5 minuten alvorensChambéry te verwittigen.9- Gelieve uw persoonlijke afspraken te plannen na 1 4u,zodat de terugreis vlot kan verlopen.We kunnen immersniet verzekeren dat u vóór 1 4u terug thuis zijn.

**Veiligheid**1 0- Het is wetteli jk verplicht om een gordel te dragen inhet voertuig. Indien u dit niet doet of de gordel losmaakt,dan is dit op eigen verantwoordelijkheid.1 1 - Enkel de chauffeur mag de deuren van het voertuigopenen en sluiten.1 2- Gelieve tijdens de rit, de chauffeur niet te storen ofaf te leiden.

**Attitude**1 3- Wij vragen aan iedereen beleefd en respectvol om tegaan met de andere busreizigers.

Page 9: De krant van Chambéry maart 2013

Elke dinsdagvan 1 4 tot 1 6uIn het restoGratis

maart

in l ichtingen&

inschrijvingen

onthaalCham

béry&

02 646 20 57

elke maandag ochtend: kapper

Vanaf januari 201 3, biedt het Lokaal Dienstencentrum vanChambéry jul l ie een nieuwe dienst aan: de KAPPER! Benje moeil i jk te been, maar zou je graag nog naar de kappergaan? Dan is deze dienst er voor jou! In samenwerkingmet Espace Bien-être.Voor wie? Je bent +65 jaar, je hebt het moeil i jk om je teverplaatsen, en je hebt een Chambéry-pass.Hoe gaat het in zijn werk? Robert komt je thuis halenen brengt je naar de kapper bij Espace bien-être. Na dekappersbeurt komt Robert je ophalen en brengt je naarChambéry voor de maaltijd.

dienst

Elke maandag ochtend,ophaling tussen 9u en 9u30.Reserveren één weekvooraf aan het onthaal!Prijs vervoer 1 €Prijs kappersbeurt: prijsl i jstter inzage aan het onthaal

Woensdagen 6/3 & 20/3Van 9u30 tot 1 1 u30Vergaderzaal eerste verd.Prijs 4€ voor de 4 sessies

Een geheugen met gaatjes. Iedereen heeft er soms last van. Ouder wordenzorgt ook vaak voor een minder soepele werking van het geheugen.Watkunnen we doen om zo optimaal mogelijk te functioneren? Soorten ge-heugen?Wat is normaal? Wanneer spreken we van een geheugenstoornis?Deze en andere onderwerpen komen aan bod binnen het praktische en

het theoretische gedeelte van de 4 sessies van de cursus.

woensdagen 6/03 & 20/03 van 9u30 tot 1 1 h30: ons geheugencursus

Elke dinsdagavond vanaf 1 8h1 5 komen we samen in deKloktorenstraat nr 22. Soms zijn we met zes, soms met tien,of zelfs twaalf.We warmen ons op en vervolgensimproviseren we.TheatermakerThomas doet suggesties,stuurt ons een bepaalde richting uit.We tasten af, weproberen. Uit die improvisaties groeien stilaan echte scènesen eind mei komt de apotheose.Wie daar zin in heeft mag zich nog steeds bij ons aansluiten.Meld je aan bij het onthaal vanChambéry of stuur een mailtje [email protected]. Ervaring isgeen vereiste, iedereen is welkom!

Elke dinsdag om 1 8u1 5Kloktorenstraat 221 040 Etterbeek

DIENSTENCENTRUM9

programma

elke dinsdag om 1 4uhobbyclub

donderdag 7/03 om 1 4u: chocoladefabriek Zaabärbezoek

U ontdekt een unieke plek waar chocolade niet al leen vervaardigd en verkochtwordt, maar waar u ook meer verneemt omtrent het chocoladeambacht. Heeft u ernooit van gedroomd om achter de toonbank te staan, te zien hoe chocoladerepentot stand komen en de geur van gesmolten chocolade op te snuiven? Het bezoekgeeft u daartoe ruim de kans. Op het programma: • Ontvangst met chocolademelk• Ontdekken van de herkomst van chocolade via een van commentaar voorziene film• Bezoek aan de chocoladefabriek en info met betrekking tot de gebruikte machines• Demonstraties door de chocolatier• Proeven in de winkel

Donderdag 7/03 om 1 4uAfspraak in ChambéryVervoer met gemeentebusPrijs 1 ,5€

Theaterproject Titanicmet de KVS in Etterbeek

Na de origineele en unieke creaties vanfantastiche dierenhoedjes voor decarnavalstoet, gaat de hobbyclub door.Jessica stelt u een tof programma voor:5/03 schilderij met knopendesign1 2/03 vaas van PET-fles1 9/03 woorden van wol26/03, 2 & 9/04: verschil lende versieringenvoor het Paasfeest van vrijdag 1 2/04Bent u creatief, of wilt u uw creatieve kantontdekken? Doe maar mee!

Page 10: De krant van Chambéry maart 2013

Met deze dienst wordt boodschappen doenweer mogelijk. Voor alle gebruikers met eenchambérypas. Inschrijven is verplicht. Individu-ele boodschappen met een vrijwil l iger zijnmogelijk op aanvraag.

Woensdag1 3/03 Delhaize27/03 Colruyt1 4u in ChambéryPrijs 2€

woensdag 1 3 & 27/03dienst

DIENSTENCENTRUM

onthaal Chambéry &02

646

2057

inl ichtingen &insch

rijvin

gen

maartprogramm

a

Klassiek concert in Bozar met de Laureaten Muziekkapel KoninginElisabeth: Paulina Bogdanova, Christia Hudziy en Adriaan Jacobs (piano),Charles Dekeyser (bas), Liya Petrova (viool). Op het programma:• Camil le Saint-Saëns, Concerto nr1 voor viool en orkest, op.20• Robert Schumann Fantasiestücke, op.1 2, Liederkreis, op. 39• Franz Schubert, Stândchen, D 957/4• Ludwig van Beethoven, Er was einmal ein König, op. 75/3• Corandin Kreutzer, Gesänge aus Goethes Faust (Nr. 5 & Nr. 20)En om de niet muzikale honger te stil len is er opnieuw een lekker ontbijt

(niet in de prijs inbegrepen).

zondag 1 7/03 om 1 1 u: klassiek concertconcert

Zondag 1 7/03 om 1 1 uAfspraak om 1 0u in metro Merodeof op 1 0u45 in BozarRavensteinstraat 23, 1 000 BrusselTerug omstreeks 1 3uPrijs 1 ,5€

1 0

donderdag 1 4/03 om 1 3u: fotografiemuseum van Charleroiexpo

Het Fotografiemuseum bevindt zich sinds 1 987in een neogotisch karmelietenklooster van heteinde van de negentiende eeuw. Het werd in1 995 gerenoveerd en in de lente van 2008breidde het uit tot het grootste fotografiemuse-um van Europa. Het biedt de bezoekers 2 000m² expositieruimte. De permanente collectiestonen een selectie van 450 beelden uit een ar-chief van 80 000 stuks. De hele fotografiege-schiedenis komt aan bod: van de pioniers tot dehedendaagse creaties, met aandacht voor allestromingen en stij len, zowel in binnen- als inbuitenland.

De tijdel i jke tentoonstel l ingen worden om de drie maanden vernieuwd. De Espace deDécouverte dompelt jongeren (en ouderen) onder in het avontuur van de fotografie,met thema’s als camera obscura en optische il lusies, beeldtaal en beeldmanipulatie.De actuele tentoonstel l ingen zijn:• ‘Une affaire de famil le’, Fotografie binnen de collecties van S.Rodolphe en S. Janssen.• 'Variation.Cet ouvrage est un tissu de mensonges.A Bruxelles il pleut’, Ch. Paulicevich.• ‘L’échappée belle', Famil iealbums 1 870-1 980.

Donderdag 1 4/03 om 1 3uAfspraak ingang OCMVDr Jean Jolysquare 21 040 EtterbeekGratis

om1 4u: boodschappendienst

Tentoonstelling

Via de tentoonstel l ing‘Visite du Monde’

met werk vanJeannine Braham

maken we een virtuelewereldreis.

De tentoonstel l ing isin het restaurant tebezichtigen vanaf

maandag 1 1 /03 tot enmet 1 2/04 en bevatschilderijen van

landschappen, planten,bloemen evenalsabstract werk.

Page 11: De krant van Chambéry maart 2013

Winderickx over op de pro-ductie van karton. Nadat de'Cartonnerie Fr.-X.Winderickx'in 1 940 na vier eeuwen vanactiviteit definitief de deurensloot, werd ze in 1 979 als mo-nument door de overheid beschermd. Najarenlange verwaarlozing, volgde in de jaren1 990 een ingrijpende restauratie. De in-richting als papier- en kartonmolen is weercompleet en operationeel. Een metalen bo-venslagrad drijft de papiermolen aan; eenkleiner houten bovenslagrad drijft de graan-molen aan.De site is thans uitgegroeid tot een van detopattracties in ons land op het vlak van deindustriële archeologie. Bovendien is heteen levend museum, waarbij de bezoekersde gelegenheid hebben het papierscheppente volgen of zelf uit te voeren.

Wegwijs in thuiszorg: demeertalige werking van Fa-mil iehulp stelt zich voor.Iedereen blijft graag zolang mogelijk thuis. Zolangje gezond bent is dat geenprobleem. Moeil i jker wordthet als je wat hulp nodig

hebt. Toch is er heel wat ondersteuningmogelijk vanuit een dienst zoals Famil ie-hulp, Nederlandstal ige dienst voor thuis-zorg in Brussel en Vlaanderen. Binnen dezethuiszorgdienst bieden professioneel opge-leide verzorgenden verschil lende dienstenaan, al dan niet gecombineerd; gezins-enbejaardenhulp, poetshulp, kraamzorg, oppas,opvang zieke kinderen, huishoudelijke dien-

donderdag 28/03 om 1 4u: Famil iehulp

in l ichtingen&

inschrijvingen

programmamaart

onthaalCham

béry&

02 646 20 57

Vrijdag 26/04 om 1 4uGrote zaal achterhuisGratis voor de jarigenvan de maand maart & april1 € voor de andere deelnemers

vrijdag 26/04 om 1 4u: verjaardagsfeestfeest

Geleid bezoek van de Herisemmolen,de allerlaatste nog bestaande papierwater-molen van ons land die nog zijn inrichtingheeft. De site van de Papiermolen Herisemen Oud- Kartonfabriek Fr.-X.Winderickx teAlsemberg is een zeldzame getuige van deontwikkeling van het papier en het karton inBelgië. Ze geeft weer hoe men in de 1 6deeeuw ambachteli jk papier vervaardigde enhoe men in de 1 9de eeuw, onder invloedvan de industriële revolutie overschakeldeop de productie van industrieel karton.De site op zich kent een lange en rijke ge-schiedenis. Reeds in 1 306 was er sprake vande toenmalige banmolen op de Molenbeek.In de 1 6de eeuw werd de banmolen om-gevormd tot een papiermolen. In deze peri-ode werden in Midden-Brabant (ten zuidenen oosten van Brussel) zeer vele papiermo-lens gebouwd. In 1 858 schakelde de famil ie

Donderdag 4/04 om 1 4uAfspraak in ChambéryVervoer met minibusPrijs 1 ,5€

Na het successvol verjaardagfeest van februari, vieren wedeze maand de verjaardag van Jacqueline, Arlette, Jean,Jean, Bruno,Lea, Mario, Marcella, Gaby, Josepha, Marie-Ange, Jacques, Eduard en Rika. Het feest heeft plaats opvrijdag 26 april om 1 4u samen met de jarigen van demaand april . Zij nodigen u uit om met hen mee te vieren!

Verjaardagsfeest

op zoek naar muziek

Music please!Misschien vind je bij jou

thuis wel enkele cd’s die

in onbruik zijn geraakt?

Wellicht kunnen ze voor

de nodige ambiance

zorgen op onze

‘verjaardagsfeesten-

nieuwe-stijl’.

We zullen ze in elk geval

met dank aanvaarden.

info

Donderdag 28/03 om 1 4u2e verdieping achterhuisGratis

Belangrijk: wilt U gevierd worden in het restaurant, wilt U uitgenodigd worden op het verjaardags-

feest,… dan moet U zich inschrijven bij het verjaardagscomité : Suzanne of Marie-Christine. Ver-

geet ook niet adresveranderingen door te geven ! De gegevens die wij U vroegen voor de

Chambérypas worden niet automatisch doorgegeven.Wij moeten de privacy respecteren.

1 1 DIENSTENCENTRUM

donderdag 4/04 om 1 4u: Herisem papiermolenbezoek

sten zoals onderhoud woning, was enstrijk, koken ... in het kader van dedienstencheques. Famil iehulp heeftbinnen diverse Brusselse gemeenten,waaronder Etterbeek een meertaligewerking opgezet. Concreet betekent ditdat er Franstal ige en Engelstal ige mede-werkers en verantwoordelijken ter beschikkngstaan om in te spelen op de zorgnoden enhulpvragen van anderstal igen in de hoofdstad.Ter gelegenheid van de infonamiddag leer je dediensten beter kennen. Welke vormen vandienstverlening zijn mogelijk? Welke zijn devoorwaarden? Bestaan er mogelijkheden totfinanciële tussenkomt? Deze en andere thema’skomen aan bod. Eveneens is er ruimte voor uweigen vragen en bedenkingen.

Page 12: De krant van Chambéry maart 2013

Buurtwerk Chambéry Maison de quartier

zaterdagsamedi

maandaglundi

dinsdagmardi

woensdagmercredi

donderdag

vrijdag

maandaglundi

dinsdagmardi

woensdagmercredi

donderdagjeudi

vrijdag

zondag

maandaglundi

dinsdagmardi

2/03

4/03

5/03

6/03

7/03

8/03

1 1 /03

1 2/03

1 3/03

1 4/03

1 5/03

1 7/03

1 8/03

1 9/03

Wordt verwacht in april / Prévu en avril

1 2

1 4.30 operette In ’t witte paardCC. Sint-Pieters-Woluwe /opéretteL’auberge du cheval blanc

op afspraak /sur rdv: kapper /coiffeur1 3.30>1 6.30 cybercafé

1 3.30>1 6.30 cybercafé1 4>1 6 hobbyclub1 8.1 5 repetitie theaterproject Titanic /répétition projet de théâtre Titanic

9.30-1 1 .30 cursus optimaliserengeheugen (deel 3 & 4/4) / coursoptimaliser sa mémoire (partie 3 & 4/4)op afspraak /sur rdv: pédicure

1 4u bezoek /visite chocolaterie Zaabär

1 0.30>1 1 .30 sitgym

tentoonstelling /expo in het resto:Jeaninne Brahamop afspraak /sur rdv: kapper /coiffeur1 3.30>1 6.30 cybercafé

1 3.30>1 6.30 cybercafé1 4>1 6 hobbyclub1 8.1 5 repetitie theaterproject Titanic /répétition projet de théâtre Titanic

op afspraak /sur rdv: pédicure1 4u boodschappendienst /service decourses (ook op afspraak/aussi sur rdv)

1 3h fotografiemuseum in CharleroiAFSPRAAK VOOR HET OCMW/RDV DEVANT LE CPAS

1 0.30>1 1 .30 sitgym

1 1 u concert klassiek /classique Bozar

op afspraak /sur rdv: kapper /coiffeur1 3.30>1 6.30 cybercafé

1 3.30>1 6.30 cybercafé1 4>1 6 hobbyclub1 8.1 5 repetitie theaterproject Titanic

op afspraak /sur rdv: pédicure9.30-1 1 .30 cursus optimaliserengeheugen (deel 3 & 4/4) / coursoptimaliser sa mémoire (partie 3 & 4/4)

1 0.30>1 1 .30 sitgym

op afspraak /sur rdv: kapper /coiffeur1 3.30>1 6.30 cybercafé

1 3.30>1 6.30 cybercafé1 4>1 6 hobbyclub1 8.1 5 repetitie theaterproject Titanic /répétition projet de théâtreTitanic

op afsprak /sur rdv: pédicure1 4u boodschappendienst /service decourses (ook op afspraak /aussi sur rdv)

1 4u info Familiehulp

1 0.30>1 1 .30 sitgym

1 4u bezoek Herisem papiermolen /visite moulin à papier Herisem(onder voorbehoud/sous réserve)

1 4u Paasfeest / Fête de Pâques

1 0u concert Bozar Good Morning, Soli ISerena (Catalaanse muziek/musique catalane)1 5u bal dimanche, de Maalbeek

1 4u Home-info stelt zich voor/se présente(onder voorbehoud/sous réserve)1 4u dansfeest, in het kader van de weekvan de valpreventie /dans le cadre de lasemaine de prévention des chutes(22<28/04), Bronks, 1 000 Brussel

1 4u verjaardagfeest /fête d’anniversaire

20u30 Juste pour rire humorfestival /festival de l'humour,Théâtre 1 40

woensdagmercredi

vrijdag

maandaglundi

dinsdagmardi

woensdagmercredi

donderdag

vrijdag

donderdagjeudi

vrijdag

zondagdimanche

donderdagjeudi

vrijdagvendredi

dinsdagmardi

20/03

22/03

25/03

26/03

27/03

28/03

29/03

4/04

1 2/04

21 /04

25/04

26/04

30/04

AGENDA

agenda

maart

Page 13: De krant van Chambéry maart 2013

1 1 .30 >1 3.30 • van maandag tot vrijdag • du lundi au vendredi7 € • 4 € met Chambéry pass • 3 € met Chambéry pass & Vipo

MENU1 3

maandaglundi

dinsdagmardi

woensdagmercredi

donderdagjeudi

vrijdagvendredi

maandaglundi

dinsdagmardi

woensdagmercredi

donderdagjeudi

vrijdagvendredi

4/03

5/03

6/03

7/03

8/03

1 1 /03

1 2/03

1 3/03

1 4/03

1 5/03

sociaal restaurantrestaurant social

maart

menu

Pompoensoep, spaghetti bolognaise, appelPotage au potiron, spaghetti bolognaise, pomme

Groentebouil lon, vol-au-vent, salade, kroketten, chocoladecakeBouil lon de légumes, vol-au-vent, salade, croquettes, cake au chocolat

Courgettessoep, boereworst, wortelen, aardappelen of boekweit, fruitslaCourgettessoep, saucisse de campagne, carottes, pommes de terre ou sarasin, salade de fruits

Preisoep, goulash, aardappelen of rijst, rijstpapPotage aux poireaux, goulash, pommes de terre ou riz, riz au lait

Dagsoep, victoriabaars, gegratineerde bloemkool, aardappelen, cornettoPotage du jour, bar victoria, chou-fleur au gratin, pommes de terre, cornetto

Ajuinsoep, spirel l i , ham, kaas, pei, appelsienPotage aux oignons, spirel l i , jambon, fromage, poireaux, orange

Wortelsoep, steak, archiducsaus, friet en, cakePotage aux carottes, steak, sauce archiduc, frites, cake

Tomatensoep, varkenslapje, ratatouil le, aardappelen of rijst, chocoladepuddingPotage aux tomates, sauté de porc, ratatouil le, pommes de terre ou riz, pudding au chocolat

Bloemkoolsoep, bal letjes in tomatensaus, puree, wafelPotage aux chou-fleurs, boulattes, sauce tomates, purée, gaufre

Dagsoep, zalm, spinazie, aardappelen of boekweit, appeltaartPotage du jour, saumon, épinards, p. de terre ou sarrasin, tarte aux pommes

Su

do

ku